مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ خرداد ۱۳۴۶ نشست ۳۶۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ خرداد ۱۳۴۶ نشست ۳۶۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۷ خرداد ۱۳۴۶ نشست ۳۶۲

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۳۶۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه (۷) خرداد ماه ۱۳۴۶

فهرست مطالب:

۱-قرائت اسامی غایبین جلسه قبل

۲-بیانات قبل از دستور آقای شاخویی

۳-طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به تمام وقت هیئت آموزشی و استخدام هیئت آموزشی دانشگاه

۴-طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح مواد و تبصره‌هایی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

۵-تصویب صورت‌جلسه

۶-طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به اساسنامه دانشسرای عالی (تربیت معلم و تحقیقات تربیتی) و منتفی بودن تصویب‌نامه مربوط به انحلال دانشسرای عالی

۷-طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی دایر به منتفی بودن تصویب‌نامه مربوط به امضا اوراق و اسناد ۵۵ میلیون مارک اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن و ارسال به مجلس سنا

۸-طرح گزارش شور اول کمیسیون بودجه راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی

۹-تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون، وزارت دارایی

۱۰-تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه(۷)خرداد ماه۱۳۴۶

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

۱-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس-اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه-آقایان:

دکتر سامی راد-کیهان یغمائی-جاوید-مهرزاد-حقشناس-احتشامی-ارسنجانی-دکتر وحیدنیا-بانو دکتر دولتشاهی.

غائبین بی اجازه-آقایان:

دکتر مصباح زاده-کشفی-آقایان-دکتر ناصر بهبودی-رامبد-بختیار بختیاریها.

غائبین مریض-آقایان:

آموزگار-طالب زاده-مهندس مالک-سرتیپ حکیمیان.

۲-بیانات قبل از دستور آقای شاخوئی

رئیس-نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای شاخوئی بفرمائید.

شاخوئی-بنام خداوند توانا، با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم اجازه می‌خواهم قبل از بیان هر مطلب دعای خیر ملت حق شناس ایران را بدرقه راه خسرو عادل ایران شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی گرامی و نیکوکار نموده از پیشگاه قادر متعال سلامت اعلیحضرتین و ولایتعهد عظما را همراه با عظمت شاهنشاهی ایران مسئلت نمایم (احسنت) مسافرتهای رهبر عالیقدر ما بکشورهای خارج همواره همراه با موفقیت و مزید حیثیت بین المللی ما بوده و موجبات و داد و تفاهم و دوستی بیشتر ما را با کشورهای جهان فراهم ساخته است (صحیح است) امروز بر هیچکس پوشیده نیست که در سایه تدابیر معظم له و رهبریهای خردمندانه پدر تاجدار ما ایران عزیز در ترازوی بین المللی وزنه‌ای سنگین شده و ایران و ایرانی در انظار خارجی آنچنان قرب و منزلتی احراز کرده که حدی بر آن متصور نیست (صحیح است) واقعاً ما ملت اگر هر یک هزار زبان داشته باشیم هنوز قادر بشکرگزاری جزئی از کل عنایات رهبر عزیزخود نخواهیم بود (صحیح است) بنده از زبان دل همه ایرانیان عرض می‌کنم:

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

هر کجا هست خدایا بسلامت دارش (احسنت)

بنده بنام نماینده مردم آبادان از اقدامات مفید و بسیار سودمند دولت که در کلیه شئون مختلفه زندگی مردم آبادان معمول شده کمال سپاسگزاری را دارم واقعاً اسباب خوشحالی و مسرت همه ملت ایران است که جناب آقای هویدا و اعضاء محترم کابینه اش در طریق اجرای اوامر و نیات خیر پدر تاجدار برای آسایش و رفاهیت مردم شب و روز در تلاش و کوشش هستند (صحیح است) و از هفت بامداد تا پاسی از شب گذشته همه فعالیت می‌کنند خوشبختانه نتیجه تلاشها و این فعالیتها بخوبی ظاهر و آشکار است و پیشرفتهائیکه در کلیه شئون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی و سایر امور نصیب ما شده همه و همه از این جهت است که دولت تحت رهبریهای حکیمانه شاهنشاه و با درک نیات خیر پدر تاجدار برای تحقق اوامر و فرامین شاهنشاه که برای سعادت ملت ایران شرف صدور می‌یابد آنی از پای نمی‌نشیند و شب و روز در تلاش و مجاهدت است (صحیح است) توفیق روزافزون دولت جناب آقای هویدا را همه آرزومندیم در این زمینه تلگرافات و نامه‌های مفصلی از طبقه زحمتکش کارگران محترم آبادانی دارم که ضمن آنها همه از توجهات و کوششهای جناب آقای عطاءالله خسروانی وزیر محترم کار و امور اجتماعی اظهار امتنان نموده و از بنده خواسته‌اند از پشت تریبون مجلس مبین و مترجم احساسات شاهدوستی و وطن پرستی آنان باشم و مراتب تشکر آنان را بحضور وزیر محترم کار اعلام دارم (احسنت) البته ضمن نامه‌های تشکر آمیز خود اکثراً تقاضا دارند که مسأله وام دادن بانک رفاه کارگران آبادان بکارگران شرکت نفت حل شود که آنان بتوانند از وامهای مفید این بانک استفاده نمایند از جمله تقاضاهای دیگر مردم آبادان یکی آسفالت راه خسروآباد-قصبه است و دیگری مرمت و تعمیر راه سابق آبادان-اهواز که از جانب آقای وزیر محترم راه تقاضای عطف توجه به این دو تقاضای مردم آبادان را دارم در مورد آموزش و پرورش آبادان بدواً از توجهات دولت و شرکت ملی نفت که در امر تهیه وسائل آموزشی و آموزشگاه اقدامات و کمکهای ذیقیمتی فرموده‌اند از طرف مردم آبادان کمال تشکر را دارم و با توجه بوضع آموزش و پرورش آبادان که در حال حاضر متجاوز از هفتاد هزار دانش آموز دارد و همه ساله تعداد کثیری اطفال لازم التعلیم به آنان اضافه می‌شود تقاضای عطف توجه بیشتری را بفرهنگ این منطقه که

همه ساله نیاز زیادی بمعلم و آموزشگاه و وسائل آموزشی دارد می‌نماید زیرا با همه توجهات و اقدامات دولت و کمکهای ذیقیمت شرکت ملی نفت هنوز چه بسیارند آموزشگاههائیکه بصورت دو سازمانه در روز اداره می‌شوند و با وجود این بعضی از محصلین یک روز درمیان آنهم نصف روزه از نعمت تعلیم و تربیت برخوردار می‌شوند کمبود دبیر لیسانسیه بخصوص دبیران علوم هم یکی از معضلات فرهنگ آبادان است که امیدوارم در سال تحصیلی جاری نسبت به کم کردن این معضل اقدامات مفیدی انجام گیرد.

در مورد بهداشت وبهداری هم ضمن اظهار تشکر از اقدامات مفید مسئولین مربوطه که از هر کوششی دریغ نمی‌نمایند تقاضای عطف توجه بیشتری را دارد زیرا در حال حاضر برای مردم غیر شرکتی که جمعیت زیادی را تشکیل می‌دهند فقط یک بیمارستان ۸۰تختخوابی موجود است که بهیچوجه تکافوی احتیاجات مردم را نمی‌نماید امید است وزیر محترم بهداری در این باره چاره‌ای بیندیشد و ساختمان بیمارستان مجهزی را که وعده فرموده‌اند تدارک ببینند.

در خاتمه عرایضم بار دیگر سلامت و موفقیت رهبر عالیقدر ملت ایران را از درگاه احدیت مسئلت دارد (احسنت-احسنت) از زحمتیکه دادم معذرت می‌خواهم.

۳-طرح گزارش کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه تمام وقت و استخدام هیئت آموزشی دانشگاه

رئیس-وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول لوایح راجع به تمام وقت و استخدام هیئت آموزشی دانشگاه که با یکدیگر تلفیق گردیده مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون آموزش و پرورش

بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسات مکرر با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره۱۲۸۰۸- ۴۲/۱۰/۱۶ مربوط به تصویبنامه‌های شماره۱۷۱۶۲ - ۴۰/۶/۱۳ و ۹۹۵۶- ۴۱/۵/۲۵ و ۵۱۸۱۶- ۴۲/۱/۲۱ راجع به تمام وقت هیئت آموزشی دانشگاه و لایحه شماره۱۲۵۰۲- ۴۲/۱۰/۵ مربوط به تصویبنامه‌های شماره۹۶۱۴- ۴۲/۶/۱۸ و ۴۱۲۳۰- ۴۲/۶/۳۰ راجع به استخدام هیئت آموزشی دانشگاه را که بشماره‌های ۳۵۰و۳۵۶ چاپ شده است با یکدیگر تلفیق نمود و پس از رسیدگی با اصلاحاتی بشرح زیر تصویثب کرد.

اینک گزارش آن به شرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون استخدام هیئت آموزشی دانشگاهها

ماده۱-خدمات آموزشی و تحقیقاتی دانشگاهها دارای مراحل ذیل است:

الف-خدمات آموزشی عبارتست از تعلیمات و تدریس نظری و علمی و تمرین و امتحانات و کلیه امور مربوط به بالا بردن سطح دانش با رعایت احتیاجات کشور و در نظر گرفتن آخرین پیشرفتهای علمی این خدمات از نظر استخدامی شامل مراحل دستیاری-استادیاری-دانشیاری و استادی می‌باشد.

ب-خدمات تحقیقاتی عبارتست از تفحص-تجسس-تتبع و پژوهش در رشته‌های مختلف علوم و فنون بمنظور پرورش قوه و استعداد ابتکار و ابداع و تربیت محققان و متخصصان و متتبعان لایق که از نظر استخدامی شامل مراحل وابسته تحقیقاتی-مأمور تحقیقاتی-مسئول تحقیقاتی و مدیر تحقیقاتی می‌باشد.

تبصره-مراحل چهارگانه خدمات مذکور در بند ب این ماده از نظر استخدامی بترتیب برابر مراحل چهارگانه مندرج در بند الف است.

فصل اول-دستیار

ماده۲-دستیاران بدو گروه تقسیم می‌شوند.

گروه اول-مخصوص دانشکده‌های گروه پزشکی (پزشکی-داروسازی-دندانپزشکی-دامپزشکی و بهداشت) است که در این قانون بنام دستیار یکم نامیده می‌شود.

گروه دوم-دستیارانی هستند که در تمام دانشکده‌ها از وجود آنها استفاده می‌شود و در این قانون بنام دستیار دوم خوانده می‌شوند.

ماده۳-دستیار یکمها ضمن کارآموزی و تکمیل معلومات و تجربیات خود در دانشکده‌های گروه پزشکی مأمور کمک به امور آموزشی و خدمت در آزمایشگاهها و درمانگاهها و بیمارستانها خواهند شد.

ماده۴-دستیار یکمها از میان کسانیکه دوره‌های دکتری یکی از دانشکده‌های گروه پزشکی را با تمام رسانیده‌اند از طریق مسابقه برای حداکثر مدت چهار سال انتخاب خواهند شد.

دانشکده‌های گروه پزشکی می‌توانند از میان دارندگان درجه دکتری در یکی از رشته‌های مربوط بعلوم پایه پزشکی نیز دستیار یکم بارعایت شرایط فوق بپذیرند.

ماده۵-دانشگاهها می‌توانند با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه، بدستیار یکم حق الزمه‌ای برحسب احتیاج و نوع خدمت و میزان کار بعنوان کمک هزینه بپردازد میزان حق الزمه کمتر از ۷۰۰۰ریال و بیشتر از ۲۰۰۰۰ریال در ماه نخواهد بود.

تبصره-دانشگاهها می‌توانند برای دانشکده‌های گروه پزشکی از بین حائزین شرایط مذکور در بند الف کسانی را نیز بعنوان دستیار یکم افتخاری بدون پرداخت وجهی بپذیرند سابقه خدمت دستیاری افتخاری مشروط براینکه کسور بازنشستگی آنمدت را بمأخذ آخرین حق الزمه دستیار یکمها اعم از سهم خود و سهم دولت شخصاً بپردازد جزء سابقه خدمت رسمی قابل احتساب است.

ماده۶-دانشگاهها می‌توانند تعداد کافی دستیار دوم برای کمک بتعلیمات و کارهای آزمایشگاهی و کارگاهی و همچنین همکاری در کارهای تحقیقاتی و تجسمی و اشتغال به امور فنی و کتابداری دانشکده‌ها از طریق مسابقه از میان کسانیکه علاوه بر داشتن شرائط عمومی استخدام دولتی لااقل دارای درجه لیسانس باشند بطور رسمی با پایه یک دستیار دومی استخدام کنند.

حقوق پایه یک دستیار دومی۱۰۰۰۰ریال در ماه است و دستیار دوم‌ها تا پایه(۱۰)ممکن است ارتقاء یابند حداکثر حقوق پایه۱۰دستیار دومی معادل۲۸۰۰۰ریال در ماه می‌باشد حداقل مدت توقف دستیار دومها در هر پایه دو سال است و حقوق هر پایه معادل حقوق پایه قبل به اضافه یک پنجم حقوق پایه یک دستیار دومی است.

حداقل خدمت دستیار دوم ۲۴ساعت در هفته می‌باشد. شرایط ترفیع دستیار دومها و طرز مسابقه و انتخاب آنان درهر دانشگاه توسط شورای دانشگاه مربوط تعیین می‌گردد.

ماده۷- دانشگاهها می‌توانند به آن عده از دستیار دومها که دارای استعداد و شایستگی کافی باشند از طریق اعطاء بورس یا ماموریت با سپردن تضمین کافی طبق آئین نامه ایکه بتصویب شورای دانشگاه خواهد رسید اجازه دهد در خارج یا داخل کشور تحصیلات خود را تکمیل نمایند.

فصل دوم استادیار

ماده۸- کسانی می‌توانند به استادیاری برگزیده شوند که علاوه بر داشتن شرایط عمومی استخدام دولتی در رشته ایکه برای استادیاری انتخاب می‌شوند دارای درجه دکتری یا مهندسی معادل دکتری باشند.

انتخاب استادیار در تمام دانشکده‌ها بطریق مسابقه و تحت نظر شورای گروه مربوط انجام می‌شود استادیاران عهده دار تعلیمات نظری و یا عملی و یا تحقیقات خواهند بود. استادیاران تابع آئین نامه انتظامی دانشگاه بوده و پس از پایان خدمت در صورتیکه بدانشیاری پذیرفته شوند سوابق خدمت آنان بشرط آنکه کسور بازنشستگی بماخذ آخرین حقوق دریافتی را اعم از سهم خود و سهم دولت شخصاً بپردازند منظور خواهد شد. استخدام استادیاران بصورت قراردادی انجام می‌شود و مدت خدمت آنان ۴ سال است. تجدید قرارداد پس از ۴ سال

موکول به پیشنهاد شورای گروه و موافقت رئیس دانشکده و تصویب ریاست دانشگاه است.

به استادیاران غیر تمام وقت در طول خدمت استادیاری حداقل ۱۵۰۰۰ ریال و حداکثر ۲۰۰۰۰ ریال حقوق بپیشنهاد شورای گروه و بتصویب رئیس دانشکده و موافقت دانشگاه پرداخت می‌شود.

حقوق استادیاران تمام وقت کمتر از ۲۵۰۰۰ ریال و بیشتر از ۳۰۰۰۰ ریال در ماه نخواهد بود.

تبصره۱- استادانیکه تا تاریخ تصویب این قانون بخدمت دانشگاه درآمده و بسمت دانشیاری نائل نشده‌اند کماکان تابع مقررات قانون استخدام کشوری خواهند بود.

تبصره۲- دانشگاهها می‌توانند با تصویب شورای دانشگاه در رشته هائیکه داوطلب استادیاری در میان دارندگان درجه دکتری بعده کافی موجود نباشد از قبیل رشته‌های دانشکده هندهای زیبا و رشته‌های فیزیک- شیمی و ریاضیات و نظایر آن دارندگان درجه فوق لیسانس رشته‌های مربوط را با رعایت مقررات این قانون به استاد یاری انتخاب کنند.

تبصره ۳- دانشگاهها می‌توانند به کسانیکه بر طبق مقررات این قانون بسمت استادیاری یادانشیاری یا استادی برای تدریس یا تحقیق در علوم ریاضی و فیزیک و شیمی و علوم بیولوژی و فیزیولوژی و زمین شناسی و آسیب شناسی و تشریح و هنرهای زیبا و معماری که داوطلب بحد کافی وجود ندارد برگزیده می‌شوند فوق العاده مخصوص مناسبیکه نباید از یک برابر حقوق اصلی آنان تجاوز کند به پیشنهاد گروه آموزشی مربوط و تصویب شورای دانشکده و کمیسیون مالی و شورای دانشگاه برای مدت معینی بپردازند.

تبصره۴- تازمانیکه در دانشگاهها و دانشکده‌ها و موسسات تعلیمات عالی کشور (جز دانشگاه تهران) هیئت امناء تشکیل نشده است مدت ریاست دانشگاه و ریاست دانشکده سه سال خواهد بود.

تبصره۵- استادیارانیکه پس از پایان دوره استادیاری در دانشگاه بعنوان دانشیاری پذیرفته نشوند و یا دانشگاه قرارداد آنانرا تمدید ننماید در صورتیکه مطابق مقررات قانون استخدام کشوری در دستگاههای دیگر دولتی بخدمت پذیرفته شوند سوابق خدمات استادیاری آنان در دانشگاه بشرط اینکه کسور بازنشستگی دوران مذکور را بماخذ آخرین حقوق دریافتی اعم از سهم دولت و سهم خود شخصاً بپردازند جزء سوابق خدمت رسمی آنان محسوب خواهد شد.

ماده۹- دانشگاهها می‌توانند ایرانیانی را که در یکی از دانشگاههای معتبر یا موسسات علمی معروف خارجی پس از گرفتن دیپلم دکتری یا مهندسی معادل دکتری رسماً به احراز یکی از مقامات دستیاری یا استادیاری یا دانشیاری یا استادی نائل شده‌اند به پیشنهاد شورای دانشکده و شورای دانشگاه بهمان سمت بخدمت بپذیرند.

تبصره- دانشگاهها و موسسات تعلیماتی عالی کشور در صورت احتیاج می‌توانند برای تکمیل کادر آموزشی خود با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها نسبت به استخدام استادان خارجی که سابقه تدریس در دانشگاههای خارج داشته باشند مبادرت ورزند.

فصل سوم- دانشیار

ماده۱۰- دانشیاران از میان استادیارانیکه حداقل چهار سال سابقه خدمت استادیاری در دانشگاه داشته و دارای آثار و تالیفات ارزنده باشند از طریق مسابقه بر طبق آئیننامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها می‌رسد انتخاب می‌گردند. دانشیار عهده دار تدریس علمی یا نظری یا بالینی یا امور تحقیقی است.

تبصره- هر دو سال سابقه دستیار یکمی معادل یکسال خدمت در مرحله استادیاری برای نیل بمقام دانشیاری در گروه پزشکی محسوب خواهد شد.

فصل چهارم- استاد

ماده۱۱- دانشگاهها می‌توانند در صورت احتیاج

ووجود محل در دانشکده دانشیارانی را بمقام استادی دانشگاه ارتقاء دهد که شایسته احراز مقام استادی باشند و لااقل پنجسال تمام در مقام دانشیاری عملاً در دانشگاه تدریس و خدمت کرده و دارای تالیفات و تحقیقات و آثار ارزنده‌ای باشند که نشانه علاقه و لیاقت آنان برای احراز مقام استادی باشند.

ارتقاء دانشیاران هر دانشکده بمقام استادی بپیشنهاد شورای گروه و تایید شورای دانشکده و تصویب شورای دانشگاهها بعمل میاید حکم ارتقاء بمقام استادی از طرف رئیس دانشگاه صادر می‌گردد.

فصل پنجم- وضع استخدام و اشتغال هیئت آموزشی دانشگاهها

ماده۱۲- خدمت دانشگاهی هیئت آموزشی بر دو نوع است:

الف- خدمت تمام وقت.

ب- خدمت غیر تمام وقت.

ماده۱۳- خدمت تمام وقت استادان و دانشیاران و استادیاران و دستیاران روزانه حداقل شش ساعت است که باید بامر تدریس و تحقیق و تتبع و سایر خدمات دانشگاهی مربوط به امور آموزشی اشتغال داشته باشند.

ماده۱۴- خدمت غیر تمام وقت حداقل برای استادان ده ساعت و برای دانشیاران ۱۵ ساعت و برای استادیاران ۱۸ ساعت در هفته خواهد بود که باید به امر تدریس و تحقیق و تتبع و سایر خدمات دانشگاهی مربوط به امور آموزشی اشتغال داشته باشند.

تبصره۱- خدمت غیر تمام وقت برای کادر آزمایشگاهی و بیمارستانی لالاقل چهار ساعت در روز است.

تبصره۲- در صورتیکه دانشگاهها برای مشمولان این ماده تدریس یا تحقیق اضافی در نظر بگیرند بر طبق آئیننامه مخصوص با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه حق التدریس با حق التحقیق مناسب برقرار خواهد کرد.

ماده۱۵- در صورتیکه دانشگاهها برای تدریس در دانشگاه و یا دانشکده‌های مستقل و یا موسسات آموزشی عالی یا سایر موسسات دولتی و همچنین تصدی امور فنی عالی یا سایر موسسات دولتی و همچنین تصدی امور فنی یا دانشگاهی ماموریتی بیکی از اعضاء هیئت آموزشی اعم از تمام وقت و یا غیر تمام وقت دانشگاه محول نماید موسسه دعوت کننده مکلف است در ازاء تدریس یا تحقیق یا تصدی شغل حق الزحمه یا حق التدریس یا حق التحقیق مناسب و خرج سفر رفت و برگشت و فوق العاده بدی آب و هوا و دوری از مرکز طبق آئیننامه ایکه بتصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه خواهد رسید می‌پردازد.

ماده۱۶-تبدیل وضع ازتمام وقت بغیر تمام وقت فقط برحسب تمایل کارمندآموزشی وموافقت شورای گروه ورئیس دانشگاه برطبق آئیننامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها می‌رسد میسر خواهد بوددراین صورت کارمندان مذکور تابع مقررات هیئت آموزشی غیرتمام وقت خواهند بود.

ماده۱۷-استادان دانشگاهها که افتخار بازنشستگی نائل شده ویابشوند درصورتیکه درمدت اشتغال موظف خدمات برجسته‌ای انجام داده باشند بپیشنهاد دانشکده مربوط وتصویب شورای دانشگاه ورئیس دانشگاه استاد ممتازدانشگاه شناخته خواهند شد.

ماده۱۸-تازمانیکه دانشگاهها برای تدریس یاتحقیق یاکارهای علمی دیگر معلم ومتخصص واجد شرایط مقرر دراین قانون بقدر کافی نداشته باشند مجاز است بپیشنهاد گروه ودانشکده مربوط وتصویب شورای دانشگاه ازافراد واجد صلاحیت داخلی یاخارجی بموجب آئیننامه ازافراد واجدصلاحیت داخلی یاخارجی بموجب آئیننامه مخصوص که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها خواهد رسید برای انجام امور مربوط دعوت کرده وباانعقاد قرار دادبرای مدت معینی به آنان حق الزحمه یا حق التدریس مناسب پرداخت کند ولی این قبیل معلمان جزو کادر ثابت ورسمی دانشگاه محسوب نخواهند شد پرداخت هزینه سفر وسایر مخارج معلمان ومتخصصان خارجی طبق آئیننامه ایکه بتصویب کمسیون مالی وشورای دانشگاه می‌رسد خواهند بود.

فصل ششم-گروههای آموزشی

ماده۱۹-بمنظور مرکزیت دادن دروس مشابه که در یک دانشکده یا دانشکده‌های مختلف دانشگاه تدریس می‌شود گروههای آموزشی تأسیس می‌گردد و کلیه درسهای مشابه در گروه مربوط انجام و تدریس می‌شود.

ماده۲۰-تشکیلات و وظایف و اختیارات گروههای آموزشی بموجب اساسنامه خواهد بود که بتصویب شورای هر دانشگاه برسد.

ماده۲۱-از تاریخ تصویب این قانون عنوان کرسی در دانشگاهها ملغی می‌شود.

فصل هفتم-اداره امور دانشگاهها

ماده۲۲-اداره امور هر دانشگاه با رئیس آن دانشگاه است.

ماده۲۳-انتخاب رئیس هر دانشگاه بپیشنهاد شورای مرکزی دانشگاهها و بموجب فرمان همایونی بعمل می‌آید.

انتخاب معاونان دانشگاه و روسای دانشکده‌ها از میان استادان دانشگاه بپیشنهاد رئیس دانشگاه و تأیید شورای مرکزی دانشگاهها بعمل می‌آید.

تبصره-مدت ریاست دانشگاه و ریاست دانشکده‌ها سه سال می‌باشد. تجدید انتخاب رئیس دانشگاه و انتصاب روسای دانشکده‌ها بلامانع است.

ماده۲۴-استخدام استاد و دانشیار و استادیار و دستیار و سایر کارمندان و کارکنان و همچنین مشمولان ماده۶و اعطای ترفیعات و اضافات قانونی و پاداش هیئت آموزشی و سایر کارمندان و کارکنان دانشگاه در حدود اعتباریکه در اختیار دانشگاهها باشد مجاز است.

ماده۲۵-دانشگاهها می‌توانند بمنظور تکمیل و توسعه امور خود که مستلزم تغییراتی در قانون راجع به امور مالی دانشگاه مصوب سال ۱۳۳۹ باشد پیشنهادهای لازم را بوسیله دولت بمجلس شورای ملی تقدیم کنند. مقررات پیشنهادی پس از تصویب کمیسیونهای آموزش و پرورش و دارائی مجلس شورای ملی قابل اجرا خواهد بود.

فصل هشتم-حقوق و مزایا و وظائف هیئت آموزشی

ماده۲۶-خدمت دانشیاری تمام وقت دارای ده پایه است.

حقوق پایه یک دانشیاری تمام وقت سی و پنجهزار ریال در ماه.

حقوق پایه ده دانشیاری تمام وقت چهل و پنجهزار ریال در ماه خواهد بود.

خدمت استادی تمام وقت دارای پنج پایه است.

حقوق پایه یک استادی تمام وقت که احراز آن علاوه بر داشتن شرایط مذکور در این قانون موکول بداشتن حداقل رتبه پنج دانشیاری است برابر پنجاه هزار ریال در ماه و حداکثر آن معادل شصت هزار ریال در ماه است.

ترتیب و میزان اعطای اضافه حقوق سالیانه استادیاران و دانشیاران و استادان تمام وقت طبق آئین نامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها خواهد رسید معین خواهد شد.

تبصره۱-دانشگاهها مکلفند هر سه سال لااقل یکبار به تناسب تغییر هزینه زندگی در حداقل و حداکثر حقوق ماهانه هیئت آموزشی تجدید نظر کرده و در بودجه منظور نمایند.

تبصره۲-به هیئت آموزشی تمام وقت هیچگونه فوق العاده‌ای بجز هزینه سفر و فوق العاده روزانه مأموریتهای دانشگاهی و فوق العاده بدی آب وهوا از بودجه دانشگاه پرداخت نخواهد شد برئیس و معاونان دانشگاه و روسا و معاونان دانشکده‌ها و روسای موسسات دانشگاهها با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه فوق العاده مقام پرداخته خواهد شد.

تبصره۳-پرداخت دستمزد و حق الزمه و پاداش و فوق العاده مخصوص معلمان و کارمندان و کارکنان دانشگاهها طبق آئین نامه مصوب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه خواهد بود.

ماده۲۷-استادان و دانشیاران و استادیاران و دستیاران و پزشکان بیمارستانی و سایر کارکنان و کارمندان

دانشگاهها که وضع خدمت آنان ایجاب می‌کند که از تعطیلات تابستانی استفاده نکنند در هر سال یکماه حق مرخصی با استفاده از حقوق و فوق العاده و سایر مزایا را دارند.

مدت تعطیلات تابستانی با نظر دانشگاهها تعیین می‌شود.

اعطاءمرخصی و تعیین زمان استفاده از آن با دانشگاه مربوط است.

حقوق و مزایا در ایام معذوریت حداکثر تا ششماه در سال قابل پرداخت است مگر در مورد استثنائی که با نظر شورای پزشکی و تصویب شورای دانشگاه که ممکن است بیش از ششماه قابل پرداخت باشد.

ماده۲۸-وظایف هیئت آموزشی وتخلفات ومجازاتهای انتظامی وترتیب محاکمه انتظامی آنان طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها رسیده باشد.

ماده۲۹-چنانچه ازاعضای هئیت آموزشی تمام وقت کسانی مشاغل نخست وزیری یانمایندگی یکی ازدومجلس یاوزارت یامعاونت وزارتخانه یامعاونت نخست وزیر یاسفارت یااستانداری یاشهرداری رابپذیرند مادام که تصدی مقامات مزبور رابعهده دارند درمدت تصدی مقام مذکور ازخدمت تمام وقت دردانشگاه معاف خواهند بود ولی درصورتیکه دانشگاه بوجودآنان احتیاج مبرم داشته باشد آنهامی‌توانند درساعاتیکه دانشگاه تعیین می‌کند بتدریس یاتحقیق دانشگاهی بطور افتخاری بدون دریافت وجهی اشتغال ورزند.

مدت اشتغال این قبیل اشخاص درهریک ازخدمات فوق الذکر بشرط پرداخت کسور بازنشستگی مربوط جزءسابقه خدمت رسمی دانشگاهی آنان محسوب خواهد شد.

این قبیل اشخاص پس ازپایان مدت مشاغل فوق باهمان سمت قبلی خودوبطورتمام وقت دردانشگاه مشغول خدمت خواهندشد.

اشتغال اعضای آموزشی غیر تمام وقت درموسسات دولتی غیر دانشگاهی منوط به موافقت رئیس دانشگاه وتصویب شورای دانشگاه است باین قبیل اشخاص درازاءخدمت ثانوی آنان بیش ازهریک برابر حقوق دانشگاهی علاوه بر حقوق اصلی ازطرف موسسه مربوط پرداخت نخواهدشد.

تبصره۱-تکلیف سایر مسافرتها وماموریتهای علمی هیئت آموزشی وکارمندان دانشگاه که بتقاضای خودآنهاصورت می‌گیرد طبق آئیننامه‌ای خواهد بود که به تصویب شورای دانشگاه رسیده باشد دراین قبیل مسافرتهاوماموریتهای علمی فقط حقوق ومزایای قانونی آنان پرداخت می‌شود.

در مأموریتهائی که از طرف دانشگاهها طبق آئین نامه مصوب شورای دانشگاه داده می‌شود در صورت لزوم علاوه بر حقوق و مزایا فوق العاده خرج سفر و عوارض دیگر نیز پرداخت خواهد شد.

ماده۳۰-هر استاد و دانشیاری که بسن هفتاد و پنج سالگی تمام رسیده باشد الزاماً بازنشسته می‌شود ولی رئیس دانشگاه می‌تواند استادان و دانشیارانی را که بسن هفتاد سالگی به بعد قادر به اجرای وظیفه نباشند با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها بازنشسته نماید.

استادان و دانشیاران تمام وقت هنگامی می‌توانند از حقوق بازنشستگی بمأخذ آخرین حقوق دریافتی استفاده نمایند که لااقل سه سال خدمت تمام وقت انجام داده باشند مگر اینکه قبل از انقضای این مدت الزاماً بازنشسته شوند.

ماده۳۱-استادان و دانشیاران و پزشکان بیمارستانی که قبل از رسیدن بسن هفتاد سالگی تقاضای بازنشستگی نمایند و یا در سن بازنشستگی الزامی باشند هرگاه سابقه خدمت آنان به سی سال تمام نرسد حداکثر تا پنج سال بدون پرداخت کسور بازنشستگی بر مدت خدمت آنان افزوده می‌شود.

ماده۳۲-سن الزامی بازنشستگی برای دستیار دومها ۶۵ سال خواهد بود.

فصل نهم-مقررات مخصوص

ماده۳۳-مستخدمین رسمی دولت که حداقل دارای گواهینامه لیسانس بوده و در تاریخ تصویب این قانون در دانشگاهها و هنرسرای عالی و دانشکده صنعتی (پلی تکنیک) منحصراً به امر تدریس یا تحقیق دانشگاهی اشتغال دارند بدستیار دومی تبدیل وضع می‌یابند.

تبصره۱-این قبیل مستخدمین چنانچه دارای گواهینامه دکتری یا مهندسی معادل دکتری باشند و واجد شرایط احراز مشاغل استادیاری و دانشیاری شناخته شوند به استادیاری و دانشیاری تبدیل وضع می‌یابند.

تبصره۲-شرایط تبدیل وضع بدستیاری و استادیاری و دانشیاری با توجه بسوابق خدمت و مدارک تحصیلی طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب کمیسیونهای آموزش و پرورش استخدام و دارائی مجلسین خواهد رسید.

ماده۳۴-هر موقع وسایل کار تمام وقت گروهی یا یکی از رشته‌های آموزشی فراهم شد بپیشنهاد رئیس دانشکده و تصویب رئیس دانشگاه آن گروه یا رشته آموزشی از طرف دانشگاه تمام وقت اعلام می‌شود از این حیث گروههای علوم و علوم پایه فنی مقدم خواهند بود.

هر یک از استادیاران و دانشیاران و استادان گروه یا رشته مزبور که صلاحیت خدمت تمام وقت آنان مورد تأیید شورای دانشکده مربوط باشد در صورت احتیاج بموجب حکم رئیس دانشگاه بعنوان استادیار و دانشیار و استاد تمام وقت پذیرفته خواهد شد. در این صورت دانشیاران و استادانیکه دارای پایه هشت به بالا بوده یا بشوند از حداکثر رتبه و حقوق مقام دانشیاری و یا استادی تمام وقت برخوردار خواهند شد.

میزان حقوق دانشیاران و استادان دیگر نسبت به پایه ایشان بر طبق آئین نامه شورای مرکزی دانشگاهها معین خواهد شد.

دانشیاران تمام وقت و غیر تمام وقت و پزشکان بیمارستانی و استادان غیر تمام وقت که بخدمت دانشیاری یا استادی تمام وقت پذیرفته شده یا بشوند آخرین پایه استادی یا دانشیاری و یا پزشک بیمارستانی آنان که قبل از تبدیل بدانشیاری یا استادی تمام وقت داشته‌اند ملاک تشخیص پایه استادی تمام وقت آنان قرار می‌گیرد.

تبصره۱-مدیران گروههای علوم پایه باید بصورت تمام وقت انجام وظیفه کنند.

تبصره۲-شورای هر دانشکده علوم پایه آن دانشکده را تعیین می‌کند.

ماده۳۵-دارندگان فعلی پایه پزشک بیمارستانی و روسای درمانگاههای گروه پزشکی (دانشکده‌های پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، دامپزشکی، وبهداشت) که تقاضای تبدیل وضع خدمت بنمایند با تصویب شورای گروه و شورای دانشکده و تصویب شورای دانشگاه طبق آئین نامه مصوب شورای مرکزی دانشگاهها ممکن است بسمت استادیار و یا دانشیار و یا استاد تمام وقت تبدیل وضع خدمت دهند. رتبه و میزان حقوق آنان با توجه بمفاد ماده ۲۶ و ماده ۸ راجع به استادیاری تعیین خواهد شد.

ماده۳۶-پزشکان بیمارستانی در گروه پزشکی چنانچه بمقام دانشیاری یا استادی نائل گردند پایه پزشک بیمارستانی آنان به پایه‌های دانشیاری و استادی تبدیل میشودو مدت خدمت پزشکان مذکور در سمت پزشک بیمارستانی جزء توقف در پایه‌های جدید محسوب می‌گردد و ترفیع دانشیاران غیر تمام وقت در پایه دانشیاری و تبدیل پایه آنان به پایه استادی و ترفیع استادان غیر تمام وقت تابع مقررات قبل از تصویب این قانون می‌باشد و دانشیاران دانشکده پزشکی تا پایه ده دانشیاری با تصویب کمیسیون ترفیعات دانشگاه و تأیید شورای دانشگاه می‌توانند ترفیع یابند.

از تاریخ تصویب این قانون استخدام با پایه پزشک بیمارستانی ممنوع است.

عناوین رئیس بخش وابسته و رئیس درمانگاه با حق آموزش اعطا نخواهد شد.

ماده۳۷-برای هیئت آموزشی تمام وقت دانشگاههای شهرستانها علاوه برحقوق اصلی مبلغی برابر نصف حقوق تمام وقت هر یک بعنوان کمک هزینه پرداخت می‌شود.

دراین صورت پرداخت فوق العاده اختصاصی دانشگاههای شهرستانها درموردهیئت آموزشی تمام وقت منتفی می‌باشد.

ماده۳۸-دانشگاهها می‌توانند به اشخاصی که در رشته هائی ازعلوم بمقام شامخی رسیده ویاخدمات بزرگی بعالم انسانیت کرده باشند عنوان استادی افتخاری اعطاکنند آنان رابرای ایراد سخنرانی دعوت نمایند وازاین بابت حق الزحمه‌ای پرداخت نخواهد شد.

ماده ۳۹-دانشگاهها می‌توانندتقاضای موسسات دولتی وغیردولتی ویاوابسته بدولت رادرباره کمک فنی یاتخصصی قبول کنند ووجوهی راکه ازاین بابت دریافت می‌نمایند جزءحسابهای اختصاصی دانشگاه منظور داشته وبرطبق آئین نامه عواید اختصاصی مذکور درماده۱۱قانون راجع به امورمالی دانشگاه مصوب سال ۱۳۳۹بمصرف هزینه هاوپاداش وحق الزحمه مناسب برسانند.

ماده۴۰-سوابق خدمت رسمی دانشیاران و استادانیکه قبل از خدمت دانشگاهی با داشتن دانشنامه دکتری یا مهندسی معادل آن در رشته‌های تحصیلی خود خدمت کرده‌اند جزو خدمت دانشگاهی آنان محسوب می‌شود.

دانشگاه مکلف است با رعایت قانون تعلیمات اجباری برای آنان پایه‌های دانشیاری یا استادی تشخیص داده و اعطا نماید.

ماده۴۱- هیئت آموزشی کلیه موسسات تعلیمات عالیه مشمول مقررات این قانون خواهند بود مادام که در موسسات مذکور شورای دانشگاه تشکیل نشده است وظایف شورای دانشگاه را شورای مرکزی دانشگاهها پس از کسب نظر شورای دانشگاه تهران انجام خواهد داد.

تبصره- تشخیص و تعیین این قبیل موسسات تعلیمات عالیه با شورای مرکزی دانشگاهها می‌باشد.

ماده۴۲- از تاریخ تصویب این قانون کلیه مقرراتی که با این قانون مغایرت دارد لغو می‌شود.

ماده۴۳- مادام که هیئت امناء در دانشگاهها و دانشکده‌ها و موسسات تعلیمات عالی بر اساس قوانین مربوط تشکیل نگردیده و یا مقرارت لازم از طرف هیئت امناء تصویب نشده باشد مفاد این قانون مجری خواهد بود.

مخبر کمیسیون آموزشی و پرورش- دکتر قراگزلو

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۴ خرداد ماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به استخدام هیئت آموزشی دانشگاهها را مورد رسیدگی قرارداد و مواد مربوط را با اصلاحاتی تصویب نمود.

اینک گزارش آن در تایید گزارش کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر کیان

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به استخدام هیئت آموزشی دانشگاهها را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون آموزش و پرورش را در اینمورد عیناً تایید کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری- صائب

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده اول مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱- خدمات آموزشی و تحقیقات دانشگاهها دارای مراحل ذیل است:

الف- خدمات آموزشی عبارتست از تعلیمات و تدریس نظری و عملی و تمرین و امتحانات و کلیه امور مربوط به بالا بردن سطح دانش با رعایت احتیاجات کشور و در نظر گرفتن آخرین پیشرفتهای عملی این خدمات از نظر استخدامی

شامل مراحل دستیاری- استادیاری- دانشیاری و استادی می‌باشد.

ب- خدمات تحقیقات عبارتست از تفحص- تجسس تتبغ و پژوهش در رشته‌های مختلف علوم و فنون بمنظور پرورش قوه و استعداد ابتکار و ابداع و تربیت محققان و متخصصان و متتبعان لایق که از نظر استخدامی شامل مراحل وابسته تحقیقاتی- مامور تحقیقاتی- مسئول تحقیقاتی و مدیر تحقیقاتی می‌باشد.

تبصره- مراحل چهارگانه خدمات مذکور در بند ب این ماده از نظر استخدامی بترتیب برابر مراحل چهارگانه مندرج در بند الف است.

رئیس- در ماده ۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲- دستیاران بدو گروه تقسیم می‌شوند.

گروه اول- مخصوص دانشگده‌های گروه پزشکی (پزشکی- داروسازی- دندانپزشکی- دامپزشکی و بهداشت) است که در این قانون بنام دستیاریکم نامیده می‌شود.

گروه دوم- دستیارانی هستند که در تمام دانشکده‌ها از وجود آنها استفاده می‌شود و در این قانون بنام دستیار دوم خوانده می‌شوند.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳- دستیاریکمها ضمن کار آموزی و تکمیل معلومات و تجربیات خود در دانشکده‌های گروه پزشکی مامور کمک به امور آموزشی و خدمت در آزمایشگاهها و درمانگاهها و بیمارستانها خواهند شد.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۴- دستیاریکمها ازمیان کسانیکه دوره‌های دکتری یکی از دانشکده‌های گروه پزشکی را با تمام رسانیده‌اند از طریق مسابقه برای حداکثر مدت چهار سال انتخاب خواهند شد.

دانشکده‌های گروه پزشکی می‌توانند از میان دارندگان درجه دکتری در یکی از رشته‌های مربوط بعلوم پایه پزشکی نیز دستیاریکم بارعایت شرایط فوق بپذیرند.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۵- دانشگاهها می‌توانند با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه، بدستیار یکم حق الزحمه‌ای بر حسب احتیاج و نوع خدمت و میزان کار بعنوان کمک هزینه بپردازد میزان حق الزحمه کمتر از ۷۰۰۰ ریال و بیشتر از ۲۰۰۰۰ ریال در ماه نخواهد بود.

تبصره- دانشگاهها می‌توانند برای دانشکده‌های گروه پزشکی از بین حائزین شرایط مذکور در بند الف کسانی را نیز بعنوان دستیار یکم افتخاری بدون پرداخت وجهی بپذیرند سابقه خدمت دستیاری افتخاری مشروط براینکه کسور بازنشستگی آنمدت را بمأخذ آخرین حق الزمه دستیار یکمها اعم از سهم خود و سهم دولت شخصاً بپردازد جزء سابقه خدمت رسمی قابل احتساب است.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۶-دانشگاهها می‌توانند تعداد کافی دستیار دوم برای کمک بتعلیمات و کارهای آزمایشگاهی و کارگاهی و همچنین همکاری در کارهای تحقیقاتی و تجسسی و اشتغال به امور فنی و کتابداری دانشکده‌ها از طریق مسابقه از میان کسانیکه علاوه برداشتن شرائط عمومی استخدام دولتی لااقل دارای درجه لیسانس باشند بطور رسمی با پایه یک دستیار دومی استخدام کنند.

حقوق پایه یک دستیار دومی ۱۰۰۰۰ ریال در ماه است و دستیار دومها تا پایه(۱۰)ممکن است ارتقا یابند حداکثر حقوق پایه ۱۰ دستیار دومی معادل ۲۸۰۰۰ ریال در

ماه می‌باشد حداقل مدت توقف دستیار دومها در هر پایه دوسال است و حقوق هر پایه معادل حقوق پایه قبل به اضافه یک پنجم حقوق پایه یک دستیار دومی است.

حداقل خدمت دستیار دوم ۲۴ساعت در هفته می‌باشد شرایط ترفیع دستیار دومها و طرز مسابقه و انتخاب آنان در هر دانشگاه توسط شورای دانشگاه مربوط تعیین می‌گردد.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۷-دانشگاهها می‌توانند به آن عده از دستیار دومها که دارای استعداد و شایستگی کافی باشند از طریق اعطاء بورس یا مأموریت با سپردن تضمین کافی طبق آئیننامه‌ای که بتصویب شورای دانشگاه خواهد رسید اجازه دهند در خارج یا داخل کشور تحصیلات خود را تکمیل نمایند.

رئیس- در ماده۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۸- کسانی می‌توانند به استادیاری برگزیده شوند که علاوه بر داشتن شرایط عمومی استخدام دولتی در رشته ایکه برای استادیاری انتخاب می‌شوند دارای درجه دکتری یا مهندسی معادل دکتری باشند.

انتخاب استادیار در تمام دانشکده‌ها بطریق مسابقه و تحت نظر شورای گروه مربوط انجام می‌شود استادیاران عهده دار تعلیمات نظری و یا عملی و یا تحقیقاتی خواهند بود. استادیاران تابع آئین نامه انتظامی دانشگاه بوده و پس از پایان خدمت در صورتیکه به دانشیاری پذیرفته شوند سوابق خدمت آنان بشرط آنکه کسور بازنشستگی بماخذ آخرین حقوق دریافتی را اعم از سهم خود و سهم دولت شخصاً بپردازند منظور خواهد شد. استخدام استادیاران بصورت قرارداد انجام می‌شود و مدت خدمت آنان ۴ سال است. تجدید قرارداد پس از ۴ سال موکول به پیشنهاد شورای گروه و موافقت رئیس دانشکده و تصویب ریاست دانشگاه است.

به استادیاران غیر تمام وقت در طول خدمت استادیاری حداقل ۱۵۰۰۰ ریال و حداکثر ۲۰۰۰۰ ریال حقوق به پیشنهاد شورای گروه و تصویب رئیس دانشکده و موافقت دانشگاه پرداخت می‌شود.

حقوق استادیاران تمام وقت کمتر از ۲۵۰۰۰ ریال و بیشتر از ۳۰۰۰۰ ریال در ماه نخواهد بود.

تبصره۱- استادانیکه تا تاریخ تصویب این قانون بخدمت دانشگاه در آمده و بسمت دانشیاری نائل نشده‌اند کماکان تابع مقررات قانون استخدام کشوری خواهند بود.

تبصره۲- دانشگاهها می‌توانند با تصویب شورای دانشگاه در رشته هائیکه داوطلب استادیاری در میان دارندگان درجه دکتری بعده کافی موجود نباشد از قبیل رشته‌های دانشکده هنرهای زیبا و رشته‌های فیزیک- شیمی و ریاضیات و نظایر آن دارندگان درجه فوق لیسانس رشته‌های مربوط را با رعایت مقررات این قانون به استادیاری انتخاب کنند.

تبصره۳- دانشگاهها می‌توانند به کسانیکه بر طبق مقررات این قانون بسمت استادیاری یا دانشیاری یا استادی برای تدریس یا تحقیق در علوم ریاضی و فیزیک و شیمی و علوم بیولوژی و فیزیولوژی و زمین شناسی و آسیب شناسی و تشریح و هنرهای زیبا و معماری که داوطلب بحد کافی وجود ندارد برگزیده می‌شوند فوق العاده مخصوص مناسبی که نباید از یک برابر حقوق اصلی آنان تجاوز کند به پیشنهاد گروه آموزشی مربوط و تصویب شورای دانشکده و کمیسیون مالی و شورای دانشگاه برای مدت معینی بپردازند.

تبصره۴- تا زمانیکه در دانشگاهها و دانشکده‌ها و موسسات تعلیمات عالی کشور (جز دانشگاه تهران) هیئت امناء تشکیل نشده است مدت ریاست دانشگاه و ریاست دانشکده سه سال خواهد بود.

تبصره۵- استادیارانیکه پس از پایان دوره استادیاری در دانشگاه بعنوان دانشیاری پذیرفته نشوندو

یا دانشگاه قرارداد آنان را تمدید ننماید و در صورتیکه مطابق مقررات قانون استخدام کشوری در دستگاههای دیگر دولتی بخدمت پذیرفته شوند سوابق خدمات استادیاری آنان در دانشگاه بشرط اینکه کسور بازنشستگی دوران مذکور را بماخذ آخرین حقوق دریافتی اعم از سهم دولت و سهم خود شخصاً بپردازند جزء سوابق خدمت رسمی آنان محسوب خواهد شد.

رئیس- در ماده۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در ماده هشت پس از کلمه بیولوژی میکروبیولوژی نیز افزوده شود.

حاذقی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه هیئت آموزشی دانشگاهها با توجه به ماده ۴۳ این لایحه پیشنهاد می‌نماید تبصره ۴ بماده هشت اضافه شود.

دکتر یزدان پناه

ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون مفاد تبصره ۴ ماده ۸ در تبصره ۲۳ ذکر شده است بنابراین پیشنهاد می‌شود این تبصره حذف گردد.

دکتر قراگوزلو

رئیس- ماده۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۹- دانشگاهها می‌توانند ایرانیانی را که در یکی از دانشگاههای معتبر یا موسسات علمی معروف خارجی پس از گرفتن دیپلم دکتری یا مهندسی معادل دکتری رسماً به احراز یکی از مقامات دستیاری یا استادیاری یا دانشیاری یا استادی نائل شده‌اند به پیشنهاد شورای گروه و موافقت رئیس دانشکده و تصویب شورای دانشگاه بهمان سمت بخدمت بپذیرند.

تبصره- دانشگاهها و موسسات تعلیماتی عالی کشور در صورت احتیاج می‌توانند برای تکمیل کادر آموزشی خود با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها نسبت به استخدام استادان خارجیکه سابقه تدریس در دانشگاههای خارج داشته باشند مبادرت ورزند.

رئیس- در ماده۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم شورای ملی

چون مفاد تبصره ماده ۹ بطور مشروح در ماده ۱۸ ذکر شده است بنابراین پیشنهاد می‌نماید این تبصره حذف گردد.

دکتر قراگزلو

رئیس- ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۰- دانشیاران از میان استادیارانیکه حداقل چهار سال سابقه خدمت استادیاری در دانشگاه داشته و دارای آثار و تالیفات ارزنده باشند از طریق مسابقه بر طبق آئیننامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها می‌رسد انتخاب می‌گردند. دانشیار عهده دار تدریس علمی یا نظری یا بالینی یا امور تحقیقی است.

تبصره- هر دو سال سابقه دستیار یکمی معادل یکسال خدمت در مرحله استادیاری برای نیل بمقام دانشیاری در گروه پزشکی محسوب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۰نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ذیل بماده ۱۰ فصل سوم اضافه شود.

تبصره- اشخاصیکه صلاحیت دانشیاری آنها بتصویب رسیده و از تاریخ صدور صلاحیت دانشیاری در دانشکده‌های کشور مشغول تدریس بوده‌اند ولی صدور

ابلاغ دانشیاری و انتقال قطعی آنان بدانشگاه مربوطه در اثر طول تشریفات اداری انجام نشده و از طرفی در اثر اجرای تصویبنامه شماره(۲۸۹۲۸ مورخ ۴۱/۸/۸) و رسیدن به حد نصاب قانون بازنشستگی اجباراً بازنشسته شده باشند وزارت آموزش و پرورش می‌تواند ابلاغ دانشیاری آنان را صادر نماید.

دکتر صاحب قلم

رئیس- ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۱- دانشگاهها می‌توانند در صورت احتیاج و وجود محل در دانشکده دانشیاری را بمقام استادی دانشگاه ارتقاء دهد که شایسته احراز مقام استادی باشند و لااقل پنجسال تمام در مقام دانشیاری عملاً در دانشگاه تدریس و خدمت کرده و دارای تالیفات و تحقیقات و آثار ارزنده‌ای باشند که نشانه علاقه و لیاقت آنان برای احراز مقام استادی باشد.

ارتقاء دانشیاران هر دانشکده بمقام استادی بپیشنهاد شورای گروه و تایید شورای دانشکده و تصویب شورای دانشگاه بر طبق آئیننامه مصوب شورای مرکزی دانشگاهها بعمل میاید حکم ارتقاء بمقام استادی از طرف رئیس دانشگاه صادر می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۲- خدمت دانشگاهی هیئت آموزشی بردو نوع است:

الف- خدمت تمام وقت.

ب- خدمت غیر تمام وقت.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۳- خدمت تمام وقت استادان و دانشیاران و استادیاران و دستیاران روزانه حداقل شش ساعت است که باید به امر تدریس و تحقیق و تتبع و سایر خدمات دانشگاهی مربوط به امور آموزشی اشتغال داشته باشند.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۴- خدمت غیر تمام وقت حداقل برای استادان ده ساعت و برای دانشیاران ۱۵ ساعت و برای استادیاران ۱۸ ساعت در هفته خواهد بود که باید به امر تدریس و تحقیق و تتبع و سایر خدمات دانشگاهی مربوط به امور آموزشی اشتغال داشته باشند.

تبصره۱- خدمت غیر تمام وقت برای کادر آزمایشگاهی و بیمارستانی لااقل چهار ساعت در روز است.

تبصره۲- در صورتیکه دانشگاهها برای مشمولان این ماده تدریس یا تحقیق اضافی در نظر بگیرد بر طبق آئین نامه مخصوص با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه حق التدریس یا حق التحقیق مناسب برقرار خواهد کرد.

رئیس- در ماده ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۵- در صورتیکه دانشگاهها برای تدریس در دانشگاه و یا دانشکده‌های مستقل یا موسسات آموزشی اعم از تمام وقت و یا غیر تمام وقتت دانشگاه محول نماید موسسه دعوت کننده مکلف است در ازاء تدریس یا تحقیق یا تصدی شغل حق الزحمه یا حق التدریس یا حق التحقیق مناسب و خرج سفر رفت و برگشت و فوق العاده بدی آب و هواو دوری از مرکز طبق آئین نامه ایکه بتصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه خواهد رسید بپردازد.

رئیس- در ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۶-تبدیل وضع از تمام وقت به غیر تمام وقت فقط برحسب تمایل کارمند آموزشی و موافقت شورای گروه و رئیس دانشکده مربوط و رئیس دانشگاه بر طبق آئین نامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها می‌رسد میسر خواهد بود در این صورت کارمندان مذکور تابع مقررات هیئت آموزشی غیر تمام وقت خواهند بود.

رئیس-در ماده ۱۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۷-استادان دانشگاهها که به افتخار بازنشستگی نائل شده و یا بشوند در صورتیکه در مدت اشتغال موظف خدمات برجسته‌ای انجام داده باشند بپیشنهاد دانشکده مربوط و تصویب شورای دانشگاه و رئیس دانشگاه استاد ممتاز دانشگاه شناخته خواهند شد.

رئیس-در ماده ۱۷نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۸قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۸-تا زمانیکه دانشگاهها برای تدریس یا تحقیق یا کارهای علمی دیگر معلم و متخصص واجد شرایط مقرر در این قانون بقدر کافی نداشته باشند مجاز است بپیشنهاد گروه و دانشکده مربوط و تصویب شورای دانشگاه از افراد واجد صلاحیت داخلی یا خارجی بموجب آئیننامه مخصوص که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها خواهد رسید برای انجام امور مربوط دعوت کرده و با انعقاد قرارداد برای مدت معینی به آنان حق الزمه یا حق التدریس مناسب پرداخت کند ولی این قبیل معلمان جزو کادر ثابت و رسمی دانشگاه محسوب نخواهند شد، پرداخت هزینه سفر و سایر مخارج معلمان و متخصصان خارجی طبق آئیننامه ایکه بتصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه می‌رسد خواهد بود.

رئیس-در ماده ۱۸نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۹-بمنظور مرکزیت دادن دروس مشابه که در یک دانشکده یا دانشکده‌های مختلف دانشگاه تدریس می‌شود گروههای آموزشی تأسیس می‌گردد و کلیه درسهای مشابه در گروه مربوط انجام و تدریس می‌شود.

رئیس-در ماده ۱۹نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۲۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۰-تشکیلات و وظایف و اختیارات گروههای آموزشی بموجب اساسنامه‌ای خواهد بود که بتصویب شورای هر دانشگاه برسد.

رئیس-در ماده ۲۰نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۲۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۱-از تاریخ تصویب این قانون عنوان کرسی در دانشگاهها ملغی می‌شود.

رئیس-در ماده ۲۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۲۲قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۲-اداره امور هر دانشگاه با رئیس آن دانشگاه است.

رئیس-در ماده ۲۲نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۲۳قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۳-انتخاب رئیس هر دانشگاه بپیشنهاد شورای مرکزی دانشگاهها و بموجب فرمان همایونی بعمل می‌آید.

انتخاب معاونان دانشگاه و روسای دانشکده‌ها از

میان استادان دانشگاه به پیشنهاد رئیس دانشگاه و تایید شورای مرکزی دانشگاهها بعمل میاید.

تبصره- مدت ریاست دانشگاه و ریاست دانشکده‌ها سه سال می‌باشد تجدید انتخاب رئیس دانشگاه و انتصاب روسای دانشگاهها بلامانع است.

رئیس- در ماده ۲۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود..

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم- در تبصره ماده ۲۳ بعد از (مدت ریاست دانشگاه) به استثنای دانشگاه تهران ذکر شود.

دکتر قراگوزلو

رئیس- ماده ۲۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۴- استخدام استادیار و دانشیار و استادیار و دستیار و سایر کارمندان و کارکنان و همچنین مشمولان ماده ۶ و اعطای ترفیعات و اضافات قانونی و پاداش هیئت آموزشی و سایر کارمندان و کارکنان دانشگاه در حدود اعتباریکه در اختیار دانشگاهها باشد مجاز است.

رئیس- در ماده ۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۵- دانشگاهها می‌توانند بمنظور تکمیل و توسعه امور خود که مستلزم تغییراتی در قانون راجع به امور مالی دانشگاه مصوب سال ۱۳۳۹ باشد پیشنهادهای لازم را بوسیله دولت بمجلس شورای ملی تقدیم کنند.

مقررات پیشنهادی پس از تصویب کمیسیونهای آموزش و پرورش و دارائی مجلس شورای ملی قابل اجرا خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۲۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۶- خدمت دانشیاری تمام وقت دارای ده پایه است.

حقوق پایه یک دانشیاری تمام وقت سی و پنجهزار ریال در ماه.

حقوق پایه ده دانشیاری تمام وقت چهل و پنجهزار ریال در ماه خواهد بود.

خدمت استادی تمام وقت دارای پنج پایه است

حقوق پایه یک استادی تمام وقت که احراز آن علاوه بر داشتن شرایط مذکور در این قانون موکول بداشتن حداقل رتبه پنج دانشیاری است برابر پنجاه هزار ریال در ماه و حداکثر آن معادل شصت هزار ریال در ماه است.

ترتیب و میزان اعطای اضافه حقوق استادیاران و دانشیاران و استادان تمام وقت طبق آئیننامه‌ای که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها خواهد رسید معین خواهد شد.

تبصره۱- دانشگاهها مکلفند هر سه سال لااقل یکبار بتناسب تغییر هزینه زندگی در حداقل و حداکثر حقوق ماهانه هیئت آموزشی تجدید نظر کرده در بودجه منظور نمایند.

تبصره۲- بهیئت آموزشی تمام وقت هیچگونه فوق العاده‌ای بجز هزینه سفر و فوق العاده دوزانه ماموریتهای دانشگاهی و فوق العاده بدی آب و هوا از بودجه دانشگاه پرداخت نخواهد شد برئیس و معاونان دانشگاهها با تصویب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه فوق العاده مقام پرداخته خواهد شد.

تبصره۳- پرداخت دستمزد و حق الزحمه و پاداش و فوق العاده مخصوص معلمان و کارمندان و کارکنان دانشگاهها طبق آئین نامه مصوب کمیسیون مالی و شورای دانشگاه فوق العاده مقام پرداخته خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۲۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۷- استادان و دانشیاران و استادیاران و دستیاران و پزشکان بیمارستانی و سایر کارکنان و کارمندان دانشگاهها که وضع خدمت آنان ایجاب می‌کند که از تعطیلات تابستانی استفاده نکنند در هر سال یکماه حق مرخصی با استفاده از حقوق و فوق العاده و سایر مزایا را دارند.

مدت تعطیلات تابستانی با نظر دانشگاهها تعیین می‌شود.

اعطاء مرخصی و تعیین زمان استفاده از آن بادانشگاه مربوط است.

حقوق و مزایا در ایام معذوریت حداکثر تا ششماه در سال قابل پرداخت است مگر در مورد استثنائی که با نظر شورای پزشکی و تصویب شورای دانشگاه که ممکن است بیش از ششماه قابل پرداخت باشد.

رئیس- در ماده ۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: سطر پنجم ماده ۲۷ بشرح زیر اصلاح شود.

مدت تعطیلات تابستانی با نظر شورای هر دانشگاه تعیین می‌شود.

دکتر قراگزلو

رئیس- ماده ۲۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۸- وظایف هیئت آموزشی و تخلفات و مجازاتهای انتظامی و ترتیب محاکمه انتظامی آنان طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که بتصویب شورای مرکزی دانشگاهها رسیده باشد.

رئیس- در ماده ۲۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۲۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۹- چنانچه از اعضای هیئت آموزشی تمام وقت کسانی مشاغل نخست وزیری یا نمایندگی یکی از دو مجلس یا وزارت یا معاونت وزارتخانه یا معاونت نخست وزیر یا سفارت یا استانداری یا شهرداری را بپذیرند مادام که تصدی مقام مذکور از خدمت تمام وقت در دانشگاه معاف خواهند بود ولی در صورتیکه دانشگاه بوجود آنان احتیاج مبرم داشته باشد آنها می‌توانند در ساعاتیکه دانشگاه تعیین می‌کند بتدریس یا تحقیق دانشگاهی بطور افتخاری بدون دریافت وجهی اشتغال ورزند.

مدت اشتغال این قبیل اشخاص در هر یک از خدمات فوق الذکر بشرط پرداخت کسور بازنشستگی مربوط جزء سابقه خدمت رسمی دانشگاهی آنان محسوب خواهد شد.

این قبیل اشخاص پس از پایان مدت مشاغل فوق با همان سمت قبلی خود و بطور تمام وقت در دانشگاه مشغول خدمت خواهند شد.

اشتغال اعضای هیئت آموزشی غیر تمام وقت در موسسات دولتی غیر دانشگاهی منوط به موافقت رئیس دامشگاه و تصویب شورای دانشگاه است به این قبیل اشخاص درازاء خدمت ثانوی آنان بیش از یک برابر حقوق دانشگاهی علاوه بر حقوق اصلی از طرف موسسه مربوط پرداخت نخواهد شد.

تبصره۱- تکلیف سایر مسافرتها و ماموریت‌های علمی هیئت آموزشی و کارمندان دانشگاه که بتقاضای خود آنها صورت می‌گیرد طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که بتصویب شورای دانشگاه رسیده باشد. در این قبیل مسافرتها و ماموریتهای علمی فقط حقوق و مزایای قانونی آنان پرداخت می‌شود در ماموریت هائیکه از طرف دانشگاه‌ها طبق آئین نامه مصوب شورای دانشگاه داده می‌شود در صورت لزوم علاوه بر حقوق و مزایای فوق العاده خرج سفر و عوارض دیگر نیز پرداخت خواهد شد.

رئیس-در ماده ۲۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه هیئت آموزشی دانشگاهها در تبصره یک سطر ماقبل آخرماده ۲۹ چون منظور از عوارض معلوم نشده پیشنهاد می‌نماید حذف گردد.

دکتر یزدان پناه

رئیس-ماده۳۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۳۰-هر استادی و دانشیاری که بسن هفتاد و پنج سالگی تمام رسیده باشد الزاماً بازنشسته می‌شود ولی رئیس دانشگاه می‌تواند استادان و دانشیارانی را که بسن هفتاد سالگی به بعد قادر به اجرای وظیفه نباشند با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها بازنشسته نماید.

استادان و دانشیاران تمام وقت هنگامی می‌توانند از حقوق بازنشستگی بمأخذ آخرین حقوق دریافتی استفاده نمایند که لااقل سه سال خدمت تمام وقت انجام داده باشند مگر اینکه قبل از انقضای این مدت الزاماً بازنشسته شوند.

رئیس-در ماده ۳۰نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۱قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۱-استادان و دانشیاران و پزشکان بیمارستانی که قبل از رسیدن بسن هفتاد سالگی تقاضای بازنشستگی نمایند و یا در سن بازنشستگی الزامی باشند هرگاه سابقه خدمت آنان به سی سال تمام نرسد حداکثر تا پنج سال بدون پرداخت کسور بازنشستگی بر مدت خدمت آنان افزوده می‌شود.

رئیس-در ماده ۳۱نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۲-سن الزامی بازنشستگی برای دستیار دومها ۶۵ سال خواهد بود.

رئیس-در ماده ۳۲نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۳قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۳-مستخدمین رسمی دولت که حداقل دارای گواهینامه لیسانس بوده و در تاریخ تصویب این قانون در دانشگاهها و هنرسرایعالی و دانشکده صنعتی (پلی تکنیک) منحصراً به امر تدریس یا تحقیق دانشگاهی اشتغال دارند بدستیار دومی تبدیل وضع می‌یابند.

تبصره۱-این قبیل مستخدمین چنانچه دارای گواهینامه دکتری یا مهندسی معادل دکتری باشند و واجد شرایط احراز مشاغل استادیاری و دانشیاری شناخته شوند به استادیاری و دانشیاری تبدیل وضع می‌یابند.

تبصره۲-شرایط تبدیل وضع بدستیاری و استادیاری و دانشیاری با توجه بسوابق خدمت و مدارک تحصیلی طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که بتصویب کمیسیونهای آموزش و پرورش استخدام و دارائی مجلسین خواهد رسید.

رئیس-در ماده ۳۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۴قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۴-هر موقع وسایل کار تمام وقت گروهی یا یکی از رشته‌های آموزشی فراهم شد بپیشنهاد رئیس دانشکده و تصویب رئیس دانشگاه آن گروه یا رشته آموزشی از طرف دانشگاه تمام وقت اعلام می‌شود از این حیث گروههای علوم و علوم پایه فنی مقدم خواهند بود.

هر یک از استادیاران و دانشیاران و استادان گروه یا رشته مزبور که صلاحیت خدمت تمام وقت آنان مورد تأیید شورای دانشکده مربوط باشد در صورت احتیاج بموجب حکم رئیس دانشگاه بعنوان استادیار و دانشیار و

استاد تمام وقت پذیرفته خواهد شد. در این صورت دانشیاران و استادانیکه دارای پایه هشت به بالا بوده یا بشوند از حداکثر رتبه و حقوق مقام دانشیاری و یا استادی تمام وقت برخوردار خواهند شد.

میزان حقوق دانشیاران و استادان دیگر نسبت به پایه ایشان بر طبق آئین نامه شورای مرکزی دانشگاهها معین خواهد شد.

دانشیاران تمام وقت و غیر تمام وقت پزشکان بیمارستانی و استادان غیر تمام وقت که بخدمت دانشیاری و یا استادی تمام وقت پذیرفته شده یا بشوند آخرین پایه استادی یا دانشیاری و یا پزشک بیمارستانی آنانکه قبل از تبدیل به دانشیاری یا استادی تمام وقت داشته‌اند ملاک تشخیص پایه استادی تمام وقت آنان قرار می‌گیرد.

تبصره۱- مدیران گروههای علوم پایه باید بصورت تمام وقت انجام وظیفه کنند.

تبصره۲- شورای هر دانشکده علوم پایه آن دانشکده را تعیین می‌کند.

رئیس- در ماده ۳۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده۳۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۵- دارندگان فعلی پایه پزشک بیمارستانی و روسای درمانگاههای گروه پزشکی (دانشکده‌های پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، دامپزشکی و بهداشت) که تقاضای تبدیل وضع خدمت بنمایند با تصویب بنمایند با تصویب شورای گروه و شورای دانشکده و تصویب شورای دانشگاه طبق آئین نامه مصوب شورای مرکزی دانشگاهها ممکن است بسمت استادیاری و یا دانشیار و یا استاد تمام وقت تبدیل وضع خدمت دهند. رتبه و میزان حقوق آنان با توجه به مفاد ماده ۲۶ و ماده ۸ راجع به استادیاری تعیین خواهد شد.

رئیس-در ماده۳۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۳۶- پزشکان بیمارستانی در گروه پزشکی چنانچه بمقام دانشیاری یا استادی نائل گردند پایه پزشک بیمارستانی آنان به پایه‌های دانشیاری و استادی تبدیل می‌شود و مدت خدمت پزشکان مذکور در سمت پزشک بیمارستانی جزء توقف در پایه‌های جدید محسوب می‌گردد و ترفیع دانشیاران غیر تمام وقت در پایه دانشیاری و تبدیل پایه آنان به پایه استادی و ترفیع استادان غیر تمام وقت تابع مقررات قبل از تصویب این قانون می‌باشد و دانشیاران دانشکده پزشکی تا پایه ده دانشیاری با تصویب کمیسیون ترفیعات دانشگاه و تأیید شورای دانشگاه می‌توانند ترفیع یابند.

از تاریخ تصویب این قانون استخدام با پایه پزشک بیمارستانی ممنوع است.

عناوین رئیس بخش وابسته و رئیس درمانگاه با حق آموزش اعطا نخواهد شد.

رئیس-در ماده۳۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرقرائت شد)

ماده۳۷-برای هیئت آموزشی تمام وقت دانشگاههای شهرستانها علاوه بر حقوق اصلی مبلغی برابر نصف حقوق تمام وقت هر یک بعنوان کمک هزینه پرداخت می‌شود. در این صورت پرداخت فوق العاده اختصاصی دانشگاههای شهرستانها در مورد هیئت آموزشی تمام وقت منتفی می‌باشد.

رئیس-در ماده۳۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرقرائت شد)

ماده۳۸-دانشگاهها می‌توانند به اشخاصیکه در رشته هائی از علوم بمقام شامخی رسیده و یا خدمات بزرگی بعالم انسانیت کرده باشند عنوان استادی افتخاری اعطا کنند و آنان را برای ایراد سخنرانی دعوت نمایند و از این بابت حق الزمه‌ای پرداخت نخواهد شد.

رئیس-در ماده۳۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۳۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۹-دانشگاهها می‌توانند تقاضای موسسات دولتی و غیر دولتی و یا وابسته بدولت را درباره کمک فنی یا تخصصی قبول کنند و وجوهی را که از این بابت دریافت می‌نمایند جزء حسابهای اختصاصی دانشگاه منظور داشته و برطبق آئین نامه عواید اختصاصی مذکور در ماده ۱۱ قانون راجع به امور مالی دانشگاه مصوب سال ۱۳۳۹ بمصرف هزینه‌ها و پاداش و حق الزمه مناسب برسانند.

رئیس-در ماده ۳۹نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۴۰قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۴۰-سوابق خدمت رسمی دانشیاران و استادانیکه قبل از خدمت دانشگاهی با داشتن دانشنامه دکتری یا مهندسی معادل آن در رشته‌های تحصیلی خود خدمت کرده‌اند جزو خدمت دانشگاهی آنان محسوب می‌شود.

دانشگاه مکلف است با رعایت قانون تعلیمات اجباری برای آنان پایه‌های دانشیاری یا استادی تشخیص داده و اعطا نماید.

رئیس-در ماده ۴۰نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۴۱قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۴۱-هیئت آموزشی کلیه موسسات تعلیمات عالیه مشمول مقررات این قانون خواهند بود مادام که در موسسات مذکوره شورای دانشگاه تشکیل نشده است وظایف شورای مرکزی دانشگاهها پس از کسب نظر شورای دانشگاه تهران انجام خواهد داد.

تبصره-تشخیص و تعیین این قبیل موسسات تعلیمات عالیه با شورای مرکزی دانشگاهها می‌باشد.

رئیس-در ماده ۴۱نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۴۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۴۲-از تاریخ تصویب این قانون کلیه مقرراتی که با این قانون مغایرت دارد لغو می‌شود.

رئیس-در ماده ۴۲نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده۴۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۴۳-مادام که هیئت امناء در دانشگاهها و دانشکده‌ها و موسسات تعلیمات عالی بر اساس قوانین مربوط تشکیل نگردیده و یا مقررات لازم از طرف هیئت امناء تصویب نشده باشد مفاد این قانون مجری خواهد بود.

رئیس-در ماده ۴۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد الحاقیه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه استخدام هیئت آموزشی دانشگاهها چون کلمه دانشگاهها جنبه عمومیت دارد برای اینکه شامل دانشگاهی که دارای مقررات خاصی می‌باشد نشود پیشنهاد می‌نماید عنوان لایحه در شور دوم تجدید نظر گردد.

دکتر یزدان پناه

رئیس-لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۴-طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح مواد و تبصره هائی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال بمجلس سنا

رئیس-گزارش شور دوم لایحه راجع به اصلاح مواد و تبصره هائی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۹اردیبهشت ماه ۱۳۴۶با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۹۳۵۴- ۱۳۴۵/۱۱/۱۰ راجع به اصلاح تبصره یک ماده ۳۴ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه شماره ۷۵۰۶/۴۱۸۴- ۱۳۴۴/۴/۲۳ راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۰۲قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه شماره ۱۶۶۶۷- ۱۳۴۵/۱۱/۲۷ راجع به اصلاح موادی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی که گزارش شور اول آنها بشماره ۲۱۸۶ و ۱۵۹۶ و ۲۲۱۵ چاپ شده بود برای شور دوم مطرح و با توجه به پیشنهادها لوایح مذکور را تلفیق و با اصلاحات تصویب نمود.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- تبصره یک ماده ۳۴ و تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اصلاح و دو تبصره بمواد ۱۸ و ۷۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اضافه می‌گردد.

تبصره۱- ماده۳۴- مدت انتظار خدمت و بدون کاری در درجات جزو مدت خدمت و بدون کاری ترفیع بدرجه بالاتر ممنوع می‌باشد.

تبصره۲- ماده۱۰۲- هر گاه افسران و کارمندان بازنشسته نیروهای مسلح شاهنشاهی بعلت جرائمی که در زمان قبل از بازنشستگی مرتکب شده‌اند بحبس با کار یا مجرد و یا به بیش از یک سال حبس تادیبی محکوم کردند. از دریافت حقوق بازنشستگی محروم خواهند بود لیکن از تاریخ قطعیت حکم به عائله تحت تکفل آنان ماهیانه مبلغی معادل مستمری وراث مستمری بگیر بازنشستگان متوفی با رعایت مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط بمستمری پرداخت خواهد شد ولی اگر بعلت جرائمیکه عمداً در زمان بازنشستگی مرتکب شده‌اند بمجازاتهای مذکور در فوق محکوم شده یا بشوند از تاریخ قطعیت حکم کلیه عناوین و امتیازات نظامی آنان سلب و فقط استحقاق دریافت حقوق بازنشستگی را خواهند داشت.

تبصره ماده۱۸- ترفیع افسران ژاندارمری کل کشور و ارتقاء رتبه همردیفان آنان در فرمان اختصاصی ژاندارمری کل کشور درج و ابلاغ می‌شود.

مقررات مذکور شامل افسران ژاندارمری و همردیفان آنانکه از تاریخ تصویب قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ترفیع یا ارتقاء یافته‌اند نیز می‌گردد.

تبصره ماده۷۵- در مورد افسران و کارمندان ژاندارمری کل کشور مراتب در فرمان اختصاصی ژاندارمری کل کشور درج می‌شود.

این ترتیب شامل افسران و کارمندان ژاندارمری که از اول اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ مشمول مفاد ماده ۷۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی گردیده‌اند نیز می‌شود.

رئیس کمیسیون نظام- سرلشگر همایونی

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور تیمسار سپهبد کارتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح تبصره یک ماده ۳۴ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه مربوط باصلاح تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح موادی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی که با هم تلفیق شده بود قسمت مربوط بکمیسیون دادگستری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون نظام را در اینمورد تایید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون دادگستری- فخر طباطبائی

گزارش شور دوم از کمیسیون استخدام و سازمانهای

اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه راجع باصلاح تبصره یک ماه ۳۴ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه مربوط باصلاح تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه راجع باصلاح موادی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که با هم تلفیق شده بود برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مواد مربوط را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون استخدام و سازمانهای اداری- سید علی صائب

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه اول خرداد ماه ۱۳۴۶ با حضور تیسمار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح تبصره یک ماده ۳۴ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه مربوط باصلاح تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح موادی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که با یکدیگر تلفیق گردیده بود برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و قسمت مربوط بکمیسیون دارائی را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- عزت الله اوزار

گزارش شور دوم از کمیسیون کشوربمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور لایحه مربوط باصلاح تبصره یک ماده ۳۴ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه مربوط باصلاح تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح موادی از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که با هم تلفیق شده بود برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مواد مربوط بکمیسیون کشور را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- دکتر زعفرانلو

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای دکتر مبین فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

دکتر مبین- در سطر چهارم تبصره ۲ البته کلمه (گردند) درست است که (گردیده) چاپ شده است.

رئیس- اشتباه چاپی است اصلاح می‌شود نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رای می‌گیریم بماده واحده و کلیات آخر لایحه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۵- تصویب صورت جلسه

رئیس- راجع بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه دفعه قبل تصویب می‌شود.

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به اساسنامه دانشسرای عالی (تربیت معلم و تحقیقات تربیتی) و منتفی بودن تصویبنامه مربوط به انحلال دانشسرای عالی

رئیس- گزارش شور اول لایحه راجع به انحلال دانشسرایعالی و اساسنامه سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسات مکرر با حضور نماینده دولت شماره ۱۲۴۳۶- ۴۲/۱۰/۴ راجع به انحلال دانشسرایعالی و اساسنامه سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی و نحوه اجرای ماده ۲ تصویب نامه شماره ۸۴۴۰ را مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بتصویب رسانید و ضمناً لایحه شماره ۱۲۸۰۹- ۴۲/۱۰/۱۶ مربوط بتصویبنامه شماره ۱۶۰۶۶- ۴۰/۶/۶ راجع بدانشسرایعالی راکه بشماره ۳۴۹ چاپ شده مطرح نمود و پس از استماع توضیحات نماینده دولت اظهار نظر کرد که با تصویب لایحه اساسنامه دانشسرایعالی (تربیت معلم و تحقیقات تربیتی) مفاد لایحه مربوط به دانشسرایعالی موضوعاً منتفی است.

اینک گزارش لایحه مصوبه و تصویبنامه منتفی شده را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

اساسنامه دانشسرای عالی (تربیت معلم و تحقیقات تربیتی)

ماده۱- از تاریخ تصویب این اساسنامه سازمانی بنام دانشسرایعالی بمنظور تربیت معلم و تحقیقات تربیتی تاسیس می‌شود.

ماده۲- رئیس این سازمان از طرف وزیر آموزش و پرورش از بین اساتید انتخاب می‌شود و با فرمان همایونی به این سمت منصوب می‌گردد.

رئیس دانشسرایعالی عنوان قائم مقام وزیر آموزش و پرورش را خواهد داشت.

ماده۳- دانشسرایعالی برای تربیت معلم دارای موسسات زیر است.

۱- موسسه تربیت دبیر.

۲- موسسه تربیت مدیر و راهنمای تعلیماتی.

۳- موسسه مدرسی ریاضیات.

۴- موسسه تحقیقات تربیتی.

روسای این موسسات به پیشنهاد رئیس دانشسرایعالی و تصویب وزیر آموزش و پرورش منصوب می‌شوند.

ماده۴- دانشسرایعالی دارای شورائی خواهد بود که از اشخاص زیر تشکیل می‌گردد:

۱- رئیس دانشسرایعالی.

۲- روسای موسسات مذکور در ماده ۳.

۳- چهار نفر از استادان دانشسرایعالی به انتخاب رئیس دانشسرایعالی، ریاست شورا با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود.

۴- یکنفر نماینده وزیر آموزش و پرورش.

ریاست شوری با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود.

تبصره- امور علمی و فنی و تحقیقاتی و اداری و استخدامی دانشسرایعالی بنا به تشخیص دانشسرایعالی در شورای مذکور مورد مطالعه و رسیدگی قرار خواهد گرفت و در موارد لازم برای تصویب نهائی بشورای مرکزی دانشگاهها ارسال خواهد گردید.

ماده۵- وزارت آموزش و پرورش موظف است که فازغ التحصیلان موسسه مدرسی ریاضی را پس از گذرانیدن پایان نامه تحصیلی و دریافت دانشنامه مدرسی به منظور تدریس در دانشکده‌های علوم شهرستانها با حقوق و مزایای استادیاری بخدمت بگمارد فارغ التحصیلان دوره مدرسی موظفند دو سال در دانشگاههای شهرستانها تدریس نمایند پس از این مدت و در صورت احراز درجه معادل دکترا با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها بمقام رسمی استادیاری نائل شوند باقیمانده تعهد پنجساله این قبیل فارغ التحصیلان بحساب خدمت رسمی استادیاری آنان منظور و محسوب می‌شود.

تبصره۱- دانشسرایعالی برای تکمیل دستگاه تعلیماتی خود می‌تواند هر سال شاگردان اول و دوم موسسه ریاضیات را تا مدتیکه به استادیار نیازمند است برای تدریس در آن سازمان استخدام نماید. این قیبل فارغ التحصیلان از پنجسال اول خدمت در شهرستانها معاف خواهند بود.

تبصره۲- تبصره ۲ ماده واحده مصوب ۴۳/۳/۱۱ مورد فارغ التحصیلان دانشسرایعالی و خدمت آنها در شهرستانها بقوت خود باقی است.

ماده۶- دولت همه ساله بودجه دانشسرایعالی و شعب آن در شهرستانها را بتفکیک در بودجه کل کشور تحت عنوان کمک منظور خواهد نمود. وزارت دارائی در اول هر سه ماه اعتبار سه ماهه را بماخذ سه دوازدهم بودجه مصوب در اختیار دانشسرایعالی و شعب آن خواهد گذاشت که با اطلاع خزانه داریکل در حساب یا حسابهای مخصوصی متمرکز و بر طبق آئیننامه هائیکه بتصویب شورایعالی مذکور در ماده ۴ می‌رسد بمصارف لازم برسانند.

ماده۷- حقوق و مزایای قانونی معلمان و راهنمایان تعلیماتی و راهنمایان سپاهیان دانش که با اجازه وزارت آموزش و پرورش برای طی دوره‌های تکمیلی مدرسی و کارآموزی در دانشسرایعالی مشغول تحصیل می‌شوند در طی دوره تحصیل و کارآموزی پرداخت خواهد شد.

ماده۸- وسایل و لوازم آزمایشگاهی و تربیتی و آموزش سمعی و بصری که از خارج برای استفاده موسسات دانشسرایعالی خریداری می‌شود مانند دانشگاههای کشور از معافیتهای عوارض گمرکی و هزینه‌های مربوط در موقع ترخیص برخوردار خواهد بود.

ماده۹- بوزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود که در صورت احتیاج استادان و متخصصین خارجیکه دارای سابقه تدریس در دانشگاههایخارج می‌باشند برای تدریس رشته‌های علمی در دانشسرایعالی با رعایت قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ شمسی استخدام نماید.

حقوق اینگونه استادان بتناسب سوابق خدمت و تخصص آنان بر طبق موازین نرم بین المللی پس از تصویب وزیر آموزش و پرورش قابل پرداخت خواهد بود.

ماده۱۰- دانشسرایعالی می‌تواند در مواقع ضروری با تصویب شورای مذکور در ماده ۴ بدانشجویان رشته‌های مختلف علوم کمک هزینه تحصیلی پرداخت نماید.

ماده۱۱- هیچیک از وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی حق ندارند به فارغ التحصیلان دانشسرای عالی قبل از انجام تعهد پنجساله شغل ارجاع نمایند.

تبصره- در موارد خاصی که استفاده از وجود فارغ التحصیلان مزبور قبل از انجام تعهد دبیری در یکی از سازمانهای دولتی ضرورت پیدا کند وزارت آموزش و پرورش می‌تواند با تصویب شورایعالی آموزش و پرورش با انتقال او موافقت کند.

ماده۱۲- وزارت آموزش و پرورش نمی‌تواند هیچیک از فارغ التحصیلان موسسه تربیت دبیر دانشسرای عالی را قبل از ۱۰ سال تدریس بخدمت اداری بگمارد.

ماده۱۳- وزارت آموزش و پرورش موظف است تدریجاً مدیران مدارس و راهنمایان تعلیماتی را از میان فارغ التحصیلان موسسه تربیت مدیر و راهنمایان تعلیماتی انتخاب نماید.

ماده۱۴- کلیه اموال و دارائی و بودجه و مطالبات و دیون دانشسرایعالی سابق عیناً بدانشسرای عالی که بر طبق موازین این قانون تشکیل می‌شود منتقل می‌گردد.

ماده۱۵- وزارت آموزش و پرورش مکلف است بتدریج شعب دانشسرایعالی و یا بعضی از موسسات آن را در مراکز ایجاد و بر اساس مقررات فوق اداره کند.

ماده۱۶- برنامه‌های تعلیماتی کلیه شعب دانشسرایعالی توسط دانشسرایعالی مرکز تهیه خواهد شد.

ماده۱۷- امور سازمانی و استخدامی کارکنان و کارمندان و هیئت آموزشی دانشسرایعالی طبق مقررات دانشگاهها خواهد بود.

ماده۱۸- قوانین و مقررات مربوط بدانشسرایعالی سابق که با این قانون مغایر باشد لغو می‌گردد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش- دکتر قراگوزلو

متن تصویبنامه شماره ۱۶۰۶۶- ۴۰/۶/۶ که موضوعاً منتفی تلقی گردیده است.

شماره ۱۶۰۶۶-تاریخ ۴۰/۶/۶

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۴۰/۶/۴ بنا به پیشنهاد شماره ۷/۹۹۳۹۳- ۱۳۴۰/۶/۱ وزارت فرهنگ تصویب نمودند:

۱- بمنظور تکمیل ماده ۴ قانون راجع به سازمان و استقلال دانشسرای عالی مصوب ۱۳ آذرماه ۱۳۳۸ و برای استفاده از کمک فکری و راهنمائی دانشمندان کشور در

اصلاح امور دانشسرایعالی مادامی که کار استادی و دانشیاری دانشسرایعالی تکمیل نشده است رئیس دانشسرایعالی می‌تواند تا ۱۲ نفر از دانشمندان کشور را برای مدت محدود بعضویت شورای دانشسرایعالی دعوت نماید.

دانشمندان مذکور با پیشنهاد رئیس دانشسرایعالی و حکم وزارت فرهنگ بعضویت شورای دانشسرایعالی منصوب خواهند شد و کلیه اختیارات اعضاء شورا را خواهند داشت.

۲-برئیس دانشسرایعالی اجازه داده می‌شود حق التدریس استادان و دانشیاران و معلمانی را که طبق ماده ۴ قانون مذکور در دانشسرایعالی تدریس می‌نماید طبق مقررات دانشگاه از اعتبار مربوطه پرداخت نمایند.

وزارت فرهنگ مکلف است پس از افتتاح مجلسین مجوز این تصویبنامه را تحصیل نماید.

گزارش شور اول از کمیسیون استخدام بمجلس شورای ملی

کمیسیون استخدام در جلسه اول خرداد ماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به انحلال دانشسرایعالی و اساسنامه سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی و نحوه اجرای ماده ۲ تصویبنامه شماره ۸۴۴۰ را مطرح و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تأیید و تصویب نمود. و همچنین تأیید نمود که با تصویب لایحه مذکور مفاد لایحه مربوط به دانشسرایعالی موضوعاً منتفی است.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری-صائب

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه سی ام اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به انحلال دانشسرایعالی و اساسنامه سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی و نحوه اجرای ماده ۲ تصویبنامه شماره ۸۴۴۰ را مطرح و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تأیید و تصویب کرد.

و همچنین تأیید نمود که با تصویب لایحه مذکور مفاد لایحه مربوط به دانشسرایعالی موضوعاً منتفی است.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه-دکتر کیان

رئیس-کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ورود در شورا مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱-از تاریخ تصویب این اساسنامه سازمانی بنام سازمان دانشسرایعالی بمنظور تربیت معلم و تحقیقات تربیتی تأسیس می‌شود.

رئیس-در ماده اول نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲-رئیس این سازمان ا زطرف وزیر آموزش و پرورش از بین اساتید انتخاب می‌شود و با فرمان همایونی به این سمت منصوب می‌گردد.

رئیس دانشسرایعالی عنوان قائم مقام وزیر آموزش و پرورش را خواهد داشت.

رئیس-در ماده دوم نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه اساسنامه دانشسرایعالی در ماده ۲ پیشنهاد می‌نماید سطر سوم ماده مزبور حذف گردد.

مهندس صائبی

رئیس-ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۳-دانشسرایعالی برای تربیت معلم دارای موسسات زیر است.

۱-موسسه تربیت دبیر.

۲-موسسه تربیت مدیر و راهنمای تعلیماتی.

۳-موسسه مدرسی ریاضیات.

۴-موسسه تحقیقات تربیتی.

روسای این موسسات بپیشنهاد رئیس دانشسرایعالی و تصویب وزیر آموزش و پرورش منصوب می‌شوند.

رئیس-در ماده سوم نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۴-دانشسرایعالی دارای شورائی خواهد بود که از اشخاص زیر تشکیل می‌گردد:

۱-رئیس دانشسرایعالی.

۲-روسای موسسات مذکور در ماده۳.

۳-چهار نفر از استادان دانشسرایعالی به انتخاب رئیس دانشسرایعالی، ریاست شورا با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود.

۴-یکنفر نماینده وزیر آموزش و پرورش.

ریاست شوری با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود.

تبصره-امور علمی و فنی و تحقیقاتی و اداری و استخدامی دانشسرایعالی بنا بتشخیص دانشسرایعالی در شورای مذکور مورد مطالعه و رسیدگی قرار خواهد گرفت و در موارد لازم برای تصویب نهائی بشورای مرکزی دانشگاهها ارسال خواهد گردید.

رئیس-در ماده چهارم نظری نیست؟ آقای صائب بفرمائید.

صائب-بنده خواستم از نظر کمیسیون استخدام یک اصلاحی را عرض کنم و آن این است که در سطر سوم ریاست شورا با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود تکراری است البته اولی اضافی است و آن دومی صحیح است یعنی از شماره ۴ که نوشته شده است صحیح است و آن قسمتی که در آخر شماره ۳ نوشته شده اضافی است و باید حذف شود (مهندس صائبی-سطر هشتم حذف می‌شود).

رئیس-اصلاح می‌شود. آقای دکتر یزدان پناه فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

دکتر یزدان پناه-تبصره ماده۴سطر دوم معلوم نکرده به تشخیص چه کسی؟

رئیس-پیشنهاد بفرمائید. نظر دیگری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید چون در ذیل بند ۴ از ماده ۴ جمله (ریاست شوری با رئیس دانشسرایعالی خواهدبود) درج شده است ذکر جمله مذکور در آخر بند ۳ از ماده ۴ زائد است و حذف شود.

ابوالفتح جهانشاهی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌شود بند ۴ ماده چهار حذف شود.

مهندس حسن صائبی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

درباره لایحه دانشسرایعالی در تبصره ماده ۴ سطر دوم تصریح نشده است امور علمی و فنی ... به تشخیص کدام مقام دانشسرا باید در شورا مورد مطالعه قرار گیرد پیشنهاد می‌نماید در شور دوم در این مورد تجدید نظر شود.

دکتر یزدان پناه

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۴ اساسنامه دانشسرایعالی سطر سوم بند ۱ بعد از رئیس دانشسرایعالی اضافه شود (که سمت ریاست شورا را خواهد داشت).

و در بند ۳ و بعد از بند ۴ جمله ریاست شورا با رئیس دانشسرایعالی خواهد بود حذف شود.

صائب

رئیس-ماده۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۵-وزارت آموزش و پرورش موظف است که

فارغ التحصیلان موسسه مدرسی ریاضی را پس از گذرانیدن پایان نامه تحصیلی و دریافت دانشنامه مدرسی به منظور تدریس در دانشکده‌های علوم شهرستانها با حقوق و مزایای استادیاری بخدمت بگمارد فارغ التحصیلان دوره مدرسی موظفند دو سال در دانشگاههای شهرستانها تدریس نمایند پس از این مدت و در صورت احراز درجه معادل دکتر! با تصویب شورای مرکزی دانشگاهها بمقام رسمی استادیاری نائل شوند باقیمانده تعهد پنجساله این قبیل فارغ التحصیلان بحساب خدمت رسمی استادیاری آنان منظور و محسوب می‌شود.

تبصره۱-دانشسرایعالی برای تکمیل دستگاه تعلیماتی خود می‌تواند هر سال شاگردان اول و دوم موسسه ریاضیات را تا مدتیکه به استادیار نیازمند است برای تدریس در آن سازمان استخدام نماید. این قبیل فارغ التحصیلان از پنجسال اول خدمت در شهرستانها معاف خواهند بود.

تبصره۲-تبصره ۲ ماده واحده مصوب ۴۳/۳/۱۱ در مورد فارغ التحصیلان دانشسرایعالی و خدمت آنها در شهرستانها بقوت خود باقی است.

رئیس-در ماده ۵نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌نماید. ماده ۵ در سطر چهارم بعد از((بخدمت بگمارد))جمله تمام شود و از کلمه فارغ التحصیلان بصورت تبصره ماده ۵ گذاشته شود.

صائب

رئیس-ماده ۶ قرائت می‌شود.(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۶-دولت همه ساله بودجه دانشسرایعالی و شعب آن در شهرستانها را بتفکیک در بودجه کل کشور تحت عنوان کمک منظور خواهد نمود. وزارت دارائی در اول هر سه ماه اعتبار سه ماهه را بمأخذ سه دوازدهم بودجه مصوب در اختیار دانشسرایعالی و شعب آن خواهد گذاشت که با اطلاع خزانه داری کل در حساب یا حسابهای مخصوصی متمرکز و برطبق آئیننامه هائیکه بتصویب شورایعالی مذکور د رماده ۴ می‌رسد بمصارف لازم برسانند.

رئیس-در ماده ۶نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۷قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۷-حقوق و مزایای قانونی معلمان و راهنمایان تعلیماتی و راهنمایان سپاهیان دانش که بااجازه وزارت آموزش و پرورش برای طی دوره‌های تکمیلی مدرسی و کار آموزی در دانشسرایعالی مشغول تحصیل می‌شوند در طی دوره تحصیل و کارآموزی پرداخت خواهد شد.

رئیس-در ماده ۷نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

در ماده ۷ اساسنامه دانشسرایعالی سطر چهارم جمله پرداخت خواهد شد بجمله قابل پرداخت خواهد بود تبدیل شود.

صائب

رئیس-ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۸-وسائل و لوازم آزمایشگاهی و تربیتی و آموزش سمعی و بصری که ا زخارج برای استفاده موسسات دانشسرایعالی خریداری می‌شود مانند دانشگاههای کشور از معافیتهای عوارض گمرکی و هزینه‌های مربوط در موقع ترخیص برخوردار خواهد بود.

رئیس-در ماده ۸نظری نیست؟ آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه-یک پیشنهادی مربوط به ماده ۸ حضورتان تقدیم می‌کنم که پیشنهاد حذف ماده ۸ است.

رئیس-پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌نماید ماده۸ حذف گردد.

دکتر یزدان پناه

رئیس-ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۹-بوزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود که در صورت احتیاج استادان و متخصصین خارجی که دارای سابقه تدریس در دانشگاههای خارج می‌باشند برای تدریس رشته‌های علمی در دانشسرایعالی با رعایت قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ شمسی استخدام نماید.

حقوق اینگونه استادان بتناسب سوابق خدمت و تخصص آنان بر طبق موازین نرم بین المللی پس ازتصویب وزیر آموزش و پرورش قابل پرداخت خواهد بود.

رئیس-در ماده۹نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌نماید در ماده ۹ سطر ششم کلمه((نرم))حذف شود.

دکتر یزدان پناه

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌نماید در ماده ۹ سطر ششم کلمه ((نرم))حذف شود و جمله بدینصورت (بر طبق موازین بین المللی) کافی خواهد بود.

صائب

رئیس-ماده۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۰-دانشسرایعالی می‌تواند در مواقع ضروری با تصویب شورای مذکور در ماده ۴ بدانشجویان رشته‌های مختلف علوم کمک هزینه تحصیلی پرداخت نماید.

رئیس-در ماده ۱۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۱-هیچیک از وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی حق ندارند به فارغ التحصیلان دانشسرایعالی قبل از انجام تعهد پنجساله شغل ارجاع نمایند.

تبصره-در موارد خاصی که استفاده از وجود فارغ التحصیلان مزبور قبل از انجام تعهد دبیری در یکی از سازمانهای دولتی ضرورت پیدا کند وزارت آموزش و پرورش می‌تواند با تصویب شورایعالی آموزش و پرورش با انتقال او موافقت کند.

رئیس-در ماده ۱۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۲-وزارت آموزش و پرورش نمی‌تواند هیچیک از فارغ التحصیلان موسسه تربیت دبیر دانشسرایعالی را قبل از ۱۰ سال تدریس بخدمت اداری بگمارد.

رئیس-در ماده ۱۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۳-وزارت آموزش و پرورش موظف است تدریجاً مدیران مدارس و راهنمایان تعلیماتی را از میان فارغ التحصیلان موسسه تربیت مدیر و راهنمایان تعلیماتی انتخاب نماید.

رئیس-در ماده ۱۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۴-کلیه اموال و دارائی و بودجه و مطالبات و دیون دانشسرایعالی سابق عیناً بدانشسرایعالی که بر طبق موازین این قانون تشکیل می‌شود منتقل می‌گردد.

رئیس-در ماده ۱۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۵-وزارت آموزش و پرورش مکلف است بتدریج شعب دانشسرایعالی و یا بعضی از موسسات آن را در مراکز استانهائیکه مقتضی بداند در حدود اعتبار مصوب مربوط ایجاد و بر اساس مقررات فوق اداره کند.

رئیس-در ماده۱۵ نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۵ سطر دوم جمله((مراکز استانهائیکه))بکلمه((شهرستانهائیکه))اصلاح شود.

مهندس حسن صائبی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در ماده ۱۵ بعد از کلمه مراکز استانها((فرمانداریهای کل))نیز اضافه گردد.

مهندس معینی زند

رئیس-ماده۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده۱۶-برنامه‌های تعلیماتی کلیه شعب دانشسرایعالی مرکز تهیه خواهد شد.

رئیس-در ماده ۱۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۷-امور سازمانی و استخدامی کارکنان و کارمندان و هیئت آموزشی دانشسرایعالی طبق مقررات دانشگاهها خواهد بود.

رئیس-در ماده ۱۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۸-قوانین ومقررات مربوط بدانشسرایعالی سابق که با این قانون مغایر باشد لغو می‌گردد.

رئیس-آقای دکتر عدل طباطبائی بفرمائید.

دکتر عدل طباطبائی-خواستم عرض کنم که در این لایحه چون معافیتهائی وجود دارد دستور بفرمائید در شور دوم بکمیسیون اقتصاد هم فرستاده شود.

رئیس-بکمیسیون اقتصاد هم فرستاده می‌شود. نظر دیگری در ماده ۱۸ نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه اساسنامه دانشسرایعالی پیشنهاد می‌شود ماده۱۸ بشرح زیر اصلاح گردد:

ماده۱۸-کلیه قوانین و مقررات مربوط بدانشسرایعالی سابق لغو می‌گردد.

مهندس حسن صائبی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود. گزارش کمیسیون آموزش و پرورش بصورت تلفیق دو تصویب نامه تنظیم گردد.

با احترامات-دکتر امین

رئیس-لایحه و پیشنهادها برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۶-طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی دائر بمنتفی بودن تصویب نامه مربوط به امضاء اوراق و اسناد ۵۵ میلیون مارک اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن و ارسال بمجلس سنا

رئیس-گزارش کمیسیون دارائی مربوط بمنتفی بودن تصویبنامه ۵۵میلیون مارک اعتبار دریافتی از دولت

فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ آذرماه ۱۳۴۵ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۳۲۴۲۷- ۱۳۴۲/۱۰/۴ مربوط به تصویب نامه شماره ۳۵۷۲۴- ۴۰/۱۲/۷ راجع به امضاء اوراق و اسناد پنجاه و پنج میلیون مارک آلمان اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آنرا که بشماره ۳۰۴ چاپ شده مورد رسیدگی قرارداد پس از توضیح نماینده دولت دائر براینکه تصویب نامه مذکور بمرحله اجرا در نیامده است کمیسیون نظر داد تصویب نامه فوق موضوعاً منتفی است. اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی-عزت الله اوزار

شماره ۳۵۷۲۴/ت- ۱۳۴۰/۱۲/۷

وزارت دارائی

هیئت وزیران در جلسه مورخ پنجم اسفند ماه ۱۳۴۰ بنا بپیشنهاد شماره ۲/۳۶۸۴- ۴۰/۱۲/۵ مورخ پنجم اسفند ۱۳۴۰ وزارت دارائی و دراجرای مقررات پروتکل مصوب مورخ ۱۳۴۰/۵/۲۴ (مطابق ۶۱/۸/۱۵) دولت ایران با دولت جمهوری فدرال آلمان غربی مراتب زیر را تصویب نمودند:شرکت ملی نفت ایران مکلف است میزان ۵۵ میلیون مارک اعتباری را که دولت فدرال آلمان غربی طبق پروتکل فوق تعهد کرده به ایران بپردازد دریافت نموده و اوراق و اسناد مربوطه را امضاء و مبادله نماید. وزارت دارائی و شرکت ملی نفت ایران اعتبار لازم جهت استرداد میزان استفاده از اعتبار مزبور را در بودجه سال مالی مربوطه شرکت پیش بینی و ترتیب استرداد و تصفیه آنرا خواهند داد.

وزارت دارائی پس از افتتاح مجلسین مجوز قانونی این تصویبنامه را تحصیل خواهد کرد.

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط بامضاء اوراق و اسناد پنجاه و پنج میلیون مارک آلمان اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن را که بجهت اجرا نشدن منتفی بودن آن بتصویب کمیسیون دارائی رسیده بود مطرح و گزارش کمیسیون دارائی دائر به منتفی بودن لایحه مذکور را تأیید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه-دکتر کیان

گزارش از کمیسیون برنامه بمجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه ۲۵ دی ماه ۱۳۴۵ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به امضاء اوراق و اسناد پنجاه و پنج میلیون مارک اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آنرا که بجهت اجرا نشدن منتفی بودن آن بتصویب کمیسیون دارائی رسیده بود مطرح و گزارش کمیسیون دارائی دائر بمنتفی بودن لایحه مذکور را تأیید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون برنامه-دکتر اسفندیاری

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور آقای پرتو معاون وزارت دادگستری لایحه مربوط به امضاء اوراق و اسناد پنجاه و پنج میلیون مارک آلمان اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن را که بجهت اجرا نشدن منتفی بودن آن بتصویب کمیسیون دارائی رسیده بود مطرح و گزارش کمیسیون دارائی دائر به منتفی بودن لایحه مذکور را تأیید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون دادگستری-فخر طباطبائی

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ با حضور آقای دکتر افشار معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط به امضاء اوراق پنجاه و پنج میلیون مارک آلمان اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان و ترتیب استرداد و تصفیه آن که بجهت اجرا نشدن منتفی بودن آن بتصویب کمیسیون دارائی رسیده بود مطرح و گزارش کمیسیون دارائی دائر به منتفی بودن لایحه مذکور را تایید نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مافی

رئیس- گزارش کمیسیونها مطرح است آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- در اینجا کمیسیونها استدلال کرده‌اند که چون مفاد این تصویبنامه اجراء نشده بنابراین منتفی است موضوعی که بنده می‌خواستم عرض کنم این است که مفاد این تصویبنامه قسمتی است از تصویبنامه دیگر که مربوط است به ۲۰۰ میلیون مارک که قرار بود از یکی از بانکهای آلمانی قرض گرفته بشود که چندین فقره لایحه مربوط به ۲۰۰ میلیون مارک یکی لایحه شماره ۳۴۴۷۴ مربوط به ۵۰ میلیون مارک دیگری لایحه ۳۴۲۱۴ مربوط به ۷۳ میلیون مارک و لوایح دیگر بتصویب مجلس رسیده که این مبلغ ۲۰۰ میلیون مارک مقداریش مصرف شده و استفاده شده و وام گرفته شده بنابراین نمی‌توانیم بگوییم باقی مانده آن که ۵۵ میلیون مارک است به مرحله اجرا در نیامده به استنادی که تصویب نامه زمان فترت است و تصویب نامه به مرحله اجرا در نیامده منتفی است در حالی که مقدار بیشتریش یعنی در حدود سه چهارمش به مرحله اجرا در آمده قسمت باقیمانده معوق مانده، علاوه بر این صحیح نیست که بگوییم وامی را که می‌توانیم بگیریم طبق قرارداد مربوط به ۲۰۰ میلیون مارک با بهره سه و یک چهارم درصد بگیریم و بگوییم منتفی است و برویم وام بگیریم با بهره شش یا هفت درصد این کار صحیح نیست به نظر بنده اگر همکاران محترم یا مقام ریاست موافقت بفرمایند لایحه برگردد به کمیسیون و بماند تا تکلیف ۲۰۰ میلیون مارک معلوم بشود چون ما در کمیسیون دارائی از طرف نماینده دولت و از طرف نماینده سازمان برنامه شنیدیم که نسبت به برنامه ۵۵ میلیون مارک الان در مذاکره هستند و در مرحله تمام شدن است باید وارد مذاکره بشویم تا ببینیم نسبت به کل ۲۰۰ میلیون مارک تکلیف آن چه شد آن موقع نسبت به اینکه این اوراق منتفی است یا نیست بحث کنیم فعلاً اگر ما بیاییم بگوییم منتفی است این اشکال باقی می‌ماند که اگر چه به ۵۵ میلیون باقی مانده از ۲۰۰ میلیون مارک مراجعه بشود به بانک کردیت انشتال خواهند گفت با سه و یک چهارم درصد بهره نمی‌دهیم حالا بیا و شش در صد بده بنابریان ما قرارداد را نمی‌باید متزلزل بکنیم چه اسراری است که ما بگوییم منتفی است هر وقت راجع به تما آن تصمیم گرفتیم آن موقع می‌گوییم منتفی است بنده تقاضا می‌کنم اگر موافقت است به این که لایحه بگردد به کمیسیون تا تکلیف آن لایحه اصلی مربوط به ۲۰۰ میلیون مارک با توجه به نظر سازمان برنامه که در مذاکره هستند تمام بشود بنده حرفی ندارنم لایحه برمی گردد و در کمیسیون دارائی خواهد بود تا موقعی که تکلیفش روشن بشود اگر موافق نیستند بنده نسبت به خود این لایحه عقیده دارم که اجرا شده چون قسمتی از لایحه ۲۰۰ میلیون مارک است که اجرا شده و نمی‌توانیم بگوییم منتفی است بنابراین بنده تقاضای مسکوت ماندن لایحه را خواهم کرد اگر موافقت نشود که برگردد به کمیسیون.

دکتر یگانه- اگر اجازه بدهید توضیح عرض کنم.

رئیس- بفرمائید.

دکتر یگانه –(وزیر مشاور)- برای استحضار جناب آقای دکتر مبین عرض می‌کنم یک قانون کلی بین دولت ایران و دولت آلمان منعقد شد راجع به اینکه ۲۰۰ میلیون مارک مقامات آلمان بدولت شاهنشاهی بدهند که ۲۰۰ میلیون مارک در حقیقت قرار دا کلی بود به تصویب هم رسید و تمام شده وقتی قرارداد کلی بتصویب رسید در ایام فترت دولت طبق آن قراردا کلی

۲۰۰ میلیون مارکی چندین قرارداد بمیزانهای کمتری منعقد کرد که یکی از آنها ۵۵ میلیون مارک برای مصارف شرکت ملی نفت بود یکی دیگر برای سد سفید رود اینها که الان در ساخت مقدس مجلس مطرح است قراردادهای فرعی است که یکی از مواد اجرای آن قرارداد پروتکل ۲۰۰ میلیون مارک است این که الان مطرح است برای شرکت ملی نفت است این وام اگر تصویب بشود بهیچ مصرفی جز برای امور شرکت ملی نفت نمی‌تواند برسد شرکت ملی نفت هم به این وام احتیاج ندارد الان که ما آن قرارداد ۲۰۰ میلیون مارکی را داریم می‌رویم صحبت می‌کنیم با دولت آلمان اگر احتیاجات دیگری داشته باشیم یک قراردادی بمبلغ ۵۵ میلیون مارک منعقد می‌کنیم میاوریم بمجلس چون پولش مورد احتیاج برای این مصرف نیست و ما حق نداریم پولی را که برای شرکت ملی نفت است بمصارف دیگری برسانیم از این جهت استدعا کردیم که چون این لایحه مربوط بشرکت ملی نفت است و وام آن مورد احتیاج قوه مجریه نیست بعداً اگر برای مصرف دیگری لازم باشد لایحه جدید که عطف به پروتکل ۲۰۰ میلیون مارک است بیاوریم این است که استدعا می‌کنم با این توضیحی که عرض کردم برگشتش به کمیسیون ثمری ندارد و برای در آمدهای داخلی هم اعتبارات دیگری تامین نشده و متاسفانه اینطور نیست که اگر ما این را برای شرکت ملی نفت تصویب کنیم بتوانیم بکارهای دیگری بزنیم بنابراین اگر در آینده احتیاج داشتیم قرارداد جدیدی خواهیم آورد که آنهم فرع بر آن قرارداد ۲۰۰ میلیون مارک است.

رئیس- آقای دکتر مبین نظرتان تأمین شد؟

دکتر مبین- پیشنهادی که دادم در راه اجرای همین نظر است که این لایحه موقتاً مسکوت بماند.

رئیس- آقای دکتر یگانه توضیح دادند که اگر این ۵۵ میلیون مارک منتفی باشد می‌توانیم ۵۵ میلیون مارک برای کار دیگر بگیریم.

دکتر مبین- حالا چه عجله‌ای است که این را بگوئیم منتفی است چند روز صبر کنند تا تکلیف آن معلوم بشود.

رئیس- با اینکه بنظر بنده نظر جنابعالی تأمین شده پیشنهاد را مطرح می‌کنیم پیشنهاد آقای دکتر مبین قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم لایحه مربوط به گزارش ۲۳۷۳ موضوع ۵۵ میلیون مارک آلمان تا تعیین تکلیف تمام مبلغ دویست میلیون مارک آلمان مسکوت بماند.

دکتر مبین

رئیس- خانمها و آقایانیکه با این پیشنهاد موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد. حالا نسبت به اصل گزارش رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. گزارش برای اطلاع مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون بودجه راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی

رئیس- گزارش مربوط به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه چهارم خردادماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۳۵۳۴- ۱۳۴۶/۳/۱ راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی را که بشاره ۲۳۶۴ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

قانون انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی

ماده واحده- ببانک کشاورزی ایران اجازه داده می‌شود برای احتیاجات اعتباری جهت امور کشاورزی و عمرانی کشور اوراق بهادری بنام گواهی سپرده بمیزان حداکثر سه میلیارد ریال برای سال ۱۳۴۶ و هفت میلیارد ریال دیگر ظرف پنجسال آینده بر حسب احتیاجات اعتباری بانک و بر طبق برنامه و شرایطی که بتصویب شورایعالی بانک برسد با بهره ½ ۶ % بمدت سه سال و ۷% بمدت پنجسال منتشر نماید و چنانچه در سررسید دارنده اوراق برای اخذ سپرده مراجعه ننماید بهره مقرر منتهی ظرف یکسال دیگر قابل پرداخت خواهد بود و زائد بر این مدت منوط بجلب موافقت قبلی بانک می‌باشد.

تبصره ۱- اوراق مذکور در این ماده و بهره‌های متعلقه از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض معاف است اعم از اینکه بهره متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد.

تبصره۲- برای گواهی سپرده بمدت سه سال ½ ۱ % و گواهی سپرده بمدت پنجسال ۲% بابت تفاوت بهره تعهدی بانک هر سال ضمن اعتبارات سازمان برنامه منظور و از طرف دولت بلاعوض ببانک پرداخت خواهد شد.

تبصره۳- اوراق مذکور در این قانون قابل خرید و فروش بوده و بمنزله موجودی نقدی بانکها محسوب خواهد شد.

تبصره ۴- مفاد ماده ۹۸ قانون کیفر عمومی در مورد اوراق گواهی سپرده موضوع این قانون لازم الرعایه می‌باشد.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر کیان

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه چهارم خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه دولت راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقویم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- عزت اله اوزار

گزارش از کمیسیون کشاورزی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه چهارم خردادماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس اسدی سمیع

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه چهارم خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه دولت راجع به انتشار اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون بودجه در اینمورد را عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

رئیس کمیسیون دادگستری- فخر طباطبائی

رئیس- کلیات این لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- این لایحه را بنده خیال می‌کنم که اشتباهاً یک شوری تلقی شده بنده می‌خواستم از مقام ریاست سوال کنم ...

رئیس- آقای دکتر مبین این لایحه دو شوری است.

دکتر مبین- بنابراین حالا که دو شوری تلقی می‌شود بنده راجع به اینکه استدلال کنم که یک شوری یا دو شوری است فارغ هستم و در این باره صحبتی نمی‌کنم بنده درباره این لایحه صحبت دیگری که می‌خواهم برای همکاران محترم بکنم این است به بینم این لایحه بمصلحت اقتصاد

مملکت هست یا نیست ثانیاً بمصلحت حزب هست یا نیست و بالاخره بمصلحت مجلس هست یا نیست که به این فرم که کمیسیونها پیشنهاد داده‌اند تصویب بشود از نظر مصلحت مملکت با توجه بوامهائی که از کشورهای خارجی یا موسسات خارجی گرفته شده و با توجه به بهره‌هائیکه پرداخت می‌شود برای سپرده‌های ثابت و یا بهره وامهائیکه پرداخت می‌شود بموسسات داخلی و با توجه به بهره‌ایکه پرداخت می‌شود برای اوراق قرضه دولتی و با توجه به بهره‌ایکه پرداخت می‌شود برای قبوض اصلاحات ارضی و با توجه به بهره‌ایکه پرداخت می‌شود برای قبوض اقساطی که بابت هشت ماده الحاقی به آئین‌نامه اصلاحات ارضی پرداخت خواهد شد و با توجه به بهره‌ایکه تعلق می‌گیرد به اوراق قرضه دفاعی که هیچکدام از ۶% متجاوز نیست تناسب بهره ۶/۵% و ۷% در این قانون صحیح نیست شما ملاحظه بفرمائید اوراق قرضه دفاعی منتشر شده هر ایرانی وطن‌پرستی و هر ایرانی پاکی که وطنش را دوست دارد در درجه اول باید برود اوراق دفاعی بخرد شما اوراقی منتشر می‌کنید که بهره‌اش از اوراق قرضه دفاعی بیشتر است معنی آن چیست؟ معنی آن این است که‌ای سرمایه داری که می‌خواهی اوراق قرضه دفاعی را بخر چون بهره شش و نیم درصد و هفت درصد می‌دهیم (قراچورلو- تاریخش متفاوت است مدت هم تفاوت دارد) به بانک ملی ایران میگوئیم تو با کوششی که در این مدتهای متمادی کرده‌ای و وضع بانک را به این صورت رسانده‌ای که مردم اعتماد دارنده و می‌آیند پولشان را بحساب سپرده ثابت می‌گذارند ما وسائلی ایجاد می‌کنیم که مردم بیایند پولهایشان را از حساب دیگر از طرف دولت معنی ندارد که در مقابل اسنادی که منتشر کرده بعنوان اسناد خزانه یا بعنوان اسناد قرضه دولتی یا بعنوان قبوض اصلاحات ارضی و بعنوان قبوض جدید که لایحه اش چند روز دیگر بجلسه علنی میاید و در آنجا شش درصد بهره معین کرده حالا بیاید اوراقی منتشر کند با بهره بیشتر آخر شما فکر نمی‌کنید بضرر اقتصاد مملکت است یا بهره همه این اوراق را بکنید شش و نیم درصد و هفت درصد یا می‌بایست یک علتی و دلیلی داشته باشد و توجه باید بشود علاوه بر این وزیر دارائی و دولت و فراکسیون پارلمانی اگر موافقت کرده با این لایحه برای سه میلیارد بود فکر می‌کردند سه میلیارد ضرر زیادی به اقتصاد مملکت نمی‌زند ولی وقتی ده میلیارد شد بدون اینکه نظر وزیر دارائی که مسئول پول کشور است مسئول اعمال بانک و اسکناس مملکت است بدون اینکه نظر فراکسیون پارلمانی را رعایت بفرمائید که سه میلیارد ریال را تصویب کرده بدون اینکه اقتصاد مملکت را رعایت منید بچه مناسبت هفت میلیارد ریال اضافه کرده‌اید در کمیسیونها دولت که در این مورد تقاضائی نکرده دولت در حدود احتیاج تقاضا کرده بچه مناسبت اضافه کرده‌اید مگر این اضافه کردن پیشنهاد خرج نیست مجلس شورای ملی بدون تقاضای دولت تبصره دو رابچه مناسبت اضافه کرده راجع بعملی که بانک ملی موظف است ووزارت دارائی مسئول است مسئول پول کشور است و اجازه انتشار اوراق بهادار خارج از حدودی که بشود وسیله بانک مرکزی کنترل کرد بنده عرض نمی‌کنم و همه آقایان مستحضر هستید که بانک مرکزی و وزیر دارائی مسئول هستند و اوراق بهادار در حدودی باید منتشر شود که صدمه‌ای به اقتصاد مملکت نزند و تورم ایجاد نکند با توجه به تمام جهات با توجه به تمام بحثهائیکه شده بخصوص در فراکسیون پارلمانی نسبت به ۳ میلیارد ریال توافق شده و نسبت به ۷ میلیارد اضافه اش موافقت نشده نظر رئیس بانک مرکزی و نظر وزیر دارائی نیز گرفته نشده نظر همکاران حزبی ما هم گرفته نشده بنابراین با استدلالی که عرض کردم بمصلحت مملکت نیست و تقاضا دارم حالا که شور دوم خواهیم داشت از طرف بنده هم پیشنهاد خواهد شد از طرف همکاران حزبی هم پیشنهادی بشود که برگردد به همان وضعیکه دولت در لایحه اش تقاضا کرده و در فراکسیون هم پینهاد کرده و مورد توجه واقع شده و

در فراکسیون تصویب شده است عرض کردم به مصلحت حزب نیست برای اینکه این مطلب در حزب گفته شد و روی آن بحث شده و روی آن اظهار نظر شده و تمام شده دیگر ما عده‌ای از رفقای حربی بیائیم جدا از تصمیم کلی که در فراکسیون گرفته شده یک تصمیم کلی دیگری بگیریم؟ اینکه درست نیست!

رئیس- آقای دکتر ممکن است فرمایشات مربوط به حزب را در حزب بفرمائید.

دکتر مبین- بسیار خوب، اما راجع به امضائیکه وزیر دارائی در پای لایحه کرده است بنظر بنده امضای وزیر دارائی برای ۳ میلیارد ریال است نسبت به ۷ میلیارد ریال وزیر دارائی چون مسئول است باید بیاید جواب بدهد که این ۷ میلیارد ریال اضافه را قبول دارد یا نه و با توجه به اینکه یک نوع اوراق بهاداری جدید منتشر می‌شود بدون رعایت امکان کنترل بانک مرکزی از جهت رعایت اصولیکه برای پول کشور لازم است نظر وزیر دارائی لازم است (مهندس صائبی- با اصل موافق هستید؟) اما از نظر مجلس که گفتم ببمصلحت مجلس نیست عرض می‌کنم که تاریخ چاپ لایحه ۱۳۴۶/۳/۳ است برای این لایحه درخواست فوریت نشده روز ۱۳۴۶/۳/۴ یعنی یکروز پس از چاپ لایحه چهار کمیسیون در روزی که جلسه علنی داشته‌ایم نشسته‌اند رای داده‌اند بنده نمی‌خواستم بگویم چرا این کار را کرده‌اند مجلس است باید کارش را سریع بکند ولی بنده که عضو کمیسیون دارائی هستم برای ۱۳۴۶/۳/۶ دعوتنامه داشتم خودم را آماده کرده بودم که در روز شنبه ۱۳۴۶/۳/۶ در جلسه کمیسیون حاضر شوم و شدم، پرسیدم آن لایحه رامطرح میفرمائید معلوم شد روز پنجشنبه بدون اینکه بنده عضو کمیسیون را دعوت بکنند و حالا هم جوابی ندارند تحت عنوان اینکه نبودی برای اینکه جلسه علنی داشتیم و بنده هم بودم (خنده نمایندگان) کمیسیون تشکیل شده با یک عده اعضاء و تصمیم گرفته است! این درست نیست من گله می‌کنم از رفقای اعضای کمیسیون که بچه مناسبت بنده که اینجا نشسته بودم بنده را دعوت نکردند آخر ما باید نظر رفقا و همکاران را رعایت کنیم شاید من این حرفها را آنجا می‌گفتم و امروز ناچار نمی‌شدم اینجا بگویم بنابراین از نظر مجلس هم اینطور عجله بخرج دادن در لوایحیکه راجع به آن درخواست فوریت دارد تقاضای فوریت می‌کردم ۱۵ نفر امضا می‌کردند دیگر فوریت غیر مستقیم به این فرم بنظر بنده یک قدری قابل تأمل است بجهاتیکه عرض کردم بنده پیشنهاد دادم لایحه بطریقیکه مورد توجه قرار داده و اشکالات دولت در نظر گرفته شده و در فراکسیون مطرح شده و نظر فراکسیون را رعایت کرده بودند برگردد با این تفاوت که بهره باید بشود ۶ درصد علتش هم این است که عرض می‌کنم ما در مقابل اوراق بهاداری که داریم نمی‌بایست یک اوراق بهادار جدیدی منتشر کنیم با بهره بیشتر که موجبات انحراف سرمایه از طریق آن اوراق قرضه دفاعی ایت و ما بهیچوجه نمی‌بایست ورقه بهادار دیگری که بهره بیشتری از آن داشته باشد منتشر کنیم بنده تقاضایم این است که لایحه برگردد به آن صورت که دولت تقاضا کرده با توجه به اینکه بهره ۶ % در آن لایحه رعایت بشود.

رئیس- آقای مهندس ارفع بفرمائید.

مهندس ارفع- بیانات جناب آقای دکتر مبین از سه قسمت تشکیل می‌شود یک قسمت سرعتی است که در تصویب این لایحه بخرج رفته که بنده خیال نمی‌کنم بهیچوجه مورد اعتراض قرار بگیرد در زمان معین لایحه بچاپ رسیده توزیع شده، دعوت شده، کمیسیونها تشکیل شده، اگر گله‌ای بکنیم باید گله کنیم که چرا تأخیر در کار می‌شود ولی برای تسریع در کار، جای گله برای هیچکدام بخصوص برای یک مجلس انقلابی که علاقمند است کار مملکت با سرعت انجام بشود و وقت مملکت تلف نشود این سرعت نمی‌بایست موجب گله شود، مسئله دوم مسئله تغییر رقم است که از سه میلیارد بده میلیارد یعنی هفت میلیارد اضافه شده در

کمیسیونیکه بنده افتخار شرکتش را داشتم بحث بر سر این بود که با توسعه برنامه‌های کشاورزی و با توجه به اینکه شاه بیت انقلاب ما اصلاحات ارضی است و کمک بطبقه کشاورز و برنامه و هدف دولت امروز کمک بطبقه کشاورز است باید سعی کنیم حداکثری که می‌توانیم تسهیلات و وسیله در اختیار کشاورز بگذاریم تا اینها بتوانند حداکثر استفاده را از آب و زمین و امکاناتیکه دارند بکنند از این نظر فکر شد که اگر ما بیائیم فقط سیصد میلیون تومان از این راه تحصیل کنیم و این مبلغ را در اختیار کشاورز بگذاریم با اینهمه برنامه‌های وسیعی که در پیش است سیصد میلیون تومان زیاد موثر در کار نخواهد بود و گفتند چه عیبی دارد که به بانک این اجاره داده شود که در مرحله اول سیصد میلیون تومان و در صورتیکه تقاضا زیاد بود و وضعیت ایجاب کرد تا هفتصد میلیون دیگر بتواند تحصیل و در اختیار کشاورزان بگذارد و اینهم مورد پسند اعضای کمیسیون قرار گرفت بدلیل اینکه با منطق توام بود حالا با زهم در این زمینه فشار و اصراری نداریم اگر نماینده دولت فقط با این سه میلیارد اول موافقت بکند ما هم مخالفت نخواهیم کرد ولی ما فکر کردیم از نظر توسعه امور کشاورزی اگر این هفت میلیارد به آن اضافه بشود دست بانک کشاورزی و دستگاههای اعتبار دهنده مملکتی بازتر خواهد بود و نتیجه عمل هم موثرتر، بحث شد در کمیسیون در مورد اختلاف بهره‌ای که بانک کشاورزی می‌پردازد بانک کشاورزی آقایان میدانند با یک بهره نازلی پول در اختیار کشاورزان می‌گذارد و اگر خودش بخواهد قرض بکند با بهره ۶/۵ و ۷ درصد طبعاً اختلاف پیش خواهد آمد و بانک باید همکاری بانکی خودش را انجام بدهد و هم روی پای خودش بایستد و هم گردش پول را در دستگاههای کشاورزی و مالی کشاورزی بتواند ادامه بدهد و به انجام برساند (مهندس مجتهدی-انصافاً بانک هم خیلی خوب کار کرده) روی این اصل بود که از رئیس بانک توضیح خواستیم و معلوم شد که دولت موافقت به این امر کرده که این اختلاف بهره را از طریق برنامه‌های عمرانی کشور چون این هم خود یک برنامه عمرانی است وهم پولی است که مییاید به کمک برنامه‌های عمرانی مملکت این اختلاف بهره را از طریق برنامه‌های عمرانی اعتبارات سازمان برنامه تأمین کند که تحمیلی به بانک نباشد و این امر امر بسیار معقول و صحیحی است و برای اینکه بعداً ایجاد توهمی در دستگاه بانک یا گردانندگان دستگاههای مالی بانک کشاورزی پیشامد نکند اصرار شد که این مسئله بصورت تبصره‌ای در لایحه گنجانده شود نماینده دولت قبول کرد که جای تردید در این مسئله باقی نماند (صحیح است) بنابراین بنده خواستم از دوست عزیزم جناب آقای دکتر مبین خواهش کنم که با توجه به این عرایض موافقت بفرمایند که لایحه به صورتی که الان مطرح است مورد تصویب قرار گیرد ضمناً با اینکه ممکن است مقام ریاست همان تذکری را که به آقای دکتر مبین دادند به بنده هم بدهند معذالک عرض می‌کنم که ما در فراکسیون اصول کلی لوایح را تصویب می‌کنیم (صحیح است) و جزئیات کار را می‌گذاریم به عهده کمیسیونها و در فراکسیون هیچ وقت مواد و مفاد را جزء به جزء رسیدگی نمی‌کنیم بلکه از نظر اصول کلی مورد موافقت قرار می‌گیرد و در کمیسیونهای مجلسی که رفقای غیر حزبی هم هستند با استفاده از نظرات آنها عنداللزوم اصلاحات لازم در لوایح می‌شود بنابراین تصور نفرمایید که آنچه در فراکسیون به تصویب می‌رسد در مجلس شورای ملی همان به تصویب خواهد رسید بلکه اختیار تغییرات در کمیسیونها محفوظ است (احسنت)

رئیس-نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت می‌شود)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم ماده واحده به صورت زیر اصلاح شود:

ماده واحده-به بانک کشاورزی اجازه داده می‌شود برای احتیاجات اعتباری جهت امور کشاورزی و

عمرانی کشور اوراق بهاداری بنام گواهی سپرده بمیزان حداکثر سه میلیارد ریال بر طبق برنامه و شرایطی که بتصویب هیئت دولت برسد با بهره ۶% بمدت پنجسال منتشر نماید.

تبصره۱-اوراق مذکور و بهره‌های متعلقه از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض معاف است اعم از اینکه بهره متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد.

تبصره۲-مفاد ماده ۹۸ قانون کیفر عمومی در مورد اوراق گواهی سپرده موضوع این قانون لازم الرعایه می‌باشد.

دکتر مبین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود لایحه انتشار اوراق گواهی سپرده بانک بشرح زیر اصلاح شود:

ماده واحده-ببانک کشاورزی ایران اجازه داده می‌شود برای احتیاجات اعتباری جهت امور کشاورزی و عمرانی کشور اوراق قرضه بمیزان حداکثر سه میلیارد ریال برطبق برنامه و شرائطی که بتصویب شورایعالی بانک برسد با بهره ۶/۵%بمدت سه سال و ۷% بمدت پنج سال منتشر نماید.

تبصره۱-اوراق مذکور در این ماده و بهره‌های متعلق به آن از پرداخت هر گونه مالیات و عوارض معاف است اعم از اینکه بهره متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد.

تبصره۲-برای گواهی سپرده بمدت سه سال ۱/۵% و گواهی سپرده بمدت پنجسال ۲% بابت تفاوت بهره تعهدی بانک هر سال از طرف دولت بلاعوض ببانک پرداخت خواهد شد.

تبصره۳-مفاد ماده ۹۸ قانون کیفر عمومی در مورد اوراق گواهی سپرده موضوع این قانون لازم الرعایه می‌باشد.

مرتضوی-مهندس صائبی-مهندس افراسیاب کیا

رئیس-لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۸-تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت دارائی

رئیس-آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)-با اجازه مقام ریاست لایحه‌ای است برای تسهیل کار معاملات و قراردادهای توتونکاران با موسسه انحصار دخانیات که قراردادهای تا ۵۰ هزار ریال که بین توتونکاران و زارعین با موسسه انحصار دخانیات بطور اداری بسته می‌شود جنبه اجرائی داشته باشد و مانند اسناد لازم الاجرا تلقی بشود و از این راه برای ثبت و تمبر این قراردادها هزینه‌ای بزارعین و بموسسه تحمیل نشده باشد لایحه را تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون دارد.

رئیس-به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۹-تعیین موقع جلسه بعد-ختم جلسه.

رئیس-چون روز سه شنبه مصادف با اربعین است جلسه آینده ساعت ۹صبح روز پنجشنبه خواهد بود و دستور جلسه بعداً به اطلاع خانمها و آقایان خواهد رسید.

(در ساعت ده و پنجاه و پنج دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی-مهندس عبدالله ریاضی