مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ شهریور ۱۳۳۷ نشست ۲۲۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ شهریور ۱۳۳۷ نشست ۲۲۵

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۷

سال چهاردهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۹

جلسه ۲۲۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه نهم شهریور ماه ۱۳۳۷

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- تقدیم دو فقره سؤال به وسیله آقای پروفسور اعلم

۳- اخذ رأی و تصویب لایحه استفاده چهارده میلیون و هفتصد هزار دلار از محل پذیره قرارداد نفت پان‌آمریکن‏

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر راه

۵- معرفی آقای دکتر کاسمی به سمت وزیر مشاور و آقای دکتر آموزگار به سمت وزیر کار به وسیله آقای نخست‌وزیر

۶- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای نخست‌وزیر

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر دارایی

۸- اخذ رأی و تصویب لایحه ترمیم حقوق معلمین و پاسبانان و غیره

۹- طرح و تصویب فوریت لایح اجازه پرداخت ۷۵ میلیون ریال از محل پذیره جهت کمک به زلزله‌زدگان غرب

۱۰- طرح و تصویب دو فوریت لایحه اصلاح تبصره بند الف ماده ۱۲ قانون اصلاح و قانون مالیات بر درآمد

۱۱- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه الحاق به قرارداد بحرپیمایی بروکسل

۱۲- طرح و تصویب یک فوریت لایحه مربوط به ایجاد مسکن جهت زارعین

۱۳- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و چهل دقیقه پیش از ظهر به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس.

رئیس- صورت غائبین جلسه پیش قرائت می‌شود. (به شرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه- آقایان: حشمتی. سراج رازی. اکبر. کاظم شیبانی. تربتی. دکتر فریدون افشار. اسفندیاری. عامری. کدیور. دکتر شاهکار. مشار. ذوالفقاری. مشایخی. اعظم زنگنه. قوام قبادیان. دهقان. اریه سعیدی. دکتر آهی. شادلو. دکتر حسن افشار. بزرگ‌نیا. دکتر رضایی. محمودی. صراف‌زاده. ابتهاج. جلیلی. پناهی. دکتر جهانشاهی. مهندس سلطانی. پروفسور اعلم. اسکندری. عرب شیبانی. مهندس اردبیلی. مرتضی حکمت. غضنفری. بزرگ ابراهیمی. بهادری. دکتر امین. دکتر عدل. دکتر سیدامامی. هدی. دکتر بینا. فخر طباطبایی. مهندس شیبانی. خزیمه علم. شادمان. دکتر نیرومند اخوان. سنندجی. دکتر ضیایی. مجید ابراهیمی. مسعودی. اورنگ. افخمی. بوربور. قراگزلو. مهندس ظفر. سالار بهزادی. امامی خویی.

غائبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری. قرشی.

رئیس- نسبت به صورت مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌مجلس جلسه پیش تصویب شد.

۲- تقدیم دو فقره سؤال به وسیله آقای پروفسور اعلم

رئیس- آقای پروفسور اعلم‏

پروفسور اعلم- بنده دو سؤال از دولت دارم تقدیم می‌کنم

۳- اخذ رأی و تصویب لایحه استفاده چهارده میلیون و هفتصد هزار دلار از محل پذیره قرارداد نفت پان‌آمریکن‏

رئیس- دو لایحه مالی به مجلس سنا فرستاده شده بود یکی مربوط به مبالغی بود که از محل پذیره باید به مصارفی برسد، یکی هم راجع به ترمیم حقوق آموزگاران و پاسبانان. ، حالا باید رأی نهایی گرفته بشود قرائت می‌شود که رأی گرفته شود، منتها در قسمت پذیره یک تبصره‌ای مجلس سنا علاوه کرده که مخارجی که می‌شود مشمول قانون محاسبات عمومی نباشد یعنی بدون مناقصه و مزایده انجام شود، این در تصمیم مجلس نبود، حالا هم تصور نمی‌کنم مورد ضروری باشد، یک قوانینی در مملکت می‌گذرد باید مورد قبول باشد و اجرا بشود (صحیح است) برای چه این کار را بکنند، بنابراین با حذف آن تبصره رأی می‌گیریم به دولت ابلاغ شود، (صحیح است) آقایان اگر موافقند رأی می‌دهند، آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی- این تبصره در مجلس هم تصویب شده.

رئیس- تبصره دو در مجلس سنا علاوه شده.

وزیر دارایی- تبصره ۲ جیز دیگری است، در مورد ساختمان آسایشگاه‌ها و درمانگاه‌هاست (موسوی- از عوارض زایرین است)

رئیس- نامه مجلس سنا قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۰۵۰۹- ۳۱/۴/۳۷ دولت راجع به نحوه تقسیم مبلغ ۱۴ میلیون و هفتصد هزار دلار از محل ۲۵ میلیون دلار پذیره نفت دریافتی از شرکت پان‌آمریکن که طی مرقومه شماره ۲۰۶۰۳- ۴۵/۵/۳۷ از مجلس شورای ملی به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه فوق‌العاده روز شنبه ۲۵ مردادماه ۱۳۳۷ مجلس سنا مطرح و با تبدیل تبصره ماده واحده به تبصره یک و افزودن یک تبصره به عنوان تبصره دو لایحه ارسالی عیناً به تصویب رسید. اینک یک نسخه از لایحه مصوبه فوق برای استحضار عالی و طرح در مجلس شورای ملی به ضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا- محسن صدر

رئیس- تبصره دو که در مجلس سنا علاوه شده قرائت می‌شود: (به شرح ذیل خوانده شد)

تبصره ۲- در مورد ساختمان آسایشگاه‌ها و درمانگاه‌های مبارزه با سل که از اعتبار عوارض زائرین ایجاد می‌شود رعایت قانون محاسبات عمومی الزامی نیست.

رئیس- رأی گرفته می‌شود به اصل لایحه به طوری که در مجلس شورای ملی تصویب شده یعنی با حذف این تبصره آقایانی که موافقند ورقه سفید می‌دهند که پس از اخذ رأی به دولت ابلاغ شود. (صحیح است) (اسامی آقایان نمایندگان توسط آقای جلیلوند (منشی) قرائت و به ترتیب زیر در محل نطق حاضر شده رأی دادند) آقایان:

طباطبایی قمی- مهندس شیبانی- پرفسور اعلم- دکتر بینا- موسوی- صفاری- عماد تربتی- فخر طباطبایی- صادق بوشهری- ابتهاج- باقر بوشهری- آقایان- دکتر جهانشاهی- مهندس هدایت- رامبد- مهندس جفرودی- محمودی- عباسی- غضنفری- دکتر وکیل- اخوان- زنگنه- ساگینیان- صدرزاده- بیات ماکو- دکتر دیبا- رستم بختیار- شادمان- مهندس فیروز اردلان- استخر- دکترعمید- دکتر رضایی- مهدی ارباب- یارافشار- دکتر سعید حکمت- توماج- مهندس بهبودی- مهران- دکتر نفیسی- دکتر سیدامامی- پناهی- فولادوند- دادگر- دکتر اسدی- صارمی- سعید مهدوی- خلعتبری- بهادری- حکیمی- دکتر امیر حکمت- نصیری- دکتر پیرنیا- مرتضی حکمت- دشتی- گیو- مهندس دهستانی- جلیلوند- مهندس سلطانی- سلطامراد بختیار- مهندس فروهر- (اوراق رأی شماره و نتیجه به شرح زیر اعلام شد)

ورقه سفید علامت موافق- ۵۷ برگ. ورقه کبود علامت مخالف- یک برگ

رئیس- لایحه استفاده از ۱۴ میلیون و هفتصد هزار دلار پذیره به تصویب رسید. به دولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین- آقایان: یارافشار- رستم امیربختیار- غضنفری- دادگر- ارباب- اردلان- توماج- مهدوی- عماد تربتی- دکتر رضایی- محمودی- دکتر بینا- دکتر نفیسی- دکتر دیبا- باقر بوشهری- موسوی- دکتر امیر حکمت- دکتر سعید حکمت- پناهی- جلیلوند- مهندس دهستانی- احمد طباطبایی- مهندس شیبانی- سلطامراد بختیار- فیلکس آقایان- فخر طباطبایی- بهادری- استخر- اخوان- شادمان- دکتر جهانشاهی- رامبد- مرتضی حکمت- مهندس سلطانی- مهندس هدایت- اعظم زنگنه- ابتهاج- دکتر حکیمی- دکتر وکیل- گیو- ساگینیان- صادق بوشهری- مهندس جفرودی- پرفسور اعلم- دکتر اسدی- نصیری- دکتر سیدامامی- عباسی- مهندس فروهر- بیات ماکو- صارمی- مخالف آقای دکتر پیرنیا

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر راه

رئیس- آقای وزیر راه

وزیر راه (سرلشکر انصاری)- به طوری که آقایان نمایندگان محترم استحضار دارند برای توسعه و تکمیل امور کشتیرانی در سواحل ایران و بین بنادر ایران و سایر ممالک اقداماتی شده تا سرمایه‌های خصوصی اشخاص در این راه به کار افتد. چون تاکنون مقرراتی برای این قبیل امور نبود لذا لایحه‌ای به منظور الحاق دولت شاهنشاهی ایران به موافقت‌نامه بحری بروکسل که مورد قبول بیش‌تر ملل است تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

۵- معرفی آقای دکتر کاسمی به سمت وزیر مشاور و آقای دکتر آموزگار به سمت وزیر کار به وسیله آقای نخست‌وزیر.

رئیس- آقای نخست‌وزیر

نخست‌وزیر- (دکتر اقبال) بنده یک مرتبه دیگر ازنمایندگان محترم سپاسگزاری و تشکر می‌کنم که با تعطیلات تابستانی مجلس شورای ملی برای انجام کارهای فوری دولت تشریف آوردند و کومک و مساعدت فرمودند خیلی متشکرم و سپاسگزارم همان طور که استحضار دارید بنا به امر و فرمان اعلیحضرت همایونی آقای دکتر کاسمی به سمت وزیر مشاور (مبارک است) و آقای دکتر آموزگار به سمت وزیر کار به پیشگاه مجلس شورای ملی معرفی می‌شوند (مبارک است).

۶- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای نخست‌وزیر

نخست‌وزیر- در دو هفته قبل متأسفانه قهر طبیعت متوجه یک عده از هموطنان عزیز ما شد و دهات بسیاری در نتیجه زلزله خراب شده است. بنا به امر اعلیحضرت همایونی خود بنده و وزیر بهداری تا جایی که مقدور بود بازدید به عمل آوردیم و خود ذات شاهانه هم تفقد فرمودند که از نزدیک این دهات را مشاهده فرمایند که چه وضعیت اسفناکی دارند. البته به محض این که این حادثه اتفاق افتاد جمعیت شیروخورشید سرخ که همیشه و مجهز برای انجام کارهای خیر است کومکی به آسیب‌زدگان کردند و همچنین شیروخورشیدهای سرخ کرمانشاه و همدان و بروجرد هم به نوبه خودشان کومک کردند که از تمام جمعیت‌های شیروخورشید مرکز و ولایات سپاسگزاری کنم. البته این کومک‌ها، کومک‌های اولیه بوده و کافی برای این که کومکی که آنها شایستگی دارند بشود نبود. لذا دولت لایحه امروز تقدیم مجلس شورای ملی می‌کند که از محل پذیره مبلغ یک میلیون دلار به دولت اجازه داده شود که در اختیار جمعیت شیروخورشید سرخ گذارده شود. برای عمران نقاط آسیب‌زده که خانه بسازند و هرچه زودتر کومک و مساعدت به آنها عرضه بشود لایحه دیگری هم که الان تقدیم می‌کنم باز هم مربوط به همین نقاط آسیب‌دیده است که بتواند از مالکین بگیرد تا این که آنجا خانه بسازند و بعد از این که این خانه‌ها ساخته شد زمین و خانه به ملکیت آن زارعی که خانه‌اش خراب شده واگذار شود. البته این تصمیم را عمومیت دادیم که در هریک از دهات مالکین موظف باشند برای زارعین خانه بسازند و در اغلب نقاط همین کار می‌شود ولی برای این که زارعین بیش‌تر در رفاه و آسایش باشند تصمیم اتخاذ شده است که زمین را مجاناً در اختیار آنها بگذارند تا آنها بتوانند ساختمانی کنند و برای ملکیت‌شان هم یک اقساط خیلی طویل‌المدت در نظر گرفته شده با قیمت خیلی کم که وجه این زمین را بپردازند. این دو لایحه را تقدیم می‌کنم و استدعا می‌کنم مورد توجه آقایان قرار بگیرد.

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر دارایی

رئیس- آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی (ناصر) به طوری که نمایندگان محترم مستحضر هستند در ضمن اصلاح قانون مالیات بر درآمد یک تبصره‌ای به تصویب رسید تبصره الف ماده ۱۲ قانون اصلاح مالیات بر درآمد، این تبصره حاکی از این بود که یک قسمت از وصول مالیات مربوط به سفته‌ها را به بانک واگذار کنیم و موقعی که این مأموریت به بانک‌ها واگذار شد شکایت‌هایی از طرف بانک‌ها رسید، مخصوصاً بانک‌های جدیدالتأسیس، چون این سفته‌ها از حیث مبلغ و از حیث تعداد بسیار متغیر و متفاوت است سفته‌های وصولی مخصوصاً آنهایی که رقم کوچک دارد که از هزارها متجاوز است و احتساب سررسید و بهره و حساب جداگانه نگه داشتن برای سفته، برای بانک‌ها مشکل است، تقاضا داشتند که دولت از محول کردن این مأموریت به بانک‌ها خودداری کند، چون شکایت بانک‌ها مورد توجه دولت واقع شد لایحه‌ای به قید دو فوریت تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود که اجازه فرمایند این وظیفه‌ای که به بانک‌ها محول کرده‌ایم به خود وزارت دارایی‏

۸- اخذ رأی و تصویب لایحه ترمیم حقوق معلمین و پاسبانان و غیره

رئیس- نامه سنا درباره حقوق آموزگاران و پاسبانان قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۱۲۷۱۳- ۳۰/۴/۱۳۳۷ دولت مربوط به ترمیم حقوق کمک آموزگاران- آموزگاران- دبیران- پاسبانان و کارمندان روزمزد و حکمی که طی مرقومه شماره ۲۰۶۰۱- ۳۰/۴/۱۳۳۷ از مجلس شورای ملی به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه فوق‌العاده روز شنبه هشتم شهریورماه ۱۳۳۷ مجلس سنا عیناً به تصویب رسید. اینک یک نسخه از لایحه مصوبه فوق برای استحضار عالی و طرح در مجلس شورای ملی برای اخذ رأی نهایی به ضمیمه ایفاد می‌شود. رئیس مجلس سنا- محسن صدر

رئیس- رأی گرفته می‌شود با ورقه آقایانی که موافقند ورقه سفید می‌دهند. (اسامی آقایان نمایندگان به وسیله آقای جلیلوند (منشی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد.)

آقایان: پرفسور جمشید اعلم. دکتر عمید. دکتر بینا. صفاری. عماد تربتی. فخر طباطبایی. ابتهاج. مهران. باقر بوشهری. زنگنه. دکتر جهانشاهی. مهندس هدایت. محمودی. اخوان. صارمی. صدرزاده. بیات ماکو. دکتر دیبا. مهندس جفرودی. فضایلی. شادمان. مهندس فروهر. مهندس فیروز. دکتر رضایی. اردلان. استخر. دادگر. رستم امیربختیار. ارباب. یارافشار. دکتر سعید حکمت. دکتر امیر حکمت. توماج. مهندس بهبودی. دکتر نفیسی. دکتر سیدامامی. پناهی. مهدوی. فولادوند. احمد طباطبایی. رامبد. دکتر اسدی. عباسی. غضنفری. خلعتبری. حکیمی. نصیری. دکتر پیرنیا. ساگینیان. مرتضی حکمت. دشتی. گیو. دکتر وکیل. مهندس سلطانی. مهندس دهستانی. جلیلوند. آقایان. سلطان‌مراد بختیار. بهادری. (آرای مأخوذه شماره شده ۶۰ ورقه سفید موافق بود)

رئیس- لایحه اعتبار ترمیم حقوق معلمین و پاسبانان به تصویب رسید.

اسامی موافقین- آقایان: فخر طباطبایی. دشتی. گیو. سلطامراد بختیار. مهندس شیبانی. موسوی. مهندس هدایت. دکتر جهانشاهی. ابتهاج. اعظم زنگنه. مهران. مهندس بهبودی. پناهی. بهادری. مرتضی حکمت. مهندس دهستانی. فیلکس آقایان. اردلان. یارافشار. دکتر دیبا. مهندس

فروهر. صدرزاده. محمد باقر بوشهری. مهندس جفرودی. محمودی. مهندس سلطانی. جلیلوند. استخر. رامبد. ساگینیان. دادگر. احمد طباطبایی. دکتر رضایی. شادمان. دکتر عمید. دکتر وکیلی. دکتر نفیسی. عباسی. دکتر امیر حکمت. ارباب. فضایلی. صارمی. مهندس فرید. توماج. رستم امیربختیار. مهدوی. صفاری. دکتر سیدامامی. بیات ماکو. حکیمی اخوان. غضنفری. دکتر بینا. دکتر اسدی. دکتر سعید حکمت. پرفسور اعلم. عماد تربتی. خلعتبری. نصیری. فولادوند.

۹- طرح و تصویب فوریت لایحه اجازه پرداخت ۷۵ میلیون ریال از محل پذیره جهت کمک به زلزله‌زدگان غرب

رئیس- فوریت لایحه کمک به زلزله‌زدگان مطرح است قرائت می‌شود (به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

به طوری که نمایندگان محترم استحضار دارند متأسفانه قسمتی از نواحی غربی ایران (نهاوند و جنت‌آباد و همدان و تویسرکان و غیره) دراثر زلزله شدید آسیب دیده و عده بسیاری از هم‌وطنان عزیز بی‌سرپرست و بی‌خان‌مان شده‌اند نظر به این که کمک فوری به آسیب‌دیدگان ضرورت کامل دارد ماده واحده زیر با قید یک فوریت تقدیم می‌گردد تا موافقت فرمایند مبلغ هفتادوپنج میلیون ریال هم‌ارز یک میلیون دلار از بقیه موجودی پذیره تحت نظر جمعیت شیروخورشید سرخ ایران به مصرف ترمیم و کمک به آسیب‌دیدگان نواحی فوق‌الذکر برسد.

ماده واحده- به وازرت دارایی اجازه داده می‌شود اعتباری به مبلغ هفتادوپنج میلیون ریال از محل بقیه موجودی پذیره برای کمک به آسیب‌دیدگان زلزله نواحی غرب به اختیار جمعیت شیروخورشید سرخ ایران بگذارد رسیدی که از طرف جمعیت شیروخورشید سرخ ایران به وزارت دارایی تسلیم می‌شود به منزله سند هزینه و به هزینه قطعی منظور گردد.

نخست‌وزیر- دکتر اقبال

وزیر دارایی- ناصر

رئیس- آقای جلیلوند

جلیلوند- بنده می‌خواستم به عنوان قبل از دستور مطالبی راجع به زلزله غرب عرض همکاران محترم برسانم چون جلسه امروز به طور فوق‌العاده تشکیل شده است لذا از این فرصت استفاده کرده با اجازه مقام ریاست محترم مطالب لازم را مختصراً عرض می‌کنم.

همان طور که جناب آقای شده نهاوند و تویسرکان را به اطلاع آقایان محترم رساندند با کمال تأسف بایستی عرض کنم که زلزله اخیر فوق‌العاده شدید بوده و تلفات جانی و خسارات مالی بسیار زیادی به اهالی آن مناطق وارد آورده است که غیر قابل جبران می‌باشد (صحیح است) و این مبلغ پیشنهادی دولت جبران خسارات وارده را نخواهدکرد در مدتی که این جانب در محل بودم و مناطق ویران‌شده را مشاهده کردم با چنان مناظر رقت‌بار و تأسف‌آوری مواجه گشتم که از ذکر آن برای این که موجب مزید تأثر و تأسف همکاران محترم نشود صرف‌نظر می‌نمایم به خصوص که خود آقایان محترم بر چگونگی این حادثه واقف می‌باشند ضمناً تشکر از اقدامات مفید و مؤثر دولت که منجر به تقدیم این لایحه گردیده است از همکاران عزیز استدعا دارم که با فوریت این لایحه اگرچه مبلغ کمک نسبت به فراوانی خسارت بسیار کم است موافقت فرمایند که دولت بتواند هرچه زودتر برای تأمین مسکن هزاران نفر مردم بی‌خان‌مان که اکنون در بیابان زندگی می‌کنند اقدام اساسی و عاجلی بنمایند مخصوصاً که فصل سرما و برداشت محصول صیفی نزدیک و فرصت بسیار کم می‌باشد (صحیح است) تشریف‌فرمایی اعلیحضرت همایونی به نهاوند و عطف توجهات ملوکانه باعث نهایت تسلی و امیدواری تمام اهلی آن مناطق گردیده از طرف عموم مردم مناطق مزبور نهایت تشکر و سپاسگزاری را از این عنایت شاهانه معروض می‌دارم (صحیح است) جمعیت شیر و خورشید سرخ مثل همیشه در این حادثه کمال مساعدت و کمک را در اسرع وقت به بهترین وجهی انجام داده است. وظیفه خود می‌دانم که نهایت تشکر و امتنان را اولاً از والاحضرت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیروخورشید سرخ که با تشریف‌فرمایی به نهاوند مردمان آن مناطق را ممنون و امیدوار فرموده‌اند و همچنین از اقدامات مفید و مؤثر اولیای این جمعیت خیریه معروض دارم (صحیح است) امیدوارم که نظیر چنین حوادث تأثرآوری دیگر هیچ‌گاه برای هم‌وطنان عزیز پیش نیاید (احسنت)

رئیس- آقای مهدی ارباب

ارباب- هرچند مذاکرات در این موقع واقعاً جنبه مخالف و موافق ندارد یک تذکراتی است که تحت این عنوان داده می‌شود ولی بنده خواستم متذکر بشوم همان طور که آقایان بهتر از بنده مستحضر هستند در تاریخ این کشور هیچ زمانی شخص اول مملکت و دولت و شیروخورشید سرخ این طور سریع به آلام مردم توجه نمی‌کردند و بر تمام افراد این کشور لازم و واجب است که به پیشگاه اعلیحضرت عامله شیروخورشید سرخ تشکر و امتنان کنند ضمناً یک تقاضایی دارم که به جاهایی که بحمدالله هنوز زلزله نیامده مثل بنادر جنوب ولی مردم مسکنی ندارند انشاء‌الله دولت توجهی بکند و برای مسکن آنها یک فکر عاجلی مبذول بدارند.

رئیس- دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به فوریت لایحه آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای چاپ فرستاده می‌شود که در جلسه بعد مطرح شود.

۱۰- طرح و تصویب دو فوریت لایحه اصلاح تبصره بند الف ماده ۱۲ قانون اصلاح و قانون مالیات بر درآمد

رئیس- یک لایحه دیگر است راجع به اصلاح قانون مالیات بر درآمد که قرائت می‌شود (به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

به طوری که نمایندگان محترم استحضار دارند طبق تبصره الف ماده ۱۲ قانون اصلاحی مالیات بر درآمد مصوب تیرماه ۱۳۳۷ بانک‌ها مکلف به وصول مالیات مربوطه به سفته و بروات وصولی می‌باشند با توجه به تقاضای بانک‌ها مبنی بر این که اجرای قانون آنها را با مشکلاتی مواجه ساخته است و علاوه بر این که انجام تکلیف مذکور هزینه‌هایی از قبیل استخدام کارمندان اضافی و تهیه وسایل فنی ایجاد می‌نماید احتساب مالیات اوراق مذکور که از حیث تعداد بسیار زیاد و از حیث سررسید بسیار متغیر و متفاوت است باعث تعویق دستورات مشتریان خودشان می‌شود بنابراین ماده واحده ذیل با قید دو فوریت تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارد:

ماده واحده- مادام که بانک‌ها مهیا برای اجرای تبصره بند الف ماده ۱۲ قانون اصلاحی مالیات بر درآمد مصوب تیرماه ۱۳۳۷ نیستند وزارت دارایی مجاز است از محول نمودن وصول مالیات سفته و بروات به بانک‌ها خودداری نموده و مالیات اوراق مذکور در تبصره را طبق مقررات عمومی قوانین مالیات بر درآمد تشخیص و وصول نماید.

نخست‌وزیر- دکتر اقبال

وزیر دارایی- ناصر

رئیس- فوریت اول مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به فوریت اول آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد فوریت دوم مطرح است. آقای ارباب مخالفید؟

ارباب- تذکری داشتم.

رئیس- تذکر ندارد اگر مخالفید بفرمایید و اگر نیستید رأی گرفته می‌شود

ارباب- بنده برای توجه دیگر دولت در این قانون اصلاح مالیات خواستم عرض کنم درصورتی که لازم بدانند در قسمت ساختمان‌های غیراجاری هم یک توجهی مبذول دارند بعد دچار اشکال نشوند مشمول شدن مالیات لااقل به پانصد متر افزایش یابد نکته دیگری که خواستم عرض کنم جناب آقای وزیر دارایی توجه بفرمایند این است که اوراق سفته در دسترس مردم نیست اگر کسی بخواهد یک چند برگ اوراق سفته دارای تمبر طبیعی از بانک‌ها بگیرد به ده بانک باید مراجعه کند تا گیرش بیاید استدعا می‌کنم توجه بفرمایید و ترتیبی بدهند که اوراق سفته را در دسترس مردم بگذارند (صحیح است)

رئیس- آقای صدرزاده

صدرزاده- علت این که بنده خواستم به عنوان موافقت با این لایحه صحبت کنم این بود که یک مطلب اصولی را می‌خواستم در این لایحه تذکر بدهم و آن این است که این لوایحی که به مجلس تقدیم می‌شود اگر زیاد برای تصویب آنها تعجیل نشود و مطالعه بیش‌تری بشود هر آن محتاج نمی‌شویم که یک لایحه‌ای بیاید و به فاصله کوتاهی یک لایحه دیگری برای اصلاح او بیاورند و تقاضا کنند ماده‌ای که تصویب شده است ملغا شود هنوز امضاهای لایحه قبلی تر است که لایحه دیگری می‌آورند و آن لایحه قبلی را می‌خواهند عوض کنند خاصه در مورد این لایحه به خصوص که اتفاقاً از بانک ملی شروع شد یعنی از خود دستگاه وابسته به دولت که اجرای لایحه در ضمن عمل موجب اشکال شده است به نظر بنده اگر در تنظیم لوایح یک مطالعات بیش‌تری می‌شد لااقل در خود دستگاه‌های مربوطه این جریان پیش نمی‌آید که ما یک لایحه‌ای را چند روز پیش به تصویب برسانیم بعد بگویند که لازم است تغییر بدهید این را بنده خواستم به طور کلی عرض کنم و از نمایندگان محترم استدعا می‌کنم که در لوایحی که می‌آید دقت بیش‌تری بفرمایند که بعد اشکالاتی پیش نیاید اما این لایحه به خصوص نظر به این که از طرف خود دولت تهیه گردید و اکنون خودشان به اشکال برخورده‌اند و لازم می‌دانند که باید اصلاح شود بنابراین مقتضی است که مجلس با فوریت آن موافقت نماید تا اصل لایحه مطرح شود و در آن موقع آقایان هر نظری دارند بفرمایید.

رئیس- رأی گرفته می‌شود به فوریت دوم آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در جلسه بعد مطرح می‌شود.

۱۱- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه الحاق به قرارداد بحرپیمایی منعقده در بروکسل

رئیس- فوریت لایحه اجازه الحاق

به قرارداد بحرپیمایی بروکسل مطرح است قرائت می‌شود. (به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

به طوری که آقایان نمایندگان محترم مجلس شورای ملی استحضار دارند دولت شاهنشاهی ایران برای توسعه و تشویق امور کشتیرانی و بحرپیمایی در سواحل ایران و همچنین بین بنادر ایران و بنادر سایر دول جهان اقداماتی نموده تا سرمایه‌های خصوصی اشخاص در این راه به کار افتاده و باعث ترقی بحریه تجارتی کشور گردد. از طرفی چون تاکنون قوانین و مقررات خاصی که بتواند این قبیل امور را حمایت و هدایت کند وجود نداشته است لذا در اولین مرحله تقاضا دارد که به قید یک فوریت ماده واحده پیوست را که الحاق دولت شاهنشاهی ایران را به موافقت‌نامه بین‌المللی رهن بحری که در سال ۱۹۲۶ در بروکسل تنظیم و مورد قبول تقریباً تمام کشورهای جهان قرار گرفته است تصویب فرماید.

ماده واحده- به دولت ایران اجازه داده می‌شود به عهدنامه بین‌المللی مربوط به برقراری مقررات متحدالشکل درباره حقوق ممتازه و رهن دریایی و پروتکل مربوطه ۱۹۲۶ بروکسل ملحق شود و هرگونه قوانین و مقرراتی که مخالف مواد این عهدنامه باشد در این مورد بلااثر است.

نخست‌وزیر. وزیر امور خارجه. وزیر دادگستری. وزیر راه

رئیس- فوریت این لایحه مطرح است خود لایحه به کمیسیون می‌رود و بعد در اصل لایحه آقایان می‌توانند صحبت کنند در فوریت مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) آقایانی که با فوریت این لایحه موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیون فرستاده می‌شود.

۱۲- طرح و تصویب یک فوریت لایحه مربوط به ایجاد مسکن جهت زارعین

رئیس- فوریت لایحه تقدیمی دولت راجع به تهیه مسکن جهت زارعین مطرح است لایحه قرائت می‌شود. (به شرح ذیل خوانده شد)

مجلس شورای ملی

به طوری که خاطر آقایان نمایندگان محترم مستحضر است متأسفانه در سال‌های اخیر خانه‌های بسیاری از کشاورزان و ساکنین دهات مملکت ما بر اثر سیل و زلزله منهدم و ویران گردیده و عده‌ای از هم‌وطنان ما بی‌خانمان شده‌اند غالباً خسارت به قدری بود که اگر کمک‌ها و مساعدت‌های به موقع بنگاه‌های خیریه و افراد نیکوکار کشور نبود کشاورزان موفق به تجدید بنا یا تعمیر مساکن خود نمی‌گردیدند چون در گذشته برای بنگاه‌های خیریه در مساعدت سریع و به موقع به کشاورزان اشکالاتی پیش آمده برای جلوگیری از هرگونه اشکال این لایحه که مشتمل بر چهار ماده است و مقررات آن علاوه بر این که اشکالات احتمالی را مرتفع می‌سازد رعایا و کشاورزان را مطمئن به مالکیت خانه و مساکن خود می‌نماید با قید یک فوریت تقدیم می‌گردد و تقاضای تصویب آن را دارد.

نخست‌وزیر- وزیر دادگستری

ماده ۱- هرگاه به علت سوانح ارضی یا سماوی از قبیل زلزله. سیل. حریق. طغیان آب و امثال آنها خانه‌های مسکونی کشاورزان یا اماکن عمومی دهات از قبیل مدرسه. حمام. مسجد. بیمارستان. درمانگاه و غیره ویران و یا غیر قابل استفاده گردد مالک یا مالکین باید بلافاصله اقدام به تجدید ساختمان و یا تعمیر محل‌های مزبور بنماید والا شیروخورشید سرخ ایران می‌تواند به منظور تجدید ساختمان در محوطه ویران‌گردیده و یا محوطه دیگر با توجه به جمعیت محل و خصوصیات ملک مناسب بداند آن مقدار از اراضی را که ضروری است تصرف نموده و پس از ساختمان خانه‌های روستایی آن را به مالکیت کشاورزان واگذار نماید در مورد اماکن عمومی چنانچه نصف هزینه آن را مالکین بپردازند اماکن مزبور را شیروخورشید سرخ به آنان انتقال خواهد داد.

ماده ۲- کلیه مالکین دهات مکلفند از تاریخ تصویب این قانون ظرف یک سال برای کسانی که در املاک آنان به امر کشاورزی اشتغال داشته ولی خانه ندارند اقدام به ساختمان خانه‌های مناسب روستایی نموده و آنها را در اختیار کشاورزان ده قرار دهند، هرگاه مالکی نخواهد یا نتواند چنین خانه‌هایی تهیه نماید مکلف است زمین لازم را برای ساختمان خانه مجاناً دراختیار کشاورزان قرار دهد و در صورت استنکاف مالک از این امر و یا درصورت اختلاف در مقدار زمین و محل خانه موضوع به انجمن عمران بخش به ترتیب مندرج در قانون سازمان عمرانی کشور مصوب سال ۱۳۳۴ ارجاع و رأی انجمن مزبور قطعی و لازم‌الاجرا خواهد بود.

ماده ۳- در دهاتی که کشاورزان مالک اعیان خانه روستایی خود بوده و یا به ترتیب مذکور در مواد ۱ و ۲ این قانون و یا از طریق دیگر مالک اعیانی خانه روستایی بشوند حق دارند تقاضای انتقال عرضه خانه را از مالک یا مالکین ده بنمایند مشروط به این که قیمت عرصه به مبلغی که بین آنان و مالک یا مالکین تراضی شود بپردازند در صورت عدم تراضی عرصه خانه از طرف انجمن عمران بخش تقویم و از طرف ثبت محل به نام کشاورز ثبت خواهد گردید و قیمت تعیین‌شده از طرف انجمن عمران را کشاورز به اقساط بیست‌گانه ظرف بیست سال به مالک یا مالکین خواهد پرداخت.

ماده ۴- آئین‌نامه لازم برای اجرای این قانون را وزارت دادگستری تهیه نموده و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا خواهد گذارد.

نخست‌وزیر. وزیر دادگستری

رئیس- فوریت این لایحه مطرح است. آقای مهندس شیبانی

مهندس شیبانی- بنده موافقم.

رئیس- مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به فوریت این لایحه آقایان موافقین قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیون فرستاده می‌شود.

۱۳- تعیین موقع و دستورجلسه بعد- ختم جلسه.

رئیس- چون موضوع زلزله‌زدگان ضروری و مهم است و باید این اعتبار زودتر تصویب بشود اگر آقایان موافقت بفرمایند سه‌شنبه جلسه خواهیم داشت (نمایندگان- حاضریم) همچنین لایحه مالیاتی که دو فوریت آن تصویب شد باید مطرح شود بنابراین جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز سه‌شنبه پس‌فردا خواهد بود.

(مجلس یک ساعت پیش از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت