مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ خرداد ۱۳۱۹ نشست ۴۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ خرداد ۱۳۱۹ نشست ۴۰

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاكرات مجلس ملى، دوره‏۱۲

جلسه: ۴۰

صورت مشروح مجلس روز یكشنبه ۵ خرداد ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ -تصویب صورت مجلس

۲ - شور دوم لایحه امورحسبی و تصویب مواد ۲۷۴ تا ۲۹۷

۳ - تصویب هشت فقره مرخصی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس چهل دقیقه پیش از ظهر به ریاست آقاى اسفند یارى تشكیل گردید.

صورت مجلس روز یكشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه را آقاى (طوسى) منشى خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شد

غایبین با اجازه- آقایان: اقبال- هدایت‌الله پالیزی- دولتشاهی

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر ضیا- ثقة‌الاسلامی- معدل- کامل ماکو- مسعودی- مشیر دوانی- امامی

دیرآمدگان بی‌اجازه- آقایان: بیات- منصف- تولبت- ناصری- دکتر سمیعی- مشار- اعظم زنگنه)

- تصویب صورت مجلس

( ۱- تصویب صورت مجلس‏)

رئیس- در صورت مجلس نظرى نیست؟ (اظهارى نشد) صورت مجلس تصویب شد.

- شور دوم لایحه امور حسبى و تصویب مواد ۲۷۴ تا ۲۹۷

( ۲ - شور دوم لایحه امور حسبى و تصویب مواد ۲۷۴ تا ۲۹۷)

رئیس _ بقیه شور دوم لایحه امور حسبی از ماده ۲۷۴ مطرح است . ماده ۲۷۴ قرائت میشود :

فصل ششم ـ راجع به وصیت

ماده ۲۷۴ _ وصیت نامه اعم از اینکه راجع باشد بوصیت عهدی یا تملیکی منقول یا غیر منقول ممکن است بطور رسمی یا خود نوشت یا سری تنظیم شود .

رئیس _ موافقین برخیزند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۲۷۵ :

ماده ۲۷۵ _ ترتیب تنظیم وصیت نامه رسمی و اعتبار آن بطوری است که برای اسناد تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی مقرر است .

رئیس _ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۲۷۶ :

ماده ۲۷۶ _ وصیت نامه خود نوشت در صورتی معتبر است که تمام آن بخط موصی نوشته شده و دارای تاریخ روز و ماه و سال بخط موصی بوده و بامضاء او رسیده باشد .

رئیس _ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۲۷۷ :

ماده ۲۷۷ _ وصیت نامه سری ممکن است بخط موصی یا بخط دیگری باشد ولی در هر صورت باید بامضاء موصی

برسد و به ترتیبی که برای امانت اسناد در قانون ثبت اسناد مقرر گردیده در اداره ثبت اقامتگاه موصی یا محل دیگری که در آئین نامه وزارت دادگستری معین میگردد امانت گذارده میشود .

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۲۷۸ :

ماده ۲۷۸ _ کسی که سواد ندارد نمیتواند بترتیب سری وصیت نماید .

رئیس _ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده ۲۷۹ :

ماده ۲۷۹ _ کسی که نمیتواند حرف بزند هر گاه بخواهد وصیت نامه سری تنظیم کند باید تمام وصیت نامه را بخط خود نوشته و امضاء نماید و نیز در حضور مسئول دفتر رسمی در وصیت نامه بنویسد که این برگ وصیت نامه اوست و در اینصورت مسئول دفتر باید روی پاکت یا لفافی که وصیت نامه در اوست بنویسد که عبارت مزبور را موصی در حضور او نوشته است .

رئیس _ آقای اوحدی .

اوحدی _ مختصر عرض بنده در اطراف این ماده این است که عبارت ماده مقصود را نمیرساند زیرا مقصود از تنظیم وصیت نامه سرب این است که تا بعد از فوت هیچکس از آن مطلع نشود و نداند که این آدم چه وصیت کرده است و اگر بنا بشود یک نفر به عذر اینکه نمیتواند حرف بزند وصیت نامه را ببرد پیش مسئول دفتر و آنجا بگوید یعنی بنویسد که این وصیت نامه من است مسئول دفتر از مفاد وصیت سری این آدم لال مستحضر میشود و این نقص غرض است مقصود این است که مسئول دفتر هم نداند که وصیت او چیست نهایت بعنوان اینکه این شخص لال است در نظر گرفته شد که قبل از امانت گذاشتن در حضور یکنفر مسئول رسمی اعتراف کرده باشد کتباً بنابراین این اعتراف را ممکن است روی وصیت نامه قرار داد که مفاد وصیت نامه سری هم حفظ شده باشد آن نظر هم عملی شده باشد بنابراین بنده پیشنهاد میکنم به آقای کفیل وزارت دادگستری که پس از توجه بعرایض این بنده موافقت بفرمایند که لفظ (در وصیت نامه) برگردد و نوشته شود(روی وصیت نامه) که هم سری بودن محفوظ باشد و هم اعتراف کتبی روی وصیت نوشته شده باشد که این برگ وصیت سری من است او هم تصدیق بکند و این کافی است .

کفیل وزارت داد گستری(آقای سروری) _ توضیحات آقای اوحدی موجه وقانع کننده است بنده پیشنهاد ایشان را قبول میکنم

رئیس_ آقای آقا سید یعقوب

آقا سید یعقوب_ گمان میکنم اگر آقای کفیل توجه می فرمودند محتاج به قبول نبود این جا ننوشته است که آن مسئول دفتر از وصیت نامه مطلع شود بلکه مینویسید که این وصیت نامه در حضور من نوشته شده که متعلق به این شخص است نه اینکه آن را باز کند و بخواند و مستحضر شود تا وصیت نامه سری کشف شده باشد خیر اینطور نیست بنابر این این جا لفظ (در)یا روی فرقی نمیکند و این ماده دلالتی ندارد که این مسئول دفتر این وصیت نامه سری را بخواند و مستحضر شود و پیشش کشف شده باشد

رئیس_ آقای مخبر موافقت دارید با این اصلاح؟

مخبر کمیسیون دادگستری-(آقای سزاوار)_ بلی بنده هم موافقم

رئیس_ موافقین با ماده ۲۷۹ با این اصلاحی که شد برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۸۰:

ماده۲۸۰-وصیت نامه سری را موصی همه وقت می تواند بترتیبی که برای استرداد اسناد امانتی مقرر است استرداد نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۸۱:

ماده ۲۸۱- در موارد فوق العاده از قبیل جنگ یا خطر مرگ فوری و امراض ساریه و مسافرت در دریا که مراوده نوعاً مقطوع و باینجهت موصی نمیتواند بیکی از طرق مذکور وصیت کند و ممکن است وصیت بطریقی که در مواد بعد ذکر میشود واقع شود.

موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۸۳:

ماده۲۸۳-افراد و افسران نظامی و کسانیکه در ارتش اشتغال بکاری دارند میتوانند نزد یکنفر افسر یا همردیف او با حضور دو گواه وصیت خود را شفاهاً اظهار نمایند.

رئیس_ موافقین برخیزند ( اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۸۳:

ماده۲۸۳-در صورتیکه نظامی یا کسیکه در ارتش اشتغال بکاری دارد بیمار یا مجروح باشد ممکن است وصیت خود را در حضور رئیس بهداری ارتش و مدیر بیمارستان که موصی آنجا است اظهار نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۸۴:

ماده ۲۸۴- اشخاصی میتوانند بترتیب مذکور در دو ماده قبل وصیت نمایند که در جنگ یا مأمور عملیات جنگی باشند و یا در محلی زندانی یا محصور باشند که مراوده ای با خارج نباشد.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۸۵:

ماده ۲۸۵-در سایر موارد مذکور در ماده ۲۸۱ موصی میتواند در حضور دو نفر گواه وصیت خود را اظهار نماید و یکی از آن دو گواه اظهارات او را با تعیین تاریخ روز و ماه و سال و محل وقوع وصیت نوشته و موصی و گواه ها آنرا امضاء مینمایند و اگر موصی نتواند امضاء کند گواه ها این نکته را در وصیت نامه قید میکنند.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند)تصویب شد. ماده ۲۸۶:

ماده ۲۸۶- اشخاصیکه مطابق ماده ۲۸۲ و ۲۸۳ وصیت نزد آنها شده و همچنین گواههای مذکور در ماده قبل در اول زمان امکان باید در اداره ثبت اسناد یا محلی که در آئین نامه وزارت دادگستری تعیین میشود حاضر شده وصیت نامه را مطابق مقررات راجع بامانت گذاردن اسناد امانت بگذارند و ضمناً اعلام کنند که این آخرین وصیت موصی است که با داشتن اهلیت اظهار داشته .

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۸۷:

ماده ۲۸۷- در صورتیکه اشخاص مذکور در ماده ۲۸۲ و۲۸۳ اظهارات موصی را ننوشته باشند در اول زمان امکان نزد دادرس دادگاه بخشی که باو دسترسی دارند حاضر شده و اظهارات موصی شفاهاً اظهار میدارند. اظهارات مزبور در صورت مجلس نوشته شده و بامضاء دادرس دادگاه بخش و گواهها میرسد.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۲۸۸:

ماده ۲۸۸-وصیتی که مطابق مواد قبل (در موارد غیر عادی) واقع میشود بعد از گذاشتن یکماه از تاریخ مراجعت و رسیدن موصی بمحلی که بتواند بیکی از طرق مذکور در ماده ۲۷۴ وصیت کند یا گذاشتن یکماه از تاریخ باز شدن راه و مرتفع شدن مانعی که بواسطه آن مانع نتوانسته موصی بیکی از تاریخ مراجعت و رسیدن موصی بمحلی که بتواند بیکی از طرق مذکور در ماده ۲۷۴ وصیت کند یا گذاشتن یکماه از تاریخ باز شدن راه و مرتفع شدن مانعی که بواسطه آن مانع نتوانسته موصی بیکی از طرق مذکور وصیت نماید بی اعتبار میشود مشروط به اینکه در مدت نامبرده موصی متمکن از وصیت باشد.

رئیس_ آقای نقابت

نقابت_ عرض کنم که یکی از موارد فوری موارد فوق العاده در وصیت مذکور در ماده ۲۸۱ خطر مرگ فوری بود و در این ماده ۲۸۸ برای موصی مقرر می دارد که تا یک ماه بعد از رفع حاضر شود وصیت خود شرا بیکی از صور انجام دهد ولی در ذیل ماده مینویسد مشروط باینکه در مدت نامبرده موصی متمکین از وصیت باشد و حال آنکه اگر ما خطر مرگ فوری را یکی از موارد فوق العاده بگیریم آن مرگ هم فوراً رسیده باشد دیگر ماده ۲۸۸ موردی ندارد و آنوقت عبارت آخر ماده ۲۸۸ بصورت مبهم و مجمل باقی میماند بنده تقاضا میکنم آقای مخبر محترم در این خصوص توضیحی بدهند که اشکالی در عمل پیش نیاید.

مخبر_ در ماده ۲۸۱ که در موارد فوق العاده را شرح داده تنها مربوط بخطر مرگ فوری نیست موارد دیگری هم از قبیل جنگ و خطر دریائی هست آن موارد را تماماً در آنجا نوشته است بعنوان غیر عادی پس بنابر این اگر برگشت موصی و متمکن بود میآید در دادگاه بخش و اظهار وصیت می کند و اشکالی ندارد.

رئیس_ موافقین با ماده ۲۸۸ برخیزند (اکثر برخاستند)تصویب شد ماده ۲۸۹:

ماده ۲۸۹- هر وصیتی که بترتیب مذکور در این فصل واقع نشده باشد در مراجع رسمی پذیرفته نیست مگر اینکه اشخاص ذی نفع در ترکه بصحت وصیت اقرار نمایند.

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۹۰

ماده ۲۹۰-هر دادگاه_ اداره_ بنگاه_ یا شخصی که وصیت نامه باو سپرده شده و نیز دادگاهی که در موارد فوق العاده وصیت در آنجا اظهار گردیده مکلف است بعد از اطلاع وصیت در آنجا اظهار گردیده مکلف است بعد از اطلاع بفوت موصی وصیت نامه یا صورت مجلس راجع بوصیت را بدادگاه بخشی که برای رسیدگی بامور راجع بترکه متوفی صالح است بفرستد اعم از اینکه وصیت نامه نامبرده بحسب قانون ترتیب اثر باشد یا نباشد و هر گاه وصیت نامه متعدد باشد باید تمام آنها فرستاده شود.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند)تصویب شد. ماده۲۹۱

ماده ۲۹۱- هر گاه کسیکه وصیت نزد اوست خارج از مقر دادگاه بخش مذکور فوق باشد میتواند وصیت نامه را بدادگاه محل خود تسلیم نماید و آندادگاه مکلف است. فوراً وصیت نامه را بدادگاه بخش نامبرده بفرستد.

رئیس_ موافقین قیام نمایند(اکثر قیام کردند)تصویب شد. ماده ۲۹۲:

ماده۲۹۲- دادگاه بخش در آگهی که برای اداره یا تصفیه ترکه یا تصدیق حصر وراثت میشود قید میکند که هر کس وصیت نامه أی از متوفی نزد او است در مدت سه ماه بدادگاهی که آگهی نموده بفرستد و پس از گذاشتن این مدت هر وصیت نامه أی(جز وصیت نامه رسمی و سری) ابراز شود از درجه اعتبار ساقط است.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند)تصویب شد. ماده ۲۹۳.

ماده ۲۹۳- پس از گذشتن مدت مذکور فوق دادگاه بخش وقتی را برای افتتاح وصیت نامه تعیین و باشخاصی که وراثت آنها معلوم است اطلاع میدهد که در وقت مزبور حاضر شوند.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند)تصویب شد. ماده۲۹۴:

ماده ۲۹۴-هنگام ابراز وصیت نامه دادرس دادگاه بخش باید با حضور نماینده دادستان یا مدیر دفتر صورت مجلسی مشتمل بر خلاصه وصیت و اینکه وصیت نامه در حضور او باز شده و خصوصیات وصیت نامه از قبیل مهر و موم و غیره تنظیم و بامضاء حضار برساند.

وصیت نامه سری را دادرس دادگاه بخش با حضور اشخاصی باز مینماید که لفاف آنرا امضاء یا مهر کرده و در تاریخ باز کردن زنده و در مقر دادگاه حاضر هستند .

اصل وصیت نامه که مطابق این ماده نزد دادرس دادگاه بخش باز میشود بدفتر امانات ثبت فرستاده میشود و رو نوشت آن در دفتر دادگاه بخش میماند_ اشخاص ذینفع میتوانند از آن رونوشت بگیرند.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۹۵:

ماده۲۹۵-بعد از باز شدن وصیت نامه دادگاه بخش باشخاصی که وصیت بنفع آنها شده یا کسانی که وصی معین شده اند مراتب را اطلاع میدهد .

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۹۶:

ماده ۲۹۶-وصیت نامه وقتی معتبر است که تمام آن موجود باشد و ادعاء فقدان وصیت نامه اعم از اینکه این دعوی نسبت بتمام وصیت نامه یا قسمتی از آن باشد مسموع نیست.

رئیس_ موافقین برخیزند(اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۲۹۷

ماده ۲۹۷- ترتیب صدور سند مالکیت بنام ورثه یا موصی له نسبت با اموال غیر منقول که بنام مورث ثبت شده است در آئین نامه وزارت دادگستری معین میشود.

رئیس_ موافقین برخیزند(اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

-تصویب هشت فقره مرخصی

[۳-تصویب هشت فقره مرخصی ]

رئیس_ چند فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده خوانده میشود: مرخصی آقای شیرازی .

آقای شیرازی در خواست بیست روز مرخصی از ۲۹اردیبهشت ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای شیرازی برخیزند(اکثر قیام نمودند) تصویب شد. مرخصی آقای امیر تیمور:

آقای امیر تیمور از جلسه ۱۴ فروردین تا جلسه اول اردیبهشت ۱۳۱۹ هجده روز درخواست مرخصی نموده و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی امیر تیمور برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. مرخصی آقای مهذب.

آقای مهذب درخواست بیست روز مرخصی از پنجم خرداد ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای مهذب برخیزند( اکثر قیام نموده اند)تصویب شد. مرخصی آقای امامی:

آقای امامی درخواست بیست روز مرخصی از یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ آقایان موافقین با مرخصی آقای امامی بر خیزند(اکثر قیام نمودند)تصویب شد. مرخصی آقای حمزه تاش:

آقای حمزه تاش درخواست هشت روز مرخصی از هشتم اردیبهشت ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای حمزه تاش برخیزند(عده زیادی برخاستند) تصویب شد. مرخصی آقای لاریجانی.

آقای لاریجانی درخواست پنج روز مرخصی از ۳۰ اردیبهشت ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای لاریجانی برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. مرخصی آقای ملک زاده .

آقای ملک زاده در خواست ده روز مرخصی از ۱۶ اردیبهشت ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای دکتر ملک زاده برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. مرخصی آقای ذوالقدر.

آقای ذوالقدر درخواست بیست روز مرخصی از ۱۲ خرداد ماه ۱۳۱۹ نموده اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اند اینک گزارش آن بعرض میرسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای ذوالقدر برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

-موقع و دستور جلسه بعد_ ختم جلسه

[۴-موقع و دستور جلسه بعد_ ختم جلسه]

رئیس_ اگر موافقت میفرمائید جلسه را ختم کنیم

جلسه آینده روز یکشنبه دوازدهم خرداد سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری