تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵)
 
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۵: خط ۵:
 
| قبلی = [[مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم]]
 
| قبلی = [[مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم]]
 
| بعدی = [[قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی|قوانین برنامه‌های عمرانی کشور]]
 
| بعدی = [[قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی|قوانین برنامه‌های عمرانی کشور]]
| یادداشت =
+
| یادداشت =}}
}}
 
  
 
[[پرونده:Moz 23 105.pdf|thumb|left|مذاکرات مجلس شورای ملی  ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵]]
 
[[پرونده:Moz 23 105.pdf|thumb|left|مذاکرات مجلس شورای ملی  ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵]]
خط ۱۳: خط ۱۲:
  
 
'''صورت مشروح مذاکرات مجلس روز  ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵'''
 
'''صورت مشروح مذاکرات مجلس روز  ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵'''
 +
 +
صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز پنجشنبه (۶) اردیبهشت ماه ۱۳۵۲.
  
 
'''فهرست مطالب:'''
 
'''فهرست مطالب:'''
 +
 +
 +
{| class="wikitable" style="font-style:normal; font-size:110%; margin: 1em auto 1em auto;"
 +
|+
 +
|-
 +
| مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.
 +
|}
 +
 +
== - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل ==
 +
۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.
 +
 +
'''رئیس'''- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
'''غائبین با اجازه'''
 +
:آقایان احتشامی، امام مردوخ، بختیاریها، دکتر برزگر، دکتر حبیب بهبهانی، پدرامی، پزشکی، دکتر پناهی، تژده، دکتر تنکابنی، جعفری، جهانی، حق شناس، حکمت یزدی، دکتر خطیبی، دکتر رئیسی، رامبد، دکتر رشید یاسمی، ضیاء رضوی، زرین پور، دکتر شکرائی، شهرستانی، شیخ بهائی، شیخ رضائی، صادقی، دکتر صالحی، دکتر صفائی، طباطبائی دیبا، عباس میرزائی، مهندس عطائی، دکتر عظیمی، دکتر غنی، قاضی زاده، کمالوند، کیوان، دکتر مدنی، اکبر مسعودی، دکتر محمد حسین موسوی، موسوی ماکوئی، موقر، دکتر وزیری، دکتر وفا، تیمسار همایونی، دکتر گاگیک، ناروئی، خانم مزارعی، خانم دکتر دولتشاهی.
 +
 +
'''غائبین مریض'''
 +
:آقایان اخوی، ایلخانی پور، بوشهری، دکتر شریف امامی، فضائلی، فیاض، فیصلی، مهرزاد، نیک پور، خانم پیرنیا.
 +
 +
== - بیانات قبل از دستور – آقایان: دکترقروزین، مهندس اربابی، دکتر متین، مهندس بدیعی، ایمان زهرائی. کمالوند ==
 +
 +
۲- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکترقروزین، مهندس اربابی، دکتر متین، مهندس بدیعی، ایمان زهرائی. کمالوند.
 +
 +
'''رئیس'''- نطق هی قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای دکتر فروزین بفرمائید.
 +
 +
'''دکتر فروزین'''- با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم این هفته را که مقارن بود با ایام خجسته و فرخنده میلاد مسعود حضرت محمدبن عبدالله پیامبر بزرگ اسلام ومنجی عالم بشریت و مربی بزرگ اخلاق به تمام مسلمانان جهان تبریک می‌گویم (احسنت).
 +
 +
همکاران محترم
 +
 +
بیست و شش سال پیش در ششم اردیبهشت ماه در زمانی که هنوز اثرات نامطلوب اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جنگ بین المللی دوم در کشور ما خودنمائی می‌کرد و بسیاری از هموطنان عزیز ما در نقاط مختلف کشور از دسترسی به پزشک و دارو و پرستار محروم بودند و بمناسبت ضعف شدید بنیه مالی دولتهای، کوچکترین امکانی برای برطرف ساختن این نیاز عمومی بنظر نمی‌رسید شاهنشاه آریامهر بزرگترین پشتیبان ملت ایران و یگانه منبع الهام وطن ما با توجه به این خواسته ملی به تشکیل سازمانی بنام سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی فرمان دادند و مقرر فرمودند که این سازمان از محل عواید املاک شخصی معظم له برای زدودن درد از دل دردمندان و دستگیری از افتادگان و ستم کشیدگان و درمان رنجوران و بیماران تحت ریاست عالیه معظم له و نیابت ریاست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی خواهر والاگهرشان به یاری ملت شتابد و در دورترین نقاط مملکت به انجام خدمات اجتماعی و ایجاد درمانگاهها و درمان رایگان بیماران پردازد و این سازمان نخستین مؤسسه‌ای بود که به ابتکار شاهنشاه آریامهر برای اولین بار در ایران به یاری روستائیان فراموش شده آن روز شتافت و تا امروز ۲۶ سال تمام با اصالت و صداقت و تمام این خدمت اجتماعی را دنبال کرده است (صحیح است).
 +
 +
باید گفت که انقلاب شاه و ملت در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی نیز مانند سایر سازمانهای و مؤسسات کشور هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی تأثیری شگرف داشت بطوری که میزان پشرفت سازمان در دوره دهساله انقلاب پنجاه درصد پیش از دوره پانزده ساله ماقبل آنست و اگر این مدت را با مدت مشابه قبلی مقایسه کنیم و دو دوره دهساله را در برابر هم بگذاریم فزونی پیشرفت نسبت خیلی بالاتری را نشان می‌دهد و سه چهارم بدوره پیش از آن تعلق می‌گیرد (صحیح است).
 +
 +
در سال ۱۳۵۱ یعنی در آخرین سال نخستین دهه انقلاب به منظور آنکه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی وضع خود را بطور کامل با دگرگونیهای اساسی و نیازهای روز اجتماعی متحول ایران منطبق سازد و با جهشهائی بلندتر و سریعتر به استقبال دهه دوم انقلاب برود تغییرات و تحولات مهمی در آن بوقوع پیوست تا فعالیتهای سازمان با طرح ریزی برنامه‌های دقیق و متناسب با سایر هدفهای عالیه مملکتی توسعه یابد و طبقات مختلف مردم در سراسر کشور بنحو بهتر و بیشتر از ثمره این خدمات بهره مند شوند (صحیح است).
 +
 +
در این گزارش فهرست وار به چگونگی خدمات سازمان اشاره می‌شود:
 +
 +
'''درمانگاهها'''
 +
 +
به سال ۱۳۲۶ که سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بوجود آمد تأسیس درمانگاهها در سرلوحه اقدامات سازمان جای گزید و خوشبختانه مساعی سازمان نتایج امیدبخش در پی داشت و امروز مؤسسات درمانی و بهداشتی سازمان سالانه متجاوز از پنج میلیون بیمار و رنجور را می‌پذیرد و معاینه می‌کند و دارو می‌دهد و در صورت لزوم تحت عمل جراحی قرار می‌دهد.
 +
در حال حاضر سازمان شاهنشاهی در سراسر کشور دارای ۲۵۵ درمانگاه است که در خدمت مردم بخصوص بیماران مستمند و بی وسیله نقاط دوردست قرار دارد.
 +
از بدو تأسیس سازمان تاکنون جمعاً بیش از شصت و شش میلیون بیمار به درمانگاهها و بیمارستانهای سازمان مراجعه کرده و به رایگان مورد مداوا قرار گرفته‌اند و این رقم که دو برابر جمعیت کشور است اهمیت و عظمت کار مؤسسات درمانی سازمان را بخوبی نشان می‌دهد.
 +
ضمنآً در هر یک از درمانگاهها یک واحد بهداشت و تنظیم خانواده نیز متمرکز گردیده است. در ۱۴۳ درمانگاه نیز واحد اندرزگاه متمرکز گردیده و تعداد مراجعین از بدو تأسیس اندرزگاهها تاکنون بالغ بر ۴/۹۲۳/۵۹۱ نفر بوده است.
 +
 +
'''بیمارستانها:'''
 +
 +
'''الف-''' مرکز پزشکی رضا پهلوی.
 +
 +
یکی از نتایج تحولات اخیر سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تأسیس مرکز پزشکی رضا پهلوی در سال ۱۳۵۱ بود. برای تأسیس این مرکز، بیمارستان رضا پهلوی تجریش از صورت قبلی خود که تنها جنبه درمانی داشت خارج شد و علاوه بر توسعه خدمات درمانی و افزایش بخشهای درمانگاهی و بیمارستانی و ایجاد تأسیسات جدید تبدیل به یک مرکز آموزشی مجهز گردید و فعالیتهای نوینی در زمینه تعلیم و تربیت پزشک و متخصص در آن آغاز شد.
 +
علاوه بر بخشهای گوناگون که در این مرکز دایر است می‌توان به ایجاد قسمتهای مهم و تازه‌ای مانند: بخش کوبالت تراپی برای کنترل و درمان بیماری سرطان بخش زایشگاه درمانگاهی، مرکز مراقبت از بیماران وخیم، مرکز فوریتهای بیماریهای قلبی و اعزام درمانگاه سیار به روستاهای شهرستان شمیران و حومه تهران که برای اولین بار در ایران صورت گرفته است اشاره کرد. در این مرکز از گروه داوطلبان خدمات اجتماعی برای خدمت افتخاری در بخشهای مختلف و همچنین از وجود مددکاران اجتماعی برای کمک به بیماران استفاده می‌شود.
 +
 +
'''ب-''' بیمارستان فرح پهلوی در رامسر.
 +
 +
این بیمارستان در سال ۱۳۴۱ بدست علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران تا یکصد تحت گشایش یافت و تاکنون سهم مؤثری را در مداوای بیماران و بالا بردن سطح بهداشت مناطق شمالی کشور ایفا کرده است. این بیمارستان نیز بعلت آنکه مانند سایر بیمارستانهای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی مورد مراجعه گروهی کثیر از اهالی شهرها و روستاهای دور و نزدیک قرار می‌گیرد طی دهسال گذشته تدریجاً وسعت یافته و به تأسیسات آن افزوده شده است.
 +
 +
'''پ-''' بیمارستان نکوئی قم.
 +
 +
بیمارستان نکوئی ۲۱۰ تحت در بخشهای مختلف دارد و درمانگاههای آن نیز هر روز بیماران سرپائی را می‌پذیرند و در صورت لزوم به بیمارستان معرفی می‌کنند.
 +
 +
زایشگاه هدایتی در مجاورت این بیمارستان در سال ۱۳۴۸ گشایش یافت و با ۶۰ تخت شروع به کار کرد، و در سال ۱۳۵۰ بخش کودکان هدایتی با ۳۰ تخت در کنار آن دایر شد.
 +
 +
بیمارستان نکوئی و زایشگاه هدایتی با کمکهای قابل ملاحظه نیکوکاران ایجاد شده است.
 +
 +
'''د-''' بیمارستان احمد قوام.
 +
 +
در بازکیا گوراب لاهیجان در سال ۱۳۵۰ همزمان با جشنهای فرخنده شاهنشاهی شروع به کار کرد. این بیمارستان فعلاً ۲۵ تخت در بخشهای جراحی و زنان و زایمان دارد و درمانگاههای آن نیز هر روز عده‌ای بیمار سرپائی را می‌پذیرد لیکن مقدمات توسعه و ایجاد بخشهای جدید در آن فراهم آمده است.
 +
 +
'''کارخانه داروسازی داروپخش.'''
 +
 +
مشکلات دارو و گرانی و کمیابی آن و لزوم کمک به بیماران فقیر هموطن و بخصوص مسئله حیاتی صنعتی کردن کشور از سالیان قبل نظر شاهنشاه آریامهر را به مشکل دارو معطوف نمود تا اینکه سرانجام رهبر انقلاب اوامر مؤکد برای تأسیس یک واحد صنعتی داروسازی در داخل کشور متناسب با شأن کشور ایران و در خور نیازمندیهای روزافزون مردم مملکت صادر فرمودند و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای ایجاد کارخانه داروسازی داروپخش مشغول اقدام شد و این کارخانه که از ثمرات دوران انقلاب است در سال ۱۳۴۲ در حضور مبارک شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو گشایش یافت. کارخانه داروپخش یکی از واحدهای بزرگ صنعتی کشور و بزرگترین کارخانه داروسازی خاور میانه است.
 +
در این مؤسسه عظیم در حدود یکهزار میلیون ریال سرمایه گذاری گردیده و مدرن ترین و عظیم ترین ماشین آلات داروسازی در بخشهای مختلف آن کار گذاشته شده است.
 +
این کارخانه علاوه بر تأمین داروهای مورد نیاز درمانگاهها و بیمارستانهای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، در بازار داروئی ایران نیز مستقیماً فعالیت می‌کند و این فعالیت در جلوگیری از افزایش قیمت دارو و تثبیت بهای آن در حد ارزان که یکی از هدفهای داروپخش است تأثیری غیر قابل انکار دارد.
 +
 +
'''مرکز تحقیقات و مطالعات علمی.'''
 +
 +
پیرو اوامری که در مورد لزوم تحقیقات داروئی و شیمیائی از جانب شاهنشاه آریامهر صادر گردید سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اقدام به تأسیس مرکز تحقیقات و مطالعات علمی داروئی و شیمی داروئی نمود، تا کشور ما نه تنها از لحاظ فرمول و مواد اولیه ساخت داروها تدریجاً از اتکای خود به خارج بکاهد بلکه در زمینه تحقیق و تتبع در امور داروئی و شیمیائی و ساختن داروهای جدید نیز در ردیف کشورهای پیشرو قرار بگیرد. این مرکز از سال ۱۳۵۱ شروع بکار کرده است.
 +
 +
'''آموزشگاههای حرفه‌ای رضا پهلوی.'''
 +
 +
آموزشگاه حرفه‌ای رضا پهلوی تهران که سازمان و تشکیلات نوین آن در سال ۱۳۴۲ گشایش یافت یک مدرسه حرفه‌ای بزرگ و مجهز برای تربیت کارگران ماهر و متخصص بمنظور خدمت در صنایع کشور است و تاکنون ۱۳۹۹ نفر از رشته‌های مختلف آن فارغ التحصیل شده‌اند.
 +
در اصفهان نیز یک آموزشگاه حرفه‌ای به همین نام و با همین کیفیت از طرف سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ایجاد و برای افتتاح در سال تحصیلی ۵۲-۵۳ آماده شد. همچنین آموزشگاه حرفه‌ای رضا پهلوی شیراز در سال ۱۳۵۱ تأسیس شد و شروع بکار کرد.
 +
 +
'''آموزشگاه عالی پرستاری اشرف پهلوی.'''
 +
 +
این آموزشگاه که در سال ۱۳۲۸ افتتاح شد شبانه روزی و دوره آن برای تربیت پرستاران لیسانسیه سه سال است. آموزشگاه عالی پرستاری اشرف پهلوی تاکنون ۴۸ دوره دانشجو پذیرفته و ۴۲ دوره فاذغ التحصیل داشته و تعداد فالغ التحصیلان مزبور ۱۲۶۰ تن بوده است که اینک در بیمارستانها و مؤسسات بهداشتی و درمانی کشور به خدمت مشغولند. در مدت اقامت در آموزشگاه وسایل تحصیل و زندگی دانشجویان از هر حیث به رایگان فراهم است.
 +
 +
'''آموزشگاههای بهیاری.'''
 +
 +
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای رفع نیاز مؤسسات درمانی خود به وجود بهیاران کارآزموده دو آموزشگاه بهیاری در رامسر و تجریش تأسیس کرده است. آموزشگاه بهیاری فرح پهلوی در رامسر که از سال ۱۳۴۱ شروع بکار کرد جمعاً ۱۴۰ نفر فارغ التحصیل داشته است.
 +
آموزشگاه بهیاری رضا پهلوی در تجریش که در سال ۱۳۴۷ تأسیس شده تاکنون پنج دوره دانش- آموز پذیرفته و ۶۵ نفر از سه دوره فارغ التحصیل داشته است.
 +
 +
'''طبع و نشر کتاب و کمکهای فرهنگی.'''
 +
 +
از سال تحصیلی ۳۷-۱۳۳۶ به بعد همه ساله طبق تقاضای وزارت آموزش و پرورش کلیه کتابهای ابتدائی دبستانهای سراسر کشور از طرف سازمان شاهنشاهی و به کمک این وزارت و سازمان برنامه تهیه و در اختیار وزارت آموزش و پرورش گذاشته شده و بین دانش آموزان سراسر کشور توزیع گردیده است. از آغاز اجرای این برنامه تا سال تحصیلی ۵۲-۵۱ تعداد ۱۴۰۴۹۳۵۹۰ جلد کتاب درسی و لوحه و کتاب سپاه دانش طبع و توزع شده است. این کتابها در چاپخانه عظیم بیست و پنجم شهریور که قسمت اعظم سهام آن متعلق به سازمان است طبع می‌شود. هر سال در حدود پنجاه میلیون نسخه کتاب و مجله و نشریه در چاپخانه بیست و پنجم شهریور طبع و صحافی می‌شود.
 +
در زمینه کمکهای فرهنگی یکی از اقدامات مهم سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ساختمان و تجهیز دو خوابگاه بزرگ در کوی امیرآباد و اهدای آن به دانشگاه تهران و نیز کمک نقدی به ساختمان خوابگاه دختران دانشجو بود. همچنین می‌توان کمکهای مهم به دانشگاه صنعتی آریامهر، سازمان زنان ایران، بنیاد فرهنگی رضا پهلوی، دانشگاه جندی شاپور اهواز و کمکهای مستمر به بسیاری دیگر از مؤسسات آموزش عالی را ذکر کرد.
 +
 +
'''کمکهای دیگر.'''
 +
 +
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی علاوه بر اقدامات درمانی و بهداشتی و فرهنگی و اجتماعی که از وظائف آن بشمار می‌آید، کمکهای متعدد و قابل ملاحظه‌ای به آسیب دیدگان از سیل و زلزله، بیماران و معلولین و نابینایان و جذامیان، مراکز رفاه خانواده و حمایت از مادران و کودکان، و سازمانهای عهده دار خدمات عام المنفعه بعمل آورده است و اکنون نیز بسیاری از مؤسسات خیریه و اجتماعی و آموزشی و درمانی همه ساله از این سازمان کمکهای مستمر نقدی و داروئی دریافت می‌دارند (احسنت، احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- آقای مهندس اربابی بفرمائید.
 +
 +
'''مهندس اربابی'''- ریاست معظم مجلس شورای ملی، همکاران ارجمند:
 +
 +
مسئله بهبود وضع عشایر در ایران از آغاز سلطنت رضا شاه کبیر مورد توجه این سردار بزرگ تاریخ قرار گرفت و اقدامات وسیعی آغاز گردید و نسبت به اسکان آنان اقداماتی بعمل آمد و برای آشنائی به زندگی شهری خانه هائی در نقاط عشایری ساخته شد و در بعضی نقاط عشایر در این خانه‌ها مسکن گزیدند و نظر بر این بود که اسکان کلیه عشایر به تدریج عملی گردد ولی متأسفانه پیشآمد ناگوار شهریور بیست موجب شد که ادامه آن متوقف گردد.
 +
 +
شاهنشاه آریامهر که روز و شب در فکر آسایش و رفاه کلیه افراد ملت بوده و نسبت به عموم عنایت خاص مبذول می‌فرمایند برای بهبود وضع عشایر از لحاظ بهداشت و فرهنگ و برخورداری از مزایای زندگی فرمان اسکان ایلات را صادر فرمودند و در اجرای منویات مقدس شاهنشاه آریامهر طرحهای فراوانی در نقاط عشایری عملی شد و در پرتو انقلاب شاه و مردم از طریق سپاه بهداشت اقدامات بهداشتی وسیعی انجام پذیرفت و با تأسیس مدارس عشایری در زیر چادرها و همچنین در کلاسها تعداد زیادی از فرزندان عشایر با استعداد فراوانی که دارند برای کسب دانش شتافتند تا قادر باشند سهم خود را در محیط پیشرفته کشور خویش ادا نمایند (صحیح است).
 +
 +
این اقدامات مفید و سودمند که در سطح جهانی چشمگیر بود موجب گردید که سمینار بررسی بهداشت و تغذیه عشایر جهان در ایران تشکیل گردد و مسئله اسکان ایلات را در دنیا با توجه به مقتضیات محلی مورد مطالعه قرار دهد. کشورهای شرکت کننده در این سمینار عبارتند از افغانستان، مصر، اتیوپی. ایران، عراق، اردن، پاکستان، عربستان سعودی، سومالی، سودان، سوریه، ترکیه، یمن و نمایندگان سازمان بهداشت جهانی یونیسف و یونسکو.
 +
 +
سمینار در تاریخ دوم اردیبهشت ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر مرشد معاون محترم پارلمانی وزارت بهداری و آقای دکتر طبا مدیر منطقه سازمان بهداشت جهانی که نظر به اهمیت موضوع بهداشت عشایر در تمام جلسات شرکت کرده بودند و همچنین عده‌ای از همکاران ارجمند، نمایندگان فارس تشکیل گردید.
 +
این سمینار از طرف سازمان بهداشت جهانی منطقه مدیترانه شرقی ترتیب داده شده بود ابتدا سمینار بنام نامی شاهنشاه آریامهر با پیام وزیر بهداری افتتاح شد و آقای دکتر جلالی رئیس هیئت نمایندگی ایران به اتفاق آراء به ریاست جلسات سمینار انتخاب گردید. وزارت بهداری علاوه بر شرکت فعالانه در این سمینار سمت میزبان را داشت و وظایف خود را بخوبی انجام داد و بنحو شایسته و آبرومندی از شرکت کنندگان پذیرائی کرد مسائل مربوط به بهداشت عشایر در دنیا مورد بحث و بررسی قرار گرفت و سمینار به این نتیجه رسید که برای تأمین بهداشت عشایر دو راه وجود دارد:
 +
 +
۱- برنامه طویل المدت که مستلزم اسکان قبلی عشایر می‌باشد و مشکلاتی هم دارد.
 +
 +
۲- تأمین بهداشت عشایر بوسیله ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی سیار و مخصوصاً آموزش افرادی از بین خود عشایر و اعزام آنها برای همراهی با عشایر.
 +
 +
گزارش ایران که سمتند بآثار و ارقام و فیلمهای متعدد بود روشن ساخت که کشور ما خوشبختانه این نوع برنامه را چه از نظر بهداشت و درمان و چه از نظر آموزش و پرورش بنحو مطلوبی انجام داده است و علاوه بر پستهای ثابت و سیار درمانی و بهداشتی وزارت بهداری از ۲۷ گروه سپاه بهداشت مستقر در فارس ۳ واحد در مناطق عشایری مستقر شده و عده‌ای از آنها هم بطور سیار احتیاجات بهداشتی این هموطنان را برآورده می‌سازند (صحیح است).
 +
 +
برای اطلاع از چگونگی فعالیتهای سپاه بهداشت استان فارس در سال ۱۳۵۱ آماری به استحضار میرساند:
 +
 +
۱- جمعیت روستاهای استان ۱۱۲۵۷۵۰ نفر.
 +
 +
۲- جمعیت استحفاظی گروههای سپاه بهداشت ۴۰۹۶۴۶ نفر.
 +
 +
۳- تعداد کل قراء استان ۴۲۳۰ قریه.
 +
 +
۴- تعداد قراء تحت استحفاظی سپاه بهداشت ۱۱۸۶ قریه.
 +
 +
۵- تعداد گروههای سپاه بهداشت ۲۷ گروه.
 +
 +
'''فعالیتهای درمانی:'''
 +
 +
۱- تعداد مراجعین به درمانگاه ۲۲۰۹۵۲ نفر که از این تعداد ۱۹۴۳۹ نفر مربوط به گروههای عشایری است.
 +
 +
۲- تعداد معرفی شدگان بیمارستان ۱۱۵۰ نفر که از این تعداد ۴۶۴ نفر مربوط به گروههای عشایری است.
 +
 +
۳- معرفی شدگان به آزمایشگاه ۶۱۲ نفر که تعداد ۱۷ نفر مربوط به گروههای عشایری است.
 +
 +
'''فعالیتهای بهداشتی:'''
 +
 +
۱- تعداد واکسینه شدگان ۱۷۳۹۳۰ نفر که از این تعداد ۱۰۲۶۱ نفر مربوط به گروههای عشایری است.
 +
 +
۲- مراجعین به تنظیم خانواده ۱۴۰۸۱ نفر که ۱۲۸ نفر مربوط به گروههای عشایری است.
 +
 +
'''فعالیتهای آموزشی:'''
 +
 +
۴۰۶ حلقه فیلم نمایش داده شده که از این تعداد ۱۸ حلقه فیلم مربوط به گروههای عشایری است و تعداد تماشاچی در کلیه گروهها ۹۱۶۷۱ نفر می‌باشد که از این تعداد ۴۶۴۶ تماشاچی مربوط به عشایر است. تعداد جلسات سخنرانی ۱۲۴ جلسه و شرکت کنندگان در این جلسات ۵۷۱۶۱ نفر که از این تعداد در پنج جلسه ۱۳۵۰ نفر شرکت کننده مربوط به عشایر است.
 +
 +
'''فعالیتهای عمرانی:'''
 +
 +
۱- تکمیل و تعمیر ساختمانهای گروههای شوراب، مزایجان، احمد آباد، بکیان، شهر خضر، میشان، سید حسین، مادر سلیمان، خواجه جمالی، سعادت آباد خنج، کوره.
 +
 +
۲- ساختمان جدید الاحداث درمانگاه بالاده.
 +
 +
۳- لوله کشی آب آشامیدنی قریه به کیان کامفیروز.
 +
 +
۴- ایجاد یک باب حمام در قریه گرمه از حوزه استحفاظی بکیان.
 +
 +
۵- ساختمان پایگاه سپاه بهداشت شیراز.
 +
 +
۶- ساختمان ۴ باب درمانگاه در مرکز سیاری گروههای تابعه سپاه بهداشت.
 +
(احسنت – احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- آقای دکتر متین بفرمائید.
 +
 +
'''دکتر متین'''- جناب آقای رئیس – نمایندگان محترم.
 +
قبل از شروع عرایضم اجازه می‌خواهم یکبار دیگر از طرف ملت ایران و نمایندگان مجلس شورای ملی موفقیت بزرگ و عالی و چشمگیر حل مسئله نفت را که بدست توانای رهبر بزرگ ملت ایران شاهنشاه محبوب آریامهر انجام گردید به همه ایرانیان تبریک و تهنیت عرض کنم (احسنت).
 +
 +
همچنین اجازه می‌خواهم از پشت این تریبون از طرف ملت ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی مسافرت رسمی موفقیت آمیز و ثمربخش و پراهمیت نخست وزیر محبوب و خدمتگزار جناب آقای امیر عباس هویدا را به کشور انگلستان و تجلیلی که از معظم له چه از طرف ملکه انگلستان بعمل آمده و احترام خاصی که ملکه انگلستان و دولت آن به عضمت و بلندی روح و فکر و رهبری عالی شاهنشاه عظیم الشأن و ارجمند ما دارند و نیز از پذیرائی گرم غیر رسمی که حضرت رئیس جمهور کشور فرانسه و دولت آن از نخست وزیر عزیز ما بعمل آورده و بالاخص پذیرائی بسیار دوستانه و صمیمانه یکساعت و نیم که حضرت آلکسی کاسیکین نخست وزیر محترم کشور دوست، اتحاد جماهی شوروی سوسیالیستی در فرودگاه مسکو در باره جناب آقای امیر عباس هویدا معمول داشتند صمیمانه تشکر و سپاسگزاری می‌کنم (احسنت) در مسافرت اخیر به حوزه انتخابیه به مسائلی برخورد کردم که از لحاظ اهیمت و برای جلب توجه بیشتر دولت خدمتگزار هویدا و وزراء و مسئولین دلسوز امر به ادامه کمک و مساعدت به سرزمین زرخیز مازندران و مردم غیور و وطن پرست و شاهدوست آن سامان بالاخص شهرستان بابل و بابلسر و بخش بزرگ بندپی و حومه بعرض برسانم: مسئله شایان توجه موضوع برنامه جالب تنظیم خانواده و نتایج آن در ایران و بالاخص در مازندران است که باید صریحاً عرض کنم که کشور ایران یکی از چند کشوری است که از لحاظ نتایج عملی این برنامه حائز مقام اول بوده است (صحیح است- احسنت).
 +
 +
اهمیت این برنامه از این لحاظ است که بعد از سالیان دراز متفکرین و دانشمندان علم اقتصاد و پزشکی و جامعه شناسی به فرضیه معروف (مالتوس) دانشمند بزرگ اقتصادی جهان که گفته بود زندگی بشر به جائی خواهد رسید که تولید مثل با تصاعد هندسی و تولید مواد غذائی و پوشاک و تهیه مسکن و سایر مایحتاج زندگی با تصاعد عددی پیش خواهد رفت.
 +
 +
و این همان فرضیه و اظهار نظر متقن علمی است که در نیمه دوم قرن بیستم بشر امروزی با آن مواجه است زیرا با پیشرفت اعجاب آمیز علم پزشکی و بهداشت و سایر علوم وابسته بنحو محسوس و بارز در مرگ و میر اطفال و سالخوردگان که در سابق بصورت وحشتناک حیات بشر را تهدید می‌کرد از بین رفته و حد متوسط سن هم بالا رفته و حتی در بعضی از کشورهای جهان به ۷۵ سال رسیده است لذا باید گفت که جمعیت دنیا طبق نظریه صریح و درست مالتوس در عصر ما با تصاعد هندسی پیش می‌رود ولی تهیه خوراک و مسکن و پوشاک و سایر لوازم زندگی بشر با تصاعد عددی روبروست و چون کمبود این مواد بشر را در تنگنا گذاشته است به فکر آن شدند که راه حل معقول و منطقی پیدا کنند و آنهم جلوگیری و محدود کردن تولید مثل از طریق استفاده از امکانات و وسائل طبی و علمی موجود و بالاخص از طریق تبلیغات و راهنمائی و پند و اندرز و ارائه فیلمهای علمی و تحقیقاتی و غیره بوده است بهمین منظور با صدور اوامر شاهنشاه آریامهر و ارشاد و رهبری داهیانه پیشوای ملت ایران وزارت بهداری دولت خدمتگزار هویدا که کارنامه‌ای بس درخشان دارد کمر همت به میان بست. و وزیر محترم بهداری جناب آقای دکتر منوچهر شاهقلی که یکی از اطباء ورزیده و متخصص و تحصیل کرده و پرکار و مدیر است (صحیح است) جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری معاون وزارت بهداری طبیب حاذق، خوشنام، درستکار و پرکار را مأمور انجام و به ثمر رساندن این طرح عظیم جهانی نمود که بحمدالله از سال ۱۳۴۶ یعنی سال شروع برنامه چهارم پنج ساله عمرانی کشور برنامه عملی تنظیم امور خانواده تهیه و با همکاری همکاران و دستیاران و اطباء ورزیده وزارت بهداری شروع بکار نمود این برنامه در کشور ایران بحدی منطقی و قاطع و پر نیتجه پیاده و عمل شد که امروز کشور ایران در ردیف کشورهای درجه اول جهان از لحاظ اجرای برنامه تنظیم امور خانواده قرار دارد (احسنت).
 +
 +
در ابتدای شروع این برنامه بودجه پیش بینی شده در برنامه عمرانی چهارم پنجاه میلیون تومان بود ولی در انتهای برنامه با هزینه ۱۴۴ میلیون تومان تعداد مراجعین به سازمانهای مختلف برنامه تنظیم خانواده که در تمام کشور ۳۱۳۳۴۸ نفر بود به ۶۲۴۰۰۰۰ نفر رسید برای اجرای این برنامه بزرگ و عالی و به ثمر رساندن افکار بلند و اندیشمند رهبر داهی ایران شاهنشاه محبوب آریامهر نه تنها وزارت بهداری و معاون پرکار و دلسوزش و هیئت متخصصین وزارتخانه مزبور شب و روز و در فصول مختلفه زحمت کشیدند بلکه به موازات این تلاشها سازمانهای دیگر بهداشتی و درمانی و آموزشی و علمی و عمرانی کشور بالاخص سپاهیان انقلاب اعم از زن و مرد در اجرا و به ثمر رساندن این برنامه تشریک مساعی نمودند و یک هم آهنگی اجرائی بسیار جالب بین تمام این سازمانهای وجود داشته و دارد و به جرأت می‌توان گفت که امروز هشتاد درصد مردم کشور ما با اصول این برنامه آشنا بوده و آنرا عمل می‌نمایند (صحیح است). از نظر برنامه بین المللی موقعیت موفقیت و پیشرفتهای ایران بی نظیر بود همینقدر کافی است که توجه آقایان را به گزارش سازمان ملل که هیئت مخصوصی برای بررسی واقعیتهای انجام شده این برنامه و پیشرفتهای آن به ایران اعزام داشته بود جلب کنم:
 +
 +
گزارش رسمی این هیئت که در تمام دنیا انتشار یافت برنامه-های اجرا شده تنظیم خانواده ایران را برنامه نمونه نامید و بالنتیجه ممالک دیگر جهان اجرای این برنامه را در کشور خود همانطوریکه برنامه اصلاحات ارضی ایران که از افکار بلند شاهنشاه محبوب ما الهام گرفته و بعنوان مدل معرفی شده بود برنامه تنظیم خانواده هم همین موفقیت را کسب کرد.
 +
 +
از نظر کنفرانسها و جلسات بین المللی همیشه نمایندگان و کارکنان ایرانی و نظریه-‌های آنان مورد توجه قرار میگرفته موفقیت آنها در سازمانهای مختلف بین المللی موقعیتی بس ممتاز داشته است بطور مثال باید عرض کنم که در کنفرانس بین المللی تنظیم خانواده در توکیو که بوسیله اکافه تشکیل گردید از رئیس هیئت نمایندگی ایران جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری خواسته شد که با همکاری هیئت ایرانی در کنفرانس قطع نامه کنفرانس را تهیه و به کنفرانس برای تصویب پیشنهاد نمایند این قطع نامه بوسیله ۴۰ کشور شرکت کننده در کنفرانس تصویب و الگو کار و دستور بحث جلسات کنفرانس تنظیم خانواده جهانی (موضوع جلوگیری از ازدیاد جمعیت) که در سال ۱۹۷۴ بوسیله سازمان ملل در نیویورک تشکیل خواهد شد قرار گرفت بانک جهانی پیشنهاد نمود که حاضر است در اجرای برنامه‌های جمعیت و تنظیم امور خانواده ایران کمک مؤثری بنماید و دلیل آنرا پیشرفت سریع و صحیح و نتیجه گیری خوب اجرای این برنامه در ایران ذکر کرده است و بطور کلی پس از مذاکرات مسئولین امر کشور ما با نمایندگان بانک جهانی این برنامه انجام گردید.
 +
 +
مثل بسیار جالب و قابل توجه اهمیت اجرائی برنامه تنظیم خانواده در ایران توجه دولت دوست و مسلمان مصر است که با کنفرانس داخلی که در این زمینه دولت مزبور فقط برای کشور خود ترتیب داده بود از دولت ایران خواست با اعزام هیئت ایرانی تنظیم امور خانواده نتایج عملی برنامه‌های ایران را در کنفرانس تشریح نموده و راهنمائی لازم را بنماید بهمین مناسبت جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری در رأس هیئتی در این کنفرانس شرکت نمود که نتیجه کارهای این هیئت در کنفرانس مزبور مایه افتخار وسربلندی کشور ما گردید (صحیح است).
 +
 +
موضوع دوم عرایض بنده در مورد مسئله تأسیس یک یا چند واحد صنعتی بزرگ در شهرستان بابل و یا اطراف آنست که خواسته اساسی موکلین اینجانب است شهرستان بابل در سابق صاحب سه واحد بزرگ صنعتی روغنگیری، صابون سازی، پنبه پاک کنی، مارگارین سازی و کارخانه بزرگ آجرسازی اتوماتیک بود که هر سه واحد بزرگ بعلت نداشتن سرمایه در گردش و یا فقدان مدیریت صنعتی صحیح ورشکست شد بطوریکه طلبکار اصلی این کارخانه‌ها که بانک ملی ایران بود مجبورشد طبق قرارداد همه را تملیک کند و در نتیجه تملیک و اینکه این کارخانجات چندین سال بدون مراقبت و تعمیر بوده و کار نکردند و بعلت رطوبت زیاد مازندران تمام ماشین آلات آن از بین رفت بطوریکه بانک ملی مجبور است برای استیفاء طلب خود همه آنها را بصورت زمین بفروشد که هم اکنون در مقام انجام اینکار است. این کارخانجات در سابق ۴ هزار نفر کارگر سالیانه دائم داشته که خود مسئول اداره بیست هزار نفر از ۸۰ هزار نفر مردم شهرستان بابل بوده‌اند که به لحاظ داشتن کار ثابت در این کارخانجات زندگی مرفه و خوبی داشته‌اند و اکنون که این کارخانجات تعطیل شده همگی بدون کار هستند و از این لحاظ لطمه بزرگی به اقتصاد بزرگترین شهر مازندران خورده است.
 +
 +
دولت در برنامه عمرانی پنجم قطبهای صنعتی بزرگ در استانها و شهرستانهای مختلف کشور پیش بینی نموده است از آنجمله '''تأسیس یک کارخانه یکصد هزار دوکی پارچه بافی نخی در مازندران است'''. تمنا دارم جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب و خدمتگزار به بانک اعتبارات سازمان برنامه بفرمایند که این کارخانه را در محلی بین بابل و بابلسر که هم کارگر خوب وفهمیده و هم پنبه و سایر مواد اولیه مابحتاج تأسیس و ساختمان کارخانه بنحو شایسته دارد و به شاهراههای اصلی ارتباط پیدا می‌کند و زمینهای خوب و کافی در اطراف این جاده و بین بابل و بابلسر وجود دارد تأسیس شود تا از این راه جبران کمبود از بین رفتن سه کارخانه بزرگ که شرح آن در بالا گذشت بشود (انشاءالله).
 +
موضوع سومی که باید بعرض برسانم تشکر بی پایان مردم بابل و نمایندگان آن در مجلس شورای ملی از نخست وزیر محبوب و جناب دکتر پارسای وزیر باتدبیر و پرکار آموزش و پرورش است که با پشتکار شایان توجه (مرکز تربیت فنی و تحقیقاتی آموزش صنعتی شهرستان بابل) را که به همت والا و هزینه مردم بابل و شادروان مرحوم سید حسن فلاح نوشیروانی بنا گردید افتتاح فرمودند بطوریکه از سال تحصیلی آینده با ۱۵۰ دانشجو در رشتــه‌های مختلف فنی شروع بکار خواهد نمود لذا از طرف مردم بابل و سرکار علیه خانم دکتر مهین صنیع و آقای دکتر عبدالله بهزادی نمایندگان محترم بابل و خودم از هر دو بزرگوار و محل سکونت استادان از هر طریق و هر راه که ممکن باشد مرحمت بفرمایند تا با مسئله بحران شدید و کمبود مسکن در شهر بابل و بابلسر و اطراف آن موجب عدم پیشرفت برنامه آموزشی عالی شهر ما نشود.
 +
 +
در صفحه اول روزنامه کیههان مورخ سه شنبه ۴ اردیبهشت دولت خدمتگزار هویدا با حروف درشت که زیر آن خط قرمز کشیده شد بمردم ایران اعلام می‌کند.
 +
 +
«برنامه خانه سازی دولت متجه شهرستانها شد.
 +
 +
«دولت در تهران خانه نمی‌سازد ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار برای ساختن واحدهای مسکونی در شهرستانها اختصاص یافت ۰۰۰۰»
 +
 +
بعقیده من این بهترین مژده برای مردم استانها و شهرستانهای ایران است که دولت خدمتگزار هویدا رسماً اعلام چنین خدمتی را به مردم شهرستان نموده است. من از این موقعیت خاص و ممتاز استفاده می‌کنم از جناب آقای نخست وزیر استدعا دارم به جناب آقای مهندس کورس آموزگار وزیر پرکار و جوان و مطلع وزارت آبادانی و مسکن بفرمایند برای امر خانه سازی چه از طریق بخش دولتی برای خوابگاه دانشجویان و خانه‌های مسکونی استادان و چه در بخش خصوصی با کمک مردم بابل و بالاخص هزار نفر دبیر و آموزگار زن و مرد بابل که خانه ندارند و از لحاظ کمبود خانه‌های اجباری در زحمت هستند کمک لازم از طریق بانک رهنی بشود خصوصاً اینکه هزار نفر دبیر و آموزگار و فرهنگیان بابل حاضرند با از خودگذشتی و تحمل هر نوع ناراحتی زمینی در حدود ۴۰۰۰۰۰ متر مربع که در سر راه جاده جدید بابل – شاهی قرار دارد از مالکین آن خریداری و با کمک بانک رهنی و امکانات شخصی خود کوی معلمین بابل را با نقشه جامعی بسازند لذا از جناب آقای دکتر ولیان وزیر محترم و محبوب و پرکار و کاردان وزارت تعاون و امور روستاها تمنا دارم که از لحاظ مقررات و تسهیلات لازم بر مبنای قانون اصلاحات ارضی کمک و مساعدت لازم به فرهنگیان بابل بفرمایند تا کوی معلمین و فرهنگیان بابل بتوانند به آرزوی خود که همانا داشتن یک خانه مسکونی است برسند و بعلاوه انجام اینکار کمک مؤثری به آبادانی و پیشرفت اقتصاد شهر بابل و ایجاد کار در حوزه انتخابیه اینجانب می‌شود.
 +
 +
موضوع آخری که از طرف مردم بابل از جناب آقای دکتر وحیدی وزیر جوان و تحیل کرده و کاردان آب و برق و جناب آقای مهندس توانا رئیس قسمت آب و برق منطقه‌ای شمال که واقعاً برای انجام عملیات آبرسانی شهرهای بابل، امیر کلا، بابلسر، دریا کنار، خزرشهر و فریدون کنار شب و روز تلاش می‌کند و انشاءالله در تیر ماه آینده بدست نخست وزیر محبوب ما افتتاح خواهد شد و این خود بزرگترین هدیه و خدمت به مردم وزه انتخابیه اینجانب است، استدعا دارم مقرر بفرمایند در مسیر جاده بابل و بابلسر و همچنین در مسیر خیابانهای اصلی بابل که برای نصب لوله‌های بزرگ جاده و خیابانهای شهر را کندند هرچه زودتر آسفالت و مرمت نمایند زیرا شهر بابل و مسیر بابل و بابلسر نقاطی است که از لحاظ ترافیک وسائط نقلیه فوق العاده شدید بوده و لذا خرابی این جاده و خیابانهای اصلی شهر موجب ناراحتی توریستها و مردم را فراهم می‌کند از اینکه نمایندگان محترم به عرایضم توجه فرموده‌اند صمیمانه تشکر می‌کنم (احسنت، احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- آقای مهندس بدیعی بفرمائید.
 +
 +
'''مهندس بدیعی'''- در سه روز قبل شهبانوی گرامی و مهربان و هنردوست، موزه آثار باستانی را در هفت تپه افتتاح فرموده و از آثار گرانبهائی که از تاریخ کهن نسل ما در موزه مزبور جمع آوری شده بازدید فرموده و بعد از ظهر همان روز از چند مؤسسه خیریه و مهد کودک و استادیوم رضا پهلوی در اهواز بازدید و برای رفاه کودکان و گسترش امور ورزشی و خیریه اوامر لازم را صادر فرمودند لذا در ساحت مجلس شورای ملی از اینهمه عطوفت و مهربانی که مانند همیشه به اهالی شهر اهواز فرموده‌اند سپاسگزاری نموده و بقای عمر و سلامت خاندان جلیل سلطنت را از خداوند خواهانم (صحیح است، احسنت).  در جلسه گذشته همکار گرامی جناب آقای اخلاقی بیاناتی راجع به راه آهن و بار ایراد فرمودند. که لازم شد نسبت به فعالیت روزافزون راه آهن و این دستگاه عظیم اقتصادی شعبه‌ای بعرض برسانم. کارکنان این دستگاه شب و روز در سرمای ۳۰ درجه زیر صفر و در گرمای ۵۵ درجه بالای صفر در قلل کوهها و مناطق گرمسیر و نقاط دورافتاده برای رفاه حال مسافرین و حمل کالا کوشش می‌نمایند (صحیح است). اکثریت مأمورین این دستگاه عظیم بواسطه وظیفه خطیر و حساسی که دارا می‌باشند خواب راحت نداشته و در ایام تعطیلات نوروز و سایر اوقات باید مأمورین این دستگاه برای رفاه حال هم میهنان بیشتر کوشش نمایند و خود نیز از این زحمتی که تقبل نموده‌اند خوشحال می‌باشند زیرا تا راهبان یا سوزنیان یا لکوموتیوران یا سایر مأمورین وظیفه خطیر خود را خوب انجام ندهند مسافرین با آسایش خاطر نمی‌توانند مسافرت نمایند. راه آهن ایران در جنگ جهانی دوم سهم عظیمی در پیروزی متفقین دارا بوده که به دریافت نشان پیروزی از طرف شاهنشاه آریامهر مفتخر شده است (صحیح است) و بعلاوه میلیونها تن بار از این شاهراه بزرگ اقتصادی به کشور اتحاد جماهیر شوروی حمل شده است.
 +
 +
لازمست بعرض برساند بواسطه عبور خط جنوب از کوههای مرتفع و دره دز با شیب ۱۵% حمل کالا و مسافر از اندیمشک تا تهران بی اندازه دشوار می‌باشد و اکنون روزانه قریب هشت هزار تن بطور متوسط از اهواز به تهران حمل می‌شود و در سال گذشته راه آهن دولتی ایران قریب ۷۰۰۹۵۷۰ تن بار حمل نموده که از این مقدار قریب ۲۱۳۰۶۶۳ تن مواد نفتی بوده و فعالیت مسافربری نیز قابل توجه می‌باشد در سال ۵۱ قریب ۴۴۱۵۰۰۰ نفر مسافر از راه آهن استفاده نموده و با توجه به آمار فوق و مقایسه با آمارهای سالهای قبل توجه خواهید فرمود که بدون افزایش پرسنل فعالیت کارگران و مهندسین و کارکنان راه آهن قابل تقدیس می‌باشد و حمل بار بیشتر از این مقدار با وضع خطوط و وسایل فعلی مقدور نبوده و ایجاد خطوط دیگر از طریق بروجرد و خرم آباد یا اندیمشک و یا از طریق اهواز به اصفهان ضروری به نظر می‌رسد که امید است در برنامه‌های آینده منظور شود و از سال گذشته که خطوط راه آهن ایران از طریق راه آهن ترکیه به اروپا اتصال پیدا نموده روزبروز به حجم مبادلات بازرگانی و حمل مسافر اضافه شده و لازمست که در ساحت مجلس شورای ملی از کوشش و نظارت شبانه روزی جناب آقای وزیر راه که براه آهن و راههای شوسه می‌فرمایند و مهندسین و کارگران شریف وزارت راه و راه آهن قدردانی نموده و توفیق خدمتگزاری بیشتری را برای آنان آرزو دارم و کارگران راه آهن درخواست دارند که برای تأمین مسکن آنان و کمک به شرکتهای تعاونی مسکن مخصوصاً شرکت تعاونی مسکن راه آهن جنوب اوامر مؤکدی از طرف جناب آقای نخست وزیر صادر شود.
 +
 +
ضمناً موقع را مغتنم شمرده و بعرض میرساند که در سایه آسایش و امنیت که شاهنشاه آریامهر برای ملت ایران فراهم فرموده‌اند در نوروز امسال در حدود ۲۰۰ هزار نفر به شهر زیبای اهواز مسافرت نموده و یا پیش بینی‌های قبلی، مسافرین از لحاظ تأمین محل در مضیقه نبوده و خواربار کافی با قیمت عادله موجود بود با خاطره خوش آن شهر را ترک نموده و هزاران نامه از طرف مسافرین نوروزی به استانداری و شهرداری رسیده و لازم میدانم از ارشاد و راهنمائی جناب آقای استاندار خوزستان و سایر مأمورین و مخصوصاً شهردار فعال اهواز تشکر نمایم (احسنت). از جناب آقای نخست وزیر محبوب استدعا دارم اوامر مؤکدی برای انجام درخواستهای ذیل که مورد نیاز شهر اهواز می‌باشد صادر فرمائید:
 +
 +
۱- اتمام طرح فاضل آب.
 +
 +
۲- گسترش شبکه آب اهواز که روز بروز بر جمعیت این شهر اضافه می‌شود.
 +
 +
۳- ایجاد دانشکده صنعتی در اهواز.
 +
 +
۴- چون طرح فاضلاب به انجام نرسیده و شهرداری اهواز با درآمد فعلی قادر به بازپرداخت صد میلیون وام برای طرح فوق نیست لذا تا انجام طرح فاضلاب از پرداخت اقساط وام مزبور شهرداری اهواز را معاف فرمائید.
 +
 +
در خاتمه از اینکه به عرایض اینجانب توجه فرمودید سپاسگزاری می‌نمایم (احسنت، احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- آقای ایمان زهرائی بفرمائید.
 +
 +
'''ایمان زهرائی'''- جناب آقای رئیس، همکاران محترم. امروز بنام بزرگ رهبر ناجی ملت ایران رضا شاه کبیر سخن آاز می‌کنم. دو روز قبل چهارم اردیبهشت ۱۳۵۲ به یادبود سرسلسله دودمان پهلوی که درست ۴۷ سال قبل یعنی در روز چهارم اردیبهشت ۱۳۰۵ تاجگذاری نموده است طی مراسم باشکوهی در قریه آق بابا واقع در شهرستان قزوین که دارای ساختمانی با سبک معماری قدیم است موزه یادبود سوم اسفند در حضور والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی گشایش یافت. همکاران عزیز میدانند یک روز قبل از آن نیز موزه مجلل هفت تپه اهواز توسط شهبانوی گرامی ایران گشایش یافت.
 +
 +
قریه آق بابا مکان مقدسی بود که آن بزرگ سردار ایران در لحظاتی که بیم سقوط و اضمحلال کشور ایران می‌رفت مرکز ستاد عملیات خود قرار داده و به فکر نجاتش افتاد (صحیح است) مردم قریه آق بابا افتخار دارند که اولین جبهه یاری دهنده قشون رضا شاه کبیر بوده و پارتیزانهای اولین صف این انقلاب مقدس بودند (حسنت).
 +
 +
همین سپاه کوچک ۲۵۰۰ نفری بود که توانست در سپیده دم سوم اسفند ماه ۱۲۹۹ خورشیدی به یاری ملت ایران و تأیید افکار عمومی، مملکتی کهنسال را از سقوط حتمی نجات و سرنوشت آنرا در دست گیرد (احسنت). قریه آق بابا در ۲۲ کیلومتری شهر قزوین از قراء حوزه انتخابیه جناب آقای دکتر الموتی می‌باشد. که اهالی آن افتخار دارند که مدتی میزبان سرسلسله دودمان پهلوی بودند و در آن شرایط سخت ومشکل مملکت وفاداری و جان نثاری خود را به خاندان پهلوی ثابت نمودند و قریه آق بابا و مردم آن همواره مورد عنایت خاص رضا شاه کبیر بودند.
 +
 +
در این مراسم گشایش که در حضور شاهپور غلامرضا پهلوی و وزیر محترم فرهنگ وهنر و آقای قوام صدری وزیر مشاور و استاندار مرکز و سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی و رؤسای انجمن شهرستان و شهر عده‌ای از رؤسای ادارات و شاورزان قریه آق بابا انجام پذیرفت که با توزیع اعلامیه‌های خیرمقدم بمناسبت یادبود سوم اسفند ۱۲۹۹ از طرف کارگران، کشاورزان روشنفکران و کمیته‌های حزب ایران نوین استقبال گشت (صحیح است). در موقع بازدید عکسها و جنگ افزارها این موزه بنظر یک محفل خاطره انگیز و یک حالت روحانی داشت این موزه هر ایرانی را به گذشته نزدیک سرداری که سرگذشت حماسه‌ای داشت یادآور می‌شد.
 +
 +
لازم میدانم بطور مختصر انگیزه ظهور این سردار نامی و این انقلاب و تحول کشور و جهات تحقق آنرا بیان کنم مملکت بعلت بی خبری و بی توجهی حکومت وقت و عیاشی کاخ نشینان تهران آنزمان و در نتیجه نفوذ عوامل استعمار که هر سفارتخانه‌ای حکومتی در مملکت داشت و وجود کاپیتولاسیون به مرحله سقوط حتمی رسیده بود. نفوذ قزاقهای روسی در دربار سبب گشته بود ایرانی وطن پرست از سیاست خارجی آنزمان در امان نبوده و بر سرنوشت خود حاکم نباشد.
 +
 +
سرداری که امروز از آن نام می‌بریم مرد بزرگ تاریخ ایران بود (صحیح است) در تاریخ ایران از روز تولد تا سن ۱۵ سالگی با وقایی روبرو گشت و تا روز واقعه کودتای ۱۲۹۹ در تلاش خستگی ناپذیر با رشادتهای خود در مازندران و سرکوبی کلیه اجنبی پرستان به ملت ایران ثابت کرد ناجی ملت است (صحیح است).
 +
 +
باید توجه داشت همین سردار ناجی بود که در تاریخ ۱۳ آذرماه ۱۳۰۳ با نیروی نظامی به جنوب رفته و یاغیان را شکست داد و در این سفر فرمودند:
 +
 +
«می‌روم نغمه ملکوک الطوایفی را از میان بردارم و یا در زیر خرابه‌های شوش مدفون شوم»، علائق و جانبازی سردار ایران سبب شد در روزی که تصمیم به نجات ملت ایران گرفت و با ۲۵۰۰ نفر وفاداران خود و پشتیبانی افکار عمومی بدون خونریزی کلیه ایادی خارجی را که بنام کاخ نشینان تهران سبب این آشفتگیها بودند براندازد. ملت حق شناس ایران وقتی چنین صداقت و شهامت را دید با پشتیبانی خود خواست که رهبری این کشور طوفان زده را بدست او بسپارد. آنچه تاریخ بما نشان می‌دهد قریه آق بابا افتخار آنرا داشته است که نقطه عطف تاریخ بقای مملکت باشد. مکانی برای تکوین آرمانهای سردار نامی بود که لحظات حیاتش و از زمان تولد تا ابدیتش مؤثر در بقای ایران بود. با ایمان بخدا و عزمی راسخ و با نبودن تجهیزات نظامی در واقع با دست خالی کشور هیچ را هستی داد آیا جز صداقت و رشادت و حقیقت پرستی و ایمان مردم چیز دیگری می‌توانست این اعجاز را بوجود آورد.
 +
لحظات حیاتش اساس فرهنگ نو ارتش نو و پایه-‌های انقلاب سیاسی و اقتصادی امروز گشت (صحیح است). لذا ضمن اظهار تشکر و سپاسگزاری نمایندگان شهرستان قزوین از والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی که برای افتتاح موزه به قزوین تشریف فرما شدند و از جناب آقای پهلبد وزیر محترم فرهنگ و هنر که در زمینه احیاء آثار باستانی کشور انقلابی بوجود آورده‌اند آرزو دارند در پنجاهمین سالروز تاجگذاری رضا شاه کبیر موزه سوم اسفند مرکز مجموعه کلیه آثار و شواهد این سردار نامی گشته و با گسترش ساختمان آن بتوان افتخارات سلسله دودمان پهلوی را در آن جمع آوری نموده تا وسیله‌ای برای شناخت بیشتر سلطنت سلسله دودمان پهلوی گردد (احسنت، احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- آقای کمالوند بفرمائید.
 +
 +
'''کمالوند'''- همکاران محترم هفته پیش به دعوت وزارت جنگ اعضای کمیسیون نظام مجلس سنا و مجلس شورای ملی از تأسیسات نظامی و امور عمرانی در بندر بوشهر و بندر عباس و کرمان و اصفهان بازدید کردند پیشرفتهای خارق العاده نیروهای مسلح شاهنشاهی. اعضای کمیسیونهای نظام را عمیقاً تحت تأثیر قرار داد و همه ما از این پیشرفتها احساس افتخار و سرافرازی کردیم (احسنت) در کرانه‌های خلیج فارس نخستین موضوعی که جلب توجه می‌کند آرامش و سکون وصفائی است که در پهنه خلیج فارس تا افقهای دور استقرار پیدا کرده است این آرامش و سکون نمودار و نشانه ثباتی است که در این منطقه حساس وجود دارد (صحیح است) این امنیت و ثبات نتیجه دو عامل است یکی قدرت برتر نیروهای هوائی و دریائی ارتش شاهنشاهی (صحیح است، احسنت) و دیگر اجرای سیاست صلحجویانه ایران بر اساس همکاری و تفاهم با تمام امارات و کشورهای خلیج فارس است (صحیح است) بنظر می‌آید که رنگ نیلگونی آبهای خلیج نشانه صلح و نشانه امنیت و ثبات است (احسنت) اما متأسفانه آشوب طلبانی مانند بعثی‌های عراق هستند که خیال می‌کنند می‌توانند اقیانوس را سرخ فام کنند سیاست عراق سیاست دشمنی و نفاق و برادرکشی است (صحیح است) اخیراً رادوی پیک ایران را به بغداد آوردند.
 +
 +
'''ایلخانی پور'''- غلط کردند اینها نوکران استعمار هستند.
 +
 +
یکنفر از نمایندگان – جای بسی تأسف است.
 +
 +
'''کمالوند'''- اشکالی ندارد روزگاری بود که بغداد دارالعلم بود و از بغداد نغمه و نوای علم و حکمت بلند می‌شد و امروز متأسفانه در اثر وجود بعثی‌ها نغمه شوم ترور و نفاق و وحشت و آدم کشی بلند است (صحیح است).
 +
 +
'''دکتر ناوی'''- این نشیب و فراز تاریخ است و آنها فعلاً در نشیب هستند.
 +
 +
'''کمالوند'''- کاروان پیشرفت و ترقی ایران به این نغمه‌های شوم اهمیت نمی‌دهد همه س میداند، از صدای زوزه سگ وانماند کاروان (آفرین) ما در بازدید از نیروهای مسلح شاهنشاهی بخوبی توجیه شدیم که نیروهای مسلح شاهنشاهی از عواملی که برای یک ارتش نیرومند مورد لزوم است کاملاً برخوردار است تجهیزات مدرن، نیروهای انسانی، دانش نظامی، مدیریت صحیح، قدرت ایمان و مهمتر از آنها همبستگی مردم با ارتش است و باین ترتیب مدرن ترین تجهیزات نظامی دنیا در اختیار نیروهای مسل شاهنشاهی می‌باشد (صحیح است) و باقتضای سیاست مستقل ملی از هر کشور صنعتی تولید کننده سلاحهای جنگی، مدرن ترین سلاحها را خریداری کرده‌اند و آن سلاحهائی که در ایران ساخته می‌شود با تغییراتی که داده شده است از مدرن ترین نوع سلاحها می‌باشد ما نیروی انسانی کافی داریم دانش نظامی افسران جوان ما بخصوص افسران نیروی هوائی و دریائی بسیار بسیار جالب است نیروی ایمانی که در این مردم ونظامیان دلیر دیدیم فوق العاده است ایمانی که به مملکت دارند (صحیح است) ایمانی که به رهبر عالیقدر مملکت دارند است (صحیح است) همبستگی مردم و همکاری مردم با یروهای مسلح شاهنشاهی بسیار جالب توجه است حسن تصادف در روزی که ما از بندر عباس بازدید می‌کردیم تمریناتی بود که نیروی دریایی و هوائی و نیروی امنیتی و نیروهای زمینی و تمام افراد و توده مردم و همه آنهائی که از برکات این انقلاب بهره مند شده‌اند در آن تمرینات همکاری بسیار جالبی داشتند (احسنت) بازدیدهائی که هیئت بعمل آوردند تنها از تأسیسات نظامی نبود و از پیشرفتهای عمرانی و امور صنعتی و امور تولیدی و بستن سدها و ایجاد کارخانه‌ها نیز بازدید بعمل آمد. تیمسار دریابد رسائی آنجا مطلب جالبی اظهار کردند گفتند مدت سی سال در گذشته من به این نقاط کرانه‌های ساحلی خلیج فارس آمد و رفت داشتم و آب آشامیدنی وجود نداشت هر بار ناچار بودیم ظرفی آب همراه داشته باشیم یک مشت مردم فقیر و مفلوک، مریض علیل در لانه‌های کپری زندگی می‌کردند که نمی‌شد بآن زندگی انسانی گفت ولی امروزه که ما رفتیم نه تنها مسأله آب، کپرنشین و خیابان و مسکن و منزل و مطرح نبود آنچه صحبت می‌شد از ساختن اسکله‌های بزرگ در بنادر بود که تولیدات و محصولات صنایع مملکت را صادر کنند صحبت از تأسیس کارخانه کشتی سازی بود صحبت از ساختن سدها بود که بسیار ساخته‌اند و در آینده نیز خواهند ساخت روزی که وارد بندر عباس برای شرکت در مراسم کلنگ زدن یک کارخانه رفتیم هر روز کارخانه‌ای یا سدی تأسیس می‌شود ملت ایران این پیشرفتهای مملکت وارتش شاهنشاهی را می‌بیند و درک می‌کند که پیشرفتهای مملکت همه جانبه و هم آهنگ است (صحیح است) و از رهبر عالیقدر خود که موجد این همه پیشرفتها بوده است صمیمانه سپاسگزار است و به معظم له دعا می‌کند (احسنت، احسنت).
 +
 +
== - تصویب صورتجلسه قبل ==
 +
۳- تصویب صورتجلسه قبل.
 +
 +
'''رئیس'''- نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.
 +
 +
== - تقدیم لایحه سهیم کردن کرگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی بوسیله آقای مهندس امیر قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی ==
 +
۴- تقدیم لایحه سهیم کردن کرگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی بوسیله آقای مهندس امیر قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی.
 +
 +
'''رئیس'''- وارد دستور می‌شویم آقای مهندس معینی بفرمائید.
 +
 +
'''مهندس معینی''' (وزیر کار و امور اجتماعی) – با کسب اجازه از مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی چون بموجب اصل چهارم انقلاب، سهیم شدن کارگران در منافع کارگاهها، بر این اساس استوار است که ثمرات اجرای آن می‌بایستی قاطبه کارگران مملکت را در بر بگیرد لذا برای تأمین و توسعه آن و با توجه به تجربیاتی که در ظرف چند سال اجرای این قانون همکاران من بدست آورده‌اند اصلاحاتی در این قانون بعمل آمده است و همچنین برای اینکه یک استمرار و مداومت در پرداخت سود و منافع این سهیم شدن در باره کارگران باشد در این اصلاحیه یک صندوق ضمانت سهیم شدن پیش بینی شده (احسنت) و این برای آن است در سالهائی که کارگاههائی سود قابل توجهی دارند با تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی می‌بایست سهمی از کارگر و معادل آن از طرف کارفرما دراین صندوق واریز بشود تا در ایامی که کارگاه ضرر می‌کند البته باز هم با تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی بتوانیم از آن صندوق سهم کارگر را برابر میزان سهیم شدن که میگرفته پرداخت کنیم تا بحرانی در وضع زندگی کارگر پیش نیاید (احسنت) البته تغییرات دیگری هم بعمل آمده لذا با توجه به این دو نکته اساسی که به استحضار نمایندگان محترم رسید لایحه تکمیلی سهیم شدن کارگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی تهیه شده که تقدیم می‌کنم و استدعای تصویب آنرا دارم (احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - تقدیم اساسنامه شرکت ملی صنایع فولاد ایران بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد ==
 +
۵- تقدیم اساسنامه شرکت ملی صنایع فولاد ایران بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد.
 +
 +
'''رئیس'''- آقای دکتر معتمد وزیری بفرمائید.
 +
 +
'''دکتر معتمد وزیری''' (معاون وزارت اقتصاد)- با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در اجرای ماده ۹ قانون تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران اساسنامه شرکت را برای تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.
 +
 +
'''رئیس'''- اساسنامه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر بوسیله آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر ==
 +
۶- تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر بوسیله آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر.
 +
 +
'''رئیس'''- آقای زاد بفرمائید.
 +
 +
'''زاد''' (معاون وزارت فرهنگ وهنر)- با اجازه مقام محترم ریاست لایحه مربوط به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر را برای بررسی و تصویب تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌نماید.
 +
 +
'''رئیس'''- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ارسال به مجلس سنا ==
 +
۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ارسال به مجلس سنا
 +
 +
'''رئیس'''- گزارش شور دوم اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور مطرح است قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیونهای دادگستری به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۸ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقایان هنرمندی معاون وزارت دادگستری و دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی شور اول لایحه شماره ۵۳۱۰ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۹ دولت راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور را که بشماره ۶۵۵ چاپ شده است مطر و عیناً بشرح زیر تصویب کرد.
 +
 +
اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
'''<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">لایحه قانون اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور.</div>'''
 +
 +
'''ماده واحده-''' اده ۵۹ قانون کار اصلاح و ماده ۵۹ مکرر و یک تبصره به قانون مذکور الحاق و تبصره ۱۶ الحاقی به ماده ۱۰ قانون ار مصوب تیر ماه ۱۳۴۴ لغو می‌شود:
 +
 +
'''الف-''' ماده ۵۹- کارفرمایان متخلف از مقررات فصل چهارم این قانون و آئین نامه‌های آن در هر مورد به تأدیه جزای نقدی از پنج هزار و یک تا بیست هزار ریال محکوم خواهند شد. کارفرمایانی که اطفال کمتر از دوازده سال را بکار بگمارند به حداکثر مجازات مزبور محکوم خواهند گردید.
 +
 +
'''ب-''' ماده ۵۹ مکرر- کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار معتبر را بنحوی از انحاء بکار بگمارند به حبس تأدیبی از ۶۱ روز تا یکسال و جزای نقدی از ده هزار تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد.
 +
 +
*تبصره- وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند اخراج اتباع بیگانه را که بدون پروانه کار در کشور بکار اشتغال ورزند از مراجع ذیصلاح درخواست و همچنین ممنوعیت ورود مجدد آنانرا به کشور تقاضا نماید.
 +
 +
'''ج-''' تبصره ۶ از تبصره‌های الحاقی به اده ۱۰ قانون کار مصوب تیر ماه ۱۳۴۴ لغو می‌گردد.
 +
 +
مخبرکمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد تنکابنی.
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی شور اول لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور را مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.
 +
اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
مخبرکمیسیون کارواموراجتماعی – قدردان.
 +
 +
'''رئیس'''- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند۹ تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.
 +
 +
== - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت  ==
 +
۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت.
 +
 +
'''رئیس'''- گزارش شور دوم عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران واتحاد جماهی شوروی سوسیالیستی مطرح است قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱/۲۸ با حضور معاون پارلمانی وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۵۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.
 +
 +
اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> قانون عهدنامه راجع به توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی.</div>
 +
 +
'''ماده واحده-''' عهدنامه راجع به توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مشتمل بر یک مقدمه وهشت ماده که در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۳۵۱ برابر ۱۲ اکتبر ۱۹۷۲ در مسکو به امضای وزیران امور خارجه دو دولت رسیده است تصویب می‌گردد و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.
 +
 +
مخبرکمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون اقتصاد در جلسه روز پنج شنبه ۱۳۵۲/۱۰/۳۰ با حضور معاونان پارلمانی وزارت اقتصاد و وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تصویب کرد. اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.
 +
 +
رئیس کمیسیون اقتصاد- دکتر رفیعی.
 +
 +
'''رئیس'''- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.
 +
 +
== - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه تغییر نام اداره کل گمرک و ارسال به مجلس سنا ==
 +
۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه تغییر نام اداره کل گمرک و ارسال به مجلس سنا.
 +
 +
'''رئیس'''- گزارش شور دوم لایحه تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران مطرح است قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر قرائت شد)</div>
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون دارائی در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۵۵۱۸۴ مورخ ۵۱/۱۲/۸ راجع به تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۴۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
'''<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> لایحه قانون تغییر نام اداره کل گمرک.</div>'''
 +
 +
'''ماده واحده-''' از تاریخ تصویب این قانون نام اداره کل گمرک به «گمرک ایران» تغییر می‌یابد.
 +
 +
مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور نماینده دولت لایحه تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
مخبرکمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری- رضا پیرزاده.
 +
 +
'''رئیس'''- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.
 +
 +
== - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ و ارسال به مجلس سنا ==
 +
۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ و ارسال به مجلس سنا.
 +
 +
'''رئیس'''- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مطرح است قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۲/۱/۳۰ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۵۵۶۲۰ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۱۳ دولت راجع به الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۵۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.
 +
 +
اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹</div>
 +
 +
'''ماده واحده-''' تبصره زیر بعنوان تبصره ۲ به ماده واحده قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه اضافه می‌شود و تبصره ۲ قانون مذکور به تبصره ۲ تغییر می‌یابد:
 +
 +
تبصره ۲- به درجه داران بدون دیپلم کامل متوسطه کادر ثابت ژاندارمری کل کشور که در پلیس راه انجام وظیفه می‌کنند و دوره مخصوص پلیس راه را با موفقیت گذرانده باشند از اول دیماه سال ۱۳۵۱ برای هر روز خدمت در خارج از شهر یکصد ریال فوق العاده پرداخت می‌شود.
 +
 +
مخبرکمیسیون کشور – غضنفری.
 +
 +
'''گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون بودجه با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
مخبرکمیسیون بودجه- صدری کیوان.
 +
 +
'''رئیس'''- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد۹ کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.
 +
 +
== - طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها ==
 +
۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.
 +
 +
'''رئیس'''- گزارش شور اول الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ واصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد).
 +
 +
'''گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون کشور در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۵۶۲۶۶ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۱۹ دولت راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها که در جلسه یکشنبه ۱۳۵۱/۱۲/۲۰ تقدیم و بشماره ۶۴۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.</div>
 +
 +
۱- تبصره زیر بعنوان تبصره ۴ به بند ۲ ماده ۵۵ الحاق می‌گردد.
 +
 +
*تبصره ۴- شهرداری مکلف است محلهای مخصوصی برای تخلیه زباله و نخاله و فضولات ساختمانی و مواد رسوبی فاضل آبها و نظائر آنها تعیین و ضمن انتشار آگهی به اطلاع عموم برساند. رانندگان وسائل نقلیه اعم از کندرو و یا موتوری مکلفند آنها را فقط در محلهای تعیین شده از طرف شهرداری خالی نمایند.
 +
 +
مجازات متخلفین طبق ماده ۲۷۶ قانون کیفر عمومی تعیین می‌شود. در صورت تخلف مراتب هر بار در گواهینامه رانندگی متخلف قید و اگر ظرف یکسال سه بار مرتکب همان تخلف شود بار سوم به حداکثر مجازات خلافی محکوم و گواهینامه او برای یکسال ضبط می‌شود و در همان مدت از رانندگی ممنوع خواهد بود.
 +
 +
به تخلفات مزبور در دادگاه بخش رسیدگی خواهد شد.
 +
 +
۲- تبصره زیر به بند ۲۴ ماده ۵۵ الحاق می‌گردد:
 +
 +
*تبصره- شهرداری در شهرهائی که نقشه جامع شهر تهیه شده مکلف است طبق ضوابط نقشه مذور در پروانه‌های ساختمانی نوع استفاده از ساختمان را قید کند. در صورتیکه بر خلاف مندرجات پروانه ساختمانی در منطقه غیر تجاری محل کسب یا پیشه و یا تجارت دائر شود شهرداری مورد را در کمیسیون مقرر در تبصره ۱ ماده ۱۰۰ این قانون مطرح می‌نماید و کمیسیون در صورت احراز تخلف مالک یا مستأجر با تعیین مهلت مناسب که نباید از دو ماه تجاوز نماید در مورد تعطیل محل کسب یا پیشه و یا تجارت ظرف مدت یکماه اتخاذ تصمیم می‌کند. این تصمیم وسیله مأمورین شهرداری اجراء می‌شود و کسی که عالماً از محل مزبور پس از تعطیل برای کسب و پیشه و یا تجارت استفاده کند به مجازات مقرر در صدر ماده ۱۱۳ قانون مجازات عمومی محکوم خواهد شد و محل کسب نیز مجدداً تعطیل می‌شود. دائر کردن دفتر وکالت و مطب و دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتر روزنامه و مجله وسیله مالک از نظر این قانون استفاده تجاری محسوب نیمشود.
 +
 +
۳- تبصره ۱ ماده ۱۰۰ به ترتیب زیر اصلاح می‌شود:
 +
 +
*تبصره ۱- در موارد مذکور فوق که از لحاظ اصول شهرسازی یا فنی یا بهداشتی قطع تأسیسات و بناهای خلاف مشخصات مندرج در پروانه ضرورت داشته باشد یا بدون پروانه شهرداری ساختمان احداث یا شروع به احداث شده باشد شهرداری کار را متوقف و موضوع در کمیسیونهائی مرکب از فرماندار یا بخشدار یا نمایندان آنها و نماینده دادگستری محل و نماینده انجمن شهر به تقاضای شهردار و با حضور نماینده شهردار بدون داشتن حق رأی مطرح و به ذینع اعلام می‌شود توضیحات خود را ظرف ده روز کتباً ارسال نماید و کمیسیون پس از انقضای مدت مذکور ظرف مدت یکماه تصمیم لازم اتخاذ می‌کند. در صوتی که تصمیم کمیسیون بر قلع تمام یا قسمتی از بنا باشد مهلت مناسبی که نباید از دو ماه تجاوز کند تعیین می‌نماید. شهرداری مکلف است تصمیم مزبور را به مالک ابلاغ کند. هر گاه مالک در مهلت مقرر اقدام به قطع بنا ننماید شهرداری رأساً اقدام کرده و هزینه آنرا طبق مقررات آئین نامه اجرای وصول عوارض از مالک دریافت خواهد نمود. رسیدگی به تقاضای قلع بناهای بدون پروانه خارج از نوبت صورت خواهد گرفت.
 +
 +
مخبر کمیسیون کشور- غضنفری.
 +
 +
'''گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی.'''
 +
 +
کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۲/۱/۲۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی که بعداً به تأیید کمیسیون کشور رسید تصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.
 +
 +
مخبرکمیسیون دادگستری- دکترسیدمحمد رضا تنکابنی.
 +
 +
'''رئیس'''- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای فخر طباطبائی بفرمائید.
 +
 +
'''فخر طباطبائی'''- بنده عرضم راجع به فرم قانون نویسی است به این کیفیت که شهرداری مکلف است محلی برای ریختن زباله تعیین کند. مگر تا حالا محلی برای اینکه زباله بریزند نداشتیم که حالا بیایند و مستلزم این باشد که یک قانون خاص بیاید از مجلس بگذرد. این نیست مگر اینکه دستگاههای اجرائی بخصوص شهرداری ضعف خودشان را بصورت قانون می‌خواهند جبران کنند الآن شده در طرح عباس آباد یکروز طرح اینطور پیاده می‌شود، یکروز آنطور پیاده می‌شود. یکروز مزایده می‌گذارند و اینجا باعث می‌شود که شهرداری از کارهای اساسی که مربوط به او است باز بماند. بنده خواستم خدمت آقایان عرض کنم شهرداری در این قانون می‌خواهد میزان جریمه و تخلف را بالا ببرد برای اشخاصی که راننده کامیون هستند و زباله را در جاهای غیر مجاز می‌ریزند. اولاً قانونی داریم برای اینگونه متخلفین حالا می‌خواهند جریمه‌ای بگذارند که هر کس این تخلف را کرد، ۵۰ تومان، ۱۰۰ تومان، ۱۰ تومان جریمه اش کنیم. ولی اینکه بنویسیم شهرداری مکلف است این صحیح نیست. آمدیم شهرداری چنین تکلیفی را انجام نداد.
 +
 +
اصلاً این طرز که بصورت تکلیف برای شهرداری بنویسیم صحیح نیست خود شهرداری را کی ضمانت می‌کند. این بصورت تکلیف فقط بعضی اوقات در مجلس شده وقتی دولت لوایحی را بیاورد نمایندگان به اینصورت اظهار نظر می‌کنند، که دولت مکلف است که البته آنهم برای دولت که ضمانت اجرائی ندارد که آنکارا را انجام بدهد چون بهر صورت دولت تکلیف دارد آنچه کار خوب است بکند و البته این تا حدی است که در امکان دولت است دولت مکلف است دانشگاه بسازد مکلف است ساختمانهای خوب بسازد بهداشت را گسترش بدهد در هر شقوقی دولت به ضرورت اینکه دولت است در تکلیف اوست و اینها محتاج به قانون نیست، حالا اگر بگوئیم شهرداری مکلف است که برای زباله ریزی جا معین بکند اگر شهرداری این کار را نکند شهرداری نیست، اینستکه بنده عرض می‌کنم این فرم قانون نویسی صحیح نیست. اگر مجازات بیشتری برای متخلفین را می‌خواهید بگذارید و آنها را جریمه کنید، لایحه‌ای بیاورید برای مجازات کامیوندارانی که در جاهای غیر مجاز زباله بریزند. والا به اینصورت شکل خوبی ندارد.
 +
 +
'''رئیس'''- آقای فخر طباطبائی اگر در این مورد پیشنهادهائی دارید مرحمت بکنید در کمیسیون رسیدگی می‌شود. نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر قرائت شد)</div>
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
پیشنهاد می‌شود مادام که شهرداری اعتبار طرح را تأمین نکرده باشد حق ندارد طرحی را اعلام نماید.
 +
 +
باتقدیم احترام – اخلاقی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
احتراماً پیشنهاد می‌شود در تبصره ۴ لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها در سطر دوم بعد از کلمه نظائر آنها (تهیه) اضافه شود.
 +
 +
با تقدیم احترام – امیر عباس جهانی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست معظم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
با کمال احترام در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ ۰۰۰۰۰ قانون شهرداریها.
 +
 +
پیشنهاد می‌نماید:
 +
 +
در مورد تبصره ۱ ماده ۱۰۰ در سطر ۵ از عبارت «فرماندار یا بخشدار یا نمایندگان آن» قسمت (نمایندگان آنها) حذف شود.
 +
 +
دکترعبدالله بهزادی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
محترماً پیشنهاد می‌نماید به آخر تبصره بند ۲۴ ماده ۵ قانون شهرداریها بعد از عبارت (و دفتر روزنامه و مجله) عبارت (و مالک و سوپرمارکت) اضافه و عبارت (وسیله مالک) حذف شود.
 +
 +
با تقدیم احترام – دکتر سعید بهادری.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست معظم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
با تقدیم احترام پیشنهاد می‌شود که در لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.
 +
 +
۱- در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ بشرح زیر بآخر تبصره اضافه شود: در صورتیکه مالک از بابت سرقفلی محل کسب و پیشه و تجارت موضوع این ماده که قانوناً تعطیل می‌شود وجوهی بعنوان سرقفلی و نظائر آن از مستأجر دریافت کرده باشد موظف به استرداد وجوه دریافتی به مستأجر خواهد بود.
 +
 +
۲- تبصره ۱ ماده صد در سطر پنج عبارت (نمایندگان آنها) حذف و بجای آن (معاونین آنها) درج شود.
 +
 +
با احترام – دکتر نایبی
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست معظم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
با کمال احترام در مورد الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌نماید:
 +
 +
در تبصره‌ای که مقدر است به بند ۲۴ ماده ۵۵ الحاق شود در سطر ماقبل آخر این تبصره عبارت (بوسیله مالک) حذف شود.
 +
 +
باتقدیم احترام- دکتر نایبی – دکتر بهزادی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
ضمن تقدیم احترام پیشنهاد می‌نماید در لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.
 +
 +
* الف- در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵: بعد از جمله «استفاده کند» سطر ماقبل آخر صفحه دوم لایحه نوشته شود: (به شش ماه تا دو سال حبس تأدیبی) و جمله: به مجازات مقرر در صدر ماده ۱۱۳ قانون مجازات عمومی حذف شود.
 +
* ب- در قسمت آخر تبصره جمله «دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتر روزنامه و مجله وسیله مالک» حذف شود. سلیمان انوشیروانی
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست معظم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
محترماً در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک به ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌نماید:
 +
 +
در آخر پاراگراف قسمت اول تبصره چهار پس از جمله باطلاع عموم برساند نوشته شود محلهای تخلیه زباله باید خارج از محدوده شهر تعیین شود.
 +
 +
باتقدیم احترام- حسن صائبی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست معظم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
محترماً در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک به ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌شود:
 +
 +
قسمت اول تبصره ۱ ماده ۱۰۰ به ترتیب زیر اصلاح شود:
 +
 +
۱- در سطر چهارم پس از کلمه موضوع جمله «بلافاصله» اضافه شود.
 +
 +
۲- در سطر هفتم پس از کلمه مطرح ۰۰۰ جمله «و حداکثر ظرف مدت بیست روز نظر کمیسیون» اضافه شود.
 +
 +
بااحترام- حسن صائبی.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
محترماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها:
 +
 +
۱- در سطر سوم بعد از عبارت (یا بدون پروانه شهرداری) عبارت (ساختمان احداث یا) حذف و بعد از عبارت (شروع به احداث) کلمه (ساختمان) اضافه شود.
 +
 +
۲- در سطر ششم بعد از عبارت (با حضور نماینده شهردار) عبارت (و ذینفع) اضافه و عبارت (و به ذینفع اعلام می‌شود توضیحات خود را ظرف ده روز کتباً ارسال نماید و کمیسیون پس از انقضای مدت مذکور) حذف و عبارت (و کمیسیون) به اول عبارت (ظرف مدت یکماه تصمیم لازم اتخاذ می‌کند) اضافه شود.
 +
باتقدیم احترام- دکترسعید بهادری
 +
 +
'''رئیس'''- لایحه و پیشنهادها به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - تقدیم دو فقره لایحه: ۱- لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی، ۲- لایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ ==
 +
 +
۱۲- تقدیم دو فقره لایحه:
 +
 +
۱- لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی،
 +
 +
۲- لایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.
 +
 +
'''رئیس'''- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.
 +
 +
'''سپهبد کاتوزیان''' (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم در قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی به وزارت جنگ اجازه داده شده از تاریخ یکم مهر ماه ۱۳۵۰ مزایای ویژه‌ای بر حسب نوع و محل خدمت و سختی کار به افسران ودرجه داران ارتش شاهنشاهی برابر آئین نامه هائی که از طرف وزارت جنگ تنظیم و به تصویب کمیسیونهای بودجهو نظام مجلسین خواهد رسید بپردازد. چون هنگام بررسیهائی که بمنظور تهیه آئین نامه مزبور بعمل آمد ضروری تشخیص داده شد که به دانش آموزان رشته‌های تخصصی مشمول آئین نامه مزبور نیز از تاریخ شروع آموزش تخصصی مبالغی پرداخت گردد اینک بمنظور اینکه مقررات مزبور شامل دانش آموزان تخصصی نیز بشود لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی برای تصویب به ضمیمه تقدیم می‌گردد همچنین نظر به اینکه سازمان اتکاء سازمان تعاونی است که بموجب قانون مصوب ۱۳۳۴/۳/۲۱ بمنظور رفاه حال و تأمین وسائل زندگی عائله افسران و درجه داران نیروهای مسلح شاهنشاهی تشکیل گردیده وطبق قانون شرکتهای تعاون روستائی و سایر شرکتهای تعاونی طبق ضوابط خاص از پرداخت حق الثبت معاف می‌باشند لذا لایحه‌ای بمنظور اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون شرکتها بطوریکه معافیت مزبور شامل اتکاء نیز باشد برای تصویب تقدیم می‌گردد.
 +
 +
'''رئیس'''- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - بیانات بعد از دستور آقای دکتر عسکری و خانم مزارعی ==
 +
۱۳- بیانات بعد از دستور آقای دکتر عسکری و خانم مزارعی.
 +
 +
'''رئیس'''- آقای دکتر عسکری بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند تشریف بیاورید.
 +
 +
'''دکتر عسکری'''- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند خانمها و آقایان، خداوند متعال را سپاس می‌گذاریم که به همه ما توفیق و سعادت عنایت فرموده است که در سایه رهبریهای داهیانه و خردمندانه شاهنشاه آریامهر همه روزه شاهد پیروزیهای ملی باشیم (احسنت).
 +
 +
بطوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است پس از اقدامات درخشانی که در خصوص اداره صنعت نفت و استیفای کامل حقوق ملت ایران بعمل آمد و همچنین آغاز بهره برداری از کارخانه فولاد سازی آریامهر که آرزوی دیرینه ملت ایران را تحقق بخشید یکی از عالیترین ثمرات دهه اول انقلاب شاه و ملت بوده و راه پیشرفت صنایع خودکار آینده را هموار ساخت (صحیح است).
 +
 +
اینک در اولین روزهای دهه دوم انقلاب در اجرای اوامر مطاع مبارک ملوکانه شاهد تلاشهای پیگیری هستیم که چه از طرف جامعه دانشگاهی و چه از جانب دولت خدمتگذار هویدا بعمل می‌آید.
 +
روز سـه شنبه گذشته اجتماع بزرگی از دانشگاهیان و صاحبنظران وسایر گروههای بهره مند از ثمرات انقلاب شاه وملت در حضور جناب آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تشکیل گردید. از مضمون گزارش جناب آقای دکتر نهاوندی ریاست دانشگاه تهران چنین مستفاد می‌شود که دانشگاهیان در انجام رسالتی که از طرف رهبر عالیقدر انقلاب داشته‌اند در زمینه بررسی نتایج انقلاب شاه و ملت و مقایسه شیوه‌ها و دست آوردهای آن با دیگر انقلابهای جهانی تلاشهایی ارزنده و صادقانه‌ای بکار بسته و با ایمان واعتقاد راسخ به استحکام موازین انقلاب ایران نظراتی برای حل مسائل آینده اقتصادی و اجتماعی و معنوی و اخلاقی جامعه بشریت ابراز داشته- اند که بطور مسلم تحرک علمی و فلسفی ارزنده‌ای را در جهت غنی نمودن فرهنگ انقلاب ایران و جهات انسانی و جهانی آن بوجود خواهد آورد (انشاءالله).
 +
 +
جای تردید نیست که در طول ده سال اول انقلاب با رهبریهای شاهنشاه آریامهر و مداومت در طرز تفکر انقلابی نظرات گوناگونی در مجالس قانونگذاری ایران ابراز گردیده و بصورت قوانین مفید و مؤثر به حال جامعه و جهان تصویب و بموقع اجراء درآمده است که هدف همه آنها تسریع و تکمیل انقلاب و توسعه آثار ملی و جهانی آن بخصوص کمک به حفظ صلح جهانی در چهارچوب اصول سیاست مستقل ملی بوده است (صحیح است) مع الوصف باید اذعان داشت که هر ساعت از زندگی ملی هر کشور نیاز به طرح ریزی و تفکر عمیق در مسائل احتمالی جاری و آتی دارد که از یکسو متضمن حفظ مصالح عالیه مملکت و از جهت دیگر متضمن حفظ و تقویت اساس وحدت و همآهنگی ملی باشد بدین سبب اوامر شاهنشاه در کنگره انقلاب نه تنها برای دانشگاهیان واجد ارزش و اهمیت خاص علمی و فلسفی بوده بلکه برای دولت و نمایندگان ملت نیز موجب سربلندی و کسب افتخارات بیشتر در اجرای اوامر پیشوای عالیقدر کشور بوده است چه با الهام از همین تفکرات خلاقه و انسانی بوده است که لوایح مفیدی به تصویب رسیده و دولت خدمتگذار هویدا همواره مصوبات مجالس دوره انقلاب را با سرعت و کفایت لازم به مرحله عمل و اجراء درآورده است. شایسته است در این ساحت مقدس از مساعی صمیمانه جناب آقای هویدا نخست وزیر و موفقیتهائی که در مذاکرات ثمربخش خود در اجرای منویات رهبر بزرگ ملت ایران در زمینه جلب همکاریهای فنی و اقتصادی کشورهای بزرگ خاصه درسفراخیربرای پیشبرد هدفهای برنامه عمرانی و توسعه اقتصادی بدست آوردند به سهم خود سپاسگزاری نمایم (احسنت).
 +
 +
مطلب دیگری که بی مناسبت نمیدانم که خاطر همکاران عزیز را به اهمیت آن معطوف دارم روز ششم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ که درست ۲۶ سال قبل در چنین روزی مانند همه روزهای تاریخی عصر پهلوی، یکی از مجهزترین سازمانهای نیکوکاری و انساندوستی یعنی سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به فرمان مبارک شاهنشاه بنیانگذاری گردید و از آن روز تاکنون سالانه بر جراحات میلیونها هموطن خاصه روستانشینان کشور مرهم گذاشته است. این سازمان مجهز ک به ارشاد عالیه شخص اول مملکت و خواهر والاگهر مهربان معظم له والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بطرز بسیار آبرومندانه‌ای اداره می‌شود دعای خیر میلیونها مردم شفا یافته و خانواده‌های کم بضاعت را به همراه دارد. اکنون که در بیست و هفتمین سال خدمتگذاری صمیمانه خود قدم می‌گذارد صاحب عظیمترین واحدهای درمانی و بهداشتی در سراسر کشور است قدر مسلم این است در پرتو پر مهر و عطوفت خاندان جلیل سلطنت پیشرفتهای شگرف در راه تعمیم بهداشت در سراسر کشور حاصل شده و بالنتیجه سلامت کامل همه ملت ایران تأمین و هموطنان عزیزمان در امر مهم درمانی مانند سایر موارد زندگی در رفاه و آسایش بسر خواهند برد (انشاءالله). با اغتنام فرصت قسمتی از نیازمندیهای شهرستان گرگان را که رسیده است در سال جاری تأمین گردد به استحضار میرساند و انتظار عنایت مخصوص را دارم.
 +
 +
در سخنرانی گذشته با توجه باینکه کارنامه ارزنده خدمات دولت را در حوزه انتخابیه خود باستحضار رساندم اینک ز فرصت گراندر استفاده کرده توجه دولت را به قسمتی از نیازمندیهای شهرستان گرگان که امید است در سال جاری اقدام گردد جلب می‌کنم و انتظار عنایت مخصوص را دارم.
 +
 +
۱- اسفالت راه گمیشان به بندر شاه وپهلوی دژ به گرگان.
 +
 +
۲- تلفن مغناطیسی گمیشان و پهلوی دژ و سرخنکلاته.
 +
 +
۳- تشکیل شهرداری و بخشداری و تأمین برق در سرخنکلاته گرگان.
 +
 +
۴- مدارس فنی و حرفه‌ای در بخشهای تابعه گرگان.
 +
 +
۵- ایجاد درمانگاه به بناور.
 +
 +
۶- احداث دانشگاه در شهر گرگان.
 +
 +
در پایان عرایضم بار دیگر از درگاه پروردگار متعال مسئلت دارم که کشور ما و شاهنشاه ما را در پناه خود حفظ فرماید تا ملت ایران با مسرت فراوان همراه با افتخارات روزافزون و غرورانگیزتری سالهای متمادی را پشت سر بگذارد. متشکرم (احسنت – احسنت).
 +
 +
'''رئیس'''- خانم مزارعی بفرمائید.
 +
 +
'''خانم مزارعی'''- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند،
 +
 +
امروز بمناسبت هفته ارزشیابی پیش- آهنگی که برای عده‌ای از کودکان و نوجوانان و مربیان آنها بسیار ارزنده است لازم دیدم مطالبی بعرض ساحت مقدس مجلس شواری ملی برسانم. در این هفته عده‌ای از فرزندان راستین این آب و خاک که به شرافت خویش قسم یاد کرده‌اند برای میهن مفید باشند همیشه خدمتگزار رهبر مملکت بوده تن و روان خویش را از آلودگی محفوظ دارند این هفته را که پایان یکسال کوشش است بنام هفته ارزشیابی گواهی می‌نماید کودکان و نوجوانان ما دو هفته دیگر را بنام هفته کار نیک و هفته کار پشت سر گذاشته‌اند و شما در این هفته در سرتاسر ایران میدیدید که با انیفورم یکرنگ و دستمال گردنهای رنگارنگ بکار و فعالیت مشغولند در میان آنان از کودک هفت سال تا نوجوان ۱۷ ساله دیده می‌شوند. پیش آهنگان ایران چون سایر خواهران و برادرانشان در سایر کشورها از تربیتی استثنائی برخوردارند (صحیح است).
 +
 +
آنها آنچه را اخلاق مینمامیم بنام منش خود قبول کرده‌اند و امروز که من به نمایندگی از طرف کلیه مادران ایران موفقیت جگرگوشگان امروز و جوانان برومند فردا را تبریک می‌گویم لزوم ارزش نهادن بیشتر به مکاتیب پرورشی نظائر آنرا به خانواده‌ها و مسئولین تعلیم و تربیت کشور یادآور می‌شوم زیرا۰۰۰۰۰۰ ایران کشور عزیز و سرافراز ما در مسیری قرار گرفته و در راهی رهبری شده که به نیروی با ارزش انسانی احتیاج بیشتری دارد. از کرانه‌های سبز و خرم دریای خزر تا کرانه‌های خلیج فارس مردم تلاش می‌کنند تلاشی در خور تحسین تا بدینوسیله سپاس و ستایش خود را نسبت به رهبر عظیم – الشأن ایران نشان دهند. نسل حاضر که ناامنی، خمودی، فقر و بالاخره نابسامانیهای گذشته‌ای نه چندان دور را بخاطر دارد می‌توان با مقایسه با آنچه امروز دارد بکوشد که هرچه بیشتر و بهتر به هدفهال عالی و انسانی رهبر خردمند ایران برسد و این مجاهدت را شما در تمام نقاط ایران از دورافتاده ترین روستا تا بزرگترین شهرها می‌توانید ببینید، از سپاهی سرافراز ایران که در سیستان بلوچستان با جهل و مرض به نبرد برخاسته تا کارگری متخصص که با آینده‌ای روشن در قلب پایتخت بکار مشغول است همه می‌کوشند و چه کوشیدنی (صحیح است، احسنت).
 +
 +
ولی اینهمه کوشش نباید ما را از فکر پرورش انسانهای آینده آنان که ایران فردا را با همه شکوه و شوکتش تحویل می‌گیرند غافل نماید ما می‌بینیم که با روشن بینی برای تربیت نیروی متخصص به سرعت نظام آموزش کشور عوض می‌شود ما در می‌یابیم درسها و کتابها تغییر می‌کند درسی که امروز خوانده می‌شود آن نیست که در گذشته نه چندان دور تدریس می‌شد و این نهایت بی انصافی است اگر ما بر آنچه می‌بینیم و درک می‌کنیم خط بطلان کشیم ویا با غرض ورزی آنرا انکار کنیم (صحیح است، احسنت).
 +
 +
با اینهمه آنچه امروز باید عرض شود از آموزشی نیست بلکه هشداری است در مورد پرورش به مادران، پدران، و بالاخره به مسئولین تربیتی. ما نیروی متخصص را پرورش می‌دهیم و آن با همه سنگین بودن برنامه راهی است که ابتدای آنیم و حتماً به هدف عالی خواهیم رسید ولی آیا تفهیم احساس مسئولیت و درک وظایف به جوانان در زمان که بی تفاوتی جوانان برای مردم جهان مسئله‌ای بزرگ شده است کار ساده‌ای است؟
 +
 +
مکتب تربیتی پیش آهنگی و نظائر آن را که می‌کوشند کودک وقتی که هنوز تشکل روحیش پایان نیافته و شخصیتش شکل نگرفته با شرف، امانت، ایمان وتقوی و امثال آن آشنا سازند باید تقویت نمود این چراغی است که فردای جوانان را روشن می‌سازد. کودک در این مکتب می‌آموزد انسانیت که باید مسئولیت بعهده بگیرد هرچند کودک است باید با تمام وجود به سوگند خویش پابند باشد. کودکی که از هفت سالگی خود را و مسئولیت را شناخت تقوی و شرف را منش خویش دانست میهن را شناخت و بآن دل بست هرگز نمی‌تواند راهی جز راهی جز صواب بپیماید (صحیح است، احسنت) ایمان انگیزی لغتی که شهبانوی ایران فرمودند و چه درخشان کلمه ایست وقتی هدف تربیتی ما قرار گرفت و کودک را با ایمان پرورش دادیم شاید هیچ انگیزه نتواند در بزرگی او را تغییر دهد. پیش آهنگان با هفته کار نیک در کشور آغاز به فعالیت می‌کنند. و در هفته کار با دستهای کوچک ولی توانای خود کار می‌کنند و بنیاد خانه‌های پیش آهنگی را با درآمد اندک خود پی ریزی می‌نمایند و چه بسیار خانه‌ها در سراسر این مرز و بوم توسط درآمد اندک کودکان پی ریزی شده است (احسنت).
 +
 +
همه با درک این واقعیت وحشتناک که بی تفاوتی خمودی و لاابالیگری جوانان را در سراسر جهان تهدید می‌کند و مسئولین تعلیم و تربیت جوانان را به اضطراب انداخته باید کوشش نمود که این مرض مهلک در سرزمین ما نضج نگیرد و همانگونه که مرزهای ما بروی میکرب امراض مختلف بسته می‌گردد و به مجرد بروز مرض مسری وزارت بهداری می‌کوشد تا به ایران سرایت نشود باید تمام مسئولین پرورش از مادران و مربیان گرفته تا مسئولین دستگاههای مختلف که با پرورش جوانان سر و کار دارند کوشش نمایند که هوای مطبوع سرزمین ما به سهم مهلک بــی تفاوتی جوانان آلوده نگردد قبل از همه بار سنگین تربیت را مادران بعهده دارند و آنان باید با همراهی دستگاههای پرورش و همگانی با وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی که در افکار و اذهان اطفال و جوانان مؤثرند سعی نمایند با انگیختن ایمان واقعی در مربیان خود کیفیت پرورش بیشتر در نظر بگیرند تعداد جوانانی که در مکتب پیــش آهنگی راه و روش تربیتی صحیح را می‌آموزند از حد سه میلیون گذشته است ولی آیا کیفیت پرورش آنان بآن حد ایده آل رسیده است یا نه مربیان می‌توانند بآن پاسخ دهند در پایان بخاطرتسلی که مسئولیت اداره این سرزمین عزیز را فردا بعهده خواهند گرفت امیدوارم دستگاههای ارتباط جمعی، وزارت اطلاعات وزارت تعاون و امور روستاها و بحق هر که را عشق به میهن و هم میهنان در قلب دارد جوانان را با کوشش همه جانبه‌ای که برای سربلندی ایران می‌شود آشنا نمایند من میدانم بندرعباس چه بود و امروز چیست. شما میدانید خارک مأمن چه کسانی بود و امروز مخزن چه گنجینه ایست. نسل امروز میداند بندر شاهپور کجا بود و امروز بکجا رسید و دهها شهر و دیار باشکوه وعظمت و غرور و افتخار امروزی چه بود و چه شده است (احسنت) ولی نوجوانان ما سرمایه نیروی انسانی فردای ما هستند که باید بدانند که دیروز چه بوده‌ایم امروز چه هستیم و با هدایت رهبر اندیشمندمان آرزو داریم که فردا به کجا برسیم. از ویرانه هائی که امروز زیر و رو می‌شود تا بجای آن مجتمع پتروشیمی گسترش یابد فیلم تهیه نماید تا جوانان ما آن ویرانه‌ها آنهمه مغاک و دشت لم یزرع را ببینند و بعد دریابند که با چه سرعتی کارخانه‌های عظیم بجای آن ویرانـه‌ها ساخته شده و جای سکوت مدهش مغاکها را هیاهوی چرخهای عظیم صنعتی و فعالیت چشمگیر کارگران گرفته است.
 +
 +
آن چیز که ما را به تحسین و تحیر واداشته است مقایسه میان دو زمان کوتاه است و این زمان برای آنان کوتاه نیست اجازه دهید آنها نیز همان احساس را نسبت به میهن خویش داشته باشند که ما داریم و همان غروری را احساس کنند که ما احساس می‌کنیم (آفرین، احسنت).
 +
 +
== - اعلام وصول و قرائت نامه‌های مجلس سنا راجع به سه فقره لایحه : ۱- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری، ۲- لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری، ۳- لایحه تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور==
 +
 +
۱۴- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مجلس سنا راجع به سه فقره لایحه:
 +
 +
۱- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری،
 +
 +
۲- لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری،
 +
 +
۳- لایحه تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور.
 +
 +
'''رئیس'''- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع نمایندگان محترم قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی </div>
 +
 +
گزارش کمیسیون شماره ۶ تعاون و امور روستاها در قبال لایحه شماره ۴۷۸۶۴ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۹ دولت راجع به تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب بآن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
 +
 +
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.
 +
 +
'''رئیس'''- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
عطف بنامه شماره ۱۲۷۵۵ مورخ ۱۳۵۱/۹/۱۹ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۶۲۸۴ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۷ دولت راجع به اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
 +
 +
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.
 +
 +
'''رئیس'''- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
عطف بنامه شماره ۱۲۵۳۳ مورخ ۱۳۵۱/۹/۲۲ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۶۱۱۶ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۵ دولت راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
 +
 +
اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
 +
 +
رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.
 +
 +
'''رئیس'''- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.
 +
 +
== - اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات ==
 +
۱۵- اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.
 +
 +
'''رئیس'''- نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
با رعایت ماده ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه وامی به مبلغ ۲۵ میلیون دلار امریکائی به منظور تأمین قسمتی از هزینه طرح خانه سازی سارمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در تاریخ ۲۵ اسفند ماه ۱۳۵۱ با بانکهای فدرال هوم لون بوستون و نیویورک منعقد گردیده است.
 +
 +
وام مذکور در چهل و نفت (۴۷) قسط متساوی و متوالی ششماهه از ابتدای ژانویه ۱۹۷۷ بازپرداخت می‌گردد. نرخ بهره وام ۲/۱-۷% در سال می‌باشد.
 +
 +
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.
 +
 +
امیرعباس هویدا.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست محترم مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
به استناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد مربوط به تهیه و تدارک مصالح جهت مرحله دوم طرح شاه لوله گاز از محل اعتبار طرح شاه لوله گاز در تاریخ ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۱ با شرکت تامسون ث – اس – اف فرانسه منعقد گردیده است.
 +
 +
اعتبار موضوع موافقت نامه فوق بالغ بر نه میلیون و سیصد وشصت وشش هزار و هشتصد و نود (۹۳۶۶۸۹۰) فرانک فرانسه است که در ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶/۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از تاریخ حمل ۵۰ درصد اجناس می‌باشد.
 +
 +
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.
 +
 +
امیر عباس هویدا.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> ریاست مجلس شورای ملی</div>
 +
 +
به استناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمارانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه‌ای بمنظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد خرید ۱۳۰ دستگاه دو راهی کامل از محل اعتبار طرح ریل گذاری و تجهیزات راه آهن در تاریخ ۲۰ اسفند ماه ۱۳۵۱ با شرکت اطریشی آلپین مونتان منعقد گردیده است.
 +
 +
اعتبار موضوع موافقــت نامه فوق بالغ بر پانزده میلیون وششصد و چهل و دو هزار و نهصد و چهل (۱۵/۶۴۲/۹۴۰) شیلینگ اطریش است که در (۸) قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.
 +
 +
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.
 +
 +
امیرعباس هویدا.
 +
 +
== - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد، ختم جلسه ==
 +
۱۶- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد، ختم جلسه.
 +
 +
'''رئیس'''- دستور جلسه بعد قرائت می‌شود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (بشرح زیر خوانده شد)</div>
 +
 +
'''<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> دستور جلسه ۱۰۶.</div>'''
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">روز سه شنبه ۱۳۵۲/۲/۱۱.</div>
 +
 +
۱- گزارش شور دوم صندوق ضمانت صادرات ایران، شماره ترتیب چاپ ۶۶۰.
 +
 +
۲- گزارش شور دوم مجازات عمومی، شماره ترتیب چاپ ۶۷۰.
 +
 +
۳- گزارش شور اول اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار، شماره ترتیب چاپ ۶۷۱.
 +
 +
۴- گزارش شور اول موافقت نامه سرویسهای هوائی بین ایران و کنفدراسیون سویس، شماره ترتیب چاپ ۶۷۲.
 +
 +
۵- گزارش شور اول موافقت نامه حمل و نقل هوائی بین ایران و آمریکا، شماره ترتیب چاپ ۶۷۳.
 +
 +
۶- گزارش شور اول نظام معماری ایران، شماره ترتیب چاپ ۶۷۴.
 +
 +
'''رئیس'''- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم، جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه خواهد بود.
 +
 +
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;"> (جلسه ساعت ۱۱ صبح ختم گردید.)</div>
 +
 +
رئیس مجلس شورای ملی – '''عبدالله ریاضی'''.
  
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴]]
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۱۱:۵۹

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۶ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز پنجشنبه (۶) اردیبهشت ماه ۱۳۵۲.

فهرست مطالب:


مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی، امام مردوخ، بختیاریها، دکتر برزگر، دکتر حبیب بهبهانی، پدرامی، پزشکی، دکتر پناهی، تژده، دکتر تنکابنی، جعفری، جهانی، حق شناس، حکمت یزدی، دکتر خطیبی، دکتر رئیسی، رامبد، دکتر رشید یاسمی، ضیاء رضوی، زرین پور، دکتر شکرائی، شهرستانی، شیخ بهائی، شیخ رضائی، صادقی، دکتر صالحی، دکتر صفائی، طباطبائی دیبا، عباس میرزائی، مهندس عطائی، دکتر عظیمی، دکتر غنی، قاضی زاده، کمالوند، کیوان، دکتر مدنی، اکبر مسعودی، دکتر محمد حسین موسوی، موسوی ماکوئی، موقر، دکتر وزیری، دکتر وفا، تیمسار همایونی، دکتر گاگیک، ناروئی، خانم مزارعی، خانم دکتر دولتشاهی.

غائبین مریض

آقایان اخوی، ایلخانی پور، بوشهری، دکتر شریف امامی، فضائلی، فیاض، فیصلی، مهرزاد، نیک پور، خانم پیرنیا.

- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکترقروزین، مهندس اربابی، دکتر متین، مهندس بدیعی، ایمان زهرائی. کمالوند

۲- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکترقروزین، مهندس اربابی، دکتر متین، مهندس بدیعی، ایمان زهرائی. کمالوند.

رئیس- نطق هی قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای دکتر فروزین بفرمائید.

دکتر فروزین- با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم این هفته را که مقارن بود با ایام خجسته و فرخنده میلاد مسعود حضرت محمدبن عبدالله پیامبر بزرگ اسلام ومنجی عالم بشریت و مربی بزرگ اخلاق به تمام مسلمانان جهان تبریک می‌گویم (احسنت).

همکاران محترم

بیست و شش سال پیش در ششم اردیبهشت ماه در زمانی که هنوز اثرات نامطلوب اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جنگ بین المللی دوم در کشور ما خودنمائی می‌کرد و بسیاری از هموطنان عزیز ما در نقاط مختلف کشور از دسترسی به پزشک و دارو و پرستار محروم بودند و بمناسبت ضعف شدید بنیه مالی دولتهای، کوچکترین امکانی برای برطرف ساختن این نیاز عمومی بنظر نمی‌رسید شاهنشاه آریامهر بزرگترین پشتیبان ملت ایران و یگانه منبع الهام وطن ما با توجه به این خواسته ملی به تشکیل سازمانی بنام سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی فرمان دادند و مقرر فرمودند که این سازمان از محل عواید املاک شخصی معظم له برای زدودن درد از دل دردمندان و دستگیری از افتادگان و ستم کشیدگان و درمان رنجوران و بیماران تحت ریاست عالیه معظم له و نیابت ریاست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی خواهر والاگهرشان به یاری ملت شتابد و در دورترین نقاط مملکت به انجام خدمات اجتماعی و ایجاد درمانگاهها و درمان رایگان بیماران پردازد و این سازمان نخستین مؤسسه‌ای بود که به ابتکار شاهنشاه آریامهر برای اولین بار در ایران به یاری روستائیان فراموش شده آن روز شتافت و تا امروز ۲۶ سال تمام با اصالت و صداقت و تمام این خدمت اجتماعی را دنبال کرده است (صحیح است).

باید گفت که انقلاب شاه و ملت در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی نیز مانند سایر سازمانهای و مؤسسات کشور هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی تأثیری شگرف داشت بطوری که میزان پشرفت سازمان در دوره دهساله انقلاب پنجاه درصد پیش از دوره پانزده ساله ماقبل آنست و اگر این مدت را با مدت مشابه قبلی مقایسه کنیم و دو دوره دهساله را در برابر هم بگذاریم فزونی پیشرفت نسبت خیلی بالاتری را نشان می‌دهد و سه چهارم بدوره پیش از آن تعلق می‌گیرد (صحیح است).

در سال ۱۳۵۱ یعنی در آخرین سال نخستین دهه انقلاب به منظور آنکه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی وضع خود را بطور کامل با دگرگونیهای اساسی و نیازهای روز اجتماعی متحول ایران منطبق سازد و با جهشهائی بلندتر و سریعتر به استقبال دهه دوم انقلاب برود تغییرات و تحولات مهمی در آن بوقوع پیوست تا فعالیتهای سازمان با طرح ریزی برنامه‌های دقیق و متناسب با سایر هدفهای عالیه مملکتی توسعه یابد و طبقات مختلف مردم در سراسر کشور بنحو بهتر و بیشتر از ثمره این خدمات بهره مند شوند (صحیح است).

در این گزارش فهرست وار به چگونگی خدمات سازمان اشاره می‌شود:

درمانگاهها

به سال ۱۳۲۶ که سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بوجود آمد تأسیس درمانگاهها در سرلوحه اقدامات سازمان جای گزید و خوشبختانه مساعی سازمان نتایج امیدبخش در پی داشت و امروز مؤسسات درمانی و بهداشتی سازمان سالانه متجاوز از پنج میلیون بیمار و رنجور را می‌پذیرد و معاینه می‌کند و دارو می‌دهد و در صورت لزوم تحت عمل جراحی قرار می‌دهد. در حال حاضر سازمان شاهنشاهی در سراسر کشور دارای ۲۵۵ درمانگاه است که در خدمت مردم بخصوص بیماران مستمند و بی وسیله نقاط دوردست قرار دارد. از بدو تأسیس سازمان تاکنون جمعاً بیش از شصت و شش میلیون بیمار به درمانگاهها و بیمارستانهای سازمان مراجعه کرده و به رایگان مورد مداوا قرار گرفته‌اند و این رقم که دو برابر جمعیت کشور است اهمیت و عظمت کار مؤسسات درمانی سازمان را بخوبی نشان می‌دهد. ضمنآً در هر یک از درمانگاهها یک واحد بهداشت و تنظیم خانواده نیز متمرکز گردیده است. در ۱۴۳ درمانگاه نیز واحد اندرزگاه متمرکز گردیده و تعداد مراجعین از بدو تأسیس اندرزگاهها تاکنون بالغ بر ۴/۹۲۳/۵۹۱ نفر بوده است.

بیمارستانها:

الف- مرکز پزشکی رضا پهلوی.

یکی از نتایج تحولات اخیر سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تأسیس مرکز پزشکی رضا پهلوی در سال ۱۳۵۱ بود. برای تأسیس این مرکز، بیمارستان رضا پهلوی تجریش از صورت قبلی خود که تنها جنبه درمانی داشت خارج شد و علاوه بر توسعه خدمات درمانی و افزایش بخشهای درمانگاهی و بیمارستانی و ایجاد تأسیسات جدید تبدیل به یک مرکز آموزشی مجهز گردید و فعالیتهای نوینی در زمینه تعلیم و تربیت پزشک و متخصص در آن آغاز شد. علاوه بر بخشهای گوناگون که در این مرکز دایر است می‌توان به ایجاد قسمتهای مهم و تازه‌ای مانند: بخش کوبالت تراپی برای کنترل و درمان بیماری سرطان بخش زایشگاه درمانگاهی، مرکز مراقبت از بیماران وخیم، مرکز فوریتهای بیماریهای قلبی و اعزام درمانگاه سیار به روستاهای شهرستان شمیران و حومه تهران که برای اولین بار در ایران صورت گرفته است اشاره کرد. در این مرکز از گروه داوطلبان خدمات اجتماعی برای خدمت افتخاری در بخشهای مختلف و همچنین از وجود مددکاران اجتماعی برای کمک به بیماران استفاده می‌شود.

ب- بیمارستان فرح پهلوی در رامسر.

این بیمارستان در سال ۱۳۴۱ بدست علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران تا یکصد تحت گشایش یافت و تاکنون سهم مؤثری را در مداوای بیماران و بالا بردن سطح بهداشت مناطق شمالی کشور ایفا کرده است. این بیمارستان نیز بعلت آنکه مانند سایر بیمارستانهای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی مورد مراجعه گروهی کثیر از اهالی شهرها و روستاهای دور و نزدیک قرار می‌گیرد طی دهسال گذشته تدریجاً وسعت یافته و به تأسیسات آن افزوده شده است.

پ- بیمارستان نکوئی قم.

بیمارستان نکوئی ۲۱۰ تحت در بخشهای مختلف دارد و درمانگاههای آن نیز هر روز بیماران سرپائی را می‌پذیرند و در صورت لزوم به بیمارستان معرفی می‌کنند.

زایشگاه هدایتی در مجاورت این بیمارستان در سال ۱۳۴۸ گشایش یافت و با ۶۰ تخت شروع به کار کرد، و در سال ۱۳۵۰ بخش کودکان هدایتی با ۳۰ تخت در کنار آن دایر شد.

بیمارستان نکوئی و زایشگاه هدایتی با کمکهای قابل ملاحظه نیکوکاران ایجاد شده است.

د- بیمارستان احمد قوام.

در بازکیا گوراب لاهیجان در سال ۱۳۵۰ همزمان با جشنهای فرخنده شاهنشاهی شروع به کار کرد. این بیمارستان فعلاً ۲۵ تخت در بخشهای جراحی و زنان و زایمان دارد و درمانگاههای آن نیز هر روز عده‌ای بیمار سرپائی را می‌پذیرد لیکن مقدمات توسعه و ایجاد بخشهای جدید در آن فراهم آمده است.

کارخانه داروسازی داروپخش.

مشکلات دارو و گرانی و کمیابی آن و لزوم کمک به بیماران فقیر هموطن و بخصوص مسئله حیاتی صنعتی کردن کشور از سالیان قبل نظر شاهنشاه آریامهر را به مشکل دارو معطوف نمود تا اینکه سرانجام رهبر انقلاب اوامر مؤکد برای تأسیس یک واحد صنعتی داروسازی در داخل کشور متناسب با شأن کشور ایران و در خور نیازمندیهای روزافزون مردم مملکت صادر فرمودند و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای ایجاد کارخانه داروسازی داروپخش مشغول اقدام شد و این کارخانه که از ثمرات دوران انقلاب است در سال ۱۳۴۲ در حضور مبارک شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو گشایش یافت. کارخانه داروپخش یکی از واحدهای بزرگ صنعتی کشور و بزرگترین کارخانه داروسازی خاور میانه است. در این مؤسسه عظیم در حدود یکهزار میلیون ریال سرمایه گذاری گردیده و مدرن ترین و عظیم ترین ماشین آلات داروسازی در بخشهای مختلف آن کار گذاشته شده است. این کارخانه علاوه بر تأمین داروهای مورد نیاز درمانگاهها و بیمارستانهای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، در بازار داروئی ایران نیز مستقیماً فعالیت می‌کند و این فعالیت در جلوگیری از افزایش قیمت دارو و تثبیت بهای آن در حد ارزان که یکی از هدفهای داروپخش است تأثیری غیر قابل انکار دارد.

مرکز تحقیقات و مطالعات علمی.

پیرو اوامری که در مورد لزوم تحقیقات داروئی و شیمیائی از جانب شاهنشاه آریامهر صادر گردید سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اقدام به تأسیس مرکز تحقیقات و مطالعات علمی داروئی و شیمی داروئی نمود، تا کشور ما نه تنها از لحاظ فرمول و مواد اولیه ساخت داروها تدریجاً از اتکای خود به خارج بکاهد بلکه در زمینه تحقیق و تتبع در امور داروئی و شیمیائی و ساختن داروهای جدید نیز در ردیف کشورهای پیشرو قرار بگیرد. این مرکز از سال ۱۳۵۱ شروع بکار کرده است.

آموزشگاههای حرفه‌ای رضا پهلوی.

آموزشگاه حرفه‌ای رضا پهلوی تهران که سازمان و تشکیلات نوین آن در سال ۱۳۴۲ گشایش یافت یک مدرسه حرفه‌ای بزرگ و مجهز برای تربیت کارگران ماهر و متخصص بمنظور خدمت در صنایع کشور است و تاکنون ۱۳۹۹ نفر از رشته‌های مختلف آن فارغ التحصیل شده‌اند. در اصفهان نیز یک آموزشگاه حرفه‌ای به همین نام و با همین کیفیت از طرف سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ایجاد و برای افتتاح در سال تحصیلی ۵۲-۵۳ آماده شد. همچنین آموزشگاه حرفه‌ای رضا پهلوی شیراز در سال ۱۳۵۱ تأسیس شد و شروع بکار کرد.

آموزشگاه عالی پرستاری اشرف پهلوی.

این آموزشگاه که در سال ۱۳۲۸ افتتاح شد شبانه روزی و دوره آن برای تربیت پرستاران لیسانسیه سه سال است. آموزشگاه عالی پرستاری اشرف پهلوی تاکنون ۴۸ دوره دانشجو پذیرفته و ۴۲ دوره فاذغ التحصیل داشته و تعداد فالغ التحصیلان مزبور ۱۲۶۰ تن بوده است که اینک در بیمارستانها و مؤسسات بهداشتی و درمانی کشور به خدمت مشغولند. در مدت اقامت در آموزشگاه وسایل تحصیل و زندگی دانشجویان از هر حیث به رایگان فراهم است.

آموزشگاههای بهیاری.

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای رفع نیاز مؤسسات درمانی خود به وجود بهیاران کارآزموده دو آموزشگاه بهیاری در رامسر و تجریش تأسیس کرده است. آموزشگاه بهیاری فرح پهلوی در رامسر که از سال ۱۳۴۱ شروع بکار کرد جمعاً ۱۴۰ نفر فارغ التحصیل داشته است. آموزشگاه بهیاری رضا پهلوی در تجریش که در سال ۱۳۴۷ تأسیس شده تاکنون پنج دوره دانش- آموز پذیرفته و ۶۵ نفر از سه دوره فارغ التحصیل داشته است.

طبع و نشر کتاب و کمکهای فرهنگی.

از سال تحصیلی ۳۷-۱۳۳۶ به بعد همه ساله طبق تقاضای وزارت آموزش و پرورش کلیه کتابهای ابتدائی دبستانهای سراسر کشور از طرف سازمان شاهنشاهی و به کمک این وزارت و سازمان برنامه تهیه و در اختیار وزارت آموزش و پرورش گذاشته شده و بین دانش آموزان سراسر کشور توزیع گردیده است. از آغاز اجرای این برنامه تا سال تحصیلی ۵۲-۵۱ تعداد ۱۴۰۴۹۳۵۹۰ جلد کتاب درسی و لوحه و کتاب سپاه دانش طبع و توزع شده است. این کتابها در چاپخانه عظیم بیست و پنجم شهریور که قسمت اعظم سهام آن متعلق به سازمان است طبع می‌شود. هر سال در حدود پنجاه میلیون نسخه کتاب و مجله و نشریه در چاپخانه بیست و پنجم شهریور طبع و صحافی می‌شود. در زمینه کمکهای فرهنگی یکی از اقدامات مهم سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ساختمان و تجهیز دو خوابگاه بزرگ در کوی امیرآباد و اهدای آن به دانشگاه تهران و نیز کمک نقدی به ساختمان خوابگاه دختران دانشجو بود. همچنین می‌توان کمکهای مهم به دانشگاه صنعتی آریامهر، سازمان زنان ایران، بنیاد فرهنگی رضا پهلوی، دانشگاه جندی شاپور اهواز و کمکهای مستمر به بسیاری دیگر از مؤسسات آموزش عالی را ذکر کرد.

کمکهای دیگر.

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی علاوه بر اقدامات درمانی و بهداشتی و فرهنگی و اجتماعی که از وظائف آن بشمار می‌آید، کمکهای متعدد و قابل ملاحظه‌ای به آسیب دیدگان از سیل و زلزله، بیماران و معلولین و نابینایان و جذامیان، مراکز رفاه خانواده و حمایت از مادران و کودکان، و سازمانهای عهده دار خدمات عام المنفعه بعمل آورده است و اکنون نیز بسیاری از مؤسسات خیریه و اجتماعی و آموزشی و درمانی همه ساله از این سازمان کمکهای مستمر نقدی و داروئی دریافت می‌دارند (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای مهندس اربابی بفرمائید.

مهندس اربابی- ریاست معظم مجلس شورای ملی، همکاران ارجمند:

مسئله بهبود وضع عشایر در ایران از آغاز سلطنت رضا شاه کبیر مورد توجه این سردار بزرگ تاریخ قرار گرفت و اقدامات وسیعی آغاز گردید و نسبت به اسکان آنان اقداماتی بعمل آمد و برای آشنائی به زندگی شهری خانه هائی در نقاط عشایری ساخته شد و در بعضی نقاط عشایر در این خانه‌ها مسکن گزیدند و نظر بر این بود که اسکان کلیه عشایر به تدریج عملی گردد ولی متأسفانه پیشآمد ناگوار شهریور بیست موجب شد که ادامه آن متوقف گردد.

شاهنشاه آریامهر که روز و شب در فکر آسایش و رفاه کلیه افراد ملت بوده و نسبت به عموم عنایت خاص مبذول می‌فرمایند برای بهبود وضع عشایر از لحاظ بهداشت و فرهنگ و برخورداری از مزایای زندگی فرمان اسکان ایلات را صادر فرمودند و در اجرای منویات مقدس شاهنشاه آریامهر طرحهای فراوانی در نقاط عشایری عملی شد و در پرتو انقلاب شاه و مردم از طریق سپاه بهداشت اقدامات بهداشتی وسیعی انجام پذیرفت و با تأسیس مدارس عشایری در زیر چادرها و همچنین در کلاسها تعداد زیادی از فرزندان عشایر با استعداد فراوانی که دارند برای کسب دانش شتافتند تا قادر باشند سهم خود را در محیط پیشرفته کشور خویش ادا نمایند (صحیح است).

این اقدامات مفید و سودمند که در سطح جهانی چشمگیر بود موجب گردید که سمینار بررسی بهداشت و تغذیه عشایر جهان در ایران تشکیل گردد و مسئله اسکان ایلات را در دنیا با توجه به مقتضیات محلی مورد مطالعه قرار دهد. کشورهای شرکت کننده در این سمینار عبارتند از افغانستان، مصر، اتیوپی. ایران، عراق، اردن، پاکستان، عربستان سعودی، سومالی، سودان، سوریه، ترکیه، یمن و نمایندگان سازمان بهداشت جهانی یونیسف و یونسکو.

سمینار در تاریخ دوم اردیبهشت ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر مرشد معاون محترم پارلمانی وزارت بهداری و آقای دکتر طبا مدیر منطقه سازمان بهداشت جهانی که نظر به اهمیت موضوع بهداشت عشایر در تمام جلسات شرکت کرده بودند و همچنین عده‌ای از همکاران ارجمند، نمایندگان فارس تشکیل گردید. این سمینار از طرف سازمان بهداشت جهانی منطقه مدیترانه شرقی ترتیب داده شده بود ابتدا سمینار بنام نامی شاهنشاه آریامهر با پیام وزیر بهداری افتتاح شد و آقای دکتر جلالی رئیس هیئت نمایندگی ایران به اتفاق آراء به ریاست جلسات سمینار انتخاب گردید. وزارت بهداری علاوه بر شرکت فعالانه در این سمینار سمت میزبان را داشت و وظایف خود را بخوبی انجام داد و بنحو شایسته و آبرومندی از شرکت کنندگان پذیرائی کرد مسائل مربوط به بهداشت عشایر در دنیا مورد بحث و بررسی قرار گرفت و سمینار به این نتیجه رسید که برای تأمین بهداشت عشایر دو راه وجود دارد:

۱- برنامه طویل المدت که مستلزم اسکان قبلی عشایر می‌باشد و مشکلاتی هم دارد.

۲- تأمین بهداشت عشایر بوسیله ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی سیار و مخصوصاً آموزش افرادی از بین خود عشایر و اعزام آنها برای همراهی با عشایر.

گزارش ایران که سمتند بآثار و ارقام و فیلمهای متعدد بود روشن ساخت که کشور ما خوشبختانه این نوع برنامه را چه از نظر بهداشت و درمان و چه از نظر آموزش و پرورش بنحو مطلوبی انجام داده است و علاوه بر پستهای ثابت و سیار درمانی و بهداشتی وزارت بهداری از ۲۷ گروه سپاه بهداشت مستقر در فارس ۳ واحد در مناطق عشایری مستقر شده و عده‌ای از آنها هم بطور سیار احتیاجات بهداشتی این هموطنان را برآورده می‌سازند (صحیح است).

برای اطلاع از چگونگی فعالیتهای سپاه بهداشت استان فارس در سال ۱۳۵۱ آماری به استحضار میرساند:

۱- جمعیت روستاهای استان ۱۱۲۵۷۵۰ نفر.

۲- جمعیت استحفاظی گروههای سپاه بهداشت ۴۰۹۶۴۶ نفر.

۳- تعداد کل قراء استان ۴۲۳۰ قریه.

۴- تعداد قراء تحت استحفاظی سپاه بهداشت ۱۱۸۶ قریه.

۵- تعداد گروههای سپاه بهداشت ۲۷ گروه.

فعالیتهای درمانی:

۱- تعداد مراجعین به درمانگاه ۲۲۰۹۵۲ نفر که از این تعداد ۱۹۴۳۹ نفر مربوط به گروههای عشایری است.

۲- تعداد معرفی شدگان بیمارستان ۱۱۵۰ نفر که از این تعداد ۴۶۴ نفر مربوط به گروههای عشایری است.

۳- معرفی شدگان به آزمایشگاه ۶۱۲ نفر که تعداد ۱۷ نفر مربوط به گروههای عشایری است.

فعالیتهای بهداشتی:

۱- تعداد واکسینه شدگان ۱۷۳۹۳۰ نفر که از این تعداد ۱۰۲۶۱ نفر مربوط به گروههای عشایری است.

۲- مراجعین به تنظیم خانواده ۱۴۰۸۱ نفر که ۱۲۸ نفر مربوط به گروههای عشایری است.

فعالیتهای آموزشی:

۴۰۶ حلقه فیلم نمایش داده شده که از این تعداد ۱۸ حلقه فیلم مربوط به گروههای عشایری است و تعداد تماشاچی در کلیه گروهها ۹۱۶۷۱ نفر می‌باشد که از این تعداد ۴۶۴۶ تماشاچی مربوط به عشایر است. تعداد جلسات سخنرانی ۱۲۴ جلسه و شرکت کنندگان در این جلسات ۵۷۱۶۱ نفر که از این تعداد در پنج جلسه ۱۳۵۰ نفر شرکت کننده مربوط به عشایر است.

فعالیتهای عمرانی:

۱- تکمیل و تعمیر ساختمانهای گروههای شوراب، مزایجان، احمد آباد، بکیان، شهر خضر، میشان، سید حسین، مادر سلیمان، خواجه جمالی، سعادت آباد خنج، کوره.

۲- ساختمان جدید الاحداث درمانگاه بالاده.

۳- لوله کشی آب آشامیدنی قریه به کیان کامفیروز.

۴- ایجاد یک باب حمام در قریه گرمه از حوزه استحفاظی بکیان.

۵- ساختمان پایگاه سپاه بهداشت شیراز.

۶- ساختمان ۴ باب درمانگاه در مرکز سیاری گروههای تابعه سپاه بهداشت. (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای دکتر متین بفرمائید.

دکتر متین- جناب آقای رئیس – نمایندگان محترم. قبل از شروع عرایضم اجازه می‌خواهم یکبار دیگر از طرف ملت ایران و نمایندگان مجلس شورای ملی موفقیت بزرگ و عالی و چشمگیر حل مسئله نفت را که بدست توانای رهبر بزرگ ملت ایران شاهنشاه محبوب آریامهر انجام گردید به همه ایرانیان تبریک و تهنیت عرض کنم (احسنت).

همچنین اجازه می‌خواهم از پشت این تریبون از طرف ملت ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی مسافرت رسمی موفقیت آمیز و ثمربخش و پراهمیت نخست وزیر محبوب و خدمتگزار جناب آقای امیر عباس هویدا را به کشور انگلستان و تجلیلی که از معظم له چه از طرف ملکه انگلستان بعمل آمده و احترام خاصی که ملکه انگلستان و دولت آن به عضمت و بلندی روح و فکر و رهبری عالی شاهنشاه عظیم الشأن و ارجمند ما دارند و نیز از پذیرائی گرم غیر رسمی که حضرت رئیس جمهور کشور فرانسه و دولت آن از نخست وزیر عزیز ما بعمل آورده و بالاخص پذیرائی بسیار دوستانه و صمیمانه یکساعت و نیم که حضرت آلکسی کاسیکین نخست وزیر محترم کشور دوست، اتحاد جماهی شوروی سوسیالیستی در فرودگاه مسکو در باره جناب آقای امیر عباس هویدا معمول داشتند صمیمانه تشکر و سپاسگزاری می‌کنم (احسنت) در مسافرت اخیر به حوزه انتخابیه به مسائلی برخورد کردم که از لحاظ اهیمت و برای جلب توجه بیشتر دولت خدمتگزار هویدا و وزراء و مسئولین دلسوز امر به ادامه کمک و مساعدت به سرزمین زرخیز مازندران و مردم غیور و وطن پرست و شاهدوست آن سامان بالاخص شهرستان بابل و بابلسر و بخش بزرگ بندپی و حومه بعرض برسانم: مسئله شایان توجه موضوع برنامه جالب تنظیم خانواده و نتایج آن در ایران و بالاخص در مازندران است که باید صریحاً عرض کنم که کشور ایران یکی از چند کشوری است که از لحاظ نتایج عملی این برنامه حائز مقام اول بوده است (صحیح است- احسنت).

اهمیت این برنامه از این لحاظ است که بعد از سالیان دراز متفکرین و دانشمندان علم اقتصاد و پزشکی و جامعه شناسی به فرضیه معروف (مالتوس) دانشمند بزرگ اقتصادی جهان که گفته بود زندگی بشر به جائی خواهد رسید که تولید مثل با تصاعد هندسی و تولید مواد غذائی و پوشاک و تهیه مسکن و سایر مایحتاج زندگی با تصاعد عددی پیش خواهد رفت.

و این همان فرضیه و اظهار نظر متقن علمی است که در نیمه دوم قرن بیستم بشر امروزی با آن مواجه است زیرا با پیشرفت اعجاب آمیز علم پزشکی و بهداشت و سایر علوم وابسته بنحو محسوس و بارز در مرگ و میر اطفال و سالخوردگان که در سابق بصورت وحشتناک حیات بشر را تهدید می‌کرد از بین رفته و حد متوسط سن هم بالا رفته و حتی در بعضی از کشورهای جهان به ۷۵ سال رسیده است لذا باید گفت که جمعیت دنیا طبق نظریه صریح و درست مالتوس در عصر ما با تصاعد هندسی پیش می‌رود ولی تهیه خوراک و مسکن و پوشاک و سایر لوازم زندگی بشر با تصاعد عددی روبروست و چون کمبود این مواد بشر را در تنگنا گذاشته است به فکر آن شدند که راه حل معقول و منطقی پیدا کنند و آنهم جلوگیری و محدود کردن تولید مثل از طریق استفاده از امکانات و وسائل طبی و علمی موجود و بالاخص از طریق تبلیغات و راهنمائی و پند و اندرز و ارائه فیلمهای علمی و تحقیقاتی و غیره بوده است بهمین منظور با صدور اوامر شاهنشاه آریامهر و ارشاد و رهبری داهیانه پیشوای ملت ایران وزارت بهداری دولت خدمتگزار هویدا که کارنامه‌ای بس درخشان دارد کمر همت به میان بست. و وزیر محترم بهداری جناب آقای دکتر منوچهر شاهقلی که یکی از اطباء ورزیده و متخصص و تحصیل کرده و پرکار و مدیر است (صحیح است) جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری معاون وزارت بهداری طبیب حاذق، خوشنام، درستکار و پرکار را مأمور انجام و به ثمر رساندن این طرح عظیم جهانی نمود که بحمدالله از سال ۱۳۴۶ یعنی سال شروع برنامه چهارم پنج ساله عمرانی کشور برنامه عملی تنظیم امور خانواده تهیه و با همکاری همکاران و دستیاران و اطباء ورزیده وزارت بهداری شروع بکار نمود این برنامه در کشور ایران بحدی منطقی و قاطع و پر نیتجه پیاده و عمل شد که امروز کشور ایران در ردیف کشورهای درجه اول جهان از لحاظ اجرای برنامه تنظیم امور خانواده قرار دارد (احسنت).

در ابتدای شروع این برنامه بودجه پیش بینی شده در برنامه عمرانی چهارم پنجاه میلیون تومان بود ولی در انتهای برنامه با هزینه ۱۴۴ میلیون تومان تعداد مراجعین به سازمانهای مختلف برنامه تنظیم خانواده که در تمام کشور ۳۱۳۳۴۸ نفر بود به ۶۲۴۰۰۰۰ نفر رسید برای اجرای این برنامه بزرگ و عالی و به ثمر رساندن افکار بلند و اندیشمند رهبر داهی ایران شاهنشاه محبوب آریامهر نه تنها وزارت بهداری و معاون پرکار و دلسوزش و هیئت متخصصین وزارتخانه مزبور شب و روز و در فصول مختلفه زحمت کشیدند بلکه به موازات این تلاشها سازمانهای دیگر بهداشتی و درمانی و آموزشی و علمی و عمرانی کشور بالاخص سپاهیان انقلاب اعم از زن و مرد در اجرا و به ثمر رساندن این برنامه تشریک مساعی نمودند و یک هم آهنگی اجرائی بسیار جالب بین تمام این سازمانهای وجود داشته و دارد و به جرأت می‌توان گفت که امروز هشتاد درصد مردم کشور ما با اصول این برنامه آشنا بوده و آنرا عمل می‌نمایند (صحیح است). از نظر برنامه بین المللی موقعیت موفقیت و پیشرفتهای ایران بی نظیر بود همینقدر کافی است که توجه آقایان را به گزارش سازمان ملل که هیئت مخصوصی برای بررسی واقعیتهای انجام شده این برنامه و پیشرفتهای آن به ایران اعزام داشته بود جلب کنم:

گزارش رسمی این هیئت که در تمام دنیا انتشار یافت برنامه-های اجرا شده تنظیم خانواده ایران را برنامه نمونه نامید و بالنتیجه ممالک دیگر جهان اجرای این برنامه را در کشور خود همانطوریکه برنامه اصلاحات ارضی ایران که از افکار بلند شاهنشاه محبوب ما الهام گرفته و بعنوان مدل معرفی شده بود برنامه تنظیم خانواده هم همین موفقیت را کسب کرد.

از نظر کنفرانسها و جلسات بین المللی همیشه نمایندگان و کارکنان ایرانی و نظریه-‌های آنان مورد توجه قرار میگرفته موفقیت آنها در سازمانهای مختلف بین المللی موقعیتی بس ممتاز داشته است بطور مثال باید عرض کنم که در کنفرانس بین المللی تنظیم خانواده در توکیو که بوسیله اکافه تشکیل گردید از رئیس هیئت نمایندگی ایران جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری خواسته شد که با همکاری هیئت ایرانی در کنفرانس قطع نامه کنفرانس را تهیه و به کنفرانس برای تصویب پیشنهاد نمایند این قطع نامه بوسیله ۴۰ کشور شرکت کننده در کنفرانس تصویب و الگو کار و دستور بحث جلسات کنفرانس تنظیم خانواده جهانی (موضوع جلوگیری از ازدیاد جمعیت) که در سال ۱۹۷۴ بوسیله سازمان ملل در نیویورک تشکیل خواهد شد قرار گرفت بانک جهانی پیشنهاد نمود که حاضر است در اجرای برنامه‌های جمعیت و تنظیم امور خانواده ایران کمک مؤثری بنماید و دلیل آنرا پیشرفت سریع و صحیح و نتیجه گیری خوب اجرای این برنامه در ایران ذکر کرده است و بطور کلی پس از مذاکرات مسئولین امر کشور ما با نمایندگان بانک جهانی این برنامه انجام گردید.

مثل بسیار جالب و قابل توجه اهمیت اجرائی برنامه تنظیم خانواده در ایران توجه دولت دوست و مسلمان مصر است که با کنفرانس داخلی که در این زمینه دولت مزبور فقط برای کشور خود ترتیب داده بود از دولت ایران خواست با اعزام هیئت ایرانی تنظیم امور خانواده نتایج عملی برنامه‌های ایران را در کنفرانس تشریح نموده و راهنمائی لازم را بنماید بهمین مناسبت جناب آقای دکتر امیر منصور سرداری در رأس هیئتی در این کنفرانس شرکت نمود که نتیجه کارهای این هیئت در کنفرانس مزبور مایه افتخار وسربلندی کشور ما گردید (صحیح است).

موضوع دوم عرایض بنده در مورد مسئله تأسیس یک یا چند واحد صنعتی بزرگ در شهرستان بابل و یا اطراف آنست که خواسته اساسی موکلین اینجانب است شهرستان بابل در سابق صاحب سه واحد بزرگ صنعتی روغنگیری، صابون سازی، پنبه پاک کنی، مارگارین سازی و کارخانه بزرگ آجرسازی اتوماتیک بود که هر سه واحد بزرگ بعلت نداشتن سرمایه در گردش و یا فقدان مدیریت صنعتی صحیح ورشکست شد بطوریکه طلبکار اصلی این کارخانه‌ها که بانک ملی ایران بود مجبورشد طبق قرارداد همه را تملیک کند و در نتیجه تملیک و اینکه این کارخانجات چندین سال بدون مراقبت و تعمیر بوده و کار نکردند و بعلت رطوبت زیاد مازندران تمام ماشین آلات آن از بین رفت بطوریکه بانک ملی مجبور است برای استیفاء طلب خود همه آنها را بصورت زمین بفروشد که هم اکنون در مقام انجام اینکار است. این کارخانجات در سابق ۴ هزار نفر کارگر سالیانه دائم داشته که خود مسئول اداره بیست هزار نفر از ۸۰ هزار نفر مردم شهرستان بابل بوده‌اند که به لحاظ داشتن کار ثابت در این کارخانجات زندگی مرفه و خوبی داشته‌اند و اکنون که این کارخانجات تعطیل شده همگی بدون کار هستند و از این لحاظ لطمه بزرگی به اقتصاد بزرگترین شهر مازندران خورده است.

دولت در برنامه عمرانی پنجم قطبهای صنعتی بزرگ در استانها و شهرستانهای مختلف کشور پیش بینی نموده است از آنجمله تأسیس یک کارخانه یکصد هزار دوکی پارچه بافی نخی در مازندران است. تمنا دارم جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب و خدمتگزار به بانک اعتبارات سازمان برنامه بفرمایند که این کارخانه را در محلی بین بابل و بابلسر که هم کارگر خوب وفهمیده و هم پنبه و سایر مواد اولیه مابحتاج تأسیس و ساختمان کارخانه بنحو شایسته دارد و به شاهراههای اصلی ارتباط پیدا می‌کند و زمینهای خوب و کافی در اطراف این جاده و بین بابل و بابلسر وجود دارد تأسیس شود تا از این راه جبران کمبود از بین رفتن سه کارخانه بزرگ که شرح آن در بالا گذشت بشود (انشاءالله). موضوع سومی که باید بعرض برسانم تشکر بی پایان مردم بابل و نمایندگان آن در مجلس شورای ملی از نخست وزیر محبوب و جناب دکتر پارسای وزیر باتدبیر و پرکار آموزش و پرورش است که با پشتکار شایان توجه (مرکز تربیت فنی و تحقیقاتی آموزش صنعتی شهرستان بابل) را که به همت والا و هزینه مردم بابل و شادروان مرحوم سید حسن فلاح نوشیروانی بنا گردید افتتاح فرمودند بطوریکه از سال تحصیلی آینده با ۱۵۰ دانشجو در رشتــه‌های مختلف فنی شروع بکار خواهد نمود لذا از طرف مردم بابل و سرکار علیه خانم دکتر مهین صنیع و آقای دکتر عبدالله بهزادی نمایندگان محترم بابل و خودم از هر دو بزرگوار و محل سکونت استادان از هر طریق و هر راه که ممکن باشد مرحمت بفرمایند تا با مسئله بحران شدید و کمبود مسکن در شهر بابل و بابلسر و اطراف آن موجب عدم پیشرفت برنامه آموزشی عالی شهر ما نشود.

در صفحه اول روزنامه کیههان مورخ سه شنبه ۴ اردیبهشت دولت خدمتگزار هویدا با حروف درشت که زیر آن خط قرمز کشیده شد بمردم ایران اعلام می‌کند.

«برنامه خانه سازی دولت متجه شهرستانها شد.

«دولت در تهران خانه نمی‌سازد ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار برای ساختن واحدهای مسکونی در شهرستانها اختصاص یافت ۰۰۰۰»

بعقیده من این بهترین مژده برای مردم استانها و شهرستانهای ایران است که دولت خدمتگزار هویدا رسماً اعلام چنین خدمتی را به مردم شهرستان نموده است. من از این موقعیت خاص و ممتاز استفاده می‌کنم از جناب آقای نخست وزیر استدعا دارم به جناب آقای مهندس کورس آموزگار وزیر پرکار و جوان و مطلع وزارت آبادانی و مسکن بفرمایند برای امر خانه سازی چه از طریق بخش دولتی برای خوابگاه دانشجویان و خانه‌های مسکونی استادان و چه در بخش خصوصی با کمک مردم بابل و بالاخص هزار نفر دبیر و آموزگار زن و مرد بابل که خانه ندارند و از لحاظ کمبود خانه‌های اجباری در زحمت هستند کمک لازم از طریق بانک رهنی بشود خصوصاً اینکه هزار نفر دبیر و آموزگار و فرهنگیان بابل حاضرند با از خودگذشتی و تحمل هر نوع ناراحتی زمینی در حدود ۴۰۰۰۰۰ متر مربع که در سر راه جاده جدید بابل – شاهی قرار دارد از مالکین آن خریداری و با کمک بانک رهنی و امکانات شخصی خود کوی معلمین بابل را با نقشه جامعی بسازند لذا از جناب آقای دکتر ولیان وزیر محترم و محبوب و پرکار و کاردان وزارت تعاون و امور روستاها تمنا دارم که از لحاظ مقررات و تسهیلات لازم بر مبنای قانون اصلاحات ارضی کمک و مساعدت لازم به فرهنگیان بابل بفرمایند تا کوی معلمین و فرهنگیان بابل بتوانند به آرزوی خود که همانا داشتن یک خانه مسکونی است برسند و بعلاوه انجام اینکار کمک مؤثری به آبادانی و پیشرفت اقتصاد شهر بابل و ایجاد کار در حوزه انتخابیه اینجانب می‌شود.

موضوع آخری که از طرف مردم بابل از جناب آقای دکتر وحیدی وزیر جوان و تحیل کرده و کاردان آب و برق و جناب آقای مهندس توانا رئیس قسمت آب و برق منطقه‌ای شمال که واقعاً برای انجام عملیات آبرسانی شهرهای بابل، امیر کلا، بابلسر، دریا کنار، خزرشهر و فریدون کنار شب و روز تلاش می‌کند و انشاءالله در تیر ماه آینده بدست نخست وزیر محبوب ما افتتاح خواهد شد و این خود بزرگترین هدیه و خدمت به مردم وزه انتخابیه اینجانب است، استدعا دارم مقرر بفرمایند در مسیر جاده بابل و بابلسر و همچنین در مسیر خیابانهای اصلی بابل که برای نصب لوله‌های بزرگ جاده و خیابانهای شهر را کندند هرچه زودتر آسفالت و مرمت نمایند زیرا شهر بابل و مسیر بابل و بابلسر نقاطی است که از لحاظ ترافیک وسائط نقلیه فوق العاده شدید بوده و لذا خرابی این جاده و خیابانهای اصلی شهر موجب ناراحتی توریستها و مردم را فراهم می‌کند از اینکه نمایندگان محترم به عرایضم توجه فرموده‌اند صمیمانه تشکر می‌کنم (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای مهندس بدیعی بفرمائید.

مهندس بدیعی- در سه روز قبل شهبانوی گرامی و مهربان و هنردوست، موزه آثار باستانی را در هفت تپه افتتاح فرموده و از آثار گرانبهائی که از تاریخ کهن نسل ما در موزه مزبور جمع آوری شده بازدید فرموده و بعد از ظهر همان روز از چند مؤسسه خیریه و مهد کودک و استادیوم رضا پهلوی در اهواز بازدید و برای رفاه کودکان و گسترش امور ورزشی و خیریه اوامر لازم را صادر فرمودند لذا در ساحت مجلس شورای ملی از اینهمه عطوفت و مهربانی که مانند همیشه به اهالی شهر اهواز فرموده‌اند سپاسگزاری نموده و بقای عمر و سلامت خاندان جلیل سلطنت را از خداوند خواهانم (صحیح است، احسنت). در جلسه گذشته همکار گرامی جناب آقای اخلاقی بیاناتی راجع به راه آهن و بار ایراد فرمودند. که لازم شد نسبت به فعالیت روزافزون راه آهن و این دستگاه عظیم اقتصادی شعبه‌ای بعرض برسانم. کارکنان این دستگاه شب و روز در سرمای ۳۰ درجه زیر صفر و در گرمای ۵۵ درجه بالای صفر در قلل کوهها و مناطق گرمسیر و نقاط دورافتاده برای رفاه حال مسافرین و حمل کالا کوشش می‌نمایند (صحیح است). اکثریت مأمورین این دستگاه عظیم بواسطه وظیفه خطیر و حساسی که دارا می‌باشند خواب راحت نداشته و در ایام تعطیلات نوروز و سایر اوقات باید مأمورین این دستگاه برای رفاه حال هم میهنان بیشتر کوشش نمایند و خود نیز از این زحمتی که تقبل نموده‌اند خوشحال می‌باشند زیرا تا راهبان یا سوزنیان یا لکوموتیوران یا سایر مأمورین وظیفه خطیر خود را خوب انجام ندهند مسافرین با آسایش خاطر نمی‌توانند مسافرت نمایند. راه آهن ایران در جنگ جهانی دوم سهم عظیمی در پیروزی متفقین دارا بوده که به دریافت نشان پیروزی از طرف شاهنشاه آریامهر مفتخر شده است (صحیح است) و بعلاوه میلیونها تن بار از این شاهراه بزرگ اقتصادی به کشور اتحاد جماهیر شوروی حمل شده است.

لازمست بعرض برساند بواسطه عبور خط جنوب از کوههای مرتفع و دره دز با شیب ۱۵% حمل کالا و مسافر از اندیمشک تا تهران بی اندازه دشوار می‌باشد و اکنون روزانه قریب هشت هزار تن بطور متوسط از اهواز به تهران حمل می‌شود و در سال گذشته راه آهن دولتی ایران قریب ۷۰۰۹۵۷۰ تن بار حمل نموده که از این مقدار قریب ۲۱۳۰۶۶۳ تن مواد نفتی بوده و فعالیت مسافربری نیز قابل توجه می‌باشد در سال ۵۱ قریب ۴۴۱۵۰۰۰ نفر مسافر از راه آهن استفاده نموده و با توجه به آمار فوق و مقایسه با آمارهای سالهای قبل توجه خواهید فرمود که بدون افزایش پرسنل فعالیت کارگران و مهندسین و کارکنان راه آهن قابل تقدیس می‌باشد و حمل بار بیشتر از این مقدار با وضع خطوط و وسایل فعلی مقدور نبوده و ایجاد خطوط دیگر از طریق بروجرد و خرم آباد یا اندیمشک و یا از طریق اهواز به اصفهان ضروری به نظر می‌رسد که امید است در برنامه‌های آینده منظور شود و از سال گذشته که خطوط راه آهن ایران از طریق راه آهن ترکیه به اروپا اتصال پیدا نموده روزبروز به حجم مبادلات بازرگانی و حمل مسافر اضافه شده و لازمست که در ساحت مجلس شورای ملی از کوشش و نظارت شبانه روزی جناب آقای وزیر راه که براه آهن و راههای شوسه می‌فرمایند و مهندسین و کارگران شریف وزارت راه و راه آهن قدردانی نموده و توفیق خدمتگزاری بیشتری را برای آنان آرزو دارم و کارگران راه آهن درخواست دارند که برای تأمین مسکن آنان و کمک به شرکتهای تعاونی مسکن مخصوصاً شرکت تعاونی مسکن راه آهن جنوب اوامر مؤکدی از طرف جناب آقای نخست وزیر صادر شود.

ضمناً موقع را مغتنم شمرده و بعرض میرساند که در سایه آسایش و امنیت که شاهنشاه آریامهر برای ملت ایران فراهم فرموده‌اند در نوروز امسال در حدود ۲۰۰ هزار نفر به شهر زیبای اهواز مسافرت نموده و یا پیش بینی‌های قبلی، مسافرین از لحاظ تأمین محل در مضیقه نبوده و خواربار کافی با قیمت عادله موجود بود با خاطره خوش آن شهر را ترک نموده و هزاران نامه از طرف مسافرین نوروزی به استانداری و شهرداری رسیده و لازم میدانم از ارشاد و راهنمائی جناب آقای استاندار خوزستان و سایر مأمورین و مخصوصاً شهردار فعال اهواز تشکر نمایم (احسنت). از جناب آقای نخست وزیر محبوب استدعا دارم اوامر مؤکدی برای انجام درخواستهای ذیل که مورد نیاز شهر اهواز می‌باشد صادر فرمائید:

۱- اتمام طرح فاضل آب.

۲- گسترش شبکه آب اهواز که روز بروز بر جمعیت این شهر اضافه می‌شود.

۳- ایجاد دانشکده صنعتی در اهواز.

۴- چون طرح فاضلاب به انجام نرسیده و شهرداری اهواز با درآمد فعلی قادر به بازپرداخت صد میلیون وام برای طرح فوق نیست لذا تا انجام طرح فاضلاب از پرداخت اقساط وام مزبور شهرداری اهواز را معاف فرمائید.

در خاتمه از اینکه به عرایض اینجانب توجه فرمودید سپاسگزاری می‌نمایم (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای ایمان زهرائی بفرمائید.

ایمان زهرائی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم. امروز بنام بزرگ رهبر ناجی ملت ایران رضا شاه کبیر سخن آاز می‌کنم. دو روز قبل چهارم اردیبهشت ۱۳۵۲ به یادبود سرسلسله دودمان پهلوی که درست ۴۷ سال قبل یعنی در روز چهارم اردیبهشت ۱۳۰۵ تاجگذاری نموده است طی مراسم باشکوهی در قریه آق بابا واقع در شهرستان قزوین که دارای ساختمانی با سبک معماری قدیم است موزه یادبود سوم اسفند در حضور والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی گشایش یافت. همکاران عزیز میدانند یک روز قبل از آن نیز موزه مجلل هفت تپه اهواز توسط شهبانوی گرامی ایران گشایش یافت.

قریه آق بابا مکان مقدسی بود که آن بزرگ سردار ایران در لحظاتی که بیم سقوط و اضمحلال کشور ایران می‌رفت مرکز ستاد عملیات خود قرار داده و به فکر نجاتش افتاد (صحیح است) مردم قریه آق بابا افتخار دارند که اولین جبهه یاری دهنده قشون رضا شاه کبیر بوده و پارتیزانهای اولین صف این انقلاب مقدس بودند (حسنت).

همین سپاه کوچک ۲۵۰۰ نفری بود که توانست در سپیده دم سوم اسفند ماه ۱۲۹۹ خورشیدی به یاری ملت ایران و تأیید افکار عمومی، مملکتی کهنسال را از سقوط حتمی نجات و سرنوشت آنرا در دست گیرد (احسنت). قریه آق بابا در ۲۲ کیلومتری شهر قزوین از قراء حوزه انتخابیه جناب آقای دکتر الموتی می‌باشد. که اهالی آن افتخار دارند که مدتی میزبان سرسلسله دودمان پهلوی بودند و در آن شرایط سخت ومشکل مملکت وفاداری و جان نثاری خود را به خاندان پهلوی ثابت نمودند و قریه آق بابا و مردم آن همواره مورد عنایت خاص رضا شاه کبیر بودند.

در این مراسم گشایش که در حضور شاهپور غلامرضا پهلوی و وزیر محترم فرهنگ وهنر و آقای قوام صدری وزیر مشاور و استاندار مرکز و سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی و رؤسای انجمن شهرستان و شهر عده‌ای از رؤسای ادارات و شاورزان قریه آق بابا انجام پذیرفت که با توزیع اعلامیه‌های خیرمقدم بمناسبت یادبود سوم اسفند ۱۲۹۹ از طرف کارگران، کشاورزان روشنفکران و کمیته‌های حزب ایران نوین استقبال گشت (صحیح است). در موقع بازدید عکسها و جنگ افزارها این موزه بنظر یک محفل خاطره انگیز و یک حالت روحانی داشت این موزه هر ایرانی را به گذشته نزدیک سرداری که سرگذشت حماسه‌ای داشت یادآور می‌شد.

لازم میدانم بطور مختصر انگیزه ظهور این سردار نامی و این انقلاب و تحول کشور و جهات تحقق آنرا بیان کنم مملکت بعلت بی خبری و بی توجهی حکومت وقت و عیاشی کاخ نشینان تهران آنزمان و در نتیجه نفوذ عوامل استعمار که هر سفارتخانه‌ای حکومتی در مملکت داشت و وجود کاپیتولاسیون به مرحله سقوط حتمی رسیده بود. نفوذ قزاقهای روسی در دربار سبب گشته بود ایرانی وطن پرست از سیاست خارجی آنزمان در امان نبوده و بر سرنوشت خود حاکم نباشد.

سرداری که امروز از آن نام می‌بریم مرد بزرگ تاریخ ایران بود (صحیح است) در تاریخ ایران از روز تولد تا سن ۱۵ سالگی با وقایی روبرو گشت و تا روز واقعه کودتای ۱۲۹۹ در تلاش خستگی ناپذیر با رشادتهای خود در مازندران و سرکوبی کلیه اجنبی پرستان به ملت ایران ثابت کرد ناجی ملت است (صحیح است).

باید توجه داشت همین سردار ناجی بود که در تاریخ ۱۳ آذرماه ۱۳۰۳ با نیروی نظامی به جنوب رفته و یاغیان را شکست داد و در این سفر فرمودند:

«می‌روم نغمه ملکوک الطوایفی را از میان بردارم و یا در زیر خرابه‌های شوش مدفون شوم»، علائق و جانبازی سردار ایران سبب شد در روزی که تصمیم به نجات ملت ایران گرفت و با ۲۵۰۰ نفر وفاداران خود و پشتیبانی افکار عمومی بدون خونریزی کلیه ایادی خارجی را که بنام کاخ نشینان تهران سبب این آشفتگیها بودند براندازد. ملت حق شناس ایران وقتی چنین صداقت و شهامت را دید با پشتیبانی خود خواست که رهبری این کشور طوفان زده را بدست او بسپارد. آنچه تاریخ بما نشان می‌دهد قریه آق بابا افتخار آنرا داشته است که نقطه عطف تاریخ بقای مملکت باشد. مکانی برای تکوین آرمانهای سردار نامی بود که لحظات حیاتش و از زمان تولد تا ابدیتش مؤثر در بقای ایران بود. با ایمان بخدا و عزمی راسخ و با نبودن تجهیزات نظامی در واقع با دست خالی کشور هیچ را هستی داد آیا جز صداقت و رشادت و حقیقت پرستی و ایمان مردم چیز دیگری می‌توانست این اعجاز را بوجود آورد. لحظات حیاتش اساس فرهنگ نو ارتش نو و پایه-‌های انقلاب سیاسی و اقتصادی امروز گشت (صحیح است). لذا ضمن اظهار تشکر و سپاسگزاری نمایندگان شهرستان قزوین از والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی که برای افتتاح موزه به قزوین تشریف فرما شدند و از جناب آقای پهلبد وزیر محترم فرهنگ و هنر که در زمینه احیاء آثار باستانی کشور انقلابی بوجود آورده‌اند آرزو دارند در پنجاهمین سالروز تاجگذاری رضا شاه کبیر موزه سوم اسفند مرکز مجموعه کلیه آثار و شواهد این سردار نامی گشته و با گسترش ساختمان آن بتوان افتخارات سلسله دودمان پهلوی را در آن جمع آوری نموده تا وسیله‌ای برای شناخت بیشتر سلطنت سلسله دودمان پهلوی گردد (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای کمالوند بفرمائید.

کمالوند- همکاران محترم هفته پیش به دعوت وزارت جنگ اعضای کمیسیون نظام مجلس سنا و مجلس شورای ملی از تأسیسات نظامی و امور عمرانی در بندر بوشهر و بندر عباس و کرمان و اصفهان بازدید کردند پیشرفتهای خارق العاده نیروهای مسلح شاهنشاهی. اعضای کمیسیونهای نظام را عمیقاً تحت تأثیر قرار داد و همه ما از این پیشرفتها احساس افتخار و سرافرازی کردیم (احسنت) در کرانه‌های خلیج فارس نخستین موضوعی که جلب توجه می‌کند آرامش و سکون وصفائی است که در پهنه خلیج فارس تا افقهای دور استقرار پیدا کرده است این آرامش و سکون نمودار و نشانه ثباتی است که در این منطقه حساس وجود دارد (صحیح است) این امنیت و ثبات نتیجه دو عامل است یکی قدرت برتر نیروهای هوائی و دریائی ارتش شاهنشاهی (صحیح است، احسنت) و دیگر اجرای سیاست صلحجویانه ایران بر اساس همکاری و تفاهم با تمام امارات و کشورهای خلیج فارس است (صحیح است) بنظر می‌آید که رنگ نیلگونی آبهای خلیج نشانه صلح و نشانه امنیت و ثبات است (احسنت) اما متأسفانه آشوب طلبانی مانند بعثی‌های عراق هستند که خیال می‌کنند می‌توانند اقیانوس را سرخ فام کنند سیاست عراق سیاست دشمنی و نفاق و برادرکشی است (صحیح است) اخیراً رادوی پیک ایران را به بغداد آوردند.

ایلخانی پور- غلط کردند اینها نوکران استعمار هستند.

یکنفر از نمایندگان – جای بسی تأسف است.

کمالوند- اشکالی ندارد روزگاری بود که بغداد دارالعلم بود و از بغداد نغمه و نوای علم و حکمت بلند می‌شد و امروز متأسفانه در اثر وجود بعثی‌ها نغمه شوم ترور و نفاق و وحشت و آدم کشی بلند است (صحیح است).

دکتر ناوی- این نشیب و فراز تاریخ است و آنها فعلاً در نشیب هستند.

کمالوند- کاروان پیشرفت و ترقی ایران به این نغمه‌های شوم اهمیت نمی‌دهد همه س میداند، از صدای زوزه سگ وانماند کاروان (آفرین) ما در بازدید از نیروهای مسلح شاهنشاهی بخوبی توجیه شدیم که نیروهای مسلح شاهنشاهی از عواملی که برای یک ارتش نیرومند مورد لزوم است کاملاً برخوردار است تجهیزات مدرن، نیروهای انسانی، دانش نظامی، مدیریت صحیح، قدرت ایمان و مهمتر از آنها همبستگی مردم با ارتش است و باین ترتیب مدرن ترین تجهیزات نظامی دنیا در اختیار نیروهای مسل شاهنشاهی می‌باشد (صحیح است) و باقتضای سیاست مستقل ملی از هر کشور صنعتی تولید کننده سلاحهای جنگی، مدرن ترین سلاحها را خریداری کرده‌اند و آن سلاحهائی که در ایران ساخته می‌شود با تغییراتی که داده شده است از مدرن ترین نوع سلاحها می‌باشد ما نیروی انسانی کافی داریم دانش نظامی افسران جوان ما بخصوص افسران نیروی هوائی و دریائی بسیار بسیار جالب است نیروی ایمانی که در این مردم ونظامیان دلیر دیدیم فوق العاده است ایمانی که به مملکت دارند (صحیح است) ایمانی که به رهبر عالیقدر مملکت دارند است (صحیح است) همبستگی مردم و همکاری مردم با یروهای مسلح شاهنشاهی بسیار جالب توجه است حسن تصادف در روزی که ما از بندر عباس بازدید می‌کردیم تمریناتی بود که نیروی دریایی و هوائی و نیروی امنیتی و نیروهای زمینی و تمام افراد و توده مردم و همه آنهائی که از برکات این انقلاب بهره مند شده‌اند در آن تمرینات همکاری بسیار جالبی داشتند (احسنت) بازدیدهائی که هیئت بعمل آوردند تنها از تأسیسات نظامی نبود و از پیشرفتهای عمرانی و امور صنعتی و امور تولیدی و بستن سدها و ایجاد کارخانه‌ها نیز بازدید بعمل آمد. تیمسار دریابد رسائی آنجا مطلب جالبی اظهار کردند گفتند مدت سی سال در گذشته من به این نقاط کرانه‌های ساحلی خلیج فارس آمد و رفت داشتم و آب آشامیدنی وجود نداشت هر بار ناچار بودیم ظرفی آب همراه داشته باشیم یک مشت مردم فقیر و مفلوک، مریض علیل در لانه‌های کپری زندگی می‌کردند که نمی‌شد بآن زندگی انسانی گفت ولی امروزه که ما رفتیم نه تنها مسأله آب، کپرنشین و خیابان و مسکن و منزل و مطرح نبود آنچه صحبت می‌شد از ساختن اسکله‌های بزرگ در بنادر بود که تولیدات و محصولات صنایع مملکت را صادر کنند صحبت از تأسیس کارخانه کشتی سازی بود صحبت از ساختن سدها بود که بسیار ساخته‌اند و در آینده نیز خواهند ساخت روزی که وارد بندر عباس برای شرکت در مراسم کلنگ زدن یک کارخانه رفتیم هر روز کارخانه‌ای یا سدی تأسیس می‌شود ملت ایران این پیشرفتهای مملکت وارتش شاهنشاهی را می‌بیند و درک می‌کند که پیشرفتهای مملکت همه جانبه و هم آهنگ است (صحیح است) و از رهبر عالیقدر خود که موجد این همه پیشرفتها بوده است صمیمانه سپاسگزار است و به معظم له دعا می‌کند (احسنت، احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۳- تصویب صورتجلسه قبل.

رئیس- نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه سهیم کردن کرگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی بوسیله آقای مهندس امیر قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی

۴- تقدیم لایحه سهیم کردن کرگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی بوسیله آقای مهندس امیر قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی.

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای مهندس معینی بفرمائید.

مهندس معینی (وزیر کار و امور اجتماعی) – با کسب اجازه از مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی چون بموجب اصل چهارم انقلاب، سهیم شدن کارگران در منافع کارگاهها، بر این اساس استوار است که ثمرات اجرای آن می‌بایستی قاطبه کارگران مملکت را در بر بگیرد لذا برای تأمین و توسعه آن و با توجه به تجربیاتی که در ظرف چند سال اجرای این قانون همکاران من بدست آورده‌اند اصلاحاتی در این قانون بعمل آمده است و همچنین برای اینکه یک استمرار و مداومت در پرداخت سود و منافع این سهیم شدن در باره کارگران باشد در این اصلاحیه یک صندوق ضمانت سهیم شدن پیش بینی شده (احسنت) و این برای آن است در سالهائی که کارگاههائی سود قابل توجهی دارند با تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی می‌بایست سهمی از کارگر و معادل آن از طرف کارفرما دراین صندوق واریز بشود تا در ایامی که کارگاه ضرر می‌کند البته باز هم با تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی بتوانیم از آن صندوق سهم کارگر را برابر میزان سهیم شدن که میگرفته پرداخت کنیم تا بحرانی در وضع زندگی کارگر پیش نیاید (احسنت) البته تغییرات دیگری هم بعمل آمده لذا با توجه به این دو نکته اساسی که به استحضار نمایندگان محترم رسید لایحه تکمیلی سهیم شدن کارگران در منافع کارگاههای صنعتی و تولیدی تهیه شده که تقدیم می‌کنم و استدعای تصویب آنرا دارم (احسنت).

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم اساسنامه شرکت ملی صنایع فولاد ایران بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۵- تقدیم اساسنامه شرکت ملی صنایع فولاد ایران بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد.

رئیس- آقای دکتر معتمد وزیری بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد)- با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در اجرای ماده ۹ قانون تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران اساسنامه شرکت را برای تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس- اساسنامه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر بوسیله آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر

۶- تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر بوسیله آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر.

رئیس- آقای زاد بفرمائید.

زاد (معاون وزارت فرهنگ وهنر)- با اجازه مقام محترم ریاست لایحه مربوط به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورای عالی فرهنگ و هنر را برای بررسی و تصویب تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌نماید.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیونهای دادگستری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۸ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقایان هنرمندی معاون وزارت دادگستری و دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی شور اول لایحه شماره ۵۳۱۰ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۹ دولت راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور را که بشماره ۶۵۵ چاپ شده است مطر و عیناً بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور.

ماده واحده- اده ۵۹ قانون کار اصلاح و ماده ۵۹ مکرر و یک تبصره به قانون مذکور الحاق و تبصره ۱۶ الحاقی به ماده ۱۰ قانون ار مصوب تیر ماه ۱۳۴۴ لغو می‌شود:

الف- ماده ۵۹- کارفرمایان متخلف از مقررات فصل چهارم این قانون و آئین نامه‌های آن در هر مورد به تأدیه جزای نقدی از پنج هزار و یک تا بیست هزار ریال محکوم خواهند شد. کارفرمایانی که اطفال کمتر از دوازده سال را بکار بگمارند به حداکثر مجازات مزبور محکوم خواهند گردید.

ب- ماده ۵۹ مکرر- کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار معتبر را بنحوی از انحاء بکار بگمارند به حبس تأدیبی از ۶۱ روز تا یکسال و جزای نقدی از ده هزار تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد.

  • تبصره- وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند اخراج اتباع بیگانه را که بدون پروانه کار در کشور بکار اشتغال ورزند از مراجع ذیصلاح درخواست و همچنین ممنوعیت ورود مجدد آنانرا به کشور تقاضا نماید.

ج- تبصره ۶ از تبصره‌های الحاقی به اده ۱۰ قانون کار مصوب تیر ماه ۱۳۴۴ لغو می‌گردد.

مخبرکمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی شور اول لایحه اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور را مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون کارواموراجتماعی – قدردان.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند۹ تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش شور دوم عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران واتحاد جماهی شوروی سوسیالیستی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱/۲۸ با حضور معاون پارلمانی وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۵۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون عهدنامه راجع به توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی.

ماده واحده- عهدنامه راجع به توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مشتمل بر یک مقدمه وهشت ماده که در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۳۵۱ برابر ۱۲ اکتبر ۱۹۷۲ در مسکو به امضای وزیران امور خارجه دو دولت رسیده است تصویب می‌گردد و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی.

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز پنج شنبه ۱۳۵۲/۱۰/۳۰ با حضور معاونان پارلمانی وزارت اقتصاد و وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تصویب کرد. اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

رئیس کمیسیون اقتصاد- دکتر رفیعی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه تغییر نام اداره کل گمرک و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه تغییر نام اداره کل گمرک و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم لایحه تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۵۵۱۸۴ مورخ ۵۱/۱۲/۸ راجع به تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۴۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تغییر نام اداره کل گمرک.

ماده واحده- از تاریخ تصویب این قانون نام اداره کل گمرک به «گمرک ایران» تغییر می‌یابد.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور نماینده دولت لایحه تغییر نام اداره کل گمرک به گمرک ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری- رضا پیرزاده.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۲/۱/۳۰ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۵۵۶۲۰ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۱۳ دولت راجع به الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۵۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:

لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹

ماده واحده- تبصره زیر بعنوان تبصره ۲ به ماده واحده قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه اضافه می‌شود و تبصره ۲ قانون مذکور به تبصره ۲ تغییر می‌یابد:

تبصره ۲- به درجه داران بدون دیپلم کامل متوسطه کادر ثابت ژاندارمری کل کشور که در پلیس راه انجام وظیفه می‌کنند و دوره مخصوص پلیس راه را با موفقیت گذرانده باشند از اول دیماه سال ۱۳۵۱ برای هر روز خدمت در خارج از شهر یکصد ریال فوق العاده پرداخت می‌شود.

مخبرکمیسیون کشور – غضنفری.

گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون بودجه با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده افسران و افراد پلیس راه مصوب ۱۳۴۸/۳/۱۹ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون بودجه- صدری کیوان.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد۹ کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.

رئیس- گزارش شور اول الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ واصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد).

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کشور در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۲ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۵۶۲۶۶ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۱۹ دولت راجع به الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها که در جلسه یکشنبه ۱۳۵۱/۱۲/۲۰ تقدیم و بشماره ۶۴۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.

۱- تبصره زیر بعنوان تبصره ۴ به بند ۲ ماده ۵۵ الحاق می‌گردد.

  • تبصره ۴- شهرداری مکلف است محلهای مخصوصی برای تخلیه زباله و نخاله و فضولات ساختمانی و مواد رسوبی فاضل آبها و نظائر آنها تعیین و ضمن انتشار آگهی به اطلاع عموم برساند. رانندگان وسائل نقلیه اعم از کندرو و یا موتوری مکلفند آنها را فقط در محلهای تعیین شده از طرف شهرداری خالی نمایند.

مجازات متخلفین طبق ماده ۲۷۶ قانون کیفر عمومی تعیین می‌شود. در صورت تخلف مراتب هر بار در گواهینامه رانندگی متخلف قید و اگر ظرف یکسال سه بار مرتکب همان تخلف شود بار سوم به حداکثر مجازات خلافی محکوم و گواهینامه او برای یکسال ضبط می‌شود و در همان مدت از رانندگی ممنوع خواهد بود.

به تخلفات مزبور در دادگاه بخش رسیدگی خواهد شد.

۲- تبصره زیر به بند ۲۴ ماده ۵۵ الحاق می‌گردد:

  • تبصره- شهرداری در شهرهائی که نقشه جامع شهر تهیه شده مکلف است طبق ضوابط نقشه مذور در پروانه‌های ساختمانی نوع استفاده از ساختمان را قید کند. در صورتیکه بر خلاف مندرجات پروانه ساختمانی در منطقه غیر تجاری محل کسب یا پیشه و یا تجارت دائر شود شهرداری مورد را در کمیسیون مقرر در تبصره ۱ ماده ۱۰۰ این قانون مطرح می‌نماید و کمیسیون در صورت احراز تخلف مالک یا مستأجر با تعیین مهلت مناسب که نباید از دو ماه تجاوز نماید در مورد تعطیل محل کسب یا پیشه و یا تجارت ظرف مدت یکماه اتخاذ تصمیم می‌کند. این تصمیم وسیله مأمورین شهرداری اجراء می‌شود و کسی که عالماً از محل مزبور پس از تعطیل برای کسب و پیشه و یا تجارت استفاده کند به مجازات مقرر در صدر ماده ۱۱۳ قانون مجازات عمومی محکوم خواهد شد و محل کسب نیز مجدداً تعطیل می‌شود. دائر کردن دفتر وکالت و مطب و دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتر روزنامه و مجله وسیله مالک از نظر این قانون استفاده تجاری محسوب نیمشود.

۳- تبصره ۱ ماده ۱۰۰ به ترتیب زیر اصلاح می‌شود:

  • تبصره ۱- در موارد مذکور فوق که از لحاظ اصول شهرسازی یا فنی یا بهداشتی قطع تأسیسات و بناهای خلاف مشخصات مندرج در پروانه ضرورت داشته باشد یا بدون پروانه شهرداری ساختمان احداث یا شروع به احداث شده باشد شهرداری کار را متوقف و موضوع در کمیسیونهائی مرکب از فرماندار یا بخشدار یا نمایندان آنها و نماینده دادگستری محل و نماینده انجمن شهر به تقاضای شهردار و با حضور نماینده شهردار بدون داشتن حق رأی مطرح و به ذینع اعلام می‌شود توضیحات خود را ظرف ده روز کتباً ارسال نماید و کمیسیون پس از انقضای مدت مذکور ظرف مدت یکماه تصمیم لازم اتخاذ می‌کند. در صوتی که تصمیم کمیسیون بر قلع تمام یا قسمتی از بنا باشد مهلت مناسبی که نباید از دو ماه تجاوز کند تعیین می‌نماید. شهرداری مکلف است تصمیم مزبور را به مالک ابلاغ کند. هر گاه مالک در مهلت مقرر اقدام به قطع بنا ننماید شهرداری رأساً اقدام کرده و هزینه آنرا طبق مقررات آئین نامه اجرای وصول عوارض از مالک دریافت خواهد نمود. رسیدگی به تقاضای قلع بناهای بدون پروانه خارج از نوبت صورت خواهد گرفت.

مخبر کمیسیون کشور- غضنفری.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۲/۱/۲۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی که بعداً به تأیید کمیسیون کشور رسید تصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دادگستری- دکترسیدمحمد رضا تنکابنی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای فخر طباطبائی بفرمائید.

فخر طباطبائی- بنده عرضم راجع به فرم قانون نویسی است به این کیفیت که شهرداری مکلف است محلی برای ریختن زباله تعیین کند. مگر تا حالا محلی برای اینکه زباله بریزند نداشتیم که حالا بیایند و مستلزم این باشد که یک قانون خاص بیاید از مجلس بگذرد. این نیست مگر اینکه دستگاههای اجرائی بخصوص شهرداری ضعف خودشان را بصورت قانون می‌خواهند جبران کنند الآن شده در طرح عباس آباد یکروز طرح اینطور پیاده می‌شود، یکروز آنطور پیاده می‌شود. یکروز مزایده می‌گذارند و اینجا باعث می‌شود که شهرداری از کارهای اساسی که مربوط به او است باز بماند. بنده خواستم خدمت آقایان عرض کنم شهرداری در این قانون می‌خواهد میزان جریمه و تخلف را بالا ببرد برای اشخاصی که راننده کامیون هستند و زباله را در جاهای غیر مجاز می‌ریزند. اولاً قانونی داریم برای اینگونه متخلفین حالا می‌خواهند جریمه‌ای بگذارند که هر کس این تخلف را کرد، ۵۰ تومان، ۱۰۰ تومان، ۱۰ تومان جریمه اش کنیم. ولی اینکه بنویسیم شهرداری مکلف است این صحیح نیست. آمدیم شهرداری چنین تکلیفی را انجام نداد.

اصلاً این طرز که بصورت تکلیف برای شهرداری بنویسیم صحیح نیست خود شهرداری را کی ضمانت می‌کند. این بصورت تکلیف فقط بعضی اوقات در مجلس شده وقتی دولت لوایحی را بیاورد نمایندگان به اینصورت اظهار نظر می‌کنند، که دولت مکلف است که البته آنهم برای دولت که ضمانت اجرائی ندارد که آنکارا را انجام بدهد چون بهر صورت دولت تکلیف دارد آنچه کار خوب است بکند و البته این تا حدی است که در امکان دولت است دولت مکلف است دانشگاه بسازد مکلف است ساختمانهای خوب بسازد بهداشت را گسترش بدهد در هر شقوقی دولت به ضرورت اینکه دولت است در تکلیف اوست و اینها محتاج به قانون نیست، حالا اگر بگوئیم شهرداری مکلف است که برای زباله ریزی جا معین بکند اگر شهرداری این کار را نکند شهرداری نیست، اینستکه بنده عرض می‌کنم این فرم قانون نویسی صحیح نیست. اگر مجازات بیشتری برای متخلفین را می‌خواهید بگذارید و آنها را جریمه کنید، لایحه‌ای بیاورید برای مجازات کامیوندارانی که در جاهای غیر مجاز زباله بریزند. والا به اینصورت شکل خوبی ندارد.

رئیس- آقای فخر طباطبائی اگر در این مورد پیشنهادهائی دارید مرحمت بکنید در کمیسیون رسیدگی می‌شود. نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود مادام که شهرداری اعتبار طرح را تأمین نکرده باشد حق ندارد طرحی را اعلام نماید.

باتقدیم احترام – اخلاقی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در تبصره ۴ لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها در سطر دوم بعد از کلمه نظائر آنها (تهیه) اضافه شود.

با تقدیم احترام – امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با کمال احترام در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ ۰۰۰۰۰ قانون شهرداریها.

پیشنهاد می‌نماید:

در مورد تبصره ۱ ماده ۱۰۰ در سطر ۵ از عبارت «فرماندار یا بخشدار یا نمایندگان آن» قسمت (نمایندگان آنها) حذف شود.

دکترعبدالله بهزادی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید به آخر تبصره بند ۲۴ ماده ۵ قانون شهرداریها بعد از عبارت (و دفتر روزنامه و مجله) عبارت (و مالک و سوپرمارکت) اضافه و عبارت (وسیله مالک) حذف شود.

با تقدیم احترام – دکتر سعید بهادری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با تقدیم احترام پیشنهاد می‌شود که در لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.

۱- در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ بشرح زیر بآخر تبصره اضافه شود: در صورتیکه مالک از بابت سرقفلی محل کسب و پیشه و تجارت موضوع این ماده که قانوناً تعطیل می‌شود وجوهی بعنوان سرقفلی و نظائر آن از مستأجر دریافت کرده باشد موظف به استرداد وجوه دریافتی به مستأجر خواهد بود.

۲- تبصره ۱ ماده صد در سطر پنج عبارت (نمایندگان آنها) حذف و بجای آن (معاونین آنها) درج شود.

با احترام – دکتر نایبی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با کمال احترام در مورد الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌نماید:

در تبصره‌ای که مقدر است به بند ۲۴ ماده ۵۵ الحاق شود در سطر ماقبل آخر این تبصره عبارت (بوسیله مالک) حذف شود.

باتقدیم احترام- دکتر نایبی – دکتر بهزادی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام پیشنهاد می‌نماید در لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها.

  • الف- در تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵: بعد از جمله «استفاده کند» سطر ماقبل آخر صفحه دوم لایحه نوشته شود: (به شش ماه تا دو سال حبس تأدیبی) و جمله: به مجازات مقرر در صدر ماده ۱۱۳ قانون مجازات عمومی حذف شود.
  • ب- در قسمت آخر تبصره جمله «دفتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتر روزنامه و مجله وسیله مالک» حذف شود. سلیمان انوشیروانی
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک به ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌نماید:

در آخر پاراگراف قسمت اول تبصره چهار پس از جمله باطلاع عموم برساند نوشته شود محلهای تخلیه زباله باید خارج از محدوده شهر تعیین شود.

باتقدیم احترام- حسن صائبی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه الحاق دو تبصره به ماده ۵۵ و اصلاح تبصره یک به ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها پیشنهاد می‌شود:

قسمت اول تبصره ۱ ماده ۱۰۰ به ترتیب زیر اصلاح شود:

۱- در سطر چهارم پس از کلمه موضوع جمله «بلافاصله» اضافه شود.

۲- در سطر هفتم پس از کلمه مطرح ۰۰۰ جمله «و حداکثر ظرف مدت بیست روز نظر کمیسیون» اضافه شود.

بااحترام- حسن صائبی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها:

۱- در سطر سوم بعد از عبارت (یا بدون پروانه شهرداری) عبارت (ساختمان احداث یا) حذف و بعد از عبارت (شروع به احداث) کلمه (ساختمان) اضافه شود.

۲- در سطر ششم بعد از عبارت (با حضور نماینده شهردار) عبارت (و ذینفع) اضافه و عبارت (و به ذینفع اعلام می‌شود توضیحات خود را ظرف ده روز کتباً ارسال نماید و کمیسیون پس از انقضای مدت مذکور) حذف و عبارت (و کمیسیون) به اول عبارت (ظرف مدت یکماه تصمیم لازم اتخاذ می‌کند) اضافه شود. باتقدیم احترام- دکترسعید بهادری

رئیس- لایحه و پیشنهادها به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه: ۱- لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی، ۲- لایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۱۲- تقدیم دو فقره لایحه:

۱- لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی،

۲- لایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم در قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی به وزارت جنگ اجازه داده شده از تاریخ یکم مهر ماه ۱۳۵۰ مزایای ویژه‌ای بر حسب نوع و محل خدمت و سختی کار به افسران ودرجه داران ارتش شاهنشاهی برابر آئین نامه هائی که از طرف وزارت جنگ تنظیم و به تصویب کمیسیونهای بودجهو نظام مجلسین خواهد رسید بپردازد. چون هنگام بررسیهائی که بمنظور تهیه آئین نامه مزبور بعمل آمد ضروری تشخیص داده شد که به دانش آموزان رشته‌های تخصصی مشمول آئین نامه مزبور نیز از تاریخ شروع آموزش تخصصی مبالغی پرداخت گردد اینک بمنظور اینکه مقررات مزبور شامل دانش آموزان تخصصی نیز بشود لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی برای تصویب به ضمیمه تقدیم می‌گردد همچنین نظر به اینکه سازمان اتکاء سازمان تعاونی است که بموجب قانون مصوب ۱۳۳۴/۳/۲۱ بمنظور رفاه حال و تأمین وسائل زندگی عائله افسران و درجه داران نیروهای مسلح شاهنشاهی تشکیل گردیده وطبق قانون شرکتهای تعاون روستائی و سایر شرکتهای تعاونی طبق ضوابط خاص از پرداخت حق الثبت معاف می‌باشند لذا لایحه‌ای بمنظور اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون شرکتها بطوریکه معافیت مزبور شامل اتکاء نیز باشد برای تصویب تقدیم می‌گردد.

رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- بیانات بعد از دستور آقای دکتر عسکری و خانم مزارعی

۱۳- بیانات بعد از دستور آقای دکتر عسکری و خانم مزارعی.

رئیس- آقای دکتر عسکری بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند تشریف بیاورید.

دکتر عسکری- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند خانمها و آقایان، خداوند متعال را سپاس می‌گذاریم که به همه ما توفیق و سعادت عنایت فرموده است که در سایه رهبریهای داهیانه و خردمندانه شاهنشاه آریامهر همه روزه شاهد پیروزیهای ملی باشیم (احسنت).

بطوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است پس از اقدامات درخشانی که در خصوص اداره صنعت نفت و استیفای کامل حقوق ملت ایران بعمل آمد و همچنین آغاز بهره برداری از کارخانه فولاد سازی آریامهر که آرزوی دیرینه ملت ایران را تحقق بخشید یکی از عالیترین ثمرات دهه اول انقلاب شاه و ملت بوده و راه پیشرفت صنایع خودکار آینده را هموار ساخت (صحیح است).

اینک در اولین روزهای دهه دوم انقلاب در اجرای اوامر مطاع مبارک ملوکانه شاهد تلاشهای پیگیری هستیم که چه از طرف جامعه دانشگاهی و چه از جانب دولت خدمتگذار هویدا بعمل می‌آید. روز سـه شنبه گذشته اجتماع بزرگی از دانشگاهیان و صاحبنظران وسایر گروههای بهره مند از ثمرات انقلاب شاه وملت در حضور جناب آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تشکیل گردید. از مضمون گزارش جناب آقای دکتر نهاوندی ریاست دانشگاه تهران چنین مستفاد می‌شود که دانشگاهیان در انجام رسالتی که از طرف رهبر عالیقدر انقلاب داشته‌اند در زمینه بررسی نتایج انقلاب شاه و ملت و مقایسه شیوه‌ها و دست آوردهای آن با دیگر انقلابهای جهانی تلاشهایی ارزنده و صادقانه‌ای بکار بسته و با ایمان واعتقاد راسخ به استحکام موازین انقلاب ایران نظراتی برای حل مسائل آینده اقتصادی و اجتماعی و معنوی و اخلاقی جامعه بشریت ابراز داشته- اند که بطور مسلم تحرک علمی و فلسفی ارزنده‌ای را در جهت غنی نمودن فرهنگ انقلاب ایران و جهات انسانی و جهانی آن بوجود خواهد آورد (انشاءالله).

جای تردید نیست که در طول ده سال اول انقلاب با رهبریهای شاهنشاه آریامهر و مداومت در طرز تفکر انقلابی نظرات گوناگونی در مجالس قانونگذاری ایران ابراز گردیده و بصورت قوانین مفید و مؤثر به حال جامعه و جهان تصویب و بموقع اجراء درآمده است که هدف همه آنها تسریع و تکمیل انقلاب و توسعه آثار ملی و جهانی آن بخصوص کمک به حفظ صلح جهانی در چهارچوب اصول سیاست مستقل ملی بوده است (صحیح است) مع الوصف باید اذعان داشت که هر ساعت از زندگی ملی هر کشور نیاز به طرح ریزی و تفکر عمیق در مسائل احتمالی جاری و آتی دارد که از یکسو متضمن حفظ مصالح عالیه مملکت و از جهت دیگر متضمن حفظ و تقویت اساس وحدت و همآهنگی ملی باشد بدین سبب اوامر شاهنشاه در کنگره انقلاب نه تنها برای دانشگاهیان واجد ارزش و اهمیت خاص علمی و فلسفی بوده بلکه برای دولت و نمایندگان ملت نیز موجب سربلندی و کسب افتخارات بیشتر در اجرای اوامر پیشوای عالیقدر کشور بوده است چه با الهام از همین تفکرات خلاقه و انسانی بوده است که لوایح مفیدی به تصویب رسیده و دولت خدمتگذار هویدا همواره مصوبات مجالس دوره انقلاب را با سرعت و کفایت لازم به مرحله عمل و اجراء درآورده است. شایسته است در این ساحت مقدس از مساعی صمیمانه جناب آقای هویدا نخست وزیر و موفقیتهائی که در مذاکرات ثمربخش خود در اجرای منویات رهبر بزرگ ملت ایران در زمینه جلب همکاریهای فنی و اقتصادی کشورهای بزرگ خاصه درسفراخیربرای پیشبرد هدفهای برنامه عمرانی و توسعه اقتصادی بدست آوردند به سهم خود سپاسگزاری نمایم (احسنت).

مطلب دیگری که بی مناسبت نمیدانم که خاطر همکاران عزیز را به اهمیت آن معطوف دارم روز ششم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ که درست ۲۶ سال قبل در چنین روزی مانند همه روزهای تاریخی عصر پهلوی، یکی از مجهزترین سازمانهای نیکوکاری و انساندوستی یعنی سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به فرمان مبارک شاهنشاه بنیانگذاری گردید و از آن روز تاکنون سالانه بر جراحات میلیونها هموطن خاصه روستانشینان کشور مرهم گذاشته است. این سازمان مجهز ک به ارشاد عالیه شخص اول مملکت و خواهر والاگهر مهربان معظم له والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بطرز بسیار آبرومندانه‌ای اداره می‌شود دعای خیر میلیونها مردم شفا یافته و خانواده‌های کم بضاعت را به همراه دارد. اکنون که در بیست و هفتمین سال خدمتگذاری صمیمانه خود قدم می‌گذارد صاحب عظیمترین واحدهای درمانی و بهداشتی در سراسر کشور است قدر مسلم این است در پرتو پر مهر و عطوفت خاندان جلیل سلطنت پیشرفتهای شگرف در راه تعمیم بهداشت در سراسر کشور حاصل شده و بالنتیجه سلامت کامل همه ملت ایران تأمین و هموطنان عزیزمان در امر مهم درمانی مانند سایر موارد زندگی در رفاه و آسایش بسر خواهند برد (انشاءالله). با اغتنام فرصت قسمتی از نیازمندیهای شهرستان گرگان را که رسیده است در سال جاری تأمین گردد به استحضار میرساند و انتظار عنایت مخصوص را دارم.

در سخنرانی گذشته با توجه باینکه کارنامه ارزنده خدمات دولت را در حوزه انتخابیه خود باستحضار رساندم اینک ز فرصت گراندر استفاده کرده توجه دولت را به قسمتی از نیازمندیهای شهرستان گرگان که امید است در سال جاری اقدام گردد جلب می‌کنم و انتظار عنایت مخصوص را دارم.

۱- اسفالت راه گمیشان به بندر شاه وپهلوی دژ به گرگان.

۲- تلفن مغناطیسی گمیشان و پهلوی دژ و سرخنکلاته.

۳- تشکیل شهرداری و بخشداری و تأمین برق در سرخنکلاته گرگان.

۴- مدارس فنی و حرفه‌ای در بخشهای تابعه گرگان.

۵- ایجاد درمانگاه به بناور.

۶- احداث دانشگاه در شهر گرگان.

در پایان عرایضم بار دیگر از درگاه پروردگار متعال مسئلت دارم که کشور ما و شاهنشاه ما را در پناه خود حفظ فرماید تا ملت ایران با مسرت فراوان همراه با افتخارات روزافزون و غرورانگیزتری سالهای متمادی را پشت سر بگذارد. متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس- خانم مزارعی بفرمائید.

خانم مزارعی- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند،

امروز بمناسبت هفته ارزشیابی پیش- آهنگی که برای عده‌ای از کودکان و نوجوانان و مربیان آنها بسیار ارزنده است لازم دیدم مطالبی بعرض ساحت مقدس مجلس شواری ملی برسانم. در این هفته عده‌ای از فرزندان راستین این آب و خاک که به شرافت خویش قسم یاد کرده‌اند برای میهن مفید باشند همیشه خدمتگزار رهبر مملکت بوده تن و روان خویش را از آلودگی محفوظ دارند این هفته را که پایان یکسال کوشش است بنام هفته ارزشیابی گواهی می‌نماید کودکان و نوجوانان ما دو هفته دیگر را بنام هفته کار نیک و هفته کار پشت سر گذاشته‌اند و شما در این هفته در سرتاسر ایران میدیدید که با انیفورم یکرنگ و دستمال گردنهای رنگارنگ بکار و فعالیت مشغولند در میان آنان از کودک هفت سال تا نوجوان ۱۷ ساله دیده می‌شوند. پیش آهنگان ایران چون سایر خواهران و برادرانشان در سایر کشورها از تربیتی استثنائی برخوردارند (صحیح است).

آنها آنچه را اخلاق مینمامیم بنام منش خود قبول کرده‌اند و امروز که من به نمایندگی از طرف کلیه مادران ایران موفقیت جگرگوشگان امروز و جوانان برومند فردا را تبریک می‌گویم لزوم ارزش نهادن بیشتر به مکاتیب پرورشی نظائر آنرا به خانواده‌ها و مسئولین تعلیم و تربیت کشور یادآور می‌شوم زیرا۰۰۰۰۰۰ ایران کشور عزیز و سرافراز ما در مسیری قرار گرفته و در راهی رهبری شده که به نیروی با ارزش انسانی احتیاج بیشتری دارد. از کرانه‌های سبز و خرم دریای خزر تا کرانه‌های خلیج فارس مردم تلاش می‌کنند تلاشی در خور تحسین تا بدینوسیله سپاس و ستایش خود را نسبت به رهبر عظیم – الشأن ایران نشان دهند. نسل حاضر که ناامنی، خمودی، فقر و بالاخره نابسامانیهای گذشته‌ای نه چندان دور را بخاطر دارد می‌توان با مقایسه با آنچه امروز دارد بکوشد که هرچه بیشتر و بهتر به هدفهال عالی و انسانی رهبر خردمند ایران برسد و این مجاهدت را شما در تمام نقاط ایران از دورافتاده ترین روستا تا بزرگترین شهرها می‌توانید ببینید، از سپاهی سرافراز ایران که در سیستان بلوچستان با جهل و مرض به نبرد برخاسته تا کارگری متخصص که با آینده‌ای روشن در قلب پایتخت بکار مشغول است همه می‌کوشند و چه کوشیدنی (صحیح است، احسنت).

ولی اینهمه کوشش نباید ما را از فکر پرورش انسانهای آینده آنان که ایران فردا را با همه شکوه و شوکتش تحویل می‌گیرند غافل نماید ما می‌بینیم که با روشن بینی برای تربیت نیروی متخصص به سرعت نظام آموزش کشور عوض می‌شود ما در می‌یابیم درسها و کتابها تغییر می‌کند درسی که امروز خوانده می‌شود آن نیست که در گذشته نه چندان دور تدریس می‌شد و این نهایت بی انصافی است اگر ما بر آنچه می‌بینیم و درک می‌کنیم خط بطلان کشیم ویا با غرض ورزی آنرا انکار کنیم (صحیح است، احسنت).

با اینهمه آنچه امروز باید عرض شود از آموزشی نیست بلکه هشداری است در مورد پرورش به مادران، پدران، و بالاخره به مسئولین تربیتی. ما نیروی متخصص را پرورش می‌دهیم و آن با همه سنگین بودن برنامه راهی است که ابتدای آنیم و حتماً به هدف عالی خواهیم رسید ولی آیا تفهیم احساس مسئولیت و درک وظایف به جوانان در زمان که بی تفاوتی جوانان برای مردم جهان مسئله‌ای بزرگ شده است کار ساده‌ای است؟

مکتب تربیتی پیش آهنگی و نظائر آن را که می‌کوشند کودک وقتی که هنوز تشکل روحیش پایان نیافته و شخصیتش شکل نگرفته با شرف، امانت، ایمان وتقوی و امثال آن آشنا سازند باید تقویت نمود این چراغی است که فردای جوانان را روشن می‌سازد. کودک در این مکتب می‌آموزد انسانیت که باید مسئولیت بعهده بگیرد هرچند کودک است باید با تمام وجود به سوگند خویش پابند باشد. کودکی که از هفت سالگی خود را و مسئولیت را شناخت تقوی و شرف را منش خویش دانست میهن را شناخت و بآن دل بست هرگز نمی‌تواند راهی جز راهی جز صواب بپیماید (صحیح است، احسنت) ایمان انگیزی لغتی که شهبانوی ایران فرمودند و چه درخشان کلمه ایست وقتی هدف تربیتی ما قرار گرفت و کودک را با ایمان پرورش دادیم شاید هیچ انگیزه نتواند در بزرگی او را تغییر دهد. پیش آهنگان با هفته کار نیک در کشور آغاز به فعالیت می‌کنند. و در هفته کار با دستهای کوچک ولی توانای خود کار می‌کنند و بنیاد خانه‌های پیش آهنگی را با درآمد اندک خود پی ریزی می‌نمایند و چه بسیار خانه‌ها در سراسر این مرز و بوم توسط درآمد اندک کودکان پی ریزی شده است (احسنت).

همه با درک این واقعیت وحشتناک که بی تفاوتی خمودی و لاابالیگری جوانان را در سراسر جهان تهدید می‌کند و مسئولین تعلیم و تربیت جوانان را به اضطراب انداخته باید کوشش نمود که این مرض مهلک در سرزمین ما نضج نگیرد و همانگونه که مرزهای ما بروی میکرب امراض مختلف بسته می‌گردد و به مجرد بروز مرض مسری وزارت بهداری می‌کوشد تا به ایران سرایت نشود باید تمام مسئولین پرورش از مادران و مربیان گرفته تا مسئولین دستگاههای مختلف که با پرورش جوانان سر و کار دارند کوشش نمایند که هوای مطبوع سرزمین ما به سهم مهلک بــی تفاوتی جوانان آلوده نگردد قبل از همه بار سنگین تربیت را مادران بعهده دارند و آنان باید با همراهی دستگاههای پرورش و همگانی با وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی که در افکار و اذهان اطفال و جوانان مؤثرند سعی نمایند با انگیختن ایمان واقعی در مربیان خود کیفیت پرورش بیشتر در نظر بگیرند تعداد جوانانی که در مکتب پیــش آهنگی راه و روش تربیتی صحیح را می‌آموزند از حد سه میلیون گذشته است ولی آیا کیفیت پرورش آنان بآن حد ایده آل رسیده است یا نه مربیان می‌توانند بآن پاسخ دهند در پایان بخاطرتسلی که مسئولیت اداره این سرزمین عزیز را فردا بعهده خواهند گرفت امیدوارم دستگاههای ارتباط جمعی، وزارت اطلاعات وزارت تعاون و امور روستاها و بحق هر که را عشق به میهن و هم میهنان در قلب دارد جوانان را با کوشش همه جانبه‌ای که برای سربلندی ایران می‌شود آشنا نمایند من میدانم بندرعباس چه بود و امروز چیست. شما میدانید خارک مأمن چه کسانی بود و امروز مخزن چه گنجینه ایست. نسل امروز میداند بندر شاهپور کجا بود و امروز بکجا رسید و دهها شهر و دیار باشکوه وعظمت و غرور و افتخار امروزی چه بود و چه شده است (احسنت) ولی نوجوانان ما سرمایه نیروی انسانی فردای ما هستند که باید بدانند که دیروز چه بوده‌ایم امروز چه هستیم و با هدایت رهبر اندیشمندمان آرزو داریم که فردا به کجا برسیم. از ویرانه هائی که امروز زیر و رو می‌شود تا بجای آن مجتمع پتروشیمی گسترش یابد فیلم تهیه نماید تا جوانان ما آن ویرانه‌ها آنهمه مغاک و دشت لم یزرع را ببینند و بعد دریابند که با چه سرعتی کارخانه‌های عظیم بجای آن ویرانـه‌ها ساخته شده و جای سکوت مدهش مغاکها را هیاهوی چرخهای عظیم صنعتی و فعالیت چشمگیر کارگران گرفته است.

آن چیز که ما را به تحسین و تحیر واداشته است مقایسه میان دو زمان کوتاه است و این زمان برای آنان کوتاه نیست اجازه دهید آنها نیز همان احساس را نسبت به میهن خویش داشته باشند که ما داریم و همان غروری را احساس کنند که ما احساس می‌کنیم (آفرین، احسنت).

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مجلس سنا راجع به سه فقره لایحه : ۱- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری، ۲- لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری، ۳- لایحه تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور

۱۴- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مجلس سنا راجع به سه فقره لایحه:

۱- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری،

۲- لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری،

۳- لایحه تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور.

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع نمایندگان محترم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ تعاون و امور روستاها در قبال لایحه شماره ۴۷۸۶۴ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۹ دولت راجع به تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب بآن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۲۷۵۵ مورخ ۱۳۵۱/۹/۱۹ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۶۲۸۴ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۷ دولت راجع به اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۲۵۳۳ مورخ ۱۳۵۱/۹/۲۲ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۶۱۱۶ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۵ دولت راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری در جلسه روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۵- اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

رئیس- نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه وامی به مبلغ ۲۵ میلیون دلار امریکائی به منظور تأمین قسمتی از هزینه طرح خانه سازی سارمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در تاریخ ۲۵ اسفند ماه ۱۳۵۱ با بانکهای فدرال هوم لون بوستون و نیویورک منعقد گردیده است.

وام مذکور در چهل و نفت (۴۷) قسط متساوی و متوالی ششماهه از ابتدای ژانویه ۱۹۷۷ بازپرداخت می‌گردد. نرخ بهره وام ۲/۱-۷% در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد مربوط به تهیه و تدارک مصالح جهت مرحله دوم طرح شاه لوله گاز از محل اعتبار طرح شاه لوله گاز در تاریخ ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۱ با شرکت تامسون ث – اس – اف فرانسه منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقت نامه فوق بالغ بر نه میلیون و سیصد وشصت وشش هزار و هشتصد و نود (۹۳۶۶۸۹۰) فرانک فرانسه است که در ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶/۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از تاریخ حمل ۵۰ درصد اجناس می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ریاست مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمارانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه‌ای بمنظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد خرید ۱۳۰ دستگاه دو راهی کامل از محل اعتبار طرح ریل گذاری و تجهیزات راه آهن در تاریخ ۲۰ اسفند ماه ۱۳۵۱ با شرکت اطریشی آلپین مونتان منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقــت نامه فوق بالغ بر پانزده میلیون وششصد و چهل و دو هزار و نهصد و چهل (۱۵/۶۴۲/۹۴۰) شیلینگ اطریش است که در (۸) قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد، ختم جلسه

۱۶- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد، ختم جلسه.

رئیس- دستور جلسه بعد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۰۶.
روز سه شنبه ۱۳۵۲/۲/۱۱.

۱- گزارش شور دوم صندوق ضمانت صادرات ایران، شماره ترتیب چاپ ۶۶۰.

۲- گزارش شور دوم مجازات عمومی، شماره ترتیب چاپ ۶۷۰.

۳- گزارش شور اول اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار، شماره ترتیب چاپ ۶۷۱.

۴- گزارش شور اول موافقت نامه سرویسهای هوائی بین ایران و کنفدراسیون سویس، شماره ترتیب چاپ ۶۷۲.

۵- گزارش شور اول موافقت نامه حمل و نقل هوائی بین ایران و آمریکا، شماره ترتیب چاپ ۶۷۳.

۶- گزارش شور اول نظام معماری ایران، شماره ترتیب چاپ ۶۷۴.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم، جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه خواهد بود.

(جلسه ساعت ۱۱ صبح ختم گردید.)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.