مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۸

فهرست مطالب:

جلسه ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین بااجازه

آقایان: آزموده - ابطحی - اسحقی کاهکش - اسحقی نژاد - الداغی - امیر عشایری - اهری - بارکزهی- بهره مند - بهنیا - بیات - پزشکی - پور بردباری - پیشوائی- تدین - تژده - تولائی زاده - جاف - جباری - کاظم حیدری - سعید جوادی- دکتر چهرزادی - حجتی - حیدری - دکتردادفر- دانشمند - ذوالفقاری - رئیسی اردکانی - سیفی- شادلو - شهبازی - نوذر صادقی - صبوری - صدر - دکترعاملی - تهرانی - عباسمیرزائی - قائمی - قدمی - قراچرلو - قربانی نسب - قریشی - قوامی- کسرائی - کهن - کیوان - مافی- مجتهدی- محمودیان - مظهری – ناظمی – نواب صفا – محمد نوری – وزیری - یاسینی – یزدی.
بانوان: زاهدی – سلیلی – نائینی طبا.

- بیانات قبل ازدستور آقایان فریدون سعادت قدس نیا – محمد حسین عباسمیرزائی - بانو قدس منیر جهانبانی – آقایان هرمز پیشوائی - دکتر داریوش شیروانی – طاهر جوکار – غلامحسین دانشی

۲- بیانات قبل ازدستور آقایان فریدون سعادت قدس نیا – محمد حسین عباسمیرزائی - بانو قدس منیر جهانبانی – آقایان هرمز پیشوائی - دکتر داریوش شیروانی – طاهر جوکار – غلامحسین دانشی.

رئیس – نطق‌های قبل ازدستور را شروع می‌کنیم آقای سعادت نیا تشریف بیاوردید.

فریدون سعادت قدس نیا – پنج دقیقه از وقتم را بهمکارارجمند سرکار خانم جهانبانی می‌دهم، بنام خداو بنام نامی شاهنشاه آریا مهر، ای دربلندی از همه بالاتر و درنزدیکی از همه محرمتر ‚ ای آنکه از پشت حجابهای غیب بر پیدا و پنهان ما آگاهی و در ماوراء نور و ظلمت اسرار ناگفته را می‌شنوی و ارتعاش اندیشه را در پرده‌های لطیف مغز می‌بینی، همه امید به تو و همه بیم از توست به پیشگاه تو سر تسلیم فرود می‌آوریم ودر حصار عصمت تو از لغزش پناه میجوئیم (از مناجاتهای امام سجاد علیه اسلام).

جناب آقای رئیس، خانمها، و آقایان، همکاران ارجمند و گرامی، مسافرت اعلیحضرتین به کشورهای بلغارستان و مجارستان و بازتاب وسیع آن و استقبال گرم و پرشوری که بعمل آوردند مانند تمام مسافرتهای شاهنشاه و شهبانوی ما پر خیر و برکت بود و موجب کسب اعتبار بیشتر برای ایران و شناساندن بیش از پیش کشورمان به ممالک خارج گردید. ملت ایران بسیار خوشحال و سر افراز و شاکر است که اعلیحضرتین بسلامت بوطن بازگشته‌اند.

مصاحبه پر اهمیت شاهنشاه آریا مهر با نمایندگان وسائل ارتباط جمعی و اعلام این مطلب بسیرا مهم که ایران تقسیم پذیر نیست و قوامی مسلح بهیچوجه زیر بار تجزیه ایران نمی‌رود وسایر فرمایشات پر مغز معظم له بویژه مسأله مبارزه با فساد و اجرای اصل انقلاب اداری و اشاه شاهنشاه به بعضی نارضائیها و نارسائیها هنوز هم درهمه جا اذهان داشته است.

آری، همانطور که رهبرمان فرموده‌اند ایران تجزیه پذیر نبوده و نیست و دشمنان ایران باید این آرزو را بگور ببرند و هیچ ایرانی شاهدوست و وطنپرستی زیر بار آن نخواهند رفت بقول فردوسی حماسه سرای نامی ایران زمین:

دریغ است ایران که ویران شود
کنام پلنگان و شیران شود
چوایران نباشد تن من مباد
بدین بوم و برزنده یک تن مباد

دراین لحظات بسیار حساس از تاریخ ایران وظیفه هر ایرانی شرافتمند که واقعاّ قلبش برای ایران و برای شاه ایران که مظهر استقلال این مملکت است میطپد، در هر نقطه‌ای از این کشور پهناور و در هر شغل ومقامی که هست فوق العاده خطیر وسنگین می‌باشد. ماباید خیلی هوشیار باشیم، باید بین دانشجوی واقعی که می‌خواهد درس بخواند و به مملکتش خدمت کند و دانشجو نما همانطور که همکاران ارجمند دکترشیروانی و دکتر واحدی و سایر همکاران گرامی درجلسات قبلی بیان داشته‌اند فرق گذاشت. نباید دانشجوی واقعی بآتش دانجو نما بسوزد. جامعه روحانیت در کشورمسلمان ایران واقعاّ محترم است همیشه هم محترم بوده و احترامش برهمه واجب ولی باید آخوند نماها و جیره خوریهای سیاست استعماری را از این طبقه شریف و عزیز جدا کرد. آرزو داریم خداوند تبارک و تعالی همه گمراهان را براه راست هدایت فرماید.

اعلامیه دولت بسیار بموقع صادر و مورد تأیید تمام طبقات مملکت هم قرار گرفت.

همشهریان اینجانب در شهرستانهای فردوس و طبس نه تنها با برگزاری مراسم پر شور ضمن ابراز تنفر و انزجار شدید از وقایع و حوادث ناگوار اخیر مراتب جانبازی و فداکاری خودر ا نسبت بشاهنشاه ومیهن و نیز پشتیبانی از اقدامات دولت در برقراری و حفظ نظم و آرامش اعلام داشته‌اند، بلکه با مخابره تلگرافات متعددی که از انجمن‌های شهر و جامعه فرهنگیان رسیده با تأیید اعلامیه دولت آمادگی کامل خویش را برای هرگونه جانبازی اعلام نموده‌اند که عیناّ تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

بهر تقدیر دولت باید با آشوبگران و بیگانه پرستان و کسانیکه آسایش و آرامش مردم ومملکت را بر هم می‌زنند باشدت هر چه تمامتر مبارزه نماید. این خواست تمام مردم ایران و نمایندگان آنان در مجلس رستاخیز است.

از این فرصت استفاده نموده انتخاب سی و یک نفراز خانمها و آقایان همکاران عزیز را بصورت هیئت اجرائی حزب رستاخیز ملت ایران صمیمانه تبریک گفته و درساحت مقدس مجلس شورای ملی ضمن تشکر فراوان از سخنان جناب سناتور دکترموسی قائمقام محترم حزب درمصاحبه اخیر رادیوئی عرض می‌کنم این خود یکی از نشانه‌های علاقه مردم به نمایندگان خویش درمجلس است که این چنین آنانرا تأیید می‌کنند.

امروز مصادف است با چهلمین روز در گذشت فرزند لایق و برومند خراسان شادروان امیراسدالله علم خدمتگزار صمیمی، وفادار و صدیق شاهنشاهمان. خداوند روح پرفتوحش را غریق رحمت خود فرماید.

موضوع مبارزه با فساد و اجرای اصل دوازدهم انقلاب شاه و ملت یعنی انقلاب اداری که اینروزها همه جا صحبت از آنست و بویژه اوامر مؤکدشاهنشاه در اینمورد و نیز سخنان از دل بر آمده و صریح وقاطع و متین و مستدل خدمتگزار صدیق و کاردان شاهنشاه جناب معینیان در کمیسیون مفید و پرثمر شاهنشاهی بقدری در وضع حال و آینده کشورمان حائز اهمیت است که حیفم آمد باز هم در این باره سخن نگویم. درآخرین شماره مجله وزین زن روز شماه ششصد و هشتادم شنبه سی ام اردیبهشت ماه ۳۷ سرمقاله‌ای مقید دارد تحت عنوان پول: نوکر خوب و ارباب بد که اجازه فرمائید قسمتی از آنرا چون خیلی جالب است مختصراّ نقل کنم: ‹‹ این ضرب المثل که یک ضرب المثل آلمانی است در این روزگار ملتی را درپهنه گیتی سراغ داریم که این ضرب المثل بیشتر از برخی هموطنان ما دربا ره آنها صدق پیدا کند. پول زیادی که در بسیاری از موارد هم از راههای غیر مشروح بدست آمده برخی از هموطنان ما را براستی که هار کرده است، پول زیادی و ناگهانی، یادتان می‌آید که همین دو هفته پیش آن آدم ربای قاتل که فرزند مرد ثروتمندی را دزدیده وکشته است در باز جوئی‌های خود چه گفته بود؟ جمله او دقیقاّ چنین است ‹‹ می‌خواستم دو میلیون تومان از پدر و بچه بگیرم و پولدار بشوم و بروم به خارج از کشور ›› میدانید مدل سرمشق اوچه کسانی هستند؟ همانهائی که بر سر خرید خانه فرانک سیناترا با هم برقابت برمیخیزند، آری خانه سیصد و پنجاه میلیون تومانی!!. پول بلاهای دیگر ی نیز برسر ما آورده است، با پول البته سدها و کارخانه‌ها و مدرسه‌ها و دانشگاهها و بیمارستانها ساخته‌ایم اما این فقط یک روی سکه است. حرص پول است که قاچاق هروئین و تریاک را رواج داده است حرص پول است که بسیاری از اصول اخلاقی و معنوی و سنت‌ها معیارهای ایرانی را به نابودی کشانده است. اما پول این ام الفساد مضار خطرناک دیگر ی هم دارد و مفاسد بدتری را هم باعث می‌شود از جمله آدمی را به لذت جوئی افراطی از راههای مشروع و پلید تحریص و ترغیب می‌کند مقاله مفصل است. درجای دیگر این مجله می‌نویسند: هر کس اینروزها به چند میهمانی رفته باشد خودش میداند که تریاک کشی مد روز شده است و در بسیاری از خانه‌ها بساط منقل و وافور برقراراست مجله زن روز درپایان سرمقاله خود اضافه می‌کند: از دزدی بگیرد تا دلائلی محبت و واسطه قاچاقچی‌ها شدن و وسوسه کردن جوانان بکشیدن هروئین، هرگز یک هروئینی پولدار بزندان نیفتاد اما زندانها از قاچاقچی‌ها ی دست سوم پرشد، وسوسه پول اگر کسانی را به بیماری مسری زمین بازی گرفتا ر ساخت کسان دیگری را نیز به قاچاق تریاک و هروئین واداشت، چرا که وقتی در جامعه‌ای پولدار شدن از هر راه نوعی زیرکی به حساب آمد قبح و شناعت بسیاری از کارهای پلید نیز از میان می‌رود، دزدی رشوه گیری، کلاهبرداری، تقلب، قاچاق، آدم ربائی و ...... رواج می‌یابد.

مجله وزین و مفید اطلاعات بانوان نیز سلسله مقالات آموزنده‌ای تحت عنوان معشوقه‌ها. و مطالب و مسائل دیگر دارد بردارید مطالعه فرمائید به بیندی این معشوقه‌ها از بعضی مقامهای مختلف که پولهای مملکت و سرمایه‌های این ملت را بیدریغ بپایشان می‌ریزند چگونه یا د می‌کنند. می‌خواهم این نتیجه را بگیرم که اولا عوامل مختلفی این فساد را بوجود آورده و می‌آورد که باید در درجه اول این عوامل را از بین برد یکی تبعیض است که متأسفانه هنوز هم درشؤن مختلفه سازمان اداری وحتی اجتماعی مملکت ماوجود دارد، یکی دیگر طرز تفکر و روحیه ما ایرانیهاست و معایبی که داریم، درست است ماملتی باهوش و با استعداد و صبور و بردبار هستیم و لی باید قبول کنیم که مع التأسف ملتی متملق و دروغگو و در مواردی حسود هم تشریف داریم نه تنها بعضی از ما ایرانیها بشاهمان دروغ میگوئیم بلکه بخودمان و نزدیکترین افراد خانواده مانهم دروغ میگوئیم، بعلاوه غالباّ از کارهای بد و یا اشتباهاتی که می‌شود ایراد می‌گیریم و بشدت انتقاد می‌کنیم ولی کمتر اتفاق افتاده که از کارهای خوبم نام ببریم. ترافیک تهران را مثال می‌زنم، وقتی ترافیک سنگین است همه آه وناله و فغان داریم ولی حالا که مدتی است سبک شده و اعصاب تا حدی آرام گشته هیچکس که در این راه زحمت کشیده‌اند باید از آنان به نیکی یاد کرد و تقدیرشان نمود. اصولا رعایت اصل تشویق و تنبیه بموقع یکی از عوامل بسیار مؤثر درپیشرفت کارها و برنامه‌ها ست. مثلا هر کس سعی می‌کند فقط کارخودش را ه بیفتد و به محض اینکه خرش از پل گذشت دیگر هیچکس را نمی‌شناسد.

من تمام اینها را اول بخودم نسبت می‌دهم که خدای ناکرده کسی دلگیر نشود، اگر ما خودما ن بمعایب و نواقصمان پی ببریم و درصدد رفع و اصلاح آن برآئیم بهتر نیست تا دشمنان مادر داخل و خارج عنوان و از آن بهره برداری کنند؟

جناب رامبد اینجانب در دوجلسه که در بهمن ماه سال گذشته دراینجا صحبت کردم در بحث مبارزه با فساد پیشنهاداتی را مطرح نمودم و اینک تکرار می‌کنم در اینموقعیت چقدر خوبست چنانچه مورد توجه قرار گیرد.

یکی اینکه ما بهرحال باید دراین راه کسانی راکه خیانتشان مسلم و مسجل شده و یا خواهد شد برای رفاه و سعادت جامعه ایران قربانی کنیم نه اینکه اینگونه افراد را از یک پست مثلا حساس برداریم و برسر یک پست راحت و ی دردسر باحقوق گزاف بگذاریم زیرا مسلم است که خودشان و دیگران جری می‌شوند ونیز کسانی راکه درسازمانهای اداری بعناوین مختلف ریشه دوانیده نه تنها کار نمی‌کنند پول ووقت مملکت را بیهوده بهدر می‌دهند و دلال همه چیز حتی دلال محبت هستند و با شارلاتانی و پشت هم اندازی بجائی رسیده‌اند بیرحمانه شرشان را از ادارات کوتاه کنیم.

باید دادگستری ایران رااز هر جهت تقویت کنیم و رفاه و استقلال جامعه قضات ودادگستری کشور را تأمین نموده و محترم بشماریم و خلاصه اینکه در هر وزارتخانه و مؤسسه دولتی کمیته‌ای تشکیل دهیم بنام راهنمائی و ارشاد و مبارز ه با فساد متشکل از افراد بصیر، مطلع، بی نظر برای مدت حداقل پنجسال بطور ثابت که تحت هیچ نفوذی هم قرار نگیرند بهر تقدیر مبارزه با فساد و نادرستی و نیز مبارزه با اعتیاد بمواد مخدر بویژه سیگار، هروئین، و تریاک باید درسرلوحه اقدامات دولت جناب آموزگار و مثل اینکه دارد بطور جدی قرار می‌گیرد تا انشاء الله این دولت که از طرف شاهنشاه دولت اتحاد ملی نام گرفته بتوانند در اجرای اوامر و فرامین رهبرمان با کمک مجلس و حزب وتمام علاقمندان باین آب و خاک در خدمتگذاری بایران و شاهنشاه ایران موفق گردد.

دراینجا لازمست و وظیفه خود میدانم از ابتکار بسیار بجا و اوامر شهبانوی مهربان و عزیزمان در مورد مبارزه با آفت سیگار و نکشیدن آن درمجامع عمومی یا دکنم که مانند همه ابتکارات و اقدامات و اوامر علیا حضرت رفاه و سعادت جامعه ایران را در بر دارد همچنین از مجله خوب و پر تیراژ جوانان که پرچم این نهضت بزر گ را بدوش گرفته صمیمانه باید سپاسگذاری کرد.

ایکاش می‌شد دولت از درآمد هنگفت سیگار با تأمین آن از طرق دیگر صرفنظر می‌کرد و این بلیه را برای همیشه از بیخ وبن می‌کند و از بین می‌برد.

جناب رامبد پیشنهاد اخیر همکار گرامی جناب کبیری در مورد ادامه جلسات ماهیانه‌ای که ما نمایندگان ملت در دولت گذشته باجناب آقای امیر عباس هویداوزیر محترم و ارزشمند در بار شاهنشاهی داشتیم در این دولت و با جناب دکتر آموزگار عمیقاّ مورد تأیید اینجانب می‌باشد و ازهر نظر بسیار بجاو بموقع خواهد بود.

درپایان لازم میداند از طرف خودم و کلیه همشهریانم درشهرستانهای فردوس و طبس از سخنان مؤثر و ذیقیمت و محبت آمیزز جناب آقای نخست وزیر درکمیسیون برنامه که در پاسخ مطالب اینجانب در مورد نیازمندیها و احتیاجات شهرهای حاشیه کویر و بویژه فردوس وطبس نسبت بهمشهریانم ایراد فرمودند و دستورات مؤکدی که ایشان و جناب رامبد بمنظور تعقیب و پیگیری در هر مورد صادر فرموده‌اند از صمیم قلب تشکر و سپاسگذاری نماید گواهینکه فردوسیها و طبسی‌ها خودشانهم همانموقع تلگرافاّ سپاسگذاری کرده‌اند. و نیز از جناب نخست وزیر و هیئت محترم دولت بخاطر تصویب مبلغ شصت و پنج میلیون ریال بمنظور مرمت قنوات طبس و همچنین قبل از طرح سؤالم درمجلس از جناب وزیر نیرو و معاونت پارلمانی و مسئولان محترم آنوزارت بخاطر شروع حفر چاههائی بمنظور تأمین آب آشامیدنی مرد م فردوس فوق العاده تشکر و سپاسگذارم و اضافه می‌نمایم همانطور که اختصاص مبلغ فوق برای مرمت قنوات فردوس لازمست حفر چاههائی بمنظور تأمین آب آشامیدنی مردم شهرطبس نیز بسیار ضروریست.

اینک نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام را که در اولویت قرار دارند بشرح زیر باستحضار میرساند بدیهی است چون بقیه نیازمندیها درنطقهای قبلی ذکر شده اکثر ا بقوت خود باقیست از ذکر مجدد در اینجا خودداری می‌نماید.

فردوس:

۱- تأسیس دانشگاه آزاد که زمین آنرا اهالی تقبل نموده و موضوع درفرمانداری و انجمن شهرستان صورتجلسه شده و بتصویب رسیده و مردم بیصبرانه بانتظار تأسیس این دانشگاه هستند.
۲- لوله کشی هر چه زودتر و سریعتر انهار بلده که یکی از آرزوهای دیرین و موضوعهای حیاتی این شهر است.
۳- تسریع درتأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم.
۴- ارسال فوری یکدستگاه آمبولانس برای بخش سرایان که فوق العاده مورد احتیاج است.
۵- تسریع درشروع راه اساسی سرایان بیرجند که مسؤلان محترم وزارت راه و ترابری هم قول مساعد داده‌اند.
۶- تسریع در احداث بیمارستان پنجاه تختخوابی بشرویه که مکاتبات بسیاری صورت گرفته و یکی از آرزوهای مردم بشرویه است.
۷- تسریع درافتتاح تکرار کننده تلویزیونی سرایان که مدتهاست سازمان رادیو و تلویزیون قول داده‌اند ولی هنوز عملی نشده و بصورت معمائی درآمده اهالی سرایان بی نهایت از این موضوع ناراحت هستند چون یکی از آرزوهای این مردم است.

طبس:

۱-کانال کشی نهرین طبس بطول ۴۲ کیلو متر که خود یکی از مهمترین مسائل حیاتی طبس و از آرزوهای دیرین مردم این شهر است.
۲- تسریع در تأمین آب آشامیدنی شیرین برای مردم.
۳- تکمیل و اتمام هر چه سریعتر بیمارستان شیرو خورشید سرخ طبس.
۴-تسریع احداث سیل برگردان شهر طبس.
۵- اتصال عشق آباد مرکز بخش دستگردان بوسیله یک جاده اساسی و خوب به جاده اساسی فردوس بشرویه و طبس زیرا این جاده بر طبق پاسخ وزارت راه و ترابری برابر برنامه زمان بندی شده در ۳۷/۱۲/۲۹ انشاء الله به پایان خواهدرسید.
۶- احداث هر چه سریعتر جاده اساسی طبس به یزد.
۷- عبور راه کرمان مشهد از طبس که راه مزبور از نای بند و دیگ رستم بطرف طبس ادامه داده شود نه بطرف دیهوک زیرا عبورراه طبس مزایای زیررا در بر خواهدداشت.
الف - حدود ۷۵% جاده مزبور توسط ذوب آهن احداث خواهد گردید.
ب - راه خیلی کوتاهتر می‌شود.
ج – حدود ۳۰ روستا و در دوشهر طبس و بشرویه در مسیر قرار می‌گیرد و برای روستائیان مسیر این امکان بوجود خواهد آمد که تولیدات خودشانرا دراسرع ببازار مصرف حمل و بدینوسیله از ضایعات مواد کشاورزی جلوگیری گردد.
د – مسافران جاده مزبور و وسائط نقلیه از امکانات رفاهی شهرهای طبس و بشرویه از قبیل درمانگاه، پست، تلفن، تلگراف، بانک، پمپ بنزین، تعمیرگاه و مهمانسرا و غیر ه برخوردار و موجبات آسایش بیشتر مسافران فراهم خواهد گردید.
ه - در هزینه راه هم خیلی صرفه جوئی خواهد شد زیرا در حال حاضر بین طبس و بشرویه و فردوس راه آسفالته اساسی در دست ساختمان و نزدیک با تمام می‌باشد که دیگر لزومی نخواهد داشت که از دیگ رستم بدیهوک و فردوس جاده سازی شود. از اینکه بعرایضم توجه فرمودید از صمیم قلب سپاسگذارم.

جاوید شاهنشاه، پاینده ایران (احسنت).

رئیس – آقای عباسمیرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی – بنده هر چه از وقتم بقای ماند تقدیم حضور خانم جهانبانی می‌کنم – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورا ی ملی بطوریکه خاطر خانم‌ها و آقایان و نمایندگان مستحضر است دهمین کنفرانس ملی کار را با پیام اندیشمندانه فرمانده عالیقدر مملکت شاهنشاه آریامهر از روز یکشنبه کارخویش را آغاز کرد و روز گذشته با الهام از نظرات و ارائه طریقهای سازنده و آینده نگر رهبراندیشمند ملت، با صدور قطعنامه‌ای که حضورتان تقدیم خواهد شد به کارخویش خاتمه داد.

این کنفرانس که با کوشش وزارت کارو امور اجتماعی هر ساله در سطح ملی با شرکت نمایندگان کارگران و کارفرمایان ودولت تشکیل می‌گردد و در آن اساتید دانشگاه، صاحب نظران مسائل کارو کارگری و کارشناسان مسائل اقتصاد صنعتی حضور می‌یابند، هر با ر به گونه‌ای خاص با توسل به مسائلی که در پیام آموزنده شاهنشاه آریا مهر بدان اشاره می‌شود به نتایج مطلوبی در جهت پیشبرد هدفهای توسعه صنعتی و ایجاد امکانات بیشتر رفاهی برای جامعه کارگری کشورو ارائه را ه حل‌های مطلوب ومنطقی در کاربرد اصول علمی وفنی در حل مشکلات احتمالی، می‌رسد. خوشبختانه درپناه آزادیهائی که به تأکیدشاهنشاه آریامهر برای هرفرد ایرانی، درهر موقعیت و شرائط زیست شرافتمندانه پیش بینی شده و جامعه کارگری مملکت نیز از آن بی نیاز نیست نمایندگان کارگران سراسر کشور، پیشنهادات، نظرات و حتی انتقاد‌های سازنده شان را در محیطی سرشار از تفاهم ود وستی و خصلت آزاد منشی عنوان می‌سازند و در همکاری با صاحبان صنایع و برخورداری از نظرات کارشناسان مسائل کارگری و تمهید نمایندگان دولت برآنچه که ابراز می‌شود خواسته‌های خویش را در چهارچوب عدل و منطق بیان می‌دارند. این آزادی که من ضمن احساس غرور به فضای باز سیاسی و اجتماعی و اقتصادی آن بعنوان یک فرد کارگر برخورد می‌بالم و از طرفی بین آزادی و هرج و مرج مرزی قائلم ۰۰۰۰ به من و سایر کارگرانی که در پناه انوار هستی بخش انقلا ب شاه و ملت اجازه داد تا سدهای باز دارنده راه ترقی ملت و اعتلای مملکت را از پیش روی برداریم و به صف رزمندگان راه حریت و آزادی این مملکت بپیوندیم، آنچنان چهره کارگر ایرانی را متغیر ساخت که صدها هزار کارگراجیر و مزدگیر دیرو ز به کارگر صاحب سهم و تصمیم گیر امروز ... تغییر شخصیت و ماهیت داده‌اند.

کارگری که تاقبل از انقلاب شاه و ملت حتی برای درخواست یک روز مرخصی جرأت مراجعه با ستاد کار را نداشت امروز در لوای آزادی، همان آزادی که شاهنشاه باو اعطا کرده است آزادانه پشت یک میز با صاحب صنعت و صاحب سرمایه می‌نشیند و در باره شرایط کار و دستمزد و نحوه انعقاد پیمانهای دستجمعی سهیم کردن کارگران بمذاکره می‌پردازند تا حدی که تاحدی که پس از گذشت ۱۵ سال بنا به گزارش. وزیر کار و امور اجتماعی در دهمین کنفرانس ملی کار بیش از ۱۶ هزار پیمان پیمان سهیم کردن را مضا میرساند تا ۴۰۰ هزار کارگر درسود ویژه کارخانه سهیم شوند و قریب ۱۴ میلیارد بعنوان حق السهم دریاف دارند.

شما نمایندگان محترم مجلس – شما که واضع قانونید و از حق مرد م دفاع می‌کنید ۰۰ روی سخنم با شما است که نماینده افکار ۳۵ میلیون ایرانی میهن پرست و شاهدوست هستید ۰۰۰ سخن من با پناهگاه ملت یعنی مجلس شورای ملی است در این ساحت مقدس به جرأت و شهامت می‌خواهم اذعان کنم، همانگونه که بهنگام تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران، کارگران این کشور بامر و رأی شاهنشاه درصف مقدم پیوستگان با ین حزب جای گرفتند و بارها از سوی شاهنشاه عزیز به کلمه شریف مفتخر شدند بهمین دلیل نیز در صف مقدم جانبازان راه و شاه ووطن قرار دارند و در صفوف فشرد ه و متشکل آنان که با عشق بشاهنشاه و میهن نظم گرفته است هیچ نیروئی راتوان فرصت و نفوذ و رسوخ نیست کارگر ایرانی با خون خود از کلمه شریف و از آنکس که او را بدین کلمه مفتخر ساخت پاسداری می‌کند.

جناب آقای رئیس، جمعی از نمایندگان محترم مجلس در رونشست‌های صبح و عصر دهمین کنفرانس ملی کار، یارو مددکار مابودند و مشاهده نمودند که کارگر ایرانی در عین حال که از مسائل کا ر و کارگری از اشتغال و از بهره وری و مزد سخن بمیان می‌آورد چگونه درهر فرصت پرشورترین احساسات ملی خویش را نثار خاکپای مبارک شاهنشاه آریا مهر می‌نمود. بعنوان وظیفه ناچارم به قسمتی از مسائلی که در این کنفرانس گذشت اشاره کنم:

مسائل در دستور کارکنفرانس سیاست اشتغال و ارتباط بهره وری با مزد بوده و این دو اصل مهم با الهام از پیام اندیشمندانه شاهنشاه آریا مهر در جلسات و کمیته‌های فنی که صبح و عصر منظماّ تشکیل می‌گردید مورد بحث و تبادل نظر قرار می‌گرفت باعث افتخار است که بعنوان زینت بخشی از پیام شاهنشاه آریا مهر را بطلاع نمایندگان محترم مجلس برسانم رهبر عالیقدر مملکت در قسمتی از پیام اندیشمندانه خویش چنین ارائه طریق فرمودند:

‹‹ با در نظر گرفتن اهمیت و بهره مدیریت در جهت استفاده از تازه ترین دست اوردهای دانش و تکنو لژی که یکی از مهمترین وجوه امتیازبرای تعیین میزان پیشرفت جوامع درجهان کنونی است اقدامات جاری در جهت تعیین ضوابط بهره وری و ایجاد کمیته‌های بهره وری در هر یک از واحد‌های صنعتی و تولیدی کشور و آموزش مدیران و سرپرستان تولید در زمینه افزایش بهره وری با سعی و اهتمام بیشتری دنبال گردد ››

چنین رهنمودی عالمانه بخوبی توانست همه شرکت کنندگان در این کنفرانس را در اتخاذ تصمیم‌ها و تدبیر‌ها ی مطلوب یارو یاور باشد، از سوی دیگر سخنان نخست وزیر خطاب به صاحبان صنایع مؤید آن بود که جامعه نباید رفع تمام نیازهای خود را از دولت بطلبد و صاحبان صنایع نیز باید در تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز سعی و اهتمام بیشتری معمول دارند. از طرف دیگر وزیر کارو امور اجتماعی نیز در اولین اجلاس عمومی کنفرانس با تکیه بر مسائل دردستور کار کنفرانس یعنی اشتغال و بهره وری همکاری بیشتر کارفرمایان را درتوسعه و تجهیز مراکز کار آموز ی جوار کارخانجات و تجدید نظر درنحوه اعمال میدیریت صنعتی را خواستار شد درعین حال که وظایف سازمان خویش را از نبرد و این خو جان کلام است که می‌خواهم بدان اشاره کنم.

مسأله اشتغال باید برای رفع تنگناهای نیروی انسانی بیش از همیشه مورد نظر برنامه ریزان توسعه صنعتی باشد این درست است که می‌توان در هر زمان و در هر شرایط انواع ماشین آلات را در حدی وسیع بکشور وارد ساخت اما آیا وجود انواع ماشین آلات کافی برای صنعتی شدن است؟ مسلماّ خیر، این فکرو بازوی کارگر است که باید چرخش قسمتهای پیچیده صنعت را باعث شود. نیروی کارنیمی از ابراز تولید است و اگر اندکی انصاف داشته باشیم بیش از این است. همراه با تغییر تکنولژی باید مهارت کارگر نیز تجدید شود واین افزایش و تجدید مهارت لازمه اش توسعه و گسترش مراکز آموزش حرفه‌ای، بخصوص مراکز کار و وسائل آموزشی و بودجه کافی از سوی دیگر است توسعه مراکز کاریابی و اشتغال و تقویت کادر متخصص برای این مراکز و ایجاد امکانات و تسهیلات لازم برای ایجاد ارتباط دائم و پیوسته برای نقل و انتقالات کار گری در مناطق کارگر طلب و معرفی کارگران غیر ماهر برای کسب آموزش‌های فنی به مراکز تعلیمات حرفه‌ای باید در صدر برنامه‌های دولت از اولویت خاصی برخوردار باشد.

ایجاد یک مرکز اطلاعات و آمار حتی بصورت یک بانک که در هر لحظه بتواند نیاز مناطق کارگر طلب با نوع تخصص را در دسترس قرار دهد و از جهتی دیگر تعداد کارگران آماده کار یک منطقه را در اختیار منطقه دیگر بگذارد تا امر نقل و انتقالات معقول ومطلوب کارگری د ر جهت پرکردن خلاء موجود بین عرضه و تقاضای نیروی کاررا حل و فصل نماید می‌تواند گام ارزنده‌ای دررفع قسمتی از نیازهای بازار کار بردارد.

خاطر نمایندگان محترم را باین نکته معطوف می‌دارم که خوشبختانه مسئولان امر بخصوص شخص وزیر کارو امور اجتماعی و مدیران سازمانهای مسئول در این دوامری که در دستور کارکنفرانس قرار داشته است باستناد آمار و ارقام فعالیت‌های انجام شده وظیفه شان را در چهار چوب قانون و امکانات نیروی انسانی و ابراز کارو بودجه پیش بینی شده بخوبی انجام داده‌اند ولی وضع موجود کافی برای تأمین نیازهای آتی نیست.

شاهنشاه آریامهر در تنظیم برنامه‌های مملکتی همواره از مسئولان می‌خواهند که بآینده‌های دور نیز نظرکنند وبوضع موجود اکتفا نکنند. ممکن است وجود ۱۰۷ مرکز کاریابی و اشتغال و چند مرکز آموزش حرفه‌ای و مراکز جوار کارخانه و مراکز قرار دادی و واحدهای سیار کار آموزی فعلی بتواند پاسخگوی نیازهای فعلی باشد ولی با اشاراتی که شاهنشاه فرموده‌اند که باید درکمتر از ۱۲ سال دیگر مرز تمدن بزرگ را پشت سرگذاریم مسلماّ مراکز فعلی و نیروی انسانی فعلی و بودجه و ابزار کار فعلی بسهولت نمی‌تواند ما را بهدف‌های توسعه صنعتی آینده برساند بهمین خاطر است که ازریاست دولت و از نمایندگان محترم مجلس تقاضا دارم که خدمتگزاران صدیق و شایسته شاهنشاه آریا مهر را بیش از پیش در انجام وظائف خطیری که درقبال ملت ومملکت دارند و یار مدد کار باشند.

واما مطلب دیگری که باید عرض کنم راجع باین روزنامه ایست که ملاحظه میفرمائید و بعداّ تقدیم مقام ریاست می‌کنم این روزنامه را از امریکا کارگری آورده است که برای دیدن برادر کارگرش به امریکا رفته بو د برادرش کارگری است که در آمریکا درس خوانده و کارگر زاده‌ای است که الان دانشمند است و استاد دردو دانشگاه است نه مانند عده دیگری که در آنجا دانشجو نما هستند و بجای در س خواندن بنوعی نوکری مشغول هستند (جوکار - ظرفشوئی می‌کنند) گاهی بدتر از ظرفشوئی، این کار گر زاده الان در آمریکا مقیم است و زندگی می‌کند وبا کشور ما بعنوان رابطه شغلی و مزدی ارتباطی ندارد و در زمانی که همین جناب مهندس معینی که الان وزیر کار است مدیر کل بود این کار گر از کمک‌های ایشان استفاده کرد وبرای تحصیل به آمریکا رفت و دوره دانشگاهیش را تمام کرده و حالا استاد شده است این شخص وقتی دیده است که یک عده بغلط برای ایران و ایرانی دلسوزی می‌کنند بمیان مردم رفته یک کرسی گذاشته و روزنامه‌ها را خبر کرده و بیانات مستدلی کرده باین شرح که ایرانی که صدها کیلو متر با دولت اتحاد جماهیر شوروی و صدها کیلو متر با کشور عراق و سایر کشورهای منطقه مرز مشترک دارد و ایرانی که در این منطقه حساس از دنیا قرار دارد آیا می‌خواهید قدرت دفاعیش ضعیف باشد؟ شما عقیده ندارید یک مملکتی که دومین کشور ی است از لحاظ درآمد نفتی در یک منطقه از دنیا، باید بتواند استقلال خودش را حفظ کند؟ اگر شما دانشجویان سرپا بایستید هو را بکشید این خدمت به ایران نیست، اگر دلسوز به مملکت تان هستید بروید درس بخوانید و دانشمند بشوید و به مملکت برگردید آن چه که آن کراگر به تفصیل صحبت کرده و گفته من تأیید می‌کنم، گفته است ارتش قوی ایران باید برای حفظ آن منطقه از دنیا فداکاری و جان بازی کند و ارتش ر ا تأیید کرده، امروز من در این جا عرض می‌کنم تا تمام کسانی که بهرصورت در هر جای دنیا هستند بدانند و مطلع باشند که ما مردم این مملکت پشت سر شاهنشاه خودمان با عشق و علاقه ایستاده‌ایم و هرگز به یاوه سرائی‌های عمال داخلی و خارجی و جاسوسی توجه نداریم (صحیح است) و ترتیب اثر نمی‌دهیم ما نمایند گان عصر رستاخیز که از روی قلب مرد م مملکت انتخاب شده‌ایم و به این کرسی‌ها تکیه داده‌ایم عقاید ملت ایران را از این جا باز گو می‌کنیم ملت ایران میداند و خدا میداند و بس که این نمایندگان ملت هرگز اجازه نمی‌دهد که یاو ه سرایان و جاسوسان وامانه سیاسی بتوانند توی این مملکت اشک تمساح بریزند و برای این ملت بدروغ دلسوزی کنند دلسوز ملت ایران پادشاه ایران است و بس و برای ملت فقط او دلسوز است و هر گامی که او برمیدارد ملت ایران همان گام را برمیدارد و را ه شاه ایران را ه مذهب اسلام است و مذهب او مذهب حقه حعفری است و هامن طور که درصدر اسلام امیر مؤمنان فرمود که این قرآن‌ها را که دشمنان اسلام برسر نیزه کرده‌اند دور بیندازید قرآن ناطق امیر مؤمنان علی بن ابیطالب بود ملت ایران با پادشاه اسلام پناه خود که همیشه در تعظیم شعائر سعی بلیغ مبذول می‌فرمایند پیوند ناگسستنی دارد و شاهنشاه آریا مهر همیشه نسبت به مراجع تقلید شیعیان احترام و علاقه بخصوص داشته و دارند وکسانیکه بخواهند با کارهای خلاف اصول اسلامی به مال و جان مردم بهر صورت لطمه بزنند ملت شاهدوست و مسلمان ایران این گونه اعمال را همیشه بی اثر ساخته و محکوم می‌سازد.

آستانه‌ای - آقای عباسمیرزائی اسم آن استاد را بگوئید که ماهم بشناسیم.

عباسمیرزائی – اسم اوآقای ملک اسمائیلی است، درخاتمه عرایضم باید بگویم که برای اسلام فقط پادشاه ایران دلسوزی می‌کند و بس. متشکرم (احسنت).

رئیس - خانم جهانبانی تشریف بیاورید.

بانو جهانبانی - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، همانطورکه همکاران گرامی آگاهند شنبه سی ام اردیبهشت ماه نخستین شورای مرکزی حزب رستاخیز ملت ایران تشکیل شد و یکی از ارکان حزب فراگیر ملت ایران فعالیت خود را طبق اساسنامه حزب آغاز کرد. اعضاء شورای مرکزی که از طبقات و گروههای مختلف اجتماعی ملت ایران می‌باشند در اجتماع خود در فضای آزاد سیاسی که از مواهب انقلاب شاه و ملت و از عنایات رهبر خردمند ایرانیست ۵۵ نفر از اعضای هیأت اجرائی حزب را انتخاب کردند.

این انتخابات نمایانگر در ایت سیاسی و د رک وظیفه‌ای است که آحاد و افراد ملت ایران در این موقعیت و زمان از تاریخ سیاسی کشور مان دارند.

انتخابات هیأت اجرائی درنخستین نشست شورای مرکز ی که درسلامت کامل و آزادی انجام شد این مسأله را روشن ساخت که رشد سیاسی ملت ما با ندازه‌ای رسیده است که بتواند سرنوشت سیاسی خود را درحزب و در لوای رستاخیز تعیین کند قائم مقام دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران در مصاحبه‌ای پس از پایان نخستین شورای مرکزی حزب با اشاره به خصوصیات این جلسه گفت بلند پایگان کشوری که در گذشته درهیأت اجرائی شرکت داشتنداز نامزدی برای عضویت در هیأت اجرائی صرفنظر کردند تا فعالان حزبی میدانی وسیع تر و گسترده تر داشته باشند بهمین جهت اندام هیأت اجرائی فعلی شکل گرفته از نمایندگان گروههای مختلف می‌باشد.

بیشترین موفقیت در این انتخابات نصیب نمایندگان مردم در مجلس شورای ملی شد این خود نشانه‌ای بارز از اعتماد و اعتقادی است که مردم ایران درعصر رستاخیز به نمایندگان خود که د ر فضای آزاد رستاخیز برانگیخته شده‌اند دارند. جا دارد باین نکته که نخست وزیر محبوب و دبیرکل حزب در افتتاح شورای مرکزی اشاره کرد تکیه کنم که فضای سیاسی باز شده کشور باید سالم نگهداشته شود: ما باید هوشیارانه و آگاهانه متوجه باشیم تا دستهای مفسدی که در صدد آلوده کردن محیط سیاسی ما هستند فرصت تخریب افکار و اندیشه‌های مارا نداشته باشند.

جا دارد درپایان سخن از زحمات کلیه دست اندر کاران برگزاری نخستین شورای مرکزی مخصوصاّ جناب سناتور دکتر موسوی قائم مقام دبیرکل حزب سپاسگذاری و قدر دانی کنم و از سوی خود و همکارانی که در این انتخابات بعضویت شورای مرکزی درآمده‌اند از محبت و لطف شرکت کنندگان در شورای مرکزی در آمده‌اند از محبت و لطف شرکت کنندگان در شورای مرکزی تشکرمیکنم.(احسنت)

رئیس - آقای پیشوائی تشریف بیاورید.

هرمز پیشوائی - بازتاب سفر اعلیحضرتین و استقبال گرم و کم نظیر مردم و مقامات کشورهای بلغارستان و مجارستان هنوز هم سوژه بسیاری از مطبوعات و رادیو تلویزیون‌های دنیاست.

دنیای امروزی، دنیای بدون کینه و بغض رهبریهای رهبر اندیشمند ملت ایران زمین را درسوق دادن ایران براه دروازه‌های تمدن بزر گ عمیقاّ ستایش می‌کند.

فرماندهی فرمانده انقلاب شاه و ملت ایران را در بستر پهناور کشورهای جهانی بمقام و مرتبه خاصی رسانده که امروز بسیاری از کشور‌های جهان از اندیشه‌های والای شاهنشاه ما در جهت دگر گونی نظام شاهنشاه ما در جهت دگرگونی نظام اجتماعی خویش بهر ه می‌جویند.

کجا هستند آن کوردلانی که آرزوی تجزیه ایران را درسر می پروراندند و هنوز هم گه گاه باایجاد آشوب و بلوا بذر پأس و بدبینی و تفرقه می‌پاشند و چه می‌خواهند آن سیه دلانی که در تاریکی‌ها با هم بیعت می‌بندند تاایران را به روزهای تاریک گذشته باز گردانند. چرا؟ چون استعمار گران سرخ و سیاه تحمل پیشرفت و تحول ایران و ایرانی را ندارند. ایران باید همچنان عقب مانده باقی بماند تا ایرانی بیشتر استثمار شود.

اما مگر خشمگینانه و نفرت بار مردم رانمیشنوند؟ مگر نمی‌بینند گروه گروه ایرانی چگونه و با چه صداقتی اعلامیه دولت خدمتگزار آموزگار را تأیید می‌کنند؟ ایرانی هر بیگانه و هر عامل بیگانه را بشدت محکوم می‌کند و آنان که ندانسته چوب لای چرخ پیشرفت ایران می‌گذارند در برابر تاریخ و در پیشگاه پرعدل و داد شاهنشاه ایران زمین محکوم ومطرود هستند. فضای سیاسی باز ایران بدان جهت است که نارسائی‌ها بازگو بررسی شور و درپناه انتقاد سالم و سازنده تنگناها برطرف گردد. وقتی رئیس دولت با صداقت و صراحت در جلسه کمیسیون شاهنشاهی از نارسائی‌های اداری بشدت انتقاد می‌کند و با فضیلت و تقوائی که دارد منصفانه این حقیقت را عنوان می‌نماید که عدم تحقق انقلاب اداری بزرگترین عامل باز دارنده پیشرفت صحیح و موزون طرح‌ها می‌باشد و ایمان وشرط داشتن ایمان یعنی وظیفه شناسی را مولود پرورش صحیح از کانون خانواده‌ها و سپس در درون آموزشگاهها و پس از آن در جامعه بداند دیگر چه کسی حق دارد باین سیستم فکری آزاد منشانه ایرادی بگیرد و باز فریاد بر آورد آزادی نیست و دایه مهربانتر از مادر باشد؟

رئیس دولت برنامه‌های آموزشی دانشگاهها و دبیرستانها را متناسب بانیاز جامعه شکوفا و پویای ما نمی داند و بهمین جهت است که ما می‌بینیم چند گاهی است دستگاههای آموزشی مملکت بطور نسبی مسأله انقلاب اداری را در آموزش و پرورش پیاده کرده و از مسائل داخلی خودکه سالها در گیر و بند دسته بندیها غرق بوده است فارغ شده و طرح دگرگونی نظام آموزشی کشورار تهیه و آماده اجرا ساخته است. طرحهائی که در آموزش ابتدائی و راهنمائی و دبیرستان تغییرات بنیادی بوجود خواهد آورد.

طرح‌های استخدامی و رفاهی، تأسیس بانک فرهنگیان، تغییر محتوای کتابهای درسی، منطقه ایشدن آموزش و دگرگونی آموزش حرفه‌ای میرو د آموزش و پرورش را که زیر بنای یک زندگی سالم و با فضیلت و ایمان وانسانیت که دکتر آموزگار صادق و با ایمان نیز بدان اشاره کرده است بمرحله‌ای برساند که رهبر عالیقدر مملکت همواره تحقق یافتن آن راامر فرموده‌اند. اجازه بفرمائید بعنوا نیک معلم، معلمی که در پرتو رستاخیز و در پناه آزاد ترین انتخابات تاریخ ایران بخانه ملت راه یافته است از معلمان کشور، از سازندگان فردای ایران زمین، از جامعه آموزش و پرورش این کشور سخنی بر باب قدر دانی بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم.

در روزهائی که سپید چهرگان سیه باطن با سنگ و چوب و چماق بجان و مال مردم تجاوز کردند و از فضای باز سیاسی باز ایران بناحق سوء استفاده نمودند و در تمام جریان اعتصابات و اغتشاشات و تعطیلات دانشگاهها در طول سال تحصیلی جاری و با تمام تلاش و کوششی که گردانندگان این جریانات بطور دائم معمول داشتند. حتی یک مدرسه برای یک روز در سراسر کشور تعطیل نشد و دانش آموزان بهیچوجه با آشوب طلبان همراهی و همکاری ننمودند و معلمان کشور هشیارانه بوظیفه خطیر خویش پرداختند قدر رفاه و منزلتی را که برای آنان فراهم شد ه است با کار بیشتر و نظم چشم گیر پرارج نهادند و دیدیم که در هیچ لحظه‌ای درپرتو هدایت این معلمان فداکار و اجرای صحیح سیاست آموزشی محیط آموزشگاههای ما دستخوش بی نظمی و آشوب و بلوا نگردید و این امر بخوبی نمودار آنست که نه تنها محیط آموزشی قبل از دانشگاههای ما محیط بد آموزی نیست بلکه آنچه می‌آموزد ایمان است و عشق به شاه ومیهن.

در اینجا لازم است بپاس قدرشناسی از زحمات بیحد و حصر معلمان کشوراز مقامات مسئول وزارت آموزش و پرورش بخواهم تا همچنان مصرانه ترد ر مورد معلمان که لطمات بزرگی به آموزش و پرورش کشور وارد ساخته است تلاش نماید تا هرچه زودتر این تبعیض را نیز برطرف سازد.

از جناب جامعه فرهنگیان کشور و ظیفه دارم تنفر معلمان کشوررا نسبت به آشوب و بلوای ماههای اخیر و تأیید همه جانبه آنان را از اعلامیه دولت و مراتب جانبازی‌ها ی آنان را در تحقق یافتن انقلاب شاه و ملت اعلام بدارم و ا ز توجه که مسؤلان آموزش و پرورش کشوردر ایجاد محیط آرام و سالم و فراهم آوردن رفاه جامعه فرهنگی و اجرای دقیق سیاست آموزشی کشور معمول داشته است قدر دانی نمایم باشد که باز هم آن ایمان و شرط داشتن ایمان یعنی وظیفه شناسی، یعنی دلسوزی که جناب دکتر آموزگار مؤمنانه بدان اشاره کرده است در کانون خانواده‌ها و سپس در درون آموزشگاهها وبعد در جامعه عمیقاّ باقی بماند (احسنت).

رئیس - آقای دکتر شیروانی تشریف بیاورید.

دکتر داریوش شیروانی - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند من امروز از طرف کسانی سخن می‌گویم که صادقانه و صمیمانه در خدمت دانش و فرهنگ کشورماهستند، آن اکثریت دانشگاهیانی که عشقی حز به شاه ایران و مردم ایران وباین خاک مقدس ندارند. این دانشگاهیان چه استاد و چه دانشجو دراین روزها در هیجانند، ناراحتند، زجر می‌کشند وباشجاعت و مردانگی خدمت می‌کنند و درس می‌خوانند وبیمی و هراسی از جان خود ندارد. آنها از من خواسته‌اند که با شما نمایندگان ملت سخن بگویم، کوتاه، اما صادقانه.

فساد در حامعه ما نوعی ریشخند و استهزاء بوجود آورده است آنیم، بظلم گرگان و ستم غارتگران تن در داده‌ایم، ولی باید فراموش نکنیم که نیاز خدمت واقعی باین مرزو بو م را درکمال آزادی و آزادگی هر میهن پرستی در اعماق قلب خود احساس می‌کند.

مامیخواهیم قابل ترین و شایسته ترین مردم، شناخته شوند زیرا درهر گوشه از زندگی به زنان و مردان آزاده‌ای برمیخوریم که مجهز به نیروی ایمان و اعتقاد به شاهنشاهی ایران و حفظ و سیانت این مملکتند و آماده ایثار جان خود برای رسیدن به تمدن بزرگ ایرانی، حقوق بشری حق مقام و قدرت نیست بلکه حق ورود به هر راهی است که ممکن است شایستگی آنرا برای وصول به مقام قدرت بیازماید و بپرود. اگر مابه این فتنه انگیزی‌ها ا ز خلال رؤیاهای پر از آرزو بنگریم و واقعیت رابدست فراموشی بسپاریم درصف مردم تر سو که شهامت ندارند. که هر چه میدانند و می‌خواهند بزبان آورند، درمیآئیم.

اگر راه چاره‌ای برای نجات ودموکراسی و حفظ آزادی فردی و اجتماعی نیابیم بهتر آنست که بعنوان نماینده این مردم سخن نگوئیم و اگر د ر این روزها احساس و درک مسئولیت نکنیم آنوقت فقط می‌توانیم در انتظار بنشینیم تا تاریخ در باره ما، رفتارامروز ما، قضاوت کند.

ناپدید شدن امنیت، عمیق ترین ریشه انحطاط و شایدریاکاری سیاسی است و نباید به قیمت از دست رفتن آزادی و آزادگی ایرانی تمام بشو د. آشنا نبودن کامل مردم ایران بعلل وقایع اخیر باعث گستاخی دشمنان و ریاکران و دودوزه بازان گردیده است.

این هشداری است بآنان که بدانند ما میدانیم، یا تا اندازه‌ای آگاهیم که با ما چه می‌کنند و از ما چه می‌خواهند. در این باره سخن می‌بینند چگونه بنحوی دور از میهن پرستی و روح آزادگی بدانشگاه و دانشگاهیان بی شرمانه و بیرحمانه حمله می‌کنند و به سازندگان زنان و مردان فردای ایران که استقلال و وحدت ملی ما را باید حفظ نمایند اهانت می‌نمایند یعنی کسانی که شبانه روز در خدمت جوانان و آینده ایرانند و مدافعان راستین حق و حقیقت، فظیلت و تقوی اگر حتی بین ما دانشگاهیان باشند که جز این اند شما نمایندگان ملت راهگشا و یار ماباشید تا آنان را بتوان از جامعه دانشگاهیان طر د نمود چنانچه باید در پهنه ایران بزرگ نیز چنین نمود. ما کوتاه، قاطع و راست سخن می گوئیم، می‌خواهیم صفوف مشخص و باصطلاح دستها رو بشود، حقیقت آشکار و امنیت با حفظ آزادی برقرا و قانون اجرا گردد. روی سخن به شما همکاران ارجمند است تا جوانان و دانشگاهیان (احسنت).

دانشجویان ومردم نگویند:

اینست بالاخره نتیجه تحمل بی تفاوتی‌ها و بی اعتنائی به خانه ملت جائی که حق دارد و آرزوی ماست (فقط) بعنوان ما و ازطرف ما با صراحت و حقیقت سخن بگویند تا زنان و مردان خدمتگزار واقعی وشایسته شناخته شوند خادمان تشویق و خائنان بهشاه و میهن ما ومردم درهر مقام و موقعیتی که هستند مجازات و سزای اعمال خویش برسند. آیا این خواسته‌ای است نامشروع؟

رئیس – آقای جوکارتشریف بیاورید.

طاهر جوکار - جناب آقای رئیس، همکاران محترم مرد م ایران با بر خورداری از رهبریهای ارزشمند شاهنشاه آریا مهر و با بهره گیری از رشد اجتماعی یا سیاسی و اقتصادی در گذرگاه انقلاب شاه و ملت به پیروزیهای عظیمی دست یافته است و با آگاهی از ضرورت همبستگی و همدلی هرچه بیشتر و استمرار انقلاب شاه و ملت در را ه نیل به اهداف ملی و میهنی چشم اندازی از تمدن بزرگ را پیش روی خود دارد.

تاریخ معاصر ایران را می‌توان بحق آمیزه‌ای از رنجها و تلاشها و بالاخره موفقیت‌های قومی اصیل نام نهاد که همواره بر پهنه گیتی بعنوان یکی از دلیرترین و در عین حال شایسته ترین اقوام لقب گرفته است.

بشهادت تاریخ آنچه هم اکنون در ایران بزرگ شهریارش در جریان است و آنچه امروز است، این ملت است قرنها بعضی از ملل دیگر برای بدست آوردنش در مبارزه بودند.

انقلاب نجات بخش شاه و ملت که به ایران و ایرانی جانی تازه بخشید ومکمل آن پیدایش و تأسیس حزب رستاخیز ملت ایران براساس اعتقاد راسخ به منشور جاودانش دگرگونیهای چشم گیری در ایران باعث گشت و فضای دموکراسی و آزادی ملت ایران را بسط و عمقی والا داد نحوه عمل تشکیل اولین شورای مرکزی حزب فراگیر ملت ایران که اعضایش از بین طبقات مختلف ملت از سطح دورترین نقاط مملکت انتخاب شده بودند و بالاخره چگونگی برگزاری انتخابا ت هیئت اجرائی از بین اعضاء شورای مرکزی که در فضای آزادی و با کمال دقت و بی نظر صورت گرفت خود می‌تواند نشانه‌ای از رشد سیاسی ملت ایران برهبری رهبر عالیقدرش باشد بسط دمکراسی و عمق دادن بآن و اجرای برنامه‌های رفاهی و کاربرد امکاناتی که بر اثر افزایش در آمدهای ملی در کنا ر ما قرار گرفته‌اند، اجرای کامل اصل معتبر و غیر قابل اجتناب توزیع هر چه عادلانه تر درآمدها، و ریشه کن کردن بیسوادی و آنگاه ارائه فرصت‌های مساوی به کلیه افراد جامعه در راه رسیدن به زندگی بهتر و در عین حال قبول مسئولیت در گذرگاه اجرای برنامه‌های متنوع و بی شمار اقتصادی - اجتماعی، فرهنگی ورفاهی و تحقق هدف عالی کاستن از فاصله سطح زندگی جامعه روستائی و شهری و پیشبرد مسؤلیت‌های روز افزون بین المللی وتأمین شرایط حضور ایران در عرصه جهان بنام یکی از چند قدرت معدود اقتصادی وسیاسی، درقبال همه پیشرفتهای مادی توجه به این اصل که انقلاب ایران عمیقاّ به حفظ اعتبارات معنوی و اخلاقی و گسترش آنها نیز توجه کرده است موضوع مشارکت ملی را بعنوان تنها را ه گشا و تنها پشتوانه موفقیت مطرح می‌سازد. بنابراین وظیفه هر ایرانی است که پیوسته در تحکیم روح همبستگی ملی بکوشد و حزب باید رسالت خودر ا بیش از پیش در این روند دنبال نماید و دولت نیز بنظر اینجانب یکی از مواردی که می‌تواند روح همبستگی ومشارکت ملی را تحکیم بخشد همان اجرای صحیح انقلاب ادری است که از جانب جناب آقای نخست وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران در اجلاس اخیر کمیسیون شاهنشاهی اعلام گردید.

‹‹ سخن از عدم تحقق انقلاب اداری بمیان آمد که دراین باره هر اندازه سخن گفته شود نامکرر است چرا که اگر علت العلل و ریشه اصلی همه نارسائیها و تنگناها عدم تحقق انقلاب اداری نباشد بطور قطع و یقین بزرگترین عامل بازدارنده پیشرفت صحیح و موزون طرحها همین مسئله عدم تحقق انقلاب اداری است ››. با این گفته اهمیت انقلاب اداری که چندین سال است ضمن اصول انقلاب ایران عنوان شده به خوبی روشن می‌شود.(احسنت)

برنامه‌های آموزشی فعلی خصوصاّ درسطح دوره دوم متوسطه آنطور که باید جوابگوی نیاز حال وآینده جامعه مانیست و لازم است در آن تجدید نظر صورت پذیرد و در این تجدید نظر که براساس نیازهای جامعه امکان پذیر است باید استعداد طبیعی هر منطقه ملحوظ نظر باشد انصافاّ نمی‌توان توجهات اخیر وزارت آموزش و پرورش رانسبت به طبقه شریف معلم نادیده گرفت اما کافی نیست و این طبقه زحمتکش نیاز به رفاه بیشتری دارند بعنوان نمونه در حوزه انتخابیه‌ام که طبیعتش برای کشاورزی و دامپروری مساعد بوده و از دیر باز هم مردمش در این دو جنبه فعالیت داشته‌اند امروز این منطقه فاقد هر گونه امکان آموزشی در جهت تجهیز نیروی انسانی دراین روند بر پایه شناخت روزاست با تشکر فراوان از تصمیماتی که در سال جاری دولت برای شروع عملیات ساختمانی سد آریو برزن برروی رودخانه‌ها مارون که خود موجب رونق بخشیدن به کشاورزی این منطقه خواهد شد و همچنین ادامه راه بندر دیلم از طریق بهبهان تا اصفهان و ادامه را ه پا زنان تا بهبهان گرفته است از ساحت مقدس مجلس شورای ملی اجازه می‌خواهد که دیگر نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام را بطریق اختصار باطلاع اعضاء محترم دولت رسانید و تقاضای بذل توجه دارم.

۱- بخش صنعتی آغاجاری که بیش از ‹‹۳۵ ›› هزار نفر جمعیت دارد و آن هم بصورت پراکنده در مناطق میدان جعفر مرکز بخش و میانکوه و امیدیه وکمپ‌های وابسته چون نمره ۱۷ و نمره ۱ بالاو پائین و کمپ بندریها و آریا و دیگر قسمت‌ها سکونت اختیار نموده‌اند در کارهای جنبی صنعت نفت و گاز و دیگر مشاغل به فعالیت مشغول می‌باشند از لحاظ آب آشامیدنی - ارتباط تلفنی راه دور وتأسیسات ورزشی مواجه با کمبود هستند در مورد تأمین آب بخش آغاجاری خصوصاّ مرکز بخش و ارتباط تلفنی راه دور مکرر در این چند سال از دولت تقاضا داشته‌ایم که خوشبختانه اخیراّ از طرف

دولت اقداماتی در جهت تأمین آب آشامیدنی این منطقه صورت گرفته که احتیاج به پی گیری دارد ‹‹ زیر ا استحضار دارند که این منطقه از تابستانها طولانی و گرم برخوردار است ›› یقین دارد که عنایت و همکاری شرکت ملی نفت و گاز ووزارت نیرو بایکدیگر می‌توانند عامل بسیار مؤثر دررفع این مشکل باشد.

۲- بخش زیدون و بخش مرکزی شهرستان بهبهان. (به استثنای روستاهای منصوریه - کردستان - ودودانگه از بخش مرکز) بقیه روستاهای آن که متعدد است از داشتن شبکه برق محروم می‌باشند درصورتیکه خطوط انتقال نیرو اغلب از جوار روستاهای این دوبخش می‌گذرد از وزارت نیرو تقاضا دارد با توجه به اینکه در سر دشت مرکز بخش زیدون و دیگر روستاها چون قلعه کعبی - محمود آباد – لنگرات و دورونک از این بخش وروستاهای تشان و شهرورئی و اسدآباد و قالوزها جمعیت قابل ملاحظه‌ای سکونت اختیار نموده و هر یک درنزدیکی خطوط انتقال نیرو قرار گرفته است و مردمش در این جهت حاضر به خود یاری می‌باشند و هریک نسبت به تأمین روشنائی روستاهای فوق اقدام نمایند.

۳- تکمیل شبکه فاضل آب شهربهبهان که در حدود دوازده سال پیش عملیات ساختمانی آن آغاز شد متأسفانه تاکنون مورد بهره برداری قرا ر نگرفته است در صورتیکه بودجه مورد توجهی دراین راه هزینه شده است.

۴- تأسیس شرکت تعاونی تولید در بخش مرکزی که قبلاّ مطالعات تأسیس آن انجام شده است در خاتمه توفیق هرچه بیشتر دولت جناب آقای دکتر آموزگار را در راه خدمت بشاهنشاه آریا مهر وملت نجیب ایران از خداوند بزرگ خواهانم.

رئیس - آقای دانشی تشریف بیاورید.

دانشی – بسم الله الرحمن الرحیم جناب آقای رئیس همکاران ارجمند سعدی استاد سخن ایران بیتی دارد که می‌گوید:

سل المصانع رکباّ تهیم فی الفلواتی
تو قدر آب چه دانی که در کنار فراتی

اگر سعدی زنده بود و وضعیت بی آبی آبادان را با محاصره بودن و محاط بودن به رودهای سیالی مانند اروند رود و بهمن شیر را میدید قطعاّ این بیت را نمی‌گفت، شهرستا آبادان با چهارصد هزار نفر جمعیت و بیشتر، هم اکنون که آغاز فصل تابستان و همچنین در زمستان در بی آبی به سر می‌برد (اخلاقپور - دو سال پیش هم بنده این را عرض کردم) تصفیه خانه‌ای دسال ۲۵۲۲ بظرفیت ۳۲هزار متر مکعب در روز برای دویست هزار نفر جمعیت ۱۵ سال پیش آبادان تأسیس شد در تأسیس این تصفیه خانه پیش بینی توسعه‌ای در حدود صد هزارمتر مکعب آب در روز پیش بینی شد ولی متأسفانه درعرض این ۱۵ سال هیچگونه اقدام مثبتی دراین زمینه بعمل نیامد ه است هم اکنون که جمعیت شهر با توسعه شهر و با تأسیساتی که در اطراف شهربوجود آمده است آبادان در بی آبی مطلق بسر می‌برد که عرض کردم جزیره ایست محیط برود‌های مختلف (صحیح است) در طرح پیش بینی شده در ابتدا در حدود ۵۰۰ میلیون ریال هزینه در نظر گرفته شده بود اکنون برای این تأسیسات ۳ میلیارد ریال هزینه و طرح پیش بینی شده است این پول و پیاده کردن پروژه عظیم از قوت و نیروی سازمان آب و فاضلاب آبادان خارج است طبق قانون سازمانهای آب باید به وزارت نیرو منتقل گردد من پیشنهاد می‌کنم برای خاتمه دادن باین مسئله و واقعاّ برای جلو گیری از نارضایتی مردم چون جناب نخست وزیر یکی از مسائل و یکی از مفادی که بشدت بر آن تکیه دارند رفع نیازمندیهای مردم و بررسی علل نارضایتی‌های مردم است چه نارضایتی بالاتر از بی آ‎بی آنهم درمنطقه ئی گرم مانند آبادان پس از وزارت نیرو بیاید و این محبت را مبذول کند وما هم تمام تأسیسات آب آبادان را بوزارت نیرو منتقل می‌کنیم لااقل به لبهای خشکی که صدای العطششان بآسمان بلند است آبی برسانید متشکرم.

- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

۳- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی.

رئیس - راجع بصورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلس تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح مقررات استخدامی شرکتهای دولتی بوسیله آقای رامبد وزیر مشاور درامور پارلمانی

۴- تقدیم لایحه اصلاح مقررات استخدامی شرکتهای دولتی بوسیله آقای رامبد وزیر مشاور درامور پارلمانی.

رئیس – وارد دستور می‌شویم جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) - جناب آقای رئیس نمایندگان محتر م – بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند سیاست امور استخدامی دولت براین است که هر چه ممکن است از امتیازات زائد بی مورد در داخل دستگاهها کم کند ولی ظاهراّ نسبت بآن طبقه که از محدودیتهای زیادی ناراحتی می‌کشند و برای تأمین آینده خانواده آنها ترتیباتی بدهد که مانند سایر کارمندان رسمی دولت بتوانند از بازنشستگی نسبتاّ مرفهی استفاده کنند. باین جهت لایحه‌ای تقدیم می‌کنم و استدعای تصویب آن را دارم. (احسنت)

رئیس - لایحه بکمیسیونهای مربوط ار جاع می‌شود.

- طرح و گزار ش شوراول موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فئودال اتریش

۵- طرح و گزار ش شوراول موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فئودال اتریش.

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فئودال اتریش، مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امو خارجه در جلسه روز شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ باحضور آقای دکترشیلانی معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی لایحه شماره ۳۹۴۰ مورخ ۲۵۳۷/۲/۱۲ دولت مربوط به موافقتنامه همکاری در زمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش را که در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۱۴ تقدیم و بشماره ۱۰۲۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به موافقتنامه همکاری درزمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش.

ماده واحده – موافقتنامه همکاری درزمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش مشتمل بریک مقدمه و ده ماده که در تاریخ ۵ اسفند ماه ۲۵۳۶ (۲۴ فوریه ۱۹۷۸) در وین بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آ ن داده می‌شود.

مخبر کیمسیون امور خارجه - نیر ه ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه ۲۵۳۷/۲/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقتنامه همکاری درزمینه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه راتأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی - ایرج قادری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود درشور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به حفظ مدیریت بانک فرهنگیان ایران و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به حفظ مدیریت بانک فرهنگیان ایران و ابلاغ به دولت.

رئیس – گزارش کمیسیون اموراقتصادی و دارائی راجع به لایحه قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ود ارائی در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۲/۲۸ با حضور نمایندگان دولت فرهنگیان را مورد رسیدگی قرا ر داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان ایران.

ماده واحده - بوزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود سهام خودرا در بانک فرهنگیان ایران بتدریج ظرف سه سال بکار کنان آن وزارت و کارکنان واحد‌های وابسته بفروش برساند و میزان مالکیت خود را نسبت بسرمایه بانک تا یک درصد مجموع سهام تقلیل دهد.

وزارت آموزش و پرورش با دارا بودن یک درصد سهام بانک فرهنگیان ایران، مدیریت این بانک را بعهده خواهد داشت و انتخاب اکثریت اعضاء هیئت مدیره بانک و عزل آنان باوزارت آموزش و پرورش می‌باشد.

حدود اختیارات وو ظائف هیئت مدیره و نحوه اعمال مدیریت طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که بتصویب شورای پول و اعتبار خواهدرسید.

تبصره ۱- در اجرای این قانون قسمت اخیرماده ۸۸ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب اسفند ماه ۱۳۴۷ (۲۵۳۷ شاهنشاهی) و آن قسمت از مقررا ت قانو ن مزبور و سایرقوانین که با مفاد این قانون مغایرت دارد لازم الرعایه نخواهد بود.
تبصره ۲- وجوه حاصل از فروش سهام مذکور در این ماده بمصرف احداث ساختمان مدارس و یا خرید آن خواهد رسید و ضوابط فروش سهام طبق آیین‌نامه خواهد بود که به تصویب وزارت آموزش و پرورش می‌رسد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو و ابلاغ به دولت

۷ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو و ابلاغ به دولت

رئیس - گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو، مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه روز چهارشنبه ۲۷ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور آقای غلامعلی مهابادی معاون وزارت نیرو لایحه شماره ۱۱۰۳۲۲ مورخ ۱۱ / ۲ / ۲۵۳۶ دولت مربوط به اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و این تغییرات را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اصلاح قانون تأسیس وزارت نیرو

ماده ۱ - بندهای زیر به آخر ماده ۱ قانون تأسیس وزارت نیرو مصوب ۲۸ / ۲ / ۱۳۵۳ (۲۵۳۵ شاهنشاهی) اضافه می‌شود.

  • ف - بهره‌برداری از نیروگاه‌های اتمی که توسط سازمان انرژی اتمی ایجاد شود.
  • ص - احداث یا تکمیل نیروگاه‌های اتمی و بهره‌برداری از آنها

ماده ۲ - عبارت زیر به عنوان تبصره به ماده ۱ اضافه می‌شود:

تبصره - وزارت نیرو علاوه بر حقوق و اختیارات قانونی خود دارای وظایف و اختیارات مندرج در بندهای (ب) و (ج) و (د) و (ه) و (و) و (ز) ماده ۴ قانون سازمان انرژی اتمی ایران نیز خواهد بود.
ماده ۳ - ماده ۲ قانون تأسیس وزارت نیرو به شرح زیر اصلاح و دو تبصره به آن اضافه می‌شود:

وزارت نیرو مجاز است برای انجام وظایف مقرر در این قانون شرکت‌ها و سازمان‌های تحقیقاتی و آموزشی مورد نیاز را با تصویب هیئت وزیران به وجود آورد.

اساسنامه شرکت‌ها و سازمان‌های مذکور وسیله وزارت نیرو تهیه و به تصویب کمیسیون‌های استخدام و نیرو و دارایی مجلسین خواهد رسید و نسبت به تغییرات بعدی اساسنامه‌های مذکور نیز به ترتیب فوق عمل خواهد شد.

تبصره ۱ - وزارت نیرو می‌تواند به منظور ادغام و تفکیک وظایف و تشکیلات شرکت‌ها و سازمان‌ها و مؤسسات فعلی تابع خود اساسنامه‌های آنها را مورد تجدیدنظر قرار داده و طبق این ماده به تصویب کمیسیون‌ها مذکور برساند.
تبصره ۲ - مقررات استخدامی و معاملاتی و مالی سازمان انرژی اتمی در مورد این شرکت‌ها و سازمان‌ها قابل اجرا است.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - دکتر ملک منصور اسفندیاری.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون‌ها راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن و ابلاغ به دولت

۸ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون‌ها راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش کمیسیون‌ها راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آب مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز یکشنبه ۲۴ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور آقایان: هنرمندی معاون وزارت دادگستری و منوچهر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی و علی نگهبان معاون وزارت کشور لایحه شماره ۵۹۰۵۴ مورخ ۳۰ / ۷ / ۲۵۳۶ دولت راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن، که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا در آن تغییراتی به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شواری ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن.

ماده ۱ - بهای عادله زمین‌های واقع در محدوده شهرها و شهرک‌ها و حریم آنها و مناطقی که دولت اعلام نماید طبق مقررات این قانون تعیین خواهد شد.

ماده ۲ - بهای عادله زمین مذکور در ماده ۱ به شرح زیر احتساب و تعیین می‌شود:

الف - از تاریخ اجرای این قانون تا پایان سال ۲۵۳۷ برابر ارزش معاملاتی زمین که طبق تبصره ۲ ماده ۲۳ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی در سال ۲۵۳۶ تعیین شده به اضافه ۲۵ درصد و نیز به اضافه حداکثر تا میزان تورم سال ۲۵۳۶ که دولت براساس ارقام و آمار بانک مرکزی ایران اعلام می‌کند.
ب - در سال‌های بعد بهای عادله زمین در فروردین ماه هر سال توسط هیئتی مرکب از نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت دادگستری، انجمن شهرستان، انجن شهر با بررسی‌های لازم و با توجه به عوامل مختلف به ترتیبی تعیین می‌شود که افزایش یا کاهش آن نسبت به بهای عادله اعلام شده سال قبل حسب مورد از میزان تورم آن سال که دولت براساس ارقام و آمار بانک مرکزی ایران اعلام می‌کند تجاوز ننماید.
تبصره ۱ - در نقاطی که تا تاریخ اجرای این قانون ارزش معاملاتی زمین تعیین نشده باشد وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است حداکثر ظرف شش ماه از تاریخ اجرای این قانون ارزش معاملاتی را تعیین و اعلام نماید.

مقررات این قانون در نقاط مذکور از تاریخ اعلام ارزش معاملاتی لازم‌الاجرا است.

تبصره ۲ - بهای عادله در مورد اراضی شهرک‌ها و مجتمع‌های ساختمانی توسط هیئت مذکور در بند ب این ماده با رعایت هزینه‌های عمومی زیربنایی انجام شده توسط مالک در شهرک یا مجتمع‌های ساختمانی از قبیل لوله‌کشی، فاضل‌آب، برق، آسفالت، راه، تلفن و گاز همچنین زمین‌هایی که به گواهی سازمان صادرکننده اجازه ایجاد شهرک و مجتمع‌های ساختمانی و تأیید ثبت اسناد و املاک به عنوان خیابان و معبر و فضای سبز و یا تأسیسات عمومی بدون دریافت بها از تصرف مالک خارج می‌شود با توجه به نحوه استفاده از این اراضی اعلام می‌گردد.

افزایشی که به این جهات در بهای عادله زمین‌های مذکور داده می‌شود باید توسط هیئت مندرج در بند ب جداگانه اعلام گردد و این افزایش در موقع انتقال زمین مشمول مالیات موضوع ماده ۲۳ و حق تمبر موضوع ماده ۲۱۲ قانون مالیات‌های مستقیم نخواهد بود.

تبصره ۳ - ارزش معاملاتی موضوع تبصره ۲ ماده ۲۳ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم نباید از بهای عادله مذکور در این قانون تجاوز کند.

ماده ۳ - در صورتی که طبق آیین‌نامه اجرایی این قانون که به تصویب هیئت وزیران می‌رسد تشخیص داده شود معاملات راجع به زمین‌های مشمول این قانون بین اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی به بهای زائد بر بهای عادله انجام گرفته وزارت مسکن و شهرسازی یا شهرداری محل می‌تواند زمین مورد معامله را حداکثر تا نه ماه از تاریخ انجام معامله با پرداخت نقدی بهای عادله به اضافه آن قسمت از هزینه ثبت سند و ابطال تمبر که قانوناً به عهده خریدار است تملک نماید.

در آیین‌نامه اجرایی مرجع تشخیص در هر محل و نحوه رسیدگیی و نحوه تملک تعیین خواهد شد. هر گاه زمینی که وزارت مسکن و شهرسازی یا شهرداری قصد تملک دارد دارای اعیانی و یا تأسیسات غیراساسی و نامتناسب با زمین باشد بهای آنها براساس نظر کارشناس و طبق آیین‌نامه اجرایی این قانون تعیین و پرداخت خواهد شد.

در صورتی که اعیانی و یا تأسیسات مذکور اساسی و متناسب با زمین باشد تملک عرصه و اعیان در هر مورد با تصویب هیئت وزیران و طبق مقررات این قانون انجام می‌گیرد. وجوه لازم برای اجرای این ماده از محل درآمد عمومی تأمین می‌شود.

تبصره - تاریخ انجام معاملات راجع به زمین، تاریخ ثبت و صدور اسناد رسمی مربوط به معامله است و اعلامات یا اقاریر معایر آن در ضمن تنظیم اسناد رسمی از حیث اجرای مقررات این قانون بلااثر خواهد بود.

ماده ۴ - در نقاطی که از طرف دولت اعلام می‌شود از تاریخ اعلام نرخ‌های مالیاتی اراضی بایر مذکور در ماده ۲۱۴ قانون مالیات‌های مستقیم به ۲ تا ۳ برابر حسب مورد افزایش می‌یابد.

تبصره ۱ - زمین‌هایی که به موجب اسناد مثبته برای آنها طبق ضوابط و مقررات تقاضای پروانه ساختمان شده و به عللی که در اختیار مالک نبوده شهرداری اجازه ساختمان نداده یا نمی‌دهد از تاریخ تقاضای پروانه از پرداخت افزایش مالیات موضوع این ماده معاف خواهد بود.
تبصره ۲ - زمین‌هایی که پروانه ساختمان برای آنها صادر می‌شود تا پایان عملیات ساختمانی به شرط رعایت مهلت مقرر در پروانه مشمول این ماده نیست.

ماده ۵ - بهای زمین‌هایی را که دولت یا شرکت‌های دولتی یا سازمان‌های وابسته به دولت یا مؤسسات و شرکت‌های دولتی که شمول مقررات عمومی نسبت به آنها مستلزم ذکر نام آنها است یا شهرداری‌ها طبق قوانین خاص خود برای اجرای طرح‌ها خریداری یا تملک می‌نمایند حداکثر از بهای عادله مذکور در این قانون نباید تجاوز کند ولی سایر مقررات مربوط بخرید یا تملک زمین از جمله چگونگی پرداخت و تعیین بهای عادله اعیانی طبق مقررات همان قوانین خواهد بود.

در مواردی که زمین برای اجرای طرح‌های عمرانی طبق قوانین موجود مجاناً تملک می‌شود کماکان به همان ترتیب عمل خواهد شد.

تبصره - بهای اراضی که تا تاریخ تصویب این قانون جهت اجرای طرح‌های نظامی به تصرف ارتش شاهنشاهی درآمده طبق قانون اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت راجع به املاک مصوب ۱۳۵۳ ( ۲۵۳۳ شاهنشاهی) تعیین و پرداخت می‌شود.

ماده ۶ - دولت مکلف است مقادیر لازم از زمین‌های منابع ملی شده یا زمین‌های دیگری را که در اختیار دارد یا به موجب این قانون تملک می‌نماید پس از تعیین نقشه شهرسازی و تخصیص زمین‌های لازم جهت معابر و پارک‌ها و میدان‌های ورزش و سایر تأسیسات عمومی برای اجرای طرح‌های خانه‌سازی تخصیص دهد و طبق آیین‌نامه مذکور در این قانون به صورت فروش یا اجاره با مشارکت به شرکت‌های تعاونی مسکن و سازندگان واگذار نماید.

در این آیین‌نامه مقررات لازم پیش‌بینی خواهد شد تا فقط افرادی که خود و همسر و اولاد تحت تکفل آنها دارای خانه و یا زمین نیستند بتوانند از این طرح‌ها استفاده نمایند.

ماده ۷ - آیین‌نامه‌های اجرایی این قانون از طرف وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی دادگستری و مسکن و شهرسازی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس کمیسیون دادگستری - مهدی شیخ‌الاسلامی.

گزارش از کمیسیون مسکن و شهرسازی به مجلس شورای ملی

کمیسیون مسکن و شهرسازی در جلسه روز دوشنبه ۲۵ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون مسکن و شهرسازی - نورالله قدمی.

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز پنجشنبه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۳۰ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تثبیت نسبی بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - عبدالله قراگزلو شجاعی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا مطرح است آقای اخلاق‌پور بفرمایید.

غلامرضا اخلاق‌پور - جناب آقای رئیس، خانم‌ها و آقایان به هنگام بحث در شور اول لایحه دولت راجع به جلوگیری از افزایش نامتناسب زمین بیست نفر از نمایندگان محترم در کلیات گفتگو و بیش از یکصد و بیست پیشنهاد از طرف آنان در این مورد عنوان و تسلیم گردید همان‌طور که در جلسه سیزدهم دی‌ماه ۲۵۳۶ به عرض رسانیدم به این پیشنهادات توجهی نشد.

رئیس - آقای اخلاقپور، فعلاً لایحه مطرح نیست، اصلاحات مجلس سنا مطرح است اگر راجع به اصلاحات سنا فرمایشی دارید بفرمایید.

اخلاقپور - اجاره بفرمایید قبلاً مطلب را روشن کنم. و لایحه با جزئی تغییری که آن هم مهم نبود تصویب و به مجلس سنا فرستاده شد و در مجلس سنا این لایحه در معرض تغییرات اساسی قرار گرفت. از جمله پیشنهاداتی که اینجانب در جلسه علنی داده بودم یکی راجع به تقاضای اصلاح تبصره ذیل ماده ۵ لایحه بود و متن تبصره در مورد بحث در لایحه پیشنهادی دولت چنین بوده است. بهای اراضی که تا تاریخ تقدیم این لایحه به مجلس شورای ملی جهت اجرای طرح‌های نظامی به تصرف ارتش شاهنشاهی درآمده و اینجانب پیشنهاد نمودم که عبارت تا تاریخ تقدیم این لایحه به مجلس شورای ملی به جمله تا تاریخ تصویب این قانون اصلاح گردد این پیشنهاد مانند سایر پیشنهاداتم در کمیسیون دادگستری و کمیسیون‌های دیگر پذیرفته نشد و رد گردید و مجلس شورای ملی هم ضمن تأیید نظریه کمیسیون دادگستری و سایر کمیسیون‌های مربوط تبصره ذیل ماده ۵ لایحه را به همان صورتی که از طرف دولت عنوان شده بود تأیید و تصویب نمود ولی مجلس سنا تبصره ذیل ماده ۵ را به همان ترتیبی که اینجانب پیشنهاد کرده بودم اصلاح و تصویب کرد و کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی که قبلاً بدون هیچ‌گونه دلیلی پیشنهاد مرا در این مورد رد نموده بود این بار برخلاف انتظار از نظریه اولیه خود عدول و مصوبه مجلس سنا را که در تأیید پیشنهاد اینجانب می‌باشد پذیرفت. آیا این عمل موجه و صحیح است که بدون دلیل و سببی کمیسیون‌های مجلس شورای ملی به پیشنهادات اصولی و اساسی نمایندگن محترم ترتیب اثر ندهند و انها را رد کنند و بعداً در مجلس سنا مورد قبول واقع و کمیسیون‌های مجلس شورای ملی هم از نظریه اولیه خود عدول و در واقع با این عمل شأن مجلس و مجلسیان را پایین بیاورند؟ (صحیح است) و در روزنامه مورخ سه‌شنبه دوم خرداد ماه ۲۵۳۷ اطلاعات هم منعکس گردد که: لایحه قانون تثبیت بهای زمین و جلوگیری از افزایش نامتناسب آن که در اجرای اصل ۱۸ انقلاب تهیه شده است و نمایندگان مجلس برای اصلاح آن نظریاتی دادند که کلاً رد شد و لایحه بدون هیچ‌گونه تغییری به مجلس سنا آمد و لایحه مذکور در کمیسیون مشترک دارایی و دادگستری مجلس سنا به دقت مورد بررسی قرار گرفت و چند تغییر اساسی در آن صورت گرفت: من نمی‌دانم چرا به پیشنهادات سناتورهای محترم توجه و با تغییر لوایح در مجلس سنا موافقت می‌شود ولی در مقابل پیشنهادات مطروحه از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی مقاومت به عمل می‌آید مگر بین این دو مجلس و مجلسیان محفوظ و به پیشنهادات آنان که در جهت تأمین منافع اجتماعی و منطبق با مصالح مملکتی است بلااستثناء دقیقاً توجه گردد و از طرفی نماینده هم بایستی شأن مجلس و مجلسیان را محترم بدارد (صحیح است) و اگر من نام کسی را در اینجا می‌برم در روزنامه‌ها نوشته شده است (مظهری - نام ببرید) با نهایت تأسف باید عرض کنم در روزنامه سه‌شنبه دوم خرداد ماه کیهان مطلبی جلب توجه نمود که در حد خود بسیار مهم و غم‌انگیز است: جناب آقای دکتر حبیب دادفر نماینده محترم مجلس شورای ملی و رئیس کمیسیون بودجه در جلسه جمعیت وکلای آذربایجانی اظهار داشته‌اند. با اینکه برای من عضویت در هیئت مدیره کانون وکلا هزار بار افتخارآمیزتر از نمایندگی در مجلس شورای ملی است معهذا برای اینکه برای اشخاص تازه نفس هم موقعیتی پیش آید تا بتوانند بیشتر به جامعه وکلا خدمت کنند من در اینجا رسماً اعلام می‌کنم که در این دوره داوطلب عضویت کانون وکلا نیستم: گر چه عضویت در کانون وکلا هم افتخارآمز می‌باشد ولی موقعی که این مطلب را در روزنامه کیهان و متعاقب آن در روزنامه اطلاعات می‌خواندم خیلی نارحت شده و ادا این مطلب آن هم از طرف دوست عزیز و ارجمندمان خیلی بعید به نظر می‌رسید باید متوجه بود که مقام نمایندگی مجلسین بسیار مهم و از افتخارات والایی برخوردار است و نمی‌توان شأن آن را به مقیاس یک‌هزارم ارزش عضویت در کانون وکلا تنزل داد امیدوارم که سوءتفاهمی بیش نباشد به هر حال از توجهی که در مجلس محترم سنا نسبت به پیشنهادم به عمل آمده است بسیار سپاسگزارم (احسنت)

رئیس - نظر دیگری نسبت به گزارش کمیسیون‌ها نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون‌ها رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا (۱) قانون معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بردرآمد (۲) موافقت‌نامه همکاری‌های آموزشی و فرهنگی و علمی و تحقیقاتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش

۹ - اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا (۱) قانون معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بردرآمد (۲) موافقت‌نامه همکاری‌های آموزشی و فرهنگی و علمی و تحقیقاتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال اتریش.

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۶۹۶۶ مورخ ۲۲ / ۹ / ۲۵۳۶ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) در قبال لایحه شماره ۹۰۳۷۴ مورخ ۱۴ / ۸ / ۲۵۳۶ دولت راجع به معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بردرآمد در جلسه روز چهارشنبه سوم خردادماه ۲۵۳۷ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۷۹۹۲ مورخ ۷ / ۸ / ۲۵۳۶ دولت راجع به موافقت‌نامه همکاری‌های آموزشی و فرهنگی و علمی و تحقیقاتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش در جلسه روز چهارشنبه سوم خرداد ماه ۲۵۳۷ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه

۱۰ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۱۶۹ روز سه‌شنبه ۹ / ۳ / ۲۵۳۷

۱ - گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی راجع به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت روهرگاز شماره ترتیب چاپ ۱۰۵۹
۲ - گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شماره ترتیب چاپ ۱۰۶۱
۳ - گزارش شور اول حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب شماره ترتیب چاپ ۱۰۵۸
۴ - گزارش شور اول تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی شماره ترتیب چاپ ۱۰۲۶
۵ - سؤال آقای اربابی از وزارت راه و ترابری
۶ - سؤال آقای اربابی از وزارت آموزش و پرورش
۷ - سؤال آقای اربابی از وزارت نیرو

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنم. جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه هفته آینده خواهد بود

(جلسه ساعت ده و بیست دقیقه صبح پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.