مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ بهمن ۱۳۴۹ نشست ۲۲۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملیی ۴ بهمن ۱۳۴۹ نشست ۲۲۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۴ بهمن ۱۳۴۹ نشست ۲۲۴

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۲

جلسه: ۲۲۴

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان دکترالموتی- رامبد- پورساطع- ارسنجانی- خاتم دکتر دولتشاهی و آقای پزشک‌پور

۳- تصویب صورت‌جلسات روز یکشنبه اول بهمن ماه ۱۳۴۹

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به معافیت گمرکی اتومبیل‌های شخصی مأموران ثابت دولت در خارج از کشور و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به لایحه معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهایی که به منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزایر حلیج فارس می‌شود و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت‏

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به طرح قانونی مجازات اخلال‌کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسایل و تأسیسات هواپیمایی‏

۸- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به معافیت از پرداخت مالیات مربوط به اتومبیل‌های ساخت و کارخانه‌جات داخلی و ابلاغ به دولت‏

۹- اعلام وصول و قرائت دوازده نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

۱۰- ختم جلسه‏

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه (۴) بهمن ماه ۱۳۴۹

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان اهری – ابوذر- اخلاقی- آموزگار- موقر- دکتر متین- تهرانی- دکتر صاحب قلم- ثامنی- دکتر مدنی-شهرستانی- زرگرزاده- دکتر خسروی کردستانی- دکتر زفیعی- دکتر صالحی- رضازاده- پورساطع- صائب- محدث زاده- اسدالله سلیمانی- عباس میرزائی – شاخوئی- مبارکی – دکتر خیر اندیش- بانو ابتهاج سمیعی- دکتر زعفرانلو- دکتر رهنوردی-صدقیانی زاده- مهندس معینی- دکتر سعید- غلام نیاکان- فیاض- مهندس قدر پناه- دکتر کلالی- مهرزاد- تیمسار نکوزاد- کریم بخش سعیدی- فضائلی.

غائبین مریض

آقایان دکتر امین – ضیائی احمدی – پرویزی- پاینده- سلیمانی کاشانی- دکتر ضیائی- پردلی- عجم- دکتر عدل طباطبائی- فرهاد پور.

بیانات قبل از دستور آقایان دکتر الموتی- رامبد پورساطع – ارسنجاقی- خاتم دکتر دولتشاهی و آقای پزشکپور

۲- بیانات قبل از دستور آقایان دکتر الموتی- رامبد پورساطع – ارسنجاقی- خاتم دکتر دولتشاهی و آقای پزشکپور

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می کم آقای دکتر الموتی تشریف بیاورید.

دکتر الموتی – جناب آقای رئیس همکاران محترم افتخار دارم که از طرف فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین، حزب پاسدار انقلاب سفید ایران را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر رهبرداهی و خردمند انقلاب و ملت بزرگ و حق‌شناس ایران تبریک و تهنیت عرض کنم.

به راستی ما مردم ایران که در این عصر و زمان‌زدگی می‌کنیم بسیار خوشوقت و سعادتمندیم که در دوران حیات خود شاهد تحولات و پیشرفتهای مهمی می‌باشیم که نجات بخشیده بلکه هم‌آهنگ با کاروان تمدن قرون اعصار می‌برد. (صحیح است) و بی‌شک همه کسان یکه در راه این نهضت بزرگ خدمتی بعهده دارند نامشان در تاریخ ایران جاودان خواهد ماند زیرا توانسته‌اند در راه نیل به هدف‌های عالی رهبر خردمند ایران گاهی بر دارند و موجبات رفاه و آسایش و سعادت هم‌وطنان خود را بیش از پیش فراه سازند.

(صحیح است)

در تاریخ کهن و پر افتخار ملت ایران روزهای مهم و بزرگی وجود دارد، ولی بدون شک هیچ روزی به عظمت و درخنشدگی روز ششم بهمن نیست (صحیح است) زیرا در چنین روزی با راده توانای رهبری هوشمند و بشر دوست زنجیر اسارت و بردگی از دست و پای میلیونها زارع ایرانی گسسته شد (صحیح است) اصول فرتوت و منحط فئودالیسم منهدم گردید (صحیح است) و در سود کارخانه‌ها یعنی دسترنج حقیقی خود سهیم گردید (صحیح است) بانوان ایران که تا آن روز در ردیف محبورین بودند حقوق مساوی با مردان بدست آوردند (صحیح است) جنگلها و مراتع ملی شد و بالاخره عدالت اجتماعی که رهبر عادل و مفخم ایران از روز شروع سلطنت خواستار ان بودند در سراسر کشور مستقر گردید (صحیح است) و کلیه انسانهائی که در این مرز و بوم بسر می‌برند به حقوق حقه خود رسیدند (صحیح است). بنابراین وظیفه هر فرد ایرانی علاقمند باین آب و خاک این است که قدر این روز بزرگ را دانسته برای نیل به هدف‌های درخشان انقلاب ایران از صمیم قلب بکوشند (صحیح است) بخصوصی که بارداده توانای شاهنشاه تاکنون ۱۲ اصل انقلابی یکی پس از دیگری برای سعادت ملت ایرانب مرحله اجرا گذارده شده که ره یک منشا تحول جدیدی در زندگی ملت می‌باشد. شاهنشا فرمودند «انقلاب ما در درجه اول یک انقلاب بشری و انسانی است که بخصوص بر اساس تأمین حقوق توده‌های محروم تکیه دارد.

چنین انقلابی طبعاً می‌یابد از هر گونه خودخواهی و تنگ نظری بدور باشد و پیشرفت خویش را نه تنها در چهارچوب منابفع ملی خود بلکه در پیشرفت همه جامعه انسانی خواستار شود».

«انقلاب ما از قشرها و صفوف جامعه ایرانی واحدی یکپارچه به وجود آورد. انقلاب ایران باعث شد که نه تنها دولت و دستگاه حکومتی به مردم تحمیل نشود» بلکه بالعکس مستقیماً از خود مردم منبعث گردد و خویش را بطور کامل در اختیار حقوق و منافع حقه آنها قرار دهد.»

ما امروز به هر کجای دنیا که می‌رویم می‌بینیم که همه ملت‌ها و همه جهانیان پیش از پیش به شاهنشاه و کشور ما احترام می‌گذارند. (صحیح است) زیرا می‌دانند در جامعه ما کلیه بی‌عدالتی‌ها در سایه انقلاب ششم بهمن از بین رفته و هر دسته و هر طبقه از ملت ایران به حقوق حقه خود رسیده است (صحیح است) از ان جهت نه تنها ملت ایران بلکه جهانیان سر تعظیم در مقابل چنین شاهنشاهی فرود می‌اورند که مبتکر وبانی این انقلاب مقدسی بوده‌اند (احسنت).

در روز ششم بهمن شاهنشاه آریا مهر با اعلام منشور انقلابی رسالت تاریخی و بزرگ خود را انجام دادند.

در چنین روزی رهبر عالی قدر و ثمربخش در جامعه ایرانی خلافه خود انقلابی عظیم و ثمربخش در جامعه ایرانی بوجود آوردند به نحوی که ترکیب طبقاتی و افکار پوسیده گذشته را دگرگون ساختند بی‌آنکه رنگی از خون دیده شود یا شعله‌ای از آتش زبانه کشیده باشد. در حالی که در سایر کشورها اجرای هر یک از این اصول مترقی موجب

خونریزی‌های فراوان و کشت و کشتارهای زیادی شده است.

انقلاب ارضی که در جامعه ما یدون هیچ گونه تشنج و نامنی و خونریزی بوجود آمده است در خیلی از نقاط دنیا بدون به هدف نهائی آن برسند یا خونریزی‌های زیادی توأم بوده است. درود به شاهنشاهی که مبتکر و بانی چنین انقلابی بودند که کلیه انسانها به همة حقوق حقة خود رسیدند بدون اینکه قطره حونی ریخته شود (صحیح است – احسنت) ایناست فلسفه اساسی و اصیل انقلاب سفید ایران (صحیح است).

ندای انسانی شاهنشاه ما با الهام از ان روح بزرگ و قلب پاک موجب گردید که ارکان پوسیده و فرتوت فئودالیسم که مظهر اسارت بردگی میلیونها هموطن عزیز و شرافتمند ما بود در هم کوبیده شد تا زارعین و دهقانان و روستائیان وطن ما حیات موینی را آغاز کنند به همین جهت القاء رژیم منحوس ارباب و رعیتی در تاریخ کهن ایران با خطوط برجسته ثبت می‌شود.

ما امروز وقتی می‌بینیم که همه مردم ایران از زارع و کارگر و روشنفکر و دانشگاهی و فرهنگی و روزنامه نگار و همه طبقات مردم ایران به حقوق حقه خود رسیده‌اند از این جهت است که یکپارچگی عمیقی بین همه طبقات ملت ایران در راه به ثمر رسیدن این انقلاب دیده می‌شود (صحیح است) ما وقتی بتاریخ پر افتخار سلطنت شاهنشاه مراجعه می‌کنیم می بینیم که از روز شروع سلطنت، شاهنشاه فرمودند که سلطنت بر ملت گرسنه افتخاری ندارد (احسنت) به همین جهت شاهنشاه از روز شروع سلطنت، شروع باین اصلاحات اساسی کردند ولی در یک جامعه‌ای که در طول قرون و اعصار طولانی موانعی در راه رسیدن به این اصول وجود داشته است هر یک از این اصول انقلابی با مخالفت‌های مواجه شد و چنانچه دیدیم وقایع ناگواری مثل واقعه خرداد ۱۳۴۱ و حادثه ۲۱ فرودین و امثالهم بوجود آمد برای اینکه این افکار درخشان به ثمر نرسد ولی خدای ایران نخواست و شاهنشاه ایران با اراده قاطع خود کلیه موانع را از بین بردند و ملت هم پشتیبان این انقلاب بود به همین دلیل دیدیم که اقدام شد و بثمر هم رسید و هر گونه توطئه خاثنانهای هم که در این راه بوجود آمد با مشت نیرومند ملت ایران در هم کوبیده شد (صحیح است – احسنت).

شاهنشاهی که در دوران سلطنت پر افتخار خود کراراً یادآوری کرده‌اند که (سلطنت بر ملت گرسنه افتخار ندارد) در روز ششم بهمن بار دیگر این حماسه پر شکوه آزادی انسانها را با ملت خود در میان نهادند و از همگان خواستند که برای بر هم زدن آن نظام بی‌انتظام و نامعقول گذشته متحد شوند تا طرح کشوری نوین و ملتی سعادتمند و مرفه و سلامت را بریزند (صحیح است) با پره شدن زنجیر اسارات از دست و پای رعایان ایرانی گوشی از آن روز دهقان آزاد در این مملکت متولد شده و اقتصاد بیمار ایران جان تازه‌ای گرفت، و عامل استثمار یعنی خان و ارباب و فئودال از روستاهای ایران خارج شد.

همچنین کارگر ایرانی یا سهمی شدن در سود کارخانه‌ها از استثمار کارفرمایان رهائی یافت (صحیح است) زن ایرانی با بدست آوردن حقوق مساوی با مردان شخصیت انسانی خود را بازیافت، و این لکه ننگ از دامان ملت ایران زدوده شد (صحیح است).

اجرای طرحههای عظیم سپاه دانش، بهداشت، ترویج و آبادانی که بابتکار رهبر خردمند ایران صورت گرفت جامعه ایرانی بخصوص فرزندان عزیز دهقانان و روستائیان ما را از جهل و بیماری و بی‌خانمانی نجات داد و مشعل فروزان علم و دانش بدست این فرزندان غیور وطن ما بدورترین نقاط کشور تأیید و نبوغ ذاتی فرزندان دهقان ایرانی در سایه این قبیل ابتکارات آنچنان جلوه کرده که اکنون نسل تازه‌ای با سلامت کامل و نیروی علم و دانش برای ساختن ایران نوین آماده گشته است. سپاهاین انقلاب چه آنهائی که با ود علم و دانش به روستاها می‌برند، چه آنهائی که بناه سپاه بهداشت سلامت روستائیان ما را تأمین می‌کنند، چه آنهائی که با ترویج و آبادانی روستاهای ما را آباد می‌سازند و همه و همه در اجرای فرامین رهبر انقلاب می‌کوشند (صحیح است) و از صمیم قلب خواستار آن هستند که رسالت تارخی و ملی خود را در راه خدمت به مردم انجام دهند.

امروز هر ایرانی وقتی بر روستاهای مملکت می‌رود گرچه هنوز آثار گذشته و آثار دوران منحوس فئودالیسم در دهات و روستاهای ایران بر دوش زارع ایرانی سنگینی می‌کند و چهره روستاهای ما هنوز متأسفانه مظاهر گذشته‌اش در روستاها وجود داشته است بکلی از بین نرفته چون زمان می‌خواهد این روستاهائی که قرنها در چنگال فئودالیسم اسیر بوده است با برنامه‌های انقلاب هماهنگ گردد ولی امروز با تمام قدرت و امکان مملکت برا ینوسازی روستاها اقدام می‌شود و روستاهای ایران که در گذشته اسیر فئودالیسم بود امروز چنان آزاد شده که روستائیان ایران احساس می‌کنند که حیات تازه‌ای را شروع کرده‌اند و این زندگی جدید ملت ایران بخصوص برای طبقات روشنفکر و زحمتکش ملت ایران یک حیات نوین و تازه‌ای است، از این جهت می‌بینم هر گونه توطئه سرخ و سیاه وقتی می‌خواهد بوجود بیاید با مشت نیرومند همه طبقات ملت ایران مواجه و این توطئه بسهولت در هم کوبیده می‌شود.

دربارۀ کارگران شاهنشاه آریامهر فرمودند:

«با اجرای قانون سهمی شدن کارگران در سود کارخانه‌ها، امروزه کارگر ایرانی از متوقی‌ترین قوانین دنیا در این زمینه برخوردار شده است. از نتیجه این وضع هم کارفرمایان، هم کارگران، هم اقتصاد ملی ایران بهره‌مند گشته‌اند (صحیح است).

اکنون طبقه کارگر ایرانی، همگام با برادران و خواهران کشاورز خود و همراه با سایر طبقات زحمتکش ایرانی و بر اساس روح و مفهوم انقلاب شاه و ملت جهش و تحرک عظیمی کشور را در زمینه‌های صنعتی و تولیدی تدارک می‌بینید. این نیروئی است که بر اثر انقلاب اجتماعی ایران برای تضمین و ترقی صنعتی و اجتماعی و افزایش روزافزون ثروت ملی ما بکار افتاده است و مسلماً ضامن آینده امید بخش ایران خواهد بود (صحیح است).

اعضای فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در کنار همه افراد حزب پاسدار انقلاب دوشادوش کلیه افراد ملت ایران شب و روز می‌کوشند که برنامه‌های مترقی و درخشان رهبر خردمند انقلاب سریعتر زودتر به ثمر برسد.

ما پاسداران انقلاب در این ساحت مقدس با صدای بلند اعلام می‌کنیم که در اجرای فرامین شاهنشاه آریا مهر با تمام قوا کوشا بوده و آرزومندیم که هر چه به هدف و آرمانهای بشری رهبر بیدار دل خود که ساختن ایران مترقی در دوران تمدن بزرگ است نایل شویم. بی‌شک در این راه هر گونه مانع ورادعی که در راه انقلاب سفید ایران وجود داشته آن را در هم خواهیم کرد (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای رامبد بفرمائید.

رامبد- درباره روز بزرگ و انقلاب تاریخی ششم بهمن دو نکته حساس در خود مطالعه و تأمل است یکی آنکه کسانی که در متن یک حادثه و در گرما گرم تحولی قرار دارند از آنجایی که خود جزئی از اجزاء این حادثه‌اند نمی‌توانند عظمت و اهمیت واقعه را آنچنان که باید درک کنند باید زمانی بگذرد و روزگاری سپری شود، غبار حوادث فرونشیند، ‌های هوی جهان پر آشوب آرام شود تا تاریخ قضاوت کند که عظمت این کار و تاثیری که در سرنوشت این ملت گذاشته است چیست آنچه ما می‌گوئیم برگی از یک کتاب و قطره‌ای از یک دریایش نیست.

دیگر انکه در وقوع یک تحول نحوه انجام آن، کیفیت اجرا و آثار و نتایج آن تحول مهم است نه فقط کمیت آن تنها سخن در این نیست که ما بگوئیم انقلاب شاه و ملت چه کرده است باید ببینیم که این شاهکار چگونه آغاز شده است آغازی که سر فصل روزی نو و روزگاری نو بود (صحیح است) آغازی که از سنتهای دیرین و دستگاههای کهن چنان سازمان و نظامی نو بوجود آورده که چشم کهن جهانی را خیره کرده (صحیح است) حتی خوش باورترین موافقترین و خوشبین‌ترین و امیدوارترین افراد و کسانی که در این کشور تشنه تحول و اصلاح و انقلاب بودند باور نداشتند که در مدتی کوتاه و با کمترین بر خورد به نتیجه‌ای چنین بزرگ برسیم. شاید فتحی بدین بزرگی باقر بانیانی بدین کمی که در تاریخ انقلابات جهان سابقه نداشته باشد (صحیح است). هر چند که در اینجا فداکاری و جانبازی شخص طراح و رهبر انقلاب را نمی‌توانیم فراموش کنیم (صحیح است – احسنت) بدبینان باور نداشتند زیرا سابقه تجارت تلخ را خیالی و هر انقلابی را خوابی بیش نمی‌دانستند. خوش بینان حق داشتند که در باور باشند زیرا خوشبین‌ترین اشخاص دیده بودند که عوامل منفی، سودجوئی‌های فردی، شرایط ناسازگار داخلی و خارجی تنگ‌نظریها و کوتاه فکریها، ترس‌ها و تزلزل‌ها، بی‌علاقگی‌ها و بی‌تفاوتی‌ها همه، همه نقشه‌ها را نقش بر آب می‌کرد. (احسنت) این کار اراده‌ای می‌خواست به عظمت کوه، همتی پهناوری دریا و گذشتی بی‌همتا (احسنت)، عشقی فناناپذیر به این آب و خاک و نبوغی که معجزه‌آسا همه طلسما را بشکند و همه مشکلات را حل کند (صحیح است) این اراده و همت و اندیشه و گذشت و عشق و نبوغ را همه یک تن داشت (صحیح است) و آن رهبر بزرگ منا شاهنشاه آریامهار بود (صحیح است – احسنت) که دلها ناامیدوار امیدوار و دستهای خسته را فعال و مردمی فرسوده را زنده و جوشنده و پر تکاپور کرد (صحیح است) اکثریت ملت ما پیش از آن چه بود؟ دهقانی بود با زندگی پر حرمان، زمین سرسخیت با دستی تهی، چشمی نگران، آبیاری را از آسمان می‌خواست خرمن افشانی را از باد، شخم را از چهارپا و حاصل از قضا و قدر، تا کی، سال موافق شود آسمان مهربان، آب و هوا سازگار تا او بکارد و بدرود دو بردارد و حاصل رنج گران و خون دل را تقدیم ارباب و خان بکند و خود از آنچه کاشته و برداشته هیچ نصیبی نبرد (احسنت) کارگری بود با کار سنگینی، عائله بیشمار، دستهای پرپینه، تن فرسوده، دل پر کینه جان بکند بسوزد و بساز دو از دست آورد خود حتی سهمی هم نداشته باشد (احسنت) زنی بود اسیر سنت و خرافات، گرفتار ستمی بنام مقررات که این ستم را نه شرع می‌پسندید نه قانون، نه آزادگی نه انسانیت، محصور در چهار دیوار حرم، جزء مایملک مرد و بی‌ارزش‌تر از اموال دیگر، با قهر و خشم مرد رشته امیدش از زندگی و خانه و خانواده گسسته می‌شد دادخواهی نداشت. مردمی بودند در عین ثروتمندی فقیر، با دعوای آزادی اسیر، اسیر سیاستهای و ترسها، اسیر مداخله‌ها و تهدیدها، گنج ثروت‌های بیکران در زیر پا، گنجینه معمتهای بی‌پایان در زیر دست، امل کلیداین گنجها را دیو حرص و آز جهانی در چاه انداخته بود، دیروز را دیدیم امروز را بنگیریم که هر چه می‌بینیم بناهای بلند افراشته شهرهای نوساخته کارخانجات نو خواسته، کشتزارهای گسترده جنگلهای نو کاشته، معدنهای نو گشوده در برابر ما است (صحیح احسنت- احسنت) مشکل دیروز مشکل نداشتن بود و کم داشتن، مشکل امروز مشکل داشتن و فراوانی، دشواری زیاد خواستن که آن خود نشانه ترقی و توسعه و پیشرفت است. (صحیح است) مردم همه می‌بینند با پوست و گوشت خود احساس می‌کنند و همه می‌دانیم که تأثیر دیده‌ها از شنیده‌ها بیشتر است. بس چه نادانند آن بی‌انصاف مردمی که می‌خواهند از دور صدای نارسای غرض و دشمنی را از بانک بلند حق فراتر برند و به مردم بکویند آنچه از اعمال خارجی از دور می‌شوند درست‌تر است از آنچه از نزدیک با چشم خود می‌بینید (احسنت).

چه غافلند این سیه روز عواملی که می‌خواهند به دهقان بگویند تو امروز که صاحب زمینی و حاصل دسترنج تو از آن تو است بدبخت‌تر از دیروزی که یا هیچ نداشتی یا اگر داشتی سهم ارباب و خان بود (احسنت)، کدام تبلیغات، کدامین سخن می‌تواند مردم را از منیت، از بی‌نیازی از آسایش، از آزادی‌ها، از آنچه احساس غرور می‌کنند بیزا کند و شیفته ناامنی و نابسامانی و سرافکندگی بسازد (صحیح است) در کجای دنیا، عضو کدام ملت، فرد کدام کشور می‌پسندد که کشورش ضعیف، ارتشش ناتوان مرز و بومش نابسامان، هموطن گرسنه، ملتش محتاج و غرورش پایمال نفوذ بیگانه بشود و جز آن کسی که از شرف و غرور انسانیت و آزادگی و مردانگی بوئی نبرده است (احسنت).

رئیس- آقای رامبد وقت شما تمام شد.

رامبد- بنده سه، چهار دقیقه وقت می‌خواهم.

رئیس- وقت بقیه آقایان است که می‌خواهند صحبت کنند.

رامبد- سعی می‌کنیم زودتر عرایضم را تمام بکنم فقط سه دقیقه اجازه بفرمائید متشکرم. باید گفت تو که نامردانه از پشت هزار نقاب طوطی وار از پس آینه تلویزیون و رادیوهای مجهول‌الهویه و مجهول‌المکان فرید بر می‌آوری که ملت ایران ناراضی است در ایران عدالت و آزادی نیست، کدام ایران و ایرانی را می‌گوئی؟ دهقان ایرانی. کارگر ایرانی؟ زن و مرد ایرانی را می‌گویی که مشت آهنینش را برای فرو کوفتن به دهان هرزه‌گوی تو آماده کرده است. (صحیح است – احسنت) اگر ما منابع ملی ثروتهای طبیعی این سرزمین را که حق مسلم ایرانی است به رایگان می‌دادیم آنوقت خوشبخت بودیم؟ اگر ما برده و بنده تو می‌شدیم آنوقت آزاد بودیم؟ اگر ما تن به استثمار می‌دادیم آن وقت مستقل بودیم؟ اگر ما به زندگی نیازمندی و دریوزگی که آرزوی تو است تن در می‌دادیم آن وقت ثروتمند بودیم؟ اگر ما نیروی هوائی و دریائی و زمینی ناتوانی که خواسته تو است می‌داشتیم آنوقت قوی بودیم؟ (احسنت) اگر ما چون همکاران تو بیگانه پرست می‌شدیم آن وقت وطن‌پرست بودیم؟ چه خیال باطل و چه رویای کاذب! ایرانی رد آن روزی که ضعیف بود، فقیر بود، آشفته بود تن به چنین مذلتی در نمی‌داد (صحیح است) چه رسد به امروز که در سیاه انقلاب شاه و ملت نه تنها ضعیف و فقیر و آشفته نیست توانا و دانا و غنی و نیرومند است (صحیح است) و در تحت تعالیم رهبر دور اندیش خود به این هم قانع نیست و می‌خواهد با آنجائی برسد که شایسته نام ایران و ایرانی است (احسنت) افق امروز و روشن است و افق فردا درشخان، فردای تمدن بزرگ (احسنت). و آن تمدن بزرگی که مشعل فروزان آن را هزاران سال پیش روشن‌بینان از این. کانون فرهنگ و فضیلت به اطراف و اکناف جهان بردند و کانون‌های فرهنگ غرب را از آن روشنائی بخشیدند (احسنت) ایرانی باید و می‌تواند با آن عظمت دیرین برسد زیرا که در گذشته رسیده است و امروز از گذشته هیچ کم ندارد (احسنت) می‌دانم با تمام کوششی که برای نشان دادن عظمت انقلاب ششم بهمن کردم هزار یک آنچه را که باید نگفتم احساسات بنده همچون احساسات همه همکاران و هموطنان احساسی عمیق است و احساس آتشین‌زا در قالب تنگ کلام نمی‌توان ریخت اما جانهای پر احساس دلهای پرشور چشم‌های پر امید و دستهای پر توان ما ترجمان این احساسات است و در سایه چنان رهبری با نیروی چنین احساسی در مسیر چنین انقلابی با مدد چنین می‌توانیم به آرزوئی که همه دارند برسیم و ما بی‌هیچ شک و گمانی که همه دارند برسیم و ما بی‌هیچ شک و گمانی به این آرزو خواهیم رسید (احسنت- احسنت)

رئیس- آقای پور ساطع بفرمائید.

پورساطع- با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند

قبلاً وظیفه خود می‌دانم از طرف سازمان کارگران ایران و کلیه برادران و خواهران کارگر سالگرد و انقلاب مقدس شاه و مردم را به حضور یکایک همکاران عزیز و ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض نمایم (احسنت).

انقلاب شاه و مردم که هشت سال پیش به ابتکار شاهنشاه آریامهر و با تصویب اکثریت قاطع ملت ایران به مرحله اجرا گذاشته شد. مبدأ تحول بزرگی در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی ملت ایران گردیده این انقلاب بزرگ و بی‌سابقه در دنیا بنام انقلاب سفید عنوان شد انقلابی که توانست به جهانیان ثابت کند که تحول و تغییراتی اساسی در شئون حیاتی یک ملت و تأمین عدالت اجتماعی و تهیه موجبات رفاه کارگران و کشاورزان و طبقات زحمتکش می‌تواند با یک نقش مبتکرانه و پیشوائی و رهبری خردمندانه به نتیجه مطلوب و اساسی برسد و بدون اینکه خونی ریخته شود و آسایش و رفاه طبقات مختلف مردم دچار تزلزل و تشویق نماید (صحیح است).

ما کارگران ایران از این انقلاب که شأن و حیثیت طبقات زحمتکش را در جامعه ایرانی تعیین و تشخیص داده و برنامه‌های وسیعی را برای بهبود زندگی کارگران منظور نموده است بخوبی آگاهیم و به پیشگاه شاهنشاه آریامهر مبتکر بزرگ این انقلاب درود و سپاس عرض می‌کنیم.

یکی از اصول مهم و اساسی انقلاب ششم بهمن ۴۱ موضوع سهیم کردن کارگران در سود ویژه کارگاهها است هدف این ابتکار شاهنشاه بزرگ ایران علاوه بر تأمین عدالت مادی در روابط کارگر و کارفرما و مشارکت کارگران در منافع مؤسسه‌ای بوده است که بدان وابستگی داشته‌اند چه این احساس مشارکین به نحو وسیعی و اثر دارند ایجاد علاقه در پیشرفت کار و ترقی و نوع و میزان محصول مؤسسه تولید و در آمد مردم می‌رود نتیجه آن منجر به این می‌شود که سطح تولید و درآمد مردم بطور اخص و کارگران واحد تولیدی و صنعتی بطور روز افزون بالا رود و قوه خرید بیشتری برای همه فراهم شود (صحیح است).

هر چند که اجرای اصول مهم انقلاب که هر ماده آن جداگانه برنامه بزرگ حیاتی برای کشور محسوب است مدت زمانی لازم دارد و با تجربیات وسیعی که در حین اجرای آن فراهم می‌شود طبق برنامه باید پیشرفت نماید ولی تردیدی نیست که اگر اجرای برنامه مورد نظارت دقیق و صحیحی قرار بگیرد بازده آن بیش از پیش ظاهر خواهد شد.

فرمایشات شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ انقلاب سفید ایران در کاخ سازمان برنامه سخنان جامعی بود که از نظارت و احاطه کامل شخص معظم له در اجرای اصول مزبور حکایت داشت و واحد و سازمانهای دولتی ذیربط را هدایت می‌فرمودند به نحوی که در موارد زیادی از دید انتقاد اجرائی مسائل اساسی انقلاب را مطرح و نقائص اجرائی آن را مسائل اساسی انقلاب را مطرح و نقائص اجرائی آنرا به دستگاهها تذکر فرمودند. کارگران ایران از توجه عالیه شاهنشاه آریامهر نسبت به کیفیت اجرای برنامه‌های وسیعی که در سطح مملکتی در زمینه توسعه شرکتهای تعاونی و تأمین مسکن و تهیه موجبات رفاه کارگران می‌باشد سپاسگزارند و از اینکه برنامه‌های آینده با نظارت دقیق و مستمر رهبر بزرگ انقلاب سفید ایران شاهنشاه آریامهر بود طبقه زحمتکش کارگر که بحق زا پیشوای بزرگ ایران (لقب شریف) دریافت داشته است با تأکید و وسعت بیشتری پیشرفت خواهد داشت سپاسگزار نموده و یقین دارند که نیات بزرگ شاهنشاه آریامهر در جهت توسعه اصول اساسی انقلاب بخصوص تأمین مسکن و توسعه شرکتهای تعاونی و دقت و نظارت صحیح در اجرای اصل سهیم کردن کارگران از هر حیث تأمین شود.

ما کارگران این آزادی و شخصیتی را که بدست آورده‌ایم چون مردمک چشم محفوظ واهیم داشت. و با الهام از نیات مقدس شاهنشاه کلیه موانعی را که در راه پیشرفت برنامه‌های انقلابی که متضمن سعادت و رفاه ملت ایران است در هم کوبیده و نابود خواهیم کرد (صحیح است).

ما کارگران عوامل و ایادی بیگانه و استعمار و استثمار را که همیشه در لباس دوستی ظاهر می‌شوند در هر شکل و قیافه‌ای که باشند می‌شناسیم و رسوا می‌سازیم.

ما کارگران به شهادت تاریخ پر افتخار ایران همیشه در راه وطن و شاهنشاه خود جان باز بوده و این جانبازی را ثابت کرده‌ایم و همیشه گوش به فرمان پدر تاجدار خود هستیم از موقعیت استفاده کرده و درودها و سلامهای گرم کارگران سراسر کشور را به پیشگاه مبارک رهبر کبیر انقلاب تقدیم می‌دارد و آمادگی کارگران را در راه اجرای هدفهای انقلاب به نمایندگی سازمان متشکل و عظیم کارگران ایران اعلام می‌داریم. مشتکرم (احسنت احسنت).

رئیس- آقای ارسنجانی بفرمائید.

ارستجانی- روز ششم بهمن ماه ۱۳۴۹ سالگرد این روز افتخار و تاریخی ملت ایران ر ا به همکاران عزیزم و عموم ملت نجیب و غیور وطن پرست ایران تبریک می‌گویم همکاران عزیزم خانمها آقایان روز تاریخی ششم بهمن روزی است که عمیق‌ترین انقلاب تاریخی پر افتخار ایران در چنین روزی به وقوع پیوست و شایسته است در چنین روزی ملت ایران به شکرانه این نعماتی که نصیبش شده به موجد و بانی این روز درود بفرستد و سلامت و سعادت و توفیق چنین رهبر خردمند و دلسوز را از خدای بزرگ تقاضا نماید.

همکاران عزیز تا کنون گفتنی در این چند سال خیلی گفته شده ما باید این روز را روز شکرگزاری بدانیم.

ششم بهمن و روشن بین خویش پاسخ مثبت داد و با تصویب اصول انقلابی آغاز دوران جدیدی در تاریخ ایران اعلام گردید و این حیات و ترق‌ها بر اساس دوازده اصل مقدس انقلابی می‌چرخد و نگاهی بگذشته نشان می‌دهد که این نهضت تا چه حد سازنده و پر ثمر بوده است. شاهنشاه آریامهر از ملت ایران خواسته بودند که درباره مسائل مشخص که با سرنوشت این کشور ارتباط حیاتی و مستقیم دارد نظر خود را بصورتی صریح و قاطع ابراز دارند و ملت شاه‌دوست و وطن پرست ایران با رای خویش نشان داد که مفهوم این بین و اهمیت آنراب خوبی دریافته است (صحیح است).

ملت ایران با تمام وجود خود به شاهنشاه طراح و مبتکری که با اصول دوازده گانه پرچم این نهضت را برافراشتند تعظیم می‌نماید (صحیح است).

اصالت انقلاب سفید ششم بهمن ایران و قاطعیت اصول آن بر اساس مطالعات عمیق و به اتکاء شناخت واقعی نیاز جامعه ایرانی مستقر است ابتکار بدون تقلید و مولود تدبیر و تفکر پیشوای خردمند ایران می‌باشند.

بدون شک همه معتقدیم که الغاء رژیم ننگین ارباب و رعیتی و اجرای برنامه وسیع اصلاحات ارضی سمبل این انقلاب است و از برکت این قانون ۷۵ درصد از ملت ایران یعنی رعیت و برده سابق تبدیل به زارع و کشاورز آزاد امروز و مالک آب و زمینی شده که روی آن زحمت می‌کشد و از حاصل و مزایای آن بهره‌مند می‌شود (صحیح است۹)طبق آمارهای منتشر شده تاکنون بیش از سه میلیون خانوار از کشاورزان ایران صاحب آب و زمین شده‌اند و برای تهیه وسائل لازم زندگی و کشاورزی آنان تهداد ۸۲۰۱ شرکت تعاونی با شرکت ۰۹۰ /۵۰۸ /۱ نفر از کشاورزان صاحب نسق و با سرمایه ۲۱۰۳۵۸۰۶۵۰ ریال تشکیل شده که تمام احتیاجات ضروری آن را در دورترین نقطه کشور فراهم می‌نماید البته شرکتهای سهامی زارعی و خانه‌های فرهنگ روستائی و اتحادیه‌های تعاونی و بیمه‌های اجتماعی روستائیان خود فصل دیگری است که همه برای آسایش و رفاه کشاورزان کشور بوجود آمده و مجال شرح مفصل آن در این وقت کم نیست و اما وزارت کشاورزی در کمک و تهیه وسائل برای کار کشاورزی نیز سهم بزرگی دارد.

طبق آمار منتشره از سال ۱۳۳۶ تا ما ۱۳۴۵ مدت ده سال جمعاً ۱۲ هزار دستگاه تراکتور به کشاورزان کشور فروخته شده که قسمت اعظم آن نیز از سال ۱۳۴۱ به بعد یعنی در دوران انقلاب سفید فروخته شده ولی از سال ۱۳۴۶ تا سال ۱۳۴۹۸ در مدت ۳ سال بیش از ۱۲ هزار دستگاه تراکتور با تمام وسائل یدکی و تهیه تعمیرگاههای مجهز به کشاورزان فروخته شده و جالب این است که این تراکتورها بدون وثیقه و منحصراً بر اساس اطمینان به خودش حسابی دهقان به آنان فروخته شده و باعث افتخار و سرافرازی است که گفته شود این فرزندان صدیق و پاک و وطن به این اعتمادی که به آنان شده است پاسخ مثبت داده و نود و پنج درصد از بدهی خود را در سررسید مقرر پرداهته‌اند این سند افتخاری است از آمار وصولی سال ۱۳۴۸ برای آگاهی همکاران محترم تقدیم می‌نمایم که در صورت مذاکرات چاپ شود و ضمناً وزارت کشاورزی با توجه به خشکسالی یک برنامه صحیح امدادی فوق‌العاده به ارزش پنجاه میلیون ریال برای کمک به عشایر دامدار استانهای فارس و خراسان برای تهیه علوفه به موقع اجرا گذارده که فوق‌العاده مفید و مؤثر واقع شده است.

توصیف و ارزیابی این انقلاب از حوصله سخت امروز ما خارج است ولی هر ساله مردم ایران تحت تاثیر تجلیات آن با شکوهی تحسین‌آمیز صمیمی‌ترین درودها و گرامی‌ترین تهنیت‌ها را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر رهبر واقعی دانشمند خود عرضه می‌دارد (صحیح است).

روز ششم بهمن در تاریخ حیات اجتماع یه ملت ایران روزی است که با جامعیت تمام و با پیوند کلیه قشرهای ملت قلوب مردم و شاه را به یکدیگر پیوست و اکنون میلیونها قلب برای یک قلب می‌طپد و با این طپش همبستگی ناگسستنی موجد و منشاء بزرگترین تحولات تاریخی خود را می‌ستاید (صحیح است).

انقلاب ششم بهمن یک نظام فکری نو به دنبال تحولات اقتصادی و اجتماعی عمیق خود بوجود آورد که یک ملت در حال رشد و ترقی به آن نیاز فراوان داشت.

انقلاب ششم بهمن یکی از حماسه‌ترین فصول تاریخ ایران را ورق زد و سرنوشت ملت ایران را در سطوح بالا و مسیر والا سوق و جریان داد.

انقلاب ششم بهمن در سالمترین و صادق‌ترین مفاهیم آمال عالیه ملت ایران را جامه عمل و تحقق پوشانید و اعتقاد مردم هوشیار و فرزانه ایران و بزرگان جهان را بخود جلب کرد.

انقلاب ششم بهمن به شکل درس و سرمشق جوامع دیگر جهان را تکان داد و جامعه بشری را به ضرورت یک تلاش بزرگ انسانی متوجه و علاقمند ساخت (صحیح است).

انقلاب ششم بهمن نفوذ خود را تا دور افتاده‌ترین نقاط ایران گسترش داد و فراتر از مرزهای کشورهای برای سایر ملل الگوی صحیح و دقیق و مایه امید و آرزو باشد (صحیح است).

انقلاب ششم بهمن و پیرو جوان خورد و کلان و عارف و عامی روستائی و کشاورز کارگر و دانشجو و به طور کلی مردم ایران را برخوردار و به آینده دل بسته و امیدوار کرد.

ملت ایران که به اصالت انقلاب نجات بخش خود واقف است و ارزش و اهمیت قدمهای بلندی را که در رشد و صلاح مردم برداشته شده بخوبی دریافته با غرور و سربلندی اعتلای همه جانبه جامعه ایرانی و موفقیت روز افزون و برق آسای پیشوای گرامی و پیروان فداکار و مبارز وی را که با نور و نیروی نافذ خود مانع ورادع را برطرف کردند و فرمانهای انقلابی را اجرا نمودند درود می‌فرستد. (صحیح است).

تذکر این نکته نیز لازم است که صدای شوم دشمنان این نهضت ایمان و اعتقاد مردم را مسبت به اصالت انقلاب و نسبت به آینده کشور پیوسته استوارتر و تزلزل ناپذیرتر می‌سازد.

تمام طبقات دانسته و می‌دانند و فهمیده ئ معتقدند که انقلاب ششم بهمن تنها راه صحیح و منطقی و شرافتمندانه ایست که برای تأمین آینده خود و فرزندانشان و پیشرفت و ترقی واقعی این کشور کهنسال و پر افتخار انتخاب و اتخاذ شده است و همگی با رشد و پختگی اجتماعی که از خود نشان داده‌اند و با روح ملیت عمیق و استواری که در نهاد خود نهفته دارند بخاطر سعادت خود و نسلهای آینده از منشور انقلاب و مبتکر و مجریان آن حمایت کرده و می‌کنند و این خود هرزه در ایران و بی‌وطنان را بهترین پاسخ است (احسنت- احسنت).

رئیس- خانم دکتر دولشاهی بفرمائید.

دکتر دولتشاهی- با اجازه مقام ریاست- خانمها و آقایان یا بهتر بگویم آقایان، خانمها، آقای هویدا نخست وزیر در جلسه تاریخی سازمان برنامه در ضمن گزارشی «تاریخی را اشخاص می‌سازند» بلی در کشور ما یک شخص بزرگ یک ایرانی آزاده ایران پرست با جهان بینی وسیع دارد تاریخ می‌سازد و در تاریخ ایران نقطة عطف بارزی بوجود آورده است.

امروز که ۸ سال از تاریخ انقلاب بزرگ اجتماعی ایران گذشته است هر گاه به پشت سر بنگریم برای ما که خود در داخل مسیر انقلاب قرار داشته‌ایم که جای خود دارد برای ناظرین بی‌طرف و خارج از مسیر نیز باور کردنی نیست که ملیت در چنین مدت کوتاه بتواند بموقعیتهائی چنین چشمگیری دست یابد. و در کشوری که کشاورز زحمتکش رعیت بود و زن آزادمنش ایرانی ضعیفه در کشوری که بنا بفرموده شاهنشاه به واسطه فقر مالی و نظامی حتی قدرت تخریب مواضع حساس را در موقع حملة بیگانگان نداشت آنچنان تحولاتی پیش آمده است که کشاورزان با بدست آوردن آب و زمین و پیدا کردن شخصیت جدید امروز مستقلاً زمین خود را کشت می‌کند یا با شرکت در شرکتهای تعاونی و شرکتهای سهامی زارعی از استقلال اقتصادی جدید و بارزی استفاده می‌کنند و نتیجه فعالیت آنها در بالا رفتن سطح زندگی و در رشد اقتصادی کشور هویدا است تقویت و تربیت نیروهای مسلح کشور آنست که شاهنشاه فرمودند ما سعی می‌کنیم نفراتی را تربیت کنیم که از هیچ کس کمتر نباشد در تبحر و تخصص و در روحیه و اراده زنان ایران که با برخورداری از منشور انقلاب ۶ بهمن و فرمان تاوی حقوق ۸ اسفند فرصتهای کاملاً تازه در اجتماع ایران یافتند توانستند با امکانات جدیدی در دوران سازندگی کشور خود شریک و سهیم باشند مدیر عامل سازمان برنامه در گزارشی که به حضور اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیا حضرت شهبانو عرض کرد گفت در ۲ سال آینده زنان ۳۶% جمعیت فعال کشور را تشکیل خواهند داد این درصد رقمی است که تا ۴ یا ۵ سال پیش رقم جمعیت نسبت زنان امریکا را در جمعیت فعال تشکیل می‌داد، یعنی بزرگترین کشور پیشرفته اقتصادی در کشوری که زمان از سال‌ها پیش در اجتماع شرکت داشتند و تساوی حقوق داشتند.

وزیر آموزش و پرورش بتازگی در گزارشی گفت ۹۰% معلمین عادی ابتدائی را زنان تشکیل می‌دهند. تاکنون متجاوز از ۷ هزار دختر و زن در برنامه‌های خدمات اجتماعی خدمت کرده‌اند که ۶ هزار نفر آنها سپاهی دانش و حدود هزار نفر آنها سپاهی بهداشت و ترویج و آبادانی می‌باشند.

اگر باز به گزارش نخست وزیر در سازمان برنامه در روز ۸ دی ماه مراجعه کنیم که گفتند ۳ جهش بزرگ برای برنامه پنجم در پیش داریم جهش صنعتی و کشاورزی و آموزشی جا دارد مطالعه بکنیم که در این ۳ جهش سهم زنان تا چه حد می‌تواند مؤثر باشد.

در کشاورزی از دیر باز زن و مرد همگام و هم‌قدم با هم کار کرده‌اند و وقتی امکانات بهتر و بیشتر برای آنها فراهم باشد وقتی زن و مرد دختر و پسر روستائیها با هم با سواد شوند سلامت گردند طبعاً هر دو با هم در بهبود وضع کشاورزی کشور هم‌قدم خواهند بود در این مورد باز شاهنشاه می‌فرمایند «این ۲ برابر شدن افراد فعال مملکت به زودی اثرات خود را در تمام شئون نشان خواهد داد».

چنانکه هم اکنون هم نتایج آن مشهود است. در صنایع کشور روز بروز لیاقت و هنر و مهارت زنان جای خود را در صنایع نوبنیاد و جوان کشور بیشتر باز می‌کند در جامعه‌ای که باز ده کار هر یک نفر از افراد مملکت در تمام تولید ملی موثر است آنهم در مملکتی مانند ایران که می‌باید چند قرن فاصله خود را با دنیای مترقی کرد که نیمی از قوای فعاله مملکت از حقوق حقه خود برکنار بمانند.

خوشبختانه همین مدت کوتاه با وجود نداشتن مدارس حرفه‌ای کافی و امکانات تعلمیات وسیع برای دختران نیروی فعاله زنان نمودار پیشرفتهای ارزنده آینده شده است. من در اینجا از وزیر و وکیل و مدیر کل حرف نمی‌زنم در این باره زیاد گفته شده است. البته برای ما افتخارآمیز است بتوانیم در این ستمها خدمت کنیم که در تمام شئون و تمام سازمانها و موسسات در گردش چرخهای اداری و صنعتی و آموزشی کشور سهم بسزا دارند.

کاری هم به پلیس و چترباز و خلبان ندارم.

برای من این موضوع حائز اهمیت است که امروز ۹۰% معلمان ابتدائی زن هستند یعنی پایه‌گذاران هر ۳ جهش پیش‌بینی شده اما از آن بالاتر زنان آموزنده مبانی انقلاب سفید هستند چه در مدارس به شاگردان و چه در خانه و خانواده به فرزندان خود.

فرزندان آینده ایران که پاسداران انقلاب خواهند بود و دنباله گیر برنامه‌های انقلابی کشور و اجراء کنندگان آن تمدن بزرگی که شاهنشاه ما برای آخر برنامه ششم اعلام فرمودند این فرزندان ما که در دامان زنان در خانه و تحت تعلیم آموزگاران زن در مدارس پرورش می‌یابند اینها باید افرادی باشند که به معنی واقعی مجری انقلاب در آتیه باشند (صحیح است) چون قرار شد مقداری از مطالب را فشرده کنم در اینجا از ذکر پاره‌ای از مطالب را فشرده کنم در اینجا از ذکر پاره‌ای از مطالب خودداری می‌کنم ولی میل دارم بیک مطلب اشاره کنم که شاید تا امروز به این مطلب در ایران کمتر توجه شده و آن نقش زن در خانه و خانواده و اقتصاد خانواده است شاید چون یک امر پیش پا افتاده و مسلمی بوده از قرنها پیش زن در خانه کار کرده و زحمت کشیده و به اقتصاد خانه کمک کرده و در خانه مدیریت کرده چندان به ارزش واقعی این کار شاید توجه نشده باشد.

رئیس- خانم دولتشاهی وقت شما تمام شد.

دکتر دولتشاهی- یک جمله دیگر عرض می‌کنم و بعرضم خاتمه می‌دهم درباره ارزش معنوی این کار جا دارد که بحث بسیار زیادی بشود از قبیل همان تربیت فرزندان برای پاسداران انقلاب.

اما از نظر اقتصادی امروز تمام برنامه‌ها بر اساس برنامه اقتصادی استوار می‌شود و شاهنشاه ما می‌فرمایند اساس اقتصاد دموکراتیک آزادیهای سیاسی است امروز که ما آزادی پیدا کردیم پس می‌دانیم بر اساس یک اقتصاد دموکراتی عمل می‌کنیم و پیش می‌رویم حال ببینیم این اقتصاد دموکراتیک چه سهمی باید بنفش زن از نظر اقتصاد خانواده بدهیم یک مثال کوچک می‌زنم و می‌گذرم اگر قرار بود هر زنی آن کار و زحمت و مدیریتی که در خانه خودش بکار می‌برد این را می‌رفت در خانه دیگر در مقابل مزد و اجرت انجام می‌داد حساب بکنید چه مبلغ عظیمی از نظر اقتصاد خانواده می‌شود و این نقش اقتصادی زن در خانواده است که به ناچار در اقتصاد ملت و کشور موثر است بنده اگر فرصت داشتم میل داشتم در این زمینه صحبت بیشتری بکنم انشاء‌الله در فرصت دیگری با استفاده از گزارش‌های سمینارهای بین‌المللی در این باره صحبت خواهم کرد (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای پزشکپور تشریف بیاورید.

پزشکپور- همکاران گرامی، البته وقت گذشته است و در نتیجه فرصت نیست که پیرامون این روز مهم و تاریخی که مبداء تحولاتی برای ملت و وطن ماست آنطور که باید شاید و توضیحاتی به عرض همکاران محترم برسانم به خصوص آنکه دیگر همکاران بطور مبسوط مطالب را بیان داشته‌اند آنچه هست از سوی گروه پارلمانی حزب پان ایرانیست و همه کوشندگان پان ایرانست گرمترین درود و شادباش را به پیشگاه ملت ایران و رهبر ملت ایران تقدیم می‌کنیم و نظر همکاران گرامی را به این نکته معطوف می‌داریم که جنبش بزرگی که در ششم بهمن ماه با ارائه و پیشنهاد لوایح شش‌گانه از سوی شاهنشاه ایران زمین آغاز شد بر اساس یک منطق و برداشت عمق ناسیونالیسی قرار داشت و به همین مناسبت بهنگامی که لوایح شش‌گانه به تصویب ملی گذاشته شد حزب پان ایرانیست نخستین حزبی بود که با انتشار نشریه مبسوط موافقت خود را با لوایح مهمی که شاهنشاه بتصویب ملی گذاشته بودند اعلام کرد و برای ایفای این وظیفه بزرگ ملی با پاسخ اعلام کرد و برای ایفای این وظیفه بزرگ ملی با پاسخ آری در تصویب ملی ششم بهمن ۱۳۴۱ شرکت کرد و از آن بدهم حزب پان ایرانیست و کوشندگان پان ایرانیست و گروه پارلمانی پان ایرانیست طی ایامی که در مجلس به ایفای وظای ملی مبادرت داشت نهایت که اصول و مبانی انقلاب را با جهان بینی دریابد با اتکاء برناسیونالیزم تاریخی و اجتماعات ملت ایران در یابد و تا آنجائیکه به عهده دارد و می‌توانست برای پیش برد انقلاب از این دیدگاه تاریخی کوشش و تلاش بکند بدیهی است همانطور که کراراً در این ساحت مقدس بیان شده است مهمترین وظیفه برای پیروزی دقیق و صحیح هر انقلاب بار است بر شانه مجریان انقلاب ارائه اصول صحیح طرح آرمانهای درست گام‌های بزرگ تاریخی است ولی وظیفه پیروز کردن ایت ارمانها بنحو صحیح وظیفه ایجاد زیر بنای صحیح و مستحکم برای نظم انقلاب به عهده کسانی است که مجری انقلابند و وظیفه ایجاد نظم انقلابی را بعهده دارند در این مورد به کرات نظرات گروه پان ایرانیست بیان شده است بهنگام طرح لوایح متعدد و بهنگام بررسی برنامه‌های دولت این نظرات اعلام شده است آنجا که انتقادها و برخوردهائی بوده علاوه بر این اساس بوده که ضرورت یک کار انقلابی صحیحی را اعلام می‌کرد علی لیحال بحث به تفصیل را باز بهنگام‌های دیگری واگذار می‌کنم ولی آنچه هست این تحول بزرگ که به هر حال یک زنجیر سنگین و ننگین قرون اعصار را از پای ملت ایران از برداشت یعنی بخصوص فتودالیسم ارضی را که یکی از تکیه‌گاههای این نظام‌های فاسد بود درهم شکست و این درخشان‌ترین جلوه این تحول و رستاخیز بود (صحیح است) بطور قطع در این زمینه باید دیگر آثار نظامات دیرین در هم شکسته شود بطور قطع باید روشهای انقلابی در کلیه امور به مفهوم واقعی اعمال و اجرا بشود و به مناسبت چنین بستگی حزب پان ایرانیست با این رستاخیز بزرگ لااقل به عنوان اینکه نخستین حزب اعلام کننده و شکرت کننده در تصویب ملی بود این نکته یعنی این اندوه بزرگ را باید اینجا عرض کنم که نمی‌دانم بچه مناسبت که این را هم یکی از نشانه‌های یک روش غیر انقلابی می‌دانم بچه مناسبت برگزار کننده مراسم سالروز انقلاب یعنی وزارت اطلاعات برخلاف رویه از دعوت حزب پان ایرانیست برای شرکت کردن در این مراسم خودداری کرده است این انقلاب متعلق به همه مردم است (صحیح است) این انقلاب متعلق به همه قشرهای مملکت است (صحیح است) این انقلاب متعلق به گروه‌های خاصی نیست این انقلاب متعلق به میلیونها ایرانی است با هر فکر و اندیشه‌ای که هستند (صحیح است) اما با این همه برای برگزاری و بزرگداشت این روز بزرگ با هر تضییقات و مشکلاتی که هست پان ایرانیست‌ها در مراکز خود فردا عصر چه در تهران و چه در شهرستانها و در آنجاهائی هم که شاید این امکانات نباشد در گوشه خانه‌های خود این مراسم را بر پا خواهند کرد و از ته دل و از اعماق روان درود خود را به پیشگاه ملت ایران و به رهبر بزرگ ملت ایران تقدیم خواهند کرد و برای همیشه ما سربازان صدیق، صادق و وفادار انقلاب و ناسیونالیزیم انقلاب و شاهنشاهی ایران خواهیم بود (احسنت).

- تصویب صورت جلسات روز یکشنبه اول بهمن ماه ۱۳۴۹

۳- تصویب صورت جلسات روز یکشنبه اول بهمن ماه ۱۳۴۹

رئیس- نسبت به صورت جلسه‌های دفعه گذشته نظری نیست ؟(اظهاری نشد) این دو صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به معافیت گمرکی اتومبیل‌های شخصی ماموران ثابت دولت در خارج از کشور و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به معافیت گمرکی اتومبیل‌های شخصی ماموران ثابت دولت در خارج از کشور و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم معافیت گمرکی اتومبیل‌های شخصی مأموران ثابت دولت در خارج از کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۷ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۶۰۳۲-۳ /۹ /۱۳۴۹ راجع به معافیت گمرکی اتومبیلهای شخص مأموران ثابت دولت در خارج از کشور را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۰۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون معافیت گمرکی اتومبیلهای شخصی مأموران ثابت دولت در خارج از کشور

ماده واحده- مقررات قانون اتومبیلهای شخصی مأموران وزارت امور خارجه مصوب ۲۳ فروردین ۱۳۴۵ شامل ماموران سایر وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی که با گذرنامه سیاسی در خارج از کشور ماموریت ثابت دارند نیز خواهد بود اجرای مقررات مزبور در مورد ماموران وزارت جنگ مشروط به آنست که مدت ماموریت از اتومبیل واگذاری ارتش شاهنشاهی استفاده نکرده باشند.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۷ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه معافیت گمرکی اتومبیلهای شخصی ماموران ثابت دولت در خارج از کشور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – ملک‌زاده آملی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهاری ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع بلایحه معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهائی که به منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزائر حلیج فارس می‌شود و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع بلایحه معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهائی که به منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزائر حلیج فارس می‌شود و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهائی که به منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزایر خلیج فارس می‌شود مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۰ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۳۴۹۰۸-۱۳ /۸ /۱۳۴۹ دولت راجع به معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهائی که به منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزائر خلیج فارس می‌شود. را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۵۷ چاپ گردیده است برا یه شور دوم در مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون معافیت از حقوق و عوارض گمرکی کالاهائی که به‌منظور استفاده و مصرف و فروش وارد بعضی از جزائر خلیج فارس می‌شود.

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود در هر یک از جزائر خلیج فارس که متقاضی تشخیص دهد کلیه کالاهائی که بمنظور مصرف و استفاده و فروش در فرودگاهها وارد جزائر مذکور می‌شود از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و حق انحصار و عوارض مختلف و حق ثبت سفارش (ه باستثنای هزینه خدمات بندری و باربری) معاف نماید.

ورود کالاهائی که بر اساس قوانین مربوطه ممنوع می‌باشد مشمول مقررات خاص آن خواهد بود.

  • تبصرۀ ۱- هر گاه کالای وارداتی از این جزایر به نقاط دیگر کشور حمل گردد و همچنین کالای صادراتی از این جزائر به خارج از کشور مشمول کلیه مقررات مربوط به صادرات و واردات خواهد بود.
  • تبصرۀ ۲- کالاهای همراه مسافرین ایرانی که از این جزائر نقاط دیگر کشور، مراجعت می‌نمایند مشمول مقررات مربوط به مسافرین وارده بشکور می‌باشد.
  • تبصره ۳- موارد و موضوعاتی که در این ماده پیش بینی نشده تابع مقررات و قوانین گمرکی و مقررات صادرات و واردات کشور می‌باشد.

مخبر کمیسیون دارائی – علی اکبر دانشمند.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش یک شوری بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسوین محاسبات در جلسه اول بهمن ماه ۱۳۴۹ با حضور آقایان کارپردازان لایحه به شماره ۱۸۸۵-۱۲ /۱۰ /۱۳۴۹ کارپردازی مجلس شورای ملی راجع به بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی را که بشماره ۱۵۴۲ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی

مادۀ ۱- برای پرداخت هزینه‌های پرسنلی و اداری یک ساله ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی مبلغ ۳۲۴۰۰۰۰۰۰ ریال به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هئیت رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

مادۀ ۲- به منظور تجهیز و تعمیرات اساسی و تأسیسات و هزینه‌های تأسیساتی ساختمانهای مجلس شورای ملی مبلغ شصت میلیون ریال به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هئیت رئیسه مجلس شورای ملی مصرف برساند.

مادۀ ۳- به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود مانده احتمالی اعتبارات هر سال مجلس شورای ملی را با تصویب هئیت رئیسه به مصرف خردی کتاب و تعمیرات اساسی کاخ مجلس شورای ملی و سایر هزینه‌های لازم برساند.

مادۀ ۴- از اول فروردین ماه ۱۳۵۰ با رعایت تبصره ۷۰قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور به اصل حقوق کارمندان و خدمتگزاران مجلس شورای ملی بیست درصد افزوده می‌شود و کمک اعاشه مذکو در قوانین بودجه مجلس شورای ملی لغو می‌گردد.

مفاد این ماده شامل بازنشستگان و موظفین فعلی مجلس شورای ملی نیز می‌باشد.

مادۀ ۵- به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود ماند جرائم؟ سنواتی نمایندگان و کارکنان مجلس را با تصویب هئیت رئیسه به مصرف خرید کتاب برساند.

مخبر کمیسیون محاسبات – پدرامی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادۀ ۱- برای پرداخت هزینه‌های پرسنلی و اداری یک ساله ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی مبلغ ۳۲۴۰۰۰۰۰۰ ریال به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هئت رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

رئیس- در ماده اول نظری نیست (اظهاری نشد) به مادۀ اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادۀ دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادۀ ۲- به منظور تجهیز و تعمیرات اساسی و تأسیسات و هزینه‌های تأسیساتی ساختمانهای مجلس شورای ملی مبلغ شصت میلیون ریال به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هئیت رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

رئیس- در مادۀ دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادۀ دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادۀ سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادۀ ۳- به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود مانده احتمالی اعتبارات هر سال مجلس شورای ملی را با تصویب هئیت رئیسه به مصرف خرید کتاب و تعمیرات اساسی کاخ مجلس شورای و سایر هزینه‌های لازم برساند.

رئیس- در مادۀ سوم نظری نیست (اظهاری نشد) به مادۀ سوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادۀ چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادۀ ۴- از اول فروردین ماه ۱۳۵۰ با رعایت تبصره ۷۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور به اصل حقوق کارمندان و خدمتگزاران مجلس شورای ملی بیست درصد افزوده می‌شود و کمک اعاشه مذکور در قوانین بودجه مجلس شورای ملی لغو می‌گردد.

مفاد این مادۀ شامل بازنشستگان و موظفین فعلی مجلس شورای ملی نیز می‌باشد.

رئیس- در مادۀ چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم مادۀ ۴ بصورت زیر اصلاح گردد.

مادۀ ۴- از اول فروردین ماه یک هزار و سیصد و پنجاه کمک اعاشه مذکور در قوانین بودجه مجلس شورای ملی لغو و به میزان بیست درصد به حقوق کارمندان و خدمتگزاران مجلس شورای ملی با رعایت تبصره هفتاد لایحه بودجه سال یک هزار و سیصد و چهل دو کل کشور اضافه می‌گردد.

مفاد این مادۀ شامل بازنشستگان و موظفین مجلس شورای ملی نیز می‌باشد.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- علت اینکه این پیشنهاد را من حضور خانمها و آقایان نمایندگان محترم تقدیم کردم اینست که وقتی مادۀ ۴ را مطالعه کردم دو استنباط در من بوجود آمد یکی اینکه آقای رئیس مجلس موافقت کرده‌اند و در کمیسیون محاسبات هم مطرح شده و هیأت رئیسه هم موافقت کرده‌اند که آنچه که بابت کمک اعاشه اعم از بیست یا چهل درصد که به کارمندان مجلس داده می‌شد حذف شده در مقابل فقط بیست درصد به اصل حقوق آنان اضافه شود استنباط از نحوه تنظیم این لایحه این می‌شود که به حقوق کارمندان مجلس یک چیزی اضافه شده در صورتی که هیچ چنین چیزی نبوده یعنی طبق تبصره ۷۰ بودجه سال ۱۳۴۲ هر چند سال یک دفعه می‌بایست تجدید نظر در حقوق کارمندان یک چیزی هم کسر شده جناب آقای دکتر مهذب در واقع باید بگویم کمک اعاشه‌ای که به کارمندان می‌دادند و بین بیست تا چهل درصد بود برای حداکثر ۶ ماه یعنی هر مقدار و هر طور که هیأت رئیسه نظر می‌داد و تصویب می‌کرد مبلغی به آنها داده می‌شد در اینجا مسجلاً بیست درصد به حقوق کارمندان اضافه شده وظیفه دارم در سال آخر مجلس یعنی سال آخر دوره ۲۲ این قسمت را یک نوع حق شناسی و پاداش برای کارمندان مجلس تلقی کنم و خدماتی که آنان کرده‌اند در اینجا باید از هئیت رئیسه و مخصوصاً کمیسیون محاسبات تشکر کنم که مفاد این مادۀ را مشول کارمندان بازنشسته و موظفین که عمرشان در راه مشروطه فدا کرده‌اند نموده‌اند و این یک نوع گذشتی است که هیئت رئیسه و کمیسیون محاسبات در این مورد و درباره این نوع افراد کرده است البته با تحقیقی که من خودم کرده‌ام باید حضور آقایان عرض کنم کمیسیون محاسبات در گذشته در اموری که باید وارد شود کمتر وارد می‌شد ولی اخیراً از نظر گزارشات مالی و تهیه گزارشات و مخارجی که مجلس شورای ملی می‌کند وارد شور شده است بودجه را کنترل می‌کند و در این مورد هم باید از کمیسیون محاسبات تشکر کرد علاوه بر اینکه هئیت رئیسه با کمال محسابات تشکر کرد علاوه بر اینکه هئیت رئیسه با کمال حسن نیت و درستی کارش را انجام می‌دهد کمیسیون محسابات هم نظارت خودش را در مورد کارهای مجلس اجرا می‌کند از این جهت بود که خواستم حضور آقایان عرض کنم و پیشنهادی هم حضور همکاران محترم تقدیم کردم این بود که اولاً روشن کنم که چیزی به حقوق کارمندان مجلس اضافه نشده که در خارج انعکاس پیدا بکند که مجلس شورای ملی حقوق کارمندانش را اضافه کرده و البته به حقوق بازنشستگان و موظفین اضافه شده است ولی کارمندان این بیست درصد و در اکثر موارد چهل درصد را قبلاً می‌گرفتند و به این ترتیبی که حالا شده بازنشستگی هم از آنها کسر می‌شود و در واقع چیزی هم از حقوق کارمندان شاغل کسر می‌گردد یعنی در حدود ۳۴ تومان در ماه ولی چون این بیست درصد جز اصل حقوق آنان محسوب خواهد شد یک کمکی است به کارمندان و من وظیفه دارم بعنوان یک نماینده از طرف فراکسیون حزب مردم و یک نماینده از جمع نمایندگان مجلس شورای ملی از هیئت رئیسه به کمیسیون محاسبات و کارپردازی و همچنین کارمندان مجلس و خدمتگزاران تشکر کنم چون واقعاً هم کارمندان و هم خدمتگزاران مجلس خدمت می‌کنند و باید بوسیله‌ای به آنها کمک بشود (صحیح است، احسنت).

رئیس- آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر- معمولاً وقتی بودجه مجلس شورای ملی مطرح می‌شود و ارزیابی خوبی است برای کسانی که در دستگاه اداری مجلس شورای ملی کار می‌کنند مجلس شورای ملی دارای یک عده کارمند اداری است که خدمات گوناگونی انجام می‌دهند و دارای هئیت رئیسه‌ایست که اداره مجلس را به عهده دارند که منتخب مجلس شورای ملی هستند بنده وقتی در تابستان بعد از تعطیلات تابستانی برگشتم به مجلس و زحماتی که هئیت محترم رئیسه مجلس و بخصوص ریاست معظم و کارپردازان محترم در تعمیر و بخصوص ریاست معظم و کارپردازان محترم و تعمیر کاخ مجلس شورای ملی با دقت و سرعت و صرفه‌جوئی مخصوص خودشان تحمل کرده بودند دیدیم خیلی خود شوقت شدم چون باعث برقراری این بنا شده‌اند که انشاءالله بعد از ساختمان جدید مجلس این عمارت جنبه موزه پیدا خواهد کرد و من وظیفه خودم می‌دانم در این موقع که بودجه مجلس شورای ملی مطرح است از مقام ریاست و هیئت محترم رئیسه و کارپردازان و عموم کارمندان اداری مجلس و دیگر افراد که در انجام وظایف و بخصوص تعمیر این بنا زحماتی را متقبل شده‌اند تشکر کنم کارمندان مجلس برخلاف کارمندان اداری دستگاههای دولتی جز آنچه به عنوان حقوق به آنها پرداخت می‌شود درآمد دیگری ندارند یعنی مأموریت ندارند و اضافه کار مقطوع ندارند بازرسی ندارند و از این قبیل درآمدها که در سایر دستگاههای دولتی معمولاً کارمندان به اسم اضافه کار و بازرسی دریافت می‌دارند برای کارمندان مجلس پیش آمد نمی‌کند و از این جهت آنچه به آنها پرداخت می‌شود اگر قابل مقایسه با سطح حقوق دستگاههای دیگر باشد چون به اصطلاح از مزایای غیر مستقیم محروم هستند به لحاظ کارشان اگر در میزان حقوق آنها تجدید نظر کنیم و بالا ببریم کار بجائی کرده‌ایم و بنده مقام معظم ریاست و هئیت محترم رئیسه را به این مسأله متوجه می‌کنم که کارمندان اداری مجلس مانند کارمندان سایر دستگاهها باید از آن آسایشی که آنها استفاده می‌کنند برخوردار باشند و در راس آنها تأمین بهداشت و بهداری کارمندان است ما الان یک محلی که اگر یک کارمندان اداری مجلس خودش با خانواده‌اش مریض شدند بروز آنجا مراجعه کنند نداریم و این خیلی ساده است که با یکی از این بیمه‌ها یا سازمانهای دولتی و یا به هر ترییتی دیگر که هئیت محترم رئیسه فکر خواهد کرد بیندیشد که کارمندان ما با یک حقوقی بنظر بنده ناچیز که می‌گیرند و خدمت می‌کنند اگر خدای نکرده با یک بیماری مواجه شدند و بتوانند از عهده معالجه برآیند تا آنجا که من اطلاع دارم این مسأله در هیأت محترم رئیسه مورد توجه قرار گرفته و بحث مطالعه شده و امیدوارم برای سال آینده یک طرح جامعی در مجلس شورای ملی ترتیب داده بشود که کارمندان محترم مجلس شورای ملی ترتیب داده بشود که کارمندان محترم مجلس شورای ملی از این مسأله هم خیالشان راحت باشد با پیشنهاد آقای دکتر اسفندیاری چون در طریق بهبود مادۀ چهار است بنده هم موافقم و باز دیگر توفیق کلیه کارمندان اداری مجلس شورای ملی را خواهانم و باز از توجه مقام ریاست به نظم و نسق اداری مجلس که مسأله بسیار مهمی است تشکر می‌کنم چون بنده ادوار متعددی در مجلس بوده‌ام و بدون اینکه قصد مداهنه داشته باشم مراقبت و دقت در امور پارلمانی در این دوره قابل تقدیر است و من خواستم در این فرصت این حق را هم اداره کرده باشم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر اعتمادی بفرمائید.

دکتر اعتمادی (کارپرداز)- با عرض تشکر و با اجازه مقام ریاست بعرض همکاران محترم می‌رسانم که با پیشنهاد جناب آقای دکتر اسفندیاری موافقت کامل دارم و تشکر می‌کنم که بصورت منظم‌تری تنظیم فرمودند در مورد مسائل بهداشتی و بهداری که همکار محترم جناب آقای دکتر دادفر اشاره فرمودند و بسیار اشاره بجا و به موقعی بود همانطور که تذکر فرمودند هئیت رئیسه مجلس و بخصوص شخص مقام ریاست همیشه در فکر بهبود وضع کارمندان و کارکنان اداری مجلس بوده و هستند و. هم‌اکنون هم همانطور که فرمودند طرحی در دست تهیه است که اصولاً از این وضع خرده نابسامانی که داشتند از لحاظ مسائل بهداشتی و درمان خارج بشوند و این مسأله بطور منظمی دربیاید که احتیاج به رفت و آمد اضافی و اتلاف وقت و از این قبیل مسائل نداشته باشد بنده خیال می‌کنم تا ۱۰-۱۵ روز دیگر مطلب کاملاً حلاجی بشود و بعرض همکاران محترم برسانیم و در این مورد هیچ جای نگرانی نیست بلکه اوضاع بهتر از سابق و کامل‌تر خواهد بود و بطور منجزتر و بهتر در خواهد آمد بهر صورت بنده آنچه وظیفه خود می‌دانم تحت سمت کارپردازی که دارم از اظهار لطف جناب آقای دکتر دادفر متشکرم و با پیشنهاد آقای دکتر اسفندیاری هم در مورد مادۀ ۴ کاملاً موافق هستم.

رئیس- نسبت به پیشنهاد آقای دکتر اسفندیاری رای می گیرمی خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. مادۀ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادۀ ۵- به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود مانده جرائم مأخوذه سنواتی نمایندگان و کارکنان مجلس را با تصویب هیأت به مصرف خرید کتاب برساند.

رئیس- مادۀ ۵ مطرح است آقای پرفسور مخبر فرهمند بفرمائید.

پرفسور مخبر فرهمند- راجع به ۵ و اطلاعی که بنده دارم که مقام محترم ریاست و هئیت رئیسه مجلس درصدد هستند که برای کارکنان مجلس شورای ملی ترتیبی داده بشود که خانه‌های سازمانی تهیه شود البته این این موجب نهایت سپاسگزاری است از طرفی اعلی حضرت همایون شاهنشاه در فرمایشاتشان در سازمان برنامه یکی از نکاتی را که بیشتر رویش تکیه فرمودند مسأله تهیه مسکن برای کارمندان و حتی تمام هموطنان ما بوده بنده از مقام ریاست اجازه می‌خواهم که پیشنهاد کنم این پولی را که بابت جرائم گرفته شده و قاعدتاً باید یک مبلغ خوبی باشد تصویب بفرمائید که این را به عنوان قسط اول این ساختمانهائی که می‌خواهند بکنند در آن شرکت تعاونی کارکنان منظور کنند و نه درباره کتابخانه و پیشنهادم را تقدیم می‌کنم.

رئیس - نظر دیگری در مادۀ پنج نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام ریاست مجلس شورای ملی

محترماً تمنا دارد مادۀ ۵ به صورت اصلاح شود.

به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود مانده جرائم مأخوذه سنواتی نمایندگان و کارکنان مجلس را با تصویب هئیت ریسه به مصرف ساختمان خانه برای کارمندان مجلس برسانند.

پرفسور مخبر فرهمند.

رئیس- آقای دکتر اعتمادی بفرمائید.

دکتر اعتمادی (کارپرداز)- با کسب اجازه مجدد از مقام محترم ریاست به عرض همکاران محترم می‌رسانم که این مبلغی که اینجا اشاره شده مربوط به این دوره و دوره قبل نیست یک مقداری پول از سنوات قبل شاید مربوط به ۱۵ سال قبل که مقدار یه هم مربوط به کارمندان اداری شاید بوده از بودجه‌های مجلس باقیمانده و چون عنوان درآمد داشته خرج نشده و همین طور باقی مانده است خواستیم کسب اجازه بکنیم که همانطوری که اساسنامه و آئین‌نامه داخلی مجلس اجازه می‌دهد این پول به مصرف کتابخانه و خرید کتاب برسد و اگر کمکهای مادی یا معنوی در آن موردی که اشاره کردید لازم باشد بنده فکر می‌کنم خود جناب آقای رئیس مجلس بموقع به هر ترتیبی که لازم باشد اقدام خواهند فرمود ولی این قسمت بخصوص چون در بودجه صراحت دارد و تفکیک آن مقدور نیست این است که جناب پرفسور مخبر فرهمند اجازه بفرمایند به همین صورتی که هست تصویب بشود و پیشنهادشان را مسترد بفرمایند برای اینکه تفکیک اینها از هم بسیار مشکل است و مربوط است به چندین سال قبل.

رئیس- آقای پرفسور مخبر فرهمند عقاید متقاعد شدید؟

پرفسور مخبر فرهمند- اجازه بفرمائید توضیح عرض کنم.

رئیس- بفرمائید.

پرفسور مخبر فرهمند- همانطور که جناب دکتر اعتمادی فرمودند سالها است که این پول بعنوان جریمه از اسلاف ما گرفته شده و خود ما هم شاید داده باشیم و این برای آنها و خود ما و سایرین یک یادگاری است که به این وسیله تقدیری هم از کارکنان مجلس کرده باشیم البته من ایمان دارم که مقام ریاست آنچه که مقدروشان باشد کم خواهند فرمود اگر می‌فرمائید که تقریباً معادل همین مبلغ را بعنوان کمک در آن صندوق تعاونی کارکنان مرحمت خواهند فرمود بنده تسلیم هستم و پیشنهادم را پس می‌گیریم.

رئیس- خیال می‌کنم کارمندان هم حاضر نباشند از این پول برای ساختمان خانه‌های آنها استفاده بشود.

پرفسور مخبر فرهمند- بنده پیشنهادم را پس گرفتم.

دکتر مهذب- از اینکه گزارش کمیسیون محاسبات مورد تایید و تصویب همکاران محترم قرار گرفت بنده هم بعنوان یک عضو کمیسیون محاسبات متشکرم بخصوص از توجه اصلی که کلیه نمایندگان اعم از نمایندگان محترم حزب مردم ایران نوین فرمودند و نسبت به مادۀ‌های اضافه شده در کمیسیون محاسبات بلایحه بودجه نظرات صحیحی ابراز داشتند سپاسگزارم بیشتر بحثی که اینجا مطرح شد بحث مادۀ ۴ در حقیقت نظم و نسق دادن به وضع حقوقی کارمندان مجلس و به خصوص توجه به وضع بازنشستگان و موظفین مجلس شورای ملی است و با این ترتیب شای بعد از سالهای سال که خود آنها یا پدران آنها خدمت کرده‌اند بر ایشان محرز و مسلم شد که مجلس شورای ملی همانطوری که همیشه به فکر تمام ملت ایران است به فکر آنهائی هم که صادقانه برای مجلس خدمت کرده‌اند همیشه هست و در هر فرصتی سعی می‌کند که کمکی که می‌تواند با آنها بکند و از این لحاظ قدر آنها را بشناسد در هر حا امیدوارم کارکنان فعلی مجلس هم مطمئن باشند که مجلس شورای ملی همیشه به فکر آنها هست و سعی می‌کند که وضع آنها را از هر لحاظ تا حد مقدور خوب نگه دارد واقعاً باید بنده اذعان کنم به عنوان رئیس کمیسیون محاسبات که وضع اداری مجلس بسیار جالب و قابل تقدیر است بررسیهای دقیقی در کمیسیون محاسبات نسبت به وضع اداری بخصوص بودجه و اجرای بودجه بعمل آمد اینجا باید بنده بخصوص تصریح کنم که وضع نگهداری حسابها کاملاً منظم است و با این وضعی که فعلا در اداره کل امور مالی و سایر قسمتهای مجلس دیده می‌شود مسلماً نتیجه ارشاد شخص رئیس مجلس است که بابی نظری هر چه کاملتر نسبت به این امور رسیدگی می‌فرمایند و بنده لازم می‌دانم اضافه می‌کنم که این بیست درصد به کارکنان مجلس اضافه نشده بلکه طبق قوانین موجود اینها از ۴۰% کمک اعاشه استفاده می‌کردند که این ۲۰% در حقیقت جانشین آن ۴۰% می‌شود و مبلغی هم بابت بازنشستگی آن از حقوق آنها کسر می‌شود که انشاء‌الله نسبت به این کسری هئیت رئیسه بعدی جبران خواهد کرد.

رئیس- آقای عباس میرزیائی بفرمائید.

عباس میرزائی- بنده ضمن سپاسگزاری از کارمندان و کارگران و خدمتگزاران مجلس در این دوره بیست و دوم قانونگذاری که افتخار نمایندگی مجلس شورای ملی را پیدا کرده‌ام آنجا به عرض مقام محترم ریاست مجلس و هئیت رئیسه مچلس می‌رسانم از اینکه توجه فرمودند به وضع استخدامی و وضع اعاشه کارمندان و کارگران مجلس فوق‌العاده سپاسگذاری می‌کنم چون باید بدانیم مجلس شورای ملی کارگر هم دارد و در تماسهائی که من به علت کارگر بودن به آنها داشتم می دانم که همه آنها از رئیس مجلس و هئیت رئیسه راضی هستند و این بسیار قابل افتخار است که در عصر انقلاب رئیس مجلسی بر آنها و بر تمام خدمتگزاران و کارمندان مجلس ریاست می‌کند که به تمام امور رسیدگی می‌فرمایند و توجه دارند واجب می‌دانم که این مطلب را به عرض نمایندگان و بعرض مقام ریاست برسانم که ما در این بودجه برای زنده‌ها فکری کردیم و حتی برای موظفین مجلس هم فکری کردیم ولی نظر نمایندگان محترم هست که چند نفر از نمایندگان محترم در این دوره فوت کرده‌اند که خداوند روحشان را شاد فرماید مردمانی سرباز و پاسدار انقلاب بودند الآن که دستشان از دنیا کوتاه است گرچه رئیس مجلس منتهای مبحث را به آنها و خانواده آنها کرده همانطور که رئیس مجلس به همه مجلسیان توجه خاص دارند مثل همان مطلبی که آقای دکتر دادفر فرمودند راجع به تعمیر ساختمان قدیمی مجلس واقعاً باید سپاسگزاری بی‌حد از رئیس مجلس کرد که این ساختمان مشروطه مملکت را که همیشه از یک جایش رطوبت بیرون می‌زده و آدم رغبت نمی‌کرد به این ساختمان مقدس در بعضی از نقاطش نگاه کند رئیس مجلس از آن زیر بنا دقت کرد و با همکاری معمارات اصیل ایرانی و نقاشان اصیل ایرانی در این نمای مجلس شورای ملی نمایان کرد خیلی معذرت می‌خواهم که مصدع شدم و این قسمت را که مربوط به نمایندگان بود عرض کردم مقصود این بود که برای گذشتگان هم باید فکری کرد.

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی بعمل می‌آید.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) قرائت شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان مهندس جلالی نوری- دکتر وفا- مهندس پروشانی- دکتر مهذب – جوادی – ریگی- روحانی- پاینده- دکتر درودی- بهادری- روستا- دکتر زنجانچی- دکتر صفائی- مهندس پرویز بهبودی- دکتر وحیدنیا- جهانشاهی- دکتر کیان- دکتر حکیم شوشتری- دکتر امامی خوئی- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- دکتر رشتی- صائبی- ماهایر- مهندس ریاضی- مهندس صبائی- شیخ الاسلامی- معیری- فولادوند- انشاء- موسوی ماکوئی- دکتر عظیمی – جوانشیر- فخر طباطبائی- صالحی- مجد- مهندس معتمدی- مؤید امینی- کورس- دکتر سعید- تیمسار واحدانیان- ایلخانی پور- مهندس اسدی سمیع- دکنر گاگیک- خانلر قراچورلو- ظفر- معزی- دکتر پرتو اعظم مهندس یار محمدی- خواجه نوری- دکتر بهبهانی- مهندس سهم الدینی- غلام نیاکان- اولیاء –س لیمانی- مهندس ریاحی- کلانتر هرمزی- اصولی- دکتر امین- قاضی زاده – خانم تربیت- مریدی- شکیبا- دکتر اسفندیاری – مرتضوی کاسمی- مهندس کیا کجوری- دکتر قهرمان- دکتر خزائلی- دکتر الموتی- مهندس عترت- پوربابائی- مهتدس برومند- حی- بدر صالحیان- دکتر کلالی- دکتر یزدانپناه- مهندس ارفع- یهنیا- تهرانی- مهنسد فروهر- دکتر موثقی- عامری- مرندی- دکتر برومند- ثامنی- دکتر دادفر- سرتیپ پور- صدری کیوان- ملک افضلی- مهندس اربابی- مهندس پادرپناه- ارسنجانی- صادقی- خانم سعیدی- سعید وزریری- دکترر معظمی- مهندس عدل- بخیتاری پور- خانم جهانبانی- مهندس عطائی- مهندس بریمانی- خانم بزرگ نیا- محدث زاده- دکتر خی راندیش- دکتر رضوانی- دکتر اسدی- دکتر غنی- عباس میرزائی - دانشمند- ادیب سمیعی- دکتر ملکی- مروتی- دکتر ستوده ساگینیان- محسنی مهر- امیر احمدی- کمالوند- دکتر بیت منصور- مبارکی- پور ساطع- خانم دکتر دولتشاهی پدرامی- دکتر عدل طباطبائی- مهندس معینی- مهاجران فهیمی- ضیاء احمدی- دکتر زعفرانلو- دکتر بقائی یزدی- ملک زاده آدمی- صائب- دکتر کفائی- مهندس کیا- مافی- خانم زاهدی- دکتر عدل- دکتر نجیمی- مهندس اخوان- دکتر یگانگی- موسوی- محمد ولی قراچورلو- سرلشکر همایونی- رضوی- دکتر حبیب اللهی- مهنسد زرآور- حقشناس- دکت رفربود- توسلی- ابوذر- محمد اسدی- امام مردوخ- دکتر مهندس بهبودی مهندس بهرام زاده ابراهیمی- پردلی- دکتر حکمت- رامبد- دکتر رفعت- دکتر شریعیت- عبدالحسین طباطبائی فرهادپور- دکتر محققی- پروفسور مخبر فرهمند- دکتر سعید دکتر مدرسی- یوسفی- پزشکپور- دکتر طالع- دکتر عاملی تهرانی.

(آراء مأخوذه شمار شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۶۹ ری.
  • آراء ممتنع ۳ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۶۹ رأی موافق و سه رأی ممتنع تصویب شد. به دولت و به کارپردازی مجلس ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان مهندس جلالی نوری- دکتر وفا – مهندس پروشانی- دکتر مهذب- جوادی- ریگی- روحانی- پاینده- دکتر درودی- بهادری- روستا- دکتر زنجانچی- دکتر صفائی- مهندس پرویز بهبودی- دکتر وحیدنیا- جهانشاهی- دکتر کیان- دکتر حکیم شوشتری- دکتر امامی خوئی- دکتررفیعی- دکتر رهنوردی- دکتر رشتی- صائبی- ماهایر- دکتر الموتی- مهندس ریاضی- مهندسائبی- شیخ الاسلامی معیری- فولادوند- انشاء- موسوی ماکوئی- دکتر خطیبی- جوانشیر- فخر طباطبائی- صالحی- کورس- مجد- مهندس معتمدی- مؤید امینی- دکتر کلالی- دکتر سعید – مهندس اردلان- مهرزاد- امامی رضوی- دکتر اعتمادی- تیمسار وحدانیان- ایلخانی پور-مهندساسدی- سمیع- دکتر گاگیک- خانلر قراچورلو- ظفر- معزی- دکتر پرتو اعظم- مهندس یار محمدی- خواجه نوری- دکتر بهبهانی- مهندس سهم الدینی- غلام نیاکان- اولیاء- سلیمانی- مهندس ریاحی- کلانتر هرمزی- اصولی- دکتر امین- قاضی زاده – خانم تربیت – مریدی شکیبا- دکتر اسفندیاری- مرتضوی- کاسمی- مهندس کیاکجوری- دکتر قهرمان- دکتر خزائلی- مهنسد عترت- پوربابائی- مهندس برومند- حی- بدر صالحیان- دکتر یزدان پناه- مهندس ارفع- بهنیا- تهرانی- مهندس فروهر- دکتر موتقی- عامری- مرندی- دکتر برومند- ثامنی- دکتر دادفر- سرتیپ پور- صدری کیوان – ملک افضلی- مهندس اربابی- مهندس قادر پناه- ارسنجانی- صادقی- مهندس بریمانی- خانم بزرگ نیا- محدث زاداه – دکتر خی راندیش- دکتر رضوانی- دکتر اسدی- دکتر غنی- عباس میرزائی- دانشمند- ادیب سمیعی- دکتر ملکی- مروتی – دکت ستوده- ساگینیان- محسنی مهر- امیر احمدی- کمالوند- دکتر بیت منصور- مبارکی- پور ساطع – خانم دکتر دولتشاهی- پدرامی- دکتر عدل طباطبائی- مهندس معینی- مهاجرانی- فهیمی- ضیاء احمدی- دکتر زعفرانلو- دکتر بقائی یزدی- ملکزااده آملی- صائب- دکتر کفائی- مهندس کیا- مافی- خانم زاهدی- دکتر عدل- دکتر نجیمی- مهندس اخوان- دکتر یگانگی- موسوی- محمد ولی قراجورلو- سرلشگر همایونی- رضوی- دکتر حبیب اللهی- مهندس زرآور- حقشناس- دکتر فروبد- توسلی- ابوذر- محمد اسدی- امام مردوخ- دکتر مهندس بهبودی- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- پردلی- دکتر حکمت – رامبد- دکتر رفعت- دکتر شریعت- عبدالحسین طباطبائی- فرهادپور- دکتر محققی- پروفسور مخبر فرهمند – دکتر مدرسی- یوسفی.

ممتعین

آقایان پزشکپور- دکتر طالع- دکتر عاملی تهرانی.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به طرح قانونی مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل و تأسیسات هواپیمائی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به طرح قانونی مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل و تأسیسات هواپیمائی

رئیس- گزارش شور اول مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل و تأسیسات هواپیمائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۴ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای صادق احمدی معاون وزارت دادگستری و آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه طرح شماره ۶۴۷۹-۱۳ /۱۰ /۴۹ آقایان سناتورها راجع به مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل و تأسیسات هواپیمایی را که بشماره ۱۵۴۳ چاپ شده است مطرح کرد و عیناً مورد تصویب قرارداد.

اینک گزارش شور اول آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل تاسیسات هواپیمایی

مادۀ واحده

۱- کسانی که با اجابر یا ارعاب و تهدید یا اعمال خدعه و نیرنگ هواپیمای آماده برای پرواز یا در حال پرواز را در اختیار بگیرند یا بنحوی از اختیار مسئولین خارج ساخته و موجب تغییر مسیر یا مقصد هواپیما شوند یا در نقطه‌ای غیر از مقصد هواپیما را مجبور به فرود نمایند به حبس با اعمال شاقه از ۳ تا ۱۵ سال محکوم می‌شوند و در صورتی که ارعاب و تهدید با استفاده از سلاح یا مواد منفجره یا محترقه یا خطرناک دیگر صورت گیرد چنانچه مرتکب یک نفر باشد به حداکثر مجازات مقرر بالا و اگر بیش از یک نفر باشند به حبس دائم با اعمال شاقه محکوم می‌شوند.
هر گاه مرتکبین هنگام ارتکاب جرائم هواپیما یا هر گونه جرم دیگری شوند برای هر یک از جرائم مذکور بحداکثر مجازات مقرر در قانون محکوم خواهند شد.
۲- کسانی که به منظور اخلال در پرواز یا خرابکاری در هواپیما عالماً اشیائی با خود در هواپیما حمل نمایند و یا به نحوی از انحاء در هواپیما قرار دهند و یا با هواپیما ارسال دارند یا مرتکب عمل دیگری شوند که موجب شود که هواپیما و یا مسافرین یا گروه پرواز و یا اموال موجود در آن آسیب برسد به حبس یا اعمال شاقه از ۳ تا ۱۵ سال محکوم خواهند شد و در صورتی که اقدامات مذکور منجر به قتل نفس شود مجازات مرتکب اعدام خواهد بود.
۳- کسانی که ا اجبار یا ارعاب و تهدید یا خدعه و نیرنگ در فرودگاهها یا تأسیسات آن یا ایستگاههای ناوبری هوائی ایجاد نمایند با توسل به زور و تهدید یا خدعه و نیرنگ انجام وظیفه ماموران مسؤول حفظ ایمنی پرواز و هدایت هواپیما را دشوار یا غیر ممکن سازند یا کار دستگاههای ناوبری را از مجرای صحیح خود خارج نمایند به حبس تأدیبی از یک تا سه سال محکوم خواهند شد مگر اینکه عمل مرتکب منجر به وقوع جرم دیگری گردد که در آن صورت مرتکب به مجازات هر یک از جرائم مجازات آن شدیدتر بشد محکوم می‌گردد.
۴-هر یک از کارکنان فرودگاهها یا شرکتها با مؤسسات هواپیمائی یا سازمانهای انتظامی فرودگاهها یا وظیفه‌ای بر عهده دارد در ارتکاب جرائم مذکور در این قانون معاونت یا شرکت داشته باشند. به حداکثر مجازاتی که برای فاعل آن جرم مقررات است محکوم خواهند شد.
۵- هر یک از مرتکبین جرائم مذکور در این قانون قبل از اتمام عمل خود نادم گردد و از ادامه آن خودداری کند از تعقیب و مجازات معاف خواهد بود مگر آنکه ضمن اقدامات خلاف قانون خود مرتکب جرائم دیگری شده باشد که در این صورت فقط به مجازات همان جرائم محکوم می‌شود.
۶- کسانی که از تهیه و تدارک آلات و اسباب جرم یا مقدمات ارتکاب جرائم مندرج در این قانون ملرح شده و جربان را به مقامان ذیصلاح اعلام ننمایند. به مجازات معاون جرم محکوم خواهند شد.
۷- مرجع اظهار نظر در امور فنی مربوط به این قانون هواپیمائی کل کشوری است.
۸- رسیدگی به جرائم مندرج در این قانون منحصراً در صلاحیت مراجع قضائی پایتخت است.
۹- استرداد متهمین یا محکومین با ارتکاب جرائم موضوع بند یک این قانون طبق قانون استرداد مجرمین مصوب سال ۱۳۳۹ بعمل خواهد آمد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش شور اول از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه ۲۶ دی ماه ۱۳۴۹ با حضور معاونین وزارت راه و دادگستری طرح آقایان سناتورها راجع به مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسائل و تأسیسات هواپیمائی را که شماره ۱۵۴۳ چاپ شده است مطرح کرد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه – اولیاء.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای مهندس فروهر بفرمائید.

مهندس فروهر- بنده با کسب اجازه از مقام ریاست بعلت اینکه لایحه روز ۲۴ دی ماه که تعطیلات مجلسین بود و بنده در حوزه انتخابیه بودم در کمیسیون راه مطرح شد و بنده در کمیسیون راه هم نتوانستم شرکت کنیم یک مطالبی و یک مذاکراتی دارم که اینجا عرض می‌کنم. موضوع هواپیمائی یک موضوع بین‌المللی است که ما هم الآن راجع به نرخها و رویه متحده سؤالاتی می‌کنم همه‌اش استناد به تصمیمات یاتا می‌شود. چند ماه قبل بود همین جا با کمال خوبی و خوشی برای دعوت شدگان به این کنفرانس که باپذیرائی گرم مهمات مهمان‌نواز ما همراه بود این مطلب مطرح شد و این اسباب تعجب بود که آقایان سناتورهای محترم تحت تاثیر احساسات شدید شدت عمل بی‌سابقه‌ای که از آنها یک کمی حاد بود و زیادی تند رفته‌اند چون اگر مجازات اعدام را بگذاریم وقتی که هواپیما بالا رفت و مجرم آن بالا وقتی که دید راه برگشتی دیگر ندارد و جرم اعدام است آن طیاره را منهدم می‌کند این خطری است بطور ضمنی که برای مسافرین بی‌گناه تولید می‌شود چون اگر مجازات را به حداکثر قائل شویم و مجازات اعدام بگیریم مجرم می‌گوید بالاتر از سیاهی که رنگی نیست خلاصه خطر اضافه درست کرده‌اند دوم اینکه این مجرمین اغلب هواپیما را به خارج یم‌برند در آمریکا به کوبا و در این کشور هم به کشور همسایه که اسم نمی‌برم پس از این موضوع استرداد مجرمین که اسم برده نشده یک قدری مهم است و احیاناً اگر این مجرمین مسترد شوند می‌آیند آنها را مجازات می‌کنند ولی معمولاً اینها حساب شده است چنانکه ما دیدیم همسایگی ما کشور ترکیه که اول گفتند اینها را مسترد می‌کنیم و بعد هم گفتند اصلاً محاکمه‌اش را خودمان می‌کنیم و بعد هم گفتند مشمول جرم سیاسی چون با جریان سیاسی توام بوده است بنابراین بنده فکر می‌کنم که اگر منطق کار را بخواهیم در نظر بگیریم ما باید صبر کنیم ببینیم کشورهای دیگر چه می‌کنند.

رئیس- آقای مهندس فروهر شور اول لایحه است اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید و این مطالب بهتر است در کمیسیون بحث شود.

مهندس فروهر- چون بنده در کمیسیون نبودم مطرح بکنم.

رئیس- انشاءالله در شور دوم تشریف می‌برید و مطالبتان را می‌گوئید.

مهندس فروهر- بنده فقط خواستم عرض کنم کشورهای دیگر که امور هواپیمائی دارند ما بادی منتظر بمانیم ببینیم که آنها چکار می‌کنند.

دکتر اسفمدیار – ما دنباله و کمی نیستیم خودمان تصمیم می‌گیریم.

رئیس- آقای دکتر اسفندیاری یگانگی بفرمائید.

دکتر اسفندیار یگانگی – بنده عرض نداشتم فقط سوالی داشتم از نماینده دولت که توضیحات بیشتری راجع به این قانون به اطلاع مجلس برسانند و بفرمایند راجع به این جنایات یعنی هواپیماربائی در سیار کشورها چه معمول است و دیگر این که توضیح بدهند راجع به مبادله و تحویل این سارقین هواپیما قوانین سایر کشورها چیست؟ و ما چه می‌توانیم بکنیم در صورتی که در یک کشور دیگر یه هواپیما پیاده می‌شود.

رئیس- آقای ابوذر بفرمائید.

ابوذر- بطور اختصاص عرض می‌کنم که این یکی از لوایح بسیار خوبی است که مجلس سنای ایران تهیه کرده و با نظر نمایندگان دولت بصورت لایحه‌ای در آمده است که در آنجا به تصویب رسیده است و به مجلس شورای ملی فرستاده شد کشور ما همانطور که در مسائل ایمنی و رفاهیت جهانی پیش‌قدم بوده در این مورد اقدام بسیار پسندیده انجام داده که مسافرین جهانی از هر کدام از کشورهای جهان هستند به راحتی مسافرت کنند ضمناً هر یک از معاونین محترم وزارتخانه‌ها که می‌توانند پاسخ بفرمایند که از نظر بین‌المللی چه مذاکراتی انجام شده است و وزارت خارجه ایران چه اقداماتی کرده چون این مسأله‌ایست که عمومیت دارد اگر مجازات‌ها و تصمیمات با هم تباین داشته باشد نتیجه مطلوب گرفته نمی‌شود تمنی دام که نمایندگان دولت مجلس شورای ملی را مطلع کنند که از نظر جهانی وزارت خارجه چه کرده و در آینده چه خواهد کرد.

رئیس- آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی- (معاون وزارت دادگستری)- تذکراتی که آقایان نمایندگان محترم مجلس جنابان آقایان مهندس فروهر و دکتر اسفندیار یگانگی و ابوذر فرمودند موجب شد که بنده توفیق پیدا کنم یک توضیحاتی در اطراف این لایحه بدهم بطوری که نمایندگان محترم استحضار دارند بعد از جریان دو سه ماه قبل که این مسئله اخلال در امنیت پرواز در بعضی از نقاط دنیا دیده شد و در کشور خودمان هم متأسفانه یکی دو مورد پیش آمد کشورهای دنیا درصد برآمدند که یک مقررات سنگین برای این کار پیش‌بینی کنند و مجازاتهای شدیدی در نظر بگیرند که تا اندازه زیادی جلوگیری شود از این نوع اقدامات باز هم بطوری که استحضار دارید در موقعی که کنفرانس یا تا در تهران تشکیل بود عده‌ای از آقایان سناتورهای محترم طرحی تهیه و تقدیم کردند در مورد ربودن هواپیما، مقارن بررسیهائی که در کمیسیون در دادگستری و سایر کمیسیونها مانند راه و نظام در مجلس نشد که کنفرانس لاهه هم تشکیل شد از کشورهائی که عضویت در سازمان ملل را دارند. در کنفرانس لاهه مخصوصاً بنده اشاره می‌کنم به این کنفرانس جون فکر می‌کنم جواب سوال آقای دکتر یگانگی و آقای ابوذر را بخصوص داده باشم در کنفرانس لاهه بعد از مذکرات مفصل تقریباً می‌شود گفت کلیه کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس قبول کردند که برای اینکار مجازات‌های نسبتاً سنگین در نظر گرفته شود گزارش این کنفرانس را که بنده می‌خواندم در ابتدای امر نمایندگان دول به سه دسته تقسیم شده بودند یک عده از دول طرفدار این امر بودند که مجازاتهای خیلی سنگین، خیلی شدید مثل اعدام و حبس دائم باید برای این نوع افراد در نظر گرفته شود یک عده هم بنیادین بودند و نتیجتاً بعد از بحثهای مفصل به این نتیجه می‌رسند که مجازات این کار اعدام نباشد برای اینکه همانطور که جنا آقای مهندس فروهر توضیح دادند بایستی راه را بکلی بر مجرم مسدود نکرد چون مسأله جان یک عده‌ای در روی هوا در بین است و باید امیدی باشد برای مچرم که اگر نادم و پشیمان شد و از ادامه عمل خودداری کرد از مجازات معاف است و به فرض اینکه نادم هم نشد اگر بعد خواست تعقیب شود صد در صد مجازات اعدام در انتظارش نیست یک عده از سناتورهای محترم در مجلس سنا طرفدار اعدام بودند و یک عده از سناتورهای محترم در مجلس سنا طرفدار اعدام بودند و یک عده از نمایندگان مجلس هم می‌گفتند که چرا مجازات اعدام پیش‌بینی نکردید این نظر هم عنیاً در کنفرانس لاهه مطرح می‌شود طرفداران مجازات خفیف به همین استدلال می‌گویند مجازات اعدام نباید باشد مگر در مواقعی که قتل به نفس باشد اگر موضوع قتل نفس بود مثلاً آن کسی که هواپیما را ربود و به کشور دیگر برد مرتکب قتل نفسی هم شد البته نیم‌شود گفت مجازاتش ۱۰ سال حبس باشد مجازات قتل عمده طبق قوانین ما اعدام است ولی اگر صرفاً هواپیما ربوده شود بدون اینکه قتلا نفسی واقع شده باشد بطوری که ملاحظه فرمودید در لایحه مجازات کمتری در نظر گرفته شده در مورد استرداد طبق کنفرانس لاهه که عرض کردم کنفرانسش در چندی قبل منعقد شده بود دول متعهد شده‌اند که در مورد استرداد مقرراتی را وضع کنند و این نوع مجرمین را مسترد کنند بنده هم صراحتاً به عنوان نماینده دولت در مجلس سنا عرض کردم و در اینجا هم عرض می‌کنم که طبق قوانین ما و طبق نظری که دولت دارد این نوع مجرمین را مسترد خواهیم کرد (دکتر سافندیاری- اگر جرم سیاسی باشد باز مسترد می‌کنید؟) بحث سیاسی اینجا نیست اجازه بفرمائید ما قانون استرداد داریم جنابعالی که قاضی محترم دادگستری بودید حتماً استرداد شود و بنده توجه جنابعالی را جلب می‌کنم به قانون استرداد بطوری که ملاحظه می‌فرمائید ما در این جا گفته‌ایم طبق این قانون استرداد بنابراین با در نظر گرفتن موازین قانون استرداد عمل خواهد شد و بنده فکر نمی‌کنم احتیاج باشد که موضوع را بیشتر از این توجیه کنیم چون قانون تصویب شده و قوت اجرائی دارد و طبق آن قانون عمل خواهد شد بنابراین همانطوری که عرض کردم این موضوع مورد توجه اکثریت قریب به اتفاق دول است و آنها هم مقرراتی وضع کرده‌اند و درست در همان موقع که ما مشغول بررسی طرح آقایان سناتورها بودیم و نظرات متقابلی داشتیم که دادیم به آقایان سناتورها و لایحه به این صورت درآمد از طرف مجلسین کشورهای ترکیه و فرانسه قوانینی نظیر این قانون که البته به زعم بنده خیلی ناقصتر است وضع شده و سایر کشورها نیزکه احساس می‌کردند و احساس می‌کنند که در قانون مجازاتشان جای خالی هست مشغول تهیه این قوانین هستند و با توجه به این که از ۷۲ یا ۷۳ کشور که رقمش شاید خیلی دقیق بشد اکثریت قریب به اتفاق به کنواسیون لاهه پیوسته‌اند بنابراین می‌شود گفت همه دول این را قبول کرده‌اند که این عمل جرم شناخته شود و شدت عمل به خرج داده شود و بطوری که ملاحظه می‌فرمایند شاید یکی از نتایج مطلوب می‌فرمائید در دنیا خوشبختانه مسأله هواپیما دزدی در حال حاضر رو به کاهش است و امید می‌رود در آینده نزدیکی به صفر برسد.

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادۀ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادۀ واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح رای نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به معافیت از پرداخت مالیات مربوط به اتومبیلهای ساخت و کارخانجات داخلی و ابلاغ بدولت

۸- طرح رای نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به معافیت از پرداخت مالیات مربوط به اتومبیلهای ساخت و کارخانجات داخلی و ابلاغ بدولت

رئیس- لایحه معافیت از پرداخت مالیات اتومبیل‌های ساخت کارخانجات داخلی برای اخذ رای نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون معافیت از پرداخت مالیات مربوط به اتومبیل‌های ساخت و کارخانجات داخلی

مادۀ واحده- شرکتها و مؤسسات و سازمانهای که به موجب قوانین خاص مجاز به وارد کردن اتومبیل جهت انجام عملیات خود با معافیت از حقوق و عوارض گمرکی می‌باشند و همچنین سفارتخانه‌ها و مأمورین سیاسی خارجی و بین‌المللی که به موجب قوانین مربوط از این قبیل معافیتها استفاده می‌کنند. در صورتی که وسائط نقلیه مورد نیاز برای انجام عملیات خود را از اتومبیل‌های ساخت کارخانجات داخلی تهیه نمایند از پرداخت مالیات موضوع قانون اخذ مالیات از اتومبیل‌های سواری و صفحات گرامافون مصوب اسفند ماه ۱۳۴۵ معاف خواهند بود. ولی هر گاه اتومبیل به شخص دیگری که مشمول معافیت مذکور در فوق نباشد انتقال داده شود و در تاریخ انتقال پنج سال تمام از سال ساخت (مدل) آن نگذشته باشد منتقل‌الیه به نسبت مدت باقیمانده به قرار هر سال بیست درصد مشمول مالیات مزبور خواهد بود. پس از انقضاء پنج سال مشمول مالیات فوق نخواهد بود. وزارت دارائی مکلف به اجرای این قانون می‌باشد.

قانون فوق مشتمل بر یک مادۀ در جلسه روز دوشنبه بیست و یکم یک هزار و سیصد و چهل و نه شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس- این لایحه عیناً به همان ترتیبی که در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده بود و در مجلس سنا هم بتصویب رسیده است و حالا نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود....

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی و آقای مهندس صائبی، قرائت شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان مصطفوی – ارسنجانی- دکتر غنی- کورس- خانم جهانباتی- مرندی- مهنسد فروهر- خواجه نوری مهندس ارفع- خانم تربیت – دکتر نجیمی- خانم بزرگ نیا ثامنی- مهندس پروشانی- دکتر سعید- پاینده – مرتضوی انشاء- مهندس اسدی سمیع- دکتر بزدان پناه مهندس معتمدی- دکتر دادفر –شیخ الاسلامی- معزی- روسا- خانم سعیدی- پوربابائی- مهندس اردلان- پدرامی- مهندس اخوان- دکتر اسفندیاری- دکتر وفا- دکتر وحیدنیا- کاسمی- غلام نیاکان- دکتر رشتی- رضوی دکتر پرتو اعظم- دکتر الموتی- محدث زاده- دکتر گاگیک- خانم دولتشاهی- دکتر رفعت- سهم الدینی – مهندس بریمانی- جوادی- دکتر محققی- دکتر قهرمان- مافی- بختیاری پور- دکتر کلالی- سرتیپ پور- ملک افضلی- صدری کیوان- ماهایر- توسلی- خانلر قراچورلو- عامری- دکتر برومند- دکتر کفائی – بهادری- قراچورولو- عباس میرزائی- صادقی- شیخ بهائی- مهنسد برومند اسدی- صائب- دکتر بیت منصور- دانشمند- مهنسد زرآور- دکتر خطیبی- مهندس ریاحی- ابوذر- دکتر کیان- مهنسد یار محمدی- تیماسر وحدانیان- موسوی ماکوئی- دکتر زعفرانلو- مهاجرانی- مهنسد زنجانچی- مهنسد کیا- ملکزاده آملی- فهیمی- شکیبا- دکتر حبیب اللهی- مربدی- دکتر موثقی- ایلخانی پور- حقشناس- قاضی زاده- دکتر درودی- ریگی – مهندس کیاکجوری- صالحی- مهندس جلالی نوری- کلانتر هرمزی- امام مردوخ – دکتر امامی خوئی- سلیمانی- دکتر رهنوردی – اولیاء – مهندس بهبودی- مهندس فیروز عدل- دکتر ملکی- دکتر رفیعی- جهانشاهی- جوانشیر کمالوند- فرهادپور- مهنسد ناصر بهبودی- خانم زاهدی- دکتر بهبهانی- دکتر خیراندیش- دکتر اصولی تیمسار همایونی- دکتر امین- معیری- مبارکی- پورساطع- امایم رضوی- دکتر یگانگی- محسنی مهر- موسوی- دکتر صفائی- دکتر معظمی- دکتر ستوده – دکتر میرعلاء- روحانی- بهنیا- ادیب سمیعی- اربابی- ظفر- مؤید امینی- مهندس بهرام زاده- جاماسبی- پردلی- پزشکپور- دکتر عاملی- دکتر شریعت- حی- یوسفی- دکتر مدرسی- مهندس ریاضی- مهنسد صائبی- مروتی- دکتر بقائی یزدی- کورس- دکتر کلالی- مهندس معینی- حیدر صائبی- دکتر حکیم شوشتری- دکتر طالع – فولادوند- امیر احمدی- دکتر حکمت- عبدالحسین طباطبائی- محمد اسدی.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید.)

  • آراء موافق ۱۴۷ رأی.
  • آراء ممتنع ۲۷ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۴۷ رأی موافق و ۲۷ رأی ممتنع تصویب شد و به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر امامی- خوئی- موسوی ماکوئی- بدر دکتر بقای یزدی- دکتر وحدنیا- دکت راعتمادی – مهندس پرویز بهبودی- روستا- دکتر موثقی- حیدر صائبی- دکتر خسروی- دکتر کلالی- بهادری- دکتر حکیم شوشتری- مهندس جلالی نوری- جوانشیر- مهندس زنجانچی مصطفوی نائینی- یهنیا- شیخ الاسلامی- دکتر خطیبی تهرانی- مافی- دکتر درودی- دکتر قهرمان- دکتر فربود- دکتر معظمی- مهندس معینی- روحانی- ادیب سمیعی- امیر احمدی- کاسمی- امیر احمدی- کاسمی- دکتر شفیع امین – دکتر بهبهانی- جهانشاهی- دکتر خیراندیش- اولیاء- کلانتر هرمزی- معزی- دکتر صفائی- دکتر یگانگی- پورساطع- دکتر ستوده- کمالوند- مبارکی- خانم جهانبانی- تیسمار همایونی- امامی رضوی- دکتر رضوانی- دکتر حبیب اللهی- خانم زاهدی- غلام نیاکان- رضوی- ماهایر- خانم تربیت- مهدس ارفع- خانم دکتر دولتشاهی- سلیمانی- رفیعی- اصولی- دکتر عدل طباطبائی- دکتر پرتو اعظم- دکتر رهنوردی-صادقی- شکیبا- مهندس بریمانی- موسوی- مهندس عترت- ملک زاده آملی- مریدی- مهندس کیا کجوری- ملک افضلی- دکتر رفعت- دکتر غنی- کاظم کورس- مهندس فیروز عدل- فهیمی- دانشمند- خانم بزگینا- مهندس پروشانی- مهندس اردلان- خواجه نوری- مهندس اخوان- ارسنجانی- سهم الدینی- توسلی- مهاجرانی- حقشناس- مهندس زرآور- دکتر عدل- قراچورلو- ثامنی- عباس میرزائی- دکتر کیان- تیمسار وحدانیان- سید علی صائب- دکتر بیت منصور- معیری مهندس فیروز فروهر- دکتر دادفر- دکتر خزائلی- خانلر قراچورلو- دکتر زعفرانلو- مهندس ریاحی- الخانی پور- قاضی زاده- اربابی- عبدالله ریاضی- مهندس یار محمدی- مهندس صائبی- فولادوند- مهنسد کیاحی- دکتر ملی- محسنی مهر- خانم نیره سعیدی- مهندس قادر پناه – ریگی- دکتر گاگیک- سرتیپ پور- عامری- صدری کیوان – بخیتاری پور- دکتر کفائی- مرندی- سعید وزیری- دکتر وفا- پدرامی- جوادی- دکتر میرعلاء- دکتر برومند- محدث زاده – پور بابائی- دکتر نجیمی- صالحی- دکتر مهذب- پاینده- مرتضوی- انشاء اسدی سمیع- دکتر یزدان پناه – مهندس معتمدی- دکتر سعید.

ممتنعین

آقایان ابوذر- محمد اسدی- دکتر اسدی- دکتر اسفندیاری- امام مردو خ – دکتر مهندس بهبودی- مهندس بهرام زاده – پردلی- پزشکپور- دکتر محققی- پروفسور مخبر فرهمند- مروتی مؤیدی امینی- یوسفی- جاماسبی- دکتر حکمت- رامبد ساگینیان- دکتر شریعت- دکتر صدر- دکتر طالع- عبدالحسین طباطبائی- ملکشاه ظفر- دکتر عاملی- فخر طباطبائی- فرهاد پور- فضائلی.

- اعلام وصول و قرائت دوازده نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۹- اعلام وصول و قرائت دوازده نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

رئیس- نامه‌هائی از دولت رسیده که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده «قانون نحوه خردی ماشین‌آْلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد و پنج درصد هزینه‌های ارزی خردی لوله و لوازم برای پایگاههای فشار مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۵۰۰۰۰۰۰ فرانک فرانسه است با شرکت فرانسوی است با شرکت فرانسوی سی. اف. بی. تی در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۳۴۹ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ده قسط متساوی و متوالی شش ماهه بصورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۹۵ /۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از حمل ۵۰۰۰۰۰ فرانک ارزش کالا می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر – محمود کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه‌ای در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۳۴۹ به منظور تأمین هشتاد درصد هزینه ارزی خردی تابلوهای فشار ضعیف و شینه و مقره‌های مربوط که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر یک میلیون و ششصد و هفتاد هزار و نوزده (۰۱۹ /۶۷۰ /۱) دلار آمریکائی است با شرکت انرگواینوست- یوگسلاوی متساوی متوالی شش ماهه بصورت بهره‌ای از قرار (۳%) سه درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل شش (۶) ماه پس از تاریخ آخرین حمل کلیه تجهیزات می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نحست وزیر – محمود کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری بمنظور تأمین ۸۰ درصد هزینه‌های ارزی قراردادهای اچ تی ۱۰۳ الف واج تی ۱۰۳ به مربوط به طرح توسعه کارخانه نیشکر هفت تپه که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۴۶۲۷۹۰۰۰ قانون هلند است با شرکت استورک ور کسپور هلند در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۴۹ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ۱۸ قسط متوالی و متساوی شش ماهه بصورت سفته باز پرداخت خواهد شد.

مبلغ هیجدهمین قسط بدلایل محاسباتی ۸۰۰ فلورن بیش از ۱۷ قسط دیگر خواهد بود. به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۷ درصد سال پس از تاریخ یکم اکتبر ۱۹۷۲ تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل یکم آوریل ۱۹۷۳ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر- محمود کاشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحده ((قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور)) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ الحاقیه شمارۀ (۱) موافقت‌نامه مالی مورخ ۱۱ ژانویه ۱۹۷۰ جهت تأمین هزینه ارزی خرید هفت هزار و چهارصد (۷۴۰۰) اصله تیر چوبی اشباع شده اضافی مورد نیاز شرکت ساتکاب – وزارت آب و برق که جمع کل هزینه مزبور بالغ بر یکصد و چهل و یک هزار و چهارده دلار و چهل سنت (۴۰ /۰۱۴ /۱۴۱ دلار امریکائی) می‌باشد در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۳۴۹ با شرکت تجارت خارجی لینگا پراگ چکسلواکی منعقد گردیده است.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر – محمود کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحده ((قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور)) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید هجده دستگاه لکوموتیو مانوری برقی دیزل مورد نیاز راه آهن دولتی ایران که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر سه میلیون و یکصد و بیست و هشت هزارو چهارصد و نود (۳۱۲۸۴۹۰)دلار امریکائی است با شرکت نی چی من ژاپنی در تاریخ ۲۷ دسامبر ۱۹۷۰ منعقد گردیده است اعتبار مذکور در شانزده قسط متساوی شش ماهه بصورت سفته بازپرداخت می‌گردد و بمانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش در صد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط دو سال پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر- محمود کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده ((قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور)) مصوب ۲۴ خرداد ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتبار صادراتی بمنظور جانشینی هفتاد و شش و نیم درصد کل مبلغ موافقتنامه‌های مالی مورخ ۹ /۳ /۱۳۴۹ منعقد با شرکتهای کرافت ورک یونیون و زیمنس آلمان بالغ بر بیست و نه میلیون و ششصد چهل و دو هزار و نهصد و هفتاد و هفت مارک با موسسه کردیت انشتالت فورویدر آف با و آلمان در تاریخ ۲۳ آذر یک هزار و سیصد و چهل و نه منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ۳ قسط متوالی شش ماهه بصورت سفته بازپرداخت می‌گردد و بمانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۵ /۶ درصد در سال پس از تاریخ استفاده از اعتبار تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ۳۰ ژوئن یا ۳۱ دسامبر (هر کدام که مقدم باشد) متعاقب دوازدهمین ماه پس از تاریخ پذیرش مقدماتی طرح خواهد بود.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر- محمود کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده ((قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور)) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به‌منظور تأمین هشتاد و پنج درصد هزینه ارزی قرارداد الحاقی خرید ۷۴۰۰ اصله تیر چوبی اشباع شده که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر یکصدو چهل و هفت هزار و ششصد و پانزده دلار روسی و شش سنت آمریکا است با شرکت کاتزاندکلو مپ فرینتز اتریش در تاریخ ۲۲ /۱۰ /۱۳۴۷ منعقد گردیده است اعتبار مذکور در ده قسط متساوی و متوالی شش ماهه به صورت سفته بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار پنج درصد در سال پس از تاریخ آخرین حمل تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ ۲ مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحده قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه وامی به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی طرح مخابرات مورد نیاز شرکت سهام یه تلفن ایران (وابسته به وزارت پست و تلگراف و تلفن) که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر سی و شش میلیون (۳۶۰۰۰۰۰۰ دلار آمریکایی است با بانک بین‌المللی ترمیم و توسعه در تاریخ ۱۸ دسامبر ۱۹۷۰ منعقد گردیده است وام مذکور در سی قسط بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار هفت و یک چهارم درصد تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل اول ماه مه ۱۹۷۶ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحده قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های کشور مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه وامی به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی طرح تقویت شبکه توزیع نیروی برق ترهان مورد نیاز شرکت سهامی برق منطقه‌ای تهران (مورد نیاز وزارت آب و برق) که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر شصت میلیون(۶۰۰۰۰۰۰۰) دلار امریکایی است با بانک بین‌المللی ترمیم و توسعه در تاریخ ۱۸ دسامبر ۱۹۷۰ منعقد گردیده است. وام مذکور در سی و دو قسط بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار هفت و یک چهارم درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ۱۵ آوریل ۱۹۷۵ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره ۲ مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به مادۀ ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادۀ واحد قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه وامی به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی طرح آموزش که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر نوزده میلیون(۱۹۰۰۰۰۰۰) دلار آمریکایی است با بانک بین‌المللی ترمیم و توسعه در تاریخ ۱۸ دسامبر ۱۹۷۰ منعقد گردیده است وام مذکور در سی قسط بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار هفت و یک چهارم درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید قسط اصل ۱۵ نوامبر ۱۹۸۰ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ ۲ مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتبار صادراتی به مبلغ سی میلیون و هشتصد و هفتاد و دو هزار و هفتصد و هفت مارک و چهارده فینیک با مؤسسه کردیت انشتالیت فورویدر آف باو آنمان برای جانشینی ۲۸۵ /۵۸ درصد از کل مبلغ موافقتنامه مالی مورخ ۲۲ ژوئیه ۱۹۶۹ مربوط به قرارداد تهیه و نصب کمپرسورهای شاه لوله گاز ایران در تاریخ دوم دی ماه یک هزار و سیصد و چهل و نه منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در دوازده قسط متساوی و متوالی شش ماهه بصورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشد بهره‌ای از قرار شش درصد در سال پس از تاریخ استفاده از اعتبار تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل و بهره در اول مارس ۱۹۷۲ خواهد بود.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر - کشفیان.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت مادۀ واحده ((قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور،۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه وام دولتی به‌منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی قرارداد نیرو گاه حرارتی منجیل و پست فرعی لوشان بالغ بر چهل میلیون مارک آلمان با موسسه کردیت انشتالت فورو یدر آف ما و به نمایندگی از طرف دولت فدرال آلمان در تاریخ ۲۶ /۹ /۴۹ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در بیست قسط متساوی و متوالی شش ماهه بصورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۴ درصد در سال پس از تاریخ استفاده از اعتبار تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل شش ماه پس از سر رسید آخرین قسط موافقتنامه اعتبار صادراتی مذکور در مقدمه موافقت‌نامه فوق می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) مادۀ واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست وزیر- کشفیان.

- ختم جلسه

۱۰- ختم جلسه

رئیس – چون فعلاً مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم. تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(مقارن ظهر جلسه ختم شد).

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.