مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۳ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای دکتر جواد سعید (نائب رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان مهندس اربابی - دکتر حبیب بهبهانی - پوربابائی - پیمان - تژده - دکتر حاتم - دکتر سعید حکمت - دکتر خطیبی - دشتی - حسام الدین رضوی - مهدی سعادت - سمیعی - مهندس سهم الدینی - شیخ رضائی - صدقیانی زاده - مهندس عطائی - فیصلی - معیری - دکتر نجیمی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان پرویزی - مهندس عنایت بهبهانی - پروین - مهندس رهیر - فروتن - فرندونفر - کمالاتی - مهرزاد - دکتر ناوی - خانم زاهدی - خانم مزارعی - خانم سعیدی - کریم بخش سعیدی.

- بیانات قبل از دستور آقایان اوحدی - شیخ رضائی - رضوی - خانم ابتهاج سمیعی - حبیب الله احمدی - علیقلی سمیعی - احتشامی

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان اوحدی - شیخ رضائی - رضوی - خانم ابتهاج سمیعی - حبیب الله احمدی - علیقلی سمیعی - احتشامی.

نائب رئیس - بیانات قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای اوحدی تشریف بیاورید.

اوحدی - با اجازه مقام ریاست، همکاران عزیز.

در هفته گذشته برای بنده و همکاران عزیزم نمایندگان محترم استان اصفهان در مجلس شورای ملی توفیقی حاصل شد که بدعوت اولیای محترم شرکت ملی ذوب آهن ایران از صنعت عظیم ذوب آهن بازدید نمائیم.

اعتراف می‌کنم با تمام اطلاعاتی که از این کار بزرگ ملی و موفقیتهائی که به امر رهبر عالیقدر مملکت و توجه دولت حزبی جناب آقای هویدا و سعی مهندسین و تکنسینها و کارگران شریف این کشور داشتم هرگز تصور نمی‌کردم در مدتی قلیل و برای اولین بار که این صنعت مادر در ایران شروع می‌شود و آرزوی دیرینه ملت ایران جامه عمل می‌پوشد تا این حد موفقیت نصیب ملت ایران شده باشد.

نمایندگان محترم از اهمیت اینکار بزرگ که مادر صنایع کشور و عامل موثر در صنعتی شدن کشور ما خواهد بود بخوبی آگاهند.

همچنین خوب اطلاع دارند که قسمت عمده هزینه اینکار عظیم با عرضه و فروش گازهائیکه سالیان متمادی در خوزستان بهدر می‌رفت تأمین شد و از تأثیری که این حقیقت مهم در بالابردن سطح اشتغال و اثر اجتماعی آن دارد بخوبی آگاهند.

ولی با کسی از نزدیک کارهای انجام شده در این مدت قلیل و نظم و ترتیب این دستگاه بزرگ و رفاه و آسایشی که برای کارکنان زحمتکش آن به امر شاهنشاه آریامهر فراهم گردیده بچشم خود مشاهده نکند نمی‌تواند عظمت کار را درک نماید.

همانطوری که در محل به اولیای شرکت ملی ذوب آهن تذکر داده شده بجا است که دولت ترتیبی اتخاذ نماید تا بتدریج جوانان عزیز و دانشجویان شرافتمند وطن ما از نزدیک پیشرفتهای بزرگی را که نصیب ملت ایران گردیده است بازدید نمایند تا بدانند در سایه ثبات و امنیت بی سابقه و سیاست مستقل ملی ایران ما از کجا بکجا رسیده‌ایم بهرحال بنده وظیفه خود میدانم ساحت مقدس مجلس شورای ملی و خاطر گرامی نمایندگان محترم را تا آنجا که در این وقت مختصر بگنجد از چگونگی این بازدید مستحضر نمایم.

در ۱۳ ژانویه ۱۹۶۶ میان دولت ایران و اتحاد جماهیر شوروی قرار دادی برای خرید کارخانه ذوب آهن بظرفیت ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن و قابل توسعه تا یک میلیون و دویست هزار تن منعقد گردید که در قبال فروش قریب ده میلیارد متر مکعب گاز مایع دولت شوروی ۲۶۰ میلیون روبل معادل ۲۱۸۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال اعتبار برای خرید ماشین آلات در اختیار ایران بگذارد.

دولت ایران هم برای هزینه‌های ساختمانی مبلغ ۲۷۲۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال بآن اختصاص داد که اعتبار خرید ماشین آلات جمعاً ۴۹۰۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال بالغ گردید که از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۱ بمصرف برسد.

کارخانه ذوب آهن آریامهر از نوع آریامهر به اتفاق علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی محبوب ایران با ریختن سکه‌های طلا در محل نصب کوره بلند اجازه بتون ریزی بزرگترین قسمت کارخانه ذوب آهن ایران را صادر و لوحه زرین غرور آمیز کارخانه را نصب فرمودند.

محوطه‌ای که اینک تأسیسات کارخانه آریامهر و آریاشهر در آن واقع گردیده بالغ بر ۵۰۰۰۰۰۰۰۰ میلیون متر مربع است که در چهل کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار گرفته و بدو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم گردیده است.

در قسمت شمالی که سابقاً شکار گاه عباس کبیر بوده است در حدود یکصد میلیون متر مربع است که شهر ذوب آهن بنام (آریاشهر) پیاده گردیده و قسمت جنوبی آن که در حدود چهار صد میلیون متر مربع است کارخانه آریامهر در آن قرار دارد. در بخش کک سازی که کک آن از نوع بهترین ذغال دنیا می‌باشد علاوه بر رفع نیاز کارخانه آریامهر مقدار زیادی از محصولات فرعی آن به بازارهای دنیا صادر می‌گردد که انواع آن عبارتند از: تولید کک برای مصرف کوره بلند روزانه ۱۲۰۰ تن محصولات فرعی کک مانند بنزول - قطران و سلونتها که مصرف صنعتی و کشاورزی دارند و بمقادیر زیاد تولید می‌شود.

بخش فولاد سازی آماده بهره برداری است و اینک مراحل آزمایشی کار خود را طی می‌کند و از شروع بهره برداری روزانه ۱۸۰۰ تن چدن تولید می‌کند.

دستگاه نورد کارخانه آریامهر نیز یکی از مدرن ترین دستگاههای تکمیلی نورد دنیا می‌باشد که علاوه بر قسمتهای مختلف ساختمانی دارای دو سالن بمساحت ۳۲۰۰۰۰ متر مربع و در نوع خود کم نظیر است.

محصولات کارخانه نورد آریامهر عباتند از قطعات گرد و مربع و شش ضلعی و ورقه هائی که به پهنای ۱۳۰ تا ۳۰۰ سانتیمتر و ضخامت ۸ تا ۲۰ میلیمتر می‌باشد و همچنین نبشی - تیر آهن- ناودانی - ریل نازک و شمشهای تجارتی به نمرات مختلف.

کارخانه نورد آریامهر که هم اکنون مشغول کارهای تکمیلی آن هستند بزودی بهره برداری از آن آغاز و ایران را که سالیانه مبالغ هنگفتی برای ورود انواع و اقسام آهن پرداخت ارزی داشت از این تعهد ارزی بزرگ بی نیاز می‌کند.

یک واقعیت را از نظر دور نباید داشت که عده‌ای از مهندسین ایرانی بودند که در جاهای دیگر حتی در کشورهای خارج با حقوق بیشتر و وضع راحت تری مشغول کار بودند ولی با پیاده شدن تأسیسات ذوب آهن به ندای شرف و وجدان و علاقه به پیشرفت مملکت خود مشاغلی را که داشتند رها کرده بسوی کشور خود آمدند و با چنان نیروی خلاقه‌ای که برای هیچکس قابل تصور نبود دین خود را نسبت به وطن ادا نمودند و این همان سر عظمت شاهنشاهی ایارن است که تاکنون هزاران مرتبه در حساس ترین مواقع در ملت نجیب و شاهدوست ایران تجلی نموده است.

درست است که عده‌ای از کارشناسان کشور دوست و همسایه ما اتحاد جماهیر شوروی در ابتدای کار در تهیه طرحها ما را کمک و یاری کرده‌اند و زحمات آنان قابل تقدیر است ولی نکته غرور آمیز و افتخار آفرین این است که کلیه کارهای عملی و تکمیلی این صنعت عظیم و شگرف بدست مهندسین جوان و شرافتمند ایرانی و تکنسین‌ها و کارگران شاهدوست و وطن پرست خودمان صورت گرفت و بدین جهت این جوانان ارزنده مملکت بارها مورد عنایت رهبر عالیقدر کشور قرار گرفته‌اند که این خود بزرگترین پاداش برای آنهاست.

نیروی انسانی که در آخر شهریور ماه ۱۳۵۰ در قسمتهای مختلف شرکت ملی ذوب آهن ایران مشغول خدمت بوده‌اند حدود - / ۴۶۶۰۰ می‌باشد که کمتر از ۱۰۰۰ نفر آن در اداره مرکزی شرکت ملی ذوب آهن خدمت می‌کنند و بقیه در معادن آهن و ذغال یزد و کرمان و سایر نقاط و قسمت اعظم در مرکز کارخانه آریامهر مشغول کار می‌باشند شرکت ملی ذوب آهن علاوه بر کادر فنی و اجرائی خود از وجود پیمانکاران ۱۵ شرکت که بیش از ۲۰۰۰۰ نفر کارگران آنها در واحدهای مختلف کار کرده‌اند استفاده نموده و بطوریکه ملاحظه میفرمائید تعداد افرادی که در ایجاد این صنعت بزرگ بکار مشغول شده‌اند اعم از کادر ثابت و کارگران شرکت‌های پیمانکار رقم بزرگی را تشکیل می‌دهند باید یاد آوری کنم که برای تربیت تکنسین‌ها و کارگران فنی که معلومات آنان متناسب با این صنعت بزرگ و تکنولوژی دنیای کنونی باشد مدرسه حرفه‌ای مجهزی در شهر اصفهان از طرف ذوب آهن تأسیس شده و دسته دسته جوانان ما در این آموزشگاه اطلاعات فنی خود را تکمیل و بخدمت در کارخانه کمر می‌بندند.

موقیکه تمام دستگاههای کارخانه آریامهر مورد بهره برداری قرار گیرد مقدار ۶۰ هزار کیلووات نیروی برق مورد نیاز این کارخانه می‌باشد که درداخل کارخانه ۲۴ هزار کیلووات از مقدار فوق تولید می‌گردد.

برای اینکه از مصرف آب صرفه جوئی بعمل آید دستگاههای خنک کننده بطور اتوماتیک تعبیه شده است که پس از گرفتن آب از رودخانه واستفاده از آن برای خنک کردن دستگاههای ذوب وحرارتی به برج خنک کننده منتقل می‌شود وپس از خنک شدن مجدداً به قسمتهای مورد نیاز هدایت می‌گردد ومجموع آب مصرفی برای دستگاههای ذوب آهن آریامهر در هر ثانیه یک متر مکعب است چون موضوع تمام قسمتهای صنعت ذوب آهن به درازا می‌کشد از اطاله کلام خودداری ودر خاتمه لازم میدانم دراین مکان مقدس بحضور رهبر عالیقدر ملت ایران که تمام این پیشرفتها مرهون رهبری داهیانه معظم له است سرتعظیم فرود آورده وبروح پاک رضا شاه کبیر سردودمان سلسله جلیل پهلوی که همواره آرزوی این موفقیت بزرگ رادر کنار نیات پاک خود دردل داشت درود بفرستم وبگویم خدا راشکر که این آرزوی بزرگ سردار ملی ایران بدست فرزند برومند تاجدارش جامه عمل پوشید ونیز ضرورت دارد از همه کسانی که در پیشبرد این برنامه عظیم فداکاری کرده‌اند خصوصاً ازدولت حزبی هویدا ومدیران ومهندسین وتکنسین‌ها وکارگران شرافتمند صنعت ملی ذوب آهنایران که به نیروی وطن پرستی وشاهدوستی ووجدان خود این آثار گرانبها رابوجود آورده‌اند سپاسگزاری نمایم وتوفیق همگان رادرظل توجهات رهبر عالیقدر ملت ایران مسئلت نمایم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای شیخ رضائی بفرمائید

شیخ رضائی - بااجازه مقام محترم ریاست وهمکاران محترم.

همکاران عزیز اطلاع دارند که شاهنشاه آریامهر ساعت نه وچهل وپنج دقیقه روز سیزدهم آبان ماه جهت افتتاح اسکله جدید خارک باهواپیما به جزیره خارک عزیمت فرمودند.

رهبر محبوب ملت ایران از آغاز دوران فرخنده سلطنت خویش همیشه وهمه وقت دراندیشه ترقی وتوسعه امر صنعتی کردن کشور بوده واگر دقت کنیم خواهیم دید که ماه وهفته نبوده که اجرای یک طرح صنعتی رااجازه نفرموده باشند (صحیح است) واین حقیقت مسلم درمورد گسترش صنعت نفت ملی ایران مصداق یافته است این کار واین عمل نشانه‌ای از ابتکار وافکار معظم له می‌باشد (صحیح است) با شروع بهره برداری از تأسیسات باید گفت درعرصه بین المللی نفت اهمیتی طرازاول دارد.

اما جالب از این جزیره آذرپاد جزیره پولادین است که باهزینه‌ای معادل ۱۵ میلیون لیره استرلینگ در کنار جزیره خارک احداث شده که خودشاهکار صنعتی عظیم است که درمدت ۱۸ ماه بوجود آمده است باغرور وسربلندی فراوان می‌توان گفت که ایجاد آن فقط در عهدی چون انقلاب سفید ودورانی چون دوران رنسانس آریامهر امکان پذیر است.

بعبارت دیگر فقط دردوران خجسته آریامهر است که می‌توان شاهد پیشرفتهای صنعتی وعمرانی عظیمی بود که اکثر آنها فقط نخستین باراست که درزندگی کهن سال ایران امکان پذیر گردیده بلکه درقیاس بازندگی امروز درجوامع مترقی هم، بسیاری از آنها بی سابقه یا اقلاً می‌توان گفت کم سابقه است (صحیح است).

بهنگام افتتاح این تأسیسات مدرن آقای دکتر اقبال ریاست محترم هیأت مدیره ومدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گزارشی بعرض شاهنشاه رسانیده ودرضمن گفتند به رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر شرکت ملی نفت ایران بزودی درطراز بزرگترین شرکتهای نفت جهان قرار می‌گیرد وانعقاد قراردادهای جدید وگسترش واحدهای نفتی ونیز شرکت در فعالیت‌های بین المللی چه در امور اکتشاف واستخراج وچه درزمینه پالایش وبازاریابی نفت نوید بخش وصول بدین پیروزی است.

بدینجهت باسم یک ایرانی وطن پرست وشاهدوست توفیق روز افزون ایشان رادر اجرای منویات شاهنشاه آریامهر گرامی رهبر محبوب وعزیز ملت ایران از درگاه یزدان پاک خواستارم (احسنت). دیگر مطلب مهم، کنفرانسی بود که روز ۱۵ آبانماه درپیشگاه شاهنشاه آریامهر تشکیل وشروع بکار نمود واین کنفرانس هم از لحاظ موضوع وهم از نظر موقع ومحل تشکیل بدون شک اهمیتی تاریخی وعظیم دارد.

برنامه پنجم عمرانی کشور بااعتباری متجاوز از ۳۰ میلیارد دلار دراین جلسه درتخت جمشید درپیشگاه شاهنشاه مورد بررسی نهائی قرار گرفت.

هر سخن وهر مطلبی که آریامهر شاهنشاه محبوب فرموده‌اند خوددستوری وراهنمائی وچراغ راهی برای مجریان می‌باشد (صحیح است) که توفیق فرد فرد آنان را آرزو دارم.

بحثی دیگر که گفتن آن بنظر بنده کاملاً ضروری است.

درعلوم اداری مبحثی بعنوان روش شایستگی مطرح است ومراد از آن اینست که هرگاه دررأس امور مدیران شایسته‌ای گمارده شوند کارها بنحو رضایتبخشی به نتیجه می‌رسد.

من بنام ملت ایران اظهار خوشوقتی می‌کنم که در سال جاری حسب الامر مبارک شاهنشاه آریامهر امر حج بیک سازمان شایسته‌ای واگذار شده وبطوریکه همه آقایان شاهد عینی هستید این کار مهم ودینی بنحو مطلوب وبیسابقه‌ای سروسامان یافته است (صحیح است).

طبعاً نمایندگان محترم مجلس هنوز هم خاطرات اسف اور گذشته رادر ایباره بیاد دارند ومیدانند که چگونه کسانی که بعشق زیارت خانه خدا عازم این سفر مقدس بودند درکنار خیابان‌ها شبها رابروز می‌آوردند وروزها راشب می‌کردند ودرسرمای زمستانها کرسی وچراغ وپتو باخود می‌آوردند تا بتوانند ورقه تقاضائی بگیرند وبرای انجام فریضه دینی امکان مسافرت پیدا نمایند.

من احساس می‌کنم نمایندگان محترم مجلس عموماً بابنده هم آوازند که تشکرات قلبی مردم مسلمان ایران را به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تقدیم داریم واز اینهمه رفاه وآسایش که برای حجاج بیت الله الحرام فراهم فرموده‌اند سپاسگزاری کنیم (احسنت).

نمایندگان محترم اطلاع دارند که درسال جاری از آن صفهای طولانی خبری نبوده ومتقاضیان سفر حج بایک آرامش وآسایش در فرصت بسیار زیادی که سازمان اوقاف برای آنها فراهم کرده بود. بمساجد مراجعه می‌کردند وباادب واحترام خاصی که مأموران اوقاف نسبت بآنها ابراز می‌نمودند تقاضانامه خود را تسلیم می‌داشتند. من که برای تسلیم تقاضانامه مادرم بیکیاز این مساجد مراجعه نموده بودم آنقدر از مأموران اوقاف ادب واحترام دیدم که شاید درهیچیک از دستگاههای اداری که بآنها مراجعه داشته‌ام نظیر آنرا ندیده‌ام.

بدون آنکه آن مأمور بداند من کیستم وصاحب چه شغلی می‌باشم. مراحل بعدی نیز قابل توجه بود زیرا بدون آنکه متقاضیان بجائی مراجعه کنند از یکماه پیش روز و ساعت معاینات پزشکی وتلقیحات آنها ودرمانگاهی که می‌بایست بدانجا مراجعه کنند مشخص گشته وبانامه سفارشی درخانه هریک از آنهمه داوطلبان سفر حج بدانها ابلاغ می‌گشت واین نشانه یک مدیریت صحیح وروش اداری متقضی است که می‌توان بطور سرمشق درسازمانهای دیگر از آنها استفاده نمود. نتیجه آن بود که هیچگونه ازدحام وناراحتی درمقابل درمانگاههای بهداری ملاحظه نگردید وعلیرغم برنامه‌های آشفته سنوات قبل آسایش زایدالوصفی برای حجاج فراهم شد.

موضوع حمله داری نیز از مشکلات امر حج بود وطبعاً نمایندگان محترم رفتار نامطلوب برخی از صاحبان این حرفه رابخاطر دارند واز اجحافاتی که هر آینه بدست آنها درگذشته نسبت بحجاج شده است مستحضرند. روش کار اوقاف دراینباره نیز چشمگیر وقابل تقدیر است زیرا بطوریکه تحقیق کرده‌ام درسال جاری حمله داری بمفهوم سابق وجود ندارد وخود ان سازمان مسافران حج رادر کاروانهای ۹۰ نفری ویکصدنفری تقسیم نموده و با ساز وبرگ کاملی حرکت خواهد داد واز افراد خوش سابقه‌ای که درسالهای گذشته کاروانهائی رابمکه برده‌اند بعنوان مباشر استفاده خواهد نمد.

آنچه سازمان اوقاف باید بیشتر درآن باب تلاش کند مسئله حمل حجاج از ایران بعربستان سعودی است ومن اطمینان دارم کسانیکه بحل آنهمه مشکل توفیق یافته‌اند در اینباره نیز اقدام لازم خواهند نمود مسئله هواپیمائی باید آنچنان که مورد توجه رهبر انقلاب مملکت است حل وفصل شود ومخصوصاً از جمع کردن وآوردن حجاج اقصی نقاط مملکت بتهران قویاً جلوگیری شود. بعنوان یک نماینده اقلیت، اقلیت سازنده، پیشنهاد می‌کنم سازمان اوقاف حجاج استانها رااز خود استانها حرکت دهد ودر سرمای سخت دیماه رفاه وآسایش آنها را با آوردن آنها بتهران وبلاتکلیفی‌های ساعات پرواز در فرودگاه که درگذشته موجب آنهمه شکایت بوده برهم نزند.

اسعد رزم آراء - آقای شیخ رضائی این چه مطلبی است که می‌گوید مگر می‌شود در هواپیما مردم را روی هم سوار کرد هواپیما ممکن است جای خالی داشته باشد ولی امکان اضافی براین اساس آنچه گفتید محال است.

شیخ رضائی - شما که تابحال تشریف نبرده‌اید، اگر قلبتان راپاک می‌فرمودید ومشرف می‌شدید ملاحظه می‌کردید.

اسعد رزم آراء - قلبم صاف است وبکرات مسافرت هوائی کرده‌ام ولی گویا شما هنوز با هواپیما مسافرت نکرده‌اید.

نایب رئیس - آقای شیخ رضائی شما مطلبتان را بفرمائید گوش بحرفهای بین الاثنین ندهید.

شیخ رضائی - بیمه حجاج نیز از اقدامات مثبت اوقاف است زیرا درسالهای قبل اگر حادثه‌ای برای یکنفر زائر خانه خدا در عربستان سعودی پیش می‌آمد خانواده اودر ایران برخاک سیاه می‌نشست واز اینرو باید این اقدام رادر خور تقدیر دانست.

من اگر از اوقاف ومسئولان آن عنوان کردم بدان جهت است که مسئولان آن سازمان روح انقلاب راکماهوحقه دریافته ومأموریتی را که از جانب رهبر بزرگ مملکت برعهده آنها محول شده است بنحو مطلوب انجام داده‌اند. از خدای قادر متعال مسئلت دارم که همه سازمانهای اداری مملکت رادر درک مفاهیم عالی انقلاب سفید موفق دارد ومسئولان مربوطه رادر اجرای آنها یاری دهد ودعای چهل هزار زائران خانه خدا رادر سال جاری به اجابت برساند (احسنت).

یکی از کارهای مفید اوقاف درباره عزیمت حجاج وظایف پزشک کاروان است.

۱ - پزشک کاروان موظف است بمحض ورود بجده خود را بسر پرست هیئت پزشکی حج معرفی کرده ونام خودرا در دفتر مخصوص پزشکان کاروان ثبت نماید.

۲ - پزشک کاروان موظف است تحت نظر وتعلیمات سرپرست هیئت پزشکی حج انجام وظیفه نماید.

۳ - پزشک کاروان باید با مراجعه به مسئول کاروان مربوطه داروها ولوازم پزشکی مورد احتیاج وضروری وفوری را که مقدار آن متناسب با تعداد زائران کاروان خواهد بود وصورت آنها از طرف هیئت پزشکی حج به وی داده می‌شود که تامسئول کاروان آنها را تهیه نماید همراه داشته باشد.

۴ - پزشک کاروان باید با اولین دسته از زائران کاروان بکشور عربستان سعودی عزیمت نماید وپس از ورود جده خودرا بدفتر هیئت پزشکی حج که در مدینه الحاج واقع است معرفی نماید ودر مکه معظمه ومدینه منوره وعرفات ومنی باروساء گروههای پزشکی حج مستقر در این نقاط درتماس دائم باشد تادر موارد لزوم از همه گونه تسهیلات وامدادهای پزشکی برخوردار گردد.

۵ - پزشک کاروان باید باآخرین دسته از زائران کاروان پس از پایان دوران حج از جده به ایران عزیمت نماید وتاریخ مراجعت خود را کتباً به هیئت پزشکی حج درجده اعلام دارد.

۶ - پزشک کاروان موظف است اسامی بیماران مراجعه کننده (باذکر تشخیص بیماری ومحل اقامت در ایران) رادر دفتری که باین منظور تنظیم می‌کند ثبت نماید.

۷ - پزشک کاروان موظف است همه روزه آمار بیماران مراجعه کننده را در فرمهای مخصوص گزارش روزانه تنظیم وبه سرپرست مرکز بهداشتی ودرمانی هیئت

پزشکی حج مستقر در محل اقامت خود تسلیم ودر موارد بیماری واگیر بلافاصله مراتب را گزارش نماید.

۸ - پزشک کاروان باید همواره زائران کاروان را تحت مراقبت پزشکی قرارداده وهمه روزه صبح وعصر درمحلی که از طرف مسئول کاروان برای معاینه بیماران اختصاص داده می‌شود (این محل بانظر پزشکان کاروان تعیین وباید از هر جهت مناسب باشد) حاضر شده بمعاینه ومداوای بیماران اشتغال ورزد وبعلاوه درامور بهداشتی زائران ووضع تغذیه آنان مراقبت ونظارت مستمر بعمل آورد وبا مأمورین بهداشتی هیئت پزشکی حج که مرتباً ازکاروانها سرکشی می‌کند همه گونه همکاری لازم معمول دارد وهمواره دردسترس زائران باشد ودرمواقعی که از محل کاروان خارج می‌شود رئیس کاروان را آگاه تادر موارد لزوم امکان تماس باوی مقدور گردد.

۹ - پزشک کاروان باید همه روزه از محل سکونت زائران کاروان بازدید نموده ودر صورتیکه بیماری را مشاهده نمود فوراً اورا تحت معاینه ودرمان قرارداده ومراقبتهای بهداشتی لازم معمول دارد.

۱۰ - پزشک کاروان موظف است درپایان دوران حج گزارش جامعی از فعالیتهای انجام شده را به سرپرست هیئت پزشکی وزارت بهداری درجده تسلیم دارد.

۱۱ - پزشک کاروان باید در امر تغذیه زائران کاروان ودرنحوه نگاهداری مواد غذائی وخوراکی فاسد شدنی ووضع بهداشتی آشپزخانه ووضع بهداشتی مستخدمین که بهر عنوان درکاروان کارمیکنند مراقبت لازم بعمل آورد (مستخدمین کاروان باید درموقع کار ازروپوش مخصوص استفاده نمایند).

۱۲ - پزشک کاروان باید وضع بهداشتی دستشوئی وحمام وتوالت‌ها را از نظر دور ندارد ودرنظافت وضد عفونی کردن آنها اقدام لازم معمول دارد ومراقبت نماید که صابون باندازه کافی دردستشوئی وحمامها در دسترس زائران گذارده شود.

۱۳ - نظافت محل سکونت زائران نباید دور از نظر پزشک کاروان باشد ودراین باره باید مراقبت ونظارت لازم بعمل آورد.

۱۴ - پزشک کاروان باید تعلیمات لازم نسبت بجمع آوری زباله وقراردادن آنها درظروف سربسته ودورنگاهداشتن آنها از محل سکونت زائران بمسئولین کاروانها داده ودر انجام این امر مراقبت لازم معمول دارد.

۱۵ - درصورتیکه یکی از زائران کاروان احتیاج به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد پزشک کاروان موظف است که به هیئت پزشکی مستقر درمحل اقامت خود مراجعه تاترتیب بستری شدن بیمار در بیمارستان داده شود وپزشک (نام، نام پدر، نام خانوادگی و محل اقامت درایران شماره گذرنامه ومحل صدور، سن بیمار نام کاروان ونام مسئول کاروان، نام مطوف) راباشرح مشاهدات بالینی بیمار کتباً بمسئول هیئت پزشکی حج اعلام وهمه روزه از بیمار عیادت کرده وپس از بهبودی واخذ برگ مرخصی ازبیمار ستانمراتب رابمسئول کاروان اطلاع تاترتیب انتقال اوبه کاروان داده شود ودر صورت فوت بیمار باید تاریخ فوت وعلت بیماری رانیز کتباً گزارش نماید.

۱۶ - حق الزحمه پزشک کاروان (بحساب مخصوصی که سازمان اوقاف تعیین نموده وازطرف مسئول کاروان به آن حساب ریخته می‌شود) پس از مراجعت به ایران بشرطی به وی قابل پرداخت است که وظائف محوله رابخوبی انجام داده ومورد تأیید سرپرست هیئت پزشکی حج باشد، درغیر اینصورت حق الزحمه وی به نفع سازمان اوقاف ضبط خواهد شد (احسنت).

نایب رئیس - آقای حسام الدین رضوی بفرمائید.

رضوی - باردیگر تخت جمشید انظار جهانیان رابخود متوجه کرد، سال گذشته بمناسبت بزرگداشت ملتی که دوهزار وپانصد سال تاریخ مدون داشته وبهمین جهت سران کشورهای جهان این عظمت رادر تخت جمشید گرامی داشتند (صحیح است) واین بار بدانجهت که پایه واساس پیشرفت اقتصادی واجتماعی همان مردم که امروز جای خود را در میان ملل پیشرفته دنیا باز کرده‌اند ریخته شد - هدف بالا بردن سطح زندگی مردم ایران ورسیدن به دروازه‌های طلائی تمدن بزرگ است و این امر دردنیائی انجام می‌پذیرد که از گوشه وکنار آن بوی خون وباروت بمشام می‌رسد وعملامی بینیم دیگران باچه نگرانیها ودشواریهائی روبروهستند.

عملا می‌بینیم که ایران بنام جزیره آرامش وسکون خوانده می‌شود ودرطی چند برنامه برای ساختن زیر بنای اقتصادی خود کوشش کرد وامروز بدانپایه از موفقیت رسیده است که ملل پیشرفته آن دید وبازدید هائیست که طی سالهای اخیر وبخصوص در آستانه تهیه برنامه پنجم می‌شود افتتاح اسکله بزرگ بارگیری نفت خام درخارک که بدست توانای شاهنشاه انجام یافت نمونه بارزی ازترقی وپیشرفت اقتصادی ایران امروز است که درصفحه اول جرائد بزرگ دنیا ازآن یاد شد واین خود نمونه زحمت وفداکاری کارکنان صنعت نفت ایران است (صحیح است) که جزیره متروک وبی آب وعلف دیروز امروز مظهر قدرت وصنعت مملکت ما است وازفعالترین بنا در دنیا است وعظمت آن بدان پایه است که می‌تواند کشتیهای پانصد هزار تنی راپهلو دهد وبموازات این افتتاح مانور بزرگ نیروی دریائی ایران که نمونه قدرت دفاعی ایران می‌باشد واینکه مرز داران غیور ایران توانائی حفظ وحراست از پهنه خلیج فارس را دارند وهر متجاوزی را به جای خود می نشانند.

افتتاح سد داریوش کبیریکی دیگر از خدمات ارزنده عصر حاضر است که بدست شاهنشاه افتتاح شد ودر راه پیشرفت وآبادانی فارس تأثیر بسزائی دارد (صحیح است) آبهای مهارشده درپشت سد خاکهای تشنه مرودشت ودیگر زمینهای زیر سد را مشروب می‌کند وبه کشاورزان این نوید را می‌دهد که دیگر خشکسالی وجود نخواهد داشت وزراعت آنان در اثر بی آبی ازبین نخواهد رفت وعلاوه برآن همان قسم که شاهنشاه فرمودند نزدیک شهرهای بزرگ ایران بفاصله یکساعت دریا قرار خواهد داشت که می‌تواند قسمتی از خوراک مردم رابوسیله تکثیر ماهی تأمین کند ووسائل تفریحات سالم رافراهم آورد.

برنامه پنجم در تخت جمشید ودرچادر سران درحضور شاهنشاه مورد بحث ومداقه قرارگرفت. مبلغی که صرف آبادانی وعمران مملکت می‌شود از مجموع مخارج چهار برنامه گذشته بیشتر است واگر بیاد بیاوریم که برنامه چهارم مارا برنامه بلند پرواز می‌دانستند عظمت این برنامه روشن تر می‌شود.

این خلاصه‌ای بود از آنچه گذشت ونمونه ایست از وجود مدیریت درمملکت ما.

ملت ایران در مقابل اینهمه عنایاتی که همه روزه از شاهنشاه خود می‌بیند سرافراز ومباهی است قدرشناس وسپاسگزار است.

میدانیم که این همه خیر وبرکت از وجود امنیت وآسایشی است که در مملکت موجود است. صمیمانه از خداوند بزرگ می‌خواهیم که وجود شاهنشاه راحفظ کند وبه جبران این همه تلاش وکوششی که برای زندگی بهتر برای همه می‌شود جز اینکه همگام وهمصدا باشیم، نظم وانضباط رادرتمام شئون خود حفظ کنیم چیز دیگری که درخور مقام والای شاهنشاه باشد نداریم که نثار کنیم (احسنت) از دولت حزبی خدمتگزار هویدا که مجری نیات عالیه شاهنشاه است وشب وروز تلاش می‌کند صمیمانه تقدیر وسپاسگزاری می‌شود. ملاحظه فرمودید که شب گذشته درمصاحبه تلویزیونی آقای نخست وزیر اعلام داشتند که برنامه پنجم در معرض افکار عمومی قرارخواهد گرفت این امر میرساند که درک این دولت خدمتگزار ازنیات عالیه شاهنشاه تا چه حد است وضمناً معرف پیوستگی عمیق دولت حزبی بامردم ایران است آرزوی ما این است همان قسم که آقای نخست وزیر در مصاحبه خود گفتند با الهام از اندیشه‌های گهربار شاهنشاه آریامهر برنامه ۲۰ سال آینده کشور تنظیم وهرچه زودتر ملت ما بدروازه طلائی تمدن بزرگ برسد (احسنت).

نایب رئیس - خانم ابتهاج سمیعی بفرمائید.

خانم ابتهاج سمیعی - مقام محترم ریاست، همکاران ارجمند، اجازه می‌خواهم در پیرامون سفر یک روزه علیاحضرت شهبانو به گیلان چند کلمه‌ای بعرض برسانم. پس از جند روز بارندگی شدید ومداوم در گیلان روز پنجشنبه ۱۸ آبان روز تشریف فرمائی شهبانو باین استان آسمان صاف هوا آفتابی وسرزمین سبز گیلان از همیشه خرمتر می‌نمود طبیعت بسیار زیبا وبه بهترین صورتی همراه مردم شاهدوست ومیهن پرست گیلان آماده استقبال از مقدم شهبانوی گرانقدر بود (احسنت - صحیح است).

همه میدانید مرزوبوم پربرکت گیلان موطن شهبانووزادگاه مادر گرامی معظم لهاست، از این جهت سفر شهبانو بگیلان افتخاروغروری استثنائی برای گیلانیان کسب می‌کند.

در فرودگاه رشت استاندار گیلان، نمایندگان مجلسین و معاریف شهر، اعضای جمعیت خیریه فرح، سازمان زنان، اعضای انجمن شهر وشهرستان، نمایندگان احزاب، اعضای انجمن ملی حمایت کودکان، مدیران جراید ومقامات محلی همه بابی صبری در انتظار تشریف فرمائی شهبانو چشم براه مقدم گرامی معظم لها بودند (احسنت).

ساعت ده ونیم هواپیمای حامل شهبانو در فرودگاه رشت بزمین نشست استاندار گیلان خیر مقدم عرض کرد احترامات نظامی بعمل آمد وشهبانواز صف مستقبلین عبور فرمودند وبلافاصله با هلیکوپتر عازم رودپیش شدند.

بدین نحو دیدار خجسته شهبانو از چند واحد عمرانی واجتماعی استان گیلان آغاز شد.

علیاحضرت شهبانو در دهستان رود پیش مرکز برق این دهستان را که نیروی آن از تأسیسات هیدروالکتریک سد شهبانو فرح تأمین می‌شود افتتاح کردند وضمن بازدید از شرکت سهامی زراعی گزارش مدیر کل تعاون وامور روستاهای گیلان را در مورد این شرکت استماع فرمودند آنگاه خانه فرهنگ روستای سرجقل صومعه سرا مورد بازدید قرار گرفت همه جا شهبانوبا موجی از احساسات بی شائبه وپرشور روستائیان وطبقات مختلف مردم روبرو بودند شهبانو مستقبلین ومردم رامتقابلامورد ملاطت قراردادند.

علیا حضرت همچنین از شرکت سهامی کشاورزی ودامپروری سفید رود که یکی از تأسیسات جدید تولیدی ودر ۵ کیلومتری رشت واقع است بازدید فرمودند این شرکت دارای واحدهای پرورش مرغ گوشتی، جوجه کشی، کشتار مرغ، گاوداری واستخرهای پرورش ماهی است ودرنوع خود از موسسات بسیار مدرن مجهز وپربازده است با آنکه برنامه سفر شهبانو بسیار فشرده بود معذلک معظم لها در هر قسمت به جزئیات کار توجه داشتند وبادقت وعلاقه خاصی توضیحات مدیر عامل شرکت ومسئولان امر را استماع ودستورات لازم صادر فرمودند. پس ازمصرف ناهار در پایگاه نیروی دریائی شهبانو با اتومبیل از فرودگاه رشت به پرورشگاه جمعیت خیریه فرح تشریف فرما شدند درمسیر معظم لها هزاران تن از مردوزن وکودک پیر وجوان شاخه گل بدست صف کشیده بودند موج احساسات بقدری شدید وصفوف مردم بقدری فشرده بود که اتومبیل حامل شهبانو بدشواری می‌توانست عبور کند البته خبرهای مربوط راهمکاران گرامی خوانده‌اند شنیده‌اند ودیده‌اند ولی نه تنها بعنوان نماینده رشت بلکه بنام شاهد عینی از عواطف بی نظیری که در استقبال از شهبانوابراز شده است یاد می‌کنیم. آنچه بچشم دیدم گواه بارز سرسپردگی وعلاقه شدید مردم برهبر خردمند ایران به خاندان جلیل سلطنت پهلوی محبوبیت فوق العاده شهبانو در نزد اهالی رشت ونمونه‌ای از پیون ناگسستنی شاه وملت بود. علیا حضرت تحت تأثیر این چنین شوق وشور وهیجان بودند که از اتومبیل پیاده شدند وبه میان مردم رفتند زیرا معظم لها احساسات بی شائبه مردم را باملاطفت وعنایت خاصی پاسخ گفتند که همیشه درخاطره مردم گیلان باقی خواهد ماند (صحیح است) در پرورشگاه خیریه فرح بیش از صد کودک در محیطی مناسب مجهز بوسائل بهداشتی وفرهنگی وتفریحی با مراقبت ومهربانی نگهداری می‌شوند شهبانو درکمال ملاطفت ورأفت که از علوهمت معطم لها سرچشمه می‌گیرد با کودکان خردسال بگفتگو پرداختند وهیجان شاداین نونهالان که ازدیدار شهبانو حالت ذوق زده‌ای پیدا کرده بودند به همراه انبساط خاطر شهبانو جلوه گاه بدیعی بود از تجلیات عواطف عالی انسانی از یکسو وشور وشوق کودکانی که اوج شادی وسعادت در سیما یشان موج می‌زد ازسوی دیگر شهبانو پس از بازدید قسمت‌های مختلف شبانه روزی وابراز تفقد بکارکنان بسوی فرودگاه رشت حرکت کردند.

در مراسم بدرقه در صف نمایندگان بیابانی فرمودند که مثل همه فرمایشات معظم لها پرمغز ودستورکار بود. ضمن ابراز قدردانی از فعالیت بانوانی که ساعاتی از وقت خود را افتخاراً صرف خدمات اجتماعی می‌کنند اظهار امیدواری فرمودند که این نوع فعالیتها تعمیم یابد وجزء لاینفک زندگی همه زنان شود.

شهبانو قبل از عزیمت ازرشت بااین جمله که چرا پیشتر باین شهر نیامده‌اند به بهترین نحوی باحساسات پاک مردم شاهدوست پاسخ دادند واین نوید فرحبخشی است از بازدید مجدد معظم لها به گیلان.

دراین سفر یکروزه مستدعیات اهالی بعرض شهبانو رسید مردم فرهنگ دوست این سامان امیدوارند به یمن تشریف فرمائی شهبانوی محبوب به گیلان تأسیس دانشگاه که یکی از آرزوهای دیرینه مردم است تحقق پذیرد.

استان گیلان از لحاظ فرهنگی ظرفیت زیادی دارد نسبت درصد چشمگیر دانشجویان گیلانی در دانشگاهها وموسسات عالی آموزش شاهد این مدعاست هم اکنون درمیان چهره‌های برجسته دانشگاهی جمع کثیری از گیلانیان را می‌توان سراغ گرفت درمیان نخستین گروههای دانشجویان اعزامی بخارج در عهد اعلیحضرت رضا شاه کبیر عده زیادی از جوانان گیلان شرکت داشتند بطوری که میدانیم موسسات جدید آموزشی چندی بدست افراد همین گروهها پایه گزاری شده است این شواهد میرساند که گیلان در حیات آموزشی وفرهنگی کشور سهم بسزائی دارد باتوجه به همین حقایق است که می‌خواهیم بار دیگر ترجمان آرزوی دیرین اهالی گیلان شوم امید است این تقاضا در مقیاس برنامه‌های کشور مورد توجه مجریان انقلاب آموزشی وفرهنگی قرار گیرد.

در خاتمه عرایضم سپاسگزاری عمیق مردم گیلانرا از تشریف فرمائی شهبانو بگیلان وابراز علاقه معظم لها به پیشرفت استان معروض می‌دارد وبرای مساعی خجسته شهبانودر اجرای منویات رهبر انقلاب توفیق کامل وتأیید خداوندی آرزو می‌نماید (احسنت).

نایب رئیس - آقای احمدی بفرمائید.

حبیب الله احمدی - جناب آقای رئیس همکاران گرامی - قبلا لازم میدانم در پاسخ فرمایشات آقای شیخ رضائی در مورد اینکه هواپیمائی ملی بیش از ظرفیت مبادرت بحمل حجاج می‌نماید بعرض میرسانم که این مطلب صحیح نیست وتعداد هواپیما هائیکه بجده پرواز می‌کنند براساس تعداد حجاج است (فرهادپور - ایشان از گذشته انتقاد می‌کردند) منظور شان ۱۳ - ۱۴ سال قبل بوده یا حالا؟

عصر ما تلاش وکوشش وپیشرفت وارتفاء است ودراین عصر خجسته درسایه افکار بلند واندیشه‌های تابناک ورهبریهای خردمندانه طبیب حاذق اجتماعی ایران وجود مقدس محمد رضا شاه آریامهر شاهنشاه افتخار آفرین تحرک وتلاش وترقی وتعالی برعرصه حیات ما ملت خوشبخت وسعادتمند سایه افکنده شعار ثمر بخش هر زمان وهر روز گامی به پیش سر مشق زندگی ما شده وزندگی جامعه ایرانی با آزادی رأی واندیشه، دموکراسی عدالت اجتماعی وتقسیم وتوزیع مواهب ومزایای مملکتی بین همگان زیست پر افتخار نام گرفته است.

آری در این دوران پرثمر تحول اصیل وعمیق ورستاخیز عظیمی که دگرگون کننده نظامهای پوسیده ونامعقول گذشته بود بوقوع پیوست وهمه ی شئون زندگی مارا متحول کرد وبنیان اجنماع نوونوآوری رابر شالوده‌های آزادی عدالت رفاه اجتماعی وآسایش همگانی بنا نهاد. شاهنشاه بزرگ وخردمند ما با ابداع انقلاب مقدس اجتماعی ایران مبانی امیدرا در قلب مردم جایگزین یأس وحرمان نمودوبر بستر راه آحاد وافراد ملت ایران روشنائی بی تردید وتابندگی چشم نوازی قرار داد که اشعه‌های تابناکش در دور افتاده ترین نقاط مملکت نفوذ کرد وبهمه گرمی وروشنائی بخشد (صحیح است).

بطوریکه امروز خورشید زندگی در سرتاسر ایران نور می‌پاشد وراهها بحصول عظمت کهن، مدنیت مشعشع ودرخشان دیرین ودروازه‌های طلائین تمدن بزرگ همواره گردیده است.

ازدست وزبان که برآید
کز عهده شکرش بدر آید (احسنت)

آری خصوصیات عصر ما درسایه امنیت وثبات سیاسی واستقلال اقتصادی که رهبر بزرگ ایران برای ما تدارک دیده با هیچ عصر وقرنی از تاریخ کهن ما قابل مقایسه نیست وبرای همیشه این دوران یعنی عصر سلطنت پر افتخار شاهنشاه آریامهر با ویژگیهای خاص در میان اعصار وقرون خواهد درخشید وبا خطوط زرین برصحیفه روزگار ثبت وظبط خواهد شد.

همانطور که قبلا معروض افتاد از جمله خصوصیات این عصر ارتقاء و پیشرفت و ترقی و تعالی است و ملت ایران هر زمان و هر روز ناظر و شاهد گامی تازه و فعالیت و اقدامی ثمر بخش و ارزنده بوده و سرتاسر وجودش امتنان و شکر گزاری از رهبر بزرگ خویش است برای نمونه همین چند روز پیش شاهنشاه بزرگ ما با نزول اجلال بجنوب کشور جانهای مشتاق مردم جنوب را روشنی بخشید و اجازه بهره برداری از چند طرح عظیم و بی نظیر را صادر فرمود که اثرات و ثمرات آنها عاید فرد فرد ملت ما خواهد شد (انشاء الله) خوشبختانه دولت خدمتگزار حزبی ما دولت مجری نیات بلند و مترقیانه شاهنشاه با استفاده کامل از رهبریها و تعالیم حکیمانه شاهنشاه و الهام از اصول مقدس انقلاب اجتماعی ایران در طریق ارتقاء جامعه ایرانی و برخوردار ساختن مردم از مواهب و مزایای زندگی گام برداشته و در اینطریق سازنده موفقیتهای چشمگیری بدست آورده است (صحیح است) تأمین رفاه عمومی، بسط و گسترش خدمات اجتماعی در میان قشرهای مختلف جامعه، تأمین کار برای همگان توزیع عادلانه تر در آمد ملی بین گروههای مختلف مردم، تأمین حقوق فردی و عمومی، سپردن کار مردم بمردم و بسط عدالت نمونه‌هایی از خدمات دولت حزبی ما می‌باشد اجرای کامل برنامه عمرانی چهارم که ضمن آن همه پیش بینی‌ها با چندین در صد اضافه تحقق یافته و نتیجه اش توسعه راهها، راه آهن، بنادر، ایجاد فرودگاهها، توسعه وسایل ارتباط و مخابرات، نوسازی شهرها و روستاها، اجرای طرح وسیع تأمین مسکن و صدها اقدام دیگر بوده یکی دیگر از موفقیت‌های دولت خدمتگزار ما است که در سایه رهبریهای حکیمانه شاهنشاه آریامهر بدست آورده است در اینجا چون سخن از کارهای عمرانی بمیان آمد برای حقشناسی از تلاشها و کوششهای پی گیر و شبانه روزی جناب آقای مهندس ظهیری استاندار فعال و خدمتگزار استان ساحلی که در اندک مدتی توفیق یافته است قیافه این استان را بکلی عوض کنند و طرحهای عمرانی متعدد و متنوعی را بمرحله اجرا و عمل بگذارد لازم میداند چند نمونه از اینکارها را فهرست وار بعرض برسانند باشد که این تذکر خدمات بعنوان نمونه‌ای از حقشناسی مردم شاهدوست و میهن پرست استان ساحلی از خدمات ارزنده کلیه ی خدمتگزاران این استان تلقی گردد وموجبات تقدیر و تشویق ودلگرمی بیشتر آنان را فراهم سازد.

در استان ساحلی درسال جاری حدود ۲/۵میلیارد ریال از طرف بخش دولتی به اجرای پروژه‌های عمرانی اختصاص داده شده که با مقایسه اجمالی معلوم می‌شود این اعتبار صددرصد از سال ۵۰ و دویست درصد از سال ۱۳۴۹ افزایش نشان می‌دهد اعتبار ذکر شده برای پیاده کردن برنامه وسیعی است که دولت خدمتگزار هویدا برای نوسازی یکی از حساسترین و مستعدترین مناطق کشور در سواحل شمالی خلیج فارس و دردهانه تنگه هرمز اجرا می‌نماید.

این اعتبار مربوط بساختمان مسکن، ارتباطات آموزش و پرورش، مخابرات، رفاه اجتماعی توسعه بنادر، عمران دهات و شهرها، بهداشت و درمان کشاورزی و آبیاری و سد سازی، نیرو وسوخت وصنایع و معادن می‌باشد که هم اکنون برای انجام این پروژه‌ها فعالیت چشم گیر و بی نظیری سرتاسر این استان بچشم می‌خورد بحق باید گفت که استاندار و همه ی مسئولان با تحرکی شدیدتر و دینامیکی قویتر مشغول خدمتگزاری هستند تا بتوانند این پروژه‌های وسیع و این برنامه‌های ثمربخش را بمرحله اجرا در آورند. برای نمونه در فصل کشاورزی ایجاد مقدمات تاسیس یک مرکز تحقیقات کشاورزی در مرکز بخش حاجی آباد از توابع بندرعباس و افزایش کادر فنی و ماشین آلات درچهارم ایستگاه کشاورزی دیگر فراهم شده است.

درزمینه نیرو وسوخت اقدامات همه جانبه‌ای برای تکمیل شبکه‌های برق شهرهاو بخش‌های استان ساحلی انجام شده و قریباً با بهره برداری از این شبکه‌ها یکی از اشکالات بزرگ زندگی مردم حل خواهد شد.

در زمینه صنایع و معادن علاوه بر تشویق بخش خصوصی برای فعالیت بیشتر وسرمایه گذاری زیادتر مخصوصاً برای تاسیس کارخانجات آبلیمو سازی و بامبووکمپوت، صنایع دستی نیز تشویق شده وکمک‌های فنی و مالی به افراد بومی شده ومیشود.

در زمینه ارتباطات در استان ساحلی قدمهای موثری برداشته شده و ساختمان اسکله‌ها باموج شکن درجزیره ابوموسی، بندرلنگه، بندر کنگ و بندر خمیر بشدت ادامه دارد در بیشتر جزائر کارساختمان فرودگاه بشدت دنبال می‌شود وقریباً با اتمام این فرودگاهها ارتباط از راه زمین و هوا بسهولت و خیلی سریع تر از پیش انجام خواهد شد جاده‌های در دست اقدام عبارتند از جاده سرتاسری قشم جاده بندرلنگه بندرعباس - جاده میناب به بخش انگهران و چندین طرح دیگر در زمینه عمران دهات طرحهائی با اعتبار ۱۲۲ میلیون ریال در دست اقدام است که با سرعت برای اتمام این طرحها فعالیت می‌شود.

در زمینه طرح جامع استان زیر نظر استاندار اقدامات وسیعی معمول شده ومیشود که ورود در ذکر جزئیات و برشمردن کارهای انجام شده دراین بخش نیاز بوقت بیشتری دارد.

در زمینه خانه سازی و از بین بردن کپرها موفقیت استاندار ساحلی درخور ذکر و تمجید است زیرا در اندک مدتی عده زیادی از کپر نشینان به خانه‌های ساخته شده منتقل شده وموجبات رفاهیت و آسایش آنان فراهم شده است.

در مورد سایر فعالیت‌های عمران استان که مسلماً درامر توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه فوق العاده موثر خواهند بود آمار و ارقام زیادی دارم که بعلت محدود بودن وقت حتی توفیق ذکر فهرست وار آنها راهم نخواهم یافت. درخاتمه باید عرض کنم با اقدامات همه جانبه‌ای که هم اکنون درسرتاسر استان ساحلی و دراطراف و اکناف جزائر و بنادر بخش‌ها و روستاها و شهرهای این استان بچشم می‌خورد اطمینان وامید فراوان دارد که دولت خدمتگزار حزبی و استاندار استان ساحلی توفیق خواهند یافت این استان را در آتیه نزدیک درعداد مرفه ترین و آبادترین استانهای مملکت درآورند وموجبات رضایت خاطر خطیر رهبر عالیقدر ایران و آسایش ورفاهیت بیشتر مردم شریف استان را فراهم فرمایند. از زحمتی که دادم معذرت می‌خواهم (احسنت - احسنت).

نائب رئیس - چون هنوز برای نطق قبل از دستور چند دقیقه‌ای وقت داریم دو نفر آقایانیکه تقاضا کرده اندبهر کدام چند دقیقه وقت می‌رسد آقای علیقلی سمیعی بفرمائید.

علیقلی سمیعی - جناب آقای رئیس همکاران محترم

روز پنجشنبه گذشته ۱۸ آبان ماه برای مردم شاه دوست و وطن پرست استان سرسبز گیلان روز پرافتخار و روز فراموش نشدنی است زیرا دراین روز علیاحضرت شهبانوی محبوب با قدوم مبارک خود گیلان و گیلانی‌ها را قرین افتخار فرمودند من اگر بخواهم ابراز احساسات مردم را از هر طبقه بخصوص زارعین شهرستان فومن حوزه انتخابیه اینجانب در اینجا شرح کنم مثنوی هفتاد من کاغذ شود همینقدر عرض می‌کنم که دیدگان این مردم شاه دوست از شوق دیدار شهبانوی نیکوکار خود مملو از اشک بود (احسنت) اشکی از شوق از عشق بشاهنشاه عشق به میهن عزیز هرجا که شهبانوی گرامی قدم گذاشتند این قدم برروی دیدگان مردم بود مردمیکه آماده‌اند که جان خود را در راه اجرای فرامین شاهنشاه آریامهر و استقلال میهن عزیز بیدریغ نثار نماینداین یک شعار میهنی و یک احساس پاک هرفرد گیلانی است (صحیح است-احسنت) آری رهبری صحیح و خردمندانه شاهنشاه است که درست درهمان لحظاتیکه شاهنشاه آریامهر پرچم دار بزرگ انقلاب مقدس ایران در تخت جمشید خطوط اصلی برنامه پنجم را که ایران عزیز را بمرز تمدن بزرگ نزدیک می‌کند بررسی می‌فرمودند درآن لحظات شهبانوی عزیز وگرامی ما برای بازدید کارهای عمرانی گیلان و نیز بازدید قسمتی از ثمرات انقلاب مقدس ایران یعنی شرکت سهامی زراعی و خانه فرهنگ روستائی رود پیش از توابع شهرستان فومن بقریه مزبور تشریف فرما شدند همه جا زارعین آزاد شده از قید وبند ارباب و رعیتی با چهره‌های درخشان و با روحیه بسیار قوی و با احساسات پاک و میهنی تحول اساسی که در وضع زندگی آنهابوجود آمده برای علیاحضرت شهبانوی گرامی بازگو کردند همینقدر بگویم که سادگی و بی آلایشی وصفا ومحبت شهبانوی نیکوکار آنقدر در این زارعین تاثیر گذاشت که آنها نیز درکمال سادگی و صداقت دریک محیط بسیار با محبت مطالب خود را که همه حاکی از بهبود زندگی آنهابود بعرض رسانیدند شهبانوی گرامی درنهایت صبروشکیبائی و با دقت نظر خاص تمام قسمت‌های شرکت سهامی زراعی رودبیش را مورد بازدید قرار دادند و ازمسئولان امر توضیحات لازم خواستند و برای رفع نواقص و گسترش کاردستورات لازم صادر فرمودند اینها همه از رهبری صحیح و مدبرانه شاهنشاه آریامهر است که امروز دنیای متمدن باین رهبری صحیح که به معجزه شبیه است بدیده احترام می‌نگرند.

همکاران عزیز برای من افتخار و سعادت بزرگی است که امروز از این تریبون و درساحت مقدس مجلس شورای ملی ترجمان احساسات پاک و بی آلایش اهالی گیلان باشم که نثار قدوم علیاحضرت شهبانوی محبوب نمودند و از پروردگار بزرگ سلامتی ذات اقدس شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ووالاحضرت همایون و لایتعهد و خاندان جلیل سلطنت را خواستارم.(احسنت- احسنت)

نایب رئیس - آخرین ناطق قبل از دستور آقای احتشامی هستند که بیش از هشت دقیقه وقت ندارند خواهش می‌کنم تشریف بیاورند.

احتشامی - شاهنشاه آریامهر درکنفرانس بزرگ برنامه ریزان که در پیشگاهان در تخت جمشید تشکیل گردید مانند همیشه برای تعمیم دموکراسی و احترام بازادی فردی با بیانی صریح و قاطع و هدایت کننده فرمودند:

(ما بهر وسیله که هست مردم را باظهار عقیده و اظهار وجود تشویق می‌کنیم تا در امکاناتی که هست شرکت کنند از لحاظ سیاسی که مملکت دیکتاتوری یک حزبی نیست و نخواهد بود. دراین مورد من تا جائی می‌روم که می‌گویم منکه پیشنهاد کننده ۱۲ اصل انقلاب هستم خودم می‌گویم نه فقط کسانی که دردولت هستند یا درحزب اکثریت و یا احزاب اقلیت، حتی بنظرات یک فرد عادی هم ما گوش خواهیم داد و مطالعه خواهیم کرد و با کمال میل قبول خواهیم کرد.)

این بیانات اصولی که سابقه‌ای دیرینه دارد و با مضمون‌های دیگری نیز در بیانات مکرر رهبر بزرگ ایران ابراز شده حاکی از عنایت و توجهی است که رهبر عالیقدر ما باآن روح دموکرات منش نسبت بتأمین وتعمیم آزادی‌های فردی واجتماعی وبهره گیری منطقی از این حریت وآزادی بمنظور پیشرفت وپیشبرد برنامه‌های رشد وترقی کشور دارند (صحیح است).

تشکیل احزاب قانونی، از جمله حزب مترقی وآزاده ما یعنی حزب مردم با الهام از همین راهنمائی وتوصیه خردمندانه شاهنشاه صورت عمل بخود گرفت.

آقای امیر اسدالله علم بنیانگذار حزب مردم وخدمتگزار صدیق شاهنشاه در اولین بیانیه حزب مردم که درتاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۳۶ منتشر ساخت با الهام از نظرات صائب شاهنشاه پیرامون هدف حزب مردم چنین گفت:

برای پیشبرد هدفهائیکه در مرامنامه حزب پیش بینی شده است ما با ایمان کامل وعقیده راسخ گرد هم جمع شده وحزبی بنام حزب مردم تأسیس کرده‌ایم ودر راه نیل بمقصود ازبدل هرگونه مجاهدت خودداری نخواهیم کرد وبا آغوش باز وصفای باطن با هرفرد وهر اجتماع، هر حکومتی که با اصول حزبی ما همگام باشد همکاری خواهیم نمود.

برای مبارزه درراه آزادی وآبادی وسر بلندی ایران وتأمین زندگی مرفه وآسوده برای عموم بیاری خداوند متعال وتوجهات شاهنشاه ایران که همواره در اینگونه اصلاحات وتحولات پیشرو بوده‌اند وپشتیبانی وتشویق قاطبه افراد میهن دوست امیدواریم بتوانیم باتفاق ایران نوین وآباد بسازیم که در ردیف مترقی ترین کشورهای جهان در آید....

آقای پروفسور یحیی عدل دومین دبیر کل حزب مردم درتاریخ شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ در اجتماع بزرگ فعالین حزب مردم در تالار محمد رضا شاه در طی سخنرانی جامعی گفت:

تلاش پی گیر وبی وقفه چهار ساله حزب ما با همه مشکلات ومحرومیتهائیکه داشته ودارد از عشق وعلاقه هم مسلکان برژیم مشروط سلطنتی سر چشمه می‌گیرد حزب مردم تنها حزبی است که بدون اتکاء بدولت درمدت ۱۴ سال توانسته است بفعالیت منظم وپی گیر خود ادامه دهد ودراین مدت هم پیوسته در نشر افکار ومردم خود کوشیده ودر جلب طبقات مختلف اجتماع همت گماشته ودرباره مسائل مختلف مملکتی بوسیله صاحبنظران واندیشمندان حزبی به اظهار نظر وانتقاد بدون غرض پرداخته است حزب ما از بدو تأسیس خود یعنی از سال ۱۳۳۶ پیوسته از افکار بلند شاهنشاه آریامهر الهام گرفته واولین حزبی است که ایمان قطعی خود رادرطی مرامنامه حزب باصالت رهبری شاهنشاه ثابت کرده وچون آینه‌ای منعکس کننده افکار وآراء بلند ومتین رهبری عالیقدر ایران بوده است.

آقای دکتر علینقی کنی سومین دبیر کل حزب ما نیز که او هم مانند دو دبیر کل دیگر از خدمتگزاران صدیق و با فضیلت شاهنشاه است و همواره امتحان صداقت و پاکی و خدمتگزاری خود را داده در طی ۱۴ ماه دبیر کلی خود بکرات باهمیت نقش حزب مردم در تشکیلات سیاسی ایران اشاره کرده و خاطرنشان ساخته است که در حزب ما آنچه هست و خیلی با ارزش است حقیقت و صفای اجتماعی است و فعالین حزب مردم این توفیق را داشته‌اند که نیات بلند خیر خواهانه شاهنشاه را بخوبی درک کنند و در کلیه محافل مملکتی با اخلاص عمل و ابراز صداقت انتشار دهند.

سیاست کلی حزب مردم بر مبنای کار اصیل قرار گرفته و داشتن فضیلت و تقوی و تحصیلات و دانش اجتماعی و مجاهدت و فعالیت مهمترین عامل پیشرفت و احراز مقامات اجرائی و سیاسی در حزب مردم است و من اکنون باین بیانات سه دبیر کل حزب اضافه می‌کنم که رهبران حزب ما در طی پانزده سال زندگی سیاسی خود همواره وظیفه اصلی دیگر خود را که انتقاد اصولی و راهنمائی بدولت‌ها بوده است ایفا نموده است (صحیح است).

باید تأکید کنم که اعضای حزب مردم همواره اوامر صریح و قاطع رهبر بزرگ انقلاب ایران را که عصر روز سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ در شرفیابی ۵۶۸۱ نفر نمایندگان برگزیده حزب مردم، صادر فرمودند در مد نظر داشته و برنامه کار اساسی و اصولی خود را بر آن اساس استوار ساخته است. میدانید در این جلسه پرشور تاریخی شاهنشاه چه فرمودند... ؟ معظم له تأکید فرمودند.

تشکیلات شما یکی از محاسنش این است که چه قبل از انقلاب ششم بهمن و چه از تاریخ به اینطرف بدون اینکه مستقیماً سر کار باشد نه فقط حقوق خود را حفظ کرده است بلکه می‌توان گفت به جمعیت خود نیز اضافه کرده است لازمه حکومت مشروطه همین است که عده‌ای سر کار باشند و تمام مسئولیت‌ها را بعهده بگیرند و دسته‌ای دیگر نقائص و معایب را باز گو کنند چون هیچوقت نمی‌شود در یک جامعه تمام مردم یک سلیقه و یک فکر و یک رأی داشته باشند.

یک قسمت از کاریکه وظیفه شما و وظیفه هر اقلیتی است همین کار است که خود من شبانه روز انجام می‌دهم من هم هر جا و هر وقت هر گزارشی در باره امور مملکت می‌رسد و صحبت از اشکال یا یک ایراد است کار من انعکاس همین ایراد و خواستن مرتفع شدن این ایراد است...

این اوامر صریح که باید آن را دستور العمل احزاب اقلیت تلقی کرد همواره آویزه گوش کار گردانان حزب مردم بوده و تا آنجا که امکان داشته در انجام آن کوشیده‌اند تا این حد که رهبر بزرگ ما در تاریخ ۲۷ مرداد ماه ۱۳۵۰ در پاسخ یک روز نامه نگار هندی مطالبی به این مضمون می‌فرمایند:

«در کشور از شنیدن صدای مخالف روی گردان نیستیم به صف مخالف نیازمندیم منقدانی که نیت سازندگی دارند تشویق می‌شوند در صف مخالف و منتقد احزابی مانند حزب مردم داریم».

اما این توجه و امعان نظر بحزب مردم حاکی از آنست که حزب ما در طول پانزده سال زندگی سیاسی خود وظایفی را که بعهده داشته تا حد امکان انجام داده. و در این رسالت تاریخی باید بر پایه اصیل همانگونه که نظر رهبر بزرگ ایرانست نقش سازنده خود را در آینده نیز بیش از پیش ایفا نماید.

من اعتراف می‌کنم که فراز و نشیبها و پستی و بلندیهائی که در حزب ما روی داده با توجه بامکانات محدود و ذوق و سلیقه افرادی که همیشه فرمانبردار حاکم است این فرصت هنوز نصیب ما نشده که بتوانیم بنحو کامل و احسن، موازنی و حقوقی را که برای احزاب اقلیت در جوامع دموکراسی جهان حاکم است با توجه باینکه باید آن قوانین را با تربیت و سنت و ویژگیهای اجتماعی و سیاسی ایران منطبق نمود بدست آوریم ولی همین پایداری و استقامت اعضای حزب مردم که با تمام محرومیتهائی که محتاج بتذکر و تکرار آن نیستم و با خونسردی و متانت تحمل نموده دلیل این است که حزب مردم یک حزب اصیل و خدمتگزار است و مسلماً بدون اینکه احتیاجی باشد دیگران دایه مهربان تر از مادر بشوند و یا برای بهبود وضع فعلی ما ضرب الاجل تعیین کنند با استظهار بعنایات خاص شاهنشاه که همواره شامل اعضای حزب مردم بوده و با الهام از افکار بلند و بهره گیری از چشمه فیاض آراء معظم له اعضای حزب مردم بخصوص فراکسیون پارلمانی وظائف خاص خویش را در پیشبرد هدفهای انقلاب سفید ایران وانتقاد اصولی از سستی‌ها و فتورها و انگشت گذاشتن بروی نقاط ضعف دستگاههای اجرائی و تنقیح لوایح دلوت که خوشبختانه جناب آقای هویدا نخست وزیر واقع بین هم که همواره از انتقادات اصولی استقبال نموده‌اند بنحوی بارز و چشمگیر ایفاء نماید.

نایب رئیس - آقای احتشامی وقت جنابعالی تمام شد.

احتشامی - یک دقیقه فقط، این بیانات واقع بینانه ومنصفانه را که شاهنشاه هنگام افتتاح دوره ۲۳ تقنینیه در مجلس سنا ایراد فرمودند.

جامعه ما ودستگاه دولتی ما مثل هر جامعه ودستگاه دولتی دیگری از عیب ونقص برکنار نیست وهیچ باکی از تذکر این حقیقت نداریم همواره نصب العین خویش قرارداده ودرانجاه وظایف قانونی وملی وتاریخی خود قصور وسستی نخواهند کرد.

از لطف وعنایت نمایندگان محترم سپاسگزارم (احسنت - احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳ - تصویب صورت جلسه قبل.

نایب رئیس - وارد دستور می‌شویم، نسبت بصورت جلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تصویب اعتبار نامه خانم طلعت اسدی

۴ - تصویب اعتبار نامه خانم طلعت اسدی.

نایب رئیس - گزارش شعبه سوم دائر به تأیید نمایندگی خانم اسدی مطرح است. آقای سجادی بفرمائید.

سجادی - (مخبر شعبه سوم) پرونده انتخابات مجدد بیست وسومین دوره قانونگذاری حوزه انتخابیه درگز حاکیست که بموجب دستور شماره ۷۰۹۷ - ۱۳۵۱/۷/۴ وزارت کشور دراجرای ماده ۱۴ قانون انتخابات فرمانداری درتاریخ ۱۳۵۱/۷/۶ از ۲۴ نفر طبقات ششگانه و۱۲ نفر معتمدین محل دعوت بعمل آورده، پس از انتخاب اعضاء اصلی وعلی البدل وهیأت رئیسه وتعیین انجمن‌های فرعی وسایر تشریفات قانونی درروز ۱۳۵۱/۷/۲۱ اخذ رأی مأخوذه شده است درنتیجه از ۱۶۰۵۸ رأی به نمایندگی بیست وسومین دوره قانونگذاری حوزه درگز انتخاب شده‌اند درمدت یک هفته مقرر برای قبول شکایات هیچگونه شکایت واعتراضی به انجمن نرسیده لذا درتاریخ ۱۳۵۱/۷/۲۹ اعتبار نامه بنام ایشان صادر وانجمن انحلال خود را اعلام داشته است.

شعبه سوم پس ازرسیدگی به پرونده با توجه باینکه در مهلت مقرر قانونی برای قبول شکایات هیچگونه اعتراضی نسبت به انتخابات مجدد حوزه درگز بمجلس شورای ملی نرسیده بود صحت جریان انتخابات مجدد بیست وسومین دوره قانونگذاری حوزه درگز ونمایندگی خانم طلعت اسدی (خزیمه) را تأیید کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورا ملی تقدیم می‌دارد.

(نمایندگان مبارک است)

نایب رئیس - نسبت به گزارش نظری نیست؟ (اظهاری نشد) اعتبارنامه خانم اسدی تصویب می‌شود (نمایندگان مبارک است).

- تقدیم لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم ولایحه اصلاح بند ۷ الحاقی بماده ۵ آئین نامه اجرائی قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۵ - تقدیم لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم ولایحه اصلاح بند ۷ الحاقی بماده ۵ آئین نامه اجرائی قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

نایب رئیس - آقای کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی) -با کسب اجازه از مقام محترم ریاست به منظور هم آهنگ کردن بیشتر مقررات مالیاتی با پیشرفت اقتصادی واجتماعی وبرطرف کردن ابهامات واشکالات ناشی از قانون وتسهیلات بیشتر، اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم در ۷۹ بند تنظیم شده است که اینک برای تصویب تقدیم می‌شود ضمناً لایحه دیگری است مربوط به اصلاح بند ۷ الحاقی بماده ۵ ردآئین نامه اجرائی قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ راجع به حق کارشناسی بیمه مرکزی ایران که برای تصویب کمیسیونهای مشترک مجلسین تقدیم می‌شود.

نایب رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست وتلگراف وتلفن راجع بلایحه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی وارسال بمجلس سنا

۶ - طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست وتلگراف وتلفن راجع بلایحه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی وارسال بمجلس سنا.

نایب رئیس - گزارش شور دوم قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون پست وتلگراف وتلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست وتلگراف وتلفن درجلسه روز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ باحضور آقایان کشاورزیان ودکتر تاج بخش معاونان وزارت پست وتلگراف وتلفن وامور خارجه لایحه شماره ۲۷۳۶۶ ۱۳۵۱/۷/۲۷ دولت راجع بقبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی راکه گزارش شور اول آن بشماره ۴۳۱ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین الملی استفاده ازماهواره‌های مخابراتی

ماده واحده - موافقت نامه ترتیبات دائمی کنسرسیوم مخابرات ماهواره‌ای مشتمل بر بیست ودو ماده وچهار ضمیمه وموافقت نامه اجرائی مشتمل بربیست وچهار ماده ویک ضمیمه که درتاریخ بیست ونهم مرداد ماه ۱۳۵۰ برابر با بیستم اوت یکهزارونهصدوهفتادویک در واشنگتن بامضاء رسیده است تصویب می‌گردد وبدولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن رابدبیر کل کنسر سیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی تسلیم نماید.

مخبر کمیسیون پست وتلگراف وتلفن - رضا کمالاتی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان کشاورزیان ودکتر تاجبخش معاونان وزارت پست وتلگراف وتلفن وامور خارجه لایحه قبول ترتیبات دائمی کنسر سیوم بین المللی استفاده ازماهواره‌های مخابراتی رابرای شور دوم مطرح وگزارش کمیسیون پست وتلگراف وتلفن را دراین مورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

نایب رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) درکلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی وسیاسی وارسال به مجلس سنا

۷ - طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی وسیاسی وارسال به مجلس سنا

نایب رئیس - گزارش شور دوم اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مطرح است قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۲۰ آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاج بخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۰۱۲ مورخ ۱۳۵۱/۳/۱۰راجع باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی را که گزارش شور اول آن بشماره ۴۲۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

ماده واحده - میثاق بین المللی مربوط بحقوق مدنی و سیاسی مشتمل بر یک مقدمه و پنجاه و سه ماده که در تاریخ ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ - (۱۳۴۵/۹/۲۵) بتصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده و از طرف نماینده مختار دولت شاهنشاهی ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۶۸ (۱۳۴۷/۱/۱۵) در نیویورک امضاء شده است تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۱۳۵۱/۸/۲۰ با حضور آقایان صادق احمدی وزیر دادگستری و دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمدرضا تنکابنی.

نائب رئیس - ماده واحده مطرح است آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - طبق آئین نامه داخلی مجلس شورایملی در متن قراردادها و میثاق‌های بین المللی پیشنهادهای اصلاحی داده نمی‌شود بهمین مناسبت در جلسه قبل در شور اول لایحه مثل خیلی از قراردادهای دیگر کسی صحبتی نکرد فقط آقای رشتی توضیحاتی دادند و من بسهم خود از جناب ایشان خیلی سپاسگزاری می‌کنم خود میثاق هم خوانده نشد و چنین عنوان شد که طبق آئین نامه داخلی مجلس شورایملی فقط بقرائت ماده واحده اکتفا می‌شود باحترام فرمایش جناب آقای رئیس و تأیید مجلس شورای ملی بنده هم به اعتراض اکتفا کردم ولی هنوز به عقیده خود باقی هستم. زیرا اگر ماده ۱۱۲ آئین نامه داخلی مجلس را قرائت بفرمائید قضاوت خواهید فرمود که اشارتی بر قرائت نکردن قرار دادها ندارد و نتیجه این نخاندن‌ها همین است که اکنون بمن بفرمائید بخش چهارم آنچه که ما در جلسه قبل تصویب کردیم کجاست؟ اگر می‌خواندند توجه می‌کردند و اصلاح می‌کردند آنچه را که بنظر بنده نه تنها یک میثاق ساده و قرارداد عادی نیست بلکه اگر بگویم یکی از مهمترین لوایحی است که در تمام مجالس دنیا تاکنون به آن اهمیت لایحه‌ای کمتر طرح شده گزافه گوئی نکرده‌ام این میثاق بنا به اهمیتش باید در مجلس خوانده می‌شد در رادیوها گفته می‌شد در مدارس تدریس می‌شد در مزارع بکشاورزان تعلیم داده می‌شد هر روز و هر هفته و هر ماه و هر سال تا روزی که دنیا می‌گردد و نسل بشر روی آن زندگی می‌کند پیرامون آزادی افراد بشر و حیثیت انسانی که اساس این میثاق است باید تبلیغ شود، خواسته شود و در اجرای این میثاق در سراسر کشورها پافشاری شود (صحیح است) این لایحه استفاده از ماهواره نبود که با پیشرفت علم و صنعت بتوانیم فراموش کنیم (دکتر کیان - میثاق قابل تغییر نیست یا باید قبول کنیم یا رد کنیم) این میثاقی است که بگذشته ما، بحال ما، به آینده ما و همه ملل مختلف بستگی دارد (دکتر الموتی - بفرمائید ملحق بشونیم یا نشویم؟) جادارد دانشمندان، حقوقدانان که بسیاری از موترد را بهتر از من و بیشتر از من در مواد و مفاد این میثاق و روح و اساس مطلب میدانند و می‌توانند صحبت بفرمایند بیایند بوضیح بدهند و این استدعا را باز هم می‌کنم که نگذارید این میثاق بی تجلیل، بی تشویق و بی ترغیب از بانیان آن از این مجلس بگذرد و فقط قناعت بدان نمائید که بگوئیم موافقیم بله البته موافقیم و تا ابد تا آنجائی که بشر زنده است بدنبال روح این میثاق و بیش از این میثاق خواهد بود و شما منشیان محترم در صورت جلسات جلسه قبل به اشتباه نوشتید که اکثریت برخاستند نباید اکثریت می‌نوشتند باید می‌نوشتید باتفاق آراء برخاستند (صحیح است) روح مفاد و مواد این میثاق با اساس و تأسیس شاهنشاهی ایران با آئین نامه ملی و طبیعت ذاتی ملت ایران با دین و مذهب اسلام ما با قانون اساسی ما با افکار و رویه و اعمال شاهنشاه بزرگ ما با سیاست خارجی ما با برنامه‌های آتی ما همه توافق و بستگی دارد (صحیح است) ما نمی‌توانیم از این میثاق به سادگی با بیان اینکه موافقیم یا مخالفیم بگذریم این چنین نیست با معذرت از نمایندگان محترم چون متن قرارداد قرائت نشد بنا باهمیت مطلب و توضیحی که بعداً باید عرض کنم لازم است اجازه بفرمائید قسمتی از این میثاق را در اینجا قرائت کنم با بدانیم چرا با شاهنشاهی و آئین و سنن ملی ما با قانون اساسی و افکار شاهنشاه ما و با برنامه‌های ما آن چنان در هم آمیخته است که نمی‌توانیم قرائت نکرده از آن بگذریم. اولا این میثاق یک مقدمه دارد ۶ بخش شامل ۵۳ ماده برخلاف فرمایش دوست عزیز مالیدر محترم اکثریت که فرمودند ما ما می‌توانیم بگوئیم موافقیم یا مخالفیم حالا عرض خواهم کرد که ما در قسمتی از آن یعنی بخش اول و دوم و سوم موافقیم، تأیید می‌کنیم تقدیر می‌کنیم در مورد بخش ۵ و ۶ تصویب می‌کنیم ولی آن را ناقص و کم و غیر کافی میدانیم نماینده ایران را در سازمان ملل حقوق می‌دهیم تا بداند و بخواند و بگوید و به مجلس گزارش بدهد که برای تکمیل این میثاق همانطور که در ماده ۵۱ آن اجازه پیشنهاد اصلاحات داده شده چه کرده؟ مقدمه میثاق چنین است که دول طرف این میثاق (بجهاتی که حالا خواهم خواند) با مواد زیر موافقت دارند چرا با مواد زیر موافقت دارند؟ بجاتی که در این مقدمه بآن اشاره شده و آن جهات چنین است:

« با توجه باینکه بر طبق اصولی که در منشور ملل متحد اعلام گردیده است شناسائی حیثیت ذاتی و حقوق یکسان و غیر قابل انتقال کلیه اعضاء خانواده بشر مبنای آزادی، عدالت و صلح در جهان است »

این عبارات متن بند اول میثاق است حالا آقای دیبا از روزیکه شما شاهنشاه ایران را بر اریکه سلطنت دیدید سه کلمه آزادی، عدالت و صلح را چند صد بار در بیانات مبارکشان شنیده‌اید (دیبا - هزاران بار) بسیار خوب، حالا بقیه مقدمه چنین است " با اذعان به اینکه حقوق مذکور ناشی از حیثیت ذاتی شخص انسان است با اذعان باینکه بر طبق اعلامیه جهانی حقوق بشر کمال مطلوب انسان آزاد رهائی یافته از ترس و فقر... " همکاران محترم در همین عبارات است که اصول انقلاب سفید ایران بیاد می‌آید و اما بقیه متن " در صورتی حاصل می‌شود که شرایط تمتع هر کس از حقوق مدنی و سیاسی خود و همچنین از حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی او ایجاد شود " جناب آقای معاون وزارت امور خارجه آیا این شرایط در تمام کشورهای امضاء کننده این میثاق ایجاد شده؟ آیا اگر شما در بخش چهارم و پنجم و ششم آن مواردی که امروز باز هم در کشورهای مختلف در آسیا و افریقا اروپا و امریکا در هر کدام یک نقطه ضعفی برخلاف این میثاق، مسائلی از قبیل اختناق سیاسی، اختلافات مذهبی، تبعیضات نژادی باقی مانده باشد و صدای زنجیرهای اسارت را در بعضی کشورها بشنویم و امثال اعمال نفی بلد شیعیان را در عراق ببینیم (آفرین) و اما بقیه متن مقدمه میثاق چنین است " با توجه باینکه دولتها بر طبق منشور ملل متحد به ترویج احترام جهانی و موثر و رعایت حقوق آزادیهای بشر ملزم هستند با در نظر گرفتن این حقیقت که هر فرد نسبت بافراد دیگر و نیز نسبت به اجتماعی که بآن تعلق دارد عهده دار وظایفی است و مکلف است باینکه در ترویج و رعایت حقوق شناخته شده بموجب این میثاق اهتمام نماید " این بود مقدمه میثاق و اکنون جناب آقای الموتی در این حد از عهده شخص من برمیآید تا بموجب این میثاق اهتمام می‌کنم که اعتراض ملت ایران را نسبت بآنچه در اکثر کشورهای دنیا برخلاف آزادی می‌گذرد باز گو کنم اگر در طوب تاریخ بودند کسانیکه برای آزادی بشرجان خویش را بمیان گذاشتند بگذارید ما هم برای احترام به آزادی از بیان خوامان مضایقه نکنیم بنده این صفحه را خواندم برای اینکه نمایندگان محترم توجه بفرمایند که هر بند و هر یک از مبانی و اصولی که موجب تنظیم این میثاق شده با یکی از اصول شاهنشاهی یا مذهبی یا انقلاب سفید ما یا راه شاهنشاه ما تزبیق دارد ولی امروز دیگر ملل در احساس بشریت و همدردی با همنوعان مرز جغرافیائی نمی‌شناسند صدای زنجیر زندانی بی تقصیری که در هر نقطه دیگر دنیا هم هست امروز بگوش ما چون صدای زنجیری است که بپای برادر ما بسته است در بند اول متن میثاق اشاره رفته بود بشناسائی حقوق انسانی همه میدانیم این مطلب یکی از قدیمیترین و درخشانترین سطور صفحات تاریخ بشر است که از شروع اولین اجتماعات بشری آزادی و شناخت حیثیت انسانی آرزو و خواست بشر بوده بخاطر می‌آورم در سال ۵۲ بود اعلیحضرت پل اول پادشاه یونان در هشتمین دروه سازمان ملل نطقی ایراد کرده و شروع بیان این بود که متجاوز از ۲۰۰۰ سال قبل دانشمندان یونانی انسان را آزاد خواندند و گفتند که روح انسان آزاد است و به تملک هیچکسی دیگر در نمیاید در سرود ملی یونان هم شاید با الهام از همین سابقه تاریخی ترجیع بندی دارد که می‌گوید دورد بر تو ای آزادی دورد ابدی بر تو ای روح آزادی ولی تصور می‌کنم اگر منصفانه بگوئیم آنجائیکه دورترین تاریخ دسترسی بشر بآزادی آثارش باقی است این سرزمین خود ما ایران است و اکنون بمناسبت اهمیت مطلب عین عبارتی بخاطرم مانده که در حضور شما نمایندگان محترم روزیکه در مجلس سنا جلسه مشترک مجلسین بمناسبت بزرگداشت جشن دو هزار و پانصدمین ساله شاهنشاهی ایران ببنده هم افتخار صحبتی نصیب شد این عنوان کردم که میهمانان عالیقدر شاهنشاه و ملت ایران برای دیدار و شرکت در جشنی که هر روز نظائر آن در گوشه‌ای از دنیا بجهاتی بر پا است شرکت نمی‌کنند اینان برای بزرگداشت انسانی بزرگ که برای اولین بار در تاریخ بشریت، انسان، حقوق انسان، آزادی انسانی را محترم داشت و تأمین کرد یعنی کوروش کبیر فتح بابل نبود به نظائر آن در تاریخ فتوحات زیاد برمیخوریم بلکه تأمین آزادی، احترام بآزادی، محترم داشتن اسیران بود که آن فتح را افتخار آمیز کرد البته همچنانکه عرض کردم تاریخ آزادی و آزادیخواهی خیلی قدیمی است در هر سرزمینی در هر قوم و ملتی در هر زمانی بصورتی بتناسب محیط خودشان این روح تجلی کرده است بگفته یکی از نویسندگان اگر قرار می‌بود بجای مرکب با خونیکه در راه آزادی ریخته شده داستان آزادیخواهی بشر را می‌نوشتند از بزرگترین کتابخانه‌های موجود دنیا کتابخانه‌ای بزرگتر از داستان آزادی درست می‌شد اما بنظر من ما و مهم ملل برای تدریس در مدارس اصولا کتب تاریخ را بد تنظیم می‌کنیم و بد تدریس می‌کنیم فقط تاریخ فتح و خونریزی و کشور گشائی را تنظیم می‌کنیم ولی نتایج اخلاقی و علل پیشرفت و توسعه تمدن را آنچنانکه برای افرادی که آنرا تحصیل می‌کنند موجب تنبه یا سر مشق قرار گیرد تعلیم نمی‌دهیم ما در کتاب تاریخ عکس سربازانی را چاپ می‌کنیم، همچنین غربیها زره و نیزه سلحشور رومی را تدریس می‌کنند و نشان می‌دهند ولی آن نیزه آن سلاح آن تمدن یا پیشرفت نظام از چه ریشه گرفته چگونه بوجود آمده اساسش چه بوده است یادآوری نمی‌کنیم چون مجلس ایارن است شما هم نمایندگان ملت ایران هستید من گوینده هم ایرانی هستم نمی‌خواهم شاهدر را از گویندگان خودمان بیاورم اجازه بدهید از زبان، اگر مخالف نگویم مقابل شاهد بیاورم زنده ترین مدرک که ما برای آزادی داشتن ایرانی، سابقه روح آزادی در ایران، اساس آزادی در شاهنشاهی ایارن در دست داریم صرفنظر از آثار تاریخی در خود ایران نزدیکترین تاریخ تدوین شده و باقیمانده را در یونان پیدا می‌کنیم که خارج از محیط خودمان بوده اگر اشتباه نکنم افلاطون در نیمه دوم قرن چهارم قبل از میلاد بدینا آمد و در نیمه اول قرن سوم قبل از میلاد بعد از هشتاد سال از جهان رفت این تاریخ را از آن جهت بخاطر آوردم که بازمان کوروش بزرگ فاصله یکی دو قرن بیشتر نداشته و قطعاً آنچه که افلاطون گفته نمی‌تواند چیزی گزاف باشد اجازه بفرمائید برایتان مطلبی را که در یکی از بهترین مقالات و مطالب پخته شده افلاطون است پخته شده از آن جهت گفتم که چون افلاطون رسائل و مقالات زیادی دارد که در طی زمان با پیشرفتهای علم و دانش نکات ضعفی در بعضی مطالبش مشاهده می‌کنیم و در رساله قوانین افلاطون در آنجائیکه در جزیره کرت سه زائر بطرف معبد زئوس می‌روند گوینده آتنی که خود افلاطون است در پاسخ همراهش که می‌پرسد سر پیشرفت ایارن و عظمت شاهنشاهی ایران در چه بوده افلان در جواب آن همراه که گویا کلیانیاس نام بود می‌گوید هنگام پادشاهی کورش ایرانیان آزادی داشتند، همه مردانی آزاد بودند فرمانروایان رعایای خود را در آزادی سهیم کرده بودند چون سرداران و سربازان همه مثل برادر با هم رفتار می‌کردند سربازان در موقع خطر آماده جان فشانی بودند و در جنگ با جان می‌کوشیدند پادشاه بهمه آزادی می‌داد با آنچه می‌خواهند بگوند (که منظور ماده ۹ همین میثاق است) و آنکس را که مطالب بهتر می‌گفت و رأی بهتر می‌نهاد گرامی تر می‌داشت (که مطبق با روح ماده ۲۵ این میثاق است) این بود راز توفیق کورش آقای دکتر کیان این بود نه آن سلاح و است و میدان و گوی و این آزادی بود که موجب شد کشور از هر جهت پیشرفت کرد بزرگ شد زیرا افراد آزادی داشتند اینجاست که فردوسی یا می‌کند از ایران جز آزاده هرگز نخاست.

نایب رئیس - جناب آقای رامبد وقت جنابعالی تمام شد چقدر دیگر وقت می‌خواهید؟

رامبد - موکول به تصمیم حضرتعالی است ولی چون مطالب من باقی مانده ودوستان هم خسته شده‌اند بعداً درکلیات آخر لایحه هم می‌شود صحبت کرد بااجازه جنابعالی درکلیات آخر صحبت می‌کنم.

نایب رئیس - بسیار خوب، خانم صفی نیا بفرمائید.

خانم مهروش صفی نیا (مخبر کمیسیون خارجه) ریاست مجلس شورای ملی همکاران ارجمند تمام بیانات همکار محترم آقای رامبد رابادقت گوش کردم بعقیده خودم آنچه که استنباط کردم این بود که ایشان راجع به مائه بخصوص دراین مبثاق مخالفت نفرمودند فقط اشاره به فصل چهارم دراین میثاق نمودند که سه فصل درچاپ افتاده ولی ماده ۲۸ که مربوط به آن فصل است عیناً ذکر شده واین میرساند که همه چیز در کمیسیون خوانده می‌شود ومورد بررسی دقیق قرار می‌گیرد. اما بطور کلی ایشان مطالبی را هم اظهار داشتند ومثالی زدند از گذشته وحال که بنده می‌خواهم درباره گفته‌های ایشان مطالبی رابعرض برسانم این میثاق اصولا وقتی می‌آید به کشور هائیکه همه درسازمان ملل متحد عضویت دارند یک عده حقوقدان نشسته‌اند این مسائل رابررسی کرده‌اند وضع عمومی دنیا را دیده‌اند یک چیزهائی راتصویب کرده‌اند نمایندگان دولتها امضاء کرده‌اند وبرای اجرا فرستاده‌اند بکشور هایشان من تصور می‌کنم اگر کشور ما اززمان قدیم از همان ۲۵۰۰ سال پیش که شما بیشتر بآزادی در یونان وبعد بایران اشاره کردید، کدام سند آزادی درسالن حقوق بشر سازمان ملل متحد نصب شده وزینت بخش آنجاست خودتان فرمودید که این آزادی را از آن زمان داشتیم واگر افتخار کردیم به جشنهای ۲۵۰۰ ساله ایران برای کشور گشائی نبود راجع باین موضوع من یک وقت اینجا صحبت کردم راجع بسرزمینهائی که در اختیار داشتیم نبود بلکه راجع به فلسفه انسانی وافکار بزرگ شاهنشاه ایران بود اما پیوند دادن این افکار از ۲۵۰۰ سال پیش تا امروز آقای رامبد این درفلسفه انقلاب سفید ایران است که یک انقلاب انسانی است وهمه قبول دارند این رانمی‌توانید بگوئید انقلاب انسانی نیست خود من چند دفعه اینجا گفتم مادر سابق درس خوانده بودیم مثل شما هم درجه گرفته بودیم ولی احساس حقارت می‌کردیم وقتیکه تساوی حقوق زنها درمورد انقلاب سفید گنجانیده شد حقیقتاً این قسمت حقوق انسانی رادر کشور ما بارورتر کرد این پیوند پل قدیم وجدید شد این یکی از فلسفه‌های شاهنشاهی بود شما مثال آوردید درس تاریخی دادید بنده هم خیلی استفاده کردم از نظر تاریخی خیلی خوب بود ولی درمجلس ایران اشاره کردن راجع به گفتار بزرگان یونان ما که خودمان اینهمه نویسنده اینهمه کتاب راجع بسربقای ایران وشاهنشاهی ایران داریم چرا یک مثال هم از ایران نیاوردید (یکی از نمایندگان - مغالطه نکنید) از آقای رئیس اجازه می‌خواهم مطالب من نوشته شود من بفرمایشات آقای رامبد با کمال حوصله وادب گوش کردم نماینده‌های اکثریت هم گوش دادند شما هم توجه بفرمائید این سلیقه است منهم سلیقه‌ام این است اگر مثالی می‌آوریم ازخودمان هم بیاوریم چرا اشاره نفرمودید به گفتار شاهنشاه ایران درموقع اعطای درجه دکترای افتخاری درها رواردبه گفتار شاهنشاه ایران درمیان جمع انتلکتوئل‌ها تمام دانشمندان تمام آنهائیکه موبمو گفته‌های بزرگان را می‌نویسند وخبر می‌دهند آنجا صحبت بوده از انسانیت وازبزرگی خوب بود از آن هم مثال می‌زدید ولی بنده بآن کاری ندارم چون این مربوط به سلیقه شخصی شماست ولی عرض می‌کنم که ما در حال حاضر از آنچه که نماینده ما در سازمان ملل متحد امضاء کرده بیشتر بحقوق انسانها دراینجا احترام می‌گذاریم (صحیح است) ولی ما نمی‌خواهیم ونمی‌توانیم مسئول عدم اجرای این قوانین درکشورهای دیگر باشیم تأسف داریم همدردی هم می‌کنیم ولی ما نمی‌توانیم دستور بدهیم بکشورهای دیگر این صحیح نیست قدری حوصله بخرج دهید ناراحت نشوید اگر این مطلب را می‌گویم اصلا جای این گفته‌ها دراین میثاق نیست ما که از قدیم خودمان سوابق انسانی مان این بود وحالا هم این است آیا شایسته است چنین مطالبی بیان شود اگر بماده بخصوصی جناب رامبد توجه می‌دادند ومیفرمودند که دراین مادخ بخصوص من عقیده دارم که دولت ایران، که نماینده اش امضاء کرده نباید امضاء می‌کرد یک بحث دیگری ایت بنده بعنوان مخبر کمیسیون خارجه تمام متن خارجی این میثاق‌ها ومتن فرانسه وانگلیسی اش را بخصوص باچه دقت می‌خوانم خدا میداند نه اینکه تظاهر باشد آقای رئیس کمیسیون اینجا نشسته‌اند ومیدانند چون مجلس ایران آن را رسیدگی می‌کند ومن اساساً هیچ وقت تصور نمی‌کردم اینجا این مطلب مطرح باشد وروش ما اینطور باشد نماینده ما به پیروی از سیاست مستقل ملی ایران حقوق همه افراد واقلیت‌ها را در دنیا شناخته است چرا بسیاست مستقل ملی اشاره نفرمودید من می‌خواهم اشاره کنم که سیاست مستقل ملی ما برهمین پایه است وبرپایه فلسفه انقلاب سفید ایران است وچون جناب آقای رئیس اجازه فرمودند در قسمت آخر شما صحبت خواهید کرد فعلاً شما مطالبی را فرمودید منهم عرایضی می‌کنم ولی هر چه گوش کردم دیدم میگوئید درقدیم اینها را داشته‌ایم وهنوز هم داریم ونفهمیدم که بالاخره شما می‌خواهید بگوئید که ما کمتر توجه کردیمیا ما بیشتر توجه کردیم اما اینکه بیافراوضعش چیست رودزیاوضعش چنانست تبعیض نژادی چطور است اینها راهم باندازه شما اطلاع داریم ولی چکار کنیم جز اینکه نمایندگان ماهر جا بوده‌اند اولین کسانی بودند که آنچه را باید درمورد حقوق انسانی امضاء کرده‌اند خوشبختانه در ایران دولت ما مخالف با هرگونه تبعیض نژادی است دوست ندارد که تبعیض نژادی باشد وخوشبختانه در مملکت ما این چیزها نیست میثاق‌های بین المللی را اگر مطالعه بفرمائید همیشه دولت ایران از جمله اولین کشورهائی بوده که در مورد استعمار وسایر تبعیضات حقوق انسانی امضاء کرده وما آزادی هم در سایه انقلاب داریم این فرمایشاتی است که شاهنشاه در کنفرانس تخت جمشید هم فرمودند وآقای رامبد آنچه ما از آن اتخاذ سند می‌کنیم ودر مجلس ایران بازگو می‌کنیم باید طوری که روح ملی راهم تقویت کنیم (صحیح است - احسنت) و اگر مثالی هم بیاوریم باید از خودمان هم بیاوریم اگر شما فکر می‌کنید که ما در این چند ساله راجع به آزادی انسانها ویا نمایندگان مادرمحافل بین المللی کوتاه آمده‌اند آنها را بفرمائید ولی من فکر می‌کنم که از این نظر ما جلوبوده‌ایم که عقب نبوده‌ایم واینکه در قسمت آخر هم آقا صحبت خواهند کرد باز بنده اجازه صحبت خواهم خواست.

نایب رئیس - آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر - آقای رئیس، همکاران محترم، اگر لزومی داشت پاسخ دادن به همکار محترم من جناب آقای رامبد مخبر محترم کمیسیون برحسب وظیفه ایکه داشت مثل اینکه پاسخ داد اما مطلبی که خواستم خدمتتان عرض کنم اینست که کشورهای پخته اجتماعاتی که از فلسفه و فرهنگ کهن برخوردارند همیشه احزاب ودسته‌های مختلف الشکل سیاسی وعقیدتی در یک نوع مسائل مشترک تاریخی، ملی وفرهنگی یک طور فکر می‌کنند آنجائیکه پای منافع آنها مطرح است تاریخ نشان می‌دهد وتجربه که یک همآهنگی دارند یکی از کشورهای شمال اروپا با تمام مناقشات داخلی وقتی پای منافع ملی پیش می‌آید ملت یک پارچه می‌شود واین خاصیت ملت ماهم هست (صحیح است - آفرین) پیغمبر اکرم فرمودند که اگر علم وحکمت وفلسفه در آسمانها باشد از آن ایرانیان است پس من خیال می‌کنم وقتی بزرگترین بزرگان حکمت وفلسفه ما پایه گذار دائره المعارف فلسفی ما ایرانیان مولانا، اسم افلاطون وجالینوس رامیبرد عیبی ندارد که ما از آن فلسفه سترک وبزرگ نام ببریم (خانم صفی نیا - این سلیقه شخصی است آقای جوانشیر) فرهنگ متعلق به بشر است وفرهنگ در انحصار گروه وملت خاصی نیست فرهنگ از آن بشریت است (صحیح است همانگونه که فلسفه مولانا وسعدی وآخوند ملاصدرا وابن سینا وفارابی ورازی سراسر جهان غرب را تا قرن نوزده پر می‌کند همینطور ما بعنوان یک ملت دانش طلب بعنوان ملت دانشجو از توشه‌های فراوان خوشه‌ها برداشتیم اما اگر من اجازه صحبت خواستم خیال می‌کنم با مذاکراتی که با رئیس مجلس داشتیم با جناب آقای دکتر سعید وباجناب آقای دکتر الموتی داشتیم عقیده داشتند که مسائل خاصی در مجلس مطرح می‌شود که این مسائل اهمیت دارد وبزرگ هستند وبعضی از آنها رویدادهای تاریخ بشری است وقابل بحث وصحبت است در اینجا همانگونه که گفتم در جائی که پای وحدت ملی وفهنگ ملی در میان است همه یکسان فکر می‌کنند اینجا همه ایرانی هستند همه عاشق این آب وخاک هستند حتی عاشق کویر وآن باد سوزان کویر، همان باد سوزان کویر لوت را ما به نسیم خنکی که در سرزمینهای استعمار پرور می‌وزد معاوضه نمی‌کنیم (احسنت - آفرین) ما خارهای مغیلان دشت‌های بی کران ایران مرکزی را که دامن مردان بزرگ وانسانها بوده بسرزمین‌های لاله پروری که بخاور نظر دوخته‌اند ومنابع خاور را غارت می‌کنند معاوضه نمی‌کنیم (احسنت) پس لازم بود اگر لیدر محترم فراکسیون اقلیت مسئله فلسفه کهن ایران را مطرح کردند واگر نمی‌کردند من می‌کردم (یکنف از نمایندگان اقلیت - درود به جوانشیر) چرا؟ برای اینکه تصمیمات تاریخی ملت‌ها خلق الساعه نیست ودر گنجینه‌های کهنه زمان در سر چشمه‌های زلال تاریخ سیراب می‌شود وبجلو می‌رود ارتدکس در سرزمین ارتدکس بصورت ایدئولوژی استبدادی تجلی می‌کند وهمین فلسفه درسرزمینهای دیگر بصورت گلها ولاله‌های پاک پرورش پیدا می‌کند این منشاء تاریخ ملتهاست این فرهنگ وفلسفه عالی ملتهاست که برنامه وآرمانهای جهان را تغذیه می‌کند اینجاست عظمت وراز بزرگی ووالا مقامی ملتی که در چهار راه خاورمیانه زندگی کرد وتسلیم جهان یونانی با همه عظمت وفلسفه نشد ودر مقابل جهان یونانی فضای ایرانی خلق کرد باتمام عظمتی که فلسفه یونان داشت آنجائی که از نظر آرمانهای اخلاقی وانسانی لازم بود ما گرفتیم وآنها که پایه گذار وروشنگر تمدن غرب بود وبا جهان ایران تعارض داشت رها کردیم آنجائی که افلاطون می‌گوید انسان مقیاس انسان است انسان مقیاس جهان است انسان مقیاس هستی است می‌گیریم ولی آنجا که احیاناً در برخی نظریات سیاسی یونان قدیم مسائل استعماری خاص بعنوان مسائل استعماری کلاسیک جلوه می‌کند طردمیکنیم ایرانی وجهان ایرانی وفضای ایرانی یعنی فلسفه انسانی، من بالله غلو نمی‌کنم بولای حق بعنوان یک ناسیونالیست افراطی غلو نمی‌کنم ولی با شناخت تاریخ ایران باشناخت اندکی از روشنائیها وفلسفه ایران میدانم که دو فلسفه بزرگ مقابل هم قرار گرفته‌اند در پایان قرن جنگ دو فلسفه بزرگ است یورش قرن دوازدهم بعنوان یورش بشرق جنگهای صلیبی جای خودش را به جنگهای ایدئولوژی شرق داد در آن زمان هم زیر لوای تجارت مسیحیت وارد شرق شد برای هدف‌های سیاسی واقتصادی وتجاری مسیحیت شعار یورش بشرق را عنوان کرد در پایان قرن هم تمدن غربی برای نگهداری ذخائر از دست رفته برای حفظ میراث غارت شده‌ها برای حفظ معادن وسرزمینهای کائوچوخیز ونفت خیز وپنبه خیز هنوز زیر لوای آرمان‌های جاذب وجالب همان فلسفه یورش بشرق است اگر ما در اینجا این لایحه رادست بدست می‌گیریم وبآن نگاه می‌کنیم وتشریح می‌کنیم این شعر حافظ را اجازه بدهید یک کلمه اش را عرض کنم وبخوانم عارفان کاین جلوه در محراب ومنبر می‌کنند چون بخلوت می‌روند آن کار دیگر می‌کنند (احسنت) ما اگر زیر این لایحه واین میثاق را امضاء کردیم از معتقدان سر سپرده آزادی انسانها هستیم اگر زیر این میثاق را امضاء کردیم تاریخ وحکمت وفلسفه ما نشان می‌دهد که به آزادی وحیثیت وشرافت بشر اعتقاد داشته‌ایم در کجای تاریخ این مملکت واقعه شوم سن بار تلمی که پاریس را بخاک وخون کشید وپیدا شد؟ ابداً، ابداً مادر سراسر تاریخ این مملکت مشکل اقلیت مذهبی نداشتیم خانم دانشور دکتر ادبیات، مگر نه اینست که نستوئس سر سلسله اصحاب نستوری در زمان سلاطین ساسانی انوشیروان به ایران آمدند وپایه فلسفه ومذهب نستوری را گذاشتند مگر نه این است که هفت تن از فلاسفه بزرگ یونان مکتب اسکندری همان رومی که امروز پایگاه تمدن فلسفی اروپای جدید است یعنی معلم اول استعمار مگر به ایران پناهنده نشدند ودر همین دانشگاه جندی شاهپور به سخن ودرس نپرداختند مورخین آن عصر نوشتند ایران پناهگاه آزادگان وفلسفه است روح استعماری رومن، آرمان نظامی روم هیچگاه با آزادی موافق نبود و هیچ نوع فلسفه‌ای را نمی‌پذیرفت وقتی یک فیلسوف رواقی به روم رفت یک هفته بعد از تدریس کلاس درس او را بستند، باید اینها گفته شود تا شرافت این ملت معلوم شود انقلاب ایران فلسفه بزرگ انقلابی ما زیر عنوان فلسفه انسانی بدنیا عرضه می‌کند آنجائی که رهبر بزرگ مملکت در مسکو اعلام می‌فرمایند ما با هر نوع استعمار مبارزه می‌کنیم این ارائه فلسفه و حکمت است آیا نباید روزی در مجلس شوارای ملی، من خیلی از آقای دکتر الموتی متشکرم که بمن اجازه دادند در این مسیر هر چه می‌خواهم صحبت کنم فیلسوف یونانی را یک هفته در روم توقیف کردند مدرسه او را بستند گفتند این کلاس مضر است و روح را منحرف می‌کند اما هفت فیلسوف یونانی در جندی شاپور درس پرداختند و خیلی جالب است آقای سعید وزیری که شما در مقالات تان بنویسید که انوشیروان هم در سر کلاس درس فلسفه شرکت کرد (سعید وزیری - اما با بنده نسبتی نداشت) خواستم بگویم بهر حال جنابعالی هم از اینجهت که پادشاه بزرگی فیلسوف بود خوشوقت بشوید تاریخ ما از بدو طلوع از بدو درخشش سلیقه و حکمت ایرانی باین مبانی و مبادی اعتقاد جدی داشته شوخی نمیکرده اما به آن کسانیکه نام خودشان را در جنگ بین المللی پاسدار تمدن گذاردند و به ویران کردن تمدن‌های افریقا و ویران کردن تمدنهای آسیا و آمریکای لاتین پرداختند بعقیده من باید طفل مکتبی این انسان باشند اینها باید بیشینند و بنویسند آیا آنچه در این میثاق درستی پرداخته و خیلی جالب است آقای سفید وزیری که سما هم در مقالات تان بنویسید و بگوئید که آیا آنچه را در این میثاق نوشته‌اند اجرا کرده‌اند یا نه؟ ما که فریاد می‌زنیم مردم دنیا، ما که فریاد می‌زنیم سازمان ملل متحد، در قرن ما دیگر مسئله سیاه و سفید مسخره است ما چون باین مسئله عادت داریم چون آنقدر حدیث و خبر و روایت در باره حیثیت و آزادی بشر شنیده‌ایم که یک سیاه حبشی مبلغ بزرگ بوده و اذان میگفته برای ما مسئله سیاه و سفید خیلی عادی است (صحیح است - احسنت) ولی در آنجاها باید رفت در آنجاهائیکه در رستوران می‌نویسند ورود سگ و سیاه پوست ممنوع است چقدر مسخره است چقدر جانگداز است چقدر طاقت فرساست که انسانی بخاطر تفاوت پوست نتواند بیک دبستان داخل شود چقدر وحشت انگیز است که دو کودک بخاطر تفاوت رنگ روی یک میز دبستان کنار هم نتوانند بنشینند (صحیح است) این است مکتب و فلسفه ایرانی این است که مولانا می‌گوید که من در قله انسانی خودم، نه گبرم نه یهودم نه ترسا نه چه و چه و چه یعنی از بالای قله بشریت به انسانها نگاه می‌کنم و امروز تمام رنگ و جلوه این فلسفه را ما در انقلاب اجتماعی ایارن می‌بینیم پرده درایانی که چشم ندارند انقلاب ما را ببینند برای این است کمیدانند که دیگر وقتی ما اعلام جهاد و مبارزه با استعمار می‌دهیم شوخی نیست اعلام جهاد و مبارزه یعنی یک کشور عقب افتاده کشاورزی را در عرض دهسال بآستانه بزرگترین کشور صنعتی دنیا رساندن (احسنت) , این یعنی مبارزه با استعمار پس جا داشت، جاداشت فراکسیون مردم و فراکسیون ایران نوین درباره مسئله و درباره میثاق آزادی و عدالت و صلح صحبت کند (احسنت) چگونه ممکن بود مطلبی باین عظمت بمجلس بیاید و در کلیاتش صحبت نشود؟ (آفرین) مجلس مجلسی است که روح حکمت و فلسفه در آن حکومت می‌کند نه روح مسائل خشک اداری مملکت وقتی صحبت از آزادی و عدالت است ما نباید بپرسیم، سئوال کنیم؟ ما که باین آزادی و عدالت عشق می‌ورزیم ولی آنهائی که معادن کاتانگا را غارت کردند هم مثل ما فکر می‌کنند؟ آنهائی که سرزمینهای افریقایی را بروز سیاه نشاندند مثل ما فکر می‌کنند؟ ما که طرز تفکرمان بجهان و دنیا روشن است ما که منشور آزادی خواهی و عدالت خواهیمان در طی تاریخ و بخصوص در این دهسال اخیر برای جهانیان روشن است ما انوانتر Inventair و بیلان و ترازنامه انسانیت خودمان را منتشر کردیم و بدنیا نشان دادیم ولی آیا آنها هم جرأت دارند؟ امضا کنندگان این میثاق که جنایات ۵۰۰ ساله شان را نسبت به بشر منتشر یا امضاء کنند؟ (احسنت) آنها خوب درک می‌کنند ملت ایران هم براساس منافع خودش آقای سعید وزیری، خوب درک می‌کند اما آقای دکتر الموتی مسئله خیلی مهم است میدانید که من اصولا باین سادگیها زیر بار حرف زدن نمی‌روم چون اصولا باید چیزی بمن بگویند که حرف بزنم ولی حالا که همینطور دارم صحبت می‌کنم مسئله خیلی مهم است...

نائب رئیس - همکاران محترم باید توجه داشته باشند که ماده واحده مطرح است نه کلیات اول یا آخر.

جوانشیر - اگر مطالبم ملال انگیز است می‌آیم پائین و در یک کنفرانس این مطالب را عنوان می‌کنم زیرا خوشبختانه در حزب ما این طور زمینه‌ها بکمک اولیا و دوستان حزبی فراهم است و هر هفته کنفرانس‌های خوبی داریم بهرحال آقای سعید وزیری مسئله خیلی اهمیت دارد (سعید وزیری - ولی به بنده نسبت ندارد) من اگر اسم می‌برم برای این است که شما خوب چیز می‌نویسید و بعقیده بنده قلم سحاری دارید این مطالب را یکوقت بعنوان اینکه خوب میدانید می‌نویسید یا خدمت به بشر کردن، صحبت از ترس و فقر شده، بعد از عدالت و صلح و آزادی صحبت از ترس و فقر شده این ترس را آقای بدرخانی در دنیا کی ایجاد کرده؟ آیا این تعادل وحشت و این مسابقه تسلیحات اتمی و سلاح‌های ویرانگر بشری را ما دست اندر کار بودیم؟ این ذخائر اتمی و این سلاح‌های مخوف ضد بشری که این عصر را اسمش را گذاشته‌اند دوره تعادل وحشت ما که دست اندر کار نبودیم پس آنها که با ما زیر این میثاق را امضاء کردند برای این که بشر کمتر بترسد برای اینکه بشر برس جانکاه رها بشود باید فکری برای تسلیحات اتمی و این مسابقه تسلیحات ضد انسانی بکنند و الا ملت ایران چه اقلیت و چه اکثریت بویژه رهبر خردمند بزرگ ما در هر سرزمین که نزول اجلال فرمودند صحبت از صلح کردند در هر منطقه‌ای که قدم رنجه فرمودند صحبت از آزادی کردند صحبت از رهائی انسان‌ها از ترس کردند پس اگر ما خانم مستوفی می‌خواهیم با آنها صحبت کنیم این مطالب را می‌خواهیم بگوئیم (خانم دکتر سرخوش - ایشان عقیده شان آزاد است خوب هم گفتند و از روی احساس وطنپرستی شان صحبت کردند.

نایب رئیس - آقای جوانشیر فرمایشات خودتان را بفرمائید، خانم شما هم بگذارید صحبتشان را بکنند.

جوانشیر - صحبت از فقر شده آیا کارنامه ۴۰۰ ساله آنها که تمام منابع انسانی و کانی و معدنی روی زمینی و زیر زمینی آسیا و شرق و غرب را غارت کردند مورد نظر گرفتند آیا این خود ما نبودیم که بعنوان یک طعمه زیر چنگال این استعمار قرن نوزده گیر بودیم آیا همین‌ها نبودند پس پرده نشستند و توطئه ضد بشری را برای تقسیم ایران پیش کشیدند مگر ما همان موقع نبود که فریاد و اعتراضمان را بجهان نشان دادیم اگر ما این میثاق را امضاء می‌کنیم بمصداق ملتی کهن فلسفه‌ای کهن ملتی که از بدو تاریخ تاکنون به بشریت و آزادی انسان‌ها بمفهوم واقعی آن نگاه کرده، ای آزادی چه جنایتها که بنام تو نکردند (احسنت - آفرین) آزادی از فقر نه آزادی از فهم این فرق طرز تفکر ما با آنهاست اگر ما میگوئیم آزادی در رفاه، بمعنای واقعی آن است آزادی در منافع و حکومت و تصمیمات خودش این دو مکتب آزادی است تجزیه و تحلیل آزادی از نظر ایران از نظر ما بویژه در آسیا، از نظر ما و دیگران دو تا است آنها مگویند آزادی برای نفوذ اقتصادی برای نفوذ در کانهای شما که آزاد باشیم برای استعمار و استثمار مادی و معنوی شما ما میگوئیم می‌خواهیم آزاد باشیم که انسانهای سرفراز، مبارز و مقاوم در مقابل ظلم و ستم بسازیم ما انسانه هائی بسازیم که در مرزهای این کشور بخاطر فلسفه بزرگ و کهن کشته می‌شوند و روح جاودان آنها مشمول آیه قرآن شود که گفته‌اند شهدا و جانبازان همیشه جاویدان هستند این است اگر حکمتی در این آمده است تا چه حد پذیرا و پذیرفته‌اند (احسنت - احسنت).

نائب رئیس - آقای زهتاب فرد فرمایشی دارید بفرمائید.

زهتاب فرد - پس از بیانات مستدل آزاد مرد آقای جوانشیر بنده دریغ دارم از اینکه مجلس را از نشئه روحانی خارج کنم (احسنت).

نایب رئیس - در ماده واحده نظر دیگری نیست؟

رامبد - بنده در کلیات لایحه صحبت کردم اجازه بفرمائید در ماده واحده هم عرایضی دارم بگویم.

نایب رئیس - شور دوم لایحه است فقط کلیات آخر دارد جنابعالی در ماده واحده صحبت کردید موقع طرح کلیات آخر اگر مطالبی دارید بفرمائید رأی می‌گیریم بماده واحده خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - هر چند رسم مجلس نیست ولی بمناسبت مطالبشان می‌خواستم آقای جوانشیر را ببوسم همچنین از سر کار خانم مستوفی صمیمانه تشکر دارم که جزئی از آرزوی مرا بر آوردند همچنانکه عرض کردم آرزوی من این بود و این هست که نه تنها نمایندگان ملت ایارن بلکه هر فرد از قریب ۲۹ میلیون جمعیت ایران درباره این لایحه صحبت کنند و بحث کنند و تأیید و تبلیغ بکنند و اگر نقاط ضعفی پیرامون این میثاق چون دانشمند مسلط به سخن، مانند جوانشیر عنوان کنند اما آزادی معانی خیلی وسیع دارد، آزادی از تعصب، آزادی از عجله و خود من تقاضا داشتم از دانشمندان و اساتیدی چون خود سرکار خانم، کارگران عزیز شما درباره آزادی خوب می‌توانند و باید هم صحبت بکنند و این لایحه چون با تاریخ ما با آئین ما با راه شاهنشاهی ما با عمل شاهنشاه آریامهر با سیاست خارجی ما با برنامه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ما تطبیق و سرو کار دارد من از تاریخ شروع کردم و در آنجا که رسیدم به صحبت سخنان اعلیحضرت پادشاه یونان خود من نیز اشاره کردم ایکاش ایشان منصفانه می‌گفتند که قبل از یونان ایران چنین آزادی داشته و آنموقع که مقام محترم ریاست از من جویا شدند که صحبتم را خاتمه می‌دهم یا خیر؟ بعرض رساندم که دو چندان هنوز باقی مانده پس سرکار خانم مستوفی مخبر محترم کمیسیون بهتر بود تأمل می‌کردید تا بقیه صحبتهای من تمام می‌شد و مطلب را کامل می‌شنیدید زیرا ما باید آنچه که حق است بگوئیم تا ارزش واقعی را اعلام کرده باشیم نه ایران همیشه مهد آزادی نبوده روزهای شکست و بد بختی بر اثر از بین رفتن آزادی در این سرزمین زیاد بوده همچنانکه کورش بر اثر آزادی چه توفیقی برای این سرزمین و انسانهای دوران خودش پیش آورد در دوران جانشین او و احاطه متملقان و چاپلوسان که در اطراف کامبوجیه جمع شده بودند چه بدبختی‌ها که در این سرزمین پیش نیامد اما عرض کردم این لایحه با شاهنشاهی ما با آئین نامه ما و با دین ما با انقلاب ما و با رهبر انقلاب ما و با قانون اساسی ما و با برنامه‌های اساسی ما سروکار دارد ولی بترتیب تاریخ تقدم زمان مطالب را یاد آور می‌شوم در گفتار در اشعار و نوشته‌های دانشمندان و شاعران و عرفای ایرانی منعکس است ایرانی آزادی، آزاد منشی انسانیت و حیثیت انسانی را هر جا که پیش آمده با دل و جان استقبال و تجلیل نموده انسانیت و برادری در خون ایارنی است رفتار انسانی ایران با اسیران در تاریخ ایران است ایرانی از آن جهت باستقبال دین مبین اسلام رفت که اساس برادری را بنا نهاد گذشتگان ما بآن جهت بجان و دل این دین را پذیرفتند که اساس برادری بنیاد تمام رفتار اجتماعی در این دین بود در موقعیکه اسلام گسترش پیدا کرد در اکثر ممالک آباد آن زمان در غرب ما کم وبیش قوانین مقررات حکومت روم برقرار بود و آقای جوانشیر خوب میدانند که در روم یا رم اگر برای بردگی یکسانی بود ولی برای آزادگان طبقات مختلفی داشتند و این اسلام دین برادری بود که برای از بین بردن این طبقات و اختلاف و برقراری برادری و برابری همه را عبادالله خواند تا هر که عبادت خدا را بکند همه یکسان باشند خیال می‌کنم آیه دهم از سوره الحجرات باشد انماالمومنون اخوه تمام مومنین و مسلمانان برادرند اگر همین یک عبارت را تفسیر کنیم و عمل بنمائیم آیا روی زمین بدبختی و فقر و ظلم و تنگدستی و زندان باقی می‌ماند.

مومنان را خواند اخوان در کلام خود خدا
پس بباید صلحشان دادن بهم ای کدخدا

این تفسیر مولوی است از همان سوره، شاهنشاه ما از دین تبعیت کردند تاریخ ایران را تجلیل و تجدید عهد کردند کما آنکه در سال ۳۶ در همین مجلس بودم موقعی که شاهنشاه در کاخ مرمر به نمایندگان سنا فرمودند:

« مفهوم حکومت دموکراسی همانا آزادی مردم در اظهار عقیده (منطبق با روح ماده ۲۰ این لایحه است) و تشکیل جمعیتها است که به آنها اعتقاد داشته باشند یا بعبارت دیگر تشکیل احزاب سیاسی»

این مطلب را قریب ۱۵ سال پیش فرموده بودند اما همانطور که شاهنشاه توجه فرموده‌اند آزادی چیزی نیست که چون چراغی یک بار روشن بکنند و برای ابد روشن بماند بلکه اگر محافظت نشود خیلی زود از طوفان و باد حوادث گزند می‌بیند و خاموش می‌شود، بهمین جهت مطالب آزادی را مکرر فرمودند تکرار فرمودند تا چند روز قبل باز هم در شیراز همین مطلب خوب را تکرار فرمودند پس ما هم که پیرو مکتب شاهنشاه هستیم بگذارید مطلب آزادی را تکرار کنیم و از تمام شما هم سپاسگزارم اگر تکرار کنید و اگر امکان این پیش بیاید که همه همکاران من بیاد گار طرح این میثاق تشریف بیاورند و فقط به یک کلمه هم شده اکتفا کنند پشت این تریبون بگویند آزادی، خیلی جلال و شکوه به مجلس شورا می‌بخشد آنوقت آنچه را که شاهنشاه خود فرموده و طرح انقلابش را بر آن اصول یعنی آزادی ریخته همان اساس تکیه کلام تمام نمایندگان نیز شده، انقلاب سفید ما با جملاتی که من و همکارانم در این لایحه در مقدمه خواندیم در هم آمیخته آزادی دهقان، آزادی کارگران، آزادی زنان و آزادی انسانها، اینها اساس انقلاب ما هستند سپاه ترویج برای چیست؟ آزادی از خرابی و ویرانی سپاه بهداشت برای چیست؟ آزادی از بیاری و ناتوانی سپاه دانش برای چیست؟ نجات و آزادی از جهالت (آفرین) چند روز قبل بمناسبتی با نماینده وزارت خارجه جلسه‌ای داشتیم خارج از مجلس ورقه‌ای برای من آورد ایکاش دسترسی داشتم و برای شما میاوردم عباراتی بود دره ده بیست جمله که سیاست خارجی ایران متنی بر این عبارات ادغام شده جمع آوری شده بود همه بر اساس صلح همه حل اختلافات بوسائل مسالمت آمیز شما چه فکر می‌کنید این لایحه تقویت قوای دفاعی که ما در پشت این میکروفون تجلیل می‌کنیم برای چیست؟ برای صلح زیرا ما آنقدر خود را تقویت بکنیم که شک و تردید و وسوسه برای هیچ متجاوز باقی نگذاریم زیرا باید صلح را با تقویت خود حفظ کنیم (احسنت) ما آنقدر نسبت به تمام تجاوزات در همان سازمان ملل مخالفت می‌کنیم تا بدانند که ایرانی دستخوش سیاستهای روز قرار نمی‌گیرد و برای منافع روز همداستان متجاوز نمی‌شود و اما وقتیکه دیدیم تمام این مطالب ما با آن بیانات صحیح خود سرکار (خانم صفی نیا - متشکرم) و جناب جوانشیر اینطور در ایران وجود داشته و بفرمایش جناب دکتر رشتی، در جلسه قبل، ما در این مراحل قدم برداشته‌ایم بیاد شعر حافظ می‌افتیم " سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد آنچه خود داشت زبیگانه تمنا می‌کرد " (احسنت) ما در این شش بخش بخش سو می‌داریم که باختصار چون مجلس خوانده نشد من اجازه می‌خواهم بجهت تجلیل هم باشد یادآوری کنم از ماده ۶ تا ماده ۲۷ یعنی ۲۱ ماده در این بخش بترتیب خلاصه مطالب از اینقرار است منع یا محدودیت مجازات اعدام، ممنوعیت شکنجه و آزار لغو بردگی و اعمال شاقه تأمین آزادی و جلوگیری از توقیف غیر قانونی، مراعات در نگاهداری و زندگی زندانیان با توجه به اینکه عدم انجام تعهد شخص نباید موجب توقیف شود، آزادی سیاحت و عبود و مرور و مسکن ممنوعیت نفی بلد و تأمین امکان احقاق حق و دادخواهی عدم تشدید مجازات بیش از مقررات قانونی بالاخره عطف بماسبق نکردن قوانین در اینجا من میل داشتم یادآور شوم تهیه کنندگان قوانین همیشه باید یک نسخه از این میثاق را باخود نگهدارند آنجائی که به صوری می‌خواهند قوانین را عطف بماسبق کنند یا مطالب قانونی را تبدیل بمسائل آئین نامه‌ای کنند آنجائیکه می‌خواهند به صوری وظیفه دادگاهها را به کمیسیونهای اداری احاله کنند آنجائیکه تصویبنامه‌ها را جانشین قوانین می‌کنند اصول این میثاق را بخاطر بیاورند انشاء الله اگر تاکنون چنین نبوده در آینده هم نباشد باری دنباله مطالب این میثاق چنین است مصونیت حریم زندگی خصوصی خانوادگی و مکاتبات افراد، آزادی فکر و مذهب و معتقدات آزادی بیان و تحصیل، اشاعه افکار غیر مضر ممنوعیت تبلیغ جنگ حق تشکیل مجامع حق تشکیل سند یکاها حمایت خانواده، حمایت از کودکان، حق شرکت هر شخصی در اداره عمومی مملکت تساوی در مقابل قانون حفظ حق اقلیت اعم از نژادی و مذهبی و من به آن اضافه کنم سیاسی، و فراکسیونی و اما چرا مطلب را باینجا کشاندم اصولا صرفنظر از اسامی رژیمها بطور کلی دو نوع حکومت ممکن است در مملکتی برقرار باشد یکی آنکه دیکته می‌کنند و بقیه عمل می‌کنند و این دیکتاتور لازم نیست که فرد فرد باشد یا کودتاچی باشد ممکن است کمیته مرکزی حزب هم باشد یا دسته معینی باشد هر حاکمی کمیته مرکزی حزب هم باشد یا دسته معینی باشد هر حاکمی که فقط بگوید و بخواهد که آنچنان بکنند این حکومت استبدادی است و حکومت دیگری است که مشورت می‌کنند بحث می‌کنند و این آن چیزی است که شاهنشاه ما می‌فرمایند و می‌خواهند و ما هم برای حفظ و تحقق آن باید بخواهیم و مبارزه کنیم همین چند روز قبل فرمایش شاهنشاه را فراموش نکنید که " در کشور ما احزاب مختلف امکان فعالیت دارند من چنین نتیجه می‌گیریم که حکومت یک حزبی بدیکتاتوری حزبی خواهد انجامید (دکتر الموتی عین فرمایشرا بفرمائید) استنباط بنده این است عین فرمایش شاهنشاه را هم شما تشریف بیاورید بخوانید باز هم تجلیل می‌کنیم آنچه من استنباط می‌کنم در کشور ما حکومت منطقی حکومت عدالت، حکومت حق و حکومت انصاف مورد نظر شاهنشاه ماست و این تأمین نمی‌شود جز با آزادی بیان، بحث، شور و گفتن عقاید موافق و مخالف بگذارید بیاد بیاوریم هر چند ممکن است شما خوشتان نیاید، زیرا مربوط بیک دانشمند و محقق خارجی است جان استوارت میل می‌گوید اگر تمام دنیا با یک عقیده‌ای موافق باشند باستثنای یکنفر و تمام دنیا آن فرد را مجبور بسکوت کنند همان اندازه ظلم و ستم و خبط و عیب هست که یک نفر قدرتی پیدا کند که تمام دنیا را که مخالف عقیده اش هستند بسکوت وا دارد (اخلاقی - این درست است) برگردید بخاطر بیاورید مگر اکثریتهای روز عیسی مسیح را بدار نکشیدند مگر گالیله را تکفیر نکردند مگر برای قتل حضرت محمد (ص) توطئه نکردند بنابراین شما اکثریت مجلس آن چنان نباشید و بیائید خواست شاهنشاه را عمل کنید و هر روز که ما اقلیت هم در اینجا سکوت کردیم شما بیائید یادآوری بکنید که حتی بنظر شما اگر بدترین غیر صحیح ترین غیر عادلانه ترین نظرات را هم کسی دارد بگوید کسانیکه تحمل شنیدن مخالفت را ندارند اولین صدمه را بخودشان می‌زنند (اخلاقی - ما که تحمل کردیم آقای رامبد) آقای اخلاقی این لایحه نیست میثاق است بحث من و شما تنها نیست بحث آزادی تمام افراد بشر است صحبت از آزادی من نیست صحبت از آزادی انسانها است ما در سازمان ملل نماینده داریم کرسی داریم صحبت می‌کنیم و همدرد سایر افراد بشر خارج از مرز خود هم هستیم (اخلاقی - این خاوست، انحصاری شما نیست ما هم همین خواست را داریم) اما در اینجا باید اضافه کنم آزادی هم حدودی دارد آزادی با هرج و مرج دو تا است برگردیم به بند آخر همین میثاق با در نظر گرفتن این حقیقت که هر فرد نسبت به افراد دیگر و نیز نسبت به اجتماعی که بدان تعلق دارد عهده دار وظائفی است (اخلاقی - اینهم درست است) اینجا است که ما، آزادی بمب گذاشتنها، آزادی خیانت و آزادی جاسوسی و آلت دست دولتهای استعمار گر شدن را طبق همین میثاق رد می‌کنیم اینجا است که در مقابل اضباط که چند روز قبل شاهنشاه اشاره فرمودند سر تعظیم فرود می‌آوریم و بدولت و بتمام موسسات دولتی و خصوصی و هر فرد در این مملکت یادآور می‌شویم که آزادی در حدی است که به آزادی دیگران لطمه و صدمه نزند و تجاوز نکند یک اشاره کوچک به مطلبی می‌کنم شاید نسبت بمسائل مورد بحث ما در سطح خیلی پایین تر است ولی منتظرم ببینیم دولت در قبال تجاوزی که دستگاههای مختلف برای آلوده کردن محیط و آزادی زیست افراد این مملکت می‌کنند چه اندیشه‌ای کرده چه لوایحی آورده موتور سواری که با عبود خود لوله دود را به گلوی اطفال من و شما فرو می‌برد و آن جوان جاهلی که با صدای بوق تمام افراد را ناراحت می‌کند و آن شخصی که بمب و طپانچه و چاقو در جیب می‌گذارد و در خیابان، دیگری را مقتول و مضروب می‌کند این آزادی نیست ما برای آزادی و تأمین آزادی همه نسبت به تجاوز کاران محدودیتی قائلیم عرایض بنده با چند پیشنهاد خاتمه پیدا می‌کند نماینده محترم وزارت خارجه در اینجا توضیح بفرمایند فاصله امضای نماینده ایران در پای این میثاق و تقدیم این لایحه برای تصویب بیش از چند سال طول کشیده علت چیست؟ من گوینده نسبت به بخش ۵ و ۶ این میثاق که قسمت اجرائی آن است اعتراض دارم و تقاضا دارم یا ما را قانع کنید که شما نسبت باجحافاتی که نسبت به افراد بشر در بعضی سرزمین‌های دول عضو سازمان ملل می‌گذرد موافقید؟

نایب رئیس - وقت جنابعالی تمام شد.

رامبد - چند دقیقه دیگر اجازه بفرمائید عرایضم تمام می‌شود.

نایب رئیس - خانمها و آقایانیکه با ۵ دقیقه وقت اضافی بجناب رامبد موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - متشکرم عرض کردم با ما را قانع کنید که شما نسبت با جحافاتی که درسایر سرزمینهای دول عضو سازمان ملل نسبت به افراد بشر می‌شود موافقید یا مخالفید؟ اگر با این اجحافات موافقید آیا تمام موادی که راجع به آزادی مسکن آزادی بیان اظهار عقیده شرکت آزادانه در امور مملکت دراینجا خواندم بعقیده شما در کشورهای مختلف تحقق یافته؟ آقای معاون وزارت خارجه پس چرا خودمان راگول می‌زنیم ونمی خواهیم طرحی، پیشنهادی، اصلاحیه از طرف ما مطرح بشود زیرا طبق همین میثاق جای پیشنهاد هم هست استدعای آخر من این است که فراموش نکنید آزادی، درخت بارور ابدی نیست، آزادی احتیاج به تعلیم وتربیت آزاد مردان وآزاد زناندارد درمدارس ما در مزارع ما در کارگاهای ما در رادیو تلویزیون ما بحث آزادی وبحث تبلیغ روح آزادی و آزادیخواهی نباید قطع بشود این است خواسته من تا تحقق رسیدن به انقلاب سفید وطرح‌های همه جانبه برای آینده هر چه بیشتر وهر چه بهتر وپر ثمر نصیب ملک وملت ما بشود (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - در کلیات آخر لایحه نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) بنابراین نسبت به ماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) باتفاق آراء تصویب شد. برای تصویب بمجلس سنا ارسال می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور وارسال بمجلس سنا

۸ - طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور وارسال بمجلس سنا.

نایب رئیس - گزارش شور دوم اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون داائی در جلسه روز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۴۵۵۴ مورخ ۱۳۵۱/۸/۲ راجع به اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور راکه گزارش اول آن بشماره ۴۳۲ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور

ماده واحده - بمنظور تقویت نیروهای دفاعی کشور وتأمین قسمتی از نیازمندیهای ارتش شاهنشاهی بدولت اجازه داده می‌شود تا هم ارز مبلغ چهل میلیارد ریال یکجا یا بدفعات از هر منبع (اعم از خارجی یا داخلی) که بمصلحت تشخیص دهد در هر مورد با بهره وشرایطی که از بهره وشرایط متداول تجاوز نکند وام یا اعتبار تحصیل نماید.

مدت وسایر شرایط وام یا اعتبار پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجرا خواهد بود.

مصرف وام یا اعتبار مزبور مشمول قانون محاسبات عمومی وآئین نامه معاملات دولتی نخواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه وز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون دارائی رادر اینمورد تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جفعری.

گزارش شور دوم ازکمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

نائب رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای آموزگار بفرمائید.

محمد علی آموزگار - ملت ایران و نمایندگان محترم اعتقاد راسخ دارند که ارتش شاهنشاهی ایران و نیروهای دفاعی کشور حافظ صلح وامنیت بوده وهست و شاهنشاه خردمند و مصلح ماتوانسته‌اند دراین نقطه از جهان ثبات و آرامش بوجود آورند و از برکت آن ملت ایران توفیق یافته است که درسالهای اخیر قدمهای سریع وبزرگی برای عمران و آبادانی وترقی وتعالی کشور و رفاه و آسایش خویش بردارد و بهمین جهت است که تمام افراد ملت ایران برهبر بزرگوار و عالیقدر خود عشق می‌ورزند و به ارتش شاهنشاهی افتخار می‌نمایند و همیشه و درهر حال برای دفاع از مرز وبوم وطن کهنسال خود گوش بفرمان شاهنشاه هستند تاهمگام و همدوش با برادران سرباز خود وظیفه میهنی خویش را انجام دهند.

درعین حالی که شاهنشاه ما مبشر صلح و ملت ایران ملتی صلحدوست می‌باشد معهذا برای حفظ صلح و آرامش احتیاج به تقویت قوای دفاعی کشور داریم و این موضوع از اهم مسائل و برنامه‌های شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ ملت ایران است.

معظم له هفته قبل در جزیره خارک که مانور غرور آفرین نیروی دریائی شاهنشاهی انجام شد و همچنین درکنفرانس اقتصادی تخت جمشید که برنامه‌های آینده کشور مطرح بود فرمودند.

(هر اقدامی که بشود بصلح و آرامش وخلع سلاح عمومی کمک کرد انجام خواهیم داد لکن وقایع و پیش آمدهای دنیا طوری است که باید هر کشوری به خودش و قدرت دفاعی خودش متکی باشد و بادید بسیار وسیع ودوراندیشی مخصوص فرموده‌اند که ایران نه تنها وظیفه اش دفاع از خلیج فارس و بحرعمان است بلکه چون آبهای ایران بدریاها و اقیانوس‌ها متصل است باید به قسمتهای دیگر مملکت توجه شود و دفاع وحراست از مرزهای کشور در شرایط فعلی وآینده مستلزم تکمیل وتجهیز مدرن قوای موجود مملکت وایجاد واحدهای لازم وجدیدی است که بتواند با وقایع جدید مقابله کند.

شاهنشاه واقع بین ما خطوط اساسی وکلی سیاست دفاعی کشور را در این فرمایشات توجیه وروشن فرموده‌اند ولذا هیچیک نمایندگان محترم تردید ندارند کهبرای اجرای برنامه‌های دفاعی وحراست ا مرز وبوم کشور وحفظ صلح وامنیت در این قسمت از دنیا که از وظایف ما است احتیاج به اعتبارات کافی داریم که تحصیل آن لازم وواجب است ودر این قبیل موارد مشاهده فرموده‌اید که اکثریت واقلیت باتفاق آراء آن را تأیید وتصویب نموده‌اند ونسبت به این لایحه هم فراکسیون حزب مردم با اعتقاد وامان کامل بآن موافق بوده ورأی موافق ومثبت خواهد داد (احسنت).

نایب رئیس - در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) باین لایحه باورقه اخذ رای بعمل میاید آقای پوربابائی و خانم بزرگ نیا بفرمائید.

(اسامی آقایان نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (خانم بزرگ نیا) اعلام شد و درمحل نطق اخذ رای بعمل آمد).

آقایان مهندس احتشام شهیدی-احمد - احمدی اخلاقی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان -مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا- دکتر اعتمادی - خانم اقبال - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیرابراهیمی - امیر احمدی - انشاء دکتر انوشیروانی اوحدی - اولیا - اولیا شیرازی - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدرخانی - بدرصالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدرقلی برومند- مهندس علی برومند خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر حبیب الله بهبهانی - دکتر بهزادی - بهنیا - دکتر رازانی - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری - دکتر پرتواعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پوربابائی - پوربردباری - دکتر پیر پیرزاده - خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسماعیل جلالی مهندس جلالی نوری - جندقی - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی امیر علم خزیمه - دکتر خسروی کردستانی - خورشید- داروئی - دشتی - دولو - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشیدیاسمی حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی خانم هما زاهدی - مهندس عباس زاهدی - زرین پور - دکتر زعفرانلو-دکتر زهرائی - خانم دکتر سرخوش - سجادی - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فر - دکتر سعید - سعید وزیری خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شاهنده - شریفها - دکتر شمس شهرستانی - شیخ الاسلامی - شیخ بهائی - حیدرصائبی - دکتر میروجیه الله صدر- صدقیانی زاده خانم صفی نیا - دکتر صمدزاده - خانم دکتر صنیع - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - دکتر محمود ضیائی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی دکتر غلامرضا عدل - مهندس فیروزعدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکتر غنی فتوحی - مهندس فرخ - فرنود- فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - فیاض فاضلی خانلر قراچورلو - کاسمی - کسرائی - دکتر کفائی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - دکتر لقمان ادهم دکتر متین - مجد - محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مرتضوی - خانم مزارعی - سیدکاظم مسعودی دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - مهندس معینی زند - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - موسوی ماکوئی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - میرافضل - ناصر زاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی مهندس نصر - دکتر نصیری - مهندس نظمی - نیک پور - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - دکتر گاگیک -دکتر یزدان پناه - دکتر آزاد - محمد علی آموزگار -دکتر ابوالهدی لنگرودی - احتشامی - اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - مهندس رهبر - زهتاب فرد - ساگینیان - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهادپور - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی امین - موقر - نامور- نجد شیبانی - خانم طلعت اسدی.

(آراء ماخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید.)

  • آراء موافق ۲۰۷ رأی.

نایب رئیس - لایحه با ۲۰۷ رأی موافق باتفاق آراءتصویب شد وبمجلس سنا ارسال می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر بیت منصور- دکتر بیگلری - دکتر پرتواعظم مهندس پروشانی - پزشکی - پور بابائی - پوربردباری - دکتر پیرزاده - خانم پیرنیا- پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری جعفری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جندقی - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - چنگیزی - دکتر حبیب الهی - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی - امیرعلم خزیمه - دکتر خسروی کردستانی - خورشید - داروئی - دشتی - دولو-ذوالفقاری - دکترراد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - خانم هما زاهدی - مهندس عباس زاهدی - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس احتشام - شهیدی - احمد - احمدی - اخلاقی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی - لنگرودی - اسعد رزم آرا - دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر اعتمادی - خانم اقبال - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیر ابراهیمی - امیر احمدی - انشاء - دکتر انوشیروانی - اوحدی - اولیا - اولیا شیرازی - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی بختیاری پور - بدرخانی - بدرصالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدرقلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر حبیب الله بهبهانی - دکتر بهزادی - بهنیا - زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - خانم دکتر سرخوش - سجادی - محمد مهدی سعادت - محمدرضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شاهنده شریفها - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی شیخ بهائی - حیدر صائبی - دکتر میروجیه الله صدر صدقیانی زاده - خانم صفی نیا - دکتر صمدزاده - خانم دکتر صنیع - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - دکتر محمود ضیائی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - دکتر غلامرضا عدل - مهندس فیروزعدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکترغنی - فتوحی - مهندس فرخ - فرنود فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - فیاض فاضلی - خانلر قراچورلو - کاسمی - کسرائی - دکتر کفائی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کورانلو کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - دکتر لقمان ادهم - دکتر متین - مجد - محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مرتضوی - خانم مزارعی - سیدکاظم مسعودی - دکتر مشایخی مصطفوی نائینی - مظاهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیرقاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - مهندس معینی زند - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - موسوی ماکوئی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - میرافضل - ناصرزاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - دکتر نصیری - مهندس نظمی - نیک پور - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری- دکتر وفا - دکتر گاگیک - دکتر یزدان پناه - دکتر رازانی - دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - دکتر ابوالهدی لنگرودی - احتشامی - اخوی - اکبر امام مردوخ - بختیار بختیاریها - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد- مهندس رهبر - زهتاب فرد - ساگینیان - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صد ر- عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهادپور - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی امین موقر - نامور- نجد شیبانی - خانم طلعت اسدی.

- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت بماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه ایجاد هماهنگی دروضع استخدامی کارمندان ژاندارمری کل کشور باکارمندان مشابه در شهربانی کل کشور و پلیس راه آهن بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۹ - تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به قانون پرداخت فوق العاده سختی خدمت بماموران زندانهای نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه ایجاد هماهنگی دروضع استخدامی کارمندان ژاندارمری کل کشور باکارمندان مشابه در شهربانی کل کشور و پلیس راه آهن بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

نائب رئیس - خانم صوفی بفرمائید.

خانم صوفی (معاون وزارت کشور) - با اجازه مقام ریاست بمنظور جبران خدمات مامورین بخش مسلولین زندانها برای آنها فوق العاده سختی معیشت در نظر گرفته شده که جبران خدماتشان بشود وبرای انجام این منظور ماده واحده‌ای تنظیم شده که تقدیم می‌شود و استدعای تصویب آنرا دارد ضمناً برای هم آهنگی وضع استخدامی عده‌ای از کارمندان ژاندارمری کل کشور که در مشاغل ردیف افسران انجام وظیفه نموده‌اند با کارمندان مشابه در شهربانی کل کشور و پلیس راه آهن و ایجاد هم آهنگی ویکنواختی در حقوقشان ماده واحده‌ای تنظیم شده که تقدیم می‌شود.

نایب رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم آئین نامه اجرائی ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری

۱۰ - تقدیم آئین نامه اجرائی ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری.

نائب رئیس - آقای هنرمندی بفرمائید.

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری) - بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی که اخیرا تصویب شد درماده ۲ بوزارت دادگستری اختیار داده شده بود تحت شرایطی محکومینی را که در ازای جزای نقدی بازداشت بودند با شرایطی، طبق آئیننامه وزارت دادگستری بتواند تمام یا قسمتی از دوره بازداشت آنها را عفو کند این آئیننامه تهیه شده و اینک برای طرح و تصویب در کمیسیون دادگستری مجلس تقدیم می‌شود (احسنت).

نائب رئیس - آئین نامه بکمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به لایحه نحوه انتقال اراضی واگذاری به کشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی

۱۱ - طرح گزارش شور اول کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به لایحه نحوه انتقال اراضی واگذاری به کشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی.

نایب رئیس - گزارش شور اول نحوه انتقال اراضی واگذاری بکشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون وامور روستاها بمجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها درجلسه ۸ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۲۷۳۶۴ مورخ ۱۳۵۱/۷/۲۷دولت راجع به نحوه انتقال اراضی واگذاری بکشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی را که در جلسه روز پنجشنبه ۲۷/۷/۵۱ تقدیم و بشماره ۴۱۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با مختصر اصلاح بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون نحوه انتقال اراضی واگذاری بکشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی

ماده واحده - زارعینی که دراجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی، اراضی و حقابه هائی بآنان منتقل شده یابشود می‌توانند با اجازه وزارت تعاون و امور روستاها حقوق خود را درآن اراضی منحصرا بزارع ساکن ده محل سکونت خود یا بشرکت‌های تعاون روستائی و شرکتهای سهامی زراعی مربوط منتقل کنند.

تبصره ۱ - نقل وانتقالات مربوط با اراضی مشمول تبصره ۲ ماده ۱۹ قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی (مصوب ۴۰/۱۰/۱۹) و دهات و مزارع و اراضی مندرج در تبصره بزارعین مستاجر و قانون خرید اراضی کشاورزی برای تامین نیازمندیهای صنعتی و معدنی و قانون آب و نحوه ملی شدن آن کماکان با اجازه وزارت تعاون و امور روستاها مجاز است.
تبصره ۲ - هرگونه سندی که مغایر با این قانون تنظیم شود از درجه اعتبار ساقط است.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها - مهندس خسروی.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه نحوه انتقال اراضی واگذاری بکشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تعاون و امور روستاها را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمدرضا تنکابنی.

نایب رئیس - کلیات مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود درشورماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست معظم مجلس شورای ملی

درماده واحده لایحه قانون نحوه انتقال اراضی واگذاری بکشاورزان مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی پیشنهاد می‌شود.

تبصره ۱ بصورت ذیل اصلاح و تبصره ۱و۲ قبل بترتیب ۲و۳ ذکر شود.

تبصره ۱ - شرکت‌های تعاون روستائی و سهامی زراعی برابر اعتبار خود یا اعتبارات دریافتی از بانکها حق پذیرش انتقال اراضی و حقابه داشته وظرف دو سال باید بروستائی واجد شرایط یا شریک جدید با اجازه وزارت تعاون و امور روستاها واگذار نمایند.

با تقدیم احترام - حسین ایمان زهرائی.

نائب رئیس - لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به لایحه تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد و خسارات متعلق

۱۲ - طرح گزارش شور اول کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به لایحه تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد و خسارات متعلق.

نایب رئیس - گزارش شور اول تقسیط بدهی بدهکاران خالصه ومعافیت از پرداخت زیان دیرکرد و خسارات متعلق مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون وامورروستاها بمجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون وامور روستاها درجلسه ۸ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون وامور روستاها لایحه شماره ۳۹۵۶ مورخ ۵۱/۲/۹ ارسالی از مجلس سنا راجع به تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد و خسارات متعلق را که درجلسه یازدهم تیرماه ۱۳۵۱ وصول آن از مجلس سنا اعلام وبشماره ۳۹۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وعینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد وخسارات متعلق

ماده واحده - بدهکاران بنگاه خالصجات سابق (موضوع ماده ۱۱ قانون انحلال بنگاه خالصجات باستثنا تبصره آن) درصورتیکه اصل بدهی خود را باقساط مساوی سالانه ظرف ده سال از تاریخ تصویب این قانون بپردازند از پرداخت زیان دیرکرد وخسارات متعلق معاف خواهند بود.

بدهکارانیکه بدهی آنان بموجب این قانون تقسیط می‌شود اگر هریک از اقساط خود را حد اکثر یکماه پس از سررسید مقرر نپردازند مشمول بخشودگی فوق نخواهند بود.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها -مهندس خسروی.

گزارش شور اول ازکمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی درجلسه ۱۴ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تقسیط بدهی بدهکاران خالصه و معافیت از پرداخت زیان دیرکرد وخسارات متعلق را مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون تعاون وامور روستاها بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود.

درماده واحده لایحه قانون تقسیط بدهی بدهکاران خالصه....

عبارت (حداکثر مدت یکماه) به حداکثر مدت سه ماه تغییر یابد.

با تقدیم احترام -دکتر عبدالله بهزادی.


ریاست معظم مجلس شورای ملی

باکمال احترام پیشنهاد می‌نماید.

درلایحه قانون تقسیط بدهی بدهکاران خالصه، اولا آن قسمت از اراضی که کشاورزان دراختیار داشته و بزراعت مشغول هستند از سایر زمینهائی که دراختیار افراد غیر کشاورز قراردارد و یا جز اراضی شهری می‌باشند تفکیک وجدا شود.

ثانیا این قانون فقط شامل زمینهائیکه وسیله کشاورزان زیر کشت قراردارد باشد.

با تقدیم احترام - مهندس عبدالعلی نظمی.

نایب رئیس - لایحه و پیشنهادات برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی اجتماعی وفرهنگی

۱۳ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی اجتماعی وفرهنگی.

نایب رئیس - گزارش شور اول اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی وفرهنگی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امورخارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۱/۷/۲۶ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۰۱۲ مورخ ۱۳۵۱/۲/۱۰ دولت راجع باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی راکه در جلسه روز سه شنبه ۱۶ خرداد ماه ۱۳۵۱ تقدیم و بشماره ۳۵۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و بشرح زیر بتصویب رسانید.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورایملی می‌دارد.


لایحه قانون اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی وفرهنگی

ماده واحده - میثاق بین المللی مربوط بحقوق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مشتمل بر یک مقدمه سی ویک ماده که درتاریخ ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ (۱۳۴۵/۹/۲۵) بتصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده وازطرف نماینده مختار دولت شاهنشاهی ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۶۸ (۱۳۴۷/۱/۱۵) در نیویورک امضاء شده است تصویب واجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار وامور اجتماعی درجلسه روز شنبه ۱۳۵۱/۷/۲۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تائید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار وامور اجتماعی - علی اصغر قدردان.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۲با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رامورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش - اسدالله موسوی ماکوئی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۸/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه راعینا تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - عبدالعلی نظمی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری درجلسه روزسه شنبه۱۳۵۱/۸/۱۶۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران بمیثاق بین المللی حقوق اقتصادی - اجتماعی وفرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری - دکتر حیدرقلی برومند.

نایب رئیس - کلیات اول لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنیم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری

۱۴ - طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری.

نایب رئیس - گزارش شور اول اصلاح ماده ده قانون تشکیل نبروی پایداری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۸ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۲۸۴ مورخ ۵۱/۳/۲۷ مربوط به اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری که در جلسه سی ام خرداد ۱۳۵۱ تقدیم وبشماره ۳۷۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قراردادوبا اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری

ماده واحده - ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری مصوب دیماه ۱۳۴۷ بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

ماده ۱۰ - هرگاه اعضای نیروی پایداری در مدت خدمت درنیروی مزبور ضمن عملیات براثر حوادث یا سوانح ناشی از انجام مأموریت محوله بیمار، معلول یا فوت یا شهید شوند بآنان یا وراث قانونی آنان بشرح زیر رفتار خواهد:

الف - هرگاه جزو افسران یا درجه داران یا افراد شاغل یا همردیفان آنان باشند طبق قوانین ومقررات استخدامی نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ب - در صورتیکه جزو افسران، درجه داران وافراد باز نشسته یا همردیفان آنان باشند طبق مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش وژاندارمری در مقابل حوادث که بمناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد وآئیننامه مربوط ومقررات مواد ۸۵ و ۸۶ قانون استخدام نیروی مسلح شاهنشاهی.

ج - در صورتیکه کارمند یکی از وزارتخانه‌ها یا موسسات دولتی یا موسسات وابسته بدولت یا بخش خصوصی باشند که دارای مقرراتخاص بیمه وباز نشستگی هستند طبق مقررات استخدامی وبیمه مربوط به مستخدمینی که بسبب انجام وظیفه معلول یا فوت شده یا بشوند.

د - چنانچه مشمول مقررات قانون کار وقانون بیمه‌های اجتماعی باشند طبق مقررات مربوط به بیمه شدگانی که بسبب حوادث ناشی از کار بیمار، معلول یا فوت شده یا بشوند.

تبصره ۱ - اشخاص موضوع بندهای (ج) و (د) این ماده در صورتیکه ضمن عملیات شهید شوند از لحاظ میزان مستمری وحق بیمه مانندافسران وکارمندان تابع قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی با آنان رفتار می‌شود وما به التفاوتیکه علاوه برمبلغ پیش بینی شده در قوانین استخدام وبیمه مربوط بآنان تعلق می‌گیرد حسب مورد از بودجه وزارت جنگ یا ژاندارمری یا شهربانی کل کشور پرداخت خواهد شد.

تبصره ۲ - با اشخاصیکه بالا مشمول ماده ۴ این قانون باشند با توجه بدرجات مقرره وچنانچه قبلا خدمت زیر پرچم خود را انجام نداده باشند با توجه بمدارج تحصیلی هریک ودر نظر گرفتن قوانین ومقررات مربوط بخدمت وظیفه با آنان مانند افسر، درجه دار یا سرباز وظیفه رفتار وکلیه حق بیمه آنان حسب مورد از محل بودجه وزارت جنگ یا ژاندارمری یا شهربانی کل کشور تأمین وپرداخت خواهد شد.

تبصره ۳ - بمشمولین تبصره ۲ که دراثر رشادت وشرکت در عملیات ویا تمرینات صحرائی حین انجام وظیفه شهید یا فوت یا معلول شده یا بشوند یا وارث قانونی با توجه بموقعیت اجتماعی ومیزان در آمدی که داشته‌اند وابراز رشادتی که نموده اندبه پیشنهاد فرماندهنیرو ویا فرمانده یا رئیس سازمان مربوط وتصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاه بزرگ ارتشداران ماهانه حقوقی که کمتر از حقوق و مزایای گروهبان‌ یکم نخواهد بود حسب مورد از بودجه وزارت جنگ یا ژاندارمری یا شهربانی کل کشور مستمراً پرداخت خواهد شد.

تبصره ۴ ـ هر یک از داوطلبان عضویت در نیروی پایداری که ضمن عملیات آموزشی یا به سبب آن فوت یا معلول شده یا بشوند و مشمول هیچ‌ یک از مقررات استخدامی و بیمه مندرج در این قانون نباشند به خود آنها یا وراث قانونی آنان با رعایت مفاد تبصره ‌۳ حداکثر مبلغی معادل حقوق و مزایای سرباز داوطلب حسب مورد از بودجه وزارت جنگ یا ژاندارمری یا شهربانی کل کشور مستمراً پرداخت خواهد شد.

تبصره ۵ ـ پس از فوت معلولین مذکور در تبصره‌های ‌۳ و۴ دوسوم حقوق و مزایای دریافتی آنان به عنوان مستمری به وارث قانونی آنان پرداخت خواهد شد.

تبصره ۶ ـ کسانی که به نحوی ار انحا در عملیات رزمی با نیروهای مسلح شاهنشاهی همکاری نموده و در ضمن عملیات یا به سبب آن بیمار، معلول، مجروح یا کشته می‌شوند چنانچه عضویت نیروی پایداری را نداشته باشند در حکم اعضای نیروی پایداری محسوب و حسب مورد مشمول یکی از مقررات این ماده خواهند بود.

تبصره ۷ ـ چنانچه مشمولین بندهای ج و د و تبصره‌های ۲و۶ این ماده ضمن عملیات رزمی در نیروی پایداری یا به سبب همکاری با نیروهای مسلح شاهنشاهی اسیر یا مفقودالاثر شوند تا زمانی‌که در اسارت هستند یا وضع آنان معلوم نشده است با عائله تحت تکفل آنان برابر مقررات تبصره۳ این ماده رفتار خواهد شد.

تبصره ‌۸ ـ کسانی که از اول سال ‌۱۳۲۰‌ خورشیدی تا تاریخ تصویب این قانون به سبب همکاری با نیروهای مسلح شاهنشاهی معلول یا کشته شده‌اند با وراث قانونی آنان از تاریخ تصویب این اصلاحیه از مقررات این ماده استفاده خواهند کرد.

تبصره ۹ـ منظور از وراث قانونی مصرح در این قانون وراثی هستند که طبق قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی حق دریافت مستمری را دارند.

تبصره ‌۱۰‌ـ تحقیق و تشخیص و اظهارنظر درباره این ‌که شهادت، فوت، معلولیت، جرح، بیماری، اسارت و مفقودالاثر شدن اشخاص موضوع این ماده به سبب انجام وظیفه یا در اثر همکاری با نیروهای مسلح شاهنشاهی بوده است یا نه به عهده کمیسیون‌های بدوی و عالی خواهد بود که تعداد اعضای آن و همچنین نحوه تطبیق وضع مشمولین این ماده با درجات نظامی در آئین‌نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد.

مخبر کمیسیون کشور ـ غلامرضا غضنفری

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۱ آبان‌ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشور را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح‌الله جعفری

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه۱۴ آبان‌ماه‌۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح ماده‌۱۰‌قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشور را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ پیرزاده

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۰ آبان‌ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح ماده۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشور را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی ـ امان‌الله ریگی

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۶ آبان‌ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرار داد ومصمبه کمیسیون کشور را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورا یملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفر.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه ۱۴ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون کشور را تأیید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری- پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۰ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرار دادومصوبه کمیسیون کشور را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون کار وامور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار وامور اجتماعی در جلسه ۱۶ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باصلاح ماده ۱۰ قانون تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار وامور اجتماعی - قدردان.

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظر ی نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- اعلام وصول وقرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۵ - اعلام وصول وقرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

نایب رئیس - نامه‌ای از دولت رسیده برای اطلاع نمایندگان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست مجلس شورای ملی

باستناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ وبا رعایت ماده واحده "قانوننحوه خرید ماشین آلات وسایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور " مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقتنامه‌ای بمنظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد مربوط بخرید دو دستگاه سرند بالاست ودو دستگاه بالا بر هیدرولیک در تاریخ ۱۳۵۱/۸/۲ با شرکت پلاسراند تور اطریش منعقد گردیده است. اعتبار موضوع موافقت نامه فوق بالغ بر یازده میلیون وهفتاد وپنجهزاروپانصدودو شلینگ وچهار صدم (۱۱/۰۷۵/۵۰۲/۰۴) شلینگ اطریش است که در شش قسط متساوی ومتوالی ششماهه باز پرداخت خواهد شد وبمانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش ونیم درصد در سال تعلق خواهد گرفت وسر رسید اولین قسط اصل ششماهه پس از حمل اجناس می‌باشد. این گزارش در اجرای تبصره ۲ ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۶ - ختم جلسه.

نایب رئیس - با اجازه خانمها وآقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ ودستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.


(چهل دقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی - دکترجواد سعید.