مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۱

فهرست مطالب:

جلسه ساعت ده صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجا زه - خانمها و آقا یان اشرفی - بهنیا- کاسمی - مجتبائی - مجتهدی - منصوریان – دکترتجدد- تربتی تژده -محمد جزایری- چلاجور- حجتی- رحیم زاده- دکتر ستوده- سعادت قدس نیا - سیفی- منصور صادقی- فرمان- قائمی- کاسمی- مجتبائی- مجتهدی- منصوریان – دکتر نصیری - هرزندی - یاسینی - یزد ی - اباصلتی - سلیلی - نائینی طبا - وحیدی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: محمد نوری - محمد پارسا - جعفرمنصوریان - حسین میرزالو - اسماعیل رحیمی لاریجانی - محمود شریفی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان محمد نوری - محمد پارسا - جعفرمنصوریان - حسین میرزالو - اسماعیل رحیمی لاریجانی - محمود شریفی.

رئیس - نطقهای قل ازدستورراشروع می‌کنیم.

آقای محمد نوری تشریف بیاورید.

محمد نوری - بنام یزدان پاک و بنام پاک اندیش آریامهر بزرگ.

جناب آقای رئیس - همکاران ارجمند - نمایندگان محترم دولت - خانمها و آقایان. درسرآغاز روزهای سال نو و مبادی تشکیل اولین جلسه علنی مجلس شورای ملی د ر دوهزاروپانصدوسی وهفتمین سال تاریخ شا هنشاهی قبل از شروع مطلب آغازگفتار از خداوند متعال استعانت می‌جوید. نمایندگان ملت ایران را در این پایگاه رفیع ملی توفیق خدمت توأم با طهارت و تقوی و منزه از آلامش و آلودگی و مصون از ریب و ریای بد اندیشان عنا یت فرما ید: و در اجرای منویات مقدس رهبر عالیقدر واند یشمند ایران شاهنشاه آریامهر که مقرون برفاه وآسایش ملک وملت وافتخار واعتبار میهن است موید وموفق گرداند. تا انشاءالله وظیفه و تعهداتی که در برابر مات ایران داریم درپناه عشق و ایمان بخدا و شاه ومیهن سرافرازانه ادا نمائیم، وگرانمایه شاهنشاهمان را که برای ملت ایران شرف و افتخار و سرافرازی آفرید و شأن و شوکت واحترام بخشید از ثمره تلاش خود خرسند و خشنود سازیم.

اجازه می‌خواهد. مطلبم را از دیداری غرور انگیز و اطمینان بخش ارگوشهٔ از خاک وطنمان از صفحات آذربایجان غربی و نوارهای مرزی غرب کشور شاهنشاهی آغاز کنم (احسنت) در-حالیکه عزیزترین توشته‌ها و گانبهاترین ره آوردها را نصیب گرفته وبارمغان آورده‌ام. یعنی ایمان و اعتقاد راسخ و راستین و اراده وتصمیم قاطع وخلل ناپذیری هموطنان غیور واصیل وشاهپرست کرد از دیار آریائی نژادان غرب کشور. مردم و دیاریکه افزونتر ازسی قرن تمدن وفرهنگ ونظام دیرین شاهنشاهی را از معبرهای طویل وتا ریک قرون واعصا ر عبورد اده‌اند ۰ سرافرازانه بدوران پرافتخار و درخشان آریا مهری پیوند زده‌اند. ایمان و اعتقاد محکم: باستواری کوه‌های سرکش و تسلیم ناپذیر غرب ایران و رفیع و والا چون ستیغ قله‌های آسمان سای آن د یا رآهورائی.

آنجا اگر نبضی درحرکت است و قلبی درطپش بعشق شاه است وآهنگ حب وطن: آنجا یکپارچگی و شکوه پیوند شاه وملت از اعماق تاریخ سرچشمه گرفته و در دلها می‌جوشد. ونمودار پایمردی وشجاعت و دلیری گذشتگان و نیاکانی است که دراین نوارهای مرزی برای حفظ استقلال میهن و استمرار نظام شاهنشاهی از نثار جان دریغ نورزیده‌اند. این نه تعصب است ونه ناشی از حمیت غرور ملی اگر بگویم: بسیاری از مهاجمان و جهانخواران زمان درپای صخره‌های سخت و سهمگین و در پیچ وخم گردنه‌های این دیار اهورائی سربخاک سیاه نیستی ساییده‌اند.

آنجا سخن از لهجه و تیره وآئین و قبیله نیست. استقلال و اعتبار میهن مطرح است و کهن آیین جاویدان نظام شاهنشاهی نظامی که به همه نسلها ودوره‌های تاریخ تعلق دارد نظامی که در طول زمان ۰ پیشوا، رهبر، مرشد، مظهر ومرکز وحدت قومی و سرپناه ومامن تیره‌ها آئجنها و سنتهای این سرزمین زنده ویزدانی بوده وجاویدان خواهد بود.

از همین دیدگاه و برمبنی همین عقیده و ایمان ملت ایران زمین گذشته وحال وآینده خود را در آینه زمان نگریسته و می‌نگرد ۰ وهرکه جزاین اندیشه کند ایرانی نیست.

آرزو می‌کردم نمایندگان محترم ملت دراین سفر و درسیر سرزمینهای آریائی و آهورائی غرب کشور شاهنشاهی همراه من بودند شهرها و روستاها را سواره وپیاده می‌پیمودند آنگاه از دیدار سیماهای مصمم و استوار در راه حفظ افتخارات دوران آریا مهری وبازوان پرتوان وپنجه‌های پولادین مردم آن سامان دربرابر یاوگوئی اهرمن صفتان بوجد و سرور می‌آمدند. حقیقتا غرور انگیز است دیار و دیدار مردمانی که قلبشان آکنده از عشق شاه وروحشان زنده بمهر میهن است (احسنت).

طبعا برای مردمانی با این پیوند استوار و رابطه عمیق بانظام شاهنشاهی. رویه عوامل استعمار سرخ و سیاه یعنی دشمنان واقعی وحدت وملیت ایران که در این اواخر شاهد مظاهر ونتایج ناگوارآن بودیم تاسف آور وغیرقابل تحمل است. آن هم در زمانی که انقلاب مقدس وسازنده شاه و مردم با بهره بخشی وشکوفائی قابل لمس و رویی خود تمام گروهها را از برکت ومواهب بیکرانش بهره مند ساخته و هرکسی سهم واقعی خود را ازمحتوی وسیع و فراگیرآن د ریافت کرده است.

در زمانی که کشاورزان و روسنائیان سراسر کشور زنجیر اسارت و بندگی رژیم ارباب و رعیتا را پاره کرده‌اند و در مزارع و کشتزارهای خود خدای خانه خویشتنند. درزمانی که کارگران مملکت ازقید استثمار رسته و درسود و سرمایه و دسترنج خود صاحبند وسهیم.

درزمانی که نیمی از جمعیت ایران یعنی خواهرانو مادران ما قید بیکاری و مفلوجی راگسسته‌اند آزادو سربلند در صف سازندگان ایران آباد نقش خود را در فعالیتهلای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی ومیهن خود ایفا می‌کنند:درزمانی که در دور افتاده ترین روستاهای کشور سپاهبان انقلاب ۰ مشعلداران نورو معرفت: خانه‌های فرهنگ روستائی: شرکتهای تعاونی وسهامی زراعی: انجمنهای ده و خانه‌های انصاف: مظاهر خود را در تنویر افکار روستائیان و تسکین آلام نیازمندان بکارگرفته‌اند ۰ خلاصه در زمانی که ملت ایران یکپارچه ومتحد درزیر لوای حزب فراگیر رستاخیز ملت ایران در پشت سرکاروان سالار عظیم الشان خود گام در راه مقصود و نیل بدنیای تمدن بزرگ دارد. بعد از این همه تحول و تکامل و ترفی و پیشرفت استعمار کهنه و نو ۰ و ارتجاع سرخ و سیاه درصدد دست و پا کردن عوامل و عناصر مزدور است وبرای رجعت ملت ایران بدوران ادبار وسیه روزی و تیره بختی ایام قبل ازسلطنت شاهنشاهان پهلوی بشیوه دسیسه بازی و تفرقه اندازی متوسل می‌شود: این سبو بشکست و این پیمانه ریخت این یک واقعیت ملموس و قابل درک است که دیگر ملت ایران در عرصه شطرنج کارزار جهانی و در برابر سوداگران وشکارچیان ثروتهای ملی مهره مات و بیدفاع و مرغ پاوپر در دام نیست ۰ این مهره را دیگر قدرتهای بیگانه و آزمندان جهان و مزدوران اجنبی نمی گردانند.

این اراده و ارشاد و رهبری فرمانده دلسوز و داهیایران شاهنشاه آریا مهر است که قواعد حرکت اجتماعی مارا نظام می‌بخشد و قوایم سیاست مستقل ملی و خط مشی ملت ایران را سامان می‌دهد. تلاشی دیوانه وار استعمار سرخ و ارتجاع سیاه برای برهمزدن آرامش و آسا یش ملت ا یران غیر از ا یجا د تنفروانزجار وتحریک احساسات مردم حقشناس ایران نتیجه و انعکاس دیگری ندارد. مرزنبشینان و مرز داران غیور کرد طی تلگرافات ونامه هایمتعدد ضمن اعلام آمادگی برای مقابله با عوامل ارتجاع و برهمزنان امنیت داخلی این ماموریت پرافتخار را بمن داده‌اند تا دراین پایگاه رفیع ملی و در محضر نمایندگان ملت ایران اعلام دارد ۰ که مرزداران وآریائی نژادان غرب ایران رسالت ابدی خود را در مقام پاسداری کهن آئین نظام شاهنشاهی و در مقابله با هرنوع دسیسه و نیرنگ سیاه و سرخ استعمار با ایثار خون خود پایداری کرده و در زیر لوای رستاخیز ملت ایران سرزمین خود را بصورت پایگاه جاویدان افکارشاهپرستی وآزمایشگاه اثبات حقانیت قانون اساسی و اصول انقلابی مقدس شاه ومردم و پایگاه پایدار حفظ وحدت ملی پاسداری و نگهبانی نمایند ۰ مرد و زن، پیر وجوان یکدل و یکزبان می‌گویند آریامهرا: نرود از دل ما مهر شهنشاه برون –تا که خون در رگ ودر پیکر خود جان داریم - جاوید شاهنشاه آریا مهر پاینده باد میهن ما ایران (احسنت).

در پایان عرایضم. مواردی از خواسته‌ها ونیازهایحوزه انتخابیه خود بوکان را مطرح و توجه نمایندگان محترم دولت را به این ضرورتها معطوف می‌دارد.

۱ - بطوریکه ضمن صحبتهای قبلی درمورد راههای روستائی اشاره شده منطقه بوکان یک منطقه وسیع وپر برکت کشاورزی است از نظر تولیدات کشاورزی ودامی تنها منطقه ایست در استان آذربایجان که از مرحله خود کفائی عبور کرده صادرات کشاورزی ودامی خود را به اغلب شهرستانها و استانهای دیگر صادر می‌کند. روی این اصل راههای روستائی از نظر ارتباط روستائیان با بوکان و بازار فروش فرآورده‌های زراعتی ودامی از یک اهمیت کاملا حیاتی برخوردار است ۰ بمنظور تسریع درا مر راهسازی مناطق روستائی وضمنأجلب مشارکت مردم محل پیشنهاد می‌شود وزارت راه وترابری از ماشین آلات راه سازی که در اختیار دارد بمدیر کل راه سازی دراستان آذربایجان غربی دستور دهد برای مدت یک ماه ونیم تا دو ماه یکدستگاه بولدوزر و یک دستگاه غلطک جاده صاف کنی در اختیار اعضاء انجمن شهر وشهرستان بوکان قراردهد. اطمینان دارد با اشتیاق واستعدادی که مردم محل در مشاکت و همکاری دارند در این مدت مشکل راه روستائی منطقه بوکان حل خواهد شد ووزارت راه وترابری در منطقه بوکان دیگر با مشکل راه روستائی مواجه نخواهد بود لذا از مقام محترم وزارت راه وترابری تقاضا می‌شود این پیشنهاد را در اسرع وقت مورد توجه قرار دهند تا در موقع مقتضی از خودیاری و مشارکت کشاورزان و روستائیان محل استفاده شود.

۲ - مسئله تامین برق وروشنائی از چنان ضرورت استثنائی برخوردار است که فکر می‌کنم پا بپای مسئله آب آشامیدنی درتمام شهرها و بخشها حل شده باشد.

(چون فعل اتامین برق و روشنائی درروستاها مطرح است) اما هنوز قسمتی از ساکنین شهر بیست وپنجهزارنفری بوکان از برق وروشنائی محرومند. واین موضوع ضمن شکوائیه‌های مکرر ومستمر از طرف مردم قسمت خاموش بوکان دنبال می‌گردد از مقام محترم وزارت نیرو تقاضا می‌شود مستدعیات مکرر اهالی قسمت خاموش بوکان از طریق ادارات برق بوکان و میاندوآب مورد توجه قرار گیرد.

۳ - در یکصدوچهلمین جلسه علنی مجلس شورایملی بعنوان نطق قبل از دستور اشاره شد که از محل اعتبار تبصره‌های ۱۹ وه۴ که در اختیار نمایندگان مجلس گذاشته شده مبلغ دوصدهزار تومان در مقابل یکصدو نود هزار تومان سهم مشارکت وخودیاری مردم محل بمنظور تامین برق روستاهای ۱ علی آباد و ۲ میرآباد ۳ کلیه حومه بوکان سرمایه گذاری و در بانک کشاورزی بوکان تودیع گردیده است ۰ با استفاده از تعطیلات نوروزی که بحوزه انتخابیه‌ام بوکان رفته بودم معلوم شد مبلغ تودیعی هم چنان در بانک کشاورزی ودر حساب انجمنهای دهات فوق دست نخورده وباقی مانده است واز طرف اداره برق منطقه‌ای میاندوآب وشعبه آن در بوکان در این مورد اقدامی بعمل نیامده است از نظر تشویق کشاورزان و روستائیان بسرمایه گذاری و مشارکت در این قبیل مسایل عمرانی اولی بود این موضوع با سرعت ودقت مورد توجه برق منطقه‌ای میاندوآب قرارگیردعنایت جناب آقای وزیر نیرو را باین مطلب معطوف می‌دارد- ازتوجهی که نمایندگان محترم بعرایضم معطوف داشتند. متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای پارسا تشریف بیاورید.

محمد پارسا - پنج دقیقه از وقتم را به آقای منصوریان و چهار دقیقه به آقای میرزالو می‌دهم.

بنام خداوند متعال و بنام نامی شاهنشاه محبوب آریامهر، جناب آقای رئیس - همکاران ارجمند، روز بیست و سوم فروردین ماه سال جاری دهها هزار نفر از سلحشوران لر افراد نیروی پایداری لرستان که مهر وطنو شاه درجانشان باشیر اندرون شده بود در اجتماع بسیار عظیم و شکوهمندی که در میدان ششم بهمن خرم آباد ترتیب یافت اقدامات ضد میهنی کارگزاران استعمار راست و چپ و اخلال گریهای گروهی معدود و فریب خورده را شدیدا محکوم نمودند وضمن اعلام همبستگی هرچه بیشتر باهدف‌های انقلاب و اصول سه گانه حزب رستاخیز ملت ایران یعنی نظام شاهنشاهی - قانون اماسی - وانقلاب شاه و ملت مجازات اخلال گران را خواستار شدند و آمادگی کامل خود را برای مقابله با دسائس استعمار و جانبازی در راه شاه ومیهن اعلام داشتند در این اجتماع عظیم وپرشکوه نما یندگان گروههای مخلف افراد نیروی پا یداری با ایراد نطق‌های پرشور و هیجان انگیز که از احساسات قلبی و شاهدوستانه آنان سرچشمه می‌گرفت فریاد خروش خویش را در فضای رستاخیز طنین افکن ساختند.

در قطعنامه ایکه بهمین منظور صادر کردند بار دیگر پیوند ناگسستنی خود را بارهبر داهی انقلاب شاه وملت تجدید نمودند.

براستی دراین هنگام که پیشرفت‌های همه جانبه ایران - وحدت ویک پارچگی ملت ایران موضع سیاسی کشور مان درجهان سیاست‌های استعماری راست وچپ را خشمگین کرده و این خشم موجب شده که در روند مطلوب انقلاب مقدس شاه و ملت ایجاد اخلال وآشوب نمایند. این کارگزاران استعمار و اربابان ازخدا بی خبر آنان باید بدانند که ملت ایران باوجود امنیت وثبات وضع سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرصت بزرگی که این امر برای اجرای برنامه‌های عمرانی وآبادانی داده است ورهبری مدبرانه شاهنشاه آریا مهر و ترقیات و پیشرفتهای تحسین آمیزی که نصیب ملت ایران گردیده است هر اقدام شیطانی و تلاش مذبوحانه علیه ایران را محکوم می‌سازد. (صحیح است)

اینجانب به نمایندگی ازطرف صدها هزار نفر مردو زن غیور ووطن پرست لرستانی که در کوهها و کوهپایه‌های غرب کشور شاهنشاهی بفرماندهی شاهنشاه آریا مهرچون د یگرهموطنان عزیزد رسا یه امنیت وآسا یش وعدالت پهلوی با افتخار زیست می‌کنند می‌گویم که در عصر رستاخیز راه ما راه رستا خیز، هدف ما تمدن بزرگ وآرمان ما آرمان شا هنشاه است ۰ وآرمان بزرگ شاهنشاه ساختن ایرانی بزرگ و آبادان و ملتی توانا و پرهیزکارو مرفه است.

ودرتحقق آرمان والای انسانی شاهنشاهمان جان برکف نها شدایم و بسوی فردای سعادتمند تر و بهتری پیش می‌رویم و ازهیچ توطئه و دسیسه‌ای هراس نداریم چون ما ملتی با ایمان و اعتقاد برسالت شاهنشاه و رسالت خود هستیم و هرگز نخواهیم گذاشت پهنه گسترده ایران زمین جولانگاه گروه معدودی اوباش و فریب خورده و اخلال گر و شیطان صفت و نغمه گر استعمارگردد.

چرا که تلاش مذبوحانه اس! عمار در جامعه ما محکوم است.

اینک اهم نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام را باستحضار میرسانم وتقاضای عطف توجه دارم.

۱ – با توجه به مطالبی که در یکی ازجلسات اسفند ماه ۲۵۳۶ د ر مورد راه فرعی سپیدشت - خانمان خانی - کمالوند - عرض شد از جناب صالحی وزیر محترم راه وترابری تقاضا دارم دستور فرمایند در این خصوص اقدام فوری بعمل آید شاید انشا الله پس از هفت سال که از شروع آن می‌گذرد این طلسم شکسته شود و مردم روستاهای چهار بخش ززوماهرو - زاغه - باپی -حومه از عسرت نجات یابند.

۲ - از جناب آقای وزیر محترم نیروتقاضا دارم در مورد روشنائی روستاهای بزرگ مسیر خط سرتاسری ازحسنیه مرکز بخش الوارگرمسیری تا شهر خرم آباد دستورلازم صادر فرمایند.

۳ - از جناب آقای اقبال استاندار محترماستان لرستان که درسرکشی خود از بخش‌های ویسیان ملاوی - الوارگرمسیری درمورد رفع نیازمندیها و نارسائیها از قبیل تامین آب لوله کشی تامین برق روستاها - واحداث راههای روستائی وسایر نیا زمندیها دستور لازم صادر فرموده‌اند صمیمانه تشکرمیکنم بیش ازاین تصدیع نمی‌دهد.

جاوید شاهنشاه آریامهر - پا ینده ایران عزیز (احسنت)۰

رئیس - آقای منصوریان تشریف بیاورید.

جعفر منصوریان - جناب آقای رئبس، همکا ران ارجمند ازشماردوچشم یک تن کم و ز شمار خرد هزاران بیش امیراسدالله علم مردی که بیش از ۳۳ سال در مقام‌های مختلف مملکتی خدمتگزار صدیق و امین شاهنشاه بود، از میان ما رفت (مهندس صائبی - خدا رحمتش کند).

امیراسدالله علم فرزند امیر شوکت الملک علم هنگاممرگ ۵۹ سال داشت و او روز جمعه ۲۵ فروردین ۲۵۳۷در نیزیورک در پی یک بیماری ممتد دیده از جهان فروبست امیراسدالله علم وزیر پیشین دربارشاهنمشاهی و نخست وزیر اسبق رجلی مردم دوست و مردم دار بود و بهمین مناسبت در مراسم تشییع امروز اووجوعمختلف اهالی از روحانیون و اصناف و بازاریان و کارگران و کارمندان و قضات و وکلا وشخصیت‌های کشوری و لشگری شرکت کرده بودند ۰ (صحیح است)

متن تلگرام تسلیت شاهنشاه معظم و علیاحضرت شهبانوی ایران به همسر امیراسدالله علم نشان دهنده میزان تکدر خاطر مبارک ملوکانه ازاین ضایعه می‌باشد.

امیر اسدالله علم خدمتگزار ی صدیق و مقرب شاهنشاه بود و او در زمانی که سرپرستی املاک سلطنتی را بعهده داشت مجری اوامر شاهنشاه در تقسیم املاک سلطنتی بود.

او اولین نایب الولیه موقوفات خاندان پهلوی و مجری اوامرخیرخواهانه شا هانه ونخست وزیری بود که در زمان او اصلاحات ارضی بفرمان شاهنشاه و ۶ اصل اول انقلاب اجرا شد. علم محبوبیتی خاص دربین همه طبقات داشت و هم او بود که حزب مردم را بنیاد نهاد اولین دبیر کل حزب مردم بود.

علم مردی خدمتگزار و با کرامت و میهن پرست بود ۰ در سوک او نه تنها همسر و فرزندان و خاندان محترم علم بلکه همه دوستان و یاران او شریک هستند.

خدایش بیامرزد و روانش شادیاد ازسوی همه نمایندگان به همسر و فرزندان و خاندان محترم علم و همه یاران ودوستان آن شادروان این ضا یعه را تسلیت می‌گویم. (احسنت)

رئیس - آقای میرزالو تشریف بیاورید.

حسین میرزالو - با اجازه مقام ریاست بعرض نمایندگان محترم میرساند بقسمیکه استحضار دارند درجلسه مورخ سی ام بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پیرامون وقایع اتفاقی درشهر تبریز مطالبی معروض ونتیجه گیری نمودم که آذربایجانی بخصوص تریزی نه فقط باین قبیل کارهای خلاف انسانی دست نمی‌زند بلکه درحد کمال مطلوب ا ز چنین حوادث وحشتناک مشمئز ومتنفرند کما اینکه نظرات اعلامی هیات‌های اعزامی به تبریز هم صحت اظهار اتم را تأیید و برا بودن آذربایجان وآذربایجانی را از این اتفاق غیرمنتظره تصدیق نمودند حال که با رسیدگیهای کافی واقعیت روشن شده نکاتی را باید بعرض برسانم تا جای هیچگونه شک وتردیدی درا ین باره باقی نماند نمایندگان محترم عنایت دارند مغرضین و بداندیشان و حسودانی که پیشرفتهای شایان توجه ایران وایرانی را نمی‌توانند تحمل نمایند از چندی پیش جهت برهم زدن زندگی آرام ومرفه مردم وطن مان ملهم ازبیگانگان و و خائنان بسیج شده در فرصتهای مناسب مستقیم وغیر مستقیم دست باقداماتی می !یند که باعث ناراحتی‌های زودگذر ملت مان شده واین بسا ضررهای مالی وجانی را نیز متضمن می‌باشند غافل از اینکه در هراقدامی دست شان بیشترروشده و مفتضح بود نشان مسلم می‌گردد. هم چنانچه بخاطر دارند مساله تبریز را در بادی امر در لفاف باصطلاح نارضائی مردم وبا گوشه وکنایه هائی با ارتباط جامعه روحانیت بازگو می‌کردند که واقعا مایه تاسف وتعجب هرصاحب نظری بود باید پذیرا باشیم منطق ودسستورات دین حنیف اسلام هیچگاه با چنین عقاید و افکار سازگاری نداشته بلکه با مداقه درفلسفه کلی اسلام می‌بینیم دین مقدس است که آزادی بشریت وعزت وسعادت مردم مسلمان را تجویز نموده پس چگونه قابل قبول خواهد بودکه عناصر مشکوک واجیر بیگانگان دانسته یا ندانسته حریم مقدس روحانیت را با ارتباط دادن به چنین اعمال خلاف لکه دار نماید جواب در هرزمان ومکانی نفی است مردم مسلمان ایران وجهان میدانند که اسلام ایجاد رعب و تهدید - وحشت وتخریب وباتش کشیدن منال مردم یا ترور وانسان کشی را محکوم نموده وتا جهان باقی است در این عقیده پایدار پس با این اصل مسلم نتیجه گیری می‌شود که ساحت مقدس روحانیت ومبلغین مذهبی نه فقط دست اندرکار توجه به چنین حوادثی نمی‌باشند بلکه عملا مبادرت بانها را لکه‌ای به عنوان پاک ومنزه اسلام میدانندو بصاور کلی بیزاری و دوری شانرا ازوقوع چنین اعمالی کاملا برملا می‌دارند و غیر از این هم نمی‌شود تصوری کرد.

در قسمت دوم باصطلاح نارضائی مردم ضمن تکذیب کلی چنین ادعائی پای بندان باین خرافات را دعوت بارائه دلایل و مدارک مقنعه می‌نمایم مصداق صر! ح منطق قضا (البینه علی المدعی) حاکم به احوال است کدامین نارضائی را ادعا می‌کنند که ما ازآن بی اطلاعیم آیا این زندگی مرفه و آسایش‌های فراهم شده به ملت شریف ایران که صدها دلایل بارز و محکم در تثبیت آنها وجود دارند مشت این قبیل مدعیان و یا دایه‌های مهربانتر از مادر را باز نمی‌کند تا برای همیشه روسیاه باشند! در زمان نه چندان دورکه به خاطرها میاید مقایسه زندگی مردم وطن مان با امروزحق مطلب را درصادق و نافذنبودن تهمت نارضائی به مردم تبریز چنانچه باید ادا نموده و بیشتر ازاین جای بحثی را باقی نمی‌گذارد ازمطلب دورنیفتم بزعم آن معلوم الحال هائیکه می‌گویند عدم رضایت مردم تبریز بود که حادثه آفرین شد باید بگویم علیرغم وجود نقائص عمرانی یا مواردی مشابه آن که طبعا وقطعا درهرشهر وحتی خانه وجود داشته و دارد و برخلاف نظر مدعیان آذربایجانی دست آویزی به چنین اوباشان وجیره خواران نمی‌دهد چرا؟ چون به یک اصل کلی پای بندند. اصل معروف پیوستگی دائم ومستمر پی ریزی شده با ایمان و اعتقاد فیمابین شاه – آذربایجان وآذربایجانی است که تا جهان باقی است و ایران پایدار این پیوند محکم و باز هم محکمتر خواهد شد نمایندگان محترم با علم باین که تکرار مطالب لطف آنها را ازبین می‌برد لکن مواردی هست که تکرار بازگوئیهای هرچه بیشترآنها جهت آگاهی نسل جوان بویژه نوجوانان زیر بیست سال ضروری والزامی باشد تا باوقوف برآنها قدرنعمت گرانبهای امنیت و رفاه وآسایش همگانی را دریافته و بی جهت تحت تاثیر تلقینات شوم عناصسار مخرب قرار نگیرند کدامین مورداست این؟

(نجات آذربایجان عزیز از خطر تجزیه تمام شده در روزهای تیره و تار سلطه اجانب و بیگانگان بروطن مان) فرزند آذری تاجان دربدن دارد به شکرانه این موهبت درگرو فرمان رسا و شجاعت خلل ناپذیر و تصمیم قاطع فرماندهی تا جدارش باشد که علیرغم آنهمه فشارات و تنگناهای سیاسی و اقتصادی و اجتاعی در قبال تکلیف یک امر خطرناک ایران برباد ده خیلی صر یح و مصمم فرمودند اگر دستم را قطع کنند سند تجزیه آذربایجان امضاء نمی‌کنم ۰ سپاس برتو ای یادگار سردار بزرگ و نامی ایران سردودمان جلیله پهلوی - درود برتو ای ناجی آذربا یجان - آفرین بر تو ای دلسوز واقعی ایرانی و ایران زمین آیا مکن است منکر این حقیقت شد-که پیکر بی مملر یعنی ایران بی آذربایجان نمی‌تواند باشد ۰ باعطف توجه به این واقعه تاریخی که با سطور زرین در قلب تاریخ معاصر ثبت و ضبط شده محال است آذربایجان و آذربایجانی بویژه مردم حق شناس تبریز مرکز آذربایجان قدرچنین نعمت بزرگ وقرب ومنزلت ناجی فداکارش را از یاد برده و باصطلاح عناصر شناخته شده درمظان اتهام نارضائی قرارگبرند شعار اول و آخر آذربایجانی اینست.

از برای یک بلی کاندر ازل گفته است جان
تا ابد اندر دهد مرد بلی تن دربلا (احسنت)

مسافرت هیأت محترم دولت به تبریز و مشاهده چنان تظاهرات کسترده که تابحال سابقه نداشت باردیگر دست مدعیان را روکرد و رسوائی شانرا برملا بنا باظهار رسانه‌های گروهی و اخبار جراید سیصدهزار نفر به تخمین صاحب نظران محلی بیش ازسیصد وپنجاه هزار نفر طبقات مختلف مرکب از کارگران - کشاورزان - کسبه و اصناف - بازرگانان و بالاخره زنان و مردان وجوانان آذری با حضور جناب آموزگار رئیس محترم دولت و وزرای عظام کابینه قائم مقامان و بلندپایگان حزب رستاخیز مات ایران ضمن محکوم نمودن این دسیسه و پیش آمد ناگوار باردیگر میثاق شانرا با رهبر بلند اندیشه انقلاب ایران تجدید و با فریادهای جاوید شاه و پاینده ایران فضای تبریز قهرمان را بلرزه در آورده صحه برتائید و تحکیم اش گذاردند تا کور شود هرآن که نتواند دید قطعنامه این اجتماع بزرگ در ۷ ماده مبین عقاید و احساسات پاک آذربایجان وآذربایجانی بود که همگان ازآن مطلع شدند بی مناسبت نمی دانم برای درج درتاریخ مشروطیت ایران و ضبط درآرشیو مجلس شورای ملی یعنی خانه ملت ایران چند موردی از مفاد آنرا بازگوئی نمایم. ماده اول ما مردم آذربایجان در مقام سربازان جانباز شاهنشاهی ایران هرنوع توطئه و دسیسه استعمارگران و عوامل اخلال گر آنان را محکوم می‌کنیم. ماده ۴- ما مردم آذربایجان اعلام می‌داریم که منشور مقدس انقلاب شاه و ملت که از تعالیم عالیه اسلامی الهام می‌گیرد منشور آزادی و سربلندی و زندگی انسانی ملت ایران است ادامه و استمرار انقلاب شاه و ملت تنها رسیدن به تمدن بزرگ است ادامه و استمرار انقلاب شاه و ملت تنها راه استقرار کامل عدالت اجتماعی در وطن ما است ما مردم آذربایجان بهره مند از دست آوردهای انقلاب شاه و ملت و رسیدن به تمدن بزرگ و بارورساختن انقلاب به جان خواهبم کوشجد ما مردم آذربایجان اجازه نمی‌دهیم که اخلال گران و. !دوران و خابکاران انقلاب ما و راه سعادت وخوشبختی ما را تهدید وایران را ویران کنند.

ماده ۶- ما مردم آذربایجان با اعلام آمادگی مبارزه علیه دشمنان آزادی و امنیت و زندگی ملت ایران از دوات می‌خواهیم که با اجرای قانون و عدالت متجاوزان را به مجازات برساند و بالاخره در ماده آخر چنین بر آمده ما مردم آذربایجان با اعتقاد باصول سه گانه حزب رستاخیز ملت ایران اجازه نخواهیم داد کسانی که در سالهای انقلاب کمترین رنج و زحمت برای پبشرفت ایران متحمل نشده‌اند ایران را ویران نمایند ما مردم آذربایجان ایران را پررونق و سرسبز وآزاد وسربلند می‌خواهیم و در این راه به جان می‌کوشیم زنده باد شاهنشاه آریامهر - پاینده ایران سرفراز پس از پایان میتینگ بزرگ جناب آقای نخست وزیر در کاخ استانداری طبقات مختلف تبریز را پذیرفتند وضمنگفت وشنود درمصاحبه‌ای فرمودندکه تحت تاثیر روشن بینی وآگاهی از نظرات مردم تبریز قرارگرفته است این نتیجه گیری دلگرم کننده پدیده جلسات گفت وشنودی بود که طی چند ساعتی با نمایندگان طبقات ترتیب دادند بای به تصدیق همگان آگاهی دولت ومصادر امور ازضرورت گفت وشنودها وبرقراری و حفظ تماس مستقیم ومداوم با مردم می‌تواند به تقویت فضای سیاسی مملکت کمک ناید با امید بانکه فضای سیامی رستاخیزی در برداشتن حایل‌ها پیشقدم شده وباز نمودن مجاری بحث وتبادل نظرات را بطور آزادانه تجوبز می‌نماید مسلمأ پدیده چنین گفت و شنودهائی به صلاح مملکت و ملت خواهد بود انشاءالله درنتیجه گیری از عرایض بار دیگر ضمن محکوم نمودن وقایع اخیر تبریز و مداخله نداشتن مردم اش را درآن وبا تصربح اینکه این نغمه‌های شوم ساخته و پرداخته مزدوران بیگانه وخائنین ایران زمین بوده زمانی نا جوانمرد انه با یورش به برهم زدن آسایش مردم در شهرها از راه شکستن درب وپنجره‌ها وباتش کشیدن بانکها و وسایل خدماتی مردم و دولت که نتیجه اش تنزل وضع اقتصادی مردم و کود در امور دادوستد وبازرگانی مملکت و ایجاد نا امنی بین مردم بی خبر از هر چیز وجائی در داخل کشور گاهی با عربده گوش خراش فدراسیون جهانی کارگران به کارگران باشرف و باغیرت ایرانی و واردآوردن تهمت افترا بمشار کت آنان درچنین وقایع بیشرمانه ونظایر این قبیل خوش رقصی‌ها توجه مبعوثان ملت شریف ایران را به جواب دندان شکن سازمان کارگران ایران و نیز تشکیل مداوم میتینگ‌های عظیم در سرتا سر مملکت وابراز انزاجار وتنفر از وقوع چنین حوادثی مراتب وفاداری ملت نجیب وشریف ایران را به نظام شاهنشاهی - قانون اساسی - انقلاب شاه وملت هم چنین وصول هزاران تلگراف ونامه بخصوص ازسوی ایرانیان مقیم خارج ازکشورمان که هریک فی حد ذاته جوابگوی سلسله مهملات مورد عنوان خائنین بایران وایرانی باشند جلب و به ترجمان احساسات پاک وبی آلایش قاطبه مردم شاه دوست ومیهن پرست بان عده از بی وطنان ومخالفان ایران و ایرانی ومنکران بدیهیات که چشم دیدن رفاه وآسایش و عزت و جاودانگی ایران را ندارند بگویم.

برو این دام بر مرغ دگرنه
که عنقا را باند است آشیانه

با اغتنام فرصت یکی دو مورد از نیازمندیهای چشمگیر حوزه انتخابیه‌ام را که توجه به آنها کمال ضرورت را دارد بعرض میرسانم بامید بذل مرحمت مراجع ذیصلاح درتحقق دادن بدانها.

الف - درظرف سی ماه که از عمرمجلس حاضر می‌گذرد درفرصتهای مناسب ضمن بحث روی نیازهای فوری وفوتی تبریز در باره احداث فاضل آب شهربه تفصیل توضیح داده و نتیجه گیری نموده‌ام که چون خاک تبریز نفوذ ناپذیر بوده آبهای مصرفی در زیر زمین جمع نتیجتا علاوه ازبالا آمدن آبها در چاه‌های کم عمق وایجاد شکست هائی در باره‌ای ازمحلات شهر تبریز بمثابه قایق شناوری روی دریاچه‌ای ازآبهای زیرزمینی درآمده که هرآن ولحظه بیم وقوع حوادث غیرمنتظره می‌رود گرچه علیرغم اقدامات مداوم ومستمر با تخصیص اعتباراتی وتوضیح مقامات وزارت محترم نیرو انجام مقدمات کار تحت عنوان پایان تشریفات فازاول اعلام گردیده عملا شروع کار روی زمین است که به نگرانیهای ساکنین شهر خاتمه خواهد داد

با جلب مجدد مقامات مسئول باین موضوع خواستار تسریع در انجام پروژه‌ام هستم تا نظرصائب جناب وزیر محترم نیروچه باشد.

ب - بعلت بالا آمدن آب چاه‌ها در اکثر نقاط شهرو یا از نظر تقویت شبکه آب رسانی شهر بقرار اظهارصاحب نظرانی آب چاه‌ها را بدون تصفیه درون لوله‌های آب مشروب شهر نموده‌اند که این امر موجب نگرانی شدید مردم گردیده چون مطلب در جمعی که از مقامات باند پایه قضائی استان هم بودند مورد بحث قرار گرفته وتایید شد بعلاوه از طرف شهردار تبریز نیز در جلسه گفت و شنود جناب نخست وزیر بدان اشاره رفت لذا برای جلوگیری ازعواقب وخیم چنین امری که خدای ناکرده مصرف آبهای خام تصفیه نشده منجر به تولید عوارض بیماری التور ویا وبا گردد توجه وزارتین محترم نیرو و بهداری وبهزیستی را در این باره جلب تا دیر نشده به فکر تامین آب تصفیه شده مورد نیاز مردم باشند.

ج- مکرر در مکرر روی اجحاف مامورین بیمه دربر آورد تعداد کارگران کارگاه‌های کوچک وحرف مختلفه منجمله نانوائیها صحبت شده گزارشاتی بمراجع ذی صلاح تقدیم گردیده مناسفانه منتح ۰ به نتیجه نشده و شاکیان با مراجعات کتبی وحضوری خواستا ر نتیجه واجرای عدالت می باشندباردیگر با طرح موضوع توجه جناب وزیر محترم بهداری وبهزیستی را دراین باره جلب وخواستار صدور دستور شایسته به حل مشکل پیش آمده ه! یم از بذل مرحمت د راستماع عرایض متشکرم. (احسنت)

رئیس - آقای رحیمی لاریجانی بفرمائید.

رحیمی لاریجانی - جناب آقای رئیس - همکاران محترم.

در هفته‌ای که گذشت علاوه بر مراسم شکوهمند و عظیمی که در شهر تاریخی و سیاسی تبریز مرکز آزاد مردان و نقطه عطف آغاز مشروطیت سلطنتی ایران زمین با حضور رئیس دولت و دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران و استاندار جدید و هیئت وزیران برپاشد در نقاط دیگر کشور نیز تظاهرات عظیمی بر علیه خائنین کشور و ایادی استعمار سرخ و سیاه انجام گردید.

روز ۲۱ فروردین ماه چند روز قبل نیز در همه نقاط مملکت مراسم دعا و نیایش بمناسبت سالروز رفع خطراز وجود مقدس شاهنشاه آریا مهر و تجلیل از شجاعان شهید بعمل آمدکه همه این مراتب بارگوکننده یکپارچگی ملت ایران و همبستگی عمیق این ملت کهنسال با نظام شاهنشاهی ایران است، خدای بزرگ را سپاس فراوان داریم که درچنین روزی وجود مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را در پناه خود حفظ فرمود تا براساس رهنمودهای معظم له کشور شا هنشاهی ایران برمبانی انقلاب شاه وملت راه خودرا بسوی تمدن بزرگ بپبماید.

سه رویداد دیگر بشرح زیر: دیدن و شنیدن مصاحبه بسیار عالی و پر ارزش والاحضرت ولیعهد درتلویزیون روزجمعه ۶ ۲ اسفندماه ۵۳۶ ۲ که از ساعت ۰ ۱ بعد ازظهر تا پاسی از ۱۲ شب ادامه داشت و ضمن آن خط مشی و ورزش ایران را درسال ۲۵۳۶ تشریح فرمودند و تقارن ۴ ۲ اسفندماه سال ۵۳۶ ۲ با یکصدمین سالگردزاد روز سردار بزرگ ملی و بنیان گزار ایران نوین و بالاخره خواندن مقاله یکی ازمجلات هفتگی تحت عنوان سخنانی در میان سخن آموزگار که چنین نوشته است :< هفته گذشته نخست وزیر آموزگار طی یکساعت و چند دقیقه بطور فشرده بسخنان چندروزه نمایندگان مجلس شورایملی که ساعتها فرصت مملکت ووقت مردم آن صرف اداواستماع آن شده بود پاسخ داد متاسفانه سالهاست که مردم نسبت به سخنان نمایندگان هم مانند مندرجات مطبوعات بی تفاوت شده‌اند، و بایددر نحوه سخنان آنان تجدیدنظر شود ۰ مرا برآن داشت علاوه برآنچه که قبلابعرض رسیددر نطق قبل ازدستور خود باین سه مطلب اشاره کنم واگر در پایان فرصتی ماند چند نکته هم راجع به حوزه انتخابیه‌ام بطور اختصار بعرض برسانم.

دراسفندماه سال گذشته یکصدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضاشاه کبیر را پشت سرگذاشتیم و قاطبه ملت در سراسر کشور ازاین روزبزرگ تجلیل نمودند و بیادبود تحول عظیمی که این سردار نامی ایران در کشور برباد رفته قبل ازکودتای ۱۲۹۹ ایران ایجاد نمودسخنرانیهای عمیق و پرمغزی ایراد شد و در اغلب حوزه‌های انتخابیه همکاران محترم در محل هائی که در دوران سلطنت پر افتخار اعلیحضرت رضا شاه کبیرکارهائی انجام شده بود مراسم پرشکوهی برپا گردید.

برپا کردن این مراسم نه تنها بمنظور بزرگداشت چنین روزفرخنده‌ای بود بلکه هشداری بود برای مامورین دستگاههای اجرائی کشور تا به شاهکارهای بزرگی که دردوران سلطنت اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر و بخصوص در دوره انقلاب سفید ایران بوجود آمده است توجه کامل نموده و درحفظ و حراست آنها نهایت کوشش را بعمل آورند وآثاری را هم که در زمان سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر احداث شده است تعمیر اساسی وتکمیل کنند. مثلا دردوران سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر بیمارستان ۵۰ تختخوابی در نقطه‌ای از ورامین ساخته شده و امروز این بیمارستان بصورت ساختمانی نیمه مخروبه بدون تختخواب و سایر وسائل وتجهیزات ضروری بیمارستانی یا درمانگاهی درآمده و فقط دارای یک پزشک است.

بهتر است وزارت بهداری و بهزیستی که ادعا میکندبا تقسیم کاربه مناطق ونواحی کشور خیلی ازمشکلات را مرتفع نموده یا خواهد نمود نسبت به اصلاح اساسی وضع این محل اقدام فوری نماید.

بهرحال در مراسم بزرگداشت شب ۲۴ اسفند که در ساختمان همین بیمارستان سابق شرکت کرده بودم بنظرم رسید به مسئولین وزارت بهداری و بهزیستی و سایر مامورین دستگا ههای اجرائی یادآورشوم تنها اجرای مراسم بزرگداشت کافی نیست و باید همه آثار دوران اعلیحضرت رضاشاه کبیر وشاهنشاه آریا مهر را حفظ و حراست نمود و نگاهداری آنها را بدست فراموشی نسپرد.

و اما مطلب دوم، همکاران محترم، بنده معتقدم از پشت تریبون مجلس هم !وان انتقادهای سازنده واصولی نمود وهم تمجید صیادقانه بطوریکه اولی توأم با اغراض و مقاصد شخصی نباشد و دومی ازتملق و چاپلوسی بدور (صحیح است).

در ابتدای عرایضم اشاره کردم مصاحبه والاحضرت ولیعهد محبوب وگرامی ایران در روز جمعه ۲۶ اسفند ماه بادست اند کاران ورزش کشورکه بیش از دوساعت طول کشید وفرمایشاتی بمناسبت سمت ریاست عالیه ورزش بیان فرمودند برای هر بیینده ایرانی بخصوص طبقه نوجوانکشور بقدری عالی و آموزنده بود که تمام مدت در ضمن دیدن سیمای برازنده و محبوب والاحضرت در دل ایشانرا دعا می‌کردم بشاهنشاه آریا مهر و علیاحضرت شهبانوی ایران و خاندان جلیل سلطنت وجود مبارک این نوجوان برازنده را تبریک می‌گویم (احسنت). شخصیت والا و سادگی توأم با متانت والا حضرت ولیعهد هرکه را که این مصاحبه را دیده بود تحت تأثیر عمیق قرار داده و همگی از درگاه ایزد منان سلامتی و تندرستی معظم له را مسئلت می‌نمودند، پس جا دارد منهم ازطرف تمام نمایندگان ملت و همکاران عزیزم مراتب سپاس عمیق خود را بحضور والاحضرت ولایتعهد و پدر تاجدارشان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریا مهر وعلیا حضرت شهبانو فرح ما در بزرگوار وگرامی ایشان تقدیم بدارم واما اشاره بمطلبی که در مجله هفتگی راجع به سخنان نمایندگان مجلس شورای ملی نوشته شده است باید بعرض برسانم، بطوریکه آقایان نمایندگانی که قصد داشتند در اطراف بودجه سال ۲۵۳۷ سخنانی ایراد کنند و تعدادشان به ۶۵ نفر می‌رسید استحضار دارند وضع طوری پیش آمد که عده‌ای نتوانستند صحبت کنند وعده‌ای هم که سخنانی ایراد فرمودند چون بدون مشورت قبلی بایکدیگر بود همه در زمینه‌های واحدی سخن گفتند که بیشتر آنها تکراری بود لذا با اینکه بیشتر فرمایشات همکاران محترم انتقادهائی سازنده دربرداشت که مورد توجه دولت خدمتگزار آقای دکتر آموزگار قرارگرفت و درهمان موقع هم آقای نخست وزیر جوابهای لازم وصریح بعرض مجلس شورای ملی رساندند ولی بهرحال سخنان بعضی از همکاران محترم خود قابل انتقاد بود که امید است هنگام طرح بودجه ۲۵۳۸ درآخر سال جاری برای ایراد سخنرانی‌ها به نکته‌ای که بعرض رساندم توجه شود.

دکتر مشیر - در کدام مجله نوشته شده است.

رحیمی لاریجانی - در مجله خواندنیها که البته مفصل تر ازاین بود. راجع به حوزه انتخابیه خود طبق معمول همه آقایان همکاران محترم بطوراختصار نکاتی را بعرض میرساند و انتظار دارد معاونین محترم یادداشت واقدام موثر فرمایند:

۱- انتظار دارم واحد آب وزارت نیرو که وزیر لایقی دارد در پیشرفت عملیات ساختمانی کانالهای آبرسانی درجه ۲ و ۳ و ۴ سد فرحناز وکانالهای آب برنشتابهای پایتخت و حفر چاههای عمیق بمنظور مهارکردن آبهای زیرزمینی جنوب تهران طبق برنامه زمان بندی شده‌ای که ارائه کرده‌اند بیش از پیش جدیت به عمل آورند و ضمناً مرا هم به عنوان نماینده مردم در جریان کارهایشان بگذارند تا حقایق امر را در مورد چگونگی اجرای کارها به اطلاع‌شان برسانم.

۲ - برخلاف سال گذشته سهم حقاً به ورامین از سد فرحناز را بدهند و آب را روی زارعین اراضی کشاورزی منطقه‌ای که دولت ادعا دارد قطب کشاورزی است نبندند.

۳ - تکلیف کشارگاهی را که با هزینه بسیار گزاف در چند سال گذشته در بهنام عرب ورامین (بخش جوادآباد) احداث کرده‌اند روشن سازند بازده نماند و هدر نرود.

۴ - روستاهایی که حاضرند ۵۰ درصد سهم خود یاری خود را در امر برق‌رسانی بدهند طبق تصمیم دولت یاری نمایند که به آنها برق داده شود و این کار را هر چه زودتر از اول سال جاری آغاز نمایند، در این مورد دو نامه تقدیم وزارت محترم نیرو می‌نمایم.

۵ - به وضع درمانگاه‌ها بخصوص بیمارستان ۵۰ تختخوابی که به طوری که قبلاً نیز به عرض رسید در زمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر در پلشت ورامین ساخته شده توجه بیشتری بشود و لااقل این محل به صورت درمانگاه مجهزی درآید. آقای مدیرعامل سازمان منطقه‌ای استان سمنان برای انجام این کار تقاضای ده میلیون ریال اعتبار دارد و چون در روستای بزرگ مامازن چسبیده به پلشت دانشگاه سپاهیان انقلاب قرار دارد که دانشجویان این دانشگاه نیز از این درمانگاه مجهز استفاده درمانی خواهند نمود. لذا ایجاب می‌کند که هر چه زودتر این درمانگاه مجهز بکار افتد.

۶ - از لحاظ راه‌سازی روستایی این منطقه حائز اهمیت فراوان است در زمان سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر راه‌های شوسه‌ای ساخته شده بود که بعد از شهریور ۲۰ همه آنها روبه ویرانی گذاشت. ورامین ۲۹۴ روستا و مزرعه داشته که ۱۴ روستا به علت خالی شدن از سکنه و نداشتن آب فعلاً از صفحه جغرافیا خارج شده است و باید به ۲۸۰ روستای دیگر برسیم. در سال گذشته از اعتباراتی که در اختیار اینجانب بود مقداری از جاده‌های روستایی را شن‌ریزی و مرمت نموده‌ام ولی هنوز احداث پل‌های کوچک و مرمت و اصلاح بیشتر راه‌های روستایی باقیمانده که باید مورد توجه اداره کل راه و ترابری استان سمنان واقع شود و مخصوصاً با توجه به تصمیم سمینار اخیر مدیرکل راه و ترابری استان‌ها از اولین اعتباری که در سال جاری برای راه‌سازی و روستاهای ورامین منظور می‌شود اصلاح اساسی ۱۶ کیلومتر راه بین مرکز بخش جوادآباد و شهر ورامین (مرکز شهرستان ورامین) در اولویت اول قرار گیرد که در این مورد نامه‌ای هم به جناب آقای وزیر محترم راه و ترابری تسلیم می‌شود.

۷ - دامداران ورامین بیشتر در لار مراتع و مزارعی دارند در دولت گذشته و سیاست قبلی گذشته کشاورزی کشور تضییقاتی برای چرای تابستانی دام‌های ورامین، در مراتعی که متعلق به خود دامداران بوده است فراهم ساخته‌اند این تضییقات را با از بین ببرند یا در اجرای سیاست کشاورزی دولت فعلی تصمیماتی اتخاذ شود که دامداری منطقه ورامین که در حال حاضر رونقی ندارد رونق بگیرد از تشکیل اداراتی به نام آبخیزداری و غیره هم دردی دوا نمی‌شود. با اسم نمی‌توان کار دامداری و کشاورزی مملکت را رونق داد.

۸ - دو سال است شهرداری قرچک تأسیس شده ولی تا به حال نقشه هادی آن که برای روشن شدن وضع شهر و امور ساختمانی ساکنین آنجا ضرورت تام دارد تهیه نگردیده و به مراجعات مکرر انجمن شهرداری و شهردار قرچک و حزب رستاخیز ملت ایران و اینجانب توجهی نشده است خوشبختانه با پیگیری مکرر مقام نخست‌وزیری از وزارت کشور سه روز قبل به من اطلاع دادند که برای تهیه طرح هادی قرچک زمان مشخص و متناسبی تعیین شده است که در این مدت این طرح آماده شود امیدوارم این برنامه زمان‌بندی شده اخیر هر چه زودتر به موقع اجرا درآید. در خصوص عوارض کارخانه‌ها و کوره‌های آجر قرچک نیز که بین شهرداری پایتخت و شهرداری قرچک اختلافاتی وجود داشت شنیده‌ام با نظارت عالیه وزارت کشور این اختلافات مرتفع و قسمت اعظم درآمد کوره‌های قرچک به مردمی که دود کوره‌ها را با ناراحتی تحمل می‌کنند اختصاص خواهد یافت زیرا بالاخره هر که دود خورش بیشتر باشد باید درآمد بیشتری هم لااقل داشته باشد.

۹ - درخصوص عدم توجه به شکایت دو نفر از کوره‌پزان قرچک که با داشتن پروانه معهذا کوره‌های آنها را خراب کرده‌اند و تعدادی کارگر در شب عید نوروز بی‌کار شده‌اند و شکایت آنها را به مقام نخست‌وزیری منعکس نموده‌ام از جناب آقای رامبد استدعای مخصوص دارم به قسمت امور اجتماعی اوامری صادر فرمایند که به این شکایت رسیدگی دقیق شود و به مدارکی که شاکیان ارائه می‌دهند توجه شود.

۱۰ - در خصوص چاله‌ها و خرابی‌های فراوان خیابان‌های پایتخت و به خصوص منطقه فرمانیه و کامرانیه و اختیاریه شمیران که محل عبور روزانه منست خواستم به عرض برسانم که با همت شهردار فعال شمیرانات قسمت بیشتر آنها مرمت شده و امید است بقیه نیز بزودی ترمیم و در مناطق دیگر هم این رویه دنبال شود ضمناً توجه شهرداری پایتخت را به تکمیل قسمت آخر بزرگ‌راه داریوش کبیر که افسریه را به خیابان خاوران متصل می‌سازد و فاصله بسیار کوتاهی است و همچنین فاصله بین سه راه شهر ورامین تا ابتدای جاده ورامین را که باید توسط شهرداری ناحیه شهرری آسفالت شود جلب می‌نماید. این راه محل عبور دائمی اینجانب به ورامین است.

در خاتمه از آقایان معاونین وزارتخانه‌های نیرو و راه و ترابری و کشاورزی و عمران روستایی و کشور و بهداری و بهزیستی استدعا دارد به مسئولیتی که این مطالب به آنها مربوط می‌شود اعلام دارند مرا بخواهند تا حضوراً نیز توضیحات لازمه را به عرض آقایان رسانیده متفقاً راه‌حلی برای این مشکلات پیدا کنیم. موضوع دامداران و آب از مسائلی است که از لحاظ اولویت در درجه اول اهمیت قرار دارد.

رئیس - آقای رحیمی لاریجانی وقت شما تمام شد.

رحیمی لاریجانی - درست به موقع تذکر فرمودید چون مطالب من هم تمام شد. با تشکر از این که به عرایض بنده توجه فرموده‌اید به بیانات خود پایان می‌دهم. (احسنت)

رئیس - آقای شریفی تشریف بیاورید.

محمود شریفی - جناب آقای رئیس - همکاران گرامی نمایندگان محترم دولت، پس از توکل به عنایات پروردگار و توسل به ائمه اطهار علیهم‌السلام با آرزوی تندرستی و بهروزی برای همه شما و همگی افراد ملت ایران در سال نو سخنم را آغاز می‌کنم.

در آخرین روزهای سال پیش و در طلیعه نوروز فرخنده سلطانی، خوزستان فرو شکوهی دیگر گرفت و با فرا رسیدن بهار دل‌انگیز، مژده‌ای مسرت خیز، دل‌های مردم این استان را لبریز از شادی و سرور کرد و شاهد ابراز احساسات صمیمانه هموطنانی شد که از مدت‌ها قبل در انتظار تشریف‌فرمایی شاهنشاه آریامهر بودند و با نزول اجلال موکب ملوکانه، در آستانه سال نو در حقیقت دو عید برگزار کردند.

شهر صنعتی آبادان نیز، از این سفر میمنت اثر، عیدی شاهانه گرفت و نوروزی به مراتب دل‌انگیزتر از بهار طبیعت را با زیارت چهره رهبر عالیقدر وطنمان برگزار نمود.

همچنین با تشریف‌فرمایی والاحضرت همایون ولایتعهد در ماه اسفند به آبادان، به منظور برگزاری مسابقات نهایی پنجمین دوره فوتبال بین‌المللی جوانان در پیشگاه معظم‌له و اهدای جام «والاحضرت همایون ولایتعهد» مسرتی دیگر قلوب مردم شاه‌دوست آبادان را لبریز کرد. استقبالی که اهالی شهر و مرزداران غیور و سلحشور اروندکنار و بخش مرکزی آبادان در روز جمعه ۲۶ اسفند از موکب ملوکانه و روز جمعه ۱۲ اسفند همگان بخصوص جوانان و ورزشکاران از موکب والاحضرت همایون ولایتعهد نمودند بدون شک مدت‌ها در اذهان و قلوب مردم آن سامان باقی خواهد ماند.

بوستان عشق دل گل کرد در فصل بهار
موکب شاهنشه و شهزاده آبادان رسید
مردم این شهر قلب و دیده روشن ساختند
پیک نوروزی هم از ره خرم و خندان رسید

(احسنت)

در ساعت نه و سی دقیقه بامداد روز شنبه بیست و هفتم اسفند، هزاران نفر از کارکنان لایق و وظیفه‌شناس پالایشگاه عظیم آبادان که در طول تاریخ و در مواقع حساس با جانفشانی و وظیفه‌شناسی عالی‌ترین مراتب خدمت به ایران و ایرانی را به ثبوت رسانیده‌اند. در محوطه دستگاه شماره ۸۵ تفطیر نفت خام که لحظاتی قبل بدست شاهنشاه آریامهر از لوحه یادبود آن پرده‌برداری شده بود پروانه‌وار همگی شمع فروزان وجود رهبر محبوب خود را در میان گرفتند و در حالی که غریو شادی و سرور فضای پالایشگاه را پر کرده بود شاهنشاه آریامهر سخنانی حکیمانه خطاب به کارگران شریف و فداکار و زحمتکش صنعت نفت که یکی از پایه‌های صنعت ایران نو را بر دوش دارند ایراد فرمودند.

شاهنشاه آریامهر در فرمایشات تاریخی خود فرمودند: امروز یکی از مظاهر صنعتی شدن ایران را مشاهده می‌کنیم. پیشرفت پالایشگاه آبادان نمایانگر تغییرات و ترقیات مملکت ایران نیز می‌باشد. برگردیم به عقب بگذریم از آن زمانی که ایران در خطه خوزستان حاکمیت نداشت و اینجا بدست خارجی‌ها اداره می‌شد و ثروت ایران هم به ثمن بخس از این مملکت برده می‌شد. در آن موقع ایرانی یک کارگر ساده‌ای بیش نبود. امروز در گزارشات شنیدم که زیاد هستند بین مهندسین امروزه دستگاه شرکت نفت کسانی که به عنوان یک کارگر ساده‌ای شروع کرده‌اند و تمام مراحل را طی کرده‌اند و امروز به این موفقیت رسیده‌اند.

شاهنشاه آریامهر سپس به نهضت آزاد ساختن این ثروت عظیم ملی از دست اجنبی اشاره کرده و فرمودند پس از قیام بیست و هست مرداد اتفاقاً من به پالایشگاه آبادان سرزدم، در یک صحبتی که اینجا کردم عنوان کردم که نفت ایران بدست ایرانی اداره خواهد شد. مدتی طول کشید تا این که این آرزو جامه عمل به خود پوشید. شاید بیست سال طول کشید. ولی بالاخره در سال‌های ۱۹۷۳ و ۷۴ میلادی نفت ایران به طور کامل و مطلق و بدون چون و چرا بدست ایرانی، برای ایرانی و برای آینده ایران اداره می‌شود. این را شما بهتر از همه می‌توانید حس بکنید که در آن محیطی که زندگی می‌کنید آمر کیست و تصمیم گیرنده کیست. اما نفت را که ماده‌ای تمام شدنی است ما باید هر روز عزیزتر بشماریم سعی کنیم که نفت تبدیل به فرآورده‌های نفتی بشود. نه فقط پالایشگاهی که شما در اینجا می‌بینید، بلکه صنایع پتروشیمی، بلکه تمام مشتقات نفتی که می‌گویند در دنیا بیش از هفتاد هزار مشتقات نفتی امروز شناخته شده. هر چقدر نفت کمتر مصرف بکنیم و آن را به مصرف فرآورده‌های نفتی برسانیم عمر این صنعت طولانی‌تر خواهد بود و ثروت عاید این مملکت بیشتر و طولانی‌تر. به هر صورت شما دارای فرزندان هستید. فرزندان شما در آینده ایران باید کار پیدا بکنید. کاری که برای آنها ایجاد می‌کنیم هم در رشته نفت است، هم در رشته گاز و هم پتروشیمی، که دیروز از بازدید ماهشهر برگشتیم و خوشبختانه آنجا با سرعت پیشرفت می‌کند حتی الان می‌شود گفت که ماهشهر یکی از بزرگترین مراکز و در یک نقطه دنیایی است و تا چند سال دیگر مسلماً بزرگترین مرکز صنعت پتروشیمی دنیا در یک نقطه خواهد بود. در قسمت مشتقات نفت نیز البته در سراسر مملکت مشغول هستیم. لوله نفت و گاز الان به خیلی از نقاط مملکت می‌رسد و تفحصاتی که می‌کنیم خوشبختانه روز به روز به منابع بزرگ جدید گاز می‌رسیم.

شاهنشاه آریامهر در دنباله سخنان خود فرمودند: برای ادامه این صنعت و برای ادامه صنعتی کردن و کشاورزی کردن مملکت که یک روزی احیاناً جای از دست رفتن درآمد نفت را بگیرد. ما احتیاج به مردم، چه مرد و چه زن ایرانی متخصص فنی تربیت شده داریم. اینها کی هستند، شاید قسمتی از شما جوان‌ها. مسلماً اولاد شما. این جوان‌ها و اولاد شما باید درس بخوانند. آنها که الان به مدرسه می‌روند. زحمت بکشند. آنهایی که کوچکترند و بعد به مدرسه خواهند رفت حتی سالم‌تر و تغذیه خوب با بهداشت خوب و عقل سالم در بدن سالم به فراگرفتن درس و حرفه بپردازند. برای این که ایران آتیه را اداره و آباد بکنند. برای تمام احتیاجات زندگی که احتیاجات زندگی همه ملت ایران است.

در اینجا شاهنشاه آریامهر راجع به تأمین مسکن کارکنان نفت فرمودند. امروز که با شما صحبت می‌کنم موضوع تأمین احتیاجات زندگی راحت شما است که در این قسمت همیشه درصدد فراهم کردن حداکثر امکانی که برای مملکت هست می‌باشیم موضوع مسکن مهم است. موقعی که کار می‌کنید باید در یک مسکن راحتی زندگی بکنید و از حالا هم به فکر روزهای بازنشستگی شما باشیم. آن روز هم باید در یک مسکن زندگی بکنید. پس موضوع روزهای بازنشستگی شما را از امروز باید پیش‌بینی بکنیم و با کمک البته دولت و بدست خودتان ساخته بشود.

شاهنشاه آریامهر سپس فرمودند: دورنمای آینده‌ای که من می‌توانم برای شما ببینم در کتاب خودم نوشته‌ام. در اینجا باید گفته شود که اگر ما بخواهیم به سوی تمدن بزرگ قدم برداریم و به آن برسیم و در آن زندگی بکنیم یک شرط اولیه خیلی ساده‌ای لازم است. یکی فهم و درک مطالب یکی تصمیم به رسیدن به آن زندگی و یکی هم‌آهنگی عموم برای رسیدن به این مقصد در عین حال، در عین ترقی و در عین یک‌پارچگی. شاهنشاه آریامهر در پایان فرمایشات حکیمانه خود که با غریو ابراز احساسات کارکنان نفت همراه بود از خداوند بزرگ توفیق همگی را در کار فردی و اجتماعی به عنوان یک ایرانی خوب مسئلت کردند. احساسان غرورانگیزی که در آن روز تاریخی مردم شاه‌دوست و وطن‌خواه آبادان در تمام مدت تشریف‌فرمایی ملوکانه و بازدیدهایی که به عمل آوردند از خود نشان دادند یک بار دیگر ثابت کرد که پیوند شاه و ملت ناگسستنی است و این احساسات عالی و بی‌شائبه در حقیقت پاسخی بود محکم به آن عده معدود انگشت‌شمار که مصالح ملی را نادیده گرفته از روی غرض به اقداماتی خلاف شئون ملی دست می‌زنند. اعمالی نظیر تخریب و آتش‌سوزی اماکن عمومی که هرگز مورد قبول ملت شریف ایران و دین حنیف اسلام نیست.

در مراسم گشایش دستگاه جدید تقطیر پالایشگاه آبادان جناب آقای هوشنگ انصاری ریاست هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که به حق از ایشان باید به نام یکی از چهره‌های لایق و صدیق کشور نام برد، در گزارش پس از عرض خیرمقدم به شرف عرض مبارک ملوکانه معروض داشت. تقارن افتتاح این طرح عظیم نفتی بدست مبارک آن شهریار بزرگ با یکصدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیانگذار ایران نو که اراده پولادین او، ایران را از سقوط و زوال حتمی نجات داد و ایرانی، در پرتو فرماندهی قاطع او، هویت خود را باز یافت، یادآورد نخستین گام‌هایی است که آن سردار بزرگ تاریخ ایران، پس از بازگشت از سفر پیروزمندانه خود به خوزستان و تجدید و تحکیم وحدت و همبستگی ملی در راه اعاده حقوق از دست رفته ایران در منابع نفت و آشنا کردن ملت ایران به اهمیت این منابع در توسعه زندگی ملی و پیشرفت و ترقی کشور برداشت.

مدیرعامل شرکت ملی نفت، پس از عرض سپاس ملت حق‌شناس ایران، از فرماندهی قاطع و مصمم شاهنشاه آریامهر در رهبری بزرگترین انقلاب و تحول تاریخ ایران که کشور ما را به حاکمیت کامل بر منابع طبیعی کشور و تجدید عظمت میهن رسانید معروض داشت که شرکت ملی نفت ایران در اجرای اوامر مطاع ملوکانه از اوایل سال ۲۵۳۳ شاهنشاهی طرح دراز مدتی را جهت بهسازی و نوسازی واحدهای مختلف و توسعه پالایشگاه آبادان، به نحوی که ظرفیت تصفیه نفت خام این پالایشگاه از ۴۶۰ هزار بشکه در روز به ۶۳۰ هزار بشکه افزایش یابد به مورد اجرا گذاشت و واحدی که امروز بدست مبارک شاهنشاه افتتاح گردید شامل ۴ طرح می‌باشد و افزود که پالایشگاه آبادان با ظرفیت سالانه در حدود ۳۲ میلیون تن، مقام بزرگترین پالایشگاه جهان را احراز کرده است.

در محوطه دستگاه جدید تقطیر نفت خام، پیش از ایراد فرمایشات ملوکانه آقای علیمراد مرادی نایب رئیس سندیکای نماینده کارگران نفت طی بیانات پرشوری لحظات غرورانگیزی را که قلوب مردم خوزستان را به زیارت شاهنشاه آریامهر سرشار از شور و شعف و احساسات لبریز از سپاس و حق‌شناسی نمود به خوبی ترسیم کرد و افزود: ما کارگران جنوب به خوبی می‌دانیم که پالایشگاه آبادان این کهن‌ترین چرخ عظیم نفتی کشور، در اثر رهبری‌های خردمندانه آن شهریار بزرگ، امروز به صورت بزرگترین پالایشگاه نفت جهان درآمده و با مدیریت ایرانی بدست کارگر و مهندس ایرانی و در راه آسایش و پیشرفت ملت ایران گام برمی‌دارد. کارگر ایرانی هیچ‌گاه فراموش نمی‌کند که در گذشته‌ای نه چندان دور، این پالایشگاه به دست خارجی اداره می‌شد و ایرانی حق تصمیم‌گیری نداشت و بیگانگان این ثروت ملی را به یغما می‌بردند.

امروز نه تنها این پالایشگاه بزرگ صددرصد ایرانی اداره می‌شود. بلکه در اثر پیروی از اصول مقدس انقلاب شاه و ملت، دانش و بینش ما بدانجا رسید که کارشناسان نفتی خود را برای کمک و راهنمایی به دورترین کشورهای دنیا می‌فرستیم و این اولین گام در راه رسیدن به تمدن بزرگ است که فرمان آن از سوی فرمانده بزرگ انقلاب شاه و ملت شرف صدور یافته است.

در اینجا لازم می‌دانم. به نام نماینده و خدمتگزار صمیمی مردم آبادان در مجلس شورای ملی و به نام عضوی کوچک از خانواده بزرگ نفت که یک ربع قرن در آن افتخار خدمت داشته‌ام، مراتب سپاس قلبی مردم آبادان و کارکنان نفت از بذل توجه و عنایات شاهانه به شهر آبادان و توسعه آبادانی این خطه زرخیز از وطن عزیزمان را به پیشگاه ملوکانه ابراز داشته و با اتکاء به فرمایشات ملوکانه راجع به تأمین مسکن جهت کارکنان شریف و لایق شرکت ملی نفت ایران، نظر جناب آقای نخست‌وزیر و نظر مدیرعامل محترم شرکت ملی نفت را به انجام این امر مهم جلب کرده و اطمینان می‌دهم که کارکنان صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و لوله‌سازی و صنایع وابسته همراه دیگر خواهران و برادران ایرانی خود در صفوف مقدم ملی با برخورداری از مزایای ایران عصر رستاخیز همواره جان به کف آماده اجرای فرامین ملوکانه در راه وصول به تمدن بزرگ نژاد آریایی می‌باشند و قدر این همه محبت و عنایت را می‌دانند. متشکرم (احسنت)

- تصویب صورت جلسه روزهای چهارشنبه ۱۰ اسفند (۱۵۲ و ۱۵۳) و پنجشنبه ۱۱ اسفند (۱۵۴) و یکشنبه ۲۱ اسفند (۱۵۷) و پنجشنبه ۲۵ اسفند (۱۵۹) و یکشنبه ۲۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی (۱۶۰)

۳ - تصویب صورت جلسه روزهای چهارشنبه ۱۰ اسفند (۱۵۲ و ۱۵۳) و پنجشنبه ۱۱ اسفند (۱۵۴) و یکشنبه ۲۱ اسفند (۱۵۷) و پنجشنبه ۲۵ اسفند (۱۵۹) و یکشنبه ۲۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی (۱۶۰)

رئیس - صورت جلسه‌های شماره ۱۵۲ - ۱۵۳ - ۱۵۴ - ۱۵۷ - ۱۵۹ - ۱۶۰ خدمت خانم‌ها و آقایان توزیع شده است نسبت به این صورت جلسه‌ها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) این شش صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم سؤال از وزارت بازرگانی و کشاورزی و عمران روستایی به وسیله آقای جعفر قاسم‌زاده

۴ - تقدیم سؤال از وزارت بازرگانی و کشاورزی و عمران روستایی به وسیله آقای جعفر قاسم‌زاده

رئیس - آقای قاسم‌زاده بفرمایید.

قاسم‌زاده - سؤالی است از وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی و عمران روستایی که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سؤال به دولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم دو لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ (۱) الحاق یک تبصره به ماده ۳۶۶ قانون دادرسی و کیفر ارتش (۲) لایحه اجازه استفاده از خدمات همافرانی که خدمت آنها پایان یافته

۵ - تقدیم دو لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ (۱) الحاق یک تبصره به ماده ۳۶۶ قانون دادرسی و کیفر ارتش (۲) لایحه اجازه استفاده از خدمات همافرانی که خدمت آنها پایان یافته

رئیس - وارد دستور می‌شویم تیمسار سپهبد کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمایید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) - با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۳۶۶ قانون دادرسی و کیفر ارتش و همچنین لایحه اجازه استفاده از خدمات همافرانی که خدمت آنها پایان یافته برای تصویب تقدیم می‌کنم.

رئیس - لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی به وسیله آقای دکتر غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش

۶ - تقدیم لایحه تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی به وسیله آقای دکتر غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش.

رئیس - آقای دکتر توسلی فرمایشی دارید بفرمایید.

دکتر توسلی (معاون وزارت آموزش و پرورش) - با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لایحه تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی را تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارد.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی و ارسال به مجلس سنا

۷ - طرح و تصویب گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز شنبه ۲۷/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقای علی‌اصغر طباطبائی لایحه الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی را که گزارش شور اول آن به شماره ۶۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی.

ماده واحده - تبصره زیر به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی مصوب ۱۰/۵/۱۳۳۴ (۲۵۱۴ شاهنشاهی) الحاق می‌شود:

تبصره - معافیت موضوع این ماده شامل بنیاد پهلوی و همچنین املاکی که از طرف دولت تقاضای ثبت شده و قبل از صدور سند مالکیت به اشخاص واگذار می‌شود نیز خواهد بود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۱/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی لایحه الحاق یک تبصره به ماده یک قانون معافیت ادارات دولتی از پرداخت حق‌الثبت و نیم عشر اجرایی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اصلاحات مزبور مورد تأیید کمیسیون امور اقتصادی و دارایی قرار گرفت.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن و ارسال به مجلس سنا

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز شنبه ۲۷/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقای علی‌اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی لایحه شماره ۱۰۵۱۰۸ مورخ ۹/۱۱/۲۵۳۶ راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن را که گزارش شور اول آن به شماره ۹۸۰ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن.

ماده واحده - تبصره ۲ ماده ۲۲ و ماده ۲۴ قانون امور گمرکی و تبصره‌های آن به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره ۲ ماده ۲۲ - در موارد استثنایی که به تشخیص گمرک ایران عدم اقدام به تحویل گرفتن کالا از گمرک ظرف مدت چهار ماه مذکور در این ماده معلول علل موجهی باشد گمرک می‌تواند مهلت مقرر در این ماده را به تقاضای کتبی صاحب مال حداکثر تا ۴ ماه دیگر به شرط پرداخت حق انبارداری تمدید کند.

در این قبیل موارد بعد از انقضای مهلت گمرک می‌تواند کالا را طبق مقررات کالای متروکه به فروش برساند.

ماده ۲۴ - بیست روز پس از متروکه شدن کالا گمرک مکلف است به ترتیب مقرر در آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی کالا را به فروش برساند.

تبصره ۱ - گمرک مکلف است در موقع تسلیم قبض انبار (رسید کالا) یا مبادله برگ‌های تالی با درج متن مواد ۲۲ و ۲۴ قانون امور گمرکی در ظهر قبوض انبار یا برگ‌های تالی تاریخ متروکه شدن کالا و نحوه فروش آن را جهت ابلاغ به صاحب کالا و در صورت معلوم نبودن صاحب کالا به فرستنده اعلام دارد.
تبصره ۲ - شرکت‌های حمل و نقل یا حامل کالا مکلفند تاریخ تحویل کالا به گمرک همچنین مفاد مواد ۲۲ و ۲۴ قانون امور گمرکی را بلافاصله بعد از تحویل کالا به گمرک به صاحب کالا و در صورتی که صاحب کالا یا گیرنده مشخص نباشد به فرستنده کالا ابلاغ نمایند. در صورتی که شرکت‌های حمل و نقل یا حامل کالا به تکلیف مقرر در این تبصره عمل ننمایند مطابق مقررات مسئول جبران خسارتی هستند که از این راه به صاحب کالا وارد شده است.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم، خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول قانون مربوط به کنوانسیون راجع به جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی

۹ - طرح گزارش شور اول قانون مربوط به کنوانسیون راجع به جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی.

رئیس - گزارش شور اول کنوانسیون جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه‌شنبه ۲/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقای ظلی معاون وزارت امور خارجه و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۸۹۷ مورخ ۶/۱۱/۲۵۳۶ دولت تقدیمی به مجلس سنا مربوط به کنوانسیون جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۱/۱۱/۲۵۳۶ وصول آن اعلام و به شماره ۹۱۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به کنوانسیون راجع به جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی.

ماده واحده - کنوانسیون راجع به جلوگیری از ارتکاب جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی مورخ ۱۴ دسامبر ۱۹۷۳ مشتمل بر یک مقدمه و ۲۰ ماده تصویب و اجازه تسلیم سند الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۰/۱۲/۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون مربوط به کنوانسیون جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی منجمله مأمورین سیاسی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران

۱۰ - طرح گزارش شور اول شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران.

رئیس - گزارش شور اول شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه روز پنجشنبه ۴/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقای عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستایی لایحه شماره ۹۴۱۲۰ مورخ ۲۱/۹/۲۵۳۶ دولت مربوط به شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران را که در جلسه روز یکشنبه ۲۷/۹/۲۵۳۶ تقدیم و به شماره ۸۷۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران.

ماده واحده - از تاریخ اجرای این قانون کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران مشمول قانون استخدام کشوری خواهند بود. نحوه اجرای قانون مذکور در مورد کارکنان سازمان و همچنین نحوه انتقال وجوه صندوق بازنشستگی مربوط به صندوق بازنشستگی کشوری به موجب آیین‌نامه‌ای خواهد بود که ظرف سه ماه توسط وزارت کشاورزی و عمران روستایی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد. تا زمانی که آیین‌نامه مذکور به تصویب نرسیده است مقررات استخدامی فعلی سازمان معتبر خواهد بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - دکتر ملک منصور اسفندیاری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۱۵/۱۲/۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی در جلسه ۲۲/۱۲/۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی که بعداً به تصویب کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری رسید تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی - عزیزالله قوامی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر طبیب بفرمایید.

دکتر حسین طبیب - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، در مورد لایحه شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران که اکنون در پیشگاه مجلس شورای ملی مطرح است باید بگویم:

به سرنوشت عده‌ای از افراد تحصیل کرده مملکت مربوط می‌باشد که بالغ بر ۴۴۰۰ نفر از فوق‌لیسانس تا دیپلم و سیکل هستند و در شرایط سخت و دشوار در روستاها انجام وظیفه می‌نموده‌اند و تکلیف استخدامی آنها مبهم و نابسامان بوده است چنانچه می‌دانیم روال امر بر این اساس بوده که هر سازمان و تشکیلاتی کوشش بر این داشته که خود را از شمول مقررات قانون استخدام کشوری مستثنی بنماید و با این ترتیب به خوبی در می‌یابیم که اینان در چه شرایط سخت و دشوار استخدامی بوده‌اند که تن به قبول مقررات قانون استخدام کشوری می‌داده‌اند که هر سازمانی توانسته خود را از قیود آن خلاص بسازد وقتی در برنامه‌های مملکت روستاها از قید فئودال‌ها و ارباب‌ها آزاد می‌شوند حتماً یک سازمان نیرومند و دلسوز علاقمند و با احساس مسئولیت و متعهد به صیانت از حقوق و مصالح و منافع روستایین باید بوجود بیاید تا کارها را در مسیر درست هدایت بنماید از این گروه که در چنان نابسامانی استخدامی و بلاتکلیفی بوده‌اند تا چه حد انتظار خدمت وجود داشته؟

این لایحه که در آذر ماه ۳۶ به مجلس تقدیم شده چرا قبلاً و از مدت‌ها پیش در فکر تنظیم آن نبوده‌اند؟ آیا همین عدم توجه انگیزه بسیاری از نارضایی‌ها و نابسامانی‌ها در امر پیشرفت برنامه و کار و عملیات موردنظر مملکتی در سطح روستاها نبوده است؟ در هر صورت در کلیات این لایحه چند نکته مورد توجه اینجانب است که عرض می‌نمایم اول قانون استخدام نهایی که هنوز تکلیف آن معلوم نشده و علی‌رغم درخواستی که برابر با ماده ۵۵ آیین‌نامه داخلی مجلس گروهی از نمایندگان قبل از تعطیلات تابستانی سال گذشته نمودند هنوز به جریان گذاشته نشده به قراری که شنیده می‌شود دولت می‌خواهد با تقدیم لایحه جدیدی لایحه قبلی را مسترد بدارد (مهندس صائبی - آن را اصلاح می‌کنند) نظر من و شاید بسیاری از همکاران بر این است که هر چه زودتر این کار صورت بگیرد که لایحه در فرصت بیشتر و دقیق‌تر مورد بررسی علاقمندان قرار بگیرد زیرا بررسی چنان لایحه با اهمیت که مورد توجه افکار عمومی و قاطبه کارمندان مملکت می‌باشد در شرایط اضطراری و کوتاه جایز و به مصلحت مملکت نیست.

دیگر آن که قانون استخدام باید شمول عام داشته باشد و بتواند با اصول و مقررات جامع خودش کلیه دستگاه‌های مملکت را با رضا و رغبت در بر بگیرد و این یک گام اساسی در سالم سازی فضای اداری مملکت و سامان بخشیدن به انقلاب اداری است حقوق دریافتی کارمند باید حقوق رفاهی متناسب با هزینه واقعی زندگی باشد حقوق بازنشستگی هم باید بتواند هزینه دوران آسودگی را به صورت واقعی تأمین نماید. در حال حاضر از مزایای شغلی کارمندان کسور بازنشستگی می‌گیرند که در بازنشستگی منعکس نمی‌شود با این کسور از مزایا حذف بشود و یا اگر دریافت می‌شود در بازنشستگی کارمندان هم منعکس بشود.

زیرا هرگز از یاد نبریم که حمایت از بازنشستگان حمایت از شاغلین است و شاغل هنگامی که احساس نماید در زمان بازنشستگی مورد حمایت کامل قرار می‌گیرد با روحیه دیگری خدمت رسمی خودش را دنبال خواهد کرد.

و اما در مورد این لایحه بالاخص نظر بر این که در تاریخ ۲۱/۹/۳۶ به مجلس تقدیم گردیده و تا زمان لازم‌الاجرا شدن قانون به علت تشریفات قانونگذاری طبعاً مدتی به طول خواهد انجامید و به انگیزه این که به هنگام تقدیم این لایحه در واقع دولت برای انجام تعهدات مربوط به آن آمادگی داشته نظر من آنست که مقررات قانونی پس از تصویب از تاریخ تقدیم لایحه به مورد اجرا گذاشته بشود زیرا ناظر به منافعی است که به گروهی مورد استحقاق خواهد رسید که قبلاً به عرض رسید در شرایط دشوار استخدامی بسر می‌برند و در قسمت آخر ماده واحده هم نحوه اجرای قانون موکول به آیین‌نامه‌ای شده که مهلت زمانی آن نامشخص است عقیده دارم که مهلت زمانی تصویب آیین‌نامه معلوم باشد تا حقی از مشمولین مقررات قانونی سلب نگردد و به همین مناسبت پیشنهادی تقدیم مقام ریاست می‌نمایم از توجه همکاران سپاسگزار هستم.

رئیس - آقای مظهری بفرمایید.

مظهری - جناب آقای رئیس همکاران محترم قسمتی از مطالبی را که بنده می‌خواستم عنوان کنم جناب دکتر طبیب فرمودند مسلماً یک پارچه شدن همه دستگاه‌های اجرایی و قرارگرفتن همه زیر یک قانون استخدام یکی از آرزوهای همه ما است چون تبعیض از بین می‌رود و مقررات استخدامی کارمندان دولت هم‌آهنگ و یک نواخت می‌شود ولی بحث بنده اینجاست که ما الان می‌خواهیم این سازمان را شامل قانونی کنیم که وضع خود قانون مشخص نیست قانونی که به صورت موقت اجرا می‌شود برابر همان قانون دولت مکلف بود در پایان یک ماه آخر اتمام دوره اجرای موقت، قانون استخدام نهایی را به مجلس تقدیم کند که از نظر حفظ ظاهر قضیه این کار انجام شد ولی این قانون مدت‌هاست مسکوت مانده است نه دولت تکلیف آن را روشن کرده نه در کمیسیون‌های مجلسین به جریان افتاده است و همین‌قدر موجب شده مقررات عجیب و غریب در دستگاه‌ها و شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف اجرا شود و متأسفانه این عوامل و این بی‌ترتیبی‌ها موجب شده است که روح بدبینی در بین کارکنانی که در شرایط مساوی از مزایای مادی و معنوی بسیار متفاوت بهره می‌برند بوجود آید من از مقام ریاست استدعا می‌کنم که مقرر بفرمایند تکلیف قانون استخدام که به مجلس تقدیم شده روشن شود اگر دولت نظریاتی دارد هر چه زودتر بگوید اگر می‌خواهد این لایحه را پس بگیرد من نمی‌دانم با توجه به وظیفه‌ای که از نظر قانونی داشته است از نظر تقدیم قانون چه صورتی پیدا می‌کند ولی به هر حال تکلیف روشن شود تا ما بتوانیم به هنگام طرح این قانون مسائلی که هست و همه ما با آن دست به گریبان هستیم حل کنیم وگرنه شرکتی با ۲۰ سال کارکنانش را با استفاده از تمام حقوق و مزایا بازنشسته می‌کند در شرکت مشابهش باید ۳۵ سال خدمت کنند در دستگاه‌های مختلف مقررات مختلف اجرا می‌شود یک راه‌حل هم بیشتر وجود ندارد و آن تهیه یک قانون جامعی است که شامل همه سازمان‌های اجرایی مملکت بشود و همه در مقابل کار برابر و داشتن شرایط برابر، از مزایای مادی و معنوی برابر بهره بگیرند و تبعیض از بین برود و تا این زیربنای تشکیلات اداری درست نشود صحبت از انقلاب اداری کردن جز لفاظی نیست و با همه تلاشی که شده و خواهد شد نتیجه‌ای به دست نمی‌آید زیرا تبعیض در اجرای مقررات متفاوت است قانون است و تصویب‌نامه است و اساسنامه‌ای است که به تصویب رسیده ولی متأسفانه هر کدام برای خود ساز جداگانه می‌زند و این مشکلات بسیاری را برای دستگاه‌ها بوجود آورده در این جا من از حق قانونی خود استفاده می‌کنم و به دولت تذکر می‌دهم که تکلیف قانون استخدام را هر چه زودتر روشن کند تا ناگزیر از طرح سؤال قانونی در مجلس نباشم.

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در مورد لایحه قانون شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ترتیب چاپ ۹۹۸ پیشنهاد می‌نماید مقررات قانونی پس از تصویب از تاریخ تقدیم لایحه به مورد اجرا گذاشته شود.
با تقدی احترام - دکتر حسین طبیب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در مورد لایحه قانون شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ترتیب چاپ ۹۹۸ در فراز آخر پیشنهاد می‌نماید برای تهیه و تصویب آیین‌نامه‌های مورد بحث مهلت زمان مشخصی (مثلاً ۶ ماه) تعیین و مقرر گردد تا موجبی برای ادامه بلاتکلیفی کارکنان موردنظر وجود نداشته باشد.
با تقدیم احترام - دکتر حسین طبیب.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم که آیین‌نامه نحوه اجرای قانون ماده واحده لایحه قانون شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی به تصویب کمیسیون‌های استخدامی و کشاورزی مجلسین برسد.
با تقدیم احترام - دکتر منتظری - دکتر امیری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با احترام پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده واحده اضافه شود:
تبصره - افرادی که از بدو تأسیس کارکنان سازمان تعاون امور روستا چه بازنشسته و چه از کار افتاده شده‌اند پس از تصویب این قانون از حقوق و مزایای قانون صندوق بازنشستگی کارکنان دولت استفاده خواهند کرد
با احترام - محمدحسین عباس میرزائی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید آیین‌نامه مورد نظر ماده واحده لایحه قانون شمول قانون استخدام کشوری درباره کارکنان سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به تصویب کمیسیون استخدام مجلس برسد
با احترام - علی‌اصغر مظهری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

آیین نامه اجرایی قانون شرکت‌های تعاونی به تصویب کمیسیون‌های مربوطه مجلسین برسد.
با احترام - جلال پارسا مطلق.

رئیس - لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی

۱۱ - طرح گزارش شور اول اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی.

رئیس - گزارش شور اول اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده می‌شود)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۰/۱۲/۲۵۳۶ با حضور آقایان هنرمندی معاون وزارت دادگستری و نگهبان معاون وزارت کشور لایحه شماره ۵۲۸۰ مورخ ۲۹/۱۱/۲۵۳۶ دولت مربوط به اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی تقدیمی به مجلس سنا را که در جلسه روز یکشنبه ۳۰/۱۱/۲۵۳۶ وصول آن اعلام و به شماره ۹۴۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و احذ جرایم رانندگی.

ماده واحده - ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰ (۲۵۳۰ شاهنشاهی) به شرح زیر اصلاح می‌شود و تبصره آن به قوت خود باقی است.

ماده ۱۱ - شهربانی و ژاندارمری در حوزه مأموریت خود مجازند با تأیید رئیس شهربانی کشور شاهنشاهی و یا فرمانده ژاندارمری کشور شاهنشاهی مؤسسات حمل و نقل و مسافربری زمینی را که خلاف مقررات و آیین‌نامه‌های حمل و نقل بار و مسافر رفتار نمایند حداکثر تا یک ماه تعطیل نمایند ولی تعطیل زائد بر یک ماه تا یک سال موکول به موافقت دادستان شهرستان محل مؤسسات مذکور خواهد بود. مدیر مؤسسه‌ای که به علت ارتکاب تخلف به تعطیل مؤسسه خود زائد بر مدت یک ماه مجبور گردیده می‌تواند از تصمیم مراجع مذکور به دادگاه شهرستان محل شکایت کند. رأی دادگاه شهرستان قطعی است.

آیین‌نامه حمل بار و مسافر و مدت و موارد تعطیل مؤسسات از طرف وزارتخانه‌های کشور و دادگستری تهیه و به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید و تا زمانی که آیین‌نامه‌های مذکور به تصویب نرسیده آیین‌نامه‌های قبلی قابل اجرا می‌باشد.

مخبر کمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز دوشنبه ۱۵/۱۲/۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - عبدالله قراگزلو شجاعی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است، آقای دکتر طبیب بفرمایید.

دکتر حسین طبیب - جناب رئیس، همکاران ارجمند درباره لایحه قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی که اکنون شور اول آن مطرح است مطالب مختصری به عرض می‌رسانم.

سال گذشته در خرداد ماه ماده تشدید مجازات موتورسیکلت سواران متخلف از تصویب نهایی گذشت و به دولت ابلاغ شد.

به موجب این قانون افسران و درجه‌داران مأمور راهنمایی و رانندگی مکلف شدند که در محدوده قانونی شهر تهران و یا نقاط دیگری که اعلام می‌شود نسبت به رانندگان موتورسیکلت یا موتورگازی که در پیاده‌روها مبادرت به رانندگی می‌نمایند و یا در جهت مخالف مسیر مجاز حرکت می‌نمایند و یا از لوله خروج دود صدای ناهنجار و آزاردهنده ایجاد می‌نمایند با رعایت ضوابط خاصی که در قانون مذکور تصریح شده است اقدام به عمل آورند.

اکنون همه می‌دانیم که هیچ‌کدام از موارد تصریح شده در قانون به مرحله اجرا در نیامده مضافاً بر این که اکثراً نیز فاقد شماره و پلاک شناسایی می‌باشند و بر بسیاری از آشفتگی‌های ترافیک پایتخت نیز این بی‌نظمی افزوده است و عابران پیاده‌روها ایمنی ندارند رانندگان موتورسیکلت سوار در خلاف مسیرهای مجاز حرکت می‌نمایند و صداهای آزاردهنده و ناهنجار از لوله خروج دود بوجود می‌آورد و هر چه دلشان می‌خواهد انجام می‌دهند و هیچ‌کس جلوی آنها را نمی‌گیرد اینک هم لایحه‌ای برای اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی در مجلس مطرح است که به موجب آن شهربانی و ژاندارمری مجاز خواهند بود مؤسسات حمل و نقل مسافربری زمینی را که خلاف مقررات و آیین‌نامه‌های حمل و نقل بار و مسافر عمل می‌نمایند تا یک ماه تعطیل نمایند صرف‌نظر از آنکه صرفاً با اعمال این قبیل مجازات‌ها و شدت عمل‌ها بدون توجه به ریشه‌جویی و عوامل متعددی که وجود دارد نمی‌توان جلوی حوادث متعدد و مرگبار و اسف‌انگیز جاده‌ها را گرفت و کارشناسان و تنظیم‌کنندگان لایحه باید ابعاد گسترده‌تر مسئله را مورد توجه قرار بدهند و برای آن راه‌حل اساسی اندیشه نمایند. من برای نمونه مواردی را ذکر می‌نماییم در روزنامه‌های امروز خبری بود که ۳۰۰ میلیون تومان در شرکت تعاونی رانندگان اختلاس شده است. این اعتبارات و امکانات اختلاس شده که فعلاً گوشه‌ای از آنها را پیدا کرده‌ایم همان اعتبارات و امکاناتی است که باید آشفتگی‌ها و نابسامانی‌ها را سامان ببخشد اما وقتی دزدی و اختلاس شد اثر معکوس ببار می‌آورد و چاره برطرف نمودن مشکلات حمل و نقل مملکت این قبیل مجازات‌های سطحی و شدت عمل‌های بدون پایه نیست در جاده‌های بوشهر - به برازجان و شیراز مرتباً تصادفات و حوادث مرگبار به وجود می‌آید راه موجود ظرفیت کشش ترافیک سنگینی بازرگانی را ندارد جاده باید تعریض بشود.

شنیدم برای اخذ گواهینامه رانندگی درجه ۱ وسایل سنگینی عده‌ای به کشورهای آن سوی خلیج‌فارس مراجعه می‌نمایند و بدون آنکه نسبت به صلاحیت آنها دقت بشود به آنها گواهینامه می‌دهند و چون این قبیل گواهینامه‌ها در ایران پذیرفته می‌شود بنابراین دارندگان فاقد صلاحیت آنها انگیزه بسیاری از حوادث جاده‌ها می‌باشند.

به این قبیل چیزها هم توجه نماییم شدت عمل و مجازات همیشه و تا هر حد مؤثر و کارساز نیست.

نظر من آن است که اگر قرار باشد این اصلاحیه قانونی هم به سرنوشت قانون تشدید مجازات موتورسیکلت سواران متخلف دچار گردد از بحث و تصویب آن در قوه مقننه چه حاصلی است.

قانونگذار اگر قانونی را از مراحل قانونی می‌گذراند و درباره آن بحث می‌کند نه قصد مردم‌آزاری و تهدید نمودن مردم را دارد و نه می‌خواهد خودش را به یک امر صوری دلخوش بنماید. دستگاه‌های اجرایی که مسئولان اداره امور مملکت هستند برای حل مشکلات اجرایی خود اگر قانونی وجود نداشته باشد برای کسب مجوز لایحه‌ای را با نظر خودشان تنظیم می‌نمایند و به قوه مقننه برای حک و اصلاح می‌سپارند وقتی که از قوه مقننه گذشت سندی است که باید در مملکت جریان داشته باشد و روی زندگی مردم اثر مثبت و سازنده داشته باشد وقتی چنین بود مردم به دستگاه‌های خود اعم از این که مربوط به هر یک از قوای مملکت باشند علاقمند و معتقد می‌گردند و در غیر این صورت که قانونی فاقد یک چنین جنبه‌ای باشد و با فراموش شده و از یاد رفته تلقی بشود و مسئولان اجرایی آن را ندیده بگیرند جز ایجاد بی‌اعتقادی در جامعه که دشمنان از هر سو و جهت از آن بهره می‌گیرند چه حاصلی می‌توان انتظار داشت امید است مطالبی که عرض کردم به صورت نمونه هشداری برای مسئولین بدون ابتکاری باشد که همیشه کوشش می‌نمایند به عنوان نارسایی قانون بر ضعف مدیریت خود سرپوش بگذارند.

و هنگامی هم که قانون در دسترس آنان باشد سیاست شترمرغی خودشان را هم‌چنان دنبال نمایند.

این چیزها و روحیه‌ها متناسب با انتظارات ملت ایران نیست و شدیداً محکوم است. متشکرم

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

قبلاً به موجب ماده ۱۱ قانون مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰ شمسی اگر بر اثر وقوع تخلفی مؤسسه حمل و نقل بار و مسافر تعطیل می‌گردید چنانچه مدت تعطیل مؤسسه تا یک ماه بود به اعتراض مدیر آن در دادگاه بخش و مازاد بر این مدت تا یک سال در دادگاه شهرستان محل رسیدگی می‌شد. اکنون طبق لایحه تقدیمی دولت که شور اول آن مطرح است تعطیل مؤسسه تا یک ماه قطعی است در واقع بدون این که به شخص مدیر مؤسسه اجازه داده شده باشد که از حق خود دفاع نماید مؤسسه وی را رأساً و بدون محاکمه تعطیل می‌کنند که این امر برخلاف عدالت اجتماعی به منزله عقاب بلا بیان خواهد بود که به هیچ‌وجه موجه و عقلانی به نظر نمی‌رسد بنابراین پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۱ پیشنهادی به شرح زیر تغییر و اصلاح شود.
ماده ۱۱ - شهربانی و ژاندارمری در حوزه مأموریت خود مجازند با تأیید رئیس شهربانی کشور شاهنشاهی و با فرمانده ژاندارمری کشور شاهنشاهی مؤسسات حمل و نقل و مسافربری زمینی را که برخلاف مقررات و آیین‌نامه حمل و نقل بار و مسافر رفتار نمایند حداکثر تا یک‌سال با موافقت دادستان شهرستان محل مؤسسات مذکور تعطیل نمایند و مدیر مؤسسه می‌تواند نسبت به تصمیم متخذه مقامات مزبور ظرف ده روز اعتراض نماید و به این اعتراض در دادگاه شهرستان محل رسیدگی خواهد شد و حکم صادره قطعی است
با تقدیم احترام - غلامرضا اخلاقپور.

رئیس - لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح سؤال آقای فریدون سعادت قدس‌نیا از وزارت راه و ترابری

۱۲ - طرح سؤال آقای فریدون سعادت قدس‌نیا از وزارت راه و ترابری

رئیس - سؤال آقای سعادت قدس‌نیا از وزارت راه و ترابری مطرح است، تشریف بیاورید.

سعادت قدس‌نیا - اجازه بفرمایید قبلاً جواب سؤال داده شود.

رئیس - آقای پاکزاد تشریف بیاورید.

پاکزاد (معاون وزارت راه و ترابری) - با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم، با توجه به نامه شماره ۱۸۸۴۹ مورخ ۱۳/۱۱/۲۵۳۶ جناب آقای عبدالله ریاضی رئیس مجلس شورای ملی در مورد سؤالات مطروحه آقای فریدون سعادت قدس‌نیا، نماینده مجلس شورای ملی به استحضار می‌رساند:

۱ - راه فرودس - بشرویه - طبس در دو قطعه به طول ۲۰۹ کیلومتر در دست ساختمان می‌باشد که قطعه اول این محور به طول ۸۸ کیلومتر، مورد پیمان شرکت کامکار بوده و به علت ضعف پیمانکار در حد مبلغ قرارداد تحویل گرفته شده و در تاریخ ۴/۱۱/۳۶ پس از انجام مناقصه، شرکت صافکو برنده شناخته شد که پس از عقد قرارداد تکمیل عملیات اجرایی به پیمانکار اخیرالذکر واگذار خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود تا تاریخ ۲۹/۱۱/۳۷ تاریخ برنامه زمان‌بندی کمیسیون شاهنشاهی آماده بهره‌برداری گردد. قطعه دوم راه فوق به طول ۱۲۱ کیلومتر در دست اقدام شرکت طوفان می‌باشد که زودتر از تاریخ ۲۹/۱۲/۲۵۳۷ مقرر در برنامه زمان‌بندی کلیه عملیات اجرایی خاتمه خواهد یافت و آماده بهره‌برداری می‌گردد.
۲ - راه دیهوک - رباط خوشاب (واقع در مسیر راه فردوس - بشرویه - طبس) در دست اقدام پیمانکار می‌باشد که عملیات اجرایی قبل از تاریخ مقرر در برنامه زمان‌بندی ۳۰/۶/۳۷) خاتمه خواهد یافت. ضمناً به منظور ارتباط فردوس و طبس به کرمان قطعه راه کرمان تا چترود ساخته شده و مطالعات مربوط به تهیه پروژه اجرایی راه چترود - راور - دیهوک در دست اقدام مهندسین مشاور می‌باشد که پس از اتمام مطالعه ساختمان آن با توجه به اعتبارات آغاز خواهد شد.
۳ - پروژه اجرایی راه فردوس - سرایان - سده (اتصال به محور گناباد - بیرجند) به طول ۱۴۱ کیلومتر آماده اجرا می‌باشد که با توجه به اولویت‌ها و اعتبارات راه‌سازی در سال‌های آتی به مرحله اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس - آقای سعادت قدس‌نیا بفرمایید.

سعادت قدس‌نیا - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، بدواً با اندوه فراوان درگذشت فرزند لایق و برومند خراسان شادروان امیر اسدالله علم را که یکی از خدمتگزاران وفادار و صمیمی شاهنشاه بزرگمان بود به همه همکاران گرامی، به ویژه بازماندگان آن فقید سعید و به همه مردم خراسان، خصوصاً اهالی جنوب خراسان صمیمانه تسلیت می‌گویم (عده‌ای از نمایندگان - به همه مردم ایران) همچنین به همه مردم ایران تسلیت می‌گویم. استان پهناور و زرخیز خراسان یکی از فرزندان عزیز خود را از دست داد. با این که اینجانب بایستی امروز به خراسان می‌رفتم ولی به علت سؤالی که در مورد یکی از خواسته‌های مهم حوزه انتخابیه‌ام از وزارت راه و ترابری نموده‌ام ناچار به توقف گردیدم، به هر حال روانش شاد باد. در اینجا از همکار ارجمندم جناب آقای منصوریان تشکر می‌کنم که در این مورد واقعاً حق مطلب را ادا فرمودند سؤال این جانب از وزارت راه و ترابری در دو مورد اصلی یکی موضوع راه اساسی فردوس به طبس است، راه اساسی که از فردوس به طبس وجود دارد، همان‌طور که جناب پاکزاد معاون محترم وزارت راه و ترابری فرمودند به طور ۲۰۹ کیلومتر قطعه دوم این راه که بین بشرویه و طبس هست به طول ۱۲۰ کیلومتر، خوشبختانه شرکت طوفان به بهترین نحو ممکن کار خودش را انجام داده است پل‌هایی که این شرکت ساخته واقعاً بی‌نظیر است و زیرسازی که این شرکت کرده فوق‌العاده خوب است و کمال رضایت را داریم، البته باید عرض کنم که مدتی این قطعه تعطیل بود، به علت این که اعتبارات نرسیده بود و شرکت وسایل سنگین خودش را برده بود و خوشبختانه در اثر اوامر مطاع علیاحضرت شهبانو در موقعی که مسافرتی به آن حدود فرمودند مجدداً این شرکت کار خودش را شروع کرد و با سرعت و در کمال خوبی انجام گرفت و اینجانب به نمایندگی مردم فردوس و طبس از این شرکت به نیکی یاد می‌کنم و از وزارت راه و ترابری تشکر می‌نمایم، منتها قطعه اول همان‌طور که اشاره فرمودند و بی‌نهایت مهم است بین فردوس و بخش بزرگ بشرویه است و همان‌طور که اینجا اشاره کردند، شرکت کامکار که به بهترین وضع ممکن کار خودش را انجام داده، یعنی این ۸۸ کیلومتر قابل مقایسه با ۱۲۱ کیلومتر قبلی نیست و پل‌هایی که ساخته است به هیچ‌وجه قابل مقایسه نیست و زیرسازی‌اش خوب نیست و امیدوارم این شرکت اخیرالذکری که فرمودید بتواند این قطعه را مرمت کند که قابل استفاده برای مردم آن حدود باشد، چون باید اینجا به عرض ریاست معظم مجلس شورای ملی و همکاران ارجمندم برسانم که استان خراسان فوق‌العاده از نظر راه ضعیف است و آن طور که باید و شاید به این استان زرخیز و پهناور در گذشته توجه نشده به ویژه جنوب خراسان و حاشیه کویر از لحاظ جاده‌های اساسی خیلی ضعیف است در حال حاضر مردم آن حدود و کسانی که به استان‌های یزد و کرمان از آن راه مسافرت می‌کنند از راه فعلی فردوس و طبس بخصوص قطعه‌ای که بین فردوس و گیروک است، این را خواهش می‌کنم جناب آقای پاکزاد یادداشت بفرمایند که بی‌نهایت از این قطعه در زحمت هستند و قبول بفرمایید و باور بفرمایید، تا موقعی که تا تاریخ ۲۹/۱۲/۳۷ آن‌طور که پیش‌بینی وزارت راه کرده و همان‌طور که اینجا عنوان فرمودید اگر این راه تمام نشود و اگر این راه درست نشود باز هم بیشتر موجبات زحمت مردم را فراهم خواهد کرد و مردم سعی می‌کنند کمتر با اتومبیل شخصی از آنجا عبور کنند.

چون به طور کلی اتومبیل‌شان از بین می‌رود. بنابراین در ساحت مقدس مجلس شورای ملی باید عرض کنم از آن جایی که علیاحضرت فرح شهبانوی مهربان و نیکوکار ایران در مسافرتی که به حاشیه کویر فرمودند و این افتخار بزرگ نصیب طبسی‌ها شد فرمودند طبس یکی از زیباترین شهرهای دنیاست و با توجه به این که طبس واقعاً یک شهر زیبا و توریستی است و هم‌چنین این راه اساسی فردوس و طبس از بخش بزرگ بشرویه که قریب ۱۵ هزار نفر جمعیت دارد عبور می‌کنند، موقعی که انشاءالله این راه تمام بشود اثر زیادی در وضع اقتصادی و کشاورزی و اجتماعی ما خواهد داشت بنابراین لازم بود که راه اساسی بین فردوس و بیرجند ساخته بشود مسئله دیگری که در مورد راه است راه فردوس به بیرجند از طریق سرایان است که اشاره فرمودید این قبلاً مطالعاتی شده و اقدامات اولیه‌ای شده است و تقاضای همشهریان من است، اینک که وزارت راه و ترابری با برخورداری از وجود وزیر لایق و فعالی مانند جناب صالحی و همکاران ارجمندشان برخوردار است و این قولی که خوشبختانه همه همکاران ارجمندم بر آن هستند، این راه اساسی فردوس و بیرجند با توجه به این که بیرجند در آتیه‌ای نزدیک مرکز استان جنوبی خراسان خواهد شد، هر چه زودتر شروع شود و در اسرع وقت انشاءالله تمام بشود یکی از مسائل دیگر عبور راه کرمان به تهران از راه طبس است که خوشبختانه اینجا این وعده را فرمودند و من خواستم تشکر بکنم و امیدوارم این راه هر چه زودتر عملی بشود و برای این که در حدود ۶۰ هزار نفر اهالی طبس و بشرویه از مزایای این راه برخوردار خواهند بود و تصدیق می‌فرمایید که استان‌های هرمزگان، کرمان، اصفهان به استان خراسان از این راه متصل خواهد شد و بی‌نهایت در وضع اقتصادی منطقه مؤثر خواهد بود. موضوع مهم دیگر احداث راه طبس به یزد است گو اینکه در سؤال بنده این موضوع نیست ولی از فرصت استفاده می‌کنم و عرض می‌کنم که این راه ۳۰۰ - ۴۰۰ کیلومتری جناب پاکزاد، فوق‌العاده مهم است برای اینکه خوشبختانه راه اساسی مشهد به قاین که به استان زاهدان متصل خواهد شد، در آینده نزدیکی این جاده اساسی با همت مسئولان وزارت راه و ترابری و دولت خدمتگزار جناب آقای دکتر آموزگار تمام خواهد شد (دکتر صدر - من از طرف اهالی یزد از شما تشکر می‌کنم) متشکرم جناب صدر این راه که تمام بشود راه اساسی فردوس به طبس که انشاءالله اگر در موقع خودش تمام بشود و من توجه وزارت راه و جنابعالی را به آن جلب می‌کنم باید مورد نظرتان باشد. بین مشهد و گناباد قطعه راهی است که عرض کردم بین فردوس و طبس هم قطعه راهی است که اینجا درباره‌اش مفصل صحبت شد. یک راه می‌ماند بین گناباد و فردوس که در حدود ۷۲ کیلومتر است. این قطعه راه با این که تقریباً می‌شود گفت اساسی انجام شده ولی به علت اینکه وسایل نقلیه سنگین از این راه عبور می‌کنند و دارای گردنه‌های صعب‌العبور است، تقاضای اهالی فردوس و گناباد و آن منطقه این است که در این گردنه‌ها تونل‌هایی ایجاد شود. چون در زمستان وقتی برف سنگینی بیاید، مردم در این راه دچار مشکلات فراوانی خواهند شد و خطرات زیادی برای آنها به وجود می‌آید و عبور و مرور واقعاً مشکل می‌شود. دوستان خراسانی من در حالی که عازم مشهد بودند به من مأموریت دادند و از طرف خودم نیز عرض می‌کنم که قطعه راهی است بین گناباد و تربت‌حیدریه که در موقع زلزله این قطعه راه که به طول ۱۲۰ کیلومتر است، آسفالت شده ولی این آسفالت سرد به قدری بد انجام شده و عرضش کم است که نه تنها خطرات جانی دارد بلکه این آسفالت باید مرتباً لکه‌گیری شود و هزینه‌های زیادی برای وزارت راه و دولت درست می‌کند. این راه به قدری چاله‌های بزرگ دارد که من خواهش می‌کنم دستور بفرمایید مدیرکل راه استان خراسان برود و از نزدیک راه بین فردوس و دیهک را ببیند عبور از این راه واقعاً کشنده و زجرآور است، و من نمی‌دانم در حالی که در سایر استان‌های مملکت گو این که ما خراسانی‌ها حسود نیستیم هر روز راه‌های جدیدی احداث می‌شود و امیدوارم که باز هم آبادتر بشود.

در حالی که در سایر استان‌های مملکت وضع غیر از این است البته امیدواریم باز هم استان‌ها آبادتر بشود و استان‌های سرسبز و زیبا مثل گیلان بیشتر داشته باشیم در ایام نوروز این افتخار نصیب من شد که مسافرتی به گیلان و رشت داشتم و در فومنات اقامت کنم راهی که بین رشت و فومن است و تصور می‌کنم به طول ۲۰ یا ۲۵ کیلومتر می‌باشد پل‌هایی ساخته شده بسیار عالی و بسیار عریض همچنین راه هم بسیار خوب ساخته شده است به هر حال منظورم به پل‌ها بود که در حالی که به هیچ‌وجه کم عرض نیست قبل از این که به پل برسیم تابلویی نصب شده همان تابلوهایی که اخیراً مد شده است و به رنگ سبز است دویست متر مانده به پل می‌نویسند پل کم‌عرض و این تابلوها در هر دو طرف پل هست در حالی که این پل‌ها کم‌عرض نیست در شمال مملکت که خداوند این همه نعمت داده عمران و آبادی هم زیاد شده و پل‌ها و جاده‌های خوبی ساخته شده اما در جنوب خراسان آنچنان عمران و آبادی نشده است بنده از جناب رئیس و همکاران عزیز دعوت می‌کنم به فردوس و طبس بیایید (یک نفر از نمایندگان - همه بیاییم) بله بیایید قدمتان روی چشم بنده و همشهریانم تشریف بیاورید و این فصل هم بهترین فصل طبس است و به چشم خودتان ببینید که جنوب خراسان واقعاً چه راه‌های خرابی دارد من واقعاً وظیفه خودم می‌دانم که این‌ها را بگویم هر کدام از شما نمایندگان مجلس نماینده همه مردم ایران هستید و من وظیفه خودم می‌دانم این‌ها را به اطلاع شما برسانم و ضمن این که تشکر می‌کنم از جناب مهندس صالحی و جناب پاکزاد و کلیه مسئولین وزارت راه که دلسوزانه زحمت می‌کشند و خدمت می‌کنند همچنین جا دارد از زحمات دوست عزیزم آقای شهرستانی که وزیر راه بودند تشکر کنم و به خوبی یاد کنم ولی خواهش می‌کنم آقای پاکزاد این مطالبی که عرض کردم یادداشت بفرمایید و دستور بفرمایید که مدیرکل راه و ترابری بیایند و وضع این راه‌ها را از نزدیک ببیند تا انشاءالله به موقع این راه‌ها ساخته شود و این برنامه‌ها انجام شود و بنده هم نزد موکلینم روسفید باشم و با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران ارجمندم به عرایضم خاتمه می‌دهم.

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا

۱۳ - اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۸۶۴۹ مورخ ۲۵/۱۱/۲۵۳۶ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (بودجه) در قبال لایحه شماره ۹۹۰۹۶ مورخ ۱/۱۱/۲۵۳۶ دولت راجع به ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۷ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۴۹۸۲ مورخ ۵/۱۰/۲۵۳۶ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) در قبال لایحه شماره ۸۱۲۶ مورخ ۶/۴/۲۵۳۶ دولت راجع به اصلاح تبصره یک ماده ۵ قانون معاملات زمین مصوب ۲۸/۲/۱۳۴۵ شمسی (۲۵۳۴ شاهنشاهی) در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۷ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ می‌شود.

- پایان جلسه

۱۴ - پایان جلسه

رئیس - چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت دوازده پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۵ - پرسش نمایندگان.

سؤال آقای جعفر قاسم‌زاده از وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی و عمران روستایی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

شیدالله ارکانه متمنی است امر و مقرر فرمایید جنابان آقایان وزرا بازرگانی و کشاورزی و عمران روستایی به سؤال اینجانب طبق مقررات پاسخ دهند.
در سالی که گذشت مرکبات باغداران شمال را در حداقل قیمت خریداری ولی متأسفانه به میزان (۲۵٪) بیست و پنج درصد کل قیمت ناچیز آن را به عنوان جریمه کسر نموده‌اند مجوز و چگونگی این اقدام چه بوده و چیست؟
با تقدیم احترام - نماینده رودسر جعفر قاسم‌زاده.