مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ شهریور ۱۳۱۳ نشست ۱۰۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ شهریور ۱۳۱۳ نشست ۱۰۱

دوره نهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ شهریور ۱۳۱۳ نشست ۱۰۱

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۹

جلسه: ۱۰۱

صورت مشروح مجلس سه شنبه ۲۷ شهریورماه ۱۳۱۳ (۸ جمادی‌الاخری ۱۳۵۳)

فهرست مذاکرات:

۱ـ تصویب صورت مجلس‏

۲ـ تقدیم دو فقره لایحه فوری از طرف آقای وزیر مالیه و تصویب آنها

۳ـ تصویب لایحه اختیار وزیر مالیه برای اصلاح قانون دیوان محاسبات

‏۴ـ شور و تصویب لایحه اعتبار سدبندی تبریز

۵ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید.

صورت مجلس روز سه‌شنبه ۲۰ شهریور ماه را آقای موید احمدی (منشی) قرائت نمودند.

اسامی غایبین جلسه گذشت هکه ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین بی‌اجازه - آقایان: افسر - نمازی - اسکندری - امیر ابراهیمی - شیرازی - دکتر طاهری - اسدی - مؤید قوامی - نواب یزدی - کازرونیان - عراقی - اعظم زنگنه - مجد ضیایی - امامی خویی - دکتر ضیاء - امیر تیمور - اقبال - یونس آقا وهاب‌زاده - پناهی - شریعت‌زاده - قراگزلو - کورس - معدل - پورسرتیپ.

دیرآمدگان بی‌اجازه - آقایان: ملک مدنی- دکتر امیر اعلم - مرتضی‌قلی خان بیات - اسفندیاری - آصف - دکتر ادهم - نیک‌پور - دکتر بهرامی.

– تصویب صورت مجلس

۱ – تصویب صورت مجلس

رئیس-در صورت مجلس نظری نیست؟

(گفته شد- خیر)

صورت مجلس تصویب شد. آقای وزیر مالیه فرمایشی داشتید؟

- تقدیم دو فقره لایحه فوری از طرف آقای وزیر مالیه و تصویب آنها

۲- تقدیم دو فقره لایحه فوری از طرف آقای وزیر مالیه و تصویب آنها

وزیر مالیه-دو فقره لایحه است تقدیم می‌کنم یکی راجع به پانصد هزار ریال اضافه اعتبار است از برای کمیسیونهای سرحدی با قید یک فوریت برای اینکه در همین جلسه بتصویب برسد یک لایحه دیگر با قید دو فوریت تقدیم می‌شود وراجع است باجازه که هیئت دولت می‌خواهد از برای صدور شلتوک بگیرد بطوریکه قبلا هم در فراکسیون مذکره شده است و آقایان هم اطلاع دارند فعلاُ برنج بشکل شلتوک یعنی پاک نکرده تا بیست درصد مجاز است که صادر شود حالا دولت اجازه می‌خواهد بر حسب یک لایحه مقداری که مقتضی میداند در هر سال ولو بیش از بیست درصدی که الان هست باشد اجازه بدهد که صادر بشود البته اگر در نتیجه تجربه و آزمایش دیدم که این از نقطه نظر اقتصادی برای مملکت مفید تر است که در سالهای بعد هم که این اجازه تکرار خواهد شد و بموجب همین قانون که دولت اجازه گرفته است از او استفاده خواهد کرد لایحه دوم را بقید دو فوریت تقدیم می‌کنم.

ساحت محترم مجلس شورای ملی

بموجب تبصره ماده (۳) تعرفه گمرکی (صادرات) صدور برنج در صورتیکه بیش از صدی بیست آن شلتوک سهلتر از برنج پاک کرده است و مصلحت این است که بتواند بدون رعایت این تناسب اجازه صدور شلتوک داد بنابراین ماده واحده ذیل پیشنهاد و تمنای تصویب آن را دارد.

ماده واحده- هیئت دولت مجاز است در هر سال و بهر مقدار که مقتضی بداند اجازه خروج شلتوک بدهد.

رئیس-فوریت مطرح است (مخالفی نیست) آقایانیکه با فوریت لایحه موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد. فوریت ثانی مطرح است اشکالی نیست

(خیر)

موافقین با فوریت ثانی قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

تصویب شد. ماده واحده مطرح است. (مخالفی نیست) آقایانیکه با ماده واحده بوضعی که قرائت شد موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر برخاستند)

تصویب شد. لایحه دوم مطرح است.

ساحت محترم مجلس شورای ملی

چون اعتباریکه برای مخارج هذه السنه کمیسیونهای سرحدی منظور شده کافی نیست و سیصد و پنجاه هزار ریال دیگر مورد احتیاج است ماده واحده ذیل را پیشنهاد و تصویب آنرا تمنا می‌نماید.

ماده واحده- مجلس شورای ملی مبلغ پانصد هزار ریال اضافه اعتبار برای مخارج ۱۳۱۳ کمیسیون‌های سرحدی علاوه بر اعتباراتی که ضمن بودجه ۱۳۱۳ مملکتی و قانون مصوب ۱۳ شهریور ماه ۱۳۱۳ منظور شده است از محل صرفه جوئیهای بودجه ۱۳۱۳ مملکتی تصویب می‌نماید.

رئیس-فوریت مطرح است.

(مخالفی نیست)

آقایانیکه با فوریت لایحه موافقند قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

تصویب شد. ماده واحده مطرح است در آن هم اشکالی نیست؟

(خیر)

آقایانیکه با ماده واحده موافقت دارند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آراءبعمل آمده ۸۱ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس-عده حاضر موقع اعلام رأی ۹۲ نفر باکثریت ۸۱ رأی تصویب شد.

- تصویب لایحه اختیار وزیر مالیه برای اصلاح قانون دیوان محاسبات

۳- تصویب لایحه اختیار وزیر مالیه برای اصلاح قانون دیوان محاسبات

رئیس-خبر از کمیسیون قوانین مالیه راجع به تغییر مواد قانون دیوان محاسبات:

کمیسیون قوانین مالیه در تاریخ (۱۳/۶/۲۵) با حضور آقای وزیر مالیه لایحه نمره ۲۲۴۲۵ دولت را مورد مطالعه و شور قرار داده و بالاخره با اصلاحی ماده واحده ذیل را تنظیم نموده اینک خبر آنرا برای تصویب مجلس مقدس تقدیم می‌نماید:

ماده واحده- بوزیر مالیه اختیار داده می‌شود از تاریخ تصویب این قانون هر یک از مواد قانون دیوان محاسبات و قانون محاسبات عمومی را که محتاج باصلاح بداند تغییر داده ومواد لازمه را تهیه نموده پس از تصویب کمیسیون قوانین مالیه مجلس شورای ملی بجای قوانین فعلی بموقع اجرا بگذارد این مواد پس از آزمایش یک سال در عمل بمجلس شورای ملی پیشنهاد خواهند شد ولی مادام که تکلیف آن از طرف مجلس معین نشود بقوت خود باقی خواهد بود.

رئیس-آقای روحی.

روحی-بنده خواستم از آقای وزیر مالیه توضیح بخواهم که این موادی که تصور دارند در قانون تغییر بدهند کدام بوده است و بعلاوه گمان می‌کنم مجلس هم حاضر است که هر نوع قانونی که باشد بگذارند و این از نظر تبادل فکری هم موثر است مجلس هم که کاری ندارد تعطیل هم که نکرده است علت اینکه با اینکه مجلس حاضر است بخود مجلس شورای ملی مراجعه نکرده‌اند اگر حاجتی هست و خواستن این اختیار برای آن کمیسیون چه ضرورت دارد با این ترتیب؟ بلی اگر ممکن بود در عمل اشکالی پیدا کند و فترتی پیدا شود ولی با بودن مجلس ممکن اس که مجلس اشکالات را رفع کند و در بودن مجلس هم بیشتر و هم بهتر می‌شود آزمایش کرد بعقیده بنده اگر باز یک اطلاعات بیشتری دارند ممکن است بفرمایند و الا که لازم نیست.

وزیر مالیه-عرض می‌شود که اشکالاتی که پیش آمده است و پیش می‌آید بعضی هائیش کوچکتر از آن است که بنده بخواهم در مجلس شرح و بسط بدهم و بعضی‌هایش ممکن است که در ضمن عمل پیش بیاید. اما چرا این را مجلس نمیاوریم بنده خیال می‌کنم که مجلس باید وقتش صرف یک قوانین مهمی بشود اگر بنا باشد امروز یک تغییری در فلان ماده قانون محاسبات یا امثال آن لازم و ضروری دیده شد از برای هر ماده در هر موقع آمدن بمجلس شورای ملی و در این جا مذاکره کردن و مباحثه کردن بعقیده بنده خیلی مطابق با شئون مجلس است و نه خیلی متناسب با اصل موضوع است بنده اگر در خاطر داشته باشید در پیشنهاد اولیه‌ام این پیشنهاد را این اختیار را برای خود وزارت مالیه می‌خواستم و بهتر هم بود برای اینکه از نقطه نظر این بود که هم زودتر و هم سریع تر از این کار انجام شود. تصدیق بفرمائید اگر امروز در وزارت مالیه خواستیم و دیدیم که یک ماده اینطور مصلحت است و اقتضاء دارد که او را باید عوض کرد فوراُ می‌توانستیم عوض کنیم اما اگر بنا باشد این را بیاوریم مجلس و برود بکمیسیون و دو سه روز در آنجا بماند و بعد بیاید اینجا و یک کار جزئی اینقدر وقت مجلس را بخود بگیرد کار را هم از آنطرف معطل کند بنده خیال می‌کنم گاهی مصداق خارجی پیدا می‌کند که یکیش همین مورد است یعنی یک امری که ممکن است در یک وقت کوتاه تری انجام داده شود بدون هیچ دلیلی و منطقی در یک مدت بیشتری انجام داده شود ولی در کمیسیون آقایان رادیدم که متمایل هستند بیشتر باینکه با شور کمیسیون باشد دیدم خوب این یک حرف حسابی است و حد وسطی است نه باندازه مجلس وقت گرفته خواهد شد و نه اینهم که اگر وزارت مالیه هر چه بنظر خودش می‌رسد بخواهد تغییر بدهد بلکه یک مشورتی هم شده باشد عده اعضای کمیسیون قوانین مالیه هیجده نفر است. البته به هیچکدام از آقایانی که بنده این حرف را می‌زنم بر نخواهد خورد بنده با تجربیات چندین ساله که در جریان امور پارلمانی این مملکت دارم معتقد هستم که از نقطه نظر وضعیت فکری کار در کمیسیونها بهتر می‌گذرد و این اختصاص به مجلس ما هم ندارد این امری است طبیعی وقتیکه ده نفر پانزده نفر نشستند بطور خیلی ساده بدون اینکه جنبه رسمیتی در تمام کلمات شان داشته باشند و دقت کنند در مطالب بهتر کار می‌گذرد با سر فارغ تری فرق هم نمی‌کند. در کمیسیونها طرز عمل طوریست که بیشتر دقت می‌شود ممکن است در آنجا پیشنهادی را قبول کنند و رأی گرفته شود بعد در آخر جلسه می‌فهمند خیر این پیشنهاد عیب دارد اصلاحش می‌کنند و هیچ هم مانعی ندارد ولی در مجلس نمی‌شود این کار را کرد باین مناسبت بنده خیال می‌کنم پس اولاُ موضوع باندازه مهم نیس که بیاید در مجلس و ثانیاُ کمیسیون قوانین مالیه یک عده هجده نفری هستند و عده کافی هستند از برای اینکه بتوانند در این مسئله رأی صحیحی داده باشند و خیال میم کنم اگر آقای روحی هم مثل اینکه اکثر آقایان با این موضوع موافق بودند ایشان هم موافقت بفرمایند بنظر بنده بهتر باشد.

روحی-بنده هم کاملاُ موافقم.

رئیس-دیگر مخالفی نیست؟

(خیر)

آقایانیکه با ماده واحده موافقت دارند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس-تصویب شد. ما مقداری کارهای داخلی داریم که اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم

وزیر مالیه –اگر اجازه میفرمائید یک لایحه ایست راجع بوزارت داخله هم الان می‌آیند و تا آمدن ایشان بنده هستم مطرح شود بعد جلسه ختم شود.

رئیس-بسیار خوب پس عجالتاُ چند دقیقه تنفس داده می‌شود بعد هم اگر ضرور شد دوباره جلسه را تشکیل می‌دهیم.

(در این موقع (یکساعت قبل از ظهر) جلسه برای تنفس تعطیل و بفاصله نیم ساعت مجدداُ تشکیل گردید)

- شور و تصویب لایحه اعتبار سد بندی تبریز

۴- شور و تصویب لایحه اعتبار سد بندی تبریز

وزیر داخله-(آقای جم) لایحه ایست راجع به استقراض از بانک ملی برای سد بندی تبریز چون فوریت دارد تقاضا می‌کنم مطرح شود.

رئیس-خطاب به آقای وزیر داخله در همین لایحه فوریت خواسته‌اید؟

وزیر داخله-بلی اگر فوریت داشته باشد بهتر است.

رئیس-آقا دو تا کار دارید پهلوی بنده یکی قانون مربوط بانتخاباتست که دو شوری است که اگر امروز بخواهید انجام کنید شور ثانیش برای روز دیگر حاضر می‌شود. و اگر این را بخواهید مطرح بفرمایید آنوقت او می‌ماند.

وزیر داخله-استدعا می‌کنم پس امروز این را بگذارید و لایحه انتخابات بماند برای سه شنبه

(لایحه مزبور بشرح ذیل قرائت شد)

ساحت محترم مجلس شورای ملی برای ساختمان سیل بند شهر تبریز در نظر گرفته شده است که در حدود دو ملیون ریال به بلدیه تبریز اعتبار داده شود باین ترتیب که پانصد هزار ریال آن را خود بلدیه از اعتبارات ۱۳۱۴ خود تأمین و بقیه از بانک ملی استقراض و از اول ۱۳۱۴ در ظرف سه سال تسویه گردد و بنابراین ماده واحده ذیل را بقید فوریت پیشنهاد و استدعای تصویب آنرا دارد

ماده واحده- وزارت داخله مجاز است مبلغ یک ملیون و پانصد هزار ریال از بانک ملی جهت ساختمام سیل بند شهر تبریز قرض نموده و در ظرف سه سال با منافع از محل سهمی بلدیه از مالیات راه رد نماید.

رئیس-چون معهود این بوده است که این لایحه قبلاُ در فراکسیون گذشته باشد البته آقایان اجازه میفرمائید که این لایحه قبل از اینکه در فراکسیون مطرح شده باشد فی المجلس مورد بحث واقع شود؟

(نمایندگان – البته البته)

(اکثر برخاستند)

رئیس-تصویب شد. ماده واحده مطرح است آقای فرشی

فرشی-بدبختی که به شهر تبریز وارد شده ودولت برای دستگیری و اعمار بعضی نقاطی که مصیبت زده هستند این لایحه را آورده بمجلس البته آقایان مستحضر هستند که سیل زدگان دو قسم هستند یکی اشخاصی هستند که فعلاُ فاقد همه چیز هستند آنها را بحمدا با اقدامات دولت و با هیجانهای ملی اعاناتی جمع می‌شود که از آنها پرستاری می‌شود و ساختمانهای آنها را از وجوه خیریه مجاناُ می‌کنند در میان سیل زدگان بعضی‌ها هستند که مقتدرند ولی در مقابل این بلائی که پیش آمده است اقتدار ساختمان خانه و تعمیر خرابیها را ندارند این است که این استقراض برای آنها یک کمکی خواهد بود اینها نمی‌خواهند اعانه بگیرند می‌خواهند یک قرضی بگیرند وبعد پس بدهند (چند نفر از نمایندگان- آقا اشتباه کردید این لایحه مربوط باعتبار سدبندی است) این است که این هم یک راه فرجی برای آنها

وزیر داخله-بنده تصور می‌کنم که آقای فرشی اشتباه کرده باشند این اعتبار که ملاحظه فرمودید برای ساختمان سد است برای کمک سیل زدگان نیست

فرشی-به بخشید بنده تصور می‌کردم اعانه ایست برای سیل زدگان چون در هیئت وزراء هم یک همچو مذاکره شده بود.

جمعی از نمایندگان- مذاکرات کافی است.

رئیس-آقای طباطبائی دیبا

دیبا-موافقم

رئیس-آقای طهرانچی

طهرانچی-موافقم

رئیس-آقای شریعت زاده

شریعت زاده-موافقم

رئیس-آقایانیکه با ماده مواحده موافقت دارند ورقه سفید خواهند.

(اخذ آراء بعمل آمده ۸۸ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس-عده حاضر در موقع اعلام رای ۹۰ نفر باکثریت ۸۸ رأی تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

۵- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

رئیس-اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم جلسه آینده سه شنبه سوم مهرماه سه ساعت قبل از ظهر دستور بقیه لوایح وزارتداخله

(مجلس یک ربع ساعت قبل از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - دادگر

قانون

اجازه صدوری شلتوک

ماده واحده- هیئت دولت مجاز است در هر سال و بهر مقدار که مقتضی بداند اجازه خروج شلتوک بدهد.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هفتم شهر یورماه یکهزار وسصد و سیزده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید. رئیس مجلس شورای ملی- دادگر

قانون

پانصد هزار ریال اضافه اعتبار برای مخارج کمیسیونهای سرحدی

ماده واحده- مجلس شورای ملی پانصد هزار ریال اضافه اعتبار برای مخارج ۱۳۱۳ کمیسیونهای سرحدی علاوه بر اعتباراتی که ضمن بودجه ۱۳۱۳ مملکتی و قانون مصوب ۱۳ شهریورماه ۱۳۱۳ منظور شده است از محل صرفه جوئیهای بودجه ۱۳۱۳ مملکتی تصویب می‌نماید.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هفتم شهریور ماه یکهزار و سیصد و سیزده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی- دادگر

قانون

اجازه اجرای مواد اصلاح قانون دیوان محاسبات و قانون محاسبات عمومی پس از تصویب

کمیسیون قوانین مالیه

ماده واحده- بوزیر مالیه اختیار داده می‌شود از تاریخ تصویب این قانون هر یک از مواد قانون دیوان محاسبات و قانون محاسبات عمومی را که محتاج باصلاح بداند تغییر داده و مواد لازمه را تهیه نموده پس از تصویب کمیسیون قوانین مالیه مجلس شورای ملی بجای قوانین فعلی بموقع اجرا بگذارند- این مواد پس از آزمایش یکسال در عمل به مجلس شورای ملی پیشنهاد خواهد شد ولی مادام که تکلیف آن از طرف مجلس معین نشود بقوت خود باقی خواهد بود.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هفتم شهریور ماه یکهزار و سیصد و سیزده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی-دادگر

قانون

اجازه استقراض برای ساختمان سیل بند شهر تبریز

ماده واحده- وزارت داخله مجاز است مبلغ یک ملیون و پانصد هزار ریال از بانک ملی جهت ساختمام سیل بند شهر تبریز قرض نموده و در ظرف سه سال با منافع ار مجل سهمی بلدیه‌ها از مالیات راه رد نماید.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هفتم شهریورماه یکهزار وسیصد و سیزده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی- دادگر