مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار یونایتدپرس کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس

مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار یونایتدپرس کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴


تورم غرب
کشورهای صنعتی غرب اگر نتوانند تورم خود را مهار کنند و به افزایش قیمت صادرات خویش ادامه دهند، قیمت نفت ممکن است مجدداً بالا رود. به علاوه در صورتی که ارزش دلار همچنان تنزل یابد، ایران احتمالاً درمورد پرداخت قیمت نفت خود با ارزهای دیگر به جای دلار اقدام خواهدکرد.
در یکی دو سال اخیر شما در غرب دارای تورمی بین دوازده تا پانزده و حداکثر تا بیست‌وهفت درصد بوده‌اید. در حالی که قیمت نفت فقط دو درصد از این تورم را موجب شده‌است، اما شما کالاهای خود را با قیمتی سی‌وپنج درصد افزون‌تر و در بعضی موارد حتی بیش از این میزان به ما فروخته‌اید. برخی از لوازم یدکی نیز بین پنجاه تا سیصد درصد بیشتر به ما فروخته شده‌است، بنابراین باید بپذیریم که این افزایش درمورد نفت و مواد خام نیز باید صدق کند. اگر کنفرانس پاریس در تابستان آینده نتواند بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده نفت تفاهم ایجاد کند و کشورهای غربی قیمت کالاهای خود را افزایش دهند و تورم را همچنان نگاه دارند، در این صورت ما نیز با افزایش قیمت نفت از خود دفاع خواهیم‌کرد.
کاهش ارزش دلار
اقدام اخیر ایران درمورد قطع رابطه ارزی خود با دلار و ارتباط آن با حق برداشت مخصوص صندوق بین‌المللی پول، به معنای پایان دادن قیمت‌گذاری نفت با دلار نیست، ولی درصورتی که دلار همچنان به تنزل خود ادامه دهد، ممکن است ما بخواهیم که پرداخت پول با ارزهای دیگری صورت گیرد، اما اگر ارزش آن تثبیت شود، ما از این کار منصرف خواهیم‌شد.
کشورهای دوست و متحد امریکا نباید به علت مخالفت کنگره آن کشور در تصویب کمک نظامی بیشتر به ویتنام جنوبی، اعتماد خود را نسبت به امریکا سلب کنند، زیرا ما باید به هر مسئله‌ای عمیقاً نگاه کنیم، باید ببینیم آیا سربازان ویتنام جنوبی تا آخرین مرحله می‌جنگیدند و هر کاری را که لازم بود برای مردم خود انجام می‌دادند و آیا در چنین شرایطی بود که امریکا آنها را به حال خود رها کرد؟، یا اینکه آنها سه‌چهارم کشور خود را با وضعی نامنظم تخلیه کردند و بدون آنکه بجنگند از جبهه‌های جنگ گریختند؟ در این شرایط ایالات متحده چه می‌توانست بکند؟
شکست مذاکرات کیسینجر
علت شکست مأموریت کیسینجر در خاورمیانه آن بود که اسرائیل بیش از حد یک‌دندگی به خرج داد و این امر احتمالاً به خاطر آن بود که این کشور دارای دولت ضعیفی است و اسرائیلی‌ها آن طور که باید، برای رفع اختلافات موجود همکاری نکردند و در تقاضاهایشان منطقی نبودند و حال آنکه سیاست مصر در خاورمیانه، سیاست عملی و جامع بود. اسرائیل نیز جای آن دارد که قطعنامه‌های سازمان ملل متحد را پیرامون بازگرداندن سرزمین‌های اشغالی اعراب رعایت کند. آنها باید از آنجا خارج شوند، زیرا این سرزمین‌ها متعلق به اعراب است، نه به اسرائیل.
درباره اینکه آیا ما با قطع صدور نفت خود اسرائیل را در فشار خواهیم‌گذاشت یا نه، باید بگویم که ما نفت را با سیاست در نمی‌آمیزیم، ما نفت را به کمپانی‌های نفتی می‌فروشیم و آنها این محصول را به هر جا که بخواهند می‌برند. درمورد تقلیل عواید نفتی ایران، این موضوع سبب خواهدشد که ایران برنامه عظیم سرمایه‌گذاری‌های خارجی خود را محدود کند و به جای آن سرمایه خویش را در راه عمران و آبادانی کشور به مصرف برساند.
همکاری کشورهای ساحل اقیانوس هند
کشورهای ساحلی اقیانوس هند برای تشکیل نوعی جامعه مشترک‌المنافع می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند. افریقای جنوبی هم می‌تواند در این جامعه شرکت کند، مشروط بر آنکه آن دولت تغییراتی در نژادپرستی خود بدهد. اشتراک مساعی این کشورها می‌تواند با نوعی همکاری اقتصادی شروع شود و پس از آن همکاری‌های دیگر به آن اضافه شود و سرانجام منطقه اقیانوس هند به منطقه صلح و ثبات تبدیل گردد.
این همکاری شامل ایران و کشورهای همسایه بلافصل آن، پاکستان و هند و سایر کشورها تا اندونزی و استرالیا خواهدشد. واضح است که ما علاوه بر این کشورها، از سایر کشورهایی که در منطقه اقیانوس هند تا افریقا قرار دارند و مایلند که در این جامعه شرکت نمایند، استقبال می‌کنیم.
توجه ایران به منطقه اقیانوس هند ناشی از منافع اقصادی و ملی ایران است. از این رو از این پس شما باید مسائل را از زاویه خاصی بنگرید. کشوری مانند ایران که از نظر سیاسی و اقتصادی نیرومند می‌شود، باید از الگوی خاصی پیروی کند. این امر برای امریکا و فرانسه و آلمان غربی نیز وجود دارد و شما تفاوتی در این الگوها نمی‌بینید.
تحت حمایت ایران
ملا مصطفی بارزانی و افراد خانواده‌اش پس از پایان شورش خود تا کنون در محلی نزدیک تهران زندگی می‌کنند. او آزاد است که در داخل این کشور به هر جا که می‌خواهد برود. هر کس که به کشور ما بیاید، زیر حفاظت و حمایت قوانین ما قرار دارد.
اینکه گفته‌می‌شود بارزانی قصد دارد به جای دیگری غیر از ایران برود و به آنجا پناهنده شود، مورد تردید است، زیرا او به کجا برود؟ برود که چکار بکند؟
جنگ بیهوده
ایران به خاطر آن دست از حمایت کردها برداشت، چون شورش آنها را بی‌ثمر می‌دانست و جنگ آنها نمی‌توانست به جایی برسد، از این رو می‌بایستی به نحوی این ماجرا حل می‌شد.
ایران اکنون هزاران کرد را که به ایران پناهنده شده‌اند، تشویق نمی‌کند که در اردوگاه‌های آوارگان باقی بمانند، زیرا این امری است که درمورد فلسطینی‌ها اتفاق افتاد و نتیجه خوبی به بار نیاورد. زندگی یک آواره در اردوگاه چندان خوشایند نیست، برای آنها بهتر است که با سایر قشرهای جامعه مخلوط شوند و کردها نیز به راحتی می‌توانند در داخل جامعه ایران جذب شوند.