مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ خرداد ۱۳۱۷ نشست ۴۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ خرداد ۱۳۱۷ نشست ۴۳

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۸ خرداد ماه ۱۳۱۷

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- بیانات رئیس الوزاء و رئیس راجع به خرسندی دولت و ملت ایران از مواصلت بین خاندان سلطنت و خاندان سلطنت مصر

۳- معرفی آقای علی حسینی به سمت وزارت امور خارجه

۴- تقدیم یک فقره لایحه و معرفی معاون وزارت مالیه از طرف آقای وزیر مالیه

۵- بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۶۹

۶- تصویب مرخصی آقای قراگزلو

۷- موقع و دستور جلسه آتیه – ختم جلسه

(مجلس دو ساعت پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس روز یکشنبه اول خرداد ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – در صورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد – خیر) صورت مجلس تصویب شد.

- بیانات رئیس الوزاء و رئیس راجع به خرسندی دولت و ملت ایران از مواصلت بین خاندان سلطنت و خاندان سلطنت مصر

(۲- بیانات رئیس الوزاء و رئیس راجع به خرسندی دولت و ملت ایران از مواصلت بین خاندان سلطنت و خاندان سلطنت مصر)

رئیس – آقای رئیس الوزراء فرمایشی داشتید؟

رئیس الوزراء (آقای جم) – از طرف قرین الشرف بندگان اعلیحضرت همایونی ماموریت دارم که برای انجام مقدمات مواصلت مسرت بخشی که در سایه توجهات اعلیحضرت همایونی شاهنشاهی بین خاندان سلطنت ایران و خاندان سلطنت مصر پیش آمده است به قاهره عزیمت نمایم. اینک ماموریت خود را باطلاع مجلس میرسانم و در عین حال از این پیش آمد که اهمیت و تاثیرات آن در عالم شرق و اسلام معلوم است (عموم نمایندگان – صحیح است) این جانب و هیئت دولت مسرت و شادمانی خود را در مقابل مجلس اظهار می‌دارم. (نمایندگان – صحیح است).

رئیس – خبر مسرت بخشی که جناب آقای رئیس الوزراء اعلام نمودند موجب نهایت شادمانی گردید نمایندگان مجلس از طرف خود و عموم ملت ایران مراتب تبریکات چاکرانه خود را به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاهی بزرگ تقدیم می‌دارند. (عموم نمایندگان – صحیح است) این وصلت فرخنده از جهات بسیار موجب خرمی و شادمانی ایرانیان شده است (صحیح است) یکی از این جهت که تمام اهل این کشور به وجود مبارک و الاحضرت شاهنشاه زاده برومند و ولیعهد ارجمند ایران علاقه دارند و اوصاف حمیده و بزرگواری آن را تجلیل می‌نمایند. (نمایندگان – صحیح است) دیگر از این لحاظ که خاندان جلیل سلطنتی مصر از روزگار دیرین بعظمت و خدمت به علم و تمدن مشهور است (صحیح است) و این پیوند مبارک در احوال عمومی شرق و مصالح اسلامی تاثیری بسزا خواهد بخشید و بر مراتب یک جهتی و مودت ایران و مصرکه از روزگار باستان رشته محبت و یگانگی در میان آنان استوار بوده خواهد افزود (نمایندگان – صحیح است) مجلس شورای ملی از جانب همه افراد ملت تهنیت خالصانه به پیشگاه هر دو خاندان جلیل سلطنتی تقدیم و سعادت و عظمت ذات فرخنده صفات والاحضرت همایونی و بانوی عظیم الشان معظم له را از درگاه خداوند متعال خواستار است (عموم نمایندگان - صحیح است).

- معرفی آقای علی حسینی به سمت وزارت امور خارجه

(۳- معرفی آقای علی حسینی به سمت وزارت امور خارجه)

رئیس – آقای رئیس الوزاء

رئیس الوزراء – نظر به اینکه آقای عدل که سابقا به سمت کفالت وزرات خارجه معرفی شده بود مامورینی در خارج پیدا کرده است بر حسب امر و اراده ملوکانه آقای سهیلی وزیر مختار ایران در لندن به سمت وزیر امور خارجه انتخاب شده است اینک به مجلس شورای ملی معرفی می‌شود (نمایندگان – صحیح است – مبارک است).

- تقدیم یک فقره لایحه و معرفی معاون وزارت مالیه از طرف آقای وزیر مالیه

(۴- تقدیم یک فقره لایحه و معرفی معاون وزارت مالیه از طرف آقای وزیر مالیه)

رئیس – آقای وزیر مالیه

وزیر مالیه – چون معمولا وجهی که هر سال برای ساختمان راه آهن از محل اعتبار وجوه قند و شکر تخصیص داده می‌شد در خود قانون متمم بودجه منظور می‌گردید امسال چون در آن موقع بودجه راه آهن معین نشده بود در قانون متمم بودجه ننوشتیم و یک لایحه علیحده تهیه شده است برای تخصیص مبلغ یکصد و هفتاد میلیون ریال علاوه بر آن یکصد و پنج میلیون ریالی که از اعتبارات بودجه کشور پرداخته می‌شود برای مخارج راه آهن ابن لایحه برای این اعتبار تقدیم می‌شود. بعلاوه آقای اللهیار صالح را به سمت معاونت وزارت مالیه معرفی می‌کنیم.

- بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۶۹

(۵- بقیه شور لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۶۹)

رئیس – بقیه شور گزارشات کمیسیون عدلیه راجع به اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۶۹ شروع می‌شود.

فصل شوم – در اعاده محاکمه

مبحث اول – در جهات اعاده محاکمه

ماده ۵۶۹ – در صورت وجود یکی از جهات اعاده محاکمه نسبت به حکام زیر ممکن است درخواست اعاده محاکمه نمود.

۱ – حکم حضوری استینافی

۲- حکم غیابی استینافی که مدت اعتراض آن منقضی شده باشد.

۳- حکم حضوری بدوی که به طور قطعی صادر شده است.

۴- حکم غیابی بدوی که مدت اعتراض آن منقضی شده و غیر قابل استیناف صادر شده است.

رئیس – آقای نقابت

نقابت – عرض بنده فقط راجع به شق چهارم است می‌خواستم آقای مخبر محترم توضیح بدهند حکم غیابی که مدت اعتراضش منقضی شده است و غیر قابل استیناف صادر شده تطبیق با موازین کلیه نمی‌کند ممکن است نوشته شود مدت اعتراض گذشته و قطعی شده بنظربنده این طور بهتر است.

موید احمدی (مخبر) – گمان می‌کنم آقای نقابت در کمیسیون هم این اعتراض را فرمودند و نظر آقای وزیر عدلیه این بود که اگر حکم قابل استیناف باشد در مدت استیناف استیناف می‌دهد واگر چنانچه قطعی باشد و غیر قابل استیناف باشد راه اعاده محاکمه را برایش می‌گذارند با این مراتب بنده عقیده‌ام این است که پیشنهادی بفرمایند که بیاید در کمیسیون و برای شور دوم اصلاح بهتری شود.

رئیس – ماده ۵۷۰

ماده ۵۷۰ – جهات اعاده محاکمه از قرار زیر است:

۱ – اگر در مطلبی که موضوع ادعا نبوده است حکم صادر شده باشد.

۲ – اگر حکم به مقدار بیشتر از مدعی به صادر شده است.

۳ – در صورتیکه در مفاد یک حکم مواد متضاد باشد.

۴ – در صورتیکه حکم قطعی محکمه مخالف باشد یا حکم قطعی دیگری که سابقا همان محکمه در خصوص همان دعوی و بین همان اصحاب صادر کرده بدون اینکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.

۵ – در صورتی که طرف مقابل مستدعی اعاده محاکمه حیله و تقلبی نموده باشد که در حکم محکمه موثر بوده.

۶ – اگر حکم محکمه مستند باسنادی بوده است که بعدا مجعولیت آنها ثابت شده باشد.

۷ – اگر بعد از صدور حکم اسناد و نوشتجاتی یافت شود که دلیل حقانیت مستدعی اعاده محاکمه بوده و ثابت گردد که آن اسناد و نوشتجات را طرف مقابل مکتوم داشته و یا باعث کتمان آنها بوده.

رئیس – آقای طباطبائی

طباطبائی – عرض کنم که درکمیسیون هم گویا مذاکره شد حالا بنده عقیده دارم که درقسمت ۷ این ماده که می‌نویسد:

اگر بعد از صدور حکم اسناد و نوشجاتی یافت شود که دلیل حقانیت مستدعی اعاده محاکمه بوده و ثایت گردد که آن اسناد و نوشتجات را طرف مقابل مکتوم داشته و یا باعث کتمان آنها بوده تا جمله (مستدعی اعاده محاکمه بوده) بعقیده بنده کافی است برای اینکه فرق نمی‌کند اسناد و نوشتجات یا دست دیگری باشد چه فرق می‌کند وقتی که نوشتجات و اسناد بدست آمد که مثبت حق طرف بود کافی است که اعاده محاکمه را بخواهد.

مخبر – نظرآقای طباطبائی البته از جنبه احقاق حق بنده تصور می‌کنم خیلی نظر خوبی است چون محاکمه برای این است که رسیدگی و احقاق حق بشود ولی یک اسنادی مال یک کسی بوده است و در جریان محاکمه آن اسناد در دست او نبوده وابراز نداشته و در محاکمه بدوی و استینافی و تمیز محکوم شده حالا اسنادی پیدا کرده البته به مصرف این نمی‌شود بالاخره اگر قانون پیش بینی بکند که هر کسی که یک محاکمه بدوی و استینافی و تمیزی تمام مراحل را طی کرده فورا بیاید بگوید که آقا من یک نوشتجاتی داشتم که نبود و حالا پیدا می‌شود و آخد ندارد ولی یک مورد است که مقنن آنرا در نظرگرفته است که اعاده محاکمه بشود یک کسی است اسنادی داشته دست طرف مقابل و طرف مقابل مکتوم کرده و در موقع محاکمه به او نداده است بعد از کشف شد که آن اسناد هست در همان محاکمه مثلا فرض کنید برادر بزرگی بوده برای اینکه حق برادر کوچکش را بخورد آمده است از او عریضه حق برادر کوچکش را بخورد امده است از او عریضه داده و محکومش کرده بعد از آنکه تمام مراحل طی شده قضایائی پیش می‌آید که آن اسناد بدست آمده اینجا قانونی پیش بینی کرده که باید آن محاکمه را اعاده کند و از سر بگیرد برای اینکه اسنادش دست مدعیش بوده است ولی اگر بنا شد که این کار را عمومی کنند که هر کس بعد از محاکمه یک اسنادی پیدا کرد محاکمه را از سر بگیرند نمی‌شود و عملی نیست یک اصطلاحی دارند علمای حقوق که می‌گویند محاکمه‌ای برای قطع خصومت است احقاق حق واقعی را کسی نمیداند پرونده تشکیل می‌شود و در آن پرونده یک ادله و براهینی هست و محکمه روز آنها رسیدگی می‌کند و تشخیص می‌دهد که حق با این است یا با آن است و یک حکمی می‌دهد شاید حکم صحیح نباشد ولی برای قطع خصومت است که آمده‌اند محاکمه قرار داده‌اند و درجات معین کرده‌اند که اگر دز ابتدائی محکوم شد می‌تواند استیناف بدهد بعد تمیز بدهد (اگر چه تمیز مرحله سوم رسیدگی نیست و برای این است که ببینند جریان قانون درست اعمال شده است یا خیر) بعد محاکمه قطعی می‌شود حتی در شرع اسلام هم همینطور است زیدی از عمرو صد تومان قرض کرد و بعد منکر شد و می‌آید قسم می‌خورد قسم چه می‌کند می‌گوید دیگر حقی نداری و محاکمه ختم می‌شود چرا؟ برای اینکه شروع می‌گوید اگر طرف هم واقعا بدهکار بوده است همین که قسم خورد دعوی ختم شده است ولی آن چیزی را که در قانون پیش بینی کرده این است که اگر در نزد طرف مقابل اسنادی مکتوم مانده باشد حالا بعد از محاکمه اسنادش پیدا شد آن محاکمه را اعاده کنند ولی بطور کلی البته تصدیق میفرمائید که نمی‌شود.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی – وجود مبحث اعاده محاکمه که در این قانون پیش بینی شده دلیل واضحی است که نقطه نظر دولت در تقدیم این لایحه به مجلس شورای ملی برای این نبوده است که دعوی همینقدر که قطع و فصل شد حقا کان ام باطلا قضیه خاتمه یافته باشد اگر این نظر بود وجود مبحث اعاده محاکمه هیچ لزومی نداشت اعاده محاکمه برای این در نظرگرفته شده که بر فرض دعوائی در مرحله ابتدائی و استینافی و تمیزی بین دونفر قطع و فصل شد ولی به باطل و اسنادی که دال بر حقانیت یکی از متداعین است بعدا کشف شد برای حفظ حق آن طرف که مستنداتی بعدا بدست او آمده او را ذیحق خواهد کرد باب اعاده محاکمه باز شده. ابنجا بنده چنانچه در کمیسیون عدلیه هم حضور آقای وزیر عدلیه عرض کردم از ایسان در خواست کردم که یک کلمه اعم در این قسمت اضافه شود همینطوریکه اینجا نوشته شده که اگر بعد از صدور حکم استناد و نوشتجاتی یافت شده را به نوشتجاتی که طرف دعوی آنرا مکتوم داشته است یا سبب کتمان بوده است. یکی دیگر نکته را که می‌خواستم عرض کنم که در محاکم مورد اشکال خواهد شد کلمه ثبوت است که در این قسمت قید شده است این کلمه ثبوت در یک مواردی خیلی واضح است چنانچه در قسمت بعد که می‌گوید که اگر ثابت شد حکم قبلی مستند به سندی بوده که جعلیتش بعدا ظاهر شده البته این ثبوتش در این مورد به حکم محکمه است یعنی به موجب حکم محکمه ثابت شد که مستند دعوی مجعول بوده است ولی اینجا اگر یک اسنادی بدست بیاید و ثابت شود که طرف مقابل مکتوم داشته اینجا ثبوت چه چیز است و چه معنی دارد یعنی باید به موجب حکم محکمه ثابت شود که او این اسناد را مکتوم داشته است؟ اگر این مقصود است که اسباب اشکال می‌شود این را خواستم آقای وزیر عدلیه توضیحی بفرمایند که ثبوت در اینجا چه معنی دارد که رفع ابهام واجمال آن شده و محاکم هم دچار ابهام و اشکال نشوند.

وزیر عدلیه – با توضیحاتی که آقای مخبر کمیسیون دادند که بنده فقط به قسمت آخرش رسیدم خیال می‌کردم که مستغنی هستم از این که در اطراف ماده ۵۷۰ توضیحات بیشتری بدهم فقط یک جمله اضافه می‌کنم به توضیحات ایشان آن هم بطور کلی که اعاده محاکمه بطوری که در این قانون پیش بینی شده است یک وسیله فوق العاده ایست و وسیله عادی نیست مثل استیناف و تمیز و به اصطلاح اسمش رویش است یعنی کار آسانی نیست کار معمولی نیست که دری باز باشد به روی هر کس یک دری است بازشده برای مواقع خیلی مخصوص و متذکر هم هستید که این در یک رخنه ایست باستحکام اصل قضائی وقتی که یک حکمی از مراحل قضائی صادر شد و استینافش گذشت تمیز هم ابرام کرد این استحکامش حتی می‌خواهم بگویم خیلی بیشتر از یک قانون است بطوری که در کمیسیون هم توضیح دادم که قانون وقتی از مجلس گذشت یا اینکه از قوه مقننه گذشته است ولی خود قوه مقننه که به یک قانونیرای داده است بعد می‌تواند مطابق نظامنامه داخلی مجلس شورای ملی قانون دیگریکه ناسخ آن باشد یا اصلا با یک ماده آنرا نسخ نمایند ولی قاضی بطور کلی حکم خودش را نمی‌تواند بهم بزند. یک حکمی که از عدلیه صادر شد از هر توپی محکمتر است و هیچ توپی نمی‌تواند آنرا بهم بزند (صحیح است) این است که اگر در قوانین یک اعاده پیش بینی شده است برای محاکمه در نظر باید گرفت که این اعاده محاکمه یک رخنه ایست باین اصل مسلم پس باید این طور به همین قدر قانع شویم که زیاده روی نشود و واقعا یک مواقعی که یک دلائل جدیدی که با این ترتیبات بدست آمد اعاده شود والا اگر یک کسی اسناد و نوشتجات خودش را در صندوقش گذشته باشد مدتها هم گذشته باشد و به خودش زحمت ندهد که برود به صندوق و اسباب پدرش را بگردد که چه بوده است ولی پس از محکومیت و اینکه کار گذشته است آقا بیاید بگوید من در صندوق پدرم کاغذی پیدا کردم، خوب می‌خواستی زودتر پیدا کنی اگر به یک جهاتی مکتوم بوده و از ید او خارج بوده است درست ولی نه اینکه وقت نکرده‌ام و اینها با این عذرها اگر بخواهند راه تجدید محاکمه و اعاده محاکمه را باز کنند آنوقت دیگر سنک روی سنک نمی‌ماند و مبانی قضائی متزلزل می‌شود. این قسمت را هم که راجع به ثبوت فرمودند عرض می‌کنم که این توضیح واضحات است که البته ثبوت باید در یک محکمه باشد یا با یک سند رسمی ثابت شود یا در محکمه ثابت شود.

رئیس – ماده ۵۷۱

مبحث دوم – در موعد اعاده محاکمه

ماده ۵۷۱ – مهلت اعاده محاکمه ده روز است و بطریق زیر شروع می‌شود.

۱ – نسبت به احکام حضوری از تاریخ ابلاغ

۲ – نسبت به احکام غیابی از تاریخ انقضاء مدت اعتراض

رئیس – ماده ۵۷۲

ماده ۵۷۲ – اگر اعاده محاکمه به جهت متغایر بودن دوحکم باشد ابتداء مهلت از تاریخ آخرین ابلاغ هر یک از دو حکم است.

رئیس – ماده ۵۷۳

ماده ۵۷۳ – اگر سبب اعاده محاکمه مجعول بودن اسناد باشد ابتداء مهلت اعاده محاکمه تاریخ ثبوت جعلیت به موجب حکم نهائی است.

رئیس – ماده ۵۷۴

ماده ۵۷۴ – هر گاه سبب اعاده محاکمه حیله و تقلب طرف مقابل یا وجود اسناد مکتومه باشد مهلت از تاریخ ثبوت حیله و تقلب یا وصول نوشتجات مکتومه بدست صاحب آن شروع می‌شود و تاریخ آن باید باقرار در محکمه و یا به سند کتبی باشد.

رئیس – ماده ۵۷۵

ماده ۵۷۵ – مفاد ماده ۴۶۶ و ۴۶۷ در اعاده محاکمه رعایت می‌شود.

رئیس – ماده ۵۷۶

مبحث سوم – در ترتیب استدعای اعاده محاکمه و رسیدگی

ماده ۵۷۶ – اعاده محاکمه بر دو قسم است ۱- اصلی ۲ – طاری

اعاده محاکمه اصلی است در صورتیکه مستدعی اعاده محاکمه مستقلا درخواست اعاده محاکمه نماید و طاری است وقتی که در اثنای محاکمه حکم بطور دلیل ابراز و محکوم علیه که در حکم در مقابل او ابراز شده نسبت به آن درخواست اعاده محاکمه کند.

رئیس – ماده ۵۷۷

ماده ۵۷۷ – عرضحال اعاده محاکمه اصلی درخواست اعاده محاکمه از آن محکمه صادر شده است و عرضحال اعاده محاکمه طاری باید به محکمه‌ای داده شود که حکم در آنجا بطور دلیل ابراز شده است.

رئیس – ماده ۵۷۸

ماده ۵۷۸ – محکمه که عرضحال اعاده محاکمه طاری به آنجا داده شده عرضحال را به محکمه که حکم را صادر کرده است می‌فرستد. هر گاه محکمه تشخیص دهد حکمی در خصوص استدعاء اعاده محاکمه صادر می‌شود موثر در دعوی است در صوریتکه دلائل استدعاء محاکمه را هم قوی بداند رسیدگی به دعوی را که مطرح است در قسمتی که حکم راجع به استدعاء محاکمه را در آن قسمت موثربداند تا صدور حکم راجع به اعاده محاکمه به تاخیر می‌اندازد و در غعیر اینصورت رسیدگی را تعقیب نموده و حکم مقتضی می‌دهد.

رئیس – ماده ۵۷۹

ماده ۵۷۹ – در عرضحال اعاده محاکمه باید نوشته شود:

۱ – نام و اقامتگاه و سایر مشخصات درخواست کننده اعاده محاکمه و طرف اعاده محاکمه

۲ - حکمی که مورد درخواست اعاده محاکمه است

۳ – محکمه که حکم داده است

۴ - جهتی که موجب اعاده محاکمه شده است

در صورتی که عرضحال اعاده محاکمه را وکیل داده باشد باید نام و مشخصات او در عرضحال معین و وکالتنامه پیوست عرضحال شود.

رئیس – ماده ۵۸۰

ماده ۵۸۰ – درخواست اعاده محاکمه اجرای حکمی را که مورد اعاده محاکمه است بتاخیر نمی‌اندازد.

رئیس – ماده ۵۸۱

ماده ۵۸۱ – در مورد اعاده محاکمه هیچ جهتی بجز آنچه که در عرضحال موجب اعاده محاکمه قرار داده شده مورد رسیدگی واقع نمی‌شود.

رئیس – ماده ۵۸۲

ماده ۵۸۲ – در صورت قبول اعاده محاکمه اگر حکم اجرا نشده باشد بتاخیر می‌افتد و اگر اعاده محاکمه راجع به یک قسمت از حکم باشد اجراء آن قسمت بتاخیر افتاده و بقیه اجراء می‌شود.

رئیس – ماده ۵۸۳

ماده ۵۸۳ – اگر اعاده محاکمه قبول شود حکم مورد اعاده محاکمه فسخو محکمه حکم مجدد می‌دهد مگر اینکه استدعای اعاده محاکمه راجع به یک قسمت حکم باشد در اینصورت فقط آن قسمت فسخ یا اصلاح خواهد شد.

رئیس – ماده ۵۸۴

ماده ۵۸۴ – اگر جهت اعاده محاکمه مغایر بودن دو حکم باشد محکمه بعد از قبول عرضحال اعاده محاکمه و رسیدگی ثانی را فسخ و حکم اول به قوت خود باقی خواهد بود.

رئیس – ماده ۵۸۵

ماده ۵۸۵ – نسبت به حکمی که در نتیجه درخواست اعاده محاکمه صادر می‌شود دیگر اعاده محاکمه پذیرفته نخواهد شد.

رئیس – ماده ۵۸۶

ماده ۵۸۶ – هر گاه یکی از طرفین دعوی نسبت به حکمی درخواست اعاده محاکمه نماید طرف دیگر می‌تواند در مقابل آن شخص مادامیکه جریان اعاده

محاکمه خاتمه نیافته از همان حکم نیبت به محکومیت خود رد صورت وجود یکی از جهات اعاده محکامه تبعا درخواست اعاده محاکمه نماید هر جند مدت مقرر برای اعاده محاکمه نسبت به او منقضی شده باشد.

رئیس – ماده ۵۸۷

ماده ۵۸۷ – ترتیب استدعاء اعاده محاکمه تبعی مطابق ترتیب استیناف تبعی است.

رئیس – ماده ۵۸۸

ماده ۵۸۸ – در اعاده محاکمه غیر از طرفین دعوی شخص دیگری به هیچ عنوان نمی‌تواند داخل در دعوی شود.

رئیس – ماده ۵۸۹

باب ششم – در مواعد

فصل اول – در تعیین و حساب مواعد

ماده ۵۸۹ – مواعدی را که قانون معین نکرده محکمه معین خواهد کرد و موعدی را که محکمه معین می‌کند باید موافقت داشته باشد با امکان انجام امری که برای آن موعد تعیین می‌شود و موعد به سال یا ماه یا هفته یا روز تعیین می‌شود.

رئیس – ماده ۵۹۰

ماده ۵۹۰ – سال دوازده ماه است – ماه مطابق با ماه شمسی است و کسری آن قرار ماهی سی روز حساب می‌شود – هفته هفت روز تمام و روز بیست و چهار ساعت است.

رئیس – ماده ۵۹۱

ماده ۵۹۱ – هر گاه روز آخر موعد مصادف شود با روز تعطیل ادارات آنروز که تعطیل است به حساب نمی‌آید و روز آخر موعد روزی خواهد بود که ادارات بعد از تعطیل باز می‌شود.

رئیس – ماده ۵۹۲

ماده ۵۹۲ – مواعدی که ابتداء آن تاریخ ابلاغ یا اعلام است روز ابلاغ و اعلام و همچنین روز اقدام جزء مدت محسوب نمی‌شود.

رئیس – ماده ۵۹۳

ماده ۵۹۳ – در صورتیکه محل اقامت کسیکه اوراق محکمه به او ابلاغ می‌شود خارج از مقر محکمه باشد که اوراق از آنجا صادر شده بر موعد قانونی از قرار هر سی و شش کیلومتر در صورتی که کمتر از هیجده کیلومتر باشد بحساب نمی‌آید و اگر هیجده کیلومتر یا زیادتر باشد یک روز برای آن منظور می‌شود.

رئیس – ماده ۵۹۴

ماده ۵۹۴ – هر گاه در روزی که برای حضور اصحاب دعوی در محکمه معین شده محکمه مانعی برای رسیدگی داشته باشد انقضاء مدت روزیخواهد بود که محکمه برای رسیدگی معین کرده و حاضر باشد.

رئیس – ماده ۵۹۵

ماده ۵۹۵ – مواعدی که محکمه روز و تاریخ انقضاء آنرا معین کرده است در همان روز و تاریخ منقضی می‌شود.

رئیس – ماده ۵۹۶

فصل دوم – در دادن مهلت و تجدید موعد

ماده ۵۹۶ – دادن مهلت در مواعدی که از طرف محکمه معین می‌شود فقط یکدفعه جائز است باستثناء دو مورد زیر:

۱- در صورت تراضی متداعیین یا اصحاب دعوی

۲- در صورتیکه درخواست کننده مهلت ثابت نماید که عدم انجام کاریکه محکمه خواسته است بواسطه حدوث موانعی بوده که رفع آن موانعی در حیطه اقتدار درخواست کننده نبوده است.

رئیس – ماده ۵۹۷

ماده ۵۹۷ – دادن مهلت پس از انقضاء مدت قانونی در مورد اعتراض به حکم غیابی و شکایت استیناف و تمیزی و اعاده محاکمه نسبت بحکم و قرار محکمه ممنوع است مگر در موردیکه قانون تصریح نماید.

رئیس – ماده ۵۹۸

ماده ۵۹۸ – دادن مهلت پس از انقضاء موعدیکه در قانون معین شده در غیر موارد مذکور در ماده فوق وقتی قبول می‌شود که بمحکمه ثابت شود که در اعلام مهلت سهو یا خطائی شده یه آن جهت استفاده از مهلت ممکن نبوده است و یا درخواست کننده مهلت ثابت نماید که عدم استفاده از موعد بواسطه موانعی بوده که رفع آن موانع در حیطه اقتدار درخواست کننده نبوده

رئیس – ماده ۵۹۹

ماده ۵۹۹ – مرض اصحاب دعوی را با امکان توکیل نمی‌توان موجب عدم استفاده از موعد و جهت استمهال قرار داد.

رئیس – ماده ۶۰۰

ماده ۶۰۰ – در صورت قبول درخواست درخواست کننده موعد جدیدی معین می‌شود و این موعد نباید بیش از موعدیکه قانونا مقرر است باشد.

- تصویب مرخصی آقای قراگزلو

(۶- تصویب مرخصی آقای قراگزلو)

رئیس – گزارشی از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت می‌شود.

آقای قراگزلو برای معالجه درخواست سه ماه مرخصی از تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۱۷ نموده‌اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس – موافقن با مرخصی آقای قراگزلو قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۷- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگر موافقت میفرمائید جلسه را ختم کنیم. (صحیح است)

جلسه آتیه روزیکشنبه ۱۵ خرداد ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده

(مجلس یکساعت و ربع قبل از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری