مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۴۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۴۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۴۰

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۲

جلسه: ۱۴۰

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- صورت غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر موثقی- تیمسار همایونی- خواجه نوری- اصولی- دکتر سعید حکمت- دکتر مدنی- ملکزاده آملی- مهندس سهم‌الدینی- بدر صالحیان- صدقیانی‌زاده- فهیمی- مهندس جلالی‌نوری- اخلاقی- مهندس یارمحمدی- موسوی ماکوئی- کریم‌بخش سعیدی- رضوی- جهانشاهی- دکتر حبیب‌اللهی- دکتر خسروی کردستانی- دکتر خیراندیش- شاخوئی- مهندس کیا- غلام نیاکان- مهندس اردلان- دکتر زعفرانلو- خانلر قراچورلو- عامری- معزی- مهندس ناصر بهبودی- انشاء- صادق سمیعی- معیری- رامبد- مصطفوی نائینی- صائب- اولیاء- دکتر کفائی- ارسنجانی- دکتر امامی خوئی- بهادری- دکتر خطیبی- دیهیم- کاسمی- مهرزاد.

غائین بی‌اجازه

آقایان شاهنده- مروتی.

غائبین مریض

آقایان بوشهری- پرفسور مخبر فرهمند- دکتر برومند- محسنی- مهندس معینی‌زند- موقر- اهری- مهندس ریاحی- بانو دکتر دولتشاهی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: امام مردوخ- پزشکپور- ریگی- پردلی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: امام مردوخ- پزشکپور- ریگی- پردلی

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شرو می‌کنیم آقای امام مردوخ بفرمائید.

امام مردوخ- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم- در روزنامه‌های اخیر خبری خواندم شنیدنی و جالب و در عین حال بسیار حیرت‌زا و شگفت‌انگیز بود چنین نوشته بودند که چند روز قبل سربازان دولت بعثی بغداد منزل حضرت آیت‌الله آقای حکیم را محاصره نموده و علما و طلاب پس از اطلاع از این عمل تأسف‌آور بسوی خانه ایشان رهسپار در آنموقع سربازان به آنان اخطار می‌نمایند که نباید بخانه حضرت آیت‌الله حکیم نزدیک شوند ولی علما و طلاب که بشدت آزرده خاطر و خشمگین بوده براه خود ادامه می‌دهند. چند لحظه بعد آتش مسلسل سربازان عراقی بسوی آنان مشتعل عده‌ایرا کشته برخی را زخمی می‌نمایند.

علما و طلاب وضع را چنین می‌بینند، بطرف مسجد هندی که معمولا جایگاه نماز جماعت آیت‌الله می‌باشد حرکت می‌نمایند. بعد از چند دقیقه مسجد هم محاصره تحت مراقبت سربازان قرار می‌گیرد.

نمایندگان محترم اینجانب بعنوان یک نماینده روحانی و امام جمعه اهل تسنن از طرف خود و قاطبه علما و روحانیان سنی مذهب به این عمل غیر انسانی شدیداً معترض و با کمال صراحت اعلام می‌کنم که اینگونه تعرضات و تجاوزات نسبت بمسلمانان و زائرین اماکن مقدسه که ضریح و آرامگاه فرزندان رسول اکرم پیغمبر اسلام (ص) که مورد احترام همه مسلمانان جهان چه سنی و چه شیعه می‌باشند جداً نکوهش نموده تنفر و انزجار خود را اظهار و ابراز می‌دارم (صحیح است- احسنت).

اگر دولتی با دولت دیگر راجع بمسائلی اختلافی پیدا کند، این امر چه ربطی بمردم بی‌دفاع و زائرین اماکن مقدسه دارد که آنهم منجر به بستن مسلسل و نهب و غارت گردد (صحیح است).

این عمل غیر انسانی از نظر ما مطلقاً قابل گذشت نبوده و از طرف آنان در خور دفاع نمی‌باشد (صحیح است) از این عمل زشت و نامطلوب که بگذریم، آیا دولت ایران چه تجاوز و تعدی را بدولت عراق روا داشته که بعثیها با این رفتار ناهنجار قلوب ایرانیان مخصوصاً مسلمانان را جریحه‌دار می‌نمایند (صحیح است).

در سال ۱۹۳۷ قراردادی بسته شد که با هیچیک از موازین بین‌المللی تطبیق نمی‌کند. و دولت عراق هم از آن موقع تاکنون مفاد آنرا یک طرفه نقض و نادیده گرفته. اکنون دولت ایران می‌خواهد آنرا با موازین و ضوابط بین‌المللی (که در کلیه سرحدات آبی بین‌المللی کشورهای جهان عملی شده و می‌شود) تطبیق نماید. این کار این همه آشوب و بلوا ندارد.

اگر زمامداران عراق حقیقتاً مردمان وطنخواه و اصولی هستند و بمبانی دین حنیف اسلام پابند می‌باشند چه خوب است آمادگی خود را برای مذاکره در مراجع بین‌المللی اعلام تا اگر حرف حسابی دارند در آنجا بیان نمایند، و الا با توپ و تفنگ و رجاله بازی نمی‌توان ناحقی را حق و یا حقی را از دیگری سلب نمود (صحیح است).

اصولاً قرارداد ۱۳۱۶ با توجه بزمان و شرایط تنظیم آن بخصوص با امعان نظر به مفاد قرارداد مزبور که یک جانبه بودن آن محرز می‌دارد، مسلم است که غیر قابل‌الاجراء و با موازین بین‌المللی مطلقاً تطبیق نمی‌نماید (صحیح است) و از این گذشته دولت عراق بالغ بر سی سال است بمفاد قرارداد مذکور عمل ننموده و بطور واضح آنرا نقض کرده است (صحیح است).

علیهذا عرف بین‌المللی و اصول حقوقی بدولت شاهنشاهی ایران رخصت و اجازه داده قراردادی که با موازین بین‌المللی مباینت دارد ملغی و کان‌لم‌یکن تلقی نماید (صحیح است).

عجب در این است که حکومت بعثی بغداد بجای توجه به این اصل مسلم بین‌المللی با ارتکاب عمل منافی حقوق انسانی، کلیه اصول و ضوابط مذهبی و بین‌المللی را نادیده گرفته حتی از تصاحب و مصادره اموال ایرانیان خودداری نمی‌نماید.

من با کمال صراحت اعلام می‌دارم که هیچیک از اصول و مقررات بین‌المللی چنین اجازه‌ای را بحکومت بغداد نداده و نخواهد داد که اموال برادران دینی و مذهبی عراقیها را تصرف و مصادره نماید گذشته از این مسائل حکومت عراق عملا حقوق انسانی اکثریت مردم سرزمین عراق را پایمال و آزادیکه توأم با زندگی نوع انسان است از آنان سلب نموده است (صحیح است).

شایسته است که سازمان ملل متحد و دیگر مراجع جهانی که وظیفه‌دار دفاع حقوق انسانی و اصول و مقررات و میثاقهای بین‌المللی می‌باشند، باین مسأله مهم توجه خاصی مبذول دارند خیلی بمورد می‌دانم ضمن تأیید اقدامات اساسی در اجرای اوامر ذات همایون شاهنشاه آریامهر (که حقاً در رأس مدافعین حقوق عالم بشریت قرار گرفته‌اند) در راه احقاق حق ایران در رودخانه اروندرود، خلاصه مطابیکه روزنامه وزین الحیات که در بیروت انتشار داده بعرض برسانم. این روزنامه طی مقاله اصولی خود چنین متذکر شده، که اگر در عراق دمکراسی و پارلمان وجود می‌داشت امروز از این پارلمان دعوت می‌شد که در مسأله بحرانی عراق با ایران تحقیقاتی بعمل آورد. اگر انقلابیون عراق در چنین شرایط بخصوصی واقعاً درصدد رفع مشکلات سیاسی با کشورهای اسلامی برمی‌آمدند و بمفاد آیه انما المومنون اخوه فاصلحوا بین اخویکم عمل می‌کردند. از اختلافات سابق بین ایران و عربستان سعودی درست عبرت یاد می‌گرفتند زیرا ملک فیصل با توجه بجریان امور سیاسی و مذهبی، اختلافاترا فیصله، و راهرا برای هر گونه سوء استفاده از وجود اختلافات بسته، نگذاشت بین دو کشور همکیش و هم‌آئین آتش نفاق شعله‌ور گردد زیرا عقیده داشت که نباید بین دول اسلامی که موظف بانقیاد از آیه و اعتصموا بحبل‌الله جمیعا و لاتفرقوا می‌باشند تفرق و تشتت و سوء تفاهم حکم‌فرما شود، تا دیگران بتوانند بمیل خود از داخل و خارج از آن بهره‌برداری نمایند.

آیا حکومت بعثی بغداد حاضر است از روش و رفتار عربستان سعودی غیر انقلابی درس بگیرد و با استفاده از آن روابط خود را با ایران و ایرانیان حسنه نموده باین ماجراها سر و صورتی بدهد.

این خلاصه و نمونه‌ای بود از مقاله واقع بینانه‌ایکه در روزنامه الحیات چاپ بیروت انتشار یافته و من هم امیدوارم که حکومت بغداد از کابوس غفلت بیدار، اندکی بخود آید و توجه نماید که با جار و جنجار آزار و ایذا ایرانیان مقیم عراق طرفی نخواهد بست. رویه عاقلانه را در پیش گرفته با پیروی از اقدامات اعلیحضرت ملک حسین پادشاه اردن که با کمال امعان نظر و واقع‌بینی و انصاف در مقام حل اختلاف برآمده پیشقدم شود که حق حاکمیت ایرانرا بر اروندرو که کاملا اصولی و منطقی و منطبق با موازین و ضوابط بین‌المللی است بپذیرتد و بیش از این عرض خود و زحمت دیگرانرا نیفزاید (صحیح است).

در خاتمه لازم می‌دانم با توجه بتلگراف و نامه‌های بیشماریکه اهالی کردستان مبنی بر تنفر و انزجار از عمل ناشایست دولت بعثی عراق که برای مقامات مخابره و ارسال داشته‌اند آماده‌گی آنانرا برای اجرای اوامر ذات اقدس شاهنشاه آریامهر بعرض مجلس محترم برسانم که این ایرانیان اصیل آریائی مانند اسلاف خود در راه عظمت و استقلال میهن عزیز، هیچگاه از بذل مال و نثار جان دریغ ننموده (صحیح است) و همواره آماده سر باختن و جان‌بازی در راه اجرای اوامر شاهنشاه محبوب خود می‌باشند. اینست چند فقره از آن تقدیم مقام ریاست می‌نماید (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر طالع بفرمائید.

دکتر طالع- من وقتم را به آقای پزشکپور می‌دهم.

رئیس- آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور- همکاران گرامی مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی، ما غالباً ناچار از این هستیم که به مناسبت حوادث و وقایعی که پیش می‌آید و با موجودیت ملت ایران و آینده و سرنوشت نژاد ایرانی ارتباط و پیوند بی‌چون و چرا دارد اینجا در پیشگاه نمایندگان مجلس شورای ملی مطالبی را عرض کنیم زیرا این وظیفه همه ماست سوگند یاد کرده‌ایم بملت ایران و بشاهنشاهی ایران و نسبت به نژاد ایران و آنچه را وابسته باین ملت بزرگ و نیرومند و سرفراز است وفادار باشیم (صحیح است) به همین مناسبت است که در هر هنگام آنچه را که از اعماق دل بعنوان یک ایرانی آگاه و بیداردل نسبت بمسائل اساسی مربوط باین ملت احساس می‌کرده‌ایم در پشت این تریبون بیان کردیم بسیاری از این مسائل را توضیح دادیم روی نکاتی دست گذارده‌ایم که بعد حوادث و وقایع نشان داد آن نکات درست بود حتی اگر گاهی برخی از دوستان و همکاران عناوینی از قبیل متعصب بما می‌دادند عناوینی که سالهای بسیار است ما با آنها آشنا هستیم و گاهی اوقات چنین توجیه می‌شد که چرا حزب پان ایرانیست بیک مسائل به توجیه بعضی از دوستان به مسائل برون مرزی می‌پردازد بعد حوادث و وقایع یکی پس از دیگری نشان داد چگونه ما همانطور که از دیدگاه تاریخ توجیه می‌کردیم این مسائل برون مرزی با موجودیت ملت ایران با برنامه‌های زندگی نژاد ما و با اصول و هدفهای انقلاب تاریخی و اجتماعی ما پیوندهای بی‌چون و چرا دارد (صحیح است) و این مسائل را بارها در این مجلس مقدس بیان کردیم که یک ملت خاصه ملت ایران وقتیکه بخواهد زنده باشد زیست کند با سرفرازی بناچار در این پهنه آسیای میانه با مسائل و مشکلات و دسیسه‌ها برون از مرزهای کنونی موجودیت و تمامیت و کلیت تاریخی و ارضی میهن ما را تهدید می‌کند (صحیح است) مجلس شورای ملی و مسئولان امر و هر عنصر آگاه دل و میهن‌پرست بطور قطع با این واقعیات باید آشنائی بیشتری پیدا کند اگر این آشنائی را در سالها و دهه‌های گذشته مسئولین ما می‌داشتند امروز ما با یک حوادث خونبار و جنایات هولناک بر ضد ملت ایران و بر ضد وابستگان نژادی و مذهبی شاهنشاهی ایران در خلیج فارس و سرزمین عراق و سایر سرزمینهای آسیای میانه مواجه نمی‌شدیم (صحیح است) باین حقایق توجه نشد و در نتیجه ما آن کسانی را که طی سده‌ها و هزاره‌های تاریخ با ملت ما و سرزمین ما و نژاد ما پیوند پیدا کردند فراموش کردیم همکار گرامی این‌جا توضیحاتی را بیان فرمودند در مورد جنایات و تجاوزهائیکه حکومت بعثی بغداد دیگر نه تنها نسبت باین زوار ایرانی نه تنها نسبت باتباع دولت شاهنشاهی و نه تنها نسبت بشیعیان بلکه نسبت بمراجع عالیقدر تقلید در آن سرزمین روا داشتند من این نکته را باید عرض کنم که همانطور که اینجا بارها سخن گفتیم که یورش و تجاوزیکه بده‌ها هزار کرد ایرانی در آن سوی مرزها می‌شود تجاوزی که بکردها در سوریه می‌شود این تنها تجاوز به آنها نیست بلکه تجاوز به نژاد ایرانی و بملت ایران است (صحیح است) آن سیاست‌هائی که می‌خواهند در این منطقه از جهان ملت ایران نیرومند نباشد و قدرت دیرین و شایسته خود را نداشته باشد تمام سنگرهای مقدم ملت ایران وابستگان بملت ایران را سالها است مورد تجاوز قرار داده‌اند بهمان کیفیت که این مسائل را عرض کردم و عرض کردم که بیش از هفده سال است که پان ایرانیست‌ها فریاد می‌زنند که قتل‌عام ایرانی نژادها در آنسوی مرزها کوبیدن و به آتش کشیدن روستاهای کردها در سرزمین عراق، بزنجیر کشیدن زنها و فرزندان کردها در آسیای میانه این تجاوز و حمله و یورش بملت ایران است آنها را می‌کوبند بعلت اینکه هم‌نژادان ما هستند، به آنها تجاوز و تعدی می‌کنند به گناه اینکه از نظر نژادی وابسته بملت ایران و شاهنشاهی ایران هستند (صحیح است) در این مجلس مقدس این حقیقت باید گفته شود چنین یورش‌های هولناک به شیعیان چنین تجاوزات به شیعیان باین جهت صورت می‌گیرد که آنها از نظر مذهبی وابستگی بملت ایران دارند (صحیح است) که آنها با ملت ایران پیوند دارند که آنها با تاریخ ما و سرنوشت ما همیشه هستند این نکته را باید عرض کنم یک بررسی اجمالی نشان می‌دهد، این تاریخ و تئوری نیست حقیقت است و واقعیت است که ما اگر بخواهیم ملت خود را بشناسیم رزم بزرگی را که دارد بشناسیم نبرد ضد استعماری را که دارد بشناسیم و رسالت و وظایف مهمی را که بعهده دارد بشناسیم باید باین حقایق توجه کنیم ملت ایران دارای دو شاخه نیرومند وابسته بخود هست یکی شاخه نژادی است میلیونها کرد و ایرانی نژاد دیگر در آسیای میانه پراکنده هستند اینها در تن ما و جسم و جان ما وابسته بما هستند (صحیح است) شاخه دیگر شاخه مذهبی است هشتاد میلیون شیعه در جهان زندگی می‌کنند این هشتاد میلیون شیعه طی سده‌های بسیار با ملت ایران و شاهنشاهی ایران پیوند و ارتباط بی‌چون و چرا پیدا کرده‌اند اگر شما تاریخ را ورق بزنید هر زمانیکه بر ضد ملت ایران تجاوزی شد هر زمانی که دشمنی حمله‌ای را آغاز کرد در هر کجا می‌بینید این دو شاخه وابسته بما را مورد حمله و تجاوز قرار می‌دهند این وابستگی را ما باید بشناسیم این وابستگی را ما باید دریابیم آیا این مسأله برای ما قابل غور و بررسی و تفحص نیست که چرا در هنگامیکه مسأله اروندرود مطرح می‌شود در هنگامیکه ملت ایران می‌خواهد حقوق تاریخی خودش را علیرغم یک قرارداد تحمیلی و استعماری در منطقه اروندرود اعمال بکند در زمانیکه مبارزه بین ملت ایران و دسیسه‌های استعماری در میگرد شما می‌بینید حکومت مخلوق استعمار مراکز مقدس مذهبی را مورد حمله و یورش قرار می‌دهد حکومت مخلوق استعمار عالیترین مرجع تقلید را بوضع اسف‌باری مورد تجاوز قرار می‌دهد برای چه؟ برای اینکه آنها می‌خواهند همه وابستگان تاریخی و سنگرهای مقدم ملت ایران را مورد یورش قرار بدهند این یک حقیقت است وقتی این حقیقت است پرسش ما این است که آیا ما مسئولیت و وظیفه دفاع از آن کسانی که به گناه پیوستگی ما مورد تجاوز و یورش قرار می‌گیرند نداریم؟ این وظیفه را داریم همه شما همکاران گرامی بی‌شک نامه فرزند آیت‌الله حکیم را به رئیس دولت خودکامه بغداد خواندید این نامه در روزنامه‌ها درج شد این نامه دلالت و حکایت از این دارد که سخت‌ترین سیاست تبعیض‌نژادی و مذهبی در عراق اعمال می‌شود هولناکترین تجاوزات را مرتکب می‌شوند و با اینکه مطالعه کرده‌اید من قسمتی از این نامه را که بنظر من یک مستند بسیار مهم برای آشکار کردن اقدامات ضد انسانی حکومت بعثی بغداد است اینجا قرائت می‌کنم در قسمت سوم نامه اینطور ذکر شده است «مشکل دیگر مشکل بازداشتها است در این مشکل چه از نظر ایدئولوژی و چه از نظر علمی خطر وجود دارد، از نظر ایدئولوژی بنظر می‌رسد که صرفاً اختلاف نظرهای سیاسی و عقایدی برای محکوم کردن کافی است و از نظر علمی با کمال تأسف ملاحظه می‌شود که این بازداشتها بیشتر اوقات بدون احضاریه رسمی و گاهی از طرف کسانی صورت می‌گیرد که هیچگونه صلاحیت رسمی ندارند و برخی از این اشخاص بیصلاحیت نسبت به بازداشت شدگان انواع شکنجه جسمی و روانی را روا می‌دارند تا شاید از آنها اقرار دروغ و اعتراف اجباری بگیرند لذا ازحکومت خواستاریم از نظر ایدئولوژی صرفاً اختلاف عقاید یا اختلاف سیاسی را ملاک بازداشت و متهم کردن به جاسوسی و مزدوری قرار ندهند، و از نظر علمی بدون برگ احضاریه رسمی اقدام به بازداشت کسی نکنند و کسی را برای گرفتن شهادت‌های دروغ با زور و اکراه شکنجه ندهند و بازجوئی را به عهده کمیته تحریر نظارت دادگاه عالی عراق واگذار نمایند و به کسان و نزدیکان بازداشت شدگان اجازه ملاقات آنها را بدهند» این نامه، نامه نزدیکترین و مهمترین بسته مرجع تقلید شیعیان جهان یعنی حضرت آیت‌الله حکیم است (صحیح است) این نامه دلالت دارد که بازداشتهای خلاف قانون و زجر و شکنجه، شکنجهؤهای جسمانی شکنجه‌های روانی به هولناکترین وضع در این منطقه اجرا می‌شود جناب آقای معاون وزارت خارجه که خوشبختانه در این جلسه تشریف دارید من یکبار دیگر که جناب عالی تشریف داشتید این مطالب را عرض کردم که هرگز آن صدای رسائی را که نسبت باین مظالم و جنایات که باید از سینه نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران در مراجع جهانی طنین‌انداز باشد ما نشنیدیم (صحیح است) این کافی نیست ما تا کی باید ناظر این تجاوزات باشیم؟ تا کی باید به‌بینیم ده‌ها هزار ایرانی را با آن وضع خارج کنند؟ تا کی باید به‌بینیم نسبت باماکن مقدس شیعیان اینگونه یورشها را بیاورند؟ تا کی باید به‌بینیم این بازداشتها را می‌کنند؟ تا کی باید به‌بینیم این اقدامات ضد انسانی را می‌کنند؟ قبل از هر چیز ما نباید بگذاریم چنین بشود (صحیح است) ما گذاشتیم، بلی ما گذاشتیم بعقیده من سکوت شد آنگونه که باید و شاید در برابر این اقدامات عکس‌العمل نشان داده نشد شما نشان بدهید در کدام گوشه دنیا ممکن است بیش از ده هزار کسانی را بگناه اینکه وابسته به یک کشور دیگر هستند یا اتباع کشور دیگر هستند اینطور اموال آنها را مصادره کنند و اینطور با خفت و خواری آنها را اخراج کنند، ولی نسبت به ما کردند و آنگونه که باید و شاید اعتراض نکردیم عکس‌العمل نشان ندادیم و وقتی چنین باشد و کار را به آنجا برسانند که بخانه بزرگترین مرجع تقلید شیعیان یورش بیاورند اینها از نظر انسانی و از نظر پیوندهای ملی و مذهبی بطور قطع برای هیچ فرد ایرانی قابل تحمل نمی‌تواند باشد (صحیح است) اینها حقایق است یک ملت یک دولت یک تشیکلات وظایف و رسالتهای تاریی دارد و استدعای ما این است این صداها را منعکس کنید دفاع کنید آنها چوب وابستگی بما را می‌خورند چوب اعتقاد بایران و نژاد ایرانی را می‌خورند پس اینجا است که ما باید احساس این مسئولیت را بکنیم نه تنها حزب پان ایرانیست و نه تنها من بعنوان یکی از نمایندگان ملت ایران از همه مراجع مهم مذهبی خواستار هستم که بنا بر وظیفه مذهبی و شرعی و قانونی خود قیام کنند و اعتراض خود را بیان بکنند بلکه از دولت و از مقامات مسؤول می‌خواهیم که باین وظیفه مذهبی، قانونی و شرعی خود اقدام کنند (صحیح است) من هیچ برایم قابل توجیه نیست همچنان چنگ بروی ما می‌کشند همچنان تجاوزاتی می‌کنند از هیچ تعدی خودداری ندارند و باز هنوز گاهی اوقات حکومت بعثی بغداد بدروغ صحبت از علاقه بداشتن روابط حسنه با ملت ایران می‌کند اینست روابط حسنه با ملت ایران؟ کدام فرد ایرانی می‌تواند فکر کند که امروز قلبش مالامال در اندوه و خشم نیست (صحیح است) و من بار دیگر عرض می‌کنم و باید ذکر کنم ممکن است آنطور که باید و شاید اثر خودش را نگذارد ولی بهر حال در این مجلس ملی باید گفته شود که مقامات مسؤول باید قاطع‌تر اساسی‌تر جدی‌تر اقدام کنند یک کم از حد مجامله و تعارف باید پا را بالاتر گذاشت مگر با ما دارند تعارف می‌کنند تمام ریشه‌های ما را دارند می‌کوبند به تمام وابستگان ما هجوم می‌آورند همه وابسته‌های ملت ایران چه مذهبی چه فرهنگی چه نژادی مورد چنین مظالم ضد انسانی قرار دارند پس ایجاب می‌کند اساسی‌تر اقدام شود این مسائل هم‌میهنان گرامی نمایندگان محترم مجلس شورای ملی که ما وظیفه بیداری و آگاهی وظیفه شناخت تاریخ و وظیفه شناخت برهه‌های حساس تاریخ را داریم با دسیسه‌ها و توطئه‌های عمیق استعماری مربوط است در غرب با چنین حوادثی روبرو می‌شویم در خلیج فارس همانطور که بارها بیان کردیم و اگر برخی ممکن است که چنین نخواهد بود، گوششان احیاناً خسته بشود که این مطالب را بکرات تکرار می‌کنیم حقایقی که مربوط بحقوق ملت ایران است ما در مجلس، در مدرسه در دانشگاه در روستا در خیابان در متینگ و در کنفرانس و در خانه آنقدر تکرار خواهیم کرد تا بالاخره حقوق حقه ملت ایران بازگردد (صحیح است) بیست سال می‌گوئیم و خسته نشدیم و اگر لازم باشد این حقیقت را جبهه پان ایرانیست صد سال دیگر هم خواهد گفت در خلیج‌فارس این دسیسه‌ها هست نمودارترین دسیسه تجزیه بحرین است بلی این نمودارترین دسیسه استعمار در خلیج‌فارس است همانطور که رهبر ملت ایران شاهنشاه ایران زمین بکرات بیان داشته‌اند ارشاد فرموده‌اند خروج استعمار از خلیج فارس تنها شکلی که می‌تواند داشته باشد این است که استعمار با تمام دسیسه‌های خود خلیج‌فارس را ترک کند خروج استعمار از خلیج‌فارس عبارت از این نخواهد بود که استعمار در قیافه دیگر در خلیج‌فارس باقی بماند و همانطوریکه رهبر ملت ایران بیان داشته‌اند از دری بیرون برود از در دیگر وارد بشود مظهر و سمبل سیاست استعمار در خلیج فارس توطئه به بند کشیدن بحرین بود (صحیح است) این مظهر و سمبل دسته‌های استعمار است توطئه به بند کشیدن سرزمین ایرانی بحرین توطئه به بند کشیدن دهها هزار مردم ایرانی بحرین نکته‌ای را که می‌خواستم عرض کنم این مسأله مهم است و من از نمایندگان روزنامه‌ها استدعا دارم که حداقل این مسأله مهم را منعکس کنند و آن این است که گاه بعضی توجیهات می‌شود که حساسیت و اهمیت بحرین از نظر ما صرفاً یک نوع حیثیت و پرستیژ ملی است که البته در این ما هیچ نوع تردیدی نداریم و معتقدیم که همانگونه که شاهنشاه بارها بکرات بیان فرموده‌اند هر گوشه از سرزمین ما وطن ما هر وجب از وطن و سرزمین ما اگر سرزمین سوزانی هم باشد برای ما مقدس و دوست داشتنی است ما هیچ قسمت از این سرزمین را بخاطر اینک درآمدش بیشتر یا کمتر است بر قسمت دیگر سرزمین رجحان نمی‌دهیم یا اعتبار کمتری برای ما ندارد پس جای تردید نیست گذشته از اینکه بحرین از نظر ملت ایران در خلیج فارس همواره پایگاه مهمی برای استقرار حاکمیت ملی ایران در پهنه خلیج فارس است گذشته از اینها گاه اینطور توجیه می‌شود که بحرین سرزمینی فقیر سرزمینی سوزان سرزمینی که منابع نفتش مشرف به اتمام است سرزمینیکه مزاحم است می‌باشد من اینجا باید در مجلس شورای ملی عرض کنم که بی‌شک نمایندگان محترم مجلس شورای ملی و ملت ایران چنین توجیهاتی را نمی‌پذیرند و گذشته از این چنین نیست امروز خلیج فارس دارای منابع و ثروتهائی است که منابع نفتی خلیج در برابر آن منابع و ثروتها بسیار اندک است همکاران گرامی همه آگاه هستند و مسائل مربوط به تفحصات دریائی، بررسیهای تحت‌الارضی که شده است در جریان هستند بطور قطع تنها یک رقم درآمد مربوط به شیلات خلیج فارس که دریائی است در حدود حداقل بیش از دویست نوع انواع و اقسام ماهیهای مأکول دارد حتی درآمد این منابع غذائی خلیج‌فارس کمتر از منابع نفتی‌اش نیست منافع فلات قاره خلیج‌فارس سوای منابع نفتی در نوع خود بیمانند، غنی و بسی پرثروت است بله مسأله اساسی که می‌خواستم عرض کنم این است که مسأله مشخص شدن حق تاریخی ملت ایران مالکیت بی‌چون و چرای ملت ایران نسبت به جزایر بحرین بطور قطع حدود فلات قاره متعلق به ایران را مشخص خواهد کرد فلات قاره‌ای که در او عظیم‌ترین ثروتها نهفته است پس از نظر اقتصادی مسأله بحرین صرفاً مسأله چاههای نفتی که در خود بحرین زده‌اند نیست می‌دانید بحرین ۳۵ کیلومتر حداکثر تا سواحل جنوبی خلیج فارس فاصله دارد پس مسأله اینکه مالکیت ایران مالکیت شاهنشاهی ایران در بحرین مشخص و قطعی بشود که هست یعنی اعمال و اجرا بشود و دسیسه‌های استعمار در این منطقه مواجه با شکست بشود که خواهد شد این است که آنوقت منابع آبها و فلات قاره خلیج فارس متعلق به کی هست؟ به ملت ایران بهمین جهت است که استعمار آنقدر به این سرزمین سوزان و فقیر علاقه دارد و بهمین جهت است که استعمار دست از سر بحرین برنمی‌دارد اما حقیقت دیگر این است که مردم بحرین مثل هر گوشه‌ای از ایران زمین بطور قطع خواستار زندگی کردن در زیر درفش شاهنشاهی ایران هستند (صحیح است).

رئیس- آقای پزشکپور وقت شما تمام شد.

پزشکپور- چشم، و بهمین مناسبت است که رهبر ملت ایران در مصاحبه مهمی در دهلی اعلام فرمودند که ما آمادگی داریم که در یک رفراندم آزاد و دور از نفوذ، آراء مردم بحرین خواسته شود زیرا جز این نیست که در یک رفراندم آزاد و دور از نفوذ، مردم بحرین به زندگی در دامان ما در وطن و زندگی کردن در زیر درفش شاهنشاهی ایران رأی خواهند داد اینها چند نکته‌ای بود که بنا به احساس یک وظیفه ملی در این جلسه مجلس شورای ملی عرض شد (احسنت- آفرین).

رئیس- آقای ریگی بفرمائید.

ریگی- جناب آقای رئیس همکاران محترم، بطوریکه استحضار دارند مدت مدیدی است که دولت بغداد بر خلاف عرف و قوانین بین‌المللی نسبت باروندرود که یک رود مشترک بین ایران و عراق می‌باشد و باید در آن مانند تمام رودخانه‌های مشترک جهان مثل دانوب و راین خط منصف مرز مشترک دولتین باشد نظر دوخته و ادعا می‌کند تمام آبهای رودخانه مذکور متعلق بعراق است.

خوشبختانه دولت ایران و بخصوص ارتش شاهنشاهی تحت راهنمائیهای مدبرانه شاهنشاه مشت محکمی بر دهان یاوه سرایان عمال دولت بغداد وارد آورده تا آنجائیکه کشتیهای ایرانی مرتب با پرچم سه رنگ آزادانه در اروندرود رفت و آمد می‌کنند و رجزخوانان دولت عراق کوچک‌ترین اقدامی نتوانستند علیه حاکمیت ملی ما بعمل آورند (صحیح است) من بعنوان یکی از نمایندگان استان پهناور بلوچستان و سیستان در اینجا اعلام می‌کنم که تمام مردم بلوچستان و سیستان مانند دیگر هموطنان خود تحت فرمان شاهنشاه آریامهر و در پشت درفش شاهنشاهی ایران آماده فداکاری و جان‌فشانی هستند (صحیح است) و حتی من عقیده دارم که اگر دولت اجازه بدهد عشایر بلوچ و کردستان و لرستان و خوزستان و فارس و دیگر نقاط کشور که در تمام طول تاریخ مرزداران و سربازان فداکار وطن بوده‌اند بدون دخالت ارتش شاهنشاهی می‌توانند این چند نفری را که بزور سر نیزه بر ملت شریف عراق حکومت می‌کنند مجازات کنند، همکاران عزیز در نطق‌های قبل به تفصیل ادعاهای پوچ عمال دولت بغداد را از نظر تاریخی و عرف و قوانین بین‌المللی رد کرده‌اند و من نمی‌خواهم در اینجا مطلب تازه‌ای عنوان کنم ولی به نظر من آن ملت و دولت ایران است که می‌تواند نه تنها اروندرود بلکه تمام عراق را از خود بداند. مثل اینکه عمال حکومت عراق طاق کسری را در تیسفون یا مدائن که پایتخت سلسله بزرگ ساسانیان بوده است و در چند کیلومتری بغداد واقع است نمی‌توانند ببینند و مثل اینکه عمال حکومت بغداد تاریخ نخوانده‌اند وگرنه می‌دانستند که اعراب در بین‌النهرین معدودی مهاجر هستند که بعد از اسلام از جزیره العرب به آنجا آمده‌اند و این خطه جهان قبل از اسلام مدتی موطن قوم آشوری و بعد آن در دست ایرانیان و ساسانیان بوده است.

اخیراً رادیو بغداد در ضمن لاطائلاتی که پخش می‌کند ادعا کرده است که در ایران مردم اهل تسنن با دولت خود مخالف هستند- هیهات از این ادعای پوچ و واهی- زیرا بر خلاف ادعای بلندگوی دولت بغداد در ایران اصولا فرقه‌هائی بصورت شیعه و سنی در مقابل یکدیگر قرار ندارند (صحیح است) ما در ایران همه مسلمان هستیم و بعد از آن همه ایرانی هستیم و شاهپرست و میهن‌دوست (صحیح است).

شها مهر تو کیش و آئین ماست
پرستیدن نام تو دین ماست

همکاران عزیز چنانکه می‌دانند ما در ایران مذهب را وسیله ارتباط خود با خدا می‌دانیم و از تعلیمات آن استفاده می‌کنیم ولی هر ایرانی وقتیکه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی او مطرح شود یک پارچه در پشت شاهنشاه و دولت خود آماده جانبازنی و فداکاری است (صحیح است- احسنت) مردم بلوچستان و سیستان هم طی تلگرافات و نامه‌های متعددی که فرستاده‌اند مانند دیگر هموطنان، تنفر شدید خود را بخصوص از اعمال غیر انسانی حکومت بغداد درباره ایرانیان مقیم آن کشور ابراز کرده و ضمن تأیید سیاست دولت آماده هستند دوشادوش سربازان ارتش شاهنشاهی در دفاع از میهن و تخت و تاج شاهنشاهی ایران علیه هر متجاوزی قیام و اقدام نمایند من در اینجا برای نمونه تلگرافی را که چند روز پیش برای من رسیده و آنرا تمام سران ایلات و عشایر بزرگ اهل تسنن بلوچستان امضاء کرده‌اند می‌خوانم تا یاوه‌گویان رادیو بغداد بدانند که در ایران چگونه با پایمردی و استحکام و همبستگی بی‌نظیری تمام مردم ایران از اعمال حکومت بغداد اظهار انزجار کرده و با شاهنشاه و دولت خود پیمان اتحاد و انفاق ابدی در مقابل اجنبی دارند (صحیح است) اینک تلگراف نمونه را قرائت می‌کنم:

«مجلس شورای ملی جناب آقای ریگی رونوشت جناب آقای سعیدی نمایندگان محترم بلوچستان مدتیست که عده‌ای مزدور اجنبی با نام دولتی که زمانی جزئی از مملکت ما بوده و بقا و فنایشان تحت اراده خلل ناپذیر نیاکان بزرگوار ما بوده است آهنگهای نارسائی ساز کرده‌اند که گوش ما را می‌آزارد آنچه مسلم است جار و جنجال و یاوه سرائیهای این توده بدبخت که خود گرفتار مصائب داخلی هستند بحیثیت ملی ما لطمه‌ای نخواهد زد زیرا ارتش نجات‌بخش قادر است تحت رهبری شاهنشاه آریامهر صدای بزرگترین دشمنان را در حلقوم آنان خفه نماید ولی حس ملیت ما اجازه نمی‌دهد که بیش از این مستمع نغمه‌های شوم دشمنان باشیم شما نمایندگان مردم غیور بلوچستان مراتب جانبازی و فداکاری ما عشایر و مرزداران را بساحت مقدس مجلس معروض دارید و از پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر و پدر تاجدار استدعا نمائید تا اجازه فرمایند با شعف و علاقه جان خود را در راه حفظ و حراست ایران عزیز فدا سازیم از طرف ایل ریگی مهراله ریگی – مریم ریگی- محمدرضا ریگی- مجید ریگی- محمدیوسف ریگی- از طرف ایل شهنوازی خان‌محمد نیکبخت مهراب شهنوازی از طرف ایل گمشادی زهی خلیل گمشاد زهی برکت گمشاد زهی از طرف ایل شه‌بخش پر دل شه‌بخش نیک محمد شه‌بخش»

این بود پشتیبانی بی‌چون و چرای مردم سیستان و بلوچستان که بنده شمه‌ای از آن را اینجا منعکس کردم فقط برای اطلاع جناب آقای پزشکپور می‌خواستم عرض کنم که حکومت عراق تنها به راندن ایرانیان مقیم عراق اکتفا نکرده بلکه تمام فارسی زبانان را شنیده‌ام که از آنجا اخراج می‌کنند و حتی اینقدر گیج شده‌اند که حتی اتباع دولت افغانستان را که بزبان فارسی سخن می‌گویند قاطی ایرانیان اخراج کرده‌اند اعمال حکومت بغداد مورد تنفر ایرانیان و تمام جهانیان است زیرا اعمالی که این دولت انجام می‌دهد اصولاً در دنیای متمدن امروز نظیر ندارد و ان‌شاءالله که در مجامع بین‌المللی همانطور که توضیح فرمودند ما بتوانیم حرفهای حق خودمان را به ثبوت برسانیم و از اعمال بی‌رویه یک دولت متجاسر که بیش از همه به ملت خودش هم ظلم می‌کند جلوگیری بکنیم دولت عراق متأسفانه چون برای مردم خودش کاری انجام نمی‌دهد می‌خواهد مردم خودش را از کارهای بی‌رویه غافل نگهدارد بنده دوستی داشتم که در ایام عید بعراق رفته بود می‌گفت که با یکی از اتباع عراق در بغداد صحبت می‌کرده و آن شخص که خودش عراقی بوده به این دوست من گفته بود که در این چند سال که دولتهای نظامی بزور سرنیزه بر مردم عراق حکومت می‌کنند حتی یک دبستان نساخته‌اند در حالی که مملکت ما علی‌رغم دشمنان امروزه تمام هم و غمش را صرف آبادی و عمران می‌کند و ما همین دیروز ناظر بودیم که رئیس دولت ما جناب آقای هویدا و همکاران در بنادر جنوب و در بندرعباس به تنهائی پروژه‌ای به مبلغ هزار میلیون دلار تصویب کردند که انجام بشود و الحمدالله ما در راه ترقی و تعالی و رفاه ملت پیش می‌رویم ولی آنها هر چه دارند و ندارند خرج تبلیغ و اسلحه و آدم‌کشی می‌کنند این است که بنده از طرف مردم بلوچستان خواستم این امر را در اینجا منعکس کنم تا برای عمال حکومت بغداد سوء تفاهمی پیش نیاید متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای پردلی دو دقیقه وقت دارید تشریف بیاورید.

پردلی- تلگرافاتی از سیستان رسیده از کلیه طبقات: عالم، کشاورز، اصناف، تاجر، مرزنشین، طایفه و فرهنگی که بمقام ریاست تقدیم می‌کنم و از من خواسته‌اند که در پشت این تریبون باز مراتب فداکاری و جانبازی آنها را برای میهن، بامر شاهنشاه به پیشگاه همایونی و ملت ایران تقدیم نمایم (احسنت- احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس- راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاظم‌زاده وزیر مشاور

۴- تقدیم دو فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاظم‌زاده وزیر مشاور

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر کاظم‌زاده فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر کاظم‌زاده (وزیر مشاور)- جناب آقای رئیس نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، لایحه‌ای است برای اصلاح بودجه که تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم و همچنین نسبت به قانون استخدام چون ظرف این دو سال اخیر بررسیهائی شد و اصلاحاتی در پاره‌ای از مواد لازم بود لایحه‌ای برای اصلاح پاره‌ای از مواد قانون استخدام تهیه شده که تقدیم ساحت مجلس شورای ملی می‌کنم.

رئیس- بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره صورت دیون بوسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۵- تقدیم یک فقره صورت دیون بوسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- با اجازه مقام محترم ریاست صورتی است از دیون وزارت علوم و آموزش عالی که بایستی در کمیسیون بودجه مورد بررسی قرار بگیرد برای ارجاع به کمیسیون تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس- بکمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی بعهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش و ابلاغ بدولت

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی بعهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش و ابلاغ بدولت

رئیس- گزارش شور دوم راجع به پروتکل الحاقی بعهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۴۲۵۱۸ مورخ ۲۹ /۱۱ /۱۳۴۷ ارسالی از مجلس سنا راجع بپروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش را که گزارش شور اول آن به شماره ۸۸۶ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به پروتکل الحاقی بعهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش

ماده واحده- پروتکل الحاقی بعهدنامه مودت واقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش مورخ ۹ سپتامبر ۱۹۵۹ که مشتمل بر یک مقدمه و ۳ ماده می‌باشد و در تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۴۷ برابر ۳۰ دسامبر ۱۹۶۸ در تهران به امضای نمایندگان مختار دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- ایرج مهرزاد.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال بمجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال بمجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم راجع بتأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۴۶۴- ۱۱ /۳ /۱۳۴۸ دولت راجع بتأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۵۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:

لایحه قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده ۱- بهریک از داوطلبان خدمت در رشته‌های پزشکی نیروهای مسلح شاهنشاهی فارغ‌التحصیل دانشکده‌های داخل یا خارج که برابر مقررات قانون استخدام کشوری یا قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی داوطلب استخدام در نیروهای مسلح شاهنشاهی بشوند بشرط سپردان تعهد انجام خدمت، حداقل معادل دو برابر سنوات تحصیلی مربوط در بدو استخدام، بازاء هر سال تحصیل آنان در دانشکده‌های مربوطه و دوره‌های تخصصی رشته‌های مزبور مبلغی معادل هزینه‌هائیکه از بودجه وزارت جنگ برای هر یک از دانشجویان رشته‌های مزبور در داخل کشور صرف می‌شود بعنوان هزینه تحصیلی پرداخت خواهد شد.

ماده ۲- مدت تحصیل این قبیل داوطلبان در دانشکده‌ها و دوره‌های تخصصی رشته‌های مزبور با پرداخت کسور بازنشستگی و همچنین مدت خدمت زیر پرچم (در صورت انجام خدمت مزبور) جزو سوابق خدمت رسمی آنان منظور و مبنای تعیین درجه یا پایه و قدمت خدمت در درجه یا پایه خواهد بود.

  • تبصره- مدت تحصیل (دوره دانشکده و دوره تخصصی) پزشکان- دندان‌پزشکان- داروسازانیکه در تاریخ تصویب این قانون بطور رسمی و برابر قانون استخدام کشوری در خدمت نیروهای مسلح شاهنشاهی هستند بشرط سپردن تعهد مذکور در ماده ۱ و پرداخت کسور بازنشستگی مربوط از لحاظ بازنشستگی جزو مدت خدمت رسمی آنها محسوب خواهد شد.

ماده ۳- دانشجویان دانشکده‌های پزشکی، دندان‌پزشکی، داروسازی که در جریان تحصیل داوطلب استخدام در نیروهای مسلح شاهنشاهی بشوند نیز مشمول مقررات مواد ۱ و ۲ این قانون خواهند بود.

ماده ۴- حقوق دانشجویان رسته‌های بهداری و دامپزشکی دانشکده افسری در سال اول تحصیلی ماهانه معادل یک برابر و در سال دوم تحصیلی معادل یک برابر و نیم در سال سوم تحصیلی معادل دو برابر مبنای حقوق خواهد بود.

  • تبصره- مبنای حقوق مذکور در این قانون مبنای مندرج در ماده ۵۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی با تغییرات حاصله در آن می‌باشد.

ماده ۵- داوطلبان مذکور در مواد ۱ و ۳ این قانون چنانچه در هر یک از سنوات تحصیلی از عهده امتحانات مربوط برنیامده باشند مدت سالهای تجدیدی جزو سوابق خدمت رسمی آنان محسوب نخواهد شد و به این مدت هزینه تحصیلی تعلق نخواهد گرفت.

ماده ۶- بپزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان نظامی ماهانه مبلغی بعنوان حق فنی بشرح زیر پرداخت خواهد گردید:

الف- پزشکان پنجاه درصد حقوق درجه مربوط.
ب- دندان‌پزشکان، داروسازان و دامپزشکان چهل درصد حقوق درجه مربوط.
  • تبصره ۱- حق فنی درجات امیری رسته‌های بهداری و دامپزشکی بر مبنای حقوق درجه سرهنگی پرداخت خواهد شد.
  • تبصره ۲- منظور از حقوق درجه مذکور در این ماده حقوق ماهنه دریافتی بدون احتساب حقوق سنواتی مذکور در ماده ۵۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی می‌باشد.

ماده ۷- به پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکانی که در تاریخ تصویب این قانون برابر مقررات قانون استخدام کشوری بطور رسمی در نیروهای مسلح شاهنشاهی مشغول خدمت هستند همچنین بپزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکانیکه برابر مقررات این قانون بطور رسمی در نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شوند ماهانه مبلغی بعنوان حق فنی بشرح زیر پرداخت خواهد گردید:

الف- پزشکان پنجاه درصد مجموع حقوق پایه و مزایای مربوط.
ب- دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان چهل درصد مجموع حقوق پایه و مزایای مربوط.
  • تبصره- منظور از حقوق و مزایای مندرج در این ماده حقوق و مزایائی است که وزارت بهداری بپزشکان، دندانپزشکان و داروسازان رسمی در شرایط مشابه پرداخت می‌نماید.

ماده ۸- تا زمانیکه میزان فوق‌العاده شغل مذکور در ماده ۳۸ قانون استخدام کشوری تعیین و پرداخت نشده است حق فنی پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان مشمول قانون استخدام کشوری شاغل در نیروهای مسلح شاهنشاهی بر مبنای مقررات ماده ۷ این قانون پرداخت خواهد گردید و پس از تعیین میزان فوق‌العاده شغل چنانچه مبلغ آن از پنجاه درصد حقوق پایه و مزایای مربوط در مورد پزشکان چهل درصد حقوق و مزایای پایه مربوط در مورد دندان‌پزشکان و داروسازان و دام‌پزشکان کمتر باشد مابه‌التفاوت فوق‌العاده شغل و حق فنی مذکور در این قانون کماکان قابل پرداخت خواهد بود.

ماده ۹- به اشخاص مشروحه زیر که در نیروهای مسلح شاهنشاهی انجام وظیفه نمایند اعم از اینکه با قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی یا قانون استخدام کشوری استخدام شده یا می‌شوند مبالغی بشرح زیر بعنوان حق فنی پرداخت خواهد شد:

الف- نرس ماما- نرس- ماما- تکنیسین‌های مشاغل پزشکی- بهیار- پزشکیار و نظائر آنها و یا درجه‌دار پرستار (یا پزشکیار یا دامپزشکیار یا کمک دامپزشک که دوره آموزشگاه معین پزشکی یا پزشکیاری یا گروهبانی پرستاری یا معین دامپزشکی یا کمک دامپزشکی را طی نموده باشند) سی درصد حقوق و مزایا.
ب- حداقل حقوق یا دستمزد افرادی که با وسائل فیزیکی پزشکی یا رادیولژی کار می‌کنند پنج هزار ریال و برای خدمه حداقل چهار هزار ریال خواهد بود.

ماده ۱۰- به پزشکان- دندان‌پزشکان- داروسازان- دامپزشکان- نرس ماما- ماما- نرس- تکنیسین‌های مشاغل پزشکی- پرستار- بهیار- پزشکیار- درجه‌دار پرستار- دامپزشکیار- کمک دامپزشک که طبق قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شده یا می‌شوند و محل خدمتی آنها در نقاطی غیر از مراکز استانها (به استثنای استان ساحلی بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان) باشد علاوه بر حق فنی مربوط سی درصد حقوق به عنوان فوق‌العاده خارج از مرکز پرداخت می‌شود و در نقاط بد آب و هوا علاوه بر مزایای فوق از مزایای سایر کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی که در نقاط درجه ۱ و ۲ خدمت می‌کنند استفاده خواهند نمود. و در مورد آنانی که طبق قانون استخدام کشوری استخدام شده یا می‌شوند برابر قوانین و مقررات استخدامی مربوط عمل خواهد شد.

ماده ۱۱- حق فنی و مزایای خارج از مرکز مذکور در این قانون بشرطی بمشمولین ماده ۹ تعلق می‌گیرد که عملا «در رشته فنی مربوط و یا در مشاغل سازمانی که اجباراً» بایستی از پرسنل فنی استفاده شود انجام وظیفه نمایند.

ماده ۱۲- اجرای مقررات این قانون موکول به تأمین اعتبار لازم در بودجه‌های وزارت جنگ- ژاندارمری- شهربانی کل کشور می‌باشد.

مخبر کمیسیون نظام- حکیمیان.

گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۲۷ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع بتأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر بهبهانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۵ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع بتأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری- دیهیم.

رئیس- ماده اول مطرح است، قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- بهر یک از داوطلبان خدمت در رشته‌های پزشکی نیروهای مسلح شاهنشاهی فارغ‌التحصیل دانشکده‌های داخل یا خارج که برابر مقررات قانون استخدام کشوری یا قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی داوطلب استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشوند بشرط سپردن تعهد انجام خدمت، حداقل معادل دو برابنر سنوات تحصیلی مربوط در بدو استخدام بازاء هر سال تحصیل آنان در دانشکده‌های مربوطه و دوره‌های تخصصی رشته‌های مزبور مبلغی معادل هزینه‌هائیکه از بودجه وزارت جنگ برای هر یک از دانشجویان رشته‌های مزبور در داخل کشور صرف می‌شود بعنوان هزینه تحصیلی پرداخت خواهد شد.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- مدت تحصیل این قبیل داوطلبان در دانشکده‌ها و دوره‌های تخصصی رشته‌های مزبور با پرداخت کسور بازنشستگی و همچنین مدت خدمت زیر پرچم (در صورت انجام خدمت مزبور) جزو سوابق خدمت رسمی آنان منظور و مبنای تعیین درجه یا پایه و قدمت خدمت در درجه یا پایه خواهد بود.

  • تبصره- مدت تحصیل (دوره دانشکده و دوره تخصصی) پزشکان- دندان‌پزشکان- داروسازانی که در تاریخ تصویب این قانون بطور رسمی و برابر قانون استخدام کشوری در خدمت نیروهای مسلح شاهنشاهی هستند بشرط سپردان تعهد مذکور در ماده ۱ و پرداخت کسور بازنشستگی مربوط از لحاظ بازنشستگی جزو مدت خدمت رسمی آنها محسوب خواهد شد.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- دانشجویان دانشکده‌های پزشکی، دندان‌پزشکی، داروسازی که در جریان تحصیل داوطلب استخدام در نیروهای مسلح شاهنشاهی بشوند نیر مشمول مقررات مواد ۱ و ۲ این قانون خواهند بود.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- حقوق دانشجویان رسته‌های بهداری و دامپزشکی دانشکده افسری در سال اول تحصیلی ماهانه معادل یک برابر و در سال دوم تحصیلی معادل یک برابر و نیم در سال سوم تحصیلی معادل دو برابر مبنای حقوق خواهد بود.

  • تبصره- مبنای حقوق مذکور در این قانون مبنای مندرج در ماده ۵۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی با تغییرات حاصله در آن می‌باشد.

رئیس- در ماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده چهارم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- داوطلبان مذکور در مواد ۱ و ۳ این قانون چنانچه در هر یک از سنوات تحصیلی از عهده امتحانات مربوط برنیامده باشند مدت سالهای تجدیدی جزو سوابق خدمت رسمی آنان محسوب نخواهد شد و به این مدت هزینه تحصیلی تعلق نخواهد گرفت.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده ۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- بپزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان نظامی ماهانه مبلغی بعنوان حق فنی بشرح زیر پرداخت خواهد گردید:

الف- پزشکان پنجاه درصد حقوق درجه مربوط.
ب- دندان‌پزشکان، داروسازان و دامپزشکان چهل درصد حقوق درجه مربوط.
  • تبصره ۱- حق فنی درجات امیری رسته‌های بهداری و دامپزشکی بر مبنای حقوق درجه سرهنگی پرداخت خواهد شد.
  • تبصره ۲- منظور از حقوق درجه مذکور در این ماده حقوق ماهانه دریافتی بدون احتساب حقوق سنواتی مذکور در ماده ۵۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی می‌باشد.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ آقای دکتر کیان فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر کیان- با اجازه مقام ریاست در ماده ۶ یک اختلافی بین پرداخت پزشکان و دندانپزشکان هست که باید اینجا توضیح بدهم که هیچ توهمی برای جامعه داندانپزشکی پیش نیاید که مبادا مجلس خواسته باشد ارزش یا بی‌تحصیلی کرده باشد زیرا از نظر قانون استخدام هیچ تفاوتی بین پزشک و دندان‌پزشک نیست اینجا صرفاً احتیاج ارتش به پزشک است که یک مبلغی اضافه می‌پردازد و برای اینکه این سوء تفاهم پیش نیاید بنده اجازه خواستم که این توضیح را بدهم.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۶ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- به پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکانیکه در تاریخ تصویب این قانون برابر مقررات قانون استخدام کشوری بطور رسمی در نیروهای مسلح شاهنشاهی مشغول خدمت هستند همچنین بپزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکانی که برابر مقررات این قانون بطور رسمی در نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شوند ماهانه مبلغی بعنوان حق فنی بشرح زیر پرداخت خواهد گردید:

الف- پزشکان پنجاه درصد مجموع حقوق پایه و مزایای مربوط.
ب- دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان چهل درصد مجموع حقوق پایه و مزایای مربوط.
  • تبصره- منظور از حقوق و مزایای مندرج در این ماده حقوق و مزایائی است که وزارت بهداری بپزشکان، دندانپزشکان و داروسازان رسمی در شرایط مشابه پرداخت می‌نماید.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- تا زمانی که میزان فوق‌العاده شغل مذکور در ماده ۳۸ قانون استخدام کشوری تعیین و پرداخت نشده است حق فنی پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و دامپزشکان مشمول قانون استخدام کشوری شاغل در نیروهای مسلح شاهنشاهی بر مبنای مقررات ماده ۷ این قانون پرداخت خواهد گردید و پس از تعیین میزان فوق‌العاده شغل چنانچه مبلغ آن از پنجاه درصد حقوق پایه و مزایای مربوط در مورد پزشکان چهل درصد حقوق و مزیای پایه مربوط در مورد دندان‌پزشکان و داروسازان و دام‌پزشکان کمتر باشد مابه‌التفاوت فوق‌العاده شغل و حق فنی مذکور در این قانون کماکان قابل پرداخت خواهد بود.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده ۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- به اشخاص مشروحه زیر که در نیروهای مسلح شاهنشاهی انجام وظیفه نمایند اعم از اینکه با قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی یا قانون استخدام کشوری استخدام شده یا می‌شوند مبالغی بشرح زیر بعنوان حق فنی پرداخت خواهد شد:

الف- نرس ماما- نرس- ماما- تکنیسین‌های مشاغل پزشکی- بهیار- پزشکیار و نظائر آنها و یا درجه دار پرستار (یا پزشکیار یا دامپزشکیار یا کمک دامپزشک که دوره آموزشگاه معین پزشکی یا پزشکیاری یا گروهبانی پرستاری یا معین دامپزشکی یا کمک دامپزشکی را طی نموده باشند) سی درصد حقوق و مزایا.
ب- حداقل حقوق یا دستمزد افرادی که با وسائل فیزیک پزشکی یا رادیولژی کار می‌کنند پنج هزار ریال و برای خدمه حداقل چهار هزار ریال خواهد بود.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ تیمسار کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

تیمسار کاتوزیان- در ماده ۹ قسمت الف باید به اینصورت باشد الف خطی فاصله نرس ماما خطی فاصله نرس خطی فاصله ماما، مثل اینکه ماما را از قلم انداخته‌اند.

رئیس- بهمین صورت خوانده شد. نسبت بماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بماده ۹ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- به پزشکان- دندان‌پزشکان داروسازان- دامپزشکان- نرس ماما- ماما- نرس- تکنیسین‌های مشاغل پزشکی- پرستار- بهیار- پزشکیار- درجه‌دار پرستار- دامپزشکیار- کمک دامپزشک که طبق قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شده یا می‌شوند و محل خدمتی آنها در نقاطی غیر از مراکز استانها (به استثنای استان ساحلی بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان) باشد علاوه بر حق فنی مربوط سی درصد حقوق به عنوان فوق‌العاده خارج از مرکز پرداخت می‌شود و در نقاط بد آب و هوا علاوه بر مزایای فوق از مزایای سایر کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی که در نقاط درجه یک و ۲ خدمت می‌کنند استفاده خواهند نمود و در مورد آنانیکه طبق قانون استخدام کشوری استخدام شده یا می‌شوند برابر قوانین و مقررات استخدامی مربوط عمل خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۰ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- حق فنی و مزایای خارج از مرکز مذکور در این قانون بشرطی به مشمولین ماده ۹ تعلق می‌گیرد که عملا در رشته فنی مربوط و یا در مشاغل سازمانی که اجباراً بایستی از پرسنل فنی استفاده شود انجام وظیفه نمایند.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۱ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- اجرای مقررات این قانون موکول بتأمین اعتبار لازم در بودجه‌های وزارت جنگ- ژاندارمری- شهربانی کل کشور می‌باشد.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستائی راجع به تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستائی راجع به تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران

رئیس- گزارش شور اول لایحه راجع به تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون اصلاحات ارضی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستائی در جلسه روز دوشنبه ۲۶ /۳ /۴۸ با حضور آقای وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی لایحه شماره ۱۳۹۲۰- ۲ /۳ /۴۸ دولت راجع به تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران را که به شماره ۸۸۷ چاپ گردیده برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران

ماده ۱- برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی و زارعین و اشخاصی که مستقیماً بامر کشاورزی اشتغال دارند و موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است با انتقال قسمتی از منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران ببانک کشاورزی ایران، بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

  • تبصره ۱- میزان و نسبت منابع مالی قابل انتقال سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران ببانک تعاون کشاورزی ایران به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تصویب هیئت وزیران تعیین خواهد شد.
  • تبصره ۲- از تاریخ تصویب اساسنامه و آئین‌نامه عملیات اعتباری بانک تعاون کشاورزی ایران سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران از محل سرمایه خود وام و اعتباری بشرکتهای تعاونی روستائی پرداخت نخواهد نمود.

ماده ۲- بانک تعاون کشاورزی ایران در مورد وصول مطالبات و انجام تعهدات و حقوق متعلقه قائم مقام قانونی بانک کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران خواهد بود.

ماده ۳- سهام بانک تعاون کشاورزی ایران قابل انتقال به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی بوده و اتحادیه‌های مزبور می‌توانند سهام بانک تعاون کشاورزی ایران را خریداری نمایند.

ماده ۴- جلسات مجامع عمومی بانک تعاون کشاورزی ایران با شرکت نمایندگان اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی صاحب سهم که بالمآل نمایندگی زارعین عضو شرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزان عضو شرکتهای تعاونی کشاورزی تابع خود را بر عهده خواهند داشت تشکیل می‌گردد.

نمایندگی سهام دولت در جلسات مجامع عمومی بانک و ریاست جلسات مذکور با وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی خواهد بود.

ماده ۵- رئیس بانک تعاون کشاورزی ایران به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تأیید هیئت وزیران با فرمان ملوکانه برای مدت سه سال به این سمت منصوب می‌شود. عزل و انتصاب مجدد او باین سمت بلامانع است.

ماده ۶- نسبت تخصیص اعتبارات قابل پرداخت بانک تعاون کشاورزی ایران برای: تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی، طرحهای افزایش تولیدات کشاورزی، کشاورزان و دامدارانی که هنوز موجبات عضویت آنان در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است در فروردین ماه هر سال وسیله هیئت عالی برنامه تعیین و بوزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی ابلاغ می‌شود.

ماده ۷- اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تأیید شورای پول و اعتبار با تصویب کمیسیونهای اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و دارائی و استخدام مجلسین به مورد اجرا گذارده می‌شود و اساسنامه سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران نیز وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مذکور در این ماده به مورد اجرا گذارده خواهد شد و مادام که اساسنامه‌های مربوط به تصویب نرسیده است مقررات اساسنامه‌های فعلی بانک کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران قابل اجرا خواهند بود.

ماده ۸- بانک تعاون کشاورزی ایران منحصراً طبق مقررات این قانون و اساسنامه مذکور در ماده ۷ عمل خواهد کرد و مواردیکه در این قانون و اساسنامه بانک پیش‌بینی نشده باشد تابع مقررات قانون تجارت خواهد بود.

ماده ۹- بوزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی اجازه داده می‌شود که برای اجرای قانون بیمه‌های اجتماعی روستائیان و سایر وظایف محوله بخود در حدود امکانات بانک تعاون کشاورزی ایران از وجود کارکنان و سایر مقدورات بانک مزبور استفاده نماید. حقوق و مزایای این قبیل کارکنان کماکان از محل اعتبارات مربوط وسیله بانک تعاون کشاورزی ایران پرداخت خواهد شد.

ماده ۱۰- بانک تعاون کشاورزی ایرن علاوه بر انجام وظایف و تکالیفی که در اساسنامه آن مقرر خواهد شد مسؤول انجام وظایف و تکالیفی است که به موجب قوانین و مقررات اصلاحات ارضی عهده بانک کشاورزی ایران محول گردیده است.

مخبر کمیسیون اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مهندس اسدی سمیع.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ /۳ /۱۳۴۸ با حضور معاونان پارلمانی وزارت کشاورزی و وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی لایحه دولت راجع بتشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران را برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اصلاحات ارضی را تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس ریاحی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ /۳ /۴۸ با حضور آقای ممتاز معاون وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی لایحه دولت راجع بتشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اصلاحات ارضی را تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری- محمد دیهیم.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ /۳ /۴۸ با حضور معاونان پارلمانی وزارت دارائی و وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی لایحه دولت راجع بتشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران را برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اصلاحات ارضی را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای فرهادپور تشریف بیاورید.

فرهادپور- اگر همکاران محترم بخاطر داشته باشند در موقع بحث در بودجه سال ۱۳۴۸ بنده پیشنهادی از طرف فراکسیون پارلمانی حزب مردم تقدیم کردم که اساس و پایه این لایحه بود و خوشوقتم که در آن روز جناب آقای نخست‌وزیر که استثنائاً شخص ایشان سعی دارند مطالب اصولی از هر گروه و دسته‌ای که باشد مورد توجه قرار بدهند وعده فرمودند یک لایحه مطالعه شده و کاملی به مجلس خواهند آورد بنده بر اساس این وعده پیشنهاد خودم را پس گرفتم و امروز متشکرم که دولت بوعده خودش وفا کرده است و این لایحه به مجلس تقدیم شده است ولی قطعاً اسباب تعجب خواهد بود برای همکاران ارجند که وقتی لایحه‌ای بر پایه و اساس مطالعات و پیشنهادات ما تهیه شده بنده چرا بعنوان مخالف با آن لایحه صحبت می‌کنم ما بکرات در پشت این تریبون اعلام کردیم که در کارهای مملکتی از هر نوع کمک و معاضدت فکری و عملی برای تسریع در پیش‌برد هدف‌های اجتماعی و هدف‌های انقلاب سفید ایران کوتاهی نداریم (صحیح است) و هیچگاه آرزوی شکست دولتها را نداشته‌ایم چون مصلحت مملکت و ارزش وقت و سرمایه و امکانات را در جهت مصالح ملی بیش از این می‌دانیم که فکر بکنیم خدای نکرده دولتی در کارش توفیق پیدا نکند چون دولت، دولت حزب مخالف ما است. انتظار ما این بود که وقتی نظر اساسی و اصولی ما مورد قبول دولت واقع شد از نتیجه مطالعات ما در این زمینه هم استفاده می‌کردند وب طور قطع اگر از ما می‌واستند از در اختیار گذاردن مطالعات مدونی که در حزب داشتیم بهیچوجه من‌الوجوه امساک نداشتیم و نداریم در شرایط کنونی هم سعی ما این خواهد بود که با طرح پیشنهادات اساسی و اصولی حزب بتوانیم لایحه‌ای را که دولت برای بهتر نتیجه گرفتن در یک امر بسیار مهم اجتماعی به مجلس تقدیم کرده است در کمیسیونها مطرح بکنیم امید و آرزوی ما اینست که به مسائل اصولی که در کمیسیون مطرح خواهیم کرد بدون تعصب توجه بشود بنده باید عرض کنم این لایحه بسرنوشت اکثریت قاطعی از مردم مملکت ما بستگی دارد اکثریتی که بقول آقای وزیر اصلاحات ارضی ۶۵% از اجتماع ملت ایران را دربرمی‌گیرد این ۶۵% نیروئی هستند، قشر و طبقه‌ای هستند که بطور نسبی سالمتر و پاکتر و دست نخورده‌تر از سایر قشرهای اجتماعی باقیمانده‌اند معتقدات عمیق مذهبی و ملی دارند به زمینی که در آن متولد شده‌اند و موطن آنها است عشق می‌ورزند به شاهنشاهی که حافظ استقلال وطن آنها و حافظ وطن آنها است عشق می‌ورزند و در راهش آماده همه گونه فداکاری هستند این مردم که قشر عظیم و اصیل از جامعه ایرانی را تشکیل می‌دهند صاحب تمام هوش و فراست و ذکاوتی هستند کهک به حد اعلی در نژاد ایرانی وجود دارد بنده می‌خواهم حضور آقایان عرض کنم تأثیر اجرای مواد انقلاب سفید ایران از نظر اجتماعی از نظر رشد فکری و سیاسی در این طبقه بمراتب سریعتر و بیشتر از رشد ۱۲% اقتصادی است که آنهم بجای خود قابل تقدیر است و بکرات بنده عرض کرده‌ام تحرک دستگاههای دولتی بایستی بحدی اضافه شود که بتواند پا به پای پیشرفت اجتماعی و رشد فکری این طبقه گام بردارد و از آنها عقب نماند کشاورز ایرانی قبل از آنکه در سایه عنایت شاهنشاه آریامهر صاحب زمین و آب و ملک و باغ و خانه بشود از موهبت آزادی برخوردار شده و از قید اسارت چندین قرن نجات یافته و امروز باید برای او، برای عقیده او، برای معتقدات او احترامی فوق‌العاده قائل بود چون این قشر از جامعه ما و این اکثریت مطلق راهی جز راه شاه مملکت راهی جز راه منافع مملکت نمی‌پیماید و تحت تعلیمات و ارشاد رهبر عالیقدر ملت ایران به آن درجه از رشد و کمال رسیده‌اند که می‌دانند تحقق حکومت مردم بر مردم تحقق دموکراسی پیشرفته ایران از طریق شرکت این افراد در احزاب قانونی مملکت است بحث ما در اینجا بخاطر خاطرات تلخی است که از روش گذشته بانک کشاورزی داریم و اگر ان‌شاءالله توضیحات آقای وزیر اصلاحات ارضی برای ما در پاسخ عرایض بنده قانع کننده باشد بنده تلگرافها و شکایاتی را که در حزب مردم موجود است برای رسیدگی حضور ایشان تقدیم خواهم کرد بحث بر این است که این کشاورز آزاد شده بایستی بطور طبیعی از راه صحیح و اساسی تحت تبلیغ، ارشاد و راهنمائی قرار بگیرد تا بمیل و اراده شخصی در یکی از مکتب‌های مجاز سیاسی مملکت شرکت کند همگامی کند همراهی کند همانطور که هیچ عضوی از اعضای بانک کشاورزی یا بانک تعاون کشاورزی که بموجب این لایحه در آینده تشکیل خواهد شد مجبور و ملزم باین نیست که چون وزیر آنها معاون دبیر کل حزبی بوده است یا قائم‌مقام دبیر کل حزبی است حتماً باید عضو آن حزب بشود این افراد در وظیفه‌شان مطیع دستوراتند ولی در سلیقه سیاسیشان تا آن حد که مجاز و قانونی است آزاد و مختار هستند (صحیح است) به همین دلیل هیچ عضوی از اعضای این بانک یا هر یک از دستگاههای دولتی در قبال خدمتی که ملزم است نسبت به روستائی انجام بدهد اعم از اینکه عضو حزب مردم باشد یا حزب ایران نوین یا حزب پان ایرانیست، حق ندارد بمناسبت وظیفه خودش بر آن فرد تحمیل عقیده بکند (احسنت) حق ندارد که در مراجعات و توقعات قانونی و خواسته‌های قانونی نسبت به امکانات دولتی افراد را تحت فشار و محظور قرار بدهد (دکتر حبیب‌اللهی- عقیده آزاد است) بهمین دلیل عرض می‌کنم که زارع هم آزاد است اگر عضو حزب ایران نوین هم نبود فلان کارمند عضو بانک کشاورزی در فلان شهرستان حق ندارد بگوید که به تو وام نمی‌دهم مگر اینکه این ورقه را امضاء کنی (عباس میرزائی- اینطور نیست) خدا کند که چنین نباشد (چند نفر از نمایندگان اکثریت- نفرمائید چنین مطلبی درست نیست) خدا کند که چنین نباشد و ما اشتباه کرده باشیم کمال آرزوی من در این است که نامه‌ها و تلگرافها و شکایاتیکه نسبت به اعمال گذشته هست، خدمت آقای وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مملکت می‌دهم (یکنفر از نمایندگان- صحیح است وزیر اصلاحات ارضی مملکت) ایشان تشریف بیاورند پس از یکماه رسیدگی بما بفرمایند که شکایات صحیح بوده است یا نبوده است (عباس میرزائی- مسلم نبوده است) بنده در عرایبضی که می‌کنم هیچوقت عاشق حرف خودم نیستم قضاوت قطعی نمی‌کنم عرض کردم ما نامه‌ها و تلگرافها و شکایات زیادی داریم عرض نکردم که واقعاً این‌ها راست می‌گویند باید رسیدگی کرد و احقاق حق کرد و بیشتر از همه بنده انتظار دارم جناب آقای ولیان وزیر محترم اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مملکت در پشت این تریبون توضیح بفرمایند که قطعاً هم همینطور خواهد بود که این بانک تعاون کشاورزی ایران است نه بانک تعاون سازمان روستایی حزب ایران نوین (احسنت) (دکتر دادفر- هر دو یکی است) اگر اینطور تصور بفرمائید عرایض بنده را تأیید کرده‌اید چون ممکن است در ایران باشند کشاورزانی که عضو حزب ایران نوین نیستند و بهمین دلیل ما مدارکی ارائه می‌دهیم خدمتتان، از خیلی از امتیازها محروم هستند سال گذشته در منطقه انتخابیه بنده که جرمشان این است که نماینده آنها جزو اقلیت است، سیل آمد بانک کشاورزی وعده کرد که مطالبات خودش را تمدید خواهد کرد آقای دکتر دادفر هیچ عقل سلیمی حکم نمی‌کند که برای کشاورز بدهکار ما بیائیم در ماه خرداد تقاضای توقیف بکنیم.

(دکتر دادفر- برای همین بود که این لایحه آمده است).

اجازه بفرمائید ما از گذشته حرف می‌زنیم من که قصاص قبل از جنایت نمی‌کنم بنده می‌خواهم این آقای وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی بفرمایند که در آیندهاینطور نخواهد بود آن هم بانک شماست آنهم مال شما بوده است آنهم رویه‌ای بوده است که تا به حال انجام شده آمده‌اند در ماه خرداد برای وصول طلب اجرائیه صادر کرده‌اند، یک بانک تجارتی کوچک خصوصی هم آنقدر عقلش می‌رسد که اگر قدرت فعاله بدهکار را گرفت پرداخت طلب موکول به محال می‌شود در فصل خرداد کشاورز را نباید توقیف کرد ولو بدهکار باشد باید گذاشت محصولش را بردارد و موقع برداشت م حصول رفت مطالبه حق کرد در این موقعیت که یک زراعتی را کاشته اگر شما برایش اجرائیه صادر کنید مانع کارش بشوید حبسش کنید کی درو کند کی جمع‌آوری محصول کند و اگر این کار را نکرد از کجا طلب بانک را بدهد و این خسارتی است که به مملکت زده می‌شود مسأله‌ای که اینجا مورد بحث است این است که بنده از شما نمایندگان مطبوعات از دستگاههای تبلیغاتی دولت استدعا دارم توضیحاتیکه آقای وزیر اصلاحات ارضی در پاسخ عرایض بنده می‌فرمایند برای اینکه سرمشق و رویه برای تمام اعضای بانک تعاون کشاورزی ایران باشد بکرات در رادیو تکرار کنند که خدای نکرده یک عضو متعصب حزب مردم هم به کشاورز متقاضی فشار نیاورد و تحمیل عقیده نکند این یک اصلی است که در مورد این قشر بکر سالم دست نخورده اگر اشتباه کنیم و درست عمل نکنیم سال‌های سال خسارت و ضررش را خواهیم کشید مسأله دیگری که در اینجا مورد بحث است و پایه‌ای از پیشنهاد ما بود در تمرکز تمام امکانات مالی دولت در اختیار وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی برای حمایت از زارعین، چون وظیفه قانونگذاری و اجرای قانون از نظر اصلاحات ارضی مرحله‌اش گذشت و قوانینش تصویب شد و تمام شد و امروز وزارت اصلاحات ارضی وظایف اساسی دیگر در پیش دارد که در حقیقت بایستی اگر قبول داشته باشیم که مالکین خوبی هم بوده‌اند جانشین وظایفی باشند که در گذشته یک مالک خوب وطنپرست بشر دوست عادل منصف انجام می‌داده است با این تفاوت که بانک در سطح مملکت او در یک ده در یک روستا و این وزارتخانه امروز در سطح مملکت نسبت به کلیه کشاورزان که بعد از اجرای قوانین اصلاحات ارضی امروز مالکین کوچکی هسند باید وظایفی انجام بدهند اهم این وظایف بیمه این افراد است چه بیمه اجتماعی چه بیمه محصولات کشاورزی آقایان دنیای امروز در علم پیشرفت کرده است و خیلی از مشکلات آن حل شده است.

رئیس- آقای فردهادپور مطالبیکه می‌فرمائید به این لایحه مربوط نیست (فرهادپور- دو دقیقه دیگر اجازه بدهید مطالب مفیدی است که باید گفته شود) البته مطالب مفیدی است ولی مربوط به این لایحه نیست.

فرهادپور- هر طور بفرمائید به هر حال تلگرافهائی است از مردم قریه ضیاءآباد بخش رامند که به فاصله ۴ دقیقه در دو روز گذشته تگرگ هستی آنها، موجودیت و همه چیز این افراد را از بین برده است تقدیم و چون درا ین لایحه جایش نیست و بنده نمی‌دانم کدامیک از دستگاههای دولت مسؤول جوابگوئی و جبران خسارت این مردم و مردماین بخش هستند خدمت مقام ریاست تقدیم می‌کنم تا بهر دستگاهی که مصلحت می‌دانند ارجاع بفرمایند.

رئیس- آقای دکتر فریور بفرمائید.

دکتر فریور- با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران ارجمند در مورد این لایحه تذکراتی بنظرم رسیده که خودم را موظف می‌دانم به پاره‌ای از آنها اشاره کنم تا شاید مورد توجه واقع شود و وضع نامطلوبی که در گذشته درباره فعالیتهای بانک کشاورزی وجود داشته شاید ان‌شاءالله در آینده تکرار نشود البته با توجه به ماده اول این لایحه که عنوان می‌کند برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی و کشاورزی چنین بانکی تشکیل می‌شود بدون شک این وضع بسیار مطلوب است و باعث خواهد شد ما در مسیری قرار بگیریم که از نظر اجتماع کنونی ما مورد نیاز قطعی ماست یعنی تقویت تعاونیها تقویت تشریک مساعی مردم همکاری مردم با همدیگر و با سازمانهای مربوطه‌شان که متأسفانه تاکنون یکی از نقایص بزرگ اجتماع ما را تشکیل می‌داد و تلاش‌ها و فعالیتهائی خوشبختانه شروع شده تا این نقص از بین برود و این تلاش‌ها به رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر و مدیریت سازمان اصلاحات ارضی و تعاون روستائی فعلاً مقدماتش شاید در دهات و روستاها پیاده شده و امید است با این فعالیتهای ثمربخش کنونی نتایج مطلوب‌تری عایدمان بشود همانطوری که در مقدمه عرایضم عرض کردم در گذشته وضع طوری بود که رضایت کامل را فراهم نمی‌کرد و من خواستم در این مورد از فرصت استفاده کرده و به چند مورد اشاره کنم تا شاید مورد توجه مجریان امور و تشکیل دهندگان بانک تعاون کشاورزی قرار بگیرد و آن وضع دیگر تکرار نشود البته وضع سابق یک قسمت عمده‌اش ناشی از وضع اجتماعی ایران قبل از انقلاب ششم بهمن بود در آن موقع تمام افرادی که می‌توانستند از مزایای بانک کشاورزنی استفاده کنند شاید تعدادشان از چند هزار نفر تجاوز نمی‌کرد تمام سرزمین‌های روستایی دهات در تصرف آنها بود و بعنوان فعالیتهای کشاورزی قدرت بانک کشاورزی را در اختیار می‌گرفتند و متأسفانه پول‌های کلانی که از آن بانک گرفته می‌شد اغلب در غیر مورد و بیجا به مصرف می‌رسید در نتیجه بازده مطلوب را نمی‌داد و بارها شنیده یا در روزنامه‌ها خوانده‌ایم یا بطور خصوصی شنیده‌ایم که پولهای کلانی گرفته شده بمنظور فعالیت‌های کشاورزی ولی در جاهای غیر کشاورزی بمصرف رسیده اگر هم در پاره‌ای مواقع وامی بدست کشاورز می‌رسد کشاورزان واقعی این وامها را هم بعلت گرفتاریهای خصوصی و خانوادگی که اغلب افراد و خانواده‌ها به آن مبتلی هستند صرف پرداخت بدهی‌ها می‌کردند، به پارچه‌فروش بدهکار بود به عطار بدهکار بود به سلف‌خر بدهکار بود و باین صورت پرداخت می‌گردید و در نتیجه آن راندمانی را که این فعالیت‌ها داشته باشد بدست نمی‌داد و در حقیقت همه این اعتبارات و زحمات و کوششها بهدر می‌رفت برای همین است که آرزوی من این است که در سازمان جدید این مسائل بصورتی حل بشود که دیگر آن وضع بد گذشته تکرار نشود البته چنین امیدی هست که بعلت اینکه در جریان جدید به سازمانهای تعاون و اتحادیه‌های روستائی و کشاورزی توجه شده است و این پول بوسیله آن سازمانها که در محل هستند در محیط کار هستند در بین آن صنف هستند به مصرف واقعی برسد و راندمان واقعی را داشته باشد مسأله این است که احتیاجات واقعی روستانشینان و کشاورزان کشور را باید در نظر بگیریم که اینها چه می‌خواهند و با چه نوع اعتباراتی ما می‌توانیم به آنها مساعدت کنیم تا سطح کشت در مملکت بالا برود موقعیت کشاورز بهتر بشود و بتواند یک کشاورز با قدرت و در عین حال فعال و مفید درآید در شرایط موجود آنچه مورد نیاز کشاورز ما است مدرنیزه کردن کشاورزی است که این شرایط با قرض دادن با کمک کردن به خود کشاورزان شاید امکان‌پذیر نباشد در اینجاست که باید شرکتهای تعاونی و اتحادیه‌های تعاونی به این مسأله کشاورزی توجه بکنند تا بتوانند چنین نیاز واقعی کشاورزی ایران را با توجه به قطبهای مختلف و تشریک مساعی مردم و کشاورزان بمرحله عمل دربیاورند موضوعی که بکرات مورد بحث واقع شده و متأسفانه مورد توجه قرار نگرفت موضوع تثبیت وضع محصول کشاورز ما است می‌دانید آنچه که کشاورز ما را نگران می‌کند و اغلب دغدغه خاطر برایش فراهم می‌کند این است که نمی‌داند این محصولیکه بذرش را کاشته تا بدستش بیاید چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد آیا دچار سیل و بلاهای آسمانی و زمینی نمی‌شود؟ آیا بعد از اینکه محصول بدست آمد این محصول قیمت خواهد داشت؟ قادر به فروش خواهد بود یا خیر؟ بانک تعاون کشاورزی و فعالیتهای اتحادیه‌ها باید در این مسیر قرار گیرد که می‌بایست یک چنین تأمین خاطری برای کشاورزان فراهم بکند که در برابر حوادث بیاریش بشتابد محصولات کشاورزیش را بصورت تثبیت شده دربیاورد و در مقابل وام آنه محصولات کشاورزی را بپذیرد آن روزی که وزارت تولیدات کشاورزی تشکیل شد و بحث‌ها درباره این وزارتخانه بعمل آمد ما همه انتظار داشتیم که این وزارتخانه پس از تشکیل خود بچنین مسأله اساسی توجه می‌کند در مورد تثبیت نرخ محصولات کشاورزی تأمین آسودگی خاطر دهقانان در مورد وضع محصولشان ولی متأسفانه بعد از یک سال و خرده‌ای که از تأسیس این وزارتخانه گذشته هنوز آثاری از چنین کاری مشاهده نمی‌کنیم در صورتیکه در وهله اول تصور می‌شد فلسفه تشکیل این وزارتخانه برای تأمین همین منظور است در اینجا است که این فرصت مناسب باز هم بدست می‌آید با تشکیل یک چنین بانکی و تقویت این چنین شرکتها در این صورت است که دهقان ما می‌تواند اول از محصول خودش آسوده خاطر بشود و فعالیت خودش را با خیال راحت و با قدرت کامل انجام بدهد موضوع جالبتری که وجود دارد این است که متأسفانه در کشور ما هر سازمانی که بوجود می‌آید در وهله اول فکر می‌کند که دیگر متعلق به خودش است و تمام وظایفش متمرکز است در حفظ موجودیت و تقویت خودش، و فراموش می‌کند که این سازمان برای این بوجود آمده است که در مسیر یکی از کارهای اجتماع ما قرار بگیرد تا آن فعالیتهای دسته جمعی سازمانها را برای اصلاح وضع اجتماع ما به ثمر برساند این قدرت‌طلبی‌ها باعث می‌شود که وظایف اصلی و اساسی فراموش شود به عنوان نمونه همین مسأله را عرض می‌کنم که بانک کشاورزی فلسفه وجودیش آنچه هر فرد ساده‌ای می‌تواند از آن بفهمد و درک کند برای حمایت و کمک به کشاورزان بوجود آمده ولی همه بخاطر داریم که سال گذشته در اینجا بحثی شد که در هنگام زلزله خراسان بانک کشاورزی برای دهقانان زلزله‌زده اجرائیه صادر کرده بود مثل اینکه تنها توجه داشت که خودش وجود دارد و طلبش را باید وصول کند بهره‌ها و زیان دیرکردش را باید وصول کند یادش رفته بود که وظیفه‌اش این است که در هر شرایطی حداکثر امکان کمک را باید برای دهقان فراهم کند مسائل عمومی مملکت را باید سازمانها در نظر بگیرند آقایان همکاران ارجمند خاطرتان هست که سال گذشته بنده در اینجا سؤالی مطرح کردم از وزارتخانه‌های مربوطه راجع به موضوع کشت توتون در آذربایجان غربی سطح کشت توتون را از ۱۰ هزار هکتار آورده بودند به سه هزار هکتار استدلالشان هم صحیح یا غلط این بود که ما بیش از این احتیاج به توتون نداریم ولی من ضمن آن سؤال در کمیسیون رسیدگی به سؤالات نظر نمایندگان دولت و همکاران ارجمند را متوجه این مطلب کردم که درست است که دخانیات ممکن است احتیاج نداشته باشد ولی نحوه عملش در شرایط موجود مباینت با انقلاب اجتماعی ایران دارد چرا؟ برای اینکه با در نظر گرفتن آنچنان عایدانی آمدند اصلاحات ارضی را انجام دادند با در نظر گرفتن معدل آن عایدات دهقان یا کشاورزبه مالک یا بانک کشاورزی بدهکار شد اگر قرار است سطح کشت توتون پائین بیاید چون معدل درآمد کشاورز پائین می‌آید و سازمانها باید با همکاری با یکدیگر فکری برای جلوگیری از پائین آمدن معدل درآمد بکنند بعد سطح کشت را پائین بیاورند در حالیکه چنین مسئولیتی را دخانیات احساس نکرد باید در نظر بگیرند که تمام سازمانها در مقابل انقلاب اجتماعی ایران وظیفه دارند نمی‌توانند بگویند انقلاب اجتماعی را وزارت اصلاحات ارضی انجام می‌دهد من بانک کشاورزی هستم و وظیفه‌ای ندارم باید طلبم را وصول کنم یا دخانیات هستم به اندازه مصرفم توتون می‌کارم دخانیات و اصلاحات ارضی و بانک کشاورزی همه این سازمانها برای انجام این انقلاب اجتماعی تشکیل می‌شوند اگر کاری انجام می‌دهند که مباینت با کار یکدیگر دارد باید بنشینند و توافق کنند در این موارد مسائل دیگری پیش می‌آید مثلا این بانک و شرکتهای تعاونی و شرکتهای سهامی زراعی برای بهبود وضع کشاورزی ما بوجود آمده‌اند بدون شک کشاورزی می‌تواند خوب کار کند که از لحاظ تحصیل بچه‌هایش خیالش راحت باشد از لحاظ درمان بیماریهای خودش و فرزندانش تأمین داشته باشد (صحیح است) باعتقاد من این بانک بهر شکلی که بوجود بیاید تنها نباید تصور این را بکند که من فقط برای کشت و زرع فعالیت می‌کنم خوشبختانه با تحرکی که در سازمان اصلاحات ارضی است می‌شود امید داشت که باین مسائل توجه عمیق بشود و در حقیقت تأمین روح و جسم و زندگی دهقان را این سازمان همه جانبه در نظر بگیرد دهقانی که می‌خواهد خوب کار کند همانطور که عرض کردم باید تدمین از نظر بهداشت داشته باشد و وضع درمان خود و بچه‌هایش باید مرتب باشد از تحصیل بچه‌اش نگران نباشد بمدرسه دسترسی داشته باشد آب مشروب و سالم داشته باشد این امکان دارد همه یک جا متمرکز بشود و یک چنین سازمانهائی به نفع دهقانان بحرکت درآید و بعبارت بهتر به آن صورتی که سابق بانک کشاورزی که بصورت یک صرافی درآمده بود درنیاید این بانک جدید تمام هم خودش را در حقیقت باید منافع دهقان و کشاورز را بالاتر از منافع خصوصی و صرافی بانک بداند (صحیح است) در این صورت است که امکان هر نوع فعالیت برای جامعه ما داده می‌شود یکی از وزارتخانه‌هائیکه ما را در جریان فعالیت خودش قرار می‌دهد و تمام همکاران محترم در جریان هستند وزارت آبادانی و مسکن است که هر نوع فعالیتی که در شهرستانها انجام می‌شود یک نسخه از خبرش را برای ما می‌فرستند اگر توجه بفرمائید در چند ماه اخیر تمام این فعالیتها ناشی از زمینه‌ای شده است که در آن خودیاری دهقان و مردم وجود دارد یعنی کارهائی انجام شده که دهقان قادر بوده که آن ۱۰ درصد ۲۰ درصد ۵۰ درصدی که برایش تعیین شده بپردازد پس ما بخوبی احساس می‌کنیم که وقتی امکان مختصر خودیاری برای مردم فراهم می‌شود فعالیت آنها بمرحله درخشان می‌سد این بانک باید چنان امکاناتی را برای مردم فراهم کند و لازم نیست که خودشان برنامه ایجاد بکنند و مردم اگر قادرند فعالیت‌های عمرانی را دنبال بکنند همانطوری که عرض کردم باز هم اشاره می‌کنم و امیدوارم مورد توجه آقای دکتر ولیان قرار گیرد و آنهم تثبیت و تأمین محصول کشاورزان است که در اساسنامه این بانک امیدوارم مورد توجه قرار بگیرد که در مقابل وام محصول کاورزی که سازمانهای مربوطه کشت آنرا بدهقان ارائه داده‌اند پذیرفته شود اگر گفتیم کشت آن بدهقان ارائه شود بدین معنی است که متأسفانه تاکنون در این مورد هم از وزار تولیدات کشاورزی انتشار داشتیم برنامه برای کشت در ایران فراهم کنند که معلوم شود دهقان امسال گندم بکارد بهتر است یا جو که مثل سال‌های گذشته نشود که یکوقت سیب‌زمینی در مملکت پیدا نمی‌شد و سال بعد آنقدر زیاد شد که ریختند توی رودخانه‌ها و یا سایر محصولات نمی‌خواهم یکی یکی اسم ببرم یک چنین برنامه‌ای برای سطح روستائی باید وجود داشته باشد و اجرای آنرا از دهقان بخواهیم و اما در مورد مسأله احزاب هم که در اینجا اشاره شد منهم ناچارم نکته‌ای را در اینجا یادآور شوم و آن این است که در شرایط موجود توجه دادن مردم بداشتن پرنیب، طرز فکر مشخص، راه و روش معین ضرورتش کاملا احساس می‌شود یا بعبارت بهتر مسلحان جامعه احساس می‌کنند که حزبی شدن مردم لازم است اگر سازمانی پیدا شود که خدمات عمنمی انجام می‌دهد و بخواهد در این راه خدمت بکند و در نتیجه لازمه مراجعه مردم را بآن سازمان عضویت حزب بداند به عنوان یک خدمتگزار مردم اعلام می‌کنم که راهش این است که عضویت یکی از احزاب قانونی موجود خواسته بشود نه عضویت یک حزب بخصوص اگر ما چنین کاری بکنیم بزرگترین خدمت را باین سیاست انجام داده‌ایم یعنی احزاب می‌روند فعالیت می‌کنند عقیده خودشان را تبلیغ می‌کنند مردم را براه خودشان دعوت می‌نمایند در نتیجه اگر کسانی بحزب رفتند با ایمان و اعتقاد کامل می‌روند و برای آن حزب فعالیت می‌کنند و برای پیشبرد عقیده حزب فعالیت می‌کنند ولی اگر غیر از این باشد نه تنها خدمتی انجام نداده‌ایم بلکه بیش از پیش مردم را از احزاب گریزان کرده‌ایم متشکرم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر- باعتقاد من مسلماً یکی از بهترین و جامعترین لوایحی که لااقل در این دوره قانونگذاری که نتیجه آن عاید حال اکثریت مردم این مملکت یعنی کشاورزان ما هست تقدیم مجلس شده این لایحه تشکیل بانک تعاونی کشاورزی است (صحیح است) دلیل اینکه بنده این عرض را می‌کنم اینست که بانک کشاورزی که ما همه از آن ناراضی هستیم دلیل عدم رضایت این است که وقتی بوجود آمد با مقررات و اساسنامه و شرایطی بوجود مد که هنوز انقلاب ایران تحقق پیدا نکرده بود در آنروز اساساً بانک کشاورزی یک آلتی بود برای تأمین اغراض و منافع مالکین شما قبل از بهمن ۴۱ اگر به وامهائی که بانک کشاورزی داده مراجعه کنید وامهائی در رقم پائین خیلی کمتر می‌بینید ثانیاً تمام اینها که وام گرفته‌اند اگر نگاه کنید می‌بینید مالکین مملکت بوده‌اند که بزور سرمایه‌های بانک کشاورزی را گرفته‌اند سفته هم سفید داده‌اند و برنامه عمرانی را عمل نکرده‌اند این پولها را آوردند در تهران آپارتمان و خانه ساختند و باجاره دادند و بعد هم سندسازی کردند که بله بنده قنات را کنده‌ام مزرعه را آباد کرده‌ام مأمور بانک کشاورزی را می‌بردند و تصدیق می‌گرفتند.

(دکتر مهذب- پولها را می‌فرستادند خارج).

بقول شما پولها را می‌فرستادند خارج چرا اینطور شد اساساً این بانک برای این بوجود آمده بود یا وظیفه‌اش را اینطور تصور می‌کرده که کشاورز مملکت را تقویت بکند کشاورز مملکت هم آن کسی را تلقی می‌کرد که دارائیش در حد مالکیت است و بتواند در قبال آن وثیقه‌ای بگذارد و دارنده چنین وثیقه‌ای جز مالک کس دیگری نبود بعد از انقلاب ششم بهمن اوضاع عوض شد این نفوذ فئودالیسم را همه می‌دانیم که از بین رفته در نتیجه باید باین کشاورز کمک کاملی بشود همانطور که دوستان عزیز و همکاران گرامی تذکر دادند و می‌دانیم کمک بنحو کاملی شده نفوذ فئودالیسم از بین رفته اراضی تقسیم شده دهقان صاحب سرنوشت مالی و اقتصادی و سیاسی خود شده حالا باید اصلاحات ارضی دوره دوم خودش را شروع بکند اصلاحات ارضی با تقسیم اراضی تمام نشده اصلاحات ارضی بمعنی بهره‌برداری کامل روستا از زمین تا جائی که طبیعت اجازه می‌دهد باید دوام داشته باشد یعنی اگر در یک مزرعه مثلا پنج خروار گندم در یک هکتار بعمل می‌آید و این قابلیت را داشته باشد ما تمام امکانات را برای این چنین بهره‌برداری باید ایجاد کنیم این می‌شود معنی اصلاحات ارضی، مطلبی که حساس است، این است که الان بعد از انقلاب اجتماعی ایران و به محض اینکه شرکتهای تعاون روستائی بوجود آمد و این شرکت‌های تعاونی تا یکی دو سال جنبه آزمایش داشت، معلوم نبود این شرکت ما تا چه حد توفیق حاصل می‌کنند و تا چه اندازه می‌توانند سازمانشان را گسترش بدهند و تا چه اندازه می‌توانند اصل خودیاری روستاها را پرورش بدهند و بهم کمک کنند، خوشبختانه با تجارتی که بدست آمد معلوم شد شاید بهترین عوامل و بهترین سازمانهائی که برای حمایت زارعین از همدیگر و برای حمایت روستاها در سطح کلی بوجود آمده شرکت‌های تعاونی است اعتباراتی این سازمانهای تعاونی در اختیار داشت کمک می‌کرد و این شرکتها کارشان روزبروز بهتر شده و پیشرفت می‌کنند و بنده افتخار می‌کنم که اعلام کنم مثلا اتحادیه این شرکت‌ها در مراغه با دولت شوروی اخیراً معامله کرده است و این کاری است که تا به حال شرکت معاملات خارجی ما با این بودجه و پول که سی سال است بوجود آمده نتوانسته است انجام بدهد، چهار پنج شرکت تعاونی جمع شدند و یک اتحادیه تعاونی درست کردند و این اتحادیه از گیلان برنج می‌خرد، از خارج خشکبار می‌خرد و بدولت شوروی می‌فروشد، تکامل و تحول این سازمانها و این اتحادیه‌ها ظرف فقط چهار پنج سال است، از طرف دیگر اعتباراتی بانک کشاورزی دارد و نتیجتاً اگر این دو موازی هم کار کنند سازمان زائدی است، در همین سیل اخیری که متأسفانه دامنگیر همه مملکت بخصوص آذربایجان شرقی و غربی شد یک مسأله‌ای که بنده در مراغه بودم بآن برخورد کردم اینست که شرکت‌های تعاونی در حدود اساسنامه خودشان بزارعین و اعضای شرکت خودشان وام می‌دادند و بانک کشاورزی به زارعین غیر عضو اتحادیه‌های کشاورزی وام می‌داد و نتیجه‌اش این بود که دو روش و دو نوع و دو مبلغ و دو مقدار وام در یک ده داده می‌شد به علت اینکه این یکی عضو شرکت تعاونی است و آن یکی نیست خوب این چه ضرورت دارد همه این اعتبارات متعلق به این مملکت است و باید که بیک نسق واحد برای همه نیازمندان وام داده شود در نتیجه فکر تشکیل بانک تعاون کشاورزی بوجود آمد علی‌التحقیق بنده بدون اینکه اهل مداهنه باشم و همه آقایان بروحیه من وارد هستند یکی از بهترین وزارتخانه‌های مملکت ما همین وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی است که صادقانه و عاشقانه در اجرای اصل انقلاب ا جتماعی ایران و بهبود امور روستائیان فعالیت و خدمت می‌کند حتی بتصدیق اعضای حزب اقلیت که بکرات در اینجا بیان کرده‌اند در سال گذشته تشکیل ده شرکت سهامی زراعی در برنامه بود که پانزده شرکت تشکیل شد اگر امکانات را در اختیارش می‌گذاشتند شاید بیبست شرکت سهامی زراعی تشکیل می‌شد شرکتها سهامی زراعی احتیاج بیک اعتباراتی دارد هر مرحله از این قانون اصلاحات ارضی در موقع خودش با قاطعیت سرعت و دقت انجام و اجرا شده این لایحه یک نویدی می‌دهد که وزارتخانه‌های مسؤول این اعتبارات باشد یکی از دردهای این مملکت این سازمانهای نسبتاً مستقل است که جوابگوی هیچ فردی نیست می‌گویند بانک کشاورزی وضعش خراب است ممکن است از خود وزیر کشاورزی توضیح بخواهید ولی حقیقت امر این است که خود وزیر کشاورزی هم خبری ندارد و در آنجا دخالت ندارد مسوؤلیت ندارد نظارت ندارد فقط به عنوان صاحب سهم سالی یک مرتبه در مجمع عمومی شرکت می‌کند بنابراین چه توضیحی بدهد در نتیجه آن هم‌آهنگی در سیاست کلی زراعی و صنعتی مملکت بوجود نمی‌آید یکی از محسنات این لایحه این است که این لایحه تحت نظارت و دید وزیر اصلاحات ارضی است در نتیجه این اعتبارات بر اثر نیازمندیهای مملکت تقسیم می‌شود و جوابگوئی در مقابل مردم و مجلس از این نظر وجود دارد و این هم‌آهنگی به خودی خود بوجود خواهد آمد اما آن ایرادی که به نظر من در این لایحه هست که اگر قابل عمل نباشد باید یک روزی عمل بشود این است که وقتی ما اسم اینجا را گذاشتیم بانک یعنی یک موسسه مقتدر مالی، یک موسسه مقتدر مالی بعنوان بانک فقط کارش پول گرفتن و پول دادن نیست این بانک می‌تواند خانه بازد می‌تواند لوله‌کشی کند این بانک همانطور که آقای دکتر فریور فرمودند می‌تواند بهداری درست کند یعنی کلیه نیازمندیهای واحد روستا را این بانک یک روزی باید بدست بگیرد امروز هم باید این کار بشود اما چنانچه بخواهیم روستاهای ما تحت نظر یک موسسه مستقل ملی با اعتبارات خاصی آباد شود هم مزرعه‌اش هم دهش هم مردمش باید اعتبارات عمرانی روستائی سازمان برنامه را اعتبارات عمرانی وزارت بهداری را اعتبارات عمرانی سازمان آبادانی و مسکن را باید همه را متمرکز کنند در این بانک و با بن بانک بگویند باید مزرعه‌اش را آباد کنی برای زارعش خانه بسازی لوله‌کشی بکنی و بفهمی چه کسی مسؤول چه کاری است در یک واحد ده چهل هزار تومان اعتبار مگر چقدر اعتبار است که بتوانیم لوله‌کش سازمان بهداشت را بفرستیم با یک جیب که لوله بکشد برای یک حمام سازمان مسکن هم یک کسی را بفرستد برای ساختن یک مدرسه وزارت آموزش و پرورش هم کس دیگری را بفرستد برای یک تشکیلات دیگر وزارت راه هم همین طور خلاصه برای این مامورین و جیپها پول خرج می‌شود این پول را بدهید به بانک کشاورزی این پرسنل و مامورین را هم بدهید به این بانک و سه برابر این کاری که می‌شود کار خواهد شد و یک روزی بالاخره این بانک باید به این هدف برسد الآن هم اگر قابل پیش‌بینی نباشد من حتم دارم این خدماتی است که این بانک روزی خواهد کرد همانطور که در موردش کتهای سهامی زراعی وزرات اصلاحات ارضی این برنامه‌ها را عهده‌دار است در سطح مملکت باید عهده‌دار بشود و این خدمات نباید منحصر به شرکتهای سهامی زراعی باشد و طریقه اعمال این خدمات همین بانک است اعتبارات تعاونی روستائی مملکت را در هر سطح و در هر مورد و هرجا که هست باید گرفت و داد به این بانک و همین بانک عامل اجرائی باشد و عمل بکند و در هر کجا اگر احیاناً نقصانی و ایرادی بوجود آمد از وزیر اصلاحات ارضی خواست که بیایند اینجا و جواب بدهند که حساب و کتاب چیست به هر صورت من امیدوارم با تحرکی که خوشبختانه نمایندگان محترم احزاب اقلیت هم به آن اشاره کردند و با علاقه و ایمانی که در شخص وزیر اصلاحات ارضی در مورد انجام وظایف خودش هست و با سیاستی که در تلفیق اعتبارات روستائی مملکت پیش گرفته شده است امیدواریم تسری پیدا کند و اعتبارات عمرانی هم روزی بیاید در اینجا متمرکز شود و از این لایحه نتیجه مطلوب گرفته بشود و این روستائیان که اکثریت ساکنین کشور ما را تشکیل می‌دهند و در واقع موضوعات اولیه انقلاب شاه و مردم را تشکیل می‌دهند روز به روز رفاه و سعادت و آینده‌شان بیشتر تأمین بشود و مملکت ما که قهراً اگر این برنامه عملی نشود حتی صنایع ما شکست خواهد خورد برای این که بازار نخواهد داشت روز به روز در این جهش اقتصادی و زراعتی که در پیش گرفته موفقتر شود مطلبی که بنده در خاتمه عرایضم می‌خواستم به عرض برسانم اشاره‌ای بود که به احزاب شد در اینجا اگرچه جایش نبود مسأله عضویت یا عدم عضویت عنوان شد باید بگویم عضویت همه افراد غیر از بعضی از صنوف اجتماعی (نظامیان و قضات) در احزاب بلامانع است البته عضویت کسی هم در هیچ حزبی اجباری نیست محکومیت هم ندارد عضو نبودن کسی در حزبی در حال حاضر هیچ روستائی جزو حزب نیست بلکه اتحادیه‌های شرکت‌های تعاونی یا شرکتهای تعاونی وابستگی خودشان را اعلام داشته‌اند (یک نفر از نمایندگان – شرکت عضو حزب نمی‌تواند باشد) اجازه بفرمائید شما این همه صحبت کردید ما گوش کردیم اجازه بدهید ما هم صحبت کنیم اگر شرکتهای تعاونی و اتحادیه‌های شرکت‌های تعاونی وابستگی خود را به یکی از احزاب اعلام کردند لابد صداقت و فعالیت و علاقمندی بوده که آنها حس کردند که آن حزب به سرنوشت آنها داشته است (احسنت).

رئیس- آقای دکتر ولیان بفرمائید.

دکتر ولیان (وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی)- با اجازه مقام محترم ریاست خانم‌ها و آقایان اینجا مطالبی فرمودند که در یکی دو مورد به بنده تکلیف شد که توضیحاتی عرض کنم و اگر چنین تکلیفی نشده بود برای احتراز از تضییع وقت صحبتی نمی‌کردم ولی چون این تکلیفشد برای انجام این تکلیف توضیحاتی خدمتتان خیلی مختصر عرض می‌کنم و قبل از اینکه این توضیحات داده بشود اجازه بدهید که فلسفه این کار را عرض کنم که فکر می‌کنم که هیچ کس با فلسفه کار مخالف نیست در یک روستا عده‌ای عضو شرکت تعاونی هستند و عده‌ای نیستند دو اتومبیل متعلق به دولت یکی می‌رود به اعضای شرکتهای تعاونی روستائی وام می‌دهد با یک شرایطی و یک اتومبیل دیگر می‌رود همان جا و با یک شرایط دیگری وام می‌دهد و در حال حاضر ما توانائی انجام این دوباره کاریها را نداریم این یک نمونه، مطلب دیگری که باید عرض کنم و البته تازه نیست این است در اصلاحات ارضی فقط تقسیم زمین مورد توجه شاهنشاه ما نبوده است تقسیم زمین قسمتی از برنامه اصلاحات ارضی ایران بود به دنبال تقسیم زمین شرکت‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های شرکت‌های تعاونی و شرکت‌های سهامی زراعی و خانه‌های فرهنگ روستایی برای یک شکل کردن و برخورداری از نظام اصلاحات ارضی به این شکل که یک زارع مستأجر باشد و یک زارع مالک باشد و ما برای تأمین اعتبارات مورد نیاز اصلاحات ارضی ایران یک برنامه کاملی داریم به شرط اینکه این لایحه تصویب بشود ولی فراموش نکنیم موقعی که با هم صحبت می‌کردیم تمام آقایان متوجه این مراتب بودید و یک مطلبی هم که همه به آن معتقد هستیم و به آن ایمان داریم و ایمان واقعی ماست و آن کسی است که در همه حال با هدایت و حمایت و با ابتکار آن شخص برنامه اصلاحات ارضی در این مملکت عمل شده و آن شخص اول مملکت ماست (صحیح است) و شخصی است که بیش از هر کس از افراد این مملکت با استفاده از هر قدرت اهتمام و تلاش می‌فرمایند نسبت به این کشاورزان که در هر حال بیش از دو سوم مردم مملکت ما را تشکیل می‌دهند و اگر قرار باشد روزی تغییر وضع بدهند و از کشاورزی به صنعت بیایند باید این امکان باشد و هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد تنها صحبت از این است که ممکن است این مطالب وقتی به صورت لایحه تقدیم شود ایجاد یک سؤال کند و یا کامل نباشد که توضیح می‌دهم جناب آقای فرهادپور بنده به نام وزیر اصلاحات ارضی اینجا قول می‌دهم و همان طور که اشاره فرمودید در رادیوها و روزنامه‌ها اعلام می‌شود که در دادن اعتبار به کشاورز آزاد شده این مملکت هیچ شرطی غیر از اینکه در محدوده کشور ما زندگی کند و ایرانی باشد و با این ضوابط زندگانی کند هدف دیگری نداریم (احسنت) حالا هر کس می‌خواهد باشد عضو حزب ایران نوین باشد یا نباشد می‌خواهد عضو حزب مردم باشد یا نباشد حزب پان ایرانیست باشد یا نباشد این را به نام وزیر مسؤول در جلسه علنی مجلس شورای ملی ایران بنده قول می‌دهم و اگر آقایان اجازه بدهند راجع به بانک کشاورزی مطالبی گفته می‌شود که من از کم و کیف و جریانات کار گذشته اطلاعی ندارم ولی آنچه که می‌گویم حقیقتی است بانک کشاورزی در ایران خدمت کرده و در اصلاحات ارضی قبل از کار در اوایل کار و قبل از آنکه این شرکتهای تعاونی فعلی ما نضج بگیرند کوشش کردند (صحیح است) و یک مطلبی را باید عرض کنم که آقای دکتر دادفر هم درباره آن توضیح دادند قبل از برنامه اصلاحات ارضی ایران بانک کشاورزی یک وظایف دیگری داشته که مسلماً امروز این وظایف را ندارد و اگر آن مطلبی که می‌فرمائید وام دادن را موکول کردند به اینکه کسی عضو حزب باشد بنده این مطلب را نمی‌دانم ولی یک مطلب را عرض کنم من وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی عضو حزب ایران نوین هستم این عضویت یک وظایفی را برای من ایجاب کرده است و مسلماً این وظیفه جزء آن نیست که مردم را ببرم و به زور عضو حزب ایران نوین کنم و اصلاً حزب احتیاج به این عضو ندارد در شرکتهای تعاون روستائی اگر یک نمونه ارائه بدهید که ما دادن وام را موکول به این کردیم که چرا عضو فلان حزب نشدی موضوع قابل بحث است و بنده را حتی استیضاح بفرمائید در بانک تعاون کشاورزی ایران هم که انشاءالله بوجود خواهد آمد این نظر تمام آقایان تأمین خواهد شد ولی یک مطلب را عرض کنم، از یک نفر حزب ایران نوین نباید توقع داشته باشید که تبلیغ کند برای سایر احزاب مطالبی فرمودند و بنده می‌خواهم جواب عرض کنم، این سنن پارلمانی است یک وقت ما یک کسی را مجبور می‌کنیم که بیا عضو این حزب بشو به نظر من حزب به این عضو احتیاج ندارد و ما این کار را نکردیم قول می‌دهم و قول شرف می‌دهم ولی یک وقت هست که من به عقیده‌ای که احترام می‌گذارم درباره‌اش تبلیغ می‌کنم و این همان کاری است که شما هم می‌فرمائید اشتباه نشود بنده در ساعات کار غیر اداری مالک خودم هستم همین طور که شما تعریف از حزب مردم می‌فرمائید و این تعریف مسلماً از نظر خودتان وارد است بنده هم به اصول معتقد هستم ولی فکر نکنید که بنده به عنوان وزیر اصلاحات ارضی می‌روم میان کشاورزها و می‌گویم چون من وزیر اصلاحات ارضی هستم بیا این کار را بکن بنده این را به شما قول شرف می‌دهم و هر کارمندی هم که این کار را می‌کند معرفی بفرمائید در اینجا صحبت شد که شرکتهای تعاونی روستائی می‌توانند عضو حزبی بشوند ولی اینجا همانطور که برای معاملاتشان شخصیت حقوقی دارند برای افکارشان هم شخصیت حقوقی دارند ولی اینجا صحبت از این است که یک تعدادی از اعضای شرکت‌های تعاون روستائی آمده‌اند و گفته‌اند که ما می‌خواهیم عضو فلان سازمان بشویم هر شرکت تعاونی روستائی که به بنده تلگراف بکند که مرا به زور آورده‌اند در حزب ایران نوین من بلافاصله اسم او را پاک می‌کنم و این را قول می‌دهم حزبی که برنامه دارد ایدئولوژی دارد همانطور که شما دارید احتیاج دارد به یک عده افراد و اعضای با پرنسیپ و مومن مطلبی فرمودند که بنده نفهمیدم منظورتان چی بود فرمودید مالکین خوب وجود دارند بنده تصدیق می‌کنم که مالکین خوب وجود داشتند و دارند و خواهند داشت و بنده چه در مجلس شورای ملی با استفاده از فرصت‌هایی عرض کرده‌ام که مالکین خوب این مملکت در اجرای برنامه اصلاحات ارضی کمک کردند فداکاری و کوشش کردند ولی در هر جا بد و خوب هر دو هست اما نفهمیدم آیا می‌خواستید این نتیجه را بگیرید که این صناریه شاهی را که در این بانک داریم این را بدهیم به یک مالکی که یک تکه زمینی دارد و در تهران هم مشاغل دیگری دارد البته اگر داشته باشیم به همه می‌دهیم این را خواستم عرض کنم که هر پیشنهادی که مرقوم می‌فرمائید با توجه به سیاست دولت باشد و توجه داشته باشید که ما چه گفتیم این پول در درجه اول اختصاص دارد به دهقانان و کشاورزانی که با اصل کشاورزی سر و کار دارند انشاءالله اینقدر پول داشته باشیم که هر کس هم که در تهران نشسته است ۷-۸ شغل دیگر هم دارد و یک شغلش هم داشتن ده هکتار زمین مکانیزه است به او هم بر طبق احتیاجش و با یک شرایط وام بدهیم من خواستم عرض کنم صندوق توسعه کشاورزی در این مملکت یک وظایفی بر عهده دارد این بانک تشکیل می‌شود دولت پیشنهاد کرده حالا پیشنهادات آقایان هم می‌آید کمیسیون و مطرح می‌شود ما همیشه ثابت کرده‌ایم که در مسأله اصلاحات ارضی آنجا که منطق داشته تفهیم و تفاهم داشتیم حالا هم خواستم عرض کنم ما به مالک خوب هنوز احترام می‌گذاریم و خواهیم گذاشت دیگر از بانک صحبت نکنیم ولی راجع به محصول کشاورزی اینجا جناب دکتر فریور مطالبی فرمودند هیچ فعالیتی در دنیا بیشتر از فعالیت کشاورزی در عرض ریسک نیست همه این کارهائی که شما می‌فرمائید بکنیم و ما هم می‌گوئیم باید بشود ما داریم می‌رویم بجلو تا الان که صحبت می‌کنیم بیمه محصولات کشاورزی را وزارت تولیدات کشاورزی لایحه‌اش را تهیه خواهد کرد و باید بیاورد ولی ما سراغ بیمه اجتماعی رفتیم و شما خودتان از کسانی بودید که دوستانه تذکر می‌دادید که این کار، کار ساده‌ای نیست یعنی این کار بیمه اجتماعی روستائیان ولی دولت از مشکلات ترس نداشت می‌رویم سرمان به سنگ می‌خورد پانسمان می‌کنیم درست خواهد شد انشاءالله این برنامه را هم انجام خواهیم داد ولی این توقع نباشد که فردا هر چه از زمین می‌آید بیرون دولت بیاید و بگوید اگر از بین رفت یا آفت خورد من پولش را می‌دهم اگر چنین توقعی هست استدعای من ارائه طریق است که این پول را از کجا بپردازم ولی فکری که فرمودید صد در صد مورد تأیید است و صحیح است که ما ناچار باید به این مسائل فکر کنیم و در این باره هم مشغول فکر کردن هستیم مطالب دیگر که بنده به عرایضم با بیان آن خاتمه می‌دهم این است ملاحظه بفرمائید یک مشکلاتی هست که به مرور بوجود می‌آید و به مرور از بین می‌رود آنچه در مملکت ما به صورت مسلم و قاطع مطرح شده و دنیا روی تأیید گذاشته این است که در این مملکت یک تزی وجود دارد و آن تز تأمین عدالت اجتماعی است برای تمام کسانی که در این مملکت زندگی می‌کنند و چون اکثریت قابل توجه از افراد مملکت ما را این کشاورزان تشکیل می‌دهند بنده قول می‌دهم که هر راه حلی را که حزب مردم به صورت مدون یا به صورت اظهارات شفاهی با ما در میان بگذارد بررسی می‌کنیم ما از نظر عقیده سیاسی یک هدف داریم همه ما برای نیل به این هدف مشترک کوشش می‌کنیم ولی یک عده می‌گویند اگر از آن راه برویم پس ما از نظر هدفهای نهائی مملکت اقلیت و اکثریت نمی‌شناسیم (صحیح است) همه یک هستیم بنده استدعا می‌کنم هر مطلبی که در زمینه اصلاحات ارضی حزب مردم دارد یا حزب پان‌ایرانیسم دارد در اختیار وزارت اصلاحات ارضی بگذارند همین طور که هم مسلکان ما در حزب ایران نوین این کار را می‌کنند می‌نشینیم و مسائل را بررسی می‌کنیم و از تمام افکار استفاده می‌کنیم ولی یک مطلب دیگر عرض کنم که ما در انجام خدماتی ک مربوط به فعالیت‌های کشاورزی است معتقد به انجام خدمتی هستیم که وظیفه ما را تشکیل می‌دهد و هیچ محدودیتی در این مورد نیست و امیدوارم که همین محدودیت هیچگاه مورد پیدا نکند من استدعایم این است که چون تعطیلات مجلسین در پیش است فصل کشت در پیش است و اگر این لایحه هم تصویب شود محتاج به اساسنامه است شاید ترتیبی بشود که ما امسال در همین کشت پائیزه بتوانیم از امکاناتی که به موجب این قانون پس از تصویب در اختیارمان گذاشته می‌شود استفاده کنیم اجازه بدهید این لایحه تصویب شود و در پایان انشاء الله هم مسلکان من اجازه دادند که به طور صریح عرض کنم که حزب ایران نوین احتیاجی به این ندارد که بیاید به زور مردم را وارد حزب کند (صحیح است).

دکتر بهبودی- از نظراتی که ایراد فرمودید متشکریم آقای مهندس بهرام‌زاده از طرف حزب مردم مواردی را در اختیار جنابعالی خواهند گذارد.

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی و زارعین و اشخاصی که مستقیماً به امر کشاورزی اشتغال دارند و موجبات عضویت آنها در شرکت‌های تعاونی و روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است به انتقال قسمتی از منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران به بانک کشاورزی ایران، بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

  • تبصره ۱- میزان و نسبت منابع مالی قابل انتقال سازمان هر مرکزی تعاون روستائی ایران به بانک تعاون کشاورزی ایران به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تصویب هیأت وزیران تعیین خواهد شد.
  • تبصره ۲- از تاریخ تصویب اساسنامه و آئین‌نامه عملیات اعتباری بانک تعاون کشاورزی ایران سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران از محل سرمایه خود وام و اعتباری به شرکتهای تعاونی روستائی پرداخت نخواهد نمود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادها رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در عنوان و در متن لایحه در تمام مواد «بانک تعاون کشاورزی ایران» به «بانک تعاون و بیمه کشاورزان ایران» تبدیل و اصلاح گردد.

دکتر اسفندیاری.

محترماً پیشنهاد می‌نماید عنوان لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزان ایران به بانک تعاون و بیمه کشاورزان ایران تبدیل شود و در صورت تصویب در تمام مواد این عنوان اصلاح شود.

فرهادپور.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید: در عنوان لایحه «نام بانک تعاون کشاورزی ایران» به «بانک تعاون روستائی و کشاورزی ایران» اصلاح گردد.

با تقدیم احترام مهندس اسدی سمیع.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که به جای عنوان لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران قید شود لایحه قانون تبدیل بانک کشاورزی ایران به بانک تعاون کشاورزی ایران.

با تقدیم احترامات- دکتر عدل طباطبایی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در لایحه (تشکیل بانک تعاون کشاورزی) در ماده ۱ و در سطر دوم پس از کلمه زارعین اضافه شود (و اشخاص و شرکتها که به امر کشاورزی) الی آخر.

عباس اخوان.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم تبصره ۱ ماده ۱ به صورت زیر اصلاح شود.

  • تبصره ۱- میزان و نسبت منابع مالی قابل انتقال از سازمان مرکزی تعاون روستائی موضوع ماده یک این قانون یکجا تعیین و به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تصویب هیأت وزیران جهت تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران به سرمایه بانک کشاورزی ایران اضافه خواهد شد.

دکتر اسفندیاری.

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی به شرح زیر اصلاح شود:

ماده ۱- برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی و زارعین اشخاص حقیقی یا حقوقی که به امر کشاورزی اشتغال دارند و موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است با افزایش منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران به سرمایه بانک کشاورزی ایران بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

فرهادپور.

محترماً پیشنهاد می‌نماید.

تبصره ۱ ماده اول قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزان حذف شود.

فرهادپور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در ماده ۱ از سطر دوم «مستقیماً» حذف شود.

دکتر اسفندیاری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۱ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران به شرح ذیل اصلاح گردد:

ماده ۱- برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی و زارعین و اشخاصی که به امر کشاورزی اشتغال دارند با انتقال قسمتی از منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران به بانک کشاورزی ایران بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

با تقدیم احترامات- مهندس ابراهیمی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران پیشنهاد می‌نماید تبصره‌های یک و دو ماده یک لایحه حذف شود.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

در ماده ۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران عبارت زیر حذف شود:
«و موجبات عضویت آنها در شرکت‌های تعاونی روستائی و شرکت‌های تعاونی کشاورزی فراهم نشده است».

با تقدیم احترام- دکتر فریور- دکتر عاملی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

در ماده ۱ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران پس از کلمات اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی افزوده شود: «و شرکتهای سهامی زراعی»

با تقدیم احترام- دکتر طالع- دکتر عاملی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران پیشنهاد می‌نماید ماده یک و تبصره یک آن به شرح زیر اصلاح و تبصره دیگری به این ماده به شرح زیر اضافه و ماده ۲ حذف گردد.

ماده ۱- به منظور تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی و زارعین و باغداران و اشخاصی که به امر کشاورزی اشتغال دارند و موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکت‌های تعاونی کشاورزی فراهم نشده است بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

  • تبصره ۱- از تاریخ تصویب اساسنامه مندرج در ماده ۷ این قانون بانک کشاورزی ایران منحل و بانک تعاونی کشاورزی ایران قائم مقام قانونی بانک کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاونی روستائی ایران در مورد وصول مطالبات و انجام تعهدات و حقوق متعلقه آنها خواهد بود.
  • تبصره ۲- سرمایه بانک تعاون کشاورزی عبارت است از ده میلیارد ریال سرمایه بانک کشاورزی و قسمتی از منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران که طبق پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تصویب هیأت وزیران تعیین خواهد شد.

دکتر یزدان‌پناه.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در گزارش شور اول لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ابتدای ماده ۱ به شرح ذیل اصلاح می‌شود:

ماده ۱- به منظور انجام عملیات بانکی لازم و تأمین اعتبارات مورد نیاز الخ.

با تقدیم احترامات – دکتر عدل طباطبائی.

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در آخر جمله دوم از ماده اول لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران بعد از زارعین و خرده مالکین اضافه گردد.

با تقدیم احترام- غلامرضا بهادری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران در ماده یک پیشنهاد می‌نماید به جای انتقال قسمتی نوشته شود با انتقال کلیه منابع مالی سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران به بانک کشاورزی ایران بانک تعاون کشاورزی ایران تشکیل می‌گردد.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱ بعد از: اتحادیه‌ها تعاون روستائی «انجمن‌های ده» اضافه شود.

مهذب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در خط دوم ماده ۱ «زارعین و اشخاصی که مستقیماً به امر کشاورزی اشتغال دارند» حذف و به جای آن نوشته شود و کشاورزانی که.

با احترام مهذب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱ بعد از کلمه کشاورزی «و دامپروری» اضافه گردد.

مهندس فیروز عدل- دکتر حبیب الهی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید سطر دوم و سوم ماده ۱ به شرح زیر اصلاح شود و همچنین زارعین و دامداران و اشخاصی که مستقیماً به امر کشاورزی و دامپروری اشتغال دارند و موجبات عضویت آنها تا به حال در شرکت‌های تعاونی روستائی و شرکت‌های تعاونی کشاورزی فراهم نشده است.

افراسیاب کیا- زرآور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱ بعد از زارعین کلمه «و دامپروران» اضافه شود.

مهندس فیروز عدل- دکتر حبیب اللهی.

رئیس – ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- بانک تعاون کشاورزی ایران در مورد وصول مطالبات و انجام تعهدات و حقوق متعلقه قائم مقام قانونی بانک کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران خواهد بود.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۲ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران به شرح ذیل اصلاح گردد:

از تاریخ تصویب اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران در مورد اعطاء وام، وصول مطالبات انجام تعهدات و حقوق متعلقه قائم مقام قانونی بانک کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران خواهد بود.

با تقدیم احترامات- مهندس ابراهیمی.

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- سهام بانک تعاون کشاورزی ایران قابل انتقال به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی بوده و اتحادیه‌های مزبور می‌توانند سهام بانک تعاون کشاورزی ایران را خریداری نمایند.

رئیس- در ماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید که در ابتدای ماده ۳ لایحه (تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران) اضافه شود.

ماده ۳- چهل و نه درصد از .... الی آخر.

مهندس اخوان.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در ماده ۳ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران پیشنهاد می‌نماید چهل درصد سهام بانک تعاون کشاورزی ایران قابل انتقال به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی بوده و اتحادیه‌های مزبور می‌توانند سهام بانک تعاون روستائی ایران را تا میزان چهل درصد خریداری نمایند.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون مواد ۳ و ۵ به نحوی که تنظیم شده‌اند مغایر با اصول کلی قانون تجارت‌اند پیشنهاد می‌کنم یا ماده ۳ به صورت زیر اصلاح شده و ماده ۵ به صورت فعلی باقی بماند و یا ماده ۳ بصورتی که در گزارش کمیسیونهاست بجا ماده و ماده ۵ بصورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۳ پیشنهادی- چهل و نه درصد (۴۹%) سهام بانک کشاورزی ایران قابل انتقال به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی بوده و اتحادیه‌های مزبور می‌توانند سهام مذکور را خریداری کنند.

ماده ۵ پیشنهادی- تا زمانی که بیش از پنجاه درصد (۵۰%) سهام بانک تعاونی کشاورزی در اختیار دولت است رئیس بانک تعاون کشاورزی ایران پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تأیید هیأت وزیران با فرمان ملوکانه برای مدت سه سال به این سمت منصوب می‌شود. عزل و نصب مجدد او به این سمت بلامانع است پس از فروش بیش از پنجاه درصد (۵۰%) سهام بانک تعاون کشاورزی ایران به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و یا اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی رئیس بانک مزبور طبق اساسنامه بانک و قانون تجارت انتخاب خواهد شد.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- جلسات مجامع عمومی بانک تعاون کشاورزی ایران با شرکت نمایندگان اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی صاحب سهم که بالمآل نمایندگی زارعین عضو شرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزان عضو شرکت‌های تعاونی کشاورزی تابع خود را بر عهده خواهند داشت تشکیل می‌گردد.

نمایندگی سهام دولت در جلسات مجامع عمومی بانک و ریاست جلسات مذکور با وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی خواهد بود.

رئیس – آقای فخر طباطبایی بفرمائید.

فخر طباطبائی- عرض کنم بنده در ماده ۳ عرضی داشتم در ماده ۴ هم تقریباً همان صحبتی که در ماده ۳ هست در این ماده هم هست خواستم برای روشن شدن خودم این عرایض را کرده باشم اینجا نوشته شده است این سهام قابل انتقال است به اتحادیه‌های تعاونی روستائی و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی تا آنجا که بنده اطلاع دارم اتحادیه‌ای به نام اتحادیه‌های تعاونی روستائی موجود است به همین عنوان ولی اتحادیه تعاونی کشاورزی را بنده تردید داشتم که وجود دارد یا ندارد اگر وجود ندارد و در قانون بنویسیم یک چیزی را قابل انتقال به یک شخصیت که موهوم است و وجود ندارد دانسته‌ایم و این یک اندازه‌ای از لحاظ قانون‌نویسی به نظر بنده صحیح نمی‌آید و اگر مثل آن اتحادیه دیگر به این هم قطع و یقین دارید چون بنده یقین ندارم که وجود خارجی دارد بحثی نیست اشکال دیگر که هست در این ماده نوشته سهام قابل انتقال است و می‌توانند خریداری کنند صد در صد این سهام که قطعاً منظورتان نیست (دکتر ولیان- چرا) صد در صد این سهام را می‌توانند خریداری کنند یعنی دولت خودش صاحب سهم نباشد و صد در صد سهام را این اتحادیه‌ها می‌توانند بخرند؟ و این اتحادیه‌ها هر کدام به چه نسبتی می‌توانند خریداری کنند اینجا هیچکدام از اینها معلوم نیست چون اینجا دو اتحادیه هست یک اتحادیه معلوم و یک اتحادیه فرضی و مجهول که هنوز به وجود نیامده اینجا هر دو می‌توانند این سهام را قبول کنند آیا به قیمت اسمی آن سهام یا به صورت دیگر این هم معلوم نیست اینهائی را که بنده عرض می‌کنم چون شور اول است و می‌رود به کمیسیون بنده توضیحاتی عرض می‌کنم روشن بشوید چون این قسمت‌ها روشن نیست که این سهام را به قیمت اسمی می‌فروشند یا جور دیگر و بعد این ادغام دو وضعیت یکی بانک کشاورزی قبل و یکی شرکتهای تعاونی بنده خواستم توجه آن را جلب کنم اینها را که با هم ادغام می‌کنیم همانطور که خودتان متوجه هستید بانک کشاورزی یک مؤسسه بسیار خوبی بوده و اساسنامه‌اش هم به هر کیفیت بوده حالا این موسسه را ادغام می‌کنیم در یک جای دیگر این را توجه بفرمائید سرنوشت این بانک و کارمندان این بانک در یک وضعی هستند که با هم جور نیستند سرنوشت آنها را فردا ندهید بدست یک فرد روزمزد اتحادیه تعاونی بنده اگر یک مختصر اطلاعی دارم حضرتعالی به ضرورت کارتان از تمام خوبیهای کار و مفاسدی اگر خدای نکرده در یک جائی باشد بهتر از بنده اطلاع دارید و قطع دارم هیچ وقت سرپوش نمی‌گذارید و با کمال دقت رسیدگی می‌فرمائید چون واقعاً آقای زاهدی در بانک کشاورزی خیلی زحمت کشیدند در موقع تصدی خودشان و موسسه خوبی بود بنده عرایضم راجع به فرم و موضوع ماده سه و چهار بود که تکلیف این سهام روشن بشود.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۴ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه بانک تعاون کشاورزی پیشنهاد می‌نماید ماده ۴ بشرح زیر اصلاح شود.

ماده ۴- نمایندگی سهام دولت با وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی است.

دکتر یزدان پناه.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که ماده ۴ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران حذف و در اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران منعکس گردد.

با تقدیم احترام- مهندس ابراهیمی.

رئیس – ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- رئیس بانک تعاون کشاورزی ایران به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و تأیید هیأت وزیران با فرمان ملوکانه برای مدت سه سال به این سمت منصوب می‌شود. عزل و انتصاب مجدداً و به این سمت بلامانع است.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۵ لایحه قانون بانک کشاورزی ایران کلمه عزل حذف گردد.

با تقدیم احترام- مهندس ابراهیمی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۵ جمله:

«عزل و انتصاب مجدد او به این سمت بلامانع است» حذف شود.

با احترام- مهذب.

رئیس- ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- نسبت تخصیص اعتبارات قابل پرداخت بانک تعاون کشاورزی ایران برای: تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی کشاورزی، طرح‌های افزایش تولیدات کشاورزی، کشاورزان و دامدارانی که هنوز موجبات عضویت آنان در شرکت‌های تعاونی روستائی و شرکت‌های تعاونی کشاورزی فراهم نشده است در فروردین ماه هر سال وسیله هیأت عالی برنامه تعیین و به وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی ابلاغ می‌شود.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۶ حذف شود.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که تبصره زیر به ماده ششم قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران اضافه شود:

  • تبصره- بانک مرکزی ایران مکلف است معادل مبلغ اسناد وامهای تولیدی بانک تعاون ایران به آن بانک وام بدهد (آن اسناد را تنزیل مجدد نماید) مشروط بر اینکه مدت وام تولیدی بیش از ده سال نباشد.

دکتر رفیعی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که ماده ۶ لایحه قانون بانک تعاون کشاورزی ایران به شرح ذیل اصلاح گردد:

ماده ۶- نسبت تخصیص اعتبارات قابل پرداخت بانک تعاون کشاورزی ایران برای تأمین اعتبارات مورد نیاز شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی، شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاون کشاورزی، کشاورزان و دامداران در فروردین ماه هر سال وسیله هیأت عالی برنامه تعیین و به وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی ابلاغ می‌شود.

با تقدیم احترام- مهندس ابراهیمی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران پیشنهاد می‌نماید در ماده ۶ سطر سوم پس از کلمه کشاورزان (باغداران) نیز اضافه شود.

دکتر یزدان‌پناه.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید کله «هنوز» مذکور در خط ۴ ماده ۶ حذف شود.

با احترام- مهذب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید عبارت طرح‌های افزایش تولیدات کشاورزی از سطر سوم ماده ۶ حذف و سطر پنجم و ششم ماده مذکور بدین ترتیب اصلاح شود:

و همچنین طرح‌های افزایش تولیدات کشاورزی در فروردین ماه هر سال وسیله هیأت عالی برنامه تعیین و به وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و وزارتخانه‌های ذیربط ابلاغ می‌شود.

زر آور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با کمال احترام پیشنهاد می‌نماید سطر آخر ماده ۶ به شرح زیر اصلاح شود.

وسیله هیأت عالی برنامه تعیین و در اختیار بانک تعاون کشاورزی ایران قرار می‌دهد تا طبق مقررات طرح‌های مصوبه پرداخت نماید.

افراسیاب کیا.

رئیس- ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تأیید شورای پول و اعتبار با تصویب کمیسیونهای اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و دارائی و استخدام مجلسین به مورد اجرا گذارده می‌شود و اساسنامه سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران نیز به وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مذکور در این ماده به مورد اجرا گذارده خواهد شد و مادام که اساسنامه‌های مربوط به تصویب نرسیده است مقررات اساسنامه‌های فعلی بانک تعاون کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران قابل اجرا خواهند بود.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ آقای فخر طباطبایی بفرمائید.

فخر طباطبایی- عرض می‌کنم این یک مورد را هم شرح بفرمائید با اینکه عجله داریم که این لایحه بایستی قبل از تعطیلات تابستانی هر چه زودتر تمام شود خیلی خلاصه عرض می‌کنم مرقوم فرمودید اساسنامه این بانک تعاون کشاورزی را پس از تصویب کمیسیونها به مورد اجرا بگذارید و هرگاه این اساسنامه تصویب نشده باشد بنده عرضم این است که هرگاه تا زمانی که تعارض بین این دو اساسنامه بود یعنی در بعضی مواد اساسنامه شرکت‌های تعاونی با اساسنامه بانک تعاون کشاورزی چون مادام که اساسنامه کلی را نیاوردید این بقوت خودش باقی است اگر در این موقع تعارض وجود داشت حکومت با کدام است مادام که اساسنامه نیامده این کار خودش را می‌کند.

دکتر ولیان- تعاون روستائی کار خودش را می‌کند آن دیگری هم کار خودش را می‌کند.

فخر طباطبایی- بسیار خوب.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۷ نیست پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه بانک تعاون کشاورزی پیشنهاد می‌نماید سطر اول ماده ۷ بشرح زیر اصلاح شود.

حدود وظایف و اختیارات بانک تعاون کشاورزی به موجب اساسنامه‌ای است که وسیله وزارت اصلاحات ارضی الی آخر.

دکتر یزدان‌پناه.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۷ به صورت زیر اصلاح شود.

ماده ۷- اساسنامه‌های بانک تعاون کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران ظرف یک سال از تاریخ تصویب این قانون وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تأیید شورای پول و اعتبار با تصویب کمیسیون‌های اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و دارائی و استخدام مجلسین به مورد اجرا گذارده خواهد شد. تا زمانی که اساسنامه‌های مذکور به تصویب نرسیده است مقررات اساسنامه‌های فعلی بانک تعاون کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران قابل اجرا خواهند بود.

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۷ لایحه بانک تعاون کشاورزی ایران کمیسیون کشاورزی نیز به کمیسیونهای مجلسین اضافه گردد.

با تقدیم احترام- مهندس ابراهیمی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در گزارش شور اول لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی اصلاحات ذیل در ماده ۷ به عمل آید:

در ابتدای ماده لزوم تأیید شورای پول و اعتبار و تصویب کمیسیونهای اصلاحات ارضی و استخدام مجلسین حذف و به جای آن ابتدای ماده ۷ چنین شروع شود:
«اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تصویب کمیسیون‌های دارائی مجلسین به مورد اجراء گذارده می‌شود و ... الخ»

با تقدیم احترام- دکتر عدل طباطبائی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۷ لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران به شرح زیر اصلاح شود:

اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران وسیله وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی تهیه و پس از تأیید شورای پول و اعتبار و تصویب مجلسین به مورد اجرا گذارده می‌شود.
دولت مکلف است ظرف مدت سه ماه پس از تصویب این قانون اساسنامه بانک تعاون کشاورزی ایران را برای تصویب تقدیم مجلس نماید و تا زمانی که اساسنامه مذکور به تصویب مجلسین نرسیده مقررات اساسنامه‌های فعلی بانک تعاون کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران قابل اجرا خواهند بود.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی.

رئیس – ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- بانک تعاون کشاورزی ایران منحصراً طبق مقررات این قانون و اساسنامه مذکور در ماده ۷ عمل خواهد کرد و مواردی که در این قانون و اساسنامه بانک پیش‌بینی نشده باشد تابع مقررات قانون تجارت خواهد بود.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم اصلاح زیر در ماده ۸ به عمل آید.

ماده ۸- بانک تعاون کشاورزی ایران طبق مقررات این قانون و الی آخر

دکتر اسفندیاری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه بانک تعاون کشاورزی پیشنهاد می‌نماید در ماده ۸ در سطر اول کلمه (منحصراً) حذف و در سطر سوم پس از عبارت (قانون تجارت) (و قانون پولی و بانکی) اضافه شود.

دکتر یزدان پناه.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ماده ۸ به شرح زیر اصلاح شود.

در حدود مقررات این قانون و اساسنامه مربوط اداره می‌شود.

مهذب.

رئیس- ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- به وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی اجازه داده می‌شود که برای اجرای قانون بیمه‌های اجتماعی روستائیان و سایر وظایف محوله به خود در حدود امکانات بانک تعاون کشاورزی ایران از وجود کارکنان و سایر مقدورات بانک مذبور استفاده نماید. حقوق و مزایای این قبیل کارکنان کماکان از محل اعتبارات مربوط وسیله بانک تعاون کشاورزی ایران پرداخت خواهد شد.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم ماده ۹ به صورت زیر اصلاح گردد:

ماده ۹- به وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی اجازه داده می‌شود که برای اجرای وظایف محول به خود و همچنین اجرای قانون بیمه‌های اجتماعی روستائیان و فرآورده‌های کشاورزی و در حدود امکانات بانک تعاون کشاورزی ایران از وجود کارکنان و سایر مقدورات بانک مزبور استفاده کند.

حقوق و مزایای این قبیل کارکنان از محل اعتبارات مربوط وسیله بانک مذکور پرداخت خواهد شد.

دکتر اسفندیاری.

محترماً پیشنهاد می‌نماید در لایحه تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران ماده ۹ حذف شود.

فرهادپور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید قسمت آخر ماده ۹ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران به شرح زیر اصلاح شود.

حقوق و مزایای این قبیل کارکنان از محل اعتبارات دستگاه استفاده کننده از وجود کارکنان کارسازی خواهد شد.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی

رئیس – ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- بانک تعاون کشاورزی ایران علاوه بر انجام وظایف و تکالیفی که در اساسنامه آن مقرر خواهد شد مسؤول انجام وظایف و تکالیفی است که به موجب قوانین و مقررات اصلاحات ارضی عهده بانک تعاون کشاورزی ایران محول گردیده است.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید که از ماده ۱۰ لایحه (تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران) و سطر سوم آن (و مقررات اصلاحات ارضی) حذف شود.

عباس اخوان.

رئیس- پیشنهادهای مواد الحاقی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید: که ماده‌ای بشرح ذیل به لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران اضافه شود:

ماده‌: وزارتخانه‌های اصلاحات ارضی و تعاون روستائی- کشاورزی- منابع طبیعی و تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و کلیه سازمانهای وابسته به وزارتخانه‌های مذکور مکلفند کلیه وجوه و انجام هر گونه عملیات بانکی خود را در بانک تعاون کشاورزی ایران متمرکز نمایند.

با تقدیم احترام- مهندس اسدی سمیع.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۱ به لایحه قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران اضافه شود.

ماده ۱۱- بانک تعاون کشاورزی ایران از پرداخت مالیات- عوارض- حق التمبر و حق الثبت معاف خواهد بود.

با تقدیم احترام- ادیب سمیعی.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۷ /۳ /۱۳۴۸ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۵۰۲۶ – ۶ /۳ /۱۳۴۸ دولت راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور را که گزارش شور اول آن به شماره ۸۸۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله مصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شواری ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور

ماده ۱- به وزارت بهداری اجازه داده می‌شود وجوهی به عنوان انجام خدمات قرنطینه‌ای بشرح زیر دریافت دارد:

الف- از تمام کشتیها اعم از ایرانی و یا خارجی (باری، مسافری و نفت‌کش) که از بنادر خارجی به آبهای ایران وارد و در لنگرگاه‌ها و یا بنادر ایران توقف می‌نمایند از هر کشتی برای هر سفر دریائی فقط یک بار در اولین بندر ایرانی وجوهی برحسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتیها طبق جدول‌های زیر دریافت می‌گردد.


۱- کشتی‌های تجارتی
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۱۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۹۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۴۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۴۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۷۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۷۰۰۰ تن تا ۱۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۱۰۰۰۰ تن تا ۲۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۲۰۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
۲- کشتی‌های نفت کش
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۵۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۵۰۰۱ تن تا ۱۵۰۰۰ تن هر فروند ۸۵۰ ریال
از ۱۵۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۰۱ تن تا ۳۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۳۵۰۰۱ تن تا ۴۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۴۵۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۵۵۰۰۱ تن تا ۶۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۶۵۰۰۱ تن تا ۷۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۷۵۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
ب- علاوه بر وجوه فوق به منظور دفع جوندگان (انواع موشها) و صدور گواهی بین المللی بر حسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتی‌ها وجوهی به ترتیب ذیل اخذ می‌گردد:
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۵۰۰ تن هر فروند ۳۰۰۰ ریال
از ۱۵۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۵۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۳۵۰۰ تن هر فروند ۵۶۰۰ ریال
از ۳۵۰۱ تن تا ۴۵۰۰ تن هر فروند ۷۵۰۰ ریال
از ۴۵۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۸۵۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۶۵۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰۰ ریال
از ۶۵۰۱ تن به بالا هر فروند ۱۲۰۰۰ ریال

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد). به ماده اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- از صاحبان وسائط نقلیه یا نماینده آنان که حامل مسافر از نقاط آلوده به بیماریهای قرنطینه‌ای می‌باشند و از طریق مرزهای (دریائی، هوایی و زمینی) وارد می‌شوند در صورتی که به تشخیص وزارت بهداری لازم باشد مسافر و سرنشینان آن وسیله در قرنطینه نگهداری شود به ازاء هر نفر روزانه مبلغی که حداکثر آن ۴۰۰ ریال خواهد بود بابت هزینه نگهداری او طبق تعرفه‌هائی که وزارت بهداری با جلب نظر وزارت دارائی تعیین می‌نماید اخذ می‌گردد.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- کلیه موجودی و وجوهی که به موجب این قانون دریافت گردد در حساب مخصوصی که در خزانه افتتاح خواهد شد جمع‌آوری و طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارت بهداری با موافقت وزارت دارائی بدین منظور تدوین و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید صرف ایجاد توسعه و تکمیل و دایر نگهداشتن خدمات قرنطینه‌ای خواهد شد.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد). به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- کشتیها و شناورهای متعلق به نیروی دریائی و نیروهای مسلح شاهنشاهی و سازمان بنادر و کشتیرانی از پرداخت کلیه وجوه مندرج در این قانون معاف می‌باشند.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد). به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۷ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۲۶۸۴۶-۳ /۹ /۱۳۴۷ دولت راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی را که گزارش شور اول آن به شماره ۸۸۱ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به وزارت دارائی اجازه داده می‌شود:

۱- از کالاهائی که از خارج وارد و مقصد آن طبق بارنامه مربوطه گمرکات داخلی کشور می‌باشد در صورت حمل یکسره به ترتیب پاساوان غیر ارادی به مقصد گمرکات داخلی به وسیله راه‌آهن دولتی ایران کارمزد باربری به مأخذ بیست درصد مقرر بابت باربری گمرک مرزی وصول کند.
۲- اداره کل گمرک مجاز است که کالاهای وارده را در انبارهای اختصاصی یا انبارهای شرکت سهامی انبارهای عمومی (انبار غیر گمرکی) واجد شرایط مقرر در آئین‌نامه اجرای اصلاح قانون تعرفه گمرکی مصوب تیر ماه ۱۳۳۷ (بدون محدودیت یک ساله مندرج در آئین‌نامه مزبور) برای هر مدتی که مقتضی بداند نگهداری نماید.
۳- اداره کل گمرک مجاز است تقاضای سایر واردکنندگان کالا را برای نگهداری کالا در انبار اختصاصی یا انبارهای شرکت سهامی انبارهای عمومی به شرط موافقت دارنده انبار قبول نماید.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد). در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی

رئیس- گزارش شور اول لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسات عدیده با حضور آقای معتمدی معاون پارلمانی وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شماره ۵۴۸۲-۱۱ /۳ /۱۳۴۸ دولت راجع به لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی را که به شماره ۸۵۶ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی

ماده واحده- تبصره‌های زیر برای تکمیل قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی تصویب می‌شود:

۱- عبارت زیر به تبصره ۲ ماده ۲ اضافه می‌شود.
مدت اعتبار پیمان از دو سال تجاوز نخواهد کرد و در مورد کارگاه‌هائی که دوره بهره‌برداری آن کمتر از یک سال است پیمان دسته جمعی برای مدت بهره‌برداری منعقد می‌شود موعد پرداخت سهم کارگران در نتیجه اجرای این قانون در کلیه پیمانهای مربوط باید قید شود.
۲- تبصره‌های زیر به عنوان تبصره ۵ و ۶ به ماده ۲ اضافه می‌شود.
  • تبصره ۵- وزارت کار و امور اجتماعی با در نظر گرفتن میزان سرمایه‌گذاری و کیفیات تولید در کارگاه و تعداد و وضع اجتماعی کارگران پیمانهائی را تأیید خواهد کرد که عواید حاصله کارگران از اعمال روش‌های مندرج در این قانون از ماخذی که به موجب ماده ۵ به آنها تعلق می‌گیرد کمتر نباشد.
  • تبصره ۶- کارفرمایان مکلفند یک نسخه از پیمان دسته جمعی منعقده را ظرف ده روز از تاریخ انعقاد به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال دارند. وزارت کار و امور اجتماعی مکلف است در صورتی که با مفاد پیمان دسته جمعی منعقده موافق نباشد ظرف مدت بیست روز در استان مرکزی و سی روز در بقیه نقاط کشور از تاریخ وصول پیمان یا حصول اطلاع از مفاد آن نظرات خود را اعلام دارد.

چنانچه نظر وزارت کار و امور اجتماعی ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ مورد قبول طرفین یا یکی از آنها قرار نگرفت و منجر به عقد پیمان دسته جمعی نگردید موضوع به شورای سهیم کردن ارجاع می‌گردد و رای شورای مذکور قطعی و لازم‌الاجرا خواهد بود.

۳- تبصره ۳ به شرح زیر به ماده ۵ اضافه می‌شود.
  • تبصره ۳- در صورتی که توصیه وزارت کار و امور اجتماعی مورد قبول طرفین قرار نگیرد و یا ظرف مدت مندرج در توصیه‌نامه نظرات خود را اعلام ننمایند موضوع به شورای سهیم کردن ارجاع می‌گردد و رای شورا با توجه به اوضاع و احوال کارگاه و روش‌های متخذه در کارگاه‌های مشابه صادر خواهد شد. رای مزبور قطعی و لازم‌الاجراء است.
۴- عبارت «قبل از اجرای قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی مصوب ۱۳۴۱» به شرح زیر به ماده ۷ اضافه می‌شود.

ماده ۷- کارفرمایان نمی‌توانند مزایائی را که قبل از اجرای قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی مصوب ۱۳۴۱ در مورد کارگران خود قائل شده‌اند کسر یا قطع نمایند.

۵- عبارت «و یا طبق سایر روش‌های مندرج در ماده ۲» بشرح زیر به ماده ۸ اضافه می‌شود.

ماده ۸- کلیه کارفرمایانی که کارگران آنها در منافع خالص و یا طبق سایر روش‌های مندرج در ماده ۲ سهیم می‌شوند مکلفند یک نسخه از ترازنامه و حساب سود و زیان عملیات هر سال مالی خود را به فاصله پس از تصویب و به هر صورت منتها تا یک ماه بعد از تصویب مجمع عمومی به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال دارند.

۶- تبصره ۲ بشرح زیر به ماده ۸ اضافه می‌شود.
  • تبصره ۲- وزارت کار و امور اجتماعی به منظور نظارت در اجرای قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی و پیمانهای دسته جمعی منعقده مامورانی را که برحسب مورد تعیین می‌شوند به کارگاه اعزام خواهد داشت کارفرمایان مکلفند مدارک و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار ماموران مزبور قرار داده و تسهیلات لازم برای انجام وظایف آنان فراهم سازند. مأموران فوق دارای اختیارات بازرسان کار مندرج در فصل ۱۱ قانون کار خواهند بود.
۷- عبارت «با رعایت تبصره ۶ ماده ۲ در هر مورد» بشرح زیر ماده ۶ اضافه می‌شود.

ماده ۱۶- توافق کارفرما و نماینده کارگران برای انعقاد پیمان دسته جمعی مربوط در هر موقع با رعایت تبصره ۶ ماده ۲ در هر مورد نافذ و معتبر خواهد بود.

۸- تبصره زیر به ماده ۱۸ اضافه می‌شود.
  • تبصره- شورای سهیم کردن می‌تواند اختیارات خود را در رسیدگی به اختلافات ناشی از نحوه اجرای پیمان‌های دسته جمعی مندرج در قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی محصول ۱۳۴۱ و یا اختلافات ناشی از نحوه اجرای آراء صادره از طرف شورای سهیم کردن را به هیأت‌های حل اختلاف مذکور در فصل نهم قانون کار واگذار نماید.
۹- تبصره زیر به ماده ۱۹ اضافه می‌شود.
  • تبصره- کمیسیون مندرج در ماده ۱ قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی به نام شورای سهیم کردن کارگران نامیده می‌شود.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی- پوربابائی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای مهندس بهبودی بفرمائید.

مهندس ناصر بهبودی- بنا به اراده شاهنشاه و تأیید اکثریت قاطع مردم ایران اصل تصویب شد که کارگرانی که در کارخانجات کار می‌کنند در سود کارخانجات سهیم باشند این اصلی است که تصور نمی‌کنم در آنجائی که می‌گوید کارگر در سود کارخانجات شریک است به شرطی که از ۲۰% متجاوز نباشد یعنی باید ۲۰ درصد از منافع کارخانجات بین کارگران شریف ما قسمت بشود این اراده قاطع شاهنشاه و ملت بود و باید انجام شود در لایحه اولیه‌ای که آمد نواقصی داشت و ما انتظار داشتیم که در حین اجرا مسأله بهتر بررسی و اگر دولت لایحه‌ای برای تکمیلش تقدیم می‌کند لایحه‌ای کاملاً مترقی باشد ولی متاسفانه این لایحه‌ای که امروز مطرح شده نیز دردی را از کارگران زحمتکش دوا نمی‌کند ما زحمت کشیدیم فئودالهای کشاورزی را در این مملکت از بین بردیم من فکر نمی‌کنم این مجلس مجلسی باشد که بخواهد فئودالهای صنعتی در این مملکت تشکیل بشود و بخواهد خون کارگران مملکت ما را بمکد (آفرین) قرار داد دسته جمعی بستن و پاداشی به عنوان حق‌السهم به کارگران دادن یعنی چه، کمیسیون بنشیند تصمیم بگیرد که به جبران اینکه کارگرها از ضایعاتی جلوگیری می‌کنند پاداشی به آنها داده می‌شود و این پاداش را همان چیزی بدانند که ملت تصویب کرده که به کارگر داده شود تصور نمی‌کنم این مورد قبول اکثریت محترم مجلس باشد (صحیح است) شما نگاهی به صنایع جدیدالتأسیس مملکت بکنید زیر پرده حمایت از مصنوعات داخلی و حمایت از صنایع داخلی ملاحظه بفرمائید چه اجحافی به مصرف کننده می‌کنند و هیچ کس هم اعتراضی نمی‌کند حمایت از صنایع داخلی صحیح ولی حمایت محدود تا آنجائی که پدر مصرف کننده در نیاید حالا شما پدر مصرف کننده را درمی‌آورید زیر حمایت از صنایع داخلی چرا نمی‌گذارید کارگر به سهم خودش برسد و از نفع خالص کارگاه ۲۰ درصد استفاده که رأی ملت پای آن صحه گذاشته است بگیرد یکی از کارخانه‌های بزرگی که کارگاهش در حوالی تهران است و سالی میلیون‌ها تومان خرج تبلیغاتش می‌کند البته بنده برای تبلیغ حرفی ندارم این کارخانه پرونده‌اش در کمیسیونی که در وزارت دارائی تشکیل می‌شود مورد رسیدگی قرار می‌گیرد یکی از اعضای حزب مردم عضو آن کمیسیون بود رقم را توجه بفرمائید ۲۱ میلیون تومان به عنوان خرید ماده اولیه در دفاتر رسمی منعکس شده بود که پس از رسیدگی و بررسی چک‌هائی که در بانک موجود بوده ملاحظه می‌کنند این ۲۱ میلیون تومان به حساب خصوصی سهامداران رفته در این پرونده البته دفاتر رسمی را مخدوش قلمداد می‌کنند و با توافق مالیاتی از کارخانه‌دار وصول می‌کنند توافقی کردند وارد بحث مالیاتی آن نمی‌شویم ولی سوال می‌کنم مگر کارگران نبودند که علاوه بر سودی که کارخانه رسماً اعلام کرد باعث شدند که ۲۱ میلیون تومان به حساب سهامداران برود چرا نباید از این دسترنج خودشان استفاده کنند چرا دولت اجازه می‌دهد که این فئودالها در مملکت نضج بگیرند و بخواهند استثمار جدیدی را در مملکت ایجاد کنند وزارت اقتصاد می‌آید معادنی را در مملکت ملی اعلام می‌کند ولی آن معدنی که متعلق به بنده نوعی است ملی اعلام نمی‌شود در نتیجه یک سیستم خاص انحصاری ایجاد می‌کند یک سیستم خاص روال وزارت اقتصاد ایجاد انحصار است ولی در مورد معادن آمده است محدوده‌ای را غیر ملی و بقیه معادن را ملی اعلام کرده است کارگران آن معادن در بدترین شرایط زندگی می‌کنند وزارت کار به کارگران آن معادن کاری ندارد بنده خصوصاً از نمایندگان شریف کارگر که در این مجلس تشریف دارند تقاضا می‌کنم بخواهند از وزارت کار تا وسائل مسافرت دسته جمعی به این معادن را فراهم بکنند و بروید به ببنید به کارگران و همکاران شما و برادران ما چه می‌گذرد چرا نباید این کارگران مشمول این قانون باشند و از سهمی که از منابع طبیعی این مملکت و مواهب خداداد این مملکت یک عده‌ای بخصوص کارفرما استفاده می‌کنند استفاده بکنند جناب معاون وزرات کار مجلس انقلابی است مجلسی است که خواسته‌های طبقه زجرکش را می‌خواهد انجام بدهد تصور می‌کنم برای این که بخواهید نام نیکی از خود به یادگار بگذارید برای این که نشان بدهید حزب اکثریت هم طرفدار طبقه زحمتکش است بیائید لایحه‌ای که دردی را دوا نمی‌کند پس بگیرید و لایحه کامل‌تر و جامع‌تر تا آن حدی که مصوبه ملی است تقدیم مجلس کنید تا ما با رای دادن در آن با شما سهیم باشیم.

مهندس ارفع- شور اول است پیشنهادی اگر دارید مرحمت بفرمائید.

دکتر بهبودی- البته پیشنهاداتی تقدیم خواهم کرد ولی بهتر است لایحه را پس بگیرند.

رئیس- آقای خواجه نوری بفرمائید.

خواجه نوری- همکار محترم جناب آقای دکتر بهبودی مطالبی فرمودند که به تشخیص بنده مربوط به این لایحه نبود و در مجال دیگری ضرورت دارد به این فرمایشات رسیدگی عمیق شود چون مطالب بسیار مهمی است البته بارها گفته شده در اینجا که روال کشور ما باید این باشد که سعی بکنیم که ایران را به سوی صنعتی شدن سوق بدهیم و این صنعتی شدن لازمه‌اش یک مقدار جهد و کوشش و فداکاری است که ما لااقل بتوانیم از ۶۰% جمعیت کشاورزی ایران در حدود ۳۵% بکاهیم و به سمت صنعت سوق بدهیم لازمه این کار تربیت حرفه‌ای آنها است اینها باید آموزش و تربیت حرفه‌ای لازم را ببینند و لازمه این کار فراهم آمدن سرمایه خصوصی در بخش خصوصی و جمع‌آوری پس اندازهای مردم تمرکز آنها در ایجاد صنایع جدید که این هم خود یک برنامه جداگانه‌ای دربردارد و مجموعاً در صورتی این سرمایه خصوصی و پس‌انداز مردم به طرف سرمایه‌گذاری در بخش صنعتی ممکن است راه پیدا کند که یک امنیت خاطری همه اشخاصی که صنایع جدیدی را به وجود می‌آورند داشته باشند و هیچ وقت نباید بین کارگر و کارفرما اختلاف ایجاد کرد بلکه در این برنامه باید یک همآهنگی ملی بین کارگر و کارفرما باشد اما اگر از ابتدای امر تخم نفاق را بپاشیم و آن صمیمیتی را که امروز موجود است که کارفرما سعی می‌کند کارگر را تربیت بکند برای بالا بردن سطح تولید برای اینکه در منافع سهیم باشد و این بهترین مشوق و تدبیری است که اعلیحضرت همایونی ایجاد کردند و اگر امروز به کارگر این طور تبلیغ کنیم که تو مورد استثمار هستی و این روح صمیمیت و همکاری را بین کارگر و کارفرما از بین ببریم تا آگاهانه موجب رکود همین رشد اقتصادی خواهیم شد بنده می‌خواستم امروز توجه بدهم که ما صنایع مختلف در رشته‌های مختلف با سوابق زیادی در مورد نساجی و کارخانه‌های قند داریم که در حدود ۸۰ تا ۱۰۰ سال در ایران سابقه دارند ولی صنایع جدیدی در ایران در حال رشد و پیشرفت هستند مثل صنایع پتروشیمی مثل صنایع سنگین آهن‌آلات، که با ذوب آهن و تکمیل صنایع دیگر، کشور ما می‌تواند یک قیافه صنعتی پیدا بکند در این صنایع جدیدی که ما اصلاً پنج شش سال پیش اصلاً از آن آگاه نبودیم ایجاد این صنایع جدید توجه دارید با فداکاری کارفرماهائی است که ریسک کرده سرمایه‌گذاری می‌نمایند و افرادی را چه در داخل و چه در خارج ایران تعلیم می‌دهند و تربیت می‌کنند و آن وقت شما چماق تکفیر را برای این مردم بلند می‌کنید و به صرف اینکه کسی کارفرما است توهین می‌کنید آیا ایمان دارید که چنین صنایع نوبنیادی در این مملکت پیدا شود ایجاد حق جدید سهم جدید تخصص جدید اینها مستلزم یک مقداری فداکاری است تربیت کارگر، کارگری که بتواند پشت ماشین تراش یا ماشین پرس‌کار کند یا در دستگاه پتروشیمی یا پشت یک میز لابراتوار کار بکند تربیت این افراد یک مقدار فداکاری و مدیریت و دقت نظر لازم دارد جناب بهبودی خود جنابعالی اهل علم هستید و می‌دانید چه مراحلی را باید بگذرانیم تا اینکه به این مرحله قطعی برسیم.

بنابراین جناب عالی در نطقتان یک مقدار حمله شدید باریاب صنایع کردید که بنده فکر می‌کنم اگر این نطق شما در خارج عیناً منعکس بشود اسباب دلسردی یک عده‌ای شود که واقعاً دارند در این مملکت فداکاری می‌کنند از این جهت در این قسمت تجدیدنظر بفرمائید ولیکن راجع به اصل قانون که به اصطلاح یک آئین‌نامه اجرائی مصوبه ملی ما است یعنی یک تصمیمی بنا به پیشنهاد اعلیحضرت همایونی ملت ایران اتخاذ نمود که تا حدود ۲۰ درصد نفع خالص هر صنعتی بین کارگران آن صنعت توزیع بشود برای حسن اجرای این کار تدابیری ایجاد کردند که بتوانند حساب این شرکتها را برسند، حساب این کارخانجات را برسند وزارت کار وسایل کنترلی داشته باشد این مقررات که قبلاً وضع کردیم و در تکمیل آنها این مقررات را داریم وضع می‌کنیم آئین‌نامه اجرائی آن مصوبه قبلی است یعنی یک رویه حقوقی و اداری است که ما می‌خواهیم ایجاد بکنیم که بچه ترتیب این کار باید انجام بشود و من فکر می‌کنم اگر شما تاریخ مقررات کارگری را در دنیا مطالعه بکنید می‌بینید که اجرای عدالت اجتماعی در تمام صنایع دنیا اساس و بنیادش روی قراردادهای دته جمعی بوده فلسفه قرارداد دسته جمعی اصلاً این بوده که کارگر در مقابل کارفرما تقویت بشود پیش‌تر هر کارگری با کارفرما طرف می‌شد روی احتیاجی که داشت ناچار بود شرایطی را که کارفرما به او تحمیل می‌کند بپذیرد و هر وضعی که به او تحمیل می‌کند قبول بکند متفکرین قوم در کشورهای صنعتی در اوایل قرن ۱۹ این طور پذیرفتند که اگر بخواهند جلوی اجحاف کارفرما را بگیرند بهترین حربه همان قراردادهای دسته جمعی است یک اتحادیه کارگری یک گروه قوی در یک صنعت نماینده خودشان را تعیین می‌کنند او نماینده هزار نفر، ده هزار نفر، یک میلیون نفر کارگر می‌شود و با مشت پر و قدرت می‌نشیند سرمیز و با اختیارات و با صدای بلند با کارفرما وارد مذاکره می‌شود و این مقررات که در راه قراردادهای دسته جمعی وضع کردیم و داریم تکمیل می‌کنیم در همین جهت است ما می‌خواهیم آن قدرت واقعی اجتماعی را به کارگرمان بدهیم که نماینده کارگر در صنعت فولاد در صنعت پتروشیمی در صنعت اتومبیل‌سازی یک نفر کارگر به نمایندگی از طرف ده هزار نفر کارگر برود بنشیند و این در حقیقت در جهت بهبود وضع کارگر و وضع اجتماعی کارگران است من استدعا می‌کنم این مواد را با مواد مصوبه قبلی تطبیق بکنید و مطالعه بکنید متوجه خواهید شد که در همین جهت بوده است که این لایحه تنظیم شده با وجود این هیچ نوع تعصبی نیست لایحه‌ای است دو شوری که شور اولش مطرح است هر نوع پیشنهاد اصلاحی به نظر شما و آقایان همکارانتان می‌رسد مرقوم بفرمائید در شور دوم مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و آن که صحیح باشد و متضمن حمایت حق طبقه کارگر باشد مسلماً مورد قبول کمیسیون واقع خواهد شد اشاره فرمودند به مظالمی که در یک معدن بخصوص می‌شود و صلاح ندانستند که این مطلب را پشت تریبون صریحاً بفرمایند و آن کارفرمای مختلف را معرفی کنند بنده از شخص ایشان استدعا می‌کنم از روی کمک به دولت و کمک به طبقه کارگر یا در اینجا صریحاً بفرمایند یا به وزارت کار کتباً بنویسند وزارت کار مسلماً وظیفه قانونی خود را انجام خواهد داد. (احسنت)

دکتر ناصر بهبودی- طبق آئین نامه اخطار نظامنامه‌ای دارم عرایض بنده تحریف شده.

رئیس- تحریفی نشده است.

دکتر بهبودی- بنده نه تخم نفاق پاشیدم نه به کارفرما توهین کردم ایشان اینطور فرمودند، هیچ اینطور نیست.

رئیس- این چیزها نبود مطالبی که فرمودید در صورت جلسه قید شده جنابعالی چنین چیزی نفرمودید هر چه فرمودید در صورت جلسه درج می‌شود نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌ها پیشنهاد می‌نماید:

در تبصره ۶ ماده ۲ الحاقی سطر هفتم بعد از جمله منجر به عقد همان کلمه «جدید» اضافه شود.

با احترام- مهندس حسن صائبی.

محترماً پیشنهاد می‌نماید مواد زیر به لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی اضافه شود.

ماده‌- کارفرمایان کارگاه‌های صنعتی و تولیدی که تا پایان سالم ۱۳۴۸ اقدام به عقد قرارداد سهیم کردن کارگران در سود کارخانه ننمایند، رؤسا کار شهرستان مربوطه به سه تا شش ماه حبس تادیبی محکوم خواهند شد.

ماده‌- در کارگاه‌هائی که اقدام به عقد قرارداد می‌شود باید سهم کارگران از تاریخ تصویب قانون سهیم شدن کارگران و یا چنانچه کارگاه بعداً تاسیس و ایجاد شده باشد از تاریخ تأسیس پرداخت گردد.

با تقدیم احترام- فرهادپور.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۷ اصلاحی قانون سهیم کردن کارگران حذف و ماده سابق به جای خود باقی بماند.

با تقدیم احترام- سعید پدرامی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ماده ۱۹ به شرح زیر اصلاح شود:

کمیسیون مندرج در ماده ۱ قانون سهیم کردن کارگران در منافع کارگاه‌های صنعتی و تولیدی به نام شورای سهیم کردن کارگران نامیده می‌شود. انتخاب یک نفر مطلع در امور اقتصادی و اجتماعی مندرجه در ماده مذکور با سازمان کارگران ایران خواهد بود.

با تقدیم احترام- سعید پدرامی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۶ به شرح زیر اصلاح شود.

ماده ۱۶- توافق کارفرما و نماینده کارگران و یا سندیکاهای حائز اکثریت برای انعقاد پیمانهای دسته جمعی در هر مورد با رعایت تبصره ۶ ماده ۲ نافذ و معتبر خواهد بود.

با تقدیم احترام- سعید پدرامی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن پیشنهاد می‌نماید در آخر جمله عبارت اضافه شده به تبصره ۲ ماده ۲ جمله زیر اضافه شود.

در صورتی که در کارگاه نماینده کارگر تعیین نشده باشد یک نفر از کارگران همان کارگاه با رای علنی کارگران با حضور نماینده وزارت کار و امور اجتماعی در هیأت تسهیم منافع تعیین خواهد گردید.

سید علی صائب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن پیشنهاد می‌نماید در ماده ۷ سطر سوم بعد از کسر یا قطع اضافه شود.

کسر یا قطع نموده و یا ضمن منافع خالص کارگران در قراردادها منظور نمایند.

با تقدیم احترام- سیدعلی صائب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در لایحه تکمیلی قانون سهیم کردن کارگران پیشنهاد می‌نماید.

ماده ۱۶ لایحه مزبور حذف شود.

سید علی صائب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم که:

کارگاه‌های صنعتی و تولیدی ضمن تبصره‌ای در کمیسیون کار با نظر وزارت کار تعریف شود.

دکتر دادفر.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای پردلی

۱۲- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای پردلی

رئیس- آقای پردلی بفرمائید.

پردلی- سوالی است از وزارت پست و تلگراف تقدیم می‌کنم.

رئیس- البته سؤال برای دولت فرستاده می‌شود ولی چون تعطیلات تابستانی مجلس در پیش است ممکن است به بعد از تعطیلات موکول گردد.

دکتر بهبودی- فرق نمی‌کند به هر صورت موضوع سؤال منتفی نخواهد شد.

- اعلام وصول و قرائت نامه مربوط به یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۳- اعلام وصول و قرائت نامه مربوط به یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- نامه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارایی) در خصوص لایحه شماره ۴/۳۹۲۲ مورخ ۲۰/۸/۱۳۴۷ دولت راجع به اختیارات مالی و اتخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی که ضمن مرقومه شماره ۱۳۱۴۷/۲۵۹ ل ق-۱۹/۱۰/۱۳۴۷ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۶ خرداد ماه ۱۳۴۸ مطرح و مورد شور واقع و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد به پیوست ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۴- ختم جلسه

رئیس- چون فعلاً مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم دستور و تاریخ جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(چهل و پنج دقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.