مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با سردبیر روزنامه تامیز آو ایندیا چاپ هند ۱۲ تیر ماه ۱۳۵۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ دسامبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۶:۴۹ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۲ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس

مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با سردبیر روزنامه تامیز آو ایندیا چاپ هند ۱۲ تیر ماه ۱۳۵۲


تمامیت ارضی پاکستان

اگر هند به پاکستان حمله نکند باید کاملاً مطمئن باشد که مستقیم یا غیر مستقیم با سلاح‌هایی که ایران خریداری می‌کند روبرو نخواهد شد.

من شخصاً معتقدم دهلی نو علاقه‌ای ندارد برای تجزیه کردن آنچه از پاکستان باقی مانده است کوشش نماید، بلکه برعکس هند به اندازه ایران از عواقب خطرناک تجزیه پاکستان آگاه است.

ما پاکستان را تشویق می‌کنیم تا نه تنها سیاست همزیستی مسالمت آمیز را تعقیب کند، بلکه از یک سیاست همکاری فعالانه با هند پیروی نماید، زیرا برای ما روشن است که بدون این همکاری، ثباتی در اوضاع آسیا حاصل نخواهد شد و منافع ایران محتاج صلح در این شبه قاره است. ما بطور کلی این حق را داریم که از تجهیزات خود به هر نحوی که به سود کشورمان تشخیص دهیم استفاده کنیم، همچنانکه هند یک نیروی عظیم ۸۰۰ هزارنفری را با ۸۰۰ هواپیما بسیج کرده است.

هند باید از یک ایران نیرومند و سعادتمند استقبال کند، زیرا ما تضاد منافعی نداریم، بلکه پیوندهای بسیار داریم و از همه بالاتر برای تشریک مساعی در آینده دارای امکانات فراوان هستیم.

رقابت‌های قبیله‌ای در بلوچستان پاکستان

رقابت‌های قبیله‌ای تا حدودی موجب بروز اغتشاش در بلوچستان پاکستان شده است و اسلام آباد باید کوشش کند که قبیله‌های مختلف را به همکاری با یکدیگر تشویق نماید. اما عراق هم دارد چریک‌های بلوچ را تعلیم می‌دهد و نقشه‌های «بلوچستان مستقل» را پخش می‌کند و به سود یک چنین کشور جدیدی تبلیغات براه می‌اندازد. این بدان معنی است که در اغتشاشات کنونی چیزی ورای اختلافات عشیره‌ای دخالت دارد.

ما از همه جزئیات تجهیزاتی که تاکنون عراق دریافت داشته است آگاهیم. اگر بغداد نتوانسته است در بلوچستان ایران دردسر ایجاد کند، بیشتر بدین جهت بوده که ما برنامه اصلاحات ارضی را در آن جا عملی ساختیم و بدینوسیله توانستیم موضع قدرت رؤسای عشایر را در هم بکوبیم.

سیاست کلی ما آن است که از آنچه در قدرت داریم بخاطر نه تنها صلح شبه قاره بلکه صلح سراسر آسیا، برای نزدیکتر ساختن هند و پاکستان استفاده کنیم.

ما می‌دانیم که در شرایط کنونی، هند خواهان مناسبات دوستانه با پاکستان است. شناسایی بنگلادش بوسیله ذوالفقار علی بوتو می‌تواند به رفع بن بست کنونی کمک کند، اما مانع اصلی در راه صلح شبه قاره، اصرار برای محاکمه اسیران جنگی پاکستان به اتهام ارتکاب جنایات جنگی است. چنین کاری محیط را زهرآگین می‌کند و برای همه کسانی که موضوع به آن‌ها مربوط می‌شود دشواری‌های سهمگین فراهم می‌نماید.

باید توجه داشت که بوتو هم دشواری‌هایی دارد. چنانکه اصغرخان تهدید کرده بود که اگر اسلام آباد بنگلادش را به رسمیت بشناسد مجلس ملی پاکستان را محاصره می‌کند.

امنیت خلیج فارس

هیچ قدرتی در منطقه خلیج فارس وجود ندارد که بتواند بطور جدی امنیت ایران را تهدید کند. با این حال ما برای تقویت بنیه دفاعی و اقتصادی کشور اقدامات وسیعی به عمل آورده‌ایم. اگر ما تنها به کارهای عمرانی و ایجاد بیمارستان‌ها پرداخته بودیم، گروهی جنایتکار و وحشی، کارد به گردن ما می‌گذاشتند و ما را به تسلیم وامی‌داشتند.

با این حال هنوز این احتمال وجود دارد که یک ماجراجو در یک لحظه دچار حماقت شود و به ایران حمله کند. آن وقت ما با تمام نیرو آن را درهم می‌کوبیم، اما تا آن جا که به سیاست ما مربوط می‌شود، هیچ کشوری را هر چند که دشمن ماه باشد، نخست مورد حمله قرار نمی‌دهیم.

صحبت کردن از مسائل حل نشدنی بین ایران و عراق مسخره است. اختلاف ما بر سر شط العرب میراث حکومت استعماری انگلیس است. انگلیس‌ها پیمانی بکلی غیر عادلانه به ایران تحمیل کرده بودند که برای ما قابل قبول نبود.

یک خط میانه در شط العرب باید مرز بین دو کشور باشد، اما منبع اصلی تشنج آنقدرها هم بر سر اختلاف در شط العرب نیست، بلکه تقویت فوق‌العاده تسلیحاتی عراق و گرایش منظم عراق به سوی رژیمی از نوع رژیم شوروی می‌باشد. ما می‌دانیم که این سلاح‌ها هرگز علیه اسرائیل بکار نخواهد رفت.

موفقیت‌های ایران

موفقیت‌های کشور ما از سال ۱۹۶۳ به بعد که برنامه‌های اصلاحی خود را آغاز کردیم، برنامه‌هایی که به انقلاب سفید و انقلاب شاه و مردم معروف است بسیار جالب است. می‌توان گفت که اصلاحات ارضی به تنهایی راه را برای تحویل گرفتن همه تأسیسات و منابع صنعت نفت که اخیراً صورت گرفته هموار ساخته است، زیرا همین اصلاحات سبب شد نفوذ خارجی که قبلاً بوسیله زمین داران بزرگ اِعمال می‌شد، ریشه کن گردد. برای دوام و بقاء استقلال و خوشبختی و موفقیت ملت ایران اقداماتی به عمل آورده‌ایم تا برخلاف گذشته، سعادت مملکت در آینده فقط متکی به شخص شاه نباشد.