مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اسفند ۱۳۱۴ نشست ۴۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اسفند ۱۳۱۴ نشست ۴۳

دوره دهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اسفند ۱۳۱۴ نشست ۴۳

(مجلس یک ساعت و سه ربع قبل از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید).

صورت مجلس یکشنبه ۲۶ بهمن را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند.

- تصویب صورت مجلس

[۱- تصویب صورت مجلس]

رئیس- در صورت مجلس نظری نیست. آقای اورنگ.

اورنگ- آقازاده سبزواری را غائب بی اجازه ذکر کردند در صورتیکه ایشان اجازه گرفته‌اند برای کسالتی که داشته‌اند و به کمیسیون فرستاده شد باید اصلاح شود.

رئیس- اصلاح می‌شود. نظر دیگری نیست؟

(خیر)

صورت مجلس تصویب شد. آقای رئیس الوزراء.

- معرفی آقای سرلشگر جهانبانی بریاست اداره کل صناعت

[۲- معرفی آقای سرلشگر جهانبانی بریاست اداره کل صناعت]

رئیس الوزراء (آقای جم)- خاطر آقایان محترم مسبوق است که تعداد کارخانجات دولتی رو به ازدیاد گذاشته وهر روز هم بیشتر می‌شود. لازم بود که به موضوع کارخانجات ترتیب خاصی داده شود و رئیس مستقیمی داشته باشد تا بیشتر صرف وقت برای کارخانجات بشود بهمین منظور آقای امین که رئیس کل اداره صناعت بوده‌اند بریاست کارخانجات منصوب و بسمت مدیری کل معین گردید و ریاست کل اداره صناعت را به آقای سرلشگر امان الله یکی از مأمورین باسابقه وخوب دولت هستند ودرمواقع عدیده امتحانات خوب ازلیاقت خودشان داده‌اند از طرف اعلیحضرت همایونی معین شده‌اند واگذار گردیده و به مجلس شورای ملی معرفی می‌شوند.

(صحیح است – مبارک است).

- شور دوم خبر کمیسیون داخله راجع به الغاء مادة ۱۲ قانون تذکره

[۳- شور دوم خبر کمیسیون داخله راجع به الغاء مادة ۱۲ قانون تذکره]

رئیس- شور دوم خبر کمیسیون داخله راجع به الغاء مادة ۱۲ قانون تذکره مطرح است.

خبر کمیسیون داخله:

کمیسیون داخله در جلسه ۲۶ بهمن ماه ۱۳۱۴ لایحه نمره (۵۱۵۸۵) دولت راجع به الغاء مادة ۱۲ قانون تذکره را برای شور دوم مطرح نموده و چون در موقع شور اول پیشنهادی از طرف آقایان نمایندگان نرسیده بود لذا کمیسیون خبر اولیه خود را که مبنی بر موافقت یا عین ماده واحده پیشنهادی دولت بود تأیید نموده و اینک خبر آن برای تصویب مجلس تقدیم می‌شود.

رئیس- مادة واحدة پیشنهادی دولت قرائت می‌شود:

مادة واحده- مجلس شورای ملی مادة ۱۲ قانون تذکره را که راجع به عدم صدور تذکره ویزا برای ایرانیان مقیم خارجه که مشمول نظام وظیفه باشند ملغی می‌نماید.

رئیس- مذاکره در مادة واحده است مخالفی نیست؟ آقایانیکه با مادة واحده موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

- بقیه شور اول خبر کمیسیون نظام راجع به ترفیعات ارتش شاهنشاهی

[۴- بقیه شور اول خبر کمیسیون نظام راجع به ترفیعات ارتش شاهنشاهی]

رئیس- شور اول خبر کمیسیون نظام راجع به ترفیعات ارتش شاهنشاهی:

خبر از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی:

کمیسیون نظام لایحه نمره ۹۲۳۳ دولت راجع به ترتیب ترفیعات ارتش شاهنشاهی را با حضور آقای رئیس الوزراء تحت شور و مداقه قرار داده با توضیحات کامل که آقای رئیس الوزراء در اطراف مواد آن دادند باستثناء مادة ۷۴ که بشرح ذیل اصلاح شد بقیه را عیناً تصویب نموده و اینک خبر آن برای شور اول تقدیم می‌شود.

رئیس- مذاکره در کلیات است. آقایانی که با ورود شور مواد موافقت دارند قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند).

رئیس- تصویب شد. مادة اول قانون ترفیعات ارتش شاهنشاهی ایران: فصل یکم- مقررات عمومی

مادة یکم- تصویب کلیه ترفیعات و عزل و نصب افسران و همردیفان آنها پس از سیر قانونی منوط به ارادة سنیه شاهانه خواهد بود.

مادة دوم- ترتیب درجات در ارتش ایران بقرار ذیل است:

۱- سرباز یکم، ۲- سرجوخه، ۳- گروهبان سوم، ۴- گروهبان دوم، ۵- گروهبان یکم، ۶- استوار دوم، ۷- استوار یکم، ۸- ستوان سوم، ۹- ستوان دوم، ۱۰- ستوان یکم، ۱۱- سروان، ۱۲- سرگرد، ۱۳- سرهنگ دوم، ۱۴- سرهنگ، ۱۵- سرتیپ، ۱۶- سرلشگر، ۱۷- سپهبد.

رئیس- مادة سوم.

مادة سوم- نیل به مقام افسری در آرتش شاهنشاهی مطلقاً موکول به طی دوره آموزشگاه تخصص نظامی یا فنی صنف مربوطه در داخله یا خارجه خواهد بود.

رئیس- مادة چهارم قرائت می‌شود:

مادة چهارم- از تاریخ تأسیس دانشگاه جنگ آرتش شاهنشاهی ارتقاء از رتبه سرهنگی به رتبه سرتیپی غیر از مواردی که استثناء اراده سنیه شاهانه علاقه گیرد موکول به طی دوره دانشگاه جنگ خواهد بود.

رئیس- مادة پنجم.

مادة پنجم- ترفیع درجات وقتی داده خواهد شد که عمل آن در تشکیلات موجود باشد.

رئیس- مادة ششم.

مادة ششم- ترفیع افسران غیر از موارد جنگی فقط در اول فروردین ماه هر سال عملی می‌گردد.

رئیس- مادة هفتم.

مادة هفتم- ترفیع افسران و همردیف افسران در حکم عمومی آتشی درج می‌گردد.

تبصره- ترفیع افسران و همردیف افسران ادارات و دوائر تابعه وزارت جنگ در حکم وزارت جنگ درج خواهد شد.

رئیس- مادة هشتم.

مادة هشتم- کلیة امتیازات افسران و افراد ادارات و دوائر تابعه وزارت جنگ در حکم وزارت جنگ درج خواهد شد.

رئیس- مادة نهم.

مادة نهم- در موقع خروج شاگردان از دانشکده افسری و آموزشگاه سنواتی آرتش و همچنین برای اولین درجه افسری فارغ التحصیلهای آموزشگاههای نظامی و فنی خارجه و در موقع ترفیع از سرگردی به بالا فرمان همایونی صادر خواهد شد.

رئیس- مادة دهم.

مادة دهم- افسران و همردیفانی که برای آنها پیشنهاد ترفیع رتبه می‌شود باید علاوه بر شرایط مقرره در این قانون در حین تقدیم پیشنهاد در یکی از دیوان حزب‌ها تحت تحقیب محاکماتی نباشند.

تبصره- تا موقعی که قرار مجرمیت در بارة اشخاص صادر نگردیده و جزوة امر برای تعقیب به دیوان حرب احاله نشده هیچگونه اتهام و سابقه مانع ترفیع آنها نخواهد بود و فقط افسران معلق که طبق مقررات جاریه مطابق قانون بحال تعلیق درآمده‌اند اعم از اینکه جرم آنها تثبیت شده باشد یا خیر در مدت تعلیق از حق ترفیع محروم خواهند بود.

رئیس- مادة یازدهم.

فصل دوم

مدت درجات.

مادة یازدهم- حداقل مدت جهت ترفیع افسران از یک رتبه به رتبه بالاتر در صورت ابراز لیاقت و واجد بودن شرایط لازمه بشرح ذیل خواهد بود:

از ستوان سومی به ستوان دومی دو سال.

از ستوان دومی به ستوان یکمی دو سال.

از ستوان یکمی به سروانی چهار سال.

از سروانی به سرگردی چهارسال.

از سرگردی به سرهنگ دومی سه سال.

از سرهنگ دومی به سرهنگی دو سال.

تبصره- برای فارغ التحصیلهای دانشکده افسری و آموزشگاه ستوانی آرتش که معمولاً در مهر ماه هر سال افسر شناخته می‌شوند حداقل مدت جهت اولین ترفیع آنها یکسال و نیم خواهد بود.

رئیس- مادة دوازدهم.

مادة دوازدهم- اقل مدتی که برای هر درجه معین شده در ایام جنگ با خارجه منظور نبوده و فقط یک ربع آن شرط خواهد بود ولی در صورت کثرت تلفات ممکن است از این حد نیز تجاوز نماید و شرایط مقرره بر طبق احکام جنگی خواهد بود.

رئیس- مادة سیزدهم. فصل سوم- مقررات مربوطه به ترفیع افراد.

مادة سیزدهم- ترفیع افراد به ترتیب ذیل در حدود اختیارات فرماندهان قسمتهای مستقل و رؤسای ادارات خواهد بود:

۱- ترفیع تا رتبه گروهبان یکمی در حدود اختیارات لشکرها و ادارات و تیپهای مستقل.

۲- ترفیع گروهبانهای یکم به رتبه استوار دومی و اعطاء اضافه حقوق و ترفیع استوار یکمی مطلقاً موکول به وصول پیشنهاد از طرف قسمتهای مربوطه و تصویب ستاد آرتش خواهد بود.

۳- ترفیع گروهبانهای یکم به رتبه استوار دومی واعطاء اضافه حقوق و ترفیع استوار یکمی در مورد متصدیان امور مالی قسمتها وادارات تابعه وزارت جنگ نیز موکول به وصول پیشنهاد از طرف قسمتها وادارات تابعه وتصویب وزارت جنگ خواهد بود.

رئیس- مادة چهاردهم.

مادة چهاردهم- فقط افرادی می‌توانند به رتبه سرباز یکمی نائل شوند که اقلاً شش ماه در یکی از قسمتهای صنف خدمت کرده و ابراز لیاقت نموده باشند.

رئیس- مادة پانزدهم.

مادة پانزدهم- فقط سرباز یکمهائی به رتبه سرجوخگی نائل می‌شوند که در یکی از قسمتهای صنف اقلاً ششماه خدمت کرده وابراز لیاقت نموده باشند.

رئیس- مادة شانزدهم.

مادة شانزدهم- فقط اشخاص ذیل می‌توانند بدرجه گروهبانی نائل شوند:

۱) سرجوخه هائی که دوره آموزشکاه گروهبانی را طی کرده باشند،

۲) داوطلبانی که از عهده امتحان دخولی آموزشگاه گروهبانی برآمده دوره آنرا به پایان رسانیده و امتحان خروجی آنرا داده باشند.

رئیس- مادة هفدهم.

مادة هفدهم- حداقل خدمت برای هر یک از مراحل بین گروهبان سومی و گروهبان دومی و گروهبان یکمی ششماه خواهد بود.

رئیس- مادة هجدهم.

مادة هجدهم- فقط گروهبان یکمهائی می‌توانند به رتبه استوار دومی نائل شوند که حتماً دوره آموزشگاه گروهبانی را دیده و لااقل یکسال با درجه گروهبان یکمی خدمت و ابراز لیاقت نموده باشند و ضمناً گروهبانان و محصلینی که دوره آموزشگاههای فنون مختلفه را طی نموده و از عهده امتحانات خروجی مطابق شرایط مقرره برآمده باشند می‌توانند موقع خروج از آموزشگاه به درجه استوار دومی نائل گردند. بدیهی است مزایای خروجی آموزشگاههای مزبور بایستی نسبت به آموزشگاههای گروهبانی مرحج بوده و چنانچه محصلینی از آموزشگاههای فنی فوق الذکر با رتبه گروهبانی خارج شوند ترفیع آنان به رتبه استوار دومی منوط به انقضاء موعد مقرره خواهد بود.

تبصره- گروهبانان یکمی که دوره آموزشگاه گروهبانی را طی ننموده باشند ولی مطابقت معلومات و لیاقت آنها با گروهبانان آموزشگاه دیده مورد تصدیق فرمانده قسمت مربوطه واقع گردد در صورت داشتن دو سال خدمت متوالی در درجه گروهبان یکمی می‌توانند به رتبة استوار دومی نائل گردند.

رئیس- مادة نوزده قرائت می‌شود:

مادة ۱۹- حداقل خدمت برای ترفیع از استوار دومی به استوار یکمی چهار سال و در صورت ابراز لیاقت درهر دو سال حق استفاده از پنجاه ریال اضافه حقوق تا حداکثر استوار یکمی خواهد داشت.

رئیس- مادة بیستم.

مادة بیستم- در ایام جنگ در داخله و یا با خارجه درجات سرجوخگی تا استواری عموماً انتخابی و بنا بر شرایط مقرره در احکام جنگی خواهد بود.

رئیس- مادة بیست و یکم.

مادة بیست و یکم- ترفیع افراد اداری و همردیفان آنها (از رتبه سربازی تا رتبه استوار یکمی) از حیث مدت تابع مقررات مربوطه به افراد صف خواهد بود ولی طی آموزشگاههای گروهبانی جزء شرایط ترفیع آنها محسوب نخواهد گردید و ارتقاء رتبة آنها منوط به ابراز لیاقت می‌باشد.

رئیس- مادة بیست و دوم.

فصل چهارم – مقررات عمومی مخصوص برای نیل به رتبه ستوان سومی.

مادة ۲۲- استواران و گروهبانانی که اقلاً یکسال در صف خدمت نموده و از عهدة امتحان سه ساله متوسطه برآیند و ضمناً سن آنها از ۱۹ کمتر و از ۲۷ سال متجاوز نباشد و همچنین داوطلبانی که دارای تصدیق سه ساله متوسطه بوده و سن آنها از ۱۹ کمتر و از ۲۲ سال بیشتر نباشد پس از طی دوره سه ساله آموزشگاه ستوانی آرتش ودادن امتحان خروجی به رتبه ستوان سومی مفتخرمیگردند.

رئیس- مادة بیست و سوم.

ماده ۲۳- استواران یکم اداری و همردیفان آنها که اقلاً سه سال در رتبه استوار یکمی خدمت نموده باشند می‌توانند در صورت لیاقت و داشتن محل به رتبة ستوان سومی اداری یا همردیفان آنها نائل گردند.

رئیس- مادة بیست و چهارم.

فصل پنجم- مقررات مخصوص به ترفیع ستوان سومهای وظیفة و احتیاط.

مادة ۲۴- نفرات وظیفه که دارای تحصیلات کامل متوسطه و عالی باشند پس از یک ماه خدمت در صف و ششماه تحصیل در دانشکده افسری (احتیاط) و برآمدن از عهدة امتحان خروجی به رتبه ستوان سومی وظیفه نائل و بقیة مدت مقرره را که مطابق قانون برای فارغ التحصیلهای آموزشگاههای متوسطه من حیث المجموع هیجده ماه و برای فارغ التحصیلهای آموزشگاههای عالیه من حیث المجموع یک سال تعیین گردیده ادامه خدمت خواهند داد.

رئیس- مادة بیست و پنجم.

مادة ۲۵- ستوان سومهای وظیفه در خاتمه خدمت مقرره در ردیف احتیاط منظور می‌شوند و در صورت تمایل خود آنها و دادن تعهد خدمت دائمی ممکن است با همان درجه ستوان سومی افسر داوطلب شناخته شوند مشروط بر اینکه پس از خاتمه خدمت وظیفه منتهی به فاصله یک سال وارد خدمت دائمی آرتش بشوند.

رئیس- ماده بیست و ششم.

مادة ۲۶- ستوان سومهای وطیفه که مایل به ادامة خدمت تحت السلاح با درجه ستوان سومی بشوند پس از طی خدمت قانونی خود در صف و دادن امتحان نهائی سال اول دانشکده افسری با حفظ شغل تشکیلاتی در قسمت مربوطه و اخذ حقوق تمام رتبه ستوان سومی در کلاس دوم دانشکده افسری پذیرفته شده و پس از یک سال تحصیل و دادن امتحان خروجی به درجه ستوان دومی مفتخر و فسر داوطلب شناخته می‌شوند ولی مخارج آموزشگاه آنها از حیث غذا و لباس در مدت تحصیل از حقوق مشارالیهم کسر می‌گردد.

رئیس- مادة بیست و هفتم قرائت می‌شود.

مادة بیست و هفتم

اطباء و دواسازان و دندان سازهای وظیفه پس از شش ماه خدمت اولیه در مؤسسات صحی ارتش و کسب اطلاعات لازمه نظامی به درجات ستوان سومی وظیفه (طبیب – دواساز- دنساز) مفتخر و بشرح مادة ۲۴ پس از طی مدت مقرره در ردیف احتیاط منظور می‌گردند.

تبصره- فارغ التحصیلان بیطار وظیفه به دانشکده افسری (احتیاط) وارد و در قسمت سوار آموزشگاه مزبور شش ماه خدمت صف را انجام خواهند داد.

رئیس- مادة بیست و هشت قرائت می‌شود:

مادة بیست و هشتم- هر یک از محصلین وظیفه دانشکده افسری (احتیاط) که از عهده امتحانات خروجی برنیایند با درجه استوار یکمی به قسمتهای مربوطه اعزام می‌گردند.

رئیس- مادةبیست ونه قرائت می‌شود:فصل ششم-مقررات مخصوص برای نیل بدرجه ستوان دومی.

مادة بیست ونه- فارغ التحصیلان دبیرستان نظام که شرایط ورودی به دانشکده افسری را حائز بوده ودوره آن آموزشگاه را بپایان رسانیده و امتحان خروجی را داده باشند به رتبه ستوان دومی نائل می‌شوند.

رئیس- مادة سی قرائت می‌شود.

مادة سی ام- اشخاصی که از خارج با داشتن تصدیق متوسطه و حائز بودن شرائط مقرره از از عهده امتحان ورود به دانشکده افسری برآمده دوره آن آموزشگاه را به پایان رسانیده و امتحانات خروجی را داده باشند به رتبه ستوان دومی نائل می‌گردند.

رئیس- مادة سی و یک قرائت می‌شود:

مادة سی و یکم- اشخاصی که آموزشگاههای نظام یکی از ممالک خارجه را که مطابق قانون آن کشور با ستوان دومی خارج می‌شوند به پایان رسانیده دارای تصدیق فارغ التحصیلی آن آموزشگاه باشند به رتبه ستوان دومی نائل می‌شوند و چنانچه اشخاص مزبور قبل از تحصیل سابقه خدمتی در ارتش شاهنشاهی ایران نداشته باشند برای مدت سه ماه با رتبه ستوان دومی و اخذ حقوق تمام رتبه در دانشکده افسری استاژ خواهند داد و چنانچه این استاژ متضمن مخارجی باشد بعهده خود آن افسر خواهد بود.

رئیس- مادة سی و دو قرائت می‌شود:

مادة سی و دوم- محصلین دانشکده طب طهران که قبول خدمت نظامی می‌نمایند اشخاصی که دو سال به خاتمه تحصیل آنها باقی است با اخذ حقوق استوار دومی و محصلینی که یکسال بخاتمه تحصیلات آنها باقی است با اخذ حقوق استوار یکمی به تحصیلات خود ادامه خواهند داد و پس از خاتمه تحصیلات و اخذ دانشنامه به رتبه ستوان دومی طبیب مفتخر می‌گردند. محصلین فوق بطور عموم تعهد هشت سال خدمت از تاریخ خاتمه تحصیل سپرده ضمناً در ساعات خارج از تحصیل در مؤسسات صحی ارتش خدمت و عملیات خواهند نمود.

رئیس- مادة سی وسه قرائت می‌شود:

مادة سی و سوم- محصلین فنی و مهندسین و معلمین علوم عالیه و اطباء و بیطاران و دواسازان و محصلین آموزشگاههای عالیه هواپیمائی و مکانیک و الکتریسیته خارجه و امثال آن که بموجب مدارک رسمی دارای تحصیلات دوره کامل متوسطه بوده و برای تحصیل بخارجه اعزام می‌گردند در صورتیکه منضماً دروس آموزشگاههای مزبور را پیروی نموده باشد. (بجز سنوات تجدیدی که محسوب نمی‌شود) بعد از ۴ سال از تاریخ شروع به تحصیل به رتبه ستوان دومی بدون حقوق نائل و از خرج تحصیل و فوق العاده مأموریت طبق مقررات استفاده نموده پس از خاتمه تحصیلات آنها از تاریخ مراجعت به ایران رتبه آنها تثبیت و حقوق رتبه خود را دریافت خواهند نمود.

رئیس- مادة سی و چهار قرائت می‌شود.

مادة سی و چهارم- محصلین دانشکده بیطاری در داخله که داوطلب خدمت ارتش باشند ضمن تعهد هشت سال خدمت در ارتش شاهنشاهی کسانی که یکسال به خاتمه تحصیل آنها باقی است هم ردیف استوار یکم و کسانی که دو سال بخاتمه تحصیل آنها باقی است همردیف استوار دوم شناخته شده و با دریافت حقوات رتبه مربوطه به تحصیلات خود ادامه داده و بعد از اتمام دوره دانشکده بیطاری به رتبه ستوان دومی بیطار مفتخر می‌شوند.

رئیس- مادة سی و پنج قرائت می‌شود:

مادة سی و پنجم- محصلین دانشکده دواسازی طهران که داوطلب خدمت ارتش باشند کسانی که یکسال بخاتمه تحصیل آنها باقی است همردیف استوار یکم شناخته شده و با دریافت حقوقات رتبه مربوطه به تحصیلات خود ادامه خواهند داد. محصلینی که دو سال بخاتمه تحصیل آنها باقی است همردیف استوار دوم شناخته شده و با دریافت حقوقات رتبه مربوطه به تحصیلات خود ادامه خواهند داد. محصلین فوق بطور عموم تعهد هشت سال خدمت از تاریخ خاتمه تحصیل سپرده ضمناً در ساعات خارج از تحصیل در مؤسسات صحی ارتش خدمت و عملیات خواهند نمود و پس از فراغت از تحصیل و اخذ دانشنامه اشخاصی که با دارا بودن تحصیلات دوره کامل متوسطه وارد دانشکده مزبور شده‌اند به رتبه ستوان دومی دواساز مفتخر می‌گردند و ترفیع آنها به رتبه ستوان یکمی و سروانی تابع مقررات ماده (۴) و (۴۷) خواهد بود ولی اشخاصی که با تحصیلات دوره اول متوسطه وارد دانشکده دواسازی شده‌اند پس از خروج از آموزشگاه به رتبه ستوان دومی دواساز مفتخر و بقیه ترفیعات آنها تابع مقررات عمومی خواهد بود.

رئیس- مادة سی و شش قرائت می‌شود:

مادة سی و ششم- فارغ التحصیلان دانشکده افسری وآموزشگاه ستوانی که بر طبق شرایط مقرره تحصیلی از عهده امتحانات خروجی برنیایند با یک درجه مادون از آموزشگاه خارج و ترفیعات آنها بعداً تابع مقررات عمومی خواهد بود.

- قرائت و تصویب خبر کمیسیون قوانین عدلیه راجع به تمدید مدت رسیدگی به اتهام علی منصور وزیر سابق طرق

[۵- قرائت و تصویب خبر کمیسیون قوانین عدلیه راجع به تمدید مدت رسیدگی به اتهام علی منصور وزیر سابق طرق]

رئیس- خبری از کمیسیون عدلیه رسیده بعرض می‌رسد باقی مواد بعد قرائت می‌شود.

خبر کمیسیون:

خبر کمیسیون عرایض مربوط به علی منصور وزیر سابق طرق که در جلسه ۵ بهمن ماه ۱۳۱۴ از طرف مقام ریاست مراجعه به کمیسیون عدلیه شده بود کمیسیون در اولین جلسه خود اقدام به تحقیقات در اطراف اقدامات منتسبه به مشارالیه نموده و در تعقیب آن غالب اوقات خود را صرف به مطالعه دوسیه‌ها و تحقیقات دقیقه نموده چندین مرتبه هم از خود علی منصور توضیحاتی خواسته و استیضاحاتی نموده‌اند که تفصیل آن در دوسیه مربوطه موجود است ولی کمیسیون با وجود اینکه در این مدت اطلاعاتی کسب نموده مایل است موافق نظریات آقایان نمایندگان تحقیقات بیشتری در اطراف قضیه نماید و چون دوسیه‌های مربوطه به قضایای اتهامات مشارالیه و غور و دقت در آن وقت علاوة را بر مدت مقرره در مادة ۴ قانون محاکمه وزراء ایجاب می‌نماید کمیسیون عدلیه از مجلس شورای ملی کسب اجازه می‌نماید که در ظرف یکماه دیگر بعد از انقضاء یک ماه اول خبر تحقیقات کافیه خود را تقدیم نماید بدیهی است آقایان نمایندگان با در نظر گرفتن لزوم دقت و غور در کشف حقایق تمدید مدت را تصویب و منتظر خبر کمیسیون خواهند بود.

رئیس- آقایانیکه موافقت با این تمدید دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

- بقیه شور لایحه ترتیب ترفیعات ارتش از مادة ۳۷

[۶- بقیه شور لایحه ترتیب ترفیعات ارتش از مادة ۳۷]

رئیس- مادة سی و هفت: فصل هفتم- مقررات مخصوص برای نیل به رتبه ستوان یکمی.

مادة سی و هفت- عطف بماده (۱۱) افسرانی که دو سال با درجه ستوان دومی خدمت نموده و حائز شرایط لازمه باشند با در نظر گرفتن مقررات مربوط به اولین ترفیع فارغ التحصیلان آموزشگاههای نظامی به درجه ستوان یکمی مفتخر می‌گردند.

رئیس- مادة سی و هشت:

مادة سی و هشتم- محصلین فنی و مهندسین و معلمین علوم عالیه واطباء و بیطاران و دواسازان و محصلین آموزشگاههای عالیه هواپیمائی و مکانیک والکتریسیته و امثال آن در خارجه که مطابق مادة (۳۳) به رتبه ستوان دومی بدون حقوق نائل شده‌اند در صورتیکه منظماً دروس آموزشگاههای مزبور را پیروی نموده باشند (بجز سنوات تجدیدی که محسوب نمی‌شود) دو سال بعد از ارتقاء به رتبه ستوان دومی به رتبه ستوان یکمی بدون حقوق مفتخر و از خرج تحصیل و فوق العاده مأموریت طبق مقررات استفاده نموده و پس از خاتمه تحصیلات از تاریخ مراجعت به ایران رتبه آنها تثبیت و حقوق رتبه خود را دریافت خواهند نمود.

رئیس- مادة سی و نه.

مادة سی ونهم- عطف به ماده (۳۴) فارغ التحصیلهای دانشکده بیطاری طهران که پس از اتمام دوره دانشکده به رتبه ستوان دومی بیطار با حقوق نائل شده‌اند پس از یکسال خدمت در صنف مربوطه به رتبه ستوان یکمی بیطار مفتخر می‌گردند.

رئیس- مادة چهل.

مادة چهلم- عطف بمادة (۳۳) محصلین دانشکده طب که پس از ختم تحصیلات سال پنجم دانشکده مزبور و اخذ دانشنامه به رتبه ستوان دومی طبیب مفتخر شده‌اند پس از یکسال خدمت به رتبه ستوان یکمی طبیب مفتخر می‌گردند.

رئیس- مادة چهل و یک.

مادة چهل و یکم- عطف به مادة (۳۵) فارغ التحصیلهای دانشکده دواسازی که با دارا بودن تحصیلات کامل متوسطه به رتبه ستوان دومی نائل گردیده‌اند پس از دو سال خدمت به رتبه ستوان یکمی دواساز مفتخر می‌شوند.

رئیس- مادة چهل و دو.

مادة چهل و دوم- فارغ التحصیلهای آموزشگاههای نظامی که داوطلب خدمت در نیروی هوائی می‌شوند و پس از اخذ دانشنامه دانشکده افسری به رتبه ستوان دومی نائل شده‌اند بعد از طی دوره دانشکده دیده بانی و خلبانی یا مکانیک هواپیمائی (که حداقل دوره هر یک از آن دانشکده‌ها یکسال باشد) و اخذ دانشنامه تخصصی به رتبه ستوان یکمی مفتخر می‌گردند.

تبصره- مادة فوق مربوط به افسران فارغ التحصیل آموزشگاههای نظامی است و اشخاصی که آموزشگاههای نظامی را طی ننموده باشند از این امتیاز (ستوان یکمی) بی بهره و تابع مقررات عمومی خواهند بود.

رئیس- مادة چهل و سه.

فصل هشتم – مقررات مخصوص برای نیل به رتبه سروانی.

مادة چهل و سوم

عطف بمادة (۱۱) افسرانی که چهار سال با رتبه ستوان یکمی خدمت نموده و حائز شرایط لازمه باشند بدرجه سروانی مفتخر می‌گردند.

رئیس- مادة چهل و جهار.

مادة چهل و چهارم- محصلین فنی و مهندسین علوم عالیه واطباء و بیطاران و دواسازان و محصلین آموزشگاههای عالیه هواپیمائی و مکانیک و الکتریسیته و امثال آن در خارجه که مطابق مواد (۳۳) و (۳۸)شش سال بعد از شروع به تحصیل به رتبه ستوان یکمی بدون حقوق مفتخر شده باشند دو سال بعد از ارتتقاء به رتبه ستوان یکمی بدون حقوق به رتبه سروانی مفتخر و از خرج تحصیل و فوق العاده مأموریت طبق مقررات استفاده نموده از تاریخ مراجعت به ایران رتبه آنها تثبیت و حقوق رتبه خود را دریافت خواهند نمود.

رئیس- مادة چهل و پنج.

مادة چهل و پنجم

عطف به مادة(۳۹) فارغ التحصیلهای دانشکده بیطاری طهران که بعد از یکسال خدمت با رتبه ستوان دومی بیطار به رتبه ستوان یکمی بیطار مفتخر گردیده‌اند بعد از سه سال خدمت با رتبه ستوان یکمی بیطار به رتبه سروانی بیطار مفتخر می‌گردند.

رئیس- مادة چهل و شش.

مادة چهل و ششم- عطف به ماده (۴۰) ستوان یکمهای طبیب فارغ التحصیل دانشکده طب طهران پس از دو سال خدمت با درجه ستوان یکمی به رتبه سروانی طبیب مفتخر خواهند گردید.

رئیس- مادة چهل و هفت.

مادة چهل و هفتم

عطف به مادة (۴۱) ستون یکمهای دواساز فارغ التحصیل دانشکده دواسازی که با دارا بودن تحصیلات کامل متوسطه دوره دانشکده دواسازی را طی نموده‌اند پس از سه سال خدمت با رتبه ستوان یکمی به رتبه سروانی دواساز مفتخر خواهند گردید.

رئیس- مادة چهل و هشت.

فصل نهم- مقررات مخصوص برای نیل به رتبه سرگردی و بالاتر.

مادة چهل و هشتم- ارتقاء به درجات سرگردی و بالاتر مشمول مقررات مادتین (۳) و (۱۱) این قانون خواهد بود.

رئیس- ماده چهل و نه.

مادة چهل ونهم- حداکثر ترقی اطباء مجازی که فعلا در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند فقط تا رتبه سروانی است و هیچوقت نمی‌توانند طبیب ارشد هنگ بشوند.

تبصره- اطباء مجازی که قبل از وضع مقررات فوق دارای رتبه سرگردی به بالا بوده‌اند از این حیث مستثنی خواهند بود.

رئیس- مادة پنجاه.

فصل دهم

قدمت خدمت.

مادة پنجاهم

افسرانی که بر حسب تقاضای شخصی یا بعلل دیگری از خدمت اخراج می‌شوند چنانچه مجددا بخدمت پذیرفته شوند قدمت آنها در رتبه که دارا خواهند بود از روزی محسوب می‌شود که رسمیت آن در حکم عمومی ارتشی اعلام شده فقط در موقع تقاعد یا برقراری مستمری برای وراث سنوات خدمت آنها تا روز اخراج جزء سابقه خدمت محسوب خواهد شد.

تبصره- افسرانی که بر حسب تقاضای شخص از خدمت معاف گردیده‌اند چنانچه بعدا تقاضای دخول به خدمت نمایند در صورت صلاحیت با یک درجه مادون پذیرفته خواهند شد.

رئیس- مادة پنجاه و یک.

مادة پنجاه و یکم- تعیین قدمت خدمت از روی تاریخ درجه و در صورت تساوی تاریخ درجه بین دو افسر با مراجعه به درجه ماقبل خواهد بود.

تبصره- چنانچه دو نفر افسر در درجه ماقبل نیز از حیث قدمت مساوی باشند قدمت خدمت آنها با مراجعه به سایر درجات ماقبل تشخیص داده خواهد شد.

رئیس- مادة ۵۲.

مادة پنجاه و دوم- شاگردان آموزشگاههای مختلفه نظامی و همچنین فارغ التحصیلهای آموزشگاههای نظامی خارجه که در یک تاریخ از آموزشگاه خارج و به مقام افسری نائل می‌شوند در صورت واجد بودن کلیه شرایط و تساوی علل ترجیحی مطابق نمره ترتیب لیاقت که بموجب معدل نمرات امتحانات نهائی معین می‌شود در صنوف مختلفه از حیث ترفیع بر یکدیگر تقدم خواهند داشت.

رئیس- مادة ۵۳.

مادة پنجاه و سوم- تاریخ شروع بخدمت نظامی افسران و سایر مستخدمین نظامی از ابتدای سن نوزده سالگی رسمیت خواهد داشت و قبل از سن مزبور مدت مربوطه از حیث ترفیع و تقاعد جزء قدمت خدمت آنها محسوب نخواهد شد.

رئیس- مادة پنجاه و چهار.

مادة ۵۴- مدت تحصیلات نظامی افسران از زمان دخول به آموزشگاههای نظامی داخله یا خارجه با رعایت مادة فوق جزء مدت خدمت محسوب می‌شود.

رئیس- مادة ۵۵.

مادة پنجاه و پنجم- کلیه مدت انتظار خدمت افسران و همردیفان از حیث ترفیع جزء سنین خدمت محسوب می‌شود.

رئیس- مادة ۵۶.

مادة پنجاه و ششم- مدت اسارت در جنگ جزء قدمت خدمت منظور است.

رئیس- مادة پنجاه و هفت.

مادة پنجاه و هفتم- مرخصی بیش از حد قانون جزء قدمت خدمت محسوب نخواهد شد.

رئیس- مادة پنجاه وهشت.

مادة پنجاه و هشتم- مدت حبسهای غیر انضباطی افسران که در اثر محکومیتهای محاکماتی حاصل می‌شود و بطور مطلق حبسهائی که در حکم عمومی آرتشی درج می‌گردد جزء قدمت خدمت آنها محسوب نخواهد شد.

رئیس- مادة ۵۹.

فصل پانزدهم – تغییر صنف و ارشدیت.

مادة پنجاه و نهم- صنوف اصلی ستوانان و سروانان پیاده و سوار ممکن است طبق تقاضای خود آنها و موافقت فرمانده قسمت مربوطه ضمن تعویض شغل تغییر پیدا کند ولی ارشدیت افسران مزبور در رتبه‌ای که دارا هستند از روزی محسوب خواهد شد که تغییر صنف در حکم عمومی آرتشی تصریح می‌شود.

رئیس- مادة شصت.

مادة شصتم- افسران ارشد و همچنین افسران توپخانه و مهندسی و نیروی هوائی و فنی و طبیب بیطار و دواساز و موزیک که آموزشگاه تخصصی طی نموده باشند نمی‌توانند صنف خود را تغییر بدهند ولی افسران صنوف توپخانه و مهندسی و نیروی هوائی و نیروی دریائی و فنی و موزیک که آموزشگاه تخصصی طی ننموده و جزء یکی از صنوف منظور شده باشند در صورت تمایل خود آنها و موافقت قسمت مربوطه و پس از حصول اطمینان از اینکه در صنف جدید بیشتر مورد استفاده خواهند بود ممکن است تغییر صنف پیدا کنند.

رئیس- مادة شصت و یک.

مادة شصت و یکم- تبدیل از همردیف افسر به مقام افسر اداری یا منظور شدن آنها در ردیف افسران صنف مالی و مباشرتی و همچنین تبدیل از همردیف فنی بمقام افسر فنی ارشدیت درجه مربوطه را از بین نخواهد برد.

رئیس- مادة شصت و دوم.

مادة شصت و دوم- خدمات فوق العاده شایان (بطوریکه شایسته تمجید و اعلام در احکام عمومی باشد) و زخم برداشتن در جنگ بر طبق احکام عمومی آرتشی ممکن است از یک الی یکصدو هشتاد روز بر مدت خدمت بیفزاید.

رئیس- مادة شصت و سوم.

مادة شصت و سوم- گروهبانان و استواران و افسرانیکه با نمرات ۱ و ۲ و ۳ از آموزشگاههای مربوطه بیرون آمده باشند نسبت به همردیفان خود بترتیب ذیل دارای ارشدیت خواهند بود:

گروهبانان دوماه

استواران چهارماه

افسران شش ماه

رئیس- مادة شصت و چهارم.

فصل دوازدهم

سن.

مادة شصت و چهارم

احدی نمی‌تواند به درجه مافوق نائل شود مگر آنکه میزان سن او اجازه دهد که اقلا چهار سال در رتبه مافوق قبل از رسیدن به حد سن مقرره آن رتبه خدمت نماید.

رئیس- مادة شصت و پنج.

مادة شصت و پنج- حداکثر سن در هر درجه بقرار ذیل است:

ستاد، پیاده، سوار، توپخانه، مهندس، فنی، هواپیمائی، نیروی دریائی، زره پوش.

استواران و ستوانان ۱و۲و۳ ۴۵

سروان ۴۸

سرگرد ۵۰

سرهنگ دوم ۵۳

سرهنگ ۵۵

سرتیپ ۶۰

سرلشکر ۶۳

صحیه، بیطاری، مالی و مباشرتی، اداری، موزیک، همردیفان.

استواران و ستوانان ۱و۲و۳ ۴۸

سروان ۵۰

سرگرد ۵۴

سرهنگ دوم ۵۶

سرهنگ ۶۰

سرتیپ ۶۳

سرلشکر ۶۵

رئیس- مادة شصت و شش قرائت می‌شود.

مادة شصت و ششم- اشخاص ذیل از حدود سن مستثنی می‌باشند.

وزیر جنگ رئیس ستاد آرتش

رئیس اداره تفتیش مالی آرتش فرمانده سپاه به بالا

آجودان ژنرال یکم رئیس اداره محاکمات

حداکثر سن اشخاص فوق شصت و هشت سال خواهد بود.

رئیس- آقای اعتصام زاده.

اعتصام زاده- در اول این ماده نوشته شده است اشخاص ذیل از حدود سن مستثنی می‌باشند در پایان می‌نویسد حداکثر سن آنها شصت و هشت سال خواهد بود و این دو جمله با هم متناقض بنظر می‌رسد بنابراین بنده پیشنهاد اصلاحی تقاضا می‌کنم که قسمت اول حذف شود.

رئیس- آقای احتشام زاده.

احتشام زاده- بطوری که نمایندة محترم ملاحظه می‌فرمایند در مواد قبل یک حداکثری برای سن افسران ارتش ذکر گردیده و آنوقت نسبت به مشاغل خاصی که در این ماده ذکر شده است آن ماده لازم الرعایه نیست ولی البته برای این اشخاص هم یک حداکثری از حیث سن قائل شده‌اند که در ذیل ماده نوشته‌اند بنابراین هیچ مانعی نیست.

رئیس- مادة شصت وهفتم قرائت می‌شود:

مادة ۶۷- افسرانی که استثناء دارای شغل رتبه مافوق هستند تابع حدود سن آن رتبه خواهند بود.

رئیس- مادة شصت و هشتم قرائت می‌شود.

مادة ۶۸- افسران صنفی که عهده دار مشاغل مالی و دفتری می‌شوند از حیث سن تابع مقررات صنف اصلی خواهند بود مگر در صورت تغییر صنف مطابق مادة ۵۹، ۶۱،۶۰.

رئیس- مادة شصت و نهم قرائت می‌شود. فصل سیزدهم – نیروی دریائی.

مادة ۶۹- عطف به مادة (۲) اسامی درجات صنف دریائی بقرار ذیل است.

ناوی (سرباز)

سرناوی (سرجوخه)

مهناوی دو (گروهبان دوم)

مهناوی یک (گروهبان یکم)

ناو استوار دو (استوار دوم)

ناو استوار یک (استوار یکم)

ناوبان سه (ستوان سوم)

ناوبان دو (ستوان دوم)

ناوبان یک (ستوان یکم)

ناو سروان (سروان)

ناخدا سه (سرگرد)

ناخدا دو (سرهنگ دوم)

ناخدا یک (سرهنگ)

دریا دار (سرتیپ)

دریا بان (سرلشکر)

دریا سالار (سپهبد)

تبصره- اسامی درجات فوق منحصراً مربوط به افسران دریائی بوده و رتبة افسران فنی نیروی دریائی مانند اطباء و مهندسین و افسران مالی و اداری با اصلاحات آرتش بری نامیده خواهدشد.

رئیس- مادة هفتادم قرائت می‌شود.

مادة ۷۰- ترفیعات افسران و افراد نیروی دریائی از حیث شرایط و مدت تابع مقررات آرتش بری مندرجه در این قانون خواهد بود.

رئیس- مادة هفتاد و یکم. فصل چهاردهم – ادارة امنیه.

مادة ۷۱- ترفیعات افسران وافراد ادارة امنیه از حیث شرایط و مدت تابع مقررات ارتش بری مندرجه در این قانون خواهد بود.

رئیس- مادة هفتاد و دوم.

مادة ۷۲- شرایط ورود به آموزشگاه ستوانی اداره امنیه و مقررات ذیل به رتبه ستوان سومی برای فارغ التحصیلهای آموزشگاه مزبور تابع مقررات مادة ۲۲ خواهد بود.

رئیس- مادة هفتاد و سوم.

مادة ۷۳- حداکثر سن افسران و استواران اداره امنیه تابع مقررات مربوطه به قسمت دوم مادة ۶۵ راجع به افسران غیر صنفی و اداری خواهد بود.

تبصره- حداکثر سن رئیس اداره امنیه تابع مقررات مادة ۶۶ خواهد بود.

رئیس- مادة ۷۴ آخرین ماده قرائت می‌شود:

مادة ۷۴- وزارت جنگ مأمور اجرای این قانون است و از تاریخ دهم فروردین ماه ۱۳۱۵ بموقع اجراء گذارده می‌شود.

رئیس- رأی گرفته می‌شود به ورود در شور دوم آقایانی که موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

- شور و تصویب لایحه استخدام متخصص نبات شناسی

[۷- شور و تصویب لایحه استخدام متخصص نبات شناسی]

رئیس- شور در خبر کمیسیون بودجه و امور خارجه راجع به استخدام ارونی کوبا متخصص نبــات شناسی برای تدریس در دانشکدة فلاحت مطرح است.

خبر کمیسیون بودجه:

کمیسیون بودجه با حضور آقای بیات رئیس اداره فلاحت لایحه نمره ۱۷۰۱۱ دولت راجع به استخدام آقای ارونی کوبا تابع دولت اطریش را برای تدریس در دانشکده فلاحت مطرح نموده با توضیحاتی که آقای بیات دادند با ماده واحده پیشنهادی موافقت و علیهذا راپرت آن را برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

خبر کمیسیون امور خارجه:

کمیسیون امور خارجه لایحه نمره ۱۷۰۱۱ دولت را راجع به استخدام دکتر ارونی کوبا متخصص نبات شناسی برای تدریس در دانشکده فلاحت مطرح نموده و با استخدام متخصص مزبور از نقطه نظر ملیت موافقت و اینک خبر آن را تقدیم می‌دارد.

رئیس- عین ماده واحدة پیشنهادی.

مادة واحده- اداره کل فلاحت مجاز است آقای ارونی کویا تابع دولت اطریش را برای تدریس در دانشکده فلاحت و باغ نباتات و مطالعات در گیاهشناسی از تاریخ دهم فروردین ماه ۱۳۱۵ الی مدت سه سال شمسی با شرایط ذیل استخدام نماید:

۱- در مقابل خدماتی که انجام می‌دهد ماهی شصت

پهلوی طلا بعنوان حقوق نصب باسعار خارجی و نصف دیگر بنرخ روز ریال دریافت دارد.

۲- برای مراجعت به اطریش ۲۵ پهلوی طلا به متخصص مزبور تأدیه شود.

۳- برای مسافرتهای ایشان در داخله ایران علاوه بر وسائل نقلیه روزی بیست ریال بعنوان فوق- العاده یومیه به مشاراله تأدیه شود.

۴- یک منزل به اختیار متخصص مزبور گذارده شود.

۵- در تمام مدت استخدام سالی یکماه مرخصی با استفاده از حقوق به مشارالیه داده شود و در صورت عدم استفاده می‌تواند نسبت به مدت خدمتی که انجام داده است مجموع آنرا استفاده نماید.

۶- سایر شرایط با رعایت قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ راجع به استخدام مستخدمین خارجی از طرف ادارة کل فلاحت تعیین خواهد شد.

رئیس- آقای دیبا.

طباطبائی دیبا- چنانچه در مقدمة لایحه اشاره شده این شخص از ۱۶ خرداد ۱۳۰۸ استخدام شده است از طرف ادارة فلاحت بنده اولا می‌خواستم آقای رئیس فلاحت توضیح بدهند که این شخص خدماتی کرده است و ادارة فالحت استفاده هائی از این شخص کرده است که دوباره می‌خواهد او را استخدام کند یا نه و یک توضیح دیگری هم می‌خواستم که بفرمایند راجع به حقوق مدت خدمت سابقش آیا این حقوقی که فعلا معین شده است علاوه شده است بر آن یا نشده است؟

رئیس کل فلاحت (آقای بیات)- آقایان محترم مستحضرند که برای دانشکده فلاحت و بیطاری مامحتاج به یک معلم خیلی خوب بوتانیک (گیاه شناسی) هستیم و این مسیو گوبای اطریشی را استخدام کردیم و اگر آقایان تشریف برده باشند به کرج البته باغ نباتاتی که در آنجا تأسیس شده است دیده‌اند خیلی خوب باغی است و خدمات خیلی مهمی هم در این مدت کرده است و تمام نباتاتی که در اطراف ایالت طهران بوده در کوهها و صحراها و مزارع اطراف رفته و جمع آوری کرده و آورده و یک عده نباتاتی را هم تهیه کرده‌اند که در دنیا وجود نداشته است اینها را هم معین کردیم که چاپ کنیم و امیدواریم چاپ شود و خدماتی هم بعالم گیاه شناسی دنیا بشود از این راه نه فقط ایران (صحیح است) و همینطور مسافرتهائی هم کرده‌اند بحدود شمال و غرب و قسمتهای دیگر یا کمک شاگردان که همراه ایشان بوده‌اند و امیدواریم بتوانیم در بقیة این مدتی که معین شده است راجع به کلیه نباتاتی که در ایران است کتابی تهیه کنیم و یک باغی از کلیه نباتات آنهائی که وجود دارد در اینجا جمع آوری کنیم و برای اطلاع مردم در دسترسشان بگذاریم و البته قسمت عمدة کار ایشان هم تدریس است و خیلی هم خوب انجام می‌دهد چه در دانشکده فلاحت و چه در دانشکدة بیطاری و البته حالا هم یک عدة را مشغول هستیم تربیت می‌کنیم که در آتیه بتوانیم قائم مقام ایشان قرار بدهیم و همینطور شده است دو نفر خیلی خوب شده‌اند یک نفرشان را هم فرستاده‌ایم به اطریش و در مؤسسات علمی همان جا همین کار را می‌کند و با تخصصی که دارد می‌تواند با کمک این شخص در اینجا کار کند. اما راجع به حقوق ایشان اشاره فرموده از سابق تا بحال فرق کلی نکرده است برای اینکه روزی که ایشان استخدام شده‌اند با دلار بوده و دلار تغییر نکرده است و حالا هم با پهلوی معین شده است تقریباً فرق کلی ندارد با حقوق سابقش یعنی آنروزی که آمده و استخدام شده.

رئیس- آقای معدل.

معدل- عرض بنده راجع به مدارس فلاحتی ولایات است و می‌خواستم از موقع استفاده بکنم و از آقای رئیس کل فلاحت سؤال کنم که راجع به اینها چه نظری دارند آیا این مدرسه منحصر به طهران خواهد بود یا راجع به ولایات هم در نظر دارند. مدارسی که برای قسمت نباتات و فلاحت در ولایات تأسیس می‌شود مهمتر است و اهالی ولایات مشاغلشان اینکارهاست در این باب اگر نظریاتی دارند و اقداماتی می‌خواهند بفرمایند توضیح بفرمایند.

رئیس کل فلاحت- عجالتاً در کرج ما دارای سه مدرسه هستیم یکی دبیرستان فلاحت است که اغلب شاگردهاشان از ولایات می‌آیند این تقریباً تطبیق می‌کند با متوسطه و یک عده شاگرد در آنجا تحصیل می‌کنند برای آموزگاری برای خود وزارت معارف تربیت می‌شوند و یک عده هم برای خود اداره فلاحت تعیین می‌شوند و اینها هر کلاسی در حدود پنجاه تا شصت نفر شاگرد دارد و دانشکدة ما هم دانشکدة فلاحت و بیطاری است که چون احتیاج بآن داریم همیشه شاگردان از ولایات می‌آیند آنجا تحصیل می‌کنند برمیگردند به قسمتهای خودشان از همین نظر بود که این مدرسه را در کرج قرار داده‌اند که بتوانند تمام ایران از این مدارس استفاده بکنند و اکثر این شاگردان که ما در آنجا داریم از ولایات است از آذربایجان است از شیراز است از بجنورد است از همه جای ایران می‌آیند و جمع می‌شوند و تحصیل می‌کنند بعد که بیرون آمدند متفرق می‌شوند در تمام مملکت و گمان نمی‌کنم حالا احتیاج باشد که دو مرتبه دانشکده در ولایات درست کنیم و گمان می‌کنم هر چقدر شاگرد باشد ما بتوانیم در همین دانشکده تربیتشان کنیم و برگردانیم. در ولایات یک دبستانهای فلاحتی هست و کسانی که در دهات و شهرها تا کلاس چهارم ابتدائی را طی بکنند در نقاطی که ما مزرعه امتحانی داریم و مأمور فلاحت و متخصص داریم ادارة فلاحت معمول دارد که کمک می‌کند با مدارسی که وزارت معارف تشکیل داده‌اند در آنجا دو سال هم درس فلاحتی داده می‌شود و آنها دبستان فلاحتی است و عدة شان حالا زیاد است وقتی که شاگردان از این دبیرستان فلاحتی کرج بیرونی بیایند عدة آن مدارس هم زیاد می‌شود و به تناسب اهمیت کار هر ناحیه یا هر محل از ایران یک مدارس اختصاصی داریم مثلا در لاهیجان و گیلان و مازندران یک مدارس اختصاصی داریم که مدتش شش ماه است سه ماه است نه ماه است به تفاوت برای دروسی که طرف احتیاجشان است در آنجا جمع می‌شوند و تحصیل می‌کنند و تشویق مشوند برای این کار کلاسهای عملی را در همه جا داریم در شیراز داریم در خوزستان در اصفهان در تمام مملکت یک کلاسهائی داریم که مخصوص آن کارهائی است که می‌خواهیم ازش استفاده کنیم امروز احتیاج است به توسعة زراعت پنبه یک عده را می‌گیریم و تربیت می‌کنیم برای این کار و در آن رشته مأمور می‌شوند و امیدواریم در آتیه بتوانند تخصص پیدا بکنند و یک خدمات مهمی را عهده دار بشوند البته اگر بتوانیم در آتیه با کمک و مساعدت آقای وزیر معارف امیدواریم بتوانیم از مدارس متوسطه و دبیرستانهائی که در ولایات هستند وقتی عده مان کامل شد که بتوانیم دو سه مدرسه را تبدیل کنیم به دبیرستان فلاحتی و این وقتی است که ما بتوانیم از دانشکده فلاحت و بیطاری عدة لازم معلم تربیت کرده باشیم و امیدورایم وقتی که عده کافی معلم ومدیران که برای ولایات نیازمندتربیت بشونداینکارهاانجام شود.

رئیس- موافقین با مادة واحده دولت ورقة سفید خواهند داد. (اخذ رأی بعمل آمده ۱۰۷ ورقه سفید شماره شد).

رئیس- عدة حاضر در موقع اعلام رأی ۱۰۹ نفر با ۱۰۶ رأی تصویب شد.

- تصویب دو فقره مرخصی

[۸- تصویب دو فقره مرخصی]

رئیس – دو فقره خبر از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است.

خبر کمیسیون:

۱- آقای جرجانی برای رسیدگی بامور محلی تقاضای ۲۰ روز مرخصی از تاریخ دهم اسفند ماه ۱۳۱۴نموده‌اند کمیسیون عرایض با تقاضای ایشان موافقت نموده واینک خبر آن تقدیم می‌شود.

رئیس- موافقین با خبر کمیسیون قیام فرمایند

(اکثر برخاستند)

تصویب شد.

۲- آقای مرآت اسفندیاری بواسطة گرفتاری که در کرمان برای ایشان پیش آمده و مجبور به مسافرت شده‌اند تقاضای چهارده روز مرخصی از تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۳۱۴ نموده‌اند و کمیسیون عرایض با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبر آن تقدیم می‌شود.

رئیس- موافقین با خبر کمیسیون قیام فرمایند.

ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس- اگر موافقت میفرمائید جلسه را ختم کنیم.

(صحیح است).

جلسة آینده روز یکشنبه دهم اسفند سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد.)

رئیس مجلس شورای ملی- حسن اسفندیاری

قانون

الغاء مادة دوازدهم قانون تذکره

مادة واحده- مجلس شورای ملی مادة ۱۲ قانون تذکره را که راجع به عدم صدور تذکره و ویزا برای ایرانیان مقیم خارجه که مشمول نظام وظیفه می‌باشند ملغی می‌نماید.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه پنجم اسفند ماه یکهزار و سیصد و چهارده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید. رئیس مجلس شورای ملی- حسن اسفندیاری

قانون

اجازه استخدام آقای ارونی کوبا تبعه اطریش برای تدریس در دانشکده فلاحت

مادة واحده- اداره کل فلاحت مجاز است آقای ارونی کوبا تابع دولت اطریش را برای تدریس در دانشکده فلاحت و باغ نباتات و مطالعات در گیاه شناسی از تاریخ دهم فروردین ماه ۱۳۱۵ الی مدت سه سال شمسی با شرایط ذیل استخدام نماید:

۱- در مقابل خدماتی که انجام می‌دهد ماهی شصت پهلوی طلا بعنوان حقوق نصب باسعار خارجی و نصف دیگر بنرخ روز ریال دریافت دارد.

۲- برای مراجعت به اطریش ۲۵ پهلوی طلا به متخصص مزبور تأدیه شود.

۳- برای مسافرتهای ایشان در داخله ایران علاوه بر وسائل نقلیه روزی بیست ریال بعنوان فوق- العاده یومیه به مشاراله تأدیه شود.

۴- یک منزل به اختیار متخصص مزبور گذارده شود.

۵- در تمام مدت استخدام سالی یکماه مرخصی با استفاده از حقوق به مشارالیه داده شود و در صورت عدم استفاده می‌تواند نسبت به مدت خدمتی که انجام داده است مجموع آنرا استفاده نماید.

۶- سایر شرایط با رعایت قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ راجع به استخدام مستخدمین خارجی از طرف ادارة کل فلاحت تعیین خواهد شد.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه پنجم اسفند ماه یکهزار و سیصد و چهارده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی- حسن اسفندیاری