مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ خرداد ۱۳۴۷ نشست ۶۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ خرداد ۱۳۴۷ نشست ۶۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۹ خرداد ۱۳۴۷ نشست ۶۳

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۲

جلسه: ۶۳

مجلس ساعت نه و پنج دقیقه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان مهندس معینی- ظفر- فولادوند- بوشهری- اولیاء- دکتر خیر اندیش- دکتر مدنی- بختیار بختیاری‌ها- خانلر قراچورلو- ایلخانی پور- امامی رضوی- غلام نیکان- دکتر رفیعی- بختیری پور- مهندس صائبی- مهندس برومند- پروفور مخبر فرهمند- مهندس معینی زند- مهندس اردلان- ابوذر- مهندس قادر پناه- دکتر موثقی- رضا زاده- ادیب سمیعی- بانو زاهدی- اخلاقی- کلانتر هرمزی- دکتر سعید- دکتر متین- کاسمی- روحانی- دکتر بهبهانی- یوسفی- دکتر سبزواری- دکتر ستوده- مهرزاد- سرتیپ پور- دکتر صدر- دکتر کلاکی- مروتی- دکتر مهذب- دکتر وحیدنیا- دکتر بهبودی.

دیر آمدگان و زود رفتگان با اجازه

آقایان دکتر اسدی- دکتر رهنوردی- پردلی (هر کدام یک ساعت).

غائبین مریض

آقایان توسلی- دکتر هوا کیمیان- بهادری- سعید وزیری- کلانتری- مهندس عترت- بدر صالحیان- شاخوئی- مهندس اخوان- دکتر بیت منصور- جاماسبی- دانشمند- سلیمانی کاشانی- دکتر صفائی- تیمسار سرلشکر نکوزاد.

غائب در رأی

آقای پرویزی (۲ رأی).

- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان- مهندس صائبی- دکتر عاملی تهرانی-عباس میرزائی- سرتیپ پور

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان- مهندس صائبی- دکتر عاملی تهرانی-عباس میرزائی- سرتیپ پور.

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای صدری کیوان تشریف بیاورید.

صدری کیوان- به نام خداوند توانا با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم.

روز شنبه چهارم خرداد ماه جاری علیا حضرت شهبانوی گرامی که وجود مقدسشان زیر سایه بلند پایه شاهنشاه آریامهر منشاء خیر و برکت و نیک اندیشی و ملت نوازی است ساختمان‌های جدید مدرسه عالی دختران ایران را افتتاح فرمودند.

هنگام تشریف فرمائی معظم لها به مدرسه آن چنان شور و شوق و شعف و شادمانی و پایکوبی و احساسات وطن‌پرستانه ملی و مهینی از طرف دانشجویان به منصه بروز و ظهور رسید و آنچنان غریو شادی همراه با شعارهای ملی زنده باد شاهنشاه زنده باد شهربانو، زنده باد ولیعهد در محوطه زیبای مدرسه طنین‌انداز شد که حدی بر آن متصور نبود.

رفتار مهرآمیز و پر از عطوفت شهبانو با دانشجویان و محبت و تفقدی که از طرف معظم لها نسبت به دختران دانشجو ابراز شدکه اجازه فرمودند ده‌ها عکس با معظم لها بگیرند هر بیننده را وادار می‌کرد که به خود بگوید، خدایا چه شهبانوی مهربان، چه شهبانوی خوش قلب، چه شهبانوی مردم دوستی به ما عنایت فرموده‌ای.

در تمام مدتی که شهربانوی محبوب از قسمت‌های مختلف مدرسه بازدید می‌فرمودند سؤالاتی از رئیس مدرسه می‌فرمودندو دستوراتی برای بهبود وضع آموزشی و تربیتی و رفاه و آسایش دانشجویان صادر می‌فرمودندکه نمودار و مظهری از اطلاعات وسیع و بصیرت کامل و علاقمندی معظم لها به امور فرهنگی مملکت بود که در حضور همه گونه ستایش و امتنان است. بنده در کمال سربلندی و افتخار خود را موظف می‌دانم که بنوبه خود و به نیابت از طرف هیأت امناء رئیس و استادان و کارکنان و دانشجویان مدرسه عالی دختران به مناسبت عنایات عمیم و توجهات خاصی که شهبانوی گرامی‌مانند سایر واحدهای فرهنگی به این واحد فرهنگی مبذول می‌فرمایند و در سایه توجهات و راهنمائی‌ها و عطیه‌های معظم له امروز مدرسه وضع پیشرفته‌ای به خود گرفته شایسته‌ترین تشکرات و برترین درودها ی خود را حضور مبارکشان تقدیم نموده سلامت و موفقیت معظم لها و والاحضرت والا تبار و لایتعهد عظمی میوه دل ایرانیان را زیر رایت سلطنت پر افتخار محمد رضا شاه سلطان قلوب ایرانیان از درگاه احدیت مسئلت نمایم (احسنت)، مطلبی را که لازم می‌دانم حضور همکاران گرامی معضور دارم این است که این همه احساسات ملی و میهنی و ابراز حقشناسی و تکریم که از طرف ملت ایران نسبت به شاهنشاه محبوب و شهبانوی عزیز و والاحضرت و لایتعهد و خاندان جلیل سلطنت می‌شود بدون جهت و سبب نیست. مسلماً ملت ایران می‌خواهد از زحمات و تلاش‌های پیگیر و شبانه روزی رهبر عالیقدرش که در سایه افکار تابناک و رهبری‌های معظم له امروز مملکت ما از امنیت، ثبات سیاسی، استقلال اقتصادی، عدالت اجتماعی و حیثیت بین‌المللی و صدها موهبت دیگر برخوردار شده حقشناسی و قدردانی و شکرگزاری می‌نمایند (صحیح است).

خانم‌ها، آقایان، بسیار با شکوه است که از چند سال پیش به این طرف در سایه رهبرهای اندیشمندانه شاهنشاه بزرگ هر روز نام ایران و ایرانی با کلمات درشت در صفحات اول روزنامه‌های دنیا با افتخار و نیکی یاد بشود و هر روز که می‌گذرد ایران و ایرانی در انظار جهانیان عظمت و برگی بیشتری احراز کند افتخار بر تو باد ای شهریاری که موجب این همه افتخار برای ما و مملکت ما شده‌ای.

همکاران گرامی استحضار دارند که شاهنشاه و شهبانو در هفته آینده به یکی از کشورهای خارجی مسافرت می‌فرمایند امیدوارم مسافرت شاهانه با خوشی و شادمانی آغاز و با سلامت و موفقیت پایان پذیرد و مثل همیشه با ارمغان‌های تازه و زیادی به خاک مقدس وطن مراجعت فرمایند مسلماً دعای خیر میلیونها ایرانی بدرقه راه این مسافرین عالیقدر خواهد بود. از تصدیع و زحمتی که دادم خیلی معذرت می‌خواهم (احسنت).

رئیس-آقای مهندس صائبی تشریف بیاورید.

مهندس صائبی- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم.

هفته قبل علاوه بر اقدامات مفید عمرانی و گام‌های مؤثری که در تمام شئون کشور در اجرای منویات مبارک شاهنشاه آریامهر به منظور بهبود زندگی و آسایش مردم وسیله دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا برداشته شده است دو اقدام بسیار ارزنده و مهمی که تأثیر فراوانی در اقتصاد کشور ما داشته و دارد انجام پذیرفت که هر چه در اطراف این اقدامات مفید تذکر داده شود و تقدیر شود شایسته می‌باشد (صحیح است)، یکی موضوع پالایشگاه مدرن و عظیم تهران می‌باشد که به دست توانای رهبر خردمند و عالیقدر ملت ایران روز سه شنبه۳۱ اردیبهشت ماه جاری در شهر ری افتتاح گردید و دیگری تشکیل دومین شرکت سهامی‌زراعی در حوزه فرمانداری کل همدان می‌باشد (صحیح است).

کمال خوشوقتی است که در نتیجه تحولات عظیم و پیروزمندانه‌ای که پس از انقلاب سفید شاه و مردم با الهام از نیات بلند و خردمندانه رهبر عظیم‌الشأن ملت ایران در کلیه شئون مملکت به وجود آمده سطح زندگی و رشد اقتصادی مردم این سرزمین باستانی به سرعتی بالا رفته و می‌رود که مورد اعجاب و تحسین جهانیان و هر صاحب نظری قرار گرفته است.

پیشرفت ما در رشته صنعت مخصوصاً صنعت نفت و استفاده از این منبع ملی بسیار موفقیت آمیز و چشمگیر است و با اجرای طرحهای بزرگی چون ذوب آهن و صنایع پتروشیمی و لوله‌کشی گاز انشاءالله در آتیه بسیار نزدیکی شاهد تحولات و جهش‌های عظیم و شگرفی در زمینه صنعتی شدن کشور که در بالا بردن سطح زندگی مردم و بهبود آن بسیار مؤثر است خواهیم بود.

با افتتاح این پالایشگاه عظیم به ظرفیت ۵ میلیون متر مکعب در سال که پدیده دیگری از ترقیات عصر آریامهر بوده و نمودار آخرین ترقیات صنعت پالایش نفت در جهان می‌باشد و با سرمایه ایرانی و با همکاری نزدیک دولت و فعالیت پیگیر مقامات شرکت ملی نفت ایران مخصوصاً جناب آقای دکتر اقبال ریاست محترم هیئت مدیره شرکت به وجود آمده یکی دیگر از آرزوهای دیرینه ملی ما در اثر ابتکار و رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر تحقق یافت منبعد شرکت ملی نفت ایران می‌تواند در امر پالایش بیشتری اقدام نماید (صحیح است) باعث افتخار است که این پالایشگاه که نظارت در طراحی و ساختمان آن زیر نظر مهندسین لایق ایرانی اجرا گردیده به دست مهندسین و کارگران ورزیده ایرانی به کار افتاده و اداره خواهد شد (صحیح است).

موضوع مهم دیگری که به استحضار مجلس می‌رسانم تأسیس شرکتهای سهامی‌زراعی است پس از اجرای قانون مترقی اصلاحات ارضی در کشور که با الغای کامل رژیم پوسیده ارباب و رعیتی همراه بود. یکی دیگر از ابتکارات تاریخی شاهنشاه آریامهر که بطور حتم چهره اجتماعی و اقتصادی و کشاورزی روستاهای کشور را به کلی تغییر خواهد داد تشکیل شرکتهای سهامی‌زراعی در مناطق مختلف کشور می‌باشد (صحیح است).

با تصویب قانون شرکتهای زراعی گام دیگری در راه تکمیل هدفهای مقدس اصلاحات اراضی برداشته شده است و امروز که در حدود سه ماه و نیم از تصویب آن قانون می‌گذرد می‌بینیم که با توجه خاصی که دولت حزبی در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر دارد و فعالیت مقامات وزارت اصلاحات اراضی مخصوصاً وزیر علاقمند آن قانون مزبور به مرحله اجرا درآمده و سومین شرکت سهامی زراعی در کشور تشکیل گردیده و امروز هم چهارمین شرکت در آذربایجان تشکیل می‌گردد.

البته دیری نخواهد گذشت که دهقانان عضو شرکت سهامی‌زراعی با کوشش بیشتر و با امکانات فنی و مالی که دولت در اختیار شرکت سهامی‌قرار می‌دهد ضمن امکان استفاده از ماشین‌آلات کشاورزی و آشنائی با اصول و شیوه‌های جدید کشاورزی حد اکثر بهره‌برداری از آب و زمین نموده و با اضافه نمودن درآمد خود خواهند توانست از آسایش و رفاه کامل برخوردار شده و از زندگی بهتری که ثمره انقلاب سفید شاه و مردم می‌باشد بهره مند گردند.

این شرکتها اراضی را که قرن‌ها به اثر و موات باقی‌مانده و از آن بهره بداری نمی‌شد و امروز در اختیار دارند و با استفاده از اصول فنی کشاورزی، احیاء و سرسبز نموده و از درآمد آن به نفع اعضاء شرکت و مملکت استفاده خواهند نمود.

در مراسم با شکوهی که با حضور همکاران محترم نمایندگان مجلس شورای ملی در فرمانداری کل همدان و جناب آقای دکتر ولیان وزیر محترم وزارت اصلاحات اراضی و تعاون روستائی و فرماندار کل محترم همدان و کلیه رؤسای ادارات و مقامات محلی و چندین هزار کشاورز در بخش رزن تشکیل شده بود در میان ابراز پرشورترین احساسات قلبی و صمیمانه حاضرین نسبت به شاهنشاه آریامهر هیئت مدیره شرکت سهامی‌زراعی در جزین کار خود را شروع نمود.

در اولین جلسه هیئت مدیره که در حضور مدعوین و هزاران نفر کشاورز تشکیل شده بود رئیس و منشی انتخاب شدند و پس از انتخاب مدیر عامل شرکت که یکی از مهندسین کار آزموده که از بین سه نفر مهندس کشاورزی که اداره اصلاحات ارضی محل معرفی نموده و هیئت مدیره ایشان را انتخاب کردند از آقای مهندس خلخالی معاون وزارت اصلاحات ارضی که در تشکیل این شرکتها فعالیت قابل تقدیری دارند رئیس هیئت مدیره دعوت نمود که برای مشورت در مورد برنامه آینده و نحوه کار شرکت در هیئت مدیره شرکت کند در این هنگام که مذاکرات هیئت مدیره و مشورت آنها درباره این کار مهم و اساسی در حضور شرکت کنندگان در این مراسم پرشکوه شروع گردید انقلاب سفید شاه و مردم چهره ملکوتی خود را نمایان می‌ساخت (صحیح است) و همه می‌دیدیم که چگونه خواست و ابتکار شاهنشاه عظیم‌الشأن ملت ایران دهقانی را که قبل از انقلاب حتی حق فکر کردن را نداشت و جز ابزار کاری بیش نبود امروز با یافتن آزادی فردی و ابراز شخصیت دور یک میز با متخصصین فن می‌نشیند و اظهار نظر می‌کند و در سرنوشت خود شرکت کرده و دخالت می‌کند آری این خواست شاهنشاه بود و خدای بزرگ را ستایش می‌کنیم که توفیق کامل حاصل فرمودند (احسنت) ما در مقابل عظمت افکار بلند شاهنشاه آریامهر سر تعظیم فرود می‌آوریم.

امروز دهقان ایرانی و خانواده و با برخورداری از مواهب زندگی از حداکثر حمایت وار شاد دولت در نوسازی جامعه‌ای که آرزوی رهبر انقلاب ایران و فرد فرد مردم وطن پرست این مملکت می‌باشد سهم بسزائی را بر عهده داشته و خوشبختانه با استقبالی که از تشکیل شرکت سهامی‌زراعی نموده و می‌نماید به این مسئولیت مهم کاملاً واقف و آگاه شده و آماده خدمتگزاری هستند (صحیح است) ما امیدواریم تحت رهبری شاهنشاه آریامهر با توسعه شرکت‌های تعاونی در سراسر کشور کشاورزان عزیز ما بتوانند نقش خود را برنامه‌های نوسازی کشور به نحو احسن انجام دهند (انشاءالله).

موضوع دیگری که اجازه می‌خواهم به استحضار همکاران محترم برسانم خوشبختانه امسال به خواست خداوند متعال برای مملکت ما سال زراعی خوبی است البته بارندگی‌های فراوان که نمونه آن را هم امروز ملاحظه می‌فرمائید بسیار برای زراعت مفیدفایده بوده و می‌باشد در بعضی از نواحی کشور منجمله چند قریه ملایر به نام حاجی خدر- قلعه نقد علی واشان- کهکدان- قلعه میرزا- نازول- ساهن- نمازگاه- وتوچغارو پری- خساراتی در اثر سیل وارد کرده است. کمک‌های اولیه از طرف جمعیت شیرو خورشید سرخ ایران و مقامات محلی به عمل آمده که مورد کمال تشکر و امتنان است. لازم می‌داند توجه دولت و دستگاه‌های مربوط را به مساعدت روستائیان خسارت دیده قراء مزبور جلب نماید از توجهی که فرمودید سپاسگذارم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر عاملی تشریف بیاورید.

دکتر عاملی تهرانی- جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، دوستان ارجمندی که قبل از من مطالبی بیان داشتند هر یک به نوبه خود به ستایش رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر پرداختند در حالیکه هم اکنون در عرصه سیاست بین‌المللی درخشانترین و عالیترین نشانه‌های یک رهبری انقلابی بر اساس سیاست مستقل ملی آشکار است که بسیاری از صاحبان قلم و بسیاری از کسانی که امکان داشته‌اند به این نکات اشاره کنند از اشاره به این مطالب غفلت کرده‌اند (صحیح است) اکنون در خلیج فارس یکی از مراحل بحرانی سیاست در کار جریان است خلیج فارس که متأسفانه در ضمن دو قرن گذشته در معرض خطرات سیاستهای استعماری قرار گرفت امروز در مرحله‌ای است که سیاست‌های استعماری در صدد ترک این صحنه هستند یعنی محکوم به ترک این صحنه هستند و باید سیاست مستقل ملی این منطقه مهم اداره شود (صحیح است) در این مرحله حساس است که شاهنشاه ایران با کمال سیاست و با منتهای دقت و ظرافت مسائل مخصوص به خلیج فارس را مطرح می‌کنند و در حالی که تمام قلوب ایرانیان این سیاست را که بر اساس ناسیونالیسم ایران و سیاست مستقل ملی است تأیید می‌کنند و باز هم زبانهائی احتیاط می‌کنند و قلمهائی احتیاط می‌کنند و نمی‌خواهند با این رهبری شاهنشاه و این رهبری که از سیاست عمیق ملت ایران سرچشمه می‌گیرد هماهنگ بشود از این صریحتر نمی‌شود گفت که فدراسیونی که امروز به‌وسیله یک مشت دست نشانده استعمار و مخلوق استعمار در خلیج فارس درصدد ایجاد هست جز یک تمهید امپریالیستی چیز دیگری نیست (صحیح است) این مطلب با کمال صراحت بیان شده است که سیاست استعماری می‌خواهد از یک در خارج شود و به وسیله این فدراسیون مسخره و قلابی از در دیگر وارد شود در اینجا باید بگوئیم اگر ما خصیصیه ضد امپریالیستی و ضد استعماری انقلاب اجتماعی ایران، انقلاب شاه و ملت را درک نکنیم این انقلاب را هرگز درک نکرده‌ایم راست است که به موجب اصول این اقتصاد بسیاری از موازین کهنه اجتماعی ما در هم ریخته شد، راست است که رژیم ارباب و رعیتی در هم کوبیده شد ولی با چه موازین و نظامهای بین‌المللی پیوند داشتند آیا جز نظام استعماری بود؟ جز در سایه نظام استعماری ممکن بود که در قرن بیستم به یک ملت تاریخی و با استعداد رژیم ارباب و رعیتی را تحمیل کرد؟ پس کوبیدن رژیم ارباب و رعیتی نشانه و علامت این است که می‌خواهیم آن نظام کلی جهانی را که در سایه آن امکان دارد که انواع و اقسام عقب‌ماندگیها به ملتهای جهان تحمیل شود بکوبیم نبرد انقلابی ایران یک نبرد ضد استعماری است و این نبرد ضد استعماری نمی‌تواند دندان تیز استعمار را در خلیج فارس ببیند و خاموش بنشیند، نمی‌تواند توطئه استعمار را در خلیج فارس ببیند و خاموش بنشیند این توطئه استعمار در خلیج فارس امروز چه شکلی به خودش گرفته؟ شکل ایجاد یک فدراسیون قلابی، یک فدراسیون بی معنا که دارای هیچ گونه پایه و اساس تاریخی و اجتماعی و اقتصادی نیست (صحیح است ۹ از همه بدتر اینکه یکی از مهره‌های کثیف، این بازی کثیف شیخ غاصب و دست نشانده و خائن بحرین است که او را در این بازی مسخره شریک و سهیم کرده‌اند (جوانشیر- غلط کرده‌اند) این را باید دنیا بداند که هر کس با این مزدور کثیف و این شیخ دست نشانده که به حقوق حاکمه ملت ایران تخطی و خیانت کرده طرف مذاکره باشد عمل او در حکم نقص حقوق حاکمیت ملت ایران است (صحیح است) بحرین جزء لاینفک میهن ایران بوده و هست و خواهد بود (صحیح است) هر کس بر این قطعه از خاک ملت ایران استقلالی تصور و خیال بکند در حکم تجاوز و تعرض علنی به منافع و مقاصد ملت ایران است (صحیح است) در اینجا لازم است خاطر همکاران ارجمند را به نکات و واقعیاتی که در خلیج فارس می‌گذرد معطوف بدارم در این سرزمین‌ها که اکثریت ساکنان آن ایرانیان هستند هم اکنون ایرانیان مبارزات بسیار وسیع و پردامنه‌ای را بر علیه توطئه‌های استعماری آغاز کرده‌اند چشم امید ایرانانی که اکنون مستقیماً حامیت ملت ایران را ادراک نمی‌کنند همواره به درفش شاهنشاهی ایران و به نظام شاهنشاهی ایران بوده و هست، این‌ها انتظار دارند که با قاطعیت و قدرت از حقوق اساسی آن‌ها، از حق حیات آن‌ها دفاع شود (پزشکپور- با همان قاطعیت که شاهنشاه دفاع فرمودند) و خوشبختانه ما می‌بینیم از جانب شخصی که ما هموار بر رهبری خردمندانه او افتخار می‌کنیم در این مورد خاص هیچگونه جای شک و تردید باقی گذارده نشده این بهترین رهبری و یک شخصیت قاطع و استوار و خردمند است که در این هنگام در این مسئله حساس ملس با کمال صراحت اظهار عقیده فرمودند ما وقتی روزنامه‌های خارجی را می‌بینیم می‌بینیم آنها خیلی روشن و خیلی دقیق اسا این مسئله را درک کرده‌اند و خوشبختانه بسیاری از آن‌ها ضمن این که مفاد مصاحبه‌های شاهنشاه را انعکاس دادند با تمام صراحت این مسئله را گفته‌اند و درک کرده‌اند که خلیج فارس بعد از این که از قدرت استعماری انگلستان خارج شد نباید به دست استعمارگر دیگری بیفتد و این تنها ملت ایران است که دیگر ساکنان بومی‌خلیج فارس باید بر سرنوشت خلیج فارس مسلط باشد (صحیح است) اما باز هم جای جای تاسف است که روزنامه‌هائی مثل تایمز لندن که هنوز وظیفه دوران استعمار رات کنار نگذاشته از موجودیت چنین فدراسیون‌های را که جز تمهیدی از سیاست‌های امپریالیستی نیست به عنوان خبرهای واقعی تلقی می‌کنند و به عنوان خبرهای واقعی منعکس می‌کنند این گونه کانون‌های استعماری باید بدانند که ملت ایران که در راه بهروزی و سرافرازی خودش گام برمی‌دارد هرگونه توطئه امپریالیستی و استعماری را بر علیه منافع خودش درهم خواهد شکست و ملت ایران وظیفه و رسالت خودش می‌داند که انقلاب اجتماعی و انقلاب پیروزمند خودش را تا جائی پیش ببرد که بتواند از همه حقوق ملت ایران از همه حقوق تاریخی که در خلیج فارس دارد و از تمام وظایف ضد استعماری خودش در قاره آسیا به خوبی دفاع بکند عرض دیگری ندارم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای عباس میرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی- بنده از مقام ریاست خیلی متشکرم که محبت فرمودند و اجازه فرمودند یک چند دقیقه‌ای وقت عزیز نمایندگان شریف را بگیرم و یک مطالب مختصری را به عرض نمایندگان محترم مجلس شورای ملی برسانم که اولاً باید به عرض نمایندگان عزیز برسانم که به پیروی از منویات شاهنشاه آریا مهر محبوب، آقای خسروانی هم مسلک عزیز ما یک گام دیگر جهت بهزیستی طبقه شریف کارگر برداشتند و ملاحضه می‌فرمائید در روزنامه وزین حزب ایران نوین عنوان به تشکیل سازمان کارگری که یکی از گام‌های بزرگ دیگر است ایشان کمک کردند و پایه‌گذاری نمودند. قدم دیگر انتشار مجله کارگری است که باز به پیروی از منویات شاهنشاه محبوب ملت ایران افکار کارگران در آن منعکس می‌شود و تمام کارگران عقده‌ای خودشان را در هر صورت و به هر شکلی که فکر می‌کنند پیشنهاد نمایند و درآن مجلس منعکس کنند ضمناً در فرمایشات گهربار و در دبار شاهنشاه در موقعی که نمایندگان کارگر شرف حضور داشتند مقرر فرمودند که باید کارگران در این عصر صنعتی از بهترین اطلاعات علمی‌و اجتماعی استفاده کنند و این برنمی‌آید مگر با داشتن یک روزنامه و یک مجله‌ای که این را هم جناب آقای خسروانی کمک کردند و از طریق حزب این فعالیت به دست طبقه روشنفکر به همکاری کارگران به چاپ برسد و انشاءالله در روز یکشنبه که اولین روز افتتاح سازمان کارگری است همکاران مجلس ما تشریف خواهند آورد و از نزدیک مشاهده خواهند فرمود مطلب دیگری که باید به عرض نماینگان شریف برسانم موضوع جشن فوتبال بود که مجلس شورای ملی یعنی رئیس مجلس شورای ملی به پیشنهاد آقای خواجه نوری و همه نمایندگان محترم عمل فرمودند و همه نگاه کردیم و دیدیم که دیشب این جشن با شکوهی تمام برگزار شد با نظر رئیس مجلس شورای ملی که تاریخ مشروطیت ملت ایران به خودش می‌بالد به وجود چنین رئیس مشروطه ایران یک رئیسی که از نظر علمی‌به تصدیق تمام علماء خارجی و داخلی کشور ما سرآمد افراد خوش می‌باشد این مرد بزرگوار آبروی ملت ایران در مجلس شورای ملی است و تمام نمایندگان محترم اقرار و اعتراف به بزرگواری وجود آقای مهندس عبدالله ریاضی دارند و ملت ایران هم افتخار می‌کند (صحیح است) بنده انصاف می‌دهم گفت به قول شاعر: شکر نعمت نعمتت افزون کند باید خوبی‌ها را واقعاً اقرار و اعتراف کنیم از وقتی که سرلشکر خسروانی در رأس پست تربیت بدنی قرار گرفتند ملاحضه می‌کنید دیشب هم من دیدم ایشان یک همگانی یک احساسات و یک اعتقادی برای پیروزی این تیپ بازیکنان ورزشی از خودش نشان می‌داد و سپاسگزاری می‌کرد این نشانه اعتقاد به منویات شاهنشاه آریامهر است که سربازان فداکار ایران از کشوری و لشکری دارند و باید از تمام افراد از لشکری و کشوری و تمام سربازان جانباز شاهنشاه آریامهر چه در مجلس شورای ملی و چه در تمام ادارات و در تمام شئون لشکری و کشوری تشکر بکنم و عنوان می‌کنم که هر کس با منویات شاهنشاه محبوب هماهنگی کند مسلماً در صحنه روزگار و در تاریخ بشریت عنوان صداقت و شرافت را برای خودش ثبت و ضبط خواهد کرد در این ساحت مقدس لازم است که من از تیمسار لشکر خسروانی که وظیفه سربازی‌اش را در راه پیشرفت ورزش به طور اتم و اکمل نشان داد تشکر کنم و در خاتمه از کارپردازان عزیز مجلس شورای ملی که در کار پذیرائی از مهمانان مجلس در هر زمان زحمت فراوان می‌کشند و همچنین از هیأت رئیسه مجلس شورای ملی که برای آبروی مجلس و نمایندگان مجلس شب و روز را در مجلس شورای ملی ماندند و این جشن با شکوه را برپا نمودند تشکر کنم به خصوص از آقای قرارچورلو که من نگاه می‌کردم دانه دانه ورزشکاران را با عطوفت و مهربانی به بزرگان قوم معرفی می‌کردند و باعث تشویق و تمجید آنها می‌شدند از ایشان هم تشکر می‌کنم چون نمی‌خواهم بیش از این مصدع شوم و عرایض دیگرم را انشاءالله در فرصت و وقت دیگری به شما نمایندگان عزیز سردرد می‌دهم اجازه بدهید این سردرد را در جلسه بعد تقدیم حضورتان کنم انشاءالله در تمام عمر سرتان درد نگیرد و به خدمت به ملت ایران همیشه برقرار و پابرجا باشید خیلی از مقام ریاست متشکر و ممنون هستم (احسنت).

رئیس- آقای سرتیپ پور بفرمائید.

سرتیپ پور- می‌گویند زنگی زیبائیش در تضادش است باید شب باشد تا جلوه روز آنچنان که لازم است دلپذیر بشود باید غم باشد تا شادی به منتهای جلوه خودش بر ارواح و اذهان مستولی بشود (جوانشیر- فقر نباید باشد من این تضاد را قبول ندارم) آقا باید فقر باشد تا نتیجه خدمت کسانیکه با فقر می‌جنگند و ثروت را به وجود می‌آورند نمایان بشود (صحیح است) بالاخره زندگی زیبائیش در تضاد است باید آن شیخ هم باشد تا مفهوم مطالب میهن‌پرستانه هموطنان ما هم مسلکان ما همکاران پارلمانی ما خلاصه جناحهای مختلفه‌ای که در این مملکت ممکن است از حیث رویه جدا باشد ولی از حیث روحیه و هدف ملی جدا نیستند نمایان بشود (احسنت) در جلسه‌ای که دو روز قبل کمیته مرکزی پارلمانی حزب ایران نوین داشت و مسأله خلیج فارس مطرح شد موقعی که حقیقتی را که شاهنشاه در فرمایش خودشان نشان دادند توجیه شد این نکته مسلم سد که همه ایرانیها قبل از اینکه بگویند حق با کیست دنبال این هستند که بدانند حق چیست و این مسأله مهم است البته در هر موضوع کوچک و بزرگ نظرات مخالف و موافق اظهار می‌شود در هر موضوع بزرگ و کوچک عده‌ای ضدیت می‌کنند وعده دیگری هم ضد نیستند، وقت گدرانی برای اینکه به بینم کدام یک صحیح می‌گویند یا ناصحیح برای کسی که می‌خواهد قاطعیت داشته باشد ضرورت ندارد بلکه همه ما باید دنبال آن باشیم که ببینیم خود حق چیست و بعد بگوییم حق با کیست در مسئله مورد بحث حق همان است که اعلیحضرت آریامهر مکرر در مکرر در مورد خلیج فارس حفظ و تمامیت ارضی ایران استقلال و سیاست ملی بیان فرمودند و باز هم حق همان است که ملت ایران نشان داده که در کلیه مواردی که پای شأن و شوکت مملکت در میان است یک دل و یک زبان پشت سر شاهنشاه خود ایستاده است و آمادگی قلبی و روحی دارد که این آمادگی را به صورت مختلف نشان داده است و می‌دهد آنچنانکه جناب دکتر عاملی نماینده حزب عقلیت امروز در اینجا نشان داد و کمیته مرکزی اکثریت هم چنانکه عرض کردم نشان داد. وجود یک شیخ یا چند شیخ بر فرض که گفته بشود سیاست‌هائی از آنها حمایت می‌کنند بلکه بتوانند آنها را علی‌البدل خودشان در خلیج قرار بدهند در سیاست عمومی ایران در سیاست ملی ملت ایران در سیاست سازندگی و پاسداری شاهنشاه آریامهر در افتخارات ملت ما مطلقاً تأثیری نخواهد گذاشت (صحیح است)(دکتر الموتی - اساساً آقای سرتیپ پور سیاست‌های استعماری خودشان محکوم بزالندو نمی‌توانند تجدید حیات بکنند) بر فرض که خودشان را محکوم ندانند (دکتر الموتی-محکوم هستند) هستند کسانیکه خودشان را محکوم نمی‌دانند و حتی در پایدا هم می‌گویند که آقا ما خودمان را محکوم نمی‌دانیم قاضی بی عدالتی کرده است. آنچه که عدالت است قبلاً عرض می‌کنم که دنبال این باشیم روشن کنیم حق چیست؟ نه اینکه حق با کیست؟ وقتی حق شناخته شد آنوقت هر کس می‌تواند بین محکومی‌که خودش را محکوم نمی‌داند و آن قاضی که حکم صادر کرده است حکمیت کند و مبنای حق را بنمایاند بله سیاست استعماری از طرف تمام ملل جهان محکوم شده است (صحیح است) خوشبختانه ملت ایران از این قاعده مستثنی نبوده و آن موقعی که استعمار کمال قدرت را داشته است و ما در مرحله‌ای از مراحل ضعیف بوده‌ایم همان موقع هم استعمار را محکوم کرده‌ایم حالا چه رسد به اینکه دست قدرت در آستین است و تمام جناح‌های مملکت تمام احزاب مملکت تمام دستجات مملکت چپ و راست البته چپ از نظر نحوه رویه همه پشت سر این مطلب هستند که نباید بساط استعمار و استثمار حتی در حاشیه ایران باشد چه برسد در داخل ایران (صحیح است) بنده می‌خواستم یک بار دیگر عرض بکنم که خلیج فارس همانطور که بعضی از همسایه‌های آنسوی آب‌ها فهمیده‌اند و دانسته‌اند و تحذیه کرده‌اند یکدیگر را که مبادا کاری بشود که به حقوق مسلم همسایه بزرگشان ایران صدمه‌ای وارد بشود و همه جا این مسائل هم منعکس شده است که انشاءالله از طرف جراید بازگو خواهد شد بی‌شک آنچه را همسایه‌های ما درک کرده‌اند خود ما که صاحب قضیه هستیم و به جزء جزء نکاتش توجه یافته‌ایم، عمیق‌تر دریافته‌ایم جناب آقای دکتر عاملی یا هر دردمن دیگری که میل دارند هرچه زودتر جلوه‌های ملی ما در اینگونه امور نمایان بشود باید مستحضر بشوند و بدانند و بدانند که حق پایمال هیچ قدرتی در زمان حاضر نخواهد شد با توجه به اینکه کلیه ما یعنی کلیه ایرانیان دست به دست داده و آماده پاسداری هستیم و به طور قطع و یقین می‌توانیم این حق مسلمی را که جناب آقای دکتر عاملی در تعقیب فرمایشات متین و محکم شاهنشاه اشاره کرده‌اند دنبال کرده و به کرسی تحقق بنشانیم (انشاءالله) و از این بابت هیچگونه نگرانی یا دلتنگی نباید داشت (احسنت).

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر یگانه فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)- با اجازه مقام معظم ریاست در سال گذشته قانونی به تصویب کمیسیون‌های دارائی رسید مبنی بر تحصیل اعتبار ۲۱ میلیون کرون از دولت دانمارک چون آن برنامه‌های عمرانی که قرار بود از این اعتبار استفاده بشود در متن لایحه تأیین شده بود امروز در نظر است که قسمتی از این اعتبار به مصرف کارخانه ساختمان سیمان صوفیان برسد و مجوز قانونی لازم بود تحصیل شود لایحه‌ای در این خصوص تنظیم گردیده تقدیم مقام ریاست می‌شود که اجازه بفرمایند به کمیسیون‌های دارائی ارجاع شود.

رئیس- به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوصی به نام جشن فرخنده تاج‌گذاری اعلیحضرتین و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوصی به نام جشن فرخنده تاج‌گذاری اعلیحضرتین و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم راجع به اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوصی به نام جشن فرخنده تاج‌گذاری اعلیحضرتین مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه۷ خرداد ماه ۱۳۴۷ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی ۶۸۴۰۴-۹ /۱۲ /۱۳۴۶ راجع به اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوص جشن فرخنده تاج گذاری را که گزارش شور اول آن به شماره۳۵۰ چاپ گردیده برای شور دوم رسیدگی قرار داد و گزارش شور اول را عیناًتصویب کرد اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:

قانون اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوصی به نام جشن فرخنده تاج گذاری اعلیحضرتین

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود که با پیشنهاد مؤسسه دویچ نو میسماتیک دائر به گرفتن حق انحصار و ضرب و انتشار سکه‌های مخصوصی به نام جشن فرخنده تاج گذاری اعلیحضرتین به مبلغ حداکثر ۲۰ میلیون دلار برای مدت چهار سال در خارج از کشور بر اساس شرایط و قراردادی که مصالح دولت ایران در آن تأمین گردد موافقت نماید.

  • تبصره ۱- درامد حاصل از اعطای این امتیاز به حساب درامد عمومی‌خزانه منظور خواهد شد.
  • تبصره ۲- دولت مکلف است صرف یک ماه پس از انعقاد قرارداد موضوع این ماده گزارش آن را به مجلس تقدیم نماید.

مخبر کمیسیون دارائی- دکتر رفیعی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه۷ خرداد ماه۱۳۴۷ با حضور آقای امیر تیمور معاون وزارت امور خارجه لایحه دولت راجع به اجازه ضرب و انتشار سکه‌های مخصوص جشن فرخنده تاج‌گذاری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تصویب صورت‌جلسه

۵- تصویب صورت‌جلسه

رئیس- نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش دوم کمیسیون دادگستری راجع به الحاق ماده ۱۲۷ مکرر به قانون مجازات عمومی و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش دوم کمیسیون دادگستری راجع به الحاق ماده ۱۲۷ مکرر به قانون مجازات عمومی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم راجع به الحاق ماده۱۲۷ مکرر به مجازات عمومی‌مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگسترس به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه۳۰ اردیبهشت ماه۱۳۴۷ آقای پرتو معاون وزارت دادگستری و آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره۴۸۱۵۰-۸ /۱۱ /۴۶ دولت راجع به الحاق ماده ۱۲۷ مکرر به قانون مجازات عمومی‌را که گزارش شور اول به شماره ۳۲۱ چاپ شده است با توجه به پیشنهاد رسیده مطرح کرد و با اصلاحاتی به شرح زیر به تصویب زیر رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- مقررات زیر به عنوان ماده ۱۲۷ مکرر به قانون مجازات عمومی‌اضافه می‌شود.

ماده ۱۲۷ مکرر.

۱- هر کس به قصد اضرار یا جلب منفعت به تمام یا قسمتی از ابنیه و تأسیسات یا تزئینات و ملحقات و یا اشیا و لوازم اماکن تاریخی مذکور در قانون حفظ آثار عتیقه مصوب سال۱۳۰۹ که به ثبت آثار ملی رسیده است خرابی آورد به حبس مجرد از ۲ تا ده سال محکوم می‌شود.
۲- هر کس اشیاء و لوازم و همچنین مصالح و قطعات آثار ملی و تاریخی را از موزه‌ها و نمایشگاهها یا اماکن تاریخی و مذهبی و یا سایر اماکن که تحت حفاضت و نظارت دولت است سرقت نماید و یا با علم به مسروقه بودن، اشیا و لوازم مذکور را بخرد یا پنهان نماید به حبس مجرد از ۲ تا۵ سال محکوم می‌شود.
۳- هر کس بدون اجازه وزارت فرهنگ و هنر در مجاورت آثار ملی و بناهای تاریخی تا شعاعی که آن وزارت تأیین و آگهی می‌نماید مبادرت به عملیاتی نماید که سبب تزلزل بنیان آنها شود یا در نتیجه آن عملیات به آثار و بناهای مذکور خرابی یا لطمه وارد آید به حبس تأدیبی از۱ تا۳ سال محکوم می‌شود.
۴- هر کس اشیاء عتیقه مذکور در قانون حفظ آثار عتیقه را بدون رعایت ترتیبات مقرر در قانون مزبور از کشور خارج نماید به حبس تأدیبی از۱ تا۳ سال محکوم می‌شود.
شروع به ارتکاب جرم مذکور در این ماده در حکم ارتکاب خواهد بود.
۵- هر کس بدمن رعایت ترتیبات مقرر در قانون حفظ آثار عتیقه به قصد بدست آوردن اشیاء عتیقه در اراضی و تپه‌ها و اماکن تاریخی حفاری نماید به حبس تأدیبی از۶ ماه تا۳ سال محکوم می‌شود ولو آنکه اراضی و تپه‌ها و اماکن ملک شخصی او باشد.
۶- هر کس اراضی و تپه‌ها و اماکن تاریخی را که به ثبت آثار ملی رسیده و مالک خصوصی نداشته باشد به قصد استفاده مورد تجاوز قرار دهد به حبس تأدیبی از۶ ماه تا ۲ سال محکوم می‌شود مشروط بر آنکه وزارت فرهنگ و هنر قبلاً حدود و مشخصات این قبیل مناطق را در محل تعیین و علامت‌گذاری کرده باشد.
۷- کسانی که بخواهند خرید یا فروش اشیاء عتیقه را شغل خود قرار دهند باید از وزارت فرهنگ و هنر تحصیل پروانه نمایند. ترتیب و شرایط صدور پروانه طبق آئین‌نامه‌ای که به تصویب وزارت فرهنگ و هنر خواهد رسید تعیین می‌شود.
وزارت فرهنگ و هنر از ادامه کار کسانی که تحصیل پروانه ننمایند جلوگیری خواهد نمود و به علاوه متخلفین به حبس تأدیبی از دو ماه تا شش ماه محکوم می‌شوند.
  • تبصره ۱- کسانی که تا تاریخ تصویب این قانون به خرید یا فروش اشیاء عتیقه اشتغال دارند باید ظرف سه ماه از اجرای قانون تقاضای پروانه نمایند در غیر این صورت مشمول مقررات این ماده خواهند بود. وزارت فرهنگ و هنر نیز پس از احراز شرایط مقرر در آئین‌نامه پروانه به نام آنها صادر خواهند نمود.
  • تبصره ۲- کسانی که تا تاریخ تصویب این قانون به خرید یا فروش اشیاء عتیقه اشتغال دارند و همچنین دارندگان اشیاء عتیقه در صورتی که از تاریخ تصویب این قانون ظرف سه ماه صورت ریز اشیاء عتیقه خود را به ترتیبی که از طرف وزارت فرهنگ و هنر تعیین می‌شود تسلیم وزارت مذکور نمایند اشیاء صورت داده شده با رعایت مقررات قانون حفظ آثار عتیقه مصوب ۱۳۰۹ مجاز شناخته می‌شود.
۸- کسانی که خلاف ترتیب مقرر در قانون حفظ آثار عتیقه اشیاء عتیقه ثبت شده در فهرست آثار ملی را با علم و اطلاع از ثبت آن به فروش برسانند به حبس تأدیبی از سه ماه تا یک سال محکوم می‌شوند.
۹- هر کس با اندود کردن یا رنگ زدن یا رسم کردن نقوش یا خطوط یا حک کردن و امثال آن آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی را مستور نماید یا موجب تغییر صورت و شکل یا وارد آمدن لطمه به تمام یا قسمتی از آنها بشود به حبس تأدیبی از ۶ ماه تا دو سال و پرداخت غرامت از بیست هزار تا دویست هزار ریال محکوم می‌شود.
۱۰- هر کس خلاف ترتیب مقرر در قانون حفظ آثار عتیقه به مرمت یا تعمیر یا تغییر و تجدید بنا و تزئینات ابنیه و آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی مبادرت کند به حبس تأدیبی از ۲ تا ۶ ماه محکوم خواهد شد.
۱۱- هر کس اشیاء عتیقه مذکور در قانون حفظ آثار عتیقه را بر حسب تصادف و اتفاق به دست آورد و اگر چه در ملک خود او باشد باید حداکثر ظرف پانزده روز به وزرات فرهنگ و هنر یا نمایندگان آن یا مأمورین انتظامی‌اطلاع دهد. متخلفان از دستور این ماده به ۳ ماه تا یک سال حبس تأدیبی و پرداخت پنج هزار تا پنجاه هزار ریال جریمه نقدی محکوم می‌شود.
۱۲- در مورد جرائم مذکور در ماده ۱۲۷ قانون مجازات عمومی و این ماده که وسیله اشخاص حقوقی انجام می‌شود هر یک از مدیران و مسئولان که دستور دهنده باشند بر حسب مورد به مجازات‌های مقرر محکوم می‌شوند.
۱۳- اشیاء حاصله از جرائم مذکور در ماده ۱۲۷ و این ماده تحت نظر وزارت فرهنگ و هنر توقیف می‌شود و در صورت محکومیت مرتکب دادگاه به نفع وزارت فرهنگ و هنر حکم به ضبط اموال مذکور خواهد داد.
۱۴- در کلیه جرائم مذکور در ماده ۱۲۷ قانون مجازات عمومی‌و این ماده وزارت فرهنگ و هنر بر حسب مورد شاکی یا مدعی خصوصی محسوب می‌شود.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر حسن متین.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز شنبه ۴ اردیبهشت ماه۱۳۴۷ با حضور آقای پرتو معاون وزارت دادگستری و آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه دولت راجع به الحاق ماده ۱۲۷ مکرر به قانون مجازات عمومی را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۲۱ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر- مجید محسنی مهر.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

دکتر خزائلی- بنده می‌خواستم عرض کنم در بند ۹ لایحه نوشته شده از بیست تا دویست هزار ریال باید نوشته شود از بیست هزار تا دویست هزار ریال در واقع کلمه هزار بعد از بیست اضافه شود.

رئیس- اگر اشتباه چاپی شده باشد قبلاً اصلاح شده است.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده ۲ قانون سپاه دانش و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده ۲ قانون سپاه دانش و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده دوم قانون سپاه دانش مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ با حضور آقای پرتو معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۹۷۶-۸ /۲ /۱۳۴۷ راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده ۲ قانون سپاه دانش را که گزارش شور اول آن به شماره ۳۴۸ چاپ شده است با توجه به پیشنهاد رسیده مطرح نمود و به شرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- تبصره زیر به ماده ۲ قانون سپاه دانش اضافه می‌شود.

  • تبصره- به وزارت دادگستری اجازه داده می‌شود از مشمولین دیپلمه که دوره‌های آموزشی مذکور در قانون سپاه دانش را می‌گذارنند عده لازم برای انجام خدمات اداری مورد نیاز خود طبق مقررات مربوط به سپاه دانش در اختیار بگیرد. برنامه دوره آموزشی این تعداد از مشمولین با همکاری وزارت جنگ و آموزش و پرورش از طرف وزارت دادگستری تنظیم خواهد شد و حقوق مزایای این مشمولین در مدت خدمت در وزارت دادگستری از طرف آن وزارت خانه پرداخت خواهد شد.

شرایط دوره آموزشی و خدمات محوله به موجب آئین‌نامه‌هائی خواهد بود که از طرف وزارت دادگستری تنظیم و به تصویب هیأت وزیران برسد.

کسانی که دوره خدمت خود را طبق مفاد این تبصره گذرانده باشند برای استخدام در وزارت دادگستری در شرایط مساوی حق تقدم خواهند داشت.

رئیس کمیسیون دادگستری- شیخ الاسلامی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه دوم خرداد ماه ۱۳۴۷ با حضور آقای پرتو معاون وزارت دادگستری لایحه راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده قانون سپاه دانش را که گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش- موسوی ماکوئی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای پرتو معاون وزارت دادگستری لایحه راجع به اضافه شدن یک تبصره به ماده ۲ قانون سپاه دانش را که مطرح نمود و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- حکیمیان.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی- این جا وزارت جنگ و آموزش و پرورش نوشته باید نوشته شود وزارتین جنگ و آموزش و پرورش چون دو وزارت خانه است.

رئیس- آقای ابوذر بفرمائید.

ابوذز- این قانون یکی از قوانین بسیار مفیدی است که از مجلس می‌گذرد از دولت می‌خواستم تشکر کنم که در فکر سازمان‌های مورد احتیاج تمام مردم هست فقط تمنی و تقاضایی که داشتم این بود که بیشتر به شهرستان‌ها و نقاط دور دست و نقاط مرزی تخصیص داده بشوند و وزارت دادگستری با این که از حیث بودجه در زحمت است ولی تمنی می‌کنم نسبت به مناطقی که سازمان دادگستری گسترش ندارد مثل ایلام که چهار فرمانداری است که یک دادگاه بخش دارد از جناب آقای پرتو تمنی می‌کنم که اولاً این مطلب را تأیید بفرمایند که این اشخاص به طرف شهرستان‌ها تخصیص داده بشوند و بعد دهم آن فکری که در مورد شهرستان‌ها و نقاط مرزی دارند و به مرحله اجراء بگذارند و در این باب توضیحی بفرمایند.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به سازمان جغرافیائی کشور

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به سازمان جغرافیائی کشور

رئیس- گزارش شور اول راجع به سازمان جغرافیائی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۳۰۶- ۱۲ /۲ /۱۳۴۷ دولت راجع به سازمان جغرافیائی کشور را که به شماره ۳۳۰ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار دارد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب نمود. اینک گزارشی آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه سازمان جغرافیائی کشور

ماده ۱- به منظور تعیین و تهیه مبانی جغرافیائی و تهیه نقشه‌های عمومی و نظامی‌با رعایت جنبه‌های حفاظتی کار و هم آهنگ کردن کلیه فعالیت‌های نقشه برداری کشور شاهنشاهی ایران (نقشه‌برداری زمینی عکس برداری هوائی و نقشه‌برداری دریائی) سازمانی به نام سازمان جغرافیائی کشور (به جای اداره جغرافیائی ارتش) در وزارت جنگ تأسیس می‌گردد.

ماده ۲- به منظور راهنمائی و رفع نیازمندی‌ها و هماهنگ نمودن برنامه‌های نقشه‌برداری و جغرافیائی وزارت‌خانه‌ها و کلیه سازمان‌های وابسته به آنها و یا مؤسسات انتفاعی خصوصی و جلوگیری از دوباره‌کاری شورائی در سازمان جغرافیایی کشور به نام شورای عالی جغرافیائی کشور مرکب از نمایندگان ذیصلاح به شرح زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نمایندگان وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیائی کشور نماینده نیروی هوائی شاهنشاهی).

۲- نماینده وزارت کشور.

۳- نماینده وزارت کشاورزی.

۴- نماینده وزارت اقتصاد.

۵- نماینده وزارت دادگستری (مدیر کل ثبت و یا نماینده وی).

۶- نماینده وزارت آبادانی و مسکن

۷- نماینده وزارت آب و برق.

۸- نماینده وزارت راه.

۹- نماینده سازمان برنامه (رئیس سازمان نقشه‌برداری).

۱۰- نماینده سازمان اطلاعات و امنیت کشور.

۱۱- نماینده شرکت ملی نفت ایران (رئیس نقشه‌برداری شرکت ملی نفت ایران).

  • تبصره ۱- در صورت ضرورت شورا به عهده رئیس سازمان جغرافیائی کشور خواهد بود.

ماده ۳- کلیه وزارت خانه‌ها و سازمان‌های وابسته به دولت و همچنین شهرداری‌ها و مؤسسات وابسته به آنها قبل از اقدام به هرگونه عملیات نقشه برداری مراتب را از طریق سازمان جغرافیائی اطلاع داده و بر طبق راهنمائیهای شورای مزبور و رعایت مقررات این قانون عمل می‌نمایند.

  • تبصره- از لحاظ اجزای مقررات این ماده چنانچه سازمان‌ها و مؤسسات مذکور بالا قبلاً به سازمان نقشه برداری وابسته به سازمان برنامه مراجعه نمود باشند مراتب از طریق سازمان‌ها نقشه‌برداری مزبور به شورایعالی جغرافیائی کشور اطلاع داده خواهد شد.

ماده۱- به منظور تعیین و تهیه مبانی جغرافیائی و تهیه نقشه‌های عمومی‌و نظامی‌با رعایت جنبه‌های حفاظتی کار و هم آهنگ کردن کلیه فعالیت‌های نقشه برداری کشور شاهنشاهی ایران (نقشه‌برداری زمینی عکس‌برداری هوائی و نقشه برداری دریائی) سازمانی به نام سازمان جغرافیائی کشور (به جای اداره جغرافیائی ارتش) در وزارت جنگ تأسیس می‌گردد.

ماده ۲- به منظور راهنمائی و رفع نیازمندیها و هماهنگ نمودن برنامه‌های نقشه برداری و جغرافیائی وزارتخانه‌ها و کلیه سازمانهای وابسته به دولت و همچنین شهرداریها و یا مؤسسات وابسته به آنها و یا مؤسسات انتفائی خصوصی و جلوگیری از دوباره کاری شورائی در سازمان جغرافیائی کشور به نام شورای عالی جغرافیائی کشور مرکب از نمایندگان ذیصلاح به شرح زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نمایندگان وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیائی کشور و نماینده نیروی هوائی شاهنشاهی).

۲- نماینده وزارت کشور.

۳- نماینده وزارت کشاورزی.

۴- نماینده وزارت اقتصاد.

۵- نماینده وزارت دادگستری (مدیر کل ثبت یا نماینده وی).

۶- نماینده وزارت آبادانی و مسکن.

۷- نماینده وزارت آب و برق.

۸- نماینده وزارت راه.

۹- نماینده سازمان برنامه (رئیس سازمان نقشه‌برداری)

۱۰- نماینده سازمان اطلاعات و امنیت کشور.

۱۱- نماینده شرکت ملی نفت ایران (رئیس نقشه‌برداری شرکت ملی نفت ایران).

  • تبصره ۱- در صورت ضرورت شورا می‌تواند از هر یک از وزارتخانه‌ها و سایر سازمان‌ها به طور موقت نماینده جهت شرکت در شورا دعوت نماید.
  • تبصره ۲- ریاست شورا به عهده رئیس سازمان جغرافیائی کشور خواهد بود.

ماده ۳- کلیه وزارتخانه‌ها و سازمان‌های وابسته به دولت و همچنین شهرداری‌ها و مؤسسات وابسته به آنها قبل از اقدام به هرگونه عملیات نقشه برداری مراتب را از طریق سازمان

جغرافیائی کشور به شورای عالی جغرافیائی اطلاع داده و بر طبق راهنمائی‌های شورای مزبور و رعایت مقررات این قانون عمل می‌نماید.

  • تبصره- از لحاظ اجرای مقررات این ماده چنانچه سازمان‌ها و مؤسسات مذکور بالا قبلا به سازمان نقشه‌برداری وابسته به سازمان برنامه مراجعه نموده باشند مراتب از طریق سازمان نقشه برداری مزبور به شورای عالی جغرافیائی کشور اطلاع داده خواهد شد.

ماده ۴- هرگونه عکس برداری یا بررسی هوائی باید با موافقت و نظارت نیروی هوائی شاهنشاهی انجام گرفته و طبق مقررات مربوط به آن نیرو عمل شود.

ماده ۵- عملیات نقشه برداری زمینی منحصراً به مسئله سازمان جغرافیائی کشور و سایر مؤسسات ذیصلاح ایرانی به تشخیص سازمان جغرافیائی کشور انجام خواهد گرفت.

ماده ۶- هر سازمانی که از فعالیتها و مقدورات سازمان جغرافیایی کشور استفاده می‌نماید هزینه مربوط را از بودجه اختصاصی خود خواهد پرداخت.

ماده ۷- یک نسخه از کلیه مدارک و نقشه‌ها و همچنین تمام فیلم‌های عکس‌های هوائی و یا دیاپوزتیفهای کشور در سازمان جغرافیائی نگاهداری خواهد شد مگر آنکه بنا بر موافقت شورا در مؤسسه مربوطه نگهداری گردد که در آن صورت فهرست کلیه آنها در اختیار سازمان جغرافیائی کشور قرار می‌گیرد و در هر حال سازمان جغرافیائی کشور می‌تواند در موارد نیاز مدارک و اسناد مذکور را مورد استفاده قرار دهد.

  • تبصره- عکسهای هوائی از مناطق ممنوعه باید با وزارت نیروی هوائی شاهنشاهی مورد استفاده قرار گرفته و کلیه فیلمها و عکسهای آن برای حفاظت و نگهداری به نیروی هوائی مسترد گردد.

ماده ۸- کلیه مؤسساتی که فعالیت‌های جغرافیائی و نقشه‌برداری دارند مکلف‌اند دستورات تأمینی و حفاطتی سازمان جغرافیائی کشور را اجرا نمایند.

ماده ۹- سازمان جغرافیائی کشور می‌تواند با رعایت قوانین و مقررات جاری عضویت سازمان‌های ملی جهانی و منطقه‌ای را قبول کند و با این قبیل مؤسسات همکاری و تبادل اطلاعات نماید.

ماده ۱۰- آئین‌نامه‌های مربوط به اجرای این قانون به‌وسیله وزارت جنگ تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده ۱۱- از تاریخ اجرای این قانون، قانون مربوط به نقشه‌برداری مصوب خرداد ماه ۱۳۳۹ و همچنین سایر قوانین و مقرراتی که با آن مغایرت دارند ملغی می‌گردد.

مخبر کمیسیون نظام- حکیمیان

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵ اردیبهشت ماه۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به سازمان جغرافیائی کشور را که ماده ۶ آن به کمیسیون دارائی ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون نظام را در مورد مادهمزبور عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دکتر رفیعی

گزارش شور اول از کمیسیون برنامه به مجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ به حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به سازمان جغرافیائی کشور را که موارد ۱-۲-۳و۱۱ آن به کمیسیون برنامه ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرار داد و به اسثسناء موارد ۲و۱۱ گزارش کمیسیون نظام را تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده ۲- به منظور راهنمائی در رفع نیازمندیها و هماهنگ نمودن برنامه‌های نقشه‌برداری و جغرافیائی وزارتخانه‌ها و کلیه سازمانهای وابسته به دولت همچنین شهرداری‌ها و مؤسسات وابسته به آنها و یا مؤسسات انتفاعی خصوصی و جلوگیری از دوباره کاری شورائی در سازمان جغرافیائی کشور به نام سازمان جغرافیائی کشور مرکب از نمایندگان صلاحیت‌دار به شرح زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نمایندگان وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیائی کشور و نماینده نیروی هوائی شاهنشاهی).

۲- نماینده وزارت کشور.

۳- نماینده وزارت کشاورزی.

۴- نماینده وزارت اقتصاد.

۵- نماینده وزارت دادگستری (مدیر کل ثبت).

۶- نماینده وزارت آبادانی و مسکن

۷- نماینده وزارت آب و برق.

۸- نماینده وزارت راه.

۹- نماینده سازمان برنامه (رئیس سازمان نقشه‌برداری).

۱۰- نماینده سازمان اطلاعات و امنیت کشور.

۱۱- نماینده شرکت ملی نفت ایران (رئیس نقشه برداری شرکت ملی نفت ایران).

  • تبصره ۱- در صورت ضرورت شورا می‌تواند از هر یک از وزارت خانه‌ها و سایر سازمان‌ها به طور موقت نماینده جهت شرکت در شورا دعوت نماید.
  • تبصره ۲- ریاست شورا به عهده رئیس سازمان جغرافیائی کشور خواهد بود.

ماده ۱۱- از تاریخ اجراء این قانون، قانون مربوط به نقشه برداری مصوب خرداد ماه ۱۳۳۹ و همچنین سایر قوانین و مقرراتی که با این قانون مغایرت دارند ملغی می‌گردد.

مخبر کمیسیون برنامه- دکتر مهدوی

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌ها اداری در جلسه اول خرداد ماه ۱۳۴۷ با حضور تیمسار سپهند کاتوزیان معاون وزارت جنگه لایحه دولت راجع به سازمان جغرافیائی کشور را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون نظام را تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۷ خرداد ماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به سازمان جغرافیائی کشور را که ماده آن به کمیسیون امور خارجه ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرار داد و کمیسیون نظام را در مورد ماده مزبور عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مافی

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به منظور تعیین و تهیه مبانی جغرافیائی و تهیه نقشه‌های عمومی‌و نظامی‌با رعایت جنبه‌های حفاظتی کار و هم‌آهنگ کردن کلیه فعالیت‌های نقشه‌برداری کشور شاهنشاهی ایران (نقشه‌برداری زمینی عکس‌برداری هوائی و نقشه برداری دریائی) سازمانی به نام سازمان جغرافیائی کشور (به جای اداره جغرافیائی ارتش) در وزارت جنگ تأسیس می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده یک لایحه سازمان جغرافیائی کشور به شرح زیر اصلاح شود.

ماده ۱- به منظور تعیین مبانی جغرافیائی و تهیه نقشه‌برداری زمینی، دریائی و عکس‌برداری هوائی کشور شاهنشاهی ایران با رعایت جنبه‌های حفاظتی سازمان جغرافیائی کشور (جایگزین اداره جغرافیائی ارتش) وابسته به وزارت جنگ تأسیس می‌گردد.

صائب.

رئیس- ماده ۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- به منظور راهنمائی و رفع نیازمندیها و هماهنگ نمودن برنامه‌های نقشه برداری و جغرافیائی وزارت خانه‌ها و کلیه سازمان‌ها وابسته به دولت و همچنین شهرداریها و یا مؤسسات وابسته به آنها و یا مؤسسات انتفاعی خصوصی و جلوگیری دوباره کاری شورائی در سازمان جغرافیائی از دوباره کاری شورائی در سازمان جغرافیائی کشور به نام شورای عالی جغرافیائی کشور مرکب از نمایندگان ذیصلاح به شرح زیر تشکیل می‌گردد:

۱- نمایندگان وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیائی کشور و نماینده نیروی هوائی شاهنشاهی).

۲- نماینده وزارت کشور.

۳- نماینه وزارت کشاورزی.

۴- نماینده وزارت اقتصاد.

۵- نماینده وزارت دادگستری (مدیر کل ثبت).

۶- نماینده وزارت آبادانی و مسکن

۷- نماینده وزارت آب و برق.

۸- نماینده وزارت راه.

۹- نماینده سازمان برنامه (رئیس سازمان نقشه‌برداری).

۱۰- نماینده سازمان اطلاعات و امنیت کشور.

۱۱- نماینده شرکت ملی نفت ایران (رئیس نقشه برداری شرکت ملی نفت ایران).

  • تبصره ۱- در صورت ضرورت شورا می‌تواند از هر یک از وزارت‌خانه‌ها و سایر سازمان‌ها به طور موقت نماینده جهت شرکت در شورا دعوت نماید.
  • تبصره ۲- ریاست شورا به عهده رئیس سازمان جغرافیائی کشور خواهد بود.

رئیس- آقای دکتر مهدوی بفرمائید.

دکتر عدل طباطبائی- آقای مخبر کمیسیون توضیح بفرمائید که به چه مناسبت اختلاف هست.

دکتر مهدوی (مخبر کمیسیون برنامه)- عرض کنم نحوه تصویب این ماده در کمیسیون برنامه ممکن است این توهم را ایجاد بکند که مخالفت در اصل ماده بوده در صورتی که دو سه اصلاح شده است که شاید بتوان اصلاح عبارتی گفت قسمت اول این اصلاح در سطر چهارم از ماده ۲ است که آن کلمه ذیصلاح را آقایان صلاح دیدند بنویسم صلاحیتدار ملاحظه می‌فرمائید که چیز مهمی‌نیست بعد هم در مورد بند ۵ که نماینده وزارت دادگستری (مدیر کل ثبت و یا نماینده وی) می‌باشد نظر کمیسیون برنامه این بود که مدیر کل ثبت باشد که به طور منجز و مشخص اشخاصی که فرستاده می‌شوند از طرف وزارت دادگستری صددرصد صلاحیت این کار را داشته باشند و در این جا فقط مدیر کل ثبت نظرشان بود نه نماینده وی و نظرشان این بود که «نماینده وی» را بردارند این در ماده ۲ است بنده از این موقعیت استفاده می‌کنم در ماده ۱۱ هم اصلاح عباراتی شده اگر آقای رئیس اجازه بفرمائید.

رئیس- در موقعی که ماده ۱۱ مطرح می‌شود بفرمائید.

دکتر مهدوی- بنابراین در ماده ۲ فقط این دو مورد است و ظر کمیسیون برنامه مخالفت با اصول مواد نیست این را باز هم تکرار می‌کنم در نحوه نوشتن چند اصلاح عبارتی به عمل آمده که در گزارش کمیسیون برنامه به عرض مجلس رسیده است.

دکتر یزدان پناه- در شور دوم اصلاح می‌شود.

خواجه نوری- پیشنهاد اصلاح بفرمائید.

رئیس-آقای دکتر عدل طباطبائی بفرمائید.

دکتر عدل طباطبائی- در ماده ۲ گزارش کمیسون نظام نوشته شده است«به منظور راهنمائی و رفع نیازمندی‌ها...» در حالی که در گزارش کمیسیون برنامه نوشته است (به منظور راهنمائی در رفع نیازمندی‌ها...) این فرق می‌کند می‌خواستم در این مورد توضیح بدهند که آیا اشتباه چاپی است یا همینطور است.

رئیس- یقیناً اشتباه چاپی است نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید بند زیر به ماده ۲ لایحه سازمان جغرافیائی کشور اضافه شود.

(نماینده وزارت علوم و آموزش عالی)

محمد نقی معزی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۲ لایحه سازمان جغرافیائی کشور به شرح زیر اصلاح شود.

ماده ۲- به منظور راهنمائی و رفع نیازمندیها و هم‌آهنگ نمودن برنامه‌های نقشه‌برداری و جغرافیائی وزارتخانه‌ها و کلیه سازمان‌ها و مؤسسات وابسته به دولت و همچنین شهرداری‌ها و مؤسسات خصوصی و متمرکز نمودن امور جغرافیائی شورایعالی جغرافیائی کشور در سازمان جغرافیائی کشور به شرح زیر تشکیل می‌گردد.

صائب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

دو لایحه سازمان جغرافیائی کشور پیشنهاد می‌نماید که تبصره‌های یک و دو ماده دو به شرح زیر اصلاح شود.

  • تبصره ۱- در صورتی که ضرورت ایجاب نماید شورا می‌تواند الی آخر.
  • تبصره ۲- ریاست شورایعالی به عهده رئیس سازمان جغرافیائی کشور خواهد بود. نحوه تشکیل شورا و شرح وظائف آن طبق آئین‌نامه مربوط خواهد بود. صائب
ریاست معظم مجلس شورای ملی

چون تقسیمات جغرافیائی کشور به عهده دانشگاه تهران واگذار شده و هم‌اکنون مورد مطالعه است نماینده دانشگاه تهران نیز یکی از اعضاء شورای عالی سازمان جغرافیائی کشور باید باشد و لذا پیشنهاد می‌شود در آخر ماده دوم اضافه شود (۱۲- نماینده دانشگاه تهران).

دکتر خزائلی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه سازمان جغرافیائی کشور در تبصره ۱ ماده ۲ پس از کلمه سازمان‌ها کلمات «دولتی و خصوصی» اضافه شود.

در ماده ۶ کلمات بودجه اختصاصی حذف شود.

با تقدیم احترامات- دکتر عاملی.

مقام ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در ماده ۲ قانون سازمان جغرافیائی کشور پس از بند ۲ (نماینده وزارت علم و آموزش عالی) افزوده شود.

محمد فضائلی.

رئیس- ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- کلیه وزارت خانه و سازمان‌ها وابسته به دولت و همچنین شهرداری‌ها و مؤسسات وابسته به آن‌ها قبل از اقدام به هرگونه عملیات نقشه برداری مراتب را از طریق سازمان جغرافیائی اطلاع داده و بر طبق راهنمائی‌های شورای مزبور و رعایت مقررات این قانون عمل می‌نمایند.

  • تبصره- از لحاظ اجرای مقررات این ماده چنان چه سازمان‌ها و مؤسسات مذکور بالا قبلاً به سازمان نقشه‌برداری وابسته به سازمان نقشه‌برداری مزبور به شورایعالی جغرافیائی کشور اطلاع داده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر دوم ماده ۳ لایحه سازمان جغرافیائی کشور بعد از نقشه‌برداری کلمه (باید) اضافه شود و کلمه می‌نماید آخر ماده به (نماید) تبدیل گردد.

صائب.

رئیس- ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- هر گونه عکس‌برداری و یا بررسی هوائی باید با موافقت و نظارت نیروی هوائی شاهنشاهی انجام گرفته و طبق مقررات مربوطه به آن نیز عمل شود.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) یپشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید. ماده چهار لایحه سازمان جغرافیائی کشور زیر اصلاح شود.

ماده ۴- هر گونه عکس برداری و یا بررسی هوائی باید با موافقت و نظارت و طبق مقررات نیروی هوائی شاهنشاهی انجام گردد.

صائب.

رئیس- ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- عملیات نقشه برداری زمینی منحصراً به وسیله سازمان جغرافیائی کشور و یا سایر مؤسسات ذیصلاح ایرانی به تشخیص سازمان جغرافیائی کشور انجام خواهد گرفت.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶ قرائت شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- هر سازمانی که از فعالیت‌ها و مقدورات سازمان جغرافیائی کشور استفاده می‌نماید هزینه مربوطه را از بودجه اختصاصی خود خواهد پرداخت.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پپشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۶ لایحه سازمان جغرافیائی کشور به شرح زیر اصلاح شود.

ماده ۶- هر سازمانی که از فعالیت‌ها و مقدورات سازمان جغرافیائی کشور استفاده می‌نماید مکلف است هزینه مربوط را از بودجه اختصاصی خود به سازمان جغرافیائی کشور بپردازد.

صائب.

رئیس- ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- یک نسخه از کلیه مدارک و نقشه‌ها و همچنین تمام فیلم‌های عکس‌های هوائی و یا دیاپوزتیف‌های کشور در سازمان جغرافیائی کشور نگاهداری خواهد شد مگر آن که بنا بر موافقت شورا در مؤسسه مربوطه نگهداری گردد که در آن صورت فهرست کلیه آن‌ها در اختیار سازمان جغرافیائی کشور قرار می‌گیرد و در هر حال سازمان جغرافیائی کشور می‌تواند در موارد نیاز مدارک و اسناد مذکور را مورد استفاده قراردهد.

  • تبصره- عکس‌های هوائی از مناطق ممنوعه باید با نظارت نیروی هوائی شاهنشاهی مورد استفاده قرار گرفته و کلیه فیلم‌ها و عکس‌های آن برای حفاظت و نگهداری به نیروی هوائی مسترد گردد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- کلیه مؤسساتی که فعالیت‌های جغرافیائی و نقشه‌برداری دارند مکلفند دستورات تأمینی و حفاظتی سازمان جغرافیائی کشور را اجرا نمایند.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- سازمان جغرافیائی کشور می‌تواند با رعایت قوانین و مقررات جاری عضویت سازمان‌های علمی‌جهانی و یا منطقه‌ای را قبول کند و با این قبول کند و با این قبیل مؤسسات همکاری و تبادل اطلاعات نماید.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پپشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید. در سطر دوم ماده نهم لایحه سازمان جغرافیائی کشور کلمه «مؤسسات» به «سازمان‌ها» تبدیل شود.

صائب.

رئیس- ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- آئین‌نامه‌های مربوط به اجرای این قانون به وسیله وزارت جنگ تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱ قرائت شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- از تاریخ اجراء این قانون، قانون مربوط به نقشه‌برداری مصوب خرداد ماه ۱۳۳۹ و همچنین سایر قوانین و مقرراتی که با آن مغایرت دارند ملغی می‌گردد.

رئیس- آقای دکتر مهدوی بفرمائید.

دکتر مهدوی (مخبر کمیسیون برنامه)- در مورد این همان طور که به عرض رسید نسبت به گزارشی که تقدیم شده باز ممکن است این توهم ایجاد بشود که با خود ماده مخالفتی هست بنده خواستم عرض کنم فقط در سطر دوم که نوشته (از تاریخ اجراء این قانون، قانون مربوط به نقشه‌برداری مصوب خرداد ماه ۱۳۳۹ و همچنین سایر قوانین و مقرراتی که با آن قانون مغایرت دارد...) نظر کمیسیون برنامه این بود که اگر به جای (آن) کلمه این را بگذاریم بهتر باشد چون باید منظور این قانون باشد بنابر این باز با اصل ماده مخالفتی نیست.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۱ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه راجع به سازمان جغرافیائی کشور پیشنهاد می‌نماید. ماده ۱۱ لایحه حذف گردد یا قوانین و مقررات مغایر با این قانون معلوم و مشخص شود تا در موقع اجرای قانون اشکالی پیش نیاید.

دکتر یزدان پناه.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۹- اعلام وصول و قرائت یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسون شماره ۳ در خصوص لایحه شماره ۵۵۲۴۲-۱ /۲ /۱۳۴۷ دولت راجع به اصلاح ماده ۲ قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی و تبصره آن مصوب تیر ماه ۱۳۴۶ در جلسه روز دوشنبه ششم خرداد ماه ۱۳۴۷ مطرح و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور برای تصویب آن مجلس محترم به تصویب ارسال می‌شود.

رییس مجلس سنا مهندس شریف امامی.

رئیس- به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۰- اعلام وصول و قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد و پنج درصد هزینه‌های ارزی خرید دیزل ژنراتور ۳۰۰۰ کیلو واتی دوم مورد نیاز شرکت برق منطقه‌ای خراسان که جمع کل هزینه ارزی آن مبلغ بر ۱۳۳۶۴۵ لیره استرلینگ است با شرکت انگلیسی‌ها و کرسیدلی در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۴۷ منعقد گردیده است و اعتبار مذکور در ده قسط متساوی شش ماهه به صورت سفته باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش درصد در سال از شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط شش ماه بعد از تاریخ هر حمل می‌باشد. بدین وسیله در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر گزارش آن تقدیم می‌گردد.

نخست وزیر.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه

رئیس- چون فعلاً مطلب دیگری در دستور نداریم جلسه امروز را ختم می‌کنیم ضمناً خواستم خاطر دوستان و همکاران عزیزم را مطلع می‌کنم که با توصیه بعضی از همکاران پزشک برای یک معاینه پزشکی چند روز عازم خارج هستم (نمایندگان انشاءالله به سلامتی) (مصطفوی نائینی- دعای همه انشاءالله همراه شما است) دستور و تاریخ جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و سی و پنج دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی.