مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ مهر ۱۳۳۶ نشست ۱۲۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ مهر ۱۳۳۶ نشست ۱۲۳

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۵

سال دوازدهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۹

جلسه: ۱۲۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۳۳۶

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت‌مجلس

۲- تقدیم چند فقره سؤال به وسیله آقایان دکتر مشیرفاطمی و ابتهاج‏

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر بازرگانی

۴- طرح و عدم تصویب فوریت طرح پیشنهادی راجع به اصلاح قانون کار

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی و کار راجع به واگذاری قسمتی از اراضی سرخ حصار به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به بخشودگی جرائم مالیات مستغلات.

۷- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به چک‌های تضمین شده

۸- اخطار نظامنامه‌ای آقایان مهندس فروهر و صدرزاده طبق ماده ۲۸ آئین‌نامه

۹- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به بخشودگی بدهی جنسی و نقدی کشاورزان قائنات

۱۰- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای مهران‏

۱۱- تعیین موقع جلسة بعد - ختم جلسه

مجلس دو ساعت پیش ازظهر به ریاست آقای عماد تربتی (نایب‌رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس

نایب‌رئیس ـ صورت اسامی غایبین جلسه پیش قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

غایبین بااجازه - آقایان: بزرگ‌نیا. قبادیان. جلیلی. دکتر سعید حکمت. کورس. دکتر اصلان افشار. سنندجی. سعیدی. دشتی. اسفندیاری. دکتر جهانشاهی. دکتر آهی. امید سالار. عبدالحمید بختیار. غضنفری. ذوالفقاری. مجید ابراهیمی. قراگزلو. دکتر بینا. دکتر عدل. کدیور. بزرگ ابراهیمی. مشار. عامری. مهندس سلطانی. هدی. خلعت‌بری. اردلان. صفاری. زنگنه. فولادوند. مهندس شیبانی. پرفسور اعلم. مهندس بهبودی. دکتر امین. اورنگ. مهندس ظفر. مهندس فروغی. دکتر دیبا.

غایبین بی‌اجازه - آقایان: دکتر طاهری. پردلی. سالار بهزادی. اریه. دکتر سید امامی. مهندس فیروز. نصیری

نایب‌رئیس ـ اعتراضی به صورت جلسه نیست؟ آقای صدرزاده.

صدرزاده – در صورت مذاکرات روز پنجشنبه چند کلمه اشتباه شده است تقدیم می‌کنم که اصلاح شود.

نایب‌رئیس ـ اصلاح می‌شود. آقای مهندس اردبیلی.

مهندس اردبیلی – در صورت مذاکرات بنده که روز پنجشنبه عرض کردم یک اشتباهاتی روی داده که اصلاح می‌کنم و تقدیم می‌کنم.

نایب‌رئیس ـ بسیار خوب در صورت مجلس دیگر نظری نیست؟

(اظهاری نشد)

صورت مجلس تصویب می‌شود در این جلسه سه سؤال قرار بود مطرح شود دو سؤال هم مربوط به وزارت راه بود که آقای وزیر راه مسافرت کرده‌اند و علاقه داشتند که شخصاً جواب بدهند یک سؤال هم مربوط به وزارت فرهنگ بود که آقای وزیر فرهنگ مریض هستند و معاون پارلمانی ایشان هم مسافر هستند بنابراین وارد سایر مطالب دستور می‌شویم و سؤالات برای جلسه بعد خواهد بود.

۲- تقدیم چند فقره سؤال به وسیله آقایان دکتر مشیر فاطمی و ابتهاج.

نایب‌رئیس ـ آقای دکتر مشیر فاطمی.

دکتر مشیر فاطمی ـ بنده یک سؤالی از وزارت دادگستری دارم راجع به طرز اجرای قانون اراضی موات تقدیم می‌کنم. ‏

نایب رئیس - به جریان گذاشته می‌شود آقای ابتهاج

ابتهاج – چند فقره سؤال است از آقای وزیر راه تقدیم می‌کنم.

نایب‌رئیس – به جریان گذاشته می‌شود آقای وزیر بازرگانی فرمایشی دارید؟

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر بازرگانی

وزیر بازرگانی (تجدد) – لایحه‌ای است برای استخدام چند نفر کارمند فنی اداره استانداردها که تقدیم می‌شود.

نایب‌رئیس – به جریان گذارده می‌شود.

۴- طرح و عدم تصویب فوریت طرح پیشنهادی راجع به اصلاح قانون کار

نایب‌رئیس ـ طرحی با قید دو فوریت که ازطرف آقایان نمایندگان محترم تقدیم مجلس شده بود اینک فوریت آن با حضور معاون وزارت کار مطرح است (قنات‌آبادی ـ دستور بفرمایید بخوانند). در جلسه پیش خوانده شده ولی مانعی ندارد قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد).

ریاست محترم مجلس شورای ملی

آقایان نمایندگان محترم استحضار دارند که قانون کار به صورت ماده واحده اجرای گزارش کمیسیون پیشه و هنر و بازرگانی را عیناً به طریق آزمایش از تاریخ خرداد ۱۳۲۸ اجازه داده است و طبق تبصره همان ماده واحده دولت مکلف بوده است که در ظرف یک سال لایحه قطعی قانونی کار را با استفاده از تجربیات علمی برای تصویب تقدیم نمایند متأسفانه تاکنون دولت‌ها این تکلیف قانونی را انجام نداده‌اند. چون رفاه و آسایش طبقه کارگر و برقراری نظم در روابط کارگر و کارفرما بستگی تام با تنظیم و اجرای قانون متناسب و عادلانه دارد. فراکسیون پارلمانی حزب مردم مصراً از دولت می‌خواهد که هر چه زودتر به وظیفه خود در این باب عمل نماید.

ضمناً از آنجا که به هر حال تهیه و تقدیم چنین قانونی مستلزم مدتی صرف وقت خواهد بود و به سبب نقص بعضی از مواد قانونی آزمایش فعلی حل اختلاف بین کارگر و کارفرما مدت زیادی طول می‌کشد و اکثراً به نتیجه مثبت نمی‌رسد. طرح قانونی ذیل را با دو فوریت تقدیم می‌کنم و تقاضای تصویب آن را داریم.

ماده ۱ - رأی هیئت حل اختلاف مندرج در ماده ۱۳ قانون کار قطعی و لازم‌الاجراست و در صورتی که رأی هیئت مزبور دائر به بازگشت کارگر به کارگاه باشد مادام که کارفرما رأی هیئت حل اختلاف را به موقع اجرا نگذاشته است مؤظف به پرداخت حقوق و مزایای کارگر مزبور خواهد بود.

تبصره - در صورتی که کارگر اخراجی در ظرف ده روز از تاریخ اخراج به هیئت حل اختلاف شکایت کند کارفرما مؤظف است تا صدور رأی نهایی حقوق او را بپردازد.

ماده ۲ - در صورتی که اختلاف مربوط اخراج کارگر باشد کارگر یا کارفرما می‌توانند مستقیماً به هیئت حل اختلاف شکایت کنند و هیئت مزبور مکلف است شکایت را به شورای توافق ارجاع نماید تا در ظرف ده روز به آن رسیدگی نموده نظر خود را گزارش دهد.

در صورتی که نظر شورای توافق تا ده روز از تاریخ ارجاع گزارش نشود هیئت حل اختلاف مکلف است رأساً به شکایت رسیدگی نموده رأی خود را اعلام دارد.

ماده ۳ - وزارت کار وزارت دادگستری وزارت کشور مأمور اجرای این قانون خواهد بود.

دکتر حسن افشار سلطان‌مراد بختیار محمد فضائلی مهندس محسن فروغی، دکتر اسدی، دکتر عمید ساگینیان، مهندس فروهر، دکتر دیبا، مهندس کیقباد ظفر، رستم امیر بختیار، دکتر بینا، پرفسور جمشید اعلم، عزیز اعظم زنگنه، مهندس دهستانی، پرویز یارافشار، مهندس شیبانی.

نایب‌رئیس – یک نفر از آقایان امضاکنندگان توضیح بدهند بعد هم یک مخالف و یک موافق مذاکره بفرمایید مذاکره بفرمایید آقای پرفسور جمشید اعلم توضیحی دارید؟ (پرفسور اعلم ـ بنده توضیحی ندارم آقای دکتر افشار توضیح می‌دهند).

چون هر یک از آقایان امضاکنندگان می‌توانند توضیح بدهند و آقای دکتر افشار هم جلسه قبل توضیح بدهند و آقای عمیدی نوری مخالف هستید؟ (صارمی ـ بنده جلسه گذشته اعلام مخالفت کردم).

عمیدی نوری – در اساس وجود قانونی به عنوان قانون کار محل تردید نیست که مملکت احتیاج لازم و مبرمی به یک چنین قانونی دارد و به همین جهت بنده چندی پیش سؤالی کردم از دولت که چرا این قانون آزمایشی قانون کار که در هفت هشت سال قبل تنظیم شده بود و مدت آزمایش آن یک سال بود چه شده است که دولت لایحه‌ای برای این موضوع نداده است برای اینکه موضوع کار و رابطه بین کارگر و کارفرما از مسائل مهم مملکتی است که مجلس شورای ملی کمال علاقه را به تنظیم رابطه کارگر و کارفرما دارد و به همین جهت بنده خیال می‌کنم باید اساس قانون کار را به نفع اجتماع و برای اصلاح اجتماعی مملکت ما اصلاح کنیم بنابراین فکری را که آقایان امضاکنندگان طرح تهیه فرموده‌اند.

جزیی از اجزایی است که مجلس شورای ملی کمال علاقه را به آن دارد به این جهت بنده موافق هستم که باید در اساس قانون کار که شنیدم دولت تهیه کرده و به مجلس خواهند داد اقدام بشود و این ماده هم البته یکی از شفوق و قسمتی از مواد مربوط به آن است این هم باید جمعاً با هم اصلاح بشود و یک قانون کار اساسی به مجلس بیاید بنابراین این قسمت یک امر ضروری و قوتی نیست که ما در حال حاضر نسبت به قانون کاری که وجود ندارد و خود قانونش باید اصلاح بشود و آزمایشی بوده و باید اصلاح شده آن تنظیم و تقدیم شود ما بیائیم یک طرحی بدهیم یک فوری و دو فوری و آن هم برای اصلاح قسمتی از آن و بالاخره قانون ناقصی باشد که باید دو مرتبه آن قسمت هم اصلاح بشود این است که بنده معتقد نیستم که فوریت آن هم به این شکل دو فوریت این قسمت بالخصوص‏ داشته باشد بلکه معتقد هستم اصل قانون بیاید در موقع طرح آن هم همین آقایان نمایندگان محترم در کمیسیون تشریف می‌آوردند و همین نظر اصلاحی که دارند نظرشان را می‌دهند و انشاالله یک قانون صحیحی بشود و از مجلس بگذرد این است که بنده معتقد نیستم به فوریت چون در آئین‌نامه فوریت اینطور تعبیر شده است که فوریت در امری باشد که اگر تأخیری در طرح و تصویب آن بشود اسباب زحمت و ایجاد اشکال مملکتی بشود به نظر بنده این طرح این ایجاب را نمی‌کند و یک چنین مقتضیاتی ندارد و تطبیق با آئین‌نامه نمی‌کند و فوری نیست. این است که بنده مخالفم.

نایب‌رئیس ـ آقای صارمی مخالفید؟ (صارمی ـ بله مخالفم). چون یک مخالف بیشتر نمی‌تواند توضیح بدهد (صارمی ـ قربان بنده در جلسه گذشته جزو مخالفین اجازه خواسته بودم). ممکن است در فوریت دوم بفرمایید. آقای سعید مهدوی مخالف هستید؟ (سعید مهدوی ـ بله). آقای قنات‌آبادی.

قنات‌آبادی ـ یک عریضه ایست که کارمندان دولت نوشته‌اند و تقدیم مقام ریاست می‌شود برای مابه‌التفاوت حقوق.

نایب‌رئیس ـ به کمیسیون عرایض ارجاع می‌شود. آقای سلطان‌مراد بختیار.

سلطان مراد بختیار ـ به نظر بنده موضوع این طرحی که فراکسیون حزب مردم داد فوریتش لازمست. چون شاید ماها که اینجا نشسته‌ایم اکثر وضع زندگیمان بد نباشد و خرج روزانه را تأمین کنیم. اما یک عده زیادی کارگر هستند که اینها را مدتی است بیرون کرده‌اند و به هیچ‌وجه شورای توافق و کمیسیون حل اختلاف حاضر نیست به این کارها رسیدگی کند و مسلماً این دسته از کارگرها مردمی هستند که عائله دارند. زمستان است وضع‌شان بد است این است که بنده معتقدم که که آقایان با فوریت این طرح موافقت بفرمایند و فکر می‌کنم که اکثر آقایان هم موافقت داشته باشند چون اکثر آقایان وکلایی هستند که موکلینی دارند در شهرهایی که انتخاب شده‌اند که کارگرند (صارمی – اصولاً خودمان جزء کارگران هستیم). ممکن است جنابعالی باشید ولی اگر موافقت بفرمایید که فوریت موضوع مطرح شود هیچ اشکالی ندارد به دلیل اینکه می‌فرمائید قانون کار باید اصلاح شود ما هم موافقیم که آن قانون اصلاح شود ولی شرط دارد و آن شرطتش این است که این قسمتش را ما عقیده داریم که لازم‌تر است اول آقایان اجازه بفرمایند این قسمت تصویب بشود و آقای معاون وزارت کار هم اینجا تشریف دارند پس از تصویب این قسمت که لازم‌تر است. آقای معاون وزارت کار قسمت‌هایی که مربوط به امور کارگری است تقدیم مجلس بکنند و کمیسیون کار هم تشکیل بشود و مطرح بشود و البته ما امیدواریم که تمام قوانین کار هر چه زودتر تصویب بشود برای اینکه هر چقدر بیشتر قوانین صراحت داشته باشد مسلماً نه تنها از لحاظ کارگر نفع دارد برای کارفرماها هم این کار منافع بسیار خوبی دربر دارد و بنده استدعا می‌کنم که آقایان توجه بفرمایند که چون زمستان در پیش است و مسلماً یک عده کارگرهایی هستند که انتظار دارند آقایان در مجلس به فوریت این طرح رأی بدهند که آنها هم از این بلاتکلیفی بیرون بیایند. آقایان اگر هر یک از این آقایان کارگرها و کارفرمایان در شورای توافق حاضر نشود شورای توافق تشکیل نمی‌شود و چون کارفرما صدمه‌ای بهش وارد نمی‌شود پس وضع بدی خواهد داشت برای اینکه زندگی‌شان می‌گذرد ولی کارگر باید چندین ماه بدود تا اینکه موفق بشود که لااقل به حق خودش برسد و آن شورای توافق رأی بدهد و بگوید که او حق دارد و خود آقای دکتر صحت چندین دفعه راجع به این مورد با من صحبت کرده‌اند و فرموده‌اند ما معتقدیم که این کار بشود حالا که ما پیشقدم شده‌ایم فرق نمی‌کند چه ما این کار را بکنیم و چه دولت لایحه‌ای بیاورد این کار را بکند (فضائلی ـ مجلس این کار را می‌کند). بلی مجلس این کار را می‌کند و ما با دولت دشمنی و عناد و مخالفتی نداریم بنابراین بنده فکر می‌کنم خوب است آقای معاون وزارت کار با این نظر موافقت بفرمایند.

دولت‌آبادی ـ اصل قانون را بیاورند.

نایب‌رئیس ـ آقای معاون وزارت کار

معاون وزارت کار (دکتر صحت) ـ بنده از جناب آقای عمیدی نوری خیلی متشکرم که یک قسمت از توضیحات بنده را فرمودند و ذهن آقایان را روشن فرمودند بنده این طرحی را که جناب آقای دکتر افشار پیشنهاد فرمودند (دکتر افشار ـ حزب مردم) یا حزب مردم، بنده اینجا توضیحاتی را به عرض آقایان می‌رسانم همان‌طور که نماینده محترم فرمودند قانون فعلی کار در سال ۱۳۲۸ به صورت آزمایش از تصویب مجلس شورای ملی گذشته و با توجه به تبصره ماده واحده مصوب ۱۷ خرداد ماه ۱۳۲۸ طرحی از طرف وزارت کار تهیه و در ۲۱ شهریور ماه سال ۱۳۲۹ برای تصویب به مجلس شورای ملی تقدیم گردید که تاکنون از تصویب نهایی مجلس شورای ملی نگذشته است. این لایحه در مجلس است و لایحه قانونی است که طبع و توزیع شده است بین آقایان و بنده خواستم عرض کنم که این هم تهیه شده است و به مجلس تقدیم گردیده و تاکنون از تصویب مجلس نگذشته است معهذا برحسب وظیفه‌ای که به عهده وزارت کار می‌باشد. برای تکمیل و تجدیدنظر و تطبیق قانون کار با مقتضیات روز همواره دولت‌های گذشته به خصوص دولت آقای دکتر مصدق که جناب آقای دکتر افشار هم در آن سمت معاونت وزارت کار داشته‌اند مطالعاتی در تنظیم لایحه جدید قانون به عمل آورده‌اند. منتها هیچ یک از دولت‌های مزبور فرصت نکرده‌اند لایحه مزبور را به مجلس تقدیم دارند.

جناب آقای وزیر کار از بدو تصدی کمیسیونی مرکب از عده‌ای از مسئولین بصیر و با سابقه وزارت کار که در تهیه طرح‌های اولیه شرکت داشته‌اند مذمور مطالبه و تکمیل، طرح جدید قانون کار نمودند که با تلفیق طرح‌های مختلفی که در گذشته تنظیم شده بود و با استفاده از تجارب عملی وزارت کار و با توجه به مقررات بین‌المللی و تعهدات دولت ایران

طرحی در ۳۷ ماده تنظیم نموده است که اکنون حاضر و آماده تقدیم به مجلسین می‌باشد منتها از آنجایی که مقررات مربوط به قانون کار امروز در دنیا ارتباط نزدیک با تعهدات بین‌المللی دولت‌ها دارد و در این قبیل امور مشورت با کارشناسان سازمان بین‌المللی کار مسلماً نتایج مفید و مؤثری به بار خواهد آورد. لذا جناب آقای وزیر کار در سفر اخیری که برای شرکت در کنفرانس بین‌المللی کار به ژنو عزیمت نمودند با مسئولین مربوطه در سازمان بین‌المللی کار تماس گرفته و موافقت سازمان مزبور را جلب کردند که یکی از کارشناسان امور کار را برای اظهارنظر نهایی در طرح تنظیمی به کشور ما اعزام دارند و بالنتیجه موافقت شد که آقای امرهازن که از شخصیت‌های برجسته کشور بلژیک بوده و در امور مربوط به تنظیم قوانین کار بصیرت کامل دارد به هزینه سازمان بین‌المللی کار برای مدت شش هفته به ایران بیاید و کارشناس مزبور قرار است همین امروز به تهران وارد شود (دکتر افشار ـ پس قضیه حل است) و علت تأخیر در تقدیم لایحه جدید قانون کار به مجلسین فقط به منظور استفاده از نظر مشورتی کارشناس نامبرده بوده است.

اما در مورد طرح پیشنهادی ضمن عرض تشکر از نمایندگان محترمی که این طرح را امضا فرموده‌اند و با توجه به حسن نیتی که مطمئناً در تهیه و تقدیم این طرح ابراز داشته‌اند لازم است به عرض آقایان محترم برسانم.

که وزارت کار اصولاً از هرگونه طرح و پبشنهادی که در بهبود روابط ما بین کارگر و کارفرما مفید باشد و برای این وزارت‌خانه در انجام وظایف قانونی ایجاد تسهیلاتی نماید استقبال می‌نماید (احسنت). لیکن وزارت کار مطمئن است همه آقایان نمایندگان محترم موافق هستند که بایستی سعی شود هرگونه طرح پیشنهادی با مداقه و مطالعه و با جلب نظر متخصصین کار و تطبیق با سایر قوانین موضوعه تنظیم گردد (صحیح است) تا مقررات مصوبه تضادی با سایر قوانین نداشته و بالمآل موجبات رفاه و آسایش طبقات مولد کشور فراهم گردد.

برای اینجانب مسلم است که طرح پیشنهادی به وسیله آقایان نمایندگان محترم در کمال حسن نیت تهیه شده است ولی با در نظر گرفتن اهمیت امر مخصوصاً با توجه به طرح جدید قانون کار که از هر حیث کامل‌تر و با توجه به مقتضیات عمومی به وسیله یک عده از مطلع‌ترین افراد ذی‌صلاحیت تهیه گردیده و به زودی تقدیم مجلسین محترم خواهد شد وزارت کار پیشنهاد می‌نماید که برای روشن شدن بیشتر ذهن آقایان نمایندگان محترم که در تهیه و تقدیم و طرح پیشنهادی اقدام فرموده‌اند کمیسیونی با حضور مطلعین امر تشکیل و توضیحات لازم از لحاظ اشکالات و نواقصی که این طرح پیشنهادی دارد حضور آقایان توضیح و تشریح گردد.

فضائلی ـ اشکالش را الان در پشت تریبون بفرمایید.

نایب‌رئیس ـ رأی می‌گیریم به فوریت اول طرح آقایانی که با فوریت اول موافقند قیام فرمایند (عده کمتری برخاستند).

(دکتر افشار ـ از جاده سوم خیال می‌کنم که فوری‌تر باشد) (قنات‌آبادی ـ من رأی می‌دهم که خیال نکنید با جاده سوم موافقم) تصویب نشد به طور عادی به کمیسیون ارجاع می‌شود.

۵ ـ طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی و کار راجع به واگذاری قسمتی از اراضی سرخ حصار به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران‏

نایب‌رئیس ـ لایحه دیگری مطرح است. لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به واگذاری سهمیه دولت از قریه سرخ حصار به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران. گزارش کمیسیون‌ها قرائت می‌شود

(به شرح زیر خوانده شد).

گزارش از کمیسیون امور اجتماعی و کار به مجلس شورای ملی کمیسیون امور اجتماعی و کار لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به واگذاری سهمی دولت از قریه سرخ حصار به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران را با حضور آقای معاون وزارت کار برای شور دوم مطرح و خبر شور اول را

تأیید اینک گزارش آن را تقدیم می‌دارد:

ماده واحده - به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود که سهمی دولت از قریه سرخ حصار را اعم از باغ و عمارت و آب و سایر متعلقات برای ایجاد تأسیسات بهداشتی و درمانی و باشگاه‌های ورزشی و تهیه خانه و سایر نیازمندی‌های کارگران به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران بلاعوض واگذار نماید. مخبر کمیسیون امور اجتماعی و کار مهندس هدایت.

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شواری ملی

کمیسیون دارایی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به واگذاری سهمی دولت از قریه سرخ‌حصار به سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران را با حضور آقایان معاونین وزارت دارایی و کاربری شور دوم مطرح و گزارش شماره ۱/ ۲ کمیسیون امور اجتماعی و کار را تأیید و تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارایی مشایخی

نایب‌رئیس ـ آقای دولت‌آبادی مخالفید؟ بفرمایید.

دولت‌آبادی ـ جای کمال تأسف و بدبختی است که همیشه نیت‌های خیر در این مملکت منشأ عمل قرار می‌گیرد ولی آثار آن موافق نیت‌ها نیست. سازمان بیمه‌های اجتماعی یکی از سازمان‌های مفیدی است که برای رفاه و اصلاح کار عموم مخصوصاً طبقه کارگر تأسیس شده است و مجلس هم همیشه از آن دستگاه حمایت کرده است و امروز هم با واگذاری قسمتی از خالصجات از قریه سرخ‌حصار برای آن دستگاه موافقت می‌شود (ابتهاج ـ اشخاص صالحی هم آن دستگاه را باید اداره کنند). ولی نکته‌ای که باید در اینجا بگویم و این تکلیف را در مقابل وجدان خودم عمل کرده باشم این است که این سازمان برای این ایجاد نشده که به اشخاص حقوق‌های گزاف با مزایای بی‌تناسب بدهد مخصوصاً افرادی که از جاهای دیگر هم حقوق می‌گیرند و حاصل کارشان هیچ است و سرکار حاضر نباشند از این محل حقوق بگیرند. بنده این تذکر را اینجا می‌دهم و در عین حال که با اصل لایحه موافقم اگر اصلاحات لازم شروع نشود به نام سؤال موضوع را تعقیب خواهم کرد و بایستی وضع خرج و کار و رویه سازمان بیمه‌های اجتماعی بیاید در مجلس و مورد علاقه قرار بگیرد و از این افراط و تفریط‌های بی‌جا جلوگیری بشود (صحیح است).

نایب‌رئیس ـ چون دیگر در این ماده کسی اجازه صحبت نخواسته است به ماده واحده رأی می‌گیریم آقایانی که با ماده واحده که قبلاً قرائت شد موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند). تصویب شد. کلیات آخر مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) چون در کلیات آخر بحثی نیست و لایحه مالی است بنابراین رأی نهایی را با ورقه می‌گیریم

(اسامی آقایان به ترتیب ذیل به وسیله آقای ثقه‌الاسلامی (منشی) اعلام و اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان: قوام. مهدوی. دکتر عدل. موسوی. صادق بوشهری. دکتر مشیر فاطمی. هدی. هدایت. مهندس جفرودی. محمود محمودی. مهندس ظفر. یارافشار. دکتر وکیل. ساگینیان. صدرزاده. دکتر دیبا. سراج حجازی. ابتهاج. رستم امیر بختیار. مهران. مهندس فروهر. بوربور. مهندس فیروز. دولت‌آبادی. مهندس فروغی. آقایان. دولتشاهی. حبیب پناهی. دکتر رضایی. طباطبایی. قنات‌آبادی. مهندس بهبودی. دکتر حسن افشار. مهندس دهستانی. سلطان‌مراد بختیار. صارمی. دکتر امیر حکمت. توماج. دکتر امیر نیرومند. برومند. فضائلی. کدیور. پرفسور اعلم. شادلو. دشتی. تیمورتاش. احمد طباطبایی. کیکاوسی. گیو. فرود. اخوان. دکتردادفر. مهندس اردبیلی. دیهیم. امیرنصرت اسکندری. بهادری. حکیمی. عمیدی نوری. علامه وحیدی. خزیمه علم. دکتر پیرنیا. احمد اقبال. احمد افخمی. محسن اکبر. استخر. کشکولی. حکمت. معین‌زاده. دهقان. ثقه‌الاسلامی. باقر بوشهری. مشایخی.

(آرای مأخوذه شماره شده ۷۰ ورقه موافق و دو ورقه سفید بی‌اسم شمرده شد).

نایب‌رئیس ـ با ۷۰ رأی موافق تصویب شد چون شور دوم لایحه مربوط به واگذاری اراضی سرخ‌حصار بود که از مجلس سنا رسیده به دولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین آقایان: کدیور. دولت‌آبادی. رستم گیو. دشتی. فخر طباطبایی. مهندس فروغی. دکتر ضیایی. عمیدی نوری. دیهیم. مهندس فروهر. سراج حجازی. مهندس ظفر. مهندس فروهر. دکتر رضایی. حکیمی. بوربور. قوام. اکبر موسوی. دولتشاهی. خزیمه علم. ساگینیان. مهندس جفرودی. کیکاوسی. دکتر پیرنیا. دکتر دیبا. مهندس دهستانی. کشکولی. پرفسور اعلم. دکتر امیر حکمت. صادق بوشهری. اخوان. ابتهاج. بهادری. فضائلی. علامه وحیدی. افخمی. محمودی. دکتر وکیل. صدرزاده. دکترعدل. رستم امیر بختیار. مهران. توماج. اسکندری. مشایخی. سلطان‌مراد بختیار. فیلکس. آقایان. قنات‌آبادی. مهندس بهبودی. دکتر امیر نیرومند. دکتردادفر. تیمورتاش. مهندس اردبیلی. ثقه‌الاسلامی. برومند. شادلو. باقر بوشهری. مرتضی حکمت. دهقان. اقبال. دکتر مشیرفاطمی. ارباب. مهدوی. صارمی. پناهی. دکتر حسن افشار. یارافشار. مهندس هدایت.

ورقه سفید بی‌اسم علامت امتناع دو برگ.

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به بخشودگی جرائم مالیات مستغلات.

نایب‌رئیس ـ لایحه دیگری مربوط به تجدید بخشودگی جرائم و زیان دیرکرد مالیات مستغلات مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارایی لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تمدید بخشودگی جرائم و زیان دیرکرد مالیات مستغلات را باحضور آقای انواری معاون وزارت دارایی برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داده و پس از مذاکراتی خبر شور اول را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده - ماده واحده مصوب ۳۲۱۲۹ راجع به بخشودگی جرائم و زیان دیرکرد مالیات مستغلات تا آخر آبان ماه ۱۳۳۲ تمدید و به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود چنانچه مؤدیان مالیات مستغلات سنوات قبل از سال ۳۲ به انضمام قسط اول سال ۳۲ و زیان دیرکرد سال ۳۱ خود را نقدا پرداخت نمایند جرائم مقرره از آنها مطالبه نشود.

تبصره - مؤدیانی که دارای مستغلات متعدد هستند در مورد هر مستغل که به نحو فوق حساب خود را تسویه نمایند نسبت به همان مستغل از معافیت استفاده خواهند نمود.

مخبر کمیسیون دارایی مشایخی

نایب‌رئیس ـ مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) چون کسی اجازه نخواسته است اعلام رأی می‌شود آقایانی که با مادة واحده موافقند قیام بفرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است. آقای دکتر دادفر بفرمایید.

دکتر دادفر ـ عرض بنده در کلیات آخر در این نکته است که اصولاً این قانونی که تصویب می‌شود حاکی از اهمال و مساهله دستگاه‌های مربوط به وزارت دارایی است یعنی مالیه نتوانسته است به موقع خودش مالیاتش را وصول کند این یک قسمت دوم اینکه نتوانسته است به موقع خودش جرائم حاصله از این غفلت را وصول کند آن وقت ما می‌آییم قانونی تصویب می‌کنیم که این اشخاصی که مالیات خودشان را نداده‌اند و جریمه بهشان تعلق گرفته است ما اینها را می‌بخشیم اگر بنابراین باشد آن وقت بعد از این تمام مؤدیان حق خواهند داشت که مالیات‌شان را ندهند و مسامحه و مماطله در پرداخت مالیات‌شان بکنند و دارایی هم فشار وارد نیاورد بعد از پنج، شش سال باز یک قانونی بیاورند که اشخاصی که مالیات‌شان معوق مانده بخشوده هستند، بنابراین باید وزارت دارایی بعد از این متعهد و مکلف بشود وظایف خودش را به موقع اجرا کند و توضیح بدهد که چرا مالیات و جرائم حاصله و از آن وصول نشده و موجباتی پیش آمده که موجب این بخشودگی شده است (صحیح است) منظور این است که این بخشودگی برای اولین و آخرین بار باشد و بنده از وزارت دارایی می‌خواهم کاری کنند که دیگر نظیر پیدا نکند و اگر ما این سابقه را افتتاح کنیم بعد از این هیچ وزارت‌خانه‌ای به وظایف خودش عمل نخواهد کرد و در نتیجه تمام دستگاه‌ها از هم پاشیده خواهند شد، این عرایض بنده بود.

نایب‌رئیس ـ چون دیگر کسی اجازه نخواسته است لذا برای رأی نهایی با ورقه رأی می‌گیریم (اسامی آقایان به ترتیب ذیل به وسیله آقای ثقه‌الاسلامی (منشی) اعلام و اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان: قوام. پرفسور اعلم. دکتر عدل. فخر طباطبایی. موسوی. صادق بوشهری. ابتهاج. مشایخی. دکتر فاطمی. مهندس جفرودی. محمود محمودی. عباسی. ساگینیان. صدرزاده. دکتر نیرومند. سراج حجازی. رستم امیربختیار. بوربور. مهندس دهستانی. مهندس فروهر. دشتی. دولت‌آبادی. مهندس فروغی. دولتشاهی. دکتر دیبا. دکتر امیرحکمت. توماج. حکمت. مهندس هدایت. کیکاوسی. مهدوی. شادلو. دادگر. خزیمه علم. کدیور. دکتر ضیایی. دکتر حسن افشار. مسعودی. دهقان. استخر. کشکولی. اکبر. ارباب. استخر. افخمی. ارباب گیو. فضائلی. اقبال. دکتر پیرنیا. قنات‌آبادی. عرب شیبانی. حکمت. عمیدی نوری. سلطان‌مراد بختیار. حکیمی. بهادری. اسکندری. دیهیم. دکتررضایی. مهندس فروهر. مهندس اردبیلی. مهندس ظفر. بهبهانی. احمدطباطبایی. دکتردادفر. اخوان. فرود. ثقه‌الاسلامی. باقر بوشهری. پناهی. جلیلوند.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار ذیل اعلام شد)

ورقه سفید موافق ۶۶ ورقه کبود مخالف ۳ ورقه سفید بی‌اسم ۲

نایب‌رئیس ـ با ۶۶ رأی موافق شور دوم لایحه تمدید بخشودگی جرائم و زبان دیرکرد مالیات مستغلات که از مجلس سنا رسیده بود تصویب شد و به دولت ابلاغ می‌شود.

اسامی موافقین آقایان: پرفسور اعلم. علامه وحیدی. مهندس جفرودی. خزیمه علم. دشتی. مهندس دهستانی. مهندس هدایت. فیلکس آقایان. صادق بوشهری. محمودی. شادلو. موسوی. رستم امیربختیار. دولت‌آبادی. دکتر دیبا. کیکاوسی. مهندس فروهر. برومند. ساگینیان. مهندس فروغی. صارمی. توماج. سراج. حجازی. دکتر رضایی. بوربور. دکتر امیرحکمت. دولتشاهی. مهدوی. مهندس دادگر. دکتر ضیایی. دکتر حسن افشار. سلطان‌مراد بختیار. ثقه‌الاسلامی. مسعودی. اقبال. مرتضی حکمت. رستم گیو. باقر بوشهری. جلیلوند. مهندس اردبیلی. پناهی. مشایخی. فخرطباطبایی. ابتهاج. دکترمشیر فاطمی. دهقان. قنات‌آبادی. ارباب. سید احمد طباطبایی. اخوان. اکبر. مهندس فروهر. عرب شیبانی. فضائلی. اسکندری. کشکولی. کدیور. عمیدی نوری. دیهیم. صدرزاده. افخمی. قوام. دکترپیرنیا. بهادری. اسامی مخالفین آقایان: دکتر دادفر. دکتر عدل. دکتر امیرنیرومند. ورقه سفید بی‌اسم علامت امتناع سه برگ.

۷- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به چک‌های تضمین شده

نایب‌رئیس ـ لایحه دیگری است که از مجلس سنا ارسال شده راجع به چک‌های تضمین شده شور اول آن است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش ازکمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۲ مهرماه ۱۳۳۶ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به چک‌های تضمین شده را با حضور آقای انواری معاون وزارت دارایی مطرح و مورد رسیدگی قرارداد مواد مصوب مجلس سنا را عیناً تصویب و اینک گزارش آن را تقدیم می‌دارد.

ماده ۱ - به بانک ملی ایران اجازه داده می‌شود چک‌های تضمین شده که پرداخت وجه آنها از طرف بانک تعهد شده باشد در دسترس صاحبان حساب بگذارد.

ماده ۲ - صادرکننده و پشتنویسان حق ندارند پرداخت وجه چک تضمین شده را منع کنند یا تقاضای مسدود کردن آن را بنماید.

ماده ۳ - فوت و حجر و ورشکستگی صادرکننده چک تضمین شده خللی به حقوق دارنده چک وارد نخواهد ساخت، طلبکاران صادرکننده نیز حق توقیف وجه این نوع چک را در صورتی که به نفع دیگری صادر یا پشت‌نویسی شده باشد نخواهند داشت.

ماده ۴ - سایر بانک‌ها حق ندارند چک‌هایی به ترتیب مذکور درماده یک به جریان بگذارند.

ماده ۵ - وزارتین دارایی و دادگستری مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

مخبر کمیسیون دارایی مشایخی گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به چک‌های تضمین شده را با حضور آقای کفیل وزارت دادگستری مورد رسیدگی قرار داده و پس از مذاکراتی گزارش کمیسیون دارایی را با حذف ماده چهار تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری عمیدی نوری

نایب‌رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای ارباب در کلیات مخالف هستید؟ (ارباب بلی) بفرمایید.

مهدی ارباب ـ اصل لایحه بد نیست اما با این قسمت که بانک‌های دیگر را از این استفاده محروم کرده‌اند موافق نیستم (ابتهاج خیلی کار خوبی کرده‌اند) به عقیده بنده در یک کشوری وقتی یک حقی برای بانک‌ها قائل شدند بایستی شامل حال همه باشد (صادق بوشهری ـ آقا این فکر درست نیست) (ابتهاج بانک‌های دیگر سرمایه نمی‌گذارند) عرض بنده متممی هم داشت. آقایان توجه نفرمودند ابتدا باید دولت توجه کند بانک‌هایی تشکیل بشود و اجازه تأسیس به بانک‌هایی بدهد که دارای اعتبارات کافی باشند.

(صادق بوشهری نشر اسکناس است اجازه نشر اسکناس را به همه بانک‌ها نمی‌شود داد) این چک تضمین شده است به عقیده بنده اصولاً نبایستی تبعیض بین بانک‌ها باشد اما با این تشکیلاتی که اصولاً هست با این ترتیب که بانک‌ها هر روز تأسیس می‌شوند اصرار ندارم که حتماً شامل حال همه اینها باشد ولی برای آتیه عرض می‌کنم که تأسیس بانک‌ها روی یک اصول و اساسی باشد که این نمونه لوایحی که به مجلس می‌آید استثنا و تبعیض نداشته باشد ولی فعلاً بنده عرض بیشتری ندارم.

نایب‌رئیس ـ آقای سعید مهدوی.

سعید مهدوی ـ بنده با اینکه با این لایحه کاملاً موافقم توضیحی می‌خواستم اینجا نوشته است ماده ۱ به بانک ملی ایران اجازه داده می‌شود به تقاضای مشتریان چک‌هایی به نام چک‌های تضمین شده که پرداخت وجه آنها از طرف بانک تعهد شده باشد در دسترس صاحبان حساب بگذارند. «مشتریان بانک دو نوعند یک نوع در بانک حساب جاری دارند یک عده اشخاصی هستند که چکی به عهده بانک در جیب‌شان هست و به بانک مراجعه می‌کنند این نوع اشخاص هم چک تضمین شده از بانک مطالبه می‌کنند و اشکالی هم ندارد در ماده اول نوشته است در دسترس صاحبان حساب بگذارند و این اینطور معنی می‌دهد که اشخاص بایستی حساب جاری در بانک داشته باشند تا چک تضمین شده در دسترس آنها قرار بگیرد به نظر بنده اگر موافقت بفرمایید به جای «صاحبان حساب» «صاحبان وجه» نوشته می‌شد». خیلی بهتر بود چون حساب به معنای داشتن حساب جاری است در صورتی که مشتری لازم نیست که حساب جاری داشته باشد، حساب با وجه خیلی فرق می‌کند حساب معنی شماره حساب را می‌دهد در صورتی که مشتری لازم نیست شماره حساب داشته باشد همان وجه داشته باشد کافی است.

نایب‌رئیس ـ آقای صدرزاده.

صدرزاده ـ بنده موافقم.

نایب‌رئیس ـ آقای فخر طباطبایی.

فخر طباطبایی ـ بنده موافقم.

نایب‌رئیس ـ چون در کلیات دیگر مخالفی نیست رأی می‌گیریم به ورود در شور مواد آقایان موافقین قیام فرمایند (اغلب

برخاستند) تصویب شد وارد مواد می‌شویم ماده اول مطرح است قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد).

ماده ۱ - به بانک ملی ایران اجازه داده می‌شود به تقاضای مشتریان چک‌هایی به نام چک‌های تضمین شده که پرداخت وجه آنها از طرف بانک تعهد شده باشد در دسترس صاحبان حساب بگذارند.

نایب‌رئیس ـ مخالفی هست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نیست، ماده دو قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲ - صادرکننده و پشت‌نویسان حق ندارند پرداخت وجه چک تضمین شده را منع کنند یا تقاضای مسدود کردن آن را بنمایند.

نایب‌رئیس ـ مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد).

ماده سوم - فوت و حجر و ورشکستگی صادرکننده چک تضمین شده خللی به عقوق دارنده چک وارد نخواهد ساخت طلبکاران صادرکننده نیز حق توقیف وجه این نوع چک را در صورتی که به نفع دیگری صادر یا پشت‌نویسی شده باشد نخواهند داشت. نایب‌رئیس ـ مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) ماده چهارم قرائت می‌شود

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴ - سایر بانک‌ها حق ندارند چک‌هایی به ترتیب مذکور در ماده یک به جریان بگذارند.

نایب‌رئیس ـ مخالفی نیست؟ (گفته شد. خیر) ماده پنجم قرائت می‌شود

(به شرح زیر خوانده شد).

ماده ۵ - وزارتین دارایی و دادگستری مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

نایب‌رئیس ـ برای شور به کمیسیون ارجاع می‌شود.

۸ ـ اخطار نظامنامه‌ای آقایان مهندس فروهر و صدرزاده طبق ماده ۲۸ آئین‌نامه‏

نایب‌رئیس ـ آقای مهندس فروهر.

مهندس فروهر ـ بنده اخطار قانونی دارم طبق ماده ۲۸ آئین‌نامه نظر به اهمیتی که ازدیاد سرمایه بانک‌های کشاورزی و رهنی برای کشور مخصوصاً اضافه سرمایه بانک کشاورزی برای کشاورزان دارد لایحه قانونی که دولت در دوم تیر ماه برای اجازه پرداخت این سرمایه اضافی به بانک‌های کشاورزی و رهنی به مجلس داده است و مطابق ماده ۲۸ آئین‌نامه هنوز در دستور مجلس قرار نگرفته. از مقام ریاست استدعا می‌کنم امر بفرمایند در دستور گذاشتن این لایحه هر چه ممکن است تسریع بشود که زودتر ازدیاد سرمایه برای بانک‌ها تصویب و رفاه کشاورزان تأمین بشود (صحیح است)

نایب‌رئیس – دو ماده از آئین‌نامه است که دو مرتبه در مجلس برای تذکر کمیسیون‌ها قرائت شده و تذکر داده شده است یک بار از طرف بنده و یک نوبت از طرف جناب آقای اردلان باز هم به کمیسیون‌ها تذکر داده می‌شود که در ظرف مدت مقرر در وظیفه خودشان تسریع بفرمایند.

مهندس فروهر ـ بنده از طرف خودم و حزب مردم از مقام ریاست تشکر می‌کنم‏.

نایب‌رئیس ـ آقای صدرزاده‏.

صدرزاده بنده هم یک تذکری داشتم راجع به طرحی که از طرف آقایان نمایندگان راجع به شورای کشاورزی تقدیم شده است و شور آن هم در کمیسیون خاتمه پیدا کرده است. تقاضا دارم گزارش آن را برای طرح به مجلس تقدیم کنند.

۹- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به بخشودگی بدهی جنسی و نقدی کشاورزان قائنات

نایب‌رئیس ـ تذکر داده می‌شود لایحه دیگر مطرح است قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد) گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی کمیسیون دارایی در جلسه ۲۲ مهر ماه ۱۳۳۵ لایحه دولت راجع به بخشودگی بدهی جنسی و نقدی ملاکین و کشاورزان قائنات را با حضور آقای انواری معاون وزارت دارایی مورد رسیدگی قرار داده و ماده واحده پیشنهادی را عیناً تصویب نمود اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید ماده واحده به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود. مقدار ۷۵/ ۸۹۶۱۰۱ کیلو گندم و جو و ارزن و مبلغ ۱۰/ ۴۳۸۲۲۰۵ ریال بهای غلات تحویلی به مالکین و کشاورزان قائنات راکه بابت بدهی جنسی و نقدی آنان در سال‌های ۱۳۲۵ الی ۱۳۲۷ باقیمانده و به علت عدم توانایی نتوانسته‌اند مسترد دارند به نام بخشودگی به حساب قطعی منظور و از مطالبه و دریافت آن صرف‌نظر نماید. مخبر کمیسیون دارایی مشایخی

نایب‌رئیس ـ این گزارش لایحه‌ای است مربوط به درماندگان قائنات که قابل کمک بودند و کمک‌هایی در موقع خودش شده است به واسطه فقر و احتیاج قابل وصول نیست بخشودگیش تقاضا شده کلیات مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در ماده واحده آقایان موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) چون مخالفی نیست و پیشنهادی هم نرسیده لذا برای شور دوم به کمیسیون ارجاع می‌شود. آقای مهران

۱۰- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای احمد مهران احمد مهران سؤالی است از دولت راجع به وزارت کشور تقدیم می‌کنم

نایب‌رئیس – به جریان گذاشته می‌شود.

۱۱- تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه‏

نایب‌رئیس ـ چون فعلاً چیز دیگری در دستور نداریم لذا جلسه را ختم می‌کنم جلسه آینده روز پنجشنبه ساعت نه صبح خواهد بود.

(مجلس یک ساعت و پنج دقیقه پیش ازظهر ختم شد).

نایب‌رئیس مجلس شورای ملی ـ عماد تربتی‏