مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۲ نشست ۱۰۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۲۵) اردیبهشت ماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای دکترجواد سعید (نائب رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

نائب رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر ابوالهدی، محمد علی آموزگار، مهندس احتشام شهیدی، اولیاء، بدر خانی، بوشهری، غلامرضا بهادری، دکتر یحیی بهبهانی، دکتر پرتو اعظم، مهندس پروشانی، پیرزاده، پیمان، دکتر تنکابنی، دکتر توانا، توسلی، جندقی، جهانشاهی، جهانی، مهندس حسین خسروی، دکتر خسروی کردستانی، داروئی، دیهیم، دکتر رشتی، دکتر رشید یاسمی، دکتر رفیعی، دکتر رهنوردی، مهندس زاهدی، ساگینیان، سعید وزیری، شیخ بهائی، صائب، صادقی، دکتر ضیائی، طباطبائی دیبا، دکتر عدل، مهندس عدل، مهندس عطائی، دکتر غنی، دکتر فرنود، فروتن، فضائلی، فهیمی، فیصلی، مهندس قادرپناه، خانلرقراچورلو، کسرائی، دکتر کفائی، کیوان، محدث زاده، دکتر محققی، اکبر مسعودی، مظاهری، مظهری، مهندس عبدالحمید معینی، ملک افضلی، مهدوی اردستانی، میرافضل، ناصرزاده، دکتر وحیدنیا، خانم اقبال، خانم زاهدی، خانم مزارعی.

غائبین مریض

آقایان سمیعی، دکتر فضل الله صدر، دکتر مشایخی، دکتر محمد حسین موسوی، موقر، نیک پور، مهرزاد، خانم پیرنیا.

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس صائبی، عزیز مرادی، طلوعی، سعید وزیری، پوربابائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس صائبی، عزیز مرادی، طلوعی، سعید وزیری، پوربابائی.

نائب رئیس- بیانات قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای مهندس صائبی تشریف بیاورید.

مهندس صائبی- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم،

بطوری که همکاران گرامی استحضار دارند در چند روز اخیر کشور ما میزبان مهمان عالیقدری بود که مردم کشورش از دیرباز با علائق و پیوندهای استوار معنوی و فرهنگی و دینی با مردم کشور ما پیوستگی داشته‌اند (صحیح است).

این مهمان عالیقدر ریاست جمهور اسلامی پاکستان حضرت ذوالفقار علی بوتو و همسر گرامی ایشان بودند که به دعوت اعلیحضرت همایون محمد رضا پهلوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران برای مدت ۵ روز در کشور برادر خود بسر بردند (صحیح است). ابراز احساسات صمیمانه و قلبی طبقات مختلف مردم ایران نسبت به رهبر عالیقدر ملت مسلمان پاکستان نشان داد که روابط دوستانه و صمیمانه ایران و پاکستان بی نهایت بهم نزدیک و جدانشدنی است (صحیح است) و در میان کشورهای مختلف جهان کمتر دو کشوری وجود دارد که روابط آنها نظیر روابط دو ملت ایران و پاکستان صمیمانه باشد (صحیح است). بدیهی است که ملت ایران همانطوری که شاهنشاه آریامهر در موارد مکرر فرموده‌اند خود را عمیقاً در غم و شادی ملت پاکستان سهیم و شریک میداند و دلهای آنها با هم می طپ (صحیح است – احسنت).

در قلب هر ایرانی آرزوی بهروزی و بهزیستی و سعادت ملت مسلمان پاکستان موج می‌زند. بیانات صریح و روشن حضرت رئیس جمهور اسلامی پاکستان در ضیافت با شکوه کاخ گلستان این واقعیت را بازگو می‌کرد که دو ملت مسلمان ایران و پاکستان چون دو برادر تحت رهبری رهبران خردمند و واقع بین خود برای پیشرفت و ترقی خود می‌کوشند و با داشتن مناسبات حسنه و بسیار نزدیک حتی در عالم خیال نیز وقوع هیچگونه اختلاف و مناقشه‌ای بین آنها متصور نیست (صحیح است).

بخاطر دارم در دوازده سال قبل که بعنوان کارشناس جنگلبانی از تشکیلات جنگلبانی و مؤسسات صنایع چوب پاکستان دیدن می‌کردم بهر جا که قدم می‌گذاشتم مورد لطف و محبت برادران پاکستانی خود قرار می‌گرفتم تا جائی که خود را در خانه خود می‌دیدم، این علاقه‌ای که مردم مسلمان پاکستان به مردم ایران داشته و همینطور ما به ملت همسایه و مسلمان و برادر خود پاکستان داریم دارای ریشه‌های عمیق معنوی بوده و این پیوند ناگسستنی است و با کمال خوشوقتی در این عصر خجسته هر روز مستحکم تر می‌شود و همانطوریکه حضرت رئیس جمهور اسلامی پاکستان هنگام تقدیم کلید شهر تهران به ایشان فرمودند: «در واقع سالها پیش که پاکستان بوجود آمد و اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر از پاکستان دیدن کردند کلید شهر تهران به ملت پاکستان هدیه شده بود، کلیدی که در حقیقت کلید قلوب مردم ایران بود». (احسنت).

شاهنشاه آریامهر با وسعت نظر و عمق اندیشه و فکر و با توجه به مقتضیات سیاستهای کنونی جهان و به اتکاء سیاست مستقل ملی با ژرف نگری و واقع بینی به مشکلات جهانی نیز می‌نگرند و در حل و رفع مشکلات از هیچ گونه کوششی دریغ نمی‌فرمایند بخصوص در مورد همسایه مسلمان پاکستان با آن همه پیوستگی‌ها که از دیرباز در میان دو ملت وجود داشته است. بدیهی است که این توجه و عنایت بطرزی دقیق تر و جامع تر معطوف می‌باشد و آثار آنرا در خلال فرمایشات بلیغ و کامل شاهنشاه آریامهر در ضیافت مجلل کاخ گلستان با کمال وضوح و در نهایت صراحت همه شنیدیم و قسمتی از آن در اعلامیه مهم ایران و پاکستان که دیروز در تهران و اسلام آباد انتشار یافت منعکس است و این برای ملت ایران موجب کمال افتخار است که رهبر عالیقدرش تا این حد به مسائل جهانی و بخصوص مسائل منطقه‌ای و حراست از صلح و امنیت منطقه که با منافع ملی ما ارتباط مستقیم دارد نظرات و اندیشه‌های بلند خود را با قاطعیت و صراحت ابراز می‌فرمایند (صحیح است – احسنت).

فرمایشات ملوکانه که در سراسر جهان انعکاس وسیعی داشته نه تنها از طرف ملت برادر مسلمان پاکستان، بلکه از طرف کلیة ملتهای صلح دوست با استقبال و ستایش فراوانی روبرو شده است (صحیح است).

حمایت قاطع شاهنشاه آریامهر از استقلال و آرامش و تمامیت ارضی پاکستان و ابراز امیدواری معظم له نسبت به آینده نیرومند و شکوفان این کشور بار دیگر تجلی این واقعیت است که رهبر خردمند ملت ایران با چه علاقه قلبی در اندیشه تحکیم هر چه بیشتر مبانی دوستی دو ملت ایران و پاکستان می‌باشند و این حمایت قاطع در کلیه محافل سیاسی بعنوان مظهری از علائق و پیوندهای ناگسستنی میان دو ملت تلقی شده است (صحیح است).

بدیهی است در سایه پیروی از سیاست مستقل ملی که از افکار بلند و تابناک رهبر عالیقدر مملکت می‌باشد ملت صلحجوی ایران توانسته است اعتماد و اطمینان کامل برای خود فراهم ساخته و با برخورداری از اثرات نیکوی انقلاب شاه و ملت دهة پرشکوهی را از ترقی و پیشرفت پشت سر گذارده و بسوی دروازة طلائی تمدن بزرگ با عزمی راسخ پیش برود (صحیح است).

ما خوشوقت هستیم که حضرت ذوالفقار علی بوتو و همسر گرامیشان که حامل گرمترین احساسات مردم پاکستان برای شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران و ملت ایران بوده‌اند در مراجعت به پاکستان پیام دوستانه و عمیق رهبر عالیقدر مملکت و شهبانوی گرامی و ملت شریف ایران را همراه برده و اطمینان داشته باشند که دوستی دو ملت بزرگترین ضامن امنیت و آرامش و صلح در این منطقه می‌باشد (احسنت).

ملت ایران برای ملت مسلمان و دوست خود همواره آرزوی سعادت و پیروزی را دارد.

موضوع مهم دیگری که باستحضار مجلس محترم و همکاران گرامی میرسانم توجه مخصوصی است که بموازات پیشرفتهای مادی و فنی کشور رهبر عالیقدر ملت ایران به بالا بردن سطح معنویات و اعتقادات مردم که لازمة یک اجتماع مترقی است مبذول فرموده و مکرر به این مسئله مهم در موارد مختلف اشاره فرموده‌اند (صحیح است).

در مسافرت اخیر شاهانه به اصفهان در شرفیابی روحانیون فرمودند:

«یک جامعه مترقی اگر مسلح و مجهز به جنبه روحانی که خوشبختانه در مملکت ما دین مبین اسلام است، نباشد، آن جامعه پوک و فاسد است. ما در تعمیرات مساجد و مدارس دینی کوشا خواهیم بود. آقایان علماء نیز باید در وعظ و نصیحت و تربیت طلاب بیش از این کوشا باشند، طلاب ما باید هم مروج دین باشند و هم معلم مفید، ما هم باید اصول مقدس دین خودمانرا حفظ کنیم و هم خودمان را با این پیشرفتها تطبیق دهیم و در غیر اینصورت از بین خواهیم رفت.» توجه خاص شاهنشاه اسلام پناه در تعظیم شعائر مذهبی و توسعه و ترویج دین مبین اسلام سرمشق بسیار ارزنده‌ای برای اجتماع مترقی ایران است که باید هر یک از افراد آن به سهم خود به معنویات و حقایق دین مبین اسلام توجه داشته و به پیروی از تعالیم عالیه آن فرزندان خویش را به نوعی پرورش دهند که فرا گرفتن علوم امروزی و ظواهر تمدن آنانرا از انجام وظائف دینی بازندارد تا بتوانند در آینده افراد معتقد و باایمانی برای جامعه مترقی ایران باشند (احسنت).

موضوع دیگر اینکه دیروز فرصتی دست داد که در خدمت همکار گرامی جناب آقای دکتر حسین خطیبی نائب رئیس محترم مجلس شورای ملی و مدیرعامل جمعیت شیر وخورشید ایران و در معیت جناب آقای دکتر ایرج برهمن فرماندار کل محترم همدان از مؤسسات درمانی جمعیت شیر و خورشید سرخ در ملایر حوزه انتخابیه بازدید کنم، در این بازدید در مورد نوسازی و تکمیل و توسعه و تجهیز بیمارستان فخریه و مؤسسات دیگر از طرف جناب آقای دکتر خطیبی دستورات لازم داده شد. لازم میدانم از توجه ایشان و جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران نسبت به پیشرفت امور درمانی شهرستان ملایر صمیمانه سپاسگزاری نمایم. از توجهی که مبذول فرمودید صمیمانه سپاسگزارم (احسنت – احسنت).

نائب رئیس- آقای عزیز مرادی بفرمائید.

عزیز مرادی – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، بطوری که همه نمایندگان محترم ملت مستحضر می‌باشند بنا به امر شاهنشاه آریامهر رهبر کبیر انقلاب، از سال ۱۳۴۶ روز بیست و سوم اردیبهشت هر سال بعنوان روز تعاون تعیین گردیده است و بهمین منطور کلیه اعضای شرکتهای تعاونی سراسر کشور این روز را با شکوه هر چه تمامتر جشن می‌گیرند شاهنشاه آریامهر که بزرگترین مشوق و پشتیبان امور تعاونی هستند در پیام امسال خود چنین فرمودند: برگزاری سالروز تعاون ایران بمناسبت بزرگداشت کوشش جمعی و همکاری اعضای شرکتهای تعاونی و فعالیتهای سازنده آنها در عین حال یادآور تلاشهای باارزشی است که جامعه تعاونیهای ایران در راه وصول به هدفهای ارزشمند نظام تعاون و تحقق اقتصاد دمکراتیک آغاز نموده است زیرا بهمان ترتیب که بارها تذکر داده‌ایم، امروز هر اندازه در زمینه‌های گوناگون اجتماعی پیشتر می‌رویم به هماناندازه نیاز جامعه متحول ایران را به لزوم استقرار یک نظم وسیع گسترده تعاونی با محتوایی از فضائل اخلاقی و انسانی، چه در شهرها و چه در روستاها بیشتر احساس می‌کنیم.

در جامعه روستائی ایران آثار شکوهمند توسعه شبکه تعاونیها و کوششهای خلاق جمعی و شور و شوق بکار در شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی وشرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی تولید روستائی روز بروز متجلی می‌گردد، و کشاورزان ما که به برکت اجرای برنامه همه جانبه اصلاحات ارضی به آزادی و استقلال اقتصادی نائل گردیده و مالک زمینی شده‌اند که در آن کار می‌کنند با عضویت در تعاونیها به مرحله‌ای از پیشرفت و سطح زندگی که متناسب با مقتضیات این عصر است نزدیک می‌شوند.

در طبقات شهرنشین و کارگران ایران، عضویت تعاونیهای مصرف و مسکن و اعتبار به ایجاد نظام صحیح توزیع کالاهای مصرفی عامه مردم و حل مشکل مسکن و خانه سازی و تعدیل نرخ بهره اعتبارات مورد نیاز جامعه مصرف کننده کمک می‌کند و ضوابط معقول را در روابط کار و بازار سرمایه و نرخ دستمزدها بوجود می‌آورد.

در سالهای آتی تعاونیهای مصرف شهرها از طریق ادغام در یکدیگر و ایجاد واحدهای عظیم توزیع کالاهای مصرفی و تأسیس فروشگاههای بزرگ با استفاده از مدیریت شایسته بازرگانی وامکانات خدمات وسع به اعضاء خود بصورت سازمانهای اقتصادی نیرومند درخواهند آمد و در کنار شبکه گسترش یافته شعب سازمان تعاون مصرف شهر و روستا و بخش خصوصی تهیه و توزیع به رقابتهای سالم و سازنده به منظور تعدیل نرخها و جلوگیری از بالا رفتن بی رویه قیمتها خواهند پرداخت و با افزایش پس اندازها و شکوه و رونق زندگی افراد و رشد اقتصادی توأم با ثبات نسبی قیمتها کمک خواهند کرد.

شرکتهای تعاونی و روستاها که از برکت انقلاب شاه و ملت و با الهام از اندیشه-‌های گهربار شاهنشاه آریامهر توانسته‌اند از این طریق گامهای مؤثر و ارزنده‌ای در راه تأمین رفاه آسایش روستایان کشور و کمک به رشد اقتصادی آنان بردارند افتخار دارند که در چنین روز پاکترین وبی آلایش ترین احساسات قلبی خود را به پیشگاه با عظمت رهبر داهی و اندیشمند انقلاب اجتماعی ایران تقدیم نمایند (احسنت).

و بنده نیز با کمال سرافرازی از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی مراتب حق – شناسی و جانبازی روستائیان مملکت را به پیشگاه با عظمت شاهنشاه آریامهر تقدیم می‌دارم (احسنت) و امیدوارم که خداوند متعال به همه ملت ایران توفیق بیشتری را عنایت فرمایند تا با الهام از افکار بلند و تابناک ناجی ملت ایران گامهای سریعتری را برای پیشبرد اهداف مقدس انقلاب برداریم و از این راه شاهد ایرانی سربلندتر و ملتی سعادتمندتر باشیم (احسنت) در اینجا من وظیفه دارم از گامهای بلندی که وزارت تعاون و امور روستاها در اجراء نیات ملوکانه در تقویت و توسعه شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای سهامی زراعی و تولید تعاونی برداشته بخصوص از شخص جناب دکتر ولیان وزیر محترم که یکی از سربازان جانباز انقلاب است تشکر و سپاسگزاری نمایم (احسنت) برای نمونه باستحضار نمایندگان محترم میرساند در حوزه انتخابیه اینجانب شهرستان مهاباد در این مدت کوتاه در اثر تلاش و مجاهدت مسئولین امر و استقبال و علاقمندی کشاورزان تاکنون چهار واحد شرکت سهامی زراعی تأسیس شده که مجهز به وسایل مکانیزه کردن زمینهای زراعتی به اصول فنی و دارای درمانگاه بیمه‌های روستائی و صنایع دستی و قالی بافی و خانه فرهنگ روستائی و مهد کودکان می‌باشد.

در حوزة عمل این شرکتهای سهامی زراعی طرح پیاده کردن مجتمع دامداری پیش بینی شده است که دویست هزار رأس گوسفند شیرده و پرواری و دو میلیون مرغ تخمی و گوشتی و یک میلیون ماهی قزل آلا پرورش دهند و هم اکنون مشغول مطالعه برای اجراء این طرح حیاتی هستند و از این راه خدمات شایسته- ای انجام خواهد شد (انشاءالله) با توسعه و پیشرفت اینگونه شرکتها در سراسر کشور ما شاهد زندگی مرفه تر و آسوده تر برای کلیه کشاورزان مملکت که مورد عنایت خاص رهبر کبیر انقلاب ایران هستند، می‌باشیم. در خاتمه عرایضم یک بار دیگر مراتب جانبازی و فداکاری قاطبه کشاورزان ایران و بخصوص سهامداران شرکتهای سهامی زراعی و اهالی شاهدوست و میهن پرست مزرداران عشایر شهرستان مهاباد را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر معروض داشته دوام عمر و بقای سلطنت شاهنشاه آریامهر و سعادت و سلامت اعضاء خاندان جلیل پهلوی را از ذات احدیت مسئلت می‌نمایم متشکرم (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی- در بارة مسافرت حضرت رئیس جمهوری پاکستان به ایران روابط ایران وپاکستان همکاران عزیز در جلسه گذشته و امروز مطالبی بیان فرمودند که بنده تکرار این مطالب را ضرور نمیدانم و فقط به فرمایشات شاهنشاه در مجلس پذیرائی رئیس جمهوری پاکستان و اعلامیة مشترک دو کشور در پایان این مذاکرات اشاره می‌کنم که نشانه سیاست قاطع و روشن ایران در این منطقه و نقش تعیین کننده‌ای است که کشور ما از این پس در صلح و امنیت خاور میانه حوزه خلیج فارس و اقیانوس هند بازی می‌کند (صحیح است).

موضوع صحبت امروز من مربوط است به مسافرت آقای نخست وزیر به اروپای شرقی و بطور خلاصه می‌خواهم سیر تحول روابط خارجی ایران را در فاصله دو مسافرت آقای نخست وزیر از سفر ماه گذشته به انگلستان تا سفر این هفته ایشان به لهستان بررسی بکنم. آقای نخست وزیر در مسافرت گذشته به کشورهای اروپای غربی، ضمن مذاکره با رهبران انگلستان روابط ایران را با بازار مشترک اروپا مورد بحث قرار دادند و ضمن نطق‌ها و مصاحبه‌های خودشان هم بطور صریح به کشورهای عضو بازار مشترک هشدار دادند که در روابط خود با ایران تجدید نظر بکنند و مخصوصاً این موضوع را تأکید کردند که اگر کشورهای بازار مشترک حاضر نشوند امتیازات و تسهیلاتی را که ایران برای افزایش صادرات خود به کشورهای مشترک می‌خواهد به ایران بدهند ایران هم به بازارهای دیگری روی خواهد آورد که حاضرند بهتر و منصفانه تر با ایران معامله بکنند (صحیح است).

برای روشن شدن وضع مبادلات بازرگانی ایران با بازار مشترک اروپا فکر می‌کنم ذکر چند رقم گویاتر از هر بیان دیگری باشد. بازار مشترک شش کشور اروپائی یعنی آلمان غربی و فرانسه و ایتالیا هلند و بلژیک و لوکزامبورگ که با الحاق انگلستان و دانمارک و ایرلند به بازار مشترک به نه کشور مبدل شده از سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۵۰ یعنی در فاصله دهسال صادرات خود را به ایران از ۱۸۱ میلیون دلار به ۶۷۵ میلیون دلار افزایش داده، یعنی صادرات بازار ایران در این مدت ۳/۵ برابر شده است در حالیکه صادرات مواد غیر نفتی ایران به بازار مشترک در همین فاصله زمانی از رقم ۲۹ میلیون به ۷۸/۵ میلیون دلار رسیده یعنی رقمی در حدود یک و نیم واردات ایران از بازار مشترک البته این محاسبه مربوط به بازار مشترک شش کشور بود و از سه کشور جدید فقط به داد و ستد ایران با انگلستان اشاره می‌کنم که در عرض دهسال واردات ایران از انگلستان از ۱۰۱ میلیون دلار به ۲۲۸ میلیون دلار رسیده در حالیکه صادرات ما به انگلستان در این مدت کاهش داشته است.

البته ترکیب صادرات ما هنوز بصورتی در نیامده است که متوقع باشیم در حال حاضر تعادل کامل در صادرات و واردات ما با کشورهای صنعتی اروپای غربی بوجود بیاید. ولی این توقع کاملاً برحق و بجاست که در مورد صادرات ما محدودیتهای غیر معقول و تعرفه‌های گمرکی بالا در نظر بگیرند و تسهیلاتی برای ما در نظر بگیرند که کالاهای ما امکان بیشتری برای عرضه و فروش در بازار داشته باشد (صحیح است).

ما با همه کشورهای بازار مشترک روابط سیاسی بسیار خوبی داریم و دلیلی ندارد که از نظر تجارتی آنهم در مورد کشوری که در حال حاضر سالانه بیش از یکهزار میلیون دلار کالا از این کشورها خریداری می‌کند و در آینده امکانات جالب بیشتری دارد امتیازاتی برای ما قائل نشوند (صحیح است). در این مورد خوبست کشورهای بازار مشترک به وضع مبادلات بازرگانی با کشورهای سوسیالیست توجه بکنند که آنها هم بیشترشان اروپائی هستند. واردات ایران از این کشورها در ده سال گذشته از حدود بیست و پنج میلیون دلار به ۲۳۳ میلیون دلار رسیده و متقابلاً صادرات ایران به کشورهای سوسیالیست هم اکنون بیش از کل صادرات ایران به ۹ کشور عضو بازار مشرک است، در حالیکه واردات ایران از بازار مشترک چهار برابر کشورهای سوسیالیستی است.

بهر حال بیشتر از این همکاران را با ذکر ارقام خسته نمی‌کنم و برمیگردم به موضوع مسافرت آقای نخست وزیر به لهستان که بی ارتباط با مطالبی که عرض کردم نیست. چون کشورهای اروپای شرقی از نظر بازرگانی بهترین روابط را با ایران دارند و ایران می‌تواند با توسعه مبادلات بازرگانی خود با این کشورها قسمتی از کالاهای مورد نیاز خود را که تاکنون از کشورهای عضو بازار مشترک تهیه می‌کرد از کشورهای پیشرفته اروپای شرقی تهیه بکند (صحیح است).

مسافرت آقای نخست وزیر به لهستان و پذیرائی گرم و محبت آمیزی که رهبران لهستان از نخســت وزیر ایران بعمل آورده‌اند نشانه دیگری از موفقیت سیاست مستقل ملی ایران است که با همه کشورها اعم از شرق و غرب بهترین روابط را داریم و از همه امکانات موجود برای حفظ منافع خود بهره برداری می‌کنیم. در این شرایط سوء نیت یکی از همسایگان در روابط خود با ایران واقعاً قابل تأسف است، ولی گذشت زمان این مسئله را هم بنفع ما حل کرد (صحیح است – احسنت).

نایب رئیس- آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری- بنده راجع به یک مطلبی می‌خواستم مصدع شوم که پریروز خوشبختانه بعنوان روز رسمی مطرح بود یعنی روز تعاون، البته در مجلس شورای ملی مطلعین و دانشمندان و کارشناسان مطلعی هستند که اگر قرار بشود در مورد تعاون صحبت بشود، حق اینست که آن آقایان محترم صحبت بکنند و استفاده بکنیم و چون بنده نمی‌بینم دو نفر از آقایان را که بحق استادان ما هستند، دوست عزیز جناب آقای دکتر رفیعی و دوست عزیز جناب آقای جوانشیر، این است که بنده بعنوان بئس البدل این دوستان مطلع عرایضی می‌کنم (یکنفر از نمایندگان: شما بئس البدل نیستید) تشکر می‌کنم. عرض کنم که شاید زاید باشد در باره روزی و مطلبی صحبت کردن که در واقع با اجرا و یا انجام انقلاب بزرگ اصلاحات ارضی کشور این مطلب بصورت دوقلو و همزاد انقلاب در مملکت ما مطرح شد. یعنی گفته شد که به دهقان صاحب نسقی که زمین داده می‌شود بلافاصله باید عضو شرکتهای تعاونی مملکت شده باشد (صحیح است). هر دهقان که از مزایای اصلاحات ارضی برخوردار شد طبعاً و بطور خودکار عضو شرکت تعاونی ده می‌شود. پس میتوان گفت واقعاً کار تعاونی بصورت یک همزاد و دوقلوی انقلاب اصلاحات ارضی در مملکت مامطرح شود (صحیح است).

پریروز شاهنشاه بمناسبت روز تعاون که پیامی بسیار تشویق کننده، آموزنده و باز هم راه گشا صادر فرمودند که بهتر است بعضی از اصول آن گوشزد اعضای تعاونیها، مقامات و مراجعی که مسئولیت اجرای اصول تعاون را دارند بشود بخصوص از این محل باید گوشزد شود که هم توده‌های شهرنشین و هم روستانشین که نهضت تعاونی بخاطر آنها حمایت می‌شود و اجرا می‌شود، هم آنها میدانند و هم مسئولانی که تاکنون در رده‌های گوناگون چه در وزارت کار و چه در وزارت تعاون و امور روستاها و چه در سازمانهای دیگری مسئولیت استقرار نظام تعاون را دارند، بدانند که در پارلمان ایران نمایندگان متوجه این مطلب هستند که بطور مستمر رهبر انقلاب ما مسئله‌ای را بنام نظام تعاون در مملکت مورد توجه قرار دادند و در اجرای منویات ایشان برای استقرار نظام تعاون قوانینی از تصویب این پارلمان گذشته است که بنظر چنین می‌آید که با توجه به شرایط زمانی و مکانی و شاید با سیاست و امکانات امروزی طوری باشد که می‌تواند کمک کند به بهترین وجهی به نیات شاهنشاه، رهبر انقلاب که در راه برطرف کردن نیازمندیهای کارگران و کشاورزان و دهقانان و تمام طبقات، مصرف کنندگان و تولید کنندگان که برای آنها رهبر انقلاب استوار نظام تعاون را بهترین راه تشخیص داده‌اند، کارهایشان را انجام بدهند (احسنت) شاهنشاه به دو نکته خیلی مهم، هم در جلسه روستانشینان، هم در جامعه شهرنشینان، اشاره فرمودند. شاهنشاه با کمال امیدواری با کمال خوش بینی که ۹۹% از خوش بینی مربوط به حمایت عالیه و مستمر شخص ایشان است از این مسئله یاد فرمودند، بنده می‌خواهم در اینجا عرض کنم که در جامعه روستائی مسأله روستانشینی و روستائی از دو عنصر تشکیل یافته است، جناب آقای رهبری یکی کشاورز بنام عنصر انسان بنام عامل انسان و یکی کشاورزی بعنوان حرفه کشاورزی و خمیرمایه اقتصاد این جامعه روستائی، منکر نمی‌توان شد که در جامعه روستائی هم اگر در بعضی جاها استعداد کشاورزی ضعیف باشد، هم چنانکه در بعضی از روستاهای مملکت ما چنین است، در این جوامع روستائی بایستی با توسل به روشهای جدید عمرانی و نوسازی اقتصادی سطح زندگی را بالا برد ولی بدون شک علت وجودی جامعه روستائی حرفه-‌های روستائی یعنی کشاورزی است. بنده بعنوان خدمتگزاری که بخصوص در مورد لوایح کشاورزی و سازمان نو دادن بکار کشاورزی، بارها در اینجا مصدع بوده‌ام، عرض می‌کنم که لوایحی که برای بهبود وضع کشاورزی مملکت و وضع کشاورزی کشور در اختیار مسئولان گذشته شده است باید به بهترین وجه و در سریعترین وقت و مهلت انجام بگیرد، اگر ما در مورد حرفه کشاورزی بهبود وضع کشاورزی کشور با باری بهر جهت یا خدای نخواسته، تعلل برگزار کنیم، تمام کوششهائی که برای تشکیل و استقرار نظام تعاونی در روستاها انجام می‌گیرد طبعاً اگر با بن – بست مواجه نشود که حتماً نخواهد شد، با مقدار زیادی افسوس همراه خواهد بود و اگر دولت و مجلس بهر عنوان این مطلب و صحبت بنده را تلقی می‌کند، بنده شخصاً فکر می‌کنم ضرورت دارد گاهگاهی راجع به بهبود وضع کشاورزی کشور، اعم از مسئله شروع و اجرای برنامه‌های اصلاحات کشاورزی، نمی‌گویم اصلاحات ارضی، مسئله دامپروری، مسئله دامداری، مسئله بهبود و ازدیاد تولید تمام محصولات کشاورزی، می‌بایستی در فواصل معینی که خیلی کوتاه نباید باشد، مجلس را در جریان بگذارند که معلوم بشود این امکانات قانونی که در دسترس مجریان گذاشته شده است و اینهمه اعتباراتی که در اختیار آنها گذاشته شده و اینهمه حمایتهای بیدریغی که شاهنشاه و رهبر انقلاب مبذول می‌فرمایند بطور روزمره بدانیم به کجا می‌رسد (احسنت) آقای دکتر مدنی الآن در فصلی قرار گرفته‌ایم که در پاره‌ای از نقاط کشور، پاره‌ای از محصولات صیفی و شتوی دست داده و الآن در بعضی از مناطق هم محصولات شتوی و هم محصولات صیفی دارد دست می‌دهد، در بعضی از مناطق دیگر هم خیلی از محصولات دارد می‌رسد، واقعاً بایستی برای حمایت از اینها، هم برای تثبیت قیمتها که در قانون پیش بینی شده، هم برای جمع آوری اینها، برای خرید اینها، برای توزیع و انبار کردن و برای حمایت از تولید کننده و هم برای تأمین منافع مصرف کننده و نیازمندیهای کشور این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد، شاید بعضیها شنیده‌اند که می‌گویند دهقان ایرانی را مثلاً خیلی نمی‌شود به بازی گرفت و روی کارهایش حساب کرد، این دهقان ایرانی با ایمان ترین، فعال ترین و بهترین عضو این مملکت است (صحیح است) دهقان ایرانی آن لیاقت را داشته و دارد که پادشاه مملکت با تمام وجودش پشت سر آنها ایستاد و انقلاب اصلاحات ارضی و انقلاب دهقانی این مملکت را حمایت کرد وهنوز هم بطور مستمر دارد حمایت می‌کند (صحیح است) آقا از این دهقان باید حمایت کرد، همچنانکه شاه مملکت با صمیمیت و محبت دائم حمایت می‌کند، همچنانکه بارها در گزارشهای رئیس دولت دیده‌ایم که قسمت عمده‌ای از گزارشها و برنامه‌هایش متکی بر اینست که از جوامع روستائی و کشاورزی و دهقانان این مملکت باید حمایت بشود و شهادت می‌دهیم که بطور کلی اینکار با کمال صمیمیت در صدر برنامه دولت قرار گرفته است، اما بنده مخصوصاً در اینجا عرض یکنم تنها بازی کردن با کلمة تعاون، بازی کردن با کلمه کشاورزی، بازی کردن با کلمة دامداری و توزیع اعتبارات، این کافی نیست، یک نوع ناهمآهنگی متأسفانه در سطح روستاها بچشم می‌خورد، در تک تک این برنامه‌ها که ملاحظه میفرمائید می‌بینید صمیمیت هست، قصد خدمتگزاری بچشم می‌خورد، ولی اغلب این سازمانهای تعاونی را گویا بصورت یک سازمان تشریفاتی تلقی می‌کنند، مقصودم مجریان فنی است، در حالی که باید کوشش بشود تمام کارهای کشاورزی و دامداری و دامپروری و حمایت و توسعه صنایع روستائی بصورت یک سرنخ در این تعاون روستاها متمرکز بشود، یعنی تعاونیها باید این همآهنگی را اداره بکنند و به این صورت است که نظام تعاونی می‌تواند مستقر بشود. نظام تعاونی وقتی صحبت می‌شود، تعاونی یک دکان نیست، تعاونی یک مکتب سوسیال اکونومیک است، تعاونی یک نظام اجتماعی اقتصادی است و تعاونی به این صورت نیست که در اینجا یک جنس ارزان بفروشیم که غالباً مقدور نمی‌شود تعلل متعددی که وجود اما اگر به نظام تعاونی به آن صورتی که رهبر مملکت می‌فرمایند در آن پیامشان و هر روز که از انقلاب می‌گذرد احساس می‌کنم که استقرار نظام تعاونی در تمام سطوح اجتماع ما ضرورتش بیشتر بنظر می‌آید» این یک مطلب تنها جنس ارزان فروختن نیست، این استقرار دموکراسی است، این جمع کردن و تمرکز کردن طبقات مختلف مملکت اعم از شهرنشین و روستانشین در سطوح تعاونیها است که در آنجا یک آدم، یک آدم باشد، یعنی یک آدم، یک رأی داشته باشد، صرفنظر از سرمایه گذاریها، این مکتبی است که انسان خودش را بی نیاز میداند از تسلیم شدن به فلسفه‌های کاپیتالیسم و کمونیسم، انسانها در آنجا جوهر انسانی خودشان را بروز می‌دهند، اینکه شاهنشاه می‌گویند استقرار نظام تعاونی یعنی اینکه انسانها در آنجا انسان بودنشان تجلی کند و در آنجا در کمال دموکراسی بنشینند و مسائل اجتماعی و اقتصادی و سیاسی زندگی شهرنشین و روستانشین و صنایع خودشان را اظهار نظر کنند و حل بکنند (احسنت) بنده همانطور که ضرورت داشت این را وظیفة مقدسی برای خودم می‌دانستم و یقین دارم برای تمام همکاران محترم وظیفه‌ای بود که از این حمایت مستمر رهبر انقلاب از نظام تعاونی در اینجا صمیمانه تشکر و تجلیل کنیم (صحیح است). شاهنشاه فقط یک مطلب اقتصادی را عنوان نمی‌فرمایند، این همان روحیة صد در صد عالی ایشان است که بارها فرموده‌اند که باید دموکراسی سیاسی با دموکراسی اقتصادی و دموکراسی اقتصادی با دموکراسی سیاسی، همیشه توأم باشد. استقرار نظام تعاونی که همیشه ایشان می‌فرمایند از روحیة دموکراتیک ایشان سرچشمه می‌گیرد و بنده خیال می‌کنم اینجا بهترین جائی است که در مقابل شاهنشاه تعظیم و تجلیل بکنیم که همیشه دموکراسی را حمایت می‌کنند (صحیح است) در اینجا بدون اینکه همکاران قدیم و فعلی ما حمل بر تعارف کنند، از همکاری که مطبوعات بطور مستمر از تعاون می‌کنند، بنده خیال می‌کنم لازم باشد از ایشان تشکر بکنیم و همچنین برنامه هائی که رادیو و تلویزیون هر روز اجرا می‌کنند و احساس می‌شود که با صداقت و صمیمیت اینکارها انجام می‌گیرد، ضرورت دارد که از ایشان تجلیل بشود و بنده در آخر مطلب یادآوری می‌کنم که روزنامه نویسها در مورد برنامه‌های تعلیماتی برنامــه نویس نیستند که مسائل تعاونی را بتوانند آموزش بدهند، باید مبانی آموزش و اصول تعاونی را این افرادی که مسئولیت دارند، این اطلاعات را در اختیار آنها بگذارند، مسئول رادیو و تلویزیون تعاونچی نیست، باید این برنامه‌ها در جای دیگر تنظیم بشود و بعد در اختیار رادیوچی و تلویزیونچی گذاشته بشود. خیلی از تصدیع و مزاحمتم پوزش می‌خواهم، در ضمن باید عرض کنم که از حق نمی‌شود گذشت که از خدمات وزارت تعاون و امور روستاها که در حد امکانش با کمال صمیمیت انجام داده است، باید در اینجا قدردانی بشود (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای پوربابائی بفرمائید.

پور بابائی- جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، روز گذشته مردم شیراز شاهد یکی از برنامه –‌های ثمربخش و ارزنده‌ای بودند که با الهام از اوامر و دستورات شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران در جهت توسعه و ترویج فنون هواپیمائی در سراسر کشور طرح ریزی شده است تا فنون هوافضائی در بین جوانان علاقمند به این حرفه ارزنده و باارزش توسعه دهد و استعدادهای افراد جوان و علاقمند را به فن هوانوردی همگام با فعالیتهای چشمگیر همه جانبه مملکتی پرورش دهد. این مراسم باشکوه و پرارزش در حضور والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی نیابت ریاست باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی در شیراز انجام شد و در این مراسم وزیران راه و اطلاعات و سناتورهای فارس و نمایندگان شیراز و مقامات مسئول استان حضور داشتند. افتتاح باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی در شیراز در زمانی بسیار کوتاه و با کادری مجهز افتتاح گردید ولی در حالی که شیراز اولین شهری است که پس از پایتخت فنون خلبانی و آشنائی با هواپیما و پروازهای انفرادی و چترباز و پرواز با هواپیمای بی موتور را بطور رایگان در اختیار گرفته و جوانان شیراز و داوطلبان در سطح استان را در این کانون ورزشی و آموزشی پرورش می‌دهد تا آنان نیز به فرا گرفتن تکنولوژی هواپیمائی تشویق و از تفریح سالم ومطمئن برخوردار گردند.

در گزارشی که تیمسار سرلشکر رفعت مدیر عامل باشگاه هواپیمائی شاهنشاهی معروض داشت در سال جاری در ۵ نقطه دیگر از کشور این کانون علمی و فضائی افتتاح خواهد شد.

در این باشگاه آموزش هواپیمای بی موتور، هواپیمای گلایدر، هواپیمای مدل و عملیات چتربازی در اختیار جوانان و نونهالان و علاقمندان به فن فضانوردی گذارده شده است.

فعالیت و گسترش فن هواپیمائی در سطح کشور عزیز ما با سرعت هر چه بیشتر پیش می‌رود و زمینه مناسبی خواهد بود تا جوانان فـارغ التحصیل بتوانند نیروی انسانی مورد نیاز هواپیمای ملی ایران و سازمان صنایع هواپیمائی و حتی شرکتهای خصوصی را که به خلبان ماهر نیازمند است تأمین کند (صحیح است).

در نمایش روز گذشته سقوط آزاد ۵ خلبان از ارتفاع ده هزار پائی و رسیدن به محلی که در زمین برای آنها پیش بینی شده بود فوق العاده جالب و مورد توجه والاحضرت و همراهان و مردم شریف شیراز گردید (صحیح است).

پرواز با هواپیمای بی موتور نیز یکی از نمایشات بسیار خوب دیروز بود که خلبان هواپیما با مهارتی زایدالوصف چند برنامه آکروبات انجام داد.

در پایان اجرای مراسم آموزشگاه هواپیمائی شاهنشاهی شیراز بدست والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی افتتاح گردید و مسئولین و مربیان و کارشناسان تعلیماتی مورد تفقد والاحضرت قرار گرفتند. این مراسم در ساعت ۱۲ با فریادهای زنده باد شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت توأم با ابراز احساسات اعضاء باشگاه و مردم شیراز که در این مراسم حضور داشتند پایان یافت. لازم میدانم از طرف مردم استان فارس از تشریف فرمائی والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی به شیراز و کلیه کسانی که برای تنظیم این برنامه تلاش کرده‌اند بخصوص تیمسار سرلشکر رفعت سپاسگزاری نمایم (احسنت).

بطوری که استحضار دارند به دنبال تلاش پیگیر پاسداران انقلاب در سراسر کشور نخستین شورای حزب ایران نوین در سال جاری در استان کرمان توسط جناب آقای دکتر منوچهر کلالی دبیر کل شایسته حزب بنام نامی شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ انقلاب ایران گشایش یافت، همچنین شورای حزب در بندر عباس مرکز استان ساحلی امروز افتتاح می‌گردد.

استقبال طبقات مردم از تشکیل شورای حزب نشانه آن است که حزب پاسدار انقلاب توانسته است وظیفه خطیر و مهمی را که عهده دار است با کمال لیاقت و شایستگی انجام داده، بهمین جهت روزبروز از پشتیبانی بیشتر مردم بهره مند می‌باشد (صحیح است).

بیانات جامع و عمیق آقای دکتر کلالی دبیر کل حزب ایران نوین و سایر مقامات حزبی در این شورای با شکوه نشان داد که حزب ایران نوین هدفهای انقلاب تا چه حد کوشا بوده است بنحوی که اکنون کمیته هی حزبی در سراسر کشور و حتی در دورترین روستاهای مملکت با تلاش پیگیر خود سعی دارند پایه‌های حزبی را در میان همه طبقات مردم محکمتر و استوارتر سازند (صحیح است).

از طرف اعضاء فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین که با نظم و انضباط و تلاش صادقانه خود کوشا هستند که با تنقیح لوایح انقلابی وظایف خطیر پارلمانی خود را انجام دهند.

تشکیل شورای حزب ایران نوین را در استانهای کرمان و سواحل و بنادر را به همه پاسداران انقلاب تبریک و تهنیت گفته برای هم – مسلک امیرعباس هویدا رئیس دفتر سیاسی و هم مسلک کلالی دبیر کل شایسته حزب و همه کسانی که در راه پیروزی روزافزون حزب پاسدار انقلاب تلاش می‌کنند از صمیم قلب آرزوی موفقیت دارم متشکرم (احسنت – احسنت).

- تصویب صورتجلسه‌های روز سه شنبه)(۱۸) و پنجشنبه (۲۰) اردیبهشت ماه

۳- تصویب صورتجلسه‌های روز سه شنبه)(۱۸) و پنجشنبه (۲۰) اردیبهشت ماه.

نائب رئیس- وارد دستور می‌شویم، نسبت به صورتجلسه‌های روز (۱۸) و (۲۰) اردیبهشت ماه نظری هست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسماعیل خوش بهاری، خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسماعیل خوش بهاری، خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس- گزارش یک شوری افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسماعیل خوش بهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون بودجه در جلسه دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی و آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شمارة ۵۰۲۲۶-۵۱/۱۰/۶ راجع به افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسمعیل خوشبهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را که در جلسه سه شنبه ۱۳۵۲/۲/۱۱ به مجلس شورای ملی تقدیم گردیده و بشمارة ۶۹۰ چاپ شده است مطرح و مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

¨

لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسمعیل خوشبهاری، خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

مادة واحده- میزان حقوق وظیفه وراث قانونی مرحوم اسمعیل خوشبهاری خلبان واحد سمپاش هوائی سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی که در راه انجام وظیفه جان خود را فدا نموده است معادل آخرین حقوق و مزایای دریافتی ماهانه نامبرده که ۱۷۱۶۰ ریال بوده است تعیین می‌شود که تا میزان مقرر در ماده ۸۳ قانون استخدام کشوری از محل صندوق بازنشستگی و مازاد بر آن از محل اعتبار سازمان حفظ نباتات با رعایت مقررات قانون مذکور قابل پرداخت خواهد بود.

مخبرکمیسیون بودجه – صدری کیوان.

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسمعیل خوشبهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی- مهندس عبدالعلی نظمی.

نایب رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر کیان بفرمائید.

دکتر کیان- بنده شخصاً با پرداخت این مستمری موافقم ولی استدعایم این است که اینگونه اشخاصی که کارشان ایجاب می‌کند که از بیمه حوادث استفاده کنند چرا بیمه نشده‌اند چون اگر این شخص قبلاً بیمه شده بود یک کمکی می‌شد به خانوادة او و حالا ازجناب آقای قوام صدری خواهش می‌کنم که توجه مقامات مربوطه را به این مسأله جلب کنند که پس از اینگونه مأمورین را بیمه حوادث بکنند (صحیح است).

نایب رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۷۰مورخ ۱۳۵۲/۱۱/۱۸ راجع به الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشمارة۶۸۵ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را با اصلاح تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی.

مادة واحده – تبصره زیر به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران ودرجه داران ارتش شاهنشاهی مصوب آذر ماه ۱۳۵۰ اضافه می‌گردد:

  • تبصره- دانش آموزان رشته‌های تخصصی از تاریخ ۱۳۵۰/۷/۱ نیز طبق ضوابطی که در آئین نامه مربوط تعیین می‌گردد از مزایای مندرج در این قانون بهره مند می‌شوند.

مبخرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی.

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحة الحاق یک تبصره به قانون اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را دراین مورد تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون نظام- روح الله جعفری.

نایب رئیس- مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادة واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس- گزارش شور دوم اصلاح اساسنامة سازمان بین المللی کار مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۱۳۵۲/۲/۱۵ با حضور آقایان دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه و دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحة شماره ۵۶۸ مورخ ۱۳۵۲/۱/۱۸ دولت راجع به اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار را که گزارش شور اول آن بشمارة ۶۷۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار.

مادة واحده- اصلاحیه اساسنامه سازمان بین المللی کار در خصوص افزایش تعداد اعضای هیئت مدیرة دفتر بین المللی کار که در تاریخ ۲۲ ژوئن ۱۹۷۲ (اول تیر ۱۳۵۱) به تصویب پنجاه و هفتمین دوره اجلاسیه کنفرانس عمومی سازمان بین المللی کار رسیده است. تصویب و اجازه تسلیم اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امورخارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۲/۲/۲۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون کارواموراجتماعی- علی اصغر قدردان.

نایب رئیس- مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادة واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به لایحه تشکیل سازمان غله و قندو شکر و چای کشور وابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به لایحه تشکیل سازمان غله و قندو شکر و چای کشور وابلاغ به دولت.

نایب رئیس- گزارش شور دوم تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۴۷۸۶۴ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۹ راجع به تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور را که گزارش شور اول آن بشماره ۶۹۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأییدوتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور.

مادة ۱- از تاریخ تصویب این قانون با ادغام سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران شرکتی بنام سازمان غله و قند و شکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها که در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

  • تبصرة ۱- سازمان دارای شخصیت حقوقی است و بر طبق اصول بازرگانی و بصورت شرکت سهامی اداره خواهد شد و نمایندگی سهام دولت در جلسات مجامع عمومی آن با وزرای تعاون و امور روستاها و دارائی و اقتصاد می‌باشد و وزیر تعاون و امور روستاها ریاست مجامع عمومی را عهده دار خواهد بود.

سازمان بر اساس مقررات پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به پیشنهاد وزارت تعاون و اور روستاها به تصویب کمیسیونهای تعاون و امور روستاها، دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید انجام وظیفه خواهد نمود.

هر گونه تغییرات بعدی در اساسنامه سازمان پس از تصویب کمیسیونهای نامبرده نیز لازم الاجرا خواهد بود.

  • تبصرة ۲- سرمایه سازمان عبارت از مجموع دارائی سازمان غله، سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران خواهد بود که نحوه ارزیابی آن در اساسنامه پیش بینی خواهد شد.

آن قسمت از ساختمانها و اموال غیر منقول و تأسیسات و وسایل سازمان غله، سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران که به تشخیص وزیر تعاون و امور روستاها مورد احتیاج سازمان غله و قند و شکر و چای کشور نباشد جهت استفاده به سایر سازمانهای تابعه و یا وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها واگذار خواهد شد.

  • تبصرة ۳- مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره سازمان با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها وظایف محوله بخود را انجام خواهد داد.
  • تبصرة ۴- مادام که اساسنامه سازمان به تصویب نرسیده امور سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای طبق اساسنامه‌های مربوط اداره خواهد شد.
  • تبصرة ۵- اعتباراتی که در قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور برای دستگاههای مذکور در مادة یک این قانون منظور شده است در اختیار سازمان گذارده می‌شود که با رعایت مقررات مربوط مورد استفاده قرار دهد. همچنین وجوهی که طبق قانون بودجه سال جاری دستگاههای نامبرده باید بحساب درآمد عمومی پرداخت کنند طبق مقررات از طرف سازمان تأدیه خواهد شد.

مادة ۲- سازمان موظف است ظرف ششماه از تاریخ تصویب اساسنامه تشکیلات خود را تنظیم و به تصویب وزیر تعاون و امور روستاها برساند.

  • تبصرة ۱- کارکنان سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران به سازمان منتقل می‌شوند.
  • تبصرة ۲- با آن عده از مستخدمین رسمی سازمان که حداکثر تا یکماه از تاریخ تصویب تشکیلات جدید متصدی مشاغل مستمری در سازمان نشوند به یکی از طرق زیر عمل خواهد شد:

الف- مستخدمین رسمی که حداقل دارای ۲۰ سال سابقه خدمت باشند بازنشسته می‌شوند حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی سازمانهای غله و قند و شکر برابر با حقوق گروه و پایه شغل مورد تصدی آنها در تاریخ تصویب این قانون خواهد بود که طبق مادة ۳۰ قانون استخدام کشوری و مقررات مربوط بآن تعیین می‌شود و حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی شرکت سهامی چای ایران برابر گروه و پایه قطعی شغل مورد تصدی آنها در تاریخ تصویب این قانون خواهد بود که برابر مقررات مربوط تعیین می‌شود.

ب- مستخدمین رسمی که مورد نیاز وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری باشند به دستگاههای مزبور منتقل می‌شوند.

ج- با سایر مستخدمین موضوع این تبصره که مفاد بند (الف) یا (ب) در بارة آنان اجرا نشود طبق مقررات قانون استخدام کشوری عمل خواهد شد.

  • تبصرة ۳- آن عده از مستخدمین رسمی سازمانهای غله و قند و شکر وشرکت سهامی چای ایران که در تاریخ تصویب این قانون در وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری به خدمت اشتغال دارند به دستگاههای مزبور منتقل شده محسوب می‌شوند.

مخبر کمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری – رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی.

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه دولت راجع به تشکیل سازمان غله و قند و شکر و چای کشور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون تعاون و امورروستاها- مهندس حسین خسروی.

نایب رئیس- مادة اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۱- از تاریخ تصویب این قانون با ادغام سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران شرکتی بنام سازمان غله و قند و شکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها که در این قانون سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.

  • تبصرة ۱- سازمان دارای شخصیت حقوقی است و بر طبق اصول بازرگانی و بصورت شرکت سهامی اداره خواهد شد و نمایندگی سهام دولت در جلسات مجامع عمومی آن با وزرای تعاون و امور روستاها و دارائی و اقتصاد می‌باشد و وزیر تعاون و امور روستاها ریاست مجامع عمومی را عهده دار خواهد بود.

سازمان بر اساس مقررات پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به پیشنهاد وزارت تعاون و اور روستاها به تصویب کمیسیونهای تعاون و امور روستاها، دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید انجام وظیفه خواهد نمود.

هر گونه تغییرات بعدی در اساسنامه سازمان پس از تصویب کمیسیونهای نامبرده نیز لازم الاجرا خواهد بود.

  • تبصرة ۲- سرمایه سازمان عبارت از مجموع دارائی سازمان غله، سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران خواهد بود که نحوه ارزیابی آن در اساسنامه پیش بینی خواهد شد. آن قسمت از ساختمانها و اموال غیر منقول و تأسیسات و وسایل سازمان غله، سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران که به تشخیص وزیر تعاون و امور روستاها مورد احتیاج سازمان غله و قند و شکر و چای کشور نباشد جهت استفاده به سایر سازمانهای تابعه و یا وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها واگذار خواهد شد.
  • تبصرة ۳- مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره سازمان با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها وظایف محوله بخود را انجام خواهد داد.
  • تبصرة ۴- مادام که اساسنامه سازمان به تصویب نرسیده امور سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای طبق اساسنامه‌های مربوط اداره خواهد شد.
  • تبصرة ۵- اعتباراتی که در قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور برای دستگاههای مذکور در مادة یک این قانون منظور شده است در اختیار سازمان گذارده می‌شود که با رعایت مقررات مربوط مورد استفاده قرار دهد. همچنین وجوهی که طبق قانون بودجه سال جاری دستگاههای نامبرده باید بحساب درآمد عمومی پرداخت کنند طبق مقررات از طرف سازمان تأدیه خواهد شد.

نایب رئیس- در مادة اول نظری نیست؟ آقای مجید موسوی بفرمائید.

مجید موسوی (رئیس کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری) – چون در تبصره‌های ماده یک همه جا سازمان ذکر شده خواستم توضیحی بعرض برسانم که در خود ماده یک با توجه به متنی که داشت یک اصلاح مختصری بعمل آمد که باید ذکر کنیم «که در این قانون سازمان نامیده می‌شود» چون در تبصره‌ها همه جا سازمان ذکر شده به این ترتیب اصلاح شد.

نایب رئیس- اصلاح عبارتی است و با این اصلاح به دولت ابلاغ خواهد شد آقای اسدی لنگرودی بفرمائید.

اسدی لنگرودی- مسأله ادغام سازمان غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای در بادی امر این موضوع متبادر به ذهن می‌شود که با اینکه تجانس در کار این سه سازمان وجود نداشته معذلک دولت تصمیم گرفته این سه سازمان را با هم ادغام کند و قطعاً به این لحاظ است که در هزینه‌های اداری و پرسنلی صرفه جوئی بشود و در مراجعات مردم هم تسریع بشود یک بررسی اجمالی در وضع این سه سازمان بخوبی نشان می‌دهد که سازمان غله وقند و شکر هر دو سازمانی هستند که وظیفه شان تأمین مصرف غله و قند و شکر داخلی مملکت است و غله و قند و شکر را آنچه که در امکانشان است از داخل تهیه می‌کنند و کسری را هم از خارج تأمین می‌کنند تا مصرف داخلی همیشه تأمین باشد و بازار سیاه ایجاد نشود اما کار شرکت سهامی چای خیلی وسیعتر است برای اینکه این شرکت وظیفه اش حمایت و جانبداری از باغداران چای است و یک نظر اجمالی به تاریخچه چای کشور نشان می‌دهد این حمایت و جانبداری از طرف دولت در همه سنین گذشته متداول بوده و لزوم دارد که ادامه داشته باشد نمایندگان محترم استحضار دارند که چای را اولین بار مرحوم کاشف السلطنه به ایران آورد و زحمات زیادی کشید تا بررسی کند که برگ چای در ایران قابل بعمل آوردن است یا نیست؟ و آیا منطقه‌ای در ایران هست که مناسب چایکاری باشد یا نه؟ و بعد از اینکه زحمات زیادی کشید و چند بار زحماتش به هدر رفت که شرحش مفصل است بالاخره به این نتیجه رسید که نقاطی در شمال ایران است که برای چایکاری مناسب است و می‌توان گفت که دوران شکوفائی باغات چای از زمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر شروع شد و اعلیحضرت همیشه متذکر بودند که باغداران و کسانی که علاقمند هستند به احداث باغ و چای در شمال از آنها حمایت بشود و حتی مساعدة بلاعوض بآنها داده می‌شد که زمینهائی را تبدیل به باغ چای کنند شاهنشاه آریامهر هم همین برنامه را با شدت امر فرمودند ادامه داده شود. ادارة چای سابق و شرکت سهامی چای فعلی خدمات ارزنده‌ای در امر گسترش باغ چای بعمل آورده امروز باعث خوشبختی است که عرض کنم ما در شمال کشور حدود چهل هزار هکتار باغ چای داریم و بطور متوسط از هر باغ نیم تن محصول چای بدست می‌آید که این بیست هزار تن نیمی از مصرف کشور را تأمین می‌کند و این خدمت بزرگی است که باغداران چای طی سنوات متمادی با سرمایه گذاری وسیع در امر چایکاری و ایجاد باغ چای و جلوگیری از خروج ارز کشور کردند و توجه فنی و همه جانبة دیگری اگر در امر باغ چای بشود همین برنامه هائی که تا امروز دولت داشته ادامه پیدا کند امید است که این باغات بطور متوسط در هر هکتار یک تن چای بدهند یعنی ما بطور کلی از ورود چای خارجی بی نیاز باشیم توجه به این باغات و کارخانجات چای کمال ضرورت را دارد برای اینکه میلیونها تومان در این کار سرمایه گذاری شده و شاید نیم میلیون نفر از افراد این مملکت بطور مستقیم یا غیر مستقیم از این رهگذر ارتزاق می‌کنند البته ممکن است این توهم ایجاد شده باشد که باغات چای برای باغداران و چایکاران بصرفه و صلاح نیست و چای در مملکت ما گران تمام می‌شود این توهم با توجه به اینکه همه امور کشاورزی دیگر مملکت ما بعلت شکوفان بودن وضع اقتصاد و بالا بودن سطح زندگی مردم و هزینه‌های دیگر با مقایسه با ممالک کشاورزی دنیا فرق دارد، بنابراین نباید این مسأله را طوری قلمداد کرد که چایکاری در ملکت ما صرف نمی‌کند و باید بجایش زراعت دیگری را متداول کرد این چهل هزار هکتار باغات چای که الآن در مملکت داریم قسمتی در جلگه‌ها و قسمتی در دامنه‌های کوه است و این باغات چای قابل جانشین شدن زراعت دیگری بطور کلی نیست برای اینکه اگر آب در باغات بود البته مردم آنها را تبدیل به زراعت برنج می‌کردند برای همین نبودن آب این قسمتها را به باغات چای اختصاص دادند و این قسمتها در حدود امکانات مزروعی است و اراضی مزروعی برنج را بیشتر نمی‌شود توسعه داد مگر اینکه منابع آب دیگری برای آن در نظر بگیرند۰۰۰

نایب رئیس- جناب آقای اسدی استدعا می‌کنم از خود ماده صحبت بفرمائید این مطالب را اگر لازم باشد در کلیات اخیر لایحه بفرمائید.

اسدی لنگرودی- بسیار خوب، بنابراین باغات چای ضرور هست و باید حمایت همه جانبه بشود و تقاضای من از دولت این است که برای رفع نگرانی از صاحبان باغات چای در جریان ادغام این سه سازمان جدید سازمانی که بوجود می‌آید طوری باشد که توهمی برای مردم باغدار ایجاد نکند که دولت می‌خواهد از حمایتهائی که همیشه داشته صرف نظر بکند. عقیده بنده این است که حمایتهای دولت از باغات چای و بررسیهای بیشتر در این موضوع ادامه پیدا کند. اعتقاد دارم اگر یک برنامه پنج ساله یا ده ساله‌ای برای باغات چای در نظر گرفته بشود ما در اسرع وقت خواهیم توانست حداکثر استفاده را از آن ببریم و محصولات باغات چای به میزانی برسد که نیازمندیهای داخلی مملکت ما را تأمین کند و از خروج ارز از کشور جلوگیری بشود (احسنت).

نائب رئیس- نظر دیگری در مادة اول نیست؟ (اظهاری نشد) توضیحاً باید عرض کنم در تبصرة۴ اینجا که نوشته شده امور سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای ۰۰۰۰ باید چای کشور باشد کلمه کشور در چاپ افتاده است بنابراین رأی می‌گیریم به مادة اول با اصلاح عبارتی که بعمل آمده خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲- سازمان موظف است ظرف ششماه از تاریخ تصویب اساسنامه تشکیلات خود را تنظیم و به تصویب وزیر تعاون و امور روستاها برساند.

  • تبصرة ۱- کارکنان سازمانهای غله و قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران به سازمان منتقل می‌شوند.
  • تبصرة ۲- با آن عده از مستخدمین رسمی سازمان که حداکثر تا یکماه از تاریخ تصویب تشکیلات جدید متصدی مشاغل مستمری در سازمان نشوند به یکی از طرق زیر عمل خواهد شد:

الف- مستخدمین رسمی که حداقل دارای ۲۰ سال سابقه خدمت باشند بازنشسته می‌شوند حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی سازمانهای غله و قند و شکر برابر با حقوق گروه و پایه شغل مورد تصدی آنها در تاریخ تصویب این قانون خواهد بود که طبق مادة ۳۰ قانون استخدام کشوری و مقررات مربوط بآن تعیین می‌شود و حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی شرکت سهامی چای ایران برابر گروه و پایه قطعی شغل مورد تصدی آنها در تاریخ تصویب این قانون خواهد بود که برابر مقررات مربوط تعیین می‌شود.

ب- مستخدمین رسمی که مورد نیاز وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری باشند به دستگاههای مزبور منتقل می‌شوند.

ج- با سایر مستخدمین موضوع این تبصره که مفاد بند (الف) یا (ب) در بارة آنان اجرا نشود طبق مقررات قانون استخدام کشوری عمل خواهد شد.

  • تبصرة ۳- آن عده از مستخدمین رسمی سازمانهای غله و قند و شکر وشرکت سهامی چای ایران که در تاریخ تصویب این قانون در وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری به خدمت اشتغال دارند به دستگاههای مزبور منتقل شده محسوب می‌شوند.

نایب رئیس- آقای مجید موسوی بفرمائید.

مجید موسوی (رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری)- چون در تبصرة ۲ نسبت به مستخدمین رسمی طبق بندهای الف، ب ، ج، تعیین تکلیف شده، بنابراین باید در بند ب نیز کلمه رسمی بعد از مستخدمین اضافه شود و این اصلاح عبارتی است.

نایب رئیس- قبلاً عرض کردم که اصلاح عبارتی است در مادة دوم نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادة دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه چهار لایحه رسیده از مجلس سنا: ۱- لایحه الحاق سه تبصره به مادة ۲ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات، ۲- اصلاح مادة ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه (۱۳۴۵)، ۳- موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان، ۴- موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری خلق چین.

۸- اعلام وصول و قرائت نامه چهار لایحه رسیده از مجلس سنا:

۱- لایحه الحاق سه تبصره به مادة ۲ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات،

۲- اصلاح مادة ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه (۱۳۴۵)،

۳- موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان،

۴- موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری خلق چین.

نائب رئیس – چند لایحه از مجلس سنا رسیده ست قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شمارة ۱۲۵۳۵ مورخ ۱۳۵۱/۱۱/۹ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۱۷۱۴۶ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲۳ دولت راجع به الحاق سه تبصره به مادة ۲ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات در جلسه روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نائب رئیس مجلس سنا- دکترسید محمدسجادی.

نایب رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۸۲۲۱ مورخ ۱۳۵۱/۱۱/۲۹ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۹۴۰۲ مورخ ۱۳۵۱/۳/۱۵ دولت راجع به اصلاح مادة ۶ قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۴۵ در جلسه روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نائب رئیس مجلس سنا- دکتر سید محمد سجادی.

نایب رئیس- نسبت به این لایحه در جلسه آینده با ورقه اخذ رأی نهائی بعمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۷ (علوم و آموزش عالی) در قبال لایحه شماره ۵۲۸۸۶ مورخ ۱۳۵۱/۱۱/۹ دولت راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان در جلسه روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نائب رئیس مجلس سنا – دکتر سید محمد سجادی.

نایب رئیس – لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۵۴۵۶۸ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۲ دولت راجع به موافقت نامه حمل و نق هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین در جلسه روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نائب رئیس مجلس سنا – دکتر سید محمد سجادی.

نائب رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۹- ختم جلسه.

نایب رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم. موقع و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و بیست دقیقه جلسه ختم گردید).

نایب رئیس مجلس شورای ملی- دکتر جواد سعید.