مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ آبان ۱۳۰۷ نشست ۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هفتم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هفتم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هفتم


مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ آبان ۱۳۰۷ نشست ۶

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ آبان ۱۳۰۷ نشست ۶

مذاکرات مجلس

دوره هفتم تقنینیه

صورت مجلس یوم یکشنبه ۲۷ آبان ماه ۱۳۰۷ مطابق ۵ جمادی الثانی ۱۳۴۷

جلسه ششم

فهرست مطالب:

۱- بقیه مراسم تحلیف و قرائت خبر شعبه ۵ راجع به نمایندگی آقای دکتر حسن خان عظیما و مخالف آقای آقاسیدیعقوب

(مجلس یک ساعت و سه ربع قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل و صورت مجلس پنجشنبه ۲۴ آبان را آقای اورنگ شیخ الملکی قرائت نمودند)

غائبین با اجازه جلسه قبل

آقایان: ملک ایرج میرزا دولتشاهی – آقا میرزا هاشم آشتیانی –

غائبین بی اجازه جلسه قبل

آقایان: طباطبائی وکیلی – اکبر میرزا مسعود – حاج میرزا حبیب الله امین – غلامحسین میرزا مسعود – اعتبار – بروجردی – حاج حسن آقا ملک – مهدوی – امیر تیمور کلالی – دکتر امین خان اعلم – آقا زاده سبزواری – تیمورتاش – دهستانی – مرتضی قلی خان بیات – محمد تقی خان اسعد – موقر – آقا شیخ محمد جواد دشتی – کازرونی – فرج الله خان آصف – علی خان اعظمی – مرآت اسفندیاری – رفیع – ملک مدنی – اسمعیل خان ظفری – حاج غلامحسین ملک – آقا میرزا ابوالفضل – قوام شیرازی – سید ابراهیم ضیاء – حاج حسین آقا مهدوی – میرزا حسن خان وثوق – دکتر حسن خان عظیما – آقا شیخ علی مدرس – حاج رحیم آقا قزوینی.

دیرآمدگان بی اجازه جلسه قبل

میرزا محمود خان ناصری – میرزا علی نقی گنجه.

رئیس – آقای حیدری

حیدری – آقای وکیلی را غائب بی اجازه نوشته اند در صورتیکه ایشان کسالت داشته اند و اجازه هم خواسته اند.

رئیس – بعد از تشکیل کمیسیون اصلاح خواهد شد.

آقای وکیلی

طباطبائی وکیلی – بنده هم همین را می خواستم عرض کنم.

رئیس – آقای دهستانی

دهستانی – بنده هم استدعای اجازه کرده بودم.

رئیس – هنوز کمیسیون عرایض راپرتهای مرخصی را نداده است. بعد اصلاح خواهد شد. دیگر در صورت مجلس اعتراضی نیست.

(گفتند خیر)

رئیس – صورت مجلس تصویب شد. دستور تحلیف است و انتخاب کمیسیونها ولی تصور نمی کنم هنور توافق نظر بین آقایان حاصل شده باشد پس به همان چیزی که منحصرا در دستور است خواهیم پرداخت.

(در این موقع آقایان مفصله الاسامی ذیل فردا فرد از طرف آقای رئیس احضار و در حضور کلام الله مجید قسم نامه را قرائت و امضا نمودند)

ارباب کیخسرو – دهستانی – خان محمد خان حبیبی – احتشام زاده – آقا سید حبیب الله لاریجانی – مصباح فاطمی – آقا شیخ عبدالرحمن – صالحی – افخمی – مولوی – علی خان اعظمی – دبستانی – قاضی نوری – جهانشاهی – بزرگ نیا – رحیم زاده – صادقی – آیه الله زاده شیرازی – ناصری – ساکینیان – اسکندری – ملک مدنی – میرزا یانس – وکیلی ظفری – دریانی – طالش خان – میرزا رضا خان حکمت.

(در این موقع آقای حاج سید محمود رشتی در محل نطق حاضر و پس از نطق مختصر ذیل قسم نامه را قرائت و بعد عده از آقایان که اسامی آنها ذیلا مندرج است قسم یاد نمودند)

آقایان نمایندگانی که از ایالات و ولایات انتخاب شده اند و تشریف آورده اند اینجا. البته اولین وظیفه آنها خدمت به مملکت است و غیر از این منظوری ندارند نهایت برای ادای وظایف مقدماتی مجلس و مقررات اساسی قسم یاد می کنند.

اسکندرخان مقدم – دکتر لقمان – حاج علی اکبر امین جلائی – اعتبار – کفائی – امیر تیمور کلالی – ذوالقدر – میرزا حسن خان مسعودی –

رئیس – راپرتی از شعبه پنج راجع به نمایندگی آقای دکتر حسن خان عظیمی رسیده است قرائت میشود. آقای ملک زاده (احضار قرائت راپرت)

(آقای ملک زاده راپرت مزبور را بشرح ذیل قرائت نمودند.)

عطف به راپرت نمره ۲ ۱۴ آبان ۱۳۰۷ راجع به انتخابات طهران آقای دکتر حسن خان عظیمی به اکثریت ۴۴۷۸۱ از ۵۱۷۷۶رای از حوزه انتخابیه طهران منتخب شده و نسبت به جریان انتخاب ایشان هیچگونه شکایتی نرسیده لیکن در موضوع محرومیت ایشان بلحاظ ماده اول قانون محدودیت وزراء و معاونین و رؤسای دوائر دولتی در موقع انتخابات مصوب ۲۲ تیرماه ۱۳۰۶ در شعبه اشکال و مذاکره مفصل بعمل آمد و چون اکثریت


اعضاء شعبه آقای عظیما را مشمول قانون مزبور نمی دانستند لذا صحت نمایندگی ایشان را به اکثریت تصویب و راپرت آن تقدیم می شود.

رئیس – آقای احتشام زاده

احتشام زاده – عرضی ندارم

رئیس – آقای زوار

زوار – موافقم

رئیس – آقای آقا سید یعقوب

آقا سید یعقوب – بنده مخالفم

رئیس – می ماند برای جلسه بعد. چیزی فعلا در دستور نداریم اگر آقایان موافق باشند جلسه روز سه شنبه بیست و نهم آبان سه ساعت قبل ازظهر.

روحی – بنده مخالفم با روز سه شنبه

رئیس – آقای فهیمی

فهیمی – بنده خواستم تذکر بدهم که مطابق قانون اساسی وقتی مجلس تشکیل شد باید خطابه به حضور اعلیحضرت عرض شود که مجلس رسما حاضر برای کار شده است. آیا آقای رئیس در این امر اقدامی فرموده اند یا خیر؟

رئیس – بلی همین طوری که فرمودید می بایستی پس از رسمیت سه ربع از نمایندگان و بعد از تشکیل هیئت رئیسه خطابه بحضور اعلیحضرت همایونی راجع به گشایش مجلس و اطلاع از مهیا بودن برای انجام کارها تهیه و عرض شود و برای روز سه شنبه که روز جلسه است خطابه مذکور تهیه و بعرض آقایان میرسد.

آقای روحی

روحی – بنده عقیده داشتم که چون کار لازمی فعلا نداریم جز معرفی دولت و پرگرام آن جلسه روز پنجشنبه باشد بجهت اینکه همینطور بیائیم اینجا و بی فایده بنشینیم چه کاری است؟ کمیسیون ها را هم در فراکسیونها تصمیم میگیریم و روز پنجشنبه میائیم و انتخاب می کنیم و تا آو روز نظریات همه آقایان هم جلب شده است.

رئیس – آقای آسید یعقوب.

آقا سید یعقوب – موضوعی را که آقای روحی راجع به جلسه فرمودند و عقیده داشتند که روز پنجشنبه باشد و آقای فهیمی هم راجع به خطابه اظهاری کردند و مقام محترم ریاست هم در آن مسئله بیاناتی فرمودند گمان می کنم همان ترتیبی که مطابق سابقه برای تقدیم کردن خطابه بحضور اعلیحضرت همایونی معمول بود در جلسه خصوصی انجام میشد. این را بطور سابقه خواستم عرض کنم اما در موضوع جلسه روز پنجشنبه که آقای روحی می فرمایند بنده حقیقتا متاثرم زیرا بنده یک مخالفتی در اعتبار نامه آقای دکتر حسن خان کردم و مقصودم از این مخالفت فهم قانون بود و رفع شبهه از شعبه پنج. بنابراین بنده تقاضا می کنم بطوریکه مقام ریاست فرمودند جلسه روز سه شنبه باشد که بنده در اینجا نظریات اعضاء شعبه را بعرض برسانم که قضاوت مجلس در این مسئله معلوم شود و تصور نشود که از طرف بنده یا اعضاء شعبه نسبت به مقام آقای دکتر حسن خان سوء ظنی شده است مقصود فهم قانون است این است که بنده تقاضا می کنم که جلسه همان روز سه شنبه باشد در این بین فراکسیون ها هم کار می کنند و کمیسیون ها را انتخاب می کنیم این بود تقاضای بنده.

روحی – بنده هم موافقت می کنم

زوار – بنده هم اجازه خواسته بودم

رئیس – راجع به چه موضوع است؟

زوار – راجع به جلسه روز سه شنبه.

رئیس – مخالفید؟

زوار – خبر موافقم.

رئیس – اگر موافقید موافقت تحصیل شده است. بنابراین جلسه آتیه روز سه شنبه سه ساعت قبل از ظهر دستور هم انتخاب کمیسیونها.

(مجلس نیم ساعت قبل از شهر ختم شد)