مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ بهمن ۱۳۵۱ نشست ۹۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ بهمن ۱۳۵۱ نشست ۹۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۹ بهمن ۱۳۵۱ نشست ۹۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر اعتمادی- دکتر بازرگانی- دکتر برادر- دکتر برومند- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر بهزادی- دکتر بیگلری- دکتر پرتو- اعظم- حق شناس- امیرعلم خزیمه- خورشید- دکتر رشتی- حسام الدین رضوی- سجادی- شاهنده- شیخ بهائی- صائب- دکتر فضل اله صدر- صدقیانی زاده- ظفر- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- فرنود- فضائلی- فهیمی- فیصلی- کمالاتی دکتر نایبی- نجد شیبانی.

غائبین مریض

آقایان پرویزی- پروین- جوانشیر- عبدالحسین آموزگار - ضیاء رضوی- مهندس زاهدی- شریفها- دکتر شمس- دکتر صالحی- عبدالحسین طباطبائی- غضنفری- فتوحی- فروتن- فیاض- دکتر متین- دکتر موثقی- مهرزاد- خانم اسدی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ابولهدی- احتشامی- دکتر بازرگانی- سراج الدینی- دکتر شکرائی- طلوعی- ادیب سمیعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ابولهدی- احتشامی- دکتر بازرگانی- سراج الدینی- دکتر شکرائی- طلوعی- ادیب سمیعی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر ابوالهدی تشریف بیاورید.

دکتر ابولهدی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم

دوسال پیش در روز ۲۴ بهمن ماه ۱۳۴۹ کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس و از آن جمله ایران به پیروزی بزرگی در برابر کمپانیهای نفتی دست یافتند. عامل اساسی این پیروزی اراده توانای پیشوای عالیقدر ایران شاهنشاه آریامهر بود (صحیح است).

برای آنکه خاطره پیروزی کشورهای نفت خیز را در برابر شرکتهای نفتی بین المللی تجدید کنیم دوسال به گذشته باز می‌گردیم. سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در سال ۱۳۴۹ قطعنامه‌ای را تصویب کرد که براساس آن کشورهای صاحب نفت خواستار حقوق بیشتری در برابر کمپانیهای نفتی بودند.

نمایندگان کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس (ایران- عربستان سعودی- عراق- کویت- ابوظبی و قطر) در بهمن ماه ۱۳۴۹ در تهران اجتماع کردند تا برای احقاق حق و تأمین خواسته‌های خود با نمایندگان کمپانیها مذاکره کنند. بی توجهی کمپانیها به خواسته‌های حقه کشورهای عضو اوپک و کندی کارمذاکرات موجب گردید که شاهنشاه ایران به نام رهبر کشوری که پایه‌های توسعه خود را بردرآمد نفت متکی ساخته و به عنوان حامی خواسته‌ای کشورهای نفتی منطقه خلیج فارس، قدم همت به پیش گذاردند و با شجاعت و درایت ندای حق طلبانه و حقوق مسلم ملل این منطقه را به گوش جهانیان رساندند.

شاهنشاه آریامهر، عصر روز ۱۴ بهمن ماه ۱۳۴۹ در جلسه فوق العاده کنفرانس اوپک که در کاخ سنا تشکیل گردید شرکت فرمودند و اراده قطعی کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس را در تحصیا حقوق خود از منابع نفت بیان فرمودند. فرمایشات متین شاهنشاه آریامهر را نمایندگان کشورهای عربستان سعودی- عراق- کویت- الجزایر- لیبی- ونزوئلا- قطر و ابوظبی در همان جلسه تأیید نمودند و به این ترتیب کمپانیهای نفتی دریافتند که کشورهای صاحب نفت، این بار با جبهه‌ای متحد و اراده‌ای قاطع به میان مذاکره آمده‌اند و شاهنشاه ایران در مقام رهبری این اتحاد قرار دارند (صحیح است). حسن تدبیر و قاطعیت تصمیم شاهنشاه آریامهر را می‌توان از این فرمایش ملوکانه که همان روز بیان شده به خوبی دریافت.

شاهنشاه فرمودند:

هرگاه کسانی باشند که نخواهند به حقوق حاکمیت ملی ما احترام بگذارند آن وقت هرتصمیمی که لازم باشد از طرف ممالک عضو اوپک اتخاذ خواهد شد، نتیجه آنکه به فاصله ده روز خواسته‌های کشورهای نفت خیز تحقق پذیرفت و جهانیان دریافتند که شاهنشاه ایران نه تنها برای ملت خود پیشوائی کاردان و دلسوز و فداکار می‌باشند بلکه برای ملل دیگر نیز منشأ برکت وخیر و سعادت هستند.

نتایج معنوی رهبری شاهنشاه آریامهر در مذاکرات اوپک و انعقاد قرارداد تهران، اعتبار و حیثیت جهانی برای ملتهای صاحب نفت و نتایج مادی آن میلیونها دلار درآمد اضافی از منابع نفت بود.

مهمترین امتیازاتی که در نتیجه هدایت شاهنشاه آریامهر و مذاکرات اوپک نصیب کشورهای نفت خیز افزایش بهای اعلان شده نفت خام و افزایش مالیات دریافتی کشورهای مزبور از درآمد کمپانی‌های نفتی بود. اقدام شاهنشاه ایران موجب تقویت موقعیت کشورهای نفت خیز و تحکیم مقام سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) گردید (صحیح است).

اکنون که خاطره پیروزی اوپک را در سال ۱۳۴۹ بیاد می‌آوریم و همصدا با ملت ایران و همه ملل این منطقه جهان به رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر درود می‌فرستیم (صحیح است- احسنت) فرصت مناسبی است تا سخنی نیز از صنعت نفت ایران و سازمان اداره کننده آن بگوئیم. شرکت ملی نفت ایران یکی از معظم ترین سازمانهای نفتی بین المللی است که در اجرای منویات ملوکانه نه تنها عملیات نفتی داخل کشور را به بهترین صورتی اداره می‌کند بلکه درفعالیتهای خارج از کشور نیز شرکت جسته است. مشارکت شرکت ملی نفت ایران در پالایشگاه مدرس هندوستان و پالایشگاه نفت آفریقای جنوبی و نیز مشارکت در عملیات اکتشاف نفت در فلات قاره انگلستان در دریای شمال، نمونه‌ای از پیشرفت سریع و تحسین آمیز شرکت ملی نفت ایران در دهه انقلاب شاه و مردم است. شاهنشاه آریامهر بارها پیش بینی فرموده‌اند که شرکت ملی نفت ایران روزی در مقام بزرگترین شرکتهای نفتی جهان قرار گیرد و تا آنجا پیشرفت کند که خود عملیات اکتشاف و استخراج و پالایش نفت را انجام دهد و مواد نفتی رادر خارج از مرزهای ایران و در پمپ‌های ایرانی به مشتریان عرضه کند (انشاءالله).

روزیکه نیات بلند و مترقی شاهنشاه آریامهر درباره شرکت ملی نفت ایران به تحقق پیوندد دور نیست در استیفای هرچه بیشتر حقوق ملی از منابع نفت و وظایفی که شاهنشاه آریامهر در منگره بزرگداشت دهه انقلاب شاه و مردم برای اداره همه عملیات نفتی به وسیله شرکت ملی نفت ایران اعلام فرموده‌اند.

کارکنان صنایع نفت ایران سربازان شایسته و فداکاری در اجرای فرامین پیشوای محبوب و عالیقدر خود خواهند بود. مایه خشنودی است که در نخستین دهه انقلاب شاه و مردم سرپرستی صنایع عظیم نفت و مدیریت شرکت ملی نفت ایران را یکی از لایق ترین سربازان شاهنشاه آریامهر رجل برجسته عرصه دانش و سیاست، جناب آقای دکتر منوچهر اقبال بعهده داشته‌اند و در طی این ده سال ایجاد واحدهای عظیم پالایش و صدور نفت و تأسیس مجتمع‌های پتروشیمی و شاه لوله گاز یکی پس از دیگری نشانه اجرای نویات رهبر انقلاب در صنعت نفت ایران بوده است.

درآمد نفتی ایران طی مدت ۴۳ سال قبل از ملی شدن صنعت نفت به ۴۵۴ میلیون دلار رسید و از اثرات انقلاب ایران همین بس که طبق آمار منتشره در فاصله ده سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۵۱ درآمد ایران از منابع نفت بالغ بر یازده میلیارد و ۴۷ میلیون دلار گردید.

اطمینان داریم شرت ملی نفت ایران در ایفای وظایف سنگین آینده نیز سرافراز و کامیاب خواهد بود و آهنگ توسعه کشور از پرتو افزیش درآمدهای نفتی سریع تر خواهد شد.

سالروز پیروزی اوپک به رهبری شاهنشاه آریامهر را که روزی بزرگ در تاریخ مبارزات کشورهای نفت خیز خاورمیانه است تبریک می‌گویم و برای مهندسان، کارگران و کارکنان لایق صنعت نفت ایران در اجرای نیات عالیه همایونی آرزوی موفقیت دارم. متشکرم- (احسنت-احسنت).

رئیس- آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی- بطوریکه همه اطلاع داریم اخیرا در جراید و مجلات تهران خاطره نویسی معمول و متداول گردیده و این کار در صورتیکه از طریق درست دور نیفتد و از نظر تاریخی و زوایای تاریکی نداشته باشد که در اذهان نسل جوان توهم و آشفتگی بوجود آورد کاریست بسیار متحسن و در خور تقدیر و ستایش.

ارادتمند از آن نظر که خود را عضو کوچکی از جامعه مطبوعات می دانم، معمولا تا آنجا که فرصت داشته باشم به مطالعه مطبوعات می‌پردازم و از مطالب دلپذیر و آموزنده آن درک فیض می‌کنم و به حکم این سابقه در دو هفته اخیر مطالبی در مجلات مهم و کثیر الانتشار تهران دیدم که چون بیم آن می‌رود از ان نظر که حوادث اخیر ایران از دید همه جانبه و جامعی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار نگرفته و در قضاوت جوانان و نسل جدید نسبت به آن مسائل خدشه‌ای وارد آورد چند دقیقه‌ای از وقت نمایندگان محترم را می‌گیرم.

از چندی پیش یکی از نویسندگان قدیمی که از صاحب منصبان خدمتگزار بازنشسته عالی رتبه وزارت امور خارجه هم می‌باشد تحت عنوان «روزگار و اندیشه‌ها» مقالاتی در مجله سپید و سیاه منتشر می‌سازد و اخیرا چون به وقایع آذربایجان در سال ۱۳۲۴ رسید بنا به مطالعات و مسموعاتی کهداشت با کمال انصاف و بیطرفی اشاراتی بدان نمود و گذشت، ولی نتیجه آن شد که یکی از روزنامه نگاران قدیمی که به ایشان ارادت و احترام دارم در مقام جوابگوئی برآمد و در توجیه مسافرت قوام السلطنه نخست وزیر وقت به مسکو و مذاکراتیکه صورت گرفت مطالبی منتشر ساخت که قسمتی از آن را همه اطلاع داریم ولی برای اولین بار مطلب تازه‌ای را عنوان کردند که تابحال در مطبوعات منتشر نشده بود و مطلب این بود که نخست وزیر وقت از ایشان تقاضا کرده بود که به آذربایجان برود از پیشه وری دعوت کند که در دولت مقام وزارت را در هر وزارتخانه‌ای که علاقه دارد به عهده بگیرد که توجیه و استنتاج در این امر را به عهده همکاران عزیز می‌گذارم (یکنفر از نمایندگان- حرف درستی نیست) عین نوشته ایشان را نقل کردم.

و من اکنون به نام یک آذربایجانی که برخلاف بعضی از روزنامه نگاران که به پاداش همکاری با پیشه وری از حکومت غیرقانونی آذربایجان نشان سپاس دریافت داشتند، در کلیه این حوادث چون سربازی به مبارزه قلمی پرداخته و همدوش سرباطان دلیر ارتش با ماجراجویان آذربایجان و کردستان همگام با آقای نجفقلی پسین به مقابله پرداخته‌ام (احسنت) به عنوان توضیح و تکمیل برآنچه پیرامون این واقعه در مجله سپید و سیاه منتشر شده اعلام می‌دارم که در مورد غائله آذربایجان و ماجرای کردستان تاریخ قضاوت خود را کرده و قهرمان آن را نیز به جهان و جهانیان معرفی نموده است (صحیح است) آری، مسئله آذربایجان فقط با مسافرت نخست وزیر وقت به مسکو حل نشد بلکه ایستادگی و مقاومت شخص شاهنشاه قهرمان تسلیم ناپذیر که حاضر نشدند به تقاضای دولت مبنی بر قبول پیشنهادات نامعقول پیشه وری صحه بگذارند (صحیح است) و آن جمله تاریخی را که همه می دانیم بیان داشتند و شجاعت و همبستگی مردم آذربایجان با پیشوای خود و فعالیت‌های پی گیری نمایندگان سیاسی وطن پرست و فداکار ایران در لندن و واشنگتن در اجرای اوامر شاهنشاه و عواملی دیگری که از حوصله این بحث خارج است همه و همه دست بدست هم دادند تا آذربایجان عزیز به مام میهن پیوست و مردم غیور آذربایجان به شهادت آقایان دیهیم و زهتاب فرد و مبارز فداکار قبل از اینکه ارتش دلیر ایران به فرمان شاهنشاه به تبریز برسد خائنان به مملکت را به کیفر رسانیدند (صحیح است) و من اکنون از این رو به این نکته اشاره می‌کنم اگر در آن مقاله فرصتی برای بحث و تجزیه و تحلیل بیشتری پیرامون عوامل مؤثر در نجابت آذربایجان نبوده، جوانان امروز ما که در آن تاریخ یا وجود نداشتند و یا تازه پای به عرصه حیات گذاشته بودند در حال ابهام باقی نمانند و از حقایق امر آگاه شوند (احسنت) و من در پایان این مطلب فقط به یک نکته تاریخی که ریشه روحی و اجتماعی هم دارد اشاره می‌کنم و می‌گذرم و آن نکته این است که در عصر ما، ملت ایران برای اینکه نارضائی بغض و نفرت خود را نشان دهد فقط خانه دو نخست وزیر را یکی در آذر ۱۳۲۱ و دیگر در مرداد ۱۳۳۲ به آتش کشید و به این طریق عدم رضایت خود را نشان داد و این خود زمینه‌ای تاریخی است برای قضاوت درباره اعمال این دو مرد، تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل (صحیح است) و اما مسئله بسیار مهمی که موجب شد چند دقیقه دیگر از وقت نمایندگان محترم را بگیرم همان موضوع قاچاق اسلحه از عراق به کشور مسلمان پاکستان است یعنی همان کشوری که همگام با ایران همواره به حمایت و پشتیبانی از اعراب برخاسته و تجاوز را محکوم نموده و اکنون در معرض توطئه ناجوانمردانه مشتی مردم جابروبی منطق که از فرزندان خلف همان پیمان شکنانی هستند که واقعه جانگداز عاشورا را به وجود آوردند قرار گرفته است (صحیح است).

یکی از روزنامه‌های معروف بیروت پیرامون این حادثه نوشت «سرانجام بغداد سکوت ننگ آور خود را شکست و به جنایاتی که در تاریخ دیپلماسی بین المللی سابقه ندارد قرار کرد:

نه آنچه حکمت سلیمان قبل از باز شدن صندوق‌های اسلحه گفت از زبان هیچ سفیری شنیده شده و نه در سراسر تاریخ دیپلماسی جهان در هیچ پایتختی، سفارتخانه‌ای دست به چنین جنایتی زده بود و این ننگ برای ابد در پیشانی عراق که خود را سرسپرده بیگانه ساخته است داغ کوبی شده است» (صحیح است) آری این حقیقتی است غیرقابل انکار که جادارد با اعترافی که سفیر نامطلوب عراق در پاکستان دربره مقصد اسلحه‌ها عنوان کرده مسئله از طرف دولت ما بصورت جدی و قاطع در محافل بین المللی دنبال شود و از این اعتراف صریح سفیر سابق عراق در اسلام آباد اتخاذ سند بعمل آید و ز توطئه‌ها و ماجراهای عناصر آشوبگری که می‌خواهند در بین ملل مسلمان فتنه و آشوب بپا سازند و قیام مسلحانه را پی ریزی نمایند پرده برداشته شود و در معرض افکار عمومی جهانیان قرار گیرد و این اعمال خائنانه محکوم شود زیرا علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد.

از عنایت و حوصله نمایندگان محترم سپاسگزارم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر بازرگانی بفرمائید.

دکتر بازرگانی- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم.

سمینار آموزش مسائل جمعیت و تنظیم خانواده با همکاری دانشگاه پهلوی و وزارت بهداری هفته قبل (۲۱ تا ۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۱) برای اولین بار در دانشگاه پهلوی شیراز تشکیل گردید. در این سمینار بیش از ۸۰ نفر از رؤسا و اساتید دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور و مقامات وزارت بهداری و سایر صاحبنظران به بحث و چاره جوئی درباره مسائل جمعیتی ایران پرداختند.

در جلسه افتتاحیه سمینار که در تالار پهلوی دانشگاه پهلوی شیراز برگزار شد به ترتیب جناب آقای دکتر فرهنگ مهر رئیس دانشگاهپهلوی، جناب آقای دکتر شاهقلی وزیر بهداری و جناب آقای پیروز استاندار فارس سخنانی در زمینه مسئله جمعیت و رابطه آن با توسعه اقتصادی کشور بیان داشتند.

ریاست دانشگاه پهلوی متذکر شدند که با توجه به سرعت فعلی رشد جمعیت دنیا در هر ۳۰ تا ۳۵ سال دو برابر می‌شود که بدون شک مشکلات اقتصادی و اجتماعی برای بشر همراه خواهد داشت و لزم است که کشورهای مختلف از هم اکنون به فکر باشند و پیشاپیش حوادث حرکت کنند و قبل از اینکه این مشکلات واقعا بصورت حاد جلوه گر بشود به رفع آنها اقدام نمایند.

وزیر بهداری یادآور شدند که نتایج پیش بینی‌های جمعیتی شان می‌دهد که هرگاه جمعیت کشور ما که در حال حاضر بیش از ۳۲ میلیون نفر است بر اسس میزان رشد فعلی افزایش یابد در بیست سال دیگر جمعیت کشور در حدود ۶۶ میلیون نفر خواهد بود. این نتیجه بهبود روز افزونی است که از نظر بهداشت و سایر شرایط زیست در کشور ما صورت گرفته ومی گیرد و بالطبع باعث افزایش حد متوسط عمر، میزان امید به زندگی و پایین آمدن سریع مرگ و میر می‌گردد. اکنون که سیاست جمعیتی کشور رسیدن به رشد در حدود یک درصد است اگر فعالیتهای کنترل جمعیتی و تنظیم خانواده با استفاده از کلیه امکانات توسعه همه جانبه باید انتظار می‌رود که جمعیت کشور در بیست سال دیگر از حدود ۴۸ میلیون نفر تجاوز ننماید.

آقای وزیر بهداری نتیجه گرفتند که در شرایطی که ما از یک سو مواجه با مسئله افزایش سریع جمعیت هستیم و رشد جمعیتی ما یکی از بالاترین میزان‌ها را در جهان نشان می‌دهد و از سوی دیگر با نهایت سرعت درصدد تأمین و تحقق بخشیدن به هدفهای عالی اقتصادی و اجتماعی انقلاب شاه و ملت می‌باشیم مجموعه این عوامل ایجاب می‌کند که دانشگاهها و دانشگاهیان در این برنامه‌ها فعالانه شرکت نمایند استاندار فارس نیز شمه‌ای از مسائل تنظیم جمعیت را در استان فارس تشریح کردند.

با نهایت خوشوقتی به عرض ساحت مقدس مجلس شوراس ملی می رساند که دانشگاه پهلوی شیراز از بدو تأسیس در پیشرفت برنامه‌های انقلابی کشور پیشگام بوده و با تبعیت از این روحیه از یکسال گذشته اقدام به تأسیس مرکزی برای مطالعات جمعیت شناسی نموده است. این مرکز در مدت کوتاه تأسیس خود توانسته است قدمهای بسیار مؤثری در زمینه توسعه آموزش مسائل مربوط و همکاری با مقامات تنظیم خانواده وزارت بهداری بردارد از جمله این اقدامات پیشقدم شدن در سازمان دادن و برگزاری اولین سمینار آموزش مسائل مربوط و همکاری با مقامات تنظیم خانواده وزارت بهداری بردارد از جمله این اقدامات پیشقدم شدن در سازمان دادن و برگزاری اولین سمینار آموزش مسائل جمعیتی و تنظیم خانواده می‌باشد. در اینجا با تقدیم عین برنامه و قطعنامه این سمینار از مقامات وزارت بهداری تقاضا دارم که برای تشویق و ترغیب بیشتر دانشگاهیان به همکاری با برنامه‌های انقلابی کشور مفاد قطعنامه را تا سرحد امکان اجرا نموده و سعی نمایند که مجریان و برگزار کنندگان چنین سمینارهای ارزنده و مفید مورد تشویق قرار گیرند (صحیح است).

در خاتمه لازم می داند توجه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی را به این نکته جلب نماید که رشد فعلی جمعیت ایران بالغ بر ۳/۱ درصد تخمین زده شده است و بنا به اظهار سرپرست بهداشت و تنظیم خانواده وزارت بهداری در طول برنامه عمرانی پنجم با صرف ۷۰۰ میلیون تومان این رشد به ۲/۶ درصد کاهش خواهد یافت. ملاحظه می فرمائید که رسیدن به هدف سیاست جمعیتی کشور یعنی رشد در حدود یک درصد مستلزم صرف هزینه گزاف و تلاش فراوان و برنامه ریزی بسیار دقیق می‌باشد. بنابراین اتخاذ تدابیر و روشهای جدید کنترل رشد جمعیت از نظر توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی ایران حیاتی است.

لازم است مسئولین امر با توجه به اصول علمی عقاید مذهبی- سنن اجتماعی و با در نظر گرفتن تجاربیکه ملل دیگر در این زمینه کسب کرده‌اند قوانین و مقررات و در صورت لزوم لویاح لازم را تدوین و به مراجع ذیصلاح پیشنهاد نمایند. در این میان نقش اساسی فردفرد ملت و بخش خصوصی را در اجرای این برنامه عظیم ملی نباید از یاد برد. جادارد ما نیز به سهم خود در حوزه‌های انتخابیه اهمیت و اصول تنظیم خانواده و رشد جعیت را در توسعه اقتصادی و شئون اجتماعی یاد آور شویم و افراد و گروههای مختلف را در مشارکت در این برنامه مهم ملی تشویق نمائیم (صحیح است- احسنت).

بنده در خاتمه عرایضم قطعنامه سمینار آموزشی مسائل جمعیتی و تنظیم خانواده را از نظر نمایندگان محترم می گذرانم که بشرح زیر است:

شرکت کنندگان در اولین سمینار آموزش مسائل جمعیتی و تنظیم خانواده در دانشگاهها و مدارس عالی کشور مرکب ازرؤسا و نمایندگان دانشگاههای اصفهان – تبریز- تهران- پهلوی- مشهد- ملی ایران- دانشسرایعالی- مدرسه دختران- انستیتو تغذیه و نمایندگان وزارت بهداری پس از شرکت در بحث‌های عمومی سمینار و مشاوره در کارهای گروهی پیشنهادات و توصیه‌های زیر را ارائه می‌نماید.

۱- حاضران در جلسه ضرورت و اهمیت تشکیل این سمینار و مطالب مورد بحث را تأیید و تأکید می‌کنند و از وزارت بهداری و دانشگاه پهلوی جهت برگزاری آن تشکر می‌نمایند.

۲- در هریک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بادرنظر گرفتن مقتضیات و امکانات آموزشی موجود و مسائل جمعیت و تنظیم خانواده تدریس شود.

۳- در هر دانشگاه مرکزی جهت هم آهنگ ساختن فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی در زمینه مسائل جمعیت و تنظیم خانواده تشکیل گردد این مرکز شامل نمایندگان کلیه گروهها و بخش‌هایی خواهد بود که با مسئله جمعیت و تنظیم خانواده ارتباط دارند.

۴- برای تربیت گروههای آموزشی و مربیان مورد احتیاج دانشگاهها و مدارس عالی کشور در رشته جمعیت و تنظیم خانواده لازم است از طریق تأسیس دوره‌هایی در داخل کشور و نیز تخصص بورسهای تحصیلی برای طی دوره‌های عالی در خارج از کشور از طرف وزارت بهداری پیش بینی‌های لازم به عمل آید.

۵- برای تعیین محتوی دروس جمعیتی و تنظیم خانواده و تهیه مطالب درسی کمیته‌ای با همکاری متخصصین جمعیت و آموزش و پرورش در دانشگاهها و نماینده وزارت خانه‌های بهداری وعلوم آموزش عالی تشکیل گردد.

۶- انتشار مجله علمی راجع به مسائل جمعیتی و تنظیم خانواده بوسیله واحد بهداشت و تنظیم خانواده وزارت بهداری که در آن مقالات و تحقیقات علمی مربوط به جمعیت منتشر گردد.

۷- از وزارت بهداری به عنوان دستگاه مجری برنامه جمعیتی و تنظیم خانواده درخواست می‌شود که اقدام لازم در زمینه تأمین کمکهای مالی و فنی ز داخل و خارج کشور پیش بینی دوره‌های آموزشی برای گروههای آموزش دهنده دانشجویان اقدام لازم به عمل آید.

۸- تبادل استاد و متخصصین امور جمعیت و همچنین انتشارات علمی و آثار مربوطه به مسائل جمعیتی بین دانشگاهها و مؤسسات عالی کشور به مورد اجرا گذاشته شود.

۹- آموزش مسائل جمعیتی در مدارس به عنوان پیش آهنگ آموزش مسائل جمعیتی و تنظیم خانواده در دانشگاهها مورد تأیید کامل قرار می‌گیرد.

۱۰- برای ارزشیابی کار گروههای علمی این سمینار و اجرای دقیق قطعنامه آن از هم اکنون مقدمات تشکیل سمیناری با همکاری وزارت بهداری و دانشگاه اصفهان در بهمن ماه ۱۳۵۲ بعمل آید. متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای سراج الدینی بفرمائید.

سراج الدینی- در دنیایی که تمدن، فضیلت، و کرامت اخلاقی انسانها را تکیه گاه خود کرده است، در حالیکه بشریت می‌کوشد نه تنها همنوعان را با همدیگر سازگار کند و آنان را در مسیر تفاهم کامل قرار دهد بلکه به حمایت از جمیع جانداران هم برخاسته است.

در جهانی که عقلا و دانشمندان ملل می‌کوشند فضیلت انسانی را بجائی برسانند که اشیسته شأن گل سرسبد عالم خلقت می‌باشد، در زمانی که حتی فلاسفه ملل پا را فراتر نهاده و نسبت به ذات انسان بمانند یک واد می‌نگرند، و مرز و حدی یا تمایزی نمی‌شناسند، در حالیکه عقل و قدرت و دانش و هنر و فرهنگ و تکنیک و صنعت را وسایلی برای رفاه نه تنها انسان بلکه موجودات زنده قلمداد می‌کنند، در دنیایی که آحاد بشر را افراد و اعضاء یک خانواده می شمارند، در هنگامیکه افراد با خرد بشری می‌کوشند از به هم ریختن لانه و کاشانه خزندگان و پرندگان و چرندگان جهان هستی مادامیکه مضر نباشد جلوگیری کند، و برای ادامه حیات و بقای نسل آنان چاره اندیشی پیش گرفته‌اند، در جهانی که زعامت و رهبری ملل از ن کسانی است که در این مسیر یعنی مسیر فضائل اخلاقی و انسانی قدم بردارند در چنین روزگاری با کمال تأسف بازهم کسانی پیدا می‌شوند که به تمامی از مرحله پرتند و هنوز در جوامع تخیلی خود ساخته قرون وسطائی زندگی می‌کنند و در عین اینکه با اعمال ضدانسانی خود را ننگین کرده‌اند بازهم لاف رهبری ملتی را آن هم یک ملت اسلام در جهان کنونی می‌زنند، حزب بعث تکریتی‌های عراق که خود را به ملت نجیب و مسلمان عراق تحمیل کرده است (صحیح است) و ادعای رهبری آن ملت را دارد مبعوث کیست؟ مبعوث کدام دسته از ملت شریف عراق است؟ مبعوث اعراب عراق که از تمام مزایای حریت و آزادی سیاسی و آسایش و امنیت اجتماعی محرومند؟ (احسنت). مبعوث کردهای آریایی نژاد اصیل و دلیر است که ده سال است از هرنوع امنیت و آسایش و عمران و آبادی و فرهنگ محرومند و برای دفاع از جان و مال و نوامیس خود مسلح شده تا از شر آنان مصون باشند؟ (صحیح است) مبعوث آشوریان بی آزار نینوا است که از تمام حقوق انسانی محرومند؟ مبعوث تراکمه بی پناه استانهای اربیل و کرکوک است؟ یا مبعوث یزدانیان بی پناه منطقه سنجار؟ از داخل عراق بگذریم با کدامیک از ملل عرب راست می‌گوید و با کدام کشور عربی ابراز همدردی نموده یا می‌نماید؟ به کدامیک بد نگفت و به کدام دولت عربی نارو نزد؟ (ایلخانی پور- مگر اجدادشان با اولاد پیغمبر راست گفتند که اینها راست بگویند؟) کدام سرزمین عربی از صادرات خاص حزب بعث یعنی تروریست بی نصیب ماند؟ با کدام کشور اسلامی برابر فرامین مقدس اسلام عمل کرد؟ با کشور همسایه اش ایران یا ترکیه؟ از همسایگان بگذریم شاید مسئله تماس منافع در بین باشد که احیانا به تضاد بینجامد به شاهکار بعثیهای تکریتی در کشور دور دست مسلمانان پاکستان اشاره کنیم، برابر اصول اسلامی بلکه به حکم اخلاق و به حکم شرافت انسانیت هنگامی که یک ملت با مشکلاتی روبرو است اصولا رویه دولتها این است که با آن ملت همکاری می‌کنند و یاری می‌دهند و در صورت عدم قدرت ابراز همدردی می‌نمایند (صحیح است) اما حزب بعث در چنین موقعیتی با استفده از سرگرمی برادران مسلمان پاکستانی در مقابل مشکلات ناشی از جنگ و جبرمافات و ترمیم خرابیهای ناشی از آن فرصت را غنیمت شمرده برزخم دلهای مجروح برادران همکیش از پشت سر ضربت می‌زند، بجای کمکهای درمانی و اقتصادی قافله‌های تفنگ و نارنجک و مسلسل و فشنگ و مواد منفجره مرگ زا و آتش افروز به پاکستان می‌فرستد (صحیح است)، در حالیکه هیچگونه تماسی با آن ملت مسلمان ندارد تا احیانا تضاد منافعی در بین باشد! پس چرا؟ تنها مگر نطق علیل بعثیان بخواهد این عمل غیر انسانی را توجیه کند ناما اگر گفته شود برای چه؟ هرانسان عاقلی می داند که بعث عراق این کار را نیز مانند تمام کارهای تعرضی دیگرش نسبت به ملل عرب و مسلمانان دیگر بخاطر جلب رضایت اربابانش انچام داده است (صحیح است).

باید اضافه کرد بعثیها هنوز نتوانسته‌اند این نکته را درک کنند که سفرا همیشه نمایندگان حسن تفاهم ملل هستند و باید از نواحی قتصادی، فرهنگی، اجتماعی نماینده دولت متبوع خود باشند تا از حقوقی که برای آنان مقرر است برخوردار گردند و حریم احترامیکه بطور قراردادی برای آنان معین شده است محفوظ بماند، والا هیچ ملتی آماده نیست که در خانه خود از دشمن جان و مال و موجودیت خود پذیرایی کند. یقین دارم جز از حکمرانان از مرحله پرت بعثی در عراق هیچ مسلمانی با چنین علمی که برخلاف انسانیت و اخلاق ودین و اصول بین المللی است راضی نمی‌باشد.

اینجانب از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی ایران بنام یک انسان به پیروی از اخلاق و بنام یک فرد مسلمان به پیروی از قرآن مجید و بنام یک ایرانی به پیروی از خصوصیات نژادی و اخلاقی ایرانی این اعمال منبعث ضد انسانی بعثی را محکوم می‌کنم و به عرایضم خاتمه می‌دهم. متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر شکرائی بفرمائید.

دکتر شکرائی- ریاست محترم مجلس شورای ملی- نمایندگان محترم.

عاشورای حسینی و شهادت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران او را در راه آزادی و عدالت اجتماعی به مردم مسلمان شیعه ایران و دیگر شیعیان جهان تسلیت عرض می‌کنم (احسنت).

امروز ۱۳۳۲ سال از نهضت حسینی می‌گذرد نهضتی که نمونه و سرمشق شهامت و فضیلت بوده و اثر و خاطره آن تا خاتمه عمر بشر باقی و جاودان است (صحیح است).

هرسال شکوهمندتر از سال قبل مراسم برشوری برای بزرگداشت عاشورای حسینی برپا می‌گردد که مبین علائق قلبی شیعیان و ایرانیان شیعه به مظاهر روحانیت و خاندان اهب نبوت و نشان دهنده فداکاری حسبن بن علی و یارانش در راه ایمان و عقیده به اسلام و مبارزه با جهل و فساد و ارتجاع و قلدری و زورگوئی است (صحیح است).

فداکاری و جانبازی خیره کننده حسین (ع) چنان جان و روان شیعیان علی (ع) را بخود جلب کرد که تنی از آن روه نیست که در طل عمر خود اشکهای گرم خود را نثار خاطره و یادبود تلخ آن واقعه جان گداز نکرده باشد. (صحیح است).

زندگی حسین در تاریخ بشر نمونه شجاعت و جوانمردی و از خودگذشتگی و مملو از فداکاری و اعمالی است که بشر بی اختیار در برابر آن سرتعظیم فرود می‌آورد و عظمت روح و شجاعت این جوانمرد عالم اسلام را می ستاید (صحیح است).

زندگی حسین همه عبرت آور پند دهنده و آموزنده است به آدمی می‌آموزد که شرف و حیثیت او در مقابل مبارزه با پلیدیها و ستمگری‌ها تأمین می‌گردد حسین بن علی (ع) در راه خدا در راه ایمان و پرهیزکاری و در راه اسلام با دلاوری و مردانگی شهید شد ۷۲ تن یاران حسین جانبازان مرگ طلبی بودند که هزاران زندگی درخشان را در آن نهفته می‌دانستند آنان یکی بعد از دیگری با دلاوری بی همتا و ایمان جان خود را در راه مبدأ و اصول حسینی از کف دادند.

از آن عده قلیل آنروز. امروز میلیون‌ها نفر پیروان بنام شیعیان علی در سراسر عالم باقی مانده‌اند که هرسال از جانبازی و فداکاری او یاد می‌کنند و مراسم و مجالس عزاداری برپا می‌سازند و همیشه زندگی حسین و واقعه کربلا را از حسسا ترین و ستایش آورترین فصلها در جهت ایمان و عقیده خود می دانند که نظیر آن نه در گذشته بوده و نه در آینده خواهد بود (صحیح است).

نورهای پرتوافکن و جاودان نهضت حسینی همیشه در روی زمین و برصفحات تاریخ بشری باقی است و جانبازی حسین در راه اسلام حیات جاوید شریعت آسمانی محمد (ص) را تأمین و تضمین نموده است (صحیح است).

نتیجه فاجعه کربلا میلیون‌ها شیعه در سراسر جهان هستند که امروز بهترین نغمه‌های عرفانی و بالاترین فلسفه‌های معنوی و روحی را به عالم بشریت عرضه می‌کنند (صحیح است).

در شهر مذهبی قم مراسم عزاداری سرور شهیدان و اصحاب جانباز او با شرکت هیئت‌های مذهبی و هزاران نفر از افراد کشور تشکیل گردید و در تمام مساجد و تکایا اهداف عالیه و علل قیام و رستاخیز حسینی در راه تقویت اصول و مبانی دینی و اخلاقی و معنویت به وسیله مبلغین مذهبی بازگو شد.

برای نظم و رفاه عمومی چادرهایی از طرف شیروخورشید- شهربانی- شهرداری در جلوی صحن مطهر نصب شده و مخصوصا فعالیت شهربانی در نظم عمومی بی سابقه بود.

برای ما مردم مسلمان ایران نهایت مباهات و افتخار است که شاهنشاه آریامهر رهبر اسلام پناه و مسلمان ایران به دین مبین اسلام و ائمه اطهار و نهضت حسینی علاقه و توجه خاص مبذول می‌دارند.

شاهنشاه در قسمتی از فرمایشات خود فرمودند:

«در تمام طرح ریزیها و نقشه‌ها دو عامل می‌یابد به هر حال برای ما اساسی و مقدس باشد.

۱- اتکاء به اصول معنویت و اعتقادات مذهبی مخصوصا که مذهب اسلام تحکیم کننده و قوام دهنده نظم روحی و معنوی است.

۲- حفظ آزادیهای فردی و اجتماعی و تقویت آنها آنطوریکه از هروقت دیگر در تاریخ ما قوی تر و بیشتر باشد».

در دوران انقلاب همگام با سایر پیشرفت‌های مملکت شاهنشاه آریامهر به بزرگداشت مذهی اسلام توجه خاص مبذول فرمودند.

ساختمان مساجد زیاد در شهرها و روستاها دستور ساختمان مسجد بزرگ آریامهر و تعمیر اماکن متبرکه و قبور متبرکه ائمه اطهار و پیشوایان دین، چاپ قرآن نفیس آریامهر، نوسازی و آئینه کاری و کاشی کاری حرم مطهر حضرت ثامن الائمه (ع)، تعمیرات و نوسازی در حرم مطهر حضرت معصومه سلام اله علیها، تشکیل سپاه دین و صدها اقدام دیگر در بزرگداشت اسلام همه نشانه حمایت بی دریغ شاهنشاه آریامهر است به دین مبین اسلام و مسائل معنوی و اخلاقی.

توفیق و سلامتی هرچه بیشتر شاهنشاه آریامهر را در پناه اسلام از خداوند مسئلت دارد (احسنت) در خاتمه از فرصت استفاده کرده از پیشرفت هائی که در دهه انقلب در شهر مذهبی قم بوجود آمده است تشکر می‌کنم.

در یکسال گذشته نیز علاوه بر عمران آبادانی شهری تلفن قم در مسیر خط ماکرویو قرار گرفت برق قم به شبکه برق سرتاسری اتصال یافت تسطیح و تعمیر راه قم و تهران شروع شد و در تکمیل ساختمان و تجهیز کشتارگاه بزرگ قم تسریع گردید.

در برنامه پنجم بزرگترین خواسته و آرزوهای مردم قم، اتوبان شاهراه قم- تهران منظور شده و سازمان آب قم نیز مانند برق آن منطقه می‌گردد و ضمن انجام کارهای عمرانی یک زائر سرا و مهمانسرا نیز ساخته خواهد شد.

ضمن اظهار تشکر از دولت خدامتگزار حزبی توجه دولت را به دو موضوع جلب می‌نمایم.

اولا- اکثریت مردم قم به کار زراعت مشغولند و مواجه با مشکل کم آبی هستند و ایجاد سد برای پیشرفت کشاورزی در قم از مسائل حیاتی است.

از سال ۱۳۱۸ مطالعاتی برای ایجاد سد برروی رودخانه بنام اناربار که کوههای بختیاری و لرستان سرچشمه می‌گیرد و هم چنین مطالعه برروی سد عباس آباد (بین دلیجان و نیزار) انجام گرفته که به ایجاد این سدها نظر نداده‌اند ولی در سال ۱۳۲۲ هیئتی مأمور مطالعه از طریق ایجاد سد در محل دره دائی رودخانه‌های دره دائی- ماهورزرین و سرسرداب شدند که از این محل می‌توان با ایجاد یک تونل ۱۴ کیلومتری برای شهرستان قم آب زراعتی تهیه نمود.

ثانیا- ایجاد چند واحد صنعتی مورد تقاضا و خواسته‌های مردم قم می‌باشد. و برای این دو خواسته مردم قم بایستی هیئتی از کارشناسان به قم اعزام مطالعه کنند. موضوع دیگری که جنبه عمومی دارد به علت همکاری ومسئولیتی که در فدراسیون پزشکی کشور دارم مطرح می‌کنم تقاضای فدراسیون‌های ورزشی و ورزشکاران کشور است که از بیمه درمانی و حوادث ناشی از مسابقات و مزایای آن استفاده کنند و طرح آن تهیه گردد.

امید است با توجهی که دولت به امر ورزش دارد اقدام لازم معمول شود تا موجبات دلگرمی سازمانهای ورزشی و ورزشکاران بیش از پیش فراهم گردد.

از توجهی که به عرایضم فرمودند سپاسگزارم ند دقیقه بقیه وقت خود را به جناب آقای ادیب سمیعی می‌دهم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر شما از تمام وقتتان استفاده فرمودید بقیه‌ای ندارد، آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم بطوریکه استحضار دارید هفته گذشته به دنبال بحرانی که در بازارهای معاملات پولی جهان روی داد ارزش برابری دلار آمریکا نسبت به طلا و پولهای قابل تبدیل دیگر جهان ده درصد تنزل کرد و دولت ایران هم به فاصله چهل و هشت ساعت بعد از اعلام این تصمیم از طرف دولت امریکا ارزش ریال را نسبت به دلار ۱۱/۱% بالابرده و به عبارت دیگر نه فقط ارزش برابری ریال نسبت به طلا حفظ شد، بلکه در مقابل دلار آمریکا ارزش ریال حتی بیش از میزان ده درصد کاهش اعلام شده از طرف امریکا افزایش یافت.

من در اینجا زیاد در ماهیت امر و اینکه چرا دلار آمریکا برای دومین بار در عرض چهارده ماه تنزل کرد و اثرش روی بازرگانی جهانی چیست وارد نمی‌شوم چون این یک مبحث فنی و اقتصادی است که وقت محدود ما اجازه چنین بحثی را نمی‌دهد، بعلاوه با مطالب مبسوطی که در این زمینه در مطبوعات منتشر شده تصور نمی‌کنم احتیاجی به تجدید مطلع در اینجا باشد، درباره علت تصمیم دولت ایران جهت افزایش ارزش ریالی نسبت به دلار هم مقامات پولی و بانکی اطلاعات کافی در اختیار مردم و مطبوعات گذاشته‌اند معهذا تذکر چند نکته را در اینجا ضروری می دانم:

اولا باید عرض بکنم که سرعت عمل که در اتخاذ تصمیم نسبت ه افزایش ارزش ریال نسبت به دلار و حفظ برابری ارزش ریال نسبت به طلا از طرف دولت ایران اتخاذ شد واقعا شایسته تحسین و قدردانی است (صحیح است). چون در چنین مواردی حتی یکروز و یکساعت تأخیر در اتخاذ تصمیم هم زیان بخش است. (صحیح است) شاهنشاه آریامهر که حتی در روزهای استراحت در خارج از کشور هم آنی از فکر مملکت فارغ نیستند (صحیح است) صبح شنبه هفته گذشته به محض اطلاع از کاهش رسمی نرخ برابری دلار اوامر مؤکدی برای بررسی این موضوع از طرف مقامات اقتصادی کشور صارد فرمودند و اقای نخست وزیر هم که در شیراز اقامت داشتند بلافاصله مقامات مؤثر اقتصادی و کارشناسان امور پولی و بانکی کشور را بشیراز احضار کردند و چهارشنبه شب گذشته، پس از اینکه نتیجه بررسی‌های مقامات و کارشناسان امور اقتصادی کشور به عرض شاهنشاه رسید تصمیم افزایش ارزش ریال نسبت به دلار قطعی شد و صبح پنج شنبه بانک مرکزی ایران نرخ جدید برابری ریال را با پولهای معتبر جهان که نه فقط نسبت به دلار نسبت به پوند و مارک و سایر پولهای اروپائی هم افزایش پیدا کرده اعلام کرد.

نکته مهمی که باید در اینجا یادآوری بکنم این است که تصمیم دولت ایران در امور افزایش ارزش ریالنسبت به پولهای معتبر و قابل تبدیل جهان دلیل بارزی است بر سلامت اقتصاد ما، همانطور که استحضار دارید آمریکا براثر کسر موازنه پرداختها و عدم تعادل بازرگانی خارجی خود مجبور به کاهش ارزش دلار شد و هیجده یا نوزده کشور دیگر هم که دچار چنین مشکلی هستند برای افزایش صادرات خود مجبور شده‌اند به دنبال دلار بروند و ارزش برابری پول خودشان را نسبت به دلار و حتی بیشتر پائین بیاورند. اما ایران با رشد اقتصادی بیمانند سالهای اخیر احتیاجی به تعقیب این سیاست برای تقویت بنیه اقتصادی خود نداشت و برای تشویق و توسعه صادرات خودهم راههای دیگری در پیش گرفته و موفق شده است (صحیح است).

بهر حال مهمترین نتیجه تصمیم بجای دولت ایرن در مورد افزایش ارزش ریال نسبت به دلار این است که واردات ایران از کشورهای حوزه دلار و هیجده کشوری که ارزش پولشان را نسبت به دلار تنزل داده‌اند در حدود یازده درصد ارزانتر تمام بشود و با مراقبت در این مورد که کالاهای وارداتی از این کشورها واقعا به همین نسبت ارزانتر بدست مصرف کننده برسد سطح قیمتها در مورد این قبیل کالاها تنزل خواهد کرد. این تنزل حتی شامل کالاهائی که در ماههای اخیر وارد شده در بازار هست هم می‌شود چون وارد کنندگان این قبیل کالاها تعهدات دلاری خود را با پرداخت ریال کمتری وارد خواهند کرد.

در مورد دریافت مابه التفاوت کاهش ارزش دلار از شرکتهای نفی هم بطوریکه در تبدیل دریافتی‌های ما از کنسرسیوم به ریال نقصان حاصل نشود هیچ جای نگرانی نیست، دولت ایران به راهنمائی شاهنشاه در موارد گذشته توانائی خود را در احقاق حق خود از شرکتهای نفتی نشان داده و کشورهای دیگر تولید کننده نفت را هم در این مورد هدایت کرده است و این دفعه هم در احقاق حق ایران از این حیث مراقبت کافی خواهند کرد. (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای ادیب سمیعی بفرمائید.

ادیب سمیعی- گرچه دوست عزیزم جناب آقای طلوعی درباره تشنجات بین المللی پولی حق مطلب را ادا کردند ولی بنده از نظر طبع کار خودم وظیفه دارم عرض کنم ولی بنده از نظر طبع کار خودم وظیفه دارم عرض کنم شاید بهترین عیدی که دولت جناب آقای هویدا در اجرای اوام مبارک ملوکانه پردرآمد مملکت مرحمت فرودند اتخاذ تصمیم در ثبات رابطه ریال با طلا بوده است (صحیح است) خانمها و آقایان در همین مجلس تصویب فرمودید که واحد پول مملکت ریال است ریال برابر باصد دینار و برابر یکصد و هشت هزار و پنجاه و پنج دوه میلیونیوم گرم طلای خالص است تشنجات مالی بین المللی نتوانست در این برابری ریال با طلا اثر بگذارد بلکه برعکس نرخ ریال نسبت به دلار ۱۱/۱% افزایش یافت.

بطوریکه تا سه شنبه گذشته نرخ خرید دلار ۷۶/۵۰ ریال.

و امروز نرخ دلار ۶۸/۸۰ریال می‌باشد.

من در این مقام نیستم که عرض نمایم کاهش بهای دلار چه تأثیری در کشورهای آزاد جهان خواهد داشت یا آلمان و ژاپن چه میزان خسارت خواهند دید یا بحران پولی چرا پیش آمده است.

ولی بطور اختصار عرض می‌کنم که بعضی از کشورهای صنعتی جهان تعهدات بین المللی و برای ایفای تعهدات خودشان مواجه با اشکالات و عدم تعادل پرداخت‌های خارجی این کشورها بحران مالی و پولی را بوجود می‌آورد.

باید عرض کنم در سیستم پول بین المللی در جهان آزاد دلار پول پایه است و ارزش هرپول نسبت به دلار سنجیده می‌شود و برحسب آن معین می‌گردد بنابراین کاهش ارزش دلار در اقتصاد کلیه کشورهای آزاد و در اقتصاد جوامع مختلف و خانواده‌ها مؤثر می‌باشد و بالطبع کشور ما هم نمی‌توانست از این جریان برکنار باشد چون پول معیار سنجش ارزشها است، وسیله پرداخت‌ها در مبادلات است و باید به ان مسئله توجه داشت که پول موقعی می‌تواند این دو وظیفه را بخوبی ایفا کند که بتواند با ثبات خود ارزشهای اقتصادی و پس اندازها را حفظ نماید. از دو هفته قبل که بحران پولی شروع شده دولت حزبی ما تحت ارشاد و رهبری رهبر بزرگ مملکت، با هوشیاری ناظر این تشنجات بین المللی بود و سعی شد برابری ریال نسبت به طلا حفظ شود (صحیح است) صرفنظر از موقعیت خاص ومزایای کنونی کشور ما که جناب آقای جهانشاهی ریاست بانک مرکزی ایران در مصاحبه مطبوعاتی خودشان بیان فرمودند و آن رشد اقتصادی- افزایش پس اندازها- افزایش درآمدهای ارزی- بالا رفتن بازدهی اقتصادی کشور و افزایش صادرات مملکت می‌باشد و براثر این مزایا بحران پولی نتوانست تأثیر سوئی در اقتصاد کشور بگذارد (صحیح است).

ولی باید عرض کنم که این تشنجات از دو نقطه نظر باید مورد توجه قرار گیرد، یکی از نظر اقتصاد داخلی دیگری هم از لحاظ سیاست بازرگانی خارجی. از نظر اقتصاد داخلی باید عرض کنم که اقتصاد ما در حال تحول و تکامل است (صحیح است) بنابراین هر عملی که در تذمین رفاه عمومی و تثبیت قیمتها و کاهش بهای خدمات و تعادل نسبی قیمتها بکار آید از نظر اقتصادی مطلوب و غایت آرزوست افزایش نرخ ریال نسبت به دلار یکی از مؤثرترین اقداماتی بود که دولت در جهت بهبود نسبی قیمتها و رفاه اجتماعی انجام داده است این اقدام دولت از لحاظ سرمایه گذاری خارجی نیز فوق العاده قابل توجه می‌باشد زیرا استحکام پول کشور توجه سرمایه‌های خارجی را به ایران جلب می‌نماید تا در برنامه‌های عمرانی در مقیاس وسیع شرکت نماید و با اهمیت خاطر در کشور شروع به سرمایه گذاری کنند (صحیح است) از نظر سیاست بازرگانی خارجی باید رض کنم که ما از نظر واردات نگرانی نداریم برای اینکه همانطوریکه اطلاع دارید کالاهائی که از منطقه دلار وارد می‌شود ارزانتر بدست ما و در نتیجه بدست مصرف کننده می‌رسد و اما جناب آقای دکتر الموتی از لحاظ صادرات همانطور که ریاست بانک مرکزی گفته‌اند ما نگرانی خواهیم داشت و برای رفع این نگرانی دولت تدابیر و تسهیلاتی و تمهیداتی بکار خواهد برد تا صادرات ما دچار لطمه و وقفه نشود بخصوص از لیدر محترم اکثریت خواهش می‌کنم که این مسئله را با وزیر محترم اقصاد در میان بگذارند که هرچه زودتر اقدامات لازم را در این مورد اتخاذ نمایند، موضوع غیرقابل انکاری که باید عرض نمایم این تشنجات بین المللی پول برای محافل مالی و اقتصادی و بین المللی یک حقیقتی را روشن ساخت و ان این است که نشان داد کشور ما علاوه بر ثبات سیاسی و اجتماعی از یک امنیت اقتصادی و مالی برخوردار است (صحیح است) و این ثبات سیاسی و اجتماعی و امنیت اقتصادی و مالی مرهون طبع رژیم سلطنتی ما است (صحیح است) و مرهون بازدهی انقلاب اصیل مملکت می‌باشد (صحیح است) حالا اگر کشورهائی باشند که این پیشرفت‌های مملکت را نمی‌توانند ببینند و یا در کشور خودشان بجای برنامه ریزی صحیح به کشت و کشتار و تفرقه اندازی میان مسلمانان می‌پردازند و در سفارتخانه‌های خود در کشورهای خارج اسلحه ذخیره می‌کنند و کشورشان جایگاه جنایتکاران و دولت خودشان را جاسوس بیگانگان نشان می‌دهند گناهی بعمل ما نخواهد بود و برما حرجی نیست (احسنت) من از فرصا استفاده می‌نمایم اتخاذ چنین تصمیم بزرگی را که در سایه رشد اقتصادی صورت گرفته مراتب سپاس و حق شناسی ملت ایران را به رهبر بزرگ مملکت تقدیم می‌دارم و به جناب آقای هویدا نخست وزیر عزیز و وزرای دارائی و اقتصاد و رئیس بانک مرکزی ایران که در اجرای اوامر مبارک ملوکانه صادقانه تلاش و کوشش به خرج دادند تبریک می‌گویم و موفقیت همه خدمتگزاران را در به ثمر رسانیدن برنامه عظیم مملکت از خداوند خواستارم (صحیح است- احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس- نسبت به صورت جلسه دفعه گذشه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم دوفقره اصلاح بودجه سال ۱۳۵۱ وزارت دارائی و وزارت اطلاعات و یک فقره اصلاحیه بودجه سال ۱۳۵۱ شرکت سهامی سازمان آب منطقه‌ای اصفهان به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور ومعاون نخست وزیر

۴- تقدیم دوفقره اصلاح بودجه سال ۱۳۵۱ وزارت دارائی و وزارت اطلاعات و یک فقره اصلاحیه بودجه سال ۱۳۵۱ شرکت سهامی سازمان آب منطقه‌ای اصفهان به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور ومعاون نخست وزیر.

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور)- با اازه مقام محترم ریاست، اصلاح بودجه‌ای است مربوط به وزارت دارائی و وزارت اطلاعات که برای تصویب کمیسیون محترم بودجه تقدیم می‌شود و همچنین به موجب تبصره ۱ ماده ۲۷ قانون محسبات عمومی اصلاح بودجه مربوط به سازمان آب منطقه‌ای اصفهان را که برای استحضار کمیسیون بودجه بایستی تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس- لوایح به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران.

رئیس- گزارش شور اول تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۷ بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور نمایندگان دولت، لایحه تشکیل شرکت ملی صایع فولاد ایران را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۱۰/۲۶ تقدیم و به شماره ۵۵۳ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران

ماده ۱- به دولت اجازه داده می‌شود به منظور استخراج و بهره برداری از معادن آهن و تولید فولاد از طریق احیاء مستقیم و فرآورده‌ها و محصولات فرعی وابسته و توزیع و فروش محصولات مزبور و انجام هرگونه عملیات تولیدی و معاملات بازرگانی مربوط به امور مذکور شرکت مستقلی بنام شرکت ملی صنایع فولاد ایران تشکیل دهد این شرکت وابسته به وزارت اقتصاد خواهد بود.

ماده ۲- سرمایه اولیه شرکت یک میلیارد ریال است که به یکهزار سهم یک میلیون ریالی تقسیم می‌شود و سهام آن متعلق به دولت است. افزایش سرمایه منوط به تصویب مجمع عمومی و تأیید هیئت وزیران خواهد بود.

ماده ۳- شرکت دارای شخصیت حقوقی است و بصورت شرکت سهامی اداره می‌شود. این شرکت و کلیه شرکتهای تابعه و وابسته منحصرا تابع این قانون و مقررات اساسنامه مذکور در ماده ۹ این قانون و اساسنامه‌های مربوط پیش بینی نشده است تابع قانون تجارت خواهند بود.

تبصره ۱- شرکت ملی صنایع فولاد ایران از لحاظ تعیین حقوق و مزایا تابع مقرراتی خواهد بود که از طرف شورای حقوق و دستمزدوضع می‌شود.
تبصره ۲- شرکتها و واحدهای تابعه ووابسته به شرکت ملی صنایع فولاد ایران که با مشارکت بخش خصوصی تشکیل می‌شوند از شمول قانون محاسبات عمومی مستثنی خواهند بود.

ماده ۴- شرکت و کلیه شرکتها و واحدهای تابعه و وابسته به آن مشمول معافیت موضوع ماده ۹۷ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفندماه ۱۳۴۵ واصلاحات بعدی آن خواهد بود.

ماده ۵- شرکت دارای ارکان زیر خواهد بود:

۱- مجمع عمومی

۲- شورای عالی

۳- مدیرعامل

۴- بازرس (حسابرس)

ماده ۶- مجمع عمومی شرکت از وزیر اقتصاد، وزیر دارائی، وزیر کار و امور اجتماعی، مدیرعامل سازمان برنامه و رئیس کل بانک مرکزی ایران تشکیل خواهد شد. ریاست مجمع عمومی با وزیر اقتصاد خواهد بود.

ماده ۷- شورای عالی شرکت مرکب از ۹ نفر خواهد بود. اعضاء شورای عالی و مدیرعامل بنا به پیشنهاد وزیر اقتصاد و تأیید مجمع عمومی پس از تصویب هیئت وزیران به موجب فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

حسابرس شرکت به پیشنهاد وزیر دارائی و تصویب مجمع عمومی انتخاب خواهد شد.

ماده ۸- شرکت ملی صنایع فولاد ایران دارای اختیارات زیر می‌باشد:

الف- تشکیل شرکتهای صنعتی و معدنی و یا مشارکت دراین قبیل شرکتها.

ب- استخدام کارشناس خارجی و یا عقد قرارداد برای استفاده از خدمات مؤسسات خارجی با تصویب شورای عالی.

ج- اخذ وام یا اعتبار از منابع داخلی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و خدمات و تنخواه گردان با شرایط مناسب و با رعایت مقرراتی که به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید.

د- اخذ وام یااعتبار از منابع خارجی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و خدمات و تنخواه گردان با شرایطی که به تصویب شورایعالی و مجمع عمومی رسیده باشد. اخذ و استفده از وام و اعتبارات موضوع این بند در حدود اعتبارات مصوب برنامه‌های عمرانی کشور خواهد بود.

تبصره ۱- قرادادهائیکه برای انجام موارد مذکور در بند»د» با دولتهای خارجی منعقد می‌گردد پس از تصویب کمیسیونهای دارائی مجلسین قابل اجرا خواهد بود.
تبصره ۲- اعتباراتی که برای سرمایه گذاری به استثنای تنخواه گردان دوره بهره برداری تحصیل می‌شود جزو اعتبارات برنامه عمرانی کشور منظور خواهد شد.

ماده ۹- اساسنامه شرکت ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت اقتصاد تهیه و پس از تأیید مجمع عمومی و تصویب کمیسیونهای استخدام، اقتصاد و دارائی مجلسین به مورد اجرا گذارده خواهد شد. هرنوع تغییر در اساسنامه نیز به طریق مذکور انجام خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۰ بهمن ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز دوشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور آقایان دکتر معتمد وزیر معاون وزارت اقتصاد لایحه تشکبل شرکت ملی صنایع فولاد ایران را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیک پور.

- طرح و تصویب فوریت و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب فوریت و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه ارسال به مجلس سنا.

رئیس- برای این لایحه تقاضای فوریت شده که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه شرکت ملی صنایع فولاد ایران تقاضای فوریت می‌نماید.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین- الموتی.

رئیس- فوریت لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای مصطفوی بفرمائید.

مصطفوی- امر بفرمائید نماینده دولت یک توضیحی در مورد لایحه بدهد البته این توضیح مغایرتی با فوریت لایحه ندارد.

رئیس- آقای دکتر معتمد وزیری یک توضیحی بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی در جواب سؤالی که شد بطور خلاصه بعرض میرسانم که غرض از تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران تأسیس سازمانی است که بتواند برای تولید فولاد از طریقه احیای مستقیم استفاده بکند این طریقه یک طریقه جدیدی است که در تعداد معدودی از کشورهای دنیا استفاده می‌شود و ماده اولیه عبارت است از سنگ آهن و گاز در این روش احیای مستقیم یعنی بجای اینکه از کک استفاده بشود از گاز استفاده می‌شود چون در مملکت ما این مواد اولیه مورد نیاز کارخانه بحد وفور وجود دارد این است که کاملا اقتصادی خواهد بود. ما در شرایطی هستیم که در هیچ نقطه دنیا چنین شرایط مساعدی برای استفاده از این تکنیک جدید وجود ندارد از این لحاظ که یک روش خاصی هست، سازمان خاصی هم بوجود آمده استکه ب استفاده ازاین روش و تکنیک جدید می‌تواند به این کار بسیار مهم و اساسی بپردازد و در خدمت برنامه‌های عمرانی کشور درآید.

مصطفوی- منظور این بود که با وجود کارخانه ذوب آهن اصفهان این شرکت چه خصوصیتی خواهد داشت؟

دکتر معتمد وزیری- عرض کنم این روشهی خاص که در این کارخانه مورد استفاده است، کاملا با روشی که در ذوب آهن اصفهان است تفاوت خاص دارد به این معنی که بجای کک از گاز استفاده می‌شود برای گرفتن اکسیژن از سنگ آهن یاآهن مغناطیسی یا اسدهائیکه مورداستفاده از گاز کربنیک که CH۴ است یعنی از کرین و ئیدروژن استفاده شده که بخار آب و گاز کربنیک بوجود آمده و آهن آزاد می‌شود. و این تکنیک تکنیکی است کاملا متفاوت با آنچه که در کارخانه ذوب آهن اصفهان عمل می‌شود.

رئیس- نسبت به فوریت لایحه مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت این لایحه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به دولت اجازه داده می‌شود به منظور استخراج و بهره برداری از معادن آهن و تولید فولاد از طریق احیاء مستقیم و فرآورده‌ها و محصولات فرعی وابسته و توزیع و فروش محصولات مزبور و انجام هرگونه عملیات تولیدی و معاملات بازرگانی مربوط به امور مذکور شرکت مستقلی بنام شرکت ملی صنایع فولاد ایران تشکیل دهد این شرکت وابسته به وزارت اقتصاد خواهد بود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در سطر چهارم ماده ۱ لایحه قانون تشکیل شرکت ملی صنایع فولاد ایران بجای «شرکت مستقلی» نوشته شود «شرکتی» زیرا مفهوم استقلال این شرکت با آنچه در سطر بعدی گفته شده است که شرکت وابسته به وزارت اقتصاد می‌باشد منتفی است.

محمد شهرستانی.

رئیس- نسبت به به این پیشنهاد مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به فوریت این لایحه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. رأی می‌گیریم به ماده اول بااین اصلاحی که به عمل آمد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- سرمایه اولیه شرکت یک میلیارد ریال است که به یک هزار سهم یک میلیون ریالی تقسیم می‌شود و سهام آن متعلق به دولت است افزایش سرمایه منطو به تصویب مجمع عمومی و تأیید هیئت وزیران خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- شرکت دارای شخصیت حقوقی است و بصورت شرکت سهامی اداره می‌شود. این شرکت و کلیه شرکتهای تابعه ووابسته منحصرا تابع این قانون و مقررات اساسنامه مذکور در ماده ۹ این قانون و اساسنامه خود بوده و درباره اموری که در این قانون و اساسنامههای مربوط پیش بینی نشده است تابع قانون تجارت خواهند بود.

تبصره ۱- شرکت ملی صنایع فولاد ایران از لحاظ تعیین حقوق ومزایا تابع مقرراتی خواهد بود که از طرف شورای حقوق و دستمزد وضع می‌شود.
تبصره ۲- شرکتها و واحدهای تابعه و وابسته به شرکت ملی صنایع فولاد ایران که با مشارکت بخش خصوصی تشکیل می‌شوند از شمول قانون محاسبات عمومی مستثنی خواهند بود.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- شرکت و کلیه شرکتها و وادهای تابعه و وابسته به آن مشمول عافیت موضوع ماده ۹۷ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفندماه ۱۳۴۵ و اصلاحات بعدی آن خواهد بود.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- شرکت دارای ارکان زیر خواهد بود:

۱- مجمع عمومی.

۲- شورای عالی

۳- مدیرعامل

۴- بازرس ـحسابرس)

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- مجمع عمومی شرکت از وزیر اقتصاد، وزیر دارائی، وزیر کار و امور اجتماعی، مدیرعامل سازمان برنامه و رئیس کل بانک مرکزی ایران تشکیل خواهد شد. ریاست مجمع عمومی با وزیر اقتصاد خواهد بود.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- شورای عالی شرکت مرکب از ۹ نفر خواهد بود. اعضاء شورای عالی و مدیرعامل بنا به پیشنهاد وزیر اقتصاد و تأیید مجمع عمومی پس از تصویب هیئت وزیران به موجب فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

حسابرس شرکت به پیشنهاد وزیر دارائی و تصویب مجمع عمومی انتخاب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- شرکت ملی صنایع فولاد ایران دارای اختیارات زیر می‌باشد:

الف- تشکیل شرکتهای صنعتی و معدنی و یا مشارکت دراین قبیل شرکتها.

ب- استخدام کارشناس خارجی و یا عقد قرارداد برای استفاده از خدمات مؤسسات خارجی با تصویب شورای عالی.

ج- اخذ وام یا اعتبار از منابع داخلی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و خدمات و تنخواه گردان با شرایط مناسب و با رعایت مقرراتی که به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید.

د- اخذ وام یااعتبار از منابع خارجی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و خدمات و تنخواه گردان با شرایطی که به تصویب شورایعالی و مجمع عمومی رسیده باشد. اخذ و استفده از وام و اعتبارات موضوع این بند در حدود اعتبارات مصوب برنامه‌های عمرانی کشور خواهد بود.

تبصره ۱- قرادادهائیکه برای انجام موارد مذکور در بند»د» با دولتهای خارجی منعقد می‌گردد پس از تصویب کمیسیونهای دارائی مجلسین قابل اجرا خواهد بود.
تبصره ۲- اعتباراتی که برای سرمایه گذاری به استثنای تنخواه گردان دوره بهره برداری تحصیل می‌شود جزو اعتبارات برنامه عمرانی کشور منظور خواهد شد.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- اساسنامه شرکت ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت اقتصاد تهیه و پس از تأیید مجمع عمومی و تصویب کمیسیونهای استخدام، اقتصاد و دارائی مجلسین به مورد اجرا گذارده خواهد شد.

هرنوع تغییر در اساسنامه نیز بطریق مذکور انجام خواهد شد.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی بعمل می‌آید.

(اسامی آقایان نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان دکتر غنی- کورس- دکتر ضیائی- مرندی- مهندس فروهر- دکتر عدل- دکتر سعید- دکتر الموتی- دکتردادفر- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- دکتر فروزین- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- مافی- دکتر کفائی- شاهنده- دکتر رشتی- محمدولی قراچورلو- مجد- عباس میرزائی- صائب- دکتر بیت منصور- پزشکی- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی- دکتر انوشیروانی- اسعد رزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- بختیاری پور- دکتر صفائی- دکترشمس- دکتر معظمی- نیک پور- دیهیم- انشاء- فهیمی- مهندس قادرپناه- کمالوند- دکتر هنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- مصطفوی- حیدر قلی برومند- خانلرقراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- ولیاء شیرازی- دکتر حاتم- دکتر پناهی- پسیان- دکتر بهزادی- نیک روش- محدث زاده- بدرصالحیان- خانم پیرنیا- دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- خانم ابتهاج سمیعی- شیخ الاسلامی- معیری- حیدرصائبی- امیراحمدی- بوداغ زاده- پوربردباری- بدرخانی- دکتر بازرگانی- خانم امیر ابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- پیمان- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- جهانی- خانقاهی- تیمسار حکیمی- مهندس کیا- فروتن- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی – دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر موسوی- بختیاریها- امام مردوخ- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر- احتشامی- دشتی- دکتر منتظری- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- زرین پور- دکتر زهرائی- دکتر رازانی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- سعادت- سعادت فرد- دکتر سنگ- شریفها- دکتر شکرائی- حی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- رامبد- فضائلی- ظفر- طباطبائی- دیبا- موقر- سمیعی- کریم بخش سعیدی- کشفی- دکتر رئیسی- رهبر- نامور- دکتر نصیری- دکتر نایبی- دکتر ناوی- ناروئی- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- عزیزمرادی- علی طباطبائی- خانم ضرابی- طلوعی- خانم دکتر صنیع- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی- اسمعیل خزیمه- قاضی زاده- کورانلو- دکتر لقمان ادهم- سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی- دکتر وفا- مظاهری- دکتر مشایخی- مظهری- دکتر مشایخی- مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکترخسروی- کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- زعفرانلو- خانم بزرگ نیا.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرائ موافق: ۱۹۷ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۹۷ رأی موافق به اتفاق آراء تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین –

آقایان دکتر سنگ- شریفها- دکتر شکرائی- حی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- رامبد- فضائلی- ظفر- طباطبائی دیبا- موقر- سمیعی- کریم بخش سعیدی- کشفی- دکتر رئیسی- رهبر- نامور- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- عزیز مرادی- علی طباطبائی- خانم ضرابی- طلوعی- خانم دکتر صنیع- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی- اسمعیل خزیمه- قاضی زاده- کورانلو- دکتر لقمان ادهم- سعید وزیری- بوشهری- دکترمرتضوی- دکتر وفا- مظاهری- دکتر مشایخی- مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکتر خسروی کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- زعفرانلو- خانم بزرگ نیا- پیمان- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- جهانی- خانقاهی- تیمسار حکیمی- مهندس کیا- فروتن- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر موسوی- بختیاریها- امام مردوخ- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- زرین پور- دکتر زهرائی- دکتر رازانی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- سعادت- سعادت فرد- دکتر غنی- کورس- دکتر ضیائی- مرندی- مهندس فروهر- دکتر عدل- دکتر سعید- دکتر الموتی- دکتردادفر- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- دکتر فروزین- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- مافی- دکتر کفائی- شاهنده- دکتر رشتی- محمدولی قراچورلو- مجد- عباس میرزائی- صائب- دکتر بیت منصور- پزشکی- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی- دکتر انوشیروانی- اسعدرزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- بختیاری پور- دکتر صفائی- دکتر شمس- دکتر معظمی- نیکپور- دیهیم- انشاء- فهیمی- مهندس قادرپناه- کمالوند- دکتر رهنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیرزو عدل- مصطفوی- حیدر قلی برومند- خانلرقراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- اولیاء شیرازی- دکتر حاتم- دکتر پناهی- پسیان- دکتر بهزداری- نیک روش- محدث زاده- بدرصالحیان- خانم پیرنیا- دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- خانم ابتهاج سمیعی- شیخ الاسلامی- معیری- حیدرصائبی- امیراحمدی- بوداع زاده- پوربردباری- بدرخانی- دکتر بازرگانی- خانم امیرابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به منتفی بودن لایحه تکمیل و اصلاح قانون فروش خالصجات و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به منتفی بودن لایحه تکمیل و اصلاح قانون فروش خالصجات و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به منتفی بودن لایحه و تکمیل و اصلاح قانون فروش خالصجات مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۱۸بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور آقای رهبر معاون وزارت تعاون و امور روستاها لوایح ارسالی از مجلس سنا به شماره‌های ۳۲۳۶۰ و ۳۲۳۸۰ مورخ ۱۳۴۲/۱۰/۱۲ مربوط به تصویبنامه‌های شماره ۴۸۸۰۶-۱۳۴۱/۱۱/۲۰ راجع به تکمیل و اصلاح قانون فروش خالصجات و ۴۱۸۱۴-۱۳۴۲/۷/۲۴ راجع به اصلاح و تکمیل تبصره مندرج در بند ب تصویبنامه شماره ۴۸۸۰۶-۱۳۴۱/۱۱/۲۰ را که در جلسه روز سه نشبه ۱۳۵۱/۱۱/۱۰ وصول آن از مجلس سنا اعلام و به شماره ۵۷۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و پس از توضیح نماینده دولت کمیسیون نظر مجلس سنا را دائر برمنتفی بودن موضوع تصویبنامه‌های فوق به به موجب قانون انحلال بنگاه خالصجات مصوب سال ۱۳۴۶ تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها- مهندس خسروی.

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شروای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۲۱ بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به منتفی بودن تصویبنامه‌های مربوط به تکمیل و اصلاح قانون فروش خالصجات را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون تعاون و امور روستاها را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی- مهندس نظمی

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح ماده ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح ماده ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم اصلاح ماده ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح ماده ت ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ را که گزارش شور اول آن به شماره ۵۶۳ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵

ماده واحده- ماده شش قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۶- هرگاه مصنوعاتی که به وسیله ماشین در داخل کشور تهیه می‌شود به وزارتخانه‌ها و مؤسسات و سفارتخانه‌ها و سازمانهای بین المللی و ممورین سیاسی و کنسولی و بین المللی که از پرداخت حقوق گمرکی معاف هستند فروخته شود، حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه و قطعات منفصله با رعایت قوانین مربوط به معافیت گمرکی و مفاداین قانون بفروشنده مسترد خاوهد شد.

تبصره – مفاد تبصره ۱۵ قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور شامل کالاهای موضوع این ماده نیز خواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شورم دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز دوشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه اصلاح ماده ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمدابراهیم نیکپور.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری.

رئیس- گزارش شور اول الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه هاردهم بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور آقایان هنرمندی معاون وزارت دادگستری و دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۴۶۱۵۰-۱۳۵۱/۸/۱۴ دولت راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۱۶ به مجلس شورای ملی تقدیم گردیده و به شماره ۴۴۲ چاپ شده است مطرح کرد و به شرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری.

ماده واحده- کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوریمشتمل بر یک مقدمه و شانزده ماده که در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۱۹۷۱ (اول مهر ۱۳۵۰) در مونترال منعقد گردیده است تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳۵۱/۱۱/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایرانبکنوانسیون جلوگیری از اعمال غیر قانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری را که به شماره ۴۴۲ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه ۱۳۵۱/۱۱/۲۳ باحضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری را که به شماره ۴۴۲ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه- حبیب الله احمدی.

رئیس- کلیات لایحه آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است آقای دکتر تاجبخش بفرمائید.

دکتر تاجبخش (معاون وزارت امور خارجه)- بااجازه مقام ریاست دو، سه اشتباه چاپی است که برای اصلاح آن توضیح عرض می‌کنم در ماده ۲ بند الف سطر ماقبل آخر لغت مسئولیت افتاده است مسئولیت هواپیما و مسافر و اموال داخل هواپیما یا علیه هواپیمائی ارتکاب یافته است الی آخر- درماده ۱۲ در سطر دوم بجای ماده یک نوشته شده است بند یک، استدعا دارم اصلاح بفرمائید.

رئیس- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شوردوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی

۱۰- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی.

رئیس- گزارش یک شوری بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه سه شنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۳۵۱ باحضور آقایان مصطفوی نائینی و مهندس معینی زند و کاظم مسعودی کارپردازان مجلس شورای ملی لایحه شماره ۴۶۵-۱۳۵۱/۱۱/۸ راجع به بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی را که به شماره ۵۶۴ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی.

ماده ۱- برای پرداخت هزینه‌های پرسنلی و اداری یکساله ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی مبلغ چهارصدوهشتاد و یک میلیون ریال (۴۸۱۰۰۰۰۰۰) به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیأت رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

تبصره ۱- از اول فروردین ماه ۱۳۵۲ به اشل حقوق کارمندان و مستخدمین جزء مجلس شورای ملی بیست درصد اضافه می‌شود و به همان میزان از مزایای آنها کسر می‌گردد.
تبصره ۲- هیأت رئیسه مجلس شورای ملی می‌تواند تا آخر خردادماه سال ۱۳۵۲ خدمتگزارانی را که سن آنها از پنجاه سال تجوز باشد با آخرین حقوق پایه آنان بازنشسته نماید.

ماده ۲- برای هزینه‌های تعمیراتی و تجهیز و تسیسات ساختمانها و خرید اراضی قسمت شرق مجلس و سایر هزینه‌های غیرمستمر مبلغ یکصد و هفتاد و سه میلیون و سی هزار ریال (۱۷۳۰۳۰۰۰۰) به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیأت رئیسه به مصرف برساند.

مخبر کمیسیون محاسبات- سعید پدرامی.

رئیس- کلیات لایحه آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- برای پرداخت هزینه‌های پرسنلی و اداری یکساله ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی مبلغ چهارصدوهشتاد و یک میلیون ریال (۴۸۱۰۰۰۰۰۰) به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیأت رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

تبصره ۱- از اول فروردین ماه ۱۳۵۲ به اشل حقوق کارمندان و مستخدمین جزء مجلس شورای ملی بیست درصد اضافه می‌شود و به همان میزان از مزایای آنها کسر می‌گردد.
تبصره ۲- هیأت رئیسه مجلس شورای ملی می‌تواند تا آخر خردادماه سال ۱۳۵۲ خدمتگزارانی را که سن آنها از پنجاه سال تجوز باشد با آخرین حقوق پایه آنان بازنشسته نماید.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

ماده ۲- برای هزینه‌های تعمیراتی و تجهیز و تسیسات ساختمانها و خرید اراضی قسمت شرق مجلس و سایر هزینه‌های غیرمستمر مبلغ یکصد و هفتاد و سه میلیون و سی هزار ریال (۱۷۳۰۳۰۰۰۰) به کارپردازی مجلس شورای ملی اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیأت رئیسه به مصرف برساند.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی بعملمی آید.

(اسامی آقایان نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «مهندس صائبی» اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان دکتر غنی- کورس- دکتر ضیائی- مرندی- مهندس فروهر- دکتر عدل- دکتر سعید- دکتر الموتی- دکتردادفر- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- دکتر فروزین- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- مافی- دکتر کفائی- شاهنده- دکتر رشتی- محمدولی قراچورلو- مجد- عباس میرزائی- صائب- دکتر بیت منصور- پزشکی- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی- دکتر انوشیروانی- اسعد رزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- بختیاری پور- دکتر صفائی- دکترشمس- دکتر معظمی- نیک پور- دیهیم- انشاء- فهیمی- مهندس قادرپناه- کمالوند- دکتر هنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- مصطفوی- حیدر قلی برومند- خانلرقراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- ولیاء شیرازی- دکتر حاتم- دکتر پناهی- پسیان- دکتر بهزادی- نیک روش- محدث زاده- بدرصالحیان- خانم پیرنیا- دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- خانم ابتهاج سمیعی- شیخ الاسلامی- معیری- حیدرصائبی- امیراحمدی- بوداغ زاده- پوربردباری- بدرخانی- دکتر بازرگانی- خانم امیر ابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- پیمان- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- جهانی- خانقاهی- تیمسار حکیمی- مهندس کیا- فروتن- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی – دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر موسوی- بختیاریها- امام مردوخ- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر- احتشامی- دشتی- دکتر منتظری- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- زرین پور- دکتر زهرائی- دکتر رازانی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- سعادت- سعادت فرد- دکتر سنگ- شریفها- دکتر شکرائی- حی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- رامبد- فضائلی- ظفر- طباطبائی- دیبا- موقر- سمیعی- کریم بخش سعیدی- کشفی- دکتر رئیسی- رهبر- نامور- دکتر نصیری- دکتر نایبی- دکتر ناوی- ناروئی- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- عزیزمرادی- علی طباطبائی- خانم ضرابی- طلوعی- خانم دکتر صنیع- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی- اسمعیل خزیمه- قاضی زاده- کورانلو- دکتر لقمان ادهم- سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی- دکتر وفا- مظاهری- دکتر مشایخی- مظهری- دکتر مشایخی- مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکترخسروی- کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- زعفرانلو- خانم بزرگ نیا.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرائ موافق: ۱۸۱ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۸۱ رأی موافق به اتفاق آراء تصویب شد. لایحه به کارپردازی مجلس شورای ملی ابلاغ می‌شود برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین –

آقایان دکتر سنگ- شریفها- دکتر شکرائی- حی- دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی- رامبد- فضائلی- ظفر- طباطبائی دیبا- موقر- سمیعی- کریم بخش سعیدی- کشفی- دکتر رئیسی- رهبر- نامور- دکتر نصیری- دکتر نایبی- دکتر ناوی- ناروئی- مهدوی اردستانی- فریدونفر- خانم زاهدی- عزیز مرادی- علی طباطبائی- خانم ضرابی- طلوعی- خانم دکتر صنیع- دکتر سعید حکمت- دکتر محققی- اسمعیل خزیمه- قاضی زاده- کورانلو- دکتر لقمان ادهم- سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی- دکتر وفا- مظاهری- دکتر مشایخی- مظهری- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحیدنیا- دکتر خسروی کردستانی- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- زعفرانلو- خانم بزرگ نیا- دکتر غنی- کورس- دکتر ضیائی- مرندی- مهندس فروهر- دکتر عدل- دکتر سعید- دکتر الموتی- دکتر دادفر- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی - ناصرزاده- مهندس سهم الدینی- دکتر فروزین- ملک افضلی- عبدالحسین آموزگار- مهندس اردلان- اهری- مجید موسوی- دکتر قهرمان- ذوالفقاری- مافی- دکتر کفائی- شاهنده- دکتر رشتی- مهندس جلالی نوری- محمدولی قراچورلو- مجد- عباس میرزائی- صائب- دکتر بیت منصور- پزشکی- رضوی- اخلاقی- توسلی- ریگی- دکتر انوشیروانی- اسعدرزم آرا- محسنی مهر- دکتر امامی خوئی- ایمان زهرائی- بختیاری پور- دکتر صفائی- دکتر شمس- دکتر معظمی- نیکپور- دیهیم- انشاء- فهیمی- پیمان- دکتر تنکابنی- دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- جهانی- خانقاهی- تیمسار حکیمی- مهندس کیا- فروتن- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- حانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعیدبهادری- دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- حکمت یزدی- تژده- دکتر موسوی- بختیاریها- امام مردوخ- خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر- احتشامی- دشتی- دکتر منتظری- دکتر راد- رشیدی- دکتر رشید یاسمی- دولو- ادیب سمیعی- مهندس ربابی- زرین پور- دکتر زهرائی- دکتر رازانی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش- سعادت- سعادت فرد- مهندس قادرپناه- کمالوند- دکتر رهنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی- تیمسار همایونی- کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- مصطفوی- حیدرقلی برومند- خانلرقراچورلو- شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی- مهندس زاهدی- خانم آصف زاده- احمد- اولیاء شیرازی- دکتر حاتم- دکتر پناهی- پسیان- دکتر بهزادی- نیک روش- محدث زاده- بدرصالحیان- خانم پیرنیا- دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- خانم ابتهاج سمیعی- شیخ الاسلامی- معیری- حیدرصائبی- امیراحمدی- بوداغ زاده- پور بردباری- بدرخانی- دکتر بازرگانی- خانم امیر ابراهیمی- پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر.

رئیس- آقای مصطفوی بفرمائید.

مصطفوی نائینی (کارپرداز)- با اجازه مقام ریاست از آراء موافق که به اتفاق نسبت به بودجه تقدیمی مصوبه هیأت رئیسه مجلس شورایملی داده شده است تشکر می‌کنم امید است با ارشاد و هدایت آقایان نمایندگان محترم در اجرای صحیح بودجه‌ای که تصویب فرموده‌اید موفق باشیم (اشناءالله).

- استرداد دو فقره لایحه اجرای تبصره ۲۵ قانون بودجه سال ۱۲۴۶ کل کشور درباره کارکنان رسمی دولت و شهرداریها و لایحه انتقال وسایل نقلیه‌ای که در محل ممنوع توقف می‌کنند به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۱۱- استرداد دو فقره لایحه اجرای تبصره ۲۵ قانون بودجه سال ۱۲۴۶ کل کشور درباره کارکنان رسمی دولت و شهرداریها و لایحه انتقال وسایل نقلیه‌ای که در محل ممنوع توقف می‌کنند به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

رئیس- خانم صوفی بفرمائید.

خانم صوفی (معاون وزارت کشور)- باکسب اجازه از مقام ریاست و آقایان نمایندگان محترم و خانمها بطوریکه استحضار دارند چون مفاد لایحه راجع به وسائل نقلیه که رد محل ممنوع توقف می‌کنند در قانون مربوط به امور فنی و عبور و مرور وسایل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات رانندگی و اخذ جرایم ادغام شده و قانون اخیر الذکر از تصویب مجلسین گذشته است لذا با اجازه دولت لایحه مذکور مسترد می‌گردد همچنین بطوریکه استحضار دارند لایحه راجع به اجرای تبصره ۲۵ قانون بودجه سال ۴۶ کل کشور درباره کارکنان رسمی دولت و شهرداریها با تصمیماتی که دولت برای پرداخت مطالبات بابت اشتباه محاسبه حقوق کارمندان اتخاذ نموده است و این تصمیمات بطور کلی شامل کارمندان شهرداریها نیز خواهد شد لذا با کسب اجازه دولت لایحه مذکور مسترد می‌گردد.

- ختم جلسه

۱۲- ختم جلسه.

رئیس- چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده صبح جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورا ملی- عبدالله ریاضی.