مصاحبه رادیو تلویزیونی شاهنشاه آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی الجزایر و دیگر کشورها درباره کنفرانس سران کشورهای اوپک ۱۲ اسفند ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

اوپک


مصاحبه رادیو تلویزیونی شاهنشاه آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی الجزایر و دیگر کشورها درباره کنفرانس سران کشورهای اوپک ۱۲ اسفند ۱۳۵۳

اظهارات حضرت بومدین

سخنان حضرت بومدین در جلسه افتتاحیه اوپک نمایشگر بسیاری از نظرات مشترک ما و اعضای سازمان اوپک است.

اظهارات ایشان که کاهش قیمت نفت را وابسته به کاهش قیمت کالاهای مورد احتیاج ما که آن‌ها را خریداری می‌کنیم دانستند، کاملاً صریح و روشن بود، و جای هیچگونه تعبیر و تفسیری را باقی نمی‌گذارد.

شرکت در کنفرانس پاریس

پرزیدنت ژیسکاردستن ما را نه عنوان عضو اوپک، بلکه به عنوان نماینده یک کشور برای شرکت در کنفرانس پاریس دعوت کرد، ولی ما که به سازمان اوپک تعلق داریم، قطعاً نماینده منافع این سازمان نیز خواهیم بود. درباره امکان مذاکره پیرامون مواد اولیه و رشد کشورهای جهان سوم طبیعی است که مذاکره در مورد این مسائل موضوع روز است، چه بحران انرژی وجود داشته باشد و چه نداشته باشد.

پالایشگاه بوشهر

پروژه تأسیس پالایشگاه بوشهر، هنوز تحقق نیافته است و انجام آن متکی و مربوط به میزان علاقه‌ای است که آلمان به اجراء این پروژه داشته باشد. اگر مانند گذشته علاقه چندانی به موضوع نفت و انرژی نداشته باشد احتمالاً باز هم کوششی در این زمینه نخواهد کرد، در هر صورت موضوع وابسته به آلمان است. اینکه گفته می‌شود مشکلاتی در اجرای این پروژه وجود دارد، من فکر نمی‌کنم که واقعاً در این راه مشکلاتی وجود داشته باشد، اگر هم آلمان از مشکلاتی صحبت می‌کند شاید از آن جهت است که شرایط آسانتری به دست آورد.

کنفرانس سران اوپک

تشکیل کنفرانس اوپک و همه کنفرانس‌های دیگر سودمند است، چون افراد در آن جا آزادانه تبادل نظر می‌کنند و راه را برای موفقیت هموار می‌سازند و من فکر می‌کنم حتی افرادی که عقاید مختلف دارند لازم است که هر چند وقت یکبار با یکدیگر تبادل نظر کنند، زیرا به هر حال تبادل نظر آن‌ها مفید خواهد بود.

درباره اینکه کشورهای مصرف کننده نفت چه باید بکنند، من در این مورد فقط از جانب خودم صحبت می‌کنم. مصرف کنندگان باید از نفت برای مقاصد ثمربخش تری استفاده کنند. اگر شما می‌خواهید از نفت فقط برای گرم کردن خانه‌ها و تولید برق استفاده کنید، این تقریباً گناهی است که بر ضد بشریت مرتکب می‌شوید، زیرا این ماده گرانقدر در ظرف سی سال دیگر تمام خواهد شد.

وحدت کشورهای اوپک

وحدت و اتفاق نظر کشورهای عضو اوپک نیز همچنان محفوظ خواهد ماند. در مورد کاهش میزان تولید نفت هم آن‌ها اتفاق نظر دارند، زیرا وقتی میزان تقاضا تقلیل یابد، چرا باید تولید به مقدار فعلی باقی بماند؟ این یک واقعیت است.

عربستان سعودی نیز با آنکه هنوز عقیده خود را بیان نداشته، ولی قاعدتاً آن‌ها هم نباید مخالف چنین کاری باشند، زیرا وقتی آن‌ها اضافه تولید دارند، با این مازاد چه می‌توانند بکنند؟ درباره اینکه آن‌ها بدون تقلیل میزان تولید می‌خواهند یک کاهش مصنوعی در قیمت نفت ایجاد کنند، باید دید آن‌ها چه نفعی از این کار می‌توانند به دست آورند، اگر آن‌ها می‌خواهند صدقه بدهند باید این صدقه را از صندوق مخصوص خودشان بدهند.

کاهش قیمت نفت

این واقعاً مسخره است که درباره کاهش قیمت نفت در حالی که قیمت کالاهای کشورهای صنعتی و بخصوص کالاهای سرمایه‌ای کاهش نیابد، اگر قرار است گفت و شنودی بین ما و غرب صورت گیرد، گفتگو باید درباره این موضوع انجام یابد که کشورهای صنعتی قیمت‌های خودشان را پایین بیاورند ما هم متقابلاً همین کار را خواهیم کرد، ولی موضوع در هر صورت یک طرفه نخواهد بود.

کشورهای صنعتی نمی‌توانند چیز دیگری تولید کنند که جای نفت را با هزینه کمتری بگیرد. غرب هنگامی نیروگاه‌های اتمی خود را تمام کرد که ما تازه قصد داشتیم این کار را بکنیم. احتمالاً هزینه این نیروگاه‌ها سه برابر هزینه فعلی خواهد بود، بنابراین بعضی از محافل حرفی را که روزی زده‌اند تصور می‌کنند همواره آن وضع ثابت خواهد ماند، در حالی که در عمل چنین نیست. من حاضرم قیمت نفت را به قیمت سایر کالاها مربوط کنم، اگر غرب قیمت کالاهایش را بالا برد ما هم بالا می‌بریم، اگر پایین بیاورد ما هم پایین می‌آوریم، ولی با توجه به وضع موجود اقتصاد غرب و روندی که فعلاً ادامه دارد، من چنین وضعی را مشاهده نمی‌کنم، بخصوص که سال گذشته دیدیم که نرخ متوسط تورم در اروپا چهارده و نیم درصد بود، ولی کشورهای صنعتی کالاهای خود را به ما سی و پنج درصد افزایش قیمت فروختند. بنابراین واقعیت امر این است که تورم زیانی به غرب نمی‌رساند و به همین جهت است که فکر می‌کنم غرب واقعاً کاری برای مهار کردن تورم نمی‌کند.

به هر حال برای تقلیل قیمت نفت تنها شرط، کاهش قیمت کالاهایی است که ما از غرب خریداری می‌کنیم. در این مورد نیز بومدین با من هم عقیده است، و اگر شما این سئوال را از ایشان بکنید قطعاً آنچه را که من به شما گفتم تأیید خواهد کرد، زیرا من به دقت به سخنان دیروز ایشان گوش دادم و سخنان ایشان کاملاً در جهتی بود که من از آن صحبت کردم.