مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر پس از پرواز با هواپیمای کنکورد در فرودگاه مهرآباد با رسانه‌های همگانی ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۱ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر پس از پرواز با هواپیمای کنکورد در فرودگاه مهرآباد با رسانه‌های همگانی ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۱


پرواز با هواپیمای کنکورد برای من بسیار جالب بود. وضع داخلی کابین و دماغ این هواپیما تقریباً معمولی بود و دلایلی وجود داشت که مایل بودم از این فرصت آزمایشی استفاده کنم.

درباره هدایت هواپیما باید بگویم که بیشتر کارهای هواپیما بوسیله خلبان و ماشین خلبان که بطور خودکار هواپیما را خیلی دقیق هدایت می‌کند صورت گرفت، حتی خود خلبان‌ها ترجیح می‌دادند که ماشین کامپیوتر هواپیما را هدایت کند.

درباره مسئله جنجالی تأثیر این هواپیما در امر آلودگی محیط زیست و سروصدای آن لازم به تذکر است که همیشه کسانی هستند که چنین بحث‌هایی را حتی از روی ایمان پیش می‌کشند، اما من نمی‌دانم چگونه ممکن است شرایط غیر عادی هنگام پرواز بر فراز دریاها و صحراها که خوشبختانه یا بدبختانه در کشور ما از آن زیاد است می‌تواند موضوع جر و بحث و گفتگو باشد.

اگر شما ناچار بودید با سرعت مافوق صوت از فراز شهری در داخل یک کشور بگذرید ممکن است مسئله‌ای از این قبیل پدید آید، ولی من فکر می‌کنم هنگام پرواز بر فراز شهرها از سرعت مافوق صوت استفاده نشود، بنابراین چنین مسئله‌ای مطرح نخواهد شد. از نظر سروصدا باید بگویم من فکر نمی‌کنم سروصدای این هواپیما خیلی بیشتر از سروصدای هواپیماهای معمولی به هنگام برخاستن و نشستن باشد. در موارد دیگر هم قبل از امضای قرارداد نهائی خرید این نوع هواپیما، بدون تردید مذاکرات لازم برای گرفتن تضمین‌های کافی انجام می‌گیرد.

تردید نیست وقتی ما تصمیمی از این قبیل می‌گیریم مطالعه و تحقیق قبلی کافی درباره آن به عمل می‌آوریم، در نتیجه چنین تصمیمی بی گفتگو با منافع ایران متناسب است و معتقدم که با توجه به موقع جغرافیایی ایران، کاملاً بجاست که ما در خطوط هوائی خود از اینگونه هواپیماها داشته باشیم.

ما از نظر خطوط هواپیمایی، تقریباً بین توکیو و لندن یا بهتر گفته شود در وسط آن قرار داریم.

ایران از نظر رشد، کشوری است که خیلی سریع پیش می‌رود و ممکن است در سال‌های آینده از نظر توسعه و رفاه سریع‌ترین کشور جهان بشمار رود. البته می‌دانید که ژاپن نیز توسعه یافته و می‌دانید که اروپا با بازار مشترک و الحاق انگلستان به این بازار پیش می‌رود، و شاید هم در آینده سریعتر حرکت کند. بنابراین کاملاً منطقی است که کشوری مانند ایران که در وسط این دو نقطه جهان قرار گرفته از نظر استفاده و بهره برداری از خطوط ارتباطی خود، شرایط بسیار عالی و مناسبی داشته باشد.

فروشندگان کنکورد برای تسریع در تحویل آن بدون تردید با ما همکاری خواهند کرد، زیرا خود آن‌ها قبل از همه از چنین معامله‌ای بهره مند خواهند شد. ضمناً ایران نیز باید فرصت داشته باشد تا خلبان‌ها و کمک خلبان‌های کافی برای اداره اینگونه هواپیماها تربیت کند.

تفاوت هواپیماهای کنکورد با هواپیماهای معمولی فراوان است، درست مثل تفاوت‌هایی که بین یک هواپیمای مافوق صوت با یک هواپیمای مادون صوت وجود دارد. مسائل فنی موجود در هواپیمای کنکورد از جمله میزان هوایی که داخل موتورها می‌شود و میزان کسر آن مهم است. موقع اوج گیری و همچنین کم کردن ارتفاع باید از روی دقیقه و ثانیه حساب بشود، ولی البته اصول در همه هواپیماها یکی است، منتهی هواپیمای کوچک را یک یا دو نفر کنترل می‌کنند و این هواپیما را عده بیشتر، بعلاوه در این نوع هواپیماها علاوه بر خلبان‌ها که کار حساسی دارند، تعدادی از تکنسین‌ها و مهندسین پرواز هم باید مراقب تمام جزئیات باشند. قبل از پرواز با کنکورد فکر می‌کردم که دید خلبان آن کم است، ولی موقعی که هواپیما به طرف پایین می‌آمد دیدم که اتفاقاً دیدش از هواپیماهای معمولی بیشتر است، بنابراین آنچه که روزبروز در امر هواپیمایی پیشرفت می‌کند موضوع ناوبری است که با این ماشین‌ها و کامپیوترهایی که دارند هر آن و هر ثانیه می‌دانند که در کجا هستند و نسبت به نقشه‌ای که دارند آیا انحرافی حاصل کرده‌اند یا نه. یک وقت خلبان معروف لیندبرگ برای اینکه سرعت باد را نگاه کند با هواپیمایش پایین می‌آمد تا با چشم سمت موج دریا را ببیند، ولی حالا این کارها را ماشین‌ها بطور اتوماتیک انجام می‌دهند.

البته این نوع هواپیماها از نظر تکنولوژی خیلی پیشرفته است، ولی برای کشوری مثل ایران که صدها هواپیمای مافوق صوت در نیروی هوائی اش دارد، از لحاظ فنی و خلبانی مطلب تازه‌ای نیست، اما اینکه از هواپیماهای مافوق صوت در امر مسافربری استفاده شود، این کاری است جدید و شاید ایران از نخستین کشورهای دنیا باشد که دست به این کار زده است.

ما در پرواز آزمایشی امروز، دو برابر سرعت صوت پرواز می‌کردیم، حتی سرعت هواپیما نزدیک به ۸/۲ هم رسید.