مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه ساندی تایمز چاپ انگلستان ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ دسامبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۸:۲۲ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = محمدرضا شاه پهلوی آریامهر|اعلیحضرت همایون محمدرضا ش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۲ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه ساندی تایمز چاپ انگلستان ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲


خطر خرابکاری در خلیج فارس

مسئولیت حفظ امنیت خلیج فارس باید به عهده کشورهای ساحلی این منطقه باشد. هیچگونه حضور نظامی خارجی در خلیج مجاز نخواهد بود.

وقتی انگلستان با قدرت در خلیج مستقر بود هیچکس نامی از عمال بعثی و یا کوبایی در یمن جنوبی نشنیده بود. فرض کنید عمان که نیروی نظامی ایران در آن‌جا در کنار نیروهای عُمانی سلطان قابوس در نبرد علیه ظفار شرکت دارند به دست افراد ناباب که می‌توانند با توپ‌های دورزن خود کنترل تنگه هرمز را به دست گیرند، و یا کسانی که می‌توانند یک نفتکش 000/500 تنی را غرق کنند و خلیج را برای همیشه آلوده سازند بیفتد، چه وضعی پیش خواهد آمد. بعلاوه چه فرقی بین نیروهای دفاعی من و نیروهای انگلیسی یا فرانسوی و یا آلمانی هست؟ هدف من دفاع از خود در مقابل تهدیداتی است که از هر سو ممکن است متوجه ما شود. من آماده ام با برادران همکیش، یعنی کشورهای عربی خلیج، ترتیبات لازم را برای همکاری منطقه‌ای در زمینه دفاعی بدهیم، اما تا کنون پاسخی در این مورد از آن‌ها دریافت نکرده‌ام.

مرزهای مطمئن

من فکر می‌کنم این جنگ بیهودگی مذاکره درباره مرزهای امن و مطمئن را نشان داده است. جایی امن تر از ترعه سوئز وجود ندارد، اما این ترعه نتوانست اسرائیل را در مقابل حمله مصون دارد. بر اثر این جنگ اعراب حیثیت خود را باز یافتند و اسرائیل که تا آن زمان پر نخوت و لجوج بود تکان خورد و این تکان خوردن مفید بود.

اماکن مقدسه

پیش بینی چگونگی و زمن حل نهایی اختلافات که شامل حال فلسطینی‌ها و بیت‌المقدس هم باشد غیر ممکن است، ولی علیرغم هر اتفاقی که رخ دهد اماکن مقدسه مسلمانان را نمی‌توان به دست یهودیان سپرد.

آینده ایران

رشد فعلی ایران به قیمت‌های ثابت به رقم بیسابقه 40 درصد رسیده است، این رشد ادامه خواهد یافت، ولی تنها به نفت که ذخایر آن به هر حال محدود است متکی نخواهد بود بلکه به توسعه صنعتی و کشاورزی کشور اتکاء خواهد داشت. ما باید از منابع زیرزمینی خود بهره‌برداری کنیم.

شاید انرژی خورشیدی را به عنوان یک منبع نیرو مهار کنیم، زیرا ایران از آفتاب فراوان برخوردار است.

ما در کلیه زمینه‌ها در پی نیروی اتم البته فقط برای مقاصد مسالمت‌آمیز خواهیم بود. ما صنعت پتروشیمی و داروسازی ایجاد می‌کنیم، بعلاوه هر صنعت مهم دیگر جهان را باید دارا باشیم.

تمام این اقدامات بر اساس مشارکت کارگران و دهقانان و زارعان در مالکیت کارخانجات و مؤسسات خواهد بود. پنجاه درصد جمعیت ما زیر 15 سال است و این یکی از بزرگترین عوامل قدرت ما است. بزودی ظرف چند سال بهترین استانداردهای آموزشی بوسیله نوارهای کاست که از طریق ماهواره پخش خواهد شد حتی در دور افتاده ترین دهکده‌ها نیز در دسترس مردم قرار خواهد گرفت. این جامعه بزرگ نوین که ایران به سوی آن پیش می‌رود یک جامعه بی بند و بار یا تنبل نخواهد بود.

تحمیل تورم غرب

این شما هستید که قیمت‌ها و تورم خودتان را به ما تحمیل می‌کنید، و این ما هستیم که مجبوریم مضرّات جامعه بی بند و بار شما را تحمل و جبران کنیم. قیمت گندم و سیمان سه برابر و قیمت شکر 16 برابر شده است، آنوقت تنها از افزایش بهای نفت انتقاد می‌شود. کشورهای فقیر و در حال توسعه چه باید بکنند؟ زندگی آن‌ها که فقط به نفت بستگی ندارد، بلکه به گندم و شکر هم نیاز دارند.

در مورد قیمت آینده نفت در خلیج باید بگویم که این بستگی به توانایی کشورهای صنعتی در کنترل تورم قیمت‌های شان دارد.

ما از خود در مقابل قصور جامعه غرب در سازمان بخشیدن به اوضاع داخلی و متوقف کردن صدور تورم اقتصادشان به کشورمان دفاع می‌کنیم.

ما اوضاع و احوال موجود را که در آن بسیاری از کشورهای غیر اروپایی از امتیازاتی در جامعه اقتصادی اروپا بهره‌مند می‌شوند ولی ایران از آن امتیازات محروم است نمی‌پذیریم. شما باید به دنبال ما بدوید نه ما به دنبال شما، زیرا در آینده ما می‌توانیم 50 درصد از نیاز گاز اروپا را تأمین کنیم. اگر این وضع ادامه یابد ما پول شما را می‌گیریم و در جای دیگر خرج می‌کنیم، اگر شما برای ما قیافه بگیرید ما هم شما را به بازی خواهیم گرفت.

وصیت نامه سیاسی

انتقاد کنندگان از من درباره این کشور چه می‌دانند؟ آن‌ها برای این کشور چه کار کرده‌اند؟ وضع کنونی ما را ببینید و با آنچه که ده سال قبل بودیم قیاس کنید. این انتقاد کنندگان از ما نیستند که عامل این موفقیت‌ها شده‌اند.

من وصیت نامه سیاسی خود را تنظیم کرده و آن را امضاء نموده و به چند تن منتخب داده‌ام و چیزی را به بخت و اقبال واگذار نکرده‌ام.