مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۱۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نخست تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نخست

قانون اساسی مشروطه و متمم آن
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نخست
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۱۱

مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۱۱

مذاکرات روز شنبه ۲۲ شهر ذی القعده الحرام دارلشورای ملی

خلاصه مذاکرات روز پنجشنبه ۲۰ را آقا میرزا طاهر قرائت کردند.

آقا سید عبدالله مجتهد – جناب سردار افخم که چند روز است از عتبات آمده‌اند و امروز که از خانه خود بیرون آمده‌اند به مجلس شرفیاب شده‌اند (عموم اظهار امتنان نمودند) سردار افخم اظهار داشت که با کمال افتخار حاضرم که تفنگ بدوش گرفته در جلوی در مشغول قراولی باشم و حال هم بعد از قراولی به مجلس مشرف شدم.

آقا میرزا فضلعی آقا – از تشریف فرمائی آیا سید عبدالله مجتهد قمی نهایت تشکر را داریم که با آن علت مزاج متحمل این همه زحمت و مشقت شده‌اند در حقیقت چشم همه به دیدار ایشان روشن است.

آقا سید عبدالله- چشم حوزه اسلام به تشریف آوردن ایشان روشن است هر غائله که روی می‌دهد در حقیقت یک امتحانی است خداوند همه را موفق بدارد.

مستشارالدوله- به مناسبت حوادث این چند روزه کار کمیسیون‌ها به تعویق افتاده خاصه خارجه. چنانچه انشاءالله بزودی به مدار اولی خود خواهد برگشت و ضمناً معلوم است که هر دولتی از دُوَل و ملتی از ملل یک نوع مسلک پولیتیکی دارند و به این پلیتیک رفتار می‌نمایند این ایام دولت علیه ایران هم بحمدالله از برکت مشروطیت داخل در اعداد دُوَل متمدنه گردیده لهذا یک پلیتیک صحیحی برای خود پیشنهاد نموده و می‌نماید که کمیسیون خارجه و کابینه وزراء باید به آن قانون و مسلک دیپلمات رفتار نمایند خاصه وزراء خیلی باید مراعات کنند در آنکه آن عبارت از سه خط اصلیه صحیحه است.

  • اول حفظ استقلال ایران و استحکام اساس استقلال آن
  • دویم از خطوط اصلیه حسن روابط و حفظ حدود مناسبات آن با دُوَل متحابه چنانچه با وجود جهت جامعه اسلامیه بین دولتین علیتین جزئی گفت گوئی بواسطه مسئله سرحدی در میان بود آنهم بحمدالله رفع شده و خواهد شد و خیلی جای تشکر است که دُوَل متحابه در این اوقات در منتها درجه این مسئله را ملاحظه نموده و می‌نمایند و کمال تشکر را در این خصوص داریم.
  • سوم آزادی تجارت عمومی بالمساوات که باید این مثلث متساوی الاظلاع طوری تشکیل یابد که خطوط آن زوایای مثلث را بهم مرتبط سازد و بعضی از خطوط است که از این سه خط اصلی متفرع و پیدا می‌شود که باید در کمیسیون خارجه محفوظ بماند و حالا نمی‌توانم آن‌ها را عرض کنم این است اجمال مسلک پلیتیکی ایران و اگر بعضی از اعضای پارلمان ایران با سفرا رابطه دوستی دارند این رابطه با پلیتیک جنرال دولت علیه منافات ندارد و لازم دانستم که این مسئله را عرض نمایم.

سید الحکما- اعتبارنامه جناب آقا میرزا تاجر اصفهانی که از جانب تجار تبریز به وکالت منتخب شده بودند در کمیسیون انتخابات ملاحظه شده صحیح است.

رئیس- حالا که اعتبارنامه ایشان تصویب شده انشاءالله مبارک است خداوند ایشان را توفیق بدهد برای خدمت به ملت در کمیسیون تنقیح لوایح قانونی قرار شد قانون نامه‌ها خوانده شود و نیز یک روزی آقایان حجج اسلام حضور داشته باشند که در کلیه حدودات و جزا گفت و گو شده مطابق قانون شرع باشد.

آقای حاجی امام جمعه – بدیهی است که کمیسیون تنقیح لوایح قانونی اهمیت بیشتر دارد زیرا که سعادت حالیه و آتیه از اوست و تشریف آوردن یک روز آقایان حجج اسلام کفایت نمی‌کند باید قبول زحمت فرموده لااقل دو هفته که هر هفته دو روز که کمیسیون منعقد است تشریف فرما شوند که دیگر محظوری باقی نماند عمده کلیات است. کلیات که اصلاح شد جزئیات در تحت او اصلاح خواهد شد.

آقا سید عبدالله مجتهد – در صورتی که جناب عالی در آن کمیسیون تشریف دارید دیگر بودن ما لزومی ندارد معهذا محض اینکه به جهت بعضی شبهه نشود هر روزی را که معین نمایند حاضر خواهیم شد و در حقیقت مجلس وجود جناب عالی را مغتنم می داند.

آقای حاجی امام جمعه – ما هیچوقت از وجود شریف شما دو حجج بزرگوار مستغنی نخواهیم بود باید همه وقت تشریف داشته باشید که استفاده رأیی و علمی حاصل نمائیم. جناب حجت الاسلام آقا سید جمال انجه‌ای اظهار داشتند که دستخطی از حضرت حجت الاسلام والمسلمین آقای حاجی میرزا حسین مدظله العالی به بنده رسیده اگر صلاح بدانند قرائت شود.

آقا سید عبدالله مجتهد – اوامر مقدسه حضرت حجت الاسلام لازم الاذعان و واجب الاعتقاد است.

رئیس- برای بنده هم دستخط فرموده‌اند.

وکیل التجار- خوب است کمیسیون‌ها در وقت معین خود حاضر باشند و مجلس به مسامحه نگذرد یکی دیگر اینکه یکی از روزهای تعطیل مجلس مختص به وکلا باشد برای اینکه کارهائی که در ایام هفته در کمیسیون‌ها گذشته حضور تمام وکلا مذاکره شود و مطالبی هم اگر خود وکلا دارند مذاکره نمایند عرض دیگر اینکه وقت مجلس هم معین شود که در موقع معین حاضر شوند.

رئیس – کمیسیون‌ها از فردا باید مشغول به کار خود باشند و مجلس هم کمافی السابق از سه ساعت به غروب مانده منعقد می‌شود.

وکیل التجار – غرض مطلب دومی است

رئیس- رأی صحیحی است انشاءالله در این خصوص هم مذاکره خواهد شد.

آقا سید حسن تقی زاده – در دو هفته قبل که وزراء سابق بودند یک مطلب مذاکره شد و حق هم بود و همه نیز تصدیق کردند اما این انقلابات رخ داد و نمی دانم چرا از چهار ماه قبل به این طرف هر وقت این مطلب مذاکره می‌شود انقلاب پیدا می‌شود و آن مطلب فرستادن قشون است برای آذربایجان و در روزهای آخر به وزرای سابق گفته شد و همه وزراء تصدیق کردند ولی افسوس عوض اینکه قشون به آنجا برود از آنجا می‌آید نمی دانم علت چیست و حالا هم باید از این وزراء جدید خواست اگر چه باز نمی‌رود و انقلاب می‌شود ولی لامحاله طوری باشد صبح که از خواب بیدار می‌شویم نشنویم که از آنجا پانصد سوار یا بیشتر وارد شده.

مؤتمن الملک – در این مسئله گمان نمی‌کنم کسی مخالفت داشته باشد و باید تأکید شود که همین دوازده قشونی که مأمور تبریز شده‌اند بروند.

رئیس – پیش از این واقعه هفده هزار تومان و کسری به قزاقخانه داده شد که قزاق عازم آذربایجان شود دیگر نباید معطلی داشته باشند.

رئیس– صحیح است باید تأکید شود که همین دو روزه قشون برود.

وکیل الرعایا – چند ماده قانون در خصوص مجازات که حاج امام جمعه نوشته بودند چند روز پیش خوانده شد اگر لازم است امروز هم مجدد خوانده شود.

رئیس- امروز که گذشت البته انشاءالله روز دیگر خوانده می‌شود.

وکیل التجار – بنده عرض می‌کنم که آنچه مجلس تصویب کرد خوب است در روزنامه یومیه درج شود و در نزد هیئت اداره ثبت شود که فراموش نشود و تأکید کرده که زود مجری شود.

(در این موقع دستخطی از حضرت حجت الاسلام آقای حاج میرزا حسین حاج میرزا خلیل دامت برکاته به عنوان جناب آقا سید جمال افجه‌ای در خصوص سفارش از جناب آقا شیخ محمد مهدی کرمانشاهی قرائت شد.)

مجلس ختم گردید.