مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آذر ۱۲۸۵ نشست ۴
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نخست | تصمیمهای مجلس | قانون اساسی مشروطه |
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نخست |
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آذر ۱۲۸۵ نشست ۴
مذاکرات مجلس سه شنبه دهم شوال
بواسطه تغییر در امر خبازخانه و اغتشاش آن از حیث کمپانی نان موضوع مذاکره وکلا عمل خبازخانه و اصلاح امر نان است
غالب وکلا تشکیلات مردم را در امر نان اظهار میداشتند، عقیده بعضی بر این بود که بواسطه ارجاع این امر بعهده اولیاء دولت این اغتشاشات فراهم شده است و لازم است که از طرف مجلس اظهار شود که ترتیب خبازخانه بعهده کمپانی واگذار شود.
اظهارات بعضی این بود که باید اظهار نمود در صورتی که اکثریت آراء وکلاء مجلس بر این شد که تشکیل کمپانی در این باب بدهند و مؤسسین آنهم برای تعهد حاضر شدند چرا از طرف دولت اجرای رأی مجلس بتعویض افتاد. و از جمله ایراداتی که داشتند این بود در صورتی که مردم بواسطه کمپانی نان ناچار بخریداری آن بقیمت سابقه هستند دیگر چرا از طرف دولت بیست هزار تومان از خزانه اندرون بتوسط حکومت برای مصرف ضرر داده شود و حال آنکه وزراء دست اندازی بموجودی خزانه را جایز نمیدانستند.
جمعی رأی داند که از طرف مجلس چند نفر برسالت حضور صدارت عظمی بروند در این خصوص مذاکرات در میان آمد جمعی را عقیده این بود که واسطه باید از وکلا باشد. بعضی رسالت وکلا را مخالف نظامنامه میدانستند. بعضی رسالت را بر عهده رئیس محول میداشتند و بعضی دیگر هم این را هم جایز نمیشمردند اظهار رئیس این بود که وزرا در موارد لازمه باید بمجلس حاضر شوند رئیس مجلس نمیتواند برای درخواست ترتیب امور علاقات وزراء برود.
بعضی را در این موضوع عقیده یان بود که باید تا سه روز منتظر بود پس از این مدت در صورت عدم اصلاح این امر باید شرحی نوشته و رسولی فرستاده شود.
سعدالدوله اظهار داشت که از طرف جناب وزیر مخصوص بایشان پیغام رسیده و اطلاع داده شده است که بهیچوجه مایل بمداخله در امر خبازخانه نیستند و کمال مسرت را حاصل میکنند در صورتیکه باقدامات مجلس تعهد این امر بذمه کمپانی باشد و از عهده حکومت خارج شود. در جواب این پیغام گفته شد که خوبست این شرح از طرف حکومت کتباً اظهار شود.
از طرف رئیس اظهار شد که وزراء باید حاضر شوند و در اصلاح این امر همراهی نمایند.
بالاخره باکثریت آراء شرحی در این خصوص بصدارت عظمی نوشته و در مجلس قرائت شد.
مجدداً درخصوص اینکه جای وزراء باید در مجلس معین شود و در مواقع لزوم بمجلس حاضرشوند مذاکره بمیان آمد.
وارث سید مقتول هم مجدداً اظهار تظلم نمود.
لایحه هم که از طرف نسوان درخصوص اقدام در تسهیل تحصیل و ترقی معارف دختران مملکت بود در مجلس قرائت شد.