مصاحبه رادیو تلویزیونی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی فرانسه در کاخ ورسای پاریس ۶ تیر ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر اعلیحضرتین به فرانسه ۳ تا ۸ تیر ماه ۱۳۵۳ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس
کاخ ورسای مصاحبه آریامهر با رسانه های همگانی فرانسه
آریامهر در مصاحبه با رسانه‌های همگانی فرانسه ۶ تیر ماه
ShahanshahAryamehrInterviewFrenchJournalists6Tir1353a.jpg

مصاحبه رادیو تلویزیونی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی فرانسه در کاخ ورسای پاریس ۶ تیر ماه ۱۳۵۳


همکاری‌های دو کشور

روابط بین ایران و فرانسه با توجه به مناسبات دوستانه‌ای که می‌توانم آن را صمیمانه ذکر کنم، اینک در حال گسترش است. فکر می‌کنم آنچه که ما طی سه روز گذشته انجام داده‌ایم، بیش از همیشه مناسبات صمیمانه و همکاری‌های دو کشور را تحکیم کرده است.

در مورد این همکاری‌ها می‌توان ابتدا به دانشگاه ایرانی- فرانسوی که در شهر تاریخی و قدیمی همدان یا اکباتان ایجاد می‌شود اشاره کرد. ما همچنین یک مرکز مطالعات و تحقیقات اتمی بوجود خواهیم آورد که یکی از وظایف آن آموزش به افرادی است که برای اداره رآکتورهای اتمی که فرانسه تحویل می‌دهد به آن‌ها نیاز داریم. این همکاری‌ها حد و مرزی ندارد و از جهت فنی و علمی بسیار وسیع و گسترده خواهد بود.

کمک به کشورهای در حال توسعه

هدف ایران از کمک به کشورهای در حال توسعه اجرای طرح‌های عمرانی و رفع مشکلات ناشی از کسری موازنه خارجی آن‌ها، بخصوص در مورد کشورهای آفریقایی است. ما با کشورهای آفریقایی در این مورد قراردادهای دوجانبه دایم، ولی علاوه بر آن ما به سازمان ملل متحد طرح ایجاد یک صندوق مخصوص را پیشنهاد کرده‌ایم که دوازده کشور که از کمک‌های این صندوق بهره‌مند می‌شوند در آن عضویت خواهند داشت. این سی و شش کشور عضو، کمیته مدیریت این صندوق را اداره خواهند کرد. با آنکه صندوق دارای مدیرانی خواهد بود، ولی خدمات بانکی مورد نیاز آن را بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول انجام خواهند داد تا این صندوق قادر باشد به کشورهای در حال توسعه و یا کشورهای فقیر کمک کند و به آن‌ها وام بدهد، وامی که شرایط آن بسیار آسان است و شاید مدت آن یک دوره بیست و پنجساله با نرخ بهره خیلی کم، یعنی حداکثر دو و نیم درصد باشد.

ما تابحال اعتباری به مبلغ سه میلیارد دلار در اختیار سازمان ملل گذاشته‌ایم و برای قبول این پیشنهاد خود نیز اصرار داریم.

ما از بسیاری از کشورهای آفریقایی تلگرام‌هایی دریافت داشته‌ایم که آمادگی خود را برای اعزام هیئت‌های اقتصادی به ایران، به منظور مذاکره در مورد دریافت کمک‌های اقتصادی اعلام داشته‌اند. ما این کار را طبعاً با در نظر گرفتن امکانات خودمان انجام خواهیم داد و در صورتی که امکانات ما اجازه بدهد از کمک به کشورهایی که نیازمند هستند، بخصوص به کشورهایی که در پنجسال اخیر به خشکسالی و قحطی دچار شده‌اند و این خشکسالی خسارات زیادی به آن‌ها وارد آورده است، دریغ نخواهیم کرد.

قیمت نفت و تورم جهانی

مذاکرات من و حضرت ژیسکاردستن در یک محیط بسیار صمیمی آغاز شد، محیط مناسبی که بخصوص از لحاظ مقام رهبری دو کشور وجود دارد. شما از یک نفت بسیار گرانقیمت با من صحبت کردید، ولی من باید این سخن شما را تصحیح کنم، زیرا این کلمه را به کرات شنیده‌ایم و علیرغم همه توضیحاتی که در یکسال و نیم اخیر داده‌ایم، کماکان باز صحبت از نفت گران است. من مجبورم آنچه را که بارها تا کنون گفته‌ام باز هم تکرار کنم و آن این است که قیمت اعلان شده نفت در سال ۱۹۴۷ بشکه‌ای دو دلار و هفده سنت بود و در سال ۱۹۶۹ هر بشکه یک دلار و هفتاد و نه سنت، در حالیکه قیمت سایر مواد ساخته شده صنعتی، یا به عبارت دیگر تورم جهانی، به میزان سیصدوپنجاه تا چهارصد درصد افزایش یافته است. بعلاوه در شش سال اخیر قیمت شکر شانزده برابر افزایش یافته، گندم چهارصد درصد ترقی کرده، سیمان هم همینطور، مس شاید بیشتر، فولاد نیز همچنان بالا می‌رود و با همه این احوال باز شما از نفت گران صحبت می‌کنید، نفتی که تا چند سال دیگر به هر صورت تمام خواهد شد، زیرا نفت ماده‌ای نیست که قابلیت زاد و ولد داشته باشد. ما کاری نکرده‌ایم جز اینکه قیمت نفت را با مواد انرژی زا مشابه تطبیق داده‌ایم. یعنی آن کاری که می‌بایستی برای استخراج روغن، شن‌های آغشته به نفت یا آنچه که به انگلیسی به آن «تاوسند» می‌گویند، و یا در مورد بکار انداختن مجدد معادن زغال سنگ شما باید انجام بگیرد. حالا ما سعی می‌کنیم که خود را از آسیب و صدمه تورم شما که ما آن را شدید می‌یابیم برکنار نگهداریم. اگر تورم شما به همین ترتیب ادامه یابد، شما نابود خواهید شد و همزمان آن، ما را هم از بین خواهد برد، از این رو چون نمی‌توانیم نسبت به این امر بی اعتنا باشیم و دست روی دست بگذاریم و بگوییم که: «خوب، همه به سوی نابودی برویم»، باید در مورد آنچه که می‌توانیم انجام بدهیم فکر بکنیم.

همکاری اقتصادی ایران و فرانسه

اگر شما همانطور که می‌گویید نفت گرانتر از ما بخرید، ما نیز در مقابل از شما همه چیزهایی را که می‌توانید برای ما تهیه کنید به قیمت گرانتر می‌خریم. برای بکار انداختن صنایع شما، برای بکار واداشتن کارگران شما، برای به گردش درآوردن چرخ اقتصادی شما ما چه چیز می‌توانیم از فرانسه بخریم؟ نخست نیروگاه‌های اتمی، چون شما در این زمینه پیشرفت زیاد کرده‌اید و ما نیز با کمال میل این کار را خواهیم کرد. ما چیزهای دیگر نیز می‌توانیم بخریم، از آنجمله با توجه به قیمت‌های رقابت جهان، ایران می‌تواند فرانسه را به عنوان یک طرف معامله برای احداث متروی خود انتخاب کند، ما نه تنها در تهران بلکه در تمام شهرهایی که احتیاج به احداث مترو داشته باشند از فرانسه کمک خواهیم گرفت. این بخودی خود بسیار اهمیت دارد. اگر فرانسه مایل باشد، می‌تواند در مورد برقی کردن شبکه راه‌آهن هم به ما کمک کند، چون ما در نظر داریم تمام شبکه راه آهن خود را برقی کنیم، چه حمل و نقل عمومی روی زمین و چه زیر زمین. حتی ما برای ترافیک داخل شهرها و بخاطر احتراز از آلودگی هوا و صرفه جویی در بنزین در فکر استفاده از اتومبیل‌های برقی هستیم. بدین ترتیب ما اولین کشوری خواهیم بود که در مصرف بنزین صرفه جویی خواهیم کرد و سرانجام در هر زمینه‌ای که امکانات همکاری با فرانسه وجود داشته باشد ما از آن استقبال می‌کنیم و این همکاری‌ها بالطبع به پرداخت‌ها و ذخیره‌های ارزی شما کمک خواهد کرد.

علاوه بر این‌ها ما مطمئناً مشتری وفادار کنکورد باقی خواهیم ماند و امیدواریم بزودی هواپیماهای کنکورد در خط هواپیمایی بین‌المللی به پرواز در آیند.

غیر اتمی‌شدن خاورمیانه

و اما درباره این سئوال شما که پرسیدید عقیده خود را در مورد امکان دفاع کشور از طریق استفاده از نیروی اتمی اعلام کنم، باید بگویم که: بیش از پنج سال است که ما اعلام کرده‌ایم آماده‌ایم منطقه ما یعنی منطقه خاورمیانه، یک منطقه غیر اتمی بشود، یعنی در این منطقه هیچ کشوری از سلاح اتمی استفاده نکند و ما همچنان بر سر این عقیده و حرف خود ایستاده‌ایم. آنچه شما ممکن است احتمالاً از قول مجله انفورماسیون شنیده باشید درست نیست. من هرگز با کسی از جانب آن مجله صحبت نکرده‌ام و با هیچ نماینده‌ای از طرف آن مجله ملاقات نداشته‌ام. بنابراین اگر بعضی اوقات به چنین مطالبی برخورد می‌کنید بدانید که بی اساس و دروغ و ساختگی است. در واقع من با آن چهار روزنامه نگاری که در تهران با من گفت و شنود داشتند گفتم هر کشور کوچکی که قصد استفاده از سلاح‌های اتمی را داشته باشد باید به عواقب وخیم آن فکر کند، با این حال من امیدوارم که چنین موردی پیش نیاید و تأکید می‌کنم که ما همچنان در نظریه خود ثابت قدم هستیم و نه فقط خودمان بلکه دیگر کشورهای منطقه نیز باید به فکر استفاده از سلاح‌های اتمی نباشند.

دفاع از شاهراه حیاتی

اگر ما موافقت کردیم که به سلطان قابوس در عمان کمک کنیم، اولاً به دلیل تقاضای مبرم او بود، ثانیاً برای جلوگیری از پیش آمدهایی بود که ممکن است نتایج غیر قابل محاسبه‌ای بوجود بیاورد، زیرا تنگه هرمز برای ما جنبه حیاتی دارد و این تنگه از جانب خرابکارانی که بکار خود نام «جنگ آزادیبخش» داده‌اند تهدید می‌شود. از شما می‌پرسم که در آن جا چه کسی می‌خواهدچه کسانی را آزاد کند؟ یک عده افراد کاملاً بیسواد و آدمکش حرفه‌ای سعی می‌کنند ملتی را آزاد کنند، برای اینکه چه چیز به او بدهند؟ برا اینکه خرابکاری را در تمام منطقه توسعه دهند، ولی ما نمی‌توانیم این وضع را تحمل کنیم، چون این موضوع برای ما مسئله مرگ و حیات است و لازم است که تنگه هرمز برای رفت و آمدهای دریایی ما باز بماند. نه تنها برای ما این موضوع مسئله مرگ و زندگی است، بلکه برای همه کشورهای منطقه خلیج فارس نیز موضوع به همین صورت است. علاوه بر این، این موضوع برای تمام کشورهای مصرف کنند نفت هم دست کم طی سی سال آینده جنبه مرگ و زندگی دارد.

سیاست نفتی ایران

در مورد نفت ما دو سیاست مشخص داریم، اول اینکه آن‌ها که می‌خواهند با ما طرف معامله شوند و با ما کار کنند باید به کشور ما بیایند و در مملکت ما نفت را تصفیه کنند و فرآورده‌های مختلف نفتی را به دست آورند و در این عملیات اگر مایل باشند می‌توانند با ما شریک شوند. دوم اینکه اگر نفت را بخواهیم به خارج صادر کنیم، باید آن‌ها ما را به عنوان شریک خود از حمل و پالایش تا پمپ بنزین و حتی در کارخانه‌های پتروشیمی و شیمیایی شریک کنند. این دو سیاست نفتی است که البته ما اجرا خواهیم کرد. مادام که شما نتوانسته‌اید انرژی دیگری را جایگزین نفت کنید و هنوز استخراج معادن زغال خود را گسترش نداده‌اید و یا اینکه برای استفاده از انرژی اتمی یا انرژی خورشیدی و سایر امکاناتی که حالا در خاطرم نیست، مثل آب‌ها، منابع هیدروژنی، یا کشت و توسعه میکروب‌ها به مقدار فراوان فکری نکرده‌اید، شما به این نفت احتیاج خواهید داشت. کاری که ما می‌کنیم طبیعتاً اول برای خودمان است و بعد برای تمام کشورهای منطقه خلیج فارس، و بالاخره برای تمام کشورهایی که برای بکار انداختن کارخانه‌های خود و حیات اقتصادی خویش به این انرژی نیاز دارند.

همکاری‌های آینده

همانطور که گفتم تمام چیزهایی که ساخت آن در ایران امکان ندارد به فرانسه سفارش داده خواهد شد، مشروط بر اینکه قیمت‌های شما از نظر بین‌المللی قابل رقابت باشد. علاوه بر این ما تصمیم گرفتیم فرانسویان را به عنوان همکار در ساختمان شبکه متروی خود در ایران سهیم و شریک سازیم، مرکز مطالعات و تحقیقات ما نیز در ایران خواهد بود. در مورد خرید اسلحه از فرانسه نیز ما سفارش‌هایی در این مورد خواهیم داد، ولی حالا نمی‌توانم نوع آن‌ها را مشخص سازم، جز در این مورد که می‌خواهیم کشتی‌های سریع تجسّسی از شما بخریم.

روابط کشورهای عضو اوپک

اوپک از دوازده کشور عضو تشکیل می‌شود که یازده کشور آن از جمله ما، مخالف سیاست نفتی عربستان سعودی هستیم، ولی باید گفت که در کنفرانس کیوتو، عربستان سعودی در نظریه خود چندان پافشاری نکرد و هر چند که نشان داد که موافق پایین آوردن قیمت نفت است، ولی در عمل با سایرین هم صدایی کرد. ما منتظریم ببینیم که نتایج مذاکرات فعلی عربستان سعودی و کمپانی نفتی اکسون چه خواهد بود، زیرا به نظر می‌رسد که عربستان سعودی می‌خواهد صد در صد سهام این کمپانی را تصاحب کند و اگر چنین شود اوضاع کاملاً عوض خواهد شد و عربستان سعودی به اردوی ما ملحق می‌شود، زیرا عربستان در آن موقع صاحب نفت به میزان صد در صد خواهد بود.

کمک ایران به کشورهای عرب

در مورد کمک ایران به کشورهای عرب، ما پیشنهاد سرمایه‌گذاری و کمک مالی به مبلغ بیش از یک میلیارد دلار به مصر و صدوپنجاه میلیون دلار به سوریه کرده‌ایم، همچنین به سایر ممالک عربی نیز که مستقیماً با اسرائیل در حال جنگ هستند کمک می‌کنیم. این مبلغ، مبلغ کمی نیست و اگر کشورهای عربی دیگر که امکانات و وسائل شان از ما بیشتر است همان کاری را بکنند که ما می‌کنیم تمام مسائل حل خواهد شد.

دلارهای شناور و سرمایه‌گذاری صنعتی

دلارهای شناور که از این طرف به آن طرف در حرکتند باید به تدریج و با توجه به هدف‌های صنعتی به مصرف سرمایه‌گذاری در تولیدات صنعتی برسد و به صورت سرمایه‌گذاری در کشورهای تولید کننده نفت و یا در سرمایه‌گذاری در کشورهای تولید کننده نفت و یا در سایر کشورهایی که به کالاهای سرمایه‌ای و یا کالاهای ساخته شده احتیاج دارند، بکار افتد. این کار باعث خواهد شد که صنایع شما در اروپا رونق بگیرد و احتیاجات کشورهای در حال توسعه نیز تأمین شود. البته به شرط اینکه شما بتوانید به تورم خود خاتمه بدهید و جامعه صنعتی خود را منظم کنید. در چنین شرایطی است که می‌توانیم یک راه حل منطقی ارائه دهیم.

منابع کمپانی‌های نفتی

ما نفت خود را ملی کرده‌ایم و کمپانی‌های نفتی در کشور ما فقط خریدار نفت هستند. با این سابقه البته می‌توان تمام کمپانی‌ها را ملی کرد و قراردادهای بین دُوَل منعقد ساخت، اما اگر این کار به صلاح و منفعت این کشور یا آن کشور نباشد من چیزی ندارم بگویم جز اینکه باید منافع کمپانی‌های نفتی تا مبلغ معین و عادلانه‌ای محدود شود. این کمپانی‌ها دارای بازارهایی هستند که آن‌ها را خوب می‌شناسند و در ضمن به حرفه خود نیز آشنایی کامل دارند و می‌توانند بخوبی کال حمل و نقل و توزیع نفت را به عهده بگیرند، ولی همکاری ما مشروط به آن است که خاطر جمع باشیم منافعشان از حد قابل قبولی تجاوز نمی‌کند، زیرا سال گذشته بعضی از کمپانی‌ها تا هفتصد درصد منفعت داشته‌اند.

نتایج درخشان مبارزه با بیسوادی

مسئله صدور اصول انقلاب ما به سایر نقاط بستگی به دیگر کشورها دارد. لازم است که ابتدا آن‌ها بیایند و این انقلاب را مطالعه کنند و ببینند که آیا امکان اجرای انقلاب ما در کشورهای آن‌ها وجود دارد یا نه؟ در ایران مبارزه با بیسوادی با تشکیل سپاه دانش آغاز شد، یعنی پسران و دختران جوان به جای خدمت سربازی نخست یک دوره شش ماهه می‌بینند تا به پاره‌ای از تعلیمات مقدماتی در مورد فنون دفاع آشنا شوند و یاد بگیرند که چگونه تیراندازی کنند، یا چطور از خمپاره انداز استفاده نمایند، بعد به آن‌ها آموزش داده می‌شود که چطور در مدارس مختلف روستاها درس بدهند. این جوانان تاکنون کارهای بسیار خوبی انجام داده‌اند و ما از این امر بخود می‌بالیم. ما در حال حاضر به مرحله‌ای رسیده‌ایم که می‌خواهیم ماهواره‌هایی را در مدار ثابت برفراز کشورمان قرار بدهیم تا معلمان و استادان ورزیده در یک لحظه و با یک روش و با یک استاندارد بسیار پیشرفته در تمام مدارس کشور به تدریس بپردازند. مسلماً در این کلاس‌ها باید معلمان حضور داشته باشند و در مورد دروسی که بوسیله ماهواره‌ها تدریس می‌شود به شاگردان توضیحات کافی بدهند. بنابراین، معلمان فعلی نیز باید چندین دوره آموزش ببینند تا قادر باشند درباره هر درس تلویزیونی دانش آموزان را به نحو احسن روشن کنند. از سوی دیگر ما اعلام کرده‌ایم که خرج تحصیل تا پایان دانشگاه به این شرط در ایران مجانی خواهد بود که دانش آموزی که می‌خواهد دوره دبیرستانی یعنی از کلاس هشتم به بعد را تمام کند، (برای اینکه در ایران تحصیلات اولیه هشت سال طول می‌کشد، پنجسال ابتدایی و سه سال راهنمایی، چهار سال هم برای متوسطه) باید تضمین بدهد که مدت چهار سال یعنی همان چهار سال تحصیلات متوسطه را، برای دولت با شرایط سایر کارمندان دولت خدمت کند و البته در اِزای کار خود حقوق خواهد گرفت. تحصیلات دانشگاهی نیز مجانی است به شرطی که دانشجویان دو برابر مدت تحصیل خود در دانشگاه، در خدمت دستگاه‌های دولتی انجام وظیفه کنند. اینان نظیر سایر کارکنان دولت حقوق می‌گیرند. این طبیعی است که ما از این دانشجویان پولی را که برای تحصیلاتشان خرج می‌کنیم مطالبه نخواهیم کرد، زیرا ما بیش از چهار صد هزار تومان برای تربیت یک پزشک خرج می‌کنیم و این واقعاً مسخره است که در چنین شرایطی یک پزشک که مجانی تحصیل کرده است پس از خاتمه تحصیلاتش راه خارج را در پیش بگیرد. این یک دین اخلاقی و شرافتی است که باید کسی که از تحصیل مجانی استفاده کرده است با خدمت در دستگاه دولت، آن را بپردازد. ما هم اکنون روزانه نیم لیتر شیر و یک شیرینی بین کلیه دانش آموزان کشور تا کلاس هشت توزیع می‌کنیم، یعنی تا سن چهارده پانزده سالگی. گو اینکه درآمد سرانه روز به روز به نحوی در حال افزایش است که همه می‌توانند صبح و ظهر و شب غذای کافی بخورند، ولی ما می‌خواهیم مطمئن شویم که هیچیک از اطفال ما با شکم خالی سر کلاس ننشسته است. برای اجرای سیاستی که تا این حد پیشرفته است باید به وسائل فوق العاده مدرن مجهز شویم و همانطور که گفتم ما در این راه تا استقرار ماهواره‌ها با مدار ثابت بر فراز سرزمین خود پیش خواهیم رفت.

نتایج ثمربخش اصلاحات ارضی

در کشور ما اکنون تمام کسانی که روی زمین کار می‌کنند، صاحب زمین‌هایی شده‌اند که قبلاً در آن می‌کاشتند و سپس می‌درویدند. این پایان فئودالیسم بود، ولی هدف نهایی ما نیست، برای اینکه بعضی‌ها نصیب شان زمین‌هایی به مساحت یک و نیم یا دو یا چهار هکتار شده، ولی بعضی دیگر بیشتر. این یک مسئله شانس بوده است، اما به هر حال نمی‌توان با یک زمین یک هکتار و نیمی زندگی کرد. بنابراین لازم بود این افراد را در شرکت‌های تعاونی یا شرکت‌های سهامی زراعی که به آن‌ها خدمتی در جهت مکانیزه کردن کشاورزی تحت یک سیستم تعاونی عرضه می‌کند، مجتمع ساخت. این سیستم تعاونی اجازه می‌دهد که مثلاً از یک تراکتور برای حداکثر مساحت یک قطعه زمین استفاده شود. بنابراین از یک چنین فرصتی خرده مالک سود می‌برد. در حال حاضر می‌توانیم بگوییم که از اقدامات مربوط به اصلاحات ارضی راضی هستیم، ولی ما تحولات دیگری را نیز مورد توجه قرار داده‌ایم که از آن جمله است مسئله آبیاری مدرن و باید مراقبت کنیم تا در راه اجرای این برنامه‌ها هیچگونه مشکلی بوجود نیاید.

خرید اسلحه

راجع به خرید اسلحه از آمریکا باید بگویم که ما مدتی است سفارش سلاح‌های مختلفی را به آمریکا داده‌ایم. ما از سلاح‌های آمریکایی راضی هستیم و به اینکار ادامه خواهیم داد و شاید بیشتر از آنچه که تا بحال سفارش داده‌ایم باز هم سفارش بدهیم، ولی از اینکه از کمک تسلیحاتی آمریکا صحبت کردید، باید بگویم که این جا مسئله کمک مطرح نیست، زیرا ما برای خرید اسلحه پول می‌دهیم.

کمک به اروپا

هنگامی که به مقصد فرانسه حرکت می‌کردم تصمیم گرفته بودم که حداکثر تلاش را برای تأیید و تحکیم هر چه بیشتر روابط بین دو کشور انجام دهم و این سخن کاملاً بی پیرایه است، زیرا منظور ما همکاری نزدیک و متقابل بین دو کشوری است که نیت مشترک دارند. اگر امروز اروپا با بعضی اشکالات مواجه است، کاملاً طبیعی است که کشوری مثل ایران که از شرایط بسیار مساعد و مناسبی برخوردار است به کمک آن بشتابد، همانطور که روزی ما در شرایط نامساعدی بودیم و از کمک‌های لازم برخوردار می‌شدیم. وقتی ما بتوانیم در جهت منافع کشور خود به دوستان اروپایی خویش کمک کنیم چرا نکنیم، و چرا در رفع مشکلات مربوط به موازنه پرداخت‌های آن‌ها یار و یاورشان نباشیم؟

مسئله فلسطین و اوضاع خاورمیانه

من نسبت به ایجاد ثبات و آرامش در خاورمیانه امیدوارم. در این مدت تحولات حزن انگیزی در این منطقه روی داده است. من فکر می‌کنم جنگ اکتبر در عمق خود نوید بخش بوده است، این جنگ کلیدی بود برای باز کردن درهای مذاکره. کشورهای درگیر در جنگ اکنون به یک آتش بس رسیده‌اند. درست است که این یک آغاز است، ولی بالاخره چیزی است. این کشورها فعلاً با هم نمی‌جنگند و زندگی انسان‌های ساکن این منطقه در خطر نیست. ضمناً امکان آن وجود دارد که گفتگوهای آینده ژنو نتایج مساعدی داشته باشد. وضع و موقع ما در این مسئله بر مبنای همان قطعنامه شماره ۲۴۲ سال ۱۹۶۷ است که باید اجرا شود و بدون آن هرگز به یک صلح حقیقی و بادوام در این منطقه نخواهیم رسید، ولی گذشته از مسائل ارضی چیزی که حل و فصل آن خیلی حساس و ضروری است همان مسئله فلسطینی‌ها است.

رژیم شاهنشاهی ایرانی

ایران ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی مداوم داشته است. ما به کلمه شاهنشاهی عادت کرده و با آن کاملاً آشنا شده‌ایم، در کشور ما بخصوص از این عادی تر چیزی نیست. از طرف دیگر پادشاه فعلی یعنی خود من مقدمات جانشینی خود را فراهم می‌کنم تا ملت بتواند با شرکت وسیع و گسترده خود در امور سیاسی و اقتصادی، اراده خویش را ابراز کند، بدون اینکه به افرادی که به راه خطا رفته‌اند و متأسفانه باید آن‌ها را خائنین مملکت شناخت مجال آن داده بشود که ارکان دولت را متزلزل سازند. من نمی‌دانم به چه علت و چرا یک ایرانی باید پرچم فلسطینی‌ها را بلند کند، و یا اینکه از مداخله نظامی ما در عمان انتقاد کند؟ این افراد از نظر ما ایرانی نیستند. این‌ها افرادی هستند که از رژیم‌های خارجی پیروی می‌کنند. مردم ایران اینک شرکت‌های تعاونی و انجمن‌های شهر و خانه‌های انصاف دارند و برای انتخاب وکلای مجلس و سناتورها از آزادی کامل برخوردارند. می‌توانند فعالیت‌های سیاسی کنند و حزب و جمعیت تشکیل بدهند، همانطور که در محیط کار و فعالیت و صنعت سرمایه گذاران خصوصی نیز می‌توانند در همه صنایع کشور بجز صنایع اساسی و مادر، سرمایه‌گذاری کنند و کارگران در چهل و نه درصد سهام کارخانه‌ها مشارکت نمایند و سهام کارخانه‌های دولتی تا نود و نه درصد در اختیار عموم مردم قرار خواهد گرفت و پنجاه درصد سهام شرکت‌های زراعی نخست به خرده مالکان و بعد به دیگر مردم عرضه خواهد شد و به هر حال هیچکس بیش از تعداد معینی از سهام را نمی‌تواند خریداری کند. همه این‌ها نمایشگر شرکت عظیم مردم در کارهای مملکت و ثروت مادی کشور است و ما با این اصلاحات عمیق در زمینه‌های سیاسی و مادی می‌توانیم از کشور خود حفاظت کنیم و به افراد منحرف و کسانی که خود را به عوامل بیگانه فروخته‌اند اجازه ندهیم که امنیت مملکت را به خطر بیندازند و سرنوشت یک کشور سه هزار ساله را به بازی بگیرند، به هر حال تاریخ ما در سال‌های آینده متوقف نخواهد شد.

همکاری تا پمپ‌های بنزین و صنایع پتروشیمی

اگر وسعت همکاری‌های دو کشور مورد توجه دولت فرانسه باشد، ما تا مرحله ایجاد پمپ‌های بنزین در کشور شما پیش خواهیم رفت و همچنین در صنایع پتروشیمی شما، حتی اگر لازم باشد در صنایع شیمیایی شما نیز سرمایه‌گذاری خواهیم کرد. ما مسلماً راجع به این مسائل صحبت کرده‌ایم و در حال مطالعه آن‌ها هستیم.

دوازده ساعت کار روزانه

من در دفتر کار خود روزانه در حدود هشت ساعت کار می‌کنم، ولی بسیاری از گزارش‌ها و کتاب‌ها را در موقع استراحت مطالعه می‌نمایم، حتی بعضی از روزنامه‌ها علیرغم تمام چیزهای خلافی که گاهگاه می‌نویسند مورد مطالعه قرار می‌گیرند و این کارها وقت زیادی از من می‌گیرد. بنابراین ساعات کار من با توجه به اوقات مطالعه‌ام روزانه به دوازده ساعت می‌رسد.