مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ بهمن ۱۳۳۷ نشست ۲۶۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ بهمن ۱۳۳۷ نشست ۲۶۴

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۷

سال چهاردهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۱۹

جلسه: ۲۶۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‏شنبه هفتم بهمن‏ماه ۱۳۳۷

فهرست مطالب:

۱- طرح صورت مجلس

‏۲- قرائت گزارش کمیسیون نظام راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش‏

۳- اعلام تصویب صورت مجلس‏

۴-طرح و تصویب یک فوریت واصل گزارش کمیسیون نظام راجع به استخدام دوازده نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش‏

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به سازمان مؤسسه رازی و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح گزارش کمیسیون قوانین دارایی راجع به تشکیل بانک تجارت خارجی ایران و تصویب فوریت و اصل آن و ارسال به مجلس سنا

۷- تعیین دستور و موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

مجلس یک ساعت و پنجاه دقیقه پیش‏ازظهر به ریاست آقای عماد تربتی (نایب رئیس) تشکیل گردید.

۱- طرح صورت مجلس‏

نایب رئیس- صورت اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

غایبین بااجازه آقایان: فرود- اخوان- مسعودی- برومند- محمودی- امید سالار- مرتضی حکمت- مهندس جفرودی- خلعتبری- بهادری- مهندس بهبودی- مهندس ظفر- نصیری- مهندس دهستانی- شادمان- اورنگ- فولادوند- سنندجی- امامی خویی- قراگزلو- سعیدی- بوربور- عرب شیبانی- تربتی- مهندس فیروز.

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری کورس- اریه- دکتر فریدون افشار- قرشی- دکتر اصلان افشار.

دیرآمدگان و زودرفتگان بااجازه- آقایان: بزرگ‏نیا- صراف‏زاده- دکتر سعید حکمت- موسوی- مهندس فروهر- اکبر- جلیلی- صادق بوشهری- مهدوی- صفاری- دهقان- دولت‏آبادی- دکتر سیدامامی- تیمور تاش- دکتر اسفندیاری- ثقه‏الاسلامی.

نایب رئیس- اعتراضی نسبت به صورت جلسه نیست؟ (اظهاری نشد) چون عده کافی نیست بعد از حصول اکثریت تصویب صورت جلسه اعلام می‌شود.

۲- قرائت گزارش کمیسیون نظام راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش‏

نایب رئیس- شور اول لایحه دولت راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندسین و متخصصین برای تسلیحات ارتش مطرح است و قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی کمیسیون نظام لایحه شماره ۱۸۰۷۹ دولت راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش را با حضور آقای معاون وزارت جنگ مورد رسیدگی قرارداده و پس از مذاکرات لازم با اصلاحاتی تصویب و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

ماده واحده- به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود و از ده نفر مهندس و متخصص آلمانی از اتباع آلمان‏غربی برای مدت دو سال جهت خدمت در کارخانه‏جات اداره تسلیحات ارتش استخدام و حقوق و مزایای ارزی و ریالی و هزینه مسافرت آنان با ایران نسبت به سال ۱۳۳۷ از محل صرفه‏جویی‏های بودجه سال ۱۳۳۷ وزارت جنگ قابل پرداخت خواهد بود و برای بقیه مدت اعتبار لازم در بودجه سال‏های بعد منظور خواهد شد.

تبصره۱- مبنای حقوق و مزایای مهندسین و متخصصین مزبور به ‏شرح صورت ضمیمه می‏باشد و منحصراً شصت درصد حقوق آنان قابل پرداخت به مارک بوده و بقیه به ریال پرداخت خواهد شد.

تبصره۲- کلیه مهندسین و متخصصین منظور از مالیات بر درآمد حقوق و مزایای دریافتی معاف می‏باشند.

تبصره۳- در صورت احتیاج وزارت جنگ می‏تواند قرارداد استخدام دوازده نفر مستخدمین منظور را برای دو سال دیگر تمدید نماید.

تبصره۴- کلیه ۱۲ نفر مستخدمین نام برده بالا از یک ماه مرخصی با حقوق و مزایا استفاده خواهند نمود.

تبصره۵- هزینه‏های بر آوردی ردیف‏های یک و دو صورت ضمیمه فقط برای یک مرتبه قبل پرداخت خواهد بود.

تبصره۶- سایر شرایط استخدامی مهندسین فوق طبق قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ شمسی می‏باشد.

گزارش از کمیسیون بودجه

به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه با حضور آقایان معاونین وزارتخانه‏های دارایی و جنگ با لایحه دولت راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش رسیدگی و خبر کمیسیون نظام را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

گزارش کمیسیون امورخارجه به مجلس شورای ملی کمیسیون امورخارجه لایحه شماره ۱۸۰۷۹ دولت راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش را با حضور آقای معاون وزارت امورخارجه مورد رسیدگی قرارداده خبر کمیسیون نظام را تأیید و تصویب نمود و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

گزارش از کمیسیون امور استخدام

به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام با حضور آقای معاون وزارت جنگ لایحه راجع به استخدام ۱۲ نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش را مورد رسیدگی قرارداده و پس از مذاکرات لازم خبر کمیسیون نظام را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

۳- اعلام تصویب صورت مجلس‏

نایب رئیس- چون اکثریت حاصل شده تصویب صورت مجلس اعلام می‌شود.

۴- طرح و تصویب یک فوریت واصل گزارش کمیسیون نظام راجع به استخدام دوازده نفر مهندس و متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش‏

نایب رئیس- لایحه استخدام دوازده نفر مهندس برای اداره تسلیحات ارتش دو شوروی است و شور اول آن مطرح است ولی پانزده نفر از آقایان تقاضا کرده‏اند که یک فوریت آن مطرح شود درخواست فوریت قرائت می‏شود.

(به ‏شرح ذیل خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای مالی

امضاکنندگان زیر تقاضا داریم لایحه مربوط به استخدام دوازده نفر مهندس متخصص آلمانی برای اداره تسلیحات ارتش بقید یک فوریت مطرح شود. دولت‏آبادی- دکتر امیر نیرومند- دشتی- خرازی- توماج- دکتر دادفر- پناهی- دکتر مشیر ‏فاطمی- بزرگ‏نیا- مهندس اردبیلی- هدی- بوربور- سعیدی- صارمی.

نایب رئیس- با فوریت این لایحه مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) چون مخالفی نیست لذا رأی می‏گیریم به فوریت لایحه آقایانی که با فوریت موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات لایحه مطرح است آقای خرازی مخالفید بفرمایید. (خرازی- بلی بنده یک تذکراتی دارم)

خرازی- عرض کنم آقایان همکاران محترم بنده مسبوق هستند که بنده همیشه یک نظریات کلی و اساسی راجع به استخدام خارجه‏ها داشته و دارم و آن این است که ما باید حتی‏المقدور سعی بکنیم که رفع نیاز بکنیم از وجود خارجی‏ها در دستگاه‏های‏مان اعم از دستگاه دولتی و حتی دستگاه‏های فنی (صحیح است) و از طرفی سعی بشود که این اشخاص که استخدام می‏شوند اینها در رشته و حرفه‏ای که مدعی هستند در آن رشته و حرفه متخصص باشند (صحیح است) بنده این را اطمینان دارم که وزارت جنگ در این قسمت نهایت دقت و سعی را به کار برده است این استخدام اگر برای دو سال بود بنده این تذکرات را نمی‏دادم ولی در یکی از تبصره‏ها قید شده‏است که وزارت جنگ می‏تواند این مستخدمین را در صورت احتیاج برای مدت دو سال دیگر به خدمت‎شان ادامه بدهد یعنی می‌شود چهار سال وقتی هم که مجلس تصویب بکند و اجازه بدهد به وزارت جنگ که این ۱۲ نفر متخصص را برای دو سال دیگر استخدام‏شان را تمدید بکنند چنانچه لازم باشد تمدید بکنند اداره تسلیحات ارتش یکی از بهترین ادارات ارتش است که اسباب فخر و مباهات ما است که در اینجا مسلسل‏های سنگین و سبک و تفنگ‏های برنو و سایر قسمت‏های احتیاجی ما را تهیه می‏کنند و علاوه‏بر اینکه یک عده کارگر در آنجا مشغول می‏شوند در این قسمت هم از احتیاجات ارزی ما می‏کاهند چون خودش یکی از بزرگ‏ترین نکات اقتصادی است که ما سعی بکنیم که احتیاجات خودمان را در داخله کشور تهیه بکنیم و از ورود مصنوعات و محصولاتی که در داخل کشور تهیه می‌شود بی‌نیاز بشویم ولی حالا که چهار سال استخدام می‏کنید مخصوصاً بنده از تیمسار سرلشکر زاهدی معاون محترم وزارت جنگ که کمال ارادت را به ایشان دارم تقاضا دارم که این نکته را تذکر بدهند که در قراردادی که با متخصصین و مهندسین آلمانی منعقد می‏کنند یکی از موادش این باشد که ایرانی‏هایی که زیر دست آنها کار می‏کنند اینها را تربیت بکنند و ان‏شاءالله اگر مجلس این لایحه را تصویب کرد در چهار سال دیگر ما به وجود این خارجی‏ها احتیاجی نداشته باشیم. (ان‏شاءالله)

نایب رئیس- چون در کلیات دیگر اظهار نظری نشده‏است لذا رأی می‏گیریم به ورود در ماده واحده. آقایانی که با ورود در ماده واحده موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) چون نسبت به ماده واحده اظهار نظری نشده‏است لذا رأی می‏گیریم به ماده واحده و تبصره‏هایش آقایانی ‏که با ماده واحده و تبصره‏های آن موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است چون اظهار نظری نسبت به کلیات آخر نشده‏است لذا رأی می‏گیریم به مجموع لایحه آقایانی ‏که با مجموع ماده موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به سازمان مؤسسه رازی و ارسال به مجلس سنا

نایب رئیس- شور دوم لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به مؤسسه سرم‏سازی رازی مطرح است گزارش کمیسیون‏ها قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی کمیسیون کشاورزی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به سازمان مؤسسه سرم و واکسن‏سازی رازی را با حضور آقای وزیر کشاورزی و آقای معاون وزارت دارایی برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداده و با توجه به پیشنهادات واصله خبر شور اول را با اصلاحاتی تصویب و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

ماده ۱- مؤسسه رازی حصارک و شعبات آن در شهرستان‏ها به منظور تهیه مایه‏ها و سرم‏ها و سایر مواد مفید از نظر زیست‏شناسی و برای تشخیص بیماری‏ها واگیر دام زیر نظر وزارت کشاورزی به وسیله یک شورای عالی مرکب از اشخاص زیر و یک نفر رئیس کل اداره خواهد شد.

۱- وزیر کشاورزی‏

۲ -معاون وزارت کشاورزی‏

۳ -معاون وزارت دارایی‏

۴- معاون وزارت بهداری‏

۵- سرپرست یا رئیس اداره کل دام‏پزشکی‏

۶ -رئیس بنگاه پاستور ایران‏

۷ - رئیس دانشکده دامپزشکی‏

۸- رئیس اداره امور دوآب ارتش‏

۹- سه نفر دیگر از اشخاص ذی‏صلاحیت که به توسط اعضای فوق‏الذکر برای مدت سه سال انتخاب خواهند شد و انتخاب مجدد آنها بلامانع است‏.

رئیس کل مؤسسه رازی در جلسات شورا بدون حق رأی شرکت خواهند داشت‏.

تبصره۱- امور مهمه فنی و رئوس مسائل مالی و اداری مؤسسه رازی با تصویب شورای عالی انجام می‏گیرد و شورا در تهیه و تدوین بودجه مؤسسه و اجرای آن نظارت خواهد کرد وزیر کشاورزی و در غیاب وزیر کشاورزی معاون وزارت کشاورزی عهده‏دار ریاست شور ای‏عالی خواهد بود.

تبصره ۲- رئیس کل مؤسسه رازی با پیشنهاد شورای عالی و تصویب وزیر کشاورزی از بین دکتر ان دامپزشک متخصص در فنون میکروب‏شناسی و سرم و واکسن‏سازی انتخاب می‌شود.

ماده ۲- بودجه مؤسسه رازی و شعبات آن در حدود اعتباری که در بودجه کل کشور منظور می‏گردد تنظیم و بعد از تصویب شورای عالی به وسیله وزارت کشاورزی به وزارت دارایی ارسال و بعد از موافقت وزارت دارایی به موقع اجرا گذاشته خواهد شد وزارت دارایی موظف است اعتبار مصوب منظور در بودجه کل کشور را با اقساط چهارگانه در اختیار مؤسسه بگذارد مؤسسه می‏تواند در نقل و انتقال اعتبارات منظور در بودجه جزء که به طریق بالا تصویب می‌شود با موافقت شورای‏عالی از ماده‏ای به ماده دیگر نقل و انتقال دهد.

تبصره- درآمد حاصله از پلمپ کردن پوست طبق تعرفه قانون متمم بودجه سال ۱۳۲۲ برای خرید سیم و سرب و لوازم آزمایشگاه‏های دامپزشکی اختصاص دارد کماکان علاوه بر اعتبار مندرج در ماده فوق در اختیار مؤسسه رازی گذارده شده و مازاد درآمد مزبور پس از خرید سیم و سرب و لوازم مربوطه به مصرف توسعه و تکمیل مؤسسه رازی و شعبات آن خواهد رسید.

ماده ۳- مؤسسه رازی کلیه سرم‏ها و واکسن‏های مورد احتیاج وزارت‏کشاورزی را تهیه و برای توزیع و مصرف مجانی بین کشاورزان و دامداران در اختیار وزارت کشاورزی می‏گذارد به علاوه مؤسسه رازی مجاز است داروهای شیمیایی ضد بیماری‏های انگلی دام و همچنین واکسن و سرم‏های مورد نیاز سازمان‏های بهداشتی و ملی و دولتی را ساخته و به بهای تمام شده و سود عادلانه‏ای که به تصویب شورای‏عالی خواهد رسید به فروش برساند و وجوه حاصله از این بابت را پس از وضع هزینه ساختن مادی که به فروش می‏رسد به صرف توسعه و تکمیل مؤسسه رازی برساند.

تبصره ۱- مؤسسه رازی در هر مورد می‏تواند بااجازه و تصویب شورای عالی مایحتاج خود را مستقیم و بدون رعایت اصول مناقصه به کمترین قیمت ممکنه خریداری نماید.

تبصره ۲- وجوه حاصله از صرفه‏جویی هر سال به سال بعد منتقل و مخصوص توسعه مؤسسه رازی خواهد بود.

ماده ۴- نظر به وضع خاصی که سازمان مؤسسه رازی و شعب آن دارد و نوع کار آن با ساعت کار اداری مطابقت نمی‏کند شورای‏عالی آیین‏نامه مخصوصی جهت هزینه عمومی مؤسسه و پرداخت فوق‏العاده مخصوص به نام فوق‏العاده مؤسسه رازی برای هر طبقه از کارکنان مؤسسه وضع و تصویب خواهد نمود و این فوق‏العاده از بودجه پرسنلی و درآمدهای مؤسسه قابل پرداخت می‌شود.

ماده ۵- رئیس حسابداری مؤسسه رازی از طرف وزارت دارایی با موافقت وزارت کشاورزی تعیین خواهد شد.

تبصره- رئیس حسابداری زیر نظر مستقیم رئیس کل بنگاه رازی انجام وظیفه خواهد نمود.

ماده ۶- برای تکمیل اعضای فنی و رفع نیازمندی از کارشناسان خارجی مؤسسه می‏تواند از بین کارمندان فنی که حداقل شش سال در مؤسسه رازی سابقه خدمت داشته باشند هر سال یک تا سه نفر را بنا بر پیشنهاد شورای‏عالی و تصویب هیئت دولت برای تکمیل تحصیلات به خارجه اعزام دارد حقوق و مزایا و فوق‏العاده قانونی این قبیل مأمورین در مدت تحصیل بارز قابل پرداخت می‏باشد.

ماده ۷- وزارت دارایی و وزارت کشاورزی مأمور اجرای این قانون هستند.

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۵ آذر ماه ۱۳۳۷ با حضور آقای معاون وزارت کشاورزی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به سازمان مؤسسه سرم و واکسن‏سازی را مورد شور و رسیدگی قرار داده خبر کمیسیون کشاورزی را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

گزارش از کمیسیون امور استخدام با حضور آقای وزیر کشاورزی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به سازمان مؤسسه سرم و واکسن‏سازی رازی را برای شور دوم رسیدگی و خبر کمیسیون کشاورزی را عیناً مورد تصویب قرارداد اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

نایب رئیس- ماده اول مطرح است مخالفی نیست؟ (رامبد- بنده مخالفم) بفرمایید.

رامبد- بنده می‏خواهم از ماده اول استفاده کنم و در کلیات صحبت کنم. ‏

نایب رئیس- به عنوان‏ مخالف می‏توانید صحبت کنید بفرمایید.

رامبد- بنده به طور اختصار جلب توجه همکاران معظم خودم را می‏کنم به یک موضوع اساسی که چند بار در پشت این تریبون به حضور آقایان عرض کردم و استدعا می‏کنم که روی مطالعه در لوایح پی‏درپی وزارت کشاورزی این امر را خود آقایان تحقیق بفرمایند و به عرایض بنده معتقد بشوند آن نحوه اجرای امور مالی وزارت کشاورزی است (یکی از نمایندگان- امور فنی هم هست) لوایح بسیار ظاهر پسند به مجلس شورای ملی می‏آید‏ ولی برای اینکه بهتر توجه بفرمایید مالا چه اغتشاش و بی‌ترتیبی در امور مالی مملکت اینگونه لوایح بوجود می‏آورد تبصره یک ماده سوم و همچنین ماده چهار و ماده ۵ و تبصره‏های ماده پنج وشش را بخوانید و آن اختیارات بی‌حساب بدون هیچ‏گونه سانگسیونی در خرج این مؤسسات را ملاحظه بفرمایید (صحیح است) یکی از اصول مملکت‏داری به وجودآوردن هماهنگی بین سازمان‏های مختلف است ماالساعه در این مملکت مأمورین عالی رتبه‏ای داریم که حداکثر حقوق‏شان ۶۰۰ تومان است مرئوسین این مأموران با انتقال به سازمان‏های دیگر می‏گیرند شانزدهم۰۰ تومان مرئوسین دیگر آنها که از هر دوتای این طبقه عقب‏ترند اتومبیل هم دارند و می‏گیرند ۲۶۰۰ تومان می‏دانید آقایان این وضع نتیجه چیست نتیجه این گونه لوایحی است که هر سازمانی در امر مالی خودش سعی می‏کند خودش را از وزارت دارایی مالاً و عملاً منفک بکند یعنی یک تبعیضی قایل بشود بنده یک جمله را می‏خواهم استدعا بکنم که توجه بفرمایید مؤسسه رازی یعنی سازمان وابسته به وزارت کشاورزی در هر موردی می‏تواند با اجازه و تصویب شورای عالی یعنی انتخاب شوندگان از طرف وزیر کشاورزی مایحتاج خود را مستقیم بدون رعایت اصول مناقصه خریداری کند که به کمترین قیمت ممکنه که البته تعارف است ولیکن بنده می‏خواهم ببینم که این اعضای شورای مالی کیستند و چه امتیازی به این آقای معاون نخست‏وزیر دارند که ایشان اگر خواست یک مداد بخرد باید اصول مناقصه را رعایت بکند ولی برای خریدن تمام اشیاء او کس که به چشم می‏بینیم سازمان‏های وابسته به وزارت کشاورزی نباید اصول مناقصه را رعایت بکنند؟ اینجا می‏گوید نظر به وضع خاص بنده معنای وضع خاص را نفهمیدم یک موقع اصطلاح بود که موقعیت باری که است حالا می‏نویسند نظر به وضع خاصی که سازمان رازی و شعب آن دارد حالا یک مقدمات دیگری که مورد احتیاج نیست جهت هزینه‏های عمومی نوشته و پرداخت فوق‏العاده مخصوص به نام فوق‏العاده مؤسسه رازی برای هر طبقه از کارکنان مؤسسه وضع و تصویب خواهد نمود و این فوق‏العاده از بودجه‏های پرسنلی و درآمدهای مؤسسه قابل پرداخت خواهد بود جناب آقای وزیر راه اینجا تشریف دارند بنده نمی‏دانم که وضع خاص مؤسسه رازی مهم‏تر است یا اینکه اگر جاده شمال و جنوب مملکت قطع شد و خواستند فوراً ارتباط جنوب و شمال مملکت را برقرار کنند برای ایشان هزار و یک ماده هست که محدودیت‏های مالی برای ایشان تعیین شده باید آن امور را رعایت بکنند و بیست تومان اضافه حقوق به یک سری مهندس که ممکن است کاگر در بیرون کار بکند ده هزار تومان حقوق می‏گیرد نمی‏توانند بدهند ولی نظر به وضع خاص مؤسسه رازی ایشان می‏توانند که هر گونه فوق‏العاده‏ای که خواستند پرداخت بکنند مخارج داخلی کافی نیست یک کمی گردش در اروپا هم برایش لازم است در ماده ۶ می‏نویسند برای تکمیل اعضای فنی و رفع نیازمندی از کارشناسان خارجی (جملات دلپذیر و ظاهرفریبی) بنابر پیشنهاد شورای‏عالی یعنی همان‏ها که خودشان انتخاب کرده‏اند برای تکمیل تحصیلات عده‏ای را به خارج اعزام خواهند داشت (احسنت) رئیس حسابداری یک مردی است وزارت دارایی و وزیرش مورد اعتماد مجلس و کارمندان وزارت دارایی تا موقعی که بهشان اتهامی ثابت نشده‏است مورد اعتماد دولت هستند چه لزومی‏دارد که موافقت وزیر کشاورزی در انتخاب رئیس حسابداری اجباری باشد؟ یعنی هرکس حق ما را می‏دهد بیاید و بقیه‏اش را آقایان بهتر می‏دانند رئیس حسابداری انتخابش کافی نیست که با نظر وزیر کشاورزی باشد اضافه شده که زیر نظر مستقیم رئیس بنگاه رازی انجام وظیفه خواهد نمود بنده عرایضم را خیلی به اختصار به عرض‏تان رسانیدم نظارت در خرج و دخل مملکت و انتظار ملت برای رسیدگی آن با این مالیات‏هایی که آقایان وضع وصولش را بهتر واقف هستند با شماست بینید اگر صلاح است جوجو بدین ترتیب از مردم بگیرند و یک مرتبه با این لوایح شکلی پرداخت بکنند بنده تسلیم نظر آقایان بدین هستم اگر فکر می‏فرمایید که قسمت‏های فنی لایحه بسیار خوب است تصویب بشود و قسمت‏های مالی در لوایح و موارد دیگر تکلیف آن معلوم شده احتیاج نیست که برای هر سازمان دو نفری ما یک قوانین خاصی وضع بکنیم‏.

نایب رئیس- آقای صدرزاده موافق ماده اول هستند؟ (صدرزاده- بنده مخالفم) آقای مهندس اردبیلی موافقید بفرمایید.

مهندس اردبیلی- همکار عزیزم جناب آقای رامبد راجع به سازمان‏های کشاورزی صحبت‏هایی فرمودند ولی مثل اینکه از سازمان سرم‏سازی رازی یک‏قدری خبر ندارند این سازمان یک سازمان بین‏المللی است (دکتر امین- صحیح است بسیار سازمان خوبی است) امروز واکسن‏های دامی و انسانی تهیه می‏کند و واقعاً ما را بی‌نیاز کرده از ورود واکسن دیفتری و کزاز و شابن حیوانی که مهم‏ترین رقم واردات ایران را تشکیل می‏داد امروز این مؤسسه رازی است که توانسته است جلوی دیفتری بچه‏ها را بگیرد و صادرات عمده‏ای هم از سرم حیوانی و انسانی به خارج فراهم کند و اینکه فرمودید چرا قسمت مالی این مؤسسه طبق مقررات مملکتی نشده‏است جناب آقای رامبد علت این بوده است که این لایحه در کمیسیون کشاورزی کاملاً حلاجی شده‏است پیش‏بینی شد که اگر در یک منطق‏های فرضاً شاربن گوسفند شیوع پیدا کند اگر بخواهند مقررات مالی مملکت که را می‏دانید مثل هفت خوان رستم است مراعات بکنند آن منطقه فاقد گاو و یا گوسفند خواهد شد برای اینکه آقایان می‏دانند که شاربن یک مرضی است که در عرض ۲۴ ساعت یا ۴۸ ساعت حیوان را از بین می‏برد و همچنین واکسن دیفتری در یک منطق‏های اگر دیفتری بین بچه‏ها شیوع پیدا کند تا آقایان بیایند مقررات مالی را انجام بدهند و پول تهیه بکنند و واکسن را به مقصد بفرستند تا تریاق از عراق آرند مار گزیده مرده باشد این تسهیلات مالی برای همین جهات است و چون این مؤسسه مخصوصاً آقای دکتر رفیعی که جنبه بین‏المللی به خود گرفته و یکی از شخصیت‏های فاضل و دانش این کشور است به اطمینان این شخص این اختیارات داده شده‏است و البته نمی‏دانم جنابعالی در کمیسیون کشاورزی تشریف دارید یا ندارید (رامبد- مخبر کمیسیون کشاورزی صحبت شد و این اختیارات داده شد که تعجیلی در امر تهیه واکسن بشود برای این این لایحه را آوردند و مربوط به سایر لوایح وزارت کشاورزی نیست‏).

نایب رئیس- بنده آیین‏نامه را خدمت آقایان یادآوری می‏کنم این لایحه شور دوم است در شور اول کلیات مطرح می‌شود و در ماده اول هم در کلیات می‌شود صحبت کرد ولی در شور دوم موافق و مخالف هر یک در هر ماده در مورد همان موضوع ماده می‏توانند صحبت بکنند در کلیات آخر لایحه هم می‏توانند در کلیات صحبت کنند بنابراین جناب آقای صدرزاده به عنوان‏ مخالف در ماده اول می‏توانند صحبت کنند، بفرمایید.

صدرزاده- عرض کنم در ماده اول لایحه ‏این‏طور است که می‏نویسد مؤسسه رازی حصارک و شعبات آن در شهرستان‏ها به منظور تهیه مایه‏ها و سرم‏ها و سایر مواد مفید یک شورایی با این کیفیت تشکیل می‏دهد بنده می‏خواستم این نکته را به طور کلی تذکر بدهم که ما اغلب لوایح را خیلی با کمال سرعت و عجله تصویب می‏کنیم که کمیسیون تشکیل بشود اداره تشکیل بیابد شورای‏عالی تشکیل بیابد اینها تصویب می‏کنیم با کمال سرعت و احیاناً هم بدون مطالعه و مداقه و فردا که بودجه مملکت می‏آید بر اثر همین مصوبات حجم بودجه زیاد می‌شود آن وقت اینجا بحث می‏کنیم و انتقاد می‏کنیم که چرا بودجه زیاد شده بنده تصور می‏کنم یک مقداری در این لوایح باید دقت بکنیم من فعلاً می‏خواهم این نکته را تذکر بدهم که وقتی ما راجع به یک مؤسسه و یک اداره‏ای صحبت می‏کنیم این خارج از اشخاص و افراد است و ما در نفس لایحه حرف داریم و به هیچ‏وجه نظر انتقادی با اشخاص نداریم مثلاً بنده می‏دانم که آقای دکتر رفیعی که در رأس این مؤسسه است یکی از اشخاص تحصیل کرده و فاضل است و وظیفه خودش را بسیار خوب انجام می‏دهد یا جناب آقای وزیر کشاورزی وظایف خودش را خوب انجام می‏دهد بحث در این است که ما آیا احتیاج به یک چنین شورایی برای این منظوری که در ماده یک ذکر شده‏است داریم یا نه بنده تصور می‏کنم که هیچ‏گونه احتیاجی نداریم به یک همچو شورایی بلکه ما احتیاج داریم که در شهرستان‏ها شعب این مؤسسه را تأسیس بکنیم اگر این ماده اول اجازه می‏داد به مؤسسه رازی حصارک که در اغلب شهرستان‏ها که عشایری هستند و احتیاجات دامی ‏دارند و به معالجه دامی احتیاج دارند در اینجاها شعبات تأسیس بکنند بسیار بسیار مهم‏تر و مفیدتر خواهد بود از این تشکیل شدن شورا برای اینکه این شورا چه خواهد کرد اگر منظور آن‏طوری که می‏گوید منظور تهیه مایه‏هاست این اشخاصی که در اینجا نام برده که کارشان تهیه مایه‏ها نیست چون تهیه مایه را آن مؤسسه رازی و اشخاص فنی انجام می‏دهند اگر مقصودشان برای توزیع آن مایه‏ها هست آن را هم اگر یک ادارات و شعباتی در شهرستان‏ها ایجاد بکنند آن را انجام خواهند داد جز اینکه با این شورا ما یک مقام و کار فوق‏العاده‏ای برای یک اشخاصی معین بکنیم چکار می‏کنیم جز اینکه امروز

کارهای این مؤسسه به دست دو نفر می‏گذرد فردا به دست ۲۰ نفر باید بگذرد و بیشتر باعث معطلی بشود نتیجه دیگری نخواهد داشت به نظر بنده خوب است که در این موضوع به جای این ماده یک اجازه داده شود به وزارت کشاورزی که در تمام نقاط مورد لزوم شعبات مؤسسه رازی را تأسیس بکند و این مایه‏ها و سرم‏هایی که به وسیله آن مؤسسه در تهران تهیه می‌شود به وسیله این شعبات در دسترس مردم گذارده شود و دیگر سایر مواد هم لزومی ندارد و این شورایی هم که در اینجا ذکر کرده‏اند اگر مقصود استفاده ار نظریات آنهاست دیگر تشکیل مؤسسه و شورایی لزوم ندارد وزارت کشاورزی می‏تواند از این معاونین و اشخاصی که ذکر شده‏است هر وقت بخواهد استفاده کند خلاصه این است که بنده با تشکیل یک چنین شورایی که غیر از اطاله کار و تعویق در رسیدگی و انجام امور و احیاناً یک مبالغی بر بودجه مملکت تحمیل بکند مخالفم.

نایب رئیس- آقای عمیدی‏نوری موافقید یا مخالف؟

عمیدی‏نوری- مخالفم‏

نایب رئیس- آقای دولت‏آبادی موافقید یا مخالف.

دولت‏آبادی- موافقم‏

نایب رئیس- بفرمایید دولت‏آبادی آنچه اینجا جناب آقای صدرزاده بیان فرمودند یک مطلب اصولی و اساسی است که بایستی این مملکت و مجلس شورای ملی از ایجاد هر تأسیسات نوی حتی‏الامکان خودداری کنند و بی‌جهت بودجه مملکت را سنگین نکنند این در جای خودش صحیح است اما در عین حال مؤسسات مهم و لازم قابل توجه را هم نمی‏شود تابع این اصل کلی قرارداد بنده راجع به مؤسسه رازی حصارک نزدیک ۴۰ سال شخصاً اطلاع دارم و از خدمات آن مطلع هستم آقایان نمایندگان محترم همکاران عزیز به این نکته توجه دارند و در خاطرتان هست که یک موقعی شاربن یعنی سیاه زخم گوسفند ممکن بود که برپا کند که دام‏های یک استان و یا شهرستان به کلی از بین برود الان این آفت از بین نرفته نبایستی بدین امور بی‌نظر و بی‌توجه بود اما موضوعی که جناب آقای صدرزاده که مورد احترام و اعتقاد قلبی بنده است در اینجا بیان فرمودند خوشبختانه نظرشان در همین ماده اول تأمین شده‏است من می‏خوانم تا آقایان توجه بفرمایند در ماده اول گفته است که مؤسسه رازی حصارک و شعبات آن در شهرستان‏ها به منظور تهیه مایه‏ها و سرم‏ها و سایر مواد مفید از نظر زیست‏شناسی تشکیل می‌شود بنابراین آنچه مورد نظر ایشان است و حقاً هم بایستی به شهرستان‏ها توجه بیشتری داشت در این ماده اول پیش‏بینی شده‏است و بنده امیدوارم که بعد از تصویب این لایحه هر چه زودتر وزارت کشاورزی این مؤسسات را توسعه بدهد و شعب این مؤسسه در محل ایلات و برای حفظ اغنام و احشام زیادتر شود همه امروز بنشینیم و راجع به کمی گوشت صحبت بکنیم این نکته قابل توجه است اما چرا این شورا را انتخاب کردند از نظر مخالفت بیانات متین جناب آقای صدرزاده این بود که می‏فرمایند این اشخاص چه سمتی دارند این اشخاص اینجا جمع شده‏اند فقط برای یک نتیجه باید تأمین شود جمع شده‏اند تا از کاغذ بازی بکاهند یعنی معاون وزارت دارایی خودش کارهای این مؤسسه را به جای اینکه از بودجه و اعتبار و تعلیق و تسجیل و از تشریفات در یک مدت طولانی بگذرد خودش باید برود تمام کند و به شورا بیاورد و قصد از این شورا همکاری نزدیک‏تر است برای اینکه این مؤسسه مفید از جنبه تشریفات آزاد باشد و بتواند خدماتی را انجام بدهد که یکی از نقایصش همین نبودن گوشت در تهران است.

نایب رئیس- آقای عمیدی‏نوری‏

عمیدی‏نوری- بنده در شور اول این لایحه پیشنهاداتی دادم و در کمیسیون هم حاضر شدم و قسمتی از نظریات و پیشنهاداتی که داده بودم مورد توجه واقع شد و اصلاحاتی شده وحالا شور دوم لایحه است که از تصویب نهایی مجلس شورای ملی می‏گذرد بنابراین در این آخرین فرصت باید بیشتر دقت بکنیم و ببینیم این لایحه‏ای که می‏گذرد صحیحاً تنظیم شده‏است و برای آن منظوری که جناب آقای صدرزاده فرمودند تشکیل می‌شود یا خیر در ماده یک پیش‏بینی شده‏است یک شورای عالی برای مؤسسه رازی که این شورای عالی شکلش اینجوری است از هشت نفر تشکیل می‌شود و بعد در قسمت دوم می‏گوید سه نفر دیگر از اشخاص ذی‏صلاحیت یعنی چه؟ ذی صلاحیتی که به توسط اعضای فوق‏الذکر برای مدت سه سال انتخاب خواهند شد و انتخاب مجدد اینها بلامانع است این یعنی چه؟ اشخاص فوق‏الذکر یعنی این ۸ نفری که در بالا هستند خودشان می‏آیند و سه نفر دیگر را انتخاب می‏کنند می‌شود یازده نفر (صدرزاده- بلی معنیش این است) ظاهرش این است ولی حدود صلاحیت این سه نفر معلوم نیست که چیست می‏گوید که سه نفر از اشخاص از این هشت نفر وزیر کشاورزی را ما گذاشته‏ایم جناب معاون‏شان هم هستند که هر دو تا یکی هستند (مهندس حکیمی معاون وزارت کشاورزی معاون فنی است) آقای حکیمی بنویسید.

۱- وزیر کشاورزی‏

۲ -معاون وزارت کشاورزی‏

خوب ما که وزیر یا معاون را می‏آییم اینجا ذکر می‏کنیم پشت سر آنها هم اشخاص دیگر را ذکر می‏کنیم خوب بود صلاحیت و شخصیت و مقام و موقعیت این سه نفر را هم ذکر می‏کردین که صریحاً معلوم می‏شد که این سه نفر چه کسی هستند اما اینکه بگوییم هشت نفر بدین شکل تعیین بشوند و سه نفر دیگر را هم همین اعضا معین کنند تجدید انتخاب‏شان هم بلامانع است عرض کردم صلاحیت‏شان هم معلوم نیست که چیست این یکی عجیب‏تر این است که می‏گوید رئیس کل مؤسسه رازی این آقایی که همه به صلاحیتش اعتراف دارید این آقا آنجا می‏نشیند ولی حق رأی ندارد من نفهمیدم این چه جور شورایی است که تشکیل می‌شود از این افراد ولی این آقایی که معرفت مطلق به کار این مؤسسه دارد و همه‏تان هم بهش احترام می‏گذارید و تعریف می‏کنید این آقا می‏رود در شورا می‏نشیند و حق حرف ندارد (صدرزاده- چای می‏خورد) فقط چای می‏خورد (صفاری- اصل هم اوست) و آن سه نفر مجهولی هم که معلوم نیست کی‌ها هستند آنها هم می‏آیند و می‏نشینند و حق رأی هم دارند ولی رئیس مؤسسه حق رأی هم ندارد (رامبد- چون او تنها آدم واردی است) خوب است نماینده دولت معلوم کند که این شورایی که تشکیل می‏شود این سه نفر ذی‏صلاحیت‏ها کی‏ها هستند واین آقای دکتر رفیعی چرا بیکار می‏نشیند اینجا (صدرزاده- چون یک فرد مؤثری است) و آن وقت در تبصره یک وظایف مهمی برای این شورا معلوم کرده بودجه را بایستی این شورا تعیین کند و نظارت در بودجه با این شورا است و او بایستی درش اعمال نظر کند بنابراین یک شورایی نیست که افرادش بیکار باشند که ما در طرز کار و اساسش را بدین شکل و کیفیت تنظیم کنیم این است که بنده معتقدم که ماده اول که اساس این لایحه است از نظر تشکیل شورا به کیفیتی که تنظیم شده‏است وافی به منظوری که مجلس شورای ملی دارد و این مؤسسه که نتایج خوب هم از آن گرفته شده‏است و آقایان هم واقفند بدین کیفیت نتیجه نمی‌شود گرفت چون این آقای دکتر رفیعی شما هیچ تأثیری در موضوع ندارد و بدین جهت است که بنده موافق با این ماده نیستم و تصور می‏کنم محتاج به اصلاح است. ‏

نایب رئیس- آقای صارمی مخالفید یا موافق؟ (صارمی- مخالفم) بفرمایید

صارمی- بنده عرایضم خیلی مختصر است می‏خواستم آقای معاون وزارت کشاورزی توضیح بدهند که چه چیز موجب شده‏است که این لایحه را به مجلس بیاورند و با چه اشکالاتی مواجه شده‏اند که لایحه جدیدی برای بنگاه رازی آورده‏اند به مجلس اگر این توضیحات را بدهند روشن خواهد شد خود آقای وزیر کشاورزی که معلوم نیست کجاست پس آقای معاون بفرمایند توضیح بدهند که اشکالات‏شان چه بوده و چه موجب شده که این لایحه را بیاورند؟

رامبد- اجازه می‏فرمایید بنده توضیح بدهم چون مخبرم. ‏

صارمی- بگذارید نماینده دولت توضیح بدهد مخبر نظر کمیسیون را توضیح می‏دهد ما می‏خواهیم بدانیم که چه موجب شده‏است که این لایحه را دولت آورده است‏

نایب رئیس- آقای رامبد

رامبد (مخبر کمیسیون کشاورزی)- البته از خدمات خیلی مفصلی کرده است بنده فکر نمی‏کنم که حتی کسانی که در امور اجتماعی و سیاسی هم وارد نیستند و در اقصی‏ نقاط مملکت از دامداران و کسانی که به امور حشم‏داری اشتغال دارند از خدمات بنگاه رازی بی‌اطلاع باشند (صدرزاده- این موضوع محل بحث نیست) منتهی یک مطلبی که موجب تعدیل لایحه جدید شد و مورد نظر جناب آقای صارمی است این است که فکر کرده‏اید چنین مؤسسه‏ای که این پیشرفت‏ها را کرده و این خدمات را نموده اگر توجه بیشتری بهش بشود و سهولت بیشتری در امور مربوطه برایش فراهم بکنند توفیق بیشتری حاصل می‏کند به نظر تنظیم کنندگان این لایحه تقدیمی دولت این مواد اگر مورد تصویب مجلس شورای قرار بگیرد و مؤسسه رازی بهتر می‏تواند عمل کند اما بنده چرا مطالبی را عرض کردم در مخالفت با این مطلب چون آنچه که مسلم است در امور مالیش یک بی‌نظمی برای سازمان‏های دیگر بوجود می‏آورد که شاید مالاً برای خود سازمان رازی مفید باشد و چون حالا بحث در اطراف سازمان رازی است البته این ماده به نفع آن سازمان است و سهولت بیشتری برای کار آن سازمان فراهم می‏کند و بنده به نام مخبر کمیسیون باید عرض بکنم که اگر این مواد تصویب بشود سازمان رازی توسعه بیشتری پیدا می‏کند و امکان عملیاتش بیشتر می‏شود ولی به نام یک نماینده مجلس غیر از مخبر کمیسیون کشاورزی عرض کردم که در عین حال که توسعه این بنگاه فراهم می‌شود یک بی‌ترتیبی و عدم هماهنگی و عدم رضایتی در سازمان‏های دیگر بوجود خواهد آمد که تصویب یا رد آن مواد و تبصره‏های مالیش با نظر اکثریت نمایندگان محترم است. ‏

نایب رئیس- چون در ماده اول دیگر اظهار نظری نشده‏است لذا رأی می‏گیریم به ماده اول آقایانی که با ماده اول موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم مطرح است و قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده دوم- بودجه مؤسسه رازی و

شعبات آن در حدود اعتباری که در بودجه کل کشور منظور می‏گردد تنظیم و بعد از تصویب شورای‏عالی به وسیله وزارت کشاورزی به وزارت دارایی ارسال و بعد از موافقت وزارت دارایی موظف است اعتبار مصوب منظور در بودجه کل کشور را با اقساط چهارگانه در اختیار مؤسسه بگذارد. مؤسسه می‏تواند در نقل و انتقال اعتبارات منظور در بودجه جز که به طریق بالا تصویب می‏شود با موافقت شورای‏عالی از ماده‏ای به ماده دیگر نقل و انتقال دهد.

تبصره- درآمد حاصله از پلمپ کردن پوست طبق تعرفه قانون متمم بودجه سال ۱۳۳۲ که برای خرید سیم و سرب و لوازم آزمایشگاه‏های دامپزشکی اختصاصی دارد کماکان علاوه بر اعتبار مندرج در ماده فوق در اختیار مؤسسه رازی گذارده شده و مازاد درآمد مزبور پس از خرید سیم و سرب و لوازم‏ مربوطه به مصرف توسعه و تکمیل مؤسسه رازی و شعبات آن خواهد رسید.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالفید؟ (صدرزاده- بلی) بفرمایید.

صدرزاده- این لایحه درست برخلاف آن منظوری که در مجلس گفته شده‏است تنظیم شده گفته شد این لایحه برای توسعه مؤسسه رازی است. آقا توسعه مؤسسه رازی این است که بودجه‏اش را بیشتر بکنند و شعباتش را در شهرستان‏ها تشکیل بدهند و مایه و سرم بیشتر تهیه بکنند توسعه به این نیست که شورا تشکیل بدهیم توسعه به این است که مایه و سرم زیاد بشود اگر می‏خواهید بدهید، بودجه‏اش را زیاد پولش را زیاد بکنید والا تشکیل شورا مقام سازی است و مقام درست می‌شود سمت درست می‏شود این چه ربطی به مایه و سرم دارد و برای این است که در این ماده به خصوص بنده می‏بینم که اینجا معین کرده‏اند که یک شورای عالی با این کیفیت تشکیل بشود و آن خرجی را که معین می‏کند تصویب کنند بنده می‏خواهم ببینم که آیا این عمل را کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی انجام نمی‏داد؟ کمیسیون بودجه مجلس چه عیب و نقصی داشت که این عمل را انجام بدهد که شما می‏خواهید این حق قانونی را از کمیسیون سلب و یک کمیسیونی و یک دستگاهی که قانون اساسی آن را ناظر بر خرج و دخل مملکت کرده است سلب بکنید و بدهید به دست اشخاصی که جزء قوه مجریه هستند؟ بنده نفهمیدم که علتش چیست آنجا می‏نویسد که بودجه مؤسسه رازی و شعبات آن در حدود اعتباری که در بودجه کل کشور منظور می‏گردد تنظیم و بعد از تصویب شورای‏عالی به وسیله وزارت کشاورزی به وزارت دارایی ارسال و بعد از دارایی به موقع اجرا گذاشته خواهد شد مطابق قانون اساسی جمع و خرج مملکتی را بایستی مجلس شورای ملی تنظیم بکند و همیشه هم در تمام جزئیات باید نظارت داشته باشد این چه رسمی است که ما داریم شایع می‏کنیم که در هر قانونی که می‏آید‏ این اختیار را از مجلس و کمیسیون بودجه سلب می‏کنیم و می‏دهیم به دست قوه اجراییه شما یک رقم بودجه‏ای دارید، این رقم را می‏برید به شورای عالی که هشت نفر عضو شورا و سه نفر معتمد که معلوم نیست معتمد ما یا اشخاص دیگر آنجا نشسته‏اند که اقلام آن بودجه را تصویب بکنید خوب آقا این را بیاورید در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی که میلیون‏ها تومان بودجه مملکت در آنجا تصویب می‏شود این را هم در همان‏جا تصویب بکنید (صحیح است) مگر چشم مجلس شورای ملی شور است و نمی‏تواند اینها را تصویب بکند بنده با این مطلب مخالفم و هر لایحه دیگری که بیاید و بخواهد از اختیارات مجلس شورای ملی و کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی کم و کسر بکند با او هم باز مخالفت خواهم کرد و حتماً مجلس شورای ملی باید با این اصل مخالفت بکند و این راه را مفتوح نکند این برای مملکت مضر است خدا شاهد است مضر است این کار را نکنید الان در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی اشخاص بسیار شریف و واردی در امور بودجه هستند و معلوم نیست که این آقایان که اینجا نام برده شده‏اند دلسوزتر از وکلایی باشند که در کمیسیون بودجه هستند بنده به هیچ‏وجه مصلحت نمی‏بینم که این اختیار را ما از کمیسیون بودجه مجلس سلب بکنیم و بدهیم به دست یک شورایی‏.

نایب رئیس- آقای صارمی مخالفید یا موافقید (صارمی- مخالفم) بفرمایید چون موافقی ندارد.

صارمی- در چند جلسه قبل مجلس شورای ملی راجع به لزوم دیوان محاسبات و ایجاد اختیار برای دیوان مزبور از جهت اجرای قانون اساسی که حق نظارت مجلس بر بودجه مملکت است بحث و مذاکره شد و حتی نسبت به افرادی که بایستی انتخاب شوند و به چنین امری نظارت بکنند مذاکرات مفصلی به عمل آمد و چون آن لایحه و آن قانون کافی و وافی به مقصود نبود پیشنهاد شد که به کمیسیون برود و مطالعه بشود و با نظر بهتر و کامل‏تری به مجلس شورای ملی بیاید و مطرح بشود ما این مذاکراتی که در جلسات متعدد کردیم نباید فراموش کنیم و اختیاراتی را که قانون اساسی به مجلس برای اعمال نظارت در بودجه مملکت داده فراموش بکنیم و واقعاً این اعمال نظارت هم بسیار ضروری و لازم است من نه از نقطه‏نظر اینکه عضو پارلمان ایران هستم این عرض را می‏کنم بلکه برای این است که بایستی اصول را مورد نظر قرار بدهیم قانون اساسی را مورد اجرا قرار بدهیم و وضعی بشود که صرفه‏جویی‏های کامل به عمل بیاید آقا ممالک متمول دنیا برای کوچک‏ترین اقلامی که می‏خواهند خرج بکنند هزارها دقت و مراقبت و نظارت می‏کنند معنی ندارد که ما بگوییم که بودجه مؤسسه رازی از قانون اساسی کشور مستثنی باشد و خرج آن را از مقررات و قوانین عمومی مملکت استثناء بکنیم خیلی موجب تعجب است من از آقای معاون وزارت کشاورزی خواستم که توضیح بدهند که چه اشکالاتی در کارشان وجود داشته است که یک قانونی به مجلس آورده‏اند و خواسته‏اند آن اشکالات را مرتفع بکنند آقای مخبر محترم کمیسیون فرمودند که اگر این قانون تصویب بشود موجب رفع آن اشکالاتی که در کار است خواهد شد و تسهیل زیادی در کار مؤسسه رازی خواهد بود اگر چنانچه شما پول را به دست یک نفر بدهید که اختیار کامل داشته باشد و هر چه می‏خواهد بکند ممکن است بگویید این تسهیل بیشتری خواهد بود اینکه حرف نشد منطقی نیست که خواسته‏اند تسهیلات زیادتری فراهم بکنند این تسهیلات و دادن اختیارات در حدود اصول و مقررات قانون باید باشد من استدعا می‏کنم آقایان همکاران محترم در این موضوع مراقبت بفرمایید و طوری نباشد که هر روز یک لایحه‏ای به مجلس بیاید که یک بنگاه مستقل بوجود بیاید و خودشان بودجه‎ای علی‏حده تنظیم بکنند و بگویند که رعایت اصول نشود و هر چه خواستیم و به هر نحو که خواستیم خرج بکنیم و به عبارت ساده این ماده دوم مخصوصاً قسمت اولش برخلاف قانون اساسی است که حق نظارت مجلس را نسبت به بودجه مملکت سلب می‏کند و من یقین دارم که آقایان محترم نمایندگان مجلس هم مخالف قانون اساسی اینجا رأی نخواهند داد.

نایب رئیس- آقای دکتر رضایی مخالف هستید یا موافق؟ (دکتر رضایی- مخالف) آقای مهندس هدایت مخالفید یا موافق؟

مهندس هدایت- موافقم بفرمایید.

مهندس هدایت- بنده خیال می‏کنم که در این ماده دو یک القا شبهه‏ای برای آقایان محترم که اینجا به عنوان‏ مخالف صحبت کردند شده باشد و تصور کردند که این ماده دو برخلاف قانون اساسی است و بودجه این بنگاه به تصویب مجلس نمی‏رسد و حال اینکه این ماده خوبی است و بودجه کلی آن به کمیسیون بودجه می‏آید در کمیسیون بودجه رسیدگی می‌شود بعد به مجلس می‏آید‏ و در مجلس تصویب می‌شود (صارمی- بودجه تفصیلی آن چه می‏شود؟ اصولاً بودجه در کمیسیون بودجه رسیدگی می‏شود) رقم کلی بودجه در کمیسیون بودجه رسیدگی می‏شود و در مجلس هم تصویب می‌شود بنابراین برخلاف قانون اساسی نمی‌شود یک مطلب دیگر می‌ماند و آن بودجه تفصیلی بنگاه رازی است که جنابعالی قطعاً نظرتان درمورد بودجه تفصیلی است (صارمی- توضیح واضحات است) توضیح واضحات هم نیست، خود حضرتعالی می‏دانید که تصویب بودجه تفصیلی وزارتخانه‏ها اغلب تا ماه هفتم یا هشتم طول می‏کشد بنابراین یک بنگاهی که باید رأساً عمل بکند و یک وظیفه مهمی‏دارد کار این را نمی‌شود تا ماه هفتم و هشتم معطل کرد، گفته‏اند هر یک چهارم به یک چهارم یعنی هر سه ماه به سه ماه را در اختیار یک شورایی بگذارند که در آن اشخاصی هستند که مسئولیت دارند و اشخاصی درجه اول وزارتخانه‏های این مملکت هستند اساساً چون بنگاه رازی نمی‏تواند کارش را معطل بکند تا بودجه تفصیلی تصویب بشود به نام این خواسته‏اند که بودجه تعصیلی را سه ماه به سه ماه از بودجه کل در اختیار بنگاه رازی بگذارند که نتواند کارش را انجام بدهد والا تا ماه هفتم و هشتم معطل می‌شود و کار بنگاه می‏خوابد. بنابراین عملی برخلاف قانون نشده و بودجه کل بنگاه هم به تصویب مجلسین این را می‏خواستم عرض بکنم. ‏

نایب رئیس- آقای دکتر رضایی‏

دکتر رضایی- بنده ابتدا می‏خواهم توجه آقایان را به روی ماده ۲ معطوف بدارم اگر آقایان توجه بفرمایند روی ماده ۲ این است که ما بدین مؤسسه استقلالی داده‏ایم. بنده خدمت آقایان می‏خواهم عرض بکنم که تجربه نشان داده است که متأسفانه تنها در این کشور، کلی یک مطالعه سطحی در دستگاه‏های اداری ممالک مختلف نشان می‏دهد که بنگاه‏های مستقل عملاً نتایج مفیدی نداشته‏اند (صحیح است) و در کشوهایی که این تجربه را شروع کرده‏اند پس از پی‏بردن به معنای آن رفته رفته درصدد از بین بردن این دستگاه‏های مختلف و تحت نظارت یک دستگاه کلی یعنی دولت در آوردن این دستگاه‏ها برآمدند، این یک تجربه کلی است که بنده لازم بود در مقدمه عرایضم خدمت آقایان عرض بکنم که بنده مخالف هستم که می‏بینم که با وجود این تجربیات تلخ در مورد بنگاه‏های مستقل ما در این کشور دنبال این عمل می‏گردیم و بنگاه‏های مستقل بوجود می‏آوریم، استدعا می‏کنم بدین عرض کلی توجه بفرمایید مخصوصاً از جناب آقای معاون وزارت کشاورزی تقاضا می‏کنم بدین مطلب توجه بکنند که بنگاه‏های مستقل نتایج خوبی نداشته‏اند اما اجازه بفرمایند حالا وارد جزئیات ماده بشوم اولاً در قسمت اول ماده ۲ اگر توجه بفرمایند یک مطلبی نوشته شده‏است که با اصل تنظیم بودجه مغایرت دارد و آن تفکیک بین بودجه تفصیلی و بودجه کل

کشور است از نقطه‏نظر تنظیم بودجه این غلط است بودجه یعنی برنامه مالی دولت در سالی که در نظر گرفته‏اند حالا اگر بودجه تفصیلی با بودجه کل کشور همراه نباشد قوه‏مقننه به هیچ‏وجه نمی‏تواند نسبت بدین موضوع اظهار نظر بکند متأسفانه در کشور ما در گذشته به علت بعضی اشکالات این رسم برقرار شده‏است که بودجه کل کشور را می‏آوردند ولی چون بودجه تفصیلی به موقع آماده نبوده است بودجه تفصیلی به موقع آماده نبوده است بودجه تفصیلی را بعد می‏آوردند و تقدیم می‏کردند ولی آقایان در نظر داشته باشید که به همین دلیل بوده است که مجلس شورای‏ملی از اظهار نظر در بودجه‏های وزارتخانه‏ها صرف‏نظر نکرده است و گفته است که بودجه‏های تفصیلی باید به تصویب کمیسیون بودجه برسد برای اینکه این اصل کلی مسلم است که بایستی قوه‏مقننه درباره برنامه‏های وزارتخانه‏ها که این برنامه‏ها در بودجه منعکس است اظهار نظر بکند حالا اگر ما آمدیم و این اصل را در قانون قبول کردیم که بودجه تفصیلی با بودجه کل کشور متفاوت باشد جناب آقای انواری این غلط است و مثل این است که بیاییم بگوییم که این رسم را ادامه بدهید بنده در خاطرم هست در کمیسیون بودجه جناب آقای نخست‏وزیر تشریف داشتند و بنده خدمت‏شان عرض کردم و تقاضا کردم که رویه‏ای اتخاذ بشود که این ترتیب غلط از بین برود بودجه وقتی که تنظیم می‌شود باید یک کتاب بسیار بزرگی باشد که نه تنها ارقام کلی بلکه تمام جزئیات در آن ذکر شود و با داشتن جزئیات است که ما می‏توانیم راجع به برنامه دولت در سال آتی تصمیم بگیریم تا هنگامی که به بودجه رسیدگی می‏کنیم در حقیقت چه عملی انجام می‏دهیم؟ می‏گوییم در سال آتیه فلان وزارتخانه فعالیتش را توسعه بدهد یا ندهد، هنگامی که ما بودجه فرهنگ را اضافه می‏کنیم می‏گوییم که فرهنگ در سال آتی فعالیتش را توسعه بدهد اما در همین بودجه است که قوه‏مقننه اظهار نظر می‏کند که آیا این توسعه فعالیت بایستی در جهت تعلیمات حرفه‏ای باشد یا در قسمت تعلیمات نظری، اگر بودجه تفصیلی وجود داشت ما می‏توانیم یک چنین اظهار نظری بکنیم اما اگر بودجه تفصیلی وجود نداشت اظهار نظر در این مطلب مقدور نیست و به همین دلیل بوده است که مجلس شورای ملی برای اینکه خود را از اظهار نظر در این مطلب محروم نکرده باشد در ضمن قبول کردن مشکلاتی که سبب تأخیر تقدیم بودجه‏های تفصیلی می‏شده‏است به کمیسیون بودجه مأموریت داده است که بدین مطالب رسیدگی بکند و پس از آنکه برنامه‏های آنها که در بودجه‏های تفصیلی منعکس بدهد که این بودجه را عمل بکند. متأسفانه در اینجا در قسمت اول ماده۲ این مطلب به هیچ‏وجه رعایت نشده‏است و ما در حقیقت داریم بدین تفکیک بیجای بودجه تفصیلی و بودجه کل کشور جنبه قانونی می‏دهیم (صحیح است) و من در اینجا از جناب آقای ذوالفقاری نمایند، دولت و تمام اعضای دولت تقاضا می‏کنم و باور بفرمایید که این تقاضا صددرصد به نفع مملکت است که سعی بفرمایید وقتی بودجه تقدیم مجلس می‌شود بودجه‏های تفصیلی هم همراه می‏شد که ما بتوانیم حقیقتاً درباره‏اش قضاوت بکنیم لذا قسمت اول ماده به عقیده بنده به هیچ‏وجه صحیح نیست و به همین علت است که بنده با آن مخالفم اما در قسمت دوم اینجا می‏گوید که وزارت دارایی موظف است اعتبار مصوب مذکور در بودجه کل کشور را به اقساط چهارگانه در اختیار مؤسسه بگذارد این یک مطلب صحیحی است ولی در اختیار دولت است و در قانون هیچ‏جا ذکر نشده این یک اصل کلی است در بودجه به دلیل اینکه درآمد دولت در طول سال و در مدت سال وصول می‌شود به همین دلیل است برای اینکه دولت بتواند جناب آقای مهندس فروهر استدعا دارم توجه بفرمایید، برای اینکه نتواند خرج را با درآمد تطبیق بدهد می‏آیند بودجه و طرز خرج بودجه را تقسیم به قسمت‏های مختلف می‏کنند بنابراین این یک امری است بسیار صحیح و هیچ مانعی ندارد ولی این را خود دولت انجام می‏دهد در بعضی جاها سه قسمت می‏کنند بعضی ممالک چهار قسمت می‏کنند و انصافاً این امر بایستی در اختیار خود دولت باشد که با درنظر گرفتن درآمدش تصمیم بگیرد و هر چند وقت یک بار این بودجه مؤسسه یا وزارتخانه را در اختیار آن مؤسسه یا وزارتخانه بگذارد و بنده خدمت آقایان عرض می‏کنم که این تقسیمات در بسیاری موارد مآهنگ نیستند یعنی اگر یک میلیون بودجه مؤسسه است و درنظر بگیریم که بیشتر عواید دولت در ماه‏های آخر سال وصول می‌شود می‏آیند و آن قسمت را که در آخر سال در قسمت آخر به مؤسسات می‏پردازند بیشتر از آنچه در قسمت اول و در حقیقت قسط اول است در نظر می‏گیرند و منظور می‏دارند، برای اینکه در اول سال درآمد دولت ممکن است کمتر باشد. این را باید خود دولت بکند، اما آمدن و گرفتن حق رسیدگی برنامه این مؤسسه از مجلس شورای ملی صحیح نیست و بنده خدمت‏تان عرض می‏کنم هنگامی که شما به مجلس شورای ملی اجازه ندهید که بر بودجه تفصیلی این مؤسسه رسیدگی بکند، شما حق رسیدگی به برنامه این مؤسسه را از مجلس شورای ملی گرفته‏اید‏ اگر نظر آقایان این است، اگر نظر دولت این است که به مجلس شورای ملی اجازه ندهد به برنامه این مؤسسه رسیدگی بکند، این مطلب دیگری است (مهندس هدایت- مجلس حق نظارت بر کلیه امور دارد، این حق مجلس است) جناب آقای مهندس هدایت بنده خیلی خوشوقتم که عرض بنده مورد تأیید جنابعالی قرار می‏گیرد. پس اگر نظر جنابعالی هم همین است اجازه بفرمایند این نظارت و این رسیدگی و این تصویب از طریق صحیحی عملی بشود طریق صحیح عملی بشود طریق صحیح رسیدگی و نظارت در برنامه‏ها در حقیقت اجازه دادن به یک مؤسسه‏ای برای توسعه یا محدود کردن فعالیت از طریق بودجه تفصیلی است. بنده خدمت آقایان عرض می‏کنم چه بسا پیش می‏آید که وقتی مجلس شورای ملی تصمیم می‏گیرد برنامه یک مؤسسه یا یک وزارتخانه‏ای محدود بشود در آنجاست که می‏آیند و رسیدگی می‏کنند به بودجه تفصیلی آن وزارتخانه و آن قسمت‏هایی که به نظرشان مفید نمی‏رسد حذف می‏کنند و آن قسمت‏هایی که مناسب بوده است ادامه می‏دهند پس اگر ما بخواهیم این رویه را ادامه بدهیم و این نظارت را داشته باشیم و بتوانیم برنامه این مؤسسه را تصویب بکنیم بایستی بودجه تفصیلی آن که من امیدوار هستم در آتیه همیشه با بودجه کل کشور تقدیم بشود مورد تصویب مجلس شورای ملی قرار بگیرد.

نایب رئیس- پیشنهادی برای این ماده رسیده است که قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏نمایم ‏لایحه مطروحه مسکوت بماند. صارمی‏

نایب رئیس- آقای صارمی توضیحی دارید در ظرف ۵ دقیقه بفرماییید.

صارمی- بنده پیشنهادی که تقدیم کردم برای این است که دلایلی‏ را عرض بکنم و خاطر جناب آقای مهندس هدایت را روشن بکنم. بودجه کلی به مجلس می‏آید آقای دکتر رضایی توضیحات زیادی در این موضوع دادند (صدرزاده- بسیار صحیح بود) و بسیار هم صحیح بود اگر چنانچه بگویید که یک میلیون، پنج میلیون اعتبار برای فلان وزارتخانه تعیین می‌شود آن موقعی حایز اهمیت است که بودجه تفصیلی مورد توجه واقع بشود و به همین مناسبت است که برای تسهیل در امر، مجلس شورای ما اختیار می‏دهد به یک قسمت از سازمان خودش که راجع به بودجه تفصیلی رسیدگی بکند و دیوان محاسبات وقتی می‏تواند نظارت بکند و اگر مخارج بیهوده‏ای شده باشد تشخیص بدهد که آن بودجه تفصیلی مورد تصویب کمیسیون بودجه مجلس موردنظر واقع نشده باشد پس بالطبع بودجه تفصیلی اهمیتش زیادتر از بودجه کل و چهاردیواری است که به مجلس داده می‌شود و تمام نظارتی که ممکن است مجلس شورای ملی بکند مربوط به بودجه‏های تفصیلی خواهد بود و من نمی‏دانم چه ضرری دارد به اینکه دولت این بودجه تفصیلی که می‏خواهد برای بنگاه رازی تهیه کند تنظیم بکند و بردارد بیاورد به مجلس شورای ملی که کمیسیون بودجه رسیدگی نکند. اینکه فرمودید هفت ماه طول می‏کشد آن قسمت‏هایی که دولت می‏خواهد در همان روز اول در کمیسیون بودجه ۲ تصویب می‌شود و محتاج به هفت ماه وقت نیست. فرض کنیم هفت ماه هم طول بکشد چه تفاوتی است بین مؤسسه رازی و وزارت بهداری؟ وقتی که لایحه را آورد حق می‏دهد که تا یک مدتی بودجه‏ای که دارد مطابق سنوات گذشته خرج بکند تا بودجه تفصیلی آن تصویب بشود بنابراین استثنا کردن یک مورد از قاعده کلی صحیح نخواهد بود و من تقاضا می‏کنم که شخص جنابعالی هیچ‏وقت راضی نشوید که این حق مجلس شورای ملی و اصل اساسی که اگر در قانون اساسی هم پیش‏بینی نمی‏شد یک اصل اساسی سلب شود و ما اصول را باید مورد نظر قرار بدهیم، خواهش می‏کنم جنابعالی هم موافقت نفرمایید که این چیز مخالف اصول تصویب بشود و راضی نشوید که یک اصلی از بین برود (دکتر رضایی- شما هم پیشنهاد سکوت را پس بگیرید) بنابراین بنده پیشنهاد سکوت را مسترد می‏دارم و پیشنهادی تهیه می‏کنم که کمیسیون ارجاع بشود (صحیح است) و چون این پیشنهاد مستلزم ۱۵ امضاء است تقاضا می‏کنم آقایان امضا بفرمایند که برود به کمیسیون و مورد مطالعه زیادتر واقع بشود و اصلاح بشود، بحث زیادتر بشود و اگر لازم شد مجدداً تصویب بکنید و بیاید به مجلس و درش تغییر بدهید والا هیچ اشکالی تولید نمی‏کند و اگر این لایحه هم تصویب نشود بنگاه رازی تعطیل نخواهد شد.

نایب رئیس- پیشنهاد دیگری رسیده است از آقای شجاع بیات ما کو که به کمیسیون برگردد چون باید ۱۵ نفر امضا کنند از طرف یک نفر قابل طرح نیست و نیز آقای رامبد پیشنهاد حذف این ماده را کردند چون پیشنهادات بایستی در شور اول برسد و در شور دوم هم جای پیشنهاد نیست و به علاوه نظر ایشان تأمین است چون به ماده رأی می‏گیریم به ماده ۲ آقایانی که با ماده ۲ موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم مطرح است و قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- مؤسسه رازی کلیه سرم‏ها و واکسن‏های مورد احتیاج وزارت کشاورزی را تهیه و برای توزیع و مصرف مجانی بین

کشاورزان و دامداران در اختیار وزارت کشاورزی می‏گذارد. به علاوه مؤسسه رازی مجاز است داروهای شیمیایی ضد بیماری‏های انگلی دام و همچنین واکسن و سرم‏های مورد نیاز سازمان‏های بهداشتی و ملی و دولتی را ساخته و به بهای تمام شده و سود عادلانه‏ای که به تصویب شورای‏عالی خواهد رسید به فروش برساند و وجوه حاصله از این بابت را پس از وضع هزینه ساختن موادی که به فروش می‏رسد به مصرف توسعه و تکمیل مؤسسه رازی برساند.

تبصره ۱- مؤسسه رازی در هر مورد می‏تواند با اجازه و تصویب شورای‏عالی مایحتاج خود را مستقیم و بدون رعایت اصول مناقصه به کمترین قیمت ممکنه خریداری نماید.

تبصره ۲- وجوه حاصله از صرفه‏جویی هر سال به سال بعد منتقل و مخصوص توسعه مؤسسه رازی خواهد بود.

نایب رئیس- آقای آقایان مخالف هستید بفرمایید.

آقایان- هرکسی بیاید و تقاضا کند که خودش را از اصول مناقصه معاف کند یک نظر بیشتر ندارد و آن این است که دست و پایش باز باشد که پول مملکت به هر نحوی که خودش صلاح می‏داند خرج بکند بنده معتقدم که هر کاری را با رعایت اصول می‏توان انجام داد مخصوصاً که علاوه بر مناقصه و مزایده استعلام بها هم داریم صحبتی که می‏کنند چون رئیس فلان مؤسسه مورد اطمینان است بنابراین به او اجازه داده بشود که بدون رعایت مقررات خرید بکند این به نظر بنده غلط است مخصوصاً ما یک مناقصه دعوتی داریم (دکتر شفیع امین- مناقصه حضوری) که این آقایان مهندسین خوب واردند بنده از آقایان مهندسین سؤال می‏کنم که اگر یک مناقصه‏ای باشد که دعوتی باشد و از نظر فنی و مالی از اشخاصی دعوت بشود و تضمین کافی هم گرفته بشود آیا این کار را انجام نخواهد داد؟ بنده معتقدم که بهتر می‏تواند انجام دهد به هرحال چون قانون را برای شخص نمی‏گذرانند و اگر یک فردی مورد اطمینان باشد کافی نیست ممکن است فردا عوض بشود اینجا نوشته که مؤسسه رازی در هر مورد می‏تواند بااجازه شورای عالی خرید بکند بنده معتقدم که این مؤسسه دو نوع خرید دارد یا دو نوع خرج دارد یکی کارهای عادی است که بایستی منطبق با قوانین باشد و طبق قوانین انجام بشود ولی در موردی که جناب آقای دولت‏آبادی فرمودند خوب چه مانعی دارد که اینجا نوشته بشود که در موارد فوری مؤسسه رازی تابع مقررات نباشد این شوری را اگر بخواهند تشکیل بدهند خیلی بیشتر از آن طول می‏کشد که اعلان بدهند یا استعلام بها بکنند به هر حال بنده این موضوع را مجدداً تکرار می‏کنم که در هر مورد اختیار مطلق غلط است و با موازین قانونی انطباق نمی‏کند ولی اگر در مواردی فوری بود شیوع یک بیماری بود هیچ مانعی ندارد که این اختیار بهش داده بشود که ده‏میلیون تومان دو روزه خرج بکند برای جلو گیری از شیوع بیماری. ‏

نایب رئیس- آقای مهندس فروهر موافقید بفرمایید.

مهندس فروهر- بنده عقیده دارم که یکی از مواد خوب این لایحه این ماده سوم است این قانون محاسبات عمومی یک قانون پوسیده و کهنه است که و به جز امکان حقه‏بازی در قوانین و وضع کردن امضا و حیف و میل‏کردن پول دولت و خرج کردن پول دولت و جنس بدتر را به نرخ گران‏تر خریدن برای مملکت تا به‏حال نتیجه نداشته است آقایان می‏دانند که ۸۰ درصد این مناقصه‏ها یا تقلب است یا صورت جلسات است که کار را خراب می‏کند و بعد هم که عقب مسئولیت می‏گردیم یک کمیسیون و دو کمیسیون مناقصه با ده پانزده ‏امضاء مسئولیت را لوث می‏کنند این بنگاه رازی، بنده طبیب نیستم بنده در قسمت‏های دامپزشکی و غیره وارد نیستم ولی این بنگاه را به چشم دیدم و در خارجه شهرتش را شنیدم (صحیح است) یک دستگاه آبرومندی است و دارد کارش را می‏کند و باعث افتخار دولت است حالا آقایان می‏فرمایند که افتخاراتش چه ارتباطی دارد به اختیارات مالی؟ بنده اینجا توضیح می‏دهم که بنده در کلیه امور مملکت از حسابدار و ذی‏حساب که یک بچه دیکتاتور است که آنجا نشسته و یک مدعی است برای وزیر مربوطه و رئیس مربوطه که باید او را بیاید و در کارهایش کار‏شکنی بکند یا بایستی آن ذی‏حساب را وزیر مربوطه راضی بکند بایستی مطالب را روشن گفت یا اینکه تمام کارها را می‏خواباند و به عنوان‏ صرفه‏جویی اعتبارات را برمی‏گرداند به خزانه. اینجا اختیار قایل شده‏اند که این سرم‏ها را به قیمت عادل بفروشند حالا می‏فرمایید که این اختیار با کیست یک شورای عالی در آن هست که نماینده تمام وزارتخانه‏ها در آن هست اگر شورا را نگذارید آقایان می‏گویند یک وزیر و یک رئیس و یک معاون تمام اختیارات را داشته باشد این خلاف قانون است شورا که گذاشته‏اند یک عده اشخاص صالح هستند که به درد این مؤسسه برسند اگر شورا نباشد پس معلوم نیست که نحوه اداره این کار چه جور باید باشد؟ به هرحال بنده از لحاظ اطلاعاتی که از نظر حسابداری و افراد ذی‏حساب دارم و آشنایی با مقررات مناقصه و دیکتاتوری حسابداری دارم در کارهای دیگر هم در تمام وزارتخانه‏ها و قسمت‏ها عقیده دارم که بایستی وزیر مربوطه بتواند حسابداریش را تحت‏نظر خودش بگیرد و کار خودش را با مسئولیت خودش اداره بکند و این امر مغایرتی هم با ممیزی و تطبیق اسناد و قانون و رعایت بودجه نخواهد داشت هر کنترلی می‏خواهید بکنید ولی بگذارید که آن وزارتخانه و مؤسسه کارش را بکند والا رئیس مؤسسه رازی یا جای دیگر چه بکند؟ تمام اعتبار تابستان می‏افتد برای زمستان و بعد به عنوان‏ صرفه‏جویی به خزانه برمی‏گردد. آقای وزیر دارایی تشرف دارند بیاییم از حالا وضع را روشن بکنیم سال ۳۸ در پیش است هر مقدار پولی که می‏خواهند بدهند بدهند نه اینکه ما بودجه را درست بکنیم با علم به اینکه بدانیم باید ۲۰ درصدش را صرفه‏جویی بکنند جناب آقای وزیر دارایی تشریف دارند و صراحت لهجه دارند شخصیت‏شان هم طوری است که فکر می‏کنم مطالب را هم جرأت اداکردن دارند و هم این را ثابت کرده‏اند بیایند بگویند این بودجه صوری نیست و وزارتخانه‏ها می‏توانند خرج کنند و من پولش را می‏رسانم والا یک رقم و عدد می‏دهند و بعد در بودجه تفصیلی از سروتهش می‏زنند و به رؤسای حسابداری وزارتخانه‏ها دستور می‏دهند که تا می‏توانند در بودجه صرفه‏جویی کنند اگر بدین ترتیب است کار بنگاه‏ها و وزارتخانه‏ها لنگ می‌شود بنده با این ماده ۳ موافقم و استدعا می‏کنم این اختیارات را بدهیم اگر تخلف کردند بروید از ایشان مؤاخذه کنید.

نایب رئیس- آقای دکتر امین (دکتر امین- بنده موافقم) آقای ارباب موافقید یا مخالف؟

ارباب- الان عرض می‏کنم اینجا می‏گوید مؤسسه رازی سرم‏ها و واکسن‏های مورد احتیاج وزارت کشاورزی را تهیه و برای توزیع و مصرف مجانی بین تمام کشاورزان و دامداران در اختیار وزارت کشاورزی می‏گذارد بنده تقاضا می‏کنم جناب آقای معاون وزارت کشاورزی تشریف بیاورند اینجا توضیح بدهند که این سرم‏های مجانی برای دامداران اقصی نقاط مملکت به قسمت‏های جنوب به همه جا فرستاده خواهد شد یا نه، این را توضیح بدهند.

نایب رئیس- آقای دکتر امین‏

دکتر امین- به عقیده بنده تا حال کار و خدمت مؤسسه رازی چون جزء وزارت کشاورزی است بسیار خوب بوده از نقطه‏نظر واکسن‏های دیفتری و کزاز که برای اطفال تأمین بهداشت تهیه شده (یکی از نمایندگان- یک مؤسسه بسیار خوبی است) حداکثر استفاده را دارد بنده یادم است که وقتی چند سال پیش دیفتری شروع شد برای پیدا کردن سرم و جلوگیری از مرض اسباب زحمت بزرگی داشتیم حتی از سرم‏های کهنه برای معالجه استفاده کردیم مؤسسه رازی یک مؤسسه‏ای است که حقیقتاً زحمت می‏کشد و خدماتی کرده و نتایج مثبتی نشان داده است باید به او کمک بکنیم جناب آقای مهندس فروهر کاملاً توضیح دادند برای مناقصه یعنی خریدهای دولتی آنچه تا به‏حال دیده‏ایم متأسفانه خریدکردن و امضا درست‏کردن نتیجه‏ای ندارد و رؤسای ادارات یا وزیر مربوطه و هر اداره اگر اطمینان دارید باید اختیار بدهید که خودشان آزادی داشته باشند و خدای نکرده اگر کار بدی کردند طبق قانون تعقیب بکنید برای مؤسسات علمی و فنی و فرهنگی به عقیده بنده هر چه اختیار بدهیم برای خرید و فروش بهتر است. رئیس و کارمند اگر خدای ناکرده بد باشد بایستی او را تنبیه بکنیم مأمورین را با سوءظن و نظر بد نگاه نکنیم و نگوییم که این بد است باید جلو این دزدی‏ها را بگیریم و فرض کنیم خوب است اگر دزد شد او را تعقیب بکنیم در مناقصه‏های دولتی خود آقایان آنها که تماس داشته‏اند دیده‏اند و می‏دانند و توجه کرده‏اند که همیشه به ضرر دولت بوده است ولی به آنهایی که یک اختیاراتی داده شد مخصوصاً شورای‏عالی که از وزیر و معاون و رئیس کل تشکیل شده خیلی بهتر خواهد توانست این مؤسسات را اداره کند حقیقتاً بنده می‏خواهم عرض کنم شخص رئیس فعلی بنگاه رازی یکی از دانشمندان عالی‏مقام این مملکت است و باید به او اختیار داد همیشه باید با نظر خوب و نظر خوش‏بینی نگاه کرد بنده طبیب هستم و جراح هستم اگر به مریض با نظر خوب نگاه نکنیم مریض خوب نخواهد شد اگر این کار را بکنیم ان‏شاءالله نتیجه خوب می‏گیریم و اگر بد شد او را تنبیه می‏کنیم و حبس می‏کنیم والا از اول نمی‌شود گفت همه بد هستند بنده عقیده‏ام این است که این ماده از مواد خوب این لایحه است.

نایب رئیس- آقای دکتر مشیر فاطمی مخالفید یا موافق؟

دکتر مشیر فاطمی- مخالفم‏.

نایب رئیس- بفرمایید.

دکتر مشیر فاطمی- بنده قربان اساساً با این لایحه صددرصد موافقم ولی مخالفتم برای دو عبارت است که در ماده سوم نوشته شده‏است یکی نوشته است سود عادلانه، اصلاً این مؤسسه مؤسسه‏ای نیست که حق سود داشته باشد. این مؤسسه مؤسسه‏ای است که برای خدمت به مملکت ایران درست شده‏است (صحیح است) و انصافاً هم تنها مؤسسه‏ای است که می‌شود گفت نود درصد وظایف خودش را با نبودن وسایل انجام داده بنده در دوره هیجدهم این مطالب را اینجا گفتم و این را هم مدیون رئیس او هستیم ولی اساساً سود عادلانه را نباید اینجا بگذاریم معنی سود عادلانه را من نمی‏فهمم چیست. اینجا جای سود نیست اگر ضرر هم بکند دولت باید از بودجه خودش ضررش را بدهد یکی اینکه اینجا نوشته

است به کمترین قیمت ممکنه اینجا باید بهترین داروها را بخرند برای اینکه با جان مردم نمی‏توان بازی کرد، کمترین قیمت ممکنه را هم بنده خیال می‏کنم که باید حذف شود (مهندس اردبیلی- به قیمت تمام شده) البته باید به قیمت تمام شده باشد اینجا باید هر چه خرج دارد ده میلیون خرج دارد به عقیده بنده این واجب‏تر از جاهای دیگر است ثانیاً ما به تمام مؤسسات اختیار دادیم حتی به اشخاص اختیار دادیم آن وقت در اینجا مخالفت می‏کنید بنده حظ کردم از بیانات آقای مهندس فروهر که واقعاً خوب گفتند که این مقررات فعلی جز بیچارگی برای مملکت هیچ چیز ندارد و همه‏اش این مزایده و مناقصه باعث سوء استفاده است. ‏

نایب رئیس- آقای مهندس اردبیلی موافق هستید بفرمایید؟

مهندس اردبیلی- بنده خاطرم هست وقتی که این لایحه و این ماده در کمیسیون کشاورزی مطرح بود برای این موضوع بحث مفصلی شد مخصوصاً راجع به حسابداری و یک نفر به عنوان‏ ناظر مالی (یکی از نمایندگان- ناظر هزینه) ببخشید ناظر هزینه که واقعاً یک بلایی در این مملکت شده‏است که ناظرین مالی از طرف وزارت دارایی تعیین می‏شوند در وزارتخانه‏ها و ادارات دولتی و برای همین منظور لایحه‏ای که دولت آورده است بدین شکل نبوده آقایان نمایندگان در کمیسیون پیشنهاداتی دادند که این لایحه را بدین صورت درآوردند که ناظر مالی و رئیس حسابداری در تحت اختیار بنگاه رازی باشند و به علاوه من یک بحثی را اینجا خدمت آقایان عرض می‏کنم شما می‏آیید یک بودجه هنگفتی را در اختیار یک وزیری قرار می‏دهید که مورد اعتماد مجلس شورای ملی است بودجه بنگاه رازی هم در اختیار یک کمیسیونی است که در رأی آن وزیر کشاورزی وقت قرار گرفته که مورد اعتماد مجلس شورای ملی است پس در این صورت بحثی در خرج کردن این موضوع نیست که آقایان تصور بکنند حیف و میل می‏شود و از بین می‏رود و حالا هم آورده‏اند برای وزیر کشاورزی یک شورایی به عنوان‏ شورای رازی تشکیل داده‌اید که این بودجه در تحت اختیار آن شورا به مصرف هزینه‏های جاری و تهیه سرم و واکسن برسد بنده تصور می‏کنم دیگر توهمی برای آقایان باقی نمانده و راجع بدین موضوع توجه بفرمایید که این لایحه هر چه زودتر تصویب بشود تا مشکلات مالی بنگاه رازی هر چه زودتر از بین برود.

نایب رئیس- آقای دکتر رضایی مخالف هستید (بنده موافقم) چون دیگر مخالفی نیست و موافق هم صحبت کرده است لذا رأی می‏گیریم به ماده سوم آقایانی ‏که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده چهارم قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- نظر به وضع خاصی که سازمان مؤسسه رازی به شعب آن داده و نوع کار آن با ساعات کار اداری مطابقت نمی‏کند شورای عالی آیین‏نامه مخصوصی جهت هزینه‏های عمومی مؤسسه و پرداخت فوق‏العاده مخصوص به نام فوق‏العاده مؤسسه رازی برای هر طبقه از کارکنان مؤسسه وضع و تصویب خواهد نمود و این فوق‏العاده از بودجه پرسنلی و درآمدهای مؤسسه قابل پرداخت می‏باشد.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالفید بفرمایید.

صدرزاده- بنده خیلی متأسف هستم که هر وقت ما درباره لایحه‏ای صحبت می‏کنیم فوراً آن را تطبیق می‏کنند با اشخاص اگر مقصود این است که ما حرف‏مان را نزنیم بنده اعتراف می‏کنم که آقای دکتر رفیعی که در رأس این مؤسسه هم تا حدی مورد قبول و احترام است و همچنین نسبت به وزیر کشاورزی و اولیای آن وزارتخانه هم کمال احترام را قایل هستیم مطلبی که بنده عرض می‏کنم راجع به وضع خاصی است که این مؤسسه دارد یک آیین‏نامه درست می‏کنند که اعتباراتش را هر طور که بخواهند خرج کنند بنده با این کار مخالفم این سازمان به خصوص با هر سازمانی که باشد ما تجربه‏های تلخی داریم بنده یکی دو تایش را بیان می‏کنم این قانون تأسیس بانک کشاورزی دو سطر بیشتر نیست خواهش می‏کنم بردارید در سال ۱۳۰۷ تصویب شده در آنجا گفته شده پولی می‏دهند بدین مؤسسات که بدهد به دست کشاورز برای توسعه امر کشاورزی برای توسعه ساختمان مطابق این قانون حتی یک هزارم از این سرمایه صرف ساختمان نباید بشود ولی بانک کشاورزی بیست میلیون خرج کرده این ساختمان مرتفع را در تهران بوجود آورده و آن آقا هم به رقبت او یک ساختمان دیگر یا مثلاً ۱۵ میلیون تومان بوجود آورده است در قانون معین می‏کند این پول باید به دست کشاورز و مردمی که مسکنی ندارند داده بشود که بدین مصارف و احتیاجات خودشان برسانند این بانک‏ها که یک جنبه استقلالی داشته است هر کاری دل‏شان خواسته است کرده‏اند. آمده‏اند این ساختمان‏ها را کرده‏اند و مطمئن باشید آن اشخاصی هم که آنجا هستند همه ‏اشخاص پاک و پاکیزه و واجد مقام هستند ولی نتیجه این شده‏است که برای مملکت آن وظیفه‎ای که دارند انجام نداده‏اند و سرمایه را صرف ساختمان کرده‏اند صحبت ما روی این است که می‏گوییم مؤسسه رازی سرم بسازد خدا ان‏شاءالله توفیق‏شان بدهند که بیشتر بسازد و اعتبار بودجه‏ای آنها زیادتر بشود ما به آنها مخالفتی نداریم ما بحث‏مان این است که کاری دارید انجام می‏دهید شما اعتبارات‏تان را زیاد کنید ولی یک ماده هم بگذارید که در شهرهایی که دام هست و احتیاج دارند شعبات تأسیس بکنید آمدند اینجا یک مقرراتی درست کردند یک باری بر بارها افزوده‏اند و یک کاری را که با یک امضا درست می‏شد گفتند باید بیست امضا بگذارند من متأسفم از اینکه یک مقداری از وقت آقایان وزرا و معاونین آنها صرف مسائلی می‌شود که هیچ تأثیری در بهبود وضع کشاورزی ندارد شما می‏خواهید برای توسعه امر دام کمک بکنید بسیار خوب بنده راهش را عرض می‏کنیم اگر بودجه کم است زیاد کنید شوری درایت کردن که پول نمی‌شود و برای مؤسسه رازی نتیجه‏ای ندارد شما به جای اینکه فقط در مرکز و یکی دو استان شعبه دارید ۵ شعبه در جاهای دیگر باز کنید این تشکیل شوراها وقتی اثر دارد که ما از مؤسسه رازی ناراضی باشیم که از این مؤسسه نارضایتی نداریم که یک دستگاه دیگر را می‏خواهند بالای سر او بگذارید اینکه کار خودش را خوب انجام می‏دهد اما اینکه می‏فرمایید این اشخاص که در امور مالی دخالت می‏کنند آدم‏های درستی هستند مگر اعضا کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی آدم‏های نادرستی هستند که تمام بودجه‏ها را تصویب می‏کنند ما می‏خواهیم کار از مجرای خودش بگذرد همان‏طور که بودجه وزارت جنگ بودجه تمام وزارتخانه را تصویب می‏کند یک بودجه کلی به مجلس می‏دهند و یک بودجه تفصیلی هم می‏آورندد در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی بودجه وزارت جنگ و سایر وزارتخانه را تصویب می‏کند این مؤسسه هم باید همین وضع را داشته باشد اینکه می‏فرمایید این کار فوری است کدام کار است که فوری نباشد تمام کارهای مملکت فوری است یک ماده‏ای بگذارانید که هر اعتباری که لازم دارد اول سال همه را به مؤسسه رازی بدهند این مواد را اینجا گذراندن یک وسیله‏ای به دست می‏دهد و همیشه آدم نمی‏داند چه کسانی سرکار هستند و عملیاتی شبیه به عملیات گذشته می‏کنید یا شبیه همان عملیاتی که در بانک کشاورزی شده‏است به این مناسبت بود که بنده با این ماده ۴ مخالف هستم ملاحظه بفرمایید در این گزارش هر چه ما نگاه می‏کنیم هیچ عملی که باعث توسعه امر مبارزه با بیماری‏های واگیر دام باشد چیز تازه و مطلب تازه‏ای وجود دارد جز اینکه آمده‏ایم یک دستگاه دیگری تعیین کرده‏ایم که بالای دستگاه رازی است و یک اختیارات بیشتری به آنها داده‏ایم که‏ آن عملیات را انجام بدهند که این تشکیلات هیچ تطبیق با آن منظوری که ما داریم ندارد نکته دیگری که بنده خواستم به عنوان‏ تذکر عرض کنم این است که این قانون جنبه مالی دارد و اینجا فقط به کمیسیون کشاورزی و کمیسیون بودجه و کمیسیون استخدام رفته است در صورتی که در ماده ۷ می‏نویسد وزارت دارایی و وزارت کشاورزی مأمور اجرای این قانون هستند من به عنوان اخطار نظام‏نامه‏ای استدعا می‏کنم که این قانون را به کمیسیون دارایی بفرستید تا کمیسیون دارایی با توجه بدین مطالبی که در اینجا گفتیم یک اصلاحاتی در این لایحه بکنید و بیاورد البته اگر اصلاحات لازم بود ما هم که مخالفیم رأی خواهیم داد والا در مخالفت خودمان باقی می‏مانم. ‏

نایب رئیس- نسبت به تذکری که جناب آقای صدرزاده دادند لازم است تذکر داده شود که این لایحه مالی است و به کمیسیون بودجه رفته است و لوایح دولت به هر کمیسیون اعم از بودجه یا دارایی مربوط باشد به آن کمیسیون می‏رود این لایحه بیشتر ارتباط به بودجه داشته است و موضوع مالیاتی نبوده است که به کمیسیون دارایی برود (صحیح است) از این جهت همان کمیسیون بودجه کافی بوده است و ایراد وارد نیست (صدرزاده- استدعا دارم ماده ۳۴ را بخوانید) آقای بزرگ ابراهیمی موافقید؟

بزرگ ابراهیمی- مخالفم‏

نایب رئیس- آقای دکتر امیر حکمت موافقید بفرمایید.

دکتر امیر حکمت- بنده با احترامی که برای جناب آقای صدرزاده قایل هستم فقط یک توضیحاتی می‏خواهم عرض کنم و شاید آقایان توجه داشته باشند که بنده تا اندازه‏ای نسبت بدین موضوع وارد هستم و اطلاع دارم فقط می‏خواهم آنچه اطلاع دارم به عرض آقایان برسانم نظر موافق و مخالف نیست می‏خواهم عرض کنم وضعیت از چه قرار است البته نسبت به مؤسسه رازی اینجا صحبت‏هایی شد و همه آقایان مخالفین هم تصدیق کردند که مؤسسه مفیدی است ولی بنده می‏خواهم بیشتر این مؤسسه را معرفی کنم و آن این است که این مؤسسه برای تهیه سرم و واکسن جهت حیوانات است و یک مؤسسه دیگری داریم به اسم مؤسسه پاستور که او برای انسان است ولی عملیات مؤسسه رازی به مناسبت مطالعات دقیقی که کرده‏اند به جایی رسیده است که صرف‏نظر از لوازمی که برای دفاع و مبارزه با آفات حیوانی فراهم می‌شود برای آدم هم این مؤسسه وسایل درمانی و پیشگیری تهیه می‏کند بدین جهت بنده خواستم عرض کنم که یک چنین مؤسسه‏ای است که سرم و واکسن برای آدم هم می‏سازد یکی از آقایان فرمودند این مؤسسه ما را بی‏نیاز کرده که از خارج سرم و واکسن بخریم این صحیح است که بی‏نیاز شده‏ایم و بالاتر عرض کنم مطابق قواعد علمی میکروب‏هایی که برای مردم و واکسن تهیه می‌شود سوش خاص هر مملکت را باید داشته باشد مثلاً سرم‏هایی که در پاریس تهیه می‌شود اکثراً به درد این مملکت نمی‏خورد برای اینکه سوش میکروبی آنجا تفاوت دارد بنابراین سرم‏هایی که سابقاً بدین مملکت می‏آمده آقایان همکاران طبی بنده واردند بدین امر

آن‏قدر مؤثر نبوده است و با این سرم‏هایی که در این مملکت تهیه می‌شود از این لحاظ فرق داشت حالا بقیه مطالب که این مؤسسه چطور نوشته است ذکرش زاید است فقط یک کلمه عرض می‏کنم چون بحث در ماده چهار است جناب آقای صدرزاده: اینجا یک کلمه نوشته شده (که نظر به وضع خاصی که سازمان مؤسسه رازی دارد) ولی این را باید بنده یک قدری توضیح بدهم اینکه بعضی از آقایان می‏فرمایند چرا وضع خاصی است بنده می‏خواهم عرض کنم که این وضع خاص چیست. این مؤسسه رازی برای اینکه بتواند در مقابل آفات حیوانی و امراض انسانی بهترین سرم و واکسن را تهیه کند تنها کارش ساختن سرم و واکسن نیست بلکه کارش مطالعات دقیق علمی است که این مطالعات دقیق علمی ساعت و روز ندارد یعنی ممکن است یک نفر متخصص یک شبانه‏روز، چهل‏وهشت ساعت متوالی از لابراتوار خارج نشود این یک تکلیف خاصی است بنابراین وضع خاص دارد راست است که وضع خاص دارد و غیر از وزارت است که یک ساعت بعدازظهر که شد برود و وقتی که در اداره بوده دو تا دو سه نگاه کرده کار این مؤسسه یک موضوع علمی است و بسیار اتفاق می‏افتد که کارشناسان فنی روزها فرصت غذا خوردن هم ندارند برای اینکه یک کشتی کرده‏اند و دنبال این کشت باید دقیقه‏به‏دقیقه و ساعت‏به‏ساعت بروند و ببینند چه تحولی در این کشت بوجود آمده است بنابراین مطالبی که از نظر فنی حایز اهمیت است و بنده وارد هستم عرض کردم با توضیحاتی که آقای مهندس فروهر دادند بنده هم می‏خواهم عرض کنم که هر قدر مساعدت به این مؤسسه بفرمایید و بشود بجا است موضوع ماده چهار را آقایان توجه فرمودید فوق‏العاده کار است چون حقوق‏ها کم است در وزارتخانه‏ها هم معمول است که فوق‏العاده به اعضا داده می‌شود فوق‏العاده چیز تازه‏ای نیست اگر یک کسی آمده از صبح تا شب و سه بعد از نصف شب کار کرده فوق‏العاده لازم است برای اشخاصی ‏که در وسایل علمی تحقیق و تتبع می‏کنند مبالغ هنگفت در ممالک دیگر می‏دهند جایزه می‏دهند کمک‏های بسیار می‏کنند این چیز مهمی نیست که فرض بفرمایید که چهار ساعت فوق‏العاده کار داده بشود بنده عقیده‏ام این است که با این توضیحاتی که عرض کردم خیلی سختی نکنید و بگذارید که این مؤسسه بیشتر توفیق داشته باشد و کار را بهتر بکند و قطعاً نظر آقایان هم همین است و چیز دیگری نیست.

نایب رئیس- آقای بزرگ ابراهیمی مخالفید بفرمایید.

بزرگ ابراهیمی- توضیحات جناب آقای دکتر امیر حکمت تقریباً بنده را قانع کرد و من متشکرم که از نظر فنی ما را روشن کردند یک موضوعی است که برای آقایان فوق‏العاده خارج از خدمت را خود کمیسیون یا آن مؤسسه درست می‏کند چون ما مار گزیده‏هایی هستیم که از ریسمان سیاه و سفید می‏ترسیم. یک اختیاری ماشاءالله به شرکت ملی نفت دادید تمام وضعیت استخدامی مملکت را به هم زده (صحیح است) (صارمی- هزینه‏های غیر لازم می‏کند. صدرزاده- الان یک ساختمانی در تخت جمشید شروع کرده‏اند که سی میلیون تومان خرج آن است) بنده درویشم و آن آقا مرشد قسم به خدا و به حضرت عباس وقتی به تمام مستخدمین این مملکت برمی‏خورم راجع به مأمورین شرکت ملی نفت توی کله ما می‏رنند شنیدیم و نوشته بودند که ماشین نویس لاتین انگلیسی هفت هزار تومان در ماه حقوق می‏گیرد با این طرز تفکر آقایان می‏آیند پشت تریبون و با یک چنین لایحه مفیدی که واقعاً برای این مملکت لازم است و استفاده دارد مخالفت می‏کنند «از آقا می‏ترسم نه از مال خودم» این یک جوابی بود که با آقای دکتر عدل می‏دهم (بوربور- هفت‏هزار تومان به ماشین نویس نمی‏دهند خیلی این حرف اغراق است) عرض می‏کنم شما نماینده اکثریت مجلس هستید در شرکت نفت ولی اطلاع ندارید گویا در غیاب آقا مرحمت داشته‏اند جناب آقای صدرزاده یا بنده و یا امثال ما به مفید بودن این مؤسسه، به خدمات این مؤسسه و به زحماتی که می‏کشد همه ما واقفیم انصافاً هم از نقطه‏نظر دامداری و حفظ دام‏ها و جلوگیری از امراض و اپیدمی‏ها در این مملکت خیلی مفید است و دولت هم که بنده خودم از حزب میلیون هستم این لایحه را بی‏مطالعه نیاورده است بنده عرض کردم که توضیحات آقای دکتر بنده و امثال بنده را قانع کرد ولی آقایان دولتی‏ها مخصوصاً جناب آقای وزیر مالیه باید راجع به این مخارج یک‏خورده کنترل بکنند خدا شاهد است اغلب این مخالفت‏های اینجوری سر این مخارج بی‏حساب است اولاً یک دستگاه سازمان برنامه داریم که اصلاً از کنترل شما خارج است (صحیح است) می‏بینید که یک پول‏هایی تلف می‌شود ۴۷ میلیون دلار قرض می‏کنند و از کنترل شما و نخست‏وزیر و هیئت ‏دولت و حتی مجلس هم خارج است و هی هم می‏گویند بله درست می‏کنیم این تبذیرهای شرکت ملی نفت را می‏دانیم بعضی کارها را در مؤسسات بانکی می‏بینید اینکه با این لایحه مفید هم مخالفت می‏کنیم تقصیری هم نداریم بالاخره ما اینجا قسم خورده‏ایم ما هم همه‏مان مملکت دوستیم، همه شاه را دوست داریم همه علاقه داریم ولی آقایان یک قدری دقیق بشوید. عرض بنده این بود.

نایب رئیس- آقای احمد طباطبایی مخالف همستید؟

احمد طباطبایی- بله مخالف هستم‏.

نایب رئیس- آقای مشایخی موافقید بفرمایید.

مشایخی- این لایحه در شور دوم هم پیشنهاد نمی‌شود داد ولی بنده قطع دارم که پس از اینکه این لایحه به تصویب دسید و به مجلس سنا رفت در آنجا اصلاحاتی خواهد شد.

معاون نخست‏وزیر- از مجلس سنا آمده‏

نایب رئیس- چون اصلاحاتی شده مجدداً به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

مشایخی- خواستم تذکر بدهم که در قانون دلیل نباید ذکر کرد قانون حکم می‏کند هیچ‏وقت در یک ماده قانونی که ان‏شاءالله می‌شود نباید گفته شود به چه دلیل این ماده را به این صورت در آورده‏ایم در ماده‏ای که در اینجا هست نوشته شده نظر به وضع خاصی که مؤسسه رازی و شعب دارد و نوع کار آن با ساعات کار اداری مطابقت نمی‏کند (دکتر بینا- شما مخالف صحبت می‏کنید یا موافق؟) بنده از موافقتم می‏خواهم نتیجه بگیرم. این جمله بایستی از طرف مخبر در مقدمه لایحه ذکر می‏شد و مخبر باید در مقدمه بنویسد که دلیل اینکه کمیسیون با این ماده موافقت کرده است این است بایستی این‏طور انشاء می‏شد که شورای‏عالی آیین‏نامه مخصوص برای اضافات و فوق‏العاده‏ها و هزینه‏های عمدی مؤسسه تصویب خواهد نمود از نظر انشاء قانون به نظر بنده این ماده بد تنظیم شده‏است بنده خواستم تذکر را عرض کنم که در وضع قانون دلیل نباید ذکر شود و دلیل باید در مقدمه لایحه ذکر شود از طرف مخبر و حالا هم نمی‏شود کاری کرد چون شور دوم است. ‏

نایب رئیس- آقای طباطبایی قمی‏

احمد طباطبایی- عرض کنم بعضی اوقات کلماتی باعث می‌شود که در اطراف آن کلمه حرف زده شود در اینجا نوشته است نظر به وضع خاصی این وضع خاص را باید توضیح بدهند تا آقایان بدانند که این وضع خاص چیست و آن وقت نوشته است فوق‏العاده مخصوص این فوق‏العاده مخصوص چیست اگر مقصود فوق‏العاده‏ای است که در تمام وزارتخانه‏ها هست و باب است و دارند می‏گیرند این یک بودجه‏ای است که دارد مصرف می‏شود و یک‏شاهی از آن استفاده نمی‏شود و بیشتر از فوق‌العاده معمولی است اگر بیشتر از فوق‏العاده معمولی نیست این مخصوص چیست موارد خاص چیست موارد خاص را ذکر کنید برای اینکه ما از این فوق‏العاده‏های مخصوص و از این موارد خاص خیلی خسارت داریم چشم ما هم ترسیده حق هم داریم می‏ترسیم برای اینکه فردا می‏بینید که تمام این بودجه و تمام این پول مصرف می‏شود به یک عمری که یک‏شاهی هم برای این مملکت فایده ندارد توی قانون هم گذاشته‏اید خاص و مخصوص اینجا خاص و مخصوص را حلش کنید درست کنید نماینده دولت بیاید جواب بدهد که وضع خاص چیست این فوق‏العاده مخصوص چیست این را حل کنید درست کنید والا این مؤسسه با این کاری که می‏کند به قدر یک‏شاهی نه فایده داشته و نه از این به بعد فایده دارد.

نایب رئیس- آقای مهندس اردبیلی‏

مهندس اردبیلی- آن‏طوری که همکار عزیزمان آقای ابراهیمی صحبت فرمودند همان هزینه‏های زائد وزارتخانه‏ها و ادارات است که باعث مخالفت با این لایحه می‌شود و الا اگر از هزینه‏های بی‏مورد جلوگیری شود این کارها پیش نمی‏آید‏ اما جناب آقای طباطبایی فرمودند وضع خاص استاد عزیز من جناب آقای دکتر امیر حکمت کاملاً توضیح دادند که وقتی که یک مرض یک جایی پیدا می‌شود لاشه را می‏فرستند به بنگاه رازی بنگاه رازی میکروب را کشت می‏کند در لابراتوار و یک دکتری ۲۴ ساعت بلکه سه روز متوالی با میکروب و کشت آن مشغول است یعنی تمام ایام و تمام‏وقت خود را صرف می‏کند برای مطالعه این میکروب این کار وضع خاصی دارد و به‏طوری که جناب آقای دکتر امیر حکمت فرمودند پرونده‏ای نیست که یک ساعت بخوانند و بعد ده ساعت استراحت کنند این یک میکروبی است که کشت کرده است و باید از آن نتیجه بگیرد و این فوق‏العاده‏ای که می‏گویند برای همین است که این ساعت کار و طرز کار با سایر وزارتخانه‏ها فرق دارد و باید فوق‏العاده‏های سایر وزارتخانه‏ها هم تفاوت داشته باشد اما اینجا یک موضوعی بود که من نتوانستم بفهمم اینجا نوشته مؤسسه رازی و شعب آن این شعب را من نفهمیدم کجاست در شهرستان ما که یکی از بزرگ‏ترین شهرستان‏های ایران است ما متأسفانه وسیله‏ای نداریم (ناصر ذوالفقاری- باز می‌شود) و به اطلاع آقای معاون وزارت کشاورزی و نماینده دولت می‏خواهم برسانم که پارسال در یکی از بزرگ‏ترین محال آذربایجان مرض دیفتری بین بچه‏ها پیدا شد ما مراجعه کردیم به اداره بهداری که واکسن بدهند گفتند نداریم گفتیم ای بابا بچه‏ها دارند از بین می‏روند تلگراف کردند از مرکز واکسن بفرستند و تا از مرکز واکسن برسد عده زیادی از بچه‏ها در حدود صد نفر از دیفتری مردند. باید نماینده دولت یا معاون وزارت کشاورزی بیایند پشت این تریبون و بگویند که این شعبات کی برپا خواهد شد.

مهندس هدایت- بعد از تصویب لایحه.

نایب رئیس- در ماده چهار اجازه خواسته نشده و پیشنهاداتی رسیده که بعضی از عبارات ماده حذف و یا اصلاح بشود مطابق ماده ۱۱۴ آیین‏نامه پیشنهاد در شور ثانی ممنوع است لذا رأی می‏گیریم به ماده چهار آقایانی که موافقند قیام بفرمایند. (اکثر

برخاستند) تصویب شد ماده پنجم مطرح است و قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- رئیس حسابداری مؤسسه رازی از طرف وزارت دارایی با موافقت وزارت کشاورزی تعیین خواهد شد.

تبصره- رئیس حسابداری زیر نظر مستقیم رئیس کل بنگاه رازی انجام وظیفه خواهد نمود.

نایب رئیس- آقای صارمی مخالفید بفرمایید.

صارمی- مثل این است که آقایان جدیت می‏کنند بعضی از مؤسسات و وزارتخانه‏ها که برای خودشان یک استقلال تام و تمامی دور از اصول و مقررات و شئونی که در مملکت مقرر است بوجود بیاورند بسیار خوب آقایان رأی دادید که بودجه‏اش مستقل باشد و خودش هم مخارج را تعیین بکند و آیین‏نامه‏ای هم تنظیم بکند و هرطوری می‏خواهد فوق‏العاده بدهد بنده می‏خواستم اطمینان حاصل بکنم که از این وجوهی که در اینجا اختصاص داده‏اند فوراً آقای معاون وزارت کشاورزی فوق‏العاده نگیرد من مطمئن نیستم من می‏دانم که از این بابت که اظهار علاقه می‏کنید که بنگاه رازی دستش باز باشد که کار بکند تعجب این است که آقای دکتر رفیعی مرد خوبی است ولی از کجا معلوم که این مرد خوب همیشه در رأس این بنگاه باشد که قانون را با توجه به افرادی که تصویب می‏کنیم حالا اینها گذشته است بنده می‏خواهم ببینم دیگر با این اختیاراتی که داده‏اید چه امتیازی بایستی داشته باشد که رئیس حسابداری مؤسسه رازی با موافقت وزارت کشاورزی انتخاب شود آقای وزیر دارایی مگر شما که رؤسای حسابداری‏ها را انتخاب می‏کنید مگر قبلاً موافقت وزارتخانه را جلب می‏کنید (وزیر دارایی- بله) در کجا؟ (وزیر دارایی- دانشگاه) اما دانشگاه استقلال مالی دارد قانون برایش گذراندید چکار دارد برای اینجا تأسف این است که وقتی در یک موضوعی از اصل کلی خارج می‏شویم در سایر موارد هم می‏خواهیم تعمیم بدهیم و یک سابقه پیدا می‏کند و اصل را زیر پا می‏گذاریم نظر این است که چون وزارت دارایی نماینده خزانه عمومی مملکت است رئیس حسابداری وزارتخانه‏ها را انتخاب می‏کند والا اگر بگویند که نیاید باشد و شما انتخاب بکنید و او بگوید که موافق نیستم و شما با موافقت وزیر کشاورزی اگر یک رئیس حسابداری بخواهید بفرستید آنجا که کنترل بکند ممکن است وزارت کشاورزی موافقت نکند و این برخلاف اصل است من نمی‏دانم چرا این امتیازات را قایل می‏شوید حالا می‏خواهید تصویب بکنید و آقایان رأی بدهید والا این آقای معاون وزارت کشاورزی که صحبت نمی‏کند ما می‏خواهیم صحبتی نکنید چیزی نمی‏گوید بنده معتقدم جناب آقای ذوالفقاری حداقل این موضوع به خصوص را که با موافقت وزارت کشاورزی رئیس حسابداری تعیین می‌شود که برخلاف سایر وزارتخانه‏ها است واقعاً جدیت بکنید و مثل سایر وزارتخانه‏ها انتخاب بکنید.

نایب رئیس- آقای دکتر رضایی مخالفید؟

دکتر رضایی- موافقم.

نایب رئیس- بفرمایید.

دکتر رضایی- بنده خیلی متأسفم که جناب آقای ناصر وزیر دارایی تشریف بردند چون خیلی علاقمند بودم که این مطلب را که خیلی اهمیت دارد به فرض‏شان برسانم (نمایندگان- تشریف آوردند) بنده خاطرم هست که در چند سال قبل در مؤسسه علوم اداری ما یک مطالعه کلی درباره دلایل عدم هماهنگی در مؤسسات دولت کردیم و یکی از دلایلی که پس از مطالعات دقیق بر ما روشن شد این بود که متأسفانه به هیچ‏وجه در امور مالی هماهنگی بین دستگاه اداره کننده آن وزارتخانه و نماینده وزارت دارایی وجود ندارد (صحیح است) بنده بسیار بسیار خوشوقتم که بالاخره دولت به فکر رفع نقیصه افتاده است و من تقاضا می‏کنم از آقایان که این را تعمیم بدهند و در تمام مؤسسات دولتی این رویه اجرا بشود چرا؟ اولاً جناب آقای صارمی ملاحظه بفرمایید به هیچ‏وجه این ماده مغایرتی با نظر جنابعالی در مورد اینکه رئیس حسابداری بایستی از طرف وزارت دارایی تعیین بشود ندارد چرا؟ برای اینکه از طرف وزارت دارایی تعیین می‌شود فقط ما می‏گوییم که یک وضعی پیش نیاید که یک رئیس حسابداری را وزارت دارایی پیشنهاد بکند و همان‏طور که آقایان نمونه‏اش را چندی پیش شنیدند که یک رئیس حسابداری را وزیر و یا رئیس مؤسسه مربوطه حاضر نمی‌شود او را راه بدهد در اطاقش و چه انتظاری دارید که اینها بتوانند با همدیگر کار بکنند محققاً همکاری نخواهد کرد. حالا ما می‏گوییم که در این ماده گفته شده‏است رئیس حسابداری را وزارت دارایی تعیین می‏کند اما این شخص یک نفری نباشد که آن رئیس مربوطه یا وزیر مربوطه با او مخالف باشد شخص اول را اگر تعیین کردند و رئیس مربوطه موافقت نکرد شخص دوم را باز وزیر دارایی معرفی می‏کند کسی نیست که وزیر دارایی با او موافق نباشد در هر صورت کسی است که از طرف وزیر دارایی معین می‌شود و از نقطه‏نظر به وجود آوردن هماهنگی در دستگاه‏های دولتی این رویه رایج بشود آقایان خوب به خاطر دارند این اتفاق به خصوص افتاده بود که رئیس حسابداری یک وزارتخانه را عوض کردند وزیر مربوطه حاضر نشده بود آن را حتی در اطاقش بپذیرد. آن وقت اگر وزارت بهداری اصرار بکند که این شخص معین شود و آن وزیر مربوطه حاضر نشود که با او همکاری بکند شما انتظار دارید که در این دستگاه‏ها هماهنگی بوجود بیاید این البته هرگز بوجود نخواهد آمد چه اشکالی دارد رئیس حسابداری را آقای وزیر دارایی و یا معاون اداری و یا معاون اداری ایشان قبل از اینکه حکم او را صادر کنند به آن وزیر یا رئیس مربوطه هم یک تلفنی بفرمایند و اشخاص هم سوءنیت ندارند و نمی‏خواهند خدای نکرده سوءاستفاده‏ای بکنند و در نتیجه مخالفت نخواهند کرد. اما اگر یک شخص خاصی بود که وزارت دارایی خواست بزور بقبولاند آن وزارتخانه حق دارد که قبول نکند و به عقیده بنده از نظر بوجود آوردن هماهنگی در دستگاه‏های دولتی این رویه را بسیار مناسب می‏دانم و من تقاضا دارم در قوانین دیگر هم سعی بفرمایید این رویه را تعمیم بدهید.

نایب رئیس- دیگر کسی تقاضای صحبت نکرده رأی می‏گیریم به ماده پنج آقایان موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ششم مطرح است و قرائت می‌شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- برای تکمیل اعضا فنی و رفع نیازمندی از کارشناسان خارجی مؤسسه می‏تواند از بین کارمندان فنی که حداقل شش سال در مؤسسه رازی سابقه خدمت داشته باشند هر سال یک تا سه نفر را مبنی‏بر پیشنهاد شورای‏عالی و تصویب هیئت دولت برای تکمیل تحصیلات به خارجه اعزام دارد، حقوق و مزایا و فوق‏العاده قانونی این قبیل مأمورین در مدت تحصیل بارز قابل پرداخت می‏باشد.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالفید بفرمایید.

صدرزاده- یک اسراف و تبذیرهایی دارد در این مملکت می‌شود که بنده از آن اشخاصی هستم که خود را موظف می‏دانم هر وقت لایحه‏ای طرح می‌شود درمورد آن نکات تذکر بدهم ما اینجا برای یک مستمری ماهی بیست تومان که برای یک فرد است چهار ساعت مباحثه می‏کنیم یا برای خرجی که هزار تومان است و فوریت دارد دو ساعت صحبت می‏کنیم اما ارقام بزرگ را بدون اینکه ما اطلاعی از آن داشته باشیم خرج می‌شود و این باعث تأسف است و درست نیست وعاظ محترم در منابر می‏گویند یسئلون عن دم المبعوذه و لایسئلون عن دم الحسین ع یعنی از خون یک پشه‏ای مؤال می‌شود ولی از خون حضرت سیدالشهداء (ع) سؤال نمی‏شود مطلقاً نمی‏پرسند و مثلاً ملاحظه بفرمایید این شرکت نفت و این دستگاهی که برای مملکت باید منافع زیادی بیاورد خواندید آقایان در روزنامه‏ها که رفتند و آن خانه کارگران را دیدند و به یاد خرابه‏های تهران افتادند و گفتند که اینجا بدتر از خرابه‏های جنوب شهر تهران است این را شنیدید خوب آقایان نمایندگان از آن طرف هم می‏شنوید که در اینجا یک عمارتی در تخت‏جمشید برای شرکت ملی نفت درست می‏کنند که سی میلیون تومان خرج آن می‏شود ای آقا اگر شما این گرفتاری را دارید و می‏بینید این سی میلیون تومان را صرف خانه آن کارگران بکنید گناه است که این کارگرها در پنجاه درجه حرارت با آن وضع و آن زندگی کثیف شما سی میلیون تومان بیاورید اینجا و عمارت هفدهم طبقه درست بکنید و ما اینجا نشسته باشیم و حرفی نزنیم این ظلم است، گناه است ستم است نکنید. (عمیدی‏نوری- حقوق‏های هیئت مدیره را دو برابر کردند) آقا این شرکت نفت علیه ما علیه این همه منافع از این مملکت می‏برد (دکتر بینا- شرکت سابق نفت) بله شرکت سابق نفت ایران و انگلیس که فریاد این مملکت را به آسمان رساند یک عمارتی فقط در این خیابان سپه درست کرد (شادلو- و همه هم در آنجا متمرکز بودند) حالا اگر ما حریف شدیم که جلوی این کار را حالا بگیریم و آقایان موافقت فرمودید آن‏وقت خواهیم توانست جلوی خرج‏های دیگر شرکت ملی نفت را بگیریم عرض کنم یکی از قسمت‏های دیگر این ماده اعزام اشخاص به خارجه است کنفرانسی در فرانسه می‌شود یک آدمی را که صاحب مقام و جاه است یک مبلغ زیادی می‏دهند که برود در آن کنفرانس شرکت بکند حتی وقتی که برمی‏گردد نمی‏گوید چه گفتم و چه کردم و چی شنیدم یا اینکه چیزی نگفتم در صورتی که ممالکی که به مراتب از ما متمول‏تر هستند همان نمایندگانی که در آن ممالک دارند به طور فوق‏العاده بهشان مأموریت می‏دهند که بروند آنجا شرکت بکنند بنده خودم در روزنامه‏ها خواندم ممالک بسیار متمول مأموریتی که در آنجا دارند تعیین می‏کنند که بروند شرکت بکنند (صارمی- فلسفه تأسیس سفارتخانه همین است) ولی ما که یک کشوری هستیم که بودجه‏مان چندان وسعتی ندارد یک آدمی را مأمور می‏کنیم که برود به خارج و در آنجا چند ساعت در یک کمیسیون شرکت بکند و برگردد و چندین هزار تومان پول بگیرد این کارها درست نیست و اغلب از این قوانین سرچشمه می‏گیرد و ما لازم است که در همین جا جلوی آن را بگیریم اینجا تعیین کرده است که هر سال یک عده‏ای را بفرستند به خارج به جای این می‏خواستید این ماده را بگذارید که این خارجی‏هایی که اینجا هستند مجبور باشند افرادی از ماها را تربیت بکنند که بعد از اینکه خودشان

رفتند اینها جانشین آنها بشوند این ماده بسیار لازم‏تر بود از این ماده‏ای که هست و راهی را باز کردید که هر سال یک عده را بفرستید برای مطالعات در مطالبی که بنده عرض می‏کنم هیچ غرضی ندارم و حتی تعصبی هم ندارم تصور بنده این است که ما در یک راهی افتاده‏ایم که باید ترقی بکنیم کار بکنیم و زحمت بکشیم پس از این خرج‏های بیهوده حتی‏المقدور باید جلوگیری کرد این قوانین را این خرج‏های بیهوده از یک طرف باز می‏کند و از طرف دیگر کار وسعت پیدا می‏کند بنده معتقدم و مطمئن هستم که این مؤسسه رازی که الان تحت‏نظر یک نفر آقای دکتر رفیعی که بسیار مرد شریفی است و تا حدی انجام وظیفه می‏کند بعد دچار چه مشکلاتی خواهد شد مطمئن باشید که کارش خیلی‏ بطیی‏تر و کند‏تر خواهد شد و مخارج زیادی هم برای مردم فراهم خواهد شد به جای این شما یک ماده می‏نوشتید بدین طور که این مؤسسه رازی را موظف و مجبور می‏کردید که در شهرستان‏ها شعبه باز کند و آن نقاطی که دام دارند مثل فارس و خوزستان و آذربایجان و کردستان از برکات این مؤسسه برخوردار بشوند والا کمیسیون درست کردن و شورای عالی ایجاد کردن و مأمور به خارج فرستادن جز خرج بیهوده اثر دیگری ندارد حالا آقایان می‏کنید تا بعد نتیجه‏اش را بدهند.

نایب رئیس- آقای دکتر سیدامامی موافقید بفرمایید.

دکتر سیدامامی- بنده نسبت به فرمایشات جناب آقای صدرزاده که همیشه فرمایشات‏شان صحیح و متین است نمی‏خواهم مخالفتی کرده باشم فقط می‏خواستم رفع سوءتفاهم بکنم اولاً خرجی تعلق نمی‏گیرد فقط حقوقی که به آنها می‏دهند بارز خواهند داد درثانی علم همه روز در حال پیشرفت است در حال تکمیل است هر روز میکروب‏های جدیدی کشف می‌شود هر روز بلکه هر ساعت علم پیشرفت می‏کند و ما احتیاج داریم بدین مؤسسات مهم خارجی و فرستادن این افراد و پزشکان به خارج به‏طوری که الان در دانشکده پزشکی هم معمول است و فوق‏العاده لازم است که بروند و در محل کار بکنند و استفاده بکنند و بیایند برای این مملکت مفید واقع بشوند فقط این یک شرط دارد باید خیلی توجه بشود که وقت اینها تلف نشود و بروند آنجا چیز یاد بگیرند اینها را باید مؤسسه رازی خیلی توجه بکند قبلاً جاهایی که آنها را بفرستند تعیین بکند و تماسی پیدا بکنند و مطمئن باشد که در یک مدت معین و وقت لازم مشغول تحصیل باشند بنابراین گمان می‏کنند بسیار ماده خوبی است و رفتن این اشخاص لازم است که بروند مطالعه بکنند مشاهده بکنند و آشنا بشوند و برگردند اینکه فرمودید از وجود متخصصین استفاده بشود متأسفانه در این قسمت متخصص زیاد نداریم و و متخصصی که در قسمت‏های مختلف داریم در کارهای خودشان مشغولند و این آقای دکتر رفیعی هم نمی‏تواند آن چیزهایی که تازه است همیشه تعلیم بدهد و قطعاً رفتن آنها لازم است و بنده گمان می‏کنم که ماده مفیدی است. ‏

نایب رئیس- به ماده شش رأی می‏گیریم آقایانی ‏که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده هفتم مطرح است و قرائت می‏شود.

(به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- وزارت دارایی و وزارت کشاورزی مأمور اجرای این قانون می‏باشند.

نایب رئیس- چون مخالفی نیست به ماده ۷ رأی می‏گیریم آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است آقای رامبد

رامبد- بنده خیلی معذرت می‏خواهم که آخر وقت هم هست و آقایان خسته هستند ولی چند کلمه لازم می‏دانم که به عرض آقایان محترم برسانم در اطراف این لایحه خیلی صحبت شد خوشبختانه حسن نیست و حسن نظر چند نفر از آقایان نمایندگان همکاران محترم که من به نظرشان احترام می‏گذارم نسبت به رئیس بنگاه رازی تأیید شد (صحیح است) ولی متأسفانه در این لایحه نسبت به چنین شخص فعال و کاردانی اختیار و مسئولیتی برگزار نشده (صحیح است) حتی قانوناً هم حق رأی را هم از ایشان سلب کرده‏اند همکاران معظم ما در مورد دو میلیون تومان بودجه بنگاه رازی قریب چهار ساعت بحث کردیم هر کسی هم در مواد و مفاد این لایحه اعتراضی داشت یک تصدیق ضمنی از حسن جریان بنگاه رازی و پیشرفت‏های آن و صلاحیت رئیس آن صحبت کرد ولی جناب آقای صدرزاده مطلبی فرمودند که بنده روی اهمیت موضوع تکرار می‏کنم لایحه به شخص مربوط نیست و بنده از این می‏ترسم که این محاسنی که در اینجا از این شخص گفته شد به زودی تغییر شغلش بدهند اما خوب کار کردن هم به لایحه احتیاج ندارد و بنده از جناب آقای سرلشکر انصاری اینجا پرسیدم در مدت تصدی وزارت راه چند دفعه در جاده‏های ژاپن برای مطالعه تشریف بردید چند بار در کنفرانس بین‏المللی راه در ونزوئلا شرکت کردید و چند بار در کنگره کارگران راه‏سازی در ژنو حضور داشتید فرمودند هیچ ولی از نزدیک بنده شاهد و ناظر بودم در آن حدود بودجه‏ای که در اختیار وزارت راه و راه‏آهن گذاشته شده به تصدیق آقایان نمایندگان محترم آذربایجان و خراسان کارهای بی‌سابقه‏ای در راه و راه‏آهن شده‏است وزارتخانه دیگری هم هست که معاونین‏شان سه ماه سه ماه در خارج هستند مدرک دارم وزرای‏شان در هر جایی که کنفرانسی هست جزء اعضای آن کنفرانس شرکت می‏کنند تنها جایی که نیستند در پشت میز وزارتخانه‏شان و اینگونه لوایح هم به مجلس می‏آید قبول بکنید وقتی که اوراق قوانین را به هم می‏زنید می‏بینیم این معایب ناشی از قوانین مربوطه است روزی که سازمان برنامه لایحه‏اش در مجلس مطرح شد به همین ترتیبی که آقایان محترم در مورد لزوم حسن جریان بنگاه رازی صحبت فرمودید خیلی شدیدتر و شدیدتر راجع به سازمان برنامه صحبت شد مطالبی کلی و با اشاره ایراداتی راجع به سازمان برنامه بنده شنیدم هر دفعه رفتم دقت کردم دیدم سازمان برنامه برخلاف قانون مصوبش هیچ کاری نکرده بردارید قانون سازمان برنامه را بخوانید تا مجدداً یادآوری بشود تمام کارهای سازمان برنامه با قانونی که مجلس شورای ملی تصویب کرده تطبیق می‏کند پس عیب در سرمنشاء است وقتی جناب آقای صدرزاده بفرمایند که روی شخص صحبت نکنید جلوی اینگونه ولخرجی‏ها را بگیرید صحیح می‏فرمایند ما نباید برویم روی اینکه آقای دکتر رفیعی خوب است و آقای دکتر ایگرک را من دوست ندارم بودجه امسال را بنده حضورتان تکرار می‏کنم بودجه بنگاه رازی دو میلیون تومان است بودجه بنگاه جنگل‏ها را بردارید بخوانید گارد مسلح جنگل‌ها ۱۲ میلیون تومان این مطالب خوب است اینجا گفته شود که برای جلسات آتیه مورد نظر آقایان قرار بگیرد و در آن جلسه‏ای که ما نسبت به یک بنگاهی حسن نظر داریم توجه عواقب اعمال آن مصوبات خودمان هم باشیم یک نگاهی هم به جریان بنگاه جنگل‏ها با ۱۲ میلیون تومان بفرمایید هر کدام از آقایان که مدافعاتی داشتند بفرمایند پشت تریبون بنده قبول دارم ولی بدانید که به نام حفظ جنگل، به نام حفظ ثروت ملی، ثروت ملی این مملکت را چه‏جوری غارت می‏کنند همکاران محترم نسبت به هیچ فردی در این مملکت نظری نیست جز اینکه محاکم تکلیف‏شان را تعیین کرده باشد ولی آقایان به عنوان‏ ناظر امور مملکت خدمتگزار شاهنشاه و حفظ منافع رعایای شاهنشاه که اهلی این مملکت هستند اینجا نشسته‏اید وقتی که یکی از همکاران مطالبی را عرض می‏کند و اطلاعاتی دارد که عرض می‏کند توجه فرمایید بنده به عرایضم خاتمه می‏دهم و امیدوارم که بنگاه رازی با این وسعت عمل و آزادی عملی که مجلس شورای ملی برایش تهیه کرده است در آینده با همین حسن عملی که تا به‏حال داشته است پیشرفت کند.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالف هستید بفرمایید.

صدرزاده- عرض کنم مواد این قانون را اکثریت محترم مجلس تصویب فرمودید و حالا رأی به تمام لایحه گرفته خواهد شد ولی خوب این اسقاط تکلیف نمی‏کند برای یک فردی که با یک موضوعی مخالفت داشته است تا آن آخرین وقتی که برای میسر است نظریات خودشان را به عرض نمایندگان محترم برساند این قانون را جناب آقای رامبد اشاره فرمودند که یک توسعه‏ای به عمل بنگاه رازی داده نه این قانون همچو تعبیری ندارد توسعه عمل وقتی می‏تواند بدهد که ما بگوییم اگر اعتبار مؤسسه رازی یک میلیون است بشود ده میلیون یا اینکه اگر شعبه او فقط امروز منحصراً در تهران است در ده استان این مملکت هم شعب او تشکیل بشود این را قبول داشتیم و معقول و درست هم بود ملاحظه می‏فرمایید که سازمان این بنگاه رازی فقط در تهران است و شعبه‏ای از آن در استان هفتم وجود ندارد و در آذربایجان هم وجود ندارد با اینکه در استان نهم عشایر زیاد است نمایندگان خراسان و نمایندگان آذربایجان هم می‏گویند در آنجا شعبه ندارد و بالاخره معلوم شد که در ۱۰ استان مملکت مؤسسه رازی وجود ندارد در این قانون هم یک ماده گفته نشده‏است که مؤسسه رازی موظف است که در استان‏ها شعبه تأسیس بکند بنابراین آن چیزی که مورد نظر ماست از لحاظ مؤسسه یعنی داشتن شعب در شهرستان‏ها آن با این قانون حاصل نمی‌شود نظر بنده هم در این است ملاحظه بفرمایید کیفیت قانون غیر از اخبار است نوشته مؤسسه رازی و شعبات آن در شهرستان‏ها این تکلیف برای آنها ایجاد نمی‏کند یعنی این قانون وزارت کشاورزی یا وزارت دارایی را ملزم نداشته که در شهرستان‏ها شعب باز بکند مثلاً فرض بفرمایید معاون وزارت کشاورزی بیایند اینجا و بفرمایند که آنجا هم باز خواهم کرد ولی به هرحال بنده چیزی را که خواستم عرض کنم این قانون که در مراحل نهاییش هم تصویب شد اگر واقعاً مقصود از این قانون این باشد که عملیات مؤسسه رازی را توسعه بدهند اول قدم این است که در شهرستان‏ها و در نقاطی که دام زیاد است مثل فارس و اصفهان و مازندران و آذربایجان و خوزستان و این قبیل نقاط شعبه تأسیس بکنند و این سرم‏ها را که بر ضد بیماری دام است در اختیار مردم و دامداران آن بگذارند والا اگر با این قانون یک شورای‏عالی درست بکنید خوب چه مانعی دارد وقتی آقایان در مجلس رأی دادید این شورای‏عالی گره از کار شما باز نمی‏کند جز اینکه یک کاری را که امروز دکتر رفیعی به تنهایی به عنوان‏ مؤسسه رازی و یا یک امضاء انجام می‏داد حالا با ۱۱ امضاء باید انجام شود اگر برای رعایت فوریت هم باشد یک آدم جناب آقای مهندس اردبیلی بهتر می‏تواند تصمیم بگیرد تا اینکه به یک شورای ۱۱ نفری یک کاری ارجاع بشود خیلی معطلی بیشتر دارد اما از جهت مالی هم باید عرض خودم را تکرار کنم که اگر در این قانون هم نخواهند مورد توجه قرار بدهند در سایر قوانین مورد توجه قرار بدهند مجلس شورای ملی به حکم قانون اساسی

نظارت مطلق در جمع خرج و دخل مملکت دارد شما اگر نتوانید نظارت بکنید و در خود مجلس رسیدگی بکنید وضع را این‏طور قرارداده‏اند که کمیسیون بودجه که یک قسمتی از مجلس شورای ملی است بدین وسیله آن نظارت خود را اعمال بکنید و این حق را از خودتان سلب نکنید و همیشه این اختیار را برای کمیسیون بودجه لااقل محفوظ بدارید تا نکاتی که در اینجا گفته می‏شود لااقل در کمیسیون بودجه رسیدگی کلی بشود. این عرایض بنده بود.

نایب رئیس- چون دیگر در کلیات آخر در خواست صحبت نشده لذا رأی می‏گیریم به مجموع مواد این لایحه آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

چون اصلاحاتی در مجلس شورای ملی نسبت به این لایحه به عمل آمده است لذا به مجلس سنا ارجاع می‌شود تا با توجه به اصلاحاتی که در این مجلس به عمل آمده مجلس سنا اقدام کند.

۶ - طرح گزارش کمیسیون قوانین دارایی راجع به تشکیل بانک تجارت خارجی ایران و تصویب فوریت و اصل آن و ارسال به مجلس سنا

نایب رئیس- شور اول لایحه دیگری که ماده واحده است مطرح است. لایحه بانک تجارت خارجی قرائت می‌شود.

(به ‏شرح ذیل قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی کمیسیون قوانین دارایی در جلسه ۳ دی‏ماه ۱۳۳۷ با حضور آقای وزیر دارایی و آقای معاون وزارت دارایی لایحه دولت راجع به تشکیل بانک تجارت خارجی ایران را مورد بحث و رسیدگی قرارداده و با اصلاحاتی آن را تصویب نمود اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد ماده واحد به بانک‏ ملی ایران اجازه داده می‌شود که سهام سازمان برنامه و شرکت سهامی بیمه ایران را در بانک توسعه صادرات خریداری کند و پس از انتقال سهام مزبور بانکی به نام (بانک تجارت خارجی ایران طبق قوانین و مقررات به جای بانک توسعه صادرات تشکیل دهد)

تبصره ۱- اساس‏نامه‏ای که به موجب قانون بانکداری برای بانک تجارت خارجی ایران وضع و به تصویب شورای‏عالی بانک ملی ایران و هیئت نظارت بر بانک‏ها می‏رسد جانشین اساس‏نامه فعلی بانک توسعه صادرات خواهد شد.

تبصره ۲- بانک ملی ایران می‏تواند سهام بانک تجارت خارجی ایران را جزئاً و کلاً با رعایت مقررات و قوانین مربوطه به اشخاص حقیقی یا حقوقی انتقال دهد انتقال سهام به اتباع بیگانه از ۴۹ درصد تجاوز نخواهد نمود.

مخبر کمیسیون دارایی- مشایخی

گزارش از کمیسیون بازرگانی

به مجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه ۷ دی ماه ۱۳۳۷ لایحه دولت راجع به تشکیل بانک تجارت خارجی ایران را با حضور نمایندگانی دولت مورد رسیدگی قرارداده خبر کمیسیون را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

مخبر کمیسیون بازرگانی- عمیدی‏نوری‏

نایب رئیس- شور اول است و بحث در کلیات است آقای صدرزاده مخالف هستید.

صدرزاده- بلی‏

نایب رئیس- بفرمایید.

صدرزاده- عرض کنم بنده نفهمیدم که به بانک‏ ملی اجازه داده می‌شود که سهام سازمان برنامه و شرکت سهامی بیمه ایران را در بانک توسعه صادرات بخرد و آن‏وقت یک بانکی به نام بانک تجارت خارجی ایران تأسیس بکند. بفرمایید این بانک صادرات عیبی داشته؟ خوب شما می‏خواهید یک بانکی تأسیس بکنید برای آن اولی یک فعالیت اقتصادی که می‏کنید ممکن است این‏طور فکر بشود که بانک صادرات وظیفه‏اش را انجام نداده است کلمه بانک صادرات که گناهی ندارد لابد اشخاصی که در آنجا وجود دارند یک عملیاتی کرده‏اند که مورد قبول دولت نبوده است و نتیجه نداشته است این‏قدر دیگر وقت نمی‏خواهد صرف کنید همان بانک توسعه صادرات را دیدید نتیجه نگرفتید اساس‏نامه را می‏خواستید عوض کنید اساس‏نامه را عوض کنید یک زحمت کشیده بودند یک قانون را به نام بانک توسعه صادرات نوشته بودند، دو سه سال دیگر هم یک قانون دیگر می‏گذرانند و این بانک تجارت خارجی ایران را اسم دیگری رویش می‏گذارند این تضییع وقت است. این کار را نکنید. اوقات مملکت خیلی ذی‏قیمت است. یک وقت در مجلس بحثی راجع به جان مولم بود. جناب آقای دکتر پیرنیا و بعضی از آقایان اعتراض می‏کردند که ۱۴۵ میلیون تومان پول دولت داده شده‏است و یک وجب راه هم بوجود نیامده است این را هم قرار بود بوجود بیاید من در آن موقع گفتم که من راجع به آن ۱۴۵ میلیون ممکن است در اثر فعالیت مردم بوجود بیاید ولی یک لمحه و یک لحظه از آن زمان که به هدر می‏رود ممکن نیست که بوجود بیاید، قابل برگشت نیست. آقایان توجه داشته باشید من منظورم مخالفت با دولت نیست من کمال ارادت را به دولت دارم ولی به طور کلی عرض می‏کنم وقت مملکت را به هدر ندهیم برای این کارها اولاً من می‏خواهم بدانم جناب آقای وزیر دارایی که این بانک توسعه صادرات خوب کار کرده است یا نه؟ اگر خوب کار کرده است که چرا عوض می‏کنید و اگر بد کار کرده است لابد افرادی که در آنجا کار می‏کرده‏اند و خوب نبوده‏اند آنها را تعقیب بکنید سرمایه‏اش کم است زیادتر بکنید وضعیت کار تجارتش باید یک شرایط معین داشته باشد خوب به آرا رسیدگی کنید یک قانون از این مجلس به آن مجلس از آن کمیسیون به این کمیسیون مخالف و موافق صحبت بکنند تازه تغییر لغت داده‏ایم (یکی از نمایندگان- اسمش را عوض نموده‏اند) (وزیر دارایی- این کار لازم است) عرض نکردم که لازم نیست بنده به اصل مطلب اعتقاد دارم البته بنده معتقدم اجازه بفرمایید بنده عرایضم را بکنم احتیاج هم دارم که توضیحات جنابعالی را وزیر دارایی استماع کنم عرض بنده این است که البته ما یک بانکی می‏خواهیم داشته باشیم که به وسیله آن بخواهیم صادرات خود را توسعه بدهیم و البته داشته‏ایم قطع نظر از نفت که نگاه می‏کنیم در روزنامه‏ها می‏خوانیم که واردات ما سه برابر صادرات است مگر غیر از این است؟ نفت یک عوایدی است این نفت یک چیزی نیست که مثل آب باشد نفت یک ماده‏ای است در زیرزمین که هر قدر مصرف گردید تمام شده محسوب است آب قنات نیست و تا امروز اینجور فکر کردیم که یک چنین ماده‏ای که این خاصیت را دارد در امور تولیدی و عمران مملکت خرج شود ولی تجارت باید محدود بشود، ما باید همان‏قدر که دریافت می‏کنیم و می‏گیریم آنقدر هم بتوانیم صادر کنیم توجه بفرمایید یا اگر افزایش هست تناسب باید داشته باشد، چندین برابر نمی‌شود، بنده می‏خواهم ببینم این بانک صادرات در این مدت برای توسعه صادرات چه معجزی کرده بفرمایید و اگر او نتوانسته است انجام بدهد علت آنکه نتوانسته است انجام بدهد چه بوده یا از نبودن پول یا از بدی قانون و یا از سوءرفتار متصدیان امور بوده اگر از پول بوده پولش را اضافه کنید و اگر از سوءرفتار اشخاص بوده است نسبت به آنها چه شده؟ به هر حال بنده استدعا می‏کنم که آقای وزیر دارایی ما را روشن بکنند که اگر هم رأی می‏دهیم به قانون روشن باشیم. ‏

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی بفرمایید.

وزیر دارایی (ناصر)- همان‏طور که جناب آقای صدرزاده در اول بیانات خودشان فرمودند روشن نیستند که منظور چیست برای تقدیم این لایحه عرایضی خواهم کرد امیدوارم که روشن بشوند و اطمینان داشته باشند این لایحه بسیار مفید است و دلیل خاصی دارد و برای توسعه صادرات تقدیم شده‏است. به‏طوری که مستحضر هستید بانک توسعه صادرات وقتی که تشکیل شد در حکومت دوره ۱۳۳۲ و ۳۱ و ۳۰ تأسیس شد و از سهام بانک ملی یک محلی را اختصاص دادند برای تأسیس بانک توسعه صادرات. در آن موقع بانک ملی اصولاً موافق این کار نبود بدین صورت، برای اینکه می‏گفتند این کاری که بانک ملی می‏کند احتیاج به تأسیس یک بانک دیگر و هیئت مدیره و معاون و بساط برای بانک دیگر که خودش دارد می‏کند ندارد منتهی آن وقت عمل شد و اقدام شد ولی همان‏طور که اشاره فرمودید به واسطه محدود بودن سرمایه بانک نتوانست آن عملی که برای صادرات لازم است انجام بدهند صادرات مملکت هم خیلی بیشتر از اینها که الان هست باید باشد به صادر کننده باید کمک بکنند یک بانکی هیچ‏وقت اصولاً با سرمایه خودش نمی‏گردد بانک باید با وجوه مردم و ودایع و سپرده‏هایی که مردم می‏سپردند خودش را بگیرد. اگر بنا باشد بانکی با ده میلیون بیست میلیون کار بکند که هشت درصد منفعت بگیرد که از آن هشت درصد پنج شش درصد خرج پرسنل و سایر مخارج باشد و فقط دو درصد منفعت بگیرد هیچ‏کس حاضر نمی‏شود که بیاید سرمایه بگذارد معنی بانک این است که وقتی بانک تشکیل شد مردم بیایند وجوهی بسیارند و با آن عمل کنند مثلاً همین بانک بازرگانی را ملاحظه بفرمایید. ۵ میلیون سرمایه گذاشت (سعیدی- خیلی خوب کار کرده و بیش از صد میلیون ساختمان دارد) و خیلی خوب کار کرده اگر اول ۵ میلیون را به قرض داده بود آن وقت می‏بایستی دستش را روی دستش می‏گذاشت و می‏نشست و خرج اداری هم داشت ولی الان خیلی خوب کار کرده است و ۱۰۰ میلیون تومان ودایع مردم را دارد مالیات هم می‏دهد یک عده‏ای زیادی هم کارمند کار می‏کنند و به صاحب سهم روی ۱۰۵ میلیون منفعت می‏دهد بنابراین تشکیل و تأسیس یک بانکی متکی به سرمایه نیست در این قانونی که اساس‏نامه فعلی بانک صادرات را تشکیل می‏دهد صاحب آن سهمش سه دسته‏اند سه پنجم سرمایه را بانک داد یعنی سرمایه ۵ و ۷ میلیون تومان است سه پنجم را بانک ملی داد یک پنجم را سازمان برنامه و یک پنجم را شرکت بیمه. این دو دسته اخیر همیشه ناراضی‏اند می‏گویند ما به بانک‏ چکار داریم ما را در آن موقع دولت وقت مجبور کرد که بیایید پول بدهید که بانک تشکیل بشود حتی شرکت بیمه کار خودش را دارد می‏کند پولش را داده به یک بانکی که برایش عمل صادراتی بکند خود بانک هم نتوانسته آن نضجی را که باید بگیرد و ودایع مردم را این‏قدر زیاد بکند که بتواند با ودایع مردم حجم کارش

زیاد بشود روی این نظر بود که ما این لایحه را تقدیم کردیم و نظر این بود که روی این ودایع اولاً به بانک‏ ملی ایران اجازه داده شود که سهام آن دو دسته را بخرد به جهت اینکه نه آنها راضی‏اند و نه استفاده‏ای از آنها شده. سهام سازمان برنامه و شرکت بیمه ایران را بخرد و خودش صاحب سهم باشد و ثانیاً مجاز باشد سهام بانک را به متفرقه اعم از داخلی و یا خارجی و بانک‏های خارجی بالاخص بفروشد روی مقررات قانون بانکداری که می‏تواند ۴۹ درصد خارجی و ۵۱ درصد داخلی باشد سرمایه بانک را به‏طور قابلی افزایش دهد وقتی سرمایه بانک را به‏طور قابلی افزایش دادند ودایع بانک زیادتر خواهد شد و معاملات طوری خواهد شد که باعث تشویق صادرات بشود و کمک زیادتری به صادرات بکند در این لایحه این منظور که فرمودند که لزومی نداشته که قانون تقدیم بکنیم و همان لایحه و اساس‏نامه را عوض بکنیم در اساس‏نامه یک نکته مهم دیگری درج شده و آن این است که منحصراً باید کار بانک، صادرات باشد این عمل در اجرایش با اشکال برخورده یک بانکی که بخواهد کمک به صادرات بکند یک صادرکننده‏ای می‏آید ارز او را می‏خرد، یعنی اول به او ریال می‏دهد و می‏گوید این کمک را به تو می‏کنم و تو صادر بکن و متعهدی ارزش را به من بدهی، ارزی که از صادر کننده می‏گیرد دیگر نمی‏تواند به وارد کننده بفروشد کارش می‏ایستد. در عمل دیدیم ممکن است بفرمایید این را بفروشد به بانک‏ ملی ولی عملیاتش متوقف می‌شود و آن نمی‏تواند کار بانک را بگرداند و کمک‏های بعدی را بکند لازمه‏اش این است که ارزی که به دستش می‏آید آن را به وارد کننده بفروشد و از ریال آن هم استفاده بکند روی این اصل بود که اگر می‏خواستیم همان اساس‏نامه‏ای که الان در دست بانک توسعه صادرات است عمل بکنیم اولاً باید ممنوعیت معاملات را بردارند و ثانیاً اجازه بدهند آن سهم را از شرکت بیمه و سازمان برنامه بخرند ثالثاً اجازه بدهید سهامش را بفروشد آنها را اگر می‏خواستند درست بکنند ۴۰ و ۵۰ ماده و خیلی بیشتر وقت می‏گرفت تا اینکه این اجازه را گرفتند که مجلسین اجازه بفرمایند بانک ملی این حق را داشته باشد آقایانی که فرمودند بانک توسعه صادرات متوقف شده و ایستاده و فرمودند خوب کار نکرده است خوب کار کرده است، البته معاملاتی هم کرده است و ضرر کرده است ولی خوشبختانه تمام اقداماتی که به عمل آمده منتج به نتیجه شد و مطالبات بانک که قریب بسوخت بود قسمت بسیار آن وصول شد.

نایب رئیس- آقای دکتر بینا مخالفید یا موافقید.

دکتر بینا- موافقم‏

نایب رئیس- بفرمایید.

دکتر بینا- بنده در کلیات این لایحه موافقم و با تأسیس بانک هر نوع که باشد موافقم، برای اینکه تأسیس بانک کمک به کارهای عمرانی می‏کند و کمک به کارهای صنعتی و فلاحتی و تمام کارهایی که مردم محتاج‏اند و با این ربح زیادی که در مملکت ما بانک‏ها می‏گیرند ممکن است یک رقابت اساسی بین بانک‏ها پیدا شود و ربح و بهره پایین بیاید ولی بنده از تشریف‏فرمایی آقای وزیر دارایی اینجا استفاده می‏کنم و تذکراتی در کلیات دارم که این را باید بگویم آقایان ما زحمت کشیدیم بساط بانک انگلیس و ایران را از ایران برچیدیم پس از اینکه پنجاه سال آنها در ایران کار می‏کردند زحمت کشیده شد و بساط این بانک برچیده شد آوردیم قانونی گذراندیم برای بانکداری در تاریخ ۵ و ۴ و ۳۴ با ۴۸ ماده از تصویب مجلس شورای ملی ایران و مجلس سنا گذشته است در این قانون برای تأسیس بانک‏های خارجی محدودیت‏هایی قایل شده‏اند شرایطی قایل شده‏اند شرایط و محدودیت‏هایی که در آن قانون برای این بانک‏ها قایل شده‏اند بیشتر مربوط به ماده چهارم است که اینجا نمی‏خواهد بخوانم و دردسر بیشتری به آقایان بدهم قسمت ب ماده ۱۳ و بالاخص ماده‏ای است که مربوط به سپرده‏هاست در آنجا می‏گوید ۵۱ درصد مال خارجی باشد و ۴۹ در صد مال ایران (جمعی از نمایندگان- برعکس) حالا آمده‏اند و برعکسش کرده‏اند همان بانک‏های خارجی آمده‏اند و وارد ایران شده‏اند ۵۱ درصد به ایران داده‏اند و ۴۹ درصد خودشان برداشته‏اند بدین ترتیب موظف نیستند ارز با ایران بیاورند موظف نیستند سپرده با ایران بدهند موظف نیستند تمام این قوانین را مراعات بکنند بالاتر از همه اینها زعمای دولت و کسانی که خودشان در هیئت دولت هستند وارد این بانک‏ها می‏شوند اگر این کارها ادامه پیدا کند در پشت این تریبون من اسامی یک یک این اشخاص را خواهم گفت که برای مملکت کار بسیار خطرناکی است ما قانون منع مداخله برای کارمندان درست می‏کنیم خود دولتی‏ها می‏روند وارد هیئت مدیره بانک‏ها می‏شوند این خوب نیست برای یک مملکتی.

نایب رئیس- آقای صارمی مخالفید یا موافق؟

صارمی- بنده عرایضی دارم مفصل که اگر اجازه بفرمایید چون یک بعدازظهر است و خستگی بر همه آقایان حکمفرما شده این است که اجازه می‏خواهم موافقت بفرمایید برای جلسه آینده باشد. (نمایندگان- صحیح است)

نایب رئیس- طبق آیین‏نامه جلسات باید چهار ساعت باشد و این لایحه هم چون اهمیت خاصی داشت باید تمام بشود کسی دیگری هم اجازه صحبت نخواسته است آقای وزیر دارایی فرمایشی دارید بفرمایید.

وزیر دارایی- عرض کنم همان‏طور که جناب آقای دکتر بینا اشاره فرمودند در قانون بانکداری کلیه وظایف بانک‏های داخلی و خارجی همه معلوم است‏.

دکتر بینا- بنده در کلیات صحبت کردم نه راجع بدین بانک‏.

وزیر دارایی- عرض کنم بانک‏هایی که تأسیس می‌شود در قانون ذکر شده هر بانکی تا ۴۹ درصد سهامش را خارجی باشد و ۵۱ درصد سهام ایرانی بانک ایرانی خوانده می‌شود و بانک خارجی تلقی نمی‌شود این در همین قانون است بنابراین کلیه بانک‏هایی که با این شرایط تأسیس می‌شود ایرانی است. ‏

دکتر بینا- ولی از هیئت دولت نباید بروند در این بانک‏ها

وزیر دارایی- ولی اینکه فرمودید سرمایه نمی‏آورند و ارزی نمی‏آورند ۴۹ درصد باید سرمایه بیاورند اما در مورد بانک‏های خارجی معین شده که تأسیس بانک‏های خارجی با اجازه مجلس است یعنی اگر یک بانک خارجی بخواهد به‏طور مطلق شعبه‏ای تأسیس بکند باید دولت لایحه‏ای تقدیم بکند به مجلس که بانک خارجی آمده و اجازه خواسته‏است و تقاضای تأسیس کرده سرمایه‏اش را هم باید مجلس معین بکند شرایطش را هم باید معین بکند (دکتر بینا- برای آن ۴۹ در صد اجازه لازم نیست؟) خیر لازم نیست ولی تا به‏حال بانک خارجی نیامده و اجازه تأسیس نکرده این یک بانک ایرانی بود و لزومی ندارد که سرمایه خارجی آن حتماً ۴۹ درصد باشد ممکن است ۴۰ درصد باشد ۳۰ درصد باشد به طوری که هیچ‏گاه بیش از ۴۹ درصد نشود با این ترتیب خارجی‏ها می‏توانند بیایند و سهامش را بخرند.

نایب رئیس- آقای صارمی‏

صارمی- جناب آقای وزیر دارایی موقع مناسب است که تذکراتی حضور جنابعالی عرض و استدعا بکنم که اگر می‏خواهید مقاصد خودتان هم که به مصلحت مملکت باشد اجرا کنید رعایت حدود قانون را بفرمایند من کار ندارم به اینکه ما گفتیم جلب سرمایه خارجی بکنیم تا با جلب سرمایه خارجی کارهای تولیدی در کشور بوجود بیاید و استفاده ببریم سرمایه خارجی در این مملکت به کار بیفتد معادن استخراج شود کارخانه‏جات بوجود بیاید و یک عده زیادی در مملکت متمتع و منتفع بشوند ولی آقا کار بانکداری اصولاً یک کاری است که کار تولیدی نیست کار بانک‏داری قرض دادن و تنزیل گرفتن و به جیب ریختن است بدین مناسبت سرمایه‏هایی که از خارج برای تأسیس بانک در ایران به کار می‏افتد منافع سرشاری دارد که از ایران خارج خواهد شد و کار صحیح و تولیدی نیست بدین مناسبت من اصولاً معتقد هستم که جلب سرمایه خارجی برای تأسیس بانک و گرفتن ربح و تنزیل به ضرر مملکت است و سرمایه مملکت از ایران خارج می‌شود و این معارض با مقصد اصلی جلب سرمایه خارجی است این به جای خود محفوظ ولی آخر آقا در روزنامه‏ها خواندیم که بانک‏هایی در ایران تأسیس یافته من نمی‏دانم به اینکه صاحبه آن خارجی این بانک‏ها کی هستند چه هستند و مربوط به کی و تبعه چه مملکتی است من نمی‏دانم ولی در اینجا جناب آقای ناصر یک ماده‏ای در قانون بانک‏داری دارید ماده ۴ که می‏گوید در مورد تأسیس بانک‏های خارجی هیئت نظارت بر بانک‏ها مکلف است. ‏

در صورتی که با تأسیس آن موافق باشد مراتب را با ذکر دلایل به هیئت‏وزیران گزارش نماید تا دولت از مجلس کسب اجازه نماید میزان سرمایه بانک خارجی نیز به تصویب مجلسین خواهد بود این ماده را ما در اینجا گذاشتیم و حتی در کمیسیون مشترک بحث بود و دولت می‏خواست که تأسیس شعبه‏ای از بانک‏ها را در اینجا استثنا از این موضوع بکند و موافقت نشد و گفتند به اینکه اگر بانک خارجی تأسیس می‏شود باید با تصویب مجلسین باشد شما در تبصره ۱ این ماده که می‏خوانم اشاره کردید بانک‏هایی در ایران تأسیس ولی بیش از ۴۹ درصد از سهام آن متعلق با اتباع بیگانه باشد از لحاظ این قانون بانک خارجی تلقی می‏شود (یکی از نمایندگان- بیش از) بنده هم می‏گویم بیش از ۴۹ درصد انتقال بانک‏های ایرانی با اتباع خارجی تا میزان ۴۹ درصد به شرط موافقت هیئت نظارت بر بانک‏ها است بنابراین از این تبصره چنین استنباط می‌شود که اگر چنانچه بانک ایرانی بوجود آمده باشد به نام بانک ایرانی به ثبت رسیده باشد و در آن موقع سهامی خارجی‏ها در آن بانک نداشته باشند شما می‏توانید تا ۴۹ درصد سهامش را به خارجی‏ها منتقل کنید نه اینکه الان بیایید بانکی تأسیس بکنید و بگویید ۴۹ درصد سهم متعلق به خارجی و ۵۱ درصد متعلق به ایرانی این مطلب قابل توجهی است می‏گویند (انتقال سهام بانک‏های ایرانی به خارجی‏ها) یعنی بانک ایرانی باید وجود داشته باشد و ثبت شده باشد و بوجود آمده باشد بعد شما ۴۹ درصد سهامش را اگر بخواهید می‏توانید به خارجی انتقال بدهید نمی‏دانم شما در این قانون این را رعایت کرده‏اید؟ بنده به جنابعالی و شخص آقای وزیر دارایی عرض می‏کنم که آن بانکی که برخلاف این قانون بوجود آمده که رفتید نشستید ۴۹ درصد سهم برای خارجی معین کردید و ۵۱ درصد را برای خودتان این برخلاف قانون بانکداری است و موضوع هم حقیقتاً قابل توجه است برای اینکه

اگر یک فرد یا یک شخص یا یک شخصیت حقوقی ۴۹ درصد یک شرکتی را صاحب سهم باشد و ۵۱ درصدش متعلق به افراد مختلف زیادی باشد محققاً در تمام موارد ۴۹ درصد اکثریت سهام را دارد (بیات ماکو- ۳۰ درصد هم باشد اکثریت دارد) چون مسلماً با یک فکر اداره می‏شود و بالاخره اکثریت همیشه با آنها است (صدرزاده- این از آن ۴۹ تایی است که بدتر از صد تا است) مسلماً برتر از ۵۱ است در هر حال من این تذکرات را عرض کردم و باید عرض بکنم که اگر با این ترتیبی که ما شروع کرده‏ایم به دادن اجازه تأسیس و بانک برخلاف قانون است و در مملکت ایران نمی‏توانند کار بکنند و واجد اعتبار قانونی نیستند و بنده تعجب می‏کنم از آقای عامری رئیس نظارت بر بانک‏ها که مردی است صاحب اطلاعات قضایی او چرا موافقت با این کار کرده است تقاضا می‏کنم در این موضوع مطالعه بفرمایید اگر بانک ایرانی وجود داشته است و می‏خواهد که بعداً به اشخاص سهام آن را منتقل بکنید منطبق به این تبصره می‏شود ولی هر عملی که برخلاف این ترتیب بشود منطبق با این تبصره نیست و تقاضا می‏کنم مورد مطالعه قرار بدهید و راه حلی برایش پیدا کنید چون اگر عملی برخلاف قانون کردید و فردا گفتند موجب خواهد شد که اعتبار ما هم در نظر خارجی‏ها از بین برود و من میل دارم همیشه اعتبارات و امضای شما مصون محفوظ از هر گونه اشکال و ایرادی باشد تا بتوانیم منافعی که منظور نظرمان است تأمین کنیم.

نایب رئیس- آقای بزرگ ابراهیمی موافقید بفرمایید.

بزرگ ابراهیمی- جناب آقای دکتر مشیر فاطمی‏فرمودند‏ که باید جلوی بانک‏بازی را گرفت. بنده معتقدم که باید تشویق کرد و آورد این کاری که شده‏است به واسطه تثبیت اوضاع‏تان است یک عده سرمایه‏های خارجی که در اندونزی و هند و چین بوده است به واسطه تثبیت اوضاع آمده است به ایران سرمایه‏دار می‏گردد دنبال نقطه‏ای که امن است تا در آنجا کار بکند (دکتر بینا- بسیار صحیح است ولی این موضوع دیگری است) به عرضم توجه بفرمایید اولاً خود آقایان آمدید اینجا نشستید و وظایفی برای بانکداری معین کردید و گفتید ۴۹ درصد از سهام اگر مال خارجی‏ها باشد و ۵۱ درصد مال ایرانی‏ها باشد آن بانک ایرانی شناخته می‌شود و مطابق مقررات ایران باید اداره شود و اولاً باید فکر کرد کسانی که از خارج می‏آیند که نشناخته و نفهمیده سرمایه‏ای بگذارند با متخصصین و اقتصادیون صحبت می‏کنند قوانین ما را اول درنظر می‏گیرند و قبلاً رویش مطالعه می‏کنند بعد وارد عمل می‏شوند پس این موضوع اصلاً قابل بحث نیست آن نکته‏ای هم که جناب آقای صارمی‏ فرمودند‏ که بانک‏ها تنزیل نمی‏گیرند و ربح می‏گیرند و تنزیل جمع می‏کنند به عقیده بنده چنین چیزی نیست مملکت ما اگر بتوانند یک سرمایه‏هایی جمع بکنند به شرطی که ما ذاتاً خودمان پی سفته‌بازی و زمین‏خری نرویم. بودن سرمایه در مملکت به نفع ما است، اگر پی سفته‏بازی و زمین‏خری برویم این تقسیر مملکت ما است نه تقسیر بانک سفته‏بازی و زمین خریدن و فروختن سوءاستفاده از اعتبارات بانک‏ملی و بازرگانی یا هر بانک دیگری بشود این مربوط به بدی یا خوبی بانک نیست این تقصیر بنده است که به جای کارهای تولیدی عقب زمین خری و زمین فروشی می‏روم ما باید خودمان را اصلاح بکنیم که از این سرمایه‏های خارجی بشود استفاده اعتباری کرد برای کارخانه‏جات و امثالهم اگر بنا باشد بنده خودم یک عیبی داشته باشم چرا به مردم حرفی می‏زنم یک سرمایه‏هایی را از یک مناطقی در دنیا که مورد تهدید واقع شده آورده‏اند بیرون از خدا می‏خواهند یک جایی باشد و از این سرمایه‏ها استفاده بکنند و استفاده ببرند حالا ما بیاییم اشکال تراشی بکنیم که نیاورند این صحیح نیست اما اینکه جناب آقای دکتر بینا فرمودید که طبق یک شرایط صحیح باشد صحیح است (دکتر بینا- اعضا دولت هم در امور آن شرکت نکنند) بنده هم تصدیق می‏کنم دولت باید حتی‏المقدور کوشش بکند که اصول صحیح که به نفع مملکت باشد اجرا بکند و این نکته صحیح است براینکه دولت‏ها در آن بانک‏ها نباشند این درست است (دکتر بینا- چون بانک می‏خواهد از نفوذ آن دولت‏ها استفاده بکند) به هر حال بنده نظر دارم و معتقدم که وجود بانک و جلب سرمایه‏خارجی به شرط آنکه ما خودمان مردمان مرتبی باشیم و از آن سوءاستفاده و سفته‏بازی نکنیم برای مملکت واجب است و از رفقا هم استدعا می‏کنم روی این موضوع زیاد بحث نکنیم برای مملکت واجب است و از رفقا هم استدعا می‏کنم روی این موضوع زیاد بحث نکنیم و رأی بدهیم. ‏

نایب رئیس- دیگر درخواست بحثی نشده و پیشنهادی رسیده مبنی بر درخواست فوریت که قرائت می‌شود. (به ‏شرح زیر خوانده شد)

اینجانب آن پیشنهاد می‏نماییم. لایحه تأسیس بانک تجارت خارجی ایران با قید یک فوریت مطرح شود.

فضائلی- دکتر امیر نیرومند- مهندس فروهر- سعیدی- ابتهاج- امیر بختیار- صفاری- فیلکس آقایان- دکتر امیرحکمت- توماج- دکتر دادفر- دکتر سید امامی چند امضای دیگر.

نایب رئیس- فوریت مطرح است (گفته شد- مخالفی نیست) آقایانی که با فوریت موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد رأی می‏گیریم به ورود در ماده واحده آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است چون در ماده واحده تقاضای صحبت نشده و پیشنهادی نرسیده رأی می‏گیریم به ماده واحده آقایانی که با ماده واحده موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات مطرح است نظری نیست.

دکتر مشیر فاطمی- بنده عرض مختصری دارم‏.

نایب رئیس- بفرمایید.

دکتر مشیر فاطمی- عرض کنم جناب آقای بزرگ ابراهیمی اشاره‏ای فرمودند که بنده عرض کردم که این بانک‏بازی خاتمه بدهید بنده یکی از طرفداران تشکیل بانک هستم ولی نظرم این بود که مقرراتش باید اصلاح بشود چون آن مقرراتی که به تصویب مجلس رسید برای زمانی بود که بانک‏هایی تأسیس نشده بود ولی حالا که شروع شده‏است باید در آن مقررات تجدیدنظر شود و بنده یقین دارم که جناب آقای ناصر که خودشان از پیش‏قدمان و متخصصین بانکداری هستند یک توجهی بفرمایند بدین جریانی که حالا پیدا شده‏است که اصلاحی در این مقررات بشود.

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی‏

وزیر دارایی- بنده خواستم از مراحمی که آقایان مبذول فرمودند و تا این موقع صرف وقت فرمودند و لایحه را تصویب کردند سپاسگزاری بکنم ضمناً به عرض آقایان محترم برسانم که این یکی از لوایح بسیار مفید است و صاحبه آن سهام و سرمایه‏اش هر چه زیادتر شود برای جلب سرمایه خارجی بهتر است اما این نکته‏ای که اشاره فرمودند ه اینکه هیئت نظارت بر بانک‏ها توجه‏شان جلب نشده و شاید مطابق قانون رفتار نشده بنده وظیفه خودم می‏دانم به هیئت نظارت اطلاع بدهم. (احسنت)

نایب رئیس- چون در کلیات آخر دیگر درخواست بحثی نشده لذا رأی می‏گیریم به مجموع ماده واحده آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای اظهارنظر به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۷- تعیین دستور و موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

نایب رئیس- دستور جلسه آینده چهار موضوع است. اول- استخدام یک نفر مهندس برای وزارت راه. دوم- استخدام کارشناس یونانی برای راهنمایی کشت کاران توتون‏. سوم- معافیت مؤسسات دولتی از حق‏الثبت و نیم‏عشر اجرایی‏. چهارم- حمایت مؤسسات فرهنگی در موقع جنگ.

جلسه آینده روز پنجشنبه نهم بهمن خواهد بود ساعت ۹ صبح. ‏

(مجلس یک ساعت و چهل دقیقه بعدازظهر ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی- عماد تربتی‏