مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با روزنامه انگلیسی زبان جردن تایمز چاپ امان ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
شهبانو فرح پهلوی پرتال علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

سخنرانی‌ها و پیام‌ها و بیانات و مصاحبه‌های علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

بنیاد شهبانو فرح پهلوی
ShahbanouVisitJordanAban2535.jpg

مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با روزنامه انگلیسی زبان جردن تایمز چاپ امان ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

شهبانو: من در فعالیت‌های سیاسی شرکت دارم. من به خواسته همسرم در سیاست شرکت دارم

علیاحضرت شهبانو در مصاحبه‌ای با خبرنگار روزنامه انگلیسی زبان «جردن تایمز» چاپ امان درباره انگیزه پیشکش کتاب و یک مرکز سیار پرورش فکری و کودکان و نوجوانان فرمودند: یازده سال پیش ما ایجاد مراکز کودکان را در ایران آغاز نمودیم. این مراکز به نام سازمان پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوانده می‌شوند و در سراسر ایران فعالیت دارند. در شهرهای کشور ما یکصد و یک مرکز و در و در مناطق روستایی یک هزار مرکز وجود دارد. من از علاقه شدید علیاحضرت ملکه عالیا نسبت به این مراکز اطلاع داشتم و همچنین فکر کردم که چه هدیه‌ای را می‌توان به مناسبت تولد یک پادشاه داد. در این موقعیت مایل بودم هدیه من به نشانه دوستی بین دو کشورمان باقی بماند و بنابراین اهدای یک مرکز مشابه آنچه که ما در ایران داریم به فکرم رسید. از نظر فعالیت‌های این سازمان در ایران ما دارای کتابخانه‌های سیار هستیم که کتاب را به مراکز عشایری و مناطق روستایی می‌برد. در این مراکز فعالیت‌های بسیاری صورت می‌گیرد و میلیون‌ها کودک عضو آن می‌باشند. سپس علیاحضرت تاریخچه فعالیت این مرکز را تشریح فرمودند.

از پیشگاه علیاحضرت سئوال شد که مسائل اجتماعی و همچنین توسعه اقتصادی با سیاست همبستگی و ارتباط دارد؟ آیا علیاحضرت در فعالیت‌های سیاسی نیز شرکت می‌فرمایند؟

علیاحضرت شهبانو در پاسخ فرمودند: هر کس هر نوع فعالیتی را انجام، بدهد خواه فرهنگی، خواه آموزشی، خواه اجتماعی، با سیاست سرو کار خواهد داشت. من در سیاست شرکت جسته‌ام زیرا همسرم خواسته است که در بعضی از جنبه‌های زندگی سیاسی نقشی فعال داشته باشم. فی‌المثل وقتی من با دفتر سیاسی و اجرایی حزب جدید ایران روبرو شدم امکان یافتم نظریات و ایده‌های خویش را ارائه نمایم. همچنین هنگامی که شاهنشاه برنامه پنج ساله ششم کشور را مورد بررسی قرار می‌دادند، من در آن‌جا حضور داشتم و توانستم ایده‌های خود را در زمینه‌های مورد علاقه خویش بیان دارم.

از علیاحضرت شهبانو سئوال شد که در سال ۱۹۳۶ با ابتکار اعلیحضرت رضاشاه کبیر بنیانگذار سلسله پهلوی و پدر شاهنشاه کنونی قدمی تاریخی در مورد آزادی بانوان و در سال ۱۹۶۳ به اصلاح قانون انتخابات مبنی بر شرکت زنان در امور سیاسی گام‌هایی برداشته شد. آیا زن ایرانی درخور اعطای یک چنین آزادی بوده است و آیا زن ایرانی آماده روبرو شدن با حرفه‌هایی که علوم و تکنولوژی عصر کنونی بر وی تحمیل نموده هست؟

علیاحضرت شهبانو در پاسخ فرمودند: من تصور می‌کنم که زن ایران واقعاً استحقاق یک چنین آزادی را دارا است. زنان ایران بسیار فداکار بسیار درستکار و در هر کاری که انجام می‌دهند ثابت قدم می‌باشند. از آن‌جا که طی سال‌های متمادی زن ایرانی نقشی در توسعه و عمران کشور خویش نداشته است دارای انرژی بسیاری می‌باشد که مورد استفاده قرار نگرفته و در عین حال می‌خواهد نشان دهد و ثابت کند که قدرت مشارکت را دارد. بنابراین زنان سعی و کوششی بیش از مردان مبذول می‌دارند و آماده قبول هرگونه مسئولیت می‌باشند. میزان قبول مسئولیت از جانب زنان در ایران بستگی به پایه تحصیلات‌شان دارد. ما هنوز مشکل آموزش بیش از این را داریم تا به آن‌ها امکان دهیم توانایی‌شان را بکار اندازند. از سوی دیگر ما دارای بانوانی بسیار تحصیلکرده می‌باشیم. بانوان جوان بیش از پیش در رشته‌های علمی فنی و سیاسی شرکت می‌جویند و به این ترتیب از محدودیت‌هایی که در گذشته نسبت به آن‌ها اعمال می‌شد در امانند.

خبرنگار مذکور از پیشگاه علیاحضرت که در امور هنری فعال می‌باشند و جشنواره شیراز که اهمیت حیاتی یافته به ابتکار و سرپرستی آن علیاحضرت ترتیب یافته است، سئوال کرد که آیا این فعالیت ناشی از تحصیلات شما در رشته معماری می‌باشد؟

علیاحضرت شهبانو در پاسخ فرمودند: شاید تحصیلات در رشته معماری مرا به بازسازی کشورم علاقمند ساخته باشد ولی به عقیده من کشوری مانند ایران که از نظر اقتصادی و صنعتی با سرعت پیشرفت می‌کند بایستی از نظر فرهنگی و معنوی نیز آهنگ پیشرفت مشابهی داشته باشد تا به صورت اجتماعی متوازن در آید و معتقدم که تنها پیشرفت اقتصادی و مادی باعث خوشبختی نمی‌گردد. بنابراین برای کشوری مانند ایران حفظ تمدن بسیار کهن و میراث فرهنگی بسیار غنی خود حائز کمال اهمیت است. ایران بایستی راه زندگی خویش را خود تعیین کند و ما بایستی هویت خویش را باز شناسیم.

از علیاحضرت سئوال شد، آیا اصولی را که عنوان فرمودید آن علیاحضرت را به صورت شهبانویی فعال درآورده و شما را بر آن داشته است به جای برخورداری از زندگی تشریفاتی و شکوه شهبانوی کشوری ثروتمند و باستانی بودن فراتر روید و به کمک مردم بشتابد؟

علیاحضرت شهبانو در پاسخ فرمودند: احساس شخصی نسبت به ابناء بشر و در قبال وظایف آن و همچنین وظیفه یک فرد به عنوان شهبانو انگیزه‌هایی است که در ماورای فعالیت‌های من قرار دارد. علیاحضرت شهبانو سخنان خود را با نقل یک بیت شعر از سعدی، شاعر نامدار ایران به پایان رساندند:

بنی آدم از اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند