مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۵۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۵۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۷ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۵۱

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه وسی دقیقه صبح بریاست آقای عبد الله ریاضی تشکیل گردید

- بیانات قبل از دستور آقایان: سعادت – رامبد

۱- بیانات قبل از دستور آقایان: سعادت – رامبد.

رئیس ـ نطق قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای سعادت بفرمایید.

سعادت ـ ریاست معظم مجلس شورای ملی – همکاران ارجمند – خانمها – آقایان،

بار دیگر با پیدا شدن یک بلای آسمانی، یک زلزله وحشتناک زندگی گروهی از روستانشینان جنوب کشور عزیزمان ایران منطقه فیر و کارزین و آبادیهای اطراف آن دگرگون شده وهزاران تن از این زحمتکشان و مولدین ثروت را به باد نیستی و کام مرگ سپرده است وآنچه را که با سپری کردن عمری فراهم نموده بودند در چند دقیقه نیست و نابود گردید (صحیح است).

امروز که هفت روز از این خشم طبیعت می‌گذرد، و گروهای امداد شیر و خورشید سرخ ایران – افسران و سربازان رشید سپاه دوم فارس، مردم شیراز، جهرم، فیروزآباد، لار، فسا و کازرون و داراب و سایر شهرستانهای دیگر فارس بامر شاهنشاه آریامهر به ندای این مردم ستمدیده جواب مثبت داده و هم اکنون سرگرم بیرون آوردن اجساد مردگان و زخمی شدگان از زیر هزاران خروار گل و خاک و چوب و سنگ و شن هستند، باز هم صدای ناله و شیون بازماندگان به گوش می‌رسد بیایید این صحنه را به درستی جلو دیدگان خود مجسم سازیم پدری در غم زن و فرزندان مویه سر داده، کودکی در از دست دادن سرپرستان خود گریان، خواهری در غم برادر افتان و خیزان، مادری به سوگ فرزند دلبند خود می‌نالد وندبه سر می‌دهد ماتمکده وحشتناکی خواهید دید. منظره کنونی این منطقه زلزله زده بدین سان است که همه روز روزنامه‌ها و رادیو وتلویزیون خوانده و شنیده و دیده‌ایم.

۵۰ تا ۸۰ روستا منطقه فیر و کارزین که دچار این قهر طبیعت شده‌اند در هفته پیش با سر سبزی و خرمی و نشاطی هر چه تمامتر ترانه امید و زندگی سر می‌دادند ولی اکنون به مشتی ویرانه و تلی از خاک با مرگ و نیستی تبدیل شده و دیگر نشانی از آبادی در آنجا وجود ندارد (صحیح است).

شاهنشاه بزرگ و پدر تاجدار ملت ایران این بار هم چون هزاران بار دیگر پیشگام و پیشتاز مردم ایران بندای این زلزله زدگان پاسخ مثبت داده و با اوامر مطاع خود والاحضرت شاهپور محمودرضا را مأموریت مخصوص دادند تا ستاد عملیات امدادی را از نزدیک زیر نظر بگیرند و به نخست وزیر برای ایجاد یک ستاد امدادی فوری اوامر مؤکدی صادر فرمودند. و این کارها فوری و به زودی عملی گردید و نخست وزیر محبوب ما با چند تن از وزرای مسئول از نزدیک این ستاد امدادی را به کاربرد نیروی انسانی و وسائل کار لازم رادر قیر و کازرین بمدت چند روز مشاهده نموده و آنچه برای نجات هموطنان زلزله رده لازم بود انجام شد. دستور ترمیم صادر شد ولی این اول کار است و یک بار دیگر وظیفه و مسئولیت مردم بیدار دل ایران سنگین تر می‌شود و آن هم موقعی است که برای التیام و درمان نجات یافتکان نوسازی این محیط آعاز گردد (صحیح است).

دیروزشاهنشاه آریامهر و علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی نیکو کار ایران برای دلجویی از زلزله زدگان به شیراز و منطقه قیرو کارزین عزیمت فرموده تا از نزدیک وضع این مردم درمانده را مشاهد ه و با دیداری از آنها دست عطوفت پدرانه و بزرگوارانه خود را بر جراحات ریش مردم داغدیده این اماکن کشیده و شهبانوی نیکوکار و مهربان نیز با دست نوازشگر خود کودکان یتیم و مردم مصیبت زده را مورد لطف وعنایت خاصی قراردادند.

همانطور هم که قبلا عرض شد بمحض وقوع زلزله به فربان همایون شاهنشاه آریامهر نه تنها یک کمیته امداد زیر نظر شخص نخست وزیر آماده گردید بلکه برای اجرای اوامر موکد شاهنشاه آقای نخست وزیر با چند تن از وزراء و مقامات مسول سرگرم بازدید از این مناطق و صدور دستورهای لازم برای تامین نیازمندیهای آسیب دیدگان بودنده‌اند و همزمان با این اقدام سازمانهای دولتی مسول استاندار فارس – جمعیت شیر و خورشید سرخ و لژیون خدمتگزاران بشر و گروهی از هم مسلکان ما اعضای حزب ایران نوین با استفاده از تمام امکانات از جمله وسائل حمل و نقل زمینی و هوایی ارتش شاهنشاهی اسباب زندگی، خوراک، پوشاک، داروو دستههای درمانی بهداشتی بهخصوص جراحی وارسال خون باندازه لزوم به منطقه زلزله ارسال داشته واین توجه مخصوص شاهنشاه آریامهر و هیات دولت و این اقدامات سریع و چشمگیر موجبات حل بسیاری از مشکلات این حادثه غیر منتظره را فراهم ساخته و من در اینجا در پشت این تریبون از این همه توجهات مخصوص شاهنشاه آریا مهر و شهبانو فرح پهلوی سپاسگزاری نموده و از سرعت عمل هیات دولت حزبی و شیر و خورشید سرخ ایران و امدادگران و طبقات مختلفی که در این راه زحمتی را متحمل شده‌اند ستایش می‌کنم (احسنت) در اینجا لازم است از همه مردم ایران برای نجات این ستمدیدگان استمداد شود تا همان طوری که در مواقع حساس نظیر زلزله بوئین زهرا ـ جنوب خراسان و سایر حوادث ملت ایران به نجات زلزله زدگان شتافته این بار نیز لازم است از هر گونه کمک دریغ نگردد.

ما ملتی مسلمان هستیم، احکام اسلام، انسانیت و شرف آن، و حمیت و مردانگی حکم می‌کند که به مصداق (شگرانه بازوی توانا- به گرفتن دست ناتوان است) از جیب فتوت خود کمک‌های نقدی و جنسی خود را فراموش نکنیم.

شما که حاضر نیستید ببینید خاری در پای فرزندتان خلیده و یا خدای نکرده آسیبی دیده است چگونه می‌توانید این جگر گوشه گان بی سرپرست را از یاد ببرید گر چه دولت حزبی به وظائف خود عمل نموده و خواهد نمود ولی ای ایرانی غیور و میهن پرست – ثروتمندان – دارندگان – کارخانه‌ها – صاحبان صنایع و حرفه – بازرگانان – مقاطعه کاران – کارمندان و کسانی که از برکت امنیت و آرامش در سایه انقلاب سفید ایران به همه چیز رسیده و خواهد رسید، بیایید دامن همت به کمر بزنید و شما که در واقع معاودان ایرانی از عراق با غیرت و مردانگی خود چنان مشت محکمی به دهان اجانب و اوباش حکومت بعثی عراق زدید که دنیا را به شگفتی واداشت این بار هم مشتاقانه به کمک بشتابید تا بار دیگر به جای این ویرانه‌ها دهکده هائی تازه بنا کنیم و رشد و غیرت ملی خود را برای هزارمین بار به جهانیان اعلام نمائیم.

و همه باید بدانیم که این کمک‌ها موجب رضا و خوشنودی خالق بیچون و شاهنشاه آریامهر و شهبانوی نیکوکار ایران خواهد بود پس تا دیر نشده به سوی این نوع پروری و انسان دوستی گامی سریع برداریم، تا دستهایی را که دیروز منشأ و موجد هر کاری بودند و امروز نیازمند کمک شما هستند بگیریم.

رئیس- آقای سعادت وقت جناب عالی تمام شد آقای رامبد بفرمایید.

رامبد – جناب آقای رئیس، همکاران محترم. امواج دریا با تمام تلاش‌ها وخروش‌ها بالا می‌روند و پائین می ایند ولی هنوز زنده و جنبنده وقتی به ساحل می‌رسند آرام و ساکت می‌شوند و گوئی بر زمین فرو می‌روند، دوست عزیز ما هم زنده و سلامت ناگهان خاموش شد و امروز به خاک سپرده می‌شود.

این سخن اراستن بی حاصل است
بر نیاید انچه در قعر دل است

مردی که ما و همه او را به شرافت، نجابت، جوانمردی و درستی می‌شناختیم یعنی جناب اقای دکتر محمد حسین اسدی از این جهان در گذشت و به نیکان استثنائی در گذشته پیوست همه کسانی که اورا می‌شناختند و از نزدیک با مکارم او اشنائی داشتند خوب می‌دانستند که در مسیر زندگی از شرافت و افتخار و بزرگی او حد خود را به نصاب رسانده (صحیح است) عرض کردم بزرگی، آدمی فقط با اشغال مقامات و عناوین نمی‌توان شایستگی نام بزرگی را داشت استحقاق نام بزرگی محتاج به یک خصائل و فضائل استثنائی است که باید شایستگی بزرگی و احترام و ارادت همه را داشته باشد و این همه را اسدی بزرگوار به تنهائی داشت. امروز روزی است که ما از بزرگواری‌های او یاد کنیم زیرا روزی است که او زندگی سراپا شرافت، پاک، زیبائی، بی نیازی، و بی اعتنائی خود را به پایان رسانید و در سرای جاویدان به سعادت و جلال رسید.

متانت، عمق و اصالت دکتر اسدی از هر مقام با عنوان یا تلاش نمایان درخشانتر بود برای سخنگوئی و خود نمائی و نمایش تلاش ما سرمشق‌های زیادی می‌توانیم پیدا کنیم ولی برای آنچه بیش از هر چیز بدان احتیاج داشتیم و از او می‌آموختیم این بود که سخنی بیجا نگوییم و کار نا بجا نکنیم دکتر اسدی برای ما سرمشقی بود تا به ما معلوم نماید که پاکیزه ترین فضائل آن است که نفس را از جلوه گری باز داریم (صحیح است، احسنت) و طالب پاکی و سادگی و اصالت باشیم همچنانکه او خود نمونه‌ای از این صفات بود در یک جمله دکتر اسدی نمونه‌ای از شرافت و انسانیت بود (صحیح است) او مردی بود به ظاهر انسان ولی از فرشتگان اسمان بود تمام کسانیکه از محضر او به صورت یک ملجأ و مذوای تمام کسانیکه استفاده می‌کردند چون خود من با از دست دادن او اکنون می‌پرسم:

کیم من؟ آرزو گم کرده‌ای تنها و سرگردان

نه آرامی، نه امیدی، نه همدردی نه همراهی (احسنت ـ احسنت)

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه توسعه صنعت گاز

۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه توسعه صنعت گاز.

رئیس - وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول توسعه صنعت گاز مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۸۶۲ مورخ ۳۱/۳/ ۱۳۵۰ ارسالی از مجلس سنا راجع به توسعه صنعت گاز را که به شماره ۲۵۵ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه به مجلس سنا را با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش ان را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون توسعه صنعت گاز.

ماده ۱- به شرکت ملی گاز ایران اجازه داده می‌شود که به منظور توسعه صنعت گاز و تهیه و تولید انواع گاز مایع محصول کشور و حمل ونقل و صدور و پخش و فروش فرآورده‌های مذکور با شرکت‌ها و موسسات داخلی و خارجی اعم از دولتی یا غیر دولتی که به تشخیص مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران واجد صلاحیت علمی، فنی و مالی باشند مشارکت نمایند. قراردادهائی که به این منظور منعقد می‌شود باید پس از موافقت مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران به تصویب هیأت وزیران برسد.

تبصره- شرکت‌های مختلفی که طبق این قانون منحصراً برای حمل ونقل دریائی تشکیل می‌شود از حیث پرداخت مالیان وحقوق و عوارض گمرکی و تحصیل ارازی از شمول مقررات این قانونی خارج و تابع قوانین وقررات عمومی کشور خواهند بود.

ماده ۲- اساس نامه شرکت‌های مختطلتی که بر طبقه ماده ۱ ایجاد می‌شود. هر نوع تغییر و اصلاح آن باید به تصویب مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران برسد.

ماده ۳- در قرار داهائی که با ااستناد قانون منعقد می‌شود و در اساس نامه‌های مربوط باید قید شود که طرح قرارداد حق ندارد بدون موافقت قبلی و کتبی شرکت ملی گاز ایران تمام یا قسمتی از سهام خود را به دیگری منتقل نماید و در صورت تخلف از این شرط شرکت ملی گاز ایران حق خواهد داشت که قرار داد مشارکت را فسخ نماید. مقررات قانون جلب و حمایت سرما یه‌های خارجی و آئین نامه اجرائی آن در مورد طرف‌های خارجی مشارکت‌های موضوع این قانون با توجه به مفاد ماده ۱ این قانون جاری خواهد بود.

ماده ۴- در آمد مشارکت‌های موضوع این قانون از حیث پرداخت مالیات بر در آمد مشمول نرخ و ترتیب و مهلت‌های رسیدگی مقرر در قانون مالیات‌های مستقیم ناظر بر شرکت‌های نفتی خواهد بود و هیچ گونه مالیات دیگر وحقوق و عوازضی به شرکت‌های متلط به سود سهام طرفهای مشارکت موضوع این قانون تعلق نخواهد گرفت جز حقووق و عوارض قابل پرداخت به مقامهای دولتی و محلی در مقابل خدمات در خواست شده و یا خدماتی که به طور عموم برای عامه انجام می‌شود از قبیل عوارض راه حق آب، عوارض شهرداری و بهداشت و حقوق ی و عوارض بندری قابل وصول از کشتی‌ها و مالیات و حقوقی که شامل عموم است از قبیل حق تمبر اسناد وحق الثبت امور حقوقی و بازرگانی و حق الثتب اختراعات و تألیفات.

تبصره ۱- دولت ایران تضمین می‌نماید که نرخ مالیات بر در آمد ویا سایر مقررات مربوط به تعیین سود ویژه مشارکت موضوع این قانون و طرفهای آنها نا مساعد تر از نرخ‌ها و مقرراتی نباشد که ناظر بر شرکتهائی است در ایران به عملیات مربوط بنفت ویا گاز اشتغال دارند.
تبصره ۲- مالیات متعلق به در آمد حاصل از مشارکت‌های موضوع این قانون بر اساس سود ویژه حاصل از عملیات مشارکت مزبور تعیین و طبق روش حسابداری معمول صنعت نفت احتساب خواهد شد.
تبصره ۳- مشارکت‌های موضوع این قانون حق خواهند داشت که برای تعیین در آمد ویژه خود آن قسمت از مخارج و هزینه‌ها و پرداخت‌های مربوط به عملیات خود را که مستند باسناد و وارد شده در دفاتر باشد بشرح زیر از در آمد ناویژه خود کسر کنند:
الف- کلیه هزینه‌های که مشارکت ههای مزبور لزوماً و منحصراً برای عملیات خود انجام داده باشند از جمله هزینه‌های اداری و تأسیساتی و نیز حقوق و اجاره بهاویا پرداخت دیگر که در مقابل استفاده از هر گگگگگونه اموال تأدیه شده باشد و قیمت تمام شده اجناس و خدمات و مخارجی که برای نقشه برداری‌های زمینی و هوائی و دریائی شده است و همچنین بهره متعلق به وام و اعتبارهای مأخذ جهت اجرای طرح مگر در مواردیکه مخارج و هزینه‌های مربوط به حساب سرمایه گزاری شده و مبلغ استهلاک در باره آتنها منظور شده باشد.
ب – مبلغی که در هر سال برای استهلاک فرسودگی و متروک شدن وتمام شده بمنظظظور استهلاک هزینه‌های سرمایه‌ای که مشارکتهای مزبور برای عملیات خود در ایران انجام می‌دهند بنرخ ده درصد بر اساس قیمت تمام شده اولیه آنها احتساب خواهد شد.
ج- قسمتی از ضررهای جبران نشده مخارج عملیات که در دوره‌های مالیاتی قبلی بمشارکتهای مزبور وارد آمده و بحساب دوره‌های بعد منتقل گردیده است مشروط بر آنکه انتقال این حسابها از سالی بسال دیگر بیش از ده سال از دوره مالیاتی که این ضررها در آن دوره ایجاد گردیده است نباشد.
د- زیانهای مشارکتهای مزبور در مورد انجام عملیات در ایران مشروط بر آنکه بوسیله بیمه یا بنحو دیگری جبران نشده باشد. این خسارات شامل مطالبات غیر قابل وصول و زیانهای ناشی از دعاوی خسارات مربوط بعملیات انجام شده در ایران و زیان ناشی از خسارات وارد به ذخایر تجاری یا هر گونه دارائی که برای عملیات مزبور در ایران بکار رود یا انهدام یا از دست دادن آنها خواهد بود.

ماده ۵- شرکتهای مختلط موضوع این قانون از کلیه معافیتها و مزایای قانونی که بموجب قوانین موضوعه برای مؤسسات تولیدی مقرر است باستثنای معافیتهای مالیاتی بر خوردار خواهند بود و صادرات انواع گاز محصول شرکتهای مختلط مزبور از پرداخت هر گونه حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی باستثنای هزینه‌های گمرکی که ممکن است بآنها تعلق گیرد معاف است بعلاوه شرکتهای مختلط مذکور مشروط بر آنکه حداقل پنجاه درصد سهام آنها متعلق بشرکت ملی گاز ایران باشد می‌تواند باتصویب مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران ماشین آلات و تجهیزات فنی و صنعتی و وسائل استحفاظی، ایمنی، آموزشی، اندازه گیری و بارگیری در مورد گاز طبیعی، تلمبه خانه مخابرات و خطوط لوله انتقال گاز و قطعات یدکی و مواد شیمیائی و مواد لازم برای اختلاط و امتزاج و ماشین آلات ساختمانی و سایر مواد و اجناس مورد نیاز برای عملیات خود را که مستقیماً در تولید محصول بکار می‌روند در صورتیکه مشابه آن با توجه به شرایط و عوامل مختلف در ایران تولید نشوند بدون تحصیل هیچگونه پروانه ولی با انجام تشریفات گمرکی و با رعایت تبصره‌های بند الف ماده ۱۸ اساسنامه شرکت ملی نفت ایران با معافیت از حقوق و عوارض بندری و هزینه‌های گمرکی که ممکن است بآنها تعلق گیرد وارد نماید. در صورت بروز اختلاف در مورد تشخیص کالاهای مشمول این ماده مراتب بوزارت دارائی اعلام و طبق نظر کمیسیون مرکب از نمایندگان وزارت دارائی – وزارت اقتصاد و شرکت ملی گاز ایران عمل خواهد شد.

تبصره – هزینه‌های گمرکی مذکور در این ماده عبارت است از هزینه‌های خدماتی که طبق مقررات مربوط برای انبارداری – تخلیه و بارگیری و باربری – خدمات فوق العاده – آزمایش و تعرفه بندی، بدرقه کالا و مراقبت انجام می‌شود.

ماده ۶- در صورتی که شرکت‌های مختلط برای انجام عملیات و اجرای وظائف خود احتیاج بتحصیل اراضی یا حقوق ارتفاقی داشته باشد داشته باشند شرکت ملی نفت ایران اراضی و حقوق مزبور را به موجب مقررات اساسنامه خود بنام شرکت ملی نفت ایران و بهزینه شرکتهای مختلط تحصیل خواهد کرد و برای عملیات موضوع قرارداد در اختیار آنها خواهد گذارد.

ماده ۷- اختلاف ناشی از اجرای قراردادهای موضوع این قانون که محتملا بین شرکت ملی گاز ایران و شریک خارجی پیش آید هرگاه بطریق دوستانه و یا سازش حل نشود بداوری ارجاع خواهد شد. در هر قرارداد باید چگونگی ارجاع اختلاف بداوری و تعیین داور بنحو مقتضی پیش بینی گردد.

محل داوری تهران خواهد بود مگر اینکه طرفین درباره آن بنحو دیگری توافق نمایند. قانون قابل اعمال نسبت باین قراردادها قانون ایران است.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به توسعه صنعت گاز را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به توسعه صنعت گاز را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس – کلیات لایحه مطرح است آقای ریگی بفرمائید.

ریگی (مخبر کمیسیون دارائی) – با اجازه مقام ریاست در مذاکراتی که در کمیسیون صورت گرفت بعضی اصطلاحات عبارتی شد همکار عزیز آقای جوانشیر ایراد داشتند به کلمه مشارکت که تبدیل بشود به شرکتهای مختلط که مقامات دولت و شرکت ملی گاز هم قبول کردند ولی متأسفانه در چاپ همان کلمه مشارکت نوشته شده بنابراین می‌خواستم پیشنهاد بکنم در تمام مواد تبصره‌ها این اصلاحات صورت بگیرد اولاً در ماده ۱ بعد از کلمه گاز و کلمه و مشتقات آن اضافه بشود. در تبصره ۲ از ماده ۴ سطر دوم کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود در تبصره ۳ ماده ۴ سطر اول کلمه «مشارکت‌های» بشرکتهای مختلط تغییر داده شود درتبصره ۳ ماده ۴ بند الف سطر اول کلمه مشارکت‌های مزبور بشرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود در بند ب سطر دوم کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود در بند ج سطر دوم کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور و در بند «د» سطر اول کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود و در ماده ۵ سطر سوم از کلمات صادرات انواع گاز محصول شرکتهای مزبور کلمه گاز حذف شود.

رئیس – آقای ریگی چون شور اول است اصلاحات را بصورت پیشنهاد مرقوم بفرمائید در کمیسیون رسیدگی و اصلاح می‌شود. آقای دکتر رهنوردی بفرمائید.

دکتر رهنوردی – بنده خواستم عرض کنم که نماینده شرکت ملی گاز در کمیسیون این اصلاح را قبول نکرد.

رئیس – این پیشنهادها در کمیسیون رسیدگی می‌شود نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت شد.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به شرکت ملی گاز ایران اجازه داده می‌شود که بمنظور توسعه صنعت گاز و تهیه و تولید انواع گاز مایع محصول کشور و حمل و نقل و صدور و پخش و فروش فرآورده‌های مذکور باشرکتها و مؤسسات داخلی و خارجی اعم از دولتی یا غیر دولتی که بتشخیص مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران واجد صلاحیت علمی، فنی و مالی باشند مشارکت نماید.

قراردادهائی که به این منظور منعقد می‌شود باید پس از موافقت مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران بتصویب هیأت وزیران برسد.

تبصره – شرکتهای مختلطی که طبق این قانون منحصراً برای حمل و نقل دریائی تشکیل می‌شوند از حیث پرداخت مالیات و حقوق و عوارض گمرکی و تحصیل اراضی از مشمول مقررات این قانون خارج و تابع قوانین و مقررات عمومی کشور خواهند بود.

رئیس – در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی محترماً پیشنهاد می‌نماید در مواد لایحه توسعه صنعت گاز تغییرات زیر داده شود:

۱- در ماده ۱ بعد از کلمه گاز کلمه «و مشتقات آن» اضافه شود.
۲- در تبصره ۲ از ماده ۴ سطر دوم کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود.
۳- در تبصره ۳ ماده ۴ سطر اول «کلمه مشارکتهای» به شرکت‌های مختلط تغییر داده شود.
۴- در تبصره ۳ ماده ۴ بند الف سطر اول کلمه مشارکت‌های مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود.
۵- در بند ب سطر دوم نیز کلمه «مشارکت‌های مزبور به شرکت‌های مختلط مزبور تغییر داده شود.
۶- در بند ج سطر دوم نیز کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغیر داده شود.
۷- در بند د سطر اول نیز کلمه مشارکتهای مزبور به شرکتهای مختلط مزبور تغییر داده شود.
۸- در ماده ۵ سطر سوم از کلمات صادرات انواع گاز محصول شرکتهای مزبور کلمه گاز حذف شود.

با تقدیم احترامات فائقه – امان الله ریگی.

رئیس – ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- اساسنامه شرکتهای مختلطی که بر طبق ماده یک ایجاد می‌شود و هر نوع تغییر و اصلاح آن باید بتصویب مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران برسد.

رئیس – در ماده دوم نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- در قراردادهائی که باستناد این قانون منعقد می‌شود و در اساسنامه‌های مربوط باید قید شود که طرف قرارداد حق ندارد بدون موافقت قبلی و کتبی شرکت ملی گاز ایران تمام یا قسمتی از سهمام خود را بدیگری منتقل نماید و در صورت تخلف از این شرط شرکت ملی گاز ایران حق خواهد داشت که قرارداد مشارکت را فسخ نماید. مقررات قانون جلب و حمایت سرمایه‌های خارجی و ائین نامه اجرائی ان در مورد طرف‌های خارجی مشارکت‌های موضوع این قانون با توجه بمفادنامه یک این قانونجاری خواهد بود.

رئیس – در ماده سوم نظری نیست؟(اظهاری نشد) ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ – درامد مشارکتهای موضوع این قانون از حیث پرداخت مالیات بر درامد مشمول نرخ و ترتیب و مهلت‌های رسیدگی مقرر در قانون مالیتهای مستقیم ناظر بر شرکتهای نفتی خواهد بود و هیچگونه مالیات دیگر و حقوق و عوارضی بشرکتهای مختلط و بسود سهام طرفهای مشارکت موضوع این قانون تعلق نخواهد گرفت جز حقوق و عوارض قابل پرداخت بمقامات دولتی و محلی در مقابل خدمات در خواست شده و یا خدماتیکه بطور عموم برای عامه انجام می‌شود از قبیبل عوارض راه، حق اب، عوارض شهرداری و بهداشت و حقوق وعوارضبندری قابل وصول از کشتی‌ها و مایات و حقوقی که شامل عموم است ازقبیل حق تمبر اسناد وحق الثبت امور حقوقی و بازرگانی و حق الثبت اختراعات و تالیفات.

تبصره ۱- دولت ایران تضمین می‌نماید که نرخ مالیات بر درامد و یا سایر مقررات مربوط به تعیین سود ویژه مشارکتهای موضوع این قانون و طرفهای آنها نامساعدتر از نرخها و مقرراتی نباشد که ناظر بر شرکتهائی است که در ایران بعملیات مریوط بنفت و یا گاز اشتغال دارند.

تبصره ۲- مالیات متعلق به درآمد حاصل از مشارکتهای موضوع این قانون بر اساس سود ویژه خود آن قسمت از عملیات مشارکتهای مزبور تعیین و طبق روش حسابداری معمول صنعت نفت احتساب خواهد شد.

تبصره ۳- مشارکتهای موضوع این قانون حق خواهند داشت که برای تعیین درآمد ویژه خود آن قسمت از مخارج و هزینه‌ها و پرداختهای مربوط بعملیات خود را که مستند باسناد وارد شده در دفاتر باشد بشرح زیر از درآمد ناویژه خود کسر کنند:

الف – کلیه هزینه هائی که مشارکتهای مزبور لزوماً‌و منحصراً برای عملیات خود انجام داده باشند از جمله هزینه‌های اداری و تأسیساتی و نیز حقوق و اجاره بها و یا پرداختهای دیگری که در مقابل استفاده از هر گونه اموال تأدیه شده باشد و قیمت تمام شده اجناس و خدمات و مخارجی که برای نقشه برداری‌های زمینی و هوائی و دریائی شده است و همچنین بهره متعلق به وام و اعتبارهای مأخوذ جهت اجرای طرح مگر در مواردیکه مخارج و هزینه‌ها ی مربوط بحساب سرمایه گذاری شده و مبلغ استهلاک درباره آنها منظور شده باشد.
ب- مبلغی که در هر سال برای استهلاک فرسودگی و متروک شدن و تمام شده بمنظور استهلاک هزینه‌های سرمایه‌ای که مشارکتهای مزبور برای عملیات خود در ایران انجام می‌دهند بنرخ ده درصد براساس قیمت تمام شده اولیه آنها احتساب خواهد شد.
ج- قسمتی از ضررهای جبران نشده مخارج عملیات که در دوره‌های مالیاتی قبلی بمشارکتهای مزبور وارد آمده و بحساب دوره‌های بعد منتقل گردیده است مشروط بر آنکه انتقال این حسابها از سالی بسال دیگر بیش از ده سال از دوره مالیاتی که این ضررها در آن دوره ایجاد گردیده است نباشد.
د- زیانهای مشارکتهای مزبور در مورد انجام عملیات در ایران مشروط بر آنکه بوسیله بیمه یا بنحو دیگری جبران نشده باشد. این خسارات شامل مطالبات غیر قابل وصول و زیانهای ناشی از دعاوی خسارات مربوط بعملیات انجام شده در ایران و زیان ناشی از خسارات وارد به ذخایر تجاری یا هر گونه دارائی که برای عملیات مزبور در ایران بکار رود یا انهدام یا از دست دادن آنها خواهد بود.


رئیس – در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- شرکتهای مختلط موضوع این قانون از کلیه معافیتها و مزایای قانونی که بموجب این قانون موضوعه برای مؤسسات تولیدی مقرر است باستثنای معافیتهای مالیاتی برخوردار خواهند بود و صادرات انواع گاز محصول شرکتهای مختلط مزبور از پرداخت هر گونه حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی باستثنای هزینه‌های گمرکی که ممکن است بآنها تعلق گیرد معاف است بعلاوه شرکتهای مختلط مذکور مشروط بر آنکه حداقل پنجاه سال درصد سهام آنها متعلق بشرکت ملی گاز ایران باشد می‌توانند باتصویب مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران ماشین آلات و تجهیزات فنی و صنعتی و وسائل نگاهداری و تعمیر آنها و وسائل استحفاظی، ایمنی، آموزشی، اندازه گیری و بارگیری در مورد گاز طبیعی، تلمبه خانه مخابرات و خطوط لوله انتقال گاز و قطعات یدکی و مواد شیمیائی و مواد لازم برای اختلاط و امتزاج و ماشین آلات ساختمانی و سایر مواد و اجناس مورد نیاز برای عملیات خود را که مستقیماً در تولید محصول بکار می‌روند در صورتیکه مشابه آن با توجه بشرایط و عوامل مختلف در ایران تولید نشوند بدون تحصیل هیچگونه پروانه ولی با انجام تشریفات گمرکی و با رعایت تبصره‌ها ی بند الف ماده ۱۸ اساسنامه شرکت ملی نفت ایران با معافیت از حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی باستثنای حقوق و عوارض بندری و هزینه‌های گمرکی که ممکن است بآنها تعلق گیرد وارد نمایند. در صورت بروز اختلاف در مورد تشخیص کالاهای مشمول این ماده مراتب بوزارت دارائی اعلام و طبق نظر کمیسیون مرکب از نمایندگان وزارت دارائی – وزارت اقتصاد و شرکت ملی گاز ایران عمل خواهد شد.

تبصره – هزینه‌های گمرکی مذکور در این ماده عبارت است از هزینه خدماتی که طبق مقررات مربوط برای انبارداری – تخلیه و بارگیری و باربری خدمات فوق العاده – آزمایش و تعرفه بندی، بدرقه کالا و مراقبت انجام می‌شود.

رئیس – در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۵ لایحه توسعه صنعت گاز کلمه سود بازرگانی حذف شود.
باتقدیم احترام – ریگی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در سطر ۴ ماده ۵ لایحه توسعه صنعت گاز عبارت (گمرکی و سود بازرگانی) حذف شود.
با تقدیم احترام – حسن اوحدی.

رئیس – ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ – در صورتی که شرکت‌های مختلط برای انجام عملیات و اجرای وظایف خود احتیاج به تحصیل اراضی یا حقوق ارتفاقی داشته باشند شرکت ملی نفت ایران اراضی و حقوق مزبور را به‌ موجب مقررات اساسنامه خود به نام شرکت ملی نفت ایران و به ‌هزینه شرکت‌های مختلط تحصیل خواهد کرد و برای عملیات موضوع قرارداد در اختیار آنها خواهد گذارد.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷ قرائت می‌شود.

(به ‌شرح زیر خوانده شد)

ماده۷ ـ اختلاف ناشی از اجرای قراردادهای موضوع این قانون که محتملاً بین شرکت ملی گاز ایران و شریک خارجی پیش آید هرگاه به‌ طریق دوستانه و یا سازش حل نشود به داوری ارجاع خواهد شد. در هر قرارداد باید چگونگی ارجاع اختلاف به‌ داوری و تعیین داور به ‌نحو مقتضی پیش‌بینی گردد.

محل داوری تهران خواهد بود مگر این‌ که طرفین درباره آن به‌ نحو دیگری توافق نمایند. قانون قابل اعمال نسبت به این قراردادها قانون ایران است.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به‌ کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی راجع به‌ لایحه واگذاری هشتاد هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به وزارت آموزش و پرورش

۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشاورزی راجع به‌ لایحه واگذاری هشتاد هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به وزارت آموزش و پرورش

رئیس- گزارش شور اول واگذاری هشتاد مترمربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به وزارت آموزش و پرورش مطرح است قرائت می‌شود.

(به ‌شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی به‌ مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه روز پنجشنبه ‌۲۶/۱۲/۵۰ با حضور معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۵۴۹۵۴ـ ۱۶/۱۲/۵۰ دولت راجع به واگذاری هشتاد هزار مترمربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به ‌وزارت آموزش و پرورش را که در جلسه روز پنجشنبه‌ ۱۹/۱۲/۵۰ تقدیم مجلس شورای ملی گردیده و به ‌شماره‌ ۲۳۳ چاپ شده است برای شور اول مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به ‌شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

لایحه قانون واگذاری هشتاد هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به وزارت آموزش و پرورش.

ماده‌ واحده- به ‌وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده می‌شود هشتاد هزار مترمربع از منابع ملی شده از پلاک ‌۲۲ اصلی از کلاک و خلج‌آباد واقع در جنب شهر کرج را به ‌منظور ایجاد مدرسه‌های ابتدایی، راهنمایی، و جامع به‌ وزارت آموزش و پرورش واگذار کند. اراضی واگذار شده قابل اجاره یا انتقال به ‌غیر نیست و چنانچه ظرف مدت پنج‌ سال پس از تحویل اراضی طرح مربوط در آن اجرا نشود باید به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مسترد شود.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس نظمی

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی به ‌مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه روز یکشنبه ‌۲۰/۱/۵۱ با حضور نماینده دولت لایحه واگذاری هشتاد هزار مترمربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به ‌وزارت آموزش و پرورش را برای شور اول مورد رسیدگی و تصویب قرار داد.

اینک گزارش آن به‌ شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون دارایی- امان‌الله ریگی

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به‌ مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز سه‌شنبه ‌۲۲/۱/۱۳۵۱ با حضور معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش لایحه دولت راجع به‌ واگذاری هشتاد هزار مترمربع از اراضی کلاک و خلج‌آباد به ‌وزارت آموزش و پرورش را برای شور اول بررسی و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به ‌شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون دارایی ـ موسوی ماکویی

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو.

رئیس – گزارش شور اول پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ باحضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۹۹۲۴ مورخ ۸/ ۱۲/ ۱۳۵۰ دولت راجع به پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو مورخ هفتم دسامبر ۱۹۴۴ را که در جلسه روز سه شنبه ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۵۰ تقدیم و بشماره ۲۵۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو.

ماده واحده – پروتکل اصلاحی ماده ۴۵ و پروتکل اصلاحی بند الف ماده ۴۸ و بند هـ ماده ۴۹ و ماده ۶۱ و پروتکل اصلاحی بند الف ماده ۵۰ و پروتکل اصلاحی ماده ۴۸ و پروتکل اصلاحی ماده ۵۶ کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو مورخ ۷ دسامبر ۱۹۴۴ که بترتیب در تاریخ‌های ۱۴ ژوئن ۱۹۵۴ و ۲۱ ژوئن ۱۹۶۱ و ۱۵ سپتامبر ۱۹۶۲ و ۷ ژوئیه ۱۹۷۱ در مونترال و رم و وین بتصویب مجمع عمومی سازمان بین المللی هواپیمائی کشوری رسیده، تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون راه بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز سه شنبه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه و مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه مربوط به پروتکل‌های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه – حبیب الله احمدی.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خود نویس

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خود نویس.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۱ باحضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۵۶۳۴ ۲۳/ ۱۲/ ۱۳۵۰ راجع به تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خود نویس را که در جلسه سه شنبه ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۵۰ به مجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۲۵۲ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خود نویس.

ماده واحده – نرخ مقرر در جدول ضمیمه قانون امور گمرکی مصوب ۳۰ / ۳/ ۱۳۵۰ از تاریخ تصویب این قانون در مورد حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و همانند قلم خود نویس قابل اجرا خواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نیست) نسبت به ورود در شور اول ماده واحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون دارائی ارجاع می‌شود

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه الحاق یک تبصره به جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه الحاق یک تبصره به جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس – گزارش شور اول اضافه کردن یک تبصره بجزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۵۶۵۰ مورخ ۲۳/ ۱۲/ ۱۳۵۰ دولت مربوط باضافه کردن یک تبصره بجزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه پنجشنبه ۲۶/ ۱۲/ ۱۳۵۰ تقدیم و بشماره ۲۵۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تیصره به جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ماده واحده – تبصره زیر به جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی الحاق می‌گردد:

تبصره – در مواردیکه قصور عمدی در انجام وظائف و اجرای دستورات خدمتی بنحوی باشد که فرمانده یا رئیس قسمت مربوط با توجه به مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی برای تأثیر بموقع تنبیه، اخراج افسر یا کارمند خاطی را از خدمت ضرری تشخیص دهد می‌تواند بدون در نظر گرفتن ترتیبات مندرج در جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ نسبت به اخراج افسر یا کارمند خاطی با رعایت مواد ۱۱۳ و ۱۱۵ و ۱۱۸ اقدام نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – دیهیم.

گزارش شور اول کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط باضافه کردن یک تبصره به جزءِ ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبلت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری یست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس – گزارش شور اول الحاق یک تبصره بماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه ۵۵۲۰۸ مورخ ۱۸/ ۱۲/ ۱۳۵۰ دولت مربوط به اضافه شدن تبصره‌ای به ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه سه شنبه ۲۴/ ۱۲/ ۵۰ تقدیم و بشماره ۲۵۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ماده واحده – تبصره زیر به ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه می‌شود.

تبصره – از تاریخ اول مهر ماه ۱۳۵۰ پذیرش داوطلبان در مراکز آموزشی بدون رعایت شرط سنی مذکور در این ماده مجاز است لیکن انتخاب داوطلبان باید بترتیبی انجام شود که پس از خاتمه تحصیل و هنگام نیل به درجه حداقل دارای ۱۸ سال تمام باشند.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – دیهیم.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی کمیسیون نظام در جلسه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط به اضافه شدن تبصره‌ای به ماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهر بانی کل کشور

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهر بانی کل کشور.

رئیس – گزارش شور اول تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندنرمری و شهر بانی کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه یکشنبه ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۵۵۴۶-۲۳/ ۱۲/ ۱۳۵۰ راجع به تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهر بانی کل کشور را که به شماره ۲۴۳ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهربانی کل کشور.

ماده ۱- قانون پرداخت کمک کرایه مسکن به افسران، همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و همردیفان آنان مصوب تیر ماه ۱۳۵۰ درباره افسران، درجه داران افراد کادر ثابت و همردیفان ژاندارمری کل کشور و شهربانی تعمیم داده می‌شود که از تاریخ تأمین اعتبار پرداخت گردد.

تبصره – کمک کرایه مسکن همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی موضوع قانون مصوب ۲۱ اردیبهشت ۱۳۴۹ که در حال حاضر بموجب قانون مصوب ۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۰ درباره درجه داران و افراد کادر ثابت ژاندارمری کل کشور اجرا می‌شود از تاریخ اجرای این قانون بنام کمک هزینه پرداخت خواهد شد.

ماده ۲- از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۵۱ قانون افزایش جیره نقدی درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و قانون پرداخت کمک کرایه مسکن همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مصوب بیست و یکم اردیبهشت ماه ۱۳۴۹ درباره درجه داران و افراد کادر ثابت شهربانی کل کشور و همردیفان آنان تعمیم داده می‌شود و بعنوان کمک هزینه پرداخت می‌گردد.

تبصره – پرداخت وجوهی که بموجب این ماده به درجه داران و همردیفان کادر شهربانی کل کشور تعلق می‌گیرد فقط تا میزانی مجاز است که مجموع حقوق و مزایای آنان در جمع شرائط مساوی از مجموع حقوق و مزایای درجه داران ارتش شاهنشاهی تجاوز ننماید.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهربانی کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور – اکبر مسعودی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه سه شنبه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی درباره ژاندارمری و شهر بانی کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- قانون پرداخت کمک کرایه مسکن به افسران، همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی و همردیفان آنان مصوب تیر ماه ۱۳۵۰ درباره افسران، درجه داران، افراد کادر ثابت و همردیفان ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور تعمیم داده می‌شود که از تاریخ تأمین اعتبار پرداخت گردد.

تبصره – کمک کرایه مسکن هافران، درجه داران، و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی موضوع قانون مصوب ۲۱ اردیبهشت ۱۳۴۹ که در حال حاضر بموجب قانون مصوب ۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۰ درباره درجه داران و افراد کادر ثابت ژاندارمری کل کشور اجرا می‌شود از تاریخ اجرای این قانون بنام کمک هزینه پرداخت خواهد شد.

رئیس – در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۵۱ قانون افزایش جیره نقدی درجه داران و افراد کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مصوب بیست و یکم اردیبهشت ماه ۱۳۴۹ درباره درجه داران و افراد کادر ثابت شهربانی کل کشور و همردیفان آنان تعمیم داده می‌شود و بعنوان کمک هزینه پرداخت می‌گردد.

تبصره – پرداخت وجوهی که به موجب این ماده به درجه داران و همردیفان کادر شهر بانی کل کشور تعلق می‌گیرد فقط تا میزانی مجاز است که مجموع حقوق و مزایای درجه داران ارتش شاهنشاهی تجاوز ننماید.

رئیس – در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۹- ختم جلسه.

رئیس – چون همه همکاران محترم یقیناً میل دارند که در تشییع جنازه مرحوم دکتر محمد حسین اسدی شرکت کنند سئوال آقای شیخ رضائی از وزارت آموزش و پرورش را به جلسه بعد موکول می‌کنیم و با اجازه خانمها و آقایان این جلسه ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت ده و سی دقیقه صبح ختم شد).

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.