مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی خبرگزاری‌های اروپا و آمریکا در زوریخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


از مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رسانه‌های همگانی خبرگزاری‌های اروپا و آمریکا در زوریخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۳


مسئله نفت ما آینده بوسیله کشورهای تولید کننده نفت بطور جدی مورد بررسی قرار خواهد گرفت، زیرا قوه خرید کشورهای تولید کننده نفت، بر اثر افزایش قیمت کالاهای وارداتی به شدت کاهش یافته است. به همین جهت جلسه سران اوپک مرکب از سیزده کشور صادر کننده نفت ما آینده در الجزیره تشکیل می‌شود و من نیز در این جلسه شرکت خواهم کرد.

سران کشورهای اوپک در مذاکرات خود احتمالاً موضوع افزایش قیمت نفت را مورد بررسی قرار خواهند داد. در صورتی که تورم در اروپا و سایر نقاط ادامه یابد و قوه خرید ما کم و کمتر شود، ما مجبور خواهیم شد که از خود دفاع کنیم.

در مذاکراتی که ما در این جا با آقای کیسینجر داشتیم بطور اختصار پیرامون پیشنهاد مبنی بر تعیین یک قیمت پایه تضمین شده برای نفت گفتگو کردیم. من برخلاف بعضی‌ها، معتقد به کاهش قیمت نفت نیستم. و اگر تورم غرب همچنان ادامه یابد، قیمت نفت حتی بالاتر هم خواهد رفت.

افزایش قیمت کالاهای صنعتی

قیمت نفت باید با قیمت بیست تا سی کالای دیگر مرتبط گردد تا قوه خرید کشورهای تولید کننده نفت حفظ شود. اگر تورم جهانی را در نظر بگیرید و به این نکته توجه کنید که کشورهای غربی و صنعتی، کالاهای خود را با قیمتی تقریباً سی و پنج درصد بیشتر به ما می‌فروشند، خواهید دید که قیمت نفت کاهش یافته است. بعلاوه هنگامی که کاهش ارزش دلار به صورت دوفاکتو به حساب آید قوه خرید ما از بابت یک بشکه نفت چیزی بین هفت یا هشت دلار خواهد بود.

تحریم نفتی

ایران در هیچ نوع تحریم نفتی در آینده شرکت نخواهد کرد. ما معتقدیم که سیاست و تجارت از یکدیگر جدا هستند. ما در نخستین تحریم نفت شرکت نکردیم و در هیچ تحریم دیگری نیز شرکت نخواهیم کرد. درباره مقصد کشتی‌های نفتکش باید توجه داشت که وقتی کشتی‌های نفتکش بارگیری می‌کنند این دیگر مورد توجه ماه نیست که به کجا خواهند رفت، زیرا در این مورد برای هر کشور جنبه بازرگانی آن مطرح است.

راجع به تحریم نفتی عقیده شخص من این است که به علت وجود ذخایر عظیم نفت در اروپا و سایر کشورها، یک تحریم نفتی دیگر نمی‌تواند مؤثر باشد. من معتقدم که کشورهای صنعتی برای نود روز ذخیره نفت دارند و جنگ امروزه هم نمی‌تواند بیش از سه هفته بطول انجامد.

صلح در منطقه خلیج فارس و اقیانوس هند

ایران بطور کامل طرفدار آن است که خلیج فارس و اقیانوس هند خالی از قدرت‌های خارجی باشد، اما تا زمانی که برخی از قدرت‌های خارجی در آن جا حضور دارند، ما نه تنها با حضور ایالات متحده آمریکا در آن جا مخالفت نخواهیم داشت، بلکه از آن استقبال هم خواهیم کرد.

درباره سیاست شوروی باید بگویم هرگونه قدمی که به سوی صلح برداشته شود به نفع همه مردم است و ما همیشه تصریح کرده‌ایم که استقرار نهایی صلح به همکاری و شرکت شوروی احتیاج دارد.

ما هرگونه راه حل ممکن را برای خنثی کردن وضع انفجارآمیز در منطقه خاورمیانه بکار خواهیم گرفت.

ارتباط بهای نفت با بهای سایر کالاها

درباره بهای نفت وزیر امور خارجه آمریکا پیشنهاد ایران را مبنی بر پیوستگی قیمت نفت به قیمت برخی از کالاها قبول کرده است. در مذاکراتی که با آقای ژیسکاردستن رئیس جمهوری فرانسه نیز داشتیم به ایشان گفتم که کاهش قیمت نفت فقط در صورتی انجام می‌شود که بهای محصولات صنعتی و کشاورزی نیز کاهش یابد.