مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۱

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد .

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسة‌قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسة‌قبل .

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : آزموده ـ ادیب مجلسی ـ اردلان ـ امیرعشایری ـ بارگزهی ـ باقر زاده ـ بنی احمد ـ بهبهانی ـ پارسا ـ پردلی ـ پیشوائی ـ توکلی ـ جوکار ـ دکتر چهرزای ـ حاتمی ـ حیدری ـ خزیمه ـ دکتر خطیبی ـ دکتر دادفر ـ رامبد ـ زرگرزاده ـ رحیم شیخ الاسلامی ـ دکتر شیروانی ـ عالمی ـ فرمان ـ کبیری ـ قراگزلو شجاعی ـ قربانی نسب ـ دکتر محققی ـ مظهری ـ هاشمی ـ آشوریان ـ یاسینی .

بانوان : اباصلتی ـ آقایان ـ برومند ـ سلیلی ـ ضرابی ـ هاشمی .

- بیانات قبل از دستور آقایان : شریفی ـ صدری کیوان ـ پارسا ـ محمد صادق افتخار ـ دکتر رحمانی ـ دهقان نژاد

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : شریفی ـ صدری کیوان ـ پارسا ـ محمد صادق افتخار ـ دکتر رحمانی ـ دهقان نژاد .

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم . آقای شریفی تشریف بیاورید .

شریفی ـ جناب آقای رئیس ـ همکاران ارجمند امروز ، سه شنبه بیست و هشتم دی ماه ، مصادف با سالروز تصویب قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی است . بموجب این قانون که هشتمین اصل از منشور هفده گانه انقلاب شاه و ملت است ، سربازان پاسدار انقلاب ،‌همانند دیگر کوشندگان این راه یعنی سپاهیان دانش و بهداشت ، در کسوت سپاهی ترویج و آبادانی در راه عمران و آبادی و شکوفائی و سرسبزی روستاهای دور و نزدیک کشور که نیروی فعاله و سازنده بزرگی بشمار میآیند ، یارو یاور خواهران و برادران عزیز روستائی ما گردیدند ، تا باکمک یکدیگر ، یکی از ثمرات انقلاب اجتماعی ایران را که از اصالت نژاد آریائی و رژیم شاهنشاهی مایه میگیرد ، متجلی و بارور سازند . (صحیح است)

برسپاهیان ترویج و آبادانی وطنمان درود میفرستم و پیشرفت روز افزون را برای آنان و هدف عالیشان در آموزش مفهوم یک کشاورزی پیشرفته و شکوفا آرزو دارم (احسنت) .

تعطیلات زمستانی امسال مصادف با ماه محرم و برپاداشتن مجالس سوگواری سرور آزادگان و قافله سالار شهیدان حضرت حسین بن علی علیه السلام و جانبازی خویشان ویارانش بود . سرآمد این مراسم ،‌عزاداری دربار شاهنشاهی بمناسبت عاشورای حسینی بود که همه ساله حسب الامر شاهنشاه آریامهر با اعتقاد و توجه و مبانی دین و مذهب بنحوی بارز تجلی میکند و به پیروی از این سنت پسندیده ، در مهد تشیع حضرت امام صادق علیه السلام، تعظیم شعایر مذهبی امسال به عظمت تر از گذشته ، در همه نقاط کشور بخصوص در سطح روستاها انجام گرفت و درهمه جا مبلغین و مروجین اسلامی با یاد آوری واقعه کربلا به تشریح علل حقیقی نهضت حسینی که همانا احیای دین و سنت ،‌اجرای عدالت اجتماعی ، دوری از تباهی و فساد و گرویدن به حبل المتین تقوی و فضیلت و بدست آوردن یک زندگی مرفه درسایه ایمان بود کوشیدند که خود موجب سپاس است . و امید به دوام و بقاء برکات و تعمات الهی که فرمود هرکس ازیاد من غافل ماند معیشت سختی در انتظار اوست .

یادآوری از جانبازی شهدای کربلا، تقویت روحیه عفاف و پاکدامنی و ترویج اخلاق پسندیده بود در نهاد نسل جوان کشور ، دختران و پسران مسلمان که ذخیره ایران مترقی فردا هستند و راه گشا بسوی یک تمدن و فرهنگ عالی به این شعائر پسندیده ارج فراوان میگذارم (احسنت) و از اینکه جوانان ما دانش آموزان کشور با درک مفاهیم عالی ،‌تعلیم و تربیت اسلامی ، دانسته اند که از راه تقوی و فضیلت بهتر میتوانند بمقصود برسند بسیار خوشوقتم ،‌امید است وزارت آموزش و پرورش برای تقویت روحیه این دانش آموزان که بنیان و اساس شاهدوستی و وطن خواهی است ، برنامه های سودمندی در کلیه مدارس کشور بمرحله اجرا درآورد . زیرا بنیان هر مجتمع و انجمن دانشجوئی و دانش آموزی ، هدف یابی در جهت کسب امکانات علمی و رفاهی است که باید در جهت خدمت بحفظ استقلال و شرف ملی صرف شود . مایه کمال تأسف است که در کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور ،‌دست اندرکاران کمونیزم بین المللی میکوشند تا درسهائی از ترور و جاسوسی و فعالیت های ضد انسانی و اقدامات ضد میهنی و تحریکات علیه رژیم شاهنشاهی ایران و حتی سرقت و جعل را بجای تقوی و فضیلت به اعضای خود آموزش دهند .

ملت مسلمان ایران ،‌خصوصا جوانان برومند این کشور که نیروی ملی ، سرمایه واقعی و امیدهای آینده ایران اند ، هر اقدامی را که مخالف مصالح ملت است و هرگونه تشکیلات را که بصورت جبهه ای ،‌مرامی خلاف مرام ملی و میهنی دارد محکوم میکند (صحیح است) ملت ایران بخوبی میداند که اسناد و مدارک بدست آمده ،‌کیفیت فعالیتهای خرابکاران و وابستگی آنان را با عوامل شناخته شده بخوبی آشکار ساخته و پرده از ماهیت مخوف آن برخواهد داشت .

همکاران گرامی تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی چنانچه آگاهید بنمایندگان مردم فرصتی داد تا با مسافرت بحوزه های انتخابیه خود ، یکبار دیگر عهد خویش را با موکلان گرامی تجدید کرده و از نزدیک درجریان فعالیتها و پیشرفت کارهای جاری قرار گیرند .

با توجه عمیقی که جناب آقای هویدا نخست وزیر هئیت محترم دولت به نوسازی و عمران کشور و همچنین نسبت به ترقی سطح زندگی و رفاه عمومی و اجرای برنامه عدم تمرکز دارد یقین دارم خواسته های نمایندگان محترم از مسئولان اجرائی که همانا تشریح نیازهای موکلان آنانست همواره مورد توجه قرار گرفته و پس اززدودن هرتنگنائی برفع نیاز همواطنان به نسبت در گفتار قبلی خویش بسمع اولیای امور کشور رسانیدم خودداری کرده در انتظار شنیدن پاسخ امید بخش هستم استفاده از مرحله دوم بودجه مصوبه فرصتی بود تا با بهره وری از خودیاری روستائیان نیازهای اولیه از طرف انجمنهای ساده در اولویت اهمیت قرار گیرد .

از جمله مسائل مورد نیاز تأمین نیروی برق برای آینده از روستاها است که هنوز از روشنائی بی بهره اند . بنابراین روستانشینان بخش مرکزی و اروند کنار آبادان ، اینک با استفاده از سهمی که از طریق نمایندگان آبادان در اختیار انجمنهای ده قرار گرفته ، از وزارت نیرو انتظار دارند با کمک در تأمین برق روستای آنان ، مساعدت نماید تا در این عصر شکوفان نیروی برق بزندگی آنان رفاه و گرمی بیشتری بخشد .

امید است با گشایشی که قریبا از تنگنای برق در کشور بعمل خواهد آمد و با استفاده از نیروگاه برق سد رضا شاه کبیر در آینده ، کلیه روستاهای دور و نزدیک از نیروی کافی برق بهره مند گردند.

ضمنا مرکز مخابرات در اروند کنار آبادان که نیاز زیادی به بهره برداری از آن احساس میشود . زمینش آماده شده است چنانچه کار نصب دستگاههای مخابرات در آن آغاز گردد وسیله ارتباط بین این بخش مهم مرزی کشور با دیگر نقاط فراهم گردیده است . همچنین در شهری مثل آبادان که تابستان گرم و طولانی دارد . وجود یک بیمارستان روانی کار مقامات قضائی اینشهر را بنحوی چشمگیر آسان میسازد و بازی نیز ار دوش بیمارستانهای روانی کشور برخواهد داشت . نظر وزارتخانه های محترم دادگستری و بهداری و بهزیستی را باین نیاز مهم شهرآبادان جلب مینمایم . همچنین مرکز صدور کارت جهت متقاضیان شغل جاشوئی ، در خرمشهر قرار داد و داوطلبان امور ماهیگیری و دریا نوردی ساکن آبادان باید همیشه برای تحصیل این کارت مدتی از وقت خود را بین خرمشهر و آبادان صرف آمد و رفت کنند . در صورتیکه باصدور این کارت هویت در خود آبادان میتوان متقاضیان شهر آبادان را از سرگردانی و اتلاف وقت و نیروی انسانی رهائی بخشید .

در خاتمه گفتارم برای خادمان ملک و ملت که بخاطر اعتلای ایران و بلند آوازه ساختن نام ایرانی شبانروز سعی و کوشش میکنند آرزوی موفقیت میکنم (احسنت) . و بقیه وقت خود را به آقای صدری کیوان وامیگذارم .

رئیس ـ آقای صدری کیوان بفرمائید .

صدری کیوان ـ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند .

بطوریکه استحضار دارید هفته گذشته کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بدعوت جناب آقای هوشنگ انصاری وزیر گرانمایه و لایق و کاردان امور اقتصادی و دارائی در معیت جناب آقای سید علی اصغر طباطبائی بسه استان جنوبی کشور فارس و هرمزگان و بوشهر مسافرت نمود . در این سفر اعضاء محترم کمیسیون با اغتنام فرصت با دقت و مراقبت کامل ادارات کل امور اقتصادی و دارائی و گمرکات جنوب را مورد بازدید قرار داده و ضمن تماس با کارکنان و گفت و شنود با ارباب رجوع مخصوصا صاحبان کالاهای وارداتی و صادراتی و بررسی نحوه کار و انجام وظایف قانونی مسئولان مربوط به نتایجی دست یافتند که بعنوان یک گزارش پارلمانی مورادی از آنها را بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی میرساند :

۱ـ آمار واردات مبین این واقعیت است که توجه بخش های عمومی و خصوصی به ماشین آلات تولیدی و کالاهای واسطه و سرمایه ای که خود مولد ثروت هستند بیشتر شده و با مقایسه با سال گذشته این قسمت از واردات ازدیاد و توسعه داشته و آهنگ رشد آن افزایش نشان میدهد . (صحیح است)

۲ـ آمار صادرات بخوبی نشان میدهد که سیاست تشویقی دولت در افزایش صادرات و تنوع آنها مؤثر افتاده است .

۳ـ در اجرای دستور وزیر امور اقتصادی و دارائی و رئیس کل گمرک هم اکنون تلاشی پی گیر و کوششی مستمر جریان دارد تا انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا هرچه سریعتر انجام شود و موجبات رضایت ارباب رجوع هرچه بیشتر تأمین گردد .

۴ـ تشخیص و وصول مالیاتها و تشکیل کمیسیونهای مختلف تجدید نظر و نحوه تأیید و قطعیت دادن به مالیاتهای تعیین شده برای مؤدیان هم حاکی از بهبود سازمان و نظام وصول بوده و پیشرفتهای عمده ای در بهبود بیشتر نحوه وصول مالیاتها بدست آمده است (صحیح است)

۵ـ سرعت در تخلیه وبارگیری کالاهای وارداتی و صادراتی موجب تقلیل ایام انتظار کشتی ها و نیز تخلیه انبارها شده و بسیاری از مشکلات را از بین برده است . (صحیح است)

بطور کلی و با توجه بمراتب معروضه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی پس از این بازدید باین نتیجه رسیدکه در حال حاضر تلاش همه جانبه ای معمول میشود تا اداره امور مالیاتها و اداره امور گمرک و بنادر با مقتضیات رشد اقتصادی و اجتماعی و توسعه بازرگانی خارجی هم آهنگ گردد و نظام مالیاتی کشور و خدمات اداری و فنی گمرک با اقتصاد سالم و تثبیت شده و پرجذبه ایران متناسب و هم افق باشد .

علاوه بر بازدید از گمرکات و بنادر و ادارات کل امور اقتصادی و دارائی توفیق یافتیم از شیلات جنوب ، شه بندر بندر عباس ، نیروگاه برق بندر عباس و نیروگاه اتمی برق بندر بوشهر و دو پایگاه دریائی و هوائی در بوشهر و جزایر هرمز و ابان و یک ناو نیروی دریائی در بندر عباس نیز دیدن کنیم .

در این بازدیدها ضمن مشاهده نشانه های ملموس و عینی از دگرگونیهای بنیادی و تحولات و پیشرفتهای مملکت باین نتیجه رسیدیم که حقانیت و سلامت انقلاب ایران همراه با رهبری عالی مملکت که با درایتی کم نظیر برکلیه شئون زندگی ما پرتو افکن بوده و میباشد موجب شده است تا کلیه آحاد و افراد ملت و تمام نقاط مملکت از مواهب و مزایای انقلاب و برکات و ثمرات پنجاه سال سلطنت پر خیر و برکت دودمان جلیل پهلوی برخوردار شوند و پیوند و ارتباط قلبی و ملی و مملکتی خود را روز بروز با رهبر اندیشمند خود مستحکم تر سازند . (صحیح است) مشاهده روحیه سالم ، قوی ، مصمم و شاداب افسران و درجه داران و افراد غیور و شاهدوست و میهن پرست نیروهای مسلح شاهنشاهی و برخورداری آنان از سطوح بالای دانش نظامی از یک طرف و احاطه و بصیرت جوانان تحصیلکرده ایرانی که قسمت اعظم کارهای فنی و تکنیکی نیروگاهها و سایر امور صنعتی را بعهده داشتند موجبات افتخار و سربلندی و مباهات همه مارا بیشتر از پیش فراهم نموده (صحیح است) مشاهده مهارت جوانان تحصیلکرده وطن پرست که مخصوصا در نیروگاه اتمی بوشهر حساس ترین وظایف علمی و تکنیکی را بعهده داشتند غرور آفرین بود . (صحیح است)

ملاحظه این پیشرفتها نمایانگر این واقعیت است که انقلاب ایران حرکت آغازی خود را بپایان رسانده و در موج اول خود به توفیقات چشم گیری در زمینه عمران و توسعه فیزیکی کشور و ایجاد دگرگونی و تغییر در خیلی از شئون مملکت نائل آمده است و اکنون که با رهبری حکیمانه شاهنشاه آریامهر موج دوم خود را آغاز کرده است پیش از هر زمان دیگر به اجرای اصول برنامه های اقتصادی دور مدت مملکت نیاز داریم تا در پایان این دوره ذخائر فکری و ملی ما جبران کاهش احتمالی ذخائر نفتی را نموده و جامعه ما بدون واهمه از ضعف صنایع نفتی برپای خود بایستد و کشور به تمامی دردرگاه تمدن بزرگ که خواست رهبری عالی مملکت است قرار گیرد . امید است برنامه ریزان مملکت مخصوصا به دو عامل نیروی انسانی کار آمد و ادخال کامل تکنولوژی که از لوازم موج دوم انقلاب است توجه و عنایت خاصی مبذول دارند .

در خاتمه ضمن اظهار تشکر از دعوت محبت آمیز وزیر ارجمند امور اقتصادی و دارائی مزید توفیق ایشان و کلیه همکارانشان را در راه خدمت بشاهنشاه آریامهر و ملت ایران از درگاه احدیت خواستارم از دوست ارجمندم جناب آقای شریفی که قسمتی از وقت خود را باینجانب مرحمت فرمودند کمال تشکر را دارم . (احسنت ـ احسنت)

رئیس ـ آقای پارسا بفرمائید .

محمد پارسا ـ بنام خداوند متعال و بنام نامی شاهنشاه آریامهر ، جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند ، نظام شاهنشاهی نه تنها برای مردم این مرز و بوم یک موهبت الهی بوده و هست بلکه این نظام بابنیاد نهادن تمدن بشری چنان باشایستگی رسالت خود را انجام داده است که امروز کمتر فرهنگی را میتوان در دنیا مستقل از فرهنگ کهن ایران دانست (صحیح است) .

کوششی که بنیان گذاران شاهنشاهی ایران در جهت تأمین رفاه اجتماعی مردم و بسط تمدن در عالم انسانی بعمل آوردند شایان توجه است .

نکته حائز اهمیت اینستکه همواره در تاریخ ایران سرعت و حرکت فرهنگی متناسب با قدرت نظام شاهنشاهی بوده وهست و این نظام و فرهنگ ملی متقابلا در قدرت و صنعت یکدیگر تأثیر مستقیم داشته اند ولی امروز میبینم که با گذشت قرنها فراز و نشیب این کشور کهنسال از برکات دوران غرور آفرین و شکوهمند شاهنشاهی پهلوی به نقطه ای در تاریخ رسیده ایم که در تاریخ ایران هیچ عصری را نمیتوان یافت که مانند این دوره شکوهمند سیر تحولات همه جانبه در شئون مختلف فرهنگی ـ اقتصادی و سیاسی و اجتماعی اینگونه جهش دار بوده است (صحیح است) .

بدین جهت است که اکنون ملت ایران پنجاه سال شاهنشاهی پرافتخار پهلوی را ضمن برگزاری جشن های شایسته گرامی میدارد خداوند بزرگ شاهنشاهی پهلوی را پایدار کند (احسنت) .

جناب آقای رئیس همکاران ارجمند در دو مورد ادامه سخن میدهم . بدوا در مورد خدمات بی شائبه فرهنگیان و در ثانی در مورد زمین خواران چون اینجانب فردی فرهنگی هستم و مدت ۳۳ سال خدمت فرهنگی دارم و افتخارم اینستکه عرض کنم که خودم را عضو کوچکی از اعضاء این خانواده بزرگ که مردمی فعال و سازنده و شاهدوست ومیهن پرست میباشند میدانم لذا مطالبی بطور اختصار باستحضار میرسانم .

اعلیحضرت همایون محمد رضا پهلوی آریامهر ـ شاهنشاه محبوب در یکی از جشنهای فرهنگی خطاب بفرهنگیان فرمودند ترقی و پیشرفت زمینه میخواهد ، بنیان میخواهد و پایه لازم دارم و این زمینه و بنیان و پایه در فرهنگ نهفته است و پایه در اساس فرهنگ را هم معلمان تشکیل داده اند . و این فرمایشات گهربار افتخاری است بس بزرگ برای طبقه فرهنگیان که ترقی و پیشرفت کشور را مدیون خدمات بی شائبه معلمان ذکر فرموده اند و حقیقتا این عنایتی است بزرگ که شاهنشاه به طبقه زحمتکش فرهنگی ابراز فرموده اند و لذا در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر پیشرفتهائیکه در زمینه تعلیم و تربیت نصیب ملت ایران شده است نتیجه زحماتی است که فرهنگیان متحمل شده اند و نیز در راه اعتلای ایران مجاهدت بعمل آورده اند .

و این موضوع را هم باید عرض کنم که شاهنشاه ما علاوه بر مسئولیت خطیر سلطنت خود یک معلم واقعی و یک مرشد کامل برای ملتش میباشد و با توجه بیک مثل معروف سربازی که میگوید سرباز ایرانی سرخواهد که سر زند لذا ما ایرانیان که بحمدالله دارای فرمانده و سرداری مدبر و غیرتمند هستیم هم قوای مسلح شاهنشاهی بنحو شایسته ای بااسلحه گرم از مرزها حراست میکننند و هم فرهنگیان با سلاح علم و دانش برعلیه اهریمن جهل و بیدانشی مبارزه مینمایند . معلمان با ایمان و علاقمند بشاه و مملکت معلمینی هستند که بری ترقی و پیشرفت این کشور باستانی در پیشرفت امر تعلیم و تربیت از هیچ نوع مساعی لازم دریغ نداشته و دانش آموزان را مردمانی میهن پرست و شاهدوست و متدین و متکی بنفس و متصف باخلاق پسندیده و اوصاف حمیده بار آورند و آنانرا برای فردای کشور تربیت نمایند چه سرمایه اصلی مملکت جوانان آن مملکت میباشند و ناگفته نباید بگذارم مملکتی که دارای معلمان با ایمان و با شرف و میهن دوست و شاهدوست باشند غنی است و خوشا بحال آن مملکت و درغیر اینصورت آن مملکت فقیر است و بدابحال آن ،‌ خوشبختانه معلمان ما همه و همه با امتحانی که داده اند با ایمانی کامل و عشقی سرشار از میهن پرستی و شاهدوستی و از هر جهت دارای لیاقت یک انسان کامل بوده و وظیفه ملی و میهنی خود را بنحو احسن و مطلوب ایفا نموده و رضایت خاطر خطیر معلم و رهبر بزرگ مملکت یعنی شاهنشاه را بجای آورده اند (صحیح است) معلمان همیشه مورد عنایت خاص شاهنشاه محبوب ما بوده و هستند و با دستوراتی که صادر فرموده اند امر و مقرر داشته اند که نسبت برفاه و آسایش این طبقه توجه بیشتری بشود و مطمئنا دولت خدمتگزار جناب آقای امیر عباس هویدا که خود واقف بخدمات صادقانه فرهنگیان میباشند برای بهبود وضع فرهنگیان همیشه نظر مساعد داشته اند و لذا تقاضا دارد دستور فرمایند شرائط مشکلی را که برای رسیدن بگروههای ممتاز در نظر گرفته شده است از بین ببرند و برای رسیدن بگروههای ۱۰ و ۱۱ و ۱۲ تسهیلاتی قائل شوند تا بیشتر فرهنگیانی که سالها با کمال سعی و کوشش و صمیمیت انجام وظیفه نموده اند بتوانند از این مزایا برخوردار باشند و همینطور تأمین مسکن برای فرهنگیانی که بدون خانه هستند کاملا ضروری است .

درباره معلم دیگر عرضی ندارم و با خواندن این بیت در مورد ارزش خدمات معلم سخن خودرا خاتمه میدهم .

معلم چو کانونی از آتش است
همه کار او سوزش و سازش است

و اما در مورد مطلب دوم خود باید عرض کنم قبل از اصلاحات ارضی و تقسیم اراضی بین کشاورزان عده ای از خدا بی خبر به بردن مال و املاک مردم مشغول بودند که براثر اراده توانا و رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر اصلاحات ارضی بادقت و در مدت کمی بنحو مطلوب انجام گردید و تصور میرفت که دیگر کسی نباشد که بمال و اموال مردم تجاوز نماید متأسفانه در عصر رستاخیز که عصر کار و کوشش و اشتراک مساعی دستجمعی است عده ای هستند که بدون توجه به آرمانهای ملی و منافع اجتماعی به تجاوز علنی خود بانواع حیل پرداخته و منافع خود را بمنافع اجتماعی ترجیح میدهند از جمله عده ای در خرم آباد میباشند که متأسفانه بر خلاف اصول انقلاب شاه و ملت زمینهای زراعی و آماده کشت زارعین را با نیرنگ و عوام فریبی بکمک ایادی ثبتی به خریداری اراضی زراعی مشغول و این زمینها ر ابا بهای بسیار قلیل خریداری نموده و سپس این زمینها را با بهای سرسام آور به دیگران میفروشند و از این طریق و برخلاف رعایت مصالح ملی و سیاست مملکتی بجای میلیونر شدن میلیاردر گردیده اند جادارد که دولت از نظر تعمیم عدالت اجتماعی و گسترش منافع مردم و قطع ایادی متجاوز در این مورد مهم چاره اندیشی نموده و چنانچه قوانینی برای اجراء این منظور لازم و ضروری باشد به تصویب مجالس مقننه برساند که بی جهت عده ای از خدابی خبر در قبال عدم تحمل زحمت دارای مکنت و ثروتی از این طریق غیر موجه و غیر اصولی نگردند .

جناب آقای رئیس ـ همکاران ارجمند در ایام تعطیلات زمستانی در روزهای سردبین موکلین خود به یادداشت نیازهای فراوانی که در جهت تعمیم بهداشت ـ عمران ـ و راه و روشنائی بود پرداختم که البته ذکر آنان از روستابروستا از حوصله خارج است و فقط بچند مورد زیر اکتفا مینمایم .

۱ـ بارها بعرض رسانده ام تأسیس برق حنیه مرکز بخش الوار گرمسیری و نیز تأمین برق پلدختر مرکز بخش ملاوی که متأسفانه از این جهت وضع اسفناکی دارند مورد تقاضا است .

۲ـ از جناب آقای وزیر معظم دادگستری تقاضا دارم نسبت به تأسیس دادگاه بخش در پلدختر که در مسیر جاده سرتاسری خرم شهر ـ تهران قرار گرفته دستور لازم صادر فرمایند سال گذشته و نیز امسال مقام وزارت نوید دادند که در سال ۲۵۳۵ نسبت به تأسیس دادگاه بخش اقدام لازم بعمل خواهد آمد .

۳ـ نیاز مردم مناطق کوهستانی و کوهپایه های بخشهای پاپی ـ ملاوی ـ الوار گرمسیری و ویسیان به پزشک و دارو زیاد است از جناب آقای وزیر محترم بهداری و بهزیستی تقاضا دارم در این خصوص دستور فرمایند اقدام لازم بعمل آید .

۴ـ در اردیبهشت ماه سال جاری در نطق قبل از دستور از خدمات ارزنده جناب آقای بهمن بیگی مدیر کل آموزش عشایری و نحوه فعالیت معلمان عشایری مطالبی عرض کردم و از مقام وزارت آموزش و پرورش تقاضا نمودم که این نحوه تدریس را در مدارس روستائی تعمیم دهند خوشبختانه باید عرض کنم که وزارت آموزش و پرورش در روستای بزرگ معمولان بخش ملاوی از شهرستان خرم آباد که در مسیر خط سرتاسری خرمشهر ـ تهران واقع شده است دانشسرای روستائی نمونه ای تأسیس نموده که عده ای در حدود هفتاد نفر از روستازادگان لرستانی با داشتن گواهینامه دوره اول دبیرستان و یکسال تحصیل در این دانشسرا روش تدریس را در روستاهای لرستان بسبک جدید آموزش دهند ضمن اظهار تشکر از جناب آقای وزیر محترم آموزش و پرورش و جناب آقای صافی مدیر کل تربیت معلم و جناب آقای فاضل فولادی مدیر کل آموزش و پرورش لرستان امید است این امر موفقیت آمیز باشد .

۵ـ منبع آب شهر پلدختر تکافوی آب رسانی آب آشامیدنی این شهر را نمینماید تقاضا دارم همانطوریکه بارها تقاضا نموده ام نسبت به توسعه دستگاه تصفیه خانه موجود و رفع نقیصه آن اقدام لازم معمول گردد .

جاوید شاهنشاه ـ پاینده ایران (احسنت)

رئیس ـ آقای افتخار بفرمائید .

محمد صادق افتخار ـ با اجازه ریاست محترم و همکاران گرامی ـ مصاحبه وزیر محترم بازرگانی در مورد واردات غذائی لزوم رسیدن به خود کفائی در زمینه تولیدات کشاورزی را تأیید نمود چه رشد کشاورزی متناسب با افزایش سریع مصرف نیست افزایش مصرف در روند پیشرفت اقتصادی اجتناب ناپذیر است زیرا هر خانواده ای که درآمدش بالا میرود بیش از هر چیز مصرف مواد غذائی خود را افزایش میدهد فشار مصرف در این زمینه بحدی است که علیرغم واردات سنگین هنوز با کمبودهائی روبرو هستیم و اگر آهنگ رشد واردات مواد غذائی در حد موجود باقی بماند با توجه باینکه در آمدهای ارزی غیر نفتی ما ناچیز است بایستی سالیانه مبلغ گزافی از ارز حاصله از فروش نفت را برای خرید خواربار بخارج صادر نمائیم و این وضع نمیتواند ادامه داشته باشد زیرا افزایش مصرف داخلی از یکسو و کاهش ذخایر نفتی از سوی دیگر سبب خواهد شد که در آینده برای تأمین هزینه های وارداتی بادشواری هائی روبرو شویم نفت تا بیست سال دیگر تمام میشود باید آنرا برای تکمیل زیر بنای اقتصادی نظیر گسترش شبکه راه آهن ـ جاده ها و بنادر بکار برد . پس چه باید کرد در مرحله اول باید جلو ورود بعضی از اقلام وارداتی را گرفت اگر موز و آناناس نارگیل وارد مملکت نشود مردم نمیمیرند (صحیح است) دیشب در روزنامه خواندم که جوانهای ایرانی در رستوران ها گوشت قوباغه آمریکائی و خرچنگ فرانسوی میخورند چرا باید اجازه داد که عده ای برای فریب مردم پرکردن جیب خود ثروت مملکت را که باید صرف سرمایه گذاری شود در این راه مصرف کنند .

ثانیا افزایش تولید کشاورزی داخلی ، زیرا این طلای سبز است که مهمترین منبع فنا ناپذیر ثروت و درآمد بشمار میرود ملت ایران تحت رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر به پیروزیهای بزرگی نائل آمده اقتصاد ما از هر لحاظ شکوفا شده و این شکوفائی نباید موجب رکود در جهات دیگر گردد . درست است که کشاورزی و دامداری نیز پیشرفت کرده ولی همانطور که عرض شد تولید و مصرف در کشور هماهنگ نیست و این برای کشوری که میخواهد با گامهای سریع پیش برود نقطه ضعف بزرگی است باید این کمبود جبران شود و همانطوریکه رهبر مملکت فرمودند کشاورزی ما باید بتواند روی پای خودش بایستد خوشبختانه این امر ممکن است و اگر بکشاورزی توجه شود میتوان آنرا جلو برد و دشتهای وسیع و حاصلخیز را به مزارع و باغهای سرسبز تبدیل نمود و از آبهائی که طی قرون و اعصار طبیعت در سفره های غنی زیرزمینی ذخیره نموده است استفاده نمود (صحیح است) تشویق به سرمایه گذاری در صنایع و تولیدات کشاورزی و ایجاد قطبهای کشاورزی در روستاها بیمه محصولات کشاروزی – دام و فرآورده های دامی تعیین قیمت محصولات کشاورزی برطبق ضوابط اقتصادی و تضمین خرید فرآورده های اصلی کشاورزی ، ایجاد راههای روستائی برای جلوگیری از ضایع شدن محصولات بالا بردن درآمد کشاورزان برای جلوگیری از تمایل شهرنشینی راهی برای رسیدن باین مقصود است همانگونه که در راه صنعتی شدن کشور گامهای بلند برداشته شده باید در راه بهبود وضع کشاورزی و دامداری نیز متناسب با پیشرفت صنایع کوشش نمود تا کشور ا زهماهنگی بیشتر بهره مند شود (احسنت) .

اینک اجازه میخواهم به قسمتی از نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود اشاره نمایم قبلا باید بعرض برسانم که لارستان یکی از شهرستانهای وسیع و قدیمی است اولین تقسیمات کشوری که ایران را به چهار ایالت و بیست و هفت ولایت تقسیم شده بود استان فارس کنونی بنام ولایت فارس و لارستان یکی از آنها بود و در دورة سلطنت رضاشاه کبیر که کشور به ده استان و چهل و نه شهرستان تقسیم شد فارس کنونی غیر از بوشهر شامل سه شهرستان شیراز ـ فسا ـ و لار با بخشهای بندر لنگه ـ گاوبندی ـ بستک ـ جهرم ـ جویم یکی از شهرهای مهم تجارتی بود اما امروز شهر دور افتاده ایست که بعلت مشکلات مردم آن بشهرهای بزرگ بخصوص شیراز مهاجرت مینمایند . ۱ـ مهمترین مشکل مردم این شهرستان نداشتن راه و آب مشروب است الرستان با شهرهای جهرم ـ داراب ـ بندر لنگه ـ بندر عباس و فیروز آباد همسایه است و نه تنها بمرکز استان بلکه بهیچکدام از شهرهای یاد شده جز فیروز آباد راه ندارد و با اولین باران زمستانی ارتباط لار با سایر شهرها و روستاهای اطراف قطع میگردد . ۲ـ شهرستان لار تا سال ۳۲ دارای دادگاه شهرستان بوده و متأسفانه از آن زمان بدادگاه بخش تبدیل و تابع دادگاه شهرستان جهرم شده است در حالی که لارستان هم از نظر وسعت و هم جمعیت از جهرم بزرگتر است و با توجه به اینکه بین لار و جهرم راه وجود ندارد معلوم است چه مشکلاتی برای مردم پیش میآید سال گذشته وزارت دادگستری موافقت کردند که دادگاه لار به شهرستان تبدیل شود و با وجودیکه ریاست دادگاه استان وعده دادند بزودی افتتاح میشود تا کنون اقدامی نشده است . ۳ـ بااظهار تشکر از اقدامات وزارت محترم نیرو و شرکت برق اوز ـ گراش ـ لار تقاضا دارم برای تأمین آب مشروب شهر لار و اوز و همچنین تأمین برق جویم و لامرد و نوسازی شبکه قسمتهای باقیمانده شهر قدیم لار اقدام اساسی مبذول دارند . ۴ـ دولت با صرف مبلغی فرودگاهی در لار ساخته ولی هواپماهای ملی نمیتواند در آن فرود آید استدعای مردم این است که این فرودگاه تکمیل گردد تا سرویس هوائی بین شیراز ـ بندر لنگه ـ بندر عباس بتواند در آن فرود آید . ۵ـ با همت جمعیت شیرو خورشید سرخ بیمارستان هفتاد و پنج تختخوابی در لار ایجاد وعده ای پزشک و پرستار بخدمت مردم مشغولند ولی عملا بیمارستان مزبور گنجایش بیش از سی تختخواب ندارد از همکاران گرامی جناب آقای دکتر خطیبی استدعا دارم نسبت به تکمیل و توسعه و برطرف کردن مشکلات آن اقدام نمایند . ۶ـ هر روز چندین نامه و در خواست از مردم روستاها و لارستانی های مقیم امارات خلیج فارس برای من میرسد که برای روستای خود آب ـ راه و برق و بهداشت میخواهند و اعتبارات خاص منطقه ای پاسخگوی نیاز آنها نیست استدعای توجه بیشتری به این شهرستان دارم . (احسنت)

رئیس ـ آقای دکتر رحمانی بفرمائید .

دکتر رحمانی ـ بنام خداوند بزرگ و شاهنشاه محبوب ، جناب آقای رئیس ، همکاران محترم در جلسات همکاری و گفت و شنودی که در ایام تعطیلات زمستانی درخراسان در حضور جناب آقای استاندار برگزار شد یک سری مطالعات دقیق انجام گرفت، و با توجه به جمعیت خراسان که یک ششم جمعیت ایران است و وسعت خاک خراسان که یک دهم خاک ایران است و هم چنین به مناسبت وسعت همجواری که این استان با همسایه های شمالی و شرقی دارد آنچه مسلم است تا حالا آن طور که باید و شاید به این استان توجه نشده است مشهد شهر مقدسی است همه ساله میلیونها نفر زائر و هزاران نفر توریست برای دیدن این شهر و بازدید از آثار تاریخی به آن جا میروند آنچه مسلم است این است وضعی که فعلا در خراسان است اگر به همین منوال باقی بماند تا چند سال دیگر و شاید خیلی زودتر از آن ، این استان به طرف زوال خواهد رفت عوامل اصلی که عبارت از آب و برق و راههای اصلی و راههای روستائی باشد در این استان به حداقل است (صحیح است) استعدادی که خراسان برای کشاورزی ، دامداری و صنعت دارد، و خاکی که در این منطقه هست اگر به آن برسند میتواند بیشتر نیازهای تغذیه ای ایران را که ماالان دچار آن هستیم جبران کند (صحیح است) سدهای زیادی برای خراسان پیش بینی شده است که یک مقدارش برای شهر مشهد است برای ساختن سدها اگر اولویت قابل نشوید مسلما تا چند سال دیگر حتی خود مشهد آب آشامیدنی هم نخواهد داشت تا چه رسد به اینکه برای دامداری و کشاورزی آب لازم موجود باشد، برق خراسان بدبختانه ،‌بسیار بسیار محدود است اغلب بخشهای این استان و اغلب دهات این استان فاقد برق هستند و برق صنعتی بدست مردم نمیرسد اگر هم برسد خیلی جزئی و نادر خواهد بود این است که من استدعا میکنم از جناب وزیر نیرو که از نظر برق توجه بیشتری بشود و دستور بفرمایند در این مورد اقدامات سریع تری بکنند راه در خراسان بطور کلی وجود ندارد چه راههای بین شهری و چه راههای روستائی و نبودن راه در بخشهای این استان باعث شده که نیروی انسانی رو بزوال برود آنچه مسلم است وقتی راه نبود بهداشت نیست مدرسه نیست ، حمام نیست در نتیجه طبقه فعال برای دسترسی به این نیازها بطرف شهرهای بزرگ هجوم آورده اند و این بخشها را از نیروی فعال کارگری و انسانی خالی کرده اند اگر کمی هم عمیقتر به این مطلب توجه کنیم میبینیم امروز در خراسان کشاورزی به آن معنا که باید وجود داشته باشد وجود ندارد هرچه نیروی تولیدی و فعال انسانی در روستاها بود فرار کرده و بشهرها رفته اند و آن عده ای هم که باقی مانده اند اغلب در سن بالا هستند و نمیتوانند کار کشاورزی را انجام دهند با اینکه دولت توجه به این مطلب پیدا کرده است که باید کشاورزی سنتی را ترویج بدهد ولی بدبختانه این وضع اگر ادامه پیدا کند مطمئنا موفق نخواهد شد . برمیگردم به مسائل حوزه انتخابیه خودم قوچان ، خوشبختانه امسال وقتی همکاران گرامی ما به خراسان رفتند از قوچان هم عبور کردند و تعداد زیادی چادر و خیمه در آن جا دیدند در این چادرها افرادی بودند سیل زده در اثر سیلی که پارسال جاری شد در حدود ۱۷ هزار نفر بی خانمان شدند .

شاهنشاه محبوب ما که همیشه در مواقع حساس به درد مردم مملکت میرسند در اینموقع هم قدم رنجه فرمودند و به قوچان تشریف فرما شدند و مردم سیل زده را مورد محبت قرار دادند (احسنت) شاهنشاه آریامهر اوامر مؤکدی صادر فرمودند که تا نرسیدن فصل سرما این مردم باید در زیر سقف زندگی کنند و خانه داشته باشند پیرو فرمایشات شاهنشاه حقیقتا من از آقای استاندار خراسان جناب آقای دکتر ولیان صمیمانه تشکر میکنم که این موضوع را پی گیری کردند و به حق کاری انجام دادند که میشود گفت از معجزات دولت هویداست (احسنت) در مدت چهار ماه ۱۷ هزار نفر زیر سقف رفتند برای آنهائی که خانه هایشان خراب شده بود خانه ساختند و برای آنهائی که مستأجر بودند شهرک بوجود آوردند بدین ترتیب همه این مردم تا رسیدن سرما صاحب خانه شدند اینجا یک موضوع پیش میآید که آیا حقیقتا اگر بخواهند نمیتوانند برای مردم مسکن تهیه کنند ؟ چطور در مدت چهارماه ۱۷ هزار نفر را زیر سقف بردند پس امکانش وجود دارد و اگر از استاندار خراسان بپرسید راه حلش را حتما نشان خواهد داد . در جریان سیل خسارت زیاد به مردم وارد شد آنچه را که دولت تخمین زد بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان بود ولی خسارتی که وارد میشد این بود که همه مردم در این شهر تمام هستی شان را از دست دادند در اینجا حساب تلویزیون و رادیو و هیچ چیز دیگر در بین نبود . آمدند بررسی کردند علت آنرا تشخیص دادند که علت این سیل نبودن سد برروی رودخانه اترک است . پارسال همین موقع من خواهش کردم به این موضوع رسیدگی شود باز امسال هم از حال هشدار میدهم با این لطف و مرحمتی که از آسمانها دارد نازل میشود بهار امسال برای قوچان بهار خوبی خواهد بود ، ولی باید پیش گیری برای سیل بکنید خسارتی که سیل تا بحال به شهرهای قوچان و شیروان وارد کرده و هزینه ای که صرف مرمت این سد در مدت ۳۰ سال شده است یعنی از سال ۱۳۱۸ اگر صرف ساختن این سد میشد تا بحال اینهمه خسارت متوجه نمیشد از لحاظ اینکه این یک کار اقتصادی تشخیص داده شده باید در ساختن این اولویت قائل بشوند معلوم نیست اولویت به چه چیزی میگویند آیا این همه هزینه برای صرف پروژه کافی نیست آیا این همه مستشار و گروههای آلمانی و گروههای فرانسوی و گروههای روسی برای ترمیم و ساختن این سد کافی نیست؟ آیا این خسارات را کسی جبران خواهد کرد یا اینکه این مدرم کشاورز باید آنرا جبران کنند . این میلیونها تومان خسارتی که سیل همه ساله به شهرها وارد میکند هرکدام از آنها در هر سال بنوبة خودش کافی بود که این سد ساخته بشود من استدعا میکنم جناب آقای وزیر نیرو یا این سد واقعا سد اقتصادی تشخیص داده شود و شما برای آن اولویت قائل هستید یا تکلیف این کار را معلوم بفرمائید این ها را بررسی بفرمائید این سد الویتش ، اقتصادی بودنش محرز است چون هیچوقت هیچ عاملی نیمتواند این قدر خسارت وارد کند که نداشتن سد برروی رودخانه اترک به شهرهای شیروان و قوچان وارد کرده است (صحیح است) خانه های مردم را ساختند . برای هر خانه ای که خراب شده بود یک اطاق ، یک آشپزخانه و یک سرویس ساختند و دولت تصویب کردکه برای توسعه این خانه ها به دست خود مردم وام داده شود ، وام بدون بهره یا با بهرة کم تا حالا از این وام خبری نیست . مردم سالها زحمت کشیدند خانه ساختند نمیشود به یک کارمند فرهنگی که چهار تا بچه دارد و سی سال خدمت کرده است باو گفت که حتما توی یک اطاق زندگی کن و این فرهنگی یا بطور کلی کارمند ویا کشاورز بعد از ۳۰ سال قدرت ندارد که کار بیشتری انجام بدهد البته اینها گدائی نمیکنند اینها از دولت وام میخواهند استدعا میکنم وامی که قرار است بدون بهره یا حداقل با بهرة کم در اختیار مردم قوچان گذاشته شود برای امر خانه سازی ، هرچه زودتر این وام را در اختیار مردم بگذارند تا مردم با شروع فصل ساختمان کارهای عمرانی را شروع کنند قوچان در طول مرزهای خود عدة زیادی مرز نشین و مرزدار دارد این مرزبانهای ما که مردمان یمیهن پرست و شاهدوست هستند و بارها امتحان وطن پرستی خود را داده اند اینها از عوامل اولیه زندگی ، از حداقل زندگی برای مردم مرز نشین بی بهره اند ، بهداشت مطلقا نیست افسوس که جناب آقای وزیر بهداری وعده هایشان حقیقتا زیاد است تبلیغاتشان خیلی عمیق است ولی در این شهرستان هیچ چیز تازه ای از نظر بهداشت وجود ندارد یکسال قبل وقتی با ایشان صحبت کردم طرحهائی داشتند که خیلی فریبنده و زیبا بود و ماهم با دیدن آن طرحها گفتیم خوب تا یکسال دیگر بیمارستان احداث میشود درمانگاه بوجود میاید ولی یکسال گذشته و باید عرض کنم که یکقدم برداشته نشده قسم میخورم دراین شهرستان که ۲۵۰ هزار جمعیت دارد یک درمانگاه جدید ساخته نشده یک طبیب اضافه نرفته پس این مردم مرز نشین چکار کنند؟ از نظر حفظ وجه های میهنی و ملی هم که شده در مرز قوچان کاری انجام بدهید یک قدمی برای این مردم بردارید اینها همه ایرانی و مردمی زحمت کش هستند اینها ثابت کرده اند که در مواقع حساس بهترین مردم میهن پرست هستند به آنها اجازه بدهید که از حداقل زندگی در این کشور استفاده کنند عرض دیگری ندارم . (احسنت)

رئیس ـ آقای دهقان نژاد بفرمائید .

دهقان نژاد ـ جناب آقای رئیس ، همکاران محترم در این روزها که ملت مسلمان و شاهدوست ایران برای شهادت سومین امام شیعیان سوگوار است و شاهنشاه آریامهر که همواره احترام به شعائر مذهبی را فریضه خود میدانند و با برپا داشتن مجلس سوگواری بنام سالار شهیدان و سرسلسله آزادگان این احترام را همواره بثبوت میرسانند لازم است که در این مجلس محترم مخلص هم اداء وظیفه نموده و بعرض تسلیت بکلیه شیعیان جهان بخصوص به پادشاه اسلام پناه ایران عرض تسلیت نمایم و از درگاه خداوند بزرگ مسئلت دارم پادشاه مسلمان و خاندان جلیل سلطنت را به برکت احترامی که به شعائر مذهبی میگذارند سلامت داشته و سلطنت پرافتخارشان را که موجب سعائت ملت ایران است مستدام بدارد (احسنت) بهمین مناسبت هم میخواهم توجه دولت را به عمران شهرری شهریکه بعلت وجود یکی از بزرگترین فرزندان خاندان پیامبر گرامی اسلام مورد احترام کلیه شیعیان جهان است جلب نمایم بخصوص که شاهنشاه آریامهر باحترام شخصیت بزرگ شخصیت حضرت عبدالعظیم علیه السلام اراده فرمودند آرامگاه پدر تاجدارشان در جوار مرقد این پیشوای بزرگ اسلامی قرار گیرد تا بدینوسیله سبب عمران و آبادی این شهر مقدس مذهبی و تاریخی شده باشند .

بنده در ابتدای سال ۲۵۳۵ که مصادف با پنجاهمین سال سلطنت پربرکت خاندان جلیل پهلوی بود در مورد عمران و خواسته های مردم شهرری مطالبی بعرض همکاران محترم رساندم و در انتظار اقدامات مؤثر دولت در این مورد مهر سکوت برلب گذاردم ولی متأسفانه در این مدت باید بعرض برسانم بااینکه برگذاری اولین مراسم پنجاهمین سال سلطنت خاندان جلیل پهلوی با تشریف فرمائی اعلیحضرتین و والاحضرت محبوب در شهرری انجام گردید و انجام این مراسم نموداری از علاقمندی ذات مبارک شاهانه و خاندان جلیل سلطنت بود کوچکترین قدم اصلاحی در شهرری برداشته نشد و با ادغام فرمانداری شهرستان ری بشهر تهران مشکلاتی هم بوجود آمده و شهرداری پایتخت هم با اینکه موظف بوده است یکدوازدهم بودجه شهرداری را در منطقه ۱۲ بمصرف برساند بتذکرات قانونی توجه نداشته و ندارد و هنوز مردم شهر ری گرفتار هستند که اگر بیماری را بخواهند به بیمارستان برسانند بیمار خود را با بدوش گرفتن از کوچه های تنگ و باریک عبور دهند و چه بسا اتفاق افتاده که بیمار قبل از رسیدن به بیمارستان جان بجان آفرین تسلیم کرده در مودر ایجاد خیابان اطراف حرم مطهر و آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه کبیر هم کوچکترین قدمی برداشته نشده و همچنین در پوشاندن نهر فاضلاب که از هفتصد متری آرامگاه سرسلسله خاندان معظم پهلوی عبور میکند اقدامی معمول نگردیده و در مورد انشعاب آب آشامیدنی که بایستی در محدوده قانوین شهرداری سابق شهرری نیز اقدامی معمول نداشته و اخیرا هم شرکت مخابرات ایران سهمیه تلفن شهرری را که بایستی در شهر ری نصب میگردید به محل دیگری اختصاص داده .

جناب آقای رئیس ، همکاران محترم ، باید بعرض برسانم هنگامیکه تهران دارای سیصد هزار جمعیت و وسائل ایاب و ذهاب در تهران کمتر از امروز بود در روزهای تعطیل سی هزار از ساکنیم تهران به شهر ری رفت و آمد میکردند ولی در این زمان که ساکنین تهران بمرز پنج میلیون رسیده هر روز لااقل سیصد هزار نفر به شهرری رفت و آمد دارند و در ایام تعطیل و ایام عید و سوگواری لااقل هفتصد هزار نفر از ساکنین شهر تهران به این شهر مذهبی میآیند و متأسفانه این شهر با وضعیت فعلی نمیتواند احتیاجات مسافرین را تأمین کند شهرداری پایتخت که وظیفه دار است در شهر ری خیابانهای وسیع و پارکینگهای متناسب ایجاد کند کوچکترین توجهی بوظایف خود ندارد فقط در مورد محدوده و خارج از محدوده اعمال قدرت مینماید ـ در این عصر درخشان که تمام شهرستانهای ایران به نسبت عمران و آبادانی شده هنوز هفتاد و پنج درصد از ساکنین شهرری ازداشتن آب آشامیدنی سالم (منظورم آب لوله کشی است) بی بهره هستند و وقتی مصاحبه آقای شهردار تهران را در روزنامه مطالعه میکنیم که میگویند در جنوب شهر تهران مردم تهران بگویند دارای چه کمبودی هستند واقعا باید بگویم این سخن کمال بی پروائی بانجام وظایف اولیه است؟

جناب آقای رئیس ـ همکاران محترم ، نمایندگان مجلس رستاخیز با توجه به تعالیم عالیه شاهنشاه آریامهر که میفرمایند انتقاد سالم وظیفه هر فرد وطنخواهی است وظایف بس دشواری را بعهده دارند بدین معنی که شاهنشاه آریامهر مسئولیت عدم انجام وظیفه نمایندگان را بوظایفیکه بعهده گرفته اند معطوف فرموده اند در اجرای این نیات خیرخواهانه است که اینجانب به نارسائیها اشاره میکنم و انتظار دارم دولت سازمانهای مربوطه را در تسریع وظایف خود موظف سازد که در تأمین آب آشامیدنی مردم شهرری و پوشاندن نهر فاضل آب شهر و ایجاد عمران و آبادی و طرح توسعه خیابانهای اطراف صحن مطهر حضرت عبدالعظیم علیه السلام و آرامگاه رضاشاه کبیر که رفع نیاز ساکنین شهرری و مسافرانیکه باین شهر رفت و آمد دارند مینماید و از تبعیضیکه شرکت مخابرات ایران در مورد تلفن شهرری بعمل آورده خودداری نماید تا مردم شهرری از نزدیک ببینند که اگر مصالح مملکتی اقتضا دانسته که فرمانداری شهرری به فرمانداری تهران ادغام شود و با پیوستگی شهرداری شهر ری بشهرداری پایتخت موجبات عمران و آبادانی بیشتری برای شهر آنها فراهم شده و مثل امروز نگویند.

از طلا گشتن پشیمان گشته ایم
مرحمت فرموده ما را مس کنید

از اینکه با نهایت لطف و بزرگواری به استماع عرایض مخلص توجه فرمودید متشکرم و در انتظار هستم که روزی درهمین مجلس از اقدامات مؤثر شهرداری پایتخت و سایر سازمانها در شهرری تشکر کنم . (احسنت)

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس ـ نسبت بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای فرهنگ بیگوند بفرمائید .

فرهنگ بیگوند ـ در بیانات بنده چند اشتباه چاپی است تقاضا دارم اصلاح بشود .

رئیس ـ اصلاح میشود ، نظر دیگری نسبت به صورتجلسه نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب میشود .

- معرفی آقای دکتر غلامعلی توسلی بسمت معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش بوسیله آقای دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش

۴ - معرفی آقای دکتر غلامعلی توسلی بسمت معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش بوسیله آقای دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش.

رئیس ـ آقای دکتر گنجی بفرمائید.

دکتر گنجی (وزیر آموزش و پرورش) ـ با اجازه مقام ریاست آقای دکتر غلامعلی توسلی را بعنوان معاون پارلمانی و نظارت در شوراهای منطقه‌ای آموزش و پرورش وزارت آموزش و پرورش معرفی می‌نمایم (نمایندگان ـ مبارک است) و با اجازه مختصری از شرح حال تحصیلاتی و علمی و اداری ایشان را به استحضار میرسانم: ۱ـ دکترای حقوق از دانشگاه تهران ۲ـ فوق لیسانس اجتماعی از دانشگاه نوشاتل سویس. ۳ـ دکترای جامعه شناسی از دانشگاه سوربن فرانسه. ۴ـ دوره مدیریت دانشگاه پدافندملی. ضمنا مشاغلی که تا بحال بعهده داشته‌اند عبارتست از: معاون سرپرستی دانشجویان ایرانی در فرانسه بمدت سه سال ـ سرپرست دانشجویان ایرانی در سویس بمدت دوسال ـ مدیر کل تشکیلات و آموزشی و همچنین اطلاعات و روابط عمومی وزارت مسکن و شهرسازی ـ مشاور وزیر مسکن و شهرسازی ـ استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران ـ مشاور عالی رئیس دانشگاه ملی، و آخرین سمت ایشان سرپرست گروه بازرسی و عضو شورای عالی بازرسی شاهنشاهی بوده است. من ضمن معرفی ایشان می‌خواهم بعرض خانمها و آقایان برسانم که از آقای دکتر توسلی خواستم که هرگونه نظری سروران ارجمند داشته باشند و با ایشان در میان بگذارند نهایت دقت و توجه را بکنند ما خیلی خوشوقت می‌شویم مسائلی که در مناطق انتخابیه نمایندگان محترم باشد بما بفرمایند و بطور قطع وزارتخانه در اختیار خانمها و آقایان خواهد بود (احسنت) و در حدود مقدورات مطمئن باشید کوشا خواهیم بود و به فرمایشات سروران پاسخ خواهیم داد. بنده خودم کوشش خواهم کرد که هروقت مقرر میفرمائید در کمیسیونها در حضورتان باشم و حتی الامکان کوشش خواهم کرد در مجلس حضور پیدا کنم و به مسائل آموزشی که مطرح می‌شود تا آنجا که امکان پذیر است عمل خواهیم کرد، همچنین از نظریات خانمها و آقایان مطلع می‌شویم. (احسنت).

- تقدیم لایحه اعتبارات سنوات آتی طرح «تجهیزات تلفن» بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۵ - تقدیم لایحه اعتبارات سنوات آتی طرح «تجهیزات تلفن» بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر .

رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمایید .

دکتر شادمان (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ با اجازه جناب آقای رئیس به استناد تبصره ۲ مادة ۲۰ قانون برنامه و بودجه لایحه اعتبارات سنوات آتی طرح تجهیزات تلفن جهت بررسی و صدور مجوز قانونی در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تقدیم میشود .

رئیس ـ لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه اصلاح آئین نامه اجرائی تبصره ۵۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۲۵۳۲ و بودجه سال ۲۵۳۳ کل کشور بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۶ - تقدیم لایحه اصلاح آئین نامه اجرائی تبصره ۵۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۲۵۳۲ و بودجه سال ۲۵۳۳ کل کشور بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی .

رئیس ـ آقای طباطبائی بفرمائید .

طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) ـ با اجازه مقام محترم ریاست لایحه اصلاح آئین نامه اجرایی تبصره۵۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۲۵۳۲ و بودجه سال ۲۵۳۳ کل کشور را تقدیم و تقاضای تصویب آن را در کمیسیون امور اقتصادی و دارایی دارد .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه تولید و ترویج و توسعه صنعت فرش بوسیله آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی

۷ - تقدیم لایحه تولید و ترویج و توسعه صنعت فرش بوسیله آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی .

رئیس ـ آقای زعیمی بفرمائید .

زعیمی (معاون وزارت بازرگانی) ـ بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند شرکت سهامی فرش ایران تقریبا ۴۱ سال پیش برای تولید و فروش فرش ایران تشکیل شد اما در سالهای اخیر بعلت رقابتی که شرکتهای تولید کننده فرش دست باف و ماشینی با فرش دست باف ایران داشتند و تقلیدی که میکردند از طرحهای اصیل قالی ایران ، لازم شد که یک سازمانی که هماهنگ کنندة فعالیتهای فرش و نظارت در امر بافت و طرح و رنگ و سایر عوامل تولید فرش باشد تشکیل بشود . (صحیح است) بنابراین در جهت بهبود این صنعت لایحه تولید و ترویج و توسعه صنعت فرش را تقدیم و استدعای بررسی و تصویب آن را دارم .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۱۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحة شمارة ۳۶۷۱۸ مورخ ۲۵۳۵/۶/۱۷ مربوط باصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۱۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی .

مادة واحده ـ بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح میگردد :

الف ـ نرس ماما ، ماما ، تکنسینهای مشاغل پزشکی، بهیار ، پزشکیار و نظایر آنها و یا درجه دار پرستار (پزشکیار یا دامپزشکیار یا کمک دامپزشک که دوره آموزشگاه معین پزشکی یا پزشکیاری یا گروهبانی پرستاری یا معین دامپزشکی یا کمک دامپزشکی را طی نموده باشند) سی درصد حقوق ماهانه .

مقررات این بند از یازدهم دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی قابل اجرا خواهد بود .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسة روز ۲۵۳۵/۱۰/۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عینا تأیید و تصویب کرد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز ۲۵۳۵/۱۰/۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح بند الف مادة ۹ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد۹ در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران مصوب سوم بهمن ماه ۲۵۲۷ شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران مصوب سوم بهمن ماه ۲۵۲۷ شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی به قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران مصوب سوم بهمن ماه ۲۵۲۷ شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۹/۱۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۳۶۷۲۰ مورخ ۲۵۳۵/۶/۱۷ دولت مربوط به الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۲۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و گزارش شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانن استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران مصوب سوم بهمن ماه ۲۵۲۷ شاهنشاهی .

مادة واحده ـ تبصره زیر بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط بایجاد طبقه همافران مصوب بهمن ماه ۲۵۲۷ شاهنشاهی اضافه میشود .

تبصره ـ در صورتیکه مدت دورة آموزشگاه همافران بیش از دوسال باشد هنرجویان در مدت تحصیلات مازاد بردو سال از حقوق ماهانه معادل حقوق درجه همافر سومی استفاده خواهند کرد و مدت آموزش مازاد بردوسال آنان نیز (بدون احتساب مدت مردودیت و تجدیدی) پس از نیل بدرجه همافرسومی از لحاظ ترفیع جزو خدمت در درجه آنان محسوب خواهد گردید .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ کیومرث وشمگیر .

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵۳۵/۱۰/۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط به ایجاد طبقه همافران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز ۲۵۳۵/۱۰/۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک تبصره بمادة ۲ قانون الحاق موادی بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مربوط بایجاد طبقه همافران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ مادة واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟( اظهاری نشد) به مادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای اسماعیل هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۸۵۲۴ مورخ ۲۵۳۵/۳/۳۰ راجع به اصلاح بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۰۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن .

مادة واحده ـ بند ۱ مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و تبصرة آن بشرح زیر اصلاح و یک تبصره بعنوان تبصرة ۲ به بند مذکور اضافه میشود .

بند ۱ـ در صورت صدور کیفر خواست به اتهام ارتکاب جنایت عمدی از تاریخ اعلام دادسرا به قسمت مربوط به متهم اعم از اینکه کیفر خواست از دادسرای عمومی و یا دادسرای اختصاصی صادر شده باشد .

تبصره ۱ـ هرگاه متهم به تعلیق یا بدون کاری خود اعتراض کند دادگاه صالح اعم از عمومی یا اختصاصی با رعایت تبصرة ۳ مادة ۱۹ قانون مجازات عمومی رسیدگی کرده و حکم مقتضی صادر مینماید .

در صورت صدور حکم به رفع تعلیق یا بدون کاری از تاریخ صدور حکم متهم از بدون کاری یا تعلیق خارج خواهد گردید .

تبصره ۲ـ کلیه دادسراهای عمومی و اختصاصی مکلفند حسب مورد صدور کیفر خواست یا تصمیم دادگاه مبنی بررفع تعلیق یا بدون کاری را به اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی و قسمت مربوط به متهم اعلام دارند .

مخبر کمیسیون دادگستری ـ عنایت الله قائمی .

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز یک شنبه ۲۵۳۵/۱۰/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به اصلاح بند یک مادة ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و الحاق یک تبصره به آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده شد .

- بیانات بعد از دستور آقایان آستانه ای ـ دکتر طبیب

۱۱ - بیانات بعد از دستور آقایان آستانه ای ـ دکتر طبیب .

رئیس ـ آقای آستانه ای بعنوان بعد از دستور صحبت میکنند ، بفرمائید .

آستانه ای ـ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند در تعطیلات زمستانی که به اتفاق همکار ارجمندمان آقای عادلی رانکوهی برای بازدید به حوزه انتخابیه رفتیم شهربانی آستانه اشرفیه چون تازه افتتاح شده بود مورد خوشحالی مردم واقع گردیده بود و بما تکلیف کردند که مراتب سپاس مردم آستانه اشرفیه را برای افتتاح شهربانی بعرض اولیاء محترم دولت برسانم (احسنت) امروز مصادف است با تصویب قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی حسب الامر ملوکانه ، مدام عده ای از جوانان این کشور در سطح روستاها مشغول انجام خدمات بنیانی و بنیادی هستند ما امروز را گرامی میداریم و از خدمات صادقانه این جوانان سپاسا بعمل میآوریم (احسنت) متأسفانه در چنین روز مقدسی من ناچارم راجع به یکی از مؤسسات دولت شاهنشاهی ایران مطالبی را اینجا عرض کنم و برای اینکه وقت مجلس گرفته نشود از روی نوشته آنرا بسرعت میخوانم و از جناب آقای دکتر شادمان و سایر اولیای دولت تمنای امعان نظر دارم .

طبق معمول سالیانه بعد از پایان بهره بردای محصول چای از طرف شرکت سهامی چای شمال رپرتاژ گونه ای بجراید داده میشود . در سال جاری نیز در روزنامه یومیه بازار بشمارة ۳۶۳۷ چاپ رشت به تبلیغات یک طرفه اقدام ورزید و مطالبی را مندرج گردانید . چون اداره کل چای همیشه و در همه موارد انواع وسایل نشر اخبار و ارتباطات جمعی را در اختیار دارد که درازای آن مردم چیزی مشابه ندارند و از طرفی دیگر مسئله مربوط به چهل هزار نفر کشاورز چایکار میشود . ناگرزیز خود را موظف بادای توضیحاتی میدانم . شرکت ادعا میکند «که محصول سال جاری بسبب حمایتهای دولتی افزایش داشته است» باید توضیح دهم که افزایش محصول چای سخن افسانه ای است . زیرا برسطح مساحت باغات چای چندین سال است افزوده نشده و نمیشود و چون در سال قبل خشکسالی بود لذا در سال جاری محصول چای فقط از سال قبل افزایش داشته است . باید ممنون رحمت الهی که نامش باران است باشیم . مضافا براینکه براثر اجرای سیاستهای ویژه ای که فقط مدیران اداره کل چای از آن باخرید بخش خصوصی مدام در مضیقه قرار میگیرد و هر سال از مقدار خرید آن کم میشود و بر میزان خرید بخش عمومی افزوده میگردد . خرید اداره کل چای شمال رشد داشته ولی محصول مطلقا توسعه ای نیافته است . و بلکه براثر متروک ماندن مزارع از طرف بعضی از صاحبان باغات دچار نقصان نیز گردیده است .

یکبار دیگر مدیران شرکت برای آنکه مقدار محصول را در واحد سطح بمقدار بیشتری نشان بدهند کل باغات چای را ۳۶ هزار هکتار گزارش کرده اند حال آنکه مقدار وسعت باغات چای ۴۳ هزار هکتار است بدلیل آنکه از مردم بهمین طریق اجرت مساحی از طرف شرکت چای دریافت گردید . ولی نقشه مساحتها را بمردم نداده اند . مدیران اداره کل چای شمال باآنکه در بسیاری از کارها موفقیتهایی داشته اند که شایسته تشویق است لیکن در پاره ای موارد نیز عدم توفیق خود را با صحنه سازی و با استفاده از کلیه امکاناتی که در اختیار دارند و با علم براینکه مردم فاقد شجاعتهای لازم بوده بلکه متهوارنه حقیقتها را انکار میکنند . چنانکه درهمین شماره روزنامه مندرج است ٍ«....... افزایش هزینه چیدن چای و برخی مشکلات دیگر که در زمینه کشت این محصول وجود داشته موجب شد تا میزان سرمایه گزاری مجددا در این ده تا پانزده درصد تجاوز نکند .....» باز اداره کل چای شمال مشکلات را نادیده گرفته و از اطراف آن رندانه میگذرد خود میگوید خود میخندد و خود مرد هنرمند است . گویا مدیران شرکت سهامی چای فراموش کرده اند که هزینه باغ چای فقط چیدن برگ سبز از روی درخت نیست. شخم دو دفعه و کشت بیشتر از سه دفعه و پرس سالیانه و انواع تعمیرات مانند پاک کردن خندقها و نوسازی برچینها و تعمیر و یا خرید داس و بیل و بلوک و زنبیل و زنبیلک و باغان هم از هزینه های باغ محسوب میشوند . طبق آماریکه اداره کل چای ارائه میدهد و مورد تأیید اینجانب است یک هکتار باغ چای در مدت یکسال فقط نهصد کار میبرد . مقدار پولیکه شرکت بصاحبان ۴۲ هزار هکتار در سال جاری پرداخت کرده و با توجه بتعداد کار و کارگریکه باید معمولا انجام پذیرد و مزد پرداخت گردد . حد متوسط مزدی که بکارگران میتواند تعلق بگیرد روزانه چقدر خواهد شد . از منافع صاحبان باغات که حقا باید کمتر از ۲۰% نباشد اصلا سخن نمیگوییم . بهای کل خرید را بین کارگران تقسیم کنید ، خودتان پاسخ خودتان را بدهید . چگونه گزارش میکنید که رشد سرمایه گذاری در این بخش ۱۵ درصد بوده است . چگونه چنین بخشی میتواند رشد سرمایه گذاری داشته باشد . اگر چیزی از طرف مدیران کارخانجات مشاهده میشود برای توسعه سرمایه گذاری نیست بلکه برای نجات سرمایه از دست رفته آنان است که بعضی هاضرر میکنند ناچارند کارخانه را توسعه بدهند تا شاید با ثابت نگاه داشتن مخارج اصولی و اولیه مزد بیشتری را جذب کنند . (صحیح است) اگر این رشته از صنعت غذائی رشد دارد چرا ۸ سال است دیگر کسی کارخانه چای نمیسازد. چرا کارخانه های چای یک بیک برچیده میشدند . چرا بهای رسمی سهام کارخانه های چای خلی از قیمت اسمی آن کمتر است . چرا همه صاحبان کارخانه های چای حاضرند کارخانه های خود را ۴۰% از قیمت روز بفروشند و خریداری یافت نمیشود ؟

با آنکه اینجانب وسواس دارم در استعمال کلمات دچار لغزش نگردم تا مبادا ملامت وجدان خود قرار بگیرم ناگزیرم عنوان کنم که در رپرتاژ اداره کل چای بمطالبی برخورد کرده ام که دروغ محض است و صرفا محض دروغگوئی مطرح میگردد مانند‌« ....... تبدیل این هزینه که از طریق کمکهای حمایتی دولت بویژه از طریق ماشینی کردن کشت و برداشت محصول ....» حمایت دولت چگونه میتواند از هزینه ها بکاهد . مگر سیاست دولت مبنی برتأمین رفاه و آسایش کلیه طبقات بویژه کارگران نمیباشد؟ مگر گوشهای شما بدهکار فرامین رهبر خردمند مملکت نیست؟ خدای ناکرده شما میخواهید مزد کارگر را بسود کارفرما پائین بیاورید؟ یا بجای کارگر ماشین استخدام کنید که این کاملا منطقی است . آیا شما تاکنون حتی یک هکتار باغ را توانسته اید با ماشین عمل کنید؟ از مدیران شرکت سهامی یا اداره کل چای بشدت باید مؤاخذه کرد زیرا اینکه کشور بسرعت صنعتی میشود و کارگران کشاورزی جذب کارگاههای بزرگ صنعتی میگردند تازه بفکر افتاده که برنامه ریزی کنند . امروزه کارگر باروزی سیصد ریال یافت نمیشود آنروز که مزد کارگران ۱/۵ (یک پنجم) امروز بود مدیران شرکت چای ابدا بفکر برنامه های اصولی نبوده اند و بتذکرات امثال ما وقعی نگذاشتند که سهل است بلکه تعالیم شاهنشاه را نادیده گرفتند که فرمودند «کشور را از ورود چای خارجی بی نیاز کنید» هدف مدیران فقط آن بود که هر سال ۵۰ الی ۶۰ میلیون تومان سود بخزانه تحویل کنند تا بتوانند در مجمع همگانی برای خود پاداش های قابل ملاحظه معین کنند . مگر اساسنامه شرکت سهامی چای دستور جلب سود و تأدیه آن بخزانه را دستور میداد یا بهبود و توسعه باغات چای را متذکر میگردد . من شدیدا میخواهم و اعلام میکنم هرچه زودتر برنامه های اصولی برای مسئله چای طراحی شود (صحیح است) و ضمنا وزیر محترم بازرگانی باید با این کادر موجود بتوفیق برنامه های اصولی آتی خود مشکوک باشند . زیرا کادر موجود یا فاقد سواد و اطلاعات فنی در امر کشاورزی چای میباشند یا اگر مطلع و بصیر است پس حتما خالی از غرض و مفسده نمیباشند زیرا سوابق امر نشان میدهد که روح خود خواهی و خود بزرگ بینی و سایر نقائص مدیریت در این دسته از کارمندان دولت که سیاست آنها را با اصول متعالی سیاست دولت باید جدا کرد غلبه دارد اگر وزیر محترم بازرگانی بخواهد و میل داشته باشد که از مواد فوق الذکر بیشتر مطلع گردد میتواند از من تحقیق بفرمایند: صورت گویا و نازیبای یکی از دلایل خودپرستی مدیران اداره کل چای شمال که مرکز آن در شمال در لاهیجان قرار دارد آنستکه در تمام شبانه روز یک دسته پاسبان مأمور خود را برای حفاظت اداره خود میگمارد . در صورتیکه این اداره دیناری پرداخت نقد و لذا پول در اداره ندارد بویژه در شهری مثل لاهیجان که ده ها بانک بزرگ و بسیاری فروشگاههای پرامتعه وجود دارد که ابدا پاسبان شخصی ندارند من از خود میپرسم آیا لاهیجان فاقد امنیت شهری است؟ یا رویه و رفتار بعضی از اشخاص ایجاب میکند تا مدام خود را در پناه پلیس محروس بدارند . سخن کوتاه: درسال قبل بروز چهاردهم بهمن ماه اول بار اینجانب و سپس جناب دکتر عادلی و آنگاه آقای قاسم زاده از پشت همین تریبون مقدس وضع نامطلوب چایکاران را بسمع اولیای محترم دولت رساندیم ، اما مدام حوزه استانی تمام نمایندگان گیلان باضافه سناتور محترم گیلان نسبت بکلیه امور منطقه مخصوصا وضع باغات چای مکررا و مفصلا سخن گفتند . با وزیر بازرگانی ملاقات کردیم سرانجام نامه ای مأیوس کننده از طرف وزارت بازرگانی بنمایندگان گیلان ابلاغ شد که نهایت امیدواری آن در حد انگستری پربها دادن و خرمای مختصر گرفتن است . این نامه سبب گردید تا هشت تن از نمایندگان گیلان و مازندران طرح ۴ سؤال را از وزارت بازرگانی نوشته تقدیم مقام ریاست نمایند که در واقع محرک اصلی تحریر این سؤال : متن نامه مورد بحث بود که بوسیله یکتن از مدیران اداره کل چای شمال جوابا بنمایندگان گیلان نوشته شده بود . اما چنانکه همگان میدانم همیشه عواطف ملوکانه شامل حال تمام طبقات بویژه کشاورزان و کارگران است . کشاورزان متوسل بمقام رهبری خردمندانه گردید تا توفیق ازدیاد ۱۵% بهای برگ سبز حاصل آمد . چایکاران خوشحال شدند و بذات اقدس شهریاری دعا کردد و در جراید سپاس نامه هانوشتند ولی مدیران شرکت سهامی چای در روابط معنوی بین فرزندان وطن و پدر مملکت دخالت کردند . کشاورزان را وادار کردند تا دائرة سپاس را توسعه بدهند و حتی از مدیران شرکت چای نیز مجبورا تشکر کنند همان مدیرانی که با تحریر نامه منفی و بی اساس نمایندگان گیلان آنانرا مجبور بتقدیم سؤال کردند و عجب آنکه پول آگهی در جراید را که بدیکته مأموران شرکت چای نوشته شده بود از مدیران کارخانجات ورشکسته و نیمه ورشکسته چای دریافت کردند .

در این ماجرا تنها کسیکه مدام با تذکرات مشفقانه نمایندگان گیلان را دلالت میفرمود و امیدوار میکرد جناب دکتر شادمان وزیر محترم مشاور بود که از ایشان سپاسگزاریم .

اکنون صریحا عرض میکنم با آنکه مراحم شاهنشاه در سال قبل شامل حال گردید معذالک ۱/۲۰ باغات چای در سال جاری بایر مانده است . و اگر تجدید نظر اضافی در بهای برگ سبز نشود بسرعت این فلاحت بنابودی نزدیک میگردد . شایسته است برای نجات و توسعه این محصول برنامه ریزی اساسی و عملی طراحی شود . ما باری بهر جهت سال را بپایان رساندن شأن ایران امروز نیست . اگر باید فلاحت چای از کشور ما حذف شود . لابد مصالحی برتر چنین امری را ایجاب میکند در این صورت بعد از وقوف بآن مصلح بزرگتر ما را حرفی نیست . آنچه مورد نظر کشاورزان چایکار است فشردگی بیشتر برای نیل بهدف های ملی است ولی اگر حفظ و توسعه باغات چای مورد نظر است بااین مدیران و با این روش اداره کل چای شمال راه ترکستان را میپیماید نه کعبه .... آنگاه ممکن است بعضی از نمایندگان یکبار دیگر سؤال اصولی خود را از وزیر بازرگانی تکرار کنند و اینجانب از خود این اطمینان را ندارم که مانند سال قبل مسئله را در کمیسیون طرح سؤالات خاتمه دهم (احسنت) .

رئیس ـ آقای طبیب بفرمائید .

دکتر طبیب ـ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند خانمها و آقایان . سیاست بحق و جاودانه مستقل ملی درهر زمان و مکان موضعی است که با رهنمون های شاهنشاه آریامهر ، ملت ایران مافوق اصول انقلاب ملی خود برگزیده است این سیاست مستقل ملی معطوف است به حفظ موجودیت ملت ایران . در طبیعت این سیاست مستقل ملی دشمنی با کسی وجود ندارد (صحیح است) ولی طبیعت سیاستهای متجاوز استعماری که همیشه قصد دارند مانند زالو از دستاوردهای جوامع دیگر برخودار شوند بخودی خود معارض خواهد بود با سیاست مستقل ملی هر مملکت بخصوص سیاست مستقل ملی جامعة ایران که در عصر رستاخیز ملی است سیاست نفتی ملت ایران که شاهنشاه پرچم آنرا بدوش گرفته اند دقیقا از سیاست مستقل ملی الهام میگیرد (صحیح است) و ملت ایران برای تحقق آرزوها و خواستهای خودش به پیش میرود . اگر بسوابق گذشته مراجعه کنیم و بآمار عنایت بشود توجه خواهیم داشت که درآمد هفتادو دوسال نفت ملت ایران که میراث گذشتگان بود و میبایستی بمصرف بهبود زندگی نسل حاضر و نسلهای آینده برسد کلا از پانزده میلیارد دلار تجاوز نمیکرد ولی در اثر هدایتها و رهنمودهای شاهنشاه در سال گذشته این درآمد بالغ بر ۲۲ میلیارد دلار شد یعنی اگر معدل سالیانه را در نظر بگیریم در آمد یکسال بادر آمد صد سال گذشته برابر و معادل بود البته این پیشرفت و این دستاورد خوشایند برای جبهة استعمار چه از جهت چپ و چه از جهت راست چه از ناحیه شرق و چه از ناحیه غرب نخواهد بود زیرا سیاستهای چپ وراست هیچکدام علاقه ای بحفظ موجودیت و حاکمیت ملتها ندارند آنها میخواهند با اتکا به طبیعت سیاست استعماری منافع ملتها را بیغما و تاراج ببرند مصاحبه اخیر شاهنشاه با مجلة نیوزویک صدای تمام ملت ایران بود (صحیح است) و مانند همیشه آنچه که شاهنشاه فرمودند خواست و اراده ملت ایران است . ما حاضر بضرر هستیم ولی عقبگرد نخواهیم کرد ، این همان صدای تاریخی است که هزار سال گذشته سخن سرای بزرگ و ملی ما گفته است .

سراسر همه تن بکشتن دهیم
از آن به که کشور بدشمن دهیم (احسنت)

این صدائی که از طرف شاهنشاه بگوش رسیدو در مجله نیوزویک منعکس شده است همان صدای تاریخی و حافظ موجودیت ملت ایران است و همة ما این فرمان بزرگ تاریخی را پاس میگذاریم و ارج مینهیم (صحیح است) و اما در این تعطیلات زمستانی فرصتی بود که از منطقة انتخابیه بازدیدی صورت بگیرد خوشبختانه بارندگی و نزولات آسمانی از یکسو مایة شادی و انبساط خاطر کشاورزان را فراهم کرده بود ولی جای تأسف است که بسیاری از این زمینهای مستعد و آماده برای کشت بعلت مهاجرت کشاورزان و بعلت عدم توجه بمسائلی که میبایست مورد توجه مسئولین کشاورزی مملکت قرار بگیرد اکنون عاطل و باطل افتاده و این مغایر با آن اصلی است که شاهنشاه فرموده اند که هیچ قطرة آبی و یا استعدادی نباید هدر برود و این زمینهای مستعد کشاورزی که بدون حاصل باقی میمانند و از آنها بهره بروری نمیشود در حقیقت یک بی اعتنائی شده بکسب آن امتیازایت که ملت ایران میبایست در بپیش داشته باشد . از سوی دیگر با کمال تأسف نزول باران باعث شده بود که بسیاری از راههای روستائی قطع شود و ارتباط بین آنها از بین برود ما میبایستی برای حوادث آینده برای روزهای سخت جامعة ایران را مجهز و آماده بکنیم نبایستی فرم کار ما بشکلی باشد که یک باران باعث قطع خطوط ارتباطی روستاها بشود و امیدواریم که این مسئله مورد توجه دقیق قرار بگیرد تا بعدا باین شکل ارتباط بین جاده ها و روستاهای مملکت قطع نشود . کنگان هم یکی از بخشهای مهم استان بوشهر است و تا آنجا که من بخاطر دارم سیل همیشه باعث خرابی این منطقه بوده و مردم بخش کنگان از هجوم سیل خسارتهای زیادی را متحمل شده اند روز ۱۷ دی در اثر بارندگی هایی که صورت گرفته بود اطلاع رسیدکه بندر کنگان بار دیگر دچار آسیب سیل شده خوشبختانه بسرعت بوسیله جمعیت شیرو خورشید سرخ و نیروی دریائی اقدامات لازم صورت گرفت ولی من توجه هیئت دولت را جلب میکنم که یک فکر اساسی در مورد احداث یک سیلگیر در این منطقه بفرمایند تا بار دیگر این منطقه دچار آسیب سیل نگردد . منطقه دیگری که مورد بازدید قرار گرفت منطقه دیلم بود در این منطقه یک راه هست که سالهاست ساختمان آن راکد مانده و در فصل تابستان بهر ترتیب که هست و باهر مشکلی که میتواند وجود داشته باشد انسان از کوره راهها می تواند خودش را به بندر دیلم برساند ولی در فصل زمستان اینراه بکلی مسدود است و قابل استفاده نیست یاد آوری میکنم که اینراه قسمتی مربوط است به پل بویرات که باید تکمیل بشود و هرچه زودتر مورد استفاده اهالی قرار بیگیرد بالاخره بهر طریق که بود از راههای فرعی روستائی دیگر به بندر دیلم رسیدیم و بیاد آوردیم که مردم در تابستان بیشترین فریاد و شکایتشان و اصلی ترین مسئله شان آب بود ولی من انتظار نداشتم که در فصل زمستان هم بیشترین و مهمترین مسئله مورد بحث مردم بندر دیلم در حالیکه نزولات آسمانی باریده است بازهم مسئله آب باشد اما بقراری که مشاهده کردیم بازهم در فصل زمستان و در موسم بارندگی بیتشرین مسئله مردم بندر دیلم مسئله آب بود زیرا طرح تأمین آب بندر دیلم طوری بی اساس و پایه است که بمحض اینکه اندک بارانی میآید و در رودخانه زهره جاری میشود بکلی ، بکلی ، دستگاه آبرسانی را عاطل و باطل و تعطیل میسازد و من روزی که رفتم مردم گفتند ۲۰ روز است که آب نداریم و از آبهای آلوده راکد که در برکه های عادی روی زمین جمع شده بود آبشان را تأمین میکردند و این مسئله قابل پذیرش برای مردم امروز ایران و اهالی بندر دیلم نبود و برای آنها تعجب آور بود که میبایستی در عصر رستاخیز بایک چنین منظره های غیر قابل پذیرش روبرو باشند انجمن شهر با نهایت علاقمندی در برابر خواستهای مردم آنجا احساس مسئولیت مینماید، در گفت و شنودی که در محل حزب بعمل آمده بود رئیس انجمن و اعضای انجمن با دلسوزی صادقانه میگفتند که اگر انجمن شهر برای ده سال آینده هیچ عملی انجام ندهد و شهرداری کلا تعطیل باشد و ما فقط بتوانیم تنها آب بندر دیلم را تأمین کنیم میتوانیم در برابر مردم روسفید باشیم رئیس سازمان زنان میگفت با کمال تأسف میرویم در خانه ها که مردم را تشویق کنیم برای باسواد شدن ، میگویند این حرفها چیست که میزنید، ما صبح تا حالا رفتیم از جای دوری آب بیاوریم یک حلب ۱۵ لیتری آب راکدی که از توی بیابانها جمع میکنند ده ریال بدست مردم میرسد دیگر کجا وقت اضافی داریم یک برناه و طرحی است برای تأمین آب بندر دیلم که در خواست میکنم جناب دکتر شادمان باآن علاقمندی و دقتی که دارند باین مسئله توجه کنند و انشاءالله با پیشنهادی که صورت میگیرد بتوانیم در آنجا یادگار بسیار خوب و ارزنده ای باقی بگذاریم قیمت برآورد شده طرح آب رسانی بندر دیلم یازده و نیم میلیون تومان میشود که قسمت عمده ای از آن را مردم بندر دیلم حاضرند تأمین کنند از طریق حق اشتراک و لوله کشی داخلی ، ۵ میلیون تومان میبایستی از صندوق مشترک شهرداریها و سه میلیون از محل طرح خاص ناحیه ای باین طرح کمک شود که البته چون بنیة مالی بندر دیلم ضعیف و ناتوان هست و باز پرداخت این ۵ میلیون تومان مشکل بنظر میرسد میتوان ترتیبی اتخاذ کرد و کمک بلاعوض شهرداری بندر دیلم را از طریق وزارت کشور افزایش داد تا بتوان باین مطلب جامة عمل پوشاند اما مسئله دیگری که وجود داشت مخصوصا با توجه به فرمان ۱۶ آبان ماه شاهنشاه، میتوان کار مثبت خوبی را پیگیری کرد و آنکه طرح دیگری وجود دارد برای تأمین آب بندر دیلم از محل اعتبارات وزارت مسکن و شهرسازی که طرحی است ناکامل و نارسا و جوابکوی تأمین احتیاجات آب رسانی بندر دیلم را بطور کاملی نمینماید ، من فکر میکنم و مردم پیشنهاد میکنند که اگر این دو طرح درهم ادغام شود چون هردو طرح مربوط است باعتبارات مملکتی در مدت کوتاهی باین مسئله میتوان جامة عمل پوشاند در این زمینه من خلاصه مشاهداتم را با جناب استاندار استان در میان گذاشتم ایشان که علاقمند برای پیشرفت این کار هستند عملی بودن این مسئله را مورد تأیید قرار دادند ،‌بنابراین از جناب آقای دکتر شادمان در خواست دارم که نسبت بادغام این دو طرح در فاصله زمان کوتاه بطوریکه مردم بندر دیلم این قدم مثبت را بهره برداری کنند، از بذل مساعدت و علاقمندی دریغ نفرمایند و من سپاس دارم از وقتی که بمن داده شد و توجهی که به مطالب من فرمودید و امید است که این مملکت با آن آینده ای که شاهنشاه ترسیم فرموده اند با اتکا به نیروی ذاتی و گوهر وجودی که در فرد فرد افراد ملت ایران نهفته است بتواند شایسته برای رهروی در راه تمدن بزرگ ملت ایران باشد تشکر میکنم . (احسنت)

- تقدیم سوال بوسیله آقای محمد صادق فرمان از وزارت بازرگانی

۱۲ - تقدیم سوال بوسیله آقای محمد صادق فرمان از وزارت بازرگانی .

رئیس ـ آقای فرمان بفرمائید .

فرمان ـ سؤالی است از وزارت بازرگانی که تقدیم میکنم .

رئیس ـ سوأل بدولت ابلاغ میشود .

- اعلام وصول ۳ لایحه از مجلس سنا

۱۳ - اعلام وصول ۳ لایحه از مجلس سنا .

۱ـ لایحه پرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی .

۲ـ لایحه کنوانسیون تکمیلی کنواسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجاره الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون مذکور .

۳ـ لایحه اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی .

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف بنامه شماره ۱۰۳۲۹ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱۸ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شمارة ۶۰۹۴۴ مورخ ۲۵۳۵/۸/۳۰ دولت راجع بپرداخت حقوق وظیفه بفرزندان مستخدمین متوفی در جلسه روز چهار شنبه هشتم دیماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده گرفته خواهد شد .

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف بنامة شمارة ۴۲۱۰ مورخ ۲۵۳۵/۴/۱۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۱ (خارجه) در قبال لایحه شمارة ۶۹۲۶۲ مورخ ۲۵۳۴/۱۱/۱۱ دولت راجع به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور در جلسه روز چهار شنبه هشتم دیماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

ریاست محترم مجلس شورای ملی عطف بنامه شمارة ۴۹۰۴ مورخ ۲۵۳۵/۴/۸ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شمارة ۸۴۲۰۲ مورخ ۲۵۳۴/۱۲/۱۹ دولت راجع به اصلاح مادة ۳ راجع بصلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی در جلسه روز چهارشنبه هشتم دیماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود .

- قرائت نامه های رسیده از دولت

۱۴ - قرائت نامه های رسیده از دولت .

رئیس ـ نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویب نامه شماره ۴۸۷۳۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی ازهزینه طرح خرید ۵۱۱۲ دستگاه قلاب اتوماتیک در تاریخ ۶ اکتبر ۱۹۷۶ بین راه آهن دولت ایران با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت کنوربرمز آلمان منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

مبلغ اعتبار : ۱۲/۷۷۷/۹۵۵ مارک آلمان غربی ـ

نرخ بهره : ۱/۲ ۷% درسال ـ

مدت باز پرداخت : ۵ سال طی دوسری سفته ، هرسری شامل ده قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه پس از تاریخ حمل ـ

کارمزد بیمه :‌ حداکثر ۲% مبلغ اعتبار بطور یکجا ـ مؤسسه : هرمس .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی ودارائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویب نامه شمارة ۴۸۷۳۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه طرح خرید ۵۱۱۲ دستگاه قلاب اتوماتیک در تاریخ ۶ اکتبر ۱۹۷۶ بین راه آهن دولتی ایران با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت اوسین آسی اریزسامبرموز فرانسه منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

مبلغ اعتبار : ۲۹/۴۲۳/۶۵۰/۳۷ فرانک فرانسه ـ

نرخ بهره : ۷/۲% در سال ـ

مدت باز پرداخت : ۵ سال طی دو سری سفته ، هرسری شامل ده قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه پس از تاریخ حمل ـ

کارمزد هزینه بیمه : حداکثر ۲% مبلغ اعتبار بطور یکجا . مؤسسه کوفاس .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی .

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه

۱۵ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه .

رئیس ـ دستور جلسه آینده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

روز یکشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۳

۱- گزارش یک شوری برقراری حقوق وظیفه درباره آقای احد سیاه مو شماره ترتیب چاپ ۴۸۹.

۲ـ گزارش یک شوری اصلاح قانون مربوط باجازه پرداخت فوق العاده سختی خدمت افسران و کارمندان مأمور خدمت در آسایشگاههای مسلولین شماره ترتیب چاپ ۴۹۰ .

۳ـ گزارش یک شوری اصلاح قانون اجازه پرداخت فوق العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی . شماره ترتیب چاپ ۴۹۱ .

۴ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بماده ۳۴ قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک شماره ترتیب چاپ ۴۸۸ .

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهد بود .

(جلسه ساعت ده و پنجاه دقیقه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی .

- پرسش نمایندگان

۱۶ - پرسش نمایندگان .

سؤال آقای محمد صادق فرمان از وزارت بازرگانی

ریاست معظم مجلس شورای ملی خواهشمند است مقرر فرمایند وزارت محترم بازرگانی علت تأخیر اجرای طرح کارخانه خشکبار و بسته بندی شهرستان کاشمر که اعتبار آن در پیوست ۴ لایحه بودجه پایدار میباشد در مجلس بیان فرمایند .

با تقدیم احترام ـ محمد صادق فرمان .