مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۵ دی ۱۳۵۱ نشست ۸۱

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردد.


- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان اخلاقی ـ عبدالحسین آموزگار ـ ادیب سمیعی ـ اهری ایلخانی پور ـ ایمان زهرائی ـ بدرصالحیان ـ غلامرضا بهادری ـ دکرت سعید بهادری ـ پدرامی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر پناهی ـ تژده ـ دکتر تنکابنی ـ جعفری ـ جهانی ـ دکتر حاتم ـ حق شناس ـ دکتر سعید حکمت ـ لطف الله حی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر خسروی کردستانی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دکتر رهنوردی ـ دکتر زهرائی ـ سراج الدینی ـ سعادت ـ سمیعی ـ شاهنده ـ دکتر شکرائی ـ شیخ الاسلامی ـ مهندس صائبی ـ حیدر صائبی ـ دکتر صالحی ـ دکتر صفائی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر ضیائی ـ عبدالحسین طباطبائی ـ عباس میرزائی ـ مهندس عدل ـ مهندس عطائی دکتر عظیمی ـ غضنفری ـ فهیمی ـ فیصلی ـ قاضی زاده ـ محمد ولی قراچورلو کمالوند ـ دکتر متین ـ محسنی مهر ـ دکتر مرتضوی ـ مصطفوی ـ مهندس معینی زند ـ ناروئی ـ ناصر زاده ـ مهندس نصر ـ نیکروش ـ دکتر وزیری ـ تیمسار همایونی ـ خانم بزرگ نیا ـ خانم پیرنیا ـ خانم زاهدی ـ خانم صفی نیا.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ بهنیا ـ پرویزی ـ پروین ـ جندقی ـ مهندس رهبر ـ مهندس زاهدی ـ ساگینیان ـ کریم بخش سعیدی ـ دکتر غنی ـ فریدونفر ـ دکتر کفائی ـ کمالاتی ـ دکتر مشایخی ـ موقر ـ مهرزاد دکتر ناوی ـ خانم ضرابی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: تیمسار سر لشکر همایونی مهدوی اردستانی ـ دکتر متین ـ دکتر رازانی ـ دکتر ضیائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: تیمسار سر لشکر همایونی مهدوی اردستانی ـ دکتر متین ـ دکتر رازانی ـ دکتر ضیائی.

رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم تیمسار سر لشکر همایونی تشریف بیاورید.

تیمسار سر لشکر همایونی ـ باستحضار خانم‌ها و آقایان نمایندگان محترم مجلس می رساند بدعوت وزارت جنگ روز پنجشنبه ۲۳ آذر هیئت پارلمانی مجلس شورای ملی متشکل از آقایان اعضاء کمیسیون نظام آقایان مهندس صائبی ـ مصطفوی نائینی از هیئت رئیسه و آقایان مهندس صائبی ـ مصطفوی نائینی از هیئت رئیسه و آقایان هیئت رئیسه کمیسیون دراائی تیمساران سپهبد جهانبانی و سرلشکر مطبوعی از کمیسیون جنگ مجلس سنا با معیت تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون پارلمانی وزارت جنگبرای بازدید ازیکانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی عازم مشهد زاهدان بندر چابهار ـ بندر جاسک شدیم.

بدو ورود بمشهد مقدس هیئت جهت تیمن و تبرک بزیارت آستان قدس رضوی تشریف حاصل نمود. مروز ۲۵ آذر در ستاد لشکر ۷۷ در توجیه و تجزیه و تحلیل ستادی شرکت داشتیم. رؤسای ارکان ستاد و رئیس کنترولر لشکر هیئت را در جریان سازمان ـ گسترش ـ دوره‌های آموزشی ـ درجه آمادگی ـ روحیه و رفاه ـ جنگ افزار بودجه ـ وسایل و تجهیزات ـ ترابری -پشتیبانی لشکر قرار دادند سپس در سرباز خانه یکانهای لشکر را در حین تمرین و آموزش مشاهده ـ منجمله گردانهای پدافند هوائی که با گلوله‌های حقیقی به تیر اندازی ضد هوائی اشتغال داشتند و با وجود تحرک هدف محاسبه و دقت تیر آنها بسیار جالب بود ـ گردانهای مبهداری در تمرین صحنه جنگ مجروحین را پس از انجام کمک‌های اولیه با سرعت بوسیله آمبولانس از خط مقدم به عقب منتقل در چادرهای مخصوص عملیات جراحی انجام و بستری موقت می‌نمودند ن. گردان مخابرات با انواع وسایل با سیم و بی سیم ارتباط رده گروه تا ارتش را تامین و باتله تایپ کار می‌کردند ـ آموزشگاه حرفه‌ای افراد وظیفه مستعد را در ماه بیست و یکم خدمت برای ۱۳ هفته در ده کارگاه فنی مختلف حرفه‌های لازم می‌آموختند.

همچنین بمیدان عکس العمل و رهبری رفتیم. در توضیح این کلاس اقتضا دارد باستحضار برسانم در زندگی هر فرد نظامی بهنگام اجرای ماموریتهای مختلف چه در زمان عادی و یا در عملیات جنگی مواقعی پیش می‌آید که در اجرای ماموریتهای واگذاری با توجه بوجود موانع و مشکلات و داشتن حداقل وسائل و زمان بایستی انجام گردد بمنظور تقویت فکر پرسنل نظامی و عکس العمل فوری و منطقی در مقابل مسائل و موانع پیش آمده دانشکده‌های ارتشی شاهنشاهی کلاسهای عکس العمل و رهبری ایجاد شده است. در این کلاسها پرسنل در مقابل مسائلی که طرح می‌شود و قبلا از آن اطلاعی ندارند قرار داده می‌شوند و بایستی با وسائلی که در اختیار دارند از فرصت معینی که بآن داده می‌شود بحل مسائل یبپردازند این افراد برای مهارت و ورزیدگی به تمرین جودو وکارائه و جنگ سر نیزه و انواع ورزشهای صحرائی اشتغال داشتند (احسنت). روز ۲۶ آذر تیب ۲ قوچان که در موقعیت خاص نظامی قرار رگفته مورد بازدید هیئت واقع شد و یکانها با وجود سرما و بارندگی و برف در صحرا مشغول انجام برنامه و تمرین آموزش‌های نظامی خویش بودند. بعد از ظهر بیمارستان ۴۵۰ تختخوابی شهناز وابسته بدانشگاه مشهد مورد بازدید هیئت قرار گرفت این بیمارستان دارای ساختمانهای جامع و کامل از حیث تجهیزات مدرن و پیش بینی تمام مایحتاج بیمارستان با بهترین وسایل علمی و فنی شده کادر مربوطه از بین پزشکان متخصص و کار آزموده انتخاب شده‌اند که حسن جریان در شئون بیمارستان بچشم می‌خورد. البته بعضی از بخش‌های آن از حیث وسایل و کادر در دست تکمیل است همچنین دانشکده دندانپزشکی دانشگاه از حیث کادر و وسایل و نحوه عمل نمونه بود (احسنت).

خوشبختانه در دانشگاه مشهد سه عنصر اساسی یعنی مکان ـ تجهیزات و از همه مهمتر استاد مورد توجه خاص قرار گرفته و برای هم آهنگ نمودن این عناصر سعی و کوشش لازم بعمل آمده و ترتیبی اتخاذ شده است تا جوانانیکه شوق خدمت را در سر داشتند از خارج و داخل کشور برای تدریس در دانشگاه جذب شوند. از طرفی موجباتی جهت افزایش پذیرش دانشجو منطبق با نظام دانشگاهی مبذول داشته که با فعالیتهای در دست اقدام نوید می‌دهد این دانشگاه در سطوح دانشگاههای کشور مقام شایسته‌ای احراز نماید (احسنت). روز دوشنبه ۲۷ این افتخار نصیب هیئت گردید که در مراسم سلام میلاد خجسته و با سعادت حضرت ثامن الائمه علیه السلام که با شکوه و اخلاص کامل انعقاد میافته بود شرکت نمائیم.

حسن جریان امور بارگاه معدلت آثار رضوی با توجهات مخصوصه شاهنشاه مآریامهر تولیت عظمی در تمام قسمتها وضع جالب و چشمگیری داشت (صحیح است) آقای زاهدی استاندار خراسان و نیابت تولیت عظمی با فعالیت و علاقه پیشرفت امور را مراقبت دارند شهر مشهد بواسطه امتیازات خاصی که دارد در ردیف بهترین شهرهای ایران است و بر اثر اهتمام و مساعی متصدیان امور در سالهای انقلاب پیروزمند ملی پیشرفتهای عمرانی زیادی پیدا کرده است (صحیح است) روز ۲۸ هیئت از نیشابور و ابنیه و آثار متاریخی آن و امور عمرانی آنجا که بخوبی پیشرفت دارد بازدید نمود. روز ۲۹ هیئت بزاهدان عزیمت بدو ورود معده‌ای از آقایان نمایندگان ببازدید عمران شهری و عده دیگر از آقایان نمایندگان برای بازدید از خانه فرهنگ روستایی سعید آباد عزیمت نمودند فعالیتهای غیر کشاورزی زنان روستائی عضو خانه‌های فرهنگ روستائی در زمینه کارهای دستی قابل توجه بود و در هر قسمت مدیر کل تعاون و امور روستاها آقایان نمایندگانرا بتفصیل از فعالیتهای انجام شده در زمینه خانه‌های فرهنگ روستائی مهد کودک که بوسیله ۱۵ سپاهی و ده نفر مددکار اجتماعی انجام می‌شود قرار داده و با توزیع دفترچه مشروحا جزئیات کارهای عملی شده را باطلاع رسانیدند.

بعد از ظهر هیئت در سربازخانه مرکز آموزشی شمارة۲ ژاندارمری کل کشور حضر یافته بعد از آنکه فرمانده مربوطه با توجیه خود نوع و مراحل آموزشی را شرح داد یکانها در حین تمرین آموزش رانندگی و کار با تراکتور و آموزش اسلحه شناسی و دختران سپاهی با روحیه قوی در کلاس به آموزش اسلحه شناسی اشتغال داشتند و بخوبی از عهده انجام آن بر می‌آمدند. تاسیسات سربازخانه منظم بود (صحیح است).

ژاندارمری کل کشور سازمانی است وسیع باوظایف و فعالیتهای سنگینی که یکانها و پاسگاههای آن در تمام کشور گسترده شده و در خدمت مردم و مملکت هستند چون قسمت اعظم افراد کشور بنحوی از انحاء با این سازمان انتظامی سرو کار دارند قهرا شبانه روز آماده انجام وظیفه و رسیدگی بمراجعات مردم ممیباشند. همه ما در حوزه‌های انتخابی خود مشاهده نموده‌ایم که شرایط زیست بعضی از پاسگاههای ژاندارمری بواسطه علل اقلیمی دشوار و مشکل است ولی افسران ـ درجه داران افراد با روحیه قوی عهده دار خدمات ارزنده‌ای هستند.

خانه فرهنگ و هنر زاهدان مورد بازدید هیئت قرار گرفت. تشکیل غرفه‌های جالب مردم شناسی و اشیاء‌نفیس از مصنوعات سنتی و آثار تاریخی این استان قابل توجه و دیدنی بود (صحیح است.)

استان سیستان و بلوچستان از نقطه نظر جغرافیائی موقعیت خاص و حساسی دارد گرچه قسمتی کوهستانی و اراضی لم یزرع است لیکن استعدادهای طبیعی آن قابل توجه است. کارهای عمرانی نسبتا زیادی در آنجا شده ولی با وسعت فوق العاده منطقه شاید زیاد بچشم نمی‌خورد بامر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر در برنامه پنجم که حجم اعتباری آن نسبت باعتبارات چهار برنامه گذشته بیش از یک برابر و نیم مجموع آنها است سهم بسزائی جهت این استان منظور شده که سازمان عمران آن نیز تشکیل گردیده و بزودی شروع بکار می‌نماید و با برنامه وسیعی که جهت پیشرفت این استان تنظیم شده مزایای زیادی برای مردم این خطه در بر خواهد داشت روز ۳۰ هیئت به بندر چاه بهار عزیمت پس از دو ساعت توقف و تماس با فرماندار جوان و فعال آنجا و اطلاع از اوضاع عمومی و پیشرفت عمرانی به بندر جاسک حرکت نمود. مشکل اهالی چاه بهار صید ماهی است که قبلا صید نموده و در مبادلات مرزی مورد استفاده قرار می‌دادند فعلا شرکت شیلات جنوب مانع این کار شده خود نیز تاسیساتی برای خرید در آنجا ندارد چون قسمتی از معاش مردم از این راه تامین می‌شود ضرورت دارد شرکت شیلات جنوب ترتیب صحیحی برای این کار بدهد.

بندر جاسک پایگاه نیروی هوائی است. برای رفاه و آسایش پرسنل تاسیسات زیادی شده افسران جوان و تحصیل کرده و درجه داران و افراد با روحیه خوب بخدمت و انجام وظیفه اشتغال داشتند (احسنت).

در مراجعه به مشهد چون هوا مساعد نبود و هواپیما نتوانست در فرودگاه مشهد بزمین به نشیند هیئت بسبزوار عزیمت و با اتوبوس به مشهد عزیمت نمود و روز جمعه اول دیماه با هواپیما عازم تهران شد.

از نظر اهمیت فوق العاده که امور دفاعی مملکت و اصل تقویت مداوم و بی چون و چرای قوای تامینی حائز است این چهارمین سالی است که بفرمان ملوکانه کمیسیون نظام مجلس شورای ملی برای مشاهده پیشرفت‌های یکانهای لشکر ۷۷ و سایر یکانهای نیروهای مسلح عهده دار این وظیفه ملی می‌شوند.

جای نهایت سرافرازی است که تحت رهبری شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران نیروهای مسلح شاهنشاهی تا این حد به ترقیات و پیشرفتهای همه جانبه نائل آمده و یکانهای نیروهای مسلح تا اقصی نقاط مملکت در طریق انجام وظایف مرجوعه و ماموریتهای محوله مصمم تر و آماده تر هستند (صحیح است ـ احسنت).

از تیمسار ارتشبد عظیمی وزیر محترم جنگ و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون پارلمانی که در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر موجبات بازید هیئت را فراهم نمودند و همچنین از فرماندهی نیروی زمینی و فرماندهخی نیروی هوائی و فرماندهی ژاندامری کل کشور و فرماندهان لشکر ۷۷ و ناحیه ژاندارمری مشهد و زاهدان و پایگاه نیروی هوائی جاسک که در طول مسافرت تسهیلات فراوانی را فراهم داشتند و آقایان استانداران، فرمانداران و مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ زاهدان که از همراهی دریغ نداشته‌اند امتنان و تشکر همه اعضاء هیئت پارلمانی را تقدیم می‌دارد. این بود مختصری از جریان بازدید هیئت پارلمانی (احسنت، احسنت).

رئیس ـ آقای مهدوی اردستانی بفرمائید.

مهدوی اردستانی ـ جناب آقای رئیس، خانم‌ها و آقایان همکاران محترم.

در روزهائیکه ملت ایران از هر طبقه و دسته از صمیم قلب و با جان دل مشغول فراهم ساختن جشن بزرگداشت دهه انقلاب باشکوه و جلال هر چه بیشتر می‌باشد، در روزهائیکه کشور ایران در اثر نتایج شکوفا شدن انقلاب بسرعت چشم گیری بطرف صنعتی شدن و آخرین پدیده‌های دانش امروزی پیش می‌رود و کشورما بزودی در ردیف کشورهای مهم صنعتی جهان قرار خواهد گرفت (صحیح است)، در روزهائیکه صحبت از اجرای برنامه‌های عظیمی است که جامعه ایران را بدوران تمدن بزرگ خواهد رسانید او امر شاهنشاه مبنی بر ساختمان بنای مسجد آریامهر اثر مطلوبی در محافل روحانی و اجتماعی و در بین کلیه طبقات مسلمان بجا گذارده و نشان می‌دهد همانقدر که شاهنشاه آریامهر علاقه بترقی و تعالی کشور از جهت تکنیک و صنعتی شدن آن داشته و همانطور که او امر لازم بمنظور بهبود و پیشرفتهای مادی برای رفاه بیشتر مردم صادر می‌فرمایند همانقدر هم توجه کامل رهبر عالیقدر مملکت به پیشرفت معنویات می‌باشد و این نگونه او امر که همواه در فرصت‌های مناسب صادر می‌فرمایند نشانه قلبی معظم له به تقویت مظاهر دین مبین اسلام و پیروی از تعالیم قرآن مجید می‌باشد (صحیح است).

رهبر مملکت ما در تمام دورةپر افتخار سلطنت خود در تقویت و حمایت حیات معنوی ملت خود کوشا بوده و برای همه مردم مسلمان ایران رهبری معنوی هم داشته و همواره مودت و اخوت اسلامی را در سطح جهانی تقویت فرموده‌اند (صحیح است).

اوامر شاهنشاه آریامهر در مورد رفاه و آسایش حفظ احترام در حدود چهل هزار نفر زائران ایرانی که در این روزها با نظم و ترتیب خاص به خانه خدا عزیمت می‌نمایند به مسئولین امر خود نشانه دیگری به امور و شئون دین بوده اکه از طرف رهبر مملکت بعمل می‌آید و یقین است همانطور که مجری صدیق نیات شاهنشاه هم مسلک هویدا نخست وزیر در مراسم عزیمت نخستین گروه زائران ایرانی گفتند:

«این عده از هم وطنان عزیز ما با خلوص و صداقت و صفا در مقدس ترین اماکن دینی برای عظمت ایرانی و برای سلامت و پیروزی شاهنشاه و برای پیشرفت و آبادانی باز هم بیشتر کشور بدرگاه یکتای یگانه متعال دعا می‌نمایند».

لازم می دانم از طرف نمایندگان محترم و کلیه هموطنان عزیز از توجه خاص شاهانه در بزرگ داشت شعائر مقدس اسلام و حفظ معنویات جامعه سپاسگزاری نماید.

مطلب دیگر که لازم است بعرض نمایندگان برساند سخنان رهبر مملکت در شرفیابی اعضای هیئت مدیر اطاق اصناف تهران در چند روز قبل می‌باشد که بار دیگر نشان می‌دهد معظم له چه علاقه مفرطی به کنترل قیمتها و تامین رفاه مصرف کنندگان خصوصا طبقاتی که در آمد محدودی دارند داشته و با هر نوع افزایش بی رویه قیمت هها شدیدا مخالف می‌باشند و یقین است راهنمائی‌های حکیمانه شاهنشاه در مورد تثبیت و کنترل قیمت‌ها و نقش آن در حفظ یک اقتصاد سالم نصب العین مسئولین اطاق اصناف و وابستگان آن قرار گیرد و امید است مسئله گران فروشی و کم فروشی و نوسان و افزایش قیمت‌ها برای همیشه در کشور حل گردد و این سازمان جدید که خود از پدیده‌های انقلاب است نزد ملت ایران و رهبر انقلاب که جز سعادت و ترقی و رفاه افراد ملت خود آرزوئی ندارند رو سفید و سربلند باشد.

موضوع دیگری که باید توجه نمایندگان را به آن جلب نمایم سپاس و حق شناسی ملت ایراناز حسن انجام وظیفه و مراقبت‌های مداوم پاسداران و مرزداران و مقامات انتظامی و امنیتی کشور است که با هوشیاری آنان هر وقت مزدوران دولت بعثی عراق بمنظور خرابکاری و ایجاد وحشت در نقاط مرزی وارد کشور ما گردیده فورا دستگیر و تحت تعقیب قرار داده کمااینکه در مورد چهار نفر خرابکار مسلحی که در چند روز قبل در کردستان دستگیر شده همین اقدام بعمل آمده است. دستگیر شدگان که اکثر از قاتلین فراری و قاچاقچیان حرفه‌ای بوده در بازجوئی‌های اولیه اعتراف نموده که توسط عوامل بعثی عراق تحت تعلیم قرار رگفته و اسحله و مواد منفجره در اختیار آنها گذاشته شده است. جای تعجب نیست که عمال بعثی عراق از این قبیل افراد حمایت نمایند؟

از سال ۱۹۶۹ که حکومت بعث عراق بنای بدرفتاری را با همسایه خود ایران گذاشته تا به امروز نه تنها از دشمنی با ما طرفی نبسته بلکه بر عکس هر قدمی که در جهت خصومت با این برداشته به زیان کلی سیاسی و اجتماعی و اقتصادی او تمام شده است (صحیح است).

کشور ما هرگز قصد تجاوز و چشم طمع به خاک هیچ کشوری را نداشته وندارد و در صحنه پر تلاطم گیتی بعنوان یک ملت صلح جو و طرفدار دوستی با همه ملل جال خود را باز نموده و معتقد است یک کشور نیرومند احتیاجی به تجاوز نداشته ولی در عین حال دست هر متجاوزی را که قصد تجاوز و تعرض به خاک مقدس ما داشته باشد قطع خواهد کرد (صحیح است) ما آنقدر نیرومند بوده ونیرومند تر خواهیم شد (احسنت) که هرگزر متعرضی خواب و خیال تجاوز و ادعاهای خام در مغزهای کوچک مخود نپروراند لازم بذکر این مطلب می‌باشد که همانططور که کرارا همکاران ارجمند در این مکان مقدس اعلام داشتند ما برای تقویت بنه دفاعی خود بهر مبلغ و بهر میزانی که باشد مورد تایید و تصویب قرار خواهیم داد. هر فرد ایرانی از ضروری ترین مخارج زندگی خود خواهد کاست و برای تقویت دفاعی کشور خواهد پرداخت. ایرانی زندگی را توام با حیثیت و شرف و افتخار و مملکت را توانا و سربلند می‌خواهد.

ملت ایران امیدوار است مقامات دولت بعثی عراق برخلاف اعمال نابخردانه گذشته خود قدم‌های عاقلانه و منطقی و دنیا پسند در جهت بهبود روابط خود با همسایگان خود برداشته و بیش از این قلوب ملت مسلمان عراق را که از جهات مختلف نهایت علاقه را متقابلا بملت ایران دارند جریحه دار ننمایند (صحیح است).

در خاتمه عرایضم لازم می دانم از توجه و عنایت خاصی که دولت خدمتگزار هویدا نسبت به احتیاجات شهرستانها مبذول داشته و با شرکت در جلسات حوزه‌های استانی نسبت برفع نیازمندیهای آنان اقدام می‌نمایند تشکر کنم.

روز چهارشنبه گذشته سناتورها و نمایندگان مجلس ملی عضو گروه پارلمانی حزب ایران نوین در استان اصفهان ـ فارس و سواحل و فرمانداریهای کل چهار محال بختیاری و یزد در یک جلسه سه ساعته با جناب آقای هویدا و چند تن از اعضای کابینه ملاقات ونسبت به احتیاجات و امور عمرانی حوزههای خود به تفصیل به بحث و گفتگو پرداختند.

جناب آقای نخست وزیر به یکایک مسائلی که در این جلسه مطرح شد با دقت پاسخ داده و متذکر شدند خوشبختانه قسمتی از مسائلی که مطرح گردیده و مورد تقاضا می‌باشد در برنامه پنجم عمرانی کشور حل خواهد شد ودر سایر موارد توجه وزرای مربوطه را جلب که در حد امکان نسبت به انجام آنها تسریع و اقدام شود.

آنچه در این جلس هو جلسات مشابه آن مورد توجه قرار می‌گیرد روح همکاری دولت و مجلس بوده و امید است این همکاری که در تاریخ مشروطیت ایران بی سابقه می‌باشد همواره ادامه یابد و خداوند متعال همه ما را در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر در خدمت به مردم و به کشور عزیزمان ایران توفیق بیشتری دهد در آخرین قسمت سخن خود توجه جناب آقای وزیر راه را در مورد تسریع در ساختمان و احداث جاده اردستان به اصفهان که اعتبار آن در سال جاری تامین شده و شروع آنرا در آینده نزدیکی نوید فرمودند و همچنین اسفالت جاده اردستان به زوراه که در حدود ۱۲ کیلومتر است و در این مورد هم مشروحا با ایشان مذاکره و قول مساعد داده جلب می‌نمایند از آقای وزیر کشور استدعا دارد اعتبار کافی جهت اسفالت خیابانهای اردستان تخصیص و همانطور که وعده فرموده امر بابلاغ فرمایند چه اینکه به علت عبور ومرور زیاد و واقع شدن شهر اردستان در مسیر شاه راه تهران ـ بندر عباس بهداشت اهالی بعلت ایجاد گرد و خاک زیاد شدیدا در خطر بوده و توجه مخصوص ایشان را به این امر حیاتی جلب می‌نماید (احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر متین بفرمائید.

دکتر متین ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم می‌خواهم راجع به یکی از بزرگترین، افتخار آمیز ترین و غرور انگیزترین تشکیلات کشور شاهنشاهی یعنی ارتش غیور و دلیر این مملکت مطالبی بعرض برسانم (احسنت) تیمسار سر لشکر همایونی رئیس محترم کمیسیون نظام مجلس چند دقیقه قبل از پشت همین تریبون جزئیات مسافرت هیات پارلمانی شورا و سنا یعنی کمیسیون نظام مجلسین را به خطه زرخیز و مقدس خراسان باطلاع نمایندگان ملت رساندند طبیعی است ایشان که سالها فرمانده تیپ و لشکر بوده‌اند و به خصوصیات و جزئیات امر واقف بوده و هستند و حتی مطالبی را همین چند دقیقه قبل از لحاظ تکنیک و فن نظامی بیان کردند که علی التحقیق مورد استفاده نمایندگان محترم قرار گرفت (صحیح است). بنده که عضو کو چک این کمیسیون نظام هستم افتخار داشتم در این مسافرت با همکاران مجلسی باشم و سازمانهای ارتش لشکر ۷۷ مشهد و پادگان و تیپ قوچان را از نزدیک ببینم و چون تمام تشکیلات و سازمانهای ارتش ما بفرمان شاهنشاه بزرگ ارتشتاران فرمانده اداره می‌شود و بجلو می‌رود و بحقیقت می‌توان گفت که امروز در پهنه سیاست دنیا این ارتش، ارتش مدافع و غرور آمیز است (صحیح است) اجازه بدهید یک بیتی را که در پشت این تریبون یکبار بعرض رساندم تکرار کنم و بعد مطالبم را شروع نمایم.

حکمت محض است این لطف جهان آفرین، خاص کند بنده‌ای مصلحت عام را (احسنت) روز ۲۳ آذر در معیت همکاران کمیسیون نظام وتیمسار سپهبد کاتوزیان با هواپیمای غول پیکر ۱۳۰ ث ارتش که خود این هواپیما از لحاظ تجهیزات نظامی ما فوق العاده شایان توجه است بمشهد مقدس وارد شدیم پس از ادای فریضه و زیارت امام هشتم علیه السلام و استراحت ۲۴ ساعته، بازدید ما از سازمانهای ارتشی شروع شد. در اینجا باید بعرض برسانم که لشکر ۷۷ مشهد و تیپ قوچان نه فقط از لحاظ امکانات نظامی وتجهیزات و وسائل مرتب و منظم بود بلکه آنچیزی که امروز در ارتشهای دنیا از افسران درجه داران و سربازان انتظار می‌رود چه در زمان صلح وچه در زمان جنگ و آن مساله روحیه نظامی و علاقه و همبستگی افراد نظامی باین آب و خاک و جانبازی آنها در حین عملیات

است دیده شد بطوریکه هر بیننده‌ای کاملا می‌توانست در این بازدیدها اگر با ما بود توجه کند که ارتش ما آنچنان ارتشی است که می‌تواند با قوای دفاعی، با امکانات مادی و اسلحه وزاردخانه مدرنی که دارد بالاخص با روحیه بسیار قوی جلوی هر متجاوزی را بگیرد (صحیح است).

در بین نمایندگان محترم شورای ملی افسران ارتش وجود دارند و حاضرند بخوبی می دانند که امروز آن ارتشی پیروز است و آن ارتشی می‌تواند از آب وخاک خودش دفاع نماید که دارای روحیه‌ای قوی باشد (صحیح است) و در ارتشهای پیشرفته دنیا شاید قسمت عمده تعلیمات در زمینه تامین قوای روحی باشد و بفضل خداوند و تحت فرماندهی عالی شاهنشاه بزرگ ما و سران نظامی ما و فضل ودانش علمی و روحی افسران ما همگی مشاهده کردیم که افسران، درجه داران، و سربازان ما همه با یک روحیه قوی و سالم آشنائی کامل به سلاح مختلف و مدرنی که دیدیم دارند ملاحظه بفرمائید امروز در دنیای صنعت و تکنولوژی آنقدر که در زمینه اسلحه و وسایل نظامی دنیا پیشرفت کرده شاید در قسمتهای دیگر به آن اندازه پیشرفت نکرده باشد ما بچشم دیدیم آقای قراچورلو، آقای ناروئی، آقای عباس میرزایی همه از نزدیک دیدیم و سوال کردیم وپرسیدیم جواب بسیار عالی توام با روحیه قوی از افسران و درجه داران شنیدیم و در حین توضیح عملیات و بازدید از میدانها و سربازخانه‌ها چه در قوچان چه در مشهد مقدس ملاحظه فرمودند که افسران و درجه داران و سربازان ما امروز در چه درجه‌ای از رشد و اطلاعات نظامی قرار دارند قوای روحی و و درجه داران و سربازان وقتی تعلیماتی را که در اینجا درباره سربازان ما شروع می‌کنند آنها را براحتی آماده می‌کنند که این همه تکنیک پیشرفته نظام ر ایاد بگیرند و بتوانند با این همه سلاحهای مدرن آشنا بشوند و بنابراین چه عظمت و چه غروری بالاتر از اینکه ما می‌بینیم در هر گوشه مملکت یک لشکر، یک تیپ و چند گردان مجهز به بهترین اسلحه‌های روز با آشنائی کامل باین اسلحه‌ها حدود و ثغور مملکت ما را حفظ می‌کند (صحیح است، احسنت) بنابراین این روحیه نظامی در افسران و درجه داران و سربازان ما مصداق این شعر است:

همه سر به سر تن به کشتن دهیم
از آن به که کشور بدشمن دهیم (احسنت)

بآنکه ارتش ما روز به روز قویتر می‌شود از لحاظ عدد، از لحاظ وسایل نظامی، از لحاظ قوای روحی ولی به هیچ وجه من الوجوه مادر این فکر نیستیم که بکسی حمله کنیم و ملت ایران در طی تاریخ ۲۵۰۰ ساله اش نشان داده است که ملت صلحدوستی بوده ما هم قصد تجاوز نداریم ولی باید بدانید که هیچ قدرتی در دنیا هر قدر هم بزرگ باشد از لحاظ تعداد و نفرات، از لحاظ تجهیزات و وسایل قادر نخواهد بود بیک گوشه کوچکی از مرز ما نگاهی بکند که خدای نکرده مطامعی در آن نگاه باشد باید بدانند که مملکت ایران می‌درخشد و بجلو می‌رود و بموازات کلیه پیشرفتهایی که در مسائل اقتصادی کشاورزی، فرهنگی و بهداشتی و صنعتی و غیره دارد بهمین ترتیب و انضباط و حد اعلای نظافت و نظم در اطاق خواب وزردخانه و بهداری ارتش بخصوص آن سری عملیات که ما در حین بازدید دیدیم برای بردن تیر خورده‌ها به پشت جبهه، پانسمان و بهداری و بسیاری مسائل دیگر که دیدن آن برای ما شگفت انگیز و نشانه بارز تجهیز کامل و راحتی در اجرای برنامه‌های نظامی و دفاع از مملکت بود. مساله مهمتری که در این بازدید دیدیم این بود که سربازها را تنها با فنون نظامی و نظامیگری و سلحشوری و تقویت قوای روحی تربیت نمی‌کنند بلکه در حین دو سال خدمت در کمال مودتی که بین سربازها و افسرها هست کارهای حرفه‌ای و صنعتی و دستی هم یاد می‌گیرند و ما دیدیم که یک برنامه بسیار صحیح تعلیمات حرفه‌ای در آنجا وجود داشت که چهار ماه آخر خدمت بطور کلی بعد از آنکه سربازها از لحاظ آشنایی با سلاح‌های نظامی و عملیات صحرایی و توبخانه در نظام صف برنامه خود را تمام کردند چهار ماه آخر را در زمینه یاد گرفتن حرفه‌های مختلف میگذرانند و می‌توانند در این مدت حرفه‌ای یاد بگیرند که در زندگی بعدی آنها مدد و کمکی باشد و این کار عظیمی است که سربازان ما پس از انجام کارهای سربازی چهار ماه آخر را حرفه‌ای یاد می‌گیرند که بعد بیایند در بخش سویل کار بکنند و یک زندگی آبرومند و شرافتمندی داشته باشند. در مشهد فرمانده لشکر ۷۷ مشهد تیمسار سر لشکر سپه دوست و فرمانده تیپ قوچان سرتیپ بیگلری که برای ارائه کلیه قسمت‌های لشکر و تیپ در معیت هیات بودند باحد اعلای گشاده روئی و اطلاعات کامل و بسیط نمایندگان محترم و سناتورها را راهنمائی می‌کردند و ارائه طریق می‌کردند و بیک یک سئوالات نمایندگان پاسخ می‌دادند بنحوی که پاسخ‌ها آموزنده بود و مجموعا از این مسافرت یک اطلاعات جامعی در زمینه قدرت و گسترش و اکیپ مان‌های ارتش دیدیم و اعتقاد دارم که بایستی غیر از کمیسیون نظام مجلسین فرد فرد نمایندگان دو مجلس این تاسیسات عظیم و این قدرت بزرگ و روحی ارتش ایران را بینند که غرور آمیز و افتخار آمیز است و همه آثار و نمونه‌ای است که شاهنشاه ما بزرگ ارتشتاران فرمانده شب و روز در فکر بلند آوازه کردن نام ایران از لحاظ قدرت نظامی و پیشرفت در زمینه تکنولوژی و کلیه مسائل اجتماعی و آموزشی و بهداشتی هستند و می‌بینیم که با سرافرازی هر چه تمامتر تا حداکثر ۳۰ روز دیگر جشن دهمین سالگرد انقلاب سفید شاه و ملت برگزار خواهد شد همه ما این دهه انقلاب را با سرافرازی جشن می‌گیریم و یک کارنامه و بیلان دنیا پسند بدنیا ارائه می‌دهیم. در همین خطه زرخیز خراسان بموازات بازدیدی که از سازمانهای ارتش می‌کردیم میدیدیم که تمام طبقات زن و مرد، خرد و بزرگ، پیر و جوان، کارگر و کشاورز، انتلکتوئل، تحصیلکرده، اداری، کاسب بازاری، اصناف همه شب و روز در این تلاش بودند که با حد اعلای افتخار دهه انقلاب را در محدوده خودشان برگزار کنند و این افتخار آمیز است که ما می‌بینیم ملت ایران آنچنان ملت شکر گزاری است آنچنان ملتی است که آنچه شاهنشاه بزرگ در طول دهسال که از انقلاب گذشته و آنچه برای ملت ایران تهیه فرموده با برگزاری یک جشن افتخار آمیز از شاهنشاه خود تشکر کنند بنابراین بنده بیشتر از این وقت حضار محترم را نمی‌گیریم عرایضم را با این بیت خاتمه می‌دهم و امیدوارم ملت ایران همانطور که در طول تاریخ سر افراز بوده این سرافرازی روز بروز بیشتر و بالاتر بشود. همه میگوئیم.

سزد گر بدورش بنازد جهان
چو سید بدوران نوشیروان (احسنت ـ احسنت)

رئیس - آقای دکتر رازانی بفرمائید.

دکتر رازانی ـ بنام خدا. بنام رهبر عالیقدر ایران شاهنشاه آریامهر. جناب آقای رئیس. خانمها، آقایان. تاریخ پر افتخار ملت ایران شاهد تلاش ملتی اصیل و کهنسال است که در طی قرون متمادی برای اعتلای نام وطن و برای خدمت به بشریت و انسانیت کوشش فراوان بکار برده است. ملت ایران در طول ۲۵ قرن تاریخ مکرر در مکرر دچار حوادث گوناگون گشته ولی خوشبختانه در سایه ذکاوتی خاص و تلاشی اصیل و معنوی نه تنها استقلال و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور ایران را محفوظ داشته است بلکه در ساختن کاخ رفیع و با عظمت تمدن جهانی نیز سهمی بسزا داشته است بنابراین تاریخ ایران جلوه گاه زندگی مردم و خدمات پادشاهان این کشور است (صحیح است. احسنت).

همکاران گرامی، خداپرستی، شاهدوستی و عشق بوطن با تار و پود وجود هر ایرانی پاک نهاد بهم سرشته شده و حب سرزمین اجدادی با خون گلگون فرد فرد آنان عجین گشته است. نظام اصیل و مقدس شاهنشاهی ایران برای مردم میهن ماموهبتی الهی و رسالتی آسمانی است که موجب دوام و بقاء‌ملک و ملت ایران گردیده است. در این ساحت مقدس باید عرض کنم که بزرگترین و شکوهمند ترین رویداد در تاریخ مدون ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران انقلاب ششم بهمن ماه سال ۱۳۴۱ است که بدست طراح عالیقدر انقلاب سفید شاهنشاه آریامهر بوقوع پیوست. ندای شاه درباره انقلاب ایران بانکی ملکوتی بود که قاطبةء ملت ایران را بسوی سعادت و عظمت کشور فراخواند و دست همة ملت ایران را برای پیشرفت و عظمت کهنسال کشورش بیش از پیش قدرت و توان بخشید ملت ایران با رای قاطع خود پاسخگوی ندای شهریار توانای خویش شد زیرا این ندا آوای صلح و آزادی و مساوات و برابری و برادری بود اصول انقلاب سفید ایران برای قاطبة ملت ایران افقهای روشن و نورانی در کرانه‌های زندگی او بوجود آورده که تا اعماق زندگی روستانشینان و کارگران و زحمت کشان نجیب و شریف ایرانی نفوذ کرد (صحیح است) و همة زوایای تاریک زندگی قاطبة افراد جامعة ایرانی را روشن کرد. در انقلاب سفید به معتقدات معنوی به آزادیهای فردی و اجتماعی بفرهنگ مو سنن و آداب ملی و آنچه که مایه‌های اصیل و اخلاق و تمدن ملتی را چون ملت ایران با سوابق درخشان مدنی و فرهنگی تشکیل می‌دهد احترام گذاشته شده است چنانکه بامور و شئون اقتصادی و اقتصاد موکراتیک در جهت استقرار عدالت اجتماعی کمال توجه و اهتمام بعمل آمده است از خصوصیات بارز دیگر انقلاب سفید ایران این است که در آن محدودیت راه ندارد و حصر بیک دسته یا گروه و یا شخص و اشخاص نمی‌باشد (صحیح است) بلکه تمام افراد ملت ایران و تمام افراد قشرهای اجتماعی وظیفه دار در پیشبرد هدفهای انقلاب سفیدند زیرا انقلاب تعلق بملت ایران دارد و برای ایرانی و با فکر موجد بزرگ و پرچمدار عالیقدر آن شخص اول مملکت شاهنشاه آریامهر تکوین یافته است (صحیح است) در خلال مدت ده سالی مکه از انقلاب ششم بهمن ماه سال ۴۱ می‌گذرد تحولاتی بس شگرف و عمیق و همه جانبه در کلیة امور و شئون مملکت و ملت ایران بحصول پیوسته است: سپاهیان انقلاب هر قدمی که در پیچ و خم کوره راهها می‌گذارند شاهراهی در رهگذر روستائیان می‌گشایند تاریکی‌ها در برابر مشعل پر فروغ سپاه دانش محو شده و متواری گردیده است (صحیح است) دبستانها و کلاسها در دور افتاده ترین دهات مملکت از پگاه تا شامگاه دائر است. اگر تا دیروز آه خسته دلان و از پا افتادگان در میان غرش بادها محو و نابود می‌شد خوشبختانه امروز جوانان برومند ایرانی در کسوت سپاهی بهداشت با روحی حاکی از اشتیاق بخدمت باجیینی گشاده بدرمان افتادگان و بیماران برخاسته و در قلب دور افتاده ترین روستاهای مملکت به ندای انسانی رهبر عالیقدر خود لبیک گویان می‌شتابند، دردمندی که در دل شب در اقصی روستای کشور بنالد آنا فرشته آرامش بر بالینش سحر می‌نماید و هر دوری که از گردش زمین می‌گذرد صدها هزار نفر بیمار شفا یافته دست دعابآسمان برداشته سعادت و سلامت آریامهر شهریار بلند اندیشة ایران را از درگاه یزدان پاک آرزو می‌نماید (صحیح است ـ احسنت) خیل سپاهیان ترویج و آبادانی چهرة روستاهای کشور را بکلی دگرگون ساخته و آثار درخشان فکری و معنوی که در نتیجة خدمات آنان حاصل گردیده کاملانمایان و چشم گیر است. تساوی حقوق بانوان ایرانی با مردان و همدوشی با آنان سبب گردید تا نیمی از نفوس جامعةایرانی بحرکت و فعالیت در آید و با کمال شایستگی در همةشئون سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و بهداشتی اثر وجودی خود را در پیشبرد برنامه‌ها و اهداف انقلابی بمنصةظهور رساند. در زمینة امور کارگری اجرای اصل سهیم شدن کارگران در کارگاههای تولیدی و صنعتی شخصیت کارگر با شخصیت کارفرما در یک سطح قرار گرفته و محیط کارگاه چون محیط خانواده خودکارگر و مورد علاقه و دلبستگی او قرار گرفته است امروز دیگر کار اصلاحات ارضی پایان یافته و وارد جهش‌های تازه‌ای در مکانیزاسیون کشاورزی و اقتصاد کشاورزی و تغییر واحد قریه به واحد روستا و توسعة شبکه‌های تعاونی روستائی در قالب شرکت‌های تعاونی روستائی و اتحادیه تعاونیهای روستائی شده‌ایم در زمینه انقلاب اداری و آموزشی نیز پیشرفت‌های کاملا چشم گیر و نمایان بدست آمده و گامهای اساسی برداشته شده است. تشکیل خانه‌های انصاف و ایجاد شوراهای داوری نیز گام مؤثری بوده است که در جهت تامین باز هم بیشتر امنیت قضائی و اجرای عدالت و سالم سازی محیط اجتماعی برداشته شده است اکنون که اصول دوازده گانه منشور انقلاب ثمرات هستی بخش خود را بملت اصیل و نجیب ایران ارزانی داشته است و برگهای زرین سراپا افتخار آمیز نوینی که مولد رستاخیز عظیم و انقلاب بزرگ شاهنشاه آریامهر است بر دفتر تاریخ کهنسال این کشور باستانی افزوده می‌شود درود بی پایان ملت قدرشناس ایران را به پیشگاه رهبر داهی و اندیشمند ایران تقدیم می‌نماید و باقلبی آکنده از مهر شاه معروض می‌دارد:

آریامهرا: اقلیم پارس را غم از آسیب دهرنیست
تا بر سرش بود چو توئی سایه خدا (احسنت)

در پایان فرصت را مغتنم شمرده توجه دولت را به نیازمندیها و مستدعیات اهالی شاهدوستدو رود و جاپلق حوزةانتخابیه خود جلب می‌نماید.

۱ـ اکنون که درآستانه برگذاری جشن و مراسم بزرگداشت دهة انقلاب بیشتر روستاها و شهرهای ایران زیر پوشش تلویزیون است استدعای ساکنین زحمت کش و خدمتگزار دورود و از نا استفاده از تلویزیون می‌باشد تا از برنامه‌های آموزشی و تفریحی آن بنحو مطلوب بهرمند گردند.

۲ـ استفاده از نیروی برق قوی منطقه‌ای است ـ چون تاسیسات و شبکه برق منطقه‌ای در سه کیلومتری دورود است و در حال حاضر کارخانه سیمان و ایستگاه راه آهن دورود منحصرا از آن استفاده می‌نمایند تقاضای قاطبه اهالی برخورداری از برق منطقه‌ای است.

۳ـ احداث دو حلقه چاه عمیق و لوله کشی و تصفیه خانه آب شهر.

۴ـ تکمیل استادیوم ورزشی جهت رفاه حال دانش آموزان.

۵ـ احداث بیمارستانی ۵۰ تختخوابی.

۶ـ احداث یکباب سالن اجتماعات سر پوشیده با فضای تابستانی از اهم نیازمندیهای و مستعدیات اهالی دورود است با عرض تشکر (احسنت ـ احسنت).

رئیس - آقای دکتر ضیایی بفرمائید.

دکتر ضیائی ـ با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم.

برنامه بازدید از پیشرفتهای ایران به یقین موثرترین قدمی است که در شناخت عینی تحولات کشور برداشته می‌شود. با دعوت وزارت امور خارجه و توجه و علاقمندی خاص رئیس محترم دولت به اجرای دقیق این برنامه‌ها برای اعضای کمیسیون امور خارجه مجلس فرصتی بدست آمد تا از پیشرفتهای اقتصادی ـ اجتماعی ـ عمرانی و تولیدی کشور در پاره‌ای از بنادر و جزایر خلیج فارس و شهرهای اصفهان و شیراز دیدن کنند.

در طول مدت هشت روزسفر چه بسیار لحظات و دقایقی که در نهایت صداقت اعجاب و تحسن گروه بازدید کننده برانگیخته شد. آنروز که در سدة هفتم هجری هرمزد ناخدای شجاع و اصیل ایرانی بعد از سیر و سلوک بسیار در خلیج فارس و اقیانوس هند در مقدمه کتاب خود ((عجایب الهند)) در معرفی خلیج فارس نوشت ((این سبز دریا که بهنگام روز فیروزه گون می‌نماید و شب هنگام از آن آتش می‌جهد، خلیج فارس و دریای پارسیان نام دارد)) تنها از گذشته‌های درخشان تاریخ سرزمینهای ایران زمین و کیفیت غروب آفتاب در خلیج فارس مدد گرفته بود اما امروز براستی هر بیننده‌ای در کرانه‌های خلیج فارس و جزایر معمور و آباد شده آن و این سبز دریای فیروزه گون بهنگام روز در آن تلاش وکوشش هزاران انسان سازنده در کنار بزرگترین تجهیزات تکنولوژی وپدیده صنعتی بچشم می‌خورد و شب هنگام بدون اینکه این تلاشها متوقف گردد بهمراه جلوه خاص غروب آفتاب در افقهای دور دست شعله‌های آتش چاهای نفت زبانه می‌کشد.

در برنامه سفر، نخست دیدار از بندر عباس پیش بینی شده بود در این بندر که روزگاری بهمت سرداری بزرگ در قرن شانزدهم میلادی قوای مهاجم البو کرک شکست خورد ونام بندر عباس گرفت و با همه سوابق تاریخی و اهمیت خاصی که در دهانه خلیج فارس داشت در عصر سیاه سلطه بیگانگان بر خلیج فارس بدست فراموشی سپرده شد و تنها از آن بعنوان تبعید گاه مجرمین یاد می‌رفت دوباره زندگی شکل گرفته است حیاط نوینی که این بار ملهم از افکار و اندیشه‌های خیر خواهانه انقلاب اجتماعی ایران در مسیر سازندگی و تعمیم رشد اقتصادی است بر آن سایه افکنده است.

تاسیسات نیروی در یایی شاهنشاهی ایران ـ و تجهیزات آن نشانه عزم ملتی است که قصد دارد باتکاء امنیت ملی و استقرار و صلح در منطقه زیست خود با گامهای استوار بسوی دروازهای تمدن بزرگ قدم بردارد.

تلویزیون ملی ایرا ن در مرکز بندر عباس رسالت بزرگی بر عهده دارد که در نهایت امانت به آن وفادار مانده است. انعکاس صوتی و تصویری از جامعه متحول انقلاب ایران در کرانه‌های خلیج فارس حائز اهمیت است (صحیح است) شیلات جنوب با امکانات وسیعی که در اختیار دارد براحتی می‌تواند از منابع عظیم تامین مواد غذائی مردم کشور ما و سرزمینهای جنوب خلیج فارس باشد. جزیره قشم مرحله بعدی سفر ما بود تصور می‌کنم تنها اظهار نظر ساکنین محلی که با لهجه خاص خود می‌گفتند با شناخت این مناطق رعت پیشرفت حتی برای ما که همراه تحولات اخیر روز را به شب برده و شب بزور می‌آوریم مشکل می‌نماید کافی باشد.

شیراز، مهد تمدن قدیم و یکی از پایگاهای اولیه زیست بشر برنامه بهدی ما بود.

کاخ پاسارگاد، چادر‌های جشنهای دو هزار و پانصد سال تاریخ شاهنشاهی ایران زمین مهمانسراهای داریوش و کورش کبیر و سرای مشیر و کارخانه تلفن سازی در کنار هم پیوندی است که در نهایت ظرافت بین تاریخ کهن و مواهب دنیای نو بسته شده است و سازمان جلب ـ سیاحان براستی بوظایف و تکالیف خود وقوف کامل یافته است.

بوشهر، با استقرار پایگاه نیروی هوایی شاهنشاهی موضع دیگری است که امینت ملی و صلح منطقه‌ای را حفظ وحراست می‌کند و به یقین در آینده بسیار نزدیک با حفر کانال با خلیج فارس ارتباط بیشتری خواهد یافت و توانائی آن را می‌یابد که کشتی‌های بزرگ تجاری به این بندر رفت و آمد نمایند (صحیح است) واما جزیره خارک با اینکه آثار مکشوفه در این جزیره مبین تاریخ چند هزار ساله تمدن بشری است تا چند سال قبل از این جز نامی آنهم در نقشه جغرافیایی از این جزیره یافت نمی‌شد و بر مجموعه تمدن قدیمی آن خط فراموشی کشیده شده بود در این جزیره که در فاصله زمانی بسیار کوتاه سطح معیشت در حد زندگی ابتدائی بشر محدود می‌نمود امروز با الهام از اندیشه‌های مترقیانه شاهنشاه آریامهر بصورت بزرگترین پایگاه بارگیری نفت در سراسر جهان در آمده است و زندگی در آن از چنان تلاش وکوششی بهره می‌گیرد که در دنیای صنعتی عصر ما از جلوههای نادر و استثنائی است (صحیح است).

آخرین مرحله سفر ما شهر زیبا و تاریخی اصفهان بود. اصفهان با عنوان نصف جهان و ظرافت و زیبائی خاصی که در هنر معماری و شهرسازی و نه تنها بکشور ما بلکه بدنیا عرضه داشته است امروز با اتقرار کارخانة ذوب آهن مادر صنایع سنگین کیفیتی یافته است که بی گمان استقلال اقتصادی جامعه صنعتی ما را در دنیای آینده تضمین خواهد کرد.

در شهر اصفهان برای هیئت افتخار حضور در لحظه افتخار آفرین تولید اولین محصول پولاد فراهم آمد که برای همیشه در اذهان باقی خواهد ماند.

مطلبی که بیش از همه در این سفر جالب می‌نمود و در همه جا، در بنادر، در شهرها در طول سفر در بازدیهای رسمی در گفت و شنودهای روزانه بچشم می‌خورد قیافه‌های مصمم، جدی مطمئن و با اطلاع علمی نیروی انسانی شاغل بود جوانهایی که با اندوخته دانش دنیای امروز با روحیه میهن پرستی بشوق خدمتگزاری مردم وطن خود کمر خدمت بسته‌اند.

و این نیروی انسانی ارزنده است که بیقین جامعه انقلابی ما را از سایر جوامع متمایز می‌سازد.

در پایان لازم میداند از طرف خود و همکاران محترم که این سفر را پیمودند از جناب آقای نخست وزیر جناب آقای وزیر امور خارجه ـ جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران آقایان استانداران و مسئولان سازمانهای دولتی و ملی که هر یک بنحوی از انحنای موجبات برگزاری و استفاده هر چه بیشتر از این سفر را فراهم آوردند صمیمانه پاسگذاری نماید، توفیق همه خدمتگذاران صدیق رادرخدمت بشاهنشاه آریامهر و میهن عزیز مسئلت می‌نمایم (احسنت احسنت).

- تصویب صورت جلسه روزهای ۲۶ و ۲۸ آذر ماه ۱۳۵۱

۳- تصویب صورت جلسه روزهای ۲۶ و ۲۸ آذر ماه ۱۳۵۱.

رئیس ـ راجع بصورت جلسه روزهای ۲۶و۲۸ آذر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره قرار داد بوسیله آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق

۴- تقدیم یک فقره قرار داد بوسیله آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم آقای دکتر اهری بفرمائید.

دکتر اهری (معاون وزارت آب وبرق)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست.

در اجرای قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها، وزارت آب و برق وتلفن قراردادی بمنظور واگذاری یک قطعه زمین بمساحت تقریبی ۱۷۰۰۰ هکتار از از اراضی واقع در زیر سد محمد رضا شاه پهلوی بعنوان اجازه با شرکتها و ائین اگر نو میکس منعقد و مبادله نموده ومراتب نیز مورد تائید هیات وزیران قرار گرفته است.

اینک بر حسب دستور مقرر در مادة ۳ قانون فوق الشعار یک نسخه از فتوکپی قرار داد مذکور را برای استحضار تقدیم می‌دارد.

- تقدیم چهار فقره مقاوله نامه و ۸ فقره توصیه نامه بوسیله آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار

۵- تقدیم چهار فقره مقاوله نامه و ۸ فقره توصیه نامه بوسیله آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار.

رئیس ـ آقای دکتر مهدوی بفرمائید.

دکتر مهدوی (معاون وزارت کار و امور اجتماعی)- ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیرونامه شماره ۱۱۳۸۷ مورخ ۱۳۴۹/۲/۲۰ بطوریکه استحضار دارند طبق مفاد بند ب قسمت ۵ از مادة ۱۹ اساسنامه سازمان بین المللی کار کشورهای عضو سازمان مکلفند مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه‌های مصوب کنفراس بین المللی کار را جهت تبدیل آنها بقوانین یا اتخاذ هر تصمیم دیگر بمراجع قانگذاری تقدیم نمایند. طی پنجاه و پنجمین و پنجاه و ششمین اجلاس کنفرانس بین المللی کار در سالهای ۱۹۷۰و۱۹۷۱ مقاوله نامه و توصیه نامه‌های زیر مورد تصویب قرار گرفته است. مقاوله نامه شماره ۱۳۳ در خصوص تامین مسکن سرنشینان کشتی در روی کشتی (مقررات الحاقی).

مقاوله نامه شماره ۱۳۴ در خصوص جلوگیری از سوانح کار کارکنان کشتی.

مقاوله نامه شماره ۱۳۵ در خصوص حمایت نمایندگان کارگران در کارگاه و تسهیلاتی که باید در مورد آنان فراهم گردد.

مقاوله نامه شماره ۱۳۶ در خصوص حمایت علیه مخاطرات مسمویت ناشی از بنزین.

توصیه نامه شماره ۱۳۷ در خصوص آموزش حرفه‌ای کار کنان کشتی.

توصیه نامه شماره ۱۳۸ در خصوص رفاه کار کنان کشتی در دریا و بندر.

توصیه نامه شماره ۱۳۹ در خصوص مسائل ناشی از تحولات فنی در کشتی از لحاظ اشتغال کارکنان کشتی.

توصیه نامه شماره ۱۴۰ در خصوص تهویه هوای محل سکونت ناویان و محلهای مشخص دیگر روی کشتی.

توصیه نامه شماره ۱۴۱ در خصوص مبارزه علیه صداهای زیان آور از نظر محل سکونت و محوطه کار کارکنان کشتی.

توصیه نامه شماره ۱۴۲ در خصوص پیشگیری حوادث کار کار گرانی در یائی.

توصیه نامه شماره ۱۴۳ در خصوص حمایت نمایندگان کارگران در کارگاه و تسهیلاتی که باید در مورد آنان فراهم گردد.

توصیه نامه شماره ۱۴۴ در خصوص حمایت علیه مخاطرات مسمومیت ناشی از بنزین در اجرای تعهد فوق الذکر. اینک متن اصلی و ترجمه فارسی مقاوله نامه‌ها و توصیه نامه‌های نامبرده بالا بپیوست تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام ـ عبالمجید مجیدی وزیر کار و امور اجتماعی.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح ماده ۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشور و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح ماده ۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشور و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح ماده ۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۴۵۰۵۲ مورخ ۱۳۵۱/۷/۲۶ راجع باصلاح مادة۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۶۹ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مادة۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری.

مادةواحده ـ مادة ۲ قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری بشرح زیر اصلاح می‌شود:

مادة ۲ـ سرمایه شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران مبلغ چهار هزار میلیون ریال است که به چهار هزار سهم یک میلیون ریالی با نام و غیر قابل انتقال منقسم و تمام آن را طرف دولت تعهد و پنجاه در صد آن پرداخت شده است.

تبصره ـ از تاریخ تصویب این قانون تا زمانی که باقیمانده سرمایه تعهد شده شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران از محل منابعی که در اختیار شرکت گذارده می‌شود پرداخت نشده سود سالانه سهام دولت در شرکت مذکور نیز بابت این افزایش سرمایه بحساب سرمایه آن شرکت منظور خواهد شد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز یکشنبه ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه اصلاح مادة ۲ اصلاح قانون تاسیس شرکت سهامی هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه ـ حبیب الله احمدی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری ـ خیال نمی‌کنم با این لایحه هیچ یک از همکاران محترم مخالف باشند بنده بهانه‌ای پیدا کردم که کمی راجع به یک سازمان بسیار منطم و هسایه افتخار تشکیلات اداری مملکت صحبت کنم و صرفا قصدم اینست که در مقابل بعضا انتقادهائی که از پاره‌ای از سازمانها می‌شود و خود بنده هم می‌کنم و اصرار هم دارم بکنم در مقابل یک سازمان نمونه را اسم ببرم و این سازمان هواپیمائی ملی ایران است بنده موقعی که قانون تشکیل هواپیمائی ملی در دوره ۲۱ مجلس شورایملی مطرح بود از مدافعین این لایحه بودم و آنروز یکی از دوستان خیلی محترم و مطلع در مساله هواپیمائی که افتخار همکاری داشته و داریم با دلسوزی‌های ذیقیمتی پیش بینی هائی می‌کردند در تشکیل این شرکت و بنده با اطلاعات خیلی ناچیز تر که در این زمینه داشتم این امید را داشتم یعنی در واقع این مطلب را عرض کردم فراموش نکرده‌ام مربوط به ده سال پیش بود «یک ماه پیش در فرودگاه رم بودم در آنجا کاملا باصطلاح زبان خودمان علاف گیر شده بودم برای ادامه مسافرت ناچار به آن گارسانترال Carc central در آن ترمینال هوائی آنجا معطل بودم دیدم کشورهای عجیب و غریبی که اسم آنها را رگلام و اعلان هواپیمائیشان می‌شناختم وجود داشت و بنام ایران یک چنین پلاکی وجود نداشت، این را ده سال پیش در کمیسیون در دفاع از آن عرض کردم امروز افتخار دارم بمناسبت لایحه افزایش سرمایه این شرکت خیلی مرتب و منظم، اینجا با افتخار و سربلندی عرض کنم که این پیش بینی بنده چقدر درست بوده و آن لایحه‌ای که مجلس با آنهمه علاقه تصویب کرد چقدر افتخار آمیز بود و این مؤسسه هواپیمائی بهترین وجهی کارش را انجام داد و نه تنها مملکت ما را در عرصه خودنمائی‌های بین المللی که پلاکها و تابلوهاشان را می‌زنند سر بلند کرد (کاظم مسعودی ـ مشکل بزرگی داشت باید رقابت می‌کرد با آنهائی که بیست سال سابقه فعالیت در اینکار را دارند) و بلکه می‌خواهم عرض کنم با آزمایشی که در زمینه مدیریت داد نشان داد که در ایران بر خلاف گفتگوها و صحبتهایی که می‌شود استعداد مدیریت ببهترین وجهی میسر است (صحیح است) این مؤسسه، بنده با اینکه نه من خانمها و آقایان دیگر هم میدانند، هیچگونه کمپلکسی برای بخدمت گرفتن کارشناسان خارجی نداریم معذلک همانطور که اطلاع دارید که کارشناسان این شرکت خودشان را بی نیاز از کارشناسان خارجی می دانند و اینها با خلبانهای ایرانی، با تکنیسینهای ایرانی، با مدیران ایرانی شرکت را اداره می‌کنند و اجازه بفرمائید هیچ اشکالی ندارد که در این مورد اسم ببرم همانطور که اگر کسانی بدکار کردند در اینجا اسم می‌بریم لازم است کسانی هم که خوب کار می‌کنند اسم ببریم یکی از کسانیکه خیلی خوب کار کرده مدیر این شرکت هواپیمائی ملی است که در کمال لیاقت و خوبی کار کرده و همانطور که میفرمائید جناب آقای مسعودی این کار، کار تنها یک شرکت اتوبوسرانی داخلی نیست بلکه یک کاری است در زمینه فعالیت‌های بین المللی که رقابت‌های تجاری و اقتصادی و فنی با در نظر گرفتن توانی‌های مالی و مادی و اولویت‌های کشورهای دیگر در صنعت هواپیمائی داشته‌اند این شرکت به بهترین وجهی، غالبا در روزنامه‌ها خوانده‌ایم که شرکت‌های بزرگ هواپیمائی دنیا بدبختانه گاهی اوقات تصادفاتی بر ایشان رخ می‌دهد بعلت سقوط یا خرابی و خدا را شکر که در این مدت این فرزندان لایق ایرانی که در این شرکت کار می‌کنند بهترین وجهی این شرکت را توانسته‌اند اداره کنند و خوشبختانه کوچکترین حادثه‌ای پیش نیامده است (صحیح است) بنده فکر می‌کنم که از زبان همه نمایندگان محترم صحبت کردم یعنی فکر و عقیده همه نمایندگان محترم صحبت کردم یعنی فکر و عقیده همه نمایندگان محترم است و در این مورد اتفاق نظر دارند در عین حال چون این فکر صد در صد ناسیونالیستی ملت دوستانة رهبر انقلاب ما بوده که این شرکت بوجود آمده است و جای آن را دارد که از ایشان واقعا سپاسگزاری کنیم و واقعا این یکی از مظاهر رهبری افتخار آمیز ایشان است که در زمینه‌های ملی و بین المللی به پیشرفت‌های بزرگی نائل شده‌ایم خیلی متشکرم (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر لایحه رای قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه منشور کنفرانس اسلامی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه منشور کنفرانس اسلامی.

رئیس ـ گزارش شور اول منشور کنفرانس اسلامی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۱/۹/۲۰ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شمارة ۴۸۴۱۸ مورخ ۱۳۵۱/۹/۱۴ دولت راجع بمنشور کنفرانس اسلامی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۹/۱۴ تقدیم و بشمارة۴۹۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار دارد و عینا بتصویب رسانید. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانونی منشور کنفرانس اسلامی

مادة واحده ـ منشور کنفرانس اسلامی مصوب سومین اجلاس وزیران امور خارجة دول اسلامی که در اسفند ماه ۱۳۵۰ ۲۹ فوریه تا ۴ مارس ۱۹۷۲ در جده تشکیل گردیده است با توجه بقیدی که از طرف دولت شاهنشاهی ایران راجع بتعهدات در قبال مفاد منشور ملل متحد عنوان گردیده تصویب می‌گردد و اجازة تسلیم سند تصویب آن داده شود.

مخبر کمیسیون کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۵۱/۹/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بمنشور کنفرانس اسلامی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

خبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی ـ با اجازه جناب رئیس و نمایندگان محترم، من روزی که این منشور را دیدم بیاد شعر معروف افتادم.

پیش لبت جان سپردم این به که گویم
در لب آب حیات تشنگی ام کشت (احسنت)

و اعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا، المؤمنون اخوه (آفرین) این دو اصل مسلم اسلام است برای وحدت و یگانگی جمیع مسلمانان. اسلام تنها دینی است که همه را به برادری، برابری و وحدت دعوت کرده است هر جا که ما در فرامین اسلام در آیات قرآن در اخبار و احادیث برخورد می‌کنیم آن چیزی را که همیشه دستور می‌دهد برادری و اخوت است که مسلمانان همیشه با هم دارند پیشوای اسلام علی بن ابیطالب جنبه برادری و برابری را بآنجا رساند که شب سیر نمی‌خوابید شاید گرسنه‌ای در اطراف او سر به بستر گذارد بهر حال، دیر آمد اما خوش آمد، این آرزوی همه مسلمانان جهان بود بخصوص آرزوی ملت مسلمان ایران و رهبر گرانقدرش فکر زعیم بزرگ مملکت اسلامی ما خیلی بالاتر از سطح این منشور هم هست بنده اتخاذ سند می‌کنم از فرمایشات شاهانه که سالها قبل راجع باجتماع مسلمین فرمودند شما خوب توجه بفرمائید فکر زعیم بزرگ مملکت از سطح این منشور بالاتر است می‌فرمایند:

«اگر ملل مختلف مسلمان جهان دور از منافع فردی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و جغرافیائی بر روی اصول و تعلیمات اسلامی با هم نزدیکی و پیوستگی بیشتری پیدا می‌کردند نه فقط بحال خود آن مجامع و ممالک مفید می‌شد بلکه ممکن بود چنین عاملی در وضع تمام جهان و سالم کردن محیط دنیا نیز تاثیر بخشد. کوشش همه ما باید این باشد که نه تنها مملکت ما بر طبق اصول عالیه اخلاقی و معنوی دین مبین اسلام اداره شود بلکه انشاءالله در دنیا یک جامعه حقیقی اسلامی بوجود آید و دول و ملل مسلمان صرفنظر از مقتضیات خاص جغرافیائی و سیاسی و اقتصادی خود بصورت اتحادیه‌ای در تحت لوای اصول اسلامی در ایند که وظیفه آن تقویت بنیاد صلح و حسن تفاهم بین المللی و پیشرفت جامعه بشری بسوی اصول عالی معنوی باشد، واقعا به بینید فکر چقدر بالاست. این الهامی است از فرمان خدا، الاسلام یعلو ولایعلی علیه، اسلام برتر از همه است این فکر مقدس زعیم ماست می‌فرمایند اگر مسلمانان جهان آنچنان که وظیفه شان هست در جهت یگانگی و وحدت اقدام کنند و با فرامین آسمانی خود رامجهز کنند و با آن سلاح تقوی و پرهیزگاری خود را آماده سازند نه تنها خود می‌توانند در جهان یک چهره تابناکی داشته باشند بلکه می‌توانند سایه افکنند بر تمام جهان. این فکر زعیم بزرگ مملکت ماست و ما خوشوقتیم که امروز می‌بینیم که شمه‌ای از فکر شاهنشاه ما جامه تحقق و عمل بخود پوشیده اما در این منشور نگاه می‌کنیم، من در این خانه ملت نمی‌خواهم اسم ببرم از دولتی که این منشور را امضاء نکرده اما شما نیک میدانید چه کسی تفرقه می افکند در اجتماع مسلمین، چه کسی بلندگوهای خود را برای ایذای مسلمانان بکار می‌اندازد، چه کسی اسحله خود را به اینجا و آنجا می‌فرستد برای کشتن ملمانان، چه کسی هر روز توطئه بر علیه مسلمین می‌چیند، همان دولتی که این منشور را هم امضا نکرده آیا این درست است آیا این منشور را هم امضا نکرده آیا این درست است آیا این صداقت به اسلام و پیامبر اسلام است؟ (یکنفر از نمایندگان ـ چوبش را هم خودش می‌خورد) از پشت به مسلمانان خنجر زدن و نام خود را مسلمان گذاشتن این شان منافقین و مشترکین است (صحیح است) اما در ایران چرا با آغوش باز امروز نمایندگان سی میلیون مسلمان این منشور را تصویب می‌کنند و چرا زعیم مملکت ما همیشه ندا می‌دهد که مسلمین گرد هم ایند برا ی اینکه ما مسلمانیم و واقعا معتقدیم برای اینکه در جهت وحدت اسلامی است. اینست که نمایندگان مسلمانان، نمایندگان ۳۰ میلیون مسلمان ایرانی با کمال شوق و ذوق باین منشور رای می‌دهند، ما معتقدیم اسلام دین ابدی است و دین ابدی با طبیعت و پیشرفتهای زمان تطبیق می‌کند (صحیح است) ما معتقدیم که انقلاب مقدس شش بهمن درکادر قوانین اسلامی پیاده شده است، ما معتقدیم که انقلاب مقدس ۶ بهمن منتجه‌ای بود از مسلمات اسلامی و روح قرآن مجید، عاملی بود که رفاه مسلمانان ایرانی را تهیه کرد و تهیه می‌کند، انقلاب ششم بهمن مسلمانی مرفه می‌سازد و انقلاب ششم بهمن زنی مسلمانی می‌سازد آزاد و برخوردار از همة حقوق، انقلاب ششم بهمن مسلمانی می‌سازد کارگر آزدده، دهقان آزاده، اجتماعی برخوردار از همه مواهب طبیعت (صحیح است) پس انقلاب ما هم بخاطر اسلام شد، انقلاب ما هم بخاطر رفاه مسلمانان شد و می‌تواند سرمشقی برای سایر مسلمانان باشد، بهر حال این منشور ملهم است از آیات مسلمه دین اسلام و قرآن کریم در جهت وحدت ملی و در جهت صلح، «الصلح خیر» این شعار مقدس اسلام است آری صلح بهتر از هر چیز است.

ما هم صلح می‌خواهیم، اما صلح را با الفاظ نمی‌توان بدست آورد صلح را باید نگهداری کرد صلح را باید حفاظت کرد قرآنی که می‌گوید الصلح خیر می‌گوید:

«واعدوا لهم ما استطعتم من قوه»

در قبال نگهداری صلح تا جایی که در قدرت دارید قدرت دفاعی خود را بالا برید، قدرت دفاعی که بالا رفت صلح حفظ می‌شود و اعدوالهم ما استطعتم من قوه، تاتاب و توان دارید باید قدرت دفاعی خود را بالا ببرید. چرا مجلس ما به اتفاق آرا به هر چه بودجه دفاعی است رای می‌دهد؟ برای اینکه می‌خواهیم از صلح دفاع کنیم، برای اینکه می‌خواهیم صلح این موعود عزیز را حفظ کنیم بیش از این مزاحم نمی‌شوم، لازم دانستم در خانه ملت تبریک بگویم به همة جوامعی که این منشور را امضاء کرده ومی کنند. خداوند هدایت کند آنانی را که امضا نکردند، باشد راه راست هدایت شوند. متشکرم (احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی ـ در تایید فرمایشات همکار عزیز جناب آقای حکمت یزدی خواستم عرض کنم لایحه‌ای که امروز در ساحت مقدس مجلس شورایملی مطرح است یکی از مهمترین لوایحی است در جهت وحدت ملل مسلمان جهان که با الهام از اندیشه‌های شاهنشاه ما در کنفرانس رباط پایه و اساس چنین منشوری طرح ریزی شد و همه ملل مسلمان جهان را بسوی یک وحدت و اتفاق بی نظیری جلب کرده است ملت ایران همواره خواهان وحدت ممالک اسلامی بوده است و رهبر ایران و شاهنشاه مسلمان مادر هر اجتماعی مبلغ این اندیشه بزرگ بوده‌اند، این اندیشه رهبر بزرگ ما موجب گردیده است که امروز مجلس ایران باتفاق آرا به چنین منشوری رای بدهد و این از مواردی است که نشان می‌دهد که در میان صفوف مختلف مردم ایران در چنین مواقعی اقلیت و اکثریت وجود ندارد و همه متفق هستیم و خواهان آن هستیم که ملل اسلامی با الهام از چنین اندیشه‌های صلحدوستی و بشر دوستی کاری بکنند که آتش نفاق و بی عدالتی و سایر جهاتی که موجب شده که متاسفانه بعضی از ملل مسلمان جهان بخطار این نفاق‌ها عقب بیفتند باالحاق باین منشور بتوانند جبران گذشته را بکنند اشاره‌ای شد به بعضی کشورها که واقعا نفاق انگیز مثل دولت بعثی عراق (صحیح است) این‌ها کسانی هستند که بایستی صراحتا گفت که دشمن اسلام هستند و خواهان این هستند که ملل اسلامی روز بروز ضعیف تر بشوند، بهمین دلیل هم می‌بینیم امضایشان در چنین منشوری وجود ندارد. آنها می‌خواهند که ملل مسلمان جهان ضعیف و زبون باشند تا برنامه‌های سیاست‌های استعماری در منطقه بتواند رسوخ و نفوذ داشته باشد ولی امروز ما با الحاق باین منشور و تایید این منشور و تجلیل این منشور خواهان آن هستیم که هر چه بیشتر ملل مسلمان باین منشور ملحق شوند و هر ادازه این اتحاد بیشتر بشود موجبات سعادت و رفاه بیشتر ملل مسلمان و کشورهای اسلامی فراهم خواهد شد. متشکرم (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایح نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود ندر شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم بکمیسیون نهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

رئیس ـ گزارش شور دوم تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک بسازمان ثبت اسناد و املاک کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شمارة ۴۸۸۰۶ـ۱۳۵۱/۹/۱۹دولت راجع به تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک بسازمان ثبت اسناد و املاک کشور را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۱/۹/۱۹ تقدیم و بشمارة ۵۰۰ چاپ شده است مطرح و با اصلاحی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک بسازمان ثبت اسناد و املاک کشور

مادة واحده ـ از تاریخ تصویب این قانون عنوان اداره کل ثبت اسناد و املاک بسازمان ثبت اسناد و املاک کشور تبدیل می‌شود.

تبصره ۱ـ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور وابسته بوزارت دادگستری است و رئیس آن سمت معاونت وزارت دادگستری را خواهد داشت.

تبصره ۲ـ وزارت دادگستری تشکیلات و پستهای سازمانی ثبت اسناد و املاک را برای تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور پیشنهاد خواهد نمود.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۳۵۱/۹/۲۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه تبدیل اداره کل ثبت اسناد و املاک بسازمان ثبت اسناد و املاک کشور را که بشمارة۵۰۰ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رضا پیرزاده.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور مادة واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثرا برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام بعرض می رساند:

چون کلمه وابسته در تبصره یک لایح تبدیل نام اداره ثبت اسناد و املاک ابهام آمیز است پیشنهاد می‌نماید:

در تبصره یک بجای جمله وابسته بوزارت دادگستری جمله «کماکان تابع وزارت دادگستری» گذاشته شود.

سلیمان انوشیروانی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و ارسال بمجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و ارسال بمجلس سنا.

رئیس ـ گزارش یک شوری لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور در جلسات عدیده کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی با حضور جناب آقای قوام صدری وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر، جناب آقای هزاره معاون نخست وزیر و رئیس دفتر بودجه، معاونان پارلمانی و کارشناسان بودجه سازمان برنامه و وزارتخانه‌ها با امعان نظر و دقت فراوان مورد بررسی قرار گرفت.

قسمت‌های مختلف این لایحه مشتمل بر ماده واحده، تبصره‌ها، فهرست اضافه اعتبارات بر حسب دستگاهها و ردیفها و برنامه‌ها و مواد هزینه و توزیع اضافه اعتبار وزارت آموزش و پرورش در مناطق بر حسب فصول هزینه و برنامه‌ها و کلیه اعداد و ارقام جزء بجزء مطرح و در برابر اظهار نظرها و سؤالات متعدد و متنوع اعضاء کمیسیون توضیحات لازم و مشروح از طرف مسئولان مربوط اقامه و در اختیار گذارده شد در نتیجه تبصره‌های پیشنهادی در مواردی اصلاح عبارتی با ماهوی یافته یک تبصره جایگزین تبصرة ۸ و یک تبصره جدید به تبصره‌های متمم بودجه سال ۱۳۵۱ اضافه شد که مجموع تغییرات و اصلاحات و پیشنهادات جدید کلا بتصویب کمیسیون بودجه رسید. اینک مختصری از نتایج بررسی‌های کمیسیون را باستحضار میرساند.

بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند مبلغ نه میلیارد و چهارده میلیون ریال رقم کل اضافه اعتبار متمم بودجه از محل اضافه در آمد نفت و افزایش وصولی سایر درآمدهای عمومی تامین شده که خود روشنگر سلامت کامل دستگاه مالی و توسعه ثمر بخش اقتصاد مملکت بوده و این مطلب را روشن می‌سازد که دولت در سال جاری نیز مانند سال‌های گذشته در زمینه نفت با اتکاء برهبریهای حکیمانه شاهنشاه آریامهر و سیاست مستقل ملی مایران موفقیتهای چشمگیری داشته و بر شد و توسعه قابل ملاحظه‌ای نائل آمده است همچنین در زمینه افزایش وصولی سایر درآمدها باید کوشش و فعالیت دولت را در اجرای وظایف محوله و همچنین کار آئی دستگاه وصول مالیات‌ها را متذکر گردیم و آنرا مبین پیشرفت و توسعه اقتصاد مملکت بصورت گسترده و اعمال سیاستهای صحیح و منطقی و اتخاذ خط مشی‌های واقع بینانه اقتصادی در زمینه‌های گوناگون بحساب بیاوریم.

در زمینه توزیع اضافه اعتبارات توجه و عنایتیکه دولت به بسط و توسعه و گسترش دانشگاهها مبذول نموده مبین این واقعیت است که نقش مهم و ارنده دانشگاهها در حفظ و حراست مواریث فرهنگی و انتقال آنها بجوانان بروند مملکت و فراهم کردن موجبات تطبیق آنها با دگرگونیهای علمی و فکری جامعه نو و نو آور و انقلابی ما مورد کمال توجه دولت بوده تا دانشگاهها و مدارس عالی بتوانند وظیفه خطیر خود را بنحو احسن انجام دهند و انقال آموزشی سریعتر و زودتر بثمر برسد.

توجه و عنایتی که دولت بطبقه کارمندان و بازنشستگان و وظیفه بگیران مبذول داشته این واقعیت را روشن می‌سازد که دولت ضمن تعقیب برنامه‌های مفصل رفاه عمومی و عدالت اجتماعی این طبقه مؤثر را نیز مورد نظر داشته و در تامین رفاه بیشتر آنان کوشیده است.

ترمیم اعتبار وزارت آموزش و پرورش برای اجرای کامل مرحله دوم قانون استخدام برای معلمان در خور ذکر و اقامه بوده امید است وزارت آموزش و پرورش در اجرای وظایف محوله خود بیش از بیش موفق و مؤید باشد.

توجه و عنایتی که دولت در تقسیم اضافه اعتبارات به تقویت بنیه دفاعی مملکت مبذول داشته در خور یادآوری است. زیرا ارتش شاهنشاهی که اکنون تحت فرماندهی عالیه شاهنشاه آریامهر بصورت یک قدرت دفاعی مجهز و کار آمد در آمده و در حفظ ثبات و آرامش و امنیت منطقه نقش اساسی بعهده دارد تقویت آن ضروری و لازم بوده است. امید است گزارش تقدیمی مورد توجه و عنایت نمایندگان محترم مجلس شورای ملی قرار گیرد و با تصویب آن بیش از پیش دولت را در انجام وظایف محوله و اجرای برنامه‌های کشوری که در لوایح بودجه و متمم بودجه تعیین گردیده است یاری فرمایند.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

لایحه قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور

مادة واحده ـ بدولت اجازه داده می‌شود تا مبلغ شش میلیارد و دویست و شصت و هفت میلیون (۶۲۶۷۰۰۰۰۰۰) ریال از اضافه در آمد نفت را در سال جاری بدر آمد عمومی منظور نماید و از محل مزبور و همچنین از محل افزایش وصولی پیش بینی شده در آمدهای عمومی دیگر تا مبلغ نه میلیارد و چهارده میلیون (۹۰۱۴۰۰۰۰۰۰) ریال اضافه اعتبارات مندرج درجد اول پیوست را بابت هزینه‌های بودجه عادی (موضوع بند یک ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور) با رعایت قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و سایر مقررات مربوط و تبصره‌های زیر پرداخت نماید.

تبصره ۱ - معادن مبلغ پانصد میلیون (۵۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال از یک طرف بدر آمد گمرک در ردیف ۲۳۰۷ قسمت سوم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و از طرف دیگر به اعتبار ردیف ۱۷۶/۱ قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور «حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و تعهدات مربوط به کالاهای وارده برای شرکتهای آب و برق» اضافه می‌شود و سایر جداول نیز بهمین نحو اصلاح می‌گردد.
تبصرة ۲ـ عبارت «و تعهدات مربوط به» بعد از کلمه بازگانی در ردیف‌های ۱۵۸/۲، ۳۰۷/۴ و ۳۰۷/۵قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور اضافه می‌شود و عناوین مذکور در سایر جداول نیز بهمین نحو اصلاح می‌گردد.
تبصرة ۳ـ عنوان ردیف ۲۶۱/۱ از «حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی کالاهای وارده شرکت سهامی تلفن ایران» در قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور به «حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و تعهدات مربوط به کالاهای وارده شرکت مخابرات ایران» تغییر داده می‌شود و سایر جدول نیز بهمین نحو اصلاح می‌گردد.
تبصرة ۴ـ معادل مبلغ یک میلیون و هشتصد و هشتاد و دو هزار و چهل و پنج (۱۸۸۲۰۴۵) ریال مطالبات اداره کل گمرک بابت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی خودروهای واگذاری ژاندارمری کل کشور در سالهای ۱۳۴۶ و ۱۳۴۷ و ۱۳۴۸ از یک طرف بدر آمد گمرک در ردیف ۲۳۰۷ قسمت سوم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و از طرف دیگر در اعتبار ردیفی بشماره ۱۱۴/۲ در قسمت چهارم قانون مزبور تحت عنوان «حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی خود روهای واگذاری ژاندارمری کل کشور در سالهای ۱۳۴۶ و ۱۳۴۷ و ۱۳۴۸» منظور می‌شود.
تبصره ۵ـ عبارت «و خانه‌های سازمانی و باشگاهها به آخر عناوین در آمدهای ردیف ۴۲۰۵ و ۴۲۰۶ قسمت سوم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور اضافه می‌شود.
تبصرة ۶ـ بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود مبلغ چهل و چهار میلیون و سیصد و هفتاد و دو هزار (۴۴۳۷۲۰۰۰) ریال آز محل مانده اعتبار بودجه سال ۱۳۵۰ خود را بمنظور جبران تفاوت قیمت برنج داخلی و چای تعهد و بسازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی پرداخت نماید.
تبصرة ۷ـ بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود مبلغ دویست و بیست و دو میلیون و هشتصد و شانزده هزار و هشتصد و سیزده (۲۲۲۸۱۶۸۱۳) ریال بابت پنج و نیم درصد ثبت سفارشات سال ۱۳۵۰ خود را از محل مانده اعتبار بودجه سال مذکور وزارت جنگ بهزینه منظور نماید.
تبصرة ۸ـ بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود مبلغ یکصد میلیون (۱۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال اعتبار موضوع بند سوم تبصره هفت قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور را بابت بهای اراضی خریداری شده تا پایان سال ۱۳۵۱ تعهد و پرداخت نماید.
تبصرة ۹ـ بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود مبلغ هفتاد و نه میلیون (۷۹۰۰۰۰۰۰) ریال از محل مانده اعتبار بودجه سال ۱۳۵۰ خود را برای هزینه‌های دفاعی سال ۱۳۵۱ حسب نیاز در مواد و برنامه‌های مربوط اختصاص داده و تا پایان سال مزبور تعهد و پرداخت نماید.
تبصرة ۱۰ـ بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود معادل مبلغ پنجاه میلیون و هشتصد و پنجاه و چهار هزار و هشتصد و پنجاه و یک (۵۰۸۵۴۸۵۱) ریال که از بابت ارزش وسایل و لوازم و خواربار و پوشاک دانش آموزان و دانشجویان ژاندارمری کل کشور و سایر دستگاههای دولتی تا آخر سال ۱۳۵۰ دریافت داشته است و در سال ۱۳۵۱ برای خرید و جایگزین کردن وسائل و لوازم و خواربار و پوشاک مذکور بمصرف برساند.
تبصره ۱۱ـ مفاد تبصره ۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور نسبت بباقیمانده مبلغ پانصد میلیون (۵۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال تا پایان سال ۱۳۵۱ قابل اجراء می‌باشد.
تبصره ۱۲ـ عنوان مؤسسه عالی تربیت بدنی در ردیف ۱۴۲ قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور به مدرسه عالی ورزش اصلاح می‌گردد و اجازه داده می‌شود مبلغ پانصد و هفتاد و یک هزار (۵۷۱۰۰۰) ریال تحت عنوان مدرسه عالی ورزش در ردیفی بشمارة۴۳۳۹/۱ قسمت سوم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و معادل همین مبلغ در اعتبار از محل در آمد اختصاصی مدرسه مزبور در ردیف ۱۴۲ قسمت چهارم قانون مذکور منظور و سایر جداول نیز بهمین نحو اصلاح شود.
تبصرة ۱۳ـ مبلغ دو میلیون و یکصد و شصت و یک هزار (۲۱۶۱۰۰۰) ریال از اعتبار ردیف ۱۱۱/۲ قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور کسر و عینا در ردیف ۱۱۱/۳ قسمت چهارم همان قانون منظور می‌شود و سایر جداول مربوط به همین نحو اصلاح می‌گردد.
تبصرة ۱۴ـ وزارت دارائی مجاز است مبلغ لازم برای پرداخت ما به التفاوت اجرای مرحله اول قانون استخدام کشوری و اضافه حقوق یک یا به ترفیع موضوع تبصرة ۲۰ قانون بودچه سال ۱۳۵۰ کل کشور و اجرای اصلاحیه قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۴۹/۸/۱۲ در مورد مستخدمین مشمول قانون استخدام کشوری که از وزارت پست و تلگراف و تلفن به شرکت مخابرات ایران منتقل شده‌اند برای سال ۱۳۵۱ به میزانی که از طرف دفتر بودجه تعیی می‌شود به عنوان کمک از محل اعتبار مصوب ردیفهای ۵۱۱۰۶ـ۵۱۱۰۷و۵۱۱۰۸ بخش پنجم از قسمت ششم هزینه قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور بشرکت مزبور پرداخت کند. و به اطلاع کمیسیون بودجه برساند.
تبصرة ۱۵ـ با توجه به مفاد قانون اجازه پرداخت هزینه‌های اضافی عملیات نظامی فوق العاده نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب بیستم خرداد ماه ۱۳۴۸ بدولت اجازه داده می‌شود اعتبار هزینه‌های سال ۱۳۵۱ را که بر اساس قانون مذکور طی تصویب نامه‌های شماره ۴ـ۴ـ۱۰۵ / م مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۸، ۱ـ ۲۴۳/م مورخ ۱۳۵۱/۴/۲۵ و ۱ـ ۲۴۳/م مورخ ۱۳۵۱/۷/۲۳ بتصویب هیئت وزیران رسیده است در بودجه عادی سال ۱۳۵۱ منظور نماید.
تبصرة ۱۶ـ بوزارت آموزش و پروش اجازه داده می‌شود سهم هر یک از مناطق آموزش و پرورش را از اعتبار منظور در ردیف ۵۱۱۱۷ بخش مپنجم این قانون استخدام کشوری در وزارت مزبور تخصیص یافته است با تعیین برنامه هیا مربوط پس از جلب موافقت وزارت دارائی و دفتر بودجه بصورت «کمک» در اختیار مناطق مزبور بگذارد.

تبصره هائیکه تا لغو نشده به قوت خود باقی است.

تبصرة ۱۷ـ الف ـ از اول اسفند ماه ۱۳۵۱ در اجرای مادة ۳۳ قانون استخدام کشوری ضریب جدول حقوق موضوع مادة ۳۲ قانون مذکور پنجاه ریال تعیین می‌شود. افزایش ناشی از تغییر ضریب مذکور که بحقوق پایه گروه مربوط افزوده می‌شود ابتدا از مزایای مستمر یا فوق العاده شغل کسر می‌گردد و هر گاه افزایش مذکور بیش از مزایای مستمر یا فوق العاده شغل باشد ما به التفاوت همواره از تفاوت تطبیق حقوق یا مایای موقت شغل مستخدم کسر خواهد شد.
ب ـ حداقل مجموع حقوق یا اجرت و مزایای مستخدمین رسمی و پیمانی مشمول قانون استخدام کشوری پس از اجرای بند الف این تبصره از اول اسفند ماه ۱۳۵۱ شش هزار ریال تعیین می‌شود و تا زمانیکه مجموع حقوق یا اجرت و مزایای هر یک از آنان از شش هزار ریال کمتر باشد بقیه بعنوان «تفاوت حداقل دریافتی» قابل پرداخت خواهد بود. تفاوت مذکور نوعی از مزایا محسوب و در مورد مستخدمین رسمی از آن کسور بازنشستگی برداشت می‌شود.

آن قسمت از دریافتی مستخدمین رسمی و پیمانی که از لحاظ اجرای مقررات این بند بعنوان مزایا محسوب می‌شود بوسیله سازمان امور اداری و استخدامی کشور پیشنهاد و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ج ـ آن قسمت از مزایای مستمر یا مزایای موقت شغل یا فوق العاده شغل مستخدمین که در اجرای این تبصره جزو حقوق گروه و پایه آنان قرار یگرد بنابر تشخیص وزارت دارائی و دفتر بودجه از اعتبار مادة۲ (مزایا و کمکها) بوجه دستگاه مربوط کسر و به اعتبار ماده یک (حقوق و دستمزد) بودجه آن دستگاه علاوه خواهد شد.
دـ عنوان ردیف ۵۱۱۰۹ بخش پنجم قسمت ششم قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور از «اعتبار اجرای مرحله دوم قانون استخدام کشوری» به «اعتبار اجرای مرحله دوم و تغییر ضریب جدول حقوق قانون استخدام کشوری و افزایش حداقل دریافتی تا شش هزار ریال» اصلاح می‌شود و اعتبار مورد نیاز برای اجرای این تبصره از محل اعتبار ردیف مذکور قابل پرداخت می‌باشد.

نحوه استفاده از اعتبار منظور در ردیف فوق الذکر و دستگاههائی که می‌توانند از آن استفاده کنند بر طبق دستور العملی خواهد بود که وزارت دارائی تهیه و بدستگاههای مربوط ابلاغ خواهد کرد.

تبصرة ۱۸ـ در هر مورد که حقوق بازنشستگی، وظیفه از کار افتادگی و وظیفه (جمع پرداختی به کلیه وراث) طبق قانون تا حقوق پایه یک گروه یک جدول حقوق مادة۳۲ قانون استخدام کشوری افزایش یابد ما به التفاوت همواره از شمول تبصرة۷۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور معاف خواهد بود.
تبصرة ۱۹ـ حداقل مجموع حقوق و مزایای مستمر ماهانه هر یک از درجه دارای و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و همچنین کارمندان غیر نظامی ارتش شاهنشاهی که از شش هزار ریال کمتر باشد از اول اسفند ماه سال ۱۳۵۱ تا میزان شش هزار ریال افزایش میابد تفاوت مذکور نوعی از مزایا محسوب می‌شود و حسب مورد از محل بودجه وزارت جنگ، ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور قابل پرداخت است. تشخیص مزایای مستمر با وزارت جنگ است.

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه چهارشنبه ۲۹ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت تبصره‌های ۱۷و۱۸ و ۱۹ لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمسیون بودجه را در اینمورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای فخر طباطبائی تشریف بیاورید.

فخر طباطبائی ـ عرض کنم اکنون که لایحه متمم بودجه مطرح است لازم می دانم مطالبی را که برای پیشرفت امور باید مورد توجه دولت باشد ضمن عرایض خودم باختصار بعرض برسانم. میدانم منشور انقلاب سفید ایران که بحمد الله در آستانه جشن دهمین سال آن هستیم راه پیشرفت را از هر حیث برای ملت ایران گشوده و این از برکات افکار بلند و اندیشه تابناک شاهنشاه آریامهر بوده است و محصول بیست سال تجربیات و جهان بینی وسیع شاهنشاه بزرگوار ما بوده است که طرح با چنین عظمتی و منظوری با چنین جامعیتی عرضه داشتند که تمام جهانی که موجب عقب ماندگی یا سد راه پیشرفت ما می‌شد از میان برداشته شد با این جهش که انقلاب سفید شاه و مردم برای ما فراهم کرد البته در دهه دوم انقلاب قطع دارم که حرکت ما و پیشرفت ما چند برابر خواهد بود با سرعت تکنولوژی دنیا و جهات اجتماعی که فراهم شده هماهنگی کامل خواهیم داشت اینجا نکته‌ای که من باید توجه دولت را بآن جلب کنم اینست که در توزیع اعتبارات اجرای برنامه‌ها و حسن جریان برنامه‌ها لازم است که دولت نظارت شدید و دقیقی داشته باشد تا خدای نخواسته ما را به تجمل جوئی نکشاند که لازمه تجمل جوئی فساد است و فساد هم عواملی از قبیل تورم و غیره در تعقیب دارد و نیروی ملی را در تخدیر خودش مستحیل می‌کند این است که توجه لازمی دولت باید در کنترل قیمت‌ها و در اجرای صحیح برنامه‌ها داشته باشد بنده از اینکه برنامه‌های دولت استانی است و زیر نظر استانداران و فرمانداران کل قسمتی از برنامه‌ها ارجا می‌شود عرضی ندارم ولی باید باین موضوع توجه داشته باشند که این اقلام و این اعتباراتی که داده می‌شود بموقع خودش خرج بشود و از آنها صورت بخواهند. اینجا تیمسار معظم، تیمسار همایونی و سایر آقایان ببازدیدی که رفته بودند از تاسیسات ارتش صحبت کردند که چرا این پیشرفت‌های چشمگیر و با عظمت در ارتش حاصل شده است بنده چون صحبت باینجا کشید باید عرض کنم که ارتش و ایمان برای هر جامعه و ملتی بمنزله دو لنگر و سکان کشتی هستند بخصوص در این دنیای متلاطم در ارتش شاهنشاهی ایران بکیفیتی که مورد قبول همه ملت ایران است و طرز برخورد افسران با مردم و محبوبیتی که در قلوب مردم دارند دیناری سوء‌استفاده نیست و تمام حسابها روشن است و این مطلب را من با کمال صداقت عرض می‌کنم در کمیسیون بودجه در توضیح اقلامی که مربوط به وزارت جنگ بود بیان می‌داشتند. کاملا این موضوع محقق بود که حسابها کاملا روشن است و واقعا هر دیناری که در ارتش شاهنشاهی خرج می‌شود بمورد خودش خرج می‌شود این بود که بنده لازم دانستم این مسئله را اینجا توجه داده باشم بخصوص پیشرفت ارتش ما بکیفیتی است که امروز یکی از دستگاههای منظم در مملکت ما است و ما بداشتن چنین دستگاهی افتخار می‌کنیم (صحیح است) و امنیت و ثبات هر کشور مرهون عظمت و قدرت ارتش است و هر اعتباری که باین دستگاه داده بشود البته مورد موافقت همه هست (صحیح است) ولی بنده مخصوصا توجه آقایان را جلب می‌کنم در مقدمه‌ای که مخبر کمیسیون بودجه مرقوم فرموده‌اند نوشته شده است «توجه و عنایتی که دولت در تقسیم اضافه اعتبارات بتقویت بنیه دفاعی مملکت مبذول داشته در خور یادآوری است زیرا ارتش شاهنشاهی که اکنون تحت فرماندهی عالیه شاهنشاه آریامهر بصورت یک قدرت دفاعی مجهز و کار آمد در آمده است» البته این مضمونی است که در مقدمه و صدر این ماده مخبر کمیسیون بودجه مرقوم فرموده‌اند بنده در این لایحه به کیفیتی که ملاحظه کردم چند تبصره است و بنظرم از تبصره ۶ تا تبصره ۱۰ مربوط به ارتش است بنده در این تبصره‌ها اضافه اعتباری ندیدم بلکه اجازه‌ای بود از مانده اعتبارات سال ۱۳۵۰ و بنابراین خواستم عرض کنم که این مضمونی که مرقوم فرموده‌اند با متن لایحه تنافی دراد و البته بنده جهات دیگری را باز در این لایحه تذکر می‌دهم و آن خود ماده واحده است در ماده واحده بدولت اجازه داده شده است تا مبلغ شش میلیارد و ۲۶۷ میلیون ریال از اضافه در آمد نفت و همچنین از محل اضافه وصولی تا اینکه می‌رسند بمبلغ ۹ میلیار و ۱۴ میلیون ریال اعتبار تخصیص می‌دهد. اقلامی که در فهرست این لایحه موجود است باعتبار مؤسساتیکه ذکر شده تخصیص بدهند نکته‌ای را که می‌خواستم توجه آقایان را جلب کنم که در کمیسیون هم بآن توجه شد راجع باضافه وصولی است چنانکه استحضار دارید حالا ما در ماه دهم سال جاری هستیم بنابراین دولت باید به آنچه در بودجه سال ۵۱ برای وصول پیش بینی کرده است رسیده باشد نه تنها رسیده باشد بلکه یک مقداری هم از مرز آن پیش بینی گذشته باشد تا بتوانیم این اضافه وصولی را که یکی زا ارکان این ماده واحده رسیدن بآن است محقق مختلف تقدیم مجلس می‌نماید حالا خواه مربوط به بودجه باشد یا لوایح دیگر باید ضرورت تقدیم آن لایحه را طبق آئین نامه در مقدمه لایحه توجیه کرده باشند و تعیین کرده باشند متاسفانه در این لایحه به کیفیتی که بنده ملاحظه کردم چنین مقدمه‌ای نبود تا بتوانیم توجیه کنیم لزوم این اعتبار اضافی و تخصیص آن را بدستگاههای مختلف که روی چه ضرورتی بوده است. ولی آنچه که من دریافتم یک مقدار اجازه هائی است در این لایحه متمم بودجه که لازم بوده است از قبیل کمک بسازمانهای تربیتی و دانشگاهها یا تجدید اجازه هائی از قبیل اینکه تا شش هزار ریال حقوق و ما به التفاوت را بدهند ولی این را بنده از مطالعه جمیع جهات این لایحه خودم دریافتم و الا در مقدمه مطلبی در این مورد نداشت که این را توجیه کند ولی بعضی از تبصره‌ها بنظر من ضروتی نداشت برای اینکه ما در ماه دهم سال هستیم و اگر هم اضافه درآمدی داشتیم خوب در بودجه سال آینده با رعایت الاهم فالاهم و با رعایت جوانب کار می‌توانستیم آن اعتبارات را توزیع بکنیم این است که بنده خواستم جهاتی را که در این لایحه بودجه هست توجیه کرده باشم بخصوص راجع بمسائل روحی و اخلاقی که دولت باید بآن توجه کند همانطور که در مقدمه عرایضم عرض کردم ارتش و ایمان بمنزله سکان و لنگر کشتی هستند برای هر جامعه و ملتی. ما البته افتخار می‌کنیم که ارتش شاهنشاهی ما با آ“ درجه از عظمت رسیده است که برای همه ما باعث سرافرازی است (صحیح است) و خاری است در چشم دشمنان، و دعا می‌کنیم روزبروز قدرت افزون تر بشود و باید چنین باشد (احسنت) ولی راجع باخلاق و ایمان در برنامه هائی که دولت ارائه می‌دهد باید باین معنی توجه کامل بکند ظظواهر فریبنده‌ای که از فر آوردهای فلسفه قرن ۱۹ اروپاست و تازه دارد بمشرق زمین سرایت می‌کند اینرا بنده خواستم عرض بکنم و دولت باید در مورد خطری که امروز بشریت را تهدید می‌کند یعنی تسلیم شدن بهوی و هوس و بی بند و باری توجه بکند.

خوشبختانه ما هنوز دارای میراث گرانبهائی از معنویت ملی و مذهبی خود هستیم و آن خلاء و فشار روحی و نفسانی بشر جدید را چنانکه غربیان با آن مواجهند زیاد احساس نمی‌کنیم ولی لازم است قدر این میراث گرانبها را بدانیم و آنرا از گزند و نفوذ تصورات سوء مواظبت کنیم و دولت باید برای تحکیم و تقویت مبانی اخلاقی و جلوگیری جدی از تضعیف آن بیش از پیش توجه کند و در اینمورد دستگاههای تبلیغاتی و هنری می‌توانند مسئولیت ارائه و اجراء نقش مؤثر برا در اینمورد تعهد کنند.

من راجع به کنترل قیمتها که دولت هر حرفی را می‌زند یا هر برفی که باقتضای فصل زمستان ببارد بدون جهت، مستمسک بالا رفتن قیمتها نمی‌شود عرضی نمی‌کنم ولی راجع به حسن سلوک و احتراز از خودپسندی این نکته را یادآور می‌شوم که مردم تشنه محبت هستند و من هنگامیکه در دادگستری بودم در عمل می‌دیدم ملایمت چه معجون گرانبهائی است و چقدر به انسان آرامش خاطر می‌بخشد و اما شما هنگام تقدیم این لایحه در مطبوعات با طمطراق ممنعکس کردید که یک چهارم بحقوق کارمندان اضافه کرده‌اید و فردای آنروز قیمتها بالا رفت بنده که این لایحه را دیدم و در کمیسیون بودجه توضیح دادند به این نتیجه رسیدم که جزبکار مندانیکه کمتر از ششهزار ریال و رقم ناچیزی می‌گیرند و بمورد هم بوده است نه تنها بدیگران چیزی افزوده نشده مبلغی هم بعنوان افزایش حقوق از کسانیکه بیش از بیست هزار ریال می‌گیرند کسر شده است در عین حال که اصل فکر یعنی حفظ نسبت معقولی بین حداقل و اکثر حقوق کارمندان را لازم می دانم استدعا می‌کنم این افزایش حقوقی را که جز بالا بردن قیمتها اثر دیگری نداشت اینجا توضیح بفرمائید تا رفع سوء‌تفاهم بشود.

بنده بعرایضم خاتمه می‌دهم و از خداوند متعال مسئلت می‌کنم که همه ما را در خدمت بمملکت توفیق بدهد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان (مخبر کمیسیون بودجه) ـ یکی دو اشتباه چاپی هست عرض می‌کنم که آقایان گزارش را اصلاح بفرمایند در صفحه ۳۴ ردیف ۱۴۳ وزارت آموزش و پرورش شماره طبقه بندی بجای ۱۰۱۰۰ باید نوشته شود ۱۰۲۰۰ و در صفحه ۳۵ مقابل همان بجای حقوق و دستمزد باید مرقوم بفرمائید مزایا و کمک در صفحه ۳۷ وزارت فرهنگ و هنر در مقابل شماره طبقه بندی مواد ۳۱۳۰۰ بجای مواد و لوازم مصرف نشدنی باید مرقوم بفرمائید سایر کالاهای مصرف نشدنی خواهش می‌کنم اصلاح بفرمائید.

رئیس ـ آقای اکبر مسعودی بفرمائید.

اکبر مسعودی ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم، خوشوقتم که لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ مخالفی نداشت و جناب نآقای فخر طباطبائی همکار محترم در موقع صحبت نه تنها مخالفتی نداشتند بلکه در موافقت با بسیاری از اقلام لایحه صحبت فرمودند همانگونه که لایحه بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور که از استحکام و جهش فوق العاده برخوردار بود و باعث خوشوقتی و تایید مجلس شورای ملی واقع شد لایحه متمم بودجه نیز از همان استحکام وقوت و قدرت برخوردار است و باعث خوشوقتی و تایید مجلس می‌باشد (صحیح است) لایحه متمم بودجه سال ۵۱ برد و اساس و دو ماخذ تنظیم شده یکی رقم شش میلیارد اضافه در آمد نفت و دیگری سه میلیارد اضافه وصولی در آمدهای عمومی کشور که هر دو حکایت می‌کند از مساعی فوق العاده دولت در امر وصولی‌ها و در خصوص نفت بطوریکه همکاران گرامی اطلاع دارند مذاکراتی با کنسرسیوم نفت در جریان است و گویا هنوز تمام نشده و نتیجه قطعی گرفته نشده است ولی همین مذاکرات یک در آمدهای اضافهی برای دولت ایران تحصیل می‌کند که اساس و ماخذ لایحه متمم بودجه بر آن مقدار اضافه در آمدی است که دولت بدست خواهد آورد در نتیجه همت و اراده و رهبری شاهنشاه آریامهر همیشه در جهت استیفای حقوق ملی ایران بعمل آ‚ده و می‌آید و به چنین نتایج درخشانی رسیده است و همیشه موجبات اضافه در آمد برای ما فراهم آورده است (صحیح است) وقتی این روزها را می‌بینم و با روزهای سالهای ۲۹ و ۳۰ مقایسه می‌کنیم که عوامفریبان همه اش حرف می‌زدند و عمل نمی‌کردند ولی امروز بدون تظاهر بدون عوامفریبی بدون جنجالی در مقام استیفای حقوق ملت ایران از نفت بر می‌آیند و در آمد ملی ما را باین میزان رسانده‌اند که همه در جهت رفاه عمومی و اصلاحات و عمران و آبادی مملکت خرج می‌شود (صحیح است) کجا هستند که بیایند به بینند نوضع کشور ما را و نفت ما را و شرکت ملی نفت ما را که امروز در عرصه جهانی در ردیف بزرگترین کمپانیهای نفتی عالم عرض اندام می‌کند (احسنت) بهر صورت این لایحه متمم بودجه یک مقدار کلی بر اساس اضافه در آمد نفت است اما اضافه در آمد‌هایی عمومی کشور بنده نمیدانم مربوط به کدامیک از اقلام در آمد عمومی است راجع به مالیات است یا چیز دیگر هر چه هست باعث خوشوقتی ما است و حکایت از فعالیت دولت در امر وصولی و در امر اجرای تعهدات و اعتبارات و برنامه‌ها می‌کند اما در مورد تقسیم اعتبارات و اضافاتی که وصول شده و می‌شود و تقسیم آن، آنهم بر دو اصل، اصل ضرورت و رفاه عمومی متکی است اضافه اعتبارات یک قسمت صرف ترمیم حقوق کارمندان و بازنشستگان می‌شود مخصوصا کارمندان کم حقوق بگیر، مجلس شورای ملی بهیچوجه موافق نیست که حقوق اشخاصی که حقوق زیاد می‌گیرند ترمیم بشود و دولت هم همین نظر را دارد و در این لایحه سعی کرده است که حقوق اشخاصی که در آمدشان و حقوقشان کم است اضافه بشود بخصوص کسانی که کمتر از ۶ هزار ریال حقوق می‌گیرند اضافه بشود که این باعث نهایت خوشوقتی ما است (صحیح است) یک مقدارم کمک به بازنشستگان هست در این موقعیت از زمان که هر روز سطح زندگی بالا می‌رود، این را توجه داشته باشید می‌گویم سطح زندگی بسالا می‌رود بهمان نسبت هزینه زندگی هم بالا می‌رود این یک تناسبی دارد نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای جهان امروز ما می‌بینیم که از زیادی هزینه زندگی شکایت دارند ولی این یک امری است مربوط باقتصاد دنیا مربوط به پیشرفت دنیا و مربوط به ایران تنهانیست هر روز سطح زندگی بالا می‌رود و هزینه زندگی بالطبع بالا می‌رود و حقوق بازنشستگی دارند و یا فعالیتهائی می‌کنند بازنشستگان مردمانی هستند که بایستی بآنها کمک بشود و در این لایحه دولت نهایت سعی و کوشش را در این خصوص داشته است اضافه اعتبارات دیگری هست در لایحه متمم بودجه بنده عرض می‌کنم که ثبت بشود در صورت جلسه که دولت ایران بخصوص دولت حزبی ما همیشه توجه داشته است به دانشگاههای کشور به مؤسسات آموزشی کشور به مؤسسات آموزشی عالی کشور کشور و در این لایحه برای بسط و توسعه و گسترش دانشگاهها توجه کامل شده است (صحیح است) جناب آقای دکتر شفیع امین بخصوص برای دانشگاه تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه مشهد، دانشگاه اهواز، دانشگاه ملی، دانشگاه پهلوی، دانشگاه صنعتی اریا مهر و بیشتر مؤسسات آموزش عالی کشور کمک قائل شده است ما در کمیسیون بودجه این مسئله را تایید کردیم و رویش تاکید کردیم که سطح اموزش عالی باید در مملکت بالا برود و مؤسسات آموزش عالی، دانشگاه باید دانشجویان بیشتری بپذیرند که این مطلب در لایحه بودجه سال ۵۱ و همچنین در لایحه متمم بودجه مورد توجه و عنایت دولت حزبی واقع شده است (صحیح است) یک قسمت اعتبارات دیگر مربوط به ترمیم اعتبارات حقوق معلمان کشور است برای اجرای کامل مرحله دوم قانون استخدام ما خیلی متشکریم ا زوزارت آموزش و پرورش، خانم وزیر تشریف دارند واقعا همیشه توجه داشته‌اند به معلمان کشور که استحقاق دارند و باید همه جور به آنها کمک بشود و این اجرای مرحله دوم مورد تایید مجلس است (صحیح است) و حقوق می‌گیرند ترمیم می‌کند و جبران می‌کند اینجا صحبت از هزینه دفاعی و نقش مهم ارتش شاهنشاهی شد ما همه موافق با این امر هستیم جناب فخر طباطبائی فرمودند در لایحه متمم بودجه برای وزارت جنگ اعتبار اضافی قائل نشده‌اند من می‌بینم در این لایحه متمم بودجه و اقلامش مبلغ کلی برای اینکار در نظر گرفته‌اند برای وزارت جنگ که در صفحه ۱۱ متمم بودجه مبلغش یک میلیارد و ۸۹۴ میلیون و ۸۸۱ هزار ریال است برای ارتش شاهنشاهی وظایف ارتش شاهنشاهی بسیار حساس در این موقعیت مهم است نقش ارتش شاهنشاهی در دفاع از مرز و بوم کشور مورد تحسین و تجلیل همه هست (صحیح است) نیروی زمینی نیروی درپائی نیروی هوائی شهربانی و ژاندارمری در این لایحه متمم بودجه مبلغی برای ارتش برای ژاندارمری برای شهربانی قائل شده‌اند برای امور دفاعی کشور برای حفظ امن و نظم در این کشور مخصوصا امن و نظم در مرزهای کشور، یک مقداری از این اعتبار این بودجه البته مبلغش زیاد نیست تخصیص داده شده است برای ساختمان جزیره کیش البته استحضار دارید که دولت ایران در جزیره کیش مشغول عمران و آبادانی و ساختمان است و جزیره قریبا بصورت یکی از جزایر آباد و زیبای کشور در می‌آید برای جلب توریست بسیار قابل توجه است و مورد تایید است (صحیح است) در کمیسیون بودجه روی این مطلب صحبت شد توضیحاتی دادند که این جزیره بصورتی در خودهد آمد که مرکز تریست در خاورمیانه و کشورهای همسایه خواهد شد.

کمک هائی هست در این بودجه برای جمعیت‌های یخریه که همیشه مورد توجه و عنایت دولت بوده است که به جمعیتهای خیریه که در مقام این هستند که دستگیری بکنند از مردم کم بضاعت و باعث نهایت خوشحالی ما است که از این اضافه اعتبارات یک مبلغ برای آنها در نظر گرفته شده است جناب آقای رامبد، توجه بفرمائید ما باید این مزایای بودجه را اینجا بگوئیم ولو اینکه مخالفی نداشته باشد ما مزایای این بودجه را که دولت آورده است باید حتما در پشت تربیون بگوئیم (صحیح است) کمک شده است بکار وزارت اطلاعات و خبرگزاری پارس، در کمیسیون بودجه آقای معاون وزارت اطلاعات توضیحاتی دادند راجع بکار خبرگزاری پارس خبرگزاری پارس کارش بسیار مهم است و دارد یک اقداماتی می‌کند رد یک سطح جهانی و در کشورهای خارج بتاسیس خبرگزاری اقدام می‌کند تا کنون خبرگزاری پارس شعبه نداشته است و نمایندگی نداشته است اولین نمایندگی در کشور مصر در شهر قاهره دائر شده است که بسیار لازم و ضروری بوده است و در این بودجه مبالغی قائل شده‌اند برای پیشرفت کار وزارت اطلاعات، اینجا مبلغی برای خانه سازی برای تهیه مسکن برای مردم است البته مبلغش زیاد نیست در برنامه پنجم بطوریکه ما اطلاع داریم و از گوشه و کنار می‌شنویم در مورد مسکن دولت توجه کافی دارد و اعتبارات بسیاری قائل شده است برای امر مسکن و خانه سازی (احسنت)، رافه کارگران در این لایحه مورد توجه بوده است اعتباراتی قائل شده‌اند این هم مطالب مهمی است که همیشه مورد توجه دولت و مجلس می‌باشد باید بآنها کمک شود در رفاه آنها کمک بشود و آنها هم در کارخانجات سعی داشته باشند در بیشتر تولید کردن و نظم و ترتیب که الحمدالله این نظم و ترتیب در تمام واحدهای صنعتی ما وجود دارد (صحیح است) د رباب تامین عدالت و دادگستری و توسعه خانه‌های انصاف و شوراهای داوری اعتباراتی هست این اصل عدالت مهم یعنی اصل عدالت ملی و مردمی که بوسیله شوراهای داوری و خانه‌های انصاف تامین شده است مورد توجه است و در بودجه بدان توجه شده است یک مقدار از این بودجه مربوط است به کمک دولت ایران به سازمان ملل و اجرای تعهدات بین المللی ایران و کمک بروابط بین المللی و توسعه آن روابط بین المللی ما مسئله خیلی مهمی است برای توسعه روابط امروز وزارت خارجه سعی می‌کند در سطح جهانی با همه کشورهاری جهان روابط دیپلماتیک برقرار کند در اجرای سیاست خارجی و روابط بین الملی همه جا از نقش مهم سیاست بین المللی ما و نقش حساس آن تجلیل می‌کنند اخیرا یک کنفرانسی بوده است که کشورهای عربی در آن شرکت داشته‌اند دولت بعثی عراق که همیشه با ما سر جنگ دارد در تمام مجامع بین المللی علیه ما صحبت می‌کند ولی در این کنفرانس کشورهای عربی، نقش او بر آب شد و همه کشورهای عربی با نظرات و پیشنهادهای او مخالفت کردند گفتند موافقت ایران برای ما بهتر از آن است که دولت و ملت ایران با کشورهای عربی مخالف باشند (آفرین) گفتند که این حرف‌ها تاثیری ندارد ما باید روابط حسن همجواری با دولت مقتدر ایران داشته باشیم هر چه دولت ایران مقتدر تر باشد بنفع کشورهای عربی و کشورهای خلیج فارس است برای اینکه ایران همیشه در مجامع بین المللی از کشورهای عربی و از حقانیت فلسطینی‌ها حمایت کرده است و همیشه گفته است که اسرائیل باید قوای خود را از اراضی اعراب خارج کند (صحیح است). این حرفه‌ها را همیشه در کنفرانسها زده است و شاهنشاه ما همیشه از این مطلب محمایت کرده‌اند دولت بعثی عراق بهره دردی زده است تا کنون علیه ایران نقشش نگرفته است من باین دولت توصیه می‌کنم که بجای انیکه باین تشبثات متوسل شود خوب است بدولت ایران مراجعه کند از حس نیت ملت ایران و شاهنشاه ایران استفاده کند (ایلخانی پور ـ ملت عراق با دولت عراق مجزا است) بله دولت عراق با ملت عراق مجزا است آنچه که دولت بعثی عراق می‌گوید مودر حمایت ملت عراق نیست خوب است این دولت حالا که موفق نشده است از هیچ یک از مراجع بین المللی نتیجه بگیرد بخود دولت ایران مراجعه کند که مسلما نتیجه می‌گیرد ما با آنها اختلافی نداریم کوشش ما بضرر دولت عراق نیست بلکه بنفع کشور‌های سواحل خلیج فارس خواهد بود ما می‌توانیم در همه مجامع از آنها حمایت کنیم و می‌کنیم اینجا بنده باید باین مسئله اشاره کنم که تنها یک دولت بود که در مسئله اختلاف ایران و عراق مطالبی می‌گفت و حتی در موضوع شط العرب حمایت کرد از حرفهائی که دولت عراق می‌زد ولی دیدیم بمرور زمان همید که حق با ایران است و تایید کرد حقوق ایران را در شط العرب و اظهارات دولت عراق رد کرد و خوشبختانه امروز ایران با آن دولت یعنی دولت جمهوری خلق آلمان شرقی روابط عادی برقرار کرده است و مسئله مهم اینکه ۲۰ سال بود یک رادیوئی بنام پیک ایران در آنکشور علیه ایران صحبت می‌کرد و تخطئه می‌کرد تمام اصلاحات و تحولات ایران را ما دیدیم در روزهای اخیر این رادیو قلم نسخ کشید بر روی تمام حرفهائی که میزدو اقرار می‌کرد که در ایران انقلاب شده است و اصلاحات اجتماعی بدرجه‌ای است که رفاه عمومی فراهم شده است این رادیو امروز درست بر عکس حرفهائیکه در گذشته می‌زد تجلیل می‌کند از انقلاب ایران و از اقدامات بزرگی که رد امر صنعتی شدن کشور ایران بکار رفته است. (عباس میرزائی ـ گفته‌های آنها چه بدشان و خوبشان در پیشرفت مملکت ما تاثیری ندارد و خودبخود کشور ما پیش می‌رود) همانطور که پیشرفت کرد و گوش نمی‌دادیم بحرفهای آنها و خودشان متوجه اینمطلب شدند یک مقدار از این اعتبارات تقسیم شده متمم بودجه راجع به بیمه کارمندان دولت است اینجا عنوان شده و در کمیسیون بودجه هم گفته شد که اینمورد باید شامل همه کارمندان دولت بشود و تعمیم پیدا بکند و امر بیمه در مملکت توسعه پیدا بکند و شامل همه بشود (صحیح است) کمکهائی شده است بسازمانهای کشاورزی جنگلها و مراتع بسیار لازم بوده است بنده همانطور که محاسن بودجه را چه در بودجه کل کشور و چه در این متمم بودجه عرض کردم یک نقطه ضعفی هم همیشه در این بودجه ما وجود دارد و آن کمیک است که بشرکت واحد اتوبوسرانی می‌کند البته دولت نمی‌تواند غیر از این کار بکند باید بشرکتهای واحد اتوبوسرانی تا موقعیکه ضرر می‌دهند کمک کند قیمت بلیط اتوبوس را نمی‌توانیم بالا ببریم و نمی‌بریم (کاظم مسعودی ـ تقصیر شهرداری است تقصیر دولت نیست) بلی این وظیفه شهرداری است در امر نفع و ضرر شرکتهای واحد اتوبوسرانی حالا می‌بینیم نه تهران بلکه شهرستانها هم باین وضع دچار هستند جناب آقای قوام صدری توضیحاتی دادند در کمیسیون بودجه که موجه بود این توضیحات، ولی باید فکری بشود که این شرکتها دخل و خرج بکنند و دخل و خرج خواهند کرداگر نظارت کامل بشود (صحیح است) الحمدلله که مخالفی در بودجه نوبد و جناب آقای فخر طباطبائی مطالبی که فرمودند یکمقدار راجع به تورم و کنترل قیمتها است و عرض کردم که دولت وظایف خودش را انجام داده است تقسیم اعتبارات را عرض کردم اجرای صحیح برنامه‌ها نتیجه اش این است که اضافه اعتبارات پیدا کرده است و این خود دلیل بر آنست که برنامه‌ها بخوبی پیش می‌رود ضرورت تقدیم لوایح دولت و توجیه آن بنده در هیچ لایحه‌ای ندیدم که دولت توجیه نکرده باشد هر لایحه‌ای با توجیه کامل همراه بوده است اگر در مقدمه لایحه نباشد در کمیسیونها نمایندگان دولت توجیه می‌کنند لایحه بودجه غیر از لوایح دیگر چون متن دارد در متن صحبت شده است تقسیم بندی اعتبارات مسلم است اینجا بمسائل روحی و اخلاقی اشاره شد واقعا باید باینمطلب توجه کرد البته من این مطلب را تصدیق می‌کنم که ماهر مقدار که در امور مادی پیشرفته‌ایم در امور اخلاقی و معنوی پیشرفت نکرده‌ایم این مطلب صحیحی است ولی مربوط بدولت نیست مربوط بمردم است که باید دنبال معنویات بروند و یک مقداری از مادیات صرفنظر کنند همین مسئله گرانی نرخ‌ها که اغلب پیش می‌آید بهیچوجه مربوط بدولت نیست دیروز بنده میوه می‌خریدم میوه فروش می‌گفت چون برف آمده است من قیمت میوه‌ها را بالا برده‌ام اینها مربوط به دولت نیست این مسائل مربوط باشخاص است مربوط به فروشندگان کالا‌ها است که باید رعایت اخلاقیات و معنویات را بکنند و متاسفانه این کار را نمی‌کنند اینجا یک مطلب دیگری را فرمودید که در اثر اضافه شدن حقوق کارمندان قیمت‌ها بالا می‌رود یک جای دیگر فرمودید در این لایحه چیزی بحقوق کارمندان اضافه نشده است این دو مطلب ضد و نقیض بود البته موضوع اینکه بحقوق کارمندان چیزی اضافه نشده است یک بحث مفصلی است که در کمیسیون بودجه خود جناب فخر طباطبائی تشریف داشتند و صحبت شد بحقوق آنهائی که کم حقوق می‌گیرند واقعا اضافه شده است البته بنظر ما کافی نیست معهذا دلیل بر این نمی‌شود که کسبه نرخ اجناس خود را اضافه بکنند و بهیچوجه مربوط بدولت نیست معهذا شهرداری باید در کنترل قیمتها نهایت دقت را بکند و این کار را خواهد کرد بنده بعرایض خود خاتمه می‌دهم فقط اینجا یک یادداشتی دارم که وزارت آموزش و پرورش بمنظور تحکیم احساسات میهنی دانش اموزان در سال جاری برنامه وسیعی اجرا کرده است این مربوط می‌شود بهمان موضوع اخلاقیات و معنویات که اشاره شد و البته دستگاههای مسئول دولتی بر آن توجه دارند یک مطلب دیگر که باید بنده عرض کنم اینجا یک اضافه اعتباراتی برای وزارت فرهنگ و هنر در نظر گرفته شده یک مبلغی است برای اعتلای فرهنگ و هنر و ترویج و شناساندن هنر و کاوش و جمع آوری و حفظ آثار فرهنگی و هنری، وزارت فرهنگ و هنر نهایت دقت و فعالیت را در این کارها انجام داده است (صحیح است) و این بودجه برای این کار تخصیص داده شده و مورد تایید ما بوده و می‌باشد. لایحه متمم بودجه ماز یک استحکام بی نظیر و یک قدرت زیاد برخوردار است و دلیل بر فعالیت دولت و اقدامات مثبت دولت و اجرای برنامه‌های دولت است و ما بسیار خوشوقتیم که باین لایحه مهم که در جهت رفاه عمومی است رای موافق می‌دهیم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ اقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان ـ بنام خداوند توانا

جناب آقای رئیس ـ همکاران گرامی

مطالب امروز من درزی و کسوت مخبر کمیسیون بودجه معروض می‌افتد بنابراین مشتمل خواهد بود بر مطالبی پیرامون گزارش کمیسیون بودجه و توضیحاتی در مورد فرمایشات همکار ارجمند جناب آقای فخر طباطبائی که از نظر تکنیک و فنون تهیه و تنظیم لایحه ایراداتی عنوان فرمودند.

همکار گرامی ما فرمودند مخبر کمیسیون بودجه در گزارش توجیهی خود نوشته‌اند «توجه و عنایتی که دولت در تقسیم اضافه اعتبارات به تقویت بنیه دفاعی مملکت مبذول داشته در خور یادآوری است» و اضافه کردند بنده هر چه تبصره‌های متمم بودجه را که مربوط بارتش است ملاحظه کردم دیدم از اضافه اعتبار خبری نیست و در پنج شش تبصره ارتش کلا اجازاتی برای استفاده از مانده اعتبار سالهای گذشته خواسته‌اند.

در این مورد باید بعرض همکار گرامی برسانم که در متمم بودجه‌ها معمولا اضافه اعتبارات در تبصره‌ها گنجانده نمی‌شوند بلکه بصورت فهرست اضافه اعتبارات بر حسب دستگاهها و ردیفها توزیع و تقسیم می‌شوند و بعد از تبصره‌ها به لایحه متمم بودجه منضم می‌گردند چنانکه همکار عزیز ما باین فهرست مراجعه فرمایند در صفحة ۱۱ ردیف ۱۲۵ ملاحظه خواهند کرد که برای وزارت جنگ رقمی معادل یک ملیارد و هشتصد و نود و چار میلیون و هشتصد و هشتاد و یک هزار ریال اختصاص داده شده که مورد تایید و پشتیبانی همه همکاران گرامی است و اقدام دولت در خور امتنان و تشکر می‌باشد زیرا ما همه معتقدیم که ارتش مقدم بر همه چیز است (صحیح است) امیدوارم این توضیح رفع اشکال همکار ارجمند ما را کرده باشد.

ایراد دوم جناب آقای فخر این بود که اکنون که ماه دهم سال است ما موقعی می‌توانیم اضافه در آمد داشته باشیم که یقین حاصل کنیم کلیه پیش بینی‌های دولت در زمینه در آمدها تحقق پیدا کرده‌اند و بهحیطه وصول در آمده‌اند آنگاه مازاد بر آن پیش بینی‌ها می‌شود اضافه در آمد… در این مورد باید بعرضشان برسانم همانطوریکه با حضور خودشان در کمیسیون بودجه این مطلب را شکافتیم و تجزیه و تحلیل کردیم با توجه بافزون کلمه پیش بینی در ماده واحده و نیز رد نظر گرفتن مساله تخصیص اعتبار هیچگونه اشکالی متصور نیست و از این نظر جای هیچگونه بحثی باقی نمی‌ماند از طرفی چنانچه مفهوم و ماهیت حقوقی بودجه را در نظر بگیریم تصویب بودجه از نظر در آمدها برای دولت تکلیف است و از نظر هزینه‌ها اجازه با این ترتیب که تصویب بودجه بدولت اجازه می‌دهد که مخارجی را که در بودجه پیشنهادی پیش بینی کرده است انجام دهد ولی بعکس مخارج، بودجه دولت را مجبور می‌سازد که در آمدهائی را که در بودجه برای تامین مخارج عمومی منظور شده است وصول کند. پس اعتبار خرج یکنوع اجازه است و اگر دولت نتوانست در حدود اعتبارات اعطائی خرج کند یا خواست که صرفه جوئی کند اشکالی متصور نیست پس این اضافه اعتبارات که روی مخارج تقسیم و توزیع شده اگر بعللی کلا تحقق نپذیرد دولت مخارج را انجام نمی‌دهد (صحیح است) و اشکالی بوجود نخواهد آمد. امیدوارم این توضیح نیز کافی بمقود باشد و رفع نگرانی و اشکال جناب آقای فخر طباطبائی را که از اعضاء دقیق و مطلع کمیسیون بودجه هستند فراهم کند (انشاءالله) (مهندس جلالی ـ همةاعضاء کمیسیون بودجه دقیق هستند) و اما در مورد لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ با توجه باین مطلب که دولت خدمتگزار حزبی هویدا اضافه اعتبارات را بر اسا پاره‌ای از نیازهای فوری و ضروری جامعه متحول و نو و نو آور ما تقسم و توزیع کرده و در این تقسیم اوضاع و احوال ممتاز و شکوفان اقتصادی و اجتماعی مملکت ما را مورد نظر داشته و مخارج را با توجه به نقشی که در توسعه اقتصادی و اجتماعی ما دارند طبقه بندی نموده این لایحه دارای خصوصیتات و ویژگیهای چندی است که هم مسلک گرامی جناب آقای اکبر مسعودی تعدادی از آنها را متذکر شدند و بنده فقط بیک خصوصیت بسیار مهم که جنبه انسانی لایحه است اشاره می‌کنم و البته در این رهگذر از اعداد و ارقام که بهترین سخنگو هستند کمک می‌گیرم (احسنت).

در این زمینه باید عرض کنم که دولت خدمتگزار حزبی در اجرای نیات عالی و خیر رهبر عالیقدر ایران وجود مقدس محمد رضا شاه آریامهر شاهنشاه افتخار آفرین که آنی از فکر آسایش و رفاهیت و بهروزی عموم طبقات مملکت ما فارغ نیستند و نط در تعقیب سیاست ارزنده خود که همواره در تامین رفاه و آسایش جامعه ایرانی تلاش و کوشش دارد در این متمم بودجه برای بهبود وضع معاش رفاه، آسایش و سلامت جامعه ایرانی حجم عظیمی از اضافه اعتبارات را اختصاص داده که بشرح زیر ارقام آنها بعرض می‌رسد:

۱ـ اعتبار اجرای اصلاحیه قانون استخدام کشوری مصوب آبانماه ۱۳۴۹ مبلغ ۳۶۰۰۰۰۰۰۰ ریال.

۲ـ اعتبار اجرای مرحله دوم و تغییر ضریب جدول حقوق قانون استخدام کشوری و افزایش حداقل دریافتی تا ششهزار ریال مبلغ ۴۴۰۰۰۰۰۰۰ ریال.

۳ـ اجرای مرحله دوم قانون استخدام کشوری در وزارت آموزش و پرورش (کادر آموزشی) مبلغ ۳۶۰۰۰۰۰۰۰ ریال.

۴ـ رفاه گروههای خاص و کمک بخدمات درمانی شیر و خورشید ۱۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال.

۵ـ کمک بخدمات درمانی دانشگاهها ۳۹۰۰۰۰۰۰۰ ریال.

۶ـ کمک بخدمات درمانی و بهداشتی وزارت بهداری ۱۴۵۰۰۰۰۰۰ ریال.

۷ـ کمک بصندوق بازنشستگی ۳۱۹۰۰۰۰۰۰ ریال.

۸ـ کمک به بیمه کارمندان دولت و وزارت آموزش و پرورش مبلغ ۱۰۸۹۰۰۰۰۰ ریال.

جمع کل این ارقام می‌شود مبلغ دو میلیارد و دویست و سی و هفت میلیون و نهصد هزار ریال یعنی تقریبا ۲۵% که اضافه در آمد که خود در خور تمجید و امتنان فراوان است.

آخرین عرضم در زمینه امتثال امر عده‌ای از همکاران ارجمند است که فرموده‌اند توضیحاتی پیرامون تبصره‌های استخدامی متمم بودجه بعرض برسانم. رد این مورد باید متذکر شوم که این تبصره‌ها نیز متضمن اقدامات مفیدی در جهت بهبود وضع زندگی و تامین رفاه بیشتر مستخدمان دولت است. این اقدامات از تبصره‌های ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ بخوبی مستفاد میگرددو. که ذیلا درباره آن قدری قائل به تفصیل می‌شوم.

۱ـ در بند الف تبصره ۱۷ از اول اسفند ۱۳۵۱ ضریب جدول حقوق قانون استخدام کشوری پنجاه ریال تعیین گردیده است. چون هدف دولت از پیشنهاد تغییر ضریب مذکور متناسب و متعادل ساختن حقوق و مزایای مستخدمان در سطوح مختلف است بنابراین در لایحه متمم بودجه پیش بینی شده است مستخدمانی که از حقوق و مزایای کمتر استفاده می‌کنند و یا بجز حقوق مزایای دیگر دریافت نمی‌دارند بتوانند از تمام ۲۵% افزایش ناشی از تغییر ضریب بهره مند شوند ولی مستخدمانی که در سطوح بالا هستند و علاوه بر حقوق از مزایای شغلی قابل ملاحظه‌ای استفاده می‌کنند مبلغی که بر اثر تغییر ضریب به حقوق آنها اضافه می‌گردد ابتدا از مزایای مستمر یا فوق العاده شغل کسر می‌گردد و اگر افزایش مزبور از مزایای مستمر یا فوق العاده شغل بیشتر باشد ما به التفاوت از تفاوت تطبیق (در مورد مستخدمین رسمی سابق) یا مزایای موقت شغل (در مورد مستخدمین غیر رسمی سابق که طبق قانون جدید به رسمی تبدیل شده‌اند) کسر خواهد شد و باین ترتیب بدریافتی مستخدمانی که از حقوق و مزایای کمتری استفاده می‌کنند اضافه خواهد شد بنحویکه فاصله دریافتی‌ها بنحو معقول و منطقی کمتر و نسبت حداقل و حداکثر دریافتی مستخدمان دولت از یک و هشت تجاوز نکند. (صحیح است) و این تصمیم در زمینه پیروی از سیاست توزیع عادلانه در آمدها است که از طرف دولت خدمتگزار حزبی اتخاذ نشده است. در اینجا بیک نکته بسیار اساسی باید اشاره کنم و آن اینست که آن عده از مستخدمان هم که در اثر تغییر ضریب (افزایش دریافتی) پیدا نکرده‌اند حقوق آنها یعنی مبنای حقوق بازنشستگی آنها ۲۵ درصد افزایش یافته است و این اقدام خود نوعی اصلاح در فرمول تعیین حقوق بازنشستگی مستخدمان رسمی دولت محسوب می‌گردد (صحیح است).

دوم ـ از طرف دیگر علاوه بر متعادل ساختن و کوتاه کردن فاصله بین دریافتی مستخدمان دولت ضرورت داشته که حداقل مجموع حقوق و مزایای مستخدمان بمیزان ثابتی مشخص شود. برای این منظور ضمن بند ب تبصره ۱۷ لایحه متمم بودجه این اقدام بسیار اساسی پیشنهاد شده است طبق مفاد این بند پس از اجرای تغییر ضریب از اول اسفند ماه ۱۳۵۱ حداقل مجموع حقوق یا اجرت (هر مرود کارمندان پیمانی) و مزایای مستخدمین رسمی و پیمانی مشمول قانون استخدام کشوری شش هزار ریال تعیین شده است و تا زمانیکه مجموع عوامل مذکور در مورد هر یک از مستخدمان از شش هزار ریال کمتر باشد بقیه تا شش هزار ریال بعنوان (تفاوت حداقل دریافتی) بآنها پرداخت می‌شود و این تفاوت نوعی مزایا محسوب می‌گردد زیرا تفاوت مزبور بر حقوق مستخدم رسمی که مبنای بازنشستگی است افزوده نمی‌شود و حقوق اینعده در اثر تغییر ضریب افزایش یافته است و از این مزایا کسور بازنشستگی برداشت خواهد شد. در اینجا ممکن است این نکته متبادر بذهن شود که اگر از این مزایا کسور بازنشستگی کسر شود در نتیجه دریافتی این عده از مستخدمین رسمی کمتر از شش هزار ریال خواهد شد. در این باره باید دو نکته اساسی توجه و عنایت شود اول اینکه طبق قانون از کلیه مستخدمان رسمی که عضو صندوقبازنشستگی کشوری هستند از مزایای مستمر آنان بهر میزانی که دریافت می‌کنند کسور بازنشستگی برداشت می‌شود دوم اینکه در حال حاضر و قبل از اجرای این بند کسیکه مجموع حقوق و مزایای او شش هزار ریال است و (از ما به التفاوت حداقل دریافتی) موضوع این بند استفاده نمی‌کند طبق قانون از مزایای او بهر مبلغی که دریافت کند کسور بازنشستگی کسر می‌شود پس اگر از ما به التفاوت حداقل دریافتی حقوق بازنشستگی کسر نشود تبغیضی ایجاد کرده‌ایم البته مستخدمان پیمانی چون طبق مقررات مربوط عضو صندوق بازنشستگی نیستند و اساسا بعلت اینکه مستخدم رسمی نیستند کسور بازنشستگی پرداخت نمی‌کنند افرادی از آنها که طبق این بنده مجموع اجرت و مزایای آنهای به شش هزار ریال می‌رسد از پرداخت کسور بازنشستگی معاف می‌باشند (فضائلی ـ جواب سؤالات مقدار را دادید).

سوم در تبصره ۱۸ مقرر است در هر مورد که حقوق بازنشستگی، وظیفه از کار افتادگی و وظیفه (جمع پرداختی به کلیه وراث) بر اساس قانون تاحقوق پایه یک گروه یک جدول حقوق قانون استخدام کشوری افزایش یابد ما به التفاوت همواره از شمول به تبصره ۷۰ قانون بودجه سال ۴۲ که ناظر به برداشت کسور بازنشستگی است معاف خواهد بود. این موضوع سابقه قانونی دارد بطوریکه استحضار دارند در تبصره ۲۳ قانون بودجه سال ۱۳۴۹ که حداقل حقوق بازنشستگی و وظیفه از ۳۶۰۰ ریال به چهار هزار ریال افزایش پیدا کرد و برابر با حقوق پایه یک گروه یک جدول قانون استخدام کشوری تعیین شد و حداقل مزبور تابع تغییرات بعدی هم گردید در آن قانون هم مشمولین افزایش از پرداخت کسور بازنشستگی موضوع تبصره ۷۰ مذکور معاف شدند و در این تبصره حکم کلی شده است که در آینده برای این موارد به قانون جدید نیاز نباشد امیدوارم این توضیحات نیز مورد عنایت و توجه نمایندگان محترم قرار گیرد (احسنت).

در خاتمه عرایضم از پیشگاه با عظمت خداوند منان مسئلت دارم که بدولت خدمتگزار حزبی و بهمه ی ما آحاد و افراد ملت ایران توفیق عنایت فرماید تا از تعالیم حکیمانه و رهبریهای داهیانه وجود مقدس محمد رضا شاه آریامهر شاهنشاه افتخار آفرین که همچون کوکبی فروزان و پر فروغ فرا راه ملت و دولت ایران قرار دارد حداکثر استفاده برا ببریم (احسنت) و با اجرای کامل و دقیق نیات و منویات مبارک رهبر گرانقدر خود دین خود را باین آب و خاک و باین وطن مقدس ادا کنیم، متشکرم (احسنت. احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد). برای تبصره‌های ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ پیشنهاد فوریت می‌شود نظری نیست؟ (اظهاری نشد) فوریت این ۳ تبصره تصویب می‌شود. نسبت به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده‌ و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. تبصره‌های ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ لایحه برای تصویب و بقیه لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ برای اظهار ملاحضات مجلس سنا ارسال می‌گردد. آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور) ـ بنده وظیفه خود میدانم که با اجازه مقام محترم ریاست از اینهمه توجه و عنایت مجلس محترم و بخصوص نمایندگان محترم کمیسیون بودجه که با حوصله و مراقبت و حمایت از ما، متمم بودجه دولت را رسیدگی و امعان نظر و هدایت فرمودند و مجلس با این یکپارچگی و عنایت رای موافق دادند صمیمانه از طرف دولت تشکر بکنم در ضمن با اغتنام فرصت یکی در مطلبی را که جناب فخر طباطبائی توصیه فرمودند خدمتشان عرض کنم آنچه را که درباره صرفه جوئی و نظارت و مراقبت و جلوگیری از تجمل پرستی و توصیه اینکه در شهرستانها و در برنامه‌های اجرائی منطقه‌ای مراقبت و نظارت بشود و همچنین تاکید در اینکه در حسن سلوک مامورین بامردم مراقبت بشود من باید عرض کنم نه فقط قول می‌دهیم که به تمام توصیه‌ها عمل می‌شود بلکه باید باستحضار برسانم که این مطالب عمل شده است و مراقبت می‌شود روزانه و مستمر، زیرا این مطالب نه فقط توصیه حزب ما است بلکه این دستور العمل شاهنشاه ما است، برنامه دولت ما است این مطالب مصرا و مستمرا مورد نظر هست و وعده می‌دهم و تایید می‌کنم و عرض می‌کنم که خیالتان راحت باشد (احسنت) و امیدواریم که اگر احیانا مواردی هست یا بوده است آنطور که مورد نظر خودمان و شما هست و بآنها نرسیده‌ایم خواهیم رسید. بهر حال همیشه برنامه این است که در این مسائلی که اشاره فرمودید مورد نظر و تایید حزب ما هم هست و همیشه مراقبت می‌کنند (احسنت).

- تقدیم لایحه الحاق دو تبصره بمادة۳ مادة ۴ آئین نامه معاملات شهرداری پایتخت بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۱۰- تقدیم لایحه الحاق دو تبصره بمادة۳ مادة ۴ آئین نامه معاملات شهرداری پایتخت بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

رئیس ـ خانم صوفی بفرمائید.

خانم صوفی (معاون وزارت کشور) ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم چون شهرداری پایتخت در نظر دارد بشهرداران مناطق دوازده گانه شهر تهران اختیاراتی برای تسهیل و تسریع وظایف محوله تفویض کنید لازم بود که در آئیننامه معاملات شهرداری پایتخت اصلاحاتی بعمل آید باین جهت لایحه الحاق دو تبصره به آئین نامه معاملات شهرداری پایتخت تنظیم شد و برای تصویب تقدیم مقام ریاست می‌شود.

رئیس ـ لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه.

رئیس ـ چون فعلا مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ دستور جلسه آینده بعدا باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت دوازده و پنج دقیقه جلسه ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.