مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ آبان ۱۳۵۳ نشست ۱۹۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ آبان ۱۳۵۳ نشست ۱۹۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۶ آبان ۱۳۵۳ نشست ۱۹۳

جلسه ۱۹۳

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۶ آبان ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر ابوالهدی ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ احمد ـ احمدی ـ اخلاقی ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اسدی لنرگودی ـ اکبر ـ امام مردوخ ـ انشاء ـ اولیاء ـ ایلخانی پور ـ بختیاری پور ـ مهندس بدیعی ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر بهزادی ـ دکتر پرتو اعظم ـ پرویزی ـ پروین ـ پزشکی ـ پیرزاده ـ تژده ـ توسلی ـ تیمسار حکیمی ـ امیر علم خزیمه ـ دکتر خسروی کردستانی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ دکتر خطیبی ـ دولو ـ رام بد ـ ضیاء رضوی ـ دکتر زعفرانلو ـ زهتاب فرد ـ سمیعی ـ دکتر سنگ ـ شاخوئی ـ شهرستانی ـ شیخ الاسلامی ـ صادقی ـ دکتر صالحی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر صوفی ـ دکتر ضیائی‌ـ عبدالحسین طباطبائی ـ عزیز مرادی ـ مهندس عطائی ـ مهندس فرخ ـ فرهادپور ـ فریدونفر ـ فضائل ـ فیاض ـ فیصلی ـ قاضی زاده ـ کاسمی ـ کشفی ـ کلانتر هرمزی ـ دکتر کفائی ـ کمالوند ـ کورانلو ـ کیوان ـ مظاهری ـ مهندس معینی زندـ ملک افضلی ـ دکتر منتظری‌ـ دکتر موثقی ـ مهاجرانی ـ نجد شیبانی ـ مهندس نصر ـ نیکپور ـ دکتر وفا ـ آقایان ـ دکتر سعید بهادری ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ خانم اقبال ـ خانم زاهدی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ جوانشیر ـ کریم بخش سعیدی ـ طباطبائی دیبا ـ دکتر غنی ـ موسوی ماکوئی ـ موقر ـ خانم اسدی ـ خانم جهانبانی ـ خانم دکتر دولتشاهی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: عبد الحمید معینی ـ محمد علی آموزگار ـ تیمسار سر لشکر همایونی ـ دکتر دادفر ـ دکتر بهزادی ـ کمالوند ـ سعید وزیری

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: عبد الحمید معینی ـ محمد علی آموزگار ـ تیمسار سر لشکر همایونی ـ دکتر دادفر ـ دکتر بهزادی ـ کمالوند ـ سعید وزیری.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای عبدالحمید معینی تشریف بیاورید.

عبدالحمید معینی ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم.

عظمت غرور آفرین مانور نیروی دریائی پر قدرت شاهنشاهی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان که خود نموداری ازتوانائی مسلم ملت ایران است بار دیگر آینده نگری و تلاش واقع بینانه رهبر داهی و اندیشمند ما را به ملت‌های صلح دوست جهان ثابت نمود و این امید نابجا و پایان یافته استعمارگران قرن را که با تحریک و تحریف امکان توقف عقربه پیشرفت زمان و ادامه استثمار میسر است تبدیل به حرمان کرد (صحیح است). هم چنانکه امروز پیشنهادات منطقی و حساب شده شاهنشاه ایران که پرچمدار بزرگ و مصمم حق طلبی کشورهای دارنده نفت و صاحب مواد خام است. برای برخورداری تمام ملت‌ها از مواهب تمدن امروز، مورد بحث و تفسیر محافل سیاسی جهان قرار گرفته است (صحیح است). انعکاس تشریف فرمائی شاهنشاه عالیقدر و عزیزمان به استان ساحلی از روزها قبل چنان هیجانی از احساسات بین صدها هزار اهالی بندر عباس ـ میناب ـ بندر لنگه ـ ایجاد کرده بود که برای استقبال و گرامی داشت مقدم شاهنشاه، عده کثیری از میناب ـ لنگه و قشم به بندر عباس آمده بودند و ساعتها به انتظار زیارت رهبر عالیقدر ایران لحظه شماری می‌کردند تا اینکه شاهنشاه بزرگ و مفخم ایران به اسکله نیروی دریائی بندر عباس که در ردیف مجهزترین و جدیدترین آن در آسیا است نزول اجلال فرمودند، و در حالی که هزاران نفر اهالی این استان اعم از جوانان ـ کارگران ـ زنان ـ کشاورزان ـاصناف ـ دانش آموزان از حزب ایران نوین و دیگر طبقات مسیر شاهانه را از اسکله تا باشگاه نیروی دیائی به طول ۱۵ کیلومتر گلباران می‌کردند و با فریادهای جاوید شاه، جاوید شاه، مقدم رهبر توانایشان را استقبال می‌کردند (احسنت)، شاهنشاه آریامهر در حالی که یونیفرم نیروی دریائی شاهنشاهی بر تن داشتند و در جیپ رو باز قرار گرفته بودند و با لبخندی حاکی از رضایت و دلبستگی عمیق به ملت خویش، این فریادها و نداهای قلبی را پاسخ می‌دادند به باشگاه افسران نیروی دریائی نزول اجلال فرمودند. انعکاس فرمایشات شاهنشاه در این باشگاه در حالی که همه افسران و خانواده‌هاشان در کنار پدر تاجدار و رهبر ملت ایران افتخار حضور داشتند، چنان آثاری عمیق و قابل توجه در سراسر جهان در بر داشت که بار دیگر تصمیم تزلزل ناپذیر رهبر اندیشمند ایران درراهی که رفاه و عظمت ملت ایران و صلح جهان را متضمن است، نمودار ساخت. (صحیح است).

در این فرصت که من نیز، چون دیگر اهالی شاه دوست این استان افتخار زیارت شاهنشاه آریامهر را داشتم توفیق یافتم در سراسر منطقه میناب از سی روستا و بخش‌های رودان ـ فاریاب ـ سکل ـ ده گل کن ـ کلاهی ـ درباغ ـ بلیلی ـکردر ـ گورزانگ ـ کنار اسمعیل ـ حلوائی ـ کریان ـ شه نظری ـ بیکاه ـ بندزری ـ تمبک ـ کولغ کاشی ـ شه وار ـ سیریک ـ کرگی ـ کهنه شهر ـ کرگن ـ برای بازدید از پیشرفت‌های چشمگیری که در اجرای اوامر شاهنشاه وسیله دولت خدمتگزار حزبی هویدا تحقق یافته ضمن شرکت درشادی عمیق آنها در کنارشان قرار گیرم و حامل تقدیم احساس پاک و سپساس عمیق یکصد و پنجاه هزار روستائی و شهر نشین میاب و بخشهای رودان ـ بیابان ـ بشاگرد ـ سیریک ـ رودخانه ـ درباغ ـ کلاهی ـ کرگان و بقیه بنادر ماهیگیری و روستاهای این منطقه به پیشگاه مبارک رهبر عالیقدرمان شاهنشاه آریامهر بوده از طرف فرد فرد آنها که همه با قلبی آکنده از مهر شاه با در دست داشتن تمثالهای شاهنشاه آریامهر ـ علیا حضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد در مراکز واحدهای روستائی حزب ایران نوین گرد آمده بودند و از بزرگترین پدیده انقلاب شاه و ملت که آموزش رایگان و تغذیه مجانی برای فرزندانشان است سپاس و حق شناسی داشتند، از دولت خدمتگزار هویدا و سازمانهای اجرائ که این مهم را در این استان چون تمام ایران تا قلب دور افتاده ترین روستاهای میناب با تلاش شبانه روزی تحقق بخشیده است صمیمانه امتنان نمایم. جای کمال افتخار است که دولت خدمتگزار هویدا چنان در دگرگونی چهره روستاهای منطقه حاصلخیز میناب با تحقق تمام عوامل انقلاب نقش داشته که میناب و روستاهای آن چنان پیش رفته که با ده سال گذشته قابل قیاس نمی‌باشد. و برای استحضار نمایندگان ملت ایران می دانم فهرست وار از کارهای انجام شده شمه‌ای را به عرض برسانم.

۱ ـ احداث پل عظیم میناب که با اتصال قسمت شرقی بنادر و روستاهای شهرهای استان ساحلی به قسمت غربی و مرکز استان موجبات رونق اقتصادی و رفاه منطقه را تأمین کرده است و بر خلاف گذشته که شش ماه در سال با قطع این شاه رگ حیاتی زندگی صدها هزار نفر با مشکلاتی توأم بوده، از رفاه قابل اهمیت برخوردار گردیده است.

۲ ـ اتمام ساختمان مراکز اداری و خانه‌های سازمانی همچنین شروع ساختمان سد عظیم میناب که طی سه سال آینده با بهره برداری از آن هزاران هکتار از زمین‌های مستعد منطقه زیر کشت قرار خواهد گرفت و آب مشروب بندر عباس بزرگ تأمین و عملا در عصر سلطنت افتخار آمیز پهلوی دوم آریامهر، این منطقه چون بهشتی سرسبز و حاصلخیز در خواهد آمد و عملا ویرانیهای ناشی ازسیلهای مهیب برای همیشه در دل تاریخ مدفون می‌گردد.

۳ ـ اتمام بزرگترین مرکز بهداشت در شهر میناب که ده هزار متر زمین مورد نیاز به ارزش چندین میلیون تومان توسط یکی از اعضاء مؤمن حزب ایران نوین که تنها ثروت و سرمایه و بوده به رایگان تقدیم شده وعملا موجبات آسایش وجلوگیری از بیماریهای منطقه‌ای و گرمسیری تأمین گردیده است.

۴ ـ ترمیم صدها روستائی و مراقبت مستمر مسئول آموزش و پرورش شهرستان در اعزام آموزگار، دبیر و سپاهی دانش و گسترش کلاسها و نظارت در ارسال مواد غذائی به تمام مدارس روستائی.

۵ ـ اختصاص ۱۷۰ میلیون ریال علاوه بر اعتبارات عمرانی استان که وسیله استاندار در تأمین عمران و نیازهای استان صرف بشود، به منظور تکمیل نیازمندیهای شهر و روستاها برحسب اولویت هائی که مورد تصویب نمایندگان روستائیان در انجمن‌های شهرستان و استان قرار گرفته است.

۶ ـ تکمیل شبکه بق و احداث کارخانه مجهز بق جدید و گسترش آن.

۷ ـ اتمام فرودگاه برای استفاده از هواپیماهای دو موتوره مسافری.

۸ ـ اتمام ساختمان و تجهیزات تلفن با سیستم ماکروویو که در شرف بهره برداری است.

۹ ـ احداث چندین بلوار زیبا وگسترش شهر بر مبنای نقشه هادی و نقشه جامع در دست ادقام سازمان برنامه.

۱۰ ـ توسعه فروشگاههای تعاونی در شهر و اغلب روستاهای شهرستان و کوتاه کردن دست سلف خرها از گریبان کشاورزان.

۱۱ـ تسهیلات لازم در پرداخت وام‌های کشاورزی طبق ضوابط صحیح.

۱۲ ـ اجاد باشگاه جوانان از طرف شهر حزبی ایران نوین با خود یاری اهالی به منظور استفاده کلیه جوانان شهرستان میناب.

۱۳ ـ شروع صدها خانه سازمانی کارگران متخصص سدسازی با رعایت مختصات منطقه‌ای در بهترین نقطه شهر میناب.

۱۴ ـ شروع آسفالت راه تجاتی و توریستی بین شهر میناب و بندر زیبای تیاب به طول ۲۴ کیلومتر از طرف وزارت راه که بلاشک با اتصال شبکه راه‌های روستائی و دسترسی توریستها به بندر تیاب که در امتداد آن نخلستانهای زیبا قرار دارد از مراکز جلب توریست قرار خواهد گرفت.

۱۵ ـ شروع ساختمان مجهز خانه حزب ایران نوین با خود یاری اهالی شاهدوست و عضو حزب ایران نوین به منظور جلب تمام طبقات و استفاده کامل جوانان این منطقه ازاین مکتب شاهدوستی و وطن پرستی و دانش اندوزی سیاسی.

اینها نمونه هائی بود از خدمات دولت خدمتگزار حزب ایران نوین که با تلاش شبانه روزی هم مسلک هویدا در تحقق اوامر شاهنشاه آریامهر انجام گرفته است (صحیح است).

در خاتمه ضمن تقدیم امتنان اهالی این شهرستان از دولت هم مسلک هویدا مجری صدیق اوامر شاهنشاه عالیقدر، فرصت را مناسب می دانم و به پاره‌ای از نیازمندیهای این شهرستان اشاره می‌کنم و اطمینان کامل دارم در فاصله زمانی بسیار کم اجرای آن عملی خواهد گردید.

الف ـ گسترش شرکت تعاونیروستائی در روستا هائی که تاکنون این واحد در آن استقرار نیافته همچنین تأسیس شعبه سازمان تعاونی شهرو روستا در شهرستان میناب.

ب ـ تأسیس شرکت تعاونی صیادی ماهیگیری در بنادر کلاهی ـ کرگان و روستاهای ساحلی که زندگی آنها از طریق ماهیگیری تأمین می‌شود به منظور تأمین وسال و ابزار صید ماهی با قیمت ارزان.

ج ـ پرداخت مطالبات بعضی از ماهیگیری از طرف شرکت شیلات جنوب که وسیلهٔ مأمورین پس از دریافت ماهی‌های صید شده پرداخت نگردیده است.

د ـ تأمین اعتبار برای احداث مدارس روستائی جدید ازمحل اعتبار تعمیر مدارسی که با مصالح خشت و گلی ساخته شده و همه ساله نیاز به تعمیر اساسی دارد.

ه ـ تأسیس آموزشگاه کشاورزی در زمین‌های وسیع وزارت منابع طبیعی که به مقدار زیاد در میناب موجود است و وزارت کشاورزی وعده انجام آن را داده است.

و ـ تقویت شهرداری میناب از جهت اعزام مهندس شهرساز و تأمین اعتبارات کافی از طرف دولت به منظور آمادگی شهر میناب برای یک جمعیت یکصد هزار نفری که طی ۵ سال آینده بموازات تکمیل سد در آنجا سکنی خواهد نمود و عملا در اقتصاد و تغذیه قسمتی از کشور نقش حساب خواهد داشت.

ذ ـ تقویت کادر اداری ثبت اسناد و املاک برای ارزیابی صدها پلاک املاک روستائیان و صدور اسناد مالکیت.

ح ـ ایجاد دو هتل در شهر میناب و بندر تیاب برای جلب توریست.

ط ـ ایجاد اداره کار و امور اجتماعی همچنین شعبه سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران در شهرستان میناب.

مجدداً لازم می دانم مراتب حق شناسی تمام کشاورزان ساکن یکصد روستا و بخش‌های میناب را که در قبال مواهب اعطائی شاهنشاه آریامهر و تلاش دولت خدمتگزارحزبی ایران نوین در رفاه و آسایش به سر می‌برند به پیشگاه مبارک شاهنشاه تقدیم و از قادر متعال طول عمر رهبر عالیقدرمان شاهنشاه آریامهر و شهبانوی گرانقدر و والاحضرت ولیعهد نور چشم ملت ایران را صمیمانه مسئلت نمایم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای محمد علی آموزگار بفرمائید.

محمد علی آموزگار ـ امروز روز ارتش شاهنشاهی است اعلیحضرت همایونی رضا شاه کبیر سر سلسله دودمان پهلوی در سال ۱۳۰۰ درست در پنجاه و چهار سال قبل در چنین روزی آرتش نوین ایران را پایه گزاری نمودند.

از طرف حزب مردم مأموریت دارم که خجسته سالروز تأسیس ارتش شاهنشاهی را به پیشگاه اعلیحضرت همایونی شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران و افسران و درجه داران و سربازان و افراد و کارمندان مؤمن و دلیر نیروهای مسلح شاهنشاهی و ملت ایران تبریک و تهنیت عرض نمایم و به روان پاک بنیانگذار وطن پرست آن درودبفرستم (احسنت).

در این روز فرخنده بسیار به جا و مناسب خواهد بود که نسبت به مانور موفق آمیز و غرور انگیز نیروی دریائی شاهنشاهی در خلیج فارس و بحر عمان که چند روز قبل انجام گردید مطالبی به استحضار همکاران محترم برسانم.

شکوه و عظمت مانور دریائی شاهنشاهی در خلیج فارس و بحر عمان با تشریف فرمائی شاهنشاه آریامهر و والا حضرت ولایتعهد به صحنهٔ عملیات جلوه خاصی داشت (صحیح است).

انهائیکه از نزدیک این مانور بزرگ و موفق دریائی را مشاهده کردند تصدیق دارند که دردوران بسیار کوتاهی به همت شاهنشاه تاجدار ایران نیروی دریائی ایران نه تنها تجدید حیات نموده است بلکه دارای چنین قدرتی است که می‌تواند ایمنی و صلح منطقه را تضمین کند. (صحیح است).

ایران در خلیج فارس دارای منافع و منابع حیاتی است لازمه حفظ منافع و منابع کشور در دنیای پر آشوب امروز داشتن وسائل و امکانات و توانائی امروزی است.

خوشیختانه تمام وسائل و تجهیزات مدرن و فوق مدرن تهیه و در اختیار افسران و درجه داران و افراد تعلیم یافته و با ایمان نیروی دریائی شاهنشاهی ایران قرار دارد و همانطوریکه شهریار بزرگ ایران ایران فرمود:

دنیا روی آن حساب می‌کند. (صحیح است).

ملت ایران اعم از لشکری و کشوری تحت فرمان شاهنشاه افتخار آفرین خود هستد و در راه دفاع از مرز و بوم خود تا جان در بدن دارند میهن پرستانه ایستادگی و مقاومت خواهند کرد و در آینده هیچوقت وقایع شوم شهریور ۲۰ تکرار نخواهد شد و هیچ مهاجمی خواهد توانست به حریم ایران تجاوز کند و به ملت ایران بی حرمتی نماید .(صحیح است).

خلیج فارس شاهراه حیاتی ایران است و هر کس که خون ایرانی در شاهرگ او جریان دار اجازه نخواهد داد که این شاهراه به خطر افتد و یا خدای نخواسته قطع گردد.

رهبر ملت ایران در باشگاه نیروی دریائی شاهنشاهی بندر عبا ضمن فرمایشات پر مغز و آموزنده خود فرمودند که هدف ما از تشکیل نیروی دریائی جدید فقط و فقط برای سیادت در خلیج فارس یا آبهای ساحلی آن نمی‌تواند باشد.

برای اینکه وظائف و مسئولیت‌های مملکت ایران محدود به خودش نیست ایران امروز در دنیا موقعیتی پیدا کرده است که مسئولیت‌هایش دارد جنبه ناحیه‌ای پیدامی کند.

ملت ایران همیشه طرفدار صلح و آرامش و ثبات بود. و می‌باشد و اگر دولت هائی در گوشه و کنار دنیا باشند که بخواهند با برپا کردن آشوب در مناطقی از جهان زندگی ملت‌ها را به مخاطره بیندازند تا آن جائیکه به ایران مربوط می‌شود وظیفه داریم که مدافعه و جلوگیری نمائیم و بنابراین هر چه قدرت دفاعی و امکانات ما قویتر و بیشتر باشد به همان نسبت در ایجاد صلح و امنیت منطقه مؤثرتر خواهیم بود (صحیح است).

اوضاع در جهان امروز طوری است که به امید حمایت دیگران نمی‌توان بود این مطلبی است که بارها شاهنشاه واقع بین ما فرموده‌اند که هر کس برای حفظ حقوق خویش باید به خودش متکی باشد.

بر مبنای این واقعیات ملت ایران توانسته است با هدایت پادشاه عالیقدر خود ضمن تقویت بنیه دفاعی کشور حقوق ملت ایران را از منابع نفتی کشور با مبارزه بازیافت نماید و زیر بنای اقتصادی کشور را تثبیت ومملکت به سوی صنعتی شدن سوق دهد و به یاری خداوند متعال تا چند سال دیگر به تمدن بزرگی که خواست معظم له است خواهیم رسید و بوازات پیشرفت و ترقی تکنولوژی در دنیا ما هم با وضع اقتصادی خوبی که داریم می‌توانیم بقیه احتیاجات خود را تکمیل و تأمین نمائیم و در حقیقت به خود متکی باشیم.

و به فرموده شاهنشاه خطلب به افسران و افراد نیروی دریائی «امروز آماده هستیم فردا آماده تر امروز قوی هستیم فردا قوی تر» خواهیم بود.

بنده به نمایندگی مردم بنادر و جزائر و سواحل خلیج فارس و دریای عمان این موفقیت عظیم را به پیشگاه مقدس شاهنشاه عادل و صلح دوست خود تهنیت عرض نموده و اولین مسافرت رسمی والاحضرت ولیعهد ایران را به استان ساحلی صمیمانه تبریک می‌گویم (احسنت) و به فرمانه افسران درجه داران و افراد نیروی دریائی شاهنشاهی که پاسداران آب‌های گرم خلیج فارس و بحر عمان هستند و همچنین به تمام افسران و درجه داران و سربازان شجاع ارتش شاهنشاهی درود می‌فرستم و توفیق آنها را در انجام وظائف ملی و خطیر خود از خدا خواستاریم.

ضمنا لازم میدانم که آغاز فعالیت و پر ثمر انسانی پنجاهمین سال تأسیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران که موفقیت‌های عظیمی در راه دفع آلام ومصائب بشری داشته و در سنوات اخیر اداره بیمارستانها و نگهداری معاودین و مهاجرین را به نحو مطلوبی عهده دار و انجام داده است و مورد رضایت شاهنشاه انسان دوست ما قرار گرفته است تبریک بگویم وامیدوارم این جمعیت روز به روز در انجام خدمات اخلاقی و انسانی خود تحت ریاست عالیه والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی خواهر نیکوکار شاهنشاه در سطح بین المللی مؤید و موفق تر باشد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ تیمسار سر لشکر همایونی بفرمائید.

تیمسار سر لشکر همایونی ـ به قسمی که خاطر خانمها و آقایان نمایندگان محترم مستحضر است امروز مصادف است با پنجاه و سومین سالگرد بنیانگذاری ارتش شاهنشاهی یعنی نیم قرق پیش در ۲۶ آبان ۱۳۰۰ به امر اعلیحضرت رضا شاه کبیر از قوای پراکنده مملکت ارتش نوین ایران پایه گذاری گردید (صحیح است) واز آن به بعد ارتش با گامهای سریع واستوار به اجرای تکالیف ووظایف ملی و بسط امنیت در نقاط مختلف کشور قیام و اقدام نمود. به دین مناسبت روز ارتش که در تاریخ حیات استقلال کشور ما اهمیت به سزائی دارد یکی از وقایع مهم تاریخ معاصر است (صحیح است) از طرف همه خانمها و آقایان نمایندگان به عموم فرماندهان، افسران، درجه داران و افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی تبریک و تهنیت می‌گویم. (احسنت) طبیعی است سربقاء و عظمت ملل زنده دنیا و موجودیت استقلال ملت کهنسال ایران مرهون خدمات ارزنده ارتش ملی و فداکاریها و از خود گذشتگی رادمرادنی است که با شهامت و فضلیت جان شیرین خود را فدای آسایش و استقلال جامعه نموده وعالیترین مدارج اخاقی و انسانیرا با گشاده روئی و رضامندی بدست آوردند مساعی ارزشمند وخدمات درخشان و جاودانی اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیان گذار ایراننو در راه احیای مملکت و پیشرفتهای شگرف و همه جانبه ایران عصر انقلاب، تحت رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر فرزند برومند آن اعلیحضرت بزرگ ارتش نوین مفتخر است که در عصر سازندگی ایران نوین در حال توسعه و پیشرفت بوده و دور نمای درخشان و امید بخشی در پیش دارد (صحیح است) امروز هزاران افراد آن مملکت با بازدید از سرباز خانه‌ها و پادگانها با توانائی رزمی و جنگ افزارهای مدرن نیروهای مسلح شاهنشاهی آشنا می‌شوند. پیشرفتهای ما در تکنولوژی استفاده از وسایل الکترونیکی در جنگ و وسائل موجود و بسط دانش نظامی که در تمام مراحل به عمل آمده نیروی دفاعی مملکت را به صورت یکی از پیشرفته ترین ماشینها نظامی در آورده است (صحیح است) که مانور گسترده ۱۴ آبان امسال روز نیروی دریائی در خلیج فارس و بحر عمان یکی از نمونه‌های بارز آن به شمار می‌رود و شکی نیست این نیروی عظیم هر سال نسبت به سال قبل به ترقی و تحولات نوین توفیق خواهد یافت (صحیح است) خوشبختانه این مواهب بزرگ به ملت ایران امکان دارد تا در یک محیط آرام کار خلافه خود را بدون هراس از دشمنان این آب و خاک ادامه داده و این سرزمین باستانی را در دنیای پر تلاطم و پر آشوب امروز، به صورت مملکت صلح و آرامش در آورد (صحیح است). بدین دلیل است که ملت ایران ارتش سلحشور و برومند خود را عزیز می‌دارد و همواره آماده و خواستار تقویت آن بحد ممکن بوده و هست (صحیح است).

قهری است افسران و درجه داران نیروهای مسلح شاهنشاه که به موقعیت خاص و وظایف ملی خود اشنا هستند خواهند کوشید تا با بالا بردن سطح دانش و تجارب و مهارت خود برای اجرای برنامه‌های وسیعی که به رهبر شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتش تاران طرح ریزی شده افتخارات تازه‌ای در راه خدمتگزاری به شاهنشاه مفخم و ملت ایران بنمایند درود به نیروهای مسلح شاهنشاهی (احسنت ـ احسنت). بقیه وقتم را در اختیار آقای دکتر دادفر می‌گذارم.

رئیس ـ آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر ـ نمایندگان محترم استحضار دارند هفته گذشته شورای مرکزی حزب ایران نوین در تبریز تشکیل گردید و تشکیل این شورا فرصت مناسبی بود که جناب آقای نخست وزیر و وزاری محترم به مسائل عمرانی آذربایجان نیز توجه فرمایند از جمله جناب آقای نخست وزیر ضمن نطق خویش اعلام فرمودند که دولت قروض شهرداری تبریز را خواهد پرداخت و هیئتی را نیز مأمور رسیدگی به طرحهای عمرانی شهرداریها خواد کرد. وظیف دارم از طرف مردم و اعضای انجمن شهر و شهردار و با اجازه نمایندگان محترم تبریز از الطاف جناب نخست وزیر در این امکان مقدس صمیمانه تشکر و سپاسگزاری نمایم (احسنت) ولی باید دید که شهرداری تبریز چرا مقروض است. واقعیت این است که در حال حاضر بین ۶۰ الی ۷۰ درصد درآمدهای شهردریها صرف امور ااری و پرسنلی می‌شود زیرا شهرداریها در اجرای آئین نامه جدید استخدامی قانوناً ملزم به افزایش نسبی حقوق کارمندان خود شده‌اند و مختصر عواید باقیمانده آنها نیز فقط به زحمت تکافوی نگهداری تأسیسات فعلی شهری را می‌نماید وچنانچه به شهرداریها در تمام کشور کمک مؤثری و یا چاره اندیشی نشود تأسیسات شهری ما چند سال دیگر به کلیمستهلک شده و ترمیم و یا احداث مجدد آنها محتاج اعتبارات فوق العاده زیادی خواهد بود. ملاحظه می فرمائید که ما برای مثلاً ترمیم اسفالت شهر تهران سالانه ۱۰۰ میلیون تومان به شهرداری تهران کمک می‌کنیم و به حق هم کمک می‌کنیم و جز این چاره‌ای نیست زیرا افزایش عوارض با سیاست ضد تورمی سازگار نمی‌باشد ولی اسفالت شهرهای دیگر کشور هم احتیاج به ترمیم دارد شهرهای سرتاسر کشور هم باید، طرح بهبود عبور ومرور جاده کمربندی و تأسیسات شهری و غیر ذلک داشته باشند. آیا در حالی که احداث یک خیابان سه کیلومتری با توجه به قیمت اراضی و مستغلات مسیر حداقل ۱۵ میلیون تومان خرج دارد یک شهرداری با سالی ۲ الی سه میلیون تومان بودجه که فقط پانصد هزار تومان آن صرف امور عمرانی می‌تواند بشود چه بکند؟ قسمت اعظم قرض شهرداری تبریز بابت خیابان ۴۵ متریفرودگاه شهر است که در حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه آن شده و شهرداری تاکنون نتوانسته بهای آن را بپردازد زیرا در واقع درآمدی ندارد که بتواد چنین پروژه هائی را اجرا کند.

من اکنو که دولت در آستانه تقدیم بودجه به مجلس شورای ملی است، توجه مخصوص مسئولین امر را به لزوم کمک مؤثر به بودجه عمرانی شهرداریها جلب می‌کنم و این مطلب را هم اضافه می‌کنم که فقط کارکنان شهرداریهای تهران مشمول فرامین ملوکانه شده‌اند و حداکثر حقوق یک رفتگر با سی سال سابقه خدمت با اجرای آئین نامه جدید در شهرستانها هنوز به شش هزار ریال نمی‌رسد و چنانچه آئین نامه استخدامی شهرداری تهران در ولایات اجرا شود صددرصد عواید شهرداری تکافوی حقوق و دستمزد کارکنان را نخواهد کرد. و لذا در این مورد هم به لحاظ اجتناب از تبعیض از دولت که با برنامه همه جانبه رفاه در فکر تمام گروه‌ها و طبقات جامعه می‌باشد تقاضا دارم نسبت به وضع حقوق و دستمزد کارکنان شهرداریها تا حد و سطح کارکنان شهرداری تهران توجه خاص مبذول فرمایند (صحیح است).

در خاتمه یکبار دگیر از عنایات مبذوله دربارهٔ شهر تبریز از جناب نخست وزیر و جناب دکتر مجیدی سپاسگزارم و امیدوارم طرح مطالعه شده‌ای درباره وضع کارکنان شهرداریها و بودجه عمرانی شهرداریها تهیه و منابع مالی آن تأمین گردد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر بهزادی بفرمائید.

دکتر بهزادی ـ به دعوت رئیس مجلس ملی کره جنوبی (جمهوری کره) هیئت پارلمانی ایران به سرپرستی ریاست معظم مجلس شورای ملی جناب عبدالله ریاضی و با شرکت سناتورها آقایان احمد بهادری ـ پرویز یار افشار ـ محمد علی مسعودی و نمایندگان مجلس آقایان فضل الله کاسمی ـ سعید بهادری ـ محسن دولو ـ ابوالحسن احتشامی ـ محمد مهدی خسروی کردستانی و این جانب ازششم آبان ماه ۱۳۵۳ تا ۱۲ آبان ماه درکره جنوبی بسر بردیم و برنامه ملاقات از اعاظم کشور و دیدار از مؤسسات فرهنگی و صنعتی و کشاورزی آن را صبح و عصر تعقیب، و اجرا کردیم اینک به ترتیب اهمیت موضوع به تشریح و توصیف ن مبادرت و نتایج حاصله را متعاقباً بررسی می‌نماید .(احسنت).

۱ ـ ساعت ۱۰ بامداد اول نوامبر (دهم آبان) به حضور حضرت رئیس جمهوری پارک چون هی PARKCHUN HEE بار یافت در همین دیدار ریاست محترم هیئت دریافت نشان درجه اول خدمت دیپلماتیک و حمایل از دست رئیس جمهوری نائل گردید (احسنت) و طی یک ساعت گفتگو ازپیشرفت و آرمانها و مشکلات دو کشور سخنانی به میان آمد تأکید ریاست معظم دربارهٔ سیاست مستقل ملی ایران و توجیه آن در سرتا سر جهان قابل توجه می‌نمود (احسنت).

ریاست جمهوری کره جنوبی به اعتبار شخصیت جهانی رهبر بلند اوازه ملت ایران و به احترام عظمت فرهنگی مردم ایران نسبت به رئیس هیئت و هیئت کمال احترام را مرعی فرمود و در موقع بازگشت از محضر رئیس جمهوریمعظم له تا آستان در خروجی ریاست هیئت را مشایعت نمود (احسنت).

۲ ـ در ساعت ۱۱ بامداد اول نوامبر پس از بازگشت از محضر رئیس جمهوری نوبت ملاقات نخست وزیر آقای جنگ پیل کیمJong Pil Kim فرا رسید. او با مهربانی و گشاده روئی هیئت را پذیرفت و در اطراف کیفیت کار پارلمان ایران و نحوهٔ مبارزه‌های پارلمانی بین اقلیت واکثریت پرسش هائی نمود که از سوی ریاست هیئت پاسخ‌های لازم داده شد نخست وزیر درباره کمبود انرژی، و لزوم صرفه جوئی آن اشاراتی داشت، و گفت دستور دادیم حرارت اطاقهای هتل‌ها و مؤسسات از ۱۸ درجه بالاتر نرود ریاست هیئت در این مورد مطالب مستدلی ایراد فرمودند (احسنت).

۳ ـ در تاریخ ۲۸ اکتبر (ششم آبان) اندکی پس از ورود به سئول هیئت ایرانی رئیس مجلس ملی جمهوری کره آقای ایل کون چونگ Il Kon Chung را در بنای موقت مجلس ملاقات کرد نامبرده ضمن تبریک و رد تبادل تعارفات با هیئتهای ایرانی خود چگونگی کار پارلمان کره را تشریح نمود و تالار جلسه علنی مجلس را به اعضاء هیئت عرضه کرد مجلس ملی کره دارای ۲۱۹ عضو است که ۱۴۶ نفر آن از طریق انتخابات عمومی برگزیده شدند از این عدهٔ حزب جمهوری خواه دمکراتیک DRP ۷۳ نفر و حزب دمکراتیک جدید NDP ۵۲ کرسی و اتحاد دموکراتیک ۲ کرسی و حزب مستقل ۱۹ کرسی دارد ۷۳ عضو دیگر پارلمان ا طریق اجتماع انتخاباتی بوسیله رئیس جمهوری تعیین گردیده‌اند.

رئیس مجلس ملی آقای ایل کون چونگ از حزب جمهری دمکراتیک است .(DRP).

۴ ـ در ساعت ده بامداد روز دوم نوامبر (۱۱ آبانماه) نوبت دیدار دانشگاه کیونک هی Kyuny HEE فرا رسید این دانشگاه به ریاست دکتر یونک سیک چو Youny Seek CHou اداره می‌شود و در شمال شرقی سئول در دامنه کوه در مساحت ۳۰۰ آکر به طور زیبائی بنا شده است ـ حقوق علوم سیاسی و اقتصادی ـ آموزش ـ پزشکی ـ دندان پزشکی ـ دارو شناسی ـ مهندسی بازرگانی ـ موسیقی و تربیت بدنی در آن تعلیم داده می‌شود عظمت این دانشگاه همین بس که قسمت پزشکی آن دارای یک بیمارستان هزار تختخوابی است که در ۱۷ طبقه یک ساختمان مجلل قرار دارد.

این دانشگاه در زمینه مسائل اجتماعی ـ فرهنگی ـ سیاسی ـ اقتصادی ـ بازرگانی ـ موسیقی ـ فنی ـ دارای انستیتوهای پژوهشی جداگانه است.

در همین دانشگاه و دفتر رئیس دانشگاه بود که ریاست هیئت جناب عبدالله ریاضی لباس استادی دانشگاه را به تن آراست و کلاه مخصوص را به سر نهاد به اخذ دانشنامه افتخاری حقوق طی مراسم جالبی نائل آمد.

۵ ـ در روز ۲۹ اکتبر (هفتم آبان ماه) از شهردار سئول آقای ژاچونک کو Ja Choon Koo دیدار گردید.

او شهردار شهری است که بیش از شش میلیون نفر جمعیت دارد و به سرزمین بامداد آرام توصیف می‌شود و مساحت آن تقریباً ۶۱۳ کیلومتر مربع است و می‌گویند مقارن سال ۱۳۹۲ به دست اولین امپراطور سلسلهٔ yi بنا شده است در این شهر به علت کمبود زمین و کثرت جمعیت ساختمانهای بیست طبقه فراوان دیده می‌شود و بناهای قدیمی و سنتی نیز در کنار آن ساختمانهای سر به فلک کشیده به خوبی حفظ می‌گردد و به عبارت دیگر کهنه و نو در کنار هم به طور مسالمت آمیز قرار دارند. (احسنت). در این شهر پل‌های متعدد هوائی برای عبور وسائل نقلیه و پیادگان دیده می‌شود که در فاصله زمان کوتاهی بوجود امده است و مشکل ترافیک تقریباً حل گردیده است ـ مردم قانع و بردبار و پر کار کره جنوبی مسایل و مشکلات تمدن جدید را با سعی و کوشش یکی پس از دیگری حل وفصل می‌کنند و به سوی آینده روشن گام بر می‌دارند شهردار گزارش داد که نوسازی با ارزانترین قیمت در کوتاه ترین زمان ممکن، به انجام می‌رسد.

۶ ـ در ساعت ده و نیم روز ۲۹ اکتبر (هفتم آبان ماه) فرصت ملاقات و دیدار از معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد بود ـ در این دیدار چگونگ برنامه‌های پنج سالهٔ اول و دوم و برنامه پنجساله سوم که هم اکنون در دست اجرا است تشریح گردید و رشد سریع اقتصادی در طی این برنامه ملی مورد توجه واقع شد. رستاخیز توسعه و گسترش از سال ۱۹۶۲ به رهبری ریاست جمهوری پارک چون هی شروع گردید وپس از ده سال کشور کره جنوبی از لحاظ میزان رشد اقتصادی در آسیا پس از ایران و ژاپن در ردیف سوم قرار گرفت درجه اهمیت این پیشرفت بسی چشمگیر و شگفت آور می‌شود وقتی بدانیم که کشور کره با ۳۳ میلیون جمعیت و مساحتی در حدود ۹۸۴۷۷ کیلومتر مربع فاقد منابع زیر زمینی قابل توجه است و سه چهارم سرزمین آن کوهستان است و زمن زراعتیان بسی محدود است به طوری که ترقی رشد کشاورزی معادل ۴/۵ % و صنعت معادل ۱۳%% و خدمات ۸/۲۲ % نمایشگر رهبری سالم و سازنده و فعالیت ملتی است که بی توقع و در کمال مناعت شب وروز کا می‌کند ـ به راهی می‌روند که ملت ژاپون رفت و دارای همان نبوغ و استعداد و قدرت مدیریت اند و در عین حال اصالت ملی خود را حفظ کردند (احسنت).

۷ـ در ساعت سیزده و چهل دقیقه همان روز از مؤسسه علوم و تکنولوژی سئول KIST دیدن شد هدف این مؤسسه پژوهش‌های علمی فنی در زمینه ازدیاد تولید بهبود تولید و ارزان تمام کردن آن است تا در بازار جهانی قدرت رقابت با اجناس مشابه ممالک دیگر را داشته باشد این مؤسسه از این رهگذر ه صنایع نو خاسته آن کشور از لحاظنیروی انسانی و بهبود تکنیک کمک می‌کند.

۸ـ دیدار ازمرکز تجارت خارجی کره ROTRA که در ایجاد هماهنگی بین شرکت‌های متعدد و عظیم و بازار یابی و نمایش فرآورده‌های صنعتی نقش حساس و تعیین کننده دارد و شعبات آن در کشورهای دیگر مشغول فعالیت است.

این مرکز، تجارت خارجی کره را از بیست میلیون دلار در سال ۱۹۶۳ به یک میلیارد دلار در سال ۱۹۷۱ ترقی داد و در پایان برنامه پنجساله سوم در دست اجرا به چهار میلیارد دلار خواهد رسانید.

کره با ۱۲۰ کشور جهان ارتباط تجاری دارد ایالات متحده آمریکا ـ ژاپون ـ ویتنام جنوبی – سوئد ـ هنگ کنگ ـ آلمان غربی ـ بریتانیای کبیر ـ تایلند ـ هلند ـ کانادا به ترتیب بازار عمده کالای کره جنوبی هستند.

کره با ایران ارتباط تجاری دارد چرخ خیاطی ـ لاستیک کامیون ـ عینک ـ پارچه پشمی و البسه بافته شده به ایران صادر می‌کند ایران مشتری شکر وسیمان کشور کره است.

۹ ـ دیدار از بندر زیبای پوسان و مجتمع صنعتی اولسان ULSAN در تاریخ ۳۰ اکتبر «هشتم آبان ماه».

در آغاز اجرای برنامه‌های اقتصادی کره جنوبی رهبری آن کشور تصمیم گرفت تأسیسات و کارخانه‌های صنعتی خود را حتی الامکان در یک منطقه متمرکز کند و به دلائل موقعیت جغرافیائی و حمل و نقل دریائی و تسهیلات ایمنی و وجود آب مصرفی کافی ناحیه اولسان در جنوب کشور را انتخاب کرد به منظور دیدار از پاره‌ای تأسیسات صنعتی اولسان با هواپیما پس از یکساعت پرواز به بندر زیبای پوسان رسیدیم ـ پوسان بندر مهم تجارتی کره جنوبی است و با سئول ا طریق راه آهن و اتوبان ۴۴۰ کیلومتری ارتباط دارد از بندر پوسان با اتومبیل به سوی اولسان حرکتکردیم و پس از دو ساعت به مؤسسه کشتی سازی Hyundai Shipyard رسیدیم در اینجا کشتی‌های بزرگ نفتکش می‌سازند که ظرفیت آنها از ۲۰۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰۰ تن می‌رسد.

تعدادی از این نفتکش‌ها نفت خام را از خاورمیانه به پالایشگاه اولسان می‌رسانند ـ در این پالایشگاه نفت خام تصفیه می‌شود و علاوه بر بنزین و روغن و سایر مواد مشابه اقسام مشتقات پتروشیمی از آن استخراج می‌گردد و بالمآل انواع و اقسام فراورده‌های صنعتی از قبیل فیلم ـ فیبر ـ کفش ـ پلاستیک ـ نایلون و مشابه‌های آن از این مواد پتروشیمی تهیه می‌شود.

۱۰ ـ دیدار از مؤسسه ماهیگیری (شیلات) و تهیه مواد غذائی منجمد در تاریخ نهم آبان ماه (۳۱ اکتبر) در شهر پوسان.

یکی از منابع بزرگ درآمد کره جنوبی توسعه شیلات و مواد خوراکی دریائی آن کشور است که علاوه بر مصارف داخلی مقادیر قابل توجهی به خارج صادر می‌شود و این مسئله برای کشوری که دارای سواحل وسیع باشد، یک امر طبیعی است. اما ملت پر کار کره مقادیر زیادی لاشه گوسفند ا استرالیا ـ و زلاندنو وارد می‌کند و به دست کارگر پر کار گوشت‌های درجه بندی شده از لاشه جدا و بسته بندی شده به خارج صادر می‌شود. ملت کره برای پیشرفت و ترقی و رشد اقتصادی از هیچ کاری هر چقدر که طاقت فرسا باشد گریزان نیست.

۱۱ ـ دیدار از کمپانی گلد استار Gold Star پوسان در تاریخ نهم آبان ماه (۳۱ اکتبر) مردم کره در صنایع الکترونیک و الکتریک پیشرفت‌های قابل تجهی کرده‌اند و موفق شده‌اند و وسائل الکتریکی و الکترونی ازقبیل رادیو ـ تلویزیون ـ ماشین حساب ـ بلند گو ـ لامپ و نظائر آن که قابل رقابت با ا بازار جهانی باشد بسازند و در ممالک دیگر عرضه کنند آنچه در مؤسسه گلد استار مشاهده گردید این تولیدات صنعتی با همان مارک خارجی صادر می‌شود ـ مهمتر اینکه سال به سال تعداد مهندسان و تکنسین خارجی در این مؤسسات کاسته می‌شود و افراد کره‌ای جانشین آنها می‌شوند.

۱۲ ـ دیدار از وزیر رفاه عمومی و بررسی نهضت عمران روستاها در تاریخ اول نوامبر (دهم آبان ماه) «نهضت Saemul».

در کره در طول برنامه پنج ساله سوم پروگرام خاصی برای عمران روستاها اجرا می‌شود ـ ایجاد جاده‌های روستائی، تهیه آب مشروب و زراعی ـ نو سازی و تأمین وسائل بهداشتی و درمانی، آموزش روستائیان به موازین زراعت مکانیکی و استفاده درست از کود شیمیائی سر لوحه برنامه عمران روستائی است.

مسئله تأمین آب در برنامه عمرانی کره جنوبی و بخصوص در برنامه سوم از اهمیت خاصی برخوردار است به طوری که پیش بینی می‌شود تا پایان برنامه سوم ۱/۱۷۶۰۰۰ هکتار از اراضی زراعی زیر مخزن‌ها و شبکه‌های آبیاری قرار خواهد گرفت و مقدار چهار میلیون تن محصول برنج سال ۱۳۷۰ به ۴/۸ تن محصول در سال ۱۹۷۶ خواهد رسید.

یکی از دهکده‌های نوسازی شده در نزدیکی سئول مورد بازدید قرار گرفت و نمونه ساختمان روستائی و اصطبل پرورش خوک و کیفیت زراعت آن دهکده بررسی گردید.

مصاحبه تلویزیونی وسیله ریاست معظم هیئت و دیدار از نوار مرزی پانمون جوم و نثار حلقه گل طی مراسم خاصی در قبرستان ملی سئول از دیگر برنامه هائی است که در طول اقامت هیئت به مرحله عمل در آمد .(احسنت).

جمهوری کره در زمینه آموزش همگانی به موفقیت هائی چشمگیر نائل آمد به طوریکه در سال ۱۹۷۳ طبق آمار رسمی ۸/۵ میلیون نفر در مدارس کره از ابتدائی گرفته تا دوره‌های عالی به تحصیل مشغول بودند که تقریباً یک چهارم جمعیت کره جنوبی را در بر می‌گیرد.

جمهوری کره در کنترل موالید توفیق جالبی حاصل کرده است به طوریکه نسبت موالید در سال ۱۹۶۰، ۴۲ در هزار و مرگ و میر ۱۳ در هزار بوده است در سال ۱۹۷۰ نسبت موالید ۲۹ هزار و مرگ و میر ۸/۵ در هزار بوده است «۲/۵ % ۴» دیگر شد د پایان برنامه سوم نرخ موالید را به ۱/۵ % تنزل دهند.

به هر حال در آن سوی قارهٔ آسیا ملتی که سالها یوغ اسارت و بردگی اجنبی را به گردن داشته است اکنون خود را باز می‌شناسد ـ کار می‌کند ـ قانع است از تجمل پرهیز می‌کند وبا استعداد و نبوغ به آخرین پیشرفت تکنولوژی آگهی می‌یابد و به رشد اقتصادی خیره کننده‌ای می‌رسد، به رهبر مدبر و دلسوز خود احترام می‌گذارد و به موفقیت ملی خود ایمان دارد به تربیت فرهنگی و پیشرفت‌های اقتصادی کشور این سوی قاره آسیا (کشور ایران) متدرجاً آشنا می‌گردد و به رهبر بزرگ و بلند آوازهٔ آن شاهنشاه آریامهر با دیده احترام می‌نگرد و از میزان ذخائر زیرزمینی آن دچار شگفتی می‌شود و مشتاق توسعه روابط فرهنگی و اقتصادی با کشور شاهنشاهی ایران است در پایان می‌افزاید هیئت پارلمانی در هنگام عزیمت به کره جنوبی و بازگشت از آن سه روز در هنگ کنگ توقف داشت با آنکه مأموریت رسمی در هنگ کنگ برای هیئت ملحوظ نبود جناب آقای معتمدی سر کنسول ایران در هنگ کنگ همه گونه تسهیلات را با مهربانی و گشاده روئی برای هیئت فراهم نمود. از او سپاسگزاریم و به چنین مأمور مهربانی آفرین می گوئیم .(احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای کمالوند بفرمائید.

کمالوند ـ هر موقع که به مناسبتی سخن از نیروهای دفاعی به میان می‌آید هر موقع که رویدادی پیش می‌آید که نیروهای دفاعی مملکت قدرت و امادگی و توانائی خود را نشان می‌دهند تمام افراد ملت ایران در خود احساس شوق و شور توأم با حقشناسی نسبت به ارتش و حق سپاسی نسبت به فرمانده بزرگ ارتش ایران شاهنشاه آریامهر می‌نمایند (صحیح است) امروز روز ارتش شاهنشاهی است و فرصتی است که مراتب قدردانی ملت ایران از ارتش در مجلس شورای ملی که خانه ملت است منعکس شود .(صحیح است) به مناسبت همین روز شاهنشاه آریا مهر فرمانی صادر فرمودند مراتب رضامندی خود را از ارتش شاهنشاهی اعلام فرمودند ارتش ایران با صدور این فرمان قرین افتخار ئ مباهات گردید ارتش ما وظیفه ملی و میهنی خود را که عبارت است از دفاع و حمایت و حراست از مرزهای زمینی، هوائی و دریائی کشور بنحو احسن انجام داده است (صحیح است) و موجب شده است که ملت ایران با فراغت خیال به سازندگی و پیشرفتهای مملکت بپردلزد و با آهنگی بسیار سریع پیش برود، پیشرفت‌های مملکت موجب بخل و حسد بعضی از حسودان شده است تا آنجا که می‌بینیم و میدانیم که در صد توطئه هائی برای مملکت ما هستند ولی این قدرت بی رقیب ارتش ایران در منطقه است و این قدرت بازدارنده ارتش ایران است که اجازه نمی‌دهد بدخواهان مملکت پا از گلیم خود فراتر نهند (صحیح است) دوازده روز پیش روز چهاردهم آبان ماه سالروز تاسیس نیروی دریائی ایران بود، همکاران محترم اخبار مربوط به مانور عظیمی که در پیشگاه رهبر عالیقدر ملت ایران برگزار شد و ملاحظه فرموده‌اند امروز هم دو نفر از همکاران اشاره‌ای به این رویدا بزرگ ملی نمودند، بنده این توفیق را داشتم که باتفاق دو نفر از همکاران کمیسیون نظام تیمسار خطیب شهیدی و تیمسار حکیمیان و چهار نفر از سناتورهای عضو کمیسیون جنگ مجلس سنا به دعوت نیروی دریائی از نزدیک شاهد عینی عظمت و جلالت و قدرت نیروی دریائی باشیم و بنده می‌خواهم با دید و برداشت دیگری این عظمت و جلالت و قدرت نیروی دریائی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهم (احسنت) قدرت دریائی ما نتیجه و حاصل چهار عامل مهم است یکی داشتن کشتیها ـ ناوها ـ رزم ناوها و هلی کوپترها و هاور گرافت‌های بسیار مدرن که مجهز به کلیه وسائل الکترونیکی می‌باشد دوم کادر مطلع و متخصص و ورزیده‌ای که آشنائی کافی به تکنولوژی جدید دارند و بخوبی می‌توانند از این ابزار و ادوات الکترونیکی استفاده نمایند اما مهم تر از این دو عامل دیگری هست و لان نیروی ایمانی است که افراد و افسران ودرجه داران نیروی دریائی، مانند افراد سایر نیروهای زمینی و هوائی به مملکتشان دارند (صحیح است) به نظام انقلابی مملکتشان دارند ایمانی است که به رهبر عالیقدر خودشان هر ارتش همین قدرت ایمان آنان است عامل چهارم که باید گفت عامل تعیین کننده است قدرت و نبوغ فرماندهی است که این عوامل را تلفیق کند و از آن قدرتی بوجود آورد که خوشبختانه نیروی دریائی ما تحت فرماندهی رهبر عالیقدر مملکت از این موهبت بر خوردار می بشد. اما هدفی که از این قدرت دریائی داریم چیست؟ هدف را شاهنشاه ما در نطقی که ایراد فرمودند در یک جمله کوتاه بیان فرمودند «هدف سیادت بر خلیج نیست» این فرموده شاهنشاه هدف قدرت دریائی ایران را کاملا مشخص نمود هدف حراست از خلیج است هدف حراست از صلح در خلیج است هدف حفاظت از امنیت خلیج است (صحیح است) ملت ایران ملتی صلح دوست و ملتی انسان دوست است این صلح طلبی و انسان دوستی در سرشت ما هست در خمیره ما هست در فلسفه ملی ما هست این انسان دوستی در فرهنگ ما ریشه دارد در ادبیات ملی ما انعکاس وسیع دارد.

بمردی که ملک سراسر زمین
نیرزد که خونی چکد بر زمین (احسنت)

این صلح طلبی ملت ایران است که در ادبیات ما تجلی کرده است این صلح طلبی و انساندوستی ملت ایران را رهبر عالیقدر مملکت در هر فرصتی در محافل جهانی منعکس ساخته‌اند تا آنجا که ما همه میدانیم امروز دنیا شاهنشاه ما را دریک شخصیت و یک مرد صلح و مدافع صلح در سطح جهان می‌شناسند ملت ایران به وجود چنین شاهنشاه بزرگی افتخار می‌کند واز خداوند بزرگ می‌خواهد که ایشان را سلامت و موفق و موید بدارد. یکی از همکاران محترم یادداشتی برای بنده فرستاده‌اند که راجع به دانشکده افسری و آموزشگاه ارتش یاد آوری کن خیلی تشکر می‌کنم از این یاد آوری که فرمودید حق هم همین بودکه به این مورد هم اشاره‌ای بشود (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری ـ خیلی متشکرم یکی دو دقیقه‌ای که وقت باقی مانده من از فرصت استفاده می‌کنم این هم خودش هنر است که در هر مسئله‌ای باشد در دو دقیقه صحبت کنیم خصوصا در باره جشنهای فرهنگ و هنر که خوشبختانه وزیر محترم فرهنگ و هنر هم تشریف دارند تا مطالبی که عرض می‌کنم با گوش خودشان بشوند در روزهای اخیر جشنهای فرهنگ و هنردر سرتاسر کشور و شهرهای بزرگ و حتی روستاها و شهرک‌ها جریان دارد (صحیح است) (مهندس صائبی ـ جشن‌های با شکوهی بود) و ما عقیده داریم و باید عقیده داشته باشیم تمام اوقات، کاری که انجام می‌گیرد و همه اش هم اصیل است بیشتر موقعی رنگ ملی و رنگ ایرانی یعنی در واقع زیبا ترین رنگ خودش را می‌گیرد که در بستری از فرهنگ ملی غنوده باشد و جریان داشته باشد (صحیح است) بنده نه تنها در سمتی که عنوان رئیس کمیسیون فرهنگ و هنر مجلس شورای ملی دارم بلکه بعنوان یک فرد ایرانی در یغم می‌آید که یک چنین فعالیتی جریان داشته باشد واز آن به نام یک خدمت مهم و یک جریان اصیل در مجلس نامی برده نشود و یقین دارم همکاران عزیز نیز هر گونه خدمات بزرگی را که در زمینه اصالت بخشیدن به تحولات ایران، در زمینه انگ و رنگ ایرانی و احیای فرهنگ وهنر ایران جریان دارد مورد تجلیل قرار دهیم تایید و تجلیل می‌کنند (صحیح است) من خوشحالم در این مورد موقعی صحبت می‌کنم که جناب پلهبد وزیر محترم فرهنگ وهنر هم تشریف دارند و بهتر هم این است که متصدیان کار و کسانیکه خدمت می‌کنند و انجام وظیفه می‌کنند و کسانی که دلسوزی می‌کنند به گوش خود بشوند و به چشم خودشان ببینند که از زحمات آنها قدر دانی می‌شود و من این را شانس خودم می دانم که تصادفاً جنابعالی در این موقع تشریف آوردند و من این کاری را که به بهترین وجهی انجام می‌گیرد و شما هم احساس می‌کنید که قدر خدمت شما را همه می دانند واو با دو سه دقیقه صحبت هم شده بیان می‌کنند ولی با وسعت و عمق بیشتری بخصوص در مجلس شورای ملی مطرح می‌شود و برای آن ارزش زیادی قائل هستند وما تردیدی نداریم که خود شما با همه ما و همه ایرانیها هم عقیده هستید که این جنبش بزرگ هنری و فرهنگی در وزارت فرهنگ و هنر در سایه تشویقات و هدایت هائی است که شهبانوی هنر دوست و هنر پرور و هنر شناس ما رهبری می‌فرمایند (صحیح است) و قهراً در سطح عالیتری تمام هنرمندان و تمام روشنفکران و علاقمندان به فرهنگ و هنر در این رهگذر از تاریخ خود را مدیون و مرهون این حمایتهای عالیه شهبانوی عالیقدر میدانند، خیلی متشکرم .(احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل

رئیس ـ نسبت به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- معرفی آقای محمد حشمتی به سمت معاون پارلمانی وزارت فرهنگ و هنر به وسیله جناب آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر

۴- معرفی آقای محمد حشمتی به سمت معاون پارلمانی وزارت فرهنگ و هنر به وسیله جناب آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم جناب آقای پهلبد فرمایشی دارید به فرمائید.

پهلبد (وزیر فرهنگ و هنر) ـ بنده از ابراز عنایتی که نماینده محترم مجلس شورای ملی درباره جشن‌های فرهنگ و هنر فرمودند تشکر می‌کنم، تشکری که ایشان فرمودند در واقع از تمام هموطنانی بود که در سراسر کشور در راه اعتلای فرهنگ ملی خدمت می‌کنند، بنده هم کمال امتنان را دارم (احسنت) و ضمنا با تشکر فراوان از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی آقای محمد حشمتی را بهسمت معاونت پارلمانی وزارت فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی معرفی می‌کنم (نمایندگان ـ مبارک است).

- تقدیم یک فقره لایحه افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه موسسه بین المللی توسعه و سه فقره گزارش، به وسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۵- تقدیم یک فقره لایحه افزایش مجدد سهمیه کشور شاهنشاهی ایران در سرمایه موسسه بین المللی توسعه و سه فقره گزارش، به وسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

رئیس ـ آقای طباطبائی به فرمائید.

علی اصغر طباطبائی ـ (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی)ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی لایحه افزایش مجدد سهمیه کشور شاهناهی ایران در سرمایه مؤسسه بین المللی توسعه را تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌کنم و استدعای تصویب آن را دارم ضمناً سه گزارش است که تقدیم می‌کنم دو فقره از این گزارشها در اجرای قانون برنامه و ودجه است یکی مربوط است به موافقت نامه به منظور تأمین قسمتی از هزینه طرح شیلات جنوب که بین دولت شاهنشاهی ایران و بانک بین المللی ترمیم و توسعه منعقد گردیده است و دیگری مربوط است به موافقت نامه گسترش فعالیت‌های کشت و صنعت و توسعه صنایع کشاورزی بین بانک توسعه کشاورزی ایران و بانک بین المللی ترمیم و توسعه و دیگری در اجرای قانون اجازه اعطای وام و اعتبار است به دولت‌ها و مؤسسات خارجی و بین المللی که وامی به مبلغ یکصد و پنجاه میلیون دلار آمریکائی به منظور کمک به توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه به بانک بین المللی ترمیم و توسعه داده می‌شود این گزارشها جهت اطلاع مجلس محترم تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم اساسنامه سازمان دامداران متحرک، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۶- تقدیم اساسنامه سازمان دامداران متحرک، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

رئیس ـ آقای دکتر همایونفر بفرمائید.

دکتر همایونفر (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی)ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی اساسنامه سازمان دامداران متحرک را جهت استحضار مجلس شورای ملی و تصویب کمیسیونهای مربوط تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ اساسنامه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی بوسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

۷- تقدیم لایحه اشتغال کمک دندانپزشکان تجربی بوسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

رئیس‌ـ آقای دکتر مرشد بفرمائید.

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری)ـ با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه ایست مربوط به تعیین تکلیف دندان پزشکان تجربی و استفاده از آنها در روستاها که تقدیم می‌شود و تقاضای بررسی و تصویب آن را دارم.

رئیس ـلایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه

۸- طرح گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقت نامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ با حضور آقای دکتر سعادت معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی لایحهٔ شماره ۴۷۸۳۴ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۹ دولت راجع به موافقت نامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ تقدیم و بشماره ۱۳۴۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد عینا تصویب کرد.

اینگ گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه

مادهٔ واحده ـ موافقت نامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سویه مشتمل بر یک مقدمه و هشت مادهٔ که در ناریخ اول مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۳ ژوئیه ۱۹۷۴) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه روز چهرشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی ـ نجفقلی پسیان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

رئیس ـ گزارش شور اول موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایرا ودولت جمهوری سنگال مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۶/ ۱۳۵۳/۸ با حضور آقای دکتر سعادت معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی لایحه شماره ۴۷۸۷ مورخ ۷/۲۹ /۱۳۵۳ دولت راجع به موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ تقدیم و بشماره ۱۳۵۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

مادهٔ واحده ـ موافقت نامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال مشتمل بر یک مقدمه و نه مادهٔ که در تاریخ ۱۸ تیر ماه ۱۳۵۳ (۹ ژوئیه ۱۹۷۴) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است، تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه روز چهارشنبه ۲۲ /۱۳۵۳/۸ با حضور نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تایید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی ـ نجفقلی پسیان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماحده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان وارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان وارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز ۱۳۵۳/۸/۱۲ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۱۹۳۴۰ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت راجه به واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۲۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را عیناً تایید وتصویب کرد.

اینک گزارش شوردوم آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان

مادهٔ واحده ـ به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده می‌شود تا میزان ۶۲۳ هکتار از اراضی منابع ملی شده اطراف شهر کرمان را به منظور استفاده هواپیمائی کل کشوری جهت احداث فرودگاه و تاسیسات آن مجاناً به هواپیمائی کل کشوری جهت احداث فرودگاه نماید. اداره کل هواپیمائی کشوری حق فروش و انتقال و اجاره دادن این اراضی را بغیر ندارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصاد و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز ۱۳۵۳/۸/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را عیناص تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه وترابری به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه وترابری در جلسه روز ۱۳۵۳/۸/۱۴ با حضور آقای مهندس اربابی معاون وزارت راه وترابری لایحه مربوط به واگذاری اراضی مورد نیاز اداره کل هواپیمائی کشوری از منابع ملی شده در شهرستان کرمان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تایید گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه وترابری ـ دکتر غلامرضا عدل.

رئیس ـ مادهٔ واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان اعلام شد بترتیب زیر بوسیله آقای مهندس صائبی «منشی» اعلام شد ودرمحل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر عدل ـ دکتر سعید ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ ذوالفقاری ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ شاهنده ـ دکتر رشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ عباس میرزائی - صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی ـ توسلی ـ ریگی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم ارا ـ محسنی مهر ـ دکتر امامی خوئی ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکتر گاکیک ـ هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر اعتمادی ـ انشائ ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکتر مدنی ـ دکتر رهنوردی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار هایونی ـ کاسمی ـ دکتر کیان ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند – مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ اولیاء شیرازی ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـنیک روش ـ بدر صالحیان ـ خانم پیر نیا ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی ـ شیخ الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدر خانی ـ دکتر بازرگانی ـ پیر زاده ـ اوحدی ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ تیمسار حکیمی ـ حیدری ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کمالاتی ـ کسرائی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برزگر ـ دکتر برادر ـ مهندس بدیعی ـ دکتر فضل الله صدر ـ زهتاب فرد ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ بختیاریها ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر ابوالهدی ـ دکتر آزاد ـ اکبر ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ امیر علم خزیمه ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سعادت ـ سعادت فرد ـ دکتر خلعتبری ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی – دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ رامبد ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ عبد الحسین طباطبائی ـ صادقی ـ شیخ رضائی ـ سمیعی ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ - غضنفری ـ دکتر عسگری ـ عزیز مرادی ـ خانم دکتر طالقانی ـ علی طباطبائی ـ خانم ضرابی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی ـ فرهاد پور - فیصلی ـ قاضی زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ دکتر وفا ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مهندس عبد الحمید معینی ـ پور بابائی ـ دکتر وحید نیا ـ مهندس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ دکتر مهر ـ آقایان ـ طرفی ـ خانم گرگانی.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۲۲۲ رأی.

رئیس ـ لایحه با ۲۲۲ رأی موافق به اتفاق آراء تصویب شد بای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان کمالوند ـ دکتر مدنی ـ دکتر رهنوردی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ بهنیا ـ کلانتر هرمزی ـ مهندس زاهدی – خانم آصف زاده ـ اولیاء شیرازی ـ دکتر حاتم – مهندس نظمی ـ پسیان ـ پروین – دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ خانم پیر نیا ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ مهندس پروشانی ـ جهانشاهی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی – مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر موثقی - شیخ الاسلامی ـ فیاض ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدر خانی ـ دکتر بازرگانی‌ـ پیرزاده ـ اوحدی ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ سجادی ـ کورس ـ خانم جهانبانی ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر عدل ـ دکتر سعید ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی - کاظم مسعودی ـ خانم نیره سعیدی ـ ناصر زاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ مجید موسوی ـدکتر قهرمان ـ ذوالفقاری ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ شاهنده ـ دکتر رشتی ـ مهندس جلالی نوری ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی‌ـتوسلی ـ ریگی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ دکتر امامی خوئی ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر شمس ـ دکتر گاگیک ـ هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر اعتمادی ـ انشاء ـ فهیمی ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حب ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ رامبد ـ فخر طباطبائی – فضائلی ـ ظفر ـ عبدالحسین طباطبائی ـ صادقی ـ شیخ رضائی ـسمیعی ـ کشفی ـ دکتر رئیسی – ضیاء رضوی ـ رهبر ـ دکتر نصیری ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل – مهدوی اردستان ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ ـ غضنفری – دکتر عسکری ـ عزیز مرادی ـ خانم دکتر طالقانی ـ علی طباطبائی ـ خانم ضرابی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ اسمعیل خزیمه – دکتر شریف امامی ـفرهاد پور ـ فیصلی ـ قاضی زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ دکتر وفا ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مهندس عبدالحمید معینی ـ پور بابائی - دکتر وحید نیا ـ مهدس ریاضی ـ مهندس صائبی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ خانم دکتر گرگانی ـ دکتر مهر ـ آقایان ـ طرفی ـ دکتر خلعتبری ـ پیمان ـ دکتر تنمابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ خانم مزارعی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ تیمسار حکیمی ـ حیدری ـ جوانشیر ـ فروتن - کمالتی ـ کسرائی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئیـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برزگر ـ دکتر برادر ـ مهندس بدیعی ـ دکتر فضل الله صدر ـ زهتاب فرد ـ حکمت یزدی - تژده ـ بختیاریها ـ امام مردوخ ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر ابوالهدی ـ دکتر آزاد ـ اکبر ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ امیر علم خزیمه ـ خورشید ـ داروئی ـ دشتی ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سعادت - سعادت فرد ـ

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون خارجه راجع به موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون خارجه راجع به موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشای ایران و دولت سلطنتی عمان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۴۷۶۱۸ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۷ راجع به موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را که گزارش شور اول آن به شمارهٔ ۱۳۵۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان

مادهٔ واحده ـ موافقتنامه تحدید حدود فلات قاره بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان مشتمل بر یک مقدمه و پنج مادهٔ و یک نقشه که در تاریخ ۳ مرداد ماه ۱۳۵۳ برابر ۲۵ ژوئیه ۱۹۷۴ در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازهٔ مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ مادهٔ واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری در امر تسلیحت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری در امر تسلیحت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقت نامه همکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۹ با حضور آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه ارسالی از مجلس سنا به شمارهٔ ۲۶۶۸ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۱ راجع به موافقتنامهٔ همکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۷/۲۸ وصول آن اعلام و به شماره ۱۳۳۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه همکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان

مادهٔ واحده ـ موافقتنامهٔ هکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان مشتمل بر یک مقدمه و ده مادهٔ که در تاریخ بیستم شهریور ۱۳۴۵ (۱۱ سپتامبر ۱۹۶۶)بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضائ رسیده است و دو قرار داد ضمیمه آن بین سازمان تسلیحات ارتش و کمپانی سازنده فریتزورنر تصویب و اجازه مبادلهٔ اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحهٔ مربوط به موافقتنامه هکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبهٔ کمیسیون امور خارجه را عیناص تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی د جلسهٔ روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری در امر تسلیحات بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر بر خاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق امداد روستائیان

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق امداد روستائیان

رئیس ـ گزارش شور اول تشکیل صندوق امداد روستائیان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۴ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور و روستاها لایحه شماره ۴۸۳۳۶ مورخ ۱۳۵۳/۸/۶ دولت مربوط به تشکیل صندوق امداد روستائیان را که در جلسه سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ تقدیم و به شماره ۱۳۵۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل صندوق امداد روستائیان

مادهٔ واحده ـ بهوزارت تعاون و امور روستاها اجازه داده می‌شود به منظور کمک و مساعدت به شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی و شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی تولید روستائی و روستائیان عضو این شرکتها و سایر زارعان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی و همچنین خرده مالکان خود کاری که اراضی زراعتی آنان تا حداکثر معادل دو برابر نسق زراعتی زارعین قریه باشد و مالکان باغات حداکثر دو هکتاری، در نتیجه وقوع حوادثی از قبیل زلزله ـ سیل ـ آتش سوزی ـ خشکسالی و سایر سوانح طبیعی دچار خسارت شده باشند در سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران صندوقی به نام صندوق امداد روستائیان تشکیل دهد.

  • تبصرهٔ ۱ ـ اعتبار مورد نیاز صندوق همه ساله ضمن بودجه کل کشور در ردیف جداگانه منظور و به سازمان مرکزی تعاون روستائی پرداخت می‌گردد.
  • تبصرهٔ ۲ ـ تعیین انواع خسارت‌های قابل جبران و شرائط و ضوابط مربوط به جبران خسارات وارده و نو ع کمکهای بلاعوض صندوق به موجب آئین نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد تعیین خواهد شد.
  • تبصرهٔ ۳ ـ هر یک از موارد خسارت موضوع این مادهٔ که از طریق بیمه محصولات کشاورزی جبران شود مشمول مقررات این قانن نخواهد بود.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ عبد المجید موسوی.

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۱۳۵۳/۸/۱۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل صندوق امداد روستائیان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها ـ مهندس خسروی.

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۳۵۳/۸/۱۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل صندوق امداد روستائیان را مورد رسیدگی رار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلسورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری ـ طبعاً تمام همکاران عزیز که به نحوی با مردم روستانشین و کشاورزان سر و کار و دارند قبول دارند که یک پیش بینی یا واقع بینی به جائی در تقدیم این لایحه به کار رفته است با اینکه دیر شده است ولی به هر حال خیلی وقتها می‌شود که کاری دیر می‌شود اما وقتی انجام می‌گیرد باید باز هم مورد تجلیل قرار بگیرد. بنده با مطرح شدن این لایحه وقت را معتنم می‌شمارم و چند مطلب را عرض می‌نمایم، یکی اینکه در لوایحی که در سالهای گذشته از طرف وزارت تعاون و امور روستاها تقدیم شد که از تصویب مجلسین گذشت و صورت قانونی به خودش گرفت وظایفی هست که بر عهده شرکتهای تعاونی روستائی محول شده فراموش نکنیم که با تصویب تعاونی شدن تولید در کشور که به تصویب مجلسین رسیده است و با تصویب قوانین دیگر که مربوط به مستقر کردن حکومت تعاونی در روستاها است اگر به واقع درست عمل شود و اگر به واقع در سطح روستاها تعاونی‌ها درست تشکیل و درست اداره بشود و همه امور تعاونی به آنها محول بشود و از آنها خواسته بشود اینگونه مشکلات که با ۵۰ یا ۱۰۰ میلیون سرمایه گذاری موقتی می‌خواهید صندوق امداد روستائیان را تشکیل بدهید و این کار را انجام بدهید دهها برابر این را تعاونیها قادر قادر خواهند بود خودشان انجام بدهند؛ تعاونیها در واقع رل خودشان و وظیفه خودشان را دست بدست نگرفته‌اند این را بنده عرض می‌کنم و می‌گذارم و یاد اوری می‌کنم که توجهی در این مورد بشود با نوشتن در روزنامه‌ها که تعاون داریم و با گفتن در رادیوها که تعاونی داریم و با نام گذاری وزارتخانه‌ای به نام تعاون و امور روستاها تنها خودمان را دلخوش نکنیم که آن چیزی را که شاهنشاه و رهبر انقلاب ما به نام لزوم استقرار نظام تعاونی در مقابل مجریان مسائل انقلاب قرار دارند این تعاونی‌ها دارند انجام می‌دهند. البته پایه هائی گذاشته شده است و زحمت هائی کشیده شده است ولی این تعاونی‌ها بایستی مانند نونهالهای واقعی انقلاب ایران دستشان را بگیرند و پا به پا ببرند تا آنها وظایف خودشان را واقعا بتوانند انجام بدهند. یعنی وظایفی که بر عهده تعاونی‌ها محول است و در کتابها نوشته شده است و به عنوان یک نهضت تعاونی در بین نهضت‌ها هست آنها را انجام بدهند. این را بنده عرض می‌کنم و می‌گذرم تا بعد. اما راجع به اصل مساله کمک کردن و امداد، در موقع آتش سوزی و زلزله، بنده از فرصت استفاده می‌کنم وبه مطلبی اشاره می‌کنم که حتما این ذکر خیر در اینجا واجب است و مناسبت دارد. در موقع بروز این صدمه‌ها واین خرابی‌های ناشی از سیل و آتش سوزی و هر چه که بوده این شیر و خورشید سرخ بوده که به داد مردم رسیده است و من واقعا این را بهانه کردم تا در اینجا در این موقعیت مناسبی که الان شورای مجمع عمومی شیر وخورشید سرخ در تهران تشکیل شده با اجازه و مقام محترم ریاست که در آنجا سمت نیابت ریاست عالیه را دارند و با اجازه همکاران ارجمند این تجلیل و حق شناسی را از شیر وخورشید سرخ ایران بکنیم که اصل ترین ودلسوزترین و مهربانترین و قدیم ترین بنیاد ملی ایران است (صحیح است).

واز آن در اینجا تجلیل کنیم من بنوبه خودم که ظاهراً آنطوریکه می‌گویند افتخار نمایندگی مردم ابهر را دارم باید اینجا به حق عرض کنم که هر چه وسایل درمانی و امدادی در آن شهرستان برای جمعیتی قریب صد هزار نفر است این را فقط شیر و خورشید تهیه کرده است یک درمانگاه و یک بیمارستان گرچه برای مردم کافی نیست ولی آن را باز شیر و خورشید تهیه کرده و باز می‌بینم که این را به بهترین وجهی اداره می‌کنند. و اما از مردم خیر خواه و نیکو کاری که در هیئت مرکزی این سازمان در سابق عضویت داشتند باید به نیکی یاد کرد (صحیح است) و همچنین از آنها که تازه وارد این موسسه می‌شوند باید از آنها تجلیل و تشویق کرد و خصوصا در بین خصوصاً در بین خدمتگزاران این دستگاه به حق باید از همکار عزیزمان آقای دکتر خطیبی اینجا به نیکویی یاد کنم ولی عرض کردم باز از حق نباید گذشت و به حق این مسئله را اینجا گفت که این موسسه ملی واقعاً خدمت گزار موفقیت‌هایش را مرهون شاهزاده خانم نیکو کار ما والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی است که با کمال خداشناسی و انسان دوستی و رافت و مهربانی و جدیت و فعالیت مداوم این سازمان را اداره می‌کنند و یکی از نقاط اتکاء و پشت گرمی مردم درمانده هستند و همانطور که شاهنشاه فرمودند نقشی که در این چهل سال به عهده این سازمان بوده است واقعا درخشان و عالی بوده چه در مورد سرپرستی دهها هزار نفر که از عراق اخراج شدند و یه اصطلاح معاودین بودند و چه سرپرستی و تنظیم زندگی دهها هزار نفر افراد که به علت بدر رفتاری و بد کاری‌های آنها باین طرف آمده‌اند بنده باید از اولیای بنیاد نیکوکاری تجلیل بکنم اما در اینجا در لایحه یک کلمه خود کار هست بنده آن روز هم در کمیسیون عرض کردم در سطر چهارم اینجا نوشته شده است که «شرکتها و سایر زارعان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی و هم چنین خرده مالکان خود کاری ……» آن روز هم بنده عرض کردم که ما خود کار را به این می گوئیم. (ناطق خودکاری را نشان دادند) ولی خرده مالکان خود کار یعنی چه؟ زارع خودکار. کشاورز خودکار یعنی چه؟ شما در اینجا زارع را با تمام خصوصیاتش تعریف کردید توصیف کردید در اینجا گفته‌اید که منظور خرده مالکی است که حداکثر اراضی زراعی آنان معادل ۲ برابر نسق زراعتی قریه باشد. آقا خرده مالکی که زمینش حداکثر معادل دو برابر نسق زراعی است مگر این زمین این نسق کشاورزی چقدر است که این را بعنوان خرده مالک نشناسیم و به اصطلاح غیر خودکار بشناسیم این است که بنده عرض می‌کنم که نوشتن کلمات نظیر خودکار در قانون، چون کار این مثل مقاله نیست که در روزنامه نوشت و هر کس بنا به زعم و ذوق خودش از آن برداشت کند. کلماتیکه در لوایح گذاشته می‌شود اینها بعداص مورد عمل قرار خواهد گرفت. یک زارع کشاورزی که ده هکتار زمین دارد و احیانا سیل آمده و زلزله آمده یا لطماتی که در اینجا بسرش آمده بهد بگوئید که تو خودکار نیستی و نمی‌توانی از این صندوق استفاده بکنی پس موافقت بفرمائید که این کلمه خودکار حذف بشود تا مجبور نشوید که دست به دامن خودکار بشوید یعنی اینطور بشود و عضو این شرکتها و سایر زارعان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی و همچنین دیگر کشاورزان خرده مالک که اراضی آنها الی آخر …… ومن در این مورد پیشنهادی تهیه کرده‌ام که تقدیم مقام ریاست می‌کنم. عرض دیگری ندارم خیلی متشکرم که حوصله فرمودید (احسنت).

رئیس ـ آقای رامبد بفرمائید.

رامبد ـ با ابراز خوشوقتی و تشکر از تقدیم و طرح این لایحه، از بدو امر یک مطلب هنوز بر من تاریک است و آن این است قوانینی را که تصویب می‌کنم آیا برای مصلحت مملکت و برای تعیین تکلیف ملت است یا برای توسعه قدرت متصدیان امور وبرای انجام وظیفه است ویا برای استرضای خاطر متصدیان است؟ اگر جنبه اول را دارد برای این است که احتیاجی، نیازی بوجود آمده و ما می‌خواهیم وظیفه‌ای را انجام بدهیم و برای این نیاز تعیین تکلیفی بکنیم پس اگر تکلیفی آمد دولت مکلف به انجام آن است. گفتن این که دولت مجاز است فلان وزارتخانه مجاز است یعنی هر وقت دلش خواست بکند و هر وقت هم نکرد با یک جواب وزیر مربوط به نمایندگان مجلس که در اینجا تعهدی نبوده ما اجازه داشتیم ولی نخواستیم موضوع منتفی می‌شود پس در قسمت اول تقاضا می‌کنم در این لایحه ودر هر لایحه‌ای که در آینده اینجا مطرح می‌کنیم این کلمه تعارف مبتذل بی اساس و بی نتیجه را که به هیچ وجه نه با روح انقلاب نه با روح تحول نه با روح مسئولیت مطابقت نمی‌کند کنار بگذارید ما با کسی تعارف نداریم مملکتی است، امکاناتی دارد، احتیاجاتی دارد تشخیص می‌دهیم حدود تکلیف را تعیین می‌کنیم.

کسی هم که رفت پشت میز نشست نه افضل بر دیگران است نه امتیزی بر دبگران دارد که برود نتیجه گیری کند که در فلان ده این مطلب را اعمال کنیم و در فلان قسمت صلاح نیست. چند صد نفر این جا تشریف دارند و به جزئیات امور واقع هستند حدود امکانات را میدانند و اگر نمی دانند از مسئولین امور سئول می‌فرمایند تا آنچه که به صورت قانون، ما از اینجا می‌گذرانیم و به توشیح شاهنشاه بزرگ ما می‌رسد یک ورقه تعارف نباشد ورقه تکلیف و مسئولیت باشد از این موضوع بگذریم در هر حال خود لایحه باز هم جا تشکر دارد اما به مناسبت این لایحه در اینجا چون اطلاعاتم کافی نیست روی سخنم یا جناب آقای دکتر یزدان پناه است که هم وکیل بودند و امروز وزیر هستند. ما که به فکر آینده کسانی که بر اثر سیل و زلزله و آفات سماوی دچار خسارت می‌شوند افتاده‌ایم که آنها خسارت نبینند در سرزمین کشور شاهنشاهی که معتقد هستیم از زمان کورش کبیر صدای انسانیت و حقانیت را در کره زمین برای اولین بار به گوش جهانیان رساند تا به امروز، برای معلولین بی بضاعت فرزندان آنها قوانین داریم یا نداریم. من این را نمی دانم صادقانه از شما سؤال می‌کنم اگر نداریم وکیل سابق و وزیر حاضر در کدام جامعه بشری در کدام اجتماعی روزانه در پشت تریبونش به بیچارگان بیافرادر شرق و غرب دنیا می‌اندیشند ولی در مقابل چشم ما مرد بیدست، پیرزن کور و دهها نفر دیگر را می‌بینیم که ناهار و شام ندارند بخورند و فرزندانی دارند که معلوم نیست چه کسی باید این‌ها را به جز خداوند متعال نگهدارد اگر قانونی بای امداد به اینها نداریم مسئولیتش با شما است در ده سال حکومت و با این همه امکانات مملکت چه کرده‌اید چرا لایحه اش را نیاوردید. با اینهمه تأیید و تحسین و حمایت از دولت، و اگر دارم زهی تأسف که کجا عمل می‌شود (دکتر رئیسی ـ آفرین) کسانی که با حوزهٔ انتخابیه شان سر و کار دارند روزانه ۱۰ ـ ۲۰ کاغذ به ایشان می‌رسد چند تا از این کاغذها مربوط به فرزندی است که می‌خواهد درس بخواند و می‌گوید پدر کورم معاش روزانه اش را ندارد و من نمی‌توانم تحصیل کنم تقاضا می‌کند که بنویسید شیر و خورشید به من کمک بکند. مگر شیر و خورشید چقدر می‌تواند کمک کند و این مراجعه به شیر و خورشید چه صورتی دارد؟ بخشنامه ایست که دولت کرده یا صدقه ایست که مدیر عامل شیر و خورشید، اگر ادم منصفی باشد، باید قبول کند ما جاده‌هامان را آسفالت کردیم و خیلی خوشوقتیم، از برکت وجود برق چراغهای فلور سنتمان را بالای هر دهکده می‌بینیم و بسیار خوشحالیم ولی آیا همه ما شرمسار و سرافکنده نباید باشیم در روی همین آسفالت و در زیر همین چراغ فلور سنت یک زن هفتاد ساله را می‌بینیم که پا و دستش را می‌کشد و اگر به بخشدار و فرماندار و شیر و خورشید مراجعه کنید می‌گوید چکنم؟ دست می‌کند به کیفش می‌گوید بفرمائید این ۵۰ تومان را من به شما می‌دهم. من این سئوال را می‌کنم و پشت سر سئوال عرض می‌کنم به این لایحه رأی می‌دهیم و توجه به این موضوع را هم شدیداً تقاضا داریم. (احسنت ـ آفرین).

رئیس ـ آقای دکتر الموتی بفرمائد.

دکتر الموتی ـ بنده خواستم اظهار خوشوقتی کنم از اینکه لیدر محترم اقلیت اینجا اعلام فرمودند به این لایحه بسیار مفید دولت رأی موافق خواهند داد. جناب آقای رامبد اگر به سایر لوایحی که دولت خدمتگزار ما به مجلس شورای ملی داده است مثل همین لایحه توجه می‌فرمودند می‌دیدند لوایحی از این نوع زیاد به مجلس داده شده که یکی از آن تأسیس وزارت رفاه است که جنابعالی به آن اشاره فرمودید. در آن وزارتخانه این طبقه و سایر طبقات دیگر که شاید امروز مد نظر ما نباشد ولی علی الاصول مد نظر شما هستند که نسبت به آنها باید توجه شود یکی هم همین معلولین هستند عرض کردم که جزو برنامه هست که تمام معلولین و زندانیان و خانواده‌هاشان در یک جامعه در حال تحول باید مورد توجه باشند تنها معلولین نیستند سایر طبقات هم باید باشند (رامبد ـ کی ؟)اینطور نفرمائید مثلا زندانیان اگر کسی امروز به خاطر جرمی محرومیت پیدا می‌کند و زندانی می‌شود حقیقتاً خانواده اش گناهی نکرده‌اند و این از مواردیست که مورد توجه دولت هست همانطور که ما روزی پشت این تریبون صحبت می‌کردیم در مورد کسانی که مدرسه می‌رفتند و توانایی مالی نداشتند ولی امروز می‌بینیم برای هر فرد ایرانی که به مدرسه می‌رود و توانایی خواندن و نوشتن دارد وسیله تحصیل مجانی فراهم است یا وسیله بهداشت و مسائل دیگر از این نوع را که وجود دارد فراهم می‌گردد بنابراین به نظر من با تأسیس وزارت رفاه و اقداماتی که در این جهت انجام خواهد گرفت و حمایت ازاین طبقات به عمل خواهد آمد امیدوارم لوایحی در این مورد یکی بعد از دیگری به مجلس داده بشود وامید بنده این است که وقتی آن لوایح داه شد شما هم از آن لوایح مثل این لایحه حمیت بفرمائید ولی مطلب دیگری که خواستم عرض کنم اشاره فرمودید که (دولت مجاز است) این یک ترم حقوقی است که سالها نه تنها در ایران در همهٔ پارلمانهای دنیا از این ترمها وجود دارد (صحیح است). خود شما می‌خوانید و ما هم می‌خواندیم و به این معنی نیست که وزیر مربوط آزاد باشد که به یکی کمک کند و به دیگری کمک نکند در اینجا می‌گوید که به وزارت تعاون و روستاها اجازه داده می‌شود که این کار را بکند و این به آن معنی نیست که اگر مجلس ایران اجازه‌ای به دولت می‌دهد که این کار را بکند مجاز است هر کار که خواست بکند این به نظر من درست نیست اما مواردی است که دولت مکلف می‌شود برای انجام کاری، آن موارد خاصی که وجود دارد اگر جنابعالی و دوستان حقوقیتان ترم دیگری سراغ دارید که جانشین این ترم بکنید حرفی ندارم ولی خیال نمی‌کنم که منظور این باشد که به وزارت رفاه اجازه می‌دهد که این کار را انجام دهد یا ندهد این اجازه با قوهٔ مقننه است. به هر صورت بنده خواستم از این فرصت استفاده کنم و از دولت تشکر نمایم به خاطر تقدیم این لایحه این یکی از بهترین لوایحی است که امروز در این مجلس مطرح است زارعین ایران باید مورد حمایت قرار بگیرند ویکی از همین موارد کمک دولت نسبت به بعضی از طبقات که باید انجام بدهدهمین لایحه است که به مجلس شورای ملی داده شده است ما همه در حوزه‌های انتخابیه مان شاهد هستیم که سیل می‌آید واقعه‌ای پیش آمد می‌کند تنها دستگاهی که از این جهت به مردم کمک می‌کرد شیر و خورشید سرخ است با کمال لیاقت و شایستگی این وظیفه را انجام می‌دهد همه ما از شیر و خورشید سرخ ایران تشکر می‌کنیم که این وظیفه را انجام می‌دهد و دیدیم که چطور شاهنشاه آریامهر با چه صراحتی از این سازمان خیریه تجلیل فرمودند و این به نظر من بزرگترین افتخار برای این سازمان مملکتی است که مورد عنایت شاهنشاه قرار می‌گیرد (صحیح است). و ما امیدوار هستیم با تصویب این لایحه زارعین حوزه انتخابیه همهٔ ما قطع نظر از اقلیت یا اکثریت همانطور که آقای رامبد فرمودند، همه بتوانند از این صندوق رفاه کمک بگیرند و این صندوق بتواند به نوبه خود به زارعینی که مورد عنایت شاهنشاه هستند کمک بکند بنده خیال می‌کنم این لایحه یکی از بهترین لوایحی است که در اینجا مطرح است و همه ما می‌توانیم پیشنهاداتمان را در جهت اصلاح این لایحه بدهیم و چون فعلاً شور اول است همه می‌توانیم صحبت کنیم تا این لایحه اصلاح و تکمیل شود و در نتیجه کمک بزرگی باشد به زارعین مملکت (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در لایحه تشکیل صندوق امداد روستائیان عبارت (خرده مالکان خودکار) تبدیل شود (دیگر کشاورزان خرده مالک)

با احترامات ـ سعید وزیری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام پیشنهاد می‌نماید در لایحه مادهٔ واحده تشکیل صندوق امداد روستائیان:

در تبصرهٔ ۲ ـ بعد از جمله به موجب آئین نامه‌ای سطر دوم جمله «خواهد بود» اضافه شود و جمله «تعیین خواهد شد» در آخر تبصره حذف گردد.

انوشیروانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید: مادهٔ واحده لایحه قانون تشکیل صندوق امداد روستائیان به شرح زیر اصلاح گردد:

مادهٔ واحده ـ به وزارت تعاون و امور روستاها اجازه داده می‌شود به منظور کمک به زارعین عضو شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی و شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی تولید روستائی و سایر زارعین مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی که در نتیجه وقوع حوادثی از قبیل زلزله ـ سیل ـ آتش سوزی ـ خشکسالی و سایر سوانح طبیعی دچار خسارت شده باشند صندوقی به نام صندوق امداد روستائیان وابسته به سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران تشکیل دهد.

  • تبصره ـ خرده مالکان خودکاری که مساحت اراضی زراعتی آنان تا حداکثر معادل دو برابر اراضی بزرگترین زارع صاحب نسق قریه محل وقوع ملک باشد و همچنین باغدارانی که مساحت باغات آنان حداکثر از دو هکتار تجاوز ننماید مشمول مقررات این قانون خواهند بود.

با تقدیم احترام ـ دکتر مدنی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد عبارت در سازمان مرکزی تعاون روستائی و تبصره یک لایحه حذف و عبارت زیر به آخر مادهٔ واحده اضافه شود و تبصرهٔ ۲ و ۳ به تبصرهٔ ۱ و ۲ اصلاح شود.

در بانک تعاون روستائی و کشاورزی ایران اعباری به نام امداد روستائیان در نظر گرفته می‌شود که همه ساله ضمن بودجه کل کشور در ردیف جداگانه منظور و به بانک مزبور پرداخت می‌شود وجوه مزبور طبق تشخیص و حواله کرد سازمان مرکزی تعاون روستائی به خسارت دیدگان پرداخت می‌شود و حساب آن در بانک تعاون کشاورزی نگاهداری می‌گردد.

با احترام ـ دکتر کیان.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در تبصرهٔ ۲ مادهٔ واحده قانون تشکیل صندوق امداد روستائیان کلمه (تعیین) که زائد به نظر می‌رسد حذف شود.

و نیز در پایان تبصره به جای عبارت (به تصویب هیئت وزیران) به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین نوشته شود.

با تقدیم احترام ـ دکتر عبدالله بهزادی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در لایحه تشکیل صندوق امداد روستائیان حداکثر باغات به جای دو هکتار پنج هکتار تعیین شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۴- تقدیم لایحه اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس ـ آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه ـ (وزیر مشاور)ـ با کسب اجازه از مقام ریاست لایحه‌ای تهیه شده برای کسب اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه که برای بررسی و تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوطه ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۵- ختم جلسه.

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یازده و پنج دقیقه صبح ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله یاضی.