مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ امرداد ۱۳۱۱ نشست ۱۰۰
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هشتم | تصمیمهای مجلس | قوانین بنیان ایران نوین |
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هشتم |
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ امرداد ۱۳۱۱ نشست ۱۰۰
مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره۸
جلسه: ۱۰۰
صورت مشروح مجلس روز سهشنبه ۲۵ امردادماه ۱۳۱۱(۱۳ ربیعالثانی ۱۳۵۱)
فهرست مذاکرات
۱) تصویب صورت مجلس
۲) تصویب سه فقره مرخصی
۳) طرح و تصویب لایحه اعتبار مبادله بعضی املاک به خالصه
۴) شور و تصویب لایحه تمدید استخدام متخصصین چایکار
۵) تصویب اعتبار بقیه مخارج طبع اسکناس و ضرب پول جدید
۶) موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه
مجلس یک ساعت و ربع قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید.
صورت مجلس روز سهشنبه هیجدهم امرداد ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند. اسامی غایبین که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:
غایبین با اجازه - آقایان: امیر ابراهیمی - مجد ضیایی - فرشی - دکتر سنگ - فتوحی - روحی - حیدری - امیر تیمور.
غایبین بیاجازه - آقایان: تیمور تاش - فزونی - آشتیانی - اعظم زنگنه - ثقة الاسلامی - میرزا اسدالله فقیه - احتشام زاده - ابوالحسن خان پیرنیا - همراز - افسر - دکتر ضیایی - اقبال - قوام.
دیر آمدگان بیاجازه - آقایان: لیقوانی - چایچی.
(۱- تصویب صورت مجلس)
رئیس ـ آقای دبستانی
دبستانی ـ قبل از دستور
رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست؟ (خیر) صورتمجلس تصویب شد.
(۲- تصویب سه فقره مرخصی)
رئیس ـ چند فقره خبر از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت میشود ولی با این که معهود بود که بیش از یکماه داده نشود اینجا مراعات نشده.
۱- خبر مرخصی راجع به آقای افسر:
نماینده محترم آقای افسر بواسطه کسالت مزاج و لزوم تغییر آب و هوا تقاضای چهل روز مرخصی نمودهاند کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت نموده و اینک خبر آن را تقدیم میدارد.
رئیس ـ آقایانی که با مرخصی چهل روزه آقای افسر موافقت دارند قیام فرمایند.
(اکثر برخاستند)
رئیس ـ تصویب شد.
۲- خبر راجع به مرخصی آقای کفائی:
نماینده محترم آقای میرزا حسنخان کفائی به مناسبت پیشآمدی تقاضای بیست و نه روز مرخصی نمودهاند (از سی و یکم خرداد ۱۳۱۱ الی ۲۸ تیر ۱۳۱۱) کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبر آنرا تقدیم میدارد.
رئیس ـ آقایانی که با مرخصی آقای کفائی موافقت دارند قیام فرمایند.
(اغلب قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد.
۳- خبر راجع به مرخصی آقای مولوی:
نماینده محترم آقای مولوی برای رسیدگی به امور حوزه انتخابیه تقاضای پنجاه روز مرخصی نمودهاند کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبر آنرا تقدیم میدارد.
رئیس ـ آقایانی که با مرخصی آقای مولوی موافقت دارند قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد.
(۳- طرح و تصویب لایحه اعتبار مبادله بعضی املاک بخالصه)
رئیس ـ در جلسه قبل از طرف آقای معاون وزارت مالیه تقاضا شد که این لایحه با قید دو فوریت مطرح شود ولی یک فوریت کافی است (صحیح است) لایحه قرائت میشود:
ساحت محترم مجلس شورای ملی
بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است دولت از چندی قبل اقداماتی شروع کرده است که املاک و علاقه بعضی اشخاص را در بعضی از نقاط با املاک دولتی در نقاط دیگر معاوضه نماید و بدیهی است تهیه مقدمات و وسایل اینکار و اعزام مامورین برای تقویم املاک و سایر مخارج دیگری که طبعا در نتیجه اجرای این منظور پیش میآید محتاج به اعتبار مخصوص است نظر باینکه در بودجه هذهالسنه اعتباری برای این مخارج تخصیص داده نشده ماده واحده ذیل را بقید دو فوریت پیشنهاد و تصویب آنرا تمنا مینماید.
ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است تا میزان یکصد و هشتاد هزار ریال از اعتباری که ضمن بودجه هذهالسنه مملکتی برای عمران و تخت قاپو کردن عشایر منظور شده است جهه مخارجی که برای تبدیل املاک و علاقه اشخاص با املاک دولتی یا در نتیجه اجرای این پیش میآید اعم از اعزام مامور و مخارج تقویم و ثبت هرگونه خرجهای دیگری که مربوط باین امر یا ناشی از این امر باشد بمصرف برساند.
معاون وزارت مالیه (آقای سیاح) ـ در این لایحه بعد از عبارت اینکه نوشته شده است «املاک و علاقه اشخاص با املاک دولتی بین الهلالین افتاده است و باید اضافه شود «با تصویب مجلس شورای ملی انجام خواهد شد» و بعد هم «در نتیجه اجرای این» یک کلمه (عمل) باید اضافه شود که در لایحه افتاده است و باید مزید شود.
رئیس ـ آقای دیبا
طباطبائی دیبا ـ بنده با اصلاحی که آقای معاون وزارت مالیه فرمودند دیگر عرضی ندارم.
رئیس ـ فوریت مطرح است. آقای اورنگ
اورنگ ـ در فوریت عرضی ندارم.
رئیس ـ آقایانی که با فوریت لایحه موافقت دارند قیام فرمایند.
(اغلب قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد. ماده واحده با اصلاحی که شده است یکبار دیگر قرائت میشود آقای معاون وزارت مالیه بفرمایید ماده را اصلاح کنید. دوباره ماده با اصلاح قرائت میشود:
ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است تا میزان یکصد و هشتاد هزار ریال از اعتباری که ضمن بودجه هذهالسنه مملکتی برای عمران و تخت قاپو کردن عشایر منظور شده است جهه مخارجی که برای تبدیل املاک و علاقه اشخاص با املاک دولتی و در نتیجه اجرای این عمل پیش میاید اعم از اعزام مامور و مخارج تقویم و ثبت و هرگونه خرجهای دیگری که مربوط باین امر یا ناشی از این امر
باشد بمصرف برساند.
معاون وزارت مالیه ـ عبارتی که افتاده است بین الهلالین باید گذاشت (که با تصویب مجلس شورای ملی انجام خواهد شد)
رئیس ـ یکبار دیگر قرائت میشود:
ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است تا میزان یکصد و هشتاد هزار ریال از اعتباری که ضمن بودجه هذهالسنه مملکتی برای عمران و تخت قاپو کردن عشایر منظور شده است جهه مخارجی که برای تبدیل املاک و علاقه اشخاص یا املاک دولتی (که با تصویب مجلس شورای ملی انجام خواهد شد) و در نتیجه اجرای این عمل پیش میاید اعم از اعزام مامور و مخارج تقویم و ثبت و هرگونه خرجهای دیگری که مربوط باین امر یا ناشی از این امر باشد بمصرف برساند.
رئیس ـ یک نقص دیگری هم دارد و آن عبارت از این است که چون قسمت تصویبشده هم موجود دارد (شده یا خواهد شد) باید باشد (خطاب به معاون وزارت مالیه) همینطور موافقت دارید آقا؟
معاون وزارت مالیه ـ بلی
رئیس ـ آقای اورنگ
اورنگ ـ بنده فقط توضیحی میخواهم والا با اصل لایحه موافقم بجهه اینکه اصل لایحه مقدمه است برای یک منظوری که با آن منظور بنده کمال موافقت را دارم و امیدوارم و آن این است که درست است که املاک را در اینجا شرح نداده یا اشخاصی را که باید املاکشان تبدیل شود شرح نداده ولی بطوریکه از خارج اطلاع حاصل است املاکی که منظور نظر است شاید مخارج ثبتیش با اعزام مامورین برای تقویم بیش از این مبلغ میشود خیال میکنم. چونکه اولا لفظ ثبت که اینجا دارد اگر بخواهیم مخارج ثبت را منظور کنیم خیلی بیش از اینها حقالثبت لازم دارد و برای اعزام مامور و تقویم و مقدماتی هم که برای انجام کار لازم است شاید زیادتر باشد میخواهم ببینم دولت در این قسمت اندازهای را معین کرده یا باز یک لایحه دو دفعه برای این باید بیاورد خواستم یک توضیحی بدهند.
معاون وزارت مالیه ـ این اعتبار فقط برای فرستادن مقوم و مامور است و قسمت ثبتش هم که نوشته شده است مخارج مقدماتی ثبت است و آن اینقدر زیاد نخواهد شد برای اینکه املاک دولتی معاف است (اورنگ ـ پس لفظ ثبت شامل این موضوع نیست) این برای مخارج مقدماتی ثبت است.
رئیس ـ آقای دکتر طاهری.
دکتر طاهری ـ عرض بنده این بود که عبارتی که خوانده شد برای تبدیل املاک و علاقه اشخاص (یا املاک دولتی) (با املاک دولتی باید باشد) به «یا» خوانده شد
رئیس ـ مقصود همان است صحیح است همینطور که میفرمایند باید باشد. آقای دیبا.
طباطبائی دیبا ـ عرضی ندارم.
رئیس ـ آقایانی که با ماده واحده بوصفی که اصلاح شده موافقت دارند ورقه سفید خواهند داد.
(اخذ و استخراج آراء بعمل آمده ۷۴ ورقه سفید تعداد شد)
رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رای ۸۹ نفر باکثریت ۷۴ رای تصویب شد.
(۴- شور و تصویب لایحه تجدید استخدام متخصصین چایکار)
رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع باستخدام سه نفر متخصص چایکار از اتباع دولت چین.
خبر کمیسیون
کمیسیون بودجه با حضور آقای فرخ رئیس اداره کل فلاحت و صناعت لایحه نمره ۱۶۰۴ دولت راجع به تجدید کنترات سه نفر کارگر متخصص چینی برای عملیات چایکاری را مورد شور و مطالعه قرار داده با توضیحاتی که از طرف نماینده دولت داده شد کمیسیون با پیشنهاد دولت موافقت نموده و با جزئی اصلاحی که نموده است اینک راپورت آنرا تقدیم مجلس مقدس مینماید:
ماده اول ـ به اداره کل فلاحت اجازه داده میشود که خدمت سه نفر کارگر متخصص چینی را که اجازه استخدام آنها قبلا نیز از تصویب مجلس گذشته است برای مدت یکسال شمسی دیگر از تاریخ اول فروردینماه ۱۳۱۱ ادامه داده و کنترات آنها را تجدید نماید.
ماده دوم ـ اداره کل فلاحت مجاز است مبلغ ۲۲۶۰ ریال اجرت ماهیانه کارگران مزبور را بترتیب ذیل تقسیم:
تنک خی شو امتحانکننده و مترجم مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
شوتنک چی کارگر متخصص مبلغ ۹۰۰ ریال ماهیانه
ایپ موچون کارگر متخصص مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
و از محل بودجه مربوطه بموسسه چای لاهیجان در وجه آنها بپردازد و نیز اجازه داده میشود که حقوق مستخدمین مزبور را از تاریخ انقضاء قرارداد سابق (۹ اسفند ۱۳۱۰) الی آخر اسفندماه ۱۳۱۰ که در بودجه سال گذشته اداره کل فلاحت منظور میباشند معادل میزانی که دریافت میداشتهاند تامین و کارسازی دارد.
ماده سوم ـ در صورتیکه کنترات مستخدمین مذکور در انقضای مدت تجدید نشود پرداخت مبلغ دوهزار و پانصد ریال برای خرج معاودت به هریک از آنها تصویب میشود.
ماده چهارم ـ سایر شرایط استخدام کارگران مزبور برطبق قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ راجع باستخدام اتباع خارجه تعیین و اداره کل فلاحت مجاز است کنترات آنها را امضا نماید.
رئیس ـ خبر کمیسیون خارجه در اینخصوص:
خبر کمیسیون
کمیسیون امور خارجه با حضور آقای رئیس کل فلاحت تشکیل و لایحه نمره ۱۶۰۴ دولت راجع به تجدید استخدام سه نفر کارگران چینی مطرح شده و از نقطهنظر ملیت با استخدام کارگران چینی موافقت حاصل شده اینک خبر آنرا تقدیم مینماید.
رئیس مذاکرات در کلیات است. آقای طباطبایی دیبا.
دیبا ـ بدیهی است چای محصولی است که در مملکت حقیقه مبتلا به عموم است حتی متاسفانه قطع نظر از شهرها و قصبات و دهات و ایلات هم طرف ابتلا هستند و البته هرچه این محصول در مملکت بیشتر بشود که رفع احتیاجات از مردم بکند بهتر است و دولت هر اقدامی در این باب بکند البته صلاح است این سه نفر هم که تجدید کنتراتشان در این لایحه تقاضا شده است از قراری که شنیدهام خیلی خوب هستند و بنده از این جهت کمال موافقت را دارم ولی میخواستم آقای رئیس کل فلاحت توضیحی بدهند ببینم وضعیت کشت و زرع چای در اول چه بوده و حالا چه وضعیتی را خواهد داشت آیا ممکن است در آتیه نزدیکی رفع احتیاجات را در مملکت بکند. این نوع زراعت چای خیلی خوبست ولی بنده خواستم که آقای رئیس کل فلاحت در این باب یک توضیحی بدهند این وضعیت کشت و زرع چای را چون حقیقه
طرف ابتلاء عموم است و لازم هست که سایر آقایان مسبوق شوند.
رئیس کل اداره صناعت و فلاحت (آقای فرخ) ـ خاطر محترم آقایان مستحضر است که زراعت چای یک زراعتی نیست که در ظرف یکسال یا دو سال نتیجه بدهد تقریبا شش هفت سال مدت لازم دارد تا اینکه بتوان نتیجه گرفت. البته زراعتی که تا حال شده است مقداری نیست که احتیاجات مملکت را رفع کند ولیکن دولت در نظر دارد که برای آتیه این زراعت را بحد امکان توسعه بدهد بحدی که البته ما بتوانیم در آتیه احتیاجاتمان را از محصول خارجه مرتفع کنیم چنانکه یکی دو موسسه هم علاوه شده است. یک قسمت در مازندران و بعضی نقاط چایکاری شده است یک قسمت هم در آستارا شروع کردهاند ولی البته این مسئله مدت میخواهد و تا اندازه هم که ممکن بوده است میتوان امیدوار شد که پیشرفت حاصل کرده و لیکن بنده توضیحات کاملتر و متسعتر را استجازه میکنم از آقایان که برای آتیه بگذارم زیرا مشغول یک مطالعاتی در این موضوع هستیم و پس از آنکه مطالعاتم کاملتر شد در مجلس توضیحات مفصلی عرض خواهم نمود. مستخدمین چینی هم یک مستخدمینی هستند که وجودشان کاملا طرف استفاده است (صحیح است) و تقریبا هم استفاده دادهاند و حقوق قلیلی هم دارند و ما هم خیلی راضی هستیم و امیدواریم این یک سالی را هم که کنتراتشان را تمدید کردهایم از وجودشان بیشتر استفاده کنیم.
رئیس ـ آقای روحی.
روحی ـ بنده خواستم از موقع استفاده کنم و در این موقع که آقای رئیس کل فلاحت تشریف دارند و مسئله چایکاری در میان است یک اطلاعاتی کسب کنم و یک تذکراتی هم بایشان عرض کنم. اولا مصرف چای در ایران خیلی زیاد است و ما هرقدر بخواهیم زراعت این محصول را توسعه بدهیم چیزی است که حقیقه برای ما سودمند است بجهه اینکه در سال یک ارقام خیلی زیادی رقم چای است یعنی واردی چای است در مملکت و باین ترتیبی هم که اداره کل فلاحت کار میکند چندان فکر نکنید که اینقدر رضایتبخش باشد. مردم خودشان حس کردند که این محصول یک عایدی دارد و دارند تعقیب میکنند بنده خودم رشت بودم با چه زحمت و با چه سعی و عمل دارند کار میکنند ولی اداره کل فلاحت چه اقدامی کرده و تا چه حد کمک کرده است و تا چه حد متخصص آورده است اقدامات سودمندی نموده است آنرا البته باید توضیح بدهند و بنده با کمال بی صبری انتظار فرمایشات ایشان را دارم. بنده میخواستم بدوا عرض کنم که از گیلان و بعضی نقاط دیگر گیلان در بعضی قسمتهای جنوب و غرب هم هست که چایکاری خیلی خوب میشود و شاید از اینجاها هم بهتر است مانعی ندارد که در گیلان و سواحل مازندران هم بکارند در جیرفت کرمان هم بکارند زراعت که ندارد در نجف آباد اصفهان هم چای عمل میآید منطقهاش همان آب و هوا را دارد چرا در جاهای دیگر تشویق نمیکنند وادار نمیکنند موسسه نمونه ایجاد نمیکنند یک کارهایی نمیکنند که ما لااقل از حیث واردات خارجی راحت باشیم عرض دیگرم این بود که آیا دولت در اینجا مزرعه نمونه و فرم مدل دارد یا نه؟ و آیا اینها برای مردم کار میکنند یا برای خودشان و در چند جا کار میکنند چطور کار میکنند حقوقشان را دولت میدهد توی قصبات و دهات و اراضی مردم هم اینها میروند و تعلیمات میدهند یا نه و آیا اگر این ترتیب است بطور عمومی و مساوی است یا اینکه برای هر کسی که میل دارد برای او میفرستند. یا اینکه واقعا دولت یک چند جریب زمین تهیه کرده و میخواهد برای نمونه این کار را بکند. خوب اینهم البته خیلی خوب و بموقع است. بنده خواستم این چند دفعه که در مجلس صحبت چایکاری بود و لوایح آن به مجلس آمده بود این را عرض کنم بنده آنچه دیده و شنیدهام خیلی از اینها رضایت دارند و میگویند که خیلی خوب کار میکنند آیا اینها برای کی کار میکنند و چطور کار میکنند و نتیجه عمل اینها چه بوده است. اینها را بنده نمیدانم و خیلی خوب بود که خود دولت حالا که این کار را کرده است یک لایحه هم میآوردند برای مزارع نمونه و
فرم مدل و یک جایی را هم برای چایکاری نمونه قرار میدادند و به مردم میآموختند و عمل میکردند کتابچههایی برای تعلیم زراعت چای طبع میکردند و بمردم میدادند و مردم هم تشویق میشدند حالا که گندم و جو و پنبه در مملکت خریدار ندارد لااقل چای که مصرف دارد آنرا بتوانیم ترویج کنیم که حقیقه از این واردات زیاد خارجی بینیاز شویم.
رئیس کل صناعت و فلاحت ـ فرمایشات آقای نماینده محترم را بنده به دو قسمت تقسیم میکنم یک قسمت البته کلیات است که ببینیم اداره فلاحت چه کرده است و آیا وظیفهاش را انجام داده یا نداده قسمت گذشته را که بنده محتاج نمیدانم توضیحی عرض کنم و خاطر نمایندگان محترم مستحضر است قسمت آینده را هم گمان نمیکنم که محتاج بتوضیح باشد و بهتر آن است که صبر کنیم ببینیم اداره فلاحت وظائف خودش را انجام خواهد داد یا خیر؟ و البته آقایان محترم انتظار ندارند که در مدت قلیلی که بنده متصدی این کار هستم یک کارهای خارقالعاده با این وسایلی که هست بشود.
دشتی ـ قبل از شما چه کردهاند؟
رئیس اداره کل فلاحت ـ آنچه که قبلا شده آن را هم آقایان بهتر میدانند و محتاج نیست بنده توضیح عرض کنم. اما راجع به توسعه زراعت چای که فرمودند برای سایر نقاط مملکت البته شاید سایر نقاط مملکت هم مستعد برای زراعت چای باشد ولی باید دید آیا وسائل... این اجازه را میدهد یا خیر؟ البته جواب از سوال مستتر را هم بنده باید عرض کنم و آن این است که خواهند فرمود وسائل را کی باید تهیه کند؟ وسایل را هم البته باید دولت تهیه کند. بنده حالا اطمینان میدهم که اداره کل فلاحت این قسمت را کاملا مورد توجه و دقت گذاشته و در صدد است در سایر نقاط هم وسائل بیشتری تهیه کند که به وسائل مختلفه بتوانند استفاده کنند چنانکه در ظرف همین مدت قلیلی که بنده بودهام در خوزستان یک رعایایی خواسته برای یک قسمت از زراعت چای که ما از سایر نقاط فرستادهایم کنترات و استخدام کنیم برای آن قسمت میفرستیم که یک قسمت از زراعتها را در خوزستان یاد بدهند و تربیت کنند. ولی تصدیق میفرمائید که عمل فلاحت عملی است که خیلی سریع نمیتواند پیش برود مثل کارخانه نیست مثلا مثل کارخانه قند که آدم در یکسال برود کارخانهاش را از اروپا بخرد بیاورد و بعد قندش را هم تقدیم کند. این کار مدت میخواهد و به عقیده بنده آقایانی که در این باب اطلاع کامل دارند میدانند که اقلا ده سال بیست سال عملیات مقدماتی دارد تا بشود نتیجه صحیح گرفت. اما در قسمت چایکاری اینهم مربوط به بنده نیست قبل از بنده این قسمت شده است یک فرم مدلی هم در آستارا تهیه شده و یکی هم در مازندران و لاهیجان و البته آن قسمت مال دولت است ولی برای کسانی هم که ملک خصوصی دارند کمک میکنند و یاد میدهند مخصوصا همین مستخدمین چینی کمک میکنند و هر کسی که زراعت چای داشته باشد طرز بو دادن و خشک کردن و اینها را یاد میدهند و البته با موافقتی که آقایان نمایندگان محترم دارند و نظارت خواهند فرمود امیدوارم که در آتیه قدری قضایا سریعتر پیش برود.
رئیس ـ آقایانی که موافقت با ورود در مواد دارند قیام فرمایند.
(عده قیام نمودند)
رئیس ـ آقا تامل بفرمایند. تصویب شد. ماده اول قرائت میشود:
ماده اول ـ باداره کل فلاحت اجازه داده میشود که خدمت سه نفر کارگر متخصص چینی را که اجازه استخدام آنها قبلا نیز از تصویب مجلس گذشته است برای مدت یکسال شمسی دیگر از تاریخ فروردین ماه ۱۳۱۱ ادامه داده و کنترات آنها را تجدید نمایند.
رئیس ـ آقایانی که با ماده اول موافقت دارند قیام فرمایند.
(اغلب قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد. ماده دوم قرائت میشود:
ماده دوم ـ اداره کل فلاحت مجاز است مبلغ دو هزار و دویست و شصت ریال اجرت ماهیانه کارگران مزبور را بترتیب ذیل تقسیم:
تنک خی شو امتحانکننده و مترجم مبلغ ۹۰۰ ریال ماهیانه
شوتنک چی کارگر متخصص مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
ایپ موچون کارگر متخصص مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
و از محل بودجه مربوطه بموسسه چای لاهیجان در وجه آنها بپردازد و نیز اجازه داده میشود که حقوق مستخدمین مزبور را از تاریخ انقضاء قرارداد سابق (۹ اسفند ۱۳۱۰) الی آخر اسفندماه ۱۳۱۰ که در بودجه سال گذشته اداره کل فلاحت منظور میباشند معادل میزانی که دریافت میداشتهاند تامین و کارسازی دارد.
رئیس ـ آقایانی که با ماده دوم موافقت دارند قیام فرمایند.
(اکثر قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد. ماده سوم قرائت میشود:
ماده سوم ـ در صورتیکه کنترات مستخدمین مذکور در انقضای مدت تجدید نشود پرداخت مبلغ دوهزار و پانصد ریال برای خرج معاونت به هریک از آنها تصویب میشود.
رئیس ـ آقایانی که با ماده سوم موافقت دارند قیام فرمایند.
(اکثر قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد. ماده چهارم قرائت میشود:
ماده چهارم ـ سایر شرایط استخدام کارگران مزبور برطبق قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ راجع به استخدام اتباع خارجه تعیین و اداره کل فلاحت مجاز است کنترات آنها را امضاء نماید.
رئیس ـ آقایانی که با ماده چهارم موافقت دارند قیام فرمایند.
(اغلب نمایندگان قیام نمودند)
رئیس ـ تصویب شد. در کلیات اشکالی نیست؟ (نمایندگان ـ خیر) موافقین ورقه سفید خواهند داد.
(اخذ و تعداد آراء بعمل آمده هشتاد و سه ورقه سفید تعداد شد)
رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رای ۹۰ باکثریت ۸۳ رای تصویب شد.
(۵- تصویب اعتبار بقیه مخارج طبع اسکناس و ضرب پول جدید)
رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع به اعتباری که برای طبع اسکناس تقاضا شده مطرح است. قرائت میشود:
خبر کمیسیون
لایحه نمره ۱۳۵۱ دولت راجع به اعتبار بقیه مخارج مربوطه به طبع اسکناس و ضرب پول جدید و غیره با حضور آقای وزیر مالیه در کمیسیون بودجه مطرح بالاخره با جزئی اصلاحی ماده واحده پیشنهادی تصویب و علیهذا راپورت آنرا تقدیم مجلس مقدس مینماید:
ماده واحده ـ علاوه بر اعتباری که بموجب قانون ۲۷ بهمن ۱۳۰۹ برای مصارف مربوطه به طبع اسکناس و ضرب پول
جدید و غیره تصویب شده مبلغ هشتاد هزار لیره دیگر از فرع ذخیره مملکتی در سال جاری و سالهای بعد برای مخارج مذکوره در قانون مزبور و ماده ۴ از متمم قانون بودجه سال ۱۳۱۱ و کلیه آنچه با ضرب مسکوک و مصارف و حوائج ضرابخانه (غیر از مخارج پرسنلی و اداری) و یا با طبع و نشر اسکناس مربوط میباشد اعتبار داده میشود.
رئیس ـ ماده واحده مطرح است. نظری نیست؟ (اظهار شد ـ خیر) موافقین ورقه سفید خواهند داد.
(اخذ و شماره آراء بعمل آمده شصت و سه ورقه سفید تعداد شد)
رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رای ۸۸ باکثریت ۶۳ رای تصویب شد.
(۶- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه)
رئیس ـ اظهار عقیده شده است که مجلس را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آتیه روز سهشنبه اول شهریورماه سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.
(مجلس مقارن ظهر ختم شد)
رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر
قانون
یکصد و هشتاد هزار ریال اعتبار برای مخارج تبدیل املاک و علاقه اشخاص با املاک دولتی
ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است تا میزان یکصد و هشتاد هزار ریال از اعتباری که ضمن بودجه هذهالسنه مملکتی برای عمران و تخت قاپو کردن عشایر منظور شده است جهه مخارجی که برای تبدیل املاک و علاقه اشخاص با املاک دولتی (که با تصویب مجلس شورای ملی انجام شده یا خواهد شد) و در نتیجه اجرای این عمل پیش میآید اعم از اعزام مامور و مخارج تقویم و ثبت و هرگونه خرجهای دیگری که مربوط باین امر یا ناشی از این امر باشد بمصرف برساند.
این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و پنجم امرداد ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.
رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر
قانون
اجازه استخدام سه نفر کارگر متخصص چینی
ماده اول ـ باداره کل فلاحت اجازه داده میشود که خدمت سه نفر کارگر متخصص چینی را که اجازه استخدام آنها قبلا نیز از تصویب مجلس گذشته است برای مدت یکسال شمسی دیگر از تاریخ اول فروردینماه ۱۳۱۱ ادامه داده و کنترات آنها را تجدید نماید.
ماده دوم ـ اداره کل فلاحت مجاز است مبلغ ۲۲۶۰ ریال اجرت ماهیانه کارگران مزبور را بترتیب ذیل تقسیم:
تنک خی شو امتحانکننده و مترجم مبلغ ۹۰۰ ریال ماهیانه
شوتنک چی کارگر متخصص مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
ایپ موچون کارگر متخصص مبلغ ۶۸۰ ریال ماهیانه
و از محل بودجه مربوطه بموسسه چای لاهیجان در وجه آنها بپردازد و نیز اجازه داده میشود که حقوق مستخدمین مزبور را از تاریخ انقضاء قرارداد سابق (۹ اسفند ۱۳۱۰) الی آخر اسفندماه ۱۳۱۰ که در بودجه سال گذشته اداره کل فلاحت منظور میباشند معادل میزانی که دریافت میداشتهاند تامین و کارسازی دارد.
ماده سوم ـ در صورتیکه کنترات مستخدمین مذکور در انقضای مدت تجدید نشود پرداخت مبلغ دوهزار و پانصد ریال برای خرج معاودت به هریک از آنها تصویب میشود.
ماده چهارم ـ سایر شرایط استخدام کارگران مزبور برطبق قانون ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ راجع باستخدام اتباع خارجه تعیین و اداره کل فلاحت مجاز است کنترات آنها را امضا نماید.
این قانون که مشتمل بر چهار ماده است در جلسه بیست و پنجم امرداد ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.
رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر
قانون
هشتاد هزار لیره اعتبار اضافی برای مصارف مربوطه به طبع اسکناس و ضرب پول جدید
ماده واحده ـ علاوه بر اعتباری که بموجب قانون ۲۷ بهمن ۱۳۰۹ برای مصارف مربوطه به طبع اسکناس و ضرب پول جدید و غیره تصویب شده مبلغ هشتاد هزار لیره دیگر از فرع ذخیره مملکتی در سال جاری و سالهای بعد برای مخارج مذکوره در قانون مزبور و ماده ۴ از متمم قانون بودجه ۱۳۱۱ و کلیه آنچه با ضرب مسکوک و مصارف و حوائج ضرابخانه (غیر از مخارج پرسنلی و اداری) و یا با طبع و نشر اسکناس مربوط میباشد اعتبار داده میشود.
این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و پنجم امرداد ماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.
رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر