مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۹

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس _ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : آلتی جعفر بای _ آقایان _ اجاق _ اردلان _ اسحقی نژاد _ اسدی _ اسکوئی _ سیف الله افشار _ الداغی _ امیر عشایری _ باقرزاده _ دکتر برومند _ دکتر بقائی یزدی _ بنی احمد _ دکتر بهادری _ مهندس بهبهانی _ بهره مند _ پارسا _ پردلی _ پیرزاده _ دکتر تجدد _ تدین – تژده _ تیمسار جباری _ سعید جوادی _ چلاجور _ حجتی _ حیدری _ خزیمه _ خسروی دارانی _ دکتر خطیبی _ خلیل زاده شیرازی _ رامبد _ رحیم زاده خوئی _ _ رحیمی لاریجانی _ دکتر رشید یاسمی_ رفعتی _ سترک دره شوری _ سعادت فرد _ سعادت قدس نیا _ دکتر سعید _ سلیمانی _ سیفی _ شهابی _ شهرستانی _ منصور صادقی _ صدیق زاده _ دکتر ضیائی _ ظفری _ عابدی _ عطائی _ دکتر عاملی تهرانی _ دکتر عدل _ حسین غضنفری _ دکتر امیری _ قاسم زاده _ قدمی _ قراگزلو شجاعی _ قربانی نسب _ قوامی _ کبیری _ کسرائـی _ کمیلی زاده – دکتر کیان _ کیوان _ لیقوانی _ متولی _ دکتر محققی _ مشیر _ معینی چاغروند _ دکتر منصور _ موسوی _ ناظمی _ نصیری زاده _ نواب صفا _ نوری اسنفدیاری _ واحدی _ وزیری _ یاسینی _ بانو آقایان _ بانو اسدی _ بانو افشار جعفری _ بانو داودی _ بانو سلیلی _ بانو ضرابی _ بانو عدیلی _ بانو نائینی طبا .

- بیانات قبل از دستور : آقای محمد علی آموزگار _ بانو سلیلی و آقای هرمز پیشوائی _ نظمی _ دکتر دادفر

۲ - بیانات قبل از دستور : آقای محمد علی آموزگار _ بانو سلیلی و آقای هرمز پیشوائی _ نظمی _ دکتر دادفر .

رئیس _ نطق های قبل از دستور را شروع میکنیم آقای محمد علی آموزگار تشریف بیاورید .

محمد علی آموزگار _ جناب آقای رئیس همکاران محترم روز بیست و سوم خرداد ۲۵۲۷ شاهنشاهی هشت سال پیش اعلیحضرت همایون شاهنشاه انسان دوست و محبوب ما در یکی از بزرگترین مجامع علمی دنیا ( دانشگاه هاروارد امریکا ) هنگام دریافت دکترای افتخاری با اشاره به مشکلات و گرفتاریهای مردم دنیا بعالم بشریت چنین پیشنهاد فرمودند :

« امروزها صدها میلیون نفر از مردم جهان در سراسر روی زمین از بیماری ، از گرسنگی ، از جهل ، از تعصبات مختلف رنج میبرند این مردم احتیاج به نیکوکارانی دارند که با فداکاری و روح بشر دوستی به یاری آنها بشتابند .

من امروز پیشنهاد میکنم که سپاهی بین المللی بنام لژیون خدمتگذاران بشر که در آن افرادی از هر کشور هر طبقه هر نژاد هر جنس هر سن و در هر وضع اجتماعی و اقتصادی فقط با این وجه اشتراک که قسمتی از عمر خود را وقف خدمتگذاری به نوع بشر کند بوجود آید » ( احسنت )

شاهنشاه در فرمایشات خود فرمودند :

« از دوران امپراطوری روم تا عصر ما لژیونهای بسیاری بخاطر پیروزیهای نظامی پدید آمده است بیائید این بارلژیونی بوجود آوریم که هدفش پیروزی در پیکار با دشمنان واقعی بشر یعنی با فقر با جهل با گرسنگی با بیماری و با بی عدالتیهای اجتماعی باشد و اضافه فرمودند بگذارید تاریخ آینده گواهی بدهد که نیروی معنوی خدمتگزاران بشر از قدرت هر سپاه و نیروی تخریبی هر اسلحه قوی تر و پایدارتر است بگذارید در تاریکی خود خواهیها _ حسابگریها _ تبعیض و ستم ها فروغ یزدانی از خود گذشتگی و فداکاری و نوع دوستی بدست چنین نیروئی به درخشش درآید .
بگذارید در دنیای مادی ما آنهائیکه میخواهند خود را وقف خدمت به بشریت کنند بدور هم گرد آیند و صدای معنویت را به گوش میلیونها برادران و خواهران نومید خود را در سراسر جهان برسانند »

این پیشنهاد والا و تاریخی در سال ۲۵۲۹ شاهنشاهی در سازمان ملل باتفاق آراء به تصویب رسید و مجلسین ایران در تصمیم قانونی مورخ ۲۸ بهمن ماه همان سال روز بیست و سوم خرداد را که در تاریخ خدمات انسان دوستی روزی ممتاز خواهد بود ( صحیح است ) روزلژیون خدمتگذاران بشر نامگذاری نمود .

ملت ایران به ندای رهبر اندیشمند خود مثل همیشه و قبل از هر جا پاسخ گفت و دسته دسته آمادگی خود را برای خدمت بهم نوعان خود در کشور و حتی در سطح جهانی اعلام داشتند و هسته اولیه خدمتگزاری فراهم گردید . داوطلبان در نقاط مختلف کشور خدمات خود را آغاز کردند و برنامه متعددی ظرف این هشت سال بمرحله اجراء درآمد که از آن جمله طرح خدمات ملی وسیله داوطلبان درجم دریز واقع در حوزه بوشهر و طرح عمرانی دهکده شول در مرودشت و برنامه خدمات آموزشی و بهداشتی در دهات اطراف تهران و طرح و پوشش گیاهی در حاشیه کویر و طرح خانه سازی برای کپرنشینان و زاغه نشینان و راهنمائی و کمک در انجام خدمات اجتماعی در کرمان ومطالعه و بررسی امکان خدمت در نقاط دوردست مانند بشاگرد و غیره و خدمت در مناطق عشایری در زمینه های درمان _ بهداشت _ آموزش _ بهسازی و خدمات امدادی در مناطق زلزله زده قیر و کارزین و سیل زده قوجان که هنوز هم ادامه دارد این ها و نظائر آن خدماتی است که بوسیله داوطلبان لژیون خدمتگزاران بشر انجام گردیده و اگر فهرست تمام آن را بخواهم بازگو کنم فرصت های زیاتری میخواهد .

از نظر بین المللی تاکنون چند نفر داوطلب ایرانی به کشورهای خارج اعزام شده اند و با سایر داوطلبان بین المللی در کشورهائی مانند جامائیکا _ یمن _ توگو _ تانزانیا _ خدمت کرده و یا مشغول خدمت هستند . و نزدیک به صد نفر از داوطلبان بیست و هفت کشور دیگر به وطن ما آمده اند و در رشته های مختلف با داوطلبان ما همکاری داشته اند که نتیجه تمام این خدمات انسانی ارزنده بوده و در تشکیلات آینده که با ایجاد شورای عالی و کمیته های اجرائی که بر طبق اساس نامه جدید صورت گرفته و خواهد گرفت بطور حتم خدمات ارزنده ای انجام میگردد .

جامعه بشری باید احساس کند که در بین آنها کسانی هم هستند که بدون انتظار پاداش مادی فقط برای نیکوکاری و محبت با ارائه ارزش معنوی ذات انسانی بافراد محروم و بی پناه یاری مینمایند . و این همان چیزی است که همیشه رهبران واقعـی و هادیان معنوی بشریت خواسته انـد و در دنیای کنونـی اساس و اندیشه رهبر عظیم الشأن ما نیز بر این فلسفه مقدس ( خدمت بی شائبه انسانی به همنوعان و ایثار برای آسایش دیگران ) پایه گذاری شده که در حال اجراء است .

و امیدوارم روزی برسد که داوطلبان بیشتری در سطح گسترده تری منشاء خدمات ارزنده تری گردند و با الهام از این فلسفه عظیم انسانی بمردم دنیا بفهمانند که هیچ لذتی بهتر از خدمت به کسانی که احتیاج به خدمت دارند نیست و با استقرار شخصیت انسانی ریشه فقر و گرسنگی و بیماری و بی عدالتی و جهل و پلیدیها را از جهان بشریت از بیخ و بن بر کنند . همکاران محترم مسبوق هستند که شاهنشاه عادل ما برای تعالی و سعادت نوع بشر با همین اندیشه انسان دوستی پیشنهاد فرمودند که صندوق مشترک مالی بین المللی بوجود آید و کشورهای تولید کننده نفت وکشورهای بزرگ صنعتی بودجه آن را تأمین کنند تا با دادن وام و کمک به کشورهای درحال توسعه فاصله بین کشورهای غنی و فقیر از بین برده و از نظر رأی کشورهای سرمایه گذار و کشورهای استفاده کننده مساوی باشند متأسفانه این پیشنهاد تا بحال مورد استقبال کشورهای بزرگ صنعتی قرار نگرفته است و لذا بمنظور رفع نابرابریهای دنیای کنونی و برقراری عدالت اجتماعی از کشورهای عضو اوپک که خودما یکی از اعضای آن هستیم خواسته اند که از فروش هر بشکه نفت ده سنت برای کمک به کشورهای در حال رشد اختصاص دهند که اینک تا حدودی واردمراحل اجرائی شده است مع الوصف دیروز در مراسم تقدیم درجه دکترای افتخاری از دانشگاه پرو اعلیحضرت همایونی فرموده اندکه نباید مأیوس شد هر چه از دستمان برمی آید برای مردم خودمان و برای مردم سایر نقاط دنیا انجام خواهیم داد زیرا که دنیا تقسیم ناپذیر است و تأکید فرموده اند که ما خوب میدانیم که نمیتوانیم در دنیائی که بیشتر مردم آن در فقر و درماندگی زندگی میکنند در نهایت رفاه و سعادت بسر بریم . این است تجلی تفکر و اندیشه شهریار ایران زمین که بحق باید او را قهرمان صلح و عدالت دانست امیدوارم کشورهای دارا بخود آیند و این نوع پیشنهادات انسانی و صلح آفرین را مورد توجه قرار دهند و در برقراری عدالت اجتماعی و تعالی و سعادت نوع بشر سهیم و شریک گردند .

اجازه میخواهم که در سال پنجاهم سلطنت پر افتخار خاندان جلیل پهلوی بعنوان یک عضو لژیون خدمتگزاران بشر سالروز تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر را تبریک و تهنیت بگویم و درود و سپاس بی پایان خود و همکاران ارجمند و ملت ایران را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر که با فلسفه و پیشنهاد و اندیشه های تابناک بشر خواهی خود پایه های خدمات معنوی به جهان بشریت بنا نهاده اند تقدیم دارم ( احسنت ) و توفیق داوطلبان لژیون که در اقصی نقاط عالم بانجام رسالت انسانی خود مشغول خدمت هستند و در رفع آلام بشری مبارزه مینمایند خواستار شوم .

ضمناً از فرصت استفاده کرده و تشریف فرمائی امروز حضرت انورسادات رئیس کشور باستانی و مسلمان مصر و بانو بدعوت اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیا حضرت شهبانو بکشور ما خیر مقدم میگویم و اطمینان دارم با حسن نیت کاملی که وجود دارد تبادل نظر دو رهبر ایران و مصر

بسود صلح منطقه و دنیا بوده و موجب استحکام و استواری دوستی ملت های برادر ایران و مصر و مسلمانان جهان خواهد بود. انشاءالله ( احسنت ) .

رئیس _ بانو سلیلی بفرمائید .

بانو سلیلی _ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند ، در ابتدای سخنان امروز خود که برای اولین بار با عضویت در پارلمان رستاخیز توفیق یافته ام لازم است ابتدا پیرامون آنچه که از سوی اهالی حوزه انتخابیه ام ضروریست مطرح سازم . ولی اقدام دانشگاه تر وخیو ، در اهدای دکترای افتخاری به علیاحضرت شهبانوی عالیقدر ما ، وادارم کرد تا ابتدا در این زمینه یادآوریهائی داشته باشم .

شهبانوی عالیقدر ما آنقدر در فعالیتهای اجتماعی کوشنده هستند که کار ، تلاش ، رفتار ، برخورد و مهربانیهای معظم لها برای زنان کشور ما « مدل » ارزنده است و خوشبختانه می بینیم که در سطح بین المللی نیز خدمات شهبانوی عالیقدر ما ارزنده و چشم گیر است ( صحیح است ) . همه میدانیم که علیا حضرت شهبانو در مقام مادری ، مهربان و فداکار به عالی ترین درجه وظایف مادری را انجام میدهند . در سطح فعالیتهای اجتماعی آنچنان تلاش ارزنده و کوشا دارند که اکنون بر بیش از پنجاه سازمان نیکوکاری و خیریه سرپرستی میفرمایند و وقتی به بررسی این خدمات و تلاشها میپردازیم می بینیم که در همه آن نظریات و راهنمائیهای ارزنده معظم لها موجب پیشرفت و سرعت کار شده است ( صحیح است ) .

از فعالیتهای اجتماعی و مهربانیهای معظم لها یاد کردم مناسب است که بررسی کوتاهی داشته باشیم از سفر علیا حضرت به شهرهای حاشیه کویر و آنچه را که فردفرد اهالی این شهرها از این بانون بزرگوار بیاد داشتم ، اهدای دکترای افتخاری هنرهای زیبای دانشگاه « تروخیو » یک دانشگاه بزرگ آمریکائی به حضور شهبانوی مهربان صحبت میکردم .

شهبانوی ما هنگام دریافت این دکترا فرمودند:

« امیدوارم خدمت به بشریت شعار جهانیان قرار گیرد » .

دکترای افتخاری را این دانشگاه بزرگ همانطور که منشور آن اشاره گردید « نظر باینکه علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی محبوب ایران در حفظ و تقویت میراث فرهنگی کهن ایران و در پیشبرد امور فرهنگی نه تنها در ایران بلکه در سرتاسر جهان کوشش فرمودند » به معظم لها اهدا شد .

شهبانوی ما در نگاهداری و بازسازی بناهای تاریخی و شاهکارهای معماری ایران و در حفظ اصالت بنیانی و اجتماعی شهرهای باستانی ایران همواره راهنمون بوده اند و در امر مبارزه با آلودگی محیط زیست و حل مشکلات شهرنشینان _ اوامر مساعد صادر میفرمایند که اقدامات ارزنده صورت میگیرد .

شهبانوی عالیقدر ما پس از دریافت دکترای افتخاری طی سخنانی فرمودند « برای من باعث خوشوقتی است که درجه دکترای افتخاری را از سوی دانشگاه ممتاز بپذیرم که بنیانگذار آن « سیمون بولیوار » بوده اند و این دانشگاه یکی از پر ارج ترین تمدنها و فرهنگهای تاریخ جهان را دارا است » بدین ترتیب ملاحظه میشود دانشگاه اقدام به دادن دکترای افتخاری به شهبانوی گرامی ما کرده است که خود یکی از پرارج ترین تمدنها و فرهنگاهی تاریخ جهان را دارا است من در این جا با اغتنام از فرصت نیکوئی که بدست آمده است باز دیگر توفیق شهبانوی عالیقدر و تندرستی معظم لها را آرزو میکنم و به این دانشگاه که توفیق اهدای دکترا به شهبانوی ما را بدست آورده است شادباش میگویم . ( احسنت )

همکاران گرامی ، برای من تاکنون توفیق صحبت کردن در این مکان مقدس بدست نیامد و آنچه لازمه فعالیت بود از طریق شرکت در کمیسیونهای مختلف پارلمانی انجام داده ام و در جهت خواسته های اهالی حوزه انتخابیه ام کوشش کرده ام . در این فرصت بنام اهالی درود و ازنا لازم میدانم قبل از هر سخن احساسات عمیق و سپاس بی پایان مردم شاهدوست و میهن پرست این منطقه را که با قلبی آکنده از عشق شاه و مهر میهن به پیشکاه مبارک رهبر عالیقدر ملت ایران شاهنشاه آریامهر ابراز داشته اند معروض بدارم ( احست ) . و پنجاهمین سالگرد شاهنشاهی پرافتخار دودمان جلیل پهلوی را تبریک عرض نموده دوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه معظم و سعادت خاندان عزیز پهلوی را از درگاه خداوند بخواهم . من نمیدانم واقعاً با چه زبانی میتوانم نمایانگر احساسات پرشور مردم قدر شناس و شاهدوست منطقه وسیع درود و ازنا و حوزه بزرگ بخش جاپلق که نسبت به پدر تاجدار و دلسوز خود و علیا حضرت شهبانوی محبوب ایران و والاحضرت ولیعهد عزیز نشان میدهند باشم اینجانب دو سـه روز قبل که در حوزه انتخابیـه بودم و باتفاق جناب آقای دکتر فرح بخشیان استانـدار خدمتگـزار لرستان برنامه ای در بازدید و کار در روستاها داشتیم در هر روستاها و هر دیدار خوددارترین افراد نمیتوانستند در برخورد با اینهمه احساسات پاک که از طرف مردم نسبت به شاهنشاه آریامهر میشد اشک شوق بدیده نیارند . انقلاب ششم بهمن و تحولات شگرف و خیره کننده ایکه درتمام شؤن جامعه ایرانی بوجود آمد و کشاورز وکارگر و زنان بالاخص و تمام طبقات مردم بطور یکسان از مزایای آن برخوردار شدند دلها را آکنده از مهر شاه نموده است . ( صحیح است ) در اینجا میخواهم با سربلندی و افتخار به پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی خواهر گرانمایه وبلند پایه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و ریاست عالیه سازمان زنان ایران که از مجاهدین برجسته نهضت آزادی زن در ایران و در جهان هستند با پاکترین و صادقانه ترین احساسات از طرف خود و جامعه زنان شهری و روستائی درود بی پایان تقدیم کنم . زیرا معظم لها به تبعیت از پدر خویش قائد عظیم الشأن ایران اعلیحضرت رضاشاه کبیر که در روز هفدهم دیماه ۱۳۱۴ زن ایرانی را از زندان تیره و تاریک حجاب یا بهتر بگویم جهل و نادانی نجات بخشیدند و همچنین الهام از برادر تاجدار خود شاهنشاه آریامهر که با اصل هشتم منشور انقلاب سفید و اعطای حقوق سیاسی به بانوان کشور خدمات ارزنده پدر تاجدار خود را تکمیل فرمودند با کوشش های شبانه روزی والاحضرت بود که در راه اعتلای شخصیت زن چهره های درخشان بسیاری در زمنیه شعر و ادب و سیاست و هنر و رشته های دیگر فرهنگی واجتماعی آشکار شدند و زن ایرانی مقام شامخ خود را که مدت زمانی از دست داده بود در طی دوران ۵۰ ساله سلطنت گرامی خانواده شاهنشاهی پهلوی بدست آورد و حال نیز با برنامه تجهیز تمام نیروها برای مشارکت زنان در امور سیاسی و اجتماعی اقدامات مجدانه و پی گیری ادامه دارد تا بدانجا که از منطقه عشایری لرستان زنی از میان مردم امروز میتواند از پشت تریبون پارلمان ایران بنام نماینده مردم برای بازگو کردن مشکلات و نیازمندیهای آن ها سخن براند ( احسنت )

همکاران عزیز ، خانمها و آقایان : خوشبختانه ۲۳ خرداد در هفته جاری سالروز تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر است در چنین روزی شاهنشاه افتخار آفرین ما که ملت و کشور خود را از احترام خاص جهانی برخوردار فرمودند در دانشگاه هاروارد با کمال قدرت و شهامت تشکیل چنین لژیون پرافتخاری رابه جهانیان پیشنهاد فرمودند و در چنان روزی که جهان بشریت گرفتار نابسامانیهای مادیات بوده و چراغ انسان دوستی ها رو به خاموشی میگرائید شهریار دادگر و بلند پایه ما فرمودند بگذار در چنین عصری انوار بشر دوستی و مهر و شفقت وکمک به هم نوعان بر دلهای محروم بتابد و در همین دانشگاه فکر بشر دوستانه شاعر دانشمند و بزرگوار سعدی شیرازی را یادآوری فرمودند :

بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی ( احسنت )

امروز تمام مردم دنیا بخصوص ملت حق گذار ایران بر ابتکار شاهنشاه اندیشمند خود ارج مینهند و در چنین روزی از شاهنشاه بشر دوست ایران تجلیل میکنند که شرح آن از عهده قلم وبیان خارج است و برای ادای حق در برابر چنین موهبتی بنوبه خود سعی وافر خواهم کرد که تشکیلات لژیون خدمتگزاران بشر در حوزه اننخابیه ام نضج فراوان گیرد و در منطقه لرستان در راه تسکین آلام دردمندان قدمهای مؤثری برداشته شود که خود بهترین عرض سپاس به پیشگاه شهریار بشردوست ایران میباشد. و بجا میدانم این روز فرخنده را از طرف خود و مردم حوزه انتخابیه ام به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تبریک و تهنیت عرض نمایم.

ضمن تشکر از دولت خدمتگذار جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب که همواره در راه به ثمررساندن هدف های عالیه شاهنشاه و ملت ایران صادقانه کوشیده اند اینبار هم شاهد برنامه ابتکاری ایشان بودم که با نمایندگان مجلس شورای ملی و سنا داشتند و روز یکشنبه گذشته در باشگاه نخست وزیر بودم باتفاق نمایندگان ۴ استان دیگر واقعاً جلسه بسیار مؤثر و نتیجه بخشی بود و بسیاری از مسائل و خواسته های مردم توسط نمایندگان آنها مطرح میگردید و آقایان وزراء در همان جلسه یا رفع مشکل مینمودند و یا با پاسخ منطقی کارها را در مسیر واقعی آسان می کردند موضوع دیگر لایحه بیمه محصولات کشاورزی برای من حائز اهمیت بسیار بوده است بعنوان نماینده مردم باید اذعان کنم حمایت از کشاورزان یکی از ضروریترین اموری بود که باید انجام میشود .

هم اکنون که در این جا صحبت میکنم در منطقه درود ۲۰ روستا طعمه سیل شده است وعده کثیری از کشاورزان از هستی خود ساقط گردیده اند که در این باره تلگرامی به حضور جناب نخست وزیر و مسؤلان امر مخابره کرده اند و اینجانب هم پی گیری کرده و خواهم کرد امیدوارم که هر چه زودتر مثل همیشه بکمک روستائیان آسیب دیده بشتابند . لایحه بیمه محصولات کشاورزی براستی یکی از حیاتی ترین مشکل کشاورزان راحل کرد و این بمنزله پشتوانه ایست برای کشاورز که او را به کشاورزی و زمین پیوند میدهد و در سیاست کشاورزی ما نقش مهمی را ایفا خواهد کرد .

گفتنی در مورد درخواست ها و نیازمندیهای مردم بسیار است و اینجانب اطمینان کامل دارم که دولت برنامه های مملکتی را در جهت رفاه و رفع نیازمندیهای مردم با کوشش هر چه تمامتر ادامه میدهد ولی من یکبار دیگر حوائج منطقه را باطلاع میرسانم .

۱ _ آسفالت را شاه زند به ازنا که از مهمترین و حیاتی ترین مسائل مبتلا به مردم این منطقه میباشد.

۲ _ تأمین آب آشامیدنی شهر درود که طرحی در مورد چند چشمه در دست اجرا است ولی همانطور که در جلسات مختلف حزبی و استانی عرض کرده ام این آب اولا آلوده به انواع انگل است و ثانیاً در صورت تصفیه و سالم سازی آن جوابگوی آب مصرفی حال و اینده شهر صنعتی درود را نمیدهد و فقط میتواند مورد استفاده برای آبیاری پارکها و فضای سبز باشد استدعا دارم که برای آب آشامیدنی شهر درود یا از محل سراب داریاب که یک هشتم آن تقریباً کفاف یک شهر ۱۰۰ هزار نفری آینده درود را میدهد و یا با احداث چاههای عمیق این کار مهم را عملی کنند .

۳ _ رفع آلودگی هوای درود که در اثر خاک و دود کارخانه سیمان سلامتی مردم درخطر جدی قرار گرفته است و من مکرر گفته ام و خوشبختانه از طرف سازمان محیط زیست اقدامات اساسی شده و کارها و بررسی هائی انجام گردیده است تمنی دارد که در تسریع این امر کوشش بشود .

۴ _ احداث خانه های سازمانی بمنظور استقرار و سکونت ادارات دولتی وسکونت کارمندان شاغل در شهر درود و ازنا میباشدکه توجه مقام محترم وزارت آبادانی ومسکن را باین مهم جلب مینماید .

۵ _ مهمترین خواسته های مردم نیازمند این منطقه ایجاد راه و بخصوص راههای روستائی و تأمین شبکه برق میباشد . راه از دوراهی خرم آباد به درود و از درود به ازنا و الیگودرز با پیگیریهای همه جانبه خوشبختانه تصویب و تأمین اعتبار شده و من تمنی دارم تا فصل ساختمانی نگذشته است اقدام بآسفالت این راه بنمایند .

۶ _ ایجادیک بیمارستان ۵۰ تختخوابی در ازنا با توجه به جمعیت و مساحت بخش وسیع جایلق یکی از ضرورترین احتیاجات مردم این منطقه بشمار میرود با کمال تأسف بایدعرض کنم که وضع بهداشت و درمان حوزه انتخابیه من بسیار نارسا است و در تماس با مسؤلان امر مکرر گفته ام و حالا نیز ناجاز از این عرایض هستم در شهر ازنا از دو سال باین طرف معلوم نیست بچه علت هر چهار یا پنج ماه یکبار دکتری میآید و بلافاصله او را عوض میکنند در حالیکه مردم از شدت ناراحیت و احتیاج واقعاً چاره ای ندارند اکنون هم گویا پزشک فعالی که توانسته در مدت زمانی کوتاه رضایت کامل مردم را فراهم کند در آخرین لحظاتی که عازم تهران بودم بمن اطلاع دادند که ایشانرا هم عوض کرده اند و مردم با نگرانی و ناراحتی به من مراجعه کرده اند که بآنها گفتم به مدیریت کل استان مراجعه نمایند و خودم هم در این مورد منتظر نتیجه هستم آنچه که باعث تأسف و تعجب است عوض کردن پی در پی پزشکان از این بخش است که نمیدانم واقعاً بچه علتی هست تمنی دارم که باین امر از طرف مقامات مسؤل رسیدگی فوری شود .

۷ _ موضوع تلفن خود کار در شهر درود و ازنا میباشد که از طرف مردم زمین برای احداث ساختمان اهدا شده و در درود در حدود یک میلیون تومان بحساب ریخته اند و این یکی از نیازمندیهای مهم این مناطق میباشدکه همانطور که در جلسه روز یکشنبه با جناب وزیر پست و تلگراف و تلفن مذاکره کردم امیدوارم اقدام سریعتری در این زمینه انجام شود .

۸ _ ایجاد مجتمع ورزشی و باشگاه جوانان برای تفریح سالم در شهر درود و ازنا میباشد .

۹ _ در شهر درود در وسط شهر در نزدیکی حریم سازمان راه آهن دولتی منطقه ایست که بنام ۱۱۰ معروف است که ۶۰۰۰ نفر جمعیت دارد زمین این منطقه مورد ادعای سازمان راه آهن است در حالیکه در حریم راه آهن نمیباشد و تا آنجائیکه اطلاع دارم سندی مبنی بر مالکیت سازمان راه آهن دولتی وجود ندارد مردم فقیر و بلاتکلیف این منطقه نه از مزایای شهری برخوردارند و نه از مزایای روستائی در اثر اقداماتی کهشده از محل اعتبار روستاهای منفرد فعلا قرار است بآنها برق بدهید این منطقه مثل یک کانون کثیف و ناجوری در وسط شهر درود قرار دارد که اگر رفع مشکل آنها از طرف سازمان راه آهن دولتی بشود آنها خودشان با کمک نیکوکاران محل و شهرداری حاضر به نوسازی هستند نظر مقامات مسؤل را به این مسئله مهم جلب مینماید .

همکاران عزیز :

دنباله صحبت خود را در مورد آموزش و پرورش ادامه میدهم جناب آقای وزیر آموزش و پرورش بخاطر دارند که در سال گذشته در اول سال تحصیلی با کمبود دبیر مواجه بودیم و این مسئله در شهرستانها و بخشها بحد اعلای خود رسیده بود حتی در دبستانها هم باکمبود دبیر روبرو بودند در این مورد همکاران من و خود من موضوع را با شخص جناب وزیر و مسئولان امر در میان گذاشتیم و حال باز تا سه ماه دیگر فرصت برای تأمین احتیاجات کادر دبیرستانها و مدارس هست انتظار میرود که پیش بینی های لازم را قبل از فرا رسیدن آغاز سال تحصیلی انجام بدهند.

موضوع دیگری که در خاتمه لازم به یادآوری است از قرار مسموع بوسیله مقامات محلی تقاضا گردیده که چهار بخش منطقه لرستان به شهرستان تبدیل شود این باعث مسرت است ولی انتظار دارد در انجام منظور دستگاههای مربوطه از نمایندگان مردم آن سامان نظر خواهی بفرمایند . متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای پیشوائی بفرمائید .

دکتر هرمز پیشوائی _ بیست و سوم خرداد ماه روز لژیون خدمتگذران بشر بود. فلسفه و اساس اندیشه شاهنشاه در طراحی لژیون ایجاد این تفکر در جامعه انسانیست که مردمان از ایثار وخدمت و خوشحالی دیگران احساس رضایت و خوشحالی کنند . بازتاب سخنان اندیشمندانه آریامهر شاهنشاه بهنگام شرفیابی رئیس و استادان یکی از بزرگترین دانشگاههای امریکای لاتین بحث کلیه محافل علمی و فرهنگی و اجتماعی روز ایران و جهان می باشد .

وقتی رئیس بزرگترین دانشگاه « پرو » در این شرفیابی می گوید :

« ما به خوبی از کوشش های قابل ستایش شما در جهت پیشرفت های اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی که برای ملت خود انجام میدهید آگاهیم ولی آنچه که باعث ستایش بیشتر ما شده است این واقعیت است که آن اعلیحضرت همیشه قهرمان آرمان صلح و تفاهم بین المللی بوده اند » چه بیان دیگری می تواند گویاتر از این باشد که دنیا به رهبری اندیشمندانه شاهنشاه بزرگ ما اقرار مینماید ، معتقد می باشد و فخر می فروشد . ( صحیح است )

یکبار دیگر گوش دهیم به فرمایشات شاهانه بهنگامی که دکترای علوم انسانی به پیشگاه مبارکشان تقدیم میگردد :

« شما در آن سوی دنیا همان هدفی را دنبال می کنید که ما در این قسمت از جهان برای نیل به آن تلاش می کنیم . این هدف مسلماً زندگی بهتر ، شرایط کار بهتر برای اکثریت مردم کشور هایمان است . ما خود را در مسیری قرار داده ایم که اکنون به انقلاب شاه و ملت معروف است . علاوه بر کوششی که برای پیشرفت مردمان در داخل کشور انجام میدهیم در کمال فروتنی اندیشه هائی عرضه می کنیم که برای دنیا بطور اعم و برای کشورهای درحال رشد بطور اخص ثمر بخش باشد » .

بنام مردم زادگاهم « پهلوی » و بنام مردم ایران سپاس می گویم خداوند بزرگ راکه توان داد شاهنشاه آریامهر را که از برکت اندیشه اش بنیان نهاد انقلابی عظیم را . انقلاب شاه و ملت بود و در پناه همین رستاخیز بود که من و شما درست در همین روزهای سال گذشته در اوج یکی از آزاد ترین مبارزات انتخاباتی اعصار کشور خود با مردم خویش جاودانه پیمان بستیم . پیمان بستیم که اگر در این مبارزه بزرگ توفیق بیابیم در حد همه توان های انسانی خود در اجرای نیات شاهانه در راه ساختن و پرداختن و آبادکردن و و بزندگی مرفه رساندن مردم خود تلاش کنیم . نمایندگان محترم ، همکاران عزیز رستاخیز بمن امر می کند از زشتیها انتقاد کنم و تلاشها و زیبائیها را ستایش نمایم . ( احسنت )

من افتخار می کنم نماینده در یادلانی هستم که قلبهایشان بوسعت دریاهاست و در عمق این دریای زلال عشق بشاه ، عشق به میهن به مردم موج میزند . نماینده مردمی هستم که افتخار می کنیم نام شهر ما « پهلوی » است ( احسنت ) و لازم میدانم از استاندار محترم گیلان که به حق یک سرباز صمیمی و جانباز شاهنشاه بزرگ ماست صمیمانه سپاسگزاری نمایم چه در این مدت کوتاه بخوبی دیده ام با چه صمیمیتی و صداقتی تلاش می کند تا به گیلان رنگی تازه دهد و بخصوص به شهر پهلوی که یکی از یادگارهای پرارج « پهلوی » است . مردم حق شناس ایران مردمی که میدانند هر چه دارند از سلطنت پرافتخار خاندان پهلوی دارند ، پنجاهمین سال سلطنت پرافتخار پهلوی راجشن گرفته اند و من پیشنهاد می کنم روز ۲۷ دی ماه روزی که مردم شهر من این افتخار را یافته اند « انزلی » به « پهلوی » عزیز تغییر نام دهد روز « پهلوی » نامگذاری شود و از هم اکنون به کلیه مسؤلان امر اعلام گردد در آن روز هر یک باید کارنامه اعمال خود را که در شأن نام پر افتخار پهلوی باشد نه در قالب کلمات بلکه در قالب عمل ارائه دهند و تقاضا می کنم سازمان نمایشگاههای ایران که به حق یکی از سازمانهای زنده و فعال و پر تلاش عصر رستاخیز است ترتیب نمایشگاهی را در آخرین هفته دی ماه در بندرپهلوی بدهد .

مردم بندر پهلوی مردم زحمتکشی هستند . مردمی هستند که تا چند گاهی بیش نان خود را در کام مرگ می جستند . دریا زندگی میداد و دریا زندگی می گرفت و تنها دریاست که معیشت و زندگی مردم پهلوی را فراهم و تأمین می کند . از دستگاههای مسؤل استدعا دارم با بررسی دقیق همه جانبه امکان صیدماهی را در فصل معین به صیادان حرفه ای بندر پهلوی با رعایت کلیه مقررات بدهند و بگذراند این سربازان ، این مرز نشینان ، این دریادلان با تأمین زندگی مادی خود فرصت بیشتری برای تربیت فرزندانی شایسته داشته باشند . ( صحیح است ) که جانبازی در راه شاهنشاه و میهن شعارشان باشد و ستیز با دشمن و جنگ با جهل آرزویشان و جوانان ، این آینده سازان شهر من سخنی داشته اند دلپذیر و منطقی و نامه و تلگرافی فرستاده اند حضور جناب نخست وزیر :

بما وعده کاخ جوانان را داده اید ، نماینده شهر ما نیز این استدعای ما را چندین بار معروض داشته است . ما کاخ جوانان می خواهیم تا ساعات بیکاری ما در محیطی سالم و در فعالیتهای سازنده بگذرد . کاخ جوانان ، جوانان این شهر که بیش از ۷ ماه سال باران اجازه هیچگونه حرکت و فعالیت را نمی دهد اجازه میدهد تا استعدادهای نهفته خود را شکوفان سازیم . ما میخواهیم تا به یمن پر برکت جشنهای فرخنده پنجاهمین سال سلطنت پرافتخار دودمان پهلوی کاخ جوانان در بندر پهلوی ساخته شود و جناب نخست وزیر این را شما نیز یک سال قبل وعده فرموده اید .

سخن دیگری دارم در باره نقشه جامع شهر بندر پهلوی ، تقشه جامعی که بر مبنای یک توطئه ترسیم شده است ، توطئه بنفع چند زمین باز و زمین خوار وبر علیه کلیه مردمی که در گوشه و کنارشهر چند صد متر زمینی فراهم کرده بودند تا سرپناهی برای زندگی زن و فرزند خویش داشته باشند . در شهری که همه جای آن فضای سبز است ، بسیاری از زمین ها را بعنوان فضای سبز محبوس کرده اند تا زمین های مجاور آن که بوسیله چند خاک باز و زمین خوار تصاحب شده به قیمت برسد . محدوده شهر را از یک طرف از مرز همیشگی خود کوچکتر نمودند تا در قسمت دیگری که زمین بازان زمین ها را تصاحب کرده اند به محدوده شهر اضافه شود . نامه ای داشتم و تحقیقی . این نامه را بحضور جناب نخست وزیر ، ریاست محترم بازرسی شاهنشاهی ، وزیر محترم دادگستری ، معاون محترم وزیر دادگستری و رئیس سازمان ثبت کل ، وزیر محترم مسکن و شهرسازی ، مدیر عامل زمین و استاندار گیلان نیز ارسال داشته اند .

سؤال این است : چگونه ممکن است به چند زمین خوار و غاصب و خاک باز اجازه داده شود که صدها هزار متر زمین دولتی و ملی شده را که بالغ بر پانصد و بیست میلیون ریال ارزش دارد با همکاری چند مأمور ثبتی بنام خویش به ثبت برسانند ؟

از تیمسار معظم ریاست محترم بازرسی شاهنشاهی که بازرسانش هر جا که رفته اند فساد را ریشه کن ساخته اند استدعا دارم دستور فرمایند تا با اعزام بازرسانی به بندر پهلوی به مطالب این نامه و مطالب دیگری که در شهر باستحضارشان رسانده خواهد شد رسیدگی و تحقیق کافی بعمل آید و همچنین از مقام محترم معاونت وزارت دادگستری و ریاست محترم ثبت کل استدعا می کنم با توجه و عنایتی که همیشه نسبت به مبارزه با زمین خواران داشته اند در این مورد اقدام فوری بعمل آورند تا معلوم شود کسانی که ده سال قبل بجرم کشیدن چک بلامحل هزار تومانی دستور جلب آنان صادر شده بود چگونه و با دست چه کسانی صاحب میلیاردها ریال ثروت شده اند و براستی اینهمه ثروت را از کجا آورده اند ؟ شغل و حرفه آنان چیست ؟ تا در آن صورت مردم شاهدوست و وطن پرست بندر پهلوی بدانند که در دوران انقلاب شاه و ملت و در عصر رستاخیز و در زمان مبارزه با فساد دیگر فساد ، دزدی ، غارتگری جائی ندارد و غاصبین و غارتگران و زمین خواران در مقابل قانون اسیر و ناتوان هستند .

ضمناً از فرصت استفاده میکنم و اشاره ای خواهم داشت به نقش و رسالت مطبوعات . مطبوعات رکن چهارم مشروطیت ایران است ، آئینه ایست که زشتیها و زیبائیها را نشان میدهد و در تنویر افکار همیشه نقش قابل توجهی داشته است . در همین چند روز قبل در روزنامه اطلاعات دیدم که از شفیع چلاجور یک معلم ، یک فرهنگی ، یک انسان سازنده که فرزند یک معلم شایسته این مملکت بود ستایش شده بود چرا ؟ چون این معلم در همان روزنامه سؤالاتی را مطرح کرده بود که ۹۰ درصد آن در پرسش های

امتحانی وجود داشت در اینجا لازم میدانم از روزنامه های اطلاعات _ کیهان و دیگر روزنامه هائیکه برای کمک به محصلین سراسر مملکت تعداد زیادی از صفحات خودرا به طرح سؤال اختصاص داده بودند تشکر کنم چه خوب میدانیم که در بسیاری از شهرستانها هنوز دبیرستانهای ما از دبیران متخصص کافی بهره مند نیستند و بنابر این اقدام مطبوعات در کمک رسانی به محصلین ایرانی واقعاً در خور ستایش است ( احسنت ) بنام نماینده مرد بندر پهلوی که وجودش لبریز از عشق به شاهنشاه آریامهر و میهن و مردم است و آرزویش جان دادن در راه سه اصل حزب رستاخیز ملت ایران ، نظام شاهنشاهی ، قانون اساسی ، انقلاب شاه و ملت سخن را با چند بیت شعر زیر به پایان می برم :

ایران من ای خطه پاک وطن من
ای از تو همه پرورش جان و تن من
تازه شود از نام تو روح و نفس من
شیرین شود از نام تو کام و دهن من
من چون کنم از مهر تو دل چون بتو پیوست
مهر پدر و مادر و فرزند و زن من
روزی که بمیرم بجز این نیست دعایم
پاینده و جاوید بماند وطن من

( احسنت _ احسنت ) .

رئیس _ آقای نظمی بفرمائید .

نظمی _ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند هفته گذشته توفیقی دست داد تا بسبب مسافرت جناب آقای مهدوی قائم مقام حزب رستاخیز ملت ایران نمایندگان استاد آذربایجان غربی به شهر رضائیه عزیمت نمایند . گذشته از جلسات مخصوص حزبی که بهر صورت ضروری و مثمر ثمر بودند حسب وظیفه در جلسات انجمن شهر و شهرستان و سایر مجامع عمومی و خصوصی شرکت نمودیم و خواستها و نظریات و دردلهای همشهریان عزیز را شنیدیم . از آنجا که وظیفه وکیل بیان نظریات و خواستهای موکلین خود بوده و مکلف به تعقیب آن نیز می باشد لذا اجازه می خواهم کمی بی پرده تر از گذشته در این باره صحبت کنم .

مهمترین درد استان ما که در هر مجلس و محفل شنیده می شود درد عدم توجه دولت است اینکه میگویم عدم توجه ادعائی است که حاضرم در تمام زمینه ها به ثبوت برسانم . اگر بودجه سال جاری را ورق بزنید ملاحظه خواهید فرمود که اعتبارات خاص ناحیه ای که باستان آذربایجان غربی داده شده است نسبت به جمعیت و وسعت خاک یکی از پائین ترین ارقام را تشکیل میدهد و در مورد اعتبارات ملی و سرمایه گذاریهای دولت هم نه چیز مهمی دیده ایم و نه چیزی میشنویم اینست آنچه که از مجموعه بودجه و اعتبارات مملکت نصیب آذربایجان غربی شده است . آیا این عدم توجه نیست ؟ آذربایجان غربی نه کارخانه دارد نه صنایع سنگین نه تجارت دارد نه صنعت _ نه دولت سرمایه گذاری می کند و نه مردم توان سرمایه گذاری را دارند و نتیجه آن می شود که امروز اقتصاد ما یک اقتصاد روستائی کشاورزی است و حمایت و مساعدت دولت به این رشته از فعالیت کمک مستقیم به آذربایجان غربی است در حالیکه تصدیق میفرمائید که وضع کشاورزی ما طوری است که نگفتنش بهتر است . برای مثال یکی از منابع درآمد اکثریت قریب باتفاق مردم رضائیه و قسمت اعظمی از مردم آذربایجان غربی باغ خصوصاً باغ انگور است که محصول آن بصورت سبزه یا کشمش تیزابی یکی از صادرات مملکت را تشکیل میدهد ولی متأسفانه در چند سال اخیر با وجود بالا رفتن هزینه تولید قیمت سبزه بقدری پائین است که حتی هزینه چیدن انگور بدست باغدار نمی رسیدو دولت هم متأسفانه نه کمکی می کند و نه می تواند صادر نماید بطوریکه امروزه بیش از هفتهزار تن سبزه فقط در رضائیه در دست باغداران باقی مانده است و فردا هم محصول سال جدید بر آن اضافه خواهد شد . ما باید بدانیم این باغدار بیچاره چه باید بکند ؟ و چه چاره ای دارد ؟ و عاقبت این کار چه خواهد شد ؟ و کار نصب کارخانه آب انگور در رضائیه بکجا کشید ؟ در این زمینه سئوالی دارم از وزارت محترم بازرگانی که امیدوارم قبل از تعطیلات مجلس هم جواب منطقی بدهند و هم این مشکل را حل کنند .

استان دور افتاده ما که متأسفانه از نظر هم افتاده است با اینکه افتخار دارد که یکی از سرسبزه ترین استانها و از مناطق بسیار مساعد کشاورزی و دامپروری است و با وجود اینکه از کمک های غیر مستقیم دولت که برای چند قلم از ارزاق عمومی از قبیل گندم و قند وشکر و روغن نباتی و گوشت و غیره رقم بزرگی پرداخت می شود استفاده نمی کند باین معنی که تولیدات گندم و چغندر قند و دانه های روغنی و گوشت منطقه از مصرف داخلی استان بیشتر است و از این نظر تحمیلی بر بودجه مملکت نیست و از طرفی بعلت همجواری با سه کشور همسایه اتحاد جماهیر شوروی و ترکیه و عراق دارای شرایط خاصی است ولی با وجود تمام این اوضاع و احوال چنان به فراموشی سپرده شده است که گوئی اساساً چنین استانی وجود ندارد .

شاید بزرگترین مشکل ما که موجب این عدم توجه شده است کلمه آذربایجان باشد . البته منظورم این است که خدای نخواسته برای آذربایجان حساسیتی وجود دارد بلکه منظورم وجود دو استان در منطقه ای بنام آذربایجان است که خود بخود وجود یکی باعث فراموشی دیگری شده است و هر جا صحبت از آذربایجان می شود نظر مقامات متوجه آذربایجان شرقی و شهر تبریز است . بی آنکه بخواهم از خود حسدی نشان دهم و بدون اینکه قصد آزردن همکاران محترم آذربایجان شرقی را داشته باشم میخواهم از این حقیقت پرده بردارم .

دهها سال پیش بعلت وسعت خاک و زیادی جمعیت منطقه و برای حسن اداره و ملاحظه مسائل اجتماعی و سیاسی ، آذربایجان به دو استان تقسیم گردیدکه در بدو امر بنام استانهای سوم وچهارم و بعداً بنام آذربایجان شرقی و غربی نامیده شدند. این اقدام از تمام جنبه ها یک عمل بسیار صحیح و منطقی بود و امکان عمران و آبادانی بیشتر بتمام مناطق آذربایجان را میداد ولی عملاً فلسفه اصلی این کار فراموش شد و زمانی دو استان درهم ادغام و امروز هم یک استان تحت الشعاع استان دیگر قرار گرفته است ( صحیح است )

گله من و مردم آذربایجان غربی از مردم عادی و یا احیاناً از مردم آذربایجان شرقی نیست . منظور این نیست که مردم آذربایجان شرقی به بیش از آنچه استحقاق و نیاز داشته اند رسیده اند و یا اینکه دیگر نیازی ندارند . بلکه گله ما از دستگاههای مختلفه دولتی است که هنوز هم اغلب یا استان ما را برسمیت نشناخته اند و یا بعنوان یک استان ناچیز و حقیر تلقی می کنند و بطور کلی در مقابل آذربایجان غربی محلی از اعراب نیست ( صحیح است )

چه ، موقعیکه صحبت از کارخانجات ماشین سازی و تراکتور سازی و یا طرحهای بزرگ دیگر در آذربایجان می شود هدف آذربایجان شرقی و شهر تبریز است . موقعیکه صحبت از وام و بخشودگی بدهی کلان شهرداری پیش میآید منظور شهرداری تبریز است . زمانیکه از جاده های کمربندی اطراف شهرهای آذربایجان صحبت می شود مطمئن باشید که صحبت از شهرهای آذربایجان شرقی است در حالیکه ترافیک سنگین مرزهای بازرگان و سرو بطرف غرب و جنوب کشور از شهرهای آذربایجان غربی میگذرد . وقتیکه از آب و برق آذربایجان حرفی بمیان میآید حتم بدانید که مرکز آن تبریز است و یا اگر از بانک گسترش آذربایجان صحبت می شود حوزه اصلی فعالیت آن آذربایجان شرقی است و صدها مسئله دیگر که همه ناشی از کم توجهی دولت و ناچیز شمردن آذربایجان غربی است و گرنه مردم شریف آذربایجان شرقی با ما رقابتی نداشته و هنوز خود نیازهای فراوانی دارند ( صحیح است ) .

اگر دولت ودستگاههای تابعه آذربایجان غربی را با خاکی وسیع و جمعیتی نزدیک به دو میلیون نفر یک استان مجزا و مستقل می پنداشتند و کلمه آذربایجان مانع از دید واقعی و حقیقی نمی شد مسلماً امروز من چنین گله ای نمی کردم .

موقعیکه ما مکرر و بحق درخواست توسعه دانشکده کشاورزی و دامپروری رضائیه و تبدیل آن بدانشگاه و ایجاد و تأسیس دانشکـده های مختلف را می کنیم و بآمـار و ارقام و تعداد دانشجویان آذربایجان غربـی و حساسیت منطقـه استناد می نمائیم وزارت علوم باین بهانه که در آذربایجان دانشگاه وجود دارد . دانشگاه آذرآبادگان تبریز غربی میداند و استادانه تجاهـل العارف کرده گاهی صحبت از دانشگاه کشاورزی و موقعی عدم امکانات محلی و مالی و زمانی نبودن استاد را پیش می کشد و برای ما مردم آذربایجان غربی معلوم نشده است که چگونه شب میخوابیم و روز بعد در روزنامه میخوانیم که در فلان منطقه و یا شهر کوچک یک دانشگاه تأسیس می شود و یا شد و معلوم نیست یک شبه امکانات چگونه به آن منطقه میرود و اعتبار بچه نحو تأمین می شود و استاد چطور مهیا میگردد ولی استان ما که همه گونه امکانات محلی و طبیعی دارد و زمین و ساختمان و عده زیادی استاد مهیا می باشد و مفتخر است که اولین دانشکده پزشکی ایران در شهر رضائیه تأسیس و هنوز هم از فارغ التحصیلان آن در قید حیات بوده و مشغول طبابت هستند باید بانتظار تئوری کند قدم به قدم بوده و جز حسرت چاره ای نداشته باشد .

داستان جالبـی است اخیراً مردم شهرستان خوی که جزو آذربایجـان غربـی است از وزارت علـوم درخواست تأسیس شعبه ای از دانشکده کشاورزی و دامپروری رضائیه را در شهر خود نموده بودند میدانید وزارت علوم چه جواب داده است ! ! ! بلی وزارت علوم نوشته است که بدانشگاه آذرآبادگان که در تبریز است دستور داده شد تا در این مورد مطالعه بکند ! نمیدانم یا تعمدی در کار است و یا وزارت محترم علوم مثل اغلب همکارانش تقسیمات کشوری را فراموش کرده که نتیجتاً باز سایه آذربایجان شرقی و شهر تبریز بر دوش آذربایجان غربی سنگینی می کند .

روزی که ما تلاش میکردیم در آذربایجان غربی کارخانه سیمان بگذاریم و وجود کارخانه سیمان صوفیان واقع در آذربایجان شرقی و توسعه آینده آن چه مستقیم و چه غیر مستقیم مانع قبول تقاضاها می شد که البته خوشبختانه با مساعدت شخص جناب آقا نجم آبادی وزیر محترم صنایع و مهادن مشکلات برای بخش خصوصی حال شد برای پیشگیری از حوادثی بود که امروز اتفاق می افتد و آن اینکه کارخانه صوفیان سهمیه سیمان آذربایجان غربی را صحیحاً نمیدهد و طبق اطلاع مقامات محلی آذربایجان شرقی هم باین آتش دامن میزنند و کار بجائی کشیده است که امروز در آذربایجان غربی یک کیسه سیمان حکم کیمیا را دارد و عملا می بینیم که مقامات ذیربط و مسئول بحق و سهمیه آذربایجان غربی احترامی قائل نیستند . اینجانب در این مورد نیز برای حل قضیه و روشن شدن موضوع سئوالی از وزارت محترم صنایع و معادن دارم که تقدیم مقام ریاست می کنم و امیدوارم هر چه زودتر پاسخ داده شود . جالب تر از همه اینکه چندی قبل نمایندگان مجلسین آذربایجان شرقی و غربی جلسه ای در حضور جناب آقای نخست وزیر تشکیل داده بودند که در آن جلسه جناب آقای نخست وزیر وعده فرمودند که در سال جدید با هیئت دولت در یک زمان سفری باین دو استان بکنند و نیازها را از نزدیک ببینند ولی بطوریکه میدانید جناب آقای نخست وزیر با هیئت دولت فقط بآذربایجان شرقی مسافرت فرمودند و مردم آذربایجان غربی که خود را آماده پذیرائی کرده بودند دیده براه ماندند و حتی و عده ای هم درمورد مسافرت بآذربایجان غربی در ماههای آینده داده نشد ! ! و این مسئله عقده بزرگی برای مردم استان ما شد بطوریکه در سفر اخیر همه از ما می پرسیدند که این چه تبعیضی است که جناب آقای نخست وزیر قائل شدند و این چه اولویتی بود که آذربایجان شرقی داشت و ما نداشتیم و مسلماً جناب آقای هویـدا معتقـد به رجحـان استانـی بر استان دیگر نیستند و استان ما را هم برسمیـت می شناسند ! بهر صـورت اینهمـه بی مهری به منطقه آذربایجان غربی چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی و حتی روحی مشکلات بزرگی ببار آورده است که ما فکر می کنیم قسمت اعظم آن بسبب سایه سنگینی است که آذربایجان شرقی بر روی ما انداخته و دستگاههای دولتی هم بعلت عدم اطلاع از تقسیمات کشوری هر روز این سایه را سنگین تر میکنند .

مردم شاهدوست و میهن پرست آذربایجان غربی که با جانبازیهای بیشمار امتحان خود را طی قرون به خوبی داده اند همیشه بعلت حجب مخصوص خود از فریاد و فغان بدور بوده اند ولی بمصداق « تا نگرید طفل کی نوشد لبن » بر ما نمایندگان آن استان است که این گله ها را بکنیم و آن فریادهای توأم با حجب و حیا را منعکس نمائیم ولی با تمام این گله ها و فریادها ما مردم آذربایجان غربی بخصوص رضائیه احساس ظلم نمی کنیم و خداوند را شاکریم که شاهنشاهی رعیت پرور و بنده نواز داریم و میدانیکه مورد لطف خاص و عنایت رهبر عالیقدر خود هستیم و مفتخریم که شهر ما با نام پر افتخار رضاشاه کبیر زینت یافته و رضائیه نامیده شده است ( احسنت ) لذا وجود ما از رضاشاه کبیر و حیات ما با شاهنشاه آریامهر است به میمنت این نام فرخنده و به یمن پنجاهمین سال شاهنشاهی پر خیر و برکت پهلوی پیشنهاد می کنم برای اینکه دیگر دستگاههای ما در مورد آذربایجان دچار اشتباه نشوند و برای اینکه همه بدانند شرق و غرب آذربایجان دو استان مجزا هستند نام استان آذربایجان غربی استان رضائیه و بنام رضاشاه کبیر نامیده شود ( احسنت ) تا به میمنت نام نامی بنیانگزار ایران نو استان ما هم مثل اکثر استانها در راه تعالی آنچنان پیش برود که خواست رهبر عالیقدر ماست .

درود همه مردم استان رضائیه به پیشگاه شاهنشاه عظیم الشأن و رهبر اندیشمند ایران . ( احسنت )

رئیس _ آقای دکتر دادفر بفرمائید .

دکتر دادفر _ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست بنده خواستم بطور خلاصه عرض کنم و توجه دولت بخصوص وزارت بازرگانی را به یک مسئله اساسی و حساسی درآذربایجان بطور کلی جلب کنم و همکار عزیزم آقای نظمی هم در اینمورد تذکر فرمودند و آن توضیح خشکبار است میدانید که خشکبار جزو صادرات سنتی ایران قرار داشته و داردولی متأسفانه چند سال است این کالا با محظورات عجیب صادراتی مواجه شده است و در نتیجه در سال جاری در رضائیه و مراغه قیمت خشکبار ۵۰ درصد

دو سال قبل است ( صحیح است ) با توجه به این که در حال حاضر همه قیمت ها بالا رفته و هم چنین هزینه تولید بالا رفته است ملاحظه میفرمائید که بازار خشکبار چه وضع بدی دارد و خشکبار روی دست باغدار و کارخانه دار مانده است ۷ هزار تن در رضائیه و ۴ هزار تن خشکبار در مراغه مانده است و تا به حال توجهی به اینکار نشده است ( صحیح است ) بنده استدعا می کنم از جناب آقای وزیر بازرگانی و تشکر می کنم از عنایتی که فرمودند و نمایندگانی به این دو شهر فرستادند و میزان محصول را برآورد کردند که چقدر است استدعا می کنم با تشکیل کمیسیونی یا از طریق منطقی دیگری چاره اساسی و عاجلی برای اینکار بفرمایند چون سبزی و خشکبار چیزی نیست مثل لپه یا نخود حبوبات دیگر که یکسال بماند اگر این محصول یک ماه روی دست زارع بماند خود بخود خراب میشود مضافاً به اینکه آذربایجان پارسال بدشانسی آورد و خشکبار با آفت باران زدگی هم توأم بود و محصولی که بدست آمد یک سوم محصول سنوات دیگر نبود توجه دولت را به این مسئله جلب می کنم که اتحادیه ای در تهران تشکیل شده که این اتحادیه مثل کارتل و تراست ، مناطق تولید را بین خودشان تقدیم کرده اند محصول رابه موقع نمی خرند روی دست باغدار می گذارند باقی بماند بعد که محصول روی دست آن ها ماند ۲۰ تومان می خرند و ۸۰ تومان می فروشند خشکبار ما هنوز خوشگوار است راه حل اساسی اینکار بنظر بنده تشکیل شرکت تعاون تولید در هر محل است چون خود شرکت های تعاونی تولید می توانند کالاهای سالم را از باغداران مستقیماً بخرند و به قیمتـی که در بازارها وجود دارد بفروشنـد تا اگر منفعتی وجود دارد همه از آن منتفع شوند فقط می ماند مسئله قیمت بازار بین المللی ، ممکن است الان در بازارهای جهانی قیمت ۵۰ ریال باشد و در بازار خود ما ۱۵ ریال باید دید تفاوت در کجاست بدین ترتیب من تقاضا می کنم وزارت بازرگانی امسال برای محصول رضائیه و مراغه و شهرهای دیگر چاره اندیشی کند و هم چنین یک چاره اندیشی اساسی برای اینکه اصولا باغداران بتوانند به حیات خود ادامه بدهند از توجهی که در این مورد مبذول میفرمائید متشکرم . ( احسنت ) .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای نظمی از وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن

۳ - تقدیم سؤال بوسیله آقای نظمی از وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن .

رئیس – آقای نظمی فرمایشی دارید بفرمائید .

نظمی – دو سؤال است از وزارت بازرگانی و وزارت صنایع ومعادن که ضمن عرایض قبل از دستور راجع به آنها توضیح دادم تقدیم میکنم .

رئیس – سؤال ها بدولت ابلاغ میشود .

– تصویب صورتجلسه های شماره ۴۷و۴۸

۴ – تصویب صورتجلسه های شماره ۴۷و۴۸

رئیس – صورت جلسه روزهای سه شنبه و پنجشنبه هفته گذشته خدمت خانمها و آقایان توزیع شده است نسبت به ایندو صورتجلسه نظری نیست ؟ آقای قاضی بفرمائید .

قاضی – در صورت جلسه شماره ۴۷ ضمن عرایض بنده در مورد لایحه نوسازی و نوآوری آموزشی نوشته شده مواد شوم در صورتی که بنده چنین عبارتی را عرض نکردم عرض کردم ، از اصطلاحات بیگانه .

رئیس – اصلاح میشود . آقای فلاح مقدم بفرمائید .

قلاح مقدم – درعرایض بنده درمورد ارقامی که ذکر کردم یک ممیز در چاپ افتاده و رقم بصورت سرسام آوری در آمده است .

رئیس – اصلاح میشود ، آقای قاسم زاده بفرمائید .

قاسم زاده – بنده در عرایض قبلی خودم به هیچ وجه عرض نکردم که کلمه ابجد در قران هست در حالیکه آقای قاضی اینطور به بنده نسبت دادند .

رئیس – جنابعالی چنین چیزی نفرمودید ، آقای قاضی هم راجع به جنابعالی چیزی نگفتند نظر دیگری نسبت به صورتجلسه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) صورتجلسه تصویب میشود .

- طرح و تصویب گزارش بک فوریتی کمیسون امورخارجه راجع به موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به مقررات کشتیرانی در شط العرب و ابلاغ بدولت

۵ - طرح و تصویب گزارش بک فوریتی کمیسون امورخارجه راجع به موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به مقررات کشتیرانی در شط العرب و ابلاغ بدولت .

رئیس – گزارش یک فوریتی موافقت نامه ایران و عراق راجع به مقررات کشتیرانی در شط العرب مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امورخارجه درجلسه ۲۰ / ۳/ ۲۵۳۵ با حضـور آقـای خلعتبـری وزیـر امورخارجه لایحه شکاره ۱۹۵۸۰ مورخ ۲۵۳۵/۳/۱۴ ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب را که با قید یک فوریت در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ وصول آن را اعلام و فوریت آن در همان جلسه تصویب و بشماره ۳۰۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقت نامه بین ایران وعراق راجه بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب

ماده واحده – موافقت نامه بین ایران و عراق راجع بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب که در تاریخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷۵( ۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) در بغداد بامضاء رسیده است و مشتمل بر یک مقدمه و بیست و دو ماده و دونامه ضمیمه موافقت نامه میباشد تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امورخارجه – نیره ابتهاج سمیعی

گزارش از کمیسیون اموراقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون اموراقتصادی و دارائی در جلسه ۲۰ /۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت راجع بموافقت نامه بین ایران و عراق راجع به مقررات کشتیرانی در شط العرب را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون اموراقتصادی و دارائی – جعفر حیدری

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه بین ایران وعراق راجع بمقررات مربوط کشتیرانی در شط العرب را مطرح و مصوبه کمسیون امورخارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری – علی احمد خورشید

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امورخارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس کمیسیون نظام – سرلشگر اسد الله ایلخانی

گزارش از کمیسیون نیرو بمجلس شورای ملی

کمیسیون نیرو در جلسه روز شنبه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه

بین ایران وعراق راجع بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نیرو – موسوی ماکوئی

گزارش از کمیسیون راه وترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه وترابری در جلسه روز شنبه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران وعراق راجع بمقررات مربوط به کشتیرانی در شط العرب را مطرح و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه وترابری – فتح الله سلیمانی سواد کوهی

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانم ها وآقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانم ها وآقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ میشود .

– طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امورخارجه راجع به موافقتنامه بین ایران وعراق راجع به تعلیف احشام و ابلاغ بدولت

۶ – طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امورخارجه راجع به موافقتنامه بین ایران وعراق راجع به تعلیف احشام و ابلاغ بدولت .

رئیس – گزارش یک فوریتی موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امورخارجه در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ باحضور آقایب خلعتبری وزیر امورخارجه لایحه شماره ۱۹۵۸۴ مورخ ۱۴ / ۳ / ۲۵۳۵ ارسالی از مجلس سنا راجع به تعلیف احشام را که باقید یک فوریت در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ وصول آن اعلام وفوریت آن در همان جلسه تصویب و بشماره ۳۰۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام

ماده واحده _ موافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام که در تاریخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷۵ ( ۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) در بغداد بامضاء رسیده است و مشتمل بر هفده ماده و یک فهرست ضمیمه میباشد تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ را حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی ازمجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام را مورد رسیدگی قرار دادو مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۰ / ۳/ ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت الله واحدی

گزارش از کمیسیون رفاه اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون رفاه اجتماعی در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام را مطرح و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون رفاه اجتماعی _ دکتر محمد فرزان امیری

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی در جلسه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به تعلیف احشام را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ، در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر رأی می گیریم خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . لایحه به دولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز و ابلاغ بدولت

۷ - طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش یک فوریتی موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزراش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیـون امور خارجـه در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضـور آقای خلعتبری وزیـر امـور خارجـه شمـاره ۱۹۵۸۶ مورخ ۱۴ / ۳ / ۲۵۳۵ ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز را که باقید یک فوریت در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ /۲۵۳۵ وصول آن اعلام و فوریت آن در همان جلسه تصویب و بشماره ۳۰۳ چاپ گردیده است رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز

ماده واحده _ موافقت نامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز که در تاریخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷۵ ( ۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) در بغداد بامضاء رسیده و مشتمل بریک مقدمه و بیست ماده میباشد تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتامه بین ایران وعراق راجع به کلانتران مرز رامطرح و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبرکمیسیون کشور _ قدرت الله واحدی

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز را مطرح و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز رامورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

رئیس کمیسیون نظام _ سرلشگر اسدالله ایلخانی

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز شنبه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه بین ایران و عراق راجع به کلانتران مرز را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی می گیریم خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیامم فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه مربوط به استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق و ابلاغ بدولت

۸ - طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه مربوط به استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش یک فوریتی موافقتنامه مربوط به استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسـه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای خلعتبری وزیر امور خارجه لایحه شماره ۱۹۵۸۲ مورخ ۱۴ / ۳ / ۲۵۳۵ ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه استفـاده از آب رودخانـه های مرزی بین ایـران و عراق را که در جلسـه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی باقید یک فوریت وصول آن اعلام و فوریت آن در همان جلسه تصویب و بشماره ۳۰۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

قانون موافقتنامه مربوط باستفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق

ماده واحده _ موافقت نامه مربوط باستفاده از آب رودخانه هـای مرزی بین ایـران وعـراق که در تاریـخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷۵ ( ۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) در بغداد بامضاء رسیده است و مشتمل بر یک مقدمه و هفت ماده میباشد تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران وعراق را مطرح و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت اله واحدی

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام درجلسه روز پنجشنبه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ باحضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران وعراق رامورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدمی میدارد .

رئیس کمیسیون نظام _ سرلشگر اسداله ایلخانی

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

گزارش از کمیسیون نیرو بمجلس شواری ملی

کمیسیون نیرو در جلسه روز ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بموافقتنامه استفاده از آب رودخانه های مرزی بین ایران و عراق را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نیرو _ موسوی ماکوئی

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل ودعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق و ابلاغ بدولت

۹ - طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور خارجه راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل ودعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش یک فوریتی لایحه مربوط بحل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای خلعتبری وزیر امور خارجه لایحه شماره ۱۹۵۷۸ مورخ ۱۴ / ۳ / ۲۵۳۵ ارسالی از مجلس سنا راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را که وصول آن با قید یک فوریت در جلسه تصویب و بشماره ۳۰۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون راجع بحل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق

ماده واحده _ صورتجلسه در مورد حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق که در تاریخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷۵ ( ۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی ) در بغداد بامضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق رامورد رسیدگی قراردادو تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس کمیسیون نظام _ سرلشگر اسدالله ایلخانی

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بحل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را مطرح و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بحل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را مطرح و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت الله واحدی

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بحل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ ایرج عطارد

گزارش از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری _ فتح الله سلیمانی سواد کوهی

گزارش از کمیسیون نیرو بمجلس شورای ملی

کمیسیون نیرو در جلسه روز ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به حل و فصل جامع و قطعی کلیه مسائل و دعاوی در حال تعلیق بین ایران و عراق را مطرح و تصویب کرد .

گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نیرو _ موسوی ماکوئی

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده وکلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به کنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آن و ابلاغ بدولت

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به کنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آن و ابلاغ بدولت .

رئیس _ گزارش شور دوم کنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آن مطرح است قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۵ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۷۵۲۴ مورخ ۱۹ / ۱۱ / ۲۵۳۳ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بکنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آن را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۵۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدارد .

لایحه قانون کنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آن

ماده واحده _ کنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان مورخ ۲۸ ژوئیه ۱۹۵۱ مشتمل بر یک مقدمه و چهل و شش ماده و یک الحاقیه و یک ضمیمه و پروتکل مربوط آن مورخ ۳۱ ژانویه ۱۹۷۶ مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده مشروط باینکه :

۱ _ در تمام مواردیکه بموجب این کنوانسیون پناهندگان مشمول مساعدتری رفتار معمول نسبت باتباع یک دولت خارجی شده باشند ، دولت ایران این حق را برای خود محفوظ میدارد که پناهندگان را از مساعدترین رفتار معمول نسبت باتباع دولی که با آنان موافقتنامه های ناحیه ای و اقامت گمرگی و اقتصادی و سیاسی دارد بهره مند نسازد .

۲ _ دولت ایران مقررات مواد ۱۷ و ۲۳ و ۲۴ و ۲۶ را صرفاً بصورت توصیه تلقی می نماید .

تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بکنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان پروتکل آنرا برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شـور دوم از کمیسیـون رفاه اجتماعـی بمجلس شورایملـی کمیسیون رفاه اجتماعـی در جلسـه روز چهـارشنبه ۱۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بکنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آنرا مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون رفاه اجتماعی _ دکتر محمد فرزان امیری

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز یک شنبه ۱۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بکنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آنرا مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز دوشنبه ۱۷ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بکنوانسیون مربوط بوضع پناهندگان و پروتکل آنرا مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت اله واحدی

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۱ - طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش یک فوریتی الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز سه شنبه ۱۸ /۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۰۰۲۸ مورخ ۱۷ / ۳ / ۲۵۳۵ دولت مربوط به الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ با قید یک فوریت تقدیم و فوریت آن در همان جلسه بتصویب رسیده و بشماره ۳۰۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده _ تبصره زیر بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه میگردد .

تبصره _ در صورتیکه مدت دوره آموزشگاه افسری مانند آموزشگاه افسری هوانیروز بیش از یکسال باشد دانشجویان در مدت آموزش مازاد بر یکسال از حقوق ماهانه معادل حقوق درجه ستوان سومی استفاده خواهند نمود و مدت آموزش مازاد بر یکسال آنان نیز ( بدون احتساب مدت مردودیت و تجدیدی ) پس از نیل بدرجه ستوان سومی از لحاظ ترفیع جزء قدمت خدمت در درجه آنان محسوب خواهد گردید ، این تبصره از تاریخ ۱ / ۱ / ۲۵۳۴ قابل اجرا میباشد .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری _ کیومرث وشمگیر

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورایملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۸ /۳ /۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت بایحه الحاق یک تبصره بماده ۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام _ عبدالحسین تژده

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستد ) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجازه به زارعین مستأجر ، باوراق قرضه و ارسال به مجلس سنا

۱۲ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجازه به زارعین مستأجر ، باوراق قرضه و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجازه به زارعین مستأجر ، باوراق قرضه مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۱۸ /۳ / ۲۵۳۵ باحضور آقای اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۳۸۹۰ مورخ ۱۸ / ۲ / ۲۵۳۵ دولت راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجازه بزارعین مستأجر باوراق قرضه راکه گزارش شور اول آن بشماره ۲۸۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجازه بزارعین مستأجر ، باوراق قرضه.

ماده واحده _ خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر که املاک خود را طبق ماده ۱۱ قانون مزبور با زارعین تقسیم کرده اند میتوانند با رعایت شرایط و مقررات قانون تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر و ملحقات باوراق قرضه ( مصوب ۶ / ۱۲ / ۲۵۳۳ قبوض اقساطی خود را باوراق قرضه تبدیل نمایند .

دولت اوراق قرضه موضوعع این قانون را حداکثر معادل بهای نقدی قبوض اقساطی مزبور با رعایت سایر مقررات قانون فوق الذکر ، بتاریخ دو ماه پس از تصویب این قانون تحت یکسری مشخص منتشر خواهد کرد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

گزارش شور دوم از کمیسیون تعاون و امور روستاها بمجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون وامور روستاها درجلسه روز شنبه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون وامور روستاها لایحه دولت راجع به تبدیل قبوض اقساطی خرده مالکان مشمول شق تقسیم قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره بزارعین مستأجر باوراق قرضه را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها _ عبداللطیف شیخ الاسلامی

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲

۱۳ - طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ .

رئیس _ گزارش شور اول تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۶۰۸ مورخ ۳ / ۳ / ۲۵۳۵ دولت مربوط به تمدید مهلت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ را که در جلسه روز سه شنبه ۱۱ / ۳ / ۲۵۳۵ تقدیم و بشماره ۲۹۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ .

ماده واحده _ مدت مندرج در تبصره ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی از تاریخ انقضاء سه سال تمدید و به نمایندگان کنسولی دولت شاهنشاهی ایران در کشورهای خارج اجازه داده میشود بوضع مشمولانی که تا تاریخ تصویب این قانون در کشورهای خارج بوده اند کماکان رسیدگی نمایند .

مخبر کمیسیون کشور _ قدرت اله واحدی

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشور را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون کشور راجع به تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ و ارسال به مجلس سنا

۱۴ - تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون کشور راجع به تمدید مدت تعیین شده در تبصره ذیل ماده ۲۲ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۶ آذر ماه ۱۳۵۲ و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ برای این لایحه از طرف دولت پیشنهاد فوریت شده است پیشنهاد قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است لایحـه تمدیـد مدت تعیین شـده در تبصـره ذیـل مـاده ۲۲ قانـون خدمـت وظیفـه عمومـی مصـوب ۲۶ / ۹ / ۱۳۵۲ با یک فوریت مطرح شود .

با تشکر فراوان _ دکتر شادمان ( وزیر مشاور )

رئیس _ نسبت به فوریت لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به فوریت لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقنـد خـواهـش مـی کنـم قیـام فرماینـد ( اکثـر برخاستنـد ) تصـویب شد . کلیـات لایحـه مطـرح است نظـری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور مـاده واحـده رأی میگیریـم خانمهـا و آقایانـی کـه موافقنـد خواهش مـی کنـم قیام فرماینـد ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح گزاش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳

۱۵ - طرح گزاش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ .

رئیس _ گزارش شور اول اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد ) گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز یکشنبه ۱۶ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۷۲۷۳۴ مورخ ۱۳ / ۱۲ / ۲۵۳۴ دولت راجع به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش را که در جلسه روز پنجشنبه ۹ / ۲ / ۲۵۳۵ تقدیم و بشماره ۲۴۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می دارد .

لایحه قانون اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندی فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ .

ماده واحده _ در صورتیکه مدت غیبت افسسران وکارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی از مهلت های مقرر قانونی تجاوز کند حقوق و مزایای آنان از تاریخ شروع غیبت قطع میشود و هر گاه تا شش ماه از تاریخ شروع غیبت خود را معرفی ننمایند یا دستگیر نشوند باتهام فرار آنان غیاباً رسیدگی میگردد و در صورت محکومیت بدون توجه بمیزان مجازات از خدمت اخراج میشوند و در صورتیکه خود را معرفی کنند یا دستگیر شوند برابر مقررات قانون دادرسی و کیفر ارتش دادرسی حضوری بعمل آمده و در صورت صدور رأی برائت بخدمت اعاده میشوند ، لیکن بجای حقوق و مزایای ایامی که در خدمت حاضر نبوده اند بنا بتشخیص دادگاه مبلغی تا معادل حقوق بدون کاری برای همان مدت بآنان پرداخت میشود ولی این مدت جزو سابقه خدمت محسوب نمیگردد مگر اینکه علت غیبت اسارت بوده که در اینصورت از تاریخ غیبت برابر بند ( ه ) ماده ۱۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی منتسب خواهند شد .

تبصره ۱ _ در رسیدگی غیابی به پرونده متهمین موضوع این قانون آن قسمت از مقررات قانون دادرسی و کیفر ارتش که ناظر بر درج آگهی احضار یا خلاصه حکم محکومیت در جراید میباشد لازم الرعایه نمیباشد و ابلاغ احضاریه ها یا خلاصه حکم محکومیت به آخرین نشانی که متهم به سازمان متبوع خود اعلام کرده است کافی میباشد .

تبصره ۲ _ در صورتیکه فراریان موضوع این قانون قبل از شش ماه خود را معرفی نمایند یا دستگیر شوند در صورت صدور قرار منع پیگرد یا رأی برائت حقوق و مزایای کسانی که خود را معرفی نموده اند برابر مقررات تماماً و حقوق کسانیکه دستگیر شده اند معادل حقوق بدون کاری پرداخت خواهد شد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۱۸ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

رئیس کمیسیون نظام _ سرلشکر اسدالله ایلخانی

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ و ارسال به مجلس سنا

۱۶ - تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ برای این لایحه از طرف دولت پیشنهاد فوریت شده است پیشنهاد قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است لایحه اصلاح قانون اخراج افسران و کارمندان فراری ارتش مصوب ۱۳ / ۳ / ۱۳۴۳ با یک فوریت مطرح شود .

با تشکر فراوان _ دکتر شادمان ( وزیر مشاور )

رئیس _ نسبت به فوریت لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به فوریت لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد . کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ؟ ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری

۱۷ - طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری .

رئیس _ گزارش شور اول تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورایملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۹ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۱۰۸۹۴ مورخ ۱۵ / ۱ / ۲۵۳۵ را که در جلسه روز سه شنبه ۳۱ / ۱ / ۲۵۳۵ تقدیم و بشماره ۲۲۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری .

ماده واحده _ متصرفین اعیانی های اراضی امامیه که ظرف مدتهای مقرر در شق الف بند ۲ ماده واحده قانون اراضی دولت و شهرداریها و اوقاف و بانکها مصوب سال ۱۳۳۵ و تبصره های الحاقی بماده مزبور موفق بتقدیم دادخواست نشده اند میتوانند ظرف مدت سه ماه از تاریخ اجرای این قانون دادخواست خود را در قبال اخذ رسید بدفتر هیئت سه نفری تسلیم نمایند .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به صدور چک

۱۸ - طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به صدور چک .

رئیس _ گزارش شور اول لایحه صدور چک مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورایملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۵ / ۲ / ۲۵۳۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۶۵۵۸ مورخ ۱۴ / ۳ / ۱۳۵۴ دولت راجع به صدور چک را که در جلسه روز پنجشنبه ۱۸ / ۱۰ / ۱۳۵۴ وصول آن از مجلس سنا اعلام و بشماره ۹۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میداد .

مخبر کمیسیون دادگستری _ علی احمد خورشید

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۰ / ۳ / ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به صدور چک را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دادگستری را به اصلاحاتی تصویب کرد . اصلاحات مزبور در جلسه روز چهارشنبه ۲۲ / ۳ / ۲۵۳۵ کمیسیون دادگستری مورد تأیید قرار گرفت .

اینک گزارش آنرا به مجلس شورایملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است آقای سواد کوهی بفرمائید .

سواد کوهی _ جناب آقای رئیس همکاران محترم ، چک یکی از اسناد تجاری است که محصول دوران شکوفان اقتصادی ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی است . برای اینکه تا قبل از دوران شاهنشاهی پهلوی آن مقدار روابط اقتصادی نداشتیم که دارای چنین مدارک و اسنادی باشیم اولین بار قانون تجارت در سال ۱۳۱۱ پیش بینی کرد که چک نوشته ایست که بموجب آن ، شخص پولی را که نزد کسی دارد حواله میکند بدون اینکه ذکر کند . محال علیه ، بانک است بعداً بوسیله قوانین و مقررات بانکی ، بانک بصورت محال علیه در میاید منتها برای ضمانت اجرائیش ابتدا بصورت ماده ۲۳۸ مکرر کسیکه چک بدون محل صادر میکرد بعنوان اقدام به کلاه برداری تحت تعقیب قرار میگرفت اما بعلت اینکه چک بتدریج اهمیتش زیاد میشد در سال ۱۳۳۷ یکبار قانونی بعنوان چک بی محل از تصویب مجلس گذشت که در آن مقررات خاصی وضع شد و نکات مهمی را درج کرد ، که چک بطور مستقل بعنوان یک سند رسمی در اداره ثبت اسناد بطریق اجرا قابل وصول باشد ولی چون در طول اجرا بمشکلاتی برخورد شد در ۱۳۴۴ یکبار دیگر قانون خاصی به عنوان قانون چک تنظیم شد در همین مجلس و امروز بعد از ۱۱ سال دوباره تجربیاتی که قضات و وکلای دادگستری و تجار و بانکها داشتند در این قانون منعکس شد . اصولا توجه به اینکه چک مانند سفته و برات جزو اسناد تجاری است ولی چگونه برای صدور چک بی محل قانون گزار مجازات قائل شده ؟ اینستکه میگویند شخص جکی که از صادر کننده میگیرد مغبون میشود و فکر میکند که صادر کننده چک در بانک اعتبار دارد . بنابر این با او معامله میکند و لذا در نفس امر کسی که چک بی محل صادر میکند کلاهبرداری کرده است و مانور متقلبانه کرده است در تمام قوانین سعی بر این شده که حق دارنده چک حفظ شود ، و لذا الساعه مخصوصاً با توجه به اینکه طبق نظر قانون گزارش در مقابل محکومیتهای مالی دیگر مجبور به زندانی کردن مدیون نیست و نفی کرده است ولی چون چک دارای پایه و ضمانت محکمی است این است که بیشتر روابط اقتصادی را بر مبنای چک قرار داده اند . یک چک از ۳ لحاظ ممتاز شناخته شده یکی اینکه یک سند عادی بصورت رسمی و قابل اجرا است . دوم اینکه قابل مجازات است و در تمام امور جنحه بازپرس یا دادیار تحقیق ، مجازاتها و قرارهائی مثل اخذ کفیل و وثیقه و وجه نقد و یا ضمانت نامه بانکی را میگیرد و همین باعث میشود تمام کسانی که چک صادر میکنند وقتی به دادگاه میروند یا بایستی قبلا رضایت شاکی را بگیرند یا بخاطر نسپردن وجه الضمان زندانی شوند . آثار سومیش اینستکه چک مثل یک عمل جرم آمیز در دادگاه جنحه و پژوهش جنائی تحت تعقیب در میآید و متهم زندانی میشود و آثار مهمی که برایش قائل هستیم نتیجه اش این است که گاهی صادر کننده چک و گاهی دارنده چک سوء استفاده می کنند صادر کننده باعتبار اینکه در قبال چک به او اعتبار میدهند گاهی برای خودش اعتبار کاذب ایجاد می کند با اینکه اعتبار مالی ندارد یعنی پول ندارد ولی با دادن چک با او معامله می کنند از لحاظ گیرنده هم این مشکل پیش میآید که باعتبار چک معامله می کند و بعد مواجه میشود با چکی که دارای اعتبار مالی نیست و ناچاراً قرار تعقیب صادر میکند بسیار دیده شده که از چک استفاده های ناروا شده به این معنی کسی که خواسته طرف خودش را در فشار قرار بدهد از او چک گرفته و این بعضاً در بعضی قمارخانه ها جاری شده و یا اینکه کسی خواسته مستأجرش را ملزم بخروج از محل اجاره بکند از او چک گرفته بدون اینکه معلوم شو این چک مربوط به روابط استیجار بین موجر و مستأجر بوده خوشبختانه در این لایحه جدید ابتکارهای بسیار عالی پیش بینی شده مواردی که پیش بینی کرده که اگر معلوم شود بآن عنوانی که قانون تجارت از او تعریف کرده چک صادر نشود ، دارای آثار چک بدون محل نباشد . از جمله پیش بینی شده اگر معلوم شود این چک بابت اجرای تعهدی است در آن صورت در حکم چک بی محل نخواهد بود ، البته در آن هم مطلبی اضافه شده که بعداً عرض خواهم کرد ، چون اشاره شده که اینگونه امور حتی چک اگر بعنوان سفید امضاء داده شود درحکم چک بی محل نخواهد بود ولی ذیلش ذکر شده که این امر با شهادت شهود قابل انکار نیست البته تهیه کنندگان باین فکر بوده اند که هر کس که چک بدون امضاء داده باشد تحت این عنوان از سیطره آثار چک فرار نکند ولی این هم هست که ما در حقوق جزا چرا میگویم اگر در امور مدنی بیش از ۵۰ تومانی باشد با شهادت شهود مثبت ادعا نیست ولی در امور جزائی که حدوثی است دلیل ، همیشه شهادت شهود است که در این مورد پیشنهاد لازم را خواهم داد منتهای مطلب من فکر کردم همانطور که ما در مقابل محکومیت مالی زندانی شدن محکوم علیه را از بین بردیم و مدعی بودیم که این آثار حقوق رم است و بناید در دنیار امروز جایز باشد چه مانعی داردکه آثار جزائی چک را هم از بین ببریم ( قائمی _ آنوقت اعتبار چک کم میشود ) مردم همیشه به سفته و برات و چک توجه نمیکنند و عملا ثابت شده که اگر کسی خواست با دیگری معامله کند آن معامله را باعتبار شخص صادرکننده چک میکند ولی امروز ما در ادامه سی این قانون گزاری که برای چک مجازات قائل هستیم تنها وسیله تهدید آمیزی است که یرای مدیون بکار میبریم و لذا من فکر میکنم که اگر ما آثار مجازات چک را برداریم دیگر معاملات صوری بیخود صورت نمیگیرد و چه بسا اشخاصی دیگر برای خودشان اعتبار کاذب درست نکنند همانطور که از سفته و برات دائم استفاده میکنند از چک بعنوان سند تجاری بدون ضمانت اجرائی استفاده بشود البته این مسأله پیش پا افتاده ئی نیست و ممکن است خیلی از بانکها وتجار با آن نظر موافق نباشند ولی اینهم نباید مسأله یی باشد که ، ما همیشه پیرو افکار اروپائی باشیم و هر کاری که آنها کردند بپذیریم و تغییر و تحولی در متن قوانین ندهیم بعنوان Institution این یک فکری است که به مجلس شورای ملی ایران عرضه میکنم تا مورد بحث و فحص علمای محترم و نمایندگان گرامی واقع شود ( احسنت ) .

رئیس _ آقای منصوریان بفرمائید .

منصوریان _ همکاران ارجمند در مورد لایحه چک جای آن دارد که بررسی بیشتری بشود و بخصوص با همکاری وهمراهی وسایل ارتباط جمعی مردم بیشتر به کنه مطلب و وضع چک پی ببرند که چک چیست و فرق آن با سایر اسناد تجاری از قبیل سفته و برات چگونه است ؟ چک تنها وسیله پرداخت است و چک نمیتواند وسیله تضمین و تعهد باشد ، در دنیای امروز که حمل اسکناس و وجه نقد کار مشکلی است برای آسان شدن این کار از چک برای پرداخت استفاده میکنند و دادن چک از طرف صادر کننده به گیرنده بدان معنا است که صادر کننده وجهی را که نزد شخص ثالث که بانک است موجود دارد بگیرنده چک اختیار میدهد که بوسیله آن برگ چک ، آن پول را بلافاصله از بانک دریافت کند این برگ چک در واقع بمنزله اسکناسهای تضمینی است بنابر این با اسناد تجاری دیگر از قبیل سفته و برات فرق بسیار دارد زیرا بموجب آن اسناد ، صادر کننده تعهد میکند در یک مدت معینی در یک سررسید معینی وجهی را بپردازد و تخلف از این امر با توجه با آنچه همکار محترم جناب سواد کوهی توجیه کردند معلوم میشود که چرا عمل صدور چک بی محل از نظر قانون گزار جرم تلقی شده یعنی توسل بیک وسایل تقلبی و کلاهبرداری برای بردن مال غیر بدان معنی که صادر کننده چک اگر چکش بدون محل باشد گیرنده چک را مغرور کرده باینکه وجهی که نزد شخص ثالث که بانک باشد دارد و از بابت آن مالی یا وجهی بدست آورده و حال آنکه بعد از مراجعه ببانک معلوم میشود که وجهی در بانک ندارد و در این صورت مرتکب کلاهبرداری شده باین مناسبت صدور چک بلامحل جرم تلقی شده ولی بهیچ وجه نبایدکه از این سند سوء استفاده شود یا خدای نکرده مردم بی اطلاع را بوسیله چنین اوراقی که چک باشد تحت تعقیب جزائی قرار بدهند ، در طول سالها که قانون چک در جریان اجرا بودجه قضات دادگستری و چه وکلا به نقائص و کاستی های این قانون پی برده اند و حقاً باید عرض کنم این قانون با دقت کامل و با توجه به اشکالاتی که در کار بوده تهیه شد البته بنده ادعا نمیکنم که این قانون کامل و بدون نقص است ولی تا آنجا که ممکن بود اشکالات رفع شده و این بدان معنی است که از چک سوء استفاده نشود فرض بفرمائید بنده که بکسی مراجعه میکنم و وجهی بعنوان وام میخواهم در قبالش از من سند رسمی میگیرد و یا سفته میگیرد و حتی بنا صحیح مرسوم شده که علاوه بر همه اینها یک برگ چک سفید امضاء هم گرفته میشود بعنوان تضمین ، این ناصحیح است و این آن برگ چکی که قانون تعریف کرده و مورد نظر قانونگزار برای تعقیب جزائی در صورت بلامحل بودن است نمی باشد و چنین شخصی در صورت نداشتن محل نباید تعقیب جزائی شود ، در این قانون توجیه شده که اگر از نظر قاضی ، چون قاضی برای همین است که بررسی کند و رسیدگی کند و وقتی بر او مسلم ومحرز شد که چنین چکی برای انجام تعهد داده شده یا برای تضمین یک بدهی دیگری داده شده چنین چکی فاقد جنبه جزائی است ولی از لحاظ جنبه حقوقی هیچ منعی نیست که او باجرای ثبت یا بدادگاههای حقوق مراجعه کند ( مظهری _ خود بانکها دو برابر وام چک میگیرند ) صحیح است اینکه آقای سواد کوهی فرمودند موضوع تعقیب جزائی از چکها برداشته شود متأسفم عرض کنم که بنده با این پیشنهاد موافقت ندارم چون چک بر روی کار بازرگانی و اقتصادی در تمام کشور ها نقش ارزنده ای بازی میکند و روزبروز بر قدرت چک باید افزوده شود و از سوء استفاده های ناصحیح و نامشروعی که از چک میشود بایستی جلوگیری کرد در صورتی که اساس موضوع را نمی توان از بین برد بهمین مناسبت در این لایحه سعی شده از آن وسائل که بعضی برای استفاده نامشروع از برگ چک میکردند جلوگیری شود والا اساس موضوع را نباید از بین برد و در ماده ۱۲ ذکر شده است چنانچه چک معلوم شود سفید امضاء داده شده چون نباید سفید امضاء باشد باید مبلغ معین باشد باید تاریخش قید شود و بامضاء صادر کننده برسد چک باید در همان تاریخی که صادر میشود تاریخ آن ذکر بشود و با مقدمه ای که عرض کردم بدان معنی است که بلافاصله مراجعه کننده چکش را وصول کند و اگر ثابت شد چکی بطور سفید امضاء صادر شده و بمرحله اثبات رسیده باشد چنین چکی فاقد جنبه جزائی است اگر چکی بعنوان انجام تعهدی و کاری و یا تضمین کاری باشد چنین چکی نمی تواندد دارای جنبه جزائی باشد بهر صورت بنظر بنده باید قر قدرت و قوت چک که وسیله ای است برای کارهای اقتصادی مملکت روز بروز افزوده شود و دیگر نقصی در کار پیش نیاید و این نقائص بر طرف شود وچک فقط بعنوان پرداخت مـورد استفاده قرار بگیرد ولا غیر ، من امیدوار هستم با تصویب این لایحه مقدار زیادی از این مشکلات که برای بانک ها و دستگاه اجرائی بوجود آمده بر طرف شود ( احسنت ) .

رئیس _ آقای نوذر صادقی بفرمائید .

نوذر صادقی _ با اجازه مقام ریاست بنده مدتها افتخار قضاوت را داشته در زمان تصدی جناب وزیر دادگستری کارهای زیادی در دادگستری انجام شده و بخصوص پرونده هائیکه بطور ناقص بود بررسی و بمرحله اختتام رسید این مرهون دوامر بود یکی ارشاد جناب آقای وزیر دادگستری و دوم تسریع در امر محاکمات دادرسی ولی با توجه به لایحه چک میخواهم بعرض وزیر دادگستری برسانم که آن مراد و منظوری که آقای وزیر دادگستری در تسریع محاکمات دارند با این قانون چک که میگوید: « هر گاه قبل از صدور حکم قطعی شاکی گذشت نماید و یا اینکه متهم وجه چک و خسارت تأدیه را نقداً بدارنده آن پرداخت کند یا در صندوق دادگستری تودیع نماید مرجع رسیدگی قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد کرد » البته درقسمت اول این جمله بنده حرفی ندارم چون چک مانند سایر جرائم باید قابل گذشت باشد در هر مرحله رسیدگی ولی در قسمت دوم که میگوید وقتی محکوم علیه موجبات پرداخت وجه چک و خسارات تأخیر تأدیه را نقداً پرداخت نماید یا در صندوق دادگستری و یا اجرای ثبت تودیع نماید مرجع رسیدگی قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد کرد اولا در اینجا بچند نکته میخواهم اشاره بکنم یکی اینکه توجهی بگذشت شاکی خصوصی نیست دوم آنکه مسأله ای که آقای دکتر سواد کوهی فرمودند که چک مانند اسناد تجاری دیگر از نظر جزائی مورد توجه نباشد در واقع حرف آقای سواد کوهی بمرحله عمل پیوسته برای اینکه دیگر نمی بینیم که بعد از صدور حکم قطعی وقتی متهم وجه چک و خسارت را پرداخت کرد از مجازات معاف خواهد شد و این بعقیده من خلاف منطوق حکم و خلاف منطوق مجازات صدور چک که بلامحل است بخصوص همانطور که جناب منصوریان فرمودند وجه تمایز چک با اسناد تجاری دیگر در حرمت چک است وقتی یک زارعی کالای خودش را به بنگاه دار میفروشد و در مقابل آن چک میگیرد بمنزله این است که پولی دریافت کرده یا تاجری که فرش خودش را بکارمندی میفروشد مفهوم دریافت چک این است که پول دریافت کرده بنابر این با توجه باستدلال و مطالبی که گفتم بنده با متن این جمله موافقت ندارم و دلایلش را هم عرض کردم زیرا بر خلاف اصل تسریع دادرسی است منتهی از صدور چک بلامحل نخواهد ترسید در نتیجه صدور چک بلامحل زیاد خواهد شد و دامنگیر قضات دادگستری که الان پرونده های زیادی دارند خواهد شد ، بنده توضیحی دارم در ماده ۱۲ ماده ۱۲ میگوید « در موارد زیر صادر کننده چک از نظر این قانون قابل تعقیب کیفری نیست ، فقره ۱ و ۲ و ۳ و ۴ و ۵ نوشته شده بنده اشاره می کنم در ماده ۲ که می گوید صادر کننده چک باید در تاریخ صدور معادل مبلغ چک در بانک محال علیه محل ( نقد یا اعتبار ) داشته باشدو نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که باعتبار آن چک صادر کرده بصورتی از بانک خارج نماید یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را بصورتی تنظیم نماید که بانک بعللی از قبیل عدم عدم مطابقت امضاء یا قلم خوردگی در متن چک یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری نماید » بنده استدعا دارم تصویب سایر فقرات ماده ۱۲ که سالب بانتفاع موضوع است با توجه بماده ۲ چون در دنباله ماده ۲ می گوید هر گاه در متن چک شرطی برای پرداخت ذکر شده باشد بانک بآن شرط ترتیب اثر نخواهد داد » بنظر بنده لزومی به تصویب فقره ۲ و ۳ ماده ۱۲ نیست بنده توضیحی دارم در ماده ۷ که می گوید « چکهائیکه در ایران عهده بانکهای واقع در خارج کشور صادر شده و بعلت نبودن محل یا کسر موجودی پرداخت نشده باشد از لحاظ کیفری مشمول مقررات این قانون نخواهد بود مشروط بر اینکه عدم پرداخت وجه چک طی اظهار نامه رسمی بصادر کننده ابلاغ شده باشد » بعقیده بنده معلوم نشد که چه فرقی هست بین بانک های داخلی و خارجی بنده ملخص پیشنهاداتم را تقدیم مقام ریاست می کنم که مورد امعان نظر قرار بگیرد .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور مواد رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ، ماده اول قرائت می شود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱ _ چکهای صادره عهده بانکهائیکه طبق قوانین ایران در داخل کشور دایر شده یا میشوند همچنین شعب آنها در خارج از کشور در حکم اسناد لازم الاجراء است و دارنده چک درصورت مراجعه ببانک و عدم دریافت تمام یا قسمتی از وجـه آن بعلت نبودن محـل و یا بهر علت دیگری منتهـی ببرگشت چک و عـدم پرداخت گردد میتواند طبق قوانین و آئین نامه های مربوط باجرای اسناد رسمی وجه چک یا باقیمانده آنرا از صادر کننده وصول نماید . برای صدور اجرائیه دارنده چک باید عین چک و گواهینامه مذکور در ماده ۳ و یا گواهی نامه مندرج در ماده ۴ را باجرای ثبت اسناد محل تسلیم نماید . اجراء ثبت در صورتی دستور اجرا صادر میکند که مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادر کننده در بانک از طرف بانک گواهی شده باشد دارنـده چـک اعـم است از کسـی که چـک در وجـه او صـادر گردیـده یا بنـام او پشت نویسـی شـده یـا حامـل چـک ( در مورد چکهای در وجه حامل ) یا قائم مقام قانونی آنان .

رئیس _ در ماده اول نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورایملی احتراماً پیشنهاد مینماید :

۱ _ عنوان لایحه قانون صدور چک به « لایحه چک » تغییر یابد .

۲ _ جمله ( نقد یا اعتبار ) در سطر دوم ماده ۲ لایحه به جمله ( نقد یا اعتبار قابل استفاده ) اصلاح گردد .

با تقدیم احترامات _ محمد تقی شریعت


رئیس _ ماده دوم قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲ _ صادر کننده چک باید در تاریخ صدور معادل مبلغ چک در بانک محال علیه محل ( نقد یا اعتبار ) داشته باشد و نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که باعتبار آن چک صادر کرده بصورتی از بانک خارج نماید یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را بصورتی تنظیم نماید که بانک بعللی از قبیل عدم مطابقت امضاء یا قلم خوردگی در متم چک یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری نماید .

هر گاه در متن چک شرطی برای پرداخت ذکر شده باشد بانک بآن شرط ترتیب اثر نخواهد داد .

رئیس _ در ماده دوم نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی احترامـاً در مورد لایحه قانونـی صدور چک پیشنهاد مینمایـد در سطر دوم مـاده ۲ لایحه مذکور پرانتز و کلمات داخل آن « نقد یا اعتبار » حذف گردد توضیحات لازم در کمیسیونهای مربوطه بعرض خواهد رسید .

با تقدیم احترام _ هوشنگ شادلو

رئیس _ ماده ۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳ _ هر گاه وجه چک بعلتی از علل مندرج در ماده ۲ پرداخت نگردد ، بانک مکلف است در برگ مخصوصی که مشخصات چک و هویت ونشانی کامل صادر کننده در آن ذکر شده باشد علت یا علل عدم پرداخت را صریحاً قید و آنرا امضاء و مهر نموده و بدارنده چک تسلیم نماید .

در برگ مزبور باید مطابقت امضاء صادر کننده با نمونه امضاء موجود در بانک ( در حدود عرف بانکداری ) و یا عدم مطابقت آن از طرف بانک تصدیق شود .

بانک مکلف است بمنظور اطلاع صادر کننده چک فوراً نسخه دوم این برگ را بآخرین نشانی صاحب حساب که در بانک موجود است ارسال دارد .

در برگ مزبور باید نام و نام خانوادگی و نشانی کامل دارنده چک نیز قید گردد .

رئیس _ در ماده ۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴ _ در صورتیکه موجودی حساب صادر کننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد بتقاضای دارنده چک بانک مکلف است مبلغ موجود در حساب را بدارنده چک بپردازد و دارنده چک با قید مبلغ دریافت شده در پشت چک و تسلیم آن ببانک گواهی نامه مشتمل بر مشخصات چک و مبلغی که پرداخت شده از بانک دریافت می نماد . چک مزبورنسبت به مبلغی که پرداخت نگردیده بی محل محسوب و گواهی نامه بانک در این مورد برای دارنده چک جانشین اصل چک خواهد شد.

در مورد این ماده نیز بانک مکلف است اعلامیه مذکور در ماده قبل را برای صاحب حساب ارسال نماید .

رئیس _ در ماده ۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی محترماً در مورد ماده ۴ لایحه قانونی صدور چک پیشنهاد مینماید بعد از جمله گواهی نامه بانک در این مورد برای دارنده چک « برای تمام مراجع قضائی جانشین اصل چک خواهد بود ».

با تقدیم احترام _ محمد علی ادیب مجلسی

رئیس _ ماده ۵ قرائت می شود .

ماده ۵ _ بانکها در صورت تقاضای صاحب حساب مکلفند در روی هر برگ چک نام و نام خانوادگی صاحب حساب را قید نمایند .

رئیس _ در ماده ۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد های رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی در مورد ماده ۵ لایحه قانون صدور چک پیشنهاد مینماید جمله ( در صورت تقاضای صاحب حساب ) حذف شود .

با تقدیم احترام _ منصوریان

ریاست معظم مجلس شورای ملی احتراماً در لایحه قانون صدور چک در اصلاح مواد ۵ و ۷ و ۱۲ و ۱۳ بترتیب پیشنهاد تقدیم میگردد .

ماده ۵ بشرح زیر اصلاح گردد :

بانک مرکـزی مکلف است برای یکنواخت کردن چک ها فـرم یا فرم های واحدی برای کلیه بانک های کشور تهیه و بانک ها موظفند که برابر فرم بانک مرکزی دفتر چک تهیه و بدارندگان حساب تسلیم نمایند و نیز در صورت تقاضای حساب مکلفند در روی هر برگ چک نام و نام خانوادگی صاحب حساب را بنویسند یا ( درج نمایند )

در مورد ماده ۷ :

چون مقررات وقوانین کشورها در مورد مجازات صادر کننده چک بی محل مختلف است و در برخی از کشورها مجازات کیفری قائل نشده اند و اساساً صادر کننده چک بنابر مقررات و قوانین مملکتی که حساب در بانکهای آن مملکت دارد مبادرت بصدور چک مینماید لذا پیشنهاد مینماید که در ماده ۷ بعد از کلمه کیفری در سطر دوم اضافه شود .

در صورتیکه در آن کشور مجازات کیفری برای صدور چک بی محل قائل شده اند مشمول . . . الی آخر .

در ماده ۱۲ بند ۶ و ۷ اضافه شود :

بند ۶ هر گاه چک قبل از تاریخ سررسید که در متن چک مندرج است برای وصول ببانک ارائه شود .

بند ۷ هر گاه ثابت شود که با تهدید و ارعاب چک صادر شده است .

در ماده ۱۳ در سطـر هشتم بعد از ثابت گردد نوشته شود : دستـور دهنده بحبس تأدیبی از ۲ ماه تا شش ماه و یک چهارم . . . الی آخر

تبصره زیر بعنوان تبصره ۲ ماده ۱۳ اضافه شود.

تبصره ۲ _ در صورتیکه دارنده چک در هر مرحله و نیز پس از صدور حکم قطعی از شکایت خود گذشت نماید مجازات صادر کننده یا ذینفع یا قائم مقام قانونی آنها موقوف میگردد .

با تقدیم احترام _ کریم آصف

رئیس _ ماده ۶ قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶ _ هر کس مرتکب تخلف مندرج در ماده ۲ گردد به حبس جنحه ای از ششماه تا دو سال و حسب مورد بپرداخت جزای نقدی معادل یک چهارم تمام وجه چک یا یک چهارم کسر موجودی هنگام ارائه چک محکوم خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷ _ چکهائیکه در ایران عهده بانکهای واقع در خارج کشور صادر شده و بعلت نبودن محل یا کسر موجودی پرداخت نشده باشد از لحاظ کیفری مشمول مقررات این قانون خواهد بود مشروط بر اینکه عدم پرداخت وجه چک طی اظهار نامه رسمی بصادر کننده ابلاغ شده باشد .

رئیس _ در ماده ۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی محترماً در مورد ماده ۷ لایحه قانونی چک پیشنهاد مینماید جمله باین شرح اصلاح شود « چکهائیکه در ایران عهده شعب بانکهای ایران واقع در خارج کشور صادر شده . . . الی آخر »

با تقدیم احترام _ محمد علی ادیب مجلسی

رئیس _ ماده ۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸ _ در صورتیکه صادر کننده چک قبل از تاریخ شکایت کیفری وجه چک را نقداً بدارنده آن پرداخته یا با موافقت شاکی خصوصی ترتیبی برای پرداخت آن داده باشد ، یا موجبات پرداخت آنرادر بانک محال علیه فراهم نماید قابل تعقیب کیفری نیست .

در مورد اخیر بانک مذکور مکلف است تا میزان وجه چک حساب صادر کننده را مسدود نماید و بمحض مراجعه دارنده و تسلیم چک وجه آنرا بپردازد .

رئیس _ در ماده ۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹ قرائت می شود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹ _ هر کس با علم به بسته بودن حساب بانکی خود مبادرت بصادر کردن چک نماید عمل وی در حکم صدور چک بی محل خواهد بود.

رئیس _ در ماده ۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰ _ جرائم مذکور در این قانون بدون شکایت دارنده چک قابل تعقیب نیست و در صورتیکه دارنده چک تا ششماه از تاریخ صدو چک برای وصول آن ببانک مراجعه نکند یا ظرف ششماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت ننماید دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت .

منظور از دارنده چک در این ماده شخصی است که برای اولین بار چک را ببانک اراده داده است برای تشخیص اینکه چه کسی اولین بار برای وصول وجه چک ببانک مراجعه کرده است بانکها مکلفند بمحض مراجعه دارنده چک هویت کامل و دقیق او را در پشت چک با ذکر تاریخ قید نماید .

کسیکه چک پس از برگشت از بانک بوی منتقل گردیده حق شکایت کیفری نخواهد داشت مگر آنکه انتقال قهری باشد .

در صورتیکه دارنده چک بخواهد چک را بوسیله شخص دیگری بنمایندگی از طرف خود وصول کند و حق شکایت کیفری او در صورت بی محل بودن چک محفوظ باشد باید هویت و نشانی خود را با تصریح نمایندگی شخص مذکور در ظهر چک قید نماید و در اینصورت بانک اعلامیه مذکور در ماده ۳ و ۴ را بنام صاحب چک صادر میکند « حق شکایت کیفری او محفوظ خواهد بود .

تبصره _ هر گاه بعد از شکایت کیفری شاکی چک را بدیگری انتقال دهد یا حقوق خود را نسبت بچک بهر نحو بدیگری واگذار نماید تعقیب کیفری موقوف خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۰ نظری نیست ؟ آقای آموزگار بفرمائید .

آموزگار _ در ماده ۱۲ مطلبی درج شده که مشکل بوجود می آورد دارنده چک در قوانین قبلی هر کس بود حق داشت به کشنده مراجعه و شکایت کند ولی اینجا محدود کرده اند دارنده چک که می تواند شکایت کند آن کسی است که برای اولین بار چک ببانک برده باشد ، برای مثال چکی بنده از جنابعالی گرفته ام و به آقا داده ام و بعد از ظهرنویسی ، این آقا چک را برده ببانک و محل نداشته ، باعتبار من قبول کرده و به بانک برده و برگردانده پول را از من گرفته و من حق دارم به کشنده چک مراجعه کنم و از او شکایت کنم ، باین جهت است که در این جا ابهام وجود دارد چون نوشته شده دارنده چک کسی است که رفته به بانک و چکش واخورده و الان چک در دستش هست فقط می تواند شکایت بکند پیشنهادم این است که در این خصوص بررسی بیشتری بشود و دارنده چک بطور کلی آن کسی شناخته شود که چک در ید او میباشد و میتواند شکایت کند ( چند نفر از نمایندگان _ اینکار برای جلوگیری از شرخرهاست ) از بابت شرخرها در پیشنهادی که تقدیم میکنم پیش بینی شده که پس از واخوردن چک منتقل نشود و فقط یدهای ما قبل که چک را رد و بدل کرده اند حق داشته باشند که با در دست داشتن چکشان شکایت کنند این پیشنهاد را بنده تقدیم می کنم که مورد توجه قرار بگیرد .

رئیس _ نظر دیگری در ماده ۱۰ نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهادهای رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد میشود ماده ۱۰ لایحه مربوط به صدور چک بشرح زیر اصلاح شود :

ماده ۱۰ جرائم مذکور در این قانون بدون شکایت دارنده چک قابل تعقیب نیست در صورتیکه دارنده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه نکند یا ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت ننماید دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت _ کسیکه چک پس از برگشت از بانک بوی منتقل گردیده حق شکایت کیفری نخواهد داشت مگر اینکه انتقال قهری باشد .

محمد علی آموزگار

ریاست محترم مجلس شورای ملی محترماً پیشنهاد مینماید قسمت دوم ماده ۱۰ لایحه شماره ۶۵۵۸ راجع بصدور چک بشرح زیر اصلاح شود .

منظور از دارنده چک در این ماده شخصی است که چک در وجه او صادر شده یا برای اولین بار چک را ببانک ارائه داده است الی آخر

محمد صادق افتخار

رئیس _ ماده ۱۱ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱ _ هر گاه قبل از صدور حکم قطعی شاکی گذشت نماید و یا اینکه متهم وجه چک و خسارات تأخیر تأدیه را نقداً بدارنده آن پرداخت کند ، یا موجبات پرداخت وجه چک و خسارات مذکور ( از قرار صدی دوازده در سال از تاریخ ارائه چک ببانک ) را فراهم کند یا در صندوق دادگستری یا اجراء ثبت تودیع نماید مرجع رسیدگی قرار موقوفی تعقیب صادر خواهد کرد .

صدور قرار موقوفی تعقیب در دادگاه کیفری مانع از آن نیست که آن دادگاه نسبت به سایر خسارات مورد مطالبه رسیدگی و حکم صادر کند . هر گاه پس از صدور حکم قطعی شاکی گذشت کند و یا اینکه محکوم علیه بترتیب فوق موجبات پرداخت وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه و سایر خسارات مندرج در حکم را فراهم نماید اجرای حکم موقوف میشود و محکوم علیه فقط ملزم به پرداخت مبلغی معادل یک پنجم جزای نقدی مقرر در حکم خواهد بود که بدستور دادستان بنفع دولت وصول خواهد شد.

رئیس – در ماده ۱۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی احتراماً پیشنهاد مینماید در ماده ۱۱ جمله « هرگاه پس از صدور حکم قطعی شاکی گذشت کند ویا اینکه محکوم علیه بترتیب فوق موجبات پرداخت وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه و سایر خسارات مندرج در حکم را فراهم نماید اجرای حکم موقوف میشود ... » به جمله زیر تبدیل شود:

« هرگاه پس از صدور حکم قطعی شاکی گذشت کند و یا قبل از قطعیت حکم محکوم علیه بترتیب فوق موجبات پرداخت وجه چک و خسارت تأخیر تأدیه و سایر خسارات مندرج در حکم را فراهم نماید اجرای حکم موقوف میوشد».

با احترام نوذر صادقی

رئیس – ماده ۱۲ قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲- در موارد زیر صادر کننده چک از نظر این قانون قابل تعقیب کیفری نیست .

۱- درصورتیکه ثابت شود چک سفید امضاء داده شده باشد.

۲- هرگاه در متن چک وصول وجه آن منوط بتحقق شرطی شده باشد .

۳- هرگاه در متن چک قید شده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است .

۴- هرگاه بدون قید در متن چک ثابت شود که وصول وجه آن منوط بتحقق شرطی بوده یا چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است .

۵- درصورتیکه ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک باشد.

در مورد این ماده شهادت شهود به تنهائی مثبت ادعا نیست.

رئیس – در ماده ۱۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهادهای رسیده قرائت می شود.

( بشرح زیر خوانده شد )

با توجه به ماده ۲ که علل عدم پرداخت وموارد عدم پرداخت وجه چک بعهده بانک گذاشته است دیگر موجبی برای تصویب ماده ۱۲ نیست پیشنهاد حذف ماده مذکور را مینماید: جز فقره ۱ و ۵ ماده۱۲ پیشنهاد حذف ماده مذکور را مینماید : جز فقره ۱ و ماده ۱۲ .

با احترامات نوذر صادقی

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی با احترام پیشنهاد مینماید بند ۵ ماده ۱۲ لایحه مربوط به صدور چک حذف شود.

محمد علی آموزگار

رئیس – ماده ۱۳ قرائت می شود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳- در صورتیکه صادر کننده چک یا ذینفع یا قائم مقام قانونی آنها با تصریح باینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرائم دیگری تحصیل گردیده کتباً دستور عدم پرداخت وجه چک را ببانک بدهد بانک پس از احراز هویت دستور دهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارائه چک بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می نماید.

دارنده چک میتواند علیه کسی که دستور عدم پرداخت داده شکایت کند و هرگاه خلاف ادعائی که موجب عدم پرداخت شده ثابت گردد دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۶ این قانون بپرداخت یک چهارم وجه چک بعنوان خسارت معنوی شاکی و نیز خسارت تأخیر تأدیه ( در صورت مطالبه ) از قرار صدی دوازده در سال از تاریخ ارائه چک ببانک محکوم خواهد شد.

تبصره – ذینفع در مورد این ماده کسی است که چک بنام او صادر یا مظهر نویسی شده یا چک باو واگذار گردیده باشد ( یا چک در وجه حامل باو واگذار گردیده ).

درموردی که ذینفع دستور عدم پرداخت میدهد بانک مکلف است و جه چک را تا تعیین تکلیف آن در مرجع رسیدگی یا انصراف دستور دهنده در حساب مسدودی نگهداری نماید.

رئیس – در ماده ۱۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴ قرائت میشود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴- دارنده چک میتواند وجه چک و ضرر و زیان خود را در دادگاه کیفری مرجع رسیدگی مطالبه نماید .

رئیس _ در ماده ۱۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵ _ رسیدگی بکلیه شکایات و دعاوی جزائی و حقوقی مربوط بچک در دادسرا و دادگاه تا خاتمه دادرسی ، فوری و خارج از نوبت بعمل خواهد آمد .

رئیس _ در ماده ۱۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶ _ وجود چک در دست صادرکننده دلیل پرداخت وجه آن و انصراف شاکی از شکایت است مگر اینکه خلاف این امر ثابت گردد .

رئیس _ در ماده ۱۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷ قرائت می شود.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷ _ در صورتیکه وجه چک بطریق قانونی تأمین نشده باشد مرجع رسیدگی مکلف است وجه الضمان نقدی یا ضمانت نامه بانکی ( که تا تعیین تکلیف نهائی معتبر باشد ) معادل وجه چک یا قسمتی از آن که مورد شکایت واقع شده از متهم اخذ نماید . هر گاه صادر کنندگان چک متعدد باشند مرجع تعقیب میتواند مبلغ وجه الضمان یا ضمانت نامه بانکی را بمیزان مسؤلیت هر یک از آنان و در صورت معلوم نبودن میزان مسؤلیت بطور تساوی تقسیم نماید .

در صورتیکه یکی از متهمین معادل تمام مبلغ چک وجه الضمان یا ضمانت نامه بانکی داده باشد از بقیه متهمین تأمین متناسب اخذ خواهد شد .

در موارد مذکور در مواد ۱۲ و ۱۳ تا زمانیکه دلائل و قرائن موجهی بر صحت ادعای صادر کننده چک بدست نیامده مرجع رسیدگی تأمین فوق را اخذ خواهد کرد .

همچنین در صورتیکه متهم برای پرداخت وجه چک درخواست مهلت نماید مرجع رسیدگی درصورت اقتضاء میتواند با اخذ تأمین مناسب دیگر تا یکماه باو مهلت دهد در اینصورت اگر متهم ظرف مهلت مقرر وجه چک را نپردازد تأمین مزبور بوجه الضمان تبدیل خواهد شد .

تبصره ۱ _ در صورتیکه وجه الضمان یا ضمانت نامه مذکور در این ماده تودیع شده باشد تأمین خواسته از اموال متهم جائز نیست .

تبصره ۲ _ مرجع رسیدگی مکلف است در برگه احضار متهم مشخصات چک و هویت شاکی را قید نماید وظیفه بین تاریخ ابلاغ احضاریه و موعد مقرر برای حضور متهم نباید کمتر از پنج روز باشد در صورتیکه متهم قبل از موعد مذکور بترتیب مذکور در ماده ۸ نماید تعقیب کیفری او موقوف خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۸ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۸ _ در صورتیکه چک بوکالت یا نمایندگی از طرف صاحب حساب اعم از شخص حقیقی یا حقوقی صادر شده باشد ، صادر کننده چک و صاحب حساب متضامناً مسؤل پرداخت وجه چک بوده و اجرائیه و حکم ضرر و زیان بر اساس تضامن علیه هر دو صادر میشود . بعلاوه امضاء کننده چک طبق مقررات این قانون مسؤلیت کیفری خواهد داشت مگر اینکه ثابت نماید که عدم پرداخت مستند بعمل صاحب حساب یا وکیل یا نماینده بعدی او است که در این صورت کسیکه موجب عدم پرداخت شده از نظر کیفری مسؤل خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۱۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۹ _ مسؤلیت مدنی پشت نویسان چک طبق قوانین و مقررات مربوط کماکان بقوت خود باقی است .

رئیس _ در ماده ۱۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۰ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۰ _ بانکها مکلفند کلیه حسابهای جاری اشخاصی را که ظرف سه سال بیش از یکبار چک بی محل صادر کرده و تعقیب آنها منتهی بصدور کیفر خواست شده باشد بسته و تا پنجسال بنام آنها حسابجاری دیگری باز ننمایند .

هربانکی بتکلیف فوق عمل ننماید بمجازات انتظامی مقرر در ماده ۴۴ قانون پولی و بانکی کشور محکوم خواهد شد .

دادسراها نیز مکلفند صدور کیفر خواست را ببانک مرکزی اطلاع دهند و بانک مزیور مکلف است مشخصات کسانی را که با رعایت این قانون باید حسابشان بسته و نباید حسابجاری برایشان باز شود ضمن بخشنامه بتمام بانکها اعلام نماید .

در صورتیکه متهم بحکم قطعی دادگاه تبرئه شود دادسرا بتقاضای او مراتب را ببانک مرکزی اطلاع خواهد داد تا بانک مرکزی بدون اشکال بودن افتتاح حسابجاری وی را ضمن صدور بخشنامه بسایر بانکها اطلاع دهد .

رئیس _ در ماده ۲۰ نظری نیست ؟ ( ماده ۲۱ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۱ _ در صورتیکه بمتهم دسترسی حاصل نشود آخرین نشانی متهم در بانک محال علیه اقامتگاه قانونی او محسوب است و هر گونه ابلاغی بنشانی مزبور بعمل میآید مگر آنکه متهم بترتیب مقرر در تبصره ماده ۱۲۵ قانون آئین دادرسی کیفری نشانی دیگری تعیین کرده باشد .

هرگاه متهم حسب مورد به نشانی بانکی یا نشانی تعیین شده شناخته نشود یا چنین محلی وجود نداشته باشد گواهی مأمور بمنزله ابلاغ اوراق تلقی میشود رسیدگی بدون لزوم احضار متهم ضمن درج در مطبوعات ادامه خواهدیافت .

رئیس _ در ماده نظری ۲۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۲ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۲ _ قانون صدور چک مصوب خرداد ۱۳۴۴ نسخ میشود .

رئیس _ در ماده ۲۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای قوامی از دولت

۱۹ - تقدیم سؤال بوسیله آقای قوامی از دولت

رئیس _ آقای قوامی فرمایشی دارید بفرمائید .

عزیز الله قوامی _ سؤالی است از دولت که تقدیم میکنم .

رئیس _ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- ختم جلسه

۲۰ - ختم جلسه

رئیس _ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم موقع و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید .

( جلسه در ساعت یازده و سی و پنج دقیقه ختم گردید )

رئیس مجلس شورای ملی _ عبدالله ریاضی

- پرسش نمایندگان

۲۱ - پرسش نمایندگان

سؤال آقای علی نظمی از وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن

ریاست معظم مجلس شورای ملی

با احترام استدعا دارد بدولت ابلاغ گردد تا جناب آقای دکتر تسلیمی وزیر محترم بازرگانی در مجلس حاضر و نسبت به سئوالات زیر پاسخ مرحمت فرمایند :

۱ _ نسبت به بازاریابی و صدور سبزه ( کشمش تیزابی ) چه اقدامی شده است و با توجه باینکه مقدار زیادی محصول سال گذشته در دست باغداران مانده و محصول جدید نیز چند ماه دیگر ببازار خواهد آمد چه تدابیری برای خرید از باغداران اندیشیده شده است ؟

۲ _ با توجه باینکه هزینه تولید خصوصاً دستمزد کارگر بالا رفته است و سبزه با قیمتهائیکه امروزه در بازار هست به تولید کننده و باغدار صرف نمی کند در جهت کمک به این دسته از مردم مملکت چه فکری شده و چه اقدامی صورت خواهد گرفت ؟

۳ _ اگر صدور سبزه امکان ندارد و نتیجتاً دولت قادر به بازاریابی نیست برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت دولت در این زمینه چیست ؟ و چه سیاستی در این مورد اعمال خواهد شد ؟

۴ _ اگر استدلال اینست که منبعد سبزه نباید تولید شود و تولید آن اقتصادی نیست مسلماً باید برای مازاد انگور فکر عاجلی بشود . در این زمینه چه اقدامی شده است ؟

۵ _ حال که عملا مشاهده می شود تولید انگور مازاد بر مصرف بوده و صدور آن نیز مشکل است چرا وزارت کشاورزی با دادن وامهای قابل توجه کشاورزان را تشویق به کشت و ایجاد باغ انگور می کند و این هزینه گزاف را در مقابل آینده ای مبهـم بآنان تحمیل می نماید و از طرف دیگر شنیده شده است که در منطقـه رضائیه یک شرکت خصوصـی میخواهد در زمین های ملی شده مقدار یکهزار هکتار باغ انگور ایجاد نماید. آیا با وجود فزونی تولید بر مصرف وضع مالی نامطلوب باغداران این عمل چه منطقی داشته و با سیاست و اقدامات وزارت بازرگانی چه تطابقی دارد ؟

با احترام : علی نظمی _ نماینده مردم رضائیه

ریاست محترم مجلس شورای ملی با احترام تقاضا دارد بدولت ابلاغ گردد تا جناب آقای نجم آبادی وزیر محترم صنایع و معادن در مجلس حاضر و نسبت به سئوال زیر پاسخ مرحمت فرمایند .

بطوریکه اطلاع دارند تنها کارخانه سیمان موجود در آذربایجان کارخانه سیمان صوفیان است که تولید آن باید بین استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی به نسبت قسمت شود . در حالیکه طبق اطلاع اولا سهمیه آذربایجان غربی بسیار کم و ناچیز است و ثانیاً آن سهم جزئی نیز صحیحاً تحویل نمی گردد . علت این کار چیست ؟ و مسئول این نابسامانی اعم از مقامات محلی و یا مرکزی چه کسی است ؟ و در رفع این وضع غیر اصولی و تبعیض و نابسامانی چه اقدامی صورت گرفته است ؟

با احترام : علی نظمی _ نماینده مردم رضائیه

سؤال آقای عزیز الله قوامی از دولت

ریاست معظم مجلس شورای ملی خواهشمند است به دولت ابلاغ فرمائید نسبت به بودجه اردوهای عمرانی ملی فارس که در دو سال ۲۵۳۳ و ۲۵۳۴ شاهنشاهی که بالغ بر ۸۳ میلیون تومان بودجه آن بوده است نسبت به نحوه خرج و عملیات آن اردو و اعتبارات و بودجه مربوطه به سالهای فوق صورت آنرا به مجلس شورای ملی اعلام دارند تا مردم استان فارس از میزان اعتبار و نحوه خرج آن مطلع گردند .

با تقدیم احترامات _ عزیز الله قوامی