مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرگزاری پارس و رادیو تلویزیون ملی ایران ۶ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
قوانین برنامههای عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی | درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر | برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی |
مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرگزاری پارس و رادیو تلویزیون ملی ایران ۶ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
- آینده همدان
- همدان از لحاظ شهری تناقض عجیبی دارد، هم یک شهر کهنه دارد که بد منظره است و هم خیابانبندیهای خیلی مدرن و حسابشده دارد که خوشبختانه اجازه میدهد در اطراف این خیابانها شهر جدید ساخته شود و از اول مشکل ترافیک در اثر وجود تقاطعهای صحیح و خیابانبندیهای حسابشده، حل شود. در همدان پارکهای خوبی ایجاد کردهاند و بناهای جدیدی ساخته میشود که سطحش خیلی بالا است. تقریباً حالا که ما مقایسه میکنیم و میبینیم، سطح زیربنا برای هر نفر در ایران شاید از اروپای غربی هم بالاتر است، یعنی باید آن را در واقع هدر دادن فضا و سرمایه دانست. قدری باید استاندارد بناهایمان را کم بکنیم، که زودتر بتوانیم برای همه بنا بسازیم. البته ساختمان بنا برای عموم که آن هم فقط میشود به همین وسیله آپارتمانسازی روی نقشه انجام گیرد ادامه خواهدداشت و امیدواریم در همه شهرهای ایران این کار انجام بشود.
- قیمتها را بالا نبرید
- آینده توریستی همدان بسیار مناسب است با اصل آب و هوایش و فراموش نکنیم که یکی از دانشگاههای خوب ما در همدان خواهدبود و آن هم برای دادن اشتهار کافی به این شهر مناسب خواهدبود.
- از لحاظ کشاورزی هم باید متخصصین ما درست دقت بکنند که چه محصولی در کجا بهترین بهره را میدهد. یکی از حرفهایی که در این سفر و در سفر آذربایجان و به هر صورت در نقاط دیگر هم میشنیدیم، این است که جمعیت دهات به سوی شهرها راه افتادهاند و تعداد آنهایی که در دهات باقی ماندهاند، کافی نیست. لابد منظور این است که درآمد شهرها بیشتر از دهات است، که این طور کشش ایجاد میکند. خوب رفع و رجوع این مسئله بالابردن قیمتها نیست، برای اینکه اگر قیمت فرآوردههای کشاورزی بالا برود، دو مرتبه قیمت جنسها نیز بالا میرود و مسابقه بالا رفتن قیمتها طوری خواهدبود که اصلاً ما را فلج خواهدکرد. قیمت هر چیزی که در این مملکت تولید بشود، اگر بدون دلیل بالاتر باشد، یک نوع مرضی است که باید این مرض را برطرف کرد.
- افزایش تولید در هکتار
- کشاورزی ما مرضش در واقع کم تولیدی است. همین امروز ضمن بازدیدهایمان شخصی میگفت که انگور ما روی زمین به طور بته کاشته میشود، یعنی روی عرض به جای ارتفاع. به این شخص گفتم با این روش میزان محصول شما دو الی سه برابر کمتر خواهدبود و شاید هم بیشتر،
- این خود یک نمونه است. حالا شاید در درختکاری و محصول میوه چون آب و هوای ایران برای این منظور خیلی مناسب است، درآمد خیلی زیادی به دست میآید، مثل صفحات اصفهان و بعضی نقاط دیگر که از باغات آن بهرهبرداری بزرگی میکنند. اینجا هر هکتار چغندر قند از ۲۰ تن کمتر محصول میدهد و شاید هم حتی ۱۵ تن باشد، در صورتی که در آب و هوایی مثل ایران اگر تا ۵۰ تن در هکتار محصول چغندر به دست نیاید، کاشتن چغندر غلط است و باید به دنبال کار دیگر رفت، یا درخت یا یونجه یا محصول دیگر.
- این مطالبی است که به طور کلی میتوانم راجع به استان همدان بگویم.
- آینده ملایر
- در بازدیدی که از ملایر و نهاوند کردم، میبینم آب و هوا از این بهتر نمیشود، چون در این دو شهر هوا به اندازه کافی لطافت و تمیزی دارد. نقاطی است که برای ایرانِ ۶۵ میلیون جمعیتیِ آینده، باید نقاط استراحت باشد. همه نقاط ایران خوش آب و هوا نیست، خیلیها برای گذراندن تعطیلات خود ممکن است به این چنین نقاط سفر کنند. شاید بعضی وقتها فکر ما بلافاصله متوجه این میشود که منظور از توریست، آن خارجی است که میآید و عکس برمیدارد، در صورتی که توریست داخلی چندین برابر توریست خارجی است و این صنعت بزرگی در ایران خواهدشد. آتیه این نوع توریسم برای این نقاط فوقالعاده عالی است، منتها باز حکایت زیربنا است و استفاده از هر قطره آب مملکت، هم پیداکردن آب و هم هدر ندادن آب.
- موضوع دیگر شبکه برق است، برق بیشتر باید به همه نقاط کشور برسد، حتی به دهات، و این مطلبی است که البته برای برنامه ششم در نظر خواهیم داشت و خاطرنشان خواهیم کرد.
- همدان و کشاورزی
- پس اساسیترین مطلبی که میشود راجع به استان همدان گفت، توجه بیشتر به امر کشاورزی و استفاده حداکثر از کشاورزی به نسبت آب و هوا و خاک و عناصر دیگر است. مضیقههایی که الان وجود دارد، کمبود نفر در روستاها برای بهرهبرداری است. این کمبود به دو نوع جبران میشود: یکی اینکه مقدار بهرهبرداری به هکتار اضافه شود، دوم استفاده بیشتر از ماشین، امروز ما میبینیم که ممالک پیشرفته تا چه اندازه از ماشینآلات کشاورزی استفاده میکنند و استفاده نکردن از ماشین در مملکت ما علل مختلف دارد. روستاییان ما هنوز جنبه فنی پیدا نکردهاند و به همین جهت ما به مدارس فنی در شهرها و شهرستانها خیلی اهمیت میگذاریم. همین مدرسه صنعتی ملایر که امروز بازدید خواهیمکرد، خیلی مهم است.
- بچههای روستاییان بیشتر باید به این مدارس فنی بروند و حرفه کشاورزی مدرن را فراگیرند، زیرا کشاورزی فقط گاو و گاوآهن نیست، کشاورزی امروز به اندازه صنعت پیچیده است، بلکه پیچیدهتر، برای اینکه عوامل آب و هوا و عناصر دیگر نیز در آن تأثیر میگذارند.
- آموزش سیاسی در کانونهای حزبی
- چگونگی فعالیت اعضای کانونهای حزبی با خودشان است که باید آن را مطالعه بکنند. من در بازدیدهایم سؤال کردم کانونهای حزبی مختلط است یا نه؟ بیشتر پاسخ دادند که مختلط است و البته باید هم اینطور باشد، چون میدانیم که امور مملکت تقسیم نشدهاست که یک قسمت مربوط به مردان و قسمت دیگر مربوط به زنان باشد. زندگی مربوط به همه جمعیت مملکت است. همین انتخابات ملی که در پیش داریم، خودش یک تشویق بزرگی است برای خارج از حزب و برای فعالیت در داخل حزب به منظور نامزد شدن از طرف حزب و بعد امتحان دادن خوب، برای اینکه اگر بخواهند بنشینند و کاری انجام ندهند و موضوع را جدی نگیرند، دفعه دیگر نامزد نخواهندشد و این خود بهترین مشوق است، برای اینکه فعالین این انجمنها فعالین حزبی مؤمن باشند. این امر نیز مربوط به خود اعضای کانون است، ولی طبعاً همه مسائل مختلف باید در کانونها مطرح شود، برای اینکه اعضای کانون تربیت سیاسی را از کانون میگیرند و البته از راه وسایل ارتباط جمعی مانند رادیو، تلویزیون و مطبوعات نیز میتوان گرفت. آموزشهای سیاسی و اجتماعی که اعضای کانون در حزب میگیرند، راهنمای آنان خواهدبود در فعالیتهای اجتماعی یا در انجمنهای ملی و یا در تشکیلات دیگر.
- امروز در یک مملکت یک پارچه مثل ایران، همه یک هدف عالی ملی دارند. وقتی که یک زارع مالک زمین خودش است و خود او تعلیمات حزبی ببیند، این تعلیمات را میتواند ببیند نتیجهاش یکی است، یعنی مملکت میماند برای او و او میماند برای مملکت و این نتیجه را میتوانید در هر رشته بگیرید. کارگرش همین طور و سایرین هم به وسیله تعاونیها و به توسط برنامههای عمومی که دولت دارد، چه از لحاظ تحصیلات مجانی و چه بیمههای گوناگون بهداشت غیره و غیره. بنابراین کانونها البته تعالیم دستورالعملهای حزب را بیشتر در نظر خواهندگرفت و خیلی هم مربوط میشود به فعالیت افراد کانون، چون ممکن است یک کانون از کانون دیگر فعالتر باشد. کارشان نمیشود کرد، چون افراد آنجا یک نوع افراد دیگری هستند، تا اینکه بعد از چندین سال یک حداقل فعالیت را بشود از هر فردی انتظار داشت.