مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آذر ۱۳۳۴ نشست ۱۷۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هجدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هجدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آذر ۱۳۳۴ نشست ۱۷۵

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۴

سال یازدهم

شماره مسلسل

دوره هجدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی دوره ‏۱۸

جلسه: ۱۷۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۵ آذر ماه ۱۳۳۴

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت‌مجلس.

۲- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۳۴ مجلس شورای ملی به وسیله آقای خرازی کارپرداز.

۳- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای قنات‌آبادی‏

۴- مذداکره در گزارش کمیسیون استخدام راجع به حداکثر حقوق کارمندان دون‌پایه و خدمت‌گزاران جزء

۵- ختم جلسه به عنوان تنفس‏

مجلس ساعت ده و پنچ دقیقه به ریاست آقای ادلان (نایب‌رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت‌مجلس.

نایب‌رئیس- اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

غایبین بااجازه آقایان: کیکاوسی- مصطفی ذوالفقاری- بزرگ‌ابراهیمی- محمود افشار- شیبانی- عبدالحمید بختیار- خلعتبری- کاشانی- صادقی بوشهری- دکتر سعید حکمت- غضنفری- بزرگ‌نیا- کی‌نژاد- بوربور- احمد فرامرزی- فرود- دولت‌شاهی- دولت‌آبادی- اورنگ- خزیمه‌علم.

غایبین بی‌اجازه آقایان: اریه- امید سالار- مهندس شاهرخ‌شاهی- سعیدی- شفیعی- یارافشار- قوامی- میراشرافی- تجدد- سلطان‌مراد بختیار- دکتر حمزوی- اسفندیاری.

دیرآمدگان و زودرفته‌گان بااجازه- آقایان: اعظم زنگنه- هدی- مهندس جفرودی- صارمی- خاکباز- دکتر افشار- محمودی- قنات‌آبادی- پورسرتیپ- حائری‌زاده- امیرتیمور کلالی.

دیرآمدگان و زودرفته‌گان بی‌اجازه- آقایان: سرمد- درخشش- دهقان- مهندس ظفر- پیراسته.

نایب‌رئیس- آقای مکرم.

مکرم- در لایحه ترمیم حقوق خدمت‌گزاران و کارمندان جزء در ماده اول گویا اشتباهی شده که اگر همین‌طور صورت‌مجلس تصویب شود نقص قانون خواهد بود در ماده اول می‌گوید که حداکثر حقوق ثابت کارمندان دون‌پایه و خدمت‌گزاران جزء رسمی موضوع قانون مصوب ۹ اسفند ماه ۱۳۲۶ به ترتیب ماهیانه ۲۵۶۰ ریال ۳۳۲۰ ریال ترقی داده این دو رقم باید مقدم و مؤخر شود برای این‌که رقم اول مربوط به خدمت‌گزاران جزء است و دوم مربوط به کارمندان دون‌پایه که اگر به این صورت تصویب بشود نقض قانون است و باید اصلاح بشود.

نایب‌رئیس- همان‌طور در موقع در ماده اصلاح می‌شود در صورت مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت مجلس جلسه قبل تصویب شد امروز سه نفر از آقایان تقاضای نطق قبل از دستور کرده‌اند که دو نفر از آقایان صرف‌نظر فرموده‌اند اگر جناب آقای حائری‌زاده هم مرحمت بفرمایند اجازه بدهند که ما وارد دستور می‌شویم برای این‌که لایحه کارمندان جزء امروز انشاالله تمام بشود.

حائری‌زاده- اگر برای جلسه فردا باشد بنده حرفی ندارم‏.

نایب‌رئیس- یعنی محفوظ بماند؟

حائری‌زاده- بله محفوظ بماند برای جلسه آینده.

نایب‌رئیس- محفوظ که نمی‌شود آقا همیشه در مجلس تشریف دارید می‌توانید اسم بنویسید که چون دو نفر از آقایان صرف‌نظر کرده‌اند به احترام آقایان جنابعالی هم صرف‌نظر بفرمایید (حائری‌زاده- اشکالی ندارد).

۲- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۳۴ مجلس شورای ملی به وسیله آقای خرازی کارپرداز.

نایب‌رئیس- آقای خرازی‏.

خرازی- بودجه سال ۱۳۳۴ مجلس را تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

نایب‌رئیس- به کمیسیون محاسبات فرستاده می‌شود. آقای قنات‌آبادی‏.

۳- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای قنات‌آبادی‏

قنات‌آبادی- یک سؤالی است از وزارت دادگستری که تقدیم مقام ریاست می‌کنم. ‏

۴- مذاکره در گزارش کمیسیون استخدام راجع به حداکثر حقوق کارمندان دون‌پایه و خدمت‌گزاران جزء

نایب‌رئیس- در لایحه حقوق کارمندان دون‌پایه و خدمت‌گزاران جزء پیشنهادی جلسه گذشته قرائت شد و بایستی رأی گرفته می‌شد مجددا قرائت می‌شود که آقایان توجه بفرمایند (به شرح زیر قرائت شد).

مقام ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نمایم تبصره زیر به ماده یک قانون تعیین حداکثر حقوق کارمندان دون‌پایه اضافه شود.

وضع استخدامی کارمندان دون‌پایه که در تاریخ تصویب این قانون مشغول وظیفه هستند به نسبت آخرین حقوق دریافتی به کارمندان رسمی و حقوق فعلی با هر پایه که نزدیک باشد مأخذ تطبیق قرار داده می‌شود.

عمیدی‌نوری- صارمی‏.

عمیدی‌نوری- آقا اینها در حدو دو هزار نفر بیشتر نیستند.

نایب‌رئیس- آقای انواری.

انواری (معاون وزارت دارایی)- برای تبدیل سمت کارمندان دون‌پایه به رسمی از خیلی پیش لایحه‌ای تقدیم شده که در کمیسیون‌ها تحت رسیدگی است و مواردی دارد تبصره‌هایی دارد که با آن مواد و تبصره‌ها قابل اجرا است و با یک تبصره نمی‌شود تبدیل کرد (صارمی- آن مال همه مستخدمین است) (عمیدی‌نوری- چه اشکالی دارد) با یک تبصره که نمی‌شود وضع کارمندان را تبدیل کرد آن لایحه که در کمیسیون‌ها تحت رسیدگی است مطالعه بفرمایید و این پیشنهاد برای دولت قابل‌اجرا نیست باید توجه بفرمایید لایحه‌ای که در کمیسیون‌ها تحت رسیدگی است رسیدگی نمود و اگر این تصویب بشود تکلیف کار آن معلوم می‌شود و با یک تبصره نمی‌شود اجرا کرد وقتی که اجرا نشده استدعا می‌کنم این تبصره را پس بگیرید جناب آقای عمیدی‌نوری و در موقع خودش در کمیسیون موضوع مطرح است رسیدگی می‌شود و تمام می‌شود و تقدیم مجلس می‌شود این موضوع لایحه مخصوص دارد با یک تبصره غیر ممکن است بشود کارمندان پیمانی را تبدیل کرد آن لایحه تبصره دارد و مواد دارد که بدون آن تبصره‌ها قبلاً اجرا نیست استدعا می‌کنم این پیشنهاد را پس بگیرید وقتی آن لایحه آمد نظر آقایان تأمین می‌شود.

رأی بگیرید ما خواستیم تکلیف آن لایحه را معلوم کنیم شما اینجا تشریف می‌آورید مخالفت می‌کنید ولی به خودشان می‌گویید مخالفم.

انواری- مخالفت نکردیم عرض کردم باید رسیدگی بشود با این ترتیب قابل‌اجرا نیست و اگر این تبصره تصویب بشود موقعیت اجرا نخواهد شد ولی آن لایحه مواد و تبصره دارد که باید تمام آن در کمیسیون مطرح بشود.

نایب‌رئیس- آقای بهادری.

بهادری- بنده در جلسه گذشته یک پیشنهادی به امضاء ۱۵ نفر از آقایان داده بود راجع به افسران راه‌آهن استدعا می‌کنم آن را مطرح بفرمایید.

نایب‌رئیس- بنده از این لایحه این پیشنهاد یک بار دیگر قرائت می‌شود آقایان توجه بفرمایند تا رأی بگیریم (مجددا به شرح سابق قرائت شد).

نایب‌رئیس- آقایانی که با این پیشنهاد موافقند قیام کنند (چند نفری برخاستند) تصویب نشد.

احمد فرامرزی- پیشنهاد خرج بود.

نایب‌رئیس- به ماده اول با اصلاحی که آقای مکرم فرمودند رأی می‌گیریم آقای قنات‌آبادی بیرون تشریف نبرید تا رأی بگیریم‏.

قنات‌آبادی- یک اختلافی پیدا شده بین کمیسیون بودجه و کمیسیون برنامه برای آن آقایان بیرون تشریف می‌برنند.

نایب‌رئیس- مجلس مقدم است.

عبدالرحمن فرامرزی- ما را آقای رئیس اظهار فرمودند.

نایب‌رئیس- اگر آقای رئیس اظهار فرموده‌اند مجلس را تعطیل می‌کنیم حالا رأی می‌گیریم به ماده اول با اصلاحی که آقای مکرم فرمودند آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد ماده دوم قرائت می‌شود. (به شرح زیر قرائت شد).

ماده ۲- ماده ۷ قانون افزایش حقوق کارمندان دولت مصوب شش آبان ماه ۱۳۳۳ از این تاریخ ملغی و به جای آن ماده زیر تصویب می‌شود:

تبصره- هر فرزندی از پدر یا مادری که کارمند دولت باشد فقط مشمول یک مدد معاش خواهد شد در صورتی که پدر و ماد هر دو کارمند باشند مدد معاوش به پدر داده می‌شود در صورت فوت پدر یا مادر مدد معاش آنها به کسی داده می‌شود که کفیل‌خرج طفل تا حصول به سن ۱۸ سالگی باشد در مورد اولاد اناث تا موقعی که شوهر اختیار نکرده باشد.

نایب‌رئیس- آقای انواری.

معاون وزارت دارایی- به طوری که استحضار دارید این ماده قانونی که اینجا ملغی می‌شود در ماده دوم (مشایخی- ماده قبلی چه بوده؟) ماده قبلی این بوده که ره یک از کارمندان که حقوقش از ۲۰۰ کمتر باشد و عده اولادش از سه بیشتر باشد برای هر اولاد ۱۰۵ حقوق به عنوان مدد معاش به او داده می‌شود این قانون آن ماده را ملغی می‌کند و به جایش ماده دیگر می‌آید که برای هر نفر یک‌صد ریال داده شود مذاکراتی که در کمیسیون‌های مربوطه بود این بود که تا رتبه ۴ قائل بشویم برای این‌که درآمد کشور اجازه نمی‌دهد که بیشتر از این برای هر نفر از کارمندان قائل بشویم و به همین‌ترتیب زمینه مساعد بود و به مرحله تصویب رسیده بود ولی بعد دیدم که ۲۰۰ تومان حقوق رتبه ۵ است و اگر آن ماده را ملغی کنی تا رتبه ۴ باشد رتبه پنجمی که حقوقش ۲۰۰ تومان است از آن بهره‌ای که می‌برنند محروم می‌مانند.

نایب‌رئیس- آقای انواری در ماده ۵ نظریه آقا تأمین شد.

انواری- موافقت کردیم تا رتبه ۵ باشد یعنی به کارمندانی که تا رتبه ۵ هستند به هر نفر از اولادشان ماهی ده تومان داده وشد این ماده ۷ که اشتباه است می‌گوید برای تمام کارمندان تا هر رتبه‌ای که هست برای هر نفر اولاد ده تومان داده شود این‌که امکان ندارد برای این‌که اگر برای هر کارمند دو تا اولاد قائل بشویم ۵۰ ۶۰ میلیون تومان می‌شود بودجه‌ای که الان ۳۰۰ میلیون تومان کسر دارد با این اعتباراتی که اضافه شده است ما نمی‌توانیم موافقت کنیم تا رتبه ۵ نظر به رعایت حال کارمندان جزء بنده موافقت می‌کنم از اول هم این وبده که بگویم تا رتبه ۵ حالا تصویب بشود تمام بشود و از رتبه ۵ به بالا فعلاً بماند و به نظر بنده اگر ماده این‌طور اصلاح شود کافی است و دولت هم با آن موافق است ماده سوم به جای ماده ۷ (به هر یک از اولاد کارمندان و خدمت‌گزاران و وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی و شهرداری‌ها تا رتبه ۵ که سن آنها به ۱۸ سال تمام نرسیده ماهیانه یک‌صد ریال مدد معاش اولاد بعد از تأمین اعتبار در بودجه مربوطه پرداخت خواهد شد) این ماده اگر به جای آن بیاید نظر ما تأمین است (مهندس اردبیلی- رتبه ۵ چرا؟) رتبه ۵ برای این که حق اولاد را تا زمانی که حقوق مستخدم دویست تومان بوده است به این ترتیب صد پنج می‌دادیم حالا به هر یک اولاد ۱۰۰ ریال می‌گوییم بدهیم این ماده که این‌طور اصلاح می‌شود آن وضع سابق به خودی خود از بین می‌رود دیگر اصلاً ضرروت ندارد و با این ماده‌ای که عرض کردم دولت موافق است. ‏

نایب‌رئیس- آقای شوشتری‏.

شوشتری- بسم الله الرحمن الرحیم‏

به نظر بنده همان ماده اولیه به همان کیفیتی که نوشته شده خیلی بهتر از این صورت است اینجا جناب آقای انواری یک شبهه‌ای برای من پیدا شد الان این معنای آقا فرمودید تا پایه ۵ آن حق که القا خواهد شد این ماده یک پنج اضافه می وشد یعنی در دویست تومان ۴۰ تومان اضافه می‌شود پس اگر بخواهید او را القا کنید و برای سه اولاد سه ده تومان بدهید (یک نفر از نمایندگان- برای ۵، شش اولادی هم می‌دهند) همه که ۵ و ۶ و ۷ اولاد ندارند این اصلش از آن کمتر می‌شود ما آمدیم ابرویش را درست کنیم چشمش را هم کور می‌کنیم بیچاره این کارمند را چه کار کنیم بنده عقیده‌ام این است حالا که می‌خواهید مساعدت کنید همان ماده را به همان کیفیت تصویب بفرمایید و جوری بکنید که ۲۰۰ تومان یعنی تا به این نصاب پایه ۵ آن ۵ یک چهل تومان باشد کسر نشود که عقیده من اغلب آقایان نمایندگان همه عقیده داریم هم اضافه بشود نه این‌که بیاییم از آنها بگیریم به یک صورتی در بیاوریم که معما بشود بگویید آقا تو سه اولاد داری چهار تا اولاد داری پس ما کمک نکردیم سر سیاه زمستان کمکی نکردیم به نظر من جناب آقای انواری ما اگر بخواهیم کمک کنیم برای همان ماده را به همان کیفیت تصویب کنیم و این ده تومان یک چیزی باشد که امروز برای هر یک از اولاد ده تومان اضافه شود به این جهت بنده با آن توضیحات مخالفم‏.

نایب‌رئیس- آقای انواری‏.

معاون وزارت دارایی- جناب آقای شوشتری توجه بفرمایید سابق بر این کسی که یک اولاد داشت چیزی داده نمی‌شد برای دو نفر هم داده نمی‌شد برای سه نفر هم چیزی داده نمی‌شد از سه اولاد بیا به بالا صد پنج برای هر اولاد داده می‌شد حالا ما می‌گوییم اگر هم یک اولاد داشته باشد ده تومان دو تا دارد بیست تومان سه تا دارد سی تومان ۴ تا دارد چهل تومان داده بشود این که خیلی بهتر از آن است (یک نفر از نمایندگان- تا رتبه ۵) تا رتبه ۵ و فعلاً هم وضعیت درآمد کشور و بودجه کشور اجازه نمی‌دهد که تا رتبه ۵ بیشتر موافقت کنیم‏.

نایب‌رئیس- آقایان استدعا می‌کنم توجه بفرمایید که باید رأی بگیریم آقای دکتر جزایری نظری دارید بفرمایید.

دکتر جزایری- واقعاً جای تعجب است که بعد از مدت‌ها یک لایحه کمک چند تومان به مستخدمین که مستخدمین دولت ایران هستند و دولت ایران نمی‌تواند جلوی بالا رفتن هزینه زندگی را بگیرد آورده‌اند بعد از آقای معاون وزارت دارایی عوض این‌که توجهی بهش کند خودش می‌آید هی هر روز موش می‌کشد هی خودش می‌گوید کمتر بکنید جناب آقای انواری مجلس می‌گوید به همه مستخدمین داده شود شما که نمی‌توانید جلوی اضافه شدن و بالا رفتن هزینه زندگی را بگیرید شما که نمی‌توانید وضع مستخدمان را درست کنید شما که برای شرکت تعاونی و کمک‌های جنسی مستخدمین هر روز وعده دورغ می‌دهید هر روز حرف می‌زنید کمیسیون‌بازی درمی‌آورید بعد هم می‌آیید می‌گویید بودجه دولت اجازه نمی‌دهد شما بروید ببنید چه مخارج بی‌ربط و زائد در دستگاه شما می‌شود شما عوض این‌که به چهار تا مستخدم درست مستخدمین جزء کمک کنید این حرف‌ها را می‌زنید اگر جنابعالی مدافع قانونی که خودتان می‌نویسید نیستید چرا می‌آیید اینجا صحبت می‌کنید (مرآت اسفندیاری- آقا پیشنهاد بدهید) پیشنهاد شده که تا رتبه ۵ حذف بشود و کلیه مستخدمین برای هر اولادی که دارند این ۱۰۰ ریال داده بشود ما پیشنهاد کردیم که این ده تومان حق اولاد به همه داده بشود (صحیح است)

این نظر عین گزارشی است که در کمسیون تصویب شده نمی‌توانید نظر مجلس را تأمین کنید ول کنید بروید وزارت دارایی شما هر روز در یک معامله غلط صدها هزار تومان پول می‌دهید و شما توی وزارت دارایی این تصویب‌نامه‌ها را تهیه می‌کنید تصویب‌نامه صادر می‌کنید که برای احکامی که به حکمت داده‌اید میلیون‌های پول بدهند نمی‌توانید دفاع کنید به وزیر دارایی بگویید بیایند دفاع کنند پیشنهاد داده‌ایم که به همه مستخدمین داده بشود بدون استثنا.

نایب‌رئیس- آقای معاون وزارت دارایی.

معاون وزارت دارایی- جناب آقای دکتر جزایری آقا می‌فرمایید این پول داده بشود ما الان خرجی که می‌کنیم در حدود بودجه‌ای است که به تصویب مجلس رسیده و بودجه جزئش را هم کمیسیون بودجه تصویب می‌کند و علاوه بر آن هم چیزی نمی‌پردازیم این‌که می‌فرمایید خرج زائد داریم می‌کنیم همان چیزی است که کمیسیون بودجه تصویب کرده است دیناری دولت علاوه خرج نمی‌کند (دکتر جزایری- تصویب‌نامه‌های زایدی که تهیه کرده‌اید می‌آورم می‌گوید سؤال می‌کنم.)

نایب‌رئیس- جناب آقای دکتر جزایری شما صحبتتان را کرده‌اید آقا هم صحبت می‌کند.

معاون وزارت دارایی- بودجه فعلی ما که می‌بایستی ۳۰۰ میلیون کسر را یک قسمتی از محل وام و یک قسمتی را هم از صرفه‌جویی‌های همین بودجه مصوب تأمین کنیم محلی ندارد که این خرج را بپردازیم‏.

دکتر جزایری- برای این است که عواید را وصل نمی‌کنید.

معاون وزارت دارایی- اگر عواید را وصل نمی‌کنید پس مخارج را از کجا می‌پردازیم آخر ماه به ماه ۶۷ میلیون تومان حقوق کارمندان دولت را از کجا می‌پردازیم آقایان قانون را به این ترتیب بگذارید و آن وقت بفرمایید دولت چرا اجرا نمی‌کند دولت به هر حال پیش از رتبه ۵ را می‌تواند بپردازد.

نایب‌رئیس- پیشنهاد راجع به مسکوت ماندن لایحه رسیده است که قرائت می‌شود (پیشنهاد آقای رضایی به شرح زیر قرائت شد).

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی.

پیشنهاد می‌کنم لایحه مسکوت بماند.

نایب‌رئیس- آقای رضایی.

رضایی- این لایحه متأسفانه در جلسه گذشته که در مجلس مطرح شد بنده تصور می‌کنم یک پیشنهادی شد یا حداقل خلاف آیین‌نامه بود.

نایب‌رئیس- آقای دکتر جزایری تشریف نبرید می‌خواهم رأی بگیریم.

دکتر جزایری- چشم بنده را آقای رئیس اظهار فرموده‌اند.

رضایی- دولت یک لایحه‌ای داده است این لایحه دولت آمده است اول به کمیسیون استخدام بعد آمده است به کمیسیون بودجه و بعد از این دو کمیسیون که آمده است و می‌بایستی قاعدتاً آن گزارش در مجلس شورای ملی مطرح بشود در آن گزارش این قید تا رتبه ۵ است یعنی اگر مجلس در حال حاضر بخواهد رأی بدهد آن چیزی که مطرح است می‌گوید به کارمندان دولت تا رتبه ۵ داده بشود البته اعضای کمیسیون استخدام و کمیسیون هر دو میل داشتند که به سایر کارمندان دولت هم کمک بشود امام اینجا یک حساب است امکانات را هم باید سنجید یک محاسبه‌ای شد در کمیسیون بودجه رقمی که تفاوت می‌کند. اگر تا رتبه ۴۵ پرداخت شود ۵۵ میلیون تومان است بودجه ما الان کسر دارد این نظری را که آقایان دارند نظر خوبی است که شامل تمام کارمندان دولت بشود وقتی که آقایان پیشنهاد بفرمایند آن رتبه ۵ حذف بشود و به تمام کارمندان دولت این موضوع تعمیم داده بشود ۱۲۰ میلیون تومان ۱۳۰ میلوین تومان ۱۵۰ میلیون تومان به خرج بودجه اضافه می‌شود به اعتبار لازم دارد (داراب- این رقم از کجا آمده) حد متوسط را گرفته‌ایم آقایان نمایندگان وزارت دارایی بودجه محاسبه شد یک محاسبه تقریبی اگر شما حالا این رقم را این ۱۵۰ میلیون تومان را همه تصویب کردید وقتی که نتوانستند بدهند مثل خیلی از قوانین که ما با حسن‌نیت تصویب کردیم ولی دولت اجرا نکرد و می‌گوید امکان اجرایش را ندارد آن وقت نتیجه این کمکی که می‌خواهیم با حسن‌نیت بکنیم به تمام کارمندان دولت این خواهد شد که این کمکی هم که امروز از این ۵۰ میلیون تومان دولت می‌تواند تأمین کند و تا رتبه ۵ را کمک بکند وقتی رقم رفت بالا به آنها نمی‌تواند کمک کند و آن وقت یک ظلمی است که ما می‌کنیم در حق این طبقه من استدعا می‌کنم که آقایان موافقت بفرمایند تا رتبه ۵ را بدهیم فردا اگر گشایشی در وضع مالی مملکت در بودجه مملکت پیبدا شد یک پیشنهادی یک طرحی یا یک لایحه‌ای خود دولت می‌آورد و آقایان تصویب می‌کنند ولی اگر این را همه جا بگوییم بدهند به دولت به هیچ کس نمی‌تواند بدهد چون ۱۷۰، ۱۸۰ میلیون تومان اعتبار می‌خواهد و با وضع فعلی مالی مملکت به نظر بنده امکان‌پذیر نیست پیشنهادم را پس می‌گیرم.

نایب‌رئیس- آقایان توجه بفرمایند می‌خواهیم رأی بگیریم ماده قرائت می‌شود نظر دولت هم عوض می‌شود (ماده ۲ به شرح زیر قرائت شد).

ماده ۲- ماده ۷ قانون افزایش حقوق کارمندان دولت مصوب شش آبان ماه ۱۳۲۰ از این تاریخ ملغی و به جای آن ماده زیر تصویب می‌شود.

از تاریخ تصویب این قانون درباره کارمندان و خدمت‌گزارن وزارتخانه‌ها و ادارت دولتی و شهرداری‌ها که دارای اولاد می‌باشند برای هر یک از فرزندان آنها که سنش به ۱۸ سال تمام بالغ نشده ماهیانه ۱۰۰ ریال به عنوان مدد معاش اولاد به قرار می‌شود.

تبصره- هر فرزندی از پدر یا مادری که کارمند دولت باشد مدد معاش به پدر داده می‌شود و در صورت فوت پدر یا مادر مدد معاش آنها به کسی داده می‌شود که کفیل‌خرج طفل تا حصول به سن ۱۸ سالکی باشد در مورد اولاد اناث تا موقعی که شوهر اختیار نکرده باشد.

نایب‌رئیس- نظر آقای معاون وزارت دارایی هم قرائت می‌شود (به شرح زیر خوانده شد).

(به هر یک از کارمندان و خدمت‌گزاران و ادارات دولتی و شهرداری‌ها با رتبه ۵ که سن آنها به ۱۸ سال تمام نرسیده ماهیانه ۱۰ ریال به عنوان مدد معاش اولاد بعد از تأمین‌اعتبار بودجه‌های مربوطه پرداخت خواهد شد.

دکتر جزایری- معاون وزارت دارایی در مجلس نمی‌تواند لایحه دولت را عوض بکند برود لایحه را پس بگیرد و بعد عوض کند.

نادعلی کریمی- بنده این نظر را قبول و پیشنهاد را امضا می‌کند.

نایب‌رئیس- دولت نظرش این است که تا پایه ۵ به هر اولادی یک‌صد ریال پرداخت شود.

اردلان- (تا) را توضیح بدهید که رتبه ۵ هم تویش هست. ‏

نایب‌رئیس- آقایان توجه فرمودند دولت نظرش این است که دولت تا رتبه ۵ یعنی پایه ۵ هم هست و به اینها کمک معاش اولاد بدهد آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثراً برخاستند) تصویب شد.

دکتر شاهکار- بنده اخطار دارم این برخلاف قانون است جناب آقای رئیس اخطار دارم اخطار مقدم است معاون وزارت دارایی حق پیشنهاد دادند ندارد.

دکتر جزایری- باید رئیس‌الوزرا امضا کند نظر دولت را و آن وقت آقای معاون وزارت دارایی بیاورد اینجا (زنگ رئیس).

دکتر شاهکار- تأمین اعتبار یعنی ندادن ده تومان برای کارمندهای دولت نمی‌دهند ولی نود میلیون دلار موتور دیزل می‌خرند.

نایب‌رئیس- آن ماده که تمام شد و تصویب شده است ماده سه قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد).

ماده ۳- در صورتی که خدمت‌گزاران جزء قبل از رسیدن به بازنشستگی پرداختی آنها به صندوق بازنشستگی یک جا به ورثه قانونی آنها که در موارد ۴۷ و ۴۸ قانون استخدام معین شده متساویاً پرداخت خواهد شد.

داراب- آن رأی درست نبود.

بهبهانی- تأمین‌اعتبار را قرار نبود بگذارند.

نایب‌رئیس- آقایان اجازه بدهید مجلس را اداره کنند.

مخبر کمیسیون استخدام (نراقی)- بنده باید توضیح بدهم. ‏

نایب‌رئیس- نظری نسبت به ماده سوم نیست.

مشایخی- بنده عرضی دارم‏.

نایب‌رئیس- آقای نقابت مخالفید آقا.

نقابت- بله‏.

کریمی- بنده مخالفم با ماده سه‏.

نایب‌رئیس- آقای مشایخی سرکار مخالفید.

مشایخی- بله‏.

نایب‌رئیس- بفرمایید.

مشایخی- بنده از این اجازه استفاده کردم برای این‌که راجع به ماده دو که تصویب شد تذکری بدهم. ‏

کریمی- آقای رئیس ایشان راجع به ماده می‌خواهند صحبت کنند.

نایب‌رئیس- خواهش می‌کنم راجع به ماده دو صحبت نفرمایید چون تصویب شده‏ است.

مشایخی- موضوعی را که جناب آقای انواری تذکر دادند اگر پیشنهاد نماینده تلقی کنیم لازم بود موافق و مخالف در اطراف آن صحبت بکنند آقای کریمی شما نظر آقای انواری را به عنوان تبصره پیشنهادی خودتان تلقی کردید. بنابراین لازم بود که موافق و مخالف صحبت بکنند برخلاف آیین‌نامه و رویه پارلمانی نسبت به یک موضوعی که مخالف و موافق صحبت نکردند رأی گرفته شده است و البته پیشنهاد حذف را بنده تقدیم خواهم کرد.

نایب‌رئیس- جناب آقای مشایخی ماده سوم مطرح است در آن صحبت بفرمایید.

مشایخی- راجع به ماده سوم توضیح می‌دهند بنده خیال می‌کنم که نظر آقای انواری تأمین است برای این‌که شما در همان قانون ثابت که کمک معاش برای اولاد پرداخت می‌کردید اعتباراتی در بودجه‌های قبلی داشتید. بنابراین لزومی نداشت که این کلمه تأمین‌اعتبار را قید می‌کردید و حالا از خود آقای معاون وزارت دارایی می‌خواهم که این موضوع را توضیح بدهیم این جمله اصولاً ذکرش زائد بود زیرا این اعتبارش پایدار است در قانونی که سابق داشتیم به کلیه کارمندان که تا ۲۰۰ تومان حقوق می‌گرفتند کمک اولاد می‌داد دیگر حالا کلمه تأمین‌اعتبار غلط است و چرا این کلمه را گذاشتند معلوم نیست بنابراین من معتقدم که همان ماده مصوب کمیسیون بهتر است و باید به آن رأی گرفته بشود و از این جهت پیشنهاد حذف این را خواهم داد و اما ماده سوم در اینجا گفته شده بعد از فوت یک مستخدمی کسور بازنشستگی به وراث قانونی آن پرداخته شود. این اصلاً به نظر بنده یک تعارفی است که ما داریم می‌کنیم چون یک مستخدمی که یک عمر خدمت کرده است و وجوهی که به عنوان کسور بازنشستگی پرداخت کرده و چیز ناقابلی است که وراث او را. واقعاً از نظر تحصیل تأمین می‌کند خوب است برای مستخدمین جزء هم مثل مستخدمین رسمی برای فرزندان‌شان مقرراتی وضع بشود انصاف و اخلاق و وضع عمومی مملکت و وضع مستخدمین جزء ایجاب می‌کند که برای اولاد آنها هم حقوق بازنشستگی قائل بشویم استرداد پول بازنشستگی پولی است که خودشان داده‌اند این کمک نیست بنابراین بنده معتقدم که باید برای وراث قانونی مستخدمین جزء هم حقوق بازنشستگی برقرار بشود.

نایب‌رئیس- آقای انواری بفرمایید.

قنات‌آبادی- پیشنهادی است به امضای ده نفر از آقایان نمایندگان برای تشکیل جلسه خصوصی که تقدیم می‌کنم. ‏

انواری- جناب آقای مشایخی آقا توجه بفرمایید اینجا قید شده مستخدمین جزئی که به حد بازنشستگی نرسیده‌اند ماده ۴۷ و ۴۸ قانون استخدام می‌گوید کارمندانی رسمی که به حد بازنشستگی نرسیده‌اند وقتی فوت کنند فقط یک‌ثلث از کسور بازنشستگی که داده‌اند به آنها برمی‌گردد این قانون است و عمل هم می‌کنیم مستخدمین جزء این را هم نداشتند یعنی قبل از این‌که به حد بازنشستگی می‌رسند فوت می‌کردند این یک ثلث هم به آنها داده نمی‌شد حالا در این ماده قید شده تمام کسور بازنشستگی که پرداخت به ورثه آنها داده می‌شود.

(مشایخی- اگر به حد بازنشستگی برسند می‌دهند؟) اگر برسند به آنها حقوق بازنشستگی می‌دهیم‏.

شوشتری- اگر می‌دهند که تأمین است کمکی است به مستخدمین جزء (صحیح است) این توضیح لازم بود.

۵- ختم جلسه به عنوان تنفس‏

نایب‌رئیس- ده نفر از آقایان تقاضای جلسه خصوصی کرده‌اند (نراقی- من مخالفم) وقتی که ده نفر تقاضای جلسه خصوصی کرده‌اند باید تشکیل بشود فعلاً برای جلسه خصوصی یک ربع تنفس داده می‌شود (نقابت- بنده مخالفم) (عبدالرحمن فرامرزی- مطابق قانونی است حرف ندارد) یک ربع تنفس داده می‌شود که آقایان تشریف ببرند به جلسه خصوصی. ‏

(یک ساعت و ده دقیقه پیش‌ازظهر به عنوان تنفس تعطیل و دیگر تشکیل نشد)

نایب‌رئیس مجلس شورای ملی- نورالدین امامی