مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۷ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۷ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه ۷ اسفند ماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان انشاء - مهندس اسدی لنگرودی - ایلخانی پور - پیمان - جندقی - حق شناس - امیر علم خزیمه - سمیعی - شاخوئی - دکتر شمس - شهرستانی - صدقیانی زاده - عبد الحسین طباطبائی - مهندس عطائی - فیاض - فیصلی - دکتر قهرمان - کسرائی - مرندی - مصطفوی نائینی - ملک افضلی - مهاجرانی - ناروئی - نجد شیبانی - کلانتر هرمزی.

غائبین مریض

آقایان دکتر برزگر - پرویزی - تیمسار حکیمی - شیخ بهائی - کیوان - دکتر مشایخی - موقر - مهرزاد - دکتر ناوی - دکتر وزیری - فروتن - خانم ضرابی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: فرخ - دکتر راد - دکتر رضا علومی - دکتر خسروی کردستانی - خانم جهانبانی - آقای شهرستانی خانم سعیدی - خانم امیر ابراهیمی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: فرخ - دکتر راد - دکتر رضا علومی - دکتر خسروی کردستانی - خانم جهانبانی - آقای شهرستانی خانم سعیدی - خانم امیر ابراهیمی.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای فرخ تشریف بیاورید.

فرخ - با کسب اجازه از مقام معظم ریاست همکاران ارجمند قبل از شروع عرایضم لازم می‌دانم موفقیت کشورهای مسلمان را در برگزاری کنفرانس اسلامی لاهور تبریک بگویم (احسنت).

شاهنشاه خداپرست و مسلمان کشور ما که از پایه گزاران این کنفرانس می‌باشند همواره برای پیروزی مسلمانان مجاهدت فرموده‌اند شاهنشاه آریامهر دیشب در ضیافتی که به افتخار حضرت جعفر نمیری رئیس جمهوری سودان ترتیب داده شده بود بیاناتی به شرح زیر فرمودند که موید این واقعیت می‌باشد.

شما اکنون از کنفرانس بزرگ اسلامی لاهور به نزد ما آمده‌اید که شاهد تجلی بارزی از این همبستگی یعنی از آن خط مشی و هدفی بود که کشور من همواره خواستار و پشتیبان آن بوده است.

خود من در گذشته، چه در نخستین کنفرانس اسلامی رباط و چه در فرصتهای متعدد دیدار سفرای دول اسلامی در ایران، متذکر شده‌ام که فقط در پرتو اتحاد و همبستگی است که جهان اسلامی می‌تواند عظمت مادی و معنوی دیرینه خویش را باز یابد.

از نظر ما، رسالت واقعی هر یک از کشورهای اسلامی جهان در عصر حاضر این است که از یک طرف همه کوشش و تلاش خویش را صرف سازندگی و پیشرفت صنعتی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی خویش کند تا فاصله فراوانی را که متاسفانه از این لحاظ میان این کشورها با ملل کاملا" پیشرفته جهان وجود دارد از میان بردارد، و از طرف دیگر با وحدت نظر و پیوستگی با سایر ملل اسلامی یعنی پیروزی از روح و مفهوم اصلی تعالیم عالیه اسلام، به جای پراکندگی و تشتت این نیروها را در جهت اعتلاء کلی مسلمانان جهان و بالاتر از آن جهت اعتلاء تمام جامعه بشری هدایت کند، زیرا همه می‌دانیم که شریعت مقدس ما با اصول بسیار مترقی خود یک شریعت جهانی است که قبل از هر چیز فضیلت و خیر و سعادت همه افراد بشر را در مد نظر دارد (صحیح است).

با اغتنام از فرصت و با کمال افتخار و سرافرازی به استحضار همکاران ارجمند می‌رسانم که در غائله مرز عراق که شجاعت و دلاوریهای جانبازان ارتش شاهنشاهی و مرزداران غیور به نحو شایسته و افتخار آمیز تجلی کرد و از نفوذ بیگانه به خاک کشور با حدت و شدت و قدرت و سرعت جلوگیری شد سربازان شهرستان سنقر و کلیائی نیز افتخار شرکت داشتند و ۳ نفر سربازان به نام شادروان ابراهیم مجیدی، شادروان محمد مراد حشمتی، شادروان تیمور عباسی در این جانبازی شربت شهادت نوشیدند و برای خود و خانواده خود و ما مردم سنقر و کلیائی کسب افتخار جاویدان نمودند.

من از فرصت استفاده کرده در این مکان مقدس درود بی پایان خود را به روان پاک کلیه شهدای افتخار آفرین غائله مرز عراق منجمله شهدای شهرستان سنقر و کلیائی تقدیم می‌دارم (احسنت - احسنت). و اضافه می‌کنم که کشور هم کیش و همجوار ما عراق باید متوجه شود که با توسل به این قبیل اقدامات نظامی نتیجه‌ای عایدش نمی‌شود و برای بهبود موفقیت سیاسی خود راه بهتری وجود دارد آنهم مذاکره بر اساس احترام متقابل با تهران است و بس (صحیح است).

هفته گذشته بنا به دعوت وزارت آب و برق فعالیت‌های عمران شهری و روستائی استان بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان و تلاش شبانه روزی و خستگی ناپذیر استاندار لایق و شایسته آن جناب آقای مهندس ظهیری که الحق در هر مقامی که بوده‌اند نشان داده‌اند با عشق و علاقه خاص برای انجام مسئولیت هائی که به عهده داشته‌اند جد و جهد و بذل مساعی داشته‌اند و سایر مدیران و همکاران و کارمندان لایقشان که با الهام گرفتن از اوامر رهبر عالیقدر ملت ایران در زمینه پیشبرد برنامه‌های عمرانی و بهره برداری کامل از منابع موجود و تامین آسایش مردم در شرایط اقلیمی بسیار صعب و مشکل عاشقانه مشغول خدمات خلاقه وسازنده هستند مورد بازدید اعضاء کمیسیون آب و برق قرار گرفت.

این استان از سه شهرستان بندرعباس، میناب و لنگه تشکیل شده است، طول استان حدود ۱۵۰۰ کیلومتر و عرض آن به طور متوسط در حدود ۶۰ کیلومتر می‌باشد. مساحت استان ۶۷/۰۰۰ کیلومتر مربع است.

مرکز استان بندرعباس در حال حاضر حدود ۶۰ هزار نفر جمعیت دارد، پیش بینی می‌شود که تا سال ۱۳۷۰ جمعیت آن از ۳۵۱ هزار نفر تجاوز کند.

جزایر قشم، هرمز، لارک، هنگام، ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، سری، فارور بزرگ و فارور کوچک کیش، لاوان و هندورابی تابع این استان می‌باشند.

در این استان یک رودخانه آب شیرین در منطقه میناب جریان دارد که شرق منطقه را مشروب می‌کند در سال جاری بنای یک سد بتنی برروی این رودخانه آغاز شده که انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۳۵۶ بهره برداری از آن شروع گردد.

با بهره برداری از سد میناب حدود ۱۵ هزار هکتار از اراضی میناب زیر کشت نباتات گرمسیری خواهد رفت، سیاست کشاورزی در این منطقه ایجاد واحدهای کشت و صنعت و تبدیل کشاورزی بومی و سنتی به کشاورزی صنعتی و پیشرفته است.

در حال حاضر مذاکراتی به منظور ایجاد کارخانجات تبدیل خرما به شیره و الکل و خوراک دام و تهیه آب و پودر لیمو از محصولات محلی بین اتحادیه شرکتهای تعاونی روستائی، بخش خصوصی و سرمایه گذاران خارجی ادامه دارد.

از سد میناب برای آبرسانی شهر بندر عباس با خط لوله‌ای به طول ۱۰۵ کیلومتر استفاده خواهد شد. ساختمان کارخانه لوله سازی خط لوله در سال ۱۳۵۱ آغاز شده مطالعات سد پایان یافته منازل سازمانی کارکنان سد و راه ارتباطی آن ساخته شده و اجرای آن به مناقصه بین المللی گذاشته شده است و مقدمات اجرائی آغاز گردیده است.

با بهره برداری از سد میناب و خط لوله آن روزانه ۸۰ هزار متر مکعب آب به بندر عباس و مناطق مجاور خط لوله منتقل خواهد شد. لکن پیش بینی می‌شود که مقدار آب انتقالی از سال ۱۳۶۵ به بعد باید افزایش شهر تناسب پیدا کند.

برای تامین نیروی برق در شهریور ماه سال ۱۳۵۱ دو تور بین گاز در محل خان سرخ واقع در ۹ کیلومتری اسکله جدید بندرعباس نصب گردیده.

کلیه کارهای نصب، تعمیرات و آزمایش هر دو واحد در مدت ۵ ماه با تمام رسیده و در بهمن ماه سال ۱۳۵۱ شروع به بهره برداری گردیده است.

ظرفیت هر واحد ۲۳۰۰ کیلو وات که جمعا" هر دو واحد ۴۶۰۰۰ کیلو وات می‌باشد.

در آینده نزدیک تاسیسات الکتریکی اسکله و بندر و نیروی دریائی از این نیروگاه توسط توربین‌های گازی مشابه که نصب خواهد شد تغذیه می‌گردد. با نصب توربین‌های مشابه این نیروگاه از طریق خط فشار قوی ۲۳۰/۰۰۰ ولتی به سیر جان و نواحی اطراف بندر عباس مرتبط خواهد شد.

به علاوه در نظر گرفته شده است که از حرارت خروجی دود کش توربین‌ها دارای ۴۰۰ درجه سانتی گراد هست برای دیگهای تقطیر آب شور و تبدیل آن به آب شیرین استفاده نماید.

همچنین طرح نصب توربین بخار ۳۰۰/۰۰۰ کیلو واتی در دست اقدام و مطالعه است.

به منظور تامین ساختمانهای مسکونی شهر، سیاست خانه سازی ارشادی از طرف استانداری و شهرداری در دست اجرا می‌باشد به منظور کمک به طبقه کم بضاعت در سال ۱۳۵۱ و ۵۲ طرحی برای ایجاد ۲۵۰۰ واحد مسکونی ارزان قیمت برای کپر نشینان بندرعباس به مرحله اجرا در آمده و ساختمانهای مذکور در اختیار کسانی که در کپر زندگی می‌کنند با پیش قسط ۱۰۰ ریال قرار گرفته است. در این مرکز خانه سازی دبستان، مهد کودک، برزن شهرداری، درمانگاه و سایر تاسیسات شهری مورد لزوم پیش بینی شده و به کلیه منازل آب و برق ارزان داده شده است.

برای ایجاد هماهنگی در برنامه‌های عمرانی و حداکثر بهره برداری از امکانات مناطق مستعد استان ساحلی، تهیه طرح جامع (به اصطلاح متر پلان) که کلیه جوانب توسعه استان را در بر گرفته باشد در سازمان برنامه پیش بینی شده است.

هدف از این طرح آنست که ۲۱۲۵ منطقه پراکنده مسکونی در استان ساحلی با جمعیت متوسطی در حدود ۲۰۰ نفر در مناطق مستعدتر تمرکز پیدا کنند تا اجرای برنامه‌های عمرانی با سرعت بیشتر انجام گرفته و به تعداد بیشتری از سکنه استان خدمات شهری داده شود.

پیش بینی می‌گردد که پس از اجرای این برنامه حدود یکصد منطقه عمرانی در استان ساحلی تشکیل خواهد شد که به کلیه وسایل و تسهیلات اجتماعی مجهز خواهد بود.

در استان ساحلی در حال حاضر سنگ کرومیت استخراج وبه خارج از کشور صادر می‌شود به نظر کارشناسان چنانچه مطالعه همه جانبه‌ای در استان به عمل آید امکان دست یابی به منابع معدنی دیگری میسر خواهد بود، مهمترین این منابع معدنی سنگ آهن، گوگرد، خاک سرخ، آهک، نمک، منگنز، پتاسیم و مس می‌باشد که اکتشاف و استخراج و بهره برداری از آنها جزئی از برنامه جامع عمرانی منطقه است.

بخش دیگر این برنامه شامل توسعه فعالیتهای صیادی و شیلات، بهره برداری از امکانات توریستی و جهانگردی منطقه، ایجاد خطوط کشتی رانی بین بنادر و جزایر خلیج فارس و دریای عمان و سواحل جنوبی امارات خلیج فارس، نصب کارخانه سیمان، ایجاد کارخانه ذوب آهن، بهره برداری از منابع گاز و نفت در جزیره قشم و شمال بندرعباس و نیز تبدیل جزیره قشم به صورت یک بندر آزاد صنعتی برای تمرکز فعالیتهای بازرگانی و اقتصادی در دهانه خلیج فارس است.

در خاتمه از جناب آقای دکتر وحیدی وزیر محترم آب و برق که موجبات این بازدید را فراهم فرمودند و جناب آقای دکتر اهری معاون محترم پارلمانی و جناب آقای وزیر مشاور عالی و نمایندگان محترم استان در مجلس شورای ملی که اعضاء کمیسیون را در این سفر همراهی فرمودند و جناب آقای مهندس ظهیری استاندار محترم و همکارانشان که برنامه بازدید و ترتیب راهنمائی و پذیرائی اعضاء کمیسیون را به نحو شایسته تدارک دیده بودند تشکر و سپاسگزاری کرده و با اغتنام از فرصت به چند مطلب اشاره می‌کنم:

استحضار دارید که در زمستان گذشته با تفضل الهی برفهای سنگینی که برای کشور ما ارزش حیاتی دارد در حوزه‌های آبگیر رودخانه‌ها نازل شده است طبعا" در فصل بهار طغیانهای شدید شروع شده و مثل سال آبی ۱۳۴۸ احتمال دارد خساراتی متوجه ساکنین مسیل رودخانه‌ها بشود گو اینکه این مسئله مورد توجه دولت بیدار ما قرار گرفته و در این مورد دستورات لازم به ژاندارمری کل کشور، شیر و خورشید سرخ و فرمانداریها و بخشداریها صادر شده و آمادگی امداد و کمک را دارند لکن پیشنهاد می‌کند از هم اکنون وزارت تعاون و امور روستاها با استفاده از عوامل محلی و امکانات ژاندارمری کل کشور کشاورزان را ملزم نمایند که محصولات خود را در مسیل رودخانه‌ها دپو ننمایند احشام خود را در سیل چرا ندهند و یا احیانا" نخوابانند و آن دسته از کشاورزان و دامداران مناطق گرمسیری که معمولا" زیر چادر زندگی می‌کنند چادرهای خود را در اطراف رودخانه‌ها مستقر ننمایند و خانه هائی که در مسیل واقع شده‌اند از هم اکنون تخلیه شوند و در حقیقت به امر پیشگیری بیش از امر پیش بینی در زمینه امداد و کمک توجه بشود.

دیگر اینکه ضمن تشکر و امتنان از توجهات عالیه دولت به امور عمران شهری و روستائی شهرستان سنقر و کلیائی و تشکر از جناب آقای مهندس شهرستانی وزیر محترم راه که در دوران پرتلاش استانداری استان کرمانشاهان موجبات اسفالت راه سنقر - کرمانشاه را فراهم نمودند و ارتباط سنقر با مرکز استان دایر گردیده عنایت خود را تکمیل فرموده و دستور اسفالت محور سنقر - اسد آباد یا سنقر همه کسی که هر دوی آن منتهی به همدان می‌شود و در حقیقت شهرستان سنقر از حالت بن بست خارج شده با مرکز ارتباط پیدا می‌کند صادر فرمایند بیش از پیش موجب سپاس و امتنان اینجانب و اهالی خواهد شد (احسنت).

عرض دیگرم موضوع توجه به مسئله جوانان سنقر و مسائل و آموزش عمومی است در حال حاضر متاسفانه این شهر سی هزار نفری فاقد هر گونه وسائل تفریحات سالم حتی تلویزیون می‌باشد. در نتیجه یک نوع عقب افتادگی شدید در شهر ما به چشم می‌خورد و گهگاه حوادثی رخ می‌دهد که موجبات تاثر و تالم عمومی را فراهم می‌سازد یا اقداماتی که شده است مقدمات استفاده از تلویزیون فراهم شده ولی شروع کار آن منوط به تحویل تجهیزات ماکروویو است که باید از طرف وزارت پست و تلفن و تلگراف تحویل گردد.

از جناب آقای ستوده وزیر محترم پست و تلفن و تلگراف که حقیقتا" در گسترش کار این وزارتخانه در سنوات گذشته موفقیت درخشان و چشمگیری داشته‌اند استدعا می‌کنم مقرر فرمایند دستگاه مذکور هر چه زودتر به سنقر تحویل شود که اهالی بخصوص جوانان بتوانند در این ایام عید از برنامه‌های آموزنده شبکه تلویزیون کشور بهره برداری نمایند. متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای دکتر راد بفرمائید.

دکتر راد - جناب آقای رئیس - همکاران محترم موضوعی که موجب شد امروز قبل از دستور صحبت کنم دو مطلب است یکی وضع و موقعیت خاص سیاسی ایران در دنیا که هر ایرانی این روزها غرق در افتخار است که می‌بیند نتایج درخشان سیاست مستقل ملی ما چه موجبات غرور انگیزی را فراهم ساخته است. هم اکنون که در این ساحت مقدس صحبت می‌کنم رهبران عالیقدر دو کشور افریقائی حضرت جعفر نومیری رئیس جمهوری سودان حضرت موبوتو رئیس جمهوری زئیر میهمان شاهنشاه بزرگ و عالیقدر ما هستند که لازم می‌دانم از این امکان مقدس به آنها خیر مقدم بگویم (صحیح است - احسنت).

سیاست مستقل ملی ایران موجب گردیده که ایران با کلیه کشورهای جهان حسن مناسبات داشته باشد. طی سه سال اخیر با ۲۵ کشور افریقائی رابطه حسنه برقرار گردیده و مسافرت رهبران دو کشور افریقائی نمودار آن است که سیاست مستقل ملی ایران روزبروز آثار گرانبهایش جلوه گرتر می‌گردد. و رهبران دو کشور نقش صلح جویانه و بشر دوستانه شاهنشاه آریامهر را که در جهان ما از هر جهت جلب توجه کرده است ستوده‌اند (صحیح است).

و اما مطلب دومی که می‌خواستم به عرض برسانم این است که عموم همکاران گرامی در امور کشاورزی و اقتصادی بصیرت دارند و به خوبی آگاهند که در ۱۱ سال اول انقلاب شاه و ملت، عموم طبقات مختلف کشور بخصوص کشاورزان و یا افرادی که به نوعی در امور زراعی فعالیت داشته‌اند بر اثر درایت و هدایت عالیه شخص اول مملکت شاهنشاه آریامهر و حسن اجرای منویات عالی وسیله دولت خدمتگزار حزبی به نتایج مطلوب و رضایت بخشی رسیده‌اند.

فهرست و شرح اقدامات و پیشرفتها و موفقیت‌های ملی در زمینه‌های مختلف اجتماعی، صنعتی، کشاورزی، فرهنگی و بهداشتی و دیگر امور مملکتی تا امروز که در مقدمه دوازدهمین سال انقلاب هستیم تا آنجا که بر اثر تحقیق و تتبع مطلعین روشن شده در بیش از میلیونها صفحه به زبان فارسی و زبانهای بیگانه در داخل و خارج از کشور چاپ و منتشر شده که همه آنها دلیل پیشرفتهای سریع جامعه ما در اصلاح کلی امور اجتماعی کشور بوده و هست.

بدیهی است این آمار درباره رقم انتشار نتیجه بررسی شخصی آن هم در زمان بسیار محدود و کم بوده و اگر قرار باشد سازمانهای رسمی مملکتی در این باره آماری تهیه نمایند بی گمان رقم شگفت انگیزی بدست خواهند آورد.

همکاران محترم به خوبی آگاهند که رفاه و آسایش و به طور کلی ادامه زندگی مرفه جامعه کشاورزان در هر یک از مناطق کشور منوط و مربوط به پیدایش بازار فروش و مصرف تولیدات کشاورزی در سطح کشور و یا اینکه در صورت اضافه بودن صدور آن به خارج از کشور است.

گرچه مقامات رسمی وزارتخانه‌های محترم کشاورزی و تعاون و امور روستاها در این قبیل موارد برنامه‌های وسیع و روشن و گسترده‌ای دارند و همواره با وسایل و امکانات موجود کشاورزان را در امر تولید، هدایت و آگاه می‌سازند، لکن چه بسا اتفاق می‌افتد که برخی از زارعین و شاید عده کثیری از آنها در نتیجه عدم اطلاع از برنامه‌های زراعی عمومی و تولید محصول در سطح کشور و میزان مصرف آن و این قبیل محاسبات اقتصادی دچار اشتباه شوند و برنامه‌های وسیعی در کشت محصول بخصوصی به مورد اجرا بگذارند (البته چنین امری بی سابقه هم نیست).

امسال چنین اتفاقی در رضائیه بوقوع پیوست که باید صریحا" اعتراف کرد که اگر توجه فوری و به موقع دولت در رفع مشکلات آنها نبود خسارات هنگفتی متوجه آنان می‌گشت.

بدین ترتیب که امسال تعداد کثیری از کشاورزان رضائیه درباره عرضه و فروش سیب زمینی که بر اثر ازدیاد محصول، در نتیجه اصلاح اصول کشاورزی در دوران انقلاب بود دچار بحران عرضه و تقاضا شده و از نظر فروش در مضیقه قرار گرفته بودند، در نتیجه عده کثیری از کشاورزان آن منطقه که محصول عمده آنها سیب زمینی بود به بنده مراجعه و برای رفع مشکلات خود مطالبی را با من در میان گذاشتند تا اینکه پس از مراجعه به مقامات مسئول و طرح مشکلات و تقاضای کشاورزان مورد توجه خاص دولت قرار گرفت و با همه آنکه سیب زمینی جزو محصولات کشاورزی تضمین شده نبود بر اثر توجهات جناب آقای نخست وزیر و وزرای محترم کشاورزی و تعاون و امور روستاها ضرر و زیان کشاورزان رضائیه تا حد مطلوب و رضایت بخشی جبران گردید و این اقدام به موقع دولت و توجه به رفاه حال کشاورزان در اجرای منویات عالیه رهبر بزرگ مملکت اگر چنانچه سریعا" به مرحله اقدام گذاشته نمی‌شد خسارات جبران ناپذیری متوجه کشاورزان می‌گردید.

به همین نظر و با استفاده از این فرصت مناسب خواستم ضمن اظهار کمال امتنان و تشکر از طرف خود و کشاورزان رضائیه نسبت به دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و بخصوص وزرای محترم کشاورزی و تعاون و امور روستاها از نظر وظیفه موضوع را به استحضار ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم.

در خاتمه عرایضم تلگرافی را که در این زمینه از طرف کشاورزان رضائیه مخابره شده قرائت می‌کنم.

مجلس شورای ملی، جناب آقای دکتر راد نماینده محترم رضائیه، در مورد مشکل فروش سیب زمینی کشاورزان این منطقه که در نتیجه اقدامات پی گیر آن جناب خوشبختانه منتج به نتیجه مثبت گردید ضمن قدردانی صمیمانه سپاسگزاری می نمائیم - از طرف کشاورزان رضائیه- صالح امیر نظمی - مهندس علی مستشاری - قاسم علی تیموری - فیروز آقا خانی - اردشیر فتحی - علاء الدین جهانگیری - دکتر احمد محمود کاوه - قنبر عباسی.

و عین تلگراف را تقدیم مقام محترم ریاست می‌کنم (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای دکتر علومی بفرمائید.

دکتر رضا علومی - سپاس به پیشگاه شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ شاه و ملت.

سپاس ملت ایران به پیشگاه رهبر انقلاب ایران، دانشگاهیان، کارگران، دهقانان و دیگر طبقات بهره مند از انقلاب بزرگ شاه و ملت (احسنت).

با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران محترم کمال افتخار و مباهات را دارم که از سوی سازمان دانشگاهیان ایران، استادان - دانشجویان - فارغ التحصیلان و پژوهشگران دانشگاهی، همسخن با دیگر گروههای ملت ایران - مراتب سپاس دانشگاهیان را به پیشگاه مبارک رهبر انقلاب معروض دارم (احسنت).

امروز به مناسبت صدور فرمان ملوکانه مبنی بر تحصیل رایگان برای همه فرزندان کشور، ملت ایران در شور و شوق و شعف و سرور زائد الوصف است (صحیح است). یک گام بزرگ، یک جهش انقلابی بدست توانای رهبر انقلاب شاه و ملت تحقق یافته است.

خانواده‌های ایرانی در جشن و سرور و شادمانی هستند. همه جا خانه عشقی است چه مسجد چه کنشت (احسنت). خانواده‌های بیش از شش میلیون محصل کنونی ایران و ده‌ها میلیون محصلین فردای مملکت میلیونها ایرانی قاطبه ملت ایران از تصمیم قاطع و بشر دوستانه رهبر انقلاب سپاسگزار هستند (صحیح است).

فرمان انقلابی شاهنشاه مبنی بر تحصیل رایگان و اعطاء مواد غذائی رایگان به همه نوباوگان مملکت پرتوی از تجلیات منویات بشر دوستانه رهبر انقلاب ششم بهمن است.

زنجیرهای فئودالیزم در ششم بهمن ۱۳۴۱ از پای میلیونها دهقان ایرانی برداشته شد. دهقانان و قشر عظیم کارگران مملکت و دیگر گروههای بهره مند از انقلاب، آزادیهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی بدست آوردند و امروز در دوازدهمین سال انقلاب شاه وملت، چنین اقدام بزرگی تحقق یافته است.

تحصیل در ایران رایگان شد و کشور با عظمت شاهنشاهی ایران، سرزمین کوروش بزرگ و نادر شاه و رضا شاه کبیر و مهد با عظمت ترین تمدنهای عالم، سرزمین بوعلی سینا و فارابی و بیرونی و صدرالمتالهین، سرزمین فردوسی و خیام، کشور رازی و ابو مسلم و سعدی و غزالی، سرزمین محل تشکیل نخستین کمیته جهانی پیکار با بی سوادی، سرزمین مستحکمترین نظامهای سیاسی جهان، کشور ایران، با چنین مقام با عظمت در فرهنگ و تمدن جهان، از فرمان انقلابی شاهنشاه خویش در اول اسفند ماه ۱۳۵۲ بهره مند شد و تحصیل در کشور شاهنشاهی ایران رایگان گردید (صحیح است).

از دست و زبان که برآید
کز عهده شکرش به درآید (احسنت)

فرمان انقلابی شاهنشاه ایران مبنی بر تحصیل رایگان در اسفند ماه - ماه مبارکی صادر گردید که سوم اسفند این ماه آغاز فصلی نوین در تاریخ با عظمت شاهنشاهی ایران است.

فرصت را مغتنم می‌شمارم و به مناسبت تقارن با سوم اسفند مراتب جان نثاری دانشگاهیان را همسخن با دیگر گروههای ملت ایران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر معروض می‌دارم.

قبل از سوم اسفند ۱۲۹۹ تعداد دانش آموزان کشور ما فقط /۴۰۰۰۰ نفر بود. این تعداد در ۱۳۲۰ به /۴۰۰۰۰۰ نفر رسید. در ۱۳۴۰ قبل از انقلاب، تعداد کل محصلین مملکت، دو میلیون نفر بود. در یازدهمین سال انقلاب تعداد دانش آموزان کشور به پیش از شش میلیون و دویست هزار نفر رسید. با صدور فرمان انقلابی اول اسفند ۱۳۵۲ شاهنشاه آریامهر جهش نوین آموزشی و اجتماعی ایران، آغاز می‌شود و مقام با عظمت ایران در صحنه جهانی و بین المللی همان تجلی و پرتو افکنی را دارد که گسستن زنجیرها از پای دهقان ایرانی و کارگر ایرانی و دیگر طبقات، در پرتو ویرانی فئودالیزم تجلی انقلاب ششم بهمن، انقلاب شاه و ملت (صحیح است).

امروز چهره شادمان پدران و مادرانی را بنگرید که میلیونها فرزندان آنان در پرتو فرمان انقلابی شاهنشاه آریامهر می‌توانند با استفاده از تحصیل رایگان استعدادهای خویش را شکوفان سازند.

میلیونها مردم کشورهای جهان را بنگرید که این اقدام بشر دوستانه شاهنشاه آریامهر را می ستایند ستایشی که تجلی داشت به هنگام انقلاب ششم بهمن ۴۱ و گاه پیروزی اوپک و اعمال حاکمیت کامل بر تاسیسات نفت وسیله ملت ایران و در لحظات تشکیل کمیته جهانی پیکار با بی سوادی در پایتخت شاهنشاهی ایران، نقش شخصیت در تاریخ بار دیگر در تاریخ با عظمت شاهنشاهی ایران بارز می‌شود - فرمان رهبر انقلاب به هر نوع داد و ستد و سوء استفاده درباره انسان و به هر نوع تبعیض و بی عدالتی و محرومیت و ستمگری پایان بخشید (صحیح است).

تبریک به دولت حزبی جناب آقای هویدا که افتخار انجام چنین فرمان انقلابی را دارد (احسنت).

وسایل تحصیل در ایران امروز به رایگان در اختیار فرزندان کشور قرار می‌گیرد.

مردم ایران در قبال این عطیه ملوکانه همه با هم هماهنگ و سپاسگزار از الطاف رهبر انقلاب بزرگ شاه و ملت - مراتب سپاس خویش را با شعار میهنی خویش که مظهری از استقلال و وحدت ملی و یگانگی ملت ایران است با این تجلی احساس قلبی خویش بیان می‌کند:

جاوید شاه (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای خسروی کردستانی بفرمائید.

دکتر خسروی کردستانی - جناب آقای رئیس خانمها و آقایان

در روزهای خاطر، آفرین اوائل اسفند که قلوب ملت ایران پر از سپاس خدمات رضا شاه کبیر سر سلسله دودمان پهلوی و بنیانگذار ایران نوین بود که با رستاخیز نجات بخش خود به عصر بی خبری پایان بخشید و تمامیت ارضی و استقلال و حاکمیت مملکت عزیز ما را تضمین نمود ناگهان فرمان تاریخی فرزند تاجدارش شاهنشاه آریامهر درباره رایگان شدن تحصیلات ابتدائی و دوره راهنمائی تحصیلی و یکنواختی سطح تحصیل در این مراحل آرزوی دیرین مردم این مرز و بوم را تحقق بخشید و قلوب مردم را مالامال از شادی و شعف نمود و بزرگترین ارمغان و پاداش پیش قراولان تمدن بزرگ ایران زمین بود (صحیح است - احسنت).

اساس این فرمان که از نظر دگرگونی ژرف بنیادی از یک سو بنیان انقلاب آموزشی ما را برای همیشه استوار می‌دارد و از سوی دیگر ما را در جهش به سوی تمدن بزرگ تضمین می‌نماید در فرمایشات رهبر انقلاب در آخرین کنفرانس انقلاب آموزشی در رامسر پایه گذاری شد که مقرر فرمودند هیچ ایرانی نباید به سبب عدم بضاعت مالی در تحصیل در هیچ مرحله‌ای محروم بماند و اینک پس از چند ماه رسالت رهبر انقلاب در این امر به بهترین صورت و وجه آن تجلی نمود.

این واقعیتی است که بررسی و تجزیه و تحلیل همه جانبه یک رویداد بزرگ نه تنها نیاز به فرصت و مجال کافی دارد بلکه در زمان وقوع آن درک عظمت و آثارش آنچنانکه باید و شاید امکان پذیر نیست ما وقتی بر روی قلل شامخ کوهساران هستیم نمی‌توانیم عظمت آنرا درک کنیم بنابراین برای درک عظمت و ارزش این فرمان باید مدتی با آن فاصله زمانی داشته باشیم در اینجا فقط مسئله بر سر این نیست که از فشار خانواده‌ها در برابر یک بار سنگین مالی کاسته شده باشد بلکه فاصله طبقاتی که در امر آموزش به ناخوش آیندترین وضع تجلی نموده بود برای همیشه از بین رفت (صحیح است).

با اجرای این فرمان دوره هشت ساله تعلیمات اجباری به موقع اجرا در خواهد آمد و اطفال واجب التعلیم به مدرسه خواهند رفت همه آنها یک وعده غذای گرم در روز خواهند داشت تعلیمات یکسان خواهد شد از کلیه امکانات برای بالا بردن سطح دانش و آگاهی نو آموزان و دانش آموزان و آشنائی آنها با تکنولوژی و پیشرفتهای روز استفاده خواهد شد و کشور عزیز ما همگام و همدوش با سایر کشورهای بزرگ و پیشرفته تحصیلات مجانی و اجباری خواهد داشت (صحیح است).

به فرمان رهبر انقلاب امکانات مساوی برای همه نوباوگان عزیز مملکت بوجود خواهد آمد و آنوقت است که انقلاب آموزشی در حد و مرز قطعی و مطلوب خود به تحقق خواهد پیوست.

دیگر آنچه ارزش دارد استعدادد و شایستگی و ارزشهای انسانی است.

با این فرمان استعداد و شایستگی مرزها و دیوارهای ساختگی پول و روابط را شکست و ضوابط را جایگزین آن نمود دیگر استعدادهای شکوفان روستازاده‌ها و ساکنین نقاط دوردست مملکت و آنهائی که در گرداندن چرخهای انقلاب بازوان توانا تر و اندیشه‌های روشن تر دارند فدا نمی‌شوند و روز به روز قشر نیروهای خلاقه برای بارور نمودن هر چه بیشتر انقلاب به رهبری شاهنشاه فشرده تر خواهد شد (صحیح است).

همکاران ارجمند

نکته بسیار ارزنده که در بطن و عمق فرمان وجود دارد همین خاصیت و اصالت انقلابی است و بار دیگر ما را با این واقعیت بزرگ متوجه می‌سازد که انقلاب اجتماعی ملت ما به رهبری شاهنشاه آریامهر که از نیاز همه طبقات اصیل مردم الهام گرفته در فاصله بسیار کوتاهی از زمان آنچنان مسیر خود را یافته و جا گرفته که به عنوان پدیده اصیلی در تاریخ انقلابات مورد احترام و بحث جامعه شناسان است.

انقلابی بدست رهبر یک ملت که رئیس این خانواده بزرگ است و بر مبنای سنت تاریخی ملت کهنسال ما بر اساس نظم پدر شاهی که یک سنت اصیل و باستانی ملت ماست برای سعادت یک ملت و بدون هیچگونه نمونه پذیری و الگو برداری که الهامی نگرفت مگر از خواسته‌های ملت و خواست قطعی برای بهتر زیستن و استفاده از مواهب و داده‌های طبیعی و استعدادهای نهفته و به کار گرفته نشده و اینک این انقلاب پیروز آموزنده است و پر بار و برکت نه تنها برای خود ملت بلکه برای جهانیان (صحیح است).

در همین روزهای غرورآفرین بود که در صفحات روزنامه‌های جهان با خط درشت از کمک یک میلیارد دلاری ایران به کشورهای در حال توسعه بحث شد و غرب طرح انقلابی شاهنشاه را برای جهان سوم با طرح مارشال برای احیای اروپای ویران شده بعد از جنگ دوم جهانی مقایسه نمود و حال آنکه قبل از انقلاب شاه و ملت برای گرفتن وام ۲۵ میلیون دلاری از صندوق بین الملل مدتها در تلاش بودیم. جهان وبخصوص کشورهای در حال توسعه انتظار دارند که کشورهای مرفه و دارندگان نفت از اقدام انقلابی و انسانی شاهنشاه آریامهر پیروی نمایند.

حضرت موبوتو رئیس جمهور کشور دوست ما زئیر که اکنون مهمان عزیز ما هستند در ضیافت رسمی ضمن اینکه خواستار حمایت شاهنشاه آریامهر از قاره آفریقا شدند خطاب به رهبر ملت ایران فرمودند که شما بزرگی ایران را بدین کشور باز گردانیده‌اند به نحوی که اکنون همه به دیده احترام بدان می نگردند و ملت ایران را در مرکز هدفهای سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی تحقق یافته قرار داده‌اید که یکی از خصوصیات و مشخصات دوران شاهنشاهی پر افتخار شماست (صحیح است).

و باز هم شاهد و ناظر صحنه پر افتخار دیگری هستیم که در کنفرانس لاهور، همسایه‌ای که پاس نزدیکی و همجواری و بستگی و پیوندهای زیاد ما را با کشور خود نداشت و افراد او در دل شب به پاسداران شجاع و بیدار ما شبیخون زدند که با پایمردی و مقاومت سربازان غیور و از جان گذشته برگ پر افتخاری به تاریخ جانبازی ارتش دلیر ما افزوده شد نه تنها به یک واسطه بلکه به واسطه هائی متوسل و متشبث می‌شود که به آنها فرصت داده شود گذشته را جبران کنند و دست دوستی ما را بفشارند.

نظایر این پیروزیهای ملی و بین المللی فقط و فقط در سایه رهبری شاهنشاه اندیشمند رهبر انقلاب است که با جهان بینی و بصیرت خاصی که دارند در فاصله کوتاهی ما را به آن درجه از اعتلا و ترقی رسانده‌اند که شاهد و ناظر همه این پیروزیها باشیم (احسنت).

با رهبری معظم له است که مملکت ما توانسته است از آنچنان عایدات سرشاری از نفت برخوردار گردد که یک میلیارد دلار وام خود را یکجا می‌پردازد و یک میلیارد دلار به صندوق بین الملل جهت کمک به کشورهای در حال توسعه می‌دهد و سرمایه گذاری می‌کند و باز هم برنامه‌های سرمایه گذاری در سایر کشورهای دیگر دارد برای یک دوره ۸ ساله آموزش رایگان برای یک جمعیت بیش از ۵ میلیون نفر اجراء می‌کند ماهواره اختصاصی برای یکسان کردن آموزش در سطح مملکت به هوا می‌فرستد و باز هم هر روز شاهد پیروزیهای جدیدی در زمینه‌های داخلی و بین المللی هستیم (صحیح است).

اینک ما ملت ایران در این نقطه عطف تاریخ خود و رسالت تاریخی رهبر بزرگ انقلاب وظایف بسیار حساس و سنگینی به عهده داریم.

در کار اجرای فرمان بزرگ شاهنشاه نه تنها دستگاههای اجرائی بخصوص وزارت آموزش و پرورش بلکه همه ما وظایف محتومی به عهده داریم.

اصل خودیاری به هر صورت و شکل مقدور باید هدف بزرگ زندگی اجتماعی و انقلابی ما باشد باید تمام امکانات خود را برای تحقق اهداف عالی شاهنشاه که جز خیر و صلاح و ترقی و تعالی ملک و ملت چیزی نیست تجهیز و بسیج کنیم.

آنهائی که به برکت این فرمان بار هزینه تحصیل از دوششان برداشته شده و تمکنی دارند باید با خودیاری به طرق دیگر دستگاههای اجرائی را برای اجرای عدالت شاهنشاه در امر آموزش و مجهز نمودن نسل جوان با تکنولوژی عصر کمک نمایند، هیچ فردی از آحاد و افراد ملت نیست که از تعهد یک قسمت از این مسئولیت اجتماعی معاف باشد.

ما باید با کار بیشتر با اخلاص و صمیمیت در چهار چوب انقلاب گردش چرخهای پرتوش و توان انقلاب را سریع تر کنیم (صحیح است).

در اینجا باید به نسل جوان که مسئولیت بیشتری در قبال عنایات شاهنشاه و در این فصل جدید تاریخ آموزش مملکت به عهده دارد هشدار داد.

نسل جوان باید بداند که برای مقابله با واقعیات و تحولات و پیشرفتها و دگرگونی‌های مستمر و مدام که خاص پیشرفت تکنولوژی قرن ماست خود را بیشتر تجهیز کند و هر چه بیشتر بداند.

باید دانش اندوزی کند و این واقعیت را متوجه باشد که اگر تحصیل رایگان است نمره رایگان و مجانی یکی نمی‌دهد نمره را به سواد محصل می‌دهند.

باید برای همیشه در مقابل هر نوع تحریک و جنجالی که بوسیله عناصر معدود و برای منظورهای خاص گاهی عنوان می‌شود ایستادگی کند نگذارد محیط پاک و منزه تحصیلی او و چرخهای آن که به امر رهبر انقلاب یک حرکت سریع انقلابی دارد دچار وقفه شود.

در تاریخ حیات ملی ما هیچوقت اینگونه موجبات وحدت ملی و تجلیات آن فراهم نبوده است اینک کلیه عوامل برای سعادت ملت و تجدید مجد و عظمت باستانی و ورود به دوران تمدن بزرگ آماده است.

پیشاپیش صفوف انقلاب قافله سالار کاروان تمدن ما شاهنشاه آریامهر پرچم فتح و پیروزی را برافراشته‌اند. همه یکدل و یکزبان مصمم و مجهز با گامهای محکم پشت سر شاهنشاه قدم بر می‌داریم و مسلما" به مرزی که شاهنشاه برای ملت ترسیم فرموده‌اند خواهیم رسید و مملکت را آبادتر از همیشه به نسلهای دیگر خواهیم سپرد.

این است سپاس عمیق ملت در قبال رهبری شاهنشاه و شکرانه ما به درگاه پروردگار برای ادامه دوران طلائی آریامهر.

و باشد تا چرخ گردان است و مهر تابان شاهنشاهی ما برقرار، انقلاب ما پیروز ملت ما سرافراز باد.(احسنت - احسنت).

رئیس - خانم جهانبانی بفرمائید.

خانم جهانبانی - بنام خدا و بنام شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران، با اجازه مقام معظم ریاست، شکر خدا که هر چه طلب کردم از خدای - بر منتهای مطلب خود کامران شدم (احسنت) از کجا باید مطلب را آغاز کرد و اسفند ماه را چه نام بگذاریم؟ بهتر است بگویم ماه تساوی حقوق جامعه ایرانی، از یک طرف اعطای تساوی حقوق به زنان، از طرفی شکوفان شدن ثمره انقلاب شاه و ملت با اجرای آئین آریامهر و بهره مند شدن نسل جوان و در نتیجه همه خانواده‌های ایرانی از تساوی در امر تحصیل بی گمان گام بزرگ و تازه‌ای در راه انقلاب فرهنگی کشور و انقلاب عظیم شاه و ملت برداشته شد.

این بار نیز مانند همیشه رهبر انقلاب ما، شاهنشاه آریامهر در انجام دگرگونی‌های بزرگ اجتماعی و پیشرفت بسوی جامعه ی با فرهنگ و رشد یافته ی صنعتی پیش گام شدند و ابتکار این تحول عظیم را با تدبیر و درایتی بی نظیر بر عهده گرفتند.

فرمان همایونی در واقع، امر فوق تصور ماست هیچ لذتی بالاتر از این نیست که فرد ایرانی رهبر بزرگی را در رأس کشور و مردم خویش مشاهده می‌کند که با خرد و درایت و شور عشقی غرور انگیز به ملت و میهن خویش پدیده هائی چنین شگفت آور و اعجاب انگیز ارائه فرماید که هرگز در جهان سابقه نداشته است (صحیح است).

فرمان همایونی در زمینه‌های آموزش و پرورش رایگان خود مشت محکمی است بر دهان بد خواهان فرمان همایونی نشانه ی دیگری است بر اینکه ما تحت رهبری شاهنشاه خویش همواره آرزومند پیشرفت و رفاه ملت ایران هستیم، آیا کسی می‌تواند کمتر تردیدی بخود راه دهد که شاهنشاه محبوب ما تا چه پایه به این امر توجه دارند؟

همینکه درآمد ما از نفت فزونی پذیرفت، نخستین گام در زمینه‌های آموزش همگانی و رایگان برداشته شد.

تا چه پایه غرور انگیز است که می‌بینیم کوششهای رهبر ما در زمینه ی همگانی کردن فرهنگ جامه ی عمل می‌پوشد (صحیح است).

فرمان شاهنشاه نه تنها گامی بلند در طریق برابری و تساوی حقوق فرزندان جامعه بلکه اقدامی شگفتی آور در راه محو کامل بقایای فرهنگ طبقاتی است (صحیح است).

این اقدام که در واقع نقطه اعتلائی در انقلاب اجتماعی و فرهنگی ما به شمار است اعتماد و اعتقاد ما را به نظام اجتماعی خویش فزونتر می‌سازد و موجبات اعتلای هر چه بیشتر غرور ملی ما را فراهم می‌کند (صحیح است).

هنگامی که از غرور ملی سخن به میان آمد باید بیافزایم که این غرور تمام و کمال در احترام کامل به حقوق دیگر ملت‌ها و برابری همگانی مبتنی است.

این اقدام عظیم نشان می‌دهد که رهبر انقلابی گرانقدر ما مانند همیشه در پیشاپیش صفوف مقدم انقلابیون کشور قرار دارند و تحول اجتماعی ما را به نحوی بسیار درخشان و اعجاب انگیز هدایت و رهبری می‌فرمایند (صحیح است).

آیا این اقدام بزرگ نمودار درخشانی از تعمیم دموکراسی سیاسی بر پایه دموکراسی اقتصادی ویژه ایران و پرورش فکری نسل آینده کشور به منظور اداره سریعتر کردن گردش چرخهای عظیم صنعتی، کشاورزی و اقتصادی در دوران تمدن بزرگ و گام دیگری در راه رسیدن به تمدن بزرگ نیست؟

تحصیل رایگان تا پایان دوره راهنمائی و آموزش هشت ساله اجباری و همگانی برای عموم مردم کشور و توجه بی مانند به امر تغذیه کودکان و نوجوانان در هیچ یک از کشورهای مترقی جهان، حتی در کشورهای بزرگ و ابر قدرت نیز به این شیوه بی سابقه است.

تخصصین بیست میلیارد ریال اضافه بودجه برای همگانی کردن تحصیل و کمک به تغذیه کودکان و نوجوانان نه چیزیست که بتوان با اعجاب و شگفتی بدان ننگریست (صحیح است - احسنت).

آیا آنها همه نموداری از آینده ی نوید بخش و زندگی مردم ما براساس روند تکاملی انقلاب ایران نیست؟

در روزگاری که میلیونها کودک، نوجوان و سالمند در اقطار و اکناف جهان با مشکلات عظیمی روبرو هستند و بسیاری از کشورهای مترقی جهان را بحران روز افزون اقتصادی فراگرفته است جامعه ی ما از چنین موهبتی بزرگ برخوردار می‌گردد.

همه ی اینها نمایانگر آنست که جامعه ی ما اسیر و برده صنعت نیست بلکه صنعت و همه نیروهای مولد در خدمت جامعه و رفاه روز افزون آن قرار گرفته است. گام بزرگ دیگری که براستی شاهنشاه تنها مبتکر آنند، اقدام برای ارتقاء سطح علمی و آگاهی همه ی نوباوگان و جوانان میهن ماست. این اقدام متهورانه ی رهبر انقلاب، بزرگترین کوشش به خاطر تساوی تحصیل و سطح دانش و آگاهی جوانان کشور ما از پیشرفته ترین شهرها تا دورافتاده ترین روستاهاست (صحیح است).

گواه این امر طرح تدریس از طریق تلویزیون ماهواره‌ای و نصب تلویزیون کاست در کلیه ی مدارس کشور است.

برای انجام این هدف عالی سه ماهواره ویژه آموزش و پرورش دانش آموزان تعبیه می‌شود. این ماهواره‌ها دوازده کانال تلویزیونی و ده هزار خط ماکروویو خواهند داشت.

شاید برای برخی این نکته قابل تصور هم نباشد که بالغ بر پنج میلیون نفر محصل ایرانی از این دست آورد بزرگ انقلابی به نحوی یکسان استفاده خواهند کرد.

این گام بزرگ همواره موفقیت‌های تازه و تازه تری به بار خواهد آورد.

متعاقب این ابتکار بزرگ شاهنانه بود که اعلام شد تحصیل فرزندان کارگران تا پایان دانشگاه مجانی خواهد بود.

همه ی اینها نموداریست عظیم بر اینکه ضامن پیشرفت‌های آتی ما در گرو فشرده تر کردن اتحاد موجود میان شاه و ملت است (صحیح است).

هر چه آن صفوف فشرده تر باشد، کوشش ما به خاطر پیشرفت به سوی تمدن بزرگ و پدید آوردن جامعه‌ای مترقی و مرفه نیز آسانتر و مطمئن تر خواهد بود.

در پایان بار دیگر مراتب سپاس عمیق خویش را به پیشگاه رهبر خردمند و گرانقدر همه ی ملت ایران عرضه می‌دارم و اعلام می‌کنیم که همچنان این اتحاد مقدس شاه و ملت را مانند مردمک دیده عزیز و گرامی خواهیم داشت (احسنت).

در اینجا اجازه می‌خواهم که از طرف همه نمایندگان ملت بخصوص اعضای کمیسیون آموزش و پرورش مجلس شورای ملی درود بی پایان خود را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم داشته و توفیق روز افزون دولت حزبی جناب آقای هویدا و موفقیت وزیر دانشمند آموزش و پرورش و همه کوشندگان راه سعادت و رسیدن به تمدن بزرگ را از درگاه یزدان پاک مسئلت دارم.

به قومی که یزدان بود رهنمای
دهد خسروی عادل و نیک رأی (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای شهرستانی بفرمائید.

شهرستانی - برحسب ماموریتی که دوستان و همسفران به من واگذار فرمودند گزارشی از مسافرت هیئت پارلمانی ایران با اتحاد جماهیر شوروی به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم، ولی به مناسبت فرمان اخیر همایونی اجازه می‌خواهد بنا به سابقه خدمات فرهنگی قبلا تشکرات قلبی ملت ایران، بخصوص اعضای حزب ایران نوین را که برنامه هائی برای همکاری در این امر نیز دارند به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم بدارد (احسنت).

فرمان شاهنشاه دایر بر مجانی بودن تحصیلات در سطح کودکستان و ابتدائی و دوره راهنمایی براستی موجی از شادی در تمام طبقات مردم بوجود آورده است و این ستایش سپاس نه تنها از این جهت است که هزینه‌ای از دوش خانواده‌ها برداشته می‌شود، بلکه از جهات مختلف اخلاقی و معنوی و ایجاد فرصت مساوی و جلوگیری از تبعیض و گرفتاریهائی که مدارس ملی در دستگاه مدیریت اداری آموزش و پرورش بوجود آورده بود، این اقدام یک کار اساسی و سازنده و دارای نتایج درخشانی خواهد بود (صحیح است).

بعلاوه اوامر شاهانه مبنی بر تهیه یک نوبت غذا در کلیه مدارس کشور نارسائیهائی را که در اثر کمبود کیفی یا کمی مواد لازم و پروتئین جهت رشد جسمی و فکری کودکان وجود داشت مرتفع خواهد نمود (صحیح است).

و مسئله اساسی دیگر که تدریس بوسیله ماهواره‌ها انجام شود با وجود مضیقه معلم و مربی اثر قابلی در انقلاب آموزشی خواهد گذاشت. امیدوار است در بهره گیری از این عطیه شاهنانه وزارت آموزش و پرورش و مربیان کشور توفی خدمت بیشتری حاصل نمایند و انشاء الله امکانات مادی کشور با برخورداری از رهبریهای خردمندانه شاهنشاه طوری باشد که در آینده تعلیمات تا پایان دوره دبیرستان به تدریج مجانی گردد و همچنین با تاییدات الهی بزودی به روزی خواهیم رسید که درمان عمومی و مجانی هم برای تمام مردم فراهم خواهد شد (احسنت).

به طوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است هیات پارلمانی ایران روز جمعه ۱۹ بهمن بنا به دعوت شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای بازدید دوستانه به ریاست جناب آقای جعفر شریف امامی رئیس مجلس سنا به مسکو عزیمت نموده و در فرودگاه مورد استقبال رؤسای شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت.

آقای سناتور سرتیپ صفاری و سناتور طاهر ضیائی، علی مرندی، اکبر مهاجرانی، یحیی شمس، عبد الحسین طباطبائی نمایندگان مجلس شورای ملی و اینجانب اعضای هیات پارلمانی ایران را تشکیل می‌دادیم.

عصر روز جمعه در کاخ کرملین با رؤسا و مقامات شورای عالی اتحاد شوروی ملاقات داشتیم.

رؤسای مجلسین اتحاد شوروی و شورای ملیتها به هیات پارلمانی ایران خوش آمد گفتند و این مسافرت را در تحکیم مناسبات دوستانه دو کشور موثر دانستند.

جناب آقای شریف امامی ضمن اظهار تشکر با اشاره به مسافرتهای سران کشور ما و اتحاد شوروی مناسبات حسن همجواری و توسعه همکاریهای فنی و اقتصادی اظهار امیدواری کردند که این روابط و همکاریها در آینده هر چه بیشتر گسترش یابد سپس هیات پارلمانی برای دیدن باله دریاچه قو به کاخ بزرگ کنگره عزیمت و هنگام ورود به لژ مخصوص شش هزار نفر تماشاچی نسبت به نمایندگان ملت ایران ابراز احساسات کردند، روز بعد پس از بازدید از آرامگاه لنین و نثار تاج گل به آرامگاه سرباز گمنام از ساوخوز اطراف مسکو یعنی واحد کشاورزی که با سرمایه دولت اداره می‌شود بازدید کردیم و شب عازم شهر لنیگراد شدیم.

لنینگراد دومین شهر اتحاد جماهیر شوروی مرکز صنایع و تحقیقات و موسسات علمی که از توربینهای بزرگ الکتریکی تا عدسیهای کوچک ذره بینی را بوجود می‌آورد، تاریخش از روسیه جدا ناپذیر است این شهر زیبا که صدها بزرگان شعر و ادب و هنر و علوم و فنون به کشور شوروی ارزانی داشته است جائی است که انقلاب اکتبر از آنجا سرچشمه گرفته است.

نه تنها پیشرفتهای شوروی مدیون لنینگراد است بلکه مردم این شهر قهرمان چهار میلیونی با دفاع دلیرانه خود در قبال هجوم قوای نازی آلمان موجودیت و استقلال کشور اتحاد جماهیر شوروی را با نهصد روز مقاومت که در تاریخ دنیا بی سابقه است تضمین کردند.

از موزه آرمیتاژ - باله جینول - کارخانه عظیم الکتروسیلا سازنده مولدهای برق موزه روسیه بازدید کردیم، و با نثار تاج گل در قبرستان پیکار و فسکی که شهدای جنگ جهانی دوم در آنجا روی در نقاب خاک کشیده‌اند ادای احترام کردیم. در این قبرستان در حدود یک میلیون از جوانان مدافع لنینگراد یا زنان و مردان و کودکانی که در اثر قحطی و گرسنگی و بی سامانی که معمولا" ارمغان جنگ و خونریزی می‌باشد مدفونند. ملت شوروی یاد این قهرمانان را با افتخار در قلب خود زنده نگاه داشته و همیشه گورستان با شاخه‌های گل و عواطف حق شناسی مردم به عنوان یک جایگاه مقدس زیارتگاه خاص و عام می‌باشد.

با کمیته اجرائی شهر لنینگراد دو ساعت ملاقات داشتیم که اصول برنامه‌ها و ترتیب اداره امور را بدست می‌داد.

موزه آرمیتاژ که از بزرگترین و معتبرترین موزه‌های دنیاست مورد بازدید قرار گرفت، غرفه‌های متعددی در این موزه به آثار تاریخی و هنرهای اصیل ایران در دوره‌های مختلف اختصاص داده شده است که چند اطاق دیگر هم برای توسعه قسمت ایران در دست تعمیر و تهیه بود، این غرفه‌ها مورد توجه و علاقه اکثر بازدید کنندگان قرار می‌گرفت.

روز سه شنبه ۲۳ بهمن به مسکو بازگشتیم و جلسه پر شوری با حضور عده کثیری در انجمن دوستی و مناسبات فرهنگی با کشورهای خارجی داشتیم، و سخنرانیهای جالبی نسبت به مناسبات فرهنگی بین دو کشور ایراد گردید و کتابهائی از طرف هیئت به انجمن مذکور اهدا شد، در سفارت ایران نیز ضیافت با شکوهی به افتخار هیئت داده شد که بعضی مقامات دولتی و پارلمانی شوروی حضور داشتند.

شب چهارشنبه ۲۴ بهمن به شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان پرواز کردیم این شهر که اکنون با چهارصد هزار نفر مرکز جمهوری تاجیکستان است بیش از پنجاه سال از آبادی آن نمی‌گذرد، و در سابق دهستان کوچکی بوده که در مسیر کاروانهای آسیای میانه به سمرقند و بخارا قرار گرفته و بازاری برای خرید و فروش آبادیهای مجاور به حساب می آمده است.

در مجاورت این شهر از سد خاکی نارک که روی رودخانه وخش بسته می‌شود بازدید کردیم نیروگاه برق این سد از نه مولد تشکیل می‌شود که قدرت مجموع آنها دو میلیون و هفتصد هزار کیلو وات خواهد بود اکنون از مقداری آب ذخیره شده و چند توربین استفاده می‌شود، و پروژه تا سه سال دیگر به پایان خواهد رسید با بهره برداری کامل از این سد امکاناتی برای این جمهوری سه میلیونی بوجود خواهد آمد که پیشرفتهای کشاورزی و صنعتی قابل توجهی را نوید می‌دهد.

مردم تاجیکستان به زبان فارسی سخن می‌گویند و اصطلاحات مخصوصی را با ترکیب ولهجه مختلط خراسانی و افغانی به کار می‌برند که خود آنان فارسی تاجیکی می‌نامند.

با هیئت رئیسه شورای عالی تاجیکستان ملاقات و مذاکراتی داشتیم و پذایرائی و مهمان نوازی شایانی به عمل آوردند.

صبح پنجشنبه ۲۵ بهمن به تاشکند مرکز جمهوری ازبکستان شدیم و از طرف هیئت رئیسه شورای عالی مورد استقبال قرار گرفتیم.

جمهوری ازبکستان کثیرالمله است و متجاوز از یکصد ملیت در آنجا وجود دارد ولی اکثریت با ازبک است و تعداد هفتاد و هشت نفر نماینده در شورای عالی جماهیر شوروی دارند، بیش از ۶۰٪ محصول پنبه کشور از این سرزمین تهیه می‌شود و دارای کارخانجات بزرگ نساجی و ترتیب قره کل و کرم ابریشم است.

ازبکستان صنعت و کشاورزی جدید را از انقلاب شروع کرده است کوشش پی گیری برای مبارزه با بی سوادی شده به طوریکه از سیزده میلیون جمعیت ۴/۶۰۰/۰۰۰ نفر در مدارس به تحصیل اشتغال دارند و در دانشگاه تاشکند و آموزشگاههای عالی دیگر متجاوز از یکصد هزار نفر دانشجو درس می‌خوانند.

هیئت پارلمانی از انستیتوی خاورشناسی فرهنگستان علوم ازبکستان دیدن کرد و با رؤسای جامعه علمی و خاورشناسان و متخصصین آنجا جلسه‌ای داشت و در مورد روابط علمی و فرهنگی تبادل نظر کرد این موسسه دارای گنجینه معتبری از کتب کمیاب وخطی است که در کنار کتابخانه دولتی تاشکند تاسیس گردیده و به تدریج مدارج تکامل را پیموده است و اکنون دارای کتب خطی در شعر و ادب، تاریخ و علوم، فلسفه و مذهب، هنر و فنون مختلف می‌باشد و آثار پر ارزشی از نویسندگان نامی ایران در این انستیتو موجود است که خوشبختانه مورد استفاده و مبادلات فرهنگی دانشگاهها و دانشمندان ایرانی و از یک می‌باشد.

شنبه ۲۷ بهمن را در سمرقند گذراندیم سمرقند شهر تاریخی، که مردمان مهمان نواز و خون گرم آن احساس دلتنگی و دروی از میهن را برای ایرانیان کاهش می‌دهد، در اینجا رصدخانه الغ بیک - مجموعه ساختمانهای تاریخی معروف به شاه زنده - مسجد بی بی خانم مدرسه شیر در و مقبره امیر تیمور گورکانی و سایر بناها را که همگی متاثر از آثار اسلامی و مربوط به هنر و خط و نقاشی و گچ بری و کاشی سازی قرن هشتم و نهم هجری است بازدید کردیم نمونه‌های این سبک معماری و تزیین در بناهای دوره تیموری از قبیل مسجد جامع گوهر شاد مشهد و سایر نقاط ایران دیده می‌شود.

بعد از بازگشت به مسکو از نمایشگاه پیشرفتهای اقتصاد شوروی و بخصوص غرفه‌های تحقیقات فضائی که بسیار جالب بود بازدید کردیم موزه جواهرات کاخ کرملین بسیار دیدنی بود و ملاقاتی نیز با شهردار و شورای شهر مسکو داشتیم و بالاخره جلسه طولانی و سودمندی با حضور رؤسای کمیسیونهای دائمی و مقامات پارلمانی برگزار کردیم که اطلاعات کافی درباره چگونگی گردش کار در دو مجلس شورای اتحاد جماهیر شوروی داده شد و از طرف اعضای هیئت پارلمانی سوالاتی مطرح گردید و بعد جناب آقای شریف امامی طرز تقدیم لوایح و شور و تنقیح و تصویب آنرا در مجالس ایران تشریح کردند و در باره مصونیت و اختیار نمایندگان دو مجلس توضیحاتی دادند.

در آخرین روز اقامت، هئیت پارلمانی مدت دو ساعت با حضرت نیکلای پادگورنی صدر هئیت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در کاخ کرملین ملاقات کرد و مذاکراتی پیرامون رو ابط دوستانه دو ملت و استحکام و گسترش هر چه بیشتر آن عنوان گردید، حضرت نیکلای پادگورنی ضمن تجلیل از شاهنشاه آریامهر و شهبانوی ایران خاطرات فراموش نشدنی خود را در دیدارهای رهبران دو کشور بیان کردند و انعقاد قراردادهای توسعه همکاری فنی و اقتصادی پانزده ساله را نتیجه این تماسها دانستند، و اظهار داشتند مایلند با همه کشورهای همسایه بخصوص ایران همکاریهای متقابل و مناسبات دوستانه خود را توسعه دهند و اظهار امیدواری کردند که بین پارلمانهای دو کشور روابط منظمی با تبادل بیشتر هیئت‌های پارلمانی برقرار شود.

صدر هیئت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوری پس از اشاره به طرح انتقال گاز ایران به آلمان به روابط ایران و عراق اشاره کردند و گفتند امیدوارم هر مسئله‌ای بین دو کشور همسایه اتفاق می‌افتند به طور مسالمت آمیز و با مذاکرات دوستانه طرفین حل و فصل شود.

جناب آقای شریف امامی با اظهار تشکر از پذیرائی‌های صمیمانه دولت و ملت اتحاد جماهیر شوروی به پیشرفتهای کشاورزی و صنعتی این کشور پهناور اشاره کرده و گفتند خاطرات خوش این مسافرت را فراموش نخواهیم کرد و خوشوقتیم که روابط دو کشور در حال توسعه است و این خواسته رهبران و ملتهای ماست که مایلند همیشه با صلح و دوستی و آرامش از همکاریهای متقابل برخوردار باشند، ایران مانند اتحاد جماهیر شوروی می‌خواهد در زمینه‌های علمی و فرهنگی نیز همکاری بیشتری داشته باشد تا بنای دوستی و تفاهم بر اساس مستحکمتری استوار گردد.

در مورد روابط ایران و عراق رئیس هیئت پارلمانی گفتند ایران همیشه آمادگی داشته تا از طریق مذاکره بر مبنای قوانین بین المللی اختلافات خود را با عراق حل کند و اکنون که سفیر عراق استوارنامه خود را به حضور شاهنشاه تقدیم داشته و روابط دو کشور عادی شده مقرر است که مذاکرات شروع شود.

در مورد طرح لوله کشی گاز کارشناسان مشغول مطالعه و بررسیهای لازم هستند.

در پایان رئیس هیئت نمایندگی ایران از رهبران اتحاد جماهیر شوروی و دولت ایالات متحده آمریکا به خاطر همکاری و توحید مساعی که برای حل مسائل جهانی و بخصوص رفع بحران خاورمیانه به عمل آورده‌اند تشکر کردند.

مسافرت ۱۲ روزه هیئت پارلمانی ایران به اتحاد جماهیر شوروی با نظم و ترتیب در محیطی بسیار مساعد و دوستانه و برنامه‌ای مفید به انجام رسید، و این گونه سفرها طبعا" در شناسائی دو ملت و ایجاد حسن تفاهم و بسط روابط دوستانه اثر خواهد گذاشت، من بسهم خود و از طرف سایر همکارانی که توفیق انجام این مأموریت داشتیم از حسن تدبیر و راهنمائیهای ارزنده جناب آقای شریف امامی رئیس شایسته مجلس سنا که شخصیت بارز ایشان در حسن اجرای برنامه سهم به سزائی داشته است صمیمانه تشکر می‌کنم و توفیق روز افزون ایشان را در راه خدمتگزاری به شاهنشاه آریامهر از خداوند متعال مسألت دارم.

اعضای هیأت پارلمانی ایران در هر موقعیتی که دست می‌داد انقلاب اجتماعی ایران و پیشرفتهائی را که در اثر رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر و در پرتو اتخاذ سیاست مستقل ملی نصیب ملت ایران گردیده است برای مقامات ومردم شوروی توجیه می‌نمودند، و همه ما در کمال سرافرازی احساس می‌کردیم که ملت شوروی احترام و ارزش خاصی برای مردم ایران قائل است و از نقش رهبری شاهنشاه در اجرای سیاست دوستی و تفاهم و همکاری برای خدمت ره جامعه بشری در سطح بین المللی تجلیل و ستایش می‌نمودند.

در خاتمه از همه مقامات دولتی و نمایندگان مردم شوروی که در این مسافرت از هیأت پارلمانی ایران پذیرائی شایان نمودند و موجبات اجرای برنامه را فراهم فرمودند سپاسگزاریم و چون گفتن نام همه آنها مقدور نیست اجازه می‌خواهد به عنوان نمونه از خانم یادگار نصر الدین نوا رئیس شورای ملیتهای شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی که در تمام مدت اقامت در مسکو و مسافرت لنینگراد چه در بازدیدها و چه در تشریفات با هیأت همراه بوده و صمیمانه همکاری نموده‌اند نام برده و از محبتهای ایشان اظهار تشکر بنمایم (احسنت (احسنت).

رئیس - خانم سعیدی بفرمائید.

خانم نیره سعیدی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم،

جهان بی سر و تاج خسرو مباد
همیشه بماناد پیروز و شاد. (احسنت)
همیشه تن آزاد و با تاج و تخت
ز رنج و غم آزاد و پیروز بخت
لبش شاد و خندان چو خرم بهار
تن آزاد از گردش روزگار (احسنت)

در نخستین روز هفته، در نخستین روز ماه و در آستانه سال نو دروازه‌های تمدن بزرگ با مشعل‌های تابناکی که رهبر بزرگ ملت ایران افروختند و فراراه فرزندان ایران نهادند فروزان و روشن شد.

فرمان شاهنشاه برای تحصیل رایگان همه فرزندان ایران زمین از کران تا کران موجی عظیم وبی نظیر از شادی و ستایش پدید آورد و فرمان سرافرازی نسل آینده عنوان گرفت (صحیح است).

کدام مشعلی فروزانتر کدام چراغی درخشانتر از مشعل علم و دانش چراغ هدایت سوادآموزی و مفتاح کسب معرفت است که به فرمان همایون شاهنشاه آریامهر همه فرزندان این مرز و بوم به رایگان درس می‌خوانند، معرفت پیدا می‌کنند، افکارشان را با نور علم روشن می‌سازند و همه با هم در یک صف متحد با دماغهای روشن و قلب‌های آکنده از مهر شاه و میهن به سوی دروازه‌های بزرگی که با این فرمان هستی بخش روشن شد به پیش می‌روند (احسنت).

از آن هنگام که فرستنده‌های رادیو تلویزیون‌های ایران فرمان غرور آفرین و فرمان هستی بخش رهبر ایران را برای تحصیل رایگان و منضمات آن پخش کردند همه پدران و مادران ایرانی از، ارس تا چاه بهار از آذربایجان تا خوزستان، از خراسان تا بحر عمان، از دریای مازندران تا منتهی الیه کرانه‌های جزایر ایرانی خلیج فارس، لب به سپاس بی قیاس گشودند و دست نیایش به سوی آسمان بلند کردند زیرا امروز هر پدر و مادر ایرانی دیگر حتم و یقین دارد که فرزندش با آسودگی خاطر بدون تحمل خرج تحصیل درس می‌خواند، سواد پیدا می‌کند و آینده اش از هم اکنون روشن و درخشان است (صحیح است).

این فرمان روشنی بخش دلهای پدران و مادران و فرزندان امروز و فرزندان نسلهای آینده، انعکاسی جهانی دارد و امروز مردم سراسر جهان می‌بینند که ایران امروز، ایرانی که با انقلاب شاه و ملت برای پیروزی دگرگون شد، دیروز کجا بود، امروز کجا هست و دارد برای فرداهای پر شکوه یکجا می‌رود، و جهان امروز می‌بیند که ایران درآمدها، سرمایه‌ها، و نیروهای خلاقه خود را چگونه در راه انسان سازی و تمدن به معنای واقعی به کار می‌بندد (صحیح است).

در دنیای امروز، دنیای علم و صنعت و تکنولوژی دیگر تمدن تنها به معنای شهرنشینی نیست، تمدن علم است، تمدن دانش است، تمدن فضیلت و روشنی فکر است و بر این اندیشه درخشان رهبر توانای ملت ایران شاهنشاه آریامهر دروازه‌های تمدن بزرگ ملت خود و نسل‌های آینده ملت خود را، با مشعل علم و دانش و سواد و فضیلت روشن ساختند و چون خورشید تابناک بر سراسر آن پرتو افکندند تا ملت ایران و فرزندان این مرز و بوم با بینائی، با روشنی فکر، با خردمندی و اندیشه نیک با آن تمدن هستی آفرین گام بگذارند و به پیش بروند.

بیائید دیروز و روزگاران گذشته را به یاد بیاورید که برای تحصیل وسائل و مخارج تحصیل فرزندان ما پدران و مادران چه رنجها که متحمل نمی‌شدند!

چه تشویش‌ها و نگرانیها در راه تهیه لوازم تحصیل فرزندان جان آنها را نمی‌آزرد چه بسیار بودند اطفال معصومی که از فقدان مدرسه و پول تحصیل و کتاب کاغذ و تغذیه در مدرسه ناچار از تحصیل محروم می‌شدند و به ذلت بی سوادی تن در می‌دادند روزگارشان در تاریکی جهل می‌گذشت و چه بسا استعدادهای سازنده و درخشان که نشکفته و ناشناخته می‌مرد و از میان می‌رفت (صحیح است).

امروز با فرمان هستی بخش رهبر بزرگ انقلاب شاه و ملت یک انقلاب و یک جنبش عظیم دیگر ارکان اجتماعی ملی ایران را دگرگون ساخت و از هنگام صدور و پخش این فرمان که دولت خدمتگزار هویدا مأمور انجام آن شد چهره‌های پدران و مادران و فرزندانی که نیک می‌دانند مخارج مدرسه آنها چقدر برای پدرانشان کمرشکن و طاقت فرسا است.

شاد و خندان شده و درهای امید آینده را بر وی خود گشوده دیدند از این موهبت، از رهبر خیر اندیش سپاسگذاری می‌کنند، از نیمروز شنبه آغاز اسفند در هر خانه‌ای از این مرز و بوم که پدری و مادری و فرزندی بود همه و همه گفتگو از فرمان شاه برای تحصیل رایگان و آینده فرزندان ایران می‌کردند و نزد آنان هیچ مژده‌ای از این بالاتر و امید بخشتر متصور نبود (صحیح است).

امروز درودهای ما، ستایش ما، سپاس ما نثار رهبر بزرگ انقلاب ما شاهنشاه آریامهر باد که هر روز و هر هفته و هر ماه و هر سال درهائی از تمدن از بزرگی، از آسودگی، از سرافرازی در تمام ارکان اجتماعی بروی ملت، می‌گشایند و ما را برق آسا در صفوف متحدی که خود در پیشاپیش آن هستند به پیش می‌برند (صحیح است).

این سخن ملتهای دیگر و ملتهای محروم است که می‌گویند ایرانی به تو تبریک می گوئیم و افتخار بر تو که با داشتن چنین رهبر اندیشمند بزرگی همه ی عقب ماندگی‌ها را پشت سر گذاردی و در اندک زمان همگام با ملل پیشرفته به پیش می‌روی و حتی گام هائی فراتر از دیگران برمی داری. شاد باشید و هر روز از روز دیگر پیروزتر.

یقین دارم که همه ملت ایران به خاطر دارند که فردا روز هشتم اسفند یعنی سالگرد یکی از جشن‌های بزرگ زنان کشور ماست.

در سال ۱۳۴۱ در چنین روزی بود که شاهنشاه آریامهر که پیوسته حامی زنان ایرانند در کنفرانس اقتصادی تساوی حقوق زن و مرد را اعلام فرمودند و به زن ایرانی مکان دادند که در تمام شئون اجتماعی و سیاسی دوش به دوش مردان قدم بردارد و در انتخابات مجلسین شرکت کند.

زنان که از ۱۷ دی ماه به فرمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر آزادی اجتماعی یافته بودند و در دانشگاهها و تعلیمات عالیه برویشان گشوده شده بود و به مشاغل گوناگونی مانند معلمی و پرستاری و کارمندی در ادارات مشغول بودند به خوبی ثابت کردند که از عهده هر مهمی بر می‌آیند و هر کاری به ایشان سپرده شود به خوبی آنرا انجام می‌رساند در قانون اساسی در ردیف محجورین قرار داشتند و در انتخابات نمی‌توانستند مداخله کنند شاهنشاه آریامهر با فرمانی که نشانه عظمت اندیشه و روح دموکراسی معظم له بود حق انتخاب کردن و انتخاب شدن را به بانوان عطا فرمودند و این نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران در جهت آزادی زنان به معنی واقعی آن به شمار می‌رفت.

نظری به بعد از ششم و هشتم اسفند ۱۳۴۱ نشان دهنده آن است که در طول دوازده سال بیش از آنچه قابل تصور باشد زن ایرانی قابلیت و استعداد خود را نشان داده است و علاوه بر بهره مندی از حقوق سیاسی و اجتماعی مقام و موقعیت او در خانواده هم مستحکم تر گردیده است.

اکنون که گذشته‌های تاریک را پشت سر گذاشته‌ایم و زن ایرانی در جامعه مقام خود را بازیافته است اشاره به این نکته کمال ضرورت را دارد که شاهنشاه آریامهر در کتاب مأموریت برای وطنم درباره زنان این سرزمین چنین نوشته‌اند:

من به آینده زنان ایران ایمان دارم. به نظر من زن ایرانی می‌تواند با نگاهداشتن جنبه زنانه خویشتن را به آن مقام برساند که در سربلندی و پیشرفت جامعه مترقی ایران کنونی مصدر خدمات و مسئولیتهائی باشد که همه جا ما با سر افرازی و افتخار اوست

و درکتاب انقلاب سفید می‌فرماید:

زنان کشور ما روز به روز در فعالیت عظیم اجتماعی و اقتصادی مملکت و در تجدید بنای اجتماع ایران سهم حساستر و مؤثرتری را چه از لحاظ کمیت و چه از حیث کیفیت برعهده می‌گیرند و این امری است که لازمه اجتناب ناپذیر هر اجتماع پیشرفته و مترقی امروز است.

ما امروز می‌بینیم آنچه شاهنشاه بیداردل برای زن ایرانی و آینده او بیان فرموده بودند جامه عمل بخود پوشیده و زنان در همه سازمانهای دولتی و واحدهای صنعتی و مؤسسات خصوصی نقش سازندگی ایفا می‌کنند و در مقام وزارت و معاونت و در مجالس مقننه، در مقام قضائی، در کسوت طبابت، در خدمت سپاهیان انقلاب همه و همه جا راه یافته‌اند و وجودشان منشاء خدماتی برای رسیدن به دروازه‌های تمدن بزرگیست که شاهنشاه ما از آن پیوسته یاد می‌فرمایند.

ما هشتم اسفند را گرامی می‌داریم و بوجود شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب و شهبانونی محبوب و نیکوکار افتخار می‌کنیم (احسنت -احسنت).

رئیس - خانم امیر ابراهیمی بفرمائید.

خانم امیر ابراهیمی - جناب آقای رئیس، همکار گرامی یکبار دیگر روز هشتم اسفند روزی که به فرمان شاهنشاه آریامهر به زنان ایران حقوق سیاسی اعطا گردید فرار رسید برای من موجب کمال افتخار است که این روز بزرگ را به ملت ایران تبریک و هنیت بگویم (احسنت) بخصوص امسال که ما شاد موفقیتهای عظیمی بوده‌ایم چه از جهت ازدیاد درآمد نفت و چه از نظر بین المللی و بالاخره فرمان اخیر شاهنشاه آریامهر درباره آموزش رایگان برای فرزندان ایران زمین این فرمان فرمان ساختن انسانها است این فرمان آدم سازی است این فرمان ساختن انسانهائی است که فردای روشن ایران را می‌سازند این فرمان ساختن ستوان سالاری‌های شجاع -نیرومند و عاشق ایران است (احسنت) چه خوشبختند کودکان این دوران و چه سعادتمندیم ما زنان و مردانی که این روزهای سازندگی و شکوفائی را می‌بینیم به راستی که:

از دست و زبان که برآید
کز عهده شکرش به در آید (احسنت).

می‌خواهم امروز به مناسبت روز بزرگ دیگری نیز صحبت کنم روز پنجم اسفند. پرستاران ایران روز پرستار را با پیام والا حضرت شاهدخت اشرف پهلوی جشن گرفتند والاحضرت در این پیام فرمودند: پرستاری وظیفه کسانی است که سرشار از محبت و عاطفه و فداکاری باشند.

شاید به همین علت است که از نخستین روز این وظیفه خطیر را زنان که وجود آنان سرچشمه مهربانی و عواطف عالیه انسانی است و طبیعتا" استعداد مادری و سرپرستی توأم با محبت در نهاد آنان سرشته شده است به عهده گرفته‌اند این شغل کار افراد فاقد وجدان کار و سهل انگار نیست. والاحضرت هم چنین به پرستاران مژده دادند که در تابستان آینده ساختمان خانه پرستار که یکی از آرزوهای دیرین پرستاران بود پایان می‌یابد. این خانه که بنا به فرمان والاحضرت محبوب ساخته می‌شود، موجب خوشوقتی و دلگرمی بسیار پرستاران شده و خود را بیش از پیش مرهون مراحم والاحضرت نیکوکار می‌دانند (صحیح است).

من روز پرستار را به همه پرستاران و بهیاران عزیزی که با کارو کوشش و فداکاری شبانه روزی به بیماران را یاری می‌کنند و با علاقه، کاردانی، دلسوزی، کلام شیرین و چهره خندان آنان را به زندگی امیدوار می‌سازند و زخمشان را مرحم می‌نهند و زنگ غم از دلشان می‌زدایند تبریک می‌گویم و موفقیت فردفرد آنان را در انجام وظیفه مقدسی که به عهده گرفته‌اند از خداوند متعال مسئلت می‌نمایم (احسنت).

همانطور که در سالهای قبل عرض کردم. پرستاران نیز مانند سایر گروههای اجتماع خواستهائی دارند. خوشبختانه به بعضی از این تقاضاها تا حدی توجه شده است. در اینجا لازم می‌دانم مراتب سپاس و تشکر پرستاران را به عرض جناب آقای نخست وزیر که به دستور ایشان حقوق پرستاران وزارت بهداری اضافه شده برسانم.

امیدوارم به دنبال این اقدام ارزنده مقرر فرمایند، ترتیبی اتخاذ شود که حقوق پرستاران و بهیاران در سراسر کشور یکسان و یکنواخت گردد و امتیاز خاصی برای پرستاران و بهیاران یک سازمان و یا دستگاه بخصوص در نظر گرفته نشود.

مطلب دیگری که در سال ۱۳۵۰ به آن اشاره کردم، شکل کمبود پرستار است. همه ما مخصوصا" پزشکان محترمی که در جمع ما هستند به این مشکل بزرگ واقفیم.

اگر خاطر نمایندگان محترم باشد، در آنروز آماری از تعداد مدارس پرستاری و بهیاری و تعداد پرستاران و بهیاران شاغل به عرض رسانیدم. امروز می‌خواهم از نظر اهمیت موضوع و پیشرفت سریعی که انجام گرفته، آمار جدیدی را ارائه نمایم.

تعداد آموزشگاههای پرستاری:

از سال ۱۲۹۹ تا سال ۱۳۴۱ فقط ۴ باب و از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰ , ۱۴ باب بوده از سال ۱۳۵۰ تا امروز به ۳۰ باب رسیده است.

تعداد آموزشگاههای بهیاری:

از سال ۱۳۲۰ تا سال ۱۳۴۱ فقط ۱۱ باب و از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰ جمعا" ۳۶ باب بعد از سال ۱۳۵۰ تا امروز به ۶۲ باب رسیده است یعنی تقریبا" تعداد آموزشگاهها در این دو سال دو برابر شده است.

در سال ۱۳۵۰ تعداد پرستاران را تقریبا" ۳۵۰۰ نفر و تعداد پرستاران تقریبا" به ۴۳۷۲ و تعداد بهیاران تقریبا" به ۱۰۵۸۹ نفر رسیده است البته تمام این ارقام اخیر تقریبی است زیرا متأسفانه ما در ایران مرکزی برای ثبت نام و صدور پروانه کار برای این گروه نداریم و این یکی از تقاضاهای حقه پرستاران است نامه‌های زیادی در این زمینه به انجمن پرستاران رسیده که چند نمونه از آنها را تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

پرستاران خواستار تشکیل نظام پرستاری برای حمایت از بیمار و پرستار هستند نظامی که بتواند:

۱- پروانه کار برای آنان صادر کند.
۲- در مواقع ضروری از آنان پشتیبانی کرده و خواستهای آنان را منعکس سازد.
۳- جلوی ندانم کاریها و تخلفات پرستار نماها را بگیرد.
۴- داوری و تعیین سرنوشت پرستاران و بهیاران را در دست بگیرد.

براستی در روزگاری که به فرمان رهبر عالیقدر ملت ایران کار مردم بخود آنان واگذار می‌شود و قضاوت و حل مشکلات و دعاوی به خانه‌های انصاف و شوراهای داوری سپرده می‌شود چرا باید داوری در کار پرستاران به دادگاهها سپرده شود پرستاری یک حرفه تخصصی است و جز پرستاران با تجربه هیچکس نمی‌تواند درباره آن اظهار نظر و قضاوت کند.

امیدوارم این خواسته پرستاران نیز مانند سایر خواستهای آنان مورد توجه دولت قرار گیرد و روز پرستار سال آینده مژده تشکیل نظام پرستاری را به همکاران گرامی بدهم.

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس - نسبت به صورت جلسه دفعه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم پنج فقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۴- تقدیم پنج فقره لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

رئیس - وارد دستور می‌شویم تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست پنج فقره لایحه جهت بررسی و تصویب تقدیم می‌کنم لایحه اول، به منظور ایجاد هماهنگی بین کلیه دانشجویان دانشکده افسری وبرخورداری از یک حقوق مساوی در نظر است به دانشجویان سهمیه ژاندارمری هم مانند دانشجویان سهمیه ارتش شاهنشاهی حقوق مساوی داده شود بنابراین لایحه‌ای برای اصلاح بند د ماده ۵۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تقدیم می‌گردد.

۲- برای ماده ۲۴ آئین نامه استخدام کارمندان غیر نظامی در ارتش شاهنشاهی حقوق بازنشستگی وظیفه و مستمری از بانک سپه پرداخت خواهد شد لایحه‌ای تقدیم می‌شود تا اگر اجازه مرحمت فرمایند کسور بازنشستگی این کارمندان که در صندوق بازنشستگی کشوری است به صندوق بانک سپه انتقال یابد.
۳- نظر به اینکه تبدیل سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی به شرکت سهامی مقتضی نیست و اداره امور سازمانهای مزبور طبق مقررات خاص آنان مقرون به مصلحت است لایحه تقدیم تا در صورت تصویب سازمانهای مزبور طبق مقررات مربوط به خود اداره شوند.
۴- اصلاح ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح نیروهای مسلح شاهنشاهی در مورد مستمری بگیران تقدیم می‌گردد.
۵- لایحه اصلاح فصل پنجم آئین نامه معاشهای نیروهای مسلح شاهنشاهی برای تصویب کمیسیون محترم بودجه تقدیم می‌گردد.

رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه الحاقیه‌های شماره ۱و۲ قرارداد شماره ۳ مورخ ۱۳۵۰/۵/۲۵ منعقد بین تراکتور سازی ایران (شرکت سهامی خاص) و شرکت دولتی بازرگانی خارجی اوزین اکسپورت ایمپورت رومانی بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۵- تقدیم لایحه الحاقیه‌های شماره ۱و۲ قرارداد شماره ۳ مورخ ۱۳۵۰/۵/۲۵ منعقد بین تراکتور سازی ایران (شرکت سهامی خاص) و شرکت دولتی بازرگانی خارجی اوزین اکسپورت ایمپورت رومانی بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

رئیس - آقای دکتر معتمد وزیری بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد) - جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی بر اساس موافقتنامه مربوط به همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی برای ساخت تراکتور در ایران که در تاریخ اول خرداد ماه ۱۳۴۶ به تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی و در تاریخ بیستم خرداد ماه ۱۳۴۶ به تصویب کمیسیون دارائی مجلس سنا رسیده است قراردادهای لازم جهت تأسیس کارخانه تراکتورسازی ایران و خرید تراکتور و قطعات منفصله آن بین سازمان‌های مربوط منعقد و به موجب آن ۱۵ هزار دستگاه تراکتور و قطعات منفصله خریداری گردید، چون این تعداد تراکتور برای اجرای کامل طرح کافی نبود در تاریخ ۱۳ شهریور ماه ۱۳۴۸ (سوم سپتامبر ۱۹۶۹) پروتکل الحاقی به موافقتنامه فوق الذکر بین نمایندگان دولتین ایران و رومانی به امضاء رسید که به موجب آن ۵۰۰۰ دستگاه تراکتور به صورت قطعات منفصله دیگر خریداری و ضمن آن موافقت گردید که در صورت لزوم قطعات منفصله بیشتری بتوان بر اساس همین پروتکل ابتیاع نمود: متعاقبا" بر اساس پروتکل الحاقی و اصول کلی موافقتنامه فیمابین در تاریخ ۲۵ مرداد ماه ۱۳۵۰ (۱۶ اوت ۱۹۷۱) نیز قراردادی برای خرید ۱۰۰۰۰ دستگاه تراکتور به صورت قطعات منفصله بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و مقامات رومانی منعقد گردید که در تاریخ بیست و سوم بهمن ماه ۱۳۵۰ به تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی و در تاریخ سوم اسفند ماه ۱۳۵۰ به تصویب کمیسیون دارائی مجلس سنا رسیده است.

اکنون بر اساس پروتکل الحاقی مورخ ۱۳ شهریورماه ۱۳۴۸ (سوم سپتامبر۱۹۶۹) الحاقیه‌های شماره ۱ و ۲ به قرارداد شماره ۳ مورخ ۱۳۵۰/۵/۲۵ (۱۶ اوت ۱۹۷۱) برای خرید ۱۰۱۰۰ دستگاه تراکتور به صورت قطعات منفصله بین تراکتور سازی ایران (شرکت سهامی خاص) وابسته به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت دولتی بازرگانی خارجی اوزین اکسپورت ایمپورت که جانشین قانونی شرکت اینداستریال ایمپورت می‌باشد منعقد گردیده است که با تقدیم نسخه‌ای از متن فارسی و انگلیسی آن تقاضای تصویب آنرا در کمیسیونهای دارائی مجلسین دارد.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش کمیسیون کار و امور و اجتماعی راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۳۰ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه به شماره ۶۷۲۲۸ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت مربوط به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها را که قبلا" به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عینا" تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها

ماده واحده - کارفرمایان مکلفند طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاههای خود را که شامل شرح وظائف شرایط احراز و ارزیابی مشاغل - دستور العمل اجرائی طرح و جدول مزد - تغییرات جداول مزد ناشی از تغییر حداقل مزد در مناطق و صنایع - همچنین سایر ضوابط فنی مربوط می‌باشد، طبق آئین نامه‌ای که به تصویب شورای عالی کار خواهد رسید در مهلت هائی که شورای مزبور تعیین خواهد کرد تهیه و به موقع اجرا بگذارند.

  • تبصره ۱- وزارت کار و امور اجتماعی برای تسهیل طبقه بندی مشاغل در کارگاهها به دفاتر مشاور فنی طبقه بندی مشاغل که صلاحیت فنی آنان مورد تائید شورای عالی کار قرار گیرد بر اساس ضوابطی که شورای مزبور تعیین خواهد کرد اجازه کار خواهد داد.
  • تبصره ۲- در صورتی که کار فرمایان مشمول این قانون در پایان مهلت‌های تعیین شده مشاغل کارگاههای خود را طبقه بندی ننمایند وزارت کار و امور اجتماعی انجام این امر را به یکی از دفاتر مشاور فنی طبقه بندی مشاغل واگذار خواهد نمود و کارفرما مکلف است هزینه‌های مربوط را با اعلام وزارت کار و امور اجتماعی به دفتر مشاور فنی مذکور بپردازد بعلاوه ۱۰۰٪ هزینه‌های مشاوره را به عنوان جریمه به حساب خزانه پرداخت نماید.
  • تبصره ۳- مابه التفاوت احتمالی دستمزد ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاههای موضوع این قانون همچنین کارگاههائی که قبلا" به موجب مقررات مصوب ۴۹/۳/۷ شورای عالی کار مکلف به طبقه بندی مشاغل از لحاظ مزد گردیده‌اند از تاریخ خاتمه اولین مهلت پرداخت است.
  • تبصره ۴- مرجع محاسبه و تعیین میزان مطالبات کارگران و همچنین میزان هزینه‌های موضوع تبصره ۲ در صورت بروز اختلاف هیأت حل اختلاف مذکور در ماده ۴۰ قانون کار می‌باشد و رأی هیأت مزبور در این مورد و قطعی لازم الاجرا است.
  • تبصره ۵- حداقل مزد موضوع ماده ۲۲ قانون کار با توجه به ضروریات و حوائج زندگی یک خانواده کارگری و تأثیر آن بر سایر سطوح مزد از تاریخ تصویب این قانون هر یکسال یکبار تعیین و پس از تصویب شورای عالی کار به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی - علی اصغر قدردان.

رئیس - گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی مطرح است آقای اخلاقی بفرمائید.

اخلاقی - همکاران محترم، گاهی لوایحی که به مجلس می‌آید اشخاصی که نسبت به آن مطالب و لوایح سوابقی دارند و یا گذشته‌ای را به خاطر می‌آورند بنده به این فکر می‌افتم که حیف است که این لایحه با لوایح مشابهش که به مجلس می‌آید بحثی چند در باره آن نکنم خواستم در کلیات این لایحه عرایض خودم را که راجع به کارگران است همان کارگارانیکه به لقب شریف از طرف شاهنشاه آریامهر مفتخر شده‌اند چند کلمه‌ای عرض کنم و عرض کنم که کارگران چه داشته‌اند و الان چه دارند یکی از انتخابات خوب جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب ایران این بود که یکی از چهره‌های درخشان وزارت کار را بر مقام وزارت کار برگزید (صحیح است) جناب آقای مهندس معینی کسی است که موهایش را در راه خدمت به کارگر سفید کرده است (صحیح است). آقایان می‌دانند که بنده اهل گزاف گویی و مداهنه نیستم ولی آنچه که بنده را وادار می‌کند که پشت تریبون بیایم به مصداق من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق است خواستم از جناب آقای مهندس معینی تقدیر کنم شاید ۲۷ سال پیش که بنده خدمت ایشان در وزارت کار بودم کارخانه‌های ایران به این وضع نبود هر کس از وزارت کار که می‌خواست برود کارخانه‌ای و راجع به حقوق کارگر که چیز بسیار نا آشنائی بود برای کارفرما صحبت کند با توهین روبرو می‌شد البته بنده منکر این نیستم که نقائص فراوان است ولی رفع نقائص زمان لازم دارد ما باید ببینیم از یک شیشه مرکور کروم و یک بسته پنبه پشت در کارخانه دخانیات حالا به کجا رسیده‌ایم چه اقداماتی شده. در حوزه انتخابیه بنده کارگرها قراردادی با بیمارستان راه آهن اندیمشک داشتند که خود مریضخانه راه آهن چهار تا تخت بیشتر نداشت و امروز بیمه‌های اجتماعی درمانگاهی در دزفول تأسیس کرده که ۸ طبیب در شیفت‌های مختلف به درمان کارگران مشغولند این یکی از امیدواری‌ها برای پیشرفت وضع کار کارگران است و این لایحه یکی از لوایح مفیدی است که حقوق کارگران است و این لایحه یکی از لوایح مفیدی است که حقوق کارگر همانطور که در کشورهای صنعتی معمول است بر اساس مهارت کارگر تعیین بشود و مرجعی بتواند کارگری را که استعداد دارد و دارای فنون و مهارت بهتری است معلوم کند و همینطور کارفرما نتواند استعدادها و مهارت‌ها را نادیده بگیرد (احسنت).

خواستم از فرصت استفاده کنم و به جناب وزیر کار عرض کنم که تعداد بیمه شدگان حوزه انتخابیه بنده یعنی دزفول به حدی رسیده است که باید بیمارستان دیگری برای آنها ساخته شود چون دزفول احتیاج به مریضخانه دارد، هفته گذشته در مورد شهامت سربازان عزیز ایران عرض کردم دزفول جائی بود که روستاها با قلعه نگاهداری می‌شد و الان در همان روستاها مدارس حرفه‌ای دارند، در بیرون شهر دزفول تا دهسال پیش کسی نمی‌توانست رفت و آمد کند تیمسار کاتوزیان هم تشریف دارند و بهتر می‌دانند، از عراق می‌آمدند روستاها را آتش می‌زدند اموال مردم را می‌بردند و دو ساعته فرار می‌کردند، به عراق، و الان نه تنها دیگر آن قطاع الطریقها وجود ندارند بلکه در همان روستاها مزارع سرسبز و مدارس حرفه‌ای ایجاد می‌شود خواستم استدعائی بکنم راجع به تأسیس بیمارستان سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران، همانطور که اطلاع دارید در خوزستان اخیرا" با ایجاد صنایع مختلف دیگر تعداد کارگران به آن حد نصابی رسیده است که باید بیمارستان در آنجا ایجاد بشود. ضمنا" از جناب آقای وزیر کار استدعای دیگری می‌کنم چون بودم آنروز من از طایفه دردکشان - که نه، از درد نشان بود و نه از تاک نشان (احسنت).

بلی خواستیم استدعا بکنم که گاهی مسافرت بفرمایند به مراکزی که در اثر انقلاب شاه و مردم در آن نقاط مراکز صنعتی و کارگری تأسیس شده، اگر در سابق فقط در آبادان یک پالایشگاه بود الان در تمام آن نقاط کارخانه‌های سیمان و کود شیمیائی و کارخانه‌های دیگری تأسیس شده و مجامع کارگری بسیار بوجود آمده، از جناب وزیر کار استدعا می‌کنم که برای رسیدگی بوضع کارگران مسافرتی به آن نقاط بفرمایند و از نزدیک وضع کارگران را رسیدگی بفرمایند عرض دیگری ندارم (احسنت -احسنت).

رئیس - نظر دیگری نسبت به گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون، خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود، آقای وزیر کار فرمایشی دارید بفرمائید.

مهندس امیر قاسم معینی (وزیر کار و امور اجتماعی)- با کسب اجازه از مقام ریاست بنده مقدمه از جناب آقای اخلاقی نماینده محترم تشکر می‌کنم که بنده را مورد لطف و محبت خودشان قرار دادند، جناب ایشان یکی از کارشناسان امور کارگری هستند که ما بعضا" از نظریات و تجربیات ایشان استفاده می‌کنیم.

راجع به بیمارستان که فرمودند سازمان بیمه‌های اجتماعی مشغول مطالعه است که بتواند در جائی که کمبود دارند از نظر تخت‌های بیمارستانی، بیمارستانهائی را رأسا" تأسیس و درست بکند اما بیمارستان آنطور که متخصصین امر مطالعه کرده‌اند در یک حد کوچک جناب دکتر خطیبی بهتر استحضار دارند، مقرون به صرفه نیست آنهم با پول خود کارگر یعنی اگر ما بخواهیم یک بیمارستان با ۵۰ یا ۱۰۰ تخت در شهرستان دایر بکنیم این بیمارستان، بیمارستانی نیست که نظر کارگران را تأمین کند بخصوص که این بیمارستانی خواهد بود پر خرج و ما در نظر داریم که یک بیمارستان مجهز و بزرگ در اهواز بسازیم که بطور قطع شهر دزفول شما را هم خواهد پوشاند (احسنت).

البته سعی خواهیم کرد درمانگاه آنجا را هم مجهز بکنیم تا تجهیزات کافی داشته باشد که بیمارانی که احتیاج به بستری شدن ندارند به اهواز منتقل نشوند.

راجع به مسافرت هم که فرمودید بنده هفته آینده به اصفهان خواهم رفت البته نظرتان کاملا" صحیح است و بنده سعی می‌کنم در مورد انجام امور کارگری وظیفه‌ای را که دارم انجام بدهم (احسنت).

از ساحت مقدس مجلس و از نمایندگان محترم که با دقت و صرف وقت بسیار نسبت به تنقیح و تصویب این لایحه بسیار مهم اقدام کردند کمال تشکر و سپاس را دارم.

وزارت کار و امور اجتماعی سعی خواهد کرد با قانونی که تصویب فرمودید بتواند در جهت بهبود وضع کارگران، این طبقه زحمتکش کشور و همچنین در جهت هر چه بیشتر عدالت فردی اقدام کند متشکرم (احسنت).

- طرح گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم و ارجاع مجدد آن به کمیسیون

۷- طرح گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم و ارجاع مجدد آن به کمیسیون

رئیس - گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز شنبه چهارم اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را که قبلا" در مجلس شورای ملی تصویب شده و مجلس سنا تغییراتی درآن به عمل آورده بود مورد رسیدگی قرار داد و با تغییرات مجلس سنا به استثنای قسمت آخر ماده ۱ و ماده ۱۰ موافقت کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم

ماده ۱- عبارت زیر به آخر بند ۹ ماده ۲ اضافه می‌شود:

مؤسسات آموزشی که تا این تاریخ یا حداکثر ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ تصویب این اصلاحیه وضع خود را با آئین نامه موضوع تبصره ۲ ماده ۲ تطبیق داده باشند از معافیت موضوع این بند استفاده خواهند نمود و در صورتی که پس از رسیدگی وزارت دارائی و وزارت علوم و آموزش عالی یا وزارت آموزش و پرورش حسب مورد محرز شود که درآمد سالهای ۱۳۶۴ تا آخر ۱۳۵۱ مؤسسات مزبور صرف مخارج خود مؤسسه شده و هیچگونه سودی اعم از سود سرمایه یا غیر آن برداشت نشده مالیات بر درآمد سنوات مزبور وصول و معادل آن از محل درآمد سنوات مزبور وصول و معادن آن از محل درآمد عمومی به مؤسسه مربوط برگشت داده می‌شود.

در مورد مؤسسات متعلق به اشخاص حقیقی استفاده از معافیت مزبور موکول به آن است که ضمن رعایت مراتب فوق ظرف مهلت مذکور به صورت شخص حقوقی به ثبت برسند.

آئین نامه اجرائی این بند در مورد نحوه تنظیم اساسنامه و ضوابط مربوط به هزینه مؤسسات مزبور به پیشنهاد وزارت دارائی به تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی خواهد رسید.

ماده ۲- اصلاحات زیر در ماده ۶ به عمل می‌آید:

الف - متن ماده ۶ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات متعلق را پس از وضع و مزایای مستمر بر اساس درآمد سالانه و در مورد مزایای غیر مستمر با توجه به درآمدهای سالانه مذکور در فوق و مزایای غیر مستمری که قبلا" پرداخت شده تا سیصد هزار ریال حقوق سالانه پس از کسر شصت هزار ریال به نرخ ده درصد و تا هفتصد هزار ریال حقوق سالانه نسبت به مازاد سیصدهزار ریال به نرخ پانزده درصد و نسبت به مازاد سیصد هزار ریال به نرخ پانزده درصد و نسبت به مازاد هفتصد هزار ریال حقوق سالانه به نرخ مربوط مقرر در ماده ۱۳۴ کسر و ظرف سی روز با صورتی حاوی نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن به دارائی محل تأدیه کنند و در ماههای بعد فقط تغییرات را صورت دهند.

ب - تبصره ۳ ماده ۶ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

  • تبصره - از پرداخت‌های غیر مستمر که از طرف اشخاص غیر از پرداخت کنندگان مزد، مقرری، حقوق اصلی به عمل می‌آید ده درصد بابت مالیات کسر و ظرف سی روز با صورتی حاوی نان و نشانی دریافت کنندگان و میزان آن به دارائی محل پرداخت خواهد شد.

ماده ۳- اصلاحات زیر در ماده ۲۳ به عمل می‌آید :در تبصره ۲ ماده ۲۳ عبارت: که حدود آن از لحاظ مالیاتی هر سه سال یکبار به پیشنهاد وزارت دارائی و تصویب هیئت وزیران تعیین می‌شود و عبارت کمیسیون باید با رعایت کاهش ارزش املاک ناشی از تعلق چند واگذاری محل به مستأجر ارزش عرصه املاک را در قید اجاره یا خالی به تفکیک تعیین نماید حذف و عبارت زیر به عنوان تبصره ۶ به ماده مزبور اضافه می‌شود:

  • تبصره ۶- در مورد املاکی که تاریخ تملک انتقال دهنده بعد از تاریخ تصویب این اصلاحیه می‌باشد مقررات ماده ۲۲ جاری نبوده و درآمد مشمول مالیات نقل و انتقالات قطعی املاک مزبور عبارتست از اضافه بهای فروش نسبت به بهای خرید به مأخذ قیمت مذکور در اسناد در معامله مگر اینکه قیمت فروش از ارزش معاملاتی با قیمت منطقه‌ای حین معامله کمتر باشد که در این صورت ارزش معاملاتی یا قیمت منطقه‌ای زمین حسب مورد مناط اعتبار است. مفاد تبصره یک این ماده در مورد این تبصره نیز جازی خواهد بود و در اولین معامله‌ای که بعد از تعیین ارزش معاملاتی انجام می‌شود قیمت خرید انتقال دهنده بیشتر از اولین ارزش معاملاتی ملک محسوب نخواهد شد. مفاد این تبصره شامل موارد مذکور در ماده ۲۴ نیز خواهد بود. در صورتی که تملک ملک به سبب ارث و یا نقل و انتقالات بلاعوض و محاباتی باشد ارزش ملک در تاریخ تملک که مبنای مالیات قرار گرفته است بهای خرید ملک محسوب می‌شود.

ماده ۴- عبارت زیر به عنوان تبصره به ماده ۴۷ اضافه می‌شود:

  • تبصره - درآمد مشمول مالیات پانصد متر عرصه اعیانی که بر اساس بند الف ماده ۷ قانون انحلال بنگاه خالصجات مجانا" به صاحبان اعیانی واگذار می‌شود بر مبنای بهای مازاد عرصه که با دریافت بها از طرف دولت فروخته می‌شود محاسبه خواهدشد.

ماده ۵- اصلاحات زیر در ماده ۶۱ به عمل می‌آید:

الف - در بند ۳ عبارت ابلاغ مذکور قاطع مرور زمان است حذف می‌شود.

ب - بند۴ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

در صورتی که با رعایت شرایط و اوضاع و احوال اقتصادی در نسبت درآمد مشمول مالیات به حجم فعالیت یک مؤسسه بازرگانی در یکسال مالیاتی کاهش غیر معقولی با مقایسه با سال قبل همان مؤسسه یا سال جاری مؤسسات مشابه ملاحظه گردد که در این صورت ممیز مالیاتی باید نظر خود را با ذکر دلیل کتبا" به ممیز کل گزارش دهد گزارش ممیز مالیاتی با اظهار نظر ممیز کل به ضمیمه گزارش حسابدار رسمی در صورتیکه وجود داشته باشد ظرف ده روز برای رسیدگی به کمیسیونی متشکل از ممیز کل مربوط - نماینده بانک ملی محل - نماینده اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا اطاق اصناف حسب مورد مطرح می‌شود.

کمیسیون مکلف است با احضار مؤدی نظر خود را که به اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود ظرف ۳۰ روز نسبت به قبول یا رد دفتر صریحا" اعلام کند.

ماده ۶- عبارت زیر به آخر تبصره ماده ۷۸ اضافه می‌شود:

حکم قسمت اخیر شامل پیمانی نیز می‌باشد که پیمانکار با مشارکت یکی از مؤسسات دولتی یا شرکتهای دولتی موضوع پیمان را انجام داده و برای آن حساب جداگانه تنظیم شده باشد ولو آنکه هر یک از طرفین منفردا" پیمانهای دیگری در دست اجراء داشته باشند.

ماده ۷- عبارت زیر به آخر متن بند ت ماده ۸۰ اضافه می‌شود:

در مورد پیمانهائی که پیشنهاد آن از اول سال ۱۳۵۲ به بعد تسلیم شده باشد درآمدهای مشمول ماده ۷۶ و تبصره آن کما کان از ده درصد مالیات شرکت معاف می‌باشد ولی کل درآمد بشرح زیر مشمول مالیات خواهد بود.

ماده ۸ - در تبصره یک ماده ۸۱ بعد از عبارت حساب سود و زیان عبارت متکی به دفاتر قانونی اضافه و عبارت و ماده ۱۷۰ حذف می‌شود.

ماده ۹ - ماده ۸۲ و تبصره آن بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۸۲ - درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه ایرانی و یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی که مجاز به انجام معاملات بیمه در ایران می‌باشند با رعایت تبصره ۷ این ماده عبارت است از:

۱- ذخائر فنی بیمه‌های زندگی در آخر سال مالی قبل.
۲- ذخائر فنی بیمه‌های غیر زندگی در آخر سال مالی قبل.
۳- حق بیمه بیمه‌های زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتی‌ها.
۴- حق بیمه بیمه‌های غیر زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتی‌ها.
۵- حق بیمه بیمه‌های اتکائی قبولی پس از کسر برگشتی‌ها.
۶- کارمزدها و مشارکت در سود معاملات بیمه‌های اتکائی واگذاری.
۷- بهره سپرده‌های بیمه گر اتکائی نزد بیمه گر واگذار کننده.
۸- سهم بیمه گران اتکائی بابت بازخرید و سرمایه و مستمریهای بیمه‌های زندگی.
۹- سهم بیمه گران اتکائی بابت خسارات پرداختی در بیمه‌های غیر زندگی.
۱۰- سایر درآمدها.

پس از کسر

۱- هزینه تمبر قراردادهای بیمه.
۲- هزینه‌های پزشکی بیمه‌های زندگی.
۳- کارمزدهای پرداختی از بابت معاملات بیمه مستقیم.
۴- تخفیف در حق بیمه معاملات بیمه مستقیم.
۵- حق بیمه بیمه‌های اتکائی واگذاری.
۶- سهم صندوق تأمین خسارتهای بدنی از حق بیمه، بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث.
۷- مبالغ پرداختی از بابت باز خرید و سرمایه و مستمریهای بیمه‌های زندگی.
۸- سهم مشارکت بیمه گذاران در منافع.
۹- خسارات پرداختنی از بابت بیمه‌های غیر زندگی.
۱۰- کارمزدها و سهم مشارکت بیمه گران در سود معاملات بیمه‌های اتکائی قبولی.
۱۱- بهره متعلق به سپرده‌های بیمه‌های اتکائی واگذاری.
۱۲- ذخائر فنی بیمه‌های زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
۱۳- ذخائر فنی بیمه‌های غیر زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
۱۴- سایر هزینه‌ها و استهلاکات قابل قبول.
  • تبصره ۱- انواع ذخائر فنی مؤسسات بیمه (اندوخته‌های فنی موضوع ماده ۶۱ قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری) برای هر یک از رشته‌های بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که از طرف بیمه مرکزی ایران تهیه و پس از موافقت وزارت دارائی به تصویب شورای عالی بیمه خواهد رسید.
  • تبصره ۲- انواع ذخائر فنی بیمه مرکزی ایران برای هر یک از رشته‌های بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها از طرف مجتمع عمومی بیمه مرکزی ایران تعیین خواهد شد.
  • تبصره ۳- در معاملات بیمه مستقیم حق بیمه و کارمزدها و تخفیف حق بیمه و سهم مشارکت بیمه گذاران در منافع با رعایت ضوابط مقرر از طرف شورای عالی بیمه خواهد بود. کلیه اقلام مزبور به استثناء کارمزد باید در قرارداد بیمه ذکر شده باشد.
  • تبصره ۴- اقلام مربوط به معاملات بیمه‌های اتکائی در داخل کشور اعم از قبولی یا واگذاری بر اساس شرایط قرار دادها و یا توافقهای مؤسسات بیمه ذیربط خواهد بود.
  • تبصره ۵- اقلام مربوط به معاملات بیمه‌های اتکائی با خارج از کشور اعم از قبولی یا واگذاری در مورد مؤسسات بیمه به استثنای شرکت سهامی بیمه ایران بر اساس شرایط قراردادها و یا توافقهائی است که مورد تائید بیمه مرکزی ایران باشد.
  • تبصره ۶- مؤسسات بیمه مکلفند پنجاه درصد کلیه ذخائر فنی آخر سال قبل خود را پس از کسر مانده وامها در تاریخ مذکور که به موجب شرایط قراردادهای بیمه زندگی پرداخت شده است به مصرف خرید اسناد خزانه یا اوراق قرضه دولتی برسانند و گواهی تودیع آنها را در بانک مرکزی ایران به ضمیمه اظهار نامه مالیاتی تسلیم نمایند. آن قسمت از بهره اوراق یا اسناد مذکور که به ذخائر فنی مربوط اضافه شود جزء درآمد مشمول مالیات نخواهد بود و آن قسمت از بهره که به ذخائر فنی اضافه نمی‌شود به درآمد مشمول مالیات اضافه خواهد شد. در صورتی که کمتر از میزان مقرر به مصرف خرید اوراق قرضه و اسناد خزانه رسیده باشد بهره مابه التفاوت بر اساس بالاترین نرخ اوراق قرضه در سال مالی مربوط محاسبه و به درآمد مشمول مالیات اضافه خواهد شد.
  • تبصره ۷- در سال ۱۳۵۲ خسارات مربوط به قراردادهای بیمه غیر زندگی که در سال مزبور با سنوات قبل از آن صادر شده است از محل ذخائر فنی غیر زندگی آخر سال ۱۳۵۱ پرداخت می‌شود و در صورتیکه این خسارت مازاد بر ذخائر مزبور باشد، مازاد به عنوان هزینه در حساب سود و زیان سال ۱۳۵۲ منظور خواهد شد و در صورتی که ذخائر مزبور از خسارات مذکور در فوق بیشتر باشد مازاد به حساب مخصوصی بنامه ذخیره فنی احتیاطی منظور خواهد شد.

استفاده از حساب مزبور جز در مواردی که به موجب آئین نامه‌ای که می‌رسد ممنوع است و در غیر این صورت در سال مربوط به جمع درآمد مشمول مالیات مؤسسه اضافه خواهد شد.

  • تبصره ۸- درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه خارجی که با انعقاد قرارداد و یا با توافقهائی بدون تأسیس شعبه یا نمایندگی از مؤسسات بیمه ایرانی یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی در ایران بیمه اتکائی قبول کنند عبارت است از ۱۲ درصد کل حق بیمه متعلق به آنها در سال مالیاتی بر اساس قراردادها و یا توافقهای مربوط بدون احتساب هر گونه هزینه ولی در صورتی که مؤسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع مؤسسه بیمه گر اتکائی از پرداخت مالیات بر معاملات اتکائی معاف باشند مؤسسه مزبور نیز از پرداخت بر معاملات اتکائی معاف باشند مؤسسه مزبور نیز از پرداخت مالیات دولت ایران معاف است.

مؤسسات بیمه ایرانی با نمایندگان مؤسسات بیمه خارجی در ایران مکلفند در موقع تخصیص حق بیمه بنام بیمه گر اتکائی خارجی مشمول مالیات موضوع این تبصره دو درصد آن را به عنوان علی الحساب مالیاتی بیمه گر اتکائی و حق بیمه متعلق به حوزه مالیاتی پرداخت نمایند.

ماده ۱۰- عبارت زیر به عنوان تبصره به ماده ۸۳ اضافه می‌شود:

  • تبصره ۴- در صورتیکه ترازنامه و حساب سود و زیان که در موعد مقرر تسلیم می‌شود به تصویب مجمع عمومی شخص حقوقی نرسیده باشد قبول آن برای تشخیص درآمد مشمول مالیات موکول به آنست که ظرف یک ماه از تاریخ تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان، مصوبه مجمع عمومی به حوزه مالیاتی تسلیم شود.

ماده ۱۱- به آخر بند ۳ ماده ۹۵ عبارت و همچنین هزینه پذیرائی نمایندگان مجلسین از اول شهریور ماه ۱۳۵۰ بر اساس تصمیم هیئت رئیسه مجلسین و در آخر بند ۷ ماده مزبور عبارت و لباس یا وجوه نقدی که بابت لباس با افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی داده می‌شود اضافه می‌شود.

ماده ۱۲- عبارت زیر به عنوان تبصره ۵ به ماده ۱۱۰ اضافه می‌شود:

  • تبصره ۵- در مورد موقوفاتی که به اجاره طویل المدت که کمتر از ۲۵ سال نباشد واگذار و تمام مبلغ مال الاجاره یکجا دریافت و حداکثر ظرف مدت شش ماه طبق گواهی اداره اوقاف صرف خرید مال غیر منقول دیگری بنام موقوفه شود و منافع آن به مصرف مقرر در وقف نامه برسد مال الاجاره مزبور مشمول مالیات املاک نخواهد بود و فقط موقوف علیهم یا موقوفه حسب مورد نسبت به منافع حاصل از مال الاجاره مال غیر منقول خریداری شده طبق مقررات مربوط در قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات می‌باشند مقررات این تبصره شامل اجاره‌های از اول سال ۱۳۴۶ به بعد نیز خواهد بود و مهلت مقرر در فوق از تاریخ تصویب این اصلاحیه محاسبه خواهد شد.

ماده ۱۳- عبارت زیر به عنوان ماده ۱۱۰ مکرر اضافه می‌شود.

ماده ۱۱۰ مکرر - اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف پنجسال از تاریخ تصویب این اصلاحیه واحدهای ده طبقه یا بیشتر مسکونی در محدوده شهرها ایجاد می‌نمایند نسبت به درآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور ظرف ده سال از تاریخ اختتام بنا تحصیل می‌کنند از پرداخت مالیات معاف هستند

ماده ۱۴- اصلاحات زیر در ماده ۱۱۶ به عمل می‌آید:

الف - عبارت زیر به آخر تبصره ۳ ماده ۱۱۶ اضافه می‌شود:

حکم قسمت اخیر این تبصره شامل سود سهام پرداختنی به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و انجمن ملی حمایت کودکان و سازمان ملی رفاه نا بینایان و جمعیت کمک به جذامیان و بنیاد فرهنگی فرح پهلوی و بنیاد فرهنگ ایران و جمعیت حمایت کودکان بی سرپرست و پیشاهنگی دختران وابسته به سازمان ملی پیشاهنگی ایران و جمعیت مبارزه با سرطان و فدراسیون ورزشی کرولالهای ایران بابت عملکرد سال ۱۳۴۶ به بعد نیز خواهد بود.

ب- عبارت زیر به عنوان تبصره ۷ به ماده ۱۱۶ اضافه می‌شود:

  • تبصره ۷- شرکتهائی که حداقل نود درصد سهام آنها متعلق به شرکتی باشد که دارای شرایط زیر است:
۱- فعالیت آن منحصر به سرمایه گذاری در شرکتهای دیگر باشد.
۲- سهام آن با نام باشد.
۳- تعداد سهامداران آن از هزار نفر کمتر نباشد.
۴- هیچیک از سهامداران آن بیش از ده درصد سرمایه شرکت را نداشته باشند.
۵- سهام آن در بورس پذیرفته شده باشد.

از معافیتها و مزایای مقرر در متن این ماده و تبصره یک آن ماده ۱۱۹ و قسمت اخیر جزء یک بند ت ماده ۸۰ بدون احتیاج به قبولی سهام آنها در بورس استفاده خواهند نمود مشروط بر اینکه حسابرسی شرکت سرمایه گذار و شرکتهای دیگر وسیله مؤسسات حسابرسی موضوع تبصره ماده ۲۷۷ انجام و ترازنامه و حساب سود و زیان تلفیقی برای کلیه این شرکتها تنظیم و حسابرسی شده و به بورس ارائه شده باشد.

در مواردی که حساب این قبیل شرکت‌ها وسیله دو یا چند مؤسسه حسابرسی مورد رسیدگی قرار گرفته باشد مؤسسات حسابرسی مزبور مکلفند اطلاعات لازم را بین خود مبادله نمایند و مؤسسه حسابرسی شرکت سرمایه گذار باید نسبت به کلیه اقلام ترازنامه و حساب سود و زیان تلفیقی اظهار نظر نموده و صحت آنها را تائید نماید.

ج- عبارت زیر به عنوان تبصره ۸ به ماده ۱۱۶ اضافه می‌شود.

  • تبصره ۸- وجوهی که شرکت شیلات جنوب بابت مالیات تا آخر سال ۱۳۵۲ مؤسسات طرف قرارداد خود تعهد پرداخت آنرا نموده است وصول و معادل آن از محل درآمد عمومی در وجه شرکت مسترد خواهد شد.

ماده ۱۵- در ماده ۱۲۲ بعد از عبارت گواهی نماید عبارت و همچنین حق بیمه پرداختی هر شخص حقیقی به مؤسسات بیمه ایرانی بابت بیمه عمر تا سه هزار ریال در ماه اضافه می‌شود.

ماده ۱۶- ماده ۱۳۰ و تبصره‌های آن به شرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۱۳۰ - جدول ضرائب تشخیص درآمد مشمول مالیات به ترتیب زیر تنظیم و ابلاغ می‌گردد:

الف - برای تعیین ضرائب هر سال کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت دارائی و بانک مرکزی ایران و نماینده اطاق اصناف در مورد اصناف و نماینده نظام پزشکی در مورد مشاغل وابسته به پزشکی و نماینده اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در مورد سایر مشاغل در وزارت دارائی تشکیل می‌شود و با توجه به جریان معاملات و اوضاع و احوال اقتصادی ضرائب مربوط به مالیاتهای حوزه تهران را نسبت به هر یک از قرائن مذکور در ماده ۱۲۸ در باره مؤدیان مختلف بر حسب نوع مشاغل تفکیک تعیین و فهرست آنرا به وزارت دارائی تسلیم می‌نماید. تصمیمات این کمیسیون از طرف وزارت دارائی به عنوان جدول ضرائب حوزه تهران برای اجراء ابلاغ خواهد شد.

ب - جدول مذکور در بند الف از طرف وزارت دارائی به ادارات دارائی شهرستانها ارسال بگردد به محض وصول جدول مذکور کمیسیونی مرکب از پیشکار شهرستانها و رئیس بانک ملی ایران و رئیس اطاق اصناف در مورد اصناف و نماینده نظام پزشکی در مورد مشاغل وابسته به پزشکی و رئیس اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در ورد سایر مشاغل تشکیل می‌شود - کمیسیون مزبور جدول رسیده را مبنای مطالعه قرار داده و با توجه به اوضاع و احوال اقتصادی خاص حوزه مالیاتی خود در صورت اقتضا تغییرات لازم در ارقام آن با ذکر دلیل به عمل خواهد آورد.

نتیجه بررسی کمیسیون به مرکز گزارش شده و از طرف وزارت دارائی مورد بررسی قرار می‌گیرد و تا حدی که دلائل اقامه شده برای تغییرات ارقام جدول قانع کننده به نظر برسد جدول از طرف وزارت دارائی اصلاح و به عنوان جدول ضرائب به دارائی مربوط ابلاغ خواهد شد.

  • تبصره ۱- در نقاطی که اطاق اصناف یا اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا نظام پزشکی تشکیل نشده است نماینده انجمن شهر حسب مورد به جای هر یک از رؤسای اطاقها و نظام مزبور در کمیسیون ضرائب شرکت خواهد نمود.
  • تبصره ۲- حضور نماینده وزارت دارائی و نماینده بانک برای رسمیت جلسات کمیسیون ضروری است و تصمیمات کمیسیون به اکثریت آراء حاضرین در جلسه رسمی مناط اعتبار است.
  • تبصره ۳- ضریب مالیاتی در مواردی که درآمد مشمول مالیات موضوع این قانون باید علی الرأس تشخیص شود در صورتی که به موجب این قانون یا طبق جدول ضرائب برای آن ضریبی تعیین نشده باشد بوسیله کمیسیون تشخیص محل تعیین خواهد شد.
  • تبصره ۴- کمیسیون می‌تواند نماینده اتحادیه هر رشته یا صنف را برای ادای توضیحات در جلسه کمیسیون ضرائب دعوت نماید.

ماده ۱۷- عبارت زیر به عنوان تبصره ۴ به ماده ۱۳۲ اضافه می‌شود:

  • تبصره ۴- مهلت تسلیم اظهارنامه تکمیلی مربوط به درآمد سالهای ۱۳۴۶ تا آخر سال ۱۳۵۱ مؤدیان مشمول ماده ۱۳۱ تا پایان تیر ماه ۱۳۵۳ تمدید می‌شود.

ماده ۱۸- در بند الف ماده ۱۴۲ عبارت پنجهزار ریال به عبارت پنجاه هزار ریال اصلاح می‌شود.

ماده ۱۹- در ماده ۱۴۹ بعد از عبارت مدت ۳ ماه عبارت و در موارد اجرای بند ۳ ماده ۶۱ مدت ششماه اضافه می‌شود.

ماده ۲۰- در ماده ۱۷۰ بعد از عبارت مرور زمان مالیاتی عبارت مقرر در ماده ۱۵۰ اضافه می‌شود.

ماده ۲۱- در بند الف ماده ۱۷۴ عبارت دو میلیون ریال به عبارت پنج میلیون ریال اصلاح می‌شود.

ماده ۲۲- ماده ۱۷۸ و تبصره آن بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۷۸ - مالیات بر ارث به نسبت سهم الارث از ورثه گرفته می‌شود و نرخ آن بشرح زیر خواهد بود:

طبقه اول طبقه دوم طبقه سوم
تا ۵۰۰۰۰۰ریال معاف ۲۵٪ ۴۰٪
از ۵۰۰۰۰۱ تا ۷۵۰۰۰۰ ریال معاف ۳۰٪ ۴۰٪
از ۷۵۰۰۰۱ تا ۱۰۰۰۰۰۰ ریال معاف ۳۵٪ ۵۰٪
از ۱۰۰۰۰۰۱ تا ۲۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۰٪ ۴۰٪ ۵۵٪
از ۲۰۰۰۰۰۱ تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۵٪ ۴۵٪ ۶۰٪
از ۳۰۰۰۰۰۱ تا ۴۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۰٪ ۵۰٪ ۶۵٪
از ۴۰۰۰۰۰۱ تا ۶۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۵٪ ۵۵٪ ۷۰٪
از ۶۰۰۰۰۰۱ تا ۸۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۰٪ ۶۰٪ ۷۵٪
از ۸۰۰۰۰۰۱ تا۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۵٪ ۶۵٪ ۸۰٪
از ۱۰۰۰۰۰۰۱ تا۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۴۰٪ ۷۰٪ ۸۵٪
از ۲۰۰۰۰۰۰۱ ریال به بالا ۴۵٪ ۷۵٪ ۹۰٪
  • تبصره ۱- در صورتیکه هر یک از وراث طبقه اول صغیر باشدیا منحصرا" به تحصیل اشتغال داشته باشد مالیات به ارث سهم الارث او را از ۱۵۰۰۰۰۰ ریال تقلیل نخواهد داد و آن قسمت از مالیات که سهم الارث او را از این مبلغ تقلیل دهد بخشوده خواهد شد.
  • تبصره ۲- هر گاه در بین وارث عیال یا حداقل یک فرزند صغیر یا فرزندی که سن او بیست و پنج سال تمام یا کمتر بوده و به تحصیل اشتغال دارد وجود داشته باشد و خانه یا آپارتمانی جزء ماترک باشد جمع معافیتهای سهم الارث حسب مورد بشرح زیر افزایش می‌یابد:

الف - در مورد خانه تا ارزش خانه یا مبلغ پنج میلیون ریال هر کدام کمتر است.

ب - در مورد آپارتمان تا ارزش آپارتمان یا مبلغ شش میلیون ریال هر کدام کمتر است و در صورتی که جمع معافیتهای سهم الارث معادل یا بیشتر از نصاب‌های مذکور در این تبصره باشد حکم این تبصره جاری نخواهد بود.

ماده ۲۳- عبارت زیر به آخر تبصره یک ماده ۱۸۰ اضافه می‌شود:

در تمام موارد مذکور در این تبصره مالیاتهائی که بر اساس بند الف ماده ۱۷۴ وصول می‌شود از ارزش انتقالات قبل از فوت کسر خواهد شد.

ماده ۲۴- عبارت زیر به آخر تبصره ۱ ماده ۲۰۸ اضافه می‌شود.

((افزایش سرمایه در مورد شرکتهایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده‌اند تا میزانی که حق تمبر سهام آن پرداخت شده مشمول حق تمبر نخواهد بود و از مطالبه حق تمبر متعلق به افزایش سرمایه که قبل از تاریخ اجرای این اصلاحیه به عمل آمده است تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده خودداری خواهد شد.

ماده ۲۵ - در تبصره ۵ ماده ۲۱۴ عبارت پرداخت مالیات به عبارت جریمه‌ای معادل بیست درصد مالیاتی که با فرض بایر بودن زمین به آن تعلق می‌گرفت اصلاح می‌شود.

ماده ۲۶- عبارت زیر به آخر تبصره ماده ۲۱۹ اضافه می‌شود:

همچنین در مواردی که محل فعالیت عمده شرکت با مرکز امور اداری آن متفاوت است رسیدگی به پرونده مالیاتی شرکت را به حوزه مالیاتی محل فعالیت عمده شرکت احاله نماید.

ماده ۲۷ - بند ۳ ماده ۲۲۴ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

۳- نماینده نظام پزشکی در مورد درآمد مربوط به امور پزشکی - نماینده کانون وکلا در مورد درآمد حاصل از وکالت و مشاوره حقوقی - نماینده سندیکاهای مهندسین مربوط در مورد امور ساختمانی و تأسیسات یا مهندسی مشاور و دفاتر فنی - نماینده اطاق اصناف در مورد اصناف – نمانده کانون سر دفتران در مورد صاحبان دفاتر اسناد رسمی - نماینده انجمن شهر در مورد بند ت ماده ۳۸ - نماینده اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران برای انواع درآمدهای دیگر در نقاطی که مراجع مزبور تشکیل نشده است یکی از معتمدین محل که به امور مالیاتی رشته مخصوص به هر نوع فعالیت بصیر و مطلع باشد به انتخاب انجمن شهر و در غیاب انجمن شهر به انتخاب فرماندار.

ماده ۲۸- در ماده ۲۵۶ بعد از عبارت موضوع ماده ۲۶۹ عبارت یا به موجب حکم وزیر دارائی اضافه می‌شود.

ماده ۲۹- عنوان تبصره ماده ۳۲۰ به تبصره ۱ اصلاح و عبارت زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده مزبور اضافه می‌شود.

  • تبصره ۲- به وزیر دارائی اجازه داده می‌شود زیان دیرکرد بقایای مالیاتی قبل از سال ۱۳۴۶ مؤدیانی را که بدهی خود را نقدا" پرداخت یا تقسیط کرده یا می‌کنند معاف کند.

ماده ۳۰ - مقررات این اصلاحیه جز در مواردی که مبدأ دیگری برای آن تعیین شده است از اول سال ۱۳۵۳ لازم الاجراء می‌باشد و اصلاحات مربوط به مواد ۱۷۴ و ۱۷۸ شامل مواردی می‌شود که سبب تعلق مالیات از اول سال ۱۳۵۳ به بعد حاصل شود.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیون دارائی نظری نیست؟ آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بطوری که همکاران محترم استحضار دارند لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم که قبلا" در مجلس مطرح شده بود و بعد از تصویب به مجلس سنا ارجاع شد یکی از لوایح بسیار مهمی است که در تأمین عدالت اجتماعی مملکت ما بسیار اثر و اهمیت خواهد داشت (صحیح است) اجرای این لایحه می‌تواند کمک زیادی به افراد کم درآمد و همچنین تعدیل ثروت از نظر افراد پر درآمد بکند. در مجلس سنا پیشنهادهائی شد که بعضی از آنها در کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی مورد قبول قرار گرفت و بعضی قرار نگرفت.

قانون اساسی، اختیارات مجلس شورای ملی را در مورد قوانین مالیاتی کاملا مشخص کرده و آن اختیارات همیشه برای مجلس شورای ملی محفوظ است .(صحیح است) البته نظر سناتورهای محترم که مورد احترام ما هستند همواره مورد مشورت و قبول است. امروز چند نفر از نمایندگان اقلیت و اکثریت صحبت می‌کردند با تشکر فراوان از زحماتی که آقای اهری و سایر اعضاء کمیسیون دارائی کشیده‌اند نظراتی راجع به اصلاح بعضی از این موارد داشتند.

بنده از مقام ریاست خواهش کردم اجازه بفرمائید لایحه برای بار دیگر در کمیسیون دارائی مطرح شود تا نمایندگان اقلیت و اکثریت در مورد این اصلاحات تبادل نظر بیشتری بفرمایند و باز هم اگر اصلاحاتی لازم است مطرح بفرمایند. انشاء الله در جلسه بعد این لایحه با اصلاحات مورد نظر مطرح خواهد شد (صحیح است).

رئیس - خانم‌ها و آقایانی که موافقند این لایحه به کمیسیون برگردد تا همه نمایندگان از اقلیت و اکثریت بتوانند نظراتشان را در مورد اصلاحات مجلس سنا بدهند و لایحه در جلسه بعد مطرح گردد خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه مجددا" به کمیسیون دارائی ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگ‌های پزشک و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگ‌های پزشک و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش شور دوم پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگ‌های پزشک مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۷۲۳۸ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت مربوط به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگ‌های پزشک را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۱۹ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا" تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگهای پزشک

ماده واحده - به سرهنگهای پزشک که با داشتن شرایط لازم برای ترفیع به علت محدودیت محلهای سازمانی به درجه بالاتر نائل نمی‌شود در صورتی که تخصص آنها مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی باشد ماهانه مبلغی حداکثر معادل مابه التفاوت حقوق و مزایای درجه سرهنگی و سرتیپی (به استثنای مزایای خودرو واگذاری) به عنوان پاداش پرداخت خواهد شد.

  • تبصره - نحوه اجرای این قانون در آئین نامه‌ای که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد تعیین می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیر زاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگ‌های پزشک را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۳۰ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت مربوط به پرداخت پاداش ماهانه به سرهنگهای پزشک را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی داروئی کشور، بوسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

۹- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی داروئی کشور، بوسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

رئیس - آقای دکتر مرشد بفرمائید.

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری) - با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم در اجرای قانون تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی مصوب خرداد ماه ۱۳۵۱ اساسنامه شرکت مذکور تهیه و برای طرح در کمیسیونهای استخدام و بهداری و دارائی مجلسین به پیوست تقدیم و تقاضای تصویب آن دارد.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۷۲۳۲ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت راجع به الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی راکه گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۲۱ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی

ماده واحده - ماده زیر به عنوان ماده ۱۰ به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی اضافه می‌شود.

ماده ۱۰- آن عده از کارمندان رسمی غیر نظامی ارتش شاهنشاهی که در مشاغل زیر مدت پانزده سال تمام در ارتش شاهنشاهی خدمت نموده یا تعهد انجام خدمت به مدت حداقل تا پانزده سال تمام بسپارند می‌توانند از مزایای این قانون استفاده نمایند:

الف - در مشاغل رشته‌های پزشکی و فنی (پزشک - دندان پزشک - داروساز - دامپزشک - پرستار و سر پرستار - مهندس و کمک مهندس - تکنیسین لیسانسه - تکنیسین رادیولوژی - تکنیسین آزمایشگاها و سایر تکنیسینهای پزشکی و کارشناس مواد غذائی).

ب - در مشاغل رشته‌های مالی (حسابرس و حسابدار خبره).

پ - در مشاغل اداری و مدیریت (برنامه نویس - تجزیه و تحلیل کننده - طراح سیستم ماشینهای کامپیوتر - تجزیه و تحلیل کننده مدیریت - کنترل کننده اطلاعات ماشینهای کامپیوتر و ماشینهای مشابه - متصدی امور حقوقی و قضائی - حقوقدان - نقشه بردار - نقشه کش و مشاغل مشابه).

  • تبصره ۱- تشخیص مشاغل مشابه و تطبیق وضع کارمندان مذکور فوق از لحاظ اجرای مقررات بند الف ماده ۲ این قانون تابع مقررات آئین نامه استخدام کارمندان غیر نظامی در ارتش شاهنشاهی خواهد بود.
  • تبصره ۲- کارمندان مذکور در این ماده

در صورتی که بنا به تقاضای شخص و یا به علل دیگر قبل از انجام خدمت مورد تعهد موضوع این ماده از خدمت برکنار گردند فقط حق دریافت مبالغی را که شخصا" پرداخت کرده‌اند خواهند داشت.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۳۰ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به الحاق یک ماده به قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده و کلیات آخر آن خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۲۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا" تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بنده ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور

ماده واحده - بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش مصوب ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۳۵ اصلاح و مواد ۲۹و۳۰ به قانون مزبور الحاق می‌شود و عنوان ماده ۲۹ همان قانون به ماده ۳۱ تبدیل می‌گردد:

الف - ه بابت هزینه کفن و دفن و ترحیم افزارمند متوفی مبلغ هفت هزار ریال.

ب - ماده ۲۹- هزینه معالجه افزارمندان بیمار که بنا به تشخیص شورای عالی پزشکی نظامی بیمه بخارج کشور اعزام می‌گردند از صندوق بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان ارتش و هزینه مسافرت آنان از بودجه وزارت جنگ تأمین و پرداخت خواهد شد.

ج- ماده ۳۰ - وزارت جنگ مجاز است در صورت احتیاج افزارمندان بازنشسته مشمول قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش را با رعایت ضوابطی که در آئین نامه اجرائی این ماده تعیین خواهد شد بطور موقت و با حفظ وضع بازنشستگی به کار گمارده و علاوه بر حقوق بازنشستگی که دریافت می‌دارند حق الزحمه مناسبی نیز به آنان پرداخت نماید. آئین نامه اجرای این ماده بوسیله وزارت جنگ تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین به موقع اجرا گذارده خواهد شد

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری -رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۳۰ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت مربوط به اصلاح بند ه ماده ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش و الحاق دو ماده به قانون مزبور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده و کلیات آخر آن خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش شور دوم اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۳۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۹۴۳۲ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ راجع به اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۲۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا" تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی

ماده واحده - تبصره زیر به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی مصوب هشتم آذر ماه ۱۳۵۰ اضافه می‌گردد.

  • تبصره - همردیف درجه دارانی که در مشاغل مربوط به رشته‌های تخصصی بطور سازمانی منصوب و عملا در مشاغل مزبور مشغول خدمت باشند نیز مشمول مقررات این قانون خواهند بود.

مقررات این تبصره از تاریخ تصویب قابل اجرا می‌باشد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۳۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اضافه شدن یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه - صدری کیوان.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده و کلیات آخر آن خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به موافقت نامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به موافقت نامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز دوشنبه ۵۲/۱۱/۲۲ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه شماره ۱۹۳۶۸ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را که در جلسه علنی روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۹ وصول آن اعلام و به شماره ۱۰۱۷ چاپ گردیده برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و عینا" تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

قانون موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

ماده واحده - موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ سیزدهم خردادماه ۱۳۵۲ برابر با سوم ژوئن ۱۹۷۳ در بخارست به امضا نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۱۱/۳ با حضور معاون پارلمانی وزارت علوم و آموزش عالی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی - دکتر زهرائی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیائی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی - طرح قانونی موافقت نامه همکاری بلند مدت اقتصادی و فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی که طبق اصول منشور ملل متحد و بر اساس تساوی حقوق، احترام متقابل استقلال ملی، حق حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و منافع متقابل که در پرتو سیاست مستقل ملی ایران امضا و در کمیسیونهای مجلس شورای ملی به تصویب رسیده است به من فرصت می‌دهد که با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم مطالبی پیرامون همکاری ایران با کشورهای مختلف جهان در امر سرمایه گذاری در صندوق عمران به عرض برسانم.

جالب ترین و کامل ترین خبری که در مورد کمک ایران به کشورهای جهان که بنا به ابتکار و امر به رهبر عالیقدر ایران انجام خواهد شد، در دنیا منعکس گردید خبر خبرگزاری آسوشیتدپرس بود که طی آن به جهانیان اعلام داشت که رؤسای بانک جهانی و صندوق بین المللی پول پس از شرفیابی به پیشگاه شاهنشاه پیشنهاد منحصر به فرد و بی سابقه و خلاقه شاهنشاه را با تأیید کامل مورد ستایش قرار دادند و تصویب کردند که یک صندوق عمران بوجود آید تا نیازهای پولی کشورهای رو به توسعه و کم توسعه و صنعتی را بر آورد و در دنبال آن آقای ماک ناما را که از شخصیتهای معروف جهان می‌باشند در طی مصاحبه مطبوعاتی پیشنهاد شاهنشاه را ابتکاری انقلابی و مشابه طرح مارشال برای نوسازی اروپای بعد از جنگ جهانی دوم توصیف کرد (سعید وزیری - این از طرح مارشال مهم تر است) و روزنامه معروف نیویورک تایمز کمک یک میلیارد دلاری ایران را نمودار درایت سیاسی شاهنشاه تلقی نمود.

آری همکاران محترم، به نظر من صرفنظر از نتایج و ثمرات کریمانه و انسانی آن، این اقدام پاسخ دندان شکنی است به تبلیغات سو وزهر آگین شرکتهای بزرگ نفتی که به وسایل مختلف افکار عمومی جهان را مسموم می‌کردند و عنوان می‌نمودند که ایران نیز مانند سایر کشورهای تولید کننده نفت می‌خواهد مانع از پیشرفت و ترقی کشورهای در حال توسعه و افریقای نوپا گردد و بر آن است که جهش صنعتی جهان غرب را متوقف سازد که در یکی از سخنرانی‌های اخیرم به تفصیل درباره آن صحبت کردم ولی نکته مهمی که در پیشنهاد ایران نهفته است این است که ایران برای نخستین بار اعلام می‌کند که به کمک‌های خود هیچ شرط سیاسی پیوند نمی‌زند (صحیح است). و جنبه استثمار جوئی ندارد و مسلما" این نکته که ملهم از عواطف سرشار انسانی است ابتکار شاهنشاه را از طرح مارشال ممتاز می‌سازد (احسنت).

اگر نمایندگان محترم فراموش نکرده باشند چندی قبل آقای ماک ناما را به عنوان یک مقام رسمی اعلام کرد که مخالفت مجلس نمایندگان امریکا با پرداخت یک میلیارد دو نیم دلار سهم امریکا به اتحادیه بین المللی توسعه یک خطر جبران ناپذیر و یک بلای عظیمی است برای صدها میلیون مردم کشور نیازمند جهان در نتیجه ۲۱ کشور که اغلب آنها از کشورهای قاره افریقا می‌باشند از این کمک و همکاری و در نتیجه توسعه و پیشرفت محروم خواهند ماند.

و اکنون جای کمال افتخار و مباهات است که ایران نه تنها با تعهد پرداخت یک میلیارد دلار به صندوق عمران گره گشای مشکلات عدیده کشورهای مختلف جهان می‌شود بلکه با تحکیم و تشدید مناسبات خود با کشورهای افریقائی در مقام رفع کمبودها بر آمده است و بهترین و زنده ترین نمونه بارز آن مسافرت اخیر آقای نخست وزیر به کشور سنگال بود که به عقد قراردادی به منظور کمک ایران به آن کشور منتهی گردید و مسافرت رؤسای جمهور زئیر و سودان که هم اکنون این دو شخصیت مهم افریقا در تهران میهمان شاهنشاه می‌باشند مؤید این امر است (صحیح است).

و بطوری که استحضار دارید مذاکراتی پیرامون توسعه روابط و کمک‌های ایران به کشورهای افریقا صورت گرفته و خواهد گرفت چنانچه شاهنشاه در طی یک نطق رسمی اعلام فرمودند که ما آماده برای کمک به دوستان افریقائی خود هستیم و همچنین یاد آوری این نکته که ایران در هفته گذشته اعتبار قابل ملاحظه‌ای برای هندوستان در نظر گرفته اقدام بزرگ خلاقه و سازنده ایران را تأیید می‌کند و نباید فراموش کرد که علاوه بر این کمک‌های انسانی ایران در مقام آنست که بدهی خود را به بانک جهانی و بانک‌های

خارجی پرداخته و در نتیجه قدم مؤثر دیگری در تحکیم اعتبارات بانک‌های مزبور بردارد که بانک‌ها بیش از پیش به کشورهای متقاضی و نیازمند وام بپردازند. و اما در پایان عرایضم باید اضافه کنم که موجب کمال خوشوقتی است که وزیر نفت کشور ونزوئلا طی تلگرافی از پیشنهاد ایران پشتیبانی کرده و خواسته که این موضوع در یک جلسه فوق العاده اوپک در سطح وزیران مطرح شود که البته این تقاضا مورد موافقت دولت ایران قرار گرفته است، همچنین از اینکه دولت کانادا که از کشورهای تولید کننده نفت است و آمادگی و همگامی خود را با طرح ابتکاری ایران اعلام داشته موجب سپاس است (احسنت) در خاتمه باید بر این نکته تکیه کنم که امتیاز مهمی که این صندوق عمران به بانک جهانی و صندوق بین المللی دارد این است که کشورهای تولید کننده نفت و کشورهای صنعتی جهان و کشورهای صنعتی جهان و کشورهای کمک گیرنده که در این صندوق عضویت پیدا می‌کنند دارای رأی مساوی هستند در صورتی که در بانک صندوق یاد شده آرا متناسب با سرمایه می‌باشد که همین امر معرف کامل صندوق عمرانی است و دیگر از شرایط تحمیلی بانک جهانی و صندوق بین المللی چه از نظر صادرات و چه از نظر کارشناس سخنی نمی‌گویم و اما در مورد این لایحه قانون همانطور که در مقدمه سخنانم به عرض رسانیدم با توجه به روابط دوستانه موجود بین دو کشور و احترام متقابل و استقلال ملی حزب مردم نظر موافق خود را اعلام می‌دارد، از الطاف نمایندگان تشکر می‌کنم، دیگر عرضی ندارم (احسنت - احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- بیانات بعد از دستور آقای ایمان زهرائی

۱۴- بیانات بعد از دستور آقای ایمان زهرائی

رئیس - آقای ایمان زهرائی به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند، بفرمائید.

ایمان زهرائی - ضمن سپاس فراوان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر، صدور فرمان انقلابی اخیر مبنی بر آموزش رایگان و ایجاد (مؤسسه بین المللی کمک) را به ملت ایران تبریک عرض می‌کنم (احسنت).

همه می‌دانیم افزایش درآمد نفت و تثبیت سیاست اقتصادی و سیاسی مملکت و اوامر همایونی مبنی بر ایجاد (مؤسسه بین المللی کمک) یکی از اثرات بارز انقلاب شاه و ملت می‌باشد اگر رهبری انقلاب نبود امروز در این پایه و مقام محکم اقتصادی نبودیم اگر به کمبودهای موازنه پرداخت‌های ارزی کشورهای بزرگ قبل از بحران انرژی و یا بعد از آن و آینده بحرانی آنها را در نظر بگیریم بخوبی روشن می‌شود که چرا رئیس (بانک جهانی توسعه و ترمیم) طرح اقتصادی جهانی شاهنشاه آریامهر را طرحی نجات دهنده چون (طرح اقتصادی مارشال) می‌داند.

باتوجه به سازمان مجمع عمومی این (مؤسسه بین المللی کمک) که بسیار دموکراتیک بود ه وبا رأی مساوی عمل خواهد کرد و در جهت کمک به کشورهای در حال رشد جهان سوم می‌باشد و از طرفی با خرید اوراق قرضه بین المللی کشورهای صنعتی بحران زده را نجات می‌بخشد با در نظر گرفتن وجوهی که ایران به عنوان سرمایه گذاری در این مؤسسه پرداخت می‌نماید و پرداخت بدهی‌های سر رسید نرسیده و عدم استفاده از تسهیلات اعتباری بانک جهانی و غیره مبلغی حدود ۲ میلیارد دلار به نقدینگی بین المللی اضافه کرده است و اگر کمک‌های اخیر به کشور هندوستان و سنگال و غیره را در نظر بگیریم به جائی رسیده‌ایم که برای اولین بار با غرور فراوان به دنیا اعلام می نمائیم علاوه بر آنکه منابع هزینه پروژه‌های عمرانی خود را تأمین می‌کنیم به دیگر کشورهای در حال توسعه کمک خواهیم کرد لذا با چنین رشد اقتصادی معجزه آسا توجه هیئت‌های بازرگانی جهان را به کشور عزیزمان معطوف نموده‌ایم (صحیح است).

هم اکنون کشورهای صادر کننده نفت که مصمم اند در آینده با سرمایه خود (بانک اوپک) را بوجود آورند چون هدف‌های هر دو کمک به کشورهای در حال رشد و موازنه پرداخت‌های بین المللی می‌باشد بجا است که به این (مؤسسه بین المللی) بپیوندند.

در اینجا از فرصت استفاده کرده به اطلاع می‌رسانم با شرایط فوق چون بازار بزرگ پولی بین المللی ایجاد خواهد شد توجه به مسئولین مالی را با ایجاد یک پول جدید مشترک با پشتوانه منابع و ذخائر نفتی جلب نموده تا به علت استحکام آن مانع بحران‌های پولی جهان گردد بجا است از موفقیت‌های دولت امیر عباس هویدا که در اجرای نیات مقدس شاهنشاه گامهای بلندی برداشته و همچنین از آقای دکتر منوچهر اقبال و جناب آقای دکتر جمشید آموزگار که صادقانه با یک روحیه انقلابی پیگیر مجری نظرات شاهنشاه بوده‌اند صمیمانه تشکر بنمایم (احسنت).

در خاتمه احتیاجات حوزه انتخابیه اینجانب که عبارتند از:

۱- مرکز بخش بوئین زهرا که بصورت شهرک درآمده به علت نبود برق کلیه مؤسسات پست و تلگراف و درمانگاه، بخشداری، آموزش و پرورش به مجرد نبودن آفتاب در تاریکی مطلق فرو رفته تعطیل می‌گردد.

چون طرح برق این شهرک و بودجه آن موجود است دستور فرمائید ترتیبی داده شود سریعا" اقدام گردد.

۲- ایجاد قطب‌های صنعتی، دامداری، مرغداری در اراضی نامساعد.
۳- ایجاد تسهیلات استفاده از مراتع طبیعی جهت رفع مشکلات چرای دام روستائیان.
۴- سازمان عمران قزوین که به صورت بازرگانی و تجارتی اداره می‌شود بصورت تعاونی و در جهت افزایش درآمد روستائیان کم درآمد درآید.
۵- در مجله سازمان عمران قزوین نوشته شده بود عمران قزوین کپسول خوشبختی مردمان سیه روز زلزله زده یازده سال قبل می‌باشد.

استدعا دارد قرا جنوبی بخش زهرا که در مسیر خط ۹ آبی قرار گرفته و دارای وضع بد جغرافیائی است مانند قرا رحیم آباد - جهان آباد - کلادره - فتح آباد - آب باریک - آقچه مزار و غیره را نیز با ایجاد دامداری و مرغداری زیر کپسول خوشبختی ببرید.

از دولت جناب آقای هویدا استدعا دارد دستور فرمایند کمیته‌ای جهت رسیدگی و امکان مساعدت‌های لازم به این قرا تشکیل شود (احسنت).

- ختم جلسه

۱۵- ختم جلسه.

رئیس - چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا" اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت ۱۱ ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.