مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ آذر ۱۳۵۱ نشست ۸۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ آذر ۱۳۵۱ نشست ۸۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۸ آذر ۱۳۵۱ نشست ۸۰

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان ادیب سمیعی ـ عبدالحسین آ‚وزگار ـ اهری ـ ایلخانی پور ـ بدرصالحیان ـ بوشهری ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر یحیح بهبهانی ـ پدرامی ـ دکتر پناهی ـ تژده جعفری ـ دکتر حاتم ـ حق شناس ـ دکتر سعید حکمت ـ حکمت یزدی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر خسروی کردستانی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ ریگی ـ سراج الدین ـ سعادت ـ سمیعی ـ شاهنده ـ دکتر شکرائی ـ مهندس صائبی ـ دکتر صالحی ـ دکتر صفائی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر ضیائی ـ عبدالحسین طباطبائی ـ عباس میرزائی ـ دکتر عظیمی ـ غضنفری ـ قاضی زاده ـ محمد ولی قراچورلو ـ دکتر قهرمان ـ کسرائی ـ کمالوند ـ دکتر متین ـ مصطفوی ـ موقر ـ میرافضل ـ ناروئی ـ نیک روش – تیمسار همایونی ـ دکتر گاگیک ـ خانم پیرنیا ـ خانم زاهدی ـ خانم دکتر سرخوش ـ خانم ضرابی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ آقای شیخ الاسلامی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ بهنیا ـ پرویزی ـ پروین خانقاهی ـ ساگینیان ـ کریم بخش سعیدی ـ شیخ رضائی ـ دکتر فضل الله صدر ـ طباطبائی دیبا ـ دکتر غنی ـ فریدونفر ـ مهندس قادر پناه ـ دکتر کفائی ـ دکتر مشایخی ـ مهرزادـ دکتر ناوی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان احتشامی ـ اسعد رزم آرا ـ جوانشیر

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: صدری کیوان احتشامی ـ اسعد رزم آرا ـ جوانشیر.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای صدری کیوان تشریف بیاورید.

صدری کیوان ـ بنام خداوند توانای جهان آفرین.

و بنام نامی وجود مقدس محمد رضا شاه آریامهر شاهنشاه افتخار آفرین

جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، هر چه با یام بهجت آور جشنهای بزرگداشت دهه ی اول انقلاب مقدس اجتماعی ایران نزدیکتر می‌شویم شور و نشاط و شعف و شادمانی عمومی افزونتر می‌گردد (صحیح است) بطوریکه امروز از کرانه‌های خلیج فارس تا دشت‌های سرسبز و خرم سواحل دریای خزر و از صحنه پهن دشت دلاوران کرد تا ماموای مرز داران غیور و شریف و وطن پرست سیستان و بلوچستان یعنی در کلیه ی نقاط ایران مردم از خرد و کلان و پیر و جوان با شادمانی فراوان و از روی کمال صفا و صمیمیت خود را برای استقبال از این جشنهای پرشکوه شادی آفرین آماده می‌کنند (صحیح است).

همکاران گرامی بخوبی استحضار دارند و همه ی ما مرتبا از رادیو و تلویزیون و جرائد کشور مطلع می‌شویم که وجوه طبقات و صنوف مختلفه ملت ایران اعم از کشاورزان و کارگران و بانوان و دانشجویان و دانشگاهیان احزاب و فرهنگیان و اصناف و کسبه و بازرگانان و صاحبان صنایع هر روز بنحوی بسیار ارزنده آمادگی خود را برای بزرگداشت دهه اول انقلاب مقدس اجتماعی ایران با سربلندی و امتنان اعلام می‌دارند (صحیح است).

همکاران گرامی اینهمه شور و شوق و نشاط و شادمانی و آمادگی ملت ایران برای استقبال از این جشنها بدون سبب و علت نیست و باید علت آنرا در این مطلب جستجو کننیم که ملت ایران بخوبی حق و قادر مواهب دوران پر افتخار سلطنت شاهنشاه آریامهر را که یکی از آنها انقلاب مقدس اجتماعی ما است می‌شناسند و برای آن بسی ارج و ارزش و جلال و عظمت قائل می‌باشند (صحیح است).

امروز ملت برومند و آگاه و واقع بین ایران بخوبی واقف است که ما قبل از انقلاب مقدس شاه و ملت خیلی چیزها نداشتیم و امروز از برکت رهبریهای حکیمانه شاهنشاه آریامهر مو مواهب و مزایای انقلاب همه چیز داریم. امروز ما ملت حقشناس و حق پرست ایران بخوبی واقفیم که شاهنشاه آریامهر با ابداع و ابتکار انقلاب مقدس ایران واقفیم که شاهنشاه آریامهر با ابداع و ابتکار انقلاب مقدس ایران جامعه ما را تبدیل بیک جامعه نو و نو آور بر اساس شالوده‌های رفاه، آسایش، آزادی و عدالت اجتماعی فرموده و کلیه ی طبقات از مواهب و مزایای مملکت استفاده می‌کنند و بهره می‌گیرند (صحیح است) همکاران گرامی اجازه می‌خواهم در حدود فرصتی که دارم یک مقایسه اجمالی بین وضع مملکت و ملت ما قبل از انقلاب و بنموده و عرایضم را خاتمه دهم.

ما همه بخوبی میدانیم که قبل از انقلات مقدس اجتماعی مواهب و مزایای مملکتی در اختیار عده معدودی قرار داشت و اکثریت ملت ما از حقوق حقه خود محروم بودند. بدعت‌های قرون وسطائی، روابط و مناسبات اجتماعی ناموزون و بنیادهای حقوقی غیر معقول برزندگی اجتماعی ما سایه افکنده بود. مالکان بزرگ و فئودال‌های خونخوار خون میلیونها نفر از هموطنان ما را می‌مکیدند. میلیونها نفر از هموطنان ما تحت واژه ننگ آور و شوم (رعیت) زیر سرپوشهای قرون و اعصار مخفی بودند. این هموطنان مظلومانه شخصیت داشتند نه رفاه داشتند نه امنیت داشتند نه در سرنوشت مملکتشان سهیم و دخیل بودند نه حق اظهار وجود و آزادی رای و عقیده داشتند و خلاصه در آخرین کلام باید بگویم که جزء زمین در مایملک مالکان قرار داشته و زیر یوغ ظلم و ستم اربابان چپاول گر قرار داشتند. دیو جهل و بیوادی و هیولای مرض و فقر و درماندگی چنگالهای می‌شوم خود را در سر تا سر روستاهای مملکت ما گسترده و این عده کثیر برادران و خواهران عزیز ما را از هستی ساقط کرده در مرز بقا و فنا قرار داده بودند (صحیح است).

عدالت و قضا از دسترس روستائیان بدور بود و از دانش و بینش و بهداشت و ردمان بهره‌ای نداشتند (صحیح است) طبقه مولد دیگر جامعه ما یعنی کارگران شریف که چرخهای اقتصاد و صنعت ما بر بازوان ستبر و سینه‌های پهن آنان استوار است از ثمره دسترنج خود بهره‌ای نمی‌گرفتند و هر چه زحمت می‌کشیدند بنفع صاحبان سرمایه و کار فرمایان بود. جنگلهای ما در اختیار عده معدودی بود و ملت ایران از این منبع حیاتی و ما یملک حتمی خود سهمی نمی‌برد. نیمی از جمعیت ایران یعنی زنان گرانمایه ما در عداد محجورین و مجانین محسوب می‌شدند و کلا از حقوق سیاسی و اجتماعی محروم بودند. قوانین انتخاباتی ما در طریق حفظ منافع اربابان و صاحبان مالکیت‌های بزرگ بود. جوانان برومند ما بعد ا زدیپلم اگر در قرعه کشی نظام موفق نمی‌شدند نیروی عظیم آنان بهدر می‌رفت و سرگردان بودند. آبهای مملکت که در کشورهای مترقی ملک طلق ملت است در اختیار ملت نبود. دانشگاههای ما تعداد معدودی بودند و حجم عظیمی از جوانان برومند ما موفق برفتن دانشگاه نمی‌شدند. از انقلاب آموزشی و اداری خیری نبود و خلاصه اوضاع و احوال ما نیاز مبرم بیک اقدام متهورانه داشت که خوشبختانه رهبر عالیقدر ما که همواره نیازمان ما را بخوبی تشخیص داده و می‌دهند و از اون سلطنت پر افتخارشان آنی از فکر آسایش آحاد و افراد ملت و اعتلاء‌و عظمت مملکت فارغ نبوده و کلیه ی اوقات شریفشان مصروف فراهم کردن بهروزی، سلامت سعادت، ترقی و تعالی، حفظ مواریت فرهنگی و تاریخی، احیاء عظمت‌های باستانی و ازدیاد حیثیت و اعتبار جهانی ماشده و می‌شود با ابتکار انقلاب مقدس اجتماعی ایران تحولات و دگرگونیها و تغییرات عظیم و شگرف بنیادی برای جامعه ما برای مملکت ما فراهم ساختند و با از بین بردن بدعت‌های قرون وسطائی و برقراری روابط و مناسبات اجتماعی معقول و منطقی و پی ریزی بنیادهای حقوقی صحیح جامعه ما را جامعه‌ای نو و نو آور بر شالوده‌های آزادی، عدالت اجتماعی، رفاه، آسایش، بهروزی عظمت و برخورداری مردم از تمام مواهب و مزایای مملکتی نموده و موجبات اعتلاء‌و عظمت ملت و مملکت ایران را از هر جهت فراهم ساختنند. بطوریکه امروز در سر تا سر ایران خورشید زندگی با تلالوئی ثمر بخش نور می‌پاشد و راههای برای حصول به عظمت‌های کهن و برای ورود یدوره از ره‌های طلائین تمدن بزرگ همواره گردیده و بامید باریتعالی رد آتیه نزدیکی باین دروازه خطیر تاریخ ملت ایران هم خواهیم رسید. در اثر یان اقدامات مشعشع، امروز میلیونها نفر از هموطنان ما که قبل از انقلاب بحساب نمی‌آمدند از زیر سرپوشهای قرون و اعصار خارج شده صاحب شخصیت و آب و مملک و آزادی و تامین و آزادی اظهار رای و عقیده و فرهنگ و بهداشت و زندگی خوب و بهتر گردیده وپا به پای سایر برادران و خواهران هموطن خود از مواهب و مزایای مملکتی برخوردار گردیده و می‌گردند (صحیح است.)

امروز سپاهیان دانش که من اسمشان را معلمان صحرا یا پیامبران دانش شاهنشاه گذارده‌ام در دهات مشغول سواد آموزی و تعلیم و تربیت نو باوگان و جوانان و نوجوانان و مردان و زنان و حتی پیرمردان روستائی بوده و با وجود فیاض خود چراغ علم و دانش را در روستاهای مملکت بسی روشن و فروزان ساخته‌اند (صحیح است) سپاهیان بهداشت در اقصی نقاط و دور افتاده ترین دهات مملکت مشغول درمان و بهداشت روستائیان بوده و در فراهم کردن سلامت کامل جسمی دهقانان مملکت شب و روز در تلاش و کوشش می‌باشد.

سپاهیان ترویج و آبادانی در تعلیم کشاورزی نو و راه و رسم بهتر کاشتن و بیشتر برداشتن بسی کوشا و موفق می‌باشند (صحیح است).

کارگران شریف و عزیز ما در سود کارخانجات سهیم و شریک شده و با احساس مالکیت با دلگرمی بیشتری کار یم کنند و مصنوعات مملکت را مرغوب تر و بهتر می‌سازند.

زنان مملکت ما بکلیه ی حقوق سیاسی و اجتماعی خود رسیده و دوش بدوش مردان و برادران و پدران خود در مهمترین کارهای مملکتی سهیم و شریک شده و از خود بسی لیاقت و کاردانی نشان داده‌اند (صحیح است).

آبهای مملکت ماملی شده و صرفا در طریق منافع ملت بکار گرفته می‌شوند.

نوسازی ملی شروع شده و نواقص موجود پشت سر هم از بین می‌روند.

با ابتکار انقلاب اداری و آموزشی وضع ادارات و مؤسسات آموزشی ما روز بروز بهتر و مرتب تر می‌گردد (صحیح است).

در سایه انقلاب روز بروز بر تعداد مدارس عالی و دانشگاهها اضافه می‌شود بطوریکه امروز متجاوز از صد هزار نفر از جوانان مملکت ما از دانشجویان عزیز مادر این دانشگاهها مشغول می‌باشند و در برنامه پنجم با کوشش و مراقبت دولت خدمتگزار هویدا این رقم انشاء‌الله از دویست هزار نفر تجاوز خواهد کرد. کوتاه سخن، همکاران گرامی باید عرض کنم که در این مقوله سخن بسیار دارم و با وقت محدود حتی توفیق ذکر جزئی از آنها را نخواهم ترقیات، اینهمه پیشرفتها، اینهمه تغییرات و دگرگونی‌های ثمر بخش در سایه رهبریهای حکیمانه شاهنشاه آریامهر فراهم شده که مه قدر آنها را می‌شناسیم و در بزرگداشت آنها بجان کوشا هستیم.

امیدوارم خداوند منان سایه بلند پایه شاهنشاه آریامهر را روز به روز بیشتر بر سرما ملت ایران مستدام بدارد و همه آرزوهای پدر تا جدار ما که در طریق منافع ملت و مملکت و سعادت و عظمت ملت و مملکت ایران می‌باشند تحقق پذیرند و بهمه ما توفیق عنایت فرماید تا با درک کامل منویات مبارک پدر تا جدار گرامی و عزیزمان بتوانیم دین خود را باین آب و خاک اداء‌نمائیم. در خاتمه تلگرافی از عشایر دشت میشان رسیده است که پس از قرائت تقدیم مقام معظم ریاست مجلس می‌نماید:

بعد از عنوان …

ما یکصد و بیست هزار نفر عشایر مرز نشین دشت میشان که قلوبمان آکنده از مهر بشاهنشاه معظم و سرهایمان پر شور از عشق بوطن است در این ایام فرخنده که ملت ایران باستقبال جشن‌های بزرگداشت دهه انقلاب مقدس اجتماعی ایران می‌رود آمادگی خود را برای برگزاری هر چه باشکوه تر این جشن‌ها در سنگر سیاسی و ملی خود حزب مترقی و برومند ایران نوین اعلام می‌داریم خواهشمندیم مراتب جانبازی ما را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر معروض دارید.

فیصل طرفی شیب سبحانی ـ علی سیاحی ـ کریم مجداوی ـ لفته طائی ـ مزعل شرهائی و دهها امضای دیگر از زحمتی که دادم عذر می‌خواهم از حوصله‌ای که فرمودید بسیار متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی ـ در آغاز کلام وظیفه دارم بنمایندگی از فراکسیون پارلمانی حزب مردم میلاد مسعود حضرت امام رضا علیه السلام امام هشتم شیعیان جهان را به همکاران محترم و عموم شیعیان تبریک بگویم (احسنت).

اگر مطالعه کرده باشید در هفته گذشته شخصیتی خدمتگزار و صدیق که مردیست کم حرف، بی ادعا، خونسرد و متواضع و زندگی خود را با زندگی ملت ایران گرده زده و عمر خود را وقف خدمت و اعتلای دودمان پهلوی و شاهنشاهی ایران نموده پس از ده سال سکوت مطالبی بیان کردند که از هر جهت در خور تدقیق و تفسیر است و ما وظیفه داریم باستنتاج بیانات نغز و پر مغز ایشان بپردازیم.

شما همه این مرد خدمتگزار را می‌شناسید. او کسی است که در دوران انقلاب، مجلسهای انقلاب را پی ریزی کرد و هنوز هم در این مجلس جمع کثیری از خدمتگزاران آنانرا برای نمایندگی مجلس شورای ملی سزاوار دانست و تشکیل آن کنگره از اقدامات مبتکرانه آن مرد خدمتگزار و مجری شایسته منویانت شاهنشاه بود.

آری، همکاران محترم، علم را نمی‌توان فراموش کرد و این نخصت وزیر کاردان انقلاب ایران را از یاد برد.

و اکنون با کمال صراحت باید بگویم که کلیه افتخاراتی که اکنون حزب ایران نوین بدان مباهی می‌باشد موهبتهائی است که شاهنشاه ما در زمان نخست وزیری آقای علم آن مرد خدمتگزار و فداکار که با تمام وجودش بشاه و ملت خدمت می‌کند بملت ایران ارزانی داشته‌اند.

امیر اسدالله علم بعنوان یک شخصیت نمونه در طول زندگی سیاسی خود مجری صدیق برنامه‌های خلاقه شاهنشاه بوده (دکتر الموتی، آقای علم مورد احترام همه ما است) که مهمترین و درخشانترین آن اجرای دکتر ین انقلاب سفید ایران است که مفتخر و مباهی گردید که آنرا بمرحله اجرا در آورده و بدون تردید این افتخار برای همیشه در زندگی سیاسی و اجتماعی خاندان علم جاویدان خواهد ماند.

آقای علم در کنگره تاریخی ۱۹ دیماه ۱۳۴۱ با کمال تواضع و فروتنی که خصلت ذاتی اوست خطاب باجتماع عظیم کنگره دهقانان ایران گفت:

«این روز فرخنده و پر عظمت را از صمیم قلب شادباش گفته و شرک شما را در این محفل تارخی که سرفصل انقلاب عظیمی در این ما است بعموم هموطنان عزیز می‌گویم:

«من امروز نه بعنوان نخست وزیر بلکه بعنوان کسی که سالها در اجتماع ایران شاهد و ناظر نشیب و فرازها بوده‌ام باید بشما بگویم که توفیق امروز ما غیر قابل تصور است. من امروز چون مسئولیت مملکتی دارم نباید بگویم که چه موانعی در راه شما بوده است و با چه حوصله و فداکاری و بردباری یکی یکی از میان برداشته شده است.

من باید بشما بگویم که پیشرفت‌های ما بقدری سریع و خیره کننده بوده است که اکنون برای بدخواهان و بداندیشان مملکت و دروغگویان جز توسل به منفی بافی راه دیگری نمانده است» و اکنون موجب کمال خوشوقتی است که پس از ده سال بابتکار مدیر و سر دبیر روزنامه و زین کیهان این مرد خدمتگزار مهر سکوت از لب بر می گریرد و سی سال تاریخ ایران را ورق می‌زند و پرده ابهام از زوایای تاریک بر می‌دارد و می‌گوید:

«زمین داران و مالگان بزرگ و چند تن از سران مرتجع عشایر که نمی‌خواستند امتایزات سنتی خود را زا دست بدهند بعضی از کارخانه داران که در عین حال مالک هم بودند، خشکه مقدس‌های ضد ملی که انقلاب را پایان کار خود میدیدند و سرانجام عمال سر سپرده این یا آن قدرت بزرگ مخربین سرخ سینه چاک می‌دادند و علت اساسی اینگونه مخالفت‌ها این بود که میدیدند زمینه آماده پیشرفت برنامه‌های مخرب آنها از دست می‌رود و همة آنها یک اتحاد نامقدس را علیه انقلاب و بوجود آورده بودند.»

آری همکاران محترم و بزرگوارم این نکات برجسته این اشارات پرمعنی در خور آنستکه به بحث و بررسی گذاشته شود و برای جوانان دانشگاهی ما که در دیماه ۱۳۴۱ شاگرد دبستان بودند، علل مخالفت‌ها توجیه و تفسیر شود که بدانند انقلاب مقدس ما برایگان بدست نیامده و با مشکلات و مقاومت‌ها و سر سختی‌های ریشه دار عمیقی مواجه بوده است.

آقای علم در طی این مصاحبه تاریخی خود برای اولین بار یادآور شدند که در آن زمان بحرانی در شبانه روز بیش از سه یا چهار ساعت نمی‌خوابیدند و ناچار روی مبل اتاق کارشان بیتوته می‌کردند زیرا نگران بودند که هر لحظه اتفاق نامطلوبی پیش آید که مانع از اجرای برنامه‌های عمیق و اصولی و تکان دهنده شاهنشاه شود.

آری اکنون در آستانه بزرگداشت دهه انقلاب اجتماعی و پر ثمر ایران وظیفه همه نمایندگان انقلاب بویژه دوستان سهنور و نویسنده‌ام این است که ریشه‌های معمیقی که سد راه انقلاب سفید ایران بودند بررسی کنند و علل مخالفتها را در طی تفسیرها گوشزد نمایند و توضیح دهند که ایران امروز خوشبختانه بر خلاف گذشته مجموعه‌ای از قوای پراکنده نیست. و تمامیت نیرومند تازه‌ای بوجود آمده و مطلقا محدودیتی برای پیشرفت ایران بسوی عظمت و نیل به تمدن بزرگ که هدف عالی و مقدس رهبر بزرگ ما است وجود ندارد و همه چیز بستگی به کار و کوشش هر چه بیشتر فرد فرد ملت عزیز ایران دارد و اینک هماهنگ با نویسنده اندیشمند روزنامه کیهان اعلام می‌دارم که هر سطر از مطالبی که در مصاحبه تاریخی که آقای علم عنوان شده شایسته بررسی و مو شکافی دقیق است و نکاتی که در مصاحبه از آنها یاد شده است باید به تفصیل با ذکر شواهد مطالعه شود تا همه بدانیم در راه بزرگداشت انقلاب سفید شاه و مردم، چه موانعی وجود داشته و آنچه را جشن می‌گیریم واقعا در خور و شایسته جشن گرفتن است و بدانیم که انقلابی که در ایران انجام شده آنقدر با ارزش و گرانبهاست که باید تمام ملت ایران از آن دفاع کنند و در راه پیروزی بیش از پیش آن بکوشند (صحیح است) آری، بزرگداشت دهه انقلاب ایران نه تنها باید جشن گرفته شود بلکه باید زمینه‌ای بوجود آورد برای اندیشیدن، تبادل نظر و گفتگو درباره آنچه بوده‌ایم و آنچه هستیم و آنچه می‌خواهیم بشویم و از این طریق است که می‌توانیم پیوندهای خود را با رهبر بزرگ و عالیقدرمان و هدف‌های بزرگ انقلاب نملی و تاریخی محکمتر کنیم.

در پایان عرایضم از صمیم قلب خدمات مداوم شخص جناب آقای هویدا نخست وزیر را در شکوفان کردین و بثمر رساندن انقلاب سفید ایران می ستایم و تجلیل می‌کنم و آغاز دهمین سال حزب ایران نوین را بایشان و سایر همکاران ایشان و دبیر کل آن حزب که فردی اصولی و واقع بین هستند تبریک می‌گویم و امیدوارم همانوطر که شاهنشاه بکرات راجع با مرتحزب و نقش سازنده آن در دموکراسی ایران متذکر شده‌اند، بزندگی سیاسی خود فعالانه ادامه دهند و خدای نخواسته مانند حزب سلف خود که نتوانست هنگامی که لوای قدرت دولت از سر آن برداشته شد پایدار بماند، همیشه مستدام باقی بماند. از لطف و حوصله نمایندگان محترم سپاسگزارم (احسنت). (مظهری ـ آقای احتشامی هیچکس منکر خدمات جناب آقای علم نیست خدمات ایشان همیشه مورد تایید ما هم هست جنابعالی بیهوده سفسطه نفرمائید) متن نطق شما موجود است.

رئیس ـ آقای اسعد رزم آرا بفرمائید.

اسعد رزم آرا ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم عرایض بنده از دو قسمت تشیکل شده که نخستین قسمت آن پیرامون انقلاب سفید ایران است که حدود چهل روز دیگر به ششم بهمن باقی مانده است و همه طبقات مردم در تدارک وسیعی هستند تا سالگرد انقلاب ششم بهمن را جشن بگیرند و بزرگداشت آنرا با شکوه کامل برگزار کنند.

قبل زا بنده همکاران مادر این باره داده سخن دادند یک نکته بیش نیست غم عشق و ین عجب از هر زبان که می‌شنوم نامکرر است (احسنت) دامنه این بحث اینقدر طولانی و وسیع است که اگر فرد فرد همکاران مادر این باره سخن بگویند حق اداری مطلب نشده. جناب احتشامی فرمودند که در سخنان هم مسلک و همکار عزیز آقای مظهری از خدمات آقای علم اسم برده نشده، باید باطلاع ایشان و بعرض مجلس شورای ملی رسیده شود که وقتی گفته می‌شود مجریان صدیق، شامل همه خدمتگزاران مملکت خواهد شد. (آفرین) که نام آقای علم در بالای این لیست قرار دارد و هیچکس منکر خدمتگزاری جناب آقای علم نیست خوشبختانه در مملکت ما خدمتگزاران هم کم نیستند بنده شخصا از ارادتمندان و معتقدان آقای علم هستم و بطور کلی فکر می‌کنم در پاسخ جناب احتشامی چون مظالب خود بنده بسیار طولانی است این اشاره کفایت کرده است (احسنت) باری برگزاری جشن در روزهای تاریخی یک سنت باستانی ماست ایرانیان در عهد باستان در هر ماه چند جشن برگزار میکرده‌اند از جمله سالگرد در گذشت زرتشت را هم جشن می‌گرفتند و علت اصلی این سنت این است که آنانرا با غم سوک پیوندی نبوده است.

و اینک بهبودی وض اقتصادی کشور و احیای مجدو عظمت ایران ورضایت خاطر مردم از زندگی باعث شده است که مردم این سنت مرا زنده کنند. رد زندگی ملتها روزهائی است که واقعا شادی آفرین است یکی از آن ایام برای ما همان ششم بهمن است (صحیح است) که به نظام‌های پوسیده خاتمه داده و نظام شاهنشاهی که پایه اش بر رفاه پوسیده خاتمه داده و نظام شاهنشاهی که پایه اش بر رفاه و ترقی مردم و مملکت است احیاء‌و استوار تر گردید. (احسنت) و بهمین دلیل است که برگزاری دهه انقلاب ششم بهمن یک شعار همگانی شده است (صحیح است) طبقات مختلف، اتحادیه‌ها، احزاب، سندیکاها همگی آمادگی خود را برای برگزاری هر مچه با شکوهتر دههه انقلاب اعلام داشته‌اند مراسم دهه انقلاب تجلس حس حق شناسی ملت ما می‌تواند مقایسه‌ای چشمگیر از گذشته و حال مبنماید و ترقیات شگرف مملکت را طی ده سالی که از انقلاب ششم بهمن می‌گذرد ارزیابی کند در این ارزیابی غرور ملی زنده تر می‌شود زیرا ماملتی هستیم که یک شبه ره صد ساله رفته‌ایم تا آنجا که به معجزه تعبیر می‌شود فراموش نکرده‌ایم که پیش از انقلاب نه فقط هماهنگی بین برنامه‌های عمرانی نبود بلکه به شناخت مناطق و نیازهای مردم چندان توجهی نمی‌شد و بین مردم شهرستانها این شعار رایج شده بود که شهرها ویران می‌شود تا تهران آباد شود در حالیکه اکنون به نیازهای و احتیاجات مردم شهرستانها و حتی روستاهای کشور توجه خاص مبذول می‌گردد و دیدیم که اخیرا صدها میلیون تومان اعتبار برای اجرای توسعه کشاورزی و آبیاری و عمرانی در استان سیستان و بلوچستان اختصاص داده شد (صحیح است).

یا اینکه به ملایر شهر کوچک حوزه انتخابیه اینجانب در سال جاری اعتبارات ۱۲ میلیون تومانی و ۴/۵ میلیون تومانی برای عمران و راهسازی اختصاص یافت و این است آن تحول اساسی که در جامعه ما بوجود آمده که مردم در سراسر کشور از برنامه‌های آبادانی بطور کامل بهره مند می‌شوند.

رشد اقتصادی ایران هدفهای اساسی خود را با موفقیت دنبال کرده است. و طی مدت کوتاهی توفیق زیادی بدست آمده مضافا آنکه انقلاب اداری بتدریج سازمانهای ما را بسوی یک رفرم اساسی سوق داده است بطوریکه تحرک کافی در سازمانها دیده می‌شود و بهمین دلیل است که آثار تورم پولی ولجام گسیختگی مالی در بازار ایران دیده نمشود و بازار از یک جریان کاملا سالم برخوردار است و برنامه‌های دولت در این جهت سیر می‌کند که عدالت اجتماعی را تعمیم دهد و با کاهش اختلاف فاصله در آمدها همدلی و همکاری را بین طبقات مختلف فزونی بخشد. برای سپاس از این همه موهبت بر بنیانگذار و معمار و طراح انقلاب سفید ایران شاهنشاه آریامهر درود و تهنیت تقدیم و برای دولت خدمتگزار هویدا توفیق خدمت بیشتر آرزو نمایم (احسنت در پایان این قسمت از عرایضم لازم است سالگرد حزب ایران نوین را که در بارور شدن این همه پیشرفت سهم بسزائی داشته است صمیمانه تبریک بگویم (احسنت).

اما قسمت دوم عرایضم بدعوت وزارت اطلاعات در چهار چوبه برنامه‌های همکاری عمران منطقه‌ای آقایان دولو و وحیدنیا نمایندگان محترم مجلس و حافظی مدیر دنیای جدید بیاکستان مسافرت کردیم. و از پاکستان پر تلاش در راه پیشرفت بازدید نمودیم. مسافرت بپایکستان و دیدار خواهران و برادران پاکستانی برای من و همکارانم بسیار جالب و آموزنده بود. بخصوص دیدار سد تا رملا بزرگترین سد خاکی دنیا احترام خاصی که شخصیت‌های پاکستان نسبت بشاهنشاه آریامهر دارنددر خور تحسین است. آنچه بیش از هر چیز رابطه دو ملت ایران و پاکستان را استوار نگهداشته است روابط فرهنگی و علائق مذهبی و تاریخی است.

شما در هر گوشه و کنار پاکستان با هر کسی دیداری داشته باشید یا فرهنگ و ادب فارسی آشنائی دارد و شعرای نامدار و نویسندگان ما را می‌شناسند و قدر میدانند. اغلب رجال پاکستان اشعار سعدی و حافظ را حفظ دارند و هزاران نفر رد آنکشور بزبان شیرین پارسی شعر می‌سرایند.

تذکره شعرای کشمیر، تذکره شعرای معاصر پاکستان و تذکره شعرای پنجاب که اخیرا چاپ شده شاهد این مدعاست.

در خانه فرهنگ ایران در راولپندی با جمعی از ایران دوستان پاکستانی روبرو شدیم که همگی دلبستگی خاصی بفرهنگ و ادب پارسی داشتند و یکی از آنها بمناسبت ورود هیئت مطبوعاتی ایران شعری را مرتجلا سرود که من دو بیت اول آنرا نقل می‌کنم تا با احساسات مردم پاکستان بیشتر آشنا شویم.

شمع دل از آتش عشقت فروزان کرده‌ام
داغهای سینه را گلهای خندان کرده‌ام.
حیف بار آور نشد تا حال نخل آرزو
هر قدر اظهار شوق دید ایران کرده‌ام

که در همان مجلس بنده ترتیب مسافرت ایشان را بهزینه شخصی بایران دادم.

باید اضافه کنم که مجله وحید در بین فارسی زبانان پاکستان از شهرت خاصی برخوردار است و همچنین مجله کاریکاتور را علاقمندان فراوان هست و دیگر مطبوعات فارسی برایشان ناآشنا نیست.

هیئت مطبوعاتی ایران در ملاقات با وزیر اطلاعات پاکستان توجه یافت که ایشان بزبان فارسی آشناست و بدون واسطه مترجم می‌تواند بخوبی بفارسی تکلم کند و پس از پایان دیدار باو گفتم پیامی برای مطبوعات و مردم ایران دارید و او در جواب گفت:

بآن گروه که از ساغر وفا مستند
سلام ما برسانید هر کجا هستند

در دیدار با حضرت ذوالفقار علی بوتو رئیس جمهوری پاکستان که ۵۰ دقیقه ول کشید احترام خاصی که نسبت بشاهنشاه آریامهر و نبوغ معظم له داشتند در ما احساس غرور فراوان کرد.

ایشان اعتقاد داشتند که بعلت علائق خاص فرهنگی و تاریخی و مذهبی که بین دو ملت ایران و پاکستان هست و باعتبار احترامی که دولت و ملت پاکستان نسبت به شاهنشاه آریامهر دارند اگر کسی بخواهد بحسن روابط بین دو ملت لطمه وارد آورد خود دچار شکست خواهد شد.

بهر حال عرایضم را بهمین جا خاتمه داده و از حوصله‌ای که فرمودید صمیمانه متشکرم (احسنت احسنت).

رئیس ـ آقای جوانشیر تشریف بیاورید.

جوانشیر ـ آقای رئیس، همکاران محترم، دهه انقلاب اجتماعی یاران مصادف بود در مرزهای میلاد یکی از بزرگترین انسانهای جهان و تاریخ انسانی که از خاندانی بزرگ از خاندانیکه اگر مورد عشق، اگر مورد علاقه اگر در مرزهائی از عشق و محبت هستند که ایران و ایرانی خاک پای آنها را تو تیای دیده می‌کنند بعلت چند اصل است خاندان علوی که امام هشتم امام رضا دیشب جشن میلاد آن بزرگوار بود و دیدید چگونه درهای آسمان برای ایران زمین باز بود بلی هر جا آقای اکبر مسعودی، کانون معنوی و شرف باشد درهای آسمان بروی آنکانون باز است این سخن مجاز نیست و حقیقت است اگر خاندان علوی اگر سرسلسله خاندان علوی علی اعلی مظهر تقوی و مظهر شرف و مظهر تجسم تمام آرمانهای انسان اینگونه مورد علاقه و عشق ایرانیان است بخاطر چیست؟ ما در مرز دهه انقلابیم یکبار اینجا پشت تریبون گفتم که انقلاب یعنی اعاده و بازگشت درسهای اخلاقی (آفرین) ما مجبور نیستیم در تعریفهای انقلابی از مادیون و ماتریالیستها و مارکسیسها استفاده کنیم ماخودمان صاحب مکتب هستیم انقلاب اجتماعی ایران خود مکتبی است مستقل و متکی بافکار و آرمانهای ملی، وثقه مذهبی خود. اینجاست که انقلاب اجتماعی ایران به میلاد بزرگترین مردان سرزمین و میلاد بزرگترین مردان تاریخ نزدیک می‌شود من اشاره کردم که دیشب درهای آسمان بروی ایران زمین باز بود چنین است جلوه‌های حق و حقیقت، روشهای شرف و فضیلت انسانی شمس الشموس است یعنی از تمام خورشیدهای مدارهای کائنات روشنتر و پرفروغتر است. امام رضا مظهر خاندانی است که به دو اصل اعتقاد داشت که ما به آن دو میگوئیم تقوای علوی و عدالت شیعی. انقلاب ایران آنجائیکه تصویر رهبر بزرگ ایران در آستان قدوسی مرتبت امام رضا با روحانیتی خاص از ژرفنای وجود صحبت می‌کند توسل بعدالت شیعی است تمسک بعدالت شیعی است یعنی ما از روح پر فتوح، یعنی ای شمس الشموس آسمان تقوی و شرف من از تو خواستم بمن مدد بدهی عدالت شیعی که برابرری و عدالت و مساوات انسانها بود عملی بشود و عملی شد. آقای وزیر مشاور اگر انقلاب اجتماعی در وزارت دارائی تشریف داشتید و منهم کارمند گمنام سازمان برنامه بودم ولی از پرتو انقلاب اجتماعی ایران امروز مکتب و فلسفه انقلاب را بگوش مردم و بگوش جهانیان میرسانم صحبت از بزرگترین مردان تاریخ جهان است صحبت از خورشید درخشان آسمان علم و تقوی و فضیلت و شرف انسانها است (احسنت) اگر امام رضا از زادگاه مادری بخراسان آمد آقای مهدوی که شما علوی خراسانی بود بنی امیه رجعت بجاهلیت کرد بنی عباس قول داد که انقلاب اسلامی را زنده کند خلافت و قدرت اقتصادی و سیاسی که اگر متاسفانه نا محدود برسد فساد ببار می‌آورد خلافت معباسی را درست مقابل عدالت شیعه می‌بایست دستی از آستین حق و عدالت بدر آید این دست از آستین مقدس و بزرگوار و آسمانی و بهشتی حین در آمد و در خاندان علوی ادامه پیدا کرد (صحیح است. احسنت) پس اگر ما بخاندان علوی عشق می‌ورزیم فقط بخاطر این مسئله نیست که سلاله مقدس پیغمبر اکرم هستند برای اینستکه با تقوی و فضیلت تسلیم ناپذیری در مقابل ظلم و ستم مقاومت کردند (صحیح است) پایهٔ انقلابهای اجتماعی ایرانرا گذاشتند و ما امروز با رنگ و جلوه وثقه و روشنگری افکار مقدس شیعی و تقوی علوی را در انقلاب ایران می یبینیم (احسنت) اینجاست که انقلاب ایران با بی تقوائی مبارزه می‌کند اینجاست که عدالت ایرانی عدالت شیعی و انقلاب اجتماعی ایران با فزارهای ملکوک نیاز نمی‌بیند، عدالت اسلامی اگر چه از نظر من تجزیه ناپذیر است، عدالت اسلامی عدالت صدر اسلام، تشعشع خورشید و تشعشعی همانطور که گفتم تشعشع شمس الشموس دارد ولی اگر من بعنوان کسی که گوشه‌ای از تئوریها را می‌شناسم صحبت می‌کنم بحث بر سر تجزیه ممالک نیست بحث بر سر آن است که بر اثر یک نوع تحولات تاریخی ما در طریق مذهب و مسلک خاص و مظهر خاص توانستیم استقلال و سیاست مستقل ملی را ادامه بدهیم (آفرین) ما از طریق خاص توانستیم رشته‌های استعماری مرتبط و متکی بخلافت بغداد را پاره کنیم، این شق انقلابی بود که ما در صدر اسلام می دیدیم که ضد استعمار و ضد استثمار بشارت دهندة آزادیها، بشارت دهندة برادریها، بشارت دهندةمساوات بود که متاسفانه در دست ضد انقلابی‌ها مثل خاندان بنی عباس و بنی امیه از دست رفت بنابراین اگر صحبت از میلاد مسعود اعلیحضرت امام هشتم می‌کنم بخاطر آن است که می گوئیم ای روح بزرگوار، ای کانون تقوی و فضلیت بشری ما را آنچنان مهدایت کن بما آنچنان سعه صدر و قدرت روح بده که با هر نوع بی فضیلتی بدون سازش مبارزه کنیم (احسنت) آقایان انقلاب با بی فضیلتی نمی‌خواند انقلاب با بی تقوائی مباینت دارد اگر ما در مقابل امام هشتم سر تعظیم فرود می‌آوریم و خاک پای آستانه تقدس رضوی را توتیای دیده می‌کنیم بخاطر آن بود که نشان داد که در آن عصر سازش ناپذیر و در آن عصر در مقابل قدرت ایستاد و گفت تو بر خلاف عدالت اسلامی و بر خلاف تقوی علوی عمل می‌کنی من سر تعظیم در برابر قدرتهای بی تقوی فرود نمی‌آورم (احسنت) این است که دنیا از امام هشتم تجلیل می‌کند و در مقابل او ر تعظیم فرود می‌آورد این است که رهبر بزرگ مملکت ما وقتی در آ“جا آن آستان را در چنگ‌های مقدس خود می‌گیرند می‌خواهند با آن دریای لایتناهی تقدس ارتباط پیدا کنند و می‌خواهند از ژرفنای وجود عروه الوثقی نزدیک بشوند و کمک بگیرند، خداوندا این کانونهای مقدس، این کانونهای فضیلت، این کانونهای شرافت که رد ایران هست باید چراغ راه هر فرد ایرانی ی، هر آدمی که ادعای انقلابی بودن می‌کند ولی به فضائل و شرافت‌های انقلاب فکر نمی‌کند، باشد، ادعای انقلابی بودن می‌کنیم ولی به فضایل و شرافت‌های انقلاب فکر نمی‌کنیم صحبت از انقلاب اداری می‌کنیم ولی روی کاغذ و می‌گذریم و به کنه قضایا نمی‌رسیم (صحیح است) این است که من خواستم در ساحت مقدس مجلس شورای ملی مسئله را تنها از طریق توصیف برگذار نکنم کار ما کار تجزیه و تحلیل است و ما باید بدانیم و مجلس انقلابی بداند دلیل این که سالیان سال است که تمام مردم این مملکت و مردم خاورمیانه و پاکستان برای طوس قلوبشان می‌زند چیست، همه انسانها گذرا هستند همةانسانها می‌آیند و می‌روند و می‌میرند چرا سلطان طوس کانون عشق جهان می‌شود چرا او کانون عشق بشریت می‌شود؟ جر اینکه کانونی که نشان داد از یک تقوی لا یتناهی و تاریخی برخوردار از یک فضیلت و شرف و عدالت اسلامی است و بشارت داد به ملت ایران تقوی و عدالت اسلامی است و بشارت داد به ملت ایران تقوی و عدالت را انقلاب یعنی همین و این است رنگ و جلوة انقلاب اجتماعی ایران بازگشت و اعادةشرف و فضیلت اگر در اقصی نقاط دنیا از من بپرسند انقلاب ایران یعنی چه؟ من جز فضیلت شرف و تقوی تعریفی برای انقلاب اجتماعی ایران ندارم حال تکلیف و وظیفةهر فرد که ادعای انقلابی داردروشن شد (احسنت ـ احسنت).

- تقدیم ملایحه اصلاح مقانون تعیین مصرف درآمد حاصل از بیمارستانها و باشگاههای ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۳- تقدیم ملایحه اصلاح مقانون تعیین مصرف درآمد حاصل از بیمارستانها و باشگاههای ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم خانم صوفی بفرمائید.

بانو صوفی (معاون وزارت کشور) ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم، شهربانی کل کشور پیشنهاد نموده است بمنظور اخذ حق معاینه از بیماران غیر ابواب جمعی شهربانی کل و ژاندارمری که به بیمارستانها ژاندارمری و شهربانی مراجعه می‌کنند در قانون تعیین مصرف در آمد حاصل از بیمارستانها و باشگاههای ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور اصلاحاتی بعمل آید لایحه اصلاحی قانون مزبور تقدیم می‌شود و استدعای تصویب آنرا دارم.

رئیس ـ لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم پروتکل درباره حافظت و نگهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه و ابلاغ بدولت

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم پروتکل درباره حافظت و نگهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه و ابلاغ بدولت

رئیس ـ گزارش شور دوم پروتکل درباره حفاظت و نگاهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سر حدات ایران و ترکیه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شواری ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۱/۹/۲۰ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحة شمارة۵۴۰۲۲ مورخ ۱۳۵۰/۱۲/۲ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع به پروتکل دربارةحفاظت و نگاهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه را که گزارش شور اول آن بشمارة۴۸۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون پروتکل درباره حفاظت و نگهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه

مادة واحده ـ پروتکل دربارة حافظت و نگهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه که در تاریخ ۲۰ دیماه ۱۳۵۰ برابر ۱۰ ژانویه ۱۹۷۲ بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شواری ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۹/۲۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط به پروتکل دربارة حفاظت و نگهداری و تعمیر و بازرسی و تجدید و نصب مجدد علائم مرزی در سرحدات ایران و ترکیه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح الله جعفری.

رئیس ـ مادةواحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادةواحده و کلیات آخر لایحه رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به لایحه تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی

رئیس گزارش شور اول تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۲ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة۴۶۹۳۲ مورخ ۵۱/۸/۲۴ دولت مربوط بتاسیس صندوق پس انداز افسران در وجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۵۱/۹/۷ تقدیم و بشمارة ۴۷۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی

مادة۱ـ صندوق پس انداز افسران، همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی توسط وزارت جنگ در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تاسیس می‌گردد.

ماده ۲ـ در آمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف ـ از حقوق پرسنل:

۱ـ امراء و افسران ارشد ماهانه یکهزار و پانصد (۱۵۰۰) ریال.

۲ـ افسران جزء و همافران ماهانه یکهزار (۱۰۰۰) ریال.

۳ـ درجه داران ماهانه پانصد (۵۰۰) ریال.

ب ـ از بودجه وزارت جنگ:

معادل سهم برداشت شده از حقوق هر یک از پرسنل بشرح مندرج در بند بالا.

مادة ۳ـ وجوه پس انداز از طرف ارتش شاهنشاهی بصورت سپرده ثابت و بنام صاحب پس انداز اعم از سهم پرسنل و سهم وزارت جنگ بطور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره آن برابر مقررات بانکی و با توافق وزارت جنگ و بانک سپه محاسبه و بموجودی صاحب پس انداز افزوده می‌شود.

مادة ۴- وجودهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران، همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی پس انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت در ارتش شاهنشاهی (بازنشستگی، معلولیت، باز خرید و انتقال) با بهره متعلقه به آنان پرداخت خواهد شد.

تبصره ـ استعفاکنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق آنان کسر شده است باضافه بهره متعلقه به آن خواهند داشت.

مادة ۵ـ در صورت فوت صاحبان پس انداز وجوهی که بنام آنان پس انداز شده است اعم از پرداختی مپرسنل و پرداختی وزارت جنگ با بهره متعلقه بطور مساوی بین وراث آنان تقسیم خواهد شد.

تبصره ۱ـ منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که برابر قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی استحقاق دریافت مستمری دارند.
تبصرة ۲ـ در صورتیکه متوفی فاقد وراث مندرج در تبصرةیک این ماده باشد سهم پرداختی او و بهره متعلقه به آن جز ما ترک متوفی محسوب می‌شود.

مادة ۶ـ بموجودی حساب پس انداز و بهرةمتعلقه به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

مادة ۷ـ کسر و تودیع وجوه مذکور در مادة۳ این قانون در مورد سهم پرسنل از اول سال ۱۳۵۱ و در مورد سهم وزارت جنگ از اول سال ۱۳۵۲ بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

مادة ۸ـ آنقسمت از وجوه پس انداز بابت سهم وزارت جنگ و بهره آن که طبق مقررات این قانون به پرسنل یا وراث مستمری بگیر آنان قابل پرداخت نیست بترتیبی که بنابر پیشنهاد وزارت جنگ بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید برای کمک بورثه شهداء و بازماندگان صغیر افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

مادة ۹ـ بانک سپه موظف است برابر آئین نامه‌ای که با موافقت بانک مذکور بتصویب وزارت جنگ می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان پس انداز به آنان وام پرداخت کند.

شرایط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلقه در آئین نامه مزبور تعیین می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۱ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بتاسیس صندوق پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و امور رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام روح الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بتاسیس صندوق

پس انداز افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور موادرای می‌گیرم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۱ـ صندوق پس انداز افسران، همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی توسط وازرت جنگ در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تاسیس می‌گردد.

رئیس ـ در مادة اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده مادة دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲ـ در آمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف ـ از حقوق پرسنل

۱ـ امراء‌و افسران ارشد ماهانه یکهزار و پانصد (۱۵۰۰) ریال.

۲ـ افسران جزء و همافران ماهانه یکهزار (۱۰۰۰) ریال.

۳ـ درجه داران ماهانه پانصد (۵۰۰) ریال.

ب ـ از بودجه وزارت جنگ.

معادل سهم برداشت شده از حقوق هر یک از پرسنل بشرح مندرج در بند بالا.

رئیس ـ در مادةدوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده مادةسوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳ـ وجوه پس انداز از طرف ارتش شاهنشاهی بصورت سپرده ثابت و بنام صاحب پس انداز اعم از سهم پرسنل و سهم وارت جنگ بطور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره آن برابر مقررات بانکی و با توافق وزارت جنگ و بانک سپه محاسبه و بموجودی صاحب پس انداز افزوده می‌شود.

رئیس ـ در مادة سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده مادة چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة ۴ـ وجوهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران، همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی پس انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت در ارتبش شاهنشاهی (باز نشستگی، معلولیت، بازخرید و انتقال) با بهره متعلقه به آنان پرداخت خواهد شد.

تبصره ـ استعفا کنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق آنان کسر شده است باضافه بهره متعلقه به آن خواهند داشت.

رئیس ـ در مادة ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده مادة پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة ۵ـ در صورت فوت صاحبان پس انداز وجوهی که بنام آنان پس انداز شده است اعم از پرداختی پرسنل و پرداختی وزارت جنگ با بهره متعلقه بطور مساوی بین وراث آنان تقسیم خواهد شد.

تبصرة ۱ـ منظور از وراث مذکور در این ماده کسانی می‌باشند که برابر قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی استحقاق دریافت مستمری دارند.
تبصرة۲ـ در صورتیکه متوفی فاقد وراث مندرج در تبصره یک این ماده باشد سهم پرداختی او وبهره متعلقه به آن جزو ما ترک متوفی محسوب می‌شود.

رئیس ـ در مادة ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده مادة ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۶ـ بموجودی حساب پس انداز و بهرة متعلقه به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

رئیس ـ در مادة ۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) مادة ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۷ـ کسر و تودیع وجوه مذکور در ماده ۳ این قانون در مورد سهم پرسنل از اول سال ۱۳۵۱ و در مورد سهم وزارت جنگ از اول سال ۱۳۵۲ بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس ـ در مادة۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

مادة ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ـ آنقسمت از وجوه پس انداز بابت سهم وزارت جنگ و بهره آن که طبق مقررات این قانون به پرسنل یا وارث یمستمری بگیر آنان قابل پرداخت نیست بترتیبی که بنابر پیشنهاد وزارت جنگ بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید برای کمک بورثة شهداء و بازماندگان صغیر افسران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

رئیس ـ در مادة ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در مادة۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۹ـ بانک سپه موظف است برابر آئین نامه‌ای که با موافقت بانک مذکور بتصویب وزارت جنگ می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان پس انداز به آنان وام پرداخت کند.

شرایط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلقه در آئین نامه مزبور تعیین می‌گردد.

رئیس ـ در مادة ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد.) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده یمشود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به لایحه تاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به لایحه تاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور

رئیس ـ گزارش شور اول تاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور مطرح است قرات می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۱/۹/۲۲ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة۴۸۹۶۲ ـ ۵۱/۹/۲۱دولت راجع بتاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۹/۲۱ تقدیم گردیده بوده مورد رسیدگی قرار داد و عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور

مادة ۱ـ بمنظور تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و درجه داران کادر ثابت و وظیفه، افراد کادر ثابت و همردیفان و غیر نظامیان رسمی ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور و همچنین افسران و کارمندان بازنشسته و عائله درجه یک آنان و مستمری مبیگران در مقابل هر نوع بیماری و زایمان سازمانی بنام سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور در وزارت جنگ تاسیس و بر طبق اساسنامه ایکه بتصویب کمیسیونهای دارائی و جنگ مجلسین خواهد رسید اداره می‌گردد.

تبصرة۱ـ از نظر این قانون عائله درجه یک عبارت از همسر و فرزندان تحت تکفل می‌باشد.
تبصرة ۲ـ از محل وجوه صندوق بیمه افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور برای اجرای برنامه‌های درمانی در صورت ضرورت سرمایه‌ای بنا به تشخیص وزارت جنگ بدون بهره در اختیار این سازمان یگذارده می‌شود. و این سرمایه باید بتدریج بصندوق بیمه در بانک سپه مسترد و بحساب مربوط برگشت شود.

مادة ۲ـ هزینه خدمات درمانی اشخاص مذکور در تبصره یک مادة یک معادل شش در صد حقوق ماهانه افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور می‌باشد. (حقوق ماهانه در مورد شاغلین عبارت از وجوهی است که کسور بازنشستگان و مستمری بگیران مبلغ دریافتی آنان است). که بترتیب زیر تامین خواهد شد:

الف ـ در مورد شاغلین:

۱ـ افسران و کارمندان تابع قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی معادل ۳% حقوق ماهانه آنان از محل بودجه وزارتجنگ و ژاندارمری کل کشور و ۲% از محل حق بیمه حوادث افسران و کارمندان سازمانهای مذکور تامین می‌شود و یک در صد بقیه از حقوق افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۲ـ کارمندان غیر نظامی رسمی ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور معادل ۴% حقوق ماهانه آنان از محل بودجه وزارتجنگ و ژاندارمری کل تامین و ۲% بقیه از حقوق کارمندان مزبور کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

ب ـ در مورد عائله مستمری بگیران شهداء:

معادل ۶% حقوق مستمری آنان از محل بودجه وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور تامین و بسازمان پرداخت خواهد شد.

تبصره ـ بتدریج که سازمان در هر یک از نقاط کشور آمادگی خود را برای خدمات درمانی عائله افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور اعلام می‌نماید حق درمانی سهمی افسران و کارمندان شاغل وسیله وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور و حق درمان سهمی افسران و کارمندان باز نشسته و مستمری بگیر بترتیب مقرر در بندهای الف و ب این ماده وسیله بانک سپه از محقوق آنان کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد. بنحویکه استفاده کنندگان از خدمات درمانی بتوانند حداکثر در مدت یکماه پس از کسر اولین حق درمان مقرر از تسهیلات آن استفاده نمایند.

مادة ۳ـ نحوةاستفاده از خدمات درمانی و حدود کمکها و میزان مشارکت بیماران در هزینه‌های درمانی و همچنین تعرفه حق الزحمه پزشکان و هزینه‌های بیمارستانی طبق آئین نامه ایکه بتصویب شورایعالی سازمان خواهد رسید تعیین می‌گردد.

تبصره ـ ترتیب تشکیل شورایعالی و وظایف آن در اساسنامه سازمان تعیین می‌گردد.

مادة۴ـ پدر و مادر و برادران و خواهران تحت تکفل افسران و کارمندان شاغل و بازنشسته ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل و همچنین کارمندان غیر نظامی رسمی سازمانهای مذکور در صورت تمایل می‌توانند با پرداخت هزینه خدمات درمانی بطور نقدی طبق تعرفه‌ای که از طرف سازمان تعیین خواهد گردید از تسهیلات درمانی سازمان استفاده نمایند.

مادة ۵ـ در آمد سازمان از پرداخت مالیات بر در آمد و عوارض معاف است و سازمان از پرداخت هزینه دادرسی معاف می‌باشد و همچنین استفاده کنندگان از مقررات این قانون که بمنحوی از انحاء از سازمان کمک درمانی دریافت می‌کنند نسبت بوجوه دریافتی از پرداخت هر گونه مالیات و عوارض معاف خواهند بود.

مادة ۶ـ مقررات این قانون دربارةژاندارمری کل کشور و همچنین در مورد عائله درجه یک افسران و درجه داران و پاسبانان کادر ثابت و وظیفه و همردیفان و غیر نظامیان شهربانی کل کشور نیز از تاریخ تامین اعتبار لازم قابل اجرا می‌باشد:

تبصرة ۱ـ هزینه خدمات درمانی کارکنان شهربانی کل کشور بترتیب زیر تامین خواهد شد.

۱ـ معادل ۴% (چهار درصد) حقوق ماهانه آنان از محل بودجه شهربانی کل کشور و ۲% (دو درصد) از محل حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته و مستمری بگیر مشمول این قانون کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۲ـ در مورد عائله مستمری بگیر شهداء:

معادل ۶% (شش درصد) حقوق مستمری آنان از محل بودجه شهربانی کل کشور تامین و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۳ـ استفاده از خدمات درمانی در مورد کارکنان شهربانی کل کشور شش ماه پس از تامین اعتبار خواهد بود، لیکن وجوهی که از تاریخ تامین اعتبار طبق مقررات این قانون از حقوق کارکنان کسر و همچنین وجوهی که از محل بودجه شهربانی کل کشور پرداخت می‌گردد بعنوان سرمایه اولیه شهربانی کل کشور موضوع تبصرة ۲ مادة یک این قانون در اختیار سازمان گذارده می‌شود.

تبصره ۲ـ مقررات مادة۴ این قانون در مورد پدر و مادر و برادران و خواهران تحت تکفل کارکنان شهربانی کل کشور نیز قابل اجرا می‌باشد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۱/۹/۲۲ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه تاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از مکمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳۵۱/۹/۲۲ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع بتاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و عینا تصویب کرد. اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۱/۹/۲۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بتاسیس سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور امور رسیدگی قرار داد و عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری ـ دکتر حیدرقلی برومند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادةاول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱ـ بمنظور تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و درجه داران کادر ثابت و وظیفه، افراد کادر ثابت و همردیفان و غیر نظامیان رسمی ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور و همچنین افسران و کارمندان باز نشسته و عائله درجه یک آنان و مستمری بگیران در مقابل هر نوع بیماری و زایمان سازمانی بنام سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور در وزارت جنگ تاسیسی و بر طبق اساسنامه ایکه بتصویب کممیسیونهای دارائی و جنگ مجلسین خواهد رسید اداره می‌گردد.

تبصرة۱ـ از نظر این قانون عائله درجه یک عبارت از همسر و فرزندان تحت تکفل می‌باشد.
تبصرة ۲ـ از محل وجوه صندوق بیمه افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور برای اجرای برنامه‌های درمانی در صورت ضرورت سرمایه‌ای بنا بتشخیص وزارت جنگ بدون بهره در اختیار این سازمان گذارده می‌شود. و این سرمایه باید بتدریج بصندوق بیمه در بانک سپه مسترد و بحساب مربوط برگشت شود.

رئیس ـ در مادةاول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه تاسیس سازمان خدمات درمانی عائله درجه یک افسران نظر باینکه در مادة ۶ این لایحه استفاده عائله افسران و درجه داران شهربانی کل کشور نیز پیش بینی شده است لذا پیشنهاد می‌نماید عنوان لایحه بشرح زیر اصلاح و در مواد و بخش‌های مربوط هر جا که لازم باشد این اصلاح بعمل آید: «قانون تاسیسی سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و کارمندان کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی».

یزدان پناه.

رئیس ـ مادة دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲ـ هزینه خدمات درمانی اشخاص مذکور در تبصرة یک مادةیک معادل شش درصد حقوق ماهانه افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری مکل کشور می‌باشد. (حقوق ماهانه در مورد شاغلین عبارت از وجوهی است که کسور بازنشستگی بآن تعلق می‌گیرد و در مورد بازنشستگان و مستمری بگیران مبلغ دریافتی آنان است) که بترتیب زیر تامین خواهد شد:

الف ـ در مورد شاغلین:

۱ـ افسران و کارمندان تابع قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی معادل ۳% حقوق ماهانه آنان از محل بودجه وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور و سازمانهای مذکور تامین می‌شود و یک درصد بقیه از حقوق افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۲ـ کارمندان غیر نظامی رسمی ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور معادل ۴% حقوق ماهانه نآنان از محل بودجه وزارتجنگ و ژاندارمری کل تامین و ۲% بقیه زا حقوق کارمندان مزبور کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

ب ـ در مورد بازنشستگان ومستمری بگیران:معادل ۴% حقوق ماهانه آنن از محل بودجه وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور تامین و دو درصد بقیه از حقوق افسران و کارمندان بازنشسته و مستمری بیگر (باستثنای عائله شهداء) کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

پ ـ ندر مورد عائله مستمری بگیرد شهداء:

معادل ۶% حقوق مستمری آنان از محل بودجه وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور تامین و بسازمان پرداخت خواهدشد.
تبصره ـ بتریج که سازمان در هر یک از نقاط کشور آمادگی خود را برای خدمات درمانی عائله افسران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور اعلام می‌نماید حق درمانی سهمی افسران و مکارمندان شاغل وسیله وزارت جنگ و ژاندارمری کل کشور و حق درمانی سهمی افسران و کارمندان بازنشسته و مستمری بگیر بترتیب مقرر در بندهای الف و ب این ماده وسیله بانک سپه از حقوق آنان کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد. بنحویکه استفاده کنندگان از خدمات درمانی بتوانند حداکثر در مدت یکماه پس از کسر اولین حق درمان مقرر از تسهیلات آن استفاده نمایند.

رئیس ـ در مادة دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

مادة سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۳ـ نحوةاستفاده از خدمات درمانی و حدود کمکهای و میزان مشارکت بیماران در هزینه‌های درمانی و طبق آئین نامه ایکه بتصویب شورایعالی سازمان خواهد رسید تعیین می‌گردد.

تبصره ـ ترتیب تشکیل شورای عالی و وظایف آن در اساسنامه سازمان تعیین می‌گردد.

رئیس ـ در مادةسوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) مادةچهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۴ـ پدر و مادر و برادران و خواهران تحت تکفل افسران و کارمندان شاغل و بازنشسته ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل و همچنین کارمندان غیر نظامی پرداخت هزینه خدمات درماین بوطر نقدی طبق تعرفه‌ای که از طرف سازمان تعیین خواهد گردید از تسهیلات درمانی سازمان استفاده نمایند.

رئیس ـ در مادة چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) مادة پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۵ـ در آمد سازمان از پرداخت مالیات بر در آماد و عوارض معاف است و سازمان از پرداخت هزینه دادرسی معاف می‌باشد و همچنین استفاده کنندگان از مقررات این قانون که بنحوی از انحاء از سازمان کمک درمانی دریافت می‌کنند نسبت بوجوه دریافتی از پرداخت هر گونه مالیات و عوارض معاف خواهند بود.

رئیس ـ در مادة ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) مادة ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۶ـ مقررات این قانون دربارة ژاندارمری کل کشور و همچنین در مورد عائله درجه یک افسران و درجه داران و پاسبانان کادر ثابت و وظیفه و همردیفان و غیر نظامیان شهربانی کل کشور و افسران و کارمندان و درجه داران و پاسبانان بازنشسته و عائله درجه یک آنان و مستمری بیگران شهربانی کل کشور نیز از تاریخ تامین اعتبار لازم قابل اجرا می‌باشد:

تبصرة ۱ - هزینه خدمات درمانی کارکنان شهربانی کل کشور بترتیب زیر تامین خواهد شد.

۱ـ معادل ۴% (چهار درصد) حقوق ماهانه آنان از محل بودجه شهربانی کل کشور و ۲% (دو درصد) از محل حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته و مستمری بگیر مشمول این قانون کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۲ـ در مورد عائله مستمری بگیر شهداء:

معادل ۶% (شش درصد) حقوق مستمری آنان از محل بودجه شهربانی کل کشور تامین و بسازمان پرداخت خواهد شد.

۳ـ استفاده زا خدمات در مانی در مورد کاکنان شهربانی کل کشور شش ماه پس از تامین اعتبار خواهد بود، لیکن وجوهی که از تاریخ تامین اعتبار طبق مقررات این قانون از حقوق کارکنان کسر و همچنین وجوهی که از محل بودجه شهربانی کل کشور پرداخت می‌گردد بعنوان سرمایه اولیه شهربانی کل کشور موضوع تبصرة ۲ مادة یک این قانون در اختیار سازمان گذارده می‌شود.

تبصرة ۲ـ مقررات مادة۴ این قانون در مورد پدر و مادر و برادران و خواهران تحت تکفل کارکنان شهربانی کل کشور نیز قابل اجرا می‌باشد.

رئیس ـ در مادة ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح بودجه سازمان دفاع غیر نظامی کشور برای سال ۱۳۵۱ بوسیله اقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۷- تقدیم لایحه اصلاح بودجه سازمان دفاع غیر نظامی کشور برای سال ۱۳۵۱ بوسیله اقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

رئیس ـ اقای دکتر کاشفی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی) ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست لایحه اصلاح بودجه سازمان دفاع غیر نظامی را برای طرح و تصویب کمیسیون بودجه تقدیم می‌دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس - گزارش شور اول الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۱۳۵۱/۹/۴ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور و سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة۴۱۵۸۶ مورخ ۱۳۵۱/۸/۱۴ دولت راجع به الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۲۳ تقدیم و بشمارة۴۵۵ چاپ گردیده برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی

مادةواحده ـ تبصره ماده واحده قانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت به ماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب ۱۳۴۹/۲/۲۹ بعنوان تبصره یک محسوب می‌شود و تبصره زیر بعنوان تبصره دو به ماده واحده مزبور الحاق می‌گردد.

تبصرة۲ـ فوق العاده سختی خدمت مامورانی که در بخش مسلولین زندانهای شهربانی کل کشور خدمت می‌کنند چهل درصد علاوه بر میزان مقرر در این ماده قابل پرداخت می‌باشد.

مخبر کمیسیون کشور ـ غضنفری.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۱/۹/۱۴با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت بماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را تایید و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۳۵۱/۹/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بقانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت بماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را تایید و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها مو آقایانیکه موافقند خواهش یم کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه اصلاح قانون و واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به مؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون آبادانی و مسکن راجع به لایحه اصلاح قانون و واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به مؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳.

رئیس ـ گزارش شور اول لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی و مسکلن بمجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه هیجدهم آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شمارة ۴۸۵۲ ـ ۱۳۵۱/۳/۸ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع باصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که در جلسه ۱۳۵۱/۹/۱۴ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة۴۹۳ چاپ شده است مطرح کرد و با اصلاحاتی بشرح زیر بتصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳

مادة واحده ـ بدولت اجازه داده می‌شود از ابنیه و اراضی متعلق بخود که مورد احتیاج نباشد بمنظور اینجاد تاسیسات و استفاده بمؤسسات عام المنتعه خیریه ـ درمانی ـ فرهنگی ـ آموزشی ـ ورزشی ـ امدادی و اجتماعی که بصورت غیر انتفاعی اداره شوند بنا به پیشنهاد وزارت آبادانی و مسکن و تصویب هیات وزیران بدون اخذ بها واگذار نماید. ابنیه و اراضی واگذار شده و مستحدثات در آن عینا و متفعتا تحت هیچ عنوان قابلیت یانتقال بغیر ندارد.

تبصرة۱ـ مساحت زمین مورد تقاضا و مدت لازم برای ایجاد تاسیسات در آن به تشخیص وزارت آبادانی و مسکن باید متناسب با طرح مربوط باشد.
تبصرة۲ـ مؤسسه عام المنفعه تقاضا کننده زمین باید اعتبار لازم را برای اجرای طرح خود در اختیار داشته باشد.
تبصرة ۳ـ در صورتیکه ظرف مدت مقرر در تصویبنامه طرح مربوط اجرا نشود و یا بر خلاف منظوری که از واگذاری آن بوده است مورد استفاده قرار گیرد ابنیه و اراضی و مستحدثات واقع در آن بدولت مسترد خواهد شد.
تبصرة۴ـ در صورت انحلال یا رفع نیاز مؤسسه تقاضا کننده ابنیه و اراضی و مستحدثات واقع در آن بدولت مسترد خواهد شد.
تبصرة ۵ـ اراضی دولتی واقع در خارج زا محدوده شهرها از شمول مقررات این قانون مستثنی است و در مورد واگذاری آنها طبق قوانین و مقررات مربوط عمل خواهد شد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن - مهندس احتشام شهیدی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۱ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی بمؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که بشمارة۴۹۳ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون آبادانی و مسکن را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شواری ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به مؤسسات خیریه و درمانی مصوب اسفند ۱۳۴۳ را که بشمارة۴۹۳ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون آبادانی و مسکن را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصصی و مهارت حرفه‌ای

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به لایحه مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصصی و مهارت حرفه‌ای.

رئیس ـ گزارش شور اول آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۴ آذر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شمارة۴۷۰۸۶ مورخ ۱۳۵۱/۸/۲۷ مؤسسات کار آموزس و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای را که در جلسة روز سه شنبه ۵۱/۸/۳۰ تقدیم و بشماره ۴۶۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به آزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای

مادة واحده ـ بوزارت کار و امور اجتماعی اجازه داده می‌شود از متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و یا پرونانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای مبلغی متناسب با هزینه انجام آزمایشهای مربوط دریافت نماید و این وجوه دریافتی بدر آمد عمومی منتقل می‌گردد و دفتر مرکزی بودجه بر اساس پیش بینی وزارت کار و امور اجتماعی معادل مبلغ مزبور را به بودجه این وزارت اضافه می‌نماید.

آئین نامه مربوط به تشخیص نوع این مؤسسات و مشاغل فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای و همچنین مبلغ قابل دریافت در هر مورد از طرف وزارت کار و امور اجتماعی پیشنهاد و پس از تایید وزارت دارائی بتصویب هیئت وزریران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی علی اصغر قدردان.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ آذرماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بآزمایش متقاضیان پروانه‌های تشکیل مؤسسات کار آموزی و پروانه‌های صلاحیت فنی و حرفه‌ای و ارزیابی میزان تخصص و مهارت حرفه‌ای را مرود رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادةواحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم بکمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه.

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نیست به اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و پنجاه دقیقه صبح جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.