مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با روزنامه امریکایی کریسچین ساینس مانیتور ۱۲ اسفند ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حزب رستاخیز ملی ایران درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی


از مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با روزنامه امریکایی کریسچین ساینس مانیتور ۱۲ اسفند ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


چنانچه درآمد نفت اجازه دهد، اعتبارات حذف‌شده دفاعی را مجدداً تأمین خواهیم‌کرد، زیرا قصد داریم سیاست دفاعی "ناظر بر شرق" را برای حفظ خلیج فارس و اقیانوس هند ادامه دهیم. این یک سیاست طبیعی برای ایران امروز و به ویژه برای ایران پنج تا ده سال بعد است.
فکر می‌کنید کشورهای صنعتی سرانجام موافقت خواهندکرد که به منظور تشویق، توسعه و تکمیل منابع انرژی دیگر، بهای نفت افزایش یابد؟ صادرات نفت ایران در ماه فوریه، یعنی زمانی که به نظر می‌رسید خریداران به سوی نفت ارزان سعودی روی خواهندآورد، به میزان قابل توجهی رکود ماه ژانویه را بهبود بخشید. ما خیلی بیش از یکم ماه ژانویه نفت می‌فروشیم و آن هم به قیمت بالاتر. ایران و ده کشور عضو سازمان اوپک در ماه دسامبر گذشته تصمیم گرفتند بهای نفت خود را از اول ژانویه ده درصد بالا ببرند و در ماه ژوئیه نیز پنج درصد بر بهای نفت بیفزایند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی قیمت نفت خود را فقط پنج درصد بالا بردند. ما اکنون مشتریان بیشتری داریم و شاید این به آن معنی باشد که پنج درصد افزایش سعودی فقط، به جیب چند شرکت وارد می‌شود، در حالی که بقیه مردم جهان همچنین به نفت نیاز دارند و حاضرند بهای آن را بپردازند. پیش از افزایش قیمت‌های نفت در ماه دسامبر، محافل مالی امریکا افزایش ده درصد قیمت نفت را عادی پیش‌بینی کرده‌بودند و می‌گفتند که این افزایش اثر چندانی بر اقتصاد غرب نخواهدداشت. یک جلسه جدید اوپک و تماس‌های تازه‌ای قبل از ماه ژوئیه به منظور پایان دادن به سیستم دوگانه قیمت‌های نفت مطلوب است. به هشدارهای سابق خود به غرب در پنج سال گذشته درباره اتلاف منابع نفت خام اشاره می‌کنم، همه چشمان خود را گشوده و متوجه این حقیقت خواهدشد که برای جانشین کردن منابع انرژی دیگر به جای نفت، باید قیمت مشابهی پرداخت. ایران دارای منابع کافی نفت خام است، یعنی درحدود ۶۸میلیارد بشکه ذخایر نفتی مسلم دارد که به نرخ فعلی تولید، برای ۳۰ تا ۳۵ سال آن کفایت می‌کند. در صورتی که در ۲۰ الی ۲۵ سال دیگر این نفت ارزان در دسترس باشد، چه انگیزه‌ای برای دستیابی به کشف و تهیه منابع انرژی دیگر که جانشین نفت شود، وجود خواهدداشت؟ درصورت وجود نفت ارزان، چه دلایلی شما را وادار خواهدساخت که صدها میلیارد دلار، صرف توسعه و تکمیل منابع انرژی خورشیدی و غیره کنید؟ ما قیمت نفت را در حدود چهار برابر در سال ۱۹۷۳ افزایش دادیم. از آن پس امریکایی‌ها سوار اتومبیل‌های بزرگتری شدند و اکنون شما ۵۱ درصد از نیازهای نفتی خود را از خارج تهیه می‌کنید و ۶ تا ۷ درصد افزایش در مصرف نفت امریکا در سال جاری نیز پیش‌بینی شده‌است. من قبلاً به افراد مسئول شما گفته‌ام که من به عنوان دوست ایالات متحده، به خود اجازه می‌دهم که به شما به عنوان نمایندگان دنیای غیرکمونیست بگویم که شما حق ندارید به منابع انرژی خارجی تکیه کنید.
اقدام‌های رئیس جمهوری امریکا و والتر ماندیل، معاون رئیس جمهوری، در زمینه پیش‌بینی یک سیاست جدید انرژی ایالات متحده که قرار است در بهار سال جاری اعلام شود، از نظر ایشان مایه دلگرمی است. هم زمان با پیشرفت فزاینده ایران در زمینه گاز طبیعی، پتروشیمی و دیگر منابع انرژی و درآمد، ایران قیمت‌های بنزین مصرفی داخل کشور را به مدت شش سال، هر سال بالا خواهدبرد تا مردم به ارزش نفت پی ببرند.
گاز
ایران و شرکت گاز طبیعی، "ال پاسو" که یک شرکت بزرگ گاز امریکا است، اخیراً برنامه فروش گاز مایع به ایالات متحده را لغو کردند، زیرا سرمایه‌گذاری مورد نیاز در مقایسه با بازده انرژی، بسیار گران بود و تنها کارخانه‌های کشتی‌سازی که قرار بود کشتی‌های مخصوص حمل گاز بسازند، از این معامله سود می‌بردند، ولی ما بعداً می‌توانیم امکانات فروش گاز را در صورتی که عوامل هزینه بهبود یابد، با دید تازه‌ای بررسی کنیم.
ما می‌دانیم که ژاپنی‌ها چگونه وضع خود را بهبود بخشیدند. پیشرفت آنها در مدت یک سال به اندازه‌ای وسیع بود که اروپایی‌ها از قیمت کشتی‌های ژاپنی دچار وحشت شدند و همین ژاپنی‌ها فقط نفت وارد نمی‌کنند، بلکه واردات آنها شامل همه چیز می‌شود.
مشکلات اقتصادی غرب ناشی از فقدان انضباط و اراده در کار کردن است، در حالی که در ایران یک دقیقه اعتصاب کارگری وجود ندارد و کارگران ما از مزایای سهیم شدن در سود سهام و سرمایه کارخانه برخوردارند.
کاهش اعتبارات داخلی
بدون گزاف‌گویی و یا هرج و مرج‌ طلبی، چه کسی می‌توانست چنین سیاستی را پیاده کند؟ ما از نیروی انسانی و امکانات مالی و منافع کافی برخورداریم و داری یک سیاست خارجی هستیم که خودخواهانه نیست و هدف آن صرفاً تأمین امنیت خودمان است. ما سرزمین‌ها و ثروت‌های ملل دیگر را نمی‌خواهیم.
خطرات موجود در منطقه دریای سرخ در حالی که اتیوپی دچار آشفتگی داخلی است و فرانسه خود را برای تحویل پایگاه "جیبوتی" در "عفار" و "عیسا" آماده می‌سازد، نگرانی ایشان را نسبت به تعقیب سیاست دفاعی "نگاه به سوی شرق" تقویت کرده‌است.
گفتگوهای شمال – جنوب پیشرفت نکرده، زیرا در غرب سعادت شما کلاً متکی بر استثمار منابع کشورهای دیگر بوده‌است. آیا شما حاضرید که کمی از این وضع دست بکشید؟ من نمی‌دانم. این ممکن است، البته اگر شما دولت‌های نیرومندی با اختیارات کافی داشته‌باشید. اگر آن دولت‌ها از مردم خود بخواهند که بیشتر کار کنند و کمتر پول بگیرند و در صورت لزوم حتی سطح زندگی خود را پایین بیاورند، در هر صورت قدر مسلم این است که سطح زندگی شما باز هم بالا خواهدبود، زیرا شما دارید بقیه جهان را استثمار می‌کنید. آیا می‌توانید یک چنین رهبری داشته‌باشید؟
برنامه خرید اسلحه
در برنامه‌ای که از سال ۱۹۷۲ برای خرید اسلحه شروع شده و ۱۵میلیارد دلار هزینه آن است، کاهش مهمی در خرید اسلحه از امریکا منظور نشده‌است. برنامه مذکور شامل خرید اقلام زیرا است: همواپیماهای جنگنده "اف – ۱۴" متعلق به شرکت هواپیماسازی گرومن، سفارش ۱۶۰ هواپیمای "اف – ۱۶" به شرکت جنرال دایامیکس. مسئله این نیست که امریکا هواپیمایی را که هنوز خود آن را ندارد، به ما بفروشد. شما برای برتری جنگ هوایی هواپیماهای "اف – ۱۵" دارید، که برای ما گران است، از این نظر ما به هواپیماهای "اف – ۱۸" روی می‌آوریم، تا آنها را جانشین هواپیماهای "اف – ۴" کنونی خود کنیم. من نمی‌دانم چرا آنها باید از فروش هواپیماهای مذکور به من خودداری کنند. احتیاجات دفاع هوایی آلمان غربی و ایران را مقایسه کنیم، خواهیددید آلمان غربی بیش از ۱۰۰۰ هواپیما دارد، در حالی که فضای این کشور کوچک است، لکن ایران درحدود ۴۰۰۰ مایل فضای قابل دفاع دارد. آیا این به آن معنی است که آلمان یک کشور درجه یک و ما یک کشور درجه سه و یا هفت هستیم؟ سفارش ما برای چهار ناوشکن نوع اسپرانس به صنایع لیتون به تقویت خود باقی است. ولی مایه تأسف است که مجبور شدیم پس از افزایش قیمت‌ها، سفارش اصلی خود را که عبارت از خرید ۶ ناوشکن بود، کاهش دهیم و سفارش دو تای آن را قطع کنیم.
گفته‌می‌شود که شرکت صنایع لیتون علاقمند است که با ایران وارد یک معامله پایاپای ناوشکن در مقابل نفت بشود. این معامله پایاپای، مشابه معاملاتی است که قبلاً بین ایران و مجتمع هواپیماسازی بریتانیا و صنایع کروپ در آلمان غربی منعقد شده‌است.
کمک به عمان
نیروهای زمینی ایران طبق برنامه از عمان برمی‌گردند. نیروهای ایران در عمان به سلطان قابوس کمک کردند یک شورش چریکی را که در یمن جنوبی پایگاه داشت، در هم کوبد، ولی نیروهای شناسایی و مراقبت ایرانی، به خصوص آنهایی که از پایگاه‌های خود در ایران پرواز می‌کردند، به فعالیت خود در منطقه استراتژیک هرمز ادامه خواهند داد. اگر سلطان قابوس واقعاً به ما احتیاج داشته‌باشد، دوباره برمی‌گردیم. ما با آوردن آن نیروها به وطن، پول‌هایی صرفه‌جویی می‌کنیم، لکن امنیت عمان را به دلایل مالی به خطر نمی‌اندازیم.
پیرامون طرح مایبکس، مدیر ویژه بین‌المللی شرکت امریکایی "راک ول"، که دو تن از تکنیسین‌های آن در اوت گذشته توسط چریک‌ها به قتل رسیدند، گزارش‌های منتشر شده در امریکا مبنی بر اینکه ایشان این قتل‌ها را به شوروی‌ها نسبت داده‌اند، صحیح نبوده‌است. مسلماً قضیه به آن صورتی که آنها طرح کرده‌اند، نیست. یقیناً آن طوری که گزارش‌های منتشر شده در واشینگتن حاکی است، ایران آن "آشغال‌های به درد نخور" را دریافت نمی‌کرد.
دیگر پیمانکاران نظامی امریکا در ایران عموماً کار خود را به خوبی انجام می‌دهند، اگر چه بعضی‌ها سعی می‌کردند برای پرسنل خود حقوق‌های بسیار مضحکی به ایران تحمیل نمایند.
استرداد یک خلبان فراری شوروی که با هواپیمایش در اکتبر گذشته وارد خاک ایران شده و از امریکا تقاضای پناهندگی کرده‌بود، امری ضروری بود، چرا که ما یک موافقتنامه ضد هواپیما ربایی محکم با شوروی داریم. فراریان شوروی که پیاده از مرز وارد ایران می‌شوند، پس فرستاده نمی‌شوند.
به کمونیست‌ها در ایران اجازه فعالیت داده نخواهدشد، خواه مطلوب عفو بین‌المللی قرارگیرد یا نه. چرا آنها درباره کامبوجی‌ها چیزی نمی‌گویند که یک‌ میلیون نفر را قتل‌عام کرده‌اند؟ لیبی و ایالات متحده امریکا مراکز اصلی فعالیت ناراضی‌های ایرانی هستند. تصورش را بکنید یک ایستگاه رادیویی هوستون یک ساعت برنامه برای تروریست‌هایی که اعتراف کرده‌اند "مارکسیست لنینیست" هستند، اختصاص داده‌است. همچنان که دیدیم اخیراً چنین اقدامی به عمل آمد. بعضی مردم در غرب هستند که خیال می‌کنند هر وقت یک رژیم یا یک حکومت پادشاهی سرنگون شود، آنجا تبدیل به بهشتی بر روی زمین می‌گردد، ولی به لیبی، اتیوپی یا کامبوج نگاه کنید. در لیبی پول دارند، اما در کامبوج و ویتنام چه اتفاقی می‌افتد؟