مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۰

فهرست مطالب:


مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود :

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : آستانه ای ـ اسحقی نژاد ـ اسفندیاری ـ جهانشاه افشار ـ الداغی ـ امیر عشایری ـ بارکزهی ـ باقرزاده ـ بزرگ زاده ـ بسیج خلخالی ـ بنی احمد ـ دکتر بهادری ـ بهار ـ بهبهانی ـ پارسا ـ پردلی ـ پیشوائی ـ تجدد ـ جاف ـ جباری ـ کاظم جزایری ـ سعید جوادی ـ جوکار ـ دکتر چهرزای ـ حیدری ـ خزیمه ـ دکتر خطیبی ـ خورشید ـ دکتر دادفر ـ دلخوش ـ دهقان نژاد ـ ذوالفقاری ـ رامبد ـ ساگینیان ـ سعادت فرد ـ سعادت قدس نیا ـ سلیمانی ـ سلیمی ـ رحیم شیخ الاسلامی ـ دکتر شیروانی ـ صدر ـ دکتر ضیائی ـ عالمی ـ ابوالحسن عاملی ـ عطارد ـ قائمی ـ قراگزلو شجاعی ـ کاسمی ـ کریم کاظمی ـ کیوان ـ دکتر محققی ـ مظهری ـ موسوی ـ دکتر مهر ـ مهرزاد ـ ناظمی ـ نظمی ـ واحدی ـ هاشمی ـ هرزندی ـ یاسینی ـ یزدی ـ بهنیا. بانوان : افشار جعفری ـ آقایان ـ جهانبانی ـ زاهدی ـ سلیلی ـ عدیلی ـ نائینی طبا ـ هاشمی .

- بیانات قبل از دستور آقایان : محمود شریفی ـ دکتر رئیسی ـ کهن ـ پرویزفرهنگ بیگوند ـ ابوالحسن عاملی ـ دکتر درودی ـ دکتر عادلی

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : محمود شریفی ـ دکتر رئیسی ـ کهن ـ پرویزفرهنگ بیگوند ـ ابوالحسن عاملی ـ دکتر درودی ـ دکتر عادلی .

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم ، آقای شریفی تشریف بیاورید .

محمود شریفی ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند . بمناسبت فرارسیدن ماه محرم و تجدید خاطره جانبازان راه حق و فضیلت ،‌ فرصتی پیش آمد تا در این دهة عاشورا، به روان پاک شهدای کربلا درود بفرستم و با زبان دل بگویم :

هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق
ثبت است برجریده عالم دوام ما (احسنت)

از اینرو با کمال صدق نیت و اخلاص عقیده در برابر ایثار و پایمردی و پافشاری در راه عقیده و ایمان سرور آزادگان و قافله سالار شهیدان ،‌ حضرت حسین بن علی علیه السلام که دوام و بقای عالم اسلام مرهون شهادت و جانبازی اوست سرتعظیم خم میکنم و اضافه میمایم:

پاینده تا قیام قیامت اوست
زیرا که خون او سبب این قیام شد .

(صحیح است)

و امروز که ۱۳۲۶ سال قمری از آن نهضت مقدس میگذرد ، هنوز اثر جانبازی آزادمردان واقعه کربلا در پهنه گیتی بیشتر تجلی نمود . و نمونه و سرمشقی است از تقوی و فضیلت برای بهزیستی بشریت که اگر بآن عمل شود فقر اخلاقی جامعه درمان خواهد شد و ایمان جایگزین آن خواهد گشت .

از درگاه قادر لایزال که سعادت هرکس دررضای اوست برای همه رهروان راه خدا توفیق طاعت را آرزو دارم . (احسنت) .

همکاران گرامی کنفرانس اوپک سرانجام پس از چندروز بحث و گفتگو با افزایش ده درصد دربهای نفت از اول ژانویه ۱۹۷۷ میلادی ، به انتظار چند ماهه جهان بویژه دنیای غرب پایان داد . زیرا مسئله انرژی همچنانکه رهبر اندیشمند بشر دوست ما تأکید فرموده اند در دنیای صنعتی امروز بیش از پیش یک مسئله ذخیره است تا قیمت ، و ماده انرژی زای نفت باید تا سالهای بعد برای مصارف صنعتی جهان و بویژه صنعت عظیم پتروشیمی باقی بماند و اگر بفروش رود معادل باقیمت واقعی و ارزش حقیقی این ماده گرانبها باشد . علاوه بر این ، در بیانیه نهائی کنفرانس اوپک آمده است که کشورهای عضو موافقت کرده اند ،‌ کمک این سازمان بکشورهای در حال توسعه ، هشتصد میلیون دلار افزایش می یابد .

این امر که برپایه اندیشه های جهان بیانیه شاهنشاه آریامهر برای کمک بکشورهای نیازمند صورت پذیرفت از سال آینده میلادی عملی خواهد شد چون همانطور که رهبر عالیقدر ماکرارا فرموده اند باید هرچه بیشتر شکاف بین دولتهای غنی و فقیر کم شود . و از اینروست که کلیه کشورهای عضو اوپک این پیشنهاد را حکیمانه و حساب شده دانسته اند . طبیعی است که هدف از این افزایش نیز تشکیل صندوقی است که وجوه آن ، صرف کمک به اقتصاد کشورهای جهان سوم خواهد شد . کمکی که درهر حال برای بهبود زندگانی آنها بسیار مؤثر خواهد بود . و مالا هرتخفیفی که در مخالفت بااین تصمیم داده شود ، مخالفت با تصمیم عدالت اجتماعی است و مخالفتی که تنها شرکتهای عظیم نفتی بزیان کشورهای درحال توسعه از ان سود میبرند . امیدوارم که این ذخیره ملی ما ، تحت رهبری داهیانة شاهنشاه آریامهر سالیان دراز با مدیریت صحیح اولیای امور شرکت ملی نفت ایران و تلاش و کوشش صادقانه و شبانه روزی کارکنان لایق و زحمتکش آن ،‌ بمصرف نیازهای واقعی و ایجاد دستگاههای تولیدی دیگری که بعدها جانشین صنعت نفت ایران شود برسد . (صحیح است) .

همکاران عزیز در نیمه دوم آذرماه ، برحسب وظیفه ای که در ادامه خدمتگزاری مردم شریف و حقشناس شهرستان آبادان برعهده دارم برای سرکشی و بازدید از حوزه انتخابیه خود بآنشهر عزیمت کردم . این بار نیز مانند دفعات گذشته مدت چند روز در آن بندر مهم مرزی و شهر بزرگ صنعتی بسربرده . با کلیه طبقات ساکن شهر و روستا و همچنین باکارکنان عزیز صنعت نفت که چرخهای عظیم این صنعت بزرگ ملی را بگردش در میآورند از نزدیک تماس حاصل کردم و در جریان خواسته های موکلان ارجمند و گرامی که انجام همه آن نیازها متضمن رفاه و سعادت عمومی و عمران و آبادانی شهر و روستا است بشرح زیر قرار گرفتم :

۱ـ ضمن شرکت در جلسات انجمنهای شهر و شهرستان و برای نیازهای مردم ،‌ پیشنهاد شد در اجرای مصوبات انجمنهای ملی ، سرعت بیشتری بعمل آید تا بتوان خواسته های مردم را هر چه بیشتر جامه عمل پوشانیده و از اینراه برعمران و آبادانی شهر و روستا افزود .

۲ـ در این سفر بمدت چهارده روز از بخش مرکزی و اروند کنار آبادان با حضور بخشداران مربوطه دیدن کرده ، ضمن سرکشی به روستاهای دور و نزدیک که با در نظر گرفتن اولویت در این فصل بارندگی و طغیان آب رودخانه ها و امکان جاری شدن سیل ،‌ترمیم جاده های فرعی بین روستاها میباشد مبلغ ۲۰۷۴۶۸۸ ریال مصوبه را که از طریق بانک تعاون کشاورزی خرمشهر حواله گردیده بود ،‌مانند دو نفر دیگر همکاران گرامی خود نمایندگان محترم ابادان به نسبت احتیاجات روستاها با استفاده از خودیاری خود مردم در اختیار انجمنهای ده قرار داده شد تا بمصارف لازم برسد و این کاری بود که بسیار مؤثر و همچنین بجا و بموقع انجام شد که البته اثرات معنوی آن بمراتب بیش از ارزش مادی آن است .

۳ـ در بازدید از روستاها ، آمادگی و دلسوزی و مراقبت سپاهیان دانش مورد تقدیر و حقشناسی قرار گرفت . استقبال عمومی از فرمان آموزش رایگان در روستاهای آبادان بقدری زیاد و بیسابقه است که کلاسهای موجود کفاف نیاز گروه بیشمار متقاضی تحصیل را نمیدهد و لذا برای گروه نوآموز جدید، کلاسهای اضافی لازم است . انتظار دارد وزارت آموزش و پرورش ترتیبی برای احداث این کلاسها و نیز ایجاد ساختمان برای آنعده بانوان ساکن روستا که در کلاسهای فوق العاده هنری ، فنون بافندگی و خیاطی را ضمن تحصیل فرا میگیرند بدهد .

۴ـ در بازدید از روستاها ، مشاهده شد که کلاسهای پیکار با بیسوادی بنحوی بارز و چشمگیر درنهایت مراقبت و دلسوزی بامر تحصیل نوباوگان پرداخته اند . آموزگار از وضع خود راضی و دانش آموز خوشحال و فعال است . در اینجا وظیفه خود میداند ضمن قدردانی از دختران آموزگار کلاسهای پیکار با بیسوادی بخش مرکزی و اروند کنار که سربازان وظیفه شناس و فداکار شاهنشاه آریامهر و ملت ایران هستند از دبیر کمیته ملی پیکار با بیسوادی شهرستان آبادان آقای ایرج توابی که موجبات این نظم و پیشرفت آموزشی را فراهم ساخته است تشکر کنم .

۵ـ در این سفر ، در جلسه ای که با شرکت جناب آقای استاندار خوزستان و مسئولان اجرائی و نیز اعضای انجمنهای ملی در سالن پیش آهنگی آبادان تشکیل یافته بود حضور یافته خواسته های مردم شهرستان آبادان با حضور ایشان مطرح و مورد بررسی قرار گرفت و دستورهای موکد در جهت انجام این خواسته ها صادر شد که برخود لازم میدانم از توجهات جناب آقای دکتر صالحی استاندار خوزستان برای رسیدگی سریع بامور رفاهی و عمران شهرستان آبادان ، بخصوص تأمین وسایل آتش نشانی و همچنین از دیگر مسئولان امر بخاطر همکاری و تشریک مساعی تشکر نماید . در اینجا لازم میداند از دولت جناب آقای هویدا تقاضا نماید ، با توجه بسوابق مربوط به شاهراه خرمشهر ـ اهواز و اتمام راه شوسه آبادان ـ اهواز و همچنین نسبت باسفالت راههای اروند کنار و بخش مرکزی و دارخونین و ایجاد برق و تأمین آب آشامیدنی در روستاهائی که فاقد آن هستند و استخدام پزشک و پرستار و قابله برای درمانگاهایی که ساختمان آنها بلااستفاده مانده است سریعا اقدام فرماید .

همچنین در انجام ۶ مورد از بیست و هفت نیاز مردم شهرآبادان که از عهده شهرداری خارج است یعنی اتمام فاز سوم بهمنشیر ، تهیه نقشه جامع شهر ایجاد مجموعه ورزشی و انتقال محله بدنام بخارج از شهر اقدام لازم را معمول دارد .

در خاتمه رجاء واثق دارد که توجهات دائم و مستمر دولت جناب آقای هویدا بکلیه امور کشور چه آموزشی و چه رفاهی و عمرانی و چه خدمات دیگر ،‌بتدریج موجبات رفع تنگنای موجود و تأمین آسایش عمومی

را فراهم ساخته ،‌مردم را بیش از پیش از مزایای اجتماع مترقی ایران امروز تحت توجهات عالیه شاهنشاه آریامهر برخوردار سازد ـ متشکرم (احسنت) بنده بقیه وقتم را باقای دکتر رئیسی واگذار میکنم .

رئیس ـ آقای دکتر رئیسی بفرمائید .

دکتر رئیسی ـ با اجازه آقای رئیس و سروران و همکاران گرامی موقعیتی پیش آمد که چند دقیقه ای راجع به راههای کشور بحثی داشته باشیم آقایان و خانمها بهتر ازمن میدانند هرمملکتی که آهنگ ترقی و پیشرفت داشته باشد ، هر مملکتی که امنیت داشته باشد لازمه اش اینست که در برنامه های عمران خودش اولویت را براه بدهد اگر چنانچه کشوری از راههای خوب برخوردار بود محصولات کشاورزی و صنعتی و فرهنگ و بهداشت میتواند بروستاها و شهرها سرویس بدهد و در غیر اینصورت همیشه بااشکالاتی روبرو میشود (صحیح است) بدون اینکه بخواهم راجع به راههایی که تا بامروز داشته ایم بحثی بکنم و کوتاهی هائی که شده و اولویت هائی که میباید داده بشود و داده نشده شرح بدهم که بطور کلی در تمام ایران مخصوصا در مناطق روستائی از نظر راه بسیار کم توجه شده و آنطور که شاید و باید رسیدگی نکرده اند ،‌ بودجه اختصاص ندادند و میدانم همین نداشتن راه عبور و مرور امروز از نظر اقتصاد و فرهنگ و بهداشت دودش به چشم ما میرود . خیلی جالب است که وزارت راه و ترابری داشته و داریم ولی وزارت تعاون میخواهد راههای مارا بسازد ، لذا برای اینکه زیاد وقت مجلس را نگیرم ،‌وارد اصل مطلب میشوم توفیقی حاصل شد که من در خدمت جناب دکتر شادمان ویکی دو نفر از وزراء‌ و وزیر جدید راه برویم بمنطقه کدام منطقه ؟ منطقه ای که یک کیلومتر راه و جاده اصلی ندارد جناب وزیر کمال حسن نیت را بخرج دادند البته جای تشکر دارد و قول دادند و امیداورم که این قولها یک روز توأم با عمل باشد (انشاءالله) همه میگوییم انشاء الله مهنم مثل شما دعا میکنم امیدوارم اینکار عملی بشود ، مسئله دوم اینکه الان شرکتی هست بنام شرکت راه گستر ماشین آلاتی که سالها در اختیار وزارت خانه ها بود و نمیتوانستند استفاده کنند ،‌ قرار شده در اختیار این شرکت قرار بگیرد و این شرکت در اختیار کسانی بگذارد که میخواهند راهسازی کنند . از این موقعیت استفاده میکنم و عرض میکنم جناب آقای شریف رازی ،‌ وزیر راه در مجلس تشریف ندارند ولی خود شما تشریف دارید اگر وزارتخانه قبول مسئولیت بکند و شما مسئولیت انجام اینکار را قبول کنید در این راه میتوانید موفق بشوید خیلی جالب است که ماشینهای وزارت راه برف ها را در زمستان پاک میکنند و در تابستان بیکار میمانند چرا در تابستان از اینها در جاده های روستاها استفاده نمیشود خوشبختانه جاده های روستائی نه تونل میخواهد و نه راه بزرگ بایک دستکاری مختصر و خرج کم میتواند کاملا گره گشا باشد ولی عملا این کار ساده انجام نگرفته من یک بار دیگر هم گفته ام باز میگویم که همه مجلس میگوید راه میخواهیم ولی باز نمیدانم چه کرده اید ؟

رئیس ـ آقای دکتر رئیسی وقت شما تمام شده است .

دکتر رئیسی ـ امیدوارم خود شما مسئولیتها را بعهده بگیرید و موفق شوید .

رئیس ـ آقای کهن بفرمائید .

یوسف کهن ـ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند بسال پنجاهم از شاهنشاهی شکوهمند پهلوی بنام جامعه باستانی ،‌ میهن پرست و شاهدوست ایرانیان کلیمی جامعه ایکه به حکم فرائض مذهبی پرستیدن شاه آئین اوست (احسنت) جامعه ایکه بدلالت تاریخ در طی بیست و پنج قرن توطن در این سرزمین نیاکانی ، در تمامی ادوار ، از کورش هخامنشی تا اریامهر پهلوی در پرتو درفش همیشه برافراشته آئین شاهنشاهی ، همواره در این سرزمین طلایی، مراتب وطن خواهی خود را بثبوت رسانیده است .

نیم قرن شاهنشاهی شکوهمند پهلوی را سپاس میگویم و به شاهنشاهان پهلوی و شاهنشاهی ایران درود میفرستم (احسنت) .

پیوند جامعه باستانی ایرانیان کلیمی با ایران زمین ، پیوندی است ناگسستنی که بر میثاق و عهدی دیرین استوار است . پیوندی است با آئین شاهنشاهی که از آغاز پیدایش خود برمبنای اصول انسانیت ،‌بشر دوستی و عدالت استوار گردید . میثاقی است ناگسستنی با نظام مقدسی که شاهنشاهان آن از کورش هخامنشی تا آریامهر پهلوی ، در تمامی مسیر تاریخ شاهنشاهی ، همانند همای سعادت ، ایرانیان کلیمی را در پرتو پرفروغ مهر و عنایت و الطاف خود حامی بوده و نقش آفرین دوام و بقای جامعه ما بوده اند ، پیوندی است با بنیانگذار آئین شاهنشاهی بخاطر اولین اعلامیه جهانی حقوق بشر و آزادی قوم ما از اسارت ، با کورش کبیر که در کتاب مقدس ، مسیح و رهایی بخش نامیده شده است ، با خشایار شاه بخاطر دفع خطر از توطئه قتل عام کلیمیان ،‌ با آریامهر پهلوی بخاطر آنکه همة هستی ما از اوست و بخاطر نعمات گسترده ای که بما ارزانی داشتند . بخاطر ره آوردهای انقلاب رستاخیز . (احسنت) و سرانجام پیوند ما با این سرزمین بخاطر عشق جاودانی میهنی مابه این سرزمین نیاکانی است و بخاطر انبیاء ما دانیال نبی ، استر و مردخای و حقوق که در دیار شوش ، همدان ، تویسرکان در پهنه ایران زمین غنوده اند .

در پنجاهمین سال سلطنت درخشان پهلوی ، سلطنتی که براستی برقلوب مردم این سرزمین استوار بوده است ، ملت ایران یکدل و همصدا با جلال و عظمت فراوان نیم قرن شاهنشاهی ایران را سپاس میگویند . این روزها از کران تا کران ایران زمین سرود سپاس ملت ایران از شاهنشاهی پهلوی طنین افکنده است (احسنت) جامعه ایرانیان شاهپرست و میهن دوست کلیمی آنها که همسان با همة ملت شرافتمند ایران از تمامی مواهب و نعمات بیکران دوران پرشکوه شاهنشاهی پهلوی بهره مند شده اند ، جامعه قدر شناسی که گذشته نه بسیار دور خود را بخاطر دارد مردمی که از منتهای مذلت دوران قبل از پهلوی امروز از همه آزادیها و نعمات گسترده برخوردارند آنها را به برکت جهش دوران پهلوی از روزگار مصیبت وادبار و اقلیت به عصر رستاخیز و جزئی از اکثریت ملتی ایران تبدیل شده اند در این جشن و سرور ملی هم صدا و هم آوا با همه ایرانیان وطن خواهی که به این مرز و بوم نیاکانی عشق میورزند . اعلیحضرت فقیر راض شاه کبیر بانی دوران پرشکوه دودمان پهلوی و فرزند برومندشان ، شاهنشاه آریامهر طراح انقلاب و رستاخیز را سپاس میگویند و با جان و دل نیم قرن شاهنشاهی پهلوی را جشن میگیرند و در این سرور و شادمانی ملی و میهنی مشارکت مینماید (صحیح است) .

این از برکت عصر فرخنده پهلوی است که هزاران استاد دانشگاه ـ دانشجو ـ اندیشمند ـ جوانان تحصیلکرده ـ بازرگانان ـ کسبه در میان جامعه ما عرصه وجود و فعالیت پیدا نموده اند .

بیاد آوریم که سیمای ایران ، قبل از طلوع خورشید پهلوی چهره فقر و مسکنت ،‌آشوب و نا امنی بود و بخاطر داشته باشیم که حکایت آن سالها، داستان تاریکی و سیاهی ، مصیبت و مذلت بود حکایت ملتی بود که در گذرگاه سهمناک تاریخ رشته استقلال و آزادیش به موئی بسته و در آستانه نابودی قرار گرفته بود بیاد داشته باشیم که براین ویرانه های اسفناک بود ، که بنیانگذار دودمان پهلوی رضاشاه کبیر با عزمی استوار واراده ای راسخ و آهنین ایرانی نورا پی افکند دودمان پهلوی طلوع پرعظمتی بود (صحیح است) طلوع روشنائی از قلب ظلمت و تاریکی قرون . با طلوع خورشید درخشان پهلوی بود که بدست توانای اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر امنیت مستقر، مدرسه ها، بیمارستانها ،‌راهها ، دانشگاهها و سرانجام انسانهای نو بوجود آمدند (صحیح است) امروز ملت ایران با رهبریهای شاهنشاه آریامهر به بسیاری از مواهب دست یافته است . آزادی ،‌امنیت ، اقتصاد سالم و بارور ، حیثیت و غرور ملی و اجتماعی احترام و اعتبار جهانی مواهبی است که فرزند برومند اعلیحضرت رضاشاه کبیر به ملت ایران ارزانی داشته اند اینک زمانی فرا رسیده است که جهان و جهانیان از شاهنشاه الهام میگیرند و به یقین تاریخ جهان شاهنشاهی پهلوی و شاهنشاهان آنرا در شمار معدودی از قهرمانان عظیم الشأن نام خواهد برد که در هنگام سختی و حوادث کم نظیر ظهور کرده و با رسالتی تاریخی ملت خود را در راهی رهبری نموده اند که منتهی به آزادی و ترقی و افتخار گردیده است (احسنت) بیگمان در هیچ دوره ای از ادوار بیست و پنج قرن تاریخ شاهنشاهی ایران قلوب مردم این سرزمین چنانکه امروز هست پیوسته به شاهنشاهی ایران نبوده است . به میمنت جشن فرخنده پنجاهمین سال سلطنت پرافتخار دودمان پهلوی که در هفته گذشته با شکوه و جلال فراوان برگذار شد قسمت جدید و نوبنیاد بیمارستان کورش کبیر که درهای آن برروی همة‌ هم میهنان مفتوح خواهد بود ، خانه جوانان که پایگاه جوانان شاهدوست و میهن پرست ایران زمین خواهد گردید ، خانه پیران که مأمنی برای نگاهداری رایگان زنان و مردان پیر و تهیدست میباشد افتتاح گردید .

امروز که جامعه ما سربلند و مغرور به آینده پرامید و درخشان خود مینرد با تمام وجود در برابر آنهمه فداکاری اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر بنیانگذار شاهنشاهی پهلوی و آریامهر شاهنشاه ایران زمین فرزند برومند آن رادمرد بزرگ تاریخ سرتعظیم فرود میاورد و برای دوام و بقاء سلطنت پهلوی و سلامت رهبر داهی و خردمند ملت ایران و خاندان جلیل پهلوی از صمیم قلب دعا میکنیم . بنده بقیه وقتم را بدوست عزیزم آقای فرهنگ بیگوند تقدیم میکنم (احسنت) .

رئیس ـ آقای فرهنگ بیگوند بفرمائید .

فرهنگ بیگوند ـ با تشکر از همکار ارجمند در رهنمودها و فرمایشات حکیمانه شاهنشاه بکرات برخورد میکنیم که باصل مشارکت مردم در سرنوشت خویش و امور مربوط به عمران مناطق توجه خاصی میشود و در مجلس رستاخیز از جانب نمایندگان ملت طی یکسال گذشته در مورد اجرای فرامین رهبر خردمند و دلسوز مملکت و رعایت اصل مشارکت و جلب اعتماد هرچه بیشتر مردم و تأثیر آن در امور عمرانی کشور بارها تذکراتی داده شد امور عمرانی کشور بارها تذکراتی داده شد امور عمرانی آنهم در سطح روستاها که اعتقاد همگانی به نگهداری و احیاء این مراکز شاه پرستی و وطن پرستی و اخلاق و ملیت و پای بند نمودن مردم و حفظ تقویت روحیه و سنن ملی در مراکز دهقانی که همین امروز در جلسه پژوهشهای مسائل دهقانی در پیشگاه علیا حضرت شهبانوی نیکوکار و نیک اندیش ، برآن تأکید خاص فرموده اند بسی حائز اهمیت است قانون بودجه سال ۲۵۳۵ حاوی ۲ تبصره در جلب مشارکت روستانشینان بود این ۲ تبصره هرکدام دارای کیفیتی بودند که معیار و سنجشی از نحوه جلب خودیاری مردم را بخوبی نشان میدهد .

اول تبصره ۱۹ بودجه که با ۱/۳ اعتبار آن نه فقط نتایجی بسیار مثبت و موثر داشته بلکه نشان دهنده این بود که هرگاه در اجرای امور عمرانی اعتماد و نظارت واقعی مردم رعایت شود جلب مشارکت بسهولت انجام میگیرد . چنانکه در اکثر موارد مشارکت مردم خیلی بیشتر از میزان پیش بینی شده و قابل تصور بوده است (صحیح است) تاحدی که میتوان گفت تاکنون خودیاری مردم در هیچ امری در این مقیاس نبوده است و دارای مزایای بیشمار و لزوم حواله بقیه اعتبار چون شنیدم روز گذشته در جلسه ای آقای دکتر مجیدی قول دادند که بقیه اعتبار را بزودی حواله نمایند از بحث و ادامه بقیه مطالب خودداری میشود . و اما تبصره دیگر که تبصره ۶۵ است من تصور میکنم تنها اثرش بلوکه شدن ۲۵% اعتبارات خاص ناحیه ای و دست آویزی برای کم کاریهای بعضی از مجریان امور عمران در شهرستانها بخصوص درراههای روستائی شده (صحیح است) نمونه ای از آن در شهرستان حوزه انتخابیه به این جانب اطلاع داده شده که متأسفانه چند مورد راه روستائی مصوب که اهالی سالها چشم بانتظار انجام آن بوده اند (بندر) رعایت این تبصره یا شروع نشده و یا قبل از شروع اعتبارش قطع شده است .

این دو تبصره در کنار هم بخوبی نشان داد و میشود ارزشیابی نمود که مردم چه میخواهند و راه جلب اعتماد آنان چه و چگونه و به چه وسیله ای است . پیشنهاد من برای این است که برای انجام بهتر امر عمرانی روستاها و جلب مشارکت واقعی مردم ۲۵% اعتبارات موضوع تبصره ۶۵ زمانی مؤثر خواهد بود که اجرای آن طبق آئیننامه تبصره ۱۹ باشد والا تبصره ۶۵ معنائی جز قطع ۲۵% از اعتبارات زیر بنایی در روستاها را نخواهد داشت . مورد دیگر جناب آقای دکتر شادمان تشریف ندارند نیازمندیهای حوزه انتخابیه (شهرستان سنقر و کلیایی) است که بارها به وسائل ممکن و از جهات مختلف مورد تقاضا و خواسته های اهالی وسیله اینجانب منعکس : تکرار آنها به تفصیل در این مجلس مقدس وقت دوستان را میگیرد لیکن فهرست وار بار دیگر و خود جنابعالی شاید مسبوق هستید که برای چندمین بار مطرح میشود ولی نتایج آن را خود شما بفرمائید چه شده ؟

۱ـ تلوزیون وضع نامطلوب آن که جنابعالی از من بیشتر در جریان هستید .

۲ـ دانشسرای مقدماتی که ایجاد آن از سال ۳۵ به ۳۶ موکول و با جابجائی معاون تربیت معلم منکر اصل مسئله میشود از طرفی معاون اداره پارلمانی آموزش و پرورش در تاریخ (۲۵۳۵/۹/۲۸) باینجانب اعلام مینماید که دستور اقدام به تربیت معلم صادر شده ولی معاون اعلام شده عوض شده دستور و قول و قرار باایشان رفته یا بجای خود باقی است نمیدانم ـ بهر حال برنامه کار دستگاههای اجرایی که نباید با تغییرات اشخاص مختل شود .

۳ـ راههای فرعی سنقر به سه شهرستان اطراف در اثر بی توجهی عمل نکردن بوعده های مسئولین وزارت راه در مرمت و روکش اسفالت این راهها ـ اولا در بیشتر فصول سال قابل استفاده نیست و ثانیا اعتباراتی که در احداث این راهها شده دارد از بین میرود .

۴ـ اعتبار هنرستان صنعتی سنقر که زمین آن آماده است یکسال است که وزارت آموزش و پرورش کتبا اعلام نموده که به زودی حواله میشود ولی خبری نیست؟ اینها مسائلی است که بارها تکرار شده امیدوارم مطالبی که در سال آینده عنوان میشود تکرار همین مطالب امسال و سال گذشته نباشد . و در کنار این مسائل در اینجا از دولد و از وزارت نیرو و عموم کارکنان برق منطقه ای غرب تشکر میشود که در اواخر شهریور ماه سال جاری پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی اهالی شهرستان سنقر و کلیائی زیر پوشش برق سرتاسری واقع و عموم مردم دعا گوی شاهنشاه آریامهر بودند و چشک و دلشان بیکی دیگر از اثرات و نتایج رهبریهای خردمندانه رهبر مملکت روشن شد. و همچنین از انجام طرح شناسائی آب آشامیدنی شهر سنقر وسیله این وزارتخانه که اخیرا اعلام گردیده تشکر میشود و انتظار دارد که سازمان برنامه و بودجه اعتبار لازم را در بودجه در دست تهیه بمنظور شروع انجام طرح مورد نظر برای شهر سنقر تأمین نمائید . (احسنت) .

رئیس ـ آقای ابوالحسن عاملی بفرمائید .

ابوالحسن عاملی ـ جناب آقای رئیس ، همکاران محترم روز اول دیماه روز دانش و مصادف با پانزدهمین سالروز فعالیتهای سپاهیان دانش است .

سپاه دانش ، حماسه ارزشمند عصر افتخار آفرین پهلوی وره آورد هستی بخش انقلاب شکوهمند شاه و ملت است . چهارده سال پیش در چنین روزی به فرمان شاه بیدار دل و در اجرای ششمین اصل از اصول انقلاب ، ۲۵۰۰ نفر از جوانان برومند کشورمان رهسپار پادگانهای نظامی شدند تا بقول یکی از صاحب نظرات آموزش و پرورش ، منطقی ترین ارتشهای جهان را پایه گذار شوند ، اینان سربازانی بودند که نه بقصد جنگ با انسان و نه به عزم تجاوز بسرزمینها، بلکه به منظور حمایت راستین از انسانها و پاسداری از حریم انسانیت و جهاد علیه پنهانی ترین دشمن بشریت یعنی جهل و بیسوادی بسیج شدند (صحیح است) .

سنگرشان روستاهای دهقانان آزاد شده و جنگ افزارشان دانش و فرهنگ و هدفشان مبارزه با هریمن جهل و نادانی بود . فرماندهی آنان نه از پشت جبهه صورت میپذیرفت ،‌بلکه پرچمدار این جهاد ملی همه جا پیشاپیش آنان بود و روحیه ای تزلزل ناپذیر و توانی همچنان راسخ در آنان ایجاد مینمود .

جوانان پرشور وطن که ندای رهبر اندیشمند ملت ایران را همواره صمیمانه پاسخگویند، بادرک رسالت تاریخی خویش در طی چهارده سال گذشته ، گروه ،‌گروه ، باگامهائی استوار راه روستاهای دور و نزدیک را در سرزمین پهناور ایران پیش گرفتند و دریچه دنیائی تازه و نو ، را بروی مردم روستانشین گشودند . آنان با اذهان و افکار و روح مردم ،‌ یعنی مستقیما با مرکز ثقل وجودی آنها ارتباط برقرار کردند ،‌اینان را بحق باید عامل انتقال و دانش از شهرها و مراکز علمی به روستاهای کشور دانست که بعنوان پیش آهنگان نهضت انقلاب شاه و ملت تا محو کامل بیسوادی ،‌ دانش و بینش را به دهکده های مملکت میبردند و مشعل علم و آگاهی را بدست روستائیان که قسمت اعظم افراد کشورمان را تشکیل میدهند می سپارند .

تشکیل سپاه دانش که یکی از مؤثرترین و ثمربخش ترین مظاهر انقلاب بزرگ شاه و ملت است موجب شد که مجال شرایط تساوی فرصت در زمینه تعلیم و تربیت برای مردم شهرها و مناطق رستائی تأمین گردد ودر پرتو این اقدام بزرگ انسانی نه فقط برای نخستین بار در تاریخ حیات بشری از نیروی نظامی در راه توسعه علم و دانش و ریشه کن ساختن جهل و بیسوادی بهره گرفته شد ، بلکه هر سپاهی دانش بعنوان سرباز پیشقدم انقلاب ، آثار تحول را در دور افتاده ترین نقاط مملکت گسترش داد و روح و مفهوم انقلاب و نتایج عینی آنرا برای جامعه روستائیان ایران توجیه نمود (صحیح است) و در نتیجه ، ستایش کلیه محافل جهان را نسبت به عمق و اصالت اندیشه های صلح آمیز شهریار توانای ایران و تحولات ناشی از آن برانگیخت سپاهیان دانش دختر و پسر که در طی سالهای اجرای این برنامه حماسی، عده آنان از مرز یکصد و پنجاه هزار نفر فراتر رفته است ، در متن انقلاب ایران ، نه تنها در زمینه تحقق هدفهای آموزشی و تربیتی ، اقتصادی و اجتماعی و بهداشتی ، نقشی ستایش انگیز داشته اند ، بلکه درپرتو انجام این رسالت تارخی برای قبول مسئولیت های اجتماعی بعدی نیز آماده شده اند ، بطوریکه امروز بسیار از آنان با کسب شایستگی های علمی موفق به احراز مسئولیتهای اجتماعی درخور توجه شده اند و همچنان در پیشبرد هدفهای عالی انقلاب سهمی مؤثر دارند (صحیح است) در آستانه پانزدهمین سال اجرای برنامه سپاه دانش سپاس و درود ملت ایران را به پیشگاه طراح انقلاب شکوهمند شاه وملت شاهنشاه آریامهر تقدیم میداریم و توفیق روز افزون جوانان سپاهی دانش را در تحقق آرمانهای ملی و نیات مقدس رهبر عالیقدر ایران آرزو میکنیم (احسنت) و اما مطلب دیگری که خواستم بعنوان یادآوری مجدد به وزارت آموزش و پرورش اعلام کنم بموضوع اعطا گروههای ده و یازده است به دبیرانی که واجد شرایط بوده و پس از بیست و پنج ، شش سال سابقه خدمت هنوز در انتظار بسر میبرند و معلوم نیست چرا این عده مردم شرافتمند و خدمتگذاران واقعی را به وعده و وعید سرگرم کرده و هنوز با ضوابط و شرایط جدید گروه ده و یازده به هیچیک از دبیران نداده اند ، تقاضا دارد هرچه زودتر، بخاطر خشنودی این طبقه زحمتکش و علاقمند ، نسبت بصدور احکام این عده از دبیران اقدام فوری معمول گردد.

و همچنین نسبت به پرداخت فوق العاده شغل معلمان که چند سال است مبلغی ناچیز بآنها پرداخت میشود ، تصمیم لازم اتخاذ گردد تا با پرداخت فوق العاده شغل دلگرمی این عده بیشتر شده و تا حدودی جبران هزینه های سنگین زندگی آنان بشود . و همانطور که اخیرا شاهنشاه آریامهر هنگام معرفی معاونان جدید وزارت آموزش و پرورش اوامر مؤکدی نسبت به مسائل رفاهی معلمان صادر فرمودند ، در مورد تهیه وتأمین مسکن معلمان اقدام فوری معمول گردد و نیز از هم اکنون بفکر پرداخت یکماه پاداش آخر سال مانند سایر کارمندان دولت باین طبقه شریف باشند جامعه معلمان بانتظار اجراء دقیق و سریع اوامر شاهشاه آریامهر میباشند .

همکاران ارجمند در بازدیدی که اخیرا از حوزه انتخابیه خود کهکیلویه بعمل آوردم مردم درخواستهائی داشتند که اهم آنهارا باختصار باستحضار میرساند از دولت جناب آقای هویدا از طرف قاطبه اهالی کهکیلویه و بویر احمد تقاضای رسیدگی و اقدام فوری و اعلام نتیجه را دارد .

۱ـ باتوجه به وسعت منطقه و کثرت جمعیت تقاضا دارد فرمانداری کل کهکیلویه و بویراحمد به استان ،‌که مدتها است مورد تقاضای مردم میباشد ، تبدیل شود .

۲ـ الحاق صیدون و علاء و پانزده روستای مربوطه به بخش بهمنی کیکیلویه که وزارت کشور انجام این کار را به بعد از انتخابات انجمنهای ملی موکول کرده و تاکنون اقدامی معمول نداشته اند .

۳ـ احداث جاده بهبهان به گچساران و اتصال آن به جاده گچساران شیراز .

۴ـ ادامه فعالیت جاده سازی ـ راه خوزستان ـ اصفهان که از کهکیلویه و بویراحمد میگذرد که چند قطعه آن ساخته شده ولی مدتی است پیمانکاران کار خود را تعطیل کرده اند امیداست با توجه وزارت راه و ترابری که کوشش دارد جاده های نیمه تمام را در اولویت اول قرار دهد نسبت به ادامه کار این شرکتها اقدام فوری مبذول دارد .

۵ـ احداث پل مارون بین سوق ولنده که جاده آن از دوطرف درست شده و مطالعات آن انجام پذیرفته و حتی پیمانکار آن هم تعیین شده و اخیرا قسمتی از این جاده هم اسفالت شده است ولی متأسفانه بعلت نبودن پل استفاده چندانی از این راه نمیشود و سالها است که اهالی طیبی و بهمئی سردسیر و گرمسیر در انتظار انجام آن میباشند و اعتبار آن هم تأمین و پیش بینی شده است ولی معلوم نیست چرا وزارت راه اجازه شروع ساختمان پل را به پیمانکار نداده است.

۶ـ احداث پل قلعه دختر که طوایف دشمن زیاری و طیبی سردسیر و بهمئی سردسیر از آن استفاده میکنند و سالها است که مردم انتظار انجام این کار را دارند .

۷ـ تبدیل سرفاریاب و پشته زیلائی که متجاوز از ۵۰ پارچه آبادی است به بخش مستقل .

۸ـ تأمین اعتبار کافی برای حفر چاه نیمه عمق و عمیق برای روستاهای بهمئی و طیبی و دشمن زیاری و حومه گچساران که اکثرا بعلت کم آبی و یا آلوده بودن آب در زحمت و ناراحتی بوده و در خواست تأمین آب آشامیدنی سالم دارند .

۹ـ تأسیس دادگاه بخش در دهدشت مرکز شهرستان کهکیلویه .

۱۰ـ پرداخت وام کشاورزی و دام داری از طرف بانک توسعه کشاورزی به روستائیان زیر کهکیلویه و بویر احمد از نظر مراتع و زمینهای قابل کشت ، غنی بوده و جا دارد در این مورد توجه فوری مبذول گردد . بقیه وقتم را بآقای دکتر درودی تقدیم میکنم (احسنت) .

رئیس ـ آقای دکتر درودی بفرمائید .

دکتر درودی ـ اخیرا وزارت بهداری و بهزیستی از سیستمی در استخدام پزشکان استفاده کرده که بآن خدمت کارمزدی میگویند و اصطلاح فرنگی آن فی فور سرویس است بنده فعلا نسبت باصل این نوع استخدام اظهار نظری نمیکنم زیرا در آن هم نکات مثبت و هم نکات منفی وجود دارد . مثلا از نکات مثبت آن اینستکه دارای خاصیتی که ضوابط استخدامی باید داشته باشند هست . زیرا ضوابطیکه در قوانین استخدامی از آن استفاده میشود باید بمنزله نیروی محرکی باشد که کارمند را برای انجام وظیفه بفعالیت وادارد . بعبارت دیگر ضوابط قانون استخدامی باید خاصیت دینامیک داشته باشد و این سیستم این خاصیت را دارد .

ولی نکات منفی هم در آن موجود است مثلا ممکنست خدای نکرده پزشکان برای کمک بیکدیگر مرتبا بیماران را بهم پاس بدهند و یا اینکه فعلا بیش از هشت میلیون نفر زیر پوشش درمانی نیستند برای بقیه مردم ایران که هنوز بیمه نشده و از درمان رایگان استفاده میکنند چه باید کرد و حداقل اینستکه باید کار بیمه کردم مردم و این نوع استخدام همآهنگ گردد و بسیاری محاسن و معاقب دیگر که فعلا درصدد برشمردن آن و نتیجه گیری نیستم ولی آنچه امروز میخواهم عرض کنم اینستکه دیگر نباید آن اشتباهی را که در ۲۰ سال اخیر در مورد قوانین استخدامی مرتکب شده ایم بشویم و آن حفظ حقوق استخدامی پزشکان فعلی است که در خدمت دولت هستند و بآن حق مکتسب میگویند و علت اینکه گفته شده است قوانین و ضوابط نباید عطف بماسبق شود مگر در صورتیکه منافعی برای کارمندان باشد همین است . در یکی دو هفته اخیر در تماسیکه با بعضی از پزشکان گرفته شد پزشکان جدید الاستخدام ا زاین سیستم راضی هستند ولی غالب پزشکانیکه فعلا در خدمت دولت هستند حاضر نیستند از سابقه خدمت و امتیازات بعدی خود صرفنظر نموده رابطه خدمتی خود را قطع کنند و منطقی هم نیست که این حق از آنها گرفته شود خواه مستقیم و خواه غیر مستقیم . غرض از مستقیم آنستکه با تصویب قانون اینکار عملی شود و غیر مستقیم عبارت از آنستکه وزارت بهداری از اختیارات خود استفاده کرده و در خدمت آنقدر عرصه را برپزشکان شاغل تنگ کند که اجبارا حاضر شوند از سوابق خدمتی خود صرفنظر نماید . بنابراین افرادی را که جدیدا استخدام میشوند بهر طریق که وزارت بهداری بخواهد میتواندبا آنها رفتار نمایند آنها هم آزادند اگر شرایط استخدامی مطابق میلشان بود قبول خدمت میکنند والا فلا ولی کسانیکه فعلا در خدمت هستند با توجه شرایطیکه از جهت استخدام برای آنها داشته است قبول خدمت کرده اند و نباید این حق را از آنان گرفت و الا اینکار باعث عدم اعتماد میشود که خدمت دولت فقط این یک خاصیت را دارد که مورد اعتماد است لذا باید پزشکان فعلی را چه مستقیم و چه غیر مستقیم در مقابل این نوع خدمت آزاد گذاشت . بدیهی است اگر اینکار بصورت لایحه بمجلس بیاید بنده نظر خود را عرض خواهم کرد ولی درهر صورت در حال حاضر نباید اقدامی شود که باعث دلسردی پزشکان فعلی گردد زیرا ما از کمبود پزشک شکایت داریم و دائما در صدد هستیم پزشکان خارج رفته خود را جلب نمائیم باید از پزشکان معدود فعلی حداکثر استفاده را بنماییم و آنانرا نسبت بکار خود تا آنجا که ممکنست دلگرم نمائیم (احسنت) .

رئیس ـ آقای دکتر عادلی بفرمائید .

دکتر عادلی ـ بسم الله الرحمن الرحیم

نظر باینکه یکی از وظایف نمایندگان مجلس شورای ملی اظهار نظر در مسایل جاری مملکت و همچنین بازگو کردن افکار و نظریات اصلاح طلبانه و انعکاس دردها و خواسته های محقانه قشرهای مختلف اجتماع است لذا ب کسب اجازه از مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند راجع بدو موضوع تصدیع میدهم . یکی موضوع برنامه های تلویزیونی است . شکی نیست که تلویزیون امروز نقش بزرگی در کلیه شئونات زندگی اجتماعی طبقات مختلف علی الخصوص کودکان و نو جوانان دارد . بحمدالله با زحمات فراوان مسئولین امر و صرف بودجه های قابل توجه تقریبا غالب نقاطب کشور زیر پوشش امواج تلویزیون قرار گرفته است (صحیح است) . تلویزیون صرفنظر از اینکه یک وسیله سرگرمی و تفریح برای مردم است باید قبول کرد که مؤثرترین وسیله آموزش زیر بنائی کودکان و نوجوانان نیز میباشد . حال که چنین وسیله مؤثر روبروی قاطق ملت ایران و خوشبختانه در مملکت ما برنامه های آن زیر نظر دولت پیاده میشود باید به مهمترین هدف آن که آموزش و پرورش روحی اکثریت بینندگان علی الخصوص کودکان و نوجوانان است توجه بیشتری معطوف شود . (صحیح است)

متأسفانه گاهگاهی برنامه هایی مخصوصا از سری سریالها در آن اجرا میشود که نتیجه گیری آن در جهت عکس منظور حاصل میگردد من قبول دارم که مقداری از برنامه ها باید در جهت سرگرمی و تفریح مردم منظور و اجرا شود . ولی در همان برنامه ها باید جنبه های اخلاقی شدیدا مراعات گردد و بهیچوجه برداشت غلط از آن در بیننده که در سطوح مختلف فکری از استاد دانشگاه گرفته تا کشاورز و کارگر و کودک و نوجوان هستند عاید نگردد . برنامه ها باید طوری تنظیم شود که اگر خوش آیند همه طبقات نباشد و علی الخصوص هم باید چنین باشد نتیجه گیری نامطلوب و مضر بحال اجتماع در هیچیک از سطوح فکری مختلف مردم ایجاد ننماید .

آنچه که باعث شد من در اینجا تصدیع بدهم مشاهده یکی دو برنامه در دو هفته اخیر است . با توجه باینکه تبلیغاتی هم در اطراف خوب بودن یک برنامه مورد نظر شده بود من هم بتماشای آن نشستم که فکر میکنم عده ای از همکاران محترم نیز ملاحظه فرموده باشند که از نام بردن آن بواسطه احترام به هنر و هنرمندان خودداری میکنم . فقط از مسئولین تهیه و پخش آن میپرسم . آیا ضرورت داشت که قریب ده پانزده دقیقه وقت تماشاچی گرفته شود تا اینکه بوسیله چند نفر هنرمند که دور یک میز نشسته بودند و همگی در نهایت استادی و هنرمندی رل خود را بازی میکردند تا آنکه نفی یا اثبات نمایند که یک امر خلاف عفت عمومی در یکی از ماجراهای صحنه انجام شده است یا خیر ؟ اگر تماشای چنین صحنه هائی عده ای از مردم را میخنداند اکثریت بینندگان این صحنه های ناخوش آیند را دور از شأن تلویزیون میدانند . (صحیح است)

در هفته بعد در همان برنامه عیب کار بصورت دیگری تجلی میکند . لازم بتذکر نیست که ملت ایران بشعائر مذهبی خود سخت علاقمند میباشند و بهیچوجه نمیتواند تحمل کند که احترامات لازم در مورد شعائر مذهبی ملحوظ نگردد چه رسد از آنکه خدای ناکرده بوی کمدی از آن استشمام شود . مخلوط نمودن شعائر مذهبی را در برنامه هایی که جنبه مذهبی نداشته باشد بشدت محکوم میسازد برنامه های مذهبی باید بطور جداگانه و مستقل و فقط توسط روحانیون ذیصلاحیت اجراء شود . و اگر در مواردی نمایش شعار مذهبی ضرورت اجرا داشته باشد باید با صوابدید و مصلحت همین روحانیون باصلاحیت باشد . من نمیدانم آن برنامه مذهبی که بطور نمایشی در قسمتی از برنامه سریال اجراء شد و حداقل در عده بسیار زیادی از بینندگان اثرات نامطلوب داشت با صلاحدید مشاورین روحانی بوده است یا خیر ؟

معتقد هستم حال تلویزیون با صرف هزینه های گزاف و با هنرنمائی های فراوان هنرمندان برنامه هایی تهیه میکند . آن برنامه ها بوسیله یک کمیسیون صالح مورد بررسی کنترل قرار گیرد تااگر قسمتهائی خلاف اخلاق یا شئونات مذهبی و یا ملی در آن باشد حذف و بعدا مورد استفاده قرار گیرد (صحیح است) .

اما مسئله دوم نامه ای ازیک دبیر ساکن در بخش بدستم رسید که واقعا خواندنش متأثر کننده است و مرا برآن داشت که در آن مسئله نیز تصدیع بدهم و آن گرانی طاقت فرسا برای حقوق بگیران علی الخصوص کارمندان دولت است (صحیح است) چه الحمدلله سایر طبقات در مسابقه ای که گران کردن جنس یا مزد خود گذاشته اند خسرانی احساس نمیکنند .

گرچه همکار ارجمند ما جناب آقای دکتر فیروز آبادی در جلسه یکشنبه قبل در باره اصل چهاردهم انقلاب شاه و ملت مطالب مستدلی بیان فرمودند . اجازه میخواهم در دنباله آن مطالبی عرض نموده و مشکلات حاصله از این امر را در مورد کارمندان دولت بعرض برسانم .

باید قبول کنیم که فرمان اصل چهاردهم انقلاب شاه و ملت بنحوی که مطلوب و منظور رهبر عالیقدر مملکت و رضایت توده مردم باشد بمرحله اجرا در نیامده است . اگر چند صباحی پس از صدور فرمان که مانند نیشتری بردمل درد این طبقه از اجتماع فرود آمد و یا گرانی مبارزه شد و ملت خوشحال از اینکه کمر این غول مزاحم شکسته شده است ولی متأسفانه مردم منفعت طلب تا آنجائی که توانستند علنا و تا آنجا که نتوانستند بطور پنهانی و ساختگی و تقلبی برگرانی متاع خود افزودند و هنوز هم میافزایند (صحیح است) همه شاهد بودیم و هستیم که از آن تاریخ ببعد میوه فروش جنس خوب را پنهان کرد و برای فروش عرضه ننمود . کارخانه های پارچه بافی عرض پارچه را کم کردند . قوطی های در بسته کوچکتر شد ، لوله های خمیر دندان ، صابون ریش تراشی و نظایر آن باریک و بقلم نی شبیه شد . شیشه های آشامیدنی باریکتر و سطح محتوی آنها پائین تر آمد ، رستورانها و مهمانخانه ها که جای خود دارند هم از کیفیت کاستند و هم از کمیت ، قطعات گوشت را از هرسه بعد کم کردند و قس علیهذا . در سایر شئونات کسب چنین رویه هائی معمول گشت . تعداد بسیار اندکی از این گران فروشان بدادگاه معرفی شدند . متأسفانه جرائمی که برای این گران فروشان قائل میشدند نه تنها آنها را تنبیه نمیکرد بلکه بلافاصله در تجاوز خود جری تر میشدند چون با فروش یکی دو روز خود آن مقدار ضرر خود را که جریمه شده بودند جبران میکردند با همه این نوع گران فروشی پنهانی نرخ بسیاری از اجناس علی الخصوص خواربار در این مدت ثابت نمانده و بطور غیر قابل تصوری افزایش قیمت علتی پیدا کرده است . من چند نمونه از اینها را که قوت غالب مردم است باسال گذشته مقایسه میکنم . برنج نخود لوبیا لپه با توجه بمقایسه با سال گذشته از ۶۰ تا صددرصد افزوده شده است . مغز گردو صد و پنجاه درصد گران تر شده است . از ماهی سفید و آزاد صحبت نمیکنم . ماهی های کپور کفال و غیره را هم نسبت به سال گذشته با درصد زیادی گران فرموده اید . در مورد کرایه مسکن چه عرض کنم . فقط یک نمونه را تصدع میشوم در تابستان سال ۵۴ طبقه دوم یک آپارتمان بوسیله یکی از دوستانم به مبلغ چهار هزار تومان اجاره شد . در تابستان امسال طبقه سوم مشابه آن بمبلغ هفت هزار تومان باجاره رفت .

در مورد خدمات و دستمزدها وضع از همه بدتر است . باز برای مثال عرض میکنم اگر دوسال قبل برای سرویس کاربوراتور بخاری ده تومان میگرفتند حالا یکصد و بیست تومان مطالبه میکنند . حالا هم که دولت بعضی نرخها را آزاد اعلام کرده است و معلوم نیست پایان این گرانی به کجا خواهد انجامید ؟

من از ذکر این مقدمه که باعث تصدیع شد میخواهم یک نتیجه بگیرم . حال گرانی با تورم ویا هر نام دیگری که بآن بگذارید با این شدت روبصعود است . دولت برای کارمندان و حقوق بگیران ثابت چه فکری کرده است ؟ آیا در چنین شرایطی میشود بافساد مبارزه کرد؟ اصل انقلاب اداری را با چنین اوضاع و احوال میشود پیاده کرد؟ مگر نباید برنامه های مملکت توسط این افراد که اکثرشان دارای تحصیلات عالیه و طبقه روشنفکر مملکت را تشکیل میدهند پیاده شود؟

جناب آقای نخست وزیر در یکی از دو جلسات حزبی که سخنرانی فرمودند تنگناهائی در اثر پیشرفتهای اقتصادی در مملکت بوجود آمده است که مردم باید آن را تحمل کنند . من قبول دارم آنهائی که وضع اقتصادیشان بهبود یافته است باید بعضی تنگناها را قبول کنند ولی کارمندان دولت که از نظر اقتصادی شدیدا در مضیقه قرار گرفتند اصولا قادر به تحمل تنگنا نمیباشد چون ظرفیت تحمل آنان لبریز شده است (صحیح است) در سالهای اخیر که در اثر توجهات ذات شاهانه و پی گیری مستمر معظم له در آمد دولت ازلحاظ فروش نفت برقم بسیار مطلوب رسیده است. جاداشت با برنامه ریزی مشخص و حساب شده و رشد اقتصادی پله به پله همه طبقات مختلف مملکت در رفاه باشند . نه اینکه عده ای شدیدا از آب گل آلود ماهی گرفته و فشار آن برگرده یک عده ای دیگر علی الخصوص آندسته ازکارمندان صالح دولت که فقط با حقوق حلال خود زندگی میکنند از اکثریت غالب را این دسته تشکیل میدهند فرود آید .

من امیدوار هستم در تنظیم بودجه سال آتی توجه کافی باین اصل بشود . ضمنا باید عرض کنم که اگر انصاف و عدالت در این مورد ملحوظ بشود بالا بردن ضریب از ۷ به ۸ و حتی ۹ و ۱۰ دردی را دوا نمیکند . زیرا از زمانی که صحبت افزایش ضریب از ۶ به ۷ درمیان آمد و تا مرحله اجرا رسید سطح زندگی یعنی افزایش هزینه از ۶ به ۸ رسیده بود . با توجه باینکه مدت دوسال است که از این تغییر ضریب میگذرد و ما شاهد گرانی و تورم خارج از انتظار بوده ایم افزایش ضریب و ۸ و ۹ و حتی ۱۰ گام مؤثری برای رفاه طبقه کارمندان نیست (صحیح است) .

من نمیگویم ضریب را بالا ببرید . بنحوی بکارمندان کمک کنید که مجددا تورم ایجاد نکند . مثلا به کارمند کرایه خانه مناسب با شئونات زندگی هرگروه براساس نرخ فعلی کرایه خانه ها بپردازید و حتی ضریب را پائین بیاورید . یا با یک برنامه معین بکارمندان وام تهیه مسکن بپردازید و این وام را بدون آنکه از حقوق کارمند کسر نمایید بهای تغییر ضریب کارمندان محسوب دارید . من این مطالب را بطور مثال عرض کردم . چون اقتصاددان نیستم . یعنی درس اقتصاد نخوانده ام بحمداله در دولت تعداد زیادی اهل اقتصاد و متخصصین اقتصادی انجام وظیفه میکنند . و وظیفه آنها است که مانند ممالکی که دارای بودجه غنی هستند طرح ها را تنظیم و پیاده کنند که آشفتگی در مسایل اقتصادی مملکت روی ندهد تا اکثریت مردم علی الخصوص تیپ روشنفکر نیز از منویات رهبر خردمند ما اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر که رفاه و آسایش را برای همه افراد مملکت خواهانند بهره ببرند .

در خاتمه عرایضم بیک مشکل بزرگ از حوزه انتخابیه ام اشاره میکنم . در سال قبل اکثر نمایندگان گیلان در کمیسیو های مختلف چه در وزارت تعاون و روستا با حضور نمایندگان وزارت کشاورزی و چه کمیسیون های متعددی که در دفتر جناب آقای وزیر بازرگانی و معاونین محترمشان و حتی دو جلسه نیز با جناب آقای دکتر شادمان در مورد وضع اسفناک کشاورزی چای مباحثات مفصلی بعمل آمد و محبت فرمودند بعنوان مسکن مبلغ ناچیزی بقیمت برگ سبز چای افزوده شود . ولی چون مقرر بود که مسئله چای بصورت قاطع و با یک طرح حساب شده حل شود . دراین ساحت مقدس اعلام میدارم که اگر فکر اساسی برای کشاورزی چای نشود میلیاردها ریال سرمایه گزاری مردم گیلان علی الخصوص شهرستان لاهیجان و گیلان شرقی بهدر رفته و زندگی چهل هزار خانوار کشاورز چای بمخاطره خواهد افتاد . علیهذا تقاضا دارم جناب آقای وزیر بازرگانی بوعده ای که داده اند طرح مناسب را پیاده نموده تا این عده کثیری از مردم شمال بکار کشاورزی خود علاقمند و ذات اقدس شهریاری را ثناگو باشند (احسنت) .

- تصویب صورتجلسه های روز پنجشنبه ۲۵ آذر و یکشنبه ۲۸ آذرماه ۲۵۳۵

۳ - تصویب صورتجلسه های روز پنجشنبه ۲۵ آذر و یکشنبه ۲۸ آذرماه ۲۵۳۵ .

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه های روز پنج شنبه ۲۵ و یکشنبه ۲۸ آذرماه نظری نیست؟ آقای نواب صفا بفرمائید .

نواب صفا ـ بیاناتیکه در جلسه گذشته ایراد کردم بصورت تحریف شده چاپ شده و مطالب نامفهوم است خواهش میکنم اصلاح بشود .

رئیس ـ اصلاح میشود نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه ها تصویب میشود .

- معرفی بانو هما روحی بسمت معاون پارلمانی وزارت صنایع و معادن بوسیله آقای فرخ نجم آبادی وزیر صنایع و معادن

۴ - معرفی بانو هما روحی بسمت معاون پارلمانی وزارت صنایع و معادن بوسیله آقای فرخ نجم آبادی وزیر صنایع و معادن .

رئیس ـ وارد دستور میشویم ، آقای نجم آبادی فرمایشی دارید بفرمائید .

نجم آبادی ـ (وزیر صنایع و معادن) ـ با کسب اجازه از جناب آقای رئیس خانم هما روحی را بعنوان معاون پارلمانی وزارت صنایع و معادن به ساحت مقدس مجلس شورای ملی معرفی میکنم (نمایندگان ـ‌ مبارک است) .

- تقدیم سه لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۵ - تقدیم سه لایحه بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ .

رئیس ـ تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید .

سپهبد کاتوزیان ـ (معاون وزارت جنگ) ـ با اجازه مقام ریاست سه لایحه بشرح زیر برای بررسی و تصویب تقدیم میکنم ، لایحه اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰ ، لایحه جبران خسارت وارده از انفجار مرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح تبصره یک ماده هشت قانون خدمت وظیفه عمومی .

رئیس ـ لوایح بکمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴

۶ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴.

رئیس ـ گزارش شور اول اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحة شمارة ۳۲۰۴۲ مورخ ۲۵۳۵/۴/۲۲ دولت راجع باجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۸/۱۸ تقدیم و بشمارة ۴۱۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدارد . لایحه قانون اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ .

ماده واحده ـ اسناد مصوبه هفدهمین کنگره پستی جهانی منعقده در لوزان در سال ۱۹۷۴ (۲۵۳۳ شاهنشاهی) که از طرف نماینده ایران بامضاء رسیده و از تاریخ اول ژانویه ۱۹۷۶ (۱۱ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی) جانشین اسناد مصوبه کنگره توکیو (۱۹۶۹) گردیده بشرح زیر :

۱ـ دومین پروتکل الحاقی باساسنامه اتحادیه پستی جهانی در چهار ماده .

۲ـ آئین نامه عمومی اتحادیه پستی جهانی در ۲۸ ماده و پروتکل نهائی آن در ۱۹ ۳ ماده .

۳ـ کنوانسیون پستی جهانی در ۷۸ ماده و پروتکل نهائی آن در ۱۹ ماده .

۴ـ آئین نامه اجرائی مربوط به کنوانسیون پستی جهانی در ۱۰۷ ماده .

۵ـ ترتیبات مربوط به نامه های باقیمت اظهارشده در ۱۸ ماده و پروتکل نهائی آن در یک ماده .

۶ـ آئین نامه اجرائی مربوط به نامه های با قیمت اظهار شده در ۱۳ ماده .

۷ـ ترتیبات مربوط به امانات پستی در ۶۰ ماده و پروتکل نهائی آن در ۱۱ ماده .

۸ـ آئین نامه اجرائی مربوط به امانات پستی در ۵۱ ماده .

تصویب و اجازه تسلیم اسناد مصوب و اجرای آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور اول از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن ـ علی بهنیا .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح سؤال آقای پرویز ظفری از وزارت بهداری و بهزیستی

۷ - طرح سؤال آقای پرویز ظفری از وزارت بهداری و بهزیستی .

رئیس ـ سؤال آقای ظفری از وزارت بهداری و بهزیستی مطرح است آقای ظفری بفرمائید .

ظفری ـ اجازه بفرمائید آقای وزیر بهداری و بهزیستی صحبت بفرمایند من بعدا توضیحاتم را بعرض میرسانم .

رئیس ـ آقای دکتر شیخ الاسلام زاده بفرمائید .

دکتر شیخ الاسلام زاده ـ (وزیر بهداری و بهزیستی) ـ جناب آقای رئیس اجازه بفرمائید بنده قبل از شروع به پاسخ سؤال تشکر بکنم از محبتی که فرمودید و یکهفته پاسخ باین سؤال را به تأخیر انداختید چون این سؤال در دستور جلسه قبل بود و شما این محبت را فرمودید و اجازه دادید که بنده بعلت حادثه ای که برایم اتفاق افتاده بود و نمیتوانستم درآن جلسه شرکت بکنم امروز شخصا در مجلس شورای ملی حضور پیدا کنم و بسؤالات آقای ظفری پاسخ بدهم آقای ظفری در سؤال اول خود پرسیده اند که سیاست درمانی مملکت برچه اساسی است در اینمورد باید عرض کنم که اصل هفدهم انقلاب شاه و ملت روشنگر سیاست درمانی کشور میباشد:

«نظر به اهمیت خاص انواع بیمه های اجتماعی همگانی و اعتقاد ما به اینکه هرفرد ایرانی از هنگامیکه بدنیا میآید تا زمانی که از این دنیا میرود در تمام مراحل زندگی و در سنین مختلف از مزایای بیمه های گوناگون اجتماعی از قبیل بیمه های بازنشستگی ، از کارافتادگی و درمانی برخوردار باشد، اکنون که جامعه ایرانی به مرحله ای از پیشرفت اقتصادی و اجتماعی نایل آمده است که ورود کشور ما را به دوران تمدن بزرگ نوید میدهد میتوان این امر مهم را بتدریج جامه عمل پوشانید بنحوی که هرکس در سراسر زندگی البته براساس مشارکت فعال خود در امر بیمه با فراغت خاطر بتواند وظیفه ملی خود را بانجام برساند ، لذا اصل بیمه همگانی و تأمین دوره بازنشستگی را برای همه افراد ملت ایران بخصوص روستائیان کشور به عنوان اصل هفدهم انقلاب شاه و ملت اعلام و مقرر میداریم که حزب رستاخیز ملت ایران نیز نسبت به تدوین فلسفه آن اقدام نماید » .

همچنین در برنامه مصوب عمرانی پنجم خطوط سیاستهای درمانی کشور روشن گردیده که مواردی از مصوبات مزبور بشرح زیر میباشد:

۱ـ بیمه درمانی اساس سیاست تأمین خدمات درمانی خواهد بود و توسعه بیمه بنحوی انجام خواهد پذیرفت که تا پایان برنامه ششم کلیه افراد کشور را شامل گردد .

۲ـ نحوه اجرای بیمه درمانی علی الاصول از طریق خرید خدمات خواهد بود .

۳ـ تا زمانیکه پوشش بیمه درمانی کامل نگشته است ،‌کلیه بیمارستانهای بخش عمومی و سازمانهای خیریه در درجه اول خدمات خود را به گروههای کم در آمد بیمه شده اختصاص خواهند داد .

۴ـ در مورد خدمات درمانی و بهداشتی روستاها به علت پراکندگی جمعیت، عرضه خدمات بهداشتی از طریق واحدهای سیار و در سطح کلیه دهات و حتی الامکان خانه به خانه ارائه خواهد گردید و در مورد خدمات درمانی این مناطق نیز واحدهای سیار کوچکی در اطراف مراکز درمانی بهداشتی روستائی ایجاد خواهد شد .

۵ـ بمنظور بهبود کیفیت خدمات درمانی بهداشتی روستائی ضمن مراقبت بیماریهای واگیر ، تأمین خدمات درمانی ساده را نیز بعهده خواهند داشت .

۶ـ بمنظور بهبود کیفیت خدمات درمانی بهداشتی روستائیان ،‌با توجه به مشکلات اعزام پزشک به روستاها کوشش خواهد شد که بین شبکه درمانی و بهداشتی روستائی و شهری ارتباط عملیاتی بوجود آید .

۷ـ کلیه واحدهائی که خدمات پزشکی عرضه میدارند ، بنحوی از انحاء در داخل یک شبکه جامع و هم آهنگی قرار خواهند گرفت و در برنامه سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم دولتی و همچنین سرمایه گذاریهای بخش خصوصی برای ایجاد واحدهای درمانی ، توزیع عادلانه امکانات درچار چوب شبکه فوق الذکر رعایت خواهد شد .

۸ـ طرح ریزی خدمات بهداشتی و درمانی کشور براساس تعمیم حداقل خدمات مورد نیاز برای کلیه نقاط و عرضه خدمات تخصصی متناسب با اصول مترقی در مراکز بزرگ خواهد بود . تراکم پزشکان و تعداد تختهای بیمارستانی در سطح کشور به تفکیک نواحی .

براساس آمار نظام پزشکی در سال ۲۵۳۵ مجموع پزشکان و دندانپزشکان سراسر کشور حدود ۱۴۲۴۳ نفر میباشد .

در جداولی که بعرض میرسد توزیع پزشکان و تختهای بیمارستانی به تفکیک شهرها و نواحی کشور ملاحظه خواهد شد ، ضمنا حدود ۲۰۰۰ نفر پزشک خارجی در ایران به خدمت مشغول میباشند که ۹۰۰ نفر از آنان در خدمت وزارت بهداری به روستاها اعزام گردیده اند و بالغ بر ۵۰۰ نفر دیگر در خدمت بیمه شدگان تأمین خدمات درمانی در شهرهای کوچک و معاون مأمور میباشند ، و بقیه پزشکان خارجی در مؤسسات خیریه بکار اشتغال دارند .

تهران تعداد پزشک ۶۶۸۴ نفر تعداد تخت ۲۰۹۴۷ تخت ـ اراک ۷۱ نفر ۴۷۰ تخت ـ تفرش ۸ نفر ۴۰ تخت ـ خمین ۹ نفر ۱۰ تخت ـ دماوند ۲۶ نفر ۱۰ تخت ـ ساوه ۱۶ نفر ۵۵ تخت ـ قزوین ۱۰۴ نفر ۲۳۷ تخت ـ قم ۷۲ نفر ۴۴۵ تخت ـ کاشان ۶۱ نفر ۲۱۰ تخت ـ کرج ۸۳ نفر ۲۵۰ تخت ـ گرمسار ۱۲ نفر ۶۰ تخت ـ محلات ۱۶ نفر ۱۰ تخت ـ جمع استان مرکزی ۷۱۶۲ نفر ۲۲۷۳۴ تخت ـ رشت ۱۸۷ نفر ۱۱۳۵ تخت ـ آستارا ۱۰ نفر ۸۰ تخت ـ بندر پهلوی ۴۷ نفر ۱۲۵ تخت ـ رودبار ۲۰ نفر ـ رودسر ۲۶ نفر ۶۰ تخت ـ صومعه سرا ۱۱ نفر ـ طوالش ۱۵ نفر ۵۰ تخت ـ فومن ۱۸ نفر ۶۰ تخت ـ لاهیجان ۴۵ نفر ۵۴۵ تخت ـ لنگرود ۱۰ نفر ۱۱۰ تخت ـ جمع استان گیلان ۴۰۰ نفر ۲۱۶۵ تخت ـ ساری ۸۰ نفر ۴۴۵ تخت ـ آمل ۴۷ نفر ۱۷۵ تخت ـ بابل ۱۱۰ نفر ۲۳۵ تخت ـ بهشهر ۲۹ نفر ۱۰۰ تخت ـ شاهی ۴۴ نفر ۳۰۰ تخت ـ شهسوار و رامسر ۵۳ نفر ۲۵۰ تخت ـ گرگان ۱۰۸ نفر ۷۶۵ تخت ـ گنبد کاوس ۴۲ نفر ۱۳۰ تخت ـ نور ۶ نفر ۱۰ تخت ـ نوشهر و چالوس ۳۲ نفر ۱۲۰ تخت ـ جمع استان مازندران ۵۵۱ نفر ۲۵۳۰ تخت ـ تبریز ۴۷۴ نفر ۲۰۳۵ تخت ـ مراغه ۶۲ نفر ۱۶۰ تخت ـ اردبیل ۵۴ نفر ۱۶۵ تخت ـ اهر ۹ نفر ۲۵ تخت ـ مرند ۱۴ نفر ۵۰ تخت ـ میانه ۱۶ نفر ۵۰ تخت ـ مشکین شهر ۳۲ نفر ۶۰ تخت ـ سراب ۱۰ نفر ـ خلخال ۱۸ نفر ۲۰ تخت ـ هشترود ۱۰ نفر ۲۰ تخت ـ جمع آذربایجان شرقی ۶۹۰ نفر ۲۸۵۵ تخت ـ رضائیه ۱۴۰ نفر ۴۹۱ تخت ـ خوی ۳۰ نفر ۲۲۵ تخت ـ پیرانشهر ۱۱ نفر ۳۰ تخت ـ (بوکان) ـ نفر ۵۰ تخت ـ سردشت ۹ نفر ۵۰ تخت ـ شاهپور ۱۴ نفر ۵۰ تخت ـ ماکو ۱۷ نفر ۷۵ تخت ـ مهاباد ۳۵ نفر ۶۰ تخت ـ میاندوآب ۲۵ نفر ۱۱۵ تخت ـ نقده ۹ نفر ۴۰ تخت ـ جمع استان آذربایجان غربی ۲۹۰ نفر ۱۱۸۶ تخت ـ کرمانشاه ۱۷۱ نفر ۸۷۱ تخت ـ پاوه ۹ نفر ۴۰ تخت ـ سنقر ۶ نفر ۵۶ تخت ـ شاه آباد غرب ۱۹ نفر ۵۰ تخت ـ قصر شیرین ۱۴ نفر ۴۰ تخت ـ جمع استان کرمانشاهان ۲۳۹ نفر ۱۰۵۷ تخت ـ کرمان ۱۵۶ نفر ۵۹۰ تخت ـ بافت ۱۱ نفر ۴۲ تخت ـ بم ۱۳ نفر ۳۵ تخت ـ جیرفت ۱۷ نفر ۴۰ تخت ـ رفسنجان ۲۵ نفر ۷۰ تخت ـ سیرجان ۲۶ نفر ۴۰ تخت ـ جمع استان کرمان ۲۴۸ نفر ۸۱۷ تخت ـ مشهد ۶۳۹ نفر ۳۳۸۸ تخت ـ اسفراین ۸ نفر ـ بجنورد ۳۸ نفر ۷۵ تخت ـ بیرجند ۴۲ نفر ۹۷ تخت ـ تربت جام ۲۲ نفر ۵۵ تخت ـ تربت حیدریه ۳۱ نفر ۱۱۷ تخت ـ درگز ۸ نفر ۲۵ تخت ـ سبزوار ۲۵ نفر ۱۱۵ تخت ـ شیروان ۱۲ نفر ۲۰ تخت ـ طبس ۷ نفر ـ فردوس ۱۲ نفر ۳۵ تخت ـ قوچان ۲۰ نفر ۳۲۵ تخت ـ کاشمر ۱۶ نفر ۶۵ تخت ـ گناباد ۱۹ نفر ۷۵ تخت ـ نیشابور ۲۹ نفر ۱۱۷ تخت ـ جمع استان خراسان ۶۳۹ نفر ۴۵۰۸ تخت ـ اهواز ۲۹۶ نفر ۱۲۴۸ تخت ـ آبادان ۲۵۲ نفر ۱۳۲۴ تخت ـ ایذه ۵ نفر ۲۵ تخت ـ بندر ماهشهر و خارک ۳۵ نفر ۱۰۲ تخت ـ بهبهان ۴۱ نفر ۱۱۲ تخت ـ خرمشهر ۶۹ نفر ۲۱۵ تخت ـ دزفول و اندیمشک ۹۲ نفر ۲۹۵ تخت ـ دشت میشان ۱۲ نفر ۵۰ تخت ـ (سوسنگرد) ـ رامهرمز ۷ نفر ـ شوشتر ۱۲ نفر ۲۰ تخت ـ مسجد سلیمان ۶۹ نفر ۲۵۰ تخت ـ جمع استان خوزستان ۸۹۰ نفر ۳۶۴۱ تخت ـ شیراز ۵۶۴ نفر ۲۲۸۴ تخت ـ آباده ۲۷ نفر ۶۵ تخت ـ استهبان ۹ نفر ـ جهرم ۲۲ نفر ۵۰ تخت ـ داراب ۷ نفر ۳۰ تخت ـ فسا ۲۱ نفر ۴۰ تخت ـ فیروز آباد ۱۴ نفر ۸۰ تخت ـ کازرون ۲۰ نفر ۲۵ تخت ـ لار ۱۸ نفر ۷۵ تخت ـ ممسنی ۴ نفر ۷۵ تخت ـ نیریز ۷ نفر ۷۵ تخت - جمع استان فارس ۷۱۳ نفر ۲۶۴۹ تخت - اصفهان ۶۹۰ نفر ۲۸۶۳ تخت ـ اردستان ۸ نفر ۲۵ تخت ـ سمیرم ۴ نفر ـ شهرضا ۲۷ نفر ۸۷ تخت ـ فریدن ۱۹ نفر ۶۰ تخت ـ گلپایگان ۱۶ نفر ۸۰ تخت ـ لنجان ۲۸ نفر ۴۵ تخت ـ نائین ۱۲ نفر ۵۰ تخت – نجف آباد ۲۷ نفر ۶۵ تخت ـ نطنز ۸ نفر ۲۰ تخت - جمع استان اصفهان ۸۳۹ نفر ۳۲۹۵ تخت ـ زاهدان ۵۶ نفر ۱۵۰ تخت ـ ایرانشهر ۲۴ نفر ۸۰ تخت ـ چاه بهار ۸ نفر ۴۰ تخت ـ خاش ۹ نفر ۴۰ تخت ـ زابل ۲۲ نفر ۴۰ تخت ـ سراوان ۱۴ نفر ۴۰ تخت - جمع استان سیستان و بلوچستان ۱۳۳ نفر ۳۹۰ تخت - سنندج ۷۷ نفر ۲۰۵ تخت ـ بانه ۷ نفر ۳۵ تخت ـ بیجار ۱۵ نفر ۴۲ تخت ـ سقز ۱۴ نفر ۳۵ تخت ـ مریوان ۸ نفر ۳۵ تخت ـ قروه ۱۳ نفر ۹۲ تخت - جمع استان کردستان ۱۳۴ نفر ۴۴۴ تخت - بندر عباس ۸۷ نفر ۱۰۰ تخت ـ بندر لنگه ۲۰ نفر ۵۰ تخت ـ میناب ۸ نفر ۲۰ تخت ـ بوشهر ۹۸ نفر ۱۲۴ تخت ـ برازجان ۲۰ نفر ۷۵ تخت - جمع استان بنادر و جزایر ۲۳۳ نفر ۳۶۹ تخت - همدان ۱۳۰ نفر ۷۸۷ تخت ـ تویسرکان ۱۱ نفر ۲۳ تخت - ملایر ۱۶ نفر ۲۷ تخت نهاوند ۱۸ نفر ۷۷ تخت - جمع فرمانداریکل همدان ۱۷۵ نفر ۹۱۴ تخت - خرم آباد ۹۶ نفی ۲۱۵ تخت ـ الیگودرز ۱۸ نفر ۵۰ تخت بروجرد ۴۰ نفر ۱۴۰ تخت - جمع کل فرمانداریکل لرستان ۱۵۴ نفر ۴۰۵ تخت - شهرکرد ۷۰ نفر ۱۲۰ تخت ـ بروجن ۲۵ نفر ۶۰ تخت چالشتر ۲۸ تخت - جمع فرمانداری کل چهارمحال ۹۵ نفر ۲۰۸ تخت - زنجان ۶۰ نفر ۱۷۰ تخت ـ ابهر ۱۴ نفر ۴۰ تخت - خدابنده ۲ نفر - جمع فرمانداری کل زنجان ۷۶ نفر ۲۱۰ تخت - ایلام ۲۲ نفر ۵۰ تخت ـ دره شهر ۲ نفر ـ دهلران ۳ نفر ـ مهران ۳ نفر - جمع فرانداری کل ایلام ۳۰ نفر ۵۰ تخت - سمنان ۳۹ نفر ۲۰۵ تخت ـ دامغان ۱۲ نفر ۷۲ تخت - شاهرود ۵۶ نفر ۱۱۵ تخت - جمع فرمانداریکل سمنان ۱۰۷ نفر ۳۹۲ تخت - یزد ۹۰ نفر ۵۳۳ تخت ـ اردکان ۱۶ نفر ۴۰ تخت ـ بافق ۸ نفر ـ تخت ۸ نفر - جمع فرمانداری کل یزد ۱۲۲ نفر ۵۷۳ تخت - کهکیلویه ۲۵ نفر ۸ تخت ـ بویر احمد ۹ نفر ـ جمع فرمانداری کل کهکیلویه ۳۴ نفر ۸ تخت .

درمان و بهداشت روستائیان :

خدمات بیمه های بهداشتی و درمانی روستائیان از طریق شبکه های بهداری و بهزیستی روستائی تأمین میگردد .

اساس طرح شبکه های بهداری و بهزیستی به حداکثر رسانیدن کارآئی پزشکان و بهره مندی روستائیان از کلیه امکانات بهداشتی و درمانی موجود در کشور از سطح خدمات اولیه درمانی و بهداشتی تا مجهزترین بیمارستانها با تمامی تخصصهای موجود میباشد .

با توجه به کمبود امکانات پزشکی در کشور بالاخص در سطح روستاها ، طرح شبکه بهداری و بهزیستی مورد بررسی و اجرا قرار گرفته است . این روش با وجود کمبود امکانات پزشکی ، با توزیع مناسب امکانات موجود استفاده از حداکثر کارائی پزشکان را همراه بابکار گرفتن کارد کمکی پزشکی جهت تأمین بهداشت و درمان روستائیان عملی میسازد . و افراد تحت پوشش یک پزشک را بدون کاهش در کیفیت یا کمیت خدمات بهداشتی و درمانی از حدود ۳۰۰۰ نفر به بیش از ۳ برابر افزایش میدهد . و حتی بر اساس نمونه های اجرا شده در مناطق مختلف کشور بهترین و موفق ترین پوششهای بهداشتی و درمانی را به ساکنان روستاها که با حداقل امکانات بهداشتی و درمانی میزیستند ارائه میدهد .

مرحله اول خانه های بهداشت :

‌در هر یک یا چند روستای نزدیک بهم که حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر جمعیت داشته باشند اولین مؤسسه بهداشتی و درمانی بنام خانه بهداشت دایر میگردد که بوسیله یک بهورز و بهداشتیار که طی یک برنامه دقیق خدمات اولیه درمانی و بهداشتی را طی دوسال آموزش فرا گرفته اند اداره میگردد و به این ترتیب وظیفه بهورزان و بهداشتیاران در خانه های بهداشت تأمین بهداشت و درمان بیماریهای ساده و کمکهای مقدماتی درمانی بگونه شبانه روزی و در محل زیست روستائیان میباشد . در این مرحله تا کنون بهترین و موفق ترین پوششهای بهداشتی در کشور اجرا گردیده است .

مرحله واحد بهداری و بهزیستی :

هر۲ یا چند خانه بهداشت جمعا با حدود ۷۵۰۰ تا ۹۰۰۰ نفر جمعیت تحت نظر یک پزشک که در واحد بزرگتری بنام واحد بهداری و بهزیستی مستقر است سرپرستی و نظارت میشود .

واحد بهداری و بهزیستی معمولا در سطح بخشها ایجاد میگردد و بیمارانیکه درمان آنان در حد توانائی بهورز نباشد بصورت اورژانس به واحد بهداری و بهزیستی اعزام میگردند و توسط پزشک تحت درمان قرار میگیرند . در صورتیکه بیماری روستائی مراجعه کننده فوریت نداشته باشد بوسیله پزشک واحد بهداری و بهزیستی هر هفته بهرخانه بهداشت یک یا دو روز مراجعه مینماید و اینگونه بیماران را تحت معاینه قرار میدهد .

ضمنا برای تأمین خدمات پزشکی روستائیان در شبها یکی از واحدهای بهداری و بهزیستی منطقه بصورت شبانه روزی خدمت نموده و نیازهای فوریتهای پزشکی روستائیان را شبها و در منطقه تأمین مینماید .

مرحله درمان تخصصی و بیمارستانی :

اولین قسمت این مرحله شامل بیمارستان ناحیه ای است که در سطح شهرهای کوچک واقع شده و بطور متوسط ۱۰۰ تا ۱۵۰ تخت بیمارستانی دارد که تا ۳۰۰ تخت قابل گسترش است و شامل ۴ بخش پزشکی تخصصی (داخلی ، زنان و زایمان و نوزادان و جراحی عمومی و بخش کودکان) میباشد این بیمارستان که از نظر جغرافیائی نسبت به واحدهای بهداری و بهزیستی مرکزیت دارد خدمات درمانی بیمارستانی را در حد چهار تخصص نامبرده تأمین مینماید و بیماران بادر دست داشتن معرف نامه از پزشک واحد بهداری و بهزیستی مربوط بطور رایگان از کلیه خدمات بیمارستان استفاده مینماید .

قسمت دوم این مرحله بیمارستان منطقه ایست که معمولا در سطح شهرهای بزرگ یا مرکز استان واقع گردیده و حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار نفر را از طریق خانه های بهداشت و واحدهای بهداری و بهزیستی تحت پوشش دارد با تمامی تخصصهای موجود تجهیزات کامل مجهز میباشد و روستائیان با در دست داشتن معرفی نامه از پزشک واحد بهداری و بهزیستی مربوط میتوانند بطور رایگان از کلیه خدمات این بیمارستان استفاده نمایند . براساس این طرح کلیه روستائیان میتوانند در ازاء پرداخت حق بیمه زیر پوشش بیمه های درمانی و بهداشتی قرار گرفته و از کلیه مراحل این طرح بطور رایگان استفاده نمایند . و در صورتیکه هر فردی بدون رعایت سلسله مراتب طرح به قسمتی از واحدهای درمانی و بهداشتی مراجعه نماید بیمار خصوصی محسوب و هزینه درمان را شخصا پرداخت مینماید .

روستائیان تحت پوشش بیمه های درمانی :

در حال حاضر گذشته از حدود ۶۰۰ هزار نفر از روستائیان سراسر کشور که براساس روشهای سابق تأمین خدمات درمانی روستائیان بیمه شده اند و ا ز کلیه امکانات درمانی بیمه برخوردار هستند، حدود ۷۳ هزار نفر از روستائیان منطقة بین قزوین و کرج و حدود ۵۰ هزار تن از روستائیان شهرستان شمیران و تعداد قابل توجهی از روستائیان استان آذربایجان غربی و فارس تحت پوشش شبکه های تندرستی (بهداری و بهزیستی) قرار دارند . بررسی های لازم جهت پوشش حدود یک میلیون نفر از روستائیان سراسر استان اصفهان و همچنین شبکه بهداری و بهزیستی روستاهای شهرستان جهرم انجام گردیده و مقدمات اجرای آن فراهم گردیده است . بررسی در مورد توسعه شبکه بهداری و بهزیستی در سایر استانها بتدریج و مناسب با امکانات کشور انجام میگیرد .

وضعیت درمانی افراد غیر بیمه شده .

با توسعه سریع انواع بیمه های درمانی در کشور طی سالهای اخیر هم اکنون حدود ۱۰ میلیون نفر از جمعیت مملکت ، از حمایتهای بیمه درمانی برخوردار گردیده اند ،‌و تا پایان برنامه ششم گروههای غیر بیمه شده برحسب امکانات از طریق شبکه های درمانی از خدمات درمانی بهره مند خواهند شد .

وضع گروههای غیر بیمه شده بشرح زیر است :

افرادی که دارای استطاعت پرداخت هزینه های درمانی میباشند راسا کلیه هزینه های درمانی خود را پرداخت مینمایند .

افراد کم درآمد از خدمات بهداشتی و درمانی مؤسسات درمانی بخش خصوصی و خیریه مانند شیرو خورشید و سازمان خدمات شاهنشاهی استفاده میکنند و برحسب استطاعت مالی در هزینه های درماین مشارکت مینمایند . ضمنا تعدادی از افراد کم درآمد که معادل خدمات لازم در مورد درمان بالینی ۳۵۰۰۰۰ نفر در سال بیمه شده میباشد طبق ضوابطی از محل خرید خدمات پزشکی از بیمارستانهاییکه از طریق وامهای درمانی سازمان برنامه و بودجه احداث شده اند از خدمات مورد نیاز بصورت رایگان بهره مند میباشند . خدمات فوری پزشکی توسط شبکه اورژانس در مناطق کشور تأمین میگردد . و هزینه درمان فوری افراد کم درآمد توسط مراکز اورژانس پرداخت میشود .

روستائیان غیر بیمه شده کشور در حال حاضر از شبکه درمانی وزارت بهداری و بهزیستی و سازمانهای خیریه استفاده مینمایند .

ضوابط هزینه های درمانی :

درمورد گروهای بیمه نشده ضوابط درمانی بشرح زیر میباشد :

بیمارستانهای کشور از نظر کمیت و کیفیت خدمات درمانی و پزشکی آنها ارزشیابی و درجه بندی شده و بهای تخت روز برای بیماران بیمه شده برحسب درجات حاصله از ارزشیابی تعیین گردیده است و اکثریت قریب به اتفاق بیمارستانهای کشور همکاری خود را با سازمان تأمین خدمات درمانی اعلام نموده و از نرخهای مذکور در مورد بیمه شدگان متابعت مینمایند .

نرخهای خدمات درمانی برمبنای هزینه تمام شده و ارزش انواع خدمات، بصورت ضریبی محاسبه و برحسب نوع خدمات پزشکی تعیین شده است .

همچنین حق العلاج پزشک عمومی ۱۵۰ ریال و برای پزشک متخصص ۳۰۰ ریال مقرر میباشد .

در جهت تعیین ضوابط و حدود هزینه های درمانی در مودر بیمارستانهای کشور جهت گروههای مختلف مراجعه کننده برمبنای ارزشیابی کار پزشکی درمانی بیمارستانهای خصوصی طرحی توسط وزارت بازرگانی با همکاری وزارت بهداری و بهزیستی تهیه شده است که در آینده نزدیک به مرحله اجرا گذاشته میشود . طبق این طرح بیمارستانهای کشور بر حسب ارزشیابی سطح خدمات آنان به چهار گروه تقسیم شده و نرخ هر تخت برحسب تعداد اطاق در هر یک از این بیمارستانها تعیین گردیده است .

همچنین مطالعاتی در دست اقدام است تا در مورد سایر خدمات درمانی ضوابط و حدود نرخهای پزشکی مشخص و مقرر گردد .

در اجرای اصل هفدهم انقلاب شاه و ملت برنامه های متعددی توسط وزارت بهداری و بهزیستی در دست اجرا میباشد .

۱ـ افزایش امکانات درمانی کشور از طریق بالا بردن بازدهی کار پزشکی مراکز درمانی و پزشکان کشور .

الف ـ کاهش مدت اقامت غیر مفید بیمار در بیمارستانهای عمومی و بیمه ای .

ب ـ اجرای طرح تمام وقت جغرافیائی در تعدادی از مراکز درمانی بیمه ای . رئوس این طرح عبارت است از :

پزشک در قبال میزان خدمتی که انجام میدهد حق العلاج و یا حق العمل دریافت میدارد .
پزشک موظف است بطور تمام وقت در مراکز مزبور خدمت نماید .
حداکثر دریافتی پزشک برمبنای امکان حداکثر کار پزشکی یک طبیب تعیین شده است .
میزان حق العلاج و حق العمل پزشک درصدی کمتر از تعرفه سازمان تأمین خدمات درمانی است .
نظارت بر کار پزشک توسط کمیته رسیدگی وزارت بهداری و بهزیستی انجام میپذیرد .
امور مالی مراکز مربوط زیر نظر وزارت بهداری و بهزیستی میباشد .

نتیجه اجرای این طرح در بیمارستانهای مراکز درمانی مورد عمل بسیار رضایت بخش بوده و موجب پائین آمدن اقامت طولانی وغیر مفید بیمار در بیمارستانها و در نتیجه پائین آمدن هزینه درمان و افزایش عده استفاده کنندگان از خدمات درمانی گردیده است .

طرح فوق الذکر بتدریج در کلیه بیمارستاهای عمومی و بیمه ای کشور مورد عمل قرار خواهد گرفت .

۲ـ در جهت هماهنگی کلیه مؤسسات درمانی عمومی و بیمه ای و افزایش بازدهی کار این موسسات به کمک سازمان برنامه و بودجه طرحی تهیه میگردد تا هر موسسه در مانی که از بودجه عمومی کسب اعتبار مینماید ، در قبال انجام خدمات پزشکی برای افراد بیمه شده و بیمه نشده کم درآمد طبق تعرفه های درمانی که در مورد بخش خصوصی اعمال میگردد براساس خدمات انجام شده بهای خدمات مذکور را دریافت نماید . بقرار دیگر تأمین هزینه بیمارستانها براساس بودجه گلوبال انجام نخواهد گرفت و بودجه بیمارستان از محل بهای خدمات و در ارتباط با میزان کار پزشکی بیمارستان تضمین خواهد شد .

نتیجه اعمال این روش جلوگیری از کم کاری بیمارستانها ،‌خالی ماندن تختها و انگیزه کار خواهد بود .

۳ـ بهای تختهای کلیه بیمارستانهای کشور طبق قیمتهای استاندارد با توجه به ارزشیابی خدمات درمانی و پزشکی آنان تعیین گردیده که به موقع عمل گذاشته میشود .

۴ـ طرح دارو که متضمن تعهد دولت در مورد تأمین داروی اصلی و مورد نیاز کشور است تهیه و در مرحله اجرا است .

۵ـ اقدامات وسیعی در زمینه تربیت کادر کمک پزشکی برای ایجاد شبکه بهداری و بهزیستی به موقع اجرا گذاشته است .

۶ـ طرح اورژانس تهران سریعا به مناطق مختلف کشور تعمیم داده خواهد شد .

۷ـ بازسازی تشکیلات سازمانهای منطقه ای وزارت بهداری و بهزیستی برمبنای عدم تمرکز کامل امور . ۸ـ تهیه طرح ایجاد شبکه های درمانی مناطق کشور برای ایجاد شبکه های بهداری و بهزیستی شامل جمعیت شهری و روستائی .

رئیس ـ آقای ظفری بفرمایید .

پرویز ظفری ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند سؤالی که از وزارت بهداری وبهزیستی داشتم در واقع انگیزه اش نیاز مبرمی است که جامعه ما به وسایل و امکانات بهداشتی و درماین دارد البته در این مورد دو مسئله هست که باید بررسی شود در عین اینکه سپاسگزار هستم از وزیر بهداری و بهزیستی که تشریف آوردند اینجا و سؤالات مرا پاسخ گفتند ولی من ناگزیر هستم این دو نکته ای که بنظرم رسیده روی آن قدری بیشتر صحبت کنم یکی از این نکات مسئله کمبود امکانات بهداشتی در مملکت است یعنی وقتی با ضوابط امروز جهان مقایسه میکنیم در این زمینه ها احساس کمبود میکنیم فرض بفرمائید میگویند برای هر هزار نفر یک پزشک لازم داریم و مادر حدود سی و چهار میلیون جمعیت هستیم باید ۳۴ هزار پزشک داشته باشیم ولی میشنویم که ۱۴ هزار پزشک در اختیار ما هست این نکته اصلی است یعنی تا کمبود برطرف نشود نمیتوانیم بگوییم مملکت ما از امکانات بهداشتی و درمانی لازم برخوردار خواهد بود ( صحیح است) ماسخن از آینده های پرافتخار میگوئیم این آینده های پرافتخار را باید مردمی مؤمن و با هدف و با برنامه بسازند این آینده های پرافتخار خود بخود بدست نمی آید هدفهای برنامه را رهبر مملکت مشخص کرده اند و اتفاقا سال گذشته سه جلد کتاب از طرف گروه بررسی مسائل بهداشتی و درمانی ایران در اختیار نمایندگان مجلس شورای ملی قرار گرفت که فکر میکنم غالب همکاران محترم آن را مطالعه کرده باشند در آنجا وضع موجود کشور بررسی شده و هدفهائی که داده شده از جمله هدفهائی که از طرف رهبری مملکت عنوان شده من یکی از این هدفها را یادداشت برداشتم که میخوانم شاهنشاه فرمودند که « تندرستی حق مسلمی است که همه مردم ایران بدون استثناء باید از آن برخودرار باشند» با توجه باین رهنمود پس باید ما برنامه ای داشته باشیم برای ۳۴ میلیون جمعیت کنونی ایران و آن روند فزاینده جمعیتی که مورد نظر برنامه ریزان مملکت است برای رسیدن به چنین هدفی میبایست برنامه مشخص زمان بندی شده ای در اختیار ما باشد چون اگر غیر از این باشد آن ناباوری که از گذشته ها هست در وجود من و سایر علاقمندان بحل مسائل بهداشتی مملکت ریشه خواهد دواند هدفهای ما در برنامه های سوم و چهارم و پنجم همین نکته را دربر دارد که میبایستی امکانات درماین را بطور عادلانه در اختیار کلیه افراد مملکت قرار دهد ولی ما امروز با توجه به گذشته بخوبی پی میبریم که چقدر از هدفهای این برنامه ها دور هستیم ، البته اینجا فرصتی پیش نیامد ت ابتفکیک مشخص شود که مادر حوزه های انتخابی ، در واقع هریک ، نماینده صدهزار مردم این مملکت هستیم به بینینم به چه صورت از پزشک و درمان برخوردار هستیم این واقعیت دردناک را همة ما میدانیم ، ایرادی که من اینجا دارم صرفا متوجه وزارت بهداری و بهزیستی نیست این یک مجموعه درهمی است که امکانات را در یک گوشه ای از مملکت متمرکز کرده و بقیه برخوردار از آن امکانات نیستند، ولی ما از دولت بعنوان برنامه ریز ، در واقع بزرگترین وظیفه دولت برنامه ریزی و اجرا است ، هدفها از سوی انقلاب تعیین شده است و جامعه ایرانی با تمام امکانات انسانی خودش و در آمدهای نفتی و با تمام خدمات حمایت کننده خودش در اختیار برنامه ریزیهای مملکت است و ما از دولت میخواهیم که این مشکلات را از سر راه بردارد ، ولی در مورد مشکلاتی که از نظر بهداشتی و بهزیستی در مملکت باآن روبرو هستیم میبایست وزارتخانه مربوط دولت خودش را تحت فشار قرار دهد و از او بخواهد مشکلات را از سر راه او بردارد تا او بتواند وظایف خود را انجام بدهد من نمیدانم چطور صحبت کنم از پزشکانی که در تهران هستند و در همین کتاب که بعرضتان رساندم و مسائل بهداشتی و بهزیستی بررسی شده ،‌صحبت از ۹۰% است و آن آماریست که تقدیم رهبر مملکت شده ،‌بهرحال چه تغییری کرده از ۲ سال باینطرف بنده در حوزه انتخابیه خودم ندیده ام (صحیح است ـ احسنت) پس چیزی که من اطلاع دارم این است که تا دو سال پیش ۹۰% پزشکان در تهران و شهرهای بزرگ ساکن بودند (احسنت) پس ما چگونه از یک ملت سخن بگوئیم ملتی که در مقابل قوای کشور یک حقوق دارند مگر یکی از این حقوق بهداشت نیست؟ چطور ببیند مردم این مملکت ، در مقابل قانون این مملکت ، یعنی در واقع در مقابل بهداشت ما بیک چشم بهشان نگاه نمیکنیم . من فکر میکنم غالب همکاران ارجمند و نمایندگان شهرستانها و شهرها واستانها بااین مشکلات فوق العاده ، آشنا باشند (صحیح است) خود بنده اکثر اوقاتم صرف بیمارانی میشود که از حوزه انتخابیه ام بمن مراجعه میکنند، برای بستری کردن و معالجه کردن آنها باید بارها نامه بنویسم و مراجعه کنیم و تقاضا بکنیم و تهدید بکنیم تا آیا موفق بشویم یک یا چند تن از آنها را بستری کنیم (عبدالطیف شیخ الاسلامی ـ موافقت نمیشود و بستری نمیکنند) بهرحال نکته اولی که میخواستم عرض کنم مسئله کمبود امکانات درمانی در سطح مملکت است و مسئله دوم غیر عادلانه بودن این تقسیم است پس در مورد اول میبایست یک برنامه مشخص بااین هدف که میبایستی در اینده مشخصی ۲ سال ،‌۳ سال ، ۱۰ سال ، ۲۰ سال ، صدسال یا هر چند سال ک هبرنامه ریزهای ما برای خودشان وقت گذاشتند امکانات درمانی این مملکت را تأمین کنند ، تا دیگر کمبود نداشته باشیم. این را مشخص کنید میخواهید طی برنامه ششم این کار را بکنید . ممکن است کسی بگوید فعلا من مسئولم شاید فردا یا سال آینده و یا دو سال دیگر من نبودم یا تا پایان برنامه ششم هنوز شش سال فرصت دارم . من فعلا میگویم که تا آخر برنامه ششم این کار را انجام دهید درمان زمان بندی شده را باید در مقابل چشم مردم ایران قرار داد اگر ما توانستیم براساس اقلام هر سال پی گیری کنیم که طبق برنامه ای که دارید درست انجام داده اید یا نه آنوقت میتوانیم بپایان این برنامه و رسیدن بآن هدف مشخص در این برنامه موفق شویم . وگرنه رسیدن به حقایق این آینده های دور بدون داشتن برنامه مشخص دردی را دوا نمیکند من امیدوار هستم که این سوال من در ساحت مقدس مجلس شورای ملی موجب شود که ما پاسخ قانع کننده ای در آینده دریافت کنیم و دلگرم بشویم و بمردم ایران دلگرمی بدهیم که شما در فلان سال یا فلان دهه صاحب این امکانات خواهید شد دیگر از کمبود وسایل و امکانات بهداشتی و درمانی نگران نباشید و اما اصل دیگر تقسیم غیر عادلانه ای است که بآن اشاره ای رفت این یک اصل آرمانی است و مسئله ساده ای نیست آنچه که ما تابحال انجام دادیم در واقع برخاسته از آن تفکر فئودالی گذشته بود . حق را به جمع کوچکی دادن و حق را از انبوه مردمی باز گرفتن . من میخواهم در تمام وجودم احساس کنم که مادر تمام برنامه ها با فئودالیسم و اندیشه های فئودالی جنگیدیم و این نمیشود مگر در کلیه اندیشه جامعه مان بیان کنیم . تانشان بدهیم که ما به همه افراد جامعه ایران بیک چشم نگاه میکنیم . ما میگوئیم امکانات این مملکت مال همه مردم این مملکت است و آنوقت برنامه را طوری تنظیم میکنیم که سرمایه گذاریها در چند نقطه متمرکز شود . سرمایه گذاری نقش یک گودال را دارد در هر گوشه ای یک قطره باران ببارد بسوی آن گودال سرازیر میشود . اگر مابهمه مردم مملکت بیک چشم نگاه کنیم در آنصورت تهران را ایجاد نمیکنیم که تمام امکانات مملکت را در اختیارش بگذاریم . سابقا میگفتیم که تهران را میسازیم که جاهای دیگر ایران را خراب کنیم ولی من میخواهم بگویم خود تهران را که نساختیم بلکه تهران هم خودش ، خودش را خراب میکند و بهرحال این برنامه ها مربوط به دوران فئودالیسم بود . امروز پهنه وسیع ایران زمین باید زیر نظر برنامه ریزان کشور باشد . با توجه باین مسائل همه چیزها حل خواهد شد . اگر ما چهارده هزار پزشک داریم که بهر دو هزار و پانصد نفر یک نفر میرسد آنوقت چه کسی دردی در دلش است آیا بازهم نگرانی دارد؟ نگرانی شما در آنصورت باید این باشد که بهر دوهزار نفر یک نفر پزشک برسد یا بهر هزار نفر ولی اگر احساس نکردید چیزی در مملکت هست که شما از آن محروم هستید و دیگران آنقدر میخورند که شکمشان دارد میترکد و شما دارید از لاغری میمیرید آنوقت نگران میشوید (صحیح است) در مورد پوشش بیمه ای صحبتی شد ، پوشش بیمه ای یعنی چه ؟ شما اگر بنشینید توی اطاق خودتان و اسمش را بگذارید بیمه درمانی و یک طرحی تهیه بکنید که اگر آدمهائی مراجعه کنند و این مبلغ پول بدهند ما آنها را بیمه درمانی میکنیم این کافی نیست شما آن بیماران را پیش چه کسانی میفرستید چه کسانی معالجه شان میکنند؟ شما مردم را میتوانید بیمه کنید ولی فقط روی کاغذ بیمه شدن و بیمه کردن امکانات میخواهد پس جامعه ما باید بااین دو نکته اصلی درهر حال خودش را کنار بیاورد یکی اینکه امکاناتش را به آنجائی برساند که رفع نیازهای آتی اش را بکند و دوم ، آنچه را که در اختیارش هست با عدالت تقسیم کند .

من در حال حاضر که البته وزیر بهداری در آن حداز توانائی نیست که بتواند تمام آن گره پیچیده ای را که در بسیاری از چیزها هست و بیمه درمانی هم یکی از آنها است که باید راه حلی برایش پیدا شود حل کند و این یک واقعیت است . بهر حال ما امکانات را جمع کردیم در تهران ، در تهران البته بیشتر از نیاز خودش پزشک و امکانات درمانی هست ، حتی با فرمولهای بین المللی ، ولی ما میدانیم که بیشتر بیمارستانهای تهران از بیمارستانهای هر جای دیگر جهان شلوغ تر است پس چطور میشود؟ یکی از دلایل این کار این است که شاید ما بهداشتمان ضعیف است ولی دلیل بهترش این است که از تمام مملکت برای معالجه به این جا هجوم میآورند ما امکانات را پیش آنها نمیبریم آنها مجبور میشوند بیایند اینجا ، پس حال اگر تصور میفرمائید که در هر روز نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر از بیماران به تهران آ,دند و هر کدام از بیمارها را یکی دو نفر همراهی میکنند ببینند در تهران چندین صدهزار نفر در روز به بیمارستانها و مراجع درمانی هجوم میآورند . اگر نمیتوانید این امکانات را به آنجا ببرید حداقل برای اینکه بیمار مراجعه کننده دردسر نداشته باشد و یکماه معطل نماند، و وقتی به پزشک مراجعه میکند یکماه اینجا کلافه نشود امکانات را در اختیارش بگذارید، بگوئید آقا این بیمارستانی که در خیابان ژاله هست مال استان همدان است بیمارستانی که در خیابان روزولت است برای استان خوزستان ، بهرحال سهمیه تعیین کنید مردم گرفتار و بیچاره شده اند یک بیمار آمده استخوان مهره پشتش جابجا شده است از شهر ما مراجعه کرده بود او را بهر جا فرستادیم موفق نشدیم آخر سر گفتند اگر یک هفته دیگر بیائید آنوقت ما بشما خواهیم گفت . که چکار بکنید و بکجا مراجعه کنید . یک جوان دیگری را من در موقعی که لایحه تأسیس وزارت بهداری و بهزیستی مطرح بود اشاره کردم . جوانی به پشتش تیر خورده بود قرار بود بیاید بیمارستان ، آن جوان آمده آنها زدند زیر قولشان ، بالاخره بعد از ۳ ماه بارها من مزاحم خانم معارفی شدم تا ایشان باعث شد که او بستری شود و بعد از چهار روز بیرونش کردند در هر حال مسائلی از این قبیل در مملکت فراوان داریم حتی بایستی راه حلهائی باین صورت مسخره که لااقل برای هر استان بیمارستانی را در نظر بگیرید تا مردم بیش از این گرفتار و کلافه نباشند پیدا کرد . البته دوستان اینجا یادداشتهائی برای من فرستاده اند، خودم هم یادداشتهائی دارم که ده مورد هست نرسیدم بیش از دو مورد را یادآوری کنم و بهرحال به نظر من اگر به این دو نکته برسیم یعنی امکانات درمانی خود را طی یک برنامه مشخص زمانی فراهم کنیم و واقعا آنچه را که داریم همه با هم از آن امکانات استفاده کنیم و سراین سفره ای که ملت ایران باید بنشینند همه سهم داشته باشیم ، مشکلات اساسی ما حل خواهد شد . اگر بصورت دقیق خودش نمیتوانیم این کار را انجام بدهیم لااقل یک راه حلهای کوتاه مدتی از این قبیل که من پیشنهاد کردم ، پیش بینی بکنیم ، من فکر میکنم برای جلب پزشکان ایرانی از خارج می بایست ما خیلی از کارها را انجام بدهیم فقط بالا بردن حقوق آنها کافی نیست میبایستی جامعه ای داشته باشیم با یک دید همه جانبة ایرانی ، و آن پزشکی که در خارج است فکر نکند که باید فقط بیاید در تهران بنشیند بلکه بداند که فلان روستا راه دارد ، برق دارد ، و در فلان روستا امکانات اولیه زندگی برای خودش و بچه اش فراهم هست در نتیجه اگر چنین توجهاتی به مملکت داشته باشیم باید بدانیم و بگوئیم که در عصر انقلاب داریم زندگی میکنیم انقلابی فکر کنیم و انقلابی اقدام بکنیم و الان اگر در سطح رهبری مملکت سخنان درستی گفته شد ولی آن کسی که باید بگیردش درست نمیگیرد یعنی ما غالبا میبینیم کهیک بار سخنی گفته میشود در این جا شنوندگان که میخواهند آنرا سردهند هر کدام با یک دیدی آنرا سر میدهند که با واقعیت بیان شده کمترین نزدیکی ندارد . ما اگر اصول انقلاب اجتماعی ایران را درک کردیم و افکار ما برعلیه اندیشه های فئودالی تجهیز شده میبایستی اینها را در کلیه نمودهائی که از خودمان به نمایش میگذاریم بتوانیم ببینیم و بتوانیم بنمایانیم تذکرات دوستان البته در همین زمینه هاست من بیش از این تصدیع خاطر نمیدهم و متشکرم (احسنت) .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان و ابلاغ بدولت

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان و ابلاغ بدولت .

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان مطرح است ، قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۴ با حضور آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه شمارة ۱۸۴۱۶ مورخ ۲۵۳۴/۷/۳۰ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۲۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدارد‌ .

لایحه قانون موافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان .

ماده واحده ـ موافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان شامل ۱۶ ماده و یک پروتکل و دو نامه ضمیمه که در تاریخ ۱۳۵۴/۲/۱۹ در اسلام آباد بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورایملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری پاکستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری ـ علی پاشا نوری اسفندیاری .

گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی .

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی ـ جعفر قاسم زاده .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه ترانزیت کالا بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور و ابلاغ بدولت

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور و ابلاغ بدولت .

رئیس ـ گزارش شور دوم رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۱ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شمارة ۷۰۲۸۲ مورخ ۲۵۳۴/۱۱/۲۰ دولت ارسالی از سنا راجع به رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۴۱ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آن را بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور .

مادة واحده ـ رسیدگی به تخلفات انضباطی مستخدمین یکان پشتیبانی نجات و امداد سازمان دفاع غیر نظامی کشور تابع آئین نامه ای خواهد بود که توسط سازمان دفاع غیر نظامی کشور تهیه و به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین برسد .

مخبر کمیسیون دادگستری ـ عنایت الله قائمی .

رئیس ـ مادة‌واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح سؤال آقای غلامحسین دانشی از وزارت بازرگانی و ارجاع آن بکمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۰ - طرح سؤال آقای غلامحسین دانشی از وزارت بازرگانی و ارجاع آن بکمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سؤال آقای دانشی ازوزارت بازرگانی مطرح است آقای دانشی بفرمائید .

دانشی ـ اجازه بفرمائید قبلا نماینده دولت توضیحاتشان را مرحمت بفرمایند بعدا توضیح عرض خواهم کرد .

رئیس ـ آقای زعیمی بفرمائید .

زعیمی (معاون وزارت بازرگانی)ـ پاسخ سؤالات جناب آقای غلامحسین دانشی نماینده مجلس شورای ملی نماینده محترم سؤالاتی بشرح زیر فرموده اند:

برای خرید محصول خرمای کشاورزان خرمشهر ـ اروند کنار در سال گذشته از طرف دولت مبلغی اختصاص داده شده .

اولا این اعتبار چه مبلغ بوده است؟

ثانیا چه مقدار محصول خرما خریداری شده؟

ثالثا علت اینکه تا کنون مقدار معتنابهی از محصول خرمای اروند کنار آبادان خریداری نشده و فاسد گشته چیست؟

رابعا مسئول این اتلاف و زیانی که به کشاورزان این ناحیه رسیده چه کسی است؟ در پاسخ به استحضار میرساند .

الف ـ تا تاریخ ۳۵/۴/۱۸ مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال جهت پرداخت بهای خرید خرما از کشاورزان خوزستان و هزینه های مربوطه حواله گردیده که از این مبلغ حدود ۶ میلیون ریال آن صرف کرایه کشتی و اجاره انبار و سایر هزینه ها گردیده و مبلغی در حدود ۱۱۴ میلیون ریال بفروشندگان خرما پرداخت گردیده است .

ب ـ در سال گذشته مقدار ۲۱/۰۰۰ تن خرمای استان خوستان توسط سازمان تعاون مصرف شهر و روستاها خریداری شده است . از میزان ۲۱/۰۰۰ تن خرمای خریداری شده از کشاورزان استان خوزستان مقدار ۵/۰۰۰ تن جهت کمک به قحطی زدگان اتیوپی اختصاص یافت که با همکاری وزارت امور خارجه به کشور مذکور ارسال گردیده و مقدار ۶/۰۰۰ تن نیز برای تغذیه اهالی روستاهای استان سیستان و بلوچستان در نظر گرفته شده و بقیه خرمای خریداری شده بطور رایگان بین ساکنان نوار مرزی توزیع گردیده است .

ضمنا وزارت تعاون و امور روستاها در سال ۲۵۳۴ در استان خوزستان مقدار ۲۵/۰۵۳/۸۲۳ کیلو خرما از تولید کنندگان خریداری و کلا بشرکتهای صادراتی تحویل نموده است .

ج ـ مقداری خرما در سال گذشته بوسیله دلالان و اشخاص سودجو با قیمتهای پائین ، از کشاورزان خریداری گردیده ، که بعلت کساد بازار صادرات بفروش نرسیده و نزد آنها باقی مانده است . این اشخاص بطرق مختلف تشبث نموده اند که اکیپ خرید، خرمای آنها را نیز خریداری نماید برای جلوگیری از کار واسطه ها رئیس اکیپ خرید خرما دستور میدهد به تشبثات اشخاص وقعی ننهاده و احتمالا اگر خرمائی خریداری نگردیده بنظر میرسد مربوط به اشخاص موصوف باشد .

مضافا باید باستحضار نماینده محترم برسد :

در سال گذشته که براثر نرخ گذاری خرما در شهرستانهای مختلف بعلت نبودن تناسب در قیمت خرما در بازار مصرف و مراکز تولید مقداری از خرمای تولیدی بلامصرف مانده بود که در سال جاری این محظورات برطرف شده و در نتیجه تولید کنندگان بدون نیاز فروش محصول خود بدولت توانستند خرمای خود را در بازار بفروش برسانند .

ضمنا برای بهبود وضع خرماسه شرکت در استانهای خزستان ـ فارس ـ کرمان تشکیل میشود و مقدمات امر جهت تشکیل شرکتهای فوق از هر جهت فراهم گردیده است علاوه براین دولت برنامه گسترده ای برای بهبود وضع خرما ،‌بسته بندی ، بازاریابی و صادرات آن در نظر گرفته است با اجرای این برنامه ها در آینده نزدیک به کمک بخش خصوصی مشکلات نخلداران سراسر کشور از بابت فروش خرمای تولیدی برطرف خواهد شد .

رئیس ـ آقای دانشی بفرمائید .

غلامحسین دانشی ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران ارجمند ،‌ جناب آقای زعیمی باندازه ای متوسل به آمار و ارقام شدند که من دچار تردید شدم که آیا مشاهدات عینی من اشتباه است یا آنچه که این ارقام و آمار بیان میکنند خلاف واقع است . برای آنکه دوستان عزیز من ،‌درجریان این ماجرا قرار نگیرند و یکی از مسائل حساس مملکتی در اینجا مورد مداقه و دقت قرار بگیرد من پیدایش ماجرا و علت دخالت دولت در این ماجرا را عرض میکنم و گرنه محصول خرما ارتباطی خریدش با دولت ندارد . کشاورزی زحمت کشیده محصولی بدست آورده و باید بفروشد ولی چرا چنین ماجرائی به وجود آمد؟ این ماجرا باندازه ای حساس و دقیق است از نظر منطقه و از نظر اعتماد و اطمینان مردم که با نهایت تأسف باید عرض کنم که حتی از انتشار سؤال منهم جلوگیری فرمودند من حساسیت مطلب و موضوع را عرض میکنم سابقه امر این است که کمیسیونی ر استانداری خوزستان تشکیل شد در سال ۲۵۳۳ و تصمیم گرفتن که برای صادرات نوعی خرما را خریداری کنند و مسئول این امر شرکتهای تعاونی روستائی باشند پس از این تصمیم اداره استاندارد دستور داد که کشاورزان از فروش خرمای خوزستان خودداری کنند قیمتی که کمیسیون تعیین کرده بود کیلوئی ۱۲ ریال بود مسئول امور تعاون و امور روستاها بخشنامه ای صادر کرد و ژاندارمری محل ، اولا از فروش خرمای کشاورزان جلوگیری کرد ثانیا از جمع آوری خرما بطور سنتی که معمول هزار سال آنها بود جلوگیری بعمل آورد و گفتند که ما میخواهیم خرما را از شما خریداری کنیم به کیلویی ۱۲ ریال ، کشاورزان ساده دل هم مسرور و خوشحال شدند ، چه شده که دولت بفکر ما افتاده و محصول ما را میخواهد به این قیمت خریداری کند . کدام کشاورز؟ کشاورزی که آب ندارد آبش شور است کشاورزی که راه ندارد ، کشاورزی که وقتی بارندگی میشود ارتباط او با شهر قطع میشود کشاورزی که وسیله درمان و بهداشت ندارد کشاورزی که برق ندارد و اینها جزو نیازمندیهای منطقه است که من امیدوار بودم همکار ارجمندم جناب آقای شریفی وقتی که نیازمندیهای منطقه را در نطقشان بیان میکردند از این مسائل هم یاد میکردند این کشاورز ساده دل خوشحال شد که دول بفکر او افتاد و میخواهد خرما و محصولش را خریداری کند ۲۵ هزار تن خرما را خریدند و بازار از دست کشاورز رفت هم بازار داخلی و هم بازار خارجی ، بازار داخلی آذربایجان بود که میآمدند ، خرمای خوزستان را میخریدند و میبردند به بازار محلی ، اتاق اصناف آذربایجان کیلوئی یک تومان قیمت گذاشت در حالیکه در محل قیمت را ۱۲ ریال گذاشته بودند آذربایجانی گفت که اگر من بیایم و کیلوئی ۱۲ ریال بخرم متضرر میشوم باین ترتیب بازار داخلی از بین رفت و نتیجتا درآذربایجان بازار سیاه خرما بوجود آمد . بازار خارجی پاکستان و کرانه های خلیج فارس بود آنها میآمدند و محصول خرمای خوزستان را میخریدند آنها هم آمدند و دیدند که کشاورز خوزستانی محصولش را نمیفروشد یعنی از فروش ممنوع شده است و به بازارهای دیگر سرازیر شدند در نتیجه ۱۱۰ هزار تن خرما در خوزستان ماند و محصول یک سال زحمت ، رنج ، مرارت ، بی آبی ، سختی ، دشواری ، مشقت ،‌گرفتاری روی زمین ماند و کسی نبود به داد کشاورز برسد . مسؤل چه کسی بود؟ مسؤل اداره یک وزارتخانه ای بود که بدون مطالعه آمده بود و اقدام کرده بود ، بابا دولت نمیتواند خریدار باشد، دولت نمیتواند بازرگان باشد ، بگذارید مردم خودشان کار خودشان را بکنند بطور سنتی کشاورز خوزستانی خرمایش را جمع آوری میکرد و سالها این خرما میماند و از بین نمیرفت گفتند زیر نخلها باید باشد و شما حق ندارید دست به آن بزنید ما میخواهیم از طریق بهداشتی جمعی آوری کنیم ، بسته بندی کنیم و صادر کنیم به جاهای دیگر در حالیکه جناب آقای زعیمی در آبادان خرمای بسته بندی شده جاهای دیگر به فروش میرسد من میآورم و نشان میدهم در همین تهران خرمای بسته بندی شده جاهای دیگر بفروش میرسد خرمای کشاورزان ماند،‌من و جناب آقای پزشکپور بدست و پا افتادیم ملاحظه بفرمائید اینها آمدند به شما و حرف شما اعتماد کردند بیائید بدادشان برسید . جناب آقای نخست وزیر دستور دادند که وزارت بازرگانی مأمور بشود و بروند این خرماها را بخرند اینها آمدند کیسه های نایلونی دادند به کشاورزان و خرماها را جمع آوری کردند و گذاشتند سرراه به امید اینکه چه موقعی بیایند اینها را ازشان بخرند . این آماری که جنابعالی دادید که خرماها خریداری شده آقای زعیمی بنده عکس و تفصیل ضمیمه سؤالم کردم که در کناره های اروند کنار، این خرماها مانده ۵۰۰ تصویر هم پهلوی من است آنهائی هم که خریداری شده اند تفاله های خرماهای شرکتهای صادر کننده است که رفتند کیلوئی ۲ ریال خریدند و کیلوئی ۸ ریال، ۱۰ ریال به حساب شما گذاشتند (ملک منصور اسفندیاری ـ اعلام جرم بفرمائید) الان کشاورزان اروند کنار خرمای سال ۲۵۳۴ شان روی زمین مانده به دادش برسند به تمام مقدسات ، من نمیخواهم قسم بخورم بخودم به یک کشاورز علیل که خرمایش روی زمین مانده بود دستی کمک کردم اینها دراین وضع هستند و این آمار جوابگوی من نیست من مدارکی دارم که باید جواب بدهید باید فکر این کشاورز باشید او ایمان دارد به مملکت ،‌ و عقیده دارد به کشور ، اومرز دار غیور این کشور است او کسی است که به این کشور در مراحل حساس خدمت کرده نگذارید ایمان و اعتقادشان از بین برود (احسنت) این آمارها را غلط دادند به شما، اینها اشتباه است باید به اعتماد و اعتقاد مردم توجه کنید عرض کردم این یک مسئله ملی و میهنی شده من بروم آنجا بگویم چی؟ بارها مردم دور ما جمع شدند و گفتند که چه شد شما آمدید به ما وعده دادید؟ روزناه رستاخیز ملت ایران پارسال با تیتر درشت در صفحه اول نوشت خرمای کشاورزان خوزستان خریداری میشود . خرمای آنها مانده کنار جاده بعلت اینکه خرمائی دیگر نمانده شیره اش از بین رفته بود و یک مشت هسته و تفاله باقی مانده بود چه بخرند؟ چرا اینطور به سر مردم در آوردید؟ چرا اینطور محصول کشاورز را از بین بردید؟ چرا اعتقاد و ایمان مردم را متزلزل میکنید؟ چرا راهی را پیش نمیگیرید که کشاورز و دهقان و کارگر معتقد باشد ؟ اینکارهای شماست که آن اهداف مقدس شاهنشاه آریامهر را دارد خراب میکند (صحیح است) نخست وزیر صمیمیت دارد وقتی جریان را به او گفتند بما قول داد، دستور داد خرمای کشاورزان خریداری بشود۱۲۰ میلیون تومان پول کمی نبود چه شد در کجا رفت این پولها؟ آن اعتقاد و دین و مذهب است که آن کشاورز را به مملکت به شاه علاقمند میکند و عشق میورزد . اینها درد دلهای خالص ، درد دلهای این کشاورزان است من متأسفانه به این جوابی که دادند قانع نشدم مدارک مکفی دارم که در کمیسیون ارائه خواهم داد استدعا میکنم که این سؤال به کمیسیون مربوط ارجاع بشود تا من در کمیسیون مدارک کافی و لازم را ارائه بدهم همکار من جناب آقای اخلاق پور هم در مورد خرید خرما مکاتبات زیادی باوزیر بازرگانی کردند جوابی هم که به ایشان دادند تقریبا همین جوابی است که به بنده دادند پس ایشان هم از نظر مکاتبه قانع نشدند و بنده هم از نظر این جواب قانع نشدم تقاضای ارجاع این سؤال را به کمیسیون دادم .

رئیس ـ سؤال آقای دانشی به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود .

- طرح سؤال آقای اخلاق پور از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۱ - طرح سؤال آقای اخلاق پور از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سؤال آقای اخلاق پور از وزارت بازرگانی مطرح است ، آقای اخلاق پور بفرمائید .

اخلاق پور ـ اجازه بفرمائید قبلا آقای زعیمی توضیحاتشان را بدهند .

رئیس ـ اقای زعیمی بفرمائید .

زعیمی (معاون وزارت بازرگانی) ـ پاسخ سؤالات جناب آقای اخلاق پور نماینده مجلس شورای ملی نماینده محترم سؤالاتی بشرح زیر فرموده اند :

۱ـ طبق مندرجات روزنامه شمارة ۴۸۵ ـ ۲۵۳۵/۹/۱۵ رستاخیز کالاهای وارده بکشور در هشت ماهه سال جاری بالغ بر نه میلیون و هشتصد هزار تن و بارزش ۶۵۷ میلیارد ریال و کالاهای صادره از کشور بخارج دراین مدت بالغ بر ۵۹۵ هزار تن بارزش ۲۵ میلیارد ریال بوده است که در مقام مقایسه معلوم میگردد کالاهای وارداتی نه میلیون و دویست و پنج هزار تن فزون تر از کالاهای صادراتی بوده که پس از وضع بهاء کالاهای صادراتی مبلغ ۶۳۲ میلیارد ریال ازبابت بهاء این اضافه کالاهای وارداتی از پول و ثروت کشور خارج گردیده است .

۲ـ روزنامه شمارة ۴۸۳ ـ ۲۵۳۵/۹۱۳ رستاخیز حاکی است که مقدار هفت هزار تن کالا متعلق بدولت و اشخاص متفرقه که در بین آنها برنج و پودر نارگیل و پودر شیرو و ۸۰۰ تن روغن خوراکی و مواد شیمیائی بوده است فاسد گردیده و مقداری هم آهن آلات فرسوده دربین کالاهای مترو که مشاهده شده است .

حال خواهشمند است دستور فرمایند وزیر یا وزراء مسئول در مجلس حاضر و بسؤالات زیر پاسخ دهند .

الف ـ بطور محقق ممالک پیشرفته و همچنین ممالک در حال توسعه از نظر افزایش ثروت ملی سعی میکنند که مرتب به کالاهای صادراتی خود بیفزایند و یا لااقل بین کالاهای وارداتی و صادراتی تعادل برقرار نمایند که ضرری متوجه ثروت ملی نگردد آیا روشی را که دولت اتخاذ کرده و وارداتش بدون توجه بمیزان صادرات این چنین سرسام آور میباشد برخلاف سیاست اقتصادی نیست؟ و با ادامه این وضع ما را در تنگنای فقر اقتصادی قرار نخواهد داد و اگر این همه کالا که از خارج وارد میگردد از نظر احتیاج عمومی قابل جذب است پس چرا بلامصرف در انبارهای بنادر باقی میماند تا در اثر مرور زمان قسمتی از آن فاسد و یک قسمت هم فرسوده گردد .

ب ـ طبق مندرجات روزنامه شماره ۴۸۳ رستاخیز ازهفت هزار تن کالای فاسد شده مقداری از آن متعلق است به اشخاص متفرقه و بقیه به دولت اولا تعیین و اعلام فرمایند که مقدار کالای فاسد شده متعلق به دولت چقدر بوده و بها آن چقدر است ثانیا معلوم گردد که فاسد شدن کالا و خسارات وارده ناشی از فعل یا ترک فعل مسئولین امور بوده است یا خیر اگر در این عمل که منجر به فاسد شدن هفت هزار تن کالا گردیده مسئولیتی متوجه مسئولین امر میباشد دولت از نظر جبران خسارات وارده و تنبیه آنان چه اقداماتی بعمل آورده است؟ ثالثا برای اینکه بعدا با چنین وضعی مواجه نشویم اولیاء امور چه تدابیر و تصمیماتی اتخاذ نموده اند .

در پاسخ باستحضار میرساند :

در سالهای اخیر بعلت افزایش درآمد سرانه کشور در پرتو انقلاب شاه و ملت قدرت خرید مردم سراسر کشور بطور مستمر افزایش یافته و این افزایش درآمد در تقاضای آنها برای کالاهای مصرفی از یک سو و کالاهای سرمایه ای برای مصارف صنعتی کشور از سوی دیگر اثر قابل توجه گذارده است و چون تولیدات داخلی تا حد احتیاجات روز افزون مدرم بکالاهای مصرفی و سرمایه ای نبوده لذا روند افزایش واردات دائما سیر صعودی داشته است بنابراین افزایش واردات و نابرابری آن با صادرات کشور چه در مورد کالاهای سرمایه ای و چه مصرفی ناشی از توسعه و رشد اقتصادی کشور بوده است که در اثر پیشرفت و ترقیات کشور در سالهای اخیر حاصل شده است بدیهی است افزایش روز افزون تقاضا برای کالاهای مختلف تنگناهائی نظیر عدم تکافوی ظرفیت بنادر ، اسکله ها ، انبارها ، راهها و نیز کمبود وسایل حمل و نقل غیره را سبب شده و مالا زیانهائی از آن قبیل که درسوال نماینده محترم مجلس شورای ملی عنوان شده و برای بخش خصوصی ودولتی ببار آورده است که بالطبع برای رفع این تنگناها نیز اقدامات جدی بعمل آمده توفیقاتی نیز حاصل شده است .

بنابراین زیانهای ناشی از کمبود ظرفیت انبار و غیره در اقتصاد روبه پیشرفت کشور اجتناب ناپذیر بوده است ولی برای جلوگیری از هرگونه اتلافی با توجه به برنامه های وسیعی که برای تجهیز بنادر و انبارها و اسکله ها پیش بینی شده قطعا از اتلاف کالاهای بخش خصوصی و دولتی بنحو مؤثری جلوگیری خواهد شد .

رئیس ـ آقای اخلاق پور بفرمائید .

اخلاق پور ـ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند سوالی را که بنده کردم بسیار مهم و در سطح کشور است پاسخی که نماینده دولت دادند بهیچوجه قانع کننده نبود ولی قبل از اینکه بنده به این مسئله بپردازم لازم میدانم به استحضار مجلس برسانم که اینجانب در تاریخ ۱۵ تیرماه ۲۵۳۵ سؤالی در مورد سازمان تنقیح قوانین از دولت نموده بودم که سؤال مذکور در تاریخ ۲۵۳۵/۴/۱۹ ذیل شمارة ۷۷۷۶ بدولت ابلاغ گردید و مقام محترم نخست وزیری هم بموجب نامه شماره ۳۱۸۰۶ ـ ۲۵۳۵/۴/۲۲ آمادگی دولت را برای پاسخ گوئی بسوال مذکور اعلام داشته است ملاحظه فرمودید از تیرماه ۲۵۳۵ تا بحال که متجاوز از ۶ ماه است و دولت هم آمادگی خود را برای پاسخ گوئی اعلام کرده است معذالک سؤال مورد بحث تا کنون در جلسه علنی مجلس شورای ملی مطرح نشده است . امیدوارم که هر چه زودتر باین سؤال هم پاسخ دهند و برای آینده نظائری نداشته باشد . اما در مورد پاسخ جناب آقای زعیمی معاون محترم وزارت بازرگانی سعی میکنم که بطور اختصار بعرض برسانم . آنچه که اینجانب از فحوای گزارش جناب آقای زعیمی فهمیده و استنباط نمودم ماحصل این بود که در آمد مردم فوق العاده زیاد شده و آنچنان بالا رفته است که تمایل آنها به خریداری اشیاء لوکس و کالاهای خارجی افزایش یافته و بهمین علت هم بر میزان کالاهای وارداتی افزوده شده است این استدلال صحیح نیست و موجب نمیشود که ما توتجهی به تولیدات داخلی خود ننموده و از نظر فعالیتهای اقتصادی به کالاهای صادراتی بی توجه باشیم باید سعی کنیم با درآمد فوق العادی ای که نصیب مملکت گردیده و این درآمد در مقابل فروش نفت بدست آمده کارخانه های تولید کالا به مملکت وارد کنیم تا باساختن کالاهای لازم از وارد کردن کالاهای مشابه بی نیاز گردیم بر خلاف انتظار دیده میشود که بدون توجه باین نکته اساسی که غالبا از طرف نمایندگان محترم و خود اینجانب که در هنگام طرح بودجه مملکتی بدان اشاره کردیم توجهی نمیشود و روز بروز هم بر میزان کالاهای وارداتی افزوده میشود بنحویکه در مقابل این کالاهای وارداتی ثروت و ارز مملکت دارد بخارج سرازیر میشود نظر آقایان محترم را بروزنامه رستاخیز روز یکشنبه ۷ آذرماه جلب میکنم ۲ میلیارد ریال سرمایه وارد کنندگان چای راکد مانده است . تحویل حواله های چای به وارد کنندگان چای ۹ ماه طول میکشد . در پی انتشار خبر مربوط به مترو که شدن چایهای انباشته شده در بنادر جنوب در روزنامه رستاخیز سندیکای بازرگانان و توزیع کنندگان چای کشور وابسته به اطاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اعلام کرد که سازمان چای در ماههای اخیر ناچار شده است حواله تحویل چای را با تأخیری معادل ۹ ماه بفروش رسانیده و تحویل دهد و ترتیب مبلغی در حدود ۲ میلیارد ریال سرمایه وارد کنندگان چای که صرف خرید این کالاها شده است و سازمان چای قدرت و امکان تحویل بموعد آنرا ندارد راکد مانده است . سندیکای مذکور پیرامون مشکلات بازرگانان و وارد کنندگان چای و مسئله ترخیص چای از گمرکات کشور اعلام داشت که بموجب تصمیم اخیر سازمان غله و قند و شکر و چای زیان ناشی از خرید چای داخلی در برابر چای وارداتی معاف از اختلاط بیش از پیش افزایش یافته است و انعکاس این تصمیم در بازار معاملات اثر سریع و مستقیم داشته و بازار چای را از چای قاچاق که معمولا در شرایط افزایش قیمت در اختیار میگیرد اشباع کرده است و در نتیجه بازرگانان وارد کننده با بی نظمی بازار چای مواجه و امکان آنها بشدت تقلیل یافته است : نمایندگان محترم ملاحظه میفرمایند که فعالیتهای اقتصادی کشور بلحاظ ندانم کاریها و نبودن قاعده و ضابطه مشخص با چه مشکلاتی مواجه و بازرگانان ما را با چه مصائب و سختی ها روبرو کرده است . بازهم در روزنامه ای خواندم که مقدار زیادی کالاهای وارداتی درانبارهای بنادر انباشته شده است که بلحاظ نداشتن اتیکت و علامت مشخصه صاحبان کالاهای فله شده را از یکدیگر تفکیک و آنها را ترخیص نمایند با این ترتیب ملاحظه میفرمائید که چه بی نظمی و بی توجهی در وضع کالاهای وارداتی و تشکیلات اداری گمرکات ما بوجود آمده است و جناب آقای زعیمی معاون محترم پارلمانی وزارت بازرگانی در پاسخ سؤال مطروحه بمسائلی اشاره فرمودند که بهیچوجه ارتباطی با موضوع ما نحن فیه نداشت و قانع کننده هم نبود وانگهی سؤال گردیده بود که از هفت هزار تن کالاهای فاسد شده چقدر آن متعلق بدولت است و بهاء آن چقدر است و آیا فاسد شدن این کالاها ناشی از فعل یا ترک فعل مسئولین امور است یا نه ؟ و اگر مسئولیتی متوجه مسئولین امر میباشد جهت جبران خسارات حاصله و تنبیه قانونی آنان چه اقداماتی بعمل آمده است که متأسفانه جناب آقای زعیمی پاسخ صریح و روشنی ندادند بهر حال شما ملاحظه بفرمائید وضع واردات کالا چقدر ما را تحت فشار قرار داده که این چنین گرفتار شده ایم و من باین جوابی که جناب آقای زعیمی دادند بهیچوجه قانع نشدم از مقام محترم ریاست استدعا دارم که سؤال بنده را به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع فرمایند تا در آنجا بررسی شود .

رئیس ـ سوال آقای اخلاق پور به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود .

- طرح سؤال آقای نظمی از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۲ - طرح سؤال آقای نظمی از وزارت بازرگانی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سوال آقای نظمی از وزارت بازرگانی مطرح است آقای نظمی بفرمائید .

نظمی ـ اجازه بفرمائید اول نماینده دولت توضیحاتشان را بفرمایند .

رئیس ـ آقای زعیمی بفرمائید .

زعیمی (معاون وزارت بازرگانی) ـ بنده امروز خیلی شانس داشتم که بیشتر در خدمتتان باشم جناب آقای نظیم نماینده محترم سؤالی کرده اند از وزارت بازرگاین بدین شرح .

۱ـ نسبت به ارزیابی و صدور سبزه (کشمش تیزابی) چه اقداماتی شده است و با توجه به اینکه مقدار زیادی محصول سال گذشته در دست باغداران مانده و محصول جدید نیز چند ماه دیگر به بازار خواهد آمد چه تدابیری برای خرید از باغداران اندیشیده شده است .

۲ـ با توجه باینکه هزینه تولید خصوصا دستمزد کارگار بالارفته است و سبزه با قیمتهائیکه امروزه در بازار هست به تولید کننده و باغدار صرف نمیکند در جهت کمک به این دسته از مردم مملکت چه فکری شده و چه اقدامی صورت خواهد گرفت ؟

۳ـ اگر صدور سبزه امکان ندارد و نتیجتا دولت قادر به بازار یابی نیست برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت دولت در این زمینه چیست ؟ و چه سیاستی در این مورد عمل خواهد شد ؟

۴ـ اگر استدلال اینست که منبعد سبزه نباید تولید شود و تولید آن اقتصادی نیست مسلما باید برای مازاد انگور فکر عاجلی بشود . در این زمینه چه اقدامی شده است ؟

۵ـ حال که عملا مشاهده میشود تولید انگور مازاد برمصرف بوده و صدور آن نیز مشکل است چرا وزارت کشاورزی بادادن وامهای قابل توجه کشاورزان را تشویق به کشت و ایجاد باغ انگور میکند و این هزینه گزاف را در مقابل آینده ای مبهم به آنان تحمیل مینماید و از طرف دیگر شنیده شده است که در منطقه رضائیه یک شرکت خصوصی میخواهد در زمینهای ملی شده مقدار

یکهزار هکتار انگور ایجاد نماید ، آیا با وجود فزونی تولید بر مصرف و وضع مالی نامطلوب باغداران این عمل چه منطقی داشته و با سیاست و اقدامات وزارت بازرگانی چه تطابقی دارد .

در پاسخ باستحضار میرساند:

۱ـ با توجه به بررسیهائیکه بعمل آمده در حال حاضر سالانه حدود ۳۵ الی ۶۰ هزار تن کشمش در ایران تولید میشود که مقدار ۱۰ هزار تن آن جذب بازار داخلی و بقیه با نرخهای بین المللی به کشورهای خارج صادر میگردد و از این نظر جای هیچگونه نگرانی نیست چون با وجود رقابتهائیکه از طرف کشورهای دیگر در بازارهای خارجی خصوصا در کشورهای عضو بازار مشترک با کشمش صادراتی ایران میشود معذالک صادرات کشمش ایران در بازارهای خارج ازموقعیت خوبی برخوردار است البته این را باید به استحضارتان برسانم که نه تنها محصول کشمش از پارسال نمانده بلکه مقدار زیادی از محصول سال آینده هم پیش فروش شده است . از آن گذشته برای توسعه صادرات این کالا و نفوذ در بازاهای جهانی وزارت بازرگانی درمذاکراتی که برای عقد قرارداد با کشورهای خارجی بعمل میآورد کوشش میکند کشمش را نیز در لیست اقلام صادرات ایران قرار دهد . در مورد سایر کشورها از جمله کشورهای بازار مشترک مذاکراتی در جریان است تا ازطریق برقراری تسهیلات گمرکی و ایجاد تعرفه های ترجیحی و غیره موجبات صادرات بیشتر کشمش را فراهم آورد . ضمنا مرکز توسعه صادرات ایران اقدام بر تأسیس شرکت های صادراتی با سرمایه بخش عمومی و خصوصی نموده تا بتواند در زمینه صادرات اقدام مؤثری بعمل آورده و بالتبع از زارعین و باغداران حمایت شده باشد .

۲ـ همانطوریکه استحضار دارند بدنبال پیشرفتهای کشور و افزایش درآمد سرانه تغییراتی در جهت بالارفتن نرخ دستمزد در همه زمینه ها از جمله نرخ دستمزد کارگران زراعی بچشم میخورد بهمین لحاظ بهترین طریق برای پائین نگه داشتن قیمت کالاهای کشاورزی عرضه پاره ای از خدمات از جمله ایجاد تسهیلات اعتباری و اقدامات زیر بنائی و نظم و نسق دادن سیستم بازاریابی برای فروش کالا در بازارهای داخلی و خارجی است که حالیه در تمام این زمینه ها از طرف دولت اقدام مؤثر و جدی شده و در نتیجه اگر دستمزد کارگران کشاورزی افزایش یافته در مقابل قیمت فروش این کالاها نیز در بازار داخلی و خارجی بالا رفته و مالا سودی که عاید باغداران میشود نسبت بگذشته اگر بیشتر نباشد کمتر نیست .

۳ـ در مورد سؤال سوم شرحی که فوقا در قسمت یک بعرض رسید در مورد سؤال سوم نیز صادق است .

۴ـ با اقداماتیکه برای بازاریابی و فروش سبزه در بازار داخلی و خارجی از طرف وزارت بازرگانی بعمل آمده صدور سبزه نه تنها امکان پذیر است بلکه بدین وسیله امکان توسعه آن نیز هست .

۵ـ ایجاد تسهیلات اعتباری و تشویق کشاورزان به احداث باغهای انگور و دیگر اقداماتی که در این زمینه بعمل میآید همه مؤید آن است که آینده این زراعت چه از نظر بازار داخلی و چه بازارهای بین المللی بسیار روشن است و بیمی از بابت افزایش تولید این کالا چه بصورت انگور و چه بصورت کشمش وجود نخواهد داشت از طرفی با اقداماتیکه از طرف مؤسسات دولتی و خصوصی بعمل آمده و برنامه هایی که برای تبدیل انگور به سایر کالاهای قابل مصرف از جمله آب انگور در دست اجرا است درآینده قدرت جذب بازار داخلی چه برای مصارف صنعتی و چه خوراکی بازهم بیشتر خواهد شد و همانطوریکه اشاره شد افزایش تولید انگور و مشتقات آن مسئله ای ایجاد نخواهد کرد .

رئیس ـ آقای نظمی بفرمائید .

نظمی ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم بنده خیلی خوشحال هستم ، موقعی سرور عزیزم جناب آقای زعیمی به سؤال من جواب دادند که زمان قسمتی از مشکلات را بطور موقتی حل کرده است . عرض کنم ایشان باطمینان خاطر به سئوال من جواب دادند ه مشکلی نیست و مشکلی نخواهد بود من هم آرزو میکنم و امیدوارم که بدین نحو باشد ولی دوست عزیز توجه داشته باشید که موقعیت امسال با موقعیت پارسال که بنده این سؤال را کردم زمین تا آسمان فرق کرده است پارسال سبزه کشاورزان روی دست کشاورزان و یا صادرکنندگان مانده بود و برای تنی ۴۰۰ دلار هم شما مشتری نداشتید اگر امروز مذاکراتی در جریان است که ۸۰۰ دلار به کشور دوست و همسایه مان شوروی بفروشید این مسئله ای است که شما شاید بهتر از من بدانید در منطقه آمریکا پیش آمده است اگر دوست عزیز امسال باغات انگور کالیفرنیا را سرما نمیزد من اطمینان دارم که شما با این صدای رسا و بلند نمیتوانستید جواب بدهید این نتیجه اقدام دولت یا وزارت بازرگانی نیست که امروز احیان سبزه ای روی دست باغداران باقی نمانده و بشارت میدهید که مقداری از محصول سال آینده هم بفروش رفته است اگر وزارت بازرگانی تعهد و تضمین میکند که هر سال باغات کالیفرنیا را سرما بزند بنده عرضی ندارم و سؤالم را پس میگیرم ولی من مطمئن هستم چنین تضمینی را به بنده نمیدهید بنده از اقدامات وزارت بازرگانی دراین زمینه سؤال کردم و با اطمینان عرض میکنم، شماهم بهتر از من میدانید که وزارت بازرگانی هیچگونه اقدامی در این زمینه نتوانسته است بکند . اشاره به شرکتها و اتحادیه ها فرمودید شما خودتان بهتر از من میدانید که اینها یک عده صادر کنندگانی هستند که سعی میکنند محصول باغداران را بقیمت پائین بخرند تا اگر موقعیتی پیش آید مثل امسال سرمائی آمد بقیمت گزاف در بازارهای بین المللی محصول باغداران را به نفع خود بفروشند و البته این موضوع نتیجه ای عاید باغدار نخواهد کرد مخصوصا باغداران انگور آذربایجان غربی که بیش از ثلث صادرات این محصول را تأمین میکنند و میتوانند بیش از یک میلیارد ریال ارز وارد مملکت بکنند این است که دولت باید محصول را ازدست باغداران بموقع خریداری بکند گفتم در این زمینه چه اقدامی شده است فرمودید پارسال سبزه ای نمانده و امسال هم نمی ماند ولی ما میدانیم که پارسال سبزه را از باغدار کیلوئی کمتر از ۱۵ ریال خریدند میدانید کیلوئی ۱۵ ریال ، ۱۸ ریال یعنی چه ؟ مسلما خوب میدانید ولی اگر دقیق محاسبه نکرده اید بنده عرض میکنم یعنی انگور کیلوئی دو ریال و نیم و سه ریال بفروش میرود آیا این بنفع باغداران مملکت است و آیا این است نوید و بشارتی که شما بمن و باغداران مملکت دادید من مطمئن هستم اگر بیشتر و عمیقا به سؤالات من توجه میفرمودید به این نحو جواب نمیدادید اینکه باغ و باغداری صرف نمیکند مسئله ای نیست که من برای اولین بار اینجامطرح کرده باشم باغ انگور با توجه به این بازار حالا اسمش را بازار جهانی میگذارید یا چیز دیگر بنده نمیدانم بهر حال برای باغدار صرف نمیکند و برای این مسئله هم هیچ اقدامی نشده البته ما شواهد زیادی داریم و خودمان هم ناظر هستیم که باغدار انگور در هر هکتار در حدود ۴۰۰ تومان ضرر میکند برای این کار باید فکری کرد شهرستان رضائیه بیش از ۲۰ هزار هکتار باغ انگور دارد اگر این را تقسیم کنیم به تعداد افراد خانوار بیش از صد هزار نفر از این راه اعاشه میکنند اینها جزو مملکت و جزو هم میهنان ما هستند . به وضع اینها باید رسیدگی شود اینکه فرمودید با توجه به اوضاع و احوال توسعه پیدا میکند عرض کنم این یک مسئله استثنائی است و یک شرکتی که خودش کارخانه ای در محل دارد و میخواهد محصول خودش را بصورت باغداری و باغ کاری بدست بیاورد و از این پول چیزی بدست کشاورز ندهد ،‌ محصول باغداران آنوقت چه خواهد شد؟ نمیدانم بنده در این زمینه عرایض خیلی زیادی دارم برای اینکه وقت مجلس محترم گرفته نشود و مطمئن هستم که جنابعالی هم میدانید که جوابتان قانع کننده نبود این است که از مقام ریاست استدعا میکنم سئوال را به کمیسیون مربوطه ارجاع بفرمایند تا در آنجا بنده هم حاضر بشوم و پاسخ اصلی و مدارکم را ارائه بدهم .

رئیس ـ سوال آقای نظمی به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری و ارسال به مجلس سنا

۱۳ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۸/۱۶ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شمارة ۱۰۶۹۴ مورخ ۲۵۳۵/۱/۱۴ دولت راجع به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را که گزارش شور اول آن به شمارة ۲۹۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری ـ عنایت الله قائمی .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را با اصلاحاتی تصویب کرد .

اصلاحات مزبور در جلسه چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۱ کمیسیون دادگستری موردتأیید قرار گرفت .

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد . اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی ـ دکتر علی صدیق اسفندیاری .

رئیس ـ ماده اول قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ وکلا و کارگشایان دادگستری طبق مقررات این قانون از طریق بیمه اجباری در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت حمایت میشود .

تبصره ـ وکلا و کارگشایانی که مشمول مقررات قانون استخدام کشوری یا قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی یا قانون تأمین اجتماعی یا مقررات بازنشستگی دیگری هستند از شمول مقررات حمایتی این قانون مستثنی میباشند .

رئیس ـ در مادة اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة اول رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد مادة دوم قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲ـ برای اجرای این قانون صندوقی بنام صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری که دراین قانون صندوق نامیده میشود تشکیل میگردد .

رئیس ـ در مادة دوم نظری نیست؟ آقای جاف بفرمائید .

سالار جاف ـ با عرض سلام عرض کنم در مورد مادة ۲ محل درآمد این صندوق از کدام راه تأمین میشود ؟ چون کلمه صندوق یعنی جایگاه پول ، ما نمیتوانیم این پول از کجا و از چه محلی برای این صندوق تأمین میشود .

رئیس ـ آقای جاف منابع مالی صندوق در مادة ۵ پیش بینی شده است بقیه مواد را بخوانید اشکال شما رفع میشود . نظر دیگری نسبت به ماده دوم نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة دوم رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد مادة ۳ قرائت میشود . (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ـ صندوق دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و از پرداخت مالیات و عوارض معاف میباشد .

رئیس ـ در مادة ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده رأی میگیریم خانمهاو آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۴ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۴ـ اساسنامه صندوق از طرف کانون وکلای دادگستری مرکز با مشارکت نماینده یا جلب نظر کانونهای دیگر تهیه و پس از تأیید وزارت دادگستری و بهداری و بهزیستی و تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی بموقع اجراء گذاشته میشود .

رئیس ـ در مادة ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۵ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ـ منابع مالی صندوق بشرح زیر است:

۱ـ حق بیمه ای که مشمولین این قانون مستقیما بصندوق میپردازند .

۲ـ وجوهی که کانونهای وکلا بصندوق میپردازند .

۳ـ سود حاصل از درآمد وجوه صندوق .

اصلاحات مزبور در جلسه چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۱ کمیسیون دادگستری موردتأیید قرار گرفت .

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد . اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی ـ دکتر علی صدیق اسفندیاری .

رئیس ـ ماده اول قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ وکلا و کارگشایان دادگستری طبق مقررات این قانون از طریق بیمه اجباری در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت حمایت میشود .

تبصره ـ وکلا و کارگشایانی که مشمول مقررات قانون استخدام کشوری یا قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی یا قانون تأمین اجتماعی یا مقررات بازنشستگی دیگری هستند از شمول مقررات حمایتی این قانون مستثنی میباشند .

رئیس ـ در مادة اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة اول رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد مادة دوم قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲ـ برای اجرای این قانون صندوقی بنام صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری که دراین قانون صندوق نامیده میشود تشکیل میگردد .

رئیس ـ در مادة دوم نظری نیست؟ آقای جاف بفرمائید .

سالار جاف ـ با عرض سلام عرض کنم در مورد مادة ۲ محل درآمد این صندوق از کدام راه تأمین میشود ؟ چون کلمه صندوق یعنی جایگاه پول ، ما نمیتوانیم این پول از کجا و از چه محلی برای این صندوق تأمین میشود .

رئیس ـ آقای جاف منابع مالی صندوق در مادة ۵ پیش بینی شده است بقیه مواد را بخوانید اشکال شما رفع میشود . نظر دیگری نسبت به ماده دوم نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة دوم رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد مادة ۳ قرائت میشود . (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ـ صندوق دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و از پرداخت مالیات و عوارض معاف میباشد .

رئیس ـ در مادة ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده رأی میگیریم خانمهاو آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۴ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۴ـ اساسنامه صندوق از طرف کانون وکلای دادگستری مرکز با مشارکت نماینده یا جلب نظر کانونهای دیگر تهیه و پس از تأیید وزارت دادگستری و بهداری و بهزیستی و تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی بموقع اجراء گذاشته میشود .

رئیس ـ در مادة ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۵ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ـ منابع مالی صندوق بشرح زیر است:

۱ـ حق بیمه ای که مشمولین این قانون مستقیما بصندوق میپردازند .

۲ـ وجوهی که کانونهای وکلا بصندوق میپردازند .

۳ـ سود حاصل از درآمد وجوه صندوق .

دولت و مدت نمایندگی ، مجلسین سنا و شورای ملی و مدت خدمت وظیفه کسانیکه مشمول مقررات این قانون قرار میگیرند از لحاظ بازنشستگی بشرط پرداخت تمام حق بیمه سنوات مذکور با احتساب وجوه پرداختی بابت بازنشستگی متقاضی که بصندوق واریز شده است جزء سابقه وکالت محسوب خواهد شد .

تبصره ـ در صورتیکه برای متقاضی بازنشستگی بعنوان سهم کارفرما وجوهی در صندوق های بیمه دیگر پرداخت شده برحسب تقاضای متقاضی بصندوق منتقل خواهد شد .

رئیس ـ در مادة ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۱۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۱۴ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱۴ ـ وکلا و کارگشایانی که از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی موضوع این قانون استفاده میکنند دیگر حق وکالت ندارند .

تبصره ـ وکالتهائیکه قبل از صدور حکم بازنشستگی به وکلای بازنشسته داده شده و محاکمات آن در جریان رسیدگی است بقوت خود باقی و تعقیب دعاوی مذکور تا مرحله نهائی از طرف وکلای بازنشسته بلامانع است .

رئیس ـ در مادة ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۱۴ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۱۵ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱۵ ـ وکلا و کارگشایان دادگستری میتوانند بارعایت مادة ۱۴ در صورت داشتن ۳۰ سال سابقه وکالت و یا دارا بودن حداقل ده سال سابقه وکالت و شصت سال سن و پرداخت حق بیمه به ترتیب مقرر در آئین نامه تقاضای بازنشستگی نمایند .

تبصره ـ مدت کارآموزی وکلای دادگستری جزء مدت سی سال مذکوره در مادة فوق الذکر محسوب میگردد و از تاریخ اجرای این قانون پروانه کارآموزی وکالت دادگستری برای حوزه قضائی استان مرکز فقط بکسانی داده میشود که سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزه های قضائی پروانه کارآموزی بکسانی داده میشود که سن آنها از پنجاه سال تمام بیشتر نباشد و چنین پروانه هائی قابل انتقال بحوزه قضائی استان مرکز نمیباشد .

رئیس ـ در ماده ۱۵ نظری نیست؟ آقای افتخار بفرمائید .

افتخار ـ در مورد بازنشستگی وکلا در این قانون ذکر شده کسانی که ۳۰ سال سابقه وکالت دارند یا با داشتن ۶۰ سال سن میتوانند تقاضای بازنشستگی کنند معنی آن این است که اگر یک وکیلی تقاضای بازنشستگی نکند میتواند تا آخرین روز عمرش وکالت بکند در حالیکه برای کارمندان یک حدی معین شده و در یک سن معینی این کارمندان را بازنشسته میکنند . خوب است که برای وکلا هم یک حد معینی در نظر بگیرند که بعد از آن خواه نا خواه بازنشسته بشوند . ثانیا برای تقاضای وکالت در شهرستانها و تهران تبعیض قائل شده اند . برای تهران چهل سال و شهرستانها ۵۰ سال من نمیدانم تهران با شهرستانهای دیگر چه امتیازی نسبت بهم دارند . باید برای شهرستانها هم همان چهل سال یا پنجاه سال را برای همه جا قائل شوند و در نظر بگیرند نه اینکه در تهران ۴۰ سال و در شهرستانها ۵۰ سال ، این تبعیض برای چیست ؟ (منصوریان ـ این بنفع شهرستانها است) من عقیده دارم که برای تهران هم شرط ۵۰ سال سن در نظر گرفته شود .

رئیس ـ آقای افتخار شور دوم لایحه است ، در شور دوم پیشنهاد جدید نمیشود داد، اگر جنابعالی نظری داشتید باید در شور اول پیشنهاد میدادید تا در کمیسیون رسیدگی میشد . آقای حجتی بفرمائید .

حجتی ـ با توضیحی که مقام ریاست فرمودند جای صحبت من نبود ولی بنده یادم نیست که شور اول این لایحه کی مطرح شده است که پیشنهاد بدهم (خنده نمایندگان) در هر حال منظور نظر من هم همان بود که آقای افتخار فرمودند قسمتی از نظرم را هم در بیرون جلسه علنی به آقایان وکلا گفتم . امیدوارم که مسائله ۴۰ سال و ۵۰ سال سن که در نظر گرفته شده ، در تهران وکالت دادگستری مونوپول عده ای نشود و وکیل دادگستری هم مثل سیب زمینی و پیاز نایاب نگردد .

رئیس ـ نظر دیگری در مادة ۱۵ نیست؟ (اظهاری نشد۹ به مادة ۱۵ رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . مادة ۱۶ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱۶ ـ وجوهی که از طرف وکلای دادگستری و کارگشایان بحساب تعاونی آنها بصندوق تعاون وکلای دادگستری پرداخت شده است و همچنین وجوه موضوع مادة ۷ این قانون بابت حق بیمه آنها که باید رأسا به صندوق بپردازد محاسبه خواهد شد .

رئیس ـ در مادة ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۱۶ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد .

مادة ۱۷ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱۷ـ هرگونه برداشت یا تصرف غیر قانونی از وجوه یا اموال صندوق در حکم اختلاس یا تصرف غیر قانونی در اموال دولت است .

رئیس ـ در مادة ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۱۷ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . ماده ۱۸ قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱۸ـ از تاریخ اجرای این قانون مواد ۱ و ۲ قانون تشکیل صندوق تعاون وکلا و آن قسمت از قوانین و مقررات دیگری که در مقام اجرا با این قانون مغایر است لغو میشود .

رئیس ـ در مادة ۱۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة ۸ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر لایحه مطرح است آقای منصوریان بفرمائید .

منصوریان ـ همانطور که در شور اول لایحه تشکیل صندوق حمایت وکلاء و کارگشایان دادگستری باستحضار نمایندگان محترم و همکاران ارجمند رسانیدم لایحه ای که شور دوم آن اکنون مطرح است ، بمنظور حمایت یک گروه تحصیل کرده از مردم کشور ما یعنی پاسداران قانون و مدافعین حق در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت میباشد (صحیح است) .

و به جرأت میتوان گفت با تصویب این لایحه ، ما از جملة اولین کشورهای مترقی و پیشرفته دنیا خواهیم بود که یک مقررات بازنشستگی و حمایت در زمان پیری و از کار افتادگی برای گروهی تصویب مینمائیم که تحت هیچ عنوان کار فرما ندارند تا سهمی از حق بیمه را پرداخت کند بلکه خود مستقلا تحت شرایط و نظامات خاصی وظیفه خطیر و پرمسئولیت خویش را انجام میدهند . حمایت این گروه یکی دیگر از پدیده های عصر رستاخیز است و از مجلس رستاخیز و نمایندگان آن هم جز این نمیتوان انتظار داشت .

به سهم خود باز هم از دولت بخاطر تقدیم این لایحه و از مجلس رستاخیز بخاطر منقح کردن آن بنام نماینده ملت و از سوی وکلای دادگستری سپاسگزاری مینمایم (احسنت) .

رئیس ـ آقای آستانه ای بفرمائید .

آستانه ای ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند ، طبیعی است که آوردن چنین لایحه ای به مجلس شورای ملی مورد تأیید همه ماست ولی آوردن این لایحه سبب شد که من مسئله ای را بعرض نمایندگان محترم و ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم . هر اندازه که ارتباط فرد با اجتماع برپایه عاطفی باشد بازدهی آن فرد نسبت به اجتماع زیادتر و صمیمانه تر خواهد شد (صحیح است) . و هر اندازه که این مسئله مطمح نظر قرار نگیرد طمع ورزی ، خشونت ، بدخوئی ، پرخاشگری نصیب افراد آن دسته و اجتماع میشود . ماالان دچار وضعی هستیم که من معذرت میخواهم از مقام ریاست و باید عرض کنم که این تذکاری است که به حضور نمایندگان محترم دولت تقدیم میکنم . غالب شئون اجتماعی ما آنهائی که باکارهای آزاد مرتبط میشود ، مایک سلسله مردم طمع ورز را در کنار آن میبینیم . این طمع ورزی ناشی از عدم ایمنی است . یک نجار ،‌ یک صنفی ، یک بازرگان ، یک تراشکار ، یک گاراژدار ، فکر میکند که تمام محیط فعالیتش همین امروز دو برابر پول در بیاورد ، همین امروز استثمار بیشتر بکند . اگر اینگونه صندوقها از این دسته ها حمایت کنند ایمنی و اطمینان پیدا میکنند که اجتماع نسبت به آنها رویة عاطفی دارد و مقداری از خشونت و عصیان آنها کاسته خواهد شد (احسنت) . من استدعا میکنم از نمایندگان دولت بخصوص آقای دکتر شادمان که نه اینکه از همین الان و یکی دوماه دیگر بلکه بتدریج تا ۳ سال دیگر ، ۴ سال دیگر دولت بفکر باشد که اینکار را برای اکثر طبقات انجام دهد . همین که دولت بفکر اینکار باشد در حقیقت بمنزله یک قرص مسکنی است که توده مردم میفهمند که دولت بفکر آنهاست و همین باعث میشود که از حرصشان کاسته شود . عرض دیگری ندارم . (احسنت)

رئیس ـ نظری دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح سؤال آقای دکتر حسین طبیب از وزارت راه و ترابری و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۴ - طرح سؤال آقای دکتر حسین طبیب از وزارت راه و ترابری و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سؤال آقای دکتر طبیب از وزارت راه و ترابری مطرح است آقای دکتر طبیب بفرمائید .

دکتر طبیب ـ اجازه بفرمائید نماینده دولت قبلا توضیحاتش را بدهد .

رئیس ـ آقای شریف رازی بفرمائید .

مهندس شریف رازی (معاون وزارت راه و ترابری) ـ پاسخ سوال آقای دکتر حسین طبیب نماینده مجلس شورای ملی ،‌در مورد راه اصلی شیراز ـ بوشهر .

۱ـ ساختمان ۵ قطعه از راه اصلی شیراز ـ بوشهر ، بطول ۴/۱۶۳ کیلومتر در برنامه های سوم و چهارم شروع شده و به تناسبی که اعتبارات ساختمانی در اختیار وزارت راه و ترابری قرار گرفته انجام گردیده است و سپس از اوایل برنامه پنجم ۵ قطعه دیگر بطول ۵۰/۲ کیلومتر به مناقصه برگزار و تمام این ۲۱۴ کیلومتر با تمام رسیده و بدست بهره برداری سپرده شده است . باقیمانده مسیر که در حدود ۳۵ کیلومتر است قسمتی از آن بطول ۱۹ کیلومتر از بنات تا یوشیجان و سه راهی کازرون در دست ساختمان است که امید میرود تا اواخر سال جاری عبور از آن برقرار شود و تکمیل کار این قسمت تا اواسط سال ۲۵۳۶ طول خواد کشید ، و در حال حاضر برای تأمین عبور در این ۱۹ کیلومتر که در منطقه تنگ ترکان است ، اقدام به ایجاد یک راه فرعی با پوشش آسفالت سرد شده که جوابگوی رفت و آمد باشد .

فارغ از ۱۹ کیلومتر فوق الذکر برای اتمام این راه فقط ۱۶ کیلومتر بین چنار شاهیجان و یوشیجان باقی است که برای این قسمت نیز اخیرا موافقت سازمان برنامه و بودجه و مصوبه هیئت دولت جهت واگذاری به پیمانکار کسب شده و در جریان سپردن به پیمانکار و عقد قرار داد است و بر اساس پیش بینی تا اواخر سال ۲۵۳۷ امید است پایان یابد .

۲ـ عواملی که موجب تأخیر کارشده ، عبارت بوده اند از مشکلات فنی ناشی از وضع منطقه کوهستانی بین شیراز ـ بوشهر ، که برای بدست آوردن بهترین راه حل مسیرهای مختلف مدتها مورد بررسی قرار گرفته است و همچنین مشکلات و مضائق مالی با توجه به اعتبارات تخصصی سنواتی و برنامه ای و کمبودهای نیروی انسانی عادی و متخصص در سالهای اخیر که هنوز هم باقیست .

۳ـ برای برطرف ساختن عوامل تأخیر به ترتیبی که در بند (۱) متذکر گردید قسمت اعظم کار انجام شده و بقیه نیز در شرف انجام و مشکل مهمی باقی نمانده که مواجه با تأخیر بیشتری بشود .

۴ـ با شرح مراتب بالا ، در حال حاضر از ۲۵۲ کیلومتر راه مزبور بالغ بر ۲۱۴ کیلومتر راه آسفالته آماده است و تا پایان سال جاری ۲۳۳ کیلومتر از روی آسفالت عبور داده میشود و ۱۶ کیلومتر بقیه هم در سال آتی تمام میشود که در جلگه اطراف کازرون بوده و فعلا راه آسفالته دیگری دارد که قابل عبور میباشد .

۵ـ تاریخ آمادگی تمام راه همانست که در قسمت های چهارگانه بالا توضیح داده شد .

متشکرم .

رئیس ـ آقای دکتر طبیب بفرمائید .

دکتر طبیب ـ جناب آقای رئیس ، خانمها ، آقایان ، همکاران عزیز . با عرض سپاس از جناب آقای مهندس شریف رازی معاون محترم وزارت راه و ترابری که به سؤال اینجانب پاسخ فرمودند من نکاتی را در اینجا به عرض همکاران عزیز و نمایندگان محترم دولت میرسانم سؤالی که در تاریخ ۲ آبان ماه به ساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم شد در مورد نیمه تمام ماندن راه ۳۰۰ کیلومتری استان بوشهر بفارس که د رسال ۱۳۴۱ شمسی یعنی ۲۵۲۱ همزمان با آغاز رستاخیز و انقلاب شاه و ملت پایه ریزی شد و اولین کلنگ این راه در آن زمان با یک روحیه انقلابی به زمین زده شد تا امروز بیش از چهارده سال از آن زمان میگذرد و هنوز این راه که یک شاهرگ حیاتی و یک زیر بنای مهم اقتصادی است بپایان نرسیده و آن چیزی که بنا بود تنگناها را از بین ببرد خوشد مزید تنگناهای ممکلت شده است و دارای ۵ نکته اساسی بود که در سؤال این جانب مطرح شده بود نکته اول این راه در حال حاضر در چه وضعی است که با عنایت به پاسخهائی که معاون محترم وزارت راه و ترابری به عرض رساند منهم به خودم حق میدهم که مشاهدات عینی خودم را در مورد این راه به عرض برسانم نکته دوم این که چه چیز باعث تأخیر کار در این چهارده سال شده و نکته سوم این که برای رفع این عوامل تأخیری چه اقداماتی صورت گرفته چهارم اینکه : برای رفاه حال مسافران و حمل و نقل کالاهای بازرگانی و تریلرهای سنگین با توجه به اهمیتی که تخلیه بنادر دارد برای این راه نیمه تمام چه فکر اندیشیده شده و قسمت پنجم اینکه بالاخره این راه که در یک طلسم بزرگ افتاده و ۱۴ سال است که تمام نشده است کی بطور کامل تمام میشود ؟ این سؤال میبایستی که ده سال پیش در پیشگاه مقدس مجلس شورای ملی مطرح میشد . زیرا راهی که در سال ۱۳۴۱ یعنی ۲۵۲۱ همزمان با انقلاب شاه و مردم آغاز شد و آن زمان من خودم حاضر بودم که استاندار وقت روی تراکتور نشست و با یک روحیه انقلابی آن قسمت های اولیه این راه را شیار نمود و بمردم آنجا در میان دریائی از شور و شوق و شادی و امید وعده دادند که این راه در عرض ۱۸ ماه تمام میشود ولی نه هیجده ماه و نه سه سال و نه پنج سال بلکه امروز بعد از ۱۴ سال هنوز این راه نیمه تمام مانده این سؤال ابتدا به ساکن در این جا مطرح نمیشود بلکه مقرون به سابقه است ،‌همکاران عزیز در حوزه استان فارس و بوشهر بیشترین صحبت ها و مذاکراتشان در سال گذشته در مورد این راه نیمه تمام بوده راهی که اقتصاد ما را خراب کرد است و یک قسمت از تراکم کالاهائی که امروز در بندر هست و خسارتهای زیادی که دولت در این مورد از بیت المال میپردازد یک قسمتش مربوط به ناتمام ماندن این راه است ،‌یک راه اقتصادی ، یک راه بنیادی یک راه زیر بنائی یک راهی که تخصیص اعتبارات برای انجام گرفتن آن باید اولویت داشته باشد حتی در ضمن جلسه ای که در سال گذشته در خدمت همکاران عزیز استان فارس و بوشهر در وزارت راه و ترابی با وزیر سابق راه داشتیم ، صحبت شد و یکی از خواستهای بزرگ مردم استان فارس و بوشهر که تکمیل و تحویل این راه بود در آنجا بیان شد بیشترین مطلبی که در انجمنهای ملی استان بوشهر مورد بحث قرار میگیرد این پرسش است که چرا این راهی که تمامش ۳۰۰ کیلومتر بیشتر نیست تا حالا بپایان نرسیده فرهنگیان، روشنفکران و آنها که از ما سؤال میکنند و من به سهم خودم جواب قانع کننده ای نداشتم که کشوری که میخواهد دروازه های تمدن بزرگ را بگشاید چرا یک راه ۳۰۰ کیلومتری در مدت ۱۴ سال نیمه تمام مانده سؤالاتی از وزارت راه و ترابری کردم پاسخهائی دادند قانع کننده نبود و من این سؤالات را به نخست وزیری فرستادم و بازهم آن پاسخهائی که رسید جواب گوی این مسئله نبود تمام این پاسخ ها مغایر روح انقلاب اداری است یعنی پاسخی است در زیر چتر مشکلات یعنی پاسخ را بصورت انبوهی از مشکلات بیان مکنند و آن را دلیل انجام نگرفتن کارها توجیه میکنند در حالیکه مفهوم کار برداشتن مشکل است اگر مشکلی وجود نداشته باشد کارهم وجود نخواهد داشت بنابراین با روحیه انقلابی که زیبنده عصر رستاخیز است باید این مشکلات را از راه خودمان برداریم و هرچه بیشتر به خواستهائی که مردم ایران دارند جامة عمل بپوشانیم ایشان اشاره فرمودند که قسمتی از راه انجام گرفته که درین باره توضیح میدهم در وحله اول آن تونلهائی که کوهها را شکافته آن پلها قابل تحسین است ولی امیدوار هستیم که از لحاظ فنی و تکنیکی هم همینطور باشد متأسفانه در حالیکه این قسمت از راه ۲ سال گذشته تحویل شده در بین کیلومتر ۹۰ و ۱۲۰ یعنی در طول ۳۰ کیلومتر راه ۱۵۰۰۰۰ متر مکعب کوه ریزش پیدا کرده و من از متخصصین سوال کردم گفتند رقم بسیار بسیار درشتی است وقتی ما تحقیق کردیم دیدیم فقط هیجده ماه از تاریخ تحویل آن گذشته است کوه در منطقه ای است از جنس بنام شیستی برنامه ریزی شده است خاصیت کوهی که از جنس شیست است ، این است که وقتی باران میآید متورم میشود و بعد که آفتاب تابش نمود میریزد سؤال شد گفتند مهندسین مشاور قطعا به این مسئله توجه داشته اند مهندسین مشاور که پول دریافت میدارند نمیتوانند از یک مسئله ابتدائی و از الفبای مهندسی بی اطلاع باشند و گفتند بمن برای اینکه هزینه را بالا ببرند بجای آنکه از راه قبلی که جاافتاده تر بود و کوتاه تر بود بروند این مسیر طولانی را انتخاب کردند که ایمنی کمتری دارد و جادارد که مورد بررسی قرار بگیرد که آیا ناچار بودند که از این مسیر شیستی این راه را بگذارند و یا آن مهندس مشاور راه که واقعا ناچار بود امانت خود را بملت ایران نشان بدهد و اگر چنان نکرده باید حتما مورد بازخواست قرار بگیرد اما راهی که انجام نگرفته در منطقه ای است بنام تنک ترکان که از صعب العبور ترین راههای مملکت است و با توجه به کالاهایئ که در بنادر هست و باید تخلیه شود بعلت صعب العبور بودن راه کمتر کامیونی هست که قبول این مسئولیت حمل و نقل را بکند و اکثرا بعلت فیچی کردن تریلیها راه بند میآید و دراثر این راه بندان ماشینها متوقف میشوند و قوزی به قوزهاو مشکلی بر مشکلات افزوده میشود و در تابستان یک پودر غلیظی هست که ۲۰ سانتی متر ضخامت آن میشود ، دید را از بین میبرد و تنفس را مشکل و موجب خفقان میوشد و واقعا غیر قابل عبور هست و این وضع قسمتی از راه است که ۳۰ کیلومتر است که کاری انجام نگرفته است مکرر از این راه بازدید کرده ام از سال ۲۵۳۴ که افتخار نمایندگی شهرستان بوشهر در مجلس شورای ملی را دارم مکرر از این راه بازدید کرده ام و بنا بوظیفه ای که داشتم از این راه بازدید بعمل آورده ام متأسفانه هیچگونه تحرکی و تحولی از خرداد ماه ۲۵۳۴ تا حالا که قابل توه باشد در این راه ندیدم و بارها در این راه گمشده ام و مسافرین هم در این راه گم گشته اند و آن مقاطعه کاری که میبایستی راه فرعی درست میکرد به تعهد خود عمل نکرده و من بارها سرگردان شدم اخیرا دوبار از این راه ها بازدید کردم یکی در تاریخ ۲۵۳۵/۷/۷ و دیگر در تاریخ ۲۵۳۵/۹/۷ مرتبه اول ۲۵۳۵/۷/۷ بود که من رفتم و غیر قابل عبور بود و برای نمونه آن مقاطعه کار دست روی دست گذاشته بود و کار نمیکرد گفتم چرا کار نمیکند ؟ گفت چندی پیش سرسیلندر یکی از دستگاههای ماشین شکسته است و بعد گفت پیستون شکسته است و الان کار متوقف است و معلوم میشود بر اساس آن ضوابطی که به شرکتها مربوط است بررسی صلاحیت ندشه و اصولا چرا باید به شرکتهائی این گوه کارها را که صلاحیت فنی ندارند سپرده شود و یا خدای نکرده باشخاص صلاحیت دارد داده اند و او بدست دوم و دست سوم سپرده است و متأسفانه میبینم بدست اشخاصی این کارها سپرده میشود که گاهی اوقات بعلت خراب شدن یک پیستون کارشان متوقف میوشد اینکه یک پیمانکار مدتها کار سازمانها را برای یک پیستون متوقف کند برخلاف ضابطه است بهر صورت در ماه مهر که من این راه را بازدید کردم فعالیت ضعیفی بچشم میخورد و در ماه آذر حتی این فعالیت ضعیف هم متوقف شده بود و موقعیکه عبور میکردم هرچه نگاه میکردم چیزی بچشم نمیخورد این بود که عبور کردم چیزی مشهود نشد بهر حال مثل اینکه اختلافاتی هست با پیمانکاران و امید دارم اینها نتوانند سوء استفاده بیشتر کنند و در برابر انجام ندادن کار پولهای بیشتری را از خزانه مملکت مطالبه و بابت این راه پول زیادتر دریافت کنند فلسفه برنامه های این مملکت یک وجه المصالحه نیست برای جیب پیمانکاران و اشخاص که کیسه های گشادشان را گشوده اند که از هستی این مملکت برخوردار بشوند این فلسفه این برنامه ها نیست بلکه تحقق یافتن برنامه میباشد چون مردم انتظار دارند که نیازمندیهایشان بوسیله این برنامه انجام بگیرد و این ملت بتواند همانطوریکه رهبر اندیشمند ایران بارها فرمودند روی پای خودش بایستد متأسفانه همانطور که بارها اشاره شد نتیجه این سری برنامه ها بهشتی است که برای این قبیل اشخاص تدارک دیده میشود در صورتیکه نباید این پولها برای این آدمها که برای ملت ایران جهنم میسازند فراهم آید این پولها که بدست مملکت میآید و کسانی که خواب برای این پولها دیده اند میبایستی توجه داشته باشند که همانطور شاهنشاه میفرمایند شاهی شاهی این پولها با زحمتها مرارت های بسیار بدست ا,ده و ما سینه به سینه با عوامل بیگانه روبرو گردیده ایم و حالا این پولها را نمیتوانیم بسادگی از دست بدهیم اگر ما این پولها را و این فرصتهای خوب را از دست بدهیم در آینده نخواهیم توانست چنین فرصتهای مغتنم را بدست بیاوریم و در اختیار داشته باشیم بهر حال اگر این کارها انجام گرفته بود ضرورتی پیش نیمآمد که شاهنشاه فرمان تاریخی ۱۶ آذر خودشان را برای ملت ایران صادر بفرمایند این نتیجه این است که در مملکت این کارها انجام نگرفته و در برنامه ریزی مملکت یان شکاف عمیق هست بین برنامه ریزان و دستگاههای مجری این مملکت و این شایسته عصر رستاخیز نیست و در عصر رستاخیز نباید مجریان هیچگونه شکاف و اختلافی با طراحان و برنامه ریزان داشته باشند بهر حال این سئوال من دو جواب بیشتر ندارد جواب اول این است که قبول مسئولیت د رتعللی که در ۱۴ سال انجام گرفته و کسانی که بی توجه هستند بمصالح ملت بی کیفر نخواهند ماند پاسخ دوم این است که این راه ۳۰ کیلومتری چیز اساسی اش باقی نمانده و اگر بخواهد کار جدی انجام بگیرد قبل از اسفند هم این راه میتواند تکمیل شود بنابراین چون من قانع نشدم از پاسخهائی که شنیدم و مشاهداتی که از این راه داشتم از مقام محترم ریاست درخواست میکنم سؤال من برای رسیدگی بیشتر به کمیسیونهای مربوط ارجاع شود .

رئیس ـ سوال آقای دکتر طبیب هم به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود .

- طرح سؤال آقای محسن پزشکپور از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۵ - طرح سؤال آقای محسن پزشکپور از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس ـ سؤال آقای پزشکپور از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مطرح است آقای پزشکپور بفرمائید .

پزشکپور ـ از جنابعالی استدعا میکنم اجازه بفرمائید ابتدا نماینده دولت توضیحاتی بفرمایند من بعد مطالبم را عرض میکنم .

رئیس ـ آقای دکتر همایونفر بفرمائید .

دکتر همایونفر (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی) ـ ریاست معظم مجلس شورای ملی در پاسخ آقای محسن پزشکپور نماینده مجلس شورای ملی که با توجه به نتایج سومین سرشماری همگانی کشور در خصوص مهاجرت روستائین بشهرها و تعیین وضعیت اراضی متعلق به آنها سؤالاتی فرموده اند . اینک با درج عین سوالات در هر مورد بشرح زیر مبادرت بعرض پاسخ مینماید :

سوال ۱ـ چه تعدادی از روستائیان مزبور روستاها و در نتیجه مزارع و محل کشت وزرع خود را ترک نموده و بشهرها مهاجرت نموده اند ؟

پاسخ ـ براساس سرشماری سال ۲۵۱۵ شاهنشاهی جمعیت کل کشور بالغ بر ۱۸/۹۵۵/۰۰۰ نفر بوده که حدود ۵/۹۵۴/۰۰۰ نفر آنان شهرنشین (۳۱%) و حدود ۱۳/۰۰۱/۰۰۰ نفر بقیه روستانشینان (۶۹%) بوده است . در سال ۲۵۲۵ شاهنشاهی جمعیت کل کشور بالغ بر ۲۵/۰۷۹/۰۰۰ نفر بوده که حدود ۹/۷۹۴/۰۰۰ نفر (۳۹%) آنان را جامعه شهری و حدود ۱۵/۲۸۵/۰۰۰ نفر (۶۱%) بقیه را جامعه روستائی تشکیل داده است و براساس آمار تقریبی که از سرشماری اخیر تاکنون مشخص شده است جمعیت کل کشور در سال ۳۵ شاهنشاهی بالغ بر ۳۳/۵۰۰/۰۰۰ نفر میباشد که حدود ۱۵/۵۰۰/۰۰۰ نفر آنان در شهرها (۴۶درصد) و بیش از ۱۸/۰۰۰/۰۰۰ نفر (۵۴ درصد) آنان در روستاها سکونت دارند .

بطوریکه ملاحظه میشود جمعیت روستانشین کشور که در اولین سرشماری عمومی کشور یعنی ۲۰ سال قبل در حدود ۱۳ میلیون نفر بوده برمبنای گزارش مقدماتی سرشماری سال جاری به بیش از ۱۸ میلیون نفر افزایش یافته است یعنی ۴۶ درصد یا ۶ میلیون نفر بعده روستانشینان کشور در این فاصله افزوده شده است و براساس ارقام مذکور در همین مدت جمعیت شهرنشین کشور ۹/۵ میلیون نفر یا ۱۵۸ درصد افزایش داشته است ـ افزایش قابل ملاحظه جمعیت شهرنشین کشور معلول دو عامل اساسی است :

۱ـ بعضی از روستاهای کشور که جمعیت آنها از ۵ هزار نفر تجاوز کرده بحد نصاب جامعه شهری رسیده و بعنوان شهر تلقی گردیده اند و در نتیجه جمعیت ساکن در آنها بجمعیت شهرها اضافه شده است .

۲ـ نیروی کار اضافی روستا که اغلب از گروه جوانان تشکیل میشود برای کار و فعالیت بیشتر و بهتر بشهرهای کشور روی آورده و در مشاغل مولد جذب گردیده اند و چون جمعیت روستاها نیز اضافه شده است این مهاجرت آثاری روی نیروی کار کشاورزی جامعه روستائی که شاغل در مزارع و کشت زارها هستند بجای نگذارده است .

سؤال ۲ـ اراضی که با اجرای مقررات قانون اصلاحات ارضی وقوانین مربوط دیگر برروستائیان مزبور واگذار گردیده اکنون در چه وضعی قرار دارد و چگونه مورد بهره برداری قرار میگیرد؟ پاسخ ـ طبق قوانین و مقررات اصلاحات ارضی زراعیت صاحب نسق حق انتقال اراضی خود را بدون اجازه وزارت تعاون و امور روستاها نداشته و هرگونه نقل و انتقالی بدون کسب مجوز قانونا از درجه اعتبار ساقط و چون میزان موافقت وزارت تعون و امور روستاها با اجازه تجزه و فروش اراضی واگذاری بزراعین برای مصارف غیر کشاورزی (از قبیل امور عمرانی و صنعتی و معدنی) تا حال غیر قابل توجه است، بنابراین اراضی واگذاری بزراعین کماکان در اختیار آنان میباشد بنحوی که هم اکنون بیش از ۱۸ میلیون نفر از جمعیت کشور در روستاها هستند . هرچند نمیتوان گفت که بهره برداری از کلیه اراضی کشاورزی در حد کمال مطلوب و حداکثر امکان است ولی آمار و ارقام تولید محصولات کشاورزی کشور بخوبی مبین افزایش تولید و بالنتیجه نماینده استفاده از اراضی مورد بحث میباشد . (پزشکپور ـ آ,ار را بگوئید) مضافا اینکه اگر بهر علت نسق زراعتی زراعین ناکاشت و بلااستفاده بماند بموجب تبصره ماده یکم قانون مواد الحاقی به آئین نامه اصلاحات اراضی (مصوب ۴۶/۲/۱۲) برای بهره برداری از آ“ اراضی وسیله شرکتهای تعاونی روستائی مربوط اقدام خواهد شد .

سؤال ۳ـ چه تعداد از روستائیان مهاجر بشهرها بواحدهای تولیدی جذب گردیده اند؟

پاسخ ـ با توجه اینکه بازار کار کشور با کمبود نیروی انسانی فاقد تخصص مواجه شده و حتی در پاره ای

موارد بمنظور تأمین نیاز نیروی کار فعالیتهای اقتصادی از خدمات اتباع خارجی استفاده میشود ، مؤید این واقعیت است که در حال حاضر کشور از نظر بکارگیری نیروی کار در مرز اشتغال تام قرار گرفته است و یا بعبارت دیگر کلیه جمعیت فعال و از جمله جمعیت فعال مهاجر از روستاها به مناطق شهری بکار اشتغال یافته اند و مهاجرینی که در فعالیتهای اقتصادی جذب نگردیده اند از گروه جمعیت غیر فعال بوده اند (محصل ، خانه دار، از کارافتاده ) .

سؤال ۴ـ براساس کدامیک از اصول برنامه پنجم و برنامه های عمرانی دیگر آنچنان موجباتی فراهم گردیده که سیل روستائیان مهاجر از روستاها بسوی شهرها بزرگ بویژه شهر تهران سرازیر گردید؟

پاسخ ـ بطور کلی رشد سریع ـ اقتصادی بخصوص در بخش صنعت و خدمات موجب رونق بازار کار و افزایش تقاضا برای کار در مراکز صنعتی و خدماتی است و بهمین لحاظ در برنامه پنجم کشور با توجه بسرمایه گذاریهای دولتی و بخش خصوصی در امور صنعتی طرحهای عمرانی منظور در برنامه پیش بینی شده است که در طول برنامه پنجم برای تعداد ۲/۱ میلیون نفر شغل مولد جدید در بخشهای ساختمان، خدمات ، صنعت و معدن ایجاد خواهد شد طبیعی است که کشاورزان و خوش نشینهای روستاها سهم قابل توجهی از این اشتغال را دارا خواهند بود و چون آب و اراضی کشاورزی و قابل کشاورزی کشور علیرغم افزایش مداوم جمعیت محدود و ثابت میباشد و از طرفی هم استفاده از ماشین آلات کشاورزی برای استحصال بهتر و بیشتر دراین اراضی جایگزین تعدادی از نیروی انسانی شاغل در امور کشاورزی میگردد، امر مهاجرت جوانان روستائی به شهرها برای کسب موقعیت بهتر و اشتغال مفیدتر امری اجتناب ناپذیر بوده و این مهارجت منطقی و جهانی و گرایش بسوی شهرها بصورت یک پدیده طبیعی و عادی ،‌علاوه برآنکه بعلت مکانیزه شدن کشاورزی نقصان میزان تولید را فراهم نمینماید ،‌موجب رفع کمبود نیروی انسانی در بخش صنعت و خدمات خواهد شد . توضیح کوتاهی باستحضار جناب آقای پزشکپور نماینده محترم مجلس شورای ملی برسانم ،‌ این سؤالی که فرموده بودید به وزرات کار و سازمان برنامه هم منعکس شده بود و این جوابی را که تهیه کرده بودیم باتفاق مسئولان وزارت کار و سازمان برنامه تنظیم شده بود و بنده اجازه گرفتم که از طرف آنها بصورتی که بعرض رسید بخوانم .

رئیس ـ آقای پزشکپور بفرمائید

پزشکپور ـ جناب آقای رئیس ، نمایندگان محترم ، من قبل از توضیح عرایضم در مورد سوالی که جناب آقای دکتر همایونفر به نمایندگی از جانب دولت پاسخ گفتند نسبت بموردی که بخصوص مربوط به سؤال و سؤالات هست و آنچه که در واقع در این جلسه مجلس بیشترین وقت مجلس و نمایندگان محترم مصروف آن شده است یک تذکر قانونی دارم و آن تذکر قانونیکه عرض میکنم با عنایت به ذیل مادة /۱۳۰ آئین نامه هست . هر چند باز بناچار موردی را مطرح میکنم که دراین خصوص غالب نمایندگان محترم جراید، تشریف ندارند اما چون بهر حال موضوع از نظر حقوق مجلس شورای ملی حائز اهمیت بسیار است و جناب دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر در جلسه حضور دارند و در واقع فوت این وقت سبب میشد که نسبت به اساسی ترین حقق مجلس ایران توجه لازم عنایت نگردد بنابراین خودم را وظیفه دار دانستم که اینجا این مطلب را عرض کنم و بار دیگر تأکید میکنم این نکته را ، که بهیچوجه بیان این مطلب ...

رئیس ـ آقای پزشکپور من تذکر قانونی جنابعالی را متوجه نشدم که چیست؟

پزشکپور ـ با توجه بماده ۱۳۰ آئین ناه که ناظر باصل چهاردهم قانون اساسی است ،‌اجازه بفرمائید عرض کنم بعد ملاحظه کنید که چه شده است بنا به اصل چهاردهم قانون اساسی امور مجلس براساس نظامنامه ای اداره میشد که رعایت و توجه باین اصول نظامنامه که مالا حقوق مجلس شورای ملی و قوه مقننه را تأمین میکند و مصون و محفوظ میکند از طرف کلیه دستگاههای مملکتی و خود مجلس ،‌ قوه مجریه و دیگر قوای مملکت ، هر نیروئی که در جامعه ایرانی هست یک امر ضروری است بموجب نظامنامه مجلس شورای ملی موارد اخطار قانونی سه عنوان بیشتر ندارد تذکر است بدولت ،‌ سؤال است از دولت ، استیضاح است ما چیزی جناب آقای رئیس بعنوان نامه های نمایندگان مجلس نداریم (صحیح است) من فکر میکنم اگر باین کیفیت باشد بعدا عنوان خواهد شد ، مستدعیات نمایندگان مجلس شورای ملی ! ، و جناب آقای رئیس این تجاوز بحقوق قوه مقننه است ...

رئیس ـ جناب آقای پزشکپور مقصودتان سوالاتی است که امروز مطرح شد؟

پزشکپور ـ عرض میکنم ، سؤالاتی نمایندگان مجلس مطرح کردند در جلسه گذشته و شاید در دو جلسه گذشته و این سؤالات را که بنده در صورت مذاکرات مجلس شورای ملی خواندم دیشب در دو روزنامه کثیر الانتشار دیدم بعنوان « نامه های نمایندگان مجلس شورای ملی» قید شده بود (صحیح است) و این عبارتست ازتعدی بحقوق مجلس ،‌ عبارتست از تعدی به اصل چهاردهم قانون اساسی ...

رئیس ـ آقای پزشکپور سؤال جنابعالی را که ما بدولت فرستادیم نوشته ایم « ... آقای محسن پزشکپور نماینده مجلس شورای ملی سوالاتی نموده اند که ... » پاسخی هم که وزارت کشاورزی نوشته به این شرح است « ... در خصوص سوال آقای محسن پزشکپور نماینده مجلس شورای ملی راجع به ...» ملاحظه میفرمائید که در هیچ جا صحبت از « نامه » نیست .

پزشکپور ـ دو روزنامه عصر نوشته اند .

رئیس ـ اگر روزنامه چیزی نوشته ارتباط به کار مجلس ندارد .

پزشکپور ـ ما نمیتوانیم بگوئیم روزنامه چیزی را برای خودش نوشته است بخصوص در این شرایط که همه در تحت شرایط یک نظام و پدیده رستاخیزی هستیم و من عرض میکنم دستگاههای مسئول را مبرا از این مسئولیت نمیشناسم بنابراین این مسئله حائز اهمیت است و این مطلب را بنده من باب خودم نمیگویم چون از لحاظ همه نمایندگان محترم مسئله حائز توجه و اهمیت بسیار است ، جناب آقای رئیس نه من بابت خودم این را عرض کردم نه من باب تعصبات احتمالی که نمایندگان ندارند این را برای مجلس گفتم که مسئله ساده ای نیست یک مسئله اساسی است مجلس ما در طی تاریخ وظایف خیلی اساسی را ایفا کرده است این مجلسی است که در سال ۱۳۱۹ در برابر قرار داد تحمیلی ایستاد، این مجلسی بود که سلطنت خانواده قاجاریه را خلع و بدودمان پهلوی واگذار کرد و این مجلس است که قرار داد سادچیکف ـ قوام را رد کرد و در زیر همین سقف کان لم یکن اعلام کرد مجلس ما در طول تاریخ کارهای بزرگی انجام داده است باین جهت این مقررات و آئین نامه ها بآن اندازه حائز اهمیت است که همه باید آن را حفظ و حراست کنیم البته من اعتراضی بجراید ندارم و از آنها بسیار هم سپاسگزارم بخاطر نحوه انعکاس مباحثی که در اطراف لایحه مالک و مستأجر داشتیم ولی در هر دو روزنامه کثیر الانتشار دیدم بیک نحو منعکس شده بود « نامه های نمایندگان مجلس شورای ملی» و چون بهرحال دستگاههای اجرائی مملکت نسبت به تمام مسائل مملکتی و اجرای قانون مسئولیت دارند برای اینکه این مسئله دیگر تکرار نشود اینجا بیان این توضیح را با استجازه از پیشگاه جنابعالی و مجلس ضروری دانستم و امیدوارم بطور قطع مدیران جراید نسبت بکار مجلس شورای ملی و تحکیم قوه مقننه که همیشه مجاهد و کوشا بوده اند و من صمیمانه سپاسگزار بوده ام ، باین مسئله توجه بشود و این موضوع تکرار نشود چون این یک تعدی است و تعارضیاست که با اصول کار مجلس دارد و بهیچ وجه در مسیر مصلحت مملکت نمیتواند باشد (صحیح است) اما مطالبی که جناب دکتر همایونفر بیان فرمودند ،‌برخی از توضیحات آمادی را که بیان فرمودند ، در واقع آن اقلام و ارقام را از نخستین سرشماری تا کنون بررسی کردیم و فکر میکنم عنایت فرمودند بیان این ارقام پاسخی به آن پرسش نبود ، بهرحال اینکه فرمودند در آخرین سرشماری تعداد جمعیت روستائی نسبت باولین سرشماری افزایش یافته تردیدی نیست زیرا بنده نظر ایشان را به یک نکته جالبتری جلب میکنم ، حتی جمعیت روستائی ما نسبت به کل جمعیت ایران در اولین سرشماری بیشتر هست یا نسبت به آن زیرا یک وقت جمعیت ایران پانزده میلیون بود و حال جمعیت روستائی ما هیجده میلیون شده ، بنابراین آنچه که در سؤال بنده مورد بحث و توجه بوده و مورد پرسش بوده در واقع مسئله تغییر این درصد بوده که البته توضیحاتی که جنابعالی دادید خود مبین این مسئله و این معنی بود ، یعنی این تغییر درصد را تأکید فرمودید یعنی مجددا همان گزارشی را که از نتیجه سرشماری معلوم شده بود اعلام گردیده ، من هم آن گزارش را مطرح کردم و براساس آن این سؤال را مطرح کردم ولی پاسخی نشنیدم ، در مورد مهاجرت به شهرها و گسترش دامنه مهاجرت دو نکته را بعنوان دو عامل آقای دکتر همایونفر متذکر شدند ، یکی اینکه بعضی روستاها که تعداد ساکنان آن به پنج هزار نفر میرسید گسترش پیدا کرده و تبدیل به شهر شده ، من باید عرض کنم چنین نیست چونکه این تبدیل در مواردی بسیار نادر و جزئی بوده است که آن موارد نمیتواند بعنوان عامل اساسی و مؤثر برای این مهاجرت تلقی بشود ، زیرا سه میلیون و سیصد هزار نفر اعلام شده است که بشهرها آمده اند و از این سه میلیون وسیصد هزار و اندی با توجه به نتیجه سرشماری ده سال گذشته و با توجه به سرشماری همگانی سوم شاید در حدود دو میلیون و اندی فقط به تهران آمده اند که البته اگر ما چند شهر بزرگ مانند اصفهان و تبریز و یا مناطقی که در اطراف تهران بصورت مناطق صنعتی درآمده است در نظر بگیریم بسادگی در خواهیم یافت آن مطلبی که دولت بعنوان عامل اساسی برای مهاجرت عنوان کرده یعنی تبدیل روستاهای پنج هزار نفری به شهرک و در نتیجه محسوب نکردن ساکنان آن شهرک ها ضمن رقم روستائیان این مورد و این تعداد بسیار قلیل است و قسمت عمده از این سه میلیون و سیصد هزار نفر در مرحله اول بتهران و در مرحله دوم باصفهان یا مشهد و یا شهرهای دیگر مهاجرت کرده اند. برای اینکه نمایندگان مجلس مطلع باشند من بررسی کرده ام در موارد متعددی مثلا آمار بعضی شهرها را در سیستان و بلوچستان و حتی در مناطق دیگر اصول افزایش طبیعی یا روند طبیعی افزایش جمعیت در این شهرها نبوده چه برسد بآن شهرکها بنابراین میخواهم عرض کنم اینطور نیست و هرچه مهاجرت صورت گرفته تنها بچند شهر بوده که متأسفانه در آخرین پاسخ بیان فرمودید که در این مناطق مراکز صنعتی بوجود آمده و در این محلها امکانات رفاهی و پیشرفت هست بنابراین باید انتظار داشت که جوانان روستائی باین شهرها بیایند برای برخورداری از امکانات رفاهی که درست نکته اساسی و نکته مورد توجه و اعتراض من و مجلس همین است . وجود دستگاههای اجرایی که امروز بعلت عدم تمرکز و عدم انتقال بمناطق مختلف کشور صحبت میکنند در همین جاست همین نکته است که بعنوان پاسخ پرسش چهارم جنابعالی بیان فرمودید که درست است و سخن ما هم همین است که این سه میلیون وسیصد هزار روستائی باین جهت بچند مرکز مهم مملکتی آمده اند و اگر این روند ادامه پیدا کند تا دو سال دیگر ما مواجه خواهیم شد با تخلیه قسمت اعظمی از سرزمین ایران و تجمع جمعیت در چند واحد سرطانی ممکلت که این نه د رمست مصالح ایرانی است و نه در سمت برنامه های دورنگری ایرانی و یک سیاست دقیق ملی و یک امنیت وسیع ملی بمعنای وسیع کلمه در طی تاریخ طولانی . عامل دوم که بیان شد که من بسیار متأسفم و واقعیتی را فرمودند جناب دکتر همایونفر اینست که نیروهای کار که جوان هستند این عین جمله ایست که من یادداشت کرده ام نیروهای کار که جوان هستند از روستاها میآیند بشهرها و این درست نقطه مورد توجه و مورد ایراد است یعنی اگر اندک واقعبینی در این مورد اعمال کنید همانست که عرض کردم نیروهای جوان خیر ، نیروهای کار یعنی همان زارعی که میتوانست بیل بزند و ان زارعی که میتوانست پشت تراکتور بنشیند و آن زارعی که میتوانست شخم بزند همة اینها آمدند بشهرها و در روستاها چه کسانی باقی مانده اند مردان کهنسال بچه ها و احیانا زنها و در نتیجه ما مواجه با مشکلات عدیده ای شده ایم . اما مورد سؤال سوم که شده بود پاسخی داده نشد که نسبت باراضی که بعنوان درخشانترین اصل انقلاب شاه و ملت یعنی اصل تقسیمات ارضی داده شده یعنی اول بروستائین صاحب نسق و دوم بروستائیان مستأجر و با توجه باین آماری که از سرشماری اعلام شده است و جنابعالی هم مجددا تأکید فرموده اید که بیش از سه میلیون و سیصد هزار نفر از روستائیان ، روستاها را ترک کرده اند باید معلوم شد که اراضی اینها در چه وضیع است اینکه قانون چه میگوید من میدانم که بموجب قانون صاحب نسقی که ملک باو منتقل شده حق انتقال ملکش را بکسی جز با تأیید وزارت تعاون و امور روستاها ندارد من پرسشم این نبود ، پرسشم این بود که ما در برابر یک واقعیت قرار داریم و آن اینست که ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر روستائی آمده اند به شهرها ، بیش از روند طبیعی ،‌ اینها در روستاها کار میکردند و توضیحات جنابعالی تمام دلالت داشت که اینها عوامل کار هستند یعنی روستائی پیر و فرسوده نبود چون روستائی پیر و فرسوده در کارهای ساختمانی جذب نمیشود و روستائی پیرو فرسوده در بازارهای کار که توضیح فرمودید جذب نمیشود این یک امر طبیعی است ، پس باید روستائی باشد که بتواند کار کند ، نیروی جسمانی برای کار داشته باشد ، پس اینها همه روستائیانی بودند که باینها زمین داده شده است و برای اینکه رفع هرگونه اشتباهی بشود چون اشاره هم فرمودید بهیچوجه نمیتوانند بگویند که اینها روستائیان خوش نشین بودند ،‌ من آماری را الان در اختیار مجلس شورای ملی میگذارم ، جمعیت متحرک در ایران در سال ۱۳۲۵ بموجب دومین سرشماری یعنی ده سال بیش البته سوای گروههای عشایری (یکی از نمایندگان ـ ۲۰ سال پیش) نه خیر منظورم سرشماری گذشته است و این آمار تکان دهنده است ، این آمارنشان میدهد که ما با چه مخاطره ای روبرو هستیم و من نمیپذیرم جناب آقای دکتر همایونفر و جناب آقای شادمان دفاع نیست ،‌ پاسخ نیست که مراکز صنعتی سرشماری ده سال گذشته و با توجه به سرشماری همگانی سوم شاید در حدود دو میلیون و اندی فقط به تهران آمده اند که البته اگر ما چند شهر بزرگ مانند اصفهان و تبریز و یا مناطقی که در اطراف تهران بصورت مناطق صنعتی درآمده است در نظر بگیریم بسادگی در خواهیم یافت آن مطلبی که دولت بعنوان عامل اساسی برای مهاجرت عنوان کرده یعنی تبدیل روستاهای پنج هزار نفری به شهرک و در نتیجه محسوب نکردن ساکنان آن شهرک ها ضمن رقم روستائیان این مورد و این تعداد بسیار قلیل است و قسمت عمده از این سه میلیون و سیصد هزار نفر در مرحله اول بتهران و در مرحله دوم باصفهان یا مشهد و یا شهرهای دیگر مهاجرت کرده اند. برای اینکه نمایندگان مجلس مطلع باشند من بررسی کرده ام در موارد متعددی مثلا آمار بعضی شهرها را در سیستان و بلوچستان و حتی در مناطق دیگر اصول افزایش طبیعی یا روند طبیعی افزایش جمعیت در این شهرها نبوده چه برسد بآن شهرکها بنابراین میخواهم عرض کنم اینطور نیست و هرچه مهاجرت صورت گرفته تنها بچند شهر بوده که متأسفانه در آخرین پاسخ بیان فرمودید که در این مناطق مراکز صنعتی بوجود آمده و در این محلها امکانات رفاهی و پیشرفت هست بنابراین باید انتظار داشت که جوانان روستائی باین شهرها بیایند برای برخورداری از امکانات رفاهی که درست نکته اساسی و نکته مورد توجه و اعتراض من و مجلس همین است . وجود دستگاههای اجرایی که امروز بعلت عدم تمرکز و عدم انتقال بمناطق مختلف کشور صحبت میکنند در همین جاست همین نکته است که بعنوان پاسخ پرسش چهارم جنابعالی بیان فرمودید که درست است و سخن ما هم همین است که این سه میلیون وسیصد هزار روستائی باین جهت بچند مرکز مهم مملکتی آمده اند و اگر این روند ادامه پیدا کند تا دو سال دیگر ما مواجه خواهیم شد با تخلیه قسمت اعظمی از سرزمین ایران و تجمع جمعیت در چند واحد سرطانی ممکلت که این نه د رمست مصالح ایرانی است و نه در سمت برنامه های دورنگری ایرانی و یک سیاست دقیق ملی و یک امنیت وسیع ملی بمعنای وسیع کلمه در طی تاریخ طولانی . عامل دوم که بیان شد که من بسیار متأسفم و واقعیتی را فرمودند جناب دکتر همایونفر اینست که نیروهای کار که جوان هستند این عین جمله ایست که من یادداشت کرده ام نیروهای کار که جوان هستند از روستاها میآیند بشهرها و این درست نقطه مورد توجه و مورد ایراد است یعنی اگر اندک واقعبینی در این مورد اعمال کنید همانست که عرض کردم نیروهای جوان خیر ، نیروهای کار یعنی همان زارعی که میتوانست بیل بزند و ان زارعی که میتوانست پشت تراکتور بنشیند و آن زارعی که میتوانست شخم بزند همة اینها آمدند بشهرها و در روستاها چه کسانی باقی مانده اند مردان کهنسال بچه ها و احیانا زنها و در نتیجه ما مواجه با مشکلات عدیده ای شده ایم . اما مورد سؤال سوم که شده بود پاسخی داده نشد که نسبت باراضی که بعنوان درخشانترین اصل انقلاب شاه و ملت یعنی اصل تقسیمات ارضی داده شده یعنی اول بروستائین صاحب نسق و دوم بروستائیان مستأجر و با توجه باین آماری که از سرشماری اعلام شده است و جنابعالی هم مجددا تأکید فرموده اید که بیش از سه میلیون و سیصد هزار نفر از روستائیان ، روستاها را ترک کرده اند باید معلوم شد که اراضی اینها در چه وضیع است اینکه قانون چه میگوید من میدانم که بموجب قانون صاحب نسقی که ملک باو منتقل شده حق انتقال ملکش را بکسی جز با تأیید وزارت تعاون و امور روستاها ندارد من پرسشم این نبود ، پرسشم این بود که ما در برابر یک واقعیت قرار داریم و آن اینست که ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر روستائی آمده اند به شهرها ، بیش از روند طبیعی ،‌ اینها در روستاها کار میکردند و توضیحات جنابعالی تمام دلالت داشت که اینها عوامل کار هستند یعنی روستائی پیر و فرسوده نبود چون روستائی پیر و فرسوده در کارهای ساختمانی جذب نمیشود و روستائی پیرو فرسوده در بازارهای کار که توضیح فرمودید جذب نمیشود این یک امر طبیعی است ، پس باید روستائی باشد که بتواند کار کند ، نیروی جسمانی برای کار داشته باشد ، پس اینها همه روستائیانی بودند که باینها زمین داده شده است و برای اینکه رفع هرگونه اشتباهی بشود چون اشاره هم فرمودید بهیچوجه نمیتوانند بگویند که اینها روستائیان خوش نشین بودند ،‌ من آماری را الان در اختیار مجلس شورای ملی میگذارم ، جمعیت متحرک در ایران در سال ۱۳۲۵ بموجب دومین سرشماری یعنی ده سال بیش البته سوای گروههای عشایری (یکی از نمایندگان ـ ۲۰ سال پیش) نه خیر منظورم سرشماری گذشته است و این آمار تکان دهنده است ، این آمارنشان میدهد که ما با چه مخاطره ای روبرو هستیم و من نمیپذیرم جناب آقای دکتر همایونفر و جناب آقای شادمان دفاع نیست ،‌ پاسخ نیست که مراکز صنعتی شاهنشاه آریامهر صنعت بزرگی را بروستا بردم (در حومه شهرستان خمین) که از هر جهت نیازمند بودند بردم بررسی فرمائید چه مشکلاتی را فراهم آورده اند مدت چهارده ماه است دویست و چهل میلیون تومان ماشین آلات این صنعت بزرگ درگمرکات کشور پخش و در حال از بین رفتن است و ساختمانهائی که برای این منظور ساخته شده در حال خراب شدن است و بهر کجا شکایت میشود کوچکترین جوابی نمیدهند فکر نمیکنند این سرمایه متعلق باین مملکت است .

آقای محمودیان شرحی نوشته اند که :

مدت نه ماه از سیل ویرانگر قوچان ،‌شیروان ، بجنورد میگذرد براثر بی توجهی مسئولین استان خراسان به سیل زدگان شیروان بطوریکه اطلاع حاصل شده در حدود ۶۰۰ خانوار از قراء اطراف شیروان به تهران وسایر استانها کوچ کرده اند .

آقای اجاق هم یادداشتی داده اند باین شرح :

برخلاف فرمایشات حضرت آقای معاون اراضی زراعی کرمانشاه ازمیدان پهلوی تا خضر زنده (راه کردستان) از طرف اشخاص متری ۲۰ الی ۲۵ ریال خریداری شده و ساختمان تفریحی ایجاد گردیده چطور چنین چیزی امکان دارد که جلوگیری شده باشد .

آقای بهارلو مرقوم فرموده اند :

روستاهائیکه در اصلاحات ارضی صاحب آب و زمین شده اند و از روستاها کوچ کرده اند زمینهای خود را به تعداد قلیلی روستائیانی که باقی مانده اند اجاره داده اند و آنها هم قادر نیستند وظیفه محوله را عمل نمایند و روی این اصل تولید رو به کاهش است .

آقای قوامی هم نوشته اند که در شیراز ۳۰۰ هکتار اراضی موقوفه فتحعلی صاحبدیوان دور شهر توسط سید هاشم حسینی بقطعات ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر تقسیم و با سند عادی بمردم فروخته شده بنابراین من فکر میکنم که خود جناب دکتر همایونفر که اینجا درواقع وظیفه بیان این پاسخ را بعهده گرفته اند عنایت میفرمایند که اینها پاسخهائی نبوده در قبال این سؤالات من در این زمینه بررسیهائی داشته و دارم ولی در این جلسه بیان نمیکنم ولی بهر حال در کمیسیون رسیدگی بسؤالات که استدعا میکنم جناب آقای رئیس بعلت اینکه پاسخ ها قانع کننده نبود سؤال من به کمیسیون احاله شود که بعدا مسئله را بررسی بیشتری میکنیم .

رئیس ـ سوال آقای پزشکپور به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود ، آقای پردلی هم شش سؤال از وزارت کشور و راه و ترابری کرده بودند چون تشریف ندارند مطرح نمیشود .

- تقدیم لایحه اجازه تعهد برای سنوات آتی (طرح شاه لوله دوم گاز ایران) ، بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور

۱۶ - تقدیم لایحه اجازه تعهد برای سنوات آتی (طرح شاه لوله دوم گاز ایران) ، بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور .

رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان (وزیر مشاور معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ با اجازه مقام ریاست بموجب مصوبه مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی لایحه اجازه تعهد برای سنوات آتی (طرح شاه لوله دوم گاز ایران) را تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارم .

رئیس ـ لایحه به کمیسیون برنامه ارجاع میشود .

- بیانات بعد از دستور آقای قائمی

۱۷ - بیانات بعد از دستور آقای قائمی .

رئیس ـ آقای قائمی بعنوان بعد از دستور صحبت میکنند ،‌ بفرمائید .

قائمی ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم ، قبلا پوزش میطلبم که در پایان یک جلسه طولانی بعنوان بعد از دستور صحبت میکنم ،‌دو سه نکته ای بنظر بنده رسیده بود که در ساحت مجلس شورای ملی درباره آنها مطلبی گفته شود و برای اینست که این زحمت را دادم و پوزش میخواهم مطلب اول همان مسئله ای بود که خوشبختانه جناب آقای پزشکپور همکار ارجمند و نکته سنج ما که همیشه مراقبند از اصول ، واقعا در حد روش اصولی حمایت و حفاظت بشود ،‌توضیحاتشان را دادند عرض بنده دیگر مورد ندارد در مورد تبدیل اصطلاح سوال در یک ضابطه و فرم خاص که قانون اساسی و نظامنامه داخلی برآن قائل شده بعنوان نامه که در روزنامه های کثیر الانتشار مکملت چاپ شده ، از آنجا که ملت ایران ، نمایندگان ملت همیشه مطبوعات را محترم میشمردند و محترم میشمارند برای رکن چهارم مشروطیت احترام قائلند انتظار داریم که این رکن چهارم هم زبان گویای مردم ایران ، ملت ایران و مجلس ایران و قانون اساسی ایران باشد و هرچقدر هم ، بفرض خودشان مطلب جزئی باشد در این زمینه ها بی تأمل ازش نگذرد اما مطلب دوم پیروزی توفیق و موفقیت بزرگی بود که ایران در کار اوپک در کار سیاست نفتی خودش بدست آورد . جهان دریافت که رهبریهای داهیانه و هشیارانه رهبر ما تا چه حد صائب و سالم و موافق منافع ملی و بین المللی بود (صحیح است) ما با دوستانمان ،‌ با ممالکی که در این زمینه صاحب یک منافع بودیم پیمان محکم و مستحکم بسته بودیم و وفاداری خودمان را صدیقانه نسبت به این پیمان نشان دادیم ولی متأسفانه پیمان شکنی هم دیدیم اما آن پیمان شکنی نتوانست ارزش این پیمان را از بین ببرد و بیش از ۱۱ کشور ۱۳ کشور صادر کننده نفت هدایت و رهبری و شعار رهبر ما را پذیرفتند و این برای ملت ایران کمال مفاخرت است بعقیده چاکر خدمتگزارانی که نظرات و رهبریهای شاهنشاه را در مورد نفت و اوپک دنبال میکردند و مباشرت داشتند صادقانه و صبورانه و با احاطه هرچه بیشتر این وظیفه سنگین را بانجام رساندند و جا دارد که اززحماتشان قدر دانی شود بنابراین ضمن تقدیر هرچه بیشتر از رهبریهای رهبر ایران زمین ، از زحمات و نقش اجرائی و مباشرت مأمورین صادق و با ایمانی که این کار را انجام دادند و این کار بزرگ را بمنزل رساندند باید تقدیر شود و من شخصا تقدیر میکنم و حتما همکاران هم با من هم عقیده هستند (صحیح است) اما نکته دیگری که جا دارد بعنوان سپاس و تشکر از جماعتی از هم میهنان اینجا عرض کنم که مقدمتا بطور اختصار اشارت میکنم که اوایل هفته آینده و اواخر این هفته مصادف با روزی است که سرور آزادگان جهان سلطان احرار عاشق و جان باخته حق و حقیقت که هرگز در تاریخ بشریت تکرار نخواهد شد این انقلاب و این قیام دارای آنچنان حدی از مقام شامخیت و احترام است که بنده را با این بیان الکن قدرت توصیف و وصف آن نیست . از این رهگذر هم میگذرم ، هم میهنان مسیحی مذهب ما عمل بسیار شایسته ای کردند و خلیفه گری محترم و بزرگ آنها اعلام داشته بود که باحترام آن روز بزرگ و باحترام تعزیت کبیر باحترام این مصیبتی که ملت ایران را شدیدا متأثر میکند از برگزاری مراسم عمومی جشن مذهبی خودشان خودداری کنند بنده بعنوان نماینده ملت ایران از این هم میهنان عزیز دراین ساحت مقدس صمیمانه سپاسگزاری میکنم و انتظارم اینست که غیر مسیحی ها و برادران مسلمانی که تقلید آنها را میکنند خدای نکرده کاری نکنند که برادران مسیحی ما آن کار را نمیکنند و انجام نمیدهند انشاء الله که چنین نخواهد بود از تصدیعی که در آخر جلسه دادم بی نهایت پوزش میطلبم ، متشکرم (احسنت) .

- اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی ـ ختم جلسه

۱۸ - اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی ـ ختم جلسه .

رئیس ـ در آئین نامه داخلی مجلس سه هفته تعطیل زمستانی در دیماه منظور شده است برای اینکه نمایندگان محترم بتوانند به حوزه انتخابیه خود سرکشی کنند از امروز تا روز پنجشنبه ۲۳ دیماه تعطیل زمستانی مجلس را اعلام میکنم . البته اگر کار واجبی پیش آمد که جلسه فوق العاده لازم باشد همکاران محترم را خبر خواهیم کرد و الا تا روز ۲۳ دیماه جلسه علنی نخواهیم داشت با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا باطلاع همکاران محترم خواهد رسید .

(ساعت یک بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبد الله ریاضی