مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ شهریور ۱۳۱۸ نشست ۱۰۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ شهریور ۱۳۱۸ نشست ۱۰۴

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۱

جلسه: ۱۰۴

صورت مشروح مجلس روز پنج شنبه ۸ شهریور ماه ۱۳۱۸

فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس

۲- شور و تصویب لایحه استخدام مهندسین راه‌آهن

۳- اعلام وصول لایحه کارپردازی مجلس راجع به تقاضای اعتبار برای استخدام کارکنان فنی چاپخانه

۴- شور لایحه اصول محاکمات مدنی

۵- شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای دکتر کخ آلمانی

۶- بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی تا ماده ۵۲۰

۷- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

(مجلس یک ساعت و سه ربع پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس یکشنبه ۴ شهریور ماه را آقای مؤیداحمدی (منشی) قرائت نمودند

اسامی غائبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غائبین با اجازه آقایان: امیرابراهیمی- دبیرسهرابی- فاطمی- افشار- معینی- نواب یزدی

غائبین بی‌اجازه آقایان: اردبیلی – فرشی- ثقةالاسلامی- جلیلی- تولیت- دکتر اهری- دکتر ضیاء- معدل- ایزدی- فتوحی- مویدثابتی- رهبری- محمدتقی اسفندیاری- شجاع – ملک- مویدقوامی- دبستانی- شباهنگ- شهدوست- علوی- هدایت

دیرآمدگان با اجازه آقایان: دکتر سمیعی- صفوی

دیرآمدگان بی‌اجازه آقای گودرزی

– تصویب صورت مجلس

[ ۱ – تصویب صورت مجلس ]

رئیس _ آقای حیدری.

حیدری _ بنده را جزء غائبین بی اجازه نوشته‌اند در آن جلسه آمدم این جا تب کردم رفتم بکمیسیون عرایض و مرخصی هم نوشتم.

رئیس – اسمی از شما نبود. در صورت مجلس نظری نیست (گفته شد – خیر) صورت مجلس تصویب شد.

– شور و تصویب لایحه استخدام مهندسین راه آهن

[ ۲ – شور و تصویب لایحه استخدام مهندسین راه آهن ]

رئیس _ گزارش کمیسیون بودجه راجع باستخدام هجده نفر مهندس. گزارش کمیسیون باطلاع آقایان می‌رسد.

گزارش کمیسیون بودجه

کمیسیون بودجه با حضور آقای کفیل وزارت راه لایحه شماره ۵۳۷۷ آن وزارتخانه راجع باستخدام ۱۸ نفر متخصص و مهندسین راه آهن را مطرح نموده با توضیحاتی که آقای کفیل بیان نمودند ماده واحده پیشنهادی عیناً تصویب و اینک گزارش آنرا تعرض مجلس شورای ملی میرساند.

گزارش کمیسیون امور خارجه

کمیسیون امر خارجه لایحه شماره ۵۳۷۷ دولت راجع باستخدام ۱۸ نفر متخصص فنی و مهندسین اتباع خارجه را با حضور آقای کفیل وزارت راه مطرح نموده از نقطه نظر ملیت با استخدام آنان موافقت حاصل شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس _ ماده واحده خوانده می‌شود:

ماده واحده – وزارت راه مجاز است ۱۸ نفر مهندسین و متخصصینی را که اسامی _ تابعیت _ سمت _ میزان حقوق _ هزینه سفر آمدن وبرگشتن آنها در صورت ضمیمه ذکر شده برای مدت دو سال از تاریخ اشتغال با شرایط ذیل استخدام نموده و حقوق و هزنیه سفر آنها را که در صورت ذکر شده پرداخت نماید.

۱ – اشخاص مذکور هر یک حق استفاده ازیکماه مرخصی با استفاده از حقوق در مقابل یازده ماه خدمت خواهند داشت.

۲ – وزارت راه حق دارد با اخطار یکماه قبل بخدمت هر یک از آنها خاتمه دهد و اشخاص مذکور نیز با اخطار کتبی دو ماه قبل تقاضای فسخ قرار داد خود را خواهند داشت و در هر صورت حق استفاده از حقوق مدت مرخصی استحقاقی و هزینه سفر مراجعت برای آنها محفوظ است.

۳ – چنانچه برای اشخاص مذکوره کسالتی رخ دهد که معالجه آن بیش از یکماه بطول انجامد حقوق ایام کسالت آنها فقط برای یکماه تأدیه خواهد شد و وزارت راه می‌تواند قرار داد آنها را با پرداخت هزینه سفر مراجعت و حقوق مرخصی استحقاقی الغاء نماید.

۴ – در صورتیکه اشخاص مذکور در نتیجه بروز سانحه یا کسالت مزاج مجبور بترک خدمت شوند و همچنین در صورت فوت هر یک از آنان هزینه سفر مراجعت آنها با حقوق مدت خدمت و مرخصی که تا آن تاریخ ذیحق هستند بمشار الیهم یا کسان آنها تأدیه خواهد شد.

۵ – از حقوق کلیه اشخاص مذکوره در صورت ضمیمه طبق مقررات فعلی مالیات بر در آمدگرفته خواهد شد.

۶ – سایر شرایط استخدامی این اشخاص طبق قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ تعیین خواهدشد.

رئیس _ در ماده واحده نظری نیست (خیر) آقایانیکه موافقت دارند ورقه سفید می‌دهند.

(اخذ آراء بعمل آمده ۸۳ ورقه سفید شماره شد)

رئیس _ عده حاضر در موقع رأی ۸۹ با ۸۳ رأی تصویب شد

– اعلام وصول لایحه کار پردازی مجلس راجع به تقاضای اعتبار برای استخدام کارکنان فنی چاپخانه

[ ۳ – اعلام وصول لایحه کار پردازی مجلس راجع به تقاضای اعتبار برای استخدام کارکنان فنی چاپخانه ]

رئیس – لایحه از کارپردازی مجلس رسیده است برای اعتبار استخدام کارکنان فنی جدید و هزینه کمک به جشنها که خوانده شده به کمیسیون رجوع خواهد شد.

مجلس شورای ملی

از لحاظ خرید ماشین آلات چاپخانه روشنائی و لزوم بکار انداختن آنها احتیاج بعده کارگران فنی تا پایان سال ۱۳۱۸ حاصل و نیز برای تکافو و جبران هزینه جشنها در مجلس اعتبار بیشتری لازم است بنابر این با موافقت نظر وزارت دارائی ماده واحده زیر از محل صرفه جوئی بودجه سال ۱۳۱۸ مجلس شورای تقدیم و استدعای تصویب دارد.

ماده واحده – کارپردازی مجلس شورای مجاز است که از محل صرفه جوئی بودجه سال ۱۳۱۸ مجلس شورای ملی مبلغ یکصد و سی هزار ریال برای استخدام کارگران فنی جدید و هزینه ماشین آلات و مبلغ هشتاد و پنجهزار ریال کمک بهزینه

جشن‌ها از وزارت دارائی دریافت نماید.

رئیس _ به کمیسیون رجوع خواهد شد

– شور لایحه اصول محاکمات مدنی

[ ۴ – شور لایحه اصول محاکمات مدنی ]

رئیس _ بقیه قانون اصول محاکمات مدنی از ماده ۴۵۱ خوانده می‌شود.

ماده ۴۵۱ – هر گاه تحقیقات در خارج از مقر دادگاه رسیدگی کننده بدعوی باید اجرا شود دادگاه می‌تواند انتخاب کارشناسان را بطریق قرعه در صورتیکه طرفین بتراضی معین نکرده باشند بدادگاهی که تحقیقات در مقر آن دادگاده اجرا می‌شود واگذار نماید.

رئیس – موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۵۲:

ماده ۴۵۲ – عدم حضور طرفین که احضار شده باشند مانع از انجام تحقیقات نخواهد بود.

رئیس – موافقین با این ماده برخیزند (عده زیادی قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۵۳:

ماده ۴۵۳ – کارشناسان در ظرف پنجروز از تاریخ ابلاغ تعیین آنها باین سمت مزبور را قبول یا رد نمایند.

در صورتیکه کارشناس کارشناسی را قبول کرد باید در ظرف مدتی که معین شده است عقیده خود را به دادگاه برساند و چنانچه مدت نامبرده کافی نباشد فقط یک بار می‌تواند از دادگاه درخواست تمدید مدت کنند.

هر گاه کارشناس در ظرف مدت معین عقیده خود را به دادگاه نرساند بدرخواست هر یک از اصحاب دعوی کارشناس دیگری معین می‌شود و هر یک از اصحاب دعوی که از تخلف کارشناس متضرر شده باشند می‌توانند از کارشناس مطالبه خسارت نمایند. کارشناس متخلف مستحق حق الزحمه نیست.

رئیس _ آقای مؤید احمدی.

مؤید احمدی. این ماده البته وقتی پیشنهاد شد بمجلس و به کمیسیون دادگستری آمد که هنوز قانون کارشناسها از مجلس نگذشته بود فعلاً که قانون راجع به کارشناسها از مجلس گذشته و کارشناس یک عده مخصوصی معین می‌شوند برای هر فنی و مطابق آن قانون وقتی که کار بهشان رجوع شد اجبار و الزام در قبول دارند اینجا در این ماده اینطور معین شده که می‌توانند رد کنند می‌توانند قبول کنند و چون نظر کمیسیون این بوده است که آن قانون عجالتاً در تمام ایران اجرا نمی‌شود و در هر جا وزارت دادگستری اعلان کرد در آن حوزه قانون کارشناسان اجرا می‌شود و از نقطه نظر این که در طهران که مثلا اعلان اجرای قانون کارشناسان شد مطابق این ماده دیگر رفتار نخواهد شد و مطابق قانون کارشناسان رفتار خواهد شد و در جائی که قانون کارشناسان اجرا نشده البته طبق این قانون اجرا خواهد شد. مقصود عرض بنده این بود که آقای مخبر یک توضیحی اینجا بدهند که این ماده تنافی باقانون کارشناسان نداشته باشد.

مخبر _ یک قانونی بنام قانون کارشناسان تصویب شد که اخیراً هم ابلاغ شده است در این قانون در ماده یک مقرر می‌کند در نقاطی که وزارت دادگستری مقتضی بداند و اعلان نماید بنابرین یک حالت استثنائی قضیه پیدا کرده است که در بعضی نقاط ممکن است یک عده کارشناس رسمی با شرایطی که در آن قانون مقرر شده انتخاب شوند در یک چنین حوزه که وزارت دادگستری اعلان کرده است و کارشناسان رسمی طبق نظامات این قانون انتخاب شده‌اند آن قانون بموقع اجرا گذاشته می‌شود ولی اصولاً در محاکمات مدنی لازم بود که یک فصلی برای جلب نظر کارشناس در مواقعی که اطلاعات فنی لازم است تهیه شده باشد و آن فصل همین است که امروز مطرح است و قرائت شد و این چند فرق با آن قانون دارد یکی اینکه کارشناس غیر رسمی یعنی کارشناسانی که بر طبق این قانون انتخاب می‌شوند می‌توانند قبول کنند می‌توانند رد کنند ولی این غیر کارشناس رسمی است ولی کارشناسی که مطابق نظامات و در موقع مقرر تقاضای کارشناسی می‌کند و مدارک علمی خودشرا هم تسلیم می‌کند یا امتحان عملی می‌دهد و مدارک کارشناسی خود را تهیه می‌کند این جزء اعضائی است که وابسته بوزارت دادگستری است و خودشرا عملا معرفی کرده و حاضر است اینکار را انجام دهد و اگر از طرف دادگاهها کاری باور رجوع شد حق ندارد قبول نکند و حتماً باید قبول کند و بر طبق شرایط قانون اظهار عقیده کندو این ماده در موقعی اجرا می‌شود که آن قانون کارشناسان در آن حوزه بخصوص اعلان و اجرا نشده باشد.

رئیس – موافقین با ماده ۴۵۳ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

–شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای دکتر کخ آلمانی

[ ۵ –شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای دکتر کخ آلمانی ]

رئیس _ گزارش کمیسیون بودجه راجع باستخدام یک نفر استاد آلمانی برای دانشگاه طهران مطرح است قرائت می‌شود:

لایحه شماره ۱۵۷۷۶ وزارت فرهنگ راجع باستخدام آقای دکتر لئو کوخ تبعه دولت آلمان استاد دانشگاه طهران با حضور آقای کفیل وزارت فرهنگ در کمیسیون بودجه مطرح و در نتیجه با ماده واحده پیشنهادی موافقت حاصل گردیده اینک گزارش آنرا بعرض مجلس شواری ملی میرساند.

رئیس – گزارش کمیسیون فرهنگ قرائت می‌شود:

کمیسیون فرهنگ با حضور آقای کفیل وزارت فرهنگ لایحه شماره ۱۶۸۸۳ دولت راجع بتجدید استخدام دکتر لئو کوخ آلمانی استاد دانشگاه را مطرح نموده و با توضیحاتی که در اطراف لزوم تجدید استخدام ایشان داده شد با ماده واحده پیشنهادی دولت موافقت حاصل شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس – گزارش کمیسیون امور خارجه:

کمیسیون امور خارجه لایحه شماره ۱۶۸۸۳ دولت راجع بتجدید استخدام آقای دکتر لئو کوخ تابع دولت آلمان را برای استادی دانشگاه تهران باحضور آقای کفیل وزارت فرهنگ مطرح نموده و از نقطه نظر ملیت با تجدید استخدام ایشان موافقت حاصل شده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس _ ماده واحده قرائت می‌شود:

ماده واحده – وزارت فرهنگ مجاز است که آقای دکتر لئو کوخ تبعه دولت آلمان را از تاریخ پانزدهم شهریور ماه ۱۳۱۸ برای مدت سه سال دیگر بسمت استادی دادنشگاه تهران با شرائط پائین استخدام نماید.

الف – حقوق سالیانه آقای دکتر کوخ مبلغ چهل و دو هزار (۴۲۰۰۰) ریال بعلاوه سیصد و سی و شش پهلوی طلا یا معادل آن بارزخارجه خواهد بود که باقساط ماهیانه در یافت خواهد داشت.

ب – چنانچه پس از انقضای مدت مزبور قرار داد آقای دکتر کوخ تجدید نشود مبلغ ۶۰ پهلوی بعنوان هزینه برگشتن باروپا باو پرداخته خواهد شد.

ج – آقای دکتر کوخ سالی یکماه در موقع تعطیل تابستان حق مرخصی با استفاده از حقوق خواهد داشت لیکن ترتیب اعطاء آن با وزارت فرهنگ بوده و مشار الیه می‌تواند یک مرتبه از جمع مرخصی‌های قانونی خود فقط در موقع تعطیل تابستان استفاده نماید.

د – محل خدمت و ساعات تدریس استاد مذکور از طرف وزارت فرهنگ معین خواهد شد.

ه – وزارت فرهنگ و یا استاد مذکور در آخر هر سال تحصیلی می‌توانند با اخطار قبلی سه ماه قرار داد را لغو نمایند در صورتیکه وزارت فرهنگ این عمل را بنماید هزینه برگشتی مذکور در قسمت (ب) پرداخته خواهد شد.

و – چنانچه مطابق فقره (ه) این لایحه بنحوی از انحاء بخدمت این استاد خاتمه داده شود. وزارت فرهنگ مجاز است که از محل اعتبار حقوق او معلمین ایرانی استخدام نماید.

ز – وزارت فرهنگ مجاز است سایر شرایط استخدامی آقای دکتر کوخ را طبق مقررات قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ تعیین وقرار داد او را امضاء و مبادله نماید.

رئیس _ رأی می‌گیریم با ورقه آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آراء بعمل آمده ۸۱ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس _ عده حضار در موقع اعلام رأی ۸۸ نفر باکثریت ۸۱ رای تصویب شد.

– بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی

[ ۶ – بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی ]

تا ماده ۵۲۰)

رئیس _ بقیه شور دوم لایحه اصول محاکمات مدنی مطرح است. ماده ۴۵۴ قرائت می‌شود:

ماده ۴۵۴ – کارشناس باید عقیده خود را با جهات آن نوشته و بدادگاه بفرستد و هر گاه کارشناس متعدد باشد ممکن است یکنفر عقیده کارشناسان را نوشته و دیگران امضاء نمایند و در صورتیکه نتوانند بزبان فارسی بنویسند کسی که از طرف دادگاه مأمور نظارت است عقیده کارشناس را نوشته و این نکته را در صورت مجلس قید می‌نماید.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۵۵:

ماده ۴۵۵ – در صورتیکه از طرف دادگاه کسی بسمت نظارت در تحقیقات معین نشده باشدکارشناس می‌تواند در دادگاهی که رجوع بکارشناس کرده است یا دادگاهی که موضوع آن تحقیق در مقر آن دادگاه واقع است حاضر شده شفاهاً عقیده خود را اظهار نماید – اظهارات کارشناس در صورت مجلس آن دادگاه نوشته شده و بامضاء کارشناس و دادرس دادگاه می‌رسد.

هر گاه کارشناس در دادگاهی که موضوع تحقیق در آن دادگاه است اظهار عقیده کرده باشد صورت مجلس بدادگاهی که نظر کارشناس را خواسته است فرستاده خواهد شد.

مخبر _ در قسمت اخیر ماده کهنوشته شده در دادگاهی که موضوع تحقیق در آن دادگاه است باید نوشته شود در مقر آن دادگاه است.

رئیس _ موافقین با این ماده با اصلاحی که از طرف آقای مخبر شد قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۵۶:

ماده ۴۵۶ – پس از وصول عقیده کارشناس بدفتر دادگاه مدیر دفتر وقت دادرسی را معین کرده و بطرفین اطلاع می‌دهد و در جلسه دادگاه عقیده کارشناس قرائت می‌شود و طرفین می‌توانند اگر اظهاری نسبت برأی کارشناس داشته باشند بنمایند.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۴۵۷ خوانده می‌شود:

ماده ۴۵۷ – در صورتیکه تکمیل یا توضیح تحقیقات کارشناس لازم شود دادگاه صادر کننده قرار یا دادگاه مأمور اجرای آن می‌تواند کارشناس را احضار کرده تکمیل یا توضیح لازم را از آنان بخواهد و در صورت عدم حضور جلب خواهند شد.

هر گاه دادگاه پس از اخذ توضیحات کارشناس کارشناسی را ناقص بیابد می‌تواند قرار تکمیل آنرا بدهد و تکمیل آن را بهمان کارشناس یا کارشناس جدید محول نماید.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۵۸:

ماده ۴۵۸ – حق الزحمه کارشناس را قبل از مباشرت آنان بتحقیقات در صورتیکه اصحاب دعوی معین نکرده باشند دادگاه معین می‌نماید و مقدار حق الزحمه با رعایت کمیت و کیفیت و وقت و ارزش زحمتی که کارشناس متحمل شده است با رعایت آئین نامه وزارت دادگستری معین می‌شود.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۵۹ خوانده می‌شود:

ماده ۴۵۹ – در صورتیکه ارجاع بکارشناس بدرخواست یکی از اصحاب دعوی شده است تأدیه حق الزحمه کارشناس بعهده او است و هر گاه ارجاع بکارشناس بدرخواست طرفین یا بنظر دادگاه بوده تأدیه حق الزحمه بالمناصفه بعهده طرفین است و در هر صورت باید حق الزحمه قبل از مباشرت کارشناس بانجام عمل در صندوق دادگاه تودیع شود.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی _ مختصر اجمالی که در این ماده و ماده ۴۵۷ بنظر این بنده رسیده است بعرض میرسانم که اگر مقتضی بدانند آقای وزیر دادگستری توضیحاً این اجمال را بر طرف فرمایند. در ماده قبل یعنی ماده ۴۵۷ اشاره شد که اگر گزارش کارشناس موجب توضیح و تکمیل شد محکمه می‌تواند قرار تکمیل آنرا بدهد واینقرار تکمیل ممکن است راجع بخود کارشناس اولی بشود و ممکن است یک کارشناس دیگر معین شود و در این ماده ۴۵۹ معین و قبلا تودیع می‌شود بنده خواستم ملتفت بشوم که این قرار تکمیلی که مربوط بخود او و ایا کارشناس دیگری می‌شود آنهم علیحده یک حق الزحمه دارد و حق الزحمه او تا جائی که هست پرداخته می‌شود و یا آنکه آن حق یک مقدارش باین کارشناس اولی داده می‌شود و یک مقدار هم بکارشناس دوم؟ البته با یک توضیح اجمال این مطلب بر طرف خواهد شد.

مخبر _ در مورد ماده ۴۵۷ وقتیکه دادگاه قرار رفع نقص و تکمیل عقیده کارشناس را صادر می‌کند و صورت دارد یا رفع نقص بعهده همان دسته اول کارشناسان محول می‌شود که البته یک حقی برای آنان پیش بینی شده و وقتیکه کارشان تکمیل شد بآنان پرداخته می‌شود یا اینست که اساساً محکمه انتخاب یکدسته جدید را ضرور میداند البته ایندسته جدید زحمت جدید می‌کشند و حق جدیدی هم باید بآنها داد.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۵۹ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۰:

ماده ۴۶۰ – در صورتیکه عقیده کارشناس با اوضاع و احوال محقق و معلوم مسئله موافقت نداشته باشد دادگاه متابعت آن عقیده را نمی‌نماید.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۱:

ماده ۴۶۱ – اگر یکی از کارشناسان در موقع رسیدگی و مشاوره حاضر بوده ولی برای اظهار عقیده بدون عذر موجه حاضر نشود و یا از ابراز عقیده امتناع نماید عقیده‌ای که از طرف اکثریت اظهار می‌شود کافی است عدم حضور و یا امتناع کارشناس از اظهار عقیده یا امضاء رأی از طرف کارشناسان دیگر باید تصدیق و امضاء شود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۶۲:

ماده ۴۶۲ – در مورد کارشناس رسمی در صورت تعارش بین مقررات این مبحث و قانون مربوط بآنها قانون راجع بکارشناسان رسمی مصوب ۳۳ بهمن ماه نافذ و معتبر خواهد بود.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۳:

مبحث هشتم _ در سوگند

ماده ۴۶۳ – در مواردی که حکم ادعا منوط بسوگند می‌گردد دادگاه قرار اتیان سوگند صادر کرده و در آن موضوع سوگند و شخصی که باید سوگند را یاد کند تصریح می‌نماید.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۴ خوانده می‌شود:

ماده ۴۶۴ – دادگاهی که باید سوگند در آنجا یاد شود تعیین وقت نموده و طرفین را احضار می‌کند – در احضار نامه جهت حضور باید قید شود.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۶۵

ماده ۴۶۵ – هر گاه شخصی که باید سوگند یاد نماید بواسطه مرض یاعذر دیگری نتواند در دادگاه حاضر شود دادرس بحسب اقتضاء مورد وقت دیگری برای سوگند معین می‌نماید یا خود و یا نماینده اش به محل شخصی که باید سوگند یاد نماید حاضر شده و در آن محل سوگند یاد می‌شود و اگر شخصی که باید سوگند یاد نماید در مقر دادگاه دیگری باشد دادگاه می‌تواند بدادگاه محل مأموریت دهد که قرار سوگند را بموقع اجرا گذارد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۶ خوانده می‌شود:

ماده ۴۶۶ – در مورد قسمت اخیر ماده قبل دفتر دادگاه رونوشت قرار سوگند را بدادگاهی که باید سوگند در آنجا یاد شود می‌فرستد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۷:

ماده ۴۶۷ – سوگند باید مطابق قرار دادگاه یاد شود و پس از سوگند صورت مجلسی در اینخصوص تنظیم و به امضاء دادرس دادگاه و شخصی که سوگند یاد کرده است و طرف دعوی می‌رسد. هرگاه سوگند بتوسط دادگاهی غیر دادگاه صادر کنند قرار داده شود صورت مجلس بدادگاهی که قرار سوگند را صادر نموده است فرستاده می‌شود صورت مجلس در دادگاه قرائت شده و برطبق سوگند دادگاه حکم می‌دهد.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۶۷ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶۸:

ماده ۴۶۸ – اگر کسی که سوگند یاد نموده قبل از صدور حکم اقرار کند که سوگند او دروغ بوده و حق با طرف است دادرس دادگاه ترتیب اثر بسوگند نداده و بر حسب اقرار حکم خواهد داد.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۶۹:

ماده ۴۶۹ – ترتیب اتیان سوگند و آئین آن مطابق آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.

رئیس – موافقین با ماده ۴۶۹ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۰:

مبحث نهم – نیابت قضائی

ماده ۴۷۰ – در هر موردی که رسیدگی بدلائل یا استماع گواهی و یا معاینه محل و یا اقدام دیگر باید درخارج از مقر دادگاه رسیدگی کننده بدعوی انجام یابد دادگاه می‌تواند بدادگاه شهرستان یا به دادرس دادگاه بخش محلی که تحقیقات باید در آنجا بعمل آید نیابت دهد که تحقیقات لازمه را بعمل آورده صورت آنرا بدادگاهی که نیابت داده است بفرستد.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۷۰ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۱:

ماده ۴۷۱ – در مواردی که تحقیقات بایددر خارج از کشور ایران بعمل آید دادگاه می‌تواند در حدود مقررات جاریه بین دولت ایران و کشروهای خارجه به دادگاه کشوری که تحقیقات باید در قلمرو آن بعمل آید نیابت دهد که تحقیقات را بعمل آورده صورت آنرا ارسال دارد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر قبام کردند) تصویب شد. ماده ۴۷۲:

ماده ۴۷۲ – دادگاههای ایران می‌توانند بشرط معامله متقابله نیابتی را که از طرف دادگاههای کشورهای خارجه راجع باستماع گواهی و یا تحقیقات دیگر از این قبیل بآنها داده می‌شود قبول کنند.

رئیس – موافقین با ماده ۴۷۲ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۳:

ماده ۴۷۳ – در اجرای نیابت قضائی طرز رسیدگی تابع قانون محل رسیدگی است لکن درصورتیکه طرز رسیدگی دادگاه کشور خارجه موافق قانون ایران باشد دادگاه ایران می‌تواند بآن ترتیب اثر دهد هر چند که بر طبق قوانین کشوری که رسیدگی در آنجا بعمل آمده ترتیب رسیدگی صحیح نباشد.

رئیس _ موافقین با این ماده قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۴:

ماده ۴۷۴ – در موارد نیابت قضائی رسیدگی بدلائل و استماع گواهی و غیره در دادگاه‌های ایران مطابق قانون ایران بعمل می‌آید لکن هر گاه دادگاه کشور خارجه ترتیب خاصی برای رسیدگی معین کرده باشد دادگاه ایران می‌تواند برطبق آن عمل نماید بشرط معامله متقابله و بشرط آنکه آن ترتیب خاص مخالف با قوانین مربوط به نظم عمومی یا اخلاق حسنه ایران نباشد.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۷۴ قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۷۵:

باب چهارم – در پژوهش

فصل اول – در احکام و قرارهای قابل پژوهش

ماده ۴۷۵ – احکام صادر از دادگاههای بخش و شهرستان قابل پژوهش است مگر در مواردیکه قانون صراحتاً استثناء کرده باشد.

رئیس _ موافقین با این ماده قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۶:

ماده ۴۷۶ – احکام مفصله زیر قابل پژوهش نیست:

۱ – احکام صارده در دعاوی که خواسته آن پانصد ریال یا کمتر باشد.

۲ – احکامی که دادگاه‌های شهرستان در رسیدگی پژوهش می‌دهند.

۳ – احکامی که بر طبق رأی یک یا چند نفر مصدق صادر شده است که اصحاب دعوی کتباً در تعیین آنان تراضی کرده و رأی آنها را قاطع دعوی دانسته‌اند.

۴ – احکام صادر در دعاوی که اصحاب دعوی کتباً تراضی کرده‌اند که بدعوی آنان فقط در درجه نخستین و بدون پژوهش رسیدگی شود.

۵ – احکام مستند با قرار در دادگاه.

۶ – احکام مستند به سوگند.

در مورد فقره ۳ و ۴ صورت جلسه که بامضای طرفین رسیده باشد سند کتبی محسوب است.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۷۶ قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۷۷:

ماده ۴۷۷ – هیچ قراری به تنهائی قابل پژوهش نیست مگر آنچه را که قانون صریحاً اجازه داده باشد این امر مانع نخواهد بود از اینکه ضمن درخواست پژوهش از حکم در ماهیت دعوی نسبت بقرارهائی که از دادگاه قبلاً صادر شده است اعتراض نمود.

رئیس – موافقین با ماده ۴۷۷ برخیزند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۷۸ خوانده می‌شود:

ماده ۴۷۸ – قرارهای زیر بتنهائی قابل پژوهش است.

۱ – قرار عدم صلاحیت اعم از ذاتی و نسبی.

۲ – قرار رد دادخواست.

۳ – قرار ابطال دادخواست.

۴ – قرار سقوط دعوی.

۵ – قرار عدم اهلیت یکی از اصحاب دعوی.

۶ – قرار عدم قبول ایراد در مورد رد دادرس.

۷ – قرار رد دعوی یا عدم استماع آن.

۸ – قرار رد درخواست ابطال حکم داور.

۹ – قرار اتیان سوگند در موردیکه دادرس بواسطه تردید در بقاء حق سوگند را لازم بداند (۱۳۳۳ قانون مدنی)

رئیس _ موافقین با ماده ۴۷۸ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۷۹ خوانده می‌شود:

ماده ۴۷۹ – در مورد ۱ و ۲ ماده ۴۷۶ قرارهای دادگاه و حکمی که راجع به متفرعات دعوی اصلی از قبیل خسارت و غیره صادر می‌شود قابل پژوهش نمی‌باشد.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۸۰:

ماده ۴۸۰ – نسبت باحکام و قرارهای غیر قابل پژوهش نمی‌توان درخواست پژوهش نمود اگر چه طرفین تراضی نمایند و یا دادگاه نخستین حکم یا قرار را قابل پژوهش معرفی کرده باشد و همچنین نسبت باحکام و قرارهای قابل پژوهش درخواست پژوهش پذیرفته خواهد شد اگر چه دادگاه نخستین حکم یا قرار را غیر قابل پژوهش معرفی نموده باشد.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۸۰ برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۸۱:

ماده ۴۸۱ – درخواست پژوهش از اشخاص مذکوره زیر پذیرفته می‌شود.

۱ – مدعی و مدعی علیه اعم از اینکه طرف اصلی دعوی باشند یا بعنوان شخص ثالث وارد یا جلب شده باشند و قائم مقام آنان از قبیل وارث و وصی و منتقل الیه در صورتیکه انتقال بعد از اقامه دعوی شده باشد.

۲ – کسانیکه سمت نمایندگی مدعی یا مدعی علیه یا قائم مقام آنانرا دارند.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی _ مختصر عرض بنده فقط راجع بلغت نمایندگی است این لفظ با اینکه خیلی کوچک است یک معانی زیادی دارد و درخیلی از موارد این لفظ استعمال می‌شود گاهی نماینده گفته می‌شود و وکیل اراده می‌شود گاهی نماینده گفته می‌شود و وصیّ اراده می‌شود گاهی نماینده گفته می‌شود و قائم مقام اراده می‌شود در قسمت اول وکیل و وصی و قائم مقام را قهراً خارج کرده است حالا خوب نمایندگی چه طرز باید باشد که صلاحیت داشته باشد که بتواند برود وپژوهش بخواهد؟ آیا بلفظ نمایندگی اگر کسی نوشت که فلانی نماینده من است این کافی است برای خاطر اینکه او را در دادگاه بپذیرند ؟یا کافی نیست؟ اگر این لغت کافی است آقای وزیر دادگستری توضیحاً بفرمایند که کافی است تا تکلیف دادگاهها بعداً معلوم شود.

مخبر _ با یک نظر خیلی ساده که اگر خیلی دقیق در معنای لفظ نماینده بشویم می‌بینیم که مطلب خیلی روشن است زیرا ماده می‌نویسد درخواست پژوهش از اشخاص مذکوره زیر پذیرفته می‌شود دوم کسانی که سمت نمایندگی مدعی یا مدعی علیه یا قائم مقام آنان را دارند. این خیلی صاف و واضح است و مطلب روشن است اگر کسی وکالت دارد از طرف کسی نماینده است یا از طرف منتقل الیه نمایندگی دارد یعنی از طرف قائم مقام این هم نماینده هست اگر کسی قیم محجور است و حق دارد که منافع او را حفظ کند او هم نماینده است اگر کسی وصی است او هم نماینده است در هر صورت سمت نمایندگی این جا اعم است از وکالت وصایت و هر چیزی که موجب ایجاد صلاحیت برای متقاضی باشد.

رئیس _ آقای اوحدی

اوحدی _ متأسفانه توضیح آقای مخبرکمیسیون دادگستری بنده را متقاعد نکرد زیرا آنهائی را که بیان کردند خود من بیان کرده بودم (خنده نمایندگان) گاهی نماینده گفته می‌شود و اطلاق بوکیل است خوب ایشان هم که گفتند. گاهی نماینده گفته می‌شود و اطلاق بوصی می‌شود که خوب ایشان هم گفتند گاهی مراد از نماینده قائم مقام است که ایشان هم گفتند بنده خواستم بپرسم و به بینم که این نماینده را که اینجا قسم دوم قرار داده‌اند و معین کرده‌اند که نماینده هم ممکن پژوهش را بخواهد و این صلاحیت را دارد این کیست و مقصود چیست؟ آیا مقصود همان وکالت و وصایت است که این تکرار همان شق اول است و اگر غیر از این است که توضیح بدهند تا بفهمیم مقصود چیست؟ آیا مقصود نماینده ملک است که آنرا هم باید توضیح بدهند مثلاً رعیت از نقطه نظر نمایندگی می‌تواند عرضحال بدهد این جا رعیت نماینده می‌شود اگر مباشر ملک است یعنی یک کسی را که مالک بسمت مباشرت در یک دهی معین کرده است اگر دید یک تعدیاتی می‌شود او می‌گوید من بسمت نمایندگی درخواست می‌کنم که دادگاه رسیدگی کند اینجا نه وکالت است نه وصایت است و هیچکدام از اینها نیست خواستم به بینم این لفظ نمایندگی شامل اینها هم می‌شود یا نمی‌شود؟ اگر نمی‌شود باید مطلب معلوم باشد تا فردا دادستان اعتراض نکند و نگوید تو باید سمت وکالت قطعی داشته باشی و فلانکس بنویسد تو وکیل او هستی تا من درخواست ترا بپذیرم و الا مصرف اینکه تو مباشر یا رعیت و نماینده مالک هستی و سمت نمایندگی داری نمی‌پذیرم. من خواستم این جا لفظ نماینده توضیح شود تا مطلب معلوم و روشن باشد و آقای وزیر توضیحی بفرمایند.

مخبر _ بنده برای اینکه آقای اوحدی برای دفعه سوم زحمت نکشند یک جمله مختصر عرض می‌کنم و آن این است که هر کسی که بسمت نمایندگی معین می‌شود یک حدود اختیاری برای او معین می‌شود اگر یک جائی رعیتی را گفتند آقا تو نماینده هستی برو سرجوی و آبیاری کن این دلیل نمی‌شود که برود و پژوهش از حکم بخواهد – نماینده اعم است و یک لغت فارسی است اگر بخواهیم نماینده را معین کنیم باز باید بگوئیم منتهی حدود اختیار این نماینده باید معلوم باشد و این جا منظور از نماینده در شق دوم اعم است از وکالت یا وصایت.

اوحدی _ اگر آقای وزیر دادگستری این توضیح را کافی میدانند بنده دیگر عرضی ندارم.

وزیر دادگستری _ بلی کافی است.

رئیس – موافقین با ماده ۴۸۱ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۲:

فصل دوم – در موعد پژوهش

ماده ۴۸۲ – مهلت مقرر برای پژوهش احکام و قرارها از قرار زیر است:

۱ – نسبت باشخاصیکه در ایران مقیمند ۱۰ روز.

۲ – نسبت بکسانیکه درخارجه مقیمند دو ماه و برای کشورهای دور مثل امریکا و خاور دور سه ماه.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۳:

ماده ۴۸۳ – هر گاه در محل اقامت پژوهش خواه مقیم ایران دادگاه شهرستان یا بخش نباشد بر مدت مقرر در قسمت اول مـاده فوق برای هر سـی و شش کیلومتر مسافت از محـل اقامت پژوهش خواه تا نزدیکترین دادگاه یـک روز عـلاوه می‌شود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۴:

ماده ۴۸۴ – ابتداء مهلت پژوهش بطریق زیر معین می‌شود:

۱ – نسبت باحکام و قرارهای حضوری از تاریخ ابلاغ.

۲ – نسبت باحکام و قرارهای غیابی از تاریخ انقضاء مدت اعتراض.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۵ قرائت می‌شود:

ماده ۴۸۵ – اگر صدور حکم از روی سند مجعول باشد مهلت پژوهش از تاریخ ثبوت جعلیت آن سند بموجب حکم نهائی است و اگر یکی از طرفین را سندی باشد که مدار حکم بر آن سند است و محکومیت طرف مزبور بواسطه این بوده که طرف مقابل آن سند را کتمان کرده یا باعث کتمان آن شده مهلت پژوهش از تاریخ وصول آن سند بمحکوم علیه شروع می‌شود لیکن در اینصورت تاریخ وصول سند با قرار در دادگاه یا سند کتبی باید صادر شود.

اگر یکی از طرفین حیله و تقلبی کرده باشد که در حکم دادگاه مؤثر بوده مهلت پژوهش برای طرف مقابل از تاریخ ثبوت حیله و تقلب بموجب حکم نهائی شروع می‌شود.

رئیس _ آقایان موافقین با ماده ۴۸۵ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۶:

ماده ۴۸۶ – هر گاه یکی از کسانیکه حق پژوهش دارند قبل از انقضاء مدت پژوهش ورشکسته یا محجور یا فوت شود مهلت جدید از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار در مورد ورشکسته بمدیر تصفیه و در مورد محجور بقیم و در صورت فوت محکوم علیه بوارث یا قائم مقام یا نماینده او شروع می‌شود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۷:

ماده ۴۸۷ – اگر سمت یکی از اطراف دعوی نمایندگی از قبیل ولایت یا قیمومیت و یا وصایت بوده و این سمت قبل از انقضاء مدت پژوهش از او زائل گردد مهلت جدید از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار بکسی که باین سمت قائم مقام او می‌شود شروع خواهد شد و اگر زوال این سمت بواسطه رفع حجر باشد مهلت پژوهش از تاریخ ابلاغ حکم یا قرار بکسی که از او رفع حجر شده است شروع می‌شود.

رئیس _ موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۴۸۸ قرائت می‌شود:

ماده ۴۸۸ – در صورتیکه دادخواست پژوهش بعد از انقضاء مهلت داده شده باشد دادگاهی که مرجع رسیدگی بدعوی پژوهش است قرار رد دادخواست می‌دهد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۸۹:

فصل سوم

در دادخواست و مقدمات رسیدگی پژوهشی

ماده ۴۸۹ – رسیدگی پژوهش بتقدیم دادخواست می‌شود و این دادخواست را می‌توان مستقیماً بدادگاه مرجع رسیدگی پژوهشی یا دادگاهی که حکم یا قرار داده است تقدیم کرد و یا بدادگاه شهرستان و یا دادگاه بخش محل اقامت پژوهش خواه و یا بنزدیکترین دادگاه بمحل اقامت او

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۰:

ماده ۴۹۰ – مدیر دفتر دادگاه که دادخواست پژوهش بآنجا داده می‌شود باید بلافاصله دادخواست را در دفتر ثبت و رسیدی مشتمل برنام پژوهش خواه و پژوهش خوانده و تاریخ تسلیم (روزو ماه و سال) و ذکر شماره ثبت بتقدیم کننده دادخواست بدهد و در روی کلیه برگهای دادخواست تاریخ تسلیم را قید کند – این تاریخ ابتدای درخواست پژوهش محسوب است.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۱ خوانده می‌شود:

ماده ۴۹۱ – در دادخواست بایدنکات زیر قید شود:

۱ – نام واقامتگاه و سایر مشخصات پژوهش خواه و وکیل او.

۲ – نام و اقامتگاه و سایر مشخصات پژوهش خوانده.

۳ – حکم یا قراری که از آن پژوهش داده شده.

۴ – دادگاه صادر کننده حکم یا قرار

۵ – تاریخ ابلاغ حکم یا قرار

۶ – اعتراضات پژوهشی.

رئیس – موافقین با ماده ۴۹۱ قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۹۲ خوانده می‌شود.

ماده ۴۹۲ – وکالت نامه وکیل باید پیوست دادخواست باشد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۳:

ماده ۴۹۳ – هر گاه پژوهش خواه باسناد جدیدی استناد نماید باید رونوشت آنرا پیوست دادخواست نماید.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۴:

ماده ۴۹۴ – دادخواست و برگهای پیوست باید در دو نسخه و در صورت تعدد پژوهش خوانده بعده آنها بعلاوه یک نسخه باشد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۴۹۵:

ماده ۴۹۵ – اگر مشخصات پژوهش خواه در دادخواست معین نشده و معلوم نباشد دادخواست دهنده کیست و یا محل اقامت او معلوم نباشد دادخواست بلا اثر می‌ماند و پس از انقضاء مدت پژوهش رد خواهد شد مگر اینکه قبل از انقضاء مدت پژوهش پژوهش خواه در دادخواست خود را تکمیل و یا تجدید نماید.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۶

ماده ۴۹۶ – هر دادخواست پژوهشی که نکات مذکور در بند ۲ و ۳ و ۴ و ۶ ماده ۴۹۱ و ماده ۴۹۲ و ماده ۴۹۴ در آن رعایت نشده و یا تمام هزینه دادرسی پژوهش آن تأدیه نشده باشد بجریان نیفتاده و مدیر دفتر دادگاهی که دادخواست بآنجا داده شده در ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست نواقص را بطور تفصیل بدادخواست دهنده کتباً اطلاع داده و از روز ابلاغ پنجروز با رعایت مدت مسافت باو مهلت می‌دهد که نواقص را رفع کند و اگر محتاج به تجدید دادخواست باشد آنرا تجدید نمایدو هر گاه در ظرف این مدت دادخواست تکمیل یا تجدید نشد بموجب قرارداد گاهی که مرجع شکایت پژوهش است رد خواهد شد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۷:

ماده ۴۹۷ – اگر دادخواست مستقیماً بدادگاه مرجع شکایت پژوهش داده شود مدیر دفتر دادگاه در ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست و در صورتیکه دادخواست ناقص باشد از تاریخ رفع نواقص یک نسخه از آنرا با پیوست‌ها برای ابلاغ به پژوهش خوانده بمأمور ابلاغ می‌دهد – پژوهش خوانده باید در ظرف ده روز پس از وصول دادخواست اظهارات خود را در دو نسخه نوشته و بضمیمه رونوشت مصدق کلیه اسناد و دلائل بدفتر دادگاه تسلیم نماید مدیر دفتر یک نسخه آنرا در ظرف دو روز به پژوهش خواه ابلاغ می‌کند و در همان موقع روز و ساعت رسیدگی را معین کرده و طرفین را احضار می‌نماید.

رئیس _ موافقین با ماده ۴۹۷ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۸:

ماده ۴۹۸ – در صورتیکه دادخواست پژوهش به دادگاهی که در مقر دادگاه مرجع شکایت پژوهش است داده شود مدیر دفتر دادگاه دادخواست و پیوستهای آنرا عیناً بدفتر دادگاه مرجع شکایت پژوهشی می‌فرستد و دفتر دادگاه مزبور مطابق ماده قبل عمل می‌نماید.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۹۹:

ماده ۴۹۹ – در غیر مورد ماده قبل هر گاه دادخواست پژوهشی بدفتر دادگاه صادر کننده حکم یا دادگاه محل اقامت پژوهش خواه یا دادگاه نزدیکتر بمحل اقامت او داده شده باشد مدیر دفتر آن دادگاه موافق ماده ۴۹۷ اقدام نموده و پس از وصول پاسخ کتبی پژوهش خوانده یا انقضاء مدت مقرر برای پاسخ در اولین پست دادخواست و پیوست‌های آن و پاسخ پژوهش خوانده را اگر داده شده باشد بدادگاه مرجع شکایت پژوهش می‌فرستد مدیر دفتر دادگاه مرجع پژوهش یک نسخه از پاسخ پژوهش خوانده را برای پژوهش خواه می‌فرستد و پس از وصول پرونده کار وقت رسیدگی را تعیین کرده و بطرفین اطلاع می‌دهد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۵۰۰ قرائت می‌شود:

ماده ۵۰۰ – در مورد پژوهش احکامی که بترتیب اختصاری صادر شده است مدیر دفتر پس از وصول دادخواست در صورتیکه دادخواست کامل بوده و پس از رفع نواقص در صورتیکه دادخواست ناقص باشد جلسه رسیدگی را تعیین و یک نسخه دادخواست و پیوست‌های را برای پژوهش خوانده فرستاده وقت رسیدگی را بطرفین اطلاع می‌دهد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۱:

ماده ۵۰۱ – پژوهش از حکم مانع اجرای حکم است مگر اینکه قرار اجراء موقت حکم صادر شده باشد که در اینصورت حکم اجرا خواهد شد اگر چه ضمن پژوهش از حکم نسبت بقرار اجراء موقت شکایت شده باشد و در اینمورد دادگاه مکلف است طرفین را خارج از نوبت احضار و قبل از رسیدگی بماهیت دعوی بقرار اجراء موقت رسیدگی نماید.

رئیس _ موافقین با این ماده برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۲ قرائت می‌شود:

ماده ۵۰۲ – هر گاه دادگاه نخستین در حکم قید کند که آن حکم قطعی است شکایت در پژوهش مانع اجرای آن نخواهد بود مگر اینکه دادگاه پژوهش حکم را غیر قطعی تشخیص دهد در اینصورت دادگاه مرجع پژوهش اجراء حکم را تعطیل می‌کند و اگر حکم اجرا شده است اثرات اجرائی بر طرف می‌شود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۳:

فصل چهارم – در پژوهش تبعی

ماده ۵۰۳ – هر گاه یکی از اصحاب دعوی از حکم نخستین درخواست پژوهش نموده باشد طرف دیگر می‌تواند مادامی که دادرسی پژوهشی خاتمه نیافته است از همان حکم نسبت بمحکومیت خود یا جهتی که از آن ناراضی است درخواست پژوهش نماید هر چند مدت مقرر برای پژوهش نسبت باو منقضی شده باشد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵۰۴:

ماده ۵۰۴ – پـژوهش تبعی فقط در مقابل پـژوهش خواه و از کسی که طرف دعوی پژوهشی واقع شده است پذیرفته می‌شود

رئیس – موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۵۰۵:

ماده ۵۰۵ – اگر پژوهش خواه اصلی دادخواست پژوهشی خود را استرداد نماید و یا دادگاه دادخواست او را رد کند و یا دعوی پژوهشی اصلی ساقط شود حق پژوهش تبعی از بین می‌رود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۶:

ماده ۵۰۶ – درخواست پژوهش تبعی ممکن است در جریان رسیدگی به اعتراض بحکم غیابی پژوهشی و یا در جریان رسیدگی بعد از نقض حکم در مرحله فرجامی بشود.

رئیس – موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۷ قرائت می‌شود:

ماده ۵۰۷ – هیچیک از شرایط مذکور در ماده ۴۹۱ تا ماده ۴۹۶ در پژوهش تبعی نیست و پژوهش تبعی ممکن است کتبی یا شفاهی در جلسه دادرسی خواسته بشود.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۵۰۸ خوانده می‌شود:

فصل پنجم – در شرایط و ترتیب رسیدگی پژوهشی

ماده ۵۰۸ – ممکن نیست در رسیدگی پژوهش ادعای جدیدی نمود یعنی ادعائی غیر از آنچه در مرحله نخستین شده است ولی دعاوی زیر ادعای جدید محسوب نمی‌شود:

۱ – مطالبه قیمت مال محکوم به که عین آن در مرحله نخستین مورد حکم بوده یا مطالبه عین مالی که قیمت آن در مرحله نخستین مورد حکم بوده است.

۲ – ادعائی که دفاع محسوب شود از قبیل تهاتر.

۳ – ادعای وجه اجازه و سایر متفرعات از قبیل ضرر و زیان که بعد از صدور حکم نخستین به مدعی اصلی تعلق گرفته.

۴ – مطالبه بقیه اقساط مال الاجاره و دیونی که موعد تأدیه آن درجریان دعوی نخستین رسیده و مورد حکم نشده یا موعد تأدیه آن بعد از صدور حکم رسیده است و همچنین در جائی که اجرت المثل اول مورد مطالبه و حکم بوده و اجرت المثل زمان جریان دعوی نخستین یا بعد از صدور حکم مطالبه شود.

مخبر _ در ماده ۵۰۸ یک عبارتی در شق سوم ماده ساقط شده و باید اضافه شود. نوشته شده:

ادعای وجه اجاره و سایر متفرعات از قبیل ضرر و زیان که بعد از صدور حکم نخستین بمدعی به اصلی تعلق گرفته باید اینطور نوشته شود:

ادعای وجه اجاره و سایر متفرعات از قبیل ضرر و زیان که در زمان جریان دعوی یا بعد از صدور حکم نخستین بمدعی به اصلی تعلق گرفته.

اصلاح دیگر در شق چهارم است که نوشته شده اجرت المثل اول مورد مطالبه و حکم بوده. این جا کلمه اول را نداشت و معنائی ندارد باید نوشته شود اجرت المثل مورد مطالبه و حکم بوده الی آخر.

مؤید احمدی _ همین طور هم اصلاح شد.

رئیس _ موافقین با ماده ۵۰۸ با این دو اصلاحی که از طرف آقای مخبر شد قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۰۹:

ماده ۵۰۹ – ابراز دلائل جدید ادعای جدید نیست.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۰:

ماده ۵۱۰ – کسی غیر از صاحبان دعوی که در دادرسی نخستین بوده‌اند یا قائم مقام آنها حق ندارد داخل دعوی پژوهش بشود مگر در مواردیکه قانون اجازه داده است.

رئیس _ موافقین با این ماده برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۱ خوانده می‌شود:

ماده ۵۱۱ – هر گاه پژوهش خواه یا پژوهش خوانده در وقت معین برای رسیدگی پژوهش بدون آنکه حق حضور خود را اسقاط کرده باشد در دادگاه حاضر نشود بدرخواست طرف حکم غیابی داده می‌شود و در اینصورت محکوم علیه غائب می‌تواند بآن حکم اعتراض نماید.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۲:

ماده ۵۱۲ – اگر پژوهش خواه شکایت پژوهشی را از قرار یا حکم بدون عذر موجه سه ماه متوالی ترک نماید بدرخواست پژوهش خوانده دادگاه قرار سقوط شکایت پژوهشی را می‌دهد و در اینصورت حکم پژوهش خواسته بمنزله حکم قطعی است.

حکم این ماده در موارد زیر جاری نیست.

۱ – در صورتیکه پژوهش خواه قبل از درخواست اسقاط شکایت پژوهشی درخواست تعقیب کرده باشد.

۲ – در صورتیکه قرار یا حکم دادگاه نخستین فسخ شده باشد.

۳ – پس از صدور حکم غیابی یا قرار قابل اعتراض در مرحله پژوهشی.

۴ – پس از نقض حکم یا قرار بر اثر رسیدگی فرجامی.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۳:

ماده ۵۱۳ – قواعدی که در مرحله نخستین دعایت می‌شود در مرحله پژوهش نیز جاری است مگر در موردی که صریحاً تکلیف خاصی برای آنها در این باب معین شده باشد.

رئیس – موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۴:

ماده ۵۱۴ – مواردی که در دادگاههای نخستین تحقیقات و اجرای مقررات دادگاه بعهده کارمند علی البدل یا مدیر دفتر واگذار شده در دادگاه پژوهش یکی از مستشاران یا کارمند علی البدل دادگاه به تعیین رئیس آن وظایف را انجام می‌دهد.

مخبر _ در ماده ۵۱۴ در سطر دوم دادگاه پژوهش یکی از مستشاران یا کارمند انجام وظیفه می‌کند اصلاح شود بجای پژوهش – استان نوشته شود. یعنی دادگاه استان که مقصود همان دادگاه استیناف باشد و دادگاه پژوهش اشتباه چاپ شده است.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۵:

ماده ۵۱۵ – هر گاه دادگاهی که بشکایت پژوهشی رسیدگی می‌نماید شکایت پژوهش خواه را در نتیجه رسیدگی وارد دید حکم نخستین را فسخ کرده و خود حکم می‌دهد و الا حکم نخستین را تأیید خواهد کرد.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۶:

ماده ۵۱۶ – هر گاه دادگاهی که بشکایت پژوهش رسیدگی می‌نماید در حکم مورد رسیدگی جزء سهو حساب یا اشتباه در عدد و یا از قلم افتادگی قسمتی از خواسته که بثبوت رسیده اشکال دیگری مشاهده نکند حکم را تصحیح و تأیید خواهد نمود.

مخبر _ در ماده ۵۱۶ که قرائت شد کلمه جزء غلط چاپ شده و همزه آن اشتباه است جز کلمه فارسی است و جزء نیست و مقصود استثناء است. جز سهو حساب و همزه ساقط می‌شود.

رئیس – بلی صحیح است جز می‌شود موافقین با ماده ۵۱۶ قیام فرمایند (اکثر قیام کردند) تصویب شد. ماده ۵۱۷ خوانده می‌شود:

ماده ۵۱۷ – پس از اعلام ختم دادرسی دادگاه هر گاه بتواند فوراً مشاوره کرده و رأی می‌دهد و الا روز و ساعتی را برای اعلام رأی معین کرده و در صورت جلسه دادرسی قید و باصحات دعوی اعلام می‌نماید در صورت اخیر نباید بین روز اعلام ختم دادرسی و روز اعلام رای بیش از یکهفته فاصله شود.

مخبر _ در ماده ۵۱۷ جمله (مشاوره کرده) زائد است و حذف می‌شود و ماده اینطور می‌شود: دادگاه هر گاه بتواند رأی می‌دهد والا

رئیس _ موافقین با ماده ۵۱۷ قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۸:

ماده ۵۱۸ – اتخاذ رأی باین ترتیب بعمل می‌آید که رئیس دادگاه ابتدا از رأی کارمندی که نسبت بدیگران سابقه قضائی او کمتر است شروع کرده و بعد از همه رأی خود را اظهار می‌نماید و رأی دادگاه باتفاق و یا با کثریت آراء معلوم می‌شود.

مخبر _ در سطر اول ماده ۵۱۸ یک جمله از قلم افتاده باید اضافه شود. ماده فعلاً باین ترتیب شروع شده اتخاذ رأی باین ترتیب بعمل می‌آید الی آخر در صورتیکه ابتدای ماده اینطور است. درصورتیکه دادرس دادگاه متعدد باشد اتخاذ رأی باین ترتیب بعمل می‌آید الی آخر.

رئیس _ موافقین با ماده ۵۱۸ با این اصلاح قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۱۹ ک

ماده ۵۱۹ – احکام حضوری که در رسیدگی پژوهش صادر می‌شود و همچنین احکامی که غیاباً صادر شده و در موعد مقرر دادخواست اعتراض نسبت بآن داده نشده باشد قطعی محسوب می‌شود.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۲۰:

ماده ۵۲۰ – غیر از کسانیکه در دادرسی پژوهشی دخالت داشته دیگری از رأی پژوهش استفاده نخواهد نمود مگر اینکه رأی دادگاه قابل تجزیه و تفکیک نباشد در این صورت رأی مزبور نسبت باشخاصی که حکم یا قرار مورد در خواست پژوهش شامل آنها بوده پژوهش نخواسته‌اند سرایت خواهد نمود

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

– موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

[ ۷ – موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه ]

رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم. (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه یازدهم شهریور سه ساعت بظهر دستورهم بقیه شور این لایحه.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

- قانون‌های تصویب شده

قانون

اجازه استخدام آقای دکتر کوخ تبعه آلمان استاد دانشگاه طهران

ماده واحده‌ـ وزارت فرهنگ مجاز است که آقای دکتر لئوکوخ تبعه دولت آلمان را از تاریخ پانزدهم شهریور ۱۳۱۸ برای مدت سه سال دیگر به سمت استادی دانشگاه تهران با شرایط پایین استخدام نماید.

الف‌ـ حقوق سالیانه آقای دکتر کوخ مبلغ چهل و دو هزار (۴۲۰۰۰) ریال به علاوه سیصد و سی و شش پهلوی طلا یا معادل آن بارز خارجه خواهد بود که به اقساط ماهیانه دریافت خواهد داشت.

ب‌ـ چنانچه پس از انقضای مدت مزبور قرارداد آقای دکتر کوخ تجدید نشود مبلغ ۶۰ پهلوی به عنوان هزینه برگشتن به اروپا پرداخته خواهد شد.

ج‌ـ آقای دکتر کوخ سالی یک ماه در موقع تعطیلی تابستان حق مرخصی با استفاده از حقوق خواهد داشت لیکن ترتیب اعطای آن با وزارت فرهنگ بوه و مشارالیه می‌تواند یک مرتبه از جمع مرخصی‌های قانونی خود فقط در موقع تعطیل تابستانی استفاده نماید.

دـ محل خدمت و ساعات تدریس استاد مذکور از طرف وزارت فرهنگ معین خواهد شد.

هـ ـ وزارت فرهنگ و یا استاد مذکور در آخر هر سال تحصیلی می‌توانند با اخطار قبلی سه ماه قرارداد را لغو نمایند در صورتی که وزارت فرهنگ این عمل را بنماید هزینه برگشتن مذکور در قسمت (ب) پرداخته خواهد شد.

وـ چنانچه مطابق فقره (هـ) این لایحه به نحوی از انحا به خدمت این استاد خاتمه داده شود. وزارت فرهنگ مجاز است که از محل اعتبار حقوق او معلمین ایرانی استخدام نماید.

زـ وزارت فرهنگ مجاز است سایر شرایط استخدامی آقای دکتر کوخ را طبق مقررات قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ تعیین و قرارداد او را امضا و مبادله نماید.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه هشتم شهریور ماه یک هزار و سیصد و هجده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی‌ـ حسن اسفندیاری

قانون

اجازه استخدام هجده نفر مهندسین و متخصصین کارمندان خارجی ساختمان خطوط راه‌آهن

ماده واحده‌ـ وزارت راه مجاز است ۱۸ نفر مهندسین و متخصصین را که اسامی‌ـ تابعیت‌ـ سمت‌ـ میزان حقوق‌ـ هزینه سفر آمدن و برگشتن آنها در صورت ضمیمه ذکر شده برای مدت دو سال از تاریخ اشتغال با شرایط ذیل استخدام نموده حقوق و هزینه سفر آنها را که در صورت ذکر شده پرداخت نماید.

۱ـ اشخاص مذکور هر یک حق استفاده از یک ماه مرخصی با استفاده از حقوق در مقابل یازده ماه خدمت خواهند داشت.

۲ـ وزارت راه حق دارد با اخطار یک ماه قبل به خدمت هر یک از آنها خاتمه دهد و اشخاص مذکور نیز با اخطار کتبی دو ماه قبل حق تقاضای فسخ قرارداد خود را خواهند داشت و در هر دو صورت حق استفاده از حقوق مدت مرخصی استحقاقی و هزینه سفر مراجعت برای آنها محفوظ است.


۳ - چنانچه برای اشخاص مذکوره کسالتی رخ دهد که معالجه آن بیش از یک ماه به طول انجامد حقوق ایام کسالت آنها فقط برای یک ماه تأدیه‌خواهد شد وزارت راه می‌تواند قرارداد آنها را با پرداخت هزینه سفر مراجعت و حقوق مرخصی استحقاقی الغاء نماید.

۴ - در صورتی که اشخاص مذکور در نتیجه بروز سانحه یا کسالت مزاج مجبور به ترک خدمت شوند و همچنین در صورت فوت هر یک از آنان‌هزینه سفر مراجعت آنها با حقوق مدت خدمت و مرخصی که تا آن تاریخ ذیحق هستند به مشارالیهم یا کسان آنها تأدیه خواهد شد.

۵ - از حقوق کلیه اشخاص مذکوره در صورت ضمیمه طبق مقررات فعلی مالیات بر درآمد گرفته خواهد شد.

۶ - سایر شرایط استخدامی این اشخاص طبق قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ تعیین خواهد شد. این قانون که مشتمل بر یک ماده و صورت پیوست است در جلسه هشتم شهریور ماه یک هزار و سیصد و هیجده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی - حسن اسفندیاری