مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ دی ۱۳۴۳ نشست ۱۴۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ دی ۱۳۴۳ نشست ۱۴۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه بیست و نهم دی ماه ۱۳۴۳ نشست ۱۴۱

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۱۴۱

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: معتمدی- (ضمناً اعلام جرمی نیز تقدیم نمود) حاذقی- روستا- موسوی ماکویی.

۳- تصویب صورت جلسه پنجشنبه ۲۴ دی ماه.

۴- طرح سؤال آقای صفی‌پور راجع به اعتبار راه‌سازی و ساختمان جاده‌های فرعی و راه نورآباد و جواب آقای دکتر یگانه وزیر مشاور.

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع به ماده واحده الحاقی به قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

۶- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور.

۷- شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به اجازه پرداخت نقدی حق لیسانس به جای کمک جنسی و امور مربوط به سازمان پیشین تدارکات کشور.

۸- بیانات آقای وزیر آموزش و پرورش راجع به اعتبار ترفیعات و مطالبات فرهنگیان و تبدیل خدمت آموزگاران روزمزد.

۹- شور اول گزارش کمیسیون کشور راجع به اجازه فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان و مصرف وجوه حاصله برای ساختمان جدید.

۱۰- شور اول گزارش کمیسیون بهداری راجع به پرداخت حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره غیرمجاز.

۱۱- قرائت گزارش نمایندگان مجلس شوروی ملی در هیئت نظارت اندوخته اسکناس.

۱۲- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی اجرایی مواد الحاقی به قانون اصلاحات ارضی و ابلاغ به دولت.

۱۳- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه.

مجلس ساعت ده صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس‌ - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه‌- آقایان:

ارسنجانی - مهندس انصاری - مهندس پروشانی -

رامبد- رهبر- غلام نیاکان‌- مهندس مالک‌- موقر- دکتر زعفرانلو- بانو ابتهاج سمیعی.

غائبین بی‌اجازه - آقایان:

آقایان - دکتر رشتی.

غائبین مریض - آقایان:

دکتر امین - پرویزی - دکتر حاتم - رجائی - سلیمانی - فیضلی - مهرزاد - تیمسار سرلشگر همایونی - بانو نفیسی.

اسامی ۱۹ نفر آقایان نمایندگان گروه پنجم که بمسافرت خوزستان تشریف برده‌اند:

احمدی - دکتر صاحبقلم - بهادری - دکتر رهنمودی - مهندس معینی - زند- موسوی - شیخ الاسلامی - دکتر کیان - مهندس جلالی نوری - مهندس مجتهدی - دکتر سعید- دکتر فربود - دکتر وحیدنیا- دکتر موثقی - دکتر رضوانی - بالاخانلو - بدر صالحیان - مافی.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان معتمدی (ضمناً اعلام جرمی نیز تقدیم نمود) - حاذقی - روستا- موسوی ماکوئی

رئیس‌ - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای معتمدی تشریف بیاورید.

معتمدی‌- بطوریکه استحضار دارند گروهی از نمایندگان مجلس شورای ملی صبح دوشنبه ۲۱ دیماه ۴۳ برای بازدید فعالیت‌های عمرانی و صنعتی به خوزستان عزیمت نمودیم و عصر پنجشنبه ۲۴ دیماه به تهران مراجعت کردیم.

در مدت چهار روز توقف در استان خوزتان مورد استقبال و پذیرائی گرم واقع شدیم و لازم میدانم از تمام آقایان محترم رؤساء و مسئولان امور که با گروه نمایندگان ارتباط گرفتند و زحماتی متحمل شدند صمیمانه تشکر نمایم (صحیح است) درباره این بازدید بنده زیاد مصدع نمیشودم فقط نسبت به دو سه موضوع بسیار جالب و مهم مطالبی بعرض میرسانم.

ما در ایران گردن‌بند مروارید گرانبهائی به گردن دارد بنام «خلیج فارس» طول کرانه خلیج فارس حدود ۸۰۰ کیلومتر و متعلق بهملت ایران بوده و خواهد بود. در خلیج فارس مخازن بزرگ نفت و میگو و مرجان و حدود دویست نوع ماهی وجود دارد و بهمین مناسبت هر قطره آب آنرا تشبیه بیک دانه مروارید کرده‌اند. شایسته است دولت بهره‌برداری بیشتری از شیلات جنوب بنماید. جزیره کهن سال خارک بمساحت ۳۲ کیلومتر مربع در خلیج فارس واقع است که امروز مدرن‌ترین اسکله نفت دنیا در آنجا تأسیس شده و مجهز بدستگاههای الکترونیک و حقیقت تماشائی می‌باشد (صحیح است).

اسکله خارک ۴ هزارپا در دریا پیش رفته و باز هم توسعه خواهد یافت.

لوله انتقال نفت از گچساران تا خارک بقطر ۶۵-۷۵ سانتیمتر و بطول ۱۶۰ کیلومتر و بزرگترین لوله نفت زیردریائی در دنیا می‌باشد.

میزان نفت صادره در گذشته و عایدی ایران بسیار ناچیز بوده ولی با توجهات مدبرانه شاهنشاه در سال ۱۹۶۴ حدود هشتاد میلیون تن صادر شده و حدود ۵۰۰ میلیون دلار نیز حق‌السهم ایران بوده و امید می‌رود در آینده میزان صادرات نفت افزایش یابد و ایران مقام اول را در خاورمیانه احراز نماید و عواید ما بیک میلیارد دلار برسد. ساکنین خوزستان و بنادر خلیج‌فارس که عده زیادی از آنان اصفهانی هستند و من موفق بدیدار گروهی از آنها شدم می‌گفتند: به سرهنگ ناصر بگوئید روی هر وجب زمین خوزستان و هر قطره آب خلیج فارس یک شیر خوابیده است (صحیح است). انتشار خبر تنزل بهای نفت و بنزین در خوزستان انعکاس خوبی داشت و مردم از شاهنشاه معظم خود سپاسگذار بودند.

تأسیسات سد محمدرضاشاه (دز)

هنگام بتون ریزی سد و همچنین موقع افتتاح سد

که اعلیحضرت همایونی به آنجا تشریف فرما شدند بنده نیز افتخار حضور داشتم ولی تأسیسات برق را ندیده بودم. در این مسافرت تأسیسات برق را نیز دیدیم بسیار مهم و عجیب است در ۶۰ متری عمق کوه پائین رفته‌اند و ژنراتورهای کوه پیکر را در آنجا نصب کرده و بکار انداخته‌اند لوله‌کشی‌هائی کرده‌اند تأسیسات وسیعی بوجود آورده‌اند که در هیچک از نقاط کشور وجود ندارد و حقیقتاً حیرت‌آور است.

آقایان نمایندگان از تماشای این تأسیسات بسیار مشعوف بودند و می‌خواستند که خداوند امنیت و ثبات کشور را حفظ نماید و به شاهنشاه محبوب ایران سلامتی و عمر طولانی عنایت فرماید تا این اقدامات مهم و بی‌سابقه ادامه و تعمیم یابد (صحیح است).

از محل سد به هفت تپه رفتیم فعلا حدود ۲۲ هزار هکتار اراضی خشک و سوزان آنجا که قرنها از بی‌آبی می‌سوخت امروز بصورت مزارع سرسبز و آباد در آمده است. محصولاتی که در این مزارع بدست می‌آید بی‌سابقه و شنیدنی و اعجاب‌آور است.

در مزرعه نمونه کوتیان زارع روی کی هکتار زمین با اصول جدید ماشینی بذر کاهو کشت نموده و کلاً حدود ۸۸۰ تومان خرج کرده و حدود ۹ هزار تومان کاهو فروخته است (احسنت).

از هر هکتار زمین سه تن برنج وم ۱/۸۰۰ تن گندم بدست آورده‌اند (صحیح است).

در هر هکتار زمین بطوز جدید ۱۰۰ کیلو باقلا کشت شده که اگر سرما نزند به احتمال قوی ۱۰ تن محصول آنرا برداشت خواهند کرد.

می‌گفتند در هر هکتار زمین ۶۰ تن شبدر برسیم برداشت کرده‌اند.

تا حال حدود ۱۶۲ کانال فرعی درجه ۱ و ۲ احداث کرده‌اند که آب ۱۲ هزار هکتار اراضی تنظیم و بوسیله کانال‌های جدید تأمین می‌شود. آخرین محلی که بازدید کردیم مزارع نیشکر و کارخانه بزرگ تصفیه نیشکر بود.

کارخانه بزرگ تصفیه نیشکر در هفت تپه یکی از مدرن‌ترین و مجهزترین کارخانه‌های دنیا می‌باشد.

آسیاب این کارخانه روزی ۳ هزار تن نیشکر خرد می‌کند که حدود ۲۸۰ تن شکر سفید بدست می‌آید. سطح کشت نیشکر در سال جاری ۳۶۴۰ هکتار بوده و در سال بعد به ۴ هزار هکتار خواهد رسید و بهمین نسبت سالهای بعد افزایش خواهد یافت. محصول شکر موجود که در انبار کارخانه دیدیم ۱۱/۳۰۰ هزار تن و حقیقتاً شیرین بود و البته اطلاع دارند که شکر نیشکر از شکر چغندر شیرین‌تر است.

در کارخانه تصفیه نیشکر ۲۷۵۰ کار گرو ۲۵۰ کارمند مشغول کار هستند.

هر کیلو شکر در این کارخانه ۱۲/۷۵ ریال تمام می‌شود که وزارت دارائی می‌خرد و بفروش میرساند.

جدیداً نیز یکدستگاه قندسازی بظرفیت روزی ۵ تن نصب کرده‌اند که از یکی دو هفته دیگر شروع بکار خواهد کرد و قند حبه‌ای بیرون می‌دهد.

نصب و تأسیسات کارخانه تصفیه نیشکر هفت تپه عظیم و تماشائی است (صحیح است).

انسان از دیدن آن همه ماشین‌آلات صنعتی و کوه پیکر و آن همه عمران و آبادی که در ظرف چند سال اخیر در کشور ما بوجود آمده حقیقتاً دچار حیرت توأم با غرور و شادی می‌شود (صحیح است).

بسیار بجا خواهد بود که دولت از مهندسین جوان ایرانی که در آن مناطق با کمال علاقه خدمت می‌کنند تشویق نماید و از طرفی موجبات مسافرت و بازدید طبقات مختلفه مردم خاصه دانشجویان دانشکده‌ها را به این نقاط فراهم نماید تا ببینند و بر خود ببالند زیرا قضاوت مردم درباره آنچه می‌شنوند بر خلاف آنست که می‌بینند (صحیح است).

استان زرخیز خوزستان آتیه صنعتی و کشاورزی درخشان‌تری را در پیش دارد و مسلماً مردم سراسر کشور از مواهب طبیعی و نتایج درخشان این فعالیت‌ها بحد کمال برخوردار خواهند شد و باید اعتراف کرد که

آنچه کار و فعالیت‌های شاخص و ثمربخش شده و هم اکنون ادامه دارد در سایه امنیت و آرامش و از برکت وجود شخص شاهنشاه بوده است (صحیح است).

بنده عرایض خود را در این باره با این بیت شعر خاتمه می‌دهم.

خدایا تو این شاه پاینده‌دار

به توفیق خدمت دلش زنده دار

(احسنت)

یک اعلام جرم هم هست که قرائت کرده تقدیم می‌کنم.

اعلام جرم

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

طبق ۲۲ فقره اسناد و مدارک مثبت و موجود با نام و نشان و شماره و تاریخ از روزیکه آقای رضا سجادی بسمت شهردار اصفهان مشغول شده تا حال حدود پنجاه میلیون ریال از وجوه و اموال عمومی مردم اصفهان سوء استفاده و حیف میل نموده است.

بعلاوه در مقام شهرداری اصفهان برخلاف مقررات مملکتی اعمالی مرتکب شده که خلاف مصالح عمومی و بضرر مردم بوده است.

بدین وسیله علیه مشارالیه و ایادی او اعلام جرم نموده از مقامات صلاحیتدار تقاضا می‌نماید هر چه زودتر اقدام مقتضی معمول و به حساب نامبرده در شهرداری اصفهان رسیدگی و نتیجه را اعلام فرمایند.

برای جلوگیری از امحاء آثار و علائم جرم مدارک و اسناد مربوطه را ببازپرس منتخب تحویل خواهد نمود.

با تقدیم احترام - حسین معتمدی

تاکنون روال بر این منوال بود که هر مأموری در هر کجا یا اغلب مأمورین در بعضی نقاط مشغول کار می‌شدند و احیاناً سوء‌استفاده‌هائی می‌کردند و مردم را بستوده می‌آوردند مردم شکایت می‌کردند، تظلم می‌کردند، بمقامات مراجعه می‌کردند بازرس بمحل فرستاده می‌شد این بازرسان بر دو نوع بودند یا می‌رفتند چنانکه در اصفهان رفتند و در باغ جوهر اصفهان پذیرائی شدند و برگشتند اینجا و گزارش دادند خبری نیست خاطر همه آقایان آسوده باشد بعضیها هم می‌آیند گزارش می‌دهند که بله این مأمور ناصالح است او را تغییر می‌دادند و پس از مدتی بیک مقام بالاتری می‌فرستادند هر کس امروز…

رئیس‌ - آقای معتمدی وقت شما تمام شد.

معتمدی‌- آقای حاذقی اجازه بفرمائید بنده چند دقیقه از وقت جنابعالی استفاده کنم (حاذقی - بفرمائید) امروز هر کس در هر مقام و هر کجا به اشخاص سوء‌استفاده کننده و خائن کمک کند تلویحاً یا تصریحاً یا اغماض کند یا خائن است یا حداقل ناصالح است بنده از پشت این تریبون از پیشگاه مبارک اعلیحضرت هماینون شاهنشاه استدعا می‌کنم همانطور که در ارتش ارتشبدها، سپهبدها، سرلشگرها و امراء ارشد ارتش را بپای میز محاکمه کشاندند و رسیدگی کردند و محکوم کردند همانطور که در یکی از سلامهای رسمی وعده فرمودند این موضوع را در کار اداری هم شروع بکنند امر و مقرر فرمایند محاکمه و تعقیب متصدیان بحقوق اجتماع و سوء‌استفاده‌کنندگان از اصفهان شروع شود و اگر کسی ناصحیح گفت مجازاتش نمایند و اگر ناصالح بود محاکمه بکنند و نگذارند بیش از این مردم ایران از این سوء‌استفاده‌کنندگان ناراضی باشند.

روستا- نسبت به سجادی بی‌لطفی کردید آقای معتمدی.

رئیس‌ - آقای حاذقی بفرمائید.

حاذقی‌- موضوعی را که امروز برای عرض آن ثبت‌نام کرده بودم یک موضوع اساسی بود که وسیله همکاری بیشتر دستگاههای اجتماعی برای اجرای برنامه‌های اصلاحی و انقلابی ممکلت هست در کشور ما یک انقلابی و یک تحول اساسی و بزرگی بوجود آمده و احتیاج بیک عامل بسیار مؤثر و قاطع دارد که در هر یک از ما بالضروره باید این عامل وجود داشته باشد این عامل عبارتست از ایمان برای اینکه می‌بینیم مشکلاتی که با آن مواجه هستیم و همه دنیا با آن مواجه است مشکل نبودن ایمان

صحیح در مسئولین، در افراد و در کسانی که باید کارهای اجتماع را بسامان برسانند هست از آنجائیکه اجتماع همیشه احتیاج دارد هر امری را یک مثل عالی و اعلی برایش وجود داشته باشد که سرمشق بگیرد من خواستم اشاره کنم در این وقت که این ایام ولیالی متبر که تعلق دارد بحضرت مولی علی (ع) او را بصفت یک مظهر کامل ایمان و کسیکه یک ایمان مجسم بوده معرفی نمایم. علی (ع) در دوران زندگی خودش این را نه تنها از لحاظ اینکه یک فرد مسلمان شیعه هستم بلکه یک فرد علاقمند بمبانی انسانیت هستم بصورت مظهر بزرگ ایمان اینجا به پیشگاه محترم همکاران عزیز مورد یادآوری قرار می‌دهم و چون موقع مناسب است این تعبیر را که نشان دادن علی (ع) بصورت اعلای ایمان باشد اینجا تأیید بفرمایند (احسنت) حضرت علی علیه‌السلام گذشته از اینکه امام ما، جانشین پیغمبر ما و راهبر و راهنمای ما هست یک فردی است که تاریخ بشر و مردمان دانشمند بزرگ دنیا او را به همین عنوان یعنی مظهر کامل و تام ایمان می‌شناسند (صحیح است - احسنت) ما چرا احتیاج داریم به توجه این گونه مظاهر برای اینکه ما اگر اینگونه مظاهر عملی نداشته باشیم مشکل است بتوانیم باور کنیم که انسان با این همه غرائزی که دارد و با این همه عوامل سوئی که در وجود او حکومت می‌کند بتواند خودش مظهر ایمان قرار بگیرد علی علیه‌السلام اول فرد مسلمان و اول فرد مجاهد برای اسلام را در جهان تثبیت بکند و با قدرت روحی و با شجاعت خودش اسلام را نشر بدهد و با فضائل اخلاقی خودش نمونه کامل یک فرد با ایمان باشد (صحیح است) علی در خانه کعبه بدنیا آمده و در محراب مسجد هم شهید شده اما این فضائل یک فضائلی است که می‌توان پیرامون آنها حرفهائی زد که تأیید الهی و نظر فضل الهی است ولی آنچه مهم است اعمال این مرد بزرگ است که در هر مورد یک مثل عالی ایمان است علی بهر چه می‌گفت ایمان داشت و عمل می‌کرد در شجاعت و در میدان جنگ لقب او کرار غیر قرار بود که هرگز بدشمن پشت نمی‌کرد و در نشر اسلام یک تنه گاه با نیروهای بزرگ مواجه می‌شد همین مرد شجاع در مقام سایر فضائل اخلاقی در رأفت و خدمت بخلق و تواضع باز هم مظهر کامل ایمان بود بطوریکه علی را جامع اضداد لقب دادند که یک مردی با آن شجاعت و قدرت روحی در موقع دادرسی اگر خود او طرف دعوی بود یک فرد متواضع و عادی در پیشگاه محکمه حاضر می‌شد او را محاکمه کنند (صحیح است) وقتی پای حقوق بینویان در کار می‌آمد او مظهر عاطفه انسانی بود ما از علی چه سرمشقهائی می‌گیریم؟ تمام دنیا این صفات و فضائل را تصدیق دارد وقتی پیغمبر بزگوار ما از میان رفت علی با آن سوابقی که در اسلام داشت یگانه فرد شایسته خلافت بود. علی اول مسلمان بود داماد پیغمبر بود بنی عم پیغمبر بود و درباره او در سفر حجه‌الوداع که سفر آخر پیغمبر بود با صراحت تام پیغمبر در محل غدیر خم علی را بمقام ولایت نصب فرموده بود که در حضور یکصد و سی هزار مسلمان حضرت علی را بلند کرد بطوریکه تمام مورخین نوشته‌اند که همه مسلمانها آنجا دیدند و فرمود من کنت مولاه فهذا علی مولاه گفت هر کسی که منم مولا و دوست ابن عم من علی مولای اوست او استحقاق احراز مقام خلافت داشت ولی چون علی مقام را موقعیت شخصی را فقط و فقط برای نشر اسلام می‌دانست خم به ابرو نیاورد وقتی که او بمراسم کفن و دفن پیغمبر مشغول شد اجتماعی تشکیل شد در سقیفه بنی ساعده و با ابوبکر بیعت شد که بصفت خلیفه پیغمبر باشد یک ذره در روحیه او، ایمان او در اخلاقش و در عمل علی تأثیر نکرد (صحیح است) شب آمدند بعضی از دوستان که خوبست قیام کنید فرمودند حفظ اسلام، حفظ اتحاد مسلمین امر ضروری‌تر است تا اینکه کی در مقام خلافت قرار گیرد امروز انجام وظیفه بکند فرمودند خدا لعنت کند کسی را که وسائل حکومت در دستش نباشد و بخواهد با عواملی که موجب اختلاف بین مسلمانها می‌شود احراز مقام بکند فرق نمی‌کند من همان خادم اسلام هستم قرآن را جمع‌آوری فرمود یا احکام اسلام را نشر داد و حتی ما که شیعیان علی هستیم و افتخار به این مقام داریم

باید ببینم که بنام ولایت حاضر شد با خلیفه اول ابوبکر و با خلیفه دوم عمر و با خلیفه سوم عثمان حداکثر خیراندیشی، مصلحت اندیشی، همفکری را برای ترقی و تعالی دنیای اسلام بفرمایند به اتفاق کلمه مسلمانها ابوبکر مکرر می‌گفت اقیلونی و علی فیکم و هو خیر منی مرا رها کنید علی نزد شما. پیش شما است و بالاتر از من است خلیفه دوم عمر هفتاد مرتبه بتصدیق برادران اهل سنت گفت لولا علی لهلک عمر اگر علی نبود مشورت‌های او نبود اختلاف سلیقه‌هائی که در موقع اتخاذ تصمیم پیش می‌آمد موجب هلاکت عمر می‌شود زیرا کاری که بضرر اسلام انجام می‌شد علی نیابت خلافت عمر را قبول کرد وقتی عمر برای فتح بیت‌المقدس به آنجا رفت این را که عرض می‌کنم برای این است که عمل او سرمشق بشود تا اگر از مقامی در حکومتی ناراضی هستیم فقط اکتفا نکنیم که از آن حکومت انتقاد کنیم و بد نگوئیم و خواهان اصلاح آن باشیم در حالی که علی بما دستور داد و نشان داد که هر کسی می‌تواند در هر مقامی که باشد همیشه طرفدار حق باشد، حافظ حق باشد دستور علی این بود که فرمود انصراخاک ظالماً و مظلوما همه برادران خود را یاری کنید خواهم مظلوم باشد خواه ظالم پرسیدند ما به مظلوم یاری می‌کنیم اما به ظالم چگونه کمک کنیم فرمودند بظالم کمک کنید که او را از ظلم بازدارید و منصرف کنید اعتراض کردن و بدگوئی کردن کار اشخاص ضعیف و اشخاص بی‌ایمان است کار اشخاصی که دارای اصول و مبانی هستند نیست وقتی که حضرت علی برابر تصدی مقام خلافت مورد توجه همه مسلمانها شد یعنی بعد از عملی که عثمان کرد حکومت‌ها و ولایتها را بدوستان و کسان و بستگان آل مروان داد و از همه جای دنیای اسلام صدای مخالفت بلند شد نمایندگانی فرستادند و عثمان نتوانست تصمیم بگیرد و در نتیجه بر ضد او قیام شد همان موقع حضرت علی به فرزندان خود می‌فرمود که این مرد که زعامت مسلمین را دارد الآن محصور واقع شده با او کمک کنید باو آب برسانید به او غذا برسانید منتهی آن روز شدت خشم مسلمانان طوری بود که عثمان را کشتند در این موقع همه متفقاً به مقام خلافت و ولایت واقعی یعنی علی رو آوردند آن موقع حضرت علی فرمود من بخاطر تعلق وظیفه آماده هستم خلافت را قبول کنم ولی دستورهائی فرمود، فرمود بخدا سوگند اگر تمام دارائی دنیا را بمن بدهند که به اندازه گرفتن یک پرکاهی از دهان یک مورچه‌ای ظلم بکنم حاضر نیستم در یک معرکه و گیرو دار جنگی بود که سران لشگر جمع شده بودند حضرت علی مشغول مرمت کفش خودش بود ابن عباس بصفت معارض آمد جلو و عرض کرد این جا چه وقت این کار است فرمود ابن‌عباس این کفش چند ارزش دارد؟ یک درهم یا بعض درهم فرمود بخدا سوگند که این حکومت و زعامت شما از این کفش ارزشش کمتر است شما خیال می‌کنید من برای خلافت و زعامت ظاهری ارزش قائل هستم. طلحه و زبیر دو بنی عمه امام بودند آمدند پهلوی او که مقامی در حکومت به آنها داده شود امام مشغول رسیدگی به محاسبه بیت‌المال مسلمین بود محاسبه را که تمام کرد چراغ را خاموش کرد و چراغ دیگر را روشن کرد و فرمود حالا فرمایشتان را بفرمائید. رمز این کار را پرسیدند امام فرمود آنوقت مشغول رسیدگی بکار بیت‌المال مسلمانها بودم آن چراغ از بیت‌المال مسلمین بود. حالا شما آمده‌اید در خانه من هستید دوست من هستید باید شما را از روغن چراغ شخصی خودم پذیرائی کنم این دو نفر بهم نگاه کردند هدفی را که داشتند مطرح نکردند برخاستند و رفتند و بالاخره پیوستند به آن دسته‌های مخالف و بر ضد علی قیام کردند.

رئیس‌ - آقای حاذقی وقت جنابعالی تمام شد.

حاذقی‌- بنابراین مقصود من این بود که نتیجه بگیرم که در یک همچو فرصتی با این ایمان که در آن بزرگوار بوده است او را سرمشق عمل خود قرار بدهیم و ما هم به نیروی ایمان این انقلاب و تحول مملکت را پیش ببریم (احسنت) در خاتمه عرایضم سه روز پیش من به اتفاق سه نفر از استاتید دانشگاه آقایان دکتر عقیلی استاد دانشگاه مهندس مرعشی رئیس آب و برق فارس و مهندس معاضد مسئول پیشین صنایع قند کشور به جهرم رفتیم و دیدیم که حقیقتاً آن حرفهائیکه بود واقعیت دارد

و تمام درختهایش در اثر سرمای شدید خشک شده و یک ماه و چند روز پیش بنده اینجا این مطالب را عرض کردم و بدستور آقای رئیس در کمیسیون عرایض رسیدگی شد و بدولت پیشنهادهائی بعمل آمد و حالا مردم در انتظار هستند که دولت توجه بکند در یک سطح هفتهزار هکتاری درختهای آنها خشکیده و آنها توقع هیچ چیز بلاعوضع ندارند توقع یک کمک مشروع و یک وام دراز مدت با بهره کم دارند که کمک بکنند تا بتوانند تا سال آینده باغستانهای خودشان را اداره بکنند.

رئیس‌ - آقای روستا.

روستا- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم.

چند روز قبل که بدعوت شرکت ملی نفت و سازمان آب و برق خوزستان با عده‌ای از همکاران عزیز به آن صوب عزیمت نمودیم و فرصت بازدید از قسمتهای مختلف تأسیسات نفتی و سازمان آب و برق دست داد بی‌مناسبت نمیداند که شمه‌ای از مشاهدات خود را به استحضار برساند.

در شرکت ملی نفت نظم کار و وظیفه‌شناسی و علاقمندی کارکنان آن جلب نظر هر تازه واردی را می‌کند و فعالیت و مراقبت آنها واقعاً سزاوار همه گونه تمجید و ستایش است و هرکس سال گذشته از تأسیسات این شرکت در اهواز و آبادان و گچساران و بخصوص خارک و غیره دیدن کرده باشد و امسال هم برای مشاهده برود به آساناین تشخیص خواهد داد که چه تغییرات مهم و قابل توجهی بوجود آمده است که این نیست مگر در نتیجه زحمات مداوم و خستگی‌ناپذیر مسئولین و گردانندگان شرکت ملی نفت که در نهایت خلوص نیت بشاهنشاه و ملت ایران خدمت بیدریغ می‌نمایند (صحیح است) و اما در مورد سد محمدرضا شاه. ایجاد سد عظیم دز و پیدایش دریاچه بزرگ پشت سد و نحوه بهره‌برداری از k آناعاعمآن اعم از نیروی برقی که تولید می‌کند و همچنین هکتارها اراضی مرتفع و لم یزرع را که سالها بلا استفاده مانده آبیاری و قابل کشت می‌سازد، از سرمایه‌های پرارزش و فناناپذیر مملکت ما است. مزارع نمونه‌ای که بتدبیر و نیروی جوانان تحصیل کرده و پر احساس ایرانی در ان منطقه بوجود آمده و بدانوسیله قسمتی از دشت سوزان و بایر خوزستان بکشت‌زارهای سبز و خرم تبدیل شده بهترین مشوق و بالاترین درس آموزنده بدهقانان و کشاورزان ما است. سازمان آب و برق خوزستان مقداری از اراضی خشک و غیر قابل استفاده را در اختیار این جوانان گذاشته و با حقوق مکفی دزندگی آنها را تأمین نموده تا با استفاده از اطلاعات علمی خود و وسایل مدرن کشاورزی از روی قاعده و اصول معین آب دریاچه پشت سد را با ایجاد کانال و سدهای کوچک فرعی و تلمبه‌های قوی برقی بسوی اراضی مرتفع و خشک سرازیر نموده و با آبیاری آن اراضی مرتفع و چمنزار نمونه ایجاد کنند و با آخرین اسلوب زراعتی کشورهای پیشرفته روش دامداری و زراعت را ترویج و توسعه دهند. جداً نتیجه فعالیت و زحمت بیدریغ این جوانان این نوید را می‌دهد که آینده مملکت بسیار مترقی و روشن است و نسل جوان قادر است با راهنمائی و ارشاد شاهنشاه محبوب پیشرفتهای شگرفی در تمام شئون کشور بوجود آورده و نواقص موجود را یکی پس از دیگری مرتفع سازد (انشاء‌الله) یکی از مهندسین همین مؤسسه تعریف می‌کرد که اوائل شروع کار هرچه بکشاورزان و دامداران توصیه می‌شد که با بکار بردن اصول علمی کشاورزی زراعت و دامداری خود را توسعه دهند اثر نمی‌بخشید و برای آنان این توصیه قابل قبول نبود ولی وقتیکه چند رأس گاو نحیف و لاغر از آنها خریداری و پرورش داده شد و در کوتاه مدتی مشاهده کردند که گاوها بسیار فربه و نیرومند شده و مثلا نیم کیلو شیر روزانه آنها به ۲ کیلو افزایش یافته و همچنین موقعیکه مزارع نمونه و نحوه تولید و ازیاد محصول را بچشم دیدند و بقدرت عملیات ما پی بردند با میل و رغبت کامل بسوی این سازمان روی آوردند و برای زراعت و دامداری خود تقاضای کمک و راهنمائی می‌نمودند و در حال حاضر وسعت کار این سازمان بجائی رسیده که هر دهقان و خرده مالکی مراجعه کند بلافاصله ضمن تعلیمات لازم وسایل کشاورزی جدید را نیز در اختیارش قرار می‌دهند

و حتی در اراضیی بایر خود همین جوانان شخصاً دست بکار می‌شوند و برای آباد کردن آن اراضی همت می‌گمارند و اجرت وسایل و مخارج انجام شده دیگر را با تخفیف کلی و حداقل قیمت نیز پس از برداشت محصول به اقساط از مالکین مربوطه دریافت می‌دارند. من در این چند روز باهر دهقان و دامداری که تماس گرفتم بسیار راضی و به آینده خود کاملا امیدوار بود ناگفته نباید گذارد که فعال‌ترین عضو چنین سازمان وسیع و پرخیز و برکت آقایان مهندس انصاری استاندار خوزستان است که بی‌مضایقه شب و روز در اجرای نظریه و اوامر شاهشاه نسبت به پیشرفت کار این سازمان تلاش می‌کند و از اینکه زحمات خود را ثمربخش و نتیجه خدمت بشاهنشاه و ملت را بچشم می‌بیند بسیار خوشحال و مسرور است. در هر حال وضع کشاورزی آن سامان از هر جهت امیدوار کنند و آینده پرثمری را نشان می‌دهد و انشاء‌الله توفیق حاصل شود که تحت رهبری و ارشاد شاهنشاه عظیم‌الشأن سایر نقاط کشور هم با این برنامه مترقی از لحاظ کشاورزی رو بکمال رود و قاطبه کشاورزان و در نتیجه کلیه مردم ایران در نهایت سعادت و رفاهت بسر برند (صحیح است.)

موضوع دیگر که می‌خواستم عرض کنم خبر مسرت اثر ارزانی نفت و بنزین و همچنین انعقاد قرارداد موفقیت آمیز نفت است که هر دو با تدبیر و مآل اندیشی رهبر عالیقدر ما انجام گرفته و آنچنان در منطقه خوزستان مانند سایر نقاط کشور حسن اثر داشت که کلیه طبقات آن سرزمین را غرق در شادی نمود و در هر محفل و مجلس و کوی و برزن که از این مواهب شاهنشاه سخن گفته می‌شد هر کس بفراخور توانائی و سلیقه خود ابراز حق‌شناسی و سپاسگذاری می‌کرد. قاطبه اصناف بیش از هر کس از این دو امر مهم خوشحال و مسرور بودند زیرا اولا از آنجهت که در موقع گرانی نفت و بنزین با جلوگیری از ترقی نرخ اجناس بلکه تنزل بعضی از آنها فداکاری و هماهنگی با برنامه اتقصادی دولت را عملا به ثبوت رسانیدند و ثانیاً اکنون از احسان و اکرام پدر تا جدا خود در نتیجه ارزان شدن نفت و بنزین برخوردار و رونقی در کار و کسبشان پدید می‌آید بخصوص عقد قرارداد جدید که وضع اقتصادی بهتری برای اصناف بوجود میاورد (صحیح است) شاهنشاه بزرگوار ما که حتی یک لحظه از اندیشه مملکت و ملت خود فارغ نیستند بمحض گشایش در امر بودجه از طریق بدست آوردن حق‌السهم بیشتر از راه انعقاد قرارداد جدید نفت بلافاصله اراده فرمودند که قیمت نفت و بنزین کاهش یابد و این نگرانی کوچک هم مرتفع شود. این موهبت روی صنف تاکسی‌دار که یکی از زحمت‌کش‌ترین اصناف مملکت است بیش از دیگران اثر گذاشت و آنان را بکار و زندگی بیش از پیش دلگرم و امیدوار ساخت من در اینجا به نمایندگی از طرف کلیه اصناف و پیشه‌وران بخصوص تاکسی‌داران و تاکسی‌رانان از این اقدام بسیار عادلانه و خیرخواهانه دولت که بفرمان و امر شاهنشاه انجام گرفت بی‌نهایت اظهار تشکر و سپاسگذاری می‌نمایم و موفقیت هر چه بیشتر دولت جناب آقای منصور را در راه پیشرفت انقلاب شاه و مردم از خداوند می‌خواهم (صحیح است)

مطلب دیگر اینکه مردم خوزستان با وجود این خبرهای مسرور کننده از یک چیز رنج می‌بردند و احساس ناراحتی می‌کردند و آن اسیر شدن عده‌ای از همنوعان و هم کیشان ما یعنی ملت نجیب مصر بدست مردی خود خواه و خون‌آشام و جان طلب چون سرهنگ ناصر که هر آن مانند مصروع بی‌هدفی نقشه احمقانه طرح می‌کند. این دیکتاتوئر سفید چون عرصه مصر را از لحاظ اقتصادی در نتیجه رفتار غلط و بیرویه خود دچار بحران بی‌سابقه و مردم را در تنگنای گرستگی و قحطی قرار داده فکر مالیخولیائی تصرف منابع خدادادی و سرزمین اجدادی ما بسرش زده است غافل از اینکه ارزش یک وجب خاک وطن ما مساوی است با گذشتن از روی نعش ۲۲ میلیون نفر ایرانی. مگر دنیا و حق طلبان و بشر دوستان بخواب ابدی فرو روند و مگر ایرانی رویه آباء و اجدادی خود را نسبت به حفظ حدود و ثغور مملکت خود از دست بدهد و حس ایرانیت را از یاد ببرد تا رؤیای ابلهانه ناصر تحقق پذیرد.

شاهنشاه بیدار ما. ارتش دلاور و جانباز و فداکار ما

و بالاخره فردفرد مردم وطن ما آنقدر قدرت و آمادگی دارند که تجاوز کار را در اولین قدم بزانو درآورند و نطفه تجاوز را در جبین خفه سازند (صحیح است)

نامه‌ها و تلگرافات متعددی از اصناف و پیشه‌وران نقاط مختلف کشور رسیده و می‌رسد که حاکی از ابراز تنفر نسبت به فرعون مصنوعی مصر است و در تمام آنها تقاضا شده که این ابراز انزجارها در ساحت مقدس مجلس شورای ملی بازگو شود که چون فرصت قرائت آنها نیست فقط مفاد یکی از نامه‌ها را که از طرف صنف خیاط رسیده و خالی از تفریح هم نیست بعرض آقایان میرسانم. در نامه این صنف نوشته شده که ناصر از بس بمغز پوک خود فشار آورده زیپ دهانش باز شده و جفتک می‌گوید ماسوزن و نخها را آماده کرده‌ایم تا اگر دولت و نمایندگان محترم اجازه فرمایند چاک دهان ناصر را درزگیری کنیم تا وی برای همیشه هوای بلعیدن قسمتی از خاک وطن عزیز ما را از سر بدر کند. امیدوارم کشورهای عربی که روابط صمیمانه با ما دارند هر چه زودتر جلوه یاوه سرائیهای این مزدور را بگیرند و اجازه ندهند بیشتر از این تاخت و تاز و تلاش مذبوحانه بکند متشکرم (احسنت) از مقام ریاست استدعا می‌کنم چند دقیقه از وقت بنده اگر باقیمانده آقای موسوی ماکوئی استفاده بفرمایند.

رئیس‌ - آقای موسوی ماکوئی.

موسوی ماکوئی‌- بنده عرض زیادی ندارم فقط نامه‌ها و تلگرافهائی از طرف مرزنشینان شهرستان ماکو درباره یاوه‌سرائیهای ناصر رسیده که تقدیم مقام محترم ریاست می‌کنم تا دستور بفرمایند منعکس بشود یکی از تلگرافها از ناحیه شاه‌آباد ماکو رسیده به امضای آقای محمدی و عده‌ای از سکنه آنجا تلگراف دیگری از آخلاف مجاهدین چالدران یعنی از دهستان چالدران رسیده باز تقدیم می‌کنم نامه‌ای هم از طرف سکنه کنیسه کندی رسیده که تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

۳- تصویب صورت جلسه پنجشنبه ۲۴ دی ماه

رئیس‌ - صورت جلسه روز پنجشنبه هفته گذشته خدمت خانم‌ها و آقایان رسیده نسبت باین صورت جلسه نظری نیست؟ آقای سعید وزیری.

سعید وزیری‌- معذرت می‌خواهم خواهش می‌کنم صورت جلسه را طبق آئین‌نامه دستور بفرمائید قبل از جلسه بعد حاضر کنند.

رئیس‌ - این تأخیر برای ماه رمضان است بعد از ماه رمضان خود بخود اصلاح می‌شود آقای تبریزی فرمایشی داشتید.

تبریزی‌- نامه‌ای است که از طرف قاطبه زارعین میاندوآب و نامه‌ای از طرف فرهنگیان میاندوآب رسیده است تقدیم می‌کنم.

۴- طرح سؤال آقای صفی‌پور راجع به اعتبار جاده‌سازی و ساختمان جاده‌های فرعی و جاده نورآباد و جواب آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

رئیس‌ - وارد دستور می‌شویم سؤال آقای صفی‌پور از دولت مطرح است آقای صفی‌پور بفرمائید.

صفی‌پور- سؤال را قرائت کنند آقای دکتر یگانه جواب بفرمایند.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

مستدعی است مقرر فرمائید وزیر مسئول برای پاسخ بسؤال زیر در جلسه علنی مجلس شورای ملی حضور یابد.

سؤال: در برنامه دوم و سوم چه مبلغ برای ساختمان راههای فرعی در نظر گرفته شده و از راههای تصویب شده چند کیلومتر ساخته‌اند و تا پایان سال جاری چند کیلومتر راه فرعی ساخته خواهد شد از جمله جاده فرعی نورآباد به نهاوند که ۳ شهر را بهم متصل می‌کند و اثر اقتصادی بسیار مؤثر در روستاها دارد سازمان برنامه دو سال پیش اعلام داشته که تا پایان سال ۱۳۴۳ ساختمانش پایان می‌یابد به چه مرحله‌ای از ساختمان رسیده و تا چه تاریخ ساخته خواهد شد.

علی اکبر صفی‌پور.

رئیس‌ - آقای دکتر یگانه.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)- راجع بسؤال آقای صفی‌پور نماینده محترم اینک بعرض توضیح خدمتشان عرض می‌کنم قسمتی مربوط بود به اعتبارات برنامه دوم و سوم عمرانی برای جاده‌های فرعی در این مورد به اطلاعشان میرسانم اعتباری که در برنامه دوم برای جاده‌های فرعی مصرف شده ۱۸ میلیون و ۳۲۰ هزار و ۹۷۴ ریال است ولی اعتباری که در برنامه سوم برای جاده‌های فرعی پیش‌بینی شده ۷ میلیارد ریال است آن اعتباری که مصرف شده در برنامه سوم تا آخر آذرماه ۴۳ برای راههای فرعی ۷۴۷ میلیون و کسری ریال است آن راههائیکه تاکنون ساخته شده و به اتمام رسیده ۸۴۰ کیلومتر آنچه تشریفات تصویبی خودش را طی کرده و بمناقصه گذاشته شده ۴۰۰ کیلومتر این در قسمتهای کلی بوده که سؤال فرموده بودید یک قسمت دیگر بجاده‌ای بود که نهاوند را بجاده اتصالی خرم‌آباد کرمانشاه متصل می‌کند و البته در این قسمت هم بعرضتان میرسانم طبق گزارشی که بنده دارم جریان تصویبی این راه در سازمان برنامه به اتمام رسیده تمام مطالعات شده نقشه‌برداریهایش شده در تاریخ ۴۳/۹/۵ بدفتر فنی استان ابلاغ کردند که آگهی مناقصه را صادر بکند و منتشر بکند بنابراین از نظر دولت تمام شده است بمناقصه گذاشته می‌شود بمحض اینکه برنده مناقصه معلوم شد شروع بکار می‌شود.

رئیس‌ - آقای صفی‌پور نظری دارید؟

صفی‌پور- بسیار متشکرم از توضیح ایشان.

۵- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع بماده واحده الحاقی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال بمجلس سنا

رئیس‌ - گزارش شور دوم از کمیسیون نظام راجع بماده واحده الحاقی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۰ دیماه ۱۳۴۳ با حضور تیمسار سپهبد شکیبی معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۲۰۹۰/۲۳۸۳۳-۱۳۴۳/۱۰/۳۰ دولت راجع بماده واحده الحاقی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۱۸۷ چاپ گریده برای شور دوم با حضور پیشنهاد دهندگان مورد رسیدگی قرار داد و گزارش شور اول را عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده‌- در صورتیکه افسران و درجه‌داران و افراد و همردیفان مبادرت به اعمال و رفتار خلاف حیثیت و شئون نظامی یا مصالح ارتش شاهنشاهی بنمایند و اهمیت اعمال و رفتار مزبور بحدی نباشد که برابر مقررات بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مستلزم اخراج از خدمت باشد برحسب مورد برابر مقررات مشروحه زیر بتوقیف یا تنزیل درجه یا رتبه تنبیه خواهند شد:

۱- افسران و همردیف آنان بتوقیف یک یا دو درجه یا رتبه برای مدت محدود (حداکثر تا یکسال) و یا به تنزیل قطعی یک یا چند درجه یا رتبه.

۲- درجه‌داران و افراد و همردیف آنان بتوقیف یک یا چند درجه یا رتبه برای مدت محدود (حداکثر تا یکسال) و یا به تنزیلی قطعی یک یا چند درجه یا رتبه تا درجه سربازی کادر ثابت یا همردیف آن.

تبصره ۱- تنبیهات مذکور بالا در مورد افسران و همردیف آنان با انجام تشریفات مقرر در مواد ۱۱۳ و ۱۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و در مورد درجه‌داران و افراد و همردیف آنان با انجام تشریفات مقرر در ماده ۱۱۸ همان قانون اجرا خواهد شد.

تبصره ۲- در مورد افسران و درجه‌داران و افراد و همردیفانیکه بموجب مقررات این قانون بتوقیف درجه

یا رتبه تنبیه می‌شوند رعایت مقررات زیر ضروری خواهد بود:

الف‌- افسران و درجه‌داران و افراد و همردیفان مذکور از تاریخ اجرای تنبیه تا تاریخ رفع توقیف درجه یا رتبه از حقوق و مزایای درجه یا رتبه‌ای که پس از اجرای تنبیه دارا می‌شوند استفاده می‌نمایند.

ب‌- مدت توقیف درجه یا رتبه از طرف هیئت یا کمیسیون مندرج در مواد ۱۱۳ و ۱۱۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تعیین و پیشنهاد می‌گردد و تنبیه‌شدگان مذکور در پایان مدت توقیف درجه یا رتبه بلافاصله از درجه یا رتبه قبل از تنبیه استفاده خواهند نمود.

ج‌- رفع توقیف درجه یا رتبیه قبل از انتقضای مدت تنبیه مذکور بنا به پیشنهاد فرمانده یا رئیس مربوط با تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاهی (در مورد افسران و همردیف آنان) و تصویب مقامات مصرحه در ماده ۱۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی (در مورد درجه‌داران و افراد و همردیف آنان) امکان خواهد داشت.

د- مدت توقیف درجه یا رتبه جزه قدمت خدمت در درجه یا رتبه‌ای که تنبیه شدگان قبل از اجرای تنبیه داشته‌اند محسوب نخواهد شد.

ه- در صورتیکه افسران و همردیف آنان در زمان توقیف درجه یا رتبه بحد نصاب سن درجه یا رتبه جدید (موضوع ماده ۶۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی) برسند بازنشسته نخواهند شد مگر اینکه بحد نصاب سن درجه یا رتبه‌ای که قبل از اجرای تنبیه داشته‌اند رسیده باشند که در این صورت با درجه یا رتبه‌ایکه قبل از اجرای تنبیه داشته‌اند رسیده باشند بازنشسته خواهند شد.

و- درجه‌داران و افراد و همردیف آنان در صورتی که در زمان توقیف درجه بحد نصاب سن درجه یا رتبه برسند (موضوع ماده ۶۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی) با درجه یا رتبه‌ای که قبل از اجرای تنبیه داشته‌اند باز نشسته خواهند شد.

تبصره ۳- قدمت خدمت افسران و درجه‌داران و افراد و همردیفانیکه بموجب مقررات این قانون بتوقیف یا تنزیل درجه یا رتبه می‌شوند بلافاصله پس از اجرای تنبیه همان قدمتی خواهد بود که در درجه یا رتبیه جدید قبلاً داشته‌اند.

تبصره ۴- مقررات این قانون در مورد افسران و درجه‌داران و افراد و همردیفان ژاندارمری و شهربانی کل کشور مبادرت به اعمال و رفتار خلاف حیثیت شئون خدمتی و یا مصالح سازمان مربوط بنمایند نیز لازم‌الاجرا است.

تبصره۵- این قانون که مشتمل بر ماده واحده و پنج تبصره می‌باشد از تاریخ تصویب بموقع اجرا گذاشته می‌شود و قوانین و مقرراتیکه با آن مغایرت دارند از همان تاریخ ملغی می‌گردند.

مخبر کمیسیون نظام‌- حکیمیان

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۳ دیماه ۱۳۴۳ با حضور تیمسار سپهبد شکیبی معاونت وزارت جنگ لایحه دولت راجع بماده واحده الحاقی بقانون استخدام نیرهای مسلح شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داده و گزارش کمیسیون نظام در این مورد را عیناً تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری‌- دکتر حسینی

رئیس‌ - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانیکه موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

۶- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور

رئیس‌ - آقای دکتر یگانه.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)- بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند در بودجه سال جاری تصویب فرمودید

ضمن تبصره ۶ که اضافات و ترفیعات کارمندان دولت پرداخته شود اینک دولت برای اجرای مفاد این تبصره و پرداخت حقوق فرهنگیان و سایر کارمندان دولت افتخار دارد که لایحه‌ای برای تأمین اعتبار این قسمت و کمک به صندوق بازنشتگی برای پرداخت حقوق بازنشستگی تهیه کند با اجازه مقام ریاست تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم و امیدوارم برای جناب آقای وزیر آموزش و پرورش هم که در اینجا تشریف دارند با تصویب این لایحه گشایش کاملی در پرداخت ترفیعات و اضافات فرهنگیان بشود و کوشش ایشان در این راه به ثمر برسد (خانم جهانبانی - از طرف فرهنگیان تشکر می‌کنم).

رئیس‌ - بکمیسیون مربوط فرستاده می‌شود.

۷- شور اول گزارش کمیسیون دارائی راجع به اجازه پرداخت نقدی که حق لیسانس بجای کمک جنسی و امور مربوط به سازمان پیشین تدارکات کشور

رئیس‌ - گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به اجازه پرداخت نقدی حق لیسانس بجای کمک جنسی و امور مربوط بسازمان پیشین تدارکات کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه ۱۲ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی تصویبنامه شماره ۳۴۷۰۸-۱۳۴۰/۸/۱۱ راجع به اجازه پرداخت نقدی حق لیسانس بجای کمک جنسی و امور مربوط بسازمان پیشین تدارکات کشور که بضمیمه لایحه شماره ۳۲۹۶۱-۴۲/۱۰/۹ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۲۷۹/۱۵ چاپ شده است مطرح و مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- عمل وزارت دارائی در اجرای تصویب‌نامه شماره ۳۴۷۰۸-۱۳۴۰/۸/۱۱ نسبت بمواد زیر تأیید می‌شود:

۱- از اول مهر ماه ۱۳۴۰ حق لیسانس و تفاوت حقوق و کمک بلاعوض جنسی مشمولین تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ قانون بودجه سال ۳۹ بجای جنس از محل اعتبار مصوب وجه نقد پرداخت گردد.

در شهرستانهائیکه در ششماه اول سال ۱۳۴۰ بعلت تمام شدن جنس بکارمندان کالا تحویل نشده کمک متعلقه بطور نقد قابل پرداخت است.

۲- در برابر بنهای توزیع شده کماکان بوسیله فروشگاههای موجود سازمان تدارکات و فروشگاه فردوسی و فروشگاههای تعاونی در مرکز حداکثر تا پایان دیماه سال ۱۳۴۰ جنس تحویل خواهد شد و پس از پایان دیماه کلیه بنهای کمک جنسی از درجه اعتبار ساقط می‌شود.

۳- اجازه داده می‌شود بهای کالاهائیکه فروشگاه تعاونی وزارت دارائی و فروشگاههای فروشنگان آزاد در فروشگاه کاخ وزارت دارائی طبق قرارداد مخصوص در مقابل دریافت بن بنمایندگی سازمان مستقل تدارکات بمشمولین تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۳۹ توزیع نموده‌اند معادل بن تحویلی از اعتبار سال ۱۳۴۰ که برای کمک جنسی اختصاص داده شده پرداخت و صورت مجلس تحویل بن و رسید گیرندگان وجه به حساب قطعی منظور شود.

۴- اجازه داده می‌شود بشرکتهای تعاونی و شرکت سهامی فروشگاه فردوسی تا میزان حداکثر سی‌درصد بتشخیص وزارت دارائی از کل مبلغ کالائی که بمشمولین تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۳۹ در مقابل بن داده شده است وجه نقد پرداخت گردد و بقیه آن کالا تحویل شود وجوه نقد پرداخت شده بر طبق صورتمجلس تحویل بن و رسیدگیرندگان وجه بحساب قطعی منظور شود.

۵- وزارت دارائی می‌تواند اثاثیه و لوازم اداری موجود سازمان تدارکات کارمندان کشوری و فروشگاههای تابعه آنرا در مرکز و شهرستانها که از محل اعتبار کمک

تعاونی کارمندان در سالهای ۱۳۳۹ و ۱۳۴۰ خریداری گردیده در صورت عدم احتیاج ادارات تابعه وزارت دارائی و تقاضای سایر سازمانهای دولتی و یا شرکتهای تعاونی کارمندان بهمان قیمت خرید اولیه بسازمانهای مذکور واگذار و بهای آنرا دریافت و در محاسبه دارائی سازمان تدارکات منظور و واریز نمایند وزارت دارائی می‌تواند لوازمی که مورد درخواست دستگاههای دولتی نباشد طبق مقررات بفروش برساند.

۶- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود باقی مانده کالاهای موجود در فروشگاه‌های سازمان تدارکات اعم از مرکز و شهرستانها را بهر نحو که مقتضی بداند بفروش برساند.

۷- اجازه داده می‌شود باقیمانده هزینه‌های انتفاعی سال ۳۹ اداره مرکزی و فروشگاه‌های سازمان تدارکات کارمندان کشوری تا مأخذ حداکثر سه میلیون و پانصد هزار ریال از اعتباری که طبق تصویبنامه شماره ۱۴۷۶۴- بتاریخ ۱۳۴۰/۶/۱۱ برای هزینه‌های سال ۱۳۴۰ سازمان مزبور اختصاص داده شده پرداخت گردد.

۸- با در نظر گرفتن اینکه مقداری از کالاهای سازمان تدارکات که در سال گذشته خریداری و بهای آن پرداخت نشده در سال ۱۳۴۰ بمصرف می‌رسد لذا اجازه داده می‌شود بهای آن قسمت از کالاهای خریداری شده از اشخاص و مؤسسات دولتی که در سال ۳۹ پرداخت نگردیده اعم از اینکه کالاهای مذکور در سال قبل بمصرف رسیده و یا در سال ۱۳۴۰ بمشمولین تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۳۹ تحویل گردد حداکثر تا مبلغ چهل و پنج میلیون ریال از اعتباریکه در بودجه سال ۱۳۴۰ برای کمک جنسی اختصاص یافته پرداخت شود.

۹- چون بعضی از مشمولین تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ قانون بودجه سال ۳۹ تا انقضاء خرداد سال ۱۳۴۰ موفق بدریافت بن یا کمک نقدی استحقاقی سال ۳۹ نشده‌اند لذا اجازه داده می‌شود بن یا کمک نقدی استحقاقی ۱۳۳۹ مشمولین تبصره‌های مذکور از محل و اعتبار سال ۱۳۴۰ کمک جنسی در بودجه کل کشور پرداخت گردد.

رئیس کمیسیون قوانین دارائی‌- محسن خواجه نوری

رئیس - کلیات این لایحه مطرح است آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی‌- خواهش می‌کنم یک توضیحی راجع به این لایحه و سازمان تدارکات داده شود.

رئیس‌ - آقای قوام صدری.

قوام صدری (معاونت وزارت دارائی)- چنانچه به صفحه چهار این گزارش توجه کنیم ملاحظه میفرمائید که بموجب تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ بوجه سال ۳۹ بدولت اجازه داده شده است که کمک‌های مالی بکارمندان خودش بکند سالهاست که این نظریه در دستگاه‌ها حکمفرما شده بود که دادن اضافه حقوق بکارمندان ترتیبی داده شود که هم کمکی بکارمندان و هم پول اضافه‌ای در دست اشخاص ریخته نشود که قدرت خرید آنها بالا برود و در نتیجه قیمتها ترقی بکند و در دنباله این فکر این تبصره در سال ۱۳۳۹ گذاشته شد که دولت بطبقات مختلف بترتیبی که ملاحظه میفرمائید به لیسانسیه‌ها مقرر شد که ماهی دویست تومان کمک کند و بکارمندانی که حقوقشان کمتر از ۴۰۰ تومان است تا مأخذ ۴۰۰ تومان تفاوت اضافه بدهد و بخدمتگزاران جزء که مدت خدمتشان از سه سال بیشتر است ماهیانه پنجاه تومان داده شود و در خود این تبصره ذکر شده است که این کمکها تا وقتی وسائل فراهم نشود بطور نقدی انجام بگیرد و بعد که وسیله توزیع جنس فراهم شد جنس داده می‌شود برای اینکه بشود بکارمندان معادل این میزانی که قانون مقرر داشته جنس بفروشد فروشگاههائی تأسیس شد و همه ماهه با حقوق اینها یک کوپنهائی داده می‌شد معادل مبلغی که از کمک جنسی باید استفاده کنند که درباره لیسانسیه‌ها یکسان و ثابت بود همه یکسان بمأخذ دویست تومان می‌گرفتند و درباره کارمندانیکه حقوقشان کمتر از چهارصد تومان بود ما به‌التفاوت تا چهارصد تومان فرق می‌کرد و آن ورقه‌هائی که در واقع حواله پرداخت

فروش جنس به فروشگاههائی که وزارت دارائی تأسیس کرده بود اینها را بهش می‌گفتند بن برای اینکه اسم کوپن نگذاشته باشند اصطلاح بن را برایش تعیین کرده بودند (پروین‌- این یک لغت خارجی است) البته این یک لغت خارجی است و شاید هم وزن فارسیش نتوانسته بودند پیدا بکنند بهرحال چون مربوط به آن وقت بود و در متن تصویب‌نامه ذکر شده بود این بن‌ها از طرف خزانه حساب شده بود و عرض کردم به تمام حسابداری‌ها توزیع شده بود از روی حساب و بکارمندان در موقع پرداخت حقوق مثل اسکناس معادل آنچه بهشان تعلق می‌گرفت داده می‌شد و کارمندان این بن‌ها را می‌بردند در فروشگاهها و معادلش جنس می‌گرفتند در سال ۱۳۴۰ اجرای این تبصره‌ها به اینصورت به مشکلاتی برخورد و بعلاوه توزیع جنس در تمام کشور عملی نبود و نتوانسته اداره کنند این بود که در سال ۱۳۴۰ این دستگاهها را جمع کردند ضمن بودجه سال ۱۳۴۰ مقرر شد و دستور داده شد که این کمک‌ها را نقدی بکنند اجرای تبصره ۳۲ و ۳۳ که از صورت جنسی بصورت نقدی درآمد لازم بود آن سازمان و دستگاهی که برای اجرای این کار ایجاد شده بود تصفیه و جمع‌آوری و تصفیه حساب سازمان تدارکاتی است که مأمور اجرای برنامه جنسی این دو تبصره بود تنظیم شده است که حالا ملاحظه میفرمائید که هر ماده‌اش یک حکمی کرده است که کوپن‌هائی را که در دست اشخاص است چه بکنند و اجناسی که در فروشگاههاست چه بکنند و حساب اشخاص را چکار کنند و اگر لازم باشد در مورد هر ماده‌اش توضیحات لازم بعرض خواهم رساند.

رئیس‌ - آقای پروین.

پروین‌- بنده و رفقای همفکر قبلا راجع به این لایحه مذاکره می‌کردیم و بیکدیگر نشان می‌دادیم که در این لایحه چه چیز را باید بدانیم و چه چیز را تصویب بکنیم سؤال مختصری که جناب آقای مهندس صائبی کردند و جوابیکه تقریباً به تفصیل جناب آقای قوام صدری دادند بیشتر قضیه را پیچیده کرد و ما را نگران کرد و آن این بود که مقصود اولیه این‌ها اینطور که فرمدید یک کمکی بکارمندان و افراد بود کمک جنسی اما در همان حین معلوم شد که این ورقه نقدی را به آنها داده‌اند یعنی گفته‌اند از این مبلغ پنجاه تومان یا دویست تومان و اسم این همان بن بوده است البته بن هم نبوده است زیرا بن یعنی خوب، یعنی کاری که خوب باشد و این بد شده است، عوض بن، موز شده است حالا ما با یک لایحه‌ای و دستگاهی مواجه هستیم که اصلا نمیدانم چه چیز در آن جا دارد و ما چه چیز را می‌خواهیم تصویب و تأیید کنیم آنچه که مسلم است اول نیت خیلی خوب بوده است ولی نتیجه آن خیلی هم خوب نبوده است زیرا که آن نیت اولی انجام نشده است دستگاههائی فروشگاههائی درست نشده است که این بن‌ها را بتوانند آن جا ببرند و استفاده اصلی را بمنظور اصلی به انجام برسانند الآن از همین بن‌ها و ورقه‌ها در دست مردم است که اگر قیمتش صد تومان است یکی از رفقای محترم به بنده فرمودند این‌ها را به نصف قیمت هم می‌دهند و کسی نمی‌خرد پس معلوم می‌شود که تشریفات لازمه برای این نیت که این بن‌ها را ببرند و بتوانند اشیائی که لازم دارند بگیرند انجام نشده البته از این عملیات در دولتهای گذشته ما بسیار دیده‌ایم که خیلی فکرها اول کرده‌اند در اطاق نشسته‌اند مذاکرده کرده‌اند که یک کاری بکنند برای مردم برای کشور بخصوص برای کارمندان دولت مفید باشد نیت ممکن است خوب باشد ولی در هنگام اجرای آن نواقص معایب و معضلاتی پیش می‌آید که نه آن منظور اولی حاصل می‌شود و نه منافعی از آن حاصل می‌شود بلکه ضررهای بسیاری هم از آن بدست می‌آید که نه آن منظور اولی حاصل می‌شود و نه منافعی از آن حاصل می‌شود بلکه ضررهای بسیاری هم از آن بدست می‌آید حالا درباره این لایحه که چند ورقه است بطور اختصار می‌خواهیم بدانیم که چه چیز را تصویب می‌کنیم آیا این یک ضرری حاصل شده است و ما تأیید آن ضرر را می‌کنیم یا اینکه اساساً روشن باشد که در حال حاضر این بن‌ها ارزش دارد آیا این فروشگاههائی که الآن وجود

دارد آیا این نیت دو مرتبه برقرار است و اجراء خواهد شد یا اینکه خاتمه یافته است و ضررش را آورده‌اند اینجا تا ما آن ضرر را تصویب بکنیم خواهشمند است اینجا توضیح بفرمائید که در آینده چه کار خواهید کرد و چه چیز در این لایحه مندرج است که ما آن را تأیید و تصویب کنیم.

رئیس‌ - آقای قوام صدری.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- در پایان عرایضم به استحضار آقایان محترم رساندم که این لایحه برای تصفیه و جمع‌آوری سازمانی که برای توزیع جنس بین کارمندان تشکیل شده بود تنظیم شده است و عرض کردم که هر ماده این تصویبنامه حکمی دارد ولی هیچ نوعی مفاصاحساب یا تأیید خسارت یا ایجاد اعتبار جدیدی در کار نیست عمل همچنانکه درصدر ماده واحده ملاحظه میفرمائید مربوط بگذشته است در حال حاضر جریان ندارد و تصور هم نمی‌کنم چنین فکری در بین باشد که از این نوع روشها دوباره استفاده بشود چون در حال حاضر مطالب عملی با یک اشل وسیع برای کارمندان در دست مطالعه است هر کدام از این مواد حکمی دارد بطوریکه ملاحظه میفرمائید جنس و پول تصویب‌نامه بن و بقول جناب آقای نماینده محترم این موز را از آن تاریخی که تصویب شده است همان جنس نقد بدهند ماده اول که مربوط بگذشته است مال سال ۱۳۴۰ است پرداخت هم شده است دیگر آن مواردی را که در آن تبصره سال ۳۹ داشتیم در اواخر سال بدولت اجازه داده شده که بجای جنس نقد بدهد در ماده ۲ ملاحظه میفرمائید حکم کرده است آقایانیکه از این بن‌ها در دستشان هست یا یک مدتی با یک ضرب‌الاجلی بیایند یا جنس و یا پولشان را بگیرند و اگر آن زمان گذشت دیگر حق مطالبه ندارند و بنده تصور نمی‌کنم که از این اوراق دست کسی مانده باشد برای اینکه همان موقع آگهی شد ضمن بخشنامه‌های اداری در تمام مملکت و در دست اشخاص که نبود هرچه بود در دست کارمندان بود و بوسیله بخشنامه بهمه کارمندان دولت ابلاغ شد که آقا این اوراق شما تا یک ضرب‌الاجلی بموجب تصویبنامه قانونی اعتبار دارد اگر دارید بیاورید پول آن را یا جنس آن را بگیرید و این کار هم شده است و بموجب آخر بند ۲ این ماده ملاحظه میفرمائید که می‌نویسد پس از پایان دیماه کلیه بن‌های کمکهای جنسی از درجه اعتبار ساقط است بنابراین اگر یک کسی بد کرده و دنبالش نرفته و بفکر پول و جنس خودش نبوده است البته ضرری کرده است و ضررش ناشی از بی‌توجهی خودش بوده است (مهندس معینی‌زند- راجع به سوءاستفاده‌هائی هم که در سازمان تدارکات شده بفرمائید) بنده تصور می‌کنم که این جز یک شهرت چیزی نبوده است بدلیل رسیدگی‌های مقامات قضائی و این مطلبی است که بنده نمی‌توانم در اینجا روی آن اظهار نظر قطعی بکنم چون مطلبی است که در دستگاههای قضائی تحت رسیدگی است و آنچه که می‌توانم بعرض شما برسانم این است که از لحاظ حساب و آنچه در دستگاه وزارت درائی تحت بررسی بود وجوهی که پرداخت شده بود برای خرید جنس و اجناسی که خریده شده بود جزء بجزء رسیدگی شده است و دستگاه سازمان مستقل تدارکات حتی مبلغی در حدود چهارمیلیون سود داشته است که این سود جزء محاسبات بخزانه برگشت شده است.

رئیس‌ - نظر دیگری در کلیات ماده واحده نیست؟ آقای دکتر یگانگی فرمایشی داشتید بفرمائید.

دکتر یگانگی‌- بنده البته بعنوان موافق خواستم چند کلمه راجع به این لایحه برای روشن شدن ذهن نمایندگان محترم توضیح بدهم در رژیم اقتصادی که ما زندگی می‌کنیم ثبات بخصوص ثبات در قیمتها یک امر فوق‌العاده مهمی است برای اینکه اگر ثبات در امر قیمتها نباشد وضع مردم بخصوص حقوق بگیرها چه در دستگاههای دولت و چه در دستگاههای ملی دچار تزلزل می‌شود این بن‌هائیکه دولت طبع کرده است و بین کارمندان دولت توزیع کرده است در موقع خودش بسیار فکر خوبی بوده است اینکه اگر این کار را نمی‌کرد و پول در اختیار کارمندان می‌گذاشت و در موقعی بوده است که تولید مملکت کمتر از نیازمندیهای مردم بوده است و آن موقعی بوده است که کنتراکسیون به اصطلاح کم کردن مقدار حجم پول در جریان بایستی معمول شده باشد بنابراین بن‌ها را دولت داده است

دست مردم که یک مقدار معین اشیاء و اجناس را از دستگاه بخرند همانطوریکه آقایان مستحضرند دولت یک جنبه خاص دارد در کشورهای سرمایه‌داری که آن عبارت از این است که دولت یک مصرف‌کننده خوبی است و یک خرج کننده خوبی است هر امر مالی چه در ازیاد و چه در کم کردن بودجه دولت و حقوق و ترفیعات و غیره اگر در آنها یک تناسبی در امر تولید مملکت بوجود نیاید یک نوساناتی ایجاد می‌کند که بضرر توده مردم می‌شود بخصوص آن طبقه‌ای که حقوق می‌گیرند این امر در وضع حاضر آنچه مسلم است نیازی ندارد یعنی این بن‌ها هیچ موردی ندارد امروز که ما تولید زیادتر از مصرف داریم بهتر این است که آنها را بکشند بخصوص کارمندان حقوق‌بگیر یا بودجه دولت که یک نقش بزرگی در امر اقتصاد مملکت بازی می‌کند بشکل پول در جریان باشد که ایجاد توسعه اقتصادی و رواج بازار بکند بنابراین بنظر بنده بسیار فکر خوبی است و بسیار لایحه خوبی است بخصوص در این موقع که ما در امر توسعه تولیدات هستیم (مهندس والا- مال گذشته است عمل هم شده است)

رئیس‌ - آقای پروین توضیحی دارید بفرمائید.

پروین‌- این که جناب آقای دکتر یگانگی فرمودند کاملا صحیح است نیت از نظر رفاهیت کارمندان و برای ترویج داد و ستد و تمام مطالبی که فرمودند اقتصادی است و کاملا صحیح است ولی متأسفانه آن منظور به انجام نرسیده است و این لایحه مال گذشته است و الان هم دیگر حرفی ندارد یعنی این جاری نیست یعنی یک همچو منظوری داشته‌اند ولی اجرا نشده و بسیار منظور خوبی بوده ولیکن انجام نشده دچار مشکلاتی شد و حالا هم تعطیل است اما فقط در این هنگام که در مرحله نهائی می‌خواهیم رأی بدهیم و تصویب بکنیم فقط از جناب آقای معاون وزارت دارائی این خواهش را داریم که این را توضیح بدهند که روشن بشویم در این قسمت ماده ۷ یک جا سه میلیون و پانصد هزار ریال نوشته است و در آخر همان ماده هم باز سی و پنج میلیون ریال ذکر کرده است که این مجموعاً می‌شود سی و هشت میلیون و پانصد هزار ریال بطوریکه فرمودند یک چند میلیون هم سود بخزانه عاید شده است آن را هم اگر به این مبلغ‌ها اضافه کنیم از سی و هشت میلیون هم بیشتر می‌شود حالا بسودش کار نداشته باشیم می‌خواهیم ببینیم از این عملی که شد آیا این مبلغی که سرمایه گذاشته است این مبلغ به خزانه دولت برگشت یا ضرر کرد از بین رفت یا سودآورد این‌ها را ملتفت باشیم که برای بعدها رفت یا سود آورد این‌ها را ملتفت باشیم که برای بعدها عبرت باشد حداقل اگر کاری شبیه به این انجام می‌شود جلوگیری از ضررش بشود.

رئیس‌ - آقای قوام صدری

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- توجه آقایان محترم را بیک نکته جلب می‌کنم و آن این است که در این فصل بخصوص و در تبصره‌های ۳۲ و ۳۳ بودجه مطلب بهره‌بردای یا سرمایه‌گذاری در بین نبوده است که سود یا ضرری داشته باشد بحث در این خصوص مثل این می‌ماند که ما بگوئیم آیا از فصل اول یا اعتبار حقوق یا بودجه وزارت کشاروزی ما سود برده‌ایم یا ضرر کرده‌ایم در بودجه سال ۱۳۳۹ (مهندس صدقیانی‌- الآن جنابعالی فرمودید که سود داشته است) عرض می‌کنم اعتبای بمبلغ هفتصد میلیون ریال یعنی هفتاد میلیون تومان منظور شده بود برای کمک جنسی بکارمندان دولت این یک اعتبار خرج بوده است که بایستی خرج میشده صحبت برگشت آن بخزانه نبوده اعتبار حقوق است منتهی بموجب این دو تبصره مقرره شده بود این اعتبار بصورت جنس بکارمندان داده بشود و آن سودی را که بنده اشاره کردم منظور این بود که از تفاوت بین خرید جنس در فروشگاههای سازمان مستقل تدارکات وزارت دارائی صورت گرفته بود و بعد توزیع شده بود آنچه باقی مانده بود بموجب قیمت خریدی که روی آن حساب شده بود و معلوم شد در حدود چهارمیلیون ما اضافه داریم تفاوت بین این دو قیمت بوده است والا صحبت اینکه معامله‌ای کرده باشیم و سودی برده باشیم نبوده و این بابت نکرده است چون این پرداخت بوده است آنچه که اعتبار در سال ۳۹ و در بودجه سال ۴۰ و حتی در بودجه سال جاری بابت اعتبار کمک کارمندان است تمام اعتبار

خرج است و خرج می‌شود منتهی ممکن است یک مقداری از این اعتبارات باقی بماند و خرج نشود و البته آن اعتباری است که باقی مانده و عنوان سود بهش نمی‌شود.

رئیس‌ - نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر اول از بند دوم ماده واحد و هر کجای دیگر لایحه بجای کلمه بن کلمه «قبض» بگذراند

معتمدی

رئیس‌ - لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

۸- بیانات آقایای وزیر آموزش و پرورش راجع به اعتبار ترفیعات و مطالبات فرهنگیان و تبدیل خدمت آموزگاران روزمزد

رئیس‌ - آقای دکتر هدایتی.

دکتر هدایتی (وزیر آموزش و پرورش)- لایحه‌ای که امروز توسط جناب آقای دکتر یگانه وزیر محترم مشاور تقدیم محضر محترم مجلس شورای ملی شد قسمتی از این لایحه مربوط است به ترفیعات کارکنان وزارت آموزش و پرورش و کارکنان این وزارتخانه، البته لایحه کلی است برای پرداخت اضافات و ترفیعات عموم کارمندان دولت که در نتیجه اجرای تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۳۴۳ نتوانستند از محل صرفه‌جوئیهای فصول اول و دوم و سوم بودجه وزارتخانه مربوط ترفیعات خود را پرداخت کنند ولی چون قسمت اعظم آن مربوط است به وزارت آموزش و پرورش بنده لازم دانستم به استحضار نمایندگان محترم برسانم از موقعیکه این تبصره در بودجه پیش‌بینی شد دولت نظرش کمک و مساعدت به کارمندان دولت بود که چندین سال اضافه و ترفیعاتشان عقب افتاده بود ولی چون از محل صرفه‌جوئیها در بعضی از وزارتخانه‌ها میسر نشد این ترفیعات پرداخت نشد و همینطور ازجمله در وزارت آموزش و پرورش رسیدگی دقیق بعمل آمد و بنده شخصاً خودم در طی یک هفته تا ۸ روز در طی چند جلسه به بودجه وزارت آموزش و پرورش با حضور نماینده وزارت دارائی رسیدگی کردم و این نکته محرز و مسلم شد که از محل صرفه‌جوئیهای وزارتخانه امکان پرداخت تمام ترفیعات میسر نیست این بود که بررسی‌های دقیق دیگری بعمل آمد که از چه محل دیگر مکن است مطالبات فرهنگیان پرداخت شود و بعد از بررسی‌های کاملی که مجدداً بعمل آمد و اوامر مؤکدی که اعلیحضرت همایون شاهنشاه که همیشه نسبت به فرهنگیان و کارکنان وزارت آموزش و پرورش نظر مساعد دارند در این مورد صادر فرمودند و با موافقت کامل جناب آقای نخست‌وزیر و هیأت محترم دولت تصمیم گرفته شد که این لایحه کلی در مورد ترفیعات کلیه کارمندان دولت که بعلت نبودن صرفه‌جوئی در فصول مربوطه ترفیعاتشان پرداخت نشده است به محضر محترم مجلس شورای ملی تقدیم شود که حقوقشان تأمین بشود بنده امیدوارم با تقدیم این لایحه ما بتوانیم حقوق فرهنگیان مملکت را پرداخت بکنیم و آنها با کمال دلگرمی به انجام امور محوله مشغول بشوند (انشاء‌الله) مطلب دیگری که لازم است به استحضار نمایندگان محترم برسانم و شاید در حقیقت گزارش مختصری از فعالیت‌های یکماه و اندی تصدی اینجانب در وزارت آموزش و پرورش باشد در پاسخ سؤالاتی که نماینده محترم جناب آقای موسوی ماکوئی در چند جلسه قبل بعنوان مذاکرات قبل از دستور مطرح فرمودند به استحضار نمایندگان محترم میرسانم، مطلبی که نماینده محترم مطرح فرمودند مربوط بود بتعویق پرداخت حقوق کارمندان وزارت آموزش و پرورش و پرداخت اضافات کارکنان وزارت آموزش و پرورش (موسوی ماکوئی‌- تکلیف آموزگاران رومزد چیست؟) و همچنین تعیین تکلیف آموزگاران روزمزد که از محل طرحهای سازمان برنامه حقوق دریافت می‌کنند و مبلغ

ناچیزی حقوق دریافت می‌کنند، بنده خواستم به استحضار نماینده محترم برسانم که از روز اول که بنده مسئول اینکار شدم با تأیید نمایندگان محترم تمام هم خودم را مصروف این وزارتخانه مخصوصاً کادر آموزشی وزارتخانه بخصوص از لحاظ پرداخت حقوق و مطالبات و وضع استخدامی که داشته‌اند کرده‌ام و بحمدلله در این مورد موفقیت‌های قابل ملاحظه‌یی بدست آمده است و بنده می‌توانم بجرأت بعرض مجلس محترم برسانم که کلیه مشکلات مربوط به پرداخت حقوق معلمان و مطالبات معوق آنان و وضع استخدامی آنها حل شده است (احسنت) و امیدوارم در طی هفته‌های آینده کلیه مطالبات معوق با کمک سازمان برنامه پرداخت بشود، در طی جلسات عدیده‌ای که با آقای مهندس اصفیاء مدیر عامل سازمان برنامه و کلیه کادر آموزشی آن و رؤسای آموزش و پرورش مرکز در وزارت آموزش و پرورش داشتیم کلیه مشکلات که در حدود ۲۱ مورد می‌شود دقیقاً مورد بررسی قرار گرفت و برای هر مورد راه‌حلهای صریح و روشنی در نظر گرفته شد و با توافق آن دستگاه صورت جلسه شد و الآن مشغول اجرای آن صورت جلسه هستیم و بنده لازم میدانم از تشریک مساعی اولیای سازمان برنامه که در این مورد حسن نیت نشان دادند کمال سپاسگزاری را بکنم همانطوریکه به استحضار رساندم با این تصمیماتی که اتخاذ شد کلیه مشکلات مربوط به پرداخت حقوق فرهنگیان و تعویق مطالبات معوقه فرهنگیان حل خواهد شد تعویق حقوق فرهنگیان شاید نمایندگان محترم استحضار داشته باشند یک مقدارش ناشی از این بوده است که مبالغی از حقوق کارکنان وزارت آموزش و پرورش و معلمان از محل اعتبارات عمرانی مملکت بوسیله سازمان برنامه پرداخت می‌شد سازمان برنامه بموجب مقررات موجود ناگزیر است پرداخت‌هایی که در مقابل اجرای آن طرح می‌کند بعد از بررس کامل و استناد کامل بعمل بیاید چون حقوق فرهنگیان وقتی دریکماه از طرف سازمان برنامه پرداخت می‌شد از طرف وزارت آموزش و پرورش حواله می‌شد به شهرستانها و پرداخت می‌شد تا اسناد حقوق مربوطه به پرداخت حقوق هر یک از معلمین بطور جداگانه با ۹۰ هزار کارکنان وزارت آموزش و پرورش از شهرستان مختلف به تهران برسد با وسعت ممکلت و بعد مسافتها و کثرت مقدار کارکنان تا آخر ماه و اول ماه بعد متأسفانه نمی‌رسید و موجب تأخیر ارسال بسازمان برنامه می‌شد و برای سازمان برنامه طبق مقررات میسر نبود مادام که این اسناد نرسیده باشد حقوق ماه بعد را حواله کند این مطلبی بود که خوشبختانه با توافق با سازمان برنامه برایش ما راه به موقع اجراء گذاشته خواهد شد (دکتر مهندس بهبودی‌- راه حل را ممکن است بفرمائید) و راه حل این است که از ابتدای سال آینده اعتباراتی که از محل طرحهای عمرانی برای حقوق معلمین پرداخت می‌شود عیناً ببودجه وزارت دارائی منتقل خواهد شد و مثل سایر کارمندان که از محل اعتبارات وزارت دارائی دریافت می‌کنند در آخر ماه مرتباً حقوقشان پرداخت می‌شود در مقابل امضاء لیست حقوق را بهمین ترتیب ما پرداخت خواهیم کرد و با پرداخت و ارسال لیست پرداخت حقوق آنها را با سرعت بیشتری انجام خواهیم داد یک مقدار از تشریفات زاید را حذف کردیم امیدوارم جناب آقای مهندس بهبودی قانع شده باشند در مورد قسمت دیگر از فرمایشات جناب آقای موسوی ماکوئی در مورد تبدیل آموزگاران روزمزد مطلبی که البته مطرح فرمودند کاملا صحیح است تعدادی آموزگار روزمزد در وزارت آموزش و پرورش هستند با اینکه دیپلمه هستند با وجود آنکه امثال و اقران آنها با حقوق بیشتری بطور رسمی استخدام شده‌اند و حتی بعد از آنها استخدام شده‌اند آنها که از سالها قبل سابقه خدمت داشتند و مشغول کار هستند با حقوق بسیار ناچیز مشغول خدمت هستند و این مطلبی بود که بنده از روزهای اول با کمال جدیت مورد بررسی قراردادم خوشبختانه در این مودر هم با هم همکاری و تشریک مساعی شورای عالی اداری و مذاکراتی که بعمل آمده پیشرفت‌هایی در این زمینه حاصل شده است که امیدوارم در طی یکی دو ماه آینده بعد از بررسی‌های دقیقی که بعمل

خواهد آمد حل شود البته تصمیم کلی گرفته شده ولی جزئیات آن مورد بررسی است و انتظار داریم و تصور می‌کنم در طی ماه آینده و اواخر ماه آینده در این مورد طرحی تهیه بشود که این آموزگاران هم بتوانند بحق خود برسند بنده امیدوارم که با این ترتیب رفع مشکلات مربوط به پرداخت حقوق فرهنگیان و پرداخت حقوق مرتب آنها و رسیدگی به وضع استخدامی آنها بشود که بتوانیم در آینده با فراغ بال در اجرای شاهنشاه و تجدید نظر در برنامه‌های آموزشی کشور و تطبیق آن با احتیاجات مملکت قدمهای مؤثری با تأیید نمایندگان محترم مجلس برداریم (احسنت‌- آفرین).

موسوی ماکوئی‌- بنده بنام معلمین از اقدام اساسی جنابعالی صمیمانه تشکر می‌کنم.

۹- شور اول گزارش کمیسیون کشور راجع به اجازه فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان و مصرف وجوه حاصله برای ساختمان جدید

رئیس‌ - گزارش شور اول راجع به فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان و مصرف وجوه حاصله برای ساختمان جدید مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۹ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای سراج حجازی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۳۲۳۸۲-۱۳۴۳/۹/۲۳ دولت راجع به فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان و مصرف وجوه حاصله برای ساختمان جدید را که بشماره ۱۱۷۸ چاپ شده است مورد رسیدگی قرارداد و بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده‌- به ژاندارمری کل کشور اجازه داده می‌شود که ساختمان فعلی ناحیه ژاندارمری خراسان را با رعایت مقررات بفروش رسانیده و وجوه حاصله را بمصرف ساختمان جدیدی جهت ژاندارمری خراسان برساند.

مخبر کمیسیون کشور- رضا مجد

گزارش شور اول از کمیسیون قوانین دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون قوانین دارائی در جلسه ۲۱ دیماه ۱۳۴۳ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۳۲۳۸۲-۱۳۴۳/۹/۲۳ راجع به فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان و مصرف وجوه حاصله برای ساختمان جدید را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون کشور را در اینمورد تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون دارائی - محسن خواجه نوری

رئیس‌ - کلیات این لایحه مطرح است آقای دکتر مهذب بفرمائید.

دکتر مهذب‌- عرض کنم یک زمانی در این ملکت لازم بود برای هر امر کوچکی قانونی بگذرد و یک مجوز قانونی کسب بشود و مجوز قانونی بدست بیاید آن سنتی که در آن وقت بود هنوز ادامه پیدا کرده و برای هر امر جزئی که خواه بنظر کوچک بیاید خواه مهم باشد مجوز قانونی درخواست می‌شود از لحاظ فروش یک عمارت بنظر بنده خلاف اصول انقلاب امروزی مملکت ماست که بیائیم اینجا یک قانونی بگذاریم که ژاندارمری یک عمارتی را بفروشد و یک قانونی را بگذرانیم که ژاندارمری بتواند یک عمارتی را بخرد بنده از جناب آقای دکتر یگانه خواهش می‌کنم راجع به این گونه اعمال توجهی بکنند چون در شأن دولت انقلابی و مجلس انقلابی نیست که بنشینیم وقتی که باید صرف امور مهم مملکتی بشود و بیائیم مسائل عمده را اینجا بحث کینم راجع به خرید و فروش عمارت ژاندارمری صرف کنیم یک چهارچوبی برای آن باید تهیه بشود که در آن مدار دستگاههای دولت بتوانند عمارتی را بخرند یا بفروشند بودجه دولت ۱۴۰ میلیارد ریال است وقتی یک بودجه‌ای دارید که ۱۴۰ میلیارد ریال در دست دستگاههای

اجرائی است چه اشکالی دارد که ۵۰۰ هزار تومان یک عمارتی ساخته بشود مشکلی که در این لایحه بنظر بنده می‌رسد این است که ژاندارمری خراسان این را بفروشد اگر در موقع خرید محل جدید زیاد آمد چه بکند اگر کسر آمد چه بکند اگر کسر آمد مجدداً خواهند آمد و لایحه‌ای می‌آورند یا در قانون بودجه می‌گذارند که آقا این عمارت را فروختیم ۲۰۰ هزار تومان کسر است یک ماده واحده تصویب کنید اگر زیاد بیاید تکلیف چیست بنابراین باید اینگونه مطالب یک وقتی برای همیشه در این مملکت حل بشود اگر شما یک جیپ می‌خواهید بخرید خیلی خوب یک مقرراتی وضع شود که جیپ بخرید توجه بفرمائید یک لایحه شور اول دارد شور دوم دارد کمیسیون استخدام کمیسیون قوانین دارائی دارد شما حساب بفرمائید وقت ما که اینجا می‌نشینیم چه قیمتی دارد ملت چقدر بما پول می‌دهد بیشتر از آنچه که می‌گیریم خرج این عمارت نمی‌شود بنابراین واقعاً یک خدمتی است که دولت و دستگاه وزارت دارائی باید توجه داشته باشد و یک قانون کلی تقدیم مجلس بشود که اصولا این جور موارد برای اول بار و آخر بار حل شود سؤالی که بنده داشتم از جناب آقای سراج حجازی اینست که توضیح بفرمایند اگر عمارت ژانداری بفروش رفت و اگر قیمتش از خرید محل تازه زیادتر بود پولش کجا می‌رود و اگر پولش کسر آمد چه می‌شود (پروین‌- اگر زیاد آمد اشکال زیادی ندارد می‌گذارند بخزانه) بله بنظر بنده که باید کلیه این موارد فروش عمارت همه‌اش برود ببودجه کل کشور. من مخالف ساختن عمارت ژاندارمری نیستم ولی باید بیاید روی یک مدار صحیحی، کلیه درآمدها اعم از فروش یک اتومبیل یا فروش یک عمارت باید برود در بودجه و درآمد مملکت و کلیه هزینه‌های لازم هم باید از همان بودجه مملکت گرفته شود، مشکل دومی که در این ماده واحده بنظر بنده می‌رسد اینستکه بژاندارمری کل کشور اجازه داده می‌شود که با رعایت مقررات عمارت را بفروش برساند و وجوه حاصله را جهت ساختمان جدیدی برای ژاندارمری خراسان بمصرف برساند در قسمت خرید (رعایت مقررات) را ندارد پس لااقل همانطور که در حدود مقررات عمارت ژاندارمری را بفروش میرسانید باید در حدود مقررات هم عمارت ژاندارمری را بسازید. بنده یک پیشنهاد تقدیم می‌کنم و امیدوارم که مورد توجه قرار بگیرد و مخصوصاً از جناب آقای دکتر یگانه استدعا می‌کنم با سروری که بهمه ما دارند، معذرت می‌خواهم از آقایان که عرض کردم بهمه ما لااقل نسبت ببنده دارند توجهی بفرمایند این مشکل عجیب و غریب را یکدفعه برای همیشه حل کنند.

رئیس‌ - آقای دکتر یگانه.

دکتر یگانه (وزیر مشاور)- مطلبی را که جناب آقای دکتر مهذب نماینده محترم فرمودند واقعاً از نظر اصول بسیار درست است گاهی بنده در مورد این تصویب‌نامه‌ها می‌بینم تصویب‌نامه‌ای که اهمیتی نداشته است وقت محترم قوه مقننه را که واقعاً باید مصروف مصالح مملکتی بشود گرفته است و بنده به این فکر می‌افتم که ترتیبی اندیشیده بشود گرفته است و بنده به این فکر می‌افتم که ترتیبی اندیشیده شود که این مسائل جزئی وقت نمایندگان محترم را نگیرد البته در این مورد هم یک قدمی برداشته شد و یک لایحه‌ای را تصویب فرمودید که دولت بتواند بمؤسسات خیریه، شیر و خورشید سرخ و امثال آن زمینی که واگذار می‌کند بدون کسب مجوز، قانونی باشد یعنی یک مجوز کلی داده شد از طرف مجلسین. امیدوارم در یک حدود محدودی منبعد برای فروش اموال دولت و یا خریدهائی که برای دولت می‌شود با یک شرایط و محدودیت‌هائی با تصویب‌نامه بشود و امیدوارم ضمن اجرای یک تبصره از بودجه یا در لایحه مستقلی یک مقررات خاصی تقدیم کنیم ولی با مقررات فعلی البته جناب آقای دکتر مهذب اطلاع دارند که انتقال اموال دولت قانون خاصی می‌خواهد در مورد منقول یک مجوزهائی داریم که اگر اموال منقولی مورد استفاده نباشد و یا فرسوده شده باشد دولت حق دارد که آنها را بفروشد یا واگذار کند ولی در مورد اموال غیر منقول جز ارتش که یک مقررات خاص دارد دستگاههای کشوری مجوزی ندارند این بود که این لایحه و این تصویب‌نا مه مطرح شد

ولی بنده فرمایشاتتان را نصب‌العین قرار می‌دهم و بموقعش سعی می‌کنم که لایحه‌ای بهمین منظور تقدیم شود (احسنت)

رئیس‌ - آقای سراج حجازی.

سراج حجازی (معاون وزارت کشور)- مطلبی را که عنوان فرمودید راجع به مقررات بود بنده تصور می‌کنم که لفظ مقررات در اول هم زاید بوده و بنده تصور می‌کنم که آقایان مایل بودند که تأکید بشود که از مقررات کلی عدول نکند ولی پیداست و اصل کلی این است که در تمام امور باید مقررات اجرا شود مگر اینکه مجلس شورای ملی تجویز کند که از مقررات عدول بکند بنابراین اگر رعایت مقررات در قسمت اول هم نباشد باز باید طبق مقررات رفتار کند (صحیح است).

رئیس‌ - آقای پروین فرمایشی دارید بفرمائید.

پروین‌- باید عرض کنم بنده خیلی وارد بمتن این لایحه نیستم و چند کلمه در جواب دوست محترم جناب آقای دکتر مهذب عرض می‌کنم. اگر یک روزی به این طریقی که جناب آقای دکتر مهذب فرمودند که دولت یک لایحه بیاورد که مجاز باشد اموال غیر منقول را در کشور هر معامله‌ای که می‌خواهد بکند و دیگر بمجلس نیاورد آن روز بنده نوبت خواهم گرفت و با دلایلی مخالفت خودم را عرض خواهم کرد، البته امروز اینجا جا ندارد که در این باره توضیح بدهم. بنده عقیده‌ام این است که آنطور که در قانون جاری است در مملکت ما اموال غیر منقول انتقالش بایستی با تصویب مجلسین باشد این مثل وجوهی نیست که از یک ماده‌ای در بودجه بیک ماده دیگر اجازه انتقال دادند اگر ما یک چنین اجازه‌ای بدهیم یک وقت ممکن است یک دولت‌هائی یک کارهائی بکند که بزرگ باشد مثلا یک ساختمان بزرگی را در یک جائی بفروشند که نمایندگان مجلسین و نمایندگان ملت راضی نباشند، بنابراین بنده این استدلال را بجای خودش خواهم کرد اما در مورد این لایحه بنده وقتی که خواندم به اختصار یادداشت کردم که خواهش کنم توضیح داده شود که این ساختمان که مال ژاندارمری است چگونه است و چه ایجاب کرده است که عمارت دیگری خریداری شود اگر دلایلی که ایجاب کرده است بفرمایند ما هم تأیید می‌کنیم اگر دیدیم که این مبلغ کسر آمد یعنی اینکه پول این را آنطور که جناب آقای دکتر مهذب فرمودند در فروشش نوشته‌اند طبق مقررات ولی در مورد ساختمان حذف کرده‌اند البته آنهم باید طبق مقررات باشد اگر مبلغی کسر آمد این کسری را تأمین کند چون خرید و فروش را در دست خود آن اداره محل گذاشته است ولی بعد از اینکه کسر آوردند او دیگر چاره‌ای ندارد و بایستی دوباره تقاضای اعتبار از مرکز بکند این پیش‌بینی را کردید و اعتباری گذاشتید یا یقین می‌دانید که این مبلغ تکافو می‌کند خواهش می‌کنم که این را توضیح بدهید. دیگر عرضی ندارم.

رئیس‌ - آقای کیهان یغمائی.

کیهان یغمائی‌- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست بنده خواستم در جواب آقای پروین علت تقدیم این لایحه را در مورد ساختمان ژاندارمری خراسان بعرض برسانم چون مربوط بخراسان است و به بنده حق می‌دهید که توضیحی بدهم. ژاندارمری خراسان در حال حاضر یک مخروبه‌ایست که بنده واقعاً فکر می‌کنم که شهامت این مأمورین است که در زیر این سقف‌های پوسیده زندگی می‌کنند و هر ساعت بیم این می‌رود که این سقف‌ها فرو بیاید و افسران و افراد ژاندارمری زیر این سقف‌ها شهید شوند بنده یک روزی که رفتم خدمت تیمسار اشکان مخصوصاً به بنده نشان دادند و گفتند که از دولت بخواهید که در این کار کمک کند و کاری که دولت کرد خیلی بجاست و جناب آقای پروین این ساختمان در شرف انهدام است و اگر جلوگیری نشود تلفات جانی بار می‌آورد حق اینست که اجازه بفرمایند کخه با نظر دولت موافقت شود حالا اگر از نظر مقررات با پیشنهادی که جناب آقای دکتر مهذب فرمودند که طبق مقررات باید در آن ذکر شود بنده حرفی ندارم ولی در اصول خواستم عرض کنم علت تقدیم این لایحه اینست که این ساختمان برای این کار ساخته نشده است و ملک خریداری شده بود.

رئیس‌ - آقای ملکزاده آملی موافقید یا مخالف؟

ملکزاده آملی‌- موافقم.

رئیس‌ - موافق صحبت کرد مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

«در حدود مقررات عمومی» بعد از وجوه حاصله را (خط دوم لایحه مربوط بفروش ساختمان ژاندارمری خراسان) اضافه شود. دکتر مهذب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

اینجانب پیشنهاد می‌نمایند که در مورد لایحه فروش ساختمان فعلی ژاندارمری خراسان در قسمت اخیر ماده واحده جمله زیر اضافه شود:

وجوه حاصله را با رعایت آئین‌نامه مربوط بسازمان مربوط به ساختمان به مصرف… با تقدیم احترام

مهندس صائبی

رئیس‌ - لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۰- شور اول گزارش کمیسیون بهداری راجع به پرداخت حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره غیر مجاز

رئیس‌ - گزارش شور اول راجع بپرداخت حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۱۶ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۱/۵۰۹۴۱-۱۳۴۳/۱۰/۲ دولت راجع به پرداخت حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره غیر مجاز را که بشماره ۱۱۷۷-۱۳۴۳/۱۰/۵ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داده و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود: اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

«لایحه قانون پرداخت حق‌الکشف مواد مخدره غیر مجاز»

ماده واحده - وزارت بهداری مجاز است از محل اعتبار حق‌الکشف کاشفین که هر سال در بودجه کل کشور منظور می‌گردد حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره غیر مجاز و همچنین پاداش کاشفین تأسیسات سازنده هروئین و یا سایر مواد مخدره غیر مجاز را به میزان و ترتیبی که بموجب آئین‌نامه‌ایکه از طرف وزارت بهداری و وزارت کشور تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید پرداخت و اسناد آنرا به حساب قطعی منظور دارد.

از کلیه حق‌الکشف‌های حاصله از جریمه‌های وصولی بمیزان پرداخت شده مربوط بهر مورد کشف برداشت و بحساب درآمد عمومی کشور منتقل می‌گردد.

رئیس کمیسیون بهداری‌- دکتر اعتمادی

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۹ دیماه ۱۳۴۳ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۱/۵۰۹۴۱- ۱۳۴۳/۱۰/۲ دولت راجع به پرداخت حق‌الکشف کاشفین مواد مخدره غیر مجاز را مورد رسیدگی قرار داده و گزارش کمیسیون بهداری در این مورد را عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید

مخبر کمیسیون بودجه‌- کریم اهری

رئیس‌ - کلیات این لایحه مطرح است آقای پروین تشریف بیاورید.

پروین‌- بنده نظری ندارم.

مهندس کمانگر- بنده عرضی داشتم خواستم توضیح بدهند که این مواد مخدره‌ای را که می‌گیرند چه می‌شود و چکارش می‌کنند.

رئیس‌ - آقای دکرت مرشد.

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری)- عرض کنم برای اینکه توضیح بیشتری داده باشم که ذهن نمایندگان محترم روشن شود در سال ۱۳۴۳ از اول فروردین تا آخر آذر ۱۳۴۳ ژاندارمری و شهربانی بشرحی که عرض می‌کنم کشفیاتی کرده‌اند که مطابق قانون باید حق‌الکشف آن پرداخت شود. ژاندارمری ۱۱۵۰۰ کیلو تریاک و ۲۵۰۰ کیلو حشیش و ۳۵ گرم مرفین کشف کرده است و شهربانی کل ۱۴۸۷ کیلو تریاک و هفت کیلو حشیش و ۱۱ کیلو هروئین کشف کرده است و ۷ لابراتوار هروئین‌سازی را کشف و توقیف نموده است اما اینکه فرمودید این چیزهائی که کشف می‌شود کجا می‌رود اینها در انبار اداره نظارت بر مواد مخدره نگاهداری می‌شود تا ترتیب فروشش داده شود.

(مهندس کمانگر- بنده شنیده‌ام یک مقدارش تبدیل بقره قروت شده است آیا صحیح است؟) این موضوعی است مربوط به ۱۳۴۰ که پرونده‌اش درست شده و الان تحت رسیدگی مقامات قضائی است و بنده بعداً در این باره خدمتتان توضیح عرض می‌کنم و به استحضارتان می‌رسد (توسلی‌- توضیح بفرمائید ما که نمی‌توانیم تریاک مصرف کنیم چرا نمی‌فروشید؟) تریاک را در لابراتورهای دنیا احتیاج دارند و اگر تریاک خوب باشد و تقلب درش نباشد می‌خرند.

رئیس‌ - آقای دکتر معتمد وزیری.

دکتر معتمد وزیری‌- بنده در ضمن بحث در کلیات این لایحه می‌خواستم از خطریکه جامعه ما را تهدید می‌کند مخصوصاً نسل جوان را در معرض خطر جدی قرار می‌دهد صحبتی بمیان بیاوریم و از دولت بخواهیم در این زمینه اقدامات جدی بعمل آورد ما فقط بدادن حق‌الکشف اکتفا می‌کنیم در صورتیکه باید علت را بگردیم ببینیم چیست و سعی بکنیم از بیخ و بن این فساد را از جامعه خود ریشه کن کنیم و در این زمینه مقداری از همین پولها بعنوان حق‌الکشف داده می‌شود و نمیدانیم کی آورده و از کجا آورده و چگونه از دستی بدست دیگر گشته باید سعی کنیم این پول مصرف بوشد در راه آگاه کردن مردم از خطراتی که نسل جوان را تهدید می‌کند و جلوگیری بشود از این سهم مهلکی که در جامعه ما در سالهای اخیر رخنه کرده است و در حقیقت فکر اساسی بکنیم والا مرتباً بدنبال یک مشت قاچاقچی از این در به آن در و از این شهر به آن شهر در حرکت بودن و این را وسیله برای صرف یک هزینه‌های پول تلقی کردن بنظر بنده علاج اساسی و صحیح و اصولی نیست و بنده امیدوارم در این زمینه بسیار قدمهای مثبت و مؤثر برداشته شود جمعیتی هم در تهران تشکیل شده است از مدتها قبل که مبارزه می‌کنند در این راه و کوششهای فراوانی بکار برده شده است توسط اشخاصی که خودشان داوطلب شده‌اند که در این زمینه همفکری و همکاری کنند و سعی کنند به طرق و وسایل مختلف هم مبتلایان به این سم را معالجه کنند و سعی کنند و هم سعی کنند از اشاعه آن جلوگیری شود البته این یک سازمان غیر دولتی است و وسایل آنطور که باید و شاید در اختیار ندارد و بنده تصور می‌کنم بایستی در این راه طرف دولت کمک و همکاری بوشد و یک قسمت هم با تهیه و انتشار بروشورها و جزوه‌ها و نشریات اطلاعاتی در اختیار مردم گذاشته بشود تا اینت قبیل سازمانهائی که مردم خودشان برای حفظ و حراست جامعه خودشان و نسل جوان کشور و در راه خدمت این مملکت بدون دریافت پاداش یا حق‌الکشف و غیره تشکیل داده‌اند دولت و سازمانهای دولت هم به این سازمان‌های غیر دولتی کمک بکنند و سعی بود که در این راه حقیقتاً یک نهضت و یک مبارزه دامنه‌دار علیه این سم مهلک در مملکت آغاز بشود بنحوی که ما از این خطری که تهدیدمان می‌کند بتوانیم رهائی پیدا کنیم یکی از آقایان آقای مهندس صدقیانی یادداشتی لطف فرموده‌اند که حاکی از اینست که در ده ماهه امسال ۲۴۰۰ نفر به اتهام قاچاق مواد مخدره تحت تعقیب قرار گرفته‌اند یعنی در هر سه ساعت یکنفر این حقیقتاً یک آمار وحشتناکی است و جا دارد راجع به این موضوع خیلی بیشتر از این دقت بشود و همانطور که عرض کردم یک مبارزه همه جانبه‌ای در این مملکت برای مبارزه با این سم آغاز بشود از این لحاظ بود که در این موضوع بنده خواستم چند کلمه‌ای عرض کرده باشم و نگذشته باشیم بدون اینکه صحبتی شده باشد درباره این موضوع به این مهمی.

رئیس‌ - آقای سیفی بفرمائید.

سیفی‌- بنده یادم هست یکبار دیگر راجع بپرداخت حق‌الکشف و مبارزه با قاچاق عرایضی اینجا نمودم این امر قاچاق و وارد کردن هروئین و تریاک یک امر مهمی است بنده استدعا می‌کنم آقایان نمایندگان محترم توجه داشته باشند همانطور که جناب آقای معتمد وزیری فرمودند بزرگترین تهدید را در نسل جوان این مملکت می‌کند این قابل انکار نیست عیب اگر هست بایستی گفته شود و در فکر چاره باید بود الآن شما عده‌ای از محصلین مدارس را می‌بینید اعم از دختر یا پسر مبتلا بهروئین هستند چه مبارزه‌ای با اینها می‌کنید چه فکری کرده‌اید خیلی چیز عجیبی است اینجا همیشه صحبت از تقسیم حق‌الکشف شده ولی هیچ صحبتی نشده که دولت چه فکری از نظر جلوگیری از ورود قاچاق به این مملکت کرده است شما ببینید آماری که جناب آقای دکتر مرشد داد این آماری است که توانسته‌اند این قاچاق را بگیرند و مسلماً ده برابرش را نتوانسته‌اند بگیرند این ارقامی است که توانست دولت بدست بیاورد این را باید یک فکری

برایش کرد این صحبت همیشه در مملکت ما بوده و یک وقتی یادم هست چند سال پیش آقای دکتر صالح که وزیر بهداری بودند آمدند پشت این تریبون مجلس و گفتند اگر اجازه بدهید من قاچاقچیان بزرگ را معرفی خواهم کرد ولی هنوز معرفی نشده‌اند در این مملکت و مطمئن بدانید که باند قاچاقچیان یک باند بسیار با نفوذی است و بنده نمیدانم چه نفوذی اینها دارند که هیچ دولتی نتوانسته با اینها مبارزه کند مملکتی که در تحول قدم برداشته و بزرگترین تحول را در دنیا از نظر اصلاحات ارضی و سپاه دانش و سپاه بهداشت کرده و این سپاهیان را بقلب روستاها میرساند چرا هر روز ده‌ها کیلو تریاک قاچاق از کشورهای خارجی وارد می‌کنند و یک چیزی هم که نمی‌تواند مبارزه جدی با قاچاق بکند نبودن بنیه واقعی است یک مشت قاچاقچی دست دوم و سوم را می‌گیرند بزندان می‌اندازند بودجه این مملکت صرف اینها می‌شود هفته‌ای چهارروز چلوکباب و چلوخورش می‌خورد گردنش هم کلف می‌شود بعداً هم جریمه‌ای پرداخت نمی‌کند بعد هم می‌رود بیرون وقتی آمد بیرون همان شب می‌رود دنبال قاچاق یک لایحه‌ای استدعا می‌کنم دولت جناب آقای منصور با این حمایت عظیم شاهنشاه و مجلسین بمجلس بیاورد و من خیال می‌کنم این بزرگترین قدمی است و این بزرگترین خدمت این دولت است برای این ملت و این بهتر از همه قدمهائی است که می‌خواهید بردارید اگر دولت بتواند نسل این مملکت را نجات بدهد تا مردم و جوانان این مملکت آلوده نشوند ااغلب اینهائیکه شما ملاحظه می‌کنید خودکشی می‌کنند اینها که در روزنامه‌ها می‌نویسند بعلت استیصال خودکشی کرده‌اند مسلم بدانید نود درصد اینها معتاد هستند و مبتلا بمواد مخدره مبیاشند که خودکشی می‌کنند این را نباید کوچک بشماریم اینجا تصویب می‌کنید یک مشت مأمور یک پولی را تقسیم می‌کنند و می‌روند ولی این بساط هر سال هست یک لایحه‌ای می‌آید یک پولی تقسیم می‌شود و معلوم نمی‌شود این موادی که اینها گیرمیآورند بکی فروخته شده من استدعا می‌کنم از دولت این تریاکی که جناب آقای دکتر مرشد فرمودند قابل فروش است بفروشند و بیمارستانی برای نجات معتادین تأسیس کنند من یکنفر را یکماه پیش آوردم خدمت آقای دکتر مرشد و تقاضا نوشتم ایشان نوشتند بیمارستانی که معتادین را میخوابانند فوراً بخوابانید دو ماه پیشتر گفته‌اند برو ۶ ماه دیگر بیا اینکه درست نیست فکر اساسی باید کرد من استدعا می‌کنم جناب آقای رئیس مجلس توجه بکنند یک دستور اکید بدهند که جلوگیری از این قاچاقها بشود خیابانهای مملکت پر از قاچاق سیگار است پر از هروئین و تریاک است گفتنش واجب است اگر ما بخواهیم کتمان کنیم خیانت کرده‌ایم به این ملت من از دولت جداً تقاضا می‌کنم یک ترتیبی بدهند برای جلوگیری از ورود مواد مخدره و استدعا می‌کنم این کشفیابی که می‌شود بفروشند برای تأسیس بیمارستان و معالجه معتادین آخر این مأموریکه می‌آید جعبه سیگار سیگار فروش را می‌گیرد ولی از محلیکه او خریده است نمی‌پرسد فوراً چهل تومان ۵۰ تومان جریمه‌اش می‌کند باید تحقیق بکنید و ببینید منبعش کجاست اینها یک تقسیم کننده دارد دو نفر سه نفر چهار نفر وارد می‌کنند بعد تقسیم می‌کنند اینها خیال می‌کنند قاچاقچی آن سیگار فروش حاشیه خیابان است نه بابا قاچاقچی او نیست دولت چرا نمی‌تواند برود ببیند این سیگار را از کجا خریده من استدعا می‌کنم از جناب‌آقای دکتر یگانه این امر را تعقیب بکنند و این مملکت را نجات بدهند این مردم و بچه‌های این مردم را نجات بدهند از آلوده‌شدن بمواد مخدره (احسنت).

رئیس‌ - آقای دکتر مرشد بفرمائید.

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری)- بنده منتهای استفاده را از فرمایشات و انتقادات آقایان کردم یک قانونی در موقع خودش به تناسب زمان گذشته که در حال حاضر هم لازم است ولی شاید کافی نباشد و در اجرای آن هم موفقیتهائی نصیب مملکت شده است آمار سازمان بهداشت جهانی در چند سال پیش تعداد مبتلایان بتریاک را یک میلیون و پانصد هزار نفر تعیین کرده بود (حاذقی‌- درایران؟) در ایران و برآوردی که بعداً یعنی امسال شده البته برآورد خیلی تقریبی است برای این که کسیکه معتاد است چون خودش را مجرم میداند نمی‌آید خودش را معرفی کند این برآورد حاکی است که ۷۰ درصد از این تعداد کاسته شده است سابق توی خیابانها که تشریف می‌بردید از تمام قهوه‌خانه‌ها و چای خانه‌ها و خانه‌ها بوی تریاک می‌آمد مخصوصاً در دهات تعداد مبتلایان فوق‌العاده کم شده ولی در شهرها هست و عرض کردم در حدود ۷۰ درصد کم شده اما راجع به هروئین بنده استدعا می‌کنم که تجزیه و تحلیل

بفرمائید موضوع هروئین را با تریاک نمی‌شود مخلوط کرد هروئین یک چیزی است که سالهاست دنیا و ممالکت پیشرفته گرفتارش هستند و متأسفانه مثل انحرافات دیگری که وارد مملکت ما شده مثال بزنم هماطور که رقص چاچا و راک اندرول وارد می‌شود هروئین هم یک چیزی است که از خارج آمده اگر این قانون نبود و جلو تریاک تا این حد گرفته نمی‌شد هروئین خیلی وضعش بدتر از این بود برای اینکه هروئین خیلی وضعش بدتر از این بود اگر قانون منع کشت خشخاش نبود و تریاک در دسترسشان بود وضع هروئین خیلی بدتر از حالا بود اینکه فرمودید برای ورودش بطور قاچاق وارد می‌شود همه‌اش را نمی‌توانند مأمورین انتظامی بگیرند در هیچ جای دنیا هم نمی‌توانند بگیرند آخرین آماری که سازمان بهداشت جهانی داده این است که مجهزترین ممالک در حدود ۲۰ درصد را بیشتر نمی‌توانند بگیرند ولی درعین حال در نظر داشته باشید که نمایندگان محترم بهتر از بنده از مرزها واقف هستند مثلا ۱۴۰۰ کیلومتر مرز شرقی ما روی کاغذ است هیچگونه حد طبیعی ندارد البته مورد توجه است روز اول که دولت فعلی روی کار آمد وزیر بهداری روی این اداره نظارت بر مواد مخدره علامتی گذاشت که این باید مطالعه بشود و الآن تحت مطالعه هم هست شاید این قانونی که عرض کردم لازم هست ولی کافی نباشد که بتواند جلوگیری کند و از نظر مرز الآن اداره کل ژاندارمری طرحی تهیه کرده‌اند برای بستن کامل مرز که برآوردی کرده بودند ۲۲ میلیون تومان برای بستن مرز شرقی فقط برآورد کرده بودند که این باید مطالعه بشود اعتباراتش از یک محلی تأمین بشود و اقدام بشود بنابراین تذکراتی که فرمودید یادداشت کردیم و مورد توجه دولت هم بود و هست ولی خوب، یک چنین گرفتاری‌هائی هم هست.

رئیس‌ - آقای پاینده.

پاینده‌- البته صحبت در کلیات است ولی بنده با اجازه مقام ریاست مطلبی که در ماده بنظرم رسید الآن مختصراً بعرض میرسانم درباره مواد مخدره (بکسردال) نه مخدره (با فتح دال) چون ما مخدره (با فتح دال) نداریم این مخدره یعنی چادر پوش است و بهتر است آنرا بتاریخ بسپاریم پس مواد مخدره (با کسر دال) موادیست که سست و تخدیر می‌کند بنظر بنده در اینجا آنچه که دوست عزیز بنده جناب آقای دکتر معتمد وزیری فرمودند یک کمی ایشان تحت نفوذ انتشارات روزنامه‌ها قرار گرفته‌اند که البته بجای خودش صحیح است ولی بنظر بنده شایسته نیست ما بیک صورتی از تعادل خارج شویم البته یک بلیه‌ای هست این بلیه هم بیشتر از آنچه که در دنیا است در اینجا رسوخ نکرده شاید کمتر هم رسوخ کرده باشد که انشاء‌الله از بین خواهد رفت اما این را با یک مقدار کلمه و ارقام محتملا نادرست و رنگ و روغن زدن که تمام نسل حاضر در خطر است بنده بنظرم بایستی لااقل یک کمی در ابراز این مسائل دقت بیشتری کرد بنده یک موقعی یادم هست یک آقائی برداشته بود گزارشی نوشته بود که فلان مدرسه تمام شاگردانش آلوده بهروئین هستند بنده اتفاقاً یک سمتی در آن جهت داشتم رفتیم آن مدرسه را در نظر گرفتیم خوشبختانه یک نفر هم نبود ولی ملاحظه بفرمائید بین تمام و هیچ خیلی فاصله است (یکنفر از نمایندگان‌- ولی هست آقای پاینده مطمئن باشید) درباره بودنش بنده عرضی ندارم ولی ۲۴۰۰ قاچاقچی ایکاش شما ۲۴۰۰ قاچاقچی را میدیدید بسیاری از آنها یک بینواهائی هستند یکی مقدار قره‌قوروت در جیبشان هست که با تریاک اشتباه شده و بصورت قاچاقچی درآمده‌اند (خواجه نوری‌- اینها قاچاق فروشنده نه قاچاقچی) قاچاق فروشند یا قاچاقچی بنده عرض کردم آقای خواجه نوری می‌توانند دفاع کنند که مخلوط کردن مسائل همان اندازه خوب نیست که انکار کردن مسائل چندان خوب نیست بنابراین درباره این ارقام و درباره این اطلاعات بسیار باید محتاط بود و بخصوص من فکر نمی‌کنم که هیچ هروئینی باشد که در کوچه و خیابان بیاید بگوید که من هروئین می‌کشم یا هروئین می‌زنم نمیدانم تعبیرش چیست بنابراین که ۷۰ درصد نسل جوان مبتلا هستند بنده لااقل حق دارم که تردید کنم (فولادوند- مبالغه‌آمیز که هست) تعجب می‌کنم فرماندار شهرستانی ارقام درختهای منطقه‌ای را که می‌شود دید غلط می‌نویسد گوسفند و گاو را که می‌شود دید نمی‌رود ببیند شما آنوقت راجع به ارقام هروئین چگونه می‌توانید اطمینان داشته باشید که درست است یا نیست انشاءالله این بلیه بیک صورتی حل خواهد شد مطلبی که می‌خواستم استدعا کنم آقای معاون

محترم وزارت بهداری توضیح بدهند اینجا که حالا صحبت از حق‌الکشف است که باید بکاشف پرداخت شود بنده این مطلب را نمیدانم که قبلا به چه صورتی و به چه مبنای قانونی این حق‌الکشف پرداخت میشده دستگاهی که به اسم مبارزه با مواد مخدره وجود دارد و به اینها هم پولهائی پرداخته میشده آیا مبنای قانونیش چه بوده که حالا محتاج شده است که یک قانونی بگذارند که وزارت بهداری حق داشته باشد که این قانون را بیاورد اینرا اگر توضیح بدهند بنده متشکر می‌شوم.

رئیس‌ - آقای قوام صدری.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- آقایان محترم استحضار دارند که بموجب قانون منع استعمال مواد مخدره و تعقیب قاچاق بر عمل قاچاق جرائمی تعلق می‌گیرد و بموجب همان قانون جرائم مأخوذه از متصدی یا قاچاقچی تقسیم می‌شود به تقسیماتی که قسمتی از آنهم در مسیر همان مطلبی است که نماینده محترم فرمودند برای معالجه معتادنی تخصیص داده شده قسمتی از آن وجوه به مأخذ ۱۵ درصدش اختصاص دارد برای حق‌الکشف و به اصطلاح جایزه کسانیکه برای کشف این قاچاق کمک کرده‌اند یا مخبر بوده‌اند و یا عامل کشف. در طی سنواتی در عمل مجریان متوجه شدند که اخذ جریمه خیلی به اشکال و تأنی صورت می‌گیرد یعنی از تاریخی که قاچاق کشف می‌شود تا وقتیکه منجر به محکومتی قاچاقچی می‌شود و تا وقتیکه آنان محکومتی بصورت اجرا و احیاناً جریمه‌ایست که بموجب حکم محکمه مشخص می‌شود و بحیطه وصول درمیآید ماهها بلکه سالها فاصله می‌شود و منظور قانونگذار از تخصیص آن مقدار و مبلغی که برای جایزه کاشفین در نظر گرفته شده که در واقع تشویق مردم یا مأمورین در راه کشف قاچاق باشد حاصل نمی‌شود از این جهت در نظر گرفته‌اند که وجوهی در بودجه بگذارند که بطور علی‌الحساب بکاشفین و مخبرین و مأمورین کشف قاچاق بمأخذ همان جایزه‌ای که در قانون مقرر شده است داده بشود بعد که این جرایم وصول شد از محل وصول جرائم آن وجوه واریز بشود یکی دو سال هم به این شکل اعتباری در بودجه منظور شد و عمل شد ولی دستگاه متوجه شد که اجرای اینکار هم به اینصورت که وجوه را بطور علی‌الحساب بدهند و اسنادش را نگه دارند تا بعداز محل جرائم وصولی واریز بشود باز موجب می‌شود حسابها سالیان دراز معوق و معطل بماند و پولی هم وصوئ نمی‌شود از سال ۱۳۴۱ ببعد دولت تصمیم گرفت این وجوهی که در بودجه تصویب می‌شود برای حق‌الکشف کاشفین بطور قطع بمأمورین پرداخت بشود و وجوهی که در آینده و بعد از قاچاقچی‌ها وصول می‌شود به حساب خزانه دولت ریخته بشود انجام اینکار بالتمام بعلت کمی اعتبار میسر نبود ما در سال جاری ۴ میلیون اعتبار داریم در بودجه سال گذشته ۳ میلیون اعتبار بود و این ۴ میلیون کفاف کاشفین و مأمورین و هزینه امحاء کشف خشخاش را تا آن حدیکه در عمل وجود دارد ندهد (مهندس صائبی‌- جریمه را از مرتکب نمی‌گیرند) مثل اینکه توجه بعرض بنده نفرمودید گرفتن جریمه یک تشریفاتی دارد بایستی قاچاقچی محاکمه بشود جرمش در محکمه محرز بشود و میزان جریمه‌اش مشخص بشود و بعد حکم صادر شود که این مقدار و این مبلغ از این آدم جریمه گرفته شود تازه این آدمی که در چنین وضعی بعد از جریان محاکمه قرار می‌گیرد آدمی است مفلس و بدون یکشاهی پول اکثراً اینطور است همانطوریست که اشاره کردند این پول ندارد که جریمه ازش وصول شود بر فرض که متمول باشد و بشود جریمه‌ای وصول کرد عرض کردم فاصله بین تاریخ کشف تا زمان وصول جریمه لااقل چندین ماه طول می‌کشد و دولت برای تشویق مأمورین در نظر دارد که بمحض اینکه مأموری آمد و کشفی کرد یک چیزی به او داده شود اگر امروز نمی‌توانیم بعلت نداشتن اعتبار کافی تمام حق‌الکشف متعلقه را بیک مأمور بدهیم لااقل اکتفا می‌کنیم به اینکه یک قسمتی از آن را بدهیم برای اینکار لازمست آئین‌نامه‌ای تنظیم بشود تا بشود بموجب آن آئین‌نامه اعتبار دولت را بمأمورین بپردازیم این ماده واحده بمحض مجلس محترم تقدیم شده و یک چیز دیگر هم اضافه دارد غیر از حق‌الکشف و آن پاداش مأمورین است که در کارهای ممنوعی که در

قانون برایش جریمه معین شده است اقدام می‌کنند…

بانو تربیت‌- آنها که کشف می‌شود و در انبارها جمع می‌شود غالباً در روزنامه‌ها می‌خوانیم که بعد از بررسی میبینیند که به قره‌قوروت تبدیل شده است چرا بموقع آنها را نمی‌فروشند که از محل فروش این پولها را بدهند سالیان درازی است ما شنیده‌ایم در صورتیکه دولت همانطور که جناب آقای دکتر مرشد گفتند فروش آنها مجاز است آنها را به ممالکی که از لحاظ علمی و طبی مورد استفاده قرار میدذهند بفروشیم اینها در انبارها است کجا می‌رود مواظب این انبارها کی است و چیست؟

قوام صدری‌-…اجازه بفرمائید توضیح عرض کنم خدمت سرکار خانم نماینده محترم که باز هم این مطالبی که می‌فرمایند مبحث علیحده‌ایست که بایستی یک گزارش مفصلی بعرضتان برسانم ولی هیچ ارتباطی با این موضوع ندارد اطلاق قاچاق شدن بیک جنس حتماً باید با رأی محکمه باشد قسمتی را که بعنوان قاچاق می‌گیرند تا وقتیکه تکلیفش معین نشود از طرف محکمه در آن نمی‌تواند دخل و تصرف کنند ولی داریم بسیاری از اجناسی که متعلق بدولت است ولی بهر صورت دخالتی هر نوع تسریعی هم که در کار فروش و امحاء آن جنس بشود باز به این موضوع جایزه کاشفین که یک امری است که دولت می‌خواهد سریع عمل بکند از لحاظ تشویق مأمورین ارتباطی ندارد البته یک پولی جمع می‌کنند به این مصارفی که فرمودند می‌رسد برای ترک معتادین و مصارف قانونی که در قانون معین شده می‌رسد به این اعتبار چهار میلیونی که در بودجه تصویب فرمودید که وزارت بهداری الآن یعنی امروز یعنی دیروز و سه ماه پیش باید بمصرف میرساند معطل تصویب این آئین‌نامه است می‌خواستم استدعا کنم امر بفرمائید در این کار تسریع بشود که این برنامه انجام بگیرد آن مطالب هم بموقع خودش عمل می‌شود (سیفی‌- اینکه خوب است و ما موافقیم).

رئیس‌ - آقای سرتیپ‌پور.

سرتیپ‌پور- دولت برای رفع اشکال خودش فکر می‌کند لایحه تنظیم می‌کند می‌آورد بمجلس، مجلس هم مبتلا است به اشکالاتی که لازم است همزمان با طرح اشکالات دولت وقتی که بنا است مشکلی حل بشود از هر جهت حل بشود الآن مسئله تریاک و هروئین فقط از جنبه حق‌الکشفش مطرح است ولی بپاداش و جریمه بنده وقتی که فکر می‌کنم می‌بینم که الآن قسمت مهمی از زندانهای ما را کسانی اشغال کرده‌اند که متهم به قاچاقچی‌گری یا محکوم به این جرم هستند چند نفرند بنده نمیدانم ولی میدانم که عده بسیار زیادی هستند که دمبدم ملتجی می‌شوند به آقایان نمایندگان و آقایان نمایندگان ارجاع می‌کنند به رئیس مجلس و رئیس مجلس به کمیسیون عرایض و کمیسیون عرایض به وزارت دادگستری از آنجا هم به عفو و بخشودگی چقدر خرج برمیدارد پذیرائی اینقدر محکومنین این را دولت باید بداند و اندازه‌گیری کند چه باید کرد که این زندانها خالی بشود چون بالاخره این‌ها نیروهای انسانی هستند و باید از آنها در یک مسائل دیگری استفاده کرد باز هم مسئله این است که باید ذهن دولت را مشغول کند چون مقدم است بر حق‌الکشف تریاک و هروئین چقدر پول بر فرض اینکه مبنا را بگذاریم بر گزارشی که از وزارت بهداری رسیده که هفتاد درصد مدرم معتاد گذشته ترک گفته‌اند و سی‌درصدش باقی هستند چقدر پول که می‌تواند در اقصاد مملکت مؤثر واقع بشود این سی‌درصد تبدیل به دود می‌کنند و بهوا می‌فرستند مسئله‌ای است که دولت، با توجهی که بمسائل اقتصادی دارد باید توجه کند تا جائی که بنده حساب کردم اگر حد متوسط هزینه یک تریاکی یا یک هروئینی را در روزه ده تومان حساب کنیم در ماه ۱۳۵ میلیون تومان ثروت مملکت دود می‌شود درسال چقدر می‌شود نمیدانم این مسائل کلی که هم مربوط به انرژی است و هم مربوط به اقتصاد و هم به قدرت انسانی و هم مربوط به اخلاقیات است تاکنون درباره‌اش بحث نشده که راهی پیدا کنیم بر مبنا و اساس این مصیبت غلبه کنیم نه آنکه مصیبت را بحال خودش بگذاریم درباره نوع گریستنش یا سوگواریش برنامه‌ریزی بکنیم عمده مطلب این است که وزارت محترم بهداری به این مسأله هم ناظر باشد حق‌الکشف دادن به مأمور از خزانه دولت از مالیتهائی که مولدین می‌دهند برای توسعه تولید شاید جفا باشد ولی اگر بنا باشد که از مقدار کشف شده

و فروش کالاهای قاچاق حق‌الکشف را بپردازند آنوقت معلوم خواهد شد که آیا در سال واقعاً صدکیلو یا صد تن یا صدخروار تریاک کشف شده است که معادل آن حق‌اکشف بدهند یا خیر به عنوان حق‌اکشف بیک عده این پول داده می‌شود ولی موقعی که می‌آیند کالای قاچاق را بفروشند معلوم می‌شود که این تریاک نبوده قره‌قوروت است که یکی دوبار البته نه در این کابینه در گذشته برخورده‌ایم به این مسئله که بعنوان تریاک اشخاصی را گرفته‌اند و محکوم کرده‌اند و زندانی کرده‌اند موقعی که آمدند آن تریاک‌های قاچاق شده و کشف شده را بفروشند از توی انبار قره‌قوروت بیرون آمده (یکنفر از نمایندگان‌- قره قوروت گذاشته‌اند جایش) حالا نمیدانم آن که محکوم شده به خاطر تریاک آن چه گناهی دارد اگر قره‌قورت بود چرا محکومش کردند اگر تریاک بود چرا نمی‌فروشند این را که حق‌اکشف را از محل فروش این تریاک بدهند مسائلی است که من نمی‌خواهم ایراد بگیرم بدولت فعلی ولی دولت فعلی باید بگذشته ناظر باشد چرا؟ برای اینکه گذشته معلم امروز ما است آنچنانکه امروز ما معلم فردا است وقت مجلس الآن مشغول است بر اینکه ناظر نباشیم به آنهائی که از قبل گذشت ما منفعت تحصیل می‌کنند الآن اینگونه مخارجی را بما تحمیل می‌کند اما دولت با وجود آورندگان تریاکی که در همسایگی ما هستند چرا مذاکره نمی‌کنند چرا یک جلسه مشترک ضد قاچاقچی ایجاد نمی‌کنند اگر ایران از زراعت خودش صرفنظر کرده است آنهائی که این زراعت را دارند و دارند استفاده می‌کنند لااقل در مقابل این گذشته نمایندگان با آنها بشینند مأمورین مرزی که عمل مشترک داشته باشند برای این کار ترتیبی بدهند چقدر من می‌توانم بمانم که از کشورهای آنها تریاک وارد بشود نفوس بنده علیل بشود اخلاق فاسد بشود خزانه دولت ضرر ببیند باز هم عنایتی به بی‌مرحمتی بعضی از همسایه‌ها که نخواهند در ایب باره بما کمک و همراهی بکنند داشته باشیم بنده می‌خواهم تمنا کنم از دولت محترم و نمایندگان محترم دولت که در اینجا تشریف دارند که در این مسائل که بنده عرض کردم بخصوص مسئله زندانیانی که در حقیقت برادران و خواهران ما هستند منحرف اگر هم شده‌اند قابل ترحم‌اند برای آنها یک فکر اساسی بشود و از بابت جلوگیری از ورود تریاک تنها قانع به چند ژاندارم مبارز نباشند سر چشمه را کور کنند که به این مرحله نرسند به نفوس بنده بزندان برود و نه حق‌الکشف بگیرند و ضمناً مطالعه‌ای در گذشته بکنند ببینند چقدر تریاک در گذشته گرفته شده که بنام آنها این همه زندانی داریم آای این تریاک‌ها هست یا نیست اگر هست بفروش رسیده چرا روی فروش تریاک و اموال قاچاق حق‌الکشف داده نشود که از خزانه دولت که از یک ممر دیژری تحصیل کرده‌ایم بدهیم این نکات را مورد توجه قرار بدهید و الا پول دادن بمأمورینی که کشف کرده‌اند درست است چون آنها زحمت خود را کشیده‌اند و باید هم حق‌الکشف بگیرند عرض دیگری ندارم.

رئیس‌ - آقای خواجه نوری.

خواجه نوری‌- این لایحه که بطور ظاهر فقط از لحاظ اجرائی حائز اهمیت است جلب توجه مجلس را کرد و الحق تذکراتی که نمایندگان محترم دادند از جهت همکاری با دولت بسیار مفید و ثمربخش بود و فکر می‌کنم که اگر ما بخواهیم راجع به این موضوع از لحاظ جریان تاریخی قضاوت کنیم از زمانی که قانون تحدید کشت تریاک در ایران بتصویب رسید تا امروز الحق پیشرفتهای مؤثری از لحاظ جلوگیری از مصرف مواد مخدره در ایران بوقوع پیوسته است اگر خاطر آقایان باشد در تمام قهوه‌خانه‌ها و چای‌خانه‌های ما و بیشتر منازل این سم مهلک وجود داشت و جزء عائدات و رسوم ما بود که همه جا میدیدید و حتی مذاکرات جدیدمان را هم دور منقل انجام می‌دادیم و این عادت شرم‌آور الحمدلله متروک شد و قبح این عمل هویدا شد و طوری شد که الان اگر در مملکت، این عمل انجام می‌پذیرد با یک مشکلاتی مواجه است و مخفیانه است و خود این مخفی‌بودن و این مشکلات یک مقدار زیادی مؤثر بوده است که عده زیادی ترک اعتیاد بکنند و نسل‌های جوان معتاد نشوند بخصوص در دهات که تریاک

بطور ارزان و رایگان در اختیارشان بوده و پاره‌ای اوقات هم بعنوان دارو مصرف می‌کردند در دهات این عمل قبیح متروک شده است اگر هم اینکار انجام می‌پذیرد بین یک طبقه مرفهی است که از پول خودشان نمی‌توانند چگونه برای سلامت خودشان و خانوادشان استفاده کنند و مرتکب اشتباهی می‌شوند که در درجه اول خودشان از این اشتباه متضرر می‌شوند و در درجه دوم همین مفاسدی که جناب آقای سرتیپ‌پور و سایر آقایان تذکر دادند دچار جامعه می‌شود من فکر می‌کنم که تا حال آنچه که شده است در جهت صحیح بوده است و مشکلات و مسائلی که پیش آمده است البته باید این مسائل و مشکلات را با دقت و با توجه برطرف کرد در قسمت فروش این کالای قاچاق که آقای دکتر مرشد تذکر دادند که اگر این کالا از لحاظ مورد استفاده بودن در لابراتورها قابل مصرف و مرغوب تشخیص داده بشود قابل فروش است این تذکر را بنده ناچارم تشریحش بکنم همانطوریکه میدانید مقداری از این کالا که الآن در دسترس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد از طرف قاچاقچی‌ها مخلوطی است از تریاک و مواد دیگر و این را من فکر نمی‌کنم از لحاظ لابراتوری و از لحاظ صنعتی وضعش قابل قبول باشد برای کارخانجات بین‌المللی بنابراین این را نمی‌توانید بعنوان تریاک استانداریزه با مقداری مرفین معینی به لابراتوارهای خارجی بفروشند ناچارند اینها را در انبارهایشان نگه دارند و حتی ترتیبی برای آتش زدنش و از بین بردنش بدهند (ارسنجانی‌- تا دچار سرنوشت تعویض در انبار نشود) ولیکن مسلماً دولت بیدار است و اگر هم تابحال اتفاقی افتاده است که این اجناس تعویض شده‌اند اینکار مسلما با اقداماتی که دولت انجام خواهد داد تکرار نخواهد شد ولیکن بنده خیلی خوشوقتم که مجلس شورای ملی باین مطلب مهم توجه دارد و مخصوصاً نسبت به جلوگیری از اعتیاد نسل جوان و مبارزه در مدارس تذکراتی دادند که بسیار مفید است بنده اینرا می‌خواهم یک مقداری بارش را بگردن دوستان محترم خودم نمایندگان مجلس بگذارم و آن جنبه ارشادی است که ما باید در حوزه‌های انتخابیه خودمان داشته باشیم و مخصوصاً از لحاظ وسائل تفریحات ورزشی زمینهای ورزشی و ایجاد کتابخانه‌ها و قرائت‌خانه‌ها و مراکزی که جوانان ما می‌توانند اجتماع کنند و اوقات بیکاری خود را در آنجا بگذرانند ما وکلای مجلس رل مهمی را می‌توانیم داشته باشیم و اگر این مسئولیت را قبول کنیم که در مواقعی که ما در حوزه‌های انتخابیه خودمان هستیم توجه معتمدین محل و اهالی سرشناس محل را به اینگونه امور جلب کنیم مسلماً یک اقدام مؤثری در جهت مبارزه با شیوع تریاک بین جوانان انجام داده‌ایم (صحیح است) و البته دولت هم در این جریان بیدار است بنده فکر می‌کنم هر موقعی که هرجا یک کمیته‌ای تشکیل شود که بخواهند یک قرائت‌خانه‌ای درست کنند یک کتابخانه‌ای درست کنند یک زمین ورزشی یک وسائل تفریح سالمی برای مردم فراهم کنند مسلماً دستگاه دولت هم به سهم خودش برای انجام اینگونه برنامه‌ها همکاری و مساعدت خواهد کرد ولی همانطور که گفتم تنها نباید انتظار داشت که اینگونه اعمال را مأمورین دولت انجام بدهند باید اینگونه ابتکارات و اینگونه اعمال از بین مردم برخاسته شود بنده با ذکر این مطالب می‌خواهم توجه آقایان را جلب کنم که این لایحه فقط از لحاظ اجرائی و از لحاظ اینکه مأمورین وظیفه‌شناسی که در راه مبارزه با قاچاق وظیفه خودشان را مسلماً انجام داده‌اند و باید بحق قانونی خود برسند این لایحه فقط برای آنها مفید است و اگر ما این را در تصویبش تأخیر کنیم موجب دلسردی همین مأمورین را فراهم می‌کنیم اینست که اجازه بفرمائید ما وارد شور مواد این لایحه بشویم و تصویب بکنیم البته نسبت به انی موضوع به سهم خودمان باید توجه بیشتری داشته باشیم. (یکی از نمایندگان‌- لایحه مسلم است که تصویب می‌شود).

رئیس‌ - آقای فولادوند.

فولادوند- بنده هم در موافقت با فرمایشات جناب آقای خواجه نوری می‌خواهم حضور نمایندگان محترم که در نتیجه اسم تریاک خسته‌شان کردیم تشریف بردند بیرون عرض بکنم که آن فرمایشی که میفرمائید در کلیات همه بجای خود صحیح است حق هم همین است

که در مورد این سم مهلک آنچه که بایستی گفته بشود امروز گفته بشود که آقایان لایحه را آورده‌اند ولی همانطور که عرض می‌کنم باز احترام مکان بمکین است و اصل مطلب این است که بنده مختصراً خدمت نمایندگان محترم عرض می‌کنم که وزارت بهداری هم دارد در مسیر نیت عمومی مملکتی و نمایندگان محترم قدم برمیدارد یعنی اینکه متوجه شده‌اند که بهترین راه کشف قاچاق پرداختن پاداش به کاشف قاچاق است و معرفی کننده قاچاقچی است ولی در عمل برخورده‌اند به اینکه این معرفین سرد می‌شوند چون حقیقتاً لله فی الله نمی‌شود ازشان خواهش کرد بروند کشف قاچاق بکنند و اینها عده‌ای به عشق این پاداش کشف قاچاق می‌دوند گاهی خودشان را در خطر می‌اندازند گاهی می‌بیمنند که از طرف قاچاقجیان مورد تهدید قرار می‌گیرند و گاهی صدمه می‌بینند ولی خوب اقلاً دلشان خوش است زندگیشان را با این پول روبراه می‌کند و هم خدا را داشته‌اند و هم خرما را ولی وقتی که پرداخت این وجوه عقب می‌افتد این آقایان دیگر این کار را نمی‌کنند حالا بنده مناسبات دیگر را می‌گذارم کنار که چرا قاچاق می‌شود درباره این سم مهلک بحد کافی آقایان فرمودند نمی‌خواهم اطاعه کلام بدهم بعقیده بنده باید روزنامه‌ها مجلات و هرچه نشریه است این مطلب را در دست بگیرند و حلاجی کنند این را می‌خواهم عرض کنم که ما باید اینجا تصدیق کنیم که این لایحه مفید است خیلی هم مفید است (صحیح است) ربطی هم سایر صحبتهای ما با این لایحه ندارد ولی اینجا جای گفتن این صحبتها هم هست بنده فعلاً خودم هم تصدیق می‌کنم ولی آقایان سرد شده‌اند دیگر نمی‌آیند معرفی کنند می‌گویند خوب ما میآئیم معرفی می‌کنیم ولی یکی دوسال، دو سال و نیم دیگر اصلاً مالیده می‌شود بقول یارو معذرت می‌خواهم این صحبت خیلی عوامانه بود و من هم عوامانه گفتم و وزارت بهداری در همین مسیر و به نیت کشف قاچاق این لایحه را آورده بعقیده بنده باید بشما تبریک گفت و زودتر هم وسائل کارشان را تهیه کرد.

رئیس‌ - در کلیات نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد

رئیس‌ - ماده واحده مطرح است آقای معتمدی بفرمائید

معتمدی‌- درباره این لایحه تذکراتی از طرف آقایان نمایندگان محترم داده شد ولی یک مطلب روشن نشد و آن ایست که اساساً چرا قاچاق به ایران می‌آید و از کجا این قاچاق به ایران می‌آید و چرا مرزداران ایران جلوی این قاچاق را نمی‌گیرند ما نشسته‌ایم اینجا فقط تشویق می‌کنیم آنچه که قاچاق می‌آید پول بکاشفش بدهیم اساساً قاچاق چرا به ایران می‌آید بنده استدعا می‌کنم نمایندگان دولت این موضوع را روشن بفرمایند علت اینکه کامیون کامیون قاچاق در این مملکت می‌آید چیست و چرا جلوی قاچاق را نمی‌گیرند و چطور اگر یک جاسوسی به این مملکت بیاید قدمش را خورد می‌کنند ولی این کامیونهای قاچاق را چرا نمی‌گیرند علتش را روشن کنید تا بعد پیشنهاد خود را بدهم.

رئیس‌ - آقای دکتر مرشد

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری)- فکر می‌کنم که بنده قبلاً جزء عرایضی که کردم توضیح دادم موضوع قاچاق اختصاص به مملکت ما ندارد ضمن اینکه باید عرض کنم در جواب جناب آقای سرتیپ‌پور که ما عضو سازمان ملل از جهت مبارزه با تریاک و مواد مخدره هستیم آنها هم بما کمک می‌کنند و اتفاقاً گزارش سازمان ملل درباره آسیای جنوب شرقی این بود که در سال هزار تن تریاک قاچاق می‌شود بنابراین مجرم و قاچاقچی در همه دنیا هست و همانطور که عرض کردم ما هم مرز خیلی وسیعی داریم ۱۴۰۰ کیلومتر مرز شرقی داریم قاچاق در این مرز آسان است ولی دولت باز هم بیکار ننشسته مشغول تهیه طرحی است که بتواند تا حدی که ممکن است این مرز را محدود کند ولی با وجود آن این عمل که تابحال شده عرض کردم لازم بوده ولی کافی نبوده اگر نیشد بیشتر از این قاچاق وارد می‌شد بنده عرض نکردم که همه‌اش را می‌شود گرفت هیچ جای دنیا بیشتر از بیست درصد قاچاقی را که وارد مملکت می‌شود

کشف نمی‌کنند آمریکا با همه تشکیلاتی که دارد بیش از ۲۰ درصد قاچاق را نمی‌تواند بگیرد.

رئیس‌ - آقای روحانی فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

روحانی‌- اگر آقای معتمدی قانع شدند بنده عرضی ندارم.

رئیس‌ - پیشنهادات قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده واحده مربوط بلایحه قانون پرداخت حق‌الکشف مواد مخدره غیر مجاز بشرح زیر اصلاح شود:

ماده واحده‌- وزارت بهداری مجاز است از محل فروش قانونی مواد مخدره غیر مجاز حق‌الکشف کاشفین و همچنین پاداش کاشفین تأسیسات سازنده هروئین و یا سایر مواد مخدره غیر مجاز را بمیزان و ترتیبی که بموجب آئین‌نامه‌ایکه از طرف وزارت بهداری و وزارت کشور و وزارت دادگستری تهیه و بتصویب هیأت وزیران خواهد رسید پرداخت نماید. رضا مجد.

تبصره زیر را پیشنهاد می‌کنم:

تبصره‌- دولت موظف است مسئولان امور مرزبانی کشور و بازرسان مأمور کشف کالاهای قاچاق و مواد مخدره را از میان مأموران صالح و با ایمان انتخاب نماید و به آنان اختیار مطلق در تعقیب مجریان بدهد. ابوالفضل حاذقی.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌کنم اصلاح زیر در ماده واحده لایحه دولت راجع به پرداخت حق‌الشکف کاشفین مواد مخدره بعمل آید:

درسطر پنجم ماده واحده بعد از بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید (جمله از محل فروش کالای قاچاق) اضافه شود. با تقدیم احترام‌- سرتیپ‌پور

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به لایحه اضافه شود:

تبصره: هر گونه مواد مخدره غیر مجاز که از مرزهای ایران داخل کشور شود مرزداران مربوطه مسئول بوده و تعقیب خواهند شد. معتمدی.

رئیس‌ - لایحه و پیشنهادات برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

۱۱- قرائت گزارش نمایندگان مجلس شورای ملی در هیئت نظارت اندوخته اسکناس

رئیس‌ - گزارشی از طرف آقایانی که بسمت نظارت در بانک مرکزی انتخاب شده‌اند رسیده است برای اطلاع خانمها و آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

برای استحضار خاطر محترم گزارش مأموریت خودمان را در هیئت نظارت براندوخته اسکناس بشرح زیر از نظر عال میگذراند:

مطابق صورت مجلس‌هائی که در بانک مرکزی بایگان است هیئت نظارت براندوخته اسکناس که جمعاً ۷ نفر می‌باشند: (آقای دادستان کل کشور- دو نفر سناتور- دو نفر نماینده مجلس شورای ملی- خزانه کل - نماینده دولت) در هر جلسه برحسب اطلاع قبلی دعوت می‌شوند و در بانک مرکزی در قسمتهای مختلف بر حسب احتیاج، مانند رسیدگی بمسائل مربوط بسیاست ارزی کشور- اسکناس سوزانی‌- خزانه اسکناس‌- خزانه جواهرات‌- حضور بهمرسانند و اینکه نتیجه اقداماتیکه در این مدت بعمل آمده بشرح زیر است:

۱- طی ۴۴ جلسه اسکناس سوزانی تعداد ۵۹۱ ر ۵۶۶ ر ۳۶ قطعه بمبلغ ۰۰ ر ۶۹۵ ر ۲۳۹ ر ۸۳۴ ر ۲ ریال اسکناس فرسوده و ناقص از اداره نشر اسکناس بانک مرکزی تحویل گرفته و نابود گردیده و بجای آن اسکناس نو در اختیار بانک قار گرفته است.

۲- طبق صورتجلسه ۷۳۲ مورخ ۱۳۴۳/۴/۱۵ ده میلیون دلار از ارزهای پشتوانه آزاد و بجای آن طلا اضافه گردیده.

۳- بوجب صورتجلسه ۷۷۳ مورخ ۱۳۴۳/۷/۱۶ با انتشار مبلغ ۲/۵ هزار میلیون ریال اسکناس موافقت بعمل آمده.

۴- طبق قانون اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در مؤسسه بین‌المللی توسعه مصوب ۲۱ خرداد ماه ۱۳۳۹ بموجب صورتجلسه شماره ۷۳۴ مورخ ۲۲ مهر ماه ۱۳۴۳ با پرداخت معادل ۵۶۷۵۰ دلار از پنج درصد ۴۵۴۰۰۰۰ دلار سهمیه ایرانت در مؤسسه بین‌المللی توسعه موافقت بعمل آمده.

۵- چون طبق ماده ۱۸ و ۱۹ قانون بانکی و پولی کشور مصوب ۷ خرداد ۱۳۳۹ حداقل طلا و ارز پشتوانه ۴۰% تعیین گردیده بنابراینت بموجب صورتجلسه شماره ۷۳۵ مورخ ۱۱ آبانماه ۱۳۴۳ موافقت بعمل آمد که مبلغ ۳/۳۶۹/۲۲۷/۴۰۰ ریال مازاد آن زا ارز و طلای پشتوانه آزاد و در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد.

۶- کلیه اسکناسهای نو رسیده از خارج طی جلسات متعدد زیر کلید هیأت نظارت قرار گرفته است.

۷- در هر ماده یکمرتبه هیئت نظارت در خزانه جواهرات حاضر شده و ضمن بازدید امهار ویترینهای جواهرات طرز بازدید از خزانه جواهرات را ملاحظه می‌نمایند - دکتر محمد علی رشتی - عنایت‌الله نصیری

۱۲- طرح و تصویب گزارش کمسیون کشاورزی مبنی بر رد لایحه مربوط به تصویب‌نامه آئین‌نامه اجرائی مواد الحاقی بقانون اصلاحات ارضی و ابلاغ بدولت

رئیس‌ - گزارش کمسیون کشاورزی مبنی بر رد آئین‌نامه اجرائی اصلاحات ارضی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون کشاروزی بملجس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه یکشنبه ۱۳۴۳/۱۰/۱۳ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی گزارش کمیسیون شماره ۶(کشاورزی) مجلس سنا مبنی بر رد لایحه شماره ۴۶۳۸۶- ۱۳۴۲/۱۰/۱۶ دولت مربوط به تصویب‌نامه شماره ۴۹۰۵۶/ت - ۴۱/۱۱/۲۲ راجع به آئین‌نامه اجرائی مواد الحاقی به قانون اصلاحات ارضی را که بتصویب مجلس سنا رسیده است مورد رسیدگی قرارداد و با توجه بتوضیحات نماینده دولت مصوبه آن مجلس را تأیید و تصویب کرد. اینکه گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشاروزی‌- مهندس صائبی

رئیس‌ - نامه مجلسین سنا مبنی بر رد این لایحه خوانده می‌شود که خانمها وآقایان از علت رد این لایحه اطلاع داشته باشند.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ (کشاروزی) مبنی بر رد لایحه شماره ۴۶۳۸۶- ۴۱/۱۰/۱۶ دولت مربوط به تصویبنامه شماره ۴۶۳۸۶ - ۴۱/۱۱/۲۲ راجع به آئین‌نامه اجرائی مواد الحاقی بقانون اصلاحات ارضی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵ آذرماه ۱۳۴۳ مطرح و مورد شور واقع و چون آئین‌نامه اصلاحات ارضی مصوب سوم مرداد ماه ۱۳۴۳ کمیسیون خاص مشترک مجلسین از هر حیث تأمین نظر وزارت کشاورزی را نموده بود و احتیاجی بلایحه مزبور ندارند علیهذا گزارش نامبرده بتصویب مجلس سنا رسیده و یک نسخه از آن بضمیمه ارسال می‌شود

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس‌ - آقای پروین فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

پروین‌- شاید فی‌الحقیقه تعجب در این است که حالا یک ساعت از ظهر گذشته و تمام آقایان محترم خسته هستند بنده درباره لایحه‌ای که بکلی رد شده است می‌خواهم مزاحمت بدهم و عرضی بکنم ولی این را بنده در اول وقت اسم نوشته بودم و گمان نمی‌کردم که در یک چنین موقعی به بنده وقت می‌رسد و این یک مستمسکی

بود که بنده برای اصلاحات ارضی نظرات و عقایدی را که داشتم که البته گمان می‌کنم شاید خیلی هم ارزش داشت بعرض آقایان برسانم.

اکنون از آنها بکلی صرفنظر می‌کنم (احسنت) و امیدوارم در موقع دیگری بتوانم بعرض نمایندگان محترم برسانم (دکتر معتمد وزیری‌- در لوایحی که بعد مطرح می‌شود بفرمائید) فقط می‌خواهم اظهار کمال خوشوقتی کنم از رد شدن این لایحه زیرا این لایحه کمکی به اصلاحات ارضی نمی‌کرد بلکه بعقیده بنده موجب افسادات ارضی و سماوی می‌شد. بنده این لایحه را دقت کردم و بسیار خوشوقت شدم از اینکه این لایحه رد شده است بخصوص از کمیسیون کشاورزی مجلس شورای ملی که از افراد بسیار شایسته و بصیر که در آنجا هستند بسیار تشکر دارم که لوایحی را که مخصوص آن کمیسیون است با نهایت دقت و با کمال عمق نظر نگاه می‌کنند و بهمین دلیل است که رد این لایحه را زود تصویب کرده‌اند بنده عرایضم را موکول می‌کنم بوقت دیگر (احسنت)

رئیس‌ - نظر دیگری نست؟(اظهاری نشد) بنابراین رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون کشاورزی مبنی بر رد لایحه خانمها و آقایانکیه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

۱۳- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس‌ - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

دستور جلسه ۱۴۲

روز پنجشنبه اول بهمن ماه ۱۳۴۳

۱- گزارش راجع به پرداخت چهارمیلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه‌گذاری در شرکت نفت ایران ایتالیا (سیریپ). شماره چاپ ۱۲۱۸.

۲- گزارش شور دوم لایحه استخدام ۱۶۷ نفر پاسبان بجای پاسبانان بازنشسته و اخراجی.

شماره چاپ ۱۲۱۹.

۳- گزارش شور دوم لایحه استخدام ۵ نفر از اتباع خارجی بسمت گوینده خارجی فرستنده‌های رادیو.

شماره چاپ ۱۲۲۲.

۴- گزارش کمیسیون راجع به تشکیل دفتر مطالعات صنعتی و مدنی.

شماره چاپ ۱۲۲۳.

۵- گزارش درباره اجازه خرید لوازم فنی مربوط به اجرای طرحهای تحقیقاتی وزارت کشاورزی بدون رعایت تشریفات مناقصه.

شماره چاپ ۱۲۲۴.

رئیس‌ - با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ده صبح روز پنج‌شنبه خواهد بود.

(یکساعت بعدازظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - مهندس عبدالله ریاضی