تفاوت میان نسخه‌های «مرامنامه فرقه دموکرات آذربایجان»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
خط ۱: خط ۱:
 +
{{سرصفحه پروژه
 +
| عنوان = [[نجات آذربایجان]]
 +
| قسمت =
 +
| قبلی = [[اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی]]
 +
| بعدی = [[درگاه:محمدرضا شاه پهلوی|درگاه محمدرضا شاه پهلوی]]
 +
| یادداشت =
 +
}}
 +
 
'''مرامنامه فرقه دموکرات آذربایجان'''
 
'''مرامنامه فرقه دموکرات آذربایجان'''
  

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ ژوئن ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۱۰

اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی نجات آذربایجان درگاه محمدرضا شاه پهلوی

مرامنامه فرقه دموکرات آذربایجان

مرامنامه فرقه دموکرات آذربایجان

مقدمه

تحولات بزرگ سياسی و اجتماعی جهانشمولی که در عصر معاصر به وقوع پيوست نشان داد که دوره اضمحلال اوضاع اجتماعی پوسيده و کهنه‌ای که بدون در اسارت نگه داشتن ملل جهان و سوء استفاده از زحمت آنها قادر به ادامه حيات نيست، فرا رسيده‌است.

امروز ملل دنيا بطور آشکار زنجيرهای ظلم و جور را برای هميشه پاره نموده و می‌خواهند به هر قيمتی که شده آزاديهايی را که بشريت به بهای قربانيهای بزرگ بدست آورده‌است حفظ و نگه دارند. بهمين اين خاطر نيز در تمامی زمينه‌ها بين طرفداران دموکراسی و ارتجاع و بين عده‌ای ظالم که سعی بر حفظ حاکميت خود دارند و خلقهايی که خواستار آزادی می‌باشند روز به روز مبارزه‌ای شديد در حال اوج گرفتن است.

امروزه حتی طوايف و قبايلی که از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به حالت ابتدايی به زندگی خود ادامه می‌دهند نيز بر عليه هر گونه ظلم و ستم قيام نموده و می‌خواهند زندگی خود را بصورت مستقل و آزاد بنا نهند.

پيروزی متفقين و نيروهای دموکراتيک بر آلمان فاشيست که در فکر تسخير جهان و کانون ارتجاع بين المللی بود نه تنها خلقهای پيشرو اروپا را از وحشت و اضطراب خلاص نمود، بلکه اميد برای ايجاد دولتی دموکراتيک و آزاد را در کل ممالک دنيا منجمله کشورهای ضعيف، غير صنعتی و عقب مانده شرق را به ارمغان آورد.

آذربايجان يکی از مناطقی است که به آينده درخشان خود اميدوارد بوده و برای ايجاد نظامی آزاد و دموکراتيک آماده هر گونه فداکاری می‌باشد.

جنايتکاران داخلی و خـارجی که طی سده‌های گذشته سياست در اســارت نگه داشتن خلقمان را دنبال نموده‌اند، به غارت و چپاول ثروت مادی و معنوی ميليونها آذربايجانی که با عرق جبين و خون خود بدست آورده‌اند بسنده نکرده و تاريخ بزرگ و سرفراز، فرهنگ کهن، زبان موزون و در يک کلام هستی ملی آن را منکر شده و سعی در اسارت نگه داشتن آن را دارند. ولی خلقمان در هيچ برهه‌ای از زمان در مقابل دشمن سر فرود نياورده و با مبارزه خود موفق به دفاع از شرافت خاک خود شده و تاريخ و زبان و فرهنگ خود را حفظ نموده‌است.

شخصيتهای بزرگی چون ستارخان و شيخ محمد خيابانی در مبارزات خود در راه رهايی ملت آذربايجان فداکاريهای بزرگی از خود نشان داده و ملل دنيا را به حيرت وا داشته‌اند. ملت آذربايجان به تمامی هموطنان خود در مبارزه بر عليه استبداد و ارتجاع هميشه ياری رسانده و اکنون نيز کسب آزادی و استقلال و ايجاد اصول نظام دموکراسی واقعی در ايران هدف عالی خلق آذربايجان می‌باشد. ملت آذربايجان از پيشروان جنبشهای آزاديخواهی که ساير اقليتهای قومی ساکن ايران نظير کردها در راه آن تلاش می‌کنند، محسوب می‌شود، و اين نيز آرزو و هدفی است که همه ايرانيان را متحد و دوست نموده‌است، چرا که ظلم و استبداد رضاخان همه اين خلقها را از پا انداخته‌است. اگر اين ماجرا بار ديگر تکرار شود همه ملتهای ايران را، بدون استثناء، دوباره به فلاکت و تباهی سوق خواهد داد.

استبداد رضاخان با رسوخ و ترويج ايده و اهداف فاشيستی هيتلر در وطنمان، ظلم و اسارت را در آن تشديد نمود. امکان خواندن و نوشتن و نشر کتاب و روزنامه و ايجاد آثار هنری و تئاتر به زبان مادری و استفاد از زبان مادری در ادارات و ارگانهای قضائی محلی را برای آذربايجانيان و کردها و ساير اقليتهای قومی ساکن ايران را ممنوع و از آنها سلب نموده و در نتيجه اين اقدامات بين خلقهای ايران نفاق بزرگی بوجود آورد. عليرغم اينکه از فروپاشی اين نماد استبداد چهار سال می‌گذرد ولی باز اين سياست منحوس ادامه يافته و عناصر مرتجعی که اين سياست را به ميدان آورده‌اند رفته رفته جسورتر شده و با هجوم به خلقها در حال خفه نمودن جنبش دموکراتيک آنها می‌باشند.

واضح است که ارتجاع نمی‌خواهد کشورمان از لحاظ صنعتی رشد و توسعه يافته و قدرتمند و مقتدر شود، و سعی بر آن دارد که کشور را در وضعيت گذشته نگه دارد. بديهی است بر عليه اين سياست مرتجعانه که می‌خواهد چرخ رشد و ترقی ملتمان را به عقب برگرداند جداً بايد قيام نمود.

علاوه بر خواستهای عمومی همه خلقهای ايران که خواست آذربايجانيان نيز می‌باشد، آذربايجان دارای خصوصيات خاص و ويژه محلی می‌باشد. اين خصوصيات در افکار و زندگی سياسی، اقتصادی و فرهنگی خلقمان بوضوح مشاهده می‌شود. ما بايد با تمامی نيرويی که در توان داريم هستی ملی خود را ثابت نموده و سرنوشت و مقدرات وطنمان را با نيرو و اراده خودمان تعيين نمائيم، بايد از فرصتی که اوضاع و شرايط فعلی دنيا فراهم آورده‌است بهره برداری نموده، زندگی خود را مطابق ميل و خواسته خودمان يعنی طبق اصول حقيقی دموکراسی و بر اساس زندگی آزاد بنا نهيم و برای استفاده از اين فرصت بايد تضاد طبقاتی و صنفی را کنار بگذاريم. در اين راه کوشش هر آذربايجانی آزاديخواه ضروری است. ملتهايی که در سرتاسر آذربايجان زندگی می‌کنند بايد بودن توجه به تفاوت مليت و زبان، در اين راه دست به دست هم داده و سعی و تلاش نمايند. تمامی هموطنان بايد در راه ايده آلهای دموکراسی و آزادی مانند يک بدن واحد متحد شده و برای هر گونه مبارزه‌ای حاضر و آماده باشند.

آذربايجان نيز، مانند ساير نقاط ايران، از کشورهای معاصر و متمدن دنيا صدها سال عقب مانده‌است. عصر معاصر عصر تکنولوژی، الکترونيک و عصر علم و صنعت و کشاورزی مجهز به تجهيزات و دستگاههای مدرن است. ما به فکر احياء دوباره شکوه و عظمت و شهرت پيشينيان خود و رسيدن به تاريخ پر افتخار خود هستيم. وطنمان را بايد به کشوری مترقی و صنعتی و يک کشور دموکراتيک حقيقی تبديل نمايم، در غير اينصورت از اسارت قدرتمندان رهايی نيافته و در مدتی کوتاه نابود خواهيم شد.

ملتی که نتواند زندگی سياسی، اقتصادی و فرهنگی خود را به اقتضای زمانه بنا نهد و در منگنه اوضاع اجتماعی پوسيده اسير مانده باشد، نمی‌تواند استقلال و آزادی خود را برای مدت طولانی نگه داشته و از اسارت دول امپرياليست رهايی يابد. اين از قوانين اجتناب ناپذير اجتماع و طبيعت است.

به همين سبب فرقه دموکرات آذربايجان، رشد و توسعه صنعتی، بازرگانی و علمی آذربايجان را يکی از شرطهای ضروری ايجاد حکومت حقيقی ملی و توفيق اصول ملی و دموکراتيک می داند.

فرقه دموکرات آذربايجان در شرايطی فعاليت خود را آغاز می نمايد که جبهه دموکراسی در تمام دنيا پيروز شده‌است و دولتهای کوچک و ضعيف دنيا نيز موفق شده‌اند بر اساس منشور آتلانتيک به حقوق ملی خود دست يابند و مقدرات خود را تعيين نمايند. فرقه دموکرات آذربايجان بعنوان يک تشکيلات ملی و دموکراتيک با در نظر گرفتن خصوصيات ايران و بالاخص آذربايجان واجب ترين وظايف خود را بصورت ذيل تعيين می نمايد؛

مسائل سياسی عمومی

۱- فرقه دموکرات آذربايجان با دفاع از استقلال و تماميت ارضی ايران و با در نظر گرفتن خصوصيات ملی و محلی آذربايجان جهت تسريع رشد و توسعه اقتصادی، سياسی و فرهنگی آن خواستار برگزاری فوری انتخابات انجمنهای ايالتی و شهری می‌باشد.

۲- يکی از اصلی ترين وظايف فرقه دموکرات آذربايجان، کسب خودمختاری فرهنگی، اقتصادی، بازرگانی، زبانی در چهارچوب ايران و کسب حقوق گسترده جهت تنظيم زندگی خود مطابق ميل و خواست خود برای آذربايجان می‌باشد.

۳- فرقه دموکرات آذربايجان تامين آزاديهای فردی را يکی از پايه‌های مقدس حقوق بشر و شهروندی شمرده و در اين راه مبارزه می‌کند.

۴- حکومت مستبدين که کشور را به فلاکت سوق داده و سبب تنزل اقتصادی، اجتماعی و سياسی آن شده و مردم را در ظلمت و جهالت نگهداشته‌است بايد بطور کامل محو شده و نبايد اجازه داده شود که بار ديگر ديکتاتوری برقرار شود.

۵- بايد به مردم آزادی بيان، آزادی انديشه، آزادی مطبوعات، آزادی تجمع و تشکيلات داده شود. مستبدين و مرتجعين تبليغ کننده تفکرات فاشيستی را بايد از اين امکانات محروم نمود.

۶- بايد دولت دموکراتيک حقيقی و مردمی که مسائل و مشکلات کشور را درک نموده و خواستار و قادر به حل آنها باشد، از طريق همه پرسی عمومی ايجاد شود.

۷- بدون استثناء بايد به تمامی‌مردان و زنانی که به سن بيست سالگی رسيده‌اند حق انتخاب کردن، و از سن ۲۷تا۸۰ سالگی علاوه بر آن حق انتخاب شدن نيز داده شود. در انتخابات بايد از اقداماتی نظير تهديد و تطميع جداً جلوگيری شود. بايد به مردم امکان داد تا بصورت مستقيم و مخفی از حق قانونی خود يعنی رای دادن استفاده نمايد. تنها از اين راه می توان خادمين وطن و ملت را که نمايندگان حقيقی مردم می‌باشند، انتخاب نمود.

  • تبصره: انتحابات بايد در سراسر کشور بدون تاخير و در زمان معين و کوتاه انجام شود.

۸- حفظ دوستی با همه ملل متفق و دموکراتيک، خصوصاً دوستی با همسايه شمالی مان يعنی اتحاد جماهير شوروی پايه سياست خارجی ما را تشکيل می‌دهد.

۹- دستگاه دولتی بايد از طرفداران استبداد و ديکتاتوری و افراد دارای افکار فاشيستی زدوده شود. به هيچ وجه نبايد به اعمال غير قانونی مامورين دولتی نظير ژاندارمها و شهربانی اجازه داده شود. همچنين اختلاس و رشوه خواری بايد بطور کامل از بين برود.

مسائل اقتصادی و تجاری

فرقه دموکرات آذربايجان بمنظور ترقی و توسعه کشور و حفاظت از آزادی مردم در مقابل تعرض ارتجاع خارجی و داخلی، تغيير بنيادين در اقتصاد کشور و اجرای تدابير اقتصادی زير را لازم و ضروری می داند؛

۱۰- اصول اقتصادی پوسيده که دوره اش به اتمام رسيده‌است بايد با شرايط اقتصادی و اجتماعی معاصر عوض شود. ملتمان بايد صنايع سنگين ملی خود را ايجاد کرده آنرا بصورت معاصر در آورد. چنان تدابيری بايد اتخاذ گردد که کشورمان در مدت کوتاه قادر به تامين احتياج خود به محصولات صنعتی از طريق کارخانجات خود باشد و کشور از فقر و فلاکتی که به آن دچار شده‌است رهايی يافته و در رده کشورهای مترقی و رشد يافته قرار گيرد.

۱۱- در نتيجه سياستهايی که در دوره استبداد به اجرا گذاشته شده‌است ثروتهای آذربايجان تاراج شده و هيچ کارگاه، کارخانه و مرکز صنعتی مهم ديگری تاسيس نشده‌است. با در نظر گرفتن اين مسئله فرقه دموکرات آذربايجان جهت ايجاد صنايع ملی و ايجاد کارگاه، مدرسه و بيمارستان در آذربايجان بطور جدی خواستار فراهم شدن امکانات برای اين امور می‌باشد و باور دارد که از طريق انجمنهای ايالتی و ولايتی می توان دست به چنين اقدامات زد. بخش اعظم درآمد آذربايجان از طريق تدابير فوق بايد صرف آبادی آذربايجان شود.

۱۲- به هر طريق ممکن بايد جهت گسترش بازرگانی و بهبود زندگی مادی مردم، با بيکاری مبارزه شده و در اين خصوص تدابير جدی اتخاذ گردد. بايد به امور اقتصادی و تجاری چنان سامانی داده شود که بطور اعم تجار و بطور اخص کسبه خرده پا و متوسط و اصناف با مشکلات اقتصادی مواجه نشوند و در سراسر کشور حيات اقتصادی جان تازه‌ای گرفته و شرايط زندگی مادی مردم بهبود يابد.

۱۳- جهت پيشگيری از افت ارزش پول کشور تدابير لازمه و ضروری بايد اتخاذ گردد.

۱۴- بايد با مشارکت طبقه زحمتکش و کم درآمد شرکتهای توليدی و تعاونی و کارخانجات کوچک ايجاد شده و به کارگاههای توليدی کمک نموده و برای رهايی آنها از ورشکستگی همت گماشت.

۱۵- جهت تسريع رشد و توسعه صنايع و بهبود وضعيت کارگران مواد ذيل بايد بصورت قانون در آيد؛

الف) در سراسر کشور بايد مدت کار روزانه ۸ ساعت تعيين گردد و متناسب با اضافه کار انجام شده مزد اضافی پرداخت شود.
ب) بايد برای کارگران، متخصصان و خادمين، قانون بيمه اجتماعی وضع و به مرحله اجرا گذاشته شود.
پ) در مورد اتحاديه‌ها و تمامی‌سازمانهای کارگری قوانين خصوصی بايد وضع گردد.
ت) بايد کار کردن کودکانی که به سن چهارده سالگی نرسيده‌اند، ممنوع شده و مدت کار روزانه نوجوانانی که بين چهارده تا هجده سال سن دارند، بيشتر از شش ساعت نباشد.
ث) بايد برای جلوگيری از آواره شدن احتمالی کودکان يتيم و محتاج (بخاطر اجرای اين قوانين)، به حساب دولت يتيم خانه ايجاد شده و جهت ادامه تحصيل کودکان فقرا بايد به آنها تغذيه و لباس رايگان داده شود.
ج) بايد برای نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ ساله هنرستانهای فنی ويژه ايجاد شده و در آنجا دانش آموزان با چهار ساعت کار در روز، فنون مختلف را ياد گرفته و چهار ساعت نيز درس بخوانند۰
چ) در مدت کوتاهی بايد قانون کار وضع شود.
ح) بايد با در نظر گرفتن حقوق، به تمامی کارگران و خادمين يک روز در هفته روز استراحت، تعطيلی در روزهای ملی و دينی و يک ماه مرخصی در سال داده شود.
خ) از ۶ هفته مانده به وضع حمل زنان آبستن مشغول بکار تا ۶ هفته پس از آن بايد به آنها مرخصی با حقوق داده شود.

۱۶- بايد با در نظر گرفتن منافع مردم، اصول پرداخت ماليات دوباره بررسی شده و مقدار مالياتها به نسبت وضعيت اقتصادی و درآمد شهروندان تعيين گردد و مالياتهای غير مستقيم تا حد ممکن کاهش يابد.

۱۷- بايد جهت به مرحله اجرا در آوردن تدابير اقتصادی مذکور، بانک ملی آذربايجان با سرمايه کافی ايجاد شود.

کشاورزی

فرقه دموکرات آذربايجان دليل فقر روستائيان آذربايجان را در اصول فئودالی می داند که تا به امروز حاکم بر روستاها می‌باشد. به همين علت فرقه اجرای اقدامات ذيل را ضروری می داند؛

۱۸- بايد به منظور مشخص و تنظيم نمودن روابط بين روستائيان و ملاکان، در حداقل زمان ممکن قانون ويژه‌ای وضع گردد. بايد زمينهای دولتی فوراً بين روستائيان بطور رايگان تقسيم شود. و نيز بايد املاک ملاکانی که طرفدار احياء دوباره استبداد بوده و آذربايجان را ترک نموده‌اند مصادره و در اختيار روستائيان گذاشته شود.

۱۹- جهت احياء کشاورزی و افزايش کشت و برای دادن وامهای طويل المدت و با بهره کم به روستائيان بايد فعاليت بانک کشاورزی تغيير و گسترش يابد بطوری که قادر به تامين اين احتياج باشد.

۲۰- بدعت گذاری و مالياتهای بی رحمانه‌ای که از طرف ملاکان تحميل شده‌است بايد از ميان برداشته شود و چنان شرايطی ايجاد گردد که روستائی با در آمد حاصل از محصول خود بتواند خانواده خود را تامين و يک زندگی لايق انسانی را بنا نهد.

۲۱- بايد جهت تنظيم امور کشاورزی و بهبود وضعيت روستائيان زحمتکش، در روستاها انجمنهای روستايی ايجاد شده و انجمنهای مزبور بايد توسط خود روستائيان اداره شود.

۲۲- کدخداها بايد از ميان روستائيان انتخاب شوند.

۲۳- جهت بنانهادن کشاورزی بر پايه اصول و روشهای مدرن علمی و صنعتی، دولت بايد با قرار دادن تراکتور و ساير دستگاههای کشاورزی در اختيار روستائيان به آنان کمک نمايد.

۲۴- نبايد اجازه داده شود که ژاندارمها و مامورين دولتی با سوء استفاده از مقام خود، دار و ندار روستائيان را از دستشان در آورند.

۲۵- جهت نجات روستائيان آذربايجانی از خطر خشکسالی و کم آبی بايد به حساب دولت چاههای آب ايجاد شده و چاههای آرتزين حفر شده و امکان بهره برداری از آب برکه‌ها و تالابها داده شود تا بدين ترتيب محصولات کشاورزی افزايش يافته و وضعيت روستائيان بهبود يابد.

آموزش و پرورش عمومی

فرقه دموکرات آذربايجان جهت مبارزه با بی سوادی و جهالت در راستای آموزش و پرورش عموم اجرای موارد ذيل را ضروری می داند؛

۲۶- اجرای سريع قانون آموزش رايگان و اجباری تصويب شده از طرف مجلس شورای ملی.

۲۷- زبان مادری وسيله‌ای پر قدرتی برای رشد فرهنگ ملی می‌باشد. به همين خاطر فرزندانمان بايد بدون معطلی خواه در مدارس دولتی و خواه در مدارس خصوصی بزبان مادريمان آموزش ببينند، و در اين راستا لازم است که بدون تاخير کتب درسی و ساير امکانات تحصيلی مهيا گردد. فرقه دموکرات آذربايجان، حق باز نمودن مدارس برای ساير اقليتهای قومی نظير کردها و غيره بزبان مادريشان را محترم می شمارد.

۲۸- جهت تامين رشد و تکامل آموزش و پرورش عمومی آذربايجان بايد در تبريز دانشگاه ملی تاسيس گردد.

۲۹- برای باسواد نمودن بزرگسالان بايد در شهرها و روستاها بطور جداگانه مدارس و اماکن فنی- حرفه‌ای گشايش يابد. همچنين جهت ايجاد سهولت مادی و شرايط تحصيلی بايد تدابير ويژه‌ای اتخاذ شود.

۳۰- بايد کليه کتب و برنامه‌های درسی از مدارس ابتدائی گرفته تا آموزشگاههای عالی، از نو مورد بررسی قرار گيرد و از کلمات و جملاتی که ظلم و استبداد را تبليغ و ترويج می‌دهند بطور کامل تميز شده و جهت تربيت نسل جديد مطابق با اصول دموکراسی و روحيه آزاديخواهانه بايد کتب و برنامه‌های درسی جديد آماده گردد.

۳۱- بايد به تعداد مراکز آموزشی و علمی در شهرها و روستاها افزوده شده و کتابخانه‌ها و سالنهای مطالعاتی ايجاد شود. همچنين برای عموم مردم بايد بصورت منتظم کنفرانسهای مختلفی برگزار گردد. برای رفع نقصان و کاستيهای مردم با استفاده از علم و فرهنگ، بايد آنها را در اين راه به مبارزه دعوت و تشويق نموده و ترياکخانه‌ها و خانه‌های فساد و قمارخانه‌های که نابود کننده نسل جوان می‌باشد، از بين برود. هدف از انجام اين امور آگاه نمودن مردم و ارتقاء اخلاق و معنويات آنها و آماده نمودن آن برای مبارزه جدی جهت نگهداری و حفظ استقلال و آزادی ميهن می‌باشد.

بهداشت عمومی

بهداشت و سلامتی مردم يکی از شروط مهم برای بقاء آنها می‌باشد. به همين خاطر فرقه دموکرات آذربايجان سلامتی و بهداشت مردم را يکی از مسائل جدی می داند که بايد به فکر آن بود. در اين راستا اجرا تدابير ذيل الزامی است؛

۳۲- تنها درمان و معالجه بيماران کافی نمی‌باشد، برای جلو گيری از مبتلا شدن به بيماريها بايد تدابير جدی اتخاذ شود.

۳۳- بايد جهت جلوگيری از آلودگی، چرکابه‌ها و ريخت و پاش در کوچه و بازار و اماکن مسکونی، تدابير مقتضی اتخاذ گردد.

۳۴- بايد بر عليه تب و لرز (مالاريا) مبارزه جدی صورت گيرد و علل چنين بيماريهای مهلکی بايد از ميان برداشته شود. بايد در اين راستا باتلاقها خشکانده شده و به تعداد درختان افزوده شود.

۳۵- برای از بين بردن بيماريهايی نظير کچلی، ورم و ساير امراض، دولت بايد تدابير جدی اتخاذ و در اين جهت کمکهای مادی و معنوی ارائه نمايد.

۳۶- جهت دادن اطلاعات بهداشتی ضروری و لازم برای زندگی روزمره مردم بايد کنفرانسهای مختلفی برگزار و از طريق راديو اين امور به آنها تفهيم شده و با اين هدف کتابچه‌های ويژه‌ای منتشر شود.

۳۷- در شهرها و روستاها به منظور تعليم و تربيت نسل آينده بايد مراکز ويژه خردسالان و نوجوانان گشايش يافته و به حساب دولت مراکز تربيتی ايجاد گردد.

ادبيات، هنرهای زيبا و مطبوعات

۳۸- جهت رشد و توسعه ادبيات و هنرهای زيبا که بمنزله غذای معنوی و روحی مردم می‌باشد بايد کليه شرايط لازم فراهم شود. در اين راستا بايد در تبريز کانون نويسندگان و هنرمندان آذربايجان ايجاد و اين کانون بايد در ساير شهرهای آذربايجان شعبات خود را داير نمايد.

جستارهای وابسته