مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۱۶:۲۳ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه شنبه ۶ بهمن ۱۳۴۳ نشست ۱۴۴

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۱۴۴

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.


- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس‌- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه‌-

آقایان دکتر اسفندیاری‌ـ مهندس پروشانی‌ـ جاویدـ دکتر حکیم شوشتری‌ـ دکتر ضیائی‌ـ طهماسبی‌ـ فهیمی‌ـ کلانتر هرمزی‌ـ دکتر معتمد وزیری‌ـ دکتر مهند بهبودی‌ـ دکتر رشتی.

غائبین بی‌اجازه‌-

آقایان فیصلی‌ ـ دکتر مصباح زاده‌ـ رهبرـ اولیاء.

غائبین مریض‌-

آقایان پرویزی‌ـ دکتر حاتم‌ـ حبیبی‌ـ سلیمانی‌کاشانی‌ـ کشفی‌ـ مهرزادـ بانو نفیسی.

- بیانات آقای رئیس‌ بمناسبت روز تاریخی ششم بهمن

۲- بیانات آقای رئیس‌ بمناسبت روز تاریخی ششم بهمن

رئیس‌- خاطر نمایندگان محترم قرین استحضار است که امروز مصادف با روز تاریخی انقلاب ششم بهمن می‌باشد.

در این روز فرخنده شاهنشاه معظم و پیشوای مفخم ما که از نخستین روزهای‌سلطنت در فکر نجات و رهایی اکثریت ملت ایران از قید مشکلات بودند و در هر فرصتی در گسستن قیود اجتماعی که سخت دست و پای طبقات زحمتکش این ملت را بسته بود قیام و اقدام می‌فرمودند اصول ششگانه منشور انقلابی شاه و ملت را که بعداً با منشور سپاه بهداشت و سپاه آبادانی و ترویج تکمیل شد اعلام داشته و بدین گونه صفحه نوینی در تاریخ پر افتخار ملت ایران گشوده شد (صحیح است).

شاهنشاه روشن بین و دور اندیش ما در این روز تاریخی با رأی قاطبه ملت اصول کهنه ارباب و رعیتی را که چون لکه ننگی بردامان ملت ایرلان بود و مانند زنجیری‌بپای دهقانان و کشاورزان ایان بسته شده بود منسوخ نمودند و گروه کثیری از زحمتکشان کشور را که در گذشته برده و رعیت ارباب خود بودند آزاد ساخته و آنان را صاحب اراضی زیر کشت و مالک خانه و کاشانه و آنان را صاحب اراضی زیر کشت و مالک خانه و کاشانه خود نمودند و از آن روز شالوده تازه‌ای برای زندگانی دهقانان ایان بنا نهادند (صحیح است).

شاهنشاه ما ضمن منشورهای انقلابی ششم بهمن کارگران را که تا آن روز بآینده خود امیدوار نبودند در سود کارخانه‌ها شریک کردند (صحیح است) و این طبقه زحمتکش را که در این قرن وسیله اساسب تولید سالم هر واحد اقتصادی هستند بکار خود دلگرم و امیدوار نمودند چنانکه اکنون کارگر و کارفرما دوشادوش هم چرخهای سنگین صنایع کشور را بحرکت در میاورند و سود حاصله را بر اساس عدالت تقسیم می‌کنند (صحیح است) همچنین ضمن منشورهای انقلابی ششم بهمن شاهنشاه جنگلها و مراتع را ملی اعلام داشته و به اینصورت این ثروت بزرگ ما را از خطر انهدام و زوال نجات بخشیدند (صحیح است).

رهبر روشن بین و آزاد منش ایران در این روز بزرگ اساس انتخابات ایران را بطریقی تعیین و بملت پیشنهاد فرمودند و بتصویب ملی رسید که در آینده همه طبقات ملت بتوانند آزادانه در تعیین سرنوشت خود و انتخاب نماینده خویش شرکت کنند چنانکه امروز در مجلس انقلابی بیست‌و یکم نمایندگان همه طبقات ملت از دانشگاهی و فرهنگی و روزنامه‌نگار و بازرگان و پزشک و صنعتگر و کارگر و کشاورز و اصناف همه در کنار یکدیگر قرار گرفته و بانوان نیز که تا قبل از انقلاب ششم بهمن از حقوق سیاسی و اجتماعی محروم بودند با برادران خویش دارای حقوق مساوی شدند (صحیح است‌ـ صحیح است).

رهبر عالیقدر ما با اعلام تشکیل سپاه دانش جوانان شایسته وطن ما را بدورترین نقاط کشور گسیل داشتند تا بتعلیم و تربیت فرزندان روستائی ما مشغول گردند و کسانی را که از مزایای فرهنگ هیچگونه سهمی نداشتند با فرهنگ نوین آشنا سازند و راه بهتر زیستن را به آنها بیاموزند. این ابتکار شاهنشاه چنان عالمگیر شد که اکنون در سراسر جهان از آن الهام گرفته می‌شود(صحیح است‌ـ صحیح است).

منشورهای انقلاب ششم بهمن و دو منشور تکمیلی آن چنان وضع سیاسی و اجتماعی ما را دگرگون ساخت که در حقیقت باید گفت ملت ایران اکنون زندگانی نوی را آغاز کرده‌است. (صحیح است‌ـ صحیح است).

در اینجا وظیفه‌دارم که از طرف خود و عموم نماینگان مجلس شورای ملی این روز بزرگ را بشاهنشاه معظم و ملت عزیز ایران تبریک و تهنیت عرض کنم و دوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه را از خداوند متعال مسئلت نمایم (صحیح است).

امیدوارم مجلس شورای ملی ایران توفیق داشته باشد که در بثمر رسانیدن هدف عالی این انقلاب سهم خود را آنطور که مورد انتظار شاهنشاه و ملت ایران است انجام دهد (نمایندگان‌ـ انشاءالله) و در ایفای این وظیفه مقدس پیروز و سربلند باشد (احسنت‌ـ احسنت).

- بیانات قبل از دستور آقایان: قراچورلوـ مهندس‌ارفع‌ـ حاج‌حسن تبریزی‌ـ غلام نیاکان‌ـ بانو تربیت

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: قراچورلوـ مهندس‌ارفع‌ـ حاج‌حسن تبریزی‌ـ غلام نیاکان‌ـ بانو تربیت

رئیس‌- بعلت تعطیل روزهای سوگواری صورت جلسه‌ها آماده نشده‌است با اجازه خانمها و آقایان صورت جلسه‌ها روز پنجشنبه توزیع خواهد شد. نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای قراچورلو تشریف بیاورید.

قراچورلو- دوسال قبل در چنین روزی انقلابی عظیم و تحولی عمیق در شئون اجتماعی و سیاسی ما بوقوع پیوست.

در ششم بهمن ماه ۱۳۴۱ اصول ششگانه پیشنهادی شاهنشاه رهبر عالیقدر ملت ایران بتصویب ملت ایران رسید (صحیح است) رأی مثبتی که پنج میلیون و ششصد هزار نفر ایرانی پاک سرشت بندای شاهنشاه دادند بار دیگر ایمان و علاقه ملتی کهن را بشاهنشاهی دو هزار و پانصد ساله خود ثابت و آوازه‌آن را بگوش جهانیان رسانید (صحیح است).

تصویب اصول ششگانه وضع اجتماعی ما را دگرگون ساخت و رسوم کهنه و فرسوده قرون وسطائی ارباب و رعیتی را براندخت زنجیرها گسست و حصارهای اختلاف طبقاتی فروریخت. کارگر و کشاورز، مهندس و پزشک، روشنفکر و کاسب و بانوان با حقوق مساوی گرد هم آمدند و با شرکت در انتخابات نمایندگان واقعی خود را تعیین و بمجلس شورای ملی فرستادند (صحیح است).

دوره بیست‌و یکم قانونگذاری که بحق یکی از درخشانترین ادوار قانونگذاری است ثمره تلاش و کوشش همه جانبه طبقات مختلف اجتماع و مظهر انقلاب تاریخی ششم بهمن و پاسدار این انقلاب مقدس خواهد بود (احسنت‌ـ صحیح است).

در پانزده ماهی که از عمر این دوره قانونگذاری می‌گذرد نمایندگان مجلس بیست‌و یکم با فعالیت و پشتکار خستگی ناپذیر لوایح تقدیمی دولت را مورد بررسی و مداقه قرار داده و اکثراً‌به اتفاق آراء تصویب نموده‌اند (صحیح است).

این حقیقت بارز در این مجلس بخوبی تجلی نموده که هر گاه پای منافع ملی بمیان اید اکثریت و اقلیتی وجود نخواهد داشت (صحیح است) و اتحاد و اتفاق بین همه نمایندگان بمعنی و مفهوم واقعی کلمه وجود دارد (صحیح است‌ـ احسنت).

اشتغال به امور قانونگذاری و انجام وظایف و تکالیف نمایندگی مانع از آن نخوهد بود که در مواقع ضروری پاسدار حدود و ثغور کشور خود باشیم (صحیح است) خدای نا خواسته اگر بمرزهای کشور ما تجاوز شود ما نمایندگان اسلحه بدست خواهیم گرفت (صحیح است‌ـ آفرین) و دو شادوش موکلین و سایر هم میهنان خود و سربازان رشید و دلیر ایران تحت سرپرستی و فرماندهی عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه از حدود و ثغور کشور حراست و با بذل جان و مال خود از تمامیت ارضی کشور عزیزمان ایران دفاع خواهیم کرد من از پشت این تریبون مقدس به آنهائیکه خیالات خام کشور گشائی در مغز علیل خود میپرورانند اعلام می‌دارم که در ارزیابی قوای دفاعی ما مرتکب اشتباهی بس شگرف شده‌اند (صحیح است). آنچه که آنان بحساب نیاورده‌اند نیروی معنوی و علائق میهنی ملت ایران است (صحیح است). بسبب همین نیرو ما صاحب بزرگترین قدرتهای دفاعی می‌باشیم (صحیح است) بدینمعنی که حفظ و حراست مرزهای کشور ما تنها بدست برادران ارتشی ما سپرده نشده بلکه فرد فرد بیست میلیون ایرانی از کارگر و کشاورز، روشنفکر و تحصیلکرده وزیر و وکیل، زن و مرد حافظ و حارس تمامیت ارضی و تمدن کهن کشور خود می‌باشیم (صحیح است) همین نیروی شگرف بوده که در قرون و اعصار گذشته میهن عزیز ما را از گزند حوادث مصون و محفوظ داشته و تمدن کهن ما را باقی و پا برجای نگاهداشته‌است (صحیح است).

انقلاب تاریخی ششم بهمن علائق اجتماعی ما را فزونتر و نیروی دفاعی ما را فشرده‌تر ساخت (صحیح است).

نیروی دفاعی کارگری که در سرمایه ملی کشور که بصورت ماشین آلات صنعتی بدست او سپرده شده سهیم و شریک گردیده و کشاورزی که مالک زمین شده و دسترنج خود را مستقلاً مورد استفاده قرار می‌دهد با افراد جیره‌خوار و مزدوری که صرفاً برای اطفاء شهوات اربابان خود فکر تجاوز بخاک دیگران را در مغز میپروراند بهیچوجه قابل قیاس نخواهد بود. (صحیح است) در چنین شرایطی هر وجب از خاک میهن ما مبدل به دژ مستحکمی خواهد شد که جسد بیجان متجاوزین را در آغوش خواهد گرفت (صحیح است) ملت ایران روز تاریخی ششم بهمن را همواره عزیز و گرامی خواهد داشت. امسال بمناسبت همزمانی این روز تاریخی با هفته‌سوگواری خلیفه بر حق اسلام، مولای متقیان، امیر مؤمنان، پیشوای شیعیان علی‌ابن ابی‌طالب‌علی علیه‌السلام که مانند دیروزی دعوت حق را لبیک گفت و شهید راه حق و عدالت گردید، بنا بفرمان شاهنشاه اسلام پناه که همواره بخاندان علی اخلاص می‌ورزند تظاهرات موقوف و سالگرد ششم بروز دیگری موکول و بسادگی برگزار خواهد شد(صحیح است) برگزاری مراسم امسال که فارغ از هر گونه ابراز احساسات و شادمان است روحیانیت و ابهت خاصی به این روز تاریخی خواهد داد من از پشت این تریبون مقدس سالگرد این روز تاریخی را به پیشگاه مبارک شاهنشاه پرچمدار این انقلاب بزرگ و ملت نجیب و شرافتمند ایران تبریک و تهنیت عرض می‌نمایم (احسنت). حوادث و اتفاقاتی که در ماه بهمن بوقع پیوسته این ماه را از سایر ماهها متمایز ساخته.

انقلابیکه برهبری شاهنشاه در ششم بهمن ۱۳۴۱ انجام شد و به انقلاب شاه و ملت معروف گردید تاریخ کهم ما را دگرگون نمود و شعله‌های درخشان آن زوایای کشور را روشن ساخت. پیش از آن تاریخ شاهنشاهی ایران با نام داریوش بزرگ و کورش کبیر آزادی بخش اقوام رنجدیده آغاز می‌شد. تاریخ جدید ایران بارهائی توده ملت از بیدادگری، جهل و بیسوادی، فقر و تنگدستی شروع می‌شود (صحیح است).

نسل‌های آینده که از ثمرات نیگوی این انقلاب بهره‌مند خواهند بود بلاشک در متون تاریک مفهوم و معنای این انقلاب را جستجو خواهند کرد.

واقعه پانزدهم بهمن ماه ۱۳۲۷ و سوء قصد بجان شاهنشاه هرگز از خاطره‌ها محو نخواهد شد (صحیح است) در چنین روزی بود که یکی از پست‌ترین افراد اجتماع مرتکب بزرگترین جنایات تاریخ شد(صحیح است) و دست به اقدامی زد که هیچ نمانده بود تاریخ کشور ما را دگرگون سازد ولی خدای بزرگ که همواره حافظ جان شاهنشاه ماست نخواست تاریخ کهن ملتی یکتاپرست در هم پیچیده شود و شاهنشاه ما را در کنف حمایت از تیرهای بلامصون و محفوظ داشت (صحیح است) تیرهائیکه در محوطه دانشگاه از فاصله نزدیکو در نهایت چالاکی و زبردستی بسوی شاهنشاه ما رها شد هر کدام کافی بود که بزندگی فردی خاتمه داده و رشته حیاتی را بگسلد معجزه رهائی و سلامت شاهنشاه را جز بخواست خداوندی بچیز دیگری نمی‌توان تعبیر نمود (صحیح است).

جریان سوء قصد ناجوانمردانه بجان آقای منصور نخست‌وزیر نیز در اول بهمن ماه اتفاق افتاد امیدواریم نخست وزیر جوان ما بحول و قوه‌الهی از این حادثه جان سالم بدربرد (انشاءالله).

مجلس شورای ملی هر گونه ترور و قتل نفس را شدیداً تقبیح و محکوم می‌کند (صحیح است) آنهائی که تصور می‌کنند با سوء قصد بجان نخست وزیر می‌توانند در اراده ملت ایران که برهبری شاهنشاه خردمند خود بسوی ترقی و تعالی گام برمیدارد خللی وارد سازند سخت در اشتباهند (صحیح است) ملت ایران راه خود را بخوبی تشخیص داده و با قیام تاریخی ششم بهمن خط مشی آینده خود را ترسیم نموده و در راه تحقق بخشیدن به آرمانهای ششم بهمن آنی از پای نخواهد نشست و از بذل جان و مال دریغ نخواهد کرد منصور نیز یکی از افراد این ملت است که خون خود را در این راه نثار کرد.

تشریف فرمائی شاهنشاه و شهبانو به بیمارستان بزرگترین مکارم اخلاقی بشری را جلوه‌گر می‌سازد. (صحیح است) عنایات خاص و دلجوئی شاهنشاه در چنین موقعیتی که نخست‌وزیر جوان ما دقایق بحرانی را میگذراند بهترین مشوق خدمتگزاران و معرف روح بلند و قلب رئوف رهبر عالیقدر ماست که بار دیگر تجلی می‌نماید. (صحیح است) این قبیل حوادث که در دنیای کنونی نظایر بسیار دارد کوچک‌ترین خللی در اراده ما و سایر خدمتگزاران وارد نخواهد ساخت (صحیح است).

من از پشت این تریبون مقدس با صدای رسا اعلام می‌دارم نمایندگان دوره‌بیست‌و یکم که ثمره انقلاب تاریخی شاه و ملت هستند درراه بثمر رسانیدن اصول و هدفهای مقدس اتقلاب تحت رهبری و سرپرستی شاهنشاه معظم و مفخم خود و رهبر عالیقدر ملت ایران آماده همه گونه فداکاری و نثار جان و مال خود می‌باشند (صحیح است‌ـ احسنت).

بیائید در این روز که همه مسلمانان روزه دارند و ابواب رحمت الهی بروی همگان باز است با توجه بمبدأ و توسل به ائمه اطهار همگان دست دعا و نیاز بسوی آسمان بلند نموده سلامت و عزت و بقای سلطنت محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه عدالت گستر و خاندان جلیل سلطنت را از درگاه خداوند متعال مسئلت نمائیم (انشاءالله) تا همواره شمع وجودش را از گزند و چشم زخم حوادث مصون و محفوظ بدارد. آمین یارب‌العالمین (آفرین‌ـ احسنت) اگر وقتی باقی مانده‌است آقای پروین استفاده می‌نمایند.

پروین‌- اگر وقت باقی مانده بود.

رئیس‌- آقای مهندس ارفع.

مهندس‌ارفع‌- آهنگی مردانه و مصمم از گلوی پیشوائی بزرگ جریان تاریخ و سیر اجتماع ما را بکلی دگرگون ساخت این کلمات که همیشه مانند بزرگترین منبع الهامی که در روح هر ایرانی انعکاس پیدا می‌کند بدین نحو بیان شد «اصولی که من بعنوان پادشاه مملکت و رئیس قوای سه‌گانه به آراء عمومی می‌گذارم و بدون واسطه مستقیماً رأی مثبت ملت ایران را در استقرار آن تقاضا می‌کنم بشرح زیر است: ۱- الغاء رژیم ارباب و رعیتی با تصویب اصلاحات ارضی ایران بر اساس لایحه اصلاحی، قانون اصلاحات ارضی مصوب ۱۹ دی ماه سال ۱۳۴۰ و ملحقات آن ۲- تصویب لایحه ملی کردن جنگل‌ها در سراسر کشور ۳- تصویب لایحه قانونی فروش سهام کارخانجات دولتی بعنوان پشتوانه اصلاحات ارضی ۴- تصویب لایحه قانونی سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی ۵- لایحه اصلاحی قانون انتخابات ۶- لایحه ایجاد سپاه دانش بمنظور اجرای قانون تعلیمات عمومی و اجباری» در تاریخ ملل روزهای خاصی وجود دارد که مبنا و اساس سنن و روش‌های اجتماعی را دگرگون می‌سازد و ساختمان جدیدی بر اساس آنچه که خواسته ملت‌ها و خواسته‌پیشوایان و راهنمایان ملت‌ها است بوجود می‌آورد روز ششم بهمن یکی از روزهای بزرگ تاریخی ایران است که با اعلام اصولی که از زبان شاهنشاه و برای کسب آراء مثبت ملت ایران و تمایل ملت ایران ارائه شد تحول شگرفی در این مملکت بوجود آورد (صحیح است) درباره این روز تاریخی بیانات بسیار مفصلی شده و خواهد شد و هر قدر تجلیل و تعظیم از چنین روزی بشود باز هم شاید نسل فعلی نتواند ارزش واقعی این انقلاب را درک کند و شکر آنرا بجای آرد (صحیح است) بنده در صدد این نیستم که در مورد تمام مواد در اینجا بحث بکنم ولی خواستم با اجازه آقایان نسبت بیکی از مواد که اصلاحات ارضی آنطور که شاید و باید در مجامع رسمی مملکتی بعمل نیامده باشد ما برای اینکه به اهمیت این موضوع پی‌ببریم می‌بایستی اول ببینیم چه مشکلات و مسائلی ما در کادر جهانی و در داخل کشور از نظر کشاورزی با آن مواجه بوده و هستیم و چه چیز ایجاب می‌کرد که این اصلاحات ارضی بنحوی بکه شاهنشاه بزرگ ما مقرر فرمودند و بتصویب ملت ایران رسید بمرحله اجراء در بیاید. برای اینکه اهمیت وضع فعلی ایران و دنیا را در نظر بگیریم از نظر کشاورزی و از نظر نحوه تغذیه می‌بایستی به سه موضوع توجه کنیم.

موضوع دوم امکانات فعلی دنیا است از نظر تولید محصولات کشاورزی و در مرحله سوم احتیاجات ایران و آتیه ایران از نظر جمعیت و امکاناتی که برای تأمین احتیاجات در آتیه موجود است. بنده برای این که صرفه‌جوئی در وقت بکنم قسمت‌هائی را از دور ساله که یکی در آخر سال ۳۹ تحت عنوان (تلاش همگانی در راه نجات بشر از گرسنگی) نوشته‌ام و یک قسمت از سخنرانی که درباره اصلاحات ارضی در سی‌ام اردیبهشت ۱۳۴۰ ایراد کرده‌ام اقتباس می‌کنم در اینجا اولاً مطلب اساسی که مورد توجه‌است اینستکه ما ببینیم احتیاجات فعلی ما در توجه‌است اینستکه ما ببینیم احتیاجات فعلی مادر دنیا از نظر محصولات کشاورزی چیست و احتیاجات آتی ما چه خواهد بود برای این مطلب کافی است توجه کنیم که وضع جمعیت دنیا با یک ترتیب سرسام آوری رو به افزایش است طبق برآورد و محاسبه‌ای که بوسیله سازمان ملل متحد شده‌است جمعیت دنیا در اوایل قرن ۱۹ سالیانه نیم درصد اضافه میسده و این نسبت در سال ۱۹۵۰ به ۱/۶ درصد رسیده واگر به این نحو جلو رود در آخر قرن بیستم بین شش تا هفت هزار میلیون نفر خواهد بود مطلبی که در این باره قابل توجه‌است اینستکه این ازدیاد جمعیت بین سالهای ۱۹۵۰ و ۲۰۰۰ در کشورهای توسعه یافته در حدود ۷۰ درصد و در کشورهای آفریقائی ۱۵۰ درصد و در آسیا ۱۸۰ درصد و در آمریکای لاتین ۲۵۰ درصد می‌باشد و باز نموداری که تهیه شده نشان می‌دهد که جمعیت دنیا در سال ۱۸۰۰ هشتصد میلیون نفر بوده و در ۱۹۰۰ یعنی در فاصله صد سال به ۱۵۰۰ میلیون نفر رسیده یعنی دو برابر شده و در سال ۱۹۶۰ این جمعیت به دو هزار و نهصد میلیون رسیده یعنی بین ۶۰ سال دو برابر شده و در سال ۱۹۹۵ یعنی در فاصله ۳۵ سال دیگر جمعیت به بیش از ۶۰۰۰ میلیون خواهد رسید یعنی دو برابر خواهد شد بنابراین با توجه به ازدیاد جمعیت دنیا در حال حاضر چقدر خواهد بود.

طبق محاسبه‌ایکه شده‌است باید بگوئیم در مقابل هر ۱۰۰ میلیون نفریکه به جمعیت اضافه شود ۱۳ میلیون تن غله و ۱۴ میلیون تن محصولات دامی باید وجود داشته باشد و این در صورتی است که سطح تغذیه دنیا در سطح فعلی باقی بماند اگر بخواهیم پروتئین و کالری کافی را برای مواد غذائی تأمین کنیم باید بمیزان غله دنیا صددرصد و بمیزان محصولات دامی ۳۰۰ درصد اضافه شود تا بتواند احتیاجات آتیه ما را در عرض ۴۰ سال آینده تأمین کند، باز توجه دیگری بوضع داخلی ایران بکنیم در داخل ایران طبق محاسبات دقیقی که بعمل آمده اگر ضریب ازدیاد جمعیت را ۲/۶ درصد در نظر بگیریم در ۳۵ سال آینده و یا بهتر بگوئیم درآخر قرن بیستم جمعیت ایران به ۶۰ میلیون خواهد رسید وضع کشاورزی و محصولات داخلی ما در حال حاضر بنحوی است که ملاحظه میفرمائید که متأسفانه کفاف احتیاجات جمعیت فعلی ایران را نمی‌دهد و با کمال تأسف هر ساله مقدار زیادی از محصولات کشاورزی را باید وارد کنیم در صورتیکه ما اکنون کشوری هستیم درحدود ۲۰ میلیون جمعیت و از نظر وضع کلی کشور ایران یکی از کشورهائی است که کمبود تغذیه دارد و اگر مقایسه کنیم با کشورهائی که در روز ۳۳۰۰ کالری مصرف می‌کنند در ایران طبق برآوردی که شده‌است از نظر میزان مواد غذائی در حدود ۱۷۰۰ کالری است از طرف دیگر سطح کشاورزی ما در حال حاضر در حدود ۶ میلیون هکتار زیر کشت است و در حدود ۱۰ میلیون هکتار آیش و با این سطح ۱۶ میلیون هکتاری ما هنوز قادر نیستیم جوابگوی احتیاجات فعلی مملکت باشیم چه رسد باحتیاجات آبی بنده اگر مقایسه‌ای کردم و صحبت از جمعیت دنیا و مقدورات دنیا کردم از این نظر بود که آقایان را توجه بدهم به اینکه ما از یکطرف در کادر جهانی نمی‌توانیم سربار کشورهای دیگر باشیم و از طرف دیگر مقدورات کشورهای دیگر در این زمینه محدود است و امروز افراد گرسنه در دنیا بحدی زیاد است که ما اگر خودمان را با آنها مقایسه بکنیم باز جزء افراد مرفه هستیم و با این توجه باید در نظر بگیریم که ما علاوه بر اینکه نمی‌توانیم سربار دیگران باشیم بایستی بتوانیم بدنیا هم در این مورد کمک کنیم زیرا وسعت خاک ما و مقدورات کشاورزی بما بالمآل اجازه این قدرت را خواهد داد اما متأسفانه ما دیدیم که با بودن یک چنین سطح مزروعی و با بودن یک چنین آفتاب و با بودن یک چنین امکاناتی متأسفانه در آمد متوسط زارعین ما در سال از ۷۰۰ تا ۷۵۰ تومان تجاوز نمی‌کند یعنی روزی‌دو تومان، این درآمد متوسطی که من عرض می‌کنم زارع ورامینی و رشتی و مازندرانی و سیستانی را رویهم باید حساب بکنیم (حبیبی‌ـ درآمد زارع مازندرانی بیشتر است) بنده عرض کردم در آمد آنها بیشتر است و در این باره اگر در آمد سیستانی و بلوچستانی و غیره را جمع بکنید حد متوطس بیش از این نیست بنابراین ملاحظه می‌کنید در یک چنین وضع بد و اسفناکی هستند که حتی برای کشورهای پیش رفته قابل تصور نیست که یک فردی تمام سال را زحمت بکشد و عاقبت میزان درآمدش به این اندازه ضعیف باشد که نتواند خود و خانواده دو سه نفریش را اداره کند با توجه به این مسائلی که عرض کردم شاید واقعاً روشنتر بشود برای ما که چرا اصلاحات ارضی می‌بایستی انجام شده باشد آیا هدف از این اصلاحات ارضی می‌بایستی انجام شده باشد آیا هدف از این اصلاحات ارضی چیست؟ یک نکته‌ای که باید آقایان را توجه بدهم و امیدوارم کسانیکه بنحوی از انحاء در امور کشاورزی این مملکت فعالیت دارند کاملا به این نکته توجه بکنند اینست که اصلاحات ارضی مفهومش تقسیم زمین نیست زمین را تقسیم کردن مفهوم و منظور اصلاحات ارضی را ذکر بکنیم باید بگوئیم اینها هستند:

۱- تثبیت وضع کشاورزان و فراهم کردن موقعیتی برای آنها که بتوانند صاحب اب و زمین شده و در اثر مالکیت میزان فعالیت آنها افزایش باید و سطح تولید بالا رود.
۲- بهبود وضع کشاورزان در اثر افزایش تولید و درآمد بیشتر.
۳- بهبود وضع دهات در اثر بالا رفتن قوه خرید کشاورزان.
۴- تشویق مالکین عمده در سرمایه‌گذاری در صنایع و سوق دادن سرمایه خود از کشاورزی بصنعت.
۵- ایجاد رابطه عادلانه بین مالک وزارع بطوریکه کار زارع ارزش واقعی خود راب دست آورد و بالنتیجه.
۶- ایجاد یک جامعه مرفهی که در آن عدالت اجتماعی حکمفرما باشد.

رئیس‌- آقای مهندس ارفع وقت شما تمام شد.

مهندس ارفع‌- از آقای تبریزی خواهش می‌کنم چند دقیقه از وقت خودشان را بمن لطف کنند.

تبریزی‌- پنج دقیقه از وقت بنده استفاده بفرمائید.

رئیس‌- بفرمائید.

مهندس ارفع‌- متشکرم بنابراین با توجه بعرایضی که کردم و میل داشتم که واقعاً وقت کافی بود و یک بحث بیشتری در این زمینه بعمل می‌آید زیرا آنچه را که لازمه خطابه و بیان فصیح باشد این از عهده رفقای من و سایر ناطقین نسبت به اهمیت روز ششم بهمن بهتر برمیآید و آنچه را که من می‌توانستم در این زمینه بهتر متذکر بشوم توجه علمی و عمیق بوضع و فلسفه قانوناصاحات ارضی و تأثیر عمیقی است که در آتیه کشور خواهد داشت بنده باید در اینجا عرض کنم که اگر من هر گونه فلسفه قانون اصلاحات ارضی و تأثیر عمیقی است که در آتیه کشور خواهد داشت بنده باید در اینجا عرض کنم که اگر من هر گونه فلسفه‌ای برای لزوم اصلاحات ارضی در اینجا عرض کنم شاید رساتر و ساده‌تر از بیانات شاهنشاه نیست که فرمودند «تحمل ملت ایران تمام شده بود و دیگر امکان نداشت آن وضع ادامه داشته باشد در دنیای پر جنب‌و جوش کنونی ملت ایران همچنان درجای خودمیخکوب بایستد و فقط تماشاچی باشد لزوم اجرای یک برنامه انقلابی بخوبی احساس می‌گردید و چاره‌ای جز آن نبود که با یک تصمیم بزرگ چرخها بحرکت در آید و در یک فاصله کوتاه اساس نظام اجتماعی وحشتناک و پوسیده‌ای که ملت ما را دهها سال عقبتر از دنیا نگاهداشته وبد بهم ریخته شود و برای ساختن یک جامعه سالم و نیرومند کاری خلاق آغاز گردد» اما گذشتن قانون اصلاحات ارضی و توجه شخص شاهنشاه به این مطلب ما را در رسیدن به این هدف فارغ نگه نمی‌دارد آنچه که می‌تواند ما را بمنظور نهائی برساند کوشش همه جانبه مردم و دولتهادر اجرای این اهداف و اجرای این منظورهای مقدس است که شخص شاهنشاه اعتماد و اطمینان دارند که ملت ایران ملتی که با رأی مثبت خود با پنج میلیون و ششصد هزار رأی باین قانون اعتماد و علاقه خود را ابراز داشته پشتیبان این اصلاحات خواهد بود و ما هم بار دیگر از زبان موکلین خود می‌بایستی به پیشگاه مبارک شاهنشاه عرض کنیم که ما همه از جان و دل در راه بثمر رساندن این انقلاب بزرگ آماده هر گونه فداکاری هستیم (صحیح است) و مسلماً دولت خدمتگزار در این راه با پشتیبانی اکثریت مجلس توفیق پیدا خواهد کرد (انشاءالله) بنده در این موقع می‌بایستی یادی از دوست عزیزمان که در پنجم بهمن سال گذشته رد این جا همکار ما بودند و با قلبی بسیار صاف و با آن قیافه نجیب و دوست داشتنی و با آن تبسم دلنشین و با آن ادب و تواضع بزرگ منشانه‌یی که همیشه با ما روبرو می‌شد در این جا بیاناتی درباره ششم بهمن کرد که امروز با کمال تأسف در بیمارستان است کلماتی که ضمن نطق خود بیان کرد و آنچه که واقعاً بیشتر بر دل من نشست این جمله‌ای است که می‌خوانم «زندگی بیشتر بر دل من نشست این جمله‌ای است که می‌خوانم «زندگی بهر صورتی که هست می‌گذرد و ایکاش این زندگی شرافتمندانه بگذرد و واقعاً هم در راه انجام وظائف ملی راضی باشیم هم خدا از ما راضی باشد هم ملت راضی باشد و در نتیجه رضای ملت، شاه ما که رهبر ماست از ما رضایت داشته باشد» این بیانات آن مرد خدمتگزاری است که امروز متأسفانه از فعالیت باز ایستاده و کاری از دست ما جز اینکه خالصانه و با کمال خضوع بدرگاه خداوند استغاثه کنیم که او را بهبودی ببخشد ساخته نیست ما از صمیم قلب شفای آن مدر و پایداری و دوام رهبر بزرگ انقلاب را از خداوند مسئلت داریم (انشاءالله).

رئیس‌- آقای تبریزی.

تبریزی‌- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم بعرض میرساند تاکنون نامه‌ها و تلگراف‌ها از طرف طبقات مختلف اهالی شاهدوست و میهن پرست شهرستان میاندوآب و شاهین دژ و تکاب و چندین صد آبادی تابعه اعم از کشاورزان و کارگران و اصناف کرد و عجم در مورد انزجار از جسارتهای پوچ و یاوه سرائیهای بی‌معنی عبدالناصر مصری و سپاسگذاری و پشتیبانی از برنامه‌های مترقی و سودمند دولت خدمتگذار رسیده و عیناً تقدیم مقام محترم ریاست گردیده.

این‌بار قطعنامه‌ئی پیوست‌نامه شماره ۵۱۸۵ آقای محمد میری ایولی شهردار میاندوآب مبنی بر تنفر شدید از یاوه‌گوئیهای بی‌سروته ناصر ورشکسته رسیده و حاکی است در روز سه‌شنبه ۴۳/۱۰/۲۲ هزاران نفر از رسته‌های مختلف شهر و حومه در میدان شهرداری میاندوآب با وجود ریزش برف شدید و سرما گرد آمده و سخنرانیهای مهیج و بیانات شورانگیز از طرف آقایان شهردار و صادقیان نماینده فرهنگیان و بختیار نماینده کارگران کارخانه قند سازی میاندوآب و محمد علی محمد پور نماینده کشاورزان و محمد علیزاده نماینده اصناف ایراد شده و در پایان این متینگ پرشور قطعنامه‌یی صادر و توسط آقای صادقیان قرائت و مورد تصویب همگانی قرار گرفته و امضاء گردیده و یک قطعه عکسی که از آن اجتماع عظیم گرفته‌اند ضمیمه قطعنامه تقدیم مقام ارجمند ریاست محترم می‌نماید، در پایان عرایضم این روز پر برکت تاریخی ششم بهمن که پانزده میلیون کشاورز حق شناس و اصیل ایرانی با دست مبارک و توانای پدر تاجدار خود از قید اسارت و بردگی آزاد گردیده و دارای شخصیت حقوقی و صاحب زندگی سالم و مرفه شده و می‌شوند مراتب فداکاری و سپاسگذاری قاطبه کشاورزان و کارگران سرتاسری کشور را از پشت تریبون در این خانه ملت به پیشگاه مبارک ملوکانه عرض و سلامتی ذات مقدس شاهانه و بقای خاندان جلیل سلطنت‌پر افتخار سلسله پهلوی را از درگاه قادر لایزال مسئلت می‌نمایم (احسنت) هفت دقیقه باقی وقتم را به آقای پروین می‌دهم.

رئیس‌- آقای نیاکان.

نیاکان‌- بنام خدای بزرگ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم.

بسیار خوشوقتم که توفیق یافتم در این مکان مقدس و در حضور نمایندگان محترم مجلس بیاد رستاخیز بزرگ ششم بهمن بعرض مطلبی چند مبادرت کنم البته تصدیق خواهند فرمود بیان مطلب در بین جمعی از استادان فن که همه صاحب نظر و نکته سنج هستند برای من خالی از اشکال نیست ولی چون پیوسته از شاهنشاه بزرگ ایران اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی الهام می‌گیریم این بمن قدرت می‌دهد تا با کمال غرور و سرفرازی مطالبم را بعرض برسانم (احسنت) برای آنکه مجلس امروز ما صفا و رونق بیشتری داشته باشد عرض می‌کنم.

نخل مشروطه که از خون شهیدان خورده آب
در میان دوران ما بنموده زین رو فتح و باب
ملت ایران کنون گردیه از وی کامیاب
در شش بهمن به امر پهلوی شد انقلاب
چندان انقلاب و صد هزاران آفرین (احسنت).

بحث امروز در مکان مقدس چنان می‌ماند که در نور جهانگستر خورشید از پرتو زندگی آفرینش سخن گفت کشور ۲۵۰۰ ساله ما در طی قرون و اعصار پیوسته د رپهنه گیتی کشوری نامی و بلند آوازه بوده‌است شاهنشاهان بزرگ در کتابهای مذهبی بیادگار مانده عدل انوشیروان دادگر ضرب‌المثل شده نادرشاه افشار بساط اولیه و ننگین ملوک‌لطوایفی را برهم زد رضاشاه کبیر رادمردی که علیه پلیدی‌ها قد علم کرد و کشور پناور ایران را به شاهراه ترقی و تمدن هدایت فرمود (صحیح است) و بالاخره فرزند برومندش اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه بزرگ ما در روز ششم بهمن ۴۱ آنچنان فرمان دلیرانه‌ای صادر کرد که در تاریخ کهن و پر افتخار ایران سابقه نداشت (صحیح است) فرمانی که از دادگستری و خردمندی سرچشمه می‌گیرد فرمان مقدسی که میلیونها انسان رنج دیده را از یوغ بندگی و بردگی رهائی بخشید شاهنشاه بزرگ ما در روز ششم بهمن روزیکه بر جهان و جهانیان ثابت شد که شاه و ملت دو اصل زوال ناپذیرند هدف عالیه و ملوکانه‌اش را رسماً بآراء عمومی گذاشت (صحیح است) در آنروز مقدس ملت قهرمان ایران با عزمی راسخ و ایمانی کامل پشتیبانی مطلق خود را از پدر تاجدارشان اعلام کردند روزیکه کارگر کشاورز روشن فکر و همه آنهائیکه در رگهایشان خون ایرانی اصیل جریان دارد با خون سرخ رنگشان نوشتند فرمان شاه خواست ملت است (احسنت) جنبش ملت ایرانرا در روز ششم بهمن تاریخ در هیچ جای دنیا به چشم ندیده‌است در آن روز پرشکوه کشاورزان برای اولین بار در کشتزارهایان زانو برزمین زده و دیده برافق دوختند خاک مقدس مزارع را با مشتهایشان فشردند و همه یک صدا گفتند سلطان سایه یزدان است ای خاک مقدس زرخیز از امروز بفرمان شاه ایران تومال مائی و باز همه فریاد زدند خداوندا تو حافظ ناجی بزرگ ما باش کارگر زمانیکه بازوان پر قدرتش چرخهای صنعت را میچرخاند و آنگاه که پتک بر آهن گران می‌کوبد زمزمه کنان می‌گوید این نیرو را رهبر دلیرم بمن عطا کرده‌است تا با ایمان کامل چرخ صنعت را بگردانم و آینده‌ئی پر شکوه بسازم (صحیح است‌ـ احسنت) شاهنشاه بزرگ ما پرچمدار انقلاب سفید ایران بدوران ظلمت بار بانوان خاتمه بخشید و نیم از افراد کشورما را که هیچ حق و عنوانی تا آنروز رسماً نمی‌توانستند داشته باشند بحقوق حقه خویش رسانیده (صحیح است) اکنون هر ایرانی میداند که کشورش روبه آبادی و سعادت می‌رود احساس لذت بخش و مقدس اطمینان به آینده تأمین و امنیت رح و وجود افراد کشور ما را حرارت می‌بخشد کشاورز آنگاه که بذر می‌پاشد افق سعادت بار آینده را در خاطر مجسم می‌سازد آنگاه که کشتزارهایشان همچون دریای سبز می‌لرزد و موج می‌زند زمانیکه باغها را شکوفه‌های دل‌انگیز بهاری نقاشی می‌کند پانزده میلیون کشاورز ما از شادی و شعف هورا می‌کشند هورا بخاطر رادمرد بزرگی که ایران را زندگی جاودان بخشید (صحیح است) هورا می‌کشند و فریاد می‌زنند خداوندا تو نگهدار پدر تاجدار ما باش دگر زما سیاهی که در روستاها دیوهای سهمگینی که می‌غریدند بعزم شاهنشاه بزرگ سپری شد اکنون ایران مال همه‌است امروز دگر ملت قهرمان ایران دست در دست یکدیگر با قدمهای محکم و کوبنده در پشت سرپرچمدار دلیر خود بسوی روشنائی می‌شتابند و سرود حیات بخش جاوید شاه پاینده ایران فضای لایتناهی را به لرزه واداشته‌است بعزم پرچمدار عزیز ما طومار نفرت انگیز جهل و بیسوادی از پهنه وسیع ایران برچیده می‌شود (صحیح است) سپاهیان دانش بفرمان پدر تاجدار خویش بپاخاسته‌اند تا درهای روشنائی را بروی بیسوادان و نابینایان بگشایند آنگاه که اعلیحضرت همایون شاهنشاه دانشور ما پیشنهاد تاریخی و جهانی مبارزه با بیسوادی را برهبران جهان آزاد داد آنچنان شوری در وجود انسانها برپا شد که همه یک صدا گفتند آفرین بر شاه دانش پرور ایران امروز دگر آرمانهای مقدس و پرشکوه ایرانیان رنگ عمل گرفته کامکاری و افتخار جایگزین محرومیت و بندگی شده‌است امروز دگر کار و کوشش جانشین تن پروری و مفت خوری شده‌است کسی همان سعادت را در آغوش می‌گیرد که به اصول انقلاب ششم بهمن مؤمن بوده و صمیمانه کار کند (صحیح است) روز تاریخی ششم بهمن یعنی روز پیروزی علم بر جهل و حق بر باطل. اندیشه رهبر ما همچون ابدیت بزرگ است و بسان خورشید درخشان لطف بیکران پدر تاجدار ما شامل رنجبران است چه دهقانانی که در کلبه‌های گلی و کوچک و مزارع برنج و گندم بسر می‌برند و چه کارگرانی که در کارخانه‌های بزرگ و کوچک خدمت می‌کنند (صحیح است) دهقانان دگر چون گذشته سیاه سحرگاه باسستی وخمودگی سر از بستر بر نمی‌دارند بلکه امیدوار برمی‌خیزند کارگر دگر شامگاهان گرسنه نمی‌خوابد چون رهبر دلسوز و قهرمانش روز و شب بخاطر بهبودی زندگی او می‌کوشد(صحیح است) اینک با صدای بلند می‌گویم ما ایرانیان عموماً و کارگران ایران خصوصاً از دل و جان پشتیبان و نگهبان این اصول مقدس هستیم و باتمام قوا می‌کوشیم که سایر زحمتکشان ملت ایران از ثمرات گرانبهای آن بر خوردار گردند (احسنت) ششم بهمن تاریخ ایرانرا بدونیم کرد حقاً باید گفت تاریخ قبل از ششم بهمن و تاریخ بعد از ششم بهمن. در پایان عرایضم بابانگی رسا فریاد می‌زنم تا جهان و جهانیان بدانند که:

ایران درسایه شهنشاه نازنین
که سایه حق بود وجود او در زمین
بکوری چشم خصم شد بهشت برین
برای ما ایرانیان همین بود افتخار (احسنت‌ـ احسنت)

زنده و جاوید بادمرد خردمندی که اینچنین انقلاب مقدسی را بوجود آورد. در پایان عرایضم با اجازه نمایندگان محترم از طرف ملت قهرمان ایران عموماً و از طرف مردم شریف و شاهدوست کرمانشاه خصوصاً شفای عاجل جناب آقای منصور نخست وزیر خدمتگذار شاه و ملت را از درگاه خداوند متعال خواستارم (احسنت‌ـ آفرین‌).

رئیس‌- آقای پروین.

پروین‌- بنده چون عرایضم بیش از مدتی است که باقی مانده‌است اینست که عرایضم را بموقع دیگر موکول می‌کنم اکنون وقت را بخانم تربیت واگذار می‌کنم.

رئیس‌- خانم تربیت.

بانو تربیت‌- همکاران عزیز امروز روز ششم بهمن است بدون شک روز ششم بهمن در تاریخ مدون دوهزار و پانصد ساله ایران بزگترین روز تاریخی است در سال ۱۳۴۱ در همین روز اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه جوانبخت ایران با انقلاب ششم بهمن و عرضه کردن شش اصل انقلابی مترقیانه پایه‌های اصول فئودالیسم و کهنه پرستی و خرافات را در این کشور کهن سال فروریخت و شالوده نوینی برای زندگی ایرانیان بر پا نمود و با این عمل شهامت آمیز ملت خود را در یک روز لااقل یک قرن جلو انداخت اختلافات طبقاتی و خان‌خانی را که سالیان دراز در کشور عزیزما ریشه دوانده بود از بیخ وبن برافکند که ما نمایندگان دوره بیست و یکم مجلس شورای ملی اعم از نمایندگان دوره بیست‌و یکم مجلس شورای ملی اعم از نمایندگان کارگران، کشاورزان، روشنفکران و زنان کنارهم ننشسته‌ایم زائیده همان انقلاب می‌باشیم. درباره این شش اصل انقلابی مترقیانه که بعد سپاه بهداشت و ترویج آبادانی اضافه شد از طرف نمایندگان محترم از پشت این تریبون مکرر صحبت شده و در تفهیم معانی این انقلاب سفید خطابه‌هائی ایراد گردیده و در خارج از مجلس شورای ملی نیز از طرف رجال قوم دانشمندان و روشنفکران و کسانیکه معنی و مفهوم حقیقی این انقلاب را درک نموده و در تفهیم آن بسایرین سخنرانیهائی ایراد کرده‌اند و مطالب حلاجی شده‌است، لذا بنده نمی‌خواهم وقت آقایان را بیشتر گرفته بتکرار آن مبادرت کنم. چون ریاست معظم مجلس شورای ملی در بدو شروع جلسه و نیز سایر همکاران درباره این اصول و مواد ششگانه انقلابی مترقیانه اعلیحضر ت همایونی صحبت فرمودند بنده می‌خواهم در این باره بیشتر مزاحم نشده و صحبت را کوتاه کنم (احسنت) ولی همه بایدتصدیق کنیم که نخست وزیر مجبوب و دبیر کل لایق با تدبیر حزب ایران نوین جناب آقای حسنعلی منصور که روز پنجشنبه گذشته از دست یک خائن و ناجوانمرد و بی‌وطن تیر خورده و خاک آستانه خانه ملت با خون وی گلگون گردید دراین مدت در اجرای اصول مواد انقلاب سفید شاهنشاه معظم ما و تفهیم آن بملت رشید ایران شاید بیش از همه کوشش و تلاش کرده‌است (صحیح است) بنده در تمام مسافرتهائی که برای گشایش شعبات حزب ایران نوین در استانها مسافرت می‌کردند در خدمت ایشان بودم بچشم می‌دیدم که در گرمای سخت تابستان زیر آفتاب سوزان ساعتها سرپا ایستاده در برابر انبوه جماعتی که در میدان شهرها گرد می‌آمدند با طلاقت بیان و فصاحت کلام همواره آنان را در اجرای منویات مقدس شاهنشاه و انجام اصول ششگانه انقلاب شاه و ملت راهنمائی و ارائه طریق می‌نمود حتب در سر راه‌ها هر جا که میدید عده‌ای جمع شده‌اند ومنتظر ایشان و همراهان می‌باشند بدون اظهار خستگی با کمال گشاده روئی پیاده شده با مهربانی کامل از احوالات و مشکلات آنان سؤالاتی نموده بعرایض و خواسته‌های ایشان بدقت گوش می‌داد خوب یادم است در روز اول مسافرت مازندران و گیلان بنده حساب کردم تنها در یک روز دوازده بار در هر شهر و قصبه بکار و کوشش تشویق و بتفضل خداوند و عنایات شاهانه امیدوار می‌ساخت مانند پیک امیدی بود که در این خشکسالی هر جا که قدم می‌گذاشت در دلها امید استقامت، همت و کوشش ایجاد می‌کرد.

خداوند نخواست که این خدمتگزار صمیمی و صادق شاه و ملت باآن تیرهای ظالمانه از پای درآید بنده از پشت این تریبون از خداوند تبارک و تعالی درخواست می‌نمایم و بدامن کبریای مولای متقیان حضرت علی بن ابیطالب علی‌علیه‌السلام که پیغمبر بزرگ اسلام درباره آن وجود مقدس فرموده لافتی الاعلی‌لاسیف‌الا ذوالفقار توسل می‌جویم که به آقای منصور شفای عاجلی عطا فرماید (انشاءالله) انشاءالله تا بتواند هر چه زودتر باز با آن قدمهای محکم وروی گشاده در خانه ملت حضور یافته خدمات خود را نسبت بشاهنشاه و میهن و ملت انجام دهد. برای همه میهن پرستان این واقعه تأسف‌آور درس عبرتی است که باید از این پس صفوف خود را فشرده‌تر و محکم‌تر نموده در برابر حوادث و تحریکات خائنین و دشمنان میهن صادقانه سخت ایستادگی نمایند. و در اجرای منویات مقدس رهبر عالیقدر ایران اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی با فداکاری و جانبازی و ایمان کامل کوشش و تلاش کنند.

زندگی سراسر مبارزه و پر افتخار پیشوای شیعیان حضرت علی‌بن ابیطالب علیه‌السلام که جان خود را در راه بدست آوردن حق و تعالی پرچم اسلام فدا نمود باید سرمشق بزرگی برای ما شیعیان اسلام باشد که پس از گذشت چهارده قرن کلمات قصار آن حضرت در نهج‌البلاغه درس نوع دوستی وحق پرستی و انسانیت را می‌دهد که هنوز هم می‌تواند سرمشق ستایشگران انسانیت دراقصی نقاط دنیا باشد انقلاب مقدس ششم بهمن بتمام طبقات و آحاد و افراد محروم کشور ما ارمغانهائی همراه آورد ولی برای ما طبقه زنان این کشور بخصوص بزرگترین نعمت‌الهی و عطیه شاهانه بود که تساوی حقوق و آزادی و برابری و تنعم از امتیازات خاص انسانی را در برداشت. زنان ایران را یکباره از صف زنان ملل عقب افتاده دنیا بیرون کشیده در صف زنان ملل مترقی عالم قرار داد. در این روز مقدس این افتخار بزرگ نصیب بنده شده که از پشت این تریبون از طرف عموم طبقه نسوان این کشور نهایت سپاسگزاری و حقشناسی زنان ایران را به پیشگاه مبارک بندگان اعلیحضرت همایون شاهنشاهی تقدیم داشته حضور مبارکشان عرض نمایم که زنان ایران بشکرانه این نعمت و موهبت بزرگی که بدست آورده‌اند با کمال فداکاری و جانبازی در تحقق بخشیدن نیات مقدس و ترقیخواهانه شاهنشاه و اصول مواد ششگانه انقلاب شاه و ملت که یگانه ضامن ترقی و تعالی ما ایرانیان است نهایت کوشش و تلاش خواهند نمود و همواره دعاگوی بقا و دوام سلطنت اعلیحضرت همایون شاهنشاهی و دودمان پهلوی بوده و در پناه امنیت و آرامشی که در سایه تدابیر بخردانه شاهنشاه در کشورما موجود است در راه پیشرفت و تعالی ایران قدمهای برجسته‌ای برداشته وظائف ملی و میهنی خود را بنحو احسن انجام دهند از پشت این تریبون این روز بزرگ و تاریخی را به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه و بعموم ملت ایران تبریک و تهنیت عرض می‌نمایم (احسنت)

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت جنگ

۴- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت جنگ

رئیس‌- وارد دستور می‌شویم تیمسار سپهبد شکیبی فرمایشی داشتید؟ بفرمائید.

سپهبد شکیبی (معاون وزارت جنگ‌)ـ چون در اجرای قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اشکالاتی ایجاد شده که امکان اجرا بسیار مشکلت و بلکه گاهی غیر میسر می‌شود به این دلیل لایحه‌ای راجع به اصلاح ۸ ماده از قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را حضور مقام ریاست تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس‌- به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود

- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون خارجه راجع به اجازه مبادله موافقت‌نامه فرهنگی مربوط به همکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگسلاوی و ابلاغ به دولت

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون خارجه راجع به اجازه مبادله موافقت‌نامه فرهنگی مربوط به همکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگسلاوی و ابلاغ به دولت

رئیس‌- گزارش شور دوم کمیسیون خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی مربوط به همکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدارتیو یوگسلاوی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)


گزارش شود دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۶ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای میرفندرسکی لایحه شماره ۶۲۸۵-۴۳/۸/۲۰ ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت نامه فرهنگی مربوط بهمکاری در امور تربیتی و عملی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۵۰ چاپ شده‌است مطرح و بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش شور دوم آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده‌- موافقتنامه راجع بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیویوگسلاوی که در چهاردهم آذر ۱۳۴۲ در شهر بلگراد توسط نمایندگان مختار طرفین به امضاء رسیده و مشتمل بریک مقدمه و دوازده ماده می‌باشد تصویب و بدولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آنرا مبادله نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه‌- فتح‌الله مافی.

گزارش شور دوم از کمیسیون فرهنگ بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ در جلسه ۲۸ دیماه ۱۳۴۳با حضور آقایان دکتر سام معاون کل وزارت آموزش و پرورش و میرفندرسکی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۶۲۸۱-۴۳/۸/۲۰ ارسالی از مجلس سنا مربوط بهمکاری در امور تربیتی و علمی و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی فدراتیو یوگوسلاوی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۵۰ چاپ شده‌است مطرح و مصوبه کمیسیون امورخارجه را در این مورد تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ‌- صدری کیوان.

رئیس‌- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی الحاق دولت اران بمقاوله‌نامه بین‌المللی برا وارد کردن لوازم تربیتی و علمی و فرهنگی و ابلاغ بدولت

۶- اخذ رأی و تصویب اصلاح مجلس سنا در لایحه قانونی الحاق دولت اران بمقاوله‌نامه بین‌المللی برا وارد کردن لوازم تربیتی و علمی و فرهنگی و ابلاغ بدولت

رئیس‌- لایحه الحاق ایران بمقاوله‌نامه بین‌المللی برای وارد کردن لوازم تربیتی و علمی و فرهنگی که از مجلس سنا رسیده‌است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ مربوط بلایحه شماره ۳۲۹۵۶/۱۵۱۸-۱۳۳۱/۱۰/۹ راجع به الحاق دولت ایران بمقاوله‌نامه بین‌المللی برای وارد کردن لوازم تربیتی و علمی و فرهنگی که ضمن شماره ۲۰۴۷۱-۴۶ل‌ق‌ـ ۱۳۴۳/۹/۲ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز چهارشنبه۲۳ دیماه ۱۳۴۳ مطرح و یک فوریت برای‌آن پیشنهاد شد و بدواً فوریت و بعداً لایاحه مزبور بتصویب مجلس سنارسیده. اینک لایحه نامبرده که در ماده واحده آن مختصر اصلاحی بعمل آمده‌است برای تأیید آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

رئیس‌- در این لایحه فقط (موافقت‌نامه) تبدیل شده‌است به (مقاوله‌نامه) نسبت به این اصلاح مجلس سنا نظری نیست؟(اظهاری نشد) به این اصلاح رأی می‌گریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

- تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

۷ـ تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس‌- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۱۰ صبح روز ۵ شنبه خواهد بود.

(جلسه سه ربع ساعت پیش از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی‌ـ مهندس عبدالله ریاضی.