مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۰

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۱۲

جلسه: ۵۰

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۶ مرداد ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت

۲ - بیانات آقای مؤید احمدی راجع به نفت ایران و انگلیس

۳ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماده ۱۲۹ تا ۱۵۲

۴ - انتخاب یک نفر کارپرداز

۵ - تصویب دو فقره مرخصی

۶ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه ۳۰ تیر ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شد:

غایبین با اجازه- آقایان: معینی- اقبال- شهدوست

غایبین بی‌اجازه- آقایان: ثقةالاسلامی- دکتر ضیا- حیدری- اعظم زنگنه- آصف- کامل ماکو- معدل- صدر- شیرازی- مشیر دوانی- نمازی- وزیری

دیر امدگان با اجازه- آقایان: دکتر ادهم- پالیزی

دیر آمدگان بی‌اجازه-آقایان: بیات- مسعودی- منصف)

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس_ در صورت مجلس نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب شد

-بیانات آقای موید احمدی راجع به نفت ایران و انگلیس

[۲-بیانات آقای موید احمدی راجع به نفت ایران و انگلیس]

رئیس_ آقای موید احمدی

موید احمدی _ خاطر مبارک آقایان کاملا مستحضر است در چند جلسه قبل مجلس شورای ملی جناب آقای وزیر دارائی گزارشی راجع به اختلافات دولت با شرکت نفت ایران و انگلیس دادند و بیاناتی هم از طرف آقایان نمایندگان در اطراف آن موضوع شد و جناب آقای نخست وزیر مخصوصاً در جواب اظهارات نمایندگان محترم مجلس وعده فرمودند که دولت اقدامات را تعقیب می‌نماید و نتیجه را بمجلس شورای ملی گزارش خواهند داد (صحیح است) حال مدتی است از آن تاریخ گذشته و افکار عمومی کاملا متوجه این موضوع است و مجلس شورای ملی هم منتظر نتیجه اقدامات دولت (صحیح است) و چون هنوز نتیجه اقدامات دولت بر مجلس معلوم نیست نظر به اهمیت موضوع تقاضا می‌نمایم آقای وزیر دارائی بمجلس بیایند و نتیجه اقدامات را باطلاع نمایندگان برساند (صحیح است _ صحیح است) بیش از این نمی‌توان افکار عمومی و مجلس شورای ملی در انتظار گذارد (صحیح است) از مقام ریاست استدعا می‌کنم به آقای وزیر دارائی اطلاع فرمایند در مجلس حاضر شده نتیجه اقدامات دولت را بعرض مجلس برسانند (عمومی نمایندگان_ صحیح است)

رئیس_ بدولت اطلاع داده خواهد شد.

-بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۱۲۹تا ۱۵۲

[۳-بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۱۲۹تا ۱۵۲]

'رئیس'_ بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۱۲۹ مطرح است. ماده۱۲۹ خوانده می‌شود:

مبحث پنجم _ طرق شکایت

ماده۱۲۹-مواردی را که می‌توان از رأی دادرس شکایت کرد و هم چنین طریق شکایت را قابل معین می‌کند.

رائی که در قانون صریحاً قابل شکایت شمرده نشده قطعی و غیر قابل شکایت است هر چند در ضمن رأی قابل شکایت صادر شده باشد.

حق شکایت فقط برای کسی است که قانون صراحتاً این حق را باو داده اگر قانون بین اطراف از این جهت تفاوتی قائل نشده باشد هر یک از آنها حق شکایت دارد.

مقررات این ماده نسبت برأیی که در حواشی دعوی صادر می‌شود رعایت می‌گردد.

رئیس_ ماده۱۳۰:

ماده۱۳۰-دادستان شهرستان و دادستان استان در مواردیکه قانون مقرر داشته می‌توانند شکایت کنند هر چند نماینده دادسرا بر طبق رأی مورد شکایت اظهار نظر کرده باشد و نیز با وجود شکایت دادسرای کرده باشد و نیز با وجود شکایت دادسرای درجه پائین با تسلیم آن بحکم دادسرای درجه بالا می‌تواند شکایت کند.

رئیس_ ماده۱۳۱:

ماده۱۳۱-متهم می‌تواند شخصاً یا بوسیله وکیل شکایت کند و همچنین وکیل او که دادرسی مداخله داشته از پیش خود می‌تواند اقدام بشکایت نمایند.

رئیس_ ماده ۱۳۲:

ماده۱۳۲- در مورد قسمت دوم ماده پیش متهم می‌تواند شخصاً اظهار مخالفت کند و در اینصورت آثار شکایت وکیل از بین می‌رود مگر در مورد حکم اعدام.

اظهار مخالفت بترتیب مقرر در ماده ۱۴۱ بعمل می‌آید در مورد محجور برای اینکه مخالفت مزبور معتبر باشد موافقت ولی یا قیم لازم است.

اگر مدافع و متهم هر دو شکایت کنند در صورت وجود تعارض دو دادخواست شکایت خود متهم معتبر است و در غیر اینمورد هر گاه یکی از دو دادخواست مطابق مقررات دارای شرایط قانونی بوده و دیگری از این حیث ناقص باشد دادخواست اخیر نیز معتبر شناخته خواهد شد.

رئیس_ ماده ۱۳۳:

ماده ۱۳۳-در مورد که متهم حق شکایت دارد مسئول مدنی نیز از محکومیت خود و همچنین از محکومیت متهم حق شکایت دارد بشرط آنکه مسئولیت او در حکم قید شده باشد مسئول مدنی حتی در صورتی هم که خود متهم شکایت نکند یا اظهار کند که شکایت نخواهد کرد یا شکایت خود را استرداد کند و حق شکایت دارد.

رئیس -ماده ۱۳۴:

ماده ۱۳۴ - اگر رأی قابل شکایت از طرف دادسرا باشد خواهان خصوصی هم در موارد ذیل حق شکایت دارد.

۱- در مورد محکومیت متهم در اصل اتهام از رأی راجع بمنافع مدنی خواهان خصوصی.

۲- در مورد تبرئه متهم از محکومیت خود بهزینه دادرسی و جبران خسارت متهم.

رئیس _ ماده ۱۳۵:

ماده ۱۳۵ - دادسرا در صورت محکومیت متهم می‌تواند در قسمت راجع بدعوی خصوصی که بر طبق ماه ۴۳ اقامه کرده شکایت نماید.

رئیس _ ماده ۱۳۶:

ماده ۱۳۶- شکایت بوسیله دادخواست بعمل میاید در دادخواست رأی مورد شکایت و تاریخ صدور و اعلام یا ابلاغ آن و مقامیکه آنرا صادر کرده و دعوائیکه رأی مربوط به آنست تعیین می‌شود و الا پذیرفته نخواهد شد.

رئیس _ ماده ۱۳۷:

ماده ۱۳۷ - موعد شکایت از تاریخ اعلام یا ابلاغ رأی (اگر اعلام نشده باشد) ده روز است مگر آنکه قانون ترتیب دیگر مقرر کرده باشد.

مهلت شکایت برای دادستان استان برأی دادگاههای شهرستان حوزه خود شصت روز از تاریخ صدور رأی است.

رئیس _ پیشنهاد آقای انوار: پیشنهاد می‌کنم در ماده ۱۳۷ در آخر ماده نوشته شود: از تاریخ ابلاغ.

رئیس _ ماده ۱۳۸:

ماده ۱۳۸ - جز در مواردیکه قانون طور دیگر مقرر داشته شکایت از قرارهای غیر قطعی دادگاه باید در ضمن شکایت از حکم بعمل آید بشرط آنکه شاکی این حق را بلافاصله پس از اطلاع برای خود در صورت مجلس یا بوسیله لایحه محفوظ کرده باشد.

شکایت باید از حکم و قرار هر دو باشد و گرنه پذیرفته نمی‌شود.

اگر حکم غیر قابل شکایت باشد قرار هم غیر قابل شکایت است رسیدگی بشکایت از قرار و از حکم باهم بعمل میاید مگر در مواردیکه قانون غیر از این مقرر کرده باشد.

رئیس _ ماده ۱۳۹:

ماده ۱۳۹ - طریق شکایت از رأی دادرس در قسمت منافع مدنی و طرز رسیدگی بآن بروفق ترتیبات دادرسی کیفری است ولی از حیث هزینه دادرسی تابع مقررات آئین دادرسی مدنی است.

شکایت مربوط بمنافع مدنی رسیدگی را منحصر بمسئولیت مدنی و هزینه دادرسی می‌کند و باعث توقیف اجرای قسمت‌های کیفری و اقدامات تأمینی نیست.

رئیس _ ماده ۱۴۰:

ماده ۱۴۰ - اجرای حکم در ظرف مهلتی که برای شکایت مقرر شده و در مدت رسیدگی بآن متوقف می‌نماید مگر آنکه قانون طور دیگر مقرر کرده باشد.

رئیس _ ماده ۱۴۱:

ماده ۱۴۱ - دادسرا و طرفهای خصوصی می‌توانند شکایتی را که از رأی نموده‌اند پس بگیرند.

دادسرای درجه بالا می‌تواند شکایتی را که نماینده دادسرای درجه پائین از رأئی نموده پس بگیرد.

پس گرفتن شکایت بوسیله لایحه یا قید آن در صورت جلسه دادرسی بعمل میاید.

پس گرفتن شکایت از طرف دادسرا منوط بتصویب قبلی وزارت دادگستری است.

رئیس _ پیشنهاد آقای انوار:

پیشنهاد می‌کنم در ماده ۱۴۱ عبارت آخر ماده این نوع باشد؛

پس گرفتن شکایت بوسیله لایحه یا قید آن در صورت جلسه دادرسی بعمل میاید عبارت بعد حذف شود.

رئیس _ ماده ۱۴۲:

ماده ۱۴۲ - شکایت ممکن است بدفتر دادگاه صادر کننده رأی یا دفتر دادگاه صالح برای رسیدگی بشکایت و یا دفتر دادگاه شهرستان یا بخش محل اقامت شاکی و یا نزدیکترین محل اقامت او داده شود و در مورد متهم زندانی یا باز داشته بدفتر زندان یا بازداشتگاهی که در آنجاست تسلیم می‌گردد هر یک از این دفاتر مکلف است بلافاصله دادخواست را در دفتر ثبت و رسیدی مشتمل بر نام شکایت کننده و تاریخ تسلیم (روز و ماه و سال) و ذکر شماره ثبت بتقدیم کننده دادخواست بدهد و در روی کلیه برگهای دادخواست تاریخ تسلیم را قید کند ـ این تاریخ ابتدای درخواست رسیدگی بشکایت محسوب است. در صورتیکه دادخواست بدفاتری غیر دفتر دادگاه صالح برای رسیدگی بشکایت داده شده باشد مدیر دفتر مکلف است دادخواست و برگهای ضمیمه را بلافاصله برای دادگاه صالح برسیدگی شکایت بفرستد.

رئیس _ ماده ۱۴۳:

ماده ۱۴۳ - شکایت متهم فراری یا مدافع او از حکم محکومیت او بحبس که اقلاً یک سال از آن باقی است و اجرا نشده وازده می‌شود مگر اینکه متهم تا روزی که برای رسیدگی بشکایت او معین شده خود را تسلیم زندان کرده باشد

رئیس _ ماده ۱۴۴:

ماده ۱۴۴ - جز در مواردی که قانون صریحاً استثناء کرده هیچ کاری در دادگاه بالا ماهیتاً رسیدگی نمی‌شود مگر آنکه در دادگاه پائین بنحوی از انحاء خواه در ماهیت و خواه در حواشی آن از قبیل مرور زمان و صلاحیت رسیدگی شده باشد

رئیس _ آقای اوحدی

اوحدی _ مختصر عرض بنده در اطراف این ماده مربوط بقسمت اخیر این ماده است که نوشته شده از قبیل مرو زمان و صلاحیت یعنی اگر عنوان مرور زمان و عنوان صلاحیت در دادگاه نخست رسیدگی نشد در دادگاه بالاتر هم رسیدگی نمی‌شود این عبارت اولاً مخالف با منطق است ثانیاً مخالف با صراحت قسم اول از ماده ۱۴۸ است در ماده ۱۴۸ می‌نویسد عدم رعایت مقررات زیر موجب بطلان است این بطلان در کجاست؟ البته این بطلان باید در دادگاه بالاتر باشد. یک دادگاه پائین که نمی‌گوید خودش که عمل من باطل است دادگاه پائین وقتی این رعایت را نکرد این رعایت که نشد بایستی دادگاه بالاتر بگوید باطل است پس دادگاه بالا در قسمت اول که راجع بصلاحیت است می‌گوید باطل است حالا ما در اینجا میگوئیم صلاحیت در ابتدائی اگر رسیدگی نشده است در بالا هم قابل رسیدگی نیست؟ در صورتیکه حکمی که با عدم رعایت صلاحیت صادر شده باشد دادگاه را مکلف می‌کنیم که بهش بگوید باطل است اگر باو گفتیم بگو باطل است پس چطور آنوقت می‌تواند رسیدگی کند با این عبارت؟ این است که بنده پیشنهاد می‌کنم این جمله حذف شود در این ماده زیرا در مرحله بالا در ماهیت قضایا آنچه که در پائین رسیدگی شده آنجا هم رسیدگی می‌شود و خودش آنجائی را که باید مستثنی شود قانون مستثنی کرده است و یکی از آن مستثنیات صلاحیت است و یکی هم مرور زمان است

مخبر _ راجع به قسمت مرور زمان و صلاحیت راجعه بدادگاه این از مواردی است که از طرف متهم یا مدافع او باید اظهار شود و دادگاه مکلف است در این دو مورد رسیدگی کند و قرار خودش را بدهد وهمان ماده ۱۴۸ که آقای اوحدی استناد کردند همان جا که اشاره شده به بطلان در صورتیکه دادگاه رعایت نکرده باشد یعنی مورد از مواردی باشد که دعوی مشمول مرور زمان باشد یا آنکه از صلاحیت دادگاه خارج باشد و اگر رعایت نکند البته دادگاه تکلیفش را معین می‌کند یعنی یک همچو حکمی باطل است بنابراین شما هم پیشنهاد میفرمائید در کمیسیون هم مذاکره خواهد شد

رئیس _ ماده ۱۴۵

ماده ۱۴۵ - نسبت باقدامات تأمینی که در ضمن حکم محکومیت یا تبرئه مورد حکم واقع شده در صورتی که از آن حکم شکایت شود رسیدگی می‌شود بشرط آنکه شکایتی که بعمل آمده منحصراً راجع بمنافع مدنی نباشد در سایر موارد طرف ذی نفع می‌تواند بر طبق ماه ۶۰۰ شکایت نماید

رئیس _ ماده ۱۴۶

ماده ۱۴۶ - در حکمی که بموجب آن دادخواست و ازده و یا شکایت با مورد تشخیص می‌شود متهمی که شکایت کرده بتأدیه هزینه دادرسی محکوم می‌شود متهمی که در مرحله رسیدگی بشکایت محکومیت کیفری پیدا کند به هزینه دادرسی‌های سابق نیز محکوم می‌شود هر چند در آن دادرسی‌ها تبرئه شده باشد

رئیس _ ماده ۱۴۷

ماده ۱۴۷ - هر گاه چند نفر برای یک بزه محکوم شده باشند شکایت یکی از آنان و همچنین جهات آن شکایت نسبت بسایرین هم موثر است بشرط آنکه جهت اختصاص بشخص او نداشته باشد در صورتیکه محکومیت آنان برای بزه‌های مختلف باشد شکایت یکی از متهمین نسبت بسایرین موثر نیست مگر در موردی که جهت شکایت تخلف از آئین دادرسی کیفری باشد و اختصاصی بشاکی نداشته باشد شکایت مسئول مدنی نسبت به متهم نیز موثر است در صورتی که شکایت این باشد که عمل واقع نشده یا متهم مرتکب آن نبوده یا عمل قونوناً بزه نمی‌باشد یا آنکه بزه ساقط شده یا شروع به تعقیب یا مداومت دادن آن مورد نداشته

رئیس_ آقای انوار.

انوار_ یک موضوعی را می‌خواستم بعرض مجلس برسانم و توجه مخصوص مقام وزارت را جلب کنم گر چه خودشان فرمودند شور اول است و بنده هم پیشنهاد مخصوصی ندارم ولی این مطلب را برای تذکر عرض می‌گفتیم ندرءُ الحدود بالشبهات در این باب در مسائل جزائی باید تا اندازه تخفیف و ارخاء و تخفیفی برای او قائل می‌شود بقدر امکان که اگر یک شبهه پیدا شد آن حد رفع می‌شود و عمل هم منوط بر همین است حالا وارد نمی‌شویم در بحث اینکه مجازات برای چه چیز است یا برای اخلاق تصفیه کردن است یا برای حفظ انتظامات است وارد آن نمی‌شویم که چرا مجازات بنایش بر تخفیف است ا ز این نقطه نظر این که درست نظرم هست که این ماده چنین بیان می‌کند که عده اتهام دارند به یک جرمی و اقامه دعوی بر یکنفر شان واقع شد و آن یکی که اقامه دعوی برش می‌شود محکوم شد آنوقت می‌گوید این حکم درباره سایرین هم جاری است و حال آنکه نظر در مجازات بر تخفیف است و در این جا باید فرق گذاشت چرا؟ چون احتمال می‌دهیم که آن دیگری یک دلیلی داشته باشد آن دلیل را این شخصی که تحت تعقیب آمده است نتوانسته باشد آن دلیل را بیاورد. عرض کردم در این جا نقطه نظر مخصوصی ندارم این قسمت را خواهش می‌کنم نظرشان باشد برای شور دوم.

مخبر _ تصور می‌کنم آقای انوار درست به ماده توجه نفرموده باشند و بعکس استدلال ایشان این جا یک ارفاقی با متهم شده است می‌نویسد هر گاه چند نفر برای یک بزه محکوم شده باشند (صریحاً می‌گوید اگر محکوم شده باشند) و یکی از آنها شکایت کند. برای ارفاق می‌گوید اگر او شکایت کند و دیگران نکنند این شکایت استینافی یا شکایت فرجامی نسبت بآنها هم موثر است و این یک ارفاقی است

رئیس_ ماده ۱۴۸:

مبحث ششم _ بطلان

ماده۱۴۸- عدم رعایت مقررات زیره موجب بطلان است.

۱-قواعد مربوط به صلاحیت شخص دادرس و تشکیل دادگاه

۲-درخواست دادسرا در تعقیب امور کیفری و دخالت آن در دادرسی و در هر اقدامی که قانون مداخله او را الزامی قرار داده است.

۳-دخالت متهم و مدافع او در موارد بتربیتی که قانون مقرر داشته است.

۴-مراسمی که قانون برای انجام اعمال رسیدگی مقرر داشته بشرط این که مراسم نامبرده موثر در رأی مقامی باشد که کار نزد او مطرح است.

رئیس_ ماده۱۴۹:

ماده۱۴۹-هر گاه قانون الصاق تمبر را به برگی لازم شمرده باشد عدم الصاق آن یا الصاق بمقدار غیر کافی باعث قبول نشدن آن برگ است و اگر برگی با این حال قبول شود دادرسی کیفری و دعوای خصوصی که ضمن آن بعمل آمده باطل نمی‌شود.

رئیس_ ماده ۱۵۰:

ماده۱۵۰-دادرس در صورت ملاحظه یکی از موجبات بطلان فوراً برفع آن اقدام می‌کند و اگر ممکن نباشد قراری مبنی بر بطلان با رعایت ماده ۱۵۲ صادر می‌کند مگر در مورد رعایت مقررات قسمت ۱ ماده ۴۷۷. دادسرا یا سائر اطراف دعوی نمی‌توانند بطلانی را که خود باعث آن بوده آنها ذینفع نبوده‌اند مستند به شکایت خود قرار دهند.

هر گاه یکی از اعمال رسیدگی کیفری بعلت عدم رعایت مقررات قانونی باطل بوده در صورتیکه منظور از آن نسبت بتمام اشخاص حاصل شده و یا شخص ذی نفع و لو تلویحاً آثار آن عمل را پذیرفته باشد بطلان مرتفع می‌شود.

رئیس_ ماده۱۵۱:

بطلان احضاریه و بطلان آن علاوه بر جهات عمومی آثار بطلان که قونوناً مقرر است بحضور شخص ذی نفع هر چند حضور او بقصد اظهار بطلان باشد مرتفع می‌شود مگر اینکه دادرس تشخیص دهد که ممکن است خللی بحق دفاع وارد شود که در اینصورت جلسه را تجدید می‌کند.

رئیس_ ماده۱۵۲:

ماده۱۵۲-دادرس ضمن اعلام بطلان عملی نسبت بسرایت آن بسایر اعمال اظهار نظر نموده به تجدید یا تصحیح آن اعمال نیز در صورت امکان و لزوم امر می‌نماید.

-انتخاب یکنفر کارپرداز

[۴-انتخاب یکنفر کارپرداز]

رئیس_ شروع می‌شود بانتخاب یکنفر کارپرداز. آقای جلائی.

جلائی_ در جلسه گذشته عده از آقایان اظهار لطف نسبت به بنده فرمودند ولی چون بنده داوطلب نیستم استدعا می‌کنم آقایان بنده را معاف فرمایند.

رئیس_ آقای اوحدی.

اوحدی_ بنده هم خواستم خاطر مبارک آقایان را مستحضر کنم که از التفاتی که در جلسه قبل نسبت به بنده فرموده بودند متشکرم ولی تقاضا می‌کنم که بنده را هم معاف کنند.(صحیح است).

رئیس_ آقای سزاوار آقای دکتر طاهری آقای دکتر امامی تشریف بیاورند.

(اخذ و استخراج آراء بعمل آمده و پس از شماره مهره‌ها تفتیشیه و اوراق رأی اینطور نتیجه حاصل شد)

مهره تفتیشیه ۸۹-اوراق رأی ۸۹. .

آقای هدایت ۴۴ رأی آقای گودرزنیا ۳۳ رأی آقایان مهذب و اعتبار هر یک یک رأی ورقه سفید ۱۰

رئیس_ آقای هدایت ۴۴ رأی آقای گودرزی ۳۳ رأی اکثریت حاصل نشد. تجدید انتخاب می‌شود. آقای گودرزی

گودرزی_ بنده هم از اظهار مرحمت آقایان متشکرم ولی استدعا می‌کنم آقایان بنده را معاف بدارند

رئیس_ شروع می‌شود باخذ رأی. آقایان نظار تشریف بیاورند.

(مجدداً اخذ آراء بعمل آمده و مهره‌های تقتیشیه و اوراق رأی شماره و آراء خوانده شده نتیجه بدین ترتیب حاصل شد)

مهره تفتیشیه ۸۵-اوراق رأی ۸۵

آقای هدایت ۵۷ رأی آقای گودرز نیا۹ رأی آقایان مهذب و جلائی هر کدام یک رأی ورقه سفید ۱۷

رئیس_ عده آراء ۸۵ آقای هدایت با ۵۷ رأی برای کار پردازی مجلس شورای ملی انتخاب شدند (صحیح است)

۵-تصویب دو فقره مرخصی

[۵-تصویب دو فقره مرخصی]

رئیس_ دو فقره گزارش کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است. گزارش مرخصی آقای آصف:

آقای آصف درخواست بیست روز مرخصی از تاریخ ۲۳ تیر ماه ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای آصف برخیزند (اکثریت قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای نمازی:

آقای نمازی درخواست بیست روز مرخصی از ۲۳ تیر ماه ۱۳۱۹ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای نمازی برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد.

-موقع و دستور جلسه بعد_ ختم جلسه

[۶-موقع و دستور جلسه بعد_ ختم جلسه]

رئیس_ اگر اجازه می فرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است)

جلسه آینده روز شنبه ۱۲ امرداد سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس نیم ساعت بعد از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری