مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۵

( مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد )

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس _ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : ابطحی _ اردلان _ اسحقی کاهکش _ سیف الله افشار _ دکتر برومند _ دکتر بهادری _ بهارلو _ بهنیا _ پارسا _ پیشوائی _ تژذه _ توکلی _ تولائی زاده _ جاف _ محمد جزایری _ خورشید _ دکتر دادفر _ دانشی _ ذوالفقاری _ ریگی _ دکتر ستوده _ سید کلال _ شادلو _ صائب _ دکتر ضیائی _ عابدی _ عالمی _ دکتر عاملـی تهرانـی _ عطارد _ غلامرضا غضنفـری _ قرائی _ قراچورلو _ قوامی _ کاسمی _ صادق کاظمی _ کسرائی _ متولی _ دکتر محققی _ دکتر محمد کوشکی _ معینی قراگزلو _ موسوی _ مهرزاد _ دکتر نصیری _ نواب صفا _ وزیری _ بانو برومند _ بانو جهانبانی _ بانو داودی _ بانو زاهدی.

- بیانات قبل از دستور آقایان : پیرزاده _ دلخوش فومنی _ میرلاشاری _ توکلی _ دکتر رئیسی _ دکتر قدرت اله واحدی

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : پیرزاده _ دلخوش فومنی _ میرلاشاری _ توکلی _ دکتر رئیسی _ دکتر قدرت اله واحدی .

رئیس _ نطق های قبل از دستور را شروع میکنیم آقای پیرزاده تشریف بیاورید .

پیرزاده _ جناب آقای رئیس _ خانمها _ آقایان ، بطوریکه استحضار دارند علیا حضرت شهبانوی گرامی و نیکوکار ایران در آخرین روز سفر پنجروزه خود بشهرهای حاشیه کویر _ روز اول خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی بشهر زواره واقع در حوزه اردستان تشریف فرما شدند _ هلیکوپتر حامل علیاحضرت در ساعت ۵ / ۱۰ در میان احساسات شدید ده ها هزار نفر از طبقات مختلف مردم که از دورترین روستا تا نزدیکترین شهر که مرکز اردستان است بزمین نشست . در طول خط سیر از فرودگاه تا داخل کوچه و خیابانهای شهر، فریاد جاوید شاهنشاه علیاحضرتا خوش آمدید ، فضای شهر را یکپارچه غرق شادی و غرور ساخت . شهر بسبک جالبی از چند روز قبل آذین بندی شده بود بگونه ایکه در تاریخ چند هزار ساله عمر خود نظیر آنرا ندیده بود . ( احسنت )

به یقین روز اول خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی برای شهر و مردم آن روز تاریخی و باور نکردنی است . زیرا تاریخ این سامان هرگز بیاد ندارد از خاندان سلاطین ایران بخطه دور افتاده حاشیه کویر با هوای گرم و سوزان تابستان و سرمای سخت زمستان همـراه با بادهای موسمی کسی بمنظور بازدید قدم گذارده باشد _ دیدیم در عصر رستاخیز که مانند سایر پیشرفتهای همه جانبه ایکه در کشور تحت رهبریهای شاهنشاه آریامهر انجام یافته و متضمن آسایش و رفاه مردم مملکت میباشد و بحق میتوان گفت که این پیشرفتها همزمان با پنجاهمین سال سلطنت پرافتخار دودمان جلیل پهلوی شهبانوی نیکوکار ایران برای بازدید از پیشرفتهای چشم گیر این ناحیه که بحق بیش از طول تاریخ این سامانست بزواره تشریف فرما شدند ، با اینکه از دوسال پیش اهالی انتظار تشریف فرمائی شهبانو را داشتند این امر به رؤیا بیشتر شباهت داشت تا واقعیت ولی عاقبت اراده عالیه شهبانوی عالیقدر مادر تعقیب سفر دو سال قبل به آن سوی حاشیه کویر این باربشهرهای اینسوی کویر استقرار یافت و آرزوی رویائی مردم بواقع پیوست . ( صحیح است ) .

پس از تشریف فرمائی به نقاط دیدنی شهر از قبیل میدان قدیمی _ مسجد جامع که بنای آن بسال ۳۱۰ هجری است _ حسینیه بزرگ _ مسجد پامنار و بالاخره مقبره سید بهاءالدین حیدر جد اعلای علیا حضرت که نسبت معظم لها پس از ۱۴ نسل بآن بزرگوار میرسد ، مورد بازدید قرار گرفت _ در همین جا بود که علیا حضرت سخت تحت تأثیر روحانیت و آثار ملکوتی مقبره جد بزرگوار خود واقع و خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران را بحضور پذیرفتند و مصاحبه فرمودند .

بطوریکه تاریخ محمد حکایت دارد سید بهاءالدین حیدر در زمان هلاکوخان مغول در زواره میزیسته _ پس از اینکه شهر بمحاصره لشکریان هلاکو در میآید فرمان مقابله و مقاومت در برابر مهاجمین را صادر که در این مبارزه ملی و میهنی بشهادت میرسد و اهالی بتدبیر خواجه نصیر الدین طوسی از قتل عام نجات میابند _ خاندان علیا حضرت از قدیم الایام باهالی این منطقه نظر مساعد و مرحمت داشته حتی در تأمین آب مشروب زواره کمک های ذیقیمتی فرموده اند.

معظم لها برای تأمین آب مشروب زواره و تکمیل بیمارستان اردستان و سایر نیازمندیهای حوزه اوامر مؤکدی بمسؤلان امر صادر فرمودند .

بنمایندگی عموم اهالی شاهدوست و وطن پرست حوزه اردستان سپاس بی پایان خود را از تشریف فرمائی موکب مبارکشان بسرزمین زواره و همچنین از توجهات و اوامر مؤکدی که در بازدید خود نسبت به پیشبرد برنامه های عمرانی صادرفرمودند ، همراه با آرزوی سلامت وطول عمر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانوی نیکوکار و والاحضرت تقدیم واضافه مینماید .

کلاه گوشه دهقان بآفتاب رسید
چو سایه بر سرش افکند چون تو سلطانی ( احسنت )

ضمناً فرصت را مغتنم شمرده شمه ای از نیازهای حوزه انتخابیه را باستحضار میرساند :

۱ _ آب _ خوشبختانه چون اردستان ازجهت داشتن منابع و قنوات پر آب و گوارا بسیار غنی است که عموماً از کوی جنوبی سرچشمه گرفته و بسمت کویر سرازیر میشوند بطوریکه هر یک از این قنوات متجاوز از سی اینچ آب داشته و بسیار برای شرب مطلوب و پسندیده است _ متأسفانه بواسطه طی هر یک ۲۰ کیلومتر مسافت در اراضی شنی در تابستان بعلت گرما و زمستان بجهت یخبندان بشهرهای اردستان _ زواره _ شهرک های مهاباد _ بوغار _ و کهساره نمیرسید اهالی توقع معجزه ندارند ولی ایـن انتظار و توقع را دارند کـه با کانال کشـی از تفریـط و تبخیـر آبهـای موجود در منطقه مرکزی جلوگیری بشود _ اخیراً بر خلاف کلیه اصول و ضوابط اجازه حفر چاه عمیق در جوار قنات مهاباد بافراد سودجو داده شده که منجر بناراحتی سکنه چند هزار نفری آن گردیده _ بهر تقدیر در سالهای اخیر آب مشروب محلی ، از چاههای عمیق که دارای املاح نامساعد و عموماً موجب سنگ کلیه و غیره میگردد تأمین میشود در صورتیکه اگر آب قنوات فوق که با شیب تند بسمت کویر سرازیر است کانال کشی بشود آب مشروب و زراعتی شهرهای مرقومه کاملا تأمین میشود خوشبختانه فرمان رهبر عالیقدر و بیدار دل ما برای جلوگیری از تبخیر و تفریط آبهای کشور شرف صدور یافته اهالی در انتظار اجرای سریع فرمان همایونی روزشماری میکنند .

۲ _ تلفن خودکار به اردستان با اینکه زمین آن در چند سال پیش خریداری و تحویل گردیده و وجه اشتراک نیز از مردم دریافت شده و مقرر بوده در این سال شروع بساختمان و بهره برداری شود کوچکترین اثری از اجرا مشهود نیست بهمین وضع است تلفن کوهپایه که همچنان مورد تقاضای شدید اهالی است .

۳ _ روستاهای حوزه اردستان بسرعت رو بتخلیه است اغلب روستاها در اثر نبودن محل کار و کسب مناسب خالی السکنه شده روستائیان از مدتها پیش بتهران و دیگر شهرهای بزرگ مهاجرت ، در صورتیکه با داشتن آب ، زمین کارگر فراوان موقعیت جغرافیائی مساعد از لحاظ نزدیکی بتهران ( حدود ۳۷۰ کیلومتر ) قرار گرفتن سر جاده تهران بندرعباس ، چنانچه صنابع تک واحدی در این ناحیه تأسیس شود ضمن احیاء کشاورزی محلی مشکل معیشت و زندگی مردم نیز حل و از مهاجرت بی رویه اهالی و تراکم جمعیت در شهرهای بزرگ جلوگیری خواهد شد . ( صحیح است )

۴ _ راه _ با اینکه اردستان در ۱۲۰ کیلومتری شهر اصفهان قراردارد از داشتن راه مستقیم بمرکز استان محروم است. در حال حاضر ارتباط با مرکز استان با طی مسافت ۱۹۰ کیلومتر جاده های غیر مستقیم برقرار میشود بین اردستان و کوهپایه اصولا راه شوسه وجود ندارد _ راه روستاها قابل ایاب و ذهاب نیست و نسبت بسیل بند روستاها که در معرض خطر سیل قراردارند اقدامی نشده .

۵ _ برق _ غالب روستاهای منطقه اردستان و کوهپایه فاقد برق میباشند با التفات به فرمان ملوکانه باینکه بین زندگی روستانشینان و شهر نشینان نباید تفاوت باشد توجه مسؤلان وزارت نیرو را نسبت باین برق اهالی جلب مینماید .

۶ _ تلویزیون اردستان درحال حاضر چندان مطلوب نیست و از جهت فنی دارای اشکالاتی است که نسبت برفع آن باید اقدام شود ، استدعای عطف توجه بموضوعات فوق که گوشه ای از خواسته های اهالی است دارم . ( احسنت )

رئیس _ آقای دلخوش فومنی بفرمائید .

دلخوش فومنی _ جناب آقای رئیس ، همکاران عزیز و ارجمند :

شرح رخساره خورشید ز خفاش مپرس
که در این دایره صاحب نظران حیرانند

( احسنت )

پنجاه سال پیش مردی بزرگ در سرزمین مرد پرور مازندران که در میان خانواده ای اصیل و میان مردان راستین تاریخ پرورش یافته بود براریکه سلطنت شاهنشاهی ایران جلوس نمود . کشور ایران بعداز جنگ اول شبیه به بلور شکسته ای بود . رضا شاه کبیر با عشق به وطن تصمیم گرفت از این تکه های بلور شکسته ، ایرانی خورشید گونه بسازد در آن زمان تولید ناخالص ملی بقیمت امروز حتی به ۲۵۰ میلیون دلار نمی رسید . تخت های بیمارستان از ۳۰ عدد تجاوز نمی کرد . از دانشگاه خبری نبود . راه آهن و سرویسهای هوائی و کشتیرانی برای مردم در زمره رؤیا و خیال بود اما رضاشاه بزرگ با عشق به وطن به همه این رؤیاها جامه عمل پوشانید و از ایرانی آشفته و هستی برباد رفته ایرانی آزاد، ایرانی آباد بنا نمود. ( احسنت ) روز سوم شهریور ۲۵۰۰ تاریخ شاهنشاهی ایران کشور عزیز ما در کام تلخ اشغال بیگانگان افتاد . رضاشاه بزرگ ایران را ترک کرد . و امـا بزرگترین ثروتـی که با خود برد مشتـی خاک وطن بود که بآن عشق مـی ورزید و بخاطـر آن زیست و بخاطـر آن مرد ( احسنت ) و بزرگترین ثروتی که برای ملت ایران بر جای گذاشت فرزند برومندش محمد رضاشاه پهلوی بود که در تاریکترین ایام تاریخ معاصر وطن ما سکان سرنوشت کشورمان را بدست توانای خویشتن گرفت . آن روز محمد رضاشاه پهلوی به عنوان یگانه جلوه امید ایران هنگامیکه برای مراسم تحلیف بمجلس شورای ملی نزول اجلال فرمودند مردمیکه در بهارستان اجتماع کرده بودند. یک صدا فریاد میزدند زنده باد شاه زنده باد شاه . ( صحیح است )

و این واقعیت نشانه این بود که ملت ایران می خواهد زنده بماند و مستقل زندگی کند . ( احسنت ) دیدیم پس از گذشت ۳۵ سال به سیاستی مستقل و قدرتی شگرف و باقتصادی شکوفان در اثر رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر رسیده ایم با انقلابی راستین کارگر شریک کاری شد که در آن رنج میبرد . دهقان صاحب زمین شد . زنان از مظاهر اجتماعی و سیاسی برخوردار گردیدند و بالاخره رستاخیز ، موج دوم انقلاب ، فرهنگ انقلاب ، پدید آمد که من و تو همکار ارجمند زائیده رستاخیزیم که در پارلمان رستاخیز اجتماع کرده ایم . همه مان شاهد بودیم و ملت ایران از رسانه های گروهی آگاه شدند که شاه مملکت در آئین نوروزی اعلام فرمودند که دودمان پهلوی مهری جز مهر وطن و علاقه ای جز سرافرازی ملت ایران ندارد . من از تریبون مجلس شورایملی اعلام میکنم :

پادشاهـا قبلـه گاهـا از ملـک پـر نـور باد
عدل و دادت بر سرایت معدلت دستور باد
ای سلیمان حشمت و فرخ رخ جمشید جم
تیغ تـو بر فرق دشمـن ناصر و منصور باد

( احسنت )

حال با ذکر مقدمه ای میپردازم به تعاون ، خودیاری و هم یاری از جمله دیرپاترین سنت های جامعه روستائی ایران است که فرهنگ انسانی اسلام نیز همواره ره گشای آن بوده است . بعلاوه مقتضیات اقلیمی کشور آن چنان بود که خودیاری و همیاری از جمله دیر پاترین سنت های جامعه روستائی ایران است ، که فرهنگ انسانی اسلام نیز همواره رهگشای آن بوده است . بعلاوه مقتضیات اقلیمی این کشور پهناور نیز طوری است که روستائیان برای غلبه بر طبیعت و در جستجوی نان نیازمند کمک همدیگر بوده اند . آماده کردن یک قنات کار یک نفر و ده نفر نیست ، حتی ساکنین یک روستا نیز چنین توانائی ندارند . پس برای بیرون آوردن آب از دل کوه و عبور دادن آن از زمینی که سخت بی رحم است ، تلاش و تکاپویی جمعی مورد نیاز است . و ساختن یک مکان روستائی نیز کار جمعی روستائی را ایجاب می کند ، این سنت دیرپا و توشه فرهنگی سازنده در گیلان شکلـی دیگر نیز داشته است آنجا که یکـی از روستائیان بعللـی ، چون بیماری و یـا نداشتن نیروی کـار نمی توانست کار کشت و زرعش را دنبال کند باز همیاری دهقانان به کمکش می شتافت و او را سر پا نگهمیداشت با این مقدمه وضع فعلی چنین سنتی را بررسی می کنیم .

در زمینه خودیاری باید گفت که رفاه بدست آمده از تکاپو وتلاش دوران انقلاب و ایده هائی نوئی که به روستا راه پیدا کرده است . روستایی به خصوص روستائی گیلانی آنچه انتظار دارد از دولت و تشکیلات دولتی است اگر راه می خواهد و حمام اگر به مدرسه نیاز دارد سهمی برای خودش در نظر نمی گیرد و به علاوه هر بار نیز که خواسته با خودیاری خودش کاری را انجام دهد . نقش اداراتی که می بایست یار و یاور او باشند انجام نشده رها گردیده است و اینجاست که در گیلان صدها حمام ساخته شده است ولی اکثراً مورد استفاده نیستند اگر ساختمانی برای درمانگاه ، حمام و مدرسه ساخته می شود . همان نقشه ای در این استان پیاده می شود که در خوزستان پیاده میگردد و بهمین علت چون این ساختمانها با نیازها و خصوصیات اقلیمی تناسبی ندارند یا بزودی از بین می روند و یا اینکه بهیچوجه روستایی رغبت و علاقه ای به بهره برداری آن ندارد . در تحلیل این قضایا به جایی می رسیم که باید گفت برای سازگار شدن با ایده های نویی که بروستا برده ایم . روستایی ما آموزش ندیده است ، تعاونیهای ما دستگاههای نابالغی هستند که نمی توانند راهنمائی لازم را به روستایی عرضه نمایند یعنی امکانات فنی و آموزشی در اختیار ندارند و تبدیل شده اند به دستگاهی که کارش در نوعی بده و بستان ابتدایی خلاصه می شود . وقتی که حساب می کنیم روستایی گیلانی ۹ ماه از سال بیکار است برای پر کردن این اوقات فراغت و ایام بیکـاری که مـی تواند صرفنظر از ضرری که باقتصاد شکوفان مملکت می زند خود منشاء انواع انحرافات باشد چه فکری کرده ایم ؟ لابد خواهند گفت که مراکز صنعتی در جوار قطب های کشاورزی دایر گردیده تا اوقات بیکاری روستائیان در این مراکز صرف گردد ولی متأسفانه باید گفت که مؤسسات صنعتی راهمه در جوار شهرها جمع کرده ایم که این نه تنها نفی نظر و مقصود برنامه ریزی علمی است بلکه بر مشکل مسکن نیز در شهرها دام می زند ، چه اشکالی داردکه فلان کارخانه سازنده وسایل الکتریکی بجای تکیه زدن بشهری چون رشت که خود زیر فشار تراکم جمعیت است و به کمبود مسکن دچار است در جوار یکی از قطب های کشاورزی دایر شود ( صحیح است ) ، صنایع دستی روستایی که از جمله پایاترین عوامل در اشتغال اوقات فراغت روستائیان است بتدریج ببوته فراموشی سپرده شده است ، اگر روستایی گیلانی تا چندی پیش بنگهداری مرغ و جوجه و سبزیکاری در جوار کارهای دیگرش مشغول می شد امروز این شیوه را ترک کرده و برای تهیه مایحتاج روزانه اش به شهر هجوم می آورد . خلاصه اینکه رفاه و ایده های نو به روستا راه یافته اند ولی چون روستایی آموزش ندیده است نمی تواند از این ایده های نو به نحو مطلوب استفاده کند .

وکاری را که ادارات مسؤل انجام میدهند علیرغم همان بودجه و نیرویی که صرف می شود چون با مقتضیات مکان و با نیازها انطباق ندارند و سنت های روستایی در ساختن آن در نظر گرفته نشده و خود نیز سهم کمتری داشته اند ، بنابر این نمی توانند خود را با آن سازگار کنند و قدر و اهمیت و ارزش این تلاش برای شان آشکار نیست . همگام با همه تلاش ها با در نظر گرفتن مقتضیات و شرایط روستایی و سنت های خوب روستاها نیازمندیم و اگر اینها را در نظر نگیریم بجایی می رسیم که تعاون و امور روستاهای گیلان با ساختن انبار برنج رسیده است انباری که در جوار آن خانه های روستایی که شصت سال پیش ساخته شده اندتحمل برف را داشت ولی این انبار که با برخورداری از تکنیک لابد ساخته شده بود فرو ریخت و به نوشته روزنامه ها میلیون ها تومان به مملکت ضرر و زیان وارد کرد . در خاتمه گفتارم بنام معلمی که ۱۸ سال درد معلمان را لمس کرده ام پیشنهاد می کنم که برای رفاه معلمان کشور بانک رفاه معلم تأسیس شود که سرمایه گذار و بهره دهنده و بهره گیرنده آن معلمان کشور باشند متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای میرلاشاری بفرمائید .

میر لاشاری _ بنام ایزد توانا و بنام نامی شاهنشاه مقام ریاست همکاران ارجمند برای اینجانب مباهات است ، برای اولین بار فرصتی پیش آمد تا بنمایندگی از طرف هزاران فرد بلوچ شاهدوست و میهن پرست و حق شناسی خویش را در ساحت مقدس خانه ملت به پیشگاه شاهنشاه آریامهر رهبر توانا و اندیشمند تقدیم دارم ما مردم بلوچ به برکت انقلاب شاه و ملت و توجهات خاصی که خاندان جلیل پهلوی به منطقه بلوچستان برای جبران عقب ماندگیهای گذشته در همه زمینه ها مبذول میدارند ، مانند سایر برادران ایرانی خود ، از مزایای دوران انقلاب ایران بهره مند میباشیم البته بایستی همکاران گرامی باین مطلب توجه داشته باشند که منظور اینجانب از پیشرفت نه تا حد بی نیازی است و میتوان گفت که در مقام مقایسه زندگی خود با گذشته های نه چندان دور دگرگونیهای عظیمی در کلیه شؤن زندگی مردم مشاهده میشود ولی به جهت گسترش ارتباطات و مسافرت به شهرهاو احیاناً کشورهای خارج و آگاهی از زندگی نوینی سطح توقع و خواسته های آنها بالا رفته و این هم خود نشانه پیشرفت است.

دیگر روستانشین بلوچ حاضر نیست که زندگی فقیرانه گذشته را ادامه دهد خودش را ایرانی میداند و زندگی خوب ایرانی را در شهرها می بیند و انتظار دارد که مانند آنها درهمان دورترین نقطه کشورش از کلیه مزایای زندگی ایرانی برخوردار باشد ، و حق هم همین است ( صحیح است ) .

اینجانب بنا به وظیفه ایکه در قبال الطاف شاهنشاه آریامهر و موکلین خود دارد پیشنهادهائیکه برای منطقه ثمربخش هستند و هم چنین نیازها و کمبودهائیکه در بعضی از زمینه ها مشاهده میشود تا جائیکه در این وقت اندک بگنجد مختصراً به عرض میرسانم _ امیدوارم مسئولین اجرائی با الهام از افکار بلند شاهنشاه آریامهر پاسخ گوی خواسته های مردم شهرستان ایرانشهر خواهند بود.

شهرستان ایرانشهر هر روسز نامش از رادیو و دیگر بنگاههای رسمی مملکت بگوش میرسد که گرمترین نقاط کشور میباشد آن چه را که لازم و وجدان باینجانب امر میکند باید عرض کنم این است ساکنین و اهالی ایرانشهر و توابع آن از نظر فرهنگ و بهداشت و کشاورزی عقب تر از تمام شهرستانهای دیگر کشور است ، لذا پایه های اقتصادی و زندگی اهالی آن سست تر و لرزنده تر میباشد و آن چه بیشتر باعث عقب ماندن این شهرستان ایجاد شده نخست پراکندگی جمعیت و بعد مسافت ناهموار راه روستاها و قصبات آن بیکدیگر است _ عنوان کردن این مطلب کلی از طرف اینجانب سببی دارد و آن تمام شدن اسفالت جاده سرتاسری مرکز به ایرانشهر است دراینجا لازم است توجه جناب آقای شهرستانی وزیر محترم راه و ترابری را که در زمان خود منشاء خدمات فراوان و پرارزش هستند باین امر مهم و حیاتی جلب نمایم .

شاهراه ایرانشهر به چابهار که در زمان سردار بزرگ رضاشاه کبیر بنیان گذار ایران نوین فقط عبور و مروری داشت و هم چنین راه مزبور در زمان شاهنشاه آریامهر پدر تاجدار ملت ایران در موقع استانداری جناب آقای علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی در استان سیستان و بلوچستان بغل بری کوههای تنگ سرخه و ساختن ریگ اسکله مردم آن سامان رامقداری نجات دادند _ اما چون رفت و آمد کلیه وسائط نقلیه از چابهار به ایرانشهر و بالعکس از این راه صورت میگیرد شایسته است حالا که راه زاهدان به ایرانشهر اسفالت شده است راه اصلی ایرانشهر به چابهار از طریق اسکله لاشار نیک شهر نیز تعریض و اسفالت شود _ تا یادگار پر ارزش رضاشاه کبیر همیشه جاویدان باقی بماند و با این عمل بزرگترین خدمت را برای مردم این منطقه نیز خواهند نمود .

ضمناً امسال برای مردم بلوچستان سالی پربرکت بود با نزول بارانهای مداوم گوئی طبیعت در این منطقه به سر مهر درآمده بود اگر چه این مهر طبیعت برای کشاورزان از نظر آب زیرزمینی بی نهایت خوش حال کننده بود ولی برای محصول گندم امسال ضرر کلی داشته و برای مسافران هم خالی از ناراحتی نبود راه شوسه ایرانشهر به چابهار در قریه سعید آباد بایستی از وسط رودخانه بمپور عبور کند تصادفاً در ایام عید که خود بنده جزو مسافرینی بودم بر اثر طغیان رودخانه مذکور عبور وسائط نقلیه بسیار مشکل و در مواقعی غیر ممکن بود و مسافران چندین روز دو طرف رودخانه سرگردان بودند بدینوسیله از جناب آقای وزیر محترم راه و ترابری استدعا میگردد نسبت به احداث یک پل در عرض رودخانه مزبور که قریب صدمتر میباشد اقدام سربع بعمل آورند هم چنین چند راه روستائی بین کلیه راه های روستائی حق تقدم و در آن شهرستان از نظر اقتصادی اهمیت فراوانی دارند بشرح زیر معروض امیدوارم توجه خاص نسبت به عرایضم معمول فرمایند .

۱ _ راه فنوج به نبت ۲ _ هیچان به نبت از طریق لغفران ۳ _ بزمان به دلگان ۴ _ فنوج به اسفند از طریق پکتچ ۵ _ گردهان به مسکوتان ۶ _ هریدک به شیرآباد ۷ _ نیان به راه اصلی چابهار ۸ _ شکنت به راه اصلی چابهار ثانیاً در سفر اخیر به حوزه انتخابیه ام مردم از عدم راه و نداشتن آب آشامیدنی سالم و برق منطقه ای از مسؤلین امر گله داشتند با اینکه مسؤلین امر در سطح استان و شهرستان فعالیت دارند اما کافی نیست چون بلوچستان و سیستان از هر نظر عقب افتاده تر است احتیاج به تحرک و مدیریت بیشتری دارد من در این سفر نارسائی های زیادی مشاهده کردم نگفتن نارسائی ها و آگاه نکردن مسؤلان امـر خود یک نوع خیانت است به جامعه پس در اینجا است از دولت خدمتگذار امیر عباس هویدا نخست وزیر محبوب و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران استدعا نمایم در مورد ساختن هر چه زودتر سد پیشن و با هو کلات و راه اصلی ایرانشهر به چابهار و مرمت قنوات و متصل تر کردن راههای روستائی و تأمین برق منطقه ای در روستائی واجد شرایط از نظر جمعیت و پیش سیل برگردان در روستائیکه ضرورت داردو بالابردن سطح فرهنگ و کشاورزی اقدام عاجلی مبذول فرمایند . در پایان عرایضم دست نیایش بسوی پروردگار متعال دراز نموده و عاجزانه از بارگاهش سلامت و سعادت وجود شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد نور دیده ملت ایران و سرافرازی و سربلندی ملت ایران را خواستارم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای توکلی بفرمائید .

توکلی _ جناب آقای رئیس ، همکاران گرامی در تاریخ هر ملتی روزهائی وجود دارد که آن روز به تنهائی کار یک قرن را انجام میدهد و مردان بزرگ یافت میشوند که سرنوشت ملت خویش راتغییر می دهند یکی ازروزهائیکه در تاریخ ملت ایران ارزشمند میباشد روز سوم اسفند ماه سال ۲۴۷۹ شاهنشاهی می باشد که سرداری بزرگ سربازی آزاده با قیام ملی و مردانه خویش ایران از سقوط حتمی نجات داد و به ایران آشفته و هستی بر باد رفته هستی و عظمت بخشید پهلوی اول رضاشاه کبیر بنیان گذار ایران نوین ایرانی از نو بنا نهاد ایرانی آباد و ایرانی آزاد ساخت و بعد از رضاشاه کبیر فرزند برومندش شاهنشاه آریامهر بر اریکه سلطنت نشست با عشقی سرشار از مهر به وطن و با تلاش شبانه روزی خویش افتخار و سربلندی برای ملت ایران آفرید و با انقلابی راستین و بی نظیر همه طبقات ملت ایران از سعادت و خوشبختی برخوردار گردیدند و تحولی بس شگرف در کلیه شئون این مملکت به وجود آمد ( صحیح است ) کشاورز صاحب آب و زمین گردید و کارگر صاحب سهام کارخانه شد زنان از مزایای سیاسی و اجتماعی برخوردار گردیدند و بالاخره همه و همه به سعادت رسیدند و آنگاه بخاطر ایجاد وحدت و یگانگی رستاخیز را بشارت دادند و ملت ایران یک صدا چون سربازانی جان بر کف فرمان پادشاه خود را پذیرفتند وزیر یک پوشش سیاسی تحت عنوان حزب رستاخیز ملت ایران قرار گرفتند ( صحیح است ) تا باعنایت پروردگار توانا و رهبری های داهیانه شاهنشاه آریامهر در پرتو رستاخیز به تمدن بزرگ برسیم.

با درود فراوان به پیشگاه قائد عظیم الشأن و رهبر مدبر و نیک اندیش ملت ایران اعلیحضرت محمد رضاشاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران اجازه می خواهم چند دقیقه ای برای دومین بار در این ساحت مقدس قسمتی از خواسته های و مشکلات حوزه انتخابیه خود را به استحضار برسانم تا پاسخی به انتظار مردم محل از یک نماینده ، آنهم نماینده عصر رستاخیز داده باشم امیدوارم مسؤلین امر این بار نسبت به رفع مشکل و تأمین خواسته های مردم منطقه وسیع الیگودرز همت گماشته و توجه بیشتری مبذول داشته تأمین نمائیم تا بتوانیم نیات رهبر عالیقدر ملت ایران را که رفاه و آسایش مردم است تأمین نمائیم .

۱ _ در عرایض قبلی به عرض رساندم قسمتی از راه الیگودرز به اصفهان و الیگودرز به درود و الیگودرز به خمین و شاه زند به ازنا کشنده و غیر قابل تحمل است ، رانندگانی که در سخت ترین راهها طاقت آورده و عبور کرده اند بین راه های مذکور عاجز مانده اند چندین بار با مقامات وزارت راه و ترابری مکاتبه شده و مذاکره کرده ام قول دادند مکاتباتـی هم کـه رویه معمول است مبادله شده ولی تا این تاریخ نتیجه مثبت گرفت نشده و گواه عرایض من در این مورد روزنامه شماره ۱۵۰۱۸ اطلاعات در چهارم خرداد ۲۵۳۵ تحت عنوان « خرابی جاده ، چلوکبابی الیگودرز راتعطیل کرد » می باشد . خوشبختانه انجام این درخواست حیاتی هزینه زیادی هم ندارد با توجه به فصل کار منطقه سردسیر الیگودرز که به خاتمه آن بیش از سه ماه نمانده از وزارت راه و ترابری خواستار انجام این امر مهم وحیاتی هستم برای مزید استحضار بعرض میرسانم که در این مورد دو بار هم باجناب آقای دکتر شادمان معاون محترم پارلمانی نخست وزیر مذاکره و کتباً استدعای بذل توجه کردم که بار دوم ضمن تأیید عرایض بنده دستورات مؤکدی دادند ولی هنوز نتیجه ای گرفته نشده ، جا دارد از عنایات ایشان بهر تقدیر تشکر نمایم .

۲ _ بنده نمی دانم آیا اولیاء امور بخوبی با موقعیت جغرافیائی و اقتصادی الیگودرز آشنایی دارند یا خیر ؟ الیگودرز منطقه وسیع عشایری و روزی از حاصلخیزترین مناطق این کشور بوده و نیاز به توجه بیشتری دارد اخیراً بدستور جناب آقای دکتر وحیدی وزیر نیرو کارشناسانی در امر آب به این منطقه اعزام و نتیجه کار آنان تاکنون اعلام نشده است ضمن تشکر از اقداماتی که بعمل آمده اهالی این منطقه تقاضا دارند بهر طریق که امکان دارد نسبت به تأمین آب کشاورزی آنان که در حال حاضر فوق العاده در مضیقه هستند اقدام گردد .

۳ _ با توجه به فرمان شاهنشاه آریامهر در مورد همسانی زندگی شهری و روستائی روستاهای منطقه الیگودرز فاقد برق میباشند بدینوسیله نظر مسؤلین وزارت نیرو را نسبت به تأمین برق روستایی و تکمیل شبکه برق شهری جلب می نمایم بدیهی است که انجام این تقاضا با توجه به شبکه های برق سد محمد رضاشاه و سد رضاشاه کبیر که از اطراف الیگودرز می گذرند امکان پذیر است .

۴ _ در مورد امور درمان منطقه الیگودرز با توجه به اینکه جمعیت شیر و خورشید الیگودرز همیشه مورد حمایت جناب آقای دکتر خطیبی بوده ولی تعداد تختهای موجود در بیمارستان وابسته به این جمعیت جوابگوی احتیاجات شهرستان دویست هزار نفری الیگودرز نیست اهالی تقاضا دارند ضمن افزایش تخت های موجود ۵۰ تختخواب به یکصد تختخواب یکنفر جراح با تجربه نیز بمحل اعزام فرمانید چون تنها جراح خارجی شاغل در جمعیت الیگودرز جوابگوی مراجعات مردم نمی تواند باشد .

۵ _ از وزیر محترم رفاه و تندرستی تقاضا دارد نسبت به ایجاد ده واحد درمانی در نقاط پر جمعیت و مراکز بخشها و همچنین ایجاد خانه بهداشت در نقاطی که لازم است اقدام فرمایند .

۶ _ تلفن شهری الیگودرز در حال حاضر مغناطیسی است اخیر بدستور جناب آقای وزیر پست و تلگراف و توجه مقامات شرکت مخابرات و تلفن تعداد دویست شماره دیگر به شماره های موجود افزوده شد که اهالی از این جهت تشکر دارند ولی با توجه به نیاز بیشتر اهالی تقاضا داریم ترتیبی داده شود که ساختمان مرکز تلفن خودکار هرچه زودتر شروع و نسبت به بهبود وضع تلفن راه دور نیز اقدام سریع بعمل آید .

۷ _ با توجه به اینکه الیگودرز منطقه کشاورزی است و در اقتصاد کشور از نظر تهیه مواد غذایی سهم بسزایی دارد ، اهالی روستاهای شاپور آباد و چند روستای دیگر تقاضا دارند با توجه به اینکه شاپور آباد محل ایجاد طرح حوزه عمرانی میباشد و به تشخیص کارشناسان فن که اخیراً از محل بازدید بعمل آورده اند فوق العاده مناسب تشخیص داده شده و با لایروبی کانال موجود در سراب این قریه و سایر روستاها حدوده ده هزار هکتار زمین بسیار مرغوب زیر کشت آبی قرار خواهند گرفت پیشنهاد می شود وزارت کشاورزی در این محل طرح کشت و صنعت بمرحله اجرا درآورده که بمرور کلیه منطقه از مزایای این طرح بهره مند گردد .

۸ _ از وزیر محترم تعاون و امور روستاها که نسبت به تشکیل شرکتهای تعاونی روستائی مناطق ذلقی و شول آباد اقدام فوری نموده اند تشکر میکنم و توجه ایشان و مسئولین دیگر را به ایجاد راه روستائی الیگودرز به ذلقی که طول آن حدود یکصد و هشتاد کیلومتر میباشد و با ایجاد این راه که فوق العاده موردنیاز اهالی منطقه خصوصاً عشایر شاهدوست که همگی به امر دامداری اشتغال دارند و میتوانند فرآورده های کشاورزی و دامی خود را به بازار برسانند و از این راه کمک بزرگی به تأمین

مواد غذائی کشور خواهند نمود مضافاً باینکه حدود یکصد کیلومتری مسیر از جنگلهای انبوه و درختان میوه خودروی فراوان عبور خواهد کرد و در آینده مرکز جلب توریست قرار خواهد گرفت .

۹ _ برای آشنائی و تکمیل اطلاعات فنی و کشاورزی ، منطقه الیگودرز احتیاج به تأسیس هنرستان صنعتی و دبیرستان کشاورزی دارد که فرزندان این شهرستان برای ادامه تحصیل در این زمینه ها ناچار به ترک زادگاه خود نشوند لذا از جناب آقای وزیر آموزش و پرورش تقاضا میشود نسبت به انجام این خواسته اهالی توجه کافی مبذول داشته و دستور ایجاد این مؤسسات فرهنگی عام المنفعه را صادر نمایند و همچنین دستور تأسیس چند مدرسه راهنمائی در قراء پر جمعیت این شهر از قبیل گندمینه _ چمن سلطان _ فرسش _ شول آباد _ شاپور آباد _ دولت آباد نیز صادر نمایند در خاتمه بار دیگر نظر مسئولان امر را به صحت مذاکرات شماره ۱۲ مورخ ۲۰ / ۸ / ۲۵۳۴ نطق قبل از دستور این جانب جلب مینمایم بقیه وقتم را به آقای دکتر رئیسی میدهم ، متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای دکتر رئیسی بفرمائید .

دکتر رئیسی _ با اجازه همکاران محترم ، من امروز قصد صحبت نداشتم ولی از همین فرصت کوتاه استفاده میکنم و مسئله ای مربوط بمنطقه ام را که واقعاً روی قلبم سنگینی میکند و سخت ناراحتم کرده است در اینجا بسمع نمایندگان محترم دولت میرسانم ( احسنت ) لازمست تشکری هم بکنم از دو نفر از وزیران کابینه جناب آقای نخست وزیر که بمنطقه محروم من ، به منطقه مستعد من تشریف آوردند و دستوراتی دادند و وعده هائی دادند شاید این تشکر آنها را درانجام این وعده ها مصر بکند و وعده ها بمرحله عمل برسد بلی آقای دکتر ستوده این تشکر بهمین علت است . امروز و دیروز و روزها ی قبل همه اش صحبت راه مطرح بوده چه راههای روستائی و چه راههای اصلی ، دیروز آقای تقوی میگفتند به همت دوست عزیزم جناب آقای دکتر سعید و موافقت آقای نخست وزیر برای مرمت جاده هراز ۱۴۰ میلیون تومان اعتبار منظور شده که مقداری را امسال میپردازند و مقداری را سال بعد . . . .

دکتر سعید _ معذرت میخواهم این کار را من نکرده ام به همت نمایندگان استان مازندران شده و از دوره قبل بوده است ( احسنت ) .

دکتر رئیسی _ بلی ، بهمت نمایندگان دوره قبل بود و سال قبل شروع شده است همه با هم اقدام کرده اید امیدواریم ثمره خیرش به تمام مردم برسد این جاده ها مال و میراث کسی نیست برای همه مردم است از این اقدام هم تشکر میکنیم ولی آنچه مربوط بمنطقه و حوزه انتخابیه من است من بارها در پشت این تریبون گفته ام باز هم میگویم من از استانی صحبت میکنم که از منابع طبیعـی زیادی برخوردار است از آب و خاک و نیروی انسانـی ولـی متأسفانـه یک متـر جاده فرعـی ندارد ( نمایندگان _ همه مناطق همینطور است ) پس اشکال کار در کجا است ؟ ! وقتی مجلس یک پارچه میگوید برای راههای فرعی اولویت قائل بشوید چرا باز اقدامی نمیشود ؟ چرا برای رساندن سیب زمینی و پیاز از مرز بمرکز اینهمه باید خسارت بپردازیم ؟ اشکال کار ما این نیست که پیاز و سیبب زمینی برایمان گران تمام می شود بلکه اشکالمان این است که محصولات کشاورزی را نمیتوانیم به بازار برسانیم ( صحیح است ) و جاده های مال رو را اسفالت سرد ریخته اند شش ، هفت ماه از سال بکلی راهها بسته است و جاده نداریم و در گردنه چندی پیش اتوبوسی واژگون شد و ده ها نفر از بین رفتند من از چنین استانی صحبت میکنم چرا بما نمیرسید ؟ با هزینه کمی مقداری از این مشکلات برطرف میشود ، من میدانم وزیر محترم راه بسیار شخصیت محترمی است و برای همه قابل احترام هستند ولی دچار کمبود مالی هستند پس جناب شریف رازی ، معاون محترم وزارت راه و ترابری ، این اشکالات را کی باید حل کرد ؟ شاید روزی که در همه مناطق هم حل شود در منطقه محروم ما بما چیزی نرسد ولی جا دارد بیائیم و بنشینیم و چاره ای بیندیشیم حساب دو دو تا چهار تا است اقصر راه از خوزستان به تهران از طریق استان ما ، شهر کرد باید ایجاد شود چون جاده خرم آباد _ اهواز کشش این بار ترافیک را ندارد ( صحیح است) چرا با هزینه کمی که اتصال این راه برآورده میشود اقدامی نمی کنید ؟ شاهنشاه ما خودشان شخصاً تشریف بردند با عقب افتاده ترین مناطق و از نزدیک با زندگی مردم آشنا شدند . شهبانوی گرامی مادر مناطق کویری با مردم به گفت و شنود نشستند و آقای نخست وزیر به تبریز رفتند و یک مقدار وعده دادند منهم میگویم بلند شوید بیائید بمنطقه عقب افتاده ما و بببینید اشکال کار ما چیست اینکه میگوئیم راه تهران اهواز از طریق چهار محال بختیاری بسیار کوتاه میشود حتی از تهران به شیراز و کرمان اولویتی به انجام این برنامه بدهید متأسفم آلان آقای دکتر شادمان در جلسه حضور ندارند امیدوارم باین موارد توجه شود من باز هم در اینجا خواهشم را تکرار میکنم و از طرق دیگری که بنظرم برسد اقدام خواهم کرد من واقعاً بآن منطقه که میروم باهالی محل در این خصوص جوابی ندارم که بدهم ، من فکر می کنم اگر مسئله جاده حل شود بقیه مسائل مطلبی نخواهد بود چون واقعاً جاده ها بمنزله شریانهای مملکت است . ( احسنت )

رئیس _ آقای واحدی بفرمائید .

دکتر واحدی _ با اجازه مقام ریاست همکاران ارجمند استحضار دارند که روز دوشنبه ۸ خرداد ماه ، ۷۰۰ نفر از اعضاء گروه بررسی مسائل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت پس از یک سمینار سه روزه بررسی و تحقیق در مورد مسائل کشور به پیشگاه مبارک ملوکانه باریافتند .

بیانات شاهنشاه خطاب به اعضای گروه بررسی مسائل ایران آنقدر عمیق و آموزنده و راهنما بوده است که در آن اجتماع متشکل از متفکران و اندیشمندان موجی از مسرت و شادی آفرید ، شادی و مسرت از اینکه جامعه ایرانی امروزه از نعمت وجود رهبری برخوردار است که تا این حد نسبت به مسائل ملی و جهانی احاطه و تسلط داشته و خصوصیتی ممتاز در بازگو کردن حقایق دارند و آن اینکه در کمال صراحت حتی نقاط ضعف و ایراد را نیز متذکر میشوند ، چرا که سیاست به زعم شاهنشاه ما ، چیزی جز صداقت نیست ( صحیح است ) و این حقیقتی است که در رفتار شاهنشاه در مناسبات با همه ملل جهان بوضوح دیده شده است و بهمین دلیل است که جامعه ایرانی شاهنشاه ما را بعنوان یک رهبر قاطع و مصمم و دوستی ایران را بعنوان یک سنگر مطمئن پذیرا هستند ( صحیح است ) . مطلب فوق العاده جالب و قابل تعمقی که در فرمایشات شاهنشاه خطاب به اعضای گروه بررسی مسائل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت آمده است خصیصه تداوم و استمرار انقلاب ایران است ، رهبر انقلاب در تأکید آنچه که از بدو تولد اصول انقلاب متذکر شدند بار دیگر فرمودند که « همانطور که گفته ام اضافه بر ۱۷ ماده انقلاب اگر حقیقتاً چیزی بنظر میرسد یا جایگزین یکی از این مواد اصلی و یا اضافه باشد من با کمال میل پذیرای یک چنین کار خواهم بود . . »

این نشانگر آن است که رهبر انقلاب ایران برای انقلاب هدف یا هدفهای محدود نمی شناسند که با تحقق آن ، کار و رسالت انقلاب ایران را پایان یافته بدانند . از نظر شاهنشاه جامعه ایرانی تا رسیدن به تمدن بزرگ باید همچنان در حال پویائی و تازه جوئی برای رفع نواقص و معایب باشد در این حرکت عظیم ، همه افراد جامعه ایرانی باید مشارکت داشته باشند ، زیرا که جنبش فکری مستدام و مستمری که با انقلاب اصیل و ممتاز ایران ملازمه دارد ، امروزه تکلیف و رسالت هر فرد ایرانی است که در این برهه خاص و حساس از تاریخ شاهنشاهی ایران زندگی می کند . بعبارت دیگر همانطور که انقلاب ایران یک انقلاب اجتماعی است و مخصوص طبقه و گروه خاص نیست و تعلق به همه افراد و گروهها است و برای همه طبقات متضمن خیر و برکت بوده و بگفته شاهنشاه بدخواه هیچکس نبود و خیرخواه همه بود ، همه ملت ایران از هر گروه و طبقه نیز باید در خدمت این انقلاب مقدس باشند همه باید به این اصول و تکامل ، هر چه بیشتر آن فکر کنند و با رهبر گرانقدر خود در این تفکر و راه جوئی همگام باشند و همآهنگ ، همانطور که در همه زمینه ها پیوسته چنین بوده و هستند . پس تمام افراد ملت ایران عموماً و همه متفکران ایرانی خصوصاً باید در اجرای این فرمان شاهنشاه با توجه به خصیصه استمرار و استدامه انقلاب ایران با تفکری عمیق و با احساس این وظیفه که شاهنشاه دموکرات و آزاده ایران حتی در بزرگترین تصمیم گیریها به مشارکت ملت معتقد هستند ، بررسی ، مطالعه و اندیشه کنند ، و آنچه که باید به اصول انقلاب ایران در جهت باروری هر چه کاملتر آن اضافه شود پیشنهاد نمایند . بعنوان یک تن از ۷۰۰ عضو گروه بررسی مسائل ایران که افتخار شرفیابی به پیشگاه مبارک ملوکانه و استماع فرمایشات معظم له را داشتم اذعان مینمایم که در لحظه ای که اعضای گروه ، فرمایشات صمیمانه ، پدرانه و فیلسوفانه شاه ، این سمبل وحدت ملت ایران را می شنیدند و سیمای شجاع و مصمم شاهنشاه را می دیدند ، همگی در دنیائی از شور و شوق و جذبه بودند و سراپا گوش . بعنوان یک ایرانی با درک کامل منویات شاهنشاه ، شخصاً و در جوار گروه بررسی مسائل ایران سعی خواهم کرد که یکی از همان انسانهای شاه دوست و با احساس مسئولیتی باشم که شاهنشاه تفکر و توفیق در اصول انقلاب ایران را از آنان خواسته اند و اطمینان دارم که نمایندگان محترم مجلس رستاخیز نیز همه چنین می اندیشند و همه در خدمت آرمانهای بزرگ انقلاب ایران سخت خواهند کوشید ( صحیح است ) .

مسأله ای که چندی پیش متذکر شدم ، موضوع راه هراز بود و لزوم توجه فوق العاده به این راه پر خطر و عرض این نکته که اگر قرار باشد که قتلهای ناشی از ریزش کوه در این جاده همچنان ادامه یابد بهتر است که این راه بسته شود . طبیعی است که هدف اینجانب از طرح این مطلب توجه دولت به ترمیم جاده و قابل بهره برداری گردد آن بوده چنانکه جناب آقای نخست وزیر مقرر فرمودند وزارت راه با اختصاص ۷۰۰ میلیون ریال به اجرای یک طرح ضربتی برای ایمنی جاده هراز بپردازد . من ضمن عرض تشکر خود از دولت خدمتگزار ، وظیفه مند هستم که با توجه به تلگرامهای و اصله از بابل و آمل تشکر و سپاس این مردم آزاده خطه مازندران را نیز بحضور جناب آقای نخست وزیر و جناب وزیر راه و ترابری عرض نمایم . زیرا که راه هراز با زندگی و سلامت همه مردم مازندران مربوط است و راهی است که هر نوع اقدام اساسی در آن خدمتی است که به همه مردم استان مازندران میشود .

با تأکید بر این نکته اساسی که هدف هر نماینده عصر رستاخیز باید بحکم ضرورت رسالتی که بعهده دارد خدمت باشد و بس و بگفته حافظ بزرگوار که :

حافظ وظیفه تو دعا گفتن است و بس
در بند آن نباش که نشنید یا شنید

آنچه برای من بعنوان نماینده مردم بابل مطرح است خدمت به آنها و به مردم دیگری است که من میتوانم در سمت نماینده مجلس شورایملـی خدمتگـزار آنها باشم ، آنچه مهم است توفیق درعرضه خدمت است و اینکه بدانند من خدمت کرده ام برایم مطرح نیست . در اینجا از مؤسسه اطلاعات نیز که مثل همیشه مسائل روز جامعه را به نقد و بررسی می گذارد تشکر می کنم که در دو میزگرد که با شرکت متخصصان امر تشکیل داد موضوع عدم ایمنی جاده هراز را از نقطه نظرهای تکنیکی و فنی بررسی نمود و من شخصاً از گفت شنودهای این دو نشست که در روزنامه اطلاعات چاپ شده است استفاده فراوان بردم . اکنون با اغتنام فرصت مجدداً از دولت میخواهم که در جوار اقداماتی که برای تقلیل درصد خطرات جاده هراز انجام میشود ، به چاره اساسی و بنیادی این امر یعنی اهتمام در ساختن جاده فیروز کوه توجه خاصی داشته باشند زیرا در اینصورت هست که مسافران منطقه شمال که از همه نقاط مملکت خاصه در ایام تابستان میایند و راهی شمال میشوند میتوانند در کمال اطمینان و بدون دغدغه خاطر به مسافرت شمال بیایند و با خاطرات خوب برگردند و ما نیز شاهد فاجعه های دیگر نباشیم یا خبر آن را در جراید نخوانیم . ( احسنت )

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس _ نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) صورت جلسه تصویب میشود.

- تقدیم سؤال بوسیله آقای میرزالو از وزارت رفاه اجتماعی

۴ - تقدیم سؤال بوسیله آقای میرزالو از وزارت رفاه اجتماعی .

رئیس _ آقای میرزالو فرمایشی دارید . بفرمائید .

میرزالو _ سؤالی از دولت دارم که تقدیم میکنم .

رئیس _ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- تقدیم لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب بیست و ششم آذرماه ۲۵۳۲ ، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۵ - تقدیم لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب بیست و ششم آذرماه ۲۵۳۲ ، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ .

رئیس _ وارد دستور می شویم تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید .

سپهبد کاتوزیان ( معاون وزارت جنگ ) _ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب بیست وششم آذر ماه ۲۵۳۲ را تقدیم میکنم و تقاضای تصویب آن را دارم .

رئیس _ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طـرح و تصویـب گزارش کمیسیـون نظام راجع به اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و همافران و درجه داران و محصلین در نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ بدولت

۶ - طـرح و تصویـب گزارش کمیسیـون نظام راجع به اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و همافران و درجه داران و محصلین در نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و همافران ودرجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۴ خرداد ماه ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۷۴۶۶ مورخ ۲۲ / ۷ / ۱۳۵۴ راجع باصلاح مقررات مربوط بتحصیل افسران و همافران و درجه داران ومحصلین در نیروهای مسلح شاهنشاهی را که قبلا در مجلس شورای ملی تصویب و در مجلس سنا اصلاح گردیده است مطرح و مصوبه مجلس محترم سنا را مورد تأیید و تصویب قرارداد . اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .


قانون اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و همافران و درجه داران ومحصلین در نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده _ افسران و همافران و درجه داران و محصلین مشروح زیر :

افسرانیکه در داخل یا خارج کشور دوره مقدماتی رسته ای یا معادل آنرا طی مینمایند و همافران و درجه دارانیکه در مراکز آموزشی داخل یا خارج کشور تحصیل میکنند و نیز آن عده از محصلینی که بدون داشتن درجه نظامی به هزینه نیروهای مسلح شاهنشاهی در یکی از مراکز آموزشی داخل یا خارج کشور برای خدمت در کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی مشغول تحصیل میباشند در صورتیکه بعلت ارتکاب اعمال خلاف حیثیت و شؤن نظامی و مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی و یا بموجب مقررات پیش بینی شده در اساسنامه مراکز آموزشی مربوط از خدمت اخراج و از ادامه دوره محروم شوند ملزم به پرداخت دو برابر هزینه ای هستند که برای تحصیل آنان صرف شده و هر گاه اعمال ارتکابی آنان دارای جنبه جزائی باشد در مراجع قضائی تعقیب خواهند شد .

تبصره ۱ _ در صورتیکه اخراج افسران ، همافران ، درجه داران و محصلین مذکور بعلت عدم استعداد و صلاحیت باشد از پرداخت هزینه تحصیلی مذکور در این قانون معاف خواهند بود مشروط بر اینکه عدم استعداد وصلاحیت صوری نبوده و ناشی از اعمال ارادی آنان نباشد .

تبصره ۲ _ اعمال ارادی عبارت است از اعمال که ناشی از عمد بوده و اراده فاعل در ارتکاب آن مؤثر باشد .

تبصره ۳ _ این قانون از تاریخ ۲۶ / ۴ / ۱۳۵۴ قابل اجرا و از همان تاریخ مقررات بند پ ماده یک آئین نامه اجرائی قانون الحاق ماده واحده بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیر ماه ۱۳۴۶ ملغی میگردد .

رئیس کمیسیون نظام _ سر لشگر اسدالله ایلخانی

رئیس _ نسبت به گزارش کمیسیون نظام نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به گزارش کمیسیون رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان

۷ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان .

رئیس _ گزارش شور اول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۱۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه ، محمد علی طوسی معاون وزارت علوم وآموزش عالی و محمد حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۷۱۲۱۲ مورخ ۲۹ / ۱۱ / ۲۵۳۴ دولت راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را که در جلسه روز سه شنبه ۱۹ / ۱۲ / ۲۵۳۴ تقدیم و بشماره ۱۸۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان

ماده واحده _ موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده که در تاریخ ۲۸ آبانماه ۱۳۵۴ ( ۱۹ نوامبر ۱۹۷۵ ) در تهران بامضاء رسیده است _ تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبرکمیسیون علوم و آموزش عالی _ دکتر سید علی اکبر فیروز آبادی

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز دوشنبه ۳ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس کمیسیون آموزش و پرورش _ محمد شهرستانی

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۴ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک آلمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر _ هومر آشوریان

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه و فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور

۸ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه و فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور .

رئیس _ گزارش شور اول اجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۱۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه ، ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری و سیروس کرمانج معاون وزارت صنایع و معادن لایحه شماره ۶۷۹۴۰ مورخ ۲۹ / ۱۰ / ۱۳۵۴ دولت راجع به اجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور را که در جلسه روز سه شنبه ۱۲ / ۱۲ / ۲۵۳۴ تقدیم و بشماره ۱۷۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قراردادو تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور

ماده واحده _ به مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران وابسته به وزارت صنایع و معادن اجازه داده میشود به عضویت انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی درآید و نیز به مؤسسه مذکور و آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وابسته به وزارت راه و ترابری اجازه داده میشود عضویت کمیته اروپائی بتون را بپذیرد و حق عضویت انجمن و کمیته مزبور را بپردازد .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورایملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز چهارشنبه ۲۲ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی کمیته اروپائی بتون وعضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری _ فتح اله سلیمانی سواد کوهی

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۹ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور را مور رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزار آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور اول از کمیسیون صنایع و معادن بمجلس شورای ملی

کمیسیون صنایع و معادن درجلسه روز شنبه ۸ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه

مربوط باجازه عضویت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و فنی و کمیته اروپائی بتون و عضویت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در کمیته مذکور را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزار آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون صنایع و معادن _ یحیی معینی چاغروند

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر ، باوراق قرضه

۹ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر ، باوراق قرضه .

رئیس _ گزارش شور اول تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر ، باوراق قرضه مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز دوشنبه ۳ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۳۸۹ مورخ ۱۸ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر باوراق قرضه را که در جلسه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۵ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۲۷۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و عیناً تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر ، باوراق قرضه

ماده واحده _ خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر که املاک خود را طبق ماده ۱۱ قانون مزبور با زارعین تقسیم کرده اند میتوانند با رعایت شرایط ومقررات قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر و ملحقات باوراق قرضه ( مصوب ۶ / ۱۲ / ۲۵۳۳ ) قبوض اقساطی خود را باوراق قرضه تبدیل نمایند .

دولت اوراق قرضه موضوع این قانون را حداکثر معادل بهای نقدی قبوض اقساطی مزبور با رعایت سایر مقررات قانون فوق الذکر ، بتاریخ دو ماه پس از تصویب این قانون تحت یک سری مشخص منتشر خواهد کرد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون و امور روستاها بمجلس شورای ملی

کمیسیون نعاون و امور روستاها در جلسه روز پنجشنبه ۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه دولت راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر باوراق قرضه را مورد رسیدگی قرارداد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها _ عبداللطیف شیخ الاسلامی

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد مینماید در شور دوم ( لایحه قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مـورد اجاره بزارعیـن مستأجر باوراق قرضه ) کمیسیون محترم با توجه به تبصـره ذیل ماده ۳ قانون قبلی مورخ ( ۶ / ۱۲ / ۲۵۳۳ ) پیش بینی فرمایند که برای بعضی از اشخاص ذینفع اشکالی در تبدیل قبوض ایجاد نگردد . در کمیسیون توضیح لازم داده خواهد شد .

با احترام _ پرویز فرهنگ

رئیس _ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به بیمه محصولات کشاورزی

۱۰ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به بیمه محصولات کشاورزی .

رئیس _ گزارش شور اول لایحه بیمه محصولات کشاورزی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۵ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۸۴۲۷۰ مورخ ۲۵ / ۱۲ / ۱۳۵۴ راجع به بیمه محصولات کشاورزی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۶ / ۱۲ / ۱۳۵۴ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۲۱۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور اول از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز یکشنبه ۲۶ اردبیهشت ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی و آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه بیمه محصولات کشاورزی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی _ حسن اوحدی

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۲۷ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه بیمه محصولات کشاورزی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون و امور روستاها بمجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه روز پنجشنبه ۳۰ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون وامور روستاها و آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه بیمه محصولات کشاورزی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها عبداللطیف شیخ الاسلامی

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است آقای حجتی بفرمائید .

حجتی _ بسم الله الرحمن الرحیم ، با اجازه ریاست محترم و همکاران گرامی ، لایحه ای مطرح است بنام لایحه ، بیمه محصولات کشاورزی ، قبلا باید بنام نماینده مردم از دولت جناب آقای هویدا تشکر کنم در مورد تقدیم این لایحه ، یادم هست اواخر سال گذشته بود که جناب دکتر شادمان این لایحه را تقدیم مجلس کردندو بعنوان عیدی ، این مژده را به نمایندگان دادند که این لایحه تنظیم وتقدیم مجلس میشود و این واقعاً برای کشاورزان جای بسی خوشحالی و امید است که مجلس رستاخیز که تشکیل شده است از نمایندگان اصیل قاطبه ملت ایران بتواند این لایحه را آنطور که مورد نظر مردم است در اجرای منویات مقدس شاهنشاه در جهت رفاه مردم و رفاه و حفظ مصالح و منفع کشاورزان تصویب وبدولت ابلاغ کند ، تصور می کنم هیچیک از همکاران گرامی فراموش نکرده باشند زمان قبل از انقلاب و وضع کشاورزان و روستائیان این مملکت را ، و بـاز تصور نمی کنم از یاد کسـی رفته باشد داستانهای زنجیرهای اربابان و شلاقهائی را که به کشاورزان و رعیت های آن زمان می زدند و امروز رعیت های آن روز مملکت آزاد شده اند .

بیش از ۱۲ سال از انقلاب شاه و ملت نمی گذرد و تمام کسانی که در این مملکت صاحب ملکی هستند در آن به کشاورزی مشغول میباشند . مسلماً تملک ایجاد علاقه میکند و حتی کشاورزانیکه صاحب ملکی شدند و در آن کشاورزی میکنند علاقه آنها بیشتر میشود بهمین جهت است که کشاورزان این مملکت از بند رسته اند و بمملکتشان علاقه دارند و معتقدند که :

اگر سر بسر تن بکشتن دهیم
از آن به که کشور بدشمن دهیم

باید بکشاورزان توجه خاصی مبذول داشت و مصالحشان را در نظر گرفت لایحه ای که مطرح است تا آنجا که بنده مطالعه کردم تصور میکنم ضمن تشکری که از جناب آقای هویدا نمودم یک مقدار نواقص دارد و باید کامل شود و اصلاح گردد و تنقیح بشود مطالبی که دوست عزیزمان آقای رئیسی در مورد جاده ها فرمودند که یک روستای عظیم در فلان نقطه چهارمحال بختیاری جاده ندارد و محصول چهار ماه در آنجا معطل میشود بسیار صحیح است در صورتی که کشاورز زحمت کشیده است جاده ای وجود نداردکه او محصولات خودش را بشهر برساند و باین ترتیب محصول از بین میرود و کشاورز که ۶ ماه یکسال زحمت کشیده همه اندوخته اش را از دست میدهد همه هستی خود را از دست میدهد بنده به این موضوع کاری ندارم که اغلب شده است که قهر طبیعت نیز همه محصولات کشاورزی را از بین ببرد دولت خدمتگزار مردم است و در عرض سالها نشان داده است که در اجرای منویات شاهنشاه قدم برمیدارد و ما باید باین موضوع توجه داشته باشیم . دوستی را سراغ دارم که از بهترین پیازکاران شهر دزفول بود پیازهایش را جمع کرد و با کامیون به تهران فرستاد و در تهران آنرا نمی خریدند و آنرا به رشت و تبریز فرستاد و این پیاز را به پنج ریال میفروختند هزینه حمل یک کامیون پیاز از دزفول به تهران و از تهران به رشت چقدر میشود که این کیلوئی پنج ریال آن محصول را بفروشد اگر این کشاورز تأمین نداشته باشد نمی تواند سال بعد این کشت را ادامه دهد ( صحیح است ) و باین مناسبت می شنوید که پیاز نیست ، و سیب زمینی نیست و چیزهای دیگر نیست . بهر حال امیدوارم دولت این نقیصه را توجه کند و این لایحه را که تقدیم کرده است دقت بیشتری بشود که هر روز در مجلس شورای ملی از این سروصداها نباشد و اعضای کمیسیون کشاورزی با دقتی که همیشه در تصویب لوایح دارند این لایحه را با دقت هر چه بیشتر بررسـی کنند تا لایحه ئـی ازتصویب مجلس بگذرد که بتواند نظـر کشاورزان ایـن مملکت را تأمیـن کنـد ( احسنت ) .

رئیس _ آقای دکتر عاملی بفرمائید .

دکتر عاملی تهرانی _ جناب آقای رئیس همکـاران ارجمند بدون شک لایحـه بیمه محصولات کشاورزی یکی از ضروری ترین لوایحی است که حق این بود مدتها پیش تقدیم میشد و مورد بحث و بررسی قرار میگرفت و اکنون مراحلی از اجرای این قانون را پشت سر گذاشته بودیم ولی بهر حال از آنجائی که سیاست کشاورزی کماکان نگرانی شماره یک در عرصه سیاستهای ملی ما هست و بهمین دلیل ارزش و اهمیت این لایحه بطور حاد و خارق العاده ای مطرح می شود بیمه نوعاً یک فعالیت بازرگانی و اقتصادی است در هر زمینه که باشد ولی بیمه محصولات کشاورزی در این موقعیتی که مطرح میشود بعنوان یکی از ضرورتهای حیاتی ملت ایران باید مورد توجه قرار بگیرد ( صحیح است ) و من این بحث را از این نظر مطرح میکنم که اصولا بموجب سنن پارلمانی بحث در کلیات لوایح فرصتی است برای اینکه قانونگزار نیات و مقاصد خودش را در مورد قانونی که مورد شور و بررسی وبحث است نشان بدهد .

بنابر این دقیقاً باید بدانیم وتوجه کنیم که مادر مورد یک لایحه بازرگانی واقتصادی بحث نمیکنیم بلکه در مورد یک لایحه حیاتی بحث میکنیم که سرنوشت شصت درصد از جمعیت کشاورز بهره مند و برخوردار از انقلاب بستگی به این لایحه و لوایح دیگر از این قبیل که هنوز تقدیم نشده است دارد . چرا تا این اندازه اهمیت دارد برای اینکه اصولا در جهان امروز موضوع سیاست کشاورزی تغییر کرده است . تا حدود ۵۰ سال پیش و شاید نزدیک تر یک تقسیم بندی شایع بود در میان دانشگاهیان و شاید در افکار عمومی وجود داشت و آن تقسیم بندی اقتصاد کشاورزی و اقتصاد صنعتی بود کشورها از نظر نزدیکی که به این دو محور داشتند تقسیم بندی میشدند ، یا کشوری دارای اقتصاد کشاورزی بود یا دارای اقتصاد صنعتی بود بهر حال یک حد مشخصی میان این دو محور اقتصادی بود و در آن زمان بر این مبنا بود که کشورهائی که دارای اقتصاد کشاورزی هستند باید نوعی محکومیت های ناشی از تجاوز سیاست های استعماری را هم تحمل کنند یعنی کشور کشاورزی کشوری بود که بسیاری از نشانه های عقب ماندگی را در خود داشته باشد ، چون کشاورزی است باید از قدرت تولید ناچیز هم برخوردار باشد برعکس کشوری که متکی به اقتصاد صنعتی است باید متجاوز باشد و باید دارای قدرت صنعتی و تولیدی بالا باشد اما گردش روزگار این تقسیم بندی را دگرگون کرد چون که در دنیای امروز دیگر ظلم و ستم و استعمار قابل تحمل نیست و چه بسا به سبب بیداری بسیاری از کشورهای جهان سوم ، شاید باید گفت معروف به جهان سوم چون معلوم نیست آن کشورهایی که خودشان را اطلاق به اول و دوم بود نشان می کنند خیلی هم شایسته این مقام و موقعیت و این اولی و دومی باشند . بهر حال کشورهائی در جهان پیدا شدند و در راه تحکیم مبانی ملی و استقلال ملی و بهر حال آن چه را که ناسیونالیزم می گویند کوشش کردند و کوشش میکنند حاصل این بیداری جهانی دگرگونی در اقتصاد کلی جهانی است که در جهان امروز کوشش میشود آن رابطه غاصبانه که بر اساس قبل استوار شده بود میان دو گروه کشورهای پیشرفته و عقب مانده این رابطه دگرگون بشود و بر پایه عدالت اقتصادی در عرصه جهانی استوار شود در این فضائـی که بدنبال تکمیل سیاست های مستقـل ملی گام برمیدارد و در راه امحاء ظلم و ستم و استعمار کوشش می کند . تقسیم بندی اقتصاد کشاورزی و اقتصاد صنعتی هم از میان رفت یعنی یک بعد جدید برای تقسیم بندی مطرح شد . اقتصاد کشورها یک بار مورد بحث قرار میگیرد از لحاظ این که چه چیز تولید می کنند یکبار مورد بحث قرار می گیرد از لحاظ اینکه با چه قدرتی تولید می کنند یک کشور ممکن است کالای کشاورزی تولید کند ولی با قدرت تولید سرانه بالا یک کشور ممکن است کالای صنعتی تولید کند ولی با قدرت سرانه تولید پائین در نوع کالائی که تولید می کند نهفته نیست که با چه قدرتی تولید می کند یک کشوری که پیش می رود الزاماً نباید نوع تولید خودش را عوض کند هر کشوری باید در جهت پیشرفت باشد و به قدرت سرانه تولید خودش بیفزاید حالا خواه محصول این قدرت سرانه بالا تولید کشاورزی باشد و خواه صنعتی باشد پس ما از جهت سیاست اقتصادی کوششمان این نیست که در قطب صنعتی قرار بگیریم یا در قطب کشاورزی ، بلکه کوششمان مبتنی بر این اصل است که بر قدرت سرانه تولید در کشور خودمان بیفزائیم و به همین دلیل باید برخوردار بشویم از پیشرفته ترین مزایای علم و تکنولوژی این یک اصل و اصل دوم این است که امروز در سراسر جهان هر کشوری با هر سیمائی از قدرت تولید به عنوان یکی از اصیل ترین اصل های سیاست ملی باید بهره برداری از حداکثر امکانات کشاورزی را مورد توجه قرار بدهد هر کشوری در جهان امروز مصمم و قاطع در صدد آن می باشد که از تمام ظرفیت آب و خاکش استفاده کند زیرا در جهان فردا در معرض این خطر است ، جهانی که به گرسنگی تهدید میشود سرزمین او را مورد طمع و بهره برداری قرار دهد . این یک اصل پذیرفته شده در جهان است بنابر این در سیاست اقتصادی به دو اصل باید اتکاء کنیم یکی بهره مند شدن از علوم و فنون و تکنولوژی برای اتکاء کنیم یکی بهره مند شدن از علوم و فنون و تکنولوژی برای بالا بردن قدرت سرانه تولید در تمام زمینه ها خواه زمینه خدمات باشد خواه صنعت و خواه کشاورزی این یک اصل و اصل دوم این است که باید از تمام ظرفیت آب و سرزمینمان بهره برداری کشاورزی صحیح و مبتنی بر قدرت تولیدی بالا به عمل بیاوریم این دو اصل است که در ابتدا گفتم موضوع سیاست کشاورزی عوض شده ما امروز باید کشور کشاورزی باشیم باین معنی که می خواهیم از تمام امکانات سرزمین مان بهره برداری کنیم بسیاری از کشورهای صنعتی امروز خاصه کشاورزی خودشان را حفظ کرده اند شما سال گذشته مرغ خریدید از آلمان کره خریدید از فرانسه ، گوساله خریدید از فرانسه همه این کشورها صنعتی هستند ولی آن اندازه به کشاورزی خودشان اهمیت دادند و توجه کردند که امروز درحالی که موقع صنعت خودشان را حفظ کرده اند در موقع کشاورزی هم صادر کننده شده اند بنابر این اینکه بخواهیم تفکیک کنیم و برگردیم به ۵۰ سال پیش که آیا باید کشاورزی باشیم یا صنعتی این تز کهنه است باید بقدرت تولیدمان بیفزائیم از همه قدرت تولیدات کشاورزی استفاده کنیم این تزی است که باید مورد بحث و تحقیق قرار بگیرد ، قسمت دوم این است که در زمینه کشاورزی توجه بکنیم به این که کار را کی باید بکند و این مسئله هم جهانی است و هم ملی کی باید مجری سیاست کشاورزی باشد ، که این تولید عالی را در کشاورزی شکل بدهد البته کشاورز برای اینکه پشت میز نشین شهری ، بود و کرات شهری نمی تواند برای ما سیاست کشاورزی ایجادکند ( صحیح است ) . کشاورزی که در روستا هست و هنوز هم در آن جا زندگی می کند به دنبال جاذبیت های کاذب شهری که بر اثر عدم برنامه ریزی صحیح بوجود آمده روانه میشود عدم توجه به برنامه ریزی صحیح این جاذبیت های کاذب را بوجود آورده که باغدار چوبدار ، زارع کار و کشاورزی خودشان را رها کرده و امروز در شهر برای ما شیشه های اتومبیل را پاک میکنند یا بلیط بخت آزمایی میفروشند این نداشتن برنامه صحیح برای کشاورزی است، کشاورزی باید درجای خودش بعد از انقلاب مورد حمایت قرار می گرفت و این حمایت عبارت از این است که اول ایجاد انگیزه میکردند ، انگیزه باید درجامعه روستائی از بین نرود این انگیزه سود است باید کار کشاورزی سودآور باشد و سیاست ها باید تنظیم کننده سود در جامعـه کشاورزی باشد یک تعادلـی میان نظام استخدامـی باید بوجود می آوردیم که نیاوردیم ولی عدم تعادل سبب شد که جمعیت دربسیاری از بخش های کشاورزی مکیده شد بطرف شهرها ، و در شهرها بجای این که نعمت بوجود بیاورد نکبت و بدبختی بوجود آورده بهر حال آن چه باید از این به بعد به آن توجه شود این است که این سیاست کشاورزی که عرض کردم که هم باید قدرت تولید در آن بالا برود هم میزان تولید و هم کیفیت تولید در آن باید عوض شود باید به مدد کشاورز باشد کشاورز یک انسان است با چند جنبه ، این موضوع را جناب هویدا خیلی خوب در این جا مطرح کردند ، کشاورز مالک است ، کشاورز سرمایه گذار است کشاورز کارگر است ، کشاورز عنصر فنی است ، یعنی عنصری است که به کیفیت کار خودش دگرگونی میدهد و آن را بهتر می کند ، کشاورز بازاریاب است یعنی باید کالای خودش را ببرد به جاهای مختلف برساند و از آن استفاده کند کشاورز عنصر فرهنگی و صاحب رسالت است در این سرزمین ، فرهنگ این کشور بمدد کشاورزان آزاد باقی ماند و موقعیت و فرهنگ این کشور و دفاع از این کشور به مدد کشاورزان در طول تاریخ انجام یافت . پس شخصیت کشاورز یک مجموعیتی دارد از تمام این جنبه ها منتها میفرمائید یک نفر به تمام این کارها نمیرسد ( صحیح است ) بنابر این تعاونی صحیح باید به مددش برود که در هر بخشی و در هر جزئی او را کمک کند . کشاورز بکمک تعاونی سرمایه گذار میشود ، برنامه ریز میشود و قطعات جدید را زیر کشت میآورد . این کار را اگر کشاورز بمیل و رغبت خودش و با انگیزه انجام بدهد ما زودتر به ثمره می رسیم والا این قطب های مصنوعی کشاورزی که توی اطاقها طرح کرده اند ، من اعلام خطر می کنم که بقیه کشاورزی ما را هم مضمحل می کند ( صحیح است ) قطب کشاورزی ، جابجا کردن کشاورز ، کار درستی نیست . چند روز پیش عده ای از دهقانان مهاباد که اولین طعمه قطب های کشاورزی هستند با نگرانی بمن مراجعه کردند و من بعنوان یک نماینده ملت باید درد دل آنرا منعکس کنم . آنها می گفتند که وزارت کشاورزی آمده برای ما قطب کشاورزی درست کرده است و می گوید این زمینی که آباء و اجداد تو در آن کشت می کردند ، این زمین درجه سه است و ما باید آنرا به قیمت زمین قبل از سد از تو بخریم وقتی می خواهند زمین را از ما بخرند بقیمت زمین قبل از سد می خرند . ولی همین زمینها را بعنوان زمینهای درجه یک ، اگر کشاورز بتواند پول پیدا کند ، بقیمت زمین بعد از سد باو میفروشند درست ماجرای زمین های عباس آباد تهران دارد در مورد مهاباد تکرار میشود . یک عده ای به ثمن بخش زمینها را می خرند و بعد در یک گوشه دیگر بند و بساط خودشان را بر پا می کنند و آنجا بقیمت های سرسام آور میفروشند . نتیجه این داد وستد که آنهم در شبکه این دستگاه های کند اداری ، هنوز بسیاری از آنهائی که زمینهای زیر سد خودشان را معامله کرده اند ، پرونده هایشان مطرح است . سد تمام شده ولی زمین زیر سد هنوز پرونده اش مطرح است . حالا باین کیفیت و بدین ترتیب ، باین تکنیک و با این ابزار اداری میخواهند یک جا زمین را بخرند و جای دیگر زمین بدهند و بدین شکل قطب کشاورزی درست کنند . این اعلام خطر است . روی این سیاست بهر مرحله ای که رسیده است باید تجدید نظر کنید . ما باید کشاورزی را حمایت کنیم . کشاورز را بمدد تعاونی های واقعی ، تعاونی که در حد یک بانک فقیر عمل می کند ، این تعاونی نیست ، انگیزه ایجاد کنید ، امکان بوجود بیاورید برای کشاورز ، بمدد یک سلسله تدبیر ها و نظام ها اگر لازم است روی دستمزدها تجدید نظر کنید اگر لازم است روی هر قیمت و سیاست و بالاخره هر کالائی تجدید نظر کنید بطوریکه قضائی بدهید که دهقان سر جای خودش بماند و برای من و شما روی زمینش را کشت کند والا آنچه ما از نفت و صنایعی که هنوز نداریم بدست بیاوریم باید در جهان فردا بدهیم پیاز وسیب زمینی و کره و روغن نباتی بخریم مگر اینکه خودمان بتوانیم از تمام نیروی کشاورزیمان بمدد کشاورزان استفاده کنیم این نکته را فراموش نکنید اگر این کشاورز را از روستاها به شهرها کشاندید دیگر از شهرها کسی را نمی توانید بروستاها برگردانید که برای شما کشاورزی بکند ( صحیح است ) . در مجموعه این سیاست بیمه های محصولات کشاورزی مطرح است ، این را زود عمل کنید قبل از اینکه این کشاورزان از صحنه کار خودشان دلسرد شوند ، قبل از اینکه قطب های کشاورزی بموقع اجرا گذاشته شود ، که آینده و افقش تاریک است . قبل از آن کاری کنید که تضمین خرید بیاری کشاورز بیاید ، بیمه کشاورزی واقعی بیاری کشاورز بیاید . بهر حال جای خوشوقتی است در همین حد که این لایحه را دادید ، مشروط باینکه در جایگاه واقعی خودش ارزیابی شود . و من امیدوار هستم که در اجرای این لایحه واقعاً یکبار هم این را آزمایش کنیدکه در هر منطقه کشاورزی و روستائی یکی از همین روستائیان که مقبولیت دارد و ریش سفیدی دارد نماینده بیمه شما بشود و خسارات را بررسـی کند و بعد هم بپردازد ، یکبـار هم بیائیـد به این چشم نگـاه کنید . یک میداندار تهرانـی که پشت ترازوی خودش می ایستد و هندوانه میفروشد او از همین روش استفاده می کند . در دهات مختلف از میان روستائیان عواملی را انتخاب می کند و آن عوامل هم که آستینش مثل روستائی پاره است و یقه پیراهنش کثیف است ، بدست همین عوامل در سال ۳۰ میلیون تومان اعتبار پخش می کند و هندوانه را با آسانترین متد اداری جمع آوری میکند . چرا مادر سیستم اداریمان بدنبال یک چنین شیوه های آسانی نمی رویم ؟ من هیچ نوع پیشنهاد خاصی در این مورد ندارم ولی در اینجا یک توصیه ای فقط عرض میکنم و آن اینست که یکبار هم کار را بدست خود مردم بدهید ، بگذارید امر بیمه بدست خودشان انجام گیرد اما البته بیمه گر شما یک روستائی و از خود روستائیان باشد در اینمورد اندیشه کنید اما چند مورد هست که باید توضیح بدهم . ماده ۵ این لایحه را اگر ملاحظه بفرمائید یک عنصر تعلیق به آینده های دور در آن هست . یعنی ماده ۵ اجازه میدهد که این لایحه ده سال دیگر اجرا شود . بهمین دلیل در اینمورد پیشنهاد دارم تا آنکه جریان کار را سریعتر بکنید . ماده ۶ در آن یک ابهامی است. شاید آن ابهام برای من باشد که گفته شده است بیمه اول خسارات را میپردازد و چنانچه بیش از اعتباراتی بود که در اختیار دارد آن را در طی سالهای بعد در بودجه پادار می کنند و باو مسترد میدارند . برای من این ابهام است که بیمه اول از کجا حق بیمه را میپردازد و بعد میگیرد ؟ چون اگر برای این منظور خاص پیش بینی نشده باشد چه بسا که پیش بینی نشدن سبب شو که کا ردر مرحله اجرا متوقف گردد . عرض دیگری ندارم ، خیلی سپاسگزارم ویک پیشنهادی دارم که تقدیم می کنم . ( احسنت )

رئیس _ آقای قاضی بفرمائید .

قاضی _ با اجازه جناب رئیس، کشاورزی از نظر نحوه تولید در دو فصل متمایز شایسته بررسی است . در فصل اول تولیدی مطرح می شود که اصطلاحاً کشاورزی صنعتی یا کشاورزی بازرگانی بآن می گویند . چنین کشاورزی دارای زمینهای بسیار است ، ماشین آلات کافی دارد ، در پناه سرمایه ای که دارد و تحصیل می کند از بسیاری از آفات مصون است و ما عملا می بینیم که کمتر به کمک و حمایت دولت ، مگر برای خرید محصولاتش نیازمند میشود . نقش این چنین کشاورزان کمک به ازدیاد تولید در سطح مملکت است و باصطلاح جناب وزیر کشاورزی که یکنوع فرهنگستانی هم هستند ، تا این مملکت را بمرحله خود کفائی از نظر محصولات و نیازمندیهای کشاورزی برسانند ،

مظهری _ به خود کفائی نمیرسند .

قاضی _ اجازه بدهید خودشان بیایند دفاع کنند ، معاونشان هم هستند اگر لازم شد دفاع می کنند در فصل دوم کشاورزانی مورد بررسی و مطالعه هستند که زمینی اندک دارند و از این فعالیت کشاورزی برای ارتزاق زندگی می کنند ، کلیه زندگیشان ، تمام افکار و مفاهیم زندگیشان وابسته است به مقدار زمینی که دارند ، تولید می کنند وتبدیل می کنند و تولیدشان را به بازار میفرستند و در ایـن رهگذر نیازمندیهایشان را تحصیل می کنند . این کشاورزان محتاج هستند به انواع و اقسام کمک ها که باید در درجه اول ملحوظ نظر سیاست کشاورزی دولت قرار گیرد ، چون هیچگونه امکانی برای مصونیت ندارند، زیرا همیشه در خطر دو آفت هستند : یکی آفت های ناگهانی که به بلیات ارضی و سماوی تعبیر می کنند . یکی تورم و عدم توازن هزینه تولید با قیمت خرید . ( صحیح است ) همانطوری که جناب دکتر عاملی فرمودند و بسیار صحیح فرمودند اگر کشاورزی ما برای کشاورز سودآور نباشد ما بتدریج قدرتهای کشاورزیمان را از دست خواهیم داد . ( صحیح است ) دولت باید توجه کند که قیمت های خرید با هزینه تولید بطوری موازنه داشته باشد که یک سود عادلانه برای نگهداری کشاورز در مزرعه باو داده شود . اگر غیز از این باشد ما نه کشاورز خواهیم داشت و نه کشاورزی . جاذبه چه صحیح باشد چه غلط این کشاورز را صید می کند . آنچه که کشاورز را از مزرعه دور می کند جاذبه های شهری نیست ، عدم توازن و تعادل هزینه تولید با قیمت خرید است . این آفت است که کشاورز را از مزارع دور می کند . کشور ما اطلاع دارید که از مناطق کم آب دنیا است ما همیشه گرفتار کم آبی بوده ایم ، اگر خشکسالی هم نشود مورد غضب آسمان هم قرار نگیریم ، باز هم دچار کم آبی هستیم . باعتقاد بنده یکی از بهترین لوایحی که دولت بمجلس رستاخیز تقدیم کرده است همین لایحه قانون بیمه محصولات کشاورزی است اگر سخنی باش اینست که چرا این لایحه را امروز بمجلس آورده اند این لایحه باید هنگام با مرگ فئودالیسم بمجلس ایران تقدیم میشداین چنین لوایح را باید ده سال پیش در اوان انقلاب بمجلس میدادید شما ملاحظه کنید در این ده سال کشاورز انقلابی که در صف اول مبارزه برای از بین بردن فئودالیسم مبارزه کرده است چه کشیده چطور تحمل رنج و مصیبت کرده و تحمل این رنجها و مصیبتها بود که کشاورز را از روستا بشهر سوق داده است و بعقیده بنده این لایحه یکی از هدفهایش جلوگیری از جذب جاذبه های شهری است که روستائیان و روستانشینان را بشهرها جذب میکند اگر این لایحه صحیح اجرا بشود قسمتی از این خطر را مرتفع میکند همانطور که دوستان تذکر دادند ما برای همه چیز الان نیازمند خـارج هستیم ما یک کشوری هستیم که میتوانیــم چای بمقدار مصرف داخلــی خودمان در سرزمیـن خودمـان تولیـد کنیمـ ( قاسم زاده _ صحیح است ) بنده بخاطر دارم در یکی از سالهای اخیر شاهنشاه آریامهر بمنطقه گرگان و دشت تشریف فرما شده بودند فرمودند که گرگان و دشت استعداد دارد انبار غله ایران باشد و تمام نیازمندی این مملکت را از نظر غله تأمین کند از نظر گندم وجو تأمین کند اما دولت چه اقداماتی کرده است که امروز ما باید هم غله وارد کنیم و هم چای ؟ چه برنامه هایی خواهد داشت تا از این مشکل نجات پیدا کنیم ؟ این برنامه ها را بنده نمیدانم اما اطمینان دارم این لایحه ایست که باید در موادش نظریاتی ابراز داشت تا بهتر بشود از این نظر بنده پیشنهادی دارم که تقدیم میکنم که مورد بررسی قرار بگیرد و باز هم تأکید میکنم که این یکی از بهترین لوایحی است که بمجلس تقدیم شده است و من بجناب وزیر بازرگانی و معاونش تبریک میگویم هر دو از شخصیتهای مورد احترام بنده هستند از جمیع جهات و از دوستان استدعا دارم در هنگام طرح مواد نواقصی که بنظرشان میرسد و نظریاتی که داررند بصورت پیشنهاد مطرح بفرمایند خود بنده هم پیشنهادی دارم که تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی میکنم . متشکرم ( احسنت ).

رئیس _ آقای صائب تشریف بیاورید .

صائب _ با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران ارجمند در باره اصل لایحه همگی اتفاق نظر داریم که لایحه بسیار خوب و لازمی است که باید همان موقع یعنی بعد از مرگ فئودالیسم بمجلس داده میشد من در باره نحوه تهیه این لایحه میخواستم مطلبی عرض کنم و آن اینست که در تبصره ماده ۶ نوشته شده است وزارت تعاون و امور روستاها موجودی نقدی که تاکنون بمنظور بیمه کشاورزی جمع آوری کرده است بعنوان ذخیره فنی بصندوق انتقال خواهد داد این مطلب که عرض میکنم نحوه تنظیم لایحه صحیح نیست اینست که با این تبصره خواسته اند یک عمل خلاف قانون را که در این مدت انجام داده اند و پول را از کشاورز گرفته اند مجوز اقدامات گذشته را با این تبصره از مجلس بگیرند من نامه ای دارم از کشاورزان چغندر کار اصفهان در سال ۱۳۵۳ بعد از مقدمه مینویسند در سال گذشته مقداری از محصول چغندر قند این جانبان چغندر کاران و زارعان منطقه رودشت وجی در اثر بارندگیهای متناوب و یخ زدگی جاده ها نتوانستیم بموقع تحویل کارخانه قند اصفهان بدهیم و در نتیجه به جناب آقای استاندار مراجعه نمودیم ایشان طبق دستور کتبی به کارخانه قند اصفهان دستور فرمودندکه از محل بازدید ، و خسارات چغندر ما را بپردازند و مأموران بازرسی چغندر کاری در معیت مأموران اداره تعاون و امور و روستاهای اصفهان بمحل اعزام شدند و پس از بازدید از محل گزارش امر را بمسئولان خود دادند و با مراجعه مدت ۸ ماه است که پی در پی طبق مدارک پیوست مراجعه نمودیم و در نتیجه بعد ازمدت مذکور اداره تعاون و امور روستاها که محصول چغندر قند نزد آن بیمه می باشد و حق بیمه از کلیه محصول سال گذشته در اصفهان دریافت نموده جواب دادند که پرداخت خسارات بیمه مقدور نیست چون هنوز قانون آن تنظیم نشده است آیا در مملکتی که انقلاب سفید آن همه جا را فراگرفته و قوه مقننه در آن حکمفرما است میشود قانونی یکطرفه وضع کرد و سابقه ای درهیچ کجای دنیا تا بحال نداشته که شرکت بیمه ای حق بیمه دریافت و خسارت پرداخت نکند . ملاحظه بفرمائید یکی از اثرات اصلی انقلاب این بوده است که تمام قشرهای جامعه ما خوشبختانه اینقدر در کلیات روشن و واقف شده اند که باعث افتخار ما نمایندگان است که اینجا از طرف آنها صحبت میکنیم یک کشاورزی که در ده کار میکند و چغندر کاری میکند وخطش را ملاحظه می کنید که چقدر خوب نوشته ، مینویسد در مملکتی که انقلاب سفید آن همه جا را فرا گرفته و قوه مقننه در آن حکمفرما است میشود قانون یکطرفه وضع کرد ؟ و مینویسد در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته که شرکت بیمه ای حق بیمه دریافت بکند و خسارت پرداخت نکند من در همان موقع شرحی نوشتم بوزارت تعاون و امور روستاها که در مورد مطالبه خسارت وارده به محصول چغندر قند مورد بیمه کشاورزان مناطق مذکور و نسبت به تأدیه خسارت وارده اقدام فرمایند و وزارت تعاون و امو روستاها درتاریخ ۱۸ / ۸ / ۵۳ بمن جواب داد عطف بنامه شماره ۳ / ۳۳۶۱ مورخ ۱۵ / ۷ / ۵۳ باطلاع میرساند که در حال حاضر بعلت نبودن ضوابط اجرائی قانونی جهت بیمه محصول چغندر قند و عدم انعقاد قرارداد بیمه ای که حاکم بر حقوق و تکالیف و روابط بین بیمه گر و بیمه گزار باشد پرداخت خسارات وارده به چغندر کاران زیان دیده مقدور نیست . ضمناً وجوهی که بعنوان حق بیمه محصول چغندر قند از چغندر کاران جمع آوری شده است جهت تأمین قسمتی از سرمایه صندوق بیمه های کشاورزی ایران که لایحه تأسیس آن تنظیم و برای تصویب مقامات قانونی تقدیم شده است و در اجرای قراردادهای بیمه ای که منعقد میشود مورد استفاده قرار خواهد گرفت و فعل مضارع را سروده اند ، ملاحظه بفرمائید این نامه بتاریخ ۲۳ / ۷ / ۵۳ است و ما حالا داریم قانون را بررسی میکنیم یعنی سه سال است پول را از کشاورز گرفته اند و در باره پرداخت خسارت کشاورزان چغندر کار در گذشته در این لایحه هیچ موردی پیش بینی نشده است در پاسخ نامه وزارت تعاون و امور روستاها من مجبور شدم دوباره نامه ای بوزارت تعاون و امور روستاها بنویسم باین شرح که :

بازگشت بنامه شماره ۲۰۷۴۴ مورخ ۲۳ / ۷ / ۵۳ اشعار میدارد :

عدم ضوابط اجرائی قانونی جهت بیمه محصول چغندر قند و بالنتیجه عدم پرداخت خسارات وارده به چغندر کاران نمیتواند جواب قانع کننده ای برای کسانیکه حق بیمه را بامید چنین روزی پرداخت کرده اند باشد و این سؤال پیش میآید که اساساً مجوز دریافت وجوه مذکور با عدم وجود ضوابط اجرائی قانونی جهت بیمه محصول چغندر قند و عدم انعقاد قرارداد حاکم بر حقوق و تکلیف در روابط بین بیمه گر و بیمه گذار چه بوده ؟ و مجوز تخصیص وجوهی که ازکشاورزان تحت عنوان حق بیمه محصول چغندر قند اخذ گردیده است که تأمین قسمتی از سرمایه صندوق بیمه های کشاورزی ایران قبل از تصویب لایحه تأسیس صندوق مذکور چه میباشد ؟

بنابر این با توجه باینکه اخذ وجوه مزبورتحت عنوان حق بیمه محصول چغندر قند طبعاً ایجاد تکلیف برای تأمین خسارات وارده مینماید ، خواهشمند است مقرر فرمایند موضوع جبران خساران وارده بکشاورزان در قبال حق بیمه دریافتی مورد بررسی قرار گرفته و موجبات پرداخت خسارات وارده رابنحو مقتضی فراهم فرمایند. پس ملاحظه میفرمائید که این تذکرات را بنده کتباً و طی نامه شماره ۳۳۷۰ مورخ ۱۸ / ۸ / ۵۳ بوزارت تعاون و امور روستاها دادم ولی تا بحال جوابی از وزارت مزبور نیامده تا اینکه امروز پس از دو سال می بینیم این لایحه بمجلس آورده شده و همانطور که عرض کردم در یک جمله کوتاه و مختصر بصورت تبصره ماده ۶ آورده اند وزارت تعاون و امور روستاها موجودی نقدی که تاکنون بمنظور بیمه کشاورزی جمع آوری کرده است بعنوان ذخیزه فنی به صندوق انتقال خواهد داد بنابر این ملاحظه خواهید فرمودید که اگر میزان چغندری که در حال حاضر می گویند ۷۰۰ هزار تن در عرض این سه سال ، البته من نمیدانم از چه سالی این پول را گرفته اند ولی اگر از سال ۱۳۵۱ هم حساب کنید و حق بیمه برای هر تن چغندر را ۲۰ ریال حساب کنید ملاحظه بفرمائید چه رقم هنگفتی را تشکیل میدهد .

یکنفر از نمایندگان _ محصول چغندر قند خیلی بیش از رقمی است که جنابعالی میفرمائید بیشتر از دو میلیون تن فقط در سال گذشته بوده است.

صائب _ جناب معاون وزارت تعاون و امور روستاها میفرمایند پنج میلیون تن بهر صورت رقم دریافتی مسلماً رقم قابل توجهی است و عرض بنده اینست که مجوز دریافت این وجوه را وزارت تعاون و امور ورستاها در مدت این سه سال از کجا داشته است ؟

رئیس _ آقای صائب مطالبی که میفرمائید مربوط به این لایحه نیست اینها را میتوانید بصورت سؤال از وزارت تعاون و امور روستاها مطرح بفرمائید .

صائب _ بسیار خوب بنده در این زمینه سؤالی دارم که تقدیم خواهم کرد امیدوارم جوابی را که بعداً وزارت تعاون و امور روستاها در کمیسیون خواهد داد قانع کننده باشد .

رئیس _ آقای توتونچیان بفرمائید .

توتونچیان _ جناب آقای رئیس ، نگرانی شماره یک که در مورد محصولات کشاورزی جناب آقای دکتر عاملی اسم بردند مطلبی است که واقعاً در بین تمام افراد جامعه موجبات نگرانی را فراهم کرده است بنده از همین فرصت استفاده کردم چون در موقع انتخابات یادم میآید یکی از قولهائی که به کشاورزان داده شده بود بیمه محصولات کشاورزی بود واز دولت نهایت تشکر و سپاسگزاری را می کنم که این لایحه را به مجلس داد و همانطور که فرمودند گر چه تقدیم لایحه دیر شده ولی بسیار لایحه مؤثر و مفیدی است بنده قصد صحبت نداشتم ولی چند مورد بنظرم رسید که اضافه بکنم و آن اینکه چرا این نگرانی درجامعه بوجود آمد و چرا ما هر روز می بینیم که روستائیان دهات را رها می کنند و به شهرها سرازیر میشوند البته اینها علل مختلف دارد یک علت آن البته با این لایحه بیمه محصولات کشاورزی مسلماً مرتفع خواهد شد ولی علت دیگری که در اینجا بنده بیان میکنم بعلت حرفه ای که داشتم و از جناب وزیر بازرگانی استدعا میکنم توجه بفرمایند این است که چندی پیش در روزنامه ها خواندیم که پیاز کاران آذربایجـان را به این علت که گفته بودند پیاز تولیدی ما با اجرت و هزینه هائی که پرداخت می کنیم با قیمتی که از ما می خرند متناسب نیست بنابر این قابل کشت نیست اینها را دادگاههای نظام صنفی محکوم کردند درحالی که اینها چیزی نگفته بودند اینها گفته بودند پیاز کیلوئی ۸ ریال را از ما یک تومان بخرید وقتی که قیمت عادلانه در محصولات کشاورزی مورد توجه نباشد این بیمه محصولات کشاورزی یک طرف قضیه را حل می کند ولی طرف دیگر را لاینحل میگذارد . امروز در قیمت گذاری محصولات کشاورزی باید قیمت تمام شده و قیمت عادلانه و واقعی محصول مورد توجه باشد اگر به این مسئله توجه نشود بیمه محصولات کشاورزی به تنهائی نمی تواند و قادر نیست که کشاورز را در روستا و مزرعه نگهدارد . اما اگر فکر مصرف کننده را می کنید بنده عرض کنم با این اقدامات مصرف کننده را در مملکت بیچاره کردید و تولید کننده راهم از بین بردید باین معنی که قیمت یک محصولی را الان ما مقایسه می کنیم با سال قبل بنده خوشحال می شوم که اگر این هندوانه کیلوئی ۸ تومان بدست مصرف کننده رسیده باشد ولی مطمئن هستم که کیلوتی یک تومان بدست تولید کننده هستیم کیلوئی ۸ تومان هندوانه را خریدیم و الان هم که کیلوئی ۲۳ ریال است باز متأسفانه کیلوئـی ۳ ریال آن بدست تولید کننده نمی رسد همین پیاز و سیب زمینی را ملاحظه بفرمائید چه قیمتی داشت و شما برای حمایت از مصرف کننده آمدید یک نرخی گذاشتید که هم کشاورز از بین رفت و دیگر نکاشت و هم ما پیاز کیلوئی ۵ تومان را در مملکت خریدیم . بنابر این وقتی که ما عملا می بینیم یک سیاستی با موفقیت روبرو نبود باید در این مورد برنامه ها را تغییر بدهیم بنده عرض میکنم مصرف کننده هیچوقت مایل نیست که کشاورز محصولی را بکارد و ضرر کند مسلماً مصرف کننده مایل است یک کالائی را به قیمت واقعی اش بخرد اگر شما محصولات کشاورزی را در مقابل آفات بیمه میکنید بهترین کار را انجام میدهید اما جناب وزیر بازرگانی شما که مورد احترام مجلس هستید باید به کمیسیون نظارت بر قیمتها دستور بفرمائید که تعصب خشک و بیمورد را در مورد قیمت واقعی کالاها بکار نبرند . من به عنوان نمونه عرض میکنم در بعضی از شهرها با همین گندم دولتی نرخ نان کیلوئی ۱۶ ریال و در شهری دیگر کیلوئی ۱۱ قران است کدام درست است ؟ این دلیل بر این است که سیاست هماهنگی در سطح کشور در مورد قیمتها وجود ندارد . قیمتها بایستی بر اساس نرخ واقعی و عادلانه تعیین شود تا اینکه محصولات کشاورزی برای کشاورز قابل کشت باشد . امیدوارم دولت که لایحه باین خوبی را به مجلس تقدیم کرده در این مورد هم اقدام کند . بنده آخرین عرضم بدنبال فرمایشات جناب دکتر عاملی اینستکه این روستاها را ما فقط کانون های روستائی بدان معنی که فقط گندمی بکارند نمی شناسیم کانونهای روستائی ما ، کانونهای حفظ امنیت و ملیت مملکت بوده اند. آنها را از هم نپاشید ( صحیح است ) .

رئیس _ آقای مظهری بفرمائید .

مظهری _ گرچه صحبت در مورد این لایحه بسیار شده است ولی باعتقاد من اگر این لایحه مهمترین لایحه ای نباشد که در این دوره در پارلمان مطرح است مسلماً یکی از مهمترین لوایحی است که در این دوره موردشور پارلمان ایران قرار گرفته است البته اجازه بدهید در آغاز صحبتم عرض کنم که این لایحه متأسفانه دیر به مجلس آمده و شاید مصداق داشته باشد این شعر : حالا که من افتاده ام از پا چرا ؟ این لایحه را باید وقتی می آوردند که ما هنوز این گرفتار نابسامانیها در کار کشاورزی نبودیم این لایحه بیمه کشاورزی می بایست وقتی مطرح می شد که همه فرآورده های کشاورزی با کمبود مواجه نبود و وزارت بازرگانی ، وزارت واردات محصولات کشاورزی نشده بود . بنده آنچه که در این لایحه خواندم بیمه محصولات کشاورزی به شرکت بیمه واگذار شده البته شرکت بیمه در کار خودش شرکت موفقی بوده و توفیق هم داشته ولی من نمیدانم با ۵ میلیون تومان سرمایه ای که برای شرکت پیش بینی شده اگر مطابق فرمول معمول دستگاههای دولتی ، که مبلمان و ساختمان تازه مد شده است ، از خارج هم مبلمان میآورند عمل بشود ، این ۵ میلیون تومان فقط خرج تزئینات اطاق مقام مدیریت خواهد شد چطور با ۵ میلیون تومان سرمایه ما قدم به عرصه بیمه محصولات کشاورزی میگذاریم ؟ و اینجا هم عنوان میکنیم که سپاس داریم از دولت و سپاسگزاریم که این لایحه را آورده اند . باید اذعان کرد همانطور که جناب دکتر عاملی هم اشاره کردند و با وجود این ماده ۵ صادقانه باید عرض کنم اینها مسائلی است که بیشتر جنبه سمبل کاری پیدا کرده است چطور میشود محصولات کشاورزی را در این کشور گسترده با این مسائلی که در حال حاضر مواجه هستیم و فقط در یک مورد ۵ میلیون کیلوم پرتغال را که خراب شده بود بدریا ریختند این پرتغال را اگر کیلوئی ۲ تومان هم حساب کنید ۱۰ میلیون تومان میشود ، آن وقت میآئید ۵ میلیون تومان برای صندوق بیمـه محصولات کشاورزی میخواهید سرمایـه گذاری کنید . . . ( ادیب مجلسی _ این سرمایه اولیه اش صندوق است خسارات را با آن پول نمیدهند ، بلکه عامل پرداخت خسارت شرکت سهامی بیمه ایران است که طبق مقررات بیمه پرداخت خواهد کرد از کشاورزان حق بیمه دریافت میدارند ) معذرت میخواهم مثل اینکه شما توجه به مطالبی که جناب دکتر عاملی فرمودند نفرمودید . بیمه محصولات کشاورزی یک بیمه بازرگانی نیست بیمه ای است که شما میخواهید همت کنید بروید سراغ کشاورز و کمکش بکنید و جبران ضرر کشاورز را بکنید بیمه ای نیست که شما با تکیه به حق بیمه ای که از کشاورز میگیرید یک تشکیلاتی بوجود بیاورید . البته شرکت بیمه در کار خودش توفیق داشته ولی بیمه محصولات کشاورزی غیر از این بیمه است بنده این توجه را دارم که دولت میپردازد ولی بهر تقدیر صندوقی که به وجود میآید برای چنین کار بزرگی ، سرمایه اولیه اش پنج میلیون تومان است . منکر این مسأله که شما نیستید ؟ بنده پیشنهادی در این مورد تقدیم مقام ریاست کردم . باید تکلیف بیمه را روشن کنید و از همه مهمتر باید اولویت به مواد غذایی داده بشود قرار نباشد که فردا اگر بیمه کشاورزی مطرح شد ، من اسم آن سبزی را نمیدانم که زیر سد اهواز میکارند ( یکی از نمایندگان _ مارچوبه ) بلی مارچوبه ، سبزی معروفی که کیلوئی ۳۰ تومان است ، بیمه محصولات کشاورزی را نباید از مارچوبه شروع کرد . بیمه محصولات کشاورزی باید از گندم شروع بشود . از گندم و برنج و از آنچه که امروز در این موقعیت از زمان بعنوان بزرگترین حربه قدرتهای جهان مطرح است بنده در این موردتقاضا دارم در کمیسیون کشاورزی به این نکته توجه بشود و تکلیف بیمه باید مشخص باشد که بیمه چه محصولاتی و از کی شروع میشود ؟ و این حق اولویت هم حتماً برای مواد غذائی مطرح باشد ولی نکته دیگری را عرض کنم و بگذریم همه محصولات کشاورزی در چه زمینه هائی است چگونه ما در مقام خسارت دادن به کشاورز بر می آئیم ما روستاهایمان هنوز راه ندارند آیا در اثر عدم وجود راه هم محصولات کشاورزی را بیمه میکنیم کشاورز جیرفتی از جیرفت می خواهد هندوانه اش را به بازار تهران بیاورد و اغلب در مسیر راه ، توی گردونه ها در گرفتاری با اتومبیلها ، سه چهار روز می ماند و هندوانه از بین میرود آیا این هم جزو بیمه هست یا نیست من این مطلب را نمیدانم ولی این مطلب را خوب احساس می کنم و لمس می کنم که اگر به کشاورز به معنای واقعی توجه نشود سال آینده جناب وزیر بازرگانی علاوه بر پیاز و سیب زمینی نخود و ماش و عدس و برنج فکر می کنم به آنجا برسیم که برای ادامه حیات دامها ناچار به وارد کردن علوفه هم باشیم خدا شاهد است این مسائل را به شوخی نباید انگاشت این مسائل قابل لمس و احساس است این خطری است که جامعه را تهدید می کند باید به کشاورز توجه کرد نه به آن صورت که در مسئله جیرفت عمل کردند ، خود کشاورز سرمایه گذاری کرده آب دارد چاه دارد بروند زمینهای آباد کشاورز را بخرند که می خواهیم واحد کشت و صنعت درست کنیم این واحد کشت و صنعت البته باید برود در جائی که برای کشاورزی آب و زمین مستعد است ولی کشاورز سرمایه گذاری نکرده ، نه جائیکه خودشان سرمایه گذاری کرده اند و دارند بهره برداری می کنند میروند این قبیل زمین ها را می خرند و کشت و صنعت درست می کنند این نه تنها کمک و حمایت از امر کشاورز نیست بلکه گونهای تخطئه کار اصیل کشاورز است ( صحیح است ) .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور مواد رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده اول قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱ _ بمنظور انجام بیمه محصولات کشاورزی ، اشجار ، دامها ، طیور ، کرم ابریشم و هم چنین آبزیانی که بطریق مصنوعـی پرورش داده میشونـد ، شرکت سهامـی بیمـه ایـران موظـف است صندوق ویژه ای بنـام « صندوق بیمه کشاورزی» تشکیل دهد و طبق مقررات مربوط بخود اداره نماید .

رئیس _ در ماده اول نظری نیست ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد میکنم قسمت اول ماده ۱ لایحه قانون بیمه محصولات کشاورزی بشرح زیر اصلاح شود :

ماده ۱ _ بمنظور انجام بیمه کلیه محصولات کشاورزی بدین توضیح که بعبارت ( محصولات کشاورزی ) کلمه ( کلیه ) افزوده شود . .

با احترام _ نعمت الله قاضی

رئیس _ ماده دوم قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲ _ سرمایه اولیه بیمه کشاورزی پنجاه میلیون ریال است که شرکت سهامی بیمه ایران از محل اندوخته های خود تأمین خواهد کرد .

میزان سرمایه صندوق با تصویب هیئت عالی بیمه کشاورزی قابل افزایش خواهد بود.

رئیس _ در ماده دوم نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی محترماً پیشنهاد میشود که در آخر ماده ۲ لایحه بیمه کشاورزی اضافه شود :

که بانک توسعه کشاورزی ازمحل سیصد میلیون دلار وام مبلغ پنجاه میلیون توماه به صندوق بیمه کشاورز کمک نماید.

با تقدمی احترام _ کریم آصف _ توتونچیان _ رضا حجتی

رئیس _ ماده ۳ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳ _ هیئت عالی بیمه کشاورزی مرکب خواهد بود از وزیر بازرگانی که ریاست هیئت عالی بیمه را بعهده خواهد داشت و وزرای امور اقتصادی و دارائی و تعاون وامور روستاها و کشاورزی و منابع طبیعی و وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه یا معاونین آنان و رئیس کل بیمه مرکزی ایران و مدیر عامل شرکت سهامی بیمه ایران یا قائم مقام آنان .

رئیس _ در ماده ۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴ _ تعرفه حق بیمه و نحوه رسیدگی و پرداخت خسارت از طرف شرکت سهامی بیمه ایران با همکاری وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و بتصویبب هیئت عالی بیمه کشاورزی خواهد رسید .

رئیس _ در ماده ۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد )

( بشرح زیر خوانده شد )

محترماً پیشنهاد مینماید ماده ۴ قانون بیمه کشاورزی محدود بزمان و بشرح زیر اصلاح شود :

۴ _ تعرفه حق بیمه ونحوه رسیدگی و پرداخت خسارت در ظرف مدت . . . . . . از طرف شرکت سهامی بیمه ایران با همکاری وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و بتصویب هیئت عالی بیمه کشاورزی خواهد رسید .

با تقدیم احترام _ حبیب بهار

رئیس _ ماده ۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵ _ اجرای بیمه های موضوع این قانون بتدریج بر حسب اولویت خواهد بود . اولویتها ، موارد بیمه ، خطر هائی که بیمه میشود ، سهم حق بیمه که بعهده بیمه گذار خواهد بود و میزان کمک دولت بابت حق بیمه به پیشنهاد وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت تعاون و امور روستاها و تأیید هیئت عالی بیمه بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس _ در ماده ۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد )

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی در مورد لایحه چاپ ۲۷۵ پیشنهاد مینماید : قسمت آخر ماده ۵ بشرح زیر اصلاح شود :

_ . . . به پینشهاد وزارت بازرگانی و یا وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و یا وزارت تعاون و امور روستاها و تأیید هیئت عالی بیمه کشاورزی بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید دولت مکلف است ظرف مدت شش ماه موجبات اجرای اولین مرحله این قانون را فراهم آورد و گزارش آن را بانضمام سیاست کلی که در این مورد اتخاذ شده است باطلاع مجلسین برساند.

با تقدیم احترام _ دکتر محمد رضا عاملی تهرانی

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد مینماید که در ماده ۵ لایحه بیمه محصولات کشاورزی جمله بعد از ( و تأیید هیئت عالی بیمه ) بشرح زیر اصلاح گردد :

( بتصویب کمیسیون های امور اقتصادی و دارائی و کشاورزی مجلسین خواهد رسید ) .

با احترام _ پرویز فرهنگ

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد مینماید سطر اول ماده ۵ لایحه قانون بیمه محصولات کشاورزی بشرح زیر اصلاح شود :

ماده ۵ _ اجرای بیمه های موضوع این قانون بتدریج و بر حسب اولویت مواد غذائی خواهد بود . . . . . .

با احترام _ علی اصغر مظهری

ریاست معظم مجلس شورای ملی محترماً پیشنهاد مینماید که تبصره زیر به ماده لایحه بیمه های کشاورزی اضافه شود :

تبصره _ صندوق بیمه کشاورزی مکلف است حداکثر در ظرف دو سال پس از تصویب این قانون بیمه محصولات مندرج در ماده ۱ این قانون را بترتیب اولویت ها در کلیه نقاط کشور بمورد اجراء بگذارد .

با تقدیم احترام _ کریم آصف

ریاست محترم مجلس شورای ملی محترماً پیشنهاد مینماید که تبصره زیر به ماده پنج قانون بیمه محصولات کشاورزی اضافه شود :

تبصره _ اولویتها به ترتیب اهمیت محصولات و همچنین آسیب پذیری بشرح زیر تعیین شود :

۱ _ گندم ۲ _ جو ۳ _ چغندر قند ۴ _ پنبه ۵ -_ دانه های روغنی و نباتی ۶ _ اشجار ۷ _ دامها ۸ _ طیور ۹ _ کرم ابریشم و سایر محصولات .

با تقدیم احترام _ منوچهر بهارلو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد میشود فعالیتهای دیگر دامپروری نظیر پرورش زنبور عسل نیز مشمول بیمه محصولات کشاورزی شود زیرا عده پرورش دهندگان زنبور عسل نسبت بگروه معدود پرورش دهندگان مصنوعی ماهی ( آبزیان ) بمراتب بیشتر است .

دکتر محمد ستاری محمد حسن دلخوش فومنی

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد در مورد لایحه بیمه محصولات کشاورزی برای استفاده از مزایای بیمه محصولات کشاورزی پیشنهاد میشود روستائیانیکه در قالب شرکتهای سهامی زراعی و تعاونیها فعالیت دارند ، اولولیت قائل شود و این امر را میتوان با آگاه کردن روستائیان از مزایای بیمه و امضاء قرار داد بموقع بمرحله اجرا درآورد .

دکتر محمد ستاری محمد حسن دلخوش فومنی

ریاست محترم مجلس شورای ملی محترماً در مورد لایحه قانون بیمه محصولات کشاورزی از نظر اهمیت لایحه و تأثیر مستقیم آن نسبت به بهبود کشاورزی در ماده کلمه بتدریج حذف و نوشته شود اجرای بیمه های موضوع این قانون بر حسب اولویت خواهد بود اولویت های موارد بیمه تصریح بمواد غذائی و اشجار میوه ای اعلام و سپس بقیه اقلام موضوع ماده یک این قانون بیمه خواهند گردید پیشنهاد مینماید .

با تقدیم احترام _ محمد رضا کبیری

ریاست محترم مجلس شورای ملی در مورد لایحه قانون بیمه محصولات کشاورزی احتراماً پیشنهاد مینماید در قسمت آخر ماده ۵ پس از هیئت وزیران جمله کمیسیونهای مربوط نیز اضافه شود .

با تقدیم احترام _ عیسی تدین

رئیس _ ماده ۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶ _ شرکت سهامی بیمه ایران هر سال ترازنامه صندوق را تنظیم و پس از تأیید هیئت عامل شرکت سهامی بیمه ایران برای تصویب هیئت عالی بیمه کشاورزی تسلیم خواهد کرد ، در صورتیکه جمع هزینه های صندوق و خسارتهای پرداختی با توجه بحساب اتکائی طی یکسال مالی از جمع حق بیمه دریافتی ( اعم از سهم بیمه گذار و سهم دولت ) و سایر درآمدهای صندوق برای همان سال تجاوز کند ما به التفاوت با احتساب ذخایر فنی برای مدت ۵ سال از تاریخ تصویب این قانون در بودجه کل کشور منظور و پرداخت خواهد شد . در صورتیکه ترازنامه صندوق سود نشان دهد برای جبران خسارت در سالهای بعد بصورت ذخیره فنی در صندوق باقی خواهد ماند .

تبصره _ وزارت تعاون و امور روستاها موجودی نقدی که تاکنون بمنظور بیمه کشاورزی جمع آوری کرده است بعنوان ذخیره فنی بصندوق انتقال خواهد داد .

رئیس _ در ماده ۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست عظمی مجلس شورایملی نظر به اینکه تراکم کار در وزارت تعاون و امور روستاها بحد تورم رسیده است استدعا می شود مجلس رستاخیز تصویب لایحه بیمه محصولات کشاورزی را فقط محول به وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی نماید یعنی دولت تورم کارها در وزارت تعاون و امور روستاها را کاهش دهد .

سالار جاف

رئیس _ لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و ارسال به مجلس سنا

۱۱ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسات سوم وچهارم خرداد ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور لایحه شماره ۳۳۶۸ مورخ ۱۳ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت مربوط باصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق شش ماده به آن را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۵۷ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده به آن

ماده واحده _ تبصره ماده ۷ ، بند ۲ ماده ۸ ، بند ۲ ماده ۹ ، بند یک ماده ۱۰ و مواد ۱۱ و ۱۴ و ۱۵ و ۱۶ و ۱۹ و ۲۱ و ۲۲ بند ۴ ماده ۲۳ و ماده ۳۰ و تبصره ماده ۳۹ بشرح زیر اصلاح و مواد ۱۱۴ و ۱۱۵ و ۱۱۶ و ۱۱۷ و ۱۱۸ و ۱۱۹ بقانون شهرداری الحاق میگردد .

تبصره ماده ۷ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« تبصره _ جمعیتی که ملاک تعیین عده نمایندگان هر حووزه است آخرین سرشماری عمومی کشور است که نتیجه آن قبل از صدور دستور شروع انتخابات انجمن شهر رسماً اعلام شده باشد . »

بند ۲ ماده ۸ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۲ _ داشتن هیجده سال تمام سن » .

بند ۲ ماده ۹ بشرح اصلاح میشود :

« بند ۲ _ داشتن ۲۵ سال تمام سن » .

بند ۱ ماده ۱۰ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۱ _ نخست وزیر و وزیران و معاونان آنان ونمایندگان مجلسین در تمام کشور و استانداران و فرمانداران وقضات دادگستری و شهرداران و بخشداران وکلیه رؤسای ادارات وسازمانها و شرکتهای دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداریها همچنین مدیر عامل شیر و خورشید سرخ ، رئیس اطاق اصناف ، رئیس شورای داوری ، رئیس انجمن بهداری ، رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه ای و قائم مقام و معاونان مقامات مذکوردر حوزه مأموریت و کار خود باستثنای استادان و دانشیاران و استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس میکنند مشروط بر آنکه درارای شغل دولتی دیگری نباشند . . . . . . »

ماده ۱۱ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۱۱ _ از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی یا سببی بشرح زیر داشته باشند :

پدر _ مادر _ فرزند _ نوه _ برادر _ خواهر _ برادرزاده _ خواهرزاده _ همسر _ خواهر و برادر همسر _ فرزند همسر _ فقط آنکسی که رأی او بیشتر است میتواند عضویت یک انجمن رادارا باشد و رد صورت تساوی آراء یکی از آنها بحکم قرعه معین خواهد شد و اگر قرابت پس از اتمام انتخابات و صدور اعتبار نامه یا هر زمانی از دوره قانونی انجمن حاصل و یا معلوم گردد بلافاصله در اولین جلسه ای که انجمن تشکیل میشود بحکم قرعه یکنفر ابقاء میشود و بجای شخص یا اشخاصی که خارج شده اند از شخص یا اشخاصی که بعد از آنها رأیشان بیشتر است دعوت خواهد شد . »

ماده ۱۴_ بشرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف میشود :

ماده ۱۴ « _ فرمانداران یا بخشداران حداکثر ظرف مدت سه روز پس از وصول دستور وزارت کشور تاریخ و محل تشکیل کمیسیون موضوع ماده ۱۵ و شرایط انتخاب شوندگان و مدت اعلام داوطلبی عضویت در انجمن را بموجب آگهی باطلاع عموم اهالی بخش یا مرکز فرمانداری میرسانند . داوطلبان عضویت در انجمن باید داوطلبی خود را ظرف ده روز از تاریخ انتشار آگهی شخصاً بفرمانداری یا بخشداری تسلیم نمایند » .

ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۱۵ _ پس از انتشار آگهی مزبور در ماده ۱۴ بمنظور احراز شرایط قانونی در مورد داوطلبان عضویت در انجمن حداقل دو ماه قبل از روز اخذ رأی بدستور وزارت کشور در مرکز هر فرمانداری یا بخشداری کمیسیونی بریاست فرماندار یا بخشدار و بعضویت رئیس دادگاه شهرستان در شهرستان و رئیس دادگاه بخش در بخش و رئیس اداره آموزش و پرورش و رئیس اداره ثبت احوال و یکنفر معتمد محل بانتخاب فرماندار یا بخشدار تشکیل میگردد . در بخش ها رئیس آموزش و پررش بخش ، نماینده ثبت احوال عضویت کمیسیون را دارا خواهند بود . در غیاب افراد مذکور در بالا از جانشین آنان دعوت بعمل خواهد آمد . در صورتیکه تکمیل تعداد اعضای کمیسیون با افراد مذکور میسر نباشد فرماندار یا بخشدار می تواند از دبیران یا آموزگاران یاسردفتران و یا رؤسای شوراهای داوری و یا رؤسای خانه های انصاف یا رؤسای انجمن ده برای تشکیل و تکمیل عده اعضای کمیسیون دعوت نماید . داوطلبی عضویت در انجمن ها برای اعضاء کمیسیون میسر نیست و هر گاه افراد مذکور داوطلب عضویت گردند مستعفی تلقی شده و طبق مقررات این ماده بجای آنان از افراد دیگر دعوت بعمل خواهد آمد . کمیسیون پس از رسیدگی اسامی افراد واجد شرایط قانونی را به مرجع حزبی مربوط در محل اعلان میکند تا طبق ضوابط حزبی و با توجه به تعداد داوطلبان و جمعیت هر حوزه انتخابیه حداکثر تا چهار برابر تعداد اعضای انجمن نامزدهای انتخاباتی از طرف حزب اعلام شود و رأی دهندگان می توانند فقط به افراد اعلام شده رأی دهند .

بعد از انتشار اعلان اسامی داوطلبان واجد شرایط کمیسیون نسبت به تعیین اسامی ۲۴ نفر از معتمدین محلی باسواد از بین گروههای مختلف که دارای شرائط رأی دهنده باشند اقدام می نماید و فرماندار یا بخشدار از ۲۴ نفر مذکور برای تشکیل انجمن نظارت درمحل بخشداری یا فرمانداری دعوت خواهد نمود.

دعوت شدگان در همان جلسه با رأی مخفی و اکثریت نسبی از بین خود هفت نفر را بعنوان عضو اصلی و هفت نفر را بعنوان عضو علی البدل انتخاب می کنند . برای تشکیل جلسه مذکور حضور حداقل دو سوم دعوت شدگان ضروری است . در بخشهائیکه چند انتخابات درجریان باشد نماینده بخشدار در تشکیل انجمن وظایف بخشدار را بعهده خواهد داشت . »

تبصره ۱ ماده ۱ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۱ _ در بخشهائیکه انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان است تکالیف مربوط به احراز شرایط قانونی داوطلبان و تعیین ۲۴ نفر معتمدان و رسیدگی به شکایات موضوع ماده ۳۰ و سایر وظایف مربوط توسط کمیسیون مذکور در این ماده انجام خواهد شد . »

تبصره ۲ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۲ _ انجمنهای نظارت بر انتخابات با نظارت فرماندار و بخشدار محل مسئول صحت انتخابات خواهند بود . »

تبصره ۳ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح میشود :

« تبصره ۳ _ هر گاه قبل از تشکیل انجمن نظارت یک یا چند نفر از داوطلبان نمایندگی استعفاء دهند مراتب از طرف فرماندار یا بخشدار برای اطلاع رأی دهندگان اعلام میشود و داوطلب مستعفی حق استرداد استعفای خود را ندارد . »

تبصره ای بعنوان تبصره ۴ بماده ۱۵ الحاق میگردد :

تبصره ۴ _ وزارت کشور مکلف است نسبت به تشکیل انجمن شهر در کلیه نقاطی که شهرداری تأسیس شده اقدام نماید.

ماده ۱۶ بشرح زیر اصلاح میشود :

ماده ۱۶ _ از داوطلبان عضویت در انجمن شهر نباید برای عضویت انجمن نظارت و شعب اخذ رأی و شعب ثبت نام دعوت بعمل آید ولی هر داوطلب میتواند برای نظارت در اخذ و قرائت آراء نماینده ای بانجمن نظارت و شعب اخذ رأی معرفی کند .

ماده ۱۹ بشرح زیر اصلاح میگردد :

ماده ۱۹ _ بمنظور تسریع اخذ رأی و استخراج آراء انجمنهای نظارت مکلفند با تصویب کمیسیون موضوع ماده ۱۵ به تعداد لازم شعب اخذ رأی مرکب از پنج نفر از اهالی همان محل تشکیل دهند . اعضای شعبه باید واجد شرایط انتخاب کننده باشند . محل شعب اخذ رأی حتی الامکان با توجه به جمعیت و امکانات ارتباطی محل تعیین میشود . »

ماده ۲۱ بشرح زیر اصلاح میشود :

ماده ۲۱ « _ انجمن نظارت و شعب آن غیر قابل انحلال است مگر آنکه اسباب تعطیل و تعویق انتخابات را فراهم کند و یا برخلاف وظائفی که طبق این قانون بعهده انجمن گذاشته شده عمل نمایند در اینصورت اگر موجبات تعطیل و تعویق از طرف شعبه باشد بنا به نظر اکثریت انجمن نظارت با موافقت فرماندار یا بخشدار شعبه مزبور منحل میشود و اگر از طرف انجمن نظارت باشد فرماندار یا بخشدار با موافقت کمیسیون پنج نفری ( با کثریت آراء ) با ذکر دلائل اعضاء علی البدل را برای ادامه امر انتخابات دعوت مینماید و ضمناً مراتب و دلائل تعطیل و تعویق را ضمن صورتجلسه ای برای تعقیب متخلفین بشورای دائمی انتخابات اعلام میدارد . در صورتیکه از این اقدامات نیز نتیجه ای حاصل نشود از طرف فرماندار یا بخشدار درخواست انحلال انجمن نظارت بانظر کمیسیون پنج نفری از طریق وزارت کشور بشورای دائمی انتخابات موضوع ماده ۱۱۴ این قانون برای اتخاذ تصمیم فوری احاله خواهد شد . »

ماده ۲۲ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« ماده ۲۲ _ هر گاه در اثناء جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن درآمدن بجلسات تعلل و یا از حضور استنکاف نمایند تا زمانیکه اکثریت باقی است جریان امر تعقیب و بعضو یا اعضاء مذکور اخطار میشود که حضور یابند چنانچه عضوی تا دو جلسه پس از اخطار در استنکاف تعلل خود باقی باشد فرماندار یا بخشدار یک یاچند نفر از اعضاء علی البدل را بحکم قرعه برای عضویت انجمن دعوت مینماید و اگر اکثریت اعضاء انجمن نظارت ازحضور در انجمن استنکاف نمایند و یا پس از ختم انتخابات از دادن اعتبار نامه خودداری کنند فرماندار یا بخشدار علل و موجبات آنرا تحقیق و دررفع محظور اهتمام مینمایند و در صورتیکه اهتمام فرماندار یا بخشدار مؤثر نشود و اکثریت اعضاء انجمن یا تمام اعضاء انجمن اعم از اصلی و علی البدل همچنان استنکاف و یا استعفا نمایند یا بواسطه فقدان اکثریت انجمن نتواند بوظائف قانونی خود عمل کند کمیسیون مقرر در ماده ۱۵ در تجدید اعضاء انجمن نظارت به تعداد کسری اقدام می نماید و انتخابات را خاتمه میدهد و اشخاصی که موجبات تعطیل و تعویق و انحلال را فراهم کرده باشند طبق ماده ۸۷ این قانون مورد تعقیب قرار خواهند گرفت . »

بند ۴ ماده ۲۳ بشرح زیر اصلاح میگردد :

« بند ۴ _ اسامی داوطلبین آن حوزه که طبق ماده ۱۵ از طرف حزب اعلام شده است . »

ماده ۳۰ بشرح زیر اصلاح میگردد :

ماده ۳۰ _ ضمن انتشار اسامی دارندگان رأی انجمن نظارت تاریخ قبول شکایات را که باید از فردای همان روز شروع شود تعیین میکند و اگر از انتخاب کنندگان یا انتخاب شوندگان کسی از جریان انتخابات شکایت داشته باشد ظرف یک هفته باطلاع انجمن نظارت میرساند و انجمن نظارت بعد از انقضاء یک هفته شکایتی نمی پذیرد و منتهی ظرف یک هفته بشکایات واصله با حضور کمیسیون پنج نفری رسیدگی میکند در صورتیکه شکایت بنظر انجمن وارد باشد و ثابت شود که منتخب دارای شرایط مقرر در ماده ۹ و ۱۰ این قانون نیست مراتب را در صورتمجلس ذکر میکند و اعتبار نامه را برای نفر بعدی که دارای رأی بیشتری می باشد صادر می نماید و هر گاه تشخیص دهد که در انتخابات اعمالی بر خلاف قانون صورت گرفته موضوع را باتنظیم صورت مجلس برای اتخاذ تصمیم به شورای موضوع ماده ۱۱۴ این قانون احاله می نماید و طبق نظر شورا عمل میکند . »

تبصره زیر بماده ۳۹ الحاق میگردد :

« تبصره _ روز و ساعت تشکیل جلسات با دستور کار انجمن حداقل ۲۴ ساعت قبل در تابلو کنار در ورودی شهرداری آگهی میشود . »

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۴ به قانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۴ _ بمنظور ایجاد رو به واحد در انجام انتخابات و همچنین رسیدگی به اختلاف نظر در چگونگی اجرای قوانین و مقررات مربوط به انتخابات انجمنها ، شورای دائمی انتخابات به ریاست وزیر کشور و بعضویت افراد زیر تشکیل میگردد :

۱ _ معاون وزارت کشور .

۲ _ رئیس کانون وکلا .

۳ _ مدیر کل قضائی وزارت دادگستری .

۴ _ دو نفر اعضاء انتخابی از هیئت اجرائی و دو نفر اعضاء انتخابی از دفتر سیاسی حزب .

۵ _ دو نفر که در امر انتخابات بصیر و صاحب نظر باشند به انتخاب وزیر کشور .

۶ _ مدیر کل دفتر انتخابات وزارت کشور که سمت دبیری شورا را نیز بعهده خواهد داشت .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۵ باچهار تبصره بقانون شهرداری الحاق میگردد .

ماده ۱۱۵ _ شورای دائمی انتخابات با رعایت مقررات مربوط نسبت بموارد زیر رسیدگی و اتخاذ تصمیم مینماید و تصمیمات شورا قطعی و لازم الاجراء است .

۱ _ انحلال انجمن نظارت .

۲ _ ابطال انتخابات انجمنها و تعیین تکلیف آنها .

۳ _ رسیدگی به شکایات از انجمنهای نظارت در جریان انتخابات .

۴ _ رسیدگی و اظهار نظر در مورد اختلاف بین انجمنهای نظارت و فرماندار یا بخشدار در مورد انحلال شعب اخذ رأی .

۵ _ رسیدگی و تعیین تکلیف نسبت بسایر مسائل مربوط بانتخابات که از طرف رئیس شورا مطرح میشود .

تبصره ۱ _ هر گاه شورا ضمن رسیدگیهای خود به تخلف اعضاء انجمنهای نظارت برخورد نماید مراتب را برای تعقیب به مراجع صالح اعلام خواهد نمود.


تبصره ۲ _ جلسات شورا بدعوت رئیس شورا تشکیل میشود . دستور جلسه از طرف رئیس شورا تعیین میگردد . برای تشکیل شورا حضور لااقل هفت نفر از اعضاء لازم است و مصوبات شورا با اکثریت نسبی معتبر خواهد بود .

تبصره ۳ _ در مواردی که شورا ضروری بداند می تواند از نظر مشورتی افراد مجرب و بصیر استفاده نماید .

تبصره ۴ _ شورا می تواند رسیدگی و تحقیق نسبت بمواردیکه لازم بداند به کمیسیونی در مراکز استان و فرمانداری کل مرکب از استاندار یا فرماندار کل و رئیس عالیترین دادگاه محل _ دادستان استان یا شهرستان حسب مورد _ رئیس شورای حزب در استان واگذار نماید .

کمیسیون مزبور مکلف است نسبت بموارد ارجاع شده اقدام و نتیجه رسیدگیها و تحقیقات را به شورا اعلام نماید .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۶ با دو تبصره به قانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۶ _ بمنظور ایجاد همآهنگی در اجرای انتخابات انجمن شهر و شورای آموزش و پرورش منطقه ای انتخابات شورای مذکور در کلیه موارد باستثنای بند ۴ ماده ۹ و بندهای ۴ و ۵ و ماده ۱۰ این قانون تابع مقررات مربوط به انتخابات انجمن شهر خواهد بود .

تبصره ۱ _ اعضای انتخابی شورای آموزش و پرورش منطقه ای تشکیل میشوند از منتخبین شهرها به تعداد مقرر دربند ۱۱ ماده یک آئین نامه اجرائی ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه ای که با رأی مستقیم انتخاب خواهند شد و عضو انجمن شهرستان در بخش مربوط .

تبصره ۲ _ هر گاه تعداد اعضای انجمن شهرستان در بخش بیش از یک نفر باشد و یا چند بخش در محدوده عمل شورا قرار داشته باشند انجمن شهرستان از بین آنان یکنفر را برای عضویت در شورای آموزش و پرورش منطقه ای مربوط معین خواهد نمود . در مراکز شهرستانها که رئیس انجمن شهرستان طبق بند ۱۲ آئین نامه فوق در شورا عضویت دارد تعیین نماینده دیگری از انجمن شهرستان ضرورت نخواهد داشت .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۷ به قانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۷ _ وزارت کشور می تواند بمنظور تأمین کمبود نیروی انسانی مورد لزوم در زمان انتخابات از خدمات افراد مجرب و بصیر دولتی و غیر دولتی و بازنشستگان از طریق خرید خدمت و در حدود اعتبارات مصوب استفاده نماید .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۸ به قانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۸ _ در هر زمان که وزارت کشور آمادگی لازم را برای استفاده از کار ماشین های کامپیوتر در هر مرحله ای از انتخابات و یا در هر حوزه انتخابیه داشته باشد چگونگی اجرای انتخابات در آن مرحله و یا در آن حوزه طبق دستورالعمهای وزارت کشور خواهد بود .

ماده ای بعنوان ماده ۱۱۹ بقانون شهرداری الحاق میگردد :

ماده ۱۱۹ _ باستثنای تبصره های ۱ اصلاحی و ۴ الحاقی ماده ۱۵ و ماده ۱۱۶ الحاقی و تبصره های آن بقیه مقررات این اصلاحیه شامل انجمنهای شهرستان نیز خواهد بود .

مخبر کمیسیون کشور – قدرت الله واحدی

رئیس _ ماده واحده مطرح است آقای شیخ الاسلامی بفرمائید .

شیخ الاسلامی _ جناب رئیس چند مورد اصلاح عبارتی و چاپی است عرض می کنم درخود متن ماده واحده سطر سوم بعد از تبصره ماده ۳۹ عبارت قانون شهرداری مصوب . . . . . . . . از قلم افتاده است که باید اضافه شود در آخر همین ماده بجای « بقانون شهرداری الحاق میگردد » بایـد نوشته شود « بقانون مذکور الحـاق میگردد ».در صفحه ۳ آنجائیکـه نوشته شده « در اولیـن جلسه ایکـه انجمـن تشکیل میشود » تشکیل میدهـد درست است و در ماده ۱۴ سطـر ما قبل آخـر که میگویـد « داوطلبی خود را . . . . . . . . قبل از کلمه داوطلبی باید کلمه برگ اضافه شود این کلمه « برگ » از قلم افتاده است و در صفحه ۵ « در بخشهائی که چند انتخابات در جریان باشد بعد از کلمه انتخابات باید اضافه شود برای تشکیل چند انجمن » که باینصورت در میاید « در بخش هائیکه چند انتخابات برای تشکیل چند انجمن شهر در جریان باشد . این شهر در خود ماده هست ولی در تبصره از قلم افتاده استدعا می کنم اصلاح بفرمائید در همین صفحه نوشته شده تبصره ۱ ماده ۱ ، ماده ۱۵ صحیح است . در اواسط صفحه ۹ ، در آخر جمله « موضوع را با تنظیم صورت مجلس برای اتخاذ تصمیم » جمله از طریق وزارت کشور باید اضافه شود « _ این جمله از طریق وزارت کشور » از قلم افتاده است در صفحه ۱۰ سطر چهارم در بند ۲ نوشته شده رئیس کانون وکلا ، کلمه دادگستری باید اضافه شود چون به کانون وکلای دادگستری معروف است در آخرین ماده که ۱۱۹ است ، بقیه مقررات این اصلاحیه شامل ، این کلمه ، انتخابات »

از قلم افتاده شامل انتخابات انجمنهای شهرستان نیز خواهد بود کلمه « انتخابات » باید اضافه شود. متشکرم .

رئیس _ اشتباهات چاپی اصلاح میشود آقای دکتر طبیب بفرمائید .

دکتر طبیب _ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند لایحه ایکه مورد بحث است شور دوم قانون اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری دارای یک روح و یک تفکری است که در این لایحه منعکس شده و در جلسه گذشته که شور اول مطرح بود یک عده از همکاران پیشنهاداتی عاملی هم پیشنهادی دادیم مبنی بر اینکه در بند یک ماده ۱۰ استثنائی است و در آن یک عده در مقامات مملکتی از شکرت در انجمنهای دمکراتیک و شهرداری ممنوعیت دارند به استثنای استادان ، دانشیاران ، استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آمورش عالی تدریس می کنند مشروط به اینکه شغل دولتی دیگر نداشته باشند این ناظر بر این است که سطح گفت و شنود و تصمیم گیری در انجمن های شهر و دمکراتیک به پیروی از منویات رهبری و فرماندهی رستاخیز و انقلاب ملت ایران بالاتر بیآید از این رو ما درخواست کردیم که کلمه عالی حذف شود تا این مسئله و این روح بتواند عمومیت داشته باشد و در تمام مملکت ایران دبیران و آموزگاران بتوانند در انجمنهای دمکراتیک شرکت داشته باشند و سطح گفت و شنود و مشارکت سیاسی و تصمیم گیری را بالاتر ببرند در این ماده در کمیسیون بحث شد و متأسفانه آن نظری که پیشنهاد دهندگان داشتند نتوانست در مصوبه کمیسیون که امروز مطرح است انعکاس پیدا کند همانطوری که میدانید مؤسسات آموزش عالی اکثراً در مراکز پرجمعیت و استانهای مملکت متمرکز شده اند و اگر کلمه عالی حذف نشود و دبیران و آموزگاران نتوانند مشمول شرکت در اینگونه انجمنها بشوند اکثر مناطق مملکتی ما نمیتوانند از وجود این عناصر اسنفاده کنند و برداشت من اینست که بر خلاف برنامه هائی است که مورد توجه سیاست های عالیه مملکت است خصوصاً اینکه میبایست بمقام شغلی و اجتماعی معلمین در جامعه توجه شود و اینها بتوانند همانطور که شاید و باید شرکت داشته باشند در تمام مسائلی که مربوط به خودشان است و تشویق به خدمت در مناطق دور افتاده مملکت بشوند که تا اندازه ای رفع مشکل بشود مسائلی مطرح بود که ممکن است با توجه و احترام موقعیت شغلی که معلمین دارند انجمنها قیافه یک جانبه و یک دست پیدا کنند و این مغایر با همآهنگی همه صفوف و قشرهای اجتماعی است من فکر میکنم این موضوع نمیتواند مورد نگرانی قرار بگیرد . اول آنکه معلمین اگر مشارکت بیشتری داشته باشند چه بهتر . چون عناصر روشنفکر و با سواد هستند و مورد بحث ما اغلب مناطق و جاهائی هستند که ممکن است افراد خیلی خیلی روشنفکر در آنجا وجود نداشته باشند و جوانان مملکت هم به شرکت در امور انتخاباتی علاقمندی بیشتری نشان خواهند داد . غیر از این مطلب کمیسیونهای ۵ نفری و هیأتهایی برای بررسی هست که داوطلبین را در مراجع گوناگون مورد بررسی قرار میدهد کمتر اتفاق میافتد که انجمنهای دموکراتیک همه یکدست باشند و همه قاضی یا طبیب یا از یک صف بخصوصی باشند بخصوص که مردم رأی خواهند داد و رأی مردم مورد احترام خاصی خواهد بود گفته شد که معلمین با این ترتیب از اشتغال به کارآموزش خودشان باز می مانند میدانیم اکثر معلمین در هفته بیش از ۲۰ ساعت شغل معلمی ندارند و در سایر اوقات از نیروی انسانی آنها میشود استفاده کرد و انجمنها هم وقت زیادی نگیرند از همه اینها بالاتر در قطعنامه کنفرانس ارزش یابی انقلاب آموزشی در قسمت چهارم بالا بردن موقعیت اجتماعی و شغلی معلمان قرار است که مورد توجه باشد بنابر این چون آقای اشرف حریری پیشنهادی داده بود که شبیه پیشنهاد اینجانب و آقای دکتر عاملی است که تقدیم داشته بودیم درخواست من اینست این پیشنهاد مورد توجه همکاران عزیز قرار بگیرد که موافقت بفرمایند با حذف کلمه عالی . تمام کسانی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس می کنند حق شرکت در انتخاب شدن در انجمنهای دموکراتیک را داشته باشند متشکرم . ( صحیح است ) .

رئیس _ آقای حریری بفرمائید .

اشرف حریری _ با اجازه ریاست محترم وهمکاران عزیز بر اساس لایحه اصلاحی مربوط به پاره ای از مواد قانون شهرداریها به استادان و دانشیاران و استادیاران و سایر افرادی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس میکنند اجازه داده شده است که عضویت انجمنهای دمکراتیک را داشته باشند بنده در جلسه گذشته پیشنهادی دادم که دبیران و آموزگارانی که منحصراً در کادر آموزشی کار می کنند و شغل تدریس دارند به آنها نیز اجازه داده شود در محل مأموریت خود عضویت مجامع دمکراتیک را داشته باشند توضیحاً بعرض میرسانم چون انجمنهای دمکراتیک بعد از این باید محل رسیدگی و تجزیه و تحلیل دقیق مسائل اجتماعی و اقتصادی ما باشد بنابر این لازم است که اعضای آن افرادی باشند که آگاهی و دانش و بینش کافی اجتماعی داشته باشند بعلاوه دلیل ندارد کسانی که در مؤسسات آموزش عالی تدریس می کنند کادر آموزشی بحساب بیایند و مدرس محسوب بشوند و کسانی که در کادر آمورشی متوسطه و ابتدائی بامر تدریس بار دیگر پیشنهاد خودم را مطرح میکنم و تقاضای تصویب آنرا دارم .

رئیس _ بنده تصور میکنم با احترامی که معلم در جامعه ما دارد این پیشنهاد بسیار خوبی است ، نظر آقای دکتر طبیب را هم تأمین میکند .

مظهری _ بشرط آنکه جمله « منحصراً تدریس میکنند » حتماً اضافه شود .

رئیس _ این جمله در پیشنهاد ایشان وجود دارد . خانم برومند فرمایشی دارید ؟

بانو برومند _ بلی .

رئیس _ شما مخالف فرهنگیان هستید ؟

بانو برومند _ اگر اجازه بفرمائید عرض میکنم علاوه بر اینکه مخالف نیستم نهایت احترام را هم برایشان قائلم ، لابد مستحضر هستید خودم نیز مدتی عضو انجمن شهرستان و شهر بودم این انجمن ها کارشان خیلی جدی است و باید هم باشد.

منتظری _ مگر کار معلم شوخی است ؟

بانو برومند _ اگر اجازه میفرمائید بنده صحبتم را بکنم والا بروم بنشینم .

( نمایندگان _ مطلبتان را بفرمائید ) پس لطفاً اجازه بفرمائید من نتیجه گیری از صحبتم بکنم بعد اعتراض بکنید ، معلمین در هفته چند ساعت کارشان زیاد است و زحمتشان زیاد ، آقایان موافق با این لایحه ، یا اهمیت کار انجمنها را درک نکرده اند یا اهمیت معلم بودن را و تدریس را در نظر نمیگیرند . انجمن شهر تنها هفته ای یک یا دو روز تشکیل جلسه دادن نیست کمیسیونهای مختلف دارد که اعضاء این انجمن باید بمسائل مختلف و گرفتاریهای مهم انجمن شهر رسیدگی کنند و این در هفته با ساعاتی که یک معلم تدریس میکند درست در نمآید و بیش از آن ساعاتی که معلم تدریس میکند وقت میگیرد ( یکی از نمایندگان _ در شهر ۳۰ هزار نفری ما هفت نفر دبیر عضو انجمن شهر هستند ) نمیتوانیم بگوئیم که در شهر ۳۰ هزار نفری معلم عضو انجمن شهر باشد و در شهری که یک میلیون جمعیت دارد عضو انجمن شهر نباشد بنابر این اگر یک معلم بخواهد وظیفه اش را بنحو احسن انجام بدهد نمیتواند عضو انجمن شهر باشد و یک کار پر مشغله و پرگرفتاری مانند کار تدریس و معلمی داشته باشد گذشته از این یک معلم در سنگری که هست خیلی بیشتر میتواند خدمت بجامعه بکند چرا افرادی که فراغت بیشتری دارند و بصیرت دارند انتخاب نشوند و از وجود آنها استفاده نشود و یکعده معلم که واقعاً گرفتارند و باید به بچه های مردم برسند در انجمن ها عضو شوند من واقعاً مخالفم ، اما اینکه عضویت افراد آموزش عالی هست آنها مسلماً فراغت بیشتری دارند و هیچوقت یک استاد گرفتاری یک معلم را ندارد ( دکتر منتظری _ شما اطلاع ندارید ) .

رئیس _ خیال میکنم سوء تفاهمی برای خانم برومند پیش آمده و تصور کرده اند که انجمن شهر فقط باید از دبیران و آموزگاران تشکیل شود . اینطور نیست بلکه آنها را از یک حق محروم کردن مطرح است . آقای مظهری بفرمائید .

مظهری _ عرض کنم که در لایحه پیش بینی شده بود استادان دانشگاه می توانند عضویت انجمنهای را داشته باشند خود بنده این پیشنهاد را کردم وقتی که ما این حق را برای استاد قائل هستیم چه تفاوتی هست بین یک دبیر یا یک معلم یا یک استاد دانشگاه ، اگر مسأله فرصت نداشتن مطرح است بنظر بنده استاد بیشتر احتیاج بمطالعه و تحقیق و تتبع دارد تا یک آموزگار یا کمک آموزگار یا دبیر ، یا باید کادر آموزشی را بکلی کنار بگذارید و یا این حق را برای همه کادر آموزشی بدهید ، بنده به کادر آموزشی تکیه می کنم ، معاون و رئیس فلان قسمت مطرح نیست ، کسانی که منحصراً تدریس می کنند و بکار تدریس اشتغال دارند و بآن صورت وابستگی به دستگاه دولت ندارند که یک کارمند دولت دارد ، اگر این حق برای استاد دانشگاه هست باید برای معلم هم باشد بنده معتقدم اگر کار آموزشی مغایرت دارد با کار انجمن باید مسئله آموزش عالی را هم کنار گذاشت بنظر بنده استاد اگر حق داشته باشد برود به انجمن معلم که فرصت بیشتری دارد طبعاً او هم باید برود .

رئیس _ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان ( وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر ) _ بنده ضمن تشکر از این احساساتی که نسبت به کادر آموزشی مملکت ابراز میشود خواستم نظر دولت را در این مورد عرض کنم با نظری که آقایان بیان فرمودند با انحصار اینکه فقط کادر آموزشی باشد دولت موافق است .

رئیس _ پیشنهاد آقای حریری نیز به همین ترتیب است « کسانی که بکار تدریس اشتغال داشته باشند » بنابر این به پیشنهاد آقای حریری رأی میگریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد .

رئیس _ پیشنهاد بعدی قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً در مورد ماده ۱۹ لایحه اصلاح پاره ای از مواد قانون شهرداری و الحاق ۶ ماده بآن پیشنهاد میشود کلمه تسریع در سطر اول حذف گردد .

میر ابوطالب رضوی نژاد

رئیس _ آقای رضوی نژاد بفرمائید .

رضوی نژاد _ با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران گرامی در ماده ۱۹ اصلاحی که تکالیف انجمن نظارت را از نظر تقسیم شعب اخذ رأی تعیین کرده یک کلمه تسریع اضافه شده و این تسریع معایبی را دربردارد ، اصولا فلسفه قانونی ماده ۱۹ این بوده که انجمن نظارت خودش اخذ رأی نکند بلکه حالت نظارت بر اخذ رأی شعب داشته باشد اگر ما این کلمه تسریع را اینجا بگذاریم به خود انجمن نظارت اجازه اخذ رأی داده ایم که این خود تالی فاسدی دارد و اغلب انجمن های نظارت میل دارند در اخذ رأی دخالت داشته باشند روی این اصل من بجهت اینکه وظیفه انجمن نظارت بر حسب آنچه که قانونگذار نظرش بوده پیشنهاد حذف کلمه تسریع را دادم که انجمن نظارت حالت نظارتی خود را حفظ کند نه حالت اخذ رأی که مختص شعب اخذ رأی است .

رئیس _ نسبت به این پیشنهاد نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) باین پیشنهاد رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( عده کمی برخاستند ) تصویب نشد .

کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن با اصلاحی که بعمل آمد رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ، لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می شود .

- اعلام وصول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده بآن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره بقانون مزبور از مجلس سنا

۱۲ - اعلام وصول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده بآن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره بقانون مزبور از مجلس سنا .

رئیس _ لایحه ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ ( دادگستری و استخدام ) در قبال لایحه شماره ۶۵۱۴۲ مورخ ۲ / ۱۰ / ۲۵۳۴ دولت راجع باصلاح بعضی از مواد قانون تصفیه امور ورشکستگی و الحاق دو ماده بآن و اصلاح بعضی از مواد قانون تجارت و الحاق پنج تبصره بقانون مزبور در جلسه روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود

- ختم جلسه

۱۳ - ختم جلسه .

رئیس _ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می کنیم دستور و موقع جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید .

( جلسه ساعت دوازده و پانزده دقیقه ختم گردید )

رئیس مجلس شورای ملی _ عبدالله ریاضی

پرسش‌های نمایندگان

۱۴ - پرسش‌های نمایندگان

سؤال آقای حسین میرزالو از وزارت رفاه اجتماعی .

ریاست محترم مجلس شورای ملی باستحضار میرساند اخیراً شایع شده داروهای حشره کش مایعی از قبیل ( پیف پاف _ افکن _ فلش ) دارای مواد سرطان زای خون میباشند چون با فرا رسیدن تابستان و آغاز فصل گرما ضرورت استفاده از آنها بمنظور قلع و قمع حشرات در خانواده ها اجتناب ناپذیر است علیهذا تقاضا مندم مقرر فرمایند مراتب بدولت ابلاغ تا وزیر محترم رفاه و تندرستی توضیحات لازم در این باره داده و از مردم و مصرف کنندگان نگرانی رفع رجوع نمایند .

با عرض احترام _ حسین میرزالو