مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ اسفند ۱۳۱۸ نشست ۲۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ اسفند ۱۳۱۸ نشست ۲۶

دوره دوازدهم قانونگذاری

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۶ اسفند ماه ۱۳۱۸

( مجلس سه ربع ساعت پیش لز ظهر بریاست آقای اسفند یاری تشکیل گردید )

صورت مجلس روز سه شنبه ۲۱ اسفند ماه را آقای موید احمدی (منشی ) خواندند

- تصویب صورت مجلس

[ ۱ - تصویب صورت مجلس ]

رئیس - در صورت مجلس نظری نیست ؟ ( گفته شد ـ خیر ) صورت مجلس تصویب شد .

- تصویب لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس

[ ۲ - تصویب لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس ]

رئیس _ گزارش کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس مطرح است . گزارش کمیسیون خوانده میشود : کمیسیون محاسبات لایحه شماره ۱۲۸۰ کار پردازی مجلس شورای ملی راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس شورای ملی را مطرح نموده پس از رسیدگی به پیکره های جز÷ در آمد و هزینه و تطبیق آنها با دفاتر مربوطه و مدارک مثبته و توضیحاتی که داده شد با عین مواد پیشنهادی کار پردازی موافقت حاصل شده اینک گزارش آن برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم میشود .

رئیس _ مذاکره در کلیات است . آقای اورنگ .

اورنگ _ بنده در جزئیات این لایحه فقط چند سوال دارم که برای استحضار خاطر خودم لازم دیدم که این سوالها را کرده باشم . بطور مقدمه عرض میکنم بنده بسهم خودم و خیال میکنم همه رفقا و نمایندگان محترم هم در این عرض من موافقت دارند که اداره کار پردازی و هیئت کارپردازی مجلس شورای ملی در حدود عمل خودشان از عهده اجرای منظور کاملاً بر آمده اند و لازم میدانم که از طرف خودم هیئت کار پردازی تشکر کنم ( صحیح است ) این تصدیق رفقا هم که خوب مطلب را تنفیذ کرد. عرض کنم بنده سه تا سوال دارم که برای من یک اجمال و ابهامی دارد که توضیحش خیلی محل حاجت من است . اول چنانچه خاطر آقایان مستحضر است در اول هر سال اداره کار پرداز یک رقمی را بوزارت دارائی میدهد که ما در این سال جاری مطابق این رقم از مطبعه مجلس بشمار درآمد تسلیم میکنیم در اول سال ۱۳۱۷ من میل دارم بدانم چه وجهی اداره کارپردازی از بابت منافع چاپخانه مجلس شورای ملی بوزارت دارائی داده شده ولی در اول این سال آیا چه مبلغی را پیشنهاد داده اند که دنبال آن رقم این رقم پرداخت شده؟ ممکن است رقمی را که در اول سال داده باشند زیادتر از این رقم باشد یا کمتر این را دلم میخواهد بدانم و میخواهم یک جواب شکفته از طرف کارپردازی بمن داده باشند که مستحضر باشم. مطلب دوم و سوال دوم را میخواهم یک توضیحات کاملی بدهند که این چاپخانه فعلی در زمان فعلی ما دارای چه سرمایه است و در این سالهای متمادی سرمایه چاپخانه مجلس را که ما جزء جزء تصویب کرده ایم فعلاً بچه میزان رسیده است و سرمایه آن چه مبلغ است . و یک سوال سوم دارم و آن سوال سوم راجع بکتابخانه است و آن اینست که میل دارم توضیح بدهند عده کتب موجوده کتابخانه مجلس فعلا چیست پس قسم است و چه اشخاصی مراجعه میکنند باین کتابخانه این را هم میخواست یک توضیح کاملی از طرف اداره کار پردازی باینجانب داده شود.

رئیس_ آقای شاهرخ.

کیخسرو شاهرخ _ در قسمت اول سئوالی که فرمودند رقمی که در آخر سال ۳۱۶ بوزارت دارائی داده شده است میلیون و پانصد هزار ریال بود در مقابل آن بطوریکه ملاحظه میفرمایند در نتیجه دو میلیون و هشتصدو نود وپنج هزار و دویست و هشتاد و یک ریال و سی پنج دینار از عایدات آنجا بخزانه تحویل شده است که در واقع نسبت برقمی که داده شده است سیصد و نود و پنجهزار و دویست و هشتاد و یک ریال و سی و پنج دینار زیاده بر آن رقمی که در نظر گرفته شده بود از عایدات تحویل خزانه شده است و بطور کلی وقتی این ارقام لایحه تفریغ بودجه را ملاحظه بفرمائید اعتباری که ما خواسته بودیم نه ملیون و هشتصد و شصت هزار ریال بوده و از اینطرف در نتیجه سیصد و بیست هزار و نهصد و شصت و هشت ریال هشتاد و پنج دینار کمتر پول گرفته شده است و یا باصطلاح معمولی صرفه جوئی شده است و این مبلغ که به رقم کل درآمد کل چاپخانه مزید شود جمعاً سه ملیون و دویست و شانزده هزار و دویست و پنجاه ریال و بیست دینار از آن رقم بودجه مجلس کسر میشود که در واقع آنچه که بعد از وضع این قسمت بمصرف مجلس رسیده است شش ملیون و ششصد و چهل و سه هزار هفتصد و پنجاه ریال است که ارقام آنرا هم در این لایحه تفریغ بودجه ملاحظه میفرمائید. قسمت دوم راجع بچاپخانه و سرمایه آن سئوال فرمودید کلیتاً سرمایه چاپخانه مجلس در اینموقع شش ملیون و صدو دو هزار و دویست و بیست و سه ریال و هفتاد دینار است بطوریکه خاطر آقان مستحضر است در اول ۱۳۰۰ تأسیس چاپخانه مجلس شده است و در این مدت بیست ملیون و صد و چهل هفتهزار و پانصد و هفتاد ریال کلیه عایدات چاپخانه مجلس شده است از این مبلغ ده ملیون و سیصد و پنجاه و سه هزار و هشتصد و پنجاه و نه ریال خرج آن بوده است و نه ملیون و هفتصد و نود و سه هزار و هفتصد و ده ریال سود ویژه کسر نمائیم می بینیم علاوه بر استهلاک تمام سرمایه موجود سه ملیون و ششصد و نود و یکهزار و چهار صد و هشتاد هفت ریال هم علاوه بر استهلاک تسلیم خزانه کشور شده است . راجع بکتابخانه سئوال فرمودند البته خاطر آقایان مستحضر است که اساساً کتابخانه برای خود مجلس تأسیس شده است که هر کدام از آقایان نمایندگان بخواهند در موقعفراغت مطالعه بفرمایند . اما مضایقه هم نشده است و هر کدام اهل فضل و طالبین که پروانه خواسته اند داده شده است کلیه پروانه هائی که تا بحال داده شده است دو هزار و هشتصد و هفت پروانه داده شده است که در دست اشخاص است و هر موقع بخواهند برای مطالعه بروند مانعی ندارد و آزادند . از تعداد کتب سئوال فرمودند کتب موجوده ۲۳۳۳۲ جلد است اعم از خطی و چاپی که از این مقدار ۲۶۰۰ جلدش خطی است تصور میکنم سئوالاتی که آقا فرمودند همین قسمتها بود

رئیس_ رأی گرفته میشود بورود در شور مواد موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد . ماده اول قرائت میشود.

ماده اول _ هزینه مجلس شورای ملی از بابت دوازده ماهه سال ۱۳۱۷ موافق قسمت ۱و۲ پیوست ر طبق بودجه مصوبه مبلغ نه میلیون و پانصد و سی و نه هزار و سی و یک ریال و پانزده دینار تصویب میشود.

رئیس_ موافقین با ماده اول برخیزند ( اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده دوم .

ماده دوم _ درآمد چاپخانه مجلس و باغ بهارستان و متفرقه از بابت سال ۱۳۱۷ موافق قسمت ۳ بمبلغ دو میلیون و هشتصد و نود و پنجهزار و دویست و هشتاد و یک ریال و سی و پنج دینار تصویب میشود.

رئیس_ موافقین با ماده دوم برخیزند(اغلب برخاستند) تصویب شد. مذاکره در کلیات ثانی است (مخالفی نیست) رأی گرفته میشود بمجموع دو ماده موافقین ورقه سفید میدهند

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده ۱۰۱ ورقه سفید تعداد شد) .

رئیس_ عده حضار در موقع اعلام رأی ۱۱۰ یا ۱۰۱ رأی تصویب شد

-شور دوم لایحه امور حسبی و تصویب مواد ۷۳تا ۱۰۱

[۳-شور دوم لایحه امور حسبی و تصویب مواد ۷۳تا ۱۰۱]

رئیس_ لایحه امور حسبی از ماده ۷۳ مطرح است

فصل سوم _ اختیارات و مسئولیت قیم

ماده ۷۳ _ قیم از تاریخی که سمت قیمومت باو اطلاع داده میشود شروع باعمال قیمومت خواهد نمود.

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۴:

ماده ۷۴ - هر گاه قیم پس از تاریخ نصب و قبل از ابلاغ باو عملی بعنوان قیمومت نسبت به محجور کرده باشد نافذ است.

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۵:

ماده ۷۵ - قیم در سیاهه اموال محجور که در ابتداء دخالت خود تنظیم میکند باید برگهای بهادار و اسناد دیون و اسناد املاک و تمام برگهائی که دارای اهمیت است ذکر نماید و برگهائی که بهاء و اهمیتی ندارد هر نوعی از آنها را علیحده بایگانی و عدد برگها را در سیاهه دارائی قید کند.

رئیس_ موافقین برخیزند (عده زیادی برخاستند) تصویب شد. ماده۷۶:

ماده ۷۶- قیم باید اجرت کسیکه برای حفظ اموال از طرف دادستان یا دادرس معین شده از مال محجور بپردازد. ماده۷۷:

ماده ۷۷- قیم میتواند هزینه تهیه صورت حساب و تسلیم اموال را اگر از اموال محجور بر نداشته است پس از زوال سمت خود را محجوری که رفع حجر از او شده یا کسیکه بجای او بسمت قیمومت منصوب شده است مطالبه نماید.

رئیس_ موافقین با ماده ۷۷ برخیزند( اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده۷۸:

ماده ۷۸- قیم باید در تربیت و اصلاح حال محجور سعی و اهتمام نماید و در امور او رعایت مصلحت را بنماید. عدم رعایت این ماده جزء موارد عزل است .

رئیس_ موافقین برخیزند(بیشتر برخاستند) تصویب شد. ماده۷۹:

ماده ۷۹- قیم باید اموال ضایع شدنی محجور را بفروشد و از پول آن با رعایت مصلحت محجور مالی خریداری و یا بترتیب دیگری که مصلحت باشد رفتار نماید .

رئیس_ موافقین قیام فرمایند ( اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده۸۰:

ماده ۸۰- قیم میتواند با رعایت مصلحت اموال منقوله ای که مورد احتیاج محجور نیست فروخته و نسبت به پول آن مطابق ماده فوق عمل نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۸۱ :

ماده ۸۱- قیم باید هزینه زندگانی محجور و اشخاص واجب النفقه او و همچنین هزینه معالجه آنها را در بیمارستان و غیره و هزینه لازم دیگر از قبیل ترتیب اطفال محجور را بپردازند و اگر محجور دیوانه باشد باید بحسب اقتضاء در خانه یا تیمارستان تحت معالجه قرار داده شود.

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده۸۲:

ماده ۸۲- اموال غیر منقول محجور فروخته نخواهد شد مگر با رعایت غبطه او و تصویب دادستان.

رئیس_ موافقین برخیزند( اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸۳

ماده ۸۳- اسناد و اشیاء قیمتی باید با اطلاع داستان در محل امنی نگاهداری شود و وجوه نقدی که محل احتیاج نیست باید در یکی از بانکهای معتبر گذاشته شود.

رئیس_ موافقین قیام فرمایند( اغلب قیام نمودند) تصویب شد .ماده۸۴:

ماده ۸۴- ولی یا قیم میتواند در صورتیکه مقتضی بداند بمحجور اجازه اشتغال بکار یا پیشه أی بدهد و در این صورت اجازه نام برده شامل لوازم آن کار یا پیشه هم خواهد بود .

رئیس_ موافقین برخیزند_ ( اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۸۵:

ماده ۸۵- محجور ممیز میتواند اموال و منافعی را که بسعی خود او حاصل شده است با اذن ولی یا قیم اداره نماید .

رئیس_ موافقین با ماده ۸۵ برخیزند ( اغلب برخاستند) تصویب شد . ماده ۸۶:

ماده ۸۶- قیم باید بعد از رفع حجر اموال محجور را بتصرف او بدهد و اگر در مدت حجر سمت قیمومت از قیم سلب و بجای او شخص دیگری معین شد اموال را بتصرف قیم بعدی بدهد .

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده۸۷:

ماده ۸۷- در صورتیکه پزشک ازدواج مجنون را لازم بداند قیم با اجازه دادستان میتواند برای مجنون ازدواج نماید و هر گاه طلاق زوجه مجنون لازم باشد به پیشنهاد دادستان و تصویب دادگاه قیم طلاق میدهد.

رئیس_ موافقین برخیزند( عده زیادی برخاستند) تصویب شد. ماده ۸۸ :

ماده۸۸- در صورت فوت قیم ورثه کبیر او اگر باشند مکلف هستند بدادستان اطلاع دهند و مادام که قیم جدید معین نشده حفظ و نظارت در اموال صغار و مجانین و اشخاص غیر رشید که قیم آنها فوت شده بعهده دادستان خواهد بود.

رئیس_ موافقین برخیزند( بیشتر برخاستند) تصویب شد. ماده۸۹:


ماده ۸۹- وجوه زائد از احتیاج صغیر را قیم در صورت امکان نباید بدون سود بگذارد و اگر بیش از ششماه بدون سود گذاشت مسئول تأدیه خسارت بمیزان خسارت تأخیر تأدیه خواهد بود.

رئیس_ موافقین برخیزند( اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۹۰:

ماده۹۰- در صورتیکه پس از تعیین قیم مورث محجور فوت نماید قیم مکلف است در ظرف ده روز درخواست مهر و موم تحریر ترکه متوفی را بنماید.

رئیس_ موافقین با ماده ۹۰ برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۹۱:

ماده ۹۱: بعد از زوال قیمومت قیم مسئول حفظ اموال محجور است تا بتصرف شخصی که باید تصرف نماید بدهد.

رئیس_ موافقین برخیزند ( اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده۹۲:

ماده ۹۲-هر گاه قیم در پول محجور بسود خود تصرف نماید از تاریخ تصرف مسئول خسارت تأخیر تأدیه میباشد.

رئیس_ موافقین برخیزند( عده زیادی قیام نمودند ) تصویب شد . ماده ۹۳:

ماده ۹۳- در صورتیکه قیم متعدد بوده و با شرکت یکدیگر در اموال محجور تعدی یا تفریط نماید هر یک از آنها مسئولیت تضامنی دارند . و اگر بعضی از قیمین بدون شرکت دیگران تعدی یا تفریط در اموال محجور نماید مسئولیت متوجه یکی خواهد بود که تعدی یا تفریط کرده است .

رئیس _ موافقین برخیزند ( اغلب قیام نمودند) تصویب شد . ماده ۹۴ :

ماده ۹۴ _ هزینه حفظ و اداره اموال محجور و هزینه ایکه برای رسیدگی بامور محجور و انجام وظایف قیمومیت لازم میشود از اموال محجور تأدیه میگردد .

رئیس _ موافقین قیام فرمایند ( اکثر برخاستند )تصویب شد . ماده ۹۵ :

فصل چهارم ـ عزل قیم

ماده ۹۵ _ محجور ممیز میتواند از قیم برای ندادن هزینه و کوتاهی او در ترتیب و نگاهداری خود شکایت نماید در اینصورت هر گاه دادگاه شکایت را وارد دید دستوریکه مناسب است میدهد و قیم باید برطبق آن دستور عمل کند .

رئیس _ موافقین برخیزند ( اکثر قیام نمودند ) تصویب شد . ماده ۹۶ :

ماده ۹۶ _ محجور و هرذی علاقه أی میتوانند بدادستان وجود سبب عزل قیم را اطلاع دهند در اینصورت اگر دادستان سبب عزل را موجود دید از دادگاه در خواست عزل قیم را مینماید .

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند )تصویب شد . ماده ۹۷ :

ماده ۹۷ _ برای رسیدگی به درخواست عزل قیم باید قیم و در صورت لزوم دادستان احضار شوند و حکمی که راجع به عزل صادر میشود باید مدلل و موجه باشد .

رئیس _ موافقین برخیزند ( اغلب برخاستند ) تصویب شد . ماده ۹۸ :

ماده ۹۸ _ قیم از تصمیم دادگاه راجع بعزل خود و دادستان از رد درخواست عزل قیم میتوانند پژوهش بخواهند و مادامی که تکلیف قطعی معین نشده امور صغیر بوسیله دادستان یا قیمی که موقتاً برای محجور معین میشود انجام خواهد شد .

رئیس _ موافقین با ماده ۹۸ برخیزند ( اغلب قیام نمودند ) تصویب شد . ماده ۹۹ :

ماده ۹۹ _ اعمال قیم بعد از ابلاغ حکم عزل او نافذیست

رئیس _ موافقین برخیزند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . ماده ۱۰۰ :

ماده ۱۰۰ - در مورد ماده ۱۲۴۴ قانون مدنی اگر قیم قبل از تعیین شخص دیگری بجای او صورت حساب را فرستاده یا معلوم شد که تأخیر در فرستادن صورت حساب بواسطه عذر موجه بوده است ممکن است همان شخص را بقیمومیت او ابقا÷ یا مجدداً او را بقیمومیت معین نمود .


رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند ) تصویب شد . ماده ۱۰۱ :

ماده ۱۰۱ _ محجور میتواند در موارد رفع حجر اعلام خروج از قیمومیت را از دادگاه بخواهد و دادگاه پس از رسیدگی و احراز موجب رفع حجر خروج محجور را از تحت قیمومت اعلام مینماید :

رئیس _ موافقین با این ماده برخیزند (عده زیادی قیام نمودند ) تصویب شد .

- تصویب چهار فقره مرخصی

[ ۴- تصویب چهار فقره مرخصی ]

رئیس _ چند فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت میشود :

مرخصی آقای کیوان

آقای کیوان در خواست نه روز مرخصی از تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۱۸ نموده اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن بعرض میرسد .

رئیس _ موافقین با مرخصی آقای کیوان برخیزند (اغلب برخاستند ) تصویب شد .

مرخصی آقای شجاع

آقای شجاع درخواست ده روز مرخصی از تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۱۸ نموده اند و کمیسیون با این درخواست موافقت اینک گزارش آن بعرض میرسد .

رئیس _ موافقین با مرخصی آقای شجاع برخیزند (اغلب قیام نمودند )تصویب شد .

گزارش مرخصی آقای ثابتی

آقای موید ثابتی درخواست بیستروز مرخصی از تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۱۸ نموده اند و کمیسیون عرایض و مرخصی با در خواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن تقدیم میشود .

رئیس _ موافقین با مرخصی آقای موید ئابتی برخیزند (اکثر برخاستند ) تصویب شد .

مرخصی آقای فاطمی

آقای فاطمی بواسطه کسالت و لزوم مسافرت به بیروت برای معالجه در خواست چهل روز مرخصی از تاریخ چهاردهم فروردین ۱۳۱۹ نموده اند کمیسیون عذر ایشان را موجه تشخیص داده و با چهل روز مرخصی ایشان (که بیست روز آن بابت مرخصی سالیانه محسوب شود ) موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض میرسد .

رئیس _ موافقین با مرخصی آقای فاطمی برخیزند (اغلب برخاستند ) تصویب شد .

- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

[۵- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]

رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم

جلسه آینده روز ششم فروردین سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده .

(مجلس مقارن ظهر ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری


قانون

تفریغ بودجه یکساله یکهزار و سیصد و هفده مجلس شورای ملی

ماده اول _ هزینه مجلس شورای ملی از بابت دوازده ماهه سال ۱۳۱۷ موافق قسمت ۱ و ۲ پیوست بر طبق بودجه مصوبه مبلغ نه ملیون و پانصد و سی و نه هزار و سی و یک ریال و پانزده دینار تصویب میشود .

ماده دوم _ در آمد چاپخانه مجلس و باغ بهارستان و متفرقه از بابت ساتل ۱۳۱۷ موافق قسمت ۳ پیوست به مبلغ دو ملیون و هشتصد و نود و پنجهزار و دویست و هشتاد و یک ریال و سی و پنچ دینار تصویب میشود . این قانون که مشتمل بر دو ماده و صورت پیوست است در جلسه ۲۶ اسفند ماه یکهزار و سیصد و هجده بتصویب مجلس شورای ملی رسید .

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری

فقرات گزارش مبلغ جز مبلغ کل

دینار ریال دینار ریال

ماده اول

قسمت اول

۱ مقرری آقایان نمایندگان محترم و تفاوت مقرری ریاست معظم مجلس ۴۷۶۸۷۰۰

۲ حقوق کارمندان اداره قانون گزاری و اعتبار خصوصی ۶۵۳۱۲۰

۳ حقوق کارمندان کار پردازی و خدمت گزاران جز ۵۵ ۸۴۵۶۳۹

۴ هزینه ماهانه و سالانه ۱۱۳۵۹۹۶ ۵۵ ۷۴۰۳۴۵۵

قسمت دوم

۱ حقوق کارکنان چاپخانه مجلس ۳۰ ۹۱۰۸۳۱

۲ خرید اثاثیه و هزینه چاپخانه مجلس ۳۰ ۱۲۲۴۷۴۴ ۶۰ ۲۱۳۵۵۷۵

جمع کل ماده اول هزینه سال ۱۳۱۷ مجلس و چاپخانه ۱۵ ۹۵۳۹۰۳۱

ماده دوم

قسمت سوم


در امد چاپخانه مجلس و باغ بهارستان و متفرقه ۳۵ ۲۸۹۵۲۸۱


این صورت پیوست قانون تفریغ بودجه یکساله ۱۳۱۷ مجلس شورای ملی بوده و صحیح است.

رییس مجلس شورای ملی حسن اسفندیاری