مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ دی ۱۳۳۶ نشست ۱۵۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ دی ۱۳۳۶ نشست ۱۵۶

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۵

سال دوازدهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۹

جلسه: ۱۵۶

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۲۶ دی ماه ۱۳۳۶

فهرست مطالب:

۱- طرح صورت مجلس‏

۲- تقدیم سه فقره سؤال به وسیله آقایان بهبهانی- پردلی و خلعتبری

۳- سؤال آقای عمیدی‌نوری راجع به شرکت ملی شیلات و جواب آقای وزیر دارایی

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر راه‏

۵- اخذ رأی و تصویب ارجاع سؤال آقای عمیدی‌نوری راجع به شیلات به کمیسیون تحقیق‏

۶- سؤال آقای ابتهاج راجع به آیین‌نامه تشدید مجازات رانندگان و جواب آقای کفیل وزارت دادگستری

۷- اعلام تصویب صورت مجلس‏

۸- مذاکره در گزارش کمیسیون بودجه راجع به اعتبار اضافات کارمندان و مخارج ضروری بعضی از وزارتخانه‌ها

۹- اخذ رأی و ابراز اعتماد نسبت به آقای وزیر دارایی طبق تقاضای ایشان‏

۱۰- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای دکتر امین‏

۱۱- بقیه مذاکره و تصویب اعتبار اضافات کارمندان و مخارج ضروری وزارتخانه‌ها و ارسال به مجلس سنا

۱۲- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

مجلس ساعت ۱۰ صبح به ریاست آقای عماد تربتی (نایب رئیس) تشکیل گردید

۱- طرح صورت مجلس‏

نایب رئیس- صورت اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

غائبین بااجازه- آقایان: اخوان. سنندجی. دکتر اصلان افشار. جلیلوند. یارافشار. مهندس فیروز. اورنگ. امید سالار. کاظم شیبانی.

غائبین بی‌اجازه- آقایان: اریه. دکتر طاهری. مشار. قرشی. کیکاوسی. قراگزلو.

دیر آمدگان و زود رفتگان با اجازه- آقایان: دیهیم. دهقان. دکتر آهی. جلیلی. موسوی. مهدوی. صفاری. فرود. بزرگ ابراهیمی. محمودی.

نایب رئیس- اعتراضی بر صورتجلسه نیست؟ آقای مهران

مهران- در مقدمه عرض بنده در جلسه گذشته باید تصحیحی شود که می‌نویسم می‌دهم به تندنویسی‏.

نایب رئیس- بسیار خوب. دیگر نظری نیست؟(اظهاری نشد) تصویب صورت مجلس به بعد از حصول اکثریت موکول می‌شود امروز سؤالات مطرح است سؤالی آقای ارسلان خلعتبری از وزارت راه کرده بودند که چون هنوز جواب حاضر نشده است به روز سه‌شنبه موکول می‌شود. آقای بهبهانی بفرمایید.

۲- تقدیم سه فقره سؤال به وسیله آقایان بهبهانی- پردلی و خلعتبری

بهبهانی- بنده یک سؤال و یک شکایت است که تقدیم می‌کنم‏.

نایب رئیس- به جریان گذارده می‌شود. آقای پردلی بفرمایید.

پردلی- یک سؤالی است از وزارت کشور تقدیم می‌کنم.

نایب رئیس- به جریان گذارده می‌شود آقای ارسلان خلعتبری.

خلعتبری- بنده هم یک سؤال دارم که تقدیم می‌کنم‏.

نایب رئیس- به جریان گذارده می‌شود. سؤال آقای عمیدی‌نوری مطرح است.

۳- سؤال آقای عمیدی‌نوری راجع به شرکت ملی شیلات و جواب آقای وزیر دارایی

عمیدی‌نوری- سؤال بنده راجع به شرکت ملی شیلات است که یکی از مؤسساتی است که اخیراً در ظرف این پنج سال اخیر خوشبختانه جنبه ملی شدن به خود گرفته یعنی ما توانستیم بگوییم خودمان امر شیلات ماهی شمال را اداره می‌کنیم ولی از نظر این که وضع بودجه ما طوری است که ما هنوز متمرکز نکرده‌ایم بودجه کلیه مؤسسات خود را که درآمدها و هزینه‌های آنها در بودجه مملکتی منظور شده باشد و هنگامی که لایحه بودجه کل مملکتی مطرح است نمی‌توانیم اقلام هزینه‌ها و درآمدها را ببینیم و تطبیق بکنیم و نظارتی را که مجلس شورای ملی به بودجه مملکتی به عمل آورد عمل بشود یکی از آنها که به صورت بازرگانی و شرکت اداره می‌شود و امر دخل و خرجش خارج از نظر مجلس شواری ملی است شرکت ملی شیلات است توقعاتی که از این شرکت داشتیم حکایت از این می‌کرد که باید یک برنامه‌هایی برای توسعه و افزایش درآمد و همین طور وسایلی از قبیل سردخانه و وسایل فنی داشته باشد که ماهی به تمام نقاط ایران بفرستد و درآمدش هم زیاد بشود که تا ما بتوانیم این را یکی از منابع بزرگ عایدات مملکت محسوب بکنیم چون بنده صورت رسمی و کاملی از ترازنامه این شرکت و دخل و خرجی که در این مدت کرده و نقشه‌ها و برنامه‌هایی که برای بهبودی و پیشرفت کار خودش دارد ندیدم به این جهت از جناب آقای وزیر محترم دارایی سؤال می‌کنم که نکاتی که از نظر حسن اداره و افزایش درآمد و ترازنامه سال و این که چقدر به بودجه مملکت این شرکت توانسته کمک بکند و طرز اداره و مخصوصاً برنامه‌هایی که راجع به افزایش خاویار با این اهمیتی که خاویار ایران در تمام دنیا دارد و یک محصول بی‌نظیری در دنیا تلقی می‌شود مسائل را در مجلس شورای ملی توضیح بدهند تا ما بتوانیم به ملت ایران بگوییم که در این عمل خوبی که راجع به شرکت ملی شیلات شده است توانستیم آن انتظاراتی را که داشتیم برآورده شود.

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی‏

وزیر دارایی- توضیحاتی که نمایندگان محترم راجع به شیلات خواستند به عرض مجلس شورای ملی می‌رسانم.

۱- در روز یازدهم بهمن ماه ۱۳۳۱ مدت قرارداد شرکت سابق مختلط ایران و شوروی منقضی گردید از روز ۱۲ بهمن ۱۳۳۱ شرکت سهامی شیلات ایران تأسیس و شروع به کار نمود.

۲- شرکت فقط با مبلغ هشتاد میلیون ریال بابت ارزش سهمی از اموال شرکت سابق بدون در دست داشتن سرمایه نقدی مشغول کار شده و با این وضعیت توانسته است ادوات و اثاثیه و آلات صید موجود را که تماماً فرسوده بوده با صرف مبلغ پنجاه میلیون ریال تبدیل به احسن نموده و مجموع ارزش اموال شرکت را که در سال اول در حدود ۵۶ میلیون ریال بوده در پایان تیر ماه ۱۳۳۵ به مبلغ یکصد میلیون ریال برساند.

۳- سود ویژه شرکت از تاریخ تأسیس تا تاریخ مرداد ۱۳۳۵ به شرح زیر می‌باشد.

از ۱۲ بهمن ۱۳۳۱ تا اول مرداد ۱۳۳۲- ۵۶۷۵۶۰۰۰ ریال

از مرداد ۱۳۳۲ تا مرداد ۱۳۳۳- ۸۶۷۴۰۰۰۰ ریال

از مرداد ۱۳۳۳ تا مرداد ۱۳۳۴- ۱۶۹۲۴۰۰۰ ریال

از مرداد ۱۳۳۴ تا مرداد ۱۳۳۵- ۱۸۶۹۳۰۰۰ ریال

چون معمولاً ترازنامه دوره عمل هر سال در دی ماه آماده می‌شود لهذا ترازنامه از مرداد ۱۳۳۵ تا مرداد ۳۶ تهیه نشده ولی سود ویژه سال مذکور ممکن است متجاوز از ۲۵۰۰۰۰۰۰ ریال باشد.

جمع درآمد چهار سال و نیم دوره بهره‌برداری شرکت شیلات ایران (از تاریخ تأسیس تا تاریخ اول مرداد ۱۳۳۶ بیش از ۲۰۵۰۰۰۰۰۰ ریال بوده در صورتی که در مدت ۲۵ سال دوره امتیاز فقط معادل مبلغ ۱۹۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد دولت بوده است. ‏

۴- سود دو سال اول تأسیس شرکت که نسبت به سال‌های بعد افزایش نشان می‌دهد قسمتی مربوط به تفاوت قیمت ارز و قسمتی هم از لحاظ وجود اثاثیه و لوازم کار موجود بوده که در سال‌های بعد تجدید یا تکمیل شده است.

۵- سود حاصله که در فوق تعیین گردیده به شرح زیر تقسیم شده است.

۱- به حساب اندوخته ۸۴۵۵۸۰۰۰ ریال.

۲- به حساب مالیات بر درآمد ۷۵۲۳۵۰۰۰ ریال‏

۳- به حساب درآمد دولت ۲۰۳۲۲۰۰۰ ریال.

۶- برای حفظ مرغوبیت خاویار ایران و شهرت جهانی اقداماتی شده است که از معامله با دست‌های متفرقه غیر صلاحیتدار و غیر وارد در توزیع این کالای حساس احتراز شود به این لحاط در حدود ۴۰ درصد برای شوروی و ۶۰ درصد بقیه نصف برای اروپا و نصف برای آمریکا به قیمت‌ها و شرایطی که بر قیمت‌ها و شرایط گذشته رجحان داشته با شرکت‌های صلاحیتدار معامله شده و از شرکت خاویار ایران تضمینات لازم برای تبلیغات فروش آن گرفته شده و هم‌اکنون کالای نامبرده به نام خاویار ایران در بازارهای غرب به فروش می‌رسد.

همچنین موفقیت‌هایی در معاملات صادرات کالاهای ماهی در بازارهای غرب به دست آمده و در معامله اخیر با شوروی‌ها که خریدار قسمتی از کالای صادراتی ایران می‌باشند امتیازاتی که از حیث نرخ و سایر شرایط تحصیل شده و مجموعاً اضافه درآمد اخیر با سه گروه امریکایی و اروپایی و شوروی بالغ بر ۱۴۵۰۰۰ دلار می‌باشد.

۷- میزان معاملاتی که با خریداران خارجی شده به شرح زیر می‌باشد:

۱- شوروی

خاویار ۴۶ تن

ماهی ۱۵۰۰ تن

به مبلغ نهصد هزار و هشتصد دلار.

۲- آمریکا

خاویار ۳۰ تن

ماهی غضروفی ۱۰۰ تن

به مبلغ سیصد و بیست و هفت هزار و شصت دلار.

۳- اروپا

خاویار ۳۰ تن

ماهی غضروفی ۱۰۰ تن

به مبلغ چهارصد ونود و پنج هزار و هفتصد و پنجاه دلار.

اگر چه ممکن است بنا به وضع صید در بعضی از مواقع تحویل کالا به مقدار فوق نیز میسر نگردد ولی در صورتی که وضع جوی و اوضاع صید طوری باشد که علاوه بر آن مازادی حاصل شود شرکت شیلات مستقیماً اقدام به فروش آن خواهد نمود.

نایب رئیس- آقای عمیدی‌نوری توضیحی دارند بفرمایند.

عمیدی‌نوری- از توضیحاتی که جناب آقای ناصر وزیر محترم دارایی در مورد عملکرد شرکت شیلات دادند به طور کلی روی یک رقمی که بیان فرمودند این امر استنباط می‌شود که مجموع عملکرد شرکت شیلات در این ۵ سال که ملی شده خیلی بیشتر از مدتی بوده است که قبل از ملی شدن بوده است و این البته جای خوشوقتی است برای ما که مستحضر می‌شویم که یک شرکتی را که به دست خودمان آن را اداره می‌کنیم در ظرف ۵ سال درآمدش بیشتر از ۲۰ سال سابق این البته صرف‌نظر از قیمت‌ها و گران شدن ماهی که دیگر لازم نیست بنده تشریح کنم و آقایان بهتر می‌دانند که ماهی نرخش در تهران تا چه اندازه بالا رفته و آن وقتی که یکی دو قران بود امروز به نظرم ۵ تومان ده تومان ۱۲ تومان این ماهی‌فروش می‌رود و حالا این حساب است دست خود آقایان است که ماهی دو قرانی به ۱۵۰ ریال در تهران وقتی فروش رفت آیا با این رقمی که تشریح فرمودند از نظر آن انتظاری که ما داشتیم تطبیق می‌کند یا نه ولی به طور کلی پیدا است که یک افزایش درآمدی در کل کار به طوری که تشریح فرمودند به وجود آمده است اما با کمال تأسف باید ببینیم چه پولی به خزانه مملکت رفته است اگر ما افزایش درآمد از یک شرکت یا یک منبع درآمد ملی به وجود می‌آوریم این وقتی صحیح است که این افزایش درآمد سود ویژه باشد و برود به خزانه مملکت بنده این ارقامی را که خواندند، تکرار می‌کنم چون یک قدری جناب آقای ناصر از رو خواندند و تندتر خواندند یادداشت کردم برای این که بهتر به سمع آقایان برسد عرض می‌کنم در سال ۳۲ اول کار ۵۶ میلیون سود ویژه بود در سال سی و چهار ۳۴ میلیون در سی و پنج ۱۸ میلیون خوب توجه بفرمایید چطور است یک شرکتی که تناسب قیمت ماهی را که حساب می‌کند ده برابر بالا برده تناسب پرداخت سود ویژه این شرکت به خزانه مملکت مرتب می‌آید پایین ۵۶ میلیون تومانی که سود ویژه شرکت در سال ۳۲ بود چرا در سال ۳۵ رسید به ۱۸ میلیون (امیدسالار- تناسب غیرمستقیم بوده) باید دلیلش را بفهمیم (محسن اکبر- خرج زیاد است) آمدیم سر خرج یک دلیلی که آقایان نمایندگان مخصوصاً جناب آقای اردلان این مطلب را خوب توجه فرمودند ایشان از علمای مالی هستند که کتاب بودجه نوشته‌اند و بنده بهشان احترام می‌گذارم که فرمودند باید بودجه تمام تأسیسات و بنگاه‌ها از درآمد و هزینه‌ها در بودجه کل مملکتی تمرکز پیدا کند برای همین است که این شرکت‌هایی که به نام بازرگانی معامله می‌کنند و کار می‌کنند مجاز نباشند هر چه پول به دست می‌آورند به اسم خرج تمامش بکنند بعد ۵۶ میلیونی را که در سال اول عمل کردشان سود ویژه به خزانه مملکت در سال ۳۵ هجده میلیون بدهد دلیلش این است که مطابق اطلاعاتی که به بنده می‌رسد نشان می‌دهد که به قدری گزاف کاری در طرز خرج شرکت شیلات می‌شود که این پول‌ها از بین می‌رود به بنده اطلاع رسیده، از جناب آقای وزیر محترم دارایی تمنا می‌کنم که تحقیق بفرمایید این عرضی را که بنده می‌کنم که برای آسفالت کف درب یکی از ساختمان‌های شیلات ۸۰ هزار ریال به حساب آورده‌اند بنده نمی‌دانم که برای یک دری که باز می‌شود اگر بخواهیم آسفالت بکنیم چطور ۸۰ هزار ریال خرج شده این اطلاعی است که از منابع مطمئن به بنده می‌رسد. برای خرید طناب در بودجه شرکت شیلات هر سال ۱۰ میلیون ریال نوشته شده است بسیار خوب بنده هم قبول دارم که باید طناب وجود داشته باشد که ماهی بگیرند ولی آیا هر سال شما احتیاج خرید طناب دارید که سالی ۱۰ میلیون ریال پول بابت خرید طناب بدهید مسلم است اشکالی ندارد و ممکن است که سالی صدها میلیون ریال از یک محلی به دست بیاوریم بعد در ستون مقابل خرج را تهیه بکنیم و جمع و خرج که کردیم بگوییم ۱۸ میلیون ریال درآمد یک منبع بزرگ ملی خودمان را تحویل دادیم همین طور در تمام ساختمان‌هایی که در تهران خرج شرکت شیلات می‌شود یک اقلام زائد و صورتحساب‌های غیر منطبق با واقع هست تمنا می‌کنم از جناب آقای وزیر دارایی که به صحت و دقت‌شان اعتقاد دارم دستور بفرمایند که به کلیه محاسبات این شرکت یک رسیدگی دقیقی بکنند آن وقت خواهید دید این حرف‌هایی که زده می‌شود این اقلامی که بنده می‌گویم اقلام صحیحی است بنده از داخل شرکت شیلات اطلاع دارم از شخص مطلعی که وارد است این اقلام را به دست آورده‌ام چرا این طور می‌شود و چرا عایدی مملکتی از این منبع درآمد ملی ما به خزانه مملکت داده نمی‌شود آن وقت راجع به خاویار در قراردادهایی که درباره خاویار و فروش آن بسته می‌شود پول گرفته می‌شود در شرکت شیلات خاویار درجه ۲ حواله که داده می‌شود موقع تحویل خاویار درجه ۱ تحویل می‌شود که تفاوت آن هر دفعه صد هزار تومان است بنده می‌خواهم بدانم چرا بایستی از خزانه مملکت از درآمد ملی مملکت ما گرفته بشود و به جیب یک افراد خاصی که در هر مرتبه صد هزار تومان سوءاستفاده می‌شود بریزند (دولت‌آبادی- همه جا پر از خاویار قاچاق است) حالا قاچاقش به جای خود این قسمت غیر قاچاق که بنده اطلاع دارم حواله درجه ۲ می‌گیرند پول می‌پردازند به نام درجه ۲ بعد می‌روند درجه ۱ می‌گیرند بعد هم به اروپا صادر می‌کنند و میلیونها استفاده می‌کنند

اینها یک حساب‌هایی است که نشان می‌دهد وضع از چه قرار است از آن طرف همان طوری که فرمودند قاچاق خاویار که به صورت قاچاق همه جا فروش می‌رود این هم مسئله بسیار مهمی است که باید بهش توجه کافی بشود بنده خیال می‌کنم این عرایضی که به عرض آقایان رساندم از مطالبی باشد که بدون تحقیق عرض نکرده باشم اگر نمایندگان محترم با من موافقت بکنند که این مطلب به کمیسیون تحقیق برود و رسیدگی بشود خیال می‌کنم به یک نتیجه صحیح برسیم و فعلاً بنده منتظر می‌شوم تا توضیحات جناب آقای وزیر دارایی را مجدداً در این قسمت بشنوم و آن وقت البته بسته به نظر مجلس شورای ملی است.

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی‏

وزیر دارایی (ناصر)- به طوری که به استحضار نمایندگان محترم رساندم در ظرف ۲۰ سال شرکت خاویار ایران که به اسم شرکت مختلط ایران و شوروی اداره می‌شد ۱۱ میلیون و نهصد هزار تومان درآمد داشته و در ظرف چهار سال ۲۰ میلیون تومان و در پاسخی که به عرض آقایان رساندم ذکر شده است و درست اگر توجه بفرمایید ۲۰ سال ۱۲ میلیون تومان و ۴ سال ۳۰ میلیون تومان درآمد داشته (صفاری- قیمت‌ها بالا رفته) با توجه به این که یک عده زیادی کارمندان ایرانی و خانواده‌های آنها که از چند هزار نفر متجاوز است در آنجا زندگی می‌کنند (بهبهانی- ماهی یک تومان بود حالا ۱۵ تومان است) در تمام این چهار سال ۸۴ میلیون به حساب اندوخته ریخته شده راجع به ساختمانی که فرمودند که درب را تعمیر کردند و هشت هزار تومان خرج آن شده بهتر این بود که جناب آقای عمیدی‌نوری تشریف می‌آوردند در وزارت دارایی سؤال می‌کردند و با تلفن تحقیق می‌کردیم که مبلغ هشت هزار تومان بوده یا خیر رسیدگی می‌کردیم اما این که فرمودند خاویار درجه ۱ را به جای درجه ۲ می‌دهند مطابق تحقیقی که به عمل آمده و رسیدگی‌های دقیقی که شده است این عمل عکسش ثابت شده است اگر بنا بود یک شخصی که بنا بوده خاویار درجه ۲ به او بدهند درجه ۱ بدهند بایستی آمار و دفاتر شرکت نشان بدهد که میزان محصول خاویار درجه ۱ کم شده و درجه ۲ زیاد شده در صورتی که این طور نیست و عکسش هست یک بازرسی دقیق در شرکت شیلات شد و گزارش آن برای جناب آقای نخست‌وزیر فرستاده شد و طبق گزارشی که هست و تحقیقاتی که شده است هیچ کدام این مطالبی که به جنابعالی اطلاع داده‌اند مقرون به حقیقت نبوده است ممکن است آنجا تشریف بیاورید و گزارش را ملاحظه بفرمایید اگر نظری داشته باشید مذاکره بفرمایید با بنده صحبت بکنید اشکالی ندارد.

نایب رئیس- آقای عمیدی‌نوری

عمیدی‌نوری- چون بنده قانع نشدم به توضیحات جناب آقای وزیر دارایی تقاضا می‌کنم که به کمیسیون تحقیق برود و آن گزارش هم که آقای وزیر فرمودند در آنجا مطرح شود و در این مورد تقاضا می‌کنم رأی گرفته شود.

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای وزیر راه‏

نایب رئیس- آقای وزیر راه لایحه‌ای دارید؟

وزیر راه- به طوری که آقایان نمایندگان محترم استحضار دارند در مسیر راه‌آهن جنوب یکی از تونل‌ها از وسط کوه نمکی می‌گذرد که در حدود ۵۶۰ متر این تونل داخل کوه نمک واقع شده است در بازدیدی که از تونل به عمل آمده مشاهده شد که به علت جریانات آب یک حفره‌هایی در این تونل پیدا شده و ایجاب می‌کند که به فوریت اقدام به تعمیر این تونل بشود و از دو نفر متخصص که در موقع ساختمان این تونل شرکت داشته‌اند قرار است که دعوت بشود و این تونل تعمیر بشود (یک نفر از نمایندگان- چه شده آقا؟) در بین ایستگاه پیشه و قارون تونلی به طول ۱۲۰۰ متر است که ۵۶۰ متر از این تونل داخل کوه نمک است این است که لایحه‌ای تقدیم شده است برای استخدام دو نفر متخصص. ‏

مهندس فروهر- درخواست فوریت بفرمایید.

۵- اخذ رأی و تصویب ارجاع سؤال آقای عمیدی‌نوری راجع به شیلات به کمیسیون تحقیق‏

نایب رئیس- چون آقای عمیدی‌نوری به جواب آقای وزیر دارایی قانع نشدند و درخواست کردند که به کمیسیون تحقیق ارجاع شود لذا طبق ماده واحده مصوب چهارم تیر ماه ۱۳۳۶ رأی می‌گیریم که به کمیسیون تحقیق ارجاع شود آقایانی که با ارجاع سؤال به کمیسیون تحقیق موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به کمیسیون تحقیق ارجاع می‌شود سؤال دیگر مطرح است. آقای ابتهاج

۶- سؤال آقای ابتهاج راجع به آیین‌نامه تشدید مجازات رانندگان و جواب آقای کفیل وزارت دادگستری

ابتهاج- سؤال بنده از جناب آقای وزیر کشور و کفیل وزارت دادگستری است در ششم آذر ۱۳۳۵ ضمن قانون مربوط به تشدید مجازات رانندگان متخلف این تبصره تصویب شده است.

تبصره- وزارتین کشور و دادگستری مؤظف هستند برای حسن انتظام امور رانندگی در ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون آیین‌نامه‌ای که متضمن مجازات‌های شدید برای تصادفات ناشی از غفلت راننده و یا عابرین خواه سوار خواه پیاده و سایر تخلفات دیگر رانندگی باشد با رعایت قانون تشدید مجازات مصوب ۲۴ تیر ماه ۱۳۲۸ تدوین و پس از تصویب کمیسیون‌های دادگستری مجلسین به موقع اجرا می‌گذارد.

تبصره ۲- برای بهبود عبور و مرور و تکمیل وسایل فنی تهران دولت مکلف است مطالعات کافی نموده و لایحه‌ای برای تأمین اعتبار آن در ظرف مدت سه ماه تدوین و به مجلس شورای ملی تقدیم نماید» به طوری که آقایان اطلاع دارند این قانون در سنا هم به تصویب رسیده است و تا آنجا که بنده اطلاع دارم اداره کل شهربانی آیین‌نامه‌ای تنظیم کرده است و به وزارت کشور هم فرستاده است وزارت کشور هم تصویب کرده فرستاده است به وزارت دادگستری در وزارت دادگستری همین طور باقی مانده، موضوع رانندگی امروز آن طور که ملاحظه می‌فرمایید اهمیتش دائماً زیادتر می‌شود و چند روز قبل هم رئیس راهنمایی و رانندگی مصاحبه‌ای کرد و اعلام خطر کرد الان بنده تصدیق می‌کنم که وضع راهنمایی و رانندگی در این چند سال فوق‌العاده اصلاح شده و بهتر شده است (صحیح است) ولی این کافی نیست دولت ایران در سازمان ملل شرکت دارد در قرارداد بین‌المللی عبور و مرور هم شرکت کرده نماینده ایران آقای سرتیپ همایونفر قرارداد را امضا کرده متأسفانه هنوز وزارت خارجه آن را به مجلس نیاورده که به تصویب برسد الان یک قسمتی از آیین‌نامه‌های سابق قابل اجرا نیست مثل این که یکی از آقایان رفقا به بنده می‌گفت که مطابق آیین‌نامه قدیم در سر چهارراه‌ها اگر بوق استعمال نکنید مورد مؤاخذه شهربانی واقع می‌شوید در صورتی که الان معکوس است در همه چهارراه‌ها تابلویی نصب شده که از بوق زدن احتراز کنید می‌خواستم سؤال کنم علت این که ده ماه در دادگستری این آیین‌نامه باقی مانده است و به کمیسیون‌های مربوطه داده نشده چیست؟.

نایب رئیس- آقای کفیل وزارت دادگستری

کفیل وزارت دادگستری (مجلسی)- هر چند نماینده محترم آن تبصره را قرائت کردند ولی بنده می‌خواهم مخصوصاً برای توجه آقایانی که به امور قضایی بیشتر توجه دارند یک بار دیگر این تبصره را بخوانم و بعد توضیح عرض کنم خواهش می‌کنم توجه بفرمایید.

«تبصره وزارتین کشور و دادگستری مؤظف هستند برای حسن انتظام امور رانندگی در ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون آیین‌نامه‌ای که متضمن مجازات‌های شدید برای تصادفات ناشی از غفلت راننده و یا عابرین خواه سوار خواه پیاده و سایر تخلفات دیگر رانندگی باشد با رعایت قانون تشدید رانندگان مصوب ۲۴ تیر ماه ۱۳۲۸ تدوین و پس از کمیسیون‌های دادگستری مجلسین به موقع اجرا بگذارد» البته آقایانی که توجه دارند متوجه شدند که بنده مقصودم کدام قسمت از این تیصره است تبصره مال قانون دی ماه ۱۳۳۵ است (صفاری- تبصره پیشنهاد بنده است) در اجرای تبصره ۱ قانون تشدید مجازات رانندگان مصوب سال ۳۵ علاوه بر این که دولت مکلف به اجرای مصوبات مجلسین می‌باشد از نظر اشکالات موجود و اصلاح مسئله رانندگی و عبور و مرور و جلوگیری از تصادفات مربوط به رانندگی دولت نیز همیشه درصدد اقدام اساسی و پیدا نمودن راه‌حل بوده است به همین جهت مدتی است که موضوع تهیه آیین‌نامه برای تعیین انواع تخلفات ناشی از رانندگی و مجازات‌های مناسب در کمیسیون مرکب از نمایندگان وزارتین دادگستری و کشور و شهربانی کل مطرح می‌باشد لیکن برای تهیه طرح آیین‌نامه کمیسیون مواجه با اشکال عمده‌ای شد و دو نظریه نسبت به اشکال مزبور اتخاذ گردید به این معنی که آیا در مقام اجرای مفاد تبصره وضع مجازات‌های جنحه و یا جنایی نیز امکان‌پذیر است یا خیر؟ در این خصوص عقیده غالب این است که نظر مقنن در تبصره مزبور ناظر به وضع مجازات جنحه‌ای یا جنایی نمی‌باشد بلکه فقط منظور تعیین مجازات خلافی است و به علاوه برطبق ماده ۲۷۶ قانون کیفر عمومی وزارتین کشور و دادگستری رأساً می‌توانند مبادرت به وضع آیین‌نامه خلافی در حدود موارد مذکور در این ماده بنمایند و شهربانی کل کشور وضع مجازات جنحه‌ای متناسب را در اکثر تخلفات ناشی از رانندگی ضروری می‌داند و معتقد است که از نظر سرعت رسیدگی و حسن اثر مجازات مناسب است که به افسران شهربانی اختیار داده شود که مستقیماً جریمه را اخذ و متخلف را در صورت امتناع از پرداخت جریمه به دادگاه جلب نمایند و بسیاری از موضوعات و نکات دیگر که موافقت با آن محتاج به تحصیل مجوز قانونی است و چون مفاد تبصره ۱ قانون تشدید مجازات رانندگان مصوب ۳۵ مبهم بوده و به طور روشن تعیین تکلیف ننموده است چنانچه نظر آقایان نمایندگان محترم فقط بر تعیین مجازات خلافی و یا تعیین مجازات‌های شدیدتری برای امور راهنمایی و رانندگی است از این جهت قانون محتاج به تفسیر است (اردلان- تفسیرش را بخواهید) مع‌هذا چون موضوع حائز اهمیت بوده و دولت درصدد اصلاح وضع رانندگی است پس از مطالعات لازم و در نظر گرفتن پیشنهادات شهربانی کل و اشکالات موجود و بالاخره ایجاد نظم در امر رانندگی به این نتیجه رسید که لایحه‌ای در این زمینه مستقلاً تهیه

گردد و موضوع تحت اقدام و مطالعه است که قریباً لایحه جامع مورد نظر آقایان تکمیل و تقدیم خواهد شد.

البته این پاسخ در موقعی تهیه شده بود که آقای ابتهاج این سؤال را فرمودند ولی بنده می‌خواهم به عرض برسانم که آن لایحه تهیه شده و آماده است ولی وقتی لایحه را آوردیم نظر بنده این است که باید تبصره آن قانون لغو شود برای این که آن تبصره مطابق اصول قضایی تنظیم نشده است.

نایب رئیس- آقای ابتهاج‏

ابتهاج- توضیحات جناب آقای مجلس بنده را به هیچ‌وجه قانع نکرد، برای این که الان در اینجا برای تخلفات رانندگی جرایمی است تشدید کردن آن اگر مستلزم گذراندن یک قانون علیحده است بفرمایند ولی معمولاً موضوع رانندگی در دنیا حل شده است و مقررات و آیین‌نامه‌هایی در تمام دنیا معمول است (صحیح است) ما نباید یک چیزی از خودمان اختراع بکنیم باید آن را ترجمه کرد و اجرا کرد الان از راننده یک جرایم خیلی زیاد گرفته می‌شود در حدود ۱۲۰ تومان تا ۲۰۰ تومان از یک شوفر گرفته می‌شود و بنده منظورم این نیست که آن را زیادتر کنید مقرراتی که در ایران معمول نیست بنده می‌خواهم که آنها گنجانیده شود این را اقدام بفرمایید و به این علت به تعویقش نیندازید قانون گذشته که در ظرف ۲ ماه باید این آیین‌نامه را به مجلس بیاورید حالا اگر بنده این سؤال را نکرده بودم اصل فراموش شده بود بنده استدعایم این است که آن آیین‌نامه‌ای که شهربانی پیشنهاد کرده است وزارت کشور هم موافقت کرده است و آمده است، وزارت دادگستری با همان مجازات‌هایی که هست موافقت بفرمایید بهتر از هیچ است تا این که نخواهید با یک لایحه‌ای تجدید بفرمایید و به عقیده بنده تعیین کردن یک مدتی برای دولت برای آوردن لوایحی به اینجا هیچ مورد توجه نمی‌شود ۲ ماه الان ده ماه شده است و هنوز می‌فرمایید در دست اقدام است.

نایب رئیس- آقای کفیل وزارت دادگستری.

کفیل وزارت دادگستری- بنده عرضی ندارم.

۷- اعلام تصویب صورت مجلس‏

نایب رئیس- چون عده کافی است صورت مجلس تصویب می‌شود.

۸- مذاکره در گزارش کمیسیون بودجه راجع به اعتبار اضافات کارمندان و مخارج ضروری بعضی از وزارتخانه‌ها

نایب رئیس- لایحه اعتبار اضافات دون‌پایه و خدمتگذاران مطرح است مذاکره در کلیات تمام شد باید رأی بگیریم به ورود در شور مواد آقایانی که با ورود در شور مواد موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است و قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود تفاوت اضافات استحقاقی سال ۱۳۳۵ کارمندان دون‌پایه و خدمتگزاران جزء وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی را که احکام آنان در سال مزبور صادر شده یا می‌شود و به علت فقدان اعتبار در بودجه‌های تفصیلی سال ۱۳۳۵ تاکنون پرداخت نشده از تاریخ استحقاق از درآمد عمومی سال جاری کشور به حساب صرفه‌جویی‌های بودجه سال ۱۳۳۶ کل کشور پرداخت نمایند. ضمناً وزارت دارایی مجاز است چنانچه بعضی از وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی نتوانند اعتبار تفاوت ترفیعات و اضافات تا آخر سال ۳۴ موضوع قانون مصوب ۱۸ اسفند ۳۵ را از محل بودجه خودشان ولو با صدور اصلاح بودجه تأمین نمایند کمبود حاصله را نیز از محل صرفه‌جویی‌های بودجه سال ۱۳۳۶ کل کشور پرداخت کنند.

نایب رئیس- آقای دکتر امین با ماده اول مخالف هستید.

دکتر شفیع امین- موافق هستم‏.

نایب رئیس- مخالفی نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادات قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

تبصره پرداخت وجوه مربوط به ماده یک باید مقدم بر اضافه اعتبارات ماده دوم قرارگیرد.

صدرزاده‏

نایب رئیس- آقای صدرزاده توضیحی دارید؟

صدرزاده- بنده یک نکته اصولی را می‌خواستم امروز در ضمن این تبصره‌ای که پیشنهاد کردم در مجلس طرح بکنم و خاطر آقایان نمایندگان محترم را به آن متوجه بکنم گاهی اتفاق می‌افتد که بودجه کسر می‌آید بنابراین دولت ناگزیر می‌شود که یک مخارجی را انجام ندهد و یک مخارج دیگری را انجام بدهد، چون مجلس شورای ملی از حقوق مسلمش نظارت تام بر خرج و دخل مملکت است بنابراین بنده تصور می‌کنم که دولت وقتی می‌خواهد یک رقمی از بودجه مصوب را نپردازد و به جای آن رقم دیگری را بپردازد باید با اجازه و نظر مجلس باشد چون اگر این نظارت واقع نشود ممکن است دولت خرج لازم را انجام ندهد و غیر لازم را انجام دهد (صحیح است) چنانکه در این لایحه ما نحن فیه ممکن است تفاوت حقوق کارمندان جزء و دون‌پایه با آن اقلام ماده دوم تماس پیدا کند بنده اینجا پیشنهاد کردم و راه علاج را تعیین کردم که دولت اول باید حقوق این بیچارگان را بپردازد و بعد اگر از همین صرفه‌جویی زائد آمد آن وقت با نظر مجلس قلم دوم پرداخت شود.

نایب رئیس- مخالفی نیست؟(اظهاری نشد) آقای وزیر دارایی‏

وزیر دارایی- بنده قبل از این که به پیشنهاد جناب آقای صدرزاده جواب بدهم راجع به موضوعی که به کمیسیون تحقیق ارجاع شد با اجازه مقام ریاست این نکته را می‌خواستم به عرض برسانم مسائلی که در پاسخ نمایندگان محترم تهیه می‌شود در هیئت دولت قرائت می‌شود و به تصویب می‌رسد بنابراین قانع نشدن آقای عمیدی‌نوری قانع نشدن از تصمیم دولت است (اردلان- این نیست آقا)(دکتر عدل- ما قانع هستیم) اما راجع به پیشنهادی که آقای صدرزاده کردند بسیار منطقی است و ما هم موافق هستیم (احسنت)

عمیدی‌نوری- جناب آقای رئیس خواهش می‌کنم آیین‌نامه را خودتان تذکر بدهید دولت مورد اعتماد ما بوده است رأی اعتماد هم دادیم دستگاه‌ها اگر خراب است باید رسیدگی شود این چه وضعی است؟

نایب رئیس- موضوع سئوال آقای عمیدی‌نوری طبق مقررات به کمیسیون تحقیق ارجاع شد آقای وزیر دارایی فرمایشی داشتید؟

وزیر دارایی- بنده چون به مقررات پارلمانی زیاد آشنا نیستم اگر مجلس اجازه می‌دهد بنده راجع به خودم تقاضای رأی اعتماد می‌کنم (همهمه نمایندگان)

یک نفر از نمایندگان- آقای رئیس چند دقیقه تنفس اعلام بفرمایید.

صدرزاده- موضوع تبصره پیشنهادی بنده مطرح بود که جناب آقای وزیر دارایی موافقت فرمودند راجع به آن اتخاذ رأی بفرمایید بعد در مورد دیگر مذاکره شود.

نایب رئیس- اجازه بفرمایید تصور می‌کنم سوءتفاهمی پیش آمد جریان ساده‌ای بود چون آقای عمیدی‌نوری قانع نشدند به درخواست وکیلی که قانع نشده می‌شود موضوع سؤال به کمیسیون تحقیق ارجاع بشود و ممکن است کمیسیون تحقیق همان نظری که دولت داشته است و یا وزیر دارایی داشته تأیید کند این طور نیست که کمیسیون تحقیق یک رأی خاصی داشته باشد. ممکن است تأیید کند البته کمیسیون تحقیق برای این است که در یک محیط کوچک‌تر و مناسب‌تری بدون این که وقت محدودی باشد که طرفین بتوانند توضیحات خودشان را بدهند موضوع رسیدگی شود چون در مجلس فرصت بسیار محدود است و برای سؤالات پنج دقیقه است و بعداً ده دقیقه تعیین شده ولی کمیسیون تحقیق می‌تواند دلایل و مدارک و اسناد را رسیدگی کند و گزارش کاملی بدهد البته با اعتمادی که مجلس وزیر دارایی دارند و حسن خدمتی که در امور مشهود است مسلم است حقایق در کمیسیون تحقیق جلوه‌گر خواهد شد و گزارش جامعی به مجلس خواهد آمد تصور می‌کنم که در این مورد رفع سوءتفاهم شده است اجازه بفرمایید تبصره‌ای که خود آقای وزیر دارایی موافقت فرمودند رأی بگیریم آقایانی که موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای وزیر دارایی‏

وزیر دارایی- بنده مجدداً از ریاست محترم مجلس تقاضا می‌کنم چون کسالت هم دارم و همه آقایان هم به اخلاف من آشنا هستند و چیزی را که من تهیه می‌کنم ساختگی نیست (صحیح است) اگر آقایان می‌فرمایند صحیح است نمی‌شود به من بگویید که متقاعد نشدم به این جهت بنده نسبت به خودم رأی اعتماد می‌خواهم. ‏

نایب رئیس- چون ماده‌ای که مطرح بود رأی گرفته نشده رأی می‌گیریم به ماده اول با تبصره پیشنهادی آقای صدرزاده که تصویب شد آقایانی که موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد ماده دوم مطرح است چند دقیقه تنفس داده می‌شود.

(مجلس در ساعت ده و پنجاه دقیقه به عنوان تنفس تعطیل و چهل دقیقه پیش از ظهر مجدداً تشکیل گردید).

۹- اخذ رأی و ابراز اعتماد نسبت به آقای وزیر دارایی طبق تقاضای ایشان‏

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی فرمایشی دارید بفرمایید.

وزیر دارایی- بنده خیلی معذرت می‌خواهم که وقت مجلس محترم شورای ملی را برای چند دقیقه ضایع کردم (عده‌ای از نمایندگان- ضایع نشد) چند دقیقه‌ای تلف شد خدماتی که بنده کرده‌ام در دوره سی ساله خدمتم شاید آقایان مستحضر باشند (ارباب- بر کسی پوشیده نیست) که جز صداقت و خدمت کاری نکرده‌ام (صحیح است) هر جور سؤالی که مجلس از بنده بکند و هر راهنمایی که می‌کند با کمال میل و با سرعت اطاعت می‌کنم سؤالی که آقای عمیدی‌نوری کردند مال سه ماه پیش است مطالعه شد فرستادیم تحقیقات کردیم و همان طور که به عرض مجلس رساندم معمولاً برای این که جواب‌هایی که از طرف وزرا تهیه می‌شود جوابی نباشد که بی‌مطالعه باشد و شاید با سیاست دولت جور در نیاید این طور قرار شده که در هیئت دولت مطرح می‌شود و حلاجی می‌شود و تصویب می‌شود اگر قانع کننده نباشد برمی‌گردانند دو مرتبه تحقیق می‌کنند و می‌آورند در هیئت دولت و تصویب می‌شود بنده به سهم خودم اطلاعات دقیقی کسب کردم که به عرض آقایان رسانیدم چیزی که بنده را متأثر کرده با سوابقی که آقای عمیدی‌نوری با بنده داشتند اصلاً به توضیحات بنده توجهی نفرمودند و گفتند

من متقاعد شدم (پناهی- مربوط به شخص جنابعالی نیست) (مهندس اردبیلی- جنابعالی شخص شریفی هستید) (عمیدی‌نوری- به شخص جنابعالی همیشه اعتماد دارم) البته مربوط به زمان بنده نبود (صحیح است) استدعایی که از مقام محترم مجلس شورای ملی کردم چون این استدعا را کردم باز هم تکرار می‌کنم چون عرض کردم که من به مقررات مجلس شورای ملی آشنا نیستم و عرض کردم که اگر قانون این حق را به من می‌دهد استدعا می‌کنم و تقاضا کردم که موافقت بفرمایید.

جمعی از نمایندگان- مانعی ندارد.

نایب رئیس- به طوری که قبلاً هم به عرض آقایان محترم رسید اصولاً کمیسیون تحقیق برای این است که در موارد لازمه بحث و تحقیقات بیشتری بشود (صحیح است) بیشتر از نظر این است که مجلس برای سؤالات آن قدر وقت کافی قرار نداده است که بشود به تمام جزئیات این کار رسید (صحیح است) اگر به کمیسیون تحقیق ارجاع شد البته در هر کاری هر چه تحقیق بیشتر بشود بهتر است خاصه این که موضوعات روشن می‌شود و با اعتماد و اطمینانی که آقای وزیر دارایی به تحقیقات قبلی خودشان دارند مسلم است که بعد از رسیدگی تحقیقاتی که صحیح باشد از طرف کمیسیون تحقیق هم تأیید خواهد شد و به مطالب طرفین رسیدگی خواهد شد نظر به کثرت کار و پاکدامنی که آقای وزیر دارایی دارند سریع‌التأثر هستند بدون این که مجلس وارد آن نظر بشود که این موضوع مطروحه که در کمیسیون تحقیق مطرح است چه صورتی پیدا خواهد کرد و آن یک وظیفه خاصی است مرتبط به کمیسیون تحقیق و اکثریت مجلس هم رأی داده است و جریان خاصی خواهد داشت ولی از نظر شخص آقای وزیر دارایی با توجه به این که این جریان مرتبط به چند سال گذشته است و مربوط به یک شرکتی است و اصولاً مربوط به دولت حاضر و شخص آقای وزیر دارایی نیست و شخصاً درخواست رأی اعتماد کرده‌اند لذا اعلام رأی می‌شود آقایانی که موافق می‌باشند با ورقه سفید با امضا رأی اعتماد به شخص ایشان می‌دهند (نمایندگان- همه اعتماد دارند) گر چه در قانون صراحتی ندارد ولی چون منعی هم ندارد و سابقه هم هست و در عمل بنابراین ما این عمل را با درخواست آقای ناصر اقدام می‌کنیم اکثریت حاصل شده است حالا شروع به اخذ رأی می‌شود آقایانی که اعتماد دارند ورقه سفید با قید اسم خواهند داد.

(اسامی آقایان نمایندگان به وسیله آقای محمدعلی مسعودی (منشی) به ترتیب زیر اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان: مهندس. جفرودی. اقبال. دکتر عدل. صفاری. جلیلی. خرازی. قنات‌آبادی. مهندس اردبیلی. موسوی. ارباب. حمید بختیار. مشایخی. ابتهاج. پناهی. دکتر مشیر فاطمی. محمودی. اکبر. طباطبایی‌قمی. اردلان. دکتر ضیایی. دکتر رضایی. فخرطباطبایی. کورس. هدی. دکتر شفیع امین. بزرگ ابراهیمی. صارمی. صدرزاده. بزرگ‌نیا. بیات ماکو. بوربور. دکتر شاهکار. دولت‌آبادی. عامری. استخر. معین‌زاده. علامه‌وحیدی. دکتر امیر حکمت. دکتر امیر نیرومند. برومند. دکتر نفیسی. دکتر سیدامامی. فولادوند. قبادیان. کدیور. دادگر. ارباب. گیو. فرود. بهبهانی. خلعتبری. اسکندری. حکیمی. عمیدی‌نوری. ابراهیمی. دکتر آهی. محمود ذوالفقاری. آقایان. سالار بهزادی. کشکولی. مرتضی حکمت. دهقان. ثقه‌الاسلامی. باقر بوشهری. سعیدی. محمدعلی مسعودی.

(آرا مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر بود)

آرا موافق ۶۴

ورقه سفید علامت امتناع، یک برگ

نایب رئیس- مجلس با اکثریت تام و قریب به اتفاق که یک رأی ممتنع بود به آقای وزیر دارایی رأی اعتماد داد و ایشان مورد اعتماد مجلس واقع شدند.

اسامی موافقین- آقایان: مرتضی حکمت. خرازی. پناهی. دکتر مشیر فاطمی. محمودی. دهقان. مهندس جفرودی. تیمورتاش. کشکولی. مشایخی اقبال. جلیلی. صفاری. دکتر عدل. اکبر. قنات‌آبادی. موسوی. مهندس اردبیلی. ارباب. کورس. صارمی. دادگر. عامری. بزرگ‌نیا. دکتر شاهکار. صدرزاده. سالار بهزادی. برومند. بزرگ ابراهیمی. دولت‌آبادی. کدیور. احمد طباطبایی. فرود. استخر. معین‌زاده. ابتهاج. عمیدی‌نوری. فلیکس آقایان. بوربور. دکتر رضایی. بیات‌ماکو. ثقه‌الاسلامی. علامه‌وحیدی. دکتر امیر حکمت. اردلان. دکتر آهی. دکتر نفیسی. فولادوند. دکتر سیدامامی. مجید ابراهیمی. حکیمی. دکتر ضیایی. دکتر امیر نیرومند. فخرطباطبایی. قبادیان. دکتر امین. هدی. گیو. اسکندری. خلعتبری. مسعودی. باقر بوشهری. محمود ذوالفقاری. سعیدی.

ورقه سفید علامت امتناع- یک برگ

وزیر دارایی (ناصر)- اجازه می‌فرمایید؟

نایب رئیس- بفرمایید.

وزیر دارایی- از ابراز مرحمت بی‌پایان نمایندگان مجلس شورای ملی از صمیم قلب تشکر می‌کنم و اطمینان می‌دهم همان طور که همیشه خدمت کرده‌ام بعداً هم خدمت خواهم کرد (احسنت)

۱۰- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای دکتر امین‏

نایب رئیس- ماده دوم لایحه مطرح است.

دکتر امین- اجازه می‌فرمایید.

نایب رئیس- بفرمایید.

دکتر شفیع امین- سؤالی است از وزارت بهداری راجع به حقوق پزشکان که تقدیم می‌شود.

۱۱- بقیه مذاکره و تصویب گزارش کمیسیون راجع به اعتبار اضافات کارمندان دون‌پایه و مخارج ضروری بعضی از وزارتخانه‌ها و ارسال به مجلس سنا

نایب رئیس- بسیار خوب ماده دوم مطرح است و قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده دوم- به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود مبلغ شصت و سه میلیون و چهارصد هزار ریال اضافه اعتبارات مورد نیاز بعضی از دستگاه‌های دولتی را به شرح زیر:

الف) وزارت کشور:

بابت کمبود مخارج اداری و استرداد وام‌های دریافتی از اداره امور شهرداری‌ها ۱۳۰۰۰۰۰۰ ریال‏

ب) اداره کل هواپیمایی کشوری

۱- بابت کمک به باشگاه هواپیمایی کشوری جهت خرید طیاره‌های مشقی ۲۵ میلیون ریال

۲- بابت هزینه پذیرایی از مهمانان عالیقدر خارجی به وسیله اداره کل هواپیمایی کشوری یک میلیون ریال‏

ج) مؤسسه یونسکو برای مطالعه در مناطق خشک و لم یزرع و تهیه مقدمات اجرای کار در سال جاری ۵۰۰۰۰۰ ریال.

د) ضرابخانه شاهنشاهی خرید ماشین‌آلات و لوزام مربوط به ضرب مسکوک زر و عوارض گمرکی و هزینه اعزام مأمور به خارج از کشور جهت خرید و حمل آنها ۴۴۰۰۰۰۰ ریال‏

هـ) اعتبار دولت برای مخارج احتمالی دولت تا آخر سال ۱۳۳۶ پیش‌بینی می‌شود ۱۵ میلیون ریال جمع ۶۳ میلیون و ۴۰۰ هزار ریال از محل درآمد عمومی کشور به حساب صرفه‌جویی‌های بودجه سال جاری پرداخت نماید.

نایب رئیس- آقای صدرزاده مخالف هستید؟ (صدرزاده- بنده با یک قسمت از ماده مخالف هستم) بفرمایید.

صدرزاده- بنده با ماده اول صد درصد موافق هستم و حتی با آن تبصره‌ای که تقدیم کردم و مورد توجه آقایان نمایندگان معظم واقع گردید و مورد موافقت جناب آقای وزیر دارایی هم واقع شد طبعاً حقوق کارمندان دون‌پایه و خدمتگزاران جزء مقدم بر این اقلام دوم پرداخت خواهد شد اما در اینجا در بند (د) بنده یک تذکری دارم و این تدکرم مرتبط به این لایحه به‌خصوص نیست بلکه می‌خواهم یک مطلبی در مجلس روشن بشود که بعد از این راجع به لوایحی که می‌آید در نظر داشته باشند می‌نویسند خرید ماشین‌آلات و لوزام مربوط به ضرب مسکوک زر و عوارض گمرکی و هزینه اعزام مأمور به خارج از کشور جهت خرید و حمل آنها چهارصد و چهل هزار تومان عرض کنم به حضورتان چون اصولاً یک کسر بودجه‌ای هست که مکرر دولت اینجا گفته است ما باید مراقب باشیم و از خرج‌های زیادی که می‌شود در تمام لوایح اعمال نظر بکنیم و جلوگیری بکنیم و مخصوصاً در مورد این لایحه این قسمت هزینه اعزام مأمورین به خارج را باید حذف بکنیم تا این که معلوم بشود که مجلس شورای ملی مراقبت دارد در این که خرج زائد را قبول نمی‌کند و دولت هم زحمت این که در لایحه بگنجاند و بیاورد به مجلس تحمل نکند چهارصد هزار تومان برای ضرب مسکوک آن وقت یک نفر مأمور از اینجا بفرستند برود اروپا و برگردد بیاید تصور می‌کنم آن چهل هزار تومان خرج آن مأمور خواهد شد این کار صحیح نیست مجلس شورای ملی با این جور خرج‌ها نباید موافقت کند یعنی روی موافق نشان بدهد حالا اینجا چهل هزار تومان است بعدها برمی‌خوریم به اقلامی که از این خیلی زیادتر است باید جلویش را بگیریم این کارها نباید بشود ما در خارج سفارتخانه‌هایی داریم که شاید اتباعی که در آن ممالک داریم به قدر عده اعضای آن سفارتخانه‌ها نباشد خوب اینها چه می‌کنند اینها به چهار تا کمپانی مراجعه کنند و آن چیز مورد احتیاج را خریداری بکنند و بفرستند احتیاج به این که برای یک کار چهارصد هزار تومانی یک آدمی اعزام بشود از اینجا به خارج برود و چند ماه آنجا بماند که بخواهد یک معامله چهارصد هزار تومانی بکند این صحیح نیست و مجلس شورای ملی باید نشان بدهد که با این حرف‌ها موافق نیست و این کمال ضرورت دارد برای این که در خارج هم دولت نماینده دارد و مجلس شورای ملی نسبت به صرفه‌جویی کمال ملاحظه و دقت نظر دارد این عرایض بنده بود.

نایب رئیس- آقای وزیر دارایی

وزیر دارایی- قبلاً می‌خواستم به عرض نمایندگان محترم برسانم که این مبلغ چهارصد و چهل هزار تومان برای چه هست یک لایحه قانونی چند وقت پیش تقدیم مجلس شورای ملی شد برای این که در ضرب مسکوک طلا که الان پهلوی و نیم پهلوی و ربع پهلوی است یک تغییراتی داده بشود و یک انواع مختلف دیگری داشته باشیم از جمله ۵ پهلوی و یک هشتم پهلوی اگر نظر آقایان محترم باشد یک چهارم پهلوی با ابعادی که دارد قطرش خیلی کوچک است و اگر بخواهد یک هشتم آن را درست بکنند خیلی کوچک‌تر می‌شود و از قواره می‌افتد در اغلب کمیسیون‌های فنی که در ضرابخانه تشکیل شد چنین نظر داد که اگر یک چهارم پهلوی قبلی یک کمی پهن‌تر باشد و قطر و کلفتی و ضخامتش کمتر بیشتر رایج خواهد بود و یک هشتم پهلوی به همین ترتیب تهیه بشود برای تهیه کلیشه این کار این یک نفری که گفتند فقط برای سفارش دادن نیست سفارش کلیشه دادن کار آسانی نیست چون باید آنجا حک بشود و همانجا نوشته بشود اصطلاح مخصوصی دارد آنکه ضرب طلا می‌کند باید به فارسی باشد و شیر و خورشید و تمثال اعلیحضرت همایونی هم هست اینها را باید یک نفر مطلع وقتی آنجا درست بکند باید ببیند و سفارش بدهد که نقصی نداشته باشد و این خرجش برای ده یا پانزده روز است آن موقعی که آماده می‌شود آن یک نفر می‌رود و پانزده روزه برمی‌گردد و هیچ وقت خرجش به پانزده هزار تومان هم نمی‌رسد این لازم است و استدعا می‌کنم موافقت بفرمایید.

نایب رئیس- آقای خلعتبری موافق هستید؟

خلعتبری- بلی‏

نایب رئیس- بفرمایید.

خلعتبری- پریروز جناب حاج عزالممالک اردلان توضیحاتی در این موضوع دادند و بنده هم بالاخره قانع شدم که این ارقام خرجی که در اینجا نوشته شده است دولت یعنی جناب آقای وزیر دارایی نهایت دقت را کرده‌اند و در تمام سال هم غیر از چند ماده که آورده‌اند خرج دیگری نکرده‌اند و اعتباری نخواسته‌اند مثلاً در این اقلام وام دریافتی وزارت کشور که وام دریافت کرده است برای شهرداری‌ها گرفته است یا مخارجی که برای استانداری‌ها بعضی از این استانداری‌ها محل‌شان برای سکنی و کارشان آماده نبود اینها را بنده می‌دانم در مازندران و جاهای دیگر خرج‌هایی شده است تا حالا مهمانان خارجی که آمده‌اند اینجا از اینها پذیرایی شده است از لحاظ آبروی کشور آن موقع بود که بودجه نداشتند و اقلامش اقلامی است که دقت شده است به نظر بنده پرداختش صلاح است و لازم است مطلبی اینجا یکی از همکاران محترم جناب آقای عمیدی‌نوری راجع به اعتبارات دولت بیان کردند بنده قطع دارم اعتباراتی که دولت‌ها و نخست‌وزیرها در اختیار دارند همه‌اش را بنده از طرف همه‌شان دفاع می‌کنم دستگاه‌های دولتی کمتر تحت کنترل دولت می‌توانند قرار بگیرند ولی مقصود ایشان نخست‌وزیرها نبوده است یکی از دوستان گله‌ای کرده بودند لیکن منظور آقای عمیدی‌نوری این نبوده در زمان تیمسار سپهبد زاهدی وضع مملکت غیر عادی بوده بنابراین در آن موقع لازم بوده که همه اعتبارات دولتی به مصارفی برسد که به صلاح مملکت بوده است در آن موقع خود آقای عمیدی‌نوری در دولت بوده‌اند و دولت آن روز خیلی با مشکلات موجود بوده است بعد جناب آقای علا یک مرد بسیار صحیح و بسیار شریف و بسیار صدیق بوده است و مسلماً اعتباراتی که در زمان ایشان خرج شده است مطابق مصلحت بوده است بنده خواستم رفع سوءتفاهم کنم که مقصود نماینده محترم به هیچ‌وجه این نبوده که در اعتبار دولتی کارهایی شده فقط از لحاظ اعتبارات تذکر دادند از این جهت اعتبارات درست مصرف شده و بنده قطع دارم که مطلب آن قدر مهم نیست و تقاضا می‌کنم که آقایان رأی بدهید.

نایب رئیس- آقای صارمی

صارمی- مخالفت بنده فقط راجع به یک قلم از این وجوهی است که در ماده ۲ ذکر شده است و آن مربوط به کمبود مخارج اداری و استرداد وام‌های دریافتی از اداره امور شهرداری‌ها است در موقعی که قانون انجمن شهر در کمیسیون مشترک مجلسین مطرح بود عده‌ای از آقایان مخالف بودند به این که معنی ندارد پورسانتاژهایی از عوارض و عواید شهرداری‌ها از نقاط مختلف مملکت تهران بیاید و یک اداره‌ای به وجود بیاید تذکر داده شد و توضیح داده شد که این اداره امور شهرداری‌ها برای کمک به انجمن‌های شهر است و برای کمک به شهرداری‌های شهرستان‌ها نهایت ضرورت را دارد و در اینجا احتیاجات شهرستان‌ها را تهیه و مرتفع می‌کند مهندس لازم است هر شهرداری نمی‌تواند مهندس خاصی استخدام کند و حقوق گزافی بدهد برای کارهای جزئی و اداره امور شهرداری‌ها این وسایل را فراهم خواهد کرد حتی راجع به پورسانتاژ این قسمت در کمیسیون مشترک مورد بحث و مذاکره بود و معتقد بودند که میزانی که الان در این قانون پیش‌بینی شده است زائد بر حد لزوم است نتیجه با توضیحاتی که وزیر کشور وقت داده بودند این موضوع با یک اکثریت ضعیفی تصویب شد و فکر هم می‌کردیم اداره امور شهرداری‌ها که به وجود می‌آید برای کمک به شهرداری‌های شهرستان‌ها است و اگر یک عوارضی از پیرزن‌های بندر جاسک گرفته می‌شود به درد آنها می‌خورد و برای بهبود اوضاع همان شهرستان باید خرج شود متأسفانه بنده بایستی بگویم که اداره امور شهرداری‌ها نه تنها موفق نشده که این احتیاجات را مرتفع بکند بلکه موجب اشکال برای شهرداری‌ها هم شده است مثلاً فرض بفرمایید که شهرداری و انجمن شهر یک شهرستان می‌نشیند و قراردادی با یک شرکت دولتی برای استفاده شهر از قیمت برق تهیه می‌کند من نمی‌دانم وقتی گفتند انجمن شهر نماینده شهر است به موجب قانون اختیارات تام و تمام دارد و یک قراردادی را تصویب می‌کند چه احتیاجی دارد که بیاید تهران و در اداره امور شهرداری‌ها این را تصویب کند یا رد بکند یا بگوید این قرارداد روی مدل مخصوصی نوشته نشده است (مهندس اردبیلی- این قانونی نیست حق ندارد) و آن وقت برای دستگاه غیر لازمی شهرداری‌ها مبلغی می‌پردازند آن وقت ما بیاییم با کسر بودجه‌ای که داریم یک مبلغی از بودجه دولت را هم برای کسر اعتبار مخارج اداری این مؤسسه اختصاص بدهیم (مسعودی- این جور نیست آقای صارمی) تا به حال هم معمولاً عوایدی که از شهرداری‌ها اخذ می‌شد برای هزینه اداری این مؤسسه کافی بود اولین دفعه است که می‌بینیم لایحه‌ای آورده‌اند بابت کمبود مخارج اداری یک مؤسسه غیر لازم که درآمدهایی از شهرستان‌ها می‌گیرد اعتبار می‌گیرند و مبلغی اختصاص بدهند بابت کمبود مخارج اداری و استرداد وام‌های دریافتی از اداره امور شهرداری‌ها تا به آنجایی که مربوط به وزارت کشور است تعیین‏ کند که این کمبود مخارج چه مبلغی بوده است و اما راجع به وام‌هایی که وزارت کشور از اداره امور شهرداری‌ها گرفته است برای چه گرفته است و برای چه موضوعی بوده است آقا اگر استاندار فلان محل اتومبیل سیستم ۱۹۴۵ دارد نباید از اداره امور شهرداری‌ها قرض بکند که این اتومبیل سیستم ۱۹۴۷ بشود (یکی از نمایندگان- ۵۷ آقا) ببخشید ۵۷ ما در اینجا می‌گوییم به این که کسر بودجه داریم و از لحاظ داشتن کسر بودجه در مضیقه هستیم و حتی می‌گوییم افتخارات ملی ما به مناسبت کسر بودجه صدمه می‌خورد و می‌گوییم که به افتخارات ملی و دولتی ما صدمه وارد می‌آید برای این که تعادل بودجه وجود ندارد وقتی که این طور هست مخارج زائد تشریفاتی کردن مورد ندارد خاصه به این که در بودجه‌مان تأمین نکردیم و بیاییم از یک مؤسسه قرض بکنیم بعد بودجه بیاوریم که این کسر را بپردازیم یک بدبختی هم وجود دارد یک اعمال بدی اگر در مملکت پایه گذاشته شد همین طور ادامه پیدا می‌کند مناسب خواهد بود که در قدم اول از اسراف و تبذیر از اعمال ناشایسته غیر متناسب جلوگیری شود تا موجب گردد که در آتیه افراد دیگری به فکر اقدام در این گونه اعمال برنیایند (صحیح است) و بسیار مناسب است تا آن میزانی که مربوط به مخارج اداری وزارت کشور است از این مبلغ تفکیک شود بقیه پیشنهاد حذف داده شود و مجلس شورای ملی تصویب نکند عمل غلطی را که وامی بگیرند مصرف بکنند برای مخارج غیر ضروری و لوکس و به عبارت ساده برای انجام حوایج غیر ضروری و استفاده بهتر کردن و بنده سعی می‌کنم جمله‌ای که زننده باشد عرض نکنم برای مخارج غیر ضروری و در عین حال برای این است و هوا و هوس اشخاص مرتفع شود بنده استدعا می‌کنم جناب آقای وزیر کشور و جناب آقای وزیر دارایی توضیح بدهند که این کمبود مخارج اداری وزارت کشور از این مبلغ ۱۳۸۰۰۰۰ تومان چقدر است تا نسبت به بقیه بتوانیم تصمیم اتخاذ کنیم.

نایب رئیس- آقای مسعودی

مسعودی- بنده در این لایحه نوشته بودم که به طور موافق صحبت بکنم و چون آقای صارمی یک بیاناتی کردند می‌خواهم رفع سوءتفاهم و اشتباهی که شده است بشود بنده چون در کمیسیون بودجه هستم و تمام آقایان وزرا مربوطه آمدند راجع به لایحه توضیح دادند نمی‌خواهم عرض کنم که این وامی نیست که به اداره شهرداری‌ها داده شود (صارمی- وام گرفته‌اند) می‌خواهم بگویم درست عکس این است که ایشان فرمودند این ۱۳ میلیون ریال اقلام ریزش مطابق توضیحاتی که در کمیسیون بودجه دادند ۵۶۴ هزار تومان بابت فوق‌العاده مدد معاش مخارج خرج سفر استانداران برای اجاره محل فرمانداری و هزینه اتومبیل و بنزین فرمانداری (صارمی- همین‌ها را حذف کنیم) توجه بفرمایید توضیح عرض کنم یک هزینه‌های لازمی است اما یک نکته‌ای را که می‌خواهم عرض کنم اما استرداد وام به شهرداری‌ها وزارت کشور قانوناً ملزم است نمی‌تواند این کار را نکند برای این که طبق یک قانونی که آوردند و خود ما تصویب کردیم وزارت کشور یک مبلغی از بانک قرض کرد و یک مبلغی از اداره امور شهرداری‌ها که اینها را به اقساط معین برای خرید اتومبیل فرماندارها گرفته‌اند و اتومبیل‌ها را خریده‌اند یک مقدار وام گرفته‌اند از این امور شهرداری‌ها در زمان وزارت آقای علم (صارمی- قانون تصویب کرد که اتومبیل بخرند؟) بلی بلی در کمیسیون بودجه این قانونی است در زمان وزارت آقای علم آقای صارمی یک میلیون ریال از بانک ملی قرض کردند ۶۰۰ و ۷۰۰ هزار تومان از اداره امور شهرداری‌ها خود ما اختیار داده‌ایم (صارمی- پس

معلوم می‌شود که فرماندارها و استاندارها پول اتومبیل را نمی‌دهند) توجه بفرمایید این پول را قسطی می‌دهند یعنی ماهی دویست تومان هر فرمانداری بابت پول اتومبیل خودش می‌دهد دویست تومان یا دویست و پنجاه تومان وزارت کشور اینها را می‌گیرد و از این محل می‌دهد این دین مسلم وزارت کشور است به اداره امور شهرداری‌ها و اما این که اداره امور شهرداری‌ها چه جور عمل می‌کند عملش صحیح است یا غلط است این هم قانون دارد این هم قانونی است که خود ما تصویب کرده‌ایم می‌خواهم عرض کنم که اصولاً مربوط به این لایحه نیست ممکن است یک طرحی تهیه کنیم بگوییم آقا این پولی که تا حالا به اداره امور شهرداری‌ها یک درصد و نیم درصد از عایدات شهرداری داده می‌شد این را حذف بکنیم اما مربوط به این قانون نیست جناب آقای صارمی بنابراین یک دین مسلم است که دولت باید بدهد ۶۰۰ هزار تومان بابت مخارج است ۷۰۰ هزار تومان بابت پرداخت وام‌شان است بابت اتومبیل‌ها عرض بنده راجع به چیزهای دیگر بود توضیحاتی که به ما در کمیسیون دادند و قانع شدیم یک مطلب مهمش مربوط به ۲۵ میلیون ریال اداره کل هواپیمایی کشوری است آقایان می‌دانند که در زمان اعلیحضرت فقید و به امر ایشان یک اداره کلی هواپیمایی کشوری تشکیل شد که خود مردم استقبال کردند و برای تربیت خلبان‏ به طور اعم هر کسی میل داشت می‌رفت آنجا و تعلیم می‌گرفت در حال حاضر این اداره تشکیل هست ولی هر کس که برود آنجا و فن خلبانی بیاموزد نصف مخارج را خودش می‌دهد نصفش را اداره هواپیمایی کشوری می‌دهد آخر آن طوری که بنده اطلاع دارم جناب سرلشگر گیلان‌شاه در کمیسیون توضیح دادند حسب‌الامر اعلیحضرت همایونی گفته شده است که من بعد از این پول از این بابت از کسانی که می‌خواهند بروند خلبانی را یاد بگیرند گرفته نشود بودجه آنجا کفاف این کار را نمی‌دهد و بعد دولت آمریکا یک بورسی دارد برای تربیت خلبانان طیارات جت که هر سال هفتاد نفر از ایران خلبان می‌گیرد می‌برد با مخارج خودش چه ایاب و ذهابش و چه اقامتش و پول توی جیب‌شان را هم می‌دهد این ۷۰ نفر را تربیت می‌کند می‌فرستد به ایران تا ما بتوانیم طیاره جت داشته باشیم چون وسایل تعلیم و تربیت خلبان طیاره جت در ایران وجود ندارد اخیراً اعلیحضرت همایونی امر فرمودند که همان اداره هواپیمایی کشوری عهده‌دار تربیت این خلبان‌ها بشود (صحیح است) و این بورس‌ها اگر در سال ۱۳۳۷ مثلاً این خلبان‌ها آماده نباشند موضوعش از بین خواهد رفت به این معنی که اگر این طیارات را الان نخرند و این خلبان‌ها را تربیت نکنند جناب آقای صدرزاده نمی‌توانند هفتاد نفر بفرستند به امریکا و ما در سال ۳۷ خلبان نخواهیم داشت که بفرستیم مجانی آنجا تربیت کنند و بیایند سر طیارات جت ما به علاوه طیارات فعلی هم تکافو نمی‌کند که بتوانند چنین خلبانانی تربیت بکنند یعنی دویست نفر خلبان بایستی بگیرند تربیت بکنند بین آن دویست نفر هفتاد نفر را انتخاب بکنند که وقتی می‌روند امریکا دیگر وانخورند این بود که ما می‌دیدیم واقع این قسمت باشگاه هواپیمایی کشوری یک چیز فوق‌العاده ضروری است از نظر مملکت خودمان و از نظر این که ما هر سال بتوانیم ۷۰ نفر را به امریکا بفرستیم و دیگر بعد از این هر کس بخواهد تعلیم خلبانی در آینده ببینید مجانی خواهد بود و به علاوه تمام وسایل را برای تربیت خلبانان جت تهیه کرده‌ایم مطلب دیگر که اینجا آقای سرلشگر اشتوداخ توضیح دادند این بود که یک میلیون ریال مربوط به پذیرایی از مهمانان عالی‌مقام خارجی است ما توضیح که خواستیم ایشان فرمودند این مخارج برای مخارج رؤسای کشوری است که می‌آیند به ایران مثل مسافرت‌هایی که تاکنون شده اعلیحضرت پادشاه عراق آمدند، رئیس‌جمهور لبنان آمدند، این برای آن مخارج است و یک مخارج ضروری هست مثلاً مؤسسه یونسکو می‌خواهم این توضیحات را که به ما داده‌اند عرض کنم مثلاً یونسکو ۵ میلیون ریال. آقای دکتر پیرنیا که خودشان عضو این مؤسسه هستند فرمودند ما این ۵ میلیون را به صندوق یونسکو می‌دهیم ولی یونسکو متجاوز از ۵۰ میلیون ریال در ایران خرج می‌کند این حق صندوق است که ما باید بپردازیم در مورد ضرابخانه هم که آقای وزیر مالیه اینجا توضیح فرمودند. مخارج نخست‌وزیری هم که یک چیز روشن و واضحی است. بنده می‌خواستم این توضیحاتی را که در کمیسیون به ما دادند برای این که وقت بیشتری گرفته نشود و توضیحات دیگری آقای مخبر و آقای وزیر کشور و آقای وزیر دارایی ندهند، اینجا حضور آقایان عرض کنم و چون وقت هم نزدیک به اتمام است رأی به کفایت مذاکرات بدهیم و این لایحه تمام شود.

نایب رئیس- آقای وزیر کشور

وزیر کشور- بنده از جناب آقای صارمی تشکر می‌کنم که واسطه شدند بنده ارقام را به عرض آقایان برسانم. همان طور که آقای مخبر فرمودند این اعتباری که در نظر گرفته شده است مربوط به دو قسمت است یکی هزینه‌هایی است که مربوط به خود وزارت کشور است یکی هزینه‌هایی است مربوط به وامی که باید مسترد شود به شهرداری و اینجا ارقام یک به یکش ذکر است و قسمت اعظمش همان کمکی است که بایستی به وزارت کشور بشود بنده یک به یک را عرض می‌کنم بابت ترمیم مزایای کارمندان و مدد معاش ماده ۶ این چیزی است که قانونی است و در قانون ذکر شده است و بایستی ما بدهیم و نتوانسته‌ایم بدهیم این ۰۰۰/ ۵۰۰/ ۱ ریال است جبران اعتبار ماده ۱۳ بابت خرید و تعمیر اثاثیه استانداران و فرمانداران آقایان بیشتر اطلاع دارند از شهرستان‌ها که اصلاً صحبتی از اثاثیه است و الا اثاثیه فرمانداری‌ها و استانداری یک مقدار میز و صندلی شکسته است که واقعا باعث آبروریزی است یک قسمت باید خریداری شود و یک قسمت برای تعمیر است الان در ساری استاندار چون سقف روی سرش چکه می‌کند رفته در شهرداری منزل گرفته این باعث تأسف است که استانداری را بفرستند به یک جایی با این وضع و اغلب شهرداری‌ها شکایت دارند که آمده‌اند و اثاثیه ما را برده‌اند و استانداری‌ها و فرمانداری‌ها محل‌های ما را اشغال کرده‌اند این است که ما هم طبق دستور خود آقایان ابلاغ کردیم که استانداری‌ها و فرمانداری‌ها حق استفاده از اثاثیه آنها را ندارند و خلاف مقررات رفتار نشده ولی روی استیصال این کار را کردند و این اعتبار برای این است که رفع مضیقه اینها بشود راجع به تعمیر عمارات و سوخت زمستانی آنچه مربوط به عمارت است عرض کردم. آن چیزی که مربوط به سوخت است چون بخاری‌ها را برای حفظ جنگل‌ها مبدل به بخاری‌های نفتی کرده‌اند. هزینه بنزین و تعمیر اتومبیل‌های فرمانداری همیشه به محض این که صحبت از اتومبیل می‌شود تصور می‌کنند که اتومبیل لوکس ۵۷ کادیلاک است خیر آقا یک جیپ شکسته است یا یک اتومبیل فرسوده است و این مربوط به همان جیپ‌هایی است که آقایان تصویب فرمودند که بعضی فرمانداری‌ها اقلاً یک جیپ داشته باشند که بتوانند به بخش‌های تابعه خود بروند. قسمت مربوط به پذیرایی استاندارها و فرماندارها آقایان بیشتر اطلاع دارند که به همان‌هایی می‌آیند و می‌روند به استان‌ها و شهرستان‌ها الان اگر استاندار سابق اصفهان استطاعت شخصی نداشت ما می‌بایستی آقایان را پذیرایی نکرده باشیم بعضی از استانداران از جیب فتوت خودشان پذیرایی می‌کنند و ما بسیار خوشوقتیم که بعضی استطاعت آن را دارند که خودشان پذیرایی بکنند. بعد بابت هزینه اسکان معاودین از شوروی به اشخاصی که برمی‌گردند بتوانیم کمکی بکنیم جبران اعتبار ماده ۲۱ اعتبارات پیش‌بینی نشده که خیلی جزئی است فقط ۴۴۰۰ تومان است اینها آن قسمتی بود که مربوط بود به وزارت کشور آنچه که مربوط به امور شهرداری است یک فرمایشاتی فرمودند نسبت به صدی دو و این صدی دو بلایی شده است و دستاویزی است که همیشه یک حرف‌هایی در اطاقش گفته می‌شود در صورتی که بعداً که قانون جدید شهرداری‌ها خواهد آمد بنده به استحضار آقایان خواهم رساند و تقاضا خواهم کرد از آقایان که صدی دو را به صدی پنج تبدیل کنیم چون الان مورد ندارد و الان در سنا مطرح است و بحث هم در اطراف آن است بنده به آن اکتفا می‌کنم و تأمل می‌کنم وقتی که قانون آمد اینجا به استحضار خاطر آقایان خواهم رساند و این مبالغی هم که گرفته شده است خدا رحم کرده است که چنین موردی بوده است که توانسته‌اند چنین رأی بگیرند و الا بودجه وزارت کشور با این عرض و طول که می‌گویند باید یک کشوری را اداره بکند ۱۴ میلیون تومان است و خیلی که بخواهیم اضافه‌اش بکنیم ۱۶ میلیون تومان است ۱۶ میلیون امروز در حقیقت یک میلیون و ششصد هزار تومان است این است که با آن بودجه کم با یک کمک‌هایی که مجبور شده‌ایم بگیریم آن هم تمام به تصویب آقایان. این اتومبیل‌هایی که ملاحظه می‌فرمایید تمام به تصویب کمیسیون مجلس رسیده است و غیر ممکن بود که به غیر این صورت عمل بشود این بود که تمام این یک میلیون و ششصد هزار تومان قسمت اعظمش مربوط به وزارت کشور است و من مجدداً تشکر می‌کنم از جناب آقای صارمی که باعث شدند آقایان روشن بشوند.

نایب رئیس- پیشنهاد کفایت مذاکرات رسیده است که قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد کفایت مذاکرات می‌کنم.

صدرزاده‏

نایب رئیس- عین همین پیشنهاد را هم آقای دکتر شاهکار کرده‌اند آقای صدرزاده.

صدرزاده- عرض کنم بنده به این ماده دوم علاقه زیادی ندارم حقیقت را عرض می‌کنم ولی به ماده اول که مربوط به اضافه کارمندان دون‌پایه و خدمتگزاران جزء است علاقمند هستم و ملاحظه فرمودید که پیشنهادی هم تقدیم کردم اما سال ۳۵ و ۳۶ دارد منقضی می‌شود و ایام عید هم نزدیک است و این لایحه باید برای نظر مشورتی به سنا هم برود تصور می‌کنم به قدر کافی در این باب مذاکره شده است اگر نظر مبارک آقایان باشد به کفایت مذاکرات رأی بدهیم که زودتر این کار بشود. راجع به امور شهرداری که فرمودند عرض کنم بهترین دلیل بر عدم لزوم اداره امور شهرداری‌ها این است که یک میلیون و ششصد هزار تومان پولش را که باید با آن وظایف خودش را انجام بدهد قرض داده است پس هیچ کاری انجام نداده است. بنده دیگر عرضی ندارم.

نایب رئیس- آقای مهندس جفرودی مخالف هستید بفرمایید.

مهندس جفرودی- مخالفت بنده با کفایت مذاکرات به این دلیل است که یک مطلب اساسی راجع به این ماده ۲ اینجا گفته نشده است بنده دو کلمه‌اش را می‌گویم اگر آقایان ضرورتش را تأیید فرمودند آن وقت اجازه خواهید داد که مذاکره بشود بنده از جناب آقای وزیر دارایی که ده دقیقه پیش، نیم ساعت پیش از مجلس روی سوابق زندگی‌شان رأی اعتماد گرفتند سؤال می‌کنم از بودجه هشتاد میلیونی دانشگاه بیش از تومانی سه قران داده‌اید؟ بنده سؤالی می‌کنم تمنا می‌کنم اینجا بفرمایید...

نایب رئیس- راجع به کفایت مذاکرات بفرمایید.

مهندس جفرودی- مربوط به کفایت مذاکرات است. اگر پول دارید بدهید به دانشگاه، آیا وزارت راه به مردم و طلبکاران خودش سفته نمی‌دهد؟ اگر پول دارید قانونی که قبلاً تصویب شده است خواهش می‌کنم اجرا کنید اگر ندارید چرا اینها را می‌آورید؟ آنها خیلی هم از این واجب‌تر است یا بدهید برای کار احتمالی بنده عرض می‌کنم آقای وزیر دارایی بیایند اینجا با همان شجاعت و شهامت بفرمایند چقدر از بودجه‌های مصوب را که بچه‌های این مملکت باید درس بخوانند پرداخته‌اند.

نایب رئیس- رأی می‌گیریم به کفایت مذاکرات آقایان که موافق هستند قیام کنند (اغلب برخاستند) تصویب شد رأی می‌گیریم به ماده دوم آقایانی که موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر مطرح است چون مخالفی نیست برای رأی نهایی که موکول است به اظهارنظر مشورتی سنا به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۱۲- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

نایب رئیس- جلسه را ختم می‌کنیم دستور جلسه آینده گزارش کمیسیون استخدام مربوط به استخدام کارمندان فنی وزارتخانه‌ها جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود.

(مجلس ده دقیقه بعد از ظهر ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی- عماد تربتی‏