مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با سردبیر روزنامه السیاسه چاپ کویت ۹ بهمن ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حزب رستاخیز ملی ایران درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی دی تا اسفند ماه


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با احمد جاراله سردبیر روزنامه السیاسه چاپ کویت ۹ بهمن ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا به نظر شما نیروهای ایرانی مستقر در سلطان‌نشین عمان هنوز نقش اساسی را دارند و یا اینکه با فراخواندن قسمتی از آن، این نقش کم اهمیت‌تر شده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: نقش ما در عمان هنوز پایان نیافته و اگر سلطان عمان بار دیگر از ما کمک بخواهد، ما او را یاری خواهیم‌کرد، زیرا این کشور بیش از بیست‌وپنج کلیومتر از ما فاصله ندارد و در صورتی که اوضاع سیاسی نابسمانی پیش آید، ممکن است اوضاع داخلی سلطان‌نشین عمان خفقان‌آور شود، به ویژه اینکه تنگه هرمز نیز از این خطر دور نیست. هرگاه سلطان عمان کمک ما را خواستار شود، آماده بازگشت به آنجا خواهیم‌بود و تا هنگامی که خطری تنگه هرمز را تهدید کند، سلطان‌نشین عمان و ثبات آن برای ما اهمیت خواهدداشت.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا جنبش‌های افراطی منطقه که سبب شد سلطان‌نشین عمان نیروهای ایرانی را برای کمک فراخواند به نیرومندی گذشته هستند و یا اینکه اوضاع به صورت دیگری درآمده است؟
شاهنشاه آریامهر: نه، به شدت گذشته نیست، چون هر اندازه که سلطان قابوس و یا دیگر رهبران منطقه بتوانند در کشور خود نوسازی بیشتری انجام دهند، به همان اندازه می‌توانند این جنبش‌های افراطی را به نابودی بکشانند. ظفار اکنون به شبکه راه‌ها، ساختمان مدرسه‌ها و دیگر خدمات شهری نیاز دارد و سلطان قابوس هر اندازه به سوی این هدف‌ها پیش رود، مردم رفاه بیشتری حس می‌کنند و اقدامات دولت را احساس می‌کنند. جنبش‌های افراطی نیز به همان اندازه رو به نابودی خواهندرفت.


سردبیر روزنامه السیاسه: به نظر اعلیحضرت آیا سیستم سیاسی سلطان‌نشین عمان برای مقابله با خشونت، به خدمات شهری روی آورده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: اطلاعات ما تاکنون حاکی از آن است که دولت عمان و سلطان قابوس برای رسیدن به این هدف کوشش می‌کنند. البته این بالاترین حد کوشش نیست، بلکه حد بسیار خوبی است. ملت عمان به خدمات شهری بیشتری نیاز دارند. ولی در اوضاع کنونی ممکن است این امر به علت محدود بودن درآمد، با اشکالات مالی روبه‌رو شود.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، زمزمه‌هایی شنیده شد که هدف حمله تبلیغاتی در کنفرانس وزیران امور خارجه مسقط و کنفرانس اوپک قطر، ایران بوده‌است آیا این چنین بوده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: شاید تنها زمزمه بوده، شاید کاملاً درست باشد، و شاید کمی از زمزمه و کمی از واقعیت در این امور نهفته باشد. به این معنی، چه ارتباطی به لیبی دارد، در منطقه‌ای که هیچ به آن بستگی ندارد، درباره ما سخن گویند؟ رابطه چیست و لیبی چه می‌خواهد؟
اما نسبت به یمن جنوبی، تا هنگامی که کوبایی‌ها آن را برای حمله به ما آموزش دهند، ما همچنان معتقد خواهیم‌بود آنان نظر خوبی ندارند و شاید منظور آنان اهریمنی باشد، ولی درصورتی که عدن به سوی کشورهای منطقه بازگردد و برای حفظ منافع همه با ما همکاری کند، این امر ما را خوشحال خواهدکرد. چرا باید تنها عدن برای کشورهایی که هدفی جز نگهداری آب و خاک خود از گزند خارجیان ندارند، کانون نگران‌کننده باشد.
امیدواریم عربستان سعودی در کوشش خود موفق شده و روش عدن را نسبت به کشورهای منطقه و رویدادهای آن دگرگون سازد. امیدواریم عربستان سعودی در این کار پیشرو شود. به هر صورت این چیزی است که آینده آن را روشن خواهدکرد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا امیدی برای برگزاری کنفرانسی مانند کنفرانس مسقط وجود دارد و یا اینکه با توجه به آنچه که روی داد، در این زمینه هیچ امیدی نیست؟
شاهنشاه آریامهر: پس از شکست کنفرانس، وزیر امور خارجه عراق به نزد ما آمد و گفت مناسبات دو جانبه میان کشورهای منطقه هنوز پا بر جا است و به وسیله آن می‌توان به هدف‌های زیادی دست یافت. به نظر من با اینکه ملت‌های منطقه اکنون آمادگی بیشتری برای همکاری با رژیم‌های خود دارند، اگر چنین کنفرانسی تشکیل شود، نتایج آن ممکن است امیدوارکننده نباشد. در گذشته این ملت‌ها به علت اوضاع سیاسی ویژه آن هنگام، از همکاری با دولت‌های خود طفره می‌رفتند، ولی اکنون خود رژیم‌ها مردد می‌باشند. چرا؟، نمی‌دانم.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، با توجه به آنچه که در کنفرانس اوپک روی داد، ایران تا چه هنگامی می‌تواند از نظر اقتصادی ایستادگی کند؟
شاهنشاه آریامهر: تولید ما اکنون به نسبت ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافته، که خود به معنی میلیاردها دلار می‌باشد. اگر اوضاع به گونه دیگری در نیاید، ما در بودجه خود تجدید نظر خواهیم‌کرد و آن را به مجلسین خواهیم‌فرستاد. با اینکه می‌دانیم اوضاع ادامه نخواهدداشت و شاید کشورهای اوپک به راه حلی که مورد قبول همه باشد دست یابند، ولی با این همه اگر چنین راه حلی پیدا نشود، همانگونه که گفتم در بودجه تجدید نظر خواهیم‌کرد و سیاست نظامی و خارجی را بر اساس درآمد خود پی‌ریزی خواهیم‌نمود.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، شاهنشاه رویدادهای کنفرانس اخیر اوپک را چگونه توصیف می‌کنند؟
شاهنشاه آریامهر: می‌دانم که کشورهای غربی به همه کشورها از جمله ایران فشار زیادی وارد کردند. ولی ما درباره قیمت نفت روش خود را مشخص کردیم و به آن پایبند بودیم. هدف کشورهای غربی، از جمله امریکا، ثابت نگه داشتن قیمت‌ها و کوشش برای حداقل افزایش آن بوده‌است.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، اطلاع یافتم شوروی در نظر دارد سازمان نفتی نوینی را برای جایگزینی سازمان اوپک که به نظر آنان رو به نابودی می‌رود تشکیل دهند. نظر اعلیحضرت در این زمینه چه می‌باشد؟
شاهنشاه آریامهر: ما نیز چنین چیزی را شنیده‌ایم، ولی هیچ چیز رسمی درباره آن دریافت نداشته‌ایم و شوروی درباره آن با ما تماس نگرفته‌است.


سردبیر روزنامه السیاسه: برخی پیرامون قیمت پایاپای نفت با انگلستان و اینکه چنین روشی سبب کاهش قیمت نفت می‌شود، سخن گفته‌اند.
شاهنشاه آریامهر: ما نفت را به قیمت اعلام شده در اوپک می‌فروشیم، هر که از ما نفت می‌خواهد، باید قیمت تعیین‌شده آن را بپردازد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا آنچه که در کنفرانس اوپک روی داد، در نتیجه پیروزی پرزیدنت کارتر بوده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: این امر در نتیجه اوضاع اقتصادی کنونی غرب می‌باشد. آنان به جای اینکه با جدیت بیشتری فعالیت کنند، روش ضایع‌کردن حقوق کشورهای تولیدکننده نفت را به کار می‌گیرند.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا رویدادهای کنفرانس اوپک در مناسبات دوستانه اعلیحضرت شاهنشاه با ملک خالد اثر خواهدگذاشت؟
شاهنشاه آریامهر: نه اثری نخواهدداشت، چون تماس میان ما برقرار است. به نظر من این امر تنها محدود به آقای یمانی، وزیر نفت سعودی، می‌باشد. آنچه که روی داد، موضوع دیگری است و مناسبات ما با سعودی موضوع دیگر.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا تماس‌هایی برای یافتن یک راه حل میانه به منظور جلوگیری از نابودی اوپک در جریان می‌باشد؟
شاهنشاه آریامهر: بلی، تماس‌هایی برقرار است و وزیر نفت قطر به منظور یافتن یک راه حل از کشورهای ذینفع دیدن کرده‌است. به نظر من راه حلی پیدا شده و اگر کشورهای اوپک آن را قبول داشته‌باشند، ما نیز برای نگهداری وحدت اوپک آن را خواهیم‌پذیرفت.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، با تماس‌هایی برای یافتن یک راه حل موافق هستند، آیا ممکن است زمان اجرای راه حل نوین را تعیین فرمایند؟
شاهنشاه آریامهر: به نظر ما این راه حل پیش از ژوئن آینده که موقع برگزاری کنفرانس جدید است، اجرا خواهدشد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا ایران از فروش نفت به آن گروه از شرکت‌هایی که در نتیجه رویدادهای اوپک قراردادهای خود را محترم نشمارند، خودداری خواهدکرد؟
شاهنشاه آریامهر: البته آنها را تحریم کرده و به صورت جدی با آنان رفتار خواهیم‌کرد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، برخی می‌پندارند افزایش قیمت نفت ممکن است به گسترش آشوب و کمونیزم در کشورهای غربی منجر شود، لذا باید به منظور حفظ اوضاع جهان در این مورد سختگیری زیادی کرد.
شاهنشاه آریامهر: در پیش گفتم افزایش قیمت نفت به نسبت پنج درصد، سبب نابودی غرب و نیز وسیله‌ای برای پشتیبانی آن از خطر کمونیزم نمی‌باشد. اروپا به رهبران، سیاستمداران و دولت‌های نیرومندی نیاز دارد و نابسامانی اقتصادی اروپا در نتیجه ضعف این رهبران و نیز عدم اطمینان مردم آن به سازمان‌های دولتی خود، می‌باشد. واقعیت بحران اروپا جز این چیز دیگری نمی‌باشد. افزایش قیمت نفت به دور از چنین توهمات است. آمار بگیرید و ما را از واقعیت افزایش قیمت نفت و اثر آن بر امنیت و ثبات اروپا آگاه سازید. بگذارید ببینیم ما هر بشکه نفت را چند فروخته و آنان نفت را پس از افزودن مالیات محلی در کشور خود به چه قیمتی می‌فروشند. پیش از سال ۱۹۷۳ از هر فرانک فرانسه ۱۰ درصد آن به دست ما می‌رسید و بقیه آن به جیب شرکت‌ها سرازیر می‌شد و یا به صورت مالیات دریافت می‌شد. به عبارت دیگر آنان ۹۰ درصد قیمت نفت را به عنوان هزینه و مالیات دریافت می‌کردند و اکنون نیز پس از افزایشی که در سال ۱۹۷۳ صورت گرفت، مالیات و هزینه‌ها چه اندازه می‌باشد. لذا کشورهای غربی می‌توانند مسئله پنج درصد تفاوت قیمت نفت ما و امارات و سعودی را به وسیله کاهش میزان مالیات برای خود حل کنند. دولت‌های اروپا مالیات زیادی به شهروندان خود تحمیل کرده‌اند و انتظار دارند ما آن را بپردازیم. در صورتی که آنان می‌توانند نفت را به نصف قیمت کنونی آن در کشورهای خود عرضه کنند. هنگامی که آنان سیستم تورم را با تحمیل مالیات زیاد بر فروش نفت در کشور خود به کار می‌گیرند، قیمت نفت ما چه خطری برای آنان خواهدداشت.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، اجازه دهید بگوییم اوضاع اقتصادی اروپا خشونت را افزایش داده‌است، آیا این امر بر منطقه ما اثر خواهدگذاشت؟
شاهنشاه آریامهر: بلی، هم در اینجا و هم در سراسر جهان اثر خواهدگذاشت. اگر خشونت در اروپا گسترش یافته، به طور حتم در نتیجه افزایش قیمت نفت نبوده، بلکه در نتیجه جوامعی است که دیگر نظم در آن وجود ندارد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، برخی معتقدند نفت دریای شمال بیش از آنچه حقیقت باشد، یک افسانه است.
شاهنشاه آریامهر: انگلیسی‌ها و نروژی‌ها خوش‌بین هستند. به نظر من تولید نفت در دریای شمال، اگر با قیمت کنونی نفت مقایسه شود، سودآور نیست، ولی اگر با قیمت آینده نفت به فروش برسد، شاید به این گونه نباشد. پیش‌بینی می‌شود استخراج نفت دریای شمال در سال ۱۹۸۰ انجام پذیرد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، نفت خاورمیانه در دهه ۱۹۸۰، یعنی پس از چهار سال دیگر چه قیمتی خواهدداشت؟
شاهنشاه آریامهر: اکنون اطلاع دقیقی در این زمینه ندارم، ولی به پیش‌بینی برخی، قیمت نفت از سال ۱۹۸۱ به بعد، بیست‌وچهار دلار برای هر بشکه خواهدبود، که این نظر آقای ایکن، سفیر پیشین امریکا در سعودی است و در نشریه‌ای که به وسیله شرکت اکسون انتشار یافت، نوشته‌شده که قیمت نفت در آن هنگام به ۲۸ دلار برای هر بشکه می‌رسد. اما من شخصاً می‌گویم بدون شک قیمت نفت به دیگر منابع انرژی بستگی خواهدداشت.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا به نظر اعلیحضرت، نامه پرزیدنت کارتر به کشورهای نفت‌خیز که درباره افزایش قیمت نفت بوده، تا سر حد تهدید رسیده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: درباره ما که چنین نبوده‌است. از دیگران اطلاعی ندارم.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا در آینده نزدیک ملاقاتی میان اعلیحضرت شاهنشاه و پرزیدنت کارتر صورت خواهدگرفت؟
شاهنشاه آریامهر: این بستگی به برنامه‌های هر دویمان دارد. اما سفارت ما در واشینگتن گزارش داده‌است، کارتر می‌خواهد هر چه زودتر با ما ملاقات کند. خواهیم‌دید.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا سیاست دولت جدید امریکا صلح را در خاورمیانه برقرار خواهدکرد؟
شاهنشاه آریامهر: اعتقاد دارم اوضاع خطرناک به سود هیچ کس نمی‌باشد. دولت امریکا باید فعالیت جدی از خود نشان دهد. آنچه که بسیار مهم می‌باشد، این است که برقراری صلح در خاورمیانه به سود اسرائیل و فلسطین می‌باشد. در اینجا من از سطح مناسبات دولت جدید امریکا و فلسطین و نیز از میزان نفوذ این دولت بر فلسطینیان اطلاعی ندارم. گاهی می‌شنوم فلسطینیان می‌خواهند دولتی تشکیل دهند و گاهی می‌بینیم که به عملیات خشونت‌آمیز ادامه می‌دهند.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا دشواری‌هایی در مناسبات ایران و کشورهای بزرگ وجود دارد؟
شاهنشاه آریامهر: فکر نمی‌کنم، چون کشورهای بزرگ اینک به خوبی می‌دانند مهمترین موضوع برای ایران استقلال و داشتن حقوق برابر است. اکنون آنان باید به همین صورتی که هستیم، با ما رفتار کنند.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا نیرویی بین‌المللی از سیاست شما ناراحت می‌باشند و این نیرو در پی دگرگونی اوضاع در اینجا هست، منظورم اوضاع سیاسی است؟
شاهنشاه آریامهر: تنها خدا این را می‌داند. این روش آنها است، نه ما.


سردبیر روزنامه السیاسه: به نظر اعلیحضرت آیا در منطقه زمینه برای پذیرش مرام کمونیستی فراهم است و یا اینکه دیدگاه ایدئولوژیکی ملت‌های منطقه به گونه‌ای دیگر درآمده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: در کشور ما مرام کمونیستی در مقایسه با انقلاب شاه و ملت چیزی به شمار نمی‌آید و کمونیست‌ها به عملیات خشونت‌آمیز در خارج از ایران روی آورده‌اند. اما درباره منطقه باید گفت، کشورهایی که تشکیلات سیاسی سازمان‌یافته‌ای دارند، این امر به سود آنان و ملتشان نیست. به هر صورت هرگاه بدبختی و بینوایی از میان مردم رخت کند، این ایدئولوژی دیگر جایی نخواهدداشت. اما در کشورهای فقیر منطقه یا آنهایی که به خوبی اداره نمی‌شوند، ممکن است این ایدئولوژی گسترش پیدا کند.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا اعلیحضرت شاهنشاه هنوز به مسائل اقیانوس هند توجه دارند، یا اینکه مسائل داخلی ایشان را از این توجه بازداشته‌است؟
شاهنشاه آریامهر: اگر درآمد نفتی ما تغییر پیدا کند، همانگونه که گفتیم در سیاست خارجی خود تجدید نظر خواهیم‌کرد، ولی چنانچه درآمد صورت گذشته خود را بازیابد، ما به سازندگی خود برای برقراری ثبات در اقیانوس هند و منطقه ادامه خواهیم‌داد. ما اکنون هفت‌میلیارد دلار کسر بودجه داریم و اگر اوضاع به صورت گذشته خود بازگردد، این کمبود جبران خواهدشد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، گفته‌می‌شود سال ۱۹۷۷ سال برقراری صلح در خاورمیانه است. آیا شاهنشاه نیز چنین نظری دارند؟
شاهنشاه آریامهر: به نظر ما چون نیروی اعراب و اسرائیل یکسان است، جنگی میان آنها روی نخواهدداد. چنین به نظر می‌رسد که اعراب آماده حمله به اسرائیل نمی‌باشند، چون کار گرفتن جنگ‌افزارهایی که اکنون دارند و آنچه را که در آینده به دست می‌آورند و نیز آموزش و مهارت نظامیان با این جنگ‌افزارها به زمان طولانی نیاز دارد، لذا اعراب جنگ را در سال ۱۹۷۷ آغاز نخواهندکرد و به نظر اگر چنین جنگی آغاز شود، پیروزی از آن اعراب نخواهدبود. اما اسرائیل ممکن است در سال ۱۹۷۷ قسمتی از سرزمین‌هایی که در سال ۱۹۶۷ اشغال کردند، تخلیه کند. دو روز پیش اطلاع یافتم اسرائیل همه سرزمین‌های اشغالی را تخلیه نخواهدکرد، اما امکان دارد برای این مسئله در کنفرانس آینده ژنو راه حلی پیدا شود.


سردبیر روزنامه السیاسه: بسیاری پیرامون مفادنامه اعلیحضرت به پرزیدنت سادات پرسش می‌کنند، به ویژه اینکه نامه مزبور پس از کنفرانس اوپک فرستاده شده‌است.
شاهنشاه آریامهر: همیشه نامه‌هایی میان ما و پرزیدنت سادات مبادله می‌شود.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا به نظر اعلیحضرت شاهنشاه ایران توانایی آن را دارد که برای حل بحران اقتصادی مصر کمک کند؟ چگونه؟
شاهنشاه آریامهر: امیدوارم که بتوانم. اگر چنین کمکی انجام گیرد، به صورت کمک‌های فوری طرح‌های مشترک و وام‌هایی با بهره‌ای مورد توافق طرفین باشد، خواهدبود و با اینکه اوضاع اقتصادی ما با دیگران فرق دارد، ما به مصر کمک خواهیم کرد. ما نمی‌خواهیم درباره درآمد و سرمایه‌گذاری‌های دیگران در خارج سخن بگوییم.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آیا امکان آن هست ما را از اصول چپ‌گرایان ایران آگاه سازید؟
شاهنشاه آریامهر: در مطبوعات ما روزانه اطلاعات زیادی پیرامون به اصطلاح همبستگی، کنفدراسیون دانشجویان در خارج و اختلافات و دشواری‌هایی که با آن روبه‌رو می‌شود، به چاپ می‌رسد، که اخیراً آنان اصول خشونت و ترور را پذیرفته‌اند. در گذشته آنان مارکسیست و لنینیست بودند. ولی اکنون نیروهایی خشن و خرابکار هستند. چپ‌گرایی این گونه افراد کاملاً همین است. باور کنید جز این چیزی نیست.


سردبیر روزنامه السیاسه: به نظر اعلیحضرت آیا در ایران افراد چپ‌گرا وجود دارند؟
شاهنشاه آریامهر: بلی وجود دارند، ولی روزبه‌روز کمتر می‌شوند.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، موفقیت شما در مبارزه با تورم تا چه اندازه بوده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: ما اکنون آسوده‌ایم. سال گذشته امیدوار بودیم تورم را به صفر برسانیم، ولی این کار آسانی نبود. نسبت تورم نزدیک به پنج درصد بوده، در ضمن برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها حد و مرزی وجود دارد، به این گونه که اگر ناچار شویم قیمت‌ها را در سطح پایین نگه داریم، کارخانه‌داران و تولیدکنندگان دیگر انگیزه‌ای برای فعالیت نخواهندداشت و اگر تولیدکننده را وادار کنیم قیمت‌ها را پایین آورد، نتیجه کاملاً برعکس خواهدبود، به ویژه اینکه یکی از عوامل کنترل قیمت‌ها افزایش عرضه است که ما خواهان آن می‌باشیم. ما نمی‌خواهیم کاهش قیمت‌ها منجر به کاهش تولید شود، چون کمبود تولید افزایش قیمت‌ها را در پی خواهدداشت. ما طرحی تهیه کرده‌ایم که بر اساس آن تولیدکننده سود کافی به دست می‌آورد و در عین حال از تعداد واسطه‌ها در زمینه عرضه کالا کاسته شود. به این صورت که هیچ کالای تولیدی به وسیله واسطه‌های متعدد به دست مصرف‌کننده نرسد. اگر چنین چیزی انجام شود، نسبت تورم حتماً کاهش می‌یابد. به این معنی که اگر کالا از کارخانه مستقیماً به دست مصرف‌کننده از طریق فروشگاه‌های بزرگ برسد، دیگر واسطه‌ای جز خود فروشگاه در میان نخواهدبود و در اینجا است که تعداد مراحل سود بردن کاهش می‌یابد و تورم نیز اندک می‌شود و این یک طرح عملی برای کنترل تورم می‌باشد.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا به نظر اعلیحضرت دموکراسی کنونی برای ملت ایران که آموزش و آگاهی بیشتری یافته، کافی به نظر نمی‌رسد؟
شاهنشاه آریامهر: بلی، آنان اکنون می‌توانند نظریات خود را آزادانه در حزب یگانه خود مطرح کنند، به ویژه اینکه اگر این نظریات از سوی افراد میهن‌پرستی باشد، نه خائن. حسن حزب ما این است که همه عناصر را دربر گرفته، نظریات آنان را منعکس می‌کند و هر عضوی که با قانون اساسی مخالف نباشد، در آن جای دارد.


سردبیر روزنامه السیاسه: آیا در دستگاه اداری ایران افراد فاسد وجود ندارد؟
شاهنشاه آریامهر: ادعا نمی‌کنم کاملاً پاک است، ولی می‌توانیم بگوییم اگر از پدیده فساد در هر جا و در هر زمان آگاه شویم، آن را بدون معطلی با شدت سرکوب می‌کنیم، چون با هر گونه فساد اداری در هر سطحی که باشد، مخالف هستیم.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، فعالیت امنیتی شما در کشورهای اروپایی در چه حد است؟
شاهنشاه آریامهر: ما فعالیت سازمان‌های دانشجویی ایرانی و دیگر سازمان‌ها که اصول خشونت و ترور را به عنوان اصل اساسی فعالیت خود پذیرفته‌اند، پیگیری می‌کنیم. در اینجا اعتراف می‌کنم اگر ما اطلاعات کافی از این سازمان‌ها نداشته‌باشیم ممکن است آنان بدون دلیل برای ما گرفتاری‌هایی به وجود آورند. ما فعالیت این تشکیلات را به هر صورت که باشند، پیگیری می‌کنیم، چون این امر از طبیعت کار هر کشوری در پیگیری فعالیت‌های خشونت‌آمیز است، به ویژه اینکه اگر هدف خشونت خود آن کشور باشد. فعالیت دستگاه امنیتی ایران در کشورهای خارجی در این حدود می‌باشد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، پیش از اینکه شرفیاب شوم، سه روز در تهران اقامت داشتم و دیدم این شهر خفقان‌آور است، طرح‌های شما برای این شهر خسته‌کننده چه می‌باشد؟
شاهنشاه آریامهر: کوشش خواهیم‌کرد تعداد ساکنان پایتخت که اکنون ۵/۴میلیون نفر است، از ۵/۵میلیون افزایش نیابد. ما شهرهای بزرگی در سراسر کشور خواهیم‌ساخت تا این فشار کاهش یابد.


سردبیر روزنامه السیاسه: به نظر می‌رسد اعلیحضرت شاهنشاه به صنعت، بیش از کشاورزی توجه دارند. انگیزه آن چیست؟
شاهنشاه آریامهر: کاملاً چنین نیست، ولی صنعت بیشتر به چشم می‌خورد، چون اگر کارخانه‌ای ساخته‌شود، این امر جلب توجه می‌کند، ولی در کشاورزی به این گونه نمی‌باشد. اکنون تأکید می‌کنم ما به بخش کشاورزی توجه بیشتری نشان خواهیم‌داد و شدیداً آن را دنبال خواهیم‌کرد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرت شاهنشاه درباره شرکت‌هایی که طرح‌های خیالی می‌فروشند، سخن گفته‌اند. آیا امکان دارد بدانیم منظور از طرح‌های خیالی چه می‌باشد؟
شاهنشاه آریامهر: منظور ما شرکت‌هایی است که طرح‌های بدون فایده و یا خیالی که هیچ سودی برای کشور ندارد و یا طرح‌هایی با تکنولوژی بسیار پیشرفته که برای ما ناسازگار است، پیشنهاد کرده و پول زیادی برای آن می‌خواهند. ما باید در اینجا و در همه منطقه از این گونه طرح‌ها بر حذر باشیم. چون کارخانه‌هایی با پنج برابر هزینۀ کارخانه دیگر ساخته شده، ولی نتیجه آنها یکسان بوده‌است. البته به دنبال بهترین پیشنهادهای این شرکت‌های صنعتی می‌باشیم.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، آخرین پرسش من این است که پس از رویدادهای اخیر کنفرانس اوپک، تماسی در سطح بالا میان شما و اعلیحضرت ملک خالد برقرار شده‌است؟
شاهنشاه آریامهر: بلی، این تماس ملاقات وزیر جنگ ایران بود که به تازگی از عربستان سعودی بازگشته‌است و همچنین از سوی عربستان سعودی مقامات رسمی با ما ملاقات می‌کنند. همانگونه که در پیش گفتیم، دوستی ما و سعودی موضوع دیگری است و آنچه که در کنفرانس اوپک به وسیله آقای یمانی پیش آمد، موضوع دیگر.


سردبیر روزنامه السیاسه: شاهنشاه مطالبی درمورد افزایش تعداد و جمعیت ایران گفته‌اند. آیا منظور از تعداد و جمعیت جنبه کیفیت آن می‌باشد یا کمیت؟
شاهنشاه آریامهر: ما انتظار داریم پیش از اینکه نسبت افزایش را محدود کنیم، جمعیت کشور به شصت تا شصت‌وپنج‌میلیون نفر برسد.
بدیهی است منظورم از سخن گفتن دربارۀ تعداد، جمعیت آن است نه کمیت، که این امر ما را به بررسی موضوع کنترل افزایش جمعیت و تنظیم خانواده واداشته‌است. ما خواهان کودکانی هستیم که به وسیله افرادی نیکو پرورش یابند. به این معنی که به تغذیه مادر توجه شود. می‌خواهیم اطمینان یابیم که به کودکان تا سن دو سالگی غذای کافی و خوب می‌رسد، که این امر با نظارت گروه‌های ویژه‌ای انجام خواهدشد و همچنین برای کودکانی که مادران آنان در روز کار می‌کنند، مهدکودک تأسیس شود و ما به فرد تا آخرین لحظه توجه خواهیم‌داشت. چنین چیزی که تا جمعیت بیش از پنجاه‌میلیون نفر نباشد، امکان‌پذیر است، ولی اگر جمعیت ایران به پنجاه‌میلیون نفر برسد، انجام چنین توجهی بسیار دشوار خواهدبود.


سردبیر روزنامه السیاسه: اعلیحضرتا، در این گفتگوها فرمودید لیبی خواستار بازگشت مناسبات خود با ایران است، که این گفته نظرم را جلب کرد. آیا ممکن است در این مورد توضیح بیشتری بفرمایید؟
شاهنشاه آریامهر: این امر در حد بازگشت مناسبات سیاسی است و این درخواست از سوی لیبی صورت گرفته و ما از آن استقبال می‌کنیم، زیرا ما نظر به خصوصی درباره هیچ کس نداریم. ما آغازگر حمله تبلیغاتی نبوده‌ایم و لیبی آن را علیه ما آغاز کرد و اینک نیز درخواست گشوده شدن مناسبات، از آنان می‌باشد.


سردبیر روزنامه السیاسه: اکنون پرسشی پیرامون رویدادهای خشونت‌آمیز در شمال عراق برایم پیش آمده‌است. آیا آقای بارزانی که اکنون نزد شما به سر می‌برد، در این رویدادها دست داشته‌است؟
شاهنشاه آریامهر: بارزانی در ایران نمی‌باشد و ما هیچ گونه رابطه‌ای با او نداریم و مناسبات ما با عراق خوب است.