مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۳۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۳۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۴۸ نشست ۱۳۹

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏ ۲۲

جلسه: ۱۳۹

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: حی- مؤیدامینی- کاظم مسعودی- ابوذر

۳- تصویب صورت‌جلسه‏

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر ولیان وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی‏

۵- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه‏

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آب و برق راجع به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکت‌ها و سازمان‌های تابع وزارت آب و برق و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس مؤسسات بخت‌آزمایی در مراکز جهانگردی برای سیاحان و ابلاغ به دولت‏

۸- طرح و تصویب گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی به عهدنامه مؤدت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش‏

۹- طرح و تصویب گزارش کمیسیون علوم و آموزش عالی دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی وجوه حاصله از شرکت در امتحانات ورودی دانشگاه‌ها و مدارس عالی و ابلاغ به دولت‏

۱۰- طرح سؤال آقای پزشک‌پور راجع به کمبود گوشت و جواب آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی‏

۱۱- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی الحاق ‏دو تبصره به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور و ابلاغ به دولت‏

۱۲- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی‏

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی‏

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور

۱۵- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

۱۶- ختم جلسه‏

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یک شنبه (۲۵) خرداد ماه ۱۳۴۸

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی‌غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین بااجازه

آقایان دکتر موثقی- روحانی- تیمسار همایونی- خواجه نوری- مرتضوی- مهندس عترت- دکتر رضوانی- مهندس قادرپناه- سرتیپ پور- مهندس اسدی سمیع- ارسنجانی- مهندس بریمانی- پاینده- پرویزی- دکتر حکمت- دکتر شریعت- دکتر صاحبقلم- دکتر فربود- دکتر کفائی- کیوان- مافی- دکتر محققی- مهاجرانی- دکتر قهرمان.

غائبین مریض

آقایان بوشهری- پروفسور مخبر فرهمند- اصولی- فولادوند- دکتر برومند- مهندس پرویز بهبودی- جوادی- دیهیم- سعید وزیری- سلیمانی کاشانی- دکتر عدل- فروتن- دکتر نجیمی- مهندس یارمحمدی- بانو دکتر دولتشاهی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: حی- مؤید امینی- کاظم مسعودی- ابوذر

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: حی- مؤید امینی- کاظم مسعودی- ابوذر

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای حی تشریف بیاورید.

حی- با اجازه جناب رئیس و همکاران محترم- به مناسبت مشارکت خود در نمایشگاه کالاهای صنعتی ایران در مسکو و مشاهده تأثیر پیشرفت‌های صنعتی ایران در خارجه لازم می‌دانم گزارشی به عرض مجلس شورای ملی برسانم. نمایشگاه کالاهای صنعتی ایران مسکو در ساعت ۱۰ صبح روز سه شنبه ۷خرداد ماه ۱۳۴۸ برابر با ۲۸ ماه مه ۱۹۶۹ طی مراسمی‌به وسیله جناب آقای نویکوف Novikoff معاون نخست وزیر شوروی و با حضور جناب آقای عالیخانی وزیر اقتصاد، جناب آقای میر فندرسکی سفیر شاهنشاهی آریامهر در مسکو و عده کثیری از شخصیت‌های اقتصادی و دولتی دو کشور افتتاح شد.

این اولین نمایشگاه بزرگ کالاهای صنعتی ساخت ایران است که در یک کشور بزرگ صنعتی تشکیل گردیده و بدون شک از لحاظ توسعه مبادلات تجاری میان ایران و شوروی دارای اهمیت فوق العاده بوده و اثرات زیادی خواهد داشت.

این نمایشگاه در پارک بسیار بزرگ و زیبای لنین در شهر مسکو به مدت ۲۰ روز یعنی تا امروز در محوطه‌ای به مساحت کل ۳۹۰۰ متر مربع برگزار گردید از ۳۹۰۰ متر مربع مساحت کل نمایشگاه ۱۶۰۰متر مربع آن را یک سالن سرپوشیده و باقیمانده ۲۳۰۰ متر مربع را فضای آزاد تشکیل می‌داد که ۱۷۲ غرفه مختلف از ۷۴ واحد صنعتی ایران در آن قرار گرفته بود. در همین محل بود که چند ماه قبل نمایشگاه ایتالیا برگزار گردیده بود.

نمایشگاه ایران در مسکو بسیار زیبا به نظر می‌رسید و این زیبائی مرهون دو عامل مهم بوده است. عامل اول تنوع و زیبایی کالاهای مختلف ساخت ایران و عامل دوم تزئین و دکوراسیون و طرز چیدن کالاها بود که در زیبائی غرفه‌ها خیلی مؤثر واقع شده بودند.

۱۶۰ نفر از صاحبان صنایع و نمایندگان ۷۴ واحد تولیدی ایران در این نمایشگاه صنعتی شرکت کرده‌اند و طی ۲۰ روز مدت نمایشگاه به معرفی کالاهای ساخت ایران به خریداران شوروی اشتغال داشتند. کلیه کارهای مربوط به دکوراسیون، تزئین و چیدن کالاها در غرفه‌ها با همکاری دکوراتورهای ایران صورت گرفت.

یک کاتالوگ در ۱۴۰ صفحه به زبان روسی در ۲۰ هزار نسخه درباره غرفه‌ها و کالاهای عرضه شده بود. علاوه بر آن مقدار زیادی بروشور و پوستر به زبان روسی تهیه شده بود که در محل‌های مختلف جهت اعلام تاریخ شروع و مدت نمایشگاه توزیع و نصب گردیده بود.

استقبال شخصیت‌های بزرگ شوروی و مردم مسکو و نمایندگان اقتصادی جماهیر مختلف شوروی و به خصوص جماهیر هم مرز ایران از غرفه‌های مختلف نمایشگاه عجیب و حیرت‌انگیز بود.

مردم شوروی با یک نوع علاقه خاص و با نظر تحسین به کالاهای ایران تماشا کرده و از پیشرفت‌های سریع صنعتی ایران در شگفت مانده بودند. بعضیها حتی نمی‌توانستند قبول کنند که ایران یک کشور کشاورزی در عرض چند سال اخیر با سرعتی چنین قابل ملاحظه دارای صنایع بزرگ و سنگین شده است مشاهده اتومبیلهای آریا- شاهین- پیکان و جیپ و اتوبوسهای ساخت ایران مردم را متحیر ساخته و آنها را به تحسین وامی‌داشت.

در نمایشگاه کالاهای صنعتی ایران در مسکو ۷۴ مؤسسه دولتی و شرکتهای خصوصی شرکت کردند معادل ۲۵ میلیون ریال کالاهای مختلف ساخت ایران در این نمایشگاه به معرض نمایش گذاشته شده بود شش گروه صنعتی بزرگ در این نمایشگاه شرکت داشتند و کالاهای خود را در غرفه‌های گوناگون عرضه کرده بودند. این گروهها عبارت بودند از:

۱- صنایع پوشاک
۲- صنایع غذائی
۳- صنایع شیمیایی
۴- صنایع خانگی و فلزی
۵- صنایع برقی رادیو و تلویزیون
۶- صنایع حمل و نقل مانند کارخانجات اتومبیل سازی و لاستیک سازی.

هر یک از این گروهها دارای غرفه‌های متعددی بودند صنایع پوشاک انواع و اقسام پارچه لباس، کفش، جوراب و تریکو را به طرز جالب و در غرفه‌های خود به معرض تماشا گذاشته بودند.

محصولات صنایع غذائی شامل انواع روغنهای نباتی- شیرینی جات- کمپوت- خشکبار و نوشابه‌ها بود از طرف صنایع خانگی و فلزی اجاق- گاز بخاری- یخچال- آبگرمکن- اثاثیه منزل و از طرف صنایع برقی رادیو و تلویزیون و از طرف صنایع حمل و نقل اتومبیل- اتوبوس کامیون و لاستیک به معرض تماشا گذاشته بود.

انعقاد موافقت نامه‌های بازرگانی و همکاری اقتصادی و فنی در چند سال اخیر موجب افزایش سریع حجم مبادلات بازرگانی ایران و شوروی شده است به طوری که در عرض ۵ سال اخیر حجم مبادلات بین دو کشور چهار برابر شده است.

با آغاز همکاری دو کشور در پروژه‌های مختلف از قبیل ذوب آهن- ماشین سازی اراک- شاه لوله گاز و غیره وضع مبادلات دو کشور وارد مرحله تازه‌ای شده است. در مقابل کارخانه‌ها و تجهیزات و کالاها و خدمات فنی که جهت پروژه‌های مذکور از شوروی وارد شده و خواهد شد ایران نیز باید کالاهایی به آن کشور صادر کند.

موافقت نامه‌های بازرگانی و همکاری اقتصادی و فنی ایران و شوروی بر اساس تهاتر (مبادله کالا با کالاها) استوار است و برای ایجاد توازن در مبادلات بین دو کشور ایران باید مقادیر قابل توجهی از کالاهای ساخت خود را به شوروی صادر کند. برای این منظور بازاریابی برای این اجناس در شوروی و آشنا ساختن مردم این کشور با کالاهای ساخت ایران ایجاب می‌کرد که از طرف ایران فعالیت‌هایی در این زمینه آغاز شود لذا در سال گذشته یک هیئت بازاریاب از صاحبان صنایع به ریاست جناب آقای خسروشاهی رئیس اطاق بازرگانی تهران به ۴ جمهوری همسایه ایران مسافرت کردند این هیئت نمونه‌هایی از کالاهای ساخت ایران را با خود همراه برده و به مؤسسات شوروی عرضه نمودند مسافرت این هیئت نتیجه بخش بوده و با موفقیت انجام گرفت و به دنبال آن وزارت اقتصاد و مرکز توسعه صادرات ایران مصمم شدند یک نمایشگاه از کالاهای صنعتی ایران را در مسکو دائر کنند و اینک این نمایشگا بزرگ کالاهای صنعتی ایران در مرکز پایتخت شوروی با موفقیت تشکیل یافت.

تشکیل این نمایشگاه در مسکو عامل مؤثری در توسعه بازرگانی خارجی دو کشور بوده و موجب خواهد شد که سازمانهای مختلف شوروی با کالاهای ساخت ایران و امکانات تولیدی مملکت آشنا شوند.

پیشرفت‌های سریع صنعتی ایران هنوز به بسیاری از خارجیان روشن نیست و خیلی از آنها نمی‌توانند باور کنند که ایران می‌تواند بسیاری از کالاهای صنعتی را با استانداردهای بین‌المللی تهیه کند. دائر کردن چنین نمایشگاه‌هایی از محصولات صنعتی ایران بهترین وسیله برای شناساندن تحولات صنعتی کشور و پیدا کردن مشتری برای این اجناس در بازارهای بین‌المللی است.

مذاکراتی برای فروش کالا بین صاحبان صنایع ایرانی و مقامات بازرگانی شوروی در مسکو انجام می‌گرفت عده زیادی از شخصیت‌ها و مقامات بازرگانی جمهوری‌های مختلف شوروی به خصوص جمهوری‌های همسایه ایران به نمایشگاه آمده و با صاحبان صنایع ملاقات و مذاکراتی برای خرید حدود ۶ میلیون دلار کالاهای ساخت ایران به عمل آوردند.

نمایندگان محترم پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی ایران و خصوصاً رشد سریع صنعتی کشور که تحت توجهات شاهنشاه آریامهر حاصل شده است مقتضی این است که تولید کنندگان در مقام توسعه بازارهای خارجی برآیند و سهم بیشتری در بازرگانی جهانی کالاهای ساخته شده به دست آورند گسترش بازارهای خارجی یکی از عوامل مؤثر در ادامه رونق و حفظ رشد سریع صنایع کشور است. خوشبختانه وزارت اقتصاد به این امر مهم توجه خاص مبذول می‌دارد و نه فقط با تهیه و اجرای مقررات و تسهیلات کافی برای تشویق صادر کنندگان زمینه‌های مناسب فراهم آورده است بلکه با ایجاد مؤسساتی از قبیل مرکز توسعه صادرات ایران- شرکت سهامی‌نمایشگاهها و نیز با برگزاری نمایشگاه‌های متعدد در کشورهای خارجی مانند نمایشگاه مسکو در معرفی محصولات ایران و ایجاد تماس بین صنایع ایران و مشتریان خارجی کوشش قابل ستایشی به عمل آورده است.

در خاتمه لازم می‌دانم از مساعی و توجهات جناب آقای دکتر عالی خانی وزیر اقتصاد و همکاران ایشان جناب آقای خسرو شاهی رئیس اتاق بازرگانی و نیز از مشارکت صاحبان صنایع ایران در نمایشگاه مسکو که در حقیقت معرف فعالیتها و پیشرفتهای اقتصادی ملت ایران است تشکر نمایم. و همچنین از توجهی که همکاران محترم به گزارش بنده مبذول داشتند بی نهایت سپاسگزارم (احسنت).

رئیس- آقای مؤید امینی تشریف بیاورید.

مؤید امینی- جناب آقای رئیس بانوان و آقایان همکاران محترم. هفته‌ای که سپری شد با دو مصاحبه بسیار مهم و مستدل و روشنی که رهبر عالیقدر ایران از لحاظ سیستم دفاعی و تأمین امنیت و صلح منطقه خلیج فارس با آلفرد فرندلی و وینستون چرچیل نوه چرچیل معروف فرمودند برای مردم مملکت ما ارزش و اهمیت جهانی داشت.

من یقین دارم که همکاران ارجمندم متن این دو مصاحبه را که دو شخصیت مطبوعاتی و سیاسی جهان غرب مفتخر به شرفیابی و انجام آن شدند به دقت مطالعه کرده‌اند، نظرات روشن و پیشنهادهای عمیق و خردمندانه شخص اول کشور مبین این حقیقت بزرگ است که شاهنشاه مدبر ایران دلبستگی و علاقه شدیدی به سعادت و پیشرفت همه کشورهای منطقه خلیج فارس دارند و نظرشان بر این است که همه این ممالک در صلح و صفا به سر برده و درآمد ملیشان را در راه برطرف کردن مشکلات و نیازمندیهای خود مصرف نمایند تا بتوانند سطح زندگیشان را بالا برده و از نظر تحولات علمی‌و اجتماعی نیز به پای سایر ممالک برسند.

پیشنهاد ایجاد یک اتحادیه و پیمان دفاعی از کلیه کشورها و امارات و شیخ نشینهای خلیج و نظریات مهمتر و جالب تر که خلیج فارس یک دریای بسته به شمار آید و نیروهای دریائی کشورهای بزرگ چون آمریکا- انگلیس- شوروی در این دریا پایگاه نداشته باشند. و نیز طرح این نظر جالب که بندر بحرین به یک پایگاه دریائی مورد استفاده همه کشورهای خلیج فارس مبدل شود تا عموم ممالک این منطقه در حفظ امنیت و صلح این دریا عامل موثری باشند نشان دهنده این حقیقت است که شاهنشاه ایران همانقدر که به سربلندی و سعادت و پیشرفت کشور خود علاقمند است و با تمام قوا می‌کوشند که ایران را در زمره کشورهای درجه اول عصر حاضر درآورند همان اندازه هم به سرنوشت ممالک کرانه‌های جنوب خلیج فارس توجه و علاقه دارند و نمی‌خواهند که پس از خروج قوای مسلح انگلیس از این دریا مناطق مختلف آن دستخوش تحریکات و بلوا و آشوب و نابسامانی گردد.

ملت ایران ضمن تأیید صمیمانه و افتخار آمیز نظرات خردمندانه رهبر عالیقدر خود امیدوار است که ممالک کرانه‌های خلیج فارس به ارزش و اهمیت نظریات و پیشنهادها و پیش بینی‌های بشر دوستانه و صداقت آمیز شاهنشاه بزرگوار ایران پی برده و با همکاری صمیمانه و بی ریا در این زمینه ثابت کنند که در دفاع از استقلال و آزادی و هستی خود از هر جهت مصممند و با یاری و هماهنگی و اتحاد تمام ملل منطقه خلیج فارس آماده هر نوع فداکاری می‌باشند (صحیح است) تا با صلح و آرامش منطقه زندگیشان دچار مخاطره و آشوب نگردد و آشوب طلبان بدانند که از این طرف راهی نیست. حالا از این فرصت استفاده می‌کنم و درباره نیازمندیها و مشکلات حوزه انتخابی خود شهر تاریخی اردبیل شمه‌ای به عرض مجلس می‌رسانم.

مشکل اولی که به عرضتان می‌رسانم مسئله جاده‌ها و راه اردبیل است در ۴ ماه اخیر باید به عرض همکاران محترم برسانم که این شهرستان متأسفانه با دنیای خارج قطع رابطه بود به این معنی که از این جاده اتومبیل‌های سواری به خصوص نمی‌توانند عبور بکنند بنده این مسئله را چندین بار به آقای وزیر راه عرض کردم و از ایشان خواستم که یک توجه و لطف بیشتری بفرمایند گریدری، بولدوزری بفرستید که این راهها را تعمیر کنند برای اینکه سیلاب موسم بهار و برفهای سنگین زمستان این جاده‌ها را به کلی از بین برده است ایشان جواب دادند که دو اکیپ شن ریز الان در این جاده‌ها مشغول کار هستند پریشب دو سه نفر از اردبیل پهلوی بنده آمدند سؤال کردم از کدام راه آمدید گفتند از راه آستارا آمدیم گفتم اکیپ شن‌ریز دیدید؟ گفتند چیزی که ندیدیم اکیپ شن ریز بود. متأسفانه وزیر راه بر اثر گرفتاری و مشکلاتی که واقعاً دارد به این مسائل توجهی ندارد به آقای وزیر راه هم هر وقت می‌گوئیم می‌گویند که آقا مأمورین مشغولند ما می‌سازیم و شما بروید از سازمان برنامه اعتبار بگیرید مثل اینکه وکیل مجلس یا نماینده یک حوزه وظیفه اش این است که برود از سازمان برنامه اعتبار بگیرد یک بار مجلس اعتبار برای راهها تصویب کرد الان اگر یک اولویتی تصویب شده اگر به روال الاهم فالاهم برود مطالب را با آنها در میان بگذارد و برود از آنها اعتبارش را بگیرد و کارش را بکند الان از بستان آباد به سراب، از سراب به اردبیل راه به قدری خراب است که اتوبوسهایی که در ۴ ساعت می‌رفتند در ۸و ۹و ۱۰ ساعت نمی‌توانند به شهر برسند راه از طرف آستارا تا اردبیل که اصلاً عملی نیست عرض کنم از آستارا تا بندر پهلوی که حوزه آقایان نمایندگانی است که اینجا تشریف دارند جاده‌اش به نام جاده فنر شکن معروف شده این است که درست نیست که ما می‌آئیم و می‌گوئیم برای نمایشگاه آسیایی که از فرودگاه مهرآباد تا نمایشگاه آسیایی می‌خواهند اتوبان بکشند خوب درست بکنند ما حرفی نداریم ۵۰ میلیون تومان می‌خواهند خرج بکنند در صورتی که متخصصین گفته‌اند با ۱۰ میلیون می‌شود این کار را کرد بیایند این ۴۰ میلیون را آنجا خرج کنند بنده در روزنامه‌ها خواندم که برای تعریض جاده شمال می‌خواهند ۵۰ میلیون تومان خرج بکنند آقا این خرج واجب تر است یا آن جاده‌ای که سالها مورد استفاده بوده و هست؟ خود اعلیحضرت همایون شاهنشاه دستور فرمودند که آن جاده به نام یک جاده توریستی حتما باید درست و عملی بشود توریست را که وارد می‌شود از این جاده می‌آورند به طرف کرانه‌های شمال که مناطق خوش آب و هوائی و خوش منظره‌ای است بیاورند ولی متأسفانه برای وزارت راه این مسائل اصلاً مطرح نیست هر وقت هم که آدم به آقای وزیر راه مراجعه می‌کند می‌گویند بلی یک عده دست به کار شده‌اند جاده اهواز کجا پیچ می‌خورد جاده کمربندی چه شد و نتیجه این حرفها دو سال است که مردم اردبیل جاده ندارند من استدعا می‌کنم بیایند این مطالب را مجلس شورای ملی بیان کنند من با چه روئی بروم به مردم بگویم که اصلاً هیچ کاری نمی‌توانم برایتان بکنم هرچه هم به آقای وزیر راه می‌گویم دو سال است هرچه به نماینده دولت می‌گویم توجه نمی‌کنند این مسئله جاده‌ها است. اما مسئله برق، مردم اردبیل شکایت کرده‌اند بهای برق در این شهر گرانتر از همه جا است و به من صورت داده‌اند که کیلو واتی ۵ ریال از آنها پول می‌گیرند بنده به آقای وزیر آب و برق نامه‌ای نوشتم که بیایند و خواهش کردم که توجه بفرمایند یک بررسی و مطالعه‌ای بشود چرا مردم را بی دلیل ناراضی می‌کنند به چه دلیل مردم اردبیل باید بیشتر از مردم رضائیه و تبریز پول برق بدهند این را بنده می‌خواهم بفهمم دلیلش چیست بنده می‌خواهم بفهمم لااقل آقای وزیر آب و برق بفرمایند که چون من دلم خواسته مردم اردبیل بایستی کیلو واتی ۵ ریال پول بدهند باید مردم اردبیل برق را گرانتر بخرند لااقل این حرف را بزنند اما این حرف را هم نمی‌زنند اصلاً ترتیب اثر نمی‌دهند بنده به آقای نخست وزیر نوشتم راجع به جاده‌ها ایشان با کمال لطفی که دارند به وزارت راه نوشته ولی مسئله مهم مسئله آب این شهرستان است که ۴ میلیون تومان مقروض شده‌اند که باید تقسیط شود و ما به هر دری می‌زنیم جواب نمی‌دهند می‌دانم این گرفتاریها برای همه آقایان هست منتها آقایان در ردیف اکثریت شاید دلشان نمی‌خواهد که بیایند پشت تریبون اینگونه مطالب را عنوان بفرمایند ولی ما ناچاریم و این مطالب باید گفته شود تا اینکه نتیجه‌ای بگیریم و به یک جایی برسیم مردم متکی به مراحم و عنایت شاهنشاه هستند و معظم له فرموده‌اند که من رضایت خاطرم وقتی تأمین می‌شود که مردم راضی شوند دولت باید این کارها را انجام بدهد این که نمی‌شود هر روز ما بیائیم اینجا راجع به یک چیزی صحبت بکنیم در برنامه چهارم هزار جور برای اردبیل اعتبار تصویب شده ولی تا الان دو سال گذشته که یک قدم برداشته نشده من ادعا می‌کنم و ثابت هم می‌کنم کجا درست است البته ما می‌دانیم یک ملاحظاتی بود یک اوضاع و احوالی پیش آمد که نمی‌شد با آن حرارت و با آن شدت کارها را شروع کرد و از پیش برد ولی آقا نبایستی کاری انجام داد که مردم اینقدر از وضع خودشان ناامید بشوند (پردلی- علت گرانی برق این است که به صورت تجاری اداره می‌شود) بلی مسئله دیگر مسئله دامپروری است توسعه و پرورش زنبور عسل باید عملی بشود در صورتی که این کارها اعتبار زیادی نمی‌خواهد یک بودجه‌هایی بود که می‌شد با مقدار کمی‌پول راه انداخت اصلاً یک قدم برداشته نشده تازه به بنده نوشته‌اند مهندس مشاور برای پروژه ۱۵ میلیون تومانی برای سرعین انتخاب شده و مشغول بررسی آبهای مازندران است که برود اردبیل ببیند این آب به درد می‌خورد یا نه؟ به درد توریستی می‌خورد؟ این که حرف نشد دستور شخص اول مملکت این بود که سرعین بشود مرکز آبهای معدنی ایران و استحقاق این کار را هم دارد و مورد استفاده هم هست به همین دلیل هم سالی دویست سیصد هزار نفر راه می‌افتند از اقصی نقاط مملکت می‌روند به آنجا این مردم با کدام راه با کدام جاده بروند آنجا؟ به بنده می‌فرمایند جاده‌ای ندارند در صورتی که این منطقه واقعاً از بهترین و از خوش منظره ترین و خوش آب و هواترین مناطق ایران است بنا بود برای ساختمان فرمانداری، ثبت اسناد، دادگستری و پزشکی قانونی که از همه کارها واجب تر است اقدام بشود معذرت می‌خواهم یک جنازه‌ای را که می‌آورند جائی ندارند که نگاهداری کنند که کالبد شکافی نمایند ببینند به چه دلیل مرده و چه جور کشته شده اعتبار این کارها تامین شده ولی هیچکس نیست که بگوید کی و کجا انجام می‌شود به هرحال عرض کنم که گرفتاری‌های آنجا زیاد است ولی بنده خلاصه عرض می‌کنم و از مسئولین و دولت و وزراء انتظار دارم که در این مورد دستوراتی بدهند و کارهایی بکنند تا اینکه مردم یک مقداری رضایتشان فراهم بشود و متکی باشند به مراحم شخص اول مملکت که البته همیشه هستند ولی بدانند که دولت در اجرای مراحم و عنایات شاهنشاه حرارت و علاقه دارد و با توجه بیشتری این کارها را انجام خواهد داد (احسنت).

رئیس- آقای مؤید امینی وقت جنابعالی تمام شد آقای مسعودی تشریف بیاورید.

مسعودی- با اجازه جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان محترم، بنا به دعوت وزارت تولیدات کشاورزی و بعضی از نمایندگان محترم استان اصفهان برای بازدید از کارخانه‌های دخانیات و سیلو و ذوب آهن به اصفهان رفتیم همانطور که بعضی از همکاران محترم من اطلاع دارند این دعوت یا دعوتهایی از این قبیل برای بازدید نمایندگان محترم یا نمایندگان جراید یا افرادی که با اجتماع تماس دارند خیلی مؤثر است (صحیح است) صرف نظر از اینکه یک سرمونیهایی در این مراسم هست و یک پذیرائی‌هایی هست بعضی‌ها می‌گویند سه روز ۴ روز دعوتی شده و آقایان رفته‌اند و استراحت کرده‌اند من معتقدم چون به یقین دیدم این دعوت از طرف وزارت تولیدات سه دفعه تکرار شد و آقایان نمایندگان محترم به علت گرفتاریهایی در مرکز و کمیسیون‌های مجلس و کارهای پارلمانی داشتند نتوانستند و به تأخیر انداختند و این مطلبی است که متأسفانه امروز معاون آقای نخست وزیر نیستند ولی نمایندگان دولت تشریف دارند اینها را دقت بکنند این مجلس به خصوص حق بزرگی به گردن این دولت دارد دلیلش را هم من می‌آورم ولی آنطور که باید و شاید قدرشناسی نمی‌شود چه به وسیله مأمورین دولت و چه ... به استثنای رئیس دولت و چند نفر از وزراء که همیشه پشت این تریبون گفته‌اند و قدر شناسی می‌کنند برای اینکه خودشان را موظف می‌دانند که خدمتگزار صدیق شاه و مردم باشند (صحیح است) برای چه این مجلس حق بیشتری دارد؟ برای اینکه من که در ادوار گذشته افتخار نمایندگی مجلس را داشته‌ام دیده‌ام که لوایح دولت در مجلس در کمیسیون‌ها گرو برداشته می‌شد تا کار خصوصی نماینده مجلس حل بشود ولی آنطور که من در کمیسیون‌ها و اینجا با نهایت افتخار می‌بینم باید بگویم آنطور که در کمیسیون خود من کمیسیون تولیدات کشاورزی را می‌بینیم که برای یک اساس نامه‌ای که از طرف دخانیات آمده بود در کمیسیون مدت ۷ ساعت حتی ناهار هم نخوردند و با دقت شور شد و پیشنهادهای صحیح داده شد و اصلاح شد و متاسفانه آنطور که باید و شاید افکار عمومی‌اطلاع ندارد که مجلس چطور کار می‌کند یا وقتی چه در فراکسیون پارلمانی ما و چه در فراکسیون‌های اقلیت در احزاب خودشان می‌نشینند شور می‌کنند بحث می‌نمایند پیشنهادهای مفید می‌دهند اصلاح می‌کنند اینها را هم باز مردم اطلاع ندارند که آنهم بحثی دارد که من توجه جناب آقای شخص رئیس مجلس را جلب می‌کنم چون این کار در اول دوره شد و روابط عمومی‌تشکیل گردید و فعالیت هم می‌کنند ولی آنطور که باید و شاید هنوز مردم از فعالیت مجلس اطلاع ندارند باز بنا به گفته جناب آقای رهبری معاون محترم وزارت تولیدات که در اصفهان گفتند تا من معاون پارلمانی نشده بودند فکر نمی‌کردم مجلس شورای ملی اینقدر فعالیت می‌کند و این قدر روی لوایح دقت می‌کند وقتی گفتم این مجلس گردن دولت حق دارد برای این است که تسهیلاتی که از لحاظ تصویب لوایح و تسریع در رسیدگی به کار می‌برد به حدی است که بعضی از روزها ما مطلبی در دستور نداریم یعنی آنچه دولت تقدیم مجلس شورای ملی می‌کند بلافاصله رسیدگی و دقت می‌شود و بلافاصله با دقت زیادی پیشنهادهای رسیده را مطالعه می‌کنند و لایحه را تصویب می‌کنند و به دست دولت می‌دهند ولی در سطح مملکتی وقتی نگاه می‌کنیم همانطو که همکار محترم جناب آقای مؤید امینی گفتند و من در بعضی قسمتها با یشان موافق هستم ولی باید یک موضوع را دقت کنیم و آن این است که وقتی می‌بینیم یک مملکت به این بزرگی داریم و در این ده سال با جهش انقلابی خواستیم خودمان را به سطح کشورهای توسعه یافته برسانیم و شبانه روز داریم کار می‌کنیم البته خواسته‌های مردم زیاد است چون مملکت بزرگ است ممکن است یک خرده تأخیر بشود اما ما زشت و زیبا را می‌بینیم، می‌بینیم در یک استان مثل خراسان در یک مدت کم با بودن یک استاندار خوب بلافاصله کارهای بسیار خوب انجام می‌شود تا آن پایه شخص اول مملکت تشریف‌فرما می‌شوند و تقدیر می‌فرمایند آنوقت بر می‌گردیم مثلا در استان اصفهان در یک مدتی یک فردی حتی یک قدم هم بر نمی‌دارد و بعد می‌آید مصاحبه می‌کند در روزنامه‌ها و می‌گوید انقلاب باید از مرکز باشد انقلاب از مرکز شده که تو استاندار شده‌ای این است که باید دقت داشته باشیم و ببینیم اگر امکانات در یک شرایطی برای یک استان هست در همان شرایط برای استان دیگر هم هست ولی آن یکی کار می‌کند این یکی کار نمی‌کند این عدم لیاقت است (یکنفر از نمایندگان- اکثر استاندارها همینطور انتخاب شدند) (دکتر طالع- در مورد گیلان این مسأله صادق است) در مورد این دعوتی که وزارت تولیدات کرده بود رفتیم و آن اساسنامه‌ای را که در آن کمیسیون تصویب شده بود و حالا پیاده شده بود و از نزدیک دیدیم وضع کارگرها دگرگونی پیدا کرده آقایان نمایندگان محترم کارگران بودند و چهره گشاده کارگر و احساسات عمیقش را نسبت به رهبر مملکت دیدند که آن سالن را می‌لرزاند و این نشان می‌داد که وضع کارگر عوض شده ولی ما هنوز راضی نیستیم باید بهتر شود (احسنت) ولی یک مطلب هست آنهائی که نشته‌اند و انتقاد از این مملکت می‌کنند برای این است که کشورشان گرفتار فقر و بدبختی و بیچارگی است آنوقت می‌آیند و از وضع مملکت ما می‌خواهند بحث کنند و این از حسادت است وقتی ما میسیونهای بزرگ عراقی را آوردیم و با آغوش باز پذیرفتیم و پذیرائی شایانی از آنها کردیم و در تمام مملکت آنها را گردانیدیم وقتی پیشرفتهای ما را دیدند برگشتند به مملکتشان و گفتند و همه را ناراحت کردند و این از حسادت و ناراحتی است که دولت بعثی عراق اینطور نسبت به به ما روی نادانی و نفهمی‌بعضی وقتها حرفهایی می‌زند برای اینکه وقتی می‌بینید رهبر مملکت ما مورد تجلیل بزرگترین رهبرهای جهانی است این مورد حسادت است وقتی رفتیم ذوب آهن را دیدیم در این یکسال و نیم فعالیت شده در آنجا آقایان ناظر و شاهد بودند ۵ ماه من به وسیله روزنامه آژنگ هوائی یک فرد دانشجو را که تحصیلاتش را تمام کرده بود آوردم ایران دنبال کردم این کار را به وسیله آقای نخست وزیر و به وسیله آقای دکتر باهری رفت سر کار در آنجا بنده او را نمی‌شناختم آمد دست مرا گرفت و گفت این کارهای عظیمی‌را که می‌بینید دارم من می‌کنم اگر بیدار باشیم اگر استانداری که وظیفه خودش را انجام می‌دهد می‌آمد در آن خانه کارگری وقتی آقای عباس میرزائی با آن حرارت صحبت می‌کردند برای کارگران و روشن کردند اصل سهیم کردن کارگران را و آنها آنطور احساسات نشان می‌دادند آن وقت اشک در چشمش پر می‌شد و من از دولت تقاضا می‌کنم که همانطور که روش متین خودش را ادامه داده ادامه بدهد این عراقیها برادران عزیز ما را که در مملکت ما هستند اینجا که با آسودگی خاطر مشغول تحصیل، مشغول کسب و مشغول زندگی شرافتمندانه خودشان هستند و این کار عبرت شده در سطح جهانی که آنها با برادران ما وحشیانه رفتار کردند و ما با آنها برادرانه رفتار کردیم (صحیح است) اینها را ببرند پیشرفت‌های مملکت ما را باز هم نشانشان بدهند باز هم تفهیم کنند که چرا یک حکومت بعثی یک حکومتی که از طرف قاطبه ملت طرفداری نمی‌شود و به زور سر نیزه حکومت می‌کند برای چی حسادت می‌کند برای اینکه نمی‌تواند این پیشرفت‌ها را ببیند مطلب دیگر قبل از اینکه پیشرفت‌های کارخانجات دخانیات و ذوب آهن و سیلو را ببینیم برای من که تا به حال سیلو را ندیده بودم و غفلت کرده بودم روی گرفتاری فکر می‌کردم سیلو یک جائی است که گندم می‌آید آنجا و از آنجا آردی خارج می‌شود و تقسیم می‌شود وقتی رفتیم آنجا را دیدیم و دیدیم که با چه فداکاری و با چه از خود گذشتگی کارگران ما فعالیت می‌کنند و کار می‌کنند و هیچ کجا هم اسمشان نیست باز دخانیات به وسیله آن دستگاه روابط عمومی‌که دارد فعالیتشان را نشان می‌دهند ولی از سیلو تا به حال در هیچ کجا اسمی‌نشنیدیم و نهایت فعالیت را می‌کنند و چون اینجا نباید اسم از شخصی برده شود چون اینجا جای مقدسی است و بایستی از تمام کسانی که در راه شاه و وطن خدمت صادقانه و صحیح بدون تظاهر می‌کنند قدر دانی بشود (احسنت) یک موضوع دیگر این بود که ما تا نرفته بودیم و این ذوب آهن به این عظمت را ندیده بودیم که در آنجا آقایان یک یک اظهار می‌کردند که ما احساس غرور می‌کنیم (صحیح است) چون موقعی پشت همین تریبون یک رئیس دولت آمد و گفت ایرانی لولهنگ هم نمی‌تواند بسازد ولی ایرانی امروز دارد با بزرگترین کشورهای پیشرفته رقابت می‌کند این باعث افتخار ما است (صحیح است) در موردپتروشیمی‌که تا چند روز دیگر بهره برداری می‌شود جناب آقای مؤید امینی همکار محترم من همه فرمایشات شان صحیح بود ولی یک خرده باید گذشت کنیم در حوزه انتخابیه من شیروان هیچ اقدام عمرانی نشده برای اینکه دو دوره نماینده نداشتند و برای این موضوع وقتی فعالیت شد در برنامه چهارم سهم کوچکی برای شیروان گذاشتند مثل ساختن خانه‌های ساختمانی یا راههای فرعی و وقتی رفتیم مراجعه کردیم گفتند برای خط لوله گاز اعتبارش را خرج کردیم ما البته ناراحت شدیم و این مسئله مبتلی به همه رفقای بنده هست ولی وقتی رفتیم دیدیم در سطح مملکت ذوب آهن را دیدیم قانع شدیم که جا دارد این کارهای عمرانی کوچک هرچه قدر توقف کند ولی کارهای بزرگ انجام شود در مورد هتل شاه عباس خیلی داستانها شنیده بودیم جا دارد اسمی‌از افراد برده نشود آن سازمانی که این کار را انجام می‌دهد البته با خیلی از کارهایش من موافق نیستم و یکی از آنها همین بیمه شخص ثالث بود و من باید از شخص هویدا تجلیل کنم که همیشه گفتند ما عاشق افکار خودمان نیستیم وقتی دیدیم اشتباه می‌کنیم بر می‌گردیم این کاری که راجع به بیمه شخص ثالث شد و بسیار کار عالی بود که از طرف دولت و همین موسسه می‌آید می‌رود یک هتل را اداره می‌کند که بسیار آبرومند و خوب و بسیار دقیق اداره می‌شد که جا دارد من اینجا قدردانی کنم وزارت تولیدات در این مدت کم توانسته قدمهای بسیار ارزنده‌ای بردارد صرفنظر از اینکه مهماندار ما بود و به این خاطر بخواهیم تشکر کنیم و این تشکری ندارد این کار را باید در سطح مملکت تمام وزارتخانه‌ها بکنند باید بیایند از وکلا از روزنامه نویسها خواهش کنند آنها را بردارند بروند این کارها را تماشا کنند و اینجا برگردند باز گوی پیشرفتهای مملکت باشند (احسنت).

رئیس- آقای ابوذر بفرمائید.

ابوذر- یکی از سیاستمداران بزرگ می‌گوید زندگانی کن و بگذار دیگران هم زندگانی کنند. امروز سیاست مستقل ملی ما یعنی سیاست کشور که بر اثر همم عالیه رهبر خردمند ایران شاهنشاه آریامهر پایه گزاری شده است بر پایه همین گفته است و همانطور که عرض شد و کشور ما راه صلح و صفا و احترام به تمام کشورها مخصوصاً همسایگان را خط مشی خود قرار داده است و به همین منظور خوشبختانه ما با تمام همسایگان خودمان کشور جمهوری پاکستان، کشور پادشاهی افغانستان، دولت جمهوی ترکیه، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی دارای مناسبات بسیار دوستانه و حسنه‌ای هستیم و هیچگونه اختلافات مرزی نداریم مرزهایمان مشخص و معین شده است امروز رهبر خردمند ما به عنوان رهبر صلح شناخته شده است (صحیح است) نمونه‌ای از اقدامات معظم له تخصیص یک روز از هزینه ارتش برای مبارزه با بی سوادی و ایجاد لژیون خدمتگزاران بشر که مورد تأیید سازمان ملل متحد قرار گرفته است همه حاکی بر نیات عمیق و پاک معظم له برای آسایش نه تنها ملت ایران بلکه همسایگان و تمام افراد از هر ملت و مملکت می‌باشد متأسفانه یکی از همسایه‌های ما یعنی دولت بعثی عراق با این همه حسن نیت که از طرف دولت و ملت ایران نسبت به دولت عراق ابراز شده و همینطور که یکی از دوستان من فرمودند در سال گذشته متجاوز از پنج هزار نفر از استادان و دانشجویان عراقی به ایران دعوت شدند و مورد پذیرائی قرار گرفتند و همینطور از استانداران و سایر مقامات عالی رتبه کشور همسایه رفتار بر خلاف اصول بین‌المللی و انسانیت در پیش گرفته گرچه من خودم که سالها در خوزستان مأموریت داشتم به اخلاق و رفتار مردم و ملت عراق آشنائی دارم مردم عراق نسبت به ملت ایران حس دوستی و برادری دارند و متأسفانه این حکومت است که از مردم نیست (صحیح است) و رفتارش به هیچ وجه مورد تأیید آنها نمی‌باشد (صحیح است) زیرا اختلافات همیشه از راههای مسالمت آمیز قابل حل است کما اینکه در مسئله مالکیت بحرین که ایران آنجا را از سرزمین‌های خود می‌داند شاهنشاه آریامهر فرمودند که ما هرگز با زور اقدامی‌نخواهیم کرد و بنا به آراء عمومی‌تصمیم خواهیم گرفت بنابراین برای دولت عراق بسیار آسان بود که اختلافات مرزی ایران را در مورد قراردادی که به حق باطل اعلام شده از طریق مراجع بین‌المللی حل می‌کرد و این رفتار غیر انسانی را نسبت به زوار ایرانی که در مورد عمران و آبادانی عراق سهیم هستند روا ندارند بنده بالصراحه عرض می‌کنم قسمت اعظم آبادانی عراق به دست ایرانیها انجام گرفته، در استان کربلا و نجف سالی که آنجا زوار نروند به کلی تعطیل است و مردم دست روی دست می‌گذارند چون با ارز ایران و به دست ایرانی آن مناطق آباد شده و ما علاوه بر حسن همجواری و دوستی و همسایگی به مناسبت اینکه کشور عراق محل اعتاب مقدسه‌ای است که مورد احترام و توجه ایرانی‌هاست و نسبت به آنجا نمی‌توانیم بی نظر باشیم، ما نسبت به ملت و مردم صلح جوی عراق دلسوز هستیم و احساس همدردی می‌کنیم و امیدواریم که این دولت بعثی که آنقدر برای خودش گرفتاری تولید کرده و مزاحمت‌هایی که هر روز یکی بعد از دیگری ایجاد می‌کند بر سر عقل بیاید و نسبت به رفتار و اعمال غیر انسانی خودش تجدید نظر و اعاده حیثیت نماید طی تلگراف‌های متعدد عشایر ملکشاهی، ارکوازی، خزل، کرد، بخش‌های آبدامان، زرین آباد، دهلران، عشایر مهران، بدره، دره شهر اهالی و مرز نشینان ایلام از بنده تقاضا کرده بودند که مراتب جانبازی و فداکاری خودشان را نسبت به شاهنشاه عظیم الشأن ایران به عرض مجلس شورای ملی برسانم و پشتیبانی این مرزنشینان غیور که همیشه حافظ حدود و ثغور مملکت بوده و هستند اعلام شود (یک نفر از نمایندگان- مورد تأیید و پشتیبانی همه مردم ایران است) و بالاخره همانطوری که گفته شد پشتیبانی تمام مردم ایران را از الغای قرارداد به عرض برسانم در اینجا لازم است مختصر اشاره‌ای هم به منطقه مرزی ایلام و پشتکوه بشود چون رهبر عالی قدر ایران نسبت به عمران و آبادی مناطق مرزی فوق العاده علاقمند هستند و کراراً به دولت تأکید فرموده‌اند که احتیاجات آنها برآورده بشود در منطقه فرمانداری کل ایلام و پشتکوه متأسفانه از جهت جاده در زحمت است و من تقاضا دارم وزارت راه جاده‌ای که بر محور ملاوی شاه آباد و ایلام باید ساخته شود و رگ حیاتی آن منطقه می‌باشد و در برنامه چهارم منعکس است هرچه زودتر ساخته بشود و همچنین ساختمان جاده سیکان چنارباشی که ایلام را به خوزستان وصل می‌کند و موجب آبادی و عمران این منطقه می‌شود. در شهرستان مرزی مهران انجمن شهر آنجا طی نامه‌ای از بنده خواسته است که پشتیبانی از الغاء قرارداد و احساسات صمیمانه و مراتب جانبازی و فداکاری خودشان را که به شرف عرض ملوکانه رسانده‌اند به عرض نمایندگان محترم مجلس شورای ملی برسانم ضمناً این منطقه نیازمندیهایی دارد که اهم آنها آسفالت خیابانهای شهر، اصلاح جاده مهران به ایلام، تکمیل بیمارستان و خرید آمبولانس و بالاخره تکمیل لوله‌کشی و برقراری ارتباط تلفنی با مرکز می‌باشد این مسئله ارتباطات در دنیای امروز حایز کمال اهمیت است بنده با اینکه در جراید می‌خوانم که وزارت پست و تلگراف برنامه‌هایی تنظیم کرده است ولی از طرف مقامات آن وزارتخانه این برنامه‌ها به مجلس ارائه نشده چون متأسفانه وضع کار بسیار نامرتب است و با این منطقه مرزی ارتباط منظمی‌نداریم مسئله دیگر افزایش بودجه شهرداری‌های این مناطق است که متأسفانه آنها درآمدی ندارند و چون مرزهای کشور آبروی مملکت است در این صورت می‌بایستی وزارت کشور به این مناطق کمک بفرمایند که در امر شهرسازی و تأمین نیازمندیهای عمومی‌توفیق پیدا کنند در منطقه مهران جناب آقای وزیر آب و برق وعده فرموده‌اند که سد کنجان چم در اواخر نیمه دوم سال ۴۸ آماده بهره برداری است و تحویل می‌دهند امیدواریم ایشان توجه کنند که مهران یک منطقه‌ای است که از نظر کشاورزی بسیار مستعد و حائز کمال اهمیت است و ترتیبی داده بشود که با تشکیل سازمان کشاورزی نوین ایجاد کار تولید سرمایه برای مردم بشود و همانطوری که عرض کرده‌ام یکی از مناطق بسیار با ارزش که از لحاظ کشاورزی دشت مهران می‌باشد که باید با تشکیل سازمانی مانند دشت قزوین و جیرفت از این وضع فعلی خارج شود و مورد بهره برداری قرار گیرد. راه دهلران محتاج مرمت است آبدانان زرین آباد جاده ندارد امیدواریم آقای وزیر راه خودشان یک سفری به پشتکوه و ایلام بکنند و این جاده‌ها را از نزدیک ببینند چون واقعاً امروز جاده رگ حیاتی مملکت است البته در سال جاری و سال گذشته بارندگی‌های فراوانی شده که خسارات زیادی به مردم و جاده‌ها وارد آمده ولی احتیاجات مبرم این منطقه ایجاب می‌نماید که توجه مبرمی‌به جاده‌های ایلام بشود مردم دهلران از حیث آب در زحمت هستند باید در این خصوص اقدام و ضمناً تکلیف شهر جدید روشن شود برای حفاظت و نگهداری جنگلهای ایلام بنده به وزارت منابع طبیعی شرحی نوشته‌ام این جنگلها موجب شده است که منطقه غرب ایران از باد و آب و هوای صحاری خشک عربستان محفوظ بماند و بایستی برای نگهداری این جنگل‌ها و توسعه آنها اقدام بشود همینطور توسعه دامپروری که منطقه ایلام و پشتکوه یکی از مناطق دامپروری کشور است متأسفانه وزارت کشاورزی در آنجا که قطب دامپروری کشور است تاکنون چه در قسمت کشاورزی و چه در قسمت دامپروری کوچکترین اقدامی‌به عمل نیاورده‌اند امیدوارم در این خصوص توجه عاجل نمایند موضوع دیگر راجع به شرکتهای تعاونی روستائی است که متأسفانه بیشتر در نقاطی تشکیل می‌شود که مردم در رفاهیت بوده‌اند در صورتی که باید به مناطق عقب‌افتاده بیشتر توجه شود از آقای وزیر اصلاحات ارضی تقاضا دارم که منطقه فرمانداری کل ایلام را که یک منطقه مرزی است و مورد عنایت شاهنشاه است و در مقابل سه استان عراقی قرار گرفته مورد توجه قرار داده و یکی دو شرکت تعاونی را که قرار بود در دشت مهران و نقطه مناسب دیگری تأسیس نمایند که گشایشی در حال کشاورزان بشود انتظار دارم همانطور که به همه نقاط ایران می‌روید یک سرکشی به آن منطقه بنمائید و از وضع مردم مطلع شوید با انجام خواسته‌های کشاورزان و خشنودی آنان که متضمن رضایت شاهنشاه آریامهر می‌باشد بیش از پیش مردم را به توجهات دولت امیدوار سازید مسأله عمران مناطق مرزی و عشایری جزو وظایف وزارت آبادانی و مسکن گذاشته شده تاکنون انعکاس نداشته این وزارت خانه باید برای اسکان عشایر، برای خانه سازی، ساختن مدارس، راه، بهداشت برای عشایر اقدام کند، متأسفانه من در برنامه‌های وزارت آبادانی و مسکن چیزی ندیدم و امیدوارم که یک توجهی بکنند که موضوع عشایر و اسکان آنها که بسیار حائز اهمیت است و باید بر طبق یک برنامه منظمی‌برای مرزنشینان عشایری خانه سازی شود و مدرسه درست شود بهداشت شان تأمین بشود اقدام نمایند چون اینها مردمانی هستند که سالیان سال است که در شرایط نامناسبی حافظ حدود و ثغور ایران بوده و هستند و قبل از رسیدن نیروهای ارتش شاهنشاهی سینه سپر کرده و مملکت ما را حفظ کردند و وظیفه ما است که حوائج مرز نشینان دلسوز و غیور را با نهایت صمیمیت برآورده سازیم و برای آسایش آنها اقدام کنیم امیدوارم که اجرای خواسته‌های رهبر عالیقدر ایران که متضمن آسایش تمام ملت ایران است در این مناطق دور افتاده و مرزی بیشتر مورد توجه و عنایت قرار بگیرد و آقایان و وزراء محترم مخصوصاً به این مناطق سرکشی کنند و از احتیاجات مردم اطلاع پیدا کنند و برای تأمین حوائج مردم اقدام کنند تا اینکه خواسته و نیات پادشاه بزرگ ایران که در آسایش و رفاه مردم است جامه عمل بپوشد و بیش از پیش همه به آینده خود امیدوار و بیشتر آماده فداکاری و جانبازی بشوند.

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس- راجع به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای ماهیار.

ماهیار- بنده تذکری داده بودم که باید در صورتجلسه اصلاح شود.

رئیس- اصلاح می‌شود، آقای دکتر شفیع امین.

دکتر شفیع امین- اصلاحاتی است که تقدیم می‌کنم.

رئیس- اصلاح می‌شود، نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر ولیان وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی

۴- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر ولیان وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر ولیان فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر ولیان (وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی)- با اجازه مقام محترم مجلس شورای ملی خانمها و آقایان به طوری که استحضار دارند تامین اعتبار مورد نیاز شرکتهای تعاون روستائی و شرکت‌های تعاون کشاورزی و شرکت‌هایی که به نحوی از انحاء موجبات عضویت آنها در شرکت تعاون روستائی یا شرکتهای تعاونی کشاورزی مملکت و مهمتر از همه جلوگیری انجام دوباره کاریها و فراهم کردن امکاناتی که ما از وسایل موجود حداکثر استفاده را به عمل بیاوریم ایجاب می‌کند که بانک کشاورزی فعلی به بانک تعاون کشاورزی تبدیل شود دولت در این زمینه لایحه‌ای در ده ماده و دو تبصره تهیه کرده که برای تصویب مجلس تقدیم مقام محترم ریاست مجلس می‌شود (احسنت- احسنت).

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه

۵- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه

رئیس- آقای گودرزی بفرمائید.

گودرزی (معاون وزارت امور خارجه)- با اجازه مقام محترم ریاست، استحضار دارید که به موجب تصمیم متخذه در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی پرداخت سهمیه‌ها و کمک و حق عضویت در مجامع بین‌المللی موکول به تحصیل مجوز است و اینک برای تحصیل مجوز جهت پرداخت سهمیه دولت شاهنشاهی در دبیرخانه همکاری عمران منطقه‌ای و مؤسسه تحقیقات فرهنگی و اطاق مشترک بازرگانی و صنعتی و پرداخت سهمیه دولت شاهنشاهی در مؤسسه آسیایی توسعه اقتصادی دو ماده واحده برای تصویب تقدیم مجلس محترم شورای ملی می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آب و برق راجع به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکتها و سازمانهای تابع وزارت آب و برق و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آب و برق راجع به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکتها و سازمانهای تابع وزارت آب و برق و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم مربوط به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکتها و سازمانهای تابع وزارت آب و برق مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۲۶۴۲ مورخ ۸ /۲ /۱۳۴۸ دوم مربوط به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکتها و سازمانهای تابع وزارت آب و برق را که گزارش شور اول آن به شماره ۸۵۱ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد واصله مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- وزارت آب و برق می‌تواند آن قسمت از اثاثه و لوازم فنی و ماشین آلات ادارات آبیاری استانها و شهرستانها را که در اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن مورد نیاز سازمانها و شرکتهای آب و برق منطقه‌ای می‌باشد و همچنین ماشین‌آلات مورد نیاز شرکت سهامی‌سد و تأسیسات آبیاری را که از محل اعتبارات عمومی‌یا طرح‌های مستمر خریداری شده است به سازمانها و شرکتهای مذکور واگذار کند و آن قسمت از ماشین آلات که قیمت خرید آن معلوم است با توجه به جدول استهلاکات موضوع ماده ۱۲۷ قانون مالیات‌های مستقیم و بقیه ماشین‌آلات و اثاثه و لوازم فنی توسط ارزیاب رسمی‌دادگستری قیمت آن تعیین و به سرمایه شرکتهای مذکور افزوده می‌شود.

رئیس کمیسیون آب و برق- مهندس جلالی نوری.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به واگذاری اثاثه و لوازم فنی شرکتها و سازمانهای تابع وزارت آب و برق را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون آب و برق را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس مؤسسات بخت‌آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس مؤسسات بخت‌آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش شور دوم راجع به اجازه تأسیس مؤسسات بخت آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای صادق احمدی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۴ /۵۵۴۲- ۲۷ /۱۱ /۴۷ ارسالی از مجلس سنا راجع به اجازه تأسیس مؤسسات بخت آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان را که گزارش شور اول آن به شماره ۸۵۰ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اجازه تأسیس مؤسسات بخت آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان

ماده واحده- در مراکز جهانگردی سیاحانی که از وسائل شرط بندی یا بخت آزمائی و امور مشابه آن طبق آئین‌نامه مخصوصی که به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید و همچنین کسانی که برای این منظور با پروانه رسمی‌و طبق مقررات آئین‌نامه مزبور موسساتی دایر کنند مشروط به اینکه فقط سیاحان از آن استفاده نمایند مشمول مقررات جزائی نخواهند بود ولی مقررات جزائی مزبور برای غیر سیاح به قوت خود باقی و لازم‌الاجراست.

آئین‌نامه‌های مربوط به تعیین مراکز جهانگردی و نحوه استفاده از وسایل و شرایط صدور پروانه و حدود فعالیت این قبیل مؤسسات همچنین مقررات انتظامی‌و نظارت فنی و مالی آنها از طرف وزارت کشور و وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب دولت به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اجازه تأسیس مؤسسات بخت‌آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اجازه تأسیس مؤسسات بخت آزمائی در مراکز جهانگردی برای سیاحان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای مؤید امینی بفرمائید.

مؤید امینی- چون مسئله سیاح و جهانگرد و تهیه وسایل تفریح آنان مطرح است خواستم مطلبی به عرض برسانم که باید حتما مورد توجه آقایان و دولت قرار بگیرد ملاحظه فرموده‌اید در خیابانهای تهران به اشخاصی بر می‌خورید که به عنوان هیپی و با قیافه‌های مندرس جلمبرو قلندر با یک کت و شلوار پاره که دست دختری را هم در دستش گرفته و دنبال خودش می‌کشد و اینها اغلب تکدی هم می‌کنند همین دیروز که بنده از جلوی شرکت نفت رد می‌شدم به یکی از اینها برخوردم که می‌گفت ۵۰ ریال بدهید می‌خواهم برک فاست بخورم (دکتر شیبانی- گفت چه بخورم؟) صبحانه، گفتم گدائی کردن شما با پنجاه ریال برک فاست خوردن زیاد تطبیق نمی‌کند به هرحال حالا این مسئله مطرح است، به این مطالب باید توجه شود به وضع این قبیل اشخاصی که وارد مملکت ما می‌شوند، به عقیده بنده اینها مدل خوبی برای جوانهای ما نیستند، ملاحظه فرمودید، موی آشفته و قیافه کثیف و مندرس اینها دارد مدل می‌شود و حتی یک طبقه بالاتر از جوانها هم موهایشان را آوردند پایین و برگشته‌اند به قرون ۱۸و ۱۹، به عقیده بنده اینها باید کنترل بشوند، و جایش هم همین جاست بنده استدعا می‌کنم که دولت دستور بدهد این قبیل اشخاص که موجبات ناراحتی اجتماع ما را فراهم می‌آورند و نفعی هم برای مملکت ما ندارند کنترل بشوند، چه لزومی‌دارد که اینها بیایند اینجا و مدل قرن ۱۸ انگلستان را در اینجا اشاعه بدهند (صحیح است).

رئیس- آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- موضوعی که بنده خواستم به عرض آقایان برسانم، این ماده واحده شامل دو قسمت است در قسمت اول گفته شده که سیاحانی که از وسایل شرط بندی استفاده می‌کنند در یک شرایطی قرار دارند، غیر سیاح که مقررات جزائی در قانون برایش پیش‌بینی شده و ضمن این خود به خود می‌ماند برای خودش و در قسمت دوم گفته کسانی که با پروانه رسمی‌برای سیاحان وسائلی تهیه می‌کنند ولی در آخر صفحه اول، که گفته شده «مقررات جزائی مزبور برای غیر سیاح به قوت خود باقی و لازم الاجراست» این به نظر من زائد می‌آید و با مقدمه‌ای که دارد این قسمت زیادی است و یک تأکیدی است اگر آقایان موافقت کنند و این قسمت را بردارند بهتر است و اگر تأکید ضرورت دارد که بنده حرفی ندارم.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش

۸- طرح و تصویب گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش

رئیس- گزارش شور اول راجع به پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جموری اتریش مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۲۲ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۴۲۵۱۸ مورخ ۲۹ /۱۱/ ۱۳۴۷ دولت ارسالی از مجلس سنا، راجع به پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش را که به شماره ۸۷۱ چاپ شده است برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش

ماده واحده- پروتکل الحاقی به عهدنامه مودت و اقامت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اتریش مورخ ۹ سپتامبر ۱۹۵۹ که مشتمل بر یک مقدمه و ۳ ماده می‌باشد و در تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۴۷ برابر ۳۰ دسامبر ۱۹۶۸ در تهران به امضای نمایندگان مختار دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- ایرج مهرزاد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون علوم و آموزش عالی دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی وجوه حاصله از شرکت در امتحانات ورودی دانشگاهها و مدارس عالی و ابلاغ به دولت

۹- طرح و تصویب گزارش کمیسیون علوم و آموزش عالی دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی وجوه حاصله از شرکت در امتحانات ورودی دانشگاهها و مدارس عالی و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون راجع به الحاق ماده ۱۳ مکرر به قانون تأسیس شوری مرکزی دانشگاهها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۴۰۹۴- ۲۷ /۲ /۴۸ دولت راجع به الحاق ماده ۱۳ مکرر به قانون تأسیس شوری مرکزی دانشگاهها را که قبلا به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آورده بود در جلسه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۸ کمیسیون علوم و آموزش عالی مطرح گردید و مصوبه مجلس سنا مورد تأیید و تصویب قرار گرفت.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون راجع به وجوه حاصله از شرکت در امتحانات ورودی دانشگاهها و مدارس عالی

ماده واحده- وزارت علوم و آموزش عالی مجاز است وجوهی را که به عنوان حق شرکت در امتحانات ورودی دانشگاهها و مدارس عالی از طرف شورای مرکزی دانشگاه‌ها تعیین می‌شود وصول کند و به مصرف پرداخت حق‌الزحمه ممتحنین و کارکنان امتحانات و سایر هزینه‌های مربوط به امتحانات برساند.

صرف وجوه مذکور تابع مقررات قانون محاسبات عمومی‌و تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ نیست و بر طبق آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارتین علوم و دارائی رسیده باشد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر قهرمان.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌نمایندگان به ترتیب زیر به وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان غنی- مهندس اسدی سمیع- کورس- بانو جهانبانی- دکتر صفائی- محدث زاده- مهندس فروهر- دکتر عدل- دکتر یزدان پناه- مهندس ارفع- دکتر الموتی- شیخ الاسلامی- دکتر رفعت- دکتر نجیمی- مهندس اخوان- رضازاده- پوربابائی- مهندس عترت- بانو ابتهاج سمیعی- دکتر بیت منصور- دکتر خزائلی- دکتر کیان- پزشکی- بانو نیره سعیدی- دکتر قهرمان- شهرستانی- سرتیپ پور- مهندس زرآور- توسلی- دکتر سبزواری- دکتر میرعلاء- بانو بزرگ نیا- بانو تربیت- مهندس بریمانی- ثامنی- دکتر ملکی- مهندس فیروز عدل- دکتر ستوده- دکتر صفائی- ضیاء احمدی- جوادی- دکتر معظمی- ادیب سمیعی- ملک افضلی- رضوی- کمالوند- طباطبائی- پدرامی- کلانتری- فروتن- دکتر کلالی- مهندس بهبودی- اسدی- دکتر محققی- سلیمانی کاشانی- پاینده- فولادوند- مهاجرانی- روستا- دکتر رضوانی- فضائلی- قاضی زاده- حی- دکتر درودی- تیمسار حکیمیان- روحانی- صالحی- مرتضوی- مسعودی- یوسفی- دکتر وفا- مهندس عطائی- دکتر رشتی- مهندس زنجانچی- ابوذر- موسوی- اربابی- بانو زاهدی- سلیمانی- فرهادپور- امام مردوخ- مانی- دکتر بقائی یزدی- شکیبا- رامبد- دکتر صالحی- ریگی- تیمسار وحدانیان- ماهیار- فخر طباطبائی- دکتر اسفندیاری- پورساطع- بختیاری پور- مبارکی- صائب- امامی‌رضوی- دکتر حکیم شوشتری- دکتر مهدوی- جوانشیر- تیمسار نکوزاد- دکتر صاحب قلم- دکتر بهبهانی- فیاض فاضلی- پردلی- دکتر مهذب- ملکشاه- ظفر- امیر احمدی- جاماسبی- دکتر مدرسی- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- دکتر فربود- دکتر صدر- دکتر عاملی تهرانی- دکتر طالع- مؤید امینی- موقر- پرویزی- مهندس ریاضی- صدری کیوان- دکتر سعید- مهندس صائبی- پزشکپور- مهندس قاسم معینی- دکتر عظیمی- مریدی- دکتر گاگیک- عجم- دکتر رفیعی- مهندس برومند- دکتر دادفر- ایلخانی پور- مرندی- سعید وزیری- دکتر متین- عباس میرزائی- دکتر رهنوردی- دکتر اعتمادی- مافی- دانشمند- دکتر عدل طباطبائی- دکتر فریور- مهندس معتمدی- دکتر امین- زرگر زاده- دکتر شریعت- ببختیار بختیاریها- تهرانی- مهندس پروشانی- قراچورلو- شیخ بهائی- دکتر وحید نیا- دکتر پرتو اعظم- کلانتر هرمزی.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۱۹ رأی.
  • آراء ممتنع ۲۲ رأی.
  • آراء مخالف ۶ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۱۹ رأی موافق و ۲۲ رأی ممتنعو ۶ رأی مخالف تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان مرتضوی- مرندی- دکتر کلالی- کلانتر هرمزی- مریدی- کمالوند- مسعودی- کورس- مهندس معتمدی- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- دکتر معظمی- کیوان- مهندس معینی- مافی- دکتر ملکی- مانی- مبارکی- ملک افضلی- ماهیار- دکتر متین- مجد- محدث زاده- موسوی- مهاجرانی- دکتر مدرسی- دکتر مهدوی- مهندس ریاضی- بانو ابتهاج سمیعی- ایلخانی پور- مهندس اخوان- ادیب سمیعی- بختیاری پور- اربابی- مهندس برومند- مهندس ارفع- مهندس بریمانی- بانو بزرگ نیا- دکتر بقائی یزدی- مهندس اسدی سمیع- مهندس بهبودی- دکتر اعتمادی- دکتر الموتی- دکتر بهبهانی- دکتر امین- بهنیا- امامی‌رضوی- امیر احمدی- دکتر بیت منصور- دکتر مهذب- دکتر میر علاء- دکتر گاگیک- هواکیمیان- دکتر نجیمی- سرلشگر نکوزاد- دکتر یزدان پناه- سرتیپ وحدانیان- دکتر وفا- دکتر یگانگی- دکتر صفائی- دکتر غنی- دکتر ضیائی- ضیائی احمدی- دکتر فربود- فروتن- مهندس فروهر- فولادوند- فیاض فاضلی- عباس میرزائی- مهندس عترت- مهندس قادرپناه- عجم- قاضی زاده- دکتر عدل- مهندس فیروز عدل- محمدولی قراچورلو- دکتر عدل طباطبائی- دکتر قهرمان- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- دکتر رشتی- بانو سعیدی- دکتر رضوانی- رضازاده- سعید وزیری- سلیمانی- سلیمانی کاشانی- روحانی- روستا- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریگی- شکیبا- شهرستانی- بانو زاهدی- شیخ الاسلامی- مهندس زرآور- شیخ بهائی- زرگر زاده- مهندس زنجانچی- مهندس صائبی- صادقی- دکتر سبزواری - صائبی- دکتر ستوده- دکتر صاحب قلم- سرتیپ پور- دکتر صالحی- دکتر سعید- صالحی- پاینده- بانو جهانبانی- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- حق شناس- مهندس پروشانی- سرتیپ حکیمیان- پزشکی- دکتر حکیم شوشتری- حی- پوربابائی- پور ساطع- دکتر خزائلی- خسروی کردستانی- بانو تربیت- توسلی- تهرانی- دکتر دادفر- ثامنی- دانشمند- دکتر درودی- جوادی- جوانشیر.

ممتنعین

آقایان ابوذر- محمد اسدی- دکتر اسفندیاری- امام مردوخ- بختیار بختیاریها- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- پرویزی- جاماسبی- دکتر رفعت- دکتر شریعت- طباطبائی- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- کلانتری- دکتر محققی- مؤید امینی- یوسفی- دکتر مدرسی- فضائلی- دکتر اسدی.

مخالفین

آقایان دکتر عاملی تهرانی- پزشکپور- دکتر صدر- دکتر طالع- دکتر فریور- پردلی.

- طرح سؤال آقای پزشکپور راجع به کمبود گوشت و جواب آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی

۱۰- طرح سؤال آقای پزشکپور راجع به کمبود گوشت و جواب آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی

رئیس- سؤال آقای پزشکپور از دولت مطرح است آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور- اول نماینده دولت توضیح بدهند و آیا فقط از طرف وزارت تولیدات کشاورزی پاسخ می‌دهند یا از طرف دو وزارت خانه دیگر هم پاسخ می‌دهند.

رئیس- سئوال شما بیشتر مربوط به وزارت تولیدات کشاورزی است آقای رهبری بفرمائید.

رهبری (معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی)- با اجازه مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی، به طوری که نمایندگان محترم استحضار دارند جناب آقای پزشکپور نماینده محترم مجلس سؤالی در مورد مشکل گوشت تحت شش بند فرموده‌اند که اینک به ذکر هریک از سؤالات و عرض جواب آنها مبادرت می‌شود.

سؤال اول: چرا پیش بینی‌های لازم برای جلوگیری از کمبود گوشت در تهران نشده بود؟

جواب: سازمان گوشت کشور از بدو تأسیس در اجرای وظیفه قانونی خود به منظور تهیه و تأمین گوشت مصرفی به برآورد و پیش‌بینی میزان مصرف و در نتیجه مقدار احتیاج پرداخته و در نظر گرفت کمبود گوشت مصرفی تهران را د سال ۴۸ با خرید از خارج از کشور تأمین نماید و به همین منظور در موقع مناسب مقدار کافی گوشت از استرالیا و ترکیه خریداری شد و با اقدام مذکور تصور می‌رفت در سال ۱۳۴۸ تهران از نظر گوشت مصرفی کمبودی نداشته باشد ولی متأسفانه دو عامل غیر مترقبه، انسداد بیشتر راهها به علت خرابیهای ناشی از بارندگی و سیل و در نتیجه اختلال امر حمل و نقل دام از مناطق تولید به مراکز مصرف از یک طرف و عدم تحویل گوشت خریداری از ترکیه طبق برنامه مقرر از طرف دیگر موجب کمیابی گوشت گردید.

اما به طوری که ملاحظه فرموده‌اند با باز شدن راهها اقدامات سازمان گوشت جهت حمل دام داخلی به تهران و تهیه کمبود از خارج کشور در حال حاضر مضیقه مرتفع شده است.

سؤال دوم: در حالیکه در غالب نواحی کشور احساس کمبود گوشت نمی‌گردد چرا در تهران مسئله کمبود گوشت آن هم با آن شدت به‌وجود آمد؟

جواب: بروز کمبود گوشت در تهران معلول افزایش سریع میزان مصرف در سراسر مملکت بوده است. طبق آمار منتشره از طرف بانک مرکزی یران در سال ۱۳۴۷ میزان مصرف گوشت در ۲۲ شهر کوچک ۲ /۱۸ درصد و در ۹ شهر بزرگ ۵ /۱۲ درصد نسبت به مصرف سال ۱۳۴۴ افزایش داشته است. بدیهی افزایش مصرف در شهرستانها و سهولت دسترسی به منابع تولیدات داخلی که غالباً در جوار شهرهای مزبور قرار داشته و در مورد حمل و نقل دام از سهولت و امکانات بیشتری برخوردار می‌باشند موجبات جذب تولیدات را در همان مناطق فراهم آورده و مانع از عرضه آن به سایر نواحی و به خصوص تهران می‌گردد. و به این ملاحظه در میزان گوشت مورد مصرف اهالی پایتخت که منبع تأمین قسمت اعظم آن شهرستانهای دور و نزدیک کشور است کمبود به چشم می‌خورد.

سؤال سوم: سازمان گوشت و شرکت گوشت با بودجه‌های هنگفتی که دارند چه اقداماتی برای توسعه دامداری و تأمین گوشت و بالاخره حل مسئله گوشت انجام داده‌اند؟

جواب: اگر چه اجرای وظیفه قانونی سازمان گوشت که تنظیم بازار دام و طیور و گوشت است ملازمه با تضمن خرید و ایجاد تأسیساتی از قبیل سردخانه میدان دام و کشتارگاه و غیره دارد و این اقدامات به طور غیر مستقیم اثر مهمی در افزایش تولید خواهد داشت. ولی این سازمان به طور مستقیم وظیفه‌ای در تولید نداشته و بودجه‌ای هم به این منظور در اختیار ندارد. شرکت تعاونی تهیه و توزیع گوشت نیز یک شرکت تعاونی خصوصی است و مسئولیتی در مورد افزایش تولید ندارد.

سؤال چهارم: به گفته مسئول سازمان گوشت مبنی بر اینکه دامداران ترکیه قرارداد را اجرا نکرده‌اند چه تضمیناتی برای اجرای مفاد قرارداد پیش بینی شده است و چه اقداماتی برای جبران خسارات ناشی از عدم اجرای قرارداد صورت گرفته است؟

جواب: اولاً طرف قرارداد سازمان گوشت دامداران ترکیه نبوده بلکه طرف قرارداد سازمان گوشت و ماهی کشور مزبور که یک سازمان دولتی است می‌باشد. ثانیاً با وجود اینکه در معاملات بین سازمانهای دولتی کشورهای مختلف اخذ تضمین اقدامی‌استثنائی است در موقع انعقاد قرارداد خرید گوشت از مقامات مسئول ترکیه تضمین بانکی خواسته شده منتهی مقامات مزبور حاضر به دادن تضمین نشده‌اند. و با وجود این ملاحظات تجاری متعددی از قبیل مرغوب بودن گوشت ترکیه از نظر مصرف کنندگان، سابقه عمل سازمان گوشت و ماهی ترکیه در انجام تعهدات قبلی در تحویل گوشت بدون اینکه برای انجام آن تعهدات تضمین داده باشند و ضرورت ادامه این داد و ستد تا زمانی که به خرید گوشت از خارج کشور احتیاج است موجب گردیده که معامله سازمان گوشت کشور مثل معامله قبلی شهرداری تهران بدون اخذ تضمین بانکی از سازمان گوشت و ماهی ترکیه صورت گیرد. ثالثاً در موضوع جبران خسارت ضمن قرارداد الحاقی که به تاریخ ۶ اردیبهشت سال جاری بین سازمان گوشت کشور و و نمایندگان سازمان گوشت و ماهی ترکیه در تهران به امضاء رسید به درخواست سازمان گوشت مقرر شد که به جای ۱۰۰۰۰۰ رأس گوسفند زنده موضوع قرارداد ۲۷۰۰ تن گوشت گوسفند را به قیمت ۲۵ دلار برای هر تن کمتر از بهای معین در قرارداد اصلی تحویل دهند و به علاوه از بابت کسر بین راهی در مقابل تحویل محموله هر کامیون ۵۰ کیلو گوشت نسبت به کل قرارداد بلاعوض تحویل نمایند.

سؤال پنجم: به هرحال مسئول ایجاد مسئله گوشت کدم یک از سازمان‌های متعددی است که هریک به نحوی از انحاء با امر دامداری و گوشت ارتباط دارند؟

جواب: افزایش جمعیت کشور و بالا رفتن درآمد سرانه مردم با توجه به پایین بودن متوسط مصرف سرانه گوشت و قابلیت افزایش سریع آن از طرفی و اجرای برنامه انقلابی و مترقی اصلاحات ارضی که درآمد سرانه روستائیان را به سرعت بالا برده و موجب گردیده که نسبت زیادی از تولیدات گوشت در محل تولید و به وسیله روستائیانی که تا چندی قبل فاقد قدرت خرید بودند جذب گردد از طرف دیگر موجبات افزایش سریع مصرف را در سطح مملکت فراهم آورده است و چون افزایش درآمد سرانه ناشی از انقلاب مترقی ایران در زمانی بسیار کوتاه انجام پذیرفته خواه ناخواه نمی‌تواند با سرعت افزایش تولیدات دائمی‌که مستلزم صرف وقت بیشتری است متناسب و همزمان باشد و در نتیجه فاصله‌ای بین تولید و مصرف ایجاد شده و مشکل و یا مسئله گوشت را به وجود آورده است.

سؤال ششم: چه اقدامات اساسی برای تأمین گوشت تهران و کشور صورت گرفته است؟

جواب: در این زمینه سیاست کلی دولت این است که با افزایش میزان تولیدات داخلی مقدار گوشت مورد مصرف مردم را در داخله تأمین نماید و برای نیل به این هدف در نظر است علاوه بر ادامه و افزایش خدمات جاری کشاورزی از قبیل جلوگیری از بیماریها و تلفات دامی- توسعه پروار بندی، اصلاح نژاد دامهای کشور و وارد دام در سطح مزارع نسبت به تنظیم بازار گوشت از طریق ایجاد بازارهای رسمی معاملات دام، ایجاد کشتارگاهها و سردخانه‌های منطقه‌ای و تضمین و پیش خرید دام و اجرای برنامه‌هایی در زمینه اعطای تسهیلات اعتباری برای سرمایه گذاری در امور دامپروری میزان تولیدات گوشت را در داخل مملکت افزایش دهد در این مورد باید توجه داشت که تولید گوشت قرمز یعنی گوشت گوسفند و گاو بستگی با زمانی نسبتاً طولانی دارد به طوری که برای تولید یک سر گوسفند یعنی ۲۰ کیلو گوشت و یا ۱۵۰ کیلو گوشت گاو مدت زمانی حدود ۱۵ تا ۲۰ ماه لازم است و در نتیجه سرعت تولید تا حدودی اسیر دست زمان است و به این ملاحظه در ضمن اجرای برنامه‌های بالا به تدریج باید مصرف گوشت مرغ را ترویج کرد زیرا در این زمینه تولید صنعتی شده و می‌توان در زمان کوتاه و با سرعت بیشتر مقدار مورد نیاز را تهیه و تأمین نمود.

رئیس- آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور- مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی همانطور که عنایت فرمودید سؤال من از سه وزارتخانه هست البته موضوع یکی است ولی متأسفانه مقررات ضد و نقیض، دوباره کاریها و سازمانهای متعددی که نسبت به یک امر واحد در مملکت تشکیل شده است دام و گوسفند در یک جا تولید می‌شود بعد در یک سازمان دیگر باید ذبح بشود و بعد در یک سازمان دیگر باید در معرض فروش گذارده بشود این است که به ناچار از سه وزارتخانه سؤال شده البته اگر می‌خواستیم دقیق تر این سؤالات را مطرح بکنیم ضرورت داشت از وزارت منابع طبیعی هم این سؤال می‌شد زیرا از نظر تعلیف دام‌ها آن قدرت قاهره و ناظره که فعلا وجود دارد وزارت منابع طبیعی است بنابراین از سه وزارتخانه سؤال شد و جناب معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی هم اینجا در پاسخی که دادند اشاره به سؤال از سه وزارتخانه کردند و در واقع به نام نماینده دولت از طرف هر سه وزارتخانه پاسخ گفتند و چون مسئله بسیار حائز اهمیت است و حداقل مسئله‌ای است که ۵۰ سال تمام است ما با این مسئله تصنعی روبرو هستیم چون به عقیده من مسئله گوشت و بعضی مسائل دیگر از این مسائلی تصنعی است (صحیح است) یعنی حداقل یک مسائل قابل حلی است مسائلی است که می‌تواند وجود نداشته باشد ولی در طی سالهای متمادی همچنان وجود داشته بنابراین اکنون که این سؤال مطرح است و همانطور که نمایندگان محترم عنایت فرمودند پاسخی که نماینده دولت دادند در مقابل این سوالهای شش گانه نه تنها پاسخ قانع کننده‌ای نبود بلکه پاسخ‌های ایشان در تأیید سوالات مطروحه بود بنابراین استدعایم این است و استنباط من از مقررات آئین‌نامه این است که اگر فرض نکنیم که شش سؤال مطرح است در واقع سه سؤال از سه وزارتخانه مطرح است که آقای معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به نمایندگی هر سه وزارتخانه‌ها پاسخ گفتند و در نتیجه طبق مقررات آئین‌نامه نماینده مجلس برای هر سؤال می‌تواند یک ربع صبحت کند و بنابراین سه ربع ساعت فرصتی خواهد بود که من برای ادای توضیحات می‌توانم مطابق مقررات آئین نامه استفاده کنم چون اگر این توضیحات داده نشود و بیان نشود نسبت به یکی از مهم‌ترین و اساسی ترین مسائلی که امروز مطرح است و همانطور که عرض کردم یک مشکل تصنعی است مجلس شورای ملی به توضیحات نماینده‌ای که سؤال را مطرح کرده واقف نخواهد شد تا بتواند تصمیم مقتضی را اتخاذ کند.

رئیس- آقای پزشکپور بهتر نمی‌دانید که این سؤال برود به کمیسیون و در آنجا این مطالب مفصل را بیان بفرمائید.

پزشکپور- البته اگر مجلس شورای ملی موافق است که توضیحات آقای رهبری معاون محترم وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی کافی و قانع کننده نیست و در کمیسیون باید بررسی شود تصویب شود توضیحات را در کمیسیون می‌دهم.

رئیس- خانمها و آقایانی که موافقند سؤال به کمیسیون ارجاع شود خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. سؤال به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی الحاق دو تبصره به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور و ابلاغ به دولت

۱۱- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی الحاق دو تبصره به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها راجع به الحاق تبصره‌های ۱۸و ۱۹ به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه الحاق تبصره‌های ۱۸و ۱۹ به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور را که در مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آمده بود مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحات مجلس سنا موافقت نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون الحاق دو تبصره به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور

ماده واحده- تبصره‌های زیر به عنوان تبصره‌های ۱۸و ۱۹ به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور اضافه می‌شود.

  • تبصره ۱۸-
الف- وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت می‌توانند علاوه بر استفاده از وکلای دادگستری برای دفاع و تعقیب دعاوی مربوط از کارمندان رسمی‌خود با داشتن یکی از شرایط ذیل به عنوان نماینده قضایی استفاده نمایند:
۱- دارا بودن لیسانس در رشته حقوق با دو سال سابقه کار آموزی در دفاتر حقوقی وزارتخانه و یا مؤسسات وابسته به دولت.
۲- داشتن حداقل پنج سال سابقه تعقیب دعاوی دولت در مراجع قضائی یا داشتن دو سال سابقه قضاوت و یا وکالت دادگستری به شرط عدم محرومیت از اشتغال به قضاوت یا وکالت.
تشخیص احراز شرایط فوق‌الذکر با وزارتخانه یا مؤسسه مربوط خواهد بود.
ب- ماده چهار قانون اصلاح بعضی از مواد آئین دادرسی مدنی و الحاق موادی به آن مصوب بیستم آبان ماه ۱۳۴۷ لغو می‌شود.
  • تبصره ۱۹- از اول سال ۱۳۴۷ مأخذ احتساب عوارض موضوع تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور در مورد وسائط نقلیه‌ای که وسیله اشخاص حقوقی وارد کشور می‌شود در صورتی که طبق قانون از پرداخت تمام یا قسمتی از حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی معاف باشند عبارت است از بهای سیف به علاوه جمع هزینه‌هایی که در پروانه گمرکی مربوط به آن منظور شده است. در صورت انتقال و خروج اینگونه وسائط نقلیه از مالکیت اشخاص حقوقی فوق‌الذکر عوارض مذکور بر مأخذ جمع بها و حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی که از طرف اداره گمرک در تاریخ انتقال تعیین می‌شود به علاوه ۱۵% مجموع بها و حقوق گمرکی و سود بازرگانی احتساب و چنانچه بیش از میزانی باشد که در موقع ورود به کشور دریافت گردیده مابه‌التفاوت باید وصول شود.
انتقال دهنده و انتقال گیرنده متضامناً مسئول تأدیه تفاوت عوارض خواهند بود.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر بهبهانی.

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه الحاق تبصره‌های ۱۸و ۱۹ به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور را که در مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آمده بود مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحات مجلس سنا موافقت نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نماینده دولت لایحه الحاق تبصره‌های ۱۸و ۱۹ به قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور را که در مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آمده بود مورد رسیدگی قرار داد و اصلاحات مجلس سنا را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- این لایحه‌ای که امروز مطرح است شامل دو تبصره است که تبصره اول با اینکه در مجلس شورای ملی تصویب شد در مجلس سنا تغییراتی در آن داده شده البته من با تبصره‌ای که در مجلس شورای ملی تصویب شده است بیشتر موافق هستم تا تبصره‌ای که مجلس سنا تصویب کرده در تبصره مجلس سنا یک شرایطی برای بعضی از امور قضائی که در اختیار اشخاصی که کارمند دولت هستند گذاشته می‌شده و در آخر آن تبصره دو قسمت اضافه شده است که در واقع قسمتهای آخر را از بین برده یکی قسمت دوم بند الف ماده واحده تبصره ۱۸ است که از طرف مجلس سنا تصویب شده که از نظر من خیلی غیر منطقی و غیر اصولی است که ما بگوییم اشخاصی که به نمایندگی قضائی انتخاب می‌شوند دارای این شرایط باشند آن وقت یک شرایطی برایش بگذاریم، داشتن لیسانس در رشته حقوق با دو سال سابقه کارآموزی در دفاتر حقوقی وزارتخانه و یا مؤسسات وابسته به دولت بعد بگوئیم داشتن حداقل پنج سال سابقه تعقیب دعاوی دولت در مراجع قضائی این کیست که سابقه تعقیب دعاوی را دارد وکیل نیست و لیسانس نیست بعد گفته تشخیص و احراز شرایط فوق با وزارتخانه یا مؤسسه مربوط خواهد بود ما اگر این را در نظر گرفته‌ایم دیگر وزارتخانه چکاره است که بیاید در این کار قضائی دخالت کند بنابراین من نظرم این است که اگر آقایان توجه بفرمایند جناب آقای مهندس ارفع، آقای دکتر الموتی، آقای دکتر یزدان پناه تبصره‌ای که در مجلس شورای ملی تصویب شده یعنی تبصره ۱۸ آن به مراتب کامل‌تر و جامع تر است و در آخر همین لایحه ذکر شده استدعایم این است که با تبصره‌ای که خود ما تصویب کردیم آقایان موافقت بفرمایند قسمت دوم که اینجا مطرح است بند ب می‌باشد اینجا گقته شده ماده چهار قانون اصلاح بعضی از مواد آئین دادرسی مدنی و الحاق موادی به آن مصوب بیستم آبان ماه ۱۳۴۷ لغو می‌شود من بسیار متأسفم در این مورد که باید یک انتقاد کوچکی از دولت بکنم که بعضی لوایح را ی آروند در مجلس سنا مطرح می‌کنند و دولت هم با آنها نظر موافق دارد و این لوایح همین که تصویب شد هنوز به مرحله عمل نرسیده و توشیح نشده و در عمل معلوم نشده که این لایحه خوب است یا بد آیا محاسنش زیادتر است یا معایبش عیناً همان لایحه را می‌آورند که یا انقلاب را ملغی کنیم یا عوض کنیم این روش را دولت بایستی توجه کند و از آوردن این قبیل لوایح که چهار ماه بعد می‌آید می‌گوید این ملغی بشود اول موافقت با پیشنهادهایی که از طرف مجلس سنا یا شورا می‌شود می‌کند و بعد رد کردن آنها این روش را به طور کلی کنار بگذارد و از نظر من این بند ب تبصره ۱۸ اصلاً ربطی به مطلب ندارد ماده ۴ قانون آبان ماه ۴۷ گفته اشخاص به طور کلی در دادگاه‌های بخش شهرستان خودشان می‌توانند دفاع کنند ولی برای تقدیم دادخواست و دادرسی در دادگاههای استان و دیوان کشور باید حتما وکیل داشته باشند البته داشتن وکیل را مأخذ قرار نداده داشتن وکیل در مورد شکایت استخدامی کارمندان دولت الزامی‌نیست و در این حدود است و وکلای دادگستری در حدود پایه وکالت و استادان دانشگاه حقوق نسبت به کار خودشان می‌توانند دعاوی خودشان را تعقیب کنند این ماده ۴ است که اصلاً مربوط به کار دولت و امور دولتی ندارد و من عقیده‌ام این است تبصره‌ای که اینجا آورده شده به عنوان تبصره ۱۸ اولاً اجزایش با هم نمی‌خوانند و باید یک تبصره اش کرد یا دو تبصره‌اش کرد یا ۴ تبصره کرد بنابراین من استدعایم این است که با نظر مجلس شورای ملی موافقت بفرمائید در مورد بند ب ماده ۱۸ چون به طور کلی هماهنگی ندارد و این را بفرستند به کمیسیون به صورت یک ماده یا به طور کلی در جای خودش آورده شود نه اینکه در اینجا یک چیزهایی بگذاریم و یک ضوابطی قید کنیم که مربوط نیست و بعد بیایید لغوش کنید خوب است اگر آقایان اکثریت موافقت بفرمایند تبصره‌ای که در مجلس شورای ملی تصویب شده مورد تصویب آقایان قرار بگیرد و تبصره‌ای که از مجلس سنا آورده شده کنار گذاشته شود.

رئیس- آقای پزشکپور بفرمائید.

پزشکپور- البته توضیحاتی را همکار گرامی‌جناب آقای دکتر اسفندیاری در این مورد دادند همکار گرامی‌عنایت می‌فرمایند در تغییراتی که مجلس سنا به عنوان اصلاحات بر مصوبه مجلس شورای ملی صورت گرفته است متأسفانه بدیهی‌ترین اصول و موازین قانونی و علمی‌زیر پا گذاشته شده است و من خیلی متأسفم یادم هست موقعی که این تبصره مطرح بود گویا آقای قوام صدری یا آقای دکتر آموزگار در برابر توضیحاتی که در مجلس شورای ملی داده شد و مخالفتهایی که شد متذکر شدند بر اینکه چند نفر کارمند قدیمی‌در وزارت دارایی دارند که این چند نفر مدتها است دعاوی مربوط به وزارت دارائی را تعقیب می‌کنند بنابراین برای اینکه وزارت دارائی از تخصص این چند نفر استفاده کنند یک چنین تبصره‌ای پیشنهاد شده است و متذکر شدند که دولت از این به بعد مراقبت خواهد کرد که دیگر بر خلاف اصول یک چنین کسانی که دارای تحصیلات لازم و مدارک علمی‌لازم و دارای مدارکی که از طرف مراجع ذیصلاح تایید شده باشند نیستند در مهمترین امور که امر دادرسی باشد دخالت و شرکت نخواهند کرد گرچه در همین مورد هم حرف است که چرا به خاطر چند نفری اصول بدیهی زیر پا گذاشته می‌شود و چرا باید ما یک لوایحی را مطرح و تصویب بکنیم که معارض و مغایر با تمام اصول مسلمی‌باشد که جوامع علمی پذیرفته‌اند و یک ملتی که بخواهد کارش بر اساس نظم و ترتیب صورت بگیرد باید یک چنین مواردی را بپذیرد و قبول کند ملاحظه بفرمائید همکاران گرامی‌ما دارای یک مدارج عالی علمی‌هستیم کسی می‌آید می‌رود سالهای متمادی تحصیلات قضائی می‌کند در دانشکده‌های داخل یا در دانشکده‌های خارج امتحانات متعددی را می‌دهد مدارک علمی‌را می‌گیرد و بعد می‌آید به موجب قانونی که مصوبه مجلس شورای ملی است قانونی که آمده یک مرجع ذیصلاح برای احراز صلاحیت کسی که بتواند در دعاوی به عنوان وکیل دخالت بکند تعیین کرده است که کانون وکلای دادگستری است قانونی که آمده مرجع ذیصلاح دیگر معین کرده که چه کسی شایستگی دارد با وجود این مدارک علمی‌که دارد به عنوان قاضی دادگستری بنشیند در پشت میز دادرسی و دادرسی را مراعات کند که وزارت دادگستری است حالا پیدا است با این کیفیت که در این تبصره پیش‌بینی شده است ما تمام مراجع و مدارک علمی را می‌خواهیم ندیده بگیریم و اشخاصی که به هیچ وجه واجد این صفات و این شرایط نیستند و به صرف اینکه ۵ سال سابقه تعقیب دعاوی دولت را دارندحتی ذکر نکرده‌اند که ۵ سال سابقه تعقیب دعاوی دولت را در محاکم دادگستری داشته باشند می‌دانید ۵ سال سابقه تعقیب دعاوی را داشته باشند یعنی چه؟ آقایان قضات دادگستری در اینجا هستند می‌دانند که مأمورین زیادی هستند که می‌روند پرونده را به این مأمورین می‌دهند می‌آیند در دادگاه ابراز می‌دارند پرونده را زیر بغلش می‌گذارد می‌رود در دادگستری می‌رود در بازپرسی و پرونده را ابراز می‌کند، برگ اجرائیه را به او می‌دهند می‌رود اجرائیه را در مراجع اجرائی دنبال می‌کند به موجب این قانون که ذکر نشده حتی دارای دیپلم متوسطه باشد چنین کسی بعد از ۵ سال خواهد توانست به عنوان نماینده قضائی دولت بیاید بر روی آن میزی بنشیند که به موجب یک سلسله قوانین مصوب و مقدس کسی می‌تواند روی آن میز بنشیند که حداقل لیسانسه حقوق باشد آیا این درست است که قوه مقننه و دولت نسبت به تحصیلات عالیه و نسبت به زحماتی که کسانیمتحمل می‌شوند اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. این حد بی اعتنا و بی تفاوت باشد به چه خاطر آقای قوام صدری؟ به خاطر اینکه این ۵ نفر که هیچ نوع مسئولیتی در مقابل امر دادرسی ندارند و موارد متعددی را ما می‌دانیم و شما هم می‌دانید که به چه کیفیتی اینها چه به روزگار دعاوی کلان دولت آوردند به فرض اینکه آن ۵ نفر اندک حقی داشته باشند ما چگونه اینجا می‌نشینیم و قانونی را تصویب می‌کنیم که تمام ارزشهای علمی‌را زیر پا می‌گذارد من یک بار دیگر هم عرض کردم در این مورد تنها به عنوان یک وکیل دادگستری سخن نمی‌گویم شما آقای مهندس ارفع یک مهندس هستید و تحصیلاتی دارید آیا انصاف است و اجازه می‌دهید که کسی را از توی کوچه بیاورند و بگویند صلاحیت علمی‌شما را دارد؟ بسیاری از شما پزشک هستید، واقعاً این درست است و انصاف می‌دهید که لایحه بیاورند اینجا مطرح کنند و بگویند با گواهی فلان کدخدا یا فلان مسئول اداره می‌تواند برود جراحی کند آیا حق دارند بگویند او واجد شرایط است برای معالجه مردم؟ این درست نیست این به عقیده من یک نوع زر پا گذاردن موازین علمی و قانونی است و نمی‌بایست مجلس شورای ملی چنین روشی را صحه بگذارد هیچ دلیل موجهی برای این موضوع نمی‌تواند وجود داشته باشد الا اینکه نظرات همان چند نفر، اما این چند نفر کافی است؟ مدت مدیدی هم بود هیچگونه ضوابطی برای طبابت نبود یک مقررات علمی‌آمد یک مدارج علمی‌آمد قانون آمد موازین را مشخص کرد طبیب مجاز دیگر نداریم مقررات بسیار هم تنظیم گردید از برای اینکه اگر کسی دارای آن مدارک علمی‌نباشد و طبابت کند او را مجازات کنند شما مجازاتی تعیین کردید که اگر کسی وکیل دادگستری نباشد و تظاهر به وکالت بکند او را مجازات بکنند من نمی‌دانم چه فرقی است بین دولت و مردم عادی واقعاً اگر می‌دانید هر کس می‌تواند به وکالت از هر کسی برود در دادگاهها دفاع بکند این را برای همه آزاد بگذارید بنابراین این مسئله یک مسئله اساسی است یک مسئله‌ای است که ما به خاطر چند نفر یا به خاطر تمایلات چند اداره یا به خاطر تمایلات چند وزارتخانه یک اصول و موازین قطعی را می‌خواهیم زیر پا بگذاریم و با زیر پا گذاشتن این موازین قطعی گروه بسیاری از تحصبل‌کرده‌ها را متأثر بکنیم این درست نیست این به سود انقلاب اجتماعی ایران نیست این کاری درست و صحیح نیست من افسوس می‌خورم این لایحه‌ای که اکنون مطرح است چرا وزارتخانه‌ای که به راستی با این موضوع مربوط است و باید نماینده‌اش در اینجا می‌بود و توضیح می‌داد و این بحث را می‌شنید یعنی وزارت دادگستری چرا اینجا نیستند آقایان ما قضات بسیار شریفی داریم قضات دادگستری بسیار با فضیلت عمل می‌کنند ولی اگر عدم رضایتی در میان برخی از مردم هست این عدم رضایت غالباً ناشی از کادرهای دفتری وزارت دادگستری است و یک نکته را باید عرض کنم متأسفانه بسیاری دخالتهای ناروا از طرف این قبیل مراجع دفتری و عده زیادی به نام کار چاق‌کن می‌شود که آقای قوام صدری شما هم می‌شناسید لابد هر یک از آقایان این اصطلاح کار چاق‌کن را بیش از به اصطلاح وکیل دادگستری شنیده‌اید دادگستری ما گرفتار این بلیه بزرگ یعنی کار چاق‌کن‌ها است، کار چاق‌کن یعنی کسی که هیچ نوع مسئولیتی ندارد و هیچ نوع پایه‌های فضیلت ندارد و هیچ نوع تحصیلاتی ندارد و در این امور دخالت می‌کند این قبیل قوانین و این قبیل لوایح و این قبیل مقررات راه آنها را باز می‌کند و برای اینکه دستگاه دادگستری ما به آن کیفیت که باید و شاید نتواند وظایف خطیر خودش را برابر ملت ایران برابر انقلاب اجتماعی ایران انجام بدهد ما باید سعی کنیم عواملی را که ذیصلاح نیستند از اطراف دادگستری یا دخالت در امور دادگستری به هر کیفیت طرد کنیم من عرض می‌کنم این لایحه عبارت است از اینکه عواملی را که ذیصلاح نیستند عواملی که تحصیلات و شرایط لازم را ندارند شما به آنها اجازه می‌دهید به موجب قانون که بروند و دادرسی بکنند آنهم تعجب می‌کنم جناب آقای قوام صدری و همکاران گرامی‌می‌دانید که اگر الان به سمت وکالت یک وکیل دادگستری که حداقل لیسانس قضائی است و غالباً دارای تحصیلات بالاتر هستند و آمده‌اند حداقل یک سال دوره کارآموزی دیده‌اند و بعد پذیرفته شده‌اند اگر به سمت چنین وکیلی یکی از اصحاب دعوی ایراد کند می‌دانید کدام مرجع به آن رسیدگی می‌کند؟ محکمه دادگاه مربوطه، دادگاهی که این ایراد در آن دادگاه مطرح شده آن دادگاه است که رسیدگی می‌کند راجع به این وکیل که آیا وارد هست یا نه در این لایحه کدام مرجع را آمده‌اند ذیصلاح تشخیص داده‌اند برای آن اداره مربوطه، شرکت مربوطه، آن مؤسسه، مثلاً شرکت کود شیمیایی، شرکت سیمان، شرکت نساجی، شما آقایان با این لایحه استقلال قوه قضائیه مخدوش می‌شود و مرجع دیگر در صلاحیت آن دخالت می‌کند...

رئیس- آقای پزشکپور این لایحه از کمیسیون دادگستری آمده شما چرا در کمیسیون دادگستری که عضو هستید نفرمودید؟ بهتر این بود که این مطالب در کمیسیون گفته می‌شد.

پزشکپور- کمیسیون دادگستری به جای تایید مصوبه سابق خودش مصوبه مجلس سنا را تأیید کرده است علی ایحال اینها را من وظیفه دارم در مجلس شورای ملی و برای نمایندگان محترم بیان کنم با توجه به این توضیحات و نکاتی که عرض کردم گذشته از ایراداتی که به طور کلی و اصولی نسبت به این تبصره داشتم که به هنگام بحث درباره لایحه متمم بودجه عرض کردم بیان کردم به نظر من مصوبه مجلس شورای ملی حداقل در واقع ضرر است و بنابراین با توجه به این توضیحات اولاً به خاطر حفظ قانون ثانیاً به خاطر حفظ اصول اصولی که باید راهنمای هر نوع قانونگذاری باشد به مجلس شورای ملی رأی داده شود.

رئیس- آقای دکتر وفا بفرمائید.

دکتر وفا (مخبر کمیسیون دادگستری)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست بنده به فرمایشات همکار گرامی جناب پزشکپور گوش کردم و مصوبه قبلی مجلس شورای ملی که در آخر همین لایحه تبصره ۱۸ نوشته شده است تغییر زیادی نکرده است با اصلاحات سنا و اصلاحات سنا به نظر بنده مقیدتر کرده و شاید منقح‌تر شده است (دکتر اسفندیاری- نظر جنابعالی است) در تبصره قبلی می‌گوید به شرط داشتن لیسانس حقوق یا سابقه وکالت دادگستری و عدم محرومیت در اصلاحات آمده است گفته است دارا بودن لیسانس در رشته حقوق یا داشتن دو سال شرط کار این شرط مدت در مصوبه قبلی نبوده است و در اینجا این شرط مدت هم اضافه شده است در بند دوم می‌گوید حداقل ۵ سال سابقه تعقیب دعاوی دولت در مراجع قضائی و یا داشتن دو سال شرط مدت که در قبلی نبود سابقه قضاوت و یا وکالت دادگستری و باز هم شرط عدم محرومیت پس ملاحظه می‌فرمائید که تغییری نکرده و اگر کرده به صلاح لایحه بوده است فقط این موضوع را فکر می‌کنم قبول بفرمائید همکار ارجمندم جناب آقای پزشکپور که دولت وقتی که خواست یک کسی را به عنوان نماینده قضائی یکی مؤسسات برای دفاع از حقوق خودش بفرستد دولت که از ملت جدا نیست دولت که به ضرر ملت نمی‌خواهد و هیچ وقت نخواسته است به ضرر ملت قدم بردارد خودش این صلاحیت را تشخیص می‌دهد و به همان دلیل که جناب آقای پزشکپور سرور عزیز بنده که وکیل دادگستری هستند و بنده هم وکیل دادگستری هستم می‌دانیم که قبل از تقدیم این لایحه یک چنین ضوابطی اصلاً وجود نداشته یعنی آزاد بوده است یعنی شرط لیسانس بودن نداشته است هر وزارتخانه‌ای یک کاغذ می‌داد دست یک کسی به نام نماینده قضائی و می‌آمد در دادرسی‌ها دخالت می‌کرد یا حاضر می‌شد پس این لایحه به نظر بنده برای اینکه با این ضوابط و شرایط تنظیم شده است به مراتب بهتر از آن حالت قبلی است و به نظر من اگر دولت کسی را خواست بفرستد به عنوان نماینده قضائی حتماً مطالعه می‌کند و یک شخص حائز شرایط را می‌فرستد (دکتر طالع- به هیچ وجه اینطور نیست) اجازه بفرمائید و باز در همین تبصره اصلاحی اینطور اصلاح شده است «تبصره ۱۸- الف- وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت می‌توانند علاوه بر استفاده از وکلای دادگستری برای دفاع و تعقیب دعاوی مربوط از کارمندان رسمی‌خود استفاده کنند» و فکر نمی‌کنم این الزامی‌است برای وزارتخانه و مؤسسات دولتی که فقط آن یک شرط را که آقای پزشکپور رویش انگشت گذاشته باشند به مراجع قضائی بفرستد ممکن است وکیل عدلیه بفرستد علاوه بر اینها ممکن است و عملاً هم ما در دادگستری دیده‌ایم کسانی هستند واقعاً پیش کسوت هستند و کار کشته‌اند و به خاطر تخصصی که در وزارتخانه یا سازمان مربوط به خودشان دارند چه بسا یک وکیل عدلیه این تخصص را ندارد اینجور اشخاص را می‌فرستند و من فکر می‌کنم این نگرانی برای جناب آقای پزشکپور زیاد به هنگام نیست و باز البته تصمیم نهائی بستگی دارد به نظر همکاران ارجمند به هر صورتی که مجلس رأی داد عمل می‌شود.

رئیس- نظر دیگری نسبت به اصلاحات مجلس سنا نیست؟ (اظهاری نشد) به اصلاحات مجلس سنا رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. حالا نسبت به لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌نمایندگان به ترتیب زیر به وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان عجم- حی- کورس- دکتر ضیائی- فروتن- مهندس فروهر- ریگی- دکتر عدل- جوانشیر- مافی- دکتر کلالی- دکتر بهبهانی- شیخ الاسلامی- دکتر یزدان پناه- مهندس ارفع- دکتر الموتی- دکتر غنی- مهندس اسدی سمیع- دکتر نجیمی- پزشکی- تیمسار وحدانیان- ماهیار- مهندس اخوان- مریدی - پوربابائی- دکتر پرتو اعظم- مهندس عترت- ابوذر- دکتر خزائلی- مهندس قادر پناه- بانو بزرگ نیا- دکتر گاگیک- موسوی- دکتر ستوده- شهرستانی- دکتر قهرمان- سرتیپ پور- روستا- دکتر سبزواری- امام مردوخ- عباس میرزائی- دکتر بیت منصور- زرآور- توسلی- دکتر کیان- ایلخانی پور- بانو تربیت- دکتر میرعلاء- دکتر بقائی یزدی - مهندس عطائی- دکتر عدل طباطبائی- دکتر اسدی- دکتر محققی- دکتر مدرسی- مهندس زنجانچی- ثامنی- سلیمانی- کاشانی- پدرامی- دکتر صالحی- سلیمانی- حق شناس- مبارکی- بانو سعیدی- روحانی- شکیبا- ملک افضلی- فولادوند- دکتر عظیمی- پردلی- دکتر رفیعی- محدث زاده- مهندس فیروز عدل- دکتر ملکی- رضازاده- تیمسار نکوزاد- کمالوند- مسعودی- صادقی پاینده- دکتر وفا- دکتر وحیدنیا- دکتر عاملی تهرانی- مهندس بهبودی- فضائلی- جوادی- دکتر صفائی- دکتر رشتی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- بانو زاهدی- کلانتری- بختیار بختیاریها- دکتر مهدوی- دکتر فربود- مؤید امینی- قاضی زاده- امامی‌رضوی- ضیاء احمدی- دکتر درودی- دکتر رهنوردی- بهنیا- جاماسبی- بختیاری پور- پرویزی- طباطبائی- موقر- ملکشاه ظفر- دکتر اعتمادی- زرگرزاده- فرهادپور- مانی- دکتر فریور- دکتر صاحب قلم- دکتر اسفندیاری- آموزگار- فخر طباطبائی- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- دکتر طالع- پزشکپور- دکتر رفعت- مهندس برومند- مهندس ریاضی- دکتر سعید- مهندس معینی- مهندس صائبی- صدری کیوان- بانو ابتهاج سمیعی- تیمسار حکیمیان- بانو جهانبانی- دکتر دادفر- دکتر شریعت- شیخ بهائی- پور ساطع- مهندس پروشانی- دکتر متین- دکتر حکیم شوشتری- حیدر صائبی- قراچورلو- مرتضوی- امیر احمدی- تهرانی- دکتر مهذب- سعید وزیری- یوسفی- مهندس کیاکجوری- دکتر صدر- اسدی- مهاجرانی- مرندی- دکتر رضوانی.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۲۴ رأی.
  • آراء سفید به علامت امتناع ۲۹ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۲۴ رأی موافق و ۲۹ رأی ممتنع تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر مهذب- دکتر میرعلاء- دکتر گاگیک- هواکیمیان- دکتر نجیمی- سرلشگر نکوزاد- دکتر یزدان پناه- سرتیپ وحدانیان- دکتر وحیدنیا- دکتر یگانگی- دکتر وفا- بانو جهانبانی- دکتر دادفر- شیخ بهائی- دکتر صفائی- دکتر غنی- دکتر ضیائی- ضیائی احمدی- دکتر فربود- فروتن- مهندس فروهر- فولادوند- فیاض فاضلی- عباس میرزایی- مهندس عترت- مهندس قادر پناه- عجم- قاضی زاده- دکتر عدل- مهندس عدل- قراچورلو- دکتر عدل طباطبائی- دکتر قهرمان- مهندس عطائی- دکتر عظیمی- مرتضوی- مرندی- دکتر کلالی- مریدی- کمالوند- مسعودی- کورس- مهندس معتمدی- مهندس کیاکجوری- دکتر کیان- دکتر معظمی- کیوان- مهندس معینی- مافی- مانی- دکتر ملکی- مبارکی- ملک افضلی- ماهیار- دکتر متین- مجد- محدث زاده- موسوی- مهاجرانی- دکتر مهدوی- دکتر رشتی- بانوسعیدی- دکتر رضوانی- رضازاده- سعید وزیری- سلیمانی- سلیمانی کاشانی- روحانی- روستا- دکتر رفیعی- دکتر رهنوردی- ریگی- شکیبا- شهرستانی- بانو زاهدی- شیخ الاسلامی- مهندس زرآور- زرگر زاده- مهندس زنجانچی- مهندس صائبی- صادقی- صائبی- دکتر سبزواری- دکتر ستوده- دکتر صاحبقلم- سرتیپ پور- دکتر صاحی- دکتر سعید- صالحی- پاینده- پدرامی- دکتر پرتو اعظم- حق شناس- مهندس پروشانی- سرتیپ حکیمیان- پزشکی- دکتر حکیم شوشتری- پور بابائی- حی- پورساطع- دکتر خزائلی- بانو تربیت- توسلی- تهرانی- ثامنی- دانشمند- دکتر درودی- جوادی- جوانشیر- مهندس ریاضی- بانو ابتهاج سمیعی- ایلخانی پور- مهندس اخوان- ادیب سمیعی- بختیاری پور- اربابی- دکتر برومند- مهندس ارفع- مهندس بریمانی- بانو بزرگ نیا- دکتر بقائی یزدی- مهندس اسدی سمیع- دکتر اعتمادی- دکتر مهندس بهبودی- دکتر الموتی- دکتر بهبهانی- دکتر امین بهنیا- امامی‌رضوی- امیر احمدی- دکتر بیت منصور.

ممتنعین

آقایان ظفر- دکتر عاملی تهرانی- فخر طباطبائی- فرهادپور- دکتر فریور- فضائلی- کلانتری- دکتر محققی- یوسفی- آموزگار- ابوذر- اسدی- دکتر اسدی- دکتر اسفندیاری- امام مردوخ- بختیار بختیاریها- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- پردلی- پرویزی- پزشکپور- جاماسبی- دکتر رفعت- دکتر رهنوردی- دکتر صدر- دکتر طالع- طباطبائی- دکتر مدرسی- مؤید امینی- دکتر شریعت.

- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۱۲- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزرات دارائی)- با اجازه مقام محترم ریاست، به منظور ایجاد ضوابط و موازین یک نواخت و هماهنگ نموده فعالیتهای دولت در انتشار اوراق قرضه به نحو که از صرفه جوئی‌های خصوصی بر اساس مقتضیات اقتصادی و وضع بازار روز بهره بدون تحمل آثار ناشی از رقابتهای غیر معقول استفاده شود لایحه انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه مشتمل بر ۳۳ ماده به ضمیمه تقدیم می‌گردد.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

قوام صدری- با اجازه مقام ریاست صورت دیون بلامحل وزارت اقتصاد برای ارجاع به کمیسیون محترم بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس- به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی

رئیس- گزارش شور اول راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۷ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۶۸۴۶- ۳ /۹ /۱۳۴۷ راجع به تخفیف کارمزد باربری گمرکی و استفاده از انبارهای اختصاصی را که به شماره ۵۸۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده: به وزارت دارائی اجازه داده می‌شود:

۱- از کالاهایی که از خارج وارد و مقصد آن طبق بارنامه مربوط گمرکات داخلی کشور می‌باشد در صورت حمل یکسره به ترتیب پاساوان غیر اداری به مقصد گمرکات داخلی به وسیله راه آهن دولتی ایران کارمزد باربری به مأخذ بیست درصد مقرر بابت باربری گمرک مرزی وصول کند.
۲- اداره کل گمرک مجاز است که کالاهای وارده را در انبارهای اختصاصی یا انبارهای شرکت سهامی‌انبارهای عمومی (انبار غیر گمرکی) واجد شرایط مقرر در آئین نامه اجرای اصلاح قانون تعرفه گمرکی مصوب تیر ماه ۱۳۳۷ (بدون محدودیت یکساله مندرج در آئین نامه مزبور) برای هر مدتی که مقتضی بداند نگهداری نماید.
۳- اداره کل گمرک مجاز است تقاضای سایر واردکنندگان کالا را برای نگهداری کالا در انبار اختصاصی یا انبارهای شرکت سهامی‌انبارهای عمومی‌به شرط موافقت دارنده انبار قبول نماید.

مخبر کمیسیون دارایی- خسروی کردستانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟

دکتر طالع- اجازه بفرمائید درباره این لایحه توضیحی بدهند.

رئیس- دآقای قوام صدری بفرمایید.

قوام صدری- با اجازه مقام محترم ریاست به موجب آئین‌نامه گمرکی کالاهایی که به گمرک وارد می‌شود در گمرک یک حق باربری به موجب تعرفه خاصی می‌پردازد اگر این کالا پاساوان شود ضمن انجام تشریفات باز از آن حق باربری گرفته می‌شود و به موجب آئین‌نامه فعلی در اینجا برای اینکه تسهیلی قرار داده باشند برای صاح کالا این اجازه تخفیف داده می‌شود که در مورد کالاهایی که مستقیماً از بندر روی وسائل نقلیه یعنی روی واگن‌های راه آهن منتقل می‌شود تخفیف داده شود و فقط یک پنجم حق باربری را بگیریم.

رئیس- نظر دیگری در کلیا لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور

رئیس- گزارش شور اول راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۹ /۳ /۱۳۴۸ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۵۰۲۶- ۶ /۳ /۱۳۴۸ راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور را که به شماره ۸۷۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور

ماده ۱- به وزارت بهداری اجازه داده می‌شود وجوهی به عنوان انجام خدمات قرنطینه‌ای به شرح زیر دریافت دارد:

الف- از تمام کشتی‌ها اعم از ایرانی و یا خارجی (باری، مسافری و نفت‌کش) که از بنادر خارجی به آب‌های ایران وارد و در لنگرگاه‌ها و یا بنادر ایران توقف می‌نمایند از هر کشتی برای هر سفر دریایی فقط یک بار در اولین بندر ایرانی وجوهی بر حسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتی‌ها طبق جدول زیر دریافت می‌گردد.
۱- کشتی‌های تجارتی
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۱۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۹۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۴۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۴۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۷۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۷۰۰۰ تن تا ۱۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۱۰۰۰۰ تن تا ۲۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۲۰۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
۲- کشتی‌های نفت کش
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۵۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۵۰۰۱ تن تا ۱۵۰۰۰ تن هر فروند ۸۵۰ ریال
از ۱۵۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۰۱ تن تا ۳۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۳۵۰۰۱ تن تا ۴۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۴۵۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۵۵۰۰۱ تن تا ۶۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۶۵۰۰۱ تن تا ۷۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۷۵۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
ب- علاوه بر وجوه فوق به منظور دفع جوندگان (انواع موشها) و صدور گواهی بین المللی بر حسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتی‌ها وجوهی به ترتیب ذیل اخذ می‌گردد:
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۵۰۰ تن هر فروند ۳۰۰۰ ریال
از ۱۵۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۵۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۳۵۰۰ تن هر فروند ۵۶۰۰ ریال
از ۳۵۰۱ تن تا ۴۵۰۰ تن هر فروند ۷۵۰۰ ریال
از ۴۵۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۸۵۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۶۵۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰۰ ریال
از ۶۵۰۱ تن به بالا هر فروند ۱۲۰۰۰ ریال

ماده ۲- از صاحبان وسائط نقلیه یا نماینده آنان که حامل مسافر از نقاط آلوده به بیماریهای قرنطینه‌ای می‌باشند و از طریق مزرهای (دریایی، هوایی، زمینی) وارد می‌شوند در صورتی که به تشخیص وزارت بهداری لازم باشد مسافر آن وسیله در قرنطینه نگهداری شود به ازاء هر مسافر روزانه مبلغی که حداکثر آن ۴۰۰ ریال خواهد بود بابت هزینه نگهداری او طبق تعرفه‌هایی که وزارت بهداری با جلب نظر وزارت دارائی تعیین می‌نماید اخذ می‌گردد.

ماده ۳- کلیه موجودی و وجوهی که به موجب این قانون دریافت گردد در حساب مخصوصی که در خزانه افتتاح خواهد شد جمع‌آوری و طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارت بهداری با موافقت وزارت دارائی بدین منظور تدوین و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید صرف ایجاد توسعه و تکمیل و دایر نگهداشتن خدمات قرنطینه‌ای خواهد شد.

ماده ۴- کلیه کشتیها و شناورهای متعلق به نیروی دریائی و نیروهای مسلح شاهنشاهی و سازمان بنادر و کشتیرانی از پرداخت کلیه وجوه مندرج در این قانون معاف می‌باشند.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۸ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه راجع به تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری- دکتر رهنوردی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به وزارت بهداری اجازه داده می‌شود وجوهی به عنوان انجام خدمات قرنطینه‌ای به شرح زیر دریافت دارد:

الف- از تمام کشتی‌ها اعم از ایرانی و یا خارجی (باری، مسافری و نفت کش) که از بنادر خارجی به آب‌های ایران وارد و در لنگرگاه‌ها و یا بنادر ایران توقف می‌نمایند از هر کشتی برای هر سفر دریایی فقط یکبار در اولین بندر ایرانی وجوهی بر حسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتی‌ها طبق جدول زیر دریافت می‌گردد.


۱- کشتی‌های تجارتی
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۱۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۹۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۴۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۴۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۷۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۷۰۰۰ تن تا ۱۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۱۰۰۰۰ تن تا ۲۰۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۲۰۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
۲- کشتی‌های نفت کش
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۵۰۰۰ تن هر فروند ۷۰۰ ریال
از ۵۰۰۱ تن تا ۱۵۰۰۰ تن هر فروند ۸۵۰ ریال
از ۱۵۰۰۱ تن تا ۲۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۰۱ تن تا ۳۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۱۰۰ ریال
از ۳۵۰۰۱ تن تا ۴۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۲۰۰ ریال
از ۴۵۰۰۱ تن تا ۵۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۳۰۰ ریال
از ۵۵۰۰۱ تن تا ۶۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۴۰۰ ریال
از ۶۵۰۰۱ تن تا ۷۵۰۰۰ تن هر فروند ۱۵۰۰ ریال
از ۷۵۰۰۰ تن به بالا هر فروند ۱۶۰۰ ریال
ب- علاوه بر وجوه فوق به منظور دفع جوندگان (انواع موشها) و صدور گواهی بین المللی بر حسب ظرفیت خالص ثبت شده کشتی‌ها وجوهی به ترتیب ذیل اخذ می‌گردد:
ظرفیت خالص ثبت شده کشتی
تا ۱۰۰ تن معاف
از ۱۰۱ تن تا ۱۵۰۰ تن هر فروند ۳۰۰۰ ریال
از ۱۵۰۱ تن تا ۲۵۰۰ تن هر فروند ۵۰۰۰ ریال
از ۲۵۰۱ تن تا ۳۵۰۰ تن هر فروند ۵۶۰۰ ریال
از ۳۵۰۱ تن تا ۴۵۰۰ تن هر فروند ۷۵۰۰ ریال
از ۴۵۰۱ تن تا ۵۵۰۰ تن هر فروند ۸۵۰۰ ریال
از ۵۵۰۱ تن تا ۶۵۰۰ تن هر فروند ۱۰۰۰۰ ریال
از ۶۵۰۱ تن به بالا هر فروند ۱۲۰۰۰ ریال

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- از صاحبان وسائط نقلیه یا نماینده آنان که حامل مسافر از نقاط آلوده به بیماریهای قرنطینه‌ای می‌باشند و از طریق مرزهای (دریایی، هوایی، زمینی) وارد می‌شوند در صورتی که به تشخیص وزارت بهداری لازم باشد مسافر آن وسیله در قرنطینه نگهداری شود به ازاء هر مسافر روزانه مبلغی که حداکثر آن ۴۰۰ ریال خواهد بود بابت هزینه نگهداری او طبق تعرفه‌هایی که وزارت بهداری با جلب نظر وزارت دارائی تعیین می‌نماید اخذ می‌گردد.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره‌ای به ماده ۲ قانون تامین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور، به شرح زیر اضافه شود:

  • تبصره- برای مسافرینی که به وسیله وسائل نقلیه‌ای زمینی وارد کشور می‌گردند، روزانه مبلغ بیست ریال (۲۰) ریال اخذ می‌گردد.

با احترام- دکتر عاملی- دکتر طالع.

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- کلیه موجودی و وجوهی که به موجب این قانون دریافت گردد در حساب مخصوصی که در خزانه افتتاح خواهد شد جمع‌آوری و طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارت بهداری با موافقت وزارت دارائی بدین منظور تدوین و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید صرف ایجاد توسعه و تکمیل و دایر نگهداشتن خدمات قرنطینه‌ای خواهد شد.

رئیس- در ماده سوم نظری نیست؟ آقای دکتر عاملی بفرمائید.

دکتر عاملی- جناب آقای رئیس همکاران ارجمند در مورد این ماده ۳ به طور خلاصه، توجه می‌فرمائید ماده ۳ این لایحه درآمد اختصاصی جدیدی به وجود آورده است برای وزارت بهداری در صورتی که به خاطر همه همکاران ارجمند هست و چندین سال است در هنگام بحث لوایح بودجه به طور بسیار مفصلی در مورد درآمدهای اختصاصی بحث و بررسی به عمل می‌آید بر روی هم قسمتی از عواید و هزینه‌های دستگاه‌های دولتی یا وابسته به دولت هست که اینها یا به طور کلی از نظارت وزارت دارائی بر کنار مانده یا به طور نسبی آنهائی که به طور کلی از نظارت مستثنی هستند آن شرکتهایی است که روز به روز لوایحی به تصویب می‌رسانیم که این شرکت‌های وابسته به دولت را به وجود آورده و در آنها قید می‌کنیم از شمول آئین نامه معاملات دولتی مستثنی هستند نوع دوم این درآمدهای اختصاصی است مؤسساتی که درآمد اختصاصی دارند و درآمدهای اختصاصی این مؤسسات آن طور که باید و شاید زیر نظر آن قوه‌ای که باید بر دخل و خرج نظارت داشته باشد نیست به طوری که در خاطرتان هست در همین مجلس محترم پیشنهادی داده شد که اینها صورت عواید خودشان را به وزارت دارائی بفرستند و در همان موقع اکثریت محترم با این پیشنهاد مخالفت فرمودند اینها حتی صورت دارائی اختصاصی خودشان را هم به وزارت دارائی نمی‌فرستند و اما روال کلی که همیشه در کمیسیون بودجه مطرح بوده است و نمایندگان دولت با آن موافقت داشتند این است که لااقل به تدریج رویه‌ای پیش بگیرند که بتوانند قوه نظارت دولت را بر دخل و خرج مملکت زیاد بکنند و به همین لحاظ به خاطر دارید که در بودجه‌های سابق درآمدهای اختصاصی دو رقم داشت یکی درآمد اختصاصی ردیف الف و دیگری ردیف ب در بودجه امسال درآمد اختصاصی ردیف ب قطع شده بود یعنی همه تحت یک قلم درآمد اختصاصی بود و این از آن نظر است که به تدریج درآمد اختصاصی از میان برود و آنچه که عاید دولت می‌شود در درآمد عمومی‌منظور شود و وزارتخانه‌ها و دستگاه‌هایی که به درآمد خاصی احتیاج دارند بعد از اینکه هزینه خودشان را توجیه کردند از درآمد عمومی‌بودجه‌ای در اختیارشان گذاشته شود وقتی یک چنین روالی کلی پذیرفته بشود همیشه وقتی که ایراد می‌شود می‌گویند ما می‌خواهیم در این جهت حرکت کنیم و به تدریج سایر درآمدهای اختصاصی را از بین ببریم و در بودجه عمومی‌منظور کنیم و حتی چنین روال کلی پذیرفته شده است دیگر صحیح نیست ما حالا در یک لایحه جدید بیائیم یک ماده سه‌ای بگذاریم که به موجب این ماده باز یک نوع درآمد اختصاصی به وجود بیاید بنابریان در این مورد یک پیشنهادی تقدیم می‌کنم که آنچه از این بابت به تصویب مجلس می‌رسد پس از اینکه دریافت شد به حساب درآمد عمومی کشور منظور و همه ساله معادل مبلغی که در این مورد برآورد می‌شود در بودجه وزارت بهداری برای ایجاد توسعه و تکمیل لایحه نگاه داشتن خدمات قرنطینه‌ای منظور بشود یعنی از جیب وزارت دارائی چیزی نخواهد رفت و به اساس این لایحه صدمه نخواهد زد (آفرین).

رئیس- نظر دیگری در ماده سوم نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

ماده ۳ قانون تأمین هزینه خدمات قرنطینه‌ای کشور به شرح زیر اصلاح شود:

ماده ۳- کلیه موجودی و وجوهی که به موجب این قانون دریافت گردد به حساب درآمد عمومی کشور منظور و همه ساله معادل مبلغی که در این مورد برآورد می‌شود در بودجه وزارت بهداری برای ایجاد توسعه و تکمیل و دایر نگهداشتن خدمات قرنطینه‌ای منظور خواهد شد.

با تقدیم احترامات- دکتر عاملی- دکتر طالع.

رئیس- ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- کلیه کشتیها و شناورهای متعلق به نیروی دریائی و نیروهای مسلح شاهنشاهی و سازمان بنادر و کشتیرانی از پرداخت کلیه وجوه مندرج در این قانون معاف می‌باشند.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۵- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تامین هزینه ساختمان امتداد شاهراه کرج که جمع کل هزینه آن بالغ بر سی و دو میلیون مارک آلمانی است با مؤسسه ویلیام برانتز سانزاند کمپانی لیمیتد لندن، انگلستان در تاریخ ۲ /۲ /۴۸ منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ۹ قسط متساوی شش ماهه بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار هفت (۷) درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط یک سال بعد از تاریخ انتقال وجه از طرف وام دهنده می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

نخست وزیر- امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۶- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(یک ربع ساعت قبل از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.